dinsdag, juli 02, 2013

Maatschappelijke stage voor beleidsmakers, bestuurders en politici.

 Maatschappelijke stage voor beleidsmakers, bestuurders en politici


Ik blijf pleiten voor mijn stage-idee: elke beleidsmaker en politicus et cetera vóór aanvang van hun baan eerst een maatschappelijke stage laten doen. Je zet ze (minimaal) een maand in een verkrot huis met een kapotte wasmachine en een haperende koelkast, je geeft ze (voor 1 persoon) 200 euro en 60 euro erbij voor een 2e volwassene of 50 voor een kind. Huur, zorgverzekering, energie en water zijn betaald. Zie maar dat je eten, kleding, reiskosten, onvoorziene kosten betaalt. Uiteraard moeten ze wel verplicht minimaal 1 keer naar een Werkplein op een flinke reisafstand. Via het openbaar vervoer of met die fiets in de schuur die eerst opgeknapt moet worden. En nee, met 200 euro per maand zit je boven de Voedselbanknorm. En ja, uiteraard kunnen we zorgen voor wat extra (dure) tegenslag.
Daarna een maandje "bijkomen" in een verpleeghuis, met voldoende medicijnen om te zorgen dat ze niet zelfstandig kunnen lopen en niet kunnen praten. Hoop maar dat je op tijd naar de wc geholpen wordt, hoop maar dat je gevoerd wordt voor je eten koud is. En oh ja, misschien als bonus na 2 weken een katheter, te vervangen door een werkloze (en ik hoop zo dat ze het dan alleen over het zakje hebben, hoewel ook dat geen klus is voor leken).

Thuis'zorg'

 Thuis'zorg'


Oké. Ik wist dat ze gek geworden waren. Werklozen aan de dwangarbeid in de thuiszorg, bedacht bijvoorbeeld Florijn in 010. Waarbij hij benadrukte dat het dan ging om de 'eenvoudige' dingen, poetsen, boodschappen doen, en beslist niets medisch.
En dan dit:
"De gemeente Deventer wil werklozen en vrijwilligers inzetten bij het wassen en aankleden van ouderen en hulpbehoevenden.
Ook kan hun gevraagd worden om medische handelingen te doen, zoals het vervangen van een katheter of het aanzetten van protheses. Dat meldt Nieuwsuur in de uitzending van vanavond."
(Bron en meer)

Leuk. Fijn. Goed geregeld. Fijn voor de dwangarbeider, fijn voor de zorgontvanger ('Nee mevrouw Jansen, ik heb ook niet zo'n zin om u uit die diarreeluier te halen, maar ja, anders stopt mijn uitkering hè?').
En katheters vervangen, ach ja, daar hoef je niks voor te kunnen en kennen. Als je het fout doet, kan er niks misgaan.
Protheses aanzetten, idem. Geen enkel risico. Dus geeft het ook niet als er niemand is die alarmsignalen kan waarnemen, of met wie je kunt overleggen als zorgontvanger.

Het verdringingscriterium is allang opgegeven. Tewerkgestelden doen voor hun uitkering werk dat anders door mensen op een sociale werkplaats zou zijn gedaan - dus is er voor die laatste groep minder werk, ze raken hun baan kwijt, maar dat geeft niet, want werkgevers moeten een x percentage arbeidsgehandicapten aannemen, tenminste, als ze dat eventueel zouden willen want die eis is geen eis meer en de invoerdatum wordt opgeschoven en de hoogte van het percentage zakt steeds verder.

Laten we dan gelijk even dóórpakken. We ontslaan alle verzorgenden en verplegenden, want hun vakkennis en vakkundigheid is blijkbaar niets waard. Want elke willekeurige aanhetwerkgezette kan hun plaats innemen.
Bovendien heb je dan lekker veel werklozen die in no time in de bijstand komen en die je in kunt zetten als... Inderdaad.

Ik wil best tewerkgesteld worden. Doe maar als gemeentebaasje van Deventer, of nee, doe maar gelijk als minister van ZZS (Zorg- en ZekerheidsSloop).