zaterdag, oktober 09, 2010

'Plant biedt vliegen seks met nepvrouwtjes'

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in Zuid Afrika een plant ontdekt die mannelijke vliegen lokt door de insecten een seksuele ervaring met 'nepvrouwtjes' te bieden.
Op de bladeren van de in Zuid Afrika veel voorkomende plant Gorteria Diffusa zitten donkere plekken, waar vaak vliegen van de soort Megapalpus capensis op af komen.
De dieren zien de zwarte stippen aan voor vrouwelijke soortgenoten en proberen daarom te copuleren met de plant. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Kwazulu-Natal en de Universiteit van Stellenbosch. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Naturalist.
Als vliegen een poging doen om te paren met de zwarte vlekken, worden ze door de plant besprenkeld met pollen. Op die manier zorgt de Megapalpus capensis volgens hoofdonderzoeker Steven Johnson voor een goede bestuiving.
Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat de vliegen meer pollen op hun lijf krijgen als ze proberen te copuleren met de stippen. De insecten verspreiden de pollen van de plant daardoor ook beter.
Het gebeurt vaker dat planten insecten op een seksuele manier proberen te verleiden. Zo is ook van sommige soorten orchideeën bekend dat ze mannetjesbijen lokken door bladeren in de vorm van vrouwelijke bijen te ontwikkelen.
(Bron)
Identiteitskaart is voortaan gratis

AMSTERDAM – De aanschaf van een identiteitskaart is voortaan gratis. De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag besloten dat gemeentes voortaan geen kosten meer in rekening mogen brengen voor de aanschaf van de kaart.
Volgens de rechtbank staat bij de aankoop van een identiteitskaart het overheidsbelang voorop. In dat geval mogen geen kosten meer worden gerekend, aldus hof.
Voordat de identiteitskaart daadwerkelijk gratis is, zal naar verwachting eerst de Hoge Raad zich nog uit moeten spreken over de beslissing van het hof.
Volgens de rechtbank wordt de kaart niet langer voor privédoeleinden gebruikt en wordt de kaart enkel aangeschaft om zich te kunnen identificeren.
“Zo is iemand verplicht zich te identificeren als hij gaat werken of een uitkering aanvraagt. Ook als je een bankrekening wil openen of wil gaan stemmen is een identiteitskaart verplicht”, aldus de rechter in de uitspraak.
De uitspraak gaat in tegen de prijzen die staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van het ministerie van Binnenlandse Zaken medio september nog vaststelde.
Een identiteitskaart kost dit jaar nog 42,85 euro, en zou in 2011 maximaal 43,89 euro mogen gaan kosten.
De uitspraak geldt niet voor de aanschaf van paspoorten. Het gerechtshof kan daar niet over beslissen, omdat deze vraag nog niet aan het hof is voorgelegd.
Wel is een uitspraak gedaan over de aanschaf van rijbewijzen. Hier mag volgens de rechtbank wel kosten voor worden gerekend, omdat het hebben van een rijbewijs een privébelang is.
(Bron)
Canadese topofficier blijkt vrouwenmoordenaar

TRENTON/TORONTO - Een van de hoogste officieren in Canada, luchtmachtkolonel Russell Williams, zal later deze maand bekennen dat hij twee vrouwen heeft vermoord.
De Canadese krant The Globe and Mail berichtte vrijdag dat de kolonel de moorden afgelopen herfst beging bij het plegen van verkrachtingen en daar beelden van heeft gemaakt.
Daarmee hebben de aanklagers ''overweldigend bewijs'' in handen tegen de 47-jarige militair die als piloot onder meer het Canadese staatshoofd koningin Elizabeth II en Canadese premiers vloog.
Hij was ook nauw betrokken bij de hulpverlening aan het door een aardbeving getroffen Haïti en bij de organisatie van de Olympische Winterspelen in Vancouver.
De advocaat van Williams zei vrijdag tijdens een korte hoorzitting in een rechtbank in Trenton, 140 kilometer ten oosten van Toronto, dat ''na het doornemen van duizenden pagina's bewijsstukken'' met zijn cliënt die nu ''in een positie is om op een volgende zitting formeel schuld te bekennen aan alle aanklachten''.
Wiliams wordt beschuldigd van twee moorden waarbij ook wederrechtelijke vrijheidsberoving, verkrachting en marteling is gepleegd. Zijn slachtoffers waren een 38-jarige vrouwelijke militair onder zijn bevel en een 27-jaar oude vrouw uit de omgeving van Trenton.
Hij wordt daarnaast beschuldigd van meer dan tachtig inbraken en diefstal of poging tot diefstal van lingerie. De politie trof een enorme collectie damesondergoed aan in een garage bij een woning van Williams in Ottawa.
Recherche en aanklagers hebben een berg bewijsstukken vooral omdat Williams allerlei souvenirs van zijn misdaden zorgvuldig gerubriceerd bewaarde. Hij krijgt naar verwachting 18 oktober een levenslange gevangenisstraf opgelegd.
(Bron)
Brits lot levert 129 miljoen euro op

LONDEN - Met een lot voor de Europese loterij Euromillions is in Groot-Brittannië 129 miljoen euro gewonnen. Volgens de Britse loterij-organisatie Camelot is dat voor Groot-Brittannië een record, aldus de BBC zaterdag.
Camelot weet niet of het winnende lot door een groep of een persoon is gekocht. Het vorige record in Groot-Brittannië voor een geldprijs in een loterij dateert van mei. Met een lot van Euromillions werd toen 96 miljoen euro gewonnen.
Loten voor Euromillions worden in negen landen verkocht, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg. Nederland doet niet mee.
(Bron)
Extreem-rechts raakt slaags met Britse politie

AMSTERDAM - Bij een uit hand de hand gelopen demonstratie van extreem-rechtse activisten in het Britse Leicester heeft de politie zaterdag vier mensen gearresteerd.
Ongeveer duizend demonstranten van de English Defense League, een organisatie die naar eigen zeggen strijdt tegen de 'verspreiding van de islam in Groot-Brittannië', raakte slaags met de politie.
Rond de veertienhonderd agenten, onder wie agenten te paard en agenten van de oproerpolitie, probeerden de demonstranten in het gareel te houden.
Volgens de politie werden er allerlei voorwerpen naar agenten gegooid en moest een agent worden opgenomen in het ziekenhuis.
Een paar honderd leden van een linkse groep, Unite Against Facism, had in de buurt een tegendemonstratie georganiseerd.
(Bron)
Hm. Veel van het Euroshoppermerk van de AH is prima spul. Niet alles - ik vinde de AH-merk-cola veel lekkerder dan de Coca Cola, maar de Euroshoppercola is niet te zuipen.
Ik heb nu een paar keer raspkaas gekocht van het Euroshoppermerk (die nog gewoon 'geraspte kaas pittig' heet, waarschijnlijk zijn ze nog aan het bedenken wat de juiste Engelse kreet is).
Maar alle drie de keren: een deel van het zakje gebruikt, paar dagen later de rest willen gebruiken en ontdekken dat die rest vol groene vlekken zit. En nee, dat ligt niet aan mijn koelkast. Het ligt aan de kaas. Andere raspkaas blijft gewoon goed - ook niet eindeloos ongetwijfeld, maar daarbij heb ik nog nooit meegemaakt dat die ineens beschimmeld was.

vrijdag, oktober 08, 2010

Start landelijk meldpunt internetoplichting

HAARLEM - Mensen die via veilingwebsite Marktplaats zijn opgelicht, kunnen dit voortaan vanuit huis melden bij het landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.
Dat kan via de website www.mijnpolitie.nl, zo maakte de politie vrijdag bekend. Doel is om oplichters op die manier beter in beeld te brengen en ze beter te kunnen aanpakken.
Het Meldpunt Internetoplichting is een samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en Marktplaats. Als het initiatief succesvol verloopt, is de verwachting dat ook andere handelssites gaan meedoen.
In eerste instantie kunnen gedupeerden de oplichting melden. Als politie en justitie voldoende aanknopingspunten hebben voor verder onderzoek, wordt melders gevraagd ook aangifte te doen bij het meldpunt. Die draagt oplichtingszaken daarna over aan regionale politiekorpsen.
Het Meldpunt speelt een deel van de informatie door naar Marktplaats. Dat bedrijf kan dan accounts van vermeende oplichters blokkeren en hun advertenties verwijderen.
(Bron)
De griepprikoproep viel vandaag op de mat trouwens.
Het is nu echt herfst.
Wijziging voicemailsysteem KPN kost beller geld

AMSTERDAM – KPN heeft een wijziging doorgevoerd in het voicemailsysteem die ervoor zorgt dat mensen die naar een mobiel KPN-nummer bellen voortaan betalen bij het ontbreken van een voicemail. Dat heeft KPN vrijdag bevestigd tegenover NU.nl.
Zodra iemand een mobiel nummer van de provider belt waar geen voicemail voor is ingeschakeld, krijgt de beller een opgenomen bericht te horen dat het inspreken van een bericht niet mogelijk is.
“Een kleine groep klanten, minder dan 10 procent, heeft de voicemail uitgezet. Ook bij deze klanten horen bellers voortaan een boodschap met extra informatie”, aldus KPN. “Voortaan horen mensen na dertig seconden: ‘De persoon, die u probeert te bereiken, heeft geen voicemail, maar zal wel een sms-bericht ontvangen van uw gemiste oproep.’”
Voorheen werd nadat de telefoon negentig seconden was overgegaan automatisch opgehangen. Nu gaat de beller dus na dertig seconden betalen voor het eerdergenoemde bericht.
“In één bepaalde situatie kun je door deze vernieuwingen dus extra kosten maken. Daar tegenover staat dat de voicemaildienst voor iedere KPN-klant met deze recente vernieuwing is verbeterd”, aldus KPN.
De Telegraaf lichtte telecomwaakhond Opta in over de situatie. “Ik heb te weinig informatie om te stellen of dit wetmatig is of niet, maar netjes is het in elk geval niet”, aldus een woordvoerster. Zij adviseerde mensen klachten te melden bij Consuwijzer.nl.
(Bron)

Ik vind het geen verbetering. Je moet binnen 30 seconden opnemen, je mag niet eens meer zelf bepalen of je wel of niet een bericht inspreekt want dat doet KPN wel voor je (ik heb géén bericht omdat ik niet vind dat mensen moeten betalen als ze me niet bereiken kunnen), en de KPN strijkt weer lekker centen op.
Het wordt weer eens tijd om rond te kijken geloof ik.
Tuinbouw kan toe met minder water en mest

WAGENINGEN - Sensoren op het land en computertechnologie kunnen de tuinbouwsector helpen om tot 60 procent minder water te verbruiken en tot 30 procent minder meststoffen.
De nieuwe technieken zijn uitgeprobeerd in zes landen, waaronder Nederland, en blijken succesvol. De resultaten van het project zijn gepresenteerd aan de Europese Commissie, zo heeft de Wageningen Universiteit woensdag bekendgemaakt.
Wageningen UR Glastuinbouw heeft drie jaar lang het zogeheten FLOW-AID-project gecoördineerd, waaraan wetenschappers uit acht landen hebben gewerkt. Doel van het project was de productie van tuinbouwgewassen duurzamer te maken, zonder dat dit ten koste gaat van opbrengst en kwaliteit.
Alle tuinbouwers krijgen de komende jaren te maken met veel strengere Europese wetgeving op het gebied van waterverbruik en inzet van meststoffen.
De tuinbouwsector verbruikt veel water. In sommige landen is water echter schaars en in andere landen is het erg duur. Bovendien spoelt met een overvloedige hoeveelheid sproeiwater veel meststof ongebruikt weg.
De sensoren voor op het land, die wetenschappers samen met het bedrijfsleven hebben ontwikkeld, meten hoeveel water nodig is. Dat is af te lezen op een computer, die er vervolgens ook voor zorgt dat precies de juiste hoeveelheid water wordt gesproeid. Een ander systeem maakt het mogelijk gezuiverd sproeiwater te hergebruiken als gietwater voor de teelt.
De nieuwe technieken zijn uitgeprobeerd in Libanon, Jordanië, Turkije, Italië, Spanje en Nederland. Er zijn proeven gedaan met aubergines, tomaten, komkommers, ijsbergsla en potheesters. De resultaten zijn zo goed, dat de wetenschappers vinden dat de EU geld zou moeten vrijmaken om in tal van landen demonstraties en voorlichtingsavonden te geven over het gebruik van de technologie.
(Bron)
Buschauffeur aangehouden na dodelijk ongeval

HOENSBROEK - Door een verkeersongeval in Hoensbroek (gemeente Heerlen) is woensdagmiddag een 12-jarige fietser om het leven gekomen. De jongen uit Heerlen kwam onder een schoolbus terecht.
De buschauffeur is voor verhoor aangehouden. Dat maakte de politie bekend. Een 69-jarige man, ook uit Heerlen, raakte zwaargewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Het ongeval gebeurde rond kwart over vier op de Professor Eykmanstraat in Hoensbroek. Daar kwamen in eerste instantie een schoolbus met kinderen van de NAVO-basis in Brunssum en een personenauto met elkaar in botsing.
Op verzoek van agenten verplaatste de buschauffeur na het ongeval de bus. Daarbij is het kind op de fiets vermoedelijk overreden. Vervolgens botste de bus tegen de gevel van een huis en eindigde deels in de woning. In de gevel van de woning is een gat ontstaan.
Het huis wordt gestut. De bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht. Een woordvoerster van de politie spreekt van een grote ravage.
De schoolkinderen bleven ongedeerd, maar waren hevig geschrokken. Voor hen is vervoer naar huis geregeld.
(Bron)
Actie voor spoorverdubbeling Almere-Amsterdam

DEN HAAG - GroenLinks en FNV Spoor voeren vanaf donderdag actie voor een verdubbeling van het spoor tussen Almere en Amsterdam.
Onder het motto 'enkel spoort niet' worden op diverse perrons de komende tijd handtekeningen ingezameld. Ook kan op internet een petitie worden ondertekend.
De zogeheten Flevolijn tussen Almere en Amsterdam zou worden verdubbeld, maar het ministerie van Verkeer en Waterstaat kwam daar onlangs op terug.
De kosten van 240 miljoen euro zouden ruim worden overschreden. Het ministerie stelt nu dat op basis van de huidige infrastructuur en het huidige budget de doelstellingen gehaald kunnen worden, onder meer door meer treinen te laten rijden en keersporen bij Almere aan te leggen.
Volgens GroenLinks en FNV is dit echter niet genoeg. “Nu al zitten veel treinen overvol. Dat wordt nog erger als Almere verder groeit en de Hanzelijn (spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, red.) wordt opgeleverd”, waarschuwt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.
Van Gent vindt de uitgaven voor wegen en spoorwegen niet in verhouding staan. “Voor de verbreding van de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere is vier miljard uitgetrokken. Terwijl de treinreizigers opgepropt in een verlaagde trein moeten blijven staan.”
Donderdag vergadert de Tweede Kamer met minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) over dit onderwerp.
(Bron)
'Ziekenhuisseries slecht voor de gezondheid'

BAARN - Ziekenhuisseries als House, E.R. en Grey's Anatomy zijn populair, maar het kijken naar dit soort series is niet goed voor je gezondheid. Dat concluderen onderzoekers van de University of Rhode Island.
Volgens de onderzoekers zijn mensen die regelmatig naar dit soort programma's kijken angstiger over hun gezondheid en banger dat ze zeldzame aandoeningen krijgen.
Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de gegevens van 274 studenten van de University of Alabama en hun kijkgedrag.
Professor Yinjiao Ye, auteur van de studie, denkt dat het veel kijken naar ziekenhuisseries er zelfs voor kan zorgen dat mensen zich minder tevreden voelen met hun eigen leven.
(Bron)
TNT neemt moeilijk plaatsbaren aan

DEN HAAG - TNT helpt moeilijk plaatsbare werklozen aan parttimewerk als postbezorger. Het bedrijf krijgt daar een Europese subsidie van 4 miljoen euro voor. Het gaat om werkzoekenden zonder uitkering, mensen met een belemmering en 55-plussers.
Dat blijkt uit een brief aan de Kamer van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Een en ander staat los van de reorganisatie bij TNT, aldus de bewindsvrouw.
''Dat is een bedrijfsinterne aangelegenheid waarbij - door marktontwikkelingen als volumedaling - banen verdwijnen. De nieuwe medewerkers wordt een parttime, maar vaste baan aangeboden op basis van een cao en arbeidsovereenkomst.''
''Het creëren van mogelijkheden voor deze specifieke groep is van groot belang, zeker in economisch mindere tijden. Mij is gebleken dat het niet zo is dat vaste krachten worden vervangen door flexwerkers'', benadrukt Van der Hoeven.
(Bron)

Mevrouw Van der Hoeven: u heeft niet goed gekeken.
'Levenselixer' voor muizen ontdekt

AMSTERDAM – Italiaanse wetenschappers hebben een cocktail van drie aminozuren ontwikkeld, die een gunstige uitwerking heeft op de levensduur van muizen.
Als muizen regelmatig een mengsel van de aminozuren valine, leucine en isoleucine drinken, leven ze veel langer dan hun soortgenoten.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Milaan in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.
De levensverwachting van de muizen wordt met ongeveer 12 procent verlengd door de cocktail. Ook de fitheid en coördinatie van de dieren verbetert door de aminozuren, zo meldt BBC News.
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Wetenschappers vermoeden al langer dat de drie soorten die zijn verwerkt in de ‘levenselixer’ het leven van organismen kunnen verlengen. Eerder bleek dat valine, leucine en isoleucine ook een gunstig effect hadden op de levensduur van gist.
De Italiaanse onderzoekers kwamen tot hun bevindingen tijdens een onderzoek waarbij de drie aminozuren werden toegevoegd aan het drinkwater van muizen van middelbare leeftijd. De dieren werden al snel een stuk fitter en leefden aanzienlijk langer dan hun soortgenoten die gewoon water dronken.
De mogelijke invloed van de geteste cocktail van aminozuren op een mensenleven is nog onduidelijk. De Italiaanse wetenschappers willen daar echter graag onderzoek naar gaan doen.
“Onze studie rationaliseert de zoektocht naar de rol van aminozuren in het voorkomen en controleren van aan leeftijd gerelateerde stoornissen bij mensen”, schrijft hoofdonderzoeker Enzo Nisoli.
(Bron)
Onderzoek naar ontstaan gaatjes naast vullingen

NIJMEGEN - De afdeling Tandheelkunde van het UMC St Radboud start met een onderzoek naar secundaire cariës, het ontstaan van nieuwe gaatjes naast vullingen.
Wetenschappers Marie-Charlotte Huysmans en Niek Opdam willen meer te weten komen over de factoren die bepalen of er gaatjes naast vullingen ontstaan.
Tijdens het onderzoek wordt onder meer tandplaque van gezonde en aangetaste gebitselementen, met en zonder vullingen, verzameld en wordt de bacteriesamenstelling geanalyseerd. Ook wordt gekeken naar de diepte van cariës als er verschillende tandvullingen en manieren van aanbrengen worden toegepast.
Huysmans: "In de Verenigde Staten wordt, net als in Nederland, tegenwoordig vooral het witte vulmateriaal composiet gebruikt. De indruk bestaat dat die vullingen nog steeds niet zo lang meegaan als de bekende, grijze amalgaamvullingen."
De National Institutes of Health (NIH) uit de Verenigde Staten heeft ruim 700.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek naar secundaire cariës.
Het onderzoek wordt samen met onderzoeksgroepen uit Amsterdam (ACTA) en het Braziliaanse Pelotas uitgevoerd en duurt vier jaar. Het grootste deel van het onderzoek vindt plaats in het UMC St Radboud.
(Bron)
'Mummy-tatoeages wijzen op medisch ritueel'

AMSTERDAM – Cirkelvormige tatoeages op een mummy uit Peru zijn mogelijk overblijfselen van een heilzaam ritueel. Dat beweren wetenschappers uit Oostenrijk.
Het cirkelpatroon in de nek van een 1000 jaar oude vrouw bevatten verbrande resten van planten. Andere tatoeages op het lichaam van de mummy in de vorm van vogels, apen en reptielen zijn waarschijnlijk echter gemaakt met behulp van as of hete steenkoolresten.
Het verschil tussen de twee soorten tatoeages wijst er volgens wetenschappers van de Universiteit van Graz op dat de cirkels op het lichaam van de vrouw zijn getekend tijdens een heilzaam of medisch ritueel.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science. “Als je bij tatoeages twee verschillende materialen gebruikt, dan hebben ze waarschijnlijk ook twee verschillende functies”, verklaart hoofdonderzoekster Maria Anna Pabst in het Britse tijdschrift New Scientist.
De wetenschappers vinden de getatoeëerde cirkels extra interessant, omdat de tekeningen zijn aangebracht op een plek in de nek die in de Chinese acupunctuur bekend staat als een belangrijk drukpunt.
De locatie op het lichaam suggereert volgens Pabst dat de tatoeage werd aangebracht om nekpijn te verlichten bij de gemummificeerde vrouw.
De 1000 jaar oude mummy uit Peru werd al in het begin van de jaren negentig gevonden in de woestijn in het zuiden van Peru. De tekeningen op het lichaam zijn niet de enige aanwijzingen voor ‘medische’ tatoeages in de oudheid. Ook op het lijf van de beroemde Oostenrijke mummy Ötzi zijn tatoeages aangetroffen die mogelijk een heilzaam doel hadden.
(Bron)
'Hongarije verbergt concentratie giftige stoffen in slib'

BOEDAPEST - Het gifslib in Hongarije bevat gevaarlijk hoge concentraties arseen en kwik. Dat blijkt uit de analyses van milieuorganisatie Greenpeace. De concentratie arseen is bij benadering tweemaal zo hoog als normaal.
Greenpeace verwijt de Hongaarse regering vrijdag dat zij de hoeveelheid giftige stoffen verborgen houdt.
Greenpeace nam de monsters dinsdag, een dag na de dambreuk van een reservoir bij een aluminiumfabriek in Kolontar. De milieuorganisatie liet de monsters analyseren door het Umweltbundesambt in Wenen en het Balint-laboratorium in Budapest.
In het water van een kanaaltje bij Kolontar werd door het Hongaarse laboratorium een hoeveelheid arseen gemeten die 25 keer hoger is dan voor drinkwater de toegestane waarde. Totaal is volgens Greenpeace 50 ton arseen weggestroomd.
Arseen is giftig voor dieren en planten en kan bij mensen het zenuwstelsel beschadigen.
(Bron)

'Geen gevaar voor milieuramp in Hongarije'

BOEDAPEST - Het giftige rode slib dat begin deze week bij een Hongaarse aluminiumfabriek wegstroomde, zal geen biologische of milieuramp veroorzaken.
Dat heeft de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, Sandor Pinter, vrijdag gezegd, Hij voegde eraan toe dat er nog geen schade aan het drinkwater is vastgesteld.
Eerder had een woordvoerder van een instantie die betrokken is bij de aanpak van het slib, gezegd dat de giftige modder geen schade in de rivier de Donau veroorzaakt.
De zuurgraad van het water rond de plek waar de modder donderdag in de op een na langste river van Europa stroomde, is toegenomen van 9 pH naar 8 à 8,2 pH. Dat is net iets boven normaal. ''Deze cijfers geven ons hoop en we hebben tot dusver geen schade in de Donau vastgesteld'', aldus de zegsman.
Een 81-jarige man bezweek vrijdag in een ziekenhuis in de West-Hongaarse stad Veszprém aan zijn verwondingen als gevolg van de dambreuk. Hij is het vijfde dodelijke slachtoffer. Dat meldde het Hongaarse persbureau MTI. Drie mensen worden nog vermist.
Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag, toen de dam rond een slibreservoir van de fabriek brak. Zeker 120 mensen raakten gewond.
De Hongaarse aluminiumonderneming MAL, eigenaar van de aluminiumfabriek, zegt dat zij het ongeluk niet kon voorkomen en dat haar geen nalatigheid kan worden verweten.
In een communiqué dat het bedrijf vrijdag op zijn website publiceerde, staat dat ''het tot dit moment niet mogelijk is nader aan te geven wat de oorzaken van de ramp waren''.
MAL wijst erop dat de rode modder volgens de maatstaven van de Europese Unie niet een ''gevaarlijk restproduct'' van de productie van aluminium is.
De eigenaren van het bedrijf hebben gedupeerden een schadevergoeding van 360 euro per getroffen huishouden toegezegd.
(Bron)

Niemand kan het helpen en eigenlijk is het helemaal niet gevaarlijk. Uiteraard.
Dunne vrouw beter betaald

AMSTERDAM - Werkgevers benaderen vrouwelijke werknemers bijna hetzelfde als de mode-industrie: hoe dunner ze zijn, des te meer krijgen ze betaald. Dat blijkt uit een studie waar de Wall Street Journal over bericht.
Onderzoekers Timothy Judge (Universiteit van Florida) en Daniel Cable (Universiteit van North Carolina) keken naar het verband tussen gewicht en inkomen. Daarvoor vergeleken ze het gewicht en het salaris van ruim 11.000 Duitsers en bijna 13.000 Amerikanen.
Vrouwen die zo'n 10 kilo lichter zijn dan het gemiddelde in de groep bleken 15.500 dollar meer te verdienen dan vrouwen met een 'normaal' gewicht. Vrouwen die 10 kilo meer wegen dan gemiddeld verdienen juist bijna 14.000 dollar minder dan de doorsnee vrouw.
Hoewel dikke vrouwen gestraft lijken te worden voor hun extra lichaamsgewicht, neemt bij mannen met het stijgen van het aantal kilo's het inkomen juist toe. De onderzochte dunne mannen verdienden 8.500 dollar minder dan het gemiddelde, aldus de Wall Street Journal.
Te veel kilo's aankomen helpt mannen echter niet aan een beter gevulde salarisstrook; bij een gewicht dat doorgaat voor 'overgewicht', neemt de gemiddelde beloning weer af. Mannen met een gewicht van ongeveer 94 kilo bleken het meeste geld binnen te halen.
Judge en Cable hopen dat werkgevers bewust worden van hun vooroordelen, maar speculeren ook nog over een logische verklaring voor het hogere inkomen van 'dunne' vrouwen.
Aangezien zij voldoen aan het ideale lichaamsgewicht kunnen ze wellicht meer invloed uitoefenen en goede resultaten boeken op de werkvloer.
(Bron)
Arts bestraft voor foto tijdens uitstrijkje

UTRECHT - Een bejaarde Utrechtse huisarts die een patiënte fotografeerde tijdens het maken van een uitstrijkje, is donderdag door de politierechter in Utrecht wegens aanranding veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf.
De patiënte, een jonge vrouw, hoorde in april 2008 dat een foto werd gemaakt terwijl zij voor het onderzoek in de beugels lag. Achteraf werd er een frontale foto van haar op het toestel van de arts aangetroffen.
Volgens de arts maakte hij in samenspraak met patiënten wel eens foto's voor voorlichting of overleg met collega's. Hij ontkende dat hij de betreffende afbeelding had gemaakt. Volgens zijn advocaat was mogelijk sprake van een defect aan het toestel.
De rechter woog bij haar uitspraak mee dat de arts van plan is zijn praktijk binnenkort te beëindigen. De man moet 250 euro smartengeld betalen aan zijn ex-patiënte. Het vonnis is gelijk aan de eis van de officier van justitie.
(Bron)
Gemeente verbiedt stoepkrijttekeningen

ALMERE - De vijftig giraffes die donderdagochtend in Almere in opdracht van onderwijsinstelling ROC werden getekend, moeten worden verwijderd van de gemeente.
Vrijdag opent de Almeerse school het leerwerkbedrijf Hommeles. Om dit te promoten werden de tekeningen door heel de stad aangebracht.
De gemeente Almere trok kort daarop aan de bel en eiste dat de afbeeldingen worden verwijderd. ''Het betreft een reclameuiting, of dat nu met stoepkrijt is of niet, het mag niet zonder vergunning'', vertelt een zegsman van de gemeente.
De school krijgt tot donderdagmiddag te tijd de tekeningen te verwijderen, gebeurt dit niet, dan worden de schoonmaakkosten op de school verhaald. De onderwijsinstelling heeft al te kennen gegeven niet aan de klus te beginnen. ''Zie het als burgerlijke ongehoorzaamheid'', aldus een woordvoerder.
(Bron)
Tiener neergeschoten om laaghangende broek

AMSTERDAM – Een 45-jarige Amerikaan met een grote hekel aan laaghangende broeken, heeft zijn aversie op niet mis te verstane wijze kenbaar gemaakt. Twee tieners moesten dit met kogels bekopen.
De jongemannen liepen op straat toen het 'lid van de modepolitie' schreeuwde dat ze hun broek moesten ophijsen. Volgens CBS News, die met de lokale politie sprak, weigerden de tieners dit.
Dader Kenneth E. Bonds ontstak hierop in woede: met een semiautomatisch wapen dreigde hij de jongens neer te schieten, waarna hij de daad bij het woord voegde. Eén van de twee 17-jarigen is in zijn achterwerk geraakt, maar verkeert niet in levensgevaar. De andere schoten die Bonds loste, misten hun doel.
Bonds zal zich nog voor de rechter moeten verantwoorden, maar heeft inmiddels tegenover de politie bekend. Waarom hij zo'n hekel heeft aan de kledingstijl, heeft de schutter niet kenbaar gemaakt.
Het is niet voor het eerst dat de laaghangende broek onder vuur ligt in Amerika. Senator Eric Adams (New York) lanceerde er zelfs een heuse campagne voor (Stop the Sag).
Deze ging gepaard met leuzen als 'Je kunt het niveau van respect dat je krijgt optrekken, door je broek op te trekken' en 'Hijs die broek op, wij zijn beter dan dit!'.
Ook in Groot-Brittannië was de kledingstijl eerder onderwerp van gesprek. De rechter besliste er desgevraagd dat de kledingstijl niet verboden mag worden, omdat het een mensenrecht is.
(Bron)

Het ziet er ook niet uit, maar dat geeft je nog niet het recht om mensen neer te schieten.

donderdag, oktober 07, 2010

Almeerder aanrander (17) verdacht van poging doodslag

ALMERE - De inmiddels 17-jarige Almeerder die wordt verdacht van een reeks gewelddadige zedendelicten in zijn woonplaats, wordt ook poging tot doodslag ten laste gelegd.
Dat zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag na een regiezitting in de zaak.
Het OM vervolgt de jongen voor een verkrachting en drie pogingen daartoe. Bij een van die pogingen zou de Almeerder zijn slachtoffer met een baksteen tegen het hoofd hebben geslagen.
Zelf ontkent hij elke betrokkenheid. Het OM onderzocht in totaal zes feiten, maar kon in twee zaken onvoldoende bewijs vinden.
Almere werd in mei en juni opgeschrikt door meerdere zeden- en geweldsdelicten, waarbij de dader telkens op een zwarte scooter reed. Na de aanhouding van de jonge verdachte eind juni hebben zich geen vergelijkbare incidenten meer voorgedaan.
(Bron)
Automobilist komt om na val tussen viaducten

ZUIDOOSTBEEMSTER - Op de N244 ter hoogte van Zuidoostbeemster (gemeente Beemster) is donderdagmiddag een automobilist verongelukt. Dit heeft de politie gemeld.
De bestuurder viel met zijn auto tussen twee viaducten en was op slag dood.
De 93-jarige man wilde vanaf de A7 de N244 oprijden, maar verloor daarbij de macht over het stuur. Hierdoor raakte de auto van de weg om vervolgens tussen twee viaducten door omlaag te vallen.
Het voertuig kwam terecht op een onderliggende weg.
(Bron)
Gewonden door groot gaslek in Emmen

EMMEN - Door een groot gaslek in de buurt van het centrum van Emmen zijn donderdagmiddag twee gewonden gevallen. De omgeving is afgezet omdat er enige tijd sprake was van een ''buitengewoon hoge concentratie gas''.
Dat heeft de politie Drenthe gemeld. De twee gewonden zijn monteurs van Enexis. Toen zij het gaslek wilden repareren, ontstond er een kleine explosie.
Volgens de zegsman heeft één van de mannen wat brandplekjes in zijn gezicht, maar heeft hij het ziekenhuis in Emmen inmiddels mogen verlaten.
De andere monteur heeft hete lucht ingeademd en is naar het academisch ziekenhuis UMC in Groningen gebracht. Volgens de woordvoerder is er inmiddels geen gevaar meer voor de omgeving.
Er wordt gewerkt aan het afsluiten van het lek dat rond 15.00 uur is ontstaan. Een grote waterfontein heeft het gas dat vrijkwam in bedwang gehouden. Het oorspronkelijke gaslek is volgens een woordvoerder van Enexis, beheerder van het energienetwerk, ontstaan tijdens graafwerkzaamheden.
(Bron)
Taiwan zoekt apenverschrikkers

TAIPEI - Werklozen in de Taiwanese stad Kaohsiung kunnen zich aanmelden voor het nieuwe beroep van apenverjager.
Ze moeten mensen ook waarschuwen om geen apen te voeren, omdat de dieren dan abnormaal gedrag gaan vertonen. De apen gaan dan voeding van mensen afpakken en zouden huizen binnendringen.
Het nieuwe beroep is toegevoegd aan een lijst van banen waarmee het stadsbestuur de werkloosheid wil bestrijden. De apenverschrikkers kunnen 17600 Taiwanese dollars per maand verdienen (ruim 350 euro).
Veel mensen hebben interesse getoond in de vacatures, aldus een stadsmedewerker woensdag.
(Bron)
Blik in de toekomst: de Koningin en het nieuwe kabinet werden op het bordes bekogeld met maximelichtjes.
(Bron)
Belgisch model ontslagen na eten croissant

NEW YORK - De Amerikaanse kledingproducent Abercrombie & Fitch heeft het Belgische fotomodel Florian Van Bael ontslagen, omdat hij een croissant zou hebben gegeten tijdens een fotoshoot. Dat meldt The New York Times dinsdag.
Andere bronnen melden echter dat Van Bael ontslagen werd wegens het drinken van alcohol tijdens de shoot.
De kledingproducent hanteert een strikt voedingsregime voor de modellen.
Zo moeten ze zich onder andere houden aan een uurrooster dat de maaltijden vastlegt. Van Bael zou zich daar niet aan hebben gehouden.
(Bron)

Dat u even weet dat u dit merk voortaan kunt boycotten.
Wilde Geert mag alles zeggen, maar oh wee als Koppejan en Ferrier dat doen.
Laten we onze bejaarden in de gevangenis zetten en de criminelen in een verpleeghuis!
Op deze manier hebben de bejaarden toegang tot douches, hobby's, en wandelingetjes.
Ze krijgen dan ongelimiteerd gratis medicijnen, medische - en tandheelkundige behandelingen, rolstoelen enz.
Bovendien krijgen ze geld in plaats van te moeten betalen.
Ze worden constant via videocamera's in de gaten gehouden dus ze kunnen direct geholpen worden als ze vallen of hulp nodig hebben.
Hun beddengoed wordt twee maal per week verschoond en al hun kleding wordt gewassen en gestreken naar hen terug gebracht.
Een surveillant checkt elke 20 minuten hoe het met ze gaat en brengt maaltijden en hapjes naar hun cel.
Ze kunnen familiebezoek ontvangen in een vertrek dat speciaal hiervoor ontworpen is.
Ze hebben toegang tot een bibliotheek, de sportzaal, 'n geestelijke raadgever, het zwembad en mogen een opleiding volgen.
Eenvoudige kleding, schoenen, slippers en hulp zijn gratis voorhanden.
Privékamers voor allen met een tuin waar ook oefeningen gedaan kunnen worden.
Elke bejaarde heeft de beschikking over een computer, 'n TV, 'n radio en dagelijkse telefoongesprekken.
Een bestuur met managers is aangesteld om klachten in behandeling te nemen en de surveillanten moeten zich aan een strenge code houden, hóe de bejaarden te behandelen.

Terwijl aan de andere kant...

De criminelen koud eten krijgen, alleen worden gelaten, achter gesloten deuren, zonder dat er naar ze wordt omgekeken.
De lichten gaan om negen uur 's avonds uit en douchen kan eens per week.
Ze wonen in een kleine kamer, betalen hiervoor per maand en hebben geen enkele hoop er ooit nog uit te komen..
Zet je toch wel even aan het denken niet ?
Is dat niet eh... Nieuws meldt: Antonie Kamerling heeft zelfmoord gepleegd wegens depressie, en dan laten ze stukje GTST-tune horen: "De tijd van onbezorgdheid is voorbij...".
Mist is mooi en wonderlijk (mits je er niet met de auto doorheen hoeft).
Aan de overkant van de weg is ineens alleen maar bos, de huizenrij die normaal goed te zien is achter de bomen en de struiken, viel volledig weg.
Verderop was een berm gemaaid, en aan alle wat steviger takjes en sprietjes hingen horizontale spinnenwebben, vol dauw.
De Rabotorens bij Utrecht Centraal verdwenen in de mist (sowieso een voordeel) maar een deel reflecteerde wel zonlicht en FLATS bij Centraal was het gewoon helder, zonnig, geen mist of nevel te bekennen.
Maar: een stukje verderop zag ik de kerktoren niet maar de sleutel die er als windwijzer bovenop zit, blonk me tegemoet, boven de mistlaag uit.
Mijn nieuwe tandarts (dat was het enge doel van de reis) blijkt een aardige jongen die alles met liefde uitlegt. Op het oog niets aan de hand behalve twee amalgaamvullingen die wel erg oud zijn (jaar of 20 zeker wel) en barsten vertonen dus eens vervangen moeten worden, maar de uitgebreide röntgenfoto toonde helaas wel een klein gaatje. Voordeel: het zit in de kies naast de kies die al lang gevoelig is. Die kies is ooit gereconstrueerd met composiet (de bovenkant dan) wegens gebroken (leuk, epilepsie, heel goed voor je tanden). Alleen: composiet krimpt een beetje. Sind een tijd moet ik dus na alles wat ik eet, de holte tussen de composietkies en de kies ervoor leegpulken. Wat waarschijnlijk ook het gaatje in die kies ervoor verklaart. Dus: dat gaatje wordt uitgeboord, composiet erin en dan de vulling wat ruimer maken zodat ie beter aansluit op de kies ervoor en de holte tussen beide kiezen verdwijnt.
Moet goedkomen, zou je zeggen.
Nu is het echt herfst. Het was nog aardedonker, het was niet echt koud maar ook niet warm, en daar was het driftige wekkertje. Tiktikikttiktiktiktrrrrrrrrrrrrt. Tiktiktiktiktiktrrrt. De hele tuin door. En toen het nog steeds donker was, kwamen de eerste fluittonen. De roodborst heeft het druk, en deze was al een uur bezig voor de eerste merel-alarmkreet klonk.

woensdag, oktober 06, 2010

Hele hordes ganzen komen over, op weg naar het zuiden, ondertussen druk overleggend (zo klinkt het).

dinsdag, oktober 05, 2010

'Energie wordt duurder'

AMSTERDAM – Een gemiddeld huishouden betaalt vanaf 2013 meer voor gas en elektriciteit. Dat blijkt volgens BNDeStem.nl uit de plannen van het beoogde kabinet Rutte-Verhagen.
De energienota zou met minimaal 50 euro omhoog gaan op jaarbasis. Dit bedrag kan oplopen tot 200 euro per jaar na 2015. De stijging is volgens de krant een gevolg van de aanpassing van de subsidieregeling voor duurzame energie.
Tot en met 2012 is er nog 90 miljoen euro per jaar aan subsidiegeld voor duurzame energie beschikbaar, vandaar dat de nieuwe regeling pas vanaf 2013 geldt.
De lasten worden gelijk verdeeld over burgers en bedrijven en evenredig verdeeld over gas en elektriciteitsverbruik. Een gemiddeld huishouden is nu jaarlijks 1668 euro per jaar kwijt aan energie.
De nieuwe maatregel is afkomstig uit het verkiezingsprogramma van het CDA. Oorspronkelijk dacht de partij zelf aan een stijging van de energienota met gemiddeld 80 euro per jaar.
(Bron)
'Bescherming natuur alleen redt soorten niet'

DEN HAAG - Het beschermen van waardevolle natuurgebieden alleen is niet voldoende om de afname van dieren- en plantensoorten tegen te gaan. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een dinsdag verschenen rapport over de zogeheten biodiversiteit.
Volgens het bureau heeft een combinatie van maatregelen veel meer effect en kan daarmee het verwachte verlies aan soorten tot 2050 worden gehalveerd.
Het PBL stelt een pakket maatregelen voor gericht op verandering van consumptie en productie. Een daarvan is vermindering van de vleesconsumptie. Verder ziet het bureau heil in onder meer duurzame visserij, tegengaan van ontbossing, modernere landbouwmethoden en een effectievere bosbouw.
''Deze maatregelen, in combinatie met het beproefde beschermen van specifieke soorten en ecosystemen, bieden perspectief op een forse beperking van het verlies aan biodiversiteit in 2050'', aldus het planbureau.
De organisatie meldt meteen dat er ''ook zeer aanzienlijke negatieve gevolgen'' zijn door het pakket maatregelen. Zo is bijvoorbeeld een ''forse beperking van de visvangst'' nodig met de nodige gevolgen voor vissers en is veel geld nodig voor nieuwe manieren van landbouw.
''En veel consumenten eten graag vlees; zij zullen het een gemis vinden als ze hun vleesconsumptie echt moeten minderen'', voorspelt het bureau.
2010 Is uitgeroepen tot Jaar van de Biodiversiteit. Van 18 tot en met 29 oktober is er in het Japanse Nagoya een VN-top over biodiversiteit.
(Bron)
Snelheidsrecord voor Trabant

BERLIJN - Twee Duitse autoliefhebbers hebben met hun Trabant een topsnelheid van 235 kilometer per uur gehaald. Maik en Ronny Urland beweren hiermee een nieuw snelheidsrecord te hebben gevestigd voor de tweecilinderauto, een icoon van de vroegere Oost-Duitse republiek DDR.
De twee liefhebbers ondernamen hun actie bij de viering van twintig jaar hereniging van West- en Oost-Duitsland afgelopen weekeinde.
Ze weerlegden daarmee een bekende mop over wanneer een Trabant zijn topsnelheid haalt. Antwoord: als hij wordt weggesleept.
De Trabant was gemaakt van katoen en knullig materiaal. De fabricage stopte in 1991. Maar de 'Trabi' is inmiddels zeer populair.
Fanclubs koesteren de ruim veertigduizend resterende exemplaren. Er zijn zelfs plannen om de wagen opnieuw te produceren, maar dan in een modernere uitvoering.
(Bron)
Malafide uitzendbureaus hardnekkig probleem

BARENDRECHT - Het aantal malafide uitzendbureaus is de afgelopen paar jaar ondanks verscherpte controles niet afgenomen. Een betere samenwerking tussen de instanties die de malafide bureaus bestrijden, kan een antwoord bieden.
Dat is een van de conclusies uit onderzoek dat de Stichting naleving cao voor uitzendkrachten (SNCU) heeft laten uitvoeren.
Tal van instanties houden zich met malafide praktijken in de uitzendbranche bezig. De SNCU, of cao-politie , kijkt of bureaus de cao naleven.
Maar ook de Arbeidsinspectie, de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en de Belastingdienst houden zich er ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid mee bezig.
Uitzendkrachten maar ook de bonafide uitzendsector zijn de dupe van de bureaus die het niet zo nauw nemen met de regels. De controles zijn verscherpt, maar het aantal malafide bureaus ligt nog altijd tussen vijf- en zevenduizend, zegt directeur Peter Loef van de SNCU.
Toch is er volgens hem op veel fronten vooruitgang geboekt. Het aantal opgelegde boetes en schadevergoedingen lopen op.
''Dit jaar is voor 6 miljoen euro aan nabetalingen opgelegd en voor 3 miljoen euro aan schadevergoedingen.'' Ook zijn er voor 44 miljoen euro aan malafide bedrijven uit de markt gehaald.
Loef vindt het op zich een bemoedigend teken dat het aantal malafide bureaus in deze economisch moeilijke tijden niet is toegenomen. Meer regels is niet het antwoord op de problemen, zo blijkt uit het rapport. Met een hechtere samenwerking tussen de instanties die de regels moeten handhaven kan veel winst worden geboekt.
(Bron)
Uitgestorven gewaande paddenstoel ontdekt

RIJSWIJK - In een bos bij Schoorl is een sinds 1971 in Nederland uitgestorven paddenstoel ontdekt. Het gaat om een dennen-eekhoorntjesbrood.
De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft dat dinsdag via de website Natuurbericht.nl bekendgemaakt.
Mycologen waren al jaren vergeefs op zoek naar de paddenstoel op stuifzanden in het binnenland, waar de schimmel voor het laatst was gezien.
Afgelopen weekeinde werd evenwel in een dennenbos aan de kust bij Schoorl een exemplaar ontdekt door deelnemers aan een paddenstoelenexcursie.
Zij dachten aanvankelijk een eigenaardig soort boleet te hebben gevonden die in eerste instantie deed denken aan gewoon eekhoorntjesbrood. Onderzoek onder de microscoop van het Nationaal Herbarium wees uit dat het om de uitgestorven gewaande soort (Boletus pinophilus) ging.
(Bron)
Rabbijn vindt seks met de vijand kosjer

TEL AVIV - Vrouwelijke agentes van de Israëlische geheime dienst Mossad mogen buitenechtelijke seks hebben als dat in het belang van Israël is. Dat staat in een studie van een rabbijn onder de titel Verboden Seks In Het Belang Van De Nationale Veiligheid.
Bij een zogeheten Missie Honingval kunnen Israëlische agentes proberen om gevaarlijke terroristen bij de seks belangrijke informatie te ontfutselen, aldus de krant Yediot Achronot.
De rabbijn die buitenechtelijke spionnenseks in de joodse traditie toelaatbaar acht, beroept zich op meerdere Bijbelverhalen.
Zo gebruikte de Joodse Ester haar vrouwelijke charmes om de Perzische koning Xerxes I te weerhouden van de moord op duizenden Joden.
De Mossad moet indien mogelijk ongehuwde agentes inzetten voor de Honingval-missies. Agentes die zich schuldig maken aan echtbreuk, moeten daarna scheiden volgens de rabbijn.
(Bron)

Als dit nou niet over een rabbijn zou gaan maar over een imam...
Het is maar weer een bewijs dat elke orthodoxe religie zijn vreemde kanten heeft.
Volwassenen maken toch nieuwe vetcellen

WASHINGTON - Volwassenen blijken wel degelijk nieuwe vetcellen aan te maken als ze dikker worden. Tot dusver dacht men dat volwassenen hun vetcellen slechts oprekken.
Wetenschappers van de Mayo Clinic in het Amerikaanse Rochester lieten 28 slanke vrijwilligers zich volproppen met chocola, milkshakes en energiedrankjes.
Bij hun buik bleken de vetcellen inderdaad alleen maar groter te worden. Maar ze bleken nieuwe vetcellen aan te maken op hun dijen.
Dit nieuwe inzicht kan wellicht verklaren waarom juist buikvet zo vaak leidt tot diabetes, hartklachten en sommige kankers. ''Mensen die nieuwe vetcellen maken op hun benen, worden misschien beschermd door de nieuwe cellen'', aldus onderzoeker Michael Jensen maandag.
Elke 1,6 kilo aan lichaamsgewicht op dijen en heupen leidde tot 2,6 miljard nieuwe vetcellen binnen acht weken.
(Bron)

Dat weet ik al heel lang :/
Bestuurder rijdt door na aanrijden peuter

ROTTERDAM - Een 3-jarig jongetje is maandagavond in Rotterdam ernstig gewond geraakt doordat hij werd aangereden door een nog onbekend voertuig.
De veroorzaker van het ongeval is doorgereden. Dat heeft de politie gemeld.
Volgens de politie waren er meerdere kinderen op straat op het moment dat het kind gewond raakte, maar zijn er tot nu toe geen getuigen van het ongeluk gevonden.
Daarom zijn er nog maar weinig details bekend over het incident, aldus de politie.
(Bron)
'Nog steeds ernstige vormen kinderarbeid in cacaosector'

AMSTERDAM – Kinderarbeid in de cacaoproductie in Ghana en Ivoorkust is ondanks internatonale afspraken de afgelopen jaren niet teruggedrongen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. FNV Bondgenoten roept dinsdag Nederlandse bedrijven op tot actie.
Uit onderzoek (pdf) van de Amerikaanse Tulane universiteit blijkt deze week dat ernstige vormen van kinderarbeid, kinderhandel en dwangarbeid in de chocoladesector onverminderd plaatsvinden.
In 2001 werd in de sector een vrijblijvend akkoord gesloten om ervoor te zorgen dat kinderarbeid in Ivoorkust en Ghana in 2005 verleden tijd zou zijn.
Tulane werd aangesteld om de ontwikkelingen in kaart te brengen. De universiteit concludeerde er nog steeds kinderen uit Burkina Faso en Mali worden verkocht om te werken op cacaoboerderijen in –met name- Ivoorkust. Alle ondervraagde kinderen, gemiddeld dertien jaar oud, werden tot arbeid gedwongen.
FNV Bondgenoten maakt deel uit van een verbond van Europese vakbonden dat wil dat chocoladebedrijven meer geld steken in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en beter met elkaar gaan samenwerken.
“Het is hoog tijd dat de beloftes van negen jaar geleden worden waargemaakt”, zegt FNV-bestuurder Julie Schouten tegen NU.nl.
Schouten roept met name ook Nederlandse bedrijven op tot actie. “De industrie richt zich nu nog met name op het trainen van boeren om de productie te verbeteren. We willen nu echt dat met sociale initiatieven wordt gecombineerd zodat de kinderarbeid wordt aangepakt”, aldus Schouten.
De universiteit stelt dat nog geen drie procent van de initiatieven die sinds 2001 zijn genomen de boerenbedrijven in Ivoorkust heeft bereikt, voor Ghana is dat veertien procent. In Nigeria en Kameroen zou de situatie minstens zo erg zijn.
(Bron)

Koop dus alleen chocolade die deugt!
'Kleinste tijgers ter wereld' ontdekt

AMSTERDAM – Bengaalse tijgers die in de mangrovebossen van Bangladesh leven, zijn veel kleiner en lichter dan hun soortgenoten in andere gebieden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Het gemiddelde gewicht van de Bengaalse tijgers die voorkomen in de Sundarbans in Bangladesh is 76,7 kilo. Dat is opvallend weinig. Soortgenoten van de dieren in de omliggende gebieden wegen gemiddeld maarliefst 138,2 kilo.
Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota doen verslag van die bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Mammalia.
De wetenschappers vermoeden dat de grote katten in de mangrovebossen kunnen worden beschouwd als de kleinste tijgers ter wereld. De dieren groeien waarschijnlijk slecht, vanwege de prooien waarop ze jagen.
“Het kan te maken hebben met de relatief kleine herten die beschikbaar zijn als prooi in de Sundarbans in vergelijking tot de veel grotere prooien waarop andere tijgers jagen”, verklaart hoofdonderzoeker Adam Barlow op BBC News.
De wetenschappers hebben het gewicht van de tijgers in Bangladesh in kaart gebracht door enkele dieren te vangen en vervolgens te verdoven, zodat ze konden worden gewogen. Ook een tijger die was gedood door bewoners van het gebied werd betrokken in het onderzoek.
In de mangrovebossen van Bangladesh komen nog ongeveer 300 tot 500 Bengaalse tijgers voor. De dieren leven erg geïsoleerd van hun soortgenoten in andere gebieden. De afstand tot de volgende populatie tijgers is ongeveer 300 kilometer.
(Bron)
Boze truckers storten uien voor werkgeversorganisatie

ZOETERMEER - Boze truckers hebben dinsdag een vrachtlading uien uitgestort voor het kantoor van werkgeversorganisatie TLN in Zoetermeer.
De vrachtwagenchauffeurs vinden het loon dat TLN in de cao-onderhandelingen biedt ''om te janken'', zei Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten.
De transportwerkgevers bieden een tweejarige cao met een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2010. De vakbond vindt dat veel te weinig.
Over een cao met een looptijd van twee jaar valt met de vakbond te praten. Maar dan moeten de lonen in 2010 met 1,25 procent omhoog en in 2011 met 3 procent, of als de werkgevers bereid zijn een werkgarantie te geven, met 2 procent.
Onder de beroepsgoederenvervoer-cao vallen 140.000 werknemers. De onderhandelingen over de nieuwe cao zijn inmiddels ruim negen maanden bezig. Woensdag staat het volgende cao-overleg gepland.
Dat is in Bunnik en de bond heeft vrachtwagenchauffeurs die in de ochtenduren in de buurt zijn, gevraagd ''even op het parkeerterrein langs te komen''.
(Bron)
Noodtoestand in slibdorpen Hongarije

BOEDAPEST - De Hongaarse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in drie districten, nadat daar door een dambreuk enkele dorpen waren overstroomd met verontreinigd slib. Dat meldde het Hongaarse persbureau MTI dinsdag.
Kolontar en enkele andere dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag deels, toen de dam van een slibreservoir van een aluminiumfabriek het begaf. Honderden huizen zijn ondergelopen met slib dat is verontreinigd met zware metalen.
Circa vierhonderd mensen zijn geëvacueerd, onder meer met behulp van helikopters. Tot nu toe kwamen vier mensen om en zijn zeven anderen vermist. Meer dan honderd inwoners raakten gewond. De gewonden zijn in het ziekenhuis behandeld aan brandwonden en geïrriteerde ogen.
(Bron)
Grap leidt tot frontale botsing in Groningen

GRONINGEN - Twee bevriende automobilisten zijn maandagavond als gevolg van een uit de hand gelopen grap vol op elkaar ingereden op een rotonde in Groningen. Dat meldde de politie Groningen dinsdag.
De twee vrienden reden beiden op een rotonde af. De voorste automobilist, een 19-jarige man uit Zuidhorn, nam de rotonde rechtsom.
Zijn vriend die achter hem reed, een 18-jarige man uit Groningen, nam bij wijze van grap de rotonde tegen het verkeer in. Halverwege de rotonde botsten ze vervolgens frontaal op elkaar.
De automobilisten raakten niet gewond, maar hun auto's raakten wel zwaar beschadigd. Volgens de politie probeerde het duo in eerste instantie de ware toedracht van het ongeval te verdoezelen. Toen de agenten argwaan kregen, kwam de aap uit de mouw.
(Bron)
'Spoorboekloos treinen redelijk succesvol'

UTRECHT - De NS, spoorbeheerder ProRail en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn redelijk tevreden over de proef waarbij de afgelopen maand elke tien minuten een trein reed op de trajecten Amsterdam-Eindhoven en Geldermalsen-Utrecht.
Dat hebben de drie organisaties dinsdag bekendgemaakt.
Volgens een woordvoerster van ProRail hebben zich ''geen grote logistieke problemen voorgedaan''.
In de eerste weken van de proef kwamen er onder meer klachten binnen over te volle treinen tussen Utrecht en Geldermalsen. NS heeft daarop enkele treinen verlengd.
Tijdens de proef reden er op doordeweekse dagen in de ochtend- en avondspits zes intercity's op het traject tussen Amsterdam-Eindhoven.
Op het spoor tussen Utrecht en Geldermalsen reden zes stoptreinen per uur. Uit onderzoek blijkt dat de reiziger dit waardeert.
NS, ProRail en de goederenvervoerders nemen begin volgend jaar een besluit over de definitieve invoering van hoogfrequent spoorvervoer tussen Amsterdam en Eindhoven.
(Bron)
Rebellenleider gepakt voor massaverkrachting

KINSHASA - Een rebellenleider in de Democratische Republiek Congo is dinsdag opgepakt omdat hij massale verkrachtingen zou hebben geleid. Bij een aanval op dorpen in het oosten van Congo zouden zijn mannen zo'n vijfhonderd meisjes en vrouwen hebben verkracht.
De massaverkrachting vond eind juli en begin augustus plaats. De Verenigde Naties hebben de arrestatie dinsdag bekendgemaakt.
De Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, Navi Pillay, zei eind september dat het seksueel geweld bij de incidenten ''elk voorstellingsvermogen te boven gaat''.
In Congo is de grootste VN-vredesmacht ter wereld gestationeerd, Monusco, maar die kon de massale verkrachtingen niet voorkomen.
Seksueel geweld komt in Congo veel voor. Het land is ontwricht door rondtrekkende groepen rebellen, terwijl ook de militairen zich niet altijd voorbeeldig gedragen.
(Bron)
Huren stijgen weer

AMSTERDAM - De prijzen van huurwoningen in de vrije sector vertonen weer een stijgende lijn. Zij liggen nog wel onder het niveau van een jaar geleden, maar het dieptepunt lijkt voorbij.
Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Pararius.nl, de grootste website voor huurwoningen in de vrije sector.
De gemiddelde huur van een woning in de vrije sector bedraagt op dit moment 12,21 euro per vierkante meter, 0,5 procent meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar.
In het derde kwartaal van 2009 was dat nog 13,27 euro. Het dieptepunt lag in het vierde kwartaal van 2009, toen 11,79 euro moest worden betaald.
(Bron)
'Neanderthalers hadden ook gevoelens'

YORK - De Neanderthalers waren geen wilde barbaren, zoals ze in films vaak zijn afgebeeld. Ze hadden gevoel en zorgden uitgebreid voor de mensen om zich heen.
Dat concluderen archeologen van de Universiteit van York in Engeland. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Time and Mind.
De Neanderthalers zijn uitgestorven mensachtigen, die tienduizenden jaren geleden leefden in Europa. Uit ontdekkingen blijkt dat de Neanderthalers zorgden voor de zwakkeren, zo stellen de Britse archeologen.
Een skelet van een kind met een aangeboren hersenafwijking toont aan dat het niet aan zijn lot werd overgelaten, maar zes jaar oud kon worden. Ook blinden en mensen met misvormde voeten werden jarenlang verzorgd.
(Bron)

Barbaren hebben ook gevoelens, dus ik snap de 'logica' niet helemaal.
Brandweer laat huis met opzet afbranden

AMSTERDAM – Amerikaanse brandweermannen hebben een huis met opzet in vlammen laten opgaan omdat de bewoners hun bijdrage aan het plaatselijke brandweerkorps niet hadden voldaan.
De brandweer greep pas in toen het vuur oversloeg naar het buurhuis, zo meldt The Telegraph maandag.
De bewoners van het brandende huis in de Amerikaanse staat Tennessee hadden verzuimd de verplichte brandweerbijdrage van 75 dollar (55 euro) te betalen.
“Een treurig voorval”, zegt woordvoerder Jeff Vowell tegen de Britse krant. Volgens Vowell is het voor de lokale overheid te duur om het naar afgelegen gebied uit te rukken.
(Bron)
TT 136 De pier van de Britse badplaats Hastings is bijna helemaal afgebrand. De pier van hout was 138 jaar oud. Bovenop stond een concertzaal waar artiesten als Jimi Hendrix en Pink Floyd hebben opgetreden. De pier was al jaren dicht in verband met veiligheidsproblemen.
Vermoedelijk is de brand aangestoken. Twee jongens zijn opgepakt.

maandag, oktober 04, 2010

Nederland telt meeste bebouwing in EU

BRUSSEL - In Nederland is 13 procent van de bodem in gebruik voor woningen, bedrijfsterreinen, wegen, spoorlijnen en andere vormen van bebouwing.
Nederland gaat daarmee aan kop in de Europese Unie. Op de tweede plaats komt België met 10 procent.
Dat blijkt uit een maandag verschenen overzicht van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Het is de eerste keer dat dergelijke cijfers worden gepubliceerd.
Volgens Eurostat bestaat 38 procent van Nederland uit grasland, 24 procent uit akkerland en 12 procent uit bos.
Sommige andere Europese landen bestaan voor meer dan de helft uit bos, zoals Finland (68 procent) en Zweden (66 procent). In totaal bestaat Europa voor bijna 40 procent uit bos en voor bijna een kwart uit akkerland.
(Bron)
'Laptop kan huid beschadigen'

BASEL - Mensen die regelmatig met hun laptop op schoot werken, lopen kans op huidbeschadigingen zoals het 'toasted skin syndrome'.
Dit blijkt uit onderzoek van de University Hospital Basel waarover veel buitenlandse media berichten.
Bij het 'toasted skin sydrome' krijgt de huid opmerkelijke verkleuringen door de hitte die van de laptop af komt. De temperatuur kan zelfs oplopen tot 50 graden.
De gekleurde vlekken worden donkerder naarmate de huid vaker verwarmd wordt. De aangetaste huid lijkt op huidbeschadiging die je krijgt door blootstelling aan de zon. Uiteindelijk zou het zelfs kunnen leiden tot huidkanker.
Recentelijk verschenen er sponsvormige vlekken op de benen van een 12-jarige jongen die gedurende een paar maanden enkele uren per dag een computerspel speelde. In medische bladen is de afgelopen zes jaar zeker tien keer verslag gedaan van dergelijke gevallen.
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mannen onvruchtbaar kunnen worden door laptopgebruik op schoot. Grote laptopfabrikanten hebben nu een waarschuwing in hun gebruikershandleiding staan.
Geadviseerd wordt iets onder de laptop te leggen zodat de huid niet aangetast wordt door de warmte.
(Bron)
Jongeren stoppen dronken buschauffeur

AMSTERDAM - Een 56-jarige buschauffeur die zondagochtend dronken achter het stuur zat is ontslagen. Hij bracht zo'n 25 jongeren van een uitgaansgelegenheid in Harderwijk naar huis, maar bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken.
De man reed op de N302 een paaltje in de berm omver, waarop de jongeren de man verzochten te stoppen met rijden. Toen hij dit weigerde namen ze het heft in eigen handen en haalden de sleutel uit het slot, waarop ze de bus naar de kant van de weg manoeuvreerden.
De groep belde vervolgens de politie. De jongeren zeiden tegen de agenten dat de chauffeur uit Groningen dronken was, maar deze ontkende in alle toonaarden.
Uit de blaastest bleek echter dat hij drie keer zoveel had gedronken als toegestaan.
De politie nam zijn rijbewijs in en zijn werkgever stuurde hem de laan uit, meldt Omroep Gelderland. De eigenaar van het busbedrijf heeft de jongeren vervolgens naar huis gebracht.
(Bron)

Goeie actie.
Inbreker probeert uit te breken

BERGEN OP ZOOM - Een 22-jarige inbreker heeft zondagavond alles uit de kast gehaald om aan de politie te ontsnappen. De man was op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een woning aan de Mimosastraat in Bergen op Zoom.
De politie stond zowel aan de achter- als aan de voorzijde van de woning waardoor de inbreker geen kant op kon.
Eerst probeerde de 22-jarige via de achterdeur weg te komen, maar dat mislukte. Vervolgens sprong hij enkele malen tegen de ruit van de woonkamer, maar die bleef heel. Ten einde raad gooide de crimineel een flatscreen-tv door het raam en sprong naar buiten.
Hij zette het om een rennen, maar niet voor lang. De politie haalde hem in en wist hem met behulp van pepperspray te overmeesteren. De inbreker was gewond, hij had glassplinters in zijn armen.
(Bron)
ANWB stapt direct uit overleg ov-chipkaart

DEN HAAG - De ANWB stapt per direct uit het landelijk consumentenoverleg over de ov-chipkaart (LCO).
Dit staat in een brief aan het ministerie van Verkeer & Waterstaat en de Regiegroep ov-chipkaart die maandag is verstuurd, zo meldt de ANWB.
De automobilistenvereniging vindt dat haar ''inbreng in dit overleg onvoldoende serieus wordt genomen’’ en ziet ''geen meerwaarde in verdere deelname’’.
Het duurt volgens de ANWB te lang voordat reizigers verbeteringen merken, terwijl de uitrol van de ov-chipkaart volop doorgaat en de strippenkaart in steeds meer regio’s wordt afgeschaft.
De ANWB staat nog wel achter de invoering van de ov-chipkaart. Eén kaart voor het hele openbaar vervoer moet reizigers gemak bieden als zij hun reis met het ov combineren met de auto of de fiets.
(Bron)
Animo voor huursector groeit

AMSTERDAM – De belangstelling voor een huurwoning onder mensen met een modaal of hoger inkomen is verdubbeld. Van de mensen die willen verhuizen, wil nu bijna 24 procent naar een huurwoning. Twee jaar geleden was dat nog 12 procent.
Dit blijkt maandag uit het rapport ‘Huurders in profiel’ van de NVB Vereniging voor Ontwikkelaars en bouwondernemers en het onderzoeksinstituut OTB.
De toenemende populariteit van de huursector zou toe te schrijven zijn aan de economische situatie en de onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. Ook maken Nederlanders zich zorgen over de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen voor hun persoonlijke financiën.
De belangstelling voor een koopwoning is met zes procentpunt afgenomen ten opzichte van twee jaar geleden. Ging destijds nog 66 procent voor een koophuis, nu is dat nog 60 procent.
Ondanks de crisis is de verhuisbereidheid nog steeds groot. Ongeveer 1,75 miljoen mensen hebben plannen een ander huis te betrekken.
Hoewel mensen meer voelen voor een huurhuis, willen ze hier minder diep voor in de buidel tasten. De gemiddelde potentiële huurder is nu bereid 610 euro per maand neer te tellen, twee procent minder dan in 2008. Wel stellen mensen minder hoge eisen aan de nieuwe woning, wat betreft grootte en woonomgeving.
Opvallend is volgens het rapport verder dat ook gezinnen met kinderen steeds vaker belangstelling hebben voor een huurwoning. Deze groep is over het algemeen juist ondervertegenwoordigd in de huursector.
De verwachting is dat huurwoningen door onder meer de vergrijzing de komende jaren steeds populairder zullen worden.
(Bron)

Dit was vast voordat het nieuwe huurbeleid bekend werd.
Qbuzz nieuwe vervoerder in Utrecht

UTRECHT - Qbuzz wordt de nieuwe vervoerder in de regio Utrecht. Het vervoersbedrijf won de Europese aanbesteding van Connexxion, dat op dit moment het stad- en streekvervoer in handen heeft.
Zo heeft Bestuur Regio Utrecht (BRU), verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio, maandag bekendgemaakt.
Het jonge bedrijf Qbuzz was niet alleen goedkoper, maar bleek ook kwalitatief beter dan concurrent Connexxion, zo liet BRU weten.
Met de komst van Qbuzz naar de regio Utrecht komen ook 218 hybride bussen mee die de huidige stadsbussen gaan vervangen, een belangrijke eis in de aanbestedingsprocedure.
Met het contract dat tot 2019 loopt, is ongeveer 1 miljard euro gemoeid. Als er binnen zes weken geen bezwaar wordt gemaakt tegen het besluit van BRU, neemt Qbuzz in december 2011 het stokje over van Connexxion/GVU.
Voor stadsvervoerbedrijf GVU, een dochteronderneming van Connexxion, is de toekennning aan Qbuzz een bittere pil.
Het bedrijf rijdt al ruim 105 jaar in de stad Utrecht, zo liet een woordvoerster weten. ''We hadden een goede offerte gemaakt dus de teleurstelling is heel groot." Waarschijnlijk moet GVU opgeheven worden. Het bedrijf overweegt om bezwaar te maken.
Als het doek valt voor GVU hoeven werknemers zich geen zorgen te maken, zegt BRU. Qbuzz is verplicht de huidige medewerkers een baan aan te bieden. Dat geldt overigens slechts voor de periode van een jaar.
(Bron)

We zullen zien...
Aboutaleb waarschuwt criminele Antillianen

ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft zondag stevige taal geuit tegen criminele jongeren van Antilliaanse afkomst.
''We kunnen niet accepteren dat de wapens in Rotterdam gaan regeren. Dat nooit", zei de burgemeester na afloop van een protestmars tegen het geweld in de Antilliaanse gemeenschap. "Iedereen die over de schreef gaat, kan rekenen op een stevige aanpak''.
Onder het motto Stop the Violence liepen zo'n 150 mensen door Rotterdam-Zuid. De merendeels Antillianen droegen T-shirts met daarop Stop the Violence en dezelfde tekst in het Papiaments.
Ook droegen de deelnemers witte ballonnen en spandoeken. Een brassband begeleidde de demonstranten. De organisatie van de mars had gerekend op duizend mensen.
De mars van zondagmiddag was georganiseerd door verschillende organisaties voor Antillianen en Arubanen naar aanleiding van enkele geweldsincidenten van de afgelopen weken.
Daarbij waren zowel verdachten als slachtoffers van Antilliaanse afkomst. Met de protestmars wilde de Antilliaans-Arubaanse gemeenschap eilandgenoten oproepen de wapens in te leveren.
Burgemeester Aboutaleb wees er op dat het aantal Antilliaanse jongeren dat in aanraking komt met politie en justitie afneemt, maar dat er een minderheid is die niet van de wapens kan afblijven en grof geweld gebruikt.
''Die wapens moeten de stad uit en de ouders van de jongeren hebben daartoe de sleutel in handen. We kunnen als gemeente veel doen, maar uw kinderen normen en waarden bijbrengen moet u zelf doen'', aldus Aboutaleb.
(Bron)
'Britten moeten bezuinigingen positief zien'

LONDEN - De Britse premier David Cameron heeft de Britten zondag op het hart gedrukt de overheidsbezuinigingen in perspectief te plaatsen. Veel bedrijven moesten veel rigoureuzer ingrijpen dan de overheid.
Dat zei Cameron tijdens de opening van het jaarlijkse partijcongres van de Conservatieven, meldden Britse media.
De insteek deze zondag was positief denken. Cameron illustreerde dat door te stellen dat Groot-Brittannië een geweldige toekomst tegemoet gaat, zodra de van Labour geërfde financiële situatie uitgezocht is.
Zo stelde hij dat de bezuinigingen, soms oplopend tot 40 procent, misschien niet zo pijnlijk zijn als men denkt. De hervorming van het uitkeringsstelsel is volgens Cameron ''verfrissend radicaal''. Uiteindelijk komt het erop neer dat mensen altijd beter af zijn als ze werken, aldus de positieve premier.
De hervorming van het stelsel van sociale zekerheid is een van de belangrijkste plannen om het Britse begrotingstekort te verminderen.
De voorgestelde bezuinigingsmaatregelen zijn de verstrekkendste in zestig jaar tijd, aldus Cameron. Hij weigerde te bevestigen of te ontkennen of de kinderbijslag verdwijnt.
''We moeten ons enerzijds afvragen of sommige onderdelen van uitkeringen nog wel te betalen zijn. Anderzijds moeten we ook eens kijken naar problemen met afhankelijkheid, want we hebben mensen in armoede gestort door de hoogte van hun uitkeringen'', zei de premier.
Londen wil in tien jaar tijd toe naar een enkelvoudig uitkeringssysteem, dat minder fouten, fraude en verspilling veroorzaakt en de overheid uiteindelijk flink geld bespaart.
Cameron kondigde ook nieuwe maatregelen aan voor onderzoek naar kanker, die duizenden levens per jaar moeten sparen. Hij benadrukte dat hij de nationale gezondheidsdienst niet in stand wil houden maar verbeteren.
Andere bezuinigingen om de schatkist te vullen treffen Defensie. De troepen in Afghanistan zullen daar volgens de premier echter niet onder lijden.
(Bron)
'Oermens in ons is schuld van overgewicht'

WAGENINGEN - De oermens die zich nog steeds in onze genen verschuilt, is de schuld van het nog steeds toenemende probleem van overgewicht.
Mensen kiezen onbewust en instinctief voor voedsel dat de oermens in barre omstandigheden goed kon gebruiken, maar dat voor de moderne mens veel te veel en te vet is.
Dat zal gezondheidswetenschapper en organisatiepsycholoog Reint Jan Renes van de Wageningen Universiteit woensdag uitleggen op de opening van het Food4You-festival, dat tot en met 11 oktober wordt gehouden in de Gelderse Vallei.
Het festival staat dit jaar in het teken van oervoedsel en cybersnacks. Volgens Renes weet de moderne 'homo economicus' precies wat goed voor hem is, maar speelt zijn evolutionaire oorsprong hem onbewust vaak parten.
Renes is een van de vele wetenschappers die tijdens het Food4You--festival ingaat op de vraag of het menselijk lichaam al is aangepast aan modern eten. Gaan we algenburgers eten of vega-biefstukken gemaakt uit lupine? Wordt de insectenlolly een succesvolle snack of blijven we kiezen voor friet en kroketten?
Dergelijke vragen komen aan de orde, terwijl het publiek futuristische hapjes ook kan proeven. ''Het festival is de kraamkamer van nieuwe inzichten en ontwikkelingen op het gebied van voeding'', aldus een woordvoerder van de Wageningse universiteit.
Treinreizigers van Ede naar Amersfoort krijgen tijdens een festival een nieuw ontbijtdrankje aangeboden. Ondertussen trekt een karavaan van workshops, proeverijen en exposities door het gebied, die op zaterdag eindigt in Wageningen, waar de publieksdag van het festival plaatsheeft. Hier bewijzen onderzoekers onder meer dat mensen denken dat producten van smaak veranderen als alleen de verpakking verandert.
Barneveld staat zaterdag in het teken van de Wereldeidagen, een fenomeen rondom het ei waar Nederland voor het eerst aan meedoet. De landelijke pluimveesector houdt een open dag, terwijl in de kippenhoofdstad van Nederland ook een 'ei-corso' te zien is.
(Bron)
‘Euro overleeft het misschien niet’

AMSTERDAM - Joseph Stiglitz, een van ‘s werelds bekendste economen, waarschuwt dat de toekomst van de eurozone en de euro er niet goed uitziet. Dat schrijft de Britse Sunday Telegraph op basis van de nieuwste versie van zijn boek Freefall.
Stiglitz zegt dat het fragiele Europese economisch herstel wellicht onherstelbaar beschadigd is door een “golf van soberheid” die over het werelddeel spoelt. De mogelijkheid bestaat dat die golf ook Amerika bereikt, schrijft de Britse krant.
Hij uit zijn zorgen over overheden die hun tekorten te snel proberen weg te werken en zo de kans op een dubbele dip vergroten. Spanje neemt hij als voorbeeld.
Dat land moet volgens de Europese regels nu bezuinigen, wat de werkloosheid bijna zeker verder op zal schroeven. “Spanje zou wel eens de doodspiraal binnen kunnen treden, die Argentinië nog maar een decennium geleden trof.”
De euromunt staat volgens de econoom onder intense druk. De eurolanden met een groot overschot, zoals Duitsland, en de landen met grote tekorten, zoals Ierland, Portugal en Griekenland, hebben totaal verschillende behoeften.
In het ergste geval redt de euro het niet, aldus Stiglitz.
Duitsland zou volgens hem de eurozone moeten verlaten, om de munteenheid te devalueren en de noodlijdende landen te helpen met hun export.
Zolang er niets heftigs gebeurt, zal de euro het volgens Stiglitz prima redden. “De test zou komen wanneer een of meer van de landen met een downturn te maken krijgt.”
Stiglitz is voormalig hoofdeconoom bij de Wereldbank, Nobelprijswinnaar en adviseur van president Bill Clinton. Momenteel is hij professor op de Columbia Business School.
(Bron)
Automobilist rijdt op agenten in

MAASTRICHT - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag na een achtervolging een 21-jarige Maastrichtenaar opgepakt die in zijn woonplaats meerdere malen was ingereden op politiemensen op mountainbikes.
Dat gebeurde volgens de politie toen twee bikers de automobilist wilden controleren. Hij gaf plots vol gas, waarbij een agent moest wegspringen om niet geraakt te worden en de fiets beschadigd raakte.
De andere biker achtervolgde de auto. De bestuurder zette de auto in de achteruit en reed hard op de achtervolgende agent in, die op de stoep moest springen om het vege lijf te redden.
De agent zag kans het portier te openen en pepperspray te gebruiken, maar de verdachte vluchtte opnieuw. Op de Looiersgracht reed hij zich klem, zette het op een lopen maar kon worden ingerekend. Hij zit vast op verdenking van poging tot doodslag.
(Bron)
Metrostaking in Londen

AMSTERDAM - Vakbondsactivisten hebben zondagavond stakingsposten opgezet bij metrostations in Londen. De eendaagse staking zal naar verwachting maandag chaos veroorzaken in de ochtendspits.
Met de staking protesteren de bonden tegen plannen van het vervoersbedrijf om de kaartverkooploketten op de stations minder uren te bemannen. Volgens de bonden is dat funest voor de veiligheid op de stations.
Transportbedrijf Transport for London zet maandag meer dan honderd extra bussen in om de gevolgen van de staking te ondervangen. Ook zijn geplande wegwerkzaamheden uitgesteld.
Burgemeester Boris Johnson noemt de staking onverantwoord. Bij een vorige metrostaking in september reed ongeveer een op de drie treinen.
(Bron)
Italiaan sterft door misstap tijdens plaspauze

ROME - Een 36-jarige Italiaanse automobilist is zondagochtend overleden toen hij tijdens een plaspauze per ongeluk van een viaduct afstapte. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.
Ermes Calautto was met zijn auto gestopt langs de kant van de snelweg in de buurt van Pordenone in het noordoosten van Italië.
Door de duisternis zag de man niet dat hij stilstond op een viaduct. Toen de chauffeur van de weg af stapte om te urineren, stapte hij in een ravijn van negen meter diep.
Zijn medepassagier werd na een paar minuten ongerust en ging kijken wat er aan de hand was. Zij waarschuwde de hulpverleningsdiensten, maar toen deze arriveerden, was Calautto al aan zijn verwondingen overleden.
(Bron)
Verpleegkundige mishandeld in Nijmeegs ziekenhuis

AMSTERDAM - In een ziekenhuis in Nijmegen is zondagochtend een verpleegkundige mishandeld. Een 32-jarige inwoner van Bergharen is aangehouden op verdenking van zware mishandeling dan wel een poging tot doodslag.
Agenten gingen rond 04.00 uur naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis na een melding dat er problemen waren op de spoedeisende hulp.
De verdachte, een vriend van een patiënt, bleek de verpleegkundige even daarvoor te hebben aangevallen. Hij stond nog bij de ingang van het ziekenhuis en werd aangehouden.
De man had op agressieve wijze geëist dat de verpleegkundige medische handelingen zou verrichten en vloog haar naar de keel, meldt de politie.
De vrouw liep enkele verwondingen op en zag kans om hulp te roepen. Toen collega's en beveiligingsmedewerkers te hulp schoten, liep de verdachte naar buiten waar hij later werd gearresteerd.
De politie is een onderzoek gestart en gaat diverse getuigen horen. De 32-jarige verdachte is in een cel gezet.
(Bron)
Puber spuit pepperspray naar passanten

AMSTERDAM - Een 17-jarige jongen uit Leeuwarden heeft zaterdagnacht meerdere voorbijgangers met pepperspray in het gezicht gespoten. De politie heeft hem aangehouden.
Rond 03.00 uur belden meerdere slachtoffers het alarmnummer omdat ze in het centrum met traangas in het gezicht waren gespoten.
Aan de hand van het signalement van de dader hielden agenten in de Poststraat een jongen aan. Hij bleek een busje pepperspray bij zich te hebben.
De puber is overgebracht naar een politiebureau. Drie slachtoffers hebben aangifte gedaan.
(Bron)
20 CDA-leden zeiden op na het congres, 200 kwamen erbij.

zondag, oktober 03, 2010

Wie met 1,5 keer modaal in een sociale huurwoning woont, gaat naast de jaarlijkse huurverhoging 5% extra betalen. Dit om het doorverhuizen naar koopwoningen te bevorderen.
Waar zijn al die leegstaande koopwoningen dan?
Recordoogst tomaten

ERMEER - Nederland heeft vorig jaar een recordoogst aan tomaten behaald en lijkt dat record dit jaar te evenaren. Voor de tomatentelers is vooral van belang dat de rode vruchten dit jaar tegen betere prijzen verkocht worden, nadat de prijzen in 2009 ronduit slecht waren.
Het Productschap Tuinbouw meldt dat de productie van tomaten is gestegen van 730 miljoen kilo in 2008 naar 800 miljoen kilo vorig jaar.
De oogst lijkt dit jaar weer even groot te worden of misschien zelfs wat hoger, aldus een woordvoerder van het productschap. De gemiddelde prijs van de tomaten is in de loop van dit jaar gemiddeld ook hoger dan die van vorig jaar, maar die stijging is niet groot genoeg om de daling in 2009 goed te maken.
De groei van de tomatenoogst van bijna tien procent in het voorbije jaar was veel hoger dan de groei van het areaal. De oppervlakte die gebruikt werd voor tomaten groeide maar met 2 procent.
Het overgrote deel van de tomaten wordt geëxporteerd en Nederland staat na Mexico tweede op de wereldranglijst bij de uitvoer van tomaten. In Nederland ging een lagere prijs van tomaten in de winkels vorig jaar gepaard met een licht hogere consumptie.
(Bron)
Spreeuw meest geteld op vogelteldag

ZEIST - De spreeuw is zaterdag in Nederland het meest geteld tijdens de Euro Birdwatch 2010. De ruim honderd vogelwerkgroepen noteerden 50.196 spreeuwen.
Tweede werd de kievit, waarvan er 33.353 exemplaren zijn waargenomen. Vorig jaar stond deze weidevogel nog op een zevende plaats met 7465 stuks.
Opvallende nieuwkomer in de top tien is de zanglijster: vorig jaar een dikke achthonderd keer geteld, dit jaar ruim 18.000 keer.
Dat maakte de Vogelbescherming zaterdag bekend.
De vogeltellers noteerden ook 6471 boerenzwaluwen. Dat is volgens de Vogelbescherming bijzonder voor de tijd van het jaar, omdat de meeste zwaluwen al richting het warme zuiden zijn getrokken.
Het totale aantal getelde dieren viel tegen: 220.506 vogels tegen 663.550 twee jaar geleden. Volgens de Vogelbescherming heeft dit te maken met het slechte weer van zaterdag.
''Veel zang- en roofvogels die zo veel mogelijk boven land vliegen, hebben zaterdag een rustdagje ingelast vanwege de regen. Het prachtige weer van vrijdag had er al voor gezorgd dat veel vogels zijn doorgetrokken'', aldus de Vogelbescherming.
De telling van zaterdag leverde ook enkele bijzondere soorten op. Zo zijn achttien ijsgorzen, dertien rode wouwen, vijf beflijsters, een Cetti's zanger en een koekoek waargenomen.
De Euro Birdwatch wordt elke twee jaar gehouden in dertig Europese landen.
(Bron)
Vaticaan wast Berlusconi de oren om grap

VATICAANSTAD/ROME - De antisemitische grap die de Italiaanse premier Silvio Berlusconi woensdag op zijn 74e verjaardag op straat aan jongeren vertelde, is 'ondraaglijk' want hij ''beledigt het heilige aandenken aan de 6 miljoen slachtoffers van de Shoah''.
Dit schrijft de krant van het Vaticaan, de Osservatore Romano, zaterdag in een commentaar.
''De taal die gebruikt wordt in het openbaar, moet passend zijn bij beschaving en goede opvoeding'', zo wast de Rooms-Katholieke Kerk de centrumrechtse politicus de oren.
De grap die Berlusconi op straat voor zijn huis vertelde, is gefilmd en heeft zijn weg naar internet gevonden.
De grap heeft voor grote verontwaardiging gezorgd in Italië omdat Berlusconi de spot dreef met de Holocaust en discriminerende clichés over Joden gebruikte.
Berlusconi vertelde het verhaal van een Jood die aan een andere Jood vertelt dat hij tijdens de Holocaust een Joodse onderduiker opnam en verborg in zijn kelder. Die moest daarvoor 3000 euro per dag betalen.
De pointe van Berlusconi's grap is dat de onderduiker nog steeds in de kelder zit: ''Denk je dat we hem moeten zeggen dat Hitler dood is en dat de oorlog voorbij is?''
Volgens de centrumlinkse oppositie moet Italië zich schamen voor zijn premier. Berlusconi's misplaatste grap is ''het bewijs van de absolute neergang van de beschaving waarin deze man ons land heeft gestort''.
Dat zei vrijdag de oud-communist Walter Veltroni, die als kandidaat-premier van centrumlinks in 2008 de verkiezingen verloor van Berlusconi.
(Bron)