zaterdag, februari 13, 2010

Veel boeren werken door na 65e

DEN HAAG - Op bijna één op de vijf boerderijen werkt een boer die ouder is dan 65 jaar. Van deze 13.300 boeren heeft bijna de helft een werkweek van meer dan 30 uur. Er werken in ons land zelfs nog 3400 boeren die ouder zijn dan 75 jaar.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bijna 60 procent van de AOW-gerechtigde boeren werkt op een bedrijf, waarvan de omvang te klein is om er een fatsoenlijke boterham te verdienen.
In de afgelopen tien jaar is het aantal land- en tuinbouwbedrijven in ons land met 25 procent verminderd tot 73.000. Het aantal boeren met AOW op kleine boerderijen daalde minder, met 18 procent. Dit betekent volgens het CBS dat de 65-plussers op een kleine boerderij steeds langer doorgaan met werken.
Naast de 13.300 boeren die al AOW krijgen, zijn er veel boeren die al uitzien naar het pensioen. Er zijn 19.200 boeren in de leeftijd van 55 tot 65 jaar. Dit houdt in dat op 45 procent van alle boerderijen een boer werkt die 55 jaar of ouder is en ook bij hen ligt het aantal kleine bedrijven boven het gemiddelde.
(Bron)
Sven heeft het geflikt.
'Zwendel met bier in Amsterdamse horeca'

AMSTERDAM - In de Amsterdamse horeca wordt op grote schaal met bier gerommeld. Bier van onbekende merken wordt verkocht uit de taps van Heineken en andere gevestigde brouwers.
Hiermee besparen horecaondernemers tot 50 euro op de inkoopprijs per fust. Dat schrijft Het Parool zaterdag.
Heineken betrapt jaarlijks zo'n vijftig uitbaters, maar weet niet hoe groot de werkelijke omvang van het probleem is.
Ingewijden in de drankenhandel denken dat zestig procent van de gevestigde horeca zich schuldig maakt aan bedrog, schrijft de krant.
Een drankhandelaar zegt tegen de krant dat de kans op een echt biertje van Heineken op het Leidseplein vijftig procent is.
De onbekende bieren heten in de groothandel Moos, JWG, Horecabier of Olm en kosten zo'n 70 euro per fust van vijftig liter.
Het bier komt van brouwerijen met overcapaciteit in Duitsland, België en Nederland en wordt dan in een ander land aangeboden.
(Bron)

Dat kan iedereen proeven die in meerdere kroegen hetzelfde bier drinkt.
Groot nieuws! Geen sneeuw!
;-)

vrijdag, februari 12, 2010

Brits koppel liet meisje doodhongeren

LONDEN - Een Britse vrouw en haar partner hebben bekend dat ze haar dochter van 7 jaar hebben laten doodhongeren.
De zaak schokte de Britse samenleving diep, meldde de Britse omroep BBC vrijdag.
Het meisje werd twee jaar geleden op een matras in een vuile kamer in een voorstad van Birmingham aangetroffen. Zij was zo mager als een geraamte toen ze met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis werd overgebracht, waar ze uren later overleed.
Haar inmiddels 35-jarige moeder en de vijf jaar jongere stiefvader werden opgepakt en aangeklaagd voor moord.
De aanklacht tegen de man is inmiddels veranderd in het minder zware vergrijp doodslag, omdat uit psychiatrisch onderzoek is gebleken dat hij mentaal niet helemaal in orde is.
De vijf broers en zussen van het slachtoffer waren ook verwaarloosd en zijn nadat het drama aan het licht was gekomen in pleeggezinnen ondergebracht.
(Bron)

Als je zoiets doet, ben je per definitie mentaal niet helemaal in orde lijkt me.
Kat takelt vrouwtje toe

ZWICKAU ( ANP/DPA) - Met de woorden ''Hij heeft me aangevallen, de woning is vol met bloed!'', heeft een bazin van een kater donderdag een noodoproep afgebroken bij de politie in het Duitse Zwickau.
De agenten die dachten met een man met losse handjes te maken te hebben, rukten met zeven auto's uit, meldde de politie vrijdag.
Het voorval speelde zich donderdagavond af. De dolgedraaide kater met de naam Felix had zijn vrouwtje in het gezicht en haar benen gebeten en gekrabd.
De 35-jarige bazin moest daarvoor in het ziekenhuis worden behandeld. De kat van tweeënhalf jaar veranderde in het bijzijn van de agenten weer in een lief huisdier.
(Bron)

Lijkt me wel zaak om te achterhalen wat er nou gebeurde. Ik heb een kat gekend die normaal gesproken heel lief was, maar die zonder enige aanleiding volstrekt gek kon worden. Baasjes met flinke littekens op hun benen en armen, en zeer ruime ervaring in verbinden van flink bloedende wonden.
Schandaal rond Noord-Zuidlijn Keulen groeit

KEULEN - In Keulen groeit het schandaal rond de diefstal van staal bij de bouw van de Noord-Zuidlijn van de metro. Daardoor worden vraagtekens gezet bij de stabiliteit van de stations.
De regionale krant Kölner Stadt-Anzeiger had eerder deze week onthuld dat in het station Waidmarkt een deel van de stalen beugels ontbreken die de damwanden stabiliteit geven.
Bouwvakkers hadden het materiaal aan schroothandelaren verkocht. Bij de Waidmarkt stortte in maart 2009 het Historisch Stadsarchief en enkele aanpalende gebouwen in, met twee doden als gevolg.
Experts zijn het niet eens over de vraag of het ontbreken van het staal de oorzaak kan zijn geweest van de ramp.
Nu is ontdekt dat bij de Heumarkt, een station in het hart van de Domstad, meer dan 80 procent van het staal ontbreekt in de damwanden. Dit heeft de gemeente Keulen donderdagavond bevestigd, na een nieuwe publicatie van de Kölner Stadt-Anzeiger. Na uitvoerig onderzoek door experts concludeerde de gemeente echter dat er geen instortingsgevaar dreigt.
(Bron)

Noord-Zuidlijnen... Kweenie.
Zeldzame sneeuw in zuiden van de VS

AMSTERDAM - Het diepe zuiden van de Verenigde Staten is vrijdag getroffen door een sneeuwstorm die het gebied met een laag sneeuw bedekte, een zeldzaamheid in dit deel van de VS. Sommige plaatsen in het zuiden hadden al meer dan tien jaar geen sneeuw gehad.
Van Texas tot het noorden van Florida en langs de kusten van Georgia en South Carolina viel sneeuw. Dallas maakte de witste winter sinds 32 jaar mee: er viel dertig centimeter sneeuw.
De sneeuwstorm veroorzaakte ruim tweehonderd verkeersongelukken en zorgde voor stroomstoringen bij duizenden mensen. Honderden vluchten werden geannuleerd.
Hoewel de sneeuwlaag niet zo groot was als in bijvoorbeeld Washington, was het effect minstens zo verlammend. De zuidelijke staten hebben niet het materiaal om de sneeuw te lijf te gaan.
De verwachting van 2,5 centimeter sneeuw was dan ook voldoende om tientallen scholen in Noord-Florida, Georgia en delen van Alabama te sluiten.
(Bron)

Chaos in Rome door sneeuw

ROME - Het oude centrum van Rome is vrijdag bedekt onder een zeldzame laag sneeuw. Het is voor het eerst sinds 1986 dat er zoveel sneeuw is gevallen. Dat meldden Italiaanse media vrijdag.
Het wereldberoemde Colosseum en het naastgelegen Forum Romanum zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten.
Het verkeer in de Italiaanse hoofdstad is door de sneeuwlaag van 3 centimeter chaotisch en sommige bussen rijden niet. De twee vliegvelden Fiumicino en Ciampino ondervinden weinig hinder.
De afgelopen vijf jaar is er in de Italiaanse hoofdstad geen vlokje sneeuw gevallen. ''Binnen een paar minuten was alles wit'', vertelde een inwoner.
Het heeft vrijdag in Italië van noord tot zuid gesneeuwd, en dat is uitzonderlijk. Op het eiland Sardinië waren sommige scholen gesloten, zodat kleine kinderen voor het eerst in hun leven konden sleeën.
(Bron)
Man komt om in moeras bij Giethoorn

GIETHOORN - Een 38-jarige man uit Zuidveen (gemeente Steenwijkerland) is in de nacht van donderdag op vrijdag in een moeras buiten Giethoorn om het leven gekomen.
Het lichaam is vrijdagmiddag in het natuurgebied de Auken gevonden, meldde de politie.
Vrijdag werd in de loop van de dag een auto in een sloot ontdekt. Volgens de politie is de man bij een eenzijdig ongeval van de weg geraakt.
Hij is vervolgens uit de auto gestapt, mogelijk om terug naar huis te lopen, aldus een woordvoerder. In het natuurgebied kwam hij met zijn been vast te zitten in het moeras.
Vermoedelijk is hij uiteindelijk door onderkoeling om het leven gekomen.
(Bron)
Koreanen gebruiken worstjes als iPhone-stylus

AMSTERDAM - Met capacitieve touchscreens als dat van de iPhone zijn vingers een vleesgeworden stylus. In Korea is vlees echter stylus geworden.
De vindingrijke Aziaten kwamen erachter dat een specifiek type miniworst compatibel is met het touchscreen van Apples smartphone.
Het aanraakscherm van de iPhone werkt niet met drukgevoeligheid, maar met het overbrengen van elektrostatische lading van de vinger naar het scherm. Een normale stylus werkt daardoor niet. Maar de Zuid-Koreaanse snackworstjes van de lokale worstfabrikant CJ Corporation blijken juist een prima stylus voor dit soort schermen.
Dat is ideaal voor Koreaanse koukleumen. Ze kunnen in deze strenge winter hun telefoon buiten en in de metro bedienen, zonder hun handschoenen uit te hoeven doen. Volgens een Koreaanse nieuwssite is het worstje hierdoor erg in trek: de omzet van CJ Corporation zou in de afgelopen twee maanden met 39 procent zijn toegenomen, in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor.
(Bron)
En toch went het, met -5 (gevoelstemperatuur -9,5) over een weg fietsen waar alle sneeuw tot een spekgladde ijsbaan is aangereden. En oh ja, zo was dat: terugfietsend beseffen dat je je zonnebril had moeten opzetten omdat ijs ook spiegelt.
Maar ik heb mezelf wel op tulpen getrakteerd :-)

donderdag, februari 11, 2010

Vliegtuig steeg op vanaf taxibaan

SCHIPHOL - Op Schiphol is woensdagavond een toestel van de KLM opgestegen vanaf een taxibaan parallel aan de startbaan in plaats vanaf de startbaan zelf.
Dat hebben de luchthaven, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappij laten weten.
Het vliegtuig vertrok vervolgens zonder problemen ''maar niet volgens de procedures'', aldus de drie organisaties donderdag.
Het ging om een Boeing 737 van de KLM die vanaf de Zwanenburgbaan richting het noorden had moeten opstijgen. In plaats daarvan gaf de gezagvoerder op de taxibaan gas en steeg het toestel van daar op. Wat er precies verkeerd is gegaan, is niet duidelijk.
De fout werd gemaakt aan het begin van de avond na zonsondergang. Het incident is aangemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het is nog niet bekend of deze organisatie het incident ook daadwerkelijk onder de loep neemt.
De drie betrokken organisaties doen verder geen mededelingen, zo lieten zij donderdag weten.
(Bron)
Man in trein mishandeld

AMSTERDAM - Een 19-jarige man uit het Brabantse Geffen is woensdagnacht in de trein mishandeld. Zonder enige aanleiding werd hij geslagen en geschopt.
Het slachtoffer riep meerdere malen mensen om hulp, maar niemand deed wat, meldt de politie. Van de verdachte ontbreekt ieder spoor.
De man zat in de trein tussen station Oss en station Oss-West toen hij plotsklaps een paar klappen tegen zijn lichaam kreeg.
Hij vluchtte naar een andere coupé, maar zijn belager volgde hem. Medepassagiers deden niets toen het slachtoffer om hulp vroeg.
Op het station Oss-West stapte hij uit de trein, maar opnieuw volgde de agressieveling hem. Op het station vroeg het slachtoffer wederom tevergeefs om hulp aan passanten, en in de Braakstraat werd hij opnieuw geschopt en met een mes bedreigd.
Uiteindelijk wist het slachtoffer enkele fietsers te bewegen de politie te bellen. De verdachte vluchtte vervolgens weg. De dader is spoorloos.
(Bron)
Naaktscanner voor kerkgangers

KEULEN - Bezoekers van de Lutherkerk in Keulen moeten voor de dienst zaterdagavond door een naaktscanner. Dominee Hans Mörtter wil andersgelovigen opsporen en een ''kettervrije'' zone voor protestanten scheppen.
Maar eigenlijk wil de geestelijke kort voor carnaval de ''totale angstcultuur'' op de korrel nemen, meldden Duitse media woensdag.
De scanner is dan ook niet echt. Mörtter hoopt op begrip voor zijn ludieke actie onder het motto: ''Yes, we scan!''
(Bron)
'Intense verveling verhoogt sterfkans'

AMSTERDAM - Mensen die zich regelmatig vervelen, hebben waarschijnlijk een grotere kans om relatief snel te sterven. Dat blijkt uit een Britse studie.
De onderzoekers van het University College London bestudeerden de uitkomsten van een enquête uit de jaren tachtig, waarbij aan 7500 ambtenaren in de leeftijd van 35 tot 55 jaar was gevraagd hoe vaak en in welke mate ze zich verveelden.
Vervolgens zochten de wetenschappers uit welke van de deelnemers aan de enquête in april 2009 nog in leven waren. Ze ontdekten dat mensen die hadden aangegeven zich regelmatig te vervelen, relatief vaak eerder overleden bleken te zijn.
Achteraf gezien hadden mensen die zich vaak verveelden 37 procent meer kans om binnen twintig jaar te overlijden, dan de ondervraagden die niet of nauwelijks last hadden van verveling.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Epidemiology.
Volgens de wetenschappers zou het onderzoek er op kunnen wijzen dat mensen die zich vaak vervelen eerder geneigd zijn om slechte leefgewoontes aan te nemen, zoals roken en het overmatig drinken van alcohol.
“Wanneer we kijken naar de mensen die overleden aan hartziekten zien we een duidelijke link met verveling”, verklaart onderzoeker Martin Shipley in de Britse krant The Daily Telegraph.
“Het is belangrijk dat mensen met een saaie baan andere interesses ontwikkelen om zichzelf bezig te houden, zodat ze niet uit verveling veel gaan drinken of roken”, aldus Shipley.
(Bron)

'Ik verveel me dood' is niet echt een loze kreet.
Echtgenote behaard en scheel achter sluier

DUBAI - Een Arabische ambassadeur heeft zijn huwelijk afgeblazen toen bleek dat zijn gesluierde echtgenote veel gezichtshaar had en scheel was.
Hij had haar slechts enkele malen ontmoet. De vrouw droeg toen telkens een nikab, een sluier die alleen de ogen onbedekt laat.
Nadat het huwelijkscontract was getekend, probeerde de ambassadeur de bruid te kussen. Toen deed hij de ontdekking, berichtte de krant Gulf News woensdag.
De kersverse bruidegom stapte linea recta naar een islamitische rechtbank in de Verenigde Arabische Emiraten om het huwelijk te laten ontbinden. Hij verklaarde in het huwelijksbootje te zijn gelokt met foto's van de zus van de bruid.
De ambassadeur eiste dat zijn vrouw hem een half miljoen dirham (bijna 100.000 euro) terugbetaalt voor de kleding, juwelen en cadeaus die hij voor haar had gekocht.
De rechter ontbond het huwelijk, maar verwierp de eis tot compensatie.
(Bron)

Sja, dan moet je niet trouwen met iemand die je nooit bekeken hebt, als uiterlijk zo belangrijk is.
Eerste filmbeelden van zeldzame nevelpanter

AMSTERDAM – Duitse wetenschappers zijn er op het eiland Borneo voor het eerst in geslaagd om filmbeelden te schieten van een zeldzame nevelpanter.
De nevelpanter werd gefilmd in het Dermakot Forest Reserve in het Maleisische gedeelte van Borneo. De onderzoekers van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Berlijn kwamen het dier ‘s nachts toevallig op het spoor tijdens een rondrit met een truck die was uitgerust met een camera.
De gefilmde nevelpanter behoort tot de soort Neofelis diardi, die alleen voorkomt op de eilanden Borneo en Sumatra. Het dier werd pas in 2007 geïdentificeerd als een aparte soort.
De nevelpanter wordt maar heel zelden in het wild aangetroffen. Goede filmbeelden van het dier bestonden tot nu toe nog niet.
“De nevelpanter is een van de meest ongrijpbare katten”, verklaart hoofdonderzoeker Andreas Wilting op BBC News. “Je komt ze bijna nooit tegen en er zijn nauwelijks gedetailleerde studies uitgevoerd naar hun ecologie.”
“Elk lid van team was dan ook verbaasd over het feit dat we deze nevelpanter op het spoor kwamen", aldus Wilting. "En nog verrassender was dat dit individu niet bang was voor de lichten en het geluid van onze truck. Vijf minuten lang liep hij gewoon rondom de auto.”
De nevelpanter is het grootste roofdier dat op het eiland Borneo leeft. Tot nu toe bestonden er alleen filmbeelden van een exemplaar dat in gevangenschap leeft. Een toerist beweerde in 2006 ook dat hij een nevelpanter in Borneo op film had vastgelegd. Maar die beelden zijn nooit openbaar gemaakt.
(Bron)
'Foute man' toch niet zo aantrekkelijk

AMSTERDAM –Hoewel ‘foute mannen’ het imago hebben onweerstaanbaar te zijn, blijken de meeste vrouwen toch immuun voor die aantrekkingskracht. Aardige jongens zouden althans op de lange termijn de voorkeur hebben.
Deze conclusie is getrokken op basis van een studie, die zou aantonen dat niets onweerstaanbaarder is voor vrouwen dan een groot hart, aldus de Daily Express donderdag.
Uit verschillende testrondes zouden mannen met altruïstische neigingen, zoals het doen van vrijwilligerswerk, althans consequent aantrekkelijker gevonden dan hun meer egoïstische evenknie.
Eén van de proeven bestond uit het beoordelen van fictieve online datingprofielen. Bij allemaal was een foto te zien en een korte omschrijving van de persoon. Bij sommigen werd melding gemaakt van vrijwilligerswerk in de vorm van gitaarspelen in een kinderziekenhuis. Ook de andere online daters speelden gitaar, alleen dan in een buurthuis of een vergelijkbaar lokaal etablissement.
“Volkswijsheid doet graag geloven dat aardige jongens altijd op de laatste plaats komen en minder aantrekkelijk zijn dan de zogenaamde ‘foute mannen’”, zegt hoofdonderzoeker psycholoog Pat Barclay, verbonden aan de Cornell University in Ithica. “Maar wij toonden aan dat vrouwen juist een grote voorkeur hebben voor altruïstische mannen.”
Volgens Barclay wekt het onderzoek het vermoeden dat vrouwen van nature afgestemd zijn op vrijgevigheid en dat onzelfzuchtigheid een belangrijke beweegreden vormt in de keuze voor een echtgenoot.
Daar staat overigens tegenover dat andere studies eerder aantoonden dat vrouwen juist dol zijn op het type 'risiconemende held’.
Het onderzoek vond plaats onder 150 Canadese vrouwen. De resultaten zijn opgenomen in de British Journal of Psychology.
(Bron)

We willen een risiconemende held die alleen risico's neemt die hij aankan, en bij thuiskomt ons knuffelt en het eten opzet.
'Veel pogingen zelfdoding in verzorgingshuis'

HILVERSUM - Ruim een vijfde van de verzorgingshuizen (22 procent) heeft de afgelopen drie jaar meegemaakt dat bewoners pogingen tot zelfdoding hebben gedaan of daadwerkelijk een eind aan hun leven hebben gemaakt.
Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) woensdagavond heeft gepresenteerd in het televisieprogramma Netwerk. Bij het onderzoek waren 221 verzorgingshuizen betrokken.
Meer dan de helft van de onderzochte tehuizen (55 procent) gaf aan dat een of meer ouderen in de afgelopen jaren hebben aangegeven hun leven als voltooid te beschouwen. Van die groep ouderen deed 12 procent daadwerkelijk een verzoek tot hulp bij zelfdoding.
Ruim een derde van de onderzochte verzorgingshuizen (35 procent) gaf aan niet te weten of hun bewoners hun leven als voltooid beschouwden.
Deze week is de Week van het Voltooide Leven. Een aantal organisaties vraagt aandacht voor het gegeven dat veel ouderen hun leven als 'klaar' beschouwen.
Vaak gaat het om zeer oude mensen die zich eenzaam voelen en/of last hebben van kwalen waardoor ze niet meer uit de voeten kunnen.
Ze zouden graag hulp krijgen bij het waardig beëindigen van hun leven, zonder dat ze daarbij bijvoorbeeld voor een trein hoeven te springen of in het water rijden met hun auto.
Volgens de huidige wetten is hulp bij zelfdoding verboden. Alleen mensen die 'ondraaglijk en uitzichtloos' lijden komen in aanmerking voor euthanasie. In de praktijk zijn dat vaak mensen die kanker hebben.
(Bron)

Lijden kan ook ondraaglijk en uitzichtloos zijn als je weet dat het alleen maar minder wordt.
Gossie. Het is wit buiten ;-)

woensdag, februari 10, 2010

Zo. Ik kan dus niet opruimen. Heb het nooit gekund. Vroeger thuis stofzuigde mijn ma op maandag mijn kamer, en mikte dan alles dat op de grond zwierf, op m'n bed, met het idee dat ik het dan wel moest opruimen. En elke maandag stond ik dan weer verbijsterd te kijken. Wat moest ik daar nou mee? Waar moest ik het laten? Uiteindelijk pakte ik dan de sprei aan één kant beet, tilde 'm op en hoppa, daar lag alles weer op de vloer, en ik kon m'n bed in.
Ik stapel dingen op, die stapels vallen om, ik moet iets hebben uit stapel zoveel en snor dan de andere ook door - ik gooi feitelijk alleen dingen weg die kunnen bederven.
Ik woon hier nu tien jaar en alles groeit dicht en ik word er moedeloos van. Ik denk zomaar dat het bergen energie kost, los van dat ik steeds van alles kwijt ben en niemand thuis durf uit te nodigen.
De wijkplegen die in de gang m'n been moeten zwachtelen en de vampirella's van de trombosedienst die ook daar moesten prikken, zeiden dat ik misschien eens moest aankloppen bij de thuiszorg voor gespecialiseerde thuiszorg. Een vriendin van me heeft dat ook gedaan en is er nog steeds blij om.
Ik speelde met het idee, meldde het op een maillijst waar ik lid van ben en kreeg ineens privé een aantal reacties van vrouwen die het probleem kenden en ook zulke thuiszorg hadden gehad.
Ik belde de huisarts die het allemaal op moest starten kennelijk, en die kwam eens binnen kijken.
Vandaag kwam een sociaal verpleegkundige van de GGD, de instantie die hier bepaalt of je inderdaad hulp nodig hebt. Er zijn gemiddeld 80 van dit soort 'gevallen' per jaar, maar doorgaans meldt niemand zichzelf aan, dus dat vond ze wel uitzonderlijk. En ja, ze vond het VOL. En ze vond het een rommeltje. Dus ze gaat me aanmelden, en dan komt er binnen enkele weken iemand om te helpen structureren - we beginnen met de keuken.
Als die opgeruimd is, is er wel een nadeel: dan gaan de katten ook op het aanrecht zitten. Maar ja, nu is het aanrecht stampvol met vieze vaat en dergelijke, dus dan liever maar katten op het aanrecht ;p
En na de keuken gewoon door met de rest van het huis en eens kijken of ik het aangeleerd kan krijgen om het een beetje opgeruimd te houden.
Vroeger, als het even sneeuwde, zag je alle vogels bij elkaar kleumen. Nu sneeuwt het flink door en de vogels vliegen nog gewoon rond, scharrelen op zoek naar eten, zingen... Ze wennen er ook aan lijkt het.
En het is weer wit en het wordt nog witter...

dinsdag, februari 09, 2010

Jawel! Het wordt lente, ook al gaat het morgen weer sneeuwen. Daar passen sneeuwklokjes natuurlijk heel goed bij :-)
Legendarische diepzeevis voor het eerst gefilmd

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst een riemvis in zijn natuurlijke omgeving in de diepzee gefilmd.
De onderzoekers van Louisiana State University stuitten op de riemvis (Regalecus glesne) in de Golf van Mexico, vlakbij het olieplatform Thunder Horse. Ze gebruikten een op afstand bestuurbaar voertuig om beelden van de reusachtige vis te kunnen maken op enkele honderden meters diepte.
Riemvissen kunnen meer dan 17 meter lang worden. De dieren werden tot nu toe slechts sporadisch dood aangetroffen aan de oppervlakte van de wereldzeeën.
De onderzoekers waren zich er dan ook niet meteen van bewust dat ze met een riemvis te maken hadden.
“We zagen een verticaal, glimmend ding. Het leek alsof het een reusachtige pijp was”, verklaart hoofdonderzoeker Mark Benfield op BBC News. “Pas toen we verder inzoomden, zagen we dat het geen pijp was, maar een vis.”
Het vreemde, langwerpige uiterlijk van de riemvis vormt volgens sommige historici de basis van verhalen over zeeslangen die oude zeelieden aan elkaar vertelden. Volgens Benfield versterkt ook een grote vin op de rug van de vis zijn vreemde voorkomen.
“Toen we de vis benaderden, trok hij terug”, aldus Benfield. Hij zwom met zijn staart voorop naar achteren, terwijl ons voertuig hem volgde. Interessant daarbij was vooral het zwemgedrag van het dier. Met de vin op zijn rug maakte hij golvende bewegingen, waardoor hij met een redelijke snelheid naar achter bewoog.”
Door de matige kwaliteit van de filmbeelden konden de onderzoekers niet goed bepalen hoe lang de riemvis was. Ze schatten de lengte van het dier op vijf tot tien meter.
Voor de kust van West Afrika filmden wetenschappers in 2007 op ruim 700 meter diepte ook een dier dat veel weg had van een een riemvis. Maar die waarneming kon nooit definitief worden bevestigd aan de hand van de beelden.
(Bron)
Excuses voor biddende buschauffeur

LONDEN - TfL, het openbaarvervoerbedrijf van Londen, heeft dinsdag excuses aangeboden voor een van zijn buschauffeurs, die tijdens een rit plotseling stopte om te bidden.
Zonder enige verklaring aan het adres van de passagiers zette de chauffeur bus 24 vorige week aan de kant van de weg, haalde een gebedsmatje te voorschijn, trok zijn schoenen uit, richtte zijn blik richting Mekka en begon in het Arabisch te zingen, aldus berichten in Britse media.
''TfL biedt zijn passagiers excuses aan voor eventueel ongemak'', aldus een dinsdag uitgegeven verklaring.
Het vervoersbedrijf zal zijn chauffeurs eraan herinneren dat werknemers die willen bidden, dat tijdens hun pauze moeten doen.
(Bron)
Gelderlander publiceert niet na bedreiging

NIJMEGEN - Dagblad de Gelderlander heeft besloten een interview met de familie van een verdachte van het dodelijke scooterongeval in Nijmegen niet te publiceren na bedreiging van een journalist.
Dat meldde de krant dinsdag. Een 18-jarige jongen bedreigde een redacteur met de dood. De jongen is aangehouden, aldus de politie.
De Gelderlander wilde een interview plaatsen met de moeder en zus van een van de verdachten die op 15 januari een voetganger doodreden met hun scooter.
De twee uitten vervolgens doodsbedreigingen tegen het medisch personeel van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. De twee zitten vast wegens doodslag.
De broer van een van de verdachten kwam vrijdag naar de redactie van de Gelderlander en eiste dat de krant zou afzien van publicatie. De jongen bedreigde daarbij een redacteur. De zus en moeder hebben hun medewerking aan het interview inmiddels ingetrokken, aldus de krant.
''We hadden natuurlijk het liefst wel gepubliceerd'', zegt hoofdredacteur Kees Pijnappels. ''Maar we zijn moreel schatplichtig aan de zus en moeder. Door hun besluit om hun medewerking in te trekken kunnen we nu niet publiceren. De motieven voor dat besluit laten zich ''wel raden'', aldus de hoofdredacteur. ''Het is in hun belang dat wij niet publiceren.''
De 18-jarige uitte zijn bedreiging vrijdag in de receptiehal tegen een redactiechef. Indirect bedreigde hij ook de journalist die het interview schreef, stelt Pijnappels. ''Omdat het in de hal gebeurde, waren een hoop mensen getuige. De kwestie zorgt voor onrust. Dit kan absoluut niet door de beugel.'' De redactiechef deed maandag aangifte.
De jongen zit voor drie dagen vast en wordt verhoord, aldus de politie.
De Gelderlander publiceerde eerder een excuusbrief van familieleden van een verdachte van het scooterongeval. Het gaat nu om de familie van de andere verdachte, aldus Pijnappels.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) spreekt van een ''zeldzame, zeer ernstige bedreiging''. Over het besluit om niet te publiceren, wil de vereniging niets zeggen.
''Het is goed dat er aangifte is gedaan'', aldus een woordvoerster, die eraan toevoegt dat de NVJ een meldpunt heeft voor geweld tegen of bedreiging van journalisten.
(Bron)

Het lijkt zo wel een fijne, warme, sociale familie. Je zal zulke broers hebben :-(
Eén op tien meldingen kindermishandeling vals

AMSTERDAM - Een op de tien meldingen van kindermishandeling wordt onterecht gedaan. Dat meldt dagblad Trouw dinsdag op basis van een rondgang langs Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) in het hele land.
Van de ruim 16.000 meldingen die jaarlijks bij de meldpunten worden gedaan blijken er zo'n 1.600 achteraf onterecht, meldt de krant. In Flevoland ligt het percentage zelfs op bijna 19 procent.
Gezinnen die te maken krijgen met een valse melding voelen zich na een onderzoek door een AMK dat ingrijpt in de privéomgeving vaak toch beschadigd en gestigmatiseerd.
Omdat de aangiftes die niet door professionele hulpverleners worden gedaan anoniem blijven, vragen ouders zich vaak lange tijd na de melding nog af wie deze gedaan heeft.
Branchevereniging MO-groep jeugdzorg laat weten dat valse meldingen een onvermijdelijk bijeffect zijn en roept mensen op om ook vermoedens te blijven melden.
Volgens de organisatie zit er nog steeds een ''afschuwelijk gat'' tussen het aantal meldingen en de naar schatting 100.000 kinderen die jaarlijks mishandeld worden.
(Bron)

Negen van de tien zijn dus terecht...

maandag, februari 08, 2010

Dief stuurt Brits stel nieuwe tuinkabouter

LEEDS - Een dief ontvreemdde in 1996 een tuinkabouter uit de tuin van een Brits stel in Leeds en stuurde enige tijd later nog een ansichtkaart namens het baardmannetje uit Devon.
Dertien jaar later heeft de berouwvolle dief een nieuwe tuinkabouter naar Dennis en Doris Heard gestuurd, meldden Britse media dinsdag.
De 78-jarige Dennis en zijn vrouw hadden de hoop al opgegeven ooit nog iets van hun tuinpopje te horen, totdat ze het pakje voor hun deur vonden met daarin een goedgelijkend, vervangend exemplaar, waar ze erg blij mee zijn.
In een bijgevoegd briefje verklaart de dief verontschuldigend dat het een kwajongensstreek van hem en een vriend was.
''Sinds ik zelf een tuin heb die ik koester en bijhoud, voel ik me zeer schuldig dat ik iets van jullie uit jullie tuin heb gestolen'', aldus de anonieme dief. '' Ik hoop dat jullie mijn excuses en de vervangende gnoom willen accepteren.''
(Bron)
Verkoopmethoden energiebedrijven onderzocht

DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) laat toezichthouders onderzoek doen naar agressieve verkoopmethoden van energiebedrijven.
Voor 1 mei wil ze weten of er sprake is van een ''structureel probleem'' en of de huidige regels voldoen om dit aan te pakken.
Dat liet Van der Hoeven maandag weten in antwoord op Kamervragen. Vorige maand toonde televisieprogramma Kassa hoe Oxxio, de Nederlandse Energiemaatschappij en Nuon consumenten aan huis proberen over te halen een product of dienst af te nemen.
Van der Hoeven zegt zich zorgen te maken over de praktijken. Als het nodig is, komt ze met ''aanvullende maatregelen''.
De minister heeft brancheorganisaties EnergieNed en VME opgedragen stappen te ondernemen om misstanden te voorkomen.
De toezichthouders NMa en Consumentenautoriteit hebben sinds 1 oktober vorig jaar tweehonderd klachten binnengekregen.
Er is inmiddels een meldpunt ingesteld voor klachten. Als er sprake is van agressieve verkoopmethoden kan de Consumentenautoriteit boetes uitdelen tot een maximum van 450.000 euro.
(Bron)
Verwarde man verplaatst trein op station

DEN BOSCH - Een verwarde man uit Den Dolder is er zondagochtend vroeg in geslaagd om een trein ongeveer 100 meter te verplaatsen.
De man reed met de lege passagierstrein van perron 4a naar perron 4b. NS-medewerkers hebben de man uit de trein gehaald en aan de politie overgedragen, meldde een woordvoerster van het Korps landelijke politiediensten maandag.
De trein was niet afgesloten zoals hoort, aldus de politie. Het station was vanwege het vroege uur vrijwel verlaten. De politie heeft de verwarde man teruggebracht naar de instelling waar hij woont.
(Bron)
Roddelen is bijzonder effectief

NIJMEGEN - Door middel van roddels en achterklap een concurrent zwartmaken, of jezelf door een ander laten ophemelen? Het werkt echt, zo blijkt uit onderzoek van psychologe Aafje Brandt.
Zij hoopt daar donderdag op te promoveren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Uit het onderzoek van Brandt blijkt dat persoonsinformatie die via roddel en achterklap wordt verspreid, grote invloed heeft op het beeld dat mensen van iemand hebben.
Dat geldt vooral voor positieve kenmerken. Aangeprezen worden door een ander is veel effectiever dan jezelf aanprijzen, aldus de promovenda.
Zelfs als iemand er overduidelijk belang bij heeft om aardige of onaardige dingen over een ander te zeggen, blijven wij ons oordeel over de betreffende persoon sterk op die informatie baseren. Roddelen en met modder gooien kan dus zeer schadelijk en daarmee effectief zijn, concludeert Brandt.
(Bron)
Jongeren zetten eigen vandalisme op YouTube

BOXTEL - De politie in Brabant heeft zeven jongens opgepakt die met illegaal vuurwerk speeltoestellen in een speeltuin in Boxtel hebben vernield.
De politie kwam de zeven op het spoor na een tip dat er op de website YouTube een filmpje stond waarin de jongens en hun actie te zien waren.
De jongeren, tussen de 15 en 18 jaar, hadden het filmpje zelf op internet gezet. Dat liet de politie maandag weten.
Een jeugdagent herkende een aantal jongens, van wie er zes uit Boxtel komen en een uit Gemonde. De jongeren hebben bekend dat ze de toestellen hebben vernield.
Zij worden verdacht van openlijk geweld en moeten gezamenlijk de schade van 1650 euro terugbetalen aan de gemeente.
De officier van justitie beslist nog over vervolging.
(Bron)
Geen 'dwangarbeid' in bijstand

UTRECHT - Een bijstandsgerechtigde, die vindt dat hij niet hoeft mee te doen aan een re-integratieproject van de gemeente Amsterdam, heeft bot gevangen bij de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in zaken over sociale zekerheid.
De 45-jarige Amsterdammer weigerde in 2006 deel te nemen aan een re-integratietraject, waarna de gemeente hem kortte op de uitkering.
De man vond dat er sprake was van dwangarbeid. Dit was volgens de raad niet het geval, omdat er geen fysieke of psychische dwang op de man is uitgeoefend.
De raad vond ook dat deelname aan het integratietraject niet in strijd was met het 'verbod op verplichte arbeid'. Hiervan zou sprake zijn als de man moest meedoen aan een project dat hem geen enkel perspectief zou bieden om in de toekomst een geschikte baan te vinden.
Op het moment dat de Amsterdammer aan het traject moest deelnemen, liep hij achttien jaar in de bijstand, terwijl hij lichamelijk en psychisch wel in staat was te werken. De raad vond dat de man op z'n minst een begin had kunnen maken met het traject.
De zaak kwam in 2008 al voor de rechter. Die stelde de gemeente Amsterdam eveneens in het gelijk. Volgens de raad was de uitspraak maandag erg belangrijk, omdat de re-integratieregeling voor het eerst aan internationale verdragen over dwangarbeid is getoetst.
Eerder trok een soortgelijke zaak, die van de Arnhemse 'schoffelweigeraar', veel aandacht, maar toen kwam het niet tot een uitspraak door de Centrale Raad van Beroep.
René Paas, voorzitter van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten, is ''dik tevreden'' met de uitspraak: ''je mag van uitkeringsgerechtigden hiermee eisen dat ze werk maken van hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Verstoppertje spelen is definitief voorbij''.
De advocaat van de bijstandsgerechtigde overweegt of hij de zaak voor het Europese Hof brengt.
(Bron)

zondag, februari 07, 2010

Politie grijpt in bij verwaarlozing schapen

OOSTZAAN - Agenten hebben ongeveer veertig verwaarloosde schapen aangetroffen in een weiland aan de Haal in Oostzaan (Noord-Holland). Dat maakte de politie zondag bekend.
De schapen stonden tot vrijdag in een 20 centimeter dikke laag van modder en uitwerpselen, hadden een vieze vacht, geen gras en geen onderdak.
De politie informeerde de Algemene Inspectiedienst voor dieren en achterhaalde de eigenaar van de schapen. De eigenaar verklaarde dat hij wist dat hij de schapen niet op de juiste manier verzorgde.
De verwaarloosde beesten moeten zo snel mogelijk worden verplaatst zodat ze wel de juiste verzorging krijgen. De politie houdt hierbij een oogje in het zeil.
(Bron)
UWV promoot baan als leerkracht

UTRECHT - Uitkeringsinstantie UWV gaat proberen hoogopgeleide werklozen warm te maken voor een baan als leraar. Het onderwijs is een van de weinige sectoren die te maken heeft met een tekort aan arbeidskrachten, terwijl de werkloosheid stijgt.
De komende jaren komen er naar verwachting vijfduizend banen vrij. Bovendien groeit dat aantal omdat de sector sterk vergrijst.
Dat lieten de instantie en de VO-raad vrijdag weten. Zij hopen nieuwe leerkrachten te trekken door mensen te laten snuffelen aan het voortgezet onderwijs. Ze denken aan stages op middelbare scholen.
Zo kunnen werkzoekenden ervaren of een baan in het onderwijs iets voor ze is. Als ze enthousiast zijn, kunnen ze naast het werk een onderwijsbevoegdheid halen.
Detachering is eveneens een mogelijkheid. Als de economie weer aantrekt, kan de 'tijdelijke leraar' weer bij de oude baas aan het werk. Ook in dit soort gevallen geldt dat de geïnteresseerde een onderwijsbevoegdheid moet halen.
Momenteel zijn 77.000 hoogopgeleiden op zoek naar werk. Veel werknemers die dreigen hun baan te verliezen of die al kwijt zijn, kloppen aan bij de zogenoemde mobiliteitscentra die zijn opgezet om de werkloosheid tijdens deze economische crisis het hoofd te kunnen bieden.
Het UWV en de VO-raad beginnen binnenkort in Flevoland, de Rijnmond en Haaglanden een proef om met middelbare scholen samen te werken. Ze verwachten dat het door de krachten te bundelen voor werkzoekenden makkelijker wordt over te stappen naar het onderwijs.
(Bron)
Naaktfoto's kijkende bankier mag baan houden

AMSTERDAM – De Australische bankier die deze week betrapt werd op het bekijken van naaktfoto’s op zijn computer, mag zijn baan houden. Dat meldt Bloomberg.
De man, in dienst van de bank Macquarie in Sydney, figureerde als achtergrond in een televisie-item over rente op het Australische 7 News. De bankier opende intussen meerdere foto’s van halfnaakte vrouwen op zijn computer.
De bank heeft een intern onderzoek naar de kwestie afgerond, zo stelt een woordvoerster van het concern tegenover het persbureau. Macquarie en de werknemer bieden hun verontschuldigingen aan voor ongemak dat ze veroorzaakt hebben.
Het onderwerp van de pikante foto’s, het Australische topmodel Miranda Kerr, heeft aangeboden een petitie te ondertekenen, die de bankier moest helpen zijn baan te houden.
Het gewraakte filmpje ging de hele wereld over en is op videoplatform YouTube bijna een miljoen keer bekeken.
(Bron)
Politie haalt straatracers van de snelweg

ROTTERDAM - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie automobilisten aangehouden die met hoge snelheid over de A20 reden. Volgens de politie ging het om straatracers.
Nog twee andere deelnemers gingen er vandoor, maar de politie heeft hun kentekengegevens.
Diverse mensen maakten iets voor middernacht melding van vijf hard rijdende auto's. Agenten zagen in Brielle al snel de groep wagens in de richting van de A15, richting Rotterdam, rijden.
Op de A20 reden de verdachten 180 kilometer per uur, waar 100 kilometer is toegestaan. Ook werd met die hoge snelheid een vrachtwagencombinatie rechts over de uitvoegstrook ingehaald.
Agenten haalden net voor de afrit Giessenplein de auto's in en gaven de automobilisten aan hen te volgen. Drie deden dat. Op het politiebureau moesten zij hun rijbewijs inleveren. Eén verdachte raakte ook zijn auto kwijt.
(Bron)
Pootafdrukken dinosaurussen in China ontdekt

PEKING - Wetenschappers hebben in China meer dan drieduizend pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt. Alle wezen in dezelfde richting.
Dat kan erop duiden dat de dieren massaal naar een ander gebied trokken of op de vlucht voor een vijand waren. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.
De geleerden deden hun vondst in de provincie Shandong in het oosten van China. Zij denken dat de afdrukken meer dan honderd miljoen jaar oud zijn. Zij zijn afkomstig van zeker zes verschillende dinosaurussoorten.
De wetenschappers vonden de pootafdrukken na drie maanden graven in een greppel op een helling. Hun lengte loopt uiteen van 10 tot 80 centimeter.
(Bron)
Woningovervallers binden gezin vast

AMSTERDAM - Vier overvallers hebben zaterdagavond drie Amsterdammers bij thuiskomst vastgebonden en mishandeld. Dat maakte de politie zondag bekend.
De arriverende gezinsleden troffen rond zeven uur 's avonds de overvallers aan in hun woning aan de Middenweg in Amsterdam.
De middenstander, zijn vrouw en hun dochter werden door de overvallers vastgebonden.
Nadat de daders de woning hadden doorzocht en met de buit van enkele voorwerpen waren vertrokken, waarschuwden de bewoners de buren.
De man en dochter zijn voor controle met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
KPN getroffen door grote storing

DEN HAAG - Telecomaanbieder KPN heeft zondagmiddag last gehad van een grote storing in het netwerk. Daardoor konden veel klanten van de telecomaanbieder niet internetten.
De storing begon aan het begin van de middag, omstreeks kwart voor vier was het euvel verholpen. Dat heeft een woordvoerder laten weten.
Volgens de zegsman ondervonden klanten door het hele land hinder van de storing. Hoeveel internetters waren getroffen kon hij niet zeggen.
(Bron)
Negentien dode zandhaaien gevonden

KERKWERVE - Op het strand bij het Zeeuwse dorp Kerkwerve (gemeente Schouwen-Duiveland) zijn zaterdag negentien dode zandhaaien gevonden.
Dat heeft een zegsman van de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) zondag gemeld. De vondst werd gedaan door een wandelaar.
Volgens de natuurorganisatie is het niet ongebruikelijk dat er restanten van zandhaaien aanspoelen op de Zeeuwse kust. De dieren zwemmen veelvuldig in de Oosterschelde en de Noordzee.
"Maar het aantal is uitzonderlijk'', stelt de woordvoerder. De EHBZ vermoedt dat de dieren bijvangst zijn geweest.
Op twee na zijn de kadavers inmiddels opgeruimd. De organisatie gaat contact zoeken met Naturalis in Leiden en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam of zij wellicht nog iets kunnen met laatste overblijfselen.
(Bron)
Expreszo vraagt homo's zich ziek te melden

AMSTERDAM - Homojongerenblad Expreszo roept alle Nederlandse homojongeren op om zich maandag ziek te melden van school. Aanleiding hiervoor is een wetsartikel waarmee homoleerlingen van school mogen worden gestuurd.
De tieners zouden dan naar het Plein in Den Haag kunnen komen om te protesteren. De Tweede Kamer vergadert maandag over dit wetsartikel.
Expreszo heeft deze oproep vrijdag op zijn website geplaatst en in zijn nieuwsbrief verstuurd. In totaal bereikt het blad daar vele tienduizenden homojongeren mee.
Het wetsartikel dat scholen op religieuze grondslag het recht geeft om openlijk homoseksuele leerlingen en docenten weg te sturen, staat al enige tijd ter discussie. Het kabinet stelt dat scholen homoleraren en -leerlingen in bepaalde gevallen mogen blijven weigeren.
Een aantal kamerfracties is het daar niet mee eens. De Tweede Kamer nam half december al een motie aan, waarin stond dat de regering in gesprek moet gaan met scholen die willen dat hun personeel verklaart dat de homoseksuele levenswijze niet past binnen de opvattingen van de school.
(Bron)
Mensen met kat vaker hoogopgeleid

AMSTERDAM – Mensen met een kat als huisdier zijn door de bank genomen hoger opgeleid dan mensen die thuis een hondje hebben rondlopen. Dat is wat onderzoekers van de University of Bristol ontdekten na een studie onder 3000 mensen.
Katten kunnen zo nu en dan wat hooghartig zijn, maar voor de beesten helemaal naast hun poten gaan lopen: het opleidingsniveau van hun baasjes heeft niets te maken met het intelligentieniveau van de beesten zelf. Veel meer staat het in relatie tot de mate van zorg die de dieren opeisen.
Mensen met een universitaire titel op zak hechten in de regel meer waarde aan een bevredigende loopbaan. Zij maken om die reden vaak lange dagen en kiezen een huisdier dat bij die levenswijze past.
Honden nemen wat dat betreft, met name omdat ze uitgelaten moeten worden, meer tijd in beslag. Katten kunnen daarentegen juist heel goed (lang) alleen zijn.
“We denken niet dat het iets met inkomen te maken heeft”, zegt onderzoeksleidster Jane Murray tegen de Britse krant The Telegraph. “Dat was één van de variabelen die we onderzochten maar die liet slechts kleine verschillen zien. Katten vergen gewoon minder tijd per dag dan honden en zijn daarmee aantrekkelijker voor hoogopgeleide mensen die er een drukke carrière op nahouden.”
Universitair afgestudeerden bleken in totaal 1.36 keer waarschijnlijker kateigenaar dan mensen met een ander diploma.
Daarnaast bleek uit de studie, die is opgenomen in het vakblad Veterinary Record, dat mensen met een poes gemiddeld wat ouder zijn en relatief vaak van het vrouwelijke geslacht.
(Bron)
Man overleeft 17 uur onder de sneeuw

AMSTERDAM - Een 21-jarige Zwitserse skiër heeft na een lawine zeventien uur onder de sneeuw overleefd. De man werd zaterdagmiddag in de regio Evolène in het kanton Wallis als vermist opgegeven.
Zondag werd hij onder een halve meter sneeuw teruggevonden, slechts licht onderkoeld.
Volgens de politie heeft de man veel geluk gehad en heeft hij zijn leven waarschijnlijk te danken aan een luchtkamer. De autoriteiten in Zwitserland en Oostenrijk hadden voor het weekeinde gewaarschuwd voor groot lawinegevaar in de Alpen.
(Bron)