zaterdag, december 01, 2007

TT 125 Duitser geëlektrocuteerd op trein

Vlak over de grens bij Venlo is in de nacht van vrijdag op zaterdag een Duitser (19) geëlektrocuteerd. Hij was samen met drie anderen in Venlo op een goederentrein geklommen.
In Duitsland raakte hij de bovenleiding en kreeg hij een elektrische schok van 15.000 volt. Zijn verkoolde lichaam werd vanochtend tussen de rails gevonden.
De drie anderen die met de Duitser op de trein waren geklommen, werden in shocktoestand naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de Duitse politie waren de vier mannen dronken toen ze besloten op de goederentrein in Venlo te klimmen.
Explosief op straat gevonden in Amsterdam

AMSTERDAM - In de Tweede Jan van der Heijdenstraat in Amsterdam is rond 19.00 uur een explosief op straat aangetroffen. Dat liet de politie zaterdag weten.
De Explosieve [sic] Opruimingsdienst (EOD) is onderweg naar de straat. Nadere details ontbreken nog.
(Bron)

Nu maar hopen dat die Opruimingsdienst niet ontploft...
Zuid-Koreaan niet dood door ontplofte gsm-accu

AMSTERDAM - De Zuid-Koreaanse steenhouwer die deze week dood werd aangetroffen met een gesmolten mobiele telefoon in zijn borstzak, is niet overleden door een ontplofte gsm-accu zoals aanvankelijk werd gedacht, maar bekneld geraakt toen een collega manoeuvreerde met een werkvoertuig.
De politie heeft dit vrijdag meegedeeld.
De politie en een lijkschouwer meldden in eerste instantie dat de man door de ontplofte batterij kon zijn gedood. Maar bij autopsie bleken de inwendige verwondingen zo groot te zijn dat ze onmogelijk door een ontploft mobieltje konden zijn veroorzaakt.
De politie besloot daarop de collega die de man gevonden had nader aan de tand te voelen. De collega gaf uiteindelijk toe dat hij de man bij het achteruitrijden had aangereden.
Hij zei de auto te hebben weggezet om sporen van het ongeluk uit te wissen, maar kon niet verklaren waarom hij het mobieltje in brand had gestoken, zei Min Kang-gi van de recherche in Chungju.
(Bron)
Londen introduceert toiletzoekende sms-dienst

LONDEN - Hoge nood kan in Londen nu nog sneller worden gelenigd. Het stadsbestuur heeft een nieuwe sms-dienst in gebruik genomen die mensen naar een publiek toilet in de buurt verwijst.
Zo is er naast een satellietnavigator voor automobilisten nu ook een satellietnavigator voor toiletzoekers. Wie het woord 'toilet' sms't naar het nummer 80097 krijgt hopelijk op tijd te horen waar de dichtstbijzijnde openbare toilet is.
Het idee is afkomstig van de 26-jarige student Gail Knight na een wedstrijd die het stadsdeel Westminster had uitgeschreven.
"Als ik uit ben met vrienden moeten we altijd McDonalds induiken om naar het toilet te gaan, maar je voelt je altijd een beetje rot daardoor. Een tekstberichtenservice leek me wel een oplossing voor mensen die onderweg zijn."
Later worden ook andere delen van Groot-Brittannië voorzien van de dienst.
(Bron)
Christelijke partijen tegen penissen in boom

APELDOORN - SGP en ChristenUnie in Apeldoorn ageren tegen de komst van een volgens hen aanstootgevend kunstwerk in de gemeente. Het betreffende werk beeldt enkele penissen en borsten in een net uit, meldden beide partijen vrijdag.
De roestvrijstalen objecten worden in een boom in Apeldoorn opgehangen. "Wij vragen ons af waar de grenzen liggen in Apeldoorn", zei SGP-fractievoorzitter Henk van den Berge.
De raad van de wijk waar het kunstwerk komt te hangen, staat ook negatief tegenover het werk.
Het 'boomsieraad' van kunstenaar Maria Roosen zal zeker door een aanzienlijk deel van de Apeldoornse bevolking als aanstootgevend worden ervaren, denken de partijen.
In een brief hebben ze het college om opheldering gevraagd. Onbekend is wanneer het werk wordt geplaatst. Een boom in het Sprengenpark zou al uitgezocht zijn.
In Apeldoorn ontstond eerder ophef over een kunstuiting. "De bevolking verzette zich tegen een werk dat bestond uit grafzerken in een verkeersberm. De komst van dat werk is tegengehouden", aldus Van den Berge.
(Bron)

Zijn penissen en borsten niet door de heere heere gemaakt dan?
Kwart Nederlanders bereid te betalen voor milieu

AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders zegt vanwege het broeikaseffect nu en dan de auto te laten staan of spaarlampen te gebruiken. De helft van deze klimaatbewuste Nederlanders levert daar ook daadwerkelijk geld op in.
Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant.
De enquête werd gedaan aan de vooravond van de internationale klimaatconferentie op Bali, die maandag begint en streeft naar een klimaat-agenda voor na 2012. Voor de enquête werden 675 mensen van 18 jaar of ouder ondervraagd.
Uit de peiling blijkt dat bijna driekwart zich in enige mate zorgen maakt over klimaatverandering. Ongeveer een op de tien Nederlanders denkt dat er niks aan de hand is, of weet dat niet.
Zes op de tien denkt dat ze zelf iets aan klimaatverandering kunnen doen. Van de mensen die denken dat aan het broeikaseffect iets te doen is, geeft ruim 40 procent aan daar ook zelf voldoende aan te doen.
Bijna de helft zegt niet genoeg te doen, maar ook niet weinig. Een kleine 10 procent doet naar eigen zeggen te weinig aan klimaat.
Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat terugdringen van de uitstoot van broeikasgas niet voldoende is en vindt ook aanpassen aan klimaatverandering van belang.
Mensen die klimaatverandering zien als een natuurverschijnsel leggen de nadruk op aanpassingen. Wie de mens als oorzaak ziet, noemt uitstootbeperking vaker belangrijk.
(Bron)
Boeteloze man krijgt toch een boete

UTRECHT - Een 36-jarige man heeft donderdag tóch een boete gekregen nadat door agenten in het politiebureau van Utrecht was geconstateerd dat de man geen boetes meer had openstaan.
De Utrechter kwam naar het politiebureau, gaf zijn paspoort af bij de balie en vroeg een politiemedewerker of hij kon kijken of er nog boetes openstonden.
Terwijl dat gebeurde, werd de nood bij de man kennelijk te hoog. Hij liep het bureau uit, wendde zich tot de gevel en leegde zijn blaas.
Dit werd gezien door agenten, die de man weer het bureau binnenbrachten. Hij bleek geen boetes meer open te hebben staan, maar kreeg wel een boete van 75 euro voor wildplassen.
(Bron)

Da's niet genoeg voor een weekendje kost en inwoning...
Mensen onwel na openen gegaste container

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Bij een glasbedrijf in Hardinxveld-Giessendam zijn vrijdag twee mensen onwel geraakt. Zij raakten buiten bewustzijn nadat zij een container met glas uit China hadden geopend.
Uit deze container kwam een gas vrij dat ongedierte moet doden. De slachtoffers zijn naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht, aldus een politiewoordvoerster.
Drie anderen moesten uit voorzorg naar een ziekenhuis in Dordrecht. Zij waren in de buurt van de container.
De politie heeft een tweede container met glas uit China in de haven van Rotterdam achterhaald. Deze is uit voorzorg veiliggesteld. De andere, die stond op het terrein aan de Transportweg, werd voor onderzoek in beslag genomen. Diverse metingen wezen uit dat al het gas was vervlogen.
(Bron)

Die containers worden normaliter gelucht in de haven - maar waar blijft dat gas dan?
Flinke loonstijging werknemers zorgsector

RIJSWIJK - De werknemers in de thuiszorg, de verzorgingshuizen en verpleeghuizen kunnen de komende jaren een flinke loonsverhoging tegemoetzien.
Dat is het gevolg van het principeakkoord over een nieuwe cao, dat de werkgevers en werknemers vrijdagavond hebben bereikt.
Dat heeft onderhandelaar Pim van Loon van de Abvakabo laten weten. De werknemers in de drie sectoren krijgen er met terugwerkende kracht per 1 januari 2007 2,25 procent bij.
Per 1 januari 2008 volgt een verhoging van het loon met 3,25 procent en per 1 maart 2009 komt er 3 procent bij.
Omdat de werknemers in de thuiszorg een achterstand hebben op hun collega's in de andere twee sectoren, krijgen zij er met ingang van 1 januari 2007 een half procent extra bij.
De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 oktober 2006 tot 1 maart 2010.
(Bron)
Vermist jongetje dood gevonden

MAASTRICHT - Het 8-jarige Somalische jongetje dat sinds vrijdagavond vermist werd in Maastricht, is zaterdag dood aangetroffen. Het jongetje werd gevonden in de garage van een woning in Eijsden. Dat maakte de politie bekend.
De bewoonster van de woning wilde zaterdagmiddag haar auto uit de garage rijden en trof het jongetje dood onder de auto aan.
Vermoedelijk is het kind door nog onbekende oorzaak vrijdagavond ergens in Maastricht onder de auto terechtgekomen en meegesleurd. De bestuurster zegt daarvan niets gemerkt te hebben.
Uitgebreide zoekacties vrijdagavond in de buurt waar het kind woonde en zaterdagmiddag met de mobiele eenheid in een aantal parken in Maastricht hadden geen resultaat. Het kind was vrijdagavond verdwenen toen het op straat aan het spelen was.
(Bron)
Kritiek op idee verhoging collegegeld masterstudie

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Onderwijs krijgt een golf van kritiek over zich uitgestort, omdat hij overweegt studenten die een masteropleiding volgen meer collegegeld te laten betalen. Optie is ook om hen voor dat laatste jaar geen beurs maar een lening te verstrekken.
ChristenUnie-fractiewoordvoerder Arie Slob spreekt van "slechte timing" van Plasterk om nu met dit idee te komen. De verhoging van het collegegeld waarover de Tweede Kamer dinsdag met de minister praat, "is al heftig genoeg".
De CU is daarnaast "al helemaal niet happig" op introductie van het leenstelsel. Dat geldt ook voor het CDA. Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk is onder bepaalde omstandigheden verder niet tegen differentiatie van de collegegelden in de masteropleiding.
"Ik ben blij dat Plasterk het voorstel loskoppelt van bezuinigingen. Er mag geen geld worden weggehaald bij universiteiten of studenten, het moet worden gebruikt voor verbetering van het bachelor-mastersysteem."
De SP wijst het idee resoluut af. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs wordt er niet mee verhoogd, aldus Kamerlid Renske Leijten.
Tofik Dibi (GroenLinks) houdt ook de boot af. Bezuinigingen omdat 80 procent van de bachelorstudenten doorstudeert, zijn wat Dibi betreft niet aan de orde.
"Als je af wil van de 'zesjescultuur' en van Nederland een kenniseconomie wil maken, kun je je dit soort uitspraken niet veroorloven", zei hij in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Doekle Terpstra, voorzitter van koepelorganisatie HBO-Raad, is niet pertinent tegen. Er zijn juist meer hoger opgeleiden nodig, maar daarbij is vooral nood aan meer beroepsgeörienteerde masteropleidingen.
Er valt volgens hem best wel wat voor te zeggen om meer geld te vragen aan studenten (of hun werkgever) die jaren later een master doen om hun positie te verbeteren.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Landelijke Studenten Overleg (ISO) zijn fel tegen. "Onbegrijpelijk dat een minister van Onderwijs dit zegt", aldus voorzitter Lisa Westerveld.
Het ISO wijst op recent onderzoek van het maandblad SUM waaruit blijkt dat 87 procent van de bachelorstudenten zichzelf niet goed voorbereid vindt.
(Bron)
Tieners aan anabolen om meisje 'te scoren'

Steeds meer jongens gaan in hun puberteit aan de anabolen, om er zo goed mogelijk uit te zien voor meisjes.
Dat meldt de Britse zender BBC. De Britse overheid maakt zich ernstige zorgen om deze ontwikkeling.
Van de 200.000 Britten die anabole steroïden gebruiken, is een steeds groter deel nog niet eens 13 jaar oud. Gemakkelijk een mooi, gespierd lijf krijgen is voor deze groep de reden om de bodybuilders-drug te gebruiken. Het doel: populair worden onder de meisjes en een grotere kans om ooit in een boyband te komen.
Ook in Nederland is deze trend zichtbaar. Dit jaar kwam NOVA met een reportage over tienerjongens die anabolen gebruikten om er goed uit te zien in de discotheek.
De jongeren zijn zich niet bewust van de gevaren van de steroïden. Het gebruik kan leiden tot onvruchtbaarheid. In Engeland gaat nu een gezondheidscampagne van start om het probleem onder de aandacht te brengen.
(Bron)
Winkelier overvalt overvallers

AMSTERDAM - Een winkelier in het Overijsselse Ossenzijl heeft zich vrijdagavond op een onorthodoxe manier verzet tegen twee overvallers. Hij trok de mannen hun bivakmuts over het hoofd zodat ze niets meer konden zien. Ook trapte hij de mannen tegen de benen en gooide hij flessen naar de overvallers.
De dieven hadden blijkbaar niet gerekend op zoveel verzet en sloegen op de vlucht, meldt de politie zaterdag.
Nadat ze om 18.00 uur de winkel waren binnengelopen en de winkelier met een mes hadden bedreigd, moesten ze enkele minuten later de winkel zonder buit verlaten.
(Bron)

Dat is nog eens een mooie actie :-)
Toch wel sneu. Heb je een ijsbaan, buiten, lang, vast mooi - waaien er stukken ijs weg. Dus is het waarschijnlijk ook nog gevaarlijk om bij winderig weer publiek te zijn?
1 december. En wat heb ik lang en lekker in de tuin gezeten. Niet eens echt iets gedaan, gewoon domweg in de zon gezeten. Sterker: ik voel het zelfs aan m'n gezicht, maar wat kan een mens daarvan opknappen :-)
Het is 10 graden in de schaduw, maar als je een beetje warm gekleed in de zon zit voelt het heel anders. En gezien het weerbericht moeten we maar even profiteren van elk sprankje zon dat nog langskomt.

vrijdag, november 30, 2007

Nog even en de meteorologische winter begint. En zoals vaker: het wordt weer minder fris, de rozen aan de overkant staan uitbundig te bloeien, m'n herfstkrokussen zetten vrolijk door...
Het waait wel, zou die astronoom nu een 'Zie je wel!'-gevoel hebben?

donderdag, november 29, 2007

Zweeftrein Randstad hoeft Rijk niets te kosten

DEN HAAG - Binnen tien jaar kan de Randstad beschikken over een supersnelle metroverbinding, zonder dat het de overheid geld hoeft te kosten. Dat stelt het Consortium Transrapid Nederland, waarin Siemens Nederland, ABN Amro, de Koninklijke Bam Groep, Ballast Nedam en Fluor samenwerken.
In eerste instantie willen de bedrijven voor 2,2 miljard euro een magneetzweefverbinding aanleggen van Almere via een brug en een tunnel door het IJmeer via Amsterdam naar Schiphol. De lijn kan vervolgens in fases in de hele Randstad worden aangelegd. De kosten bedragen dan circa 5 miljard euro.
Het consortium heeft een jaar lang gewerkt aan een gedetailleerd plan, dat donderdag werd aangeboden op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgens Martin van Pernis, voorzitter van het samenwerkingsverband, is "absoluut geen sprake" van luchtfietserij. "Het is een reëel voorstel, we hebben in ons plan alle procedures en financiële zaken meegenomen", aldus Van Pernis.
Het is geen toeval dat de bedrijven juist nu met hun verhaal naar buiten treden. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor volgend jaar, waarbij ook vooruit wordt gekeken naar de bereikbaarheid van Nederland in de toekomst.
De ondernemingen achter de magneetzweeftrein wijzen op studies van onder meer de OESO waaruit blijkt dat de Randstad de concurrentie met andere grootstedelijke Europese regio's verliest als de bereikbaarheid nog verder verslechtert.
De ambities van het kabinet wat betreft filebestrijding en investeringen in openbaar vervoer zijn volgens het consortium goed, maar gaan niet ver genoeg. "Ons systeem biedt automobilisten een extra keuze", stelt Van Pernis.
"We gaan er vanuit dat reizigers steeds meer zullen kiezen voor een combinatie van auto en snel openbaar vervoer, in plaats van alleen reizen met de auto of met de trein. In het openbaar vervoer zijn we nu te afhankelijk van een spoorsysteem, dat soms kwetsbaar is. Als we ons plan realiseren, is er straks een betrouwbaar alternatief voor de gewone trein."
De magneetzweeftrein is volgens de initiatiefnemers superieur aan andere spoorsystemen. "Hij trekt veel sneller op en remt veel sneller af dan andere treinen en bereikt veel sneller zijn topsnelheid", somt projectontwikkelaar Erik van der Heijden een aantal voordelen op.
"Je kunt veel stops maken en toch een stuk sneller blijven ten opzichte van andere vervoersvormen. Daarnaast is de baan gemakkelijker in te passen in het landschap door het lagere gewicht en kunnen veel steilere hellingen en scherpere bochten worden genomen."
De zweeftrein haalt in het buitengebied 350 kilometer per uur en in de bebouwde kom 200 kilometer per uur, zodat de geluidsoverlast binnen de perken blijft. De treinen zweven twintig uur per dag, zeven dagen per week om de zes minuten naar hun bestemming en maken per rit acht stops.
Dat gebeurt op nieuwe stations op kruispunten met snelwegen, waar automobilisten hun voertuig snel en veilig kunnen stallen om verder te reizen met de zweeftrein. De prijs van kaartjes komt te liggen tussen de NS-tarieven voor eerste en tweede klasse.
De lijn Almere-Schiphol kan volgens het consortium eenvoudig worden uitgebreid naar de rest van de Randstad. De kosten lopen dan op naar ruim 5 miljard euro. De bedrijven zijn ook bereid om dat bedrag op te hoesten en een lijn aan te leggen die de grootste vier steden verbindt met andere belangrijke steden als Gouda, Amersfoort, Almere en Lelystad.
Als tegenprestatie wil het consortium een concessie om de lijn over een periode van vijftig jaar te exploiteren. "Over zo'n periode kunnen we onze investeringen terugverdienen", aldus Van Pernis.
Het is niet de eerste keer dat de magneetzweeftrein naar voren wordt geschoven. Twee jaar geleden probeerde Siemens de politiek al eens warm te maken voor een rondje Randstad. Destijds kwam het project niet van de grond.
Van Pernis verwacht dat de tijd nu wel rijp is voor de komst van de zweeftrein. "In Sjanghai rijdt hij al en in München gaat hij over een paar jaar rijden. Wij durven het hier te financieren. Dit snelste metronetwerk ter wereld zal de Randstad vooruit helpen."
(Bron)
Aanvaring tussen meerdere schepen in Geulhaven

ROTTERDAM - In de Rotterdamse Geulhaven in het Botlekgebied heeft donderdagavond tussen meerdere schepen een aanvaring plaatsgevonden.
Volgens een politiewoordvoerder zijn bij de aanvaring "vermoedelijk tussen de drie en vijf schepen betrokken".
Eén schip lekt de lichtontvlambare vloeistof methanol. De zegsman liet weten dat dit geen direct gevaar oplevert, omdat het spul in het water terechtkomt. "Het is nog niet bekend wat de verdere gevolgen zijn."
(Bron)
Ebola breekt uit in Uganda

KAMPALA - Het ebolavirus heeft in het westen van Uganda al aan zestien mensen het leven gekost. Dat meldde het Ugandese ministerie van Volksgezondheid.
Meer dan vijftig mensen zijn besmet. Tests in de Verenigde Staten bevestigen dat het om ebola gaat.
Volgens de autoriteiten in Kampala werd het eerste geval op 10 november gemeld in het district Bundubugyo aan de grens met de Democratische Republiek Congo. Ebola is zeer besmettelijk. Tot 90 procent van de mensen die met het virus besmet raakt, overleeft het niet.
De laatste uitbraak van ebola in Uganda was in 2000. Toen kwamen zeker 170 mensen door de ziekte om het leven.
(Bron)
Miljoenenboete voor GVB

AMSTERDAM - Het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) in Amsterdam moet een boete van 2,7 miljoen euro betalen omdat de bussen, trams en metro's niet genoeg op tijd rijden of zelfs uitvallen.
Dat meldde de Stadsregio Amsterdam, de verlener van de vervoersconcessie, donderdag.
De stadsregio baseert zich bij haar oordeel op de prestaties van het GVB in het eerste zes maanden van 2007. Die bleven achter bij de afgesproken normen.
De klanttevredenheid steeg wel. Met name metroreizigers oordeelden in het eerste half jaar positiever over het GVB. De sociale veiligheid verbeterde ook. Het GVB krijgt voor deze positieve punten een bonus van 600.000 euro.
Daar staat tegenover dat te veel trams en bussen helemaal niet rijden. Het gaat dan om één à twee op de honderd ritten. De bussen, trams en metro's die wel vertrekken, doen dat te vaak niet volgens dienstregeling.
Van de bussen vertrok 64 procent op het geplande tijdstip, waar de norm op 73 procent ligt. Bij de trams is het beeld iets beter, met een score van 68 procent, terwijl de stadsregio de lat op 78 procent had gelegd.
Van de metro's vertrok 76 procent op tijd, waar 87 procent was afgesproken.
Daarnaast laat de toegankelijkheid van bussen voor mindervaliden te wensen over.
(Bron)
Studentenbegluurder vrijuit door fout politie

AMSTERDAM - Een 47-jarige man die vrouwelijke studenten in een studentenhuis via verborgen camera's begluurde gaat vrijuit. De Amsterdamse rechtbank heeft het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.
De politie was zonder toestemming het huis van de verdachte binnengegaan. Hiervan is bovendien geen verslag gedaan.
De man zou camera's in de plinten van het huis hebben verstopt. Een van de studentes trof bij het klussen in de Amsterdamse studentenwoning bedrading aan, die leidde naar het huis van de buurman. Op zolder stond een computer met foto's en video's van ontblote studenten.
Vier van hen spanden de zaak aan. Het OM had een schadevergoeding geëist van vijfduizend euro per slachtoffer en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.
De rechter bestempelde het optreden van de politie als 'een zeer grote nalatigheid, waarmee de belangen van de verdachte' en de rechtspleging zijn 'veronachtzaamd'.
(Bron)
Steeds meer moslims keuren zelfmoordaanslagen af

DEN HAAG - Steeds meer moslims in de hele wereld keren zich tegen het geweld van al-Qaeda en andere terroristische netwerken die zich beroepen op de islam. In moslimlanden is de steun voor zelfmoordaanslagen in de afgelopen vijf jaar gehalveerd.
Dat blijkt uit een recente studie van het onderzoekscentrum PEW Global Attitudes onder 45.000 mensen in 47 landen.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) verwijst naar die resultaten in een rapport, dat donderdag door de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Ook in Nederland is de weerstand onder moslims tegen het islamitisch geweld in de afgelopen jaren toegenomen.
Onder hen is ook al enige tijd sprake van een "zekere berusting" over het felle islamdebat. Moslims reageren volgens de NCTb minder heftig op beledigende uitspraken over de islam of de profeet dan enkele jaren geleden.
Toch kunnen zulke uitlatingen heftige emoties oproepen. Het kabinet liet woensdag nog weten zich zorgen te maken over reacties in binnen- en buitenland over een film over de Koran waaraan PVV-leider Wilde Geertje werkt.
Al met al handhaven de autoriteiten het dreigingsbeeld voor Nederland op het niveau 'beperkt'. Dat betekent dat de kans op een terroristische aanslag relatief gering is, maar dat die zeker niet is uit te sluiten.
Er zijn wel ontwikkelingen waarover zorgen bestaan. Zo hebben radicale moslims in Nederland speciale aandacht voor onze politieke en militaire bemoeienis met Afghanistan en Libanon. Bij lokale moslimnetwerken neemt de intentie toe om deel te nemen aan de buitenlandse jihad, de gewelddadige islamitische strijd tegen de ongelovigen.
De diensten houden er rekening mee dat individuen naar die gebieden reizen om daarna aanslagen te plegen tegen Nederlandse militairen ter plaatse of doelen in Nederland. Daarmee kan de dreiging tegen Nederland op termijn toenemen.
Door de militaire aanwezigheid in Afghanistan heeft ons land te maken met een verhoogd dreigingsprofiel. Het is "voorstelbaar" dat Nederlanders in het buitenland worden bedreigd of ontvoerd om daarmee de politieke besluitvorming over verlenging van de Nederlandse missie te beïnvloeden.
(Bron)

En dan hiervoor graag net zoveel aandacht als voor die leipe radicalo's.
Ontslag rechter die rechtszaal vastzet om mobieltje

WASHINGTON - Een rechter in New York heeft zijn congé gekregen omdat hij tijdens een rechtszaak 46 mensen op publieke tribune naar de gevangenis stuurde om een mobiele telefoon die was afgegaan.
Hij ontstak in woede toen niemand in de zaal antwoord gaf op zijn vraag van wie het mobieltje was.
"Iedereen in deze zaal gaat naar de gevangenis tenzij ik dat instrument nu krijg", dreigde rechter Robert Restaino in maart 2005.
Een gedragscommissie oordeelde woensdag dat de rechter drie jaar geleden ver over de schreef is gegaan. De toezichthouder spreekt van een "enorm en ongehoord misbruik van rechterlijke macht".
De 46 werden op last van de rechter afgevoerd, gefouilleerd en in cellen gestopt. Een paar mensen konden de borgtocht van 1500 dollar niet betalen en werden later geboeid naar een andere gevangenis gestuurd.
Pas toen journalisten later die dag vragen gingen stellen beval de rechter de mensen weer in vrijheid te stellen.
De rechter verklaarde achteraf dat hij destijds onder grote emotionele stress stond. Hij kan binnen 30 dagen beroep aantekenen en zal tot die tijd gewoon in functie blijven.
(Bron)

Had hij als rechter clementie met verdachten die aangaven last te hebben van hevige stress?
Experts verbaasd over 'sekspanda'

CHENGDU - Reuzenpanda's staan vooral bekend om hun hoge aaibaarheidsfactor, maar zeker niet om hun seksuele prestaties.
Chinese experts in het wereldberoemde pandacentrum in Chengdu zijn dan ook van hun stoel gevallen door de warmbloedige Qi Yuan, die er dit jaar wel pap van lust.
De zeer bedreigde reuzenpanda's doen doorgaans eenmaal per jaar een slome poging om nageslacht te produceren in de bamboebossen, maar Qi Yuan, moeder van drie kinderen, sloeg dit jaar al tweemaal toe.
Ze had seks met twee mannetjes, een "sensationeel" feit dat in China de kranten haalde. Het is nog onduidelijk of Qi Yuan ook zwanger is geraakt van haar 'onpandawaardige' gedrag.
(Bron)
NAVO wilde 'atoommijnen' aan grens DDR

BERLIJN - De NAVO had in de jaren zestig van de vorige eeuw vergevorderde plannen om langs de grens tussen West-Duitsland en de toenmalige DDR mijnen te leggen met een nucleaire lading.
Dat heeft de Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt gezegd in een weekblad, berichtten verscheidene Duitse media woensdag.
Volgens Schmidt heeft hij als minister van Defensie de plannen kunnen tegenhouden. Volgens de 88-jarige ex-politicus zijn die altijd geheim gebleven, maar dat is niet helemaal juist.
In 1965 schreef Der Spiegel ook over de - toen nog premature - plannen, die toen in West-Duitsland wel tot enige ophef leidden.
Enkele jaren later was er evenwel sprake van grote Amerikaanse en Britse druk om de mijnen te laten leggen.
(Bron)
Daders doodgeschopte egel aangehouden

De politie in Apeldoorn heeft maandag 26 november twee jongens uit Apeldoorn aangehouden die op vrijdag 2 november een egel in de hal van een flat aan de Eburonenstraat hadden doodgeschopt. De politie maakt proces-verbaal op.
De politie kwam de twee jongeren, 13 en 16 jaar oud, op het spoor na uitgebreid onderzoek en een filmpje op het internet. Het filmpje is inmiddels verwijderd. Tijdens het politie-onderzoek, waarvoor via de media onder meer getuigen werden gevraagd, bleek dat veel bewoners in de betrokken buurt hun afkeuring over het gebeurde uitspraken. Het leidde in eerste instantie niet tot aanknopingspunten. Beide daders gaven tijdens het politieverhoor toe het diertje zonder noodzaak gekweld en gedood te hebben.
(Bron)

Teken van psychopathie, sluit ze maar gelijk op.
Sigaret moet sneller doven

BRUSSEL - Sigaretten in de EU moeten sneller uit gaan als ze even niet worden gebruikt. Dat moet de voornaamste oorzaak bestrijden van sterfgevallen door brand.
De EU-landen hebben donderdag een voorstel van de Europese Commissie hierover goedgekeurd. De Europese Commissie begint in 2008 te werken aan nieuwe eisen voor het veiliger ontwerp van sigaretten. Die kunnen dan twee à drie jaar later klaar zijn.
Het idee is dat de sigaret twee à drie ringen krijgt van dikker papier. Als het smeulende vuur bij die ring komt zal het doven, tenzij de roker even een trekje neemt.
De Europese Unie volgt hiermee 22 Amerikaanse staten. Daar mogen fabrikanten in 2010 alleen nog de brandveilige sigaretten verkopen. Aanleiding zijn de 700 tot 900 doden per jaar door brandende sigaretten in de VS.
Onderzoek in veertien Europese landen toont dat tabak er leidt tot 11.000 branden per jaar. Ze veroorzaken 520 doden en 1600 gewonden per jaar. Smeulende sigaretten zijn ook een voorname oorzaak van bosbranden in droge zomerperiodes, aldus de Europese Commissie.
"Uiteraard is het beter om helemaal niet te roken", zei Europees Commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken). "Maar als mensen toch roken is het voor sigarettenfabrikanten een kleine stap om sigaretten veel veiliger te maken. Ze kunnen veel leed voorkomen voor consumenten en voor het milieu."
(Bron)
Bronwater slecht voor milieu

AMSTERDAM - Bronwater uit een fles is twintig tot vijftig keer zo belastend voor het milieu dan water uit de kraan. Daarbij is het ook nog eens honderd tot duizend keer duurder voor dezelfde hoeveelheid kraanwater.
Tot die conclusie komt Alex van der Helm in een proefschrift waarmee hij maandag promoveert aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft.
"Per jaar staat de milieubelasting van kraanwater voor één persoon gelijk aan slechts een autorit van zestig kilometer", zegt Van der Helm tegenover het tijdschrift Bright. De belasting van flessen ligt vele malen hoger.
Per jaar wordt er wereldwijd honderd miljard euro uitgegeven aan fleswater. Als iedereen water uit de kraan drinkt blijft er nog maar een fractie van dat bedrag over. Met dat overgebleven geld kan het watertekort in de wereld flink worden verminderd.
Jaarlijks besteden de VN vijftien miljard euro aan de bestrijding van het watertekort in de wereld. Met een verdubbeling van dat bedrag kan het aantal mensen dat geen toegang heeft tot voldoende waterbronnen worden gehalveerd.
Volgens Van der Helm is het voor Nederlanders helemaal niet nodig om al dat water in flessen te kopen omdat Nederlands kraanwater het beste water ter wereld is.
(Bron)

Marketing. Mensen betalen liever x keer zoveel voor water dat goed in de markt gezet wordt, en geloven dan dat dat 'beter' is dan het water uit de kraan - hoewel dat uit dezelfde waterbel komt.
Gewoon een fles zelf bijvullen, makkelijk, goedkoop, milieuvriendelijk.

woensdag, november 28, 2007

Bebaarde agenten klagen korpsleiding aan

AMSTERDAM - Vier Amerikaanse politieagenten hebben dinsdag de korpsleiding van Houston aangeklaagd omdat ze geen baard mogen dragen.
Het verbod komt volgens de klagers neer op discriminatie tegenover mannen die lijden aan de huidaandoening pseudofolliculitis barbae.
Vaak scheren veroorzaakt bij de lijders van de aandoening - vooral donkere mannen - irritatie, uitslag en ingroeiende haren.
De politie in Houston stelde het verbod in 2005 in, omdat mannen met een baard geen gasmasker kunnen dragen in het geval van een aanslag met biologische wapens. De agenten claimen financieel gedupeerd te zijn.
Ze zeggen door hun meerderen een andere, mindere functie te hebben gekregen toen ze weigerden hun baarden af te scheren.
Tot een rechtszaak komt het waarschijnlijk niet. De politie heeft toegezegd speciale gasmaskers aan te zullen schaffen die gedragen kunnen worden door bebaarde mannen.
(Bron)

Ontharingscreme kan natuurlijk ook ;-)
Het mugt hier weer opvallend :-(
Meeste leerlingen willen zes uur per dag les

DEN HAAG - De meeste leerlingen (84 procent) willen zes uur per dag op school zitten. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Codename Future, een uitgeverij van digitaal lesmateriaal gericht op vaardighedenonderwijs.
De uitgeverij vroeg aan 5185 leerlingen hoeveel uren zij gemiddeld op school willen zitten naar aanleiding van de protesten tegen de norm van 1040 uur.
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) liet maandag bij Pauw & Witteman weten dat de norm, omgerekend naar een gemiddeld aantal uur per dag, betekent dat een leerling gemiddeld 5,4 uur per dag op school moet zitten.
Uit het onderzoek blijkt dat de norm van 1040 uur voor een groot deel van alle ondervraagde leerlingen dus geen probleem oplevert, stelt de uitgeverij.
Drie procent van de scholieren wil gemiddeld acht uur per dag op school zitten. Vier uur per dag aanwezig zijn op school vindt 14 procent van de respondenten een goed idee.
Volgens Codename Future blijkt uit dit onderzoek dat veel leerlingen actie voeren zonder precies te weten wat de 1040 uur in de dagelijkse praktijk betekent.
"De onvrede moet dus een andere oorzaak hebben dan de norm van 1040 uur."
(Bron)

Of ze kunnen niet zo goed tellen, of de spreiding is niet goed.
De meeste dagen op mijn middelbare school besloegen 7 lesuren (van 50 minuten), zeg maar van half negen tot half vier.
Pinguïns lopen gevaar door ramp cruiseschip

SANTIAGO - Ongeveer 2500 pinguïns en andere zeedieren lopen gevaar door de gelekte dieselolie die uit het vrijdag vergane cruiseschip MS Explorer is gelopen. Dat liet de Chileense marine dinsdag weten.
De mariniers zijn met opruimacties begonnen om te voorkomen dat de ronddrijvende brandstof de vogels en andere dieren doodt. De dieselolie heeft een vlek geproduceerd van anderhalve vierkante kilometer.
De 38-jaar oude Explorer, eigendom van de Canadese reisorganisatie G.A.P. Adventures, zonk vrijdag nadat het schip een dag eerder ijsschotsen had geraakt en water maakte.
Alle 154 opvarenden, onder wie zeventien Nederlanders, waren gered. Het schip ligt ongeveer op 1500 meter diepte.
(Bron)
'Nederland kent geen woningnood'

DEN HAAG - Het CDA bestrijdt dat er een woningtekort is in Nederland. Dat heeft Tweede Kamerlid Ruud van Heugten van de partij dinsdag gezegd. "Er zijn voldoende woningen beschikbaar."
Volgens Van Heugten is het echte probleem dat mensen weigeren om in bepaalde typen woningen of in specifieke wijken te wonen. "Het is een kwaliteitsvraag", stelt hij. Volgens de CDA'er heerst in sommige regio's zelfs een overschot aan woningen.
De uitlating van Van Heugten staat haaks op de analyse die minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken vorige week gaf. Zij wil jaarlijks ruim 80.000 nieuwe woningen bijbouwen maar vraagt zich af of dat gaat lukken. Het woningtekort zal daarom aanhouden, aldus Vogelaar.
Om de zogeheten probleemwijken prettiger te maken voor de bewoners, wil het CDA samen met de ChristenUnie dat grote steden extra geld krijgen voor volkstuintjes. In de tuintjes maken mensen met een verschillende achtergrond gemakkelijker contact met elkaar.
Staf Depla van de PvdA wil dat Vogelaar wat doet aan randgemeenten van grote steden die te weinig sociale woningen bouwen. Op die manier zijn mensen met een laag inkomen gedwongen om naar de stad te trekken, waar de problemen zich vervolgens concentreren.
Depla wil randgemeenten en de daar actieve woningcorporaties dwingen woningen voor deze mensen te bouwen. Kamerlid Paulus Jansen van de SP denkt met een bonusregeling ervoor te zorgen dat meer mensen met een goed inkomen zich in de probleemwijken vestigen.
De SP meldde op basis van een nog vertrouwelijk onderzoek van het ministerie van VROM dat 73 bestuurders van woningcorporaties vorig jaar meer dan 158.000 euro salaris ontvingen. Deze inkomens lagen boven de zogenoemde Balkenende-norm. In het verleden ontstond al vaker commotie over de bezoldiging van de corporatiebestuurders.
(Bron)

Een beetje vervallen wijk met arbeidershuisjes in een veenkoloniestad, daar zal best leegstand kunnen zijn.
Ja, er worden zat woningen gebouwd - alleen meestal in de duurdere sectoren. Een starter die niet zoveel geld heeft, heeft toch wel degelijk een probleem: te weinig geld om te kopen (als z/hij al een hypotheek kan krijgen op basis van een doorgaans tijdelijk contract), te weinig beschikbare betaalbare woningen, en te kort ingeschreven voor een goedkope huurwoning.
Een op zeven volledig arbeidsongeschikten werkt

VOORBURG - Een op de zeven volledig arbeidsongeschikten heeft betaald werk. Het gaat om ongeveer 81.000 mensen. Zij werken voornamelijk in deeltijd en in sociale werkplaatsen.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2005. Begin 2005 telde Nederland 588.000 volledig arbeidsongeschikten met een WAO- of Wajong-uitkering (voor jonggehandicapten).
Maar dat betekent niet in alle gevallen dat zij niet meer kunnen werken. In 2005 had 14 procent van alle volledig arbeidsongeschikten een baan. Van de jongeren (15-34 jaar) was dat een kwart.
Van degenen met een baan, werkten er vier op de tien in de industrie. Het gaat daarbij vooral om banen in de sociale werkvoorziening. De inkomsten worden verrekend met de uitkering.
(Bron)

Ik hoop dat ze _iets_ van hun loon mogen houden, anders is het wel erg dubieus.
Huizenprijs daalt licht

APELDOORN - De gemiddelde huizenprijs in Nederland is in oktober met 0,6 procent gedaald ten opzichte van september. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster. Vergeleken met oktober vorig jaar steeg de gemiddelde koopsom met 4,6 procent.
De gemiddelde koopsom van huizen lag vorige maand op 251.238 euro. Het aantal verkochte woningen is in oktober gestegen met 17 procent ten opzichte van de maand ervoor. Er werden 16.833 woningen gekocht.
Het meest verkochte type huis is een tussenwoning op de voet gevolgd door een appartement.
In Overijssel daalde de gemiddelde prijs voor een huis. In Groningen steeg deze het hardst.
(Bron)

"Het meest verkochte type huis is een tussenwoning" - goh. Terwijl er daar toch zo weinig van zijn.
Eurlings rekent NS toch af op prestaties

DEN HAAG - Deskundigen pleiten voor nog een proefjaar, maar minister Camiel Eurlings van Verkeer is vastbesloten NS in het nieuwe jaar af te rekenen op de prestaties die het bedrijf levert.
Dat blijkt uit een brief die de minister woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
"Ik maak hiermee NS volledig verantwoordelijk voor de realisatie van haar prestaties, zodat ik NS daar ook op kan aanspreken", schrijft Eurlings.
Enkele jaren geleden hadden NS en spoorbeheerder ProRail al afspraken gemaakt met het ministerie over 'outputsturing' die op 1 januari 2008 moest zijn ingevoerd.
De Holland Consulting Group bekeek de afgelopen maanden of de ondernemingen er klaar voor waren. NS bleek niet aan alle eisen te voldoen, waarop HCG een proefjaar voorstelde. Eurlings vindt dat echter onwenselijk.
(Bron)
Zon uit Midden-Oosten zorgt voor energie Europa

BRUSSEL - Zonne-energie opgewekt in de woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika moet Europa in de toekomst ruimschoots kunnen voorzien van schone energie.
Met die boodschap kwam prins Hassan van Jordanië woensdag naar het Europees Parlement in Brussel.
Het idee lijkt zo simpel. Spiegels in de woestijn weerkaatsen en concentreren het zonlicht en creëren daarmee warmte die wordt omgezet in stoom. Daarmee worden turbines en elektrische generatoren in beweging gezet. De schone energie die dat oplevert kan via een hoogvoltagenet naar Europa.
Als 0,3 procent van de woestijnen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt volgezet met dergelijke zonnewarmtecentrales, kan dat al genoeg energie voor Europa opleveren.
De Jordaanse prins Hassan bin Talal is een van de 'gezichten' van het project, waar ook de Club van Rome, het Duitse ministerie van Milieu en het Duitse ruimtevaartcentrum aan meedoen. De Club van Rome vraagt een budget van 10 miljard euro voor de uitwerking van de ideeën.
Zonnewarmtecentrales zijn niet nieuw. Sinds 1985 is er al een in gebruik in Californië en ook Spanje bouwt er een.
De voordelen zijn evident: vrijwel geen uitstoot van schadelijke broeikasgassen en Europa wordt minder afhankelijk van gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten.
Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) reageerde dolenthousiast op het plan. "Fascinerend. De Arabieren gaan duurzaam", concludeerde ze.
"Het project is effectiever dan windmolens en kan tegelijk het zeewater ontzouten. Het biedt dus energie en drinkwater tegelijk voor veel mensen. En het voorkomt veel CO2-uitstoot, wat goed is tegen de klimaatverandering."
Corbey vindt dat de Europese Unie zeker moet meebetalen aan het project, dat 10 miljard euro kost. "Afgezet tegen de stijgende olieprijs is dat bedrag niet veel. En de crisis die op ons afkomt is zeer groot: over vijftien jaar voelen we aan den lijve dat de olie opraakt."
(Bron)
Duizenden kuikens gedumpt in parken Brussel

BRUSSEL - Ongeveer 5000 levende kuikens zijn de afgelopen dagen achtergelaten in dozen in Brusselse parken. Dat schrijven de Vlaamse kranten De Standaard en De Morgen woensdag. De kuikens mochten niet mee aan boord van een vlucht naar Ethiopië.
Medewerkers van de luchthaven in Zaventem hebben vervolgens de dieren mee naar huis genomen, maar het thuisfront was daar in veel gevallen niet blij mee.
De vogelbescherming heeft de afgelopen dagen steeds meer meldingen gekregen van dozen vol met kuikens die waren achtergelaten in Brusselse parken.
De vogelbescherming heeft intussen opvanggezinnen voor een groot aantal kuikens gevonden, maar ook andere dierenopvangcentra zijn er blij mee: daar dienen de kuikens als voer voor de slangen.
De kuikens waren bestemd voor een legbatterij in Ethiopië. Aangezien de piloot vreesde voor overgewicht weigerde hij enkele paletten aan boord te nemen. Het achterblijvend personeel wilde de dieren niet vergassen, waarop de dozen maar onderling zijn verdeeld.
Diegenen die thuis niet hartelijk met de doos vol dieren werd ontvangen, hebben kennelijk het boeltje gedumpt in parken.
(Bron)

Lekker lomp.
Christenen willen verbod op housefeest in kerk

NAALDWIJK - De fractie van de ChristenUnie/SGP in de gemeente Westland wil een verbod op het houden van muziekfeesten in de Oude Kerk in Naaldwijk. Dat stelt de partij woensdag naar aanleiding van een houseparty afgelopen weekeinde in de monumentale kerk.
Volgens fractievoorzitter Arie van Heteren heeft de Oude Kerk schade opgelopen door geluidstrillingen van de muziek. Bovendien zouden wildplassers de muren hebben aangetast. De christelijke partij zegt daarover "zeer geschokt en bedroefd" te zijn.
Een kerk is volgens de fractie niet geschikt voor het houden van een dansfeest "waarbij muziek ten gehore wordt gebracht die in schrille tegenstelling staat tot de psalmen en gezangen tot Gods eer".
De combinatie van een housefeest en een kerk noemt Van Heteren dan ook "een soort vloeken in de kerk". Volgens de fractievoorzitter is hij de laatste dagen meermalen gebeld door omwonenden van de kerk, die overlast hadden van het feest.
"Ze vertelden dat de buitendeuren van de kerk openstonden, om schade aan het gebouw te voorkomen."
Bovendien zouden er onvoldoende toiletten in het gebouw aanwezig zijn, waardoor de feestgangers hun blaas leegden tegen de buitengevel.
"De Oude Kerk is in de vijftiende eeuw gebouwd en een rijksmonument. Daar moet je geen feesten in houden", aldus Van Heteren. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college met daarin het verzoek om geen vergunning meer te verlenen voor dergelijke festiviteiten.
(Bron)

Ik heb dit bericht al een paar keer gelezen. En steeds komt dezelfde muziek in me op...
Kamer tegen agent met hoofddoek

DEN HAAG - Politieagenten mogen geen hoofddoekje dragen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het dragen van religieuze kledingstukken bij de politie verboden moet worden. De kledingvoorschriften van de politie zijn momenteel nog onduidelijk over de toelaatbaarheid van geloofsuitingen.
De PVV sneed de kwestie woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Kamerlid Hero Brinkman van de fractie wees erop dat een politievrouw met een hoofddoekje geen schijn van kans maakt als ze moet optreden tegen Marokkaanse relschoppers.
De fracties van CDA, VVD en ChristenUnie hebben om diverse redenen ook bezwaar tegen geloofsuitingen van politieagenten.
Ter Horst (PvdA) werkt aan nieuwe kledingvoorschriften voor de politie en heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) daartoe om advies gevraagd. Die vindt dat het dragen van hoofddoekjes, keppeltjes en kruisjes alleen mag worden verboden als daar sterke argumenten voor zijn.
Kledingvoorschriften die ervoor zorgen dat de politie neutraal overkomt, kunnen leiden tot uitsluiting van agenten op basis van hun geloof, stelde de CGB deze week.
De Raad van Hoofdcommissarissen heeft eerder geconcludeerd dat het noodzakelijk is dat agenten neutraal overkomen. De raad vindt dat deze eis moet worden vastgelegd in de nieuwe kledingregels.
Omdat het nu nog niet duidelijk is, kan een islamitische agente in het ene korps wel een hoofddoek dragen, maar in andere niet.
De PVV keert zich sowieso tegen hoofddoekjes, omdat die volgens Brinkman discriminerend zijn en de integratie niet bevorderen. De politie moet objectief zijn.
Daarom mogen agenten alleen een pet of hoedje dragen, aldus het Kamerlid. "We zijn tegen een tulband onder de politiepet", viel VVD'er Laetitia Griffith hem tijdens het debat bij.
De regeringspartijen CDA en ChristenUnie lieten na afloop van het debat ook weten dat agenten wat hen betreft geen hoofddoek mogen dragen.
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wees erop dat uniform volgens het woordenboek staat voor gelijkvormig. "Wat ons betreft is daarin geen ruimte. Een duidelijke geloofsuiting past niet bij het ambt."
ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker zei dat zijn fractie tegen het dragen van een hoofddoekje en andere religieuze symbolen is, omdat dat het onafhankelijke karakter van de overheid zou kunnen schaden.
Regeringscoalitiepartij PvdA heeft nog geen standpunt over de kwestie ingenomen.
(Bron)

In Groot-Brittannië is een agent met een tulband niet vreemd. En ik heb nooit iemand gehoord over kruisjes om de nek - "Een agente met een kruisje om haar nek maakt geen schijn van kans als ze moet optreden tegen christelijke relschoppers, denk aan de varkensboeren".
Dus gaat dit over 'vóór neutrale kleding' of 'tégen islamitische hoofddoekjes'?
Pluchen krokodil zorgt voor vertraging bij Ryanair

ROME - Een enorme pluchen krokodil heeft woensdag een vlucht van Ryanair tussen de Italiaanse steden Rome en Bergamo twee uur aan de grond gehouden.
Onenigheid over de vraag waar het dier moest worden opgeborgen, verhitte de gemoederen aan boord zo ernstig dat de gezagvoerder besloot niet te vertrekken, meldden de Italiaanse kranten woensdag.
De eigenaar van het speelgoedbeest had de krokodil als handbagage meegenomen in de cabine en op de vloer in het gangpad gelegd. Daar mocht het beest van het cabinepersoneel niet blijven, waarop een ruzie met de eigenaar ontstond. Er moest zelfs politie aan te pas komen.
De passagiers, die door de intercom te horen hadden kregen dat de vertraging de "schuld" was van de krokodil, raakten verdeeld. Sommigen opperden het beest op de achterste rij lege stoelen te leggen, anderen vonden dat de eigenaar met zijn krokodil maar moest vertrekken.
Een non kon de gemoederen bedaren, waarna de passagier en de krokodil het vliegtuig verlieten en de vlucht met twee uur vertraging alsnog kon vertrekken.
(Bron)

Om zó te verfilmen, compleet met die non :-)
'Mind the gap' vrouw ontslagen na kritiek op metro

AMSTERDAM - De vrouw achter de vriendelijke, evenwichtige stem die reizigers in de Londense metro waarschuwt met 'mind the gap' (pas op het afstapje), is ontslagen omdat ze tegen een krant had gezegd dat ze de ondergrondse eigenlijk vreselijk vindt.
De 36-jarige Emma Clarke is al sinds 1999 de stem achter de aankondigingen in de Londense 'Tube'. De omroepster waarschuwt passagiers niet alleen voor de ruimte tussen de metrowagen en het perron, maar kondigt ook metrostations aan en vermeldt wachttijden.
Transport for London, dat verantwoordelijk is voor de metro, zei maandag dat Clarke was ontslagen omdat ze tegen de krant The Mail on Sunday had gezegd dat ze de ondergrondse zoveel mogelijk mijdt. "Het idee om minutenlang met vreemden in de metro te zitten en te moeten luisteren naar mijn eigen stem die eindeloos wordt herhaald vervult me met afgrijzen", zei ze tegen de krant.
In het interview werd ook melding gemaakt van de website van Clarke, waarop een serie van parodieën op de metroberichten te beluisteren valt. In een van de nepberichten wordt een passagier gewaarschuwd om niet naar de borsten van een vrouw te kijken. Een ander bericht is een boodschap aan een Amerikaanse toerist: "U praat bijna zeker te luid".
Transport for London zei dat het geen problemen heeft met de parodieën, maar dat de kritiek op de metro zelf te ver gaat. Totdat er een vervanger is gevonden is Clarke's stem voorlopig nog in de Londense metro te horen.
(Bron)

Ze is dus ontslagen wegens 'kritiek', namelijk dat ze niet naar haar eigen stem wil luisteren.
Ik kan het niet volgen, maar dat zal wel aan mij liggen.
TT 115 Man mishandeld bij internet-date

Een man uit Stadskanaal is urenlang mishandeld, nadat hij via internet een afspraak had gemaakt met een meisje van 17. De man (54) werd op het afgesproken adres in Groningen door twee mannen met een honkbalknuppel geslagen, gekneveld en gedwongen zijn pincode te geven.
In de vier uur daarna werd twee keer 1000 euro van zijn rekening gepind. Twee andere mannen pasten in die tijd op het slachtoffer en verborgen de knuppel en de bebloede kleren.
De man werd, gewikkeld in een gordijn, in zijn eigen auto naar Haren gebracht en daar achtergelaten. De politie heeft zes verdachten opgepakt, van 17 tot 26 jaar.

dinsdag, november 27, 2007

Kerstiger en kerstiger.
De energiebedrijven moeten toch een warm gevoel krijgen van die decembermaand-die-al-ruim-voor-december-begint.

maandag, november 26, 2007

Varens pand Metz verdwenen

Van de varens die groeiden in een muur van een slooppand in Terborg is weinig meer terug te vinden. De varens hielden een nieuwbouwproject in het centrum van Terborg tegen.
De afgelopen dagen was het een komen en gaan van belangstellenden die graag een blik wilden werpen op de zeldzame varens in Terborg. Dit ondermeer naar aanleiding van een artikel in de Gelderlander van zaterdag. In de media was veel aandacht voor het feit dat deze varens de nieuwbouw in Terborg dreigden te vertragen.
In de muur groeide Tongvaren en Steenbreekvaren. Beiden waren vanavond niet meer terug te vinden op de muur. Alleen Wijfjesvaren is nu nog te vinden op de muur. Dit is een veel voorkomende soort varen die niet beschermd is.
(Bron)

Stoer.
Nederland wil subsidie voor 'dalboeren'

BRUSSEL - Nederland heeft in Brussel gepleit voor extra subsidie voor boeren in laaggelegen polders. In navolging van een speciale EU-regeling voor bergboeren moet er een regeling komen voor zulke 'dalboeren', zei minister Gerda Verburg (Landbouw) maandag tijdens EU-beraad.
Boeren in bijvoorbeeld veenweidegebieden kampen regelmatig met grond die te drassig is of juist weer te droog. Het is daarom niet altijd goed mogelijk om er koeien of ander vee te houden.
Oostenrijk heeft ooit een speciale regeling bedongen voor haar 'bergboeren', die het lastig hebben op soms kleine percelen met steile hellingen. Die boeren komen eerder dan andere landbouwers in aanmerking voor subsidie.
Verburg maakte haar opmerkingen bij een eerste bespreking door landbouwministers van het Brusselse voorstel om de landbouwsubsidies enigszins te herzien. Doel is de subsidies en steun voor veel boeren af te bouwen.
(Bron)
Ik háát muggen.
Krab, krab, krab.
'Verviervoudiging aantal weerrampen'

RIJSWIJK - Het aantal rampen dat met het weer te maken heeft, is de afgelopen twintig jaar verviervoudigd. Dat meldde de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam zondag in een rapport.
In de jaren tachtig waren er jaarlijks gemiddeld 120 weerrampen, inmiddels zijn dat er vijfhonderd. Het aantal mensen dat door die rampen wordt getroffen, is gestegen van 174 miljoen per jaar in 1985 naar 254 miljoen vorig jaar.
Dit jaar zijn er in Azië alleen al 248 miljoen mensen getroffen door overstromingen. Het aantal overstromingen is sinds 1980 verzesvoudigd.
Ook stormen namen toe: van zestig in 1980 naar 240 in 2006. Het aantal geologische rampen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, bleef hetzelfde.
Het aantal doden van de rampen is gestegen van gemiddeld zesduizend per jaar in 1980 naar gemiddeld 14.000 in 2005.
Oxfam stelt in het rapport dat er "nu daden nodig zijn om ons voor te bereiden op nog meer rampen". Volgens directeur Jeremy Hobbs van Oxfam International wordt de wereld anders binnenkort "overspoeld door de humanitaire noden en wordt de ontwikkeling van mensen teruggedraaid".
Om de gevolgen op te vangen van rampen die met het weer te maken hebben roept Oxfam de regeringen van rijke landen op om noodhulp sneller, eerlijker en flexibeler te maken. Ook moeten zij manieren vinden om de risico's te verminderen. Landen moeten ook beter op rampen voorbereid zijn.
De Verenigde Naties houden volgende maand in Bali een klimaattop.
(Bron)
'Sliplift' beste Belgische uitvinding

BRUSSEL - Een stang waarmee ouderen hun onderbroek makkelijker kunnen aantrekken, is uitgeroepen tot de beste Belgische uitvinding van het jaar.
De gepensioneerde leerkracht Pierre Van den Broeck (74) had het ding uitgevonden voor zijn zus, die een tijdje slecht ter been was.
De 'sliplift' won de eerste prijs in een tv-programma 'De Bedenkers'. "Nooit verwacht", zei Van den Broeck maandag. Hij kreeg 25.000 euro uit handen van Vlaams premier Kris Peeters. Een firma voor zorgartikelen uit Lokeren neemt zijn uitvinding in productie.
Het bijzondere artikel won het in de finale van uitvindingen zoals bananenfriet en speculaaspasta.
(Bron)
Gemeenten steunen boete bij foute inschrijving

DEN HAAG - De gemeenten scharen zich achter een voorstel om mensen te beboeten die weigeren hun juiste gegevens door te geven of zich helemaal niet inschrijven.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het goed dat inwoners wordt duidelijk gemaakt dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gegevens in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).
De gemeenten vinden het vreemd dat er nooit eerder consequenties zijn verbonden aan het verstrekken van verkeerde gegevens. "Sommige mensen geven een verkeerd adres op om fraude te kunnen plegen met uitkeringen of huursubsidie.
Gemeenten willen hun GBA op orde hebben om deze fraude te bestrijden", aldus de VNG maandag.
Om de basisadministratie foutloos te krijgen, moeten gemeenten ook de nodige controles kunnen uitvoeren. De VNG wil met staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) overleggen om te bekijken of ze daar extra mankracht voor kan vinden.
Bijleveld kondigde afgelopen weekeinde aan dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om boetes op te leggen voor foute inschrijvingen in het GBA. Ze zal volgend jaar een wetsvoorstel indienen dat dit regelt.
(Bron)
'Staatsbosbeheer mishandelt otter'

LEEUWARDEN - Stichting Otterstation Nederland (SON) in Leeuwarden heeft maandag aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer wegens mishandeling van een otter. Dat heeft de organisatie meegedeeld.
Staatsbosbeheer heeft vrijdag in het Friese natuurgebied Rottige Meenthe een tamme otter uit Zweden uitgezet. Volgens directeur Addy de Jongh van SON is een tamme otter niet gewend om in de natuur te leven. Daarom is er sprake van dierenmishandeling, zo zei hij maandag.
In Nederland werd de otter in 1988 als uitgestorven beschouwd. Sinds 2002 proberen Staatsbosbeheer, Alterra en het ministerie van LNV de otter in Nederland te herintroduceren.
Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer kunnen de tamme otters prima overleven omdat ze snel verwilderen. In Nederland zijn in de Rottige Meenthe en de Weerribben (Overijssel) dertig otters uitgezet, achttien wilde en twaalf tamme.
De wilde otters komen uit Oost-Europa. Maar omdat de landen waar de otters werden gevangen lid zijn geworden van de Europese Unie, zijn de regels voor het vangen veel strenger geworden. Daarom haalt Staatsbosbeheer nu tamme otters uit dierenparken.
(Bron)
Tropische moessonbuien beïnvloeden broeikaseffect

DE BILT - Tropische buien tijdens de moesson hebben grote invloed op de vorming van het broeikasgas ozon. Dat is een van de conclusies van een internationale meetcampagne vorig jaar in Westelijk Afrika waaraan ook het KNMI heeft deelgenomen.
De resultaten worden deze week in Karlsruhe gepresenteerd op de Tweede Internationale AMMA Conferentie. Tijdens de metingen bleek dat tropische buien aanzienlijke hoeveelheden koolwaterstoffen en stikstofoxiden naar grotere hoogte transporteren.
Dit leidt tot een toename van ozon, een belangrijk broeikasgas. De koolwaterstoffen en de stikstofoxiden komen vrij uit tropische vegetatie of worden gevormd bij bosbranden. Ook bliksemontladingen in de buien leiden tot een verdere toename van ozon in de tropen.
Aan de meeting hebben meer dan achthonderd onderzoekers deelgenomen. Er werd gebruik gemaakt van zes meetvliegtuigen, drie soorten ballonnen en tal van meetinstrumenten.
(Bron)
Opnieuw golf aan virusspam over 'kernramp'

AMSTERDAM - Een e-mail waarin melding wordt gemaakt van een 'kernramp' vlakbij Amsterdam doet opnieuw op zeer grote schaal de ronde. De spam, die een virus verspreidt, circuleerde eerder deze maand ook al op internet.
Veel e-mailgebruikers hebben de spam inmiddels in veelvoud ontvangen. Het mailtje, dat is gesteld in gebrekkig Nederlands, waarschuwt dat zich in de buurt van Amsterdam een ramp zou hebben voorgedaan met een nucleaire installatie. De overheid zou trachten de ramp stil te houden: "Een inwoonster van de stad belde haar familie op en vertelde dat er in de stad de telefoonaamsluitingen worden uitgeschakeld, zodat de mensen niemand konden opbellen. Zij beweert ook dat er inderdaad een explosie, zelfs een heel ernstige, op het Atoomsentrale plaatsvond en dat de radioactive wolk zich op dit moment snel verplaatst."
In de e-mail wordt een link aangeboden naar een website, waarop foto's van de ramp te zien zouden zijn. Wie de link aanklikt, die meestal verwijst naar een pagina bij de gratis webhostingdienst Geocities van Yahoo, krijgt een melding dat eerst een plugin moet worden gedownload om de beelden te bekijken.
De zogenaamde plugin, iPIX-install.exe, is in werkelijkheid een zogenoemde 'backdoor', een programmaatje dat cybercriminelen kunnen gebruiken om op de computer in te breken. Vermoedelijk worden besmette computers opgenomen in een zogenoemd 'botnet', een netwerk van gekraakte pc's die op afstand kunnen worden misbruikt, bijvoorbeeld om spam of virussen te verspreiden.
Ondertussen is ook een andere variant van de spam opgedoken. Daarin mailt een 'buitenlandse studente' dat ze op zoek is naar een vriend en sekspartner. De meegestuurde link belooft nu foto's van het meisje. Wie daarop klikt, krijgt dezelfde backdoor aangeboden.
(Bron)

De Atoomsentrale Amsterdam, tuurlijk. En uiteraard krijg je dan vóórdat het foonnet wordt platgegooid nog wel even de mogelijkheid je familie te bellen om te melden dat dat zal gaan gebeuren. Toch sympathiek van die overheid hè?
Johan Heesters volgend jaar (op z'n 104e) voor het eerst in 40 jaar weer eens in Nederland voor een optreden.
Als ie vóór die tijd niet overleden is, moet ie toch maar hopen dat de slachtoffers van dat ene regime net zo redeneren als de gemeente Amersfoort, 'Na 60 jaar moet je iemand zijn fouten niet meer nadragen'.
Dat is misschien wel zo. Maar dingen als optreden voor ene meneer Adolf H. (met veel trots), en een gezelligheidsbezoekje aan Dachau, hm, kweenie.