zaterdag, maart 19, 2011

Fries beschiet kinderen bij drafbaan

WOLVEGA - Een 26-jarige man uit Bolsward is donderdag aangehouden omdat hij kinderen met een luchtbuks zou hebben beschoten. Dat heeft een woordvoerder van de Friese politie vrijdag gezegd.
Een groepje kinderen was aan het spelen op de paardenracebaan in Wolvega toen een auto stopte. Volgens de kinderen had de man een wapen in zijn handen en begon hij te schieten. Een vrouw die bij hem was, zou hebben gezegd: daar loopt er nog een.
De kinderen, die allen ongedeerd bleven, waarschuwden een van hun ouders die de politie alarmeerde. De man zelf verklaarde volgens de woordvoerder dat hij last had van duiven op de drafbaan en dat hij op de vogels schoot.
De man is aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling en overtreding van de Wapenwet en zit momenteel vast.
(Bron)
Opsporingsdiensten moeten nauwer samenwerken

DEN HAAG - De bijzondere opsporingsdiensten gaat meer samenwerken in de strijd tegen criminaliteit. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.
Het gaat om de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod), de Sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (Siod), de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van VROM (VROM-IOD) en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA-IOD).
Ze krijgen gezamenlijke prioriteiten: het afnemen van crimineel vermogen, het aanpakken van (het mogelijk maken van) georganiseerde criminaliteit, fraude met subsidies, integriteitschendingen en corruptie. Verder staan mensenhandel, witwassen, illegale dierenhandel en bijvoorbeeld milieucriminaliteit op het lijstje.
(Bron)
Man bedreigt agenten met hakbijl

ROTTERDAM - Agenten hebben vrijdagavond in Rotterdam een 63-jarige man aangehouden die hen bedreigde met een hakbijl. Dat liet de politie zaterdag weten.
De agenten gingen naar de Victor E. van Vrieslandstraat na een melding van geluidsoverlast. Ze troffen in een portiek een 65-jarige vrouw aan die dronken was.
Toen de agenten haar probeerden aan te spreken, kwam de man naar buiten, ook dronken. Hij bedreigde de dienders met de bijl, maar liet die vallen nadat de agenten hun pistool trokken. De twee zijn aangehouden en en in de cel gezet.
(Bron)
Politie Twente wil documentaire ongezien verbieden

ENSCHEDE – De politie Twente probeert het uitzenden van een documentaire van RTV Oost te verbieden en dreigt met een kort geding. Al kent het korps de documentaire niet, toch vreest het niet goed naar voren te komen.
Aanleiding is een documentaire van onderzoeksjournalist Rob Vorkink naar de vuurwerkramp. Eerdere onthulde hij dat in de strafzaak tegen de voormalige directeuren van SE Fireworks niet alle documenten aan het stafdossier zijn toegevoegd.
Hierop volgde aangifte tegen drie leden van het politieteam dat de ramp onderzocht. Nu vreest het korps een nieuwe uitzending over dezelfde feiten en negatieve beeldvorming.
Een nieuwe documentaire met nieuwe feiten vindt de politie onwenselijk en men dreigt naar de rechter te stappen. Binnen een week moet worden besloten of de uitzending geschrapt moet worden.
"Het besluit van de drie politiemensen om op deze, in hun ogen onterechte, beschuldiging te reageren, wordt door de politie Twente gesteund", schrijft het korps in een reactie aan NU.nl.
De aangifte zou niet terecht zijn. Daarom steunt de politie "haar mensen in hun verweer als aantijgingen al eerder niet terecht zijn gebleken en desondanks steeds weer worden gemaakt."
De politie weigert de beweringen en dreigementen verder te onderbouwen. Vorking wijst erop dat de politie de kans op wederhoor is aangeboden. RTV Oost reageert op de rel in de eigen uitzending van vrijdagavond om 21:15, waarbij ook al beelden uit de omstreden uitzending worden getoond.
(Bron)
Veiligheid in geding bij 25 chemische bedrijven

DEN HAAG - Ten minste 71 bedrijven vergelijkbaar met Chemie-Pack, het chemiebedrijf in Moerdijk dat in januari in vlammen opging, zijn niet veilig genoeg.
Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur & Milieu) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer op basis van een onderzoek door de VROM-Inspectie.
Atsma liet op verzoek van de Tweede Kamer de zogenoemde quickscan uitvoeren van bedrijven die in dezelfde risicocategorie vallen als Chemie-Pack.
De inspectie onderzocht 416 risicovolle bedrijven op vijf van acht belangrijkste elementen die te maken hebben met veiligheid. Hieruit kwam naar voren dat 71 bedrijven op een of meer punten 'slecht' scoren. Van 29 bedrijven is geen informatie beschikbaar, dus het cijfer kan nog hoger uitvallen.
Van de 71 bedrijven scoren er 25 'slecht' op twee of meer van de vijf onderzochte punten, zoals de planning voor noodsituaties, de identificatie van gevaren en de beoordeling van risico's. Vooral deze 25 bedrijven worden onderworpen aan nader onderzoek door de VROM-Inspectie.
Atsma wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie ligt bij gemeenten en provincies en hij zal ze daarop aanspreken.
''Indien nodig deins ik er niet voor terug om juridische stappen te zetten'', aldus de staatssecretaris. Ook wil hij kijken wat mogelijk is om als rijksoverheid de grip op de veiligheidssituatie bij risicovolle bedrijven te versterken.
Het onderzoek wijst ook uit dat gemeenten toezeggingen uit 2010 niet hebben nageleefd over het op orde brengen van vergunningen en handhaving bij bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan. Dat is in 73 van 196 situaties het geval.
Vorig jaar startte de VROM-Inspectie al juridische procedures tegen twaalf gemeenten. Waar nodig gebeurt dit ook bij de 73 andere gevallen.
In de brief van Atsma staan ook de uitkomsten van een zogenoemd 'feitenrelaas' bij Chemie-Pack. Hieruit blijkt dat de vergunning op sommige onderdelen onvoldoende duidelijk is en dat de gemeente Moerdijk, verantwoordelijk voor het milieutoezicht op Chemie-Pack, bij overtredingen niet altijd de eigen 'handhavingsstrategie' volgde.
Naar de brand in Moerdijk lopen momenteel meer onderzoeken, waaronder een strafrechtelijk onderzoek naar Chemie-Pack.
GroenLinks is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. Dat liet GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vrijdag weten in reactie op de Kamerbrief van Atsma.
''We zijn geschrokken dat zoveel bedrijven niet veilig zijn. De regering moet samen met het bevoegd gezag snel orde op zaken stellen. Wij willen een debat en van Atsma weten hoe hij dit gaat doen'', aldus Van Tongeren.
(Bron)
Ik heb een doos die - liggend op de grond - ongeveer opgerolde-katbreedte is, hoog genoeg om in te zitten als ze hun koppie wat intrekken, en diep genoeg om theoretisch samen in te liggen.
Tijger pikte hem het eerst in. Maar al snel had ze geen interesse meer. Dus nu slaapt Tom er graag in, zolang ik in de huiskamer ben dan. De doos ligt daar onder de tafel.
Zodra ik eenmaal in bed lig, hoor ik nageltjes tikken op de vloer, een plof, en daar ligt Tom op bed.
Allemaal geen probleem. Behalve dat Tijger doorheeft dat Tom graag in die doos ligt om te slapen. Dus als ze zin heeft, gaat ze erg nadrukkelijk vóór die doos zitten en naar binnen kijken. Diep gebrom stijgt dan op uit de doos, waarop ik hard "Hé!" roep en de rust weerkeert. Voor een paar minuten, want Tijger vindt het spelletje erg leuk.
Leraar in België onterecht veroordeeld voor pedofilie

LUIK - Een rechtbank in Luik heeft een Belgische leraar in hoger beroep onschuldig verklaard aan pedofilie.
Leerlingen bleken hem tien jaar lang valselijk van ongewenste intimiteiten te hebben beschuldigd. Zij waren daartoe aangezet door een andere docent die de plek van de leraar wilde hebben.
Dat meldden Waalse media zaterdag. De getrouwde leraar was in 2009 veroordeeld tot tien maanden cel voorwaardelijk voor schending van de eerbaarheid.
In hoger beroep eiste hij dat de vier leerlingen die in 2002 een klachtenbrief hadden gestuurd, zouden worden gehoord.
Een van de jongeren bekende dat de hele zaak uit de duim was gezogen. Ze zouden daartoe zijn aangezet door een andere leraar. De leerlingen begonnen in 2001 anoniem geruchten van seksuele intimidatie te verspreiden.
(Bron)
Astronomen vragen aandacht voor lichtvervuiling

AMSTERDAM - Van 22 maart tot 4 april vindt voor de zesde keer de wereldwijde campagne GLOBE at Night plaats. Het doel ervan is om de lichtvervuiling in kaart te brengen, die niet alleen het zicht op de sterrenhemel belemmert maar ook nog eens veel energieverspilling veroorzaakt.
Zo wordt alleen al in de VS jaarlijks naar schatting twee miljard dollar uitgegeven aan overbodige buitenverlichting. In een donkere omgeving zijn aan de onbewolkte hemel 's nachts meer dan tweeduizend sterren te zien. In een stad zijn zakt dat aantal tot onder de honderd.
GLOBE at Night vraagt jaarlijks aandacht voor deze kwestie door deelnemers van over de hele wereld te laten onderzoeken wat de zwakste sterren zijn die zij in een bepaald sterrenbeeld kunnen zien.
Op het noordelijk halfrond is dat het sterrenbeeld Leeuw, op het zuidelijk halfrond het Zuiderkruis. De resultaten van deze waarnemingscampagne verschijnen op de website van GLOBE at Night. In voorgaande jaren deden deelnemers uit meer dan honderd landen mee.
(Bron)

En dan werkt die maan ook al niet mee ;-)
Mannen pakken dienstwapen politieman af

DEN HAAG - Drie mannen hebben vrijdagavond in Den Haag het dienstwapen van een politieman in burger afgepakt. Dat maakte de politie zaterdag bekend.
De agent, die surveilleerde omdat er de laatste tijd veel inbraken in de buurt waren, zag de drie mannen lopen op de Strausslaan.
Het waren vermoedelijk inbrekers: twee mannen hadden een bivakmuts op, de derde had een koevoet bij zich. Toen hij ze aansprak en zich legitimeerde, renden ze weg.
De agent zette de achtervolging in, maar werd door de drie aangevallen en geslagen en geschopt. Nadat ze het pistool hadden gepakt vluchtten ze in een auto.
De agent liep kneuzingen en schaafplekken op en moest naar het ziekenhuis. Hij mocht 's nachts naar huis.
De politie zette een helikopter en politiehonden in, maar is er nog niet in geslaagd verdachten aan te houden.
''We nemen alle overvallen serieus, maar dit nemen we wel heel erg hoog op. We doen er alles aan om ze te vinden'', aldus een woordvoerster. ''Een pistool afpakken van een agent is van een andere orde.''
(Bron)
Odyssey Dawn.
Ik blijf me afvragen wie zulke namen bedenkt. Het zal je vak maar zijn.
TT 130 Water en voedsel Fukushima besmet

Het kraanwater in de regio Fukushima is besmet. Er is radioactief jodium in aangetroffen. De waarde lag enige tijd boven de norm, maar is nu weer gedaald.
Ook in Tokio en in vijf andere regio's zijn sporen van radioactief jodium in het drinkwater gevonden. Daar is de norm niet overschreden. De zorgen onder de bevolking over de straling rondom de kerncentrale in Fukushima neemt toe. Er wordt normaal gesproken geen radioactiviteit in het water gemeten.
Ook in voedsel is radioactiviteit aangetroffen. Een verbod op de verkoop van voedsel uit Fukushima wordt overwogen, zegt het IAEA.
TT 104 ING bevriest pensioenen personeel

ING Nederland zet de pensioenen op de nullijn, omdat de bank er naar eigen zeggen slecht voorstaat. De bank en verzekeraar zegt dat de pensioenen bevroren worden vanwege aangescherpte kapitaaleisen, de blijvende onzekerheid op de financiële markten en omdat de staatsteun moet worden terugbetaald.
Afgelopen donderdag werd bekend dat de bestuurstop van ING bijna de maximale
bonus krijgt vanwege de goede prestaties van de bank en verzekeraar.
[De topman, Hommen, krijgt 1,25 miljoen - dat is niet 'marktconform' maar toch een flink bedrag.]
Het pensioenfonds van ING, de Vereniging Senioren ING en de vakcentrale FNV zijn procedures begonnen tegen het bevriezen van de pensioenen.
Eiwitrijk dieet vergroot kans op diabetes

UTRECHT - Niet alleen snelle suikers vergroten de kans op diabetes, ook een eiwitrijk dieet kan dat effect hebben. Dat blijkt uit onderzoek van voedingswetenschapper Ivonne Sluijs van het UMC Utrecht.
Over de rol van eiwitten bij het ontstaan van diabetes is nog weinig bekend. Sluijs analyseerde daarom in haar onderzoek gegevens uit het Nederlandse deel van de grootschalige Europese EPIC-studie.
Die bevat informatie over leefstijl en gezondheid van ruim 38.000 mensen die gedurende tien jaar gevolgd zijn. In die periode kregen meer dan 900 deelnemers diabetes.
Sluijs concludeert dat mensen vaker diabetes krijgen als ze meer eiwitten eten. Tien gram meer eiwit per dag verhoogt de kans op diabetes met zestien procent. Dat komt voor het grootste deel door dierlijke eiwitten, die bijvoorbeeld in melk en vlees zitten.
Ook rekende de onderzoekster uit wat er gebeurt als mensen minder koolhydraten of vet gaan eten, maar meer eiwitten. Gemiddeld halen mensen de helft van hun energie uit koolhydraten, 35 procent uit vet en 15 procent uit eiwit. Maar het vervangen van vijf procent van de dagelijkse energie-inname in vetten of koolhydraten door eiwitten verhoogt de kans op diabetes met 30 procent.
"Voedingsadviezen gericht op het voorkomen van diabetes besteden nu nauwelijks aandacht aan eiwitten. Dat zou wel moeten, valt af te leiden uit mijn onderzoek. Alleen is het daar nog te vroeg voor. We moeten het onderzoek eerst herhalen in andere populaties voor we precies kunnen zeggen of en hoe we voedingsrichtlijnen moeten aanpassen.", aldus Sluijs.
De onderzoekster plaatst wel vraagtekens bij diëten met een hoog eiwitgehalte. "In het licht van onze resultaten is het nog onduidelijk of diëten met een hoog eiwitgehalte wel gunstig zijn. Het lijkt er op dat dergelijke diëten mogelijk een ongunstige invloed op de suikerhuishouding hebben."
(Bron)

vrijdag, maart 18, 2011

Haaien bezoeken 'poetsstations'

AMSTERDAM – Voshaaien bezoeken vaak plaatsen waar hun huid wordt schoongemaakt door andere vissen. Dat hebben wetenschappers uit Wales vastgesteld.
Voshaaien zwemmen voor de kust van de Filippijnen regelmatig langs een onderzeeberg waarop zich een zogenaamd ‘poetsstation’ bevindt. Op deze locatie leven vissen en weekdieren die zich voeden met parasieten van andere dieren. De haaien maken daar handig gebruik van.
Dat melden onderzoekers van de Bangor Universiteit in Wales op BBC News. Het is voor het eerst dat wetenschappers haaien hebben waargenomen die zich door andere zeedieren laten reinigen van parasieten. Van andere vissen is het al langer bekend dat ze af en toe poetsstations bezoeken.
“De haaien komen zeer regelmatig op dit soort plekken”, verklaart hoofdonderzoeker Simon Oliver. “Ze poseren er echt, met hun staart naar beneden, zodat ze aantrekkelijker worden voor de schoonmakers.”
De onderzoekers hebben de resultaten van hun studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One. Ze hebben maar liefst duizend uur aan filmbeelden van voshaaien geschoten voor de kust van de Filippijnen.
Uit een analyse van de beelden blijkt dat de haaien het poetsstation bewust bezoeken om zich te laten schoonmaken.
“Ze cirkelen dan gedurende 45 minuten systematisch rond op deze plek en zwemmen met een snelheid die lager ligt dan een meter per seconde”, aldus Oliver. Normaal gesproken zwemmen haaien ongeveer twee keer zo snel.
Volgens de wetenschappers tonen hun bevindingen hoe belangrijk het is om specifieke locaties in de oceanen te beschermen.
“Onze studie onderstreept het belang van de bescherming van gebieden die belangrijk zijn voor overlevingsstrategieën van haaien”, aldus Oliver.
(Bron)
Zwendel met toegangskaarten zaligverklaring

ROME - De Italiaanse politie heeft in Campagnano, niet ver van Rome, een Amerikaan aangehouden die online toegangskaartjes verkocht voor de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II.
Hij vroeg 166 euro voor een toegangsbewijs, hoewel de plechtigheid op 1 mei in de Sint Pieter in het Vaticaan gratis en zonder kaartje toegankelijk is. Dat heeft de krant Corriere della Sera vrijdag gemeld.
De man verhandelde de kaartjes via de website vaticancitytours, die in de Verenigde Staten is geregistreerd.
De politie trof in de woning van de man onder meer gratis toegangsbewijzen voor de algemene audiëntie van de paus, 11 USB-sticks en vijftien computers aan. In zijn kluis had de man 21 pistolen verborgen.
De Amerikaan is een bekende van de politie. Hij heeft zich eerder voorgedaan als stadsgids in Rome, hoewel hij geen vergunning had.
(Bron)
'Pesten kan leiden tot hersenschade'

AMSTERDAM - Als mensen op jonge leeftijd regelmatig worden gepest, leidt dat mogelijk tot veranderingen in de manier waarop hun hersenen werken. Dat melden Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een studie met muizen.
Regelmatige pesterijen hebben grote invloed op de activiteit van verschillende genen in de hersenen van jonge muizen.
Het brein van van de gepeste dieren wordt daardoor gevoeliger voor sociale stress. Dat melden onderzoekers van de Rockefeller Universiteit in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Physiology and Behavior.
“Stress heeft invloed op het brein, zoals alcohol invloed heeft op de lever “, verklaart hoofdonderzoeker Yoav Litvin op de Amerikaanse nieuwssite Livescience.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door jonge muizen in kooien te plaatsen bij volwassen soortgenoten die territoriaal gedrag vertoonden. De jonge dieren werden soms in tien verschillende kooien geplaatst, waar ze werden gepest door verschillende andere muizen.
Uit hersenonderzoek bleek vervolgens dat een veranderende werking van genen ervoor had gezorgd dat de hormoonreceptoren in het brein van de dieren veel gevoeliger waren geworden voor sociale impulsen. Hierdoor werden de muizen eerder bang, ook in situaties die eigenlijk veilig waren.
De wetenschappers vermoeden dat bij mensen een zelfde soort effect kan optreden. Het is nog onduidelijk of hersenschade als gevolg van pesten blijvend is.
“Deze breinsystemen zijn dynamisch”, aldus Litvin. “Wat de ene kant op kan veranderen, kan zich ook weer herstellen, al is de schade misschien niet volledig omkeerbaar.”
(Bron)
Flexkracht voor ontslagen werknemer mag soms

DEN HAAG - Werkgevers kunnen soms vast personeel ontslaan om het werk te laten doen door uitzendkrachten of andere flexwerkers.
Begin dit jaar trok de vakcentrale FNV hierover aan de bel bij minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Maar hij stelde dat uitkeringsinstituut UWV soms in deze situaties toch een ontslagvergunning kan verlenen aan werkgevers.
Om onduidelijkheid over de kwestie weg te nemen, wordt dit in mei gepubliceerd in de 'Beleidsregels ontslagtaak UWV'. Kamp zei woensdag in de Tweede Kamer dat het gaat om uitvoering van regels zoals ze nu zijn.
Volgens hem is het aan het UWV om te beoordelen of werkgevers ''doelmatige bedrijfseconomische'' redenen kunnen aandragen.
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer verweet Kamp te tornen aan de ontslagbescherming van werknemers en het gebruik van flexkrachten te vergroten.
(Bron)

donderdag, maart 17, 2011

Kamer positief over plan strengere Ziektewet

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer is positief over plannen van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om mensen in de Ziektewet te stimuleren sneller weer aan het werk te gaan.
Alleen oppositiepartij SP verzette zich donderdag tijdens een Kamerdebat. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zei te vrezen voor ''perverse prikkels'' die zieken aan het werk zetten, terwijl dat niet in het belang is van hun herstel.
Regeringspartijen VVD en CDA zeiden met gedoogpartner PVV de voorstellen, die Kamp nog moet omzetten in wetgeving, te steunen. Ook oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks vinden dat de Ziektewet ''activerender'' gemaakt kan worden.
Wel werden door het CDA, PvdA, D66 en GroenLinks vragen gesteld over de verwachtingen van de minister hoeveel meer mensen daadwerkelijk uit de uitkering aan de slag worden geholpen.
(Bron)

Kamps beleid is ziek.
'Dikke mensen hebben andere darmbacteriën'

WAGENINGEN - Mensen die kampen met overgewicht, hebben mogelijk andere darmbacteriën dan een slanke mensen. Dat stelt Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie aan Wageningen University.
Mensen hebben onnoemelijk veel bacteriën in het lichaam. De bacteriën die in de maag en de darm zitten verwerken het voedsel. De samenstelling van die bacteriën verschilt per mens, aldus De Vos.
Wetenschappers hebben nu aanwijzigen gevonden dat de bacteriesamenstelling in het lichaam van invloed is op onder meer ziekten en zwaarlijvigheid.
Omdat er zoveel bacteriën in het lichaam zitten, is het bestuderen van de bacteriehuishouding zeer complex. Veruit de meeste bacteriën zijn dan ook genetisch nog niet in kaart gebracht.
Maar volgens De Vos zijn de wetenschappers goed op weg en wordt het in de toekomst mogelijk om die bacteriën te analyseren, zodat een model gemaakt kan worden van de darmbacteriegemeenschappen.
Dit zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat mensen een persoonlijk voedingsadvies kunnen krijgen, gebaseerd op de bacteriën in de darmen. Ook zou er voor hardnekkige obesitaspatiënten een bacteriebehandeling kunnen komen. Via een transplantatie worden dan 'slanke bacteriën' in de darm gebracht.
Onderzoek van De Vos met het Amsterdams Medisch Centrum heeft laten zien dat zo’n bacterietransplantatie bij mensen met aanleg voor obesitas een gezond effect heeft.
(Bron)
Q-koortsvaccin voor geiten effectief

UTRECHT - Geiten die gevaccineerd zijn tegen Q-koorts, dragen aanzienlijk minder vaak de bacterie bij zich die deze koorts bij mensen veroorzaakt. Daardoor wordt de kans op besmetting bij mensen ook drastisch verlaagd.
Dat concluderen onderzoekers van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het doel van het enten van de geiten was om de verspreiding onder mensen tegen te gaan.
De onderzoekers maakten uitstrijkjes en onderzochten vruchtwater en melk van drachtige geiten die geruimd werden eind 2009 en begin 2010. Daaruit bleek dat bij gevaccineerde geiten veel minder vaak de bacterie aanwezig was in het vruchtwater.
(Bron)
Hersenschade mogelijk na zwangerschapsvergiftiging

GRONINGEN - Moeders die voor, tijdens of direct na de bevalling een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, kunnen daar schade aan de hersenen aan overhouden.
Deze moeders melden geheugenverlies en concentratiestoornissen, die tot nu toe meestal werden toegeschreven aan het drukke leven met een pasgeboren kind.
Dat blijkt uit een onderzoek van cognitiewetenschapper Annet Aukes van de Rijksuniversiteit Groningen, waarop zij woensdag promoveert.
Aukes onderzocht de klachten van vrouwen bij wie zwangerschapsvergiftiging is uitgelopen op eclampsie, een levensbedreigende toestand waarbij de moeder stuipen krijgt.
Eclampsie ontstaat door zeer hoge bloeddruk in combinatie met vaatproblemen in de hersenen. Ongeveer een op de tweehonderd vrouwen met zwangerschapsvergiftiging krijgt eclampsie, aldus Aukes.
Van zwangerschapsvergiftiging ofwel pre-eclampsie is sprake als een vrouw hoge bloeddruk en eiwit in de urine heeft en vocht vasthoudt. Ook is meestal sprake van hoofdpijn en tintelende handen. Van de zwangere vrouwen krijgt 5 tot 10 procent te maken met (dreigende) zwangerschapsvergiftiging. De remedie is rust en zoutloos eten.
Als een vrouw daarna prikkelbaar wordt en zich voelt alsof er een strakke band om haar buik zit, is ziekenhuisopname noodzakelijk, omdat dat niet zelden de voorbodes zijn van stuipen door eclampsie.
Waardoor zwangerschapsvergiftiging precies ontstaat, is nog niet duidelijk. De promovenda heeft wel door hersenonderzoek bij vrouwen gevonden dat degenen die een (dreigende) zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, ook vatbaarder zijn voor hart- en vaatziekten.
(Bron)
Verkeerde prins naast Kate Middleton op mok

AMSTERDAM - De firma Guandong Enterprises heeft een wel heel bijzonder souvenir ontworpen ter gelegenheid van het huwelijk van prins William. Op een mok is niet William, maar zijn jongere broer Harry te zien naast Kate Middleton.
Het 'paar' is samen afgebeeld, omringd door versieringen. Onder Harry's afbeelding staat de naam van zijn broer. De beker is via een website te bestellen voor 9,99 pond, exclusief verzendkosten.
"Deze mok is bedoeld als aandenken voor het huwelijk tussen prins William en Kate Middleton", staat op de site. Volgens het bedrijf is het product maar in beperkte oplage beschikbaar. "Bestel nu om teleurstelling te voorkomen."
Een woordvoerder van koninklijk paleis St. James's Palace weet volgens de Britse krant Daily Telegraph van het bestaan van de mok, maar wil niet reageren.
(Bron)

Zo maak je automatisch een collector's item.
Verwarde man mishandelt buschauffeur

MIDDELSTUM - De politie in Groningen heeft woensdag een 38-jarige man uit Groningen aangehouden nadat hij een buschauffeur had mishandeld.
De chauffeur en passagiers verklaarden dat de verwarde en agressieve man zonder enige aanleiding naast de chauffeur ging staan en hem in de rijdende bus enkele keren in het gezicht sloeg, aldus de politie donderdag.
De man wilde vervolgens direct uitstappen, maar dat liet de chauffeur niet toe. Op het Concordiaplein in Middelstum overmeesterde hij de man met hulp van twee marktkooplieden.
Die is daarna overgedragen aan de politie.
(Bron)

woensdag, maart 16, 2011

Vissen worden doof van herrie onder water

WAGENINGEN - Vissen en zeezoogdieren in de Noordzee lopen gehoorschade op door de herrie die menselijke handelingen onder water veroorzaken.
Dat zegt ecoloog Remment ter Hofstede van onderzoeksinstituut Imares van de Wageningen Universiteit.
Scheepsschroeven, sonar, militaire oefeningen en heiwerkzaamheden voor windmolenparken en boorplatforms veroorzaken steeds meer geluidsoverlast voor het zeeleven en kunnen de dieren zelfs echt doof maken, wat voor hun voortbestaan een ramp is.
Imares begint samen met het bedrijfsleven en Rijkswaterstaat een onderzoek naar de omvang van de herrie onder water en de gevolgen daarvan. Dat gebeurt in het kader van het nationaal programma Zee- en Kust Onderzoek (ZKO), zo is woensdag aangekondigd. Ter Hofstede is projectleider.
(Bron)
Klacht tegen juf wegens vasttapen leerling

DEN HELDER - Een vrouw uit Den Helder eist dat een lerares van basisschool 't Tuselant in haar woonplaats wordt ontslagen. Ze zegt hiertoe onder meer een klacht wegens 'machtsmisbruik' te hebben ingediend bij de Onderwijsinspectie.
De onderwijzeres had de zoon van de vrouw aan zijn stoel 'vastgetaped' en liet op een ander moment vier leerlingen met hun blote handen wc-papier uit een verstopt toilet halen.
Algemeen directeur Doede Scholte van de overkoepelende organisatie Meerwerf, waar 't Tuselant onder valt, zegt dat de leerkracht voor haar ''pedagogisch onjuiste handelen schriftelijk is berispt.''
De moeder van de jongen neemt hiermee geen genoegen.
''Iemand die een leerling met tape aan zijn stoel vastzet, is totaal ongeschikt om les te geven'', zegt de inwoonster van Den Helder, die begin maart achter de 'vastplakactie' van de lerares kwam.
''Ik heb direct bij de school melding gemaakt van machtsmisbruik en verwachtte dat meer actie zou worden ondernomen.''
Scholte heeft de zaak intern onderzocht en vindt ontslag van de leerkracht te ver gaan. Het foute optreden van de beginnende juf moet volgens hem in de juiste context worden geplaatst.
''De jongen is vrij beweeglijk en zijn voeten werden een keer bij wijze van grap aan de grond vastgezet met verpakkingstape. Dat gebeurde in een plezierige sfeer: de jongen kon er zelf ook om lachen. De juf heeft hem later ook eens aan zijn stoel vastgezet. Weliswaar heel losjes en goed bedoeld, maar dat is niet natuurlijk niet erg handig.''
Volgens Scholte kwam na de klacht van de vrouw ook naar boven dat dezelfde lerares enkele maanden eerder vier leerlingen met hun blote handen toiletpapier uit de wc-pot heeft laten halen.
''Ze hadden het wc-papier in de pot gestopt, waarop de juf besloot dat ze het er gezamenlijk moesten uithalen.''
De moeder heeft de zaak ook gemeld bij de politie. Vrijdag doet ze daar ook officieel aangifte. De lerares overweegt op haar beurt stappen te ondernemen wegens smaad, aldus Scholte.
(Bron)

Ik vind dat dat 'gevoel voor humor' toch wel erg misplaatst is.
'Opgewekte mensen leven minder lang'

AMSTERDAM – Als mensen van nature opgewekt zijn, heeft dat een negatieve invloed op hun levensverwachting. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een uitgebreide studie.
Mensen die opgewekt zijn en veel gevoel voor humor hebben, leven gemiddeld genomen minder lang dan personen die een minder positief karakter hebben. Mensen die erg behoudend en voorzichtig zijn, bereiken over het algemeen de hoogste leeftijd.
Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Californië in Riverside naar aanleiding van het zogenaamde Longevity Project, een studie waarbij invloed van persoonlijkheid op levensduur wordt gemeten.
De onderzoekers hebben vastgesteld dat veel eigenschappen en gewoontes die worden geassocieerd met een langer leven in werkelijkheid helemaal geen positieve invloed hebben op levensduur. Zo blijkt de aanwezigheid van een geliefde en het gezelschap van huisdieren niet of nauwelijks bij te dragen aan het bereiken van een hoge leeftijd.
“Het is verrassend hoe vaak aannames en adviezen van wetenschappers en de media over wat goed voor je is, verkeerd blijken te zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Howard Friedman op nieuwssite ScienceDaily.
De wetenschappers werken bij het onderzoek naar levensduur met gegevens van 1500 kinderen die in 1921 op 10-jarige leeftijd uitgebreid werden ondervraagd over hun persoonlijkheid. De proefpersonen zijn gedurende de rest van hun leven gevolgd. Zo is er informatie beschikbaar over hun sociale relaties, hobby’s, gezondheid en hun eventuele sterfdatum.
Volgens Friedman is er een eenvoudige verklaring voor het feit dat mensen die van nature erg opgewekt zijn, een grotere kans hebben om relatief kort te leven. Deze personen zouden namelijk meer risico nemen in het dagelijks leven dan mensen die zich snel zorgen maken.
“We hebben vastgesteld dat het gevaarlijk kan zijn om de instelling te hebben dat alles wel goed komt, omdat het kan leiden tot onverschillig gedrag met betrekking tot zaken die belangrijk zijn voor de gezondheid en levensduur”, aldus Friedman.
Uit het onderzoek blijkt verder dat het gezelschap van geliefden of huisdieren vooral invloed heeft op het geluksgevoel van mensen, maar niet of nauwelijks op hun gezondheid of de lengte van hun leven.
(Bron)
Schoonmakers bevrijden vrouw uit afgesloten trein

VOORBURG - Een 19-jarige Haagse werd dinsdag in de trein naar Den Haag zo overmand door vermoeidheid nadat ze had gewinkeld in Amsterdam, dat ze pas wakker werd toen ze bijna in Brussel was.
Op de terugweg naar Den Haag kon de vrouw haar ogen weer niet openhouden. Ze werd wakker op het rangeerterrein in Voorburg in een verlaten en afgesloten treinstel, aldus de politie woensdag.
Schoonmakers bevrijdden de vrouw, die in paniek de politie had gebeld. Rond twee uur 's nachts brachten agenten haar naar huis met het advies een dagje vrij te nemen en lekker uit te slapen.
(Bron)
Schultz bekijkt extra wc-wagon bij Sprinter

DEN HAAG - De wc-loze treinstellen van de NS-Sprinter kunnen misschien een toiletvoorziening krijgen door er een wagon met wc tussen of aan te hangen.
Die optie wil minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastrucuur) laten onderzoeken, zei zij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.
Veel Kamerleden vinden het onverteerbaar dat de Sprintertreinen, die bedoeld zijn voor kortere ritjes, niet beschikken over een toilet. In eerder aangenomen moties werd Schultz gevraagd actie te ondernemen, maar in een recente brief herhaalde ze dat het laten ombouwen van de treinen te duur (90 miljoen euro) is.
Daarom kwam ze met andere voorstellen, zoals de bouw van wc's op stations. De VVD-bewindsvrouw meent daarmee in de geest van de moties te handelen.
Sommige fracties zijn het daar niet mee eens en daarom speurt ze nu verder naar een oplossing. SP-Kamerlid Farshad Bashir kwam met het idee om treindelen met een wc te koppelen aan de Sprinters. Schultz wil daar wel naar kijken.
''Het is een leuk idee, maar wel complex'', zei ze in eerste reactie. ''Ik kan het totaalplaatje niet overzien, maar ik ben pragmatisch ingesteld, dus zal ik navragen of het kan.''
Voor haar vuist weg zei ze wel wat beren op de weg te zien. Ze opperde dat het aanhangen van een extra coupé gevolgen heeft voor de snelheid en het energieverbruik.
Bashir haalde fel uit naar de minister, omdat hij vindt dat zij verkeerd met de moties omgaat.
''Wij zijn niet een of ander lullig adviesraadje dat vrijblijvend wat ideeën aan deze minister overbrengt. Wij vertegenwoordigen het volk en hebben meerdere keren in ruime meerderheid uitgesproken dat de minister dit maar moet gaan regelen'', zei hij.
(Bron)

dinsdag, maart 15, 2011

Explosievenopruimingsdienst druk met vibrator

SINT-PETERSBURG - Een vibrator heeft maandag enige tijd de Russische explosievenopruimingsdienst bezig gehouden. De antiterreureenheid was voor een tikkend pakje naar een postkantoor geroepen.
Het postkantoor werd omsingeld en geëvacueerd, aldus de plaatselijke politie in de streek Karelië, bij de grens met Finland.
Uiteindelijk bleek het om loos alarm te gaan. Het seksspeeltje in het pakje maakte om onbekende redenen een tikkend geluid.
De Russen zijn op hun hoede na een aanslag op een luchthaven bij Moskou in januari met 37 doden en een aanslag op de metro in de hoofdstad in maart met veertig doden als gevolg.
Sindsdien wordt er geregeld ten onrechte alarm geslagen.
(Bron)
Grote stroomstoring Leeuwarden

LEEUWARDEN - Leeuwarden kampte dinsdagochtend met een grote stroomstoring. Ongeveer 12.000 huishoudens zaten uren zonder stroom, meldde een woordvoerder van netbeheerder TenneT.
Tegen elf uur was de storing verholpen.
Veel stoplichten in de stad deden het niet meer. Dat zorgde voor veel vertraging op de wegen in en rondom de Friese hoofdstad. Er stonden uit de richting van Heerenveen, Drachten en Deinum files van enkele kilometers, zo laat de politie Friesland weten.
''Het hoogtepunt was rond acht uur", aldus een woordvoerder. Er deden zich geen ongelukken voor.
Rond een uur of negen kreeg een ''klein gedeelte'' van het getroffen gebied weer stroom. Netbeheerder Enexis, die stroom via TenneT verkrijgt, leidde toen een aantal stroomwegen om. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.
(Bron)

Het gebeurt wel steeds vaker.
Marlboro haalt bakzeil met prijsverhoging

BERGEN OP ZOOM - Philip Morris, de maker van onder andere Marlboro, komt terug op een eerder aangekondigde prijsverhoging voor sigaretten.
In eerste instantie zou een pakje Marlboro van negentien stuks voortaan 5,20 euro gaan kosten, nu wordt dat teruggebracht tot 5 euro rond.
''Omdat we ook in de toekomst concurrerend willen blijven met onze merken, hebben we de prijsverhoging heroverwogen'', aldus een woordvoerder dinsdag.
In de aanloop naar een accijnsverhoging per 1 maart dit jaar verhoogden de sigarettenfabrikanten hun prijs. Imperial Tobacco liet als eerste weten dat een pakje Gauloise voortaan 5,20 zou kosten voor negentien sigaretten. Philip Morris volgde die stap.
''Daarna kwamen andere fabrikanten zoals British American Tobacco (BAT) die de prijs van Lucky Strike minder verhoogden dan wij die van Marlboro. We kunnen niet te veel marktaandeel laten wegkapen.''
Als de prijsverschillen te groot worden, stappen rokers over naar andere merken of alternatieven, zoals zelf draaien. De accijns op sigaretten is per 1 maart met 0,22 euro verhoogd; daar kwam nog 0,04 euro btw bij.
(Bron)
Dronkenlap rijdt met vier lekke banden

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagmorgen rond half negen een 52-jarige vrouw uit Uden aangehouden omdat ze dronken achter het stuur zat. De vrouw reed bovendien met vier lekke banden.
De politie kreeg een melding dat er een auto met lekke banden over de Land van Ravensteinstraat zwalkte.
Omstanders hadden geprobeerd de auto te stoppen, maar dat lukte niet. De vrouw parkeerde uiteindelijk zelf haar auto op het Piusplein en liep vervolgens doodleuk weg.
De vrouw, een bekende van de politie, werd in haar woning aangehouden. Agenten konden vanwege de staat waarin ze verkeerde geen ademtest doen, noch bloed afnemen. Uiteindelijk besloot de politie een urinemonster af te nemen.
Familieleden van de vrouw meldden dat zij haar banden lek hadden gestoken om te voorkomen dat de vrouw onder invloed zou rijden. De vrouw is op het bureau in contact gebracht met een psycholoog.
(Bron)
Mannen rijden op gestolen fietsen over A9

VELSEN-NOORD - Twee mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn in de nacht van maandag op dinsdag beiden met een gestolen fiets de A9 opgereden.
De twee mannen van 20 en 22 jaar werden aangehouden en kregen een bekeuring voor fietsen op de snelweg. Pas later ontdekte de politie ook dat de rijwielen gestolen waren, meldde de politie dinsdag.
De politie kreeg rond half drie 's nachts de melding dat twee mannen over de A9 fietsten. Agenten die poolshoogte gingen nemen, troffen de jongemannen enkele kilometers verder, op de A22, stilstaand met hun fiets aan voor de Velsertunnel.
De fietsen bleken te zijn gestolen in een Beverwijkse woonwijk.(Bron)
Menselijke botten in park door gebruik begraafplaatszand

AMSTERDAM - Stadsdeel Amsterdam-Oost heeft het Flevopark en Park Frankendael afgezet omdat er menselijke resten zijn aangetroffen. Die zijn afkomstig uit zand van een bouwput bij begraafplaats De Nieuwe Ooster, meldde een gemeentewoordvoerster dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. In het zand zaten per abuis resten van oude vergeten graven.
Een vrouw meldde vrijdag bij de politie dat ze botresten had aangetroffen. De gemeente zette daarop schoonmaakploegen in die de parken meter voor meter uitkammen. Die hebben al stukjes been van enkele centimeters aangetroffen, evenals tanden en handvatten en knoppen van kisten.
De gemeente strooit jaarlijks zand uit in parken voor het gras. Dat komt ditmaal uit de bouwput op de begraafplaats omdat daar zand over was.
(Bron)
Met t-shirt en katoenen trui in de zon in de tuin rommelen is een slecht idee: veel te warm. 16 graden in de schaduw is echt nog even wennen. Tom heeft zich teruggetrokken op zijn stoel onder en achter een struik, Tijger zit te zonnen en loopt af en toe rondjes: door het raam naar binnen, door de deur naar buiten, door het raam naar binnen...
En ja|! Het is echt lente, kijk maar, het eerste speenkruid bloeit in m'n tuin:

Eerste speenkruidbloem
Gebruik van vuur relatief recent in Europa

AMSTERDAM - Het gebruik van vuur door de prehistorische mens in Europa kwam zo'n drie- tot vierhonderdduizend jaar geleden op gang.
Dat is verrassend, omdat de mens ongeveer een miljoen jaar geleden naar Europa trok en in de tussenliggende periode het relatief koude klimaat van dit werelddeel zonder vuur heeft overleefd.
Wil Roebroeks van de Universiteit van Leiden en Paola Villa van de Universiteit van Colorado schreven een artikel over het gebruik van vuur door de vroege mens.
Hun bevindingen worden dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences gepubliceerd.
Een onderzoek naar 141 archeologische vindplaatsen in Europa leverde geen bewijs op dat de mens meer dan vierhonderdduizend jaar geleden al vuur gebruikte. Na deze periode gebruikten Neanderthalers en de moderne mens wel vuur om zich te warmen, op te koken en als licht, blijkt uit vondsten.
Het onderzoek roept de vraag op hoe de mens honderdduizenden jaren lang kon overleven in het Europese klimaat, dat een stuk kouder is dan het klimaat in Afrika, van waaruit de mens zich over de wereld verspreidde.
Mogelijk paste de mens zich aan de koude aan door een actieve levensstijl en een eiwitrijk dieet. Bekend is dat de vroege mens vlees, vis en schaaldieren rauw at.
In Israël en op enkele vindplaatsen in Afrika is wel bewijs gevonden dat de mens meer dan vierhonderdduizend jaar geleden vuur gebruikte.
De theorie dat de mens relatief recent vuur maakte, wordt niet onderschreven door Richard Wrangham, archeoloog aan de universiteit Harvard en auteur van het boek Catching Fire: How Cooking Made Us Human.
Hij beweert dat het koken van voedsel mogelijk al twee miljoen jaar geleden plaatsvond. Door voedsel te koken werd de voedingswaarde van het eten vergroot en de evolutie van de mens bespoedigd. Hersenen zouden door dit voedselrijkere dieet zijn gegroeid, zodat de vroege mens kon evolueren tot de moderne, aldus Wrangham.
Mogelijk zijn verbrande botten en as verdwenen of verwaaid, waardoor er nu geen bewijzen worden gevonden voor vroeg vuurgebruik, meent Wrangham.
Villa brengt hier tegenin dat in een grot in Zuid-Afrika wel degelijk verbrande botten uit een vroegere periode, namelijk een miljoen jaar geleden, zijn gevonden. "Verbrande botten blijven dus bewaard", zei ze.
"Dit artikel vertegenwoordigt zeer duidelijk de archeologische conclusies van wat Wil Roebroeks zeer elegant een geval van 'science friction' noemt. Dit komt voort uit de botsing tussen archeologisch en biologisch bewijsmateriaal", schreef Wrangham in een e-mail. "Hoe dan ook, we hebben een mooie puzzel."
(Bron)

maandag, maart 14, 2011

Weer chloortransport door Nederland

ROTTERDAM - Akzo Nobel gaat de komende weken 4300 ton chloor per spoor vervoeren van een fabriek in Duitsland naar het Rotterdamse Botlekgebied. Spoorvervoerder DB Schenker en Akzo Nobel bevestigden maandag een bericht hierover op RTV Oost.
De chloortreinen vertrekken van de Duitse chloorfabriek van Akzo Nobel in Ibbenbüren en rijden door de provincies Overijssel, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.
Plaats van bestemming is de chloorfabriek van Akzo Nobel in het Rotterdamse havengebied. De transporten van het chloor zijn 's nachts tussen half maart en half april.
Een aantal jaren geleden kwam een eind aan deze structurele chloortransporten, die vroeger maatschappelijke weerstand opriepen. Incidenteel mag het nog wel.
De reden is dat de fabriek in de Botlek de komende weken in onderhoud is, waardoor de Rotterdamse chloorproductie tijdelijk stil komt te liggen.
(Bron)
Toch geen toilet in stoptreinen

AMSTERDAM - De 131 nieuwe stoptreinen van de NS krijgen toch geen toilet. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt dit te duur.
Het uitrusten van alle nieuwe Sprinters met een toilet zou zo'n negentig miljoen gaan kosten.
De Tweede Kamer nam in december een motie aan waarin de minister werd opgeroepen toiletten te plaatsen in de stoptreinen.
Vakbonden, het personeel van de NS en reizigersorganisaties hadden hier al eerder om gevraagd.
Schultz van Haegen vindt dat 'in de huidige economische situatie' het uitgeven van negentig miljoen euro extra echter te veel van het goede.
Wel geeft ze spoorbeheerder Prorail opdracht om op veertig stations een wc te laten aanleggen. In alle intercity's en stoptreinen waar een op de drie reizigers langer dan een halfuur in zit, zal een toilet aanwezig zijn, verzekert de bewindsvrouw.
Om het gebrek aan wc's in sommige treinen te compenseren denkt Schult zonder meer aan het verbeteren van de verwijzing naar toiletten op treinstations voor reizigers.
Zo overweegt ze het laten maken van traditionele kaartjes over de locaties van stationstoiletten en aan het ontwikkelen van applicaties voor mobiele telefoons (apps), schrijft zij aan de Tweede Kamer.
(Bron)

Schijt aan de reiziger.
Duizenden banen weg bij UWV

Bij het UWV verdwijnen de komende jaren 5000 tot 6000 banen en bij de Sociale Verzekeringsbank honderden. Dat blijkt uit een plan van minister Kamp van Sociale Zaken.
Hij wil dat het UWV en de SVB de komende jaren gaan bezuinigen, tot een bedrag van 410 miljoen euro in 2015.
Daarvoor moet onder meer het aantal vestigingen van het UWV worden verlaagd van honderd naar dertig. WW'ers krijgen in de toekomst vooral digitale dienstverlening, het aantal persoonlijke contacten wordt fors verminderd.
"Het UWV gaat in de toekomst zorgen dat alle vacatures verzameld worden en dat ze digitaal beschikbaar zijn. De werkzoekenden kunnen via internet de banen proberen te krijgen", zegt minister Kamp.
Voor mensen die nog niet aan internet gewend zijn, blijft voorlopig de mogelijkheid om rechtstreeks met de mensen op de kantoren contact te hebben.
De bezuinigingen zijn onderdeel van het streven 18 miljard euro te bezuinigen. Ook wil het kabinet zo de overheid kleiner, efficiënter en slagvaardiger maken en meer verantwoordelijkheid bij de burgers leggen.
"Het is uw eigen leven, uw eigen verantwoordelijkheid, uw toekomst en uw eigen inzet is het allerbelangrijkst", vindt minister Kamp.
(Bron)

""Het UWV gaat in de toekomst zorgen dat alle vacatures verzameld worden en dat ze digitaal beschikbaar zijn. De werkzoekenden kunnen via internet de banen proberen te krijgen", zegt minister Kamp."
1) Wie gaat ervoor zorgen dat die site eens fatsoenlijk gaat functioneren? Er niet steeds uit ligt, vastloopt als je 2 vacatures tegelijk wilt openen, een slechte zoekfunctie heeft en niet actueel wordt gehouden?
2) Krijgen werklozen met een lage uitkering een bijdrage in de kosten van een computer?
Kernsmelting dreigt in drie reactoren Fukushima

AMSTERDAM – In de door een aardbeving en een tsunami getroffen Japanse kerncentrale Fukushima 1 dreigt in drie reactoren een kernsmelting te ontstaan.
Een Japanse regeringswoordvoerder, Yukio Edano, heeft dit maandag gezegd. In reactor twee zou dit proces reeds gedeeltelijk hebben plaatsgevonden. De radioactiviteit rond de centrale is verhoogd, maar nog acceptabel voor mensen, aldus Edano.
De brandstofelementen van reactor 2 kwamen maandag bijna helemaal droog te staan toen een pomp die zeewater in het vat spuit, zonder brandstof kwam te zitten. Intussen wordt er weer water in het reactorvat gepompt.
Toshihiro Bannai van het Nucleaire en Industriële Veiligheidsagentschap omschreef op de BBC-radio de situatie bij de centrale als stabiel, maar niet goed.
Eerder op de dag was er opnieuw een explosie bij de centrale, ditmaal bij reactor 3. Daardoor raakten elf mensen gewond van wie een ernstig. Zaterdag was er al een explosie bij reactor 1. Volgens Tepco heeft de laatste explosie het reactorvat niet beschadigd.
Tepco stelt dat de risico's voor de volksgezondheid niet groot zijn. Maar de Verenigde Staten hebben een vliegdekschip in de buurt verplaatst nadat er straling van een laag niveau 160 kilometer uit de kust was geconstateerd.
Japan kampt met een nucleaire noodtoestand sinds een zware aardbeving en een tsunami het noordoosten vorige week vrijdag troffen.
Uit de omgeving van de kerncentrale zijn meer dan 200.000 mensen geëvacueerd. Enkele honderden zieken, ouderen en verzorgend personeel bleven achter.
In de centrale ontstond zaterdag na de aardbeving en de tsunami van vrijdag al een crisissituatie omdat zich een explosie voordeed in reactor 1. Daarbij raakten vier werknemers gewond. Duizenden omwonenden werden toen geëvacueerd.
De autoriteiten hebben bij drie kerncentrales de noodtoestand uitgeroepen vanwege problemen met de koelsystemen. Alle reactoren in de kerncentrales werden automatisch stilgelegd toen Japan vrijdag werd getroffen door de aardbeving, maar doordat ook noodaggregaten uitvielen werken de koelpompen niet meer.
(Bron)

zondag, maart 13, 2011

Vulkaan actief in zuidwesten Japan

TOKIO - Na een zware aardbeving, een verwoestende tsunami en problemen bij een kerncentrale, staat Japan nu nog een probleem te wachten. In het zuidwesten van het land is een vulkaan actief geworden. Dat meldden lokale functionarissen zondag.
De vulkaan hield zich de afgelopen twee weken rustig maar begon zondag weer met het spuwen van as en stenen. Die vlogen tot wel vier kilometer hoog de lucht in.
De activiteit van de vuurspuwende berg hoeft niet in verband te staan met de zware aardbeving van vrijdag. De ruim 1400 meter hoge Shinmoedake is de afgelopen 52 jaar al bij vlagen actief. De berg is voorlopig ontruimd, omwonenden hoeven hun boeltje nog niet te pakken.
(Bron)
Woede over voorstel nieuwe grondwet Hongarije

BOEDAPEST - De Hongaarse oud-premier Ferenc Gyurcsány waarschuwt voor een 'oorlog' in Hongarije als de centrumrechtse regering een omstreden grondwet invoert. Daardoor verandert de officiële naam Hongaarse Republiek in Hongarije.
''Cynisch dat de naam van ons land wordt gewijzigd zonder de burgers te vragen'', zegt Gyurcsány van de oppositionele Socialistische Partij.
Het is ook duur want Hongaars geld en paspoorten moeten worden aangepast.
''Dit is een oorlogsverklaring tussen vrienden van de Republiek en de autocratische Fidesz'', aldus Gyurcsány. De regerende Fideszpartij eist dat de grondwet in april rond Pasen door president Pál Schmitt wordt getekend.
Volgens Gyurcsány wil Fidesz een éénpartijstaat, met stadhouder premier Viktor Orbán. De macht van het Constitutioneel Gerechtshof werd al ingeperkt. Onder de nieuwe grondwet krijgt de regering ook invloed over instituten zoals de Centrale Bank en media.
Daarnaast zijn homohuwelijken verboden. Het huwelijk is tussen een man en vrouw en daaruit voortkomende kinderen worden beschermd vanaf dat zij nog foetus zijn, zegt de ontwerptekst. Ze krijgen zelfs 'stemrecht'. Ouders kunnen mogelijk stemmen gaan uitbrengen voor hun baby's.
Ook staat er in dat staatsschuld maximaal 50 procent van het bruto nationaal product (BNP) mag zijn. Hongarije heeft nu met 80 procent van BNP Oost-Europa's hoogste staatsschuld.
De ontwerptekst verwijst tevens naar gebieden die Hongarije verloor aan buurlanden en de revolutie tegen Sovjetoverheersing in 1956. Hongarije's 'christelijke' tradities en de 'heilige' kroon van de eerste koning Stefan worden genoemd.
Een katholieke stichting wil de grondwet vieren door het Vrijheidsbeeld van Boedapest in een Mariamonument te veranderen.
(Bron)
Man gepakt na levensgevaarlijke rit

HAARLEM - De politie heeft zondagmiddag in Haarlem na een wilde achtervolging een 37-jarige man uit Waddinxveen aangehouden. Die achtervolging begon in Spaarndam toen de politie hem opmerkte omdat hij levensgevaarlijk en met hoge snelheid reed.
Agenten herkenden de man omdat hij vuurwapengevaarlijk is.Tijdens de achtervolging reed hij in op twee politiewagens die hem tot stoppen wilden dwingen.
Ook reed hij met volle snelheid in op een motorrijder van de politie. Uit zelfverdediging vuurde de agent enkele schoten op hem af. Onderweg naar Haarlem ontstonden door zijn rijgedrag levensgevaarlijke situaties voor omstanders.
In Haarlem reed hij zich vervolgens klem in het drukke verkeer. Agenten hebben toen opnieuw enkele schoten op hem afgevuurd. De verdachte is niet geraakt door de politiekogels.
(Bron)
Jazzdrummer Joe Morello (82) overleden

NEW YORK - De legendarische Amerikaanse jazzdrummer Joe Morello is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat is zondag op de website van Morello te lezen. Morello speelde in het befaamde Dave Brubeck Quartet.
Hij was samen met saxofonist Paul Desmond de grondlegger van de wereldhit Take Five. De twee waren aan het improviseren in 1959 toen Brubeck het melodietje hoorde en Desmond vroeg om er een nummer van te maken. Daarin is een markante solo van Morello verwerkt.
Morello gold als groot talent. Op zijn negende trad hij al op als solist met de viool met het Boston Symphony Orchestra, maar hij besefte later dat hij niet het ultieme geluid uit het instrument kon halen en ging op zijn vijftiende drummen.
Hij werkte mee aan meer dan 120 albums, waarvan ongeveer zestig van het Dave Brubeck Quartet.
(Bron)

Luchtfoto's van Japan, voor en na de bevingen en tsunami.
Horrorfilmmaker gepakt met lijk

TOMBSTONE - Een Amerikaanse horrorfilmmaker is opgepakt omdat er een lijk in zijn huis in Tombstone in de staat Arizona is aangetroffen. De autoriteiten gaan er van uit dat het om zijn moeder gaat.
Dat meldden Amerikaanse media zondag.
De autoriteiten waren aan de deur voor de 68-jarige moeder van de man, maar die was niet aanwezig omdat ze in een ziekenhuis in Tucson zou liggen, zei de 34-jarige zoon, die voor een productiebedrijf voor horrorfilms werkt.
Toen bleek dat dit niet het geval was, werd met een huiszoekingsbevel het stoffelijk overschot van de vrouw in huis aangetroffen. De man gaf toe dat ze een jaar geleden was overleden.
De vrouw is vermoedelijk een natuurlijke dood gestorven, maar haar zoon is opgepakt omdat hij haar overlijden niet gemeld heeft. Dat is een misdrijf in Arizona.
(Bron)
Politie haalt hobbyfotograaf uit bouwkraan

ROERMOND - Een politiehelikopter met zoeklicht moest er zaterdagavond aan te pas komen om een 18-jarige Roermondenaar op te sporen die op zestig meter hoogte in een bouwkraan in zijn woonplaats foto's aan het maken was.
De man klauterde daartoe gesommeerd door agenten omlaag en werd aangehouden, maakte de politie zaterdagavond bekend.
De politie nam een kijkje na een melding dat iemand in de torenkraan bij een appartementencomplex in aanbouw op de hoek van de Schuitenberg en de Mariagardestraat was geklommen.
Een politiehelikopter met zoeklicht zocht de kraan af en vond de hobbyfotograaf boven op de giek. Dat is het horizontale gedeelte van de kraan.
Eenmaal omlaag geklauterd, verklaarde de man graag foto's van grote hoogte te maken. Hij kreeg hiervoor een boete van 70 euro wegens het betreden van verboden terrein.
(Bron)