zaterdag, november 08, 2008

Lichaamsgeur blijkt betrouwbaar identificatiemiddel

De lichaamsgeur van mensen kan zeer waarschijnlijk worden gebruikt om individuen te identificeren, zo heeft Amerikaans onderzoek met muizen uitgewezen.
Muizen produceren net als alle zoogdieren (waaronder mensen) een unieke lichaamsgeur onder invloed van hun genen. Die geur gebruiken de dieren onder meer om elkaar te herkennen en zelfs om een partner te kiezen.
Het is echter ook bekend dat een lichaamsgeur kan gaan afwijken onder invloed van dieet. Wetenschappers van het zogenaamde Monell Chemical Senses Center in Philadelphia onderzochten daarom of de lichaamsgeur van muizen door speciale voeding zodanig zou veranderen, dat het luchtje onherkenbaar zou worden.
Eerst werden muizen getraind om op basis van geur één bepaalde soortgenoot te identificeren. Ook brachten wetenschapper de geur van sommige muizen in kaart met een chemische analyse. Daarna werden de dieren op een dieet gezet, zodat hun persoonlijke luchtje veranderde.
Maar hoewel de geur van de muizen sterk afweek na het dieet, waren ze nog steeds herkenbaar voor hun soortgenoten op basis van hun persoonlijke luchtje.
Ook de chemische samenstelling van hun geur bleef duidelijk herkenbaar. De onderzoekers konden de muizenluchtjes van elk individu nog altijd identificeren met chemische apparatuur.
"De bevindingen tonen aan dat biologische geuren net als vingerafdrukken consistent zijn en kunnen worden gebruikt om individuen te herkennen", verklaarde hoofdonderzoeker Jae Kwak tegen de Amerikaanse nieuwszender MSNBC.
"Als we kunnen aantonen dat dit ook het geval is bij mensen opent dat de mogelijkheid om apparaten te ontwikkelen die individuele geuren van personen kunnen detecteren."
(Bron)
Nederlandse kinderen dol op stamppot

Nederlandse kinderen zijn dol op stamppot. Dat blijkt uit onderzoek van Direct Research.nl onder 547 ouders en 509 kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar.
92 procent van de kinderen eet stamppot met rookworst en in de winter staat dit gerecht zelfs één keer per week op tafel. Veel van de kinderen zouden het liefst nog vaker stamppot willen eten. Ruim eenderde van de kinderen eet het liefst het hele jaar door stamppot.
Boerenkoolstamppot is bij kinderen het populairst, terwijl de ouders het liefst andijviestamppot eten. De helft van de kinderen krijgt al stamppot op eenjarige leeftijd en bijna een kwart zelfs voor hun eerste verjaardag.
Stamppot krijgt van veel kinderen ook een andere naam. Het wordt ook wel hutsefluts, stimpstamp, smiksel smaksel, ijzerman-eten of panprakkie genoemd.
(Bron)
'Persoonsgegevens makkelijk te koop op internet'

HILVERSUM - Russische criminele websites bieden gegevens van creditcardhouders te koop aan. Op vrij simpele wijze kochten medewerkers van het tv-programma Zembla de namen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers en creditcardgegevens van acht personen, zo liet de redactie vrijdag weten.
De programmamakers melden verder dat ze met die persoonlijke informatie dingen hebben gekocht die door de eigenaren van de creditcards werden betaald zonder dat zij dat wisten. Volgens Zembla onderscheppen criminelen persoonsgegevens die blijkbaar onvoldoende beveiligd zijn en verkopen ze deze door. Zondag komt de reportage op tv.
Landelijk fraudeofficier van justitie F. Speijers reageert in de uitzending namens het Openbaar Ministerie (OM). Hij zegt onder meer dat hij wil dat banken en creditcardmaatschappijen de kaarten beter gaan controleren. Een woordvoerster van het OM zei dat het OM het fenomeen van fraude met identiteitsgegevens kent en er aandacht aan besteedt.
(Bron)
Hackers bespioneerden Obama en McCain

ATLANTA - Hackers uit het buitenland hebben de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain bespioneerd.
Dit berichtte de omroep CNN vrijdag. Ook het Amerikaanse weeblad Newsweek stelt dat er is ingebroken in de computers van beide kandidaten tijdens de verkiezingscampagne.
Federale agenten en de Amerikaanse geheime dienst hebben de inbraak afgelopen zomer ontdekt en onderzocht na een klacht over een vermeend computervirus.
De inbrekers wilden informatie over de beleidsplannen van beide politici. Volgens CNN hebben onderzoekers laten weten dat de Amerikaanse regering inmiddels weet wie achter deze hackers zit, maar ze komt daar vooralsnog niet mee naar buiten.
(Bron)
Gewonden bij ongeval met tram in Amsterdam

AMSTERDAM - Bij een botsing tussen een tram en een twee auto's zijn vrijdagavond in Amsterdam vier personen lichtgewond geraakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
Onder de gewonden waren de bestuurders van de auto's: een man en een vrouw. Beiden moesten naar het ziekenhuis. De brandweer moest een van hen uit de auto bevrijden.
Twee vrouwelijke passagiers van de tram liepen ook letsel op, maar hulpverleners konden hen ter plekke behandelen.
De tram raakte door het ongeval buiten de rails. Het incident gebeurde rond kwart voor tien op de Hoofdweg ter hoogte van de Jan van Galenstraat.
(Bron)
Schoonheidsformule ontwikkeld voor gezichten

Wetenschappers uit Israël hebben een formule ontwikkeld waarmee ze de aantrekkelijkheid van gezichten op foto's kunnen optimaliseren.
De onderzoekers van Tel Aviv University kwamen tot hun formule door tientallen proefpersonen willekeurige pasfoto's van mannen en vrouwen met een cijfer te laten beoordelen op aantrekkelijkheid.
De scores werden daarna ingevoerd in een computer en vergeleken met gezichtsafmetingen van de personen op de foto's, zoals de grootte van hun neus, de lengte van hun kin en de afstand tussen hun ogen en oren.
Met die gegevens slaagden de onderzoekers erin om tot een wiskundige vergelijking te komen, waarmee volgens hen elke pasfoto maximaal aantrekkelijk kan worden gemaakt - zonder dat de gefotografeerde persoon zijn identiteit verliest.
De bevindingen worden gemeld door de Amerikaanse nieuwswebsite ScienceDaily.
Er is veel kritiek op het Israëlische onderzoek, omdat schoonheid van oudsher wordt gezien als iets ondefinieerbaars en subjectiefs. Hoofdonderzoeker Daniel Cohen-Or gelooft echter dat aantrekkelijkheid ook op een wetenschappelijke manier kan worden vastgesteld.
"Schoonheid kan worden bepaald met wiskundige metingen en verhoudingen", verklaart hij. "Het kan worden gedefinieerd als de afstand tussen gezichtselementen die door de meeste mensen als aantrekkelijk wordt beschouwd.
"Ik heb zelf geen oordeel over schoonheid. Voor ons zijn de bewerkte foto's gewoon een verzameling getallen en berekeningen."
De onderzoekers verwachten dat hun onderzoek kan leiden tot praktische toepassingen, zoals een functie op digitale camera's waarmee de aantrekkelijkheid van gefotografeerde gezichten kan worden vergroot.
Ook plastisch chirurgen zouden de schoonheidsformule volgens de wetenschappers kunnen gebruiken om de effectiviteit van een ingreep te bepalen.
(Bron)

Wat is de zin van gezichten op foto's aantrekkelijker maken?
Goh, het formulier waarmee je bezwaar kunt maken tegen de opname van jouw gegevens in een nog te ontwikkelen systeem, is 'beschadigd' en dus niet op te roepen. Gelukkig kun je wel een informatiepakket aanvragen met daarin ook een opt out-formulier.
Overigens is de ontsnapte rode panda weer terug in Blijdorp:

Vrijdagochtend (7/11) vroeg signaleerde een voorbijganger op de Benticklaan een niet alledaags dier en waarschuwde de politie. Die vermoedde natuurlijk al snel dat deze verschijning iets met de Diergaarde van doen moest hebben. En ja hoor, al snel bleek dat wij een (volwassen) kleine panda misten op het "eilandje" op het voorplein voor de Rivierahal. Vermoedelijk is het dier te ver een tak in geklommen en vanaf het dunne uiteinde buiten het verblijf getuimeld. Later op de ochtend is het onze verzorgers gelukt de uitbreker weer te vangen. En daar hoefden ze niet eens voor in de bomen te klimmen, want het dier was de parkeergarage van een nabij gelegen school ingestruind! Inmiddels zit ie weer in het verblijf (en zijn de takken gesnoeid), samen met zijn partnet en de twee jongen die afgelopen zomer geboren werden.
(Bron)
'Panda's krijgen zware winter'

PEKING - De panda's in de Chinese provincie Sichuan gaan een zware winter tegemoet. Dat verwachten experts op basis van het gedrag van de dieren, meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag.
De panda's leven in het gebied dat getroffen is door de hevige aardbeving in mei. Tijdens de winter trekken de dieren naar lager gelegen gebieden. Dit jaar gebeurde dat al veel eerder dan normaal.
Elke winter vangt het pandacentrum in Sichuan een stuk of vijf vermoeide en hongerige panda's op. Dit jaar zijn er al twee aangetroffen voor de winter goed en wel begonnen is.
Door de aardbeving is het complex van het pandacentrum beschadigd. De medewerkers weten dan ook niet of er wel genoeg ruimte is voor de verzwakte dieren.
De aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter in de provincie Sichuan kostte meer dan 80.000 mensen het leven. Ook een panda kwam om.
(Bron)
Damestoiletten schoner dan die voor heren

ALPHEN AAN DEN RIJN - In openbare gebouwen als ziekenhuizen en restaurants blijft het behelpen met de toiletten. De schoonste wc's zijn in de instellingen voor de gezondheidszorg te vinden. De toiletten voor vrouwen zijn schoner dan die voor heren.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het blad Service Management. Het vakblad voor de schoonmaakbedrijven onderzocht 150 openbare toiletten. Slechts 26 procent werd als schoon beoordeeld. Dat is 5 procentpunt meer dan in 2007.
Vooral de bril bleek een bron van besmetting. Op 46 procent van de wc's troffen de onderzoekers een te groot aantal bacteriën aan. Op bijna de helft daarvan bleken entero's (bacteriën die in ontlasting zitten) voor te komen.
Ook vele kraankoppen en drukknoppen om het toilet door te spoelen bleken ernstig vervuild te zijn. Op een zevende van de kraankoppen zaten entero's.
Van de toiletten in instellingen voor de gezondheidszorg bleek 33 procent schoon te zijn. De onderzoekers bekeken vooral drukke wc's bij de ingang en rond poliklinieken.
Zij vermoeden dat de toiletten bij de patiëntenkamers schoner zijn, omdat die veel minder worden gebruikt.
In de horeca behaalde 28 procent van de wc's een voldoende. In warenhuizen, bouwmarkten en tuincentra was een kwart schoon. De toiletten in gemeentehuizen, tankstations en bibliotheken waren het viest. Slechts 20 procent haalde een voldoende.
(Bron)
Weer kleine aardbeving in Groningen

GARSTHUIZEN - In de omgeving van Garsthuizen (Groningen) heeft zich vrijdagavond een kleine aardbeving voorgedaan. Volgens een medewerkster van het KNMI ging het om een beving van 2,2 op de schaal van Richter.
Ze zegt dat de beving waarschijnlijk niets te maken heeft met de aardschok van een week geleden bij Westeremden.
Over schade in Garsthuizen is nog niets bekend.
(Bron)
Hackers stelen miljoenen patiëntendossiers

AMSTERDAM - De elektronische patiëntendossiers van miljoenen Amerikanen zijn in handen gekomen van hackers. Die eisen een onbekend geldbedrag om af te zien van openbaarmaking van de zeer gevoelige informatie.
Dat meldt The New York Times vrijdag. Volgens de krant gaat het om een databank van Express Scripts, een bedrijf dat fungeert als schakel tussen ziektekostenverzekeraars en leveranciers van medicijnen. Express Scripts beschikt over gegevens van 50 miljoen Amerikanen, waaronder hun namen, adressen, sofinummers en medische geschiedenis.
Het bedrijf, dat een website heeft ingericht om vragen van het publiek over de zaak te beantwoorden, ontving vorige maand een brief waarin onbekenden een geldbedrag eisten. Ze dreigden bij uitblijven van die betaling de medische gegevens van miljoenen Amerikanen op internet te zetten. In de brief stonden persoonlijke details van zeventig personen uit de databank.
Express Scripts zegt niet te weten wie achter de kraak zit, en hoe die heeft kunnen gebeuren. Het bedrijf, dat de FBI heeft ingeschakeld, wil niet zeggen hoeveel geld de afpersers eisen.
Nederland is momenteel bezig met de invoering van een elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat dossier, waar medische hulpverleners toegang toe krijgen, moet zorgen dat bijvoorbeeld artsen en apothekers een volledig beeld krijgen van de medische achtergrond van een patiënt. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat artsen medicijnen voorschrijven die een gevaarlijke combinatie vormen met andere middelen.
Critici vrezen echter voor de veiligheid van de gegevens en de privacy van patiënten. Afgelopen week begon het ministerie van VROM met de verspreiding van informatiebrieven over het EPD. Daarbij zit een formulier waarmee mensen bezwaar kunnen maken tegen opname van hun gegevens. Van die mogelijkheid zouden inmiddels zo'n 15 duizend mensen gebruik hebben gemaakt.
(Bron)
Ik wil gewoon niet geloven dat het straks gaat regenen :-(

vrijdag, november 07, 2008

Blinde piloot veilig geland

LONDEN - Een piloot die in de lucht door een beroerte plotseling blind werd, is veilig geland in Engeland. Toestellen van de Britse luchtmacht begeleidden hem en gaven hem via de radio aanwijzingen.
Dit heeft de BBC vrijdag gemeld. Jim O'Neill (65) was vorige week in zijn kleine Cessna op een hoogte van ongeveer 4500 meter onderweg, toen hij door de plotselinge blindheid werd getroffen.
Een eerste poging om te landen mislukte, maar bij de tweede keer zette O'Neill het vliegtuigje veilig aan de grond.
(Bron)

Knap, want ik kan me voorstellen dat je volstrekt in paniek bent als je ineens niets meer ziet.
Man met jeugd-tbs voor tweede keer spoorloos

AMSTERDAM - Een 22-jarige man die jeugd-tbs heeft gekregen, is door een fout voor de tweede keer in korte tijd ontkomen aan de jeugdinrichting waarin hij had moeten zitten.
Een woordvoerder van justitie in Amsterdam bevestigde vrijdag een bericht hierover op de lokale tv-zender AT5.
De man kwam onlangs niet terug van zijn proefverlof. Vorige week arresteerde de politie hem in Amsterdam-West per toeval omdat hij onder meer een overval zou hebben willen plegen.
De rechter-commissaris besliste echter dat er niet genoeg reden was om hem in de cel te houden. De politie had hem toen eigenlijk terug naar de jeugdinrichting moeten brengen, maar liet hem door een administratiefout gaan. Sindsdien is hij spoorloos.
De politie arresteerde de man vorige week tegelijkertijd met een 32-jarige vriend van hem. Die bedreigde voor zijn arrestatie een agent met een vuurwapen en boeide hem met zijn eigen boeien.
(Bron)
Personeel mag mogelijk schuiven met werktijden

DEN HAAG - Het kabinet bekijkt of werknemers in de Arbeidstijdenwet het recht moeten krijgen om te schuiven met hun werktijden, zodat ze arbeid en zorg voor kinderen beter kunnen combineren.
Werknemers zouden misschien ook meer te zeggen moeten krijgen over hun werkplek.
Dat zijn enkele voorstellen die staan in een verkenning over modernisering van verlof en arbeidstijden, dat vrijdag als discussiestuk wordt besproken in de ministerraad.
Dat hebben ingewijden donderdag bevestigd. In de verkenning worden geen besluiten genomen. Het discussiestuk wordt eerst besproken in de Tweede Kamer en voorgelegd aan werkgevers en de vakbeweging.
Bij de presentatie van de begroting Sociale Zaken op Prinsjesdag in september kondigde het kabinet al aan het aantrekkelijker te willen maken voor ouders om verlof op te nemen. Ook zou werkgevers gevraagd worden meer in te spelen op de wens van hun personeel om arbeid en zorg beter te combineren.
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft daarbij aangegeven dat de huidige praktijk, waarin werknemers met verschillende verlofregelingen te maken hebben rondom de zorg voor kinderen en andere naasten, eenvoudiger moet.
Zo staat in zijn begroting voor volgend jaar dat de koppeling tussen ouderschapsverlof en de verlofspaarregeling levensloop wordt losgelaten.
Ouders hoeven dan niet meer verplicht zelf voor verlof te sparen in de levensloopregeling om van de overheid een uitkering te krijgen.
De verwachting is dat door het schrappen van de verplichte deelname aan de weinig populaire verlofspaarregeling, twee keer zoveel ouders dan nu de zogeheten ouderschapskorting van de Belastingdienst kunnen ontvangen als zij verlof opnemen voor de zorg van hun kinderen.
Verder wordt het als een probleem ervaren dat werknemers die verlof opnemen, niet tussentijds de hoeveelheid opgenomen vrije tijd kunnen aanpassen.
Een vader of moeder die bijvoorbeeld tijdelijk halve dagen is gaan werken wegens de zorg voor kinderen, kan er na verloop van tijd achter komen dat de zorgtaken ook met minder verlof te combineren zijn met het werk. Dat valt nu echter niet aan te passen.
(Bron)
Wonen bij hoogspanning verdubbelt kans op Alzheimer

BERN - Hoogspanningskabels in de buurt van woonhuizen kunnen volgens onderzoekers van de universiteit van Bern de kans op Alzheimer vergroten. Dat heeft de universiteit vrijdag bekendgemaakt.
Het risico op de ziekte, die het geheugen aantast, verdubbelt volgens de wetenschappers als mensen minstens vijftien jaar binnen 50 meter van een hoogspanningskabel wonen. Het verhoogde risico geldt niet voor mensen die verder weg wonen.
Het onderzoek is gebaseerd op ruim negenduizend Alzheimer-sterfgevallen van 2000 tot 2005. Bij twintig van deze gevallen woonde de patiënt minder dan 50 meter van de leiding af.
(Bron)
Man verzint ontvoering voor verslaving

MADRID - Een Spanjaard heeft gedaan alsof hij met zijn 1-jarige kleinzoon was ontvoerd, zodat hij met het losgeld zijn gokverslaving zou kunnen financieren. Dat heeft de politie in Madrid donderdag aan Spaanse media gezegd.
Eind vorige maand belde een vrouwelijke beller naar een familielid van de peuter. Ze deelde mee dat het kind en diens opa waren ontvoerd en eiste 50.000 euro losgeld voor hun vrijlating.
In een tweede telefoongesprek liet de 'ontvoerder' de 53-jarige grootvader zelf met zijn familie spreken. Enkele uren later belde hij terug. Hij zou erin zijn geslaagd te ontsnappen en riep zijn familie op snel het losgeld te betalen, anders zou de ontvoerder de peuter vermoorden.
Tijdens het verhoor gaf de opa toe dat hij het verhaal had verzonnen. Hij werd aangehouden, evenals de vrouwelijke beller, een 48-jarige kennis. "De man wilde de familie bang maken en geld krijgen voor gokmachines", verklaarde de politie.
(Bron)
Nederlandse journaliste vrijgelaten in Afghanistan

BRUSSEL - De Nederlandse journaliste Joanie de Rijcke is vrijdag door haar ontvoerders in Afghanistan vrijgelaten. De journaliste, die voor het Belgische blad P Magazine in Afghanistan op reportage was, was vorige week zaterdag ontvoerd.
Dit meldt hoofdredacteur Günther van Hassel van het weekblad.
P Magazine heeft na de ontvoering onmiddellijk de Belgische en Nederlandse autoriteiten ingelicht. Om veiligheidsredenen werd de ontvoering geheim gehouden, aldus Van Hassel.
De Rijcke is "emotioneel, maar fysiek is alles met haar in orde", zei Van Hassel. Ze bevindt zich op het moment in de Nederlandse ambassade in Kabul.
De Rijcke heeft de Nederlandse nationaliteit maar woont al een jaar of vijftien in België. Ze werkt voornamelijk voor P Magazine, aldus de hoofdredacteur. Ze was al eerder voor het blad op reportage in Afghanistan.
Toen ze vorige week werd ontvoerd, was ze op 10 kilometer van de hoofdstad Kabul bezig met een verhaal over de dood van tien Franse militairen die in augustus in een hinderlaag van de Taliban liepen.
De Rijcke werd met samen met haar tolk ontvoerd. Vermoedelijk door Taliban, maar dat is volgens hoofdredacteur Van Hassel niet zeker. Ze mocht tijdens haar ontvoering een aantal keren naar België bellen.
Ze kreeg ook medicijnen en is naar het zich laat aanzien goed behandeld. Ze is na haar vrijlating afgelopen nacht onderzocht in een militair hospitaal van de internationale troepenmacht ISAF. "Ze is er beter uitgekomen dan we durfden hopen", aldus haar hoofdredacteur.
(Bron)
Meisje rijdt met tantes auto door winkelruit

AMSTERDAM - Een goedbedoelde actie van een 14-jarig meisje uit Duitsland mondde vrijdagmiddag uit in een ravage in Amersfoort. Het meisje belandde met auto en al in een winkel aan de Kamp.
De puber logeerde volgens de politie bij haar tante. Het duo had vrijdag boodschappen gedaan in Amersfoort.
Toen het meisje in de auto wachtte en haar tante met twee zware boodschappentassen zag zeulen, besloot ze haar alvast tegemoet te rijden.
Onderweg schrok ze echter van een geparkeerde auto die de parkeerplaats uit dreigde te komen. "Hoe het precies is gebeurd, onderzoeken we nog", zegt een politiewoordvoerder. "Misschien trapte ze in paniek het gas in in plaats van het rempedaal, maar ze reed in ieder geval door een winkelruit."
De auto belandde in een tapijtwinkel. Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur. Niemand raakte gewond. De puber is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De tante heeft aangifte gedaan van joyriding.
(Bron)
Kwaliteit handschrift kinderen 'holt achteruit'

NIEUWLEUSEN - De kwaliteit van het handschrift van jongeren holt achteruit door het ontbreken van schrijfonderwijs als apart vak op de basisschool.
Niet alleen dreigt een ambacht uit te sterven, ook missen leerlingen hierdoor een belangrijke ontwikkeling in hun motoriek.
Dat stelt het Platform Handschriftontwikkeling, opgericht door schrijfspecialisten. "Tien jaar terug kampte 10 procent van de basisschoolleerlingen met schrijfproblemen. Nu is dat opgelopen tot 30 procent", zei Aartje Schoemaker, woordvoerster van het platform vrijdag.
Pabo's besteden sinds een aantal jaar minder aandacht aan schrijfonderricht. Daarnaast verrichten leerlingen op basisscholen veel minder tijd aan technisch schrijven, meent het platform.
"Na je negende wordt het moeilijker om je schrift nog bij te sturen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kampen nu met problemen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld hun eigen aantekeningen niet meer lezen."
Door minder aandacht te besteden aan schrijflessen dreigt niet alleen een ambacht te verdwijnen, maar missen kinderen een belangrijke ontwikkeling. Het schrijven bevordert samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft en is een goede training in de fijne motoriek.
"Het kan er zelfs toe leiden dat iemand die later schilder of chirurg wil worden, bepaalde handelingen niet goed kan verrichten", aldus Schoemaker.
Het platform biedt dinsdag in de Tweede Kamer een petitie aan met een pleidooi voor herinvoering van het vak schrijven op basisscholen en bijscholing van leerkrachten.
(Bron)

Mijn motoriek was waardeloos toen ik een kind was; op de lagere school werd me al gesmeekt of ik alles in blokletters wilde schrijven. Dan was het nog nauwelijks leesbaar, en ik had ook vreselijk veel moeite met op een regel schrijven, dus een bladzijde in mijn schrift zag eruit als een kudde dansende semi-blokletters op een rij, die vaag wel iets met elkaar te maken hadden maar hoe je het moest lezen was dan nog een puzzel.
Op de middelbare school ging het wel iets beter, maar ik had een lelijk handschrift, en als ik me niet goed voelde was het volstrekt onleesbaar.
Op mijn zestiende veranderde er iets in mijn leven. En zomaar, zonder er iets aan te doen, had ik ineens een prima handschrift. Dus volgens mij was mijn slechte handschrift (en mijn slechte motoriek?) ook te danken aan mijn psychische gesteldheid.
Straatrovers dreigen peuter te ontvoeren

DEN HAAG - Twee mannen hebben donderdag in Den Haag gedreigd een 2-jarige kind te ontvoeren als de moeder van de peuter haar pincode niet zou afgeven.
Dat gebeurde tijdens een straatroof op klaarlichte dag.
Nadat de twee mannen de pincode hadden gekregen gooiden ze de kinderwagen omver waardoor het kindje op straat viel. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
De 21-jarige Haagse liep 's middags vanuit de Venestraat winkelgebied De Haagse Bluf in. Op dat moment werd zij belaagd door twee mannen die haar portemonnee wilden hebben.
Ze weigerde aanvankelijk, waarop een van de twee overvallers een mes op haar keel zette en zij alsnog de portemonnee gaf. Daarna eiste het duo haar pincode met de dreiging haar dochtertje te ontvoeren.
Ze noemde de code. De mannen gingen er vandoor maar niet nadat ze eerst de kinderwagen hadden omgeduwd.
De politie spreekt van een "weerzinwekkende straatroof". Ze beschikt wel over een duidelijk signalement.
(Bron)
Kromme komkommers wellicht terug in groenteschap

BRUSSEL - Kromme komkommers, gebogen wortels en ander vreemdgevormd fruit keren waarschijnlijk terug in het groenteschap. De EU-landen stemmen woensdag over afschaffing van de huidige verplichte afmetingen.
"In deze tijd van dure voeding is het vreemd om eten weg te gooien alleen maar omdat het er vreemd uitziet", aldus een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw).
De Deense commissaris vindt de EU-regels voor de afmetingen van groenten en fruit pure bureaucratie. Ze wil ze liefst alllemaal schrappen.
Maar dat stuit op verzet van vooral supermarkten. Die vrezen dat de kromme komkommers moeilijk in de dozen en schappen passen. Zuid-Europese landen liggen ook dwars in het overleg: die vrezen dat een toevloed aan krom en puntig fruit de prijzen zal drukken.
Als compromis wil de EU-commissaris nu de standaarden behouden voor 10 van de 26 groente- en fruitsoorten, waaronder aubergines en tomaten. Die beslaan samen driekwart van de grensoverschrijdende handel in groente en fruit in de EU.
De EU-commissaris krijgt ondertussen wel steun van de Britse supermarktketen Sainsbury's. De grote keten verwacht dat de prijzen van groente en fruit wel 40 procent kunnen dalen.
"Nu mogen we zo'n 20 procent van de oogst in ons land niet gebruiken. We kunnen niet doorgaan met verspilling van groente en fruit in deze tijd zelfs voordat het de boerderij of kas verlaat", zei Sue Henderson van Sainsbury's tegen de BBC.
(Bron)

Liever een kromkommer dan zo'n geplastificeerd ding dat eruitziet alsof het gekloond is.
'Crisis treft zwaksten het hardst'

AMSTERDAM - De financiële crisis treft de zwakkeren op de arbeidsmarkt het hardst.
Daarvoor waarschuwt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) in een vrijdag gepubliceerd vraaggesprek met DNB Magazine.
"Als de werkloosheid toeneemt, komen de laaggeschoolden en de minder weerbaren het eerst in de problemen. Niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook op allerlei andere terreinen. Zij worden het hardst geraakt door deze crisis", aldus Wellink.
Bovendien betreft het volgens de centralebankpresident een groep die over minder financiële buffers beschikt.
De Nederlandse economie als geheel kan volgens Wellink wel tegen een stootje. "We komen uit de sterkste groeiperiode in decennia, zitten op het hoogste welvaartsniveau uit onze geschiedenis."
Maar hij bestrijdt dat Nederland het beter doet dan omringende landen. "Nederland heeft een open economie, en is gevoeliger voor wat er in de buitenwereld gebeurt."
"Ik gebruik het woord recessie niet zo graag", zegt Wellink. Maar hij sluit niet uit dat de economie in Europa "enige krimp" zal vertonen.
Aan de andere kant zal de inflatie die begin dit jaar hoog dreigde op te lopen, nu juist afnemen als gevolg van een lagere vraag naar goederen en diensten.
De Nederlandse overheid heeft een reeks maatregelen genomen om de financiële crisis te bezweren. "Maar het vertrouwen dat al die maatregelen ook echt werken, moet nog groeien", aldus Wellink. "Echter, vroeg of laat zal in het sombere financiële landschap de zon toch echt weer doorbreken."
Banken zullen volgens Wellink in de toekomst hun risico's moeten beperken. Ook liggen hogere kapitaaleisen in het verschiet.
De beloningen die sommige topmanagers krijgen, zijn volgens Wellink in sommige gevallen "onbehoorlijk hoog".
Er moet een beloningssysteem komen dat niet risicoverhogend werkt, vindt de DNB-topman.
(Bron)

De zwaksten zijn altijd als eerste de pineut, en de laatsten die meeprofiteren als het beter gaat.
Dieven geven scooter terug aan invalide vrouw

AMSTERDAM - Dieven die een scooter hadden gestolen kregen daar spijt van toen ze in de plaatselijke krant lazen dat de eigenaresse een invalide vrouw was. Dat heeft het Roemeense dagblad Adevarul bericht.
De dieven brachten de scooter terug naar het huis van Agota Lay en legden er de krant op met het artikel dat op hun geweten had gewerkt. De kop, 'Dieven zonder hart', hadden zij veranderd in 'Dieven met een hart'.
De 39-jarige Lay lijdt al achttien jaar aan een spierziekte, berichtte Adevarul, een landelijke krant. Ze moet rondkomen van 366 lei (98 euro) per maand en had een lening afgesloten om de scooter te kunnen kopen. Zij noemde het 'een wonder' dat ze het voertuig heeft teruggekregen.
(Bron)

Dieven die de krant lezen, poe.
Berlusconi: Obama jong, knap en zongebruind

ROME - In Italië is weer eens ophef ontstaan over een uitspraak van premier Silvio Berlusconi. Die had donderdag gezegd dat de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama "jong, knap en zelfs zongebruind" is.
Kopstukken van de centrumlinkse oppositie eisen dat Berlusconi zijn excuses aanbiedt aan Obama.
Meer dan duizend Italianen hadden vrijdag al boodschappen achtergelaten op een blog van de Amerikaanse krant New York Times. "Vandaag schaam ik mij Italiaan te zijn", schreef een van hen.
In 2003 zei Berlusconi tegen een Duitse europarlementariër dat die geknipt zou zijn voor de rol van kampbewaker in een film over de nazitijd.
(Bron)
Utrecht onveiligste gemeente van Nederland

DEN HAAG - De gemeente Utrecht is de onveiligste stad van Nederland. Den Haag staat als enige van de vier grote steden niet in de toptien van onveilige gemeenten.
Het Friese Ferwerderadiel is het veiligst. Dat blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex die vrijdag is gepubliceerd op de website van het blad Binnenlands Bestuur.
De index is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap van de Politieacademie. In de index zijn de aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling opgenomen.
Zaken als winkel- en fietsendiefstal zijn buiten beschouwing gelaten, evenals cijfers over moord en doodslag.
De cijfers beslaan de jaren 2004 tot en met 2007. Daaruit blijkt dat Utrecht de lijst al sinds 2004 aanvoert.
Amsterdam staat tweede, Eindhoven op de derde plaats, Den Bosch vierde en Rotterdam vijfde. De lijst omvat 443 gemeenten die wordt afgesloten door de Friese gemeenten Littenseradiel en Ferwerderadiel.
Den Haag als een van de vier grote steden, staat op een twintigste plek en laat vele kleinere gemeenten achter zich, zoals Ouder-Amstel, Hoorn, Heerlen en Roermond.
Gouda, dat de laatste tijd het nieuws haalde met overlast van Marokkaanse jongeren, staat op de elfde plek in de index.
De stijging of daling van de aangiftecijfers staan in de index aangegeven in kleuren. Rood is een stijging, groen is een verbetering. De gemeenten die het slechtst scoren op de index laten gedurende vier jaar vrijwel alleen maar rood zien.
Een woordvoerster van de gemeente Utrecht zei het "jammer te vinden" bovenaan deze lijst te staan. "Maar we staan op heel veel lijstjes, ook positieve, bovenaan."
Volgens haar valt op de onderzoeksmethode wel wat af te dingen en wordt daarover gesproken met de onderzoekers. "Het bevat voor ons geen nieuwe informatie, maar is wel reden te meer ons ingezette beleid op dit gebied voort te zetten."
(Bron)
Rode panda ontsnapt uit Blijdorp

AMSTERDAM - Uit Diergaarde Blijdorp is vrijdagochtend een rode panda ontsnapt. Een voorbijganger viel het beestje op en belde de politie.
Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse dierentuin is de rode panda 'volstrekt ongevaarlijk'. De zoektocht naar het beest, dat ongeveer zestig centimeter groot is, heeft nog niets opgeleverd.
De woordvoerder vermoedt dat het ontsnapte dier in een boom ligt te slapen. Als voorbijgangers het dier opmerken, wordt hun geadviseerd de politie of de dierentuin te bellen.
Blijdorp heeft twee paartjes rode panda's. De kleine panda, ook wel rode panda genoemd, leeft in bamboebossen en komt voor in het oostelijk Himalayagebergte. In Azië is de panda een bedreigde diersoort. Fokprogramma's moeten uitsterven voorkomen.
(Bron)
Man raakt bijna ton kwijt door truc

ZWANENBURG - Een 62-jarige man uit Zwanenburg is donderdag bijna een ton aan contant geld kwijtgeraakt door een babbeltruc. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De Zwanenburger kreeg twee mannen aan de deur, die zeiden dat ze zijn gas- en waterleiding wilden inspecteren vanwege explosiegevaar. Het tweetal raadde hem aan zijn geld goed op te bergen, omdat dit niet was verzekerd bij een ontploffing.
De bewoner deed zijn geld in een tas in zijn auto. Toen de 'inspecteurs' even later weg waren, bleek er een ruit van zijn auto ingeslagen en de tas met 95.000 euro verdwenen.
(Bron)

donderdag, november 06, 2008

Gevangene krijgt loonsverhoging van 18,75 procent

DEN HAAG - Gedetineerden krijgen een loonsverhoging van 18,75 procent voor het werk dat ze in de gevangenissen verrichten. In de praktijk komt dat neer op 12 eurocent per uur meer.
Een gedetineerde die werkzaamheden verricht, krijgt daarvoor al jaren een vergoeding van 0,64 euro per uur. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie kondigde woensdagavond in de Tweede Kamer aan dat ze het arbeidsloon wil verhogen naar 0,76 euro.
De vakbeweging heeft in het algemeen toegezegd volgend jaar niet meer dan 3,5 procent loonsverhoging te eisen. "De staatssecretaris gaat vijf keer hoger", stelde SP-Kamerlid Krista van Velzen tevreden vast. Van Velzen heeft herhaaldelijk aangedrongen op een loonsverhoging voor gedetineerden. Vorig jaar verwierp Albayrak haar voorstel daarvoor nog.
Volgens de staatssecretaris is het werk in de gevangenis niet te vergelijken met normale arbeid. Tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Justitie zei ze verder dat ze later terugkomt op een verzoek vanuit de Kamer om arbeid in gevangenissen kostendekkend te maken. Gevangenen hoeven geen kost en inwoning te betalen.
(Bron)
Politie schiet ontsnapte stier dood op A7

LEEK - De politie heeft donderdagochtend op de snelweg A7 in de buurt van het Groningse Leek een stier doodgeschoten. Het beest wist even daarvoor te ontsnappen uit een slachterij in het nabijgelegen Tolbert, zo meldde de politie donderdag.
De politie zette de weg af om de stier te vangen. Toen het beest naar de andere rijbaan dreigde te rennen, besloot de politie het dier aan te rijden. Omdat de stier vervolgens weer wist op te krabbelen, zagen de agenten geen andere mogelijkheid dan hun pistool te pakken.
"De stier zou toch al geslacht worden", nuanceert een woordvoerster.
(Bron)

Dood gaan we toch, dus waarom zou moord dan erg zijn?
'Mannen reageren feller op minachting dan vrouwen'

GRONINGEN - Mannen reageren feller op minachtende gezichtsuitdrukkingen dan vrouwen. Vrouwen reageren juist sterker op gezichtsuitdrukkingen van afkeer.
Dit blijkt uit onderzoek van hersenonderzoekers Marte Swart en Andre Aleman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren hierover donderdag in het online wetenschappelijke magazine PLoS.
Met een minachtende gezichtsuitdrukking wil iemand gevoelens van morele superioriteit overbrengen. In tegenstelling tot afkeer is minachting echter altijd een uitdrukking die zich tussen mensen afspeelt.
Ook is het een gevoel dat hiërarchisch van aard is, aldus de onderzoekers.
Swart en Aleman ontdekten via hersenscans dat mannen een sterkere reactie van de hersenen laten zien bij uitdrukkingen van minachting, terwijl de hersenen van vrouwen sterker reageren op gezichtsuitdrukkingen van afkeer.
Ze voerden een experiment uit waarbij proefpersonen naar deze gezichtsuitdrukkingen keken, maar ook naar neutrale gezichtsuitdrukkingen.
Het gedeelte van de hersenen dat hierbij actief is, is in verband te brengen met de mate waarin iemand belang hecht aan maatschappelijke dominantie, stellen de onderzoekers.
Eerder al is duidelijk vastgesteld dat mannen hier over het algemeen gevoeliger voor zijn dan vrouwen. De resultaten van dit onderzoek geven voor het eerst aanwijzingen voor de neurobiologische onderbouwing van dergelijke verschillen tussen man en vrouw.
(Bron)
Afwijkende zenuwcellen in hersenen autist

Zenuwcellen van patiënten met autisme zijn kleiner, verminderd in aantal en hebben een andere structuur in bepaalde hersengebieden die een rol spelen bij sociale interactie.
Dit zegt onderzoekster Imke van Kooten in haar proefschrift. Zij promoveert vandaag aan het UMC Utrecht.
Autisme is een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis die onder andere wordt gekenmerkt door een achterblijvende ontwikkeling op het gebied van sociale interacties.
De gevonden resultaten vormen een mogelijke basis, op celniveau, voor de verminderde hersenactiviteit die gevonden is in deze hersengebieden van patiënten met autisme.
Het is nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over hoe en in welke mate de afwijkende zenuwcellen bijdragen aan de klinische symptomen van patiënten met autisme.
(Bron)
Robijn van miljoenen teruggevonden

AMSTERDAM - Een ongeslepen robijn met de naam 'Prins van Birma' en een waarde van 3,2 miljoen euro is teruggevonden in het Oostenrijkse stadje Villach na een politie-inval bij een vermoedelijke internationale bende juwelendieven.
Dat heeft de Oostenrijkse politie donderdag gezegd.
Twee mannen en een vrouw werden bij de inval gearresteerd. De drie worden ervan verdacht de robijn te hebben gestolen evenals andere juwelen die werden aangetroffen, waaronder diamanten van een Duitse juwelier die in Milaan waren gestolen. De totale waarde van de in beslag genomen juwelen bedroeg ongeveer drieënhalf miljoen euro.
De Duitse juwelier uit Idar-Oberstein werd onder valse voorwendselen door de vrouwelijke verdachte naar Milaan gelokt en raakte tijdens de diefstal zwaargewond door een auto.
(Bron)
Nieuwe vluchtelingenstroom Congo

KIWANJA - In het oosten van de Democratische Republiek Congo is een nieuwe stroom vluchtelingen ontstaan na twee dagen van gevechten tussen regeringsleger en opstandelingen in Kiwanja.
De vluchtende burgers vrezen een oplaaien van de strijd na een staakt-het-vuren dat de rebellen een week geleden hadden afgekondigd.
De vluchtelingen in het grensgebied met Rwanda trekken richting Rutshuru. Naar eigen zeggen wilden zij ontkomen aan aanvallen door Mai-Mai milities die het leger ondersteunen. Rutshuru was vorige week ingenomen door rebellen die loyaal zijn aan de afvallige generaal Laurent Nkunda.
Een woordvoerder van de Tutsi-opstandelingen beschuldigde het regeringsleger ervan het staakt-het-vuren in Kiwanja te hebben geschonden. De legercommandant in Noord-Kivu daarentegen stelde dat de Mai-Mai militie weer met vechten was begonnen.
(Bron)
Simulaties voorspellen vindplaats donkere materie

AMSTERDAM - Een internationaal team van sterrenkundigen, onder wie de Groningse astronome Amina Helmi, heeft de locatie in de Melkweg voorspeld, waar de kans het grootst is dat er donkere materie wordt gevonden.
Op basis van simulaties, uitgevoerd met Europa's grootste supercomputers, tonen zij aan dat niet de satellietstelsels van de Melkweg, maar het gebied rondom het centrum van de Melkweg de beste plek is om te speuren naar de zwakke gammastraling die de raadselachtige donkere materie uitzendt.
Zij doen in een Nature-artikel dat vandaag verschijnt de aanbeveling dat NASA's nieuwe gammatelescoop Fermi zich op dit gebied gaat richten.
Donkere materie is materie die wel zwaartekrachtinvloed uitoefent, maar tot op heden niet is waargenomen met telescopen. Kosmologen nemen aan dat zo'n 85 procent van alle massa in het heelal uit de mysterieuze donkere materie bestaat.
De simulaties laten zien dat de enorme halo van de Melkweg is ontstaan uit een serie van botsingen en versmeltingen van miljoenen veel kleinere brokken donkere materie die bij de Oerknal zijn gevormd.
Sommige hebben het proces overleefd; de grootste herbergen de bekende satellietstelsels van de Melkweg, zoals de Grote en Kleine Magelhaense Wolk en het dwergstelsel Sagittarius.
De simulaties tonen aan dat de Melkweg het beste 10 tot 30 graden van het centrum vandaan kan worden bestudeerd. Daar, zo voorspellen de astronomen, is de kans het grootst dat een gevarieerd en karakteristiek patroon van gammastraling wordt ontdekt.
(Bron)
Website berekent recht op kerstbonus

AMSTERDAM - Mensen met een minimuminkomen kunnen sinds woensdag op de site 50eurovoorminima.nl berekenen of ze in aanmerking komen voor een toeslag van vijftig euro aan het eind van het jaar.
Staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil hiermee bevorderen dat iedereen die recht heeft op de 'kerstbonus' die ook echt ontvangt.
Gemeenten hebben volgens Aboutaleb niet alle minima in beeld die voor de toeslag in aanmerking komen. Daarom krijgen ze ook posters en flyers om mensen te informeren over de vijftig euro en hoe die te krijgen. Dat kan per gemeente verschillen.
Gemeenten kunnen de precieze voorwaarden en de manier waarop het geld wordt verstrekt zelf invoeren op de website. Vooralsnog is Goirle de enige gemeente die dit heeft gedaan.
(Bron)
Pakistan krijgt doodstraf voor 'cyberterrorisme'

ISLAMABAD - Op 'cyberterrorisme' komt in Pakistan de doodstraf te staan. Dit staat in de "wet ter preventie van elektronische misdaden" die president Asif Ali Zardari donderdag heeft getekend.
Een cyberterrorist is volgens de nieuwe wet iemand die zich toegang verschaft tot een computernetwerk of ander elektronisch systeem met de bedoeling een terreurdaad te plegen. Als daarbij iemand om het leven komt, kan de dader zelf de doodstraf krijgen.
Het stelen van informatie over het maken van atoombommen behoort volgens de wet ook tot de terroristische daden. Pakistan is het enige islamitische land dat in het bezit is van kernwapens.
(Bron)
Spaanse gasten bestelen Nijmeegse studenten

NIJMEGEN - Drie Spaanse uitwisselingsstudenten van 20, 21 en 23 jaar zijn betrapt toen zij voedsel en drank wilden stelen uit een Nijmeegse studentenflat.
Het drietal kwam binnen via een nooduitgang en bleek die route al vaker gebruikt te hebben om Nijmeegse studenten te bestelen.
Dat staat donderdag in het digitale studentenblad Vox Online. Het drietal liep met tassen vol levensmiddelen tegen de lamp en is overgedragen aan de politie.
Het bestuur van de Radboud Universiteit beraadt zich nog over de toekomst van de drie, die deelnemen aan het zogenoemde Erasmusprogramma, een door de EU gesubsidieerde uitwisseling.
(Bron)
Vonnis vernietigd wegens slapende rechter

SYDNEY/DEN HAAG - Het Australische hooggerechtshof heeft donderdag de veroordeling van twee vermeende drugsdealers vernietigd omdat de rechter tijdens hun proces regelmatig had geslapen.
Rechter Ian Dodd viel volgens het hooggerechtshof tijdens het proces in 2004 voor periodes oplopend tot twintig minuten in slaap en snurkte soms. Leden van de jury werden afgeleid door de voorzittend rechter en raakten soms geamuseerd.
Rechtbankmedewerkers probeerden soms de rechter wakker te maken door geluid te maken, bijvoorbeeld door dossiers te laten vallen.
Volgens het hooggerechtshof kan de rechtsgang worden verstoord als de rechter niet oplet. De twee verdachten van drugshandel hadden celstraffen van respectievelijk dertien en elf jaar gekregen voor import van ecstasy. Zij krijgen een nieuw proces. Rechter Dodd is in 2005 met pensioen gegaan.
Bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag deden zich in 1997/98 soortgelijke taferelen voor. Voorzittend rechter Adolphus Karibi-Whyte sliep regelmatig tijdens het Celebici-proces tegen drie Bosnische moslims en een Kroaat, die celstraffen oplopend tot twintig jaar kregen opgelegd.
Zij kregen echter van de Kamer van Beroep geen nieuw proces. De beroepsrechters vonden dat de verdediging al tijdens het proces iets had moeten zeggen van de slapende rechter en niet had mogen wachten tot het hoger beroep.
(Bron)
Topoverleg over maatregelen tegen ontslaggolf

AMSTERDAM - Werkgevers, werknemers en het kabinet zijn al weken met elkaar in gesprek om een ontslaggolf in Nederland te voorkomen. Dat heeft vakcentrale FNV donderdag bevestigd.
De vakcentrale presenteert volgende week een tienpuntenplan om werkloosheid te bestrijden als gevolg van de financiële crisis.
FNV staat in principe positief tegenover het versoepelen van de regeling voor werktijdverkorting. "Maar dit plan komt niet uit onze koker", meldt een woordvoerder van de vakcentrale. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zou er wel oren naar hebben, maar in ruil daarvoor de invoering van een scholingsplicht voor werknemers eisen.
Het Financieele Dagblad schrijft donderdag dat de partijen achter de schermen crisisberaad houden over de dreiging van massaontslag.
Een woordvoerder van FNV wil niet van een crisisberaad spreken. "Dat zou suggereren dat dit plotsklaps gebeurt en we voeren al weken allerlei gesprekken."
(Bron)

Werktijdverkorting impliceert ook salariskorting. Ik wil best 10% van mijn werktijd inleveren, tegen minder dan 10% loonkorting (want belastingtechnisch kom je dan iets beter uit), maar dan wil ik dat al mijn kosten evenredig worden aangepast.
10% minder loon betekent dan dus 10% minder zorgverzekeringspremie, 10% minder huur, 10% lagere prijzen bij de supermarkt...
(Ja, ik snap wel dat het dan niet werkt, maar de kosten moeten toch betaald worden, en: ik lever niks in voordat bijvoorbeeld de kabinetsleden het goede voorbeeld geven.)
Trein botst op vrachtwagen

BERGEN OP ZOOM - Een trein is woensdagavond op een overweg bij Bergen op Zoom in botsing gekomen met een vrachtwagen. Tussen Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke reden daardoor enkele uren geen treinen.
Bij de aanrijding zijn geen gewonden gevallen, zei een politiewoordvoerder. De trein is niet ontspoord. Het ging om de intercity van Vlissingen naar Amsterdam. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.
Reizigers tussen Roosendaal en Vlissingen moeten rekening houden met een vertraging van 30 tot 60 minuten, aldus de spoorbeheerder.
De stremming was rond 01.15 uur voorbij.
(Bron)
Vogelaar onder vuur om schip SS Rotterdam

DEN HAAG - Minister Ella Vogelaar (Wonen) wacht donderdag een zwaar debat in de Tweede Kamer over de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron. Die is in financiële problemen geraakt door de aankoop en verbouw van het cruiseschip SS Rotterdam.
De kosten zijn opgelopen tot bijna 200 miljoen euro.
Vrijwel de hele Kamer was de afgelopen tijd zeer kritisch over de activiteiten van de corporatie en het toezicht daarop door Vogelaar. Woensdag legde Vogelaar in een brief uitvoerig haar werkwijze uit, maar oppositiepartijen SP en PVV zijn daardoor verre van gerustgesteld. Een motie van wantrouwen namens de socialisten is donderdag niet uitgesloten.
Coalitiepartijen CDA en PvdA waren ook zeer kritisch. De christendemocraten nemen echter genoegen met de duidelijkheid die Vogelaar woensdag heeft geboden.
Volgens Vogelaar was het management van Woonbron bij dit project niet in orde. Ook het toezicht door de raad van commissarissen schoot tekort. Maar, zo stelt de minister, door het ministerie en andere betrokkenen is er meteen ingegrepen toen bleek dat het echt mis dreigde te gaan.
(Bron)

Woonbron ging geloof ik uit van 7 miljoen, denkend dat er niets tegen zou zitten. Tussen 7 en 200 zit wel een heel fors verschil.
Brein heeft 'Oh shit'-signaal voor taal

De hersenen blijken taalfouten op dezelfde manier te corrigeren als andere vormen van gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van Niels Schiller en Lesya Ganushchak.
Schiller en Ganushchak deden onderzoek naar hoe de hersenen reageren op het maken van spreekfouten. De uitkomsten kunnen bijdragen aan een betere behandeling van mensen met problemen met spreken en het begrijpen van taal.
Het brein kan redelijk goed versprekingen voorkomen. Toch komt het regelmatig voor dat mensen zich verspreken. Een bekende verspreking is die van Johan Cruijff toen hij de verdediging van een voetbalteam 'geitenkaas' noemde, terwijl hij gatenkaas bedoelde.
Om te ontdekken hoe de hersenen reageren op zulke fouten deden de onderzoekers verschillende testen bij proefpersonen. Daaruit bleek dat er vooral fouten werden gemaakt als de tijdsdruk hoger werd.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het brein bij een verspreking reageert met een specifieke hersengolf. Bekend was al dat er een hersengolf optreedt bij gedragsfouten, zoals bij bijvoorbeeld een verkeerde knop indrukken. Dit signaal, de Error-Related Negativity, wordt ook wel het 'Oh-shit'-signaal genoemd. De hersenen registreren dan meteen dat er iets fout gaat.
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de manier waarop onze hersenen taal gebruiken niet wezenlijk verschilt van het uitvoeren van andere acties, zoals bijvoorbeeld grijpen of lopen.
(Bron)
Fiets-'TomTom' komt stapje dichterbij

AMERSFOORT - Hoewel navigatie in de auto allang gemeengoed is, is er nog steeds geen alomvattend systeem voor fietsers in het fietsland bij uitstek.
Daar zit wel schot in nu de Fietsersbond, het Landelijk Fietsplatform en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) hun kennis en gegevens bundelen. Dat hebben zij donderdag bekendgemaakt.
Vanaf komend voorjaar is in ieder geval via internet een planner voor landelijke fietsroutes beschikbaar. Ook pleisterplaatsen en andere wetenswaardigheden staan erin, aangevuld met 'knooppuntroutes' uit regionale fietsroutes.
Die routes zijn te downloaden en zo in een gps-apparaat als een TomTom te gebruiken.
Het wachten is nu nog op een handig apparaatje voor op de fiets. "Dat is meer iets voor de producenten van apparatuur", zegt een woordvoerster van het Fietsplatform. Die bedrijven zouden daar al wel mee bezig zijn.
(Bron)
Zes november, en in het zuiden van Limburg is het bijna 15 graden. Het lijkt wel kerst ;-)

woensdag, november 05, 2008

Kip is veel genen kwijt door inteelt

AMSTERDAM - Kippen zijn een groot deel van hun oorspronkelijke genen kwijtgeraakt door veeteelt en fokprogramma's, zo melden Amerikaanse wetenschappers.
De onderzoekers van Purdue University in Indiana hebben het genoom van verschillende soorten leg- en slachtkippen met elkaar vergeleken. Uit de studie blijkt dat moderne kippen gemiddeld maar liefst 15 procent van hun genoom met elkaar delen. De dieren zijn daardoor genetisch meer aan elkaar verwant dan ooms en tantes en nichten en neven in de menselijke bevolking (die delen gemiddeld 12,5 procent van hun genen).
De meeste genetische verschillen treden nog op tussen de verschillende rassen van leg- en slachtkippen. Binnen die zogenaamde 'productielijnen' is de inteelt nog veel groter. De kippenrassen die puur worden gefokt voor de slacht, delen bijvoorbeeld zeker 30 procent van hun genen. En bij sommige leghennen komt zelfs 90 procent van hun DNA overeen.
De resultaten van het onderzoek staan in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.
De genetische diversiteit van de kippen is niet alleen verdwenen door de moderne voedselindustrie. Kippen-dna uit de 19e eeuw laat zien dat de dieren toen al 10 procent van hun dna deelden. Waarschijnlijk is de inteelt van de soort begonnen toen boeren uit de oorspronkelijke Europese kippen - vogels in verschillende kleuren maar die af en toe eieren legden - de zogenaamde Witte Leghorn fokten. Die witte vogels legden dagelijks een ei en zijn de voorouders van de moderne legkip.
De onderzoekers achten het noodzakelijk dat er nieuwe fokprogramma's komen, die meer genetische diversiteit in de kippenpopulaties brengen. Door de inteelt zijn de dieren namelijk veel genen kwijtgeraakt die hen kunnen beschermen tegen ziektes.
"Nieuwe ziektes of mutaties van oude virussen duiken steeds opnieuw op. Normaal gesproken weerstaat de natuur die ziektes door nieuwe afweersystemen te creëren uit de genetische variatie van een diersoort", zo schrijft onderzoeksleider Bill Muir in zijn rapport. "Commerciële fokkers moeten dus dringend nieuwe genen aan de kippenpopulatie toevoegen."
(Bron)
Amsterdam pakt crimineel gebruik woningen aan

AMSTERDAM - Gemeente, politie en woningcorporaties in Amsterdam gaan samenwerken om woningen af te pakken van criminelen.
Het gaat bijvoorbeeld om huizen of appartementen die dienst doen als drugspand of als hennepplantage. De woningen moeten vervolgens weer zo snel mogelijk beschikbaar komen voor wie ze zijn bedoeld: woningzoekenden.
De gemeente laat weten dat de verscheidene partijen woensdag een convenant hierover ondertekenen. Daarin spreken af dat ze informatie over illegaal gebruik van woningen gaan uitwisselen. Voorheen gebeurde dat minder.
Als de politie er tijdens een onderzoek achterkomt dat een woning onrechtmatig wordt gebruikt, maakt zij daarover een speciaal proces-verbaal.
Daarmee kan de gemeente of de woningcorporatie zorgen dat de crimineel zijn huis kwijtraakt of in ieder geval stopt met het illegaal gebruiken ervan.
"Met deze samenwerking snijdt het mes aan twee kanten", aldus de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (wonen). "Criminelen kunnen de woning niet meer voor hun illegale praktijken gebruiken en voor de Amsterdamse woningzoekende komt er een extra woning beschikbaar."
(Bron)
Kleur schelpen is erfelijk bepaald

TEXEL - De roze, oranje, gele en witte kleur van de gewone schelpjes die langs de Noordzeekust veel voorkomen, is erfelijk bepaald.
Dat schrijven twee onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands instituut voor Zeeonderzoek in het internationale tijdschrift Journal of Molluscan Studies van november.
De onderzoekers kruisten de nonnetjes, zeg maar de basisschelp die in ontelbare hoeveelheden langs de kust te vinden is, en lieten de nakomelingen langer dan een jaar groeien.
De witte nonnetjes bleken alleen witte kroost te krijgen. Maar twee roze schelpen bleken nakomelingen in allerlei kleuren voort te brengen, ongeacht de omstandigheden waaronder de kleine schelpjes groeiden.
De wetenschappers benoemden als meest dominante kleuren roze, oranje, geel en wit.
(Bron)
Milieugroep daagt Shell voor olielekkages Nigeria

AMSTERDAM - Milieudefensie zet de rechtszaak tegen Shell Nederland door. Volgens de organisatie en vier Nigerianen is de multinational verantwoordelijk voor de olievervuiling in de Nigerdelta. De Nigeriaanse viskwekers en boeren willen genoegdoening voor de schade die olielekkages in hun dorp veroorzaakten.
Door de olievervuiling gaan vissen dood, wordt landbouwgrond onbruikbaar en raakt het drinkwater vervuild, stelt Milieudefensie.
Ze vindt dat Europese bedrijven in eigen land op hun verantwoordelijkheid moeten worden gewezen als ze in het buitenland "op een wijze opereren zoals ze thuis nooit zouden doen". De dagvaarding voor de vervuiling bij drie Nigeriaanse dorpen gaat vrijdag de deur uit. Milieudefensie verwijt Shell nalatig handelen, waarvoor het bedrijf zich in Nederland voor de rechter moet verantwoorden.
De gang naar de rechter werd dit voorjaar al aangekondigd. In de tussentijd is er wel contact geweest met Shell Nederland, maar volgens Liesbeth Zegveld, advocate van de eisende partijen, was het antwoord van Shell onbevredigend aangezien alle verantwoordelijkheid in Nigeria wordt gelegd.
"Dit wordt de kern van de rechtszaak. Het Shell hoofdkantoor denkt onschendbaar te zijn, maar is volgens ons wel degelijk verantwoordelijk. Het kan immers ingrijpen. Gezien de praktijk van tientallen jaren olielekkages in de Nigerdelta had het dat ook al lang moeten doen", aldus Zegveld.
Dorpen in de Nigerdelta hebben al jaren te maken met lekkages aan olieleidingen en -installaties van Shell. Shell Nigeria rapporteert jaarlijks rond de 250 lekkages en erkent volgens Milieudefensie dat veel daarvan zijn te voorkomen. Ook na het opruimen, blijft veel gelekte olie achter.
"Wat het Shell-hoofdkantoor in Nigeria toelaat, zou ondenkbaar zijn in Nederland. Hier zou het bedrijf nooit zo met mensen en milieu omgaan. We hopen dat de Nederlandse rechter bepaalt dat Shell de vervuiling moet opruimen, dat de slachtoffers netjes worden gecompenseerd én dat multinationals overal in de wereld hun verantwoordelijkheid dragen", aldus Anne van Schaik van Milieudefensie.
(Bron)
Groen licht voor zeppelinvluchten boven de Waddenzee

DEN HAAG - De Stichting Zeppelinvluchten Waddenzee mag proefvluchten met zeppelins gaan uitvoeren boven de Waddenzee. De Raad van State in Den Haag heeft dat woensdag bepaald.
Met de beslissing is het bezwaar van de Waddenvereniging en de Friese natuurbeschermer It Fryske Gea tegen de vluchten afgewezen. De Stichting Zeppelinvluchten wil de aandacht trekken voor "nieuwe en duurzame vervoerssystemen".
Volgens voorzitter B. Jansema zijn deze zogenoemde ecotoeristische vluchten een mooie optie. Jansema gaat binnenkort een maand lang proefvluchten uitvoeren boven de Waddenzee en de Noordzeekust.
De natuurverenigingen zijn bang dat de zeppelinvluchten nadelige effecten hebben, zoals het verstoren van vogels en zeehonden. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen moet de stichting een maand van tevoren een vluchtplan indienen bij het provinciaal bestuur.
Deze moet het plan eerst goedkeuren, zo heeft de Raad van State bepaald. Bovendien vliegen de zeppelins naar Ameland via dezelfde route als het gewone vliegverkeer.
De Stichting voert de vluchten overdag uit. Ieder uur kunnen er per vlucht maximaal elf personen mee. Een kaartje kost ongeveer 200 euro.
(Bron)

Hm, die zeehonden... Die zijn ook aardig gewend aan de veerboten, toch?
Duitse busramp veroorzaakt door smeulende sigaret

HANNOVER - De busbrand die dinsdag op de snelweg A2 nabij Hannover het leven kostte aan twintig personen is veroorzaakt door een smeulende sigaret. Dat heeft een politiewoordvoerder woensdag bekendgemaakt.
In de touringcar, die met 32 ouderen op weg was naar Berlijn, ontstond rond 20.45 uur brand in het toilet. Vermoedelijk heeft een passagier daar zitten roken en een smeulende sigaret achtergelaten.
Toen er rook uit het toilet kwam, heeft een passagier de deur opengemaakt. Daarop sloegen de vlammen uit het toilet, waarop de brand zich razendsnel uitbreidde.
Een aantal passagiers heeft het voertuig niet kunnen verlaten. Volgens de woordvoerder zijn sommige slachtoffers zo erg verbrand dat hun lichamen onherkenbaar zijn. Twaalf mensen raakten gewond, van wie er nog drie in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.
Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken. De chauffeur zette de brandende bus aan de kant van de weg. Volgens de zegsman waren de inzittenden op de terugweg van een gratis reisje naar een varkensboerderij in Dortmund, waar ze bourgondisch gegeten en gedronken hadden.
(Bron)
Kortingsactie om reizigers aan ov-chipkaart te krijgen

ROTTERDAM - Reizigers die in de regio Rotterdam gebruikmaken van de ov-chipkaart krijgen in januari 35 procent korting per reiskilometer.
Vervoerder RET hoopt zo de laatste groep niet-chippers tijdig over de streep te trekken om het nieuwe vervoersbewijs aan te schaffen. Dat maakte directeur Pedro Peters woensdag bekend.
De strippenkaart gaat vanaf 29 januari 2009 in de Rotterdamse metro definitief in de ban. Met de kortingsactie probeert de RET te voorkomen dat grote groepen mensen op die datum nog een chipkaart moeten aanschaffen.
"Bovendien belonen we de mensen die hier al wel mee reizen", aldus Peters. De actie geldt niet voor mensen die een chipkaart hebben in de vorm van een abonnement.
Peters en wethouder Jeannette Baljeu (Vervoer) lieten weten vol vertrouwen te zijn over de afschaffing van de strippenkaart. RET begint in de weken voor de 29e een grote campagne om de reizigers te wijzen op de veranderingen.
Vanaf half januari zullen stapsgewijs steeds meer poortjes worden gesloten. Ook komen er extra verkoop- en informatiepunten op de stations en zet de vervoerder extra personeel in bij de poortjes.
Wanneer de strippenkaart ook uit de Rotterdamse bus en de tram verdwijnt, konden Peters en Baljeu nog niet zeggen. "Die noodzaak is ook minder urgent.
Omdat de ov-chipkaart wordt ingevoerd in de metro, zal het gebruik ervan in de tram en de bus ook enorm toenemen", verwachten beiden.
(Bron)
Nieuwe voorwaarden voor webwinkelen

DEN HAAG - De Consumentenbond en branchevereniging Thuiswinkel.org hebben nieuwe voorwaarden afgesproken over winkelen op internet. Dat heeft de Consumentenbond woensdag laten weten.
Thuiswinkel.org is een branchevereniging waarbij 930 bedrijven zijn aangesloten die producten en/of diensten verkopen aan consumenten via internet, catalogus en de post.
Door de nieuwe voorwaarden hebben consumenten die iets kopen bij een van de aangesloten bedrijven vanaf 1 januari recht op minimaal veertien dagen bedenktijd, zijn ze niet langer verplicht meer dan 50 procent aan te betalen en krijgen ze meer duidelijkheid over prijs en bedenktijd.
De Consumentenbond is tevreden met de nieuwe voorwaarden voor online aankopen en thuiswinkelen.
(Bron)
Meer bacteriën op vrouwenhanden

Maar liefst 150 soorten bacteriën draag je gemiddeld met je mee op je handpalmen. Vrouwen hebben bovendien meer soorten bacteriën op hun handen, omdat hun huid minder zuur is.
Onderzoekers van de universiteit van Colorado hadden niet verwacht zoveel soorten bacteriën aan te treffen. Op 102 handen van 51 proefpersonen vonden ze in totaal meer dan 4700 verschillende bacteriën. Maar vijf soorten kwamen bij alle proefpersonen voor.
De linker- en rechterhand bleken ook verschillend. Maar 17 procent van de bacteriën op je linkerhand, komen ook op je rechterhand voor. Bovendien zitten er drie keer zoveel bacteriën op je handen, dan op je onderarm of elleboog. Zelfs in je mond zijn de bacteriestammen niet zo talrijk.
De huid van vrouwen is volgens de onderzoekers minder zuur dan bij mannen. Hierdoor kunnen de bacteriestammen beter overleven. Bovendien verschillen mannen en vrouwen ook in de hoeveelheid zweet, talg en het gebruik van huidverzorging.
Overigens is het niet schadelijk om zoveel bacteriën op je handen te hebben. Slechts een klein gedeelte is verantwoordelijk voor ziekte, de meeste soorten helpen juist je huid om gezond te blijven. De onderzoekers hoopten in kaart te kunnen brengen welke bacteriën goed voor je zijn en welke niet, maar beseffen dat dit erg moeilijk gaat worden, omdat er zoveel verschillende soorten zijn.
(Bron)
Groesbeekse jongens mishandelen leeftijdgenoten

GROESBEEK - De politie in Groesbeek heeft vier jongens van 14, 15, 15 en 17 jaar uit het Gelderse dorp opgepakt op verdenking van het mishandelen en bedreigen van leeftijdgenoten.
Een 13-jarige jongen is zelfs maandenlang bedreigd, gepest en geschopt, aldus een woordvoerder van de politie.
De zaak kwam aan het rollen, toen een 15-jarige jongen in september tijdens de kermis zonder enige aanleiding door een groep jongens werd belaagd. De 15-jarige liep daarbij een gebroken kaak en een hersenschudding op.
Al snel stuitte de politie op de terreur tegen de 13-jarige en op de mishandeling van een 16-jarige Groesbeker. Eind oktober sloegen de jongens op een avond zowel een 17-jarige als een 16-jarige jongen zomaar in elkaar.
Drie van de vier jongens hebben hun aandeel bekend. De twee 15-jarigen zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het dossier is woensdag naar justitie in Arnhem gezonden, aldus de politie.
(Bron)
Soep is veilig gearriveerd in Peking!
Fossiele insecten gevonden in Spanje

AMSTERDAM - Spaanse wetenschappers hebben in een grot in het noorden van Spanje bijna perfecte resten gevonden van insecten die meer dan 110 miljoen jaar geleden leefden.
Het Instituut van Geologie en Mijnbouw ontdekte in de zomer van 2007 de grotten van El Soplao. Na ruim een jaar onderzoek troffen de wetenschappers de insecten aan, die in tact waren gebleven in amber, een dikkige siroop die in gerechten wordt gebruikt.
De grotten in de regio Cantabria worden momenteel verder doorzocht.
(Bron)
Grote Nederlandse uitbraak van salmonella

BILTHOVEN - Sinds augustus woedt in Nederland een grote uitbraak van multiresistente salmonella, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bevestigd.
Meer dan 150 mensen zijn bij de huisarts en/of het ziekenhuis onder behandeling geweest voor klachten als (ernstige) misselijkheid en diarree. Volgens een woordvoerster van het RIVM hebben waarschijnlijk veel meer mensen last van de besmetting.
Er komen nu nog steeds vijf tot tien nieuwe meldingen per week van de salmonellabesmetting binnen vanuit het hele land. Vooral kinderen en ouderen lijken te worden getroffen.
Wetenschappers proberen te achterhalen waar de besmetting vandaan komt. Tot nu toe is duidelijk dat vis, zuivelproducten en contact met dieren niet de boosdoeners zijn.
Volgens het RIVM woedt in Frankrijk, Denemarken en Zwitserland een soortgelijke salmonellauitbraak. Het instituut verwacht over enkele weken meer te weten.
(Bron)
Amerikanen ontvangen nep-sms voor verkiezingen

AMSTERDAM - Amerikanen in diverse staten hebben dinsdag een sms ontvangen met de melding dat Obama-stemmers beter een dagje kunnen wachten met stemmen wegens vertragingen.
Dat meldde CNN in de verkiezingsnacht. Wie de kwade genius is achter de sms-actie is niet bekend.
Met het versturen van de berichten hoopte de verzender dat veel Democratische stemmers dinsdag thuis zouden blijven.
In de staat Missouri waren ook problemen. Lisa Foreman zei tegenover CNN dat bij het stemmen een melding kreeg dat ze al een stem had uitgebracht op John McCain. Aan dat probleem zou gewerkt worden.
(Bron)

Dat overkwam The Simpsons ook...
Ezelinnenbordeel Colombia in trek

BOGOTA - Doe het met een ezelin en leef gelukkig. Dat is het motto van een ezelinnenbordeel aan de Caribische kust van Colombia. De broers Julio César en Carlos Andrés Sierra, die maar geen werk konden vinden, begonnen de afwerkplek.
Dertig ezelinnen telt het bordeel en de klant betaalt tussen 10.000 en 20.000 pesos (3,26 en 6,52 euro). Hoewel de broers discreet willen zijn over hun zaak, vertelden ze de plaatselijke krant De Vrijheid dat een voormalige burgemeester, een ex-gemeenteraadslid en een ex-parlementariër tot hun beste klanten behoren.
De zaak zou als een trein lopen. Naar verluidt heeft menige Caribische Colombiaan zijn eerste ervaring met een ezelin en sommigen kunnen de gewoonte niet meer loslaten.
(Bron)
Republikeinen werpen Castro in de strijd

MIAMI - In een uiterste poging twijfelende stemmers over de lijn te trekken heeft de Republikeinse partij de Cubaanse leider Fidel Castro laten opdraven.
De gewezen sterke man van Cuba zou het beste voor hebben met John McCains tegenstander Barack Obama.
Duizenden mensen in de staat Florida zouden dinsdag automatische telefoontjes hebben gekregen waarin volgens de Republikeinen Castro zijn steun zou betuigen aan Obama.
Cubaanse bannelingen vormen een belangrijk deel van het electoraat in de 'sunshine state'. Florida is een van de 'battleground states' waar de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap elkaar niet heel veel ontlopen.
(Bron)

Ik dacht dat dat een spoof was.
Zo. Die Obama :-)
Tellend en gokkend zou je denken dat Obama wel moet winnen. Maar ja, je weet nooit.

dinsdag, november 04, 2008

TT 120 Legerchef Colombia weg na schandaal

De commandant der strijdkrachten van Colombia, Montoya, is opgestapt. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor illegale executies. Het schandaal kwam aan het licht in september.
Officieren hadden de opdracht gekregen opstandelingen uit te schakelen. Om het aantal slachtoffers op te krikken doodden zij ook dakloze jongeren uit de sloppenwijken van Bogotá. De officieren hoopten zo op een snelle promotie.
In september werden zeker elf lijken van daklozen gevonden in massagraven. Door het schandaal zag president Uribe zich genoodzaakt tientallen militairen te ontslaan.
Overheid huurt minder extern personeel in

DEN HAAG - De rijksoverheid zal de komende jaren minder geld uitgeven aan extern personeel. Het kabinet begint in 2009 met een bezuiniging van 23,1 miljoen euro op de kostenpost. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken dinsdag gemeld.
De bezuiniging op extern personeel zal oplopen tot een bedrag van 38,2 miljoen euro in 2011. Dat bedrag moet ook in de daarop volgende jaren worden gehaald. Ter Horst volgt met deze ingreep een oproep van de Tweede Kamer.
De Kamer vindt dat het kabinet de inhuur van externe medewerkers hoe dan ook moet terugdringen. Ter Horst wilde zich in eerste instantie alleen vastleggen op de toezegging dat de uitgaven aan externen niet meer toenemen. De rijksoverheid gaf vorig jaar 1,2 miljard euro uit aan de inhuur externen.
(Bron)

Op sommige plekken worden externen ingehuurd tegen megabedragen, die dan of ontdekken wat op de werkvloer allang bekend is, of nieuwe werkmanieren uitdenken die niet te doen zijn. Als je het vergelijkt met een supermarkt: een slimmerd die bedenkt dat de supermarkt beter naast de groentekweker kan gaan zitten om de transportkosten omlaag te brengen (dat je dan je klanten kwijt bent, is een detail), of die na maanden duur betaald onderzoek rapporteert dat ruimere openingstijden best handig zouden kunnen zijn.
Website McCain korte tijd gehackt

AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain geeft de strijd op en spreekt zijn steun uit voor zijn Democratische rivaal Barack Obama. Zo leek het althans maandagmiddag eventjes.
De website van de de 72-jarige senator uit Arizona werd korte tijd gehackt door kennelijke politieke tegenstanders, meldt weblog Icrontic.
Een banner op de site meldde dat McCain zich zou hebben teruggetrokken uit de verkiezingsstrijd, en zich achter Obama schaarde. Wie zijn muis over de banner bewoog, kreeg een popup te zien met een oproep tot 'change', een leuze van de Democraat.
De hack werd na een klein half uurtje ongedaan gemaakt.
(Bron)
'Sociale zekerheid voor migranten afschermen'

DEN HAAG - Het CDA vreest een snelle toename van Oost-Europeanen en mensen van buiten de Europese Unie die zich permanent in Nederland willen vestigen.
Gezien de zwakke arbeidsmarktpositie van veel migranten presenteert Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de grootste regeringspartij dinsdag een reeks voorstellen om de toegang tot de sociale zekerheid voor (arbeids)migranten verder beperken.
Al begin deze zomer pleitte van Hijum met coalitiegenoot PvdA en de oppositiepartijen VVD en SP ervoor om de rechten van Polen op een uitkering te beperken. Bijvoorbeeld bij een aanvraag voor bijstand zou direct hun verblijfsrecht moeten worden beëindigd. Het CDA-Kamerlid heeft in een notitie nu vijftien aanbevelingen nader uitgewerkt.
Zo moet volgens Van Hijum ook de periode dat mensen actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt leidend worden voor de duur van een WW-uitkering.
Net als de VVD eerder dit jaar, hekelt het CDA het feit dat iemand die vijftien jaar in Polen of Griekenland heeft gewerkt, daarna drie maanden in Nederland aan de slag is en werkloos wordt, direct aanspraak kan maken op een volledige WW voor al die gewerkte jaren in het buitenland.
Verder wil Van Hijum de zogeheten remigratieregeling zo snel mogelijk afbouwen. "De wetenschap dat iemand op termijn kan terugkeren met behoud van uitkering heeft wel degelijk een aanzuigende werking", stelt hij. Ook is volgens de parlementariër een strengere controle op misbruik van de soepelere toelatingsregels voor kennismigranten nodig.
Bovendien moeten volgens het CDA op Europees niveau afspraken worden gemaakt over het tegemoetkomingen voor gezinnen in de kosten van kinderen. Van Hijum vraagt zich af waarom arbeidsmigranten zowel kinderbijslag en -toeslag voor zijn gezin in het land van herkomst krijgen als in dat land al tegemoetkomingen worden verstrekt.
(Bron)

Geen rechten, geen plichten - dus dan ook geen premiebetaling.
EU bezorgd over grondstoffen voor tv's en gsm

BRUSSEL - De Europese Commissie is bezorgd over de toekomstige aanvoer naar Europa van zeldzame grondstoffen die cruciaal zijn voor elektronica en mobiele telefoons. De vraag daarnaar wordt wereldwijd steeds groter en de prijzen stijgen.
Brussel wil daarom de toegang tot dergelijke stoffen veiligstellen. Het gaat om grondstoffen als lithium, tantaal, kobalt en antimonium.
In een mobiele telefoon alleen al zitten veertig, soms zeer zeldzame grondstoffen. Bij computer- en televisieschermen is dat net zo.
De Europese Commissie denkt dat recycling een van de oplossingen is om niet zonder de grondstoffen te komen zitten. Maar de EU moet ook in onderhandeling met grondstoffenrijke landen in Afrika. Daar zijn de bodemschatten vaak de oorzaak of de achtergrond van burgeroorlogen, zoals die in Congo.
(Bron)
Ministeries handelen bezwaarschriften laat af

DEN HAAG - De ministeries handelen brieven en e-mails van burgers lang niet altijd op tijd af. Vooral de behandeling van bezwaarschriften is over de gehele linie een knelpunt.
Soms neemt een ministerie daarvoor meer dan een jaar de tijd, hoewel de termijn voor een reactie op zes tot tien weken staat.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dinsdag heeft overhandigd aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ombudsman constateert dat het kabinet zijn belofte dat de behandeling van burgerbrieven in 2008 op peil zou zijn, niet heeft waargemaakt.
Juist de tijdige afhandeling van bezwaarschriften is volgens hem belangrijk, omdat die het meest verbonden is met het gevoel van rechtszekerheid van de burger.
Voor de derde keer sinds 2003 heeft de ombudsman de behandeling van post van burgers door de ministeries onderzocht. In dat jaar beloofde het toenmalige kabinet dat de ministeries uiterlijk in 2007 alle correspondentie binnen de gestelde termijnen zouden afhandelen.
De departementen zijn met allerlei plannen aan de slag gegaan en dat heeft volgens Brenninkmeijer resultaten opgeleverd. Meer ministeries handelen aanvragen en klachten op tijd af. Sommige houden via een geautomatiseerd systeem de tijdige afhandeling van post onder controle en andere zijn met een andere afhandeling van bezwaarschriften aan de slag gegaan.
De ombudsman constateert dat ministeries op dit punt meer van elkaar kunnen leren. Brenninkmeijer pleit voor een minder juridische invalshoek bij de communicatie met burgers. Zo kan een ministerie contact opnemen met een klager voordat het hem een ingewikkelde reactie stuurt. Ook kan het met hem een nieuwe termijn afspreken, als de termijn van beantwoording overschreden dreigt te worden. De overheid kan verder bij problemen meer aandacht besteden aan bemiddeling in plaats van juridische procedures.
De ombudsman zet vraagtekens bij de Wet dwangsom en beroep, die overheidsinstanties vanaf 2010 verplicht de burger een vergoeding te betalen, als zij niet op tijd op brieven of e-mails hebben gereageerd. De kans bestaat dat de overheid de termijnen om te reageren uitbreidt om zo de kans op een 'boete' te verkleinen.
Ook bestaat het gevaar dat overheidsinstanties die dreigen de reactietermijn te overschrijden een willekeurig besluit nemen. Dat kan leiden tot een toename van juridische procedures.
(Bron)
Deel bewoners polders rond Mijdrecht moet verhuizen

UTRECHT - Een deel van de bewoners in de polders rond Mijdrecht zal moeten verhuizen. Het gebied moet opnieuw worden ingericht omdat het kampt met grondwaterproblemen en bodemdaling.
Dat heeft gedeputeerde Joop Binnekamp van de provincie Utrecht dinsdag bekendgemaakt.
Het gebied ligt 6 meter onder de zeespiegel. Daardoor is het grondwaterpeil hoog. Om waterproblemen in de polder te voorkomen, wordt er continu gepompt. De kosten daarvan zijn ontzettend hoog.
De provincie opperde eerder te stoppen met pompen in de polder. Daardoor zou de hele polder onder water komen te staan en zouden honderden gezinnen moeten verhuizen.
Na diverse onderzoeken is er nu gekozen voor een nieuwe variant om de problemen op te lossen. Het gebied dat ruim 1000 hectare beslaat, moet opnieuw worden ingedeeld.
Na de nieuwe begrenzing zal het gebied bestaan uit landbouwgrond, natuurgebied en water. Hierdoor kan een gedeelte van de bewoners in de polders blijven wonen. Voor dertig bewoners zal nieuwe huisvesting moeten worden gezocht.
Gedeputeerde Binnekamp is blij dat er een besluit is genomen over het gebied. "Er komt nu een studie naar de exacte begrenzing. Binnen een half jaar moet duidelijk zijn waar de grenzen in het gebied precies gaan lopen."
De bewoners worden nauw betrokken bij de plannen. "Het heeft natuurlijk een enorme impact als je huis en haard moet verlaten. We gaan echt bij de mensen aan de keukentafel gaan zitten om te zorgen dat ze goed terechtkomen", aldus Binnekamp.
(Bron)
Politie arresteert ruim 100 neonazi's in Moskou

MOSKOU - De Russische politie heeft bij een vooraf verboden betoging van rechtsextremisten dinsdag meer dan honderd neonazi's gearresteerd.
Dat meldde het Russische persbureau Interfax. De stad had eerder de mars op de Dag van de Nationale Eenheid verboden. Bij het Kremlin hadden zich meer dan vierhonderd neonazi's verzameld voor de demonstratie.
Ook in andere steden riepen neonazi's op voor een Rusland alleen voor Russen.
(Bron)

De nazi's hadden hele andere plannen met Rusland, dus hoe je je Rus kunt noemen en nazi kunt zijn, is duister.
Ontsnapte gevangene aangehouden

GRAVE - Een 29-jarige gevangene uit Enschede is dinsdagmiddag korte tijd ontsnapt geweest uit de penitentiaire inrichting in Grave.
Hoe dat kon gebeuren, weigeren de gevangenis en de Dienst Justitiële Inrichtingen te vertellen.
De politie kon de man een uur na zijn ontsnapping in het naburige Velp aanhouden, meldde een woordvoerder.
Hij reed daar rond op een gestolen fiets en werd herkend door voorbijgangers die waren gewaarschuwd met een SMS-alert van de politie.
(Bron)
'Linkshandige mensen zijn vaker onzeker'

AMSTERDAM - Linkshandige mensen zijn vaker zenuwachtig en onzeker over hun acties, dan rechtshandigen. Dat blijkt uit een studie van Britse wetenschappers.
De onderzoekers van de University of Abertay Dundee hielden een enquête, waarbij tientallen linkshandige en rechtshandige mensen vragen moesten beantwoorden over levensopvatting en de manier waarop ze met kritiek omgingen.
Na afloop bleek dat linkshandige deelnemers zich veel vaker herkenden in stellingen zoals 'Ik ben vaak bang om fouten te maken' en 'Het doet me pijn als andere mensen kritiek op me hebben, of me een standje geven'.
Volgens de wetenschappers heeft die onzekerheid mogelijk te maken met de manier waarop de hersenen van linkshandigen werken. Bij mensen die voornamelijk links georiënteerd zijn, is de rechterhelft van het brein dominant. Dat hersengebied wordt ook geassocieerd met het verwerken van negatieve emoties en het vermogen om impulsen in bedwang te houden.
"Linkshandigen hebben meer de neiging tot zenuwachtigheid als ze iets gaan doen", zegt hoofdonderzoekster Lynn Wright deze week in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. "Rechtshandigen beginnen vaker gewoon aan iets."
Maar ondanks de gevoeligheid voor kritiek en stress blijken linkshandigen zich in het dagelijks leven niet terughoudender op te stellen dan rechtshandigen. Bij de enquête reageerden de linkshandige deelnemers net zo enthousiast op stellingen zoals 'Ik hou ervan om nieuwe ervaringen te ondergaan' en 'Ik neem vaak een beslissing op gevoel'.
De resultaten van het onderzoek kunnen volgens Wright dan ook niet worden gebruikt om iemands persoonlijkheid te voorspellen, maar geven vooral inzicht in de verschillende manieren waarop linkshandige en rechtshandige mensen emoties verwerken.
Wright - die zelf ook linkshandig is - gelooft dat de meeste linkshandigen al vroeg leren omgaan met hun neiging tot onzekerheid. "Ze houden er meestal van om lijstjes te maken en dingen op te schrijven om hun stress te verzachten", zegt ze. "Ik herkende dat ontzettend."
(Bron)

Goh. Op basis van dit onderzoek ben ik links- en rechtshandig (wat ook wel deels klopt).
Winnie de Poeh onder de hamer

LONDEN - Veilinghuis Sotheby's in Londen veilt op 17 december originele tekeningen van Winnie de Poeh. Ernest Howard Shepard maakte de tekeningen van de knuffelbeer voor de reeks kinderboeken van de Engelse auteur Alan Alexander Milne.
Sommige tekeningen zullen tussen de 49.000 euro en 99.000 euro opbrengen, verwacht Sotheby's. Naast de prenten komen er enkele boeken van Milne op de veiling. Daaronder een gesigneerd exemplaar van de eerste Amerikaanse editie van Winnie de Poeh uit 1926.
Milne schonk het boek aan Shepard en schreef voorin een tekst waarin hij zijn waardering uitsprak voor de illustrator.
Het eerste boek over Winnie verscheen in 1926. De eerste Nederlandse vertaling verscheen drie jaar later.
(Bron)
Bronbescherming voor journalist en blogger

DEN HAAG - Journalisten, bloggers en andere publicisten kunnen hun bronnen straks beter beschermen. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie doet een voorstel om het zwijgrecht wettelijk te regelen.
De bewindsman heeft besloten om in zijn dinsdag gepubliceerde wetsvoorstel geen strikte omschrijving te geven van 'de journalist'. Hij wil dat ook andere mensen die via de media deelnemen aan het publieke debat, hun bronnen kunnen beschermen, zoals bloggers en opiniemakers.
Hirsch Ballin wil hen geen volledige bronbescherming geven. Grote belangen kunnen zwaarder wegen dan het zwijgrecht. Het beëindigen van bijvoorbeeld een kaping of gijzeling kan aanleiding geven het zwijgrecht te doorbreken. De rechter moet beslissen of een journalist terecht een beroep doet op het zogenoemde verschoningsrecht.
Dit recht wordt nu wettelijk geregeld na een vermaning van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dit hof oordeelde vorig jaar dat het Openbaar Ministerie (OM) de rechten van journalist Koen Voskuil schond door hem achttien dagen vast te houden omdat hij weigerde een bron te onthullen. Die uitspraak was voor Hirsch Ballin aanleiding met een nieuwe wet te komen.
Het wetsvoorstel regelt ook dat mensen die zich ten onrechte op het zwijgrecht beroepen minder lang in gijzeling gehouden kunnen worden. Hirsch Ballin vindt dat mensen maximaal zestien dagen vastgehouden mogen worden. Nu is dat nog dertig dagen.
De verkorting geldt ook voor de vier andere beroepsgroepen die hun bronnen kunnen beschermen: artsen, advocaten, notarissen en geestelijken. Bij een gijzeling moet na zes dagen worden bekeken of het nog wel zinvol is iemand vast te houden.
De minister van Justitie heeft zijn voorstel dinsdag voor advies rondgestuurd naar verschillende instanties. Hij heeft het wetsvoorstel opgesteld na overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren.
De NVJ noemt de wettelijke regeling een positieve eerste stap. "Gijzelingszaken, zoals die van Telegraafjournalisten Mos en De Haas zullen hiermee minder snel aan de orde zijn", aldus de journalistenbond.
De NVJ vindt het wel "een gemiste kans" dat telefoontaps, het opvragen van telefoon- en mailgegevens en invallen op redacties niet met zoveel woorden in het wetsvoorstel zijn genoemd. "Die kunnen óók schending van de bronbescherming opleveren."
(Bron)
Geen Sinterklaassnoepgoed in Nagele door diefstal

NAGELE - De voorraad Sinterklaassnoepgoed in het polderdorp Nagele is gestolen bij de plaatselijke supermarkt. "Nabestelling is niet meer mogelijk, dus zitten we dit jaar zonder chocoladeletters", zei eigenaar Arie de Wit van de super dinsdag.
Dieven hebben in een nacht een zeecontainer, die permanent achter het winkelpand staat, opengebroken en de voorraad van honderden chocoladeletters, marsepein, banketletters, speculaas, amandelstaven en pepernoten meegenomen.
"Het vervelende is dat je de chocoladeletters en het marsepein een half jaar van tevoren moet bestellen. Nu is de voorraad bij de leveranciers op", aldus De Wit. Alleen pepernoten en speculaas waren nog leverbaar.
(Bron)

Binnenkort wordt er iemand daar ontzettend dik, of iemand heeft een fijn handeltje.
Gasexplosie Workum veroorzaakt door klusfout

AMSTERDAM - De gasexplosie die vrijdagavond een dubbele nieuwbouwwoning in Workum verwoestte, is veroorzaakt doordat de bewoner van het huis per ongeluk een gasleiding doorzaagde.
De politie meldt dinsdag dat de bewoner last had van water onder de vloer en daar iets aan probeerde te doen. De ongelukkige klusser belde meteen het gasbedrijf toen hij de leiding in de kruipruimte van de woning vernielde.
Voordat het bedrijf de gastoevoer kon afsluiten, explodeerde het vrijgekomen gas dat zich in de kruipruimte had opgehoopt.
Tijdens de explosie waren vier mensen in de woning aanwezig. Een kind raakte lichtgewond. Het andere woonhuis stond leeg. Er wordt passende woonruimte voor de getroffen bewoners gezocht.
(Bron)

Oei... Ben je daarvoor verzekerd? Een leidingzoeker had veel geld, energie en leed kunnen besparen.
RTL4 meldt: in New York zijn Sarah Palin-condooms te koop. Ik wil het niet weten...
Politiek Den Haag bekent kleur

AMSTERDAM – Als het aan de Tweede Kamer ligt mag Barack Obama in januari het Witte Huis betrekken. Dat blijkt uit een peiling van NU.nl.
De coalitiepartners PvdA, CDA en ChristenUnie staan achter de Democratische kandidaat, alsmede oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en de fractie-Verdonk.
Buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen van de VVD laat tegenover NU.nl weten dat zijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar John McCain. Ook de SGP steunt de Republikein. De PVV spreekt geen voorkeur uit, voorman Geert Wilders zou op McCain stemmen. De Partij voor de Dieren duimt voor de onafhankelijke kandidaat Ralph Nader.
"Obama kan de relatie tussen Amerika en de rest van de wereld verbeteren", verklaart Agnes Kant (SP) haar keuze voor de zwarte Democraat. "McCain is een angstzaaier."
Mariëtte Hamer (PvdA) voegt hieraan toe dat Obama zich als jonge hond afzet tegen het establishment. "Dat heeft niets met ervaring of leeftijd te maken, maar met frisse idealen."
"Obama inspireert jongeren en cynische thuisblijvers", laat Femke Halsema (GroenLinks) weten. "Hij is een politicus van het nieuwe millennium, McCain te veel van de vorige."
Volgens Rita Verdonk (Fractie Verdonk) is Obama, beter dan McCain, in staat om aan de behoefte aan verandering te voorzien.
Pieter van Geel (CDA) had een voorkeur voor John McCain, maar is overgelopen naar het Obama-kamp. "Het ging bij de Republikeinse campagne niet om de inhoud, maar om de persoonlijke aanvallen op Obama. Daarnaast heeft McCain deze financiële crisis keuzes gemaakt die getuigen van een tekort aan inzicht."
John McCain kan wel op steun rekenen bij de VVD. Volgens Hans van Baalen heeft hij zich bewezen dankzij zijn krijgsgevangenschap en 25 jaar lidmaatschap van het congres.
"Met McCain weet je wat je krijgt, met Obama niet", stelt Van Baalen. "McCain is voor sluiting van Guantanamo Bay en hij ziet in Europa de belangrijkste partner van de VS."
De SGP laat bij monde van Kamerlid Kees van der Staaij weten vooral om ethische redenen voor McCain te willen gaan.
Ondanks de steun zijn veel partijen ook kritisch over de zwarte senator uit Illinois. "Ik vraag me af of de kandidaten, dus ook Obama, echt menen wat ze zeggen", vraagt Alexander Pechtold (D66) zich af.
"Het valt me van allebei tegen dat ze niet durven te benoemen dat er door de kredietcrisis echt dingen moeten veranderen. Nu hebben ze dure beloftes gedaan die ze onmogelijk kunnen waarmaken."
Volgens Arie Slob (ChristenUnie) kampt de VS met grote problemen op het terrein van gezondheidszorg, onderwijs en milieu. "Obama zal nog veel moeite hebben als president daarin wezenlijke veranderingen te brengen."
Ook Agnes Kant verwacht geen wonderen van Obama, maar geeft aan dat er "stapjes in de goede richting kunnen worden gezet".
De politieke partijen zijn het erover eens dat McCain of Obama totaal anders zal moeten opereren dan onder Bush is gebeurd.
"Bush laat het land in zeer slechte staat achter", stelt Arie Slob. Marianne Thieme (PvdD) oordeelt nog harder: Bush was een nachtmerrie voor de wereld.
Volgens Pechtold moet de nieuwe president het leiderschap van de VS in de wereld van nieuw moraal voorzien.
Femke Halsema valt hem bij. "Obama zal de VS een nieuwe richting moeten geven. Aan Amerika als wereldmacht, maar ook aan Amerika als grootste economie."
"De nieuwe president moet leiding geven in plaats van dictaten uitdelen", vindt Hans van Baalen. "Gezamenlijk optreden met de bondgenoten door overleg."
De partijen noemen de oorlogen in Afghanistan en Irak, de kredietcrisis, de opwarming van de aarde en het vredesproces in het Midden-Oosten de belangrijkste internationale vraagstukken voor de nieuwe president.
(Bron)

Niks verrassends aan hè?
Europese waarnemers VS voelen zich belemmerd

WASHINGTON - Europese waarnemers voelen zich belemmerd bij hun observatie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen dinsdag. Een team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) klaagde over beperkingen.
De OVSE-waarnemers stelden dat zij in Fort Lauderdale (Florida) slechts een stemlokaal mochten bezoeken. Het stemlokaal was ook nog eens door de autoriteiten geselecteerd, aldus de groep.
Een woordvoerder sprak over een onacceptabele gang van zaken. Uitgerekend in Florida, waar bij de verkiezingen van 2000 onregelmatigheden waren geconstateerd, hadden de waarnemers een andere houding van de autoriteiten verwacht.
Ook in andere staten zijn er problemen bij stembureaus. In Virginia kwamen ongeveer vierhonderd klachten binnen. Ook in de staten Pennsylvania, Ohio en New Jersey klaagden mensen over haperende stemmachines, lange wachtrijen en stembureaus die de deuren te laat openden.
(Bron)

TT 104 Stemproblemen in de staat Virginia

In verschillende Amerikaanse staten zijn er problemen bij de stembureaus, vooral in Virginia. Daar zijn ongeveer vierhonderd klachten binnengekomen, maar ook in Pennsylvania, Ohio en New Jersey ging het een en ander mis.
De klachten variëren van haperende stemmachines tot enorme wachtrijen en stembureaus die te laat opengingen.

Wat me gisteren opviel: McCain die ineens riep: "We hebben nog niet verloren!" "Nog niet"? Kennelijk twijfelt ie zelf toch een beetje?
Awacs-toestellen vliegen veelvuldig over Zuid-Limburg

ONDERBANK - Om precies te bepalen welke aan- en uitvliegroutes van AWACS-toestellen het minste geluidsoverlast veroorzaken, vliegen deze kisten dinsdag twintig keer over de Zuid-Limburgse gemeente Onderbanken. Dat heeft meetinstituut Geluidsnet maandag bekendgemaakt.
Volgens het instituut is het ministerie van VROM opdrachtgever voor de proefvluchten. Behalve de geluidssterkte meet het instituut voor het eerst ook de toonhoogte van de vlieggeluiden. In opdracht van de gemeente Onderbanken heeft Geluidsnet dertien meetpunten neergezet.
Aan de hand van de gegevens daarvan kan de gemeente volgens het meetinstituut de inwoners beter informeren over het vlieggeluid en het kan een steun in de rug zijn bij het nemen van politieke besluiten over de vluchten.
De AWACS-toestellen zijn gestationeerd op de Duitse NAVO-basis in Geilenkirchen.
(Bron)