zaterdag, november 20, 2010

Vrees voor groei chronische Q-koorts

DEN BOSCH - De Q-koortspoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vreest voor een flinke toename van het aantal patiënten met chronische Q-koorts. Het ziekenhuis verwacht dat enkele honderden Q-koortspatiënten de chronische variant van de ziekte zullen ontwikkelen.
Een woordvoerster van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft dat woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS hierover.
Volgens het ziekenhuis zijn er ongeveer vierduizend acute Q-koortsgevallen geweest. Bij 1 tot 5 procent van het aantal patiënten groeit de ziekte uit tot een chronisch ziekte, wat in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis doet samen met ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht onderzoek naar chronische Q-koorts. Daar is 3 miljoen euro subsidie voor beschikbaar gesteld.
De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht.
De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten zoals een longontsteking.
(Bron)
Deze is toch wel erg mooi, kort en krachtig.
Witte haai arriveerde 'per ongeluk' in Europa

AMSTERDAM – Witte haaien kwamen ongeveer een half miljoen jaar geleden per ongeluk in Europa terecht, omdat enkele dieren de weg kwijtraakten tijdens een migratie. Dat beweren Schotse wetenschappers in een nieuwe studie.
Een aantal zwangere vrouwjeshaaien uit de zeeën rondom het huidige Australië heeft 450.000 jaar geleden vermoedelijk een ‘verkeerde afslag’ genomen tijdens een migratie, waardoor hun kroost in de Middellandse Zee werd geboren.
Deze jonge witte haaien bleven daarna in Europa, omdat haaien van deze soort altijd terugkeren naar de plek van hun geboorte. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Volgens de onderzoekers werden de witte haaien tijdens hun mislukte migratie mogelijk in noordelijke richting geduwd door warme golfstromen.
De wetenschappers ontwikkelden hun theorie naar aanleiding van een onderzoek waarbij het DNA van witte haaien uit Australië en hun soortgenoten uit Middelandse zee werd vergeleken. Genetische verschillen wijzen er volgens de onderzoekers op dat de twee soorten ongeveer 450.000 jaar geleden zijn opgesplitst.
“Dit was een periode van interglacialen waarin er talloze veranderingen optraden in zeestromingen”, verklaart hoofdonderzoeker Les Noble op BBC News. “De haaien zijn waarschijnlijk een heel stuk naar de noorden gezwommen met een warme golfstroom, totdat de warmte ophield.”
Op dat moment wilden de dieren omkeren, zo vermoeden de onderzoekers. Noble gelooft dat de witte haaien echter een verkeerde draai maakten en in de Middellandse zee zijn beland.
“Het is niet heel gek om je voor te stellen dat de dieren een verkeerde afslag hebben genomen en daardoor deze migratie hebben gemaakt”, aldus de wetenschapper.
(Bron)
Groot deel treinen Utrecht rijdt weer

UTRECHT – Het treinverkeer in en rond Utrecht is zaterdagmiddag weer op gang gekomen. Vanaf drie uur gingen de eerste treinen weer rijden. Door een brand vrijdag aan het eind van de middag in de verkeersleidingspost van ProRail was dat lange tijd niet mogelijk.
De Nederlandse Spoorwegen meldden dat zaterdagmiddag rond vijf uur weer 70 procent van de treinen in het gebied rond Utrecht in alle richtingen volgens dienstregeling reed.
De rest van zaterdag komt er in deze situatie geen verandering. De inzet van bussen is afgebouwd. In de rest van het land was het treinverkeer normaal, aldus de NS.
Reizigers hadden de hele zaterdag met ''langere’’ reistijd te kampen. Tot hoeveel tijd de vertraging kon oplopen, kon een woordvoerder van de NS niet zeggen. ProRail verwacht dat de treinen zondag weer volgens de normale dienstregeling rijden.
Vrijdagavond was door de brand de stroomtoevoer naar de bediening van seinen en wissels afgesloten. Medewerkers van ProRail konden vanaf vrijdagavond elf uur weer het gebouw weer in om de vitale systemen te herstellen. Voordat het systeem weer voorzichtig kon worden opgestart, werden testritten uitgevoerd.
Over de oorzaak van de brand was zaterdag nog geen duidelijkheid. De politie is zeker het hele weekend nog bezig met het onderzoek en kan over de uitkomsten daarvan in elk geval voor maandag geen mededelingen doen.
Zaterdagochtend was het nog een komen en gaan van bussen in plaats van treinen rond het station in Utrecht. NS-medewerkers in gele hesjes probeerden de reizigersstroom in goede banen te leiden. In de stationshal was het bijna uitgestorven. Een paar mensen staarden naar het grote blauwe informatiebord in de hoop dat er toch iets op zou verschijnen.
Ook op de autowegen rond de stad was het extra druk. Op de A12 stond enige tijd file bij de afslag naar de Jaarbeurs waar de Margriet Winter Fair wordt gehouden. Volgens een woordvoerder van de ANWB was dat duidelijk een gevolg van het ontbreken van treinen. De bezoeksters aan de fair vormden vrijdag een grote groep onder de gestrande treinreizigers.
(Bron)
Planeet van een ander sterrenstelsel ontdekt

AMSTERDAM - Een Europees team van astronomen heeft een planeet ontdekt bij een ster van een klein sterrenstelsel dat door ons Melkwegstelsel is opgeslokt (Science Express).
De Jupiter-achtige planeet is zeer uitzonderlijk, omdat hij om een ster draait die het einde van zijn leven nadert.
De afgelopen vijftien jaar hebben astronomen bij sterren in onze kosmische omgeving bijna vijfhonderd planeten ontdekt, maar geen daarvan bevindt zich met zekerheid buiten ons Melkwegstelsel.
Nu is er echter een planeet van minimaal 1,25 maal de massa van Jupiter ontdekt die om een ster van extragalactische oorsprong draait.
De ster maakt deel uit van de zogeheten Helmi-stroom – een groep sterren die oorspronkelijk deel uitmaakte van een dwergstelsel dat door ons Melkwegstelsel is opgeslokt.
Deze daad van galactisch kannibalisme moet zich ongeveer zes tot negen miljard jaar geleden hebben afgespeeld.
De ster draagt de aanduiding HIP 13044 en staat, op een afstand van ongeveer 2000 lichtjaar, in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Fornax (Oven).
Zijn planeet, HIP 13044 b, is een van de weinige exoplaneten waarvan bekend is dat zij de periode hebben doorstaan waarin hun moederster enorm is opgezwollen nadat zij de voorraad waterstof in haar kern had verbruikt – het zogeheten rodereuzenstadium.
Het voortbestaan van HIP 13044 b is echter allerminst zeker. Zijn moederster zal tijdens het volgende stadium van haar evolutie namelijk opnieuw opzwellen.
(Bron)
‘Een op de zes in jeugd mishandeld’

AMSTERDAM - Een op de zes volwassen Nederlanders zegt in zijn jeugd te zijn mishandeld door ouders of anderen.
Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Volgens onderzoekers van TNO geeft een op de vijf aan dat emotionele mishandeling, waarbij iemand wordt uitgescholden of gekleineerd, aan de orde was.
De onafhankelijke kennisorganisatie ondervroeg 2200 mensen in de leeftijd van 18 tot 74 jaar.
Onder fysieke mishandeling verstaan de bezoekers dat de kinderen vaak werden geduwd en geslagen door een volwassene, of dat er dingen naar hen werden gegooid.
Volgens de Leidse hoogleraar gezinspedagogiek Rien van IJzendoorn gaat het om de 'gewoonste en omvangrijkste verzameling strafbare feiten die we kennen'. Geweld op straat zou daarbij in het niet vallen. Wel zouden de cijfers, hoe hoog ook, niet erg afwijken van die in andere landen.
Een op de tien ondervraagden zegt zo hard te zijn geslagen door hun ouders dat ze het moesten bekopen met blauwe plekken of verwondingen.
Daarnaast gaf twintig procent van de ondervraagden aan zich emotioneel verwaarloosd te hebben gevoeld. Zij hadden het gevoel dat er niet van hen werd gehouden, of ervoeren een gebrek aan steun.
(Bron)
"Treinreizigers wordt geadviseerd Utrecht te mijden." Alsof je er zou kúnnen komen per trein.
Het is wel lekker rustig zo zonder treingeluiden.
Het sneeuwt in Leeuwarden... Morgen daar ook geen treinen meer?
Agent zwaar mishandeld op politiebureau Oss

OSS - Een 52-jarige agent is donderdagavond op het politiebureau in Oss zwaar mishandeld door een vader (43) en zoon (17) uit Geffen die verhaal kwamen halen wegens de aanhouding van hun zoontje respectievelijk broertje (14).
De agent moest naar het ziekenhuis waar bleek dat zijn jukbeen was gebroken en zijn oog opgezwollen was, meldde de politie vrijdag.
De 14-jarige jongen was eerder op de avond aangehouden voor een fietsendiefstal. In de hal van het politiebureau kregen ze ruzie met de agent en werd hij tegen de grond geslagen.
Ook de vader en zoon zijn aangehouden. Bij fouillering van de 17-jarige jongen werd een mes gevonden.
(Bron)
Baas zo gul als Sinterklaas

SYDNEY - De circa achthonderd werknemers van een Australisch bedrijf waar nikkel wordt verwerkt, Yabulu, krijgen van de dankbare eigenaar cadeautjes ter waarde van in totaal 7 miljoen euro.
De eigenaar Clive Palmer wordt daarom ook Santa Clive genoemd, meldt vrijdag The Sydney Morning Herald.
Palmer kocht het verliesgevende bedrijf in 2009 en verhoogde de productie aanzienlijk, onder meer met behulp van loonsverhogingen. ''De werknemers hebben sinds juli 2009 onvermoeibaar gewerkt'', oordeelde Palmer.
De arbeiders die zich als besten onderscheidden, 55 man, krijgen elk een Mercedes-Benz. Zevenhonderd werknemers krijgen een vakantie voor twee personen aangeboden op de Fiji-Eilanden.
Voor de overige circa vijftig medewerkers, kennelijk niet de ijverigsten, zijn er weekends in een Australische badplaats niet ver van de nikkelraffinaderij in Townsville in het noordoosten van het land.
(Bron)

vrijdag, november 19, 2010

Belg jarenlang vernederd en gefolterd op werk

BRUSSEL - In België onderzoekt het parket van Bergen een zaak van gewelddadig pesten op het werk. Een nu 54-jarige man zou ongeveer tien jaar lang door collega's in een fabriek vlakbij Bergen, dichtbij de Franse grens, vernederd en gefolterd zijn.
De laatste feiten dateren van 2002 maar de man diende pas in 2008 een klacht. Dat hebben Belgische media donderdag gemeld.
De man werd onder meer vastgebonden op een pallet terwijl een collega zijn geslachtsdeel in zijn gezicht duwde. Een keer werd hij met talkpoeder overgoten. Een deel van de vernederingen werd vastgelegd op video.
''De feiten zijn ernstig, maar we begrijpen niet waarom het slachtoffer tot 2008 gewacht heeft vooraleer een klacht in te dienen", aldus het parket van Bergen.
De raadkamer moet in januari beslissen of de feiten al dan niet verjaard zijn. De advocaat van het slachtoffer wil de daders laten vervolgen voor foltering.
Het betrokken bedrijf, MACtac, heeft in een reactie laten weten dat het de situatie ''erg ernstig'' heeft genomen. Het bedrijf zegt de werknemer psychische bijstand te hebben aangeboden. Daarnaast werd er binnen het bedrijf een vertrouwenspersoon ingesteld. Het slachtoffer werd overgeplaatst.
Volgens de directie heeft ze destijds gevraagd de opgenomen beelden te mogen bekijken om de betrokkenen te indentificeren. Het slachtoffer zou dat echter jarenlang geweigerd hebben.
In januari 2008 kreeg de directie de beelden uiteindelijk toch te zien waarna er ''harde maatregelen'' getroffen werden ''waaronder het onmiddellijke ontslag van de betrokken mensen''.
(Bron)

Belgische pester krijgt kwart miljoen schadevergoeding

BRUSSEL - Een Belg die was ontslagen omdat hij jarenlang een collega had gepest en gefolterd, heeft een kwart miljoen euro schadevergoeding gekregen. De Belgische krant Het Laatste Nieuws heeft dat vrijdag gemeld.
De pester was in 2008 naar de arbeidsrechter gestapt om zijn ontslag aan te vechten en werd in het gelijk gesteld, aldus de krant.
Twee andere pesters, die ook waren ontslagen, kregen eveneens een schadevergoeding van de rechter, al ging het om lagere bedragen.
Donderdag werd bekend dat een werknemer van een fabriek in het Waalse Bergen zo'n tien jaar lang door collega's ernstig is getreiterd en gefolterd.
Hij werd onder meer vastgebonden op een pallet en gekneveld, opgesloten in een kooi en met talkpoeder overgoten en met een hogedrukreiniger bewerkt. Het slachtoffer durfde pas in 2008 een klacht in te dienen, waarna de drie hoofddaders de laan uitgingen.
Beelden van de vernederingen, die werden vastgelegd door een bewakingscamera, kwamen donderdag in de publiciteit en wekten verbijstering in België.
(Bron)

In elk geval kan de gepeste dan wel een ruime schadevergoeding van de pester eisen, hij heeft geld om die te betalen...
Chihuahua in dienst Japanse politie

TOKIO - De Japanse politie heeft sinds vrijdag een nieuw lid toegevoegd aan de reddingsbrigade. Niet alleen kunnen politieagenten voortaan op pad met golden retrievers en Duitse herders; er is vanaf januari ook een vervaarlijke chihuahua beschikbaar.
De 7-jarige Momo haalde afgelopen week het examen dat toegang geeft tot de reddingsdienst van de politie.
Het 3 kilo zware diertje wist binnen vijf minuten de geur van een overlevende op te pikken tijdens een rampenoefening.
Volgens de politie is het dier een aanwinst voor het korps, omdat het zo klein is. Chihuahua's, vernoemd naar een Mexicaanse deelstaat, zijn de kleinste soort honden.
Het komt zelden voor dat de politie deze soort honden inzet. Ze zijn vaker te zien op de arm van een beroemdheid.
(Bron)
Als je met de trein van Rotterdam naar Arnhem wilt v.v. moet je omreizen via Breda...
Duitser veroordeeld wegens hongerdood kind

NÜRNBERG - Een Duitse man is veroordeeld tot dertien jaar cel omdat hij zijn driejarige dochter een hongerdood heeft laten sterven. De vader heeft daarmee een moord gepleegd, oordeelde de rechtbank van Nürnberg-Fürth.
De 30-jarige vader uit Thalmässing reed doordeweeks op een truck en in het weekeinde zat hij vooral voor de tv en op internet. Hij stond als enige verdachte voor de rechtbank.
De 27-jarige moeder is een kankerpatiënt en ontoerekeningsvatbaar verklaard.
Justitie had levenslange celstraf geëist tegen de vader. Het kind woog bij haar overlijden amper 8 kilo en zag er graatmager uit. ''Ze moet van de honger vreselijk geschreeuwd hebben, toen ze daar nog de kracht voort had'', zei de aanklaagster.
De moeder deed steeds de deur van de kinderkamer op slot. Het kind lag zoveel in bed dat ze kreupel was geworden. Vreemd genoeg zorgde het stel wel goed voor het zoontje.
(Bron)
Nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk

ROTTERDAM - Een nieuwe methode om bloeddruk te verlagen door het gericht wegbranden van zenuwen rondom de nieren blijkt goed te werken. De resultaten werden gepresenteerd op het jaarcongres van de American Heart Association.
Bij mensen met een hoge bloeddruk zijn de zenuwen rondom de nieren ontregeld, waardoor de bloeddruk stijgt. Met een nieuwe methode worden deze zenuwen van binnenuit weggebrand.
Chirurgen brengen via de liesslagader een catheter in die door middel van radiogolven (radiofrequente ablatie) de zenuwen wegbrandt en uitschakelt. Hierdoor stoppen de zenuwsignalen die de bloeddrukregulatie verstoren.
Uit de resulaten van een onderzoek naar deze methode blijkt dat zes maanden na de behandeling de bovendruk gemiddeld daalt met 32 mm kwikdruk en de onderdruk met 12 mm kwikdruk. Hiermee halveert het risico om binnen tien jaar aan hart- en vaatziekten te overlijden.
40 procent van de patiënten heeft na de behandeling geen hoge bloeddruk meer. Deze nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk is op de afdeling Radiologie in het Erasmus MC al bij meerdere patiënten met succes toegepast.
Hoge bloeddruk is wereldwijd de belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Bijna de helft van de Europeanen lijdt onder te hoge bloeddruk en bij een deel van de mensen slaat een behandeling met medicijnen niet aan.
Die medicijnen moeten vaak levenslang geslikt worden en kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben. Wereldwijd worden de kosten voor gezondheidszorg die direct gerelateerd zijn aan hoge bloeddruk geschat op 450 miljard euro.
(Bron)
'Wietkiosk' moet een half jaar dicht

UTRECHT - Bloemenkiosk Lucasburg Flowers in Utrecht moet een half jaar dicht. Burgemeester Wolfsen van Utrecht neemt het de eigenaar bijzonder kwalijk dat deze softdrugs heeft verkocht aan minderjarigen van een nabijgelegen school.
Dat heeft de gemeente Utrecht vrijdag bekendgemaakt. De gemeente sloot de kiosk vorige week al.
De zaak kwam aan het rollen omdat er veel jongeren uit de kiosk kwamen die hun net gekochte bosje bloemen direct in de prullenbak gooiden.
De politie vond bij een inval zakjes wiet en geld. Volgens de eigenaar waren die softdrugs voor eigen gebruik. Maar volgens de gemeente Utrecht was de kiosk een gevaar voor de openbare orde.
(Bron)
'Insecten communiceren door planten te laten trillen'

AMSTERDAM – Sommige insecten gebruiken de planten waarop ze lopen als communicatiemiddel. Dat zou blijken uit een onderzoek van Sloveense wetenschappers.
Verschillende soorten wantsen versturen boodschappen naar hun soortgenoten door op bladeren te tikken of plantstengels te laten trillen. De diertjes verzenden de signalen door hun lichaam op een specifieke manier te bewegen.
Die bevindingen hebben onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Biologie in Slovenië gepresenteerd op de Pan American/Iberian Meeting on Acoustics in Cancun.
Volgens hoofdonderzoeker Andrej Cokl is het niet zo vreemd dat planten vaak dienen als een communicatiemiddel voor wantsen. Hij vermoedt dat meer insecten communiceren door trillingen van bladeren en plantstengels.
“Planten zijn de meest natuurlijke en meest voorkomende omgevingen voor insecten”, verklaart hij op nieuwssite LiveScience.com.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 21 verschillende soorten wantsen om de beurt vrij te laten op planten in een laboratorium. Met een optische laser brachten de onderzoekers vervolgens vele verschillende soorten trillingen in kaart die de insecten veroorzaakten.
De wantsen produceerden de trillingen heel bewust, zo leek het. Soms tikten ze bijvoorbeeld met hun voorpoten op een blad, of schudden ze hun hele lichaam heen en weer om een plantstengel te laten trillen.
Daarnaast zijn de insecten uitstekend in staat om trillingen die door hun soortgenoten worden geproduceerd op afstand te registreren.
De diertjes beschikken namelijk over receptoren in hun benen en zenuwstelsel waarmee ze lichte vibraties kunnen opvangen, zo ontdekten de wetenschappers.
De trillingen die worden geproduceerd door insecten die op planten lopen, zijn echter te zacht om een geluid te veroorzaken dat waarneembaar is voor menselijke oren.
(Bron)
Australiër knaagt door touwen gijzelnemers

SYDNEY - Een Australische man heeft onderbroeken en andere kledingstukken doorgeknaagd, zodat hijzelf en een vrouw konden ontsnappen aan een gijzeling door Papoea's.
De hulpverlener Sam Newbury (23) was met drie landgenoten op reis door Papoea-Nieuw-Guinea, toen hun auto werd overvallen. De overvallers namen hen mee naar de jungle, waar de vrouw werd verkracht.
De groep was vastgebonden met ondergoed en andere kledingstukken. De overvallers vertrokken, vermoedelijk om later terug te keren voor meer verkrachtingen en wellicht moorden.
''Sam kauwde door de kledingstukken heen waarmee de vrouw was vastgemaakt. Toen pakte zij een mes en sneed de touwen van de anderen door en konden ze vluchten'', vertelde zijn broer Ben in de krant The West Australian.
De jongeman, die nu terug is in Australië, mag van zijn moeder niet meer terug naar Papoea-Nieuw-Guinea.
(Bron)
Vlaamse marathonkruiper moet cel in

RONSE - Een Vlaming die langdurig had gekropen voor het goede doel, is veroordeeld tot zes maanden celstraf en 550 euro boete. Als niemand keek bij zijn kruiptochten, stapte hij in de auto of de bus en stak hij de centen in eigen zak. Dat meldden Vlaamse media vrijdag.
De 60-jarige man uit Ronse werd in 2008 bekend door zijn kruiptochten voor het Kinderkankerfonds. Meer dan 2000 kilometer had hij op handen en voeten afgelegd, zo pochte hij.
De man verzamelde 5755 euro voor het Kinderkankerfonds, maar hij betaalde het geld nooit. Het fonds diende een klacht in.
Zijn advocaat zegt dat er geen geld overbleef, ''na aftrek van de kosten voor kniebeschermers, maaltijden en overnachtingen''.

Maar de rechter oordeelde dat de man het geld in eigen zak stak en veroordeelde hem wegens misbruik van vertrouwen. Bovendien moet de Vlaming het Kinderkankerfonds 4000 euro betalen.
(Bron)
Leven ontdekt in diepste laag aardkorst

AMSTERDAM –Amerikaanse wetenschappers hebben met boringen aangetoond dat er bacteriën leven in de diepste lagen van de aardkorst onder de Atlantische oceaan.
De bacteriën zijn gevonden op een diepte van ruim een kilometer onder het aardoppervlak. Opvallend genoeg gaat het niet om oerbacteriën, maar om organismen die vermoedelijk in hoger gelegen delen van de aardkorst zijn ontstaan.
Dat melden wetenschappers van de staatsuniversiteit van Oregon in het wetenschappelijk tijdschrift PloS One.
Het is voor het eerst dat er leven is ontdekt in de diepste delen van de aardkorst.
Bij eerdere boringen vond het onderzoeksteam van hoofdonderzoekers Stephen Giovannoni al micro-organismen in de hoger gelegen basaltlaag van de aardkorst.
“We hadden verwacht dat we in diepere lagen dezelfde soort organismen zouden vinden, maar deze zijn heel anders”, verklaart hij in het Britse tijdschrift New Scientist.
De bacteriën in de diepste lagen van de aardkorst voeden zich volgens Giovannoni met methaan en benzeen. Dit soort organismen zijn ook vaak te vinden in oliebronnen en vervuilde aarde. De wetenschappers vermoeden daarom dat de bacteriën vanuit hoger gelegen delen van de aardkorst zijn gemigreerd naar diepere lagen.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door boringen uit te voeren in het Atlantis-massief, een bergketen in de Atlantische oceaan.
Ze boorden door het sediment en een basaltlaag en bereikten uiteindelijk een diepte van 1391 meter. Daar troffen ze verschillende groepen bacteriën aan die leefden bij een temperatuur van 102 graden Celsius.
De onderzoekers vermoeden naar aanleiding van hun analyse van de organismen dat dat er ook bacteriën bestaan, die nog dieper onder het aardoppervlak leven in de aardmantel.
(Bron)
Facelift als beloning voor toelatingsexamen

SEOUL - Na de zware toelatingsexamens voor de universiteiten, krijgen veel vermoeide studenten in Zuid-Korea nu een facelift cadeau van hun ouders. De trend heeft ertoe geleid dat enkele klinieken speciale pakketten aanbieden.
Met korting kunnen de jongeren nu tegelijk hun neus en ogen wat meer westers laten maken.
''We hadden al een lange lijst met reserveringen van studenten vóór de examens'', zei de manager van een ziekenhuis in de krant JoongAng. Het biedt de studenten zo'n 25 procent korting.
Een ander ziekenhuis helpt ook de moeders, die hun kinderen hebben bijgestaan op de weg naar de universiteit. Bij het bestellen van de facelift voor hun kinderen krijgen ze zelf een gratis botoxbehandeling.
Zuid-Korea kent hevige concurrentie als het gaat om een plekje op de universiteit. Volgens statistieken is bijles goed voor 2 procent van de Zuid-Koreaanse economie.
(Bron)
Moeder doet valse bommelding om huwelijk te stoppen

AMSTERDAM – Een Russische moeder heeft op een vliegveld in Moskou een opmerkelijke laatste wanhoopsdaad gedaan om het huwelijk van haar dochter tegen te houden. De moeder tipte de autoriteiten dat haar dochter bommen bij zich zou dragen.
Op deze manier wilde de moeder voorkomen dat haar dochter op het vliegtuig zou stappen richting Marokko, waar ze wilde gaan trouwen met een Marokkaan.
Dat meldt de Britse nieuwssite Orange. De politie hield de nietsvermoedende bruid in spé aan, waarna snel duidelijk werd dat de bommelding vals was.
De moeder is aangehouden op verdenking van valse terreurdreiging, zo bevestigde een Russisch persbureau.
(Bron)
Ai ai...

Coalitiepartijen balen van onbereikbare PVV-Kamerleden.
(Bron)
NS-stremming
Het kan altijd erger:

Geen treinverkeer Utrecht Centraal door brand

AMSTERDAM – Het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal is vrijdag aan het eind van de middag ernstig ontregeld door brand in een elektriciteitsruimte van spoorwegbeheerder Prorail.
Volgens een woordvoerder van de brandweer is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan en wat de omvang ervan is. Op het moment dat de brand uitbrak waren er enkele mensen in de ruimte aanwezig, die zijn allemaal ongedeerd gebleven.
Op last van de brandweer zijn de perrons van Utrecht Centraal ontruimd. Er is momenteel geen treinverkeer van en naar de stad mogelijk. Het is onbekend hoe lang de stremming zal duren.
(Bron)

De perrons ontruimd, zijn al die mensen in de stationshal geperst?
Soms heb je van die dagen. Gisteren zat ik in de bus die vrolijk de halte voorbij reed (er stonden waarschijnlijk teveel studenten en misschien wilde de chauffeur gewoon effe doorstomen naar het station).
Lastig, maar ja, schema omgooien, geen punt. Alleen ging ik daarna bij vrienden aan en kreeg ik een zeer luxe lift in een mooie auto :-)
Vanmiddag stapte ik in de bus, de ringlijn, liet de strippenkaart stempelen (die OV-kaart gebruik ik niet tot het moet, tenzij ik nou eens antwoord krijg of die vraag uit juni, elke maand ter herinnering opnieuw verzonden, over waarom dezelfde reis niet altijd hetzelfde kost).
Prima humeur, dit soort weer is nou echt kerstweer: van dat weer dat je de hele dag het gevoel hebt dat het elk moment avond kan worden. Als je goed kijkt zie je lichtere vlekken in de lucht, maar het lijkt een grote grijze brij. Desondanks bloeit er nog veel: duizendblad, paardenbloem, madelief, diverse composieten die ik niet zo snel op naam weet te brengen (iets in de richting van kompassla of morgenster, zo'n forse bloem op een flinke stengel), kleine berenklauw en ergens een dot paars waar we te snel voorbij reden om vast te stellen wat het was.
Bus uit, boodschappen doen, terug naar de bushalte en weer wachten op de ringlijn. Die rijdt eens per half uur en is verder een uitstekende verbinding. Behalve dat ie nu voorbij reed terwijl ik stond te zwaaien met m'n strippenkaart.
Nou ja, dan kan ik ook nog een andere bus richting m'n wijk nemen en overstappen. Beetje omslachtiger, maar ach.
Ik stap in de bus die vrij snel kwam, stap weer uit, en wacht op de laatste bus die ik hebben moet. Ik stap in, laat weer m'n gestempelde kaart zien als bewijs dat ik binnen het uur overstap. "Niet geldig" luidde het oordeel van de chauffeur. Ik was verbaasd, was er al een uur om? Nee, het probleem bleek dat de zonevermelding niet klopte, de chauffeur die gestempeld had had kennelijk gedurende zijn hele rit zijn stempelding niet ingesteld. Dus ik leg uit: 'Oplettend dat u dat ziet, maar hij is net hier verderop gestempeld.' De chauffeur zei dat dat niet waar was, dat ik loog, en toen werd ik kwaad. Waarop hij stelde dat het mijn verantwoordelijkheid was. Daar heeft hij deels gelijk in, maar ik ken al die zonenummers niet uit mijn hoofd en ik ga er vanuit dat een chauffeur zijn werk goed doet, het is naar mijn idee toch de verantwoordelijkheid van de chauffeur dat hij zijn stempelautomaat goed instelt.
De chauffeur keek eens goed naar me, zag kennelijk dat ik echt kwáád was, zei nog (keurig): 'Je kan er een boete voor krijgen' waarop ik snauwde dat ie de controleurs dan maar moest gaan bellen. En hij de deur dichtdeed en wegreed, waardoor ik 5 minuten later bij mijn halte kon uitstappen.
Ik snap best dat die man geen zin in gezeur had, en het was slim het niet verder op de spits te drijven, maar misschien is het in het kader van de-escalatie slimmer niet te beginnen met "Dat is niet waar, u liegt'.
Zeeland moet uitstoot gif uitleggen

MIDDELBURG - De provincie Zeeland moet verantwoorden waarom het al jarenlang toestaat dat fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost veel te veel giftige stoffen zoals dioxine en cadmium uitstoot.
Dat is de insteek van het debat dat vrijdag in Provinciale Staten wordt gehouden.
Ook zal worden gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de uitstoot op de volksgezondheid. De GGD, huisartsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM moeten dat samen uitzoeken, zo liet CDA-fractievoorzitter Jan Bergen donderdag weten.
Thermphos raakte in opspraak nadat de VROM-inspectie dreigde de fabriek te sluiten vanwege een te hoge uitstoot van vervuilende stoffen en de gebrekkige veiligheid in de fabriek zelf.
(Bron)
Hond zwemt met zeeleeuw ver de zee op

ADELAIDE - Een Australische herdershond die aan de kust van Zuid-Australië bevriend raakte met een zeeleeuw, is met moeite uit de woelige baren gered.
Het Australische persbureau ABC bericht dat de hond Westie niet ver van het strand van Semaphore, in het noordwesten van de stad Adelaide, met de daar als Henry bekend staande zeeleeuw speelde en met zijn speelkameraad steeds verder de zee in ging.
Leden van de plaatselijke reddingsbrigade rukten op verzoek van de baas van de hond uit om de na enige tijd spoorloze hond te zoeken.
Een van de redders zei dat ze het bijna hadden opgegeven, toen ze het huisdier 4 kilometer uit de kust zagen zwemmen met Henry. ''Dat is ook voor ons ongebruikelijk ver van het strand'', zei brigadeleider Craig van Tenac.
(Bron)
Nieuwe kritiek Brinkman op PVV

AMSTERDAM - PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft opnieuw forse kritiek op het functioneren van zijn eigen partij. De kritiek staat in een door hem geschreven discussiestuk, dat donderdag uitlekte via het tv-programma Eenvandaag.
Brinkman zet in het stuk zijn ideeën uiteen over de PVV, die volgens hem democratischer zou moeten worden.
Brinkman vreest onder meer dat de PVV bezig is een one-issuepartij te worden, die alleen tegen de islam is gericht.
Ook plaatst hij vraagtekens bij de plannen van partijleider Geert Wilders om een internationale anti-islambeweging op te zetten.
Verder stelt Brinkman in het stuk dat de islam zowel een religie als een ideologie kan zijn. Hij wijkt hiermee af van de lijn van Wilders, die vindt dat de islam een politieke ideologie is.
Brinkman vindt verder dat Wilders 'ronduit knechtende' regels heeft opgesteld voor contacten met de media.
Kamerleden die willen ingaan op een verzoek van de pers, moeten eerst toestemming vragen aan vicefractievoorzitter Fleur Agema. Brinkman vindt dat Kamerleden vrijuit moeten kunnen praten over hun eigen portefeuille.
Voorwaarde is wel dat voor iedereen duidelijk is wat zijn portefeuille inhoudt, voegt Brinkman eraan toe. "Dit is tot op de dag van vandaag niet het geval."
In het stuk herhaalt Brinkman verder dat de PVV een jongerenafdeling moet krijgen en leden moet toelaten.
Om te voorkomen dat 'verkeerde' mensen lid worden, zoals rechtsextremisten, moet er een ballotagecommissie komen. Ook moet er een partijbestuur komen dat leden kan royeren.
De PVV-fractie bespreekt het discussiestuk volgende week dinsdag. Dan staat ook een 'tegennotitie' van PVV-Kamerlid Martin Bosma op de agenda.
Die is eveneens uitgelekt. "Alsjeblieft niet!" schrijft hij over het plan voor een jongerenafdeling. Politieke partijen met leden zijn volgens hem 'fossielen' uit de negentiende eeuw.
Brinkman wilde donderdagavond geen toelichting geven op zijn voorstellen. Wel sprak hij tegen dat er een richtingenstrijd gaande is in de PVV. "Dat is klinkklare onzin. In elke fractie zijn er wel eens verschillen van mening", zei Brinkman.
PVV-leider Wilders ging niet in op vragen over de notities van Brinkman en Bosma.
(Bron)
Tabaksfabriek Eersel ontruimd wegens brand

EERSEL - De tabaksfabriek van Scandinavian Tobacco in Eersel (Noord-Brabant) is donderdagmiddag kort ontruimd geweest vanwege een brand op het dak. Het vuur was ontstaan in een afzuiginstallatie, meldde de brandweer.
Om 15.15 uur kreeg de brandweer twee meldingen over de brand. De brandweer rukte uit met materieel uit Eersel, Hapert, Best en Eindhoven. Nog voor 16.00 uur kon het sein brand meester worden gegeven.
Bij de brand zijn ongeveer vijftien mensen geëvacueerd. Op de locatie werken in totaal ruim tweehonderd personen.
(Bron)

Sja.
Militairen verdacht van drugsgebruik

AMSTERDAM - Zestien militairen zijn de afgelopen maanden op Curaçao opgepakt op verdenking van het gebruik van en handel in harddrugs. Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot 33 jaar, liet de marechaussee donderdag weten.
De marechaussee denkt een langlopend onderzoek naar drugsgebruik en drugshandel onder militairen op het eiland met de aanhouding van een 26-jarige militair te hebben afgerond.
Hij werd donderdag opgepakt en zit nog vast voor verhoor.
De marechaussee kwam de militairen op het spoor op na tips. Twee van de zestien worden naast het gebruiken van harddrugs ook verdacht van de handel daarin. Of het gaat om cocaïne wil de woordvoerder niet zeggen.
Ook een collega van de donderdag opgepakte militair zit nog vast voor verhoor. De andere veertien zijn weer vrij, maar blijven verdacht.
De marechaussee draagt de resultaten van het onderzoek binnenkort over aan justitie op Curaçao.
(Bron)
Rode armband voor menstruerende werknemers

AMSTERDAM - Een bedrijf in Noorwegen heeft alle vrouwelijke werknemers verplicht om een rode armband te dragen tijdens hun menstruatie. De werkgever stelde deze regel in om te zien of personeel een geldige reden heeft om vaker naar het toilet te gaan.
Menstruerende vrouwen mogen met deze armbrand vaker dan normaal naar het toilet gaan. Dit schrijft de Deense nieuwssite epn.dk.
Dit is niet de eerste keer dat een Noorse werkgever regels instelt voor toiletbezoek op het werk. Uit een onderzoek van de Noorse vakbond Parat blijkt dat steeds meer bazen het toiletbezoek van hun werknemers controleren.
Van de ondervraagde werknemers zegt 66 procent dat zij een sleutel of badge moeten vragen om naar het toilet te kunnen. Hiermee wordt geregistreerd hoelang het toiletbezoek duurt. 31 procent geeft aan dat er camerabewaking op het toilet aanwezig is. Slechts 16 procent zegt dat er geen controle is op toiletbezoek op het werk.
"Dit is een extreem geval en een duidelijke privacyschending," zegt Bjørn Erik Thon, een Noorse jurist en directeur van het Noorse bureau voor gegevensbescherming.
(Bron)

Simpel: allemaal, mannen en vrouwen, continu zo'n bandje dragen. Of moet je dan de gebruikte materialen laten zien? En er zijn meer legitieme redenen om vaker naar de wc te gaan, moet je een geel bandje bij een blaasirritatie of -infectie? En de heren met prostaatproblemen?
Doe het dan gelijk goed: bij de start van de werkdag een katheter inbrengen en werken op een postoel.
Centraal Museum verloot Rietveldstoel

UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht gaat onder bezoekers van de tentoonstelling Rietvelds Universum een reproductie verloten van de bekende rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld.
Dat maakte het museum donderdag bekend. Om kans te maken op de stoel ter waarde van circa 2000 euro, moeten bezoekers twee vragen over Rietveld beantwoorden.
De reproductie is gemaakt door een Italiaanse meubelproducent die licentiehouder is van het werk van Rietveld. Volgens een woordvoerster van het museum is de actie in lijn met het gedachtegoed van Rietveld, die vond dat zijn meubels moesten worden nagemaakt en gebruikt door zo veel mogelijk mensen.
(Bron)

donderdag, november 18, 2010

Op ziekenhuisbezoek bij opgenomen buum. Gaat deels beter, deels slechter. Morgen neemt de vaatchirurg zijn voeten onderhanden (vreemde uitdrukking), en dan maar hopen.
Daarna even gecrasht bij vrienden - wat ben ik toch blij met ze.
Plastic tasjes verboden in Los Angeles

LOS ANGELES - Milieubeschermers hebben een grote zege geboekt in het district rond de Amerikaanse stad Los Angeles. Supermarkten daar verbannen de plastic tasjes.
Dat heeft het districtsbestuur besloten, meldde de Los Angeles Times woensdag.
Alleen nog papieren en stoffen tasjes zijn toegelaten. De regio hoopt zo te voorkomen dat zes miljard plastic tasjes per jaar in het milieu komen.
Eerder hadden ook San Francisco en Washington DC tot zo'n verbod besloten. Een voorstel van toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger voor een verbod in de hele staat Californië sneuvelde in de Senaat, na een grote campagne van de tasjesfabrikanten.
Ook in Vlaanderen en andere Europese landen geven supermarkten geen gratis plastic tasjes meer mee.
(Bron)
CDA-coryfee Bert de Vries zegt lidmaatschap op

AMSTERDAM - Voormalig fractievoorzitter van het CDA Bert de Vries heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd uit onvrede over de 'steeds rechtsere' koers van de christendemocraten.
Dat melden de Volkskrant en de NOS woensdag. De Vries uitte zich op het formatiecongres van zijn partij uiterst kritisch over de samenwerking van het CDA met de PVV.
"Het besluit is mij heel zwaar gevallen", aldus De Vries tegenover de Volkskrant. "Die partij is vlees van mijn vlees, ik heb er een groot deel van mijn leven in gezeten."
Maar door de verrechtsing van de partij was er volgens de CDA-coryfee sprake van "een proces van vervreemding."
"Het is nu zover doorgeslagen, dat we ons afhankelijk hebben gemaakt van een partij die groepen in de samenleving tegen elkaar opzet."
"De PVV wil immigranten het leven zo lastig mogelijk maken. Het CDA legitimeert dat, maakt de PVV salonfähig", aldus De Vries.
De sociaal-economische plannen van het kabinet-Rutte noemt de politicus eveneens als reden bij zijn besluit om te vertrekken.
De Vries was al lid van het CDA bij de oprichting van de partij in 1980. Hij was in het verleden onder meer minister van Sociale Zaken in het derde kabinet Lubbers, fractievoorzitter in de van het CDA Tweede Kamer, en partijvoorzitter.
(Bron)
Studenten gearresteerd na nepoverval op Youtube

ROTTERDAM - Vier studenten in Rotterdam dachten hoge cijfers te halen door een nepoverval te filmen en op de videosite YouTube te plaatsen.
Ze voegden het woord bij de daad, trokken panty's over hun hoofden en filmden reacties van reizigers op metrostation Beurs. De politie kon net als veel reizigers de 'grap' niet waarderen en hield de jongens woensdagmiddag aan.
De politie liet weten dat de studenten van school de opdracht hadden gekregen een filmpje te produceren dat 'hoge kijkcijfers' zou trekken. Dat moesten zij plaatsen op YouTube, een website waarop iedereen video's kan zetten. Of de leraar op een dergelijke productie had gehoopt, is niet bekendgemaakt.
(Bron)
Superbacterie verspreidt zich in EU

STOCKHOLM - De onbehandelbare ziekteverwekker NDM-1 is inmiddels opgedoken in dertien Europese landen. Totaal zijn 77 mensen geïnfecteerd, met name in Groot-Brittannië.
Zeven zijn er overleden, meldde het EU-agentschap voor ziektepreventie ECDC woensdag.
De opkomst van de NDM-1 is erg verontrustend, zei Dominique Monnet van de ECDC. ''Mensen noemen deze NDM-1 een superziekteverwekker. Maar ik denk dat het meer is. We praten hier over een supersuperziekteverwekker.''
De New Delhi Metallo-beta-lactamase (NDM-1) werd het eerst in India gevonden. In augustus dook het op in Groot-Brittannië. Het is feitelijk een gen dat overgedragen wordt door bacteriën.
Het maakt de bacteriën resistent voor bijna alle bekende antibiotica. Het wordt vaak gevonden bij bacteriën zoals E. coli en klebsiella pneumonia, die beiden bij mensen kunnen leiden tot blaas- en longontstekingen.
(Bron)
Sharpe zou opgestapt zijn.

woensdag, november 17, 2010

PVV-stemmer houdt vertrouwen in Wilders

DEN HAAG - PVV-stemmers blijven Geert Wilders en de PVV steunen nu een aantal fractieleden in opspraak is geraakt.
Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder ruim 2600 mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni op de PVV hebben gestemd. De resultaten werden woensdag bekend.
Van de ondervraagden zegt 94 procent vertrouwen te hebben in Wilders, tegen 97 procent in juli van dit jaar. Bij 70 procent is het vertrouwen in de PVV gelijk gebleven en bij 11 procent zelfs toegenomen. Een grote meerderheid van de ondervraagden (83 procent) vindt dat er minder kritisch wordt gekeken naar andere politieke partijen dan naar de PVV.
Van de ondervraagden vindt 32 procent dat PVV-Kamerlid James Sharpe de fractie moet verlaten, terwijl 38 procent vindt dat PVV-Kamerlid Eric Lucassen had moeten vertrekken. Een bedrijf waarvan Sharpe de baas was, is in Hongarije bestraft voor het misleiden met sms-berichten van klanten.
Lucassen is veroordeeld voor ontucht met een ondergeschikte in zijn tijd bij de landmacht. Hij kreeg ook boetes voor hinderlijk en baldadig gedrag.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een onlineonderzoek.
PVV-Kamerlid Hero Brinkman spreekt van een hetze tegen de PVV. Op Twitter zegt hij dat hij een groot voorstander blijft van meer openheid binnen zijn partij, ''einde hetze zou mij daarbij helpen''.
Brinkman maakt zich al een tijdje sterk voor democratisering van de PVV. Maar de niet aflatende publiciteit rond PVV'ers als Eric Lucassen, James Sharpe en Richard de Mos zal alleen maar tot meer geslotenheid leiden, denkt Brinkman.
''Als je politici blijft overvallen met zeer gedateerde zaken, zullen ze dichtklappen en zal geslotenheid het gevolg zijn'', twittert hij.
(Bron)

PVV-stemmer: "Eigen criminelen eerst!"
Zestal verantwoordelijk voor 58 misdrijven

ZWOLLE - De politie IJsselland heeft met de aanhouding van zes mannen uit Zwolle 58 misdrijven opgelost.
De mannen, in de leeftijd van 15 tot 41 jaar, worden ervan verdacht in wisselende samenstelling in Drenthe, Overijssel en Gelderland te hebben ingebroken in woningen, sportkantines en kantoren. Dit maakte de politie IJsselland woensdag bekend.
De verdachten kwamen in beeld nadat twee van hen op 10 september op heterdaad werden betrapt op een tasjesroof in Zwolle. De mannen reden op een scooter en grepen de tas van een vrouw op de fiets. Het tweetal werd kort daarop aangehouden. De scooter bleek kort daarvoor bij een insluiping in een woning te zijn gestolen.
De buit die de mannen tijdens hun strooptocht meenamen, bestond onder meer uit laptops, mobiele telefoons, portemonnees, fietsen, gereedschap en audio- en videoapparatuur.
(Bron)
Overstromingen in zuidwest-Engeland

LONDEN - Na zwaar noodweer staan delen van zuidwest-Engeland onder water. De politie bracht talrijke mensen in veiligheid. Met helikopters zijn mensen gered uit hun auto's en huizen.
Vooral de kuststeden St Austell en St Blazey zijn getroffen. In het vissersdorp Portloe is een lege auto in de haven gespoeld.
De kustwacht evacueert het dorp Mevagissey. De treinen naar Cornwall rijden niet, wegens een aardverschuiving bij Lostwithiel. Het gebied kampte met 20 à 30 millimeter regen in de nacht van dinsdag op woensdag.
William Moore, kastelein van de Fountain Inn in Mevagissey, zei dat het regenwater vanaf de heuvels stroomde en het dorp had omsingeld. ''Nogal vervelend'', zei hij. ''Maar je kunt er niets aan doen. Ik laat het water maar doen wat het wil doen en zal het hier later schoonmaken.''
(Bron)
Sparta wil gevonden schilderij terug

ROTTERDAM - Voetbalclub Sparta wil het gevonden schilderij van J.H. van Mastenbroek terug hebben.
Commercieel manager Charles van der Steene zei woensdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS dat het kunstwerk tijdens een verbouwing van het stadion in de jaren tachtig vermoedelijk is ontvreemd.
De huidige eigenaar van het schilderij vertelde in Tussen Kunst & Kitsch dat hij het kunstwerk tijdens de renovatie uit een vuilcontainer redde.
Maar volgens Van der Steene lag het in een opslagcontainer. Het tv-programma besteedt woensdagavond aandacht aan het kunstwerk.
Van der Steene zei dat het schilderij enkele jaren voor de verdwijning nog was getaxeerd op 40.000 gulden (ruim 18.000 euro).
''We kijken woensdag met zeer veel interesse naar de uitzending en zijn zeer benieuwd wat het nu waard is.'' Hij laat een jurist onderzoeken welke rechten Sparta nog over het schilderij kan doen gelden.
Het schilderij had tot de renovatie een plekje in de oude bestuurskamer van Het Kasteel. Daar hing het bij een kleine bar. Het doek verkeert nog in goede staat. Het toont een beeld langs het water met verscheidene scheepjes en op de achtergrond de havenstad.
Volgens expert Frank Welkenhuysen is Van Mastenbroek een geboren en getogen Rotterdammer. De meeste schilderijen hebben dan ook taferelen van de havenstad als onderwerp.
Welkenhuysen stelt in de uitzending dat Van Mastenbroek tussen 1895 en 1910 uitgroeide tot dé havenschilder van Rotterdam. Veel havenbaronnen kochten zijn werk waarop de handel en industrie in Rotterdam werd uitgebeeld.
(Bron)

Heeft Sparta destijds aangifte gedaan dan?
Het voordeel van al/nog vroeg wakker zijn: je hoort de roodborst ook wakker worden.
Hijskraan Den Bosch succesvol gedemonteerd

DEN BOSCH - De demontage van een instabiele hijskraan in Den Bosch is goed verlopen. Dat meldt de politie woensdagochtend vroeg. Het gevaar rond de hijskraan is daarmee geweken. De geëvacueerde omwonenden kunnen weer naar huis.
Dinsdagavond ontdekte men dat één van de heipalen onder een hijskraan was weggezakt in een bouwterrein bij het Stedelijk Museum en het Noordbrabants Museum.
Aangezien er gevaar bestond dat de kraan zou omvallen, werden 150 omwonenden geëvacueerd. Nadat de hijskraan was gestabiliseerd, kon men begonnen met de ontmanteling van het gevaarte.
(Bron)
Passagiers willen toestel Ryanair niet verlaten

LUIK - Op het vliegveld van Luik hebben meer dan honderd ontevreden passagiers urenlang geweigerd een vliegtuig van maatschappij Ryanair te verlaten.
Het vertraagde toestel was uitgeweken naar de Waalse luchthaven omdat de bestemming, vliegveld Beauvais bij Parijs, was gesloten.
Het vliegtuig was dinsdagavond met drie uur vertraging vertrokken uit de Marokkaanse stad Fez. Vanwege het late tijdstip kon het toestel niet landen op het vliegveld Beauvais. Kort voor middernacht kwam het toestel aan in Luik.
De piloten en de bemanning zouden zijn vertrokken en de passagiers in het donkere vliegtuig hebben achtergelaten. Bovendien zouden de wc's aan boord zijn afgesloten.
Volgens een brandweerman hebben de reizigers pas na urenlange onderhandelingen het vliegtuig verlaten. Op de luchthaven zelf zouden ze nu wachten op bussen die ze naar Parijs moeten brengen. Het vliegveld van Luik en Ryanair waren woensdagochtend vroeg niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
Nog twee PVV'ers in opspraak en het CV van De Mos klopt niet helemaal (hij zou schoolhoofd zijn geweest, hij heeft wel zijn papieren daarvoor maar heeft de functie nooit uitgeoefend - volgens hem is het verkeerd overgenomen).

Het begint nu een leuke uitdaging te worden om PVV-kamerleden te vinden die geen justitiële problemen hebben gehad en die een kloppend CV hebben.
Zo. Vuilnisophaaldag. Ik had al veel bederfelijk en bedorven spul uit de koelkast van de opgenomen buurman gehaald, maar er lag nog een en ander dat toch ook nog weg moest. Dus ik braaf naar boven, klooien met het slot dat altijd tegenwerkt, en eenmaal boven: de rommel die ik wilde wegruimen was weg en de koelkast was leeg op de halvarine na. Dat zal de thuiszorgdame dan wel gedaan hebben.
In elk geval kan er nu niets meer bederven, en alles dat ik al afgevoerd had staat inmiddels aan de weg.
Eigen spul er ook bij en dan zijn we daar weer vanaf.
Het is trouwens een stuk minder koud en veel minder mistig dan gisteravond, toen hier een auto slipte in de bocht wegens glad en te hard rijden.
Ziekenhuisbacterie rukt op in Europa

LEIDEN - De bacterie clostridium difficile komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet.
Volgens arts-microbioloog Ed Kuijper en arts-infectioloog Martijn Bauer van het LUMC lijkt clostridium difficile zelfs bezig met een opmars in Europa.
De bacterie, die ernstige diarree veroorzaakt en levensbedreigend kan zijn voor patiënten die toch al verzwakt zijn, wordt vaker aangetroffen dan voorheen.
Dat komt mogelijk ook doordat ziekenhuizen er alerter op zijn en daardoor een besmetting eerder op het spoor komen. De aanpak verschilt sterk per land en daarmee ook het aantal aangetroffen gevallen.
(Bron)
SP wil in elk treinstel een conducteur

DEN HAAG - De SP wil in elk treinstel een conducteur om het spoorvervoer veiliger te maken.
Ook moet in elke coupé een alarmknop zitten, zodat een conducteur tijdig wordt gewaarschuwd als het onveilig dreigt te worden.
Verder wil de oppositiepartij in de Tweede Kamer meer (spoorweg)politie op en rond de treinen en de stations.
SP-Kamerlid Farshad Bashir bevestigde dinsdag na een bericht in dagblad Sp!ts dat hij hiertoe een tienpuntenplan heeft opgesteld.
Een dag eerder kondigde hij al aan mondelinge vragen te willen stellen om het kabinet te houden aan toezeggingen van voorgaande ministers voor tweehonderd extra man spoorwegpolitie.
Volgens vakgroep Spoor van vakbond FNV Bondgenoten zijn die nodig om het aantal incidenten op en rond het spoor te beteugelen.
Bashir: "Het gaat niet goed met de veiligheid bij het spoorvervoer. In het voorjaar bleek al dat er een forse toename van hulpverzoeken van conducteurs kwam en dat conducteurs maandelijks tientallen keren lichamelijk worden aangevallen en honderden keren worden bedreigd en verbaal worden geïntimideerd.''
''Nu blijkt dat deze onveiligheid zich het hele jaar heeft doorgezet. Hoog tijd dat er ingegrepen wordt."
Op of vlak naast grotere treinstations moet volgens de SP'er een politiepost zitten. Dat is volgens hem niet alleen nodig voor reizigers om aangifte van incidenten te kunnen doen, maar ook voor conducteurs die bijstand nodig hebben.
Voor de sociale veiligheid zouden op kleinere stations ook weer mensen moeten werken. Dat hoeft niet per se met een loket, maar kan ook door een winkeltje, fietsenmaker of kantoor.
Volgens Bashir is er wel geld om veiligheidsmaatregelen te nemen. Hij stelt dat het sinds 2007 niet meer verplicht is voor vervoerders het geld dat ze krijgen voor de sociale veiligheid daadwerkelijk hieraan uit te geven en wil dit terugdraaien. De SP'er schat dat ongeveer driekwart van het geld aan andere dingen wordt uitgegeven.
Verder kan volgens de SP'er de overheid bij het verlenen van concessies aan bedrijven voor het uitvoeren een pakket van lijnen of andere openbaarvervoersdiensten, eisen dat er meer aan veiligheid wordt gedaan.
(Bron)
Kaak van Natalee Holloway mogelijk gevonden

AMSTERDAM - Justitie laat onderzoeken of een op Aruba gevonden onderkaak van Natalee Holloway is. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt het lichaamsdeel, zo bevestigde een woordvoerster.
De onderkaak werd volgens de De Telegraaf vrijdag gevonden op het strand bij het Phoenix Hotel. Dat is in de buurt van een van de plekken die Joran van der Sloot aanwees in een bekentenis.
Volgens het OM op Aruba is er nog geen link met Natalee Holloway. ''Agenten zijn met het bot naar het NFI gevlogen, daar wordt het nu bestudeerd. We wachten op de bevestiging dat het van een mens is. Tot die tijd valt er voor het OM weinig over te melden", aldus woordvoerder Ann Angela.
Ze kon nu nog niet aangeven hoeveel tijd een dergelijk onderzoek in beslag neemt.
Natalee, afkomstig uit de staat Alabama, verdween op 30 mei 2005 op Aruba. Joran van der Sloot is hoofdverdachte in de zaak, maar tot nu toe hebben de politie en justitie op het eiland het bewijs tegen Van der Sloot nog niet rond kunnen krijgen.
De Nederlander zit inmiddels wel vast in Peru. Hij wordt daar verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores. De jonge vrouw (21) werd op 30 mei dood in de hotelkamer van Joran van der Sloot in de wijk Miraflores van de Peruaanse hoofdstad Lima gevonden.
(Bron)
Veel Twentse hulpofficieren onbevoegd

ENSCHEDE - Vijfentwintig politiemensen in de regio Twente die de afgelopen jaren diensten draaiden als hulpofficier van justitie waren daar niet toe bevoegd.
Dat heeft de politie Twente dinsdag bekendgemaakt. ''Het gaat om hulpofficieren die niet over een verplicht certificaat beschikten'', aldus een woordvoerster van het politiekorps.
Het aantal handelingen dat per individu onrechtmatig werd verricht loopt op tot 250. Onder de 25 zijn er die geen enkele keer daadwerkelijk zijn ingezet als hulpofficier.
In augustus bleek dat een politieman uit Oldenzaal jarenlang hulpofficier was, zonder over de juiste papieren te beschikken. Dat was aanleiding voor de leiding van het korps om een nader onderzoek in te stellen.
De onbevoegde Twentse hulpofficieren hielden zich onder meer bezig met huiszoekingen en het in bewaring houden van verdachten.
Volgens de woordvoerster werkt er bij de politie Twente geen enkele hulpofficier meer zonder het vereiste certificaat.
Het is nog niet bekend of de onrechtmatige handelingen gevolgen hebben voor de rechtsgang die werd toegepast, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo in een reactie.
Al eerder is gebleken dat ook in andere politiedistricten, waaronder Brabant, problemen spelen met onbevoegde hulpofficieren.
Een hulpofficier van justitie is een politieman met een hogere rang die bij de opsporing en vervolging het OM assisteert.
(Bron)
Compacte dubbelsterren staan op ploffen

AMSTERDAM - Astronomen hebben in ons Melkwegstelsel een tiental bijzondere dubbelstersystemen ontdekt. Elk van de sterparen bestaat uit twee witte dwergsterren en de helft ervan zal binnen (astronomisch) afzienbare tijd tot ontploffing komen.
Een witte dwerg is het hete, uitgeputte restant van een zonachtige ster die zijn buitenlagen heeft afgestoten. Zo'n dwergster is niet veel groter dan de aarde, maar kan de massa van de zon benaderen. De nu ontdekte witte dwergen zijn met éénvijfde zonsmassa overigens aan de lichte kant.
In de onderzochte dubbelstersystemen spiralen de beide dwergsterren geleidelijk naar elkaar toe. In de helft van de gevallen zal dat er uiteindelijk toe leiden dat de ene ster de andere opslokt. In één geval zal dat 'al' binnen honderd miljoen jaar gebeuren.
Wanneer twee van deze dwergsterren zich met elkaar verenigen, kan hun gezamenlijke massa een kritieke waarde overschrijden. Het resultaat is dan een supernova-explosie, maar waarschijnlijk wel een relatief zwakke variant.
(Bron)
Man gewond door eigen auto bij bizar ongeval

OIRSBEEK - Een 82-jarige man uit Hoensbroek (Limburg) is dinsdagavond zwaargewond geraakt toen hij in Oirsbeek onder zijn eigen rijdende auto terechtkwam. Dat maakte de politie bekend.
De man had vlak daarvoor rijdend over de Oirsbekerweg enkele auto's geschampt. Vervolgens stopte hij en stapte uit.
Terwijl de verward ogende man volgens getuigen met een voet al op straat stond, duwde hij met zijn andere voet per ongeluk op het gaspedaal.
De auto schoot in de achteruit en sleurde de man meters ver mee. Daarbij kwam het slachtoffer onder de auto terecht en raakte daar bekneld. De auto botste tenslotte op een andere wagen, waardoor het voertuig tot stilstand kwam.
De bejaarde man is met zware botbreuken naar een ziekenhuis gebracht.
(Bron)

De man is inmiddels overleden :-(
Rusland plant volksverhuizing

MOSKOU - Rusland plant een massale verhuizing van zijn inwoners naar twintig stedelijke gebieden in het land. Plaatsen met minder dan honderdduizend inwoners worden niet meer als levensvatbaar voor de toekomst gezien en deze mensen zullen moeten verhuizen.
De Russische krant Vedomosti berichtte dinsdag op basis van geheime documenten, dat de volksverhuizing in de lijn ligt van president Dmitri Medvedevs plan om de Russische economie te moderniseren.
Ongeveer 90 procent van de dorpen en steden in Rusland heeft minder dan honderdduizend inwoners.
(Bron)
VN-chef vreest conflict in Sudan

NEW YORK - VN-leider Ban Ki-moon heeft dinsdag de vrees geuit voor een grootschalig conflict in Sudan.
De VN willen meer vredesmilitairen naar het Noord-Afrikaanse land sturen in de aanloop naar een referendum in Zuid-Sudan over onafhankelijkheid, dat op 9 januari plaatsvindt.
De VN-Veiligheidsraad eiste nieuwe beloftes van de regeringen van het noorden en zuiden dat ze er alles aan doen om de volksraadpleging in Zuid-Sudan op tijd te laten plaatsvinden, net als die in de olierijke regio Abyei.
De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) beloofde Sudan betere banden met de VS als de stembusgang op de geplande datum plaatsvindt en vreedzaam verloopt.
Het referendum maakt onderdeel uit van een vredesakkoord uit 2005, dat een einde maakte aan een decennialange burgeroorlog tussen noord en zuid. De oorlog eiste circa twee miljoen levens.
(Bron)
Tiener vermoordt moeder na kritiek op gamen

BUSAN - Een 15 jaar oude Zuid-Koreaanse jongen heeft zijn moeder vermoord, die hem had aangesproken op zijn gameverslaving. Na de misdaad heeft hij zelfmoord gepleegd, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag.
De twaalf jaar oude zus heeft de twee gevonden. Ze zei dat haar moeder en broer vaak ruzie hadden omdat hij buitensporig veel spelletjes speelde op de computer.
Zuid-Korea heeft volgens de regering zo'n twee miljoen internetverslaafden. Begin dit jaar stierf een 32-jarige man nadat hij vijf dagen achtereen games had gespeeld.
Een maand later arresteerde de politie een stel dat hun baby bijna een hongerdood liet sterven, omdat het steeds op internet een virtuele baby opvoedde.
De regering heeft een campagne aangekondigd om de verslaving te beperken. Volgend jaar komt er gratis software die mensen waarschuwt als ze te lang internetten.
(Bron)

Als er al iets mis met je is, dan is de kans misschien ook wel groter dat je zo verslaafd raakt aan games.
Wilders maakt excuses aan kiezer en Kamer

DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag zijn verontschuldigingen aangeboden ''aan de kiezer en aan de hele Tweede Kamer als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk''.
Wilders deed dat naar aanleiding van de affaire rond zijn partijgenoot Eric Lucassen die veroordeeld is voor ontucht.
Lucassen verzweeg dat feit toen hij solliciteerde bij de PVV. ''Ook de PVV heeft fouten gemaakt en ik en niemand anders ben daarvoor verantwoordelijk. Door spectaculaire groei van onze partij hebben wij verzuimd afdoende antecedentenonderzoek te doen.''
Wilders stelde dat de kwestie niet de stabiliteit van het kabinet raakt, maar alleen zijn partij. ''Wij betalen er de prijs voor. Het is niet anders, we zullen er lessen uit trekken.''
Wilders zei verder dat het debat niet over de stabiliteit van het kabinet gaat, maar ''over de interne keuken van de PVV''.
Hij verzekerde dat Lucassen het kabinet niet in gevaar brengt. ''Als fractievoorzitter sta ik garant voor 24 PVV'ers die loyaal zijn en dat zullen blijven aan de afspraken.''
Het debat begon met een harde botsing tussen Wilders en GroenLinks-leider Femke Halsema. Die laatste verweet de PVV-leider een dubbele moraal omdat hij altijd de mond vol heeft over de aanpak van straatterreur, minimumstraffen en 'law and order'.
Halsema noemde zeven, acht PVV-Kamerleden die volgens haar in opspraak zijn geraakt de afgelopen tijd. De laatste, Lucassen, is volgens Halsema ''wereldberoemd omdat hij een ware bullebak bleek en veroordeeld is voor ontucht’’.
Wilders reageerde fel. ''De honden lusten er geen brood van wat mevrouw Halsema hier presteert.’’
De PVV’ers die Halsema noemde zijn volgens Wilders vervolgd noch veroordeeld. ''U moet ophouden het beeld op te roepen dat mijn fractie een fractie is van halve criminelen, want dat zijn ze niet.''
PvdA-leider Job Cohen vindt dat premier Mark Rutte er niet onderuit kan om te reageren op de kwestie rond Lucassen.
Het is volgens hem niet geloofwaardig vol te houden dat het alleen een interne kwestie van de PVV zou zijn.
Wat Cohen betreft raakt de zaak-Lucassen direct aan de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat met gedoogsteun van de PVV om een nipte meerderheid van 76 zetels kan rekenen.
Die stabiliteit is er volgens Cohen de afgelopen dagen niet steviger op geworden. ''Het lot van de coalitie hangt telkens opnieuw af van een stem.''
Pechtold vindt dat een zaak zoals die rond Lucassen niet gewoon gevonden mag worden.
''Wordt niet murw'', riep hij collega-politici op tijdens een debat over de afhandeling van de zaak rond Lucassen die veroordeeld is voor ontucht.
PVV-leider Geert Wilders besloot maandag Lucassen in zijn fractie te houden. Een aantal oppositiepartijen wil dinsdagavond opheldering van premier Mark Rutte over de gevolgen van dit besluit voor de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd wordt door de PVV.
''We mogen excessen niet tolereren'', aldus Pechtold. Hij verweet Wilders een ''dubbele standaard'' door andere mensen steevast fel de maat te nemen, maar Lucassen gewoon in zijn fractie te laten.
(Bron)

Mag ik de tweet van FjodorM hier nogmaals herhalen: FjodorM - "Net uitgerekend: Marokkanen zijn minder crimineel dan de #pvv-fractie, Marokkanen 14% versus PVV-kamerleden 16,6%. hihi - grinnik - lol"
Heldhaftige hond per abuis afgemaakt

AMSTERDAM - Een hond met de naam Target (Doelwit) wist verscheidene explosies in het door oorlog verscheurde Afghanistan te overleven, maar kwam tragisch aan haar einde in een dierenasiel in de Amerikaanse staat Arizona.
De vrouwtjesherder kreeg per abuis een spuitje toegediend.
"Wanneer het gaat om het laten inslapen van dieren zijn er enkele duidelijke protocollen die moeten worden opgevolgd", aldus Ruth Stalter, directeur dierenwelzijn van de gemeente Pinal County. "Mijn voorlopige onderzoek wijst uit dat onze medewerker deze procedures niet volgde."
"Ik kan niet geloven dat iets dergelijks zo'n goede hond kan overkomen", zei sergeant Terry Young, de eigenaar van Target.
Het beestje schrikte op een legerbasis in Afghanistan een zelfmoordterrorist af en redde daarmee tientallen levens. De hond werd vervolgens vorstelijk behandeld.
Toen Young na zijn diensttijd terugkeerde naar Arizona nam hij Target mee. Vrijdag sloeg het noodlot toe toen de hond uit Youngs achtertuin ontsnapte. Een buurman vond het dier, sloot haar op in zijn tuin en belde de hondenvangers. Zij plaatsten een foto van Target op internet, die door Young werd herkend.
Ervan uitgaande dat het asiel 's avonds en in het weekeinde gesloten zou zijn, arriveerde hij maandag bij het asiel. Tot zijn schrik kwam hij tot de ontdekking dat de hond dood was. Een medewerker had het dier per ongeluk meegenomen en een spuitje gegeven.
(Bron)
Gevaar rond hijskraan nog niet geweken

DEN BOSCH - De situatie met de uit het lood staande hijskraan in het centrum van Den Bosch is nog altijd gevaarlijk. De kraan is nog niet stabiel genoeg om te kunnen demonteren. Dat zei een woordvoerder van de politie.
Dinsdagavond rond half tien was de verwachting dat het nog zeker twee uur gaat duren voordat aan de demontage van de kraan kan worden begonnen.
Een van de vier heipalen onder de kraan is weggezakt. In de drassige grond van een bouwterrein, waar wordt gewerkt aan de uitbreiding van het Noordbrabants Museum en de nieuwbouw van het Stedelijk Museum.
Volgens de woordvoerder is sprake van een ''vervelende samenloop van omstandigheden''. Mogelijk heeft de hevige regenval een rol gespeeld.
In een cirkel van honderd meter is de omgeving ontruimd. Hiervoor is gekozen omdat de kraan eventueel in een draaiende beweging zou kunnen omvallen. Circa 150 mensen moesten hun woning verlaten. Zij zijn opgevangen in een hotel.
Overwogen is om het Noordbrabants Museum leeg te halen. Daar is van afgezien omdat dit te veel tijd zou gaan kosten.
(Bron)
'T-rex kon rennen door sterke staart'

AMSTERDAM – Een bijzonder gespierde staart stelde de Tyrannosaurus rex waarschijnlijk in staat om te rennen en te jagen. Dat beweert een Amerikaanse wetenschapper naar aanleiding van een nieuwe studie.
Met behulp van zijn staartspieren kon de Tyrannosaurus rex waarschijnlijk zo veel kracht ontwikkelen dat het dier achter prooien aan kon sprinten. Dat meldt onderzoeker Scott Persons van de Universiteit van Alberta in het wetenschappelijk tijdschrift The Anatomical Record.
Eerdere studies suggereerden nog dat de Tyrannosaurus rex niet genoeg spieren had om te rennen. Maar volgens Persons is de spiermassa van de dinosauriër met maar liefst 45 procent onderschat, vooral omdat er nooit goed naar de opbouw van de staart is gekeken.
“In tegenstelling tot eerdere theorieën was de staart van de T-rex niet zomaar een aanhangsel”, verklaart Persons op nieuwssite Physorg.com.
Bij zijn onderzoek vergeleek Persons de staartbeenderen van de Tyrannosaurus rex met de staarten van krokodillen en komodovaranen.
Hij ontdekte dat de staartspieren bij deze dieren direct zijn verbonden met de spieren in hun poten. De staart is daardoor van groot belang bij het opwekken van krachten die nodig zijn voor versnellingen bij het lopen.
Verder ontdekte de wetenschapper dat de Tyrannosaurus rex beschikte over een staart met relatief veel botten in het bovenste deel en weinig beenderen aan de onderkant. Daardoor was er in het onderste deel van de staart relatief veel ruimte voor spierontwikkeling.
De reusachtige dinosauriërs konden met hun gespierde staart waarschijnlijk enorm veel kracht ontwikkelen, waardoor ze in staat waren om te sprinten.
Volgens Persons was de Tyrannosaurus rex dan ook geen aaseter zoals veel wetenschappers vermoeden, maar een actieve jager.
De onderzoeker doet geen uitspraken over de precieze snelheid van het dier, maar acht het waarschijnlijk dat de reusachtige dinosauriër sneller was dan alle andere dieren in zijn directe omgeving.
(Bron)
Belgische tv gaat einde van België melden

BRUSSEL - De twee grote publieke netten van België zenden een in scène gezette Vlaamse uitzending over de splitsing van België tegelijkertijd live uit. Dat is dinsdag door de Franstalige zender RTBF bekendgemaakt.
De RTBF neemt op 21 november de uitzending van de Vlaamse omroep VRT over om het ''wederzijds begrip'' tussen Vlamingen en Franstaligen in het verdeelde land te versterken.
De RTBF heeft ervaring met programma's die het einde van België in scène zetten. In 2006 zond de omroep de spraakmakende fictieve nieuwsuitzending Bye Bye Belgium uit, waarin Vlaanderen eenzijdig de onafhankelijkheid verklaarde.
(Bron)

dinsdag, november 16, 2010

Klussers verwonden zich vaker

UTRECHT - Het aantal klussers dat zich verwondt en medische hulp nodig heeft, is de afgelopen jaren gestegen.
Per jaar melden zich 130.000 mensen zich bij de huisarts of het ziekenhuis na een ongeluk in het huis of de tuin. Dat maakte de stichting Consument en Veiligheid maandag bekend.
Het aantal mensen dat naar de eerste hulp gaat na een ongeluk bij het klussen, is de afgelopen vier jaar met 15 procent gestegen. Het aantal doden en opnamen in het ziekenhuis verdubbelde.
''De belangrijkste oorzaak is dat mensen meer klussen, door de recessie. Ze worden aangemoedigd door de tv-programma's en tijdschriften, waardoor mensen denken dat ze alles kunnen doen'', aldus een woordvoerder.
Verder speelt de vergrijzing een rol, steeds meer ouderen hebben tijd om te klussen. ''Een menselijke oorzaak is ongeduld. Mensen hebben stress, werken allebei, hebben kinderen die thuiskomen, alles moet gehaast en snel. Ze zijn dan slecht voorbereid als ze gaan klussen.''
Volgens de stichting zouden veiligheidsaanwijzingen niet alleen bij producten als boren en cirkelzagen moeten zitten.
''Bouwmarkten zouden veel meer persoonlijk advies moeten geven om het klussen veiliger te laten verlopen. Dat ze dat niet doen, heeft te maken met de moordende concurrentie, waardoor ze een kleine winstmarge hebben.''
De Vereniging Winkelketens in de Doe Het Zelfbranche liet weten dat dat de aangesloten ketens zelfbedieningswinkels zijn. ''Klanten pakken de apparaten zelf. Daarom leggen we er vaak persoonlijke beschermingsmiddelen als veiligheidsbrillen en handschoenen bij de apparaten. Vaak worden die erbij weggegeven'', aldus een woordvoerder.
''Maar het allerbelangrijkste blijft om de handleiding te lezen. Dat schiet er vaak bij in. Klussen is en blijft iets waar je mee moet oppassen. We doen er aan wat we kunnen, alle medewerkers volgen een vakopleiding waarbij aandacht wordt besteed aan veilig klussen'', aldus de woordvoerder.
''Op de websites van de ketens staat ook veel over dit onderwerp. Wat we meer kunnen doen, zou ik niet in kunnen schatten.''
(Bron)
'Witwassers' gepakt met miljoen in hotel

AMSTERDAM - De Nationale Recherche heeft zaterdagavond in een hotel in Amsterdam beslag gelegd op 940.000 euro aan contant geld, dat vermoedelijk is verdiend met criminele activiteiten.
In een van de hotelkamers zijn drie Mexicanen aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, meldde het Openbaar Ministerie maandag.
De Nationale Recherche doet onderzoek naar de precieze herkomst van het geld. De verdachten zijn 46, 29 en 27 jaar oud. Ze worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
(Bron)
Geruchten over fataal ongeluk op overweg Roosendaal

ROOSENDAAL - De politie onderzoekt geruchten over de betrokkenheid van andere personen bij een ongeval op een spoorwegovergang in Roosendaal dat maandagochtend het leven kostte van een 15-jarige jongen uit Roosendaal.
Er gaan verhalen dat het slachtoffer is geduwd of werd achtervolgd.
De politie gaat niet in op de geruchten en laat weten dat in overleg met justitie gedetailleerd onderzoek gaande is naar de achtergronden.
Er is maandag urenlang onderzoek gedaan bij de overweg, waardoor het treinverkeer lang stillag.
(Bron)
Tientallen doden bij instorten flat India

NEW DELHI - Door het instorten van een flat zijn maandag in de Indiase stad Delhi zeker 32 doden en zestig gewonden gevallen. Dit melden Indiase media op gezag van brandweer en politie.
Hulpverleners zoeken naar mensen die mogelijk onder de brokstukken van het pand van vier verdiepingen liggen.
De funderingen van het gebouw waren mogelijk ondermijnd door overstromingen. Een hoge functionaris in Delhi liet weten dat de autoriteiten een onderzoek gaan doen naar de constructie van het complex.
Volgens politiefunctionarissen bestaat het gevaar dat ook een aanpalend pand instort.
(Bron)
'Leven honderden damherten in gevaar'

DEN HAAG - De Dierenbescherming vreest voor het leven van honderden damherten die in de Waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk rondlopen. Dat liet een woordvoerder maandag weten.
Amsterdam, de eigenaar van het gebied, beslist binnenkort of op de herten mag worden gejaagd. De Dierenbescherming vreest dat de gemeente beslist op basis van verkeerde feiten en heeft zowel Amsterdam als de betrokken provincies Zuid- en Noord-Holland een brandbrief gestuurd.
Vijf jaar geleden stond Amsterdam ook voor dit besluit. Toen werd gekozen om niet te laten jagen. Ook besliste de gemeente dat er langs bepaalde delen een hek moest komen, om economische schade door de damherten te voorkomen.
Waar hekken staan, is minder 'vreetschade' aan gewassen en komen minder aanrijdingen met het wild voor.
De oplossing is daarom hekken plaatsen langs drukke wegen en wildsignaleringssystemen langs rustiger wegen, aldus de Dierenbescherming. Zij pleit ook voor doorgangen tussen de natuurgebieden voor dieren.
De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) maken deel uit van het duingebied van IJmuiden tot Noordwijk aan Zee. In de rest van het gebied mag op damherten worden gejaagd, omdat ze te veel schade zouden veroorzaken.
De schade door de herten bedroeg vorig jaar 88.000 euro. Daar tegenover staat dat de herten door hun toeristische aantrekkingskracht een potentiële omzet van ruim 5 miljoen euro opleveren.
De Dierenbescherming toont in de brief aan dat afschieten geen structurele oplossing biedt. Dat doen andere maatregelen zoals hekken wel. Als er veel damherten worden afgeschoten, komen er 50 procent minder ongevallen voor, met hekken is dat 87 procent.
Doordat de herten onrustig worden door de jacht, ontstaan er mogelijk nog meer aanrijdingen. Tot slot leidt afschieten tot veel leed, omdat dieren meestal niet in een keer dood zijn of jonge dieren hun ouders verliezen.
(Bron)
'Lezen tast geheugen voor gezichten aan'

AMSTERDAM – Mensen die een goede leesvaardigheid ontwikkelen, krijgen daardoor mogelijk moeite met het onthouden van gezichten. Dat suggereert een onderzoek van Franse wetenschappers.
Als mensen op jonge leeftijd leren lezen, verandert de activiteit in een specifiek deel van hun hersenen dat betrokken is bij visuele herkenning.
Als gevolg daarvan gaat hun vermogen om gezichten te kunnen onthouden waarschijnlijk achteruit. Dat schrijven onderzoekers van de INSERM Cognitive Neuroimaging Unit in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
De wetenschappers kwamen tot hun theorie door hersenscans te maken van tien analfabeten, 31 ervaren lezers en 22 proefpersonen die pas op latere leeftijd leerden lezen. Ook ondergingen de deelnemers aan het experiment een test, waarbij ze zo veel mogelijk gezichten moesten herkennen.
Uit het onderzoek blijkt dat goed lezers relatief veel activiteit vertonen in een specifiek hersengebied dat betrokken is bij de herkenning van vormen en symbolen. Maar gek genoeg presteren proefpersonen met een goede leesvaardigheid gemiddeld minder goed bij gezichtsherkenningstesten dan mensen die niet goed kunnen lezen.
Volgens hoofdonderzoeker Stanislas Dehaene kunnen de bevindingen worden verklaard door de zogenaamde ‘neurale recyclingtheorie’. Die theorie gaat ervan uit dat moderne vaardigheden zoals lezen worden aangestuurd door hersencellen die oorspronkelijk een andere functie hadden in het menselijk brein.
Dehaene vermoedt dat het vermogen om te lezen bij moderne mensen de plaats inneemt van een neuraal netwerk dat door onze voorouders werd gebruikt om dieren te volgen tijdens de jacht.
Uit eerder onderzoek van de Spaanse wetenschapper Manuel Carreiras bleek ook al dat het brein van mensen die pas op latere leeftijd leren lezen zich structureel anders ontwikkelt dan dat personen die de vaardigheid al op jonge leeftijd onder de knie krijgen.
“Dit onderzoek suggereert dat we geen hersengebied hebben dat is geëvolueerd voor leesvaardigheid”, verklaart Carreiras in het Britse tijdschrift New Scientist. “Waarschijnlijk komt onze leesvaardigheid voort uit de reconfiguratie van oud breincircuit dat bedoeld was voor de waarneming van objecten.”
(Bron)
Schiedam wil Hoerenbal in homocafé verbieden

SCHIEDAM - Schiedam weigert een ontheffing te geven aan het jaarlijkse 'Hoerenbal' in de stad. Dat homofeest staat gepland voor 27 november in homocafé De Melodybar in de stad.
De gemeente meent namelijk dat het bal, waarop tientallen travestieten acte de présence geven, prostitutie verheerlijkt.
Eigenaar Jeroen van Prooijen heeft zondag een bericht daarover op RTV Rijnmond bevestigd. ''Het Hoerenbal is een traditie die jaarlijks in elk Nederlands homocafé terugkeert'', zegt hij.
''Het is een soort geuzennaam voor een vrolijke verkleedpartij. Het heeft niets te maken met prostitutie of zelfs maar seks.''
De afgelopen jaren was het feest geen enkel probleem, maar dit jaar zijn de regels op het gebied van geluidshinder en openingstijden van de horeca aangescherpt. Volgens Van Prooijen hebben cafés echter vijf keer per jaar recht op een ontheffing.
De Melodybar heeft de gemeente laten weten dat het feest sowieso doorgaat. ''Daarop hebben de ambtenaren gemeld dat ze verdere stappen gaan ondernemen om het feest te verbieden’’, aldus de uitbater.
De gemeente Schiedam laat zondagavond in een reactie weten ''niets te willen verbieden. We hebben alleen een ontheffingsaanvraag geweigerd omdat we de naam van het evenement niet bij onze stad vinden passen. Dat hebben we ook aangegeven aan de eigenaar.''
De zegsman van de gemeente kan niet zeggen waarom de naam Hoerenbal in voorgaande jaren nog geen probleem was. Hij kan ook niet melden of de gemeente stappen gaat ondernemen als De Melodybar het feest wel onder de naam Hoerenbal doorzet.
(Bron)
FNV Spoor wil toegezegde extra spoorpolitie

AMSTERDAM - FNV Spoor gaat het kabinet houden aan toezeggingen van voorgaande ministers om tweehonderd extra man spoorwegpolitie in te zetten. Die zijn nodig om het aantal incidenten op en rond het spoor te beteugelen, vindt de bond.
Volgens de bond beloofde Tineke Netelenbos, toenmalig minister van Verkeer, in 2002 tweehonderd extra medewerkers in te zetten bij de spoorwegpolitie.
Die belofte is nooit ingelost. Ook Netelenbos' opvolgers Margreeth de Boer en Karla Peijs gaven de extra inzet geen prioriteit. Uiteindelijk werden 51 extra mensen ingezet.
(Bron)
Boekenscheurder biedt excuses aan

AMSTERDAM - De man die vorige week in diverse boekwinkels exemplaren verscheurde van het boek Bonita Avenue van Peter Buwalda heeft zijn excuses aangeboden in een anonieme brief.
Ook heeft hij een aantal winkels 20 euro gestuurd als schadevergoeding. Dat meldt uitgever De Bezige Bij maandag.
De onbekende sloeg vorige week in zeker tien winkels toe. In elk geval twee winkels en de uitgeverij hebben een excuusbrief gekregen waarin hij spijt betuigde. Ook kregen ze 20 euro. In de brief aan de uitgever zei hij overspannen te zijn, aldus een woordvoerster.
De schrijver zei vorige week geen idee te hebben wat het motief zou kunnen zijn van de boekenscheurder. Het ruim 540 pagina's tellende boek gaat onder meer over de vuurwerkramp in Enschede.
(Bron)
'Aantal klachten over ov-chipkaart daalt'

AMERSFOORT - Het aantal klachten over de ov-chipkaart dat bij het OV Loket binnenkomt is de afgelopen maanden fors gedaald.
Dat stelde maandag Trans Link Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er nog 1469 klachten binnen, in het tweede kwartaal waren dat er 864, in het derde kwartaal 704.
De meeste klachten betroffen de administratiekosten, maar die zijn op 19 oktober afgeschaft. Verder komen er veel klachten binnen over het automatisch opladen van de kaart.
Zo wordt een kaart direct geblokkeerd als een automatische incasso mislukt, doordat er te weinig geld op de bankrekening staat. Het is de bedoeling dat de reiziger in de loop van volgend jaar in dat geval eerst een brief ontvangt waarin wordt gevraagd het bedrag over te maken.
(Bron)

Ik heb inderdaad geen nieuwe klachten meer gekregen. Omdat mijn klacht uit juni nog steeds niet opgelost is, gebruik ik de OV-chipkaart niet meer.
Betere opsporing borstkanker met MRI

ROTTERDAM - De inzet van een MRI-scanner bij borstkankeronderzoek kan mensenlevens redden. Deze scanner ontdekt ruim twee keer zoveel tumoren als een röntgenapparaat, dat gebruikt wordt om een zogeheten mammografie te maken.
Dat blijkt uit onderzoek van zes academische ziekenhuizen en kankercentra onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt.
Volgens de onderzoekers wordt borstkanker ook in een vroeger stadium gevonden als bij de screening MRI-technologie wordt gebruikt.
Daardoor kunnen vrouwen met borstkanker eerder worden behandeld en neemt de kans op overleving toe. Voor de studie zijn 2157 vrouwen met verhoogd risico op borstkanker onderzocht.
(Bron)

maandag, november 15, 2010

Hond eet van overleden baasje in Alblasserdam

AMSTERDAM - De hond van een overleden vrouw uit Alblasserdam heeft van zijn baasje gegeten. De vrouw was al vier tot zes weken dood toen ze door haar schoonzoon werd gevonden en verkeerde in verregaande staat van ontbinding.
De Mechelse herder had al die tijd geen eten en was daarom aan de vrouw begonnen, schrijft het AD.
De 63-jarige vrouw werd afgelopen weekend in een woning aan de West Kinderdijk gevonden. Onderzoek op het lichaam van de vrouw wees uit dat ze een natuurlijke dood is gestorven.
Een buurman spreekt in de krant van 'horrortaferelen op de dijk'. Een ander zegt dat de vrouw contact met andere bewoners op de dijk meed.
(Bron)
'Laag IQ jongeren leidt tot andere problemen'

GRONINGEN - Jongeren met een intellectuele beperking hebben vaak ook andere chronische aandoeningen. Daardoor hebben ze een grotere kans op emotionele en gedragsproblemen.
Dat staat in het proefschrift van Barth Oeseburg waarmee hij woensdag promoveert aan de Rijksuniversiteit in Groningen.
Uit het onderzoek blijkt dat van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een IQ tot 85, 63 procent ten minste een chronische aandoening heeft.
Het gaat dan om zowel lichamelijke als mentale problemen zoals astma, autisme of ADHD. Bij adolescenten zonder intellectuele beperking heeft slecht 12 procent last van andere chronische aandoeningen.
Van de jongeren met zowel een laag IQ als een chronische aandoening, bleek 30 tot 64 procent emotionele en gedragsproblemen te hebben. ''Een kind met een intellectuele beperking en kinderreuma kan bijvoorbeeld door overbelasting op school vaak last hebben van pijn en vermoeidheid en daardoor probleemgedrag vertonen.
Tot nu toe wordt niet altijd onderkend dat de problemen door de chronische aandoening worden veroorzaakt”, legt Oeseburg uit. ''Maar de emotionele- en gedragsproblemen verkleinen wel de toch al geringe kans op de arbeidsmarkt.''
Oeseburg onderzocht leerlingen van scholen voor praktijkonderwijs in Groningen en Drenthe met een intellectuele beperking. Door middel van vragenlijsten voor de ouders, mentoren op school en de huisarts, bekeek de onderzoeker welke bijkomende problemen deze jongeren hadden.
Het viel hem hierbij op dat de ouders meer problemen signaleerden dan de mentoren en de huisartsen van de leerling. ''Dat kan komen omdat de ouders zelf een diagnose stellen, maar ook omdat huisartsen en scholen niet alle informatie kennen.''
(Bron)
Scherpe controles rond islamitisch Offerfeest

DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert de komende dagen scherp of de regels wel worden nageleefd bij het slachten van dieren in het kader van het islamitische Offerfeest. Dat heeft de toezichthouder maandag bekendgemaakt.
Volgens de islamitische traditie worden dieren die voor menselijke consumptie zijn bestemd, geslacht zonder voorafgaande verdoving. Dat mag alleen gebeuren in geregistreerde slachthuizen. Daarnaast gelden strenge regels rond het vervoer en de registratie van de dieren.
Het Offerfeest begint dinsdag en duurt drie dagen. In die periode worden veel dieren, vooral schapen en geiten, volgens de islamitische voorschriften geslacht. Het vlees wordt verdeeld onder armen, buren en familieleden.
(Bron)
Draden nieuw gevaar in Heldense bossen

HELDEN - De politie heeft maandag het toezicht in de Heldense bossen (Limburg) verscherpt nadat zowel zondag als maandag een onbekende op ooghoogte een draad over wegen door het bos had gespannen. Dat maakte de politie maandag bekend.
Na het onopgeloste mysterie van de valkuilen waren de Heldense bossen opnieuw het decor van een ernstig incident. Een fietser reed maandagochtend tegen een over de Nachtegaalstraat gespannen draad aan en raakte daarbij gewond aan zijn neus.
Zondagmiddag lieten wandelaars de politie weten dat elders ook al een draad over de weg gespannen was. De politie roept wandelaars en fietsers op goed op te letten en draden te melden.
''Als iemand één keer een draad spant is het wellicht een misplaatste grap, maar twee keer achter elkaar nemen we heel serieus'', zei een woordvoerster van de politie.
(Bron)
'Mini-vleermuis' blijkt nieuwe soort

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben vastgesteld dat er een nog onbeschreven vleermuissoort leeft in Ecuador. Het gaat om één van de kleinste vleermuizen ter wereld.
De vleermuis van de nieuw ontdekte soort Myotis diminutus komt waarschijnlijk alleen voor in het Andesgebergte in het noordwesten van Ecuador.
Het eerste exemplaar werd daar dertig jaar geleden al gevangen, maar wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben nu pas officieel vastgesteld dat de vleermuis kan worden beschouwd als een aparte soort. Dat meldt BBC News.
De onderzoekers beschrijven het nieuwe zoogdier in het meest recente exemplaar van het wetenschappelijk tijdschrift Mammalian Biology.
De bruine vleermuis weegt slechts 3,5 gram. Daarmee heeft het dier het kleinste lichaam van alle Myotis-vleermuizen, waarvan in totaal meer dan honderd verschillende soorten voorkomen.
Over de leefgewoontes en historie van de nieuw ontdekte vleermuis is weinig bekend. De vraag is ook of wetenschappers de tijd krijgen om het dier in zijn natuurlijke omgeving te bestuderen. De Myotis diminutus wordt namelijk met uitsterven bedreigd door de boskap in Ecuador.
“Zoals bij zo veel nieuw ontdekte soorten, is er niets bekend over de natuurlijke geschiedenis van dit dier”, schrijven de onderzoekers. “De vooruitzichten om meer te weten te komen, zijn ook niet goed.”
De Myotis diminutus is overigens niet de kleinste vleermuis ter wereld. Die titel staat op naam van de zogenaamde Kitti's varkensneusvleermuis. Deze soort weegt gemiddeld slechts 2 gram en wordt 29 tot 33 millimeter lang.
(Bron)
Lucassen blijft PVV-fractielid. Dan is het gehalte criminelen in die fractie nu inderdaad hoger dan het gehalte criminelen onder Marokkaanse jeugd.

zondag, november 14, 2010

Politieagent lost schoten bij aanhouding

ROTTERDAM - Politieagenten hebben zondag in Rotterdam een 31-jarige man aangehouden die was ingereden op een agent. Bij de aanhouding loste een agent enkele schoten. Dat heeft de politie gemeld.
De politieagenten kwamen af op een melding over een mogelijk gestolen voertuig bij de Kralinger Esch. Daar aangekomen, zagen zij de auto en twee mannen die naar het voertuig liepen.
Toen de agenten hen wilden aanspreken, sprong een van de mannen, een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, in de auto en ging ervandoor. De bestuurder negeerde een stopteken van de politie en reed met hoge snelheid in op een agent. Die loste hierop enkele schoten.
De automobilist reed door en na een korte achtervolging konden politieagenten hem klemrijden en aanhouden.
Agenten konden de andere verdachte, een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, al op de Kralinger Esch aanhouden. De politie heeft beide mannen ingesloten.
(Bron)
Kerk puilt uit door Ramses Shaffydienst

WESTZAAN - Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Het bekende lied van Ramses Shaffy was zondag het centrale thema van een protestantse kerkdienst in de Grote Kerk in Westzaan over de vorig jaar overleden levenskunstenaar.
Tijdens de dienst werd door een mannenkoor De Acht zonder a-capella uit het werk van Shaffy gezongen, zoals het lied We zullen doorgaan en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.
''Kippenvel'', zeiden meerdere kerkgangers tegen dominee Cornelis Visser toen de speciale Shaffydienst was afgelopen.
De dienst trok ongeveer vierhonderd mensen. ''Normaal zitten hier ongeveer 150 mensen'', aldus de koster. De Shaffydienst trok ook kerkgangers van buiten de kerkgemeente en omliggende plaatsen, zoals Amsterdam en Haarlem.
Volgens dominee Cornelis Visser van de Protestantse Gemeente Westzaan waren er ook twee vrouwen speciaal naar de dienst gekomen die Shaffy nog kenden uit zijn Bhagwanperiode.
De dominee wilde met de speciale 'Shaffykerkdienst' de levenskunstenaar herdenken, maar ook laten zien dat er een Bijbelse boodschap kan zitten in popmuziek.
Shaffy overleed vorig jaar op 1 december.
Volgens Visser droeg de zanger een aantal christelijke waarden uit, ''zoals het opkomen voor de kwetsbaren. Dat lees je vooral terug in het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.''
Het is niet de eerste keer dat dominee Visser een kerkdienst combineert met popmuziek. Vorig jaar organiseerde hij een themadienst rond het werk van de Ierse band U2.
(Bron)
Buspassagier verwondt vier agenten

HAARLEM - Een 22-jarige buspassagier uit Hoofddorp heeft zondagmorgen om half vijf vier agenten verwond toen zij hem wilden aanhouden. Dat gebeurde in een bus van Connexxion op de Aziëweg in Haarlem. Dat maakte de politie zondag bekend.
De man was al door beveiligers van Connexxion aangesproken, omdat hij in de bus zat te eten. Hij wilde niet meewerken en weigerde de bus te verlaten. Toen agenten de beveiligers te hulp schoten, verzette de Hoofddorper zich hevig tegen zijn aanhouding. Hij sloeg de politiemensen in hun gezicht. Vier agenten raakten hierbij gewond.
De broer van de man, een 20-jarige Zwanenburger, en andere passagiers bemoeiden zich met de situatie. De politie heeft uiteindelijk een politiehond ingezet bij de aanhouding van de man.
De verdachte is in het ziekenhuis behandeld, omdat hij bijtwonden had opgelopen aan zijn arm en been. Daarna is hij vastgezet op verdenking van ambtsbelemmering. De broer van de man is aangehouden en vastgezet voor hetzelfde feit.
De agenten liepen verwondingen op in hun gezicht, zoals een stijve kaak en een opgezwollen neus. De recherche onderzoekt de zaak.
(Bron)
Dronken automobilist verstopt zich in sloot

GRONINGEN - Een dronken automobilist heeft zich in de nacht van zaterdag op zondag na een wilde achtervolging door de politie in een sloot verstopt.
De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, reed dronken over de A7. Toen de politie hem wilde aanhouden ging hij er als een haas vandoor.
Na een achtervolging, met snelheden van boven de 200 kilometer per uur, werd de auto ter hoogte van Hoogkerk leeg aangetroffen.
Opgetrommelde politiehonden vonden de man even later in een sloot. Volgens een politiewoordvoerder had hij zich verschanst tussen het riet en stond hij tot aan zijn nek in het water.
De kletsnatte automobilist is meegenomen naar het bureau. Zijn rijbewijs en auto zijn in beslag genomen.
(Bron)
Inbrekers slaan getuige met breekijzer

LELYSTAD - Een man uit Lelystad die zaterdagnacht getuige was van een poging tot inbraak in een flatgebouw in zijn woonplaats, is door drie inbrekers mishandeld met een breekijzer. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
De inbrekers namen de benen toen ze de getuige zagen. De man, die ondertussen telefonisch contact had met de politie, ging achter de vluchtende verdachten aan, maar die keerden zich plotseling tegen hem.
De getuige werd daarop meerdere keren met een breekijzer geslagen. De verdachten, allen afkomstig uit België, werden kort daarop aangehouden door de politie. Het slachtoffer liep enkele schaafwonden en beurse plekken op.
(Bron)