zaterdag, mei 31, 2008

Dit onweer is erg epileptici-onvriendelijk. Pure stroboscoopeffecten. En slecht voor de oren, dat gedreun - hoewel ik daardoor het feest op de hoek minder goed hoor.
'Betere bescherming voor Dinarische Boog'

BONN - Zes landen hebben donderdag tijdens de VN-top over biodiversiteit in Bonn afgesproken om bij hun natuurbeheer voortaan ook een beetje over de landsgrens heen te kijken.
Albanië, Bosnië, Kroatië, Montenegro, Servië en Slovenië slaan de handen ineen bij betere bescherming van de zogeheten Dinarische Boog.
De regio krijgt er dertien natuurgebieden bij terwijl ook nog eens negen natuurgebieden worden uitgebreid. Het gebied staat bekend om de onaangetaste bossen waar beren, wolven, goudjakhalzen en lynxen voorkomen.
Slovenië, Bosnië, Montenegro en Albanië gaan beduidend meer natuuroppervlakte beheren, Kroatië maakt meer werk van vijf waterrijke zones in het gebied, terwijl Montenegro er verscheidene nieuwe waterrijke gebieden bij neemt.
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is blij met de plannen. "Deze regio vult een cruciale leemte in bestaande beschermde gebieden tussen Frankrijk en Griekenland.
Bedreigde soorten kunnen er beschutting vinden. De samenwerking tussen deze zes landen is grote winst voor het behoud van planten en dieren in dit deel van Europa", aldus Paolo Lombardi, WWF-directeur.
(Bron)
Streekbussen blijven zondag in remise

UTRECHT - De vakbondsacties in het streekvervoer krijgen zondag een steviger karakter. Op een paar regio's na blijven de bussen in het hele land in de remise, voor onbepaalde tijd. Met de staking protesteren de chauffeurs tegen de opstelling van de werkgevers in de cao-onderhandelingen.
Vrijdag en zaterdag reden de bussen overigens weer volgens de dienstregeling, waar reizigers op dinsdag, woensdag en donderdag buiten de spits verstoken bleven van streekvervoer.
De werkgevers en vakbonden leveren al sinds begin april een verbeten strijd en zicht op een uitweg in het cao-conflict is er vooralsnog niet. Ook zaterdag stelden de vakbonden nog geen snelle doorbraak te verwachten.
ANWB verkeersinformatie verwacht dat de stakingen in het streekvervoer niet zullen leiden tot veel extra drukte op de wegen. "De afgelopen weken zijn mensen gewend geraakt aan de acties", aldus een woordvoerder van de informatiedienst.
Volgens hem moeten reizigers doorgaans alleen even wennen aan een gewijzigde situatie. Maandag, als veel scholieren en werknemers na het weekeinde weer naar school en werk willen, moet blijken of deze mensen zich goed hebben voorbereid op het feit dat er helemaal geen bussen zullen rijden.
Op de website stopdestaking.nl hebben inmiddels 10.000 reizigers een schadeformulier gedownload waarmee ze gaan proberen hun geld terug te krijgen.
Bij een staking van een dag of langer, hebben reizigers daar recht op. De site is in de eerste vijf dagen sinds de lancering door 16.000 reizigers bezocht.
(Bron)

"Maandag, als veel scholieren en werknemers na het weekeinde weer naar school en werk willen, moet blijken of deze mensen zich goed hebben voorbereid op het feit dat er helemaal geen bussen zullen rijden."
Jaja. Er zijn mensen die geen andere optie hebben dan het streekvervoer. En pakweg een uitzendkracht moet dan een dag vrij nemen (kost geld), en pakweg een MBO-examenkandidaat moet maar zien dat z/hij kan meerijden met iemand of zwaar dokken voor een taxi?
Stonehenge was begraafplaats

WASHINGTON - Het beroemde monument Stonehenge in Engeland is in 3000 voor Christus in gebruik genomen als begraafplaats. Dat hebben wetenschappers donderdag bekendgemaakt.
Onderzoek in samenwerking met National Geographic Magazine wees uit dat de plaats 500 jaar lang een begraafplaats was totdat de bekende rechtopstaande stenencirkel van tientallen enorme stenen daar ontstond.
Een aantal stenen stond er al. Volgens de wetenschappers heeft het monument meer functies gehad, maar is het ook na 2500 voor Christus een "domein van de doden" gebleven.
Jaarlijks komen meer dan 800.000 bezoekers op het prehistorische monument af, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Er zijn nog zeventien stenen intact.
(Bron)
Skydivers overleven crash vliegtuig

MADRID - Negen parachutisten hebben vrijdag een crash van hun vliegtuig in Spanje overleefd door uit het toestel te springen toen dat een vleugel verloor. Het vliegtuig stortte vervolgens neer waardoor de piloot en een van hun teamgenoten om het leven kwamen.
Vier van de overlevende skydivers raakten gewond, van wie twee ernstig, aldus de Spaanse autoriteiten.
Het toestel stortte door nog onbekende oorzaak neer vlakbij een vliegveld in de regio Lillo in het midden van Spanje. Het eenmotorige vliegtuig stortte al tollend neer nadat het een vleugel had verloren, aldus Spaanse media.
Op de grond vloog het in brand. De parachutist die omkwam, zat in de stoel van de co-piloot en kon daardoor waarschijnlijk het vliegtuig niet meer verlaten.
Het parachutistenteam, dat volgens de krant ABC zeer ervaren was, had donderdag boven de hoofdstad Madrid nog reclame gemaakt voor het Britse tv-station Channel 4.
(Bron)
Arrestaties bij manifestatie Oss

OSS - De politie heeft zaterdag alle 58 deelnemers aan een demonstratie tegen extreemrechts in Oss gearresteerd. De linkse actievoerders van het Comité Artikel 1 hadden een vergunning voor een lawaaimanifestatie bij het station maar trokken tegen de afspraken in door de stad.
De politie dreef de groep naar het politiebureau. De demonstranten werden collectief aangehouden en daarbij kwam het tot kleine schermutselingen met de politie.
Het Comité Artikel 1 voerde actie tegen een protest van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) later op zaterdag. Voor de demonstraties bracht de politie vierhonderd agenten op de been.
Boven Oss hing de hele dag een helikopter. In totaal werden op zaterdag 68 personen aangehouden. Burgemeester Herman Klitsie van Oss schat dat de kosten van de hele operatie tussen 100.000 en 200.000 euro liggen.
De arrestanten zijn overgebracht naar het politiebureau in Den Bosch. De meerderheid is met een boete naar huis gestuurd. Zeven personen die hun naam niet wilden noemen, moeten de nacht in de cel doorbrengen.
De demonstratie van de NVU verliep volgens plan. Ongeveer honderd Nederlandse, Duitse en Vlaamse nationalisten trokken door Oss. De optocht trok veel bekijks van inwoners die verbaal hun weerstand lieten blijken. De politie te paard verrichtte enkele charges.
Burgemeester, justitie en politie spreken van een rustig verlopen dag zonder grote excessen.
(Bron)

De NVU, met die leider (lijder) Constant K. die denkt dat ie Hitler zou kunnen opvolgen als die linksers maar niet steeds dwars lagen.
'Ontbijtproducten geen vervanger voor boterham'

DEN HAAG - Onbijtproducten speciaal voor kinderen bevatten zoveel suiker dat het meer snoep is dan ontbijt. Dat stelt de Consumentenbond in de Consumentengids van juni.
De bond testte ontbijtproducten als muesli, cruesli, drinkontbijt en kinderontbijt. Bij de krokante muesli's kwam de bond niet eens tot een beste koop; er zit in alle onderzochte producten te veel verzadigd vet en suiker.
Geen enkel product volstaat als vervanger van de ouderwetse volkorenboterham, aldus de bond.
"Van de onderzochte kinderontbijten spant de Kellogg's Smacks de kroon: die bestaat voor bijna de helft uit suiker, namelijk 47 procent." Alle geteste krokante muesli's, ook wel cruesli's genoemd, bevatten volgens de bond veel te veel verzadigd vet. "Alle onderzochte cruesli's zitten boven de norm van het Voedingscentrum."
Ook barst de krokante muesli van de suiker. Van 'nature' zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent.
De hoeveelheid vezels in de cruesli is wel in orde en komt ongeveer overeen met twee volkorenboterhammen, ook leveren ze genoeg energie. Dat doen drinkontbijten dan weer niet en die bevatten ook weinig vezels.
Het testpanel van de Consumentenbond vond wel vrijwel alle geteste producten lekker.
(Bron)
Nederlander met coke gepakt op Belgisch vliegveld

AMSTERDAM - Een Nederlandse man is woensdag op vliegveld Zaventem bij Brussel opgepakt met bijna achttien kilo cocaïne in zijn bagage. Hij kwam met de zeventien pakken drugs uit Dakar.
Dat heeft de Belgische politie bekendgemaakt.
Op de pakken met het poeder waren verschillende logo's en cijfers gedrukt, zoals een smiley en de letters W en M. De 52-jarige koerier is overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Brussel.
(Bron)
Meststoffen bijna niet uit het water te krijgen

UTRECHT - Meststoffen die al tijden in de grond zitten, blijken ook na tientallen jaren nog langzaam in het oppervlaktewater te komen.
Volgens de vrijdag verschenen evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt het dan ook heel moeilijk om ervoor te zorgen dat het water minder meststoffen, vooral fosfaten, bevat.
Het planbureau becijfert verder dat de jaarlijkse verhoging van de waterschapslasten (0,7 procent) niet volstaat om in 2027 de verplichte Europese doelstellingen te bereiken.
Daarom komen de onderzoekers met de suggestie om vooral aan de slag te gaan met beken, kanalen en vaarten, aangezien dat het meest 'kosteneffectief' is.
(Bron)
Gijzeling bij overval op supermarkt

GELEEN - Enkele onbekende mannen hebben zaterdag om 07.00 uur een gewapende overval uitgevoerd op een supermarkt in Geleen. Daarbij werden enkele personeelsleden gegijzeld, zo liet de politie weten.
Bij de overval op de Albert Heijn aan de Rijksweg Zuid hielden de mannen het gegijzelde personeel met een wapen in bedwang. Onduidelijk is of de overvallers iets buit hebben gemaakt. Niemand raakte gewond.
Het winkelend publiek mocht om 14.00 uur na afsluiting van het onderzoek door de politie binnen, en kreeg flyers uitgedeeld met het verzoek om het personeel geen vragen te stellen over de overval.
Volgens de filiaalmanager waren de personeelsleden te emotioneel om die vragen te beantwoorden.
(Bron)

vrijdag, mei 30, 2008

Roze roos
De ene helft van het ouderpaar:

Meerkoet


En de andere helft met het kroost:

Meerkoet en kuikens
Sommige bloemen huisvesten allerlei fauna:

Roos

Lieveheersbeestlarf in roos, hele goede bladluisbestrijders
Digitalis, vingerhoedskruid
Vorig jaar stond er één, nu staan er vier bijenorchissen.

Bijenorchis, Ophrys apifera, rozet

Bijenorchis, Ophrys apifera, in knop
Intussen zat er een kauwenpaar enorm woest te wezen in een boom:

Woedend kauwenpaar


En de reden van de woestheid:

De reden van de woede van de kauwen
De karmozijnbes staat weer vrolijk te bloeien:

Karmozijnbes


Toch een prestatie dat ie elk jaar opnieuw zo'n enorme struik weet te worden, bijna 2 meter hoog en net zo breed.
Obesitas niet veroorzaakt door minder beweging

MAASTRICHT - De enorme toename van het aantal mensen met obesitas (ernstig overgewicht) in de afgelopen decennia, is niet toe te schrijven aan een minder actieve leefstijl, zoals de afgelopen jaren algemeen werd aangenomen.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aberdeen in Schotland, zo maakte de UM vrijdag bekend.
Alles wijst erop dat de groei van het aantal mensen met zwaar overgewicht vooral wordt veroorzaakt door een toegenomen consumptie, stelt Klaas Westerterp, hoogleraar Humane Energetica in Maastricht en coauteur van het wetenschappelijk artikel dat deze week verschijnt in het International Journal of Obesity.
Op dit moment heeft ruim 20 procent van de Amerikaanse en Engelse bevolking last van obesitas en 30 tot 40 procent van overgewicht. Die mensen eten meer dan ze verbruiken. Het teveel aan energie wordt opgeslagen als vet.
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, ontstaat dat vet niet door gebrek aan beweging, maar door overconsumptie, schrijven de onderzoekers.
(Bron)
Japanse woont jaar ongemerkt in kast

AMSTERDAM - Een dakloze Japanse vrouw heeft bij een man ingebroken en een jaar lang ongemerkt op de bovenste plank van zijn kast gewoond.
Dat opzienbarende nieuws heeft de Japanse politie vrijdag naar buiten gebracht. De man begon argwaan te krijgen omdat er telkens voedsel verdween. De stille huisgenote werd uiteindelijk ontdekt nadat de man camera's in zijn huis had laten installeren die beelden verzonden naar zijn mobiele telefoon.
Op een van de camera's zag hij donderdag een persoon en belde de politie met de melding dat er bij hem een inbraak gaande was. Toen agenten bij zijn woning arriveerden troffen zij echter alle ramen en deuren netjes afgesloten. Bij het doorzoeken van het huis naar een mogelijk verstopte inbreker werd de 58-jarige vrouw gevonden, nerveus en opgekruld op haar zij.
Ze had het piepkleine verblijf wat comfortabeler gemaakt door een matras neer te leggen. Ook zei ze geregeld een douche te nemen. De politie beschreef de vrouw als 'netjes en schoon'. Ze is gearresteerd wegens inbraak.
(Bron)
Banden van 100 auto's lekgestoken in Amsterdam

AMSTERDAM - Een of meerdere vandalen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam de banden van ruim honderd auto's lekgestoken.
Het gaat om wagens die stonden geparkeerd in de omgeving van Oud-West, de Koninginnebuurt, een stuk van de grachtengordel, De Pijp, de Rivierenbuurt en de Sarphatistraat.
De politie maakte vrijdag bekend dat zij aan de hand van aangiften een signalement van een vermoedelijke dader heeft. Ze zegt dringend op zoek te zijn naar getuigen en roept gedupeerden op aangifte te doen.
Vandalen sloegen deze week al vaker toe in Amsterdam. In de nacht van maandag op dinsdag werden de banden van in ieder geval tien auto's lekgeprikt in het stadsdeel Oud-Zuid.
Een nacht later staken onbekenden de wielen van 33 voertuigen in Amsterdam-Zuideramstel lek.
(Bron)

Stoer hoor.
Noodweer treft delen Europa

BRUSSEL/DÜSSELDORF - Verscheidene delen van Europa hebben sinds donderdagavond te kampen gehad met noodweer.
Meldingen over enorme wateroverlast kwamen uit België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Italië vielen zeker twee doden.
In Belgisch Limburg stelde de gemeente Tongeren het rampenplan in. De hulp van het leger werd ingeroepen om samen met de brandweer het gebied met zandzakken te beschermen.
Een hevig onweer met wolkbreuk veroorzaakte overstromingen. Straten en huizen liepen onder. Bewoners vergeleken de modderstromen met een tsunami.
"Alles is vernield", zei Jozef Latet uit Tongeren vrijdag in de krant Het Belang van Limburg. Op sommige plaatsen in Belgisch Limburg viel donderdag tot 60 liter water per vierkante meter.
Ook in Wallonië was er sprake van wateroverlast. Ook hier kwamen huizen en wegen blank te staan. In Angleur bij Luik werd een rotsblok van een ton een paar meter verplaatst.
In het West-Duitse Krefeld raakten vrijdagochtend tijdens een zware hagelbui zeker drie mensen gewond. De materiële schade is groot.
Auto's, lichtkoepels, dakramen en kassen werden beschadigd door hagelkorrels zo groot als golfballen. De brandweer sprak over een "bombardement".
Bij het opruimen na het onweer in de regio-Düsseldorf vonden twee bejaarden de dood. In de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg gingen twee boerderijen door blikseminslag in vlammen op.
In het noordwesten van Italië eisten zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen donderdag zeker drie mensenlevens. De autoriteiten riepen voor de getroffen regio's Piemonte en het Aosta-dal de noodtoestand uit.
Het peil van de langste Italiaanse rivier Po en de zijrivier Dora stegen naar een gevaarlijk niveau.
(Bron)
Stadhuis Amsterdam ontruimd na bommelding

AMSTERDAM - Een deel van het stadshuis in Amsterdam is vrijdagochtend ongeveer twee uur lang ontruimd geweest door de vondst van een verdacht pakketje.
Onderzoek van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) wees uit dat het loos alarm was. Het pakket bleek afkomstig van een bedrijf dat een bedankje wilde sturen aan burgemeester Job Cohen.
Volgens een woordvoerder van de politie zaten in het pakje onder meer ledlampjes, die in de postkamer tot wantrouwen leidden.
Zeker tweehonderd ambtenaren moesten rond half elf de Stopera verlaten. Ze konden tijdelijk terecht in de nabijgelegen Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. De marktkramen konden blijven staan.
De EOD gaf tegen half een aan dat de kust veilig was. Ongeveer een uur later had iedereen zijn werkplek weer opgezocht.
(Bron)
Warmste mei in ruim een eeuw

DE BILT - Het is in ruim een eeuw in mei niet zo warm geweest als deze meimaand. Dat heeft Harry Geurts van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) vrijdag laten weten.
Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 15,7 graden tegen normaal 12,7 was het dit jaar de warmste meimaand sinds het KNMI in 1901 begon met de metingen.
Het oude record stond op naam van mei 1992, met een gemiddelde temperatuur van 15,6.
Het was uitzonderlijk warm, zeer zonnig en vrij droog in mei 2008. Het aantal warme dagen, met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger, komt in De Bilt uit op twintig.
Normaalgesproken zijn dit er slechts negen. Dat is een verbetering van het record van 1917, toen er negentien warme dagen werden geteld.
Het aantal zomerse dagen (maximum meer dan 25 graden) was dit jaar in de meimaand ook hoog, maar er werd geen record geteld. Na de eerste zomerse dag op 7 mei volgden er nog zeven op rij.
In totaal telde mei tot nu toe negen zomerse dagen. Normaal zijn dat er drie. Het recordaantal zomerse dagen staat overigens op naam van mei 1992 en mei 2000 nog hoger: twaalf stuks.
De eerste tien dagen van de maand zijn in tenminste 100 jaar niet zo zonnig geweest. In De Bilt werden in die dagen 125 zonuren geregistreerd, dat is meer dan het oude record uit 1909, toen er 110 zonuren werden gemeten in dezelfde periode.
Meetstation De Kooy (Den Helder) kwam dit jaar in die tien dagen zelfs uit op 137 zonuren. De zon scheen in de hele maand overigens het meest in het Waddengebied, lokaal 310 zonuren.
Het zuidwesten van het land moest het doen met een 'schamele' 250 zonuren. In De Bilt werden 260 zonuren geteld, tegen normaal 204.
Over het algemeen genomen was mei 2008 vrij droog, met gemiddeld over het land ongeveer 35 millimeter neerslag. De normale maandsom bedraagt 57 millimeter.
(Bron)
'Slachtoffers cycloon kunnen kikkers eten'

YANGON - De militaire junta in Myanmar spoort overlevenden van cycloon Nargis aan zich met natuurlijke producten uit de omgeving, bijvoorbeeld kikkers, te voeden.
De bewoners van het rampgebied hebben de "chocoladerepen van de internationale gemeenschap" zeker niet nodig, staat in de vrijdageditie van de staatskrant Nieuwe Licht van Myanmar.
"Myanmarese mensen kunnen makkelijk vis als gerecht krijgen door te gaan vissen in de velden en sloten", aldus de spreekbuis van het regime. "In het begin van de regentijd zijn grote eetbare kikkers ruimschoots aanwezig".
De Verenigde Naties schatten dat een maand na de cycloon nog altijd een miljoen mensen in het rampgebied verstoken zijn van hulp.
De overlevenden die wel worden bereikt, krijgen voedselpakketten met onder meer rijst, bonen en speciale biscuits die veel energie geven.
Voor zover bekend heeft geen enkele buitenlandse hulporganisatie tot nu toe chocoladerepen uitgedeeld onder de orkaanslachtoffers.
(Bron)

En de junta sluit vluchtelingenkampen, want mensen moeten terug naar hun eigen omgeving, dat is beter voor ze, vindt die junta. Ze krijgen wat eten en wat bouwmaterialen mee.
Als het ouders waren die zo met hun kinderen omgingen, werd er wat aan gedaan. Kunnen we als wereld niet die junta oppakken?
Kinderen sekte Texas onterecht weggehaald

AUSTIN - De autoriteiten in Texas hadden niet ruim 460 kinderen uit een christelijke sekte weg mogen halen. Dat heeft het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat donderdag bepaald, meldde nieuwszender CNN.
De kinderen werden in april bij een inval door de politie en FBI meegenomen en in pleeggezinnen geplaatst, om hen te beschermen tegen misbruik. Meer dan 25 tienermeiden bleken toen zwanger of al moeder.
Maar volgens het hof had de kinderbescherming van Texas te weinig feitelijk bewijs dat de kinderen bij hun ouders fysiek gevaar liepen. Een lagere rechtbank kwam vorige week tot hetzelfde oordeel.
Het is echter onduidelijk of de kinderen snel naar hun ouders zullen terugkeren. Mogelijk komt de zaak voor het nationale hooggerechtshof in Washington, aldus CNN.
De Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints is een van de mormoonse kerk afgesplitste sekte die polygamie propageert.
Sekteleider Warren Jeffs werd vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan verkrachting.
(Bron)
Arrestant (41) overlijdt op weg naar politiebureau

ZOETERMEER - Een 41-jarige Hagenaar is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden toen hij werd vervoerd naar het politiebureau in Zoetermeer. De man kreeg onderweg een hartaanval. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.
De politie hield de man in Zoetermeer aan op verdenking van mishandeling in de huiselijke sfeer. De arrestant, die zich verzette bij zijn aanhouding, werd in een surveillanceauto naar het politiebureau gebracht. Daar bleek de man te zijn overleden.
Het Nederlands Forensisch Instituut verrichtte sectie op het stoffelijk overschot. De voorlopige conclusie daarvan is dat de man is overleden aan een hartinfarct, in combinatie met een slechte lichamelijke conditie.
(Bron)
Kinderen van oudere vaders leven langer

AMSTERDAM - Kinderen van oudere vaders leven langer. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag op basis van een onderzoek naar zogeheten telomeren en biologische veroudering bij hart- en vaatziekten.
Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen en essentieel voor de bescherming van het DNA.
De kinderen van oudere vaders hebben een langere telomeerlengte en zijn daardoor beter en langer bestand tegen de beschadigingen die bij elk persoon uiteindelijk leiden tot de dood.
Hoe het komt dat oudere vaders hun kinderen een langere telomeer meegeven, is onduidelijk. Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben het onderzoek uitgevoerd.
Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter. Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Hoe langer de telomeer, hoe groter de kans op het behalen van een hogere leeftijd.
Het onderzoek naar de werking van telomeren is van belang, omdat met de uitkomsten nieuwe wegen worden geopend voor telomeerverlengende of -stabiliserende gentherapieën. Verder kunnen bepaalde medicijnen voor meer doelen worden ingezet.
Daarnaast zijn er behandelingen denkbaar waarbij stamceltelomeren op kweek worden verlengd en daarna kunnen worden gebruikt voor hartpatiënten.
Volgens de onderzoekers moet de toekomst uitwijzen of behandeling met telomeerlengtetherapie een rol krijgt in de behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten.
(Bron)
GPS doet vuilnisman de das om

DEN HELDER - De gemeente Den Helder heeft een medewerker van de vuilophaaldienst op staande voet ontslagen omdat hij opgehaald oud ijzer heeft doorverkocht. De gemeente was de man na tips op het spoor gekomen en had een GPS-installatie op de vrachtwagen gemonteerd.
Via dat systeem was duidelijk dat de man oud ijzer naar een garagebox reed en daarna verkocht. Dat heeft een voorlichtster van de gemeente donderdag gezegd.
Behalve de ontslagen man mag een collega die bij de gemeente gedetacheerd was, niet meer werken bij de gemeente. Hij reed samen met de vuilnisman op de grofvuilwagen.
"Het GPS is twee weken gebruikt om het bewijs rond te krijgen en is daarna direct weer van de wagen afgehaald", aldus de zegsvrouw.
Ze benadrukt dat alle medewerkers van de vuilophaaldienst op de hoogte zijn van de interne regels. Alle collega's van de ontslagen ambtenaar zijn over de gang van zaken geïnformeerd.
(Bron)
In 2010 treinen zonder vaste vertrektijden

AMSTERDAM - Treinreizigers op het traject Amsterdam-Utrecht-Einhoven hoeven in 2010 niet meer in het spoorboekje te kijken. Treinen rijden dan zonder vaste vertrektijden.
Via een dynamisch reisinformatiesysteem op de desbetreffende perrons kan de reiziger zien van welk perron een trein vertrekt, zo meldt de Volkskrant vrijdag.
"In feite ontstaat een soort metro-achtig systeem, waarbij de reiziger nooit langer dan tien minuten op een volgende trein hoeft te wachten", zo zegt Bert de Klerk van ProRail in de krant.
Vanaf 2012 zijn volgens De Klerk ook andere drukke Randstadtrajecten aan de beurt voor spoorboekloos rijden.
Trajecten die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen zijn Amsterdam-Haarlem-Rotterdam, Utrecht-Arnhem en Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad.
De Nederlandse Spoorwegen zijn erg enthousiast over het voornemen. "We juichen dit toe", aldus een woordvoerder van NS vrijdag. "Maar er moet nog wel het nodige gebeuren voordat het zo ver is, met name rond Den Bosch."
In het verleden spraken ProRail en NS zich al vaker uit voor zo'n regeling, die uiterlijk in 2012 ingevoerd moet zijn op de drukste spoorlijnen in de Randstad.
Reizigersvereniging Rover reageert met enig cynisme op het plan van ProRail. "Fijne afleidingsactie van ProRail", liet secretaris en woordvoerder Rikus Spithorst vrijdag weten.
"Ze hebben op dit moment forse kritiek te verduren, en roepen nu iets over het over enkele jaren reizen zonder spoorboekje. Maar feitelijk is dit natuurlijk oud nieuws: door de lawine van grote sein- en wisselstoringen is het spoorboekloos reizen nu ook al aan de orde van de dag."
(Bron)

Treinen zonder vaste vertrektijden? Dat is nu toch ook al vaak zo? En geen vaste perrons, ach, ook dat is al vaak zo.
Alleen dat 'elke tien minuten rijden', dat moet ik nog zien. Dan krijg je ook trein-file-informatie. En als er dàn iets misgaat, is het direct driedubbel feest.

donderdag, mei 29, 2008

In 2020 moet afname van aantal bossen zijn gestopt

DEN HAAG - De afname van het aantal bossen moet in 2020 zijn gestopt. Die afspraak heeft Minister Gerda Verburg (Landbouw) donderdag gemaakt tijdens de VN-top in Bonn over biodiversiteit.
Nu verdwijnt jaarlijks naar schatting 13 miljoen hectare oerbos, vooral in het Amazonegebied, Congo en Azië, meldt het ministerie van Landbouw.
Omdat bossen belangrijk zijn voor het behoud van planten- en diersoorten en ook het broeikasgas CO2 (kooldioxide) vasthouden, wil Verburg niet nog meer bos kwijtraken.
Met 58 andere landen ging ze daarom in op deze uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en zette ze haar handtekening onder de afspraak om de ontbossing wereldwijd te stoppen.
Uitgangspunt is de oerbossen niet te kappen, maar als dat toch gebeurt, moet er nieuwe aanplant voor terugkomen.
(Bron)
Helft officieren vindt missie Uruzgan niet zinvol

HILVERSUM - De helft van de Nederlandse officieren vindt de missie in Uruzgan niet zinvol. Ook voelt 63 procent zich niet gesteund door de Nederlandse politiek. Die steun ondervinden ze wel van hun thuisfront.
Dat blijkt donderdag uit een enquête die Nova heeft laten houden door bureau Synovate Interview NSS onder 261 leden van vier militaire vakbonden.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart (73 procent) van mening is dat Nederlandse politici geen goed beeld hebben van de situatie in Afghanistan.
Bijna zes op de tien zegt dat de media geen getrouw beeld geven van de missie. Verder meent ruim de helft (53 procent) dat de rustperiode tussen twee missies te kort is.
Tot slot werden de militairen ook gevraagd naar hun mening over de politieke steun die het kabinet Balkenende I gaf aan de oorlog in Irak.
Ruim de helft (52 procent) gaf aan voor een onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak te zijn, terwijl 45 procent zegt dat niet nodig te vinden.
(Bron)
Balkan veiliger dan West-Europa

BRUSSEL - Een decennium nadat een oorlog Joegoslavië verscheurde is de Balkan een veiligere regio dan West-Europa. Dat heeft het VN-bureau belast met de bestrijding van drugs en criminaliteit (Unodc) donderdag bekendgemaakt.
In de Balkan komen moord, verkrachting, aanranding, beroving en overvallen minder vaak voor dan elders in Europa. Dit komt volgens Unodc vooral door de politieke en economische stabiliteit in de regio de laatste jaren.
"Het stereotype beeld van de Balkan als een paradijs voor criminelen bestaat niet meer, al blijven er serieuze problemen bestaan", aldus het rapport.
Het VN-bureau duidde op de omvang van de georganiseerde misdaad en de rol van de regio in heroïnesmokkel in de Balkan. Het VN-bureau riep op tot meer samenwerking tussen politie-eenheden van de verschillende landen om de problemen op te lossen.
(Bron)
Positief advies megastallen Grubbenvorst

HORST - Megastallen in Grubbenvorst (Limburg) hebben allerlei voordelen op velerlei gebied en eigenlijk zijn er nauwelijks nadelen. Dat moet althans blijken uit een donderdag gepresenteerd advies van bureau Blonk Milieu Advies aan de gemeente Horst aan de Maas, waar Grubbenvorst onder valt.
Volgens de onderzoekers zou een Nieuw Gemengd Bedrijf, zoals de megastallen genoemd worden, daadwerkelijk duurzaam en innovatief zijn.
Het advies komt nadat de gemeenteraad op 12 februari instemde met een gebiedsvisie, die ruimte biedt voor varkens- en kippenflats.
De voorziene megastallen in Grubbenvorst moeten 33.000 varkens en 1,2 miljoen 'stuks' pluimvee stapelen. De mest gaat naar een binnen het bedrijfsterrein gelegen mestverwerker.
De onderzoekers beweren dat het advies is gebaseerd op objectief feitenmateriaal. Ze tekenen daarbij aan dat de resultaten van het onderzoek wellicht niet passen in de beelden van bepaalde groeperingen, waarmee op de tegenstanders wordt gedoeld.
Voordelen ziet het bureau op het gebied van ammoniak, mineralen, mest, zware metalen, energie, broeikasgassen, geur en fijn stof. Alleen lokaal kan overlast ervaren worden, maar nationaal gezien is er op milieugebied sprake van een stap voorwaarts, aldus het bureau.
Wethouder Leon Litjens van ruimtelijke ordening erkent dat de discussies over de megastallen moeilijk zullen worden. Tegenstanders haalden vorige week ruim 2000 handtekeningen op, waarmee de zaak op de agenda van Provinciale Staten komt.
Maar volgens Litjens heeft de provincie in deze geen taak meer sinds de Wet op de ruimtelijke ordening.
(Bron)

Alleen lokaal overlast. Je zal maar onder de wind wonen, of zoiets in je uitzicht krijgen.
Aardbeving doet IJsland schudden

REYKJAVIK - In IJsland vond donderdag een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. De locatie van de beving was op 50 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavik. Volgens de politie zijn er geen slachtoffers gevallen.
In de plaats Selfoss, dat dichtbij het epicentrum ligt, raakten huizen ernstig beschadigd en renden tientallen mensen angstig de straten op.
Inwoners van de hoofdstad voelden de beving ook. "Alles schudde. Ramen van gebouwen trilden en iedereen was gewoon heel erg bang", aldus een ooggetuige.
Volgens het Amerikaanse geografische instituut USGS vond de beving plaats om 17.46 uur op 10 kilometer onder het aardoppervlak.
(Bron)
Prehistorisch grafveld gevonden in Limburg

LOMM - Bij opgravingen in Lomm (Noord-Limburg) hebben archeologen een grafveld en een cultusplaats uit de ijzertijd op een steenworp afstand van de Maas gevonden. Dat maakte onder meer de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten donderdag bekend.
Het grafveld bestaat uit ongeveer vijftig graven en is daarmee een van de grootste grafvelden uit de late ijzertijd in Nederland. Grote grafvelden van twintig of meer graven uit deze periode zijn in Nederland op de vingers van één hand te tellen.
De archeologen vonden ook een cultusplaats, waar in de midden ijzertijd rituele handelingen werden uitgevoerd. In de cultusplaats hebben ook enkele kleine houten gebouwtjes en palenrijen gestaan.
(Bron)
Nederlandse domeinen urenlang onbereikbaar

AMSTERDAM - Enkele honderdduizenden Nederlandse internetdomeinen zijn vannacht uren onbereikbaar geweest door een fout bij SIDN, de stichting die het Nederlandse deel van internet beheert.
SIDN is verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl-domeinen. Bij een update van het registratiesysteem dat SIDN daarvoor gebruikt, raakte vannacht de zogenoemde 'zonefile' in het ongerede. In dat bestand waren 175 'glue records' weggevallen, de numerieke adressen van domeinnaamservers, die er voor zorgen dat een domeinnaam wordt vertaald naar zijn fysieke lokatie op internet.
De storing deed zich rond middernacht voor. Kort na half zeven werd de oude zonefile teruggezet, waardoor de sites weer bereikbaar werden. Wel is het voorlopig niet mogelijk om nieuwe Nederlandse domeinnamen te registreren: aanvragen worden in de wacht gezet tot de problemen definitief zijn opgelost.
Volgens SIDN wordt de controleprocedure voor de updates herzien om nieuwe problemen te voorkomen. Dat geldt ook voor de procedure voor het melden van storingen. Hoewel SIDN bij storingen 24 uur per dag bereikbaar zou moeten zijn, slaagden internetproviders er pas rond half zeven 's ochtends in de stichting van de problemen te verwittigen.
(Bron)
Man vindt goudmijn onder zijn bed

AMSTERDAM - Engelsman John Webber heeft onder zijn bed een mok gevonden ter waarde van 100.000 pond (ongeveer 125.000 euro).
De gouden mok is zo'n 2500 jaar oud en lag al zo'n 60 jaar onder zijn bed, aldus Webber woensdag in de Times Online. Hij herontdekte hem per toeval tijdens een verhuizing.
De mok was een cadeau van zijn grootvader, die hem rond 1930 in zijn bezit kreeg. Webber ging er altijd vanuit dat de mok gemaakt was van koper of ijzer, omdat zijn opa daar in handelde. Tot hij de mok, die een afbeelding bevat van twee vrouwen, liet taxeren.
Metaalkundige tests wijzen uit dat de bijzondere beker afkomstig is uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika, tussen drie en vier eeuwen voor Christus. Webber heeft geen idee hoe zijn opa aan de mok kwam.
(Bron)
Pedopartij presenteert nieuw programma

AMSTERDAM - De omstreden Partij voor Naastenliefde, Vrijheid & Diversiteit (PNVD) heeft donderdag op de eigen website een nieuw partijprogramma gepresenteerd. Dat is voor het eerst sinds de oprichting twee jaar geleden.
Voorzitter Marthijn Uittenbogaard en secretaris Norbert de Jonge zijn nog steeds van de partij. Ze zijn vastbesloten om bij de eerstvolgende verkiezingen een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen.
De partij hoopt met het programma het stigma 'pedopartij' van zich af te schudden. Op de site staan tientallen voorstellen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Een daarvan is nog steeds dat jongeren vanaf twaalf jaar seksuele contacten mogen aangaan. Ook moet het privébezit van kinderpornografie worden toegestaan.
Elk voorstel wordt beknopt toegelicht. Zo pleit de partij onder meer voor strenge voorwaarden aan dierproeven en voor zware straffen voor rijden onder invloed.
Ook moet Nederland zich per direct terugtrekken uit de Europese Unie en de NAVO. Er moet een wereldwijd verbod komen op bepaalde wapens, de Eerste Kamer moet worden afgeschaft en de minister-president gekozen.
Andere in het oog springende voorstellen zijn het overdag kunnen uitzenden van pornografie en het niet langer strafbaar stellen van het ontkennen van de Holocaust.
In 2006 lukte het niet om mee te doen aan de verkiezingen, omdat het daarvoor vereiste aantal van 570 handtekeningen niet werd gehaald. Volgens Uittenbogaard kwam dat doordat iedereen kan zien wie een lijst met steunverklaringen heeft ondertekend.
Door critici werd de partij neergezet als pedopartij. Dat tot ergernis van de oprichters, die herhaaldelijk verklaarden zich met tal van onderwerpen bezig te houden.
Uittenbogaard en De Jonge hopen volgend jaar in eigen beheer een boek uit te geven. Daarin zetten zij naar eigen zeggen hun visie uiteen over allerlei onderwerpen, waaronder de media, politie en justitie, de EU, de politiek, humaniteit, privacy en opvoeding.
Vanaf halverwege 2010 volgen filmpjes namens het voltallige bestuur, waarin ook secretaris Ad van den Berg plaatsheeft, over de door de partij gewenste decentralisatie van de macht en de behoefte aan minder overheidsbemoeienis.
Vorig jaar zomer kwam De Jonge nog in het nieuws omdat de Universiteit Leiden hem niet had toegelaten voor de studie orthopedagogiek, die het grootbrengen van jongeren met een ontwikkelingsstoornis als onderwerp heeft.
Eerder werd hij al verwijderd van de Radboud Universiteit Nijmegen toen hij zich publiekelijk als pedofiel had geprofileerd.
(Bron)
VPRO en NPS mogen 'pornofilms' uitzenden

DEN HAAG - De VPRO en NPS mogen deze zomer dertien 'pornofilms' uitzenden op televisie. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Media) donderdag laten weten naar aanleiding van kamervragen van SGP-leider Bas van der Vlies.
Volgens Plasterk is hier geen sprake van pornofilms, zoals de omroepen zelf ook al aangaven. Het gaat om tien wereldklassiekers en drie korte films die worden uitgezonden in de serie Cinema Erotica.
"Deze films worden door kenners bestempeld als kunstzinnig", schrijft de minister. "De meeste films hebben prestigieuze, internationale prijzen gewonnen, zoals de film Belle de Jour van Luis Buñuel uit 1967 met Catherine Deneuve in de hoofdrol."
Bovendien worden in Nederland programma's niet vooraf verboden, stelt Plasterk. "Het is niet aan de regering om de inhoud van de uitzendingen van de publieke omroep goed te keuren of tegen te gaan." Omroepen zijn zelf verantwoordelijk voor wat zij uitzenden.
(Bron)
Lang wachten grootste telefoonirritatie

HOUTEN - Lang wachten is de grootste ergernis van Nederlanders als zij telefonisch contact zoeken met een bedrijf. Dat blijkt donderdag uit een rapportage van het Meldpunt Telefoonirritatie.
Driekwart van de bellers meent door bedrijven veel te lang telefonisch in de wacht te worden gezet.
Andere grote ergernissen zijn het heen en weer gestuurd worden tussen verschillende afdelingen (58 procent), het gebrek aan kennis bij de telefonisch medewerker (49 procent) en het niet nakomen van toezeggingen (48 procent).
Slechts 14 procent van de ondervraagden zegt nooit problemen te ervaren als zij een bedrijf of instelling bellen.
Als meest vriendelijk en efficiënt kwamen medewerkers van verzekeraar CZ en T-Mobile uit de bus. Bellers van die bedrijven zijn tevreden over de vriendelijke en deskundige afhandeling van hun telefoontjes.
In negatieve zin werden KPN, Telfort, Planet en de belastingdienst het meest genoemd.
(Bron)
Vale gier weer gesignaleerd

LANDGRAAF - De vale gier is in de afgelopen dagen weer gesignaleerd op verschillende plekken in Nederland. Het gaat vooralsnog om kleine groepjes van enkele roofvogels die volgens waarnemers op internetfora zijn gezien in Zuid-Nederland.
Volgens de meldingen heeft een groepje van drie gieren in Landgraaf (Limburg) overnacht en zijn er vier over de Strabrechtse Heide (Zuidoost-Brabant) gevlogen.
Donderdag is een gier gezien in Kats (Zeeland). Volgens de Vogelbescherming Nederland zijn de meldingen doorgaans betrouwbaar. In Vlaanderen werden twee weken geleden al de eerste gieren van dit seizoen ontdekt.
In de zomer van vorig jaar zagen België en Nederland voor het eerst een grote groep vale gieren neerstrijken. Het ging om een groep van negentig hongerige exemplaren.
In hun oorspronkelijke leefgebied in Spanje en Portugal vinden ze nog zeer moeilijk voedsel sinds het verboden is kadavers te voeren. De vale gier behoort tot de grootste roofvogels ter wereld.
De Vogelbescherming verklaart de aankomst van de vale gier nu ook door de krachtige zuidelijke wind van afgelopen dagen.
"De vale gier vliegt op thermiek", aldus een woordvoerster. Ze benadrukt dat de roofvogel niet gevaarlijk is voor mensen.
(Bron, waarnemingen)
Eend met pijl in kont nog niet gevangen

LEEUWARDEN - De dierenambulance Leeuwarden maakt al twee weken jacht op een mannetjeseend met een pijl in zijn kont. De ambulancedienst wordt plat gebeld door Leeuwarders die zich zorgen maken over de vogel.
"We zijn al tientallen keren eropuit geweest om hem te pakken, maar het lukt niet", aldus secretaris Marijke Heeringa van de dierenambulance donderdag.
De eend verblijft in het waterrijke recreatiegebied Froskepôllegebied bij Leeuwarden. De dierenambulance heeft zelfs met vangnetten en de hulp van de brandweer jacht gemaakt op de eend, maar tevergeefs.
"Hij is erg schuw en vliegt weg als we hem naderen. Maar hij eet goed en lijkt verder gezond", aldus Heeringa. De dierenambulance heeft de jacht op de eend voorlopig stopgezet.
Hoe het dier aan de zeker 20 centimeter grote pijl in zijn kont komt, is onbekend.
(Bron)
Rouvoet ontstemd over embryoplan Bussemaker

DEN HAAG - Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is zeer ontstemd over de brief van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over uitbreiding van selectie van embryo's.
Bussemaker schreef de Tweede Kamer maandag dat selectie van embryo's bij reageerbuisbevruchting ook toegestaan wordt voor een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker.
Rouvoet is hier volgens ingewijden op tegen en vindt dat het kabinet over Bussemakers brief had moeten spreken. Hij wil dat dit vrijdag alsnog gebeurt. Ook de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer heeft al laten weten tegen de uitbreiding te zijn.
Op dit moment kunnen embryo's die ontstaan bij ivf alleen geselecteerd worden op afwijkende genen die vrijwel zeker leiden tot een ernstige aandoening, zoals de ziekte van Huntington. Alleen embryo's zonder de ziekte worden in de moeder teruggeplaatst.
Bussemaker wil dit uitbreiden naar erfelijke aandoeningen, in de praktijk borstkanker en darmkanker, waarbij de kans op de ziekte bij het kind haast even groot is.
Volgens haar zullen jaarlijks slechts enkele mensen van deze mogelijkheid gebruik gaan maken, maar tegenstanders vrezen dat daarmee de weg open ligt voor verdergaande selectie van embryo's op afwijkingen.
Patiëntenorganisaties zijn uitermate blij met het voorstel van Bussemaker. De VSOP, een samenwerkingsverband van 57 patiëntenorganisaties voor aandoeningen met een erfelijk of aangeboren karakter, liet dat donderdag weten.
(Bron)

Rouvoet heeft liever dat je als ouder een dochter op de wereld zet met een zo grote kans op eierstok- en/of borstkanker? Of een kind met een grote kans op darmkanker? Terwijl de kans op die specifieke ziektes te verlagen is?
Veel vrouwen met dit gen laten preventief borsten amputeren en eierstokken verwijderen, dat zou waarschijnlijk ook niet mogen als het aan de CU ligt. Als de Heere je opzadelt met die meest agressieve vorm van kanker, dan is dat je lot, of misschien je straf, of juist je beloning (eerder in de hemel), of zoiets dergelijks?
Doden en vermisten door noodweer Italië

TURIJN - Zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen in het noordwesten van Italië hebben al aan zeker twee mensen het leven gekost. Twee anderen worden nog vermist.
In Turijn moest een ziekenhuis worden ontruimd. Dit hebben Italiaanse media donderdag gemeld.
Een oude man raakte na een aardverschuiving onder het puin van zijn huis bedolven en overleed. Onder de vermisten is een kind. De Po en andere rivieren zijn buiten hun oevers getreden.
De weg naar de tunnel naar Frankrijk onder de Mont Blanc moest na een aardverschuiving enkele uren worden gesloten.
(Bron)
Apen prefereren warm eten

CAMBRIDGE - Ook apen eten liever gekookt voedsel. Dat blijkt uit studies met chimpansees, gorilla's en orang-oetans.
Ze eten liever gaar vlees, aardappelen en wortels dan de rauwe variant, zo blijkt uit experimenten waarover het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist donderdag bericht.
Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat de mens mogelijk is begonnen met koken zodra hij vuur kon maken en per toeval ontdekte hoe je eten kan garen.
Waarschijnlijk hadden onze voorouders evenals de mensapen een aangeboren voorliefde voor gegaard voedsel.
Volgens de antropologen van de Amerikaanse universiteit Harvard die voor de apen gingen koken, speelt de invoering van het koken een centrale rol in de menselijke evolutie.
Gekookt voedsel is makkelijker te verteren en de voedingsstoffen zijn makkelijker op te nemen.
Dit zou de opmaat zijn geweest naar anatomische veranderingen bij de homo erectus zo'n 1,8 miljoen jaar geleden: de hersenen werden groter en de tanden kleiner.
(Bron)

Ik zou bijna een flauwe grap maken over de mensen die aanhanger zijn van het 'rauwdieet'.
Zozo. Waar vorig jaar 1 bijenorchis stond (Ophris apifera), staan er nu al vier, twee in knop en twee nog bezig met uitgroeien.
Raar maar waar: het is een beetje dankzij de auto - aan de ene kant van het bermpje-met-struik is een weg, aan de andere kant een parkeerplaats. Dus net dìt stukje berm kan niet gemaaid worden.

woensdag, mei 28, 2008

Als je naar het weer kijkt, lijken vanochtend en de eerste helft van de middag ineens lang geleden. Om zes uur vanochtend was het wel nog steeds 17 graden, maar grauw en dreigend. Bewolking, spetters, nog donkerder wolken, en later op de ochtend eerder het effect van een winterse middag tegen zonsondergang dan van een zomerse bewolkte dag.
En nu: 25 graden, zon, af en toe een wolk (witte, niet meer van die grijze fronten), lekker zuiders windje.
Voor morgen wordt het andersom voorspeld: eerst zon en dan wolken en buien.
We zullen zien.

dinsdag, mei 27, 2008

Straatracer had kinderen op de achterbank

ALMERE - Een 26-jarige automobilist uit Hoorn moest zondagavond zijn rijbewijs inleveren nadat hij met kindjes op zijn achterbank een straatrace had gehouden in Almere. Dat maakte de politie maandag bekend.
De man racete op een 80 kilometerweg tegen een 26-jarige Almeerder, met twee kinderen van 1,5 en 3 in zijn auto. Tijdens de race trokken beide straatracers op tot rond de 130 kilometer per uur.
Ook de Almeerder moest zijn rijbewijs inleveren. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de man uit Hoorn ook de vader is van de kindertjes, die ongedeerd bleven bij de race.
(Bron)
Amerikaanse verkoopt gebottelde geest

ST. JOHNS COUNTY - De Amerikaanse ondernemer John Deese heeft een 'gat in de markt' gevonden: hij verkoopt via internet geesten in de fles, meldden lokale media dinsdag.
De geesten worden door professionele geestenvangers in heel de wereld gevangen op plekken waar het spookt, aldus Deese.
De gebottelde geesten gaan per stuk per fles voor 20 dollar (13 euro) over de toonbank mèt een certificaat en een waarschuwing: openen op eigen risico.
Volgens Deese hoeven kopers echter niet bang te zijn dat ze de exorcist gekocht hebben en is zijn koopwaar van het vriendelijkere soort. Sommige mensen die de fles openden zeggen niets te merken en anderen zijn opeens van alles kwijt, aldus Deese.
(Bron)
Tientallen zwerfkatten in sloopwijk Zwolle

ZWOLLE - De Zwolse wijk Holtenbroek heeft last van een groeiend aantal zwerfkatten. Volgens de Dierenbescherming afdeling Vechtdal lopen er tientallen van die dieren rond, doordat veel oud-bewoners ze in de sloopwijk hebben achtergelaten.
De naoorlogse wijk wordt grondig vernieuwd. "Verwilderde katten vinden een mooie schuilplaats in de vele leegstaande flats", zei maandag coördinator Ria Luijten van het zwerfkattenproject, dat de Dierenbescherming is begonnen om het probleem in Holtenbroek aan te pakken.
Volgens de Dierenbescherming komt het vaker voor dat mensen bij een verhuizing hun dieren achterlaten.
(Bron)

Ach ja. Hangen er ook zwerfoma's, achtergelaten mannen en irri-kiddies rond? Als je dan toch verhuist, begin dan gelijk een nieuw leven.
Zimbabwaanse agent mag geen CNN kijken

HARARE - Politieagenten in Zimbabwe moeten hun schotelantennes weghalen en hun satelliet-decoders verwijderen. Ze mogen niet meer naar buitenlandse zenders kijken, heeft commissaris Augustine Chuhuri besloten.
De maatregel komt na de ontdekking dat 90 procent van het Zimbabwaanse politiekorps bij de verkiezingen van eind maart op de oppositiepartij MDC heeft gestemd, meldde de Britse krant The Zimbabwean deze week.
Volgens de krant had president Robert Mugabe geklaagd dat politieagenten zich tegen hem zouden keren als ze naar zenders keken als CNN, BBC en de Zuid-Afrikaanse zenders E-TV en SABC.
Verder krijgen de agenten geschiedenisles. Het regime heeft besloten dat in alle politiebureaus voortaan elke ochtend wordt begonnen met een drie uur durend college over soevereiniteit en de Afrikaanse geschiedenis. Bijwonen van de lessen is verplicht.
(Bron)

Het kan altijd gekker.
Rookverbod voor Stones in Arena

AMSTERDAM - Deze komende zomer komen de Rolling Stones opnieuw in de Amsterdam Arena. Als rokers Keith Richards en Mick Jagger een sigaretje durven opsteken tijdens hun optreden kan dat de de uitbater van de Arena een boete van 300 tot 2400 euro kosten. Waarom? Omdat vanaf 1 juli roken in een horecagelegenheid niet meer mag.
Maar er is nog een uitweg: Als er gespeeld wordt met het dak van de Arena open, is het rookverbod niet van toepassing.
(Bron)
Schaap in weiland doodgeschoten

DORDRECHT - Onverlaten hebben afgelopen weekeinde een schaap doodgeschoten in een weiland langs de Wantijdijk in Dordrecht. De politie heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de executie. De slachting zou plaats hebben gevonden in de loop van zaterdag of in de nacht van zaterdag op zondag.
Zondagochtend vond een voorbijganger het schaap in het weiland en waarschuwde de eigenaar. Toen de eigenaar het pasgeschoren beest onder ogen kreeg, ontdekte hij een gaatje en waarschuwde daarop de politie. De Unit Forensische Opsporing constateerde dat het beest door een kogelschot om het leven was gekomen.
De kogel is meegenomen voor onderzoek, de politie is op zoek naar getuigen die mogelijk licht op de zaak kunnen werpen. Het schaap is zaterdagochtend voor het laatst levend gezien, een dag later werd het dood aangetroffen door de voorbijganger. Het kogelgat was overigens de enige verwonding die het schaap had. Volgens de politie heeft het beestje ’een geschatte waarde van 90 euro’.
(Bron)
Passagier luchthaven krijgt cannabis cadeau

TOKIO - Een vliegtuigpassagier die van het Japanse Narita naar Tokio vloog, heeft ongemerkt een pakketje wiet van de douane gekregen.
De douane stopte het zondag in het zijvakje van zijn willekeurig gekozen koffer om te kijken of de drugshonden het zouden opsporen, aldus functonarissen maandag.
De honden in Tokio wisten het in kranten gewikkelde blik niet te vinden en de dienstdoende douanebeambte vergat in welke koffer hij de cannabis had gestopt.
"Ik weet dat het verboden is om bagage van passagiers voor deze doeleinden te gebruiken", zei de beambte. "Maar ik wilde de honden beter leren zoeken."
De douane hoopt dat de passagier de krap 150 gram drugs met een straatwaarde van omgerekend 6.000 euro, terugbrengt. In Japan is zowel hard- als softdrugs ten strengste verboden.
(Bron)
Verhagen gaat geld terugvorderen van Herfkens

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat nog een keer aan oud-minister Eveline Herfkens vragen of zij de vergoeding wil terugbetalen die zij tegen de regels van de VN heeft ontvangen. Doet ze dat niet dan stapt hij naar de rechter.
Dat heeft een woordvoerder van Verhagen dinsdag gezegd in een toelichting op een brief aan de Tweede Kamer.
Herfkens ontving als medewerker van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP jarenlang geld van de Nederlandse overheid om een appartement in New York te huren. Die subsidie was in strijd met de regels van de VN. Zij heeft tot twee keer toe geweigerd de tonnen terug te betalen, vertelde Verhagen vorige maand in de Tweede Kamer. Hij wilde toen juridisch advies en een onderzoek van UNDP zelf afwachten.
Uit dat onderzoek bleek dat de Nederlandse regering fout was, door het geld te betalen. Maar ook dat Herfkens over de regels van de VN beschikte en dat ze daarvoor had getekend toen zij in dienst trad bij UNDP. Dat laatste is volgens Verhagen voldoende grond om alsnog formele actie te ondernemen. Zij hoorde te weten dat ze het geld niet mocht ontvangen en had bij twijfel navraag moeten doen. Dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken haar de huurvergoeding niet had mogen betalen, doet daar volgens hem niets aan af.
(Bron)
Inwoners Schinveld gaan bezetting bossen oefenen

SCHINVELD - Inwoners van Schinveld en Brunssum gaan binnenkort samen met milieuactivisten van GroenFront! oefenen in het bezetten van de bossen. Daarbij worden nieuwe methodieken uitgeprobeerd.
Daartoe heeft maandagavond de Vereniging Stop Awacs besloten tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering in Schinveld.
De bedoeling is dat het Schinveldse bos minstens een weekeinde lang bezet wordt door activisten en zoveel mogelijk bewoners.
De oefening is bedoeld als generale repetitie voor een echte bezetting ter voorkoming van verdere boskap op verzoek van de NAVO-basis van Awacs-radarverkenningsvliegtuigen in het naburige Geilenkirchen in Duitsland.
Wanneer de oefening is, wilde een woordvoerder van GroenFront! maandag niet zeggen. "Zeer binnenkort", lichtte hij toe.
(Bron)
Buizerd haalt motoragent onderuit

VARSSEVELD - Een motoragent van de Gelderse politie is maandag door een buizerd onderuitgehaald. Het voorval had plaats op de Terborgseweg in Varsseveld.
De roofvogel kwam vanuit de berm en belandde op de benzinetank van de motor. Toen de agent wilde afremmen, zette het dier de aanval in.
Daarbij viel de agent van zijn motor. Hij raakte lichtgewond. De 'dader' bleef ongedeerd en is gevlogen.
(Bron)
'Sinaasappel helpt tegen longziekten'

GRONINGEN - Mensen met longziekten zoals astma hebben er baat bij om elke dag een sinaasappel te eten. De vitamine C en anti-oxidanten hebben een goede werking op het functioneren van de longen.
Dat adviseert de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). De organisatie viert aanstaande vrijdag haar 100-jarig bestaan.
De vereniging hield zich honderd jaar geleden vooral bezig met het bestrijden van tuberculose. Nu gaat het hoofdzakelijk om de bestrijding van de gevolgen van roken.
De NVALT is blij met het rookverbod dat binnenkort in de Nederlandse horeca van kracht wordt. Roken is nog steeds de grootste veroorzaker van longziekten, zegt de organisatie. Gezonde voeding en regelmatige beweging helpen longziekten te bestrijden.
(Bron)
'Virtuele werelden goed voor kinderen'

Het Britse BBC heeft een onderzoek aangevraagd om uit te zoeken of virtuele werelden op het internet handige hulpmiddelen kunnen zijn voor kinderen tussen de 6 en de 12 jaar. Met behulp van de game Adventure Rock, dat gemaakt is door de Belgische ontwikkelaar Larian, hebben onderzoekers dit nu bevestigd.
De virtuele werelden zijn namelijk ideale oefenterreinen voor jongeren om bepaald gedrag uit te testen en sociale eigenschappen aan te leren zonder dat ze daar hard voor worden afgestraft zoals in het echte leven. Verder lieten de kinderen onderdelen die ze minder interessant vonden links liggen, maar gaven wel feedback over hoe die delen verbeterd konden worden.
(Bron)

Het hangt natuurlijk wel van de aard van die virtuele werelden af.
Broers redden leven neergestoken man

LEMMER - Twee broers hebben maandagavond het leven gered van een 41-jarige man uit Lemmer die door een 46-jarige plaatsgenoot was neergestoken. Dat meldde de politie dinsdag.
Het slachtoffer klopte bij het huis van de broers in het Friese dorp op de ramen, waarna zij buiten een kijkje gingen nemen. Daar zagen ze een gewonde man die in gevecht was met een andere man. De broers aarzelden niet en overmeesterden de 46-jarige man en hielden hem in bedwang tot de politie kwam.
Het slachtoffer is urenlang geopereerd aan steekwonden in de borst en buik en is inmiddels buiten levensgevaar. "Ik denk dat de kans groot is dat het slachtoffer het niet had overleefd als de broers niet hadden ingegrepen", zei een politiewoordvoerder.
De oorzaak van de steekpartij ligt in de relationele sfeer. Over het steekwapen wil de politie nog niets zeggen.
(Bron)
Tweeling na 30 jaar weer bijeen

LAS PALMAS - Twee Spaanse tweelingzussen die na hun geboorte door een persoonsverwisseling in het ziekenhuis van elkaar waren gescheiden, hebben elkaar na drie decennia weer gevonden.
Dit meldde de Spaanse pers dinsdag. De tweeling heeft de hereniging te danken aan een verkoopster in een modezaak op Gran Canaria. De vrouw, bevriend met een van de zussen, kreeg de andere zus in haar winkel als klant en was verbaasd dat die haar niet herkende en groette.
De verkoopster organiseerde een ontmoeting tussen de twee vrouwen, die erg op elkaar lijken. Een DNA-test volgde.
(Bron)
VN-militairen beschuldigd van kindermisbruik

LONDEN - Vredesmilitairen van de Verenigde Naties en internationale hulpverleners maken zich schuldig aan seksueel misbruik van kinderen. Sommige misbruikte kinderen zijn niet ouder dan zes.
Dat heeft de Britse organisatie Save the Children na onderzoek laten weten, aldus de BBC dinsdag. De organisatie deed onderzoek naar misbruik van kinderen in Haïti, Ivoorkust en het zuiden van Sudan.
Save the Children pleit voor het oprichten van 'een internationale waakhond' die misbruik van kinderen door VN-militairen en hulpverleners moet helpen voorkomen. Een 13-jarig meisje zei tegen de BBC dat ze in de buurt van haar huis in Ivoorkust door tien VN-vredesmilitairen werd verkracht. De militairen lieten haar bloedend achter.
Tegen de daders werd geen actie ondernomen. Ook in andere landen blijft volgens Save the Children seksueel misbruik door VN-militairen en hulpverleners vaak onbestraft. Bovendien wordt volgens Heather Kerr, directeur van Save the Children voor Ivoorkust, in het Afrikaanse land weinig gedaan voor de slachtoffers van seksueel misbruik.
De Verenigde Naties hebben een grondige bestudering van het rapport van Save the Children toegezegd.
(Bron)
Verdacht pakketje op Amsterdam CS

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagmiddag een deel van het Centraal Station in Amsterdam afgesloten na de vondst van een verdacht pakketje in een trein. Dat maakte een woordvoerder bekend.
Spoorbeheerder ProRail heeft op last van de politie een aantal sporen buiten gebruik gesteld.
Daardoor moeten reizigers van of naar de hoofdstad rekening houden met vertraging en uitvallende treinen.
(Bron)

zondag, mei 25, 2008

Vrachtvliegtuig van de baan op luchthaven Brussel

BRUSSEL - Op de luchthaven Zaventem bij Brussel is zondag een Amerikaans vrachtvliegtuig van de startbaan geschoven en daarna in tweeën gebroken.
Dat meldt de Vlaamse omroep VRT. Volgens de brandweer zijn er geen gewonden gevallen, de VRT meldt dat de vier bemanningsleden lichtgewond naar een ziekenhuis zijn gebracht.
Het toestel, een Boeing 747 van de Amerikaanse maatschappij Kalitta Air, had vier mensen aan boord. Het toestel had problemen bij het opstijgen waarna het aan het einde van de startbaan van het asfalt schoof en in tweeën brak. Het ongeluk gebeurde rond 13.30 uur.
Het toestel wordt nat gehouden door de brandweer om te voorkomen dat er brand uitbreekt. Ook is er volgens ooggetuigen schuim op de motoren gespoten. Wat de oorzaak van het ongeval is, is nog onduidelijk maar in Belgische media wordt gespeculeerd over een klapband.
Kalitta Air is een Amerikaanse luchtvrachtmaatschappij met Michigan als thuisbasis. De maatschappij heeft zestien toestellen van het type Boeing-747. De verongelukte vlucht was op weg naar Bahrein.
Kalitta Air had in 2004 ook al eens ernstige problemen met een Boeing. Toen verloor een van de toestellen van de maatschappij een motor boven het Amerikaanse Lake Michigan. De bemanning slaagde er toen in het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.
(Bron)

Het zou een diplomatieke vlucht zijn - in een vrachtvliegtuig?
Update: de helft van de lading bestond uit diplomatieke post - vandaar die kwalificatie.
Oude ambachten keren terug op Marktplaats

AMSTERDAM - Verkoopsite Marktplaats.nl is al een tijdje niet meer alleen de site waarop je tweedehands spullen kunt kopen en verkopen. Steeds meer mensen vinden een huis of boeken een reis via de site. "Om dit duidelijk te maken aan de buitenwereld experimenteren we nu met een nieuwe indeling van de homepagina en laten de gebruikers daarover meebeslissen."
Dat zegt de twee maanden geleden aangetreden directrice van de site, Eugenie van Wiechen, in een vraaggesprek met ANP.
Zes hoofdthema's moeten de leidraad vormen van de nieuwe site-indeling: reizen, banen, diensten, huizen, auto's en 'spullen'. Relatieve nieuwkomer in deze lijst is de categorie diensten. "In een jaar tijd is het aantal op onze site aangeboden diensten verzesvoudigd", zegt Van Wiechen.
"In deze categorie is het grappig om te zien dat het oude ambacht terugkeert", aldus Van Wiechen. "Mensen bieden zich gratis of voor een klein bedrag aan als poppendokter, rattenvanger of weekendmelker. Zij doen dit vaak uit een soort hobbyisme."
Sinds kort kunnen bezoekers ook hun mening geven over een geleverde dienst. "Hiervan maken onze bezoekers al veel gebruik. Misschien breiden we deze mogelijkheid verder uit." Marktplaats wil echter niet toe naar een systeem, waarbij mensen die iets te koop zetten op de site, eerst gescreend worden.
Dat laatste is nu bij moederbedrijf Ebay het geval. "Onze openheid is onze kracht,iedereen is in principe welkom. Op wereldschaal zou ons bedrijfsmodel misschien niet functioneren, omdat je dan zaken doet met mensen die verder weg wonen, maar in Nederland is het model erg succesvol."
Marktplaats.nl is in Nederland na Google en Startpagina.nl de meest gebruikte site. De site wordt maandelijks door ruim 6,6 miljoen Nederlanders bekeken.
Toch kreeg Marktplaats vorige maand veel kritiek over zich heen toen het de tarieven verhoogde voor advertenties van duurdere producten als auto's en huurwoningen.
"We zijn een commercieel bedrijf en als je kijkt naar het bereik van een advertentie op onze site, vallen de tarieven nog mee. Bovendien blijft een advertentie plaatsen voor de meeste producten gratis", legt Van Wiechen uit.
Marktplaats heeft volgens Van Wiechen geen last van conjunctuurbewegingen in de economie. "Als het slecht gaat, kopen mensen makkelijker tweedehands spullen, als het goed gaat koopt men sneller luxere producten en hebben mensen eerder genoeg van hun eigendommen."
De site is volgens Van Wiechen een goede barometer voor de lopende trends in Nederland. "Je kunt merken welke spaaracties populair zijn, zoals de smurfen bij Albert Heijn. Ook zijn de seizoenen duidelijk af te lezen aan de advertenties. In de zomer zien we dat mensen vaak zoeken op 'cabrio' of 'barbecue'."
(Bron)
'Motor-oma's' vestigen record

HAARLEM - Vijftien oma's op motoren hebben zondag in Haarlem een record gevestigd dat goed is voor het Guinness Book of Records.
Motorclub YCC Benelux uit Haarlem nam het initiatief voor de recordpoging. Het was nog niet zo gemakkelijk om een flink aantal gemotoriseerde grootmoeders te vinden.
Voorzitter Frank Jut van de club zei zondag dat het record zeker in het Guinness Book zal worden vermeld.
De motorclub kwam op het idee voor de recordpoging, omdat in het Guinness Book of Records nog niets staat over motorrijdende oma's.
(Bron)
BN'ers leggen het af tegen amputatieteam

ROTTERDAM - Bekende Nederlanders als Najib Amhali, Jan-Jaap van der Wal en Theo Maassen hebben het tijdens een vriendschappelijk potje voetbal afgelegd tegen het zogenoemde amputatievoetbalteam uit Sierra Leone.
"Het ging lang gelijk op, maar de eenbenige sterren hebben ons met 9 tegen 8 doelpunten afgetroefd", vertelde een van de initiatiefnemers Sander de Kramer zondag.
"De eenarmige keeper was in topvorm." Rotterdams' burgervader Ivo Opstelten deed de aftrap en liet zich in een Afrikaans pak hijsen. Theo Maassen was topscorer bij de BN'ers.
"Ja, hij was heel fanatiek en toornde hoog boven iedereen uit. Hij heeft er zeker drie ingekopt." Cabaretier Najib Amhali baalde een beetje. "Hij kon ze niet door de benen spelen."
De jongens uit Sierra Leone waren volgens De Kramer "bovenmatig kundig. Omhaaltjes, hakballen, een-tweetjes en een enorm schot in het been."
Met de voetbalwedstrijd wilden de organisatoren, De Kramer en Hugo Borst, aandacht vragen voor het door burgeroorlog verscheurde Sierra Leone.
"Op een of andere manier is iedereen dit land vergeten." De Kramer stond versteld van het positivisme van de jongens uit het Afrikaanse land. "Zij gaan uit van wat ze nog wel kunnen en prijzen zich gelukkig dat ze nog een been hebben."
(Bron)
Betoging tegen vreemdelingenhaat Zuid-Afrika

JOHANNESBURG - Duizenden mensen hebben zaterdag in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg betoogd tegen het recente geweld tegen immigranten, waardoor deze week zeker veertig mensen zijn omgekomen.
De betogers droegen spandoeken met teksten waarin vreemdelingenhaat vergeleken wordt met apartheid. President Thabo Mbeki noemde de rellen een "vernederende schande" voor het land.
Zijn regering ligt onder vuur omdat zij niet kordaat zou zijn opgetreden om de crisis te stoppen.
Het geweld tegen immigranten uit onder meer Zimbabwe en Malawi begon 11 mei in Johannesburg en spreidde zich vervolgens uit naar Kaapstad en Durban. Daardoor kwamen ten minste 50 mensen om het leven en raakten meer dan vijfhonderd gewond.
Meer dan 35.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht uit vrees voor meer geweld. Het Rode Kruis zei zaterdag dat er steeds meer bewijzen zijn voor een humanitaire crisis.
De situatie was volgens de politie zaterdag over het algemeen kalm in het land. De wrede aanvallen die de afgelopen twee weken kenmerkten lijken af te nemen.
(Bron)
Myanmar overweegt buitenlandse hulpverleners

YANGON - Myanmar overweegt buitenlandse hulpverleners toe te laten om de slachtoffers van de cycloon Nargis bij te staan.
Dit zei premier Thein Sein van het al decennia door militairen geregeerde land bij de opening van een donorconferentie.
"De regering is bereid groepen die zijn geïnteresseerd in herstel en wederopbouw toe te laten afhankelijk van de prioriteiten en de noodzakelijke werkzaamheden," aldus Thein Sein.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, zei zondag dat "het regime in Myanmar de noodzaak inziet om snel hulp te bieden".
"Ik hoop dat hun aarzelingen snel tot het verleden behoren, (..) ik hoop dat deze crisis op een keerpunt is aangeland," aldus Ban Ki-moon zondag op de donorconferentie in Yangon. Eerder sprak hij met juntaleider Than Shwe.
De militaire junta heeft sinds de cycloon begin mei de delta van de rivier de Irrawaddy trof, veel buitenlandse hulpverleners buiten de deur gehouden.
De heersers hebben ook de omvang van de ramp gebagatelliseerd om pottenkijkers zoals hulpverleners te weren.
Er was wel veel geld nodig voor de wederopbouw, maar noodhulp voor de slachtoffers was niet meer nodig, suggereerde het regime eerder.
De donorconferentie moet geld bijeenbrengen voor de hulpverlening. Ongeveer vijftig landen stuurden een delegatie naar het land.
Myanmarese functionarissen spraken over 52 deelnemende landen en 24 organisaties, waaronder hulpinstanties van de Verenigde Naties. Het militaire regime van Myanmar hoopt bijna 6,5 miljard euro bijeen te krijgen.
De conferentie wordt geleid door VN-chef Ban Ki-moon. De VN schatten dat 2,4 miljoen mensen nog hulp nodig hebben. Veel landen hopen dat Myanmar zijn belofte nakomt om buitenlandse hulpverleners tot het land toe te laten.
De ramp heeft naar schatting meer dan 80.000 levens geëist maar zeker 55.000 worden nog vermist.
(Bron)

Noodhulp is niet meer nodig (kennelijk kan de bevolking letterlijk doodvallen), maar geld is wel erg welkom (en dat komt dan vast ten goede aan die slachtoffers die er haast niet zijn omdat het allemaal heel erg meevalt).