zaterdag, november 12, 2005

En waar blijft de rest van dat brood?

Image hosted by Photobucket.com
Sja. Z/hij wilde niet dichterbij komen om te poseren :-(

Image hosted by Photobucket.com
Deze was opgezet:

Image hosted by Photobucket.com
Langs het spoor bloeit nog van alles:

Image hosted by Photobucket.com
Kauw in een wat vreemde Hippo-schaduw (en een bankje).

Image hosted by Photobucket.com
Café-houders boos om nieuw Brand-glas

Veel Limburgse café-houders weigeren het nieuwe glas van bierbrouwer Brand te gebruiken. De kasteleins menen dat het nieuwe glas, dat iets groter is dan het oude pijpje, hen door de strot geduwd is.



Links het oude glas, rechts het nieuwe

Grootste nadeel van het nieuwe glas is dat er meer bier in kan. Dat betekent dat een pijpje Brand zo'n twintig cent duurder gaat worden en de café-houders zijn bang dat zij daar door de klanten op aangekeken worden.
Jan Peters, directeur van Brand Bier, geeft aan dat er volgens hem geen sprake is van een prijsverhoging, maar van een prijsaanpassing. Toch erkent hij dat het wellicht verstandiger was geweest om beter over het nieuwe glas na te denken.
(Bron)
Moeder aangeklaagd voor 'borstvoedingsdood'

Een 27-jarige Amerikaanse vrouw wordt beschuldigd van het doden van haar kind toen ze deze borstvoeding gaf. Volgens rechterlijke aanklagers was de moeder in dronken toestand toen ze tijdens de handeling wegdommelde. Haar vier maand oude baby stierf bij de borstvoeding aan verpletting.
De moeder verklaarde tegenover de politie dat ze na ongeveer vijftien minuten borstvoeding in slaap viel. Toen ze een uur later wakker werd was de baby lijkbleek en ademde ze niet meer. De Amerikaanse, die op proefverlof was van kinderverwaarlozing, was eerder die dag gaan bowlen met haar man en 4-jarige dochter. Hierbij had ze zes alcoholische drankjes genuttigd.
De vrouw had een langdurig alcoholverbod en was al eerder veroordeeld voor verwaarlozing van hetzelfde kind. Daarnaast mocht ze haar vier kinderen alleen nog onder supervisie zien. De roekeloze moeder hangt momenteel een gevangenisstraf van 29 jaar en een boete van 100.000 dollar boven het hoofd.
(Bron)
'Gebruik Tamiflu kan leiden tot abnormaal gedrag'

Het gebruik van het griepmedicijn Tamiflu kan leiden abnormaal gedrag dat de dood tot gevolg kan hebben. Dat heeft het Japanse ministerie van volksgezondheid laten weten naar aanleiding van de dood van twee Japanse jongeren die het medicijn hadden gebruikt.
Een 17-jarige scholier is in februari vorig jaar nadat hij een Tamiflu-tablet had ingenomen voor een vrachtwagen gesprongen en een andere jongere is dit jaar eveneens na gebruik van Tamiflu van negen hoog naar beneden gevallen, zo meldde onder meer het persbureau Kyodo. In de Japanse bijsluiter van het medicijn wordt ervoor gewaarschuwd dat gebruik kan leiden tot 'abnormaal gedrag' en 'hallucinaties'.
Tamiflu wordt wereldwijd door overheden op grote schaal ingeslagen omdat het wordt gezien als een van de weinige effectieve middelen tegen een eventuele grieppandemie. Zo'n pandemie kan ontstaan als de voor mensen dodelijke vogelgriepvariant H5N1 muteert in een van mens op mens overdraagbaar virus.
(Bron)

Klein detail is dat Tamiflu niet tegen die vogelgriep werkt.
Baas laat illegale werknemer doodgaan

Een werkgever in Frankrijk is beschuldigd van het dood laten gaan van een illegale werknemer. De man zou de arbeidskracht bewust stervend achtergelaten hebben op een stoep. Dit meldt de krant Le Figaro vandaag.
De 43-jarige Egyptische schilder was van een bouwsteiger gevallen. In de hoop dat niet zou worden ontdekt dat hij een illegale werknemer in dienst had, besloot de werkgever de man al zijn papieren af te pakken en hem op de stoep te laten liggen.
(Bron)
Overvallers staan voor dichte deur

Twee criminelen in het Groningse Hoogezand lieten zich vrijdagavond wel erg gemakkelijk uit het veld slaan. De nog onbekende mannen wilden een amusementshal in de plaatselijke Kerkstraat overvallen. Ze dropen echter af toen bleek dat de voordeur op slot zat.
De overvallers, die zich met bivakmutsen hadden vermomd, wisten te ontkomen. De politie is bezig met een nader onderzoek naar de mislukte overval.
(Bron)
Verdonkeremanen blijft bij 'beschieting'

Minister Rita Verdonkeremanen blijft erbij dat het raam van haar werkkamer is beschoten. Of deze 'beschieting' met een luchtbuks of een katapult is gebeurd maakt volgens de geschrokken VVD-politica niet uit; feit blijft dat het is gebeurd. "Iemand heeft iets op mijn raam afgevuurd. Er zat een gat of een dikke buts in mijn raam", zo verklaarde Verdonkeremanen vanochtend op Radio 1.
Het Nederlands Forensisch Instituut meldde vorige week dat de beschadiging waarschijnlijk niet is veroorzaakt door een vuurwapen. Daarna ontstond een discussie of politici het incident te snel als een 'beschieting' zouden hebben omschreven. Wat de beschadiging aan het raam daadwerkelijk heeft veroorzaakt is nog niet duidelijk. Verdonk was op het moment van het voorval niet op het ministerie aanwezig.
Minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) wees gisteren met de beschuldigende vinger naar de media. Die zouden volgens hem het incident groter hebben gemaakt dan achteraf gerechtvaardigd lijkt te zijn geweest.
(Bron)

Rita, ik ben geen fan van je, dat moge duidelijk zijn. Toch heb ik een tip voor je, goed bedoeld: doe eens een cursus PR voor beginners. Op zich zit die PR van jou wel snor, maar is al die commotie nou echt wat je wilt? Zou het niet fijn zijn als je eens in het nieuws kwam terwijl je niet de indruk wekt van een enorm koppige paranoïde draak?
Sony staakt productie van cd's met omstreden beveiliging

AMSTERDAM - De op een na grootste muziekproducent ter wereld, Sony, staakt de verkoop van cd's die zijn uitgerust met een bepaalde kopieerbeveliging. Dat heeft de directie van het bedrijf onder dreiging van een groot aantal rechtszaken vrijdag bekendgemaakt.
Het gaat om cd's die zijn voorzien van zogenoemde XCP-technologie, die er voor zorgt dat de cd maar een beperkt aantal keren gekopieerd kan worden en dat de muziek niet op een andere geluidsdrager, zoals een iPod, gezet kan worden. De XCP-techniek, die speciaal is geschreven voor computers die op Windows draaien, heeft als 'neveneffect' dat computers erg kwetsbaar worden voor hackers. Door virussen en spyware te 'vermommen' als onderdeel van de XCP-beveiligingstechniek kan, volgens deskundigen, gemakkelijk worden ingebroken op computers.
Om rechtszaken van gebruikers en bedrijven te voorkomen die benadeeld zijn door hackers die 'meeliften' op de XCP-software, heeft Sony besloten dat de beveiligingstechniek voorlopig niet gebruikt zal worden op nieuwe cd's. In samenwerking met Microsoft wordt gezocht naar een snelle oplossing voor de huidige problemen met de XCP-beveiliging.
(Bron)
Koe

Het treinverkeer tussen Delft en Rotterdam heeft zaterdagochtend twee uur stilgelegen omdat er een koe op de rails stond. De politie moest eraan te pas komen om het dier weg te halen.
(Bron)
Kind (12) als bolletjesslikker onderschept op Curaçao

WILLEMSTAD - De marechaussee heeft vrijdag lokale tijd op luchthaven Hato van Curacao een kind aangehouden dat bolletjes cocaïne had geslikt. Het gaat om een jongen van 12 jaar. Een woordvoerder van de marechaussee heeft dat zaterdag meegedeeld naar aanleiding van een bericht uit Curaçao.
De Koninklijke Marechaussee controleert in het kader van de drugsbestrijding sinds juli van dit jaar samen met de autoriteiten op het eiland alle passagiers die naar Nederland willen reizen. Dat doet het zogenoemde GGCT-team.
De jonge drugskoerier werd door zijn zus begeleid. De zegsman constateerde dat de marechaussee nog nooit zo'n jonge bolletjesslikker heeft getraceerd. "Dit is een tragisch dieptepunt", zei hij. Wel werden begin september op de luchthaven van Bonaire een meisje van 12 en een jongen van 13 aangehouden. Ook zij hadden bolletjes geslikt.
De jongen is naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt hij onder controle gehouden, totdat de bolletjes met cocaïne uit zijn lichaam zijn.
Volgens de woordvoerder boekt het GGCT-team sinds de start in juli heel goede resultaten. Precieze cijfers zijn nog niet beschikbaar.
(Bron)
Britse artsen waarschuwen voor iPod-duim

LONDEN - Na de muisarm en de tenniselleboog is er dan nu de iPod-duim. De gebruiker van die populaire mp3-speler bedient het apparaat met een soort wieltje. "Die zeer onnatuurlijke beweging kan het gewricht beschadigen", aldus een woordvoerder van de Britse vereniging van chiropractors.
De beroepsgroep waarschuwt voor chronische klachten aan duim, polsgewricht en elleboog. Om de schade te beperken zouden gebruikers het apparaat afwisselend met de linker- en rechterhand moeten bedienen.
(Bron)
Schip met 265 opvarenden op drift

OSLO - Een schip met 265 opvarenden aan boord is zaterdag in ruw weer op de Noordzee op drift geraakt. Dit heeft de Noorse eigenaar van de schuit laten weten. Het vaartuig wordt gebruikt om oliepijpleidingen te leggen.
Zo'n tweehonderd 'niet-benodigde' bemanningsleden zijn geëvacueerd met helikopters. Met twee sleepboten wordt geprobeerd het schip weer in de juiste positie te brengen. Dat is inmiddels van de Britse naar de Noorse territoriale wateren gedreven.
(Bron)

vrijdag, november 11, 2005

Aanval piraten afgeslagen met geluidswapen

De bemanning van het luxe-cruiseschip Seabourn Spirit heeft een aanval van piraten voor de kust van Somalië afgelopen weekeinde afgeslagen met behulp van een bijzonder akoestisch wapen, dat speciaal voor de Amerikaanse marine is ontwikkeld. Een woordvoerder van de rederij Seabourn Cruise Line heeft dat maandag in Miami gezegd.
Het schip beschikt over een Long Range Acoustic Device of LRAD, een schotelvormig apparaat van ongeveer twintig kilo dat een schrille pieptoon, vergelijkbaar met die van een rookmelder maar dan vele malen luider, in een strakke, goed te richten bundel uitzendt.
Het akoestische wapen is na de aanslag van 2000 op de torpedobootjager USS Cole in Jemen speciaal ontwikkeld om bootjes uit de buurt van Amerikaanse oorlogsbodems te houden, zonder er meteen op te hoeven schieten. De geluidssterkte gaat tot 150 decibel, waar rookmelders gewoonlijk tussen de 80 en 90 decibel produceren.
(Bron)
Nieuwe apensoort vernoemd naar John Cleese

Twee onderzoekers van de universiteit in het Zwitserse Zürich hebben een door hen op Madagaskar ontdekte nieuwe lemuur, een apensoort, vermoemd naar de Britse acteur John Cleese. Met de vernoeming willen de onderzoekers de voormalige Monty Python-ster eren voor het veelvuldig gebruik van lemuren in zijn comedy-series en omdat hij er een documentaire aan wijdde.
De nieuwe lemurensoort, die de wetenschappelijke naam Avahi cleesel krijgt, is volgens de wetenschappers een tot nu toe onbekende wolmaki, die voorkomt in het westen van Madagaskar. Een wolmaki is een halfaap van ongeveer een kilo zwaar die behoort tot de primaten, waar de mens ook deel van uit maakt. De soort werd al in 1990 ontdekt, maar de vondst kon door de onzekere politieke situatie in Madagaskar, tropische ziekten bij de onderzoekers en andere problemen pas dit jaar worden bevestigd.
(Bron)
Vrouw belt terwijl ze banken overvalt

Er moet tegenwoordig wel iets heel belangrijks plaatsvinden willen mensen hun mobiele telefoongesprek onderbreken. De politie in de Amerikaanse staat Virginia is op zoek naar een vrouw die banken overvalt terwijl ze in haar mobieltje kletst, meldde de Washington Post vrijdag.
De vrouw wordt ervan verdacht de afgelopen weken vier banken in Virginia te hebben beroofd. In drie van de banken toonde ze, terwijl ze in haar telefoon bleef praten, de baliemedewerker een briefje waarop de overval stond aangekondigd. De vrouw wordt omschreven als welbespraakt. Ze heeft een licht Spaans accent.
(Bron)
Milieuvriendelijke beha warmt Japanse vrouwen

Aansluitend op de campagne van de Japanse overheid om energie te besparen heeft het lingeriebedrijf Triumph International een bijzondere beha ontwikkeld. Het betreft een bonten beha met verwijderbare kussentjes die kunnen worden opgewarmd in de magnetron en heet water.
De beha maakt een kantooroutfit net iets chiquer en leuker en voorkomt de opwarming van de aarde, zo prijst Triumph het product aan.
Met het oog op de hoge energieprijzen raadt de Japanse regering ambtenaren aan de thermostaat deze winter een graadje lager te zetten, op 19 graden Celsius.
(Bron)

Bont, tuurlijk. En dan maar steeds die kussentjes herwarmen, ook heel zuinig.
'Vaatdoek student bevat 7,9 miljard bacteriën'

Een vaatdoek in een studentenhuis bevat gemiddeld 7,9 miljard bacteriën. Dit is duizendmaal zo veel als een vaatdoek van een gezin. Dit meldt de Consumentenbond in zijn maandblad de Gezondheidsgids.
De helft van de studenten heeft geen idee hoelang het doekje al in gebruik is, de andere helft houdt het op ongeveer een week of zegt 'lang'. Op de doekjes van de gezinnen werden gemiddeld 3,1 miljoen bacteriën geteld, bij de 65-plussers werden vijftig miljoen geteld.
Bij tien gezinnen, tien studentenhuizen en elf 65-plushuishoudens werd de vaatdoek meegenomen.
Het maakt niet uit of het doekje van microvezel of badstof is, of dat een schuursponsje wordt gebruikt. In het laboratorium blijkt dat alle doeken al na één dag veel bacteriën bevatten, al is dat geen probleem als het doekje alleen wordt gebruikt voor het schoonmaken van het aanrecht. Wassen op zestig graden rekent af met alle bacteriën.
(Bron)
Doe Maar terug in de vorm van musical

De band 'Doe Maar' is binnenkort weer te zien, maar dan in de vorm van een musical. Bandleden Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks zijn dat donderdag met theaterproducent V&V overeengekomen, meldt Algemeen Dagblad vrijdag. De muzikanten zullen zelf niet op het podium verschijnen. Welke acteurs dat wel doen is nog onduidelijk. De audities zouden in volle gang zijn.
V&V Entertainment, het bedrijf van Albert Verlinde, wil niet veel kwijt over de productie maar laat weten iets in de sfeer van Abba-musical 'Mamma Mia!' te willen maken. Het bedrijf is optimistisch over de belangstelling die de 'Doe maar'-musical zal wekken, omdat de band heeft bewezen nog steeds populair te zijn. In 2000 stond ze zestien keer op een rij in een uitverkocht Ahoy.
'Doe Maar' brak eind jaren '70 door bij het grote publiek. Ze hadden hits met onder meer '32 Jaar (sinds 1 dag of 2)', 'Smoorverliefd'. '1 Nacht alleen' en in 2000 met de single 'Watje'. De band wordt gezien als de meest succesvolle uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.
(Bron)
Paul McCartney treedt live op voor ruimtevaarders

Voormalig Beatle-zanger Paul McCartney zal een live optreden gaan verzorgen voor twee astronauten hoog in de ruimte. Hij gaat de nummers Good Day Sunshine en English Tea voor Bill McArthur en Valery Tokarev zingen.
De twee astronauten zitten in een internationaal ruimtestation 220 mijl boven de aarde. McCartney kwam op het idee toen hij erachter kwam dat het ruimtepersoneel van de Discovery op een ochtend in augustus wakker werd gemaakt door het nummer Good Day Sunshine. Het optreden zal plaatsvinden vanaf Anaheim in California en via NASA televisie bij de ruimtevaarders terecht komen.
"Ik was ontzettend trots toen ik ontdekte dat mijn nummers gedraaid worden voor de astronauten in de Discovery deze zomer. Met dit concert hoop ik dat ik iets voor hen terug kan doen", aldus de voormalig Beatles-ster.
(Bron)
Veel agenten getuige diefstal brommeronderdelen

In Krommenie probeerde deze week een 16-jarige jongen samen met zijn vader (42) om onderdelen van een brommer af te jatten. De daders, afkomstig uit Santpoort-Noord, faalden hierin jammerlijk omdat er 20 ooggetuigen bij stonden. Zeer bruikbare getuigen, want allen agenten in burger.
Ontkennen had voor het duo dan ook weinig zin. Ze gaven toe dat ze de onderdelen van de brommer mee wilden nemen voor eigen gebruik. Na verhoor werden ze heengezonden. De 20 agenten deden in de directe omgeving van de misdaad een cursus observatietechniek. Volgens een woordvoerder van de politie Zaanstreek-Waterland vonden ze het een zeer geslaagde cursusdag.
(Bron)
Tientallen demonstranten opgepakt in Den Haag

DEN HAAG - De politie heeft vrijdagochtend in Den Haag 76 personen aangehouden die demonstreerden bij het Ethiopisch consulaat aan de Dr. Kuyperstraat. De emoties liepen tijdens het protest tegen mensenrechtenschendingen in Ethiopië hoog op, verklaarde een woordvoerder van de politie.
De demonstranten hebben volgens de politie met dranghekken gegooid. Verder "wekten ze de indruk dat ze het gebouw wilden bestormen", zei de zegsman. Enkele agenten die de demonstratie begeleidden, raakten lichtgewond. Toen de demonstranten niet luisterden naar een bevel van de politie om weg te gaan, werden ze aangehouden. Het is nog onduidelijk hoe lang ze vast blijven zitten.
(Bron)
'Iedereen aan het werk'

AMSTERDAM - Iedereen die kan werken, moet binnen één jaar aan de slag zijn. Mensen die geen zin hebben, verspelen hun uitkering. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van de GroenLinks-nota 'Vrijheid eerlijk delen'. In de nota wordt ook gesteld dat werkgevers werknemers makkelijker moeten kunnen ontslaan.
De huidige verzorgingsmodel voldoet volgens de fractievoorzitter van GroenLinks Femke Halsema en Kamerlid Ineke van Gent niet meer. Dat heeft volgens hun geleid tot een 'krachteloze verzorgingsstaat die mensen afschrijft en de passiviteit induwt'.
De partij pleit voor meer rechten voor flexwerkers. Oudere werknemers verliezen daarentegen een deel van hun bescherming. De duur van de Werkloosheid Wet (WW) moet worden verkort, tijdelijke arbeidsmigranten zijn welkom op de arbeidsmarkt en de bijstand moet worden vervangen voor een 'participatiecontract'. De partij wil dat mensen met een bijstandsuitkering aan de slag gaan tegen het minimumloon.
Voor de overheid ziet GroenLinks een belangrijke rol weggelegd in het tewerkstellen van kansarme werklozen. Die moet de staat tegen het minimumloon inzetten als klusjesman, schoonmaker of oppas.
(Bron)
'Gezonde producten' breken door

ZALTBOMMEL - Consumenten grijpen in de supermarkten opvallend veel vaker naar artikelen met gezonde eigenschappen. Producten als Becel Pro.activ, Activia, Actimel, Vifit en Yakult groeien als kool. Volgens foodconsultant Anneke Ammerlaan spelen ze in op het groeiende belang dat de consument hecht aan een goede gezondheid. "Bovendien hoeven mensen hun levensstijl niet aan te passen om toch met gezondheid bezig te zijn."
De groei bij deze artikelen is volgens Ronald Laureijsen van onderzoeksbureau IRI Nederland spectaculair. Dit jaar gaat er in de categorie 80 miljoen euro om. Het is een stijging met 64 procent ten opzichte van 2004. De afgelopen jaren is de omzet volgens hem snel opgelopen. "De combinatie van portieverpakkingen en gezondheid doet het goed."
Gezondheid is in de supermarkt met een grote opmars bezig. Het gaat vooral om zuivelartikelen met bacteriën die helpen bij de darmflora. Maar de goederen van Becel Pro.activ zorgen bijvoorbeeld voor een lager cholesterolgehalte.
Volgens Laureijsen doen al deze merken het goed. Danone heeft de omzet met Activia het afgelopen jaar zien verdubbelen. "Het is knap om een product in de markt te zetten dat er goed uitziet, darmproblemen helpt oplossen en goed smaakt", oordeelt Laureijsen. "Zo is het met terugwerkende kracht de beste introductie van het jaar 2003, want het genereert de meeste omzet."
Volgens de onderzoeker groeide Yakult het afgelopen jaar met meer dan 50 procent. Het Japanse Yakult is sinds 1994 in Nederland actief. "De snelle groei van de afgelopen periode schrijven wij toe aan goede voorlichting", aldus Martine van der Velde van Yakult. "Er is veel aandacht voor gezonde bacteriën in de pers. Bovendien adverteren verscheidene producenten veel. Dat helpt natuurlijk ook."
Yakult heeft de afgelopen jaren veel tijd gestoken in lezingen. "Wij geven door het hele land voordrachten over dit onderwerp. De grote groei begon ongeveer anderhalf jaar geleden. Wij denken dat het nog wel even doorgaat. De afgelopen jaren hebben we dan ook weinig te maken gehad met de prijzenoorlog die in de supermarktwereld woedt. Yakult ligt bijna overal behalve bij de discountketens."
Volgens Ammerlaan sluimeren trends enkele jaren en breken ze dan door. "We worden doodgegooid over gewicht en gezondheid. Consumenten denken dan bij zichzelf: baat het niet dan schaadt het ook niet. Ze raken doordrongen van het feit dat gezonder eten belangrijk is als je op een vitale manier ouder wilt worden."
Ammerlaan denkt dat de populariteit van deze artikelen verder groeit. "Er is grote belangstelling voor. Ik denk dat het aantal nieuwe producten daarom ook flink toeneemt. Het is een makkelijke manier om met je gezondheid bezig te zijn. Accenten verschuiven. Zo raken producten waaraan slechts vitamines zijn toegevoegd een beetje op hun retour."
(Bron)
A16 dicht door ongeval

BREDA - De politie heeft de snelweg A16 bij Breda in zuidelijke richting afgesloten na een ongeval. Een bestuurder van een jeep reed daar aan het begin van de avond in op een stilstaande file op de uitvoegstrook richting Breda. De auto voor hem werd door de klap tegen een taxi geduwd, die sloeg over de kop en beschadigde twee andere auto's.
Volgens de politie is de bestuurder van één van de auto's zwaargewond naar een ziekenhuis afgevoerd. Drie van de vijf auto's bleken total loss terwijl er ook nog een lichtgewonde viel. Het verkeer voor België wordt vanaf Klaverpolder omgeleid via Roosendaal en Bergen op Zoom.
(Bron)
Levenslang geëist tegen 'Twentse beul'

ALMELO - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Almelo een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Rudolf K.. De 49-jarige man heeft naast een moord in zijn woonplaats Enschede, ook tientallen dierenmishandelingen in Twente in de jaren 2000-2004 bekend.
K. is een voormalig tbs-patiënt. In 1986 kreeg hij tbs, die in 2003 werd beëindigd. Volgens het Openbaar Ministerie is de man die met name uit seksuele frustratie handelde en van zijn slachtoffer, de 50-jarige F. Storm de geslachtsdelen afsneed, niet meer te behandelen en is levenslang de enig passende straf.
Volgens officier van justitie T. Spoor is in het verleden gebleken dat K. zijn behandelaars om de tuin heeft geleid. Het is volgens haar dan ook niet te meten of een volgende tbs-behandeling van K. wel succes heeft. Het Pieter Baan Centrum heeft aangegeven dat de vooruitzichten voor een succesvolle behandeling slecht zijn en de kans op herhaling van zijn daden groot. Spoor: "Voor bepaalde mensen heeft het geen zin meer om ze te behandelen en K. hoort bij deze groep."
Naast de moord op Storm, acht het OM K. ook schuldig aan drie pogingen tot moord. In alle gevallen stak hij zijn slachtoffers met een mes. K. heeft deze feiten allemaal bekend. Ook zijn er twintig dierenmishandelingen besproken met K. De regio Twente werd tussen 2000 en 2004 geteisterd door ernstige dierenmishandelingen. In de meeste gevallen stak K. de dieren met een mes, sneed de geslachtsorganen af en nam deze mee naar huis om er seksueel mee te experimenteren.
Het OM legde uit dat K. in het grootschalig politieonderzoek vanaf de zomer van 2004 in beeld was, samen met nog tachtig andere personen. Van hen worden er twintig door de politie bezocht. Bij K. thuis werd een grote hoeveelheid pornografische knipsels gevonden, waarna de politie overging tot observatie van K. In april 2005 leidde dat tot zijn aanhouding.
Het OM kon niet met zekerheid zeggen of alle dierenmishandelingen die in die periode in Twente hebben plaatsgevonden, door K. zijn gepleegd. Maar wat in zijn geval opviel, was de planmatige aanpak, aldus mede-officier G. Dam. Net als de rechtbankvoorzitter vergeleek het OM K. met een roofdier. Advocaat H. van Denderen pleitte ervoor om zijn cliënt te plaatsen op een longstay-afdeling van een tbs-kliniek. Volgens hem is K. verminderd toerekeningsvatbaar en is hij nog wel degelijk te behandelen.
De rechtbank doet 25 november uitspraak.
(Bron)
Lerares misbruikt 13-jarige leerling

REGENSBURG - Een Duitse lerares moet 2,5 jaar de gevangenis in omdat ze een 13-jarige leerling seksueel misbruikte. De 31-jarige docente gaf de jongen in haar woning alcohol te drinken. Vervolgens nam de getrouwde vrouw hem mee naar haar bed om seks met hem te hebben. De lerares stuurde de knaap ook liefdesbrieven.
De rechter in het Zuid-Duitse Regensburg sprak vrijdag over een ongekende onverantwoordelijkheid. De directie van de school in Schwandorf had de klassenlerares meteen na het bekend worden van het voorval ontslagen.
De docente gold als uiterst betrokken en bekwaam. Leerlingen kozen haar tot vertrouwenspersoon. De rechter benadrukte dat de jongen niet is verkracht. Maar hij zou twijfelend en met tegenzin hebben meegedaan.
(Bron)

Misschien was er geen ruimte voor meer dan twijfel en tegenzin - waar ligt de grens voor een verkrachting?
'Beveiligers zorgden voor verwarring raam Verdonkeremanen'

DEN HAAG - De verwarring omtrent de vermeende kogelinslag in de ruit van de werkkamer van minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) is mede ontstaan door persoonsbeveiligers op Justitie. Zij meenden na een beoordeling van het raam, op donderdag, dat hoogstwaarschijnlijk sprake was van een beschieting.
Maar de technische recherche van de politie Haaglanden had een dag eerder al, toen de beschadiging was ontdekt, geconstateerd dat het waarschijnlijk vandalisme was.
Dat meldde het radioprogramma Argos vrijdag, dat een reconstructie had gemaakt over het ontstaan van het grote nieuws over een mogelijke aanslag op Verdonkeremanen, dat achteraf niet bleek te kloppen. Het ministerie van Justitie zou zich te veel hebben laten meeslepen door de mening van de beveiligers, die helemaal geen experts op dit terrein zijn, maar wel als zodanig werden genoemd.
Argos baseert zich op (anonieme) bronnen binnen het ministerie van Justitie, omwonenden, voorlichters en journalisten. Terwijl op die woensdag nog niet zoveel aan de hand was, ging het verhaal van de beschieting in de avond van donderdag 3 november een eigen leven leiden. Het ministerie van Justitie had die dag gemeld in een persbericht dat er een onderzoek plaatsvond naar de beschadiging en dat aangifte was gedaan.
Journalisten zochten verder en kregen vanuit Haagse politieke bronnen de lezing dat het werkelijk om een beschieting zou gaan. De bevestiging kwam uit kringen rond de ministers, die diezelfde donderdagavond hun partij-overleg hadden, waarin de kwestie was besproken.
Verwezen werd naar wapenexperts van defensie, maar daarmee werden de persoonsbeveiligers bedoeld, van wie sommigen een defensieachtergrond hebben, zo heeft Argos achterhaald. Vrijdag was de kogelinslag groot nieuws, waar bijna alle ministers op voortborduurden. Zaterdag meldde het Nederlands Forensisch Instituut echter dat het helemaal niet om een kogelinslag ging.
Sommigen beschuldigen de ministers en premier Balkenende ervan bewust een hype te hebben gecreëerd. Het zou de reeds beveiligde Verdonkeremanen, die onder vuur lag wegens de Schipholbrand, wel goed uitkomen om in een slachtofferrol te komen.
Strafrechtdeskundige Y. Buruma vindt het "beneden alle peil" dat Balkenende zelf met zijn uitspraken de paniek heeft gevoed terwijl er veel zorgen zijn in de maatschappij over bedreigingen. "Bij burgers blijft de indruk hangen dat Verdonkeremanen beschoten is. De ontkenning daarvan wordt niet zo vaak herhaald", zei hij in Argos. Hij vindt het ministerie verantwoordelijk. Die had moeten wachten met mededelingen tot het raam was onderzocht.
Het is nog steeds niet duidelijk wat wel de beschadiging heeft veroorzaakt. Het NFI komt binnenkort met de uitslag.
(Bron)

Ik zei al: een dooie mus.
Flink daling aantal vissersboten

LUXEMBURG/BRUSSEL - Het aantal vissersboten in West-Europa neemt de laatste jaren snel af. Nederland had met 21,7 procent zelfs de sterkste daling, zo blijkt uit recente cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat.
Gemiddeld is de West-Europese vissersvloot met 10,3 procent gekrompen tussen 2000 en 2004. Het aantal schepen daalde van 96.000 naar 86.000. In Nederland is het aantal vissersschepen onder de duizend gezakt: van 1101 in 2000 naar 862 vorig jaar.
Alleen in Nederland en België domineren de grotere boten. Alle andere EU-landen hebben bijna uitsluitend scheepjes van hooguit twaalf meter. De trend is wel dat de schepen steeds groter worden, ook in Nederland. In tonnage gemeten is de West-Europese vloot daarom slechts 6,9 procent gekrompen: minder dan het aantal schepen.
(Bron)
Wanhopige bankovervaller hoeft niet de cel in

ROERMOND - De 60-jarige Leo J. hoeft niet de gevangenis in voor de overval op de Rabobank in Maasbree op 13 mei. De rechtbank in Roermond veroordeelde de man uit Tegelen vrijdag tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar met een proeftijd van twee jaar.
Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij moet zich gedurende de proeftijd wel houden aan de aanwijzingen van de reclassering.
Grote financiële problemen vormden het motief voor de overval. J. kreeg op 13 mei per post twee brieven: een onverwachte factuur van Essent en een aanmaning van de schuldsaneerder. Hij zag op dat moment geen andere uitweg meer dan een bank te beroven, omdat hij bang was dat hij niet meer voor zijn gezin kon zorgen.
J. bedreigde tijdens de overval het personeel en een aanwezige klant met een nepbom en eiste 10.000 euro.
(Bron)
Verdonkeremanen doet aangifte om spandoekeneremanen

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft bij de politie aangifte gedaan wegens smaad tegen actievoerders die spandoeken met leuzen tegen haar hadden opgehangen. Dat zei ze vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. De politie had de vier doeken vorige week zaterdag verwijderd van kraakpanden in Amsterdam.
Daarop stonden leuzen als 'Rita Verdonkeremanen moordenaar' en 'Elf levend verbrand, Rita bedankt', doelend op de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost waarbij elf illegale vreemdelingen omkwamen.
Diverse politieke partijen in Amsterdam waren het er niet mee eens dat de spandoeken zijn verwijderd, omdat dat volgens hen indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. "Dat is een discussie waardig", zei Verdonkeremanen.
(Bron)
Straf voor broer en zus met vier kinderen

LEIPZIG - Een broer en zus uit Duitsland zijn donderdag veroordeeld wegens incest. Zij zetten samen vier kinderen op de wereld. De 28-jarige Patrick S. moet 2,5 jaar de cel in, zijn 21-jarige zus Susan K. komt een jaar onder toezicht van de Duitse kinderbescherming. Dat meldden Duitse media donderdag.
De zus en broer uit het Oost-Duitse Saksen komen uit een probleemgezin en groeiden gescheiden van elkaar op. Ze leerden elkaar in 2000 kennen en werden verliefd.
Het vonnis van de rechtbank in Leipzig heeft betrekking op de twee jongste kinderen van zeven en negentien maanden. Patrick zit al in de gevangenis wegens de eerste twee kinderen, die twee en vier jaar oud zijn. Hij was in 2002 veroordeeld, toen zijn zus nog minderjarig was.
In de Bondsrepubliek is seks tussen verwanten vanaf het achttiende levensjaar strafbaar. De verdediging veroordeelde het verbod als historisch relict.
(Bron)
Man probeert vliegtuigdeur te openen in volle vlucht

BRUSSEL - Een 29-jarige man heeft geprobeerd de deur te openen van een vliegtuig in volle vlucht. Het toestel van SN Brussels Airlines was opgestegen vanuit Istanbul op weg naar Brussel. Ongeveer halverwege de vlucht liep de man naar de deur en begon hem open te maken. Twee toevallig aanwezige agenten konden hem overmeesteren en de deur dichthouden.
De man bleek psychisch niet in orde. Regelmatig slaan bij hem de stoppen door en doet hij gekke dingen. Zelf herinnert hij zich daar later niets meer van, zei hij vrijdag tijdens verhoor.
De Brusselse justitie moet nu bepalen of de man een gevaar is voor zichzelf en de samenleving. Is dat het geval, dan moet hij in observatie blijven.
(Bron)
Moord op 11-jarige Arthur Ghurahoo opgelost

UTRECHT - De man die de 11-jarige Arthur Ghurahoo in 1986 zou hebben vermoord, leeft zelf niet meer. De politie in Utrecht maakte vrijdag bekend dat hij op 1 augustus tussen Maarssen en Breukelen voor een trein is gesprongen. Het gaat om een 54-jarige onderwijzer uit Maarssen.
De politie kwam aan het DNA-materiaal van de man nadat ze hem eind juli oppakte wegens verdenking van een zedenmisdrijf. De man, jeugdtrainer Joop L. van de Utrechtse voetbalclub Elinkwijk, zou seksueel getinte e-mails aan jeugdige spelertjes hebben verzonden. Hij pleegde zelfmoord op 1 augustus, de dag dat hij weer werd vrijgelaten. L. werkte op een basisschool in Zegveld.
Na zijn dood nam de politie DNA-materiaal van L. af en vergeleek dat met het erfelijk materiaal van Arthurs moordenaar. De politie vergelijkt, sinds in 2000 het DNA van de moordenaar bekend werd, erfelijk materiaal van alle verdachten van zedenmisdrijven met dat van de moordenaar.
Voor alle zekerheid werd het erfelijk materiaal ook nog vergeleken met dat van familieleden, waarna volgens de politie 100 procent vaststond dat het om DNA van Arthur's moordenaar gaat.
Justitie had dus een compleet DNA-profiel van de dader, maar wist niet met wie ze van doen had. Nadat L. zelfmoord had gepleegd, kon de politie de puzzel pas afmaken. Door dat genetisch materiaal was bekend dat de dader zich, voordat hij Arthur om het leven bracht, had vergrepen aan een aantal andere jongens in de regio Utrecht.
De jongen werd op 4 mei 1986 verkracht en vermoord. Zijn lichaam werd gevonden bij fort Vechten tussen Utrecht en Bunnik. Broer Julian van Arthur Ghurahoo zegt namens zijn familie zowel verrast als geëmotioneerd te zijn door het bekend worden van de identiteit van moordenaar van Arthur en diens dood.
"We hadden hem niets te vragen, dit is een passende oplossing, geen rechtszaken. We zijn erg blij dat we altijd de moed erin hebben gehouden en steeds aandacht hebben gevraagd in de media. Hierdoor hebben we de dader steeds onder druk gehouden en is hij tot deze daad gekomen en is er een eind gekomen aan onze lijdensweg. Voor zijn gezin is dit verschrikkelijk, hij heeft twee gezinnen verwoest. Wij kunnen nu gaan verwerken."
Bij voetbalvereniging Elinkwijk is vrijdag geschokt op het nieuws gereageerd. "We zijn zeer ontdaan, zeer geschokt', aldus voorzitter Harry Metten. Het bestuur van de club besluit zaterdagochtend hoe op de zaak te reageren. L. was met onderbrekingen 25 jaar jeugdtrainer bij Elinkwijk en stond aan de wieg van de carrière van bekende voetballers zoals de PSV'ers Afellay en Aissati, die beide ook voor (Jong) Oranje uitkomen.
Bizar detail is dat de voormalige Utrechtse korpschef Peter Vogelzang met L. te maken heeft gehad toen hij, voordat hij korpschef werd, voorzitter was van Elinkwijk. De school waar L. locatieleider was, was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.
(Bron)
'Overlevende Schipholbrand zat wel in isoleercel'

ZEIST - Een van de overlevenden van de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol is na zijn overplaatsing naar een detentiecentrum in Zeist wel degelijk in een isoleercel terechtgekomen. De Nigeriaan Oye Adepeju heeft er vijf dagen om onduidelijke redenen opgesloten gezeten.
Dat zei een "geschokt" Tweede Kamerlid Huizinga-Heringa (christenunie) vrijdag nadat ze in Zeist een bezoek aan hem had gebracht. Ze gaat de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) opheldering vragen over de manier waarop Adepeju is opgevangen na het drama. Tijdens het spoeddebat over de kwestie benadrukte Donner donderdagavond opnieuw dat er "voor zover ik weet" geen isoleercel is gebruikt.
Volgens Huizinga bestaan er drie verschillende verhalen waarom de Nigeriaan in de isoleercel is gezet, waar alleen een matrasje op de grond lag met een niet al te fris kussen. Tegen de familie is gezegd dat dat is gebeurd wegens cellentekort. De advocaat kreeg te horen dat zijn cliënt er zat ter observatie. Volgens Adepeju zelf heeft een verpleegkundige gezegd dat hij in een isoleercel zat, omdat hij een grote mond had gegeven, aldus Huizinga.
Volgens Donner zijn er vier gedetineerden in een "observatiecel" geplaatst "mede in verband met hun eigen veiligheid". Maar van een observatiecel is volgens het Kamerlid in dit geval geen sprake, onder meer omdat de deur op slot zat. Adepeju zegt bovendien dat hij in de vijf dagen slechts drie keer is bezocht door een arts of verpleegkundige.
Ook andere beweringen van de Nigeriaan en zijn familieleden stroken volgens Huizinga niet met wat de ministers hebben beweerd. Zo stelde Donner donderdagavond dat alle betrokkenen een intake hebben gehad en daarbij medisch zijn beoordeeld. Bij de opvang in Zeist konden ze bovendien de eerste twee dagen na de brand onbeperkt bellen.
Maar volgens Huizinga heeft Adepeju geen intakegesprek en nazorg gehad. Ook heeft hij niet kunnen bellen, omdat hij in de isoleercel zat. Van geestelijke verzorgers heeft hij ook niets gemerkt. "Ik ben er kapot van", zei de politica nadat ze de Nigeriaan samen met familieleden van hem had bezocht. "Het komt niet overeen met wat Donner en Verdonk hebben verklaard. Waarom is iemand na zo'n traumatische gebeurtenis in een isoleercel geplaatst?"
De familie van Adepeju, die een kindje van drie maanden heeft, mag een keer per week op bezoek komen. De Nigeriaan zat op Schiphol-Oost in afwachting van zijn uitzetting. Later vrijdag brengen leden van de vaste Kamercommissie van justitie een gezamenlijk bezoek aan Kamp Zeist.
(Bron)
Twaalf jaar cel voor doodsteken zus

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag de 22-jarige J.K. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens moord op zijn 18-jarige zus. De moord werd gepleegd in opdracht van familie in Irak. De naam van de familie moest worden gezuiverd, omdat de 18-jarige zus een baby had gekregen van een niet-moslim. Tegen K. was ook twaalf jaar cel geëist.
De 18-jarige Chimen kwam op haar zesde jaar naar Nederland en ging bij een tante in Culemborg wonen. Haar familie in Irak was er niet over te spreken dat het meisje een gemengde school bezocht. Twee jaar geleden kwam haar broer als asielzoeker uit Koerdistan (Noord-Irak). In november 2004 ontdekte K. dat zijn zus zwanger was van een Indische man, een niet-moslim.
De broer stelde voor de baby weg te laten halen of af te staan. Toen de vrouw weigerde, dreigde hij haar buik open te snijden en haar en haar vriend de keel door te snijden. De vrouw deed aangifte bij de politie en dook onder.
Eind december beviel ze van een dochter. Twee weken later hoorde ze van haar tante dat haar familie de baby had geaccepteerd en dat zij gerust weer bij haar tante op visite kon komen. Het bleek een valstrik. Toen de vrouw bij haar tante op bezoek kwam, pakte haar broer een mes en stak haar zestien keer met een mes.
K. verklaarde eerder dat hij zijn zus in een opwelling had gedood toen ze vertelde dat ze wilde gaan samenwonen met haar vriend. De rechtbank acht dat niet aannemelijk. K. ontkende dat hij haar had gedood in opdracht van zijn familie in Irak. Het Openbaar Ministerie beweert echt dat de man in korte tijd 54 keer met zijn oudste broer in Irak belde. Uit getuigenverklaringen is volgens de rechtbank gebleken dat de broer instructies heeft gegeven voor de eerwraak.
(Bron)
Opnieuw liquidatie in Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam Buitenveldert is donderdagavond rond 20.15 uur George van Kleef geliquideerd. De 44-jarige Van Kleef is volgens de politie een bekende in de Amsterdamse onderwereld. De man is van dichtbij door twee anderen beschoten, vermoedelijk met een automatisch wapen.
Het incident vond plaats op het Tjotterspad, bij een jachthaven naast het Amsterdamse Bos. Volgens een woordvoerder van de politie zijn twee personen na de schietpartij weggefietst. Het technisch onderzoek op de plaats van het delict zal naar verwachting nog geruime tijd duren.
Peter R. de Vries liet in het programma Barend en Van Dorp telefonisch weten dat Van Kleef een bekende was van de familie Holleeder. Van Kleef zou actief zijn geweest in de onderwereld. Hij woonde volgens de misdaadverslaggever op een woonboot bij de jachthaven.
Een ooggetuige meldde tegenover NU.nl twee knallen gehoord te hebben, waarna iemand 'nee, nee' riep. Vervolgens zouden nog een aantal schoten gevallen zijn. Volgens de ooggetuige was na een paar minuten de politie ter plaatse, gevolgd door de ambulance. Het gebied is afgezet voor onderzoek.
Van Kleef is het vierde slachtoffer van een liquidatie in tien dagen tijd. Vorige week werden oud-advocaat Evert Hingst en vastgoedhandelaar Houtman doodgeschoten. In Thailand werd de topcrimineel John Mieremet gedood.
(Bron)
Bijna 2 jaar cel voor langdurige verkrachting

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag de 50-jarige Jurjen P. veroordeeld tot 22 maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, wegens het jarenlang verkrachten van een meisje. De man uit Harlingen leerde het slachtoffer kennen toen hij haar in 1993 van de verdrinkingsdood redde.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twintig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank vond de eis van het OM echter te laag. "De verdachte heeft het meisje sinds ongeveer haar elfde jaar stelselmatig en langdurig misbruikt", aldus rechter B. Dölle.
Volgens de rechtbank heeft het nu 22-jarige slachtoffer zowel fysiek als psychisch schade door het misbruik opgelopen. De veroordeelde moet daarom een schadevergoeding van 10.000 euro aan de vrouw betalen.
Het meisje werd naar eigen zeggen in 1993, ze was toen tien jaar, door iemand in het zwembad geduwd. Daarbij kwam ze klem te zitten en dreigde te verdrinken. P. aarzelde niet en haalde haar uit het water. Na de reddingsactie gingen het meisje en haar moeder bij P. op bezoek om hem te bedanken. Het contact daarna bleef. In eerste instantie kwam ze met vriendinnetjes langs om films te kijken. Na ongeveer een jaar kwam het meisje alleen bij P., waarna de zaak uit de hand liep. De verdachte heeft het delict bekend en stelt dat het nooit had mogen gebeuren.
(Bron)
Jongeren terroriseerden maandenlang plaatsgenootje

DEN BOSCH - Dertien jongeren uit Den Bosch hebben maandenlang een 15-jarig plaatsgenootje in zijn eigen huis geterroriseerd. Ze drongen overdag de woning binnen, mishandelden het slachtoffer, namen goederen weg en pleegden vernielingen. De vader, die alleen met zijn zoon woont, is ook een keer mishandeld.
De verdachten, in leeftijd variërend van 14 tot 20 jaar, zijn aangehouden, net als vier Bosschenaren die de gestolen spullen zouden hebben geheeld. Een woordvoerder van de politie heeft dit vrijdag bekendgemaakt.
Het slachtoffertje zweeg aanvankelijk over de gebeurtenissen uit vrees dat hij nog meer zou worden mishandeld. Pas nadat er bij de politie signalen warenbinnengekomen dat er iets mis was, volgde een aantal aangiftes.
(Bron)
Banen weg bij postkantoren

DEN HAAG - Bij de postkantoren in Nederland verdwijnen binnen twee jaar rond de vierhonderd arbeidsplaatsen. De banenreductie is een gevolg van het verminderen van het aantal zelfstandige vestigingen in Nederland.
Postkantoren BV, waar TPG Post en de Postbank (dochter van ING) ieder een belang van 50 procent in hebben, is van plan dit aantal kantoren met 74 terug te brengen naar circa 215. Daarvoor in de plaats komen postagentschappen. Dat zijn kantoren in winkels, waaronder de boekhandels van dochter Bruna. TPG Post meldde vrijdag dat de operatie een besparing oplevert van circa 5 miljoen euro.
Het assortiment verandert niet, garandeert Y. Pasma, manager retail bij TPG Post. "Bovendien breiden we de 1300 servicepunten zodanig uit dat daar dezelfde dienstverlening komt als bij de kantoren en agentschappen. Dan kan daar bijvoorbeeld ook aangetekende post worden opgehaald."
Het totaal aantal vestigingen blijft gelijk op 2100. F. Sterk van Postkantoren BV zei vrijdag dat het verlies aan arbeidsplaatsen geleidelijk gaat. Bij het bedrijf werken omstreeks 3000 mensen. "Met bonden zijn afspraken gemaakt om de reductie zoveel mogelijk zonder gedwongen ontslagen en met het zoeken naar passend ander werk te doen."
Het verdwijnen van zelfstandige kantoren is al jaren aan de gang. In 1989 waren er in Nederland 1300 postkantoren, bijna vijf keer zoveel als nu.
(Bron)
Ruzie over zoektocht naar vermiste Nederlander

WELLINGTON - Nieuw-Zeelandse media hebben gemeld dat er onenigheid is over de zoektocht naar de vermiste Nieuw-Zeelandse zakenman Michael Erceg en de Nederlandse exportmanager van Grolsch, Guus Klatte. De familie van miljonair Erceg is het er niet mee eens dat de autoriteiten de zoektocht hebben gestaakt.
De verwanten beweren ook dat de officiële teams op de verkeerde plek zochten. Zij begonnen donderdag met tien helikopters een eigen expeditie om Erceg te vinden. Erceg, een van de rijkste mannen van Nieuw-Zeeland, en zijn Nederlandse zakenrelatie verdwenen vorige week vrijdag tijdens een vlucht met een helikopter, die door Erceg werd bestuurd.
Volgens Grolsch in Enschede zijn alle opsporingsmiddelen benut, maar is er tot dusver geen spoor van de helikopter en de twee passagiers. Mocht er nieuwe bruikbare informatie komen, dan wordt de zoektocht voortgezet.
(Bron)
Bijna tweehonderd kinderen met hiv in Nederland

DEN HAAG - In Nederland wonen bijna tweehonderd kinderen met een hiv-infectie. Achttien van hen hebben geen ouders meer, achttien anderen hebben een ouder verloren. Hoeveel zogenoemde aidswezen er in Nederland wonen die geen hiv hebben, is niet bekend.
Dat blijkt uit antwoorden van minister Laagst (Volksgezondheid) aan de parlementaire vergadering van de Raad van Europa over aidswezen. Hij heeft die antwoorden donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
De aantallen die Laagst noemt, zijn beduidend lager dan de aantallen kinderen met hiv die de Stichting HIV Monitor vorig jaar publiceerde. Daaruit bleek dat er 401 tieners van 11 tot 20 jaar hiv hadden en dat er 86 kinderen onder de dertien als hiv-geïnfecteerde geregistreerd stonden.
(Bron)
Tweederde jongeren helpt ouders op internet

AMSTERDAM - Ruim tweederde van de Nederlandse jongeren helpt hun ouders op internet. Een kwart van de jongeren geeft aan dat hun ouders dat niet nodig hebben. Dat blijkt uit het nieuwe Youth Report, een enquête onder ruim 13.000 leden van online community Sugababes.nl /Superdudes.nl, in de leeftijd 13 t/m 24 jaar.
De omgekeerde wereld die internet heet, waarin kinderen hun ouders wegwijs maken in plaats van andersom, is voor de jongeren een hele natuurlijke. Ze begrijpen dat ouders en leerkrachten hier niet altijd even goed in thuis zijn, en zijn dan ook niet te beroerd om hun rol als opvoeder ter hand te nemen. Joyce (14): "Ik help mijn moeder altijd met alles! Ze snapt sommige dingen niet echt goed, dus leg ik haar veel dingen uit."
Meer dan de helft van de jongeren internet weleens samen met hun ouders. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het om nuttige dingen als internetbankieren, 13 procent doet uitsluitend leuke dingen met zijn/haar ouders op internet.
Gevraagd naar hoe zij hun eigen kinderen later op zouden voeden als het gaat om internet-gebruik, komen 'vrijheid' en 'privacy' veel voor in de gegeven antwoorden. Kevin (16): "Mijn ouders geven me privacy, zo wil ik het ook doen met mijn kinderen, dat vind ik heel belangrijk. Ik zou ze wel vertellen dat als ze ergens mee zitten, ze er gewoon over moeten praten."
Ook zouden veel jongeren hun kinderen leren voorzichtig te zijn met persoonlijke gegevens. Donna (13): "Net als mijn ouders zou ik zeggen: niet je adres en telefoonnummer op internet zetten, maar foto?s mogen wel. En niet de hele dag achter de pc zitten."
(Bron)
Verwarde man zorgt voor commotie in Heerlen

HEERLEN - Een 18-jarige inwoner van Heerlen zorgde donderdagavond voor commotie doordat hij zich eerst in de hal van het gemeentehuis en later te midden van het winkelend publiek in de binnenstad van zijn woonplaats dreigde op te blazen. Dat meldde de politie donderdagavond.
Om zijn dreigementen kracht bij te zetten liet hij vuurwerk ontploffen dat felle lichtflitsen veroorzaakte. De politie overmeesterde de man vervolgens.
Passanten werden op afstand gehouden terwijl een bomverkenner de tas onderzocht die de man bij zich had. De tas bleek leeg. De man is aangehouden.Hij maakte volgens de politie een verwarde indruk.
(Bron)

donderdag, november 10, 2005

Pastors overweegt stap naar landelijke politiek

Marco Pastors, de Rotterdamse wethouder die dinsdag gedwongen werd zijn functie neer te leggen, overweegt een nieuwe landelijke politieke partij op te richten. Dat zei hij gisteravond in het tv-programma Barend & van Dorp. De 40-jarige Pastors denkt aan een samenwerking met LPF-Kamerlid Joost Eerdmans, die al betrokken is bij het opstellen van een kandidatenlijst voor Leefbaar Rotterdam voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006.
"Als we het goed doen in Rotterdam, denk ik er aan om landelijk iets te gaan doen", zo vertelde Pastors, die de lijsttrekker is van Leefbaar Rotterdam, gisteravond. Of ook het onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders bij deze plannen betrokken wordt is onduidelijk. Eerder dit jaar liet Pastors nog weten regelmatig contact te hebben met de voormalige VVD'er, en wel wat te voelen voor toetreding tot de op te richten partij van Wilders.
(Bron)

Zitten we echt op te wachten, zo iemand die eerst dingen belooft en dan zegt dat je zo'n belofte niet serieus kunt nemen. Past wel in het huidige kabinet.
Gretta Duisenberg weer middelpunt rel

Gretta Duisenberg hangt wederom een strafklacht boven het hoofd wegens het beledigen van joden. Aanleiding van de nieuwe rel rond Duisenberg zijn haar uitlatingen in het VARA-programma Het Zwarte Schaap, dat aanstaande zaterdag wordt uitgezonden.
Duisenberg doet in de bewuste uitzending haar beklag over de joodse gemeenschap: "Ze moeten niet denken dat ze Amsterdam kunnen annexeren, net als de westoever", is één van haar opvallende uitspraken. Een aantal getuigen die bij de opname van het programma aanwezig waren, hebben advocaat Abraham Moszkowicz gevraagd de mogelijkheden voor een aanklacht te onderzoeken, zo heeft de advocaat aan De Telegraaf bevestigd.
Duisenberg, die in Het Zwarte Schaap in de discussie over het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt bijgestaan door Dries van Agt, vertelt vaak het mikpunt van scheldpartijen te zijn en in restaurants waar ze regelmatig komt, zouden joodse klanten het management hebben gevraagd haar de toegang te weigeren. Wanneer Duisenberg na haar uitspraak over de annexatie van Amsterdam, door medegast en journalist Hans Knoop "een keiharde antisemiet" wordt genoemd, springt ze volgens de getuigen volledig uit haar vel.
Tegen Gretta Duisenberg is in 2002 ook al een keer aangifte gedaan vanwege vermeend antisemitisme en het aanzetten tot discriminatie. Het Openbaar Ministerie tikte haar toen wel op de vingers, maar zag af van vervolging.
(Bron)
Minister met 100 decibel wakker gemaakt

Activisten van de milieuorganisatie GroenFront hebben minister Dekker van VROM vanochtend om 05:00 uur wakker gemaakt met een geluidsinstallatie waaruit 80 tot 100 decibel aan lawaai kwam. Hiermee wilden ze het geluid van een opstijgend Awacs-vliegtuig nabootsen. De Awacs is een Boeing die tot radarvliegtuig is omgebouwd. "We konden duidelijk zien dat ze wakker werd. Er ging licht aan en er werd door het raam gekeken wat er aan de hand was", zo zegt een van de activisten.
Vanmiddag is er in de Tweede Kamer overleg over de geluidsoverlast die deze militaire vliegtuigen veroorzaken in het Limburgse Schinveld. Minister Dekker zei eerder dat mensen die klaagden "overgevoelig" waren.
Het lawaaiprotest voor het huis van de minister duurde een klein halfuur. Hierna gingen de actievoerders weg. Net op dat moment kwam de politie eraan die één actievoerster van GroenFront oppakte omdat ze zich niet wilde legitimeren.
(Bron)
Dronken elanden verstoren rust in bejaardentehuis

Twee beschonken elanden zorgden afgelopen weekend voor overlast in een bejaardentehuis in het Zuid-Zweedse Sibbhult. De dieren waren dronken doordat ze gefermenteerde appels hadden gegeten die in de tuin van het tehuis lagen. Dit heeft een woordvoerster van het tehuis gezegd.
De twee dieren werden verjaagd door de politie. Ze kwamen even later echter terug, om nog wat van de appels te eten. De roes die de dieren hierop kregen maakte de dieren agressief, zodat er een jager met een hond aan te pas kwam, die hen moest verjagen.
(Bron)
Nieuwe anticonceptie populair in Servië

In Servië staan mannen in de rij voor een nieuwe anticonceptiemethode. De methode berust op het toedienen van kleine elektrische schokjes aan de testikels, waardoor een man gedurende een bepaalde periode zijn vruchtbaarheid verliest.
Een Servische vruchtbaarheidsexpert, Dr. Sava Bojovic, runt één van de klinieken die de methode toepast. Hij claimt dat de kleine elektrische schokjes een man tijdelijk onvruchtbaar maken, doordat het sperma in een staat van onbeweegbaarheid terechtkomt.
De dokter legt uit: "We plaatsen elektrodes aan beide kanten van het scrotum en sturen kleine stroompjes erdoorheen. Het sperma schrikt hiervan en gaat voor een periode van tien dagen slapen, waardoor een koppel seks kan hebben zonder het risico op een zwangerschap." De arts voegt eraan toe dat het sperma niet wordt gedood en dat het ook niet schadelijk is voor de gezondheid.
Volgens de dokter staan de patiënten werkelijk in de rij om de behandeling te ondergaan, aangezien het alle nadelen van condooms, de mannenpil of een sterilisatie teniet doet. "Met de Kerst hopen we een doe-het-zelf versie, die op batterijen werkt, te koop te hebben in de winkels", aldus de dokter.
(Bron)
Rottende rat gevonden in chipszak

Drie Russische mannen eisen anderhalf miljoen euro van een chipsfabrikant, nadat ze een rottend rattenlijkje in een chipszak hadden gevonden. De mannen deden de lugubere vondst onderin een kingsize zak chips, na er wat van te hebben gegeten.
Op gegeven moment realiseerden ze zich dat er iets niet in de haak was, vanwege de walgelijke geur die uit de zak kwam en de vreemde smaak van de chips. De rat bleek achteraf zelfs mee te zijn geweest met de aardappels in het gehele bereidingsproces. Hij was op dezelfde manier gekruid als de rest van de chips. De mannen hebben een rechtszaak aangespannen tegen de betreffende chipsfabrikant.
(Bron)

Het kruidendetail maakt het verhaal àf ;-)
Verstandelijk gehandicapte krijgt klap wegens 'kijken'

Een verstandelijk gehandicapte jongeman uit Medemblik heeft gisteren een klap gekregen omdat hij naar een scooterrijder keek. Het 19-jarige slachtoffer werd in Stedebroec nabij de rotonde aan de Burgemeester Stuifbergenlaan - Stede Broecweg aangesproken door de scooterbezitter, met de vraag waarom hij zo naar hem stond te staren. Toen de gehandicapte jongeman zei dat hij helemaal niet naar hem keek, 'beloonde' de agressieve scooterrijder hem met een keiharde vuistslag in het gezicht en reed snel weg.
Van de dader is slechts een vaag signalement beschikbaar. Hij is 16 á 17 jaar, heeft zwart haar en achterop bij hem zat een blank meisje met blond haar en een witte jas. De vuistslaguitdeler maakte deel uit van een groepje van drie bromfietsers, die alle drie een donkergroene scooter hebben. De politie is op zoek naar getuigen.
(Bron)

Vraag van de week: wie is de echte verstandelijk gehandicapte?
Dief slaat op de vlucht voor teddybeer

Een Oostenrijkse dief heeft de woning waarin hij inbrak zonder buit moeten verlaten nadat hij op de vlucht sloeg. Niet dat hij gestoord werd door de bewoner of diens hond. De inbreker werd bang van het geluid van een grommende teddybeer.
De bewoners van het huis verzamelen al jarenlang teddyberen en hebben zo'n 300 stuks in de kamer staan. Eén van deze knuffeldieren heeft een mechaniekje waardoor hij een grommend geluid kan maken. Juist op het moment van de inbraak viel deze beer op de grond, waardoor het geluid werd geproduceerd. Dit beangstigde de inbreker zo dat hij het huis meteen verliet.
(Bron)
VWA: 'Nog veel mis met voedselveiligheid'

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte woensdag bekend dat er nog veel mis is met de voedselveiligheid in Nederland. In veel winkels, restaurants en ook zorginstellingen was vorig jaar te veel voedsel aanwezig dat niet op de goede temperatuur werd bewaard of niet met genoeg verhitting was klaargemaakt.
Bij ruim 70.000 inspecties werden in 32 procent van de gevallen misstanden ontdekt in de voedselveiligheid. De inspectiedienst gaat steeds vaker controleren op de foute manier van bewaren en bereiden van voedsel, omdat volgens hen het merendeel van de jaarlijkse voedselinfecties hierdoor wordt veroorzaakt. Bij de steekproeven worden horecabedrijven, supermarkten, zorginstellingen, slagerijen en andere detailhandelaren bezocht.
In 2004 kwam van de bedrijfstakken de horeca als slechtste uit de bus. Zo bleek dat twee op de vijf bezochte bedrijven het voedsel niet goed verhitten. Daarnaast bewaarden in 29 procent van de gevallen de koks de etenswaren niet op de juiste temperatuur.
Naast de horeca bleek er ook in andere sectoren nog veel aan de hand te zijn. In meer dan een vijfde van de bakkerijen bleek de situatie niet schoon genoeg. Een kwart van de melkboeren en vishandelaren bewaarde hun producten niet koud genoeg. De ijscowinkels kwamen als beste uit de bus bij de inspecties. Slechts 11 procent van de bezochte winkels kreeg een boete of waarschuwing van de VWA.
(Bron)
Chlamydia bij 11% Britse jongeren

In Groot-Brittannië heeft één op de negen jongeren onder de 25 jaar chlamydia, zo blijkt uit een landelijk onderzoek. Daarmee is deze seksueel overdraagbare aandoening veel verder verspreid dan gedacht. Uit het onderzoek blijkt dat meer mannen dan vrouwen de infectie hebben.
Chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid. Vrouwen laten zich vaker testen dan mannen. Maar omdat mannen dat dus minder vaak doen, lopen vrouwen die zich laten behandelen, een grote kans opnieuw geïnfecteerd te raken. Volgens gezondheidsdeskundigen is het belangrijk dat jongeren zich laten testen. Behandeling van de infectie is niet duur.
(Bron)
Miljoenen euro's voor dissidente Campina-werknemers

ARNHEM - Een groep van 104 werknemers van Campina heeft alsnog recht op een vergoeding van bij elkaar ongeveer 5 miljoen euro. Dat is het resultaat van een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem in een slepende juridische procedure, die enkele jaren geleden begon.
De vakbond FNV Bondgenoten maakte de uitspraak donderdag bekend. De zaak draait om toeslagen voor ploegendiensten, die in januari 2001 werden stopgezet door het zuivelconcern. Naar nu blijkt gebeurde dat destijds ten onrechte.
(Bron)
Krijgt 2006 er een seconde bij?

GENEVE/RIJSWIJK - Topwetenschappers buigen zich dagenlang over 1 seconde: 31536000 of 31536001. Oftewel: komt er volgend jaar een seconde bij of niet?
Dat is het onderwerp dat sinds dinsdag enkele tientallen wetenschappers in Genève bezighoudt. Inzet is het wel of niet aanhouden van de zogenoemde schrikkelseconde: hiermee wordt al decennia lang de afwijking van de aardse tijd op de atoomklokken op gezette tijden teniet gedaan.
De wetenschappers zijn verdeeld in twee kampen. De astrofysici vinden dat de "echte" aardse tijd moet worden aangehouden en dat de schrikkelseconde moet blijven. De metrologen aan de andere kant vinden de tel te veel gedoe en te lastig. Zij willen de secondes "opsparen" en eens in de zoveel jaar een schrikkeluur invoeren.
Het secondenberaad vindt plaats onder leiding van de Nederlander Gerrit de Jong, de tijdsdeskundige van het Nederlands Meetinstituut (NMi). Verwacht wordt dat vrijdagmiddag de knoop wordt doorgehakt.
Doordat de aarde nu eens langzamer en dan weer sneller om haar as draait, ontstaan er (minieme) verschillen in de lengtes van de dagen. Over een paar jaar kan dat oplopen tot een seconde. Sinds 1972 is 22 keer een seconde bijgeteld bij de officiële tijd (Coördinated Universal Time, UTC) en voor volgend jaar was dat ook de bedoeling.
Amerikaanse wetenschappers willen daar een stokje voor steken en hebben voorgesteld de tel af te schaffen en op te sparen tot een uur. Ze wijzen op het voordeel voor bijvoorbeeld beheerders van computernetwerken die niet zitten te springen om tijdrovende aanpassingen aan hun data.
Verwacht wordt dat vrijdagmiddag rond het middaguur, na een beraad van pakweg drieëneenhalve dag (302400 seconden) de knoop wordt doorgehakt.
(Bron)
'Justitie houdt rekening met wraak Hells Angels'

AMSTERDAM - Justitie houdt rekening met vergeldingsacties van Hells Angels tegen haar medewerkers. Uit vrees voor geweld zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor enkele medewerkers die bij het onderzoek naar de motorclub zijn betrokken. Maatregelen om bijvoorbeeld privé-woningen van officieren van justitie en rechters-commissarissen te beveiligen hebben honderdduizenden euro's gekost. Dat meldt De Telegraaf donderdag.
De woningen van de justitiemedewerkers zijn volgens de krant 'sinds kort zwaar beveiligd'. Ze zouden onder meer zijn voorzien van moderne alarminstallaties en andere inbraakwerende voorzieningen.
Het onderzoek naar de Hells Angels leidde halverwege vorige maand tot zes invallen in clubhuizen, waarbij 45 leden van de motorclub werden gearresteerd. Zij worden verdacht van geweld, bedreiging, afpersing en het bezit van en de handel in wapens en drugs.
De extra veiligheidsmaatregelen zouden mede zijn genomen na ervaringen in het onderzoek naar de vier moorden in de Haarlemse seksclub Esther. Een van de slachtoffers was een Hells Angel, een ander was aspirant-lid. Leden van de motorclub wisten daarop een onderzoeksdossier met gegevens over de mogelijke daders te stelen bij een advocaat. Daarvoor zouden ze hem hebben gevolgd en zou zijn woonhuis door de Angels in de gaten zijn gehouden.
(Bron)
'Kopiëren muziek moet makkelijker'

BRUSSEL - Gewone burgers moeten makkelijker muziek en films kunnen kopiëren, vindt de Europese Consumentenbond. "Iedereen heeft recht op een kopie voor eigen gebruik, net als bij een gewoon boek of tijdschrift", zei directeur Jim Murray van de bond donderdag in Brussel.
"Maar de muziek- en filmindustrie heeft het kopiëren zeer lastig gemaakt door techniek en auteursrechten. Dat heeft niets te maken met de strijd tegen piraterij. Het is gewoon om geld te verdienen".
De Europese Consumentenbond vraagt Brussel om meer aandacht voor deze consumentenrechten. "Tot dusver is ons verzoek afgewimpeld", zei Murray. "Sterker nog: er zitten nog slechtere voorstellen in de pijplijn. De Europese Commissie overweegt EU-landen te vragen om kopiëren verregaand strafbaar te stellen."
De bond is daarom verheugd dat het Tsjechisch Europarlementslid Roithova werkt aan een tegenvoorstel. Dat moet consumenten meer digitale rechten garanderen. Roithova is vice-voorzitter van de parlementscommissie voor interne markt.
De Nederlandse Consumentenbond beklaagde zich vorige maand ook over zaken als de kopieerbeveiliging op cd's.
(Bron)
Greenpeace: klimaat bedreigt Franse skioorden

AMSTERDAM - De opwarming van de aarde bedreigt de toeristenindustrie in Frankrijk. De Franse zomermaanden zullen door de klimaatveranderingen veel vakantiegangers te heet worden terwijl in de Alpen en Pyreneeën te weinig sneeuw zal vallen voor de wintersporter.
"Frankrijk krijgt al deze eeuw grote problemen met de gevolgen van klimaatverandering", stelde milieuorganisatie Greenpeace donderdag na studie. De organisatie ziet ernstige gevolgen voor de Franse watervoorziening, landbouw en economie.
De organisatie wijst onder meer op een onderzoek van de Franse weerdienst Météo France. Die stelde eerder in zijn rapport 'Impact' dat de sneeuwval in de noordelijke Alpen zal teruglopen van vijf naar vier maanden per jaar. Op de zuidelijke berghellingen en in de Pyreneeën zal het straks twee maanden per jaar sneeuwen. Nu is dat nog drie.
Skihellingen onder de 1200 meter zullen sporadisch nog bedekt worden onder een goed pak sneeuw, aldus Greenpeace. Ook zullen de meeste gletsjers in de Franse bergen kleiner worden of bij een opwarming van 3 graden Celsius of meer bijna volledig verdwijnen. "Aleen de hoogst gelegen gletsjers, bijvoorbeeld op de Mont Blanc, kunnen een dergelijke temperatuurstijging doorstaan."
Droogte en hoge temperaturen zullen ook het zomers toerisme in Frankrijk onder druk zetten. Omdat het aantal hittegolven zal toenemen, zullen vakantiegangers steeds vaker in het voor- of naseizoen voor de Franse Rivièra kiezen, voorspelt Greenpeace.
(Bron)
Kameronderzoek naar problemen hogesnelheidslijn

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de oorzaak van de problemen met de snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs, de HSL-Zuid. VVD-fractiespecialist Hofstra, gesteund door PvdA-collega Dijksma, pleit daarvoor woensdag, daags voor een nieuw overleg met minister Peijs (Verkeer).
Ook GroenLinks zint erop dat de Kamer in de HSL-ellende duikt, maar via het zwaardere middel van een parlementair onderzoek.
Hofstra zit op de lijn van een werkgroep uit het midden van de verkeerscommissie, lichtte hij toe. Hij acht de kans niet groot dat Peijs een oplossing heeft gevonden met de Nederlandse Spoorwegen zodat in april 2007, als het spoor er ligt, er snelle treinen overheen kunnen rijden.
De NS en de Franse spoorwegmaatschappij SNCF hebben niet op tijd treinen beschikbaar die aangepast zijn aan het nieuwe beveiligingsysteem ERTMS, dat in het HSL-materieel moet komen.
Peijs en de NS geven elkaar daarvan de schuld. De NS verwijt de minister de specificaties niet op tijd te hebben aangeleverd. Volgens Peijs heeft het spoorwegbedrijf de verkeerde treinfabrikant, AnsaldoBreda uit Italië, gekozen.
(Bron)
Oproep tot vredesmars in Frankrijk

PARIJS - Een Franse koepelorganisatie van verenigingen die zich bezighouden met de problemen in de Parijse voorsteden, heeft opgeroepen tot een "mars voor de vrede". De organisatie Banlieues Respects wil vrijdag demonstreren op de Champs-Elysées in het centrum van Parijs.
De mars moet een definitief einde maken aan twee weken van geweld in de voorsteden, aldus een leider van Banlieues Respects. Hij kondigde de demonstratie aan na een gesprek met premier De Villepin.
(Bron)
Nederlandse werknemer trots op zijn bedrijf

ROTTERDAM - De meeste Nederlandse werknemers (55 procent) zijn trots op het bedrijf waarvoor zij werken. Twee derde voelt zich medeverantwoordelijk voor het succes of het falen van de organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van AON Consulting onder 827 werknemers.
Vooral mannen en hoger opgeleiden hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Werknemers van kleine organisaties (minder dan vijftig werknemers) voelen zich verantwoordelijker en gewaardeerder dan die van bedrijven met meer dan duizend werknemers.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna een op de drie werknemers niet veel vertrouwen heeft in het topmanagement.
(Bron)
Turkije mag hoofddoek verbieden

STRAATSBURG - Turkije mag het dragen van een hoofddoek op universiteiten en hogescholen verbieden. Het verbod druist niet in tegen het grondrecht op onderwijs en tegen vrijheid van godsdienst.
Dat bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in het Franse Straatsburg. De rechtbank wees donderdag met de uitspraak een klacht van een islamitische studente uit Turkije af.
De 32-jarige was in 1998 van colleges en examens uitgesloten omdat ze weigerde haar hoofddoek af te doen.
(Bron)
CBP: registratie domeinnaam moet anoniem kunnen

ZEIST - Registratie van een domeinnaam moet eenvoudig anoniem kunnen. Nut en noodzaak voor algemene toegang tot de gegevens van de beheerder van een internetdomein ontbreken, verklaarde J. Broekema donderdag op zijn voorlaatste dag als lid van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).
Broekema meent dat er geen directe aanleiding is om de domeininformatie voor iedereen beschikbaar te maken zoals de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) al jaren doet. Het is volgens het CBP niet de bedoeling dat alles van het ene op het andere moment in een kluis verdwijnt, maar het moet voor belangstellenden eenvoudig zijn om hun persoonsinformatie verborgen te houden.
SIDN staat aan de vooravond van een zogenoemd domeinnaamdebat. Anonieme registratie is geen onderwerp van discussie, verklaarde een woordvoerder donderdag. SIDN spreekt van een nieuw inzicht. "Het lijkt me dan tijd voor een goed gesprek."
De woordvoerder benadrukt dat SIDN zorgvuldig met de persoonsinformatie omgaat. Vijf jaar geleden is met het CBP bijvoorbeeld een maximumaantal informatieverzoeken per dag afgesproken.
Het is overigens nu niet onmogelijk om een domeinnaam anoniem vast te leggen. Er zijn bedrijven die zulke diensten aanbieden en dan als contactpersoon voor een bepaalde internetpagina optreden.
(Bron)
Vier activisten opgepakt voor actie tegen Verdonkeremanen

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagmiddag vier activisten van de Internationale Socialisten gearresteerd in de Hogeschool van Amsterdam. De vier haalden in het Kohnstammhuis handtekeningen op om het aftreden van minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) te eisen wegens de brand op Schiphol, meldden de Internationale Socialisten donderdag.
De brand kostte aan elf illegale vreemdelingen het leven. Vijftien mensen raakten gewond.
De socialisten stellen dat de arrestaties in het verlengde van het optreden van de politie eerder deze week liggen. Toen verwijderden dienders spandoeken met teksten tegen de bewindsvrouw van gevels.
De politie zegt dat de actievoerders de school niet wilden verlaten. Ze stonden op de trappen van de school de handtekeningen te verzamelen. Vervolgens zijn ze gearresteerd en naar het politiebureau overgebracht.
(Bron)
Vrouwen met hartinfarct hebben hogere sterfkans

UTRECHT - Vrouwen die met een eerste hartinfarct in het ziekenhuis worden opgenomen, hebben meer kans te overlijden dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van D. Koek, arts-onderzoeker van het Juliuscentrum Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Koek bestudeerde de levensverwachting van mensen die 1995 in het ziekenhuis waren opgenomen met een eerste hartinfarct. Vrouwen hebben zowel op korte termijn (28 dagen) als op lange termijn (vijf jaar) een hogere sterfkans dan mannen. Bij vrouwen is die kans 70 procent, bij mannen 50 procent.
Vrouwen zijn gemiddeld ouder (72 jaar) wanneer zij een hartinfarct krijgen dan mannen (64 jaar). Dat verklaart volgens de onderzoeker het verschil. Zij promoveert vrijdag op haar onderzoek. Van alle patiënten die in 1995 met een infarct waren opgenomen, belandde bijna de helft (44 procent) binnen vijf jaar opnieuw in het ziekenhuis met hart- en vaatklachten.
(Bron)
Belgische politieman schiet 'per ongeluk' neef dood

BRUSSEL - Een Belgische politieman zegt woensdag per ongeluk zijn 37-jarige neef dood te hebben geschoten. De 25-jarige agent, die net was thuisgekomen van een schietoefening, had een ruzie gehad met de neef over een som geld. Bij wijze van grap zei hij zijn dienstwapen te hebben getrokken, toen hij eiste dat de neef hem geld terugbetaalde.
Daarbij ging het pistool per ongeluk af, meldde justitie in Brussel donderdag. Belgisch politiepersoneel mag eigenlijk geen dienstwapens meer mee naar huis nemen, nadat recentelijk enkele agenten zich met een pistool van het leven hadden beroofd.
(Bron)
Helmonders kunnen lasergun lenen

HELMOND - Inwoners van Helmond kunnen voortaan bij het plaatselijke Platform Verkeersveiligheid een lasergun lenen om na te gaan of er in hun buurt te hard wordt gereden. Een woordvoerder van de gemeente heeft dit donderdag bekendgemaakt. De lasergun is een klein handzaam apparaat om de snelheid van voertuigen te meten. Het platform is een samenwerkingsverband van onder meer de gemeente, de politie en 3VO.
Tijdens een eerste inzet in de wijk Dierdonk bleek dat de feitelijke gemiddelde snelheid lager was dan het toegestane maximum terwijl de bewoners het gevoel hadden dat er te hard werd gereden.
Als buurtbewoners het apparaat gebruiken, deelt de politie geen bekeuringen uit. Overigens wil de politie de lasergun wel gaan inzetten bij gewone snelheidscontroles. Wie dan wordt betrapt, krijgt onverbiddelijk een bon.
(Bron)
Sarkozy wil relschoppende buitenlanders uitzetten

PARIJS - Alle mensen die in het kader van de onlusten in Franse steden door de rechter zijn veroordeeld en niet de Franse nationaliteit hebben, moeten worden uitgezet.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy heeft dit woensdag van de prefecten in het land geëist. Het bevel tot uitzetting geldt ook voor buitenlanders die over geldige verblijfsvergunningen beschikken.
Volgens Sarkozy gaat het tot dusverre om 120 mensen. "Ik heb de prefecten (hoogste vertegenwoordigers van de Staat in de departementen) gevraagd die personen terstond uit te zetten", zei Sarkozy in het parlement.
(Bron)

Wat doe je met Fransen die rellen schoppen?
Dalende geboorte remt bevolkingsgroei

VOORBURG - De bevolkingsgroei stagneert dit jaar. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS ) donderdag publiceerde.
In de eerste negen maanden van 2005 zijn 142.000 kinderen geboren, dit zijn er ruim 4000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De bevolking is tot en met september met 25.000 mensen toegenomen, 7000 minder dan in 2004.
Naar verwachting zullen dit jaar ongeveer 190.000 kinderen worden geboren. Vijf jaar geleden waren dat er 207.000. Deze trend zal de komende jaren doorzetten. Een belangrijke oorzaak is de daling van het aantal geboorten begin jaren zeventig. Hierdoor zijn er minder vrouwen van rond de dertig jaar. Ook de minder gunstige economie heeft een remmend effect.
(Bron)
'Wiet telen in sociale werkplaats'

ARNHEM - Als het aan de VVD in Arnhem ligt, gaan werknemers van de sociale werkplaats wiet telen voor coffeeshops. Het plan moet illegale kweek en criminaliteit terugdringen en extra inkomsten voor de sociale werkplaats opleveren, aldus de VVD woensdag.
Door wietteelt op de sociale werkplaats toe te staan, moet criminaliteit in verband met illegale thuisteelt verminderen. "We doelen dan op het illegaal aftappen van stroom en diefstal van apparatuur", aldus fractievoorzitter T. Theijse. "De sociale werkplaats heeft al een eigen kwekerij en alle benodigde kennis is daar in huis. Bovendien kunnen ze daar altijd extra werk en inkomsten gebruiken."
De sociale werkplaats Presikhaaf Bedrijven in Arnhem is enthousiast over het voorstel. Algemeen directeur J. van Poelje is niet bang voor weerstand onder het personeel. Er zullen werknemers zijn die liever niets met wietteelt te maken willen hebben. Daar houden we uiteraard rekening mee." Presikhaaf Bedrijven telt circa 2700 werknemers.
De gemeente Arnhem heeft een 'positieve grondhouding' over het idee. "Deze vorm van wietteelt is nu nog illegaal", zegt verantwoordelijk wethouder I. Pijnenburg. "Als de Tweede Kamer besluit tot een proef met legale teelt, willen we hier best werk van maken." De Arnhemse gemeenteraad bespreekt het plan woensdagavond in een commissievergadering.
Van Poelje en fractievoorzitter Theijse zijn niet bang dat wietteelt op de sociale werkplaats ongure types aantrekt. "Voorwaarde is wel dat de beveiliging in orde is", aldus Poelje.
(Bron)
Spoeddebat over opvang overlevenden Schipholbrand

DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt donderdagmiddag een spoeddebat met de ministers Donner (Justitie) en Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) over de opvang van degenen die de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost hebben overleefd.
Een verzoek daartoe van GroenLinks werd gesteund door de PvdA, SP en D66. Vooral het CDA keerde zich tegen het spoeddebat en bestempelde dat als politieke spelletjes. Kamerlid Vos van GroenLinks is hier woedend over.
Vos bezocht dinsdag de bajesboot in Rotterdam, waar een aantal illegale vreemdelingen na de brand is ondergebracht. Zij meent dat de opvang en zorg volstrekt onvoldoende zijn, in weerwil van uitspraken van Verdonkeremanen dat er een humane en zorgvuldige begeleiding is. Vos bepleit opvang in gewone asielcentra, behalve voor diegenen met een criminele achtergrond.
Vorige week concludeerde directeur E. Nazarski van VluchtelingenWerk Nederland al dat hij de opvang van de betrokkenen beschamend vond. Zo kregen zij maar een keer per dag eten en mochten ze maar een half uur per dag luchten. Ook kregen ze de eerste dagen geen schone kleding. De PvdA stelde hier vragen over.
Verdonkeremanen hield woensdag in antwoord hierop vol dat er wel extra alertheid was gevraagd bij het personeel voor de noden van deze groep mensen en dat er wel intensieve psychologische zorg is verleend. De bewindsvrouw kan niet uitsluiten dat in een enkel geval de opvang minder bevredigend was. Dat er weinig ruimte is voor luchten en maar een keer per dag eten wordt gebracht, hoort volgens haar bij de regels in penitentiaire inrichtingen. [Ze weet niet waar ze het over heeft vrees ik.]
Leden van de Kamercommissie voor Justitie brengen vrijdag een bezoek aan de detentiecentra in Rotterdam en Zeist, waar de betrokkenen in vreemdelingenbewaring zitten. Kamerleden van het CDA en de VVD hebben toegezegd hieraan ook mee te doen.
Donner bracht woensdagochtend een bezoek aan de Rotterdamse bajesboot. Verdonkeremanen ging 's middags naar het detentiecentrum in Zeist. De bewindslieden hebben er gesproken met gedetineerden die daar na de brand zijn ondergebracht. Ze wilden daarmee hun betrokkenheid tonen. Ook hebben ze aan overlevenden van de brand gevraagd hoe ze de opvang en nazorg hebben ervaren, zei een woordvoerder van de ministers.
(Bron)
Artsen vaak oververmoeid aan het werk

HOUTEN - Bijna drie kwart (74 procent) van de artsen werkt vaker door dan wettelijk is toegestaan. Ruim zes op de tien (63 procent) artsen is wekelijks een of meer keren oververmoeid door of tijdens het werk. Iets meer dan de helft van hen geeft aan wel eens een fout gemaakt te hebben door die oververmoeidheid. Een op de drie van de artsen noemt het een geaccepteerd gegeven dat artsen door oververmoeidheid fouten maken.
Dat blijkt uit een onderzoek van MedNet Magazine onder 345 huisartsen, specialisten, basis-, verzekerings- en bedrijfsartsen en studenten geneeskunde. De uitkomsten bevestigen eerdere, grotere onderzoeken in de Verenigde Staten, Engeland en België.
Aanleiding voor het onderzoek is het nieuwe Arbeidstijdenbesluit van minister De Kneus van Sociale Zaken, waar de Tweede Kamer zich nog over moet buigen. Dat besluit geldt overigens niet voor medisch specialisten en huisartsen. Voor medisch specialisten in loondienst zijn wel afspraken over het maximum aantal uren gemaakt in de CAO's.
Volgens het besluit van De Kneus mogen alle andere artsen vanaf volgend jaar gemiddeld genomen over een half jaar, zestig uur per week werken, als ze daar zelf mee instemmen. Aanwezigheidsdiensten worden daarin meegeteld. Nu geldt nog per drie maanden gemiddeld maximaal 48 uur per week werken en tellen alleen de gewerkte uren tijdens aanwezigheids- of slaapdiensten mee.
Volgens directeur A. van Bolderen van de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) maakt het besluit van De Kneus het in de praktijk mogelijk om diensten van 78 uur te draaien, zonder dat ergens geregistreerd is hoeveel uren een arts of arts in opleiding (aio) heeft geslapen.
Vooral die laatste groep loopt daar een ernstig risico, stelt Van Bolderen. Artsen in opleiding tot specialist hebben al een minder sterke positie in ziekenhuizen. Bovendien wil de minister de toestemming van de arts om maximaal zestig uur te werken elk half jaar stilzwijgend laten verlengen. Een arts in opleiding zou dan zelf naar personeelszaken moeten gaan om te zeggen dat hij of zij het niet meer wil.
Volgens Van Bolderen is de kans dan groot dat hij of zij te horen krijgt dat hij ergens anders een baan moet zoeken. Hij heeft de Tweede Kamer woensdag een brief gestuurd met de vraag om daar iets aan te doen. Ook de Landelijke Vereniging van Assistent Geneeskundigen LVAG is bezorgd over het plan. Deze vreest dat aio's in de praktijk geen nee kunnen zeggen tegen de 60-urige werkweek.
(Bron)
PvdA in actie tegen pestgame

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Dijsselbloem van de PvdA vindt dat een computerspelletje waarin pesterig gedrag door scholieren wordt verheerlijkt, niet op de markt moet komen.
Het gaat om het spel Bully, waarin tieners hun frustratie kunnen afreageren door leeftijdgenoten in elkaar te slaan. Dijsselbloem heeft de uitgever van de game gevraagd het spel niet op de markt te brengen.
Volgens Dijsselbloem is Bully veel gevaarlijker dan computerspelletjes die zich in een fantasiewereld afspelen. "Dit staat heel dicht bij de dagelijkse realiteit van scholieren. Pesten is groot probleem voor veel jongeren."
Dijsselbloem, die eerder in het geweer kwam tegen gewelddadige videoclips TMF en MTV, wil geen verbod van pestgames. "Ik ben principieel zeer terughoudend met het vragen om een verbod. Bovendien is dat via internet toch makkelijk te omzeilen."
(Bron)

Dijsselbloem is de vleesgeworden natte droom van Balkenende als het op normen aan komt - maar hier heeft ie wel een beetje gelijk lijkt me.
Brand op bajesboot Rotterdam

ROTTERDAM - De politie heeft vier personen die vastzitten op een detentieboot in de Merwehaven in Rotterdam, voor brandstichting aangehouden. Dat heeft de politie in Rotterdam donderdag laten weten. Op die bajesboot woedde in de nacht van woensdag op donderdag een kleine brand in een recreatieruimte.
De brand was snel geblust, maar veroorzaakte wel veel rookontwikkeling. De illegale vreemdelingen die op de boot verblijven, hoefden niet te worden geëvacueerd en niemand raakte gewond.
De politie gaat ervan uit dat de brand op de bajesboot is aangestoken. De brandmelding kwam rond 02.30 uur bij de brandweer binnen. De brand is gesticht in het isolatiemateriaal in het plafond van de recreatieruimte.
Justitie heeft twee weken geleden een aantal overlevenden van de fatale brand op Schiphol overgebracht naar de twee bajesboten in Rotterdam. Volgens justitie is de brand in het cellencomplex op Schiphol ook ontstaan door brandstichting. In dit cellencomplex zaten ook illegalen die op hun uitzetting wachtten. Op de luchthaven kostte de brandstichting elf mensen het leven. Vijftien anderen raakten gewond.
(Bron)

woensdag, november 09, 2005

Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
Machinisten bezorgd over veiligheid intercity's

UTRECHT - Machinisten van de Nederlandse Spoorwegen maken zich zorgen over de veiligheid van de dubbeldeks intercity's. "Zijn deze treinstellen wel zo veilig als de NS ons altijd heeft doen geloven?", vraagt de vakbond voor machinisten en conducteurs (VVMC) zich af.
De veiligheidscommissie van de vakbond is erg geschrokken van de botsing donderdag tussen een intercity en vrachtwagen bij het Overijsselse Wijhe. Foto's van de trein laten zien dat de voorkant "met alles wat daarin zit, compleet is weggevaagd", aldus de VVMC woensdag. Door een ongeval bij Amsterdam Centraal vorig jaar werd ook de cabine van een intercity geplet, aldus de organisatie.
De NS heeft het personeel volgens de vakbond altijd voorgehouden dat een kooiconstructie de bestuurderscabine beschermt. Achter de cabine zit bovendien een kreukelzone. Deze zou de klap van een botsing moeten opvangen. De beelden van het ongeval in Wijhe laten echter zien dat de kreukelzone intact is en de cabine geplet, stelt de VVMC.
Inmiddels rijden er meer dan driehonderd van dergelijke intercity's rond in Nederland. De VVMC noemt een onderzoek van de NS naar de veiligheid van de treinen "dringend noodzakelijk". De vervoerder moet zijn personeel over de uitkomsten hiervan informeren, voordat er nog meer "leed" wordt veroorzaakt, aldus de vakbond.
Ook de Inspectie Verkeer en Waterstaat moet de intercity's onderzoeken. "De machinisten bellen ons met de vraag hoe het zit met de veiligheid. Ze willen duidelijkheid", zei VVMC-bestuurder W. Eilert. Volgens de Nederlandse Spoorwegen voldoen de intercity's aan alle veiligheidseisen.
Dat de trein veilig is, blijkt volgens een woordvoerder wel uit het ongeluk bij Wijhe. "De machinist heeft het overleefd, de bestuurder van de vrachtauto niet. Dat geeft aan hoe sterk een trein is." Wel wil de vervoerder met de VVMC rond de tafel gaan zitten om de zorgen van de bond te bespreken.
(Bron)
Moordenaar en dierenbeul voor de rechter

ALMELO - Van de tientallen dierenmishandelingen die Rudolf K. de afgelopen jaren heeft begaan in Twente, heeft het Openbaar Ministerie (OM) er zeven uitgepikt die hem ten laste worden gelegd. "De rest is er buiten gehouden, omdat het niets toevoegt aan het beeld dat je krijgt van de verdachte", aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Almelo.
De 49-jarige K. moet zich vrijdag verantwoorden voor de rechtbank in Almelo. De in Duitsland geboren, maar in Enschede woonachtige K. werd in november vorig jaar aangehouden. Tijdens zijn verhoren bij de politie bekende de man dat hij in juni 2003 in zijn woonplaats de 50-jarige zwerver F. Storm met messteken om het leven heeft gebracht. K. bleek een voormalige tbs-patiënt.
Naast deze moord verdenkt het OM K. ook van poging tot moord op twee mannen en een vrouw. Zij waren willekeurige slachtoffers die hij in de zomer van 2002 met een mes belaagde. Twee slachtoffers liepen in de buurt van de Universiteit van Twente en werden door K. aangevallen vanaf zijn fiets.
De man staat bekend als de beul van Twente, die tussen 2000 en 2004 tientallen dieren ernstig heeft mishandeld. In het najaar van 2000 werd de politie geconfronteerd met de eerste aangiften van ernstige dierenmishandeling in onder meer Oldenzaal en Enschede. De jaren daarop volgden nog tientallen aangiften. Het ging veelal om steekwonden in de geslachtsorganen van paarden, pony's en schapen. Een aantal dieren overleefde de mishandeling niet.
De Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren probeert via een zogeheten artikel 12 procedure, K. alsnog te laten vervolgen voor de andere dierenmishandelingen. Voorzitter H. ten Napel van de stichting vindt het vervelend dat het OM niet alle mishandelingen heeft opgenomen in de dagvaarding. "Dat is heel zuur voor de mensen die gedupeerd zijn en genoegdoening willen."
De stichting verwijt het OM dat het onvoldoende oog heeft voor de slachtoffers. Ten Napel: "Zowel de gedupeerden als onze stichting zijn belanghebbende en worden niet als zodanig erkend. Wij willen gehoord worden en eisen inzage in de dossiers." Ook eisen de eigenaren van de mishandelde dieren een schadevergoeding en smartengeld voor de geleden emotionele schade.
(Bron)
Vliegtuig met klapbanden stremt Polderbaan

SCHIPHOL - Op Schiphol is woensdagmiddag een vrachtvliegtuig gestrand door een aantal klapbanden. De Boeing 747 van de Amerikaanse maatschappij Polar Air kwam stil te staan op de Polderbaan. Die is daardoor sinds 13.00 uur niet meer toegankelijk voor ander vliegverkeer. Dat liet een woordvoerster van de luchthaven weten.
De stremming leverde geen vertraging op voor reizigers, want het vliegverkeer kon via andere banen worden geleid. Door de klapbanden is de verlichting van de Polderbaan beschadigd.
Het vliegverkeer kan pas weer worden hervat als het vrachttoestel van de baan is gesleept. Dat kan echter alleen als de banden zijn verwisseld, aldus Schiphol. Vermoedelijk duurt het nog enkele uren voordat de Polderbaan weer in gebruik is.
(Bron)
'Koffie verhoogt bloeddruk niet, cola wel'

NEW YORK - Vrouwen die geregeld koffie drinken, hoeven niet bang te zijn dat hun bloeddruk daardoor stijgt. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Harvard School of Public Health in Boston onder meer dan 150.000 Amerikaanse vrouwen, die twaalf jaar gevolgd werden.
"Daarbij vonden wij sterke bewijzen die de speculatie weerleggen dat koffiecomsumptie bij vrouwen samengaat met verhoogde bloeddruk", schreef het team onder leiding van Wolfgang Winkelmeyer in het vakblad JAMA (Journal of the American Medical Association). Naar de gevolgen van koffiedrinken bij mannen hebben de wetenschappers geen onderzoek gedaan.
Tussen het gebruik van cola - of het nu de light-variant is of niet - bleek wel een verband met hoge bloeddruk te bestaan. De wetenschappers vermoeden dat het niet de cafeïne in de drank is, die die werking heeft, maar een ander bestanddeel.
(Bron)
Achtervolging eindigt in berm snelweg

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft woensdag rond de middag een gestolen auto achtervolgd vanuit het centrum van de stad tot op de snelweg. De jacht eindigde in de berm van de snelweg A10, waar de achtervolgde auto na een botsing terecht kwam.
Volgens een woordvoerder van de politie zijn van de vier inzittenden van de achtervolgde auto twee gewondgeraakt, van wie een ernstig. Twee andere inzittenden die probeerden te ontsnappen door het naast de snelweg gelegen weiland zijn eveneens aangehouden.
De autodieven waren met de gestolen auto tegen een andere gebotst in het stadscentrum en kozen vervolgens het hazenpad de stad uit. In de bocht van de A2 naar de A10 raakten zij opnieuw een auto, verloor de chauffeur de macht over het stuur en sloot de jacht af tegen de vangrail. Van de laatst geraakte auto is de 36-jarige chauffeur ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Britse jongeren verruilen mixdrankjes voor cocktails

LONDEN - Britse jongeren drinken geen mixdrankjes meer. De zogenoemde alcopops zijn niet langer 'cool'. Bovendien vindt een derde van de 18- tot 24-jarigen de drankjes "te duur voor wat ze zijn".
De jongeren grijpen nu naar cocktails, waarvan het alcoholpercentage veelal hoger ligt dan bij de mixdrankjes. Dat is de conclusie van een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Britse marktonderzoeksbureau Mintel, zo meldde de krant The Guardian.
De mixdrankjes hebben een imagoprobleem. De verkoop van de voorheen zo populaire drankjes als Bacardi Breezer is in Groot-Brittannië dit jaar met 22 procent gedaald. Dat zal nog verder dalen, wanneer de producenten niet met vernieuwingen komen, aldus Mintel. Klanten willen minder zoete en meer 'verfijnde' smaken. Dat zoeken ze nu in de met wodka, gin, rum en bourbon samengestelde cocktails.
Ook de prijs van de mixdrankjes draagt bij aan de overstap naar sterkere dranken. Sinds de accijnsverhoging in 2002 vinden veel mensen de mixdrankjes te duur.
Volgens Mintel is het echter wel te vroeg om de mixdrankjes volledig af te schrijven. Hoofdanalist van het onderzoeksbureau James McCoy stelt voor dat de fabrikanten "terug in de tijd gaan voor inspiratie", met nieuwe recepten komen en minder zoete smaken introduceren.
(Bron)

Dat mixspul smáákt ook naar limonade die te lang in de zon gestaan heeft.