zaterdag, september 18, 2010

Invallen op Bredase woonwagenkampen

BREDA - De gemeente, politie, justitie en fiscus hebben dinsdag op twee woonwagenkampen in Breda controles uitgevoerd.
Bij elkaar werden op de kampen aan de Emerweg en De Nieuwe Inslag 31 woonwagens onderzocht, zo liet de gemeente Breda weten.
Aan De Nieuwe Inslag stuitten de controleurs dinsdagmiddag bij het onderzoeken van zestien wagens op een henneplantage in een schuur met driehonderd planten.
Tegen de eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt, mede voor het illegaal aftappen van elektriciteit. Ook twee andere bewoners die gratis stroom gebruikten kregen een verbaal. Voor zes woonwagen was geen bouwvergunning afgegeven.
Bij de actie op het kamp aan de Emerweg werden dinsdagochtend vijftien woonwagens gecontroleerd.
Daarbij ontdekten de autoriteiten een hennepplantage met driehonderd planten en twee lege hennepkwekerijen. Tegen de eigenaren werd proces-verbaal opgemaakt wegens onder andere de diefstal van stroom.
Bij de controle-acties waren ongeveer 35 mensen betrokken. Tijdens de doorzoekingen zette de politie de kampen af en werd iedereen die het kamp op of af wilde gecontroleerd.
Volgens de gemeente Breda verliepen de controles rustig en heerste bij de betrokken instanties tevredenheid over het resultaat.
(Bron)
'Oorsprong van aids ouder dan gedacht'

AMSTERDAM - Het apenvirus waaruit hiv is ontstaan, blijkt veel ouder te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers.
Het apenvirus met de naam siv is in ieder geval tussen de 32.000 en 75.000 jaar oud. Mogelijk waart het virus zelfs al veel langer rond op aarde.
Dat blijkt uit een DNA-analyse van met siv besmette apen op Bioko, een eiland dat zich 10.000 jaar geleden afsplitste van het Afrikaanse continent. Tot nu toe werd de leeftijd van het apenvirus geschat op slechts enkele eeuwen.
Wetenschappers van de Universiteit van Arizona beschrijven de resultaten van het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De ontdekking heeft volgens hen grote consequenties voor de verwachte ontwikkeling van het hiv-virus bij mensen.
Tot nu toe was er hoop dat het hiv-virus in de toekomst zou evolueren tot een variant die minder snel zou leiden tot aids.
Siv is namelijk ouder dan hiv en veroorzaakt bij de meeste apen geen aids. Maar de nieuwe onderzoeksresultaten wijzen er op dat het vele duizenden jaren heeft geduurd voordat het virus naar die niet-dodelijke staat evolueerde. Waarschijnlijk zal het bij het hiv-virus net zo lang duren.
“Hiv is een bijzonder virus omdat alle andere soorten immuundeficiëntievirussen hun gastheer opzadelen met een veel lager sterfrisico”, verklaart onderzoeker Michael Worobey van de Universiteit van Arizona op physorg.com.
“Als siv redelijk recent was ontstaan zoals we tot nu toe dachten, zou het binnen relatief korte tijd een lagere virulentie moeten hebben ontwikkeld. Maar onze bevindingen suggeren het tegenovergestelde. Als hiv al gaat evolueren tot een minder schadelijk virus, zal dat zeker niet binnen korte tijd gebeuren”, aldus Worobey.
De wetenschappers twijfelen ook over de oorsprong van hiv. Als siv al tienduizenden jaren rondwaart op aarde, is het vreemd dat het hiv-virus pas in de twintigste eeuw is ontstaan uit het apenvirus.
“Er is iets gebeurd in de twintigste eeuw waardoor dit relatief onschuldige apenvirus veranderde in een veel potenter virus dat een epidemie kon ontketenen”, aldus onderzoeker Preston Marx. “We weten niet wat de oorzaak was, maar er moet een oorzaak zijn geweest.”
(Bron)
Snelheidsduivel met 243 km/uur opgepakt op A1

RIJSSEN-HOLTEN - Tijdens een verkeerscontrole op de A1 ter hoogte van Rijssen-Holten is het rijbewijs ingenomen van een bestuurder die langs scheurde met een snelheid van 243 kilometer per uur. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 120.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) controleerde in de nacht van donderdag op vrijdag 485 voertuigen en nam in totaal vier rijbewijzen van snelheidsovertreders in.
Ook de vervoerder van een partij kippenvlees kreeg op de A1 een boete en het vlees werd vernietigd. De temperatuur van het vlees was 11 graden terwijl maximaal 4 graden is toegestaan.
(Bron)
HSL Zuid mag blijven rijden

UTRECHT - De beheerder van de HSL Zuid hoeft de treinen waarmee over het spoor wordt gereden, niet aan te passen.
Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door omwonenden.
Deze omwonenden, verenigd in de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL, stellen dat er tienduizend mensen wakker liggen door de geluidsoverlast die vooral wordt veroorzaakt door het gebruik van ouderwets materieel. Zij eisten een verbod op het gebruik van die treinen. Maar volgens de rechter heeft de Stichting niet aannemelijk gemaakt dat de geluidsnormen worden overschreden.
(Bron)
'Acute hulp bevalling lukt niet'

AMSTERDAM - In de strijd tegen babysterfte lukt het Nederlandse ziekenhuizen niet om op korte termijn overal 24 uur per dag acute zorg rondom bevallingen te garanderen.
Er is onvoldoende personeel en geld om dit te bewerkstelligen. Dat blijkt uit berekeningen van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Dat stelt NVZ-bestuurder Ruurd-Jan Roorda in een zaterdag gepubliceerd interview in Trouw.
Een commissie van deskundigen presenteerde begin dit jaar een rapport aan minister Ab Klink van Volksgezondheid met aanbevelingen om de babysterfte binnen vijf jaar te halveren.
In Nederland sterft één op de honderd baby's vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte. Het heeft daarmee een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen van Europa.
Een van de aanbevelingen luidde dat artsen en andere medisch personeel dag en nacht binnen vijftien minuten paraat moeten zijn om in te grijpen bij noodsituaties bij bevallingen.
Dit blijkt volgens de ziekenhuiskoepel vooralsnog echter niet mogelijk. ''We kunnen niet een blik verpleegkundigen opentrekken'', aldus Roorda. Voor realisering van het plan zijn er tussen de 1719 en 2497 gespecialiseerde verpleegkundigen nodig als alle ziekenhuizen acute 24-uurszorg garanderen.
Daarnaast komen de ziekenhuizen honderden anesthesie- en OK-medewerkers tekort. Roorda: ''De opleidingscapaciteit zal dus fors moeten worden uitgebreid.'' Hij verwacht dat het minstens vijf jaar duurt voor de personeelsproblemen opgelost kunnen zijn.
Ook zijn de ziekenhuizen financieel niet in staat de aanbeveling uit te voeren. Roorda meent dat overheid en zorgverzekeraars bij moeten springen.
''Het is vooral een gezamenlijk probleem. Minister Klink noemde het eerder dit jaar 'een dure plicht' om de babysterfte te halveren. Hij had daar bovendien miljoenen voor over, verklaarde hij.
En verder is hier natuurlijk een rol voor de zorgverzekeraars weggelegd. Die moeten immers kwalitatief goede zorg inkopen.''
(Bron)
Waal slaat Vlaamse parlementsvoorzitter

WEZET - De voorzitter van het Vlaamse parlement Jan Peumans en zijn echtgenote hebben zondag in Wallonië rake klappen gekregen. De Vlaams-nationalist Peumans was herkend bij een ijssalon in de plaats Wezet, tussen Maastricht en Luik.
Een fanatieke Waal vond dat de voorzitter van het Vlaams parlement niets te zoeken had in Wallonië.
Peumans hield aan de aanval van de Waalse man een inwendige bloeding aan de slaap, een scheve kaak en barstende hoofdpijn over. ''Aangevallen worden omwille van mijn politieke ideeën, dat had ik nooit verwacht'', getuigt de 59-jarige politicus van de partij N-VA donderdag in de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.
Peumans had geluk dat er net een politiewagen langskwam na het incident. Volgens de kranten waren de politiemensen niet zo vriendelijk voor de Vlaamse parlementsvoorzitter.
De agenten wilden de zaak laten rusten, maar dat wilde Jan Peumans niet. Op het politiekantoor was de ontvangst wel vriendelijk en werd een proces-verbaal opgesteld dat naar justitie in Luik is gestuurd.
(Bron)
Vlaamse school zet allochtonen in aparte klas

LOKEREN - Een school in de Belgische stad Lokeren heeft dit schooljaar twee klassen voor Vlaamse kinderen en één voor migrantenleerlingen gevormd.
De opdeling is op verzoek van enkele ouders, verklaarde directeur Luc Audenaert van het Onze-Lieve-Vrouwecollege vrijdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
''Ouders hebben blijkbaar liever dat hun kinderen bij vriendjes zitten die ze na schooltijd ook zien''.
Maar Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zit met de kwestie in zijn maag. Hij wil de zaak onderzoeken.
''Het lijkt me duidelijk dat kinderen gemengd moeten zitten'', zegt hij alvast. Een aantal allochtone ouders vindt de opdeling schandalig. In de klas zitten kinderen van verschillende nationaliteiten. ''Hoe kan ze nu goed Vlaams leren spreken?'', vraagt de moeder van een allochtoon meisje zich af.
(Bron)
Boor bereikt mijnwerkers Chili

COPIAPO - Een van de boren waarmee een schacht gemaakt wordt om de 33 mijnwerkers in Chili te bevrijden, heeft vrijdag als eerste een werkruimte op 630 meter diepte bereikt. De kompels zitten op 700 meter diepte in de goudmijn, maar hebben toegang tot de werkplaats.
Dat berichtte de Chileense zender Radio Cooperativa over de mijn San José in de noordelijke Atacama-woestijn.
De boor van het type Schramm T-130 ging sneller de grond in dan verwacht. Elk uur kwam hij 18 meter dieper.
Andere boren zijn een stuk langzamer. Zo is de boor die als eerste de grond inging, pas tot 300 meter diepte gekomen.
Nu moet de schacht nog verbreed worden van 30 naar 70 centimeter om de mijnwerkers er doorheen te kunnen halen. De mijnwerkers moeten zelf ook meehelpen door de afgegraven grond af te voeren.
Deze fase kan nog enkele weken duren. Uiteindelijk moeten de 32 Chileense en een Boliviaanse mijnwerker via een soort kogelvormige capsule naar boven worden gehaald.
De mannen zitten sinds 5 augustus vast, toen een tunnel instortte. Voor zover bekend hebben niet eerder zo lang kompels onder de grond vastgezeten. De groep krijgt voedsel, water, medicatie en vermaak via enkele nauwe schachten.
(Bron)
'Dokters Zuid-Afrika handelden in organen'

JOHANNESBURG - Vijf Zuid-Afrikaanse dokters zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van illegale niertransplantaties voor rijke Israëliërs, met organen die ze kochten van arme Brazilianen en Roemenen. Dat meldde de krant The Times donderdag.
Een van de verdachten is Richard Friedland, het hoofd van een vooraanstaande groep van Zuid-Afrikaanse privéziekenhuizen, Netcare.
In een van die privéziekenhuizen, het St. Augustine's Hospital, werden volgens het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie tussen 2001 en 2003 ruim honderd illegale operaties uitgevoerd.
De dokters zochten eerst in Israël naar nierdonoren, maar weken later uit naar Brazilië en Roemenië. In Israël betaalden de dokters namelijk ruim 15.000 euro voor een nier, terwijl ze de Brazilianen en Roemenen slechts 4500 euro hoefden te betaalden.
Een woordvoerder van Netcare ontkent enig dubieus handelen.
(Bron)

'Lijkenpikker' is dan nog een veel te vriendelijke term.
Dooiergele spatelzwam keert terug in Nederland

AMSTERDAM - De zeer zeldzame dooiergele spatelzwam is teruggekeerd in Nederland. De paddenstoel, ook bekend onder de Latijnse benaming 'Spathularia flavida', werd in Oost-Groningen ontdekt door liefhebber Bert Oving.
De dooiergele spatelzwam werd in 1955 voor het laatst waargenomen in Nederland en stond dan ook op de Nederlandse Rode Lijst voor paddenstoelen aangemerkt als verdwenen.
De zeldzame zwam is in grote getalen aangetroffen in het Oost-Groningse Vledderbos. Het gaat om enkele duizenden aantallen.
Hij is te herkennen aan een goudgeel spatelvormig 'hoedje' en komt normaal gesproken vooral voor in grote naaldwouden van Noord-Amerika en Europa.
(Bron, stukje met foto van de zwammen)
Leefomgeving in geding door crisis

AMSTERDAM - De kwaliteit van de leefomgeving staat door de economische crisis onder druk. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het dinsdag gepresenteerde Balans van de Leefomgeving 2010.
Volgens het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte is het moeilijker geld beschikbaar te krijgen voor de ontwikkeling van schone technieken.
Als investeringen in stedelijke ontwikkeling en in natuur en landschap teruglopen door bezuinigingen, dan zet dit zowel de leefbaarheid in de steden als de kwaliteit van natuur en landschap onder druk, aldus het PBL.
Het is daarom cruciaal op 'een slimme, doelmatige manier succesvol beleid' voort te zetten.
De afgelopen twintig jaar is volgens het planbureau de kwaliteit van de leefomgeving sterk verbeterd, mede dankzij het gevoerde overheidsbeleid. "Lucht en oppervlaktewater zijn schoner geworden, de steden zijn aantrekkelijker om te wonen en de natuur krijgt meer ruimte."
Toch zijn er volgens het planbureau nog altijd grote problemen, zoals de klimaatverandering en de teruglopende bereikbaarheid van vooral de Randstad. "Om het tij te keren zijn gerichte beleidsmaatregelen nodig. Dit zal een belangrijke opgave zijn voor het nieuwe kabinet."
Het planbureau denkt hierbij bijvoorbeeld aan een vorm van rekeningrijden. Dat is in de ogen van het PBL 'de meest doelmatige manier om te zorgen voor minder files en tegelijkertijd voor een schoner milieu'.
Balans van de Leefomgeving 2010 is de eerste editie van een integrale studie die het planbureau voortaan elke twee jaar uitbrengt.
(Bron)

En straks is de enige partij op regeringsniveau die een nog een beetje groen is, het CDA... Die hebben nog zo'n rentmeesterbesef maar dan vooral richting landbouw, voor de VVD is 'milieu' iets dat in de weg zit bij uitbreiden van bedrijven en snelwegen, voor de PVV is het een linkse hobby dus die zal geen CDA-voorstellen op dit gebied steunen.
'Besmettelijke geeuw zorgt voor sociale verbondenheid’

AMSTERDAM – Gapen is waarschijnlijk besmettelijk, omdat het gedrag de sociale band tussen mensen versterkt. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.
Gapen als reactie op een geeuw van iemand anders is een teken van empathie en sociale verbondenheid. Mensen ontwikkelen dit gedrag normaal gesproken rond hun vierde levensjaar. Maar kinderen met autisme nemen bijna nooit een geeuw over van iemand anders.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Conneticut in het wetenschappelijk tijdschrift Child Development.
Volgens de wetenschappers suggereert hun studie dat gapen net als besmettelijke lach- of huilbuien kan worden gezien als een gedeelde ervaring die de onderlinge band versterkt.
“Emotionele besmetting lijkt een primitief instinct dat ons bindt”, verklaart hoofdonderzoeker Molly Helt op Discovery News. “Gapen is daar mogelijk een onderdeel van. En het feit dat autistische kinderen het niet doen, zou kunnen betekenen dat ze de onbewuste emotionele link missen met hun omgeving.”
De wetenschappers kwamen tot hun theorie door te onderzoeken hoe autistische kinderen in vergelijking tot gezonde kinderen reageerden op het gapen van iemand die een verhaal aan hen voorlas.
Uit een experiment bleek dat peuters zonder autisme gemiddeld twee keer zo vaak een geeuw van de voorlezer overnamen dan de kinderen met de stoornis. Over het algemeen beginnen kinderen rond de leeftijd van vier jaar geeuwen van andere mensen over te nemen.
Volgens de onderzoekers kunnen artsen de reactie van mensen op het gapen van andere personen in de toekomst mogelijk gebruiken om ontwikkelingsstoornissen op emotioneel vlak op te sporen.
Niet alleen mensen reageren overigens op een geeuw van iemand anders. Ook voor honden en chimpansees is gapen vaak besmettelijk, zo hebben wetenschappers eerder vastgesteld.
(Bron)
Schedels gevonden in koffer toeristen

Twee Amerikaanse toeristen met zes menselijke schedels in hun koffer zijn donderdag door de Griekse politie opgepakt.
Dat meldt het Belgische Skynet. De twee mannen, 25 en 28 jaar oud, stonden op het punt om naar de Verenigde Staten te vliegen. Op het vliegveld in Athene werd de vondst in hun koffers gedaan.
De Amerikanen kochten de schedels in een toeristenshop op het eiland Mykonos en dachten dat ze nep waren. Ze wilden de doodshoofden naar eigen zeggen gebruiken voor Halloween. De verkoper van de shop wordt ondervraagd.
(Bron)
Paraguayanen maken kinderporno in gevangenis

ASUNCION - In Paraguay is een netwerk opgerold dat in een gevangenis opnames maakte voor kinderpornofilms. Dat meldde het Openbaar Ministerie in het Zuid-Amerikaanse land vrijdag.
Drie verdachten, die in de gevangenis vastzaten, hadden in de cellenblokken een decor gebouwd voor de films.
Ze hadden niet alleen camera's, maar ook internetaansluitingen om de films te verspreiden. De tieners die in de films voorkomen, waren de gevangenis binnengekomen door zich voor te doen als familieleden van de gevangenen. Die zouden de slachtoffers hebben gedreigd hun familie iets aan te doen.
Volgens de officier van justitie moet het gevangenispersoneel hebben geweten van de filmopnames. De gevangenisdirecteur is ontslagen en het ministerie van Justitie heeft het gezag over het cellencomplex overgenomen.
(Bron)
Amerikanen bewegen vooral tijdens koken

WASHINGTON - Slechts heel weinig Amerikanen volgen het advies op om meer te bewegen voor hun gezondheid. En als ze toch in actie komen, dan streven ze daarbij hun doel voorbij: ze gaan koken.
Dat blijkt uit een onderzoek van het American Journal of Preventive Medicine, zo is donderdag bekend geworden. Onderzoekers vroegen tussen 2003 en 2008 aan 80.000 Amerikanen wat hun voornaamste beweging was in de voorbije 24 uur.
Slechts 5,07 procent van de Amerikanen zei een intensieve activiteit te doen, zoals hardlopen. Voor de meeste Amerikanen bestond de beweging uit het bereiden van voeding (genoemd door 25,7 procent), gevolgd door grasmaaien en het verzorgen van planten (10,6 procent).
Onderzoekster Catrine Tudor-Locke noemde de uitslag ''belangrijk om Amerikanen te informeren hoe ze hun energiebalans kunnen verbeteren''.
(Bron)
Kwart organisaties reageert niet op online sollicitatie

AMSTERDAM - Een kwart van de bedrijven in Nederland reageert niet op een online sollicitatie. Dit blijkt uit het onderzoek van Digitaal-Werven dat voor het vierde jaar werd uitgevoerd.
In het onderzoek worden 350 organisaties in Nederland getest op het digitale deel van hun werving, waarbij een ‘mystery sollicitatie’ onderdeel van het proces is. 25 procent heeft hierop geen inhoudelijke reactie gegeven.
"We zien wel een verbetering, want vorig jaar reageerde 33 procent niet op dergelijke sollicitaties", aldus initiatiefnemer Bas van de Haterd. In 2008, voor de crisis uitbrak, was dit echter 18 procent.
Opvallend is dat slechts 20 procent van de organisaties op de website of in de automatische mail een concrete belofte (in dagen of weken) maakt over de reactietermijn, terwijl 50 procent van de bedrijven keurig binnen één week reageert.
Van die 20 procent die wel een belofte doet, maakt 38 procent deze belofte overigens niet waar. Ook opvallend is dat nog ruim 5 procent per brief op een digitale sollicitatie reageert.
Bij een zeer klein aantal van de organisaties (2,3 procent) is het niet mogelijk om rechtstreeks te solliciteren. Deze sturen een kandidaat naar bijvoorbeeld een extern bureau. Bij bijna 13 procent moet een kandidaat eerst op de website een profiel aanmaken voordat hij mag solliciteren.
Lange formulieren zijn voor kandidaten vaak een afknapper. Bijna een kwart (23 procent) van alle organisaties hebben meer dan 15 verplichte invulvelden, waarvan de meeste ook in het CV vermeld staan.
Bij vier organisaties (ruim 1 procent dus) is het al mogelijk om met je Linkedin profiel te solliciteren, iets dat het proces zeer vereenvoudigt.
Ook biedt 11 procent van de organisaties de mogelijkheid je CV te 'extraheren', dat wil zeggen dat je je CV uploadt en vervolgens automatisch de velden worden ingevuld met informatie.
Voor het eerst is dit jaar ook de aanwezigheid van een organisatie op verschillende sociale media meegenomen. Zo heeft bijna een kwart van de onderzochte organisaties nog geen Hyves en heeft bijna 13 procent van de organisaties meerdere Hyves, maar geen die herkenbaar is als 'dé bedrijfsHyves'.
Bij de bedrijven die een Hyvespagina hebben is een vraag gesteld gerelateerd aan werk. Bijna 90 procent van de organisaties heeft hier niet op gereageerd. Daarentegen hebben in totaal zes organisaties (ruim 2 procent van de organisaties met een Hyves-account) binnen 24 uur gereageerd.
(Bron)
Pelikaan Groenerick laat zich niet vangen

LEEK - De pelikaan Groenerick die half juli ontsnapte uit Beekse Bergen in Hilvarenbeek, laat zich voorlopig niet vangen.
De vogel die van zijn vrijheid geniet in de waterrijke omgeving van Leek (Groningen), negeerde de laatste twee weken tot twee keer toe een speciale vangkooi met aas.
Medewerkers van het safaripark gaan komende week een derde poging wagen, zei een woordvoerder van Beekse Bergen dinsdag.
Volgens hem staat het welzijn van de vogel voorop en wordt daarom geen vangnet gebruikt. Met een vleugelspanwijdte van zo'n drie meter zou de pelikaan zich anders kunnen verwonden.
Om Groenerick te lokken, worden ook zijn soortgenoten Roderick en Blauwerick in de vangkooi gezet. Deze twee pelikanen ontsnapten eveneens in juli.
De ene vogel keerde uit zichzelf terug naar het park en de andere werd gevangen door een boer in Den Oever.
Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen zit achter een ontsnapte pelikaan aan. Het beest draagt de naam Hetty en nam op zondag 5 september de vleugels. Sindsdien bivakkeert Hetty in de nabijgelegen uiterwaarden.
''Steeds als we haar benaderen, gaat ze ervandoor. We hopen dat ze niet zelfstandig vis leert vangen, want anders krijgen we haar nog moeilijker te pakken'', zegt een woordvoerder van Ouwehands.
(Bron)

Stel dat Groenerick en Hetty elkaar ontmoeten en er iets moois opbloeit...
Prorail eist geld van jonge vandalen

AMSTERDAM - Spoorbeheerder Prorail gaat proberen zeker vier minderjarige jongeren op te laten draaien voor schade die ze hebben veroorzaakt met vandalisme.
De vier zouden een spoorwegovergang bij het Achterhoekse Wehl in storing hebben gebracht. Dat meldt Prorail dinsdag.
Op het traject tussen Arnhem en Winterswijk vallen al enkele maanden treinen urenlang uit als gevolg van vandalisme. Prorail heeft daarop onder meer camera's geplaatst en buitengewone opsporingsambtenaren ingezet.
Maandag werd in Wehl een groep jongeren op heterdaad betrapt. Een van hen heeft de storingen bekend.
De tiener verklaarde dat hij en zijn vrienden na school uit pure verveling de storingen veroorzaakten. Inmiddels zijn ook andere verdachten in kaart gebracht, die eveneens een schadeclaim van Prorail kunnen verwachten.
De schade die de spoorbeheerder via een schadeclaimprocedure gaat proberen te verhalen op de jongeren loopt mogelijk op tot tienduizenden euro's. Het strafrechtelijk onderzoek naar het veroorzaken van de storingen loopt nog.
Prorail kondigde bij de presentatie van het Jaarverslag 2009 al aan stevig in te gaan zetten op het aanpakken van vandalen. Een op de drie treinstoringen wordt volgens de spoorbeheerder veroorzaakt door derden.
(Bron)
Man ontsnapt uit politiebureau Vlieland

VLIELAND - Een 30-jarige man uit Amsterdam is zaterdag ontsnapt uit het politiebureau op Vlieland, nadat hij was opgepakt wegens een woninginbraak. Dat heeft de politie woensdag gemeld.
De man zou worden overgebracht naar een politiebureau op het vasteland. Terwijl agenten zijn vervoer voorbereidden, liep hij op een onbewaakt ogenblik via de achterdeur de cel uit. Volgens de politie was de deur niet goed afgesloten.
De man kon na een zoektocht, waaraan ook inwoners van Vlieland deelnamen, opnieuw worden aangehouden. Hij is vervolgens per boot overgebracht naar een politiebureau in Harlingen.
De Amsterdammer was kort daarvoor in een woning aangehouden. Agenten kregen een melding dat er twee ramen van een woning waren vernield.
Ze troffen de man slapend en stomdronken aan op de bovenverdieping.
(Bron)
'Aandacht voor discriminatie van Marokkanen'

AMSTERDAM - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zou in het actieprogramma tegen discriminatie specifieke aandacht moeten besteden aan incidenten tegen Marokkaanse Nederlanders en moslims.
Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) gaat hem dat vragen. Dat zei voorzitter Farid Azarkan woensdag.
Het kabinet stuurde dinsdag een actieprogramma om discriminatie tegen te gaan naar de Tweede Kamer.
Daarin gaat het niet specifiek in op discriminatie van en geweld tegen Marokkaanse Nederlanders en moslims. Volgens het SMN is dit echter wel degelijk een probleem.
Het samenwerkingsverband is verder kritisch over de presentatie van politiegegevens over discriminatie.
Ook die werden dinsdag door Hirsch Ballin naar de Kamer gestuurd. In de begeleidende brief van de politie staat als hoofdconclusie dat de discriminatie tegen homo's en Joden in 2009 flink is toegenomen.
Dat kreeg vervolgens veel aandacht in de media. Een ander belangrijk punt uit het rapport staat echter niet in de brief: incidenten op grond van etniciteit en herkomst - waaronder die tegen Marokkaanse Nederlanders - vormen de grootste categorie.
Deze begeleidende brief is dan ook onvolledig en geeft een eenzijdig beeld van de politiegegevens, aldus de organisatie van Marokkaanse Nederlanders.
''Deze eenzijdigheid in de presentatie van het onderzoek is uiteindelijk van invloed op de beeldvorming in de samenleving.''
Volgens het samenwerkingsverband zouden veel mensen zo het idee krijgen dat vooral Joden en homo's worden gediscrimineerd.
''Het sentiment is dan ook vaak dat dat door Marokkaanse Nederlanders gebeurt'', aldus Azarkan. Discriminatie van die laatste groep zou daarentegen onderbelicht blijven.
Het SMN laat overigens weten tegen alle vormen van discriminatie te zijn. ''De ontwikkeling waarbij Joden en homoseksuelen in toenemende mate slachtoffer worden van discriminatie en geweld is naar ons oordeel een trieste en zorgwekkende ontwikkeling.''
(Bron)
Boetes kleine overtredingen omhoog

AMSTERDAM - Naast de verkeersboetes worden ook de boetes voor kleine overtredingen met vijftien procent verhoogd om de begroting rond te krijgen. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van ingewijden.
Het gaat om boetes voor zaken als wildplassen, een hond ergens laten poepen waar het niet mag, op de fiets de hand niet uitsteken, een winkelwagentje te ver meenemen van de supermarkt en zwartrijden in het openbaar vervoer.
Vorige week werd al bekend dat de verkeersboetes met vijftien procent omhoog gaan. NRC Handelsblad schreef daarna dat dit werd gedaan om de begroting rond te krijgen.
Ook worden vaker boetes in plaats van taakstraffen geëist. De NRC wees erop dat de maatregelen op gespannen voet lijken te staan met waar het recht voor bedoeld is: het voorkomen van herhaling bijvoorbeeld. Justitie zou ook onderzoeken of het meer geld kan binnenhalen door criminelen vaker kaal te plukken.
(Bron)

De boetes gaan omhoog om de begroting rond te krijgen. Dus niet als middel om fout gedrag te bestraffen, maar om gaten te dichten.
Dan kunnen we onze lol nog op de komende tijd...
Man belt 380 keer met 112

DEN HAAG - Een 38-jarige Hagenaar heeft deze week verspreid over twee dagen zo'n 380 keer met de alarmcentrale 112 gebeld. Hij zei steeds niets en verbrak vervolgens weer de verbinding.
De politie wist hem te traceren en hield hem woensdag aan in zijn woning.
De man had dinsdag in twee uur tijd ongeveer 280 keer gebeld met het alarmnummer. Een dag later kreeg de alarmcentrale honderd telefoontjes van hem in anderhalf uur tijd.
De Hagenaar wilde geen verklaring afleggen over zijn strafbare gedrag. Hij kan een forse boete tegemoet zien, meldde de politie donderdag.
(Bron)

vrijdag, september 17, 2010

Het is verdorie 13 graden :-(
'Bonden dreigen met poststaking'

AMSTERDAM - De vakbonden dreigen met stakingen bij TNT Post. Dat kan betekenen dat een paar dagen of langer geen post op de deurmat valt. Volgens de bonden vallen veel meer gedwongen ontslagen dan eerder was afgesproken, schrijft het AD dinsdag.
Bij TNT Post verdwijnen elfduizend banen. Eerder was afgesproken dat daar vierduizend tot vijfduizend gedwongen ontslagen bij zitten.
In een brief aan de directie zouden de vakbonden becijferen dat met de huidige plannen veel meer gedwongen ontslagen vallen.
CNV Publieke Zaak zegt in de krant dat het om zeker 5400 postbodes gaat.
TNT zegt dat er niets aan de plannen is veranderd. De bonden eisen dat de reorganisatie bij TNT in een rustiger tempo wordt doorgevoerd.
Ook moeten boventallige postbodes vaker vervangend werk binnen het bedrijf krijgen. Als dat niet gebeurt, 'gaat de beuk erin', dreigt Abvakabo FNV. De bond zou al voorbereidingen treffen om de stakingskassen te openen.
(Bron)
Beschonken Brit rijdt naar politie

AMSTERDAM - Een beschonken 35-jarige Engelsman die zijn rijbewijs was kwijtgeraakt wegens rijden onder invloed, is met een slok op naar een Haags politiebureau gereden om het document terug te vragen. De man kan een forse boete tegemoet zien.
Hij ging met drie processen-verbaal naar huis, meldt de politie donderdag.
De Brit parkeerde woensdagochtend bij het politiebureau en eenmaal binnen vroeg hij met een dubbele tong of hij zijn rijbewijs terug kon krijgen.
De dienstdoende agent ontdekte dat zijn rijbewijs juist was ingenomen omdat hij onder invloed had gereden. De in Den Haag woonachtige Brit bleek tijdens zijn klaagzang een flinke alcoholwalm te verspreiden.
Het rijbewijs van de man was de vorige nacht ingenomen en hij had toen een rijverbod gekregen dat nog van kracht was toen hij zich op het politiebureau meldde.
(Bron)
Man met luchtbuks in gezicht geschoten

AMSTERDAM - Twee jongens hebben vrijdagnacht een 21-jarige Rijnsburger met een luchtbuks in zijn gezicht geschoten en hem daarna geschopt en geslagen. De politie laat weten dat een 17-jarige verdachte is opgepakt.
Een halfuur na middernacht liep het slachtoffer in zijn woonplaats ten oosten van Katwijk met een vriend over de Graaf Florislaan toen ze twee jongens tegenkwamen.
Een jongen schold hem uit. Toen hij op hem afstapte om te vragen waarom hij dat deed, pakte de andere jongen een luchtbuks uit zijn zak en loste hij meerdere schoten.
De man raakte daardoor gewond in zijn gezicht. Vervolgens werd hij geschopt en geslagen. De man wist te vluchten en waarschuwde de politie.
Die sprak al snel getuigen die vertelden wie de daders waren. In de woning van een van hen, eeen 17-jarige Rijnsburger, troffen de politie hen aan.
De jongen van wie wordt vermoed dat hij had geschoten nam de benen. De 17-jarige jongen is in de woning aangehouden. Hij ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. De andere verdachte wordt gezocht.
(Bron)
Boze automobilist rijdt agente aan bij school

DEN HAAG - Een boze automobilist is dinsdag bij een school in Den Haag twee keer ingereden op een politieagente.
De 48-jarige man uit Leidschendam is aangehouden voor zware mishandeling. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
De man kreeg een bekeuring omdat hij met zijn auto op de stoep stond voor de school in de Utenbroekestraat. Daar is veel verkeershinder door wachtende auto's.
De man was het niet eens met de bekeuring en weigerde mee te werken. Daarop reed hij met zijn auto achteruit en raakte de motoragente.
De politieagent probeerde de man staande te houden voor aanhouding waarop de Leidschendammer opnieuw gas gaf. Hierbij raakte hij de agente voor de tweede keer.
De agent kwam op de motorkap van de auto terecht en raakte lichtgewond.
(Bron)
Bankmedewerkster smeert bankrover lening aan

AMSTERDAM - Een bankmedewerkster in de Californische plaats Watsonville heeft een bankoverval verijdeld door de overvaller een lening aan te smeren. Dat meldt de regionale krant Santa Cruz Sentinel.
De 59-jarige bankrover eiste 2000 dollar en liet weten anders de boel op te blazen met de bom die hij in zijn rugzak had. De bankmedewerkster suggereerde hierop dat hij eigenlijk een lening nodig had en nam hem mee naar haar kantoor om het papierwerk hiervoor in te vullen.
Terwijl de overvaller zich braaf over de papieren boog, alarmeerde de medewerkster de politie. Deze kwamen hem al snel arresteren voor poging tot beroving en een valse bommelding. Zijn rugzak bleek namelijk helemaal geen explosieven te bevatten.
(Bron)
Buienradar nu ook 3D

RIJSWIJK - Het beeld van de populaire Buienradar is vanaf donderdag ook te kantelen. Zo krijgen de bezoekers van de site een 3D blik op de radarbeelden.
Behalve de intensiteit van de buien is zo ook te bekijken hoe hoog de regenwolken zijn. Op die manier is tijdig te zien of er gevaarlijke buien op komst zijn. Het 3D effect is het grootst bij zware buien.
''We combineren wolkentoppen met neerslaghoeveelheden'', zegt een woordvoerder van Buienradar. Hoe hoger de top hoe meer wind er rondom een bui is en die wind kan soms ernstige gevolgen hebben.
''Denk maar aan de windhoos op de camping in het Achterhoekse Vethuizen, waarbij op 14 juli een twintigtal caravans werd weggeblazen. Maar ook kunnen die valwinden tot ontwortelde bomen leiden.''
(Bron)

donderdag, september 16, 2010

Kabelbreuk treft treinverkeer naar het zuiden

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Utrecht en het zuiden van het land heeft donderdag last van een kabelbreuk bij Geldermalsen.
Volgens een woordvoerster van ProRail is de bovenleiding over een lengte van 400 tot 600 meter vernield en duurt het repareren daarvan tot in de avond.
Een spoor is helemaal niet bruikbaar, terwijl over het andere beperkt verkeer mogelijk is. Dat betekent onder andere dat er veel minder intercity's tussen Utrecht en Den Bosch rijden. Op de trajecten Den Bosch - Geldermalsen en Geldermalsen - Tiel rijden bussen.
Reizigers die vanuit Amsterdam naar het zuiden moeten, adviseert ProRail via Rotterdam te reizen. Vanuit de noordelijke provincies wordt een route via Arnhem geadviseerd.
(Bron)
'Nederland krijgt winter met veel neerslag'

AMSTERDAM – De komende winter in Nederland wordt er een met 'bovengemiddeld veel neerslag'. Dat voorspelt metereologiebedrijf Meteovista, moeder van onder meer Weeronline.nl, woensdag.
Volgens de onderzoekers van Meteovista zijn er twee mogelijke scenario’s voor de winter van 2010 – 2011. De eerste mogelijkheid is dat er gemiddelde winterse temperaturen komen met relatief veel sneeuw. Zo niet, dan wordt het vermoedelijk een zachte winter met veel regen.
Klimaatfenomeen La Niña, een ophoping van warm water in het westelijke deel van de Grote Oceaan, is de veroorzaker van de natte winter. Volgens de meteorologen zit er een krachtige variant aan te komen en dat gebeurt niet vaak. Het Amerikaanse klimaatinstituut NOAA verwacht dat La Niña aanhoudt tot in het nieuwe jaar.
Of het er veel sneeuw of veel regen valt, hangt af van de koers van depressies die zich vervolgens vormen boven de Atlantische Oceaan.
Voor schaatsliefhebbers die hopen op een Elfstedentocht is de voorspelling slecht nieuws. “Nederland krijgt alleen elfstedenkou bij een bepaald hoge drukgebied boven Scandinavie. Dat lijkt bij de voortzetting van La Niña niet waarschijnlijk”, aldus meteoroloog Hans Roozen.
De onderzoekers houden wel een slag om de arm: "Er is altijd een bepaalde mate van onzekerheid bij voorspellingen. Maar deze verwachtingen zijn goed onderbouwd."
(Bron)
Trein kan niet remmen en slaat station over

HEERENVEEN - Een trein van de NS op het traject Leeuwarden-Wolvega is woensdagavond doorgereden bij het station in Heerenveen, omdat het niet lukte om te remmen.
Dat heeft een woordvoerder van de NS donderdag gezegd. De trein moest vervolgens doorrijden naar Wolvega, de volgende halte. Terugrijden was in verband met de drukte op het spoor geen optie, aldus de NS.
De woordvoerder noemt het doorrijden ''een incident dat nooit voorkomt''. Volgens hem lukte het niet om te remmen door een te glad spoor.
Een woordvoerder van ProRail ontkent de versie van NS en zegt dat de trein ''gewoon het station voorbij is gereden''.
(Bron)

Verstandig dat ze elkaar tegenspreken, maakt echt een goede indruk. Vallen er al veel blaadjes in Friesland, toevallig?
Oef... Bedoeld voor Chrome-gebruikers, maar in FF werkt het ook heel aardig...
Vroeger, vroeger toen was ik in de zomer jarig. Hoewel ik in de winter/begin van de lente geboren ben ;-)
Maar al jaren is het zo dat een aantal weken voor m'n verjaardag kruidnoten en andere Sintlekkernijen in de winkel liggen. Meestal voor het einde van augustus.
En dat vreet door: ""Het dikste speelgoedboek ooit" landt net in de bus, van Intertoys.
Het S-woord wordt niet genoemd,waarschijnlijk omdat ouders anders stapelgek worden, maar de catalogus is geldig "t/m 6 december".
* 1098 - Hildegard van Bingen, Duits theologe en componiste (overleden 1179)
* 1812 - Anna Louisa Geertruida Bosboom-Toussaint, NL schrijfster (overleden 1886)
* 1876 - Ellsworth Huntington, Amerikaans geograaf (overleden 1947)
* 1886 - Jean Arp, Frans beeldhouwer, schilder en dichter (overleden 1966)
* 1888 - Frans Eemil Sillanpää, Fins schrijver en Nobelprijswinnaar (overleden 1964)
* 1891 - Karl Dönitz, Duits Admiraal en nazi-politicus (overleden 1980)
* 1902 - Boy van Wilgenburg, Nederlands zwemmer (overleden 1955)
* 1920 - Hannie Schaft, Nederlands verzetsstrijdster (overleden 1945)
* 1923 - Appie Baantjer, Nederlands schrijver (overleden 2010)
* 1924 - Lauren Bacall, Amerikaans actrice
* 1925 - Charlie Byrd, Amerikaans jazzgitarist (overleden 1999)
* 1925 - B.B. King, Amerikaans bluesgitarist
* 1927 - Peter Falk, Amerikaans acteur
* 1939 - Breyten Breytenbach, Zuid-Afrikaans schrijver, dichter en kunstschilder
* 1941 - Lenie 't Hart, Nederlands directeur zeehondencrèche Pieterburen
* 1942 - Theo Reitsma, Nederlands sportverslaggever
* 1943 - Oskar Lafontaine, Duits politicus
* 1944 - Tomas Ross, Nederlands journalist en schrijver
* 1944 - Ard Schenk, Nederlands schaatser
* 1946 - Wouke van Scherrenburg, Nederlands televisieverslaggeefster
* 1946 - Olga Zuiderhoek, Nederlands actrice
* 1951 - René en Willy van de Kerkhof, Nederlands voetbaltweeling
* 1956 - David Copperfield, Amerikaans illusionist en goochelaar
* 1956 - Mickey Rourke, Amerikaans acteur
* 1959 - Gijs Scholten van Aschat, Nederlands acteur
* 1960 - Rob Kamphues, Nederlands cabaretier en televisiepresentator
* 1963 - Richard Marx, Amerikaans zanger, songwriter en producer
* 1966 - René Paas, Nederlands voorzitter van het CNV
* 1973 - Camiel Eurlings, Nederlands minister van Verkeer en Waterstaat
* 1973 - Aleksandr Vinokoerov, Kazachs wielrenner
* 1975 - Thekla Reuten, Nederlands actrice
* 1976 - Fleur Agema, Nederlands politica
* 1984 - Katie Melua, Georgisch zangeres

En dit log, en ikke. En als je deze lijst bekijkt, weet je weer hoe geloofwaardig persoonsbeschrijvingen op basis van geboortedag zijn.
Zoek je nog een nieuw douchegordijn en ben je fan van Psycho? Dan is dit misschien wat voor je.
Zo. Linke Soep bestaat vandaag 9 jaar :-)

woensdag, september 15, 2010

Creatief met platenhoezen: Sleeveface en Trick hotography with album covers.
Effectiever middel gevonden om BSE te ontdekken

AMSTERDAM - Neurologische ziekten zoals de gekke koeienziekte (BSE) kunnen sneller ontdekt worden door een licht te schijnen in de ogen van vee. Dit kan een effectiever middel zijn om te voorkomen dat geïnfecteerd vlees in de winkels verkocht wordt.
Uit onderzoek op 73 schapen, die zijn geïnfecteerd met een neurologische ziekte vergelijkbaar met BSE, blijkt dat er een karakteristieke gloed zichtbaar is in de ogen. Dit onderzoek is uitgevoerd door Iowa State University in de Verenigde Staten.
Dit meldde BBC News afgelopen weekend, dat zich beroept op een publicatie in het maandelijkse onderzoeksvakblad Analytical Chemistry.
Momenteel wordt de ziekte vastgesteld door het opensnijden van het brein van een dier. De ziekte manifesteert zich in het centrale zenuwstelsel en het weefsel. De oogzenuw is het enige directe punt dat aansluit op het zenuwstelsel. Om die reden zijn de ogen van de schapen onderzocht.
“De netvliezen van de ogen gaven veel licht terug en dit licht was heel gestructureerd,” zegt hoofdonderzoeker Jacob Petricht van de Amerikaanse universiteit. “De volgende stap zal zijn om veldonderzoek te verrichten.“
Een probleem bij het schijnen van licht in de ogen van vee is dat de dieren niet stil kunnen staan. Petrich neemt zijn eigen vrouw als voorbeeld. ‘’Als zij wordt onderzocht op staar, kan ze ook niet langer dan vijf seconden stil blijven zitten. Dat is voor een dier nog veel ingewikkelder.‘’
Om die reden moeten de ogen direct na het slachten van het vee worden onderzocht. “Op die manier is de infectie te achterhalen en kan voorkomen worden dat het vlees in de productie komt, “ aldus Petricht.
Het onderzoeksteam hoopt dat deze methode in de toekomst ook op mensen toegepast kan worden om neurologische ziekten als Alzheimer te ontdekken. Het probleem is echter dat naarmate mensen ouder worden meer kleuren zich ophopen in het neurologisch weefsel. De ziekte is dan lastiger te achterhalen.
(Bron)

"Een karakteristieke gloed" - ik zie gelijk schapen voor me met van die kattenogen, of rode oogjes...
Chinese ambtenaren zwichten voor eten en vermaak

PEKING - Bijna driehonderd ambtenaren in de Chinese provincie Shanxi zijn er bij een grote politie-actie op betrapt zich tijdens werktijd over te geven aan allerlei geneugten.
Het Chinese persbureau Xinhua berichtte dinsdag dat ze zijn aangetroffen in badhuizen, karaokebars, theehuizen en massagesalons. Deze gelegenheden dienen soms ook als dekmantel voor prostitutie.
Ze hadden eigenlijk aan het werk moeten zijn en 79 ambtenaren zijn dan ook onmiddellijk ontslagen of gedegradeerd. Tegen de rest lopen nog procedures.
De actie tegen afwezige ambtenaren begon 20 augustus op initiatief van de provinciale afdeling van de communistische partij. Die stuurde inspecteurs op pad naar allerlei uitgaansgelegenheden.
Het was een succes volgens de partij. "Op dit moment is ons team van ambtenaren over het algemeen goed, maar er zijn nog wel wat problemen met de manier van werken'', aldus een betrokken partijlid. "De grootste problemen hebben te maken met eten en vermaak.''
Het is een veel voorkomend euvel in de Volksrepubliek dat functionarissen hun werktijd en geld besteden aan minnaressen en prostituees. Een topman van de nationale communistische partij, Li Yuanchao, heeft daarom gewaarschuwd dat streng wordt opgetreden tegen partijleden die naar 'vulgaire oorden' gaan.
(Bron)

dinsdag, september 14, 2010

TT 110 Forse bezuiniging op inburgering

Het kabinet gaat de komende jaren bijna tweederde van het budget voor de inburgering schrappen. Jaarlijks wordt daaraan zo'n half miljard besteed, maar volgens de demissionaire regering kan het in 2011 met 100 miljoen euro minder en kan de bezuiniging oplopen tot zo'n 340 miljoen in 2014.
Sinds 2007 moeten immigranten die naar Nederland komen of er al wonen een inburgeringsexamen doen. Wie dat na 3,5 jaar niet haalt, krijgt een boete en geen verblijfsvergunning. De wet was ingevoerd door minister Verdonk.
Hoe de bezuiniging vorm krijgt, is nog niet bekend.

Da's leuk voor Wilde Geert die vindt dat immigranten compleet moeten assimileren.
Maar: die cursussen zijn soms wel erg vreemd, als alle Nederlanders het examen zouden moeten doen zakte de helft.
Geen 'occulte' plaatjes bij C1000-filiaal

VEENENDAAL - Kinderen van ouders die boodschappen doen bij supermarkt C1000 in Veenendaal, krijgen geen zogeheten Dungans bij hun 10 euro aan boodschappen.
De directie van de supermarkt vindt de verzamelactie van de schijfjes met 'bovennatuurlijke' afbeeldingen niet geschikt als speelgoed.
Dat heeft de eigenaar van het C1000-filiaal dinsdag laten weten na berichtgeving in De Telegraaf en het Reformatorisch Dagblad.
In plaats van de Dungans krijgen klanten nu Clicks bij hun boodschappen, een soort bouwsteentjes die aan elkaar kunnen worden geklikt.
De voornamelijk christelijke ouders klaagden ook over de Dungan-reclame, waarin te zien is dat kinderen die het spelletje spelen in een ander wezen veranderen.
''Sommige van die karakters zijn boosaardig. Dus ik kon me de reactie van de ouders wel voorstellen. Ik houd rekening met mijn klanten'', aldus de winkeleigenaar.
Ook een ander filiaal in Veenendaal doet niet mee aan de actie, evenals een supermarkt in Molenaarsgraaf in Zuid-Holland.
C1000 betreurt het dat een kleine groep ondernemers aanstoot neemt aan de nieuwste landelijke verzamelactie die volgens een woordvoerster van het hoofdkantoor in Amersfoort ''goed aanslaat''.
''Kinderen zijn volop aan het sparen en het spannende spel aan het ontdekken.''
Volgens de woordvoerster gaan de kinderen in het Dunganspel ''wel af en toe de strijd met elkaar aan'', maar zit er geen gewelddadige link in en is er ook geen verband met het bovennatuurlijke.
(Bron)

Stel je voor dat het niet om gereformeerden zou gaan, maar om moslims. Dan zou het halve land weer op z'n kop staan.
Duidelijk geen gevalletje gelijke monniken gelijke kappen (om er nog maar geloof bij te halen).
Gewond na ontploffen koffieautomaat

AMSTERDAM - Zeven mensen zijn gewond geraakt toen een koffieautomaat in een cafetaria in een Britse supermarkt ontplofte. Dat heeft de brandweer van Hampshire dinsdag gezegd.
Zes personen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Een scheur in een leiding in het apparaat was waarschijnlijk de oorzaak van het ongeval.
(Bron)
Sno getroffen door hartstilstand

GENDT - Ajax-speler Evander Sno is maandagavond tijdens een duel tussen de beloften van Jong Vitesse/AGOVV en Jong Ajax getroffen door een hartstilstand. Het duel is na 63 minuten stilgelegd.
"Ik zag iemand vallen", aldus Vitesse-clubarts Leo Heere tegenover NOS Langs de lijn. "Toen ik zag dat men ging reanimeren ben ik over het hek gesprongen om de teamarts van Ajax die al bij de speler was te assisteren."
"We hebben hem samen gereanimeerd, dat gaf veel problemen. Het was erg moeilijk om hem weer bij kennis te krijgen. Daarbij is ook een defibrillator gebruikt. Hij bleef bewusteloos en het duurde heel lang voor hij bijkwam."
Nadat inmiddels gearriveerde ambulande de behandeling overnam sprak Heere beide aangeslagen elftallen toe in de kleedkamer. "Niet om de spelers gerust te stellen, maar vooral om te vertellen wat er gebeurd is. Voor een jongen van 23 is dit niet zo gebruikelijk."
Ajax-persvoorlichter Miel Brinkhuis bevestigde tegenover het radioprogramma dat Sno het naar omstandigheden goed maakt. "Evander is nog steeds bij kennis en geeft de goede antwoorden op de vragen. En het hart doet weer wat het moet doen."
"Hij blijft sowieso een nacht in het ziekenhuis van Arnhem ter observatie. Mensen van Ajax zijn bij hem. Niemand zag dit aankomen. Het is een grote en vervelende verrassing, vooral voor hem zelf."
(Bron)
Kinderporno in Zweedse Koninklijke Bibliotheek

STOCKHOLM - De Zweedse Koninklijke Bibliotheek in Stockholm is dinsdag in verlegenheid gebracht door de vondst van tijdschriften met kinderporno.
De Rijksrecherche ontdekte 21 tijdschriften met verboden materiaal. De bladen komen uit de jaren '70 en '80, toen kinderporno nog niet officieel was verboden. De bladen mochten tot de ontdekking gewoon worden geleend.
De Zweedse Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft de plicht om al het drukwerk in Zweden, ongeacht de inhoud, te verzamelen voor het nageslacht.
Een KB-woordvoerder erkent dinsdag tegen de Zweedse omroep SVT dat ander pornografisch materiaal gewoon voor uitleen beschikbaar blijft, maar dat het ministerie van Onderwijs inmiddels wel om ''advies voor de bezwaarlijke situatie'' is gevraagd.
(Bron)
Stap in strijd tegen agressieve hersentumoren

AMSTERDAM - Onderzoekers van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam hebben een enzym ontdekt dat verantwoordelijk is voor het zelfherstellend vermogen van bepaalde zeer agressieve hersentumoren (glioblastinoma multiforme).
Dat biedt mogelijk aanknopingspunten voor aanvullende behandeling van deze vorm van kanker, die in vrijwel alle gevallen dodelijk is.
''Door dit enzym uit te schakelen, kunnen we de kankercel ontregelen, waardoor hij zichzelf als het ware opblaast'', aldus moleculair bioloog Tom Würdlinger, die tevens verbonden is aan de Harvard-universiteit in de Verenigde Staten.
De onderzoekers hebben hun bevindingen deze week gepubliceerd in het gerenommeerde oncologische tijdschrift Cancer Cell.
Glioblastoma multiforme is zowel de meest agressieve als de meest voorkomende vorm van hersenkanker.
De overlevingskans is praktisch nul omdat de tumoren na bestraling of een operatie vrijwel altijd terugkeren.
''Tot nu toe zijn de behandelingen voor deze aandoening palliatief van aard, omdat we simpelweg niet wisten waardoor deze tumoren elke keer weer terugkwamen'', aldus Würdlinger.
''Nu we weten welk enzym hier verantwoordelijk voor is, zijn we een grote stap verder in de ontwikkeling van een potentieel medicijn'', stelt de wetenschapper.
Hij noemt de resultaten van zijn onderzoek hoopgevend, maar benadrukt wel dat er nog een lange weg te gaan is voordat er daadwerkelijk een effectief geneesmiddel zal zijn.
De hoofdonderzoeker werkte nauw samen met kinderoncoloog Shahryar Mir en neurochirurg Philip de Witt Hamer. Daarmee is volgens de wetenschapper letterlijk een brug geslagen tussen laboratorium en ziekenhuis.
''Ik krijg van de neurochirurgen kankercellen aangeleverd die een uur geleden uit iemands hoofd zijn verwijderd. dat is van onschatbare waarde voor ons onderzoek.''
(Bron)
Sok met botjes gevonden op Terschelling

TERSCHELLING - Op het strand van Terschelling zijn zaterdag een schoen en een sok met botjes gevonden. Dat bevestigde een woordvoerder van de politie Friesland dinsdag naar aanleiding van berichtgeving daarover in de Leeuwarder Courant.
De sok, schoen en botjes werden gevonden door badgasten. ''Zij liepen over het strand aan de Noordzeekust van Terschelling en ze zagen een schoen en een sok liggen. Toen een van hen tegen de sok schopte kwamen er botjes uit'', aldus de woordvoerder.
De mensen waarschuwden de politie en later de media. De politie wilde het eigenlijk niet melden om te voorkomen dat er paniek zou ontstaan.
De botjes worden onderzocht door het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Zij vergelijken het materiaal in een database met gegevens van zeelieden, die lichaamsdelen missen.
''Misschien is er iemand bekneld geraakt in een tros aan boord van een schip en toen zijn voet kwijtgeraakt.''
(Bron)

maandag, september 13, 2010

Ontploffing in auto na opsteken sigaret

HUIZEN - Een man uit Huizen is maandag gewond geraakt toen een gasfles in zijn auto ontplofte, nadat hij een sigaret had opgestoken. Dat liet de politie maandag weten.
De auto vloog in brand, maar de man wist eruit te komen en kon iemand op straat bereiken die de hulpdiensten waarschuwde.
De 24-jarige automobilist liep ernstige brandwonden op aan zijn gezicht, hoofd, handen en armen.
De gasfles, bestemd voor een barbecue, was waarschijnlijk lek. De auto brandde volledig uit.
(Bron)
Wetenschappers leren robot liegen en bedriegen

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om een robot te creëren die in staat is om achtervolgers te misleiden.
De wetenschappers van het Georgia Institute of Technology hebben een robot geleerd om valse sporen achter te laten bij een spelletje verstoppertje. Het apparaat is in staat om andere robots op die manier te misleiden.
Het onderzoek toont aan dat robots mogelijk zo kunnen worden geprogrammeerd dat ze in het geval van een conflict in staat zijn om tegenstanders te bedriegen. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Social Robotics.
De wetenschappers beweren dat het creeëren van bedriegende robots niet schadelijk is voor mensen, maar juist erg nuttig kan zijn. “Er zijn veel situaties waarin mensen elkaar bedriegen om de ander uiteindelijk te helpen”, verklaart hoofdonderzoeker Alan Wagner in het tijdschrift Sciencemag.org.
“Als ik bijvoorbeeld probeer om een persoon met Alzheimer zijn medicijnen te laten innemen, kunnen we tijdelijk een conflict hebben. Maar uiteindelijk is het toch beter voor hem als ik er voor zorg dat hij zijn medicijnen inneemt.”
De wetenschappers testten een robot die was geprogrammeerd om te liegen door het apparaat verstoppertje te laten spelen met een andere robot. Het wagentje met een camera aan boord moest steeds kiezen uit drie compartimenten waarin hij zich kon verschuilen voor de zoekende robot.
Voor de ingang van elke verstopplek stond echter een merkstift. Het wagentje stootte deze hindernis steeds om, zodat hij zijn schuilplaats verraadde.
Na een aantal pogingen begon de robot zijn tegenstander echter te bedriegen. Hij stootte nu steeds een merkstift om voor een compartiment, waarna hij naar binnen reed in een andere schuilplaats. Op deze manier slaagde de liegende robot er in 75 procent van alle gevallen in om de zoekende robot te misleiden.
De zoekende robot was overigens niet op de hoogte van het feit dat de andere robot in staat was om te bedriegen. Volgens de wetenschappers zal het veel moeilijker zijn om een robot te vervaardigen die slimmere tegenstanders kan misleiden.
(Bron)
Auteur Suske en Wiske tekende antisemitische prenten

BRUSSEL - De Belgische striptekenaar Willy Vandersteen, de auteur van Suske en Wiske, heeft in de oorlogsjaren antisemitische spotprenten getekend.
Een door zijn familie gefinancierd onderzoek heeft dat bevestigd, zo werd maandag bekend. Over een jaar verschijnt er een boek over het oorlogsverleden van de in 1990 overleden Vandersteen.
Geruchten dat de schepper van Suske en Wiske in 1942 antisemitische tekeningen vervaardigde onder het pseudoniem Kaproen, deden al decennia de ronde.
De schrijver van de teksten bij deze prenten, Bert Peleman, is na de oorlog wegens collaboratie veroordeeld.
''Als kinderen van Willy Vandersteen zijn we geschrokken dat hij de auteur is van die tekeningen. Het paste niet bij het beeld dat wij hadden en de manier waarop wij onze vader gekend hebben'', stelt Helena Vandersteen namens de familie over de ontdekking.
Zij benadrukt dat de familie de artiest Willy Vandersteen nooit als een heilige heeft willen voorstellen. ''Wie zijn artistieke nalatenschap wil eren, moet ook de zwarte bladzijden durven erkennen.''
In dossiers over het met de nazi's collaborerende dagblad Volk en Staat werd een document ontdekt waaruit blijkt dat de vergoedingen voor de tekeningen van Kaproen wel degelijk voor Vandersteen waren. De geestelijk vader van Suske en Wiske is nooit veroordeeld voor collaboratie.
Uitgeverij Standaard denkt niet dat het nieuws invloed zal hebben op de populariteit van Suske en Wiske. Vandersteen tekende tijdens de oorlog ook spotprenten tegen de nazi's.
(Bron)
School stuurt leerlingen weg om leggings

AMSTERDAM - Een school in Engeland heeft onlangs zestig leerlingen gestraft, omdat zij een jegging (een jeanslegging) of een gewone legging droegen.
De school, de Samuel Ward Arts and Technology College in Haverhill, stuurde alle ouders van leerlingen in juli al een brief. Daarin schreef de school actie te zullen ondernemen tegen kleding die niet binnen de kledingvoorschriften zou vallen, zo meldden verschillende Britse media.
Helaas begreep niet iedereen wat die kledingvoorschriften dan inhielden, want in de eerste week van het schooljaar gingen alsnog zo’n zestig leerlingen in een legging of jegging naar school.
Een woordvoerder van de school reageert op de maatregel: "Leggings en jeggings passen niet binnen onze uniform-afspraak. Zo’n zestig studenten kwamen toch naar school in de verkeerde kleding. We hebben de helft daarvan naar huis gestuurd en de rest onder toezicht laten studeren."
(Bron)
Zweefvermogen vliegende vis in kaart gebracht

AMSTERDAM – Koreaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom vliegende vissen in staat zijn om soms meer dan 500 meter door de lucht te zweven.
Als vliegende vissen uit het water springen, spreiden ze hun vinnen om zo lang mogelijk te kunnen zweven.
Door dat trucje is het zweefvermogen van de dieren vergelijkbaar met vogels die met gespreide vleugels in de lucht hangen. Dat schrijven wetenschappers van de Nationale Universiteit van Seoul in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.
De onderzoekers hebben verder vastgesteld dat vliegende vissen vooral grote afstanden door de lucht kunnen overbruggen als ze vlak over het wateroppervlak zweven. Op die manier ondervinden ze namelijk de minste luchtweerstand, Dat meldt Discovery News.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies na een experiment waarbij de aerodynamica van vliegende vissen werd getest in een windtunnel. Enkele dode dieren werden zo opgezet dat ze hun lichaamsgewicht behielden en ook flexibel bleven in hun vinnen.
Vervolgens werd getest met hoe veel luchtweerstand de vissen te maken kregen als ze in verschillende hoeken en op verschillende hoogtes boven een wateroppervlak hingen.
Er bestaan ruim veertig soorten vliegende vissen. Sommige van de dieren hebben vier vinnen, anderen slechts twee. De dieren zijn in staat om grote sprongen uit het water te maken, waarbij ze soms wel 45 seconden door de lucht te vliegen en afstanden van ruim 500 meter overbruggen.
Het blijft voor wetenschappers een raadsel waarom vliegende vissen soms een stuk boven het water zweven. Mogelijk vluchten de dieren tijdens hun zweefvluchten voor roofdieren. Een andere theorie is dat de dieren energie besparen door af en toe een stukje te 'vliegen'.
(Bron)
KLM Groep verbijsterd over racewagen op landingsbaan

AMSTERDAM – De KLM-groep reageert onthutst op een promotie-actie van Formule 1-coureur Lewis Hamilton op een landingsbaan op Schiphol.
Het samenwerkingsverband van KLM, Martinair, Transavia.com en KLM Cityhopper laat aan NU.nl weten 'verbijsterd' te zijn over de actie.
Het afhuren van de landingsbaan van zondagavond tot maandagavond is onderdeel van een promotiecampagne van een aanbieder van mobiele telefonie.
Volgens een woordvoerder van de KLM Groep is een landingsbaan bedoeld voor het opstijgen en landen van vliegtuigen. “En dus niet voor racewagens.”
“Wij hebben hier als hoofdgebruikers van de mainport Schiphol enorme last van”, stelt de woordvoerder. Volgens haar zijn delen van het vliegveld door de actie lastig bereikbaar.
“Waarom kunnen dergelijke promotiecampagnes niet plaatsvinden op afgesloten vliegvelden als Valkenburg of Soesterberg?”
Ook is de KLM Groep boos over het gebrek aan voorlichting vanuit de luchthaven. “Wij wisten niet dat deze actie er aan zat te komen. Op een grote luchthaven als Schiphol kan het niet zo zijn dat de hoofdgebruikers zoiets niet weten.”
Een inschatting van de geleden schade kon de woordvoerder niet geven. Wel zal de KLM Groep aandringen op nadere gesprekken met betrokkenen, waaronder de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer plaatsheeft.
Schiphol laat in een reactie weten dat bij de organisatie van het evenement voorop stond dat de reguliere werkzaamheden altijd voor gaan.
"Hamilton had zelfs een voor hem ongebruikelijke vertraging van twaalf minuten, omdat er een vliegtuig voor moest", aldus een woordvoerder.
Ook zouden alle lokaties op Schiphol tijdens het evenement goed bereikbaar zijn.
De woordvoerder spreekt tegen dat de KLM Groep niet over de actie was ingelicht. "De promotie-actie is afgestemd met alle operationele partijen, dus ook de luchtvaartmaatschappijen."
Schiphol spreekt van een uniek evenement, maar sluit niet uit dat het ooit nog eens plaatsvindt.
(Bron)

Wat een gezeur, dan moeten ze bij Schiphol zijn en bedingen dat zij als enige gebruik mogen maken van de banen of dat de banen alleen hiervoor gebruikt mogen worden. Niet realistisch? Ik bedoel maar...
'Bejaarde sticht brand en schiet man neer'

AMSTERDAM - De politie heeft maandag een 75-jarige Zaandammer aangehouden die ervan wordt verdacht eerst zijn eigen flatwoning in brand te hebben gestoken en vervolgens een medewerker van een woningbouwvereniging te hebben neergeschoten.
Dit heeft de politie bekendgemaakt.
De politie pakte de man op in het hoofdkantoor van een woningbouwvereniging in Wormerveer. Hier gedroeg de Zaandammer zich agressief tegen enkele medewerkers.
Toen gealarmeerde agenten hem wilden aanhouden, haalde de bejaarde plotseling een vuurwapen tevoorschijn waarmee hij op een medewerker van de woningbouwvereniging schoot. Die raakte gewond, maar is buiten levensgevaar.
De man bleek de eigenaar te zijn van een flatwoning waar eerder op de ochtend brand was uitgebroken. Hierbij raakten twee woningen op de elfde verdieping van een flatgebouw aan de Perim zwaar beschadigd. Andere woningen liepen rook- en waterschade op. Er vielen geen gewonden.
De politie ontruimde tijdens de brand meerdere omliggende woningen. Zo'n vijftig mensen werden tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen partycentrum. Aan het begin van de middag konden de meeste bewoners weer terug naar hun huis.
De woning van de 75-jarige Zaandammer zou maandagochtend door de woningbouwvereniging worden ontruimd. De woningbouwvereniging had al langere tijd een juridisch conflict met de man.
De politie onderzoekt of de flatbewoner zich schuldig heeft gemaakt aan brandstichting in zijn eigen woning. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, maar getuigen hoorden meerdere explosies vlak voor de brand uit brak.
Maandagochtend was ook het deurwaarderskantoor dat de ontruiming zou verzorgen doelwit van brandstichting. Onderzocht wordt of de Zaandammer hierbij is betrokken.
(Bron)
Leugenachtig cv nekt spion Nieuw-Zeeland

AMSTERDAM - Een van oorsprong Britse topwetenschapper die werkte bij de geheime dienst van Nieuw-Zeeland, blijkt zijn toch al opmerkelijke cv bij elkaar te hebben gelogen. Dat meldde Radio New Zealand maandag.
De Britse wetenschapper Stephen Wilce beweerde in zijn cv onder meer als bobsleeër in het Britse olympische team te hebben deelgenomen aan de Olympische Winterspelen van 1988.
Hij zou ook een geleidingssysteem van nucleaire wapens hebben uitgevonden en een geharde veteraan zijn na jaren van inspanning bij de Britse mariniers.
Wilce, die toegang had tot alle geheime documenten van zijn werkgever, werd ontmaskerd door het televisieprogramma 60 Minutes. De wetenschapper hield de eer aan zichzelf en stapte na de onthullingen op.
De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft een onderzoek naar het personeelsbeleid van de geheime dienst bevolen.
(Bron)
Boze ex ontvoert kat

AMSTERDAM - Een 31-jarige man heeft zondagmiddag ingebroken in de woning van zijn ex-vriendin, haar kat ontvoerd en gedreigd het beestje om te brengen.
Het dier werd korte tijd later ongedeerd aangetroffen. De boze ex-vriend uit Heerhugowaard is opgepakt, meldt de politie.
De vrouw uit Alkmaar had haar relatie met de man enkele maanden geleden verbroken. Ze had de nacht van zaterdag op zondag niet in haar eigen woning doorgebracht. Haar ex was daar achter gekomen en werd boos.
Daarop toog hij naar haar woning, sloeg een ruit van de achterdeur in en ontvoerde haar geliefde kat.
De man belde vervolgens de vrouw met de mededeling dat hij het beestje iets aan zou doen. De vrouw waarschuwde de politie en deed aangifte.
Ondertussen werd haar gemeld dat haar ex de kat op een parkeerplaats bij haar huis had vrijgelaten. Daar werd het dier ongedeerd aangetroffen.
Agenten signaleerden de man vervolgens rond 17.30 uur in zijn woonplaats en pakten hem op. Hij heeft bekend achter de woninginbraak en de 'catnapping' te zitten, meldt de politie. Hij zei het dier te hebben meegenomen om te bluffen.
Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij is aan het eind van de avond vrijgelaten.
(Bron)
Hoera, eindelijk eens andere vlinders dan kleine koolwitjes in de tuin: gehakkelde aurelia's. Vroeger zeldzaam, ik weet nog dat ik uit m'n bol ging als ik er eens één zag, maar tegenwoordig zie je ze regelmatig.
Ik heb dit jaar nauwelijks kleine vossen gezien, maar een paar dagpauwogen en atalanta's - normaal gesproken zie ik er veel meer. Hopelijk volgend jaar weer.
Resolute vrouw voorkomt dronken rijden

MÖNCHENGLADBACH - Een Duitse man in Mönchengladbach die zaterdagavond ontdekte dat de voorwielen van zijn auto waren verdwenen, keek vervolgens lelijk op zijn neus. De 42-jarige man had de politie gebeld en meldde dat ze waren gestolen.
Agenten ontdekten echter dat de echtgenote de wielen van de auto had geschroefd en in de kelder opgeborgen.
De vrouw vertelde de agenten dat ze wilde voorkomen dat de man dronken achter het stuur zou kruipen. Ze zou de onderdelen de volgende dag weer aan de man teruggeven, als hij weer nuchter zou zijn.
De man zag maar af van een aangifte wegens diefstal. Dit heeft de politie in Mönchengladbach, zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Venlo, zondag laten weten.
(Bron)

Briljante actie.
Inbreker breekt been

WAALWIJK - Een inbreker heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Waalwijk zijn rechterbeen gebroken toen hij van een gebouw van 20 tot 30 meter hoog afviel. Dat heeft de politie laten weten.
De man, die gebrekkig Engels sprak, werd door medewerkers van een bewakingsdienst aangetroffen, met boven hem een oranje touw met knopen.
De politie heeft de man nog niet kunnen verhoren, dus helemaal vast staat het nog niet dat hij wilde inbreken.
(Bron)
Bijziendheid is erfelijk bepaald

ROTTERDAM - Bijziendheid is erfelijk. Mensen krijgen die aandoening via hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan aan het Erasmus Medische Centrum in Rotterdam.
Het onderzoek toont voor het eerst aan welke DNA-delen de erfelijke aanleg bepalen. Mensen met een genetische variant op chromosoom 15 hebben een hoger kans op bijziendheid.
Voor de studie zijn alle chromosomen van ruim 15.000 mensen getest. Ook omgevingsfactoren verergeren de kans op bijziendheid.
Lezen op jonge leeftijd en weinig buitenspelen van kinderen lijken de aandoening te verergeren. De aandoening is de belangrijkste oorzaak van blindheid op middelbare leeftijd. De bevindingen zijn zondag gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature Genetic.
Bij bijziendheid groeit de oogbal excessief in de lengte. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen voor het netvlies, in plaats van erop.
Dat zorgt voor een onscherp beeld. Het zicht kan gecorrigeerd worden met een bril, lenzen of een chirurgische ingreep.
(Bron)

Misschien klopt dat idee dat slimme kindertjes een bril hebben toch wel, en is het lezen een gevolg en niet een (mede-)oorzaak.
Toen mijn (adoptief)moeder me voor het eerst zag was ik 10 dagen ooud, en ze zei gelijk: 'Die krijgt later een bril.' - misschien omdat ik een beetje loensde. In elk geval was ik geloof ik 7 toen ik m'n eerste bril kreeg.
En ja, ik was een lezer. Ik herinner me nog de verrukking toen ik m'n eerste woordjes leerde: die krabbels betekenden wat! En nu kon ik dat lezen!
Maar: er is een foto van mij op m'n tweede, waar ik parmantig met de krant in m'n handen zit (tabloidformaat). Ondersteboven, dat dan wel, toen kon ik nog niet lezen maar de fascinatie voor die tekentjes was er al.
Later ontdekte ik inderdaad dat mijn biologische moeder ook bijziend was, en mijn halfzus ook.
Koperdief geëlektrocuteerd bij Belgisch spoor

CHARLEROI - Een dief die koperen leidingen wilde stelen van een Belgische spoorlijn, is onfortuinlijk om het leven gekomen. De man kwam onder hoogspanning te staan en stierf ter plaatse.
De politie vond zijn levenloze lichaam langs de rails in Marchienne-au-Pont bij de Zuid-Belgische stad Charleroi, meldde de politie zondagavond.
Naast het lichaam van de dief vonden de agenten een tang, die gebruikt wordt om koperkabels door te knippen.
Het Belgische spoorbedrijf NMBS wordt regelmatig getroffen door koperdiefstallen, wegens de prijs van koper. De diefstallen zorgen voor behoorlijk wat vertraging en uitgevallen treinen.
(Bron)
Foetus gevonden in vuilcontainer

DEN HAAG - In een vuilcontainer aan de Hopmanstraat in Den Haag is hoogstwaarschijnlijk een foetus gevonden in een vuilcontainer.
Dat liet de politie zondagavond weten. Een kraanwagen heeft de container uit de grond getild. Die gaat naar een politiebureau voor nader onderzoek.
De politie geeft maandag nadere informatie over de vondst van de ongeboren vrucht in de vuilcontainer.
(Bron)
17-jarige aangehouden na steekpartij

DEN HAAG - De politie heeft zondag een 17-jarige jongen uit Den Haag aangehouden naar aanleiding van een steekpartij vrijdagavond in een speeltuintje in Den Haag waardoor een 16-jarige plaatsgenoot gewond raakte. Dat heeft de politie gemeld.
De Hagenaar wordt ervan verdacht dat hij het slachtoffer minimaal zeven keer in zijn rug heeft gestoken. De verdachte is in zijn eigen woning gearresteerd.
De politie was na het incident een groot buurtonderzoek begonnen. Hieruit kwam de identiteit van de vermoedelijke dader naar voren.
Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis maar verkeert buiten levensgevaar, aldus de politie.
(Bron)
'Chimpansees weerstaan aids dankzij selectie'

UTRECHT - Onderzoek naar het DNA van chimpansees heeft sterke aanwijzingen opgeleverd dat deze dieren door natuurlijke selectie resistent zijn geworden tegen siv, een virus dat nauw verwant is aan het hiv-virus dat bij mensen aids veroorzaakt.
Een pandemie in een ver verleden (waarschijnlijk zo'n twee miljoen jaar geleden) is daar vermoedelijk voor verantwoordelijk, aldus biologe Natasja de Groot van het onderzoekscentrum BPRC. Zij promoveert op 22 september aan de Universiteit Utrecht.
Een infectie met siv of hiv veroorzaakt bij de meeste chimpansees geen aids. Ook bij sommige mensen duurt het veel langer dan gemiddeld voor een hiv-infectie hen ziek maakt.
In beide gevallen spelen genetische variaties, die het afweersysteem in staat stellen het virus onder controle te houden, daarbij waarschijnlijk een rol. Dat die specifieke variaties bij chimpansees relatief veel vaker voorkomen dan bij mensen, wijst volgens De Groot sterk in de richting van natuurlijke selectie.
Als siv of een verwant virus inderdaad de schuldige is, zoals De Groot in haar proefschrift betoogt, onderschrijft dat nog maar eens dat dergelijke retrovirussen een lastige kluif zijn voor het immuunsysteem van chimpansees én mensen.
Wie geen natuurlijke afweer heeft, loopt een zeer groot risico om bij besmetting ziek te worden en te sterven. De chimpansees die destijds beschermende genen hadden, konden met het virus omgaan en hebben de kans gehad zich voort te planten, de rest heeft het niet gered.
''Je ziet dat in de westerse wereld mensen de laatste jaren wat makkelijker omgaan met hiv en aids, omdat een besmetting met antivirale middelen lang onder controle kan worden gehouden'', aldus De Groot.
''Het wordt hier steeds meer beschouwd als een min of meer normale ziekte.'' Maar de feiten in haar proefschrift tonen volgens de onderzoekster aan dat, totdat een vaccin wordt gevonden, het voorkomen van een infectie de beste manier is om de hiv-pandemie te overleven.
De situatie in Afrika, waar antivirale middelen mondjesmaat beschikbaar zijn en preventiemaatregelen bij een groot deel van de bevolking nog steeds nauwelijks aanslaan, onderstreept dat.
Hiv verspreidt zich daar veel sneller dan in westerse landen, terwijl de overlevingskans van mensen die besmet raken, beduidend lager ligt. Als gevolg daarvan is aids in bijvoorbeeld Zuid-Afrika nu de belangrijkste doodsoorzaak.
(Bron)
Trendy mobiele telefoon zonder poespas

AMSTERDAM – John's Phone is een nieuwe trendy mobiele telefoon zonder poespas. Het mobieltje kan enkel gebruik worden waarvoor deze bedoeld is: bellen en gebeld worden.
John's Phone is bedacht door het Nederlandse ontwerperbureau John Doe. Het kent geen display, maar enkel 10 cijfers en een 'hello'- en 'goodbye'-toets om op te nemen en de verbinding weer te verbreken.
Wel is er nog een mogelijkheid om tien nummers achter de voorkeuzetoetsen op te slaan, is de telefoon simlockvrij en geldt er een stand-by tijd van ruim drie weken.
De rest van de nummers kunnen in het notitieboekje worden geschreven, dat achter in de rug van het apparaat zit ingebouwd.
Diederiekje Bok, een van de creatieven achter het concept: "In deze tijd waarin de overdaad aan keuzes en informatiekanalen benauwend kan werken, is het fijn om een eenvoudige gadget te ontwikkelen."
De telefoon zou volgens de bedenkers vooral handige zijn als extra telefoon tijdens het reizen, sporten of een weekendje survivallen.
"Met John's phone ben je altijd bereikbaar voor je nabije familie en vrienden zodat de smartphone uit kan wanneer de rest van de wereld er even niet toe doet", aldus Bok.
Op de technologie en design website Bright wordt de 'dumbphone' (tegenovergestelde van smartphone) omschrijven als 'een nieuwe gadget met Hollandse humor'.
John's Phone kent namelijk drie zogenoemde 'easter eggs'. Oftewel verborgen functionaliteiten waarmee de ontwerpers de telefoon als grappig en luchtig willen wegzetten.
De reacties op het simpele mobieltje zijn wisselend, zo schrijft een recensent van Bright. "Als je dit legoblok uit je zak haalt, krijg je meteen commentaar, heb ik afgelopen week ervaren."
"De reacties varieerden van 'wat een coole bak!', 'kun je daar de garage mee open doen?' tot 'die moet ik hebben, om mee te showen'." John's Phone is vanaf 1 oktober vooralsnog alleen in Nederland te koop in de webwinkel en in de Bijenkorf.
(Bron)

69,95 in wit, 79,95 in bruin, zwart, roze en een soort kaki.
Dus meer betalen om minder te kunnen. Ik hou gewoon m'n simpele Nokia'tje dat als compleet fossiel wordt beschouwd door velen, maar ik kan bellen, gebeld worden, ik ermee sms'en, en als ik wil radio luisteren, hij geeft datum en tijd aan en slaat telefoonnummers op en dat vind ik wel genoeg.
'De egel gaat einde deze eeuw misschien niet halen'

AMSTERDAM - ''De egel gaat het einde van deze eeuw misschien niet halen.'' Met deze woorden luidt Jenny Kleve, directeur van de Egelbescherming Nederland, zondag de noodklok.
Volgens de Egelbescherming holt het aantal egelopvangcentra in Nederland achteruit en neemt het aantal gewonde en zieke egels alleen maar toe.
Volgens Kleve gaat het bedroevend slecht het de egel. ''We zien veel meer zieke egels en dieren met bijvoorbeeld abcessen.''
Het aantal egels dat dood wordt gevonden is volgens de Egelbescherming de laatste jaren gehalveerd. ''Dit duidt erop dat de populatie een stuk kleiner is geworden.''
En verklaring voor het grote aantal zieke egels heeft Kleve niet direct. ''We nemen natuurlijk wel steeds meer hun leefgebied in en in Nederland wordt meer en meer gif gebruikt.''
Het valt haar ook op dat er meer egels bij opvangcentra worden binnengebracht met ziektebeelden die lijken op kanker.
Voor de zieke egels zijn minder opvangplekken. ''Door de strengere regelgeving van de overheid moeten opvangcentra, vaak in een thuissituatie bij particulieren, noodgedwongen de deuren sluiten.''
Kleve juicht het toe dat er dieren met verstand van zaken worden geholpen, maar op deze manier maak je het mensen met goede wil heel ingewikkeld om iets voor de egel te doen. Ook zijn er volgens Kleve steeds minder vrijwilligers die zich voor lange tijd aan een organisatie willen binden.
Komende zondag, 19 september, heeft de Egelbescherming uitgeroepen tot het Nationale Egelweekend. ''Ik hoop dat mensen in de opvangcentra komen kijken naar dit fantastische dier'', zegt Kleve.
''De egel is een prehistorisch dier dat al rond liep in de tijd van de dinosaurussen en dat dier moeten wij beschermen.''
(Bron)
Noorse presentatrice neemt live ontslag

AMSTERDAM - De Noorse radiopresentatrice Pia Beate Pedersen heeft zaterdag live op de radio haar ontslag genomen. De presentatrice deed dat in plaats van het voorlezen van het nieuwsbulletin.
"Er is toch niets belangrijks gebeurd", zei Pedersen gedurende een tirade van twee minuten lang.
De journaliste van de Noorse publieke omroep NRK liet onder meer weten dat de leiding van de omroep teveel druk legt op haar werknemers.
"Ik wil gewoon weer normaal kunnen eten en ademen." Pedersen werkte sinds anderhalf jaar bij de omroep.
De presentatrice besloot haar ontslag met de mededeling dat er de rest van de dag geen nieuws meer zou zijn. Een woordvoerder van de omroep zegt verbaasd te zijn door de actie.
(Bron)
FLUSHING meadows - en dan piepen dat nu al voor de derde keer achtereen de finale heren een dag moet worden uitgesteld wegens regen.
Nomen est omen ;p

zondag, september 12, 2010

'Geen post door personeelsgebrek'

AMSTERDAM - Hele wijken ontvangen de laatste tijd regelmatig geen post. Dit komt door personeelsgebrek en chaos door een reorganisatie bij TNT Post.
Dat laten verschillende postbodes weten, schrijft De Telegraaf zaterdag. Op een bestelkantoor in Rotterdam zou vorige week maandag de post voor tientallen wijken zijn blijven liggen omdat er te weinig personeel was.
TNT Post weigert volgens de krant ondanks herhaalde verzoeken te reageren op de aantijgingen. Het postbedrijf laat weten dat de kwaliteit van de bezorging de afgelopen jaren tussen de 96 en 97 procent lag.
De laatste kwaliteitsmeting is echter volgens de krant van vorig jaar, wat er op zou duiden dat de recente beschuldigingen van de postbodes hierin niet zijn meegenomen.
(Bron)
Politie schiet op racende auto in Heerlen

HEERLEN - Een politieagent heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in het centrum van het Limburgse Heerlen schoten gelost op een hard rijdende auto, die vlak daarvoor was ingereden op een groep mensen en vervolgens ook nog op twee politieagenten.
Volgens een politiewoordvoerder kwam de auto met hoge snelheid vanaf de Spoorsingel de Willemstraat inrijden. Het voertuig ramde een verkeersbord en reed in op een groep mensen.
Daarna reed de chauffeur ook nog op twee agenten af. Ze konden nog net wegspringen. Niemand raakte gewond.
Een van de bedreigde agenten trok zijn pistool en schoot gericht op het voertuig. Volgens de zegsman reed de auto met ''gigantische snelheid''. De automobilist, een 24-jarige inwoner van Landgraaf, werd later aangehouden.
Volgens de politie moet onderzoek uitwijzen of de man met opzet op de mensen af reed, of dat hij de macht over het stuur was verloren. Een 24-jarige man uit Heerlen, die als passagier in de wagen zat, is ook aangehouden maar werd enige tijd later weer vrijgelaten.
(Bron)
Man verwondt twee agenten

MIDDELBURG - Een 41-jarige man heeft vrijdagavond in Middelburg twee agenten verwond. Hij sloeg een glas in het gezicht van een van de agenten, die gewond raakte aan zijn gezicht en een oog.
De andere agent raakte gewond in zijn gezicht door rondvliegende glasscherven, aldus de politie zaterdag.
De agenten waren naar de woning aan de Nederstraat gegaan omdat de man gedurende de avond tientallen keren 112 had gebeld met valse meldingen.
(Bron)
Ophalen paspoort 'kost' 1700 euro

TILBURG - Een 36-jarige Tilburger die zijn verloren paspoort kwam ophalen op een politiebureau in zijn woonplaats, stond een vervelende verrassing te wachten.
De politie controleerde zijn gegevens en kwam erachter dat de man nog een schadevergoeding van 1700 euro moest betalen.
De rechter had hem dat eerder opgelegd na een diefstal, maakte de politie zaterdag bekend.
Ook had de rechter aangegeven dat als de man niet zou betalen, hij twaalf dagen vastgehouden kon worden, waarna de schadevergoeding nog steeds betaald zou moeten worden.
Zo ver liet de man het niet komen; na wat rondgebeld te hebben, kwam een bekende van de man het bedrag betalen.
(Bron)
Armoede voor meeste mensen tijdelijk

DEN HAAG - Armoede is meestal tijdelijk, maar er is een grote groep die lang onder de armoedegrens leeft. Van de huishoudens met een laag inkomen zijn zes op de tien er drie jaar later financieel beter aan toe.
De andere 40 procent is ook na drie jaar nog niet aan de armoede ontsnapt. Autochtone Nederlanders hebben vijfmaal zoveel kans om blijvend boven de armoedegrens uit te komen als niet-westerse migranten.
Dit zijn enkele conclusies uit het rapport Uit de armoede werken, dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag heeft gepubliceerd.
Meestal is de verbetering van de financiële positie te danken aan een baan. Omdat niet-westerse allochtonen minder kansen hebben op de arbeidsmarkt is het voor hen moeilijker uit de armoede te komen.
Het SCP benadrukt wel dat een baan geen garantie biedt dat iemand niet (meer) in armoede hoeft te leven.
Voor het rapport hield het SCP in 2007 een steekproef onder mensen die in 2004 behoorden tot de 618.000 huishoudens die leven van een inkomen onder de armoedegrens. In 2004 lag die voor een alleenstaande op 860 euro netto per maand.
In 2007 had 60 procent zich aan de armoede ontworsteld. De meesten waren al in 2005 boven de armoedegrens uitgekomen en daar sindsdien ook gebleven. Van de overige 40 procent moest het merendeel de hele periode tussen 2004 en 2007 van het lage inkomen rondkomen.
Slechts een klein deel van die huishoudens slaagde er aanvankelijk in de positie te verbeteren, maar viel later toch weer terug.
Ruim de helft van de armen heeft in de 3,5 jaar voorafgaand aan de steekproef niet naar werk gezocht. In de helft van de gevallen werden gezondheidsredenen aangevoerd als reden om niet te proberen een baan te vinden.
(Bron)
Duitse naaktloper legt spoorverkeer lam

SOLINGEN - Een man uit Solingen die de gewoonte heeft naakt een ommetje te maken ''om zijn spanningen te bedwingen'', heeft donderdag het treinverkeer rond de West-Duitse stad stilgelegd. Dat liet de politie vrijdag weten.
Een vrouw zag de naakte man, die daarop in paniek raakte, op de rails sprong en wegrende. De vrouw vond de kleding van de man en alarmeerde politie. Die zette een helikopter in en liet het spoorverkeer stilleggen.
De man meldde zich enige tijd later met zijn vrouw bij de politie. Hij was naakt naar huis gerend en hoorde later dat de politie hem zocht. Zeven treinen hebben tot drie uur vertraging opgelopen.
(Bron)
Duitse anti-islampoliticus richt partij op

BERLIJN - De partij die de Duitse anti-islampoliticus René Stadtkewitz wil oprichten, zal De Vrijheid gaan heten.
Dat heeft hij vrijdag laten weten. Stadtkewitz hoopt dat de partij eind dit jaar het licht ziet. Hij heeft PVV-leider Geert Wilders uitgenodigd op 2 oktober in Berlijn een toespraak te houden.
Stadtkewitz (45) werd dinsdag uit de CDU-fractie in het deelstaatparlement van Berlijn gezet, omdat hij had aangekondigd een nieuwe partij te stichten.
Hij lag al langer onder vuur om zijn contacten met rechtse populisten. Als bestuurslid van de Burgerbeweging Pax Europa verzette hij zich tegen de bouw van een moskee in Berlijn.
Ook zijn uitnodiging aan Wilders leidde tot kritiek. Wilders zal volgens de organisatoren niet alleen in het Duits een rede houden, maar ook zijn film Fitna vertonen. De plaats van de bijeenkomst wordt geheim gehouden.
Stadtkewitz zei vrijdag dat ''het volk de opgeheven wijsvinger van de politiek niet meer wil''. Hij bestreed dat zijn partij een Duits filiaal van de PVV van Wilders zal worden. ''Die weet niets van onze plannen'', aldus Stadtkewitz.
Hij wil met zijn partij volgend jaar meedoen aan de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in Berlijn. Later hoopt hij zich te kunnen bewijzen tijdens verkiezingen voor de Bondsdag.
(Bron)
Opnieuw hennep tussen asperges

SOERENDONK - De politie heeft vrijdag in Noord-Brabant opnieuw twee hennepplantages gevonden op een aspergeveld. Dat heeft de politie gemeld.
Woensdag werd in Budel op zo'n veld een zeer groot aantal hennepplanten (ruim 25.000) aangetroffen.
Vrijdag kwamen in Soerendonk op twee verschillende aspergevelden plantages van zo'n zes- en zo'n drieduizend planten aan het licht.
De politie heeft de planten inmiddels vernietigd.
(Bron)

De fik erin weet je wel...
Jongen (16) neergestoken in speeltuin Den Haag

DEN HAAG - Een 16-jarige jongen is vrijdagavond een aantal keer in zijn rug gestoken door een andere jongen. De twee kregen ruzie in een speeltuin aan de Buinerveenstraat in Den Haag.
Diverse kinderen waren getuige van de steekpartij, zo meldde de politie vrijdag.
De jongen is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, hij is niet in levensgevaar. De politie is op zoek naar de dader, een jongen van circa 16 jaar.
(Bron)