zaterdag, december 13, 2003

Israëliërs en Palestijnen demonstreren bij veiligheidsmuur

AL-RAM - Enkele duizenden Palestijnen en Israëliërs hebben zaterdag in een buitenwijk van Jeruzalem gedemonstreerd tegen de bouw van de omstreden veiligheidsmuur.
Circa tweeduizend Palestijnen en duizend Israëliërs protesteerden in de wijk Al-Ram tegen de bouw van de muur in hun woonomgeving. Het bouwwerk is bedoeld om Israëliërs te beschermen tegen Palestijnse aanslagen en loopt deels door Palestijnse gebieden.
De betogers zetten een symbolische muur op van bordkarton die ze vervolgens vernielden. Op deze wijze wilden ze hun ongenoegen kenbaar maken over de afscheiding.
Eerder deze week zette het Israëlische kabinet plannen om de muur door te trekken naar de Jordaanvallei in de ijskast. Het deed dat nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties maandag had besloten de kwestie voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
(Bron)
TT 130 MADRID Spanje en Marokko gaan onder de Straat van Gibraltar een treintunnel aanleggen die beide landen verbindt. De tunnel wordt 40 kilometer lang. Plannen voor een tunnel bestaan al sinds 1980.
Update: een burgemeester-foto, enigszins gecensureerd.
Sushi Nemo:

Schots parlement eist einde overlast doedelzakken

Het Schotse parlement overweegt een wet te maken die geluidshinder van doedelzakken moet tegengaan. Doedelzakspelers die geluidsoverlast veroorzaken, zouden hun instrument moeten inleveren bij de politie.
Vooral muzikanten die de hele dag spelen, dreigen zo hun doedelzak kwijt te raken, meldde donderdag de krant The Scotsman. De maatregel volgt op klachten van bewoners van de Schotse Hooglanden, waar vanuit winkels soms wel tien uur per dag de typische Schotse klanken zijn te horen. Het regionale parlement hoopt een wet te kunnen aanpassen die eigenlijk is bedoeld om asociaal gedrag van jongeren tegen te gaan.
Een woordvoerder van het Nationale Doedelzak Centrum in Glasgow noemt het "een schande dat de maatregel zich toespitst op de doedelzak''. ,,Alle instrumenten kunnen overlast veroorzaken. Een doedelzak is een luidruchtig instrument, maar denk je eens in dat je naast een drummer woont.''
(Bron)
Man wil kat redden en zit 24 uur vast in boomtop

Catalin Pavel (25) zat 24 uur in de kruin van een boom. Hij kroop in de boom omdat hij een kat wilde redden, schrok van de hoogte, bevroor en kon niet meer naar beneden. Brandweermannen moesten de Roemeen uit de boom plukken.
De man uit Mangalia is een dierenvriend maar geen held. Hij kroop in de top van de 21 meter hoge boom om een kat te redden maar kreeg hoogtevrees toen hij terug naar beneden wilde. Pavel aarzelde en kreeg last van de vrieskou. Hij bleef verstijfd in de kruin zitten en riep om hulp. Pas na 24 uur hoorden de buren voor het eerst zijn noodkreet. Ze verwittigden de brandweer en ze verlosten Pavel uit zijn benarde situatie.
(Bron)
Geflitst met snelheid van 1.857 km/u

Diego Billardello uit de Heusden-Zolderse Pastoor Paquaylaan geeft het toe: hij houdt zich niet altijd even correct aan de opgelegde snelheidsbeperkingen. Toch schrok hij zich een uit de kluiten gewassen hoedje toen hij onlangs een proces-verbaal in de bus kreeg voor laagvliegen.
Diego had volgens het velletje papier met een snelheid van maar liefst 1.857 km/u door de Heusdense dorpskern gescheurd. "Foutje gemaakt bij het opstellen van het pv", klinkt het bij de lokale politie.
(Bron)
Naakte man hakt vrouw in mootjes met zwaard

Een expert op het gebied van oosterse vechtkunsten uit de New-Yorkse Bronx heeft zijn vrouw in mootjes gehakt met twee samurai-zwaarden, terwijl hij naakt rondrende en kreten als "Ik ben god!" en "Ik ben onsterfelijk!" uitslaakte. Dat meldt de politie van New York.
Na zijn daad vloog hij de inmiddels gearriveerde politie aan. Een agente vuurde veertien schoten af, waarbij ze de losgeslagen man, maar ook een mede-agent raakte. Eén kogel raakte de agent in zijn knie, en één werd gestopt door zijn kogelwerende vest. Zowel de agent als de 'samurai' zijn opgenomen in het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel.
De 32-jarige Ivor Forbes had géén strafblad, en stond niet bekend als gewelddadig. Het echtpaar was pas een jaar getrouwd en leek gelukkig, zo melden de buren. Doodslag en verboden wapenbezit zullen de man ten laste gelegde worden.
(Bron)
Leeg podium in Hanoi bij polsstokhoogspringen

HANOI - Aziatische atleten blinken vooralsnog niet uit in het polsstokhoogspringen. Bij de Spelen van Zuid-Oost Azië in Hanoi bleef het podium na de mannenwedstrijd op deze discipline angstwekkend leeg. Alleen het goud werd opgehaald, door Amnat Kunpadit.
De Thaise atleet was de enige die de aanvangshoogte van 4.80 meter wist te bedwingen. De andere deelnemers faalden allen bij drie pogingen.
(Bron)
Wild zwijn uit zee gered

Een wild zwijn is uit zee gered voor de Catalaanse kust. De Spaanse kustwacht zag dinsdag drie kilometer uit de kust bij Arenys de Mar iets dat op een zwemmer in nood leek.
Na een uitgebreide zoekactie kon de inmiddels als everzwijn geïdentificeerde drenkeling woensdag door redders aan boord van een boot worden getrokken. Het circa vijftig kilo wegende dier leed aan uitputtingsverschijnselen maar maakt het naar omstandigheden goed. Aangenomen wordt dat het zwijn na hevige regens door een stroom is meegesleurd naar zee.
(Bron)
TT 120 ALMELO Een buschauffeur van Connexxion is gisteren in Almelo in de remise van het busbedrijf om het leven gekomen. De man raakte bekneld tussen de busdeur en werd door collega's dood gevonden. De Arbeidsinspectie onderzoekt de zaak.
Met ingang van 1 december is het verboden onderscheid te maken op basis van ziekte of handicap. De Wet Gelijke Behandeling op grond van chronische ziekte of handicap (WGB h/cz) is op die datum in werking getreden. (Meer info)
Theoretisch zou zoiets als wat me in maart overkwam nu dus niet meer kunnen: 'Je bent slecht voor de verzuimstatistieken, dus je krijgt geen vast contract'. Maar toch blijft het waarschijnlijk zinvol om bij sollicitaties niets te zeggen over epilepsie.
Groep vrouwen, en een kind. Zo'n kind dat tot het middel komt, geen idee hoe oud het dan is.
Kind roept: 'Kijk, een slet!' - duidelijk in mijn richting. De groep valt stil, één van de vrouwen (duidelijk niet mams) zegt: 'Dat zeg je toch niet, hoe kòm je erbij?!', waarop kind op zo'n 'dat weet iedereen toch'-toontje meldt: 'Alleen sletten worden dik'.
Ik heb 'm niet in de sloot geschopt. Ben in plaats daarvan heel snel op de fiets gestapt en weggereden, want ik had er niet nog eens over na moeten denken.
TT 130 OSLO De orka Keiko, de hoofdrolspeler in de drie 'Free Willy'-films, is dood. Het dier stierf gisteren plotseling aan een longontsteking. De tandwalvis is 27 jaar geworden. Hij leefde sinds anderhalf jaar in vrijheid in een Noors fjord.
TT 106 Verdriet en vreugde over kerkfusie

UTRECHT Leden van de behoudende vleugel van de Hervormde Kerk, de Gereformeerde Bond, zullen de kerkfusie mogelijk aangrijpen om zich af te scheiden. In de Bond hebben radicale tegenstanders van de fusie met een schisma gedreigd.
De Bond is ook tegen de fusie, maar wil in de Protestantse Kerk in Nederland blijven om het rechtzinnige gehalte van de verenigde kerk te bewaken.
De Raad van Kerken toonde zich verheugd over de fusie. Voorzitter Van Eijk, zelf rooms-katholiek, zei zich zeer verbonden te voelen met het Samen op Weg-proces. Hij heeft bewondering voor degenen die zich hebben ingezet voor de fusie.
TT 323 'Hacker' belemmert berichtgeving IKON

De berichtgeving van de IKON-website over de SoW-kerkfusie en de daarop aansluitende kerkdienst is vrijdag stil komen te liggen. Volgens de IKON is het een 'hacker' gelukt de site 's middags gedeeltelijk en 's avonds volledig onklaar te maken. Het ziet ernaar uit dat het euvel pas maandag verholpen zal zijn.
Het IKON-kerknieuws op www.ikon.nl is een van de meest populaire onderdelen van de IKON-site. Het vermoeden bestaat dat de 'hacker' doelgericht deze site heeft gekozen voor zijn activiteiten.
AEL vindt bomaanslagen Turkije toelaatbaar

RIJSWIJK - De Arabisch-Europese Liga (AEL) Nederland veroordeelt de bomaanslagen in Turkije van eind november niet. Dat bevestigde zaterdag desgevraagd de vice-voorzitter van de AEL, Naima Elmaslouhi.
In het Algemeen Dagblad liet Elmaslouhi zaterdag weten dat de aanslagen volgens haar voortkomen uit onvrede van Turkse moslims met het optreden van de VS in Irak en van Israël in de Palestijnse gebieden.
"Die mensen voelen zich onderdrukt en vernederd en zij willen zich verzetten. Dat is een logische reflex. Dat verzet steunen we. Wij kunnen daar niet over oordelen." De AEL keurt het volgens Elmaslouhi wel af dat er onschuldige burgerslachtoffers vallen bij de bloedige aanslagen. De Arabisch-Europese Liga Nederland vindt het wel toelaatbaar dat militairen of mensen die bij militaire instituten werken dood gaan bij die aanslagen.
(Bron)

Dit is dus dè manier om mensen tegen je in het harnas te jagen.
AH-personeel mag niet roken in werkkleding

ZAANDAM - Personeel van supermarktketen Albert Heijn dat wil roken, mag dat vanaf 1 januari alleen zonder werkkleding buiten doen. Het concern vindt rokende werknemers voor de deur geen goed visitekaartje, zei een woordvoerster zaterdag.
Vanaf 1 januari gaat de Tabakswet in. Deze bepaalt dat op werkplekken niet meer gerookt mag worden. Albert Heijn vindt het te duur om special rookruimtes in de winkels in te richten.
Winkelpersoneel mag dus alleen in de onbetaalde lunchpauzes een sigaret opsteken. Maar het is verboden om dat in werkkleding in de buurt van de supermarkten te doen, aldus de zegsvrouw.
(Bron)
Man valt 85 meter uit kraan

DEN HAAG - Een 22-jarige man is in Den Haag om het leven gekomen doordat hij uit een kraan op een bouwplaats aan de Prins Willem-Alexanderweg is gevallen. Vrijdagochtend vonden bouwvakkers het lichaam van de man, meldde de politie. Of de man ook bouwvakker was en of hij op de bouwplaats werkte, is onduidelijk.
De Grieks/Bulgaarse man verbleef volgens de politie sinds kort in Nederland. Hoe lang de man al dood was toen hij werd gevonden, maakte de politie niet bekend. Zijn jas lag nog bovenin de kraan, in de cabine. Het onderzoek naar het ongeluk loopt nog.
(Bron)
Overval op casino was in scène gezet

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een gewapende overval op het casino van de amusementshal van Avifauna in Alphen aan den Rijn op vrijdag 20 juni was in scène gezet. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gemeld na de bekentenis van een 36-jarige casinomedewerkster.
De vrouw beweerde in juni dat zij na sluitingstijd was overvallen door een gemaskerde en gewapende man. De vrouw gaf hem 8000 euro. De overvaller, een 48-jarige man uit Alphen aan den Rijn, werd op 9 september aangehouden.
Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte de medewerkster van het casino kent en dat ze de bedreiging samen in scène hebben gezet. De vrouw is daarop aangehouden op verdenking van diefstal en verduistering. Van het buitgemaakte geld is nog niets teruggevonden.
(Bron)
Werkloze mag heft in eigen hand nemen

DEN HAAG - Werklozen en arbeidsgehandicapten mogen veel meer zelf gaan uitmaken hoe ze aan werk komen. Op dit moment schotelt uitkeringsinstituut UWV de werkzoekenden de mogelijkheden voor.
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken om indviduele reïntegratie-overeenkomsten mogelijk te maken. Het UWV biedt nu keus uit reïntegratiebedrijven waarmee het contracten heeft afgesloten, maar soms voldoen die niet aan de wensen van de cliënt en ontbreekt het aan kennis.
Met ingang van 1 januari 2004 kunnen werklozen zelf een plan presenteren (bijvoorbeeld met stage en sollicitatietraining) en een reïntegratiebedrijf zoeken. Dat moet wel binnen de al geldende termijn gebeuren en het UWV moet het goedkeuren.
Het uitkeringsinstituut stelt een maximumduur voor de reïntegratie vast en bepaalt of die niet te veel geld kost. Doel is dat de werkloze een baan vindt voor ten minste zes maanden.
(Bron)
Ernstig watertekort dreigt in Afrika

ADDIS ABEBA - In Afrika dreigt de komende jaren een groot tekort aan water te ontstaan, waardoor de armoede en honger op het continent zullen toenemen. Dit hebben Afrikaanse ministers vrijdag verklaard na een conferentie in Ethiopië die was gewijd aan water in Afrika.
”De watercrisis in Afrika is een bedreiging voor de economische ontwikkeling, het terugdringen van de armoede, voor het milieu en daarom ook voor de vrede”, aldus de verklaring. Op dit moment kunnen 300 miljoen van de in totaal 700 miljoen Afrikanen geen schoon water bemachtigen. De deelnemers aan de conferentie willen dat in 2015 dit aantal met de helft is gedaald.
Maar deskundigen vrezen dat het tekort aan water juist zal toenemen, waardoor er niet alleen een gebrek zal zijn aan drinkwater, maar er ook niet genoeg irrigatiemiddelen zullen zijn voor de landbouw. Om dit te voorkomen, moeten ontwikkelde landen Afrika helpen met een beter watermanagement, van het opbouwen van betere irrigatiesystemen tot het repareren van verouderde waterzuiveringsinstallaties.
(Bron)
Conciërges ontslagen door seks-chat met leerlingen

LEEUWARDEN - Twee conciërges van de Christelijke Scholen Gemeenschap Comenius in Leeuwarden zijn ontslagen omdat zij seks-chatsessies hielden met leerlingen. Dat heeft de school vrijdag bekendgemaakt. De schoolleiding heeft naar aanleiding van de incidenten een gedragscode opgesteld voor het gebruik van internet binnen de scholengemeenschap. Seksplaatjes downloaden of versturen zijn vanaf heden taboe op de school.
De zaak kwam eerder al aan het rollen toen de vader van een 14-jarige leerlinge de school inlichtte over aanranding van zijn dochter door een van de conciërges. De directie van de middelbare school stelde een intern onderzoek in. Daaruit kwam naar voren dat de conciërge in het cursusjaar 2002-2003 'oneerbare voorstellen' deed aan leerlingen tijdens chatsessies via internet. Een paar maanden later bleek dat ook een andere conciërge in datzelfde cursusjaar seks-chats onderhield met een 13-jarige leerlinge.
Volgens directievoorzitter C. Kuiper hebben de twee incidenten niets met elkaar te maken. "Ze vonden zelfs op verschillende locaties van onze scholengemeenschap plaats", aldus Kuiper. Zowel de directie van de school als de ouders van de betrokken leerlingen hebben aangifte gedaan van de seks-chats. Volgens een politiewoordvoerder zijn seksueel getinte chatsessies echter niet strafbaar. De 14-jarige leerlinge deed ook aangifte tegen de conciërge wegens aanranding.
(Bron)
Italiaanse televisiekijkers staken tegen rotzooi op tv

ROME - Uit protest tegen de rotzooi op tv heeft een Italiaanse organisatie kijkers opgeroepen dit weekeinde de televisie uit te laten. 'Stakers' krijgen korting op allerlei activiteiten buitenshuis, als zij hun afstandsbediening meenemen.
De actievoerders verwachten dat ongeveer 400.000 ontevreden kijkers aan de campagne tegen Trash TV meedoen, meldde de Britse omroep BBC vrijdagavond. Mensen kunnen hun vrije tijd beter besteden dan thuis naar de beeldbuis te turen, meent de organisatie Esterni. Honderden musea, restaurants, bars, theaters en kunstgaleries bieden speciale activiteiten aan.
De boycotactie leidde al tot kritiek van politici. Dit weekeinde zendt de publieke zender RAI een grote kerstshow uit om geld in te zamelen voor liefdadigheidsinstellingen.
(Bron)

Briljant idee.
Autopech in woestijn fataal voor Brit

SYDNEY - Een Britse toerist is in de West-Australische Sandy Desert om het leven gekomen nadat hij zijn auto had verlaten, die in het zand was vastgelopen. Hij raakte uitgedroogd en uitgeput toen hij te voet probeerde de bewoonde wereld te bereiken, meldde de Australische nieuwszender ABC zaterdag.
De 35-jarige Thomas Sykes, die van plan was door de woestijn naar New South Wales te rijden, overleed vrijdag korte tijd nadat hij door aboriginals was gevonden. Behandeling in een ziekenhuis hielp niet meer.
Als Sykes, die geen satelliettelefoon of noodbaken bij zich had, bij zijn auto was gebleven, had hij volgens de politie zijn avontuur niet met de dood hoeven te bekopen. Een zoekploeg trof vrijdag de verlaten auto aan en zag dat daar voldoende water voor een aantal dagen aanwezig was.
Twee andere woestijnreizigers hadden de verlaten auto van de Brit donderdag al opgemerkt. Zij volgden Sykes' sporen gedurende een veertigtal kilometers. Uiteindelijk moesten zij hun speurtocht opgeven wegens een zandstorm.
(Bron)
Agenten EU-top schieten op auto

BRUSSEL - Agenten die het vergadergebouw van de EU-top in Brussel bewaken hebben zaterdagmorgen meermalen geschoten op een wagen.
De wagen kwam met hoge snelheid op een afzetting afrijden. Naar later bleek werd de auto bestuurd door een vluchtende tasjesdief. De verdachte is gewond geraakt aan zijn arm en overgebracht naar een ziekenhuis, aldus Vlaamse media zaterdag.
(Bron)
Telefoon brandweer roodgloeiend door fout

AMSTERDAM - De brandweer en politie in Amsterdam-Noord werden zaterdagmorgen plat gebeld door verontruste bewoners. In Tuindorp (Amsterdam-Noord) ging een sirene af, maar volgens een woordvoerder van de brandweer was er niets aan de hand.
Omdat het brandweer en politie niet lukte de sirene uit te krijgen, belden steeds meer mensen de hulpdiensten om te vragen wat eraan de hand was. "Mensen gaan naar binnen, zetten radio en televisie aan, maar zien niks, terwijl ondertussen de sirene blijft gaan'', zei de brandweerwoordvoerder. Volgens de brandweer ging het niet om een sirene die iedere eerste maandag van de maand wordt getest. Om wat voor sirene het wel ging, kon de brandweerwoordvoerder niet zeggen. Hij vermoedt dat het alarm afging door kortsluiting of een dergelijk ongemak.
(Bron)

Het werkt dus wel: mensen doen keurig wat ze opgedragen is. Maar als het alarm gaat en er is niks over op tv en radio, breekt de pleuris natuurlijk pas echt uit.
O jee. Huisgenoot van vriendje heeft griep. Ik ben wegens astma en neiging tot longontstekingen ingeënt, maar de griep die nu heerst zat dus niet in de entcocktail.
Wat nu? Wegblijven uit vriendjes huis, dat zeker, maar zou vriendje de beestjes niet ook over kunnen brengen? Ben al verkouden, m'n neus blijft lopen, dus misschien spoelen virussen op dit moment snel weer weg.
U mag duimen voor me...

vrijdag, december 12, 2003

Hieronder een stuk, integraal overgenomen van Allerlei. Maakt erg goed duidelijk wat de effecten van dit beleid zijn :-(

"Lang leve de bezuinigingen in de gezondheidszorg.
En ja, ik snap wel dat sommige zaken veranderd moeten worden.
Er wordt soms een hoop geld over de balk gegooid.
En ook de verzorgingshuizen moeten efficiënter gaan werken.

Veel zaken waar bewoners vroeger servicekosten voor betaalden, moeten ze nu apart gaan betalen. Bijvoorbeeld koffie en thee.
Nu komen er groepen bewoners beneden in de zaal koffie drinken, die door het huis geschonken wordt. Vanaf januari moet men gaan betalen voor die koffie.
Maar, ze kunnen dan wel een pasje van het huis aanschaffen (7,20 euro per maand), dan krijgen ze op dat kopje koffie weer korting.

Ook een aantal voorzieningen van de AWBZ gaan nu geld uit de eigen portemonnee kosten. Voorbeeld: iemand die zelfstandig woont wordt dusdanig ziek, zodat die iemand naar het verpleeghuis zou moeten. Met een extramurale-verpleeghuisindicatie kan iemand in zijn eigen huis blijven wonen, maar wel dezelfde verzorging krijgen als in een verpleeghuis.
Tot nu toe was het zo, dat iemand op dat moment linnengoed (lakens, handdoeken ed) via het huis kreeg aangeboden. logisch, want iemand die ziek en bedlegerig is, heeft over het algemeen veel linnengoed nodig.
Per 1 januari wordt dat afgeschaft en wordt men in staat gesteld een linnenpakket te huren.

Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.

Maar om dat aan ouderen te moeten uitleggen is weer heel wat anders."
Ben het er nog steeds mee eens: de boevenbende van Balkenende.
Walnotenijs. Vriendje nam het mee, we aten het op, katten pikten de lege doos in om af te likken.
Wist u dat katten spontaan gaan spinnen van gesmolten walnotenijs?
Nieuw spel op de TV. Een soort Expeditie Robinson, alleen wordt hier afgevallen doordat kandidaten overlijden, elke ronde 1. Heel het land staat op zijn kop: kan dit wel, mag dit wel; en iedereen kijkt.
Ik kijk ook. Het is zo gruwelijk dat het fascinerend is. Diverse overleefspellen (letterlijk), op en rond een kasteel. Bij gelijke stand vechten de kandidaten met elkaar.
En dan ineens: een weg, ik rijd met de auto achter een meneer in het blauw aan, op weg naar het kasteel. Iemand anders heeft me opgegeven, een heel foute grap, maar discussie is niet mogelijk. Wat me opvalt: het licht is zo blauw. De zon schijnt, maar het licht oogt alsof de zon net opkomt op een mistige dag.
Ergens bovenin het kasteel maak ik kennis met de andere kandidaten, waaronder een oude kennis. Het ergste is: de meeste kandidaten vind ik erg aardig.
Op een kamer alleen, met uitzicht op het rietland waar een kandidaat in de vorige serie sneuvelde, overdenk wat me te doen staat. Daar word ik ook gefeliciteerd als ik ronde 1 overleefd heb.
Gelukkig werd ik daarna wakker. En eigenlijk wil ik geloof ik niet weten waar die droom vandaan komt. Hoewel er allerlei 'dit staat voor dat's opborrelen.
Stel nou, de vluchten van de Antillen worden verboden. De smokkelaars kiezen een andere route, en ook die vluchten worden verboden. Enzovoorts.
Zou dat nou niet de ultieme droom zijn van de Schipholomwonenden en mensen onder aanvliegroutes, die last hebben van de herrie?
TT 109 Protestantse kerkfusie beklonken

UTRECHT Hervormden, gereformeerden en lutheranen gaan vanaf 1 mei 2004 samen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De synodes van de drie kerken hebben daar in Utrecht mee ingestemd.
Binnen de hervormde synode stemden 51 van de 75 leden voor, net genoeg om de fusie te bezegelen. Bij de andere twee synodes was een ruime meerderheid voor.
Het "ja" van de drie kerken markeert de voltooiing van het Samen op Weg-proces, dat veertig jaar heeft geduurd.
Vanavond wordt de fusie van de kerken gevierd met een dienst in de Domkerk in Utrecht. Koningin Beatrix en kardinaal Simonis zullen daarbij aanwezig zijn.
TT 401 De burgemeester van de plaats Houston in het Canadese British Columbia is in verlegenheid gebracht nadat foto's, waarop zij poedelnaakt te zien is, op internet zijn verschenen.
Sharon Smith is te zien in wulpse poses met enkel haar ambtsketting om de nek. Haar man heeft prenten gemaakt in het kantoor van de burgemeester. Tijdens een feest bij haar thuis zijn de foto's uit haar computer gestolen.
Smith is teleurgesteld dat de aandacht zich enkel richt op de foto's. "Over diefstal uit mijn huis hoor je verder niemand!", aldus Smith. De gemeenteraad is een andere mening toegedaan.

Artikel en reactie van de burgemeester. Zonder foto's.
Nou nee.
Om overbelasting van het justitiële apparaat tegen te gaan, worden supermarkten waar veel klanten zonder mandje rondlopen, preventief gesloten.
TT 130 PRETORIA Een nijlpaard in Botswana heeft een vrouw doodgebeten. Ze werd in een kano aangevallen. Ze was met haar man op huwelijksreis. De echtgenoot liep lichte verwondingen op.
TT 127 "VS doodde onnodig veel Irakezen"

WASHINGTON Tijdens de oorlog in Irak zijn onnodig veel burgers omgekomen of gewond geraakt door het gebruik van Britse en Amerikaanse clusterbommen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt in een rapport over 1000 onnodige slachtoffers.
Clusterbommen bevatten honderden kleine bommen. Volgens HRW werden in de oorlog 13.000 van die bommen ingezet. Er worden zeker 50 gevallen genoemd waarbij veel burgerslachtoffers vielen door gebrek aan nauwkeurigheid of door afzwaaiers.
Ook Saddam Hussein krijgt kritiek. Zijn troepen gebruikten menselijke schilden en hadden moskeeën als uitvalsbasis.
TT 126 Lage straf voor dood asielzoekster

BRUSSEL In Brussel zijn 3 rijkswachters veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar voor de dood van een Nigeriaanse asielzoekster. Hun chef, een officier, kreeg een voorwaardelijke straf van 14 maanden. Het viertal krijgt ook een boete. De hoogte daarvan zal nog nader worden bepaald.
De rechtbank bevond hen schuldig aan de dood van de vrouw die zich verzette tegen haar uitzetting in 1998. Ze stikte toen de agenten in het vliegtuig een kussen op haar gezicht drukten.
Ze wilde niet terug naar Nigeria omdat ze zou worden uitgehuwelijkt. Haar dood leidde tot grote politieke beroering.
TT 123 ElBaradei: kernwapens weg uit Israël

JERUZALEM Israël doet er goed aan zijn kernwapens op te geven als deel van een vredesregeling voor het Midden-Oosten. Dat heeft IAEA-chef ElBaradei verklaard in een gesprek met de krant Ha'aretz.
In het interview riep de voorzitter van het internationaal atoomagentschap Israël op het non-proliferatieverdrag te ondertekenen dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan. De uitspraken van ElBaradei zijn opmerkelijk, omdat Israël ontkent kernwapens te bezitten.
Maar het IAEA gaat daar niet vanuit, zei ElBaradei. De "grote frustratie" in het Midden-Oosten vloeit voort uit Israëls bezit van kernwapens, aldus ElBaradei.
TT 120 RHENEN In Ouwehands Dierenpark is deze week een giraffestiertje geboren. Het jong en zijn moeder maken het goed.
TT 120 ZAANDAM Albert Heijn verkoopt voor de kerst dit jaar geen konijn uit China. Vorig jaar moest AH alle konijnenvlees uit de schappen halen omdat het de versheid van het diepgevroren vlees uit China niet kon garanderen. AH zal daarom geen diepgevroren wild meer verkopen.
TT 114 Grote steden mogen meer uitproberen

DEN HAAG De vier grote steden mogen van het kabinet op onderdelen verder gaan dan andere gemeenten bij de bestrijding van verloedering en het bevorderen van de integratie. Dat zei vice-premier De Graaf na afloop van de ministerraad.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben meer dan andere gemeenten last van dezelfde problemen. Het kabinet wil "onorthodoxe oplossingen" in de steden uitproberen met 'experimenteerwetten'.
Het kabinet reageert op de omstreden plannen van Rotterdam, dat onder meer met een inkomenseis wil voorkomen dat alle kansarmen in dezelfde wijken gaan wonen. Dat plan ontlokte felle kritiek.
TT 113 Overvaller Rabobank gearresteerd

NIJMEGEN De politie in Nijmegen heeft een einde gemaakt aan een overval op een filiaal van de Rabobank in die stad. De overvaller is gearresteerd. Hij drong kort na het middaguur de bank aan het Keizer Karelplein binnen en dreigde een handgranaat tot ontploffing te brengen als hij geen geld kreeg.
Het personeel van de bank kon het pand veilig verlaten. Het bleef nog een tijd lang onduidelijk of de man in de bank was. Het gebied rond het filiaal werd door de politie afgezet.
Daarna doorzocht een arrestatieteam het pand. Het Explosieven Opruimingscommando verleende daarbij assistentie.
TT 112 Fotografe Eva Besnyö (93) overleden

LAREN De fotografe Eva Besnyö, de Grande Dame van de Nederlandse fotografie, is in Laren overleden.Ze werd 93 jaar.
Bij haar fotoreportages gebruikte ze nieuwe camerastandpunten. Bovendien maakte ze 'close-ups' van voorwerpen waardoor de structuur ervan goed zichtbaar werd. Beroemd zijn haar foto's van het station van Berlijn, zigeuners, het moederschap en de Watersnoodramp.
De Hongaars-joodse Eva Besnyö werd in 1910 in Boedapest geboren. In 1930 trok ze naar Berlijn en twee jaar later naar Nederland. Ze maakte op 60-jarige leeftijd een comeback als fotografe van de feministische beweging Dolle Mina.

Dag Eva. Bedankt.
TT 104 Duitsland haalt uit naar Nederland

BRUSSEL Op de EU-top in Brussel heeft de Duitse minister Eichel uitgehaald naar Nederland, omdat het "de sfeer in de EU vergiftigt". Hij doelt op de eis om lidstaten de mogelijkheid te geven om andere eurolanden aan te klagen als zij de EU-begrotingsregels schenden.
Nederland probeert "thuis punten te scoren door zich tegen grotere buren te keren," aldus Eichel. "De andere kleine lidstaten weerstaan die verleiding."
De Nederlandse delegatie heeft al laten weten niet terug te schrikken voor het dreigen met een veto tegen de nieuwe Europese grondwet als Nederland zijn zin niet krijgt.

Eichel snapt het niet. Nederland heeft op dit moment een regering die een beetje... ànders is, laten we het zo formuleren.
Meerderheid gemeenteraad Rotterdam tegen inkomenseis

ROTTERDAM - Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam is tegen het plan waardoor mensen die zich in de stad willen vestigen, 120 procent van het minimumloon moeten verdienen. Dat bleek donderdag toen de gemeenteraad het 1 december gepresenteerde actieprogramma 'Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans' besprak.
Alleen Leefbaar Rotterdam en VVD vinden de inkomenseis noodzakelijk om de opeenhoping van problemen in sommige wijken aan te pakken. Coalitiepartij CDA nam er donderdag afstand van en noemde het "veel te drastisch. Dit sluit mensen uit. Dat willen we niet", aldus CDA-er Van de Born.
Ook voor de PvdA is de inkomenseis een stap te ver. "Mensen met een inkomen onder de 120 procent van het minimumloon zijn geen ongewenste burgers. Met deze definiëring van kansarmen hebt u een groot deel van onze eigen Rotterdammers gediskwalificeerd en dat valt het college aan te rekenen."
(Bron en meer)
Plannen stationsgebied Utrecht goedgekeurd

UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag na een debat van ruim 8,5 uur de plannen van het college van burgemeester en wethouders voor het Utrechtse stationsgebied goedgekeurd.
Verantwoordelijk wethouder W. Lenting (Leefbaar Utrecht) heeft het groene licht gekregen om zijn plannen verder uit te werken met de Jaarbeurs, NS Vastgoed en eigenaar Cório van winkelcentrum Hoog Catharijne. Dat zijn de bedrijven, die het overgrote deel van het stationsgebied bezitten, maar alleen nog maar de intentie hebben uitgesproken dat ze aan de gemeentelijke plannen willen meewerken.
De plannen zijn gebaseerd op de uitslag van een vorig jaar gehouden referendum, waarin de bevolking van Utrecht zich in ruime meerderheid uitsprak voor een 'groene', ruim opgezette invulling van het stationsgebied. De manier waarop het college van de Domstad de plannen vervolgens uitwerkte, leidde de afgelopen maanden tot de nodige kritiek, zowel binnen als buiten de gemeenteraad.
Ook donderdag meldden veel partijen dat er van de verwachte ruime invulling niet echt sprake was in de plannen. Wethouder Lenting moest daarom een meerderheid in de raad beloven dat het Smakkelaarsveld, een parkje bij het Centraal Station, grotendeels onbebouwd zal blijven. Ook mag de nieuw geplande bebouwing rond het Vredenburg minder beslag leggen op het plein.
De wethouder kreeg veel kritiek op zijn voornemen om Cório, de eigenaar van Hoog Catharijne, de exploitatie te gunnen van het nieuw te bouwen winkelcentrum in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn in ruil voor een vlotte medewerking van Cório aan de plannen met het stationsgebied. Utrecht heeft die medewerking hard nodig omdat het afdwingen daarvan tot lange procedures kan leiden.
Lenting bleef bij zijn standpunt dat er niets anders op zat. Een meerderheid in de raad steunde hem, op voorwaarde dat de deal met Cório een aantoonbare meerwaarde zal opleveren voor het stationsgebied.
De Socialistische Partij had de voorgenomen deal onlangs aangekaart bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, omdat de socialisten vinden dat Cório een monopoly dreigt te krijgen op de regionale markt van winkelcentra. Grote kritiek van veel raadsfracties was er ook op het feit dat de marktpartijen zich tot nu toe nog nauwelijks aan de gemeentelijke plannen gebonden hebben.
Het Masterplan Stationsgebied werd uiteindelijk aangenomen door een meerderheid van de collegepartijen Leefbaar Utrecht, PvdA, VVD en CDA met steun van oppositiepartij D66. De andere oppositiepartijen GroenLinks, SP, Burger & Gemeenschap en ChristenUnie, stemden tegen.
De vernieuwing van het stationsgebied houdt de Utrechtse politiek al vijftien jaar bezig. Eerdere plannen sneuvelden. De laatste keer was dat in 1999, toen een door de gemeenteraad aangenomen plan schipbreuk leed omdat de Jaarbeurs afhaakte.
De bedoeling was en is nog steeds de omgeving van het Centraal Station, Hoog Catharijne, Muziekcentrum Vredenburg en de Jaarbeurs om te vormen tot een gebied waar het beter toeven is dan in het huidige, dat als sociaal onveilig wordt ervaren.
Andere onderdelen van de plannen zijn een aanzienlijke uitbreiding van station Utrecht Centraal, de verbouwing en uitbreiding van Muziekcentrum Vredenburg en de terugkeer van het water in de in de jaren zestig gedempte singels.
Verder wil de Jaarbeurs een casino, bioscopen, een theater en een hotel op haar terrein bouwen en wil Cório Hoog Catharijne uitbreiden en aanpassen aan de eisen van de tijd.
De bedoeling is dat over een jaar de eerste schop de grond in gaat. De uitvoering van de werkzaamheden gaat volgens de planning vijftien tot twintig jaar duren. De plannen gaan in totaal drie miljard euro kosten, waarvan de stad Utrecht maximaal 90 miljoen voor rekening wil nemen. Het Rijk (verbouwing Centraal Station) en de marktpartijen betalen het overgrote deel.
(Bron)

De Utrechters, waaronder ik, kozen voor het 'ruim en groen'-plan, met angst en beven, maar dat andere plan was helemaal niks.
En inderdaad. Het uitgewerkte plan is fiks minder 'ruim en groen', met veel smeekwerk blijft een parkje dat al niet erg veel is dééls behouden.
Een deel van de financiering moet komen uit de verkoop van kantoorruimte (die markt is ingestort); er komen meer dure woningen dan eerst bedacht (de dure woningen die er nu zijn, bovenop Hoog Catharijne, verkopen ook bijzonder goed, maar niet heus); en zo zijn er meer aanpassingen gedaan.
Geen enkele fractie is echt tevreden, maar men weet het ook niet meer. Na 15 jaar moeten er eens knopen doorgehakt worden.
Men houdt rekening met 20 jaar bouwen en werken, dus in die 20 jaar zitten we met een zooi, die waarschijnlijk onderweg nog x keer zal worden aangepast en dan weer zo'n halfhartige klont bouwsels zonder eenheid zal opleveren.
Utrechters zijn meesters in het zeiken en zaniken, dus dat wordt een gezellige tijd. Alleen hebben zeikers soms wel gelijk.
Als u de komende 20 jaar (plus natuurlijk de tijd die het langer gaat duren) in of rond het Utrechtse stationsgebied vertoeft, denk dan eens aan Hippo, die het allemaal wel gezegd had... Ik hóóp dat de zeikers ongelijk krijgen. Ik hóóp dat de gemeente nou eens een keer iets geweldigs verricht. Maar vertrouwen heb ik er niet in.
'Halliburton tilt het leger met brandstofprijzen'

WASHINGTON - De firma Kellog, Brown & Root (KBR) heeft het Amerikaanse leger maandenlang getild door brandstof overdreven duur te verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Pentagon, zo hebben bronnen donderdag bevestigd. Halliburton stond tot drie jaar geleden onder leiding van de huidige vice-president Dick Cheney.
Over de prijzen die KBR, onderdeel van oliegigant Halliburton, bij de Amerikaanse overheid in rekening bracht, bestonden al langer twijfels. Het bedrijf heeft inmiddels 2 miljard dollar verdiend aan het contract dat de Verenigde Staten in maart gunden aan Halliburton. Overigens wordt KBR grotendeels betaald uit het Ontwikkelingsfonds voor Irak, dat eigenlijk bedoeld is voor de wederopbouw en humanitaire hulp.
(Bron en meer)
Dolleman schept vrouw met auto

ETTEN-LEUR - De politie is op zoek naar een 35-jarige man die in de nacht van donderdag op vrijdag in Etten-Leur een vrouw met zijn auto zwaar heeft verwond.
De man had op de Koperwiek eerst met een bijl de auto van zijn ex-werkgever zwaar beschadigd. Daarna schepte hij in zijn eigen auto een van de bewoonsters van de straat. Zij kwam buiten kijken wat er aan de hand was.
De man werkte bij een koeriersbedrijf en werd zes weken geleden ontslagen. Hij had daardoor problemen gekregen met zijn ex-werkgever, aldus de politie. De spanning bij de voormalige werknemer liep steeds hoger op. Nadat hij de wagen van zijn ex-baas had vernield, reed hij met hoge snelheid rondjes in die buurt. De 32-jarige vrouw stond op straat en merkte de auto te laat op.
De vriend van de vrouw kon voorkomen dat de man een tweede keer over haar heen reed. Hij wist haar voor de aanstormende auto van de straat te trekken. Volgens de politie is de vrouw met bekkenletsel, gebroken ribben en een hersenbeschadiging opgenomen in een ziekenhuis in Breda.
(Bron)
Geen straf voor cocaïnesmokkel Schiphol tot 3 kilo

RIJSWIJK - Cocaïnesmokkelaars die met minder dan 3 kilo drugs op Schiphol worden betrapt, worden niet opgepakt en krijgen geen dagvaarding voor een berechting of een boete. Dat is de nieuwe richtlijn van minister Donner van Justitie, bevestigen betrouwbare bronnen vrijdag.
Gesnapte drugskoeriers die onder deze grens blijven, moeten wel hun drugs inleveren. De maatregel is genomen om te voorkomen dat het justitiële apparaat overbelast raakt.
Een woordvoerder van de minister van Justitie wil niet op de nieuwe maatregel ingaan om drugsorganisaties niet wijzer te maken dan nodig is. Wel bevestigt hij dat er eerder een dergelijke maatregel gold met de grens van 1,5 kilo cocaïne.
Donner kondigde onlangs al aan dat hij wil ophouden alle drugskoeriers die in Nederland worden aangehouden ook strafrechtelijk te vervolgen. Dit is de afgelopen tijd wel gebeurd, maar heeft er niet toe geleid dat de stroom cocaïne die Nederland binnenkomt, is opgedroogd.
De PvdA-fractie omarmde het idee meteen. Het Tweede-Kamerlid Wolfsen bepleit al enige tijd terugsturen van bolletjesslikkers. Het VVD-Tweede-Kamerlid Griffith gaf aan problemen met het buitenland te verwachten als Donner drugssmokkelaars wegstuurt zonder dagvaarding.
Donner heeft de opsporingsdiensten op Schiphol inmiddels laten beginnen met de zogeheten 100-procentscontroles op risicovluchten, en als daaruit blijkt dat er cocaïne vanuit vooral de Nederlandse Antillen en Suriname deze kant op blijft komen, dan wil hij vluchten gaan verbieden. Dat laatste is wel een "uiterst middel", meent Donner.
[Zullen de smokkelaars dan niet gewoon een stukje om gaan, via IJsland, of Polen, of Mexico?]
De bewindsman gaat er vanuit dat de 100-procentscontroles ertoe zullen leiden dat er veel meer drugskoeriers worden aangehouden. Het is dan onmogelijk om alle smokkelaars ook strafrechtelijk te vervolgen. Nu al levert een controle van één vliegtuig soms wel vijftig aanhoudingen op, waar het justitieel apparaat vervolgens een hele week mee bezig is. Als straks alle vluchten uit de Antillen aan zo'n controle worden onderworpen, zit justitie binnen de kortst mogelijke termijn met grote achterstanden, vreest Donner.

Dit betekent overigens niet dat drugskoeriers dan vrijuit gaan. Zij komen minstens op een zwarte lijst terecht, waarmee luchtvaartmaatschappijen moeten gaan werken.
(Bron)
Lolly's en kerststukjes vol met coke

LEEUWARDEN - De politie Friesland en Korps Politie Aruba hebben op het het Caribische eiland drie personen aangehouden die worden verdacht van drugssmokkel via postpakketten. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vrijdag bekendgemaakt.
De twee mannen van 39 en 27 jaar en een vrouw van 24 jaar zijn door de Koninklijke Marrechaussee overgebracht naar Leeuwarden en zitten vast. De verdachten hadden de drugs verstopt in potgrond van kerststukjes en in lolly's en vervolgens naar Nederland gestuurd.
De Friese politie kwam de drugssmokkel op het spoor, nadat eind september een postpakket met cocaïne uit Aruba op Schiphol werd onderschept. De politie liet het pakket gecontroleerd op een adres in Leeuwarden bezorgen en arresteerde daar drie verdachten.
Het gaat om een vrouw (54) en twee mannen (20 en 47) die inmiddels zijn vrijgelaten. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. In totaal werd in Leeuwarden 3 kilo cocaïne in beslaggenomen.
Na de aanhoudingen in Leeuwarden volgden half oktober zes arrestaties in Noord-Brabant in een drugslaboratorium waarbij tientallen kilo's cocaïne met een straatwaarde van enkele miljoenen euro's en enkele wapens in beslag werd genomen. De drugs bleken ook afkomstig uit Aruba. Van de arrestanten zitten er nog vijf vast.
De meest recente aanhoudingen volgden, nadat op 18 november op Schiphol opnieuw postpakketten werden onderschept. Via een chemisch proces bleek de cocaïne in de potgrond van twaalf kerststukjes te zijn verwerkt.
(Bron)
Forse toename schuldhulpverlening in Amsterdam

AMSTERDAM - Het beroep op de schuldhulpverlening in Amsterdam is in 2003 met 50 procent gestegen. Landelijk steeg het aantal aanvragen voor hulp bij schulden met eenderde, aldus onderzoek van het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening. Het bureau KWIZ in Groningen heeft de Amsterdamse situatie in opdracht van de schuldhulpverleners onderzocht.
De gemiddelde schuld van mensen die in Amsterdam een beroep doen op de schuldhulpverlening, is ruim 10.000 euro. Het blijkt dat vooral huishoudens die van het sociale minimum leven, en allochtone Amsterdammers steeds meer in de problemen komen. Vooral Surinamers weten de weg naar schuldhulpverlening te vinden.
Van alle cliënten bij de schuldhulpverlening in Amsterdam heeft 60 procent een minimuminkomen en is 76 procent allochtoon. Uit het onderzoek komt naar voren dat er steeds meer acute crises zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om dreigende huisuitzetting. De acute gevallen nemen zoveel tijd in beslag, dat voor normale hulpverlening nauwelijks tijd overblijft.
De onderzoekers dringen aan op voorlichting voor de groep die extra risico op problematische schulden loopt. Wellicht zou een ander hun inkomsten moeten beheren, zodat ze niet in de financiële problemen komen. In 2004 wordt een verdere toename van het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening verwacht.
(Bron)
Dirk van den Broek overweegt kassa voor deur concurrent

HOOFDDORP - De supermarktketen Dirk van den Broek overweegt in de huidige prijzenslag een nieuw wapen in te zetten. De keten heeft het idee om bij concurrenten een mobiele kassa buiten de uitgang te zetten. Klanten kunnen dan direct laten berekenen of zij meer hebben betaald dan bij Dirk.
Of en wanneer Dirk het idee doorzet, is niet duidelijk. "Wij hebben zo'n plannetje bedacht, maar we hebben het in de koelkast gezet. Mijn broers en ik hebben er wat ruzie over gehad. Zij vinden het niet zo'n kies plan", zei mede-eigenaar D. van den Broek.
Volgens het plan zit een kassamedewerkster van Dirk in "een paus-mobielachtige opstelling" voor de deur van een concurrent. Van den Broek is niet bang dat zoiets verkeerd uitpakt. Veel parkeerplaatsen bij een supermarkt zijn niet van de vestiging maar van de gemeente.
De supermarkten zijn nu bijna twee maanden in een hevige prijzenslag verwikkeld. In navolging van Albert Heijn hebben veel ketens hun artikelen goedkoper gemaakt. Dirk van den Broek is een zogeheten discounter (prijsvechter). Het familiebedrijf bezit ook onder meer de formules Bas van der Heijden en Digros.
(Bron)

Ik zal de voor de hand liggende flauwe grap voor me houden.
Rabobank ontruimd in Nijmegen

NIJGEMEN - Een kantoor van de Rabobank aan het Keizer Karelplein in het centrum Nijmegen is vrijdag ontruimd. Een overvaller zou hebben gedreigd explosieven tot ontploffing te brengen als hij geen geld krijgt.
De politie doet verder geen mededelingen over de zaak. Het verkeer in het centrum van Nijmegen is door de ontruiming en de afzetting vast gelopen.
(Bron)
Als je spijbelt in Twente, ga je de bak in.
Als je geen mandje gebruikt in een super in Assen, word je opgepakt en krijg je een boete en een winkelverbod.
Als je inbreekt in Flevoland, krijg je een boete.
Als je tot 3 kilo cocaïne smokkelt, ben je die kwijt.
Als je je niet kunt legitimeren, kost dat tot 2250 euro.

De volwassenheid van een samenleving is mede af te lezen aan de consistentie van strafrecht en strafrechtstoepassing.
Related searches: bom hippopotamus.

donderdag, december 11, 2003

Weisglas: Remkes moet met tengels van Kamer afblijven

DEN HAAG - "Remkes moet met de tengels van de begroting van de Tweede Kamer afblijven." Met deze schrobbering uitte voorzitter Weisglas donderdag zijn ongenoegen over de bezuiniging van ongeveer 5 miljoen euro die de bewindsman van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer oplegt.
Weisglas en de andere leden van het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer dat bestaat uit parlementariërs, hebben daarom een hoogst ongebruikelijke stap gezet. Ze hebben een amendement ingediend met als doel de bezuiniging terug te draaien.
Volgens liberaal Weisglas schaden zijn partijgenoten Remkes en Kamerlid De Grave, die het met de minister eens is, het aanzien van de Tweede Kamer. "Ze scheppen ten onrechte het beeld dat de Kamer een verspillend instituut is dat niet bereid is, zoals andere instellingen, minder geld uit te geven", aldus een getergde Weisglas.
Vooral de "populistische" De Grave heeft voor hem afgedaan. "Hij heeft niet het recht het parlement onderuit te schoffelen." Weisglas vindt dat de Tweede Kamer juist heel zuinig is, de afgelopen jaren is miljoenen bespaard, en bovendien goedkoop in vergelijking met andere landen. "Per hoofd van de bevolking kost het nog geen 6 euro. Dat is niet eens twee pakjes shag", beklemtoonde de voorzitter met een knipoog naar roker Remkes.
In het verleden is volgens hem de afspraak gemaakt dat de minister zich niet bemoeit met de begroting van de Tweede Kamer. "Het is niet aan de minister om ons bezuinigingen op te leggen. Wij hebben het laatste woord. De minister moet zich schikken", aldus Weisglas.
Dat 'laatst woord' dwingt het presidium nu af met een amendement, dat volgende week zal worden behandeld. Weisglas zal dat bij hoge uitzondering zelf toelichten in de Tweede Kamer, niet vanuit de voorzittersstoel, maar van achter het spreekgestoelte. Een amendement van het presidium is ongebruikelijk, maar niet uniek. In 1986, onder Kamervoorzitter Dolman, gebeurde hetzelfde.
(Bron)
SER wijst wet openbaarheid topinkomens af

DEN HAAG - De werknemers en werkgevers verwerpen het wetsvoorstel waarmee topinkomens in bedrijven met meer dan vijftig medewerkers openbaar worden. Het voorstel is volgens hen praktisch onuitvoerbaar. Dat hebben de vakbonden en de ondernemersorganisaties verenigd in de Sociaal-Economische Raad (SER) donderdag in een ontwerpadvies geschreven.
Volgens de SER vormt het voorstel een te zware taak voor ondernemingsraden van bedrijven. In het wetsvoorstel moeten deze inspraakorganen namelijk informatie gaan verzamelen over alle vormen van beloning van alle werknemers en bestuurders in een bedrijf.
(Bron en meer)

Dus de SER vindt het niets, puur uit medeleven met de OR's?
TT 112 Kamer wil uitzettingen stopzetten

DEN HAAG Een Kamermeerderheid wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers voorlopig niet meer op straat worden gezet. D66 en de gehele oppositie vinden dat minister Verdonk eerst uitsluitsel moet geven over het lot van de uitgeprocedeerden die buiten de pardonregeling vallen.
Deze maand krijgen 2000 asielzoekers te horen dat ze mogen blijven. Vele anderen moeten definitief vertrekken. Gemeenten hebben al laten weten dat zij de 'oude' asielzoekers die geen pardon krijgen, niet op straat zullen zetten.
Verdonk komt in januari met concrete voorstellen voor deze groep. Tot die tijd wil de Kamer een uitzettingsstop.
Microsoft wil oude Windows-systemen dichttimmeren

Den Haag, 11.00 uur - Microsoft wil binnenkort een cd-rom op de markt brengen met oplossingen voor beveiligingslekken in oudere Windows-versies, zo blijkt uit mededelingen op diverse bètasites. Deze week zou die cd al worden getest door een kleine groep gebruikers.
De cd is bedoeld voor gebruikers van Windows 98, Windows 98 SE en Windows ME die in een keer hun systeem willen beveiligen en de Windows Update website tot nu toe hebben genegeerd. Microsoft hoopt zo de verspreiding van virussen en wormen tegen te kunnen gaan.
Omdat oudere systemen vaak niet worden opgewaardeerd, kunnen virussen als SoBig zich blijven verspreiden. Wanneer de cd-rom gaat verschijnen is nog onduidelijk.
(Bron)
Bush getroffen door Google-bom

9 december 2003 - Wie de woorden miserable failure intypt in de zoekmachine Google vindt als eerste resultaat de biografie van President Bush op een pagina van het Witte Huis. Dit komt niet omdat Bush zichzelf met deze woorden omschrijft en ook niet omdat Google een truc uithaalt. Bush is slachtoffer geworden van een zogenaamde Google bomb. Google indexeert niet alleen wat er op een site staat, maar ook hoe vaak en met welke woorden naar een site wordt gelinkt op andere pagina's. In dit geval linkten een aantal websites naar de pagina van Bush met de woorden 'miserable failure'. Opvallend is dat voor een Google bomb geen duizenden links nodig zijn. Een Amerikaanse krant meldde dat de nummer één notering in Google al gehaald werd met slechts een plaatsing van dezelfde link op 32 goedbezochte pagina's.
Het is niet de eerste keer dat Bush slachtoffer is van een grap op internet. Wie eerder dit jaar met Google zocht naar weapons of mass destruction - naar aanleiding van de oorlog tegen Irak - kwam op een website terecht met de tekst These weapons of mass destruction cannot be displayed. In Nederland proberen een aantal webloggers de woorden 'raar kapsel' naar een website van premier Balkenende te laten verwijzen. Wie dit in Google test, ziet dat het nog niet gelukt is.
(Bron)
Nepsites ogen echt door fout in IE

11 december 2003 - Een fout in Microsofts Internet Explorer kan hackers helpen een nepsite te maken die niet van echt te onderscheiden is. Hiervoor kunnen hackers gebruik maken van de http://user@domain naamgeving. Door in het internetadres (url) een aantal specifieke karakters op te nemen verdwijnt in de adresbalk dat deel van het adres dat na het "@" symbool komt. De persoon die de fout heeft ontdekt, maakt door deze demonstratie duidelijk hoe het een en ander werkt. Hij heeft hiervor een nep-Microsoft-site opgezet waarbij in de adresbalk www.microsoft.com verschijnt, aldus CNet.
Het Deense bedrijf Secunia maakte de fout wereldkundig. Microsoft vindt dit een onverstandige zet. Nu zijn hackers op de hoogte van de fout en kunnen deze massaal misbruiken. Het was beter geweest als ze discreet ingelicht waren en in het 'geheim' aan een patch hadden kunnen werken, zo heeft het software bedrijf laten weten.
Nepsites zijn geliefd bij hackers om nietsvermoedende internetters hun creditcardnummer af te snoepen. Zo zijn in het verleden herhaaldelijk nepsites verschenen van veilingssite e-bay. Een populaire site waar veel webaankopen worden gedaan.
(Bron)
TT 401 Tot verdriet van veel mannelijke fans heeft de BBC-nieuwslezeres Zora Suleman onlangs aangekondigd van het tv-scherm te verdwijnen.
De 26-jarige Britse leest nu nog het ochtendjournaal voor in de ontbijtshow RI:SE, maar dat programma stopt volgende week. Zora wil graag een ander bulletin presenteren, maar de serieuze journaals willen haar niet hebben. Volgens Zora omdat haar borsten te groot zijn.
Nu heeft Zora inderdaad een behoorlijke bos hout voor de deur, maar dat is dan ook de reden dat ze zo populair is. De directie van de Britse publieke omroep houdt kennelijk meer van kleine maten.
TT 124 "Hoofddoek taboe in Franse scholen"

PARIJS Een Franse onderzoekscommissie adviseert president Chirac een verbod uit te vaardigen op het dragen van opzichtige religieuze symbolen op openbare scholen. Hierbij gaat het om hoofddoekjes, kruisen en keppeltjes.
[Oftewel: de titel van dit bericht is nogal beperkt-suggestief.]
De commissie bepleit ook een verbod op het dragen van politieke symbolen. Wel beveelt de commissie aan de joodse en islamitische feestdagen Yom Kippoer (Grote Verzoendag) en Eid al-Fitr (einde van de Ramadan) te vieren.
In het bedrijfsleven moeten werknemers een extra vrije dag op kunnen nemen om religieuze feestdagen te vieren, zo adviseert de commissie.
TT 106 RPB: andere kijk ruimtelijk beleid

DEN HAAG Het Ruimtelijk Planbureau, RPB, adviseert het rijk om de visie op het ruimtelijk beleid te wijzigen. Het huidige beleid,waarin de bestemming van grote stukken grond voor afzonderlijke sectoren (wonen, industrie) wordt geclaimd, voldoet niet voor de toekomst.
Zo wil het RPB dat de bouw van grote Vinexwijken wordt gestaakt. Deze sluiten niet meer aan op de woonwensen. Ook drukt de bureaucratie op het bouwtempo.
Het huidige beleid is te veel gericht op grote bedrijfsterreinen, ten koste van de groeiende dienstensector. Het platteland wordt nu te veel door de bestemming voor boeren gedomineerd.

Kweeniet, volgens mij is er deels juist platteland dóór de boeren. Wat moet er dan mee gebeuren?
"En het platteland is onnodig op slot gezet door de eenzijdige bestemming van boerderijen" volgens de site van het RPB.
De Vrienden van het platteland meldden al eerder: "Bouwen in landelijk gebied moet makkelijker worden, vindt het Ruimtelijk Planbureau (RPB). Volgens het RPB worden honderdduizend huishoudens door allerlei regels van een woning op het platteland afgehouden, terwijl er genoeg ruimte is."
Studenten speuren naar dwalingen van rechters

AMSTERDAM - Mensen die menen dat ze ten onrechte zijn veroordeeld, kunnen voortaan terecht bij de juridische faculteit van de universiteit van Maastricht. De faculteit heeft een projectgroep Gerede Twijfel opgericht, die rechterlijke dwalingen gaat onderzoeken.
Het project, dat nieuw is voor Nederland, is opgezet naar Amerikaans voorbeeld waar juridische faculteiten spectaculaire resultaten hebben geboekt met het onderzoeken van omstreden veroordelingen. De projectgroep staat onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen en Han Israëls.
Veroordeelden, familieleden en advocaten kunnen zaken aanmelden. De projectgroep stelt wel voorwaarden. De 'dader' moet zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal vier jaar of een celstraf in combinatie met tbs. Bovendien moet de veroordeelde voor de rechter altijd hebben volgehouden dat hij onschuldig is.
De projectgroep moet zelf ook het idee hebben dat er mogelijk sprake is van een rechterlijke dwaling, aldus Van Koppen. 'We moeten het gevoel hebben dat er brood in zit.'
De discussie over rechterlijke dwalingen in Nederland is op gang gekomen na de 'twee van Putten' die vorig jaar werden vrijgesproken, nadat ze bijna zeven jaar hadden vastgezeten. Momenteel dient voor het Gerechtshof in Den Bosch de zaak tegen Ernest L. die op last van de Hoge Raad is heropend.
Het project kan een bijdrage leveren aan het opsporen van oorzaken van rechterlijke dwalingen en het rechtzetten daarvan, aldus Van Koppen. 'Dat past bij de maatschappelijke functie van een universiteit. Studenten kunnen er veel van leren. Sommigen hebben nog nooit een dossier ingezien.'
In de VS zijn de afgelopen jaren honderden gevangenen op vrije voeten gekomen, nadat hun onschuld was aangetoond, vaak door nieuwe DNA-testen. Van Koppen denkt dat het in Nederland zo'n vaart niet zal lopen. 'De VS heeft juryrechtspraak. Wij hebben professionele rechters. Bovendien speelt een rol dat ze in de VS bar slechte advocaten hebben. Het kan van alles worden. Van twee zaken waar we niks mee kunnen tot een stortvloed.'
(Bron)
Chemisch incident 's-Gravenpolder loopt goed af

'S-GRAVENPOLDER - Een chemie-incident bij een constructiebedrijf in 's-Gravenpolder in Zeeland woensdagavond is goed afgelopen. Volgens een woordvoerder van gemeente Borsele was het directe gevaar rond 22.30 uur geweken.
Woensdagavond rond 17.30 uur ontstond er bij het bedrijf een gevaarlijke situatie doordat er een staaf aluminium in een vat met salpeterzuur viel. Bij de chemische reactie die volgde kwamen nitreuze dampen vrij, die schadelijk zijn voor de mens.
Laat in de avond wist een specialistisch bedrijf het vat met salpeterzuur leeg te pompen, waarop de chemische reactie stopte. Volgens de gemeentewoordvoerder moet voor het afvoeren van het stuk aluminium nog een oplossing worden gezocht.
Na de melding van het ongeval werd binnen een straal van 400 meter het terrein afgezet en bedrijven ontruimd. Bewoners in de buurt moesten ramen en deuren dichthouden. In het gemeentehuis van Borsele werd een speciaal team geformeerd voor eventuele calamiteiten. Rond 21.00 uur was de situatie in het bedrijf onder controle.
(Bron)
Kamer akkoord met identificatieplicht

DEN HAAG - De identificatieplicht mag onder geen beding tot willekeur leiden. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat minister Donner (Justitie) er voor moet zorgen dat politieagenten niet zomaar mensen naar hun identiteitskaart gaan vragen, zonder dat daar aanleiding voor is.
Dat bleek woensdag tijdens de voortzetting van de behandeling van de uitgebreide identificatieplicht in de Tweede Kamer. Voor de SP en GroenLinks is de angst voor willekeur en discriminatie reden om de plicht af te wijzen.
Een meerderheid van CDA, VVD, D66 en LPF heeft wel vertrouwen in de aanpak van Donner. De PvdA gaat waarschijnlijk ook akkoord. De ChristenUnie en de SGP zijn zeer kritisch.
De bewindsman benadrukte dat de politie straks makkelijker asociaal gedrag, zoals naroepen, beledigen en bespugen van voorbijgangers, kan beboeten. "Men kan zich nu terugtrekken in de anonimiteit van de groep en zich daar krachtig voelen."
Nu staat de politie nog niet zo sterk als er verstoring van de openbare orde dreigt. Met de identificatieplicht kan de politie eerder ingrijpen. Bovendien maakt het de hulpverlening makkelijker om verwarde mensen op straat te helpen.
Iedereen heeft nog een jaar de tijd om een paspoort of identiteitskaart aan te schaffen. Ook een rijbewijs is een geldig identiteitsbewijs. Met ingang van 2005 moet iedereen vanaf veertien jaar zich te allen tijde kunnen legitimeren in de publieke ruimte. Kan of doet men dat niet, dan staat daar een boete van maximaal 2250 euro op. Het is op zichzelf niet strafbaar om geen identiteitskaart op zak te hebben.
"Maar het gevolg van de toonplicht is dat men altijd een pas bij zich moet hebben. Het risico is voor de burger", zei Donner. Hij wees erop dat men ook in situaties terecht kan komen die niet het gevolg zijn van het eigen gedrag.
"Men kan getuige zijn van een ongeval of misdrijf of betrokken raken bij een oploop." Het is volgens de bewindsman niet de bedoeling dat men later het document alsnog toont. Na drie jaar volgt een evaluatie van de wet.
(Bron)
Vervolg anti-rookbeleid:

Sigaret op straat: 46 euro boete

ROTTERDAM - Mensen die in Rotterdam een sigaret op straat gooien krijgen vanaf 1 januari een boete van 46 euro. Dat schrijft De Telegraaf. Het legen van een asbak wordt zwaarder bestraft, dat kost de roker 231 euro.
Het plan is een initiatief van de wijkagent in het centrum van de stad. Zij constateerde dat voor de ingang van kantoorgebouwen vaak afval door rokers wordt achtergelaten. Vanaf 1 januari gaat het wettelijke rookverbod in en omdat de politie bang is dat de troep op straat alleen nog maar groter wordt heeft zij deze boetes ingevoerd.
Bedrijven in het centrum hebben een brief ontvangen met een aankondiging van het nieuwe beleid en het verzoek zelf asbakken te plaatsen.
(Bron)

Dat legen van asbakken zul je vooral op parkeerplaatsen en bij stoplichten moeten controleren denk ik.
Definitieve onvruchtbaarheid leidt tot rouwproces

NIJMEGEN - Paren die onder ogen moeten zien dat zij ondanks technische ingrepen samen geen kinderen kunnen krijgen, maken een rouwproces door dat vergelijkbaar is met het verlies van een dierbare. Een kwart van deze paren heeft psychologische hulp nodig om verder te kunnen gaan met hun leven.
Dat blijkt uit een onderzoek van de medisch psychologe C. Verhaak onder bijna vierhonderd paren, die in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMCN) in Nijmegen deelnamen aan vruchtbaarheidsbehandelingen. Verhaak promoveert woensdag aan de Nijmeegse universiteit.
(Bron)

Ik begrijp niet dat dat _nieuws_ is. Is die rouw niet gewoon heel logisch?
Blunder in Washington zet Bush in zijn hemd

WASHINGTON - De publicatie van een lijst met landen die van de Verenigde Staten alleen mogen profiteren van lucratieve contracten bij de wederopbouw van Irak heeft president Bush in ernstige verlegenheid gebracht. Kort voordat hij de leiders van Rusland, Frankrijk en Duitsland wilde vragen een deel van de schuldenlast van Irak kwijt te schelden, sloot zijn ministerie van Defensie juist onder andere die landen uit van de aanbestedingsprocedure.
President Bush zou "uitgesproken ongelukkig" zijn geweest om te spreken met buitenlandse leiders die net hadden vernomen dat ze uitgesloten zouden worden van contracten voor de wederopbouw van Irak, zo meldde The New York Times donderdag op gezag van een hoge regeringsfunctionaris. Het Pentagon had de gewraakte lijst gepubliceerd slechts enkele uren voordat Bush Moskou, Parijs en Berlijn wilde vragen de recent benoemde James Baker te ontvangen voor overleg over schuldsanering.
De Russische minister van Defensie Sergei Ivanov verwees het Amerikaanse verzoek een deel van de Iraakse schulden kwijt te schelden meteen naar de prullenbak. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde volgens The New York Times niet erg verrast op de Russische afwijzing. "Ik kan me niet indenken dat als je vraagt dingen voor Irak te doen, dit erg helpt", aldus een hooggeplaatste functionaris over het weren van landen uit de aanbestedingsprocedure.
De onhandige timing heeft de voorzichtige pogingen van Washington toenadering te zoeken tot landen die zich een fel tegenstander toonden van de oorlog tegen Irak vermoedelijk teniet gedaan, vrezen diplomaten in de Amerikaanse hoofdstad. Naaste medewerkers van Bush zouden eveneens woest zijn over de harde bewoordingen die het Pentagon hanteert in de lijst.
In een eerder deze week gepubliceerde memo rechtvaardigde de Amerikaanse onderminister van Defensie, Wolfowitz, zijn plan met daarbij horende lijst omdat daarmee de "vitale veiligheidsbelangen" van de Verenigde Staten in Irak worden beschermd. Het zijn deze woorden die veel landen in het verkeerde keelgat is geschoten, aldus The New York Times van donderdag.
Verscheidene regeringen reageerden woensdag uitermate verbolgen op het feit dat ze wegens hun verzet tegen de oorlog tegen Irak door de Verenigde Staten feitelijk worden uitgesloten. Niet alleen traditionele bondgenoten als Duitsland, Frankrijk, Canada en België vinden het onacceptabel, ook Rusland is die mening toegedaan.
Parijs wil samen met andere landen van de Europese Unie onderzoeken of uitsluiting van bedrijven in strijd is met internationale regels voor mededinging. Berlijn noemt de stap van Washington "onaanvaardbaar voor de Duitse regering". Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een verwonderlijke en ongelukkige maatregel. Volgens Brussel moet niet naar het verleden worden gekeken, maar vooruit naar de toekomst.
Ook Moskou eist dat alle landen kunnen meedoen aan de wederopbouw van Irak. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, kondigde aan de zaak aan te kaarten bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Powell.
Europees handelscommissaris Lamy maakte bekend dat hij gaat onderzoeken of de handelwijze van de Verenigde Staten indruist tegen regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Lamy sloot niet op voorhand uit dat het afwijzen van ondernemingen uit 'anti-oorlogslanden' onder strikte voorwaarden mag.
Washington vindt dat de belangrijkste opdrachten voor het herstel van Irak uitsluitend open mogen staan voor de Verenigde Staten, Irak, de coalitiepartners tijdens de invasie en andere landen die later militairen naar Irak stuurden, zoals Nederland. Naast de VS en Irak zijn in het memo van Wolfowitz 61 landen genoemd die mogen meedingen naar de 26 grote projecten met een totale waarde van 18,6 miljard dollar.
De weg voor landen die tot nu toe elke steun weigerden, zoals Frankrijk, Duitsland en Rusland staat echter ook nog open. Zij kunnen alsnog een begunstigde status 'verdienen' door de coalitie in Irak actief te steunen. Via onderaannemers kunnen bedrijven uit die landen bovendien ook nog meedoen aan de reconstructie van Irak.
(Bron)
Man in cel voor weigeren winkelmandje

ASSEN - Een 32-jarige Assenaar is afgestraft met een boete en een winkelverbod, omdat hij weigerde een winkelmandje te gebruiken.
De man liep maandagavond kort voor sluitingstijd een supermarkt in Assen binnen, pakte wat sudderlappen en liep naar de kassa. Door een beveiligingsbeambte en de bedrijfsleider werd de man erop gewezen dat het gebruik van een mandje in de winkel verplicht is.
De klant weigerde dit. Hij werd daarop meegenomen naar het politiebureau, kreeg een transactie van 130 euro aangeboden en mag een jaar lang geen voet meer in de supermarkt zetten. Volgens een politiewoordvoerder is de man meerdere malen gevraagd een winkelmandje te pakken maar reageerde hij daar niet op.
De Assenaar zegt een half uur in een cel te hebben gezeten. "We hebben met justitie gebeld over de te nemen stappen, volgens de richtlijnen. Dan zet je iemand toch niet even bij de receptie neer", zei een woordvoerder van de politie.
Een woordvoerster van Laurus, het moederconcern van de supermarkt, benadrukt dat de huisregels in Assen slechts zijn gehandhaafd. "De winkel lijdt onder criminaliteit en agressie. In september is het filiaal zelfs overvallen. Daarom worden de regels nu zo nagestreefd, om ondermeer de winkeldiefstallen tegen te gaan. Heel vervelend, maar men moet wel."
(Bron)

Wat ook heel vervelend is, is dat ze dan meestal de verkeerde pakken. In mijn lokale supermarkt was tijden terug eens geen mandje te bekennen, en de baliemedewerker had geen tijd om er even een aan te geven. Dan maar alles in m'n rugzak geladen, bij de kassa weer uitladen en afrekenen. Ik kreeg geen bon, wat me niet kon schelen omdat ik dacht dat dat niets betekende. Eenmaal buiten hoorde ik iemand rennen, en ik werd op mijn schouder geklopt. Of ik even mee wilde komen, want ik werd verdacht van winkeldiefstal.
Dan moet je net mij hebben. Ik liep mee, werd meegenomen naar het kantoor van de manager, die me een kop koffie aanbood. De beveiliger vroeg of ie in mijn tas mocht kijken. Nee, dat mocht niet - alleen de politie heeft recht om te fouilleren. "Dan bellen we de politie", klonk het dreigend. Dat vond ik best. Het duurde erg lang, ik kreeg nog een keer koffie aangeboden, en uiteindelijk kwamen er twee agenten. Ze keken wat er in mijn rugzak zat, en vergeleken dat met de bon die de beveiliger had. Vervolgens kreeg ik uitgebreid excuses en de belofte dat er beter op de beschikbaarheid van mandjes zou worden gelet.
Unieke verhuizing Nachtwacht in Rijksmuseum

AMSTERDAM - De Nachtwacht heeft donderdagochtend zijn vaste zaal in het Rijksmuseum in Amsterdam verlaten. Tijdens een minutieus uitgevoerde operatie is het wereldberoemde meesterwerk verplaatst naar de Philipsvleugel van het museum. Het is de eerste keer sinds 1945 dat de Nachtwacht van Rembrandt van zijn plaats is gelicht.
De ingewikkelde verhuisoperatie begon om half 7 in de ochtend. Conservatoren van het museum, kunsttransporteurs en technici haalden het schilderij van de muur en plaatsten het doek in een houten frame dat speciaal door het gespecialiseerde verhuisbedrijf Gerlach Art Packers is gemaakt.
Om het houten frame werd een door Philips ontwikkelde beschermhoes geplaatst, voorzien van sensoren die de temperatuur, luchtvochtigheid en schokken in de gaten moesten houden. Een groep van twaalf specialisten was bezig met het inpakken van het schilderij. Tegen twaalf uur werd het werk naar buiten gehesen en via de straat naar de Philipsvleugel gereden. Het museum is een jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de verhuizing van Neerlands beroemdste schilderij.
Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen rondom wat bijna een militaire operatie leek. De politie had de wijde omgeving van het Rijksmuseum afgezet en het museum wilde er vantevoren geen ruchtbaarheid aan geven om ongewenste pottenkijkers te weren. De verhuizing is noodzakelijk door de ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum volgend jaar.
De Nachtwacht en andere topstukken uit de zeventiende eeuw zijn tijdens de verbouwing te zien in de Philipsvleugel, die als tijdelijk museum zal fungeren. Vanaf 20 december zijn deze werken weer te bezichtigen in de tentoonstelling 'Rijksmuseum, De Meesterwerken'.
De renovatie moet midden 2008 zijn afgerond. Slechts 10 procent van de collectie is tot die tijd te zien voor het publiek. De rest, ruim één miljoen objecten, gaat naar de voormalige eurokluizen in Lelystad. In mei 2004 moet het hoofdgebouw helemaal leeg zijn.
Slechts twee keer eerder verliet het doek, door Rembrandt geschilderd in 1642, het museum. In 1898 hing het schilderij in het Stedelijk Museum in Amsterdam ter gelegenheid van de eerste Rembrandt-tentoonstelling. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 dook het schilderij op verscheidene plaatsen onder om uiteindelijk in 1942 opgerold 35 meter onder de grond in de Sint Pietersberg bij Maastricht te worden opgeslagen. [Da's nu geen goede optie meer...]
Na de bevrijding van Nederland keerde het schilderij in juni 1945 per boot terug naar Amsterdam. Sindsdien heeft de Nachtwacht het Rijksmuseum niet meer verlaten. Het onverzekerbare schilderij, eigendom van de gemeente Amsterdam, is 4,54 meter breed en 3,79 meter hoog en weegt zonder lijst bijna 170 kilo.
(Bron)
PvdA en GroenLinks willen allochtonen blijven registreren

DEN HAAG - PvdA en GroenLinks willen dat bedrijven blijven registreren hoeveel allochtonen ze aan het werk hebben. Het kabinet wil de Wet samen, die dat regelt, per 1 januari afschaffen. De twee linkse partijen proberen dat te verijdelen. Ze hebben daarom donderdag een eigen wetsvoorstel met dezelfde strekking ingediend.
Het kabinet wil overgaan tot vrijwillige registratie, omdat werkgevers zich inmiddels bewust zouden zijn van hun verantwoordelijkheid om allochtonen aan de slag te helpen. Afschaffing van de verplichting bespaart bovendien veel administratieve rompslomp.
PvdA en GroenLinks zijn het daar hartgrondig mee oneens. Extra aandacht voor allochtonen op de arbeidsmarkt is nog steeds broodnodig, omdat de werkloosheid onder hen drie keer zo hoog is als onder autochtonen.
"Registratie is het enige middel om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed te kunnen volgen en om vormen van discriminatie en achterstelling op te sporen", zeggen de initiatiefnemers Vos (GroenLinks) en Stuurman (PvdA). De Tweede Kamer debatteert volgende week over de Wet samen met staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken.
(Bron)

Dan hoop ik wel dat ze dat idiote begrip 'autochtone allochtoon' afschaffen. Ik ben een allochtoon wegens in het buitenland geboren, maar autochtoon wegens opgevoed door NL-ers (die daar toen ook woonden). Niet dat iemand iets aan die wetenschap heeft, ook bijvoorbeeld scholen niet - want waar ze voor een 'echte' allochtoon vaak wat extra geld krijgen, geldt dat voor een 'eigen vreemdeling' niet. Dus wat dat de zin van die categorisering is??
Videofragment toont pikante uitspraken Heerlense wethouder

AMSTERDAM - CDA Heerlen heeft afstand genomen van gewraakte uitspraken van haar eigen wethouder. Dat meldt de Limburgse nieuwszender L1. De Heerlense wethouder Eduard Prickartz - in gezelschap van een gemeentevoorlichter - noemde een man uit Hoensbroek een 'notoire zeikbeer' en een L1-verslaggever een 'etterbakje'.
Prickartz werd in gezelschap van de gemeentevoorlichter geinterviewd door de Limburgse zender. Na het vraaggesprek meende het tweetal dat de verbinding verbroken was.
Het CDA-bestuur in Heerlen wenst dat Prickartz en de voorlichter in gesprek moeten gaan met de Hoensbroekenaar en de verslaggever.
(Bron, met link naar het fragment)
Laager bindt in bij rookbeleid

DEN HAAG - Minister Laager van Volksgezondheid trekt zijn dreigement in om uitbaters van cafés en restaurants te dwingen hun zaken per 2005 rookvrij te maken. Hij wil via 'rustig' overleg met de sector tot overeenstemming komen over de manier waarop horeca-bedrijven antirookmaatregelen gaan doorvoeren.
Eerder dreigde hij in de Tweede Kamer de horecabazen tot medewerking te dwingen, als ze naar zijn zin te weinig actie zouden ondernemen om hun bedrijven rookvrij te maken. Er zou dan per 1 januari 2005 in cafés en restaurants, net als in andere gebouwen, een rookverbod gaan gelden.
Koepelorganisatie Koninklijk Horeca Nederland ging begin december openlijk de strijd met Laager aan. Ze stelde dat het maatschappelijk onaanvaardbaar is om mensen te verbieden in cafés te roken. De sector eist dat er minstens de komende tien jaar niet wordt gesproken over een rookverbod in horecabedrijven.
In ruil voor die toezegging wil de branche een aantal maatregelen nemen om rookoverlast in zaken te beperken. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (CDA, VVD, SP, LPF, D66 en SGP) steunt het verzet van de horecasector. Volgens de fracties liep Laager met zijn antirookplannen veel te hard van stapel.
De minister maakte donderdag duidelijk de mening van de Kamer serieus te nemen. Hij kon niet aangeven op welke termijn de horeca rookvrij moet zijn. Overleg moet dat volgens hem verder uitwijzen.
(Bron)
Eenheid van recht. In Twente draait een spijbelaar de bak in; in Flevoland wil de politie een inbreker een boete geven, en daarmee is de kous af.
In Rotterdam, de stad waar de politie niets te doen heeft, gaan ze nu streng controleren op het verbod peuken op straat te gooien, vooral bij de kantoren waar een rookverbod heerst. Ik zou denken: zet er dan een asbak neer, zoals je in Amerika vaak ziet.
Ik zou geneigd zijn zo'n klapasbakje te kopen. Waar je die dan leegt is een tweede: in een prullenbak leidt tot stank, wat niet de bedoeling kan zijn; in de plee mag niet; dus wat dan?

woensdag, december 10, 2003

Update MediaMarkt: buurman had de reinigingspolitie gebeld.
Hopelijk leert die figuur er van en flikkert ie niet meer zomaar z'n troep op straat.
PvdA: toeristen Waddeneilanden betalen 'kokkeltaks'

DEN HAAG - De PvdA pleit voor invoering van een kokkeltaks van 1 euro voor iedere toerist die de Waddeneilanden bezoekt. De partij wil zo de Waddenzee beschermen tegen de mechanische kokkelvisserij, die zij ziet als de grootste bedreiging voor het gebied op dit moment.
Met de opbrengst van de belastingheffing, gedurende vijftien jaar, wil de PvdA de kokkelvissers uitkopen. Jaarlijks bezoeken twee miljoen toeristen de eilanden. Juist bij hen bestaat volgens het Tweede-Kamerlid Samson een draagvlak voor het behoud van het wad, zo heeft hij woensdag laten weten.
Samson wil zo ook voorkomen dat gaswinning wordt toegestaan om de kokkelvisserij te helpen uitkopen. Zo'n actie om met het geld van het Waddengas de bedreigingen van de Waddenzee te lijf te gaan "klinkt sympathiek", maar de merkwaardige consequentie is dat de Waddenzee "het eerste natuurgebied ter wereld zou worden dat zijn eigen bescherming moet betalen".
Donderdag komt een onderzoeksrapport (EVA-II) naar buiten dat de toekomst van de kokkelvisserij kan bepalen. Minister Veerman (LNV) heeft aangekondigd dat hij op basis daarvan een nieuw schelpdierenbeleid uitzet. Voor de Waddenvereniging staat al vast dat het onderzoek de kokkelvissers fataal zal worden, omdat eruit zal blijken dat deze vorm van visserij geen bestaansrecht heeft.
(Bron)
Taxichauffeur c.q. aanrander opgepakt

Utrecht - De Utrechtse politie heeft een taxichauffeur opgepakt, die twee keer een vrouwelijke passagier heeft aangerand.
De 25-jarige man vervoerde 14 september een man en een vrouw van Utrecht naar Harmelen. Bij het afgesproken adres zag hij kans om met de vrouw weg te rijden. Zij werd later totaal ontredderd aangetroffen in Leidsche Rijn. Uit een onderzoek bleek dat ze was aangerand.
Op 20 november vergreep de taxichauffeur zich aan een vrouw van 18, die hij van Utrecht naar Maarssen vervoerde. Zij verzette zich en wist te ontkomen. De man is 26 november aangehouden, zo meldt de poltitie woensdag. Hij heeft de aanrandingen inmiddels bekend.
(Bron)
Je hebt een recept waarvoor je sperziebonen moet koken en een mix van uitjes-knoflook-sjalotjes moet bakken, waarna je die twee door elkaar mengt.
En vervolgens breekt er bijna een gevecht uit tussen de twee katten - om die sperziebonen.
Ze zijn nog veel gekker dan ik dacht.
TT 401 Op het eiland Tasmanië, bij Australië, heeft een man verkleed als kerstman een bank beroofd. Met een neppistool, gemaakt van twee aan elkaar geplakte delen van een pijp, maakte hij 13.451 Australische dollar buit, een slordige 7.900 euro.
Op de vlucht gooide Santa zijn rode jas en witte baard in een paardentrailer. Daarna wilde hij er op een klaarstaande arreslee... eehh fiets vandoor gaan. Maar nog voor hij z'n rijwiel bereikte, werd hij in zijn kraag gevat. De politie kon hem gemakkelijk herkennen omdat hij zijn rode kerstmanbroek nog aan had. De kindervriend wacht nu een eenzame kerst in een Australische cel.
TT 192 Vliegtuigje wijst kraanvogel de weg

NEW DELHI Met ultralichte vliegtuigjes begeleidt India sinds kort de trek van kraanvogels van Siberië naar India. Het lichtgewicht-toestel wijst vermomd als kraanvogel de weg naar Noord-India, naar het vogelreservaat Bharatpur.
Het aantal vogels dat de reis maakt is de laatste jaren aanzienlijk afgenomen. Deskundigen stellen dat de vogels boven Afghanistan, Oezbekistan en Pakistan worden afgeschoten.
De kraanvogels worden nu getraind het vliegtuigje te volgen, waarbij de route voorlopig over Iran loopt. De methode is eerder met succes toegepast in de VS met de trompetkraanvogel.
TT 127 Shirin Ebadi haalt uit naar VS

OSLO De Verenigde Staten gebruiken de aanslagen van 11 september 2001 als voorwendsel om de mensenrechten aan hun laars te lappen. Dat zei de Iraanse advocate Shirin Ebadi bij het ontvangen van de Nobelprijs voor de Vrede.
Ebadi zei verder dat Washington ook de Conventies van Genève schendt door op Guantanamo Bay zonder vorm van proces Taliban- en al-Qaedastrijders vast te houden. "Niet één van hen is aangeklaagd en behalve een Australiër heeft niemand een advocaat toegewezen gekregen."
Ebadi (56) was de eerste vrouwelijke rechter in Iran. In 1979 moest ze na de islamitische revolutie dat werk staken.
TT 120 DEN HAAG Minister De Geus laat PvdA'er Meijer onderzoek doen naar mogelijke geldsmijterij bij de huisvesting van de uitkeringsinstantie UWV. De UWV zou hoge kosten hebben gemaakt bij de inrichting van twee directiekamers in Amsterdam.
TT 109 De Geus wantrouwt motief GroenLinks

DEN HAAG Minister De Geus van Sociale Zaken verwijt de GroenLinks-fractie dat zij de Robin-Hoodrekening gebruikt om het regeringsbeleid aan de schandpaal te nagelen. Het zou de fractie niet gaan om geldinzameling voor de zwaksten.
De Geus uitte die verdenking omdat er nog geen Robin-Hoodrekening geopend is, waarop burgers giften kunnen storten. De Geus zei zich vergist te hebben in de motieven van GroenLinks. Mensen die geld willen geven, worden door het ministerie naar GroenLinks doorverwezen.
Een Kamermeerderheid nam eerder afstand van de aankondiging van De Geus om het GroenLinks-initiatief te omarmen.

Misschien IS het ook wel een grof schandaal dat er geld ingezameld moet worden voor de zwaksten?
TT 103 "Melkveehouders produceren te duur"

DEN HAAG De Nederlandse melkveehouders kunnen de concurrentie met buitenlandse producenten niet aan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut. Gemiddeld maken Nederlandse boeren 48 eurocent aan kosten om één kilo melk te produceren.
Tussen de bedrijven zitten wel grote verschillen. De 25% goedkoopste boeren produceren voor 42 cent,de 25% duurste voor 64 cent. In sommige supermarkten kost een liter melk maar 47 eurocent.
Vergeleken met het buitenland lopen de kosten in Nederland sneller op. Daardoor dreigen Nederlandse melkveehouders zichzelf uit de markt te prijzen.
Kogelbriefschrijver bedreigde ook koningin Beatrix

ROTTERDAM - De 48-jarige man die er van wordt verdacht bekende Nederlanders te hebben bedreigd met een kogelbrief, zou ook een dergelijke brief naar koningin Beatrix hebben gestuurd. Dat blijkt uit de voorlopige dagvaarding.
De man moet vrijdag voor de rechtbank verschijnen, maar die zal de zaak dan niet inhoudelijk behandelen.
(Bron)
Man naar politie met heroïne in oor

BERLIJN - De politie in het Duitse Kassel heeft in een politiebureau een man op heterdaad op het bezit van heroïne betrapt. De 33-jarige verslaafde was naar het bureau gekomen om te kijken of hij op de lijst van gezochte criminelen stond.
Een agent zag iets verdachts uit een oor van de man steken. Het bleek een gram verpakte heroïne te zijn. De verslaafde kon de drugs meteen inleveren.
(Bron)
Balkenende kan weer beschikken over Catshuis

DEN HAAG - Premier Balkenende kan vanaf volgende week woensdag weer gasten ontvangen in het Catshuis, sinds 1963 de officiële ambtswoning van de minister-president. Het Catshuis is vanaf de zomer van vorig jaar grondig gerenoveerd, omdat het niet meer voldeed aan de eisen van de Rijksgebouwendienst. Het werd toen vergeleken met een tweederangs Engels hotel.
Volgende week woensdag ontvangt Balkenende uit handen van minister Dekker (VROM) de sleutel. Behalve als pied-à-terre kan hij het Catshuis dan weer gebruiken voor officiële ontvangsten of voor overleg in bijzondere regeringssituaties.
Tijdens de verbouwing huurde het ministerie van Algemene Zaken een appartement waar Balkenende mensen kon ontvangen of besprekingen houden. Voor het penthouse in Den Haag moest het maandelijks zevenduizend euro neertellen.
(Bron)

Zevenduizend euro. Er zijn mensen die daar ruim negen maanden van moeten leven. Uitvreter.
Italië bang voor vergiftigde dranken van 'Acquabomber'

ROME - In heel Italië groeit de angst voor vergiftigd mineraalwater en andere dranken. Na Noord-Italië sloegen de autoriteiten dinsdag onder meer in Rome alarm. Supermarkten zagen zich opnieuw gedwongen duizenden flessen en pakken weg te gooien.
De politie sluit niet uit dat een radicale antikapitalist of een milieuactivist achter de sabotage zit. Met een injectiespuit zijn kleine hoeveelheden bleekmiddelen en reinigingsmiddelen in de plastic flessen of kartonnen verpakkingen gespoten. Tot nu toe moesten ruim tien personen, onder wie enkele kinderen, met vergiftigingsverschijnselen worden opgenomen.
Media doopten de dader Acquabomber, omdat het aanvankelijk alleen mineraalwater betrof. De afgelopen dagen nam de politie ook pakken melk en vruchtensappen in beslag.
De autoriteiten roepen consumenten op om krachtig op de verpakking te drukken, om zo eventuele gaatjes te ontdekken. De politie sluit niet uit dat inmiddels ook na-apers aan het werk zijn.
(Bron)
Balkenende wil niet in zijn hemd staan

DEN HAAG - Premier Balkenende overweegt juridische stappen tegen ziektekostenverzekeraar Azivo omdat die hem in een foto in een advertentie in zijn hemd heeft afgebeeld. De premier vindt de foto volgens zijn woordvoerder "smakeloos".
De advertentie, afgedrukt in de Haagsche Courant van zaterdag, heeft als tekst: "Wie de gezondheidszorg uitkleedt, staat zelf in zijn hemd". De woordvoerder van Balkenende onderstreept dat het de premier niet gaat om de inhoud van de advertentie, maar alleen om de afbeelding.
Azivo was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie.
(Bron)

Wat laat JPB zich weer heerlijk kennen. En wat moet ik plots weer denken aan die foto's van Privétuin....
Acht jaar cel voor 'Baantjer-moord'

ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag acht jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 48-jarige M.P. uit Enkhuizen. Zij achtte de man schuldig aan moord op zijn 78-jarige buurman Jan Tonkes. Tegen P. was tien jaar geëist.
Tonkes werd in de vroege morgen van 31 mei in zijn woning in Enkhuizen met een koperen kandelaar tegen het hoofd geslagen door P. Na de moord hing die briefjes op met de tekst: "Het vonnis: Elimineren!" Handgeschreven had hij erbij gezet: "De laatste woorden van Jan Tonkes waren: Dank je wel Thijs P., sla maar."
P. erkende tijdens de behandeling van de zaak, op een vraag van de rechter, dat Tonkes dat niet werkelijk gezegd had. "Ik vond het niet nodig hem daarvoor wakker te maken", aldus P. Na de moord ging hij naar het strand om van de zonsverduistering te genieten en belde hij de politie. Tonkes overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Het bejaarde slachtoffer was korte tijd eerder uit zijn woning gezet, omdat hij veel overlast veroorzaakte. Buren hadden de woning weer opengebroken, zodat hij in ieder geval een dak boven zijn hoofd had. Hij sliep op een matras in een verder lege kamer.
P. kwam tot zijn daad, nadat hij voor zichzelf besloten had dat Tonkes beter af zou zijn als hij dood was. Dankzij een aflevering van Baantjer kwam hij op het idee zijn buurman met de kandelaar dood te slaan. Andere opties als Tonkes dumpen in het IJsselmeer heeft hij wel overdacht, maar leken hem uiteindelijk minder geschikt.
Volgens P. had Tonkes regelmatig gezegd dat hij het liefst in zijn woning wilde sterven. "Hij had het me niet expliciet gevraagd, maar dat leek me overbodig."
(Bron)
Vier dode bergbeklimmers gevonden op Mount Cook

WELLINGTON - Op de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook, zijn woensdag vier dode bergbeklimmers aangetroffen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie gemeld.
De politie weet inmiddels de identiteit van de slachtoffers maar wil die nog niet naar buiten brengen. In ieder geval zijn het geen Nieuw-Zeelanders.
De vier lijken werden bij toeval gevonden door een berggids. Drie van hen zaten met een klimtouw aan elkaar vast, de vierde werd lager op de berghelling gevonden. Volgens de politie zijn ze recentelijk gestorven.
De dood van de vier bergbeklimmers is vooralsnog een raadsel. De afgelopen tijd is het mooi weer geweest in het berggebied. Er zijn geen aanwijzingen dat de klimmers zijn verrast door een lawine.
(Bron)

Update: het zou gaan om Letten, die in een kloof gevallen zijn.
Spijbelende scholier riskeert celstraf

ALMELO - Spijbelende scholieren in Twente lopen vanaf januari het risico dat zij worden veroordeeld tot enkele weken celstraf in een jeugdinrichting. Het gaat om een proefproject van het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo. "We richten ons met name op de notoire spijbelaars die afglijden en het criminele pad dreigen op te gaan. Met de jeugddetentie als stok achter de deur willen we dat voorkomen," zei woensdag een woordvoerder van het OM in Almelo.
Het OM richt zich op jongeren van 12 tot 16 jaar. Het gaat niet om scholieren die wel eens van school verzuimen, maar om probleemgevallen die veel overlast veroorzaken. "In Twente hebben we het dan over enkele tientallen tieners per jaar", is de inschatting van de woordvoerder.
Volgens het OM Almelo moet in overleg met de jeugdhulpverlening en reclassering worden bepaald op welke wijze de spijbelaars tot inkeer kunnen komen. "Jeugddetentie is daarin de laatste schakel. We denken in eerste instantie aan een voorwaardelijke straf van twee weken. Maar uiteindelijk is het de kantonrechter die bepaalt of iemand ook daadwerkelijk in een jeugdinrichting verdwijnt. Het is ook denkbaar dat de rechter het nog eens wil proberen met een taakstraf."
Het college van procureurs-generaal houdt vast aan de landelijke richtlijn om spijbelaars een geldboete op te leggen of een taakstraf. "Wij vinden celstraf voor spijbelen heel erg krachtig. Landelijk is celstraf niet aan de orde. Spijbelen is een overtreding, geen misdrijf", aldus een woordvoerder.
(Bron)

Spijbelen staat niet in het Wetboek van Strafrecht; met opsluiting zorg je alleen maar voor een groter gat met school; in zo'n inrichhting komt de spijbelaar eerder types tegen die hem/haar op het verkeerde pad kunnen brengen.
Ze zijn bij het OM in Almelo gek geworden; eerst al dat verschil in berechting tussen 'eigen' inbrekers en inbrekers van elders in het land, en nu dit.
Zonnigste jaar ooit

DE BILT - Het jaar 2003 gaat de boeken in als het zonnigste jaar ooit. Dat heeft het KNMI woensdag gemeld. Woensdagmiddag breekt de winterzon in De Bilt het oude record uit 1959. Dan passeert de teller van het weerinstituut het aantal van 1986 zonuren.
Het KNMI registreert de zonneschijn sinds 1901. Dit jaar waren vrijwel alle maanden, maar vooral februari en maart, uitgesproken zonnig. Elk seizoen kreeg van het KNMI het predikaat zeer zonnig.
Den Helder was het afgelopen jaar de plaats met de meeste uren zon. Het zonnigste meetstation van Nederland telde 2160 uren zon. Dat zijn er ruim vijfhonderd meer dan normaal. Den Helder was daarmee zonniger dan bijvoorbeeld de Italiaanse badplaats Rimini die gemiddeld 2048 uren in de zon ligt.
(Bron)
Van der G. klaagt kinderpsychiater aan

AMSTERDAM - De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., heeft bij het medisch tuchtcollege in Groningen een klacht ingediend tegen de Groningse jeugdpsychiater M. Oosterhoff. Dat hebben zijn advocaten woensdag bevestigd.
De medicus bepleitte tijdens het hoger beroep tegen Van der G. een nader onderzoek naar de geestelijke vermogens van de dader. Hij getuigde voor het hof in Amsterdam dat er heel veel aanwijzingen waren voor de stoornis van Asperger.
De psychiater van het Academisch Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie kende Van der G. op dat moment helemaal niet. Hij kwam tot zijn oordeel uitsluitend op basis van het beeld van Van der G. op basis van berichten in de media en het requisitoir van de officier van justitie bij de rechtbank. Hij had Van der G. nog nooit zelf onderzocht of gesproken.
Het syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Patiënten hebben een stoornis in het echt begrijpen van de buitenwereld.
(Bron)

Van der G. heeft gelijk: een diagnose stellen zonder iemand gesproken te hebben kan niet. Dan zou je je ook niet als getuige moeten opwerpen.
Hoogste boom van Australië legt het loodje

SYDNEY - Na 350 jaar trouwe dienst is 'El Grande' officieel dood verklaard. De hoogste boom van Australië, 79 meter, is ten prooi gevallen aan een verwoestende bosbrand die uitgerekend door het Australische staatsbosbeheer was gesticht, berichtte The Sydney Morning Herald woensdag.
De statige eucalyptus in Tasmanië verbrandde in mei. Bosbeheerders wilden met vuur een natuurgebied ,,regenereren'', maar dat liep slecht af voor El Grande. Er was nog hoop dat de boom zou herstellen en weer tekenen van leven zou geven in de Australische lente, maar dat bleek ijdele hoop.
(Bron)
Nederland gebukt onder normale wintergriep

ROTTERDAM - De griep die op dit moment steeds meer mensen velt, wijkt in omvang niet af van een normale wintergriep. Risicovol is wel het soort virus: het gaat om de fujian-stam. Die wijkt af van de stam in het jaarlijks griepvaccin zodat bepaalde groepen toch ziek kunnen worden.
Dat heeft viroloog A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam woensdag gezegd. Op dit moment hebben vijf tot zes van de 10.000 mensen in Nederland griep. Dat zijn volgens Osterhaus "geen grote getallen". Medici spreken van een epidemie bij vijftien patiënten per 10.000 inwoners.
"Dit wijkt niet af van een normale wintergriep," zegt Osterhaus. "Verder is het moeilijk te voorspellen hoe het zich ontwikkelt."
De viroloog benadrukt echter het risico voor kwetsbare groepen door het afwijkende virus. "Maar er zijn tegenwoordig andere antivirale middelen om daar iets aan te doen", zegt Osterhaus. Artsen in vooral verpleeg- en bejaardenhuizen moeten daar gebruik van maken, meent hij.
(Bron)
Even kletsen met de buurman. Er komt een rood vrachtwagentje voorrijden, en de chauffeur stapt uit. Hij draagt een sweater van de MediaMarkt.
Hij loopt met de bijrijder naar de achterkant van de wagen en begint uit te laden. Raar, want ze staan niet pal voor een huis. Even denk ik dat ze die doos bij de papierbak gaan zetten. Maar al snel zien we dat ze een hele lading dozen en plastic buiten zetten, en dat ze dat verspreiden over drie plekken waar zakken wachten op de vuilniswagen. Ze nemen niet eens de moeite de dozen te pletten.
Als ze de laatste hoop bij de vuilniszakken voor ons gebouw dumpen, vraag ik wat ze precies doen. Daar komen buurman en ik snel achter. Wij zijn trutten, klootzakken en bemoeials. We melden nog dat de grofvuildump ongeveer 5 minuten rijden verderop is, maar nee. Na nog wat meer en heftiger scheldwoorden, duikt meneer weer zijn auto in, en blijft daar nog een tijd scheldend en gebarend zitten. De bijrijder ziet er ongelukkig uit.
Als ze weg zijn, bekijken we een van de dozen, en inderdaad, er zit nog keurig een afleverbon op - nu weten we wie van onze buurtgenoten een nieuwe antibacteriële koelkast heeft en wie de koel-vriescombi.
Maar even naar de MediaMarkt gebeld, en na wat doorverbinden kreeg ik een boze manager aan de lijn, die meldde dat afval gewoon meegnomen hoort te worden naar het magazijn, en dat schelden sowieso niet kan. Excuses aan buurman en mij, en de belofte dat hij de betrokken werknemers zou opwachten.
Als ze nou niet waren gaan schelden, had ik er misschien m'n schouders over opgehaald - hoewel het lullig is voor de vuilnisophalers. Maar schelden is niet zo slim, als je met je auto voor iemands neus staat (kenteken), je een sweater met bedrijsnaam draagt, en de bonnen van je bedrijf nog op het afval zitten.