vrijdag, februari 17, 2006

Vandaag een raadselachtige brief waar ik maandag over moet bellen. Ik krijg dus geen geld via de vangnetregeling over juli-nov. Omdat ik dat niet krijg, krijg ik ook geen bijdrage vanuit het woonlastenfonds.
(Scheelt totaal maar een ruim maandinkomen over die 4 maanden, waar maak ik me druk over.)
Tegen die beslissing heb ik dus beroep aangetekend. Kreeg heel snel reactie van de gemeente, met de datum van de hoorzitting (6 maart).
Komt er nu een brief van de vangnetinstantie (die dus wat langer moest nadenken blijkbaar). 'Op uw aanvraag is nog niet beslist, dus u kunt NIET in bezwaar gaan.' Volgens mij denken ze nu dat dat bezwaar gaat om m'n aanvraag nov-dec??? Want over juni-okt was dus al beslist, tenzij ze dat nu zelf vergeten zijn?
En ze melden dat mijn aanvraag nog niet compleet is (dan hebben ze stukken kwijtgemaakt, want alles is afgeleverd daar).
Mag ik weer bellen, 10 cent per minuut, en proberen ze aan het verstand te peuteren dat er dus een datum is voor de bezwaarprocedure en waarom die papieren voor de aanvraag erná niet compleet zouden zijn.

Of zal ik een open sollicitatiebrief sturen, dat ik uitermate geschikt ben om bij die dienst te werken omdat ik ook heel goed ben in dingen kwijtmaken?
'Alzheimer vordert sneller bij hogeropgeleiden'

LONDEN - De ziekte Alzheimer vordert sneller bij mensen met een hogere opleiding. Dat meldden onderzoekers aan de Columbia University van New York. Hoewel eerder onderzoek uitwees dat dementie bij hogeropgeleiden vaak later intreedt, blijkt nu dat als de ziekte eenmaal heeft toegeslagen, het neerwaartse proces iets sneller verloopt.
De Amerikaanse wetenschappers onderzochten 312 mensen van 65 jaar en ouder bij wie vijf jaar eerder de diagnose Alzheimer was gesteld. Bij alle patiënten ging de mentale scherpte ieder jaar achteruit, maar bij hogeropgeleiden vorderde de achteruitgang sneller. Ieder jaar extra onderwijs kwam overeen met een extra 0,3 procent achteruitgang per jaar.
Mogelijk ligt de verklaring in het aantal hersenverbindingen die hogeropgeleide mensen, of personen die mentaal relatief veeleisende activiteiten ondernemen, hebben. Omdat zij meer zenuwverbindingen in de hersenen hebben, zou de schade die Alzheimer in het brein veroorzaakt langer onopgemerkt kunnen blijven. Maar als eenmaal een kritische grens is bereikt, is de beschadiging groter en treedt het verval sneller in.
(Bron)
Meer animo voor 's avonds winkelen

AMSTERDAM - Consumenten zijn vorig jaar weer iets vaker 's avonds in een supermarkt geweest. In 2005 is na zessen een omzet van 2,43 miljard euro gedraaid. Een jaar eerder bedroeg de omzet 2,38 miljard euro, aldus de marktonderzoeker GfK vrijdag.
In het afgelopen jaar waren de avondverkopen goed voor 9,3 procent van de totale omzet. Hoewel dat meer is dan de 9,1 procent in 2004, is het percentage nog altijd laag ten opzichte van het topjaar 1999, aldus GfK. Toen haalden de supermarkten 10,4 procent van de omzet in de avonduren. In 1996 werden de openingstijden verruimd.
Nog steeds vinden de meeste avondverkopen plaats op donderdag en vrijdag (60,4 procent). Maar de zaterdagavond wint aan populariteit. In 1997 was de zaterdag goed voor 1,5 procent van de avondbestedingen. In 2005 is dat percentage gestegen naar 8,4 procent.
De Duitse supermarktketens Aldi en Lidl spelen geen rol omdat meeste vestigingen na zessen dicht zijn, verklaart onderzoeker Joop Holla. "Die willen zoveel mogelijk omzet in zo min mogelijk uren draaien." Familiebedrijven en semi-discounters als Bas van der Heijden en Jumbodraaien 's avonds relatief de meeste omzet.
Enkele vestigingen van Aldi en Lidl zijn wel tot zeven uur open. Maar het winkelpubliek dat aangewezen is op de avonduren, komt niet graag in een supermarkt met een beperkt aanbod, zegt Holla. De avondopenstelling is het meest populair bij tweeverdieners en alleenstaanden van onder de veertig jaar. "Die willen meer verse producten en A-merken en dat hebben Lidl en Aldi niet", aldus Holla.
Het contrast tussen werken en niet-werkenden is groot. Zo besteden tweeverdieners bijna een vijfde van hun supermarktuitgaven in de avond. Bij gepensioneerden is dat maar 3 procent. Aan bepaalde productverkopen is ook goed te zien dat werkenden na zes uur over de vloer van supermarkten komen. Zo wordt kattenvoer in de avonduren goed verkocht. Tweeverdieners hebben vaak een kat. Gepensioneerden hebben juist vaker een hond.
(Bron)
Nieuwe website helpt bij studiekeuze

AMSTERDAM - Universiteiten en hogescholen kunnen vanaf donderdag worden vergeleken op een nieuwe website. Staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte (VVD) heeft de website www.studiekeuze123.nl officieel in gebruik genomen. De prestaties, faciliteiten en toekomstperspectieven van de onderwijsinstellingen worden op de website naast elkaar gezet.
Studenten en toekomstige studenten kunnen de opleidingen vergelijken op basis van honderd criteria. Daarbij kunnen ze het oordeel van studenten over docenten en het aantal kroegen in een studentenstad laten meewegen in hun keuze voor een opleiding.
De informatie op de website is afkomstig uit de papieren Keuzegids Hoger Onderwijs. Het initiatief voor de website wordt ondersteund door diverse studentenorganisaties. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de HBO-raad zijn enkele van de organisaties die hebben geholpen bij het realiseren van de website.
(Bron)
Wetenschappers stellen dodental door roken bij

LONDEN/PARIJS - Het aantal mensen dat de komende jaren sterft als gevolg van roken zal hoger zijn dan tot dusver verwacht. De algemeen geldende schatting dat het dodental tot 2020 verdubbelt tot tien miljoen is te conservatief. Het werkelijke aantal zal zeer waarschijnlijk fors hoger zijn.
Dat verwachten Amerikaanse wetenschappers op basis van onderzoek onder 750.000 tieners in meer dan 130 landen. De vorsers, die publiceerden in het wetenschappelijke blad The Lancet, zijn vooral bezorgd over het sterk groeiende aantal jonge meisjes dat steeds vaker naar de sigaret grijpt. De invloed van 'meeroken' en het gebruik van andere tabaksproducten dan sigaretten op het uiteindelijke dodental is bovendien niet exact aan te geven.
Jonge rokers zijn vooral te vinden in Europa, waar bijna 18 procent van de tieners rookt. Het internationale gemiddelde is 8,9 procent. In Noord- en Zuid-Amerika roken intussen meer meisjes dan jongens en in Europa is het verschil maar enkele procentpunten.
(Bron)
Auschwitz wil 'onderzoeksteam' uit Iran niet ontvangen

WARSCHAU - De directie van het Auschwitz-museum in Polen zal een eventueel officieel Iraans team dat onderzoek zegt te doen naar de holocaust de deur wijzen. De Iraniërs zijn niet welkom in het voormalige nazi-vernietigingskamp. Ook de Poolse minister van Buitenlandse Zaken vindt dat Iraniërs die de massamoord onder joden in de Tweede Wereldoorlog ontkennen, beter weg kunnen blijven.
De Iraanse president Ahmadinejad heeft de afgelopen maanden meer dan eens de holocaust een mythe genoemd. Mede op aandringen van de Britse premier Blair heeft Iran evenwel toegezegd een team "onafhankelijke onderzoekers" naar concentratie- en vernietigingskampen in Europa te sturen.
De Iraanse ambassadeur in Portugal zei afgelopen dinsdag nog dat hij niet gelooft dat de nazi's zes miljoen joden hebben vermoord in de oorlog. De gezant verklaarde in Auschwitz te zijn geweest, maar ook daar niet te zijn overtuigd. In zijn visie zou het vermoorden van zes miljoen mensen ten minste vijftien jaar in beslag hebben moeten nemen.
(Bron)

Iran bestaat niet.
Stormloop op internetbeelden jaagt NOS op kosten

HILVERSUM/TURIJN - Onverwacht grote aantrekkingskracht van rechtstreekse beelden van de Olympische Winterspelen op de internetpagina van de NOS jagen de omroep op kosten. Het vooraf vastgestelde budget voor het project (35.000 euro) blijkt veel te mager, verklaarde directeur G. Dielessen woensdag.
Op piekmomenten kijken 15.000 mensen naar de zes kanalen met rechtstreekse sportwedstrijden. Maandag ging het computersysteem door het grote aantal bezoekers plat. Noodgedwongen verruimde de NOS de bandbreedte en werd de beeldkwaliteit beperkt.
De NOS is in onderhandeling met de European Broadcasting Union (EBU) over de verruiming van de bandbreedte en beeldkwaliteit tegen een redelijke prijs. De STER is geattendeerd op het succes om de kijkcijfers met reclamespotjes te gelde te maken.
In de eerste week van de Spelen in Turijn werden 1,5 miljoen live streams opgevraagd door 450.000 mensen, becijferde de NOS. Opmerkelijk is dat 70 procent van de bezoekers kiest voor het digitale kanaal met dezelfde uitzending als op Nederland 2. Waarschijnlijk zijn dat mensen die in de middag op kantoor afstemmen op de schaatswedstrijden.
"De extra kosten zijn geen reden om het project te stoppen. We zijn erg blij met dit succes", verklaarde Dielessen. Ook bij grote, naderende sportevenementen zoals het WK Voetbal wil de NOS (rechtstreeks) gaan uitzenden op televisie, radio én internet.
(Bron)
'Leeftijdsdiscriminatie in supermarkten is zaak De Kneus'

UTRECHT - De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) wil dat minister De Kneus van Sociale Zaken het personeelsbeleid in de supermarktbranche nader onderzoekt. De commissie stelde dinsdag vast dat sprake is van een "opvallende" daling van medewerkers vanaf 18 jaar, mede door wetgeving. De CGB roept daarom de supermarktbranche op leeftijdsdiscriminatie aan te pakken.
"Onbetwist staat vast dat in de supermarktbranche de leeftijd van een hulpkracht een rol speelt bij de werving en selectie", aldus de CGB. Ook worden bepaalde leeftijdsgroepen getroffen doordat tijdelijke contracten van vakkenvullers en caissières van 18 jaar en ouder dikwijls niet worden verlengd, terwijl op datzelfde moment wel jongeren worden aangenomen.
De commissie besloot vorig jaar het personeelsbeleid van supermarkten onder de loep te nemen op verzoek van de jongerenvakbond van het CNV, die tientallen klachten over discriminatie had binnengekregen. Zo kregen twintigers volgens CNV Jongeren ronduit te horen dat ze te oud zijn om te solliciteren naar een baan als vakkenvuller of caissière.
Uit de cijfers die de CGB van de branche heeft ontvangen, blijkt dat meer dan de helft van de medewerkers in supermarkten tussen de 15 en 23 jaar is. Daarvan is weer verreweg het grootste deel 16 tot 19 jaar.
De opvallende daling na 18 jaar hangt volgens de commissie samen met wetgeving. Zo biedt de Wet flex en zekerheid de werkgevers de mogelijkheid om werknemers maximaal drie tijdelijke contracten aan te bieden. Daarnaast maakt de wetgever zelf een koppeling tussen leeftijd en loonkosten met het minimumloon en mag voor een functie van hulpkracht onderscheid worden gemaakt op grond van leeftijd.
De CGB onderkent dat supermarkten een winstoogmerk hebben en de loonkosten zo laag mogelijk willen houden. Ook kunnen functies als vakkenvuller uitermate geschikt zijn voor jonge, onervaren werknemers en is het bij het aangaan van een contract met een dergelijke hulpkracht geoorloofd om onderscheid te maken op basis van leeftijd. Mits bij de werving uitdrukkelijk wordt vermeld dat het om een zogenoemde startersfunctie gaat.
Maar volgens de commissie is er "vrijwel geen objectieve rechtvaardiging te vinden" voor het maken van leeftijdsonderscheid bij het laten eindigen van een arbeidsrelatie. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals een afspraak in een sociaal plan met vakbonden wegens een dreigend faillissement, kan dergelijk onderscheid worden gemaakt.
(Bron)
Imam zet geld op hoofd cartoonisten

Een Pakistaanse imam heeft een beloning van 1,5 miljoen roepie (21.000 euro) plus een auto uitgeloofd voor degene die één van de tekenaars van de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed vermoordt. De prijs is uitgevaardigd door imam Mohammed Yousaf Qureshi, godsdienstleider in de historische Mohabat Khan moskee in Peshewar.
Volgens de imam verdient iemand die de profeet beledigt de doodstraf. Hij zei dat degene die een 'vervloekte' tekenaar omlegt ook één miljoen dollar zal krijgen van de vereniging van de juweliers bazaar in zijn stad. Een vertegenwoordiger van de bazaar gaf echter geen commentaar op de uitlating van de imam.
In Pakistan werd vandaag in verschillende steden weer massaal gedemonstreerd tegen de inmiddels overbekende Deense spotprenten. De Pakistaanse oproerpolitie arresteerde 125 mensen om rellen de kop in te drukken. Ook plaatsten de autoriteiten vanochtend een radicale moslimleider onder huisarrest in de hoop dat de protesten tot bedaren komen. De man is leider van de verboden maar invloedrijke moslimbeweging Lashkar-e-Taiba.
(Bron)

Geldt dat ook voor de imam die die varkensfoto bewerkt heeft?
Carnavalsgrap Auschwitz valt verkeerd

Carnavalsvereniging De Meerkoetelaars uit Wieringermeer heeft tot ontzetting van veel bewoners een grap uitgehaald, waarbij een verwijzing wordt gelegd met concentratiekamp Auschwitz. In een gratis huis-aan-huiskrant van de vereniging was een grappig bedoelde foto van de poort van scholengemeenschap Wiringherlant afgedrukt.
Op de bewerkte foto is boven de schoolpoort de tekst 'Huiswerk maakt vrij' gezet; een duidelijke verwijzing naar de tekst boven de poort van concentratiekamp Auschwitz: 'Arbeit macht frei'. De tekst onder de foto maakt het er niet beter op: 'Voor de ingang van RSG Wiringherlant staat sinds kort een hek. Dat is beter voor de concentratie'.
De rector van de school noemt het een smakeloze grap: "Het is niet alleen voor ons kwetsend, maar ook voor de mensen die de holocaust hebben overleefd. Zulke grappen maak je niet." Ook de burgemeester noemt de grap te triest voor woorden. Het is jammer dat zo'n leuke club zo een foute grap heeft gemaakt, aldus de burgervader.
De voorzitter van De Meerkoetelaars zegt dat de grap door een 'carnavaleske bril' moet worden bekeken. Jaarlijks wordt er met bepaalde dingen de spot gedreven in de krant. Nu was de school het mikpunt, omdat het pas geplaatste hek daar voor veel discussie zorgde: "We hebben nooit de intentie gehad mensen te kwetsen of te shockeren."
(Bron, met de foto)

Je bent wel echt dom als je denkt dat hier niemand over gaat vallen.
Kameel krijgt orthopedische schoenen

Kameel Goliath kan sinds gisteren weer op goede voet het leven door. Het dier, woonachtig in het Duitse Bonndorf, heeft namelijk orthopedische schoenen gekregen. Deze waren nodig omdat Goliath niet meer goed liep sinds hij zijn voeten verbrand had.


De schoenen hebben in de lengte slechts maatje 39, maar in de breedte heeft Goliath maat 31 nodig. De schoenen werden gemaakt door de firma Wessels, die ook schoenen voor de grootste man ter wereld maakte.
(Bron)
Werkgever plant computerchip in bij personeel

In Amerika gaat een bedrijf dat beveiligingsapparatuur verkoopt computerchips implanteren bij zijn werknemers. De chip, zo groot als een rijstkorrel, geeft de werknemers toegang tot de kluizen van het bedrijf. Het is naar verluidt de eerste keer dat zoiets in Amerika gebeurt.
"Het is een passieve chip. Er wordt geen signaal uitgezonden. De chip is net als een sleutelkaart", aldus directeur Sean Darks van het betreffende bedrijf CityWatcher.com. Daarmee wil de directeur, die zelf ook een chip in zijn lichaam heeft zitten, zeggen dat de chips niet gebruikt kunnen worden om het doen en laten van zijn werknemers na te gaan. De werknemers zijn ook niet verplicht om de chip te laten implanteren.
(Bron)
Mishandeling en misbruik Rotterdamse pubers aanzienlijk

ROTTERDAM - Het seksueel misbruik en de mishandeling van Rotterdamse pubers in huiselijke kring is aanzienlijk. Dat blijkt uit nog niet eerder gepubliceerde cijfers van de Rotterdamse Jeugdmonitor van de GGD. De GGD interviewde 10.000 scholieren. Van de meisjes zeiden er 429 thuis te worden mishandeld. 238 gaven aan seksueel te worden misbruikt. Van de jongens zeiden respectievelijk 367 en vijftig hetzelfde.
Wethouder M. van den Anker (Veiligheid en Gezondheidszorg) maakte de cijfers bekend op haar weblog. Van den Anker leidde woensdag op een congres over zorg en onderwijs een workshop over kindermishandeling. "Op een totaal van 10.000 geïnterviewde opgroeiende kids zijn dit aanzienlijke cijfers", zei de wethouder.
De scholieren zitten in de brugklas of de derde klas van het voortgezet onderwijs.
De cijfers uit de Jeugdmonitor 2004-2005 zijn volgens de wethouder (Leefbaar Rotterdam) nog niet geanalyseerd. "Wel lijken kinderen in de derde klas aanzienlijk kwetsbaarder te zijn dan in de brugklas, omdat in de derde klas mishandeling en misbruik vaker voorkomt", aldus Van den Anker.
Volgens de wethouder is het nog niet duidelijk of het misbruik en de mishandelingen thuis, op straat, op school of in clubverband voorkomen. Uit de duizenden meldingen die jaarlijks bij Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) binnenkomen, blijkt echter dat in 80 procent van de gevallen een of beide ouders de daders zijn.
Van den Anker pleit voor een harde aanpak. Kinderen zouden al voor zij geboren worden, onder toezicht van de Staat moeten komen wanneer er risico is op mishandeling, misbruik of doding, vindt zij. Ook zouden gedwongen zwangerschapsonderbreking en gedwongen anticonceptie uit de taboesfeer moeten worden gehaald.
Als het aan Van den Anker ligt gaan deze onorthodoxe maatregelen gelden voor verslaafde (Antilliaanse) tienermoeders en verstandelijk gehandicapten.
(Bron)

Gedwongen anticonceptie? Ik kan me er iets bij voorstellen, maar hoe bepaal je wie daarvoor in aanmerking komt? En gedwongen zwangerschapsonderbreking vind ik toch een fikse stap verder.
Nieuwe strippenkaart fraudegevoelig

DEN HAAG - De nieuwe strippenkaart, die per 1 januari was ingevoerd, wordt vernieuwd. De huidige versie bleek fraudegevoelig omdat de stempeltijd niet altijd leesbaar was.
De nieuwe strippenkaart was aan de linkerkant voorzien van een zwarte balk met daarin de nummers van de strippen. Wanneer de kaart op zijn kop in een stempelautomaat gestoken wordt, is de stempeltijd door die zwarte balk niet te zien. Conducteurs gebruiken die tijd om te controleren of de passagier niet de hele dag op een stempel reist, bevestigde een woordvoerder van Vervoerbewijzen Nederland een bericht hierover donderdag in Trouw.
De nieuwe nieuwe strippenkaart - met lichtgrijze balk waarop de inkt in alle gevallen zichtbaar is - gaat op 1 maart in. De oude nieuwe strippenkaart blijft tot eind dit jaar geldig.
(Bron)

donderdag, februari 16, 2006

Categorie humor.
Dat maken we er dan maar van.
Maar weer eens gebeld over de fiets, want ik vond het te lang duren.
Oh, ja, nee, dat komt, hij is uitverkocht. Nee, we krijgen 'm ook niet meer. Ja, gek dat u niet even gebeld bent, dat is normaal wel het beleid.
Dus nu maar een andere besteld (zwarte omafiets), levertijd een week, en hopelijk gebeurt niet hetzelfde.
Somaliërs sterven van dorst

DEN HAAG - De droogte in Somalië is zo nijpend dat de afgelopen maand al zeker zeven mensen van dorst en uitdroging zijn gestorven. Honderdduizenden mensen lopen gevaar wegens chronisch watertekort als niet snel hulp wordt geboden. Dat heeft de hulporganisatie Oxfam/Novib donderdag bekendgemaakt.
De droogteperiode, de ernstigste sinds veertig jaar, is zo erg dat volgens de organisatie mensen hun eigen urine drinken. "Ik kan me niet herinneren dat de situatie ooit zo slecht is geweest", zei een Somalische dorpsoudste. "Sommige mensen sterven en kinderen drinken hun eigen urine, omdat er geen water beschikbaar is".
Nomadenfamilies in de door droogte getroffen gebieden hebben op dit moment maar een twintigste deel van de dagelijkse waterbehoefte tot hun beschikking. "De situatie zal erger worden als we geen actie ondernemen. Mensen kunnen niet overleven op drie glazen water als het 40 graden Celsius is", aldus Oxfam-medewerker Mohamed Elmi. Daarnaast dreigt er volgens hem een ernstig voedseltekort.
De organisatie Oxfam/Novib is in Zuid-Somalië begonnen met het opzetten van watertanks en sanitaire voorzieningen, zodat 200.000 mensen en hun vee geholpen kunnen worden. Door de vijftien jaar durende burgeroorlog zijn veel basisvoorzieningen en de infrastructuur vernietigd.
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waarschuwde eerder deze week dat de droogte in de Hoorn van Afrika waarschijnlijk nog tot april duurt. In Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Tanzania zijn in totaal al tientallen mensen en tienduizenden dieren gestorven door de droogte.
(Bron)
Brussel wil centraal bureau begeleiding asielaanvragen

BRUSSEL - Europees justitiecommissaris Frattini stelt voor een centraal bureau op te richten, waar alle EU-lidstaten ondersteuning kunnen krijgen bij de verwerking van asielaanvragen.
Daaraan zou ook een centrale portal of internettoepassing moeten komen, waarop de gegevens van asielaanvragers kunnen staan. Zo kan sneller gecontroleerd worden waar zij vandaan komen en in welke andere lidstaten zij asielaanvragen deden.
Frattini hoopt door deze voorstellen een betere en praktischere samenwerking tussen de 25 EU-landen op asielgebied te kunnen bewerktstelligen. De bedoeling is wel dat asielbeleid voorlopig wel een nationale aangelegenheid blijft.
De Europese lidstaten spraken in 2004 onder Nederlands voorzitterschap van de EU af om in 2010 te komen tot een gezamenlijk asielbeleid, waarbij de aanvraagcriteria en beoordeling van verzoeken om verblijfsvergunningen in principe in alle landen hetzelfde zijn.
(Bron)
NS verhoogt winst aanzienlijk

UTRECHT - Financieel is het de Nederlandse Spoorwegen afgelopen jaar voor de wind gegaan. Door een aanzienlijke toename van het aantal reizigers en doordat het treinkaartje duurder is geworden, heeft de spooronderneming een flink hogere nettowinst gerealiseerd. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarresultaat.
De nettowinst kwam uit op 219 miljoen euro tegenover 32 miljoen euro in 2004. De NS tekent daarbij wel aan dat in het resultaat over 2004 een eenmalige afwaardering van een belastingvordering is verwerkt. Zonder deze last zou de nettowinst destijds 121 miljoen euro hebben bedragen. De omzet nam afgelopen jaar toe van 2,9 miljard naar 3,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 292 miljoen euro tegenover 144 miljoen over het voorafgaande jaar.
De kerntaak van de NS, het vervoeren van reizigers, rendeerde goed. Het bedrijfsresultaat nam toe met 49 miljoen tot 134 miljoen euro. De onderneming trok in Nederland 4,5 procent meer reizigers die ook nog eens duurdere kaartjes moesten kopen. Vooral de enkele reizen, retourtjes en abonnementen waren in trek. Ook speciale acties, zoals de herfsttour, waren populair.
De NS had wel last van de gestegen energiekosten en van de hogere belasting voor het gebruik over het spoor. Maar door in de kosten te snijden en de productiviteit te verhogen, wist de vervoerder de gevolgen beperkt te houden.
De extra reizigers betekenden extra inkomsten op de stations. De kleine supermarkten AH to go, die de NS in beheer heeft, konden rekenen op meer omzet. De overige horecagelegenheden profiteerden ook van het toegenomen aantal passagiers. Het bedrijfsresultaat van de stationstak nam toe van 80 miljoen tot 114 miljoen euro.
NS-topman Aad Veenman zei tevreden te zijn over de prestaties van zijn onderneming. "Op vele fronten doet de NS het beter dan in 2004." Hij moest wel toegeven dat de vervoerder op een aantal belangrijke punten tekort is geschoten. Er reden minder treinen op tijd dan beloofd en de informatievoorziening bij verstoringen liet te wensen over.
"We treffen maatregelen ter waarde van ruim 150 miljoen euro om dit te verbeteren. Zo gaan we informatie tot op het perron brengen, brengen we dynamische reisinformatie in treinen en passen storingsgevoelige treinonderdelen aan. Wij doen er alles aan om dit jaar nog beter te presteren", beloofde Veenman.
(Bron)

Petje af, grof geld verdienen met een wanprestatie.
Kamer wil weigerachtige ouders raddraaiers bestraffen

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil ouders van criminele, overlastgevende jongeren bestraffen als zij weigeren hulp te aanvaarden bij de opvoeding. Het CDA wil dat het kabinet komt met voorstellen daartoe en wordt gesteund door in ieder geval de coalitiepartijen VVD en D66. Het kabinet waarschuwde echter dat zo'n bestraffing wettelijk waarschijnlijk niet uitvoerbaar is.
Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat over de criminaliteit in de steden met de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Pechtold (Grotestedenbeleid), Donner (Justitie) en Verdonkeremanen (Integratie).
Aanleiding waren de incidenten de afgelopen maanden in onder meer Amsterdam, waar vaak jonge merendeels Marokkanen en Antillianen zorgen voor geweld, intimidatie, bedreiging en vernieling. De jongeren richten zich vooral tegen Joden, homo's en vrouwen.
De Tweede Kamer dringt aan op een veel hardere aanpak van de "straatterreur" zoals iedereen de problemen noemde. Alleen Kamerlid Vos van GroenLinks vond deze term te ver gaan. Speciale aandacht ging uit naar de ouders, omdat die zich vaak afzijdig zouden houden of onwetend zijn van de daden van hun kinderen. Enkele partijen zijn bezorgd, omdat ouders soms aangeven niet in te grijpen, aangezien ze zelf ook een hekel hebben aan de Nederlandse samenleving.
De Kamer vindt de tijd van vrijblijvendheid voorbij. Ook de SGP vond de toon van het kabinet nog te vlak en is bezorgd dat te veel met fluwelen handschoenen opgetreden wordt. "De jongeren over wie wij het hebben, zijn niet geïmponeerd door onze dialogen, pedagogen en taakstrafjes", aldus Van der Staaij (SGP). Kamerlid Eerdmans (LPF) meent dat criminele jongeren te veel worden begeleid en opgevangen. "Ze moeten gestraft worden", aldus Eerdmans. Hij pleit voor opsluiting en heropvoeding in een kazerne.
Het CDA wil dat de kleine kern van overlast veroorzakende probleemjongeren geïsoleerd wordt om ze dan hard aan te pakken. Extra geld moet er komen voor initiatieven voor internaatachtige voorzieningen in meer steden, aldus Sterk (CDA). Een voorstel daarover krijgt waarschijnlijk een Kamermeerderheid.
Naast snellere en strengere straffen drongen de meeste fracties ook aan op een gecombineerde aanpak om de jongeren te geleiden naar werk en scholing. Ook moet er meer aandacht komen voor de vaak ondermaatse leefomgeving.
De vier ministers gaven aan dat veel voorstellen van de Kamer al mogelijk zijn of worden ontwikkeld. Zo kan bij weigering van opvoedingsondersteuning al uithuisplaatsing volgen. Het viertal benadrukte dat de overlast vooral wordt veroorzaakt door een kleine groep, die gericht moet worden aangepakt, en dat het van belang is om niet alle allochtone jongeren over een kam te scheren.
(Bron)
GroenLinks: helft door zorgstelsel in de min

DEN HAAG - Bijna de helft van de huishoudens zegt er sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel op achteruit te zijn gegaan. Dat blijkt uit een enquête onder vijfhonderd mensen die in opdracht van GroenLinks door het onderzoeksbureau PanelWizard is uitgevoerd.
Vooral mensen met een minimuminkomen, alleenstaande ouders en stellen zonder kinderen hebben minder te besteden, zo meldde GroenLinks donderdag. Meer dan een op de vijf van de huishoudens gaat er meer dan 100 euro per maand op achteruit. Slechts 14 procent zegt erop vooruit te zijn gegaan.
De koopkrachtplaatjes van het kabinet staan volgens GroenLinks in schril contrast met wat mensen werkelijk te besteden hebben.
GroenLinks vindt dat de ministers Zalm (Financiën) en De Kneus (Sociale Zaken) er in hun berekening, voor de invoering van het nieuwe stelsel, ver naast zaten, en dringt aan op verbetering van de koopkracht.
(Bron)

Hierbij nodig ik het gehele kabinet uit voor een etentje bij mij thuis. Ik weet wel dat ze het lef niet hebben, maar ik doe het toch.
Verdonkeremanen gaat Congolezen weer uitzetten

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) gaat vanaf eind deze maand weer uitgeprocedeerde asielzoekers uit Congo uitzetten naar het Afrikaanse land. Onder druk van de Tweede Kamer had de bewindsvrouw in juni de uitzettingen opgeschort, omdat de Kamer eerst zekerheid wilde over de gang van zaken rond Congolese asielzoekers.
Omdat de praktische belemmeringen voor gedwongen terugkeer in een recent gesprek met de Congolese ambassadeur in Nederland zijn weggenomen, gaat Verdonkeremanen er weer toe over Congolezen uit te zetten, zo bleek donderdag uit haar brief aan de Kamer. Omdat ze de Kamer eerst de gelegenheid wil geven hierover met haar te praten, zal ze tot 27 februari geen "onomkeerbare stappen" zetten.
Verdonkeremanen kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen in de kwestie-Congo. Uit een onderzoek van de commissie-Havermans bleek dat Nederland de afgelopen jaren in strijd met de regels in een aantal gevallen asielgegevens aan Congo had verstrekt. Het ging daarbij nooit om inhoudelijke informatie, maar wel om gegevens waaruit blijkt dat een betrokkene een voormalige asielzoeker was. Ook die informatie mag nooit aan de Congolese autoriteiten worden verstrekt.
In een fel debat half december gaf Verdonkeremanen toe dat ze de Kamer onjuist en onvolledig had geïnformeerd in de kwestie. Hoewel ze kon blijven rekenen op steun van een Kamermeerderheid, zegde een brede oppositie van PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en de Groep Lazrak het vertrouwen in de VVD-bewindsvrouw op.
Verdonkeremanen beloofde tijdens het debat te zullen spreken met de Congolese autoriteiten over de voorwaarden die ze stellen aan de afgifte van vervangende reisdocumenten. De vraag was vooral of de Congolese ambassade in Nederland bij de aanvraag daarvan vingerafdrukken van de betrokkene nodig heeft. De ambassadeur heeft Verdonkeremanen verzekerd dat dat niet het geval is. Ook zegde hij toe mee te willen werken bij de terugkeer van zijn landgenoten, aldus Verdonkeremanen.
(Bron)
Online fraude kinderlijk eenvoudig

LEIDEN - Het is voor beginners "onrustbarend" eenvoudig om de weg te vinden op het digitale dievenpad. Onderzoek van informatiebeveiliger Symantec in de donkere steegjes van internet wijst uit dat alle instructies en gereedschappen om medegebruikers op te lichten online te vinden of te koop zijn.
Medewerkers van het bedrijf hebben anoniem rondgesnuffeld op openbare chatkanalen (IRC) en forums op het web. Criminelen gebruiken het net niet alleen om slachtoffers te vinden, ze wisselen op speciale plaatsen ook ervaringen, advies en technieken uit, blijkt.
De onderzoekers stuitten op een levendige handel van criminelen in creditcardgegevens (inclusief vervaldata en bestdingslimieten), bankrekeningnummers, wachtwoorden (voor bijvoorbeeld Skype, Paypal, Western Union, Steam, e-Gold, eBay, FedEx), e-mailadressen, computervirussen en zelfs digitale beeldbestanden van valse bankbiljetten.
Verder troffen ze uitgebreide informatie en gereedschap aan om anoniem internetpagina's na te bouwen om gegevens van internetters te ontfutselen (phishing).
Het proces voor online creditcardfraude voltrekt zich volgens een vast patroon, stelt Symantec. Criminelen bemachtigen pasnummers, liefst met zoveel mogelijk informatie over de eigenaren. Ze bestellen spullen op andermans kosten of verkopen de gegevens door.
Creditcardinformatie 'doet' 1,5 tot 2 dollar per stuk. Grote afnemers (meer dan honderd) betalen nog minder. Gegevens van rekeningen bij het online betaalsysteem Paypal kosten 1 dollar per stuk (ongeverifieerd) of 20 dollar (gecontroleerd en in gebruik).
Prijzen voor informatie van gebruikers van veilingsite eBay zijn vergelijkbaar. Het tarief voor een computervirus waarmee een netwerk zombiecomputers kan worden opgezet bedraagt ongeveer 1000 dollar.
"Het is schokkend hoe makkelijk je de weg vindt. Je hoeft geen expert te zijn om fraude te plegen. Complete handleidingen zijn online, voor iedereen beschikbaar. Binnen een paar dagen heb je het onder de knie", verklaarde beveiligingsdeskundige T. Pavlovic van Symantec donderdag.
Het informatiebeveiligingsbedrijf komt tot de conclusie dat online fraude voor velen een volwaardige 'baan' is geworden. Virusschrijvers worden mogelijk zelfs in dienst genomen door criminele organisaties: "Hun technieken zijn weliswaar niet bijzonder geraffineerd, maar zeker lonend."
(Bron)
Omstreden afvalpil beleeft primeur in Nederland

AMSTERDAM - De eerste drieduizend mensen in Nederland hebben een DNA-test ontvangen van Salugen. Zij kunnen binnenkort beginnen met een afslankkuur die is gebaseerd op hun DNA. Nederland is het eerste land waar de omstreden DNA-pil GenoTrim verkrijgbaar is. Dat meldt de Amerikaanse fabrikant Salugen donderdag.
Mensen die willen afvallen met GenoTrim wordt gevraagd een test te doen. Ze moeten bij zichzelf wangslijm afnemen en dat naar de producent sturen. In een laboratorium in de Verenigde Staten wordt volgens Salugen een analyse gemaakt van het DNA. Vervolgens worden persoonlijke pillen gemaakt, op basis van onder meer de stofwisseling. De test kost 325 euro. De kuur kost honderd euro per maand.
De Telegraaf berichtte eind vorig jaar dat Amerikaanse en Nederlandse wetenschappers een pil hadden ontwikkeld waarmee mensen kunnen afvallen op basis van hun DNA, zonder minder te eten of te drinken. Het Voedingscentrum zei daarop dat 'de wetenschap nog niet zover is dat op basis van erfelijke eigenschappen een pil kan worden samengesteld die inwerkt op de stofwisseling'.
Sinds de aandacht in de media zegt Salugen 'overspoeld' te zijn door aanvragen voor de pil. "Nederland was oorspronkelijk een testmarkt voor ons en onze organisatie was in eerste instantie niet helemaal berekend op zo'n massale reactie." Het bedrijf geeft geen garanties over het aantal kilo's dat klanten kunnen kwijtraken.
(Bron)

Persoonlijke afvalpillen op basis van je DNA, voor een dure kuur zonder garanties.
Poepoe.

woensdag, februari 15, 2006

Postbode ontslagen na achterhouden post

GRONINGEN - TPG Post heeft een postbode ontslagen die begin december 250 poststukken heeft achtergehouden. Dat heeft het bedrijf dinsdag gemeld. Het bedrijf kwam de verduistering op het spoor na een tip. De poststukken werden onbeschadigd en ongeopend teruggevonden bij de postbesteller thuis.
De post is alsnog bezorgd. "Wij zijn hier erg ongelukkig mee", zegt een zegsvrouw. "Niet alleen omdat klanten gedupeerd zijn, maar ook omdat de 40.000 postbestellers die hun werk perfect doen hiermee in een kwaad daglicht komen te staan." Naar het waarom van het achterhouden van de post kan TPG ook alleen maar gissen.
Het ging om de poststukken die op 5 december bezorgd moesten worden in postcodegebied 9734, een wijk in Groningen. TPG beklemtoont dat dit om een incident gaat.
(Bron)

We hebben hier een postbode die consequent verkeerd bezorgt of niet bezorgd. Pakjes verdwijnen, en we hebben hier meestal zo'n drie postrondes per dag: als de postbode geweest is, als de buren de post uitzoeken en in de juiste brievenbussen doen, en als de laatste buren thuiskomen en de post nabezorgen.
Vrouw pijpt agent voor verkeersboete

Een oversekste agent uit Brussel is opgepakt omdat hij een vrouw een 'schikkingsvoorstel' had gedaan na een verkeersboete. De man hield een vrouw aan voor een verkeersovertreding. Hij dreigde haar rijbewijs in te trekken. Ook legde hij uit dat de zaak 'op een andere manier geregeld' kon worden.
De vrouw bevredigde de man oraal in de buurt van pretpark Walibi in ruil voor seponering. Een dag later diende ze een klacht in.
In eerste instantie dacht de recherche in Brussel met een 'nep-agent' te maken te hebben. De vrouw herinnerde zich echter dat tijdens 'het verhoor' zijn gsm afging. Natrekking door de recherche van het telefoonverkeer leidde naar de dader.
Achteraf bleek dat de agent al eens veroordeeld was voor zedendelicten. Er hangt nu een gevangenisstraf van vijf jaar boven zijn hoofd.
(Bron)
Man steekt politiehond neer

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Een verwarde man heeft maandag in Krimpen aan den IJssel een politiehond met een mes gestoken. Toen Biko samen met de agenten de verdachte probeerde aan te houden, stak de 34-jarige Krimpenaar hem neer. De hond raakte gewond en moest worden gehecht bij een dierenarts.
De man stelde volgens de politie dinsdag geen prijs op hulp van politie en GGD die waren toegesneld omdat de Krimpenaar onwel zou zijn geworden. Hij gooide een gasfles naar de hulpverleners, uitte diverse bedreigingen en zwaaide met een mes. Toen de verdachte probeerde brand te stichten, werd de diensthond ingezet, aldus de politie. De verdachte zit vast.
(Bron)
'Minder Nederlanders op voorjaarsvakantie'

LEIDSCHENDAM - Tijdens de komende voorjaarsvakantie zullen ongeveer één miljoen Nederlanders op vakantie gaan. Deze verwachting heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) dinsdag uitgesproken. Vorig jaar gingen 1,1 miljoen mensen tijdens de voorjaarsvakantie erop uit.
Volgens een woordvoerster van het toerismebureau blijft onder andere het aantal boekingen voor een wintervakantie achter bij vorig jaar. De daling van het aantal vakantiegangers is verder te wijten aan de overvolle bungalowparken en vakantiehuisjes. Dat komt omdat de regio's Noord en Midden dit jaar tegelijkertijd vakantie hebben.
De voorjaarsvakantie valt dit jaar tussen 18 februari en 5 maart. De eerste week hebben Noord en Midden vrij, de tweede week is Zuid aan de beurt. Ongeveer een op de vier Nederlanders blijft in Nederland, de rest zoekt dit voorjaar zijn heil in het buitenland.
(Bron)
'Geliquideerde advocaat was infiltrant AIVD'

AMSTERDAM - De vorig jaar doodgeschoten advocaat Evert Hingst was als infiltrant actief voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). In die hoedanigheid was hij doorgedrongen tot de kringen van 'topcriminelen' Mink K. en Stanley H. Dat schrijft het weekblad Vrij Nederland in de jongste editie.
Twee weken geleden ontstond er politieke ophef over uitgelekte stukken van de geheime dienst. Er was sprake van een infiltrant in de onderwereld met de geheimzinnige naam Sentaro.
Deze spion was doorgedrongen tot de drugs- en wapenbende van Mink K. en Stanley H., een groep met corrupte contacten bij de politie. Meerdere betrouwbare bronnen in justitiekringen bevestigen aan VN dat deze undercover niemand minder was dan advocaat Hingst.
Hingst was in 1998 als jong aankomend advocaat de protégé van topcrimineel Mink K. Toen K. dat jaar werd aangehouden voor wapenhandel ging Hingst dagelijks naar de gevangenis om hem te bezoeken. 'Je kan als jonge raadsman enthousiast zijn, maar dit was wel een beetje absurd,' zegt een advocaat die hem gekend heeft in VN. 'Maar je verwacht niet dat een advocaat met geheimhoudingsplicht wordt geronseld door de inlichtingendienst.'
De AIVD wil niet op het bericht in Vrij Nederland reageren.
(Bron)
Slachtoffer Cheney krijgt hartaanval

HOUSTON - De man die tijdens een jachtpartij door de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney is neergeschoten, heeft dinsdag een hartaanval gehad. Hij ligt op de afdeling intensieve zorg, meldde een woordvoerder van het behandelende ziekenhuis in Corpus Christi.
De kleine hartaanval was een direct gevolg van het schot hagel die de 78-jarige Texaanse advocaat in zijn lijf had gekregen. Een aantal kogeltjes zijn blijven steken in zijn hart.
Cheney, zelf een zware hartpatiënt, schoot zijn vriend Harry Whittington dit weekeinde per ongeluk neer toen ze op kwartels aan het jagen waren. Het slachtoffer moest met schotwonden in gezicht, hals en romp worden opgenomen. Hij had voor zijn hartaanval net de afdeling intensieve zorg verlaten.
(Bron)
Nederlandse vrachtwagen met 5 ton cannabis onderschept

PARIJS - In Frankrijk is een Nederlandse vrachtwagen met ruim 5 ton cannabis onderschept. De Franse douane trof de drugs zaterdag aan tijdens een controle, meldden Franse media dinsdag op gezag van de douane.
De tot blokken geperste cannabis werd gevonden tijdens een controle in de buurt van de Péronne, in het noorden van Frankrijk. De 49-jarige Nederlandse chauffeur, die nog vastzit, was op weg naar Nederland. De drugs, met een straatwaarde van ruim 10 miljoen euro, was vermoedelijk afkomstig uit Spanje.
(Bron)
Rellende Marokkanen belaagden agent

Bij relletjes na afloop van de demonstratie in Amsterdam tegen de Deense spotprenten is afgelopen zaterdag een agent door Marokkaanse jongeren belaagd en mishandeld. Het incident vond plaats toen de politieman een relschopper wilde arresteren. De jongen verzette zich echter, en werd bijgestaan door een aantal vrienden die hem probeerden te ontzetten.
Bij de worsteling raakte de politieman gewond aan het hoofd. Hij moest worden behandeld in een ziekenhuis. Een woordvoerder van justitie meldde dat de zaak hoog wordt opgenomen. De gearresteerde jongeman wordt vandaag voorgeleid aan een rechter-commissaris. Zijn vrienden, die verantwoordelijk zouden zijn voor de mishandeling, wisten echter te ontkomen. Naar hen wordt gezocht.
Bij de ongeregeldheden in de winkelstraat Nieuwendijk werd ook een Turkse winkelier belaagd, zo meldde Het Parool gisteren. Ruiten van de schoenenzaak werden ingegooid en schoenen werden op de grond en over de straat gegooid. "Ik ben ook moslim. Maar dit is niet goed. Alweer die Marokkanen, hè", liet de winkeleigenaar weten. "Je zag goed het verschil tussen de relschoppers en de echte demonstranten."
(Bron)
'Pak slaag voor hindoes die aan Valentijn doen'

Verliefde hindoe-gelovigen die elkaar in India een kaartje hebben gestuurd voor Valentijn riskeren een flink pak slaag. Fanatieke hindoe-groeperingen verzetten zich namelijk tegen Valentijn - wat zij een verderfelijke westerse invloed noemen - en hebben ieder die van plan was een kaart, bloemen of een cadeautje te sturen, gedreigd een pak slaag te verkopen.
Het Forum voor Hindoe Bewustwording in Lucknow liet weten: "Degenen die niet naar ons luisteren laden de wraak van onze vrijwilligers op zich. Hun gezichten zullen zwart gemaakt worden en zij zullen een pak slaag krijgen. Wij staan niet toe dat de Indiase cultuur wordt verwesterd." Een andere fanatieke hindoe-organisatie kondigde aan dat 'verdachte stellen' zullen worden gefotografeerd en dat de foto's naar hun ouders zullen worden doorgespeeld.
Niet alleen fanatieke hindoes, maar ook moslimfanatici in India roerden zich in het Valentijn-gebeuren. Afgelopen vrijdag toog een twintigtal in het zwart gehulde moslimvrouwen in een stad in Kashmir naar een stuk of zes cadeau- en papierwinkels. Valentijnkaarten en -posters werden uit de rekken gehaald en op straat verbrand. "Deze westerse fratsen verpesten onze kinderen en verwijderen hen van hun wortels", zei een woordvoerder van de boze moslima's.
(Bron)

Ik begrijp dat nooit zo goed. Ik kan me wel iets voorstellen bij 'alles hetzelfde willen houden' als je een heel traditionele manier van leven en/of geloven aanhangt, maar dit soort dingen wordt vaak zondig verklaard omdat het het ware geloof zou kunnen bedreigen. Is dat geloof dan zó wankel?
(Als klein kind woonde ik een straat waar verderop een Jehovagezin woonde. Een tv mocht niet in huis zijn, want dat was zondig. Maar de kinderen mochten wel bij de buren tv kijken. En ze mochten de kluit belazeren bij wedstrijden: voor de grote vakantie een stek mee naar huis, aan het eind van de vakantie een tentoonstelling met wedstrijd wie de mooiste plant had. Die wonnen die kinderen, altijd. Ze hadden steevast een stralende, grote, prachtige plant, meestal een Coleus. Na een paar jaar ontdekte ik het geheim. De plant werd direct op dag 1 weggegooid. En de dag voor de tentoonstelling werd de mooiste Coleus die er in de omgeving te vinden was gekocht. Ik snapte als kind niet hoe dat te rijmen viel met dat geloof. En eigenlijk nog niet. Frauderen was blijkbaar niet slecht voor je zedelijk besef, en elders tv-kijken was niet in de strijd met de regel dat je geen tv zou kijken. Heel vreemd.)
Amerikaanse terreurlijst telt 325.000 namen

WASHINGTON - Een Amerikaanse lijst terreurverdachten en mogelijke handlangers telt 325.000 namen. Het gaat om het register van de Amerikaanse organisatie voor terreurbestrijding, het National Counterterrorism Center. Het aantal namen zou zijn verviervoudigd sinds de herfst van 2003.
Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post woensdag. De krant baseerde zich op informatie van functionarissen die zich met terreurbestrijding bezighouden.
Omdat dezelfde persoon met meer of anders geschreven namen op de lijst kan staan, zal het werkelijke aantal individuen dichter bij de ruim 200.000 liggen, aldus de functionarissen. Amerikaanse burgers maken slechts een uiterst klein deel uit van de geregistreerde personen. De overgrote meerderheid verdachten en hun handlangers zijn niet-Amerikanen die niet in de Verenigde Staten wonen.
(Bron)
Waterstand grote rivieren extreem laag

ARNHEM - De waterstand in Rijn en Waal is extreem laag voor de tijd van het jaar. Als het in het voorjaar niet ten minste tien dagen hard en lang gaat regenen, voorziet Rijkswaterstaat zeer grote problemen met de waterstanden in de zomer.
Dat heeft hoogwaterdeskundige E. Sprokkereef van Rijkswaterstaat in Arnhem woensdag gezegd. Januari en februari zijn normaliter de maanden dat de rivieren de hoogste stand bereiken. Geregeld lopen dan kades en uiterwaarden onder water. Maar de Rijn stond woensdag bij Lobith op een stand van 7.89 meter boven NAP, meters lager dan gewoonlijk. Volgens Sprokkereef heeft het al twee jaar niet voldoende geregend in het stroomgebied van de Rijn.
In de zomer van 2003 moesten elektriciteitscentrales afschakelen, omdat ze door extreme droogte niet meer voldoende koelwater uit de rivieren konden halen. Ook liep de watertemperatuur in de rivieren te hoog op. Rijkswaterstaat voorziet vergelijkbare problemen voor de komende zomer, tenzij het in het voorjaar een behoorlijke periode flink gaat doorplenzen, zoals Sprokkereef het uitdrukt.
Door de aanhoudende droogte is het hele stroomgebied van de Rijn niet voldoende gevuld. Het Meer van Konstanz op de grens van Zwitserland en Duitsland heeft op 3 centimeter na de laagste waterstand ooit bereikt. Waterbeheerders verwachten dat het laagterecord een dezer dagen wordt gebroken, aldus Sprokkereef. Het meer, ook bekend als de Bodensee, voert nog maar 30 procent van de gebruikelijke hoeveelheid water af in de Rijn.
Uiterwaarden, nevengeulen en dijken in het stroomgebied zijn eveneens veel droger dan normaal. Er moet heel veel regen vallen om de bodem te verzadigen. Pas als de uiterwaarden en dijken geen water meer opnemen, gaat de rivier het regenwater afvoeren en stijgt dus het waterpeil.
Voor de aanhoudende extreem lage waterstand is volgens Rijkswaterstaat geen andere verklaring dan "toeval." Sprokkereef: "Klimaatverandering heeft er niets mee te maken, want de verwachting is juist dat het door klimaatverandering in de winter harder gaat regenen. Op basis van die aanname worden overal rivierverruimende maatregelen genomen, zodat de rivier veel meer water kan afvoeren zonder overstromingen. Het moet gewoon hard gaan regenen."
(Bron)
Marinier overleden na ongeluk met parachute

DEN HAAG - Een 48-jarige kapitein van het korps mariniers is begin deze week overleden aan de gevolgen van een harde landing na een parachutesprong. De kapitein liep ernstige verwondingen op toen hij begin deze maand tijdens de landing een gebouw raakte.
Het slachtoffer maakte deel uit van een eenheid commando's en mariniers die in de buurt van Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona oefenden in de 'vrije val'. Volgens een woordvoerder van de mariniers is vermoedelijk de hoofdparachute niet volledig open gegaan. Nader onderzoek moet duidelijk maken wat de precieze toedracht is geweest van het ongeluk.
(Bron)
Artsen zonder Grenzen stapt uit SHO

AMSTERDAM - Artsen zonder Grenzen (AzG) stapt per direct uit de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De manier waarop SHO fondsen werft, sluit slecht aan bij het verlenen van directe medische hulp als die het meest nodig is, stelt AzG dinsdag in een verklaring.
De SHO zijn bekend van hun nationale acties voor grote natuurrampen zoals recent de aardbeving in Pakistan en de zeebeving in Azië. Het tijds- en plaatsgebonden karakter van de nationale acties maakt het onmogelijk giften elders te gebruiken, ook als hulp daar op dat moment veel harder nodig is, aldus Artsen zonder Grenzen.
"Na de tsunami was de opbrengst van de nationale actie zo groot dat we die niet op een verantwoorde manier aan medische noodhulp zouden kunnen besteden", verklaarde directeur M. Hofman. "Soms is de medische nood zo groot dat we een veelvoud van de giften aan de SHO zouden kunnen gebruiken."
Hofman stelt dat de publieke belangstelling voor humanitaire crises in Darfur, Somalië, de Democratische Republiek Congo en Bangladesh te klein is om een succesvolle nationale actie voor te organiseren. "Toch is er juist voor dit soort vergeten conflicten veel geld nodig voor medische noodhulp."
AzG was sinds de oprichting in 1989 aangesloten bij de SHO en maakte aanspraak op 21 procent van de opbrengst van nationale acties. Sinds 1999 heeft de hulporganisatie bij zeven van de twaalf nationale acties afgezien van de fondsen die waren geworven, omdat zij over voldoende middelen beschikte om activiteiten in getroffen rampgebieden te kunnen financieren.
De SHO kunnen zich daarom vinden in het besluit van AzG, lieten ze weten. Ze betreuren, maar respecteren de beslissing. De SHO benadrukken dat het in de toekomst mogelijk blijft dat AzG als gastorganisatie deelneemt aan een nationale actie.
(Bron)
Groei economie valt terug in eurolanden

LUXEMBURG/BRUSSEL - De economie in de twaalf eurolanden is in de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,3 procent gegroeid op kwartaalbasis. In het derde kwartaal was de groei nog 0,6 procent, zo blijkt uit de eerste ramingen dinsdag van bureau Eurostat.
"Dat is natuurlijk geen goed cijfer, het is teleurstellend", reageerde Europees commissaris Almunia van Economie. Volgende week komt hij met nieuwe voorspellingen voor het lopende jaar.
Vooral Duitsland heeft gezorgd voor het lagere cijfer. In de grootste economie van Europa was de groei teruggevallen tot nul. In Frankrijk was er slechts 0,2 procent toename van de welvaart, waar dat een kwartaal eerder nog 0,7 procent was. Nederland deed het wel goed met een vol procent groei op kwartaalbasis. Ook Spanje en Finland lieten mooie cijfers zien.
In 2005 als geheel is de economie met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van 2004 in de eurolanden. In 2004 was de groei op jaarbasis nog 2,1 procent.
De Unie als geheel, inclusief de razendsnel groeiende nieuwe lidstaten, kende een kwartaalgroei van 0,4 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. De groei voor heel 2005 kwam uit op 1,6 procent.
De cijfers van Eurostat hebben een voorlopig karakter, omdat het statistisch bureau nog lang niet van alle landen voldoende gegevens heeft.
(Bron)
'Guantanamo Bay moet dicht'

Als het aan vijf deskundigen van de Verenigde Naties ligt, moet Guantanamo Bay dicht. Op de Amerikaanse basis worden volgens hen de mensenrechten volop geschonden. Zo worden terreurverdachten soms langdurig alleen opgesloten en krijgen ze dwangvoeding toegediend. Dit staat in een rapport dat de VN binnenkort uitbrengt.
Eerder deze maand kwam Amnesty International al tot een soortgelijke conclusie. De deskundigen spitsten hun onderzoek toe op vijf gebieden, namelijk foltering, vrijheid van godsdienst, gezondheid, onafhankelijke rechtspraak en willekeurige detentie. De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten de gevangenen hun rechten op een eerlijk proces, gezondheidszorg en vrijheid van godsdienst onthouden. Volgens de VN zou de basis gesloten moeten worden. Ook moet er worden gestopt met de speciale verhoortechnieken die de Amerikanen nu toepassen in Guantanamo Bay.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst de conclusie van het onderzoek van de hand. Volgens een woordvoerder hebben de onderzoekers verzuimd zelf een kijkje te nemen in Guantanamo Bay. In 2004 werden de onderzoekers uitgenodigd de basis te bezoeken. Zij sloegen deze uitnodiging echter af omdat zij niet met gevangenen zouden mogen praten.
Ook zou het onderzoek gebaseerd zijn op mensenrechtenwetten in vredestijd. De Verenigde Staten zeggen te handelen naar de regels die gelden in oorlogstijd en vinden de beoordeling daarom niet geldig.
(Bron)
Zwarte panter
De Italiaanse politie heeft in een dorpje ten zuidwesten van Rome een gebied afgezet waar zich een zwarte panter zou bevinden, die dinsdag voor het eerst in de omgeving is gezien. Het dier is een woning in aanbouw ingevlucht. Als het dier kan worden gevangen, komt daarmee een einde aan een reeks berichten over een in Rome en omgeving rondzwervende panter, die teruggaan tot begin jaren negentig en die tot dusver zijn afgedaan als 'broodje-aap- verhalen'.
(Bron)

Is het niet onze Veluwepanter die een warmer plekkie heeft gezocht? ;-)
Aan internet verslaafde jongeren vaker depressief

AMSTERDAM - Jongeren die verslaafd zijn aan internet, voelen zich vaker neerslachtig dan leeftijdgenoten. Ook zou excessief surfen ten koste gaan van de prestaties op school. Verslaafde jongeren zitten gemiddeld 26 uur per week achter de computer.
Dat blijkt uit onderzoek van het IVO, een instituut dat verbanden tussen verslaving en leefwijzen onderzoekt. Voor het onderzoek ondervroeg het IVO 512 jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar over hun internetgebruik.
Van 'dwangmatig internetgedrag' is sprake als internetten ten koste gaat van schoolresultaten of sociale contacten. Dwangmatig gedrag lijkt op het gedrag van een drugs- of alcoholverslaafde. Kinderen die dit gedrag vertonen zijn voortdurend bezig met het internet, zegt onderzoekster Regina van den Eijnden. "Deze kinderen verliezen de aandacht voor al het andere in hun omgeving".
Ouders spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van verslaving, zo concludeert men. Volgens van den Eijnden moeten ouders duidelijke regels stellen en met hun kind over het surfgedrag praten. Daarbij is een 'constructieve en ondersteunende' manier van communiceren van belang. "Het gaat er vooral om dat de jongeren zich begrepen en gesteund voelen", aldus het IVO.
Duidelijke regels stellen aan het internetgebruik kan ook helpen tegen een verslaving, maar de regels moeten vooral niet te streng zijn. "Als kinderen tussen 13 en 15 jaar nog maar heel weinig achter de computer mogen, blijkt dat een averechts effect te hebben en wordt het dwangmatig internetgebruik juist in de hand gewerkt."
(Bron)

Kan het ook zo zijn dat depressieve kids zich misschien meer op internet richten?
Man toont penis op politiebureau

De politie heeft zaterdagavond in Wierden een 40-jarige dronken snorfietser aangehouden nadat hij op de vlucht was geslagen. De man kon zich echter ook na zijn aanhouding niet gedragen en besloot op het politiebureau zijn geslachtsdeel uit zijn broek te halen.
De politie was bezig met een grootscheepse alcoholcontrole in Noordwest-Twente, toen de bromfietser aan kwam rijden. Agenten gaven hem een stopteken, waarna hij stopte. Toen de man, die sterk naar alcohol rook, verteld werd dat de politie bezig was met een alcoholcontrole, keerde hij zijn snorfiets en reed weg. Een van de agenten zette daarop de achtervolging in en kon de man klemrijden.
De snorfietser werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau, alwaar hij weigerde mee te werken aan een ademanalyse. Ook vond hij het nodig de agenten zijn geslachtsdeel te tonen. De man is voor nader verhoor opgesloten. Hij blijkt reeds eerder met de politie in contact te zijn geweest voor het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.
Ook in Winschoten vond er een opmerkelijk penisgebeuren met betrekking tot de politie plaats dit weekend. Een 49-jarige man uit Finsterwolde werd daar namelijk aangehouden nadat hij tegen een politieauto had geplast. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en kreeg bovendien hulp van zijn neef. De politie besloot hierop pepperspray in te zetten om de man te kunnen oppakken.
(Bron)
Cheney verbreekt stilzwijgen

WASHINGTON - De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft woensdag zijn stilzwijgen verbroken over het jachtincident waarbij hij in het weekeinde een bevriende advocaat neerschoot.
In een interview met het Amerikaanse tv-station Fox zei hij dat het schietincident "niet de schuld van het slachtoffer" is geweest: "Ik ben de man die de trekker heeft overgehaald." Daarom kun je "niet iemand anders de schuld geven".
Het slachtoffer, de prominente advocaat Harry Whittington (78), ligt in Texas in het ziekenhuis op de afdeling intensive care. Het Witte Huis hield de schietpartij bijna 24 uur stil. Dat is in de Amerikaanse media fel bekritiseerd.
Cheney voelt zich door die kritiek niet als aangeschoten wild: hij heeft het publiek naar zijn zeggen niet eerder geïnformeerd, omdat hij eerst precies wilde vaststellen wat er gebeurd was.
(Bron)
Vakkenvullers onwel in Coevorden

COEVORDEN - Twintig vakkenvullers zijn dinsdagavond onwel geworden in een buurtsupermarkt in Coevorden. Twee van hen zijn met ademhalingsproblemen, duizeligheid en misselijkheid naar het ziekenhuis gebracht. Onderzoek van de brandweer heeft uitgewezen dat lekkende koelvloeistof de oorzaak is geweest.
De aanwezigen zijn de super uitgevlucht, verklaarde een brandweerwoordvoerder. De supermarkt is ontruimd en afgesloten.
Metingen hebben uitgewezen dat er geen gevaar bestaat voor de omgeving. De winkel kon vandaag de deuren weer gewoon openen, aldus de brandweer.
(Bron)
Terschellingers struinen naar schoenen op internet

AMSTERDAM - Inwoners van Terschelling struinen op internet om hun schoenencollectie compleet te krijgen. Op www.fodzoeker.nl kan men op zoek naar linker en rechter schoenen in diverse maten en soorten. In zwaar weer sloegen donderdagavond 58 containers van het vrachtschip P&O Mondriaan en spoelden duizenden schoenen aan, waarop inwoners massaal aan het jutten sloegen.
De overboord geslagen containers bevatten voornamelijk textiel, koffers en speelgoed. De containers die vrijdag op het Waddeneiland aanspoelden, waren gevuld met sportschoenen, hamburgers en corned beef. Doordat een van de containers op zee opensprong, was het strand van Terschelling vrijdag bezaaid met duizenden sportschoenen die dankbaar werden opgehaald door strandjutters.
Rijkswaterstaat heeft tot maandagochtend 25 "objecten" gelokaliseerd. "Elf hiervan zijn inmiddels geïdentificeerd als containers afkomstig van het schip", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.
De berging van de donderdag voor de kust van Terschelling overboord geslagen containers laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Volgens een woordvoerder van het IJmuidense bergingsbedrijf Wijsmuller is de verwachting dat het weer een berging op zee de komende dagen onmogelijk maakt.
(Bron)
Spoor pas in 2012 op orde

Volgens spoorbeheerder ProRail duurt het nog tot 2012 tot het spoor in Nederland weer op orde is. Dat jaar zijn de omvangrijke onderhoudswerkzaamheden voltooid. Het spoor moet dan veel robuuster zijn dan nu. Grote storingen aan bijvoorbeeld computersystemen of wissels moeten dan tot het verleden behoren.
De afgelopen jaren heeft ProRail betrekkelijk eenvoudig onderhoud uitgevoerd. "We hebben eerst het laaghangend fruit geplukt. Nu zijn de ingewikkelde systemen aan de beurt", waarschuwde directeur Bert Klerk van ProRail.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) noemde het achterstallig onderhoud als een van de oorzaken dat het de doelstellingen vorig jaar niet haalden. Er reden meer treinen niet op tijd dan beloofd. Een aantal grote computerstoringen gooide het afgelopen jaar het treinverkeer behoorlijk in de war.
De samenwerking tussen de NS, ProRail en de aannemers blijkt tijdens dergelijke calamiteiten stroef te verlopen. "Mensen spreken een verschillende taal", zei Klerk vanmiddag. Om het overleg tussen alle betrokkenen soepeler te laten verlopen houden de drie partijen een proef met een crisiscentrum. Dat is opmerkelijk omdat de bedrijven jaren geleden juist van elkaar zijn gescheiden.
Klerk wist verder te melden dat de informatievoorziening op de stations in 2008 flink moet zijn verbeterd. Dan moeten op alle stations de huidige panelen waarop te zien valt hoe laat de trein aankomt, vervangen zijn door plasmaschermen die actuelere informatie geven.
(Bron)
Doelman mishandeld met honkbalknuppel

In het Noord-Brabantse Dongen is zaterdagmiddag de doelman van amateurclub VV Zwaluwe uit Lage Zwaluwe mishandeld met een honkbalknuppel. Een onbekende man liep tijdens de voetbalwedstrijd van VV Zwaluwe tegen de plaatselijke Olympia '60 het veld op en sloeg de keeper enkele malen met de knuppel.
De 27-jarige doelman had al eerder in de wedstrijd enkele klappen gehad toen hij buiten het veld een uitgetrapte bal wilde ophalen. Even later kwam de man met de knuppel op hem af. In het tumult dat na het incident ontstond, kon de dader ontkomen. De doelman heeft aangifte gedaan, de politie is een onderzoek gestart. De wedstrijd ging uiteindelijk door, Olympia won deze met 2-1.
(Bron)
EO wil zwervers gaan 'pimpen'

De Evangelische Omroep (EO) is van plan zwervers van de straat te halen. De omroep zal begin maart het programma 'Pimp my life' eenmalig uitzenden, om uit te proberen of het idee aanslaat. Presentatrice Margje Fikse zal in het programma een zwerver verlossen van het straatbestaan, om vervolgens te proberen het leven van de persoon binnen een week voldoende op de rails te krijgen.
De zwerver krijgt een uiterlijke metamorfose, zal logeren in de duurste hotels, wordt rondgereden in een limousine en mag dineren in dure restaurants waar hij per helikopter zal worden afgeleverd. Het wordt echter niet enkel een verwenweek, de zwerver moet ook aan de slag met een sollicitatietraining, een etiquettecursus en een soort van stage bij een baan die hij graag wil hebben. 'Pimp my life' zal draaien om de vraag of het de hoofdpersoon zal lukken binnen een week een eigen huis te krijgen en een baan te bemachtigen, kortom op eigen benen te gaan staan.
De EO zegt te overwegen om meerdere afleveringen te gaan maken. "Maar dat is niet alleen afhankelijk van het kijkcijfer, ook peilen we of het programma de maatschappelijke discussie over het onderwerp aanwakkert", laat een woordvoerder dinsdag weten. De proefuitzending wordt op 7 maart aanstaande uitgezonden.
(Bron)
Politie schiet man neer in Bladel

BLADEL - De politie heeft in Bladel in het stadhuis een man neergeschoten. De man maakte amok in het stadhuis, zo maakte de politie woensdag bekend. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis in Tilburg vervoerd. Volgens de persofficier van het parket Den Bosch is de man buiten levensgevaar.
Volgens burgemeester P. Grem van Bladel was de 45-jarige man uit Bladel eerder woensdagochtend al op het gemeentehuis geweest. Hij wilde een gemeentelijke stempel hebben onder een verklaring dat hij niet zou worden geholpen als hem iets overkwam. Omdat de gemeente niets voor de man kon betekenen, is hij vertrokken om even later met een touw en een mes terug te keren. Hij dreigde zelfmoord te plegen in de hal van het stadhuis, aldus de burgervader.
Een ambtenaar wist de man tot bedaren te brengen en mee te nemen naar een spreekkamer voor een persoonlijk gesprek. Omdat de man gewapend was, is de politie gewaarschuwd. Toen de man de spreekkamer verliet, wilden agenten hem aanhouden. De Bladelnaar wilde niet aangehouden worden en maakte amok. "In de gebeurtenissen daarna zag een agent zich genoodzaakt de man neer te schieten," aldus een politiewoordvoerder.
De Rijksrecherche onderzoekt de toedracht van de schietpartij. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de geweldsinstructie die de agenten hadden. Verdere mededelingen wil het parket in Den Bosch niet doen in belang van het onderzoek.
Volgens burgemeester Grem hebben veel ambtenaren het incident gezien. "We hebben een open gemeentebalie. De impact hier is gigantisch", aldus Grem die het Bureau Slachtofferhulp heeft ingeschakeld om de hevig geschrokken ambtenaren te begeleiden.
De Bladelnaar was geen bekende van de gemeente. "Hij is gehuwd en heeft kinderen", weet Grem, die ook zegt dat de man waarschijnlijk privéproblemen heeft.
(Bron)
Dode baby gevonden op altaar kathedraal

MADRID - Op het altaar van de kathedraal van het Spaanse Albacete is dinsdag het lijkje van een enkele dagen oude baby gevonden. Dit is van de koster vernomen. De autoriteiten hebben een lijkschouwing gelast om de doodsoorzaak vast te stellen.
De baby vertoonde uiterlijke sporen van geweld. Hij was gewikkeld in een sjaal. Een deel van de navelstreng zat er nog aan.
(Bron)
Zeeuwen strijden voor stations

Zeeuwen voeren actie voor het openhouden van drie treinstations in hun provincie. In Arnemuiden, Krabbendijke en Kapelle-Biezelinge willen de Nederlandse Spoorwegen vanaf 2007 de treinen niet meer laten stoppen.
Vanavond zal actievoerster A. Joosse-Joosens burgemeester J. Schouwenaar 1700 handtekeningen overhandigen die ze verzamelde in Arnemuiden. De burgemeester zorgt weer dat die bij de NS komen.
Joosse benadrukt dat in Arnemuiden, met circa 5700 inwoners, heel veel gebruik wordt gemaakt van de trein. Nog op de dag van de bekendmaking van de plannen in januari startte een jonge inwoner uit Krabbendijke ook een actie. Het resultaat: 1750 handtekeningen in een dorp van 4800 inwoners. Deze zijn twee weken geleden overhandigd aan burgemeester A. Huisman.
Kapelle blijft een beetje achter. Wethouder J. Herselman vindt een handtekeningen niks. Hij heeft burgers gevraagd met alternatieven te komen. "Ik betwijfel of een handtekeningenactie iets uithaalt. Als je met iets komt waarmee de NS iets kan, zal het bedrijf eerder luisteren." De wethouder heeft inmiddels zestig tot zeventig voorstellen ontvangen.
(Bron)
Potlood in penis raakt vast in blaas

Een Serviër die een potlood in zijn penis had gestoken om deze stijf te kunnen houden tijdens de seks, is met spoed naar een ziekenhuis vervoerd toen het schrijfgerei vast kwam te zitten in zijn blaas. De Serviër, Zeljko Tupic, zei tegen doktoren dat hij al langer potentieproblemen had en daarom een dun potlood gebruikte om een stijve te kunnen behouden.
In het ziekenhuis wilde Tupic eerst niet eens vertellen wat hem mankeerde, maar röntgenstralen toonden een vastgeraakt potlood aan. Hij verklaarde later niet op de hoogte te zijn geweest van het bestaan van middelen zoals Viagra. Hij beloofde dat in de toekomst te zullen proberen.
(Bron)

Stug verhaal.
Politie vindt verdwenen vrouw bij ontmanteling kwekerij

ROTTERDAM - De politie heeft in Rotterdam bij het oprollen van een hennepkwekerij een vrouw gevonden die in 2003 was verdwenen. De vrouw zegt al die tijd in een verborgen ruimte bij de kwekerij te zijn vastgehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.
De 28-jarige vrouw werd op 1 februari ontdekt. Agenten hebben een 59-jarige man aangehouden. Justitie verdenkt de man van wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling.
Familie gaf de Rotterdamse op 1 mei 2003, dus bijna drie jaar geleden, op als vermist. De aangifte trokken de familieleden later weer in, omdat zij inmiddels telefonisch contact hadden met de vermiste. De politie heeft haar op een veilige plek ondergebracht, aldus het OM.
(Bron)
De griep rukt op, zie de grafiek.
Vice-president Cheney dubbel in de fout

WASHINGTON - Toen de Amerikaanse vice-president Dick Cheney tijdens de jacht op kwartels per ongeluk een rijke advocaat neerschoot, had hij geen geldige vergunning. Op zijn jachtvergunning zat geen zegel voor de jacht op kwartels.Het bureau van Cheney erkende maandag dat de zegel, die zeven dollar kost, ontbrak. Een woordvoerder reageerde op berichten in de media over de affaire. Cheney stuurde inmiddels een cheque van zeven dollar naar de autoriteiten.
Het incident vond zaterdag plaats tijdens een jachtpartij op het terrein van een vriend in Texas. Het slachtoffer, de 78-jarige Harry Whittington, moest met schotwonden in gezicht, hals en romp worden opgenomen. Hij kon na twee dagen de intensive care verlaten.
Het Witte Huis verdedigde maandag het beleid om het voorval pas na een etmaal bekend te maken. Volgens Washington lag de prioriteit bij de zorg voor de neergeschoten Whittington, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. De advocaat doneerde geld voor de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Bush en Cheney.
(Bron)

Als het een Irakees of zo was geweest, had het geheel als bewijs voor terroristische activiteiten gediend :-(

maandag, februari 13, 2006

De Viburnum bloeit weer, jammer dat je via een foto niet die zoete geur kunt ruiken:

Image hosting by Photobucket
De vlaggenmast waar mijn fiets aan vast stond. Als je daar tegenaan rijdt met de auto, een fiets vernaggelt en de mast scheefrijdt, dan merk je dat niet hè?

Image hosting by Photobucket
Het is niet zo goed te zien, maarre... Waarom hangen in de hal van Amsterdam Centraal allemaal vlaggen met figuren aan het dak?

Image hosting by Photobucket
Amerikaanse overheid negeerde waarschuwingen Katrina

WASHINGTON - Topfunctionarissen van de Amerikaanse overheid hebben waarschuwingen over de omvang van de orkaan Katrina in de wind geslagen. Van het Witte Huis tot het stadhuis in New Orleans, waar de orkaan zware verwoestingen aanrichtte, was sprake van inefficiëntie en machteloosheid.
Dat concludeert een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na een onderzoek over de gang van zaken voor en na Katrina. Amerikaanse media publiceerden maandag delen uit het verslag.
Het is de bedoeling dat het rapport woensdag officieel wordt gepresenteerd. De commissie bestempelt de omgang met Katrina als een nationaal fiasco.
(Bron)
Energierekening huishouden stijgt fors

VOORBURG - De energierekening van een huishouden met een gemiddeld stroom- en gasverbruik stijgt per 1 januari van dit jaar met 7,5 procent ten opzichte van december 2005. De stijging komt voor rekening van hogere leveringstarieven. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.
De hogere tarieven voor de levering van elektriciteit en gas worden door energieleveranciers toegeschreven aan de sterk gestegen olieprijzen op de wereldmarkt. Andere 'kostenposten' op de energierekening, zoals de transportkosten en de energiebelasting, zijn ten opzichte van december vrijwel op hetzelfde niveau gebleven, aldus het CBS.
De afgelopen jaren zijn stroom en gas alleen maar duurder geworden. Gemiddeld betaalt een huishouden voor energie 65 procent meer dan in 2000. De gasrekening steeg tussen 2000 en januari 2006 met 85 procent, elektriciteit werd in dezelfde periode 40 procent duurder.
Op basis van de tarieven in januari 2006 en het energieverbruik van 2000 geeft een huishouden met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik ruim 1800 euro per jaar uit aan energie, aldus het CBS. Van dit bedrag betaalt een huishouden 1400 euro aan de levering en het transport van energie. De overige 400 euro zijn energiebelasting en de milieuheffing MEP.
Het CBS-cijfer was voor de PvdA maandag aanleiding om het kabinet opnieuw om compensatie voor de hogere energierekening te vragen. Tweede Kamerlid Crone drong er bij het CDA op aan dit pleidooi te steunen.
Het CDA vroeg in december ook om koopkrachtmaatregelen vanwege de stijgende energieprijzen, maar het kabinet weigerde over de brug te komen. Het deed alleen iets extra's voor gezinnen met kinderen en minima [Hm, dat heb ik even gemist geloof ik] en beloofde verder om in het voorjaar de koopkrachtsituatie opnieuw te bezien. Het CDA nam daar genoegen mee.
(Bron)
Website voor allochtone jongeren doorbreekt sekstaboes

UTRECHT - Praten over seksualiteit en partnerkeuze is bij Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse gezinnen vaak nog steeds taboe. Veel allochtone jongeren hebben niemand om naartoe te gaan met hun vragen, zorgen en problemen op dat gebied. Daarom lanceert de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, dinsdag een website voor en door allochtone jongeren.
Op de site staat uitgebreide informatie over relaties, partnerkeuze en seksualiteit, met aandacht voor de juridische, sociale, religieuze en maatschappelijke aspecten. Op een forum kunnen de jongeren ervaringen uitwisselen en er is ook een mogelijkheid om advies in te winnen bij deskundigen van de Rutgers Nisso Groep.
De forums worden geleid door getrainde jongeren die fungeren als coach met in de achterwacht deskundigen. "De allochtone jongeren zijn vaak sterker en zelfbewuster dan wordt gedacht. Daarom willen we dat YouXMe.nl wordt gedragen door de jongeren, zodat de site actueel en aantrekkelijk blijft voor de doelgroep", aldus een woordvoerder van het kenniscentrum.
(Bron)
'Te weinig mensen met uitkering naar eenvoudige baan'

DEN HAAG - Gemeenten en verstrekkers van uitkeringen doen te weinig om uitkeringsgerechtigden aan het werk te krijgen in simpele baantjes. Bedrijven moeten daarom onnodig veel werknemers uit het buitenland halen. Dat heeft de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) maandag gezegd.
"Werkgevers in verschillende sectoren hebben moeite met het vinden van gemotiveerde werknemers voor laag- en ongeschoolde functies, hoewel er voldoende uitkeringsgerechtigden zijn om deze vacatures te vervullen", aldus de IWI. Mensen met een uitkering zijn vaak niet te porren voor een baan in de landbouw, horeca of schoonmaak, stelt de IWI.
Volgens de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken moeten het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de gemeenten beter samenwerken.
Het CWI is goed op de hoogte van vacatures binnen bedrijven maar heeft te weinig contact met het UWV en de gemeenten, die de uitkeringsgerechtigden in hun bestanden hebben staan.
"Ook is er weinig contact over de uitkeringsgerechtigden die niet meewerken aan het vinden van een baan. Verder benutten UWV en gemeenten onvoldoende de mogelijkheden om werkzoekenden op een positieve manier te prikkelen werk te aanvaarden", aldus de inspectie.
Volgens staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken zijn het CWI en het UWV het eens met de inspectie dat er verbetering mogelijk is.
De IWI heeft ook kritiek op de werkgevers, die voor eenvoudig werk een voorkeur hebben voor personeel uit nieuwe EU-landen zoals Polen en Slowakije. Mensen met een uitkering blijven daardoor aan de kant staan. Maar ook hier treft het CWI schuld, stelt de inspectie.
Volgens de dienst verleent het CWI werknemers uit deze landen namelijk te gemakkelijk de noodzakelijke werkvergunning. De arbeidsbemiddelaar controleert te weinig of bedrijven wel genoeg hebben gedaan om werknemers uit Nederland of de rest van de Europese Unie te vinden. En dat is een vereiste voor de verstrekking van de vergunningen.
De mening van de inspectie wordt echter niet gedeeld door staatssecretaris Van Hoof. Hij stelt dat het CWI wel degelijk voldoende controleert op het beschikbare aanbod van personeel. Tot en met het derde kwartaal van 2005 verstrekte het CWI 22.600 werkvergunningen. Daar stonden ruwweg 350.000 bij het CWI ingeschreven laagopgeleide werklozen tegenover.
(Bron)

Je zou er wat van gaan denken: kids kunnen niet naar de opleiding van hun keuze, en mogen dan dit soort werk gaan doen tegen een rotloon, want ze krijgen geen uitkering. Spaart veel geld uit.
Criminele bendes plunderen ziekenhuizen

LONDEN - Criminele bendes in Groot-Brittannië richten zich meer en meer op ziekenhuizen. Ze stelen kostbare medische apparatuur om die op de zwarte markt te verkopen. Het afgelopen jaar was sprake van een toename van dergelijke diefstallen. Het gaat om honderdduizenden euro's aan materiaal en apparaten, aldus de BBC maandag.
Uit het York-ziekenhuis is onlangs endoscopische apparatuur gestolen ter waarde van bijna een half miljoen euro. Nationale veiligheidsdiensten hebben ziekenhuizen gevraagd extra maatregelen te nemen. Klinieken zijn vrij toegankelijk en daarom kwetsbaar voor criminelen. Deskundigen menen dat de dieven zich steeds meer richten op gespecialiseerde, zeer kostbare onderzoeksapparaten.
(Bron)
'Wie ongezond leeft, moet zelf kosten betalen'

UTRECHT - Wie door een ongezonde leefstijl in het ziekenhuis belandt, moet zelf de kosten betalen. Dit zegt A. van Loon, directeur van verzekeringsmaatschappij AXA, maandag in een interview met het Algemeen Dagblad. Van Loon vindt dat de overheid een systeem moet opzetten, waarbij de gezondheidsrisico's van Nederlanders met regelmaat worden gecheckt.
"Wie onverzekerd autorijdt, moet zelf betalen als hij brokken maakt. Waarom passen we zo'n principe niet toe bij zorgverzekeringen?", aldus Van Loon. "Eigenlijk zou bij de basisverzekering die nu is ingevoerd een jaarlijkse gezondheidscheck moeten horen."
Van Loon vindt de gezondheidscheck een goed alternatief voor voorlichtingscampagnes, die volgens hem toch niet werken. "Waarom zou de samenleving moeten opdraaien voor iemand die willens en wetens zijn lichaam verwoest?", zo stelt hij in het interview.
(Bron)

[Commentaar gecensureerd]
PvdA wil hangplek voor ouderen

DEN HAAG - De PvdA wil voor ouderen speciale plekken inrichten waar zij voor al hun zakelijke bekommernissen terechtkunnen. Dit soort servicepunten in bijvoorbeeld een hoekje van een verpleeghuis, moeten tegelijk als een hangplek dienen om te voorkomen dat 65-plussers wegglijden in eenzaamheid.
Dat is een van de initiatieven die de PvdA wil nemen om de vergrijzende bevolking blijvend met zorg en aandacht te omringen. Volgens het PvdA-plan 'Met hart voor ouderen' dat maandag in Leeuwarden wordt gepresenteerd, wil de partij voorkomen dat vitale ouderen worden gefrustreerd door bureaucratie en kwetsbare ouderen ten onder gaan aan de bezuinigingen van het kabinet Balkenende.
Volgens het Tweede Kamerlid Verbeet hoeft het initiatief niet veel te kosten. "Veel zaken bestaan al, zoals de belastingtelefoon, pinautomaten en vrijwilligersdiensten die een kapotte kraan komen repareren of een lampje aan het plafond vervangen. Het gaat erom het zo te organiseren dat die zaken bij elkaar op een plek samenkomen."
De servicepunten die vijf dagen in de week open zouden moeten zijn, moeten er op gericht zijn ouderen langer thuis te laten wonen en eenzaamheid te voorkomen, zegt het Kamerlid. "Iemand van de belastingtelefoon zou bijvoorbeeld op een paar vaste dagen beschikbaar kunnen zijn om samen met enkele vrijwilligers de belastingaangifte te doen. Daarnaast valt te denken aan het inzetten van de servicediensten van woningcoörporaties vanuit de servicepunten voor het opknappen van kleine klusjes."
Verbeet denkt dat de gemeenten een grote rol kunnen spelen bij het organiseren van de servicepunten als volgend jaar een nieuwe wet van kracht wordt die hen meer regie geeft bij de maatschappelijke ondersteuning van welzijn en zorg.
De VVD steunt het plan van de PvdA. Alleen denken de liberalen dat niet elke buurt een dergelijk servicepunt nodig heeft. De VVD vindt dat de gemeente bij de opzet van de plekken de beslissende stem moet hebben. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp is verheugd over het plan. Wel zegt het fonds dat ouderen wensen dat de hangplekken in winkelcentra en horecagelegenheden komen en niet in verzorgingscentra.
(Bron)
Aanvraag via internet maakt rijexamen helft goedkoper

AMSTERDAM - Wie een rijexamen aanvraagt via internet is stukken goedkoper uit. Het aanvragen van het examen via www.autorijexamen.nl kost 89,95 euro. Het voordeel kan oplopen van 75 tot 100 euro per aanvraag.
De digitale aanvraag is ook mogelijk voor de rijexamens voor vrachtauto, personenvervoer, motorfiets of aanhanger.
Op de website kunnen eindexamenkandidaten het aanvraagformulier digitaal invullen, waarna autorijexamen.nl de aanvraag direct doorstuurt naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Examenkandidaten krijgen bij directe betaling op de dag van de aanvraag de datum van het examen door.
(Bron)
Zorginstellingen leiden zelf verplegers op

AMSTERDAM - Jonge gediplomeerde verpleegkundigen krijgen tijdens hun studie te weinig praktijkonderwijs. Zorginstellingen gaan daarom intern opleiden. Dat schrijft de Volkskrant maandag. De instellingen zetten speciale leerafdelingen op waar leerlingen na een korte inwerkperiode de zorg overnemen over patiënten.
Het aanbod van afgestudeerde verpleegkundigen komt niet overeen met de vraag vanuit de zorgsector. "De ontwikkelingen in de zorg gaan zo hard dat ze moeilijk kunnen worden gevolgd door de theorie", zegt een opleider van een zorginstelling uit Zwolle. De interne opleidingen zijn nodig omdat 'het nu te lang duurt voordat jonge verpleegkundigen voldoen aan de eisen die het vak stelt'.
Inmiddels zijn 35 zorginstellingen leerafdelingen gestart. Dat aantal zal volgens kenners uit de zorgsector de komende jaren toenemen.
(Bron)
Vicepresident Cheney schiet per ongeluk man neer

TEXAS - De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft zaterdag tijdens een jachtpartij in Texas per ongeluk een andere jager neergeschoten en verwond. Dat heeft Cheneys woordvoerder zondag bekendgemaakt.
Het slachtoffer, de 78-jarige Harry Whittington, lag zondag nog in het ziekenhuis, maar maakt het volgens de eigenares van het land waar de jachtpartij werd gehouden goed. Cheney trof Whittington toen hij probeerde een vogel neer te schieten, zo werd gezegd.
De plaatselijke politie onderzoekt het incident.
(Bron)
Werkloosheid allochtonen gelijk op met autochtonen

VOORBURG - De werkloosheid onder allochtonen uit niet-westerse landen is vorige jaar ongeveer even weinig gestegen als de werkloosheid onder autochtonen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag laten weten. Wel zitten allochtonen uit landen als Turkije, Marokko en Suriname drie keer zo vaak zonder baan als autochtonen.
In 2005 was ruim 5 procent van de autochtonen werkloos. Van de niet-westerse allochtonen werkte ruim 16 procent niet. Een jaar eerder lagen deze cijfers voor beide groepen slechts enkele tienden van een procent hoger.
De werkloosheid onder allochtonen houdt sinds 2001 gelijke tred met de werkloosheid onder autochtonen. In dat jaar werkte 3 procent van de autochtonen niet en 9 procent van allochtonen zat toen zonder werk.
De werkloosheid is het hoogst onder Marokkanen. Van deze bevolkingsgroep was 20 procent werkloos in 2005. Ook het percentage werklozen onder Antillianen en Arubanen was met 18 procent vrij hoog. Van de Turken en Surinamers zat respectievelijk 14 en 12 procent zonder baan.
De werkloosheid onder allochtone jongeren tussen de 15 en 24 jaar stijgt wel sneller dan onder autochtone leeftijdsgenoten. Het percentage onder jonge allochtonen nam vorig jaar toe tot 26 van bijna 23 in 2004. Onder jonge autochtonen daalde de werkloosheid echter naar 11 procent in 2005 van 12 procent in 2004. "Sinds 2001 zijn niet-westerse jongeren elk jaar ruim tweemaal zo vaak werkloos als autochtone jongeren", stelt het CBS.
(Bron)
Brandveiligheid discotheken onder de maat

DEN HAAG - De brandveiligheid in discotheken laat te wensen over. Meer dan de helft voldoet niet aan de gestelde eisen, constateert de VROM-Inspectie in zijn rapport, dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Uit het onderzoek komt naar voren dat de uitbaters van de discotheken het niet zo nauw nemen met het maximumaantal bezoekers.
Ook is in een derde van deze uitgaansgelegenheden de vluchtroute niet goed aangegeven. In twee discotheken was door een hele reeks gebreken sprake van een "onveilige situatie", waarop de inspectiedienst direct heeft ingegrepen. Voor het onderzoek hebben de inspecteurs de brandveiligheid in dertig discotheken onderzocht.
(Bron)
'Leerlingenstop in strijd tegen jeugdwerkloosheid'

ROTTERDAM - Studierichtingen van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs moeten een leerlingenstop invoeren als hun studenten te weinig kans op een baan hebben. Dat stelt Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, maandag in het Algemeen Dagblad.
"Een beroepsopleiding moet kijken wat de arbeidsmarkt vraagt, in plaats van op te leiden voor werkloosheid", aldus De Boer. Volgens hem gaat het onder meer om opleidingen op het gebied van sport, mode, theater en communicatie.
De Boer: "Een beroepsopleiding moet meer kijken naar wat de arbeidsmarkt vraagt en niet opleiden voor werkloosheid. De scholen moeten daar harder in worden."
De Taskforce Jeugdwerkloosheid werd in 2003 opgericht door het ministerie van Sociale Zaken om het grote aantal jongeren dat geen baan heeft, terug te dringen.
(Bron)

Kan die Hans de Boer eens verwezen worden voor een onderzoek van de psyche? Want als het aan hem ligt, kunnen die kids dus niet naar school, waarna ze werkloos zijn en in zijn kampen terecht komen. Of moeten ze allemaal verplicht naar het aspergesteekcollege en de tomatenplukopleiding?
Zeeland euforisch over bouw tweede kerncentrale

BORSELE - Zeeland staat te trappelen om een nieuwe kerncentrale te bouwen. De provincie, energiebedrijf Delta en de gemeente Borsele voorzien geen problemen.
Dat zeiden zij maandag in reactie op staatssecretaris Van Geel (Milieu), die daar zondag voor pleitte. Directeur D. Luteijn van Delta, dat 50 procent van de aandelen in de huidige centrale bezit, vindt Borssele de meest logische plek voor de bouw van een tweede kerncentrale. Een woordvoerster van Delta laat weten dat ook de Zeeuwse gemeenschap geen problemen ziet in een tweede centrale.
Zij weet dat door een onderzoek dat onlangs is gedaan naar aanleiding van het langer openblijven van de Zeeuwse centrale. "Wij streven naar een evenwicht tussen duurzame en fossiele grondstoffen en kernenergie", aldus de woordvoerster.
Gedeputeerde J. Suurmond (Energiebeleid) van de provincie Zeeland ziet het als een positieve ontwikkeling voor de provincie. "Er is voldoende plaats, we hebben de kennis, genoeg koelwater en er is draagvlak onder de bevolking. De kerncentrale heeft geld in het vooruitzicht wegens het langer openhouden ervan. Wij zien graag dat dat binnen de provincie wordt geïnvesteerd. Als dat in een tweede centrale is, levert dat hoogwaardige werkgelegenheid op."
EPZ, de exploitant van de kerncentrale in Borssele, is ook blij met de uitlatingen van Van Geel. "Het is een stap in de richting van erkenning van kernenergie als schone en veilige energie", aldus een woordvoerster van EPZ. "We hebben de ruimte en kennis om nog een centrale te bouwen, maar we zijn er nog niet mee bezig.
Eerst moet het convenant Borssele nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Dat bepaalt hoe lang de centrale nog open mag blijven." Het kabinet wil Borssele tot 2033 openhouden.
In januari was 43 procent van de Nederlanders in een peiling van Interview/NSS voor een tweede kerncentrale. Fractievoorzitter P. van den Dries van het CDA, de grootste partij in Borsele, denkt dat in zijn gemeente dat percentage op ongeveer 50 procent ligt. Ook fractievoorzitter P. Vollaard van oppositiepartij PvdA denkt aan deze waarden, maar vindt deze keuze wel erg snel genomen.
Overigens laat de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) weten mordicus tegen te zijn. De ZMF vindt dat het standpunt van Van Geel een duurzame energiehuishouding frustreert.
De Rotterdamse havenwethouder W. van Sluis staat niet onwelwillend tegenover het pleidooi van staatssecretaris Van Geel voor een kerncentrale op de Tweede Maasvlakte. Dat heeft de wethouder (Leefbaar Rotterdam) maandag via zijn woordvoerster laten weten.
"Wel moeten twee vraagstukken zijn beantwoord, die van de veiligheid en die van het kernafval. Daar moet een goede oplossing voor komen", aldus Van Sluis in een reactie op de staatssecretaris. De wethouder beschouwt de Rotterdamse haven als een energiehaven waarvan de alle havenbedrijven kunnen profiteren.
"Onze eerste ambitie is het bouwen van of een kolengestookte centrale of een centrale voor vloeibaar gas. Maar we sluiten de bouw van een kerncentrale in de toekomst niet uit", aldus Van Sluis.
(Bron)

Nieuwe leus: Zeeland, een stralende provincie? (Ja, okee, hij is flauw.)
Overleden baby mishandeld met jeu de boules-bal

AMSTERDAM - De Amsterdamse baby, die in september overleed aan de gevolgen van zware mishandeling is volgens het Openbaar Ministerie onder meer tegen haar hoofd geslagen met een jeu de boules-bal. Ook zou de vader de zuigeling hebben geschopt, getrapt en door elkaar geschud, zo maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend.
Justitie verdenkt de 37-jarige vader en 36-jarige moeder van zware mishandeling als gevolg waarvan de baby overleed. Het meisje was gewond naar het AMC in Amsterdam gebracht en overleed acht dagen na haar geboorte. De ouders moeten volgende week woensdag in een pro-forma zitting voor de rechter verschijnen.
(Bron)

zondag, februari 12, 2006

Tiener bekent moord op moeder met 111 messteken

De 16-jarige Christopher Dankovich uit het Amerikaanse Rochester Hills heeft gisteren bekend zijn moeder vorig jaar met 111 messteken om het leven te hebben gebracht. Hij pleegde de moord, omdat zijn moeder ontdekt had dat hij erachter probeerde te komen hoe je een bom moest maken.
De jongen sloot gisteren een deal met zijn aanklagers. In ruil voor zijn bekentenis zal zijn straf lager uitvallen. Eerder zou hij levenslang hebben gekregen als hij schuldig was bevonden aan moord met voorbedachten rade. Nu zal de straf tussen de 22,5 en 34 jaar liggen. De uitspraak vindt plaats op 6 maart.
De advocaat van de jongen meende dat iedereen al overtuigd was van Dankovich' schuld. De grote vraag was alleen in hoeverre de jongen toerekeningsvatbaar kon worden verklaard en hoe het gesteld is met zijn psychische toestand.
(Bron)

Zou zo iemand 'gezond' kunnen zijn dan?
Conflict legt snelwegonderhoud stil

Een conflict tussen Rijkswaterstaat en bouwbedrijven zorgt ervoor dat de Nederlandse wegen slecht onderhouden worden. De wegwerkzaamheden zijn plots stil komen te vallen waardoor de files toenemen.
Aannemers zijn het niet eens met nieuwe regels die Rijkswaterstaat heeft opgelegd. Zij zien meer en meer af van overheidsopdrachten die in het verleden juist veel geld opleverden. Het komt erop neer dat de aannemers nu meer vrijheid krijgen om zelf te bepalen hoe ze hun werk doen. Alles wordt nu niet meer tot in detail vastgelegd. Wegenbouwers klagen dat ze nu zó weinig informatie krijgen, dat ze volstrekt niet weten waar ze aan toe zijn. "Ze kunnen de kosten van een onderhoudsklus met geen mogelijkheid meer bepalen," zegt Niels van Amstel van brancheorganisatie Bouwend Nederland. "Dus doen ze niet mee."
"We vinden dat Rijkswaterstaat uit belang van de weggebruiker de problemen heel snel moet oplossen," zegt woordvoerder Van Tol van de ANWB. Ook de Tweede Kamer stoort zich aan de impasse in het wegenonderhoud. "Dit gedoe leidt tot vertraging en extra overlast voor de automobilist. Dat is niet goed", zegt PvdA-Kamerlid Verdaas. Hij wil dan ook met spoed een hoorzitting.
Volgens een interne nota constateert Rijkswaterstaat zelf een 'onvoldoende professionele houding' bij ambtenaren. De dienst bevestigt dan ook dat aannemers afhaken. Ook stelt Rijkswaterstaat dat al zeker zestig aanbestedingen voor grote onderhoudsklussen mislukt zijn.
(Bron)
Zwollenaar gewond na boren in munitie

Een 40-jarige man is gisteren in het Overijsselse Hasselt gewond geraakt toen hij een gat in een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog probeerde te boren. De munitie explodeerde hierdoor, en rondvliegende scherven verwondden hem aan hoofd en lichaam. De onfortuinlijke is gistermiddag met spoed in een naburig ziekenhuis geopereerd, en is buiten levensgevaar.
Het slachtoffer, afkomstig uit Zwolle, was in een werkplaats waar hij wel vaker kwam om aan een auto of motorfiets te sleutelen. De eigenaar van het bedrijf wist niets van de 'explosieve' experimenten van de Zwollenaar. De politie heeft de woning van de man doorzocht, maar trof geen ander wapentuig aan. De toedracht van het voorval zal nog nader worden onderzocht. Tegen de Zwollenaar wordt een procesverbaal opgemaakt.
(Bron)