zaterdag, november 26, 2005

Oxfam: opheffen handelsbarrières vergroot armoede in Arabische wereld

Het op korte termijn opheffen van de handelsbarrières voor landbouwproducten tussen de Europese Unie en het Middenoosten en Noord-Afrika zal leiden tot meer armoede in de laatstgenoemde regio's. Daar heeft de Britse ontwikkelings- en armoedebestrijdingsorganisatie Oxfam zaterdag voor gewaarschuwd aan de vooravond van een top tussen de EU en Arabische landen in Barcelona.
Volgens Oxfam moet voorzichtig worden omgegaan met het opheffen van de protectionistische maatregelen die zowel aan Europese als Arabische zijde van kracht zijn. Als de handelsbarrières te snel worden afgebroken, zullen kleine boeren in vooral Noord-Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee in de problemen komen, stelt Oxfam.
Een betere maatregel is het geleidelijk openstellen van de Europese markt voor meer producten uit Arabische landen, aldus de organisatie. Europese boeren produceren op zo'n grote schaal en met zoveel steun vanuit Brussel, dat kleine boeren in het buitenland daar ook op hun binnenlandse markt niet mee kunnen concurreren. Voordat boeren in Arabische landen worden blootgesteld aan de concurrentieslag met hun Europese collega's, moeten eerst de EU-landbouwsubsidies worden afgeschaft, aldus Oxfam-deskundigen.
In Barcelona zijn vanaf zondag regeringsleiders en niet-gouvernementele organisaties uit de EU en de Arabsiche wereld en het Middenoosten bijeen om te overleggen over een groot aantal onderwerpen. Op de agenda staan onder meer hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg, economische samenwerking, de bestrijding van terrorisme en de handhaving van de mensenrechten. De Israëlische premier Ariel Sharon zou een van de aanwezigen zijn, maar hij zegde zijn komst af in verband met de politieke crisis in eigen land en zijn vertrek uit de Likudpartij.
(Bron)
'Safe sex-zangeres' geweerd uit Vaticaan

De Braziliaanse zangeres Daniela Mercury, die in eigen land door de regering is ingeschakeld om het gebruik van condooms te bepleiten, mag niet optreden tijdens het kerstconcert dat op kerstavond wordt uitgezonden vanuit het Vaticaan. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan vrijdag bekendgemaakt.
Mercury was een van de uitgenodigde artiesten bij het kerstconcert, dat dit jaar in het teken staat van een eerbetoon aan de jezuïetenorde, maar mag wegens haar activiteiten tijdens een anti-aidscampagne in Brazilië niet komen. Mercury is een van de bekendste gezichten bij een eerder dit jaar gestarte campagne voor het gebruik en het gratis verspreiden van condooms.
De Braziliaanse regering heeft het besluit van het Vaticaan om Mercury van de artiestenlijst te schrappen in milde bewoordingen veroordeeld. "Het grootste verlies is aan de kant van het Vaticaan. We betreuren dat de paus niet de kans krijgt om Daniela Mercury aan het werk te horen, maar wij zullen gebruik blijven maken van haar talenten en inzet", zegt Nilcea Freire, de Braziliaanse staatssecretaris van vrouwenzaken.
(Bron)
Woede over 'kunstzinnige' stuiterende kuikens

Een kunstzinnig filmpje met een paar stuiterende kuikentjes heeft woedende reacties naar de maker ervan opgeleverd. De dode kuikens waren gevuld met stuiterballen om ze een levend effect te geven. Kunstenares Mathilde Hemmes, die op haar website stelt graag met dode dieren te werken, vindt de negatieve reacties dom en hypocriet.
"Hypocriet zo te reageren. De kuikens komen uit de diepvries van de dierenwinkel. Zo gaat dat in deze wereld. Vorige week maakte iedereen zich druk om de dominomus. En de dode baby's in Afrika dan? Schijnheiligheid, vreselijk. Ik wil de mensen daarover laten nadenken", zegt Hemmes, die het filmpje maakte als afstudeerproject voor de Kunstacademie Minerva in Groningen. Ze zegt de beelden mooi te vinden. "Overal om me heen en op televisie zie ik mensen plotseling overlijden. Wie naar het stuiterende kuiken kijkt, vraagt zich af wat hij ziet. Leeft het nou nog of niet? Zo'n kuiken kan voor een mens doorgaan. De dood kan ieder moment toeslaan."
De fascinatie van de 44-jarige kunstenares voor leven en dood komt voort uit haar 21-jarige verleden als verloskundige, zo zegt ze. "Eén op de 100 bevallingen eindigt met een dood kind, dat beseffen mensen niet. Ik heb dat de nodige keren meegemaakt." Voor de video 'stuiterkuikens' won ze de Klaas Dijkstra Academieprijs, waaraan een bedrag van 2500 euro verbonden is.
(Bron)

Dooie beesten moet je met respect behandelen. Dus aan je huisdier geven, of in de pan gooien. Stel je voor dat je er kunst van maakt, laat staan kunst met een boodschap.
Zweeds water schoner vanwege toename digitale fotografie

De toename van het digitaal fotograferen heeft ertoe bijgedragen dat het water in de Zweedse hoofdstad Stockholm een stuk minder vervuild is. Dat hebben Zweedse deskundigen donderdag bekendgemaakt.
Het zilvergehalte van het water in en rond Stockholm is de laatste vijf jaar met meer dan de helft gedaald. Dit is een gevolg van het feit dat steeds minder Zweden hun foto's op de traditionele manier laten ontwikkelen; bij dat proces wordt zilver gebruikt. Het merendeel van het zilver in het water was traditioneel afkomstig van fotolaboratoria, zei Ragnar Lagerkvist van de Stockholmse waterautoriteiten.
(Bron)
Leger assisteert politie in Zeeland

De Koninklijke Landmacht heeft zaterdag twee pelotons van de Nationale Reserve (Natres) beschikbaar gesteld om de politie in Zeeland te assisteren met het regelen van het verkeer. Dat maakt het ministerie van Defensie zaterdag bekend.
De inzet van de militairen is nodig omdat vanwege een stroomstoring in de provincie op sommige plaatsen straatverlichting en verkeerslichten zijn uitgevallen. Nog eens twee Natres-pelotons worden achter de hand gehouden om desgewenst bij te springen.
Energiebedrijf Delta maakte zaterdag bekend noodaggregaten te hebben ingezet in de Zeeuwse gemeente Hulst. Het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen heeft sinds vrijdagnacht te kampen met een stroomstoring. Gebroken hoogspanningskabels zijn de oorzaak van de storing. Het is onduidelijk hoeveel huishoudens nog steeds zonder stroom zitten, meldt Delta.
(Bron)
Zoektocht naar vermiste automobilist uit Vianen

UTRECHT - Hulpdiensten hebben zaterdag de zoektocht hervat naar de man die vrijdag op de Lekbrug in Vianen een vrachtwagenchauffeur wilde helpen en daarbij in de rivier viel.
De man naar wie wordt gezocht is een 42-jarige inwoner van Vianen. De politie kwam onder meer aan die informatie via een passagier die bij de man in de auto zat. Hoe de inwoner van Vianen te water raakte, is nog niet bekend.
"Het was donker, het stormde en regende. We weten niet of hij de ruimte tussen de weghelften niet heeft gezien, of dacht dat hij er wel overheen kon", aldus de politie.
De vrachtwagen schaarde op de Lekbrug. De automobilist kwam uit de andere rijrichting, stopte en stapte uit om de chauffeur te helpen en belandde toen in de ruimte tussen de rijbanen.
(Bron)
Leger helpt Haaksbergen bij stroomstoring

HAAKSBERGEN - Haaksbergen heeft zaterdagavond de hulp ingeroepen van het leger nu het grootste gedeelte van de gemeente de tweede nacht zonder stroom in gaat. Het leger is gevraagd zo veel mogelijk noodaggregaten te leveren, want alleen het centrum van Haaksbergen en het buitengebied hadden zaterdag noodstroom. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de gemeente.
Bij ongeveer 40.000 inwoners van de gemeenten Haaksbergen en Berkelland viel vrijdagmiddag rond 13.00 uur de stroom uit door een geknapte elektriciteitskabel. Verzorgingstehuizen kregen prioriteit bij het uitdelen van de noodaggregaten en ook een aantal pluimvee- en veehouders in de buitengebieden werd van stroom voorzien. In Berkelland konden zaterdag om 16.00 uur de lichten wel weer aan, want daar was toen de noodstroom aanwezig.
Burgemeester K. Loohuis van Haaksbergen toonde zich verontwaardigd dat hij pas zo laat door energieleverancier Essent ervan op de hoogte was gesteld dat er geen schot zat in de reparatie. Eerder die dag had Essent nog gezegd te verwachten dat Haaksbergen zaterdag om 18.00 uur weer stroom zou hebben.
Volgens de gemeente spreekt Essent van een uitzonderlijke situatie en blijken minimaal vier hoogspanningsmasten door te buigen onder ijsafzetting. Wegens het gevaar dat dat oplevert, moet in elk geval een woning worden geëvacueerd. Door ijsvorming en sneeuw was het ook te gevaarlijk om de kabel te herstellen.
Van Loohuis werd daarom verwacht dat hij zaterdagavond snel maatregelen nam en op korte termijn een groot aantal noodaggregaten regelde. Binnen de gemeenten bleken die vooralsnog niet voorhanden.
Zaterdagavond rijden er geluidswagens door Haaksbergen om inwoners erop te wijzen dat ze vanaf 20.00 uur terechtkunnen in sporthallen de Els en de Bouwmeester. Daar zetten medewerkers van het Rode Kruis een nog onbekend aantal veldbedden neer.
(Bron)

vrijdag, november 25, 2005

TT 104 Noodopvang voor gestrande reizigers

HILVERSUM De Nederlandse Spoorwegen proberen gestrande treinpassagiers een onderkomen voor de nacht te bieden. In het oosten lukt het vanavond niet meer om iedereen thuis te brengen. De treinen rond Utrecht en Den Bosch rijden weer mondjesmaat.
Langs de A1 en de A50 deelt het Rode Kruis dekens en warme dranken uit aan mensen die al de hele dag in de file staan. De landmacht helpt op plaatsen die moeilijk te bereiken zijn.
Nog altijd staat er bijna 300 kilometer file. Op het toppunt van de chaos, rond zes uur, stond er 800 kilometer. Daarmee was het de drukste avondspits ooit.
'Knippen van tenen bij jonge muizen mag'

DEN HAAG - Het is toegestaan bij pasgeboren knaagdieren een deel van de teen te verwijderen om een dier te identificeren, als dat niet anders kan. Dat hebben minister Laagst (Volksgezondheid) en zijn collega Veerman (Landbouw) vrijdag geschreven in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Van Velzen van de SP. Volgens de ministers heeft het Dier Experimenteel Centrum (DEC) van het Erasmus MC gelijk en is er bij pasgeboren muizen in sommige onderzoeken, geen andere mogelijkheid om ze te identificeren.
Van Velzen vroeg zich af of Nederland zich met het toestaan van het knippen van de tenen van muizenbaby's niet soepeler opstelt dan de Verenigde Staten, maar volgens de ministers is dit niet zo. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) legt geen beperkingen op voor het knippen van tenen van muizen tot drie weken. In Nederland mag het alleen bij pasgeboren knaagdieren.
Daarmee blijft Nederland binnen de door de FDA gehanteerde grenzen, stellen de ministers.
(Bron)
TT 751 Door de weersomstandigheden moeten reizigers in Midden- en Oost Nederland rekening houden met aanzienlijke vertraging. Het treinverkeer is ernstig ontregeld. Er is geen alternatief vervoer beschikbaar. Reizigers wordt geadviseerd niet naar of via Utrecht te reizen.

Reisadvies:
* Reizigers tussen de Randstad en Zuid Oost Nederland reizen via de verbinding Rotterdam-Breda-Tilburg [via Breda!!!!!!!!]

* Reizigers tussen de Randstad en Noord Oost Nederland reizen via de verbinding Amsterdam-Amersfoort-Zwolle
Amerikaan steelt voor 200.000 dollar Lego uit winkels

Een 40-jarige Amerikaan wordt ervan verdacht voor zo'n 200.000 dollar Lego te hebben gestolen uit winkels in Oregon en nog vier staten. De man, William Swanberg, zou de bouwsteentjes te koop hebben aangeboden op internet. Zijn huis in Reno in de staat Nevada lag volgestouwd met Lego.
Swanberg stal het speelgoed uit filialen van de discountketen Target. Hij werd op 17 november aangehouden in een Target-winkel in de buurt van Portland, Oregon.
(Bron)
Levenslang voor ouders van verwaarloosd kind

Een ouderpaar dat zijn 7-jarige dochter van honger liet omkomen is vrijdag door de rechtbank in Hamburg conform de eis wegens moord en mishandeling tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
Hun kind, Jessica, woog nog maar 9,6 kilogram toen zij 1 maart in haar eigen braaksel stikte en stierf. Volgens een gerechtspatholoog moet het meisje voor haar dood verschrikkelijke pijn hebben geleden.
De 36-jarige moeder en 50-jarige vader hadden het meisje in een onverwarmde en onverlichte kamer opgesloten en niets meer te eten gegeven. Tijdens de zitting legde de moeder tegenstrijdige verklaringen af; de vader zweeg.
De dood van het meisje veroorzaakte indertijd grote beroering in Hamburg. De bevoegde instanties kregen dagenlang scherpe kritiek te verduren omdat ze zich niet energiek genoeg voor het kind hadden ingezet. Inmiddels zijn een speciale werkgroep en een meldlijn voor misstanden in het leven geroepen.
(Bron)
CO2 in atmosfeer op hoogste niveau in 650.000 jaar

PARIJS - De concentratie koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer ligt op het hoogste niveau in 650.000 jaar. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het Canadese Montreal, waar maandag een internationale conferentie over klimaatverandering begint.
De wetenschappers hebben de samenstelling onderzocht van ijs dat zij op grote diepte hadden gevonden in een van de meest onherbergzame gebieden in Antarctica. Het ijs is ontstaan uit sneeuw die circa 650.000 jaar geleden is gevallen, ver voor de moderne mens de aarde bevolkte.
Uit analyse van het ijs bleek dat de atmosfeer van de aarde sindsdien niet zo veel CO2 heeft bevat. Wetenschappers houden hoge concentraties CO2 in de atmosfeer in hoge mate verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.
(Bron)
Tiener in VS onschuldig ter dood gebracht

De in 1993 in Amerika geëxecuteerde Ruben Cantu is onschuldig ter dood gebracht. Cantu werd in Texas dodelijk geïnjecteerd omdat hij als 17-jarige een moord zou hebben gepleegd.
Zijn destijds 15-jarige vriend, die medeplichtig was, zegt nu dat Cantu helemaal niet bij hem was. Bovendien heeft de enige ooggetuige verklaard dat hij door de politie onder druk is gezet om Cantu als dader aan te wijzen.
Officier van justitie Sam Millsap die indertijd de doodstraf tegen Cantu eiste, zegt nu dat hij dat nóóit had mogen doen, aangezien de ooggetuige Cantu alleen herkende nadat de politie tot drie keer toe een foto van hem had laten zien. Destijds schilderde Millsap Cantu af als een gewelddadige dief, lid van een straatbende en een genadeloze moordenaar. De tiener had echter geen strafblad.
Sommigen vermoeden nu dat Cantu er is ingeluisd door de politie. De tiener had eerder, tijdens een gevecht in een bar, een agent in burger met een pistool verwond. Een aanklacht werd later ingetrokken nadat bleek dat agenten met bewijsmateriaal hadden lopen knoeien.
Sinds maart vorig jaar is in de VS de doodstraf verboden voor mensen die jonger dan 18 waren toen ze hun misdaad begingen.
(Bron)

Als je wat ouder bent geeft het niet, zo'n foutje?
Lycos moet klantgegevens afstaan

DEN HAAG - Internetaanbieder Lycos moet de persoonsgegevens van een klant afgeven aan een benadeelde particulier. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Het hoogste rechtscollege in Nederland bevestigde een uitspraak van de rechtbank en het gerechtshof.
De klant van Lycos beschuldigde de Tilburgse postzegelhandelaar A. Pessers op zijn internetpagina anoniem van oplichting. Lycos wilde de privacy van de websitehouder beschermen en betoogde dat hij de vrijheid heeft om anoniem informatie te verspreiden. De Hoge Raad acht die bezwaren ongegrond.
Ook wees Lycos aansprakelijkheid van de hand. Volgens de Hoge Raad is dat argument niet van toepassing en ongewenst. "Veel benadeelden zouden praktisch gesproken geen actie kunnen ondernemen tegen eventuele onrechtmatige anonieme activiteiten", staat in de uitspraak.
Lycos zette de zaak door tot aan de Hoge Raad om een principe-uitspraak te krijgen. Advocaat C. Wenckebach reageert dan ook teleurgesteld, maar noemt het prettig dat de Hoge Raad geen algemene regel heeft geformuleerd. "De schade blijft enigszins beperkt. Elk geval moet op zich worden beoordeeld." Wenckebach verwacht dat internetproviders voorzichtiger gaan optreden. Een mogelijk onrechtmatige uiting kan al aanleiding zijn om persoonsgegevens af te staan of om de boodschap te verwijderen, verwacht hij. De advocaat voorziet bovendien een toename van het aantal verzoeken om klantinformatie.
Ook de verenigde internetaanbieders zijn blij dat geen algemene regel is vastgesteld: "Het goede nieuws is dat steeds een belangenafweging moet worden gemaakt", verklaarde een woordvoerder van het Internet Service Provider Overleg (ISPO).
(Bron)
Duitse vrouw houdt 263 honden in huis

DUISBURG - De Duitse autoriteiten hebben donderdag ingegrepen bij een vrouw die in haar woning 263 honden hield. Ze haalde de zwerfhonden uit heel Europa en bood ze onderdak in haar huis en tuin in de West-Duitse stad Duisburg. "Het was onvoorstelbaar. Het stonk een uur in de wind", zei een gemeentewoordvoerder.
De meeste honden waren half wild. Vakantiegangers pikten de zwerfhonden op en brachten die naar de Duisburgse. De vrouw wordt aangeklaagd wegens dierenmishandeling.
(Bron)
Nog steeds gebreken in detentiecentrum Schiphol

HOOFDDORP - De brandweer van Haarlemmermeer heeft vorige week bij controles in een deel van het detentiecentrum op Schiphol-Oost dat nog in gebruik is, vastgesteld dat de brandwerende scheidingswanden in het cellencomplex moeten worden verbeterd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer donderdag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.
Bij een brand in het cellencomplex kwamen eind oktober elf illegale vreemdelingen om het leven. Vijftien mensen raakten gewond.
De twee vleugels die nog in gebruik zijn, zijn niet van hetzelfde materiaal als het deel dat is afgebrand. Er worden bolletjesslikkers vastgehouden. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft donderdag aangedrongen op sluiting van het hele complex.
De Rijksgebouwendienst heeft volgens de gemeente verzekerd dat de geëiste verbeteringen in het cellencomplex snel kunnen worden aangebracht. Tot het zover is, heeft de gemeente wel drie aanvullende voorwaarden gesteld om de brandveiligheid in het complex te waarborgen.
Zo moeten er 24 uur per etmaal tien bedrijfshulpverleners paraat zijn om te helpen als er toch brand mocht uitbreken. Daarnaast mag er nergens in het cellencomplex nog worden gerookt. Tot slot mogen er in een cel geen spullen van een gedetineerde liggen.
De brandweer constateerde zaterdag dat er geen tien bedrijfshulpverleners aanwezig waren, wat wel een voorwaarde was. Het ministerie van Justitie dacht echter dat het uitsluitend om de nacht ging. De brandweer heeft tot de komst van hulpverleners een tankautospuit op het terrein staan.
De brandweer heeft verder bij een andere controle vastgesteld dat er twee rook- en brandwerende deuren in het centrum openstonden, die eigenlijk dicht hadden moeten zijn. De gemeente heeft hiervoor het ministerie van Justitie een dwangsom opgelegd van 2000 euro, omdat dit in het verleden al eens eerder is gebeurd.
Burgemeester F. Hertog van Haarlemmermeer zei donderdag dat de brandweer hem heeft verzekerd dat het "verantwoord" is de cellen onder de gestelde voorwaarden in gebruik te houden. Volgens hem biedt de wet de mogelijkheid aan de rijksoverheid om verbeteringen aan het complex aan te brengen.
Meerdere fracties in de gemeenteraad vinden dat de situatie in het cellencomplex niet langer mag worden gedoogd. Volgens burgemeester Hertog is er van gedogen echter geen sprake. B en W van Haarlemmermeer beraden zich vrijdag opnieuw over de situatie.
(Bron)
Nederlandse babysterfte hoger dan bekend

ZEIST - De babysterfte in Nederland is hoger dan twee jaar geleden werd gemeld. Van alle duizend baby's sterven er 13,4 laat in de zwangerschap of in de eerste levensmaand. Bij 9 procent van de gevallen is waarschijnlijk, of zeer waarschijnlijk de verloskundige zorg tekort geschoten.
Dit blijkt uit een donderdag in Zeist gepresenteerd onderzoek van het College voor Zorgverzekeringen en de commissie perinatal audit. De uitkomsten wijken ernstig af van het rapport dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vorige maand publiceerde.
Volgens het RIVM was de babysterfte in Nederland hoger dan in vijftien andere Europese landen, omdat er meer zwangere vrouwen uit risicogroepen zijn, als rokers en allochtonen.
Onderzoeksleider prof. J. Merkus wees dat argument donderdag in NRC Handelsblad van de hand. Volgens hem zijn er in Denemarken veel meer rokende moeders en zijn er in Engeland ook veel allochtonen en scoren die landen veel beter dan Nederland. Volgens het onderzoek uit 2003 lag het sterftecijfer in Nederland op 7,4 per duizend, terwijl het bijvoorbeeld in Engeland 5,3 was.
De commissie onderzocht de zogenoemde perinatale sterfte in de regio's Amsterdam, Midden- en Noord-Oost-Brabant en Zuid-Limburg. Hieruit bleek dat de cijfers waar men zich altijd op baseerde te laag zijn. Niet alle babysterfte wordt geregistreerd en dat kan beter, zo toonde de commissie aan.
Daarnaast analyseerde de commissie de medische dossiers van 228 overleden baby's. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat 84 kinderen waren overleden door een afwijking aan de placenta, bijvoorbeeld doordat die losliet of door een bloeding. Dit geldt als een doodsoorzaak waar goed iets aan te doen is.
Tekortschietende zorg betrof onder meer onduidelijke afspraken tussen zorgverleners, maar ook een te afwachtend beleid bij het minder voelen van leven in de buik van een zwangere vrouw. Dat laatste kan echter ook komen door een niet op tijd aan de bel trekken van de moeder. Overigens ontkennen de onderzoekers niet dat roken of overgewicht een rol kan spelen. Ook die invloeden werden in het onderzoek aangetroffen.
De commissie pleit er voor om jaarlijks ongeveer driehonderd sterfgevallen te analyseren, om te leren van de fouten en de kwaliteit van de perinatale zorg te verbeteren.
(Bron)
Gebruikers Kazaa vogelvrij verklaard

HOOFDDORP - Auteursrechtenorganisatie Brein heeft vrijdag de aanbieders van illegale muziek via uitwisseldiensten als Kazaa vogelvrij verklaard. Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad verliezen de aanbieders hun anonimiteit en kan de stichting ze tot stoppen dwingen en schadevergoeding eisen, zei directeur T. Kuik.
De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat internetproviders de gegevens van anonieme aanbieders van onrechtmatige informatie moeten openbaren aan gedupeerden. Afgelopen zomer verloor de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie (Brein) een rechtszaak om de persoonsgegevens van internetgebruikers. De stichting had een Amerikaans bedrijf ingeschakeld om achter de ip-nummers van overtreders te komen. De rechter veroordeelde die methode.
Sindsdien heeft Brein zelf handmatig de ip-adressen van muziekverspreiders verzameld, bevestigde Kuik vrijdag. Om hoeveel mensen het gaat, wilde hij niet zeggen. "Deze uitspraak biedt aanleiding om met de internetaanbieders tot een oplossing te komen over het gebruik van uitwisseldiensten. We gaan gebruikers rechtstreeks aanspreken."
(Bron)
Regen bedreigt Griekse Akropolis

ATHENE - Griekse archeologen hebben donderdag gewaarschuwd dat de fundering van de Akropolis in Athene door regenwater wordt bedreigd. De neerslag is doorgedrongen in de grond onder de antieke citadel, meldden Griekse media. Vooral de vijfde-eeuwse Parthenon-tempel loopt gevaar.
Regenwater kon volgens deskundigen eeuwenlang de funderingen niet bereiken. De vernietiging van het dak tijdens een zeventiende-eeuws beleg door Venetiaanse troepen veranderde dat echter. "Water is tussen de vloerdelen heen gesijpeld en slijt de rotsen uit. Het oppervlak trekt zich terug", zei een specialist op het gebied van restauratie van de Akropolis, Manolis Korres, in de Griekse krant Eleftherotypia.
Proefboringen hebben aangetoond dat onder en rond het Parthenon holtes zijn ontstaan. Een antiek afwateringssysteem werkt niet meer, waardoor het probleem ernstiger wordt. De beheerders van de Akropolis zouden daarom overwegen de antieke tempel opnieuw van een dak te voorzien.
(Bron)
Helft brieven fiscus naar verkeerd adres

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft de helft van de 420.000 verstuurde brieven over de loonheffingen in 2006 naar de verkeerde werkgevers gestuurd. Het gaat om informatie over de loonheffingen die werkgevers voor hun personeel vanaf volgend jaar gaan inhouden.
Woensdag zal de fiscus de fout herstellen, zo meldde de dienst vrijdag. Dan gaan de brieven, met daarbij excuses, naar de juiste werkgevers en belastingconsulenten.
(Bron)
Wetenschappers ontdekken 'zingende' ijsberg

BERLIJN - Wetenschappers die in Antarctica onderzoek doen naar aardbevingen en andere seismische verschijnselen, denken een 'zingende' ijsberg te hebben ontdekt. Zij maken hun ontdekking wereldkundig in het wetenschappelijke tijdschrift Science, dat vrijdag verschijnt.
De ijsberg brengt zeer lage tonen voort, die met het menselijk oor niet zijn waar te nemen. Versneld afgespeeld klinkt de ijsmassa echter als een zwerm bijen of een orkest dat aan het inspelen is.
De ijsberg van vijftig bij twintig kilometer schuurt langzaam langs een onder water gelegen landmassa. Water wordt met hoge snelheid door de gletsjerspleten gejaagd, waardoor de ultralage tonen ontstaan, aldus de onderzoekers.
(Bron)
NS beperkt prijsstijging

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen maken de treinkaartjes volgend jaar minder duur dan aanvankelijk gepland, zo liet de NS vrijdag weten. De vervoerder wilde eigenlijk de kaartjes 3,15 procent duurder maken, maar heeft besloten de prijsstijging te beperken tot 3 procent.
Dit is het resultaat van overleg tussen de NS en staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer). Schultz had nadere uitleg geëist over de tariefstijging, omdat ze ontevreden was over de onderbouwing die de NS had gegeven. Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat het bedrijf mogelijk minder belasting over het gebruik van het spoor moet betalen. De uiteindelijke prijsstijging is daarom omlaag geschroefd.
Schultz is akkoord gegaan met de 3 procent. Deze tariefsverhoging past binnen het contract dat de overheid heeft met de NS. "We zijn tevreden", zei een woordvoerster van het ministerie.
De kritiek op de geplande tariefsverhoging nam flink toe, toen enkele weken geleden bleek dat de prestaties van de NS behoorlijk tegenvallen. Minder treinen rijden op tijd dan beloofd en reizigers krijgen in veel gevallen te weinig informatie bij vertragingen.
In de Tweede Kamer gingen dan ook veel stemmen op om een streep te halen door de voorgenomen prijsstijging van 3,15 procent. Diverse partijen, waaronder PvdA, GroenLinks, SP en LPF, vonden de plannen van de NS onacceptabel. Ook CDA zette er zijn vraagtekens bij. Consumentenorganisaties lieten zich niet onbetuigd en uitten felle kritiek op de NS.
(Bron)
China ontruimt dorpen langs vervuilde rivier

HARBIN - De Chinese autoriteiten hebben verscheidene dorpen langs een met giftige stoffen vervuilde rivier laten ontruimen. Volgens plaatselijke media vrijdag zijn honderden bewoners geëvacueerd.
De maatregel volgt op de explosie van een petrochemische fabriek stroomopwaarts. Als gevolg van het ongeval kwamen honderd ton benzeen en andere chemicaliën in de rivier Songhua terecht, aldus de media.
Door de vervuiling zit de metropool Harbin al enkele dagen zonder drinkwater. De stad is voor zijn watervoorziening voor een groot deel afhankelijk van de Songhua. De inname van het water werd dinsdag stopgezet.
(Bron)
Geen pornofilms meer voor gedetineerden

DEN HAAG - Gedetineerden kunnen vanaf 1 januari 2006 geen pornofilms meer kijken. Minister Donner (Justitie) wil dat de penitentiaire inrichtingen vanaf die datum de relevante contracten beëindigen met abonneetelevisie.
De bewindsman zei dat donderdag tijdens de justitiebegroting naar aanleiding van een verzoek van de SGP. De kleinste christelijke fractie vindt het niet goed dat mensen die voor een gewelds- of zedendelict vastzitten, gevoed worden met dit soort beelden.
Ook Donner heeft er bezwaren tegen. Wat hem betreft mogen alle gedetineerden vanaf volgend jaar alleen nog maar naar de gewone kabeltelevisie kijken.
Verder weet de minister nog niet wat het programma gaat kosten dat het College van Procureurs-Generaal heeft opgesteld om de opsporing en vervolging te verbeteren. Aanleiding was de zaak rond Nienke Kleiss, waarbij de verkeerde persoon werd veroordeeld.
Donner denkt dat de kosten van de maatregelen eerder de 100 miljoen euro dan de 10 miljoen zullen benaderen. Uiterlijk bij de voorjaarsbegroting wil hij daar duidelijkheid over geven.
Ook de rechtspraak krijgt vooralsnog geen extra geld. De sector zelf meende 63 miljoen euro extra nodig te hebben volgend jaar om alle rechtszaken goed en tijdig te kunnen behandelen. Donner ziet wel enige risico's maar meent dat de doorlooptijden nog steeds door de beugel kunnen en de kwaliteit er niet onder lijdt. Als blijkt dat dit anders wordt, kijkt hij er nog naar. Bovendien is volgens hem al 33 miljoen euro van de claim gedekt in de voorjaarsnota.
Verder was de Tweede Kamer tevreden met het veiligheidsprogramma dat het kabinet in gang heeft gezet. De doelstelling om de criminaliteit en overlast tussen 2008 en 2010 met 20 tot 25 procent terug te hebben gedrongen, ligt op koers.
(Bron)
Botsing tussen twee goederentreinen bij Utrecht

UTRECHT - Twee goederentreinen zijn vrijdagmiddag rond 15.00 uur op elkaar gebotst ter hoogte van Lunetten, bij Utrecht. Bij de aanrijding vielen geen gewonden, liet een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail weten.
Over de oorzaak kon hij nog niets zeggen. Wel lekt een van de locomotieven dieselolie. Een van de treinen zou milieugevaarlijke stoffen vervoeren, die niet brandgevaarlijk of explosief zijn, aldus de zegsman. De lading is niet aangetast.
De materiële schade is groot en ProRail schat dat de opruimwerkzaamheden de rest van de dag nog wel zullen voortduren. Door de aanrijding ligt het treinverkeer tussen Utrecht en Geldermalsen en Utrecht en Driebergen stil.
Volgens een woordvoerder van Railion vond de aanrijding met lage snelheid middenin een sneeuwstorm plaats. De goederentrein met de milieugevaarlijke stoffen kwam uit Duitsland en was op weg naar Rotterdam. De trein telde negentien wagons met containers en trailers. De andere trein bestond uit lege platte wagens en was op weg naar Crailoo bij Hilversum.
(Bron)
KNMI waarschuwt voor zware sneeuwval

DE BILT - Het KNMI heeft vrijdagmiddag een weeralarm voor zware sneeuw gegeven. Vooral in het zuidoosten en oosten van het land kan op veel plaatsen meer dan 3 centimeter sneeuw per uur vallen, liet een woordvoerder weten. Lokaal kan de sneeuwlaag 10 centimeter dik worden.
Rond 15.45 uur sneeuwde het in Gelderland en Overijssel behoorlijk. Volgens de zegsman gaat het vrijdag begin van de avond ook in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg sneeuwen. "Later vrijdagavond zal ook de rest van Limburg te maken krijgen met zware sneeuwval."
Ook waarschuwt het weerbureau voor plaatselijke gladheid door sneeuw en bevriezing. Tevens komen in het zuidwestelijk kustgebied zware tot zeer zware windstoten voor. Het KNMI gaf donderdag een weeralarm voor harde windstoten.
Op de Veluwe zijn vrijdagmiddag in verband met hevige sneeuwval enkele wegen afgesloten, waaronder de N310 Otterlo-Stroe en de N304 Otterlo-Apeldoorn. Veel automobilisten gebruiken deze laatste weg als sluiproute om de A50 te omzeilen.
Dat de N304 dicht is, geeft extra problemen voor het verkeer omdat de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem al de hele vrijdag aan beide kanten vast staat.
Strooiwagens van Rijkswaterstaat (RWS) konden vrijdagochtend in Noord- en Midden-Limburg hun werk op de A2 tussen Kelpen en Weert niet doen omdat ze vastzaten in de file, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De file was het gevolg van motorpech van een vrachtwagen die op de rechterrijbaan bleef steken.
Waar files staan vriest het wegdek op, aldus RWS. Op de A2 tussen Weert en Eindhoven staat al uren een file van achttien kilometer als gevolg van de gladheid. Al om een uur in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen strooiwagens zout over de Limburgse snelwegen te verspreiden, maar omdat er te weinig verkeer was, vroor het wegdek toch op. Om dooiwerking te krijgen, is veel rijdend verkeer nodig.
Vrijdagmiddag gaat het hard regenen in Limburg en spoelt al het zout weer weg. Rijkswaterstaat wacht tot na die regenbuien en hoopt voor de vrijdagavond verwachte sneeuwstormen weer zout te kunnen strooien.
De Wegenwacht van de ANWB kan vrijdagmiddag automobilisten die in de regio Apeldoorn zijn gestrand, niet meer bereiken. De auto's van de hulpverleners staan muurvast in de files, aldus een woordvoerder van de ANWB. "Driekwart van de wegen in Nederland zijn goed bereikbaar maar rond Apeldoorn en tussen Apeldoorn en Zutphen staat alles vast." De ANWB belt de automobilisten die in die regio vaststaan, om ze mee te delen dat ze voorlopig geen hulp krijgen.
Op een normale vrijdag krijgt de Wegenwacht ongeveer 3500 hulpverzoeken, nu zijn dat er al tussen de 5000 en 6000. Omdat de Wegenwacht de problemen zag aankomen, heeft de organisatie zowel aan de telefoon als op de weg extra mensen ingezet.
Ook concurrent Route Mobiel zegt vrijdag 60 procent meer automobilisten te helpen dan normaal. De pechgevallen hebben vooral te maken met vocht en wind. Daardoor zijn er problemen met het ontstekingsmechanisme en de accu. Ook schade aan de ruitenwissers door de sneeuw komt veel voor.
Rijkswaterstaat heeft Route Mobiel vrijdagmiddag verzocht in het oosten en op de Veluwe dekens, dieselbenzine en water uit te delen aan automobilisten die in de file staan, zo vertelde een woordvoerder van Route Mobiel. Volgens de zegsman staat vooral het verkeer op de A1 helemaal vast. "We hadden een klant die om 8.30 uur uit Harderwijk was vertrokken. Die stond om 16.00 uur pas 10 kilometer voor Arnhem!"
Ongeveer 40.000 inwoners van Haaksbergen, Eibergen, Neede en Rekken hebben sinds 13.00 uur geen stroom. Dat liet energiebedrijf Essent vrijdag weten. Oorzaak is het slechte weer. Volgens een woordvoerder is een stroomverbinding geknapt.
Wanneer de problemen zijn opgelost, is nog onduidelijk. Door de storing doen sommige telefoonlijnen het niet en daardoor kunnen mensen binnen de regio af en toe niet met elkaar bellen, bevestigde een woordvoerster van KPN.
Bij verzekeraar Interpolis zijn vrijdag tot 14.00 uur circa zeshonderd meldingen van schade door het noodweer binnengekomen. Het bedrijf verwacht dat het aantal meldingen nog zal stijgen tot zo'n duizend.
Volgens een woordvoerster gaat het in de meeste gevallen om kleinere schades, vooral aan woonhuizen. Er wordt gebeld over bijvoorbeeld afgewaaide dakpannen en waterschade. In de omgeving van Hoek van Holland raakte een aantal kassen en gewassen beschadigd als gevolg van zware windstoten.
(Bron)

Hier sneeuwt het nu een uur of twee, afgewisseld met hagel. Het blijft (nog) niet erg liggen, maar het wordt wel steeds heftiger.
Lekker weertje: hier waaien we zowat weg en hoost het maar door, in Schiedam waait het station bijna weg, in het oosten staan de bussen stil omdat er met deze wind op de besneeuwde wegen niet meer verantwoord te rijden is.

donderdag, november 24, 2005

Alles wordt tegenwoordig vermusicald.
Welke liedjes passen er in de musical 'Rita Verdonkeremanen, de vogel kwam van links'?
Europarlement steunt opslag telefoonverkeer

BRUSSEL - De massale opslag van de telefoongegevens van alle Europese burgers is een stapje dichterbij gekomen. Donderdag stemden de fractiespecialisten van het Europees Parlement in met een voorstel om de 'verkeersgegevens' (wie belt met wie) te bewaren. Dat moet de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit vereenvoudigen.
Het parlement wil dat de gegevens minimaal zes en maximaal twaalf maanden worden opgeslagen. De inhoud van de gesprekken blijft geheim. Bovendien mogen politie en justitie de data alleen gebruiken in de strijd tegen terreur en welbepaalde misdrijven en niet voor overige criminaliteit.
(Bron)
NS leert conducteurs geweld te gebruiken

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen gaan hun conducteurs leren hoe ze geweld moeten gebruiken bij aanhoudingen of confrontaties met lastige reizigers. Dat zijn het ministerie van Justitie en de NS onlangs overeengekomen, zei een woordvoerder van het spoorbedrijf donderdag.
In de cursus gaan de meer dan 3000 conducteurs bijvoorbeeld leren welke grepen ze kunnen toepassen om mensen te overmeesteren.
Ook zelfverdediging behoort tot de leerstof. De vakbond FNV Bondgenoten uitte afgelopen zomer nog stevige kritiek op de NS, omdat de conducteurs niet goed zouden weten hoe om te gaan met geweld.
(Bron)
Rechter verbiedt weghalen kwetsende spandoeken

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag besloten dat de Staat geen spandoeken meer mag weghalen met beledigende teksten over minister Verdonkeremanen (Integratie). Het gaat daarbij om een poster met de woorden 'Reisbureau Rita, arrestatie, deportatie, crematie, adequaat tot het bittere eind', dat aan een pand in Nijmegen hing.
Over de gemeente Amsterdam, die in eerste instantie ook was gedaagd, deed de rechter geen uitspraak. Het Openbaar Ministerie (Openbaar Ministerie) in Amsterdam gaf namelijk tijdens het kort geding vorige week al aan voorlopig geen spandoeken meer in beslag te nemen. De rechter oordeelde dat de Staat dat ook niet mag doen, tenzij het OM overgaat tot strafvervolging en de strafrechter alsnog beslist dat de teksten smadelijk zijn.
(Bron)
Aantal vacatures verdubbeld

VOORBURG - De Nederlandse arbeidsmarkt trekt aan. In twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures verdubbeld naar 174.000. Het aantal vacatures steeg in het afgelopen jaar met 48.000. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zag zulke groeicijfers voor het laatst in 1999.
Dat meldde het bureau donderdag. In het derde kwartaal van 2003 bereikte het aantal vacatures met 92.000 het dieptepunt. Daarna ging het gestaag beter, met de afgelopen vier kwartalen als positieve uitschieters.
Alle sectoren van de economie doen het goed als het gaat om de werkgelegenheid, maar de commerciële dienstverlening presteert het best. Bedrijven in die branche hadden eind september 105.000 vacatures, een kwart meer dan een kwartaal eerder. In de handel en in de zakelijke dienstverlening zijn ook veel banen die nog wachten op bezetting.
Hoofdeconoom M. Vergeer van het CBS vindt de stijging van het aantal vacatures "spectaculair". "Het zou er de voorbode van kunnen zijn dat de werkloosheid echt gaat dalen. Dat zal in de komende kwartalen moeten blijken", zei hij in een toelichting.
"Het lijkt erop dat de verbetering van de economie de arbeidsmarkt steeds meer bereikt", aldus Vergeer. Het CBS meldde vorige week dat de economie in het derde kwartaal met 0,9 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Op basis van de laatste cijfers is de werkloosheid volgens Vergeer momenteel "stabiel met een lichte tendens tot dalen". In de periode van augustus tot en met oktober waren er in Nederland 484.000 werklozen. Dat waren er 3000 minder dan in de periode van juli tot en met september.
(Bron)
Einstein-ringen ontdekt

AMSTERDAM - Nederlandse en Amerikaanse sterrenkundigen hebben aan de hemel acht nieuwe Einstein-ringen gevonden. Dat zijn sterrenstelsels die licht van nog verder in het heelal om zich heen buigen zodat wij een ring van licht zien. De astronomen vonden de ringen met de geautomatiseerde Sloan Digital Sky Survey en de Hubble-telescoop. Dat schrijft Kennislink.
Léon Koopmans (RU Groningen) en Adam Bolton (Harvard) hebben negentien nieuwe zwaartekrachtlenzen opgespoord. Einstein's relativiteitstheorie voorspelt dat de zwaartekracht van een sterrenstelsel licht uit het verre heelal kan afbuigen zoals een glazen lens. Als de lichtbron, lens en aarde op een rechte lijn staan, zien sterrenkundigen een ring van licht om de lens. Bolton en Koopmans publiceren over hun vondst in een reeks artikelen in het Astrophysical Journal van februari 2006.
Einstein-ringen heten zo naar hun bedenker, Albert Einstein. Zijn Algemene Relativiteitstheorie (1915) beschrijft hoe extreme zwaartekracht het weefsel van ruimte-tijd vervormt. Licht mag dan massaloos zijn, maar in Einstein's theorie kan zwaartekracht het maar al te makkelijk afbuigen. Zwarte gaten en de mildere zwaartekrachtlenzen doen niet anders.
Als licht uit het verre heelal langs een zwaar sterrenstelsel tussen de aarde en de bron scheert, verandert het iets van richting. Een lens in een telescoop doet niet anders. Einstein dacht zelf dat het effect nooit waargenomen zou worden, omdat de kans op het vormen van deze lenzen heel erg klein is.
In de loop der jaren zijn honderden zwaartekrachtslenzen gevonden; het aantal Einstein-ringen staat nu op 11.
(Bron)
Vrouw betaalt meer voor nieuwe auto dan man

LONDEN - Autodealers laten vrouwen meer betalen voor een nieuwe auto. Kortingen en leuke extra's die mannen krijgen gaan de vrouwen voorbij. Uit een onderzoek van het Britse autoblad 'What Car?' blijkt dat vrouwen gemiddeld zo'n 534 pond, ruim 800 euro, meer moeten betalen voor een nieuwe auto dan mannen. Een vrouw betaalde zelfs 1800 pond, ruim 2700 euro, meer.
Met verborgen camera's filmde het tijdschrift hoe mannen, vrouwen en koppels 45 autodealers in verscheidene delen van Engeland bezochten. Van de mannen die alleen naar de showroom kwamen, kreeg 86 procent korting aangeboden op de prijs die stond aangegeven. Dat overkwam veel minder vrouwen, namelijk slechts 40 procent, en de korting die zij kregen was minder groot. Een koppel kreeg weer meer korting dan een vrouw alleen, zelfs als de vrouw en niet de man het voortouw nam bij de onderhandeling over de prijs.
Verder zeiden meer vrouwen dat zij druk voelden om de auto direct te kopen dan mannen, zo meldde donderdag de Britse krant The Independent.
(Bron)
Oud geld vliegt weg bij Free Record Shop

ROTTERDAM - Free Record Shop heeft al bijna de helft van zijn voorraad guldens kunnen slijten aan de consument. Vooral papiergeld is in trek, zo zei financieel directeur Charles Paape donderdag.
De winkelketen begon een maand geleden met de verkoop van oud geld, nadat de Raad van State had bepaald dat de onderneming de guldens niet meer kon inwisselen bij De Nederlandsche Bank.
In totaal heeft Free Record Shop 570.000 gulden verkocht, waarvan 520.000 gulden in briefjes. Paape verwacht dat de voorraad papiergeld binnen twee weken op is.
(Bron)
Ontwikkelde vrouw heeft liever een boek dan seks

AMSTERDAM - Seks is bepaald geen prioriteit voor de goed opgeleide, geëmancipeerde vrouw in Nederland. Die heeft liever een boek. Of iets anders. Alleen de tuin trekt nog minder belangstelling dan een vrijpartij. En ook het verschijnsel partner verliest het nog van het boek.
Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Opzij, gedaan onder 775 lezeressen. Op de zin 'Ik kan mij geen leven voorstellen zonder... antwoordden de Opzij-vrouwen: mijn vrienden (82 procent), boeken (80 procent), mijn partner (75 procent), mijn kinderen (70 procent), mijn familie (69 procent), mijn werk (66 procent), vakantie en reizen (56 procent), mijn hobby's (49 procent), seks (38 procent) en mijn tuin (33 procent).
(Bron)
Vegetarische hotdog voor ambtenaren LNV

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw krijgen donderdag omstreeks lunchtijd een vegetarische hotdog aangeboden van Stichting Wakker Dier. De stichting wil op deze manier aandacht vragen voor wat ze het kernprobleem van de vogelgriepepidemie noemt, 'de enorme kipconsumptie en dichte concentratie pluimvee'.
Met de hotdogactie wordt de campagne met de naam 'Rem het virus, eet geen kip' begonnen. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de wereldwijde uitbraak van vogelgriep, die volgens de stichting tot nu toe ongeveer 150 miljoen kippen het leven heeft gekost. Ook is de griep overgeslagen op tientallen mensen, die aan de gevolgen hiervan zijn overleden.
De campagne gaat gepaard met enkele andere initiatieven, waaronder een radiospotje en een website waar bezoekers informatie kunnen vinden over de voordelen van verminderde vleesconsumptie. Ook kan de 'kippeneed' worden afgelegd. Degene die de eed aflegt, verklaart daarmee geen kip te eten, zolang kippen geen vaccinatie krijgen tegen vogelgriep.
(Bron)
Duitse archeologen restaureren antiek Babylon

BERLIJN - Het Duitse Archeologische Instituut (DAI) neemt het voortouw bij de restauratie van de antieke stad Babylon, die door de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak zwaar is beschadigd. Dit heeft het DAI woensdag in Berlijn laten weten.
De Amerikanen waren met militaire voertuigen door de 3000 jaar oude ruïnes gereden en hadden er landingsbanen en tankstations aangelegd. Ook hadden ze materieel uit Babylon gebruikt om zandzakken mee te vullen.
Het DAI zal eerst in opdracht van de VN-cultuurorganisatie Unesco de schade in kaart brengen. Het antieke Babylon was bijna honderd jaar geleden opgegraven door de Duitse archeoloog Robert Koldewey.
(Bron)
Hengelaars vinden schildpad onder ijs Zweedse rivier

Een groepje Zweedse hengelaars heeft een wel heel ongewone vangst thuisgebracht: een schildpad die levend onder het ijs vandaan is gehaald. Hengelaarster Anna Nyberg zag de schildpad als eerste en attendeerde haar vrienden. "Ze geloofden me eerst niet, maar zagen hem toen ook. Op dat moment bewoog hij", zei ze maandag.
De hengelaars hakten een gat in het ijs op de rivier de Rodan, 645 kilometer ten noorden van de hoofdstad Stockholm, en wisten de schildpad boven te krijgen. Hij verblijft nu tijdelijk in Nybergs badkuip.
Dierenexperts hebben Nyberg verteld dat het waarschijnlijk gaat om een Zuid- of Midden-Amerikaanse soort, die de koude Zweedse winter niet kan overleven. Maar Nyberg gelooft dat de 24 centimeter lange schildpad tot een Noord-Amerikaanse soort behoort, die zo'n 150 dagen slapend onder het ijs kan doorbrengen. Hoe de schildpad onder het ijs terecht is gekomen is onduidelijk.
(Bron)
Britten toasten op nieuwe openingstijden pubs

LONDEN - Britse cafébezoekers hebben in de nacht van woensdag op donderdag met een extra pint een toast uitgebracht op de nieuwe openingstijden van de pubs. Vanaf donderdag zijn voor het eerst in negentig jaar de openingstijden versoepeld en kan er in veel gelegenheden 24 uur per dag geschonken worden. Volgens de BBC hebben meer dan duizend pubs, clubs en supermarkten hiervoor een vergunning gekregen.
De nieuwe wet werd rond middernacht door de echte kroegtijgers verwelkomd. Enkele dagen eerder waarschuwde de schoonvader van premier Blair nog dat sommige Britten vanaf donderdag nooit meer nuchter zullen zijn. Ook bestaat de vrees voor toename van geweld als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Maar een dolle donderdag werd het niet. Incidenten deden zich niet voor, aldus de politie.
De pubs in Groot-Brittannië gingen tot nog toe altijd 's avonds om elf uur dicht. Een maatregel die in de Eerste Wereldoorlog werd ingesteld om te voorkomen dat arbeiders de volgende dag dronken in de wapenfabrieken verschenen.
De vroege sluitingstijd leidde er toe dat veel Britten het vlak voor elf uur nog op een zuipen zetten, waardoor ze kotsend of vechtend op straat belandden. Voorstanders van de nieuwe wet hopen dat nu een einde komt aan deze wilde braspartijen en er een meer beschaafd drinkgedrag ontstaat zoals in Frankrijk en Spanje.
(Bron)
Unicef: vrouwenbesnijdenis vaker dan gedacht

Elk jaar worden naar schatting drie miljoen meisjes het slachtoffer van genitale verminking. De meeste gevallen komen voor ten zuiden van de Sahara in Afrika en in het Midden-Oosten. Dat staat in een donderdag verschenen rapport van Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties.
Vrouwenbesnijdenis, 'een gevaarlijk en in potentie levensbedreigende ingreep', kan in één generatie worden uitgeroeid, als regeringen en gemeenschappen zich daarvoor inzetten, zo staat in het rapport. Volgens Unicef is vrouwenbesnijdenis een overwegend sociaal, en geen religieus gebruik.
Dankzij de betere beschikbaarheid van cijfers is duidelijk geworden dat vrouwenbesnijdenis of clitoridectomie veel vaker voorkomt dan werd gedacht, aldus Unicef. Tot nu toe werd uitgegaan van twee miljoen gevallen per jaar. Aangezien de ingreep meestal in de privé-sfeer wordt uitgevoerd kan er geen schatting worden gemaakt van het aantal vrouwen en meisjes dat overlijdt als gevolg van genitale verminking, zo staat in het rapport.
In de 28 landen ten zuiden van de Sahara en in het Midden-Oosten waar vrouwenbesnijdenis voorkomt wonen ongeveer 130 miljoen vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn geworden van de praktijk. Bijna de helft van de drie miljoen meisjes die per jaar worden besneden woont in Egypte en Ethiopië.
De bestrijding van genitale verminking bij meisjes is volgens Unicef niet simpelweg een kwestie van het handhaven van de wet. Meisjes worden besneden omdat ze er mooier van zouden worden, om hun seksuele verlangens te onderdrukken, omdat het belangrijk wordt geacht voor hun eer en omdat hun waarde op de huwelijksmarkt erdoor wordt vergroot. In de landen waar de praktijk voorkomt vormt het besneden zijn onderdeel van de culturele identiteit van meisjes, aldus Unicef.
"De ingreep verschaft een gevoel van trots, van volwassenheid en van erbij horen", zo staat in het rapport. Meisjes die niet zijn besneden schamen zich en worden buitengesloten, evenals hun familie. Volgens Unicef moet er rekening mee worden gehouden hoezeer vrouwenbesnijdenis er in bepaalde gemeenschappen bij hoort. Een simpel verbod zou daarom niet volstaan. In plaats daarvan moet ervoor worden gezorgd dat de afschaffing van vrouwenbesnijdenis wordt gedragen door de hele gemeenschap.
Bij de meeste meisjes wordt de ingreep verricht als ze tussen de 4 en 12 jaar oud zijn. In Egypte was in 2003 97 procent van de (ooit) getrouwde vrouwen besneden. Uit een onderzoek dat in 2000 werd uitgevoerd in Ethiopië bleek dat 80 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar was besneden. Ook in migrantengemeenschappen in industrielanden, waar de ingreep verboden is, komt vrouwenbesnijdenis voor.
(Bron)

Hopelijk kijken we er ooit op terug zoals op het voetenbinden in China...
Portugees bedrijf komt met zwart wc-papier

Een bedrijf uit Portugal denkt de wereld te veroveren met zwart toiletpapier. Renova mikt met het product op chique hotels en restaurants. 'Elegant, opstandig, alternatief en eeuwig modieus', zo wordt het product door Renova omschreven. Het zwarte pleepapier kost 2,50 euro per rol.
Het toiletpapier kwam afgelopen zomer al in Spanje en Portugal op de markt, en werd eerder deze maand in Frankrijk geïntroduceerd. Inmiddels zijn er volgens Renova orders binnen uit Australië en Japan. Begin komend jaar denkt het bedrijf ook de Verenigde Staten en Canada te veroveren. Directeur José Manuel Pinheiro noemde woensdag de reacties uit de hele wereld 'onverwacht'.
(Bron)
Een op de vijf volwassenen heeft chronisch pijn

LEIDEN - In Nederland hebben meer dan drie miljoen mensen chronische pijn en dat soms al langer dan zeven jaar. Bijna 40 procent van deze mensen heeft nog nooit adequate pijnbestrijding gekregen. Daarom is onlangs het Nationaal Pijnfonds opgericht. Het Pijnfonds wil functioneren als vraagbaak en tegelijkertijd fondsen werven voor meer onderzoek naar pijnbestrijding, zo maakte het maandag bekend.
Pijn fungeert als een waarschuwing en geeft aan dat er iets mis is in onze directe omgeving of in het lichaam zelf. Zonder pijn zouden mensen met letsel blijven doorlopen en het letsel negeren. Is pijn echter chronisch, dan is het een ander verhaal. Dan brengt de pijn naast menselijk lijden ook hoge kosten voor de samenleving met zich mee, stelt het Pijnfonds.
Alleen al de behandeling van patiënten met lage rugpijn betekent een kostenpost van miljarden euro's per jaar. Door meer onderzoek te doen en mensen beter op weg te helpen naar pijnbestrijders, hoopt het fonds hier wat aan te doen.
Een internationaal onderzoek van Pain in Europa wees in 2003 ook uit dat in Nederland 20 procent van de volwassenen lijdt aan chronische pijn. Volgens dat onderzoek had 29 procent van de pijnlijders zijn baan moeten opgeven.
(Bron)
WNF: Wereldbossen worden door wc gespoeld

GLAND - De makers van toiletpapier en andere papieren huishoudartikelen voor de Europese markt dragen bij aan de ontbossing van de wereld. De fabrikanten geven de consumenten onvoldoende alternatieven met gerecycled papier, zei het Wereldnatuurfonds maandag.
"Elke dag worden 270.000 bomen feitelijk door de wc gespoeld of eindigen als afval ergens in de wereld. Een dergelijk gebruik van de bossen is zowel verkwistend als onnodig", zei WNF-woordvoerder Duncan Pollard.
Uit een onderzoek van het Wereldnatuurfonds blijkt dat de producten van de vijf grote fabrikanten van wegwerpproducten van papier een "alarmerend lage hoeveelheid" gerecycled papier bevat. Vooral "maagdelijke vezels" uit natuurlijke wouden en plantaties "eindigen als afval zonder dat de consument dat weet", schrijft de organisatie in een verklaring. "De consument heeft geen idee dat hij de wouden bedreigt als hij naar het toilet gaat", zei Pollard.
De gemiddelde Europeaan gebruikt jaarlijks 13 kilo aan papieren producten. Samen is dat volgens het WNF goed voor ongeveer 22 miljard rollen toiletpapier.
Het Wereldnatuurfonds heeft de producenten gevraagd duidelijker aan te geven welk percentage van de producten is gemaakt van gerecycled materiaal.
(Bron)
Van Aartsen roept Hirsi Ali en Wiegel tot de orde

DEN HAAG - VVD-aanvoerder van Van Aartsen vindt dat Tweede Kamerlid Hirsi Ali en oud-partijleider Wiegel moeten ophouden met ruziën. "We moeten in de VVD een beetje normaal en met respect met elkaar omgaan, en dat geldt voor beiden, zei hij donderdag. Eerder op de dag had Van Aartsen een afzonderlijk gesprek met Wiegel en Hirsi Ali. Het onderhoud met Wiegel vond telefonisch plaats.
Van Aartsen stelt verder dat het VVD-standpunt over artikel 23 van de grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is geregeld, terug te vinden is in het Liberaal Manifest. Daarin staat dat het artikel op hoofdlijnen overeind moet blijven. Volgens Van Aartsen wordt dit standpunt ook door Hirsi Ali onderschreven. In haar polemiek met Wiegel wekte Hirsi Ali de indruk artikel 23 te willen afschaffen. Ook eerder zinspeelde zij op het schrappen ervan.
Hirsi Ali en Wiegel hebben elkaar de afgelopen dagen via brieven en in interviews hard aangevallen. Wiegel verweet Hirsi Ali dat ze te weinig respect toont voor andersdenkenden en te veel op de persoon speelt. Hirsi Ali noemde Wiegel op haar beurt "reactionair conservatief". Die term zwakte ze later af, maar woensdag maakte zij Wiegel opnieuw verwijten. Ze stelde onder meer dat hij zich te weinig bezighoudt met de problemen van immigratie en integratie.
In de VVD-fractie werd het geruzie tussen Hirsi Ali en Wiegel met lede ogen gadegeslagen. De Kamerleden Van Baalen en Weekers zeiden donderdag dat "de rust moet weerkeren". "Hier schieten we niets mee op", aldus Weekers. Naar verluidt stoort de fractie zich vooral aan het optreden van Hirsi Ali.
(Bron)

Ik neig toch meer naar Wiegels kant.
Onderzoekers zien tweedeling onder jongeren

AMSTERDAM - De jeugd van Nederland valt steeds meer uiteen in twee groepen. Ruwweg de helft van de 8- tot 18-jarigen is duidelijk statusgericht en heeft een materialistische inslag. Een iets kleinere groep valt te karakteriseren als idealistisch en sociaal.
Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction International, Sanoma Uitgevers Young en Bureau Young Works. In september vulden bijna 4000 jongeren een vragenlijst in.
De respondenten zien het verdwijnen van natuur uit Nederland als het belangrijkste maatschappelijke probleem. De dreiging van terrorisme staat iets minder hoog op de ranglijst van zorgen.
(Bron)
Miljoenen sterven elk jaar door honger

ROME - Elk jaar sterven zeker zes miljoen kinderen wereldwijd als gevolg van honger of ondervoeding. Dat blijkt uit het dinsdag vrijgegeven hongerrapport van de VN-voedsel en landbouworganisatie FAO. In het rapport wordt de wereld opgeroepen meer te doen om landbouw in arme landen te verbeteren.
Volgens de FAO loopt de wereld achter op de doelen die zij zich heeft gesteld om de honger te bestrijden. Het streven om tegen 2015 het aantal hongerende mensen in de wereld te halveren, wordt met de huidige snelheid nooit gehaald.
In totaal leden in de jaren 2000-2002 852 miljoen mensen aan ondervoeding, blijkt uit de uit 2004 stammende cijfers die ook nu weer in het rapport werden opgenomen. Volgend jaar komt de organisatie met nieuwe gegevens.
Wereldwijd sterven elk jaar elf miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag. Meer dan de helft van de sterfgevallen is te wijten aan honger of ondervoeding waardoor kinderen bezwijken aan "neonatale afwijken en een handjevol goed te behandelen infectieziektes als diarree, longontsteking, malaria en mazelen".
"De meesten zouden niet overlijden als hun lichamen en immuunsystemen niet zouden zijn verzwakt door honger en ondervoeding", aldus de FAO. Relatief weinig kinderen sterven de hongerdood, zegt de VN-organisatie.
(Bron)
D66 tegen pardon voor 'oude' groep asielzoekers

DEN HAAG - D66 is niet van plan steun te geven aan een nieuwe motie van de linkse oppositiepartijen voor een specifiek pardon voor de 'oude' groep asielzoekers. Dat zei Tweede Kamerlid Van der Laan woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie in een reactie op het voorstel van de SP, dat wordt gesteund door de PvdA, GroenLinks en de Christenunie.
Van der Laan werd daarop keihard aangevallen. Kamerlid De Vries (PvdA) wees de D66-woordvoerster erop dat de leden van D66 zich onlangs tijdens een congres wel degelijk voor zo'n pardon hadden uitgesproken. Maar volgens Van der Laan heeft het D66-congres dat niet zo bedoeld.
Het gaat er volgens haar om echt iets te doen voor deze mensen en dat betekent dat het traject voor hun asielprocedure snel wordt afgewikkeld. Ze benadrukte daarom niet opnieuw moties voor een pardonregeling te steunen als die toch geen Kamermeerderheid halen.
De Vries vroeg zich af of de leden van D66 dan niet kunnen lezen en niet wisten waar ze hun hand dan voor hebben opgestoken. Hij meende dat dit precies de kloof tussen de politiek en burgers aangeeft.
Kamerlid Rouvoet van de ChristenUnie kaatste de bal later weer terug naar de PvdA. Hij wees erop dat de kans op een breed pardon voor asielzoekers enkele jaren geleden tot verdriet van D66 en de ChristenUnie toen afkaatste op de PvdA. De sociaal-democraten onthielden in de nadagen van Paars-II hun cruciale steun aan een motie hiervoor. "Het leek me goed voor de geschiedschrijving om dit nu nog eens te melden", aldus Rouvoet.
(Bron)
TT 120 TEXEL Op Texel is een zeldzame evervis aangespoeld. De platvis van 10 cm is nog nooit eerder in Nederland gesignaleerd. Hij komt normaal voor in de Atlantische
Oceaan. Naturalis in Leiden neemt de vis op in de collectie. (Afbeelding)
Nieuw bewijs voor erfelijkheid schizofrenie

BALTIMORE - Twee nieuwe studies brengen het sterkste bewijs tot nu toe dat schizofrenie een genetisch bepaalde ziekte is. Dit meldde de website van het wetenschappelijke tijdschrift Science maandag.
De recente onderzoeksresultaten van zowel de Britse wetenschapper Kirsty Millar als de Amerikaanse wetenschapper Akira Sawa werpen een nieuw licht op de ziekte, dat kan helpen bij de ontwikkeling van betere medicijnen.
Veel wetenschappers zijn er tot nu toe vanuit gegaan dat schizofrenie wordt veroorzaakt door factoren uit de omgeving zoals virale infecties of stress.
(Bron)
Franse regering wil armoedebelasting op vliegticket

AMSTERDAM - Frankrijk voert volgend jaar als het aan president Jacques Chirac ligt een extra heffing in op vliegtickets voor de wereldwijde bestrijding van armoede.
Passagiers die vanuit Frankrijk vliegen naar een bestemming binnen Europa zullen in de economy class een extra heffing van één euro moeten betalen en bij bestemmingen buiten Europa vier euro. In business- en first class wordt een extra heffing van tussen de tien en veertig euro voorzien.
Het Franse kabinet is woensdag akkoord gegaan met het voorstel van Chirac en als ook het parlement er mee instemt wordt de solidariteitsheffing op 1 juli volgend jaar ingevoerd. Volgens Parijs zal de regeling op jaarbasis ongeveer 200 miljoen euro opleveren.
Het is de bedoeling dat het bedrag besteed wordt aan projecten op het gebied van armoedebestrijding, medische zorg en scholingsprojecten. De luchtvaartindustrie verzet zich tegen de nieuwe vliegbelasting en waarschuwt dat de almaar stijgende ticketprijzen een gevaar vormen voor de werkgelegenheid in de sector.
De afgelopen jaren zijn luchtvaartmaatschappijen en reizigers met hoge extra kosten geconfronteerd in verband met de hoge brandstofprijzen en de financiering van maatregelen tegen het terrorisme.
(Bron)
Vrouwen klussen vaker dan gedacht

AMSTERDAM - Vrouwen klussen vaker in en om het huis dan over het algemeen wordt gedacht. Dat blijkt donderdag uit onderzoek onder vijfhonderd mensen dat energiebedrijf Nuon heeft gedaan. Maar liefst 85 procent van de vrouwen klust, tegenover 93 procent van de mannen.
Mannen gaan wel meer aan de slag met elektriciteit dan vrouwen, 70 procent versus 29 procent. Bovendien gebruiken mannen vaker elektrisch gereedschap, leggen zij eerder tegels en plaatsen zij vaker keukens dan vrouwen.
Ongeveer 63 procent van de klussers zegt dat er onenigheid ontstaat als zij met de partner aan de slag gaan. Vooral de rommel en het opruimen ervan wekt ergernissen. Vrouwen noemen kleuren en materialen de voornaamste reden van onenigheid.
De klussen die het meest gedaan worden, zijn schilderen, behangen en meubels in elkaar zetten.
(Bron)
'Menselijk gezicht krimpt'

AMSTERDAM - Het gezicht van mensen krimpt geleidelijk. De afgelopen 10.000 jaar is het gezicht met maar liefst 30 procent gekrompen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Professor Clark Spencer Larsen, een antropoloog verbonden aan de universiteit van Ohio, nam de maten van duizenden schedels en gelaatsbeenderen die werden gevonden in een 9.000 jaar oude opgraving in Turkije. Hij ontdekte dat de hoofden toen zo'n derde groter waren dan nu en dat het krimpproces eerder begon bij prehistorische stedelingen dan bij mensen die op het platteland leefden.
Dat komt overeen met zijn stelling dat de huidige vorm van ons hoofd met een rondere schedel en kleinere kaken en gezicht ontstond toen de jagers boeren werden en mensen voedsel begonnen te koken. Door dat zachtere eten hoefden kaken, tanden en schedels niet meer zo sterk te zijn als voorheen, en krompen ze.
Ook andere onderzoekers bevestigen dat de moderne mens een veel kleiner hoofd en gezicht heeft dan zijn voorouders. Echter, zij weten niet zeker of dat alleen met voedsel te maken heeft. Britse wetenschappers geloven dat het een kwestie is van natuurlijke selectie, omdat de mens schijnbaar de voorkeur geeft aan een partner met een klein hoofd.
(Bron)
Schokkend veel pubers verwonden zichzelf

AMSTERDAM - Ruim 5 procent van de jongeren tussen de 14 en 17 jaar heeft zichzelf wel eens met opzet verwond. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de GGD Rotterdam waaraan ruim vierduizend Nederlandse scholieren deelnamen. De Volkskrant publiceerde donderdag resultaten van de studie.
Uit het onderzoek blijkt dat meisjes zichzelf twee keer zoveel verwonden als jongens. Het gaat dan om krassen of snijden in het eigen lichaam, het innemen van een overdosis pillen en/of poging tot zelfmoord. De deelnemers aan het onderzoek zijn scholieren zonder psychiatrische stoornissen.
Als motief voor het beschadigen van zichzelf noemt meer dan de helft van de ondervraagden dat ze wilden sterven. Onderzoeker Erik-Jan de Wilde van de GGD Rotterdam vindt dit 'een opmerkelijke ontdekking'.
"Automutilatie en suïcidepogingen werden altijd als twee heel verschillende soorten gedrag gezien. Dat blijkt nu juist erg door elkaar heen te lopen", zegt hij in de Volkskrant. De belangrijkste conclusie van de studie is volgens De Wilde dat elke vorm van zelfverwonding heel serieus moet worden genomen. Zelfs achter een klein krasje kan namelijk een doodswens schuilgaan, stelt de onderzoeker.
Het onderzoek is tevens uitgevoerd in vijf andere Europese landen en in Australië. De resultaten van die landen zijn nog niet bekend gemaakt. Wel is gebleken dat Nederland in vergelijking met deze landen het laagste percentage zelfverwondende jongeren heeft, aldus de Volkskrant.
Trainingsbureau Ortho Consult maakte eerder bekend dat vrijwel iedere school leerlingen kent die zichzelf verwonden. Dit naar aanleiding van een eigen studie. Het Leids/Rotterdamse onderzoek is in vergelijking met dat van Ortho Consult grootschaliger en geeft concrete cijfers.
(Bron)

woensdag, november 23, 2005

TT 192 Belg ontdekt oudste landkaart

BRUSSEL Een Belgische archeoloog heeft de oudste landkaart van de Westerse wereld gevonden. De 2500 jaar oude kaart stelt een deel van Italië voor.
De kaart is gekrast in een stuk scherf van drie bij zes centimeter. De hiel van de 'laars' van Italië is goed te zien. Daaromheen zijn golfjes getekend. Ook staan er plaatsnamen op in Oud-Grieks.
De in Montpellier werkende archeoloog Van Compernolle groef de scherf twee jaar geleden al op. Hij zweeg erover omdat hij eerst wilde weten of het geen vervalsing was. Wetenschappers wisten dat de Grieken kaarten hadden, maar er was nog nooit één gevonden.
Vier arrestaties na dood baby

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft dinsdag vier mensen aangehouden na de dood van een zes dagen oude baby. Het zijn de verstandelijk gehandicapte ouders, de opa en zijn vriendin. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam laten weten.
De baby stierf eind september door mishandeling. De zuigeling was gewond naar het AMC in Amsterdam gebracht en overleed korte tijd later. Justitie verdenkt alle vier verdachten van zware mishandeling van de baby, als gevolg waarvan het kindje is overleden. De verdachten zitten "in beperking", waardoor ze geen contact met de buitenwereld mogen onderhouden. [Waarom?]
Hulpverleners van onder meer Bureau Jeugdzorg in Amsterdam begeleidden het gezin volgens justitie al een jaar na problemen rondom het zevenjarige halfzusje. Het meisje is na de dood van de baby uit huis geplaatst.
In september vorig jaar stierf in een andere geruchtmakende zaak het driejarige meisje Savanna, nadat haar moeder haar had gekneveld en onder een bed had geschoven. Justitie begon toen een gerechtelijk vooronderzoek naar de gezinsvoogd die toezicht hield op het gezin, om er achter te komen of haar (niet-) handelen in verband stond met de dood van het kind. Dit onderzoek loopt nog.
Verstandelijk gehandicapten schieten als ouder vaak tekort, bleek in mei uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. In twee derde van die gezinnen zijn de problemen zo groot dat het kind uit huis moet worden geplaatst of de Raad voor de Kinderbescherming er anderszins aan te pas moet komen. In een zesde van de gevallen is de situatie problematisch en in de helft schiet de opvoeding ernstig tekort.
Vorig jaar stelde staatssecretaris Ross van Volksgezondheid voor verstandelijk gehandicapten te ontmoedigen aan kinderen te beginnen als blijkt dat zij niet in staat zijn hun kinderen op te voeden.
Hulpverleners moeten dan aandringen op anticonceptie. Ross en een meerderheid van de Tweede Kamer vinden gedwongen anticonceptie of sterilisatie te ver gaan.
(Bron)
Stookkosten gebouwen kunnen fors omlaag

DEN HAAG - Nederlandse bedrijven, scholen en ziekenhuizen betalen jaarlijks minstens 200 miljoen euro te veel aan energie, doordat lucht- en verwarmingsinstallaties niet goed zijn afgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van SenterNovem, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.
Vrijwel overal zijn temperatuurvoelers en regelaars verkeerd geplaatst, vertonen ze technische defecten of is een te hoge nachttemperatuur ingesteld. Dat scheelt ongeveer 200 miljoen aan stookkosten.
Scholen en bedrijven kunnen samen circa 190 miljoen per jaar besparen. Bij ziekenhuizen gaat het om 10 miljoen. SenterNovem wijt de verspilling aan onwetendheid en gebrek aan aandacht. Bovendien zien huurders vaak hun gasrekening niet, doordat de verhuurder de stookkosten doorberekent in de huurprijs per vierkante meter.
Volgens SenterNovem kan een gemiddelde school per jaar 5.000 tot 10.000 euro besparen en geldt dat ook voor de kleinere bedrijven. Bij grote bedrijven en ziekenhuizen gaat het om tonnen.
(Bron)
'Sterke stijging opname ziekenhuis wegens zwangerschap'

DEN HAAG - Steeds meer vrouwen worden met zwangerschapscomplicaties in het ziekenhuis opgenomen. In de periode 1995 tot en met 2003 is het aantal met 41 procent gestegen.
Van de geboren baby's wordt 20 procent meer opgenomen met gezondheidsproblemen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeert dat in eeen studie naar gezondheid en zorg die woensdag is gepresenteerd.
Het CBS heeft geen duidelijke verklaring voor de stijging. De helft van de toename kan volgens het CBS worden verklaard doordat vrouwen op relatief hoge leeftijd, boven de 35 jaar, zwanger worden of omdat juist hele jonge vrouwen, beneden de twintig jaar, een kind krijgen.
De onderzoekers noemen als andere mogelijke oorzaken dat zwangere vrouwen sowieso sneller in het ziekenhuis terechtkomen als ze klachten hebben, of dat een etnische component een rol speelt.
Onder allochtone vrouwen komen met name Surinaamse en Antilliaanse vrouwen tijdens de zwangerschap in het ziekenhuis terecht. Van deze groepen is bekend dat veel mensen last hebben van een hoge bloeddruk.
Het aantal personen dat met een vorm van huidkanker in het ziekenhuis terecht kwam is tussen 1995 en 2003 maar liefst met meer dan 80 procent gestegen. Het CBS verklaart de stijging doordat veel Nederlanders de afgelopen decennia van zonnen zijn gaan houden.
De opnames wegens een hartinfarct en hartfalen zijn de afgelopen jaren gedaald. Volgens de onderzoekers kan daarbij een rol spelen dat veel Nederlanders op hun gezondheid zijn gaan letten, minder vet zijn gaan eten en meer bewegen.
De gezondheidszorg is een zeer snel groeiende bedrijfstak in Nederland. Volgens het CBS is de productie van ziekenhuizen tussen de periode 1995 en 2003 met 20 procent toegenomen. De groei is met name sinds 2000 sterk geweest. Sinds dat jaar heeft de overheid extra geld in de zorg gepompt om de wachtlijsten weg te werken.
(Bron)
TT 113 RvS: Raamprostitutie Arnhem moet weg

ARNHEM De gemeente Arnhem mag een eind maken aan de raamprostitutie in het Spijkerkwartier. Dat is de uitkomst van een procedure bij de Raad van State. De gemeente wil de prostitutie verplaatsen naar een industrieterrein. De sekshuizen hadden daarom geen nieuwe vergunning gekregen.
De prostitutie-exploitanten willen niet weg uit het Spijkerkwartier. Ze stapten naar de Raad van State, maar die geeft hen ongelijk.
Arnhem wil de prostitutie al jaren weg hebben uit het Spijkerkwartier. Zolang de procedure bij de Raad duurde mochten de sekshuizen open blijven.

We wachten op de eerste flauwe grap met de naam van de burgemeester (mevrouw Krikke).
Topberaad kabinet en sociale partners van tafel

DEN HAAG - Het topberaad dat kabinet en sociale partners woensdag over het scheppen van meer werk zouden houden, gaat niet door. Dinsdagavond laat is een vooroverleg tussen de partijen stukgelopen, meldden ingewijden woensdag. Het kabinet wilde niet tegemoetkomen aan de eisen van de vakbeweging.
Volgens een woordvoerster van de vakcentrale FNV wilde het kabinet wel allerlei mooie doeleinden formuleren, maar was het niet bereid geld op tafel te leggen. Daarom heeft de bijeenkomst voor de FNV geen zin.
Ingewijden melden dat het kabinet ongeveer 40 miljoen euro wilde uittrekken voor onder meer het creëren van meer stageplaatsen. Dat was voor de vakbeweging bij lange na niet voldoende. De bonden wilden onder meer dat het kabinet met extra geld zou komen om WAO'ers die door de strenge herkeuringen hun uitkering kwijtraken, aan de slag te helpen.
Kabinet en sociale partners spraken vorige maand af de 'werktop' te houden. De bijeenkomst zou moeten leiden tot maatregelen voor groepen die problemen ondervinden op de arbeidsmarkt, zoals jongeren, ouderen en allochtonen. Het is onduidelijk of de top nu later plaatsvindt. "We moeten vandaag het slagveld maar eens overzien", zei een betrokkene woensdagochtend.
(Bron)

Waarschijnlijk komt er een nieuwe poging binnen twee weken.
Kate en Shane zingen voor Kirsty MacColl

Topmodel Kate Moss en voormalig Pogues-zanger Shane MacGowan (foto) zijn van plan het kerstnummer 'Fairytale of New York' samen op te nemen. De opbrengst van de single moet naar de stichting 'Justice for Kirsty' gaan. Deze organisatie zamelt geld in voor onderzoek naar de dood van zangeres Kirsty MacColl, die in december 2000 verongelukte.
'Fairytale of New York' was oorspronkelijk een samenwerking tussen MacColl en MacGowan, als zanger van de Ierse band The Pogues. In 1987 haalde het nummer een tweede plek in de Engelse hitlijsten. Het lied, geschreven door MacGowan, is in de loop der tijd gecovered door verschillende artiesten en werd in 2004 door de internationale muziekzender VH1 gekozen tot beste kersthit aller tijden.
MacColl kwam op 41-jarige leeftijd op 18 december 2000 om, toen ze in zee bij het Mexicaanse eiland Cozumel werd overvaren door een speedboot. De boot was eigendom van de Mexicaanse miljonair Guillermo González Nova. Een medewerker van González Nova bekende dat hij achter het stuur van de boot zat, en werd veroordeeld wegens dood door schuld. Hij kreeg een boete van 90 dollar.
(Bron)
Bond tegen het vloeken in de problemen

De Bond tegen het Vloeken zit in de geldproblemen. Volgens directeur Rijk van de Poll kan de bond straks dan ook niet meer onderzoeken hoeveel er gevloekt wordt op televisie. Onderzoeksbureau TNS NIPO telt drie keer per jaar een week lang zestien uur per dag het aantal vloeken, verbasterde vloeken, verwensingen en scheld- en schuttingwoorden op de Nederlandse televisiezenders. Dat kost de Bond tegen het vloeken ieder jaar 30.000 euro.
"De bodem is nu in zicht", zegt woordvoerder Teunis Bunt. Volgens hem heeft de vloekmonitor een belangrijke functie. "De Vloekmonitor leverde voor het eerst harde cijfers op over de hoeveelheid vloeken op de buis".
Vorig jaar kwam uit het onderzoek dat er 1850 vloeken per week waren, een gemiddelde van 1,3 grove woorden per uur. "Het beeld bestond bijvoorbeeld altijd dat de commerciële zenders verantwoordelijk waren voor de meeste vloeken, en dat het bij de publieken wel meeviel. Uit de cijfers van de Vloekmonitor werd duidelijk dat de publieke zenders niet onderdoen voor de commerciëlen". De Bond zoekt nu naar een nieuwe geldschieter.
(Bron)
Vrouw rijdt woonhuis binnen

BUSSUM - Drie gewonde fietsers, enkele beschadigde auto's en een aan puin gereden voorpui. Dat was het resultaat van (waarschijnlijk) de black-out die een vrouw van middelbare leeftijd uit Naarden woensdagochtend kreeg toen ze in haar auto door de Vondellaan in Bussum reed.
Volgens de politie sloeg de vrouw aan het einde van de straat niet af naar de De Genestetstraat, maar reed ze rechtdoor een woonhuis binnen. De automobliste belandde samen met de fietsers in het ziekenhuis. De verwondingen van de patiënten vallen mee.
(Bron)
'Geen kinderbijslag voor ouders crimineel kind'

ROTTERDAM - Ouders die hun kinderen verwaarlozen waardoor hun kroost in de criminaliteit belandt, moeten geen kinderbijslag meer krijgen. Dat staat in het woensdag gepresenteerde verkiezingsprogramma van Leefbaar Rotterdam.
De partij vindt dat de overheid ouders moet straffen als zij hun opvoeding niet naar behoren vervullen. Het verlies van jeugd in crimineel of ander ongewenst gedrag begint immers in het ouderlijk huis, zo redeneren de Leefbaren.
Verder wil de partij een lokale handhavingsdienst in het leven roepen die op wijkniveau het werk van onder meer Stadstoezicht en de reinigingspolitie kan overnemen. De politie zou dan meer tijd krijgen voor haar kerntaak: het oplossen van zaken. LR vindt dat de politie nu te veel haar tijd verdoet aan vergaderen.
Op het gebied van godsdienst, met de nadruk op de islam, wil Leefbaar Rotterdam alle godsdienstige adviesorganen en overlegstructuren opheffen. De gemeente laat zich adviseren door een islamitische koepelorganisatie, terwijl we in Nederland een scheiding hebben van kerk en staat, aldus LR. "We vragen toch ook de dominee of pastoor niet om raad?".
Bovendien wil de partij het contact met organisaties van de politieke islam staken en subsidies intrekken als ze geen afstand nemen van de islamitische wetgeving. Hoofddoeken bij ambtenaren en leraren en burka's en gezichtssluiers in de openbare ruimte moeten worden verboden.
Verder wil de partij bestuurlijke ingrepen, zoals opheffing van de deelgemeenten, inkrimping van het aantal raadszetels van 45 naar dertig en een gekozen burgemeester. Tenslotte zou er een Pim Fortuyn-museum moeten komen in Rotterdam.
Tijdens een algemene ledenvergadering dinsdagavond is oud-wethouder Marco Pastors zoals verwacht met een overgrote meerderheid tot lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam gekozen.
Fractievoorzitter R. Sörensen staat op de tweede plek van de kieslijst, wethouder Van den Anker op de derde plaats. Het Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (LPF) en Simon Fortuyn, de broer van de in 2002 doodgeschoten politicus Pim Fortuyn zijn lijstduwers.
(Bron)

En als een stad het niet goed doet, moeten de wethouders hun beloning met terugwerkende kracht inleveren.
Postbank-klanten ontwerpen massaal eigen pas

AMSTERDAM - Ruim 42.000 Postbank-klanten hebben in twee weken tijd een nieuwe, zelf ontworpen, bankpas aangevraagd. Ter gelegenheid van de introductie van 'Mijn Postbankpas' konden klanten van de bank hun eigen bankpas ontwerpen.
"De betaalpas is voor bijna iedereen een vast onderdeel van zijn of haar persoonlijke uitrusting, net zoals sleutels, bril en mobiele telefoon. Met Mijn Postbankpas kunnen klanten hun betaalpas voortaan heel eenvoudig naar eigen wens vormgeven. Uit onderzoek bleek al eerder dat veel mensen het leuk zouden vinden om hun betaalpas een persoonlijk tintje te geven," aldus Hans Hagenaars, directeur van de Postbank.
In de 'Paskamer' op www.postbank.nl kunnen klanten zelf het uiterlijk van hun betaalpas bepalen. Zij kunnen bijvoorbeeld hun vakantiefoto?s of foto?s van hun kinderen op de pas laten zetten. Het is ook mogelijk om een zelfontworpen afbeelding te gebruiken. De dienst is echter niet gratis. De pas kost 9,75 euro.
(Bron)

Tot 30 november is het gratis, dus grijp je kans.
'Beloning politieke ambtsdragers omhoog'

HILVERSUM - De beloning voor gemeenteraadsleden, burgemeesters en wethouders moet flink omhoog. Daarvoor pleit een commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal in een rapport dat ze woensdag aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken) aanbiedt.
Ingewijden bevestigden dinsdag de inhoud van het rapport, dat RTL Nieuws al in bezit had.
Gemeenteraadsleden moeten er 15 procent bij krijgen, burgemeesters 9 procent, wethouders 3 procent en Tweede Kamerleden 2 procent, vindt de commissie.
De commissie van Dijkstal vindt de salarisstijgingen nodig omdat de verhouding tussen salarissen van politici en het bedrijfsleven 'scheefgegroeid' zijn.
(Bron)

[Cynische opmerking weggecensureerd.]
'Veel mensen doen boodschappen met zorgtoeslag'

DEN HAAG - Bijna de helft van de Nederlanders die een zorgtoeslag ontvangt, gebruiken deze niet volledig voor betaling van de zorgkosten. Ze doen er de boodschappen mee, betalen openstaande rekeningen of geven het uit aan de vaste lasten. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO in opdracht van incassobureau Intrum Justitia.
Onder meer ouderenbonden en sociale diensten maken zich zorgen over mensen die de zorgtoeslag niet gebruiken waarvoor die bedoeld is. Het gevolg kan zijn dat mensen hun premie niet betalen en onverzekerd raken.
Volgens de laatste cijfers hebben 5,3 miljoen Nederlanders inmiddels een zorgtoeslag aangevraagd bij de Belastingdienst. Met de toeslag kunnen mensen de hogere premie betalen die ze kwijt zijn aan de nieuwe ziektekostenverzekering die volgend jaar ingaat.
(Bron)

Ze hebben de zorgtoeslag nog niet maar doen er al wel boodschappen mee? Of gaat het om een andere zorgtoeslag?
Chattende stagiair niet welkom op werkvloer

RIJSWIJK - Bedrijven willen niet dat mbo-leerlingen een stage bij hen volgen, als hun kleding niet deugt. Dat wil zeggen: een naveltruitje, een korte broek of heel lage heupbroek zijn taboe bij 60 procent van de praktijkopleiders. Ook een petje of zonnebril wijzen zij af. Dit blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum ECABO onder 1600 praktijkopleiders van leerbedrijven.
Ook in hun gedrag moeten stagiairs oppassen: gamen, chatten of MSN'en in werktijd of muziek luisteren met een MP3-speler zijn niet gewenst.
Volgens het onderzoek vindt een op de drie stagebegeleiders dat veel mbo-leerlingen zich voor het werk niet weten te kleden. Regels daarover hebben vooral kleine en wat grotere bedrijven overigens niet.
Stagiairs met fel gekleurd haar of op gymschoenen blijken geen punt van discussie. Wel geeft de helft van de begeleiders aan moeite te hebben met meisjes die een hoofddoek of een minirokje dragen. Vrouwelijke praktijkopleiders protesten vaker tegen naveltruitjes en lage heupbroeken dan hun mannelijke collega's.
Begeleiders in de beveiligingsbranche blijken kritischer dan die in de andere sectoren. Maar liefst 80 procent van hen heeft een afkeer van tatoeages, piercings, hoofddoekjes en lage heupbroeken. De beveiligers hebben juist geen moeite met het dragen van een zonnebril.
Ergernissen van alle stagebegeleiders zijn onder meer eindeloos bellen onder werktijd, hoi-zeggen, gemakzucht, onverschilligheid, luiheid en 'de stipt-vijf-uur-wegwezen-mentaliteit'.
De leerbedrijven erkennen dat de meeste stagiairs een positieve indruk maken. De jongeren komen afspraken goed na, tonen respect, hebben belangstelling en ze waarderen hun stageplaats en de begeleiding die hun wordt geboden. Tegenover de anekdotes van de een over stagiairs die kauwgomkauwend en met afgezakte broek binnenstappen, staan dan ook de positieve ervaringen van de ander die zich de leerling herinnert die vijf minuten te vroeg binnenkwam en de goudvis bij de ingang voerde.
(Bron)
Huishoudens gaan meer betalen voor afvalheffing

NAARDEN - Huishoudens en niet de fabrikanten zullen de rekening betalen van de nieuwe regels voor opruimen van verpakkingsafval. De gemeentelijke afvalstoffenheffing gaat straks voor gezinnen met "80 à 100 euro per jaar" omhoog, bleek woensdag uit onderzoek van vier organisaties.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil dat producenten van verpakkingen en fabrikanten die hun waar inpakken, verantwoordelijk worden voor het opruimen van het verpakkingsplastic, -glas en -karton.
In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Stichting Natuur en Milieu (SNM), de coöperatieve vereniging van gemeenten VOAP en de vereniging van de afvalbranche NVRD brachten onderzoekers de gevolgen van dat beoogde beleid in kaart.
(Bron)
Koffer met 125.000 euro gestolen

AMSTERDAM - Een 42-jarige man moet er eeuwig spijt van hebben dat hij dinsdagmiddag in Amsterdam over straat liep met een koffer met 125.000 euro. Toen hij op de Nieuwezijds Voorburgwal liep, griste een onbekende man het koffertje uit zijn hand. Hij rende ermee weg naar een gereedstaande blauwe personenauto, waar ook een andere man in zat.
Vervolgens reden de daders met gierende banden weg in de richting van het Centraal Station, aldus de Amsterdamse politie woensdag. Het onfortuinlijke slachtoffer had het aanzienlijke geldbedrag bij zich voor een "zakelijke transactie".
Het is de tweede keer in korte tijd dat criminelen in Amsterdam een groot geldbedrag buit maakten. Een week geleden werden twee Duitse zakenlieden op het Amstelplein beroofd van een tas met enkele duizenden euro's. De Duitsers hadden het geld bij zich als eerste afbetaling voor een zakelijke transactie met twee Nederlandse mannen. Toen zij het geld lieten zien, gristen de Nederlanders de tas uit hun handen en vluchtten weg in een zwarte auto.
(Bron)
Bijna helft van alle e-mails bevat Sober.X

AMSTERDAM - 40 procent van alle e-mails die nu wereldwijd verstuurd worden bevat het virus Sober.X. Dit meldt CleanPort woensdag. Deze zoveelste telg uit de Sober-reeks lijkt bezig met een sterke opmars. Verschillende antivirusfabrikanten hebben inmiddels updates beschikbaar.
Beveiligingsbedrijf Virusalert adviseert mailgebruikers om zo snel mogelijk de geinstalleerde antivirussoftware bij te werken. Sober.X is een zogenoemde 'mass-mailer'. "Sober.X komt in de mailbox binnen omdat het zich doorstuurt naar alle contacten in het adressenboek van een geinfecteerde computer. Dit kan dus ook een adressenboek zijn met daarin uw e-mailadres. Het virus wordt geactiveerd door het bijlagebestand (handmatig) te openen," aldus Virusalert.
De worm zet, na besmetting, de beveiligingsinstellingen van de computer lager. Naar verwachting zal het aantal mails met Sober.X na drie dagen weer teruglopen.
(Bron)
23 november. Bewolkt, 4 graden, motregen.
Rode klaver, braam, kornoelje, paarde(n)bloem, St. Janskruid, boterbloem, varkensgras, madeliefjeberenklauw - allemaal vrolijk in bloei. Okee, sommige bloeien sowieso door tot het echt gaat vriezen, maar toch...

dinsdag, november 22, 2005

'Stop verstrekken passagiersgegevens aan VS'

De Europese Unie moet de overeenkomst met de Verenigde Staten die het verstrekken van persoonlijke gegevens van vliegtuigpassagiers verplicht stelt, opzeggen. Daartoe heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, Philippe Léger, dinsdag opgeroepen. De overeenkomst schendt de privacy van de passagiers, aldus Léger. Het hof neemt in 80 procent van de gevallen het oordeel van de adviseur over.
Léger schaart zich met zijn advies aan de kant van het Europese Parlement, dat een zaak heeft aangespannen tegen de Europese Commissie en de Europese Raad in een poging de overeenkomst te ontbinden. Naar verwachting doet het hof volgend jaar uitspraak.
Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) noemde het oordeel van Léger een morele overwinning voor diegenen die bezorgd zijn over zowel de veiligheid als de democratie en de burgerrechten.
De EU en de VS kwamen in mei 2004 overeen om passagiersgegevens uit te wisselen, met als doel het terrorisme te bestrijden. Onder de overeenkomst moeten de Europese luchtvaartmaatschappijen binnen een kwartier nadat een vlucht naar de VS is vertrokken allerlei informatie over de passagiers aan de Amerikaanse autoriteiten verstrekken, waaronder naam, adres en creditcardgegevens.
(Bron)
'Amerikaanse kinderen als proefkonijn'

Het uitvoeringsorgaan van het Amerikaanse congres heeft in haar nieuwe richtlijnen laten opnemen dat het testen van chemische stoffen in bestrijdingsmiddelen op kinderen is toegestaan. De EPA (Environmental Protection Agency) is verantwoordelijk voor de handhaving en uitvoering van de Amerikaanse milieuwetten. Recent zijn de regels voor het testen van chemische stoffen opnieuw op papier gezet.
Tot woede van milieuorganisaties, wetenschappers en zelfs congresleden blijken er enorme hiaten in de regelgeving te zitten. Zo is het testen van mishandelde of verwaarloosde kinderen toegestaan zonder toestemming van ouders of voogd en mag er getest worden op gehandicapte kinderen. Ook mag er meer dan normaal gezondheidsrisico genomen worden met het testsubject als er een direct voordeel voor het geteste kind kan ontstaan.
De regelgeving moest worden aangepast omdat al eerder naar buiten was gekomen dat sommige mensen tijdens tests bloot waren gesteld aan chemische stoffen. De slachtoffers hadden meestal geen flauw idee waarom de tests werden uitgevoerd. Volgens de organisatie zijn de regels nu juist aangescherpt om kinderen en zwangere vrouwen beter te beschermen. Een van de regels beschrijft echter specifiek dat "het testen met chemische stoffen is toegestaan op kinderen waarvan is aangetoond dat ze zijn misbruikt of verwaarloosd".
(Bron)
Huizen zoeken via Google Earth

AMSTERDAM - Een deel van het huizenaanbod is binnenkort ook te bekijken via Google Earth. De database van de grootste huizensite in Nederland, Funda, is vanaf begin december beschikbaar via het satellietprogrammaatje van de populaire zoekmachine uit de Verenigde Staten.
"Je kunt dan op grote hoogte de ligging van je beoogde huis zien", zei directeur Marque Joosten van Funda dinsdag. Het gaat voorlopig om een test. Dit gebeurt in samenwerking met het bedrijf GlobeAssistant, dat softwaretoepassingen verzint voor Google Earth. Google is er zelf niet bij betrokken.
Funda ziet Google Earth als een aanvulling op de bestaande zoekfuncties op de eigen site. "Je moet het programmaatje nog wel downloaden en over voldoende processorsnelheid beschikken om het te laten draaien", aldus Joosten.
Google Earth is deze zomer geïntroduceerd door Google. In de Verenigde Staten wordt er al veel gebruik van gemaakt, voor het plezier, maar ook voor serieuzere zaken zoals het zoeken van restaurantlocaties of vakantieadressen.
In augustus zorgde de software nog voor deining bij Nederlandse politici, die zich zorgen maakten over de potentiële terroristische doelen die bloot kwamen te liggen door de satellietkaarten van Google.
Nederland is nog niet geheel in kaart gebracht door de Amerikaanse onderneming. Wie huizen zoekt in delen van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem kan wel bij Google Earth terecht.
Funda hoopt er na de testfase geld aan te kunnen verdienen door consumenten te laten betalen voor vermeldingen op de kaart op grote hoogte. Om het aanbod overzichtelijk te houden, geeft Google Earth pas meer huizen prijs als gebruikers inzoomen.
(Bron)
Taxibusje ontploft in Huizen

HUIZEN - In Huizen is dinsdagmiddag door nog onbekende oorzaak een taxibusje ontploft. Auto's in de omgeving raakten door de explosie beschadigd en de chauffeur is met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht, meldde een woordvoerder van de politie.
Het busje stond geparkeerd aan de Oud Bussummerweg. Ambulance, brandweer en traumahelikopter rukten uit nadat de politie omstreeks 15.00 uur melding had gekregen van de ontploffing.
De technische recherche onderzoekt de oorzaak van het ongeval.
(Bron)
V&D-restaurant La Place op stations

UTRECHT - Treinreizigers kunnen binnenkort op de grotere stations terecht bij La Place, de restaurantketen van het warenhuisconcern Vroom & Dreesmann. De La Place-restaurants worden de komende jaren geopend. De Nederlandse Spoorwegen en V&D hebben daartoe een franchiseovereenkomst getekend, maakte het spoorbedrijf dinsdag bekend.
De NS hoopt de stations aantrekkelijker te maken. Dat moet meer reizigers lokken. V&D wil met de overeenkomst het aantal La Place-locaties ook buiten de eigen warenhuizen snel laten groeien.
(Bron)

Het wordt steeds moeilijker om op het station het station te vinden.
Sony aangeklaagd voor kopieerslot

WASHINGTON - Platenmaatschappij Sony BMG wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd voor zijn omstreden kopieerbeveiliging. De staat Texas en een Californische belangengroepering hebben Sony voor de rechter gedaagd, omdat beveiligde muziekcd's van Sony in het geniep software installeren op pc's waarop zij worden afgespeeld.
Een Texaanse officier van justitie meent dat de heimelijke installatie van software door Sony in strijd is met de 'anti-spyware'-wetten van de zuidelijke staat. Texas wil dat het Sony verboden wordt cd's met de zogenoemde XCP-kopieerbeveiliging te verkopen. Onder meer cd's van Natasha Bedingfield, Celine Dion en Neil Diamond waren hiervan voorzien.
In de Amerikaanse staat Californië is de belangengroepering Electronic Frontier Foundation (EFF) een gezamenlijke rechtszaak (class action) tegen de platenmaatschappij begonnen. EFF eist dat Sony de schade door de kopieerbeveiliging aan computers repareert.
De belangengroepering schat dat er 24 miljoen cd's met de kopieerbeveiliging in omloop zijn. Vorige week haalde Sony vijf miljoen beveiligde muziekcd's terug.
In Nederland staat de software op naar schatting 28.000 pc's. Virusschrijvers kunnen misbruik maken van zwakke plekken in de kopieerbeveiliging om controle over de computer krijgen.
(Bron)