zaterdag, december 27, 2008

De sloot ligt al bijna dicht, op wat windwakken na. Nu is het wachten op de slimpies die er takken en stenen op gooien om het ijs te testen - als het dan zover komt dat je op de sloot zou kunnen schaatsen, is het een hindernisbaan geworden.
Man gedood door haai in Australië

SYDNEY - Een 51-jarige Australiër die tijdens het zwemmen in zee opeens verdween, is waarschijnlijk gedood door een haai. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.
De man was bij het strand ten zuiden van de stad Perth aan het snorkelen met zijn 24-jarige zoon toen hij opeens verdween. Meerdere mensen, onder wie de zoon, hadden een haai gezien in de omgeving van de man.
(Bron)
Man zwaargewond na steekpartij bij Amsterdam CS

AMSTERDAM - Een 43-jarige man is zaterdag zwaargewond geraakt bij een steekpartij op het Stationsplein in Amsterdam. Dat maakte de politie bekend.
De steekpartij vond rond kwart voor twaalf plaats voor een boekhandel nabij het Centraal Station.
De dader is nog voortvluchtig. De politie weet nog niet wat de aanleiding voor het incident was.
(Bron)
Kleine vertraging telefoonverkeer oud en nieuw

DEN HAAG - Ook dit jaar wordt voor de jaarwisseling weer grote drukte in het bel- en sms-verkeer verwacht. KPN denkt dat de piek tussen tien uur 's avonds en vier uur in de nacht ligt.
Het kan dan soms wat langer duren voordat een sms'je aankomt of er verbinding is, meldde KPN zaterdag. Het bedrijf is extra alert op de bereikbaarheid van de alarmnummers.
Tot nu toe groeit elk jaar het aantal mobiele belminuten en sms-berichten met oud en nieuw. Vorig jaar verwerkte alleen al KPN 23,5 miljoen sms'jes en liep het aantal mobiele belminuten op tot 10,5 miljoen.
Dat was een stijging van respectievelijk 123 en 50 procent in vergelijking met 2006.
De gesprekstijd is in de loop der jaren weinig veranderd. Nederlanders spreken elkaar ongeveer anderhalve minuut om elkaar de beste wensen te doen.
KPN bestrijkt met zijn onderdelen KPN Telecom, Telfort en Hi ongeveer de helft van de markt.
(Bron)
Geen nieuw kenteken voor wanbetaler belasting

DEN HAAG - Bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) staan zo'n 8500 mensen geregistreerd die geen nieuw kenteken toegewezen krijgen, omdat ze verschuldigde motorrijtuigenbelasting niet betaald hebben.
De belastingdienst zal doorgaan met het aanleveren van de benodigde gegevens aan de RDW, zei een woordvoerster zaterdag.
In 2007 werd een proef gehouden bij de belastingdiensten in drie regio's. Mensen die na een schriftelijke waarschuwing nog steeds de verschuldigde wegenbelasting niet betaalden, werden geregistreerd met het doel hen buiten spel te zetten bij het aanvragen van een nieuw kenteken. Dit jaar werd die praktijk uitgebreid naar het hele land.
(Bron)
Tiener sterft in gevangenishospitaal

AMSTERDAM - Een 17-jarige jongen is tijdens kerstnacht overleden in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen.
De Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie zegt zaterdag dat de tiener een natuurlijke dood is gestorven maar wil verder geen details geven.
De jongen zou eerder op de dag onwel zijn geworden in jeugdgevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse. Volgens het Nederlands Dagblad zegt zijn familie dat de jongen acht maanden had vastgezeten voor een geweldsdelict en dat hij in afwachting was van plaatsing in een psychiatrische jeugdinrichting. Vanwege de wachtlijsten zou hij nog in De Hartelborgt zitten.
Een tante zegt volgens de krant dat de jongen verbrand leek.
(Bron)
TT 131 Een 10-jarig Duits meisje heeft in de Beierse Alpen een val van 170 meter overleefd. Tijdens het spelen was ze buiten het hek bij een bergrestaurant gekomen. Voor de ogen van haar vader rolde ze 170 meter de diepte in. Toen ze door hulpverleners werd vonden, bleek ze alleen wat blauwe plekken te hebben. Haar val was gebroken door de sneeuw.
Humor: Ocean Spray Cranberry juice drink. Water met vruchtensap. Op de verpakking staat: "cranberry's - één van de weinig oorspronkelijke vruchten van Noord-Amerika".
Ik vermoed toch dat ze "weinige" bedoelen.
Australiër moet betalen voor roddelen

SYDNEY - Een Australische man moet een schadevergoeding van omgerekend 50.000 euro betalen omdat hij vuige roddels over een 'bevriend' gezin verspreidde.
Door de kwaadsprekerij namen de sociale contacten van de ouders af en werden de kinderen gepest op school, meldden Australische media zaterdag.
Een rechtbank in Sydney oordeelde dat het gezin door de laster ernstig in diskrediet is gebracht en dat daarom een zware geldboete op zijn plaats is. Naast de schadevergoeding zal de dader nog diep in de buidel moeten tasten voor de gemaakte proceskosten.
De zaak kwam aan het rollen toen een van de kinderen van het gezin huilend tegen haar moeder opbiechtte dat ze werd gepest door schoolgenootjes, omdat haar ouders 'dieven', 'onbetrouwbaar' en 'slangen' zouden zijn. De roddel bleek afkomstig van een bekende, met wie de vader van het gezin al jaren zaken deed en met wie hij een belangstelling voor godsdienst deelde. Hun beider kinderen zaten op dezelfde school.
"Pas op met wat je zegt, zeker als je niet kunt bewijzen dat de dingen die je zegt waar zijn, want dat kan je een hoop geld kosten", zei een Australische advocaat gespecialiseerd in lasterzaken in een reactie op het vonnis.
(Bron)
'Viswijzer vervangen door onafhankelijk vislabel'

RIJSWIJK - De overheid en de visserijsector moeten betrokken worden bij het opstellen van een onafhankelijk vislabel voor consumenten. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM).
Volgens de SWNM tonen de nieuw vastgestelde vangstquota voor kabeljauw, tong en schol aan dat het veel beter gaat met de visstanden dan milieuorganisaties het publiek willen doen geloven.
Het steekt de stichting dat deze vissen nog steeds op de rode lijst van de Viswijzer staan. Consumenten wordt afgeraden om vissoorten die op die lijst staan te eten wegens overbevissing en belasting van het milieu.
Volgens Stichting De Noordzee, die de Viswijzer samenstelt, is het te vroeg om te juichen. Met de tong en schol gaat het nog steeds niet goed.
Ook de kabeljauw kan zich alleen herstellen dankzij de strenge afspraken over de maximale visserijsterfte, zo stelt Stichting De Noordzee.
(Bron)
Minstens 155 doden Gazastrook door Israëlische bommen

GAZA-STAD - In de Gazastrook zijn zaterdag meer dan 155 doden gevallen door Israëlische bombardementen.
In Gaza-Stad vonden zeker 120 mensen de dood. In Khan Younis en Rafah kwamen minstens 23 mensen om. Honderden mensen zouden gewond zijn geraakt.
Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op zeker dertig verschillende doelen in Gaza-Stad. De aanvallen zouden gericht zijn op gebouwen en installaties van de radicale Hamasbeweging.
Het Israëlische leger bevestigde dat het aanvallen heeft uitgevoerd. "Onze luchtmacht heeft massaal aanvallen uitgevoerd op de infrastructuur van Hamas in de Gazastrook om een einde te maken aan de terroristische aanvallen van de afgelopen weken op Israëlische burgerdoelen", aldus een woordvoerder.
"We hebben de burgerbevolking van de Gazastrook gewaarschuwd voor onze aanvallen. Hamas is geheel verantwoordelijk voor deze situatie. Dit is slechts het begin", zei een woordvoerder van het Israëlische leger. Hij voegde eraan toe dat de operaties doorgaan zo lang dat nodig is.
Radicale Palestijnen hebben zaterdag opnieuw raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Hierbij is in de stad Netivot een Israëlische vrouw omgekomen. Vier mensen raakten gewond.
De slachtoffers bevonden zich in een huis dat werd getroffen door een Palestijnse raket.
Internationaal is bezorgd gereageerd op de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, riep op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren", net als onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Egypte heeft de aanvallen scherp veroordeeld. Caïro had er bij de Palestijnse groeperingen op aangedrongen het vredesbestand te verlengen dat vorige week afliep.
Arabische ministers van Buitenlandse Zaken komen zondag of maandag in Caïro in spoedzitting bijeen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen.
De Verenigde Staten verzochten Israël zaterdag te proberen geen burgers te doden. Ook riep het Witte Huis strijders van Hamas op te stoppen met het afvuren van raketten als ze willen dat het bommengooien stopt.
(Bron)

Vroeger had je nog weleens een bestand rond deze tijd...
Ministeries bezuinigen personeelsbladen weg

DEN HAAG - De personeelsbladen van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Binnenlandse Zaken houden met ingang van het nieuwe jaar op te bestaan.
Dat wordt aangekondigd in het laatste nummer van het blad Profiel, het personeelsblad van Verkeer en Waterstaat.
De bladen van de ministeries van Justitie en Algemene Zaken moesten eerder al het veld ruimen uit bezuinigingsoverwegingen.
Aanvankelijk zouden de bladen van alle ministeries komen te vervallen. Maar afgelopen voorjaar is besloten dat aan de ministeries zelf te laten. Sommige bladen verdwijnen op termijn, andere ministeries moeten nog beslissen, schrijft Profiel.
De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Defensie en Buitenlandse Zaken hebben ervoor gekozen het personeelsblad te handhaven. Zij moeten dan wel elders in het departement bezuinigen.
De ministeries die de bladen opheffen, communiceren voortaan via intranet met hun medewerkers. Profiel heeft 38 jaar bestaan.
(Bron)
Duitse 'Romeo' gewond na val van balkon

KEULEN - Een poging van een 18-jarige om Romeo na te doen, is volstrekt mislukt. Hij wilde zijn 16-jarige geliefde bij haar thuis in Keulen (Duitsland) verrassen. Terwijl hij naar haar kamer klom viel hij echter op het trottoir en raakte hij zwaargewond.
Hij had via een lantaarnpaal de luifel boven de voordeur bereikt, maar het kunststof afdakje bezweek onder zijn gewicht.
De vader van de vriendin kwam op de luide knal af en ontdekte de onfortuinlijke minnaar, meldden Duitse media vrijdag. Dubbele pech: de Julia van de aspirant-Romeo was niet eens thuis.
(Bron)
Domoor Tom moest en zou vanmiddag om een uur of drie naar buiten, bij -1. Alleen: hij kwam niet terug. En het werd niet warmer. In de zon uit de wind zat ie misschien wel beschut, maar toch.
Om half acht (na talloze malen roepen zonder resultaat) kwam meneer toch maar eens aansloffen.
Beide katten op een zakje natvoer getrakteerd, en net als de vorige keer werd dat dankbaar opgevroten, waarna Tijger lekker ging liggen uitbuiken en Tom de boel weer hartstochtelijk uitkotste - op het kleed deze keer, niet in de gang. Het beest kauwt niet, en dat gaat soms dus niet goed, misschien ook doordat ie het koud gehad had?
Net wilde ie weer naar buiten, -3, maar het was duidelijk: hij Moest. Op hoop van zegen dan maar.
En -3 is kennelijk toch minder comfortabel: na een half uur stond ie netjes aan het raam te krabben.

vrijdag, december 26, 2008

'Britse economie krimpt in 2009 fors'

LONDEN - De Britse economie zal volgend jaar met 2,9 procent krimpen. Dat verwacht analisten van het Britse Centre of Economics en Business Research (CEBR), zo liet de Britse televisie- en radiozender BBC vrijdag weten.
Het is de somberste voorspelling voor de Britse economie tot nu toe.
De Britse denktank waarschuwde ook dat als de financiële crisis een golf van bedrijfsbezuinigingen teweegbrengt, de economie zelfs wel met 10 procent zou kunnen krimpen. Volgens de analisten wordt de economie op dit moment nog geholpen door de lage stand van de pond, wat het goedkoper maakt voor het buitenland om goederen te exporteren.
Consumenten snoeien echter in hun uitgaven nu de werkloosheid stijgt, waardoor bedrijven minder investeren.
De Britse overheid gaat uit van een krimp tussen de 0,75 en 1,25 procent. Verschillende analisten hadden dat cijfer al opgetrokken naar 2,5 procent.
De Britse economie kromp in het derde kwartaal met 0,6 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Als de economie in de drie daaropvolgende maanden ook terugvalt, zitten de Britten officieel in een recessie.
(Bron)
Agressie in busvervoer schering en inslag

UTRECHT - Een op de tien chauffeurs en controleurs in het stads- en streekvervoer heeft te maken gehad met lichamelijk geweld.
Een op vijf heeft een doodsbedreiging naar het hoofd geslingerd gekregen en driekwart is uitgescholden. Dat blijkt uit een enquête die het NIPO heeft gehouden in opdracht van CNV Bedrijvenbond en RTL.
Vakbondsbestuurder Wyb Kusters is behoorlijk geschrokken van de resultaten. Hij vindt dat werkgevers meer moeten doen om het personeel bescherming te bieden.
"Zij moeten soms maar harde keuzes maken door ritten te schrappen." Ook de opvang van personeel dat onheus is bejegend kan beter, meent hij.
"Natuurlijk wisten we al dat de bejeging van chauffeurs en controleurs in het stads- en streekvervoer niet alledaags is. Maar toch noopt deze uitslag tot verscherping van maatregelen."
Als het op bepaalde trajecten echt uit de hand loopt, moeten werkgevers een rit maar niet meer uitvoeren, vindt Kusters. "Dan kijken wij vervolgens wel hoe de samenleving daarop reageert." Ook voor de overheid is dat een teken dat er iets moet gebeuren.
(Bron)
IJskoud het jaar uit

DE BILT - De laatste dagen van het jaar worden de eerste ijsdagen van het jaar. Op ijsdagen blijft het gedurende een heel etmaal vriezen. In elk geval tot aan de jaarwisseling blijft het winteren, daarna wordt het waarschijnlijk kwakkelen, voorspelt het KNMI.
Aan het eind van het jaar ligt op water van ongeveer 2 meter diep tussen de 4 en 7 centimeter ijs. "Door de soms krachtige oostenwind is het voor het gevoel erg koud, maar het is wel zonnig", aldus het KNMI.
In 2008 stond de teller voor het aantal ijsdagen nog op nul. Normaal gesproken komt het aantal ijsdagen in een jaar tijd op acht in De Bilt.
Goed schaatsijs hebben we de afgelopen jaren nauwelijks gehad. "Meestal bleef het bij dun ijs dat na enkele dagen weer verdwenen was."
Vijf jaar geleden, in de winter van 2003, lag er voor het laatste ijs van enige betekenis. Voor een serieuze ijslaag moeten we terug naar 1997. Toen lag er op sommige plaatsen 32 centimeter.
(Bron)
Jongeren die niet ontbijten hebben eerder seks

TOKIO - Jongeren die hun ontbijt overslaan, worden op jongere leeftijd ontmaagd dan mensen die wel ontbijten. Dat ontdekten Japanse wetenschappers tijdens een onderzoek onder drieduizend jongeren.
De Japanse jongeren die niet regelmatig ontbeten, werden gemiddeld op 17,5-jarige leeftijd ontmaagd. Jongeren die wel trouw ontbijten, vrijen gemiddeld pas als ze 19,4 jaar oud zijn.
Volgens de wetenschappers heeft ontbijten te maken met een stabiele thuissituatie. "Jongeren die niet blij zijn met hun ouders, bijvoorbeeld omdat ze geen ontbijt bereiden, zijn mogelijk geneigd hun frustraties te botvieren door seks te hebben", aldus een onderzoeker.
Het ministerie van Volksgezondheid had opdracht gegeven voor het onderzoek. De overheid hoopt het aantal tienerzwangerschappen in Japan terug te dringen met behulp van de resultaten.
(Bron)
Vrijwilligers Nederland lucratief

AMSTERDAM - Nederlandse vrijwilligers dragen in Nederland in vergelijking met 35 andere landen relatief het meest bij aan het bruto binnenlands product.
In totaal 4,7 procent van het bbp wordt bijeengebracht door mensen die vrijwilligerswerk doen om medemensen te helpen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die samenwerkt met onder meer de Verenigde Naties.
De universiteit vergeleek 36 landen, waaronder Europese, Afrikaanse en Aziatische. Nederland wordt gevolgd door Zweden, dat in vier procent van het bbp de herkomst in vrijwilligerswerk ziet.
Tanzania staat met ruim drie procent op de derde plek. Slowakije is hekkensluiter met 0,04 procent. Buurlanden België en Duitsland tellen een percentage van respectievelijk 1,6 en 2,5 procent.
Als het gaat om donaties doet Nederland het minder goed: nog geen half procent van het bbp is bijeengebracht door giften. Nederland staat daarmee op de veertiende plaats. De Verenigde Staten zijn het gulst: giften beslaan 1,9 procent van hun bbp.
Mogelijk dat dit komt doordat de sociale zekerheid daar minder is dan in landen als Nederland en Zweden, waar 0,4 procent van het bbp uit giften komt.
Het bbp is de waarde van alle goederen en diensten die in een bepaald jaar in een bepaald land worden geproduceerd en geldt als een welvaartsmeter.
(Bron)
Trio overvalt hotel in Maastricht

AMSTERDAM - Drie mannen in regenjassen hebben vrijdagochtend een hotel in Maastricht overvallen. Daarbij hebben ze de inhoud van de kluis buitgemaakt.
Ze grepen de receptionist hardhandig vast en dwongen hem de code van de kluis te geven, meldt de politie.
Het drietal drong kort voor 07.00 uur het hotel binnen. De mannen droegen regenjassen waarvan de capuchons strak om het gezicht aangetrokken waren. Hoeveel ze hebben buitgemaakt is niet bekend.
(Bron)
Jerney Kaagman wil de politiek in

AMSTERDAM - Jerney Kaagman zou na haar vertrek als directeur bij Buma Cultuur graag haar geluk beproeven in de politiek.
"Ik heb gemerkt dat in de wandelgangen stemmen opgaan dat ik betrokken zou moeten worden bij allerlei officiële dingen zoals de politiek en wetgeving en dat soort grappen", zei ze vrijdagochtend op Radio 1. "Maar dat heeft nog geen concrete vormen aangenomen."
Volgens Kaagman is het slecht gesteld met de kennis van veel politici op het gebied van de muziekindustrie. "Je kunt wel boos worden op mensen die niet goed zijn geïnformeerd, maar je kunt ook hand in eigen boezem steken en vertellen hoe het wel in elkaar steekt."
Vooral het vinden van een oplossing voor de toename van illegale downloads staat hoog op het lijstje van de voormalige zangeres van Earth & Fire.
Wat voor politieke functie de aanhangster van D66 begeert, blijft een geheim. Gevraagd of ze staatssecretaris wil worden, grapte ze: "Minister van Cultuur, mag dat ook?"
Kaagman werkt nog tot 1 maart bij Buma Cultuur, een stichting die zich inzet voor muziek van Nederlandse makelij. Toen de stichting vorige maand het vertrek van de directeur bekendmaakte, werd gesteld dat de 61-jarige Kaagman meer tijd wil besteden aan haar privéleven.
(Bron)

Ja, als minister heb je eindeloos veel tijd voor je privéleven.
Britse huishoudens tellen miljoenen ongebruikte gadgets

AMSTERDAM - Meer dan de helft van alle Britten heeft thuis gadgets ongebruikt in de kast liggen omdat ze niet weten hoe ze werken. Dat blijkt uit onderzoek van een grote Britse telecomprovider.
Bij maar liefst 71 procent van de Britten liggen tussen de één en de tien elektronische hebbedingetjes stof te verzamelen. Het totaal aantal ongebruikte gadgets staat hiermee op ruim 190 miljoen.
Van de ondervraagden geeft 94 procent toe te trots te zijn een expert om hulp te vragen bij het gebruik van de gizmos.
Uit het onderzoek bleek ook dat mannen voorzichtiger met hun gadgets om gaan dan vrouwen. Zo maakt 57 procent van de mannen eens per maand hun computer schoon, van de vrouwen doet 42 procent dit maandelijks.
(Bron)

Is een computer een gadget dan??
Dronken Pool 'vlucht' met 40 km/h

AMSTERDAM - Een lamme Pool heeft donderdagnacht geprobeerd met 40 kilometer per uur te ontkomen aan de politie. Agenten gingen een kijkje nemen op de A27 na berichten dat daar een bestuurder onder invloed richting Breda reed.
Toen ze aankwamen, stond de auto stil op de rijbaan. Bij het zien van de politie gaf de bestuurder 'vol' gas.
Op de Nieuwe Wolpherensedijk werd hij door twee politiewagens klemgereden. De Pool verklaarde naar huis te gaan om kerst te vieren. Hij had een liter wodka gedronken. Omdat hij niet wilde meewerken aan een blaastest werd hij meegenomen naar een politiebureau.
(Bron)

donderdag, december 25, 2008

RIP Eartha Kitt.
Gezin gered na brand door kerststuk

AMSTERDAM - Een gezin in Vlissingen heeft zichzelf op eerste kerstdag ternauwernood in veiligheid kunnen brengen nadat er brand in hun woning uitbrak door een kerststukje.
De moeder en een dochtertje zijn voor de zekerheid naar een ziekenhuis gebracht omdat ze rook hedden ingeademd. De vader bleef ongedeerd, zegt een woordvoerder van de brandweer.
De brand ontstond rond 20.00 uur vermoedelijk door een kaars in een kerststukje in de woonkamer op de eerste verdieping.
De ouders waren op dat moment hun dochter naar bed aan het brengen op de zolderkamer een verdieping hoger. Toen ze de brand ontdekten vluchtten ze op eigen kracht door de rook naar buiten. De brandweer is naar binnen gegaan om de kat te redden.
De brand zelf was volgens de brandweer snel geblust, maar de woonkamer liep toch flinke schade op. De rest van de woning liep rookschade op en de woning eronder waterschade.
Het gezin kan tweede kerstdag in ieder geval niet thuis doorbrengen. Het huis is niet helemaal verloren, zegt de woordvoerder van de brandweer. "Misschien kunnen ze er volgend jaar weer kerst vieren." Er wordt onderdak voor de bewoners geregeld.
(Bron)
TT 104 Opsporingsdiensten: Mladic paranoïde

De oud Bosnisch-Servische generaal Mladic is paranoïde en een gevaar voor de mensen in zijn omgeving. Volgens de Servische publieke omroep staat dat in documenten van de opsporingsdiensten.
Mladic zou een soort smetvrees hebben ontwikkeld. Ook moeten anderen zijn eten voorproeven. Daarnaast loopt hij altijd op sokken om geen geluid te maken en blijft hij uit de buurt van ramen, ook al zijn de rolluiken constant dicht, staat in het document.
Mladic is sinds 1995 voortvluchtig en wordt door het Joegoslavië-Tribunaal gezocht voor oorlogsmisdaden. Voormalig president Karadzic zit al vast.
Reiger

Smalle stille vogel
gebogen aan de waterkant
de winter kaatst grijs uit je ogen
eb en vloed schuiven fluisterend
door eindeloze kreken
een broze riethalm breekt
vogel die half luisterend
naar 't woelen van een verre vis
en halfbevroren van gemis
de snavel in de veren steekt.

Hans Warren
Kerstman richt bloedbad aan onder schoonfamilie

LOS ANGELES - Een als de Kerstman verklede Amerikaan heeft woensdagavond (plaatselijke tijd) een feestvierende familie beschoten. Daarna stak hij het huis in de plaats Covina, nabij Los Angeles, in brand.
In de kelder van de uitgebrande woning vonden reddingswerkers enkele uren later zeker drie lijken. Minstens drie andere mensen raakten gewond.
Dat meldden Amerikaanse media donderdag. Enkele uren na het bloedbad vond de politie het ontzielde lichaam van de schutter in een ander gebouw. De man zou zelfmoord hebben gepleegd.
Volgens de politie lagen huwelijksproblemen ten grondslag aan de schietpartij. Mogelijk was de echtgenote van de dader aanwezig bij de kerstviering. Of zij onder de slachtoffers is, is niet duidelijk.
(Bron)
RIP Harold Pinter.
Man bijt vinger af tijdens ruzie

AMSTERDAM - Een 56-jarige man uit Capelle aan den IJssel heeft woensdagmiddag tijdens een ruzie met een andere man diens vinger afgebeten.
De twee kregen ruzie voor een supermarkt aan het Zuidplein in Rotterdam en raakten in een gevecht verwikkeld. Daarbij beet de Capellenaar een stuk van de linker ringvinger van de andere man af.
De man is overgebracht naar het ziekenhuis, waar werd geprobeerd de vinger er weer aan te zetten. Of dit lukt, wordt volgens een politiewoordvoerder over twee dagen duidelijk, omdat dan pas gezegd kan worden of het huidweefsel zich aan elkaar heeft gehecht.
De vingerbijter is aangehouden. Over de identiteit van het slachtoffer en over de aard van de ruzie kan de politie niets zeggen.
(Bron)
Tandarts verdooft patiënten met wijn

AMSTERDAM - In Peekskill, een voorstad van New York, is een man gearresteerd die in zijn keuken een illegale tandartspraktijk runde. Volgens de politie verdoofde hij zijn patiënten door ze wijn te laten drinken.
De politie kwam de neptandarts op het spoor nadat een man die zich door hem voor kiespijn had laten behandelen, met een gebroken kies in het ziekenhuis was geëindigd.
Bij de inval in het huis van de verdachte werden een tandartsstoel, medicijnen en met bloed bevlekte instrumenten in beslag genomen.
De neptandarts is afkomstig uit Ecuador en is daar naar eigen zeggen bevoegd tandarts. In New York behandelde hij vooral arme Spaanstalige Amerikanen die geen normale tandarts kunnen betalen. Hij is aangeklaagd wegens het onbevoegd uitoefenen van de tandheelkunde.
(Bron)
Aan de oren naar de politie gesleept

De ouders van twee jongens hebben hun zoons letterlijk bij de oren gepakt en naar het politiebureau gesleept nadat beelden van een beveiligingscamera zijn vrijgegeven waarop te zien is dat de jongens met een aantal vrienden een buschauffeuse bespuwen en uitschelden. Twee andere jongens kwamen zichzelf melden en de laatste jongen kwam naar het bureau toen hij een oproep van de rechercheur kreeg.
Op 14 september van dit jaar stapte de groep van vijf jongens in de bus bij de Marco Pololaan in Utrecht. De eerste van de jongens liet keurig een geldig vervoersbewijs zien. Ook de tweede jongen liet keurig zijn busabonnement zien, maar hij gaf deze direct door aan de jongen achter hem. Omdat de buschauffeuse dit niet kon tolereren, beval ze de jongen de bus uit te stappen.
De vrienden van de jongen pikten dit echter niet, en besloten de vrouw te bespuwen en uit te schelden. In de bus hingen camera's die beelden van het voorval registreerden. Deze beelden zin vorige week vrijgegeven, waarna de reacties binnenstroomden. Deze week werden alle vijf de jongens (allemaal tussen de 13 en 15 jaar oud) gehoord door de politie. Vermoedelijk krijgen zij via bureau HALT een alternatieve straf.
(Bron)
Vijfjarige steekt 7-jarig broertje dood

OTTAWA - Een vijfjarig jongetje heeft in de Canadese stad Edmonton zijn 7-jarige broer doodgestoken. Wegens zijn jonge leeftijd zal de dader niet worden vervolgd, meldden Canadese media woensdag.
De kinderen uit een Koerdisch-Iraakse immigrantenfamilie hadden een felle ruzie in hun ouderlijk huis gekregen. Waarom de twee broers ruzie hadden, is niet bekend.
(Bron)

Wat is de meerwaarde van het vermelden van de afkomst van de familie?
Internet overvleugelt Amerikaanse kranten

WASHINGTON - Het internet heeft de kranten ingehaald als nieuwsbron voor Amerikanen. Televisie is echter nog steeds het belangrijkste nieuwsmedium in de Verenigde Staten, maar de populariteit daalt aanzienlijk bij personen onder de dertig jaar.
Dat blijkt uit een onderzoek van Pew Research Center. Van de ondervraagden noemde 70 procent de televisie als belangrijke bron voor nationaal en internationaal nieuws.
Verder gaf 40 procent van alle geënquêteerden aan nieuws van het internet te halen. Vijf jaar geleden was dat nog 20 procent. Voor 35 procent zijn kranten nog steeds een bron van informatie, tegen 50 procent in 2003.
(Bron)
Australiër wilde mummies smokkelen

AMSTERDAM - Op het vliegveld van Caïro is woensdag een 61-jarige Australische leraar opgepakt die het land wilde verlaten met meer dan tweeduizend jaar oude mummies in zijn bagage. Dat heeft een medewerker van het vliegveld gezegd.
De Australiër had mummies van een kat en een ibis in zijn tas, evenals negentien votieffiguurtjes van de antieke Egyptische goden Horus en Thoth, verpakt als geschenken. De stukken dateren waarschijnlijk van zo'n driehonderd jaar voor Christus.
Horus was de antieke god van de lucht, Thoth van het schrijven.
(Bron)
Doden door explosie in Oekraïne

EVPATORIA - Zeker dertien mensen zijn in de kerstnacht om het leven gekomen door een explosie in een appartementencomplex in de Oekraïense stad Evpatoria. Meer dan twintig mensen worden nog vermist, meldden de hulpdiensten donderdag.
Onder de doden is een kind. Negentien mensen zijn gered, vier van hen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis. Reddingswerkers zoeken in het puin naar mogelijke overlevenden.
Wat de ontploffing heeft veroorzaakt is onduidelijk, wel is bekend dat het gaat om een gasexplosie.
(Bron)
Grote brand in slachthuis Holten

HOLTEN - In een slachterij in het Overijsselse Holten heeft donderdagochtend een zeer grote brand gewoed. Drie loodsen van het bedrijf zijn in de vuurzee verloren gegaan.
Brandweerkorpsen uit de regio boden ondersteuning. Zij probeerden met man en macht te voorkomen dat de brand zou overslaan naar een vierde loods achter het bedrijf.
Voor zover bekend waren geen personen in het gebouw aanwezig. Gevaarlijke stoffen zijn niet vrijgekomen. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.
(Bron)
'Echt nazorgbeleid slachtoffers rampen ontbreekt'

TILBURG - Slachtoffers van rampen hebben behoefte aan erkenning en informatie. De rijksoverheid zou een 'belangengericht nazorgbeleid' moeten ontwikkelen.
Dat stelt juriste Karin Ammerlaan op grond van eigen onderzoek. Ammerlaan promoveert op 9 januari aan de Universiteit van Tilburg.
Volgens het onderzoek van Ammerlaan staat bij slachtoffers van rampen het financiële belang niet op de eerste plaats. "Ze willen weten wat er gebeurd is en ze willen dat partijen ter verantwoording worden geroepen." Excuses willen ze volgens Ammerlaan als daarvoor aanleiding is.
Ook vinden de slachtoffers het belangrijk op de hoogte te worden gehouden over onderzoek en de schadeafwikkeling. Dat helpt bij de verwerking van het leed. Ook de communicatie van de overheid met de slachtoffers dient te worden verbeterd.
Zo zouden slachtoffers meer betrokken moeten worden bij het proces van politieke verantwoording na een ramp, bijvoorbeeld bij debatten daarover.
Ammerlaan constateert dat de overheid een grote rol is gaan spelen bij de afwikkeling van rampen als bij de Bijlmerramp, de Nieuwjaarsbrand in Volendam en de Schipholbrand. Meestal wordt vooral alleen gekeken naar de materiële behoeften van de slachtoffers.
De juriste vindt dat de overheid de slachtoffers op de hoogte moet houden van het leerproces na een ramp: hoe rampen voorkomen kunnen worden. Op het juridische vlak wil ze een structurele regeling voor alle soorten rampen, die een lappendeken van overheidsregels moet voorkomen.
Ammerlaan vindt dat het mogelijk moet worden dat slachtoffers collectief de overheid of bouwers verantwoordelijk stellen voor geleden schade.
Daarin voorziet de Nederlandse wet momenteel niet. Wat dat betreft zou het Amerikaanse aansprakelijkheidsrecht een voorbeeld kunnen zijn, vindt ze.
(Bron)
Snowzilla duikt opnieuw op in Alaska

AMSTERDAM - Op mysterieuze wijze is dit jaar in Anchorage, een stad in de Amerikaanse staat Alaska, wederom een reusachtige sneeuwman verschenen.
Ondanks een verbod van het stadsbestuur is Snowzilla, onder welke naam de sneeuwman door het leven gaat, voor het derde jaar op rij teruggekeerd -en hij is groter dan ooit.
Snowzilla verschijnt ieder jaar traditiegetrouw in de tuin van Billy Powers, maar die houdt vol er niets mee te maken te hebben. Gevraagd naar het hoe en waarom van de sneeuwman blijft hij het antwoord schuldig.
In 2005 stond hij er voor het eerst, bijna vijf meter hoog. Met een pijp in zijn mond, een wortel als neus en twee bierglazen als ogen.
Hij is overduidelijk gegroeid, dit jaar tot bijna acht meter. Een hoge hoed en een sjaal beschermen hem tegen de kou.
Het stadsbestuur is minder blij met Snowzilla. Ze vinden de sneeuwman een lastpak die de veiligheid in gevaar brengt.
De smalle straten in de buurt zijn niet berekend op de vele auto's die hun weg zoeken naar het huis van Powers om Snowzilla van dichtbij te bewonderen, vindt de stad. Om die reden is Snowzilla verboden.
Powers zelf vindt het allemaal overdreven. "Ze vinden iedere keer wel weer een nieuw bezwaar", zegt hij.
(Bron)
Noodtoestand op Marshalleilanden na overstromingen

MAJURO - Op de Marshalleilanden in de Stille Oceaan is de noodtoestand uitgeroepen. Honderden mensen moesten hun huizen verlaten vanwege hevige overstromingen.
Dat meldt de Britse nieuwszender BBC.
In de afgelopen twee weken is de eilandengroep drie keer overspoeld door enorme golven, die ontstonden door storm en hoogtij.
Daardoor zijn de steden Majuro en Ebeye, die slechts een meter boven zeeniveau liggen, blank komen te staan.
President Litokwa Tomeing vreest voor ziektes op de eilanden, aangezien de vloedgolven de begraafplaatsen omgewoeld hebben.
Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk omdat de communicatie met delen van de eilandengroep nog niet hersteld is.
De Marshalleilanden zijn een groep koraalatollen die laag boven zee (gemiddeld twee meter) uitsteken. De eilanden liggen ongeveer 3675 kilometer ten zuidwesten van Hawaii.
(Bron)

Bikini - van de atoomproeven - is een van de Marshalleilanden, net als Rongelap - geëvacueerd door Greenpeace in '85, omdat sinds een proef met een waterstofbom in 1954 dat eiland onder de fallout zat. De VS evacueerde na 3 dagen de bewoners, maar na 3 jaar mochten ze terugkeren, waarna opvallend veel mensen ziek werden.

woensdag, december 24, 2008

TT 134 Vandaag is in Nederland 10,4 miljoen keer gepind, het hoogste aantal ooit op één dag gemeten. Het vorige record is van 22 december vorig jaar. Dat waren 1,3 miljoen transacties minder dan nu.
Ook de laatste vier koopdagen voor de kerst werd er veel meer gepind dan eind vorig jaar. Hoeveel geld de pinners hebben uitgegeven, is nog onbekend.

Zou dat het 'nu kan het nog'-effect zijn?
Klap aan kind kost Waalwijker geld

WAALWIJK - Een 48-jarige Waalwijker heeft dinsdag met het Openbaar Ministerie 260 euro verrekend voor een klap die hij uitdeelde aan een kind van zes jaar.
Dat maakte een woordvoerder van de politie woensdag bekend.
Het slachtoffertje fietste 's middags in de Guido Gezellestraat in Waalwijk en reed per ongeluk tegen de benen van de man. Het jongetje kreeg een klap en raakte overstuur.
De verdachte werd snel daarna opgepakt en verklaarde dat hij het kind slechts had geduwd. Zelf had hij een schaafwond aan zijn scheenbeen opgelopen. Op het politiebureau betaalde de man niettemin contant een schikking om vervolging te voorkomen.
(Bron)
Rijbewijs al na vier dagen kwijt

AMSTERDAM - Een 19-jarige automobilist die juist zijn rijbewijs had gehaald heeft dit al na vier dagen moeten inleveren.
Hij scheurde dinsdagavond met een snelheid van 175 kilometer per uur over de A16 bij Breda, waar een maximumsnelheid van 100 geldt.
De tiener uit Dordrecht werd opgemerkt door een videoauto van de politie.
(Bron)
Zweedse douane krijgt nep-iPod voor kerst

AMSTERDAM - Medewerkers van de Zweedse douane hebben een merkwaardig kerstgeschenk gekregen: een vermoedelijk illegale iPod-kloon.
Douaniers en andere personeelsleden kregen een iPod waarin het logo van de dienst is gegraveerd. Nadere inspectie leerde echter dat het niet om echte iPods ging, maar om kopieën van Apples populaire muziekspeler.
Volgens de Engelstalige Zweedse nieuwssite The Local heeft het cadeautje tot een storm van protest geleid onder het personeel van de grenswacht. "Onze taak is nota bene om te voorkomen dat dit soort nepartikelen het land binnenkomt", aldus een verontwaardigde douanier.
De Zweedse autoriteiten stellen een onderzoek in naar de apparaatjes. Als die illegaal blijken te zijn, moeten douaniers hun gadget mogelijk weer inleveren.
(Bron)
FNV-leden willen faillissement havenpool aanvragen

UTRECHT - FNV Bondgenoten gaat in opdracht van haar leden in het nieuwe jaar faillissement aanvragen voor de havenpool SHB in Rotterdam. Het uitzendbureau voor havenwerkers is zijn werknemers nog steeds loon schuldig.
Volgens bestuurder Ruud Wennekes van de vakbond is er geen andere uitweg. "Het bedrijf onderneemt zelf niets en vraagt bijvoorbeeld zelf geen uitstel van betaling aan", aldus Wennekes. "Iedere keer wordt er gezegd 'het komt wel'. Hiermee gijzelt het bedrijf in feite de werknemers."
Het personeel van SHB heeft volgens Wennekes inmiddels 65 procent van hun loon al wel ontvangen, maar de overige 35 procent is nog steeds niet gestort.
Het faillissement wordt op 8 januari aangevraagd. Dat is de eerstvolgende mogelijkheid. Het faillissement kan volgens Wennekes alleen op een donderdag worden aangevraagd.
Deze maand demonstreerden havenwerkers meerdere malen om de uitbetaling van loon af te dwingen. De havenpool leent geregistreerde havenwerkers uit aan havenbedrijven. Werkgevers zijn volgens de cao's verplicht eerst bij deze pool tijdelijk personeel te zoeken.
(Bron)
Grootste reuzenrad zes uur vast

AMSTERDAM - In 's werelds grootste reuzenrad -in Singapore- hebben dinsdag 173 mensen urenlang vastgezeten. Er was brand uitgebroken in de bedieningskamer.
De brandweer moest er aan te pas komen om tien van de dagjesmensen met touwen uit het reuzenrad te redden. Twee van de inzittenden werden met lichte klachten in het ziekenhuis opgenomen.
Het reuzenrad, de Singapore Flyer, is maar liefst 165 meter hoog. Dat is dertig meter meer dan het beroemde London Eye, dat tot voor kort als het hoogste reuzenrad ter wereld gold. Sinds de ingebruikname van de Flyer, in februari, stond het rad twee keer eerder stil. Toen duurde dat echter slechts een uurtje.
Dinsdag kostte het technici zes uur om het gevaarte weer aan de praat te krijgen en de passagiers op de gewone wijze aan de grond te zetten. Alleen de tien inzittenden die het dichtst bij de grond hingen werden door de brandweer al eerder met tuigjes uit hun zittingen bevrijd.
Een 10-jarige jongen die misselijk was geworden en een 70-jarige vrouw die klaagde over duizeligheid werden voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
SIDN waarschuwt tegen 'webtoeslag'

AMSTERDAM - SIDN, de stichting die verantwoordelijk is voor uitgifte van Nederlandse internetdomeinen, waarschuwt voor een bedrijfje dat eigenaren van Nederlandse websites probeert te verleiden tot de betaling van een 'webtoeslag'.
SIDN zegt verschillende klachten te hebben ontvangen over het 'Centraal Orgaan Webtoeslagen' (COWETO), een bedrijfje dat op zijn website de indruk wekte een verplichte 'toeslag' te incasseren voor eigenaren van een .nl-domein.
COWETO beweerde samen te werken met de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel, waarvan het bovendien het logo gebruikte. De KvK zegt niets met het bedrijf te maken te hebben, en heeft het logo laten verwijderen.
"Vanaf 2009 zal een toeslag worden toegevoegd onder de naam webtoeslag en omvat de kosten die afgedragen dienen te worden door alle websitebezitters met actieve NL-extensies", beweerde COWETO.
Na de waarschuwing van SIDN is de tekst op de site aangepast. Het bedrijf beweert inmiddels in nogal wollige zinnen dat het webmasters van advies en juridische ondersteuning voorziet.
SIDN roept eigenaren van Nederlandse websites die door COWETO worden benaderd op om contact op te nemen met het Steunpunt Acquisitiefraude, en niet op enig aanbod in te gaan.
(Bron)
Veel overheidsgebouwen hebben hoog energieverbruik

DEN HAAG - Een groot deel van de overheidsgebouwen gebruikt te veel energie. Ruim een kwart van de panden eindigt onder op de lijst van energielabels. Dat blijkt uit een inventarisatie die RTL Nieuws woensdag heeft gepubliceerd.
De nieuwsrubriek heeft de energielabels van 334 overheidsgebouwen opgevraagd. Uit het overzicht blijkt dat 82 panden in de categorie A of B vallen, en dus relatief weinig energie verbruiken.
De overige 252 gebouwen zitten tussen de labels C en G, die aangeven dat het energieverbruik hoog is. Tot de panden die slecht scoren, behoren ook diverse ministeries.
De departementen Sociale Zaken en Volksgezondheid hebben helemaal geen milieulabel. Deze twee ministeries hebben het label niet tijdig aangevraagd.
Alle publieke gebouwen moeten voor 1 januari een energielabel hebben. Deze verplichting geldt niet voor gebouwen met een vloeroppervlakte van minder dan duizend vierkante meter en voor monumentale panden. Vijf ministeries in Den Haag hebben een monumentale status.
Het nieuwe deel van het Tweede Kamergebouw krijgt een energielabel A. Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft dat woensdag overhandigd aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.
Van der Laan wil het energieverbruik door overheidsgebouwen de komende jaren terugdringen.
Dat kan deels door eenvoudige maatregelen, zoals het plaatsen van sensoren voor de verlichting van kamers.
Ingrijpende isolatiemaatregelen zal de Rijksgebouwendienst, die veel overheidspanden beheert, combineren met renovatiewerkzaamheden.
(Bron)

Opvallend in deze donkere dagen: veel kantoorgebouwen zijn om half zeven al uitbundig en volledig verlicht. Je maakt me niet wijs dat dan al overal mensen aan het werk zijn. Als het licht aanblijft, denk ik zomaar dat de verwarming en ventilatie ook aanblijft.
Sommige gebouwen zijn dan nog wel schemerig, met hier en daar een verlicht kantoor.
Geen idee hoe het met mijn eigen werkplek gesteld is, ik weet wel dat om zes uur plots een Stilte intreedt omdat dan de ventilatie uitgaat of iets dergelijks - je hoort pas wat je hoort als je het niet meer hoort.
Canadese bevalt op straat van tweeling

WINDSOR - Een 26-jarige vrouw is middenin een besneeuwde winkelstraat in de Canadese stad Windsor bevallen van een tweeling.
De politie zag de vrouw 's avonds liggen en dacht dat ze in elkaar was geslagen. Maar toen de agenten dichterbij kwamen, bleek dat de vrouw een pasgeboren baby vasthield.
Dat schrijft The Globe and Mail woensdag. De agenten wilden de vrouw naar het ziekenhuis helpen, toen het tweede kind zich aandiende. Een van de kinderen ligt in kritieke situatie in het ziekenhuis. De kinderbescherming onderzoekt de zaak.
(Bron)

Hm, ik kan me zomaar voorstellen dat je al bevallend niet meer echt puf hebt om naar huis of ziekenhuis te gaan. Of dat je dat wel probeert maar dat het niet lukt.
Duimen maar dat het goed afloopt.
Rabobank veroorzaakt onrust onder creditcardhouders

AMSTERDAM - De Rabobank heeft duizenden creditcardhouders een brief gestuurd met de mededeling per 29 december een onbekend bedrag te zullen afschrijven. De bank schreef ook dat klanten geen bezwaar konden maken.
Onder hen brak paniek uit en de bank werd plat gebeld. Een woordvoerder van de bank zegt in De Telegraaf dat de brief een gevolg is van de omwisseling naar een nieuwe kaart.
"Er zal op 29 december niets worden geïncasseerd. Alle gegevens worden eerst nog eens gecontroleerd."
De Rabobank gaat de klanten excuses aanbieden voor de brieven. Volgens de bank hebben sommige klanten nog betalingen verricht met de oude kaart, bijvoorbeeld bij offline betaalautomaten.
Om grote bedragen gaat het volgens hem dan ook niet. In de brief werd overigens geen bedrag genoemd.
(Bron)

Domme actie. En: "Alle gegevens worden eerst nog eens gecontroleerd" - 'eerst'? Dus daarna schrijven ze wel iets af? Of bedoelen ze de jaarlijkse kaartbijdrage?
Vreemd dat ze zo'n verwarrende brief sturen.
Dode na aanrijding met trein

AMSTERDAM - Een automobilist is woensdag om het leven gekomen bij een botsing tussen een trein en een auto in Hulshorst.
De toedracht is nog niet bekendgemaakt, de personalia van het slachtoffer evenmin.
Het fatale ongeluk vond even na 09.05 uur plaats op een spoorwegovergang aan de Klarenweg in de Gelderse plaats.
(Bron)
Vijftien mensen redden automobilist

OOSTERHOUT - Zo'n vijftien mensen hebben dinsdagavond gezamenlijk voorkomen dat een in het water gereden automobilist verdronk in zijn voertuig.
Volgens een woordvoerder van de politie sprongen omstanders en hulpverleners het voertuig na toen het rond half negen op de kruising Vliedberg/Hoofseweg in Oosterhout door nog onbekende oorzaak van de weg raakte.
De auto dreigde met de automobilist en zijn hondje onder water te verdwijnen. De gezamenlijke actie voorkwam dat. De man werd uiteindelijk veilig op het droge gebracht. Hulpdiensten waren daarna massaal ter plekke om de redders op te vangen.
(Bron)

Mooi kerstverhaal.
Er zitten een paar magneten op mijn koelkast die niet van De Winkel van Jeanne komen, maar het merendeel is wel daar aangeschaft.
Slechte foto, maar beter kreeg ik 'm niet.

Koelkast
Oud en nieuw:

Oud en nieuw

Oud en nieuw

Oud en nieuw

dinsdag, december 23, 2008

Cafeïne werkt beter bij mannen dan bij vrouwen

AMSTERDAM - Het drinken van koffie heeft meer effect op de alertheid van mannen dan op die van vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Barcelona.
Dat meldt de BBC op haar website.
Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddeld 10 minuten duurt om opgepept te raken door een espresso met zo'n 100 mg cafeïne. Bij mannen is dit effect groter dan bij vrouwen.
Onderzoekers stellen dat dit effect deels psychologisch zou kunnen zijn, omdat ook bij cafeïnevrije koffie de alertheid bij de proefpersonen omhoog ging.
Er is in het verleden al vaak onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne, maar het is de eerste keer dat het verband tussen het effect van cafeïne en geslacht is onderzocht.
Volgens de onderzoekers biedt het experiment nieuwe perspectieven op de eventuele effecten van specifiek eten en voedingsstoffen op geslacht.
(Bron)
Rijk maakt oudere werknemer goedkoper

DEN HAAG - Vanaf 1 januari wordt het voor werkgevers goedkoper om werkzoekenden van vijftig jaar of ouder aan te nemen. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat een korting regelt op de ww- en arbeidsongeschiktsheidspremies voor mensen die al een jaar werkloos zijn.
De korting bedraagt 6500 euro per werknemer en duurt maximaal drie jaar. De PvdA wil dit voorjaar de leeftijd voor deze regeling omlaag halen naar 45 jaar. Maar minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) ziet daar niets in.
Het wetsvoorstel dat de senaat goedkeurde, regelt ook dat werkgevers die iemand van 62 jaar of ouder in dienst houden in aanmerking komen voor een premiekorting van 2750 euro per jaar. Dat bedrag zal in 2013 verhoogd worden tot 6500 euro.
(Bron)
‘Populariteitsgen’ bij mannen ontdekt

AMSTERDAM - Mannen die populair zijn in hun directe omgeving beschikken vaak over een specifiek gen dat rebels gedrag veroorzaakt, zo hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
De onderzoekers van Michigan State University namen speeksel af bij twee groepen van 100 mannelijke studenten, zodat een genetische test bij hen kon worden afgenomen.
Vervolgens maakten de proefpersonen een uur lang kennis met elkaar. Na afloop van die ontmoeting moesten ze aangeven welke andere proefpersonen ze het aardigst vonden. Op die manier ontstond er een lijst met de populairste deelnemers aan het experiment.
Al snel bleek dat het merendeel van de populaire proefpersonen beschikte over een bepaald gen dat is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor het bepalen van iemands stemming en zelfvertrouwen.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen met het specifieke gen zich meestal meer rebels en risicovol gedragen dan mensen die niet over het gen beschikken. Ze maken zich bijvoorbeeld vaker schuldig aan roekeloos rijgedrag, hebben meer geëxperimenteerd met drugs en vertellen regelmatiger een leugen om bestwil.
Volgens de wetenschappers van Michigan State University is nu ook aangetoond dat het gen rechtstreeks invloed heeft op de populariteit van mensen in hun directe omgeving.
“Het idee is dat je genen er tot op zekere hoogte voor zorgen dat je bepaald gedrag gaat vertonen”, zo verklaarde hoofdonderzoekster Alexandra Burt tegen de Britse krant Daily Telegraph.
“Dat gedrag lokt weer sociale reacties van anderen uit. Zo bepalen je genen dus voor een deel ook je sociale ervaringen. In dit geval zorgt het gen van de proefpersonen ervoor dat ze zich meer rebels gedragen en dat gedrag leidt er weer toe dat ze populairder worden bij anderen.”
(Bron)
Mogelijk verband tussen niesbui en seksuele gedachten

AMSTERDAM - Seksuele fantasieën kunnen bij sommige mensen leiden tot een niesbui, zo hebben Britse wetenschappers ontdekt.
Hoofdonderzoeker Mahmood Bhutta van het John Radcliffe Hospital in Oxford kwam op het idee voor zijn studie toen hij een patiënt ontmoette, die steeds moest niezen als hij aan seks dacht.
Hij besloot een aanvullend onderzoek te verrichten op internet. Uit nieuwsgierig toetste hij in Google de woorden ‘sex’ en ‘sneezing’ in, om vervolgens te ontdekken dat die woorden opvallend vaak werden gecombineerd op internetpagina’s.
Na een zoektocht op verschillende internetforums vonden Bhutta en zijn collega’s uiteindelijk nog 17 personen die verklaarden dat ze vaak niesden na een seksuele gedachte. Ook kwamen ze drie mensen op het spoor die altijd moesten niezen na een orgasme.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the Royal Society of Medicine.
“Alhoewel dit soort verslagen op internet ons geen accurate cijfers geven, suggereert het wel dat dit fenomeen vaker voorkomt”, zo verklaarde Bhutta tegen de Britse krant The Independent.
Een niesbui ontstaat normaal gesproken vanwege irritatie in de neus. Bij eerdere onderzoeken is echter aangetoond dat veel mensen (ongeveer een kwart van de mensheid) ook moeten niezen als ze tegen de zon in kijken, of naar een felle lamp staren. Verder zijn er incidentele gevallen bekend van families waarin opvallend veel mensen een niesreflex vertonen na het eten.
Waarschijnlijk worden dat soort aandoeningen veroorzaakt door een ‘verkeerde verbinding’ in het zenuwstelsel. Ook een niesbui na een seksuele fantasie is volgens Bhutta op die manier te verklaren.
“Bij zo’n niesbui treedt er waarschijnlijk een storing op in het autonome zenuwstelsel, waarover we geen controle hebben en dat zaken regelt zoals onze hartslag en de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten in onze pupillen”, aldus de onderzoeker. “Als twee signalen in dit systeem met elkaar worden verward, moeten mensen bijvoorbeeld niezen als ze aan seks denken.”
(Bron)
TT 115 Grote storing bij televisiezenders

De tv-zenders Nederland 1,2 en 3 zijn uitgevallen. Er is een technische storing in de zogeheten eindregie van de drie zenders. Teletekst werkt wel.
In plaats van de reguliere programma's wordt op alle zenders de 3FM-actie Serious Request live uitgezonden.

Ach ja, een steuntje in de rug voor Serious Request ;p
Verstekeling hangt urenlang aan trein

BERLIJN - Een 30-jarige Duitser heeft 's nachts een ijskoud avontuur op een goederentrein meegemaakt.
Hij wilde niet langer wachten op de gewone trein en stapte daarom op een langzaam rijdende goederentrein. Die reed echter veel te snel om er weer af te springen, en stopte pas 240 kilometer verderop. De man had na 5 kilometer af willen stappen.
De verstekeling stond op een opstapje en kon zich drie uur lang alleen vasthouden aan een ijzeren stang. Hij belde zijn vriendin voor hulp, die daarop de politie inschakelde. Agenten lieten verscheidene goederentreinen tot stilstand brengen, speurden de opstapjes af, maar tevergeefs. De dertiger moest worden opgenomen in het ziekenhuis wegens onderkoelingsverschijnselen.
(Bron)
Braam en brandnetel veroveren platteland

VOORBURG - De braam en de brandnetel rukken op aan de randen van de Nederlandse velden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noemt dat maandag slecht nieuws. De zogeheten ruigtekruiden verdringen andere planten.
Daarmee is de kwaliteit van de flora op het platteland in de periode 2000 - 2007 achteruitgegaan, stelt het bureau.
Het CBS bekeek houtwallen, dijken, wegbermen en sloten. De braam spant daar de kroon. De aanwezigheid van de struik groeide de laatste jaren 31 procent ten opzichte van de eerste jaren van dit decennium. De akkerdistel en de brandnetel volgden met respectievelijk 19 en 6 procent.
Ruigtekruiden gedijen op stikstofrijke grond. Ze komen vooral meer voor langs dijken en houtwallen. Omdat het 'leefgebied' van de planten en struiken beperkt is, is de groei voor een niet-kenner nauwelijks waarneembaar, aldus een woordvoerster van het CBS.
(Bron)
Meeste spam en malware komt uit Amerika

AMSTERDAM - Amerikaanse websites vormen de belangrijkste bron van kwaadaardige software. Zo'n 37 procent van alle zogenoemde malware komt uit de VS.
Dat blijkt uit een jaarrapport (PDF) van beveiligingsbedrijf Sophos. De topdrie, gecompleteerd door China (27,7 procent) en Rusland (9,1 procent), is goed voor driekwart van alle besmette websites. Voor China betekent de tweede plaats overigens een flinke verbetering: in 2007 was het land volgens Sophos nog goed voor meer dan de helft (51,4 procent) van alle malware.
Het rapport constateert dat het overgrote deel (85 procent) van de kwaadaardige software afkomstig is van legitieme websites, die door cybercriminelen zijn gehackt. In 2008 werden onder meer de sites van de Britse tv-zender ITV, Businessweek, Adobe, beveiligingsbedrijf Trend Micro en tennistoernooi Wimbledon gekraakt om bezoekers met malware te infecteren.
Volgens Sophos werd in 2008 ook opnieuw veel misbruik gemaakt van onwetendheid of onvoorzichtigheid van internetgebruikers. Vaak trachtten cybercriminelen hun slachtoffers te verleiden om kwaadaardige software te installeren, die was vermomd als een 'plugin' die nodig zou zijn om een spectaculaire video te bekijken.
De Verenigde Staten vormen volgens de onderzoekers ook de voornaamste bron van spam. Zo'n 17,5 procent van de ongewenste reclamemailtjes komt uit de VS, waarmee de Amerikanen Rusland (7,8 procent) en Turkije (6,9 procent) achter zich laten. Het overgrote deel van de spam wordt verzonden via botnets, netwerken van pc's die met malware zijn besmet.
(Bron)
Oekraïense agent vermoordde 36 vrouwen

KIEV/MOSKOU - Een Oekraïense ex-agent is dinsdag veroordeeld tot levenslang voor de moord op 36 vrouwen en meisjes. De 57-jarige man sloeg tussen 1984 en 2005 toe.
Enkele slachtoffers van de seksueel getinte moorden waren minderjarig. Deskundigen beoordeelden de dader als psychisch gezond.
Eind jaren negentig was in Oekraïne een man tot levenslang veroordeeld die 52 moorden had gepleegd. De vroegere zeeman handelde uit hebzucht. Hij vermoordde meerdere families.
(Bron)
Orang-oetan leert zichzelf fluiten

AMSTERDAM - De dertig jaar oude orang-oetan Bonnie heeft haar verzorgers van de Amerikaanse dierentuin The National Zoo, in Washington, versteld doen staan. De aap heeft zichzelf namelijk leren fluiten als ze haar verzorgers hoort.
Dit meldt The Sun dinsdag.
Volgens verzorger Erin Stromberg heeft Bonnie iemand horen fluiten en is zij dit na gaan doen.
Beheerster Lisa Stevens bevestigt dat het niet gaat om een door verzorgers aangeleerde truc. “Ze heeft het zichzelf spontaan aangeleerd.”
De fluitkunst heeft ze inmiddels ook geleerd aan haar orang-oetan maatje Indah. Indah heeft op haar beurt weer eigen, nieuwe fluittoontjes uitgevonden.
Experts zeggen dat dit het eerste bewijs is dat de beesten geluiden kunnen oppikken en zelf geluiden kunnen verzinnen. Dit zou ons meer informatie kunnen geven over de ontwikkeling van mensen en taal.
(Bron)
Hebberige postsorteerders veroorzaken internationaal alarm

AMSTERDAM – Twee inhalige medewerkers van een postbedrijf hebben een wereldwijd datadiefstalalarm veroorzaakt na het stelen van een kerstcake.
Dat meldt Ananova. De postsordeerders konden de verleiding niet weerstaan en besloten het pakketje met cake open te maken. Voor het gemak plakten de twee het adresstickertje op een ander pakket bestemd voor de Duitse LBB bank in Frankfurt.
Het pakje bestemd voor de bank bevatte cd-roms met persoonlijke gegevens van duizenden klanten over de hele wereld. De gedupeerden werden direct na de vermissing van het pakketje gewaarschuwd dat hun rekeningen mogelijk waren aangetast.
Het mysterie was echter al snel opgelost toen een familie in plaats van een kerstcake een stel cd-roms aantrof in het pakje.
Een politiewoordvoerder: “Wat een stelletje idioten. Ze hebben een internationale operatie veroorzaakt en een hoop klanten schrik aangejaagd. En dat alleen maar omdat ze een beetje trek hadden.”
(Bron)
Het was wel spectaculair vanochtend. De overkant was verdwenen, en toen ik zelf aan de overkant stond, was m'n huis opgelost in de mist. De bus reed voorzichtig, en eenmaal op het werk aangekomen was er... niks. Geen overkant, geen zicht op de Domtoren, geen weg, niets.
Uren later leek het nog even mistig, maar er kwam duidelijk wat meer zonlicht door de laag heen. Dat werd steeds wat feller, maar het dóórzicht was nog net zo minimaal.
En ineens zag ik de mist verdwijnen alsof het een uitademing in koude lucht was - wat het natuurlijk ook min of meer is, maar zó snel heb ik zulke dichte mist nog nooit zien verdwijnen.
Met de collega's verbluft starend, die zon was prettig, de baas peinzend of het nou zo zou blijven en dromend over schaatsen op de Maarsseveense plassen.
Later werd het weer grauw en motterig.
Maar het wordt kouder, en helder: perfect schaatsweer als het even aanhoudt, en voorlopig lijkt het daarop.
Giet it oan?
Plastisch chirurg laat auto rijden op vet van patiënten

AMSTERDAM - Een plastisch chirurg in Beverly Hills gebruikte het bij zijn patiënten weggezogen vet als brandstof voor zijn terreinwagen. Dat meldt het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes.
Zowel dierlijk en menselijk vet bevat triglyceride waar biodiesel van gemaakt kan worden. Uit ruim 3,5 liter vet kan ongeveer 3,5 liter brandstof gehaald worden.
Dokter Craig Allen Bittner claimt dat zijn patiënten zelf aan hem vroegen of hun vet voor biodiesel gebruikt kon worden. Of de praktijken van Bittner helemaal legaal waren is onduidelijk want de arts heeft zijn kliniek inmiddels gesloten en is verhuisd naar Zuid Amerika.
(Bron)
Toch weer nieuw smeltrecord Noordpool

AMSTERDAM - Het volume van het ijs rond de Noordpool heeft dit jaar het absolute minimum bereikt, blijkt uit nieuwe meetgegevens van de World Meteorological Organization (WMO).
Met gemiddeld 14,3 graden Celsius is 2008 ‘slechts’ het tiende warmste jaar sinds structurele metingen van de wereldtemperatuur in 1850 begonnen. Maar de trend naar een warmer klimaat zet onmiskenbaar door, stelt de WMO.
‘Wat in het Arctische gebied gebeurt is een van de belangrijkste indicatoren van klimaatverandering’, zegt Michel Jarraud, secretaris-generaal van de VN-organisatie. ‘De trendlijn loopt nog steeds door.’ Op een persconferentie laat Jarraud zien dat het ijsoppervlak dit jaar het één na kleinst was sinds satellietmetingen begonnen in 1979. Alleen in september 2007 was de ijsuitbreiding nog kleiner.
Maar satellieten kunnen ook de dikte van het zee-ijs meten, en ook die blijkt steeds verder af te nemen. ‘Omdat het ijs in 2008 dunner was, was het ijsvolume kleiner dan in enig ander jaar’, stelt het rapport. ‘Dit seizoen heeft de neerwaartse trend van meer dan 30 jaar nog duidelijk versterkt.’
Dat het in 2008 iets minder warm was dan in voorgaande jaren werd veroorzaakt door een krachtige La Niña in de Grote Oceaan, tussen eind 2007 en begin 2008, stelt de WMO. La Niña zorgt altijd voor een tijdelijke afkoeling, terwijl de tegenhanger, El Niño, zorgt voor verdere versterking van de opwarming. De twee wisselen elkaar af, in wat meteorologen de ENSO-golfbeweging noemen.
‘Dit decennium is weer 0,2 graden warmer dan het vorige. We moeten er op die manier naar kijken, decennia vergelijken, en geen individuele jaren’, zegt Peter Stott, een klimatoloog van het gezaghebbende Hadley Center, verbonden aan het Britse KNMI, dat de gegevens voor het WMO-rapport heeft geleverd.
De tien warmste jaren ooit gemeten hebben allemaal plaatsgevonden in de periode na 1997. Rond de Noordpool wordt de gemiddelde temperatuurstijging nog versterkt omdat de voortzettende ijssmelt er zorgt voor een afname van de albedo, het weerkaatsingsvermogen van het oppervlak. Steeds minder zonne-energie wordt door het witte sneeuwoppervlak teruggekaatst. In plaats daarvan wordt veel van de straling geabsorbeerd door donker, open water, waarbij het in warmte wordt omgezet.
Volgens veel wetenschappers bevindt de Noordpool zich mede door dit albedo-effect inmiddels in een dodelijke neerwaartse spiraal. De NASA denkt inmiddels zelfs dat al het ijs van de Noordpool al in 2013 gesmolten kan zijn, tientallen jaren eerder dan de voorspellingen van het IPCC in het laatste grote VN-klimaatrapport, uit 2007, dat als leidraad geldt voor het nieuwe klimaatverdrag.
Doordat smelt van het zee-ijs van de Noordpool zorgt voor extra opwarming, bespoedigt het ook snellere smelt van de Groenlandse ijskap. Smelt van de kolossale gletsjers op Groenland zorgen weer voor zeespiegelstijging, die volgens nieuw onderzoek nog in deze eeuw meer dan een meter kan bedragen. Ook versnelt het dooi van de Siberische permafrost, die daardoor grote hoeveelheden methaan gaat uitstoten, tot verdere versterking van het broeikaseffect.
(Bron)
TT 134 In Canada is een vermiste vrouw na 3 dagen levend onder de sneeuw vandaan gehaald. Ze was vrijdag met haar auto in een sneeuwstorm verzeild geraakt. Een reddingswerker en zijn hond vonden haar tot haar nek in de sneeuw. Vermoedelijk was ze uit haar auto gestapt om hulp te zoeken. Haar handen en voeten moeten waarschijnlijk geamputeerd worden.
Grote kans op ideaal schaatsweer

UTRECHT - De schaatsen kunnen uit het vet. Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zei dinsdag dat het komende periode zo koud wordt dat er een goeie kans is dat we na de kerst kunnen schaatsen.
Vanaf tweede kerstdag vriest het volgens het KNMI 's nachts licht tot matig en ook overdag komt de temperatuur op veel plaatsen niet boven nul. "Ideale omstandigheden om het ijs snel te laten groeien", aldus Geurts.
Het ijsmodel van het KNMI berekent voor het eind van het jaar dat op water van twee meter diep een ijslaag van vijf centimeter kan ontstaan. "Door de straffe oostenwind wordt het ook voor het gevoel koud, maar het is wel zonnig."
Volgens Geurts zit een witte kerst er niet in. "Nederland heeft al bijna dertig jaar geen witte kerst gehad", aldus de zegsman van het meteorologisch instituut. In ruim een eeuw is een witte kerst in ons land slechts zes keer voorgekomen.
(Bron)

maandag, december 22, 2008

'Staarten op illegale wijze geknipt in varkenshouderijen'

NIJMEGEN - In Europese varkenshouderijen worden staarten op illegale wijze geknipt. Ook is het welzijn van varkens in de houderijen slecht. Dat blijkt uit undercoveronderzoek van de Europese dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming.
Tijdens het onderzoek werden zestig varkenshouderijen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Hongarije gefilmd door leden van de dierenorganisatie.
In de bedrijven werden varkens routinematig geknipt, iets dat volgens de Europese wetten verboden is. Daarnaast ontbrak er op de meeste houderijen verplicht afleidingsmateriaal voor de dieren. Volgens Compassion in World Farming is ook de bewegingsvrijheid van de dieren in de bedrijven veel te beperkt.
De dierenorganisatie wil met het onderzoek de Europese Unie erop aandringen dat houderijen zich aan de EU-regels dienen te houden. In 2009 wil de Europese Unie een nieuwe richtlijn ontwikkelen voor het welzijn van varkens.
(Bron)
Scheidsrechter zwaar mishandeld in Delft

AMSTERDAM - Een 43-jarige scheidsrechter is zondag in elkaar geslagen tijdens een voetbalwedstrijd in Delft. Hij liep daarbij ernstige rugklachten op en moest de nacht in het ziekenhuis doorbrengen, meldt de politie.
De man werd op het veld aan de Kerkpolderweg rond 13.30 uur aangevallen door spelers van de bezoekende partij. Dat gebeurde na een doelpunt van het team uit Delft.
De keeper was het ermee oneens dat de goal werd goedgekeurd en stompte de scheidsrechter in zijn maag. Toen die hierdoor ten val kwam, werd hij door een aantal spelers geschopt en geslagen.
De scheidsrechter wist zich op te richten en liet weten de wedstrijd te staken. Ook vroeg hij de keeper die hem als eerste had geslagen wat hem daartoe had bewogen. Die reageerde met een nieuwe stomp in de maag van de leidsman. Ook zijn teamgenoten sloegen en schopten de man uit Delft opnieuw.
Toen de politie arriveerde, waren de verantwoordelijke spelers al vertrokken. De politie laat echter weten hun identiteit te kennen.
(Bron)
Hand kwijt door vuurwerk

NIJKERK - Een 20-jarige man uit het Gelderse Nijkerk is maandagmiddag zijn hand kwijtgeraakt bij het afsteken van een mortierbom. Dat meldde de politie.
De man hield het vuurwerk in zijn hand toen hij de lont wilde aansteken. Vrijwel direct daarna ontplofte het projectiel, aldus de politie.
De man is overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De politie onderzoekt de herkomst van het verboden vuurwerk.
(Bron)

Sukkel.
Pleidooi voor stevige aanpak 'scheefwonen'

AMSTERDAM - Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) wil een stevige aanpak van het 'scheefwonen' in sociale huurwoningen. Te veel mensen met hoge inkomens bewonen nu die huizen waarvoor mensen met lage inkomens op lange wachtlijsten staan.
In een interview met Het Financieele Dagblad maandag bepleit EIB-directeur Taco van Hoek een periodieke controle van het inkomen van huurders, bijvoorbeeld elke vijf jaar. Nu gebeurt dat alleen bij de toewijzing van de woning.
Als bij de periodieke controle blijkt dat het inkomen boven de norm voor een sociale huurwoning komt, moet de bewoner meer huur betalen, de woning met korting kopen of vertrekken. Op deze manier zijn er volgens Van Hoek miljarden euro's vrij te spelen voor de woningmarkt.
"De baten van zo'n beleid zijn zeer omvangrijk. Het helpt de doorstroming op de woningmarkt geweldig. De markt voor koopwoningen wordt groter. De sociale huurmarkt wordt kleiner. Toch zullen de wachtlijsten voor mensen met lage inkomens korter worden omdat de sociale woningvoorraad meer op de doelgroep gericht wordt en er middelen vrij komen om extra huurwoningen te bouwen", aldus Van Hoek. Zijn plan geldt alleen voor nieuwe huurcontracten, bestaande huurders wil hij ontzien.
Van Hoeks instituut heeft ook advies over het onderwerp uitgebracht aan minister Eberhard van der Laan (Wonen).
(Bron)
Mug verraadt Finse autodief

HELSINKI - Een mug heeft de Finse politie op het spoor gezet van een autodief. De agenten troffen een met bloed volgezogen mug aan in de gestolen auto. Na DNA-onderzoek kon een man aangehouden worden.
Het DNA in het bloed werd vergeleken met dat van mensen die bij de politie bekend zijn. De Finse politie hield daarop de man aan.
De verdachte zegt de wagen niet gestolen te hebben, maar een lift te hebben gekregen. Of de rechter het bloed in de mug voldoende bewijs vindt voor een veroordeling voor autodiefstal is nog even afwachten.
(Bron)
Schoolbuschauffeur bedreigt knoeiende kinderen

AMSTERDAM – Een Texaanse schoolbuschauffeur wordt verdacht van het bedreigen van kinderen die kruimels op hun stoel hadden achtergelaten. De man dreigde hun polsen door te snijden als ze niet bekenden.
De 66-jarige man is in voorlopige hechtenis genomen, zo meldt de Amerikaanse krant Mercury News. De ouders van de kinderen deden aangifte bij de politie.
De chauffeur is met betaald verlof totdat het onderzoek volbracht is. Hij wordt beschuldigd van bedreiging met een dodelijk wapen.
(Bron)
Grote maanvis gevonden op strand Katwijk

KATWIJK - In Katwijk is maandag een maanvis aangespoeld. Een schelpenvisser vond het beest levend op het strand, maar toen de hulpdiensten arriveerden bleek het te laat om de tropische vis te redden.
De maanvis is een zeldzaam exemplaar in de Noordzee, liet een woordvoerder van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) weten. Bovendien was het Katwijkse exemplaar ook nog eens zeer groot, namelijk 1,20 lang en 1 meter hoog.
In 2004 spoelde er voor het laatst een maanvis aan in Katwijk.
(Bron)
VS getroffen door bar winterweer

WASHINGTON - Grote delen van de Verenigde Staten zijn getroffen door bar winterweer met hevige sneeuwval en sneeuwstormen. Vooral het noorden is zwaar getroffen, meldden Amerikaanse media zondag.
Door het noodweer liep het vliegverkeer op een aantal belangrijke luchthavens grote vertragingen op. Ook werden veel wegen onbegaanbaar en kwamen tienduizenden zonder stroom te zitten.
Er viel de afgelopen dagen zeker een dode. In Massachusetts in het noordoosten kwam een man om het leven toen hij werd geraakt door een grote boomtak die door het gewicht van sneeuw was afgebroken.
In het noorden van Iowa werden automobilisten opgeroepen niet de weg op te gaan vanwege het zeer beperkte zicht door zware sneeuwval. In Iowa en Illinois in het Midwesten is gewaarschuwd voor hevige sneeuwstormen.
Ook in de staten Michigan en Maine worden dergelijke waarschuwingen afgegeven. In Maine valt zondag en maandag waarschijnlijk 25 tot 45 centimeter sneeuw. De temperaturen zijn er tot ver onder het vriespunt gezakt.
Ook de staten Washington en Oregon in het noordwesten zijn zwaar getroffen door sneeuwstormen. Volgens meteorologen is het zeker vijftien jaar geleden dat dit deel van de Verenigde Staten met zulk bar winterweer te maken had.
(Bron)
Man dringt verblijf ijsbeer Knut binnen

BERLIJN - Een man is het verblijf binnengedrongen van de wereldberoemde ijsbeer Knut in de dierentuin van Berlijn. De ijsbeer bleef kalm. Verzorgers konden het tweehonderd kilo zware dier in zijn kooi lokken.
De man uit het Oost-Duitse Cottbus was over een hek gesprongen. Hij kwam in het waterbassin van de berenrots terecht.
Uiteindelijk moest de politie de ongewenste bezoeker uit het verblijf halen, meldden Duitse media maandag over het incident in de Zoologischer Garten.
Het motief voor de sprong bleef onduidelijk. De man zou zich eenzaam hebben gevoeld, "net als Knut", zou hij tegen de politie hebben gezegd.
(Bron)
Gemiddeld gezin eet twee varkens en halve koe

VOORBURG - Een gezin van twee ouders en twee volwassen kinderen at vorig jaar een halve koe en twee varkens. Hoewel varkensvlees het populairste stukje vlees is, is de consumptie ervan tussen 2000 en 2007 met 2 procent afgenomen.
Toch bestaat de helft van de totale vleesconsumptie per Nederlander uit varken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.
Gemiddeld eten Nederlanders 85 kilo vlees per jaar. Naast grote hoeveelheden varken, is bijna een kwart rund- of kalsfvlees en ruim een kwart pluimvee. De rest van de vleesconsumptie is afkomstig van schaap, geit of paard.
Uit de CBS-cijfers blijkt dat het meeste vlees in de supermarkt wordt gekocht. Ruim 70 procent komt bij grootgrutters vandaan. De prijzen van vlees en vleeswaren zijn tussen 2000 en 2007 met 14 procent gestegen.
Het vlees in de schappen is steeds vaker afkomstig uit het buitenland. In 2007 werd 1,3 miljard kilo vlees geïmporteerd, 90 procent meer dan in 2000.
Ongeveer 85 procent van de vleesimport komt uit EU-landen, waarvan Duitsland 30 procent voor zijn rekening neemt. Het land is daarmee de grootste leverancier van buitenlands vlees.
(Bron)
Versace's nieuwe hotel krijgt afgekoeld strand

AMSTERDAM – The House of Versace gaat ervoor zorgen dat gasten van het Palazzo Versace hotel in Dubai voortaan gewoon met hun voetjes over het strand kunnen lopen. Een speciaal ontwikkeld koelsysteem gaat daarvoor zorgdragen.
Dat meldt de Sunday Times dinsdag.
Naast het strand, dat met pijplijnen onder de oppervlakte afgekoeld gaat worden, wordt ook het zwembad op temperatuur gebracht en denkt men na over gigantische blowers die de warme wind van het strand moeten houden.
“We zullen de hitte uit het zand verdrijven,” zegt Soheil Abedian, directeur van Palazzo Versace. “Net zo lang tot het weer koel genoeg is voor mensen om op te liggen.”
In Dubai, waar het wemelt van de luxueuze hotels, moeten maatregelen als deze genomen worden om nog gasten te trekken. Hoewel veel welgestelden juist naar dit gebied afreizen om ultieme weelde te ervaren, is de markt er al aardig verzadigd.
“Maar dit is het soort luxe waar rijke mensen op zitten te wachten,” verzekert Abedian.
Versace Palazzo Dubai wordt het tweede hotel van het modemerk en moet in 2010 af zijn. Het eerst Palazzo staat aan de Gold Coast van Australië.
(Bron)

Dus je bouwt een hotel in de woestijn en gaat dan het zand koelen. Logisch.
Bestuurder dumpt gewonde passagiere na ongeval

AMSTERDAM - Een bestuurder van een personenauto heeft maandagochtend in Amsterdam zijn 20-jarige passagiere gewond op straat achtergelaten, nadat hij vermoedelijk met zijn voertuig uit de bocht was gevlogen. De vrouw lag naast de auto op de rijbaan, maakte de politie bekend.
Het ongeval gebeurde rond vijf uur op de kruising van de Ceintuurbaan met de Van Woustraat. De bestuurder reed daarbij tegen een mast voor tramleidingen aan.
Na het ongeluk liep hij een paar keer om de auto en riep hij dat het allemaal wel meeviel. Vervolgens nam hij de benen.
Bij de vlucht bedreigde de man een getuige die hem achterna rende met de dood. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.
(Bron)
Burger King komt met eigen parfum

NEW YORK - Van de geur van gebarbecuede hamburgers kun je watertanden. Burger King brengt daarom een eigen parfum op de markt met de geur van de Whopper.
Flame heet het geurtje, speciaal voor mannen en niet bedoeld voor vegetariërs.
Vooralsnog is het parfum alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar, zo meldt Burger King op zijn website. Het flesje kost 3,99 dollar, ofwel nog geen 3 euro.
(Bron)

Brrrr...
TT 110 Duitsers dood na ruzie om tuinafval

In Duitsland is een 66-jarige man aangeklaagd, omdat hij in een volkstuin drie leden van een gezin heeft gedood. Volgens justitie liep een jarenlange ruzie over tuinafval uit de hand.
Dader en slachtoffers tuinierden op het volkstuinencomplex in Gifhorn, bij Hannover. Een woordenwisseling tussen de dader en de 33-jarige zoon van het gezin liep op enig moment uit de hand. De man sloeg de zoon met een knuppel neer. De ouders hoorden zijn hulpgeroep en kwamen kijken. Daarop werden ook zij doodgeslagen.
De man zou hebben bekend,maar hij heeft verschillende verklaringen gegeven.

zondag, december 21, 2008