zaterdag, augustus 30, 2003

Nieuwe foto's...
Postkuip attendeerde me op een verhaal:

Stier Hempens trekt baantjes in het Van Harinxmakanaal

HEMPENS - Een loslopende stier uit Hempens is donderdagavond het Van Harinxmakanaal ingedoken, waarna hij lange tijd baantjes heeft gezwommen. Uiteindelijk klauterde hij op de kant aan de overzijde van het kanaal. Daar werd hij vrijdagmiddag aangetroffen door de politie, die hiervan twee meldingen had gekregen.
Het dier liep bij de Rustenburgerweg, niet ver van de Oude Miede. Agenten slaagden erin om hem bij een boerderij in een loopstal te krijgen.
Donderdagavond moest de brandweer al uitrukken omdat opvarenden van plezierjachten meldden dat er ter hoogte van de Froskepôlle ,,een koe'' in het kanaal heen en weer zwom. Toen de brandweerlieden daar aankwamen, konden ze het dier niet meer vinden. De agenten die het rund gistermiddag aantroffen viel het op dat hij uitzonderlijk schoon en uitgehongerd was. De 69-jarige eigenaar uit Hempens is door de politie gesommeerd de stier op te halen.
(Bron)

"Uitzonderlijk schoon"...
TT 125 Haven in Dover uren dicht na alarm

DOVER De haven van het Engelse Dover is vanaf gisteravond urenlang gesloten geweest. De politie nam die maatregel nadat in een auto op een veerboot uit Calais een verdacht pakketje was ontdekt. De drie inzittenden van de auto werden aangehouden.
Na de ontdekking van de politie moesten de duizenden passagiers van de veerboot tot vanochtend wachten voordat ze van boord mochten. Ook mochten pas toen in Het Kanaal wachtende schepen de haven binnenlopen.
Na onderzoek bleek het verdachte pakketje onschuldig. Wel zijn in de auto van de verdachten wapens gevonden.
TT 108 Nog 3 mensen ziek na eten zuivel

UTRECHT De 45-jarige man die onlangs is opgepakt omdat hij muizenkorrels in zuivelproducten van Campina had gedaan, blijkt nog drie slachtoffers te hebben gemaakt. De drie werden eind mei ziek na het eten van stracciatellayoghurt en chocoladevla.Twee mensen, een echtpaar, lagen enkele dagen in het ziekenhuis.
Eerder werd al bekend dat een vrouw in juni ziek was geworden na het eten van een bakje verwenkwark van Campina. Ze had de kwark gekocht bij Albert Heijn.
De man, die Campina wilde afpersen, zegt dat hij niemand wilde doden. Hij had het gif getest op een bok. Justitie denkt niet dat er meer producten zijn besmet.
TT 106 Schiphol wil luchtruim herindelen

AMSTERDAM Directeur Cerfontaine van de luchthaven Schiphol wil het luchtruim opnieuw indelen om de geluidsoverlast te verminderen. Hij zegt dat in een interview met de Volkskrant.
Cerfontaine wil met een "schone lei" beginnen en met piloten, verkeersleiders en omwonenden een nieuw systeem maken. Het huidige is gemaakt op basis van een vierbanenstelsel, terwijl er nu vijf banen zijn. "Ik denk dat het beter kan."
De KLM ziet wel brood in de ideeën van Cerfontaine. De luchtverkeersleiders zijn verrast en wijzen erop dat bij de komst van de Polderbaan de luchtwegen al zijn veranderd.

Heeft Cerfontaine een strook van Nederland ontdekt die onbebouwd is? Of een gebied waar uitsluitend doven wonen die daarnaast ongevoelig zijn voor trillingen?
Friday, August 29, 2003 12:15 PM EST

Rate Your Music and YACCS are down due to a server failure.

Services are expected to return to normal in 24 - 48 hours.

vrijdag, augustus 29, 2003

De commentfunctie lijkt weer even in coma te zijn :-/
De dame en de heer zijn jarig: 5 geworden.
Heb ik braaf in de winkel gespeurd naar een stukje vlees voor ze. Wel wetende dat we vanavond shoarma gingen eten en dat daar eigenlijk bijna niks boven gaat (behalve een kippenpoot). Maar ik had geen zin om echt met z'n vieren te eten ;-), en om alleen voor de monstertjes vier kippenpoten te halen ging me ook wat te ver.
Dus: een biefstukje, 102 gram.
Op tijd uit de koeling gehaald zodat het niet meer koud zou zijn. Klein gesneden terwijl ze al bijna in mijn benen klommen. Voorgeschoteld. Na wat snuffelen liepen ze weg. Daar zit je dan. Misschien had ik het moeten bakken, met wat knoflook :-)
Uiteindelijk aten ze het wel op, luid smekkend, maar ik geloof dat ze een beetje humeurig waren dat ze flink moesten kauwen.
En natuurlijk hebben ze ons daarna nog behoorlijk wat shoarmareepjes afgetroggeld.

Nu maar hopen dat ze snappen dat ze morgen niet meer jarig zijn...
En ook nog kinderarbeid?
Foutje op de Beurssite:

"De Utrechtse Bazaar, voorheen Zwarte Beurs is op zoek naar gemotiveerd personeel dat rondom inzetbaar is.
Jij bent een gemotiveerde, flexibele, klantvriendelijke man die eigen initiatief toont en goed in teamverband kan werken.
Je bent een “vrolijk gezicht” voor de markt en hebt enige computerervaring.
De werkdagen zijn: donderdag t/m zondag, of zaterdag en/of zondag.
Geïnteresseerd? Bel : 030-677 98 98 voor een afspraak."

Een man m/v, misschien?
RTL meldt dat een koerier in Limburg beroofd is van vier fotorolletjes. Fotorolletjes uit een flitspaal...
Vermoedelijk wordt het binnenkort wat rustiger op de Zwarte Beurs hier...

Grootschalige fraude onder handelaren zwarte beurzen

UTRECHT - Veel standhouders op de zogenaamde zwarte beurzen maken zich schuldig aan belasting- en uitkeringsfraude. Deze vrees uit het Regionaal Interdisciplinair Fraude Team (RIF) Utrecht na een onderzoek onder kooplieden op de Utrechtse Bazaar in Vleuten.
Het onderzoek was gericht op mensen die handel drijven, zonder dat ze bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan. Dat geldt voor meer dan de helft van de handelaren op de Utrechtse Bazaar. Van hen werden er 23 geselecteerd, die veelal een uitkering hadden en wonen in de regio Utrecht.
De Belastingdienst nam 21 van hen op de korrel en constateerde in alle gevallen verborgen ondernemerschap. Dat leidde tot navorderingen van de inkomstenbelasting van bijna een kwart miljoen euro en bijna 100.000 euro van de omzetbelasting. De afdelingen Sociale Zaken van de gemeenten Utrecht en IJsselstein onderzochten negen standhouders met een bijstandsuitkering. Bij zes van hen werd de uitkering stopgezet.
Bijna 285.000 euro aan ten onrechte uitbetaalde uitkeringen is teruggevorderd. Ook bij standhouders met een UWV-, WAO-, WW-uitkering werden onregelmatigheden geconstateerd. Het onderzoek in die zaken is nog niet afgerond.
Organisator H. van der Heiden van de Utrechtse Bazaar meent dat het onderzoek geen representatief beeld oplevert van de handel en wandel van de beurshandelaren. Het RIF heeft volgens hem een keuze gemaakt uit een aantal gevallen waar op het eerste gezicht duidelijk iets mee aan hand was.
Manager E. van der Waal van het RIF geeft toe dat het onderzoek niet op representatieve basis is uitgevoerd, maar is er stellig van overtuigd dat verder onderzoek vergelijkbare resultaten zal opleveren.
Van der Waal is er overigens blij mee dat de Utrechtse Bazaar inmiddels een klantenkaart heeft geïntroduceerd voor de vaste standhouders. Om daarvoor in aanmerking te komen dienen aanvragers zich te legitimeren en een inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel te overleggen. Dat werpt volgens hem een drempel op tegen uitkeringsfraude en verborgen ondernemerschap.
De Utrechtse Bazaar telt jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers. Zij komen af op de meest uiteenlopende waar, aangeboden door zo'n zeshonderd particuliere en zakelijke standhuurders. De omzet is 35 miljoen euro per jaar, volgens gegevens van het RIF.
(Bron)
Achtergevel villa Maastricht ingestort

MAASTRICHT - Van een villa aan de Prins Bisschopssingel in Maastricht is vrijdagmiddag een deel van de achtergevel ingestort. Daarbij werd ook een uitbouw van de villa aan de achterzijde zwaar beschadigd. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente meegedeeld. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De oorzaak van het instorten is niet bekend.
Aan de villa vonden renovatiewerkzaamheden plaats. In december moest er een belasting- en accountantskantoor in worden gehuisvest. De Maastrichtse aannemer K. Knops, die verantwoordelijk is voor de verbouwing van de villa, wilde geen commentaar geven.
Arbeidsinspectie en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Maastricht stelden vrijdagmiddag een onderzoek in. De bouw is stilgelegd.
(Bron)

Tis wel weer Maastricht...
Muziekindustrie saboteert Kazaa

Ook al geschrokken van een vers gedownload mp3'tje van Kazaa dat na een paar seconden begint te kraken en te piepen? Platenmaatschappijen hebben een nieuwe strategie bedacht om mp3-bestanden te ‘saboteren’ en maken hierbij gebruik van een lek in de Kazaa-software.
Het populaire ruilprogramma Kazaa maakt gebruik van een rekensysteem waarmee het identieke muziekbestanden herkent. Met behulp van de zogeheten ‘hash’ worden dezelfde nummers bij verschillende gebruikers gelokaliseerd, waardoor het downloaden sneller verloopt. Kazaa gebruikt de eerste 300 KB van een bestand om te berekenen of het om hetzelfde nummer gaat.
De muziekindustrie heeft echter een manier gevonden om mp3-bestanden te beschadigen, zonder dat de grootte van het bestand wordt gewijzigd. Kaza herkent deze gesaboteerde bestanden niet, en de correct bestanden worden samengevoegd met de verminkte muziekbestanden. Het resultaat is een hoop geknars en gepiep uit je speakers – of erger nog: uit je koptelefoon.
Als je bijvoorbeeld een mp3 van een grote naam als U2 probeert te downloaden, aangeboden door tientallen gebruikers, hoeft er maar één gesaboteerde versie te zijn om de download te laten mislukken.
In het verleden probeerden grote labels als Sony en Warner Music al p2p-diensten te saboteren door nepbestanden te verspreiden. Het ging vaak om herkenbaar kleine bestanden en het aantal was nog te overzien. Nu zijn echter op Kazaa steeds vaker van dit soort gemanipuleerde bestanden te vinden. Volgens experts gaat het al om meer dan de helft van alle muziek die via het ruilnetwerk wordt aangeboden.
Kazaa kan weinig tegen de actie van de platenmaatschappijen ondernemen. De enige mogelijkheid is om de manier waarop de hash-code wordt berekend aan te passen. Andere bestanden die je regelmatig op Kazaa vindt, zoals illegale software en DivX-films, zijn overigens niet aangetast.
(Bron)
Na zo'n somber dagje en de regen van vanochtend, is het zowaar weer leuk als de zon schijnt :-)
De Volendamse jeugd heeft het moeilijk sinds de ramp. Opvallend is dat ook de omgeving het moeilijk heeft. Dat is onderzocht.
Ben ik nou gek? Is het heel raar dat je er last van kunt hebben als een klasgenoot, buurmeisje, neef, collega omgekomen is bij die brand, of gewond is geraakt?
Wilde verhalen over Schwarzenegger opgerakeld

LOS ANGELES - Nu Arnold Schwarzenegger zich in de politiek heeft gestort door zich kandidaat te stellen voor het Californische gouverneurschap, zijn zijn tegenstanders begonnen met het eerste sloopwerk aan zijn imago. Een internetsite heeft een interview uit 1977 uit de mottenballen gehaald waarin Arnie bekent dat hij zich te buiten is gegaan aan wilde seksuele escapades en gebruik van marihuana.
In het vijf pagina's tellende interview in het inmiddels verdwenen mannenblad Oui deed de toenmalige Mr. Universe uit de doeken hoe hij, met een groep collega-bodybuilders, een orgie hield met één vrouw. "Iedereen besprong haar", aldus de in Oostenrijk geboren acteur. Hij bekent ook dat zijn eerste vrienden in de Verenigde Staten hoeren en strippers waren en dat hij wel eens een jointje heeft gerookt.
Naast de wilde verhalen uit zijn jonge jaren, levert ook onduidelijkheid over zijn politieke standpunten Schwarzenegger nogal wat kritiek op. Hij staat bekend als gematigd republikein, maar houdt er een aantal standpunten op na die hem in conservatieve kringen niet in dank worden afgenomen. Zo pleit hij voor strengere wapenwetgeving, legalisering van abortus en meer rechten voor homoparen.
In recente peilingen komt 'Conan the Republican' niettemin als populairste kandidaat uit de bus, terwijl een ruime meerderheid van de Californiërs de huidige gouverneur Davis Grey naar huis wil sturen. Ze verwijten Grey dat hij een puinhoop heeft gemaakt van de financiën van de Amerika’s dichtst bevolkte staat.
(Bron)
Vijf wijkverpleegkundigen ziek na eten hasjtaart

AMSTERDAM - Vijf wijkverpleegkundigen van de Thuiszorg Amsterdam zijn woensdag opgenomen in een ziekenhuis met hartritmestoornissen en braakneigingen. De verpleegkundigen hadden taart gegeten waar, na later bleek, hasj in was verwerkt. De taart was bij een gewone banketbakker in Amsterdam gekocht.
Een van de vrouwen was er dusdanig ernstig aan toe dat zij een nacht in het ziekenhuis moest blijven. De vijf hebben aangifte gedaan bij de politie. Een woordvoerder van de politie bevestigt dit. De politie heeft resten van de taart meegenomen en onderzoekt wat er precies in zat.
Uit bloedmonsters van de zieke verpleegkundigen concludeerde de apotheek van het ziekenhuis al dat cannabis moest zijn verwerkt in de taart. Twee verpleegkundigen die niet van de taart hadden gegeten, mankeerden niks.
De wijkverpleegkundigen hadden woensdag werkoverleg. Daaraan voorafgaand werd taart gegeten ter gelegenheid van de verjaardag van een van hen. De verpleegkundigen werden vrijwel meteen ziek. "Drie van hen waren verward, reageerden vreemd en twee kregen ernstige hartritmestoornissen. Met spoed is het team naar het ziekenhuis gebracht", aldus een woordvoerster van de Thuiszorg Amsterdam.
(Bron)
Amerikaan ontwaakt na operatie aan blaas zonder penis

DALLAS - Artsen van een ziekenhuis in het Noord-Texaanse Wichita Falls hebben donderdag overeenstemming bereikt over een schikking met een 67-jarige man wiens penis zij per ongeluk hebben verwijderd tijdens een blaasoperatie in 1999. De advocaten van het slachtoffer hebben niet bekend gemaakt hoeveel hij heeft ontvangen voor het verlies van zijn jongeheer.
De man leed aan blaaskanker. De artsen zouden zijn blaas en mogelijk ook een deel van zijn prostaat verwijderen. Omdat zij ten onrechte vreesden dat de ziekte was uitgezaaid naar zijn geslachtsorgaan, besloten zij tijdens de operatie om dat ook maar meteen weg te snijden, zonder de patiënt daarover te raadplegen. Tot zijn grote schrik werd deze vervolgens ontmand wakker.
Volgens zijn advocaten zijn hij en zijn vrouw de schok nooit te boven gekomen. Daarom klaagde hij hen aan wegens nalatigheid, ook al omdat later bleek dat het weefsel van zijn mannelijkheid helemaal niet was aangetast door de kanker. Hij eiste een schadevergoeding van 5 miljoen dollar.
(Bron)
Tis hier 14 graden. Een tijdje terug was ik blij als het 's nachts zo koel was :-)
TT 126 Stroomuitval treft metro Londen

LONDEN Het metronetwerk in Londen heeft gisteren ruim een half uur stilgelegen als gevolg van een stroomstoring. Door de uitval tijdens het spitsuur kwamen 500.000 reizigers vast te zitten in de ondergrondse. Een deel van hen ging te voet verder. Een defecte transformator was de oorzaak van de stroomstoring.
Ook verkeerslichten en straatlantaarns vielen in delen van de stad uit. Toen bekend werd dat de meeste treinen niet reden, sloot de politie onder meer de stations Waterloo en Victoria af.
Net als bij de grote stroomstoring in Amerikaanse steden, eerder deze maand, leidde de uitval niet tot paniek.

New York, Twente, Londen: het wordt mode.
TT 107 Compromis Kamer over bijstandsouder

DEN HAAG De sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kinderen onder de 5 jaar wordt afgezwakt. Dat heeft het CDA voorgesteld in het Kamerdebat over de nieuwe Bijstandswet. Het voorstel kan rekenen op een meerderheid in de Kamer.
Het CDA stelde voor dat alleenstaande ouders in principe moeten solliciteren, maar dat gemeenten het recht hebben om een ouder van die plicht te ontheffen. Daarvoor moeten dan goede redenen zijn.
Verder komt er in de wet te staan dat alleenstaande bijstandsouders recht op kinderopvang moeten krijgen. Als die opvang er niet is, vervalt de plicht om te solliciteren.
Er zijn er hier twee jarig, hoera, hoera...
De een ligt opgekruld op de bank, de ander zit tevreden op de vensterbank met een doorweekte vacht die in stekeltjes alle kanten op staat.
Vijf jaar oud.

donderdag, augustus 28, 2003

Zes maanden cel voor verbergen lijk

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 39-jarige R.C. tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het wegmoffelen van een lijk. De rechtbank achtte bewezen dat hij in februari 2001 in Amsterdam-West een misdrijf probeerde te verhullen door zich te ontdoen van het lichaam van de snorder M. Bouzit, dat hij in zijn huis had aangetroffen. Dat maakte de rechtbank donderdag bekend.
De officier van justitie had twaalf jaar geëist. Volgens justitie had C. de snorder met een hamer om het leven gebracht. De rechtbank vond het bewijs hiervoor echter te mager. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep. "Wij denken dat de kansen op veroordeling in hoger beroep niet groter zijn", aldus persofficier S. de Klerk.
C. ontkende de moord tijdens de zitting. Hij kende Bouzit als snorder, een illegale taxichauffeur. Bouzit bracht C. wel eens naar huis en bezorgde hem drugs. De relatie tussen de snorder en de klant werd al snel vriendschappelijk. Bouzit had ook een sleutel van C's woning waar het slachtoffer zo nu en dan met een vriendin verbleef.
Toen C. in de nacht van 17 op 18 februari 2001 thuiskwam uit zijn werk, trof hij naar eigen zeggen Bouzit badend in het bloed op een stoel aan. Waarschijnlijk was de 49-jarige Amsterdammer toen al niet meer in leven. C. haalde in ieder geval geen hulp en waarschuwde ook niet de politie. Hij huurde de woning van zijn baas en wilde die niet in de problemen brengen.
C. hield het lijk tot dinsdag 20 februari in huis, wikkelde het daarna in vuilniszakken en stopte het in een doos van een zonnehemel die hij op straat had gevonden. De doos zette hij neer in de Staalmeesterlaan in Amsterdam-West. De met bloed besmeurde hamer waste hij schoon, hij schilderde de met bloed bevuilde muren opnieuw en verving een met bloed overgoten stuk tapijt.
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf laten meewegen dat de actie van C. extra moeilijk is voor de nabestaanden. Het handelen van C. heeft het opsporingsonderzoek door justitie en politie onmogelijk gemaakt en de nabestaanden enige tijd in onzekerheid gelaten over het lot van het slachtoffer. Ook is de kans groot dat de nabestaanden nooit zullen weten wie Bouzit om het leven heeft gebracht, aldus de rechter.
(Bron)
Harde maatregelen voor werklozen in Amsterdam

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat een proef houden waarin werkloze Amsterdammers met onorthodoxe maatregelen zo snel mogelijk aan het werk worden gezet. De gemeente gaat bijstandsuitkeringen maximaal twee maanden opschorten als werklozen zich onvoldoende inzetten om aan een baan te komen. Dat heeft een woordvoerder van de stad woensdag gezegd.
De proef gaat in ongeveer een zesde van de stad gelden, namelijk het westelijk deel van Amsterdam. Een andere maatregel in het experiment is om mensen die langer dan een half jaar zonder werk blijven, te dwingen om aan de slag te gaan.
De gemeente haalt hen in dat geval met een busje op om te gaan werken aan projecten van algemeen belang. "Maar ook in de zorg en het onderwijs heeft Amsterdam veel hulp nodig", aldus de woordvoerder.
Overigens kunnen mensen van wie de uitkering wordt opgeschort, volgens de woordvoerder wel altijd bij de gemeente terecht voor geld om in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien.
De woordvoerder benadrukte dat het doel van de proef is om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het is volgens hem niet in het belang van werklozen en de stad, dat zij afhankelijk worden van een bijstandsuitkering.
(Bron)

Dus mensen die geen baan hebben, zijn eigenlijk te lui om te werken. En dan mogen ze kiezen tussen geen uitkering, of voor het bedrag van die uitkering werken (onder het minimumloon dus)?
Ja, de oude tijden herleven.
Weinig interesse voor betaalde internetdiensten

ROTTERDAM - Ondanks de toename in het aanbod is en blijft de interesse van Nederlandse internetters voor betaalde webdiensten gering. Dat blijkt uit onderzoek van media-adviesbureau Stroom onder ruim vijfhonderd mensen.
Sinds kort biedt internetbedrijf Yeahronimo rechtstreekse uitzendingen aan van voetbalwedstrijden en hockeyduels voor 4,95 euro. Skyradio zond op 2 augustus een concert uit van Robbie Williams op zijn internetsite tegen betaling van 1,10 euro. Ruim een week geleden begon de eerste multimediasoap die alleen is te volgen op een MMS-telefoon.
Uit de enquête van Stroom blijkt dat nog slechts een kwart van de Nederlandse internetgebruikers wel eens heeft betaald voor internetdiensten. Het zijn vooral jonge gebruikers en meestal blijft het beperkt tot deze ene keer, zegt directeur Eikelboom van Stroom. "Het nodigt niet uit om nog een keer te doen."
Ook de animo om in de toekomst te gaan betalen voor content lijkt gering. Een op de zes Nederlanders is daartoe bereid. Zes op de tien wijst dit resoluut van de hand.
Driekwart van de internetters heeft nog nooit betaald voor diensten op internet. Zij noemen het aanbod via overige kanalen voldoende, hebben daar geen interesse voor of vinden betaalde webdiensten duur of onveilig.
Voor rechtstreeks voetbal via internet is maximaal 13 procent van de Nederlanders te porren. Een groot deel is überhaupt niet in voetbal geïnteresseerd. Eenderde kijkt liever op televisie. Een op de tien vindt het bedrag dat Yeahronimo vraagt te hoog. Het beperkte aantal Nederlanders dat wel bereid is om voetbal op internet te kijken, wil alleen de wedstrijden van zijn favoriete club zien.
Volgens Stroom trekt de Nederlandse internetter alleen voor iets bijzonders zijn portemonnee. "Alleen voor exclusieve uitzendingen die niet via andere kanalen worden aangeboden, wil men betalen. Voor informatie die zonder toevoeging ook elders beschikbaar is, is geen interesse."
(Bron)

Dat laatste is opvallend: als iets gratis te krijgen is, gaan Nederlanders er niet voor betalen? Schokkend nieuws.
TT 112 Groot alarm over nep-ontvoering

KOLHAM Drie Groningse studenten hebben gisteren tot grote woede van de politie een ontvoering in scène gezet. Het trio voerde een ontgroeningsstunt uit. Het is niet uitgesloten dat zij de kosten van het politie-optreden moeten vergoeden.
Ooggetuigen hadden een geboeid meisje in een auto bij een benzinestation op de A7 bij Kolham zien zitten. Gezien de ontvoering van Lusanne van der Gun in Oldeberkoop werd groot alarm geslagen. De politie wist de auto, op weg richting de Duitse grens, te achterhalen.
De politie heeft de drie studenten te verstaan gegeven de ontgroeningsstunt buitengewoon ongepast te vinden.
TT 111 Balkenende mocht Irak-dossier lezen

DEN HAAG Premier Balkenende heeft vorig jaar van zijn Britse collega Tony Blair exclusief "achterliggende rapporten" van de Britse geheime dienst over Irak mogen inzien, op voorwaarde dat hij met niemand daarover zou praten, ook niet met leden van het kabinet.
Dat heeft minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken gezegd aan het slot van een Kamerdebat over de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak.
PvdA, SP en GroenLinks dienden daarop een motie in om Balkenende in een derde termijn daarover aan de tand te voelen. Die motie haalde het niet, ondanks de steun van regeringspartij D66.

JPB mocht er niet over praten, en JDHS weet dat. Dat klopt niet. Ik denk dat JPB niet weer stiekem mag meelezen met TB.
TT 108 Recordoogst graan door droge zomer

VOORBURG Door de extreem droge en warme zomer komt de graanoogst dit jaar uit op een record van van 1,7 miljard kilo, zes procent meer dan in 1996, het vorige recordjaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Vergeleken met het vorige jaar valt de graanoogst 17 procent hoger uit. Volgens de landbouworganisatie LTO Nederland is het goede weer in de vroege zomer de oorzaak van de recordoogst. De kwaliteit is door de warmte en droogte hoog. De boeren konden dit jaar vroeg oogsten.
Het record is opmerkelijk, omdat de oogst van graan in de hele EU tegenvalt door het extreem warme zomerweer.

Dus als u straks meer moet gaan betalen voor uw brood en/of andere graanprodukten, weet u hoe het komt.
TT 107 Politie: wegen spekglad na regen

DRIEBERGEN De verkeerspolitie verwacht spekgladde wegen, veel blikschade en ongelukken als gevolg van de regen die de komende dagen gaat vallen. Door de lange periode van droogte zijn stukjes rubber van autobanden, stof, olie- en benzineresten op de weg achtergebleven.
Als er nu neerslag valt, ontstaat op de wegen een spekgladde substantie, zei een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen.
"Veel mensen zijn niet bedacht op dit gevaar en rijden bij een buitje gewoon hard door. Dan zit je zomaar opeens tegen de vangrail of je knalt bovenopeen ander", zo waarschuwt de politie.

Dus: wegen afsluiten, en alles behandelen met een hogedruk-stoom-spuit-zuiginstallatie?
TT 192 Pure chocola goed voor gezondheid

ROME Snoepliefhebbers opgelet: chocolade blijkt goed voor de gezondheid. Het is alleen wel zaak om pure chocolade te eten en geen melk, zo leert Italiaans-Frans onderzoek. Melk doet de heilzame werking van chocolade namelijk teniet.
Chocola bevat een stof die schadelijke 'vrije radicalen' opruimt. De lekkernij verkleint daardoor de kans op hart- en vaatziekten en op kanker. Groenten als broccoli beschermen het lichaam op dezelfde manier tegen ziekte.
De onderzoekers lieten 12 proefpersonen chocola eten. Wie naast zijn reepje puur een glas melk dronk, had achteraf geen extra heilzame stoffen in zijn bloed.

Da's moeilijk kiezen dan: pure chocola of broccoli...
Buurman Bert heeft mij weer up to date gebracht met het buurtleven: het feestje gisteren was geen verjaardag, maar een bruiloft. En de teneur van de diverse recensies is: de band mag terugkomen, maar liever met iemand die wèl kan zingen.
Als je zowel in lengte als breedte buiten de doorsneematen valt en dus aangewezen bent op speciaalzaken met toch een wat beperktere collectie, en je houdt niet van ruiten, bloemen, strikjes, crinkles, ruches, trompetmouwen, siernaden, patchwork, plooien, wijde pijpen en borduursels, dan ga je een moeilijke modewinter tegemoet.
Ik vond het toen al niet leuk, die millefleursdingen en zo, en ik vind het nu nog erger. Ik ben vast een saaie truus maar ik hou van basic dingen, liefst effen, hoewel ik een paar dingen met kleurtjes en motiefjes in mijn garderobe heb.
En wat ik er zoal van zie, wordt de mode voor het voorjaar en de zomer van komend jaar niet minder - weelderig?
Misschien toch eens een naaimachine aanschaffen.
Zwarte schapen-pagina van een modebedrijf.
Over een tijdje in het nieuws over het ziekenfondssysteem die oude mop: de ingreep is geslaagd, de patiënt is overleden.
Wil je een kabinetslid schrijven?
TT 123 Cruciale dag voor Britse premier

LONDEN De Britse premier Blair gaat één van de moeilijkste dagen in zijn politieke loopbaan tegemoet. Hij moet vandaag voor de commissie-Hutton, die de affaire Kelly onderzoekt, verschijnen.
De commissie zal hem met name aan de tand voelen over de vraag wie binnen de regering er verantwoordelijk voor was dat Kelly's naam 'gelekt' werd als bron van de BBC. Blair houdt vol hij niets met dat besluit te maken had, maar die stelling lijkt steeds minder houdbaar.
Gisteren zei Minister van Defensie Hoon voor de commissie dat Blair het besluit had goedgekeurd. Dit zou ook blijken uit vergadernotulen die deze week opdoken.
TT 108 Rutte: toch bijverdienen in bijstand

DEN HAAG Staatssecretaris Rutte staat mensen in de bijstand onder voorwaarden toe om bij te verdienen. Onder druk van het CDA stemde hij in met een voorstel om vrijstelling te verlenen als het werk niet langer duurt dan 6 maanden en uitzicht biedt op een blijvende baan.
Tot dusver vond Rutte dat mensen die naast een bijstandsuitkering enkele uren werken, niet gestimuleerd worden om op zoek te gaan naar een vaste baan
Rutte ging niet in op een voorstel om alleenstaande ouders uit te sluiten van de sollicitatieplicht. Wel wil hij nadenken over een PvdA-plan voor recht op kinderopvang voor bijstandsmoeders.
TT 103 Ouders halen Lusanne op in Venlo

LEEUWARDEN De elfjarige Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop is gisteravond door haar ouders opgehaald in een hotel in Venlo. Het meisje had zich daar eerder op de avond gemeld. Het hotelpersoneel herkende haar en belde de politie.
Het elfjarige meisje werd sinds maandag vermist. Ze werd die dag op weg naar school klemgereden en meegenomen door een man. Een vriendinnetje sloeg alarm.
Volgens een woordvoerder van de politie verkeert Lusanne in goede gezondheid. De politie heeft tot dinsdagmiddag enkele malen telefonisch contact gehad met de dader(s). Ook Lusanne is een keer aan de telefoon gekomen, zei een woordvoerder.

woensdag, augustus 27, 2003

Keurige buren: de versterker is uit.
Binnen maand uitspraak over steniging Nigeriaanse vrouw

KATSINA - Een islamitische rechtbank in Nigeria heeft woensdag bepaald dat het binnen een maand beslist over de eventuele steniging van Amina Lawal. Dat werd woensdag duidelijk na het horen van de partijen in hoger beroep. Uiterlijk 25 september spreken de rechters een vonnis uit over de alleenstaande moeder die verdacht wordt van overspel.
Een lagere islamitische rechtbank veroordeelde de 31-jarige Lawal vorig jaar tot steniging omdat ze naar het oordeel van de rechters te kort na haar echtscheiding een kind van een andere man had gekregen. Lawal tekende hoger beroep aan.
De islamitische rechtspraak geldt in twaalf van de 36 staten van Nigeria. De centrale regering en de christelijke gemeenschap zijn daar tegen. Het West-Afrikaanse land is ongeveer gelijk verdeeld over christenen en moslims.
(Bron)
Laatste telefoontjes uit WTC worden vrijgegeven

NEW YORK - De Havenautoriteit van New York en New Jersey heeft onder publieke druk besloten de transcripties vrij te geven van de alarmtelefoontjes vanuit het World Trade Center toen dit op 11 september 2001 werd aangevallen en vernietigd door terroristen. Bij de aanslagen kwamen bijna 2800 mensen om.
De Havenautoriteit, eigenaar van het terrein waarop het WTC was gebouwd, zal de gesprekken, in totaal 260 uur lang, donderdagavond vrijgeven. Wel heeft de organisatie de media gevraagd terughoudend te zijn met het publiceren van gruwelijke, onnodige en persoonlijke details.
De Amerikaanse media hebben sterk aangedrongen op vrijgave van de gesprekken. Zij zijn zelfs naar de rechter gestapt om hun zin te krijgen. De autoriteiten vrezen echter dat publicatie van de laatste telefoontjes van hen die omkwamen toen de 110 verdiepingen hoge torens instortten, de nabestaanden hevig zullen schokken.
(Bron)
Hoogervorst wil het ziekenfondspakket verkleinen, maar denkt dat er voldoende overblijft om van een beschaafd pakket te spreken.
(Bron)
Score tot nu toe: Golden Earring, Pretenders, (verrassing) John Hiatt.
Tis nu een complete band. Het origineel van Radar Love is toch iets beter.
Er is helaas ook een karaoke-installatie aanwezig op wat nu een verjaardagsfeest blijkt :-(
Ucheucheuchestikuche
(Verderop in de straat is een barbecue, en zo te ruiken gaat het niet heel soepeltjes. Kuch)
Geldtransportwagen verliest 320.000 dollar

Een geldtransportwagen in de Amerikaanse staat Iowa is dinsdag 320.000 dollar (288.000 euro) aan bankbiljetten verloren doordat op de snelweg de achterdeur van de wagen plotseling openging en een van de open geldkisten naar buiten rolde. In een mum van tijd waren tussen de veertig en zestig mensen gestopt om de briefjes op te rapen. Zij maakten bij elkaar meer dan 260.000 dollar buit. De twee werknemers van het transportbedrijf, die meteen doorhadden dat ze het geld kwijt waren, konden met de hulp van een paar eerlijke vinders niet meer dan 60.000 dollar terugvinden.
Volgens de politie in de staat Iowa zijn de serienummers van de biljetten bekend en kunnen de vinders zich maar het beste bij de politie melden. Ze mogen dan 10 procent van het bedrag zelf houden. Wie zich niet voor zaterdag meldt met het gevonden geld, hangt gerechtelijke vervolging boven het hoofd.
Twee mensen zijn al gearresteerd op verdenking van diefstal van bankbiljetten.
(Bron)
Onterecht veroordeelde gevangene na 17 jaar vrij

Een Amerikaanse gevangene is maandag in St. Louis na zeventien jaar vrijgelaten omdat uit DNA-onderzoek is gebleken dat hij onschuldig is aan de verkrachtingen waarvoor hij is veroordeeld. Zijn vrijlating is te danken aan het Innocence Project, een groep rechtenstudenten die de onschuld van tientallen veroordeelden heeft aangetoond.
Een rechter bood zijn excuses aan aan de gevangene, de 49-jarige Lonnie Erby. "Dat was precies wat ik wilde horen", zei Erby daarover. Erby werd in 1986 veroordeeld tot 115 jaar cel wegens drie verkrachtingen. Onlangs wees genetisch onderzoek uit dat het sperma op de lichamen van drie slachtoffers niet het zijne is.
Het Innocence Project is opgezet door Barry Scheck, docent aan de rechtenfaculteit van Yeshiva University in New York. Scheck en zijn studenten hebben sinds 1992 136 ten onrechte veroordeelde gevangenen vrijgekregen. Scheck vergaarde verder bekendheid doordat hij deel uitmaakte van het advocatenteam van O.J. Simpson.
(Bron)
Australiër steelt miljoenen bonuspunten

SYDNEY - Een Australiër die het computersysteem van de luchtvaartmaatschappij Qantas wist binnen te dringen, heeft zichzelf verrijkt met 11 miljoen 'frequent flyer-punten'.
Australische media meldden woensdag dat de Australiër Ferri Sutan Malik, zijn vrienden en familieleden tussen 1999 en 2001 zo maar liefst 230 gratis vluchten maakten.
De voormalige werknemer van Qantas doorzocht de database van de luchtvaartmaatschappij op bonuspunten die niet waren opgeëist. Hij deed zichzelf vervolgens voor als een van de vaste klanten en wisselde de punten, met een gezamenlijke waarde van circa 260.000 euro, in.
De 31-jarige Malik erkende voor een rechtbank in Sydney dat hij zich schuldig had gemaakt aan fraude. De voormalige kwaliteitscontroleur kan tot maximaal vijf jaar cel worden veroordeeld.
(Bron)
Ouders sluiten tweeling jarenlang op in kooi

AMSTERDAM - De politie in de Amerikaanse staat Arizona heeft een ouderpaar opgepakt wegens kindermishandeling en ontvoering. Het stel zou vier jaar lang hun tweeling hebben opgesloten in een kooi, een hok van 1 meter 20 bij 2 meter.
Volgens de politie vzaten de kinderen onder hun eigen uitwerpselen en urine. Ook zat de kooi vol kakkerlakken.
Vader Luis Rodriguez heeft toegegeven dat hij z'n jongens heeft opgesloten. Hij paste ieder jaar de grootte van de kooi aan de lengte van z'n kinderen aan. Zijn vrouw Etaliva zegt dat ze de kinderen opsloot omdat haar man ziek was en er niemand op de kinderen kon passen als zij aan het werk was.
(Bron, met video)
Eerder meisje in Oldeberkoop lastig gevallen

OLDEBERKOOP - Een onbekende man heeft afgelopen weekeinde een meisje op dezelfde wijze als de vermiste Lusanne van der Gun aangesproken. Directeur J. Nijboer van basisschool De Tjongeling in Oldeberkoop liet dat woensdag weten. De politie heeft het meisje inmiddels gehoord, maar verder nog geen mededelingen gedaan.
Voordat de vermissing van Lusanne maandagochtend bekend werd, kwam een meisje bij een leraar met eenzelfde soort verhaal. Toen directeur Nijboer van de vermissing van Lusanne hoorde, heeft hij het meisje naar de recherche gebracht.
(Bron)
Jongetje 'ontvoerd' in Zuiderpark Den Haag

DEN HAAG - De politie heeft woensdagmiddag in het Zuiderpark in Den Haag een grote zoekactie naar een 11-jarig jongetje gehouden. Getuigen meldden dat het jongetje met geweld het park was ingesleurd. Even voor 15.00 uur is het jongetje ongedeerd aangetroffen.
Volgens de politie is het jongetje weggelopen uit een tehuis. Een begeleider probeerde het kind dat zich hevig verzette mee terug te nemen. Omstanders hebben dat volgens een woordvoerder wellicht geïnterpreteerd als een ontvoering.
De politie sloot het park helemaal af, schakelde een speurhond in en vloog met twee helikopters boven de omgeving. Het Zuiderpark is weer open voor het publiek.
(Bron)
Ministers rechtstreeks aanspreekbaar op internet

DEN HAAG - Mensen die rechtstreeks iets willen vragen aan de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) kunnen donderdag 28 augustus hun slag slaan. Om 20.00 uur begint op internet een eerste van een serie televisie-uitzendingen waarin de ministers antwoord geven op vragen.
In de studio zitten Remkes en De Graaf klaar om in levende lijve te reageren op vragen van kijkers. Die kunnen hun vragen direct intoetsen op hun eigen toetsenbord. Kwetsende of discriminerende teksten worden geweerd. Ook kunnen mensen een videoboodschap insturen met een vraag of opmerking.
Vooralsnog zal er één boodschap te zien zijn. Volgens een woordvoerder van het ministerie beklaagt een man zich daarin over het openlijke drugsdealen bij het Centraal Station in Amsterdam. De televisie-uitzending is te volgen op www.depubliekeverantwoording.nl .
Het is de bedoeling dat de ministers elke twee weken op donderdagavond opdraven. Remkes en De Graaf openen donderdag ook hun eigen internetsites waarop burgers interactief kunnen deelnemen door te stemmen en te discussiëren. Het is niet voor het eerst dat ministers interactief via internet met burgers communiceren.
Onder anderen hun voorgangers Van Boxtel en Gijs de Vries waren eerder te zien. Uitgangspunt is de kloof tussen de overheid en de burgers te dichten.
(Bron)
Zeer grote brand in nieuw pand in Den Haag

DEN HAAG - In het centrum van Den Haag woedt een grote brand in een kantoor-, woon- en winkelcomplex in aanbouw. Het vuur ontstond woensdagmiddag op de 15e verdieping van het 26 verdiepingen tellende pand en is waarschijnlijk doorgeslagen tot aan het dak.
Het pand staat aan de Schenkkade op de hoek met de Beatrixlaan. Dakdekkers waren op de 15e verdieping aan het werk met een brander. De vlammen bereikten hout achter een zinken plaat, waarna het vuur ontstond.
Het complex moest over enkele maanden klaar zijn. Er komen kantoren, 207 huurwoningen en een hotel met ongeveer 200 kamers en winkels en uitgaansgelegenheden in het gebouw. Niemand raakte gewond door de brand. De bouwvakkers konden zich snel in veiligheid stellen met de lift. De directe omgeving van het gebouw is uit voorzorg wel afgezet, omdat brandend materiaal naar beneden viel.
De woordvoerder van de brandweer spreekt van een lastige brand, aangezien de in vlammen staande verdiepingen niet bereikbaar zijn met de hoogwerker. Met behulp van een hogedrukslang probeert men nu de brand van binnenuit te blussen.
(Bron)

Wat gebeurt er als je er woont en het gaat fikken??
TT 401 Een man in Zürich wilde een lastig wespennest, dat onder een afdakje buiten zijn appartement hing, verwijderen. Het goede nieuws: het is hem gelukt.
De complete inhoud van een busje insecticide zou het klusje wel klaren, dacht de man. Hier werden de diertjes natuurlijk wat prikkelbaar van, dus probeerde hij ze weg te jagen. Het slechte nieuws: ook dat is hem gelukt, met zijn aansteker.
Zijn gehele flat ging in vlammen op, evenals de woningen van twee van zijn buren. De Zwitserse politie schat de schade op zo'n 350.000 euro.
Heb je weleens ruzie met 'nieuw, nu nog beterder!!'-versies van software? Hier kun je veel oude versies vinden.
'KPN mag adresgegevens geheim nummer niet doorspelen'

DEN HAAG - KPN gaat over de schreef door handel te drijven met de adresgegevens van klanten die een geheim telefoonnummer hebben. Het telecomconcern heeft deze klanten nooit voldoende duidelijk gemaakt dat het hun adressen aan andere bedrijven verkoopt. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) noemt dat "onrechtmatig".
"Wij hebben er niets op tegen dat er in adressen wordt gehandeld, maar dan moeten de klanten daar wel van op de hoogte zijn", aldus een CBP-woordvoerder dinsdag. Het college deed samen met telecomwaakhond Opta onderzoek naar de verkoop van adresgegevens door KPN.
Volgens het CBP heeft de telecomaanbieder zelf bij klanten de verwachting gewekt dat persoonsgegevens die schuilgaan achter een geheim nummer, nooit worden doorverkocht. KPN heeft dat zijn klanten begin jaren negentig expliciet beloofd, aldus het college.
Enkele jaren terug heeft KPN de regels voor de handel in persoonsgegevens aangepast en sindsdien worden ook de adressen die bij een geheim nummer horen, verkocht. De kopers gebruiken deze informatie om klanten rechtstreeks te kunnen benaderen, bijvoorbeeld met reclame.
Volgens een woordvoerster van het telecombedrijf worden de klanten goed over de privacyregels ingelicht. "Als je niet wilt dat je gegevens verder gebruikt worden, kun je dat gewoon aangeven. We leggen dat uitgebreid uit, onder meer in brochures die in onze winkels liggen en via internet", aldus de KPN-zegsvrouw. "Naar ons gevoel lichten wij de klanten goed in."
Het CBP vindt echter dat klanten met een geheim nummer onvoldoende op de hoogte zijn van de veranderingen. "Daardoor kunnen mensen er geen bezwaar tegen maken", aldus de CBP-woordvoerder. "Je moet er toch niet aan denken dat het adres van een blijf-van-mijn-lijfhuis op zo'n manier komt bovendrijven."
Het college geeft KPN vier weken de tijd om op de aantijgingen te reageren. Als het concern niet met een oplossing komt, kan het CBP een last onder dwangsom opleggen.
(Bron)
Goudappeltje wordt appelsientje

EDE - Drankenfabrikant Riedel zet de namen Goudappeltje, Fruitdruifje, Pompelmoentje, Tomatientje en Zontomaatje aan de dijk. Al deze merknamen komen vanaf oktober in de supermarkt te liggen onder de naam Appelsientje. Dat zeggen inkopers van supermarkten. Bij Riedel was dinsdag niemand beschikbaar voor commentaar.
Riedel hoopt met deze operatie de merkbekendheid te vergroten. Bovendien ontstaan er synergie-effecten in de reclame. Consumenten kunnen straks kiezen uit varianten als Appelsientje-tomaat of Appelsientje-appel. Wel blijven de pakken Vitamientje bestaan. Alleen komen er daarvan meer varianten op de markt.
Riedel is een onderdeel van de zuivelcoöperatie Friesland Coberco. Appelsientje is marktleider in sinaasappelsap en heeft een zeer grote naamsbekendheid.
(Bron)
Slok op
Een automobiliste wist in Leuven niet wat haar overkwam. Ze werd geramd door de dronken korpschef van de politie van Leuven en vervolgens uitgescholden. De man, met 1,42 promille alcohol in zijn bloed, dreigde haar zelfs te laten opsluiten. Burgemeester Tobback stelt een onderzoek in.
(Bron)
Zwaargewonde vrouw bevalt op A16

MOERDIJK - Een zwaargewonde vrouw heeft dinsdagmiddag na een ongeval op de A16 in een ambulance ter plaatse een baby ter wereld gebracht. De vrouw, een 30-jarige inwoonster van Rotterdam, is kort daarna in een ziekenhuis in Dordrecht aan haar verwondingen overleden.
Het slachtoffer zat in een auto die betrokken was bij een gecompliceerde aanrijding tussen een vrachtwagen en twee personenauto's. De politie heeft de vrachtwagenchauffeur in overleg met de officier van justitie in verzekering gesteld vanwege de ernst van de aanrijding.
Ambulancepersoneel en een anesthesist die zich toevallig in de buurt bevond, hielpen de vrouw. De baby is na de geboorte naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam overgebracht. Het kindje maakt het, volgens de politie, naar omstandigheden goed. De vader raakte bij het ongeval lichtgewond.Het ongeluk gebeurde aan het eind van de middag tussen de aansluiting met de A17 en de Moerdijkbrug in de richting Rotterdam. De politie vermoedt dat de 31-jarige vrachtwagenchauffeur uit Lisserbroek met zijn vrachtwagen met oplegger in aanraking kwam met een personenauto rechts van hem. Door die botsing schoot de personenauto naar links over de weg waar juist het echtpaar uit Rotterdam kwam aanrijden. Dat kon de auto niet meer ontwijken. De wagen sloeg over de kop.
(Bron)
TT 192 Nooit zag de mens Mars zo dichtbij

DEN HAAG Vandaag kruipen de astronomen likkebaardend achter hun telescopen. Mars komt namelijk bij ons buurten. Een unieke gebeurtenis, want nooit eerder in het bestaan van de mensheid kwam de rode planeet zo dichtbij de Aarde.
Alleen onze primitieve achterneven, de Neanderthalers, hadden in het jaar 55718 voor Christus hetzelfde riante uitzicht op Mars als wij vandaag om 11.51 uur precies. [Dat zeggen ze over 50000 jaar weer, dat van die primitieve achterneven...] Met een telescoop is zelfs het Martiaanse poolijs te bewonderen.
Bij onbewolkt weer is Mars in de avond ook met het blote oog zichtbaar. Let op een gelige, opvallend heldere ster, vrij laag boven de zuidoostelijke horizon.

Correctie: Mars is geen ster maar een planeet, en ik zou zoeken naar iets oranjeroods.
(Meer)
TT 130 MILWAUKEE Een Amerikaanse predikant is aangeklaagd, omdat hij een autistische jongen van 8 heeft gesmoord tijdens een kerkdienst. De kerkleider ging bovenop de jongen zitten om 'boze geesten' uit te drijven. Daardoor stikte het kind.
TT 109 Droogte lijkt oorzaak dijkdoorbraak

WILNIS De dijkdoorbraak in Wilnis lijkt te zijn veroorzaakt door de droogte. Dat heeft ir. Van Baars van de Technische Universiteit in Delft gezegd.
De dijk bestaat voornamelijk uit veen dat water opzuigt, waardoor de grond zwaar wordt. Door de aanhoudende droogte is de dijk echter zo licht geworden dat die gisternacht ging schuiven. Een gat van zestig meter was het resultaat.
GeoDelft, het onderzoeksbureau van de TU Delft, blijkt vorige week al voor het gevaar bij veendijken gewaarschuwd te hebben. Burgemeester Burgman van Wilnis heeft inmiddels een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak aangekondigd.

"Schat, heb je de dijk al water gegeven vandaag?"
Iets voor negen uur 's avonds: gezellig chatten, en ploep, verbinding weg.
Voor de zekerheid en tegen beter weten in alle stekkertjes gecontroleerd, en daarna de helpdesk gebeld met de mededeling dat ze een storing aan de broek hebben.
Ja, nee, dat kwam door m'n firewall, want die zat ook al in de modem en dan krijg je timerelapses en die verbreken de verbinding. Nou heb ik daar nog nooit last van gehad, maar als ik een computerhelpdesk bel, ga ik er klakkeloos vanuit dat die ander mijn computer beter kent dan ik. Zo eigenwijs als ik ben - zeg dat je een helpdesk bent en ik geloof je als je zegt dat de lucht groen is en het gras blauw.
Firewall op aandringen van de helpdesker gedeïnstalleerd en warempel: geen verbinding.

Na veel gedoe de nieuw aangemaakte verbinding er weer uit gemikt en alles ingesteld zoals ik het eerder had - terwijl helpdesker die overigens reuzevriendelijk was even met een collega overlegde.
Stiekem nog even geprobeerd: nog steeds de melding dat het netwerk eruit ligt.
Helpdesker komt terug em meldt: 'Ik hoor net dat het netwerk eruit ligt.' Sja, daar belde ik dus voor ;-)

Update: zegt het iets als je dan om drie uur voor de zekerheid even test of de boel het alweer doet?
Update 2: en als je om zes uur nog maar even gaat kijken 'of ie het alweer doet'?

dinsdag, augustus 26, 2003

Die koe in de tuin in Wilnis - daar zou ik een fotootje van naar mijn moeder moeten sturen, met een foto van het water in de straten. Uitleg: het effect van een droogteperiode in Nederland: overstromingen en dijkdoorbraken.
Zie dat maar eens uit te leggen.
Shit :-((
TT 120 AMSTERDAM Nederland mag een 22-jarige man aan Zweden uitleveren, zo heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De man zou bij de Eurotop in 2001 in Göteborg een agent met een stok hebben geslagen.
Het besluit over de uitlevering wordt door minister Donner genomen.
TT 120 APELDOORN Een groep Apeldoornse jongens heeft gisteren een motoragent geslagen, nadat die een scooterrijder (24) had gearresteerd. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten.
TT 120 AMSTERDAM In de regio Amsterdam is het aanbod van sociale huurwoningen voor het eerst sinds het eind vorige eeuw gestegen. Starters moeten nu nog 7 jaar in plaats van 7,5 jaar wachten.
TT 110 Burgemeester vraagt hulp ministerie

DEN HAAG Burgemeester Burgman heeft bij Binnenlandse Zaken schadevergoeding voor bewoners van de getroffen wijken in Wilnis gevraagd. Het ministerie gaat bekijken of een dijkdoorbraak valt onder de WTS, de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen.
De schade in Wilnis wordt niet gedekt door de verzekering, heeft het Verbond van Verzekeraars laten weten. Schade als gevolg van een dijkdoorbraak hoeft niet te worden vergoed, staat in de polis van opstal- en inboedelverzekeringen.
De schade door dijkdoorbraken is vaak zo groot dat verzekeringsmaatschappijen niet in staat zijn die te vergoeden.
TT 109 Noodverordening Wilnis van kracht

WILNIS In Wilnis is een noodverordening van kracht waardoor de politie speciale maatregelen kan nemen. De getroffen wijk Veenzijde is afgesloten. Niemand mag er in of uit, omdat het risico bestaat dat gasleidingen springen.
Niet alleen huizen, ook woonboten in de Ringvaart zijn beschadigd geraakt. De woonboten liggen scheef op de bodem van de vaart waardoor leidingen die aan de wal vastzitten, kromgetrokken zijn.
Burgemeester Burgman en commissaris van de koningin Staal hebben het getroffen gebied bezocht. Burgman kreeg te maken met boze gedupeerden. De dijk verkeerde volgens hen al langer in slechte staat.
TT 110 Zoet water op weg naar Rijnland

AMSTERDAM Een gemaal bij Amsterdam pompt vanaf 06.30 uur zoet water uit het IJsselmeer naar Rijnland. De laatste damwanden zijn gisteravond geplaatst en de sluizen zijn gesloten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat spreekt van "een zeer ingewikkelde operatie".
Het water stroomt nu via onder meer de Amstel en het Amstel-Drechtkanaal door de Tolhuissluis het verzilte Rijnland in. Dat zilte water was afkomstig van de Hollandsche IJssel bij Gouda.
De inlaat van water uit de Hollandsche IJssel stopt. Omdat het water door de Amsterdamse grachten wordt geleid, is de scheepvaart daar ontregeld.
Soms zou je ze wat doen. Lig je lekker te slapen, en ineens begint er iets keihard in je oor te spinnen. Het lawaai gecombineerd met een massage van de schouder (mèt nagels...) en gekwijl in je nek - heel gek, daar word je wakker van.
Dus na een riante twee uur slapen ben ik weer uit bed gekomen. Vanmiddag maar siësta houden.
Dat krijg je dan van die droogte. Na de bedreigde boerderij in Harmelen is het nu in Wilnis echt misgegaan:

Dijkdoorbraak in Wilnis

WILNIS - Het water in de Ringvaart in het Utrechtse dorp Wilnis heeft dinsdagmorgen een gat in de Ringdijk geslagen. Daardoor loopt het water in de straten van de burgemeesterwijk in het dorp.
De hulpdiensten bekijken nu hoeveel mensen er moeten worden geëvacueerd, aldus een woordvoerder van de brandweer. De opening zou enkele meters groot zijn. Over de oorzaak is nog niets bekend. Politie en brandweer zijn ter plaatse.
Om 06.30 uur meldde de gemeente De Ronde Venen, waar Wilnis onder valt, dat het gat in de Ringdijk is gedicht. Eerder kwamen woordvoerders van brandweer en gemeente met tegenstrijdige berichten.
De Ringvaart is volgens buurtbewoners bijna droog gevallen. Kleine en middelgrote bootjes liggen op het droge. Ook zijn enkele woonboten droog komen te liggen. Getroffen buurtbewoners, die al even naar hun woning zijn teruggekeerd, zeggen dat het water in de wijk alweer ongeveer 25 centimeter is gezakt.
Omdat het water in de Ringvaart weg is, ontstaan in de berm en ook in de straat ernaast veel scheuren. Het gaat soms om scheuren van bijna een meter.
Uit de getroffen woonwijk, Veenzijde , worden 1500 tot 2000 mensen geëvacueerd. Het water loopt op verschillende plaatsen al de huizen in en staat op sommige plekken in de wijk een halve meter hoog. De wijk is afgesloten, net als een van de toegangswegen naar het dorp, de N212. Volgens de brandweerwoordvoerder gaat het om een grote calamiteit.
De brandweer probeert in het geslagen gat van zo'n 100 meter breed een schot te plaatsen om zo de stroming tegen te gaan. De mensen worden via megafoons opgeroepen om de huizen te verlaten. "Verplicht zijn ze dat niet. De mensen die thuis willen blijven mogen dat", aldus de politiewoordvoerder.
De bewoners die wel vertrekken worden onder meer opgevangen in gemeenschapsruimte De Schakel aan de Dorpsstraat, De Roeping nabij de kerk en de aula op de Enschedeweg. Ook in omliggende plaatsen, Mijdrecht en Vinkeveen, wordt opvang geregeld.
Bij de Herenweg, Dorpsstraat bouwt de brandweer een extra dam om te voorkomen dat het water ook andere delen van het dorp bereikt. Inmiddels zijn tienduizend zandzakken onderweg naar Wilnis en een extra peloton van zestig brandweerlieden.
In Mijdrecht, dat ook onder de gemeente De Ronde Venen valt, is in verband met de dijkdoorbraak een crisiscentrum ingericht.
(Bron)
GSM-kampioen
In navolging van het wk toetsenbord werpen in Rusland, heeft Finland ook een opmerkelijk wereld- kampioenschap georganiseerd. In het Finse Savonlinna werd zaterdag (voor de vierde keer) het wk GSM-werpen gehouden. Samu Santala werd wereldkampioen. Hij gooide zijn toestel 66,62 meter ver. Dat is maar tien centimeter verwijderd van het vorig jaar door zijn landgenoot Petri Valta gevestigde wereldrecord.
(Bron)

maandag, augustus 25, 2003

TT 120 ARNHEM De straatverlichting in de provincies Gelderland, Friesland en Flevoland brandt niet. Volgens het energiebedrijf NUON ligt de fout bij de centrale aansturing in Arnhem. Er zijn nergens problemen gemeld.
Referral: rollator screensaver.
Resten WTC-slachtoffers opgeslagen op 'ground zero'

NEW YORK - De resten van ongeveer duizend mensen die omkwamen bij de aanslagen op het Newyorkse World Trade Center op 11 september 2001, krijgen een plek in het monument dat zal worden gebouwd op 'ground zero', in de hoop dat de wetenschap ooit zo ver zal komen dat zij kunnen worden geïdentificeerd. Dat meldden functionarissen van het stadsbestuur maandag aan de New York Times.
Veel nabestaanden van mensen die de dood vonden bij de aanslagen hebben gevraagd of de stoffelijke resten van hun dierbaren kunnen worden begraven op de plek waar eens de Twin Towers stonden. Zij wilden graag een plek waar zij hun geliefden kunnen gedenken.
(Bron)
Katten?
Nawijn op RTL-nieuws: "de allochtonen die dus een lagere opleiding hebben".
Die blijven in de stad zegt ie, en de autochtonen die een hoge opleiding hebben, vertrekken.
Geef dan het goede voorbeeld Hilbrand, en ga in de Schilderswijk wonen!
Visser geëlektrocuteerd in Kampenhout

Een 49-jarige man uit Haacht is zondagmorgen rond 6 uur 30 gestorven door elektrocutie terwijl hij aan het vissen was langs de vaart Mechelen-Leuven in Kampenhout.
De man, die er samen met een makker op uitgetrokken was, raakte met zijn carbon-hengel de hoogspanningskabels waardoor hij een elektrische lading in het lichaam kreeg. Hij overleed ter plaatse.
(Bron)
Studenten drinken om schuld af te lossen

Groningen - Bierbrouwers geven studentenverenigingen leningen van soms enkele tonnen die met een hoge bieromzet moeten worden terugbetaald. Hoe meer liters bier worden verkocht, hoe sneller de schuld daalt.
Volgens Stichting Alcohol Preventie (Stap) en de Jellinek-kliniek bevorderen de brouwerijen zo het drankmisbruik onder studenten.
Bierbrouwerijen bevestigen dat ze de verenigingen ondersteunen met leningen. Studentenverenigingen hoeven dit niet terug te betalen als ze voldoende bier van die brouwer omzetten. Marcus de Regt van de Groninger studentenvereniging Hendrik de Cock:
''We hebben net een nieuw contract met Amstel gesloten. Die kijkt naar onze omzet van de afgelopen jaren en aan de hand daarvan krijgen wij een lening. Dat wordt een gift als we ook in de jaren daarop die omzet halen.''
''Deze afhankelijkheid is volstrekt ongezond,'' vindt Wim van Dalen, directeur van Stichting Alcohol Preventie. Het aanmoedigen van hoge omzetten staat volgens Stap haaks op het overheidsbeleid om het drankgebruik onder jongeren te matigen.
Juist deze maand is een speciaal op studenten gerichte overheidscampagne begonnen. Uit onderzoek van het Centrum voor Verslavingsonderzoek blijkt dat leden van studentenverenigingen aanzienlijk meer drinken dan niet-leden.
Ook Roel Kersemakers van de verslavingskliniek Jellinek is daarom tegenstander van dit soort constructies. ''De prijs bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel gedronken wordt. Als je bijna verplicht bent een hoge omzet te halen, gooit het bestuur van een vereniging de prijs niet omhoog.'' Een biertje kost op een studentenvereniging gemiddeld tachtig cent; in een café kost het meer dan het dubbele.
(Bron)
TT 513 VOORBURG Het CBS heeft in een aantal publicaties het woord recessie vermeden omdat dat "te beladen" is. Dat heeft een woordvoerder bevestigd in RTL-Z. Onlangs stelde het CBS berekeningen bij, waaruit bleek dat van eind 2001 tot begin 2002 sprake was van twee kwartalen krimp.
In het laatste kwartaal van 2001 en het eerste van 2002 kromp de economie met 0,1%. Daarmee is sprake van recessie. In eerdere berekeningen kwam het bureau uit op lichte groei in die periode.
Volgens directeur Bruinooge gebruikt het CBS de term recessie liever niet, omdat de economie rond de nul schommelt en daarmee het beeld niet eenduidig is.

"We noemen het anders, dan is het niet zo erg."
Grote zoekactie naar Fries meisje

OLDEBERKOOP - De politie in Friesland is maandagochtend een grote zoekactie naar een 11-jarig meisje begonnen. Het meisje fietste samen met een vriendinnetje naar school toen een onbekende man de twee aansprak in Oldeberkoop.
De leerlinge van basisschool De Tjongeling stapte bij de man in de auto en is sindsdien spoorloos. Een woordvoerder van de politie meldde dat bij de zoektocht onder meer een helikopter en speurhonden zijn ingezet.
De jeugd- en zedenpolitie verhoort het vriendinnetje als belangrijkste getuige. Nadat het 11-jarige meisje door de man was meegenomen, fietste het vriendinnetje door naar school. Daar aangekomen vertelde zij wat er was gebeurd. De schoolleiding sloeg daarop onmiddellijk alarm.
Ook de ouders zijn gehoord. Alle bewoners van het dorpje worden ondervraagd. Zo hoopt de politie meer informatie over de man te krijgen. Tot nu toe is er geen daderprofiel. Wel is van de bandensporen van de auto van de verdachte een gipsafdruk gemaakt. De Friese politie heeft de collega's in Drenthe en Groningen ingelicht. Mogelijk hebben de man en het meisje Friesland verlaten.
(Bron)
TT 107 Kamp: vrouwen in leger niet ontslaan

DEN HAAG Bij de reorganisatie van de krijgsmacht worden vrouwen ontzien. Dat heeft minister Kamp van Defensie in een interview met Opzij gezegd. Volgens de bewindsman blijft het streefcijfer van 12 procent vrouwen in 2010 gehandhaafd. Dat percentage is momenteel 8,5.
Defensie moet E 380 miljoen bezuinigen. Van de 70.000 arbeidsplaatsen zullen er 9000 verdwijnen. Vijf legerbases worden gesloten. Kamp hoopt dat in 2010 de eerste vrouwelijke generaal bij de krijgsmacht kan worden benoemd.
Marlies Verhoef van de militaire bond AFMP omschrijft het plan om vrouwen te ontzien als een vorm van discriminatie.
Het wordt mode geloof ik:

TT 106 Duinrell doelwit van afperser

DEN HAAG Een 20-jarige man uit Den Haag wordt ervan verdacht dat hij Duinrell in Wassenaar heeft willen afpersen. Hij zou in mei hebben gepoogd 50.000 euro van het recreatiepark los te peuteren door te dreigen met aanslagen. De man is aangehouden en komt 29 september voor.
De verdachte had Duinrell in een brief gedreigd dat hij koffers met springstof zou laten ontploffen als hij het geld niet kreeg. De directie van het park heeft direct de politie ingeschakeld. Hoe de politie de afperser op het spoor is gekomen, is niet bekendgemaakt.
TT 105 Stand Rijn naar nieuw laagterecord

LELYSTAD Het waterpeil van de Rijn bij Lobith zakt deze week naar een nieuw laagterecord van 7.15 meter boven NAP. Pas tegen het weekeinde stijgt het peil weer licht, is de verwachting van het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad.
Deze prognose is gebaseerd op gegevens over het weer in Zwitserland, Duitsland en Nederland. Meteorologen verwachten donderdag pas enige regen van betekenis in het stroomgebied van de Rijn.
Volgens het KNMI vallen vanaf donderdag aanzienlijke regenbuien in Nederland. De verwachting is bijgesteld; eind vorige week dacht het KNMI nog dat de periode van droogte nog enkele weken zou duren.
TT 103 Schoonmaak Twentekanaal begonnen

ENSCHEDE Rijkswaterstaat is begonnen met de schoonmaak van het Twentekanaal. Het kanaal is sinds vrijdagavond zwaar vervuild met bluswater, dat na de brand bij bandenfabriek Vredestein door de brandweer op het kanaal werd geloosd.
Een schip is bezig olieresten, hout en gestold rubber uit het kanaal te halen. Om verspreiding te voorkomen, blijft de sluis bij Hengelo voorlopig dicht.
Welke gifstoffen precies in het water terecht zijn gekomen, is niet duidelijk. Rijkswaterstaat neemt regelmatig water- en bodemmonsters. Een deel van het gif wordt op natuurlijke wijze afgebroken, meldt een woordvoerder.
Ik denk dat ik een huis ga kopen. Vrijstaand herenhuis in Breukelen, 9 kamers, 999m³.
Hypotheekgarantie is mogelijk, maar ik denk dat dat niet nodig is...
De NCRC zendt op radio 1 de nacht van de erotiek uit, met onder andere verhalen van Anne Vegter. En met kwaaie bellers.
Engelse pony 'Sparky' houdt van een pintje op tijd

'Sparky', een twee jaar oude Shetlandpony uit het Engelse Sandhurst, drinkt liever een glas bier dan water uit de drinkbak. De pony heeft zijn eigen glas in het café 'Globe Inn', zijn stamcafé. De dwergpony kreeg de smaak te pakken in de 'Globe Inn', waar het dier normaal gezien kinderen in een koetsje rondrijdt op het grasveld. Enkele weken geleden ontdekte Sparky er echter een halfvolle pint. Zonder aarzelen nam het dier het glas tussen de tanden en slokte de inhoud naar binnen.
Intussen beschikt de Shetlandpony over een eigen glas. De alcoholconsumptie van de pony wordt wel streng gecontroleerd. "We laten hem niet tegelijkertijd drinken en rijden, en hij krijgt niet meer dan twee grote glazen per dag. Tenslotte willen we niet dat Sparky een bierbuik krijgt", zegt caféhouder John Baldwin.
(Bron)
Opnieuw schapen gedood in Twente

ENSCHEDE - Opnieuw is een schaap in Twente het slachtoffer van dierenbeulen geworden. In de nacht van zaterdag op zondag is in Enschede een schaap omgebracht. Deze keer sloeg de dader het dier vermoedelijk met een stok dood.
Sinds enige tijd onderzoekt een rechercheteam de zaak, maar dat levert tot nu toe nog geen spoor van de dader(s). In anderhalve maand zijn nu drie schapen gedood in Twente.
Ook verwondde de dierenmishandelaar twee lammeren. De werkwijze was dit keer anders dan bij de twee vorige schapen. Daar sneed de dader stukken vlees uit de beesten en nam die vervolgens mee. Desondanks sluit de politie niet uit dat het om dezelfde dader(s) gaat.
Passanten zagen zondagmorgen vroeg het dode schaap in een wei aan de Vanekerbeekweg liggen. De eigenaar, een 50-jarige Enschedeër, maakte al twee keer mee dat zijn dieren werden mishandeld. De technische recherche zette het stuk weiland direct af voor sporenonderzoek. Volgens de politie is ze sterk afhankelijk van getuigen die iets gezien of gehoord hebben.
(Bron)

zondag, augustus 24, 2003

'Een maand later' op tv, voor dat echte jaren tachtig gevoel.
Honderden doden nog niet opgeëist na hittegolf

PARIJS - Honderden doden liggen nog in de mortuaria van Parijs zonder dat hun lichamen door familieleden zijn opgeëist om begraven te worden. De slachtoffers van de hittegolf, veelal bejaarden, krijgen een tijdelijke begrafenis in een armengraf.
Wanneer hun familieleden ontdekken dat hun grootvader of oudtante de hoge temperaturen van begin augustus niet heeft overleefd, kunnen ze worden herbegraven.
De autoriteiten nemen de maatregel om ruimte te scheppen in de overvolle mortuaria. Naar schatting zijn de afgelopen weken in Frankrijk door de hitte 10.000 mensen meer gestorven dan in die periode gebruikelijk is. In sommige gebieden bleef het kwik weken boven 40 graden Celsius.
Ongeveer de helft van de slachtoffers waren bejaarden in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Deze instellingen kampen met een gebrek aan personeel.
Volgens het Parijse stadsbestuur liggen twee- tot driehonderd overledenen in mortuaria, koelwagens en een koelruimte van een grote groentemarkt. Die laatste locatie krijgt volgende week weer zijn normale functie.
(Bron)

Ben ik nou raar als ik dat laatste een beetje luguber vind?
Fijn wakker worden: de kat die eens lekker afzet op je buik om te kunnen springen.
Vervolgens springt ze op een stapel dingen die omlazert.
Dan kom je maar uit bed, je zet je voeten op de grond en _in_ een mix van haarbal en halfverteerde brokjes.

Tis tot nu toe niet zo erg mijn dag geloof ik.
TT 401 Eindelijk hier het recept voor de perfecte haarwasbeurt: het water moet volgens onderzoekers precies 36,7 graden zijn. Mensen met kort haar moeten niet meer dan 6 ml shampoo gebruiken, bij halflang haar niet meer dan 8 ml en bij lang haar niet meer dan 10.
Het inzepen mag niet langer duren dan 28 seconden met hoogstens 20 keer wrijven. Het uitspoelen duurt minstens 22 seconden en moet één keer herhaald worden. Een goede conditioner sluit de perfecte wasbeurt af.
Experts van zeepfabrikant Dove kwamen met deze formule na zes maanden van onderzoek met 500 vrijwilligers.

Ik wacht op de eerste Dove-perfecte-haarwas-promotieteams, met een mobiel wasbakje op pleinen en straten.
TT 121 Omstreden ex-priester VS vermoord

BOSTON De Amerikaanse ex-priester John Geoghan,d ie een belangrijke rol speelde in het seksschandaal in de Amerikaanse katholieke kerk, is in de gevangenis in Boston door een medegevangene vermoord.
Geoghan (67) was vorig jaar veroordeeld voor aanranding. Zeker 130 mensen hebben gezegd dat ze vroeger als kind door de priester zijn misbruikt. Dat gebeurde in parochies in Boston.
De aartsbisschop van Boston bleek op de hoogte te zijn van het misbruik maar greep niet in. Hij plaatste hem slechts over naar een andere parochie. Het is nog onduidelijk of de moord op Geoghan te maken heeft met seksueel misbruik.
Wie naar Nachtdienst heeft geluisterd, heeft iets redelijks unieks kunnen horen: een Hippo met de mond vol tanden. Nachtje op bezoek, overal een kijkje nemen, maar ik was nogal verrast toen me ineens live een vraag gesteld werd :-x