zaterdag, november 13, 2010

Stomdronken automobilist heeft geen rijbewijs

CHAAM - De politie heeft vrijdagavond in het Brabantse plaatsje Chaam tevergeefs een poging gedaan om het rijbewijs van een stomdronken automobilist in te nemen.
De 33-jarige man werd in zijn woonplaats aangehouden nadat hij een lantaarnpaal had geraakt en was doorgereden.
Hij bleek bijna vijf keer te veel te hebben gedronken, aldus de politie. Een rijbewijs was te veel gevraagd; dat had de politie al eerder afgepakt, ook wegens dronken achter het stuur zitten.
Is vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol al veel, een inwoner van Bergen op Zoom deed er zaterdagochtend nog een schepje bovenop.
Surveillerende agenten zagen hoe de 36-jarige automobilist bijna een tegenligger aanreed. Na een korte achtervolging kon de man aan de kant worden gezet.
Een blaastest wees uit dat hij bijna zes keer te veel op had: 1240 ug/l, terwijl 220 ug/l de limiet is. Bij een niveau van 570 ben je je rijbewijs kwijt. Ug/l staat voor microgram per liter waarmee de hoeveel alcohol in uitgeademde lucht wordt aangeduid.
(Bron)
Wildplasser gaat agenten te lijf

ROTTERDAM - Een 34-jarige Rotterdamse wildplasser is in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Weena in zijn woonplaats twee agenten te lijf gegaan.
Dat meldde de politie. Twee agenten spraken de man aan, waarna die een van de agenten tegen de grond sloeg.
De politieman moest naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen. Ook de andere diender kreeg klappen.
Een vriend van de wildplasser, een 30-jarige man uit Capelle aan den IJssel, moest met pepperspray in bedwang worden gehouden. Het duo is aangehouden en zat zaterdag rond het middaguur nog vast.
(Bron)
Wasbeerhonden in Friesland

WAGENINGEN - In Friesland heeft zich naar alle waarschijnlijkheid een kolonie wasbeerhonden gevestigd.
Natuurwaarnemers hebben al 23 keer zo'n dier gezien en kortgeleden is voor de derde maal een dode wasbeerhond gevonden in Vegelinsoord, een klein plaatsje tussen Joure en Heerenveen.
De wasbeerhond hoort niet in onze streken thuis, maar in Duitsland komt het dier al op grote schaal voor.
Dat meldt de Zoogdiervereniging zaterdag op de website natuurbericht.nl. Volgens de vereniging is een andere sterke aanwijzing voor een groep wasbeerhonden in Friesland het feit dat dit jaar rond Vegelinsoord veel nesten met kievitseieren zijn leeggeroofd.
Onderzoek heeft aangetoond dat een vos niet de schuldige was en dat de sporen heel goed bij een wasbeerhond kunnen horen.
Een wasbeerhond houdt zich zo goed verborgen, dat het vinden van sporen en dode dieren betekent dat er veel meer dieren in de buurt moeten zijn, aldus de vereniging.
Wasbeerhonden worden in Oost-Europa gehouden voor de bontindustrie. Hun vachten zijn op dit moment heel populair als bontrand van winterjacks. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn in Rusland dieren uitgezet voor de plezierjacht.
Die hebben zich zo snel vermenigvuldigd, dat het dier over tal van Europese landen is uitgezworven.
In Duitsland werden in 2006 al 30.000 wasbeerhonden afgeschoten volgens de Zoogdiervereniging, die vreest dat het dier zich ook in Nederland zal verspreiden. Exoten verdrijven inheemse diersoorten.
(Bron)
Tiener op scooter van snelweg gehaald

GRONINGEN - De politie heeft vrijdagavond een 16-jarige jongen op een scooter van de snelweg A7 geplukt. Dat meldde de politie zaterdag.
De tiener werd betrapt door surveillerende agenten. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en kon ook geen legitimatie laten zien en moest daarom mee naar het bureau.
Met drie bekeuringen op zak kon hij niet veel later het bureau weer verlaten. Volgens een woordvoerder wilde de jongen uit Groningen vermoedelijk de snelste weg naar huis nemen.
(Bron)
Bruinvis spoelt aan bij Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - Een bruinvis is zaterdagochtend gestrand bij Egmond aan Zee. Dat heeft de kustwacht bevestigd. Het dier was voor het strand in ondiep water terecht gekomen. Hardlopers zagen de bruinvis en sloegen alarm. Hij heeft het niet overleefd.
Leden van de Egmondse Reddingsbrigade hebben geprobeerd de bruinvis te redden, door het dier te begeleiden naar dieper water.
Dat lukte niet. Uiteindelijk is de bruinvis uit het water gehaald. Dat gebeurde in overleg met de stichting SOS Dolfijn.
Het verzwakte zeezoogdier overleefde de reddingsoperatie niet. Hij overleed voordat mensen van de stichting SOS Dolfijn zich over hem konden ontfermen.
(Bron)

vrijdag, november 12, 2010

Ik vond dat ik wel een plakje worst verdiend had. Alleen: toen ik dat gepakt had, belde net een vriendin. Ik was afgeleid, ik hoorde niets alarmerends.
Nadat ik opgehangen had, was de worst weg en zat Tijger zich uitermate tevreden te poetsen.
Jammer dat ze zich zo toch verraadt ;p
(Het ergste is: je pakt een ander plakje en mevrouw meldt zich gelijk omdat zij ook wil. Dus nu is ze Boos want ze kreeg niks ;-))
Nog grotere wapenvoorraad VS in Israël

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan de wapenvoorraad in Israël flink vergroten.
Uit berichten in de Amerikaanse media bleek donderdag dat in de komende twee jaar voor nog eens voor 400 miljoen dollar aan speciale wapenrusting en bommen naar Israël zal worden overgebracht. Het Amerikaanse Congres heeft daar de afgelopen week mee ingestemd.
De waarde van de Amerikaanse wapens die in 2012 in Israël klaarliggen, bedraagt dan 1,2 miljard dollar. Volgend jaar bereikt de waarde 1 miljard dollar. Het is een voorraad waaruit beide bondgenoten kunnen putten.
In 2006 gebruikte Israël wapentuig uit deze voorraad om Libanon te bombarderen. Daarbij vielen voornamelijk burgerslachtoffers aan Libanese zijde. De bombardementen richtten grote schade aan.
Israël en de VS "actualiseren hun militaire betrekkingen" op dit moment. Eerder dit jaar stelde het Congres voor Israël 205 miljoen dollar beschikbaar om een raketafweersysteem te ontwikkelen. Daarnaast krijgt Israël van Washington jaarlijks 3 miljard dollar steun.
(Bron)
De Ruyter-koker bevat stiekem briefje

VLISSINGEN - De loodgieter die de koker met de perkamenten oorkondes over de verplaatsing van het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen moest dichtmaken, heeft in 1894 stiekem een briefje toegevoegd.
Dat bleek vrijdag bij het openen van de koker in het gemeentearchief in Vlissingen.
Uit de overlevering was al bekend dat er twee oorkondes in de koker moesten zitten. De koker werd donderdag gevonden in het voetstuk onder het standbeeld, dat wordt gerestaureerd.
De oorkondes zaten er ook in, maar loodgieter G.L.P. Florschuts blijkt ongevraagd nog een briefje te hebben toegevoegd dat hij het was die de koker dichtmaakte. Dat is in elk geval de veronderstelling van archivaris Ad Tramper.
In de koker zaten behalve de oorkondes ook nog foto's van het standbeeld. Vier uit de periode (1841-1894) dat het beeld op het De Ruyterplein stond en vier foto's van het standbeeld op de huidige locatie op de boulevard.
Ook van de foto's verwacht Tramper dat die zonder toestemming van het gemeentebestuur in de koker zijn gestopt. "Eigenlijk zijn het briefje en de foto's ook de leukste vondst." Op de oorkondes staat onder meer informatie over het plaatsen van het standbeeld.
De gemeente weet nog niet precies wat ze gaat doen bij het terugplaatsen van het beeld. Volgens wethouder Piet Polderman (Monumenten) zou het leuk zijn om nu ook weer iets in de koker te stoppen. Polderman heeft nog ruim een half jaar de tijd om te bedenken wat precies. Zo lang duurt het nog voor de restauratie van het beeld is voltooid.
(Bron)
Overval in carnavalskledij

AMSTERDAM - Twee mannen hebben donderdagavond in carnavalskledij een restaurant van een verzorgingshuis in Almere overvallen.
Ze hadden maskers op en bedreigden het personeel met een wapen. Nadat ze geld uit de kassa in ontvangst hadden genomen, renden ze weg.
De overval in het verzorgingshuis aan de Poëziestraat vond rond 20.00 uur plaats. Politie-eenheden hebben vergeefs gezocht naar de daders.
Aangezien de overvallers opvallend gekleed waren heeft de politie een sms-alert aan mensen in de directe omgeving gestuurd.
(Bron)
Mobiele telefoon van vermiste Mirco gevonden

GREFRATH - De mobiele telefoon van de Duitse jongen Mirco, die al ruim twee maanden wordt vermist, is teruggevonden. Het toestel lag in het struikgewas langs de autoweg L39, die door Mirco's woonplaats Grefrath loopt.
Dat heeft de politie in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vrijdag bekendgemaakt.
Langs de L39 was eerder al een kledingstuk van Mirco Schlitter ontdekt. De jongen verdween zeventig dagen geleden, op 3 september, na een middagje skaten met een vriend.
Zijn fiets is aan de rand van Grefrath gevonden, niet ver van de Nederlandse grens bij Venlo. De ontvoerder reed mogelijk in een Volkswagen Passat Kombi.
(Bron)
Rusland heropent onderzoek aanval op reporter

MOSKOU - De Russische justitie heeft het onderzoek naar de mishandeling van de journalist Michail Beketov heropend. Dat heeft een justitiewoordvoerder donderdag gezegd tegen het Russische staatspersbureau RIA Novosti.
Het onderzoek was in september stilgelegd, naar verluidt omdat rechercheurs de daders niet op het spoor konden komen. Waarom het onderzoek nu wordt hervat, is niet duidelijk.
Mogelijk heeft het te maken met de aanval op de toonaangevende journalist Oleg Kasjin afgelopen weekeinde. President Dmitri Medvedev sprak zijn steun uit voor de pers en beloofde dat de daders zullen worden opgespoord. Zulke uitlatingen zijn zeldzaam in Rusland.
De nu 52 jaar oude Beketov was hoofdredacteur van een lokale krant uit een voorstad van Moskou, toen hij in 2008 werd aangevallen. Hij liep hersenletsel op en mist vier vingers en een onderbeen, waardoor hij in een rolstoel zit. Omdat zijn stembanden onherstelbaar werden beschadigd, kan Beketov niet meer praten.
Beketov volgde een omstreden bouwproject in de voorstad Chimki, waarbij bestuurders zouden zijn omgekocht. Een jaar voor de mishandeling zou zijn auto zijn opgeblazen. Beketov wees met de beschuldigende vinger naar de burgemeester van de voorstad. Ook andere journalisten die verslag deden van de bouw, zouden zijn aangevallen.
Rusland is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten om te werken, aldus belangenorganisaties. Kritische verslaggevers worden vaak vermoord of in elkaar geslagen. Een van de bekendste slachtoffers is Anna Politkovskaja. Zij werd in 2006 in Moskou doodgeschoten. De verslaggeefster van het blad Novaja Gazeta schreef kritische artikelen over toenmalig president Vladimir Poetin en volgde het conflict in Tsjetsjenië op de voet.
(Bron)
Drinkende kat speelt spel met zwaartekracht

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe theorie over hoe katten drinken. Met high-speed videobeelden ontdekten zij dat de huisdieren drinken via een ‘omgekeerde waterval’.
Met het puntje van de tong wipt de kat het vocht op en op het moment dat de zwaartekracht de substantie dreigt terug te trekken, sluit het beest zijn bek.
Dat concluderen de onderzoekers van het Princeton University, Massachusetts Institute of Technology en Virginia Tech in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Honden maken van hun tong een lepel als zij drinken. Zij scheppen water op en dirigeren het in een kuiltje naar hun bek. Katten maken een omgekeerde lepel.
Onderzoeker Roman Stocker denkt de verklaring te hebben waarom deze ontdekking niet eerder is gedaan. ‘’Met het blote oog is de complexiteit van deze handeling niet waar te nemen. Pas met sterk vertraagde beelden is de snelle beweging van de kattentong te zien. Met de snelle beweging krijgt de kat het voor elkaar het vocht in een rechte lijn naar boven te werpen.’’
De Amerikanen rekenden uit dat een huiskat deze handeling vier keer per seconde uit kan voeren.
(Bron, met video)
Chinese vaas brengt ruim 50 miljoen op

AMSTERDAM - Een achttiende-eeuwse Chinese vaas heeft op een veiling in Londen een bedrag van 43 miljoen pond (50,6 miljoen euro) opgebracht.
Het is vermoedelijk een van de hoogste bedragen die ooit voor een Chinees kunststuk is betaald. De uiteindelijke prijs was vele malen hoger dan de 1,2 miljoen pond die de vaas naar men dacht zou opbrengen.
De vaas werd gevonden bij de leegruiming van een huis in Groot-Brittannië. Vermoedelijk heeft een Engelse familie de vaas rond 1930 of eerder in haar bezit gekregen.
(Bron)
'Doodstraf op basis van verkeerd bewijs'

AMSTERDAM – Een stuk haar dat diende als het bewijsmateriaal op basis waarvan een Texaanse man in 1990 ter dood werd veroordeeld en in 2000 werd geëxecuteerd, was niet van hem. Dat blijkt nu uit dna-onderzoek in opdracht van de Texas Observer.
Het betreffende haartje was afkomstig van het slachtoffer van de dodelijke schietpartij in een slijterij in 1989, schrijft de krant donderdag (plaatselijke tijd). Claude Jones, die werd veroordeeld tot de moord op de slijterij-eigenaar, heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.
De veroordeelde, die weliswaar een lange lijst van strafbare feiten op zijn naam had, verklaarde dat hij in de auto wachtte terwijl zijn medeplichtige de moord pleegde.
Een dag voor zijn dood op 7 december 2000 vroeg Jones andermaal om uitstel van executie en een dna-onderzoek op het enige bewijsstuk tegen hem. Het verzoek werd geweigerd door de Texaanse gouveneur van destijds, George W. Bush.
De methode waarmee het haar is onderzocht, is pas in 2000 in gebruik genomen. Het bewijsmateriaal werd destijds aan een microscopische analyse onderworpen.
Hoewel de dna-test schuld noch onschuld van Jones bewijst, toont hij wel aan dat de hele zaak is gebaseerd op een foute conclusie, zegt Barry Scheck, mede-oprichter van het Amerikaanse ‘Innocence Project dat dna-onderzoek bij ter dood veroordelingen stimuleert.
“Onbetrouwbaar forensisch onderzoek en totaal verkeerde omgang met de resultaten, kostten Claude Jones zijn leven”, aldus Schleck in de Observer.
(Bron)
Werknemers minder goed beloond

AMSTERDAM – Hoewel werknemers in 2010 gemiddeld 1,13 procent meer loon kregen, ontving de baas een stijging van gemiddeld acht procent. Directeuren zijn er dit jaar ondanks de crisis dus flink op vooruit gegaan.
Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Beloningsonderzoek van adviesbureau Human Capital Group.
Volgens Jan Tjerk Boonstra van Human Capital Group is de riantere loonstijging van de directies niet verbazingwekkend. "Ik kan me voorstellen dat werknemers met hun bescheiden loonsverhogingen met een wat scheef oog naar de hogere directiesalarissen kijken.”
“Maar die stijging van acht procent is goed verklaarbaar. Commissarissen willen directeuren die het bedrijf kundig door de crisis manoeuvreren daarvoor extra belonen. Niet alleen omdat ze de boel in een moeilijke tijd overeind hebben gehouden, maar ook omdat ze anders weglopen. Goede managers zijn schaars. Het is net als met voetballers, wil je talent binnenboord houden, dan zul je daarvoor moeten betalen."
(Bron)

En de werknemers op een lager niveau doen niks om het bedrijf overeind te houden natuurlijk.
Amerikaan wil vriendin overrijden na afwijzing

AMSTERDAM – De 22-jarige Amerikaan Francisco Hernandez, inwoner van de Amerikaanse staat Californië, heeft onlangs zijn vriendin ten huwelijk gevraagd. Toen zij bedankte voor de eer, heeft de man woensdag geprobeerd de vrouw van zijn dromen te overrijden.
De vrouw liep woensdagmiddag over de stoep in Pico Rivera, in zuid-oost Los Angeles, toen de vader van haar kinderen haar probeerde te scheppen met zijn auto.
Politiewoordvoerder Mike Parker vertelde donderdag (plaatselijke tijd) aan de verzamelde media dat Hernandez zijn vriendin op een haar na miste. Hij schoot met zijn auto over de stoeprand en vervolgde zijn weg over de stoep.
Hij kwam uiteindelijk met twee lekke banden tot stilstand tegen de garage van een restaurant. De man werd na tips van getuigen in de buurt van de auto teruggevonden. Hij gaf zich zonder verzet over.
Hernandez wordt aangeklaagd voor mishandeling met een dodelijk wapen.
(Bron)
'Soortenrijkdom Amazonegebied heel oud'

AMSTERDAM - De oorsprong van de soortenrijkdom in het Amazonegebied hangt nauw samen met de gebergtevorming van de Andes. Daardoor is de biodiversiteit in het gebied veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen.
Dat blijkt uit onderzoek door een internationaal team onder leiding van Carina Hoorn van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De resultaten staan vrijdag in het blad Science.
Volgens het team, waarin ook mensen van NCB Naturalis en de Universiteit Utrecht zitten, begonnen de huidige ecosystemen in het Amazonegebied zich te vormen nadat de eerste afzettingen van de Andes het laagland bereikten. Dat was 23 miljoen jaar geleden.
De oorsprong van de soortenrijkdom gaat daarmee veel verder terug dan tot nu toe werd aangenomen. Veel wetenschappers zijn niet verder teruggegaan dan 2,6 miljoen jaar geleden, de tijd van het Kwartair. Zij gingen er van uit dat de ijstijden de drijvende kracht achter de biodiversiteit van het laagland van het Amazonegebied waren.
Het onderzoeksteam beschrijft in het artikel in Science de ontwikkeling van de landschappen en van de planten en dieren. Door de vorming van het gebergte kwam er meer regen en daardoor spoelde grond weg. In die aarde zaten grote hoeveelheden voedingsstoffen. Rivieren voerden alles het Amazonegebied in en daarmee kwam de ontwikkeling van de landschappen op gang.
Het regenwoud ontstond uit een landschap met verschillende bodemtypen. Het bos ontwikkelde zich van de uitlopers van de Andes tot aan het centrale Amazonegebied.
(Bron)
Zwitsers stemmen over automatische uitzetting

BERN – Zwitsers stemmen binnenkort over een omstreden wetsvoorstel. Het plan is dat alle niet-Zwitsers die in het Alpenland worden veroordeeld wegens bijstandsfraude, inbraak, drugssmokkel en andere misdaden, automatisch het land worden uitgezet.
Zwitsers houden zondag 28 november een referendum over het plan. Vooralsnog lijkt er grote steun voor het voorstel, ingediend door de Zwitserse Volkspartij van Christoph Blocher. De partij voert campagne met posters waarop witte schapen een schop geven aan zwarte schapen.
Linkse en groene partijen voeren een bescheiden oppositie met artistieke bijeenkomsten. Ze hebben lege schoenen geplaatst in het centrum van Zürich, als symbool voor uitgezette buitenlanders.
"De sfeer in Zwitserland is erg duidelijk. Burgers willen kennelijk strengere wetten tegen criminele buitenlanders", zei politicoloog Michael Hermann van de universiteit van Zürich tegen nieuwssite swissinfo.ch.
Minister Eveline Widmer-Schlumpf (Justitie) vindt automatische uitzetting veel te ver gaan. De lijst van overtredingen die leiden tot uitzetting, is volgens haar te willekeurig. De deportatie is volgens haar ook strijdig met internationale verdragen.
De minister steunt een tegenvoorstel dat de christendemocraten hebben ingediend voor het referendum. Dat plan wil uitzetting van veroordeelde buitenlanders steeds van geval tot geval bekijken. De sociaal-democratische en de Groene partij zijn tegen beide voorstellen.
De initiatiefnemende Zwitserse Volkspartij verwerpt ondertussen alle kritiek. De partij zegt niet tegen buitenlanders te zijn, maar tegen criminaliteit. "Hoog tijd dat we duidelijke regels stellen in Zwitserland. We moeten een bericht uitsturen dat begrijpelijk is in alle talen van de wereld", zei vicepresident Adrian Amstutz. Volgens hem staan de grondwet en verdragen wel degelijk automatische uitzetting toe.
De zaak houdt Zwitserland flink bezig. Een groep van zeventig kerken, vakbonden en andere organisaties heeft zich uitgesproken tegen het voorstel. Ze vinden het discriminerend voor mensen die wellicht al decennia in Zwitserland wonen zonder de Zwitserse nationaliteit.
Zwitserland houdt veel referenda. Een jaar geleden besloot het land op die manier nieuwe minaretten te verbieden.
(Bron)

Wat doen ze met Zwitsers die zich misdragen?
'Kraaien zien verschil tussen man en vrouw'

AMSTERDAM – Kraaien kunnen op grond van subtiele aanwijzingen bepalen van welk geslacht mensen zijn. Dat hebben Japanse wetenschappers aangetoond.
Kraaien hoeven alleen maar naar het gezicht van mensen te kijken om te bepalen of ze te maken hebben met een man of een vrouw.
Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Tokyo vastgesteld met een experiment, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph.
Bij hun onderzoek toonden de wetenschappers een een groot aantal foto’s van verschillende mensen aan vier kraaien. Vervolgens slaagden ze er in om twee vogels te leren om alleen te pikken in de gezichten van mannen.
De twee andere kraaien werden getraind om uitsluitend met hun snavel op de gezichten van vrouwen te tikken.
Het haar van de gefotografeerde personen was afgeplakt, zodat de vogels alleen op de vorm van de gezichten konden afgaan. Voor elk goed antwoord kregen de dieren een stukje kaas.
Drie van de vier vogels slaagden er in om bij elke foto met honderd procent nauwkeurigheid te bepalen of het ging om een man of een vrouw. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes.
Kraaien vormen in veel Japanse steden een ware plaag. Maar volgens de wetenschappers kunnen de nieuwe bevindingen mogelijk leiden tot meer sympathie voor de dieren.
“De wetenschap dat deze vogels vermogens bezitten die wij mensen ook hebben, is misschien een basis om vreedzaam met ze samen te leven”, verklaart hoofdonderzoeker Bezawork Afework.
(Bron)

Kraaien zijn heel erg slim.
Militairen verdacht van poging tot doodslag

AMSTERDAM - Twee militairen uit de gemeente Oldambt zijn woensdag aangehouden op verdenking van zware mishandeling en poging tot doodslag.
Het duo van 23 en 25 jaar zou in de nacht van 31 oktober in Scheemda na een feest een 20-jarige man hebben geslagen en geschopt. Deze raakte buiten bewustzijn.
Het slachtoffer werd ter observatie opgenomen in een ziekenhuis, maar mocht de volgende ochtend weer naar huis.
Bij zijn aangifte bleek dat de verdachten militair waren en begon de marechaussee een onderzoek. De beide verdachten zijn in een cel gezet en worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Arnhem.
(Bron)
Sterfgevallen na eten beschermde schildpadden

PALIKIR - Zeker zes inwoners van het eilandenrijk Micronesia hebben het eten van een met uitsterven bedreigde zeeschildpad met de dood moeten bekopen. Onder hen waren vier kinderen.
Nog eens negentig anderen werden ziek na het eten van stukjes karetschildpad, zo meldden Australische media vrijdag.
Het fatale diner had vorige maand plaats tijdens een feest op het eiland Murilo. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben vastgesteld dat voor de mens giftige stoffen in het schildpaddenvlees de dood van de zes slachtoffers en de ziektegevallen heeft veroorzaakt.
Tegengif voor deze stoffen is nog niet uitgevonden.
De karetschildpad (Eretmochelys imbricata) is een beschermde diersoort die met een gemiddelde schildlengte van 90 centimeter behoort tot de middelgrote zeeschildpadden. Het reptiel komt rond de evenaar wereldwijd voor langs rotskusten en in ondiepe wateren.
(Bron)
Biodiversiteit in stadsvijvers even rijk als boerensloot

NIJMEGEN - Een stadsvijver die goed wordt beheerd, doet niet onder voor de gemiddelde boerensloot. In stadswateren komen namelijk minstens zoveel soorten dieren en planten voor als in water op het platteland.
Er leven zelfs zeldzame en beschermde soorten in vijvers en sloten die omringd worden door asfalt en bebouwing.
Bioloog Kim Vermonden van de Radboud Universiteit in Nijmegen is zelf ook verrast over de uitkomst van haar onderzoek, zei zij donderdag. "De biodiversiteit in stadswater is even rijk als in boerensloten." Vermonden promoveert deze maand op het onderzoek.
Vermonden onderzocht stadswater in nieuwbouwwijken in Nijmegen en Arnhem. Volgens haar zijn die gebieden te vergelijken met de bebouwde omgeving in een groot deel van de westerse wereld. Waterschappen nemen vaak maatregelen om te voorkomen dat regenwater ongefilterd in stadsvijvers terecht komt, maar dat blijkt volgens de promovenda helemaal niet nodig.
"Regenwater doet niet zoveel kwaad. Instroom van rioolwater, wat hier en daar nog voorkomt, is veel erger."
Vijvers en sloten in bebouwde gebieden zijn noodzakelijk voor waterberging en -afvoer. Via het stadswater zorgt een waterschap ervoor dat er geen wateroverlast in de wijk ontstaat. Vermonden raadt de schappen aan om stadswater regelmatig te baggeren, maar niet alle begroeiing in één grote maaibeurt weg te halen.
Ook moeten de oevers niet te steil zijn en liefst niet beschoeid worden. Op die manier krijgen de vijvers, plassen en sloten helder water en fraai begroeide oevers. De geadviseerde maatregelen zijn niet duurder dan het huidige beheer, aldus Vermonden.
(Bron)
Vrouw wijt dronken rijgedrag aan harde wind

DRACHTEN - Een 59-jarige vrouw uit Drachten wist donderdagavond bijna met een smoesje onder een blaastest uit te komen, toen ze in haar woonplaats over de weg slingerde.
De vrouw verklaarde tegenover agenten last te hebben van de hevige weersomstandigheden en daardoor te zwalken. Vervolgens mocht ze doorrijden. Later bleek alsnog dat ze te veel had gedronken.
Personeel van een ambulance had de automobiliste laten stoppen, omdat ze rakelings langs andere auto's reed. Toen agenten de vrouw aanhoorden, zei ze dat ze last had van de harde wind. ''Een plausibel verhaal'', aldus een woordvoerder van de politie. En dus mocht de vrouw verder rijden.
Onder begeleiding van de agenten reed de vrouw naar huis. ''Ze bleef vreemd weggedrag vertonen'', aldus de politie. De vrouw moest alsnog blazen en bleek bijna vier maal te veel te hebben gedronken. Haar rijbewijs is ingenomen.
(Bron)
Stel je voor, een flatje met een open trappenhuis, aan een straat met bomen.
Dus twee dagen lang zijn er mensen bezig geweest met een hogedrukstoomreiniger, om alle blad uit het trappenhuis te spuiten.
Ze doen dat sowieso regelmatig, en het effect is altijd dat alles zeiknat is, dat in de gang bij de voordeur een pal water ligt en dat op alle ramen en deuren van opgedroogde sporen met zand en stof zitten. De trap is dan schoon, maar alles dat aan de trap grenst is smerig en als je zo dom was iets neer te zetten binnen spuitbereik, laten we zeggen een fiets of een kinderwagen, dan is die nat en vol drab gespoten.
Wegens extra blad zijn ze nu twee volle dagen bezig geweest. Op dag 1 belden ze aan of ik m'n fiets kon verplaatsen. Goeie service! Helaas vertelden ze er niet bij dat ze twéé dagen bezig zouden zijn.
Na die twee dagen was het trappenhuis bladvrij, alle deuren en ramen zagen zwart van de bagger, binnen in huis plassen achter de deur, kortom: alles was zoals het hoorde na het "schoonmaken".
En toen ging het waaien.

donderdag, november 11, 2010

'Veel Nederlandse websites onvoldoende beveiligd'

AMSTERDAM – Veel Nederlandse websites die gebruik maken van het HTTPS-protocol, zoals DigiD, websites van banken, overheidsinstellingen en webwinkels, hanteren verkeerde instellingen en zijn daarom niet voldoende beveiligd.
Dat concludeert beveiligingsexpert Teus Hagen na eigen onderzoek waarover Tweakers.net bericht. Hagen presenteert zijn conclusies donderdag op een beveiligingsconferentie.
De beveiligingsexpert verbaasd zich over de gebrekkige SSL- en TLS-beveiliging van bijvoorbeeld de websites van banken. “Het is vreemd om te zien dat Facebook, Twitter en LinkedIn beter beveiligd zijn dan alle Nederlandse banken”, schrijft hij in zijn verslag.
Banken die vooral slecht scoren in het onderzoek van Hagen zijn ING, de Friesland Bank en de Bank of Scotland.
Negen van de 27 onderzochte bankenwebsites, waaronder een grote speler als ING, zijn vatbaar voor zogenaamde man in the middle-attacks, waarbij een hacker de communicatie tussen een klant en een websites ‘afluistert’.
Zes banken gebruiken volgens het onderzoek geen certificaat van een vertrouwde autoriteit en slechts 38 procent gebruikt een ev-certificaat, dat staat voor specifieke en uitgebreide veiligheidsmaatregelen.
Ongeveer de helft van alle onderzochte websites biedt daarnaast geen beveiligde verbinding. Hierdoor wordt informatie als de gebruikersnaam en het wachtwoord zonder beveiliging over het internet verstuurd.
Ook bij de websites die wel gebruikmaken van een SSL- of TLS-beveiliging gaan dingen fout. Overheidswebsites zouden de verkeerde instellingen hanteren. Zo zou de versleuteling van bijvoorbeeld DigiD niet voldoende zijn.
Bij correct gebruik van HTTPS, wordt data versleuteld waardoor buitenstaanders onmogelijk toegang zouden moeten kunnen krijgen tot de verstuurde gegevens.
Volgens de onderzoeker is het relatief eenvoudig om een verbinding goed te beveiligen en pleit hij voor een snelle invoering van DNSSEC, de opvolger van het huidige DNS die veiliger is.
(Bron)
‘Werknemer Google ontslagen na lekken salarisverhoging’

AMSTERDAM – De Google-werknemer die deze week de aankondiging van een salarisverhoging naar de media lekte, is ontslagen. Zo meldt CNN.
Uit een interne mail blijkt dat Google van plan is werknemers een salarisverhoging van tien procent te geven, naast een eindejaarsbonus van 1000 dollar. Met de verhoging probeert Google de uitstroom van medewerkers een halt toe te roepen.
Volgens CNN, die zich baseert op anonieme bronnen binnen Google, is de directie niet blij met het lekken en heeft Google de medewerker in kwestie ontslagen.
Google wil niet reageren, maar laat weten “niet in te gaan op interne zaken”. “Maar we geloven dat onze manier van beloning erg belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf."
Google heeft in de afgelopen weken onder andere afscheid moeten nemen van YouTube medeoprichter Chad Hurley en Lars Rasmussen, de ontwikkelaar van Google Maps en Wave.
Rasmussen vertelde tegenover de Sydney Morning Herald dat de toenemende groei van Google het personeel hindert om zaken voor elkaar te krijgen.
Google telt bijna 25 duizend medewerkers. Rasmussen vertrok naar Facebook, waar meer ex-Google werknemers aan de slag zijn.
(Bron)
TT 104 Hardere aanpak scooteroverlast

De Tweede Kamer wil dat de overlast door scooters harder wordt aangepakt. Er gebeuren steeds meer ongelukken door met name jongeren die veel te hard en roekeloos op hun scooter rijden.
De PvdA stelt voor gevaarlijke rijders na twee overtredingen hun rijbewijs af te nemen en de scooter te vernietigen. Verder wil de partij dat winkelgebieden minder toegankelijk worden gemaakt voor scooters. Ook zouden snorscooters niet langer op het fietspad mogen rijden. Ze zijn vaak opgevoerd en vormen daardoor een gevaar voor fietsers.
Minister Schultz gaat erover overleggen met collega Opstelten van Veiligheid.
Steeds meer diefstallen frituurvet België

BRUSSEL - In België wordt steeds vaker gebruikt frituurvet gestolen. Van het vuile vet wordt biodiesel gemaakt. Verwerkingsbedrijven betalen 20 tot 35 cent per kilo.
Meerdere recyclingsbedrijven trokken inmiddels aan de bel, meldden Vlaamse media. Het frituurvet wordt gestolen bij een snackbar of in containerparken.
Wekelijks zijn er telefoontjes van klanten dat meerdere vaten frituurvet zijn gestolen, aldus het bedrijf Eurofat. Volgens het concurrerende Saf Recyclage zijn de daders mogelijk zelf in de verwerkingssector actief.
De Belgische politie noemt de diefstallen milieufraude. Zij waarschuwde al voor het fenomeen in Wallonië. Op internet zijn sites waar automobilisten toegeven dat ze frituurvet stelen.
(Bron)
Onderzoek naar verbreding A27 Utrecht

UTRECHT - De gemeente en provincie Utrecht gaan samen met het Rijk de haalbaarheid onderzoeken van het plan om de A27 en de Noordelijke Randweg in Utrecht aan te passen. Dat hebben ze woensdagmiddag besloten, aldus de Utrechtse verkeerswethouder Frits Lintmeijer.
De gemeenteraad in Utrecht stemde vorige week al in met de uitwerking van het 'alternatief Oost'. Dat plan, om de bereikbaarheid van Utrecht te vergroten, bestaat uit de verbreding van de A27, een ecoduct bij Amelisweerd en de opwaardering van de Noordelijke Randweg tot een autoweg.
De raad stelt wel voorwaarden. Zo moeten de effecten worden onderzocht van een limiet van 80 kilometer per uur op de ring. Ook worden de effecten van investeringen in het openbaar vervoer gemeten. Daarbij speelt een rapport van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) een grote rol.
Met het onderzoek naar 'alternatief Oost' is de variant van een snelweg door de wijk Leidsche Rijn van de baan, zegt wethouder Lintmeijer. Ook werd de mogelijkheid van een weg dwars door landgoed Rhijnauwen onderzocht. Er is veel protest geweest tegen deze opties.
De NMU ziet het onderzoek als "het begin van een goede discussie". "We zijn niet voor de verbreding van snelwegen maar voor meer investeringen in openbaar vervoer. Maar dit plan is wel de politieke realiteit. We willen mensen die langs de A27 wonen zoveel mogelijk proberen te sparen", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Polen erbarmelijk gehuisvest in containers

HILLEGOM - Tijdens een controle op een agrarisch bedrijf in Hillegom heeft een interventieteam van de gemeente twintig Poolse werknemers aangetroffen die waren gehuisvest in containers.
Volgens de gemeente waren de leefomstandigheden van de Polen erbarmelijk, liet Hillegom donderdag weten.
Volgens wethouder Jan van Griensven (ruimtelijke ordening) hadden de Poolse werknemers wel sanitaire voorzieningen, maar moesten ze enige tientallen meters lopen om bij een toilet te komen.
''Er was veel mis. De containers stonden in een hal waar ook gevaarlijke stoffen waren opgeslagen'', aldus Van Griensven.
Volgens de wethouder is de situatie bij dit bedrijf niet maatgevend voor andere agrarische bedrijven in Hillegom. ''Het gaat in de sector over het algemeen goed; deze controle was gericht op dit specifieke bedrijf.''
(Bron)
Militairen verdacht van aanslag op eigen voertuig

RIJSWIJK – Twee Nederlandse militairen worden ervan verdacht dat ze een aanslag op een eigen Bushmaster-pantservoertuig op de Nederlandse buitenpost Coyote ten noorden van Deh Rawod in Afghanistan hebben gepleegd.
Volgens de marechaussee hebben de mannen het voertuig op 7 maart dit jaar opgeblazen. Er vielen geen doden of gewonden.
De advocaat van de twee militairen, Michael Ruperti, heeft dit donderdag bevestigd aan het persbureau ANP. De raadsman benadrukte dat de twee militairen ontkennen ook maar iets met deze aanslag te maken te hebben.
Luitenant-kolonel Rick Hirs van de marechaussee zegt dat zijn dienst de oorzaak van de schade aan de Bushmaster heeft onderzocht. Voor het onderzoek zijn onder anderen twee militairen ondervraagd.
De verschillende getuigenverklaringen en de resultaten van het onderzoek heeft de marechaussee inmiddels naar het Openbaar Ministerie in Arnhem gestuurd. Daarom kan Hirs niets inhoudelijks over de zaak zeggen. Een woordvoerster van het OM erkent dat de zaak nu bij justitie ligt. Ze wil verder ook niet op de zaak ingaan.
Aanvankelijk ging defensie er volgens Ruperti van uit dat lokale mensen op het kamp voor de explosie verantwoordelijk waren. De twee verdachten wisten namelijk net op tijd het militaire voertuig te verlaten, voordat het ontplofte.
De marechaussee begon direct een onderzoek en ondervroeg de twee militairen als slachtoffer. Na een paar maanden moesten ze zich opeens opnieuw melden bij de marechaussee in Nederland. Toen tot hun grote verbazing als verdachte. Uit het opsporingswerk blijkt volgens de marechaussee dat de militairen de aanslag zelf zouden hebben gepleegd, aldus Ruperti.
De verdachte militairen zijn zeer verontwaardigd, totaal verrast en woedend over de verdenking die er tegen hun ligt, zegt Ruperti. Eén van hen heeft nadat de aanklacht tegen hem bekend werd gemaakt, het leger verlaten.
Bronnen melden dat hij inmiddels naar het buitenland is vertrokken. Ruperti zegt geen mededelingen te kunnen doen over zijn verblijfplaats. De andere militair maakt nog steeds deel uit van de krijgsmacht. Hij is niet geschorst.
Het ministerie van Defensie meldde destijds dat er op de patrouillebasis Coyote een "ongecontroleerde explosie" van een handgranaat in een Bushmaster had plaatsgevonden en dat daarbij geen gewonden vielen. Wel raakte het voertuig beschadigd. Ook gaf Defensie aan dat er een onderzoek was ingesteld naar de toedracht van het incident.
(Bron)
‘Tetris kan traumatische herinnering deels voorkomen’

AMSTERDAM - Het spelen van het computerspel Tetris na een traumatische ervaring kan pijnlijke herinneringen aan die gebeurtenis voor een groot deel voorkomen. Dat hebben Britse wetenschappers aangetoond.
Mensen die shockerende beelden van bijvoorbeeld ernstige verwondingen hebben gezien, hebben daar op lange termijn minder last van als ze in de uren na de traumatische ervaring het spel Tetris spelen.
Het aantal pijnlijke herinneringen waarin ze de vervelende gebeurtenis opnieuw beleven, neemt door het computerspel gemiddeld met de helft af. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift PloS One.
“Het gaat hier om een herinnering die optreedt als je het eigenlijk niet wilt”, verklaart hoofdonderzoekster Emily Holmes in het Britse tijdschrift New Scientist. “Het is niet zo dat de herinnering door Tetris wordt gewist, maar je haalt de scherpe kantjes ervan af.”
De onderzoekers kwamen tot hun conclusies na een onderzoek waarbij proefpersonen foto’s te zien kregen van mensen met ernstige wonden.
Sommige deelnemers aan het experiment mochten daarna een halfuur lang Tetris spelen, andere proefpersonen namen deel aan een computerspel waarin hun algemene kennis werd getest. Er was ook een controle-groep van deelnemers die na het zien van de gruwelijke foto’s helemaal geen afleiding werd geboden in de vorm van een spelletje.
Uit het onderzoek bleek dat de Tetris-spelers veel minder last hadden van vervelende herinneringen aan de wonden dan de andere proefpersonen. Gemiddeld hadden ze de helft minder ‘flash-backs’ dan mensen die geen computerspel hadden gespeeld.
Zelfs als proefpersonen vier uur na een traumatische ervaring pas een spelletje Tetris speelden, trad dit effect op.
Volgens de onderzoekers houdt Tetris het visuele systeem van de hersenen mogelijk zo intensief bezig dat het mechanisme waarmee mensen herinneringen vormen niet meer goed werkt.
Uit onderzoek is al eerder gebleken dat het menselijk brein ongeveer zes uur nodig heeft om een ervaring te verwerken en een bijbehorende herinnering op te slaan.
(Bron)
Meer beschuldigingen voor PVV'er Lucassen

AMSTERDAM - Het woensdag in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen heeft mogelijk meer op zijn kerfstok. Hij zou een medewerker van een coffeeshop in Haarlem naar de keel zijn gevlogen, en in 1996 de auto van zijn toenmalige zwager hebben vernield.
Lucassen kwam woensdag in het nieuws via Crimesite.nl en het tv-programma Uitgesproken WNL. Die zijn in het bezit van een aantal aangiftes die buurtgenoten tegen Lucassen zouden hebben gedaan wegens bedreiging en intimidatie.
De voormalige beroepsmilitair zou tussen 2006 en 2009 in zijn toenmalige woonplaats Haarlem medebewoners hebben bedreigd en uitgescholden. Hij zou onder andere hebben gedreigd een echtpaar te overgieten met zoutzuur en in iemands brievenbus te zullen urineren.
Ook zou hij het gehoorapparaat van een 72-jarige buurman hebben vernield. Het tegenwoordige Kamerlid is in verband daarmee volgens Crimesite een aantal malen door de politie in de boeien geslagen.
Volgens HP/De Tijd zou Lucassen in diezelfde periode vaste klant geweest in een Haarlemse coffeeshop, waar hij volgens een woordvoerder altijd wiet kocht. Bij een ruzie zou Lucassen een medewerker van de zaak zijn aangevlogen, waarna hij de coffeeshop is uitgezet en niet langer welkom was.
Volgens Crimesite was een conflict in de privé-sfeer aanleiding voor de vechtpartij. De site publiceerde donderdag bovendien een interview met de voormalige zwager van het PVV-kamerlid. Die zegt in 1996 aangifte tegen Lucassen te hebben gedaan, nadat die de auto van de man total loss had geslagen.
PVV-leider Geert Wilders kondigde woensdag al aan de beschuldigingen aan het adres van Lucassen tot op de bodem te willen uitzoeken. Een woordvoerster van de partij zegt tegenover NU.nl niet op de berichten te willen reageren voordat dat onderzoek is afgerond.
Lucassen is niet het eerste PVV-kamerlid dat in verband wordt gebracht met geweld of intimidatie. Eerder kwam Hero Brinkman in opspraak nadat hij een barman van sociëteit Nieuwspoort had geslagen, en werd zijn partijgenoot Marcial Hernandez aangehouden omdat hij een kopstoot zou hebben uitgedeeld in een café in Den Haag. PVV'er Dion Graus zou in 2002 zijn toenmalige hoogzwangere echtgenoot hebben mishandeld.
(Bron)

En een veroordeling uit 2002 wegens seksuele intimidatie van ondergeschikten toen hij nog militair was (de'Ermelose ontuchtzaak').
Van Twitter: FjodorM - "Net uitgerekend: Marokkanen zijn minder crimineel dan de #pvv-fractie, Marokkanen 14% versus PVV-kamerleden 16,6%. hihi - grinnik - lol"
Twee mensen vermist na omslaan sleepboot

HOEK VAN HOLLAND - Voor de kust bij Hoek van Holland is donderdagmiddag om 16.00 uur een sleepboot omgeslagen. Twee mensen worden vermist.
Het schip sloeg om in zwaar weer. De vijf opvarenden raakten te water. Twee konden zich redden, een persoon werd later gevonden en naar twee mensen wordt gezocht. Dat maakte een woordvoerster van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bekend.
Hulpverleningsorganisaties zijn massaal uitgerukt naar Hoek van Holland. Het Kustwachtcentrum in IJmuiden heeft de reddingsboten van Hoek van Holland en Ter Heijde ingezet.
Beide vaartuigen zijn van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ook zijn een vliegtuig en een helikopter naar de locatie gestuurd.
(Bron)
Ophef om 'seksistisch' promotiefilmpje universiteit

AMSTERDAM – Op de Radboud Universiteit in Nijmegen is ophef ontstaan over een promotiefilmpje van de universiteit. Docent Liedeke Plate vindt de beelden “seksistisch, racistisch en heteronormatief”.
Dat schrijft het Algemeen Nijmeegs Studentenblad. In een afleveringen uit de reeks filmpjes die de universiteit verspreidde, ontploft het hoofd van een getinte student nadat er een blond, sexy,blank meisje naar hem toekomt.
Plat is bang dat het filmpje het imago van de universiteit schaadt. “Ik weet niet of iedere medewerker geassocieerd wil worden met dergelijke beelden die ronduit seksistisch, racistisch en heteronormatief zijn.”
“Bovendien vind ik dat dit niet past bij het katholieke imago van de universiteit”, zo citeert het studentenblad de universitair docent Cultuurwetenschappen en Genderstudies.
(Bron)
Van der Laan breekt concert af bij homofobe teksten

AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan heeft donderdag de directie van poppodium De Melkweg gewezen op haar verantwoordelijkheid omtrent het optreden van de Amerikaanse hiphopgroep Jedi Mind Tricks (JMT).
Hij heeft opgeroepen het concert af te breken als de rappers discriminerende teksten uiten, zo staat te lezen in een brief die hij aan homobelangenorganisatie COC heeft geschreven en die de lokale tv-zender AT5 heeft bemachtigd.
Het COC houdt donderdagavond een publieksvriendelijke actie bij de Melkweg tegen het optreden van de Amerikaanse hiphopgroep Jedi Mind Tricks.
Volgens het COC bezigen de rappers homofobe teksten en roepen zij op tot geweld tegen homo's. Symphatisanten hangen regenboogposters op bij het poppodium in de binnenstad van Amsterdam.
De regenboog is het internationale symbool van de homobeweging. Ook delen ze roze armbandjes uit aan bezoekers van het omstreden concert.
(Bron)

Zal gezellig worden als het concert afgebroken wordt.
Werkdruk en overwerk toegenomen

AMSTERDAM – Het afgelopen jaar is er sprake van een daling van het aantal collega’s, maar een toename in werkdruk en overwerk. Dit geven de deelnemers van de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week aan. Hieraan namen gemiddeld 60.000 respondenten per dag deel.
Overwerk lijkt meer regel dan uitzondering: een meerderheid van zeven op de tien zegt maandelijks over te werken. Een kwart maakt meer dan twintig overuren per maand.
De stijging van de stemming over de arbeidsmarkt stokt de laatste maanden. Het zelfvertrouwen op de arbeidsmarkt stijgt nog niet. Vier op de tien ondervraagden denkt snel een nieuwe baan te kunnen vinden.
Daarmee is het geloof in de eigen baankansen flink lager dan vóór de recessie. Voor herstel van het zelfvertrouwen is waarschijnlijk meer tijd nodig en een verdere daling van de werkloosheid.
In vergelijking met een jaar eerder is de economie wel gegroeid, maar de werkgelegenheid niet. Ook de ondervraagden zien op de werkvloer minder mensen om zich heen. Dat betekent per werknemer meer werk aan de winkel.
Per saldo vinden de respondenten dat de werkdruk de laatste twaalf maanden is gestegen. Tweederde (65%) noemt de werkdruk hoger, een op de twaalf (8%) ervaart minder werkdruk. In een herstelfase van de economie is vaker te zien dat eerst de productie weer stijgt en pas later de werkgelegenheid.
Ondervraagden geven aan de laatste twaalf maanden vaker over te werken. Een groep van 37% maakt meer overuren, een op de zes (18%) juist minder. Het lijkt er zelfs op dat overwerk eerder regel is dan uitzondering.
Drie op de tien werkt niet over, de rest wel. Een kwart maakt maximaal tien overuren per maand, een op de zes maakt tien tot twintig overuren en een kwart werkt twintig uur of meer over.
(Bron)

Je ontslaat eerst een deel van je personeel, en het deel dat overblijft laat je harder werken. Simpel toch?
'Stop met aftrekbaarheid lidmaatschapskosten golfclub'

DEN HAAG – Er moet paal en perk gesteld worden aan de aftrekbaarheid van de lidmaatschapskosten van de golfclub voor ondernemers.Dat vindt de SP. Kamerlid Farshad Bashir heeft daarvoor deze week een amendement ingediend.
De rechtbank in Arnhem oordeelde eerder dit jaar de eigenares van een winkel in tweedehands dameskleding terecht de kosten van het lidmaatschap had afgetrokken.
Het zou, zo oordeelde de rechtbank, gaan om representatiekosten met als doel klantenwerving.
Deze gerechtelijke uitspraak zet volgens Bashir de deur voor ondernemers open om ook de kosten van andere vrijetijdsbestedingen in aftrek te brengen, zoals tennis. Onterecht, vindt Bashir.
“In eerdere soortgelijke rechtszaken hadden ondernemers in tegenstelling tot deze vrouw ongelijk gekregen. Naast dat de fiscale aftrek van dit soort kosten onterecht is zorgt het dus ook nog voor onduidelijkheid.”
Bashir vindt de lidmaatschapskosten van de golfclub privé en zouden dus niet aftrekbaar moeten zijn. Hij heeft daarom daarom een amendement ingediend voor het belastingplan die dit onmogelijk maakt.
“Het begrip representatiekosten krijgt nu een te ruime uitleg. De kans bestaat dat straks ook allerlei andere vormen van vrijetijdsbesteding aftrekbaar worden.”
De PvdA laat weten sympathiek te staan tegenover het voorstel van Bashir, maar Kamerlid Ed Groot kon nog niet aangeven of zijn partij het zal steunen.
GroenLinks steunt Bashir in ieder geval wel.
(Bron)
'Sabelsprinkhaan heeft relatief grootste testikels'

AMSTERDAM – Sabelsprinkhanen hebben in verhouding de grootste testikels van alle dieren. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.
De teelballen van sabelspinkhanen van de soort Platycleis affinis beslaan gemiddeld 14 procent van hun lichaam.
De insecten hebben daarmee de grootste testikels uit het dierenrijk, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Derby in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
“Deze testikels zijn werkelijk fenomenaal”, verklaart hoofdonderzoeker Karim Vehad in de Britse krant The Guardian. “Ze nemen bijna de hele onderbuik van deze sprinkhanen in beslag. Dit toont weer eens aan hoe belangrijk voortplanting voor bepaalde diersoorten is. Als je je genen niet kunt verspreiden, ben je er evolutionair gezien geweest.”
Extreem grote teelballen komen normaal gesproken vooral voor bij diersoorten waarvan de vrouwtjes regelmatig met meerdere mannen paren.
Dat is bijvoorbeeld het geval bij chimpansees. Deze apen hebben daarom veel grotere teelballen dan gorilla’s. De mannelijke dieren gebruiken hun grote testikels om meer sperma te produceren en zo hun kans op nakomelingen te vergroten.
Bij de sabelsprinkhanen is het volgens de onderzoekers echter een ander verhaal. De insecten met de grootste testikels produceren namelijk het minste sperma. Wel herstellen deze dieren relatief snel na het paren met een vrouwtje.
Ze kunnen gemiddeld na ongeveer een uur alweer opnieuw paren, terwijl sommige van hun soortgenoten met kleinere testikels vijf dagen moeten bijkomen.
De wetenschappers vermoeden dan ook dat sabelsprinkhanen hun grote testikels kunnen gebruiken om te paren met vrouwtjes zonder sperma te verspillen.
“We nemen traditioneel gezien aan dat mannetje monsterlijk gevormde testikels altijd gebruiken om grote hoeveelheden sperma te produceren. Maar deze studie toont aan dat we die aanname moeten herzien”, verklaart onderzoeker James Gilbert.
“Het lijkt er op dat de testikels van de sprinkhanen alleen groot zijn uitgevallen om ervoor te zorgen dat mannetjes herhaaldelijk kunnen paren, zonder dat ze hun spermavoorraad hoeven uit te putten”, aldus Gilbert.
(Bron)

Ik zag net nog een sabelmannetje rondwaren hier, hij zit nu bovenop de boekenkast. Maar ik geef 'm weinig kans, ik heb geen vrouwtjes gezien de laatste tijd.
Koperdieven verstoren treinverkeer

ROOSENDAAL - Het treinverkeer tussen Roosendaal en Breda is donderdagochtend verstoord door sein- en wisselstoring als gevolg van koperdiefstal. Op het traject rijden minder treinen.
Reizigers hebben te maken met een vertraging van een half uur. Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. Tussen Roosendaal en Etten-Leur en Breda en Etten-Leur worden bussen ingezet.
ProRail verwacht dat het treinverkeer rond half elf weer volgens het spoorboekje zal rijden.
(Bron)
Politie waarschuwt voor hengelende inbrekers

VEENENDAAL - De politie waarschuwt inwoners van de Utrechtse gemeenten Veenendaal en Renswoude voor inbrekers. Twaalf mensen deden daar afgelopen weekend aangifte van woninginbraak, zo meldde de politie woensdag.
De daders maken voornamelijk gebruik van het zogenaamde flipperen en hengelen. Bij de flippermethode maken inbrekers met een bankpas of een stuk plastic het slot open.
Daarnaast 'hengelen' de inbrekers met een stuk ijzerdraad naar de deurklink, bijvoorbeeld via de brievenbus.
De politie houdt verscherpt toezicht in wijken waar de woninginbraken hebben plaatsgevonden en roept inwoners op alert en waakzaam te zijn. Daarnaast wordt inwoners onder meer geadviseerd draaiknoppen op de binnenkant van de deur te maken om hengelen te voorkomen.
De inbrekers maakten mobiele telefoons, navigatiesystemen, laptops en sieraden buit.
(Bron)
Ontkenning verraadt vooroordeel

AMSTERDAM - Wie zegt dat iemand 'niet dom' is, geeft daarmee aan dat hij eigenlijk het tegenovergestelde had verwacht. Het gebruik van een ontkenning geeft in zulke gevallen de stereotiepe verwachting van de spreker weer.
Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vrije Universiteit in Amsterdam de resultaten woensdag heeft gepubliceerd.
Een leraar kan bijvoorbeeld over een leerling het vooroordeel hebben dat die dom is. Als die leerling onverwacht een slimme prestatie levert, zal de leerkracht zeggen dat hij 'niet dom' is.
Een student van wie hij hogere verwachtingen heeft, zal hij in zo'n geval eerder als 'slim' omschrijven. Het gevolg hiervan is volgens de onderzoekers dat de leerling die 'niet dom' wordt genoemd omdat hij een slimme prestatie heeft geleverd, toch met het begrip 'dom' wordt geassocieerd.
De wetenschappers waarschuwen dat op dezelfde manier verwachtingen over bepaalde sociale groepen, bijvoorbeeld vrouwen, Marokkanen of hooligans, op een subtiele wijze worden gecommuniceerd.
Ontkenningen maken namelijk structureel deel uit van ons taalgebruik. Dat gaat onbewust maar het kan er wel toe bijdragen dat vooroordelen en stereotypen in stand worden gehouden.
Formuleringen met ontkenning laten zien wat de vooraf bestaande verwachting was en houden deze in leven, concluderen de onderzoekers. Zij raden aan om terughoudend te zijn met het gebruik van ontkenningen als het van belang is onbevooroordeeld te communiceren.
Hun bevindingen verschijnen binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Personality & Social Psychology.
(Bron)
'Militairen in Afghanistan ziek door shit pit'

AMSTERDAM – De militaire vakbond AFMP heeft klachten binnengekregen van in Afghanistan gestationeerde militairen die kampen met ziekteverschijnselen. Het ministerie van Defensie is een onderzoek gestart, meldt het AD donderdag.
De klachten, die bestaan uit ademhalingsproblemen en zelfs acute leukemie, houden mogelijk verband met de uitstoot van verbrandingsovens bij militaire bases.
In de afvalverbrandingsovens, die door militairen worden omschreven als ‘shit pits’, worden onder andere uitwerpselen en plastic verbrand.
Het AFMP heeft diverse militairen gesproken. Daaronder zijn twee concrete ziektegevallen, maar volgens het AD zouden er veel meer voorbeelden zijn.
Een woordvoerder van de vakbond laat tegenover de krant weten dat de hoeveelheid ongeruste telefoontjes, over wat door de strijdkrachten het ‘Afghanistan-kuchje’ wordt genoemd, in rap tempo toeneemt.
In een reactie laat het ministerie van Defensie weten een verband met de ovens en de klachten uit te sluiten. ‘’We hebben in Tarin Kowt metingen verricht en daar is nooit iets uitgekomen.’’
(Bron)
Vrouw verkocht baby voor nieuwe auto

MIAMI - Een 22-jarige Amerikaanse vrouw is dinsdag aangeklaagd omdat ze haar baby probeerde te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop van haar acht weken oude zoontje wilde ze een nieuwe auto kopen. Dat maakte de politie van de staat Florida bekend.
De 45-jarige oma van de baby had de overeenkomst voor de verkoop geregeld. In eerste instantie vroeg ze 75.000 dollar (ruim 54.000 euro) voor het kind, maar toen bleek dat de kopers geen lening konden krijgen, liet ze de prijs dalen naar 30.000 dollar (bijna 22.000 euro).
Moeder Stephanie Bigbee Fleming zou 9.000 dollar (circa 6500 euro) opstrijken.
De politie kwam de verkoop op het spoor, omdat een familielid alarm sloeg nadat de baby haar was aangeboden.
De moeder en oma werden opgepakt toen zij de baby afleverden aan een vermomde agent en een cheque aannamen. Het kind is onder toezicht geplaatst.
(Bron)
'Nieuwe paddenstoelsoort in Zeeland'

AMSTERDAM - In Zeeland is eind vorige maand waarschijnlijk een nieuwe paddenstoelsoort ontdekt. Uit onderzoek bleek dat de paddenstoel niet eerder in Europa is voorgekomen.
Dat heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag bekendgemaakt.
De vereniging doet nog onderzoek of de paddenstoel buiten Europa wel bekend is, bijvoorbeeld in Azië of Noord-Amerika. Als dit niet het geval is krijgt de nieuwe soort een naam.
Het gaat vermoedelijk om een paddenstoel van het type hemimycena. "Dit zijn kleine paddenstoeltjes, meestal wit met een hoedje en ze staan in groepen. Deze paddenstoelen zijn niet giftig", zegt een woordvoerder van de vereniging.
De vondst werd gedaan tijdens een werkweek van de vereniging. Dit jaar werden op Schouwen-Duivenland veel onverwachte soorten gevonden, waarvan een aantal niet eerder in Nederland was waargenomen, laat de vereniging weten op natuurbericht.nl.
(Bron)
Auto ontploft tijdens achtervolging

VIANEN - Een auto is in de nacht van dinsdag op woensdag ontploft tijdens een achtervolging in Vianen (Utrecht). Dat heeft de politie woensdag gezegd.
Agenten wilden rond een uur 's nachts een auto op de Rondweg in Houten (Utrecht) controleren en gaven de bestuurder een stopteken, maar die gaf vol gas. De agenten zetten de achtervolging in en die leidde naar Vianen.
De politie denkt dat de bestuurder voor een vrachtwagen moest uitwijken en daardoor de macht over het stuur verloor. Vervolgens vloog de auto in brand en ontplofte even later.
De politie zag drie mannen wegrennen en kon twee van hen aanhouden. Een man was onderkoeld geraakt omdat hij in het Merwedekanaal was gesprongen. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen.
Door de ontploffing sneuvelden meerdere ruiten van bedrijven in de buurt. De brandweer bluste de brand in de auto.
(Bron)
Minister steekt vurig verkeerde speech af

WELLINGTON - De Nieuw-Zeelandse minister van Immigratie, Jonathan Coleman, heeft dinsdagavond laat een vurige rede gehouden in het parlement die tien minuten lang zijn gehoor boeide maar ook verwarde.
Coleman verdedigde met verve een reeks fiscale maatregelen zonder zich te realiseren dat zijn medewerker hem de verkeerde speech had aangereikt.
De redevoering van Coleman was oud. De minister van Rijksbelastingen, Peter Dunne, sprak hem al in 2008 in het parlement in Wellington uit.
Het is niet duidelijk hoe Coleman aan de verkeerde speech kwam, maar Dunne heeft woensdag beloofd dat het nooit meer gebeurt.
Coleman zei na afloop dat hij wel doorhad dat er iets niet klopte, maar besloot toch de rede af te maken. Dat was volgens hem achteraf geen fantastisch besluit, maar gelukkig zijn er geen doden bij gevallen. Het is een les geweest, zei Coleman.
(Bron)
Walvissen verbranden door felle zon

AMSTERDAM - Walvissen voor de Mexicaanse kust vertonen tekenen van ernstige verbranding door de zon, mogelijk als gevolg van de beschadigde ozonlaag.
Die zou de ultraviolette straling van de zon niet voldoende tegenhouden. Dat hebben wetenschappers gezegd.
De zeezoogdieren zouden met name kwetsbaar zijn omdat zij lange tijd aan de oppervlakte zwemmen om te ademen, andere walvissen te ontmoeten en hun jongen te zogen.
Walvissen hebben geen vacht of veren en zijn daardoor vatbaarder voor de schadelijke gevolgen van zonlicht.
Onderzoekers fotografeerden walvissen in de Golf van Californië, de strook water die het schiereiland Baja California scheidt van het vasteland van Mexico.
Daaruit bleek dat op de huid van de dieren veel dode cellen zaten, een duidelijk teken van beschadiging door de zon.
Net als bij mensen leken lichter gekleurde walvissen meer last te hebben van verbranding. Blauwe vinvissen vertoonden ernstiger huidbeschadiging dan donkerdere soorten als de gewone vinvis en de potvis.
De huidbeschadiging is een gevolg van de dunnere ozonlaag. De ozonlaag, die ultraviolette straling van zon tegenhoudt, is in de loop der jaren door het gebruik van schadelijke gassen als CFK's aanzienlijk geslonken.
Hoewel dergelijke chemicaliën bijna niet meer gebruikt worden, herstelt de ozonlaag maar langzaam.
(Bron)
Proef met fiets op streekbus

DEN HAAG - In Zuid-Holland is een proef op komst om de fiets te kunnen meenemen in de streekbus. Een motie daartoe van de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten is woensdag unaniem aangenomen.
''Er is nog geen busmaatschappij bekend die de proef gaat uitvoeren, maar we verwachten dat het provinciebestuur binnen enkele maanden met een voorstel komt'', aldus de indiener van de motie, het Statenlid Alfred Blokhuizen van GroenLinks.
Volgens Blokhuizen is het meenemen van de fiets op de bus in landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Canada al de normaalste zaak van de wereld.
Gemiddeld kunnen acht fietsen mee, die achterop de bus kunnen worden vastgezet.
''Op de de spoorverbinding Merwedelingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen is het meenemen van de fiets een doorslaand succes. Ook op de Rijngouwelijn gaat dit gebeuren. Dus waarom ook niet op de bus'', zei het Statenlid woensdagavond.
Volgens Blokhuizen is de snelle streekbusverbinding Interliner het meest geschikt om de proef mee te beginnen. ''Ik verwacht dat de busmaatschappijen wel willen meewerken, zeker als de provincie betaalt''.
(Bron)

woensdag, november 10, 2010

Samenwerken helpt soms. Thuiszorg, wijkplegen, huisarts, mantelzorgers: en een tijdje later reed de ambulance voor, waarna er twee brandweerwagens volgden - één met een hoogwerker, één met een kudde sterke mannen.
Brancard in de huiskamer op de grond, buurman opgehesen tot stand, laten zakken op de brancard, vastgegespt, brancard door de sterke heren naar het balkon getild, op de rand van het balkon, waarna buurman bijna naar beneden lazerde maar al zo opgelucht was dat ie daar om kon lachen, op de hoogwerker gemanoevreerd, naar beneden, weer van de hoogwerker af, naar de ambu gerold, en weer de sterke mannen die 'm erin tilden.
Voorlopig ligt buurman in het ziekenhuis, daarna gaat ie door naar het verpleeghuis om verder op te kalefateren, en dan moet er uiteindelijk een soort aanleunwoning met 24-uurshulp komen.
Dus vermoedelijk hebben we vandaag afscheid genomen van onze buurman als buurman :-(
Morgen komen ze hier iets doen aan de voordeuren dus dan moet ik naar boven, en in de middag wordt het glas vervangen dat de buurman had ingegooid (ja, er zat wel zo'n plakruit op).
Het huis moet opgeruimd en schoongemaakt, maar we moeten maar zien hoe dat gaat gebeuren :/

dinsdag, november 09, 2010

Ach ach. Een bovenbuurman die vrijwel niet meer kan lopen, en nu aangewezen is op hulp van wijkverpleging plus support van buren en vrienden.
En nu maar wachten tot er plek is in een verpleeghuis waar ie opgelapt kan worden (hopelijk), zodat ie door kan stromen naar een stek met zorg op afroep.
RIP John Fagel.

maandag, november 08, 2010

KNMI-verwachting: Het is half tot zwaar bewolkt en in het zuidwesten en zuiden valt af en toe regen. De regen breidt zich langzaam noordwaarts uit. In het noorden en oosten kan later ook wat natte sneeuw vallen.

Toe maar.
Muzikant laat dure viool in trein liggen

MUNCHEN - Een Duitse musicus is bij het uitstappen uit de trein zijn peperdure viool vergeten mee te nemen. De man werd op het station onwel toen hij zich realiseerde dat hij de in 1748 in Italië gemaakte viool niet meer bij zich had.
Dat meldde de politie maandag.
De 55-jarige muzikant kwam terug van een reis naar Azië en stapte in München op de trein. Toen hij was uitgestapt, realiseerde hij zich dat hij het instrument met een waarde van 1 miljoen euro kwijt was.
De politie doorzocht de trein en vond de viool op de plek waar de man het instrument had achtergelaten.
''Hij moest door een dokter behandeld worden, maar het was niets dramatisch. Hij was gewoon nerveus omdat hij dacht dat de viool kwijt was'', aldus een woordvoerder van de politie.
(Bron)
Bejaarde naar Zuylen gelokt en bijna beroofd

BREDA - Een 75-jarige vrouw, wier echtgenoot net is overleden, is maandagmorgen in alle vroegte met een smoes naar crematorium Zuylen gelokt door een straatrover.
Volgens de politie stapte de dader, een ongeveer dertigjarige man met donkerblond krullend haar, na aankomst van de vrouw bij het uitvaartcentrum bij haar in de auto. Daar bedreigde hij haar met een vuurwapen en dwong haar te gaan rijden. Ze wist na enkele meters echter uit het voertuig te vluchten en alarm te staan bij Zuylen.
Over de precieze inhoud van het telefoontje naar de vrouw, gepleegd voor 7.00 uur in de morgen, doet de politie geen mededelingen, maar de vrouw maakte er in ieder geval uit op dat ze met spoed naar het uitvaartcentrum aan de Tuinzigtlaan moest komen. Daar vindt over enkele dagen de uitvaart plaats. Onderzoek heeft al uitgewezen dat er in ieder geval niet vanuit Zuylen zelf gebeld is.
Aangezien criminelen, meer in het bijzonder woninginbrekers, vaker toesloegen op basis van informatie in rouwadvertenties waarschuwt de politie om extra alert te zijn. "Zorg er bijvoorbeeld voor dat er op de dag van de uitvaart iemand op het correspondentieadres uit de annonce of in de woning van de overledene aanwezig is", zegt politie-woordvoerder Willem van Hooijdonk.
Een straatroof naar aanleiding van de advertentie voor een overledene maakte Van Hooijdonk in zijn hele carrière nooit mee. "We willen andere criminelen niet op gedachten brengen, maar brengen dit bericht toch naar buiten om mensen te waarschuwen."
De politie roept mensen die vanmorgen tussen 6.30 en 7.15 uur verdachte personen of auto's heeft gezien in de omgeving van Zuylen op zich te melden.
(Bron)

Bizar verhaal.
Een gebiedsverbod.
Stel, je misdraagt je ergens. Dan kun je voor dat gebied een gebiedsverbod krijgen. Los van dit niet gaat helpen, is de vraag: WAAR blijven die gasten dan?
45-plusser moet via LinkedIn solliciteren

AMSTERDAM - Werkloze 45-plussers moeten beter gebruikmaken van netwerksites als LinkedIn. Uitkeringsinstantie UWV houdt vanaf maandag een actieweek om deze groep werkzoekenden aan een baan te helpen.
Solliciteren via netwerksites is een van de vaardigheden die zij beter onder de knie moeten krijgen om meer kans te hebben op de arbeidsmarkt.
Bijna de helft van de 490.000 werkzoekenden die bij het UWV ingeschreven staan is 45 jaar of ouder. Volgens het UWV blijft deze groep vaak buiten beeld bij werkgevers.
Veel van deze 45-plussers hebben hun baan na een lang dienstverband verloren. Ze moeten zich opnieuw leren verkopen op een arbeidsmarkt die veranderd is.
Dit vergt nieuwe vaardigheden, zoals het omgaan met sociale media. Het UWV organiseert in het hele land workshops solliciteren via LinkedIn, netwerkbijeenkomsten en speeddates met werkgevers.
Omgerekend is ongeveer 8 procent van de 45-plussers werkzoekend. Het merendeel is langer dan een jaar werkloos. Met het oog op de vergrijzing zullen werkgevers optimaal gebruik moeten maken van het beschikbare aanbod op de arbeidsmarkt, stelt het UWV.
Het vervullen van meer vacatures met oudere werknemers zal bijdragen aan het voorkomen van personeelstekorten in de nabije toekomst.
(Bron)

Noem het netwerk anders en dan worden die potentiële werkgevers natuurlijk direct wakker: iemand van 45 of ouder is niet achterlijk en fossiel!
Weekers wil eigen webpagina voor belastingen

DEN HAAG - De Belastingdienst wil elke belastingplichtige een persoonlijk domein op internet geven waarop fiscale zaken geregeld kunnen worden.
Volgens Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, duurt het wel nog ''enkele jaren'' voordat het persoonlijke fiscale webdomein een feit is.
Weekers (VVD) zei dit maandag tijdens een overleg over belastingzaken met de Tweede Kamer. Op de persoonlijke webpagina kunnen burgers straks bijvoorbeeld vooringevulde aangiftes ophalen en andere fiscale handelingen doen.
Vanaf volgend jaar wil Weekers al wel gerealiseerd hebben dat burgers een persoonlijke webpagina krijgen over toeslagen via mijntoeslagen.nl. Daar kunnen ze dan inzage krijgen in de eigen toeslagen en mutaties doorvoeren.
Momenteel bestaat het persoonlijke belastingdomein op internet al voor ondernemers.
(Bron)
Gerechtshof Den Haag verbiedt ontruimingen van kraakpanden omdat de krakers niet het recht hebben om naar de rechter te stappen: dus in strijd met het Europees recht.
Daar zal wel weer een mouw aan gepast worden.
Bejaarde Nederlander veroorzaakt chaos op Autobahn

HESSEN - Een 88-jarige Nederlander is maandagochtend zwaargewond geraakt op een Duitse snelweg. Volgens de Duitse politie reed de man in op een file. Bij het ongeval raakten diverse auto's betrokken.
Naast de hoogbejaarde Nederlander raakten vier weggebruikers lichtgewond.
De automobilist wilde op het verkeersknooppunt Gambacher Kreuz bij Hessen van de A45 naar de A5 richting Frankfurt.
Hij zag daarbij een file over het hoofd en botste tegen een Jeep. Die schoof de hoofdrijbaan op en raakte twee andere auto's.
De Nederlander is met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis in de omgeving gebracht.
(Bron)
Exploderende plasmawolken op de zon verklaard

Dankzij waarnemingen met de tweelingsatelliet STEREO hebben wetenschappers een beter inzicht gekregen in het ontstaan van de grootste explosies op de zon. Ze hebben een nu theoretisch model opgesteld dat de waarnemingen goed kan verklaren.
Met enige regelmaat blaast de zon op explosieve wijze biljoenen tonnen heet waterstofgas de ruimte in. Het gas in zo'n 'coronale massa-ejectie' is, met een temperatuur van een miljoen graden, dermate heet dat de elektronen van hun waterstofkernen gescheiden zijn.
Dat geïoniseerde gas of plasma is een speelbal voor magnetische krachten, die de deeltjes snelheden van meer dan 2000 kilometer per seconde kunnen geven. Het verloop van dat versnellingsproces kon tot 2006 niet nauwkeurig worden gevolgd.
En daardoor was het ook niet goed mogelijk om de betrouwbaarheid van theoretische modellen te toetsen. Sinds de lancering van de beide STEREO-satellieten is daar verandering in gekomen.
De STEREO-waarnemingen bevestigen een theorie uit 1989, die ervan uitgaat dat de uitgestoten plasmawolk een reusachtige magnetische 'fluxkabel' is, een bundel van strak opgewonden magnetische veldlijnen die een soort donutvorm hebben.
Op basis van deze theorie kan het gedrag van coronale massa-ejecties tot op een procent nauwkeurig worden begrepen.
(Bron)
Leerlingen naar huis vanwege tekort aan banen

GRONINGEN - In Noord-Nederland en Overijssel moeten ruim 350 mbo-scholieren mogelijk met hun opleiding stoppen omdat ze geen leer-werkplek kunnen krijgen. Dat meldt maandag het Colo in Groningen, een samenwerkingsverband van zeventien kenniscentra.
Het gaat om leerlingen die een zogenoemde beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen en die gemiddeld een dag per week naar school gaan en vier dagen werken.
Zij kunnen als gevolg van de economische crisis nauwelijks een leer-werkplek vinden, aldus het Colo.
De leerlingen zijn in september met hun opleiding gestart. Omdat er voor hen geen banen zijn, gaan ze nu hooguit twee dagen in de week naar school en de rest van de week zitten ze thuis.
De leerlingen hebben tot eind december de tijd om een bedrijf te vinden voor een leerbaan, zegt woordvoerder Bert Vliegers van het Colo in Groningen.
Als dat niet lukt, moeten ze stoppen met hun opleiding of overstappen naar een werk-leertraject, waarbij ze vier dagen per week naar school gaan en slechts een dag werken.
Volgens directeur Ben Rijgersberg van het landelijke Colo is de situatie in het noorden knellender dan in de rest van Nederland, mogelijk omdat daar relatief meer bouwbedrijven zijn die last hebben van de crisis.
Op dit moment hebben in Nederland 340.000 mbo-leerlingen een leerplaats. ''Wij hebben alle zeilen moeten bijzetten om voor iedereen een plek te vinden.
Tot dusver lukt het nog wel steeds. Maar het is een verontrustend signaal dat het in het noorden en in Overijssel steeds lastiger wordt'', aldus Rijgersberg.
(Bron)
Onderzoek naar ongelukken voetgangers op snelwegen

AMSTERDAM – In de afgelopen twaalf maanden is dertien keer een voetganger geschept op een snelweg. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid start een studie naar onder meer deze vorm van dodelijke ongelukken.
Dat schrijft de Telegraaf maandag. Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) spreekt van een “zorgwekkende situatie” en begint eveneens een onderzoek naar ongelukken met voetgangers op Rijkswegen.
Een woordvoerder zegt dat VVN volledig in het duister tast over de oorzaak van de “bizarre ongelukken”.
"Wat doen voetgangers op de snelweg, spelen drugs en alcohol een rol, zijn mensen levensmoe? Het is goed om antwoorden te krijgen", licht verkeersofficier Koos Spee toe in de krant.
(Bron)
'Prinses Margarita loog over belasting'

AMSTERDAM - De advocate van prinses Margarita heeft het gerechtshof verkeerd ingelicht over de wijze waarop haar cliënte belastingaangifte doet.
Dat meldt het tijdschrift HP/De Tijd maandag op gezag van een brief van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.
Volgens de raadsvrouw van Margarita kon de prinses haar voormalig echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn geen inzage geven in haar belastingaangifte, omdat de Koninklijke Familie collectief aangifte zou doen.
Weekers verwijst deze bewering echter naar het rijk der fabelen. ''Families kunnen niet gezamenlijk een collectieve aangifte doen, de aangifteplicht is persoonlijk'', schrijft de bewindsman naar aanleiding van vragen van D66-Kamerlid Wouter Koolmees.
Inzicht in de belastingaangifte van de prinses is belangrijk voor de advocaten van De Roy van Zuydewijn, omdat de eventuele alimentatie afhankelijk is van de financiële mogelijkheden van prinses Margarita. Haar aangifte speelt daar een rol in.
(Bron)
Man wurgt hond in Hengelo

AMSTERDAM - Een onbekende man heeft zondagnacht een 34-jarige man uit Hengelo mishandeld en zijn hond gewurgd. De politie zoekt getuigen.
De 34-jarige man liet zijn hond uit op de hondenuitlaatplaats aan de Jules Haeckstraat in Hengelo.
Zonder aanleiding werd hij rond 01.30 uur door de verdachte met een steen geslagen. Hij viel op de grond waarna hij nog een paar keer werd geslagen en geschopt. De man raakte licht gewond.
Zijn hond, een Jack Russell, sloeg op de vlucht. Het dier werd maandag in de buurt van de uitlaatplaats dood gevonden. Een dierenarts constateerde dat de Jack Russell was gewurgd.
De politie is op zoek naar een blanke man van ongeveer 45 jaar oud, ongeveer 1,90 lang met een kaal hoofd en een fors postuur. Hij droeg een zwart bomberjack. Vermoedelijk had de man een Duits accent, meldt de politie.
(Bron)
Sinaasappelsap duurder wegens slechte oogst

DEN HAAG - De prijzen van sinaasappelsap en appelsap gaan stijgen wegens tegenvallende oogsten in landen waar sinaasappels en appels worden geteeld. Dat meldde de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) maandag.
De prijs van sinaasappelsap gaat stijgen omdat Brazilië, de grootste producent van sinaasappels ter wereld, al twee jaar lang flink lagere oogsten heeft gehad.
De prijzen bleven vorig jaar redelijk stabiel omdat er nog grote voorraden waren. Dit jaar zijn die voorraden er niet, waardoor er vanwege schaarste meer moet worden betaald.
Daar komt bij dat Florida, de op een na grootste producent van sinaasappels, last heeft gehad van vorst waardoor de oogst lager is dan vorig jaar.
De appelsapprijzen stijgen onder meer vanwege tegenvallende oogsten in Polen, Duitsland, Italië, Hongarije, Oekraïne en China. Verder is er een sterke vraag naar tafelfruit, waardoor er te weinig appels voor sapverwerking worden aangeboden.
Fruittelers in Midden-Europa en China investeren bovendien steeds meer in koelcellen voor fruitopslag. Appels blijven daardoor langer houdbaar en hoeven niet meteen aan de sapindustrie te worden verkocht.
Volgens de FWS is het nog niet bekend met hoeveel de prijzen van sinaasappelsap en appelsap stijgen. ''Dat verschilt per producent'', liet een woordvoerster weten.
Zuivelconern FrieslandCampina, onder meer bekend van de merken Appelsientje, CoolBest en DubbelFrisss, sluit niet uit dat de prijzen van sinaasappelsap en appelsap de komende tijd stijgen.
''We herkennen het beeld dat de FWS schetst. Er zijn veel misoogsten vanwege het weer, daarom zullen de prijzen omhooggaan. Maar het zijn uiteindelijk de supermarkten die de prijzen in de schappen bepalen'', aldus een woordvoerster.
(Bron)
'Evolutie van mens begon eerder dan gedacht'

AMSTERDAM – De evolutie van de mens begon waarschijnlijk enkele miljoenen jaren eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een statistische analyse van Amerikaanse wetenschappers.
De eerste mensachtigen splitsten zich waarschijnlijk acht miljoen jaar geleden al af van chimpansees. Dat schrijven onderzoekers van het Field Museum in Chicago in het wetenschappelijk tijdschrift Systematic Biology.
De nieuwe bevindingen zijn in tegenspraak met de heersende theorie dat de evolutie van de mens ongeveer vijf miljoen jaar geleden is begonnen. Dat meldt nieuwssite ScienceDaily.
Het nieuwe beginpunt van de menselijke evolutie is berekend met een statistisch computermodel, dat het beschikbare DNA van alle moderne en fossiele primaatsoorten met elkaar heeft vergeleken. Eerdere schattingen van het tijdstip waarop de mens zich afsplitste van de apen, berustten vooral op de vondsten van fossielen.
Maar archeologen hebben lang niet uit elke periode van de menselijke evolutie overblijfselen van mensachtigen gevonden. Het nieuwe computermodel heeft deze ‘gaten’ in de tijdsschaal volgens hoofdonderzoeker Robert Martin opgevuld door middel van statistische berekeningen.
De uitkomsten suggereren dat de eerste mensachtigen ongeveer drie miljoen jaar eerder ontstonden dan tot nu toe werd aangenomen.
Hoofdonderzoeker Robert Martin gebruikte zijn computermodel in 2002 al om te berekenen wanneer de eerste primaten ontstonden. Ook dat onderzoek leidde tot een voor die tijd opzienbarende conclusie.
De resultaten wezen er op dat de laatste gemeenschappelijke voorouder van de moderne primaten waarschijnlijk ongeveer 85 miljoen jaar geleden leefde. Dat betekent dat de eerste aapachtigen de aarde vermoedelijk nog lange tijd hebben gedeeld met dinosauriërs.
(Bron)

zondag, november 07, 2010

Rosenthal ontevreden over de Birmese verkiezingen. Zullen ze daar even bang zijn!
Inzittenden auto vast wegens drugs

WOERDEN - De drie inzittenden van de auto die zaterdagmiddag op de afrit van de A12 bij Woerden uit de bocht vloog, zijn aangehouden wegens drugsbezit.
De drie jongemannen vluchtten na het ongeval, maar de politie kon hen even later aanhouden. Zij hadden hard- en softdrugs en een grote som geld bij zich.
Het gaat om twee mannen uit Rotterdam, van 21 en 27 jaar, en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Politieagenten die de verongelukte auto inspecteerden, zagen onder meer draden en 'dergelijke' die mogelijk wezen op een explosief. Zij waarschuwden de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en zetten de weg af. Eerst waren alleen drie van de vier rijstroken richting Utrecht dicht.
Tijdens het onderzoek door de EOD werd de hele weg in beide richtingen afgesloten. Dat duurde van 17.30 uur tot 18.45 uur. Daardoor ontstonden lange files. De EOD trof geen explosieven in de auto aan.
(Bron)
Verdachte schietpartijen Malmö opgepakt

STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft een verdachte opgepakt voor de racistische schietpartijen in Malmö. Het gaat om een 38-jarige man. Hij is zaterdagavond door een arrestatieteam thuis aangehouden.
Dat meldde de Zweedse politie zondagmiddag tijdens een persconferentie.
De gepakte man wordt volgens de openbaar aanklager verdacht van moord op 10 oktober 2009 op een vrouw bij een moskee en zeven pogingen tot moord bij schietincidenten. Daarbij raakten meerdere mensen zwaargewond.
Volgens de aanklager ontkent de verdachte alle betrokkenheid. Een politiewoordvoerder zegt dat de man een vergunning had voor twee wapens. Een ervan zou bij zeker vijftien incidenten zijn gebruikt, al wil de politie zondag niet bevestigen of dit wapen inderdaad is gevonden.
De rechter besluit dinsdag of het Openbaar Ministerie voldoende bewijs heeft om de verdachte langer vast te houden.
De politie van Malmö telde totaal ongeveer vijftig schietincidenten sinds oktober vorig jaar. Bij de gevallen die de verdachte nu ten laste worden gelegd, ging het steeds om hetzelfde kaliber wapen. Bij de andere incidenten zijn ook andere wapens gebruikt.
De beschietingen leken lukraak te zijn, maar ze vonden steeds plaats in het donker met immigranten als doelwit. De eerste beschieting was oktober 2009 bij een moskee.
Een 20-jarige vrouw kwam daarbij om, haar partner raakte zwaargewond. Bij andere incidenten raakten de slachtoffers meestal niet levensgevaarlijk gewond.
(Bron)
Dief gaat met auto en meubels aan de haal

HEERLEN - Een 35-jarige Duitse vrouw wist vrijdagavond niet wat ze zag toen haar bestelauto, die ze samen met zus en echtgenoot bij een Heerlense meubelzaak aan het laden was, er opeens vandoor ging.
Totaal verbouwereerd zag ze een onbekende man met de zojuist gekochte meubels in haar Mercedes-bus wegrijden, maakte de politie zondag bekend.
De vrouw uit het Duitse grensplaatsje Ubach Palenberg had de bestelbus even neergezet bij de snellaadplaats achter de Ikea. ''Snel even laden en lossen, sleutel nog in het contact, en dan snel weer weg. Dat gebeurt daar vaker'', zei een woordvoerder van de politie zondag. ''Maar dat het zo snel zou gaan, had niemand verwacht.''
Bij het inladen begon de auto tot haar stomme verbazing opeens te rijden. De drie konden slechts machteloos toezien hoe bus en meubels uit zicht verdwenen.
(Bron)
Diergaarde Blijdorp ontvangt 46.500 bezoekers

ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp heeft zondag 46.500 mensen 'over de vloer' gehad. Een absoluut record, de drukste dag uit de geschiedenis van de Rotterdamse dierentuin, zei directeur Marc Damen even na vijf uur 's middags.
Iedereen mocht gratis naar binnen. Wel moesten zij de petitie tekenen tegen de bezuinigingen die de gemeente wil doorvoeren. Blijdorp moet in drie jaar tijd 3,7 miljoen euro inleveren op een begroting van 22 miljoen euro. Uit protest daartegen was de toegang zondag gratis.
In totaal hebben de Vrienden van Blijdorp nu een kleine 100.000 handtekeningen verzameld. Zij hopen de 100.000 te halen en de handtekeningen donderdag aan het college van B&W van Rotterdam aan te bieden.
Alles is goed verlopen, aldus Damen. Door de inzet van vrijwel het voltallige personeel, vele vrijwilligers, de indeling in zeven regio's, een 'toeritdosering' en een verantwoordelijke chef van dienst waren er geen problemen. Veel bezoekers hadden gehoor gegeven aan de oproep om met het openbaar vervoer te komen.
Het parkeerterrein bij de diergaarde was om 10.00 uur al vol. Aan het einde van de dag stroomden de mensen naar de uitgang en bij de oude ingang aan de kant van de stad reden trams en bussen af en aan.
Diergaarde Blijdorp pakt dezer dagen groots uit om te laten zien hoeveel 'moois' het heeft en dat de toegang laagdrempelig moet blijven. In het gibbonverblijf dat een schoonmaak ondergaat, hingen zondag pluche slingerapen.
Daarbij een bordje met de tekst: de echte zijn al verkocht, daarom hangen er nu surrogaatgibbons in het verblijf. Een verwijzing naar de benauwde situatie waarin de dierentuin dreigt te komen als de bezuiniging doorgaat.
De diergaarde heeft dan zondag entreegelden misgelopen, maar de actie heeft in ieder geval veel aandacht opgeleverd van publiek en pers. Van de partijen in de gemeenteraad liet Leefbaar Rotterdam zich in Blijdorp zien. De inkomsten vielen ook wel mee, want de horeca deed goede zaken.
(Bron)
Iran wil kernprogramma bespreken in Turkije

TEHERAN - Iran is bereid om snel in Turkije te spreken over haar controversiële kernprogramma. De Iraanse minister Manouchehr Mottaki van Buitenlandse Zaken heeft dat zondag gezegd.
De zes westerse landen die bezorgd zijn over het Iraanse kernprogramma hadden gesprekken voorgesteld in Wenen op 15 en 16 november. Iran had gemeld dat het open stond voor het idee, maar had formeel niet ingestemd.
''We hebben onze Turkse vrienden verteld dat we het eens zijn om deze gesprekken in Turkije te houden'', zei Mottaki tijdens een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat de plaats, datum en agenda nog niet zijn vastgesteld.
Iran zegt zelf kerncentrales te bouwen, maar het Westen vreest dat de streng-islamitische republiek werkt aan een kernbom. Dat kan extra riskant zijn, omdat Iran tamelijk vijandig staat tegenover het Westen.
(Bron)
'Veel kinderen levensbedreigend dik'

AMSTERDAM - Nederland telt twaalfduizend kinderen die zo dik zijn dat ze dreigen te bezwijken onder hun eigen gewicht. Dat blijkt uit recente gegevens van de Vrije Universiteit, meldt het televisieprogramma Brandpunt zondag.
Meerdere kinderen zouden al aan deze zogenoemde 'morbide obesitas' zijn overleden. Wetenschapper bij de VU Jaap Seidell noemt de cijfers volgens het programma alarmerend.
Extreem dikke kinderen lopen meer kans diabetes type 2 te krijgen. Dit wordt ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd.
In dertig jaar tijd is het aantal extreem dikke kinderen verdrievoudigd. Kinderarts Olga van der Baan stelt volgens het programma dat overgewicht maar in vijf procent een medische oorzaak heeft. Bijna altijd zou het komen doordat kinderen te veel eten en te weinig bewegen.
Een kind dat eenmaal dik is geweest zou bijna nooit meer dun worden. "Er zijn lichamelijk, hormonaal en geestelijk allemaal veranderingen opgetreden waardoor kinderen steeds weer terugvallen", stelt Seidell.
De ouders voelen zich volgens Brandpunt vaak verantwoordelijk voor het extreme gewicht.
(Bron)
Dronken snelheidsduivel van de weg gehaald

DELFT - De politie heeft zaterdagochtend een 25-jarige dronken automobilist uit Schiedam van de A13 ter hoogte van Delft geplukt die met een snelheid van 160 kilometer per uur over de snelweg raasde.
De toegestane snelheid was 100 kilometer. Hij blies op het politiebureau 545 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (0,5 promille).
De man moest meteen zijn rijbewijs inleveren, meldde de politie zondag.
(Bron)
Agent Kenia schiet om zich heen in bars

NAIROBI - Een agent van de provinciale politie in Kenia heeft tien mensen gedood in enkele cafés in de stad Siakago. ''Na zijn werktijd was hij kennelijk op zoek naar zijn vriendin, maar kon haar niet vinden'', aldus een woordvoerder van de politie zondag. ''Onder de tien doden zijn twee van zijn collega's die op de schoten afkwamen.''
De schutter heeft zichzelf overgegeven. Hij heeft nog geen verklaring afgelegd. Veel inwoners van de stad beseften niet wat er gebeurde, omdat ze de geweerschoten verwarden met vuurwerk voor het hindoefeest Diwali, aldus getuigen.
(Bron)
Man gooit 11 ruiten Paleis Noordeinde in

DEN HAAG - Een 21-jarige man uit Zeist heeft in de nacht van zaterdag op zondag elf ruiten van Paleis Noordeinde in Den Haag ingegooid.
Na tips van getuigen kon de politie de man aanhouden. Dat liet de politie zondag weten. Hij heeft met stenen naar het werkpaleis van koningin Beatrix gegooid. Over het motief van de man is nog niets bekend. Hij wordt zondag verhoord.
(Bron)
Vier grote steden ongerust over groen

AMSTERDAM - De wethouders van de vier grootste steden van Nederland zijn bezorgd over de beëindiging van de financiering van buitenstedelijke groenprojecten. Dat blijkt uit een brief die ze aan de Tweede Kamer hebben geschreven.
Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ) liet vorige maand weten aan de provincies dat hij rijksbijdragen voor deze groenprojecten niet meer kan garanderen.
De wethouders van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vinden echter dat er voldoende groengebieden voor de inwoners van de grote steden beschikbaar moeten blijven voor de leefkwaliteit.
Volgens de wethouders van de vier grote steden zal het stopzetten van de geldstroom vanuit het rijk ervoor zorgen dat de groenprojecten bij de stadsranden in gevaar komen. Het Amsterdamse project Tuinen van West en de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder in de regio Den Haag kunnen stilvallen.
Bij Rotterdam kan een deel van de realisatie van Vlinderstrik wellicht niet doorgaan zonder geld van de overheid. Bij Utrecht lopen de groenprojecten aan de westkant van de stad, zoals Haarzuilens en Lange Vliet/IJsselwetering gevaar.
(Bron)

En dat durven ze te zeggen terwijl ze eerst allerlei groen opofferen aan kantoorbouw (waarna die panden niet gewenst blijken) en snelweguitbreiding. Je moet het lef maar hebben.
RIP Peter Vos.