zaterdag, september 04, 2004

TT 109 Kaalplukken criminelen lukt niet

DEN HAAG De pluk-ze-wetgeving, bedoeld om geld van criminelen af te pakken, is mislukt. Na hun celstraf kunnen ze vaak weer over hun misdaadgeld beschikken. Dat blijkt uit een Justitie-rapport dat RTL Nieuws heeft weten te bemachtigen.
Het zou Justitie nauwelijks lukken om bijvoorbeeld drugshandelaren financieel kaal te plukken. De opbrengst uit de 'pluk-ze-wet' liep terug van 22 miljoen euro in 2000 tot 10 miljoen vorig jaar.
De regeling mislukt doordat er bij het OM, de politie en bij rechters te weinig financiële kennis is. Plukken heeft ook geen prioriteit en het is juridisch moeilijk misdaadgeld te incasseren.
Luchthaven Los Angeles dicht na incidenten

De internationale luchthaven van Los Angeles is gesloten nadat zich twee incidenten hadden voorgedaan. Drie terminals van de Tom Bradley International Terminal zijn ontruimd en wegen van en naar het vliegveld zijn afgesloten. Vliegtuigen mogen wel landen, maar niet vertrekken.
Het is onduidelijk wat de twee incidenten precies inhouden. Onbevestigde berichten melden dat een zaklamp is ontploft. Het is onbekend of hierbij slachtoffers zijn gevallen. Over het tweede incident is niet méér bekend dan dat de luchtvaartpolitie reageerde op berichten over een verdacht persoon. Het vliegveld van Los Angeles, voor velen bekend als LAX, is één van de drukste luchthavens ter wereld.
(Bron)
Luipaard leert eigen kooi te openen

De beheerders van het Tel Aviv Safari Park in Israël stonden lange tijd voor een raadsel omdat een vierjarig Perzisch luipaard elke morgen buiten haar kooi werd aangetroffen. In de eerste instantie werd gedacht aan iemand die de kooi elke nacht opende, dus werden er spionagecamera's geïnstalleerd.
Tot de verbazing van de beheerders bleek het vrouwtjesluipaard zelf in staat te zijn haar kooi te openen. Met haar poot haalde ze de kling voorzichtig en nauwkeurig van het slot.
"Ze is in staat om de kling voorzichtig van het slot te doen en checkt eerst uitvoerig de omgeving voordat ze uit haar kooi stapt. Voor zover ik weet is dit nog nooit elders in de wereld gebeurd," aldus een woordvoerder van het park.
Volgens de woordvoerder heeft de katachtige de truc zichzelf aangeleerd. Als ze uit haar kooi ontsnapt was, zat ze overigens nog wel vast in een afgesloten gedeelte van de dierentuin.
(Bron)
Aldi en Lidl ronden niet af

DOETINCHEM - De supermarktdiscounters Aldi en Lidl doen niet mee aan het afronden van eindbedragen op stuivers. Een medewerker van Aldi in het zaterdag verschenen brancheblad Distrifood dat verouderde kassa's het probleem zijn. Een deel van de Aldi-winkels werkt nog niet met scankassa's.
Er zijn ruim 380 Aldi-winkels in Nederland. Ook bij de ruim tweehonderd winkels van Lidl wordt niet afgerond. De reden is niet bekend. De beide winkelorganisaties staan samen voor ongeveer 10 procent van de supermarkten in Nederland.
Volgens Distrifood ondermijnen de twee een eerdere verklaring van de supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel dat alle supermarkten per 1 september afronden. Volgens het CBL hebben Aldi en Lidl niet nadrukkelijk verklaard dat ze zouden deelnemen.
(Bron)
Balkenende wil tv-programma normen en waarden

DEN HAAG - Premier Balkenende gaat kijken of omroepen of tv-makers geïnteresseerd zijn in het maken van een programma dat de discussie over normen en waarden combineert met amusement. Dat antwoordt hij in het Algemeen Dagblad van zaterdag op een lezersvraag. De minister-president benadrukt dat de overheid zelf zo'n programma niet kan maken. "We zenden alleen Postbus 51-spotjes uit."
In het begeleidend interview schaart hij zich achter de stelling dat leerlingen weer u moeten zeggen tegen hun docenten. "Er is een tijd geweest van 'zeg maar Jan of Piet'. Ik denk dat er een zekere afstand moet zijn tussen de leerkracht, die een andere rol heeft, en de leerling."
De oordelen van lezers die praten over de 'asociale maatregelen' die het kabinet Balkenende II neemt, zegt hij te begrijpen. Maar vergeleken met de buurlanden 'hebben wij een behoorlijke verzorgingsstaat', stelt de premier.
Ook kritiek op de discussie over de salarisverhoging van 30 procent voor ministers pareert hij. "Onze salarissen gaan niet omhoog. Wij hebben gepraat over een verhoging voor het volgende kabinet", waarop hij een vergelijking trekt met de topsalarissen van de honderd grootste ondernemingen van Nederland. "Dat begint bij 4 ton. Daar heb je drie bewindslieden voor."
(Bron)

Nou is ie echt gek geworden. Maar mocht u een leuk idee hebben: hier vindt u het adres van JPB (en andere bewindslieden).
Experiment jeugdgevangenissen met meer op een cel

DEN HAAG - Drie Nederlandse jeugdgevangenissen beginnen komend jaar een proef waarbij drie of vier kinderen op één cel worden geplaatst. Met deze maatregel hopen de jeugdinrichtingen geld te besparen.
De vijftien jeugdgevangenissen krijgen enerzijds minder geld te besteden en moeten anderzijds meer kinderen plaatsen. Het beschikbare budget gaat ongeveer 16 procent omlaag. Bovendien moeten de 240 beschikbare plaatsen de komende jaren met enkele honderden worden uitgebreid.
Volgens Ben Geerdink, directeur justitiële jeugdinrichtingen, komen er drie proeven: Op Eikenstein in Zeist, de Hunnerberg in Nijmgen en de Hartelborgt in Spijkenisse. In deze jeugdgevangenissen worden de cellen geschikt gemaakt voor drie of vier kinderen, zegt Geerdink zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.
Twee op één cel is bij meisjes ook een optie, maar bij jongens zeker niet. "Als je er twee bij elkaar zet, is er altijd een de sterkste. Vooral jongens tussen de twaalf en achttien buiten dat uit. Door drie of vier bij elkaar te plaatsen wordt dat gedrag genormaliseerd", aldus de directeur.
[Misschien toch eens een cursus groepsdynamiek doen?]
In gevangenissen voor volwassenen kunnen sinds kort twee personen op een cel worden geplaatst. Dat bespaart 50 euro per persoon per dag.
Geerdink gaat in de jeugdgevangenissen ook experimenteren met de groepsgrootte per afdeling. Nu zitten er steeds tien of twaalf kinderen op elke afdeling. Geprobeerd wordt dat aantal te vergroten. Daarnaast wil Geerdink bezien of het mogelijk is het aantal begeleiders per groep te verlagen. Momenteel kent elke groep negen groepsleiders. Gedacht wordt aan een bezetting van 8,2.
(Bron)
Almeloër verwondt vijf mensen met mes

ALMELO - Een 21-jarige Almeloër heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in het centrum van Almelo vijf mensen verwond met een mes. Een slachtoffer liep een slagaderlijke bloeding op. De politie heeft de verdachte aangehouden, zo meldde de politie zaterdagmiddag.
De dader verkeerde volgens de politie onder invloed van alchohol en mogelijk drugs. Hij randde eerst om twee uur 's nachts een vrouw aan onder bedreiging van een mes. Toen iemand te hulp schoot, werd deze ook bedreigd met het mes.
De man ging er vervolgens vandoor en stak onderweg zonder enige aanleiding in op twee mannen (46 en 51) en een 55-jarige vrouw. Zij raakten lichtgewond.
Vervolgens stak de man nog een 41-jarige man en een 31-jarige man. De laatste raakte ernstig gewond en moest naar het ziekenhuis worden vervoerd.
Naar aanleiding van een signalement kon de politie de vermoedelijke messentrekker diezelfde nacht nog aanhouden.
(Bron)
TT 103 Bram Vermeulen (57) overleden

HILVERSUM Tijdens zijn vakantie in Italië is zanger Bram Vermeulen op 57-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Hij is vooral bekend van het cabaretduo Neerlands Hoop, dat hij met Freek de Jonge vormde. Later in zijn loopbaan was actief als liedjesmaker.
Het duo baarde vanaf het begin in 1969 opzien in het gevestigde cabaret door een combinatie van harde teksten met rock 'n roll. De actie tegen de deelname van Nederland aan het WK-voetbal in 1978 in Argentinië maakte hen onbemind.
[Niet bij iedereen!]
De laatste jaren bracht Vermeulen cd's uit met ingetogen nummers die vooral in België veel succes oogstten.
Diplomatieke rel om uitspraken minister Bot over gijzeling

MOSKOU - De Russische regering heeft zaterdag scherp uitgehaald naar minister Bot van Buitenlandse Zaken. Die had Moskou vrijdag namens de Europese Unie om uitleg gevraagd over de manier waarop de Russen het gijzelingsdrama in Beslan hebben opgelost. Moskou noemde zijn uitspraken 'lasterlijk'.
Bot zei vrijdag tegen journalisten dat de EU van de Russen meer informatie wil over de gebeurtenissen in Noord-Ossetië, om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen. Die uitspraak is de Russen in het verkeerde keelgat geschoten. "De uitlatingen van de Nederlandse minister zijn op zijn zachtst gezegd ergerlijk, en diep kwetsend", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
"De feiten en de relatie tussen oorzaak en gevolg achter wat in Beslan gebeurd is, zijn voor iedereen duidelijk, behalve dan misschien voor de Nederlandse minister", verklaarde onderminister Valery Losjchinin tegen het persbureau Interfax.
De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag de Nederlandse ambassadeur in Moskou ontboden voor een gesprek. Een woordvoerder van minister Bot bevestigt dat ambassadeur Hofstee op bezoek is geweest op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft daar uitgelegd wat Bot heeft gezegd en wat dat betekende, aldus de woordvoerder van Bot.
Volgens de zegsman is er sprake van een 'misverstand' of van het 'uit de context rukken van uitspraken'. "Er zat geen enkel kwaad in wat de minister zei." Volgens Bot zijn de details over het gijzelingsdrama en de aanpak van de Russen van belang voor de strijd tegen het terrorisme. "We moeten leren van elkaars fouten en ook zo eerlijk zijn om een slechte aanpak te bespreken."
Zaterdag kon Bot nog steeds geen definitief oordeel geven. De Russische autoriteiten geven volgens hem geen enkele informatie over de opeenvolging van gebeurtenissen bij het drama. "Ze zeggen alleen maar dat alles goed is gegaan." Wel zei de minister dat hij vond dat 'de Russische autoriteiten het niet heel erg mooi hebben opgelost'.
(Bron)
Soms komen reclames een beetje... fout over. Verkeerd getimed, en zo.

vrijdag, september 03, 2004

Dijkstal excuseert zich voor anti-Verdonkeremanen uitlatingen

Voormalig VVD-lijstrekker en leider Hans Dijkstal heeft aan minister Rita Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie zijn excuses aangeboden voor zijn zware kritiek op het vreemdelingenbeleid. Begin juni zei Dijkstal in een interview met het Algemeen Dagblad dat de plannen van Verdonkeremanen om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, wel leken op het invoeren van een jodenster. Bovendien zaaiden veel huidige Kamerleden en ministers haat jegens allochtonen en moslims volgens Dijkstal. De opmerkingen leidden indertijd tot woede en ontzetting in VVD-kringen.
Dijkstal die deel uitmaakt van de commissie PaVEM, welke de deelname van allochtone vrouwen aan de Nederlandse maatschappij moet stimuleren, heeft vorige week een indringend gesprek gevoerd met Verdonkeremanen. Daarbij was ook PaVEM-voorzitter Paul Rosenmöller aanwezig.
Volgens minister Verdonkeremanen hebben beiden verklaard dat de woorden die Dijkstal heeft gebezigd niet gezegd hadden mogen worden. Ook in de toekomst zal dit niet meer gebeuren, zo verzekerden zij de minister. Voor Verdonkeremanen is de kwestie hiermee afgedaan.
(Bron)
Voortplanting panda's succesvol na bekijken seksvideo

Eén van de meest bedreigde diersoorten in Azië, waarvan tevens bekend is dat deze zich in gevangenschap heel moeizaam voortplanten, is de panda. Vandaar dat het heel bijzonder is dat een Chinese panda in gevangenschap nu is bevallen van een tweeling.
De wijze waarop de panda is aangezet tot voortplanting mag gerust opmerkelijk heten; medewerkers van het Zuid-Chinese wildreservaat lieten de panda, Hua Mei genaamd, 'seksfilms' van parende panda's zien in de hoop haar geslachtsdrift op te wekken. Daarna werd ze middels een 'blind-date' aan een mannetjespanda gekoppeld en deze 'therapie' bleek dus uiterst succesvol.
Medewerkers konden in ieder geval al verheugd vaststellen dat één van de twee baby's een jongetje is.
(Bron)

Gokje: de ander is een meisje?
Man wil cobra door zijn neus laten kruipen

De één haalt het nieuws door melk te drinken en dat uit zijn oog te spuiten, de ander door een giftige slang via zijn neus uit zijn mond te laten kruipen. De Indiase Manoharan 'Snake' Manu uit Madras hoopt door een cobra via zijn neusgat zijn mond uit te laten komen, in het Guinness Book of Records te komen.
De man heeft overigens eerst geoefend met een ongevaarlijke slang.
(Bron)
Brand in historische bibliotheek Weimar

WEIMAR - Door een grote brand in de historische Herzogin Anna Amalia-bibliotheek in het Duitse Weimar zijn donderdagavond circa 30.000 waardevolle boeken beschadigd. De vlammen sloegen volgens ooggetuigen hoog door het dak van het kasteel dat de bibliotheek herbergt.
De brandweer, die massaal uitrukte, was na enkele uren de brand meester. De oorzaak is nog niet bekend.
De in 1691 gestichte instelling herbergt met naar schatting een miljoen geschriften een uiterst waardevolle collectie boeken uit de Duitse literatuur. Zo bevond zich in het gebouw 's werelds grootste Faust-collectie.
De bibliotheek, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, stond tweehonderd jaar geleden onder toezicht van de toneelschrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe.
(Bron)
Schietende Duitser eindigt dood tegen boom

RHEDEN - Een 18-jarige Duitser, die donderdagavond in Rheden al schietend mensen heeft bedreigd en een auto heeft gestolen, is op zijn vlucht tegen een boom gereden en overleden. Dat heeft de politie in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.
De man werd rond 20.00 uur gezien op de Schietbergseweg in Rheden. Hij droeg een vuurwapen en schoot daar meerdere malen mee. Ook bedreigde hij met het wapen voorbijrijdende automobilisten. Op een parkeerplaats bij een restaurant bedreigde hij een stelletje uit Zutphen en dwong ze hun auto af te staan. Nadat hij met de wagen ongeveer 400 meter had afgelegd, botste de Duitser met hoge snelheid op een boom. Hij was op slag dood.
Dit alles speelde zich volgens de politie binnen negen minuten af. Agenten arriveerden pas nadat het ongeval al was gebeurd. Het bedreigde tweetal uit Zutphen raakte lichtgewond toen zij, in een poging de Duitser te ontwijken, tegen een andere auto waren gebotst.
Het motief van de verdachte is niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat de man met een taxi in Rheden was aangekomen. De politie is op zoek naar de bestuurder van deze taxi.
(Bron)
'Moeders moesten kiezen welk kind ze meenamen'

BESLAN - Zalina knuffelt haar zoontje Alan (2) die tegen haar buik ligt te slapen. Alan is het kind dat Zalina uit de school in het Russische Noord-Ossetië wist te redden, haar 6-jarige dochtertje moest ze achterlaten. Een tiental moeders werd door de gijzelaars voor die onmenselijke keuze geplaatst, aldus de Los Angeles Times vrijdag.
De jonge moeder mocht donderdag het zwaar belegerde schoolgebouw verlaten, samen met enkele andere vrouwen. De gijzelnemers lieten 26 vrouwen en kinderen gaan. De moeders mochten maar één kind meenemen. Daarover verkeert Zalina (27) nog steeds in een shock. "Hoe kon ik kiezen? Mensen zeggen dat ze blij zijn dat Alan en ik naar buiten konden, maar hoe kan ik gelukkig zijn als mijn dochtertje nog binnen is."
De vrouw zegt in de krant dat de gijzelnemers zichzelf bekendmaakten als Tsjetsjeniërs. "Ze willen ons alleen laten gaan als de (Russische) troepen uit Tsjetsjenië vertrekken." Volgens Zalina zijn er zeker duizend volwassenen en kinderen in het pand, en niet 354 waar de autoriteiten vanuit gaan.
Woensdag bracht Zalina haar dochter naar school. Toen ze de aanvallers de school zag binnenrennen, verstopte ze zich met haar dochter en zoon in een klaslokaal, maar al snel werden ze ontdekt en met alle andere gijzelaars naar de gymzaal gebracht. "Iedereen moest zitten en toen begonnen ze overal boobytraps te plaatsen. Ze hebben veel geweren en explosieven." Aanvankelijk mocht iedereen uit de kraan drinken, maar toen de terroristen doorkregen dat er geen hoge functionarissen kwamen onderhandelen, werd dat verboden.
De vele baby's zijn gevoed met een beetje melkpoeder. Om frisse lucht te krijgen, zijn de ramen van de gymzaal ingegooid. Vlak na de inval zijn volgens Zalina twintig mannen uit de gymzaal geleid. Een dag later kwamen er tien terug. De volwassen gijzelaars gaan ervan uit dat de mannen zijn gedood. Twee vrouwelijke gijzelnemers hebben zich vermoedelijk opgeblazen. Hun daad werd tegenover de gijzelaars geprezen door de mannelijke terroristen. Volgens Zalina zijn de terroristen zeer nerveus, rennen ze rond en bedreigen de gijzelaars.
Enkele moeders kregen toestemming hun baby in een koelere ruimte, met water, te voeden. Deze groep mocht donderdag vertrekken, maar al snel bleek dat ze elk maar een van hun kinderen mochten meenemen. Zalina had Alan en Alana bij zich en probeerde Alana aan haar schoonzusje te geven, die net zou doen alsof zij de moeder van het meisje was. De terroristen doorzagen dat echter en sleepten het dochtertje weg. "Eentje zei dat ik moest kiezen of moest blijven en dat ze ons dan allemaal zouden doodschieten."
(Bron)

Dat moeders laten kiezen voor één kind hebben ze dan goed afgekeken van de nazi's...
'Aanblijven Wilders gelegaliseerde diefstal'

DEN HAAG - Zwaargewichten uit de VVD-gelederen hebben vrijdag het besluit van de rebelse Geert Wilders om in de Tweede Kamer te blijven zitten scherp veroordeeld. Minister Laager (Volksgezondheid) noemde het "gelegaliseerde diefstal en uitermate onbehoorlijk".
Ook minister Kamp (Defensie) noemde het "niet fraai dat je zo in de Kamer blijft zitten". Kamp heeft deze week nog een verwoede poging gedaan om "zijn maatje" Wilders op andere gedachten te brengen. Maar het was hem niet gelukt.
Toch heeft hij niet het gevoel dat Wilders een "eigen politieke agenda" voerde. Fractievoorzitter Van Aartsen had hem en Hirsi Ali veel ruimte gegeven. "Hirsi heeft een evenwicht gevonden, Wilders niet", constateerde Kamp. Op de vraag of het verstandig is fractiegenoten zoveel vrijheid te geven, wilde Kamp nog niet ingaan. "Aan een antwoord daarop ben ik nog niet toe."
Laager noemde het juist de kracht van de VVD dat er altijd ruimte is voor een eigen mening. Maar wat Wilders deed was "zo buitensporig", dat had hij nog nooit eerder meegemaakt. De bewindsman heeft evenmin tot nu toe meegemaakt dat iemand zich van de VVD-fractie afscheidde en toch in de Kamer bleef zitten. "Hij is door de VVD binnengehaald. Als hij zo principieel is, zou hij niet op onze kosten in de Kamer moeten willen blijven zitten."
Laager vindt het bovendien niet meer goed in deze tijd passen, dat ons staatsbestel deze mogelijkheid openlaat. "Vroeger was dat misschien niet zo'n probleem, maar in deze tijd is dat minder gewenst. Misschien wordt het tijd de regels aan te passen." Kamp is overigens niet bang dat Wilders zijn partij veel schade zal berokkenen. "De afgelopen dertig jaar hebben rechtse partijen als de Boerenpartij, de Centrumpartij en de LPF laten zien dat ze alleen maar kunnen ruziën."
Zelf zal hij er alles aan blijven doen om te voorkomen dat zijn partij schade oploopt. "En dat zal ik blijven doen tot het eind van mijn politieke carrière."
(Bron)
Levensgevaarlijke Noordzee eist drie levens

IJMUIDEN - Door een combinatie van springtij en de (sterke) westenwind was de zee in de laatste dagen levensgevaarlijk voor minder geoefende zwemmers. In de afgelopen zeven dagen zijn drie mensen bij de kust verdronken. De verraderlijke situatie houdt nog enkele dagen aan, aldus de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM ) vrijdag.
De volle maan zorgt voor een groot verschil tussen eb en vloed. "Het hoog water is extra hoog, laag water extra laag", verklaarde een woordvoerder van de KNRM vrijdag. "Er gaat tussen die momenten extra water heen en weer". De sterke wind van zee stuwt nog meer water naar de kust, waardoor hoge golven en een krachtige onderstroom ontstaan.
Hoge golven werpen de zwemmer omver, hij gaat kopje onder waarna de onderstroom hem van de kust wegtrekt. Dat herhaalt zich een paar keer. "Mensen die niet goed kunnen zwemmen, raken in paniek en de kans op verdrinking is dan erg groot."
Reddingsbrigades adviseren mensen die toch in zee willen, om zich goed op de hoogte te laten brengen van de situatie. Bij westenwind hangt hoe dan ook de gele vlag uit die duidt op gevaarlijk zwemweer. Ter hoogte van strekdammen waarschuwen borden voor de gevaren.
Ook vorig jaar rond deze tijd kenden de reddingsbrigades een piekdrukte. "Het seizoen nadert zijn einde, de wind neemt toe, het water is heerlijk warm", somt een woordvoerder van Reddingsbrigades Nederland de relevante factoren op.
Zaterdag verdronk voor de kust van Callantsoog een 75-jarige Duitser. Bij Hoek van Holland haalde de reddingsbrigade woensdagmiddag een verdronken 18-jarige Duitse uit zee en een dag later verdronk er een 60-jarige man die een andere zwemmer in nood te hulp was geschoten.
(Bron)
Te koop: Britney's uitgespuwde kauwgum

AMSTERDAM - Meer dan twintig door Britney Spears uitgespuwde stukjes kauwgum worden op dit moment aangeboden op de veilingsite eBay. Iedere aanbieder beweert dat hun stukje gum echt uit de mond komt van de 22-jarige superster. Bedragen voor het uitgekauwde voedsel variëren van een paar tientjes tot bijna twaalfduizend euro.
Om zo authentiek mogelijk bij het biedende publiek over te komen, staat er op de site een foto van de kauwgum, een kopietje van het concert waar Britney van haar kauwgom afwilde en een persoonlijk verhaal om het geheel wat aan te kleden.
Toch moeten bieders oppassen voor vervalsingen. Zo wordt door iemand een stuk kauwgum aangeboden waar de tandafdruk van de zangeres nog op zou staan. De persoon beweert dat hij het stuk afgelopen zondag heeft gevonden bij de MTV Awards. Britney was daar echter niet eens aanwezig.
Wat Britney Spears zelf van dit fenomeen vindt is niet bekend.
(Bron)
Politie onderzoekt gangen neppatiënt

EINDHOVEN - De politie onderzoekt de activiteiten van een neppatiënt. De tot nu toe onbekende man liet zich in juni met allerlei ernstige klachten opnemen in het Eindhovense Catharinaziekenhuis. Vermoedelijk mankeerde hij echter niets. Toen het ziekenhuis begin augustus argwaan kreeg, verdween de man spoorloos.
Omdat de 'patiënt' mogelijk ook elders actief is geweest, bekijkt de politie nog welk korps het onderzoek gaat coördineren. Een woordvoerster van de Eindhovense politie heeft dit vrijdag gezegd. Het Catharinaziekenhuis heeft aangifte gedaan van oplichting.
Het Eindhovense ziekenhuis nam de man op omdat hij neurologische klachten had en overtuigend overkwam, aldus een woordvoerder. De argwaan nam volgens hem echter gaandeweg toe, temeer daar de verdachte met allerlei zielige verhalen geld aftroggelde van andere patiënten.
De man heeft in het ziekenhuis allerlei onderzoeken ondergaan. Daardoor is een schadepost ontstaan van ongeveer 50.000 euro, aldus de woordvoerder. Hij sluit niet uit dat de man mogelijk lijdt aan het syndroom van Münchhausen. Dat is een stoornis waarbij mensen ziekten nabootsen. "Het kan echter evengoed iets anders zijn."
(Bron)
Levenslang voor naspelen gewelddadig videospel

LONDEN - Een rechtbank in de Britse stad Leicester heeft vrijdag een 18-jarige man veroordeeld tot levenslang wegens het letterlijk naspelen van het gewelddadige videospel Manhunt, waarbij hij een 14-jarige jongen heeft gedood.
De destijds 17-jarige Warren Leblanc lokte in februari zijn jongere vriend naar een park, waar hij hem met een klauwhamer en een mes doodde. Volgens de ouders van het slachtoffer liet Leblanc zich inspireren door het gewelddadige videospel Manhunt.
In dit spel kruipt de speler in de huid van een ter dood veroordeelde seriemoordenaar die zijn slachtoffers met messen en klauwhamers bewerkte.
(Bron)
Gijzelnemers verschansen zich in woonwijk Belsan

BESLAN - Bij een huis in het Russische Beslan zijn vrijdag enkele explosies gehoord. Ook wordt er geschoten. Volgens getuigen hebben zich in het pand enkele Tsjetsjeense terroristen verschanst die zijn ontsnapt uit het schoolgebouw verderop in de stad. Het Russische persbureau Itar-Tass meldde dat enkele gijzelnemers naar het zuiden van de stad zijn gevlucht.
Zeker dertien gijzelnemers probeerden vrijdag uit te breken en door de wachtende menigte te vluchten. Ze werden op hun vlucht beschoten door Russische militairen die het schoolgebouw omsingeld hielden, aldus het persbureau. Volgens ooggetuigen zijn ze de omliggende woonwijken in gevlucht. Volgens onbevestigde berichten hebben de terroristen op hun vlucht gijzelaars meegenomen. Zeker vijf gijzelnemers zouden bij gevechten zijn gedood.
Enkele terroristen zijn in zeker twee auto's gevlucht. Twee van hen waren vrouwen die kleren van gegijzelde vrouwen hadden aangetrokken, aldus de lokale radio. Russische troepen doorzoeken het schoolgebouw en de omgeving, op zoek naar de gijzelnemers. Een nog onbekend aantal is gearresteerd.
(Bron)
Gouden handdruk afgeschaft

AMSTERDAM - De gouden handdruk wordt afgeschaft. Vanaf volgend jaar wordt de vergoeding in zijn geheel van de WW-uitkering afgetrokken. Dat staat volgens De Volkskrant in een voorstel van minister De Kneus van Sociale Zaken. De maatregel levert een besparing van 150 miljoen euro per jaar op. Daarnaast zullen mensen door de maatregel eerder een nieuwe baan accepteren.
Doel van de regeling is de WW minder aantrekkelijk te maken als afvloeiingsregeling voor ouderen. De maatregel is vergelijkbaar met de vermogenstoets voor de bijstand. Wie bijstand wil, moet eerst zijn eventuele vermogen 'opeten'.
In Nederland kan ontslag op twee manieren worden geregeld: via het Centrum voor Werk en Inkomen en via de kantonrechter. Die laatste manier is sneller, maar wel duurder, omdat de kantonrechter vrijwel altijd een ontslagvergoeding toekent. De snelheid weegt voor de werkgever echter vaak op tegen de hogere kosten. Nu de ontslagvergoeding in mindering wordt gebracht op de WW-uitkering, is de kantonrechter een minder aantrekkelijke optie. Daardoor zullen de advocatuur en de kantonrechtbanken enorm ontlast worden.
(Bron)
'Franse journalisten buiten gevaar'

BAGDAD - De twee Franse journalisten die in Irak werden gegijzeld en met de dood werden bedreigd, zijn buiten gevaar.
Dat heeft een invloedrijke soennitische geestelijke vrijdag in Bagdad gezegd.
(Bron)

Einde gijzeldrama Russische school

BESLAN - De school in het Zuid-Russische Beslan is na hevige gevechten tussen gijzelnemers en commando's onder controle van het Russische leger. Nadat alle gegijzelden waren bevrijd, werd bij de school echter nog steeds geschoten. ITV News meldt dat in de gymzaal zeker honderd lijken liggen. Meer dan 400 slachtoffers waaronder veel kinderen en baby's zijn inmiddels naar het ziekenhuis afgevoerd.
Volgens eerdere berichten zouden alle kinderen het gebouw ongedeerd hebben verlaten. Sommige kinderen die de school ontvluchtten, raakten gewond toen de rebellen op hen schoten.
(Bron en meer)
Stom toeval doet fietsendieven de das om

EINDHOVEN - Stom toeval heeft twee fietsendieven in Eindhoven in de nacht van donderdag op vrijdag de das omgedaan. Het Eindhovense duo van 34 en 37 jaar stal in de binnenstad een fiets en bood die korte tijd later aan een toevallige passant te koop aan. Dat was echter de eigenaar van de fiets.
De man, die zijn karretje onmiddellijk herkende, zag kans de politie te waarschuwen. Die heeft het tweetal even later opgepakt en ingesloten. Een woordvoerster van de politie heeft dat vrijdag meegedeeld.
(Bron)

donderdag, september 02, 2004

TT 107 Wilders stapt uit VVD-fractie

DEN HAAG VVD-Kamerlid Geert Wilders heeft besloten de VVD-fractie te verlaten. Hij blijft wel in de Kamer. VVD-fractieleider Van Aartsen sprak na afloop van een dramatisch besluit.
De VVD-top voerde met Wilders de hele avond crisisberaad in een uiterste poging het uitgesproken VVD-lid in de fractie te houden. De crisis spitst zich toe op het EU-lidmaatschap van Turkije.
Wilders weigert de partijlijn te volgen dat het land in principe EU-lid mag worden. Bij de besprekingen op het ministerie van Financiën waren ook vice-premier Zalm en VVD-voorzitter Van Zanen aanwezig.
TT 113 "Donner leidt strijd tegen terreur"

DEN HAAG Minister Donner van Justitie krijgt vergaande bevoegdheden in de strijd tegen terreur. Zonodig mag hij zijn collega's van Binnenlandse Zaken en van andere departementen opzij schuiven om slagvaardiger te opereren.
Dat heeft het NOS Journaal vernomen uit Haagse bronnen. Het voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen om het terrorisme beter te bestrijden. Zo mogen de inlichtingendiensten binnenkort veel vaker verdachte personen afluisteren.
Ook krijgt Justitie een aparte afdeling terreurbestrijding. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zou zich bij de nieuwe taakverdeling hebben neergelegd.
Agent opgepakt wegens ernstig zedenmisdrijf

GRONINGEN - De politie in Groningen heeft afgelopen zondag een politieman van het eigen korps aangehouden op verdenking van een ernstig zedenmisdrijf. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De aanhouding vond plaats nadat er aangifte tegen de agent was gedaan.
Over de identiteit van de man en de aangever wil de politie geen mededelingen doen. De agent is geschorst. Het onderzoek is overgedragen aan de Rijksrecherche. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.
(Bron)
Bewaker bolletjesslikkers zelf vast om drugs

ROERMOND - De politie heeft een medewerker van het detentiecentrum voor bolletjesslikkers in Roermond aangehouden. De medewerker zou verdovende middelen hebben aangenomen van een gedetineerde, meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond donderdag.
De medewerker zit sinds zijn aanhouding op 27 augustus in de cel. Zijn voorlopige hechtenis is donderdag met dertig dagen verlengd. Ook de gedetineerde die de drugs zou hebben gegeven, is opgepakt.
(Bron)
Zeven badgasten in Werkendam onder stroom

WERKENDAM - Zeven bezoekers van zwembad Werkina in Werkendam hebben woensdagavond een elektrische schok gekregen. Een 18-jarige vrouw uit Almkerk moest op de afdeling intensieve zorg van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem worden opgenomen, maakte de politie donderdagmiddag bekend.
Ook twee kinderen van zeven jaar uit Werkendam zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beiden konden na onderzoek naar huis. De vrouw uit Almkerk maakt het inmiddels volgens een politiewoordvoerder redelijk.
Vier andere bezoekers gingen op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis, omdat zij elektrische schokken hadden gekregen toen zij de slachtoffers beet pakten. Ook zij konden na onderzoek naar huis.
Het ongeluk gebeurde tijdens de zwemvierdaagse. Door de drukte verschoof een dranghek en belandde met een poot op een stroomkabel. De voet van het hek drong door de rubber beschermingslaag van de kabel heen. Het hek stond om het publiek op afstand te houden van een luchtkasteel. Volgens de politie was de stroomgroep niet uitgerust met een aardlekschakelaar.
(Bron)
Domklok werkt nog steeds niet vlekkeloos

UTRECHT - De klok van de Domtoren heeft sinds de restauratie weer diverse keren stilgestaan. Het uurwerk werd afgelopen winter onderhanden genomen omdat het elektrische uurwerk uit de jaren '70 te vaak een verkeerde tijd aangaf.
Het Museum van Speelklok tot Pierement, dat bij de restauratie betrokken was, heeft een vermoeden waarom het nieuwe mechanisme ook niet goed werkt. Volgens het museum heeft de aandrijfstang van de klokwijzers mogelijk niet voldoende speling.
Binnenkort wordt een onderzoek naar de oorzaak ingesteld.
(Bron)
"Voor een van onze klanten zijn wij op zoek naar een callcenter medewerker die een van de volgende talen spreekt:
NOORS / ZWEEDS / DEENS / FINS / TJECHISCH / POOLS
Portugees / Sloveens / Slowaaks / Hongaars
Wij zoek op zoek naar kandidaten die een en het liefst meerdere van bovengenoemde talen spreekt. Beheers jij deze talen reageer dan zo spoedig mogelijk."
Oma en oom laten meisjes achter op Brits vliegveld

Twee Britse meisjes die met hun oma en oom op vakantie zouden gaan naar het Griekse eiland Korfu zijn op het vliegveld Stansted bij Londen achtergelaten door diezelfde oma en oom, omdat hun paspoort was verlopen.
De oma en oom wilden hun vlucht niet missen en belden daarom de moeder van de meisjes op, zodat zij de meisjes kon komen ophalen. De moeder woont echter een paar honderd kilometer van het vliegveld en belde in paniek een vriendin op die dichterbij woont. Zij schakelde de politie in.
De politie trof de meisjes aan in de auto van hun oom. Nog voordat oma en oom aan boord van het vliegtuig konden gaan werden ze gearresteerd. Na het betalen van een boete vervolgden zij alsnog hun reis naar Korfu.
(Bron)
Maar weer eens het GAK gebeld. Of ze al iets meer wisten, of al duidelijk was wanneer ik m'n geld zou krijgen en hoeveel dat uiteindelijk zal worden.
Ik hoef me geen zorgen te maken, m'n uitkering loopt gewoon door, alleen wordt ie iets lager. Geen gedonder zoals bij de aanvraag dat het 4 maanden duurt voor ik m'n geld krijg.
Een gegarandeerde netto-berekening maken ze nog niet, maar ik kan er wel van uitgaan dat het toegezegde bedrag klopt, mevrouw heeft het helemaal nagerekend met alle loonheffingen erbij.
697 euro dus. De afwijzing aanvraag Toeslagenwet was ook al verstuurd zag mevrouw.
Over de eerste maand van die uitkering krijg ik sowieso geen woonkostentoeslag, omdat de verlaging pas na de 1e van de maand ingaat. Daarna kan ik een aanvraag indienen en hard hopen dat ik daar misschien wat geld vandaan kan pulken - want als dat om wat voor reden ook niet zou lukken, en ik vind nog steeds geen baan, dan wordt het erg moeilijk.
Ik ben blij dat ik in elk geval nog een flinke hoeveelheid kattenvoer en -grit op voorraad heb.
Kinderhandel in Nederland

DEN HAAG - Kinderhandel komt ook in Nederland voor. Kinderen komen hier terecht in de prostitutie, in de horeca, in naaiateliers, het huishouden en de voetballerij. Ook worden kinderen uit stelen gestuurd en moeten ze bedelen. Het is echter niet duidelijk om hoeveel kinderen het gaat.
Dat concludeert de VN-organisatie Unicef in een onderzoek naar kinderhandel in Nederland dat zij met ECPAT Nederland/Defence for Children International Nederland deed. Unicef heeft de uitkomsten donderdag gepubliceerd.
De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vindt dat er voldoende aanwijzingen zijn om een serieuze aanpak van de kinderhandel te rechtvaardigen. Die zou ertoe moeten leiden dat kinderhandel beter wordt herkend, slachtoffers bescherming krijgen en daders worden opgespoord en vervolgd.
Als voorbeeld van de gebrekkige aanpak tot nu toe noemt Unicef het vreemdelingenbeleid. Het gebeurt nu nog dat kinderen die illegaal in Nederland zijn, worden uitgezet, zonder dat eerst zorgvuldig is bekeken of zij slachtoffer zijn van kinderhandel. Verder is het onduidelijk hoe de verantwoordelijkheid is geregeld rond de veilige terugkeer naar het land van herkomst.
Unicef noemt de afschaffing van het bordeelverbod een van de knelpunten. Door bordelen wettelijk toe te staan is weliswaar de grip op de legale prostitutie toegenomen, maar zijn de illegale bedrijven verder uit het zicht geraakt. Het zijn juist die bedrijven die minderjarigen exploiteren.
Voorwaarde voor een betere aanpak is dat kinderhandel een meer prominente plek krijgt in het strafrecht. Nu valt die nog niet onder mensenhandel en geldt de strafbaarheid alleen seksuele uitbuiting. Het kabinet is bezig dat aan te passen aan de internationale normen, waardoor ook uitbuiting op andere terreinen eronder komt te vallen.
Als de strafbaarheid goed is geregeld, voorzien politie en justitie weer andere problemen. Zo is niet duidelijk wat onder het begrip kinderhandel valt, wie wat moet gaan doen en hoe het probleem kan worden aangepakt zonder dat er personeel bijkomt.
Politie en justitie zeggen hun handen nu al vol te hebben aan de strijd tegen de mensenhandel zoals die tot dusverre in de wet strafbaar is gesteld.
(Bron)
Man belt 21.000 keer voor niets 112

DRIEBERGEN - De politie heeft een 24-jarige man uit Beverwijk in de kraag gegrepen die de afgelopen tijd maar liefst 21.000 keer zonder reden naar het alarmnummer 112 had gebeld. Sinds mei vorig jaar belde hij soms wel tweehonderd keer per uur naar het noodnummer. De politie nam bij de arrestatie vijf mobiele telefoons in beslag, maakte ze donderdag bekend.
De belangrijkste reden dat de man de telefonisten van 112 lastigviel, was volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) pure verveling. Waarom de politie de notoire beller nu pas kon oppakken, kon een woordvoerder niet zeggen. Hij wilde wel kwijt dat het arresteren van misbruikers een erg lastige en tijdrovende klus is.
Het KLPD heeft dit jaar tot nu toe dertig bellers opgespoord die misbruik maakten van het alarmnummer. Zij kregen een geldboete, taakstraf of voorwaardelijke hechtenis. Enkele jonge verdachten moesten een zogenoemde verbeteringstraining volgen.
De politiedienst gebruikt in de strijd tegen misbruik van 112 eveneens sms- en voice-bomberichten, een geautomatiseerde terugbelactie die in de praktijk succesvol bleek. Het KLPD verstuurde dit jaar al 30.000 sms- en 25.000 voice-bomberichten. De ontvangers pasten hierop hun belgedrag bijna altijd aan, aldus de politie.
Het misbruik van het alarmnummer blijft desondanks extreem hoog. Van de vier miljoen meldingen van mobiele bellers die jaarlijks bij de centrale in Driebergen binnenkomen, is slechts 20 procent serieus. De overige meldingen komen van kinderen, zogeheten 'broekzakbellers', hijgers, treiteraars en bedreigers. De politiedienst zegt echter meer wettelijke mogelijkheden en samenwerking van alle betrokken partijen nodig te hebben om tot een nog effectievere aanpak te komen.
(Bron)
Kinderpornohandelaren vrij door fout Nederland

DEN HAAG - Twee Nederlandse handelaren in kinderporno hebben begin dit jaar uit Brazilië kunnen ontsnappen, nadat het Nederlands consulaat in Rio de Janeiro een fout had gemaakt. Het consulaat gaf ten onrechte een verklaring uit, waarin stond dat de twee het land niet zouden verlaten. De twee mannen waren in december vorig jaar door de Braziliaanse rechter veroordeeld tot straffen van acht en elf jaar.
Het consulaat gaf de mannen bovendien twee noodpaspoorten, waarmee ze het land konden ontvluchten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het consulaat volgens de wet verplicht elke Nederlander reispapieren te verschaffen, of ze veroordeeld zijn of niet.
Het ministerie erkent dat de consulaat een fout heeft gemaakt door de verklaring af te geven. De kwestie wordt verder onderzocht.
(Bron)
Jarig internet (35) blijft werk in uitvoering

NEW YORK - Vijfendertig jaar nadat computerwetenschappers aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) twee computers met vijf meter snoer aan elkaar koppelden om het uitwisselen van gegevens tussen netwerken te testen, is het systeem dat uiteindelijk het internet zou worden nog lang niet af.
Onderzoekers experimenteren met mogelijkheden om de opslagcapaciteit en snelheid te vergroten en programmeurs proberen de websites intelligentie mee te geven. Ook worden pogingen in het werk gesteld om het netwerk opnieuw in te richten en zo beter te beveiligen tegen spam en virussen.
Stephen Crocker en Vinton Cerf waren onder de postdoctorale studenten die op 2 september 1969 samen met professor Len Kleinrock van de UCLA toekeken toen de twee computers elkaar betekenisloze stukjes tekst doorgaven. In januari werden er drie nieuwe 'nodes' op het netwerk aangesloten. Na enkele jaren volgde e-mail, in de jaren '70 het basiscommunicatieprotocol TCP/IP , in de jaren '80 het systeem van domeinnamen en in de jaren '90 het World Wide Web, thans na e-mail de meest gebruikte toepassing van de computer. Het internet, oorspronkelijk ontwikkeld ten behoeve van defensie en onderwijs, deed zijn intrede in bedrijven en woningen in de hele wereld.
Crocker werkt tegenwoordig nog steeds aan het internet. Hij probeert beter communicatiegereedschap te ontwerpen. En als hoofd veiligheid van het belangrijkste controleorgaan van het internet probeert hij het adressenbestand te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Hij erkent dat het internet dat hij heeft helpen opbouwen allesbehalve af is en er komen bijvoorbeeld veranderingen om aan de groeiende vraag naar multimedia te kunnen voldoen. Providers doen wat ze kunnen, maar video-bestanden komen nog altijd niet goed door.
Cerf, die tegenwoordig bij het communicatiebedrijf MCI werkt, zou willen dat hij het internet had ontworpen met ingebouwde beveiliging. Microsoft, Yahoo, America Online en andere computerbedrijven proberen achteraf nog een systeem in te bouwen dat gebruikers van e-mail kan identificeren om te voorkomen dat er via valse adressen junk wordt verspreid. Een van de andere projecten die Cerf om handen heeft is het ontwikkelen van een nieuw nummeringssysteem (IPv6) voor internet. En in samenwerking met de NASA probeert hij het net uit te breiden tot de ruimte, om de communicatie met ruimteschepen te verbeteren.
Veel van de systemen die vandaag worden ontwikkeld hadden in het begin helemaal niet kunnen worden ingebouwd vanwege de traagheid en de geringe bandbreedte, zegt Cerf. "Met de instrumenten die we toen hadden hebben we gedaan wat we redelijkerwijs konden."
Terwijl de techneuten sleutelen aan de basisopbouw van het internet, overwegen sommige wetenschappelijke onderzoekers in hun streven naar grotere snelheid parallel aan het internet aparte systemen op te zetten. Op die manier hoeven veel ruimte eisende applicaties als videoconferenties, brain imaging en klimaatonderzoek niet meer te concurreren met e-mail en e-commerce. Sommige toepassingen zijn zo data-intensief dat het gewoon niet praktisch is om ze op het huidige internet uit te voeren, zegt Tracy Futhey, voorzitster van National LambdaRail. Deze organisatie stelt aan haar leden hogesnelheidskanalen ter beschikking waar zij hun informatie zonder hinder van ander verkeer direct van punt a naar punt b kunnen sturen. LambdaRail heeft kortgeleden zijn eerste optische connectie voltooid, die van San Diego via Seattle en Pittsburg naar Jacksonville in Florida loopt. Voor volgend jaar zijn nieuwe verbindingen gepland.
Diepzeeonderzoeker Robert Ballard heeft een ander alternatief netwerk, Internet2, gebruikt voor directe, interactieve presentaties vanuit het wrak van de Titanic, dat hij in 1985 ontdekte. De bandbreedte van het internet levert volgens hem "waardeloze video" op en kan niet op tegen "uit het raam kijken". Via Internet2 kunnen geavanceerde camera's de kleinste details laten zien.
Internet2, honderdmaal zo snel als de doorsnee breedband waar mensen thuis mee werken, is tot nu toe alleen beschikbaar voor selecte universiteiten, bedrijven en instellingen. Onderzoekers verwachten echter dat naarmate het onderzoek vordert, de techniek uiteindelijk ook terecht zal komen bij het gewone internet.
Terwijl Internet2 en LambdaRail data steeds sneller proberen te versturen, onderzoekt het World Wide Web Consortium hoe de informatie steeds slimmer kan worden gemaakt. Semantic Web is een nieuwe generatie netwerk dat het computers gemakkelijker moet maken meer soorten gegevens op te pikken en te verwerken. Denk aan medische teams die onderzoek doen op verwante terreinen. Het Semantisch Web plakt etiketjes op de informatie in de databases en koppelt die aan elkaar, ook al gebruiken de teams verschillende terminologie. Uiteindelijk moet er software worden ontworpen die bij het verwerken van de gegevens conclusies trekt waar nu nog mensen voor nodig zijn.
De veranderingen verlopen niet soepel. Zo had IPv6 eigenlijk al vijf jaar geleden de nieuwe standaard moeten worden, maar het overgrote deel van de soft- en hardware werkt nu nog met het oudere IPv4, dat snel aan het vollopen is. En internet heeft te maken met algemene weerstand van de gevestigde machten die de dingen willen houden zoals ze zijn: bedrijven die winst hoger achten dan het algemene goed; copyrighthouders die hun muziek en films willen beschermen; regeringen die informatie willen controleren of hun burgers in de gaten willen houden.
Begin augustus verklaarde de Amerikaanse Federale Communicatiecommissie dat telefoneren via internet onder dezelfde voorwaarden als andere telefoonlijnen mag worden afgetapt. Dat zou betekenen dat internetproviders hun systemen zouden moeten aanpassen om dat voor de politie mogelijk te maken. Jonathan Zittrain, hoogleraar aan het Berkman Centrum voor Internet en Maatschappij aan de universiteit van Harvard, vindt het een dubieuze ontwikkeling. Als zulke krachten zich gaan bemoeien met de open structuur van het internet is er volgens hem weinig ruimte meer voor experimenten en innovaties als het World Wide Web, ontstaan uit een onofficieel project aan een Zwitserse universiteit.
(Bron)

woensdag, september 01, 2004

Verdachte helikopter onderschept

21:25 De politie heeft bij Wassenaar een verdachte helikopter onderschept, nadat boven een landgoed een pakketje uit de helikopter was gegooid. De helikopter wordt naar Schiphol begeleid. Meer details ontbreken op dit moment.

Update 22.50
De politie meldt dat het incident met de helikopter boven Wassenaar niets met terreur heeft te maken. Het pakketje dat uit de helikopter is gegooid, is niet terechtgekomen in landgoed De Horsten, waar prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen. Het is niet bekend waar het pakketje wel is terechtgekomen.
De helikopter is onder begeleiding van een politiehelikopter op luchthaven Schiphol geland. Volgens een getuige zaten in de helikopter twee personen, waaronder een man met een televisiecamera.
Eerder vanavond werd boven paleis Huis ten Bosch en de bebouwde kom in de directe omgeving een parapente, een soort bestuurbare parachute, waargenomen. De bestuurder, een 34-jarige Hagenaar, is aangehouden en met een proces-verbaal naar huis gestuurd. Het is niet toegestaan om met een parapente boven de bebouwde kom te vliegen. Ook geldt boven Huis ten Bosch en landgoed De Horsten een verbod om laag over te vliegen.
(Bron)
Clerk Fooled by Bill With Bush's Picture

GREENSBURG, Pa. - State police aren't laughing about the person who allegedly passed some funny money ? a $200 bill with President Bush (news - web sites)'s picture on it ? at a women's clothing store.
Police on Wednesday charged Deborah Trautwine, 51, with theft by deception, for allegedly passing a bogus $200 bill at the Fashion Bug store in Hempfield Plaza on Aug. 22. There is no such denomination, even without Bush's picture on it.
Police said they didn't know how the clerk was taken in by the ruse, even though several other things about the bill should have been a dead giveaway.
Among other things, the bill had a hokey serial number ? DUBYA4U2001 ? and didn't bear the signature of the secretary of the treasury. Instead, the bill was "signed" by Ronald Reagan (news - web sites), whose title was "Political Mentor" and by Bush's father, who is listed as "Campaign Advisor and Mentor."
The back of the bill was even goofier.
It depicted the White House with several signs erected on the lawn, including those reading "We Like Broccoli" and "USA Deserves A Tax Cut."
Trautwine's mother said she wasn't immediately available for comment Wednesday and declined to provide her work telephone number.
(Bron)
TT 113 "Wilders moet buigen of vertrekken"

DEN HAAG Het VVD-Kamerlid Wilders moet morgen afstand nemen van zijn standpunt dat Turkije nooit mag toetreden tot de EU. Fractieleider Van Aartsen heeft hem vandaag laten weten dat hij anders uit de fractie wordt gezet. Het ANP heeft dat vernomen van een prominente VVD'er. Van Aartsen en Wilders spraken elkaar vandaag bij Van Aartsen thuis drie uur. Volgens hen was het een inhoudelijk gesprek, dat morgen wordt voortgezet.
Wilders wil bevestigen noch ontkennen dat hem een ultimatum is gesteld.
Gisteren zei Wilders nog dat hij op het punt van het Turkse EU-lidmaatschap zijn standpunt niet zal wijzigen.
TT 115 Apothekers verkopen in buitenland

DEN HAAG Apothekers verkopen medicijnen illegaal in het buitenland omdat daar soms grote winsten zijn te behalen. Dat meldt de apothekersorganisatie KNMP.
Door de illegale handel dreigen in ons land tekorten aan medicijnen als antidepressiva en bloeddrukverlagers.
De KNMP heeft de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) over de kwestie ingelicht. Ook dreigt de KNMP de namen van betrokken apothekers te publiceren.
Vooral Engeland is een lucratieve markt. Zo is het antidepressivum Efexor daar veel duurder dan in Nederland. In totaal zou het gaan om zo'n 20 tot 30 geneesmiddelen die worden doorverkocht.
Lichtgevende wolk gezien in oosten van VS

In het oostelijk deel van de VS en Canada verscheen dinsdagavond een merkwaardige lichtgevende bol in de west-noordwestelijke lucht. De ronde zilverkleurige wolk was 25 minuten zichtbaar, en was zo groot en helder als de maan. Dit meldt Space.com.
John Bortle, amateur astronoom uit Stormville, zag het merkwaardige verschijnsel om 21:03. In de eerste instantie had de wolk een helderheid van 0 magnitude, en rond 21:30 verdween het. Getuigen uit North Fork zeggen dat het een rond object was, ter grootte van de maan wat langzaam hun richting op zweefde.
Bogardus en zijn vrouw die het object door een 8-inch telescoop bekeken, zagen twee heldere lichten, zoals een satelliet eruit ziet, waaruit de wolk leek te komen. Andere getuigen uit Toronto zeggen dat ze dachten dat het de maan was die achter de wolken scheen, maar ze ineens realiseerden dat de maan in het oosten stond.
De NASA verklaart dat zij het waren. NASA zegt dat ze voor onderzoek wel vaker exotische chemicaliën als trimethylaluminum en barium met onder andere raketten in de atmosfeer sproeien. Deze experimenten zijn van te voren gepland.
De chemische wolk die ze dit keer over het gebied gesproeid hebben, was volgens de NASA afkomstig van een brandstofdump van de Centaur raket die dinsdagmiddag gelanceerd is. De raket droeg de NRO-1 satelliet.
(Bron)

Op naar de theorietjes dat de NASA alleen maar zègt dat zij het waren, om zo Grote Geheimzinnige Dingen Heel Geheim te houden.
TT 104 College Rotterdam verzweeg garantie

ROTTERDAM Burgemeester en Wethouders van Rotterdam hebben de gemeenteraad op 24 juni een onjuiste jaarrekening van het Havenbedrijf laten vaststellen. Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief die het college op 22 juni schreef aan de Commissie tot Onderzoek Rekening.
Twee dagen voor de vaststelling van de jaarrekening blijkt het college al te hebben geweten van de garantstelling van 25 miljoen euro aan de Commerzbank door Havenbedrijf-directeur Scholten.
In de bewuste brief constateert het college dat de garantie wel vermeld had moeten worden in het jaarverslag van het Rotterdamse Havenbedrijf.

Zaten in die raad niet die mensen van de 'we gaan het helemaal anders doen'-partij?
Die zijn dus net zo onbetrouwbaar en hufterig als degenen waar ze zo tegenaan schopten. Wat een verrassing.
Doden door kortingsaktie Ikea

Een speciale actie bij een vestiging van meubelgigant Ikea in de Saudische stad Jidda leidde vandaag tot een enorme drukte, met drie doden tot gevolg.
Honderden mensen waren op een speciale aanbieding afgekomen, de eerste 250 bezoekers zouden een kortingsbon krijgen. Toen de deuren van het filiaal opengingen, ontstond er een enorme chaos waarin drie mensen werden doodgedrukt. Zeventien anderen raakten gewond. Een medewerker van Ikea meldde dat er zich zo'n 8.000 mensen voor de winkel hadden verzameld, sommigen hadden hier zelfs de nacht doorgebracht.
(Bron)
Duitser betrapt met opblaaspop in winkelcentrum

BERLIJN - Een 38-jarige man is in een drukke winkelstraat in het Duitse Stuttgart opgepakt omdat hij in het openbaar seks had met een opblaaspop. Dat maakte een politiewoordvoerster woensdag bekend.
Het winkelend publiek had de politie gewaarschuwd. Het kostte de agenten de nodige moeite om de man, die overduidelijk veel te diep in het glaasje had gekeken, te scheiden van zijn rubberen minnares.
(Bron)
Lijfwachten vergeten Sharon

TEL AVIV - De lijfwachten van de Israëlische premier Ariel Sharon hebben hun beschermeling vergeten en zijn zonder hem weggereden toen ze hem van huis kwamen ophalen. Dat heeft de Israëlische radio woensdag bericht.
Een streng bewaakt konvooi arriveerde bij Sharons woning om hem naar het parlement te brengen. Toen de veiligheidsagenten dachten dat de premier in een van de auto's was gestapt, reden ze weg.
Pas toen de agenten van de veiligheidsdienst Shin Bet bij het parlement arriveerden, bemerkten ze hun fout. De premier zat nog met zijn persoonlijke lijfwacht thuis.
De Shin Bet, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de premier, onderzoekt de zaak. Sharon zou een van de best beschermde personen ter wereld zijn.
(Bron)


Meer.
Trouw meldt dat merknamen in zijn als voornamen: Ariël, Mercedes. Die twee kan ik wel verklaren, dat zijn gewone namen - naast dat het merknamen zijn. Maar: Danone?
Ik hoor een ouder al roepen: Danooooooooontje!!!
Elke minuut raken 190 vrouwen ongewenst zwanger

LONDEN - Elke minuut raken in de wereld 190 vrouwen ongewenst zwanger. Elke minuut sterft er ook een vrouw aan de complicaties van haar zwangerschap of tijdens de geboorte van haar kind.
Dat staat in een dinsdag verschenen verklaring van een internationale conferentie in Londen over de groei van de wereldbevolking.
De bijeenkomst van zevenhonderd vertegenwoordigers van 109 landen en organisaties poogt een balans op te maken van de tien jaren die volgden op de grote VN-conferentie in Cairo over de groei van de wereldbevolking.
Tijdens die bijeenkomst werd een actieplan aangenomen dat betrokken landen opriep meer te doen aan geboortebeperking en aan het verbeteren van de rechten van vrouwen.
Een positieve balans is er overigens niet, aldus de conferentiegangers in Londen. De beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen in vooral de armere landen is weliswaar toegenomen, maar nog volstrekt onvoldoende.
Het aantal zwangere minderjarigen in de wereld is bovendien nog net zo hoog als in 1994. De medische verzorging van zwangere vrouwen is daarenboven slechts in een handjevol landen echt verbeterd.
(Bron)
Stressgevoelige hartpatiënten sterven eerder

TILBURG - Hartpatiënten met een stressgevoelige persoonlijkheid lopen een vijf keer zo grote kans om eerder te overlijden of een hartinfarct te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologe dr. Susanne Pedersen van de Universiteit van Tilburg. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.
Voor het onderzoek werden 875 patiënten onderzocht met een Type D-persoonlijkheid. Dit zijn mensen die zich vaak zorgen maken, zich triest voelen en de neiging hebben om daarover niet met anderen te praten, mensen die in de volksmond binnenvetters worden genoemd.
Uit het onderzoek is gebleken dat hartpatiënten met een dergelijke persoonlijkheid die werden gedotterd met een stentimplantatie een vijf keer grotere kans hadden om binnen negen maanden na de operatie te overlijden of een hartinfarct te krijgen.
Een stent is een metalen veertje dat bij het dotteren in het bloedvat wordt geplaatst om de bloeddoorstroming naar het hart te verbeteren. Het onderzoek maakt deel uit van een groot onderzoek bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam naar het effect van een nieuw stenttype.
Volgens Pedersen laten de resultaten van deze studie zien dat er rekening moet worden gehouden met psychologische risicofactoren. Ondanks het feit dat nieuwe behandelingsmogelijkheden binnen de cardiologie hebben geleid tot een verbeterde prognose voor hartpatiënten.
Patiënten met een bepaald psychologisch profiel zullen minder baat hebben bij sommige behandelingen, aldus de onderzoekster.
(Bron)
Tiener steelt winnend kraslot

Een vijftienjarige jongen in Zweden kwam er achter dat misdaad niet loont. Hij had uit een supermarkt een kraslot gejat, en toen hij deze thuis openkraste bleek het lot maximaal 7.5 miljoen Zweedse kronen (zo'n 820.000 Euro) waard te zijn.
Inmiddels had de winkeleigenaar, Patrik Nygren, echter de diefstal gezien op de videoband van de beveiligingscamera. Hij herkende de jonge dief en ging naar diens huis om het kraslot op te eisen, vervolgens meldde hij de diefstal bij de politie. Patrik gaat een advocaat inschakelen om te proberen het gewonnen bedrag zelf te claimen. Volgens Svenska Spel, dat alle door de Zweedse staat georganiseerde lotterijen beheert, krijgt echter noch de jongen, noch de winkeleigenaar het geld.
"Volgens de wet is het lot van ons tot iemand het koopt, krast en wint," zo zegt Claes Tellman, een woordvoerder van Svenska Spel, "dat is in dit geval niet gebeurd." Op het kraslot, dat ongeveer 2 Euro 50 kostte, stonden drie klaversymbolen, wat inhoudt dat de koper mee zou mogen doen aan een loterijprogramma op televisie. De winnaar krijgt gegarandeerd 1000 Euro per maand gedurende 10 jaar, maar dat kan oplopen tot 2700 Euro per maand gedurende 25 jaar.
De kans om zo'n kraslot te krijgen is ongeveer één op 3 miljoen. "Dit is echt ongelofelijk," zei Tellman, "de kans dat hij nou net dit kraslot zou stelen is extreem klein." Vanwege de leeftijd van de jonge dief heeft de politie zijn naam niet vrijgegeven. Ook is nog niet bekend of hij gestraft gaat worden.
(Bron)
Behulpzaam winkelpersoneel grote ergernis

AMSTERDAM - De belabberde service van winkelpersoneel in Nederland is over de hele wereld beroemd. Maar klanten blijken ook helemaal geen behoefte te hebben aan behulpzaam personeel. Bijna 73 procent van het winkelend publiek heeft een hekel aan de zin 'Kan ik u ergens mee helpen?'. Dat blijkt uit een onderzoek van Textilia, een tijdschrift voor de modedetailhandel.
Het blad vroeg tweeduizend consumenten hoe zij wensten te worden geholpen in een winkel. Meer dan de helft wil wel worden begroet bij het binnenkomen van de winkel, maar daar moet het dan ook bij blijven.
Genegeerd worden is het andere uiterste. De ongeïnteresseerde, verveeld kijkende en kauwgum kauwende verkoopster doet het óók niet goed. Meer dan de helft van de ondervraagden (51,2 procent) vindt dat ze tenminste gegroet moeten worden als ze een winkel binnenstappen.
(Bron)

Tis zo simpel: zeg hallo tegen wie binnenkomt, en hou ze een beetje in de gaten. Als ze gaan drentelen en steeds om zich heen kijken, ga dan effe vraqgen of je ze ergens mee van dienst kunt zijn. En ga NIET gordijnen van kleedhokjes opentrekken om te 'helpen', of opsommen wat er zo goed is aan dit model en dat er zelfs nòg veel betere modellen zijn enzovoorts.
Borstvergrotingen uit ziekenfondspakket

DEN HAAG - Ziekenfondspatiënten moeten vanaf volgend jaar borstvergrotingen, correcties van flaporen en hersteloperaties na een sterilisatie zelf betalen. Dat vindt minister Laager (Volksgezondheid). Ook vrouwen die na een zwangerschap een buikwandcorrectie willen, zullen daarvoor een aanvullende verzekering moeten zoeken.
Eerder al werd bekend dat Laager esthetische operaties als ooglidcorrecties en de behandelingen tegen snurken en zweten uit het pakket wilde halen. Tot nu toe konden patiënten die door hun uiterlijk psychische klachten hebben dergelijke ingrepen vergoed krijgen. Door die ingrepen te schrappen hoopt de minister enkele tientallen miljoenen euro te bezuinigen, bevestigen bronnen rond het kabinet. Overigens maakt de minister een uitzondering voor vrouwen met borstkanker die een borstoperatie willen.
Laager heeft vorig jaar al een groot aantal voorzieningen uit het ziekenfondspakket gehaald. Het ging, onder meer, om taxivervoer voor chronisch zieken, de vergoedng voor medicijnen die zonder recept kunnen worden gekocht, behandelingen bij de tandarts, fysio- en psychotherapeut. Laager zei dat er niet verder bezuinigd zou worden op het ziekenfondspakket. De extra maatregelen die hij nu voorstelt, zijn volgens hem niet ingrijpend.
De PvdA is, op voorhand, niet tegen de nieuwe voorstellen. "Correcties aan oren, borst en buik kunnen te maken hebben met leefstijl", zegt het Tweede-Kamerlid Smits van de PvdA. "Je zou kunnen overwegen om die ingrepen uit het ziekenfonds te halen. Maar dan moeten andere zaken er weer in terug." Smits noemt als voorbeeld de bezuinigingen op het taxivervoer voor zieken en de medicijnen zonder recept. "De gevolgen van die ingrepen zijn heel schrijnend."
Als de minister ingrijpt bij de cosmetische oor-, buik- en borstoperaties, moet dat volgens de PvdA wel met beleid gebeuren. "Als het op de typische Laager-manier gebeurt, zo denigrerend van: alle flapooroperaties zijn onzin, dan zijn we tegen."
(Bron)
Snoepverpakking leidt tot aanklacht

Het Jezuïeten College in Bonn, Duitsland, heeft bij snoepfabrikant Haribo een klacht ingediend met betrekking op de verpakking van hun nieuwste snoepgoed, de Maoam Fruitsnoepjes. De reden: op de verpakking staan fruitfiguurtjes afgebeeld die 'seksueel actief' zouden zijn.

"Wij geschokt dat een dergelijke verpakking seksuele activiteiten laten zien. En daarbij dan niet alleen de coïtus, maar ook orale seks suggereren. Wij achten het dan ook onverantwoord om kinderen bloot te stellen aan dergelijke pornografische afbeeldingen", zo schrijft het College in de klacht.
Producent Haribo heeft nog niet gereageerd op de klacht.
(Bron)
Integratie: SP pleit voor afschaffen art. 23

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het rapport 'Bruggen Bouwen' van de commissie-Blok (aangaande het integratiebeleid) heeft SP-leider Jan Marijnissen gepleit voor het afschaffen van artikel 23 van de grondwet. Dit artikel regelt de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in het onderwijs. Volgens Marijnissen zijn christelijke- en islamitische scholen 'segregatiescholen'.
De fractievoorzitter van de SP zei te hopen dat er niet meer nieuwe scholen met een christelijke of islamitische signatuur worden opgericht. "Ik vind het maatschappelijk onverstandig een zwarte school te stichten." Hij riep de scholen op hun aandeel te nemen in de integratie.
Uiteraard waren de christelijke partijen het totaal oneens met Marijnissen. De ChristenUnie nam het zelfs op voor islamitisch onderwijs: "Vrijheid van onderwijs geldt ook voor islamitische scholen. Daar staat de ChristenUnie voor op de bres," aldus CU-leider André Rouvoet.
Verder waarschuwde Rouvoet voor problematisering van het integratiedebat. Niet alles is mislukt zo zei hij. VVD-fractievoorzitter Jozias Van Aartsen sloeg een voor een integratiedebat ongewoon rustige toon aan. Hij nam afstand van suggesties dat zijn partij zich schuldig maakte aan ophitsing, islamofobie en stigmatisering. De VVD-boodschap was echter onveranderd: het kabinet doet het goed maar zou hier en daar nog wel een stapje verder kunnen gaan. Zo bepleitte hij een hardere aanpak van de problemen met Antillianen.
De VVD wil ook dat nieuwe allochtonen slechts beperkte toegang krijgen tot de sociale zekerheid. Dit werd overigens ook gevonden door CDA en PvdA. PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos bepleitte verder realisme, men moet onder ogen zien dat Nederland verandert.
Verder waren CDA en VVD het oneens met de PvdA (en GroenLinks) over het punt van het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Volgens de linkse partijen levert zoiets echt niet automatisch betere integratie op.
GroenLinks bepleitte verder de emancipatie van minderheden, de LPF tenslotte meende dat het minderhedenbeleid maar helemaal moet worden afgeschaft.
Morgen komt het kabinet aan het woord bij monde van premier Balkenende en minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie.
(Bron)
Chello gaat overmatig dataverbruik te lijf

AMSTERDAM - Internetprovider Chello verstuurt sinds kort waarschuwingsmails waarin staat hoeveel de gebruiker mag downloaden, zo meldt Webwereld. Chello hoopt zo het excessief dataverbruik tegen te gaan.
De internetprovider maakt gebruik van de zogenaamde 'fair use policy'. Dit houdt in dat er geen vaste datalimiet is ingesteld op de hoeveelheid dataverkeer die de gebruiker mag genereren. Wel kan de internetprovider ingrijpen als de gebruiker regelmatig meer dataverkeer verbruikt dan het gemiddelde voor het betreffende abonnement.
Voor het abonnement Chello Plus heeft de UPC-dochter het gemiddelde gesteld op 27 GB per maand. Voor het abonnement Chello Classic geldt een vastgestelde gemiddelde van 8 GB per maand.
Pas als de gebruiker 5x (40 GB) boven het gemiddelde zit, gaat de internetprovider de lijn daadwerkelijk afknijpen tot een snelheid van 64Kbps. Bij het Plus-abonnement is dit na 3x het gemiddelde (81 GB).
(Bron)

Zijn ze toch geïnspireerd door die bijnaam Cnello.
België stopt met slaan centen

BRUSSEL - België stopt vanaf januari met het slaan van nieuwe munten van 1 en 2 eurocent. Dat heeft minister Reynders volgens de VRT-radio woensdag aangekondigd.
Ook in België woedt de discussie over de afschaffing van de cent, in navolging van Nederland. Voorlopig blijven de kleine muntjes echter bestaan, al vraagt Reynders aan winkeliers wel om vrijwillig de prijzen af te ronden op 5 cent.
(Bron)

Vanaf januari of met ingang van januari? Anders komt er natuurlijk een run op de 2005-centen.
NASA vindt kleine exoplaneten

AMSTERDAM - Planetenjagers van NASA hebben een heel nieuwe groep exoplaneten gevonden; geen grote gasreuzen zoals vroeger, maar kleine jongens, nog geen twintig keer zo zwaar als de aarde. Geoffrey Marcy en R. Paul Butler zijn razend enthousiast. Niet vreemd, want de jagers op planeten buiten ons zonnestelsel hebben een nieuw type van exoplaneten (extrasolar planets) aangeboord. Geen hete Jupiters meer, gasreuzen vlakbij een ster, maar planeten van Neptunus-formaat, zo meldt Kennislink.
Met zo'n twintig aardmassa's per stuk liggen de nieuwe exoplaneten precies op het grensvlak tussen rotsachtige en gasvormige planeten. Sterrenkundigen zoeken al jaren naar rotsachtige planeten zoals Mercurius, Venus, Mars en de aarde. De twee teams zullen in het prestigieuze Astrophysics Journal publiceren over hun onderzoek.
Marcy en Butler onderzochten zo'n 900 sterren in de omgeving van de zon, waarvan 150 M-dwergen op exoplaneten. Die 150 M-Dwergen zijn heel lichte sterren en staan allemaal binnen 30 lichtjaar van de aarde. In het spectrum van de ster Gliese 436 zagen ze de karakteristieke kleurenwisseling die op een exoplaneet wijst. Gliese 436 staat op 32 lichtjaar van de aarde.
Om de Neptunus-klasse op te sporen gebruiken de speurders de Doppler-methode . De ster beweegt eens van de aarde af en eens naar ons toe. Beweegt de ster naar ons toe, dan zorgt het Doppler-effect voor een kleurverschuiving naar het blauw. Als de ster van ons afreist lijkt het licht ervan juist roder te worden. Dit is hetzelfde effect dat een ambulancesirene van toon laat veranderen als hij naar je toe rijdt, je passeert en zich dan weer verwijdert.
(Bron, met video)

dinsdag, augustus 31, 2004

Koeien beschadigen historisch vliegtuig

Een piloot van een historisch vliegtuigje zag in een weiland nabij het Britse Hereford een ideale landingsplek. Na de landing ging de piloot samen met zijn twee passagiers dineren in een nabijgelegen pub. Bij terugkomst bleek dat een kudde koeien zijn vliegtuig had beschadigd. De koeien hadden zich de romp van de Auster J.1-N uit 1948 goed had laten smaken.
De schade wordt geraamd op enkele duizenden ponden. De 66-jarige piloot kan het amper bevatten. "We landen vaak op weilanden maar het is de eerste keer dat zoiets gebeurt. Toen de boer het ontdekte heeft hij nog schrikdraad om het vliegtuig gespannen, maar daar zijn de koeien doorheen gebroken om nog meer te eten," aldus de piloot. Het toestel is op een trailer vervoerd naar haar thuisluchthaven.
(Bron)
TT 192 Politiek niet voor zwaargewichten

DEN HAAG Sinds het zomerreces lijken politieke zwaargewichten niet welkom in de Tweede Kamer. De nieuwe deuren die de veiligheid moeten vergroten, blijken voor hen gesloten te blijven.
Het CDA-Kamerlid Algra stond vandaag voor een dichte deur toen hij met twee loodgieterstassen naar binnen wilde. Hij weegt 103 kilogram, en kwam met zijn twee tassen boven de 120 uit. En dan weigeren de sluisdeuren open te gaan.
Dit voorkomt dat een tweede persoon naar binnen glipt, maar de bijwerking is kennelijk onvoorzien. Volgens Algra zijn er meer politici gestrand, maar komen die er liever niet mee naar buiten.
Friese jongeren trappen egeltje dood

In Dokkum zijn dit weekend vier jongeren aangehouden die een reeks vernielingen hadden gepleegd en bovendien een egeltje tot de dood toe mishandelden. Getuigen zagen hoe de jongeren eerst een schutting kapot trapten en tegen garagedeuren sloegen. Daarna nam een 16-jarige jongen uit Bornwird een stuk schuttinghout ter hand en mepte daarmee een egeltje op de kop. Het zwaar gewonde diertje werd tenslotte door de 16-jarige knaap in een sloot getrapt.
De dader liep daarna verder met zijn maten, een 17-jarige jongen uit Raard en twee jongeren (15 en 17) uit Rinsumageest. Gezamenlijk trapten ze een ze fiets omver en vernielden feestpoppen en feestverlichting.
Toen de jongelui tenslotte bezig waren een verkeersbord te jatten werden ze opgepakt door de politie.
(Bron)
Grensrechter steekt kantine rivaal in brand

Een grensrechter van de Limburgse voetbalclub SV Simpelveld blijkt de afgelopen maanden de accommodatie van aartsrivaal VV Huls zeker zes keer in brand te hebben gestoken. De 39-jarige man werd dit weekend door een lid van VV Huls op heterdaad betrapt toen hij voorbereidingen trof om de kantine in lichterlaaie te zetten.
Volgens de voorzitter van VV Huls is er echter nog veel vaker brand gesticht dan het aantal keren dat de verdachte tot nu toe bekend heeft. "Het begon met containers en sinds mei zijn de kleedlokalen twaalf keer in de fik gezet en de kantine vier keer." De accommodatie brandde geen enkele keer geheel af, maar de voetbalclub heeft wel zo'n elfduizend euro schade opgelopen.
Waarom de grensrechter, die ook wedstrijdsecretaris van SV Simpelveld is, tot zijn daden kwam is nog niet duidelijk.
(Bron)
Muziek moet walvis van stuwmeer weglokken

MONTREAL - Deskundigen proberen een eigenzinnige walvis die achter de dam van een Canadese energiecentrale rondzwemt te lokken met een bijzonder soort aas. Zij laten onder water opnames van walvissen horen om de bultrug uit de wateren van de centrale te krijgen.
De walvis zwemt al een week bij de energiecentrale in Nova Scotia. De fabriek is sindsdien stilgelegd.
Deskundigen waren vooraf bang dat het 15 ton zware dier, dat uit de Atlantische oceaan komt, de geluiden van soortgenoten uit de Grote Oceaan niet zou verstaan. Inmiddels is de 6 meter lange bultrug de geluiden al 4 kilometer gevolgd, aldus Canadese media. Maar na herhaaldelijke pogingen weigerde het maandag opnieuw de sluisdeuren uit te zwemmen.
'Walvismuziek' is eerder gebruikt om een verdwaalde walvis weg te lokken. In 1985 zwom een bultrug 80 kilometer met wetenschappers mee, de baai van San Francisco uit.
(Bron)
Mogelijk hogere heffing elektriciteit

DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer een tegenvaller van 14 tot 20 miljoen euro bij subsidies voor het milieuvriendelijk opwekken van elektriciteit gemeld. De oorzaak wordt nog onderzocht, maar als het gaat om een blijvend probleem zullen de huishoudens meer geld kwijt zijn aan een heffing op stroom.
De uitgaven in het kader van de wet Milieukwaliteit Elektriciteitsprodctie (MEP) zijn hoger dan verwacht, terwijl de inkomsten uit een heffing per elektriciteitsaansluiting tegenvallen. Die heffing bedraagt dit jaar 39 euro en zou volgend jaar uitkomen op 41 euro, maar daar dreigen dus enkele euro's bovenop te komen. Half september moet dat duidelijk zijn.
Minister Brinkhorst heeft de subsidieregeling voor de elektriciteitsproducenten op een aantal punten verbeterd, maar hij komt niet tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer om de MEP ook te laten gelden voor een centrale in het Limburgse Buggenum.
PvdA, CDA en GroenLinks willen dat de daar toegepaste techniek van kolenvergassing behouden blijft, maar Brinkhorst voelt er niet voor om voor één project van één bedrijf een nieuwe categorie in te voeren.
(Bron)
Wilders blijft lid van VVD-fractie

DEN HAAG - Volksvertegenwoordiger Wilders van de VVD blijft lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Hij heeft dit dinsdag meegedeeld. Volgens De Telegraaf en de Volkskrant zou fractievoorzitter Van Aartsen Wilders hebben gesommeerd zijn politieke lijn bij te stellen. Als hij hiertoe niet bereid was, zou hij de fractie moeten verlaten.
Volgens Wilders en fractievoorzitter Van Aartsen van de VVD zijn deze berichten onjuist. Wilders zegt dat VVD-collega's deze berichten naar de pers hebben gelekt. Hij wil weten wie hem deze streek hebben geleverd.
(Bron)

Van je collega's moet je het hebben.
Politie schiet agressieve rottweilers dood

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft dinsdagochtend twee zeer agressieve en onbenaderbare rottweilers doodgeschoten. De honden moesten een stadsdeelwerf bewaken in Amsterdam-Osdorp, maar wisten te ontsnappen door een gat in het hekwerk. Vervolgens vielen ze twee mensen aan en beten een kat dood. Een man kon ternauwernood zijn woning invluchten nadat hij was gebeten door de dolgedraaide honden.
Hondengeleiders van de politie probeerden de dieren te vangen, maar de beesten lieten zich niet pakken. De politie vond de situatie te gevaarlijk en schoot de honden dood met een aantal gerichte voltreffers. De dieren stierven onmiddellijk en werden daarna in beslag genomen.
(Bron)

maandag, augustus 30, 2004

Ik wou dat die katten ook eens achter muggen aangingen :-(
Man Drives Home with Headless Friend

ATLANTA - A Georgia man who drove home with a friend's headless body after a truck accident then went to bed while the remains dangled out the window faces charges including vehicular homicide and drunk driving, police said on Monday.
John Hutcherson, covered in blood and visibly inebriated, was arrested in bed on Sunday morning after a local resident out on a stroll observed a headless, bloody body hanging out of the 21-year-old man's truck, Cobb County police said.
Hutcherson was due to make an initial court appearance on Monday.
Police said that Hutcherson and his friend, identified as Francis Brohm, 23, were returning from a bar outside Atlanta early Sunday morning when their black 1992 Chevrolet Z-71 pickup hit a curb near a telephone pole.
Brohm, partially outside the window at the time, was decapitated by a guide wire on the telephone pole, according to police, who recovered his head at the crash site. "Alcohol is believed to be a contributing factor," police said.(Bron)
'Afschaffing pc-privé betekent einde kenniseconomie'

AMSTERDAM - "De afschaffing van de pc-privéregeling betekent het failliet van de Nederlandse kenniseconomie", zegt Pim Eitjes, directeur van MegaSellers. "Het lijkt misschien een interessante besparing voor het kabinet, maar op de (middel)lange termijn raakt Nederland achterop en gaat het geld kósten."
Afgelopen vrijdag werd Nederland opgeschrikt door het kabinetsbesluit de pc-privéregeling met onmiddellijke ingang af te schaffen. Werknemers die na 27 augustus 17.00 een pc en/of randapparatuur willen kopen, kunnen geen gebruik meer maken van de regeling.
Al eerder was er sprake van de afschaffing van de regeling, maar per 1 januari 2005. Dit zou betekenen dat geïnteresseerden in ieder geval nog de tijd zouden hebben gehad om een aankoop te doen. Nu ontstaat een ongelijkheid tussen burgers die wel en niet de gelegenheid hebben gehad aan de regeling mee te doen.
Pim Eitjes, directeur van MegaSellers Business Computers, is teleurgesteld in de Nederlandse overheid en vreest voor de Nederlandse concurrentiepositie in Europa: "De pc-privéregeling is destijds geïnitieerd om de geconstateerde achterstand in automatiseringskennis van Nederland ten opzichte van de ons omringende landen tegen te gaan. Een nobel streven, maar we zijn er nog lang niet. We weten uit de praktijk dat er nog veel mensen zijn die nog helemaal niet vertrouwd zijn met computers."
De afgelopen jaren hebben veel Nederlanders geprofiteerd van de fiscaal voordelige pc-privéregeling. "Dit betekende dat in veel (jonge) gezinnen die het anders niet zouden kunnen betalen, een pc kwam te staan, waarvan ook de kinderen actief gebruik maken, ook voor het maken van hun huiswerk. Steeds meer scholen gaan er vanuit dat leerlingen thuis gebruik kunnen maken van een pc en internettoegang."
Een andere doelstelling van de pc-privéregeling was het terugdringen van het dagelijkse fileleed door steeds meer mensen in de gelegenheid te stellen thuis te werken. Ook deze doelstelling is, gezien de lengte van de files op de Nederlandse wegen, nog lang niet gehaald. [Het fileleed is vervangen door file-leed...]
Ook de Nederlandse ICT-branche wordt zwaar getroffen door het kabinetsbesluit. Het ministerie van Financiën schat dat jaarlijks 400.000 werknemers van de pc-privéregeling gebruik maken. Uitgaande van een gemiddeld aanschafbedrag van 1400 euro zal dit leiden tot een omzetverlies van 566 miljoen euro voor de Nederlandse ICT-branche.
"Het is niet moeilijk voor te stellen wat dit voor effect zal hebben op de branche en de werkgelegenheid in deze sector. In een branche waarin toch het nodige is geïnvesteerd in deze specifieke materie en zeker de nodige werkgelegenheid is gecreëerd is afschaffing van het pc-privévoordeel kapitaal- en werkgelegenheidsvernietiging. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de bedoeling is van de staatssecretaris".
(Bron)
Nederland in toptien spam-verspreiders

AMSTERDAM -Nederland verzendt 1,2 procent van de wereldwijd verspreide ongevraagde mail en haalt daarmee een plek in de toptien spam-verspreiders Dit meldt Het Financieele Dagblad. Amerika is de grootste spam-verspreider (60 procent), gevolgd door China (6,2 procent).
De hoge dichtheid aan breedbandverbindingen in Nederland is een mogelijke verklaring voor de positie in de toptien. Door een slechte beveiliging zijn die vaak een makkelijke prooi voor spammers. Ook vele pornosites huizen in Nederland; eveneens een mogelijke verklaring voor de hoge notering.
Vanwege de verwaarloosbare verzendkosten is spam lucratief. Voor enkele tientjes bereikt de ongewenste e-mail miljoenen mensen tegelijk. In de nieuwe Nederlandse Telecommunicatiewet riskeren bedrijven die ongewenste mail versturen een boete van 450 duizend euro. Deze boete is nog niet opgelegd.
(Bron)
Zat ik net nog lekker in de zon, inmiddels hoost en knettert het weer...
'Zorgen EU over geldautomaten'

AMSTERDAM - De Europese Unie is bezorgd over valse eurobiljetten in geldautomaten. Het gaat volgens Algemeen Dagblad maandag vooral om geldautomaten van winkels. Die worden gevuld met de dagopbrengst, hetgeen onvoldoende betrouwbaar zou zijn.
Volgens De Nederlandsche Bank wordt in de loop van volgend jaar vastgelegd dat winkeliers en banken zelf verantwoordelijk worden voor de inhoud van de geldautomaten. De biljetten moeten eerst worden gecontroleerd met apparatuur die door De Nederlandsche Bank is getest.
In Nederland biedt onder meer de Hema 'geld uit de muur' aan. De Hema laat in het AD weten dat al het geld uit hun automaten betrouwbaar is.
(Bron)
Google laat webloggers geld verdienen

AMSTERDAM - Internetters die een weblog hebben bij Blogger , krijgen binnenkort de mogelijkheid om geld te verdienen met hun website, zo meldt Emerce. De deal loopt via Google's Adsense . De zoekmachine plaatst gerichte advertenties op de weblog en deelt vervolgens de opbrengst met de maker van de website. Hoe de verdeling echter komt te liggen, is nog niet duidelijk.
Op 16 februari 2003 nam Google in alle stilte de dienst Blogger over. [Voor de Bloggergebruikers was het niet stil, trouwens.] Blogger is software waarmee gemakkelijk een weblog gepubliceerd kan worden.
(Bron)
Te weinig personeel voor reanimeren in verpleeghuizen

UTRECHT - In verpleeg- en verzorgingstehuizen is te weinig personeel aanwezig dat patiënten kan reanimeren. Er zijn onvoldoende opgeleide verpleegkundigen en bovendien daalt het opleidingsniveau. Dat heeft een woordvoerder van de AVVV, de koepelorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, maandag gezegd.
Personeel van verpleeghuizen reanimeert patiënten bij hartstilstand vaak niet, tenzij die daar zelf voor kiezen. Veel patiënten zouden daar zelf voor gekozen hebben. Volgens de woordvoerder van de AVVV bieden verpleeghuizen alleen reanimatie aan als er een reële kans op succes is. Ook voor die groep is er echter te weinig personeel aanwezig.
Sinds 2000 bestaat een richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen, die veel verpleeghuizen volgen. De richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat uitwijst dat zelfs bij gezonde volwassenen reanimatie nauwelijks effectief is. Bij verpleeghuisbewoners met een broze gezondheid is reanimatie een medische handeling die doorgaans geen zin meer heeft. Mocht zij bij uitzondering wel levensreddend zijn, dan laat de kwaliteit van dat leven meestal veel te wensen over.
De woordvoerder van de AVVV meent dat eerst de basiszorg op orde moet zijn. "Het personeel komt tijdens zijn werk niet eens toe aan de simpele dingen, zoals mensen begeleiden naar het toilet of een keer per dag naar buiten. Dan is reanimeren twee stappen verder." Verpleegkundigen krijgen onderricht in reanimeren tijdens hun opleiding, maar hebben geen tijd om die kennis twee keer per jaar bij te spijkeren. Volgens de AVVV, die zegt 512.000 mensen in de gezondheidszorg te vertegenwoordigen, zou dat wel moeten.
(Bron)
Philips zet in op thuis-defibrillatoren

AMSTERDAM - Philips' laatste consumentenproduct heeft weinig te maken met de koffiezetapparaten en televisietoestellen die Europa's grootste producent van consumentenelektronica naamsbekendheid hebben gegeven.
Het elektronicaconcern verkoopt nu defibrillatoren voor thuisgebruik. Defibrilatoren zijn medische apparaten die bij een hartstilstand met elektronische schokken levens kunnen redden. In augustus is het bedrijf begonnen met de verkoop in Duitsland, in september volgt Groot-Brittannië en later dit jaar Nederland.
Philips ziet marktpotentieel voor thuisdefibrillatoren omdat ongeveer 70 procent van de hartstilstanden in huis plaatsvindt, zo blijkt uit onderzoek. Eveneens circa 70 procent van deze gevallen vindt plaats in het bijzijn van een kennis of familielid.
Uit cijfers van landelijke hartstichtingen blijkt dat jaarlijks ongeveer 135.000 Duitsers, 75.000 Britten en 15.000 Nederlanders aan een plotselinge hartstilstand overlijden, die meestal wordt veroorzaakt door een chaotisch ritme, het zogeheten kamerfibrilleren, waardoor de hartspier niet meer samentrekt en de bloedsomloop stopt.
"Het is een uitstekend idee om defibrillatoren te verkopen aan consumenten, simpelweg omdat dit de overlevingskansen bij een hartstilstand vergroot", zegt Martin Schalij, cardioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum. "Veel mensen overlijden helaas omdat het te lang duurt voor de ambulance verschijnt", zegt Schalij, die niet bij de ontwikkeling van de machines van Philips betrokken is.
In Duitsland verkoopt Philips sinds begin augustus thuisdefibrillators, in samenwerking met de Bjorn Steiger Foundation. De introductie was zo recent dat verkoopcijfers nog laag zijn, aldus Philips.
Philips zal het apparaat met de naam Philips HeartStart Home Defibrillator in september op de Britse markt brengen en later dit jaar in Nederland.
(Bron)

Ik neem aan dat je er wel een cursus 'diagnosticeren van een hartstilstand' bijkrijgt, want laat een defibrillator los op iemand met pakweg een bradycardie en je hebt kans dat ie daardoor inderdaad een hartstilstand krijgt...
Nederlander kiest veiligheid boven privacy

AMSTERDAM - Nederlanders vinden veiligheid belangrijker dan hun privacy. Bijna tweederde van de Nederlandse bevolking is bereid DNA af te staan voor een databank om criminelen op te sporen en misdaad te voorkomen, blijkt uit een enquête die Actienieuws (SBS6) liet uitvoeren. Nog meer mensen steunen winkeliers die foto's van winkeldieven in de etalage ophangen.
Minister Donner (Justitie) oordeelde eerder dat het tonen van de foto's in strijd is met de privacywetgeving. De rechtbank in Amsterdam bepaalde donderdag dat winkeliers die foto's van winkeldieven ophangen, de auteurswet overtreden.
Het Platform Detailhandel verwacht desondanks dat veel winkeliers nu afbeeldingen gaan ophangen omdat onbekende dieven zich niet zullen beroepen op de auteurswet. Ze zouden dan immers hun identiteit prijsgeven.
(Bron)

Elke winkel in mijn buurt die dat flikt, krijgt een bezoekje van me. Dan kiek ik de bedrijfsleider, en maak ik een site Wetsovertreders.nl of zo, met alle kiekjes en vermelding van de bijbehorenden filialen.
Barcelona stemt in met naaktlopen op straat

BARCELONA - Liefhebbers van nudisme zijn in de Spaanse autonome regio Catalonië niet langer uitsluitend op naaktstranden aangewezen. Het gemeentebestuur van Barcelona heeft besloten nudisme op de openbare weg toe te staan.
Barcelona heeft het besluit genomen op initiatief van twee Spaanse organisaties ter bevordering van het nudisme, Addan en Aleteia. Just Roca toonde zich namens de twee organisaties in de maandageditie van de Catalaanse krant El Periódico in zijn nopjes over de maatregel. Hij sprak van "een wereldprimeur". Verder zei Roca te hopen dat het besluit bijdraagt aan het bereiken van een wereldwijd respect voor het nudisme.
In een brochure waarop onder meer het logo van de gemeente Barcelona is afgebeeld, wordt onder de aandacht gebracht dat naaktlopen in Barcelona voortaan ook op de openbare weg is toegestaan. Het is de bedoeling de brochure in het Engels en Frans te vertalen om het nudisme onder toeristen te bevorderen.
(Bron)

Je zult het nudisme heus niet bevorderen met een brochure - misschien dat je wel meer nudisten trekt, maar dat is iets anders.
Winkeldief bijt bedrijfsleider

Een 52-jarige man heeft afgelopen zaterdag de bedrijfsleider van een supermarkt aan de Rimsky Korssakovweg in Almere in zijn hand gebeten. De man had kort daarvoor een aantal spullen uit de winkel gestolen.
Toen de bedrijfsleider de diefstal opmerkte en de man hierop aansprak ging hij er vandoor. De bedrijfsleider achtervolgde hem, kreeg de dief te pakken en er ontstond een strubbeling, waarin de bedrijfsleider in zijn hand gebeten werd.
Uiteindelijk is de dief door de politie meegenomen naar het politiebureau. Hij droeg in totaal voor meer dan tweehonderd euro aan gestolen goederen met zich mee.
(Bron)
Winkeliers starten met afronden

AMSTERDAM - Vrijwel alle winkels in Nederland starten maandag met het afronden op vijf eurocent. Het eindbedrag op de kassabon zal worden afgerond op nul of vijf. Behalve dat de consument dit makkelijker zou vinden, levert het de detailhandel een kostenbesparing van zo'n dertig miljoen euro per jaar op.
De maatregel volgt op een proef met het afronden in Woerden eerder dit jaar. Meer dan tachtig procent van de klanten bleek daar voorstander te zijn van het afronden. Na een maand lang afronden bleek de tegenstand bij klanten bovendien gezakt van 32 naar 16 procent. Het afronden leverde uiteindelijk kortere wachtrijen bij de kassa op, en een forse kostenbesparing voor de winkeliers.
Dat is overigens niet omdat de prijzen naar boven worden afgerond, aldus het Platform Detailhandel. De ene keer zal het afronden voordelig uitvallen voor de klant, de andere keer voor de winkelier. Uiteindelijk maakt het daardoor voor zowel klant als winkelier geen verschil. De kostenbesparing is wel een gevolg van het feit dat het opmaken van de kassa een stuk sneller gaat, het bestellen van rollen wisselgeld bij de bank minder kost én door tijdswinst bij het afrekenen aan de kassa.
Uiteindelijk moeten de kleinste munteenheden in Nederland volledig uit de roulatie verdwijnen. De 1 en 2 eurocent muntstukken blijven overigens wel gewoon een wettig betaalmiddel.
(Bron)

En wat merkt de klant van die kostenbesparing voor de winkeliers?

zondag, augustus 29, 2004

Beer ontsnapt in dierentuin Berlijn

BERLIJN - In de dierentuin van Berlijn is zondag een beer ontsnapt. Juan (19), 110 kilo zwaar en twee meter lang, gooide een tak in de gracht rond zijn buitenplaats. Staande op de tak, hees hij zichzelf omhoog aan de twee meter hoge omheiningsmuur.
Terwijl Juan rondliep in de dierentuin, werden geen nieuwe bezoekers toegelaten. Er brak echter geen paniek uit en er werd niet tot evacuatie besloten. Volgens Jürgen Lange, de directeur van de Berliner Zoo, zijn beren niet agressief, maar ook geen knuffeldieren. De beer kwam uiteindelijk uit op een kinderspeelplaats, waar Juan door een dierenarts werd verdoofd.
(Bron)
Chinese chimpansee rookt uit seksfrustratie

PEKING - Frustratie over seks heeft een Chinese chimpansee van een zachtaardige aap veranderd in een probleemdier, dat sigaretten rookt en op bezoekers spuugt. Dat meldde het persbureau Xinhua zondag.
De dertienjarige chimpansee Feili, die in de dierentuin van de stad Zhengzhou in de provincie Henan woont, bedelt bij de bezoekers om sigaretten, vertelde de directeur van de dierentuin. Wie weigert haar haar zin te geven, krijgt een fluim in zijn gezicht.
De diepere oorzaak van haar vreemde gedrag is volgens hem het feit dat zij geen goede partner kan vinden. Een mannetjeschimpansee kon kennelijk niet voldoen aan haar seksuele behoeften en de andere mannetjes vindt zij maar niets.
(Bron)
Italië-Engeland

De Britse premier Blair heeft zijn Italiaanse ambtgenoot Berlusconi bij een potje voetbal zo hard geschopt dat deze naar het ziekenhuis moest. De meniscus van zijn linkerknie bleek beschadigd. Berlusconi had Blair tijdens diens recente logeerpartij in zijn villa op Sardinië voorgesteld een potje te voetballen met teams van medewerkers, meldden Britse media zondag. Nog dagen daarna strompelde Berlusconi, meldden Italiaanse journalisten.
(Bron)