vrijdag, september 30, 2005

Jarenlange daling banen tot staan gebracht

VOORBURG - In het tweede kwartaal is een einde gekomen aan de twee jaar lange daling van het aantal banen in Nederland. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gemeld.
In het tweede kwartaal nam het aantal banen vergeleken met het eerste kwartaal met 4000 toe. Begin dit jaar telde Nederland ongeveer 7,4 miljoen banen. Twee jaar eerder waren dat er nog ongeveer 7,6 miljoen. Het gaat om cijfers gecorrigeerd voor seizoenseffecten.
"De bescheiden werkgelegenheidsgroei in het tweede kwartaal is te danken aan meer banen in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Deze stijging was groter dan de daling in een aantal andere bedrijfstakken zoals de industrie en de bouw", stelt het CBS. In de twee voorafgaande jaren daalde het aantal banen vooral voor verlies in de sectoren industrie, bouw, handel en openbaar bestuur.
Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat de loonkosten per werknemer in het tweede kwartaal 2,4 procent hoger zijn uitgekomen dan een jaar eerder. Dat komt onder andere door de hogere pensioenpremies.
(Bron)

4000! Wauw...
Britse dierenactivisten vast voor stelen lijk

In Groot-Brittannië zijn in de regio Staffordshire vijf dierenactivisten (3 mannen en 2 vrouwen) aangehouden wegens betrokkenheid bij het stelen van een lijk uit het graf van een kerkhof, zo meldt de BBC vandaag. Ze probeerden de familie van de overledene, die een caviaboerderij beheren, zo af te persen.
Het stoffelijk overschot is van de 82-jarige mevrouw Gladys Hammond, die acht jaar geleden overleed. De stoffelijke resten werden vorig jaar ontvreemd. Haar zoon David Hall beheert de boerderij, waar cavia's worden gefokt voor de dierenproefbranche. De familie is de afgelopen zes jaar continu het doelwit geweest van een gewelddadige campagne van dierenactivisten van het Animal Liberation Front.
De dierenactivisten richtten vernielingen aan op de boerderij en intimideerden de bewoners en werknemers. Ze vielen echter ook alle bedrijven waar de familie Hall zaken mee deed lastig. Zelfs de plaatselijke kroeg, de benzinepomphouder en de huishoudelijke hulp kregen te maken met de gewelddadige benadering van de activisten.
Deze zomer besloot de familie Hall dat ze het bedrijf gaan sluiten om een einde te maken aan de pesterijen en aanvallen. Het stoffelijk overschot van hun (groot)moeder is nog niet teruggevonden.
De drie aangehouden mannen, 35, 36 en 38 jaar oud, worden verdacht van het stelen van het lijk. Een vrouw (38) wordt verdacht van medeplichtigheid aan afpersing en de ander (23) van het tegenwerken van de politie.
(Bron)

Krankzinnig.
Meisje mag geen seks hebben van rechter

Een vrouwelijke rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft een zeventienjarig meisje voor enige tijd verboden seks te bedrijven. Het meisje zal zolang ze bij haar ouders woont en naar school gaat een andere oplossing moeten zien te vinden als ze wellustig is. Het is een voorwaarde voor het proefverlof van de jongedame, die betrapt was met drugs.
Het is niet de eerste opmerkelijke maatregel die rechter Laura Blake neemt nadat ze tien maanden geleden tot rechter werd gekozen. Eerder verbood ze tatoeages, piercings, oorbellen en kleren die kunnen worden "geassocieerd met de drugscultuur". Ook advocaten moeten zich aan strikte regels houden en worden bijvoorbeeld weggestuurd als ze de rechtszaal in mouwloze T-shirts betreden.
Tot nu toe zouden er geen klachten zijn geweest. Het verbieden van seks is bij sommige mensen echter niet in goede aard gevallen. "Sommige maatregelen zijn draconisch en schenden iemands menselijke waardigheid. Ik weet niet waar de grens tegenwoordig nog ligt", aldus Fred Moss, voormalig openbaar aanklager en tegenwoordig professor aan een universiteit. "Je kunt iemand niet dwingen bepaalde rechten op te geven", zo zegt Steve Blackburn, een advocaat.
(Bron)
Illegale arbeid bij 15 procent uitzendbureaus

DEN HAAG - Ruim een op de zeven uitzendbureaus die het afgelopen jaar zijn onderzocht door de Arbeidsinspectie, was betrokken bij illegale arbeid. Dat heeft de Arbeidsinspectie vrijdag bekendgemaakt.
Inspecteurs bezochten vijfhonderd uitzendbureaus en loonbedrijven en ruim vijftig bedrijven waar uitzendkrachten van die bureaus aan het werk waren. In totaal controleerden zij de gegevens van 10.000 uitzendkrachten. Zij stuitten op ruim driehonderd valse of ongeldige identiteitspapieren. Dat is meer dan in de drie voorgaande jaren in totaal. Ook kwamen de controleurs niet-bestaande sofinummers tegen.
(Bron)

Ik ben vandaag weer aan het werk gegaan. Zowel het uitzendbureau als de inlener hebben een kopietje paspoort, en ik heb het altijd bij me. Maar dat NL-paspoort verloopt dus 27 oktober. Stel nou dat ik pas een dag later een nieuw NL-paspoort heb en ik in de tussentijd op de werkplek gecontroleerd word, dan doe ik dus illegale arbeid.
Corsica door acties van buitenwereld afgesloten

AJACCIO - Door acties van luchthavenpersoneel op Corsica is het Franse eiland Corsica nagenoeg compleet van de buitenwereld afgesloten. Het personen- en vrachtvervoer van en naar het eiland ligt volledig plat en geweld en chaos hebben het eiland in hun greep.
Al sinds dinsdag kan geen enkel passagiersschip de havens van Bastia en Ajaccio meer aandoen door acties. Op het eiland zelf hebben boze vrachtwagenchauffeurs verscheidene wegen geblokkeerd. Ook brandstofopslagplaatsen zijn niet bereikbaar door acties van vakbondsleden.
De staking op de luchthavens van vrijdag is een steunbetuiging aan de werknemers van de veerbootmaatschappij SNCM die al ruim een week protesteren tegen het verdwijnen van arbeidsplaatsen als gevolg van een nakende privatisering. Hoogtepunt van het protest was de kaping van een ferry van de maatschappij.
Franse commando's maakten woensdagmorgen een eind aan de actie. Ze gingen met behulp van vijf helikopters aan boord van het 180 meter lange schip van de Société Nationale Corse-Méditerranée (SNCM). De kapers van de veerboot riskeren twintig jaar cel wegens piraterij. Woensdagavond besloot de maatschappij Corsica Ferries uit veiligheidsoverwegingen de vaarten op Corsica op te schorten.
Door de gecombineerde zee- en luchtacties zijn vele honderden toeristen getroffen. Ze kunnen het eiland niet op of af. De ANWB heeft vrijdag ongeveer vijftien meldingen gekregen van Nederlanders die op Corsica zijn gestrand. Volgens de bond is het afwachten voor de toeristen. "We kunnen op dit moment nog niet zoveel voor ze doen."
De verwachting was dat de vluchten later vrijdag en zaterdag worden hervat. De Franse autoriteiten hebben een vijftienkoppig crisiscentrum ingericht in een poging de chaotische toestanden het hoofd te bieden.
(Bron)
Faillissement dupeert ruim duizend Turkije-gangers

ETTEN-LEUR - Zeker duizend en mogelijk 1500 Nederlanders en Belgen hebben deze week hun vakantie naar Turkije in rook zien opgaan. Dat komt door het dinsdag uitgesproken faillissement van twee reisbureaus in Etten-Leur. De schade loopt in de tonnen.
Dat liet curator C. Hofland vrijdag weten. De twee bedrijfsleiders van de failliet verklaarde BV's zijn inmiddels ondergedoken. Zij verkochten reizen naar Turkije via internetreisbureaus als Oranjetours, Vakantietours/Zaga Tours, Super Tours, Last Minute Tours en Jet Tours.
Klanten werden gelokt met reclames op de teletekstpagina's van RTL en SBS en via krantenadvertenties. Ze schermden met het lidmaatschap van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) en van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Bij die organisaties zijn de reisbureaus echter niet aangesloten.
De telefoon staat deze dagen roodgloeiend op het kantoor van Hofland. Zowel de ANVR als de Kamer van Koophandel verwijst naar de curator voor informatie over het faillissement. "We worden platgebeld. De reacties lopen nogal uiteen, van teleurgesteld tot heel erg boos."
(Bron)
'Genoeg frietjes, maar wel wat duurder'

VOORBURG - Nederland hoeft zich geen zorgen te maken: er zijn ondanks de voorspelde matige aardappeloogst komend jaar genoeg frietjes. De patatjes zullen waarschijnlijk wel wat kleiner en iets duurder zijn, verwachten fritesfabrikanten Aviko en Farm Frites.
"Nederland hoeft niet te gaan hamsteren. Tekorten zijn niet aan de orde", aldus algemeen directeur P. de Bruijne van Farm Frites. In vergelijking met de stijging van de benzineprijzen, vindt de directeur de iets duurdere frietjes "geen issue".
Hoeveel meer consumenten straks gaan betalen, zal over enkele weken bekend zijn. Dan zijn alle aardappelen van het land. "De oogst is nog in volle gang. Maar er zijn minder aardappelen, dus dat de prijs iets omhoog gaat, dat staat wel vast", stelt marketing-manager D. van der Aart van Aviko.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag op grond van oogstramingen bekend dat vooral akkerbouwers in Noord-Brabant en Limburg in 2005 flink minder aardappelen zullen oogsten. De twee provincies produceren dit jaar 17 procent minder aardappelen dan vorig jaar. Landelijk daalt deze oogst met 8 procent.
Ook de uienoogst is in de zuidelijke provincies flink kleiner dan in 2004. Dat komt vooral omdat de Brabantse en Limburgse boeren minder uien inzaaiden. Het aantal hectaren uienvelden daalde in vergelijking met 2004 met 22 procent. Landelijk kromp dit oppervlak met 9 procent, bleek vrijdag uit de voorlopige cijfers van het CBS. Boeren zaaiden dit jaar minder uien (en aardappelen) in om de grote oogst van vorig jaar te compenseren.
(Bron)
Auto op aardgas van Citroën

TOULOUSE - Citroën gaat een auto verkopen die op aardgas rijdt. Bezitters kunnen er thuis in de garage mee tanken. De Franse autofabrikant brengt de wagen op de markt in samenwerking met het energiebedrijf Gaz de France (GDF), zo maakten de twee vrijdag bekend. De bedoeling is dat de aardgasauto vanaf 2007 in heel Frankrijk te krijgen is.
Het gebruik van aardgas is beter voor het milieu dan benzine. De uitstoot van kooldioxide kan er 20 procent door omlaag, aldus Citroën en GDF. Het supermarktconcern Carrefour zal gasstations inrichten waar automobilisten terechtkunnen.
Omdat er in de beginfase nog weinig gasstations zijn, wordt verwacht dat veel automobilisten thuis hun tank zullen vullen. Daarvoor hebben ze wel een compressor nodig. De 500 euro die ze daarvoor moeten betalen, wordt vergoed. De gastank is goed voor een afstand van 200 kilometer. De auto's zullen tevens over een benzinetank beschikken.
(Bron)
Kabinet akkoord met eerder uitzetten criminele vreemdeling

DEN HAAG - Vreemdelingen die binnen drie jaar na aankomst in Nederland een misdrijf plegen waarop een gevangenisstraf staat, kunnen het land worden uitgezet. Dat geldt ook voor vreemdelingen die meerdere keren veroordeeld worden tot kleine celstraffen, zogeheten veelplegers.
Vreemdelingen die binnen drie jaar na aankomst in Nederland een misdrijf plegen waarop een gevangenisstraf staat, kunnen het land worden uitgezet. Dat geldt ook voor vreemdelingen die meerdere keren veroordeeld worden tot kleine celstraffen, zogeheten veelplegers.
Het kabinet ging vrijdag akkoord met dit voorstel van minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) om het beleid aan te scherpen. Het gaat om vreemdelingen die rechtmatig in Nederland zijn. Vaak hebben ze een reguliere verblijfsvergunning in het kader van gezinsvorming- of hereniging, studie of werk.
Nu kunnen vreemdelingen met een verblijfsvergunning pas na een zwaar misdrijf Nederland uitgezet worden als ze hun straf hebben uitgezeten. Het kabinet wil dit ook bij lichtere vergrijpen mogelijk maken als ze nog relatief kort in Nederland zijn. Net als voorheen wordt wel per individueel geval een afweging gemaakt, waarbij alle feiten en omstandigheden worden meegewogen.
De bewindsvrouw hoopt dat van de maatregel een preventief effect uitgaat. "We willen voorkomen dat nieuwkomers het criminele pad opgaan. Ze zijn hier te gast en ze moeten zich goed gedragen. Ook moet het personen afschrikken die met slechte bedoelingen naar Nederland willen komen."
In de brief die Verdonkeremanen vrijdag aan de Tweede Kamer stuurde, staat dat de aanwezigheid van criminele vreemdelingen, onder wie een grote groep veelplegers, een groeiend probleem is. De strengere aanpak van veelplegers sluit aan op het beleid ten aanzien van deze groep criminelen, dat vorig jaar in gang is gezet. Daarbij wordt iemand veroordeeld voor het totale criminele verleden en niet alleen voor afzonderlijke delicten. Tot nu waren er voor veelplegers met een verblijfsvergunning geen verblijfsrechtelijke consequenties. Straks wel.
Intrekking van de verblijfsvergunning en uitzetting kan ook na die drie jaar verblijf in Nederland gebeuren. Maar dan is dat voor ernstiger misdrijven. Illegalen kunnen altijd al worden uitgezet, ook zonder dat ze een misdrijf plegen.
De aanscherping is volgens het kabinet in lijn met het advies van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) en met wat andere Europese landen doen. Nederland zou hiermee samen met Denemarken en Noorwegen het strengste openbare orde beleid hebben in Europa, aldus Verdonk in haar brief.
Verdonkeremanen kan in de Kamer rekenen op steun van in ieder geval CDA en VVD. Coalitiegenoot D66 is negatiever. Fractieleider Dittrich vindt het voorstel "veel te streng", ondanks de afzwakking. Het aanvankelijke plan was volgens hem dat bij nieuwkomers alle misdrijven eronder vielen, maar dat is nu beperkt tot misdrijven waarop een celstraf staat. Dat zijn overigens de meeste. "Ik vind dat het om ernstige misdrijven moet gaan." De PvdA is ook kritisch. Woordvoerder Dijsselbloem zei eerder al dat hij het veel te ver vond gaan.
Hoogleraar vreemdelingenrecht prof.dr. A.van Kalmthout is zeer kritisch. Volgens hem zijn er nu al tal van mogelijkheden om criminele vreemdelingen uit te zetten "en die worden lang niet allemaal benut". Voor hem is de vraag wat er gaat veranderen. "Moet iemand echt veroordeeld zijn en een celstraf hebben ondergaan? Kunnen ook mensen eronder vallen die een lichte taakstraf hebben gekregen?"
Van Kalmthout, werkzaam aan de Universteit van Tilburg, ziet ook het risico dat vreemdelingen anders en eerder worden vervolgd. "Afhankelijk van het concrete voorstel dreigt discriminatie en grote rechtsongelijkheid te ontstaan." Hij vreest ook dat het onderscheid tussen 'wij' en 'zij' wordt aangescherpt. Vreemdelingen zijn meer dan een 'gast'. "Zij dragen bij en maken deel uit van de samenleving, het gaat niet om toeristen die kort hier verblijven."
Ten slotte vreest Van Kalmthout dat de verantwoordelijke diensten overbelast raken. "De groep mensen die voor uitzetting in aanmerking komt, wordt steeds groter, terwijl men tot nu toe er niet in slaagt de zware gevallen uit te zetten. Maak de problemen niet groter."
(Bron)

Iemand bespugen is ook al een misdrijf waarop minimaal 4 jaar staat blijkbaar, anders kun je niet in verzekering worden gesteld en 4 dagen worden vastgehouden, zoals die jongen laatst (er even van uitgaand dat ie inmiddels weer vrij is).
En wat te doen met Nederlanders die veelplegers zijn?
Reddingspoging wordt man fataal

NAARDEN - Een man is vrijdagmiddag omgekomen toen hij een vrouw wilde redden die zelfmoord wilde plegen bij NS-station Naarden-Bussum. De politie heeft dat laten weten. De vrouw raakte lichtgewond.
Het tragische ongeval gebeurde rond tien voor drie. De man probeerde de vrouw van de rails te halen. Daarbij werd hij gegrepen door een trein. De man overleed ter plekke.
De politie kon de identiteit van het slachtoffer nog niet vrijgeven. Getuigen van het ongeval kregen slachtofferhulp.
(Bron)
Jongen bedwelmt klasgenoten met pepperspray

TIEL - Een 14-jarige jongen uit Tiel is vrijdagmorgen op een school in zijn woonplaats aangehouden, nadat hij een aantal klasgenoten had bedwelmd met pepperspray. Andere kinderen in zijn klas hadden volgens een woordvoerster van de politie last van tranende ogen en geïrriteerde luchtwegen.
De schoolleiding schakelde direct na het incident de politie in. Die hield de jongen aan omdat pepperspray verboden is op grond van de Wet wapens en munitie.
Een arts en een psycholoog van de GGD hebben de geschrokken klasgenoten bijgestaan. Niemand houdt volgens de politie blijvend letsel over aan de pepperspray. De Tielse jongen is overgebracht naar het politiebureau.
(Bron)
TT 751 19:29 uur

Midden Nederland

Door een stroomstoring bij de verkeersleidingspost in Utrecht, rijden er geen treinen tussen:
* Utrecht - Breukelen
* Utrecht - Leiden
* Utrecht - Zoetermeer
* Utrecht - Nieuwerkerk a/d IJssel
* Gouda - Alphen aan den Rijn
* Utrecht - Den Bosch
* Utrecht - Arnhem
* Utrecht - Hilversum
* Utrecht - Bilthoven
* Utrecht - Tiel - Arnhem

Vertraging: onbekend.

TT 116 Treinverkeer rond Utrecht ligt plat

UTRECHT Het treinverkeer rond Utrecht ligt sinds zeven uur vanavond plat. De computers waarmee de verkeersleiding de seinen en wissels bedient, zijn door een stroomstoring uitgevallen.
Omdat er wel stroom op de bovenleiding staat, kunnen treinen nog wel naar een veilig punt worden geleid, zoals een station. Reizigers kunnen dan de trein verlaten, maar niet verder reizen. In andere treinen openden de passagiers zelf de deuren, om daarna langs het spoor te lopen.
Spoorbeheerder ProRail zegt dat zeker tienduizenden reizigers zijn gestrand. Het is nog niet bekend hoe lang de storing zal duren. Informeren is moeilijk, omdat de omroepinstallaties ook gedeeltelijk zijn uitgevallen.
Ook is niet duidelijk hoe de stroomstoring bij de verkeersleiding is ontstaan.

donderdag, september 29, 2005

'Criminele vreemdeling het land uit'

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) wil dat vreemdelingen die een misdrijf hebben begaan, Nederland worden uitgezet. Het gaat om migranten met een verblijfsvergunning die door de rechter zijn veroordeeld voor een delict.
De minister bespreekt haar voorstel vrijdag in de ministerraad, zo hebben welingelichte bronnen in Den Haag donderdag bevestigd. Het plan is niet van toepassing op erkende vluchtelingen. Nu is het zo dat er pas verblijfsrechtelijke consequenties volgen als een vreemdeling een zwaar misdrijf heeft gepleegd. Verdonk wil dat dat voor alle misdrijven gaat gelden.
(Bron)
Rotterdamse jonge moeders in de bijstand krijgen coach

ROTTERDAM - Jonge moeders die in de bijstand zitten, krijgen per 1 december een coach toegewezen door de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) van de gemeente Rotterdam. Het gaat om 121 moeders van Antilliaanse komaf, die problemen hebben met het vinden van kinderopvang, een baan, studie of huisvesting. De coach bekijkt ook of er schulden zijn en of de moeder hulp nodig heeft bij de opvoeding. [Dat hebben mensen in de bijstand hè, die kunnen niet opvoeden.]
Een woordvoerder van SoZaWe bevestigde donderdag een bericht hierover uit De Telegraaf. In totaal telt Rotterdam ongeveer 640 jonge moeders met een bijstandsuitkering. De dienst begint met moeders van Antilliaanse afkomst, omdat zij makkelijk te bereiken zijn via andere projecten die al voor hen opgezet zijn. Uiteindelijk moet de begeleiding beschikbaar worden voor alle jonge moeders in de bijstand.
"We willen zorgen dat die meiden niet hun hele leven in de bijstand blijven en daarvoor is intensieve begeleiding nodig", aldus de woordvoerder. De dienst zet twaalf mentoren in die de moeders gaan begeleiden.
(Bron)
Google met NASA in zee

SAN FRANCISCO - De populaire internetzoekmachine Google gaat een samenwerkingsverband aan met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ze zullen hun krachten bundelen op het gebied van technologisch onderzoek, zo is woensdag bekendgemaakt.
Google bouwt een onderzoekscentrum in het hart van Silicon Valley, een streek in de staat Californië waar tal van Amerikaanse technologiebedrijven zijn gevestigd. Het centrum komt te staan op een terrein van de NASA dat in het verleden dienst deed als marinebasis. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar volgens deskundigen kost de bouw van het centrum ongeveer 300 miljoen dollar.
(Bron)
Inspectie eist opheldering over sterftes hartcentrum

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil binnen een week opheldering van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen over het sterftecijfer bij hartoperaties. Dat zou twee keer zo hoog liggen dan het gemiddelde in de Nederlandse hartcentra.
De inspectie kwam volgens een woordvoerster in actie na een brandbrief van J. Damen, een van de hoogleraren die verantwoordelijkheid dragen voor het hartcentrum van het ziekenhuis in Nijmegen. Damen spreekt van zeer ernstige problemen en schrijft: "Ik zou mij hier niet laten opereren als dat nodig was."
De zegsvrouw van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigde donderdag een bericht in het Algemeen Dagblad over de kwestie. "We hebben direct actie ondernomen toen we deze brandbrief onder ogen kregen", aldus de woordvoerster.
De hoogleraar schrijft in zijn brief dat de cardiologische afdeling van het ziekenhuis veel te veel onnodige, vaak levensbedreigende complicaties telt. Het is niet duidelijk om hoeveel sterfgevallen het gaat. Ziekenhuizen maken die cijfers doorgaans niet openbaar.
Het St Radboud bevestigt dat het sterftecijfer op de afdeling klepchirugie hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Uit de gegevens van het ziekenhuis blijkt dat de sterfte vooral oudere mensen met meerdere aandoeningen betreft.
Volgens een woordvoerder houden de specialisten van de afdeling hun werkwijze inmiddels kritisch tegen het licht, nadat de brandbrief drie weken geleden al intern was rondgestuurd. Een in 2004 geopende pre-operatieve polikliniek moet er bovendien toe leiden dat minder patiënten overlijden. Het aantal sterfgevallen in het hartcentrum daalt dit jaar al, aldus het ziekenhuis.
Het nieuws leidt tot onrust onder hartpatiënten, stelt de stichting Hartpatiënten Nederland in Roermond. De stichting biedt mensen die wachten op een hartoperatie in het Nijmeegse ziekenhuis aan te bemiddelen voor opname in Duitse ziekenhuizen in de grensstreek. Ook voor spoedoperaties zouden ze daar terecht kunnen.
(Bron)
Honderd dollar-laptop voor ontwikkelingslanden

AMSTERDAM - Het Media Lab van het technologie-instituut MIT is van plan om in 2007 honderd tot honderdvijftig miljoen laptops te produceren voor kinderen in ontwikkelingslanden. De bedoeling is dat de regering van die landen de laptops aanschaffen en geven aan de kinderen.
Het project genaamd 'One Laptop Per Child' is begin dit jaar aangekondigd op het Wereld Economic Forum in Davos. Op 15 november verwacht MIT een prototype te kunnen demonstreren van de 100 dollar-laptop.
De laptops worden voorzien van een 500Mhz-processor en 1GB flashgeheugen. De meest opmerkelijke functie van de laptop is het zogenoemde 'opwindsysteem'. Omdat in veel ontwikkelingslanden de stroomverziening niet optimaal is, kan de gebruiker zelf stroom opwekken door middel van een draaisysteem. Verder draait de laptop op een aangepaste Linux versie en ondersteunt de laptop WiFi-, GSM- en UMTS-verbindingen. Tevens is het computerscherm ook te gebruiken als tablet-pc.
(Bron)
IJskap Noordpool smelt in rap tempo

NEW YORK - De ijskap op de Noordpool is in de afgelopen honderd jaar nog nooit zo klein geweest. De komende jaren neemt de ijsmassa steeds sneller in omvang af, als er geen maatregelen worden genomen. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, dat woensdag in New York is gepresenteerd.
Volgens de onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse informatiecentrum voor sneeuw en ijs (Nsidc) bedroeg de hoeveelheid ijs in september 5,31 miljoen vierkante kilometer.
Tussen 1978 en 2000 was dat gemiddeld nog 7 miljoen vierkante kilometer, blijkt uit satellietbeelden. De afkalving is vooral de laatste vier jaar sterk geweest.
De ijsmassa op de Noordpool heeft altijd al in omvang gevarieerd, maar de afname is nog niet eerder zo sterk geweest. De onderzoekers wijten het smeltproces mede aan de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. Als de trend zich doorzet, zal de omvang van de Noordpool iedere decennium met 8 procent afnemen. Tegen 2060 is dan mogelijk al het ijs gesmolten.
(Bron)
'Jacht op krokodil na dood zwemmers hervatten'

SYDNEY - De jacht op de agressieve zoutwaterkrokodil in Australië moet worden hervat. Die oproep deden deskundigen op het gebied van natuurbeheer donderdag, nadat zoutwaterkrokodillen in twee maanden tijd drie zwemmers hebben gedood.
De zoutwaterkrokodillen werden in het begin van de jaren zeventig tot beschermde soort verklaard, omdat er nog maar een paar duizend in het wild rondzwommen. Sindsdien is het aantal van de levensgevaarlijke reptielen in Australië gestegen naar ruim 100.000.
Een woordvoerder van het toerismebureau van de staat Queensland riep de autoriteiten in de Australische hoofdstad Canberra op snel maatregelen te nemen. "De aanvallen vinden niet sporadisch plaats, maar gebeuren voortdurend. Ze eten mensen, ze eten honden, koeien en paarden."
Juist donderdag werd het stoffelijk overschot van de laatste krokodillenaanval gevonden. Het was een 56-jarige man die had gedoken aan de kust van het Noordelijk Territorium.
(Bron)

Misschien krokohekken plaatsen, net als de haaiennetten?
'Treinreiziger ontevreden over conducteur'

AMERSFOORT - Treinreizigers zijn niet te spreken over de conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen. Ze laten zich te weinig zien en ze dragen onvoldoende bij aan de sociale veiligheid. Een en ander blijkt uit een enquête van reizigersvereniging Rover, waarvan de resultaten donderdag zijn gepresenteerd. "De conducteur kan wel wat peper in zijn reet gebruiken", zei een woordvoerder van Rover.
De conducteur moet er volgens de reizigers in de eerste plaats voor zorgen dat het reizen per trein veilig is, zo komt uit het onderzoek naar voren. Maar juist daar zijn de reizigers erg ontevreden over. Ze geven de conducteurs een 5,8 als gemiddeld rapportcijfer.
Het gevoel van onveiligheid wordt versterkt doordat conducteurs zich in de ogen van de reizigers te weinig laten zien. De door Rover ondervraagde mensen gaven het NS-personeel daarvoor slechts een 5,3. Als de conducteur zich wel laat zien, is hij niet hulpvaardig, stelt Rover. De geënquêteerden zijn verder niet te spreken over de kaartcontrole. Het rapportcijfer kwam uit op een 5,5.
De NS is bezig met een programma waarbij conducteurs worden aangemoedigd zich vaker door de trein te begeven. "Dit is een stap in de goede richting, maar je kan de houding van conducteurs niet van vandaag op morgen veranderen", zei de Rover-woordvoerder.
De cultuur onder conducteurs klopt volgens Rover niet. Sinds 2001, het rampjaar bij de NS, zijn ze veel minder vaak door de treinen gaan lopen, aldus Rover. De dienstverlening was dat jaar enorm slecht en de conducteurs kregen vaak kritiek van reizigers te horen. Inmiddels is er veel nieuw personeel aangenomen dat deze last niet met zich draagt.
Ook met het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het spoorbedrijf afspraken gemaakt over de dienstverlening van de medewerkers. De kans dat een reiziger binnen dertig minuten een conducteur tegenkomt, bedroeg in 2003 45 procent, aldus cijfers van de NS. Dit jaar moet dat percentage toenemen tot 50. In 2009 moet het zijn gestegen tot 60.
Volgens de vakbond voor machinisten en conducteurs VVMC is het onderzoek van Rover erg kort door de bocht. "Onze mensen doen hun uiterste best, maar ze staan onder grote druk", zei een woordvoerder. "Conducteurs willen niets liever dan in een veilige omgeving werken. Maar dat hebben ze niet helemaal zelf in de hand."
(Bron)

woensdag, september 28, 2005

'Zeeland niet klaar voor scheepsrampen'

AMSTERDAM - Bij een brand op een schip met giftige stoffen op de Westerschelde is de Zeeuwse bevolking onvoldoende beschermd. Dat blijkt woensdag uit het rapport Rampenbestrijding Westerschelderegio dat in het bezit is van RTL Nieuws. De overheid zou niet voldoende materieel hebben om scheepsbranden en het vrijkomen van giftige stoffen te bestrijden.
Provincie Zeeland heeft volgens het rapport niet de beschikking over belangrijke materieel, zoals een blusboot. De provincie wil snel meer geld voor onder meer blusboten. Zeeland krijgt betrekkelijk weinig geld voor materieel, omdat het een dunbevolkte provincie is.
Jaarlijks varen tweehonderdduizend schepen over de Westerschelde. Containerschip Forwairet met kankerverwekkende stoffen aan boord liep vorige week dinsdag vast op een zandbank in de Westerschelde. Bijna 130 containers op het schip bevatten giftige, bijtende en brandende stoffen. Het lossen met de containers die onderdeks staan is woensdag begonnen.
(Bron)
'UWV wijst ruim helft nieuwe WAO-aanvragen af'

AMSTERDAM - Uitkeringsinstituut UWV verwacht dat volgend jaar circa 60.000 zieke werknemers een beroep doen op het nieuwe WAO-stelsel. Naar schatting wordt meer dan de helft (35.000) van de aanvragen afgewezen door de strengere opzet van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
Dat heeft een woordvoerster van het uitkeringsinstituut woensdag bekendgemaakt. Sinds 2004 moeten werkgevers twee jaar lang het loon doorbetalen bij ziekte van hun personeel. Als werknemers in die eerste twee jaar niet weer aan de slag zijn gegaan of slechts ten dele, komen zij onder het nieuwe WAO-regime te vallen.
Nog dit jaar krijgen circa 29.000 zieke werknemers een oproep voor een keuring, omdat hun werkgever ze na bijna twee jaar verzuim nog niet als hersteld heeft afgemeld. Inmiddels zijn 7500 mensen door het UWV aangeschreven. Ze hebben informatie gekregen over wat ze kunnen verwachten als volgend jaar de WIA wordt ingevoerd.
(Bron)
Grote muntschat in België gevonden

In de Belgische provincie Zuid-Limburg is een grote muntschat gevonden. Een amateurvereniging die uit hobby met metaaldetectoren de bodem afspeurt vond enkele weken geleden vijf- tot zesduizend koperen munten uit de 18e eeuw. Uniek is dat de schat in zijn geheel uit kleingeld bestaat.
"Het gaat om munten die in de 18e eeuw als wisselgeld gebruikt werden. Het gaat dus om kleingeld, en dat stelt de wetenschappers voor een raadsel. Ze weten niet waarom een dergelijke grote schat, bestaande uit allemaal kleingeld, is opgespaard", stelt een deskundige. De precieze plek waar de schat is gevonden wordt geheim gehouden. In principe is de eigenaar van de grond ook eigenaar van de schat.
(Bron)
Politie valt overbevolkt hondenhuis binnen

In het Franse Marbache zijn de politie en de dierenbescherming dinsdag een huis binnengevallen waar zo'n tweehonderd honden vertoefden. De dieren werden allen uit het overbevolkte huis gehaald, hetgeen bijna de gehele dag in beslag nam.
Uiteindelijk zijn 140 honden overgebracht naar een kennel, de anderen wachten nog op een plekje. De burgemeester van Marbache, Michel Beugin, meldde dat de honden in goede gezondheid verkeerden, maar dat ze 'de vloer, stoelen en muren bedolven onder de uitwerpselen'. Het betroffen vooral kleinere rassen honden, zoals chihuahuas.
De eigenares van de bonte verzameling viervoeters gaf als toelichting dat ze simpelweg 'gek is op honden en hen opvoedde uit liefde'. Het is nog niet bekend of zij en haar man zullen worden vervolgd.
(Bron)
CBP: Opslag bel- en maildata onfatsoenlijk

DEN HAAG - Langdurige opslag van internet- en telefoondata is zonder aangetoonde noodzaak onfatsoenlijk en onrechtvaardig. Komt het toch zover, dan moet de informatie onder strikte voorwaarden en decentraal worden bewaard, zei voorzitter J. Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) woensdag in een gesprek met Tweede-Kamerleden.
De Europese Commissie wil in de strijd tegen terreur belgegevens van alle Europeanen een jaar lang opslaan, internetverkeer moet een halfjaar bewaard blijven. Volgens het CBP is de noodzaak van die maatregel niet aangetoond. Kohnstamm noemde elke bewaartermijn langer dan bedrijfsmatig nodig dan ook principieel een stap te ver. Internet- en telefoonaanbieders bewaren de informatie voor facturering nu hooguit enkele maanden.
Het CBP is tegen centrale opslag zoals minister Donner (Justitie) overweegt. Kohnstamm wil dat de aanbieders de verkeersgegevens blijven bewaren en dat politie en justitie alleen toegang tot de bestanden krijgen in onderzoeken naar terrorisme, tegen forse betaling en met toestemming van de rechter. Bovendien moeten de data 'onkraakbaar' worden beveiligd en na verloop van de bewaartermijn worden vernietigd.
Het Openbaar Ministerie (OM) kan zich vinden in die voorwaarden, maar wil de bel- en internetdata ook gebruiken in onderzoeken naar zware criminaliteit. Officier van justitie mr. T. Stein gaf moord als voorbeeld. Politie en justitie vinden de bewaarplicht "essentieel" voor de opsporing. Verdergaande methoden zoals infiltratie en stelselmatig afluisteren zijn volgens Stein de enige alternatieven.
Nederlandse telecombedrijven verzetten zich tot nu tegen de bewaarplicht, vooral vanwege de dreigende kosten. Een langere opslag van de gegevens die ze toch al bewaren noemden de mobiele telefoonaanbieders en internetprovider KPN woensdag bij monde van G. Wabeke (KPN Security) "bespreekbaar".
De Tweede Kamer bespreekt volgende week het enige, niet onomstreden onderzoek naar de noodzaak van de Europese plannen.
(Bron)
Politie vindt explosief materiaal in auto

UDEN - De politie heeft woensdagmorgen in een auto in Uden explosief materiaal gevonden. De vondst werd gedaan, nadat er in een woning in Uden sporen waren gevonden van een explosie.
De politie viel de woning aan de Houtkers in Uden binnen op zoek naar een hennepkwekerij. Die werd ook aangetroffen. Een paar honderd hennepplanten bleken net geoogst te zijn. In het huis ontdekte de politie ook de resten van een ontploft explosief. Naar aanleiding daarvan werd ook de auto van de bewoners onderzocht. In de auto werd eveneens explosief materiaal gevonden.
De politie waarschuwde het Explosieven Opruimings Commando (EOC) en zette de directe omgeving van de woning af. Het EOC bevestigde dat het om explosief materiaal gaat. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt hoe gevaarlijk het gevonden materiaal is. Volgens een woordvoerder gaat de politie er vooralsnog niet van uit dat het met terrorisme te maken heeft.
De politie heeft twee mensen aangehouden: de 28-jarige bewoonster van het pand en een 27-jarige man uit Mill.
(Bron)
Snel uitkering voor veelplegers

LELYSTAD - De gemeenten en de reclassering in Flevoland helpen hardleerse criminelen als proef zo snel mogelijk aan een uitkering, liefst al in de gevangenis. Soms gaat een veelpleger direct na zijn vrijlating letterlijk aan het handje mee naar de sociale dienst om orde op zaken te stellen.
Projectcoördinator P. Berden van het Openbaar Ministerie stelde woensdag dat dit beter is dan te wachten totdat een veelpleger uit de gevangenis komt. "Geldnood is namelijk een belangrijke reden voor diefstal, die zo wordt weggenomen."
Politie en justitie in Flevoland pakken hardleerse criminelen sinds begin dit jaar strenger aan. Ze krijgen echter eerst de kans hun leven te beteren met preventieve maatregelen. Zoals het vroegtijdig aanvragen van een uitkering.
Harde conclusies over het effect van de nieuwe aanpak kan de projectleider nog niet geven. Het aantal meerderjarige veelplegers is officieel wel iets gedaald, maar het gaat om een momentopname. Politie en justitie willen dat er begin 2007 10 procent minder veelplegers zijn in Flevoland.
(Bron)
Apple erkent fouten met nieuwe iPod

CUPERTINO - Een massaal protest van eigenaren van de nieuwe iPod-muziekspeler van Apple heeft ertoe geleid dat de computerfabrikant door het stof is gegaan. De onderneming liet woensdag weten dat op sommige exemplaren van de iPod nano te kwetsbare beeldschermen zijn geplaatst. Bezitters van zulke exemplaren kunnen deze gratis omruilen, aldus Apple.
De afgelopen dagen kreeg de iPod nano te maken met stevige tegenwind op het internet. Na lovende kritieken van de media volgden verhitte discussies op Apple-fora of het minuscule speeltje van 8,9 bij 4,1 centimeter wel geschikt is om te worden opgeborgen in de broekzak, zoals Apple stelt.
Op enkele websites figureerden ook foto's van de nano met kapotte beeldschermen. Kopers stelden dat zij geen bijzondere dingen met het apparaat van meer dan 200 euro hadden gedaan.
Volgens Apple, dat bij monde van marketingdirecteur Phil Schiller reageerde, gaat het om slechts een klein aantal exemplaren dat kampt met beeldschermproblemen. Het Amerikaanse bedrijf toont weinig mededogen voor klachten over de beperkte krasbestendigheid van de schermen van de nano.
De schermen zijn van dezelfde kwaliteit als oudere generaties van de iPod. Daar kwamen nooit klachten over, aldus Apple. Handige fabrikanten hebben al beschermhoesjes op de markt gebracht om het apparaatje voor gekras in de broekzak te behoeden.
(Bron)
Vannacht trouwens wakker van een uitermate luguber geluid. Een soort janken maar dan anders. Tom was buiten, en Tom is aan het kwakkelen - hij zou toch niet ineens heel erg ziek zijn geworden?
Bed uit, naar buiten, Tom op het terras, keek me wat raar aan. Lamp erbij, Tom ging lekker languit liggen rollen.
Hij was ongetwijfeld de maker van die enge geluiden - terwijl hij weer eens een kikker half verslond. De achterste helft lag er nog, die bewoog niet meer en was dus ook niet zo interessant meer.
Kan ik weer zo'n hompje met pootjes in de biobak dumpen, want egel lust het dan ook niet meer blijkbaar - vanochtend lag het er nog.
Commando's bestormen gekaapte veerboot bij Corsica

BASTIA/MARSEILLE - Franse commando's hebben woensdag met helikopters een door zeelieden gekaapte veerboot bestormd voor de kust van Corsica. De militairen heroverden het schip naar eigen zeggen in tien minuten. De veerboot vaart nu terug naar Marseille. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy prees de 'snelle en doelmatige' actie.
Het schip, de Pascal Paoli, werd dinsdag overmeesterd door stakende zeelieden in Marseille en koerste naar Bastia in het noorden van Corsica. Daar waren in de nacht van dinsdag op woensdag felle botsingen tussen betogende sympathisanten van de kapers en de oproerpolitie.
Franse commando's gingen woensdagmorgen met behulp van vijf helikopters aan boord van het 180 meter lange schip van de Société Nationale Corse-Méditerranée (SNCM). De kapers van de veerboot riskeren zo twintig jaar cel.
De naar schatting veertig overwegend Corsicaanse zeelieden verzetten zich fel tegen de voorgenomen privatisering van de nationale maatschappij. Minister van transport Perben probeerde dinsdagavond vergeefs de gemoederen te sussen door te beklemtonen dat de staat aandeelhouder blijft na de verkoopt aan de investeringsmaatschappij Butler Capital Partners.
De SNCM maakte de afgelopen jaren tussen de 100 en 150 miljoen euro verlies. De particuliere investeringsmaatschappij heeft voor 35 miljoen euro de SNCM met haar tiental vaartuigen overgenomen. De bonden vinden dat bedrag veel te laag.
Dinsdag tegen het middaguur haalden vakbondsleden van de Corsicaanse bond STC de Pascal Paoli weg uit de haven van Marseille, ondanks pogingen van de Franse marine het schip tegen te houden. "Wij brengen dit schip, een productie-eenheid van het Corsicaanse volk, terug naar zijn land", aldus vakbondsleider Alain Mosconi. De bond heeft nauwe banden met Corsicaanse nationalistische bewegingen.
(Bron)
Een op de tien werkloze jongeren in de knel

DEN HAAG - Ruim een op de tien werkloze jongeren zoekt al langer dan een half jaar naar een baan of heeft de moed opgegeven. Die "hardnekkige kern" van werklozen tot 23 jaar die staan ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), zit in een lastige positie. De jongeren hebben bijvoorbeeld problemen met hun gezondheid of weten simpelweg niet wat voor werk ze willen.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Taskforce Jeugdwerkloosheid . De ministeries van Sociale Zaken en van Onderwijs hebben die werkgroep twee jaar geleden opgericht om voor het einde van deze kabinetsperiode in 2007 40.000 (leer-)banen te realiseren voor jongeren. Deze zomer stonden naar schatting 44.000 werklozen tot 23 jaar geregistreerd bij het CWI.
Tweederde van de jongeren die zich melden bij het voormalige Arbeidsbureau, weten binnen enkele maanden aan de slag te komen of gaan naar school. Veel van de jongeren die er langer over doen, wonen nog thuis en krijgen steun van de ouders. Zij halen ook vaak inkomsten uit bijbaantjes. Maar ruim 10 procent van de werklozen redt het zichtbaar niet zonder hulp en heeft een uitkering. Die groep vraagt volgens de werkgroep om intensieve begeleiding.
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken stelde bij de presentatie van zijn begroting op prinsjesdag dat de Taskforce Jeugdwerkloosheid succesvol is en al bijna de helft van de doelstelling (circa 19.000 banen) heeft gerealiseerd. Toch ervaart de werkgroep zelf nog knelpunten. Zo is de opkomst van jongeren bij speciaal voor hen georganiseerde activiteiten "nogal eens aan de magere kant".
Daarom heeft de werkgroep onder in totaal 1200 jongeren in de gemeenten Amsterdam en Eindhoven en de regio Emmen onderzoek gedaan naar de motieven om wel of niet op zoek te gaan naar werk. "Er zijn ook jongeren die ondanks hun situatie erg kieskeurig zijn, die niet naar bemiddelingsactiviteiten komen, die niet ingaan op ondersteuning van het CWI en op wie een dreigende korting op de uitkering geen indruk maakt".
De werkgroep wijst erop dat veel van deze werkzoekenden geen uitkering hebben. De sanctiedreiging speelt bij ongeveer een kwart van de uitkeringsgerechtigden mee bij de beslissing om naar bijvoorbeeld een banenmarkt te gaan.
(Bron)

Het IS ook gruwelijk frustrerend als je niet aan de slag komt. En het enige dat het CWI dan te bieden heeft, is een sollicitatietraining waarin je leert dat je in de krant en op vacaturesites vacatures kunt vinden, hoe je een brief schrijft en dat je je netjes moet kleden als je een gesprek in de wacht sleept.
Als het kieskeurigheid is, prima, dan moet de uitkerende instantie ook kieskeurig worden. Maar een deel van deze jongeren weet gewoon niet wat te beginnen - zorg dat die ergens ervaring kunnen opdoen en wat meer zelfvertrouwen kunnen krijgen.
Scholier in cel na doodsbedreiging leerkrachten

RENKUM - Een 14-jarige scholier uit Renkum is dinsdag in verzekerde bewaring gesteld, nadat hij een leraar en een lerares van zijn school met de dood had bedreigd. De schoolleiding schakelde de politie in, die de scholier in de cel heeft gezet, liet een politiewoordvoerder woensdag weten.
De leerling bedreigde een leraar met een mes. De leraar wilde dat de jongen iets opruimde, maar die weigerde dat. Aanvankelijk leek de kwestie uitgepraat, maar 's middags kreeg dezelfde jongen ruzie met een lerares. Die bedreigde hij met geweld en de dood. Toen was de maat voor de schoolleiding vol en is de politie gebeld.
(Bron)

Lijkt me dat ie eerder in een inrichting hoort.
Amsterdam wil terreinwagens verbannen

AMSTERDAM - Amsterdam wil zwaar vervuilende auto's zoals luxe terreinwagens ('PC Hooft-tractoren') en dieselauto's uit de stad verbannen. Bezitters van een terreinwagen (SUV) moeten in de toekomst niet meer in aanmerking komen voor een parkeervergunning, vindt de gemeente.
Het verbieden van vuile voertuigen is een van de vijftig maatregelen die milieuwethouder H. Maij woensdag voorstelde om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.
Eerder is in Nijmegen geprobeerd een parkeerverbod voor grote terreinwagens in te stellen. Na een storm van kritiek trok het Nijmeegse college het plan in. De gemeente Amsterdam vindt de uitstoot van schadelijke stoffen door de SUV's echter dermate hoog, dat ook de hoofdstad een poging gaat wagen. "De parkeervergunning wordt hiervoor als het geëigende instrument gezien", aldus staat in het Actieplan Luchtkwaliteit 2005.
Met het pakket maatregelen wil de gemeente in 2010 voldoen aan de wettelijke normen voor luchtkwaliteit. "De lucht in Amsterdam is schoner dan ooit, maar we voldoen nog niet aan de norm", aldus Maij. Met het Actieplan richt de gemeente zich vooral op het verminderen van concentraties stikstofdioxide. Na het uitvoeren van de maatregelen leven Amsterdammers in 2015 gemiddeld zes maanden langer.
De gemeente wil een schoner gemeentelijk wagenpark bereiken door het inzetten van waterstofbussen en het plaatsen van roetfilters op auto's en vrachtwagens. Ook wil Amsterdam een rijstijltraining invoeren voor ambtenaren en burgers stimuleren ook zo'n training te volgen. Na 2010 mogen alleen nog schone vrachtwagens de stad in.
Door een herinrichting van straten en knooppunten kan het verkeer beter en rustiger doorstromen, waardoor er minder milieubelastende stoffen vrijkomen. Verder richt het college zich op het terugdringen van het autoverkeer door bijvoorbeeld minder parkeergelegenheden, uitbreiding van het betaald parkeren en verkleining van de gebieden voor automobilisten met een parkeervergunning. De gemeente ziet graag dat de maximumsnelheid op de hele ringweg 80 kilometer per uur bedraagt.
De komende zes weken kunnen Amsterdammers commentaar geven op de plannen. Ook gaat de gemeente nog met de veertien stadsdelen overleggen over het Actieplan. Mogelijk eind dit jaar buigt de gemeenteraad zich over de voorgestelde maatregelen.
(Bron)

Het woord 'Schiphol' komt ineens in me op...
TT 114 Staking op komst bij de HEMA

UTRECHT Het personeel van de HEMA gaat staken. Dat heeft FNV Bondgenoten laten weten. De werknemers van het warenhuis protesteren omdat het cao-overleg is vastgelopen. De onderhandelingen duren al ruim anderhalf jaar en de directie wil de arbeidsvoorwaarden verschralen.
Vooral nieuwe HEMA-werknemers zijn de dupe. Die moeten langer werken tegen een lager loon en krijgen geen toeslagen meer voor onregelmatige diensten.
Als de directie niet toegeeft aan de eisen, beginnen op 10 oktober stakingen bij onder meer de distributiecentra en de bakkerijen. Bij de HEMA in Nederland werken zo'n 10.000 mensen.
Zonsverduistering op komst

AMSTERDAM - In een smalle strook door Portugal en Spanje en door het noorden en oosten van Afrika is maandag 3 oktober een ringvormige zonsverduistering te zien, zo meldt Kennislink woensdag. De zonsverduistering is via een webcast in Spanje live te volgen.
Tussen 09.50 uur en 12.20 uur ontbreekt een gedeelte van de zon. De 'Nieuwe Maan' schuift dan precies tussen de aarde en de zon door, schrijft Kennislink. In Nederland is slechts een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.
(Bron)
Serieverkrachter prostituees krijgt zes jaar cel

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag een 37-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot zes jaar cel voor het verkrachten, afpersen of beroven van prostituees. Vijftien vrouwen die op de Rotterdamse Keileweg en de Haagse Waldorpstraat werkten, werden het slachtoffer van B.F.
De rechtbank rekende het de man zwaar aan dat hij prostituees, die extra kwetsbaar zijn, koos als slachtoffer. Een aantal verkrachtingen kon niet worden bewezen, stelde de rechtbank. Daardoor was de uiteindelijke straf niet conform de eis van acht jaar.
(Bron)
Schoonmakers vinden honderd dode katten in huis

LONDEN - Schoonmakers hebben in een leegstaand huis in Leeds honderd dode katten gevonden. Veel dode dieren lagen in koelkasten, aldus de dierenbescherming woensdag.
Omdat de elektriciteit al geruime tijd was afgesloten, waren de katten in de koelkasten in verre staat van ontbinding. "De geur is ziekmakend. Het is ongelooflijk, maar het lijkt erop dat iemand hier tussen de lijken geleefd heeft", aldus een woordvoerder van de dierenbescherming RSPCA.
(Bron)
Vechtsport maakt jongens agressief

RIJSWIJK - Jongens tussen 11 en 15 jaar die vecht- of krachtsporten beoefenen, zijn agressiever dan hun leeftijdsgenoten die dat niet doen. Volgens een onderzoek van de universiteit van het Noorse Bergen komt dat niet door de aard van de sporters, maar door de sport zelf.
Uit het onderzoek, dat in het novembernummer van het tijdschrift Kind en Adolescent Review verschijnt, blijkt dat boksen, worstelen, gewichtheffen en het beoefenen van oosterse vechtsporten jonge jongens antisocialer, agressiever en gewelddadiger maakt. De bijna vijfhonderd onderzochte vecht- en krachtsporters gaan herhaaldelijk en extremer in de fout. Ook raken ze meer betrokken bij vechtpartijen, gebruiken sneller messen en knuppels, stelen, vernielen en spijbelen meer.
Volgens de onderzoekers zijn het de activiteiten, de aandacht voor spieren, fysieke kracht en hardheid en de typische machocultuur die bij de sporten hoort, die het agressieve gedrag doen toenemen.
Hoogleraar jeugdbescherming Wim Slot van de Vrije Universiteit noemt de resultaten zeer zorgelijk. "We gingen er altijd vanuit dat we probleemjongens via sportscholen op het rechte pad konden krijgen en dat uitleven in sport de agressie in het dagelijks leven zou verminderen."
Slot ziet in de resultaten geen reden tot onmiddellijke paniek. "Dit bewijst dat een bepaalde groep jongens agressiever wordt van vechtsport, maar het blijft moeilijk te zeggen of alle jongens zo reageren." Hij adviseert ouders een keer met hun kind mee te gaan naar de sportschool om de sfeer te proeven. "Die machocultuur, daar moet je voor waken."
(Bron)

Alle kids toch maar weer op macrameëen?
Muis houdt vliegtuig 13 uur aan de grond

MANILLA - Een muis heeft ervoor gezorgd dat een passagiersvliegtuig in de Filippijnen dertien uur later is opgestegen dan gepland. Grondpersoneel van de luchthaven bij Manilla is al die tijd tevergeefs bezig geweest om het knaagdier in het toestel op de sporen, meldde een Filippijnse krant woensdag.
Het vliegtuig van Qatar Airways had 250 passagiers aan boord en had als bestemming Doha. Een ander toestel van de luchtvaartmaatschappij was al eens aan de grond gehouden, omdat een passagier een kakkerlak had zien kruipen.
(Bron)
Terschelling wil recreanten weren uit 'permanente' huizen

WEST-TERSCHELLING - Mensen die een huis dat bedoeld is voor permanente bewoning, gebruiken als recreatiehuis, moeten op Terschelling oppassen. Het waddeneiland heeft maar een beperkt aantal permanente woningen. Daardoor krijgt de Terschellinger jeugd nauwelijks kans een huis op het eiland te bemachtigen.
"We willen dat die recreanten uit de permanente woningen gaan. Daar is jurisprudentie over, maar het wordt wel lastig, want wij moeten bewijs leveren om ons recht te halen", zei burgemeester J. Visser van Terschelling woensdag.
(Bron)

dinsdag, september 27, 2005

De Kneus: geen lijst met WAO-ziekten

AMSTERDAM - Uitkeringsinstantie UWV gaat in het nieuwe WAO-stelsel niet werken met lijsten van ziekten met hersteltermijnen. Er moeten zo snel mogelijk protocollen met medische jurisprudentie worden ontwikkeld voor het beoordelen van arbeidsongeschiktheid van werknemers en om te kijken of ze in aanmerking komen voor een uitkering.
Het gaat om vijf tot tien protocollen voor veel voorkomende ziekten en aandoeningen, zoals chronische rugklachten, borstkanker, hart- en vaatziekten en depressies.
Minister de Kneus van Sociale Zaken zei dinsdag samen met zijn collega Laagst van Volksgezondheid hiertoe te hebben besloten op advies van de Gezondheidsraad. De Kneus hoopt dat de eerste twee protocollen in november al klaar kunnen zijn en voorziet vervolgens een "soort groeimodel".
De bedoeling is dat meer rekening wordt gehouden met besluiten uit het verleden over de begeleiding en behandeling van zieke werknemers. Volgens de Gezondsheidsraad kunnen de verschillende keurings- en verzekeringsartsen van elkaar leren als hun besluiten systematisch worden verzameld. Daardoor ontstaat ?mediprudentie?, dat lijkt op de jurisprudentie van de rechterlijke macht.
De Kneus is ervan overtuigd dat de kwaliteit van de beoordeling door het UWV met de protocollen zal verbeteren. "Het geeft meer garanties dat werknemers die een uitkering aanvragen op dezelfde manier worden beoordeeld. Het zal ook de samenwerking verbeteren tussen de verschillende artsen waar de zieke werknemer mee te maken heeft. Want er komt een soort standaard waaraan getoetst kan worden en welke stappen ondernomen zijn."
Bij het ontwerpen van het nieuwe, strengere WAO-stelsel dat volgend jaar moet ingaan, ging het kabinet nog uit van lijsten met hersteltermijnen. Maar de Gezondheidsraad oordeelde in juni van dit jaar dat het ondoenlijk is om aan de hand van een ziekte of aandoening te voorspellen wanneer iemand voor hoeveel procent weer aan de slag kan. Volgens de raad spelen vaak ook andere medische factoren mee, de privé-situatie en de positie op de arbeidsmarkt.
(Bron)
Geweldsuitbarsting New Orleans zwaar overdreven

NEW ORLEANS/LOS ANGELES - De chaotische en anarchistische toestanden die de Superdome en het aangrenzende Conventie Centrum in New Orleans direct na orkaan Katrina in de greep hielden, blijken achteraf meer op fictie dan op feiten te zijn gebaseerd.
Verscheidene Amerikaanse kranten maken melding van schromelijk overdreven verhalen van verkrachtingen, moorden, berovingen en zwaar bewapende bendes die het hadden voorzien op slachtoffers van het natuurgeweld.
Dagbladen als The Los Angeles Times steken deels de hand in eigen boezem. Op sensationele toon berichtte de krant - in haar eigen woorden - over "troepen van de Nationale Garde die positie kozen op daken, speurend naar scherpschutters en gewapende hordes terwijl een kolkende massa vluchtelingen onder hen wanhopig probeerde te vluchten." De waarheid en accuratesse van media in de hele wereld blijken een van de eerste slachtoffers te zijn geworden van de vernietigende orkaan Katrina.
Het aantal doden onder de duizenden vluchtelingen die hun heil hadden gezocht in de Superdome en het aanpalende Conventie Centrum bleek bijvoorbeeld slechts zes te zijn, terwijl de indruk werd gewekt dat er tientallen mensen waren omgekomen door geweld. Kranten als The Times-Picayune schilderen nu op basis van ooggetuigenverslagen van hulpverleners en slachtoffers een heel ander en bescheidener beeld van de vermeende wantoestanden.
De schuld moet volgens de dagbladen evenwel niet alleen bij de media worden gelegd maar ook bij de autoriteiten. Functionarissen van de stad New Orleans zouden een schromelijk overdreven beeld hebben geschetst van de situatie. Politiecommissaris Compass meldde verkrachtingen van baby's en burgemeester Nagin sprak van "honderden gewapende bendeleden" die moordden en verkrachtten in de Superdome, aldus The Times-Picayune.
(Bron)
Marechaussee ontdekt vloeibare coke in shampoo en wijn

DEN HAAG - De marechaussee en de politie op Schiphol en in de Rotterdamse haven ontdekken geregeld op de meest ingenieuze manieren verpakte cocaïne, maar twee Dominicanen in een Duitse taxi waren bijzonder origineel: zij smokkelden vloeibare coke in zeven wijnflessen en twee shampooflessen.
De Koninklijke Marechaussee betrapte de twee Dominicanen afgelopen zondag tijdens het mobiel vreemdelingen toezicht in de buurt van de grens met Duitsland. De marechaussee hield de Duitse taxi aan op de A1 bij De Lutte.
De reisdocumenten van de 43-jarige man en de 29 jarige vrouw bleken vals, maar tijdens de controle daarvan roken de marechaussees een sterke stank. Die bleek afkomstig van een groene stroperige substantie in een kapotte fles.
In totaal stuitte de marechaussee vervolgens op 8 kilo vloeibare coke in zeven wijnflessen en twee shampooflessen. De straatwaarde is ongeveer 400.000 euro. De verdachten zijn gearresteerd en worden woensdag voorgeleid aan de rechter commissaris.
(Bron)
Heks mag kosten opleiding aftrekken van belasting

LEEUWARDEN - Een Nederlandse heks mag de kosten die zij voor haar heksenopleiding heeft gemaakt, aftrekken van de belasting. Dat heeft de Belastingdienst dinsdag bevestigd.
De heks wilde echter nog meer posten aftrekken, maar dat weigerde de Belastingdienst. De heks stapte daarom naar de rechter in Leeuwarden, maar kreeg te horen dat ze niet in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek en aftrek van haar autokosten.
De heks die de zaak aanspande, volgde haar opleiding bij De Heksehoeve in Appelscha. Volgens heks en lerares Magarita Rongen kostten de dertien opleidingsweekeinden in totaal 2197 euro. Wie de heks is die de zaak heeft aangespannen, weet Rongen niet en de rechtbank in de Friese hoofdstad wil dat niet zeggen.
Volgens de Belastingdienst mag niet elke heks de opleidingskosten aftrekken. "Deze vrouw gebruikte de opleiding om als acteur en geefster van workshops aan de slag te kunnen. Ze gebruikt de opleiding dus om haar vakkennis op peil te houden", zo verklaarde een woordvoerster van de Belastingdienst.
Een heks is een wijze man of vrouw die probeert mensen te helpen. Rongen houdt naar eigen zeggen eerst een intakegesprek met een kandidaat-cursist om de geschiktheid te toetsen. "Niet iedereen is geschikt om heks te worden. Een heks moet integer zijn en de wijsheid niet omzetten in macht. Een heks heeft als doel de sleutel voor mensen zichtbaar te maken waarmee ze verder kunnen komen", aldus Rongen, die overigens enthousiast reageerde op het nieuws van de aftrek van de opleidingskosten. Tijdens de heksenopleiding leren de cursisten onder meer spreuken, magische handelingen verrichten, kruidenmiddelen maken en genezen met stenen.
(Bron)
Excuses: ik meldde eerder dat de tv-reclame voor de kamperplanten van Praxis zou zijn. Ik heb 'm nu weer gezien, en o jee, hij is van Karwei...
Pardon Praxis!
'Wantoestanden in noordelijke bordelen'

In bordelen in de noordelijke provincies van Nederland is het vaak niet pluis, zo meldt De Rode Draad, de vakbond voor prostituees. De bond zegt dat er veel wantoestanden voorkomen op het platteland in Groningen, Friesland in Drenthe en luidt de noodklok. De Rode Draad bezocht vele seksboerderijen en meldt een hoop "mensonterende" zaken te zijn tegengekomen.
Zo zouden vele honderden Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese vrouwen in de bewuste provincies worden gedwongen tot prostitutie. "Veel noordelijke gemeenten zijn al lang tevreden als er geen prostituees los op straat rondlopen. Zij sluiten hun ogen voor wat er achter de deuren van de seksboerderijen gebeurt", aldus woordvoerster M. Blaak van de bond.
(Bron)
Opta: kabelbedrijven mogen kosten digitale tv doorberekenen

DEN HAAG - De kabelbedrijven mogen een deel van de kosten die zij maken voor het aanbieden van digitale televisie, doorberekenen in hun gewone kabelabonnementen. Dit vindt toezichthouder Opta. De Opta liet dinsdag weten dat een modern netwerk "in ieders belang" is.
De Opta voelde zich genoodzaakt openheid van zaken te geven, omdat dagblad Trouw meldde dat de toezichthouder dure kabel-tv toestaat. Dit bericht klopt niet, aldus de Opta. Over het prijsbeleid van de kabelbedrijven is nog geen besluit genomen.
In december hoopt de Opta te kunnen beginnen met een onderzoek naar de kosten van de kabelbedrijven. Pas volgend jaar verwacht de instantie wat te kunnen zeggen over de hoogte van de kabeltarieven.
Kabelbedrijven als UPC, Casema en Essent liggen al enige tijd onder vuur van de Tweede Kamer, omdat zij nieuwe, duurdere diensten aan hun klanten zouden opdringen. UPC wil zelfs al zijn klanten dwingen om een overstap te maken naar digitale televisie. Welke extra kosten daaraan zijn verbonden, wilde de onderneming eerder deze maand nog niet zeggen.
Volgens een Opta-woordvoerder kunnen de kabelbedrijven op clementie rekenen bij het doorberekenen van kosten die met het moderniseren van het netwerk te maken hebben. Kabelbedrijven hebben daarom ook gevraagd, zei hij. Marketingkosten voor bijvoorbeeld de verkoop van digitale tv en telefonie vallen daar niet onder.
De Consumentenbond vindt dat de Opta "te ver gaat". "Als je alleen analoge televisie wilt ontvangen, betaal je toch mee aan de digitalisering van de netwerken. Wij willen dat scheiden", zegt de bond in een reactie. Volgens een woordvoerster is de Opta niet bezig met het beschermen van de consument. "De kabelbedrijven gedragen zich als monopolisten. Telkens verhogen ze de prijzen weer."
(Bron)
Media trappen in grap voetbalblog

Diverse media zijn de afgelopen week getrapt in een grap van voetbalweblog Terreinknecht.nl. Het log had vorige week dinsdag, een dag voor de lancering van de site, als grap en in de hoop op aandacht een persbericht verstuurd, waarin stond dat er een site zou worden opgestart door terreinknechten, waarmee zij iets terug zouden doen tegen de pesterijen waarmee ze regelmatig te maken zouden krijgen.
Tot verbazing van de schrijver van het persbericht werd er vervolgens contact met hem opgenomen door een redacteur van De Telegraaf. "De redacteur had zijn verhaal al bijna af en wilde alleen wat leuke quotes. Nadat er wat woorden in mijn mond waren gelegd was de redacteur tevreden", zo valt vandaag te lezen op de site.
En ja hoor, afgelopen woensdag stond er werkelijk een artikel in De Telegraaf over terreinknechten. "Terreinknechten worden (..) met regelmaat van de klok gepest. Harken worden verstopt, voetbalnetten tussen de doelpalen omgedraaid en onverlaten gieten regelmatig pakken yoghurt leeg in de lijnen-markeermachine. Enkele terreinknechten hebben nu de handen inééngeslagen. De groep komt op voor de belangen van de duizenden terreinknechten bij amateur en profclubs", zo viel te lezen op pagina 8 van de krant, waar werkelijk gedacht werd dat terreinknechten vanaf die dag een eigen belangenvereniging hadden.
Na het stuk in De Telegraaf volgden mailtjes van Hart van Nederland, Het Parool, Vara radio en Eyeworks voor het tv-programma Café de Sport. Deze oproepen tot interviews werden echter allen met nee beantwoord, de makers van de site gaven als argument "anoniem te willen blijven" omdat ze bang zouden zijn "dat de pesterijen toe zullen nemen." In de uitzending van Café de Sport van gisteravond op Talpa was uiteindelijk Bertus Gibcus, instructeur voor een opleiding tot terreinmeester, te gast, die vertelde over het vak van terreinknecht.
"Na deze uitzending was helemaal duidelijk dat de grap geslaagd is. Nooit gedacht dat media zo makkelijk nieuws overnemen. Opvallend was dat dit vooral het geval is bij de traditionele media", aldus Terreinknecht.nl vandaag. Overigens trapte niet iedereen in de grap, weblogs VKMag ("Waarschijnlijk een hoax, maar dan wel een hele leuke.") en Retecool ("Blijkt die belangenvereniging gewoon een ordinaire voetbalnieuwtjes weblog te zijn") bleken op sommige gebieden weer eens betere inzichten te hebben dan de reguliere media. Ook Radio 538 prikte door het verhaal heen.
(Bron)
Ook Duitsers integreren moeizaam

Niet alleen veel niet-westerse allochtonen integreren moeizaam in de Nederlandse samenleving, ook Duitse immigranten die in ons land gaan wonen hebben moeite, zo stelt onderzoeker Mira Peeters-Bijlsma van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hoewel de cultuur in Duitsland veel meer op die van ons lijkt dan bijvoorbeeld bij Turkse immigranten, hebben ook de Duitsers problemen met de integratie.
Peeters-Bijlsma deed onderzoek onder 340 Duitse immigranten. Toen ze hier kwamen, hadden ze een hoge pet op van Hollanders. Maar na een paar jaar Nederland heeft 40% een negatiever beeld gekregen. Eerst vinden ze Nederlanders vriendelijker, gezelliger, humoristischer, ongecompliceerder en toleranter dan Duitsers. Maar als ze ons beter leren kennen, zijn we ineens zuinig, betweterig en anti-Duits.
Ongeveer 75% van de Duitse immigranten noemt zich liever Europeaan of Duitser dan Nederlander. Bovendien blijkt dat hoe langer Duitsers in Nederland wonen, hoe meer ze een hekel krijgen aan ons.
(Bron)
Donner: Aanslag hoeft niet per se in Randstad

Mocht er een terroristische aanslag komen in Nederland, dan hoeft deze volgens minister Donner van Justitie niet per se in de Randstad plaats te vinden. Volgens hem kan bijvoorbeeld het noorden van het land net zo goed doelwit worden van een aanslag. "Per definitie zijn de risico's het grootst waar de weerstand het minst is", zo zegt de minister in een interview met het Dagblad van het Noorden.
"Natuurlijk heeft iedereen het over Amsterdam, ook in het buitenland, maar ik vraag me af of die deskundigen altijd wel weten waar de stadsgrens van Amsterdam ligt", zo zegt Donner in het vraaggesprek. Dat er in de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe procentueel gezien een stuk minder moslims en allochtonen wonen, zegt volgens de minister weinig tot niets, aangezien volgens hem "de ervaring leert dat het risico niet of nauwelijks samenhangt met de concentratie van bepaalde groepen allochtonen."
"Juist omdat ik constateer dat een belangrijk risico afkomstig is van binnenlandse groepen die radicaliseren. De leden van de Hofstadgroep zijn in doorsnee goed ingeburgerd. Aan de ene kant zou ik tegen de mensen buiten de Randstad willen zeggen dat ze het niet als een ver-van-mijn-bed-show moeten beschouwen. Anderzijds herhaal ik ook dat we niet allemaal in de stress moeten schieten", aldus Donner.
(Bron)

Het hoeft niet per se. Eerste idee: het mag dus ook ergens anders.
Motorola levert Derde Wereld goedkope mobieltjes

SINGAPORE - Motorola gaat goedkope mobiele telefoons leveren aan landen in de Derde Wereld. De GSM Association, waarin 680 operators zijn verenigd, heeft het Amerikaanse concern als leverancier gekozen bij zijn pogingen de toegang tot telecomdiensten op het platteland en kleine steden te vergemakkelijken.
De mobiele telefoon van Motorola kost omgerekend nog geen 25 euro. Bij de bekendmaking zei Craig Ehrlich, de voorzitter van de gsm-koepelorganisatie, dinsdag dat er een heel nieuw marktsegment voor de branche opengaat en dat veel mensen in de ontwikkelingslanden gebruik kunnen gaan maken van mobiele communicatiemiddelen.
De telefoons komen begin volgend jaar beschikbaar. Tien operators hebben al aangegeven bij elkaar ongeveer zes miljoen van die telefoontjes af te zullen nemen. Motorola heeft al eerder speciaal voor ontwikkelingslanden een goedkoop mobieltje gemaakt.
(Bron)

Heel ideëel, en tegelijkertijd een fijne markt gecreëerd.
Scooter rijdt bewust over 6-jarige heen

In Alblasserdam heeft een scooterrijder zondag doelbewust een 6-jarig jochie omver gereden op een grasveld. Het kind hield aan het voorval ernstige verwondingen aan zijn rug over. De moeder van het slachtoffertje zag hoe een scooter het grasveld aan de Randweg in het Damdorp op scheurde, waar haar zoontje met een vriendje aan het spelen was. De scooter reed opzettelijk dwars over het ventje heen en maakte dat hij wegkwam.
Andere getuigen probeerden de hufter nog van zijn scooter te trekken, maar die wist toch te ontkomen. Het gaat om een kaalgeschoren knaap op een blauwe en zilverkleurige scooter. De politie spreekt van een doelbewuste aanrijding en neemt de zaak hoog op. De dader komt volgens de politie vermoedelijk niet uit Alblasserdam, want agenten konden geen link leggen met de gegeven beschrijving van de scooter en berijder.
(Bron)
Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen overleden

DIEMEN - Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, bekend van onder andere de tv-serie Oud geld en de speelfilms Familie, Cloaca en Lepel, is dinsdagochtend in zijn woonplaats Amsterdam overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij is 47 jaar geworden.
Van de Sande Bakhuyzen maakte als regisseur furore met zowel speelfilms en televisiedrama als met theaterproducties. In 1994 brak hij door als regisseur met enkele afleveringen van de succesvolle dramaserie Pleidooi.
Daarna volgde de door Maria Goos geschreven serie Oud Geld, die overladen werd met televisieprijzen waaronder diverse Gouden Kalveren en de Nipkov Schijf. In latere jaren zette Van de Sande Bakhuyzen zijn succes voort met diverse bekroonde en veelgeprezen series als De enclave en Bij ons in de Jordaan.
In 2001 maakte de regisseur met scenarioschrijfster Goos zijn eerste speelfilm Familie. Daarna volgden de films Cloaca en Leef!. Cloaca won op het Nederlandse Film Festival 2003 de Publieksprijs en de Speciale Juryprijs voor de vier hoofdacteurs. Leef! beleeft woensdag zijn wereldpremière als openingsfilm van het Nederlandse Film Festival.
De programmering van het 25e Nederlands Film Festival verandert weinig door het overlijden van Van de Sande Bakhuyzen. Volgens een woordvoerder van het festival was het 'de uitdrukkelijke wens van de regisseur dat de geboorte van de film 'Leef! wordt gevierd'.
Festivaldirecteur Doreen Boonekamp wijdt de eerste alinea van haar openingsspeech woensdagavond aan het overlijden van de regisseur. 'Leef!' gaat later op de avond in première.
De laatste film die de regisseur maakte is Ik omhels je met duizend armen, een verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart. Deze film gaat naar verwachting in 2006 in première.
(Bron)
Europarlement tegen vergaande data-opslag

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft zich dinsdag uitgesproken tegen een Brits voorstel aan de 25 EU-landen om alle Europese internet- en belgegevens jarenlang te bewaren. Een meerderheid van het parlement vindt het Britse plan buitenproportioneel.
Te veel gegevens zouden te lang bewaard blijven. De lijst van gegevens zou ook snel uitgebreid kunnen worden, zonder inspraak van het Europees Parlement.
De Europese volksvertegenwoordigers geven daarom de voorkeur aan een compromisvoorstel van de Europese Commissie, dat maandag in Straatsburg aan het parlement is gepresenteerd. Een kleiner aantal bel-, e-mail- en surfgegevens zouden dan veel korter bewaard blijven. Het europarlement mag dan bovendien wel meebeslissen.
De zogeheten data-opslag is een nieuw wapen in de strijd tegen terrorisme. Politie en inlichtingendiensten hebben nu weinig zicht op mails of bijdragen aan webfora. Europarlementslid Edith Mastenbroek (PvdA) vindt de uitspraak van het europarlement goed nieuws. "De kans is nu groter dat de bewaarduur en omvang beperkt blijft", aldus de specialist op dit terrein.
Het parlement toonde zich steeds bezorgd over de privacy van de Europese inwoners. "De beoogde bewaartermijnen zijn sinds het eerste plan steeds korter geworden. Er is kennelijk onderhandelingsruimte", zegt Mastenbroek. "Onze insteek als Europees Parlement is om de hele opslag van internetgegevens eruit te halen. De wettelijke basis voor bewaring van telefoongegevens zou dan wel sterker kunnen."
Het is niet geheel zeker dat het Britse voorstel van tafel is. "We moeten nog afwachten wat de EU-landen gaan doen. Vooralsnog liggen er twee voorstellen", zegt VVD-europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert. "De uitspraak van het parlement vind ik erg goed, maar het is nog niet helder wat de gevolgen zijn."
GroenLinks is nog niet overtuigd van de variant van de Europese Commissie. "Het is wel beter, maar daarom hoeven we het nog niet aan te nemen", verklaarde fractievoorzitter Kathalijne Buitenweg. "Er lijkt een soort tunnelvisie: niemand vraagt zich nog af of we de gegevens wel moeten bewaren."
Buitenweg vernam van de politie dat kundige analisten en betere samenwerking tussen diensten veel belangrijker zijn dan gegevensopslag. "We moeten dat eerst maar doen. Het lijkt me een betere besteding van de honderden miljoenen euro's die opslag zou kosten."
(Bron)
Broccoli oppepper voor het geheugen

LONDON - Bepaalde groentesoorten, met name broccoli, kunnen het geheugen een oppepper geven. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van King's College London, waarvan dinsdag de resultaten bekend worden gemaakt tijdens een Brits farmaceutisch conferentie in Manchester.
Het onderzoek heeft grote gevolgen voor de behandeling van Alzheimer, meent de Royal Farmaceutical Society. Broccoli, aardappelen, sinaasappelen, appels en radijsjes bevatten stoffen die hetzelfde effect op Alzheimer hebben als medicijnen die gebruikt worden om de ziekte tegen te gaan. Dit geldt met name voor broccoli.
Hiermee is niet bewezen dat het eten van deze groenten de ziekte kan bestrijden. Wel kan het regelmatig eten van onder meer broccoli de hersenen minder snel doen aftakelen.
De vooralsnog ongeneeslijke ziekte Alzheimer is een aandoening van de hersenen waarbij de zenuwcellen hun werk niet goed meer doen.
(Bron)

Ai ai ai. Ik heb een hekel aan broccoli.
Fietsstoeltjes voldoen niet aan Europese norm

DEN HAAG - Geen van de fietsstoeltjes die in Nederland verkrijgbaar zijn, voldoet helemaal aan de Europese veiligheidseisen. Dit heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op basis van eigen onderzoek vastgesteld.
De Europese eisen hebben onder meer betrekking op de manier waarop het kind in het stoeltje vastzit, de voetsteuntjes en de bevestiging van het stoeltje op de fiets. De VWA heeft in totaal tien fietsstoeltjes onderzocht.
Reden voor blinde paniek onder fietszitjesbezitters is er niet, volgens een woordvoerster van de autoriteit. "Het is niet gezegd dat de stoeltjes onveilig zijn. Het kan wel beter met de veiligheid".
De Nederlandse wet stelt nog geen eisen aan fietsstoeltjes. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) of anders het ministerie van Verkeer en Waterstaat is nu aan zet. Deze ministeries zouden de fabrikanten kunnen manen om hun producten zo aan te passen dat ze voldoen aan de Europese normen. "Een andere optie is nader onderzoek, want dit eerste onderzoek was verkennend", aldus de VWA-zegsvrouw.
Ieder jaar worden op de eerste hulp van ziekenhuizen 160 kinderen behandeld na een ongeval met een fietsstoeltje. Meestal gaat het om en valpartij, waarbij het kind uit het stoeltje valt of de fiets met kind én stoeltje omvalt. Alleen als het kind valt doordat het uit het stoeltje klimt, kan dat worden voorkomen door een kindveilige sluiting van het stoeltje.
Veel kinderen komen met de voeten of benen tussen de spaken. Ieder jaar moeten daarvoor 3100 kinderen worden behandeld.
(Bron)

Mijn moeder dreigde gewoon met hel en verdoemenis als ik niet braaf zou blijven zitten, met de voeten keurig op de steuntjes en zo. Werkte op zich wel.
Sint en pieten beroven supermarkt in Zwolle

ZWOLLE - Vier mannen verkleed als sinterklaas en pieten hebben maandagochtend in Zwolle een supermarkt beroofd van een winkelwagen vol pepernoten. De 'overval' is opgeëist door de Zwolse actiegroep Esthetiek 2004 die wil dat pepernoten niet voor 3 november in de schappen komen te liggen.
Bij de actie zijn een 42-jarige man uit Zwolle en een 21-jarige man uit Olst aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. De supermarkt heeft aangifte gedaan van diefstal.
(Bron)

Binnenkort zijn acties te verwachten van de kerstman en zijn rendieren, waarna voor januari de paashaas gepland staat.
Opvallend: als je bij vacatures kijkt op de site van SZW, krijg je een pagina met vacatures: rechercheurs, criminaliteitsanalisten, onderzoekers voor complexe fraude.
TT 108 Fietser bespuugt minister Verdonkeremanen


DEN HAAG Minister Verdonkeremanen is zondag in Amsterdam bespuugd door een fietser. De 18-jarige jongen is direct door de lijfwachten van Verdonkeremanen overmeesterd. Waarom hij spuugde is niet duidelijk; hij wil daar niets over zeggen.
Minister Verdonkeremanen liep zondag met haar gezin in de Leidsestraat nadat ze het Anne Frankhuis had bezocht. [!] Plotseling reed een fietser op haar af. Vlakbij de minister begon hij te spugen. Verdonkeremanen kon nog net haar hoofd afwenden, maar haar kleren werden wel geraakt.
Verdonkeremanen is "geschrokken en aangedaan", zegt haar woordvoerder. Onduidelijk is of ze nu strenger zal worden beveiligd.

maandag, september 26, 2005

Kijk aan, ik ben 24. Hoe oud ben jij?
(Via)
Afghaanse zanger mogelijk door Taliban gedood

De Afghaanse zanger Qorban Nazar is afgelopen donderdag, samen met zes vrienden, dood aangetroffen in het district Chemtal. Het zevental is door onbekenden met een machinepistool om het leven gebracht, zo maakte de gouverneur van Chemtal, Hamdard, vrijdag bekend. Nazar heeft woensdag opgetreden op een bruiloftsfeest.
Over het motief voor de moord is vooralsnog niets bekend. Vanwege het feit dat de zanger en zijn vrienden hun kostbare bezittingen nog bij zich hadden, wordt er geen rekening gehouden met roof. Onderzocht wordt of de Taliban iets met de moord van doen heeft gehad: tijdens hun bewind was muziek ten strengste verboden en het moordwapen lijkt te wijzen op een geregisseerde misdaad.
(Bron)
Extreem-rechts blijft groeien in België

Bij onze zuiderburen blijft het Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) zeer populair. De steun voor de extreem-rechtse partij neemt nog steeds toe, zo blijkt uit een recente opiniepeiling. Het Belang haalt daarin 26,1% van de stemmen, hetgeen slechts 0,7% minder is dan de grootste partij CD&V/NVA (christen-democraten). Derde staat SPA-Spirit (Sociaal-democraten) met 19,9% en vierde de Liberalen van de huidige Belgische premier Guy Verhofstadt.
Bij de Walen scoren de Socialisten nog altijd hoog met 35,8%. De oppositiepartij MR Liberalen steeg iets naar 24,8%. Maar ook hier wint extreem-rechts terrein: het Front National stijgt tot 8,8% (bij de laatste verkiezingen haalde het Front 5,6%).
De peiling werd uitgevoerd door de kranten La Libre, Het Laatste Nieuws en tv-zender RTL.
(Bron)
Treinkaartje volgend jaar fors duurder

Het treinkaartje wordt volgend jaar 3,15 procent duurder. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen bekend gemaakt. De maatregel komt er nadat vanochtend bekend werd dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de consumentenorganisaties dwars liggen om het kaartje in de randstad duurder te maken dan in de rest van Nederland.
Aanvankelijk had NS laten weten het kaartje 2,8 procent duurder te maken als de randstad-heffing niet door zou gaan. Maar door hogere inflatie is dat percentage aangepast.
Het spoorbedrijf wilde op negen trajecten in de Randstad een enkele reis gemiddeld tien cent duurder maken dan in bijvoorbeeld Groningen of Limburg. Dat zou volgens de NS eerlijker zijn, omdat in de Randstad veel meer treinen rijden en veel meer mensen daar er gebruik van maken. De gebruiker betaalt, verklaarde de onderneming eerder.
De NS zegt nog in gesprek te zijn met het ministerie en de consumentenclubs, zoals reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond, over de Randstad-heffing. De vervoerder hoopt die in 2007 in te kunnen voeren.
(Bron)
Ontsnapte wolf verongelukt op snelweg

De wolf die een week geleden ontsnapte uit een dierentuin in Gelsenkirchen is vanochtend op een snelweg in de buurt van de Duitse stad aangereden. Het tweejarige beest overleefde de klap niet. De politie hield versterkt toezicht in het gebied, nadat de wolf in de loop van de afgelopen nacht verschillende malen in de buurt van de snelweg gezien was.
"Aanrijding met een grote hond op snelweg 42, lijkt op een wolf", zo luidde het bericht dat vanochtend kort na acht uur bij de meldkamer binnenkwam. Een 49-jarige automobilist uit Bochum kon het dier, dat plotseling de weg opkwam, niet meer ontwijken. Zijn auto raakte voor ongeveer 2000 euro beschadigd. De dode wolf is in de loop van vandaag naar de dierentuin overgebracht.
(Bron)

RIP Isegrim :-(
KPN introduceert Simyo in Nederland

AMSTERDAM - KPN heeft maandag een nieuw merk op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie geïntroduceerd. Met Simyo wil het telecomconcern mensen bereiken die alleen maar willen bellen en sms-en. KPN zegt daarmee vooral op dertigplussers te mikken.
Simyo bestaat al in België en Duitsland . Het 'no-nonsense' concept wordt uitsluitend verkocht via internet. Voor 5 euro krijgen kopers een sim-kaart thuisgestuurd, waarna tegen vaste tarieven bellen en het versturen van tekstberichten mogelijk is. Geavanceerde datadiensten (internet, e-mail) zijn uitgesloten.
(Bron)

Zul je zien dat je meer moet betalen om minder te hoeven kunnen.
Schade aan raffinaderijen Shell in VS beperkt

DEN HAAG/HOUSTON - De raffinaderijen van oliemaatschappij Shell aan de Amerikaanse zuidkust hebben de orkaan Rita goed doorstaan. De schade is beperkt gebleven, blijkt na de eerste inspecties. Dat publiceerde Shell maandag op zijn website.
De boorplatforms van het olieconcern op zee zijn nog altijd buiten gebruik. Shell is in de Golf van Mexico met een productie van 450.000 vaten (van 159 liter) per dag het grootste producerende olieconcern in de regio.
Shell begon zondag al vanuit zijn raffinaderij Deer Park met de bevoorrading van pompstations rondom Houston. Niet bekend is wanneer Shell de raffinaderij bij Port Arthur weer opstart.
(Bron)
Bestelbus vanaf viaduct met baksteen bekogeld

ENSCHEDE - Een Duitse automobilist heeft zondagmorgen vroeg een baksteen door zijn autoruit gekregen toen hij met zijn bestelbus onder een viaduct in Enschede reed. De baksteen kwam terecht op de lege stoel naast de automobilist. De man zelf raakte lichtgewond. Dat meldde de politie zondagavond.
Eerder deze maand liet Rijkswaterstaat bij wijze van proef speciale camera's in de regio Utrecht plaatsen om te voorkomen dat automobilisten vanaf viaducten worden bekogeld. Aanleiding was een reeks incidenten eerder dit jaar waarbij personen stenen of andere voorwerpen vanaf de viaducten op de weg gooiden.
Begin dit jaar kwam een 30-jarige vrouw uit Uden om het leven op de A4 bij Rijswijk, nadat een stoeptegel door haar voorruit sloeg.
(Bron)
Surfer wint gevecht met haai

SYDNEY - Een Australische surfer heeft met zijn blote handen een gevecht met een grote witte haai gewonnen. De 26-jarige man was met vrienden aan het surfen bij Kangaroo Island in het zuiden van Australië, toen de 5 meter lange haai hem aanviel. De man slaagde erin het levensgevaarlijke dier weg te duwen, waarop zijn vrienden hem in veiligheid trokken.
Grote witte haaien vallen geregeld surfers aan in de Australische wateren. Mogelijk verwarren ze een surfplank met peddelende armen en benen met hun natuurlijke prooi, de zeehond.
(Bron)

(Is 'wegduwen' al een gevecht? Niet dat ik graag in die jongen z'n schoenen zou willen staan/surfen...)
Trein 'schoonste' vervoermiddel

VOORBURG - De trein is in vergelijking met de auto, het vliegtuig en de scheepvaart het meest milieuvriendelijke vervoermiddel. Per reizigerskilometer stoot de trein de kleinste hoeveelheden van het broeikasgas CO2 en stikstofoxides (NOx) uit, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag na onderzoek.
Vervoer van personen en goederen zorgt voor 29 procent van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot in Nederland. Per jaar stoten treinen, auto's, vliegtuigen en schepen 59 miljard kilo van het broeikasgas uit. Personenauto's, die samen rond de 18 miljard kilo uitblazen, zijn volgens het CBS "het meest vervuilend".
De auto doet het slecht in deze lijst, omdat de helft van de autobestuurders alleen op weg is zonder passagier. Omdat treinen en vliegtuigen in een keer veel mensen vervoeren, doen zij het per persoon per kilometer beter. "De afgelopen zes jaar is de CO2-prestatie van treinen en vliegtuigen licht verbeterd, terwijl die van personenauto's verder is verslechterd", voegen de CBS-onderzoekers hieraan toe.
Vervoer in grote groepen tegelijk is geen garantie voor succes, blijkt bij de uitstoot van NOx. Hier blijft de trein het schoonst, maar scoort de groep 'bus, tram, metro' veruit het slechtst. De dieselmotoren van bussen stoten de meeste stikstofoxides uit.
Ook voor het goederenvervoer wint de trein het van de vrachtwagens en (binnen)scheepvaart. Per 1000 tonkilometers zorgen de vrachtwagens voor de grootste uitstoot van CO2. De goederentreinen stoten het minste broeikasgas uit.
Uit het CBS-onderzoek blijkt verder dat ruim eenderde (36 procent) van de CO2-uitstoot door het Nederlandse verkeer buiten Nederland wordt uitgeblazen.
(Bron)
Aantal eenoudergezinnen neemt sterk toe

VOORBURG - Het aantal eenoudergezinnen is de afgelopen vijf jaar fors gestegen, vooral onder allochtonen. Het aantal groeide met 60.000, van 384.000 naar 444.000. Het aantal Marokkaanse en Turkse eenoudergezinnen is nog betrekkelijk klein (9000 en 13.000), maar laat een sterke toename zien met respectievelijk 46 en 42 procent. Dit blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft vrijgegeven.
Onder Antillianen was de toename met 28 procent ook groter dan gemiddeld. Van de Antilliaanse vrouwen van rond 40 jaar zijn vier op de tien alleenstaande moeder.
(Bron)
Opvallend vanochtend: wakker worden met op de radio de weerman die zegt dat er alleen in het Noorden regen zal vallen. Buiten hoosde het.
Ligt Utrecht nu ook al in het Noorden?
Minder criminaliteit in meeste grote steden

VOORBURG - In de meeste grote steden, waaronder Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen, is het aantal misdrijven vorig jaar gedaald. In Rotterdam en Den Haag nam de criminaliteit juist toe. Dat bleek maandag uit een vergelijkend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de tien grote gemeenten.
In Utrecht en Rotterdam werden de meeste misdrijven geregistreerd (191 per duizend inwoners), gevolgd door Amsterdam en Eindhoven (ruim 170). In 2000 was Utrecht alleen koploper. Rotterdam telde toen nog 153 misdrijven per duizend mensen. Den Haag is gestegen van ruim 130 naar 150. In heel Nederland ligt dat cijfer op 100, net als in 2000.
Bij bijna tweederde van alle geregistreerde zaken gaat het om een vermogensdelict (diefstal en inbraak). In Utrecht komt die vorm van criminaliteit nog altijd het meeste voor, al is wel sprake van een afname. Ook in zes andere grote steden nam vermogenscriminaliteit af.
In Almere werden vorig jaar net als in 2000 de meeste vernielingen aangericht. Het aantal geregistreerde vernielingen steeg behalve daar ook in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In de andere grote steden daalde dit cijfer. Het aantal vernielingen in Nederland bleef vrijwel stabiel ten opzichte van 2000.
Het aantal geweldsmisdrijven in het hele land steeg in die periode wel, onder meer in zes van de tien onderzochte gemeenten. Rotterdam staat bovenaan met een aantal dat uitkwam op 22 per duizend inwoners, ongeveer 9 meer dan in 2000. In Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen registreerde de politie minder geweldsmisdrijven.
(Bron)

Het lastige is natuurlijk dat het niet zo _voelt_ voor veel mensen.

zondag, september 25, 2005

Gek, als ik minister Allerlaagst zie, krijg ik spontaan kokhalsneigingen, hoe zou dat komen?
Foutje: de Karwei-tv-reclame meldt dat diverse kamerplanten in de reclame zijn.
Alleen staat er kamperplanten.
Niche-marketing?
'Truckers worden te veel gebeld'

AMSTERDAM - De veiligheid op de weg zou vergroot worden als het aantal telefoontjes naar vrachtwagenchauffeurs aan banden wordt gelegd. Dat schrijft De Telegraaf zondag naar aanleiding van een peiling onder truckers. Chauffeurs geven aan dat ze tijdens het rijden op genoeg zaken moeten letten en dat telefoneren erg afleidt.
TVM Verzekeringen, gespecialiseerd in vrachtwagenverzekeringen, vroeg honderden truckers naar suggesties om de verkeersveiligheid te vergroten. Te veel gebeld worden vanaf kantoor was de meest gehoorde suggestie.
Volgens de bestuursvoorzitter van TVM Arjan Bos worden chauffeurs tijdens een rit soms zeven keer gebeld. "Ze hebben ondertussen wel zeven spiegels waar ze op moeten letten en het is gewoon druk op onze wegen", zegt Bos.
De Telegraaf meldt dat het aantal eenzijdige ongevallen met vrachtwagens het afgelopen jaar met twintig procent is gestegen, wekelijks kantelen er twee vrachtwagens. Volgens veel chauffeurs zou het voor de veiligheid op de weg beter zijn als ze 'niet voor elk wissewasje worden gebeld'.
TVM raadt aan de telefoongesprekken met planners en kantoorpersoneel te voeren tijdens rustpauzes [Daar gaat je pauze dan...] of tijdens het laden en lossen. Eerder verboden de bedrijven Shell en Gasunie medewerkers te bellen in de auto.
(Bron)
Meisje vanwege lesbische ouders van school gestuurd

Een 14-jarige Californische is van school gestuurd omdat ze wordt opgevoed door een lesbisch stel. Volgens de leiding van de Ontario Christian School voldoet Shay Clark hiermee niet aan de toelatingscriteria. Deze stelt dat minimaal een van de ouders een levensstijl moet hebben die de christelijke beginselen in ere houdt.
Samenleven zonder getrouwd te zijn of een homoseksuele relatie onderhouden gaat lijnrecht tegen de christelijke beginselen in, stelt de school in een schrijven aan de biologische moeder van Shay. Tina Clark en haar partner zijn al 22 jaar samen, en voeden behalve Shay nog twee dochters op. De school kwam er onlangs pas achter dat de leerlinge twee moeders heeft. Shay en haar ouders zullen de beslissing niet aanvechten.
De school stelt op haar website dat de regels onlangs zijn aangescherpt, om veilig te stellen dat de leerlingen 'als christelijke leiders de cultuur en de samenleving veranderen'.
(Bron)

Tja.
Honderden overtreders betrapt bij grootste milieucontrole

RIJSWIJK - Bij de grootste landelijke milieucontrole ooit in Nederland gehouden, hebben controleurs van verschillende diensten vrijdag en zaterdag door heel Nederland 1688 overtreders betrapt. Dat liet een woordvoerder van de bij de controle betrokken diensten zaterdag weten. In 537 gevallen werd er proces-verbaal opgemaakt.
De actie begon vrijdag om 12.00 uur en werd 24 uur later op zaterdag afgerond. Het totale aantal overtredingen valt uiteindelijk waarschijnlijk nog hoger uit, omdat van een aantal provincies zaterdag nog niet alle cijfers binnen waren.
De actie was een initiatief van het Interprovinciaal Overleg (IPO), in samenwerking met het ministerie van VROM en de Stuurgroep Handhaven op Niveau, een onderdeel van het ministerie van Justitie dat speciaal is opgericht om te controleren of wetten en regels goed worden gehandhaafd en nageleefd. Behalve particulieren en bedrijven werd ook de overheid zelf gecontroleerd.
Bij de controles waren behalve milieu-inspecteurs van de provincies en opsporingsambtenaren van VROM en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), ook de gemeenten, de waterschappen, politie, brandweer, Rijkswaterstaat, het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de Algemene Inspectie Dienst (AID) en natuurbeschermingsorganisaties betrokken. In totaal werkten meer dan 2500 opsporingsambtenaren en toezichthouders mee aan de actie.
De meeste overtredingen werden in landelijke, groene, gebieden geconstateerd. "Dit zijn bijvoorbeeld de gebieden waar mensen naartoe gaan om illegaal afval te storten, omdat ze hier wat minder snel opvallen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. "Maar het gaat ook om het stropen van wild of vissen zonder vergunning."
Transportcontroles op de weg en op het water leverden naast processen-verbaal veel waarschuwingen op. Afvaltransporten bleken vaak niet aan de veiligheidseisen te voldoen.
De provincie Limburg verklaarde zaterdag boos dat er daar veel minder overtreders waren betrapt dan verwacht, doordat enkele media zich niet aan de afspraak haden gehouden pas in een later stadium over de controles te berichten. Door de schending van dat embargo waren veel mensen al gewaarschuwd, zo stelt de provincie. "Mensen hadden op de radio al gehoord dat de controles bezig waren, en dus keken ze wel uit", aldus een woordvoerster.
Volgens een woordvoerder van de bij de controle betrokken diensten krijgt deze zaak "zeker nog een staartje." Hij kon zaterdag nog niet zeggen om welke media het ging, omdat eerst wordt uitgezocht hoe de informatie naar buiten kwam.
Bij de actie van vrijdag en zaterdag werden niet alleen milieu-overtredingen geconstateerd. Zo werden in bedrijfspanden in Zuid-Holland meerdere gezinnen gevonden die daar woonden. Het is nog niet bekend of het om illegalen gaat. Ook maakten controleurs een einde aan een illegaal feest met zeshonderd mensen in de plaats Schiphol. In de horeca kwamen veel overtredingen aan het licht op het gebied van brandveiligheid.
Staatssecretaris Van Geel (VROM) is uitermate tevreden over het verloop en de resultaten van de actie. "Het enthousiasme van deelnemende handhavers en de bereidheid die zij hebben overtredingen aan collega-instanties te melden, geeft direct het succes van deze actie weer. Toezichthouders in het veld werken steeds vaker op structurele manier samen en wisselen kennis en informatie uit. Er gaat een enorme preventieve werking uit van dit soort acties", aldus de staatssecretaris.
(Bron)

Mja, mensen gaan een dagje later vissen zonder vergunning...