zaterdag, oktober 09, 2004

Herfst...
Politiecommissaris: DNA bij baby's afnemen

Artsen zouden bij de geboorte van baby's al erfelijk materiaal kunnen afnemen om daarmee later het oplossingspercentage van misdrijven 'gigantisch' te doen stijgen.
Dit zei politiecommissaris Bril, divisiechef recherche Noord- en Oost-Nederland, bij een debat op de Gelderse editie van de Landelijke politiedag in het Nationaal Openluchtmuseum in Arnhem.
"Een uitgebreide DNA-database zou enorm helpen in het oplossen van delicten", stelt Bril. De erfelijke gegevens zijn de basis van zogenoemde daderprofielen waarmee de politie op zoek gaat naar de schuldige van een misdrijf. "De Nederlandse politie heeft 2700 daderprofielen, maar ruim 12.000 onbekende sporen. De Britse politie heeft 60.000 daderprofielen."
(Bron)

En is het oplossingspercentage in Groot-Brittannië hoger?
Van Verdonkeremanen zou je verwachten dat Anne Frank postuum wordt uitgewezen naar Duitsland: ze was een Duitse vluchteling, we hadden destijds een vriendschappelijke relatie met de buren en ze was hier illegaal.
Wat kan het toch leuk zijn als er zomaar een vriendin op de stoep staat :-) (Zelfs met twee boompjes, die hopelijk aanslaan. Op de plek van die twee slordige kerstbomen kan ik dan twee mini-eikjes planten.)
Lekker zitten kletsen, ze stoorde zich niet aan de puinzooi hier, en ze heeft Tijger nog blij gemaakt met een snoepje.
Maar het voelt luxe, als iemand gewoon effe een bakkie thee komt drinken. Dank je wel :-)
TT 103 Scholen weigeren homojongerenblad

AMSTERDAM Tientallen middelbare scholen hebben het homojongerenblad Expreszo geweigerd, meldt hoofdredacteur Merijn Henfling vandaag. Begin deze maand zijn 420.000 exemplaren van een speciale editie verspreid onder de middelbare scholen in Nederland.
Het blad heeft tolerantie op school als onderwerp en tracht homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Het magazine werd volgens Henfling teruggestuurd door veel christelijke en 'zwarte' scholen.
Het nummer was gemaakt in overleg met het ministerie van Onderwijs omdat uit onderzoek bleek dat 40% van de homo's op scholen wordt gediscrimineerd.
TT 401 Een gemeentewerker in de Amerikaanse staat Ohio heeft in z'n enthousiasme 28.000 jonge bomen neergemaaid, die in het kader van een 33.000 dollar kostend project naast een snelweg waren geplant om de boel op te fleuren. Een duidelijke fout: het enige dat overeind bleef was een bordje waarop stond "niet maaien".
Hert maakt 40km lange rit in bumper van auto

Een hert in Engeland heeft woensdag een 40-kilometer lange rit overleefd toen een auto tegen het dier opbotste en in de bumper bleef steken. De automobilist die op weg was naar zijn werk, had niet door dat het een dier geraakt had.
De automobilist heeft de hert vermoedelijk bij Amersham, Buckinghamshire geraakt, waar hij dacht dat hij over een steen gereden had. Toen hij bij zijn werk aankwam zagen zijn collega's van het Sainsbury distributiecentrum in Borehamwood vol verbazing dat er een hertje in de bumper van zijn Rover vastzat.


Brandweerlieden en RSPCA medewerkers hebben het dier bevrijd, en daarna is het naar het Royal Veterinary College (RVC) in Potters Bar gebracht. Het dier mankeerde vrijwel niets en kon direct in het wild uitgezet worden. "Ze had geen verzorging nodig, ze had erg veel geluk. Een hoorn bloedde als gevolg van de botsing, maar verder had ze enkel wat schaafwonden", aldus Virginia Fisher van de RVC.
(Bron)
'Nederland niet klaar voor terroristische aanslag'

AMSTERDAM - De rampenbestrijders in de regio Schiphol hebben kritiek op de gebrekkige informatie over een vliegtuig met een mogelijke bom aan boord, dat vorige week donderdag op de luchthaven landde. De Amsterdamse brandweercommandant C. te Boekhorst, regionaal coördinator rampenbestrijding, vindt dat het incident aantoont dat de regio "bestuurlijk nog niet klaar is voor een terroristische aanslag."
Een toestel van British Airways dat op weg was naar Londen maakte 1 oktober een voorzorgslanding op Schiphol, omdat er een bom aan boord zou zijn. Het vliegtuig werd begeleid door twee F-16's van de luchtmacht. Uiteindelijk werd er geen bom gevonden.
Vanwege de terreurdreiging werd de actie op Schiphol gecoördineerd door het ministerie van Justitie. Dat zou volgens Te Boekhorst echter alleen de hulpverleningsdiensten op Schiphol op de hoogte hebben gebracht van het 'bomvliegtuig' en niet die in de omgeving.
Het college van B en W van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol in ligt, vindt dat er veel verkeerd is gegaan in de communicatie. Burgemeester F. Hertog heeft in een brief aan staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer ook opheldering gevraagd waarom het vliegtuig over dichtbevolkt gebied is gevlogen en op de Zwanenburgbaan is geland. Het laag overvliegende vliegtuig van British Airways en de straaljagers zorgden voor veel onrust bij de omwonenden.
Ook brandweercommandant Te Boekhorst heeft forse kritiek op de gang van zaken. Volgens hem was de ramp niet te overzien geweest als er werkelijk een bom was ontploft in het vliegtuig, want dan waren de meeste hulpverleners veel te laat ter plekke geweest vanwege de gebrekkige informatie.
Ook de commissaris van de koningin in Noord-Holland, H. Borghouts, is kritisch. Volgens hem is de burgemeester van Haarlemmermeer veel te laat ingelicht over de bommelding en is de informatieverstrekking onvoldoende geweest. Hij verwijt dat het ministerie van Justitie, omdat dat de eerst verantwoordelijke is als er sprake is van terreurdreiging. "En dat was hier zeker het geval."
Het ministerie van Justitie verklaarde zaterdag de kritiek serieus te nemen. Volgens een woordvoerder is het ministerie bezig met een evaluatie van het incident en komt er op zo kort mogelijke termijn een gesprek met de lokale overheden die zich bezorgd maken over de gang van zaken.
(Bron)
Amerikaanse leger ontkent overlijden Tareq Aziz

DUBAI - Tareq Aziz, de voormalige Iraakse vice-premier en rechterhand van Saddam Hussein, zit levend en wel in de gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse leger zaterdag gezegd, nadat Arabische nieuwszenders hadden gemeld dat Aziz in gevangenschap was overleden.
"Ik kan bevestigen dat Tareq Aziz leeft, zijn status is niet gewijzigd en hij zit in hechtenis", aldus een woordvoerder van de door de Amerikanen geleide gevangenisautoriteiten in Irak. "Hij was vijf minuten geleden nog in leven".
De in Dubai gevestigde nieuwszender al-Arabiya had het nieuws over de dood van de 68-jarige Aziz even daarvoor gemeld. De omroep zei zich te baseren op bronnen binnen het Rode Kruis. De concurrerende omroep al-Jazeera uit Qatar meldde het nieuws ook en beriep zich op bronnen binnnen het Vaticaan. Aziz was het enige lid van de christelijke minderheid in de regering van Saddam, die vorig jaar ten val werd gebracht.
Aziz behoorde tot de 55 functionarissen die door de Amerikanen op een lijst van meest gezochte tegenstanders waren geplaatst. Aziz gaf zich in april vorig jaar over en zit sindsdien in gevangenschap.
In de Jordaanse hoofdstad Amman zei een woordvoerster van het Rode Kruis: "We kunnen de dood van Tareq Aziz niet bevestigen. We hebben geen informatie over de zaak."
(Bron)

vrijdag, oktober 08, 2004

TT 121 Nobel-winnares: aids is blank wapen

WASHINGTON De nieuwe Nobelprijswinnares voor de Vrede Wangari Maathai is ervan overtuigd dat de ziekte aids ontwikkeld is door westerse wetenschappers als biologisch wapen tegen het zwarte ras.
De Keniaanse milieuminister heeft dit in augustus gezegd tijdens een publiek optreden. Een anonieme functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS bracht de uitspraken van Maathai onder de aandacht. Hij verwees daarbij naar een verslag in het dagblad East African Standard van 31 augustus.
Maathai zegt daarin dat de theorie dat het HIV-virus van apen naar mensen is overgesprongen, een "blanke leugen" is.
Man richt ravage aan in kerk Zaandam

ZAANDAM - Een 37-jarige man uit Zaandam heeft donderdag in de Zuiderkerk in zijn woonplaats een ravage aangericht. Hij pleegde een groot aantal vernielingen, zei een woordvoerder van de politie. Begin deze week was de kerk ook al doelwit van vernielingen. De politie onderzoekt of het in beide gevallen om dezelfde dader gaat.
De man werd donderdagochtend in kerkgewaad aangetroffen op een afdakje van de kerk. Volgens de politie was hij in de war. Een deel van de inboedel van de kerk lag op straat. Schilderijen waren van de muur getrokken, kaarsen omgegooid en bijbels in de vuilnisbak gegooid. Ook waren de collectebussen geleegd en was er wijn gedronken. De man is aangehouden.
(Bron)
Nederlandse toerist gewond na botsing met giraffe

JOHANNESBURG - Een Nederlandse en een Britse toerist zijn ernstig gewond geraakt nadat een halve ton zware giraffe, op de vlucht voor een leeuwin, in paniek tegen hun safariauto was gebotst.
"Het was een uitzonderlijk incident, het is het gesprek van de dag", aldus vrijdag de eigenaresse van het onderkomen waar de vakantiegangers overnachtten. "Ze keken toe hoe leeuwen hun prooi beslopen toen ze achter zich plotseling gestamp hoorden", aldus Tammy Mclintock.
Een jagende leeuwin en drie giraffes bleken recht op de auto af te komen. De bestuurder van de wagen deed de lichten nog aan, maar kon een confrontatie niet meer voorkomen. Een van de giraffes rende frontaal tegen het voertuig en viel vervolgens op de Nederlandse vrouw. Ook een Britse vakantiegangster raakte gewond.
Een helikopter van de Zuid-Afrikaanse luchtmacht vloog het tweetal naar een ziekenhuis aan de rand van het Kruger Park in het noorden van Zuid-Afrika. Daar werd de Nederlandse, die ernstige rugwonden had, drie uur lang geopereerd.
De vrouw heeft nog steeds geen gevoel in haar benen, aldus Mclintock. "Maar ze zijn beiden erg verbaasd. Ze zeiden dat ze bang waren voor de criminaliteit in Zuid-Afrika, maar hadden nooit verwacht dat een giraffe hen te grazen zou nemen."
(Bron)

Goh, het lijkt wel een wild dier...
Echtpaar moet 'geadopteerde' peuter afstaan

LEEUWARDEN - Een echtpaar uit het Groningse Kolham moet een peuter die het anderhalf jaar geleden illegaal heeft geadopteerd, teruggeven aan de biologische ouders uit Westerlee (Gr). Dat heeft het gerechtshof te Leeuwarden in hoger beroep bepaald, liet persraadsheer Poelman vrijdag weten.
De ouders van het inmiddels achttien maanden oude meisje hadden destijds de zwangerschap voor de buitenwereld verborgen gehouden. Bij de bevalling en controles gaf de moeder zich uit als haar vriendin uit Kolham, die zelf geen kinderen kon krijgen. Het meisje is in april vorig jaar geboren als kind van de wensouders en bij de burgerlijke stand ook als zodanig aangegeven. Ze werd aan het toen nog bevriende echtpaar overgedragen. Daarbij hadden beide echtparen doelbewust de adoptieregeling ontdoken.
Vijf maanden later kregen de biologische ouders uit Westerlee spijt. De ouders wilden zelf de zorg van hun dochter op zich nemen. Het hof heeft besloten dat het meisje binnen twee weken terug moet naar haar biologische ouders. Beide paren zijn inmiddels tot een geldboete veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrifte.
(Bron)
'C1000 ontslaat oudere werknemers'

AMSTERDAM - Schuitema, de overkoepelende organisatie van supermarkt C1000, zet goed functionerende werknemers ouder dan 23 jaar onder druk om in te stemmen met een vertrekregeling. Het bedrijf wil de arbeidskosten verlagen door alle oudere werknemers te vervangen voor jongeren. Dat meldt CNV dienstenbond vrijdag.
Schuitema exploiteert 85 van de 472 C1000-winkels. De andere vestigingen zijn in handen van zelfstandige ondernemers. Als Schuitema niet onmiddellijk stopt, zal de bond in de C1000-winkels van Schuitema klanten informeren over het arbeidsbeleid van de koepelorganisatie.
Volgens CNV-bestuurder Neoletta Poelgeest zijn ongeveer vijftig meldingen binnengekomen. "Al lang voor de prijzenoorlog heeft Schuitema ons geïnformeerd dat de loonkosten te hoog waren. Toen zijn al mensen weggegaan, op een normale manier. Maar begin dit jaar is Schuitema zonder overleg met de bonden begonnen vrijwillige regelingen aan te bieden aan prima functionerende oudere werknemers. In juni hebben wij gezegd dat dit niet kon. Schuitema heeft toen beloofd een loopbaanregeling in te stellen en dat is niet gebeurd."
'Pure leeftijdsdiscriminatie' noemt de bondsbestuurder het beleid. "Het personeel wordt enorm onder druk gezet om in te stemmen met een vertrekregeling. Als mensen dan vervolgens niet meewerken, wordt de druk nog eens opgevoerd. De sfeer is totaal verpest." Schuitema deelt volgens de bond onterecht officiële waarschuwingen uit. "Bij drie waarschuwingen is het exit."
Schuitema NV beraadt zich nog op een reactie.
(Bron)

Dit zie je bij zowat alle supermarktconcerns (en niet alleen daar). Die wet op leeftijdsdiscriminatie betekent helemaal niks als er niet aan handhaving/sanctionering wordt gedaan.
Britse gijzelaar Kenneth Bigley vermoord

DUBAI - De Brit Kenneth Bigley is omgebracht door zijn gijzelnemers in Irak. Op een video-opname is te zien hoe de 62-jarige Brit wordt onthoofd. Dat meldde het Britse persbureau Reuters vrijdag.
De tv-zender Abu Dhabi Television meldde op basis van "welingelichte'' bronnen de dood van Bigley als eerste. Iraakse opstandelingen in Falluja zouden hebben gemeld dat de ingenieur donderdagavond is onthoofd in de stad Latifiya, in de buurt van Bagdad. In Falluja houden veel strijders van de groepering Tawhid wa al-Jihad van Musab al-Zarqawi zich schuil.
De Britse tv-zender Sky News meldde dat bronnen binnen de Britse regering de dood van Bigley hebben bevestigd.
Bigley werd op 16 september ontvoerd door de groep van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi, samen met twee Amerikanen. Vorige week liet de Arabische nieuwszender al-Jazeera beelden van Bigley zien, die ineengedoken in een kooi zat en de Britse regering smeekte zich in te spannen om hem vrij te krijgen.
De ontvoerders wilden dat alle vrouwelijke gevangenen in Irak worden vrijgelaten. Om hun eisen kracht bij te zetten hadden ze de twee Amerikaanse gijzelaars al vermoord. De moeder van Bigley en zijn Thaise vrouw hebben emotionele oproepen aan de gijzelnemers gedaan om hem vrij te laten. De Libische leider Kadaffi riep de ontvoerders woensdag nog op Bigley te sparen.
(Bron)

Heel stoer.

donderdag, oktober 07, 2004

'Toezicht op luchtverkeersleiding schiet tekort'

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer heeft staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) hard op de vingers getikt. Het toezicht op luchtverkeerleiding Nederland (LVNL) schiet tekort, staat in een donderdag verschenen rapport van de Rekenkamer.
LVNL is verantwoordelijk voor het civiele luchtruim boven Nederland en alles wat daarbij komt kijken. Veiligheid, capaciteit en milieu spelen daarbij mee. Er werken ongeveer duizend mensen. Op het punt van de veiligheid schort het aan normen. Dat wringt in het bijzonder bij het ontwikkelen van verkeersleidingsprocedures, nodig bij de ingebruikneming van een nieuwe baan, schrijven de opstellers van het rapport.
Overigens zijn er volgens hen geen aanwijzigingen dat de veiligheid door de wijze van taakuitvoering van LVNL in het geding is.
(Bron)
Officier zet pc vol gevoelige informatie op straat

HILVERSUM - De Amsterdamse officier van justitie J. Tonino heeft een computer vol vertrouwelijke informatie bij zijn huis op straat gezet bij het grof vuil. Een passerende taxichauffeur nam de pc mee naar huis en wist het ding moeiteloos aan de praat te krijgen. Dat zei Peter R. de Vries donderdag in het Radio 1 Journaal.
De VVD wil dat minister Donner (Justitie) nog donderdag in de Tweede Kamer tekst en uitleg geeft in een zogeheten interpellatiedebat. Kamerlid Luchtenveld vindt dat Tonino in elk geval moet worden geschorst. Verder wil hij van Donner weten of officieren van justitie vertrouwelijke informatie thuis op hun pc mogen hebben, en of zij hun computer met die informatie zomaar langs de weg mogen zetten. "Dit kan echt niet", aldus Luchtenveld.
Misdaadverslaggever De Vries kreeg de computer van de taxichauffeur en printte twee vuistdikke ordners vol informatie uit. Officier van justitie Tonino is gespecialiseerd in de bestrijding van witteboordencriminaliteit.
Onder de vertrouwelijke gegevens zijn volgens De Vries onder meer documenten over de inmiddels vermoorde zakenman Willem Endstra. Zo zou Tonino op het punt hebben gestaan Endstra te laten arresteren en maakte men elkaar binnen justitie over deze zaak onderling verwijten.
De computer bevat volgens De Vries gegevens waar de onderwereld een moord voor zou doen. Hij is verbaasd over de vondst. "Het parket is hermetisch beveiligd, maar deze prominente fraudeofficier heeft allerlei belangrijke informatie thuis op een computer staan en zet hem zo bij het grofvuil. De pc was toen de taxichauffeur hem opstartte niet beveiligd.
De Vries zal donderdagavond in zijn tv-programma "in vogelvlucht en zonder in details te treden" laten zien wat er allemaal op stond. De journalist beraadt zich nog of hij het apparaat aan justitie teruggeeft.
(Bron)
Mogelijk nieuwe apensoort ontdekt in Noord-Congo

PARIJS - Het kan het sensationeelste nieuws op natuurgebied zijn van de laatste decennia: e ontdekking van een nieuwe primatensoort in de afgelegen bossen van Centraal-Afrika. Het zou gaan om een aap met de afmetingen van een gorilla. Dit meldt het Britse wetenschappelijke blad New Scientist in zijn editie van komende zaterdag.
Het bestaan van de nieuwe primatensoort wordt gestaafd door ooggetuigenverslagen, ontdekte botten en een video-opname. Hieruit blijkt dat het dier wel twee meter lang kan zijn en tussen de 85 en 100 kilo weegt.
Hiermee valt het dier in de klasse van de gorilla, hoewel de plaats van de ontdekking wel vijfhonderd kilometer af ligt van de leefgebieden van de westelijke en oostelijke gorillasoorten van Afrika.
Uiterlijk zijn er veel overeenkomsten met de reeds bekende gorilla's. Het dier heeft een typisch gorillagezicht en een lange rand langs zijn voorhoofd. Vreemd genoeg vertoont het gedrag van het nieuw ontdekte dier minder overeenkomsten met dat van de gewone gorilla.
Het bouwt zijn nest het liefst op moerassige grond, terwijl gewone gorilla's juist niet van water houden. Ook bouwt het pas ontdekte dier niet elke nacht een nieuw nest, terwijl andere gorilla's dat wel doen.
De verhalen over vreemde apensoorten in het verre noorden van Congo gaan terug naar de tijd dat de Belgen daar de scepter zwaaiden. Europese jagers wisten in 1898 foto's van het dier te maken.
Dit spoor werd later opgepakt door een Zwitserse fotograaf die afging op volksverhalen over woeste apen die leeuwen konden doden. Een Amerikaanse primatologe wist in 2002 de dieren op video te zetten en kwam zelfs een groepje van vier dieren tegen toen ze door de dichte bossen liep.
Volgens haar is er een grote kans dat dit dier een tot dusver onontdekt primatenras is, wat zou betekenen dat de mens er een genetisch familielid bij krijgt. Een andere mogelijkheid is dat het om een kruising tussen een gorilla en een chimpansee gaat of om een ondersoort van de chimpansee. Die is dan wel twee keer zo groot en sterk als zijn grootste chimpanseeneven.
(Bron)
Straaljagers onderscheppen militair transportvliegtuig

Inwoners van de noordelijke provincies zijn vanochtend opgeschrikt door een knal in het luchtruim. Het bleek in de loop van de middag om twee F16-straaljagers te gaan die door de geluidsbarrière vlogen. Ze waren opgestegen vanaf vliegbasis Leeuwarden om een transportvliegtuig te indentificeren en moesten snel vliegen om het vliegtuig te achterhalen.
De identiteit van het militaire transportvliegtuig was bij Defensie onbekend. De verkeersleiding van de Koninklijke Luchtmacht in Nieuw Milligen (Veluwe) kreeg geen contact met het vliegtuig. Pas nadat de straaljagers naast het toestel hadden gevlogen, konden ze de identiteit achterhalen en bleek dat er geen gevaar was. Het ging om een Amerikaans marinetoestel dat op weg was naar Noorwegen.
(Bron)
Supermarktmedewerkers mishandelen vermeende dief

DELFT - De politie heeft woensdagavond in Delft twee medewerkers van een supermarkt aangehouden nadat ze een vermeende winkeldief hadden mishandeld. Deze 51-jarige man is met een gebroken been opgenomen in een ziekenhuis, zei een woordvoerder van de politie.
De personeelsleden van de C1000 aan de Zuiderstraat gingen er volgens hem vanuit dat de man iets had gestolen. Maar dat is nog de vraag, aldus de zegsman.
[En _als_ ie iets gestolen heeft, is dat nog steeds geen rechtvaardiging voor een beukpartij.]
Toen de vermeende dief de winkel had verlaten, gingen de medewerkers achter hem aan. Even verderop hebben ze hem beetgepakt en klappen uitgedeeld.
Twee medewerkers van dezelfde supermarkt werden vorig jaar door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het mishandelen van een winkeldief.
De eigenaar van de supermarkt vond het vonnis destijds onbegrijpelijk. Hij wees erop dat hij en zijn medewerkers wekelijks te maken hebben met geweld en bedreigingen zonder dat ze het recht hebben zichzelf te verdedigen. In de supermarkt hangen vele beveiligingscamera's.
(Bron)

woensdag, oktober 06, 2004

CDA en VVD oneens over no-claim bij huisarts

DEN HAAG - Het CDA en de VVD waren het woensdagavond nog niet eens over de vraag of patiënten wel of niet zelf via de no-claim-regeling moeten bijbetalen voor de huisartsenrekening. Donderdagochtend praat de Tweede Kamer over de regeling waarmee ziekenfondspatiënten volgend jaar alles wat ze minder dan 250 euro aan zorg uitgeven, kunnen terugkrijgen.
Het CDA vindt dat de rekening van de huisarts niet mee mag tellen in die zorguitgaven en weet zich gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. Voor de christen-democraten is het een principiële kwestie. De VVD is voor het plan van minister Laager om bij elk bezoek aan de huisarts 5 euro van de no-claim-teruggave af te trekken.
De liberalen zijn echter bereid mee te werken aan een compromis. Laager gaf vorige week al aan zich bij een meerderheid van de Kamer neer te leggen, als er maar geen gat in zijn begroting valt.
De afgelopen dagen werd er druk overlegd door de christen-democraten en de liberalen. Het lijkt er op dat de rekeningen voor doktersbezoeken niet worden belast, maar een kwart van de rekeningen voor het bezoek aan de dokter 's avonds, in het weekeinde of 's nachts wel.
Het gat van 50 miljoen euro dat hierdoor in de begroting ontstaat, zou moeten worden gedekt met extra geld dat was gereserveerd voor de verbetering van de huisartsenzorg. De partijen waren er echter woensdagavond nog niet helemaal uit.
(Bron)
Justitie gaat boeven elektronisch volgen

DEN HAAG - Justitie begint in november in een jeugdinrichting in Zutphen met een proef met een volgsysteem voor jonge delinquenten. Die krijgen een bandje om de arm of enkel waarmee op afstand hun gangen worden gevolgd. Minister Donner (Justitie) streeft ernaar dat het systeem in januari in drie tbs-klinieken en drie jeugdinrichtingen wordt gebruikt, zei hij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Het volgsysteem is wat anders dan het elektronisch toezicht zoals dat nu al bestaat. Dat laatste is namelijk bedoeld om te controleren of mensen wel thuis blijven. Met het volgsysteem mogen ze hun huis uit, maar houdt een meldkamer bij waar ze zijn.
(Bron)

En dan? Wat als ze bijvoorbeeld ergens komen waar ze niet mogen zijn - gaat er dan iemand heen of zo? Sinds wanneer is daar personeel voor?
Ruim helft werkloze jongeren onbereikbaar

DEN HAAG - Meer dan de helft van de werkloze jongeren is onbereikbaar voor de bemiddelingsinstanties. Dat komt omdat ze zich niet hebben ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Van de 110.000 problematisch werkloze jongeren staan er 70.000 niet ingeschreven.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde analyse van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Volgens de RWI worden de problemen van de jeugdwerkloosheid nog steeds onderschat. Doordat de jongeren niet staan ingeschreven, zijn ze onvindbaar. De meest zorgelijke groep van jongeren die niet willen werken, valt hierdoor volledig buiten het bereik van het CWI.
Mensen die een uitkering ontvangen, moeten ingeschreven staan bij het CWI. Anders hebben ze geen recht op een uitkering. Dat geldt ook voor jongeren. Een woordvoerster van de RWI vraagt zich af of de uitkeringsinstanties wel onderzoeken of de mensen die een uitkering krijgen ook echt staan ingeschreven. Verder denkt zij dat er jongeren zijn die thuis wonen of op een andere manier in hun inkomen voorzien.
Volgens de RWI zijn alle jongeren werkloos die niet op school zitten en geen baan hebben. Deze gegevens zijn gevonden in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek en het CWI. De RWI, het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten, heeft geanalyseerd welke jongeren problematisch werkloos zijn. Ze zouden actief benaderd moeten worden met een scholings- en bemiddelingsaanbod.
(Bron)

Niemand die weet waar de inschrijving bij het CWI nou echt goed voor is. Als je _wilt_ werken kunnen ze al niks voor je doen, dus wat zouden ze kunnen doen voor iemand die niet wil?
Man doodt inbreker met komkommer

Een gepensioneerde man uit de Russische stad Khabarovsk in het oosten van het land heeft een inbreker doodgeslagen met een komkommer. Dinsdagavond trof de bewoner in zijn huis een dronken inbreker aan. De gepensioneerde man van 62 haalde meteen een zelfgekweekte komkommer boven en ranselde de inbreker af. Hij mepte vooral op het hoofd van de inbreker. Die stierf ter plekke aan zijn verwondingen. De politie onderzoekt de zaak.
(Bron)
Vijf arrestaties na kinderwagenblokkade

AMSTERDAM - Drie vrouwen van 16, 19 en 21 jaar zorgden dinsdagavond in het centrum van Amsterdam voor flink wat tumult nadat zij een tram blokkeerden met een kinderwagen.
Bij de tramhalte op de Nieuwezijds Voorburgwal konden ze het niet verkroppen dat de chauffeur van tram 13 zonder hen wilde vertrekken. Door hun kinderwagen, met een zes maanden oude baby erin, op de rails te zetten, probeerden ze de tram tegen te houden. De vrouwen scholden de bestuurder uit en bedreigden hem.
Gealarmeerde agenten vroegen de moeder van de baby tevergeefs de kinderwagen weg te halen. Tijdens de arrestatie van de vrouw beet zij de agenten en gingen ook haar vriendinnen en talloze omstanders zich ermee bemoeien. De politie nam de raddraaiers mee naar het politiebureau, waar het tumult nog groter werd toen tien mensen langskwamen die meenden het voorval te hebben gezien.
Een paar mensen ontstaken in woede omdat zij niet direct werden geholpen en beledigden en bedreigden de aanwezige agenten. Daarop sloeg de politie nog eens twee mannen in de boeien. Pas nadat de hele groep uit het bureau was verwijderd, keerde de rust terug. De drie vrouwen zijn in de cel gezet. De baby bleef ongedeerd en is bij de vader ondergebracht.
(Bron)
Klant opgesloten om tekort van 2 cent

De 35-jarige Robert Eussen uit Hoensbroek is vrijdagavond opgesloten geweest in een Esso-tankstation in Nuth. Hij had voor 5,03 euro getankt en dit bedrag op de toonbank gelegd. De pompbediende vertelde hem dat hij 5,05 euro moest betalen. Toen Eussen hierover zijn verbazing uitsprak sloot de bediende met een druk op de knop de deuren van het benzinepompstation.
De Esso-medewerker zou de deur pas weer opendoen wanneer de Hoensbroeker de twee cent zou hebben betaald. Eussen dacht nog even dat het om een programma met een verborgen camera ging, maar toen na een kwartier niets in die richting wees, belde hij de politie. Die zorgde ervoor dat de automobilist zijn weg weer kon vervolgen. Een dag later heeft hij de twee cent alsnog betaald.
Eussen zei niet op de hoogte te zijn geweest van het afronden van bedragen. Hij had het geld gepast meegenomen en zijn portemonnee in de auto laten liggen. Dat hij weigerde die twee cent te betalen kwam door de manier waarop hij werd behandeld, zo vertelde hij verder.
De bedrijfsleider van het tankstation vindt dat de pompbediende de regels wel erg strak hanteerde. "Maar hij heeft wel correct gehandeld. Als iemand niet betaalt, worden de deuren meteen afgesloten".
(Bron)
Ex Porn Star moet posters Balkenende afplakken

AMSTERDAM - De posters waarop een pornografische afbeelding met premier Balkenende staat, moeten binnen 24 uur zodanig zijn afgeplakt dat de minister-president niet meer herkenbaar is. Ook mogen de affiches niet meer te zien zijn op de internetpagina van Ex Porn Star. Indien de organisator van het feest zich daar niet aanhoudt, moet ze een dwangsom betalen die kan oplopen tot 50.000 euro.
Dat bepaalde de voorzieningenrechter woensdag in een kort geding van de Staat tegen Ex Porn Star. In de hoofdstad hangen affiches voor het gelijknamige feest dat half oktober plaatsvindt. Op de afbeelding staat de premier die zijn handen om de billen van een naakte vrouw heeft die op hem zit.

De geslachtsdelen zijn afgeschermd met een sticker waarop de woorden 'Normen & Waarden Censuur' prijken. De ogen van Balkenende zijn afgedekt met een zwarte balk met de tekst 'Balkie'.
(Bron)

Punt is natuurlijk wel dat we nu zeker weten dat het Balkenende IS, op die affiches.
Vrijspraak na uitrusten in bushokje

De rechtbank in Sittard heeft gisteren de boete die een 20-jarige man uit Stein opgelegd kreeg, ongedaan gemaakt. Tegen de man was proces-verbaal opgemaakt omdat hij 's avonds in een bushokje zat. Iets wat de politie blijkbaar reden genoeg vond om hem te bekeuren.
Op 19 augustus zat Daan L. samen met een vriend in een bushokje buiten Stein. De twee waren 's avonds op weg naar Urmond en besloten even uit te rusten op het bankje in het hokje. Op dat moment passeerden twee agenten die de jongens op de bon slingerden. "Ik zat gewoon rustig in het bushokje, ik veroorzaakte geen overlast", aldus L. "Ik rustte gewoon even uit. Ik vind het dieptriest dat ik hiervoor bekeurd word." Hij liet het er dan ook niet bij zitten en stapte naar de rechter.
Aangezien het proces-verbaal onderschrijft dat L. alleen maar in het hokje zat, geen overlast veroorzaakte en ook geen alcohol dronk, eiste de officier van justitie vrijspraak. De rechter ging in deze eis mee en vernietigde de boete.
(Bron)
Lycos leegt per ongeluk duizenden mailboxen

Per ongeluk zijn enkele duizenden mailboxen van de internetdienst Lycos geleegd. Dit gebeurde door een menselijke fout tijdens normale opschoningswerkzaamheden die periodiek worden gedaan. Normaal gesproken worden dan alleen accounts gedelete die niet worden gebruikt. Volgens Lycos ging er vrijdag iets fout waardoor een aantal mailboxen per ongeluk geleegd werd.
Lycos Nederland telt 'vele honderdduizenden' gratis gebruikers. Die hebben toegang tot de maildienst, de Tripod-homepagedienst en de andere diensten. Vermoedelijk is van 'enkele duizenden' gratis accounts de mailbox verwijderd.
Ondertussen is Lycos bezig om de verwijderde gegevens terug te halen. De kans dat dat lukt acht John Van Vroenhoven van Lycos Nederland niet zo groot omdat alleen de gegevens van premium-gebruikers worden gebackupt.
Lycos heeft inmiddels verklaard dat mocht het terugzetten niet lukken, dat dan de gebruikers een 'passende compensatie' tegemoet kunnen zien. Deze zal bestaan uit het gratis versturen van honderd sms-berichten via de website of een jaar lang een gratis premium-account.
De betreffende Lycos-accounts waarbij de mailbox is gewist worden nog door het bedrijf van de compensatieregeling op de hoogte gesteld. "De persoon die de fout maakte, is inmiddels ontslagen", aldus Van Vroenhoven.
(Bron)
'Steeds minder mensen lezen'

DEN HAAG - Echte boekenliefhebbers lezen nog vrijwel evenveel als dertig jaar geleden. Maar sinds 1975 is de hoeveelheid tijd die aan boeken wordt besteed met eenderde gedaald. Dit is voornamelijk het gevolg van de daling van het aantal boekenlezers.
Dat blijkt uit een woensdag verschenen publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 'Achter de schermen. Een kwart eeuw lezen, luisteren, kijken en internetten' is in Den Haag aangeboden aan staatssecretaris Van der Laan (Cultuur).
Ondanks het ruimere aanbod is de hoeveelheid tijd die Nederlanders aan media en ict besteden sinds 1975 vrijwel gelijk gebleven. Van de gemiddeld 45 uur vrije tijd per week gaat 19 uur op aan media en ict. Tweederde deel van de mediatijd (12,4 uur) is televisietijd.
Elke nieuwe generatie telt minder lezers van boeken, kranten en tijdschriften dan de vorige. Zo las in 2000 van de 20- tot 34-jarigen minder dan de helft (46 procent) nog een tijdschrift of een krant. Van de 50- tot 65-jarigen doet een ruime meerderheid dat.
Ouderen blijven de publieke omroep nog het meest trouw. Jongere kijkers geven de voorkeur aan de commerciële omroep. In Nederland is het marktaandeel van de publieke omroep vergeleken met andere Europese landen relatief laag. Per hoofd van de bevolking wordt echter ook veel minder geld aan de publieke omroep besteed dan bijvoorbeeld in Duitsland en Groot-Brittannië.
Dat geldt ook voor de hoogte van de inkomsten van de publieke omroep per hoofd van de bevolking (inclusief reclame- en sponsorgelden 45 euro per jaar, tegenover 97 in Duitsland en 103 in Groot-Brittannië). Alleen in Portugal en Spanje ligt het bedrag lager dan in Nederland. In landen waar per hoofd van de bevolking meer wordt uitgegeven aan de publieke omroep is het marktaandeel ook groter.
(Bron)
Sla oorzaak veel Britse salmonellavergiftigingen

LONDEN - Groot-Brittannië is de afgelopen maanden opgeschrikt door een forse stijging van het aantal besmettingen met de Salmonella Newport-bacterie. Meer dan 350 mensen zouden sinds september zijn besmet terwijl er normaal gesproken 'slechts' 150 mensen per jaar worden getroffen, meldde The Independent woensdag. Specialisten menen vooralsnog dat slablaadjes voor de golf van besmettingen verantwoordelijk zijn.
De recente uitbarsting concentreert zich in het noordoosten van Lincolnshire, de West Midlands, Noord-Ierland en het eiland Man. Naar schatting 33 personen moesten in ziekenhuizen worden opgenomen met verschijnselen van voedselvergiftiging. De inspectie voor de volksgezondheid kwam daarop in actie.
Onderzoekers hebben tot nog toe alleen het eten van slablaadjes gevonden als gemeenschappelijke factor bij de patiënten. De groente hadden ze binnengekregen door het eten van fast-food, afhaalmaaltijden of door het eten in cafetaria's.
(Bron)

dinsdag, oktober 05, 2004

Italiaanse rechter verklaart seks op toilet legaal

ROME - Een Italiaanse rechter heeft dinsdag geoordeeld dat met seks op een openbaar toilet de wetten voor fatsoen niet worden overtreden, zolang de deur van de wc op slot is. De rechter kwam tot de uitspraak nadat een bareigenaar in de stad Como een Zwitsers stelletje wegens obscene activiteiten voor de rechter had gesleept, aldus het persbureau Ansa.
De horecaondernemer nam juridische stappen, nadat hij het stelletje op het toilet in zijn zaak had betrapt. Tegen de Zwitserse man was zes maanden cel geëist en tegen de vrouw vijf maanden.
Rechter Luciano Storaci zag af van celstraffen voor de twee. Hij veroordeelde de Zwitser wel tot een boete van 200 euro, omdat hij het slot van de wc-deur kapotmaakte nadat de barman hem met de broek op de knieën had betrapt.
(Bron)
Vader Máxima moet mogelijk getuigen in zaak vermiste

BUENOS AIRES - Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, zal wellicht getuigen in een zaak van een vermiste vrouw. De kinderen van de vrouw die tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) is ontvoerd, hebben een Argentijnse rechter dinsdag gevraagd om hem op te roepen voor het afleggen van een verklaring.
Dat hebben de Argentijnse omroep Cadena 3 en de Spaanse persbureaus EFE en Europapress gemeld op gezag van bronnen bij Argentijnse justitie.
Cadena 3 meldde dat Nicolás en Guido Privera naar de federale rechter Rodolfo Canicoba Corral zijn gestapt omdat ze opheldering willen over de verdwijning van hun moeder Marta Sierra op 30 maart 1976. De vrouw werkte bij het technologisch landbouwkundig instituut INTA.
Gewapende personen in burger ontvoerden de vrouw uit haar huis. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Haar kinderen menen dat Zorreguieta mogelijk opheldering kan verschaffen over de verdwijning van Sierra, omdat hij onder het generaalsbewind staatssecretaris en minister van Landbouw was.
Zorreguieta mocht wegens zijn betrokkenheid bij de Argentijnse junta in januari 2002 niet aanwezig zijn bij het huwelijk van prinses Máxima en prins Willem-Alexander. In juni dit jaar was hij wel welkom bij de doop van zijn kleindochter prinses Amalia.
(Bron)
Liever de cel, dan een zeurende vrouw

Een 47-jarige Duitse man zit liever een aantal dagen in een cel, dan een boete te betalen om zo weer bij zijn vrouw te zijn. Het bijzondere aanbod werd vandaag bekend gemaakt door de politie.
De inwoner van het Noord-Duitse kuststadje Itzehoe had een politieagent beledigd, waardoor hij een boete kreeg van tachtig euro. Terwijl een ander zwijgzaam de boete zou voldoen, zei hij doodleuk de boete niet te willen betalen. De agent wees de Duitser erop dat als hij niet zou betalen hij een gevangenisstraf van tien dagen riskeerde. Daarop twijfelde de man geen moment en koos voor de laatste optie, omdat hij het constante gezeur van zijn vrouw beu was. "Ik kijk uit naar een beetje vrede en rust", aldus de Duitser.
(Bron)
Canadese onderzeeër in problemen voor Ierse kust

LONDEN - Een Canadese onderzeeboot heeft dinsdag een noodsignaal uitgezonden. De onderzeeër bevindt zich in de Atlantische Oceaan voor de kust van Ierland, aldus de Britse marine.
Een reddingsoperatie is inmiddels aan de gang.
(Bron)
De katten hebben allebei zo hun favoriete plekjes. Tijger ligt erg graag bovenop een doos op de kast, pal onder het plafond. Voorkeursplek in de huiskamer is een kussen van de bank, reserveplek is bovenop de bankleuning.
Tom ligt graag in de kast, achter de boeken - of schuin achter mijn stoel, op het kleed. Reserveplek: in een doos in een stellingkast.
Die plekken rouleren weleens, en daar zit een ritme in. Tom lag weer een paar dagen lang vaak in de doos - dus Tijger ligt daar nu. Tom is buiten, en zal bij binnenkomst pontificaal op 'Tijgers' kussen gaan liggen.
De enige eenkatsplek is de hoge van Tijger: Tom durft daar niet heen te springen. En een lekker ligplekje halverwege laat ie wel uit z'n hoofd sinds zijn lieve zusje een keer van haar hoge plek bovenop 'm sprong (expres ja, zo is ze wel).
Als ik slaap, ligt Tom graag naast me. Als ik wakker word, komt Tijger meestal aanrennen - waar beweging is, is hoop. Vanochtend keek ze ineens verschrikt op, haar ogen werden steeds groter, en ze sloeg op de vlucht. Er liep een spin op de muur - achter langpootspinnen en trilspinnen gaat ze aan, maar deze was iets groter/dkker (niet zo'n enge kelderspin, maar toch iets steviger dan de standaardbinnenspin), en het fanatieke jaagmonster vond dat blijkbaar eng :-)
Meer huiseigenaren raken in problemen

ZOETERMEER - Meer huiseigenaren waren dit jaar gedwongen hun woning met verlies te verkopen wegens betalingsschulden. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen telde alleen al bij mensen met een Nationale Hypotheek Garantie tot nu toe dit jaar 235 gedwongen verkopen met verlies. Dat zijn er ruim honderd meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dit blijkt uit cijfers die het waarborgfonds dinsdag publiceerde. Het waarborgfonds verstrekt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met zo'n garantie verzekert een huisbezitter er zich van dat bij een gedwongen verkoop een eventuele restschuld bij de bank wordt betaald.
Het waarborgfonds verwacht dit jaar driehonderd gedwongen verliesgevende verkopen. Vorig jaar waren dat er 178.
(Bron)
Hond zet boel op stelten

LONDEN - Een hond, genaamd Red, heeft in het grootste hondenpension van de Britse hoofdstad Londen de nodige ophef veroorzaakt door 's nachts met zijn vriendjes de boel op stelten te zetten. Dat meldde de Britse krant The Times dinsdag.
De bewakers van het pension wisten niet hoe de honden uit hun hokken konden komen, omdat er geen spoor van inbraak te vinden was. Sommige personeelsleden waren er zelfs van overtuigd dat spoken de nachtelijke chaos veroorzaakten.
Om het mysterie op te lossen werden camara's opgehangen. Na het bekijken van de videobeelden ondekte het personeel tot zijn grote verbazing dat Red zichzelf en daarna zijn vriendjes bevrijdde om een feestje te bouwen in de keuken.
(Bron)
Zwangere Argentijn versloeg Oranje op WK-1978

Het Argentijnse voetbalelftal speelde in 1978 de WK-finale tegen Nederland met minstens één zwangere speler. Dat bleek na urinetesten na afloop van de wedstrijd, die door Argentinië in eigen land met 3-1 werd gewonnen. De Britse journalist Simon Kuper schreef dit in 1995 in zijn boek ?Voetbal als oorlog?.
(Bron)
Nederland heeft snelstgroeiende werkloosheid van EU

LUXEMBURG - Nederland heeft de snelstgroeiende werkloosheid van de Europese Unie. In een jaar tijd is het percentage gestegen van 3,8 naar 4,8 procent in juli.
Het Europees statistisch bureau Eurostat heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het Europese gemiddelde is in die tijd gedaald van 9,1 naar 9,0 procent in juli en augustus.
Nederland zit desondanks nog in de topzes van landen met verhoudingsgewijs weinig werklozen. Het laagste percentage is in augustus gemeten in Luxemburg (4,3 procent). Het hoogste is in Polen (18,7 procent).
Voor de hele Europese Unie komt het neer op 19,3 miljoen werklozen. Vrouwen en jongeren zijn in verhouding vaker werkloos dan mannen. Het Europees gemiddelde voor vrouwen ligt op 10 procent en voor jongeren op 18,4 procent. Nederland heeft volgens Eurostat-definities 5,1 procent werkloze vrouwen en 8,4 procent jongeren die ongewild zonder werk zijn. Door andere definities wijken de cijfers af van CBS-gegevens.
(Bron)
VN: Toestand Darfur erger, regering faalt

NEW YORK - De toestand in het West-Sudanese Darfur is in september nog erger geworden in verhouding tot een maand eerder. De Sudanese regering laat na daadkrachtig op te treden tegen de misdaden die er tegen de burgerbevolking worden gepleegd, zo hebben de Verenigde Naties dinsdag gerapporteerd.
"Het aantal misdadigers en het aantal willekeurige gewelddaden neemt alleen maar toe. Een steeds groter deel van de bevolking is zonder enige bescherming van de regering en valt ten prooi aan honger, angst en geweld. (..) Het aantal mensen dat door het conflict wordt getroffen, groeit en hun lijden wordt verlengd door de nalatigheid (van de regering in Khartum)."
Deze conclusies trekken de Verenigde Naties over de recente ontwikkelingen in Sudan. Dat maakte VN-chef Kofi Annan in de nacht van maandag op dinsdag in het VN-hoofdkwartier in New York bekend. De speciale VN-gezant voor Darfur, Jan Pronk, zal dinsdag zijn rapport over de toestand in Darfur toelichten voor de Veiligheidsraad.
De VN dreigen Sudan met sancties indien het land nalaat op te treden tegen bendes die met gruweldaden etnische zuiveringen plegen. Voorts verlangen de VN vooralsnog vergeefs een vredesregeling tussen regering en rebellen.
(Bron)
Rotterdamse agent opgepakt wegens valse naturalisatie

ROTTERDAM - Een 39-jarige surveillant van de politie Rotterdam-Rijnmond is aangehouden omdat hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Dat heeft de politie dinsdag gemeld.
De man zou in het verleden op grond van valse gegevens zijn genaturaliseerd. De verdachte werkte in het district Rotterdam-Centrum en zit nu vast.
(Bron)
Balkenende in geweer tegen pornoposter

DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst spant een kort geding aan tegen de organisator van het feest Ex Porn Star in Amsterdam. In de hoofdstad hangen posters van het feest waarop premier Balkenende figureert in een pornografische afbeelding. De RVD wil dat het affiche, dat ook op internet is te zien, zo snel mogelijk verdwijnt.

RVD-directeur-generaal Van der Wulp noemt de posters smakeloos. Overigens zegt hij altijd bezwaar te maken tegen commerciële exploitatie van bewindslieden.
Het kort geding dient dinsdag of woensdag in Amsterdam.
(Bron)
Topduel Kameroen afgelast na stokslagen spelers

JAUNDE - In Kameroen is dit weekeinde de voetbaltopper tussen de twee koplopers in de eredivisie afgelast, omdat de politie in een bui van stijfkoppigheid tien spelers van het bezoekende Racing Bafoussam met de wapenstok had toegetakeld. De voetballers hadden zoveel last van hun verwondingen, dat zij niet in staat waren in het veld aan te treden tegen het thuisspelende Union Douala.
Het hardhandige optreden van de politie had een zeer onschuldige aanleiding. De selectie van Racing Bafoussam wilde het stadion binnengaan door de ingang, die volgens de agenten uitsluitend was bedoeld voor de spelers van de thuisclub.
(Bron)
Die soaps van de commerciëlen halen het er toch niet bij.
Snelheidsduivel door cruise control

Een dertigjarige automobilist heeft gistermiddag voor paniek gezorgd op de Franse A71, toen zijn cruise control vast bleef hangen bij een snelheid van tweehonderd kilometer per uur. De man kreeg het door een storing in het computersysteem van zijn auto niet voor elkaar om te remmen of de motor uit te schakelen. De auto, een Renault Vel Satis, heeft in plaats van een contactsleutel een soort van creditcard.
De man heeft met zijn mobiele telefoon de gendarmerie gewaarschuwd, zodat deze maatregelen kon nemen om de veiligheid van andere weggebruikers te garanderen. Een tolversperring werd voor de zekerheid volledig ontruimd. Een klein uur en zo'n honderdvijftig kilometer nadat het probleem ontstond, lukte het de man uiteindelijk om de motor uit te zetten en de auto langzaam tot stilstand te laten komen. Er zijn geen gewonden gevallen.
(Bron)
Meer huiseigenaren raken in problemen

ZOETERMEER - Meer huiseigenaren waren dit jaar gedwongen hun woning met verlies te verkopen wegens betalingsschulden. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen telde alleen al bij mensen met een Nationale Hypotheek Garantie tot nu toe dit jaar 235 gedwongen verkopen met verlies. Dat zijn er ruim honderd meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dit blijkt uit cijfers die het waarborgfonds dinsdag publiceerde. Het waarborgfonds verstrekt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met zo'n garantie verzekert een huisbezitter er zich van dat bij een gedwongen verkoop een eventuele restschuld bij de bank wordt betaald.
Het waarborgfonds verwacht dit jaar driehonderd gedwongen verliesgevende verkopen. Vorig jaar waren dat er 178.
(Bron)
13-jarige mishandelt scheidsrechter

Een 13-jarige voetballer van het Bredase SAB is door de club geschorst. Hij mishandelde na afloop van een jeugdwedstrijd in Terheijden de scheidsrechter dusdanig dat deze een gebroken kaak opliep.
De jongen kreeg afgelopen zaterdag een rode kaart nadat hij betrokken was geraakt bij een opstootje op het veld. Hij was het niet met de kaart eens en ging vervolgens, samen met zijn vader die ook bij de wedstrijd aanwezig was, de scheidsrechter te lijf. Die moest zich daarna laten behandelen in het ziekenhuis. Tegen zowel de vader als de zoon heeft de politie een proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Grote chocoroof stelt politie voor raadsel

De politie van het Britse Skelmersdale staat voor een raadsel. Zeker vijf dieven hebben voor 725.000 euro aan chocolade gestolen. In alle vroegte zijn zij zondag in drie eigen trucks een industrieterrein opgereden. Met zes opleggers vol paaseitjes gingen ze ervan door.
De daders moeten de diefstal goed hebben voorbereid. Twee daders hielden beveiligingsbeambten in bedwang, terwijl drie anderen er met de opleggers met aanhangers vandoor gingen.
Vijf opleggers zijn inmiddels teruggevonden: vier leeg, één nog vol chocolade. De politie weet niet of de dieven van plan waren de paaseitjes later nog op te halen. Mogelijk vreesden ze dat ze die seizoensgebonden lekkernij niet tijdig konden slijten, aldus de politie. De daders zijn nog voortvluchtig.
(Bron)

maandag, oktober 04, 2004

Grote chocoroof stelt politie voor raadsel

De politie van het Britse Skelmersdale staat voor een raadsel. Zeker vijf dieven hebben voor 725.000 euro aan chocolade gestolen. In alle vroegte zijn zij zondag in drie eigen trucks een industrieterrein opgereden. Met zes opleggers vol paaseitjes gingen ze ervan door.
De daders moeten de diefstal goed hebben voorbereid. Twee daders hielden beveiligingsbeambten in bedwang, terwijl drie anderen er met de opleggers met aanhangers vandoor gingen.
Vijf opleggers zijn inmiddels teruggevonden: vier leeg, één nog vol chocolade. De politie weet niet of de dieven van plan waren de paaseitjes later nog op te halen. Mogelijk vreesden ze dat ze die seizoensgebonden lekkernij niet tijdig konden slijten, aldus de politie. De daders zijn nog voortvluchtig.
(Bron)
Springen!

Een man uit India heeft het snelheidsrecord touwtje springen verbroken. De 43-jarige Ranjit Pal sprong in 15 seconden 136 keer. Pal hoopt dat hij hiermee in het Guiness Book of Records komt. "Ik heb ondertussen nog wel geoefend, ik kan nu 150 of 160 keer springen in 15 seconden," aldus Pal. De man begon pas 2 jaar geleden met touwtje springen.
(Bron)
TT 106 Mat Herben verzoent zich met partij

DEN HAAG Fractievoorzitter Mat Herben van de LPF heeft zich weer aangemeld als lid van de partij. Dat is vanavond door het bestuurslid Moleveld in het televisieprogramma NOVA bevestigd.
fractie van de LPF was vanavond in spoedzitting bijeen. Aan het begin van de vergadering was Herben nog aanwezig.
Halverwege stapte hij op. Onduidelijk is of Herben nu de fractie de rug heeft toegekeerd. Herbens fractiegenoot Nawijn sprak berichten daarover in NOVA tegen.
De rechter doet morgen uitspraak over de vraag of de LPF-fractie na de breuk met de partij, eind augustus, de naam van de LPF nog langer mag gebruiken.
Knipje uit de digitale Metro, een foto van Ed Oudenaarden (ANP), gemaakt tijdens de demonstratie:

Mailprotest tegen de zeehondenknuppelvakanties.
Man verwart zijn penis met de nek van een kip

In Roemenië heeft een oudere man per vergissing zijn penis afgesneden. Zijn hond vond dit niet zo erg, die dacht dat het een worstje was.
De 67-jarige Constantin Macanu uit een dorp nabij de zuidwestelijke stad Galati, rende midden in de nacht in zijn onderbroek de tuin in om een lawaaierige kip dood te maken. Hij zag zijn penis aan voor de nek van de kip, en sneed het af, aldus Macunu. Zijn hond kwam toen aanhollen en at het geslachtsdeel op.
De man is opgenomen in het ziekenhuis in Galati. Doktoren die de man hevig bloedend bij de ambulance gebracht hadden, zeggen dat de man niet in levensgevaar verkeert.
(Bron)
Persoon tussen rails overleeft 'overrijding'

UTRECHT - Een persoon die maandag, liggend in de lengterichting tussen de rails, een goederentrein over zich heen zag rijden, overleefde het incident op de lijn tussen Winschoten en Nieuweschans. Na het passeren van de trein sloeg de persoon, die ongedeerd bleef, op de vlucht. De politie is op zoek, aldus ProRail.
In eerste instantie ging de machinist van een aanrijding uit. Het treinverkeer tussen beide plaatsen in het oosten van de provincie Groningen heeft tussen 17.45 en 18.50 uur stil gelegen.
(Bron)
TT 103 Bonden, oppositie willen referendum

AMSTERDAM De linkse oppositie in de Tweede Kamer bereidt samen met de bonden een referendum voor tegen het afschaffen van het prepensioen. Een definitief besluit valt na 18 november, als de prepensioenwet wordt behandeld.
Het initiatief voor het referendum komt van de PvdA, GroenLinks en SP en van de vakcentrales FNV, CNV en MHP. Voor het houden van een volksraadpleging zijn in eerste instantie 40.000 handtekeningen nodig. Daarnaast moeten nog eens 600.000 burgers het initiatief ondersteunen.
De partijen hebben haast. Op 1 januari 2005 wordt het raadgevende referendum, dat nog nooit is gehouden, afgeschaft.
Seksspeeltje oorzaak ontruiming vliegveld

Het Australische vliegveld Mackay in de deelstaat Queensland is vandaag ontruimd nadat een achtergelaten vibrator paniek had veroorzaakt. Cafetaria-uitbaatster Lynne Bryant waarschuwde de veiligheidsdiensten toen de prullenbak een vreemd geluid begon te maken.
Er werd geen enkel risico genomen en de regionale luchthaven werd direct volledig ontruimd. Grondig onderzoek wees uit dat het geluid afkomstig was van "een speeltje voor volwassenen". Na een uur kon het ontruimde vliegveld weer open.
(Bron)
Veel Kamerleden te zwaar of gestresst

Uit een onderzoek van Arbo Unie is gebleken dat veel Tweede Kamerleden te zwaar zijn in relatie tot hun lengte. Over hoeveel parlementariërs het precies gaat is niet bekend, omdat slechts 54 van de 150 benaderde Kamerleden hun formulier ingevuld terugstuurden.
Van die 54 Kamerleden blijkt bijna dertig procent te zwaar. Maar liefst negentien procent is zelfs veel te zwaar en moet daar echt iets aan gaan doen. Vijfendertig procent gaf aan niet goed te kunnen omgaan met tijdstruk en ongeduld, dit zijn echter vooral mensen die geen last hebben van overgewicht. CDA'ers blijken het zwaarst: de gemiddelde christen-democraat weegt zo'n 82 kilo. De socialisten van de SP wegen een stuk minder: 67 kilo, daarmee zijn ze het lichtst.
De Arbo Unie zou graag elk jaar een gezondheidsenquête doen onder Kamerleden. Uit een fitheidstest zou volgend jaar rond Prinsjesdag moeten blijken of de politici er qua conditie op vooruit zijn gegaan.
(Bron)
Gratis hiv-test voor nieuwkomers in Rotterdam

ROTTERDAM - Nieuwkomers die in Rotterdam hun verblijfsvergunning afhalen, krijgen daar vanaf dinsdag een uitgebreide informatiefolder over een hiv-test bij. En een uitnodiging om zich bij de GGD gratis te laten testen op hiv.
Het idee om de hiv-test aan te bieden, komt uit de koker van Leefbaar Rotterdam. Het initiatief past volgens de GGD in het beleid om mensen te stimuleren zich te laten controleren op hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen. "We testen ook al jaren op tbc. Het is de bedoeling dat we vanaf januari 2005 nieuwkomers tevens controleren op hepatitis-b. Samen met hiv en tbc is hepatitis-b de meest bedreigende infectieziekte", aldus een woordvoerder.
De folder wordt uitgereikt aan iedereen die direct uit een ander land komt. "Het maakt niet uit of het Engeland, Duitsland of Afrika is", aldus de GGD. "We gaan puur uit van winst die we kunnen boeken op het gebied van de volksgezondheid."
(Bron)
Nieuw mobiel nummer voor Balkenende

DEN HAAG - Minister-president Balkenende krijgt een nieuw mobiel nummer. Zijn oude nummer is onbruikbaar sinds het afgelopen weekeinde op internet verscheen, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag weten. Tegen de eigenaar van de internetpagina waarop het nummer werd achtergelaten, kan de RVD niets beginnen, aldus een woordvoerder.
Het is onduidelijk of het nummer van de premier vaak is gebeld. De RVD verklaarde dat het mobieltje sinds de publicatie van het 06-nummer staat uitgeschakeld.
De beheerders van de internetpagina berryenberrie.nl , twee studenten uit Nijmegen, publiceerden een adreslijst met de gegevens van alle Tweede-Kamerleden. Een onbekende internetter reageerde daarop door onder meer het mobiele nummer van Balkenende en dat van burgemeester Job Cohen van Amsterdam te plaatsen.
De internetpagina is sinds maandagochtend moeilijk bereikbaar wegens een hoog bezoekersaantal.
(Bron)
Onderzoek: maak langer werken lucratiever

DEN HAAG - Langer doorwerken kan worden bevorderd door het financieel aantrekkelijker te maken. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam concluderen dat in een studie in opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, een adviesorgaan van de overheid.
Volgens de onderzoekers is de arbeidsparticipatie van werknemers tussen de 55 en 65 de afgelopen tien jaar al spectaculair gestegen: van 25 procent in 1993 naar ruim 40 procent vorig jaar. Die stijging kon doordat langer werken lonender is geworden en doordat tegelijk de toegang tot de WAO is ingeperkt.
"De arbeidsparticipatie van ouderen kan nog verder worden verhoogd, niet zozeer door vervroegde pensionering minder aantrekkelijk te maken, maar door langer doorwerken juist lucratiever te maken", concluderen de onderzoekers.
(Bron)
Tweederde gevangenen Rusland ziek

MOSKOU - Circa tweederde van de gevangenen in Rusland is ernstig ziek. Een hoge functionaris bij Justitie in Moskou heeft dit tegen het persbureau Interfax gezegd.
De gedetineerden lijden aan aids, tuberculose en syfilis of ze zijn geestesziek of ernstig verslaafd aan alcohol of drugs. De hoge ambtenaar, Vladmir Jaloenin, zei dat er dankzij medische hulp die werd gefinancierd door de Wereldbank bijna ruim 40.000 minder tbc-lijders in de gevangenissen zitten. Het zijn er nu nog 58.700.
Maar de Russische gedetineerden lijden aan allerlei ziektes zoals de 35.000 aidspatiënten, de 120.000 geesteszieken of de 140.000 verslaafden.
Het totaal aantal gevangenen in Rusland is in een jaar tijd gedaald van 820.000 naar 777.000. De overheid poogt met succes het aantal gevangenen terug te dringen.
[Daar zullen die ziektes ook hard aan meewerken...]
Rusland telde in 2003 638 gevangenen per 100.000 inwoners. Dat is na de Kaaiman-Eilanden en de VS het meest. De VS staan op kop met 686 gevangenen per 100.000 inwoners.
(Bron)
'Joden besnijden is geen leed'

DEN HAAG - Het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali zou zich beter moeten verdiepen in de gebruiken die zij ter discussie stelt. Dat zei de directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, R. Naftaniël, maandag.
In een reactie op uitlatingen van het VVD-Kamerlid stelt Naftaniël: "Ze wil een eeuwenoud gebruik onnodig de nek om draaien. Besnijdenissen volgens de joodse traditie zijn niet wreed, richten geen schade aan en veroorzaken geen leed." Hirsi Ali gaat volgens Naftaniël te ver in haar 'anti-religieuze kruistocht'.
Het Kamerlid riep zondag het kabinet op te overwegen jongensbesnijdenis strafbaar te stellen. Besnijdenis bij jongens komt vooral voor in joodse en islamitische kring.
(Bron)

Meneer Naftaniël heeft de documentaire duidelijk niet gezien - die draaide er juist om dat de maker er wel leed van had ondervonden, en dat hij niet de enige bleek.
En dat iets een eeuwenoud gebruik is, is geen bewijs voor de goedheid van iets - heksenvervolging is ook eeuwenoud, anti-semitisme ook, moord en doodslag ook.
Hirsi Ali gaf in de documentaire aan dat bij jongensbesnijdenis de voorhuid compleet verwijderd wordt, terwijl de lichtste vorm van meisjesbesnijdenis 'alleen' een prikje in de clitoris is - en dat de jongensversie in dat geval meer schade doet aan de integriteit van het lichaam dan de meisjesversie.
Ik ben geen fan van Hirsi Ali, maar hierin kan ik haar gelijk geven. If it ain't broke, don't fix it - tegenover elk 'voordeel' van besnijden (zowel bij dames als bij heren) staat een 'nadeel'. Persoonlijk ben ik geneigd die nadelen veel zwaarder te laten wegen.
Herhaling docu: zaterdag 9 oktober, 12:00, Ned. 1
Proef gezichtsherkenning tegen winkeldieven succes

UTRECHT - De proef met gezichtsherkenning via bewakingscamera's in een Utrechtse spijkerbroekenwinkel is een succes geworden. Dat zeiden maandag de initiatiefnemers, de winkeleigenaar en beveiligingsbedrijf Initial Varel Security.
Tijdens proef die drie maanden duurde, bleek het goed mogelijk om de bezoekers van de winkel met een camera te registreren: 97 procent werd herkenbaar vastgelegd. Het systeem had alleen moeite met kleine kinderen, bezoekers die voorovergebogen liepen met een pet op en mensen die heel dicht op een voorganger liepen.
[Slim om dat te melden.]
Bij de proef waren geen echte winkeldieven betrokken maar wel twaalf proefpersonen die in het systeem waren ingevoerd als winkeldief. Gedurende twee weken hebben zij de winkel 78 keer bezocht. Dat gebeurde op verschillende tijden en telkens anders gekleed. In ruim 91 procent van de gevallen werden de proefpersonen herkend.
De 'veelplegers' die geen alarm deden afgaan, droegen bepaalde typen zonnebrillen, hadden hun hoofd van de camera afgewend of hadden hun gezicht bedekt. Varel verwacht met het gebruik van meerdere camera's de resultaten nog te kunnen verbeteren.
Eigenaar Broekman van de winkel is erg enthousiast over deze resultaten en wil het systeem ook in andere filialen gaan gebruiken, al is het alleen al wegens de preventieve werking. Het aantal gepakte winkeldieven daalde tijdens de proefperiode van gemiddeld zestien naar een per maand. Varel tekent daarbij aan dat de vele publiciteit rond de proef daar ook debet aan is.
(Bron)
Nederlandse koeien geven te veel melk

BRUSSEL - De Nederlandse melkkoeien hebben in het seizoen 2003/2004 gezamenlijk opnieuw te veel melk gegeven. Nederland moet daarom, net als Engeland, een heffing betalen aan de Europese Commissie.
Voor Nederland komt dit bedrag neer op 1 miljoen euro. Dit geld wordt via de zogeheten superheffing opgebracht door de boeren. Voor Engeland is dat 3,1 miljoen euro. Andere EU-landen hebben zich beter gehouden aan de melkquota, de maximumhoeveeheid melk die een land mag produceren. De Europese Unie heeft dergelijke quota om de melkproductie in te tomen. Anders zou een Europese melkoverschot ontstaan.
Nederland had in het voorgaande seizoen ook al meer melk geproduceerd dan afgesproken. Dat gebeurde samen met Italië.
(Bron)

zondag, oktober 03, 2004

'Websites overheid gehackt'

Meerdere websites van de overheid zijn momenteel offline. Volgens onze anonieme submitter zijn ze gehackt door een hackgroep, genaamd "0x1FE". Zij zouden dit hebben gedaan uit protest tegen het beleid van het kabinet. Onder andere Regering.nl en Kabinet.nl zijn momenteel down, hoe lang het gaat duren is niet bekend.
(Bron)
Man langs A12 richt wapen op automobilisten

EDE - In Ede is zaterdag een man uit Zeist (30) langs de A12 aangehouden omdat hij een vuistvuurwapen richtte op passerende automobilisten.
Pas na zijn aanhouding bleek dat het om een niet van echt te onderscheiden imitatiewapen ging. Het motief van de man is niet bekend. Hij wordt verhoord.
De man stond bij de afslag naar de A30 tussen Ede en Veenendaal. Geschrokken automobilisten belden de politie. Agenten sommeerden de man op het wegdek te gaan liggen en arresteerden hem. Langs de snelweg stond een eind verderop zijn auto. Daarmee heeft hij vermoedelijk een aanrijding gehad in Arnhem, waarna hij is doorgereden.
(Bron)
Deur gebouw fiscus Almelo opgeblazen

In Almelo is gisteravond de deur van een gebouw van de belastingdienst opgeblazen met explosieven. De explosie bij het gebouw op het Twenteplein vond rond 22:45 plaats. De stalen kozijnen zijn verwoest en de ruiten kapot, er vielen geen gewonden. Ook werd er niets gestolen.
De politie doet verder geen mededelingen over de grootte en de aard van de explosieven. Er is een buurtonderzoek verricht, maar er zijn nog geen mensen aangehouden. Een getuige zegt drie jongens te hebben zien wegfietsen van de plaats van het gebeuren, de politie wil contact met hen opnemen over de zaak.
(Bron)
Jachthond schiet op baasje

Spaso Ivosevic had vast een lekker stukje vlees in gedachten toen hij zich opmaakte om op jacht te gaan. Het liep echter anders: hij werd beschoten door zijn eigen hond.
De Kroatische jager was bijna klaar voor de tocht en zette zijn geladen dubbelloops jachtgeweer even tegen een muurtje aan. Zijn hond Lero zat in de tuin achter de kippen aan, maar kwam opeens in volle vaart aan stormen, struikelde over het geweer en beschoot zijn baasje. De jager werd geraakt in zijn been en moest worden behandeld. Wat er met de hond is gebeurd is niet bekend.
(Bron)
Jongens spuiten traangas in bus

Twee jongens uit Den Bosch zijn gistermiddag aangehouden omdat ze traangas in een stadsbus zouden hebben gespoten. De twee verdachten van 14 en 18 jaar oud maakten deel uit van een groep van vier. Bij de bushalte aan de Zuid Willemsvaart spoten ze het gas naar binnen toen de chauffeur van de bus net weg wilde rijden.
In de bus ontstond vervolgens paniek onder passagiers doordat ze last kregen van benauwdheid, geprikkelde ogen en moesten hoesten en niezen. De gewaarschuwde politie hield even later drie verdachten aan waarvan er een wist te ontsnappen.
(Bron)
Drie doden door scooterongeluk Zeewolde

ZEEWOLDE - Een botsing tussen twee scooters heeft in Zeewolde in de nacht van zaterdag op zondag drie jongens het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.
Het ongeval gebeurde omstreeks 0.30 uur op het fietspad van de Zeewolderdijk. Twee jongens uit Harderwijk van 15 en 16 jaar op een scooter kwamen frontaal in botsing met een tegenligger die van de andere kant kwam. Deze scooter werd bestuurd door een 17-jarige jongen uit Zeewolde. De drie slachtoffers overleden ter plaatse.
De politie weet nog niets over de oorzaak van het ongeval. Het fietspad is breed, heeft een onderbroken middenstreep en er is geen begroeiing. Beide bromfietsen voerden verlichting en de weg is recht en goed te overzien. De drie droegen allen een helm.
(Bron)
Een knipje van de cameraploeg: