zaterdag, oktober 29, 2005

Beschimmelde drol blijkt gevaarlijke granaat

De 13-jarige Giel van Beuzekom uit Alkmaar stuitte deze week tijdens het zoeken naar hazelnoten op een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De Alkmaarder was bij de bunker in De Hout aan de Wilhelminalaan samen met zijn moeder en zus voer voor zijn ratjes aan het verzamelen, toen hij een bobbel tussen de bladeren zag. Hij dacht eerst dat het om een beschimmelde drol ging.
Toen hij het nader bekeek zag hij dat het geen oude poep was, maar iets van ijzer. Hij schopte wat tegen het ijzeren geval aan tot het omrolde en zag toen dat het om een handgranaat ging. Zijn zus belde voor de zekerheid de politie. Toen een agente poolshoogte kwam nemen werd de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ingeschakeld, die gelijk alles liet afzetten. Het bleek een granaat te zijn die op scherp stond. De EOD heeft de granaat op een andere plek tot ontploffing gebracht.
Giel zegt vaak met vriendjes in De Hout bij de bunker te zijn geweest: "We spelen vaak bij de bunker. Je komt daar wel altijd drugsspuiten tegen, maar nooit granaten, of andere dingen uit de oorlog. Gelukkig heb ík deze granaat gevonden. Anders was het misschien een kindje geweest of zo. Je weet niet wat er dan had kunnen gebeuren." De gemeente Alkmaar besluit deze week of er een onderzoek komt naar de aanwezigheid van andere explosieven in de omgeving van de oude bunker.
(Bron)
Naakte vrouw valt appartement binnen

Een naakte Russische is letterlijk het appartement van haar onderburen binnengevallen. Rozalia Valiakhmetova uit Solnechnaya zakte met bad door de vloer van haar woning, om uit te komen in de woonkamer van het echtpaar dat onder haar woont. "Ze waren waarschijnlijk net zo geschrokken als ik toen ze me naakt zagen liggen in mijn badkuip."
"Ik was net een beetje aan het wegsoezen toen ik een enorm lawaai hoorde en me realiseerde dat de badkamervloer ineenstorte en ik naar beneden viel dwars door het plafond van mijn onderburen", vertelt Valiakhmetova. De vrouw moest in het ziekenhuis worden behandeld voor lichte verwondingen aan haar been, maar bleef wonder boven wonder voor de rest ongedeerd. Volgens deskundigen waren de vloeren in het appartementenblok waar Valiakhmetova woont in de loop der tijd ernstig verrot geraakt.
(Bron)
Drie christelijke meisjes onthoofd op Sulawesi

Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn drie onthoofde christelijke schoolmeisjes gevonden. De meisjes zijn vermoedelijk vermoord toen ze naar school liepen. Ze waren afkomstig uit het stadje Poso. In de provincie Centraal-Sulawesi werd enkele jaren geleden een bloedige oorlog uitgevochten tussen moslims en christenen.
Een politiewoordvoerder bevestigde zaterdag dat de moorden hebben plaatsgevonden, en dat er een onderzoek is gestart. "We proberen vast te stellen of er een religieus motief is in deze zaak", verklaarde de woordvoerder.
De Indonesische regering wist in 2002 het conflict tussen moslims en christenen te beëindigen, maar sindsdien vinden er nog geregeld aanslagen en moorden plaats. Zo was de stad Tentena, waar voornamelijk christenen wonen, afgelopen mei het decor voor een bloedige aanslag op een markt, waarbij 22 mensen omkwamen. Volgens christelijke leiders doet de Indonesische overheid te weinig om de daders van de aanslagen op te sporen en voor de rechter te brengen.
(Bron)
Rosa Parks schrijft opnieuw geschiedenis

De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Park schrijft na haar dood opnieuw geschiedenis. Parks wordt als eerste vrouw ooit opgebaard in het Capitool, een eer die enkel is weggelegd voor presidenten en helden. De zwarte activiste overleed afgelopen maandag op 92-jarige leeftijd.
In de afgelopen twintig jaar kwam het slechts vijf keer voor dat Amerikanen iemand in het Capitool de laatste eer konden bewijzen. De laatste was de in juni 2004 overleden ex-president Ronald Reagan.
Parks werd beroemd toen ze in 1955 in een bus weigerde op te staan voor een blanke man. De arrestatie die daarop volgde leidde tot een boycot door de zwarte gemeenschap van het openbaar vervoer. Het hoogste gerechtshof in de VS oordeelde ruim een jaar later dat de discriminerende regels ongrondwettig waren. Dat leidde uiteindelijk ook tot gelijke rechten voor blank en zwart op scholen en op allerlei ander gebied.
(Bron)
Dode militairen vormen cartoon

Pulitzer Prize-winnaar Mike Luckovich heeft een cartoon gemaakt in de vorm van de letters WHY? waarin alle 2000 namen van de tot nu toe gedode Amerikaanse soldaten in Irak zitten. Luckovich is tekenaar voor een groot aantal kranten in de Verenigde Staten. Hij deed er 13 uur over om deze cartoon te maken.



"Ik zocht naar een manier om het punt te maken dat deze hele oorlog nutteloos is", zo zegt Luckovich. "Maar ik wilde de troepen ook eren. Ik denk dat onze regering er niet goed aan heeft gedaan om de troepen naar Irak te sturen."
Zijn uitgever en enkele redacteuren gingen na of hij niemand was vergeten en of er geen spelfouten in zaten. Uiteindelijk is de cartoon in 150 kranten terechtgekomen.
(Bron, grotere versie)
Rouwstoet geeft voorbijgangers pak slaag

Een 45-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel zijn gistermiddag mishandeld, nadat zij per ongeluk in een rouwstoet op de snelweg A73 bij Nijmegen terechtkwamen. Dit pikten de deelnemers aan de rouwstoet niet.
De Capellenaren belandden nietsvermoedend tussen de auto's van de stoet, nadat zij op de snelweg invoegden om een afslag te kunnen nemen. Een aantal rouwenden reed hen vast en trapte vervolgens deuken in de auto. Ze gaven hen een pak rammel, terwijl ze riepen dat het asociaal was tussen een rouwstoet door te rijden. De politie onderzoekt de zaak.
(Bron)
De Kneus belooft meer geld voor herkeuring WAO'ers

DEN HAAG - Minister De Kneus van Sociale Zaken trekt 87 miljoen euro extra uit voor de grote herkeuringsoperatie van arbeidsongeschikten. Dat heeft de bewindsman vrijdag in Den Haag aangekondigd.
In september kreeg het UWV, dat de herkeuring uitvoert, een jaar langer de tijd om de herbeoordeling van in totaal 325.000 WAO'ers te voltooien. De operatie moet nu in de zomer van 2007 klaar zijn. Vrijdag kwam de minister met het daarvoor benodigde extra geld over de brug.
(Bron)
Saudi-Arabië wil 14-jarige executeren

CAIRO - Een 14-jarige Egyptenaar dreigt in Saudi-Arabië geëxecuteerd te worden wegens de moord op een kind van drie. Volgens een verklaring vrijdag van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de rechtszaak tegen de jongen niet eerlijk verlopen.
Het incident gebeurde in Damman en in juli kreeg Ahmad de doodstraf.Zowel de ouders van de dader als het slachtoffer zijn van Egyptische herkomst. De ouders van het vermoorde kind weigeren bloedgeld te accepteren waardoor de doodstraf zou vervallen.
Volgens Human Rights Watch is de jongen door de politie onder druk gezet en kreeg hij geen bijstand van een advocaat. Ondanks het feit dat hij nog maar dertien was ten tijde van de moord, is hij veroordeeld als een volwassene op basis van zijn diepe stem en de aanwezigheid van schaamhaar.
Saudi-Arabië heeft de Conventie van de Rechten van het Kind ondertekend. Die verbiedt de doodstraf voor misdaden gepleegd door kinderen jonger dan achttien jaar. Nog zeker vier anderen wacht in Saudi-Arabië de doodstraf voor misdaden die zij pleegden toen ze minderjarig waren.
(Bron)
Lagere zorgpremie in nieuw stelsel

DEN HAAG - Als eerste grote verzekeraar heeft Menzis zaterdag de premie voor de nieuwe zorgverzekering bekendgemaakt. De premie voor de basisverzekering gaat per jaar 1050 euro kosten.
Dat is minder dan de 1100 euro die minister Laagst (Volksgezondheid) de laatste maanden als waarschijnlijke zorgpremie heeft genoemd. Bij Menzis zijn momenteel ruim 2 miljoen mensen verzekerd. De nieuwe basisverzekering, die op 1 januari 2006 ingaat, omvat het huidige ziekenfondspakket.
Het is ook aanzienlijk minder dan het bedrag dat vorig jaar aan premies werd geïncasseerd: 1636 euro per verzekerde. Door hogere premies hebben de zorgverzekeraars de afgelopen jaren hun financiële buffers verstevigd. Ook hebben zij geld apart gezet voor een reclameoffensief.
In het nieuwe stelsel moeten de verzekeraars met elkaar concurreren.
(Bron)
Telefooncel van KPN slikt weer muntgeld

DEN HAAG - Mensen kunnen weer met muntgeld bellen in de openbare telefooncellen van KPN. Het telecombedrijf vervangt momenteel 4400 telefoontoestellen, waarvan de helft ook muntgeld zal accepteren. Een woordvoerder van KPN bevestigde zaterdag een bericht hierover in het Algemeen Dagblad.
De munttelefoons keren terug op plekken waar veel vraag is naar de mogelijkheid om met contant geld te kunnen betalen. De openbare telefooncellen op Schiphol en toeristische trekpleisters zijn daar voorbeelden van, net als die bij asielzoekerscentra. "Het gaat om plaatsen waar veel mensen zijn die geen telefooonkaart kopen." De telefoons accepteren naast muntgeld ook een chipknip en telefoonkaart.
KPN verwijderde de munttelefoons ongeveer tien jaar geleden van openbare locaties omdat die vaak werden gekraakt. De nieuwe telefoons zijn sterker en beter beveiligd, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Tientallen doden door bomaanslagen in New Delhi

NEW DELHI/DEN HAAG - Een reeks bomaanslagen in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft zaterdag meer dan vijftig mensenlevens geëist. De ontploffingen hadden plaats op twee drukbezochte markten en in een bus. Meer dan tachtig mensen raakten volgens de laatste berichten gewond. Veertien van hen zouden in kritieke toestand verkeren, aldus de lokale televisiezender NDTV.
Vooral vrouwen en kinderen zouden door de bommen die vermoedelijk verstopt zaten in een motorfiets of een riksja en in een tas het leven hebben verloren. Ook verscheidene buitenlanders zouden zijn getroffen door de ontploffingen, meldde het Indiase persbureau Press Trust of India. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekend.
De drie ontploffingen deden zich aan het eind van de middag met een tussenpoos van enkele minuten voor. Eerst ontplofte een bom op de markt van Paharganj, in het centrum van de stad. Naar schatting elf mensen kwamen om door klap op de bazaar vlak naast het centraal station.
Korte tijd later ging een explosief af op de markt Sarojini Nagar in het zuiden van de hoofdstad. Naar schatting veertig mensen verloren het leven op de volgepakte markt. Een felle brand brak uit na de explosie. "Er waren twee buitenlanders die in brand stonden en mij smeekten om hulp. Maar ik verkeerde in een shock. Ik kon ze niet helpen", aldus een winkelier. "Mensen renden in paniek rond. Ik gooide sjaals op mensen omdat ze in brand stonden", verklaarde een andere uitbater op dezelfde markt.
In de drukke straten van New Delhi ontstond paniek. Er waren veel mensen op de been om inkopen te doen voor het populaire hindoestaanse Divalifeest (lichtjesfeest), dat dinsdag begint. Op last van de autoriteiten zijn alle markten en bazaars in de hoofdstad onmiddellijk gesloten. De bevolking heeft het advies gekregen binnen te blijven.
Volgens de Indiase premier Singh gaat het onmiskenbaar om terroristische aanslagen. Hij noemde ze "een criminele daad" die zeker niet onbestraft zal blijven. "Geen enkele terrorist kan het winnen van het volk van India", verzekerde de geschokte regeringsleider. Sporen van het explosief RDX zijn aangetroffen op de markten en in de bus.
Buurland Pakistan was er snel bij om de aanslagen scherp te veroordelen. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslagen zit. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Wel heeft de Indiase politie tien verdachten opgepakt in verband met de aanslagen. Vijf mensen zouden zijn gegrepen op het centraal station van de hoofdstad. Vijf anderen konden worden ingerekend op busstations en andere treinstations, meldde de lokale telvisiezender NDTV. Over hun identiteit of achtergronden is nog niets bekendgemaakt.
Radicale islamieten die streven naar een onafhankelijk Kashmir, hebben in het verleden herhaaldelijk aanslagen gepleegd in India. Het land wordt evenwel ook geregeld getroffen door sektarisch geweld tussen hindoes en sikhs waardoor veel mensen omkwamen. Het 14 miljoen inwoners tellende New Delhi wordt hoofdzakelijk bevolkt door Hindoes. Er is ook een omvangrijke minderheid van 1,7 miljoen moslims.
(Bron)
Puber maakt dodenlijst van leraren

HERINGSDORF - Een zestienjarige scholier in het noorden van Duitsland heeft een dodenlijst opgesteld van docenten en medeleerlingen. Hij kruiste de beoogde slachtoffers aan in het jongste jaarboek van zijn school in Heringsdorf. De gymnasiast noteerde ook dat hij 206 kogels nodig had om iedereen te kunnen doden.
De leerling is inmiddels opgenomen in een psychiatrische kliniek, meldde de omroep NDR vrijdag. Volgens de politie wisten vier andere scholieren van de dodenlijst. Enkelen van hen werkten mee aan het selecteren van de namen. Na hun arrestatie verklaarden zij dat zij dachten dat het om een grap ging.
(Bron)
Vuurwerkbom ontregelt verkeer in binnenstad Den Bosch

DEN BOSCH - Een vuurwerkbom op het Wilheminaplein-Heetmanplein heeft zaterdagmiddag voor verkeersoverlast gezorgd in de binnenstad van Den Bosch. De politie sloot het drukke toegangsplein tot Den Bosch af voor alle verkeer nadat een voorbijganger een verdacht, rokend pakketje vond bij een boom.
Een bomverkenner van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) maakte het pakketje onschadelijk. Na onderzoek door de technische recherche bleek het te gaan om een vuurwerkbom, aldus een politiewoordvoerder.
Doordat de drukke verkeersader tussen 15.15 en 17.00 uur afgesloten was voor alle verkeer, ontstonden er in de stad grote verkeersproblemen. De politie heeft nog geen idee wie de vuurwerkbom op het Heetmanplein heeft achtergelaten.
(Bron)

vrijdag, oktober 28, 2005

Vakbond tegen kortere werkweek chauffeurs

UTRECHT - FNV Bondgenoten wil niet dat de werkweek van vrachtwagenchauffeurs abrupt verkort wordt tot maximaal 48 uur per week. Volgens de vakbond zal dat leiden tot "lege schappen in de winkels en een tekort aan voorraden bij bedrijven". FNV Bondgenoten heeft vrijdag ook gezegd dat het inkomen van chauffeurs door de kortere werkweek zal dalen.
De vakbond haalt een studie aan van TNO waarin staat dat vrachtwagenchauffeurs per week gemiddeld 59 uur werken. Door verkorting van de werkweek tot 48 uur zal hun inkomen met 15 procent dalen, stelt de bond. Nederland is verplicht om de 48-urige werkweek in de transportsector in te voeren voor nieuwe Europese regels.
(Bron)
Notoire verkeersovertreders krijgen eerder rijontzegging

In de toekomst krijgen automobilisten, motorrijders en bromfietsers automatisch een rijontzegging opgelegd als ze binnen vijf jaar na een ernstige overtreding opnieuw de fout ingaan. Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met nieuwe voorstellen van ministers Donner (Justitie) en Peijs (Verkeer).
In het huidige systeem kan een rechter ook bij herhaalde zware overtredingen een rijontzegging opleggen, maar is dat niet verplicht. Dat gaat nu veranderen. Tevens raakt een bestuurder zijn rijbewijs definitief kwijt als een rechter een rijontzegging van langer dan een jaar oplegt. In een dergelijk geval moet er opnieuw examen worden gedaan.
Lichte verkeersovertredingen die normaal gesproken met een boete worden afgedaan vallen niet binnen de regeling. De drie zaken waarvoor de regeling gaat gelden zijn: rijden onder invloed, extreem hard rijden en het veroorzaken van een ongeval met ernstige gevolgen. Extreem hard rijden betekent een overschrijding van de toegestane snelheid met 50 kilometer per uur of meer.
(Bron)
Cellencomplex Schiphol illegaal gebouwd

Het cellencomplex op Schiphol, dat afgelopen donderdag deels door brand is verwoest, is gebouwd in strijd met de brandveiligheidseisen voor gevangenissen. De brand heeft aan elf gedetineerden het leven gekost.
Justitie had in 2002 erg veel haast met de bouw van het complex. De gemeente Haarlemmermeer had de bouw stop moeten zetten, want zij had officieel geen toestemming gegeven. Maar de gemeente zwichtte onder grote druk van justitie. Dat staat onder meer in een rapport van het Nederlands Insituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra). Het rapport is opgemaakt na een eerdere brand in het cellencomplex, dat toen nog in aanbouw was.
De gemeente verklaarde gisteren dat het complex inmiddels wel aan alle voorschriften voldoet. Maar daar denkt het Nibra anders over. "Er moet aan één van de voorwaarden niet zijn voldaan, anders kon dit niet gebeuren," concludeert woordvoerder L. Schruijer.
Daarnaast meldt vakbond Abvakabo dat er vrijwel alleen uitzendkrachten in de gevangenis werken, die in enkele dagen zijn opgeleid. "Dat, tezamen met een brandgevaarlijk complex waarvan de celdeuren niet met één druk op de knop zijn te openen, is een gevaarlijke combinatie," aldus de toezichtscommissie.
(Bron)
Gedupeerde stuurt spambedrijf 69.100 mails

Een gedupeerde internetgebruiker uit Rijen was de spam die hij op zijn e-mailadres ontving zo zat, dat hij de verzender besloot te antwoorden met 69.100 mails. Het bedrijf dat de ongewenste mail verstuurde, geeft aan hierdoor dagen te hebben platgelegen.
De 35-jarige A. C. zou een programma hebben geschreven waarmee hij in staat was duizenden mails en honderden faxberichten te versturen. Hoewel C. aangeeft dat het een kwestie van "verdiende loon" was, heeft de Rijenaar volgens officier van justitie D. Jeras hiermee de wet overtreden. Hij spreekt van "het vernielen van een website en een fax, en het storen van het telecommunicatienetwerk".
Tegen de man wordt door justitie een werkstraf van tachtig uur en een betaling van 3250 euro als voorschot op een totale schade van 16.000 euro geëist. C.'s raadsvrouw M. Marcus-Daniëls ziet in de handelwijze van de Rijenaar echter geen strafbaar feit. "Hij heeft de verzenders eerst netjes gevraagd de ongevraagde digitale post te beëindigen. C. heeft beslist niet lukraak wat gedaan, maar hij wist niet dat hij met zijn programmaatje zoveel mails kon versturen. Dat is nooit zijn bedoeling geweest."
C. zegt inmiddels een spamfilter te hebben, maar geeft aan dat deze hem de last van spam niet geheel ontneemt. Het filter blokkeert volgens de man tevens een deel van zijn gewenste e-mail.
(Bron)
Vermiste kat teruggevonden in ander werelddeel

Nadat de Amerikaanse kat Emily weer eens was weggelopen, namen haar baasjes een kijkje op de locatie waar zij de vorige keer ook was gevonden: het plaatselijke asiel. Eerder deze week kwamen zij echter tot de conclusie dat hun kat naar Frankrijk was meegevaren.
De kat bleek bij een papierverwerkingsbedrijf in de buurt rondgesnuffeld te hebben. Zij was daar in een vrachtcontainer terecht gekomen die op een schip via de Atlantische Oceaan naar Frankrijk werd vervoerd. Daar aangekomen werd de container per vrachtwagen naar Nancy gebracht, een stad in het Noord-Oosten van Frankrijk, bij de grens met Duitsland.
Werknemers vonden de kat en belden het nummer van de dierenarts in Amerika, dat op een label aan de halsband vermeld stond, John Palarski. "Waarschijnlijk had de kat de beschikking over voedsel en water", aldus de dierenarts. "Ik betwijfel dat ze drie weken zonder heeft gezeten. Waarschijnlijk waren er veel muizen aan boord. Zelfs al was het een vrachtruim, er moest ergens iets te drinken geweest zijn, dat kan niet anders."
Palarski faxte de vaccinatiegegevens van de kat naar de Franse autoriteiten om haar uit quarantaine te krijgen, maar het gezin vraagt zich af hoe ze hun huisdier terug zullen krijgen. Volgens de dierenarts moet Emily een gezondheidscertificaat uit Frankrijk hebben om terug naar huis te kunnen. En eenmaal in de Verenigde Staten aangekomen zal ze ook daar weer een periode in quarantaine moeten. De baasjes kunnen niets anders verzinnen dan vliegtickets te kopen naar Frankrijk om hun kat terug te krijgen.
(Bron)
Jacht met lokeenden vanaf maandag verboden

DEN HAAG - Minister Veerman heeft de jacht met lokeenden en eendenkooien met ingang van maandag verboden. De maatregel geldt alleen in die gebieden waar trekvogels langskomen, zo heeft het ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt.
Daarnaast mogen pluimveehouders in die gebieden hun dieren alleen nog kraanwater geven. Oppervlaktewater kan mogelijk besmet zijn door wilde vogels.
Aanleiding voor de maatregelen is de dreiging van vogelgriep in Nederland. Vanaf maandag moeten ook vergunningen worden aangevraagd voor het houden van vogeltentoonstellingen, keuringen en wedvluchten. Tentoonstellingen, shows, en wedstrijdvluchten met sier- en loopvogels of postduiven zijn vanaf maandag in beginsel verboden. De organisatoren kunnen een ontheffing aanvragen bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Dit moet ten minste acht dagen vantevoren gebeuren.
De maatregelen zijn de Nederlandse uitwerking van besluiten die eerder deze week door de veterinaire experts van de Europese Unie in Brussel zijn genomen.
(Bron)
Stafchef Amerikaanse vice-president vervolgd

WASHINGTON - De stafchef van de Amerikaanse vice-president Cheney, Lewis Libby, is aangeklaagd voor belemmering van de rechtsgang, meineed en het afleggen van een valse verklaring. Libby diende vrijdag meteen na de bekendmaking van de aanklacht door een rechtbank in Washington zijn ontslag in.
Het is de eerste ontknoping in een al twee jaar durend justitieel onderzoek naar het bewust lekken van de naam van een geheim agente. Waarnemers spreken over een nieuwe tegenslag voor president Bush.
Libby wordt vervolgd voor zijn rol in het schandaal rond de Amerikaanse geheime dienst CIA. De identiteit van CIA-agente Valerie Plame werd in 2003 gelekt naar de pers. Het onthullen van de naam van een geheim agent is in de Verenigde Staten een misdrijf.
De belangrijkste adviseur van Cheney wordt ervan verdacht te hebben gelogen tegen de jury die de zaak onderzoekt. Volgens de aanklager kan Libby (55), als hij schuldig wordt bevonden, dertig jaar gevangenisstraf en een boete van 1,25 miljoen dollar krijgen.
Volgens de rechtbank zijn vooralsnog geen andere regeringsfunctionarissen in staat van beschuldiging gesteld. Dat betekent dat een topadviseur van president Bush die ook in verband is gebracht met de zaak, Karl Rove, voorlopig vrijuit gaat.
Rove zelf had eerder vrijdag tegen de nieuwszender CNN gezegd dat hij nog wel onderdeel uitmaakt van het onderzoek. Speciaal aanklager Fitzgerald concentreerde zich op de vraag of Libby en Rove tijdens ondervragingen meineed hebben gepleegd.
De twee topadviseurs golden in de Amerikaanse media al een tijdje als degenen die de naam van Plame onthulden. De Witte Huis-medewerkers zouden haar bewust hebben genoemd. Ze wilden waarschijnlijk Plames man, de ex-ambassadeur Joseph Wilson, een hak te zetten.
De oud-diplomaat bestreed beweringen van de regering-Bush dat de Iraakse dictator Saddam Hussein uranium had proberen te kopen in Afrika. Libby speelde achter de schermen een belangrijke rol bij de beslissing van Washington om Irak binnen te vallen.
De CIA-affaire is munitie in de handen van de Democraten. Die houden de Republikein Bush schimpend voor dat hij bij zijn aantreden als president een morele revolutie in het Witte Huis had beloofd.
De Amerikaanse president maakt sowieso al beroerde weken door. Behalve kritiek op de manier waarop Bush reageerde op de Katrina-ramp in New Orleans was er deze week het nieuws van het 2000e Amerikaanse slachtoffer in Irak. Bovendien moest Bush' kandidaat voor het Hooggerechtshof, Harriet Miers, haar kandidatuur terugtrekken.
Het waren in dit geval juist de conservatieve christenen, doorgaans de trouwste bondgenoten van de Republikeinse president, die geen vertrouwen in de advocate hadden.
(Bron)
Verdachte tas leidt tot ontruiming trein

AMSTERDAM - Een Beneluxtrein heeft vrijdag tussen Amsterdam Lelylaan en Schiphol anderhalf uur stilgestaan omdat een reiziger zijn tas in de trein had gegooid maar zelf niet was ingestapt. Het rijtuig, waarin de tas lag, moest worden ontruimd. Dat liet ProRail weten.
Door het incident werden zes intercity's via Haarlem omgeleid. De eigenaar van de tas bleek in de Thalys te zitten. Op Schiphol werd deze stilgezet. De Koninklijke Marechaussee haalde de man uit de trein en doorzocht de rest van zijn bagage.
"De reiziger bleek zich vergist te hebben en had per abuis zijn tas in de verkeerde trein geworpen", legde een woordvoerder uit. De Thalys liep door het incident een uur vertraging op.
(Bron)
Albert Heijn zet 'najaarsoffensief' in

ZAANDAM - Albert Heijn zet maandag de volgende ronde in van de prijzenslag die het supermarktbedrijf twee jaar geleden begon om verloren marktaandeel terug te winnen. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.
Het 'najaarsoffensief' van Albert Heijn voorziet in blijvende prijsverlaging van duizend artikelen, voornamelijk A-merken. Sinds oktober 2003 heeft Albert Heijn (zevenhonderd winkels) meer dan 7000 artikelen in prijs verlaagd.
Concurrent Laurus (Super de Boer, Edah en Konmar) beraadt zich op een antwoord, maar niet van harte. "Wij zullen waar nodig passende maatregelen nemen. Daar komen we niet onderuit", zei een woordvoerder van het supermarktconcern in een reactie. Topman Harry Bruijniks van Laurus pleitte onlangs tijdens een hoorzitting van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken voor een wettelijk verbod op het verkopen van artikelen onder de kostprijs.
"Albert Heijn laat zich zo langzamerhand niets meer gelegen liggen aan het zelfstandige ondernemerschap in de supermarktbranche", aldus de Laurus-woordvoerder. Bij Laurus (zevenhonderd winkels), dat onlangs een omzetverlies van 8,7 procent over de eerste negen maanden van dit jaar meldde, zijn 250 zelfstandige ondernemers aangesloten. "Die worden het hardst geraakt. Er moet een keer een einde aan komen." De prijzenoorlog heeft volgens hem inmiddels 34.000 banen gekost in de supermarktbranche.
Albert Heijn is echter voorlopig niet van plan het wapen van de prijsverlaging neer te leggen. "We zijn twee jaar geleden begonnen ons terug te vechten van de bovenkant van de markt naar het midden. Bij het vasthouden van die middenpositie blijft de prijs een belangrijke rol spelen naast kwaliteit en service", aldus directievoorzitter Dick Boer.
De omzet van de supermarktketen steeg in het derde kwartaal met 3,5 procent tot 1,457 miljard euro, zo bleek donderdag uit cijfers van moederconcern Ahold. Wekelijks bezochten 200.000 nieuwe klanten de winkels en dat leverde gemiddeld 500.000 extra transacties per week op ten opzichte van een jaar geleden.
Volgens Albert Heijn-topman Boer hadden de winkels ruim 10 procent meer gezinnen met kinderen binnen dan vorig jaar. Dat toont volgens hem aan dat Albert Heijn het imago van duurdere supermarkt voor de een- en tweeverdieners van zich heeft afgeschud. De supermarktketen dreigde twee jaar geleden het onderspit te delven in de concurrentiestrijd met prijsvechters als Aldi en Dirk van den Broek. Vooral gezinnen met kinderen stapten over.
"Het laat zien dat ook de prijs voor deze groep consumenten steeds meer reden is bij ons boodschappen te doen. Dat is ook van groot belang voor de toekomst, wanneer die kinderen opgroeien en zelf boodschappen gaan doen", aldus Boer.
De directievoorzitter benadrukte dat Albert Heijn altijd zal kiezen voor de combinatie van A-merken en huismerken. Hij ontkende opnieuw dat het bedrijf van plan is om winkels te openen waar vrijwel uitsluitende huismerken te koop zijn.
(Bron)
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Politie Amsterdam op cursus 'goed' gedrag

Uit onderzoek van Bureau Intern Onderzoek (BIO) van het Amsterdamse politiekorps blijkt dat agenten graag hun macht misbruiken om zaken te controleren waar hun functie hun toegang toe biedt. Elk jaar worden tientallen agenten in Amsterdam ontslagen omdat ze drugs gebruiken, spullen in dienstverband ontvreemden of hun vrouw slaan.
Daarom worden alle agenten uit de hoofdstad verplicht een integriteitcursus te volgen, waar ze de normen en waarden van het politievak leren. 1500 dienders hebben deze verplichte cursus al doorgelopen, de overige agenten worden de komende maanden nog bijgeschoold.
(Bron)
Urk wil verbod hardcore feest

Een meerderheid van de gemeenteraad van Urk heeft waarnemend burgemeester Johan de Groot (CDA) opgedragen om een hardcore party te verbieden. De Groot heeft toegezegd "alles in het werk stellen" om het hardcore feest, dat vanavond moet plaatsvinden in uitgaanscentrum Havana Club, te voorkomen.
De Urkse SGP-fractievoorzitter Louw van der Zwan liet weten dat "we er alles aan moeten doen om dit te verbieden." Samen met de ChristenUnie (CU) en de Unie Gemeentebelangen (UG) diende de SGP een motie in om de hardcore party te voorkomen. Daarin wordt het college opgeroepen binnen zijn bevoegdheid alles in het werk te stellen om het feest in de Havana Club niet te laten doorgaan. Als uiterste middel zou het intrekken van de horecavergunning gebruikt moeten worden.
De horeca-ondernemer die de 'Psycho Party' vanavond organiseert - met een optreden van dj Buzz Fuzz - heeft de afgelopen weken flyers verspreid waarop een omschrijving van het effect van hardcore muziek gegeven wordt. CU-Raadslid F. Brouwer zegt hevig geschrokken te zijn van de flyer: "Onvoorstelbaar dat er onverbloemd geschreven wordt dat hardcore brengt tot vloeken en satanisme. Dit staat haaks op de identiteit van onze gemeenschap."
Het CDA stemde tijdens de motie overigens verdeeld. Eén lid stemde voor en vier tegen. Dit omdat zij geen wettelijke mogelijkheden zien om een dergelijk feest te verbieden. Waarnemend burgemeester De Groot zegde toe al het mogelijke te zullen doen binnen zijn wettelijke bevoegdheden. SGP'er Van der Zwan wil hoe dan ook dat het feest voorkomen wordt: "Dit feest is in strijd met Gods Woord."
(Bron)

Laten we het nog eens over fundamentalisten hebben...
Rechtbank legt celstraffen op aan nepescortservice

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag zes mensen die een nepescortbureau runden, veroordeeld tot celstraffen oplopend tot vier jaar. De mannen en vrouwen plaatsten advertenties in de krant om klanten te werven. Zodra iemand daarop reageerde, stuurden ze geen meisje, maar een groep overvallers. Van hun slachtoffers maakten ze geld, bankpasjes en pincodes buit.
De groep is volgens de rechtbank een criminele organisatie, die stelselmatig oudere alleenstaande mannen overviel in de woning van de slachtoffers. Geweld werd door de overvallers niet geschuwd, stelde de rechtbank. Sinds oktober 2003 kreeg de politie in het gehele land meer dan 25 aangiften van personen die waren beroofd, nadat ze via het escortbureau een dame hadden besteld.
De 34-jarige B.J. kreeg de hoogste straf; vier jaar cel. Hij was volgens de rechtbank een belangrijke deelnemer aan de berovingen en had al een strafblad met daarop meerdere geweldsdelicten. Ook de voorwaardelijke straf die hem in eerdere strafzaak werd opgelegd, moet hij uitzitten waardoor hij in totaal vijf jaar de cel ingaat.
De rechtbank houdt de 27-jarige M. van G. verantwoordelijk voor het plaatsen van de advertenties in de kranten. Voor zijn aandeel kreeg hij 36 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, opgelegd. De rechtbank noemde hem "de spin in het web".
De 43-jarige T.Y., die de groep heen en weer reed naar hun berovingen, kreeg twee jaar opgelegd. Twee vrouwen kregen beiden achttien maanden celstraf. De 20-jarige S.H., mag daar zes maanden voorwaardelijke straf vanaf trekken. De Tsjechische L.G. mag dat niet, omdat zij na het uitzitten van haar straf zal worden uitgezet. H. nam de telefoontjes van de klanten aan en maakte afspraken, G. ging mee als 'toonmeisje', zodat klanten dachten dat zij waar voor hun geld zouden krijgen.
De 25-jarige D. van R. werd vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, maar moet wel 381 dagen zitten voor de gewelddadige overvallen en de oplichtingen waarbij hij betrokken was. Alle oplichters moeten een deel van hun buit terugbetalen aan de staatskas.
(Bron)
Onrust over vertraging hogesnelheidslijn

DEN HAAG - GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Peijs (Verkeer) over de aanhoudende problemen rond de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Minister Peijs zou al sinds eind 2003 weet hebben dat de eerste treinen tussen Amsterdam en Parijs nooit op tijd zouden gaan rijden, maar de Tweede Kamer dat nooit hebben laten weten.
Volgens de minister heeft zij de Kamer hierover wèl geïnformeerd, maar niet over een exacte datum waarop de treinen alsnog zouden gaan rijden. De vertraging stond niet vast. De HSL-exploitant had haar immers gevraagd om te bemiddelen met de Franse spoorwegen, die problemen hebben met de inbouw van een nieuw beveiligingsysteem.
Deze zomer bleek pas dat de dreigende vertraging niet geheel ongedaan kan worden gemaakt. "We wisten wel van de problemen, maar niet dat ze zo ernstig waren. Ze had ons hierover ook in vertrouwen kunnen inlichten", stelde vrijdag PvdA-fractiespecialiste Dijksma.
(Bron)
Voor het eerst in jaren weer eens een Hema binnengelopen. Ik vind het op zich een leuke, sympatieke winkel, maar ik was binnen een minuut weer weg - die worstenwalm was ik compleet vergeten. Brrrr...
Image hosted by Photobucket.com
Vakbond gaat raffinaderijen Shell platleggen

DEN HAAG - Shell Nederland gaat niet in op het ultimatum dat de vakbonden hebben gesteld in het conflict over de pensioenregeling. Dat heeft de directie van het olieconcern vrijdag laten weten. Voor FNV Bondgenoten is dit genoeg reden om vanaf maandagavond de productie in Pernis en Moerdijk af te bouwen tot nul.
"Ze hebben een staking aan hun broek. Vanaf maandag 18.00 uur gaan we de productie afbouwen. Dat betekent na een week een minimale productie", zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. De organisatie wil met de CNV Bedrijvenbond ook een staking organiseren bij de Shell-dochter NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij).
De bonden kondigden eerder deze week aan acties te gaan voeren wanneer de directie van Shell het gewraakte voorstel voor een nieuwe pensioenregeling voor de ongeveer 9000 Shell-werknemers en de 1800 werknemers van de NAM in Nederland niet voor maandag zou intrekken.
Shell wil zijn werknemers voor het eerst in jaren pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe nam de werkgever dat volledig voor zijn rekening. Ook wil het bedrijf zijn werknemers later met pensioen laten gaan. Volgens de vakbonden gaat het om bezuinigingsmaatregelen, waar ze gezien de gezonde financiële situatie bij het Shell-pensioenfonds geen enkele reden voor zien.
Shell ontkent dat er sprake is van een bezuinigingsmaatregel. Volgens het bedrijf gaat het om "toekomstige kostenbeheersing". Ingaan op de eisen van de vakbonden, betekent voor Shell Nederland dat de jaarlijkse loonkosten met 9 procent stijgen, aldus de directie.
Nu de bonden willen gaan staken, wil Shell "tijdig" en "precies" weten waar de acties worden gehouden. Dat is volgens de directie nodig voor de veiligheid en de bescherming. De concernleiding wijst in dat verband op het specifieke karakter van zijn raffinaderijen (Pernis) en chemische installaties (Moerdijk). Volgens een woordvoerder van de CNV Bedrijvenbond zullen de bonden "de veiligheidseisen in acht nemen".
(Bron)
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Drie kraaien bij tegenlicht:

Image hosted by Photobucket.com
Nog meer groepsverkrachtingen in R'dam

Naast de groepsverkrachting in Rotterdam die deze week bekend werd, over een 13-jarige meisje dat seksueel was misbruikt door acht leeftijdsgenootjes, blijken zich in de havenstad onlangs nog twee van dergelijke zaken te hebben afgespeeld, zo schrijft De Telegraaf vandaag. De verkrachtingen werden gepleegd door vermoedelijk Antilliaanse jeugdbendes.
Zo werden twee weken geleden twee piepjonge slachtoffertjes in het Zuiderpark op Rotterdam-Zuid door een grote groep jongens verkracht. De meisjes hebben inmiddels aangifte gedaan, maar het Rotterdamse korps weigert nadere toelichting. Ook twee weken terug zou een aantal jongens zich op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam-Delfshaven aan een 13-jarig meisje hebben vergrepen. De politie kon daar gisteren geen mededelingen over doen, maar bronnen hebben aan De Telegraaf het bestaan van die verkrachting bevestigd.
Het seksueel misbruik van het 13-jarig Antilliaans meisje dat woensdag aan het licht kwam, blijkt te zijn gepleegd door acht jonge Antillianen in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Opvallend is dat twee van de acht daders al door de deelgemeente Charlois als risicojongeren waren bestempeld. De ouders van de twee jongens hadden zelfs al gedwongen een gezinscoach toegewezen gekregen.
Marianne Jonker van de Rutgers Nisso Groep (Kenniscentrum seksualiteit) laat in een reactie weten dat groepsverkrachtingen een trend aan het worden zijn: "En de daders worden steeds jonger. Het gaat veelal om jongens van 14 jaar. Maar er zijn ook steeds vaker uitschieters naar 12-jarigen. De jongens zien het niet als een verkrachting."
(Bron)
'Tweederangs bewaarders' bij Schipholcellen

Het cellencomplex in Schiphol dat in de nacht van woensdag op donderdag werd getroffen door een inferno van vuur, werd bewaakt door tweederangs gevangenisbewaarders. Dat meldt De Telegraaf vandaag op basis van bronnen binnen het gevangeniswezen en vakbond Abvakabo. De bewaking in het cellencomplex is uit handen gegeven aan bewakingsbedrijf Securicor. Die had tijdens de brand drie cipiers in dienst.
Justitie zelf noemt de bewakers van Securicor uiteraard geen tweederangs, maar 'detentie-toezichthouder'. Volgens Securicor hebben hun bewakers een degelijke justitieopleiding gekregen en doen ze feitelijk hetzelfde werk als goed getrainde penitentiaire inrichting medewerkers, de echte gevangenisbewaarders. Formeel vallen ze onder de 'Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen'. Dat is een tak van justitie die is ontstaan toen justitie kampte met een tekort aan cellen en bewaarders; dat tekort werd veroorzaakt door een vloedgolf aan bolletjesslikkers en de vele afgewezen asielzoekers die het land moeten worden uitgezet.
Vakbond Abvakabo stelt dat de Securicor-cipiers slechts een korte cursus hebben gehad voor ze aan het werk gingen. Of er daadwerkelijk maar drie Securicor-medewerkers aan het werk waren tijdens de brand blijft onduidelijk. Securicor-woordvoerder Jeroen van der Poel weigert te zeggen hoeveel medewerkers aanwezig waren tijdens de nacht van de vuurzee.
(Bron)
Image hosted by Photobucket.com
Aanvullend onderzoek naar asielgegevens Congo

Vandaag maakte minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken bekend dat zij op basis van informatie van de IND niet kan uitsluiten dat vandaag de dag de asielachtergrond van uitgeprocedeerde Congolezen wordt doorgegeven aan de Congolese autoriteiten. Dit maakte het programma Netwerk bekend.
Het is volgens internationale regelgeving landen verboden om aan de landen waar zij asielzoekers naar uitzetten, te vertellen dat het om asielzoekers gaat. Sommige landen, waaronder Congo en Azerbeidjan, zien vluchten als een belediging van het land. Bij terugkomst in Congo lopen uitgezette asielzoekers het risico te worden ondervraagd door geheime diensten of zelfs te worden gemarteld. Dit zegt directeur Nazarski van VluchtelingenWerk Nederland.
Na een eerdere uitzending van Netwerk stelde Verdonkeremanen al de commissie Havermans in, die moet uitzoeken of vroeger deze praktijken plaatsvonden. Tot vandaag heeft minister Verdonkeremanen altijd in antwoord op vragen van leden van de Tweede Kamer ontkend dat de IND vandaag de dag de asielachtergrond van asielzoekers doorgaf aan de landen van herkomst. Nazarski verbaasd door "de draai" van Verdonkeremanen.
Nederland geeft informatie over de asielachtergrond overigens door aan sommige landen, omdat alleen dan de betreffende landen een Laissez-passer, een plaatsvervangend reisdocument dat nodig is voor het uitzetten van de asielzoekers, verstrekken aan de illegalen die Nederland wil uitzetten.
(Bron)

Het wordt tijd dat dit kabinet ergens asiel gaat zoeken. En Miss V. moet haar kop eens houden over dingen waar ze geen verstand van heeft.
IT-fiasco kost overheid miljoenen

De invoering van een nieuwe organisatie en een nieuw computersysteem voor de salarisadministratie van overheids-ambtenaren is grandioos mislukt. Met P-direkt zouden duizend van de vijftienhonderd ambtenaren op personeelsafdelingen van de ministeries overbodig worden, maar na ruim twee jaar werk aan het systeem en de inrichting ervan blijkt het simpelweg niet te voldoen.
P-direkt had moeten zorgen voor meer efficiëntie en minder bureaucratie. De overheid dacht met het systeem veertig miljoen euro per jaar te besparen. Het afblazen zorgt echter voor een miljoenenstrop. Hoe groot de schade precies zal worden is nog onbekend, dat is mede afhankelijk van onderhandelingen met IBM over de voorwaarden voor beëindiging. IBM kreeg in september 2004 de opdracht P-direkt te ontwerpen.
Kamerlid Zsolt Szabo (VVD) reageert teleurgesteld. "Het doel was minder bureaucratie, minder regels; dus kostenbesparing. Het ziet ernaar uit dat dat met dit traject aan het vertragen is", meent de liberaal. Samen met zijn CDA-collega Eddy van Hijum wil hij de verantwoordelijk minister Alexander Pechtold om opheldering vragen.
(Bron)
Image hosted by Photobucket.com
Via een vriendin:

1 - Ga naar Google
2 - Type het woord "Failure" in
3 - Klik niet op "Google Zoeken," maar op "Ik doe een gok"
4 - Lach
5 - Doorsturen voordat de mensen van Google dit mankementje fixen
Berkjes in de wal:

Image hosted by Photobucket.com
De populieren gaan niet gelijk op in de stadia van ontbladering:

Image hosted by Photobucket.com
De krent op de voorgrond is inmiddels volledig kaal:

Image hosted by Photobucket.com
Bezoek op de buitenmuur:

Image hosted by Photobucket.com
Het zou in Zeeland bewolkt zijn - dan ligt Utrecht in Zeeland, want dit is het enige stukje blauw dat ik vinden kon:

Image hosted by Photobucket.com
Aanhoudingen bij wietplantage in Westland

HONSELERSDIJK - De politie heeft vrijdag twee Hagenaars van 28 en 36 jaar aangehouden bij een wietplantage in Honselersdijk, een dorp in het kassengebied Westland. Agenten troffen volgens een woordvoerder in een kas aan de Middelbroekweg 200.000 stekken en tienduizenden moederplanten aan.
De politie kwam in actie nadat ze getipt was over de hennepkwekerij. Waarschijnlijk zijn politiemensen de rest van de dag druk met ruimen van de inhoud van de kas. Alles wordt vernietigd, aldus de zegsman.
(Bron)
'Extremisten hebben luchtdoelraketten'

PARIJS - Enkele Frans-Algerijnse terroristen houden zich schuil en hebben twee luchtdoelraketten verstopt. Ze zouden die willen gebruiken om te zijner tijd op verkeersvliegtuigen ergens in Europa te schieten. Dit berichtte vrijdag het Franse dagblad Le Figaro op basis van onderzoek geleid door de speciale onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière. Hij richt zich op met name op terroristen zoals een netwerk dat "de Tsjetsjeense connectie" is genoemd.
De meeste leden van deze bende zijn door de Franse politie en inlichtingendienst in de jaren 2002 - 2004 opgerold. De Tsjetsjeense connectie had plannen om met alle beschikbare middelen waaronder chemicaliën zo veel mogelijk ellende te veroorzaken bij aanslagen in Frankrijk. Enkele bendeleden wisten aan arrestatie te ontkomen en zijn waarschijnlijk in de Kaukasus neergestreken.
Twee Russische raketwerpers die ze in 2002 van de Tsjetsjeense maffia kochten, zouden ergens in Frankrijk worden bewaard voor een voor de extremisten opportuun moment van inzet. Het gaat om twee draagbare raketwerpers van het type SAM-18 Igla (speld). Het vervaarlijke gevaarte van bijna anderhalve meter lang is eenvoudig te verkrijgen in de voormalige sovjetrepublieken. De Tsjetsjeense connectie deed dat in 2002 en zou twee SAM-18's ergens in Frankrijk hebben verstopt.
Een belangrijke bron van informatie voor de Franse onderzoekers is een in Jordanië gearresteerde extremist, Adnan Mohammed Sadiq, alias Abu Atiya. Franse rechercheurs hebben hem recent in Amman verhoord. Sadiq is een kompaan van de in Irak berucht geworden Jordaanse terrorist al-Zarqawi. Die zou Sadiq na de val van het regime van de Taliban in Afghanistan naar de Kaukasus hebben gestuurd om daar de bezigheden van de uit Afghanistan verdreven extremisten voort te zetten.
Sadiq heeft zo tal van strijders opgeleid en hen vervolgens naar hun land van herkomst teruggestuurd of ze voorlopig in Azerbeidzjan of Turkije 'geparkeerd'. Sadiq heeft toen ook enige tijd een groep Algerijnen en/of Fransen over de vloer gehad. Deze extremisten wilden met wat voor middelen dan ook aanslagen in Frankrijk plegen. Zo zouden ze de twee SAM-18's hebben aangeschaft en via Georgië en Turkije naar Frankrijk hebben getransporteerd. Maar ook gif zoals cyaankali bestemd voor aanslagen werd toen met succes naar Frankrijk verscheept.
Bij het oprollen van het grootste deel van de bende heeft de Franse politie wel chemicaliën gevonden maar de raketwerpers zijn spoorloos net als enkele leden van de groep. Die hebben mogelijk de Kaukasus als schuilplaats gekozen.
Le Figaro heeft vrijdag met kaartjes aangegeven van waar precies rond de Parijse luchthavens Roissy-Charles de Gaulle en Orly een vliegtuig met een SAM-18 kan worden geraakt. Zelfs op ruim drie kilometer afstand lijkt een voltreffer geen probleem. De SAM-18 moet overigens ook buiten de Kaukasus makkelijk te krijgen zijn. In Irak alleen al verdwenen er in 2003 en 2004 circa 4000. Naar schatting dertien terroristische groeperingen hebben de SAM-18 in hun arsenaal.
(Bron)

En al die wapens beginnen hun 'leven' als officieel, toegestaan wapen.
Cuba accepteert voor het eerst Amerikaanse hulp

WASHINGTON - Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de regering van het communistische Cuba hulp geaccepteerd van de Verenigde Staten. Dat meldde donderdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Havanna stemde in met een Amerikaans aanbod om een team te sturen dat moet uitzoeken waaraan behoefte is nadat orkaan Wilma grote delen van de Cubaanse kust had overstroomd.
Volgens zegsman Sean McCormack reizen binnenkort drie deskundigen van het federale bureau dat hulp verleent bij rampen in het buitenland naar Cuba. Hulp zal daarna worden gegeven door onafhankelijke non-gouvernementele organisaties, zei hij.
De VS en Cuba onderhouden al meer dan vier decennia geen diplomatieke relaties. De woordvoerder heeft geen idee waarom Cuba zijn beleid heeft gewijzigd.
(Bron)

Amerika wenste geen hulp te ontvangen van Cuba na Katrina.
Dittrich: CDA dom en naïef

DEN HAAG - D66-leider Dittrich vindt dat het CDA zich "dom en naïef" opstelt wanneer het denkt dat terroristen tegen te houden zijn met een verbod op het verheerlijken van terreurdaden.
Hij begrijpt helemaal niets van de kritiek van CDA-fractieleider Verhagen die D66 eerder in stevige bewoordingen duidelijk maakte dat de volledige terreuraanpak van het kabinet gesteund moest worden. "De kritiek deugt van geen kanten. Wij zijn voor een stevige aanpak van terrorisme, maar wel met slimme maatregelen", zei Dittrich donderdag desgevraagd.
De bewering van het CDA dat D66 de kabinetsmaatregelen te veel een inbreuk op de privacy zou vinden, slaat volgens Dittrich nergens op.
Volgens Dittrich is er sprake terreurdreiging waarbij mensen bereid lijken hun leven te geven. "De stelling van D66 is: met een verbod op het verheerlijken van terreurdaden breng je de veiligheid echt niet dichterbij." Wie dat wel denkt, draait volgens Dittrich de burger "een rad voor ogen".
De coalitiegenoten CDA en D66 bakkeleien al de hele week over de terreuraanpak. CDA-fractievoorzitter Verhagen begon maandag met een aanval op D66-minister Pechtold die had gesproken over het 'doemdenken' van premier Balkenende. Verhagen hekelde toen meteen ook het standpunt van Dittrich het verbod op verheerlijken van terreur niet te ondersteunen.
D66 presenteert vrijdag een discussienota over terreurbestrijding.
(Bron)

Valt dit nou onder 'we zijn te klein geworden, we moeten ons profileren' of is het ruziezoeken?
F-16's onderscheppen Cessna

DEN HAAG - Twee F-16 jachtvliegtuigen van de luchtmachtbasis Leeuwarden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een Cessna-vliegtuig onderschept dat zonder radiocontact te maken het Nederlands luchtruim was binnengevlogen. Nadat de F-16's boven Franeker de Cessna hadden bereikt, werd de communicatie hersteld.
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan continu F-16's paraat. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16's binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.
Tot nog toe zijn in 2005 elf keer F-16's opgestegen om een onbekend vliegtuig te onderscheppen. In vijf gevallen werd al voor het toestel was ingehaald het radiocontact hersteld, in zes gevallen moest echt visueel contact met de piloot worden gemaakt. Dat laatste gebeurde in het hele jaar 2004 tien keer. Het onderscheppen van onbekende vliegtuigen is een standaardprocedure binnen de NAVO.
(Bron)
Dierenbescherming: pas op voor huisdieren van internet

DEN HAAG - De Dierenbescherming waarschuwt mensen die via internet een huisdier willen kopen. Door gebrek aan controle kunnen malafide dierenhandelaren vrijwel ongestoord hun gang gaan. Bovendien kunnen kopers er nauwelijks van tevoren achter te komen of ze te maken hebben met betrouwbare verkopers. Dat zei een woordvoerder van de Dierenbescherming vrijdag.
Het laatste jaar wordt de Dierenbescherming in toenemende mate geconfronteerd met verhalen van mensen die via een verkoopsite een jong katje hebben gekocht waarmee later iets mis blijkt te zijn. De kittens blijken bijvoorbeeld jonger dan zeven of acht weken waardoor ze zwak zijn en soms doodgaan.
(Bron)

Nou ja, je moet wat nu alle asiels leeg zijn. Waar haal je anders een dier vandaan?
Veel geld gevonden in auto na wilde achtervolging

ROELOFARENDSVEEN - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag na een wilde achtervolging op de A4 bij Roelofarendsveen een auto klemgereden. In de wagen werd een grote hoeveelheid geld aangetroffen, aldus het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Op de A4 richting Amsterdam stond rond half acht een file van 20 kilometer omdat de politie nog onderzoek doet.
De achtervolging begon bij de grensovergang Hazeldonk aan de A16. Tijdens de achtervolging werden snelheden tot 240 kilometer per uur bereikt. De politie loste drie schoten. Niemand raakte gewond.
De bestuurder van de auto is aangehouden. Hij leek rond kwart voor vier bij Hazeldonk te stoppen voor een controle van de marechaussee, maar reed toch door. Daarop zetten de marechaussee en later de politie de achtervolging in. Bij de Moerdijkbrug probeerde een tweede auto de achtervolgende politieauto van de weg te rijden. Een andere politiewagen wist dat te voorkomen en de tweede auto te stoppen.
Toen de bestuurder van de auto met het geld erin op de A4 bij Roelofarendsveen dreigde te ontkomen, heeft de politie zijn wagen geramd. Dat gebeurde ongeveer om kwart over vier.
De identiteit van de twee bestuurders is nog niet bekend, maar volgens een woordvoerster van het KLPD zaten er Franse kentekenplaten op hun auto's. De verdachten zitten vast in Rotterdam. Hoeveel geld de politie precies heeft gevonden, is nog niet bekend.
(Bron)

donderdag, oktober 27, 2005

Taakstraf voor fanatieke kinderpornoverzamelaar

GRONINGEN - Een fanatieke verzamelaar van kinderporno uit Groningen heeft van de rechtbank in die plaats donderdag een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen. De man had 345.149 erotische plaatjes en 3896 verboden films in zijn bezit. Dat is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een van de grootste collecties die ooit bij een particulier in Nederland werd aangetroffen.
Het OM had twintig maanden celstraf geëist, maar de rechtbank oordeelde een lagere straf voldoende, omdat de 51-jarige verdachte zich niet bezig had gehouden met verspreiding van en handel in kinderporno. Bovendien had hij zich direct na zijn aanhouding onder behandeling laten stellen.
Justitie kwam de man op het spoor in een groot onderzoek naar kinderporno in de Verenigde Staten, waarbij de creditcardgegevens van de Groninger opdoken. Het OM gaat in hoger beroep.
(Bron)
Verpleegkundigen sollen met couveusekindjes

WARSCHAU - Twee Poolse verpleegkundigen hebben met couveusekinderen gesold. De levensgevaarlijke spelletjes met te vroeg geboren baby's leidden tot een golf van verontwaardiging. Poolse media spraken donderdag over de Monsters van de Kraamkliniek.
De twee collega's fotografeerden elkaar tijdens de nachtdienst terwijl ze baby's als poppetjes hoog boven hun hoofden hielden. Ook stopte een verpleegkundige een couveusekindje in een zak van haar jas. De affaire kwam aan het licht doordat een medewerkster van een ontwikkelcentrale alarm sloeg toen ze de foto's van het wangedrag zag.
De directie van het betrokken ziekenhuis in Katowice schorste het duo. Het medisch centrum gold als een van de beste kinderziekenhuizen van Polen. Justitie wil de twee verpleegkundigen vervolgen. Het ziekenhuis laat uitzoeken of het overlijden van een couveusekindje te wijten is aan het gedrag van het tweetal.
(Bron)
'Scholieren moeten natuurles krijgen'

Scholieren zijn te weinig in de natuur te vinden. Daarom moet de Nederlandse jeugd natuuronderwijs krijgen, vinden kamerleden Kruijsen (PvdA) en Snijder (VVD). "Kinderen en jongeren liggen niet meer met hun neus in het gras, rollen niet in de herfstbladeren, bouwen geen boomhutten, vangen geen kikkervisjes", aldus een verontwaardigde Kruijsen.
Jongeren vervreemden zich steeds meer van de natuur, zo blijkt uit een onderzoek van Alterra en Staatsbosbeheer. Hierin staat dat zeventig procent van de jongeren zich nooit in de natuur bevindt. Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse jeugd zich niet verder distantieert van de flora en fauna, dient natuurles ingevoerd te worden, volgens beide kamerleden.
Het toekomstbeeld van Nederland in 2015 van de VVD ziet er anders dan nu uit. "Kinderen weten weer dat de melk van de koe komt en gaan met hun ouders op stap de natuur in. Op scholen is het natuuronderwijs als vak volledig ingeburgerd", aldus Snijder in het debat over de LNV-begroting voor 2006.
(Bron)

We wachten op SimNature...
Meldpunt voor grote aantallen dode vogels

DEN HAAG - Mensen, die een groot aantal dode of zieke vogels zien, kunnen zich melden bij de meldkamer van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het Ministerie van Landbouw. De meldingen kunnen zorgen voor een snelle signalering van de vogelgriep onder wilde vogels in Nederland.
De Voedsel en Waren Autoritet (VWA), die dit advies donderdag publiceerde, benadrukte daarbij dat het niet gaat om één dode vogel. De ervaring leert dat mensen sinds de uitbraken van de vogelgriep in Europese landen "iedere dode mus die van het dak gevallen is" melden.
"De laatste weken is er een sterke toename van het aantal meldingen, voornamelijk van particulieren", aldus een woordvoerder van de AID.
Zowel de twee inspectiediensten benadrukken dat vogels ook aan andere zaken dan de vogelgriep kunnen overlijden. "Dagelijks sterven er veel vogels aan natuurlijke oorzaken dus één dode vogel is geen reden voor ongerustheid", aldus de VWA in de richtlijn.
Wanneer mensen bijvoorbeeld en flink aantal dode zwanen vinden in een park in de wijk, kunnen zij dit melden bij de AID-meldkamer (nummer 045-5466230). De inspectiedienst zal zo nodig de VWA inschakelen. Die beoordeelt vervolgens of een dierenarts ter plaatse poolshoogte moet gaan nemen.
(Bron)
Kilimanjaro binnenkort sneeuwvrij

De ijskap op de 5895 meter hoge Kilimanjaro in Tanzania is over 15 jaar geheel gesmolten. Op de 'National Conference on Climate Change' in Johannesburg spraken vele wetenschappers hun bezorgdheid uit over de klimaatverandering, die Afrika buitengewoon hard lijkt te treffen. Het werelddeel stoot in vergelijking met de rest van de wereld maar weinig broeikasgassen uit, maar ondervind wel de ergste consequenties van de opwarming van de aarde.
Er is een toename van verwoestijning, droogte en extreme weersomstandigheden. De komende eeuw worden meer catastrofes verwacht, zoals mislukte oogsten, uitbraak van epidemieën en het verdwijnen van bepaalde plant- en diersoorten zoals de sabelantilope, elandantilope en gemsbok. Marthinus van Schalkwyk, minister van Milieu in Zuid-Afrika, riep de Verenigde Staten en andere landen die het Kyoto-verdrag niet hebben ondertekend, alvast nadrukkelijk op om deze mondiale klimaatovereenkomst alsnog te ondertekenen.
Het verdwijnen van de sneeuw op Afrika's hoogste berg betekent ook het einde van het unieke ecosysteem. De Kilimanjaro ligt vlakbij de evenaar en geniet onder ecologen een zekere faam. De voet van de berg ligt in een tropische zone waar giraffen, olifanten en andere savannnebewoners rondlopen, terwijl de top nu nog een alpien klimaat kent met 'eeuwige' sneeuw.
(Bron)


Dubai krijgt eerste skibaan van Midden-Oosten

Ben je al te vaak in Oostenrijk geweest? Ken je alle pistes in Frankrijk wel zo'n beetje? En ben je Zwitserland helemaal beu? Dan is het wellicht een idee om deze winter eens in een totaal ander land te gaan skiën. Niet in Noorwegen, Spanje of Tsjechië, maar in Dubai. In het oliestaatje zal in december namelijk de eerste skibaan van het Midden-Oosten geopend worden.
Ski Dubai, zoals het complex heet, heeft vijf afdalingen die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad. De langste piste telt 400 meter. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen in een interactief sneeuwpark van 3000 vierkante meter hun gang gaan. Een kaartje waarmee je twee uur kunt skiën zal omgerekend zo'n 25 euro gaan kosten.
(Bron)

Wat heeft het een met het ander te maken?
Fatwa tegen meisjesbesnijdenis

In Somalië is door prominente islamitische geestelijken een fatwa uitgevaardigd tegen het besnijden van meisjes. In het religieuze decreet worden dergelijke praktijken, die in delen van Afrika gewoon zijn, scherp veroordeeld. "Besnijdenis bij meisjes is een misdaad, te vergelijken met moord. De praktijk is in de islam absoluut verboden", zo stelt de fatwa onder meer.
Wanneer meisjes worden besneden, worden de clitoris en de schaamlippen deels of geheel weggesneden. Bij de meest ingrijpende operatie worden de clitoris, kleine schaamlippen en een deel van de grote schaamlippen weggesneden. Soms wordt ook de vagina deels dichtgenaaid. Meestal wordt het bloederige en pijnlijke tafereel tussen het vierde en achtste levensjaar uitgevoerd.
(Bron)
Celsleutel voor 1.000 Britse gevangenen

In 22 Britse gevangenissen hebben de gedetineerden de sleutels van hun cel gekregen. De maatregel is genomen zodat de ruim 1.000 gevangenen op tijd hun cel kunnen verlaten wanneer er brand uitbreekt. Het gaat om mensen die vastzitten in tijdelijke detentiecentra, omdat de gevangenissen in Groot-Brittannië overvol zitten.
De tijdelijke centra zijn volgens een vandaag gepubliceerd rapport van een overheidscommissie zo snel uit de grond gestampt, dat ze niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. De gebouwen zijn gefabriceerd van hout in een frame van staal. Sommige daken van cellen lekken, de gebouwen zijn vochtig en een aantal werd opgeleverd voordat de riolering en de electriciteit goed was aangesloten.
Op dit moment zitten 78.000 Britten in de cel. Als dat aantal nog meer toeneemt moeten ze in politiecellen worden ondergebracht.
(Bron)

Zorgen voor betere huisvesting lijkt me slimmer, maar dat zal wel duur zijn en tijd kosten. We weten wel wat de gevolgen kunnen zijn.
Rio verbiedt kaarten met vrouwen in bikini

Beleidsmakers in Rio de Janeiro vinden al jaren dat het sekstoerisme in de stad de spuigaten uitloopt. Alle maatregelen die werden genomen om deze speciale vorm van toerisme in te dammen, bleken niet voldoende te werken. Daarom gooien de regionale autoriteiten het nu over een andere boeg; alle ansichtkaarten waar vrouwen in bikini op staan worden verboden.
Volgens een afgevaardigde van de autoriteiten trekken ansichtkaarten van populaire stranden als Ipanema en Copacabana de verkeerde soort mensen aan als er schaars geklede dames op te zien zijn. De gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro heeft dertig dagen de tijd om het besluit te bekrachtigen.
In maart zijn de Braziliaanse autoriteiten al een intensieve campagne gestart om seksueel misbruik van minderjarigen door toeristen zo goed mogelijk aan te pakken. Overigens staan de lokale autoriteiten niet alleen in hun zorgen; ook de Verenigde Naties hebben onlangs gewaarschuwd voor het groeiende aantal sekstoeristen in Rio.
(Bron)

'Voortaan maar zonder bikini' is te flauw hè?
Turkije beboet 20 man voor gebruiken van letters Q-W

In Turkije heeft een rechtbank twintig mensen beboet voor het gebruiken van de letters 'Q' en 'W' op een Koerdisch plakaat voor een nieuwjaarsviering. In de wet staat dat er geen letters gebruikt mogen worden die niet in het Turkse alfabet voorkomen.
De criminelen moeten elk honderd Lira betalen, wat zo'n 61 euro is. Ze krijgen de boete omdat ze de biljetten hadden opgehangen. De wet, die in 1928 is opgesteld verbiedt het om letters die niet in het Turkse alfabet staan te gebruiken op borden, advertenties en officiele documenten.
Onder druk van de Europese Unie heeft Turkije de taal en de mensenrechten al verbeterd, maar het is nog niet goed genoeg.
(Bron)

Je kunt ook vervolgd worden als je het hebt over de massamoorden die Turkije vroeger uitvoerde. Wat dat betreft is het een erg onfris land.
Ondernemers zijn karig

HAARLEM - De helft van alle Nederlandse ondernemers betaalt zichzelf minder dan 40.000 euro salaris uit. Een op de vijf zit onder de 20.000 euro per jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 2000 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf van het magazine Sprout.
Afhankelijk van het bedrijfsresultaat wordt het basissalaris aangevuld met een gedeelte van de winst, aldus het ondernemersblad donderdag. Ruim 50 procent van de ondernemers zegt bewust zuinig te leven om de winst zoveel mogelijk weer in het bedrijf te kunnen stoppen. Geld verdienen komt later wel en heeft voor hen geen prioriteit. Ruim eenderde beweert dat als ze voor het geld zouden kiezen ze in loondienst zouden gaan werken.
(Bron)
Eis twintig maanden voor langdurige verkrachting

LEEUWARDEN - Tegen een 50-jarige man uit Harlingen is donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden twintig maanden cel geëist waarvan zes voorwaardelijk, wegens het stelselmatig verkrachten van een meisje. De man zou zich zeker zeven jaar lang aan het kind hebben vergrepen.
Verdachte Jurjen P. leerde het meisje kennen toen hij haar in 1993 uit een zwembad had gered. Ze zou sinds haar elfde jaar door de man zijn misbruikt, de verdachte beweert dat er pas toen ze vijftien jaar was een seksuele relatie is ontstaan. P. zegt nu daar spijt van te hebben.
(Bron)
Wadvogels bedreigd

ZEIST/TEXEL - Het gaat slecht met de wadvogels en dan vooral schelpdieretende soorten zoals scholekster, eidereend en kanoet. Liefst vijftien van de 34 onderzochte wadvogelsoorten gaan sterk in aantal achteruit, aldus de Vogelbescherming.
Vooruitlopend op een internationale Waddenconferentie over een week op Schiermonnikoog, maakte de organisatie donderdag deze alarmerende onderzoeksresultaten bekend. De achteruitgang is het duidelijkst in het Nederlandse deel van de Waddenzee.
Volgens de onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ligt dat "waarschijnlijk" aan de overmatige mechanische schelpdiervisserij uit het recente verleden. Minister Veerman (Landbouw), die de conferentie op Schier voorzit, verbood deze vorm van visserij op kokkels begin dit jaar.
Uit het onderzoek bleek verder dat ook soorten als zilverplevier, bonte strandloper, tureluur en rosse grutto, die geen schelpdiertjes eten maar wel voedsel vinden op dezelfde wadplaten, het moeilijk hebben.
Vogelbescherming Nederland dringt daarom aan op een herstelprogramma in het waddengebied, dat zij beschouwt als een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen in voor- en najaar. Het gaat om bijvoorbeeld schelpdierbestanden, natuurlijke mosselbanken en zeegrasvelden, volgens de organisatie "cruciale elementen in het ecosysteem van de Waddenzee".
Als concrete maatregelen stelt de Vogelbescherming voor geen visserij meer toe te staan op wadplaten waar mosselbanken en zeegrasvelden zich kunnen herstellen. Broedvogelpopulaties van open duinen en strand (tapuit, strandplevier) moeten worden hersteld en er moet getijdenwerking en invloed van zout water in oorspronkelijke zoutwatermoerassen, bijvoorbeeld in het Lauwersmeer, worden toegelaten.
(Bron)
Grootste vrachtvliegtuig ter wereld naar Eindhoven

EINDHOVEN - Het grootste vrachtvliegtuig ter wereld, de Antonov 225, landt donderdag rond 12.40 uur op de militaire vliegbasis Eindhoven. Vrijdagmorgen om 9.00 uur vertrekt het weer. Een woordvoerster van de basis heeft dit donderdag meegedeeld.
Het toestel is door het ministerie van Defensie gehuurd om vijfhonderd tenten, evenzoveel kachels alsmede dekens, veldbedden en andere hulpgoederen naar het rampgebied in Pakistan over te brengen. Het toestel heeft de grootte van een voetbalveld. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ruim 88 meter. Het toestel kan 250 ton lading vervoeren.
Het vliegtuig heeft zes motoren en 32 wielen. Het is voor zover bekend niet eerder in Nederland geland. Enkele jaren geleden stond een vlucht naar de vliegbasis Eindhoven op het programma, maar die is destijds op het laatste moment afgeblazen als gevolg van zakelijke problemen.
De Antonov 225 Mriya, Russisch voor droom, is ontwikkeld ten behoeve van het Russische space shuttle program. Dat is echter nooit doorgegaan. Het enige toestel dat is gebouwd heeft een aantal jaren aan de grond gestaan. Daarna is het in gebruik genomen als vrachtvliegtuig. Het is eigendom van Antonov Airlines uit Oekraïne.
(Bron)
Advies: laat justitie internetuitingen zelf beoordelen

DEN HAAG - Politie en justitie gaan meldingen over cybercriminaliteit in de toekomst mogelijk uitsluitend zelf beoordelen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk advies aan minister Donner (Justitie) dat de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) donderdag openbaar heeft gemaakt. BoF is bang voor een subjectieve beoordeling en is bezorgd over de onafhankelijkheid van het op te richten Meldpunt Cybercriminaliteit.
Het is voor de zorgvuldigheid belangrijk dat justitie en politie de meldingen beoordelen, staat in het onderzoek. Maar op die manier is het meldpunt niet objectief, stelt BoF. Ook de internetaanbieders waarschuwden eerder voor een eenzijdige inschatting.
Het advies maakt een uitzondering voor gevoelige en zeer complexe zaken en auteursrechtschendingen. Opsporings- en vervolgingsinstanties kunnen daarvoor hulp inroepen.
(Bron)
Prestaties NS beneden de maat

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen hebben de eerste helft van dit jaar beneden de maat gepresteerd. De vervoerder laat minder treinen op tijd rijden dan beloofd en ook de informatie voor reizigers bij verstoringen laat te wensen over.
Minister Peijs van Verkeer heeft de Tweede Kamer donderdag laten weten hier zeer bezorgd over te zijn. Ze heeft de NS om opheldering gevraagd. Het bedrijf heeft beloofd een onderzoek te beginnen naar de oorzaken van de achterblijvende prestaties.
De NS heeft de bewindsvrouw eerder dit jaar een aantal beloftes gedaan over de prestaties in 2005, onder meer over de punctualiteit, de informatievoorziening en de sociale veiligheid. Naar nu blijkt, komt het bedrijf deze grotendeels niet na. Peijs verwacht niet dat de onderneming de schade in de tweede helft van dit jaar kan goedmaken.
De NS heeft toegezegd dit jaar 86,5 procent van de treinen op tijd te laten rijden. Maar de eerste zes maanden kwam de punctualiteit uit op 85,6 procent. Uit ervaring weet de vervoerder dat door het slechte weer in de herfst en winter de treinen minder vaak volgens de dienstregeling vertrekken. Volgens president-directeur A. Veenman wordt het een "forse uitdaging" om de beloofde punctualiteit te halen.
Hij zegt zich bovendien grote zorgen te maken over ontruimingen door bommeldingen of als er onbeheerde bagage wordt gevonden. "De veiligheid gaat hierin voor, maar het effect op onze dienstverlening, en op de klanttevredenheid, is groot", schrijft hij aan Peijs.
NS wijt de slechte prestatie aan het uitzonderlijk hoge aantal rampdagen van de afgelopen maanden. Sneeuw in maart, tropische temperaturen in mei en juni, grote computerstoringen bij spoorbeheerder ProRail en ontsporingen in Amsterdam deden de punctualiteit kelderen.
De NS en ProRail zeggen wel maatregelen te nemen om meer treinen volgens de planning te laten rijden. Zo gaan de treindienstleiders en machinisten beter samenwerken en moet het materieel betrouwbaarder worden.
Bij vertragingen kregen reizigers in de trein afgelopen halfjaar in 29 procent van de gevallen informatie. Afgesproken was echter 35 procent. Op de stations kregen passagiers in 68 procent van de gevallen informatie over vertragingen. De NS heeft toegezegd dat percentage dit jaar op 85 te laten uitkomen.
De NS heeft zijn conducteurs opgeroepen zich vaker te laten zien bij vertragingen. Verder gaat het bedrijf vanaf 2006 in de intercity's informatieschermen inbouwen, waarop actuele reisgegevens verschijnen.
De kans op een zitplaats in de trein kwam wel overeen met de belofte van de NS. Ook op het gebied van sociale veiligheid presteerde de vervoerder naar behoren. Er vonden in totaal 4722 incidenten plaats, een daling vergeleken met vorig jaar, aldus de NS. Het aantal mag dit jaar tot 11.255 oplopen.
(Bron)

De NS beweert ook regelmatig dat het heel goed gaat met die stiptheid.
En al die redenen, "sneeuw in maart, tropische temperaturen in mei en juni, grote computerstoringen bij spoorbeheerder ProRail en ontsporingen in Amsterdam" - sja, als reiziger mag je ook maar 1 keer per jaar zonder kaartje op pad zijn - ook al is je kaartloosheid aan de NS zelf te wijten. Dus waarom moeten de reizigers dan wèl begrip tonen?
'Cellencomplex voldeed niet aan de veiligheidseisen'

SCHIPHOL - Na de eerste brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in 2002 heeft het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampen-bestrijding (Nibra) onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van het gebouw. Het complex was toen nog niet in gebruik.
Een woordvoerder van het Nibra zei donderdag voor het Radio 1 Journaal dat het gebouw niet voldeed aan de veiligheidseisen. De wanden van de cellen waren onder meer niet brandwerend genoeg. De muren en plafonds brandden al binnen een halfuur, de minimale tijd dat zij brandwerend moeten zijn.
Het Nibra heeft aanbevelingen gedaan om het in aanbouw zijnde complex brandveilig te maken, zoals het brandwerend maken van alle cellen volgens de voorschriften, een volledige brandmelding met in elke ruimte een brandmelder en een automatische melding naar de regionale brandweerkazerne. Het Nibra heeft later niet gecontroleerd of de aanbevelingen zijn opgevolgd. "Dat is niet onze wettelijke taak, maar van de gemeente die de bouwvergunningen verstrekt."
De deuren in het afgebrande cellencomplex zouden alleen handmatig kunnen worden geopend. Volgens het Nibra is dat niet uitzonderlijk. De deurvergrendeling hangt af van de bouw van het cellencomplex.
"Wordt gekozen voor de handmatige methode en niet voor de automatische deurvergrendeling dan moet weer aan andere eisen worden voldaan om de bescherming van de gevangenen tegen brand zo veel mogelijk te garanderen."
Dat is naast de aanbevelingen die het Nibra na de eerste brand heeft gedaan, onder meer ook de permanente aanwezigheid van een bedrijfshulpverlener.
(Bron)
Elf doden bij brand cellencomplex Schiphol

AMSTERDAM - De marechaussee en de politie zijn op zoek naar acht illegalen die zijn weggelopen na de brand in het cellencomplex op Schiphol. Daarbij wordt onder meer een helikopter ingezet. De brand zou zijn ontstaan in een cel. Dat maakte minister Donner van justitie tijdens een persconferentie bekend.
In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens geweigerd zijn.
Minister Donner van Justitie bevestigde donderdag dat er nog een aantal illegalen wordt vermist en dat er een aantal van hen is ontsnapt. De kans op meer slachtoffers noemde de bewindsman klein.
Bij de brand kwamen elf illegale vreemdelingen om het leven. Vijftien gedetineerden raakten gewond. Een gewonde is met brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht, de anderen voor aantasting van de luchtwegen.
De brand is even na middernacht ontstaan. Rond 03.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle. Nadat het brandalarm iets na middernacht was afgegaan, gingen medewerkers kijken wat er aan de hand was. Daarna hebben ze alle cellen in de vleugel handmatig ontgrendeld. Het is niet mogelijk om alle cellen in een keer elektronisch te openen, zei een woordvoerder van justitie. [Maar je hebt rond elk cellencomplex toch nog een afgegrendeld gebied? Is het risico van ontsnappen zoveel erger dan het risico van overlijden?]
Een van de gevangenen suggereerde dat de bewakers de ernst van de brand hebben onderschat. Toen gedetineerden al rook roken, wilden de bewakers dat volgens hem aanvankelijk niet geloven en zeiden ze dat er niets aan de hand was. "We bleven opgesloten. We kregen last van onze keel", zei de gedetineerde donderdag in het Radio 1-Journaal. Daarna ontstond paniek en agressie, verklaarde hij.
In totaal zijn 150 gedetineerden overgebracht naar gevangenissen elders in het land: honderd gaan er naar Zeist en vijftig naar de bajesboot in Rotterdam. Bij het getroffen cellencomplex is medische en psychologische hulp aanwezig voor de betrokkenen.
De vleugel die even na middernacht vlam vatte, telde 24 tweepersoonscellen, waar op dat moment in totaal 43 gedetineerden in zaten. [En van die 43 zijn er dus 11 omgekomen - misschien volstrekt onnodig...] In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens geweigerd zijn.
Verschillende mensen zoeken informatie over familieleden of cliënten die in het cellencomplex zaten. Verschillende advocaten willen weten of er cliënten van hen onder de slachtoffers zijn. In het cellencomplex werden drie mannen geïnformeerd door justitie over het lot van een broer van een van hen die in het cellencomplex werd vastgehouden. De drie die hun naam niet wilden noemen, kwamen opgelucht weer naar buiten. De broer had de vuurzee overleefd.
Het is nog te vroeg om te zeggen wat er met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers gebeurt. Eerst moeten de lichamen worden geïdentificeerd, waarna de nabestaanden kunnen worden geïnformeerd, aldus de zegsman. De elf slachtoffers zaten allemaal in vreemdelingenbewaring.
Meteen na de brandmelding door een automatische meldinstallatie om 00.06 uur vond een forse inzet van hulpdiensten plaats. De brand greep zeer snel om zich heen in het complex. [Dat moet helemaal niet kunnen.]
De marechaussee heeft geen aanwijzing dat gedetineerden na de brand in het cellencomplex op Schiphol zijn ontsnapt. "Maar uitsluiten kunnen we het niet", aldus een woordvoerder. Volgens hem wordt er niet meer actief gezocht naar mogelijk voortvluchtige gedetineerden. "De politie voert wel extra surveillances uit in de omgeving." De politie heeft drie mensen die probeerden te vluchten, in de buurt aangehouden.
VluchtelingenWerk Nederland probeert met spoed een lijst samen te stellen van alle mensen die in de getroffen vreemdelingenvleugel op Schiphol zaten. De organisatie weet nog niet of zich onder de slachtoffers ook asielzoekers bevinden. Wie de families van de slachtoffers op de hoogte gaat stellen, kon woordvoerster J. van den Broek donderdag niet vertellen. "Maar ik kan me voorstellen dat wij daar een belangrijke rol in gaan spelen."
Volgens haar heeft VluchtelingenWerk doorgaans veel contact met de mensen die uitgeprocedeerd zijn en in vreemdelingenbewaring zitten. Van den Broek: "Het is echt een drama wat er afgelopen nacht is gebeurd." De organisatie maakt zich grote zorgen over de veiligheid in het complex en kondigde aan de onderzoeken naar de brand nauwlettend te zullen volgen.
VluchtelingenWerk wijst er verder op dat ze recentelijk nog het ministerie van Justitie om uitleg heeft gevraagd over de brandveiligheid van het cellencomplex. De organisatie zegt daarop als antwoord te hebben gekregen dat aan verbetering werd gewerkt.
(Bron)

Het complex bestaat 3 jaar, en dit is de derde brand. Toch wel opvallend vaak.
Vliegen wordt fors duurder

AMSTERDAM - Vakantiegangers kunnen volgend jaar veel hogere prijzen tegemoet zien. De Nederlandse vliegmaatschappijen zullen de prijzen die ze in rekening brengen bij reisorganisaties met 10 tot 20 procent verhogen. De woordvoerders van Martinair en Transavia bevestigden donderdag een bericht in De Telegraaf.
Bij de onderhandelingen met de reisorganisaties voeren de vliegmaatschappijen de sterk gestegen prijzen van de brandstof door. Directeur marketing en verkoop van Transavia W. Hondius houdt het op een prijsstijging van 15 tot 20 procent, afhankelijk van de lengte van de vlucht. Een woordvoerder van Martinair heeft het over verhogingen van 10 tot 15 procent.
(Bron)

Paar keer op de radio gehoord vandaag: de dame die uitlegt dat door de prijsstunters bedrijven als Transavia de prijzen van vakantievluchten moeten laten stijgen 'om in de markt te blijven'.
Dus om te concurreren met lage prijzen gooi je de prijzen omhoog - nou ja, ik heb nooit wat begrepen van economie, dus dit gaat ook boven m'n pet.
Dit weer biedt nieuwe determinatiemogelijkheden in de stad.
Leren laarzen met nepbontrandje, maillot, tweed rok, gewatteerde jas, wollen sjaal: vroeg van huis gegaan en geen vertrouwen in het weerbericht.
Slippers, minirok, naveltruitje, zonnebril: net de deur uit gegaan.
22 graden in de stad, zelfs in de schaduw in de wind is het comfortabel in je t-shirtje. Mensen zijn gelijk weer beter gehumeurd.
Van mij mag het voorlopig zo blijven.

woensdag, oktober 26, 2005

Vangrails worden motorvriendelijk

Delen van de vangrails langs rijkswegen worden 'motorvriendelijk' gemaakt. De belangenvereniging van motorrijders MAG moet aangeven welke stukken volgens haar gevaarlijk zijn, waarna de vangrails daar worden aangepast. Deze toezegging heeft minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) de Tweede Kamer woensdag gedaan.
De paaltjes waarop vangrails rusten, zouden levensgevaarlijk zijn voor motorrijders die onderuit gaan. Wanneer een motorrijder valt en met de paaltjes in aanraking komt, leidt dat vaak tot zwaar lichamelijk letsel, stelt de MAG. "Zelfs onthoofdingen komen voor", zegt woordvoerder Wim Taal. Een vangrail kan motorvriendelijk worden gemaakt door een onderplank tegen de bestaande vangrail te bevestigen.
De MAG kan nog niet zeggen welke plekken het meest gevaarlijk zijn. De vereniging begint hiernaar binnenkort een onderzoek in samen met Rijkswaterstaat.
In overleg met de provincies zijn de rails langs provinciale wegen in veel gevallen al aangepast. Op de rijkswegen blijkt dit een probleem. Deze vangrails moeten voldoen aan een Europese norm, waarin niet is voorzien is vangrails. Taal pleit daarom voor aanpassing van de Europese richtlijn, zodat motorrijders in de hele Europese Unie worden beschermd.
Peijs eist wel een tegenprestatie van de motorrijders. Zij moeten in hun bladen aandacht besteden aan het belang van snelheidsbeperking. "Want nu zie ik van een motorrijder vaak niet meer dan een stofwolk."
(Bron)

Zijn die wegen zo stoffig dan?
'Nederlander kent zijn buren'

Negen op de tien Nederlanders kennen hun buren en hebben weleens contact met elkaar. Ruim een op de twintig Nederlanders weet niet wie naast hem woont of groet zijn buren nooit. Van de buren die wel contact met elkaar hebben, beoordeelt driekwart dit als positief. Dit concludeert Marketresponse woensdag. Het onderzoeksbureau heeft vijfhonderd mensen van 18 jaar en ouder naar hun mening gevraagd.
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Week van de Geschiedenis, die dit jaar het thema 'buren' heeft. Volgens de onderzoekers vindt de Nederlander goed contact met de buren belangrijk. Negen op de tien ondervraagden geeft aan 'hecht contact' belangrijk of zeer belangrijk te vinden. Dit komt vooral tot uiting in het uitwisselen van huissleutels, dingen van elkaar lenen en het passen op dieren van de buren.
Een op de tien ondervraagden heeft weleens ruzie met de buren gehad. Een even groot aantal mensen kampt soms met geluidsoverlast.
(Bron)
PvdA: Muziekzenders deels oorzaak groepsverkrachtingen

De muziekzenders TMF en MTV zijn deels de oorzaak van het toenemend aantal groepsverkrachtingen gepleegd door jongeren. Dat stelt de PvdA woensdag. Kamerlid Jeroen Dijsselbloem vindt dat de zenders 'zichzelf moeten gaan censureren'. "Ik denk dat het voortdurend uitzenden van clips waarin vrouwen worden weggezet als gebruiksvoorwerp mede de oorzaak is van het stijgende aantal verkrachtingen."
De sociaal-democraten reageren hiermee op het nieuws dat in Rotterdam acht minderjarige jongeren zijn opgepakt voor het verkrachten van een meisje. Eerder kwamen in Rotterdam al enkele andere groepsverkrachtingen onder jongeren aan het licht.
De grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer wil drie maatregelen nemen in de strijd tegen de verkrachtingen, zegt Dijsselbloem. Seksuele voorlichting moet volgens hem beginnen op de lagere school. Daarnaast zou het kabinet meer geld moeten uittrekken voor de ondersteuning van ouders die moeite hebben met de opvoeding van hun kind. "Steeds meer gezinnen trekken het niet. De jongeren belanden op straat en gaan daar over de schreef", stelt Dijsselbloem.
Bovendien 'kunnen TMF en MTV de discussie niet langer ontlopen', als het aan het Kamerlid ligt. "Zij zullen zich echt rekenschap moeten gaan geven van de effecten van de aanhoudende reeks muziekclips waarin dag en nacht 'pimps' op een walgelijke en respectloze manier 'bitches' als gebruiksvoorwerp behandelen."
Dijsselbloem, die verwacht steun te krijgen van in ieder geval het CDA en de kleine christelijke partijen, gaat de voorstellen bij diverse ministers aan de orde stellen. "Daar beginnen we volgende week mee, bij het begrotingsdebat over Volksgezondheid." Ook de ministers van Justitie en Onderwijs wordt gevraagd actie te ondernemen, zegt Dijsselbloem.
Het CDA, de SGP en de ChristenUnie waren woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

De bedoelde clips zijn ranzig, maar zouden die een gezond denkend iemand nou echt ineens laten denken: hm, dat ga ik eens in het eggie doen?
'Stand by-stand' pc kost miljoenen euro's

RIJSWIJK - De stand by-stand op pc's bespaart geen geld maar kost in werkelijkheid miljoenen euro's aan elektriciteit. Dat staat op de site van het HCC Magazine. De vereniging voor computergebruikers HCC baseert zich op een onderzoek van Fujitsu Siemens. Volgens Fujitsu kan de pc veel beter uitgezet worden.
Van de duizend ondervraagden gaf meer dan eenderde aan de computer op de werkplek niet uit te schakelen. Alleen al in Groot-Brittannië kan jaarlijks 180 miljoen euro worden bespaard.
Meer dan driekwart van de Engelse werknemers zegt meer op te letten op verspilling van energie dan dat zij dat vijf jaar geleden deden. Echter 37 procent gaf aan nooit de pc uit te zetten wanneer zij naar huis gaan.
(Bron)

Als je ziet wat een kerstbomen die kantoren na werktijd zijn, kan die standby-stand haast geen verschil maken.
(Overigens: hier in Utrecht is bij het station een kantoor dat in kersttijd inderdaad als kerstboom dient, met naar boven toe steeds wat minder ramen verlicht zodat je een sparrensilhouet krijgt. Dat zal de 'zuinigste' tijd van het jaar zijn - dan zijn er tenminste in een paar kamers wat lichten uit.)
Winkeldieven stoppen gereedschap in verfblik

In een doe-het-zelf winkel op de Veldwade in Nieuwegein zijn gistermiddag twee mannen van 32 en 34 jaar uit Utrecht aangehouden voor winkeldiefstal. Ze probeerden de verkopers te slim af te zijn door gereedschap in een verfblik te verstoppen.
Ze hadden enkele verfblikken op hun karretje gezet waarmee ze de hele winkel door gingen. Onderweg stopten ze allerlei gereedschappen in de blikken, waarna ze netjes naar de kassa gingen om alleen de verf te betalen. Helaas voor hen hadden de verkopers het door en hielden de twee aan. Ze belden de politie die hen vervolgens mee naar het bureau namen voor verhoor. De waarde van het gereedschap was ongeveer 160 euro.
(Bron)
Vissenkom niet meer welkom in Rome

Een goudvis in een vissenkom zul je in Rome niet meer tegenkomen. De gemeenteraad heeft maandagavond een maatregel aangenomen die de klassieke kom verbiedt. Volgens dierenactivisten kan de kom namelijk leiden tot blindheid. De aangenomen maatregel bevat nog andere regels om de rechten van huisdieren beter te beschermen.
Zo is het uittrekken van nagels bij katten en het couperen van hondenstaarten eveneens verboden. Ook een wurghalsband voor de viervoeter is niet langer toegestaan. Puppy's en kittens moeten minstens twee maanden bij de moeder blijven, tenzij een dierenarts toestemming geeft de dieren eerder weg te halen. In de zomermaanden mogen huisdieren niet in afgesloten auto's achter worden gelaten en 'wilde of exotische' dieren mogen niet aan de ketting gelegd worden.
De maatregel kwam tot stand nadat er een tijd geleden een landelijke wet werd aangenomen. Deze maakt het mogelijk eigenaren van honden en katten een celstraf op te leggen wanneer zij de dieren verwaarlozen. In Turijn kunnen hondeneigenaren een boete van vijfhonderd euro krijgen, wanneer zij hun hond niet minimaal drie keer per dag uitlaten.
(Bron)

En hoe controleer je of een hond 3 keer wordt uitgelaten?
Inbrekers laten hun namen achter in woning

De politie van het korps Gelderland - Midden heeft vandaag twee inbrekers in afzonderlijke zaken op een wel heel makkelijke manier kunnen aanhouden. Beide inbrekers lieten spullen met hun naam erop achter op de plaats delict.
Vanochtend meldde een 31-jarige man zichzelf bij het politiebureau in Velp. Hij gaf toe op zondagmiddag in Rheden een inbraak te hebben gepleegd. De politie had de man echter toch wel gevonden, aangezien hij onder andere een boek, met zijn naam erin, had laten liggen in het huis.
Vandaag kon bovendien een 46-jarige man gearresteerd worden vanwege een inbraak in Arnhem vorige week. Hij werd tijdens zijn inbraak op heterdaad betrapt door een bewoner, maar wist nog weg te komen. In zijn haast vergat hij echter zijn portemonnee, met daarin zijn persoonlijke gegevens.
(Bron)

Heel slim. Maar wie neemt er nu een boek mee als ie gaat inbreken? En: stel dat het een tweedehandsboek is met andermens' naam erin?
Amsterdam start preventiecampagne tegen loverboys

Op initiatief van de gemeente Amsterdam begint de stichting Scharlaken Koord deze week met een campagne om meisjes te waarschuwen voor loverboys. Stichting Scharlaken Koord, een stichting voor maatschappelijk werk gericht op vrouwen die in de prostitutie werken, zal hiertoe op middelbare scholen preventielessen gaan geven aan jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Daarnaast heeft de stichting een speciale website geopend.
De gemeente besloot de campagne te starten naar aanleiding van het onderzoeksrapport 'Loverboys of modern pooierschap', waaruit onder andere bleek dat Amsterdam het favoriete werkgebied is van de loverboys. Dit in april van dit jaar gepresenteerde onderzoeksrapport, was het resultaat van een onderzoek dat het Willem Pompe Instituut vorig jaar op verzoek van de gemeente was gestart. De gemeente had destijds forse kritiek gekregen van hulpverleners omdat ze te weinig zou doen tegen loverboys.
De bedoeling van de preventielessen is om meisjes duidelijk te maken dat ze het risico lopen in een verkeerde relatie te stappen, die uiteindelijk kan leiden tot gedwongen prostitutie. Specifiek aandachtsgebied vormen meisjes uit het speciaal onderwijs. Deze meisjes die vaak een problematische achtergrond hebben lopen volgens hetzelfde onderzoeksrapport een extra groot risico om slachtoffer te worden van een loverboy. De gemeente Amsterdam heeft vorige week alle scholen schriftelijk verzocht mee te werken aan het project.
(Bron)
Free Record Shop blijft met guldens zitten

DEN HAAG - Muziekwinkelketen Free Record Shop kan zijn guldens nog steeds niet kwijt bij De Nederlandsche Bank (DNB). De Raad van State bepaalde woensdag dat DNB de afgelopen jaren terecht een omwisseling in euro's heeft geweigerd.
De Free Record Shop heeft de afgelopen jaren miljoenen guldens ingezameld door klanten de mogelijkheid te bieden met hun 'oude' geld te betalen. De onderneming ging er daarbij vanuit het geld wel bij DNB kwijt te kunnen. De centrale bank biedt echter alleen particulieren die mogelijkheid, voor guldens tot 2007 en voor biljetten tot 2032.
(Bron)

Ik bied me aan als vrijwilliger, tegen een percentage.
E-mail en sms bieden nieuwe kansen om te pesten

ZOETERMEER - Pesten zou al lang de wereld uit moeten zijn, liet minister Van der Hoeven (Onderwijs) woensdag in Zoetermeer weten. Maar door achter de computer plaats te nemen en een vernieuwde pesttest in te vullen, maakte de minister duidelijk dat dat niet het geval is.
Met de komst van de e-mail en chatten heeft pesten een nieuwe dimensie gekregen, legden leerlingen van het Oranje Nassau College de minister uit. Moderne communicatiemiddelen bieden evenzeer nieuwe mogelijkheden om te pesten. Met e-mail en sms kun je iemand behoorlijk treiteren.
Achter de computer kunnen leerlingen de nieuwe test, een cd-rom met vragen over pesten, invullen. Soms twijfelt een leerling. Want een beetje plagen is niet erg, pesten daarentegen kan behoorlijk verstrekkende gevolgen hebben.
De vernieuwde test is een initiatief van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). Een oudere versie wordt volgens de VOO op driekwart van de scholen gebruikt, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs.
Ouders kunnen een week lang informatie over pesten op school kwijt bij onderwijsvraagbaak: 0800-5010, een actie van onder meer vier ouderorganisaties. De organisaties vragen zich af of de scholen wel voldoende doen om pesten te bestrijden. "Vaak krijgen ouders van een leraar te horen dat het wel meevalt", zegt een woordvoerder van de VOO. "Terwijl dan duidelijk is dat er spake is van pestgedrag."
De VOO kan niet zeggen of pesten door de nieuwe "technische mogelijkheden" een groter probleem is dan pakweg tien, twintig jaar geleden. Uit een onderzoek onder brugklassers bleek begin dit jaar dat 7 procent van de leerlingen vindt dat hij of zij wordt gepest. De VOO ziet de pesttest als een middel om pesten in de klas bespreekbaar te maken.
(Bron)

Wat een onzin. Als het om echt pesten gaat, maakt het niet uit hoe dat gebeurt - het slachtoffer daarvan is continu en overal vogelvrij.
En dat 'echte' pesten betreft zeker geen 7 procent van de leerlingen, eerder hooguit 1 procent. Wat er niets aan afdoet dat die andere 6 procent zich waarschijnlijk diep ongelukkig voelt onder het plagen.
Ik vrees ook dat plagen en pesten nooit zal verdwijnen. Plagen heeft nut in de groepsvorming; pesten is een teken dat er iets grondig mis is. En ik durf de stelling aan dat er iets mis is met de gepeste (wat iets anders is dan 'schuld hebben'!!), waardoor die focus niet meer verschuift en de pikorde vaststaat. Gevolg is dat de gepeste nog kwetsbaarder wordt, nog meer gepest wordt, en zo verder.