zaterdag, juni 21, 2008

Nu moet Rusland maar kampioen worden, dan winnen 'we' toch nog een beetje met Guus.
Oranje moet effe een voorbeeld nemen aan de Turken...
Fust bier door 'magische' 100 euro-grens

DOETINCHEM - Behalve de olieprijs per vat is ook de bierprijs per fust dit jaar door een magische grens heengegaan.
Vakblad Misset Horeca zette voor het derde jaar op rij de prijzen van fusten op een rij: Hertog Jan rekende voor het eerst meer dan 100 euro per fust van 50 liter.
Met een prijsstijging van bijna 5 euro per fust komt Hertog Jan nu uit op 102,21 euro per 50 liter. Een goede tweede is Brand waar een fust 98,79 euro doet, op de derde plaats staat Gulpener met een prijs van 95,15 euro.
De gemiddelde prijs van een fust komt ondanks deze 'toppers' uit op 88,65 euro, nog altijd onder de 90 euro. De gemiddeld prijs is daarmee in een jaar tijd 3,15 euro omhoog gegaan.
"Redelijk", volgens het vakblad gezien het feit dat er ook een accijnsverhoging is doorgevoerd. Het blad signaleert ook grote prijsverschillen tussen de biermerken. Tegenover de dure Hertog Jan staat Alfa uit Limburg met 72,50 euro per fust.
Misset tekent hier nog bij aan dat kroegbazen meestal minder betalen omdat zij hectoliterkorting krijgen.
(Bron)
Tweeduizend polipatiënten ondervoed

Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum Amsterdam. Van de tweeduizend zijn er 1680 niet onder behandeling bij een diëtist.
Aanleiding van het onderzoek was het vermoeden dat het gewicht bij veel van deze patiënten niet in verhouding staat tot hun lengte.
Dat vermoeden rees bij organisatie Sneller Beter omdat uit onderzoek was gebleken dat een op de drie patiënten die voor langere tijd zijn opgenomen in het ziekenhuis ondervoed is.
Tijdens het bezoek aan de polikliniek kregen de patiënten een vragenformulier waar onder meer werd gevraagd naar hun eetpatroon en hun gewicht van een maand en zes maanden geleden. Ook werden de patiënten gewogen en werd hun lengte gemeten.
Het genezingsproces bij ondervoede patiënten duurt langer. Ziekenhuizen proberen de problemen op te lossen door een speciale voedingsbehandeling voor ondervoede patiënten voor te schrijven.
Het VU onderzocht negen ziekenhuizen, waaronder die van zichzelf. Andere ziekenhuizen waren onder meer het Rotterdams Medisch Centrum Rijnmond, het Haga Ziekenhuis in Den Haag en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Ruim 2200 patiënten, ruim 1080 mannen en iets meer dan 1200 vrouwen, zijn ondervraagd met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar.
(Bron)
Jongen (14) door lift onthoofd

PARIJS - In Frankrijk is met ontzetting gereageerd op de dood van een 14-jarige jongen die door een lift is onthoofd.
De jongen wilde donderdag in een woonblok in Parijs een vriend bezoeken. Hij ging via het trappenhuis naar boven. Toen hij vanaf de onderste etage geroepen werd, boog hij zich naar voren over een hek dat de trap scheidde van de liftkoker. Toen hij zijn hoofd in de schacht had, kwam net de lift voorbij.
Veel liften in Parijse huizen zijn sterk verouderd en voldoen niet aan de veiligheidseisen. De fabrikant was net van plan de liften de komende jaren te moderniseren.
(Bron)
Journalist vermoordde vrouwen en schreef daarover

SKOPJE - De politie in Macedonië heeft in de hoofdstad Skopje een journalist aangehouden die ervan wordt verdacht zeker twee vrouwen te hebben vermoord.
De journalist schreef uitgebreid over de moordzaken, het politieonderzoek en het proces tegen twee verdachten. Dat berichtte de lokale media vrijdag.
Drie jaar geleden kregen twee mannen levenslang opgelegd voor de moorden. Recent DNA-onderzoek bracht aan het licht dat op de plaats delict sporen van de krantenman zijn gevonden.
De politie verdenkt de man ook van moord op een derde vrouw. Een motief is niet bekend.
(Bron)
'Kernwapens in Nederland liggen niet veilig'

WASHINGTON - De opslagplaats voor Amerikaanse kernwapens in Nederland voldoet niet aan de veiligheidseisen van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse luchtmacht, waar Time Magazine de hand op heeft weten te leggen.
De kernbommen liggen naar verluidt op de luchtmachtbasis Volkel. De Brabantse basis is overigens niet de enige opslagplaats die in gebreke blijft. Ook de bewaking op bases in België, Duitsland en Italië is ondermaats.
Er is een tekort aan goed geschoold personeel en veiligheidssystemen en hekken moeten dringend gerepareerd worden.
De Amerikaanse luchtmacht bezocht de bases in Europa na een aantal bijna-ongelukken in de VS. De waarnemers concludeerden dat "de meeste locaties significant meer middelen nodig hebben om aan de eisen van het ministerie van Defensie te voldoen". De luchtmacht adviseerde de wapens te "consolideren".
Analisten denken dat daarmee bedoeld wordt dat de VS eigen opslagplaatsen in Europa wil creëren om daar de bommen op te slaan. Dit is echter in strijd met de huidige gang van zaken, waarbij de VS de eigenaar is van de bommen, maar de last deelt met NAVO-landen die de wapens opslaan.
De VS bewaren ongeveer 350 kernbommen in Europa, in zes NAVO-landen. Bewaking gebeurt deels door Amerikaans personeel, deels door veiligheidsdiensten van het gastland.
Krista van Velzen, wapenspecialist van de SP in de Tweede Kamer, zei vrijdag Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. "Het kabinet moet onmiddellijk veiligheidsmaatregelen treffen op de militaire basis Volkel", zei ze in het KRO-programma Dingen Die Gebeuren.
Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft nooit bevestigd dat de wapens in Volkel liggen opgeslagen. Volgens Van Velzen leidt deze geheimzinnigheid tot "onverantwoorde riscio's" en "moet het kabinet de Tweede Kamer over dit verontrustende Amerikaanse onderzoek informeren en maatregelen nemen".
(Bron)

Dus die kernwapens die er niet zijn, worden niet veilig bewaard.
Intrigerende reportage in het Volkskrant Magazine, over de zogenaamde "2012'ers". Die gaan er vanuit dat de wereld vergaat in 2012, of beter: dat er een einde aan de mensheid komt. Hoe, daar zijn ze het niet over eens - de polen keren zich om, de aarde gaat de andere kant op draaien, een meteorietinslag, een ijstijd, 'uitsterven van energie' of alles tegelijk. Maar het einde komt. Want de Maya-kalender eindigt op 21 december 2012, de Egyptenaren hadden het er ook al over, en 666 uit de bijbel gaat over afwijkingen in de zonnecyclus, ook al een van de oorzaken.

Mensen slaan voedsel in, proberen zich in te kopen bij verenigingen die huisvesting elders regelen (op bergen, zodat de tsunami's van kilometers hoog kunnen worden overleefd, of in bunkers, beschermd tegen de vulkaanuitbarstingen), en regelen andere overlevingszaken.
Een verzekering? Dat hoeft niet meer. Een reddingsvlot, dat is nodig. Gasmaskers, conserven, waterzuiveraars, vuilniszakken, maandverband, tandflos, whisky.

Eén van de geïnterviewden is Petra. Na een droom over een overstroming en de ontdekking dat Jomanda hetzelfde voorspelde, ging ze regelen. Kappen met die nagelsalon, gewoon thuis lekker moederen. En een reddingsvlotje kopen, bronwater, vuurpijlen.
Als ze haar zoontje van school haalt, denkt ze over de andere kids: "Jullie zijn straks dus allemaal dood".
Maar het is niet zo erg dat Nederland eraan gaat. Want ze vindt het hier niet meer leuk. "Neem die immigratie, ze blijven maar mensen toelaten. En daar moeten dan weer huizen voor gebouwd; wordt Nederland nog zwaarder, ligt het straks nog lager, dus dichter bij het water."
Ze solliciteerde bij de PVV, maar werd afgewezen, "alleen omdat ik geen academische graad had". Nu is ze bezig contact te leggen met Rita V., zodat ze die kan vertellen wat ons over vier jaar te wachten staat.
Ze stuurt brieven naar de Telegraaf: "Zeur toch niet zo, in 2012 is alles klaar". Haar brieven worden nooit geplaatst.
Een vader van een klasgenoot van haar zoon had terminale kanker en Petra dacht: "Wees blij, hoef je 2012 tenminste niet mee te maken. Maar zoiets zeg ik dan natuurlijk niet hardop".
Ze zegt dat ze te laf is om nu alvast zelfmoord te plegen, maar dat ze bij elk gezinsdrama dat het nieuws haalt, denkt: "Zij moeten het ook al hebben geweten".

En zo kun je dus alles naar je waan toekletsen. Angstaanjagend.
Het bestuur van TON stapt op, verwacht Rita V. - het doet me ergens aan denken.
Turken bouwen feestje na winst Turkije

AMSTERDAM - Vele duizenden Turkse voetbalfans zijn vrijdagavond in Nederland de straat opgegaan na de overwinning van het nationale elftal op Kroatië.
Het Mercatorplein in Amsterdam zag al snel zwart van de auto's met uitzinnige Turken die toeterend en zwaaiend met vlaggen uiting gaven aan hun vreugde.
Bij de vorige twee overwinningen van Turkije op het EK voetbal liep het verkeer op het westelijke deel van de de A10 vast door de massale opkomst van blije voetbalfans. De politie was ditmaal echter goed voorbereid en wees niet-feestende automobilisten op goede alternatieve routes.
In Den Haag reden na de overwinning talloze auto's met Turkse supporters luid toeterend over straat. Mensen zwaaiden met vlaggen uit hun wagens. Soms hingen ze half uit hun voertuig.
Vooral in de Schilderswijk gingen veel Turken de straat op. De politie was prominent aanwezig. De Vaillantlaan, een centrale weg in de wijk, was grotendeels voor het verkeer afgesloten.
Echte ongeregeldheden deden zich nergens voor. In verschillende wijken patrouilleerden agenten te paard om de mensenmassa goed in de gaten te houden. Uit voorzorg hield de politie enkele busjes met ME'ers achter de hand, maar deze hoefden niet in te grijpen.
Het verkeer in Rotterdam liep op sommige plaatsen vast door Turken die de overwinning van hun favorieten tijdens het EK vierden. Op het Hofplein werden auto's neergezet en sprongen mensen in de fontein.
Velen zwaaiden met vlaggen uit auto's en er werd druk getoeterd. De stemming was feestelijk.
(Bron)

De ontlading zal extra groot geweest zijn omdat het Turkse team al verloren leek te hebben. Het lijkt er sterk op dat ze alleen kunnen winnen vanuit een achterstand, en liefst op het nippertje.
De zomer is een dagje eerder begonnen

DE BILT - De astronomische zomer is volgens Universal Time dit jaar op 20 juni om 23.59 uur begonnen en dat was voor het eerst sinds 1896. Voor gewone stervelingen begint de zomer op zaterdag 21 juni.
De langste dag van het jaar duurt dit jaar van 05.19 uur in de ochtend tot 22.04 uur in de avond.
Weerinstituut KNMI kan nog niet goed voorspellen wat voor zomer ons te wachten staat; een wisselvallige of juist een standvastige. Afgaande op de klimatologische trend lijkt "warmer dan normaal" een veilige voorspelling.
De afgelopen vijftig jaar zijn de zomers zo'n anderhalve graad warmer geworden. "Dat wil niet zeggen dat het ook mooier weer wordt, warmer dan normaal regenweer behoort ook tot de mogelijkheden", aldus het KNMI dat de verwachtingen meteen tempert.
Een ding is zeker; de zon schijnt op het noordelijk halfrond langer in de zomer dus is het in het noorden van Europa langer licht dan in het zuiden.
Zelfs in Nederland gaat dit op, op de Waddeneilanden kan de zon nu ongeveer een half uur langer schijnen dan in het zuiden van Limburg, weet het KNMI.
In Nederland wordt het zondag in ieder geval lekker warm, de warmte zal echter al snel omslaan in onweer. Daarna blijft het warm maar wisselvallig. In het Middellandse Zeegebied en het zuiden van Spanje wordt het heet.
(Bron)
Zomerzonnewende: vandaag is de langste dag, vannacht is de kortste nacht.

vrijdag, juni 20, 2008

Teletekst: 'een knotsgekke slotfase' ;-)
Ach wat sneu. Maar wat een spektakel.
En het Turkse team flikt het WEER. Hoe doen ze dat toch???? 1-1 en door naar de penalty's.
Mja.
Herstel: toch een goal.
Goeie reclame voor transplantaties trouwens ;-)
Dronken Rus rijdt kilometer met agent op dak

VLADIVOSTOK - Een dronken Rus heeft meer dan een kilometer gereden met een politieagent op het dak van zijn auto.
De verkeersagent wist zich na een aanrijding met de man vast te klampen aan het dak. De automobilist stopte pas toen de diender acht schoten loste.
Zowel de agent als de chauffeur bleef ongedeerd. De laatste wacht op zijn straf in een cel in de regio Chabarovsk, in het uiterste oosten van Rusland.
(Bron)
Domino-ongeval in Veenendaal

VEENENDAAL - Een vrachtwagen die een spoorwegviaduct schampt, een trein die over een spoiler rijdt en opspringende stenen die door de ruiten van een wachtruimte scheren. Dit zijn de ingrediënten van een ongeval in Veenendaal vrijdagochtend, opgetekend door het Korps Landelijke Politiediensten.
Het domino-ongeval werd om kwart over elf in gang gezet door een 28-jarige trucker wiens voertuig 50 centimeter hoger bleek dan het spoorwegviaduct waar hij onderdoor. Door de botsing vloog de dakspoiler op de rails, juist op het moment dat een trein uit Utrecht kwam aanrijden.
Deze schoof de spoiler mee waardoor ballaststenen tussen de rails werden opgeschept en alle kanten opvlogen. Onder andere tegen de ruiten van de wachtruimte op station Veenendaal-De Klomp waarvan er enkele sneuvelden.
Door het ongeval vielen geen gewonden. Het treinverkeer lag drie kwartier stil.
(Bron)
Ook Texelse natuur in de ban van Oranje

TEXEL - Ook de Texelse natuur is in de ban van Oranje. Een oranje lepelaar welteverstaan. De oranje vogel is donderdag in natuurgebied de Schorren op Texel gesignaleerd. Dit heeft natuurorganisatie Ecomare vrijdag bekendgemaakt.
Normaal gesproken zijn lepelaars wit. Het feit dat deze vogel oranje is, heeft niets met Nederlands elftal te maken: het is vermoedelijk gewoon een foutje van de natuur.
"Lepelaars eten garnalen en daarin zit een oranjeroze kleurstof. Normaal wordt deze kleurstof bij lepelaars afgebroken, maar bij dit dier kennelijk niet. Dan komt de kleur in de veren terecht", aldus Ecomare in een verklaring.
Hoewel het verschijnsel met voetbal niets van doen heeft en zoiets wel vaker bij vogels voorkomt, is het wel jaren geleden dat een oranje lepelaar op Texel is gesignaleerd. "Het is natuurlijk een opmerkelijke samenloop van omstandigheden dat de vogel is ontdekt tijdens het EK."
Vogelbescherming Nederland heeft op haar site filmpjes van de vogel geplaatst.
(Bron)

Ik vind 'm meer roze, zoals flamingo's dat ook zijn. En geef toe, de kans dat zo'n beest op Texel tijdens een EK gezien wordt, is iets groter dan dat ie daar tijdens pakweg de Winterspelen rondbanjert.
Zesde voet op Canadese kust was een grap

AMSTERDAM - De zesde voet die woensdag aangespoeld op de Canadese kust werd aangetrofffen, was geen mensenvoet, maar een dierenpoot die iemand bij wijze van grap in een gymschoen had gestoken. Dat heeft een Canadese lijkschouwer donderdag gemeld.
De voet in een zwarte gymschoen werd woensdag door een wandelaarster op een strand in de provincie British Columbia gevonden. In totaal zijn in een jaar tijd vier rechtervoeten en een linker aangespoeld, allemaal in schoenen gestoken.
De voeten stellen de Canadese politie voor een raadsel. DNA-profielen van de eerste drie gevonden voeten komen niet overeen met DNA-monsters die de politie heeft van als vermist opgegeven personen.
Volgens de politie zijn er geen concrete aanwijzingen dat de voeten met geweld van de ledematen zijn verwijderd. Als menselijke lichamen lang in het water liggen, kunnen ledematen of zelfs het hoofd losraken.
Een van de theorieën is dan ook dat de voeten toebehoorden aan slachtoffers van een bootongeluk op zee of op de Fraser-rivier en dat ze naar de oceaan zijn gedreven om vervolgens op de kust aan te spoelen.
(Bron)
'Geldschieter LPF steunt nu V.'

HILVERSUM - Vastgoedmagnaat Chris Thunnessen, die eerder de LPF financieel steunde, geeft volgens het tv-programma NOVA nu geld aan de politieke beweging van Rita V.. V.'s woordvoerder Kay van de Linde wil "geen commentaar geven."
"Wij doen nooit uitspraken over donateurs," zegt hij. Volgens NOVA heeft Thunnessen 50.000 euro geschonken. Eerder zei de zakenvrouw Nina Brink dat zij samen met familie eenzelfde bedrag schenkt aan V..
Volgens Mat Herben, ex-fractievoorzitter van de LPF, probeerde Thunnessen destijds eisen te stellen aan de samenstelling van het bestuur van de partij. Herben vindt dat er openbaarheid moet zijn over financiers van politieke partijen.
(Bron)
Deel stad Groningen uren zonder stroom

GRONINGEN - Een stroomstoring heeft donderdag aan het eind van de avond enkele duizenden huishoudens in de stad Groningen getroffen.
Dat heeft een woordvoerder van energiebedrijf Essent gemeld. In huizen in de Korrewegwijk en de wijk De Hoogte viel rond 23.30 uur de stroom uit.
De storing ontstond door problemen met een vermogensschakelaar in één van de stations die de stad van stroom voorzien. Hierdoor viel het hele station uit. Essent wist echter binnen een paar uur de energietoevoer naar de getroffen huishoudens om te leiden via een ander station.
Rond 2.00 uur 's nachts waren alle problemen verholpen.
(Bron)
Zelfde sirene voor politie, brandweer en ambulance

DEN HAAG - De sirenes van politieauto's en brandweervoertuigen, ambulances en andere hulpverleningsdiensten worden vervangen door een nieuwe tweetonige hoorn.
De ministerraad stemde vrijdag in met dit voorstel van minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De sirenes van de hulpverleningsvoertuigen zullen uniformer gaan klinken.
De nieuwe eis moet ervoor zorgen dat hun geluid beter hoorbaar is. Ook worden de zwaailichten opvallender. Zo mag een hulpverleningsvoertuig blauwe lichten aan de voorkant hebben en extra richtingaanwijzers gebruiken.
De veranderingen moeten ertoe leiden dat de voertuigen meer bij andere weggebruikers in het oog springen en moeten de veiligheid van alle verkeersdeelnemers hierdoor verbeteren.
Een aantal van de ontwikkelingen die de hoor- en zichtbaarheid van de voorrangssignalen vergroten, is in de praktijk soms al in gebruik. De nieuwe regelgeving legaliseert deze innovaties.
(Bron)
Gebrek aan kennis belangrijkste reden Ierse neestem

BRUSSEL - Een gebrek aan kennis over het EU-verdrag is de belangrijkste reden (22 procent) voor de Ierse afwijzing van het Verdrag van Lissabon vorige week. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie in Brussel.
Uit de zogenoemde Eurobarometer komt verder naar voren dat de neestemmers de bescherming van de Ierse identiteit, de Ierse neutraliteit en de Ierse belastingwetgeving als reden opgeven. Ook hebben ze weinig vertrouwen in politici en zijn ze tegen het nieuwe systeem waarbij de EU-landen op rotatiebasis een EU-commissaris leveren.
Van de mensen die niet gingen stemmen, laat meer dan de helft weten dat ook zij te weinig wisten van het verdrag.
Van de neestemmers is 76 procent ervan overtuigd dat de afwijzing van het verdrag de Ierse regering in een goede positie brengt om te onderhandelen over een nieuwe tekst. De EU-leiders hebben op hun top in Brussel donderdag echter aangegeven dat dat geen optie is.
De EU-landen gaan door met het ratificeren van de vorig jaar overeengekomen tekst van het Verdrag van Lissabon. Wel is het mogelijk dat de Ieren op een volgende top een aparte verklaring krijgen over hun interpretatie van het verdrag. Dat zou genoeg moeten zijn om bij een tweede referendum wel de steun van de Ierse bevolking te krijgen.
Zo gebeurde dat ook in 2002 toen de Ierse regering het in eerste instantie afgewezen Verdrag van Nice voor de tweede keer - en toen met succes - voorlegde aan de eigen kiezers.
De Ieren, ook de neestemmers, zijn in overgrote meerderheid wel voorstander van het Ierse lidmaatschap van de EU. Bij de neestemmers is 80 procent daar voor, bij de jastemmers 98 procent.
(Bron)

Ierland krijgt drie maanden voor een oplossing van het 'nee=probleem'. Oftewel: je mag best nee zeggen, maar dat telt niet. En als je dan toch nee zegt, komt dat doordat je het niet snapt.
En de EU lijkt het nog steeds heel gewoon te vinden dat de overgrote meerderheid van de EU-bewoners te weinig informatie zegt te hebben over die EU. Lijkt me een flink PR-probleem.
Wilde Geertje is bang voor de gevolgen van het arrestatiebevel.
Wat laten sommige mensen zich toch opnaaien door een mafketel die heeft bewezen dat ie een beetje kan knippen en plakken.
'Veel Nederlanders komen weinig in natuur'

DRIEBERGEN - Drie op de tien Nederlanders komen minder dan twee keer per jaar in de natuur. Tegelijkertijd vindt 94 procent van de bevolking die natuur belangrijk of zeer belangrijk.
Dat blijkt uit een onderzoek dat Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van Staatsbosbeheer.
De natuurorganisatie heeft het onderzoek laten uitvoeren vanwege 'Buiten', een nieuwe campagne die zaterdag begint op de eerste dag van de zomer. Staatsbosbeheer wil Nederlanders onder meer via radiospotjes en advertenties in dagbladen enthousiast maken voor bezoekjes aan natuurgebieden.
(Bron)
Woningen in Amsterdam ontruimd na verzakking

AMSTERDAM - De vier huizen aan de Amsterdamse Vijzelgracht die donderdagavond in allerijl zijn ontruimd wegens een verzakking, zakken niet verder weg.
Volgens een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn is de toestand van de huizen sinds zes uur vrijdagochtend stabiel.
Vlak voor de panden is een bouwput voor de aanleg van de Noord-Zuid-metrolijn. In een van de damwanden op dertien meter diepte werd donderdag een gat ontdekt.
Uit het gat stroomt water, waardoor de huizen plotseling zo'n 5 à 6 centimeter zijn verzakt.
De aannemers van de Noord-Zuidlijn proberen het gat zo snel mogelijk te dichten door grote hoeveelheden kunsthars te injecteren. Vrijdagochtend waren ze daar nog niet in geslaagd.
De verzakking was donderdagavond zo ernstig dat ramen uit de sponningen knapten en scheuren in de gevels ontstonden. Of de bewoners snel terug kunnen keren naar hun huizen, kon de woordvoerder niet zeggen.
Maandag kondigden omwonenden van de Vijzelgracht aan dat zij een kort geding aanspannen tegen de gemeente Amsterdam wegens de werkzaamheden aan de nieuwe lijn.
De gemeente heeft de aannemers toestemming gegeven langer door te werken in de avond en op zaterdag. Voor veel bewoners is dit een grote bron van overlast.
(Bron)
Eigenlijk voel ik me alsof ik vandaag net iets te lang tegen de wind in door de duinen gefietst heb, zonder zonnebril: moe maar voldaan, met van die droge, knijperige ogen en gevoelige knieën. Soezerig.

donderdag, juni 19, 2008

Japan krijgt zelfmoordgolf niet onder controle

TOKIO - Twee jaar geleden lanceerde de Japanse overheid een plan om het aantal zelfmoorden in het land van de rijzende zon terug te dringen.
Maar uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van de politie blijkt dat het beleid nog niet aanslaat.
Vorig jaar pleegden volgens de politie 33.093 Japanners zelfmoord. Dat is een stijging van 2,9 procent ten opzichte van 2006.
Het is het tiende jaar op rij dat het cijfer boven de 30.000 ligt. Japan kent een van de hoogste aantallen zelfmoorden ter wereld.
Het recordjaar was 2003. Toen pleegden 34.427 Japanners zelfmoord. Depressie was in 2007 oorzaak nummer een voor een Japanner om zichzelf van het leven te benemen (18 procent van alle gevallen).
Ziekte en schulden zijn andere belangrijke oorzaken. De meeste mensen die de hand aan zichzelf slaan, zijn mannen (71 procent).
Vooral veel ouderen plegen de wanhoopsdaad. Deze categorie boven de zestig jaar vormde vorig jaar 37 procent van alle zelfmoorden.
Dat was een nieuw record, aldus de politie. Eenzaamheid en economische onzekerheid zijn vermoedelijk belangrijke oorzaken.
De regering heeft richtlijnen gepubliceerd die suïcide moeten terugdringen. De overheid wil 20 procent minder zelfmoorden in 2016.
Maar de richtlijnen lijken ineffectief. Critici stellen dat er veel te weinig concrete maatregelen zijn genomen.
(Bron)
'Hiaten in alarmering voor terrorisme'

DEN HAAG - Het is goed ontworpen, maar in de praktijk is het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb) niet goed georganiseerd. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is uitgekomen.
ATb is een systeem dat bedrijven, overheden en politie informeert over terreurdreiging en de maatregelen die zij moeten treffen.
Er wordt weinig geoefend en de oefeningen die gedaan worden, zijn niet complex genoeg. Bovendien is het de Rekenkamer niet duidelijk geworden of van die oefeningen veel is geleerd.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) regisseert onvoldoende en bij ernstige dreiging die lang duurt, zijn er waarschijnlijk te weinig beveiligingsmiddelen.
De ministers Ernst Hirsch Ballin van Justitie en Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vinden dat vertrouwd moet worden op de expertise die tijdens oefeningen is opgedaan.
Zij verwachten dat overheden, zoals gemeenten, de juiste prioriteiten stellen. De rekenkamer ziet echter niet hoe de korte oefeningen aan die expertise hebben bijgedragen.
Bij het ATb, dat sinds 2004 bestaat, zijn inmiddels dertien bedrijfssectoren aangesloten. Daaronder zijn het stads- en streekvervoer, zeehavens, luchthavens, spoorbedrijven, gasbedrijven en de financiële sector. Gemeenten en politie zijn ook bij het ATb betrokken.
Deze partijen moeten onderling afspraken maken, zodat ze voorbereid zijn op verhoogde dreiging. Het ATb kent een basisniveau en drie dreigingsniveaus: licht, matig en hoog. Hoe hoger de dreiging, hoe talrijker en zwaarder de veiligheidsmaatregelen.
De NCTb heeft het alarmsysteem ontwikkeld en voert de regie. Dat wil zeggen dat de terrorismecoördinator moet zorgen dat alle partijen goed samenwerken. Die rol van regisseur kan beter, vindt de rekenkamer.
Hirsch Ballin en Ter Horst vinden dat de NCTb niet nog meer regie moet voeren, omdat dat de samenwerking met lokale partijen niet bevordert of zelfs frustreert. Strengere aansturing zou ook afbreuk doen aan de vrijwilligheid van deelname aan het ATb, vinden de bewindslieden.
De rekenkamer en de ministers zijn het eens dat een tekort aan beveiligingsmiddelen kan ontstaan als een dreiging ernstig is en langere tijd aanhoudt. Het lijkt Hirsch Ballin echter niet zinvol om uit te rekenen hoeveel particuliere beveiligers, detectiepoortjes of explosievenhonden precies nodig zouden kunnen zijn.
In het algemeen zullen bij lichte dreiging de maatregelen maanden vol te houden zijn, bij matige dreiging enkele weken en bij hoge dreiging enkele dagen.
(Bron)
Overheid kampt met gebrek aan jonge ambtenaren

DEN HAAG - De overheid kampt met een gebrek aan jong personeel. Het aandeel van jongeren onder de 30 jaar ligt in het bedrijfsleven twee keer zo hoog als onder ambtenaren.
Dit manco kan in de nabije toekomst waarschijnlijk niet worden verholpen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag heeft gepubliceerd.
De overheid houdt zich onvoldoende bezig met het aantrekken en behouden van jonge ambtenaren.
"Er is de laatste jaren veel specifiek op ouderen gericht beleid gevoerd, terwijl jongeren in die zin minder prioriteit hebben gekregen."
Een van de problemen is dat veel jonge ambtenaren een tijdelijk contract krijgen. "Hierdoor is het moeilijker ze aan de overheid te binden."
Ook krijgen startende ambtenaren te weinig begeleiding en maakt de overheid onvoldoende gebruik van nieuwe wervingsmethoden, bijvoorbeeld via internet.
De overheid heeft meer jongeren nodig om het vertrek van andere ambtenaren te compenseren.
Ook brengen jonge ambtenaren nieuwe ideeën, vaardigheden en vitaliteit met zich mee.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft donderdag aangegeven dat de overheid daarom aantrekkelijker moet worden voor jongeren.
(Bron)
Zweden gaat meer afluisteren

STOCKHOLM - Het Zweedse parlement is woensdagavond akkoord gegaan met staatscontrole van het complete internet-, telefoon-, sms- en faxverkeer met het buitenland.
Van de afgevaardigden stemden 143 voor en 138 tegen het uiterst omstreden voorstel van premier Fredrik Reinfeldt.
De conservatieve regeringsleider wil met de uitgebreide afluister- en aftapmogelijkheden "gevaren" uit het buitenland sneller ontdekken. Reinfeldt zag zich op het laatste moment gedwongen zijn plannen aan te passen omdat coalitiepartners meer controle op de afluisterorganen eisten.
Mensenrechtenbewegingen bestempelen de wet als "extreem verregaand" en als "internationaal bijna unieke schending" van de privésfeer.
(Bron)
'Zeker 80.000 Nederlanders naar Basel'

BASEL - De Nederlandse politie verwacht zaterdag tijdens de kwartfinale tussen Oranje en Rusland op het Europees kampioenschap voetbal zeker 80.000 Nederlandse supporters in speelstad Basel.
"Dat is onze nieuwste berekening", aldus delegatieleider Henk Groenevelt, die eerder nog uitging van 65.000 tot 80.000 Oranjefans.
"Het is heel moeilijk om een exact aantal te noemen", licht Groenevelt toe. "Basel is met de auto goed te bereizen, de wedstrijd is in het weekeinde en het wordt mooi weer. Het zou daarom heel druk kunnen worden."
Tijdens de groepswedstrijden was het minder druk. Het duel tegen Frankrijk (4-1 winst) trok de meeste Nederlanders naar Bern, zo'n 65.000. Tegen Italië en Roemenië waren respectievelijk hooguit 35.000 en 30.000 fans aanwezig. In het stadscentrum van Basel kunnen aanzienlijk meer mensen terecht dan in Bern.
(Bron)
Politiek verplicht slimme energiemeters

DEN HAAG - Alle huizen in Nederland moeten worden voorzien van nieuwe 'slimme' gas- en elektriciteitsmeters, die de bestaande meters gaan vervangen.
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken kreeg daarvoor donderdag de steun van de regeringspartijen en D66. SP, GroenLinks en VVD zijn het er niet mee eens.
Zij vinden dat de consument zelf kan kiezen of hij een 'slimme' meter wil.
De nieuwe meters worden nu eerst aangebracht in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Zo wordt ervaring opgedaan en kan toegewerkt worden naar betere meters. Na twee jaar wordt bezien of de meters slim genoeg zijn om een begin te maken met installatie in alle huizen.
Volgens Van der Hoeven is de verplichting van belang om te komen tot een meer duurzame energievoorziening. De meters geven van tijd tot tijd informatie over het verbruik en dat kan gepaard gaan met adviezen om te besparen.
Bovendien moeten de meters op aandringen van PvdA en CDA geschikt zijn om te meten hoeveel duurzame energie de consument levert aan het net, via zonnepanelen en andere mogelijkheden om zelf stroom op te wekken.
Op aandrang van Paulus Jansen (SP) gaat Van der Hoeven het wetsvoorstel, voordat dit in stemming wordt gebracht, voorleggen aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Jansen verwees naar een CBP-rapport, waarin staat dat de privacy niet gewaarborgd is in het wetsvoorstel zoals het nu nog is.
Volgens van der Hoeven gaat de slimme meter de consument geen extra geld kosten. Energiebedrijven sparen door de slimme meter kosten uit. Door toezicht op de tarieven kan worden geregeld dat hun klanten daarvan profiteren.
Met name Diederik Samsom van de PvdA verdedigde dat de meter voor iedereen verplicht wordt. Het voortdurend zorgvuldig meten van al het verbruik, en niet slechts een deel, kan leiden tot een meer flexibele en daardoor efficiëntere energievoorziening.
(Bron)
Eendenkuikens leggen autosnelweg plat

SALZBURG - Drie eendenkuikens in ganzenmars hebben donderdag het verkeer op de autosnelweg bij het Oostenrijkse Salzburg platgelegd. Een patrouille van de verkeerspolitie zag de diertjes op de linker rijstrook richting Wenen waggelen. Daarop werd het verkeer stil gelegd.
Een vierde eendje bleek al te zijn overreden. De agenten dreven de eendjes van de snelweg naar een nabijgelegen bos. Na drie minuten kon het verkeer verder rijden.(Bron)
Marktplaats maakt prijsverhogingen ongedaan

AMSTERDAM - Marktplaats.nl heeft de prijsverhogingen die twee maanden geleden zijn ingevoerd ongedaan gemaakt.
Dat blijkt uit een mededeling die op de handelssite is geplaatst. Marktplaats vroeg sinds eind april tussen de 3 en 9 euro voor het plaatsen van een advertentie voor duurdere producten zoals muziekinstrumenten, laptops, bakfietsen en complete kinderkamers.
Daarvoor waren deze advertenties gratis. Ook verhoogde Marktplaats de tarieven voor onderdelen van bijvoorbeeld machines van 6 naar 25 euro.
Het argument van de site, eigendom van het Amerikaanse internetveilinghuis eBay, was dat de nieuwe tarieven de waarde van de advertentie beter zouden vertegenwoordigen.
Op het forum van Marktplaats werd de afgelopen tijd felle kritiek op de tariefsverhogingen geuit door gebruikers van de site. Veel mensen vonden de tarieven te hoog.
(Bron)

Voorspelbaar. Maar ja, proberen kan altijd.
Meer meldingen van homodiscriminatie in Amsterdam

AMSTERDAM - Het Meldpunt Discriminatie Amsterdam heeft vorig jaar flink meer meldingen van ongelijke behandeling van homo's ontvangen.
Het waren er 134, tegenover 73 in 2006. Dat blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag van het meldpunt.
Volgens een woordvoerster wordt de toename voor meer dan de helft veroorzaakt doordat ChristenUnie-politica in Amsterdam-Zuidoost Yvette Lont haar partij vorig jaar opriep praktiserende homoseksuelen uit bestuursfuncties te weren.
Het overige deel komt doordat gemeente en politie homo's de afgelopen jaren herhaaldelijk hebben opgeroepen vaker aangifte te doen van discriminatie.
Het aantal meldingen van antisemitisme daalde, van 47 tot 18. Ook waren er flink minder klachten over leeftijdsdiscriminatie, namelijk 209 in plaats van 317.
Vorig jaar kregen 29 van de gediscrimineerde personen te maken met geweld, tegen 21 in 2006.
Het totale aantal meldingen van ongelijke behandeling daalde van 879 tot 810. Volgens het meldpunt komt dat vooral doordat er vorig jaar geen campagne was om Amsterdammers op het bestaan van het bureau te wijzen.
In eerdere jaren was dat wel het geval.
(Bron)

Die Lont is maf, ik blijf erbij dat haar uitspraken uit de mond van een imam heel anders beoordeeld zouden zijn.
Oranjefans spoor bijster

BERN - Tientallen supporters van Oranje zijn tijdens de groepsfase van het EK voetbal tijdelijk verdwaald op hun wandelroute naar het stadion in Bern.
De Nederlandse fans werden door de geheel in oranje geklede Zwitserse spoorwegwerkers op het verkeerde been gezet, zo liet de Zwitserse NS donderdag weten.
De arbeiders liepen soms nietsvermoedend in groepjes langs de spoorbaan op weg naar hun werkplek. Ze kregen dan een stoet voetbalsupporters achter zich aan.
De Nederlandse fans dachten dat het om landgenoten ging en liepen zingend achter hen aan, in de veronderstelling gezamenlijk richting stadion te lopen. Dat leidde tot de nodige verwarring, ook op verbaal gebied.
De Zwitserse spoorwegen hebben al hun baanmedewerkers voorlopig opgedragen gele petten en vesten te dragen om het onderscheid met de Oranjesupporters te benadrukken.
(Bron)
Tientallen doden door verkeersherrie

ROTTERDAM - In de regio Rijnmond overlijden jaarlijks mogelijk tientallen mensen aan de gevolgen van verkeersherrie.
Dat concludeert de Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam (MSR) donderdag in de jaarlijkse milieubarometer.
Uit het rapport 'Geluid, gezondheid en geld' blijkt dat een op de twaalf Rijnmonders slaapproblemen heeft door herrie. Bij ongeveer 3 procent neemt dat ernstige vormen aan.
"Mensen raken daardoor gestrest en lopen een hoge bloeddruk op. Dat kan weer leiden tot een beroerte of hartinfarct", aldus een woordvoerster van de Milieudienst Rijnmond (DCMR).
Vooral verkeersherrie veroorzaakt veel overlast in de regio Rotterdam. In Utrecht geven mensen aan vooral hinder te ondervinden van het railverkeer, in Amsterdam klagen mensen over geluidsoverlast door vliegtuigen.
Volgens het rapport scoort de Rotterdamse regio niet slecht in vergelijking met andere steden. Wel kent het gebied meer uitdagingen.
Meer mensen gaan dichter op elkaar wonen en werken en de Tweede Maasvlakte wordt aangelegd. Als er geen maatregelen worden getroffen, neemt de geluidsbelasting in Rijnmond meer toe dan in andere gebieden in Nederland.
Oplossingen zijn bijvoorbeeld stillere motoren en banden voor het verkeer. Ook zouden schepen hun elektriciteit van wal kunnen krijgen in plaats van dieselgeneratoren die veel lawaai maken.
Wethouder Mark Harbers (Milieu) is niet helemaal verrast door de uitkomsten. "Lawaai is inherent aan in de stad wonen. Je kunt het nooit helemaal voorkomen."
Wel stelt Harbers dat Rotterdam op verschillende terreinen werkt om geluidsoverlast zoveel mogelijk te reduceren. Zo staat er een proef voor de deur met stil afval en probeert de gemeente bedrijven te stimuleren over te stappen op stille(re) elektrische voertuigen. In de Maashaven kunnen schepen al gebruikmaken van walstroom.
(Bron)
Storing bij internetknooppunt AMS-IX

AMSTERDAM - Een storing bij internetknooppunt AMS-IX heeft donderdagmiddag voor problemen gezorgd. Grote delen van internet waren vanuit Nederland korte tijd niet of nauwelijks bereikbaar.
Volgens technisch directeur Henk Steenman van AMS-IX trad er rond 16 uur een nog onbekende storing op in het netwerk van het knooppunt, een van de grootste ter wereld. Daarop is het backupnetwerk actief geworden.
Een storing bij AMS-IX is vervelend, maar betekent niet dat eindgebruikers in het geheel geen internetverbinding meer hebben. Nederlandse internetproviders hebben rechtstreekse verbindingen met elkaar, en met zogenoemde 'transitleveranciers', zoals KPN.
Internetverkeer wordt bij een storing van de AMS-IX via die verbindingen omgeleid. Wel kan dat voor vertragingen zorgen.
Storingen bij de AMS-IX zijn zeldzaam. Wel had Nederland eind mei korte tijd nauwelijks internet, toen het knooppunt per abuis overschakelde op het backupsysteem, dat op dat moment wegens onderhoudswerkzaamheden niet beschikbaar was.
(Bron)

woensdag, juni 18, 2008

'Tienduizenden dupe van problemen huurtoeslag'

DEN HAAG - De Woonbond vreest dat tienduizenden huurders in de knel komen door problemen met de huurtoeslag. De totale uitgaven aan de huurtoeslag stegen in 2006 en 2007 met honderden miljoenen. Het ministerie van Wonen en Wijken gist naar de oorzaak van de overschrijdingen.
Tot en met 2005 liep de aanvraag voor huursubsidie via de verhuurder. Die moest invullen hoe hoog de huur bedroeg waarover de subsidie werd aangevraagd. Sinds 2006 moeten huurders zelf de formulieren invullen.
Directeur Ronald Paping van de Woonbond vreest dat een deel van de huurders daarbij fouten heeft gemaakt waardoor zij te veel huurtoeslag hebben ontvangen.
Omdat een deel van de huurtoeslagen over 2006 nog niet is afgewikkeld door de Belastingdienst, kan de terugvordering flink oplopen.
Paping wil daarom een betalingsregeling voor mensen die tegen een hoge terugvordering aankijken. Hoewel de verkeerd ingevulde formulieren de huurders te verwijten valt, treft volgens de Woonbond-directeur ook de Belastingdienst schuld.
De inspecteurs hebben volgens Paping slecht gecontroleerd of de aangeleverde gegevens wel klopten. Om foute formulieren in de toekomst te vermijden, vindt hij dat verhuurders weer een rol moeten krijgen bij het aanvragen van huursubsidie.
In het voorjaar werd bekend dat over 2007 in totaal 2,3 miljard aan huurtoeslag is uitgekeerd, 170 miljoen meer dan in 2006. In dat jaar, het eerste jaar van de nieuwe manier van aanvragen, was het totale bedrag aan huurtoeslag al sterk gestegen, en wel met 440 miljoen euro ten opzichte van 2005.
De toename is volgens het ministerie van Wonen en Wijken wellicht te verklaren doordat mensen die eerder vergaten huursubsidie aan te vragen, dat de afgelopen jaren wel hebben gedaan. Een andere mogelijkheid is dus dat mensen hun formulier verkeerd hebben ingevuld.
Minister Vogelaar van het departement onderzoekt op dit moment de sterke toename van de huurtoeslag. Eind augustus moet het antwoord er liggen.
(Bron)
Chimpansees hebben gecompliceerd seksleven

AMSTERDAM - De paringsrituelen van chimpansees zijn ingewikkelder dan tot op heden werd vermoed. De vrouwtjes hebben het liefst met zoveel mogelijk partners seks, maar houden dit liever geheim.
Dat is een van de conclusies uit onderzoek van de Britse University of St Andrews, meldt Reuters. De wetenschappers reisden af naar Oeganda om gedurende zestien maanden onderzoek te doen naar de paringsgeluiden van de Afrikaanse mensaap.
Uit de resultaten kan opgemaakt worden wat de vrouwtjes precies bedoelen met de geluiden die ze maken. Zo merkten de Britten op dat het vrouwtje zich tijdens de seks soms muisstil houdt, zodat vrouwelijke rivalen in Oeganda's Budongo Forest niet weten waar ze mee bezig is.
Een andere reden voor het lage volume tijdens de copulatie zou kunnen zijn dat de vrouwtjes geen reputatieschade op willen lopen, zodat ze nog eens in beeld kunnen komen bij de mannetjes die hoog in de rang van de groep staan.
(Bron)

Mensen en apen lijken op elkaar - ook daar mag een vrouw kennelijk geen lust voelen, maar vindt ze wel manieren om zich toch uit te leven.
Oudst bekende computermuziek ontdekt

AMSTERDAM - De oudst bekende opnames van door een computer gegenereerde muziek zijn onthuld op een tentoonstelling over 'Baby', een computer uit 1948 van de Universiteit van Manchester.
Die computer bestaat dit jaar zestig jaar. Op de tentoonstelling zijn krakerige opnames te horen van liedjes gespeeld door de Ferranti Mark 1, een commercieel verkrijgbare versie van de Baby. Dat meldt de BBC, die de muziek in 1951 vastlegde.
Het apparaat speelt onder andere 'Baa Baa Black Sheep' ('Schaapje heb je witte wol') en 'God Save the Queen'. De liedjes zijn op de website van de Britse omroep te beluisteren.
De oudste elektronische muziek die tot nu toe bekend was, dateert van 1957.
(Bron)
Dodelijke teek slaat toe in Turkije

ISTANBUL - Turkije raakt steeds meer in de ban van een dodelijk virus dat wordt overgedragen door teken.
Dit jaar zijn al meer dan twintig mensen omgekomen als gevolg van tekenbeten, aldus het centrum voor infectieziekten in Istanbul woensdag.
De beestjes, behorend tot het tekengeslacht Hyalomma, brengen de virusziekte Krim-Congokoorts over, die gepaard gaat met inwendige bloedingen. De afloop is dodelijk als er niet snel wordt ingegrepen, aldus het centrum.
De virusziekte steekt in Turkije sinds 2002 steeds vaker de kop op. De afgelopen zes jaar zijn zeker 114 mensen overleden, vooral herders en boeren, aldus de Turkse media.
Het verspreidingsgebied van de teek breidt zich steeds verder uit. De teek komt vooral voor in Midden- en Oost-Turkije. Het diertje is vooralsnog niet in de toeristische gebieden gesignaleerd in het westen en zuiden van het land.
De naam Krim-Congovirus is ontleend aan de plaatsen waar deze ziekte voor het eerst werd ontdekt. In 1944 werden Sovjetsoldaten op de Krim getroffen door deze ziekte. In de jaren vijftig werd de kwaal ontdekt in Belgisch Congo.
(Bron)

De _teek_ is dus niet dodelijk, maar het virus dat het beest kan overbrengen. Overigens kunnen ook andere tekensoorten het virus bij zich hebben, en het ook overbrengen als je bijvoorbeeld éen besmette teek stukknijpt tussen je vingers.
Onprettig statistisch feitje: het gemiddelde sterftepercentage is 30-50%.
(Bron)
OM vervolgt Apache-vliegers voor ongeluk

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem vervolgt twee Apache-vliegers, omdat ze op 12 december vorig jaar tegen hoogspanningskabels bij Hurwenen vlogen.
Dat meldde het OM woensdag. Door dit ongeval zat de Bommelerwaard enkele dagen zonder stroom.
Volgens het OM hebben de twee piloten destijds onvoorzichtig en onoplettend gehandeld. Hierdoor is het aan hen te wijten dat het elektriciteitsnetwerk en de helikopter waarin zij vlogen werden beschadigd.
Ook hebben de piloten elkaar in levensgevaar gebracht, meent justitie. De marechaussee heeft de zaak in samenwerking met de Dienst Luchtvaart van het KLPD onderzocht.
Het ministerie van Defensie geeft in een reactie aan het oordeel van de rechter af te wachten. De vliegers zijn niet geschorst maar werken gewoon, aldus Defensie. Ze moeten zich op 7 juli bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verantwoorden.
Of dat op 7 juli al gaat lukken, is overigens nog maar de vraag. Volgens de advocaat van de vliegers, Geert-Jan Knoops, zijn de twee nu namelijk op missie en de voorbereidingstijd tot de zaak is kort.
De raadsman zegt de zaak wel met vertrouwen tegemoet te zien. Inhoudelijk kan hij nog niet op de kwestie ingaan, maar Knoops laat wel weten dat de twee piloten kenbaar hebben gemaakt dat zij zich niet schuldig achten.
De vakbond VBM/NOV betreurt de beslissing van het OM over de twee vliegers dan ook.
De stroomstoring die door het ongeluk werd veroorzaakt, had veel impact op het dagelijks leven in de Tieler- en Bommelerwaard. Scholen bleven dicht. Winkels moesten hun deuren sluiten omdat kassa's en beveilingsapparatuur het niet meer deden. De vele melkveehouderijen in het gebied kwamen in de knel omdat hun melkmachines niet werken.
Verder moesten verzorgingstehuizen in de regio noodaggregaten inzetten om problemen in de zorgverlening te voorkomen. Ook het mobiele telefoonverkeer lag enige tijd plat omdat de zendmasten stroomloos waren.
De reparatie van de stroommast bleek een lastige en langdurige klus. Dat kwam omdat de beschadigde mast in Herwunen in ondergelopen uiterwaarden stond.
De genie moest pontons in het water plaatsen, waarop de geknapte hoogspanningskabels uiteindelijk aan elkaar konden worden gelast.
(Bron)

Een oefening in het echie.
Zoektocht naar boktor

DEN HAAG - De Plantenziektenkundige Dienst (PD) is woensdag in de gemeente Oss op zoek gegaan naar Aziatische boktorren. Vorige week werd een volwassen exemplaar gevonden en de dienst wil weten of het om slechts één dier gaat of dat er meer kevers zijn.
De Aziatische boktor Anoplophora glabripennis is mogelijk via verpakkingshout in Nederland gekomen. De kever is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel schadelijk voor bomen en struiken.
Deze Aziatische boktor lijkt veel op de Oost-Aziatische boktor Anoplophora chinensis, waarvan onlangs een kleine populatie is gevonden in het Westland. Belangrijk verschil is dat de boktor in het Westland Nederland binnenkwam via import van planten.
(Bron)
V. beticht adviseur van gesjoemel

DEN HAAG - Politica Rita V. heeft woensdag fel uitgehaald naar Ed Sinke, tot voor kort haar persoonlijk adviseur. Ze is woedend omdat Sinke de publiciteit heeft gezocht met een conflict tussen hen.
Ook beticht het Tweede Kamerlid haar oud-adviseur van gesjoemel met campagnegeld van de beweging Trots op Nederland (TON).
V. overweegt de zakenman voor de rechter te dagen voor compensatie van de schade die hij de politieke beweging zou hebben toegebracht.
Ze eist daarnaast dat Sinke geen vertrouwelijke stukken van TON meer naar buiten brengt. Dat heeft Verdonk woensdag geschreven in een nieuwsbrief aan haar achterban.
Sinke stapte eind mei geheel onverwacht op als adviseur van V. en bestuurder van een stichting die de opbouw van haar partij ondersteunt. In weekblad Elsevier vertelt hij deze week dat een conflict met V. de reden van zijn vertrek was.
De ruzie draaide om declaraties. Uit een accountantsrapport zou blijken dat Sinke "grote betalingen" heeft gedaan aan zijn eigen bedrijf. Het gaat om vergoedingen aan een medewerkster van zijn onderneming en zijn levenspartner Jan Nieuwenhuis.
"Die betalingen zijn nooit met mij besproken, laat staan dat ik ze heb goedgekeurd", schrijft V.. "Ed Sinke heeft tegen mij altijd verklaard dat hij gratis voor Trots op Nederland wilde werken.
Aan de ene kant roepen dat je gratis werkt en ondertussen stiekem via je medewerker en levenspartner grote betalingen doen aan je eigen bedrijf, is een praktijk die mij volledig in het verkeerde keelgat schiet."
Sinke verdedigt zich in Elsevier met de constatering dat mede-adviseur Kay van de Linde "extreem hoge tarieven in rekening brengt". "Bizar dat V. die uitgaven nu dekt. Ik heb maandenlang voor niks gewerkt."
(Bron)
Kwallen hebben vrij spel door overbevissing

PARIJS - Het aantal kwallen in de wereldzeeën neemt hand over hand toe. Inmiddels overheersen de doorzichtige, sierlijke ongewervelden de wateren zo dat onderzoekers spreken van een ware plaag.
Het is het achtste jaar op rij dat de populatie kwallen, vooral in de Middellandse Zee, is gegroeid. Onderzoekers van het Franse instituut Oceana wijten de toename aan overbevissing. Tonijn, zwaardvis en schildpadden belanden in de visnetten, waardoor de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen.
Ook de toegenomen watertemperatuur en de vervuiling creëren een prima omgeving voor kwallen, die door hun eenvoudige bouw niet zo veeleisend zijn als bijvoorbeeld vissen.
De onderzoekers hadden na zes jaar een afname van het aantal kwallen verwacht, maar die bleef uit. "Als kwallen zich echt in de zee vestigen, is het voor vissen moeilijk het gebied terug te winnen. Dat kan dus een groot probleem zijn voor de ecostructuur", aldus een onderzoeker.
(Bron)
Ophef in België over weervrouw in boerka

BRUSSEL - In België is ophef ontstaan over de presentatie van het weerbericht op Télé Bruxelles dinsdag door een vrouw in een boerka.
Liberale politici in het bestuur van de omroep spreken over een schandaal. Ze hebben vrijdag een indringend gesprek met de directeur, die inmiddels toegeeft dat de uitzending zo niet had mogen plaatsvinden. In de stad Brussel is het dragen van boerka's verboden.
De omroep geeft sinds november zijn kijkers de kans zelf het weerbericht te presenteren. In het filmpje van dinsdag verscheen een zekere Fadila, die de weersvoorspellingen voor woensdag presenteerde in een boerka, zodat alleen haar ogen te zien waren.
(Bron)
'Halsbandparkiet hoort hier niet'

DEN HAAG - De halsbandparkiet hoort hier niet, vindt het CDA, maar minister Gerda Verburg (Landbouw) grijpt niet naar het jachtgeweer.
"Maatregelen moeten zich verhouden tot de omvang van het probleem", zei de CDA-bewindsvrouw woensdag in de Tweede Kamer.
Haar partijgenoot Henk Jan Ormel stelde dat halsbandparkieten nesten leegroven en inheemse soorten als merels, lijsters en mussen verdringen. Volgens Verburg loopt dat niet zo'n vaart.
De Tweede Kamer vergaderde over "invasieve exoten" ofwel vreemde diersoorten die hier de natuur kunnen verstoren of een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid.
Volgens Ormel nemen mensen de vreemdste soorten als huisdier, van schildpadden en slangen tot ringstaartmakaki's, met alle gevolgen van dien.
"Nederland is geen safaripark", aldus Ormel. Hij vindt dat ingegrepen mag worden als bijvoorbeeld ganzen in een natuurgebied de grutto of de kievit verdringen.
(Bron)

Weg met de aardappel, de wortel, de tomaat, de tulp! De Amerikaanse eik, suikeresdoorns, Schotse Hooglanders? Muskuseenden? Karpers? Haflingers? Arabieren? Perzen, Duitse herders? Het konijn? Siamezen? Kippen? Chihuahua's? Faraomieren! Zuiderzeekrabbetjes. De bruine rat, de nijlgans, guppies, de Kaspische slijkgarnaal? De tijgermug? Cranberry, kiwi, fazant, paardenkastanje, waterpest, snoekbaars, wasbeer? Damhert, pauw, strandgaper.
En die zebra's, daar moeten we het ook nog es over hebben...
TT 130 Op de luchthaven van Trondheim heeft de Noorse douane een vrouw opgepakt die een kilo cocaïne onder haar kapsel had verborgen. De Britse had onder een pruik een zak cocaïne die aan haar echte haar was vastgeplakt.

Waarom moet ik ineens aan Any Winehouse denken?

dinsdag, juni 17, 2008

De Roemenen worden (in eerste instantie) in elk geval niet geSard.
Dat gedoe van de ChristenUnie over homo's en al dan niet praktiseren - stel dat het niet de ChristenUnie was geweest, maar de MoslimUnie. Met verder exact dezelfde kreten en "argumenten".
(Maar verder meten we niet met twee maten hoor, niks aan het handje.)
Succes Oranje levert supers 20 miljoen extra op

DONGEN - Het aanhoudende succes van het Nederlandse voetbalelftal heeft supermarkten geen windeieren gelegd. In de afgelopen drie weken is de 'Oranjebonus' opgelopen tot 20 miljoen euro. Dat heeft marktonderzoeker GfK dinsdag bekendgemaakt.
Vorige week haalden de supermarkten een omzet van 598 miljoen euro, een stijging van 7,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Daarbij tekent GfK aan dat de omzet nog hoger had kunnen uitvallen. Doordat de wedstrijd Nederland - Frankrijk op vrijdagavond plaatsvond, viel de omzet op die dag 20 procent lager uit dan normaal.
De branche rekende op een omzet van 588 miljoen euro. Opgeteld bij de extra omzetten van 5 miljoen euro per week in de voorgaande twee weken, komt de bonus op 20 miljoen euro.
Vorige week stopte 12 procent van alle Nederlandse huishoudens een aan het elftal gelieerd product in zijn winkelwagentje. De Oranjekoorts is volgens GfK vooral hoog in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland en Gelderland.
(Bron)
'Getijden veroorzaakten uitsterven diersoorten'

PARIJS - Het massaal uitsterven van diersoorten in de geschiedenis van de aarde zou gekomen kunnen zijn door wisselende waterstanden in de oceanen.
Het stijgen en dalen van de zeespiegel, met verschillen van soms wel tachtig meter, heeft volgens een onderzoeker van de Universiteit van Wisconsin-Madison waarschijnlijk geleid tot vijf periodes van massale sterfte in de afgelopen 540 miljoen jaar.
Dat schrijft de onderzoeker in het wetenschappelijke blad Nature. Tot nu toe werd altijd aangenomen dat periodes van massale dier- en plantsterfte in de geschiedenis van de aarde veroorzaakt werden door gebeurtenissen als inslaande asteroïdes, vulkaanuitbarstingen, epidemieën en ijstijden.
Volgens de onderzoeker is dat nog steeds een mogelijkheid, maar is eb en vloed een uitleg die het verschijnsel beter verklaart.
(Bron)
Autovrije dagen in New York

NEW YORK - In de stad New York worden in de maand augustus drie autovrije zaterdagen gehouden. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag.
In een deel van het stadsdeel Manhattan zal op 9, 16 en 23 augustus geen autoverkeer mogelijk zijn. In plaats daarvan worden onder meer yogalessen op straat gegeven. Ook kunnen de inwoners van New York fietsen huren.
Het is de eerste keer in Amerika dat een autovrije dag wordt georganiseerd.
Burgemeester Michael Bloomberg van New York noemde de gebeurtenis een experiment: "Als het werkt zullen we zeker overwegen om het nog een keer te doen. Zo niet, dan niet."
(Bron)
Wilde dieren leggen Indiaas vliegveld plat

NEW DELHI - Een invasie van wilde dieren heeft het vliegveld van de Indiase hoofdstad New Delhi maandag urenlang platgelegd. Dat meldde de Indiase krant Hindustan Times dinsdag.
De problemen begonnen toen een familie varanen maandagochtend een van de twee landingsbanen van de luchthaven in bezit nam. Het vliegverkeer werd meer dan een uur stilgelegd, zodat de dieren gevangen konden worden.
Later op de dag kuierden ook jakhalzen en haviken over het terrein van het vliegveld. Uiteindelijk werden meer dan honderd vluchten getroffen door vertragingen, aldus een woordvoerder van de luchthaven.
De dieren hadden het vliegveld van New Delhi vermoedelijk opgezocht nadat de stad in het weekeinde was getroffen door een moesson. Door deze zware regenbuien ontwrichtten in het verleden onder meer apen en pauwen het vliegverkeer op de luchthaven.
(Bron)
Japanner bestraft voor bestralen collega

TOKIO - Een Japanse wetenschapper is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij een vrouwelijke collega met opzet had blootgesteld aan radioactieve straling. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo dinsdag.
De 35-jarige Takuya Shimbara bespoot de stoel, het bureau en de laboratoriumjas van de medewerkster met het radioactieve jodium-125. Hij deed dat nadat de vrouw zijn avances had afgewezen.
De aanklager had een gevangenisstraf van vier jaar geëist, maar de rechter was van mening dat de man al voldoende gestraft was, omdat zijn wetenschappelijke carrière door de actie ten einde is.
(Bron)

Drie jaar voorwaardelijk? Tsss...
Duizenden zonder stroom bij Enkhuizen

Duizenden huishoudens in West-Friesland zijn dinsdag getroffen door een stroomstoring. Rond 13.15 uur is de spanning op het net teruggebracht.
De storing deed zich rond 11.00 uur voor in de driehoek Lutjebroek, Zwaagdijk en Andijk.
Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Nuon is nog niet duidelijk waardoor het probleem is veroorzaakt. "Daar doen we nog onderzoek naar." Eerder werd gemeld dat in de buurt van Enkhuizen een transformator was uitgevallen.
(Bron)

De rapen zijn pas echt gaar als zoiets tijdens een EK-wedstrijd gebeurt.
TT 130 Voor de Canadese westkust is voor de vijfde keer in tien maanden een voet aangespoeld. De politie staat voor een raadsel. Het zijn vier rechtervoeten en een linker. Ze zaten nog in een schoen. DNA-onderzoek heeft niets opgeleverd.
Satelliet gaat ontbossing Afrika vastleggen

LONDEN - De Britse regering wil met een speciale camera vanuit de ruimte de ontbossing van het regenwoud in Congo vastleggen. In de jungle, na de Amazone het grootste regenwoud ter wereld, worden naar schatting elke week 25.000 voetbalvelden aan oerwoud gekapt.
De camera wordt gemonteerd op een satelliet die in 2010 de ruimte moet ingaan, meldde dagblad The Times dinsdag. De foto's gaan beschermers de informatie geven die nodig is om de ontbossing te bestrijden.
Die is moeilijk te krijgen omdat het gebied een van de moeilijkst toegankelijke ter wereld is.
Als de gedetailleerde foto's zijn gemaakt, worden ze gestuurd naar een nog te bouwen ontvangststation in Midden-Afrika. Als een van de toepassingen gaan natuurbeschermers met printjes van de foto's naar dorpelingen om hen te laten zien wat er met hun leefgebied gebeurt.
Het is waarschijnlijk voor het eerst dat zij zien hoe snel hun bossen verdwijnen.
De beelden zijn verder bedoeld om in kaart te brengen waar illegaal bomen worden gekapt, waar de vervuiling ernstig is en waar de landbouw oprukt. Het tropisch regenwoud in het Congo-bekken bestrijkt een gebied twee keer het oppervlak van Frankrijk.
De bossen, die zich naast Congo uitstrekken over landen als Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gabon, bevatten 26 procent van de overgebleven regenwouden in de wereld.
Regenwouden zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Bossen nemen grote hoeveelheden kooldioxide op.
De uitstoot daarvan is de belangrijkste bron van de opwarming van de aarde. Ook zijn 50 miljoen mensen in de regio afhankelijk van de bossen.
(Bron)
'Zieke' oplichtster misleidde kerk en vrienden

HOEKSCHE WAARD - De politie heeft een 20-jarige vrouw uit 's-Gravendeel aangehouden, die de Hervormde Gemeente in Mijnsheerenland zou hebben opgelicht voor circa 70.000 euro.
Ook vrienden, familieleden en een autobedrijf liet zij volgens de politie geloven in haar leugens. In totaal zou het gaan om drie ton.
De politie ontving tot nu toe zeven aangiften, aldus een woordvoerster dinsdag. De vrouw had de gedupeerden verteld dat ze ernstig ziek was.
Voor behandeling had zij geld nodig. Later zei ze ook dat haar kind ziek was. De verdachte heeft in een eerste verhoor toegegeven dat het verhaal van haar ziekte niet klopt.
(Bron)

Maar ziek is het wel.
Veel werk aan de winkel bij ProRail

DEN HAAG - Spoorbeheerder ProRail moet veel zaken verbeteren, zoals de klanttevredenheid, de doorlooptijd van projecten en de communicatie. "Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is", schrijft minister Camiel Eurlings van Verkeer dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het functioneren van ProRail staat al enige tijd ter discussie. Reizigersorganisatie Rover riep de minister onlangs zelfs op de twintig hoogste ProRail-managers de laan uit te sturen wegens wanprestaties.
Eurlings peinst niet over zo'n maatregel. Hij publiceerde dinsdag twee rapporten, waarin naast kritiek ook veel positieve opmerkingen staan over ProRail.
Zo scoort de spoorbeheerder goed als het gaat om veiligheid; in vergelijking met het buitenland zijn er in Nederland weinig ontsporingen of botsingen.
Op andere belangrijke zaken, zoals de benutting van het spoor en de informatievoorziening, presteert ProRail beter of even goed als soortgelijke bedrijven elders.
De relatie met de klanten, in het geval van ProRail vooral vervoersbedrijven en lokale overheden, behoeft volgens Eurlings verbetering. "De klanttevredenheid van beide is van 2006 naar 2007 gedaald en dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling", aldus de minister.
Hij wijst erop dat de lagere waardering verband houdt met ontevredenheid bij de klanten over communicatie, transparantie en de doorlooptijd bij projecten.
De minister pleit ervoor dat zowel zijn ministerie als ProRail "de rust en ruimte krijgt" om de diverse aanbevelingen van de onderzoekers uit te voeren. Hij spreekt in de brief waardering uit voor de inspanningen van de werknemers van ProRail om de kwaliteit van de spoorweginfrastructuur te verbeteren.
"Ik begrijp de hoge eisen die reizigers en andere gebruikers stellen aan de betrouwbaarheid van het spoorvervoer. Het bieden van goede kwaliteit is ook noodzakelijk voor het waarmaken van de groeiambitie op het spoor", aldus de CDA-bewindsman.
(Bron)
Noordelijke witte neushoorn nagenoeg uitgestorven

AMSTERDAM - De noordelijke witte neushoorn uit Midden-Afrika is waarschijnlijk uitgestorven. De laatste vier in het wild levende exemplaren van deze zeldzame ondersoort zijn al sinds augustus 2006 niet meer gezien.
De vier leefden in het Congolese reservaat Garamba. Dat heeft Martin Brooks van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) dinsdag gezegd.
Beter nieuws is er over de andere neushoornsoorten. De populatie zuidelijke witte neushoorns, die in verschillende landen van zuidelijk Afrika leven, is sinds 2005 gegroeid van 14.540 tot 17.480, en de populatie zwarte neushoorns van 3730 tot 4180.
Om nu te denken dat het wel goed zit met de neushoorn zou fout zijn, want de neushoorn blijft een zeer bedreigde soort, zegt Richard Emslie, de neushoornspecialist van de IUCN.
Vooral stroperij en burgeroorlogen vormen een bedreiging. De hoorns van de neushoorn zijn gewild als trofee en ingrediënt voor traditionele medicijnen.
(Bron)

maandag, juni 16, 2008

En als Angela Merkel nu in de dugout gaat zitten? Krijgt ze dan een rode kaart? ;-)
(Jaja, ik wéét dat het niet mag.)
Handboeien doen boef de das om

BERLIJN - Een gehandboeide boef is naar een Duits politiebureau gevlucht om zich daar van zijn boeien te laten bevrijden. Hij kon meteen een cel in.
De dief was met drie handlangers op heterdaad betrapt bij een inbraak in een supermarkt. Een bewaker legde de man handboeien aan, maar de inbreker kon ontsnappen.
De 19-jarige ging naar een politiebureau en zei dat een vriend hem als grap had geboeid. Aanvankelijk geloofden de agenten het verhaal, maar na berichten over een vermiste inbreker kregen zij argwaan.
Zij deden de handboeien af, maar sloten de boef op bij zijn drie kompanen.
(Bron)

Die jeugd van tegenwoordig kan niet eens meer een beetje doehetzelven...
TT 751 14:25 uur Zaandam - Alkmaar

Uitloop werkzaamheden: er rijden tussen Zaandam en Uitgeest geen treinen. Door een staking bij het openbaar vervoer kunnen er geen bussen rijden.

Vertraging:
* doorgaande reizigers: 15-30 minuten
* stoptreinreizigers: onbekend

Reisadvies:
* Doorgaande reizigers tussen Amsterdam en Uitgeest/Alkmaar reizen met de omgeleide treinen of via Haarlem.
* Stoptreinreizigers tussen Zaandam en Uitgeest wordt geadviseerd de tussenstations te mijden.

Prognose:
* Deze situatie duurt in ieder geval tot na de avondspits.
Ouderloze vogels krijgen muziekles

LONDEN - De Britse dierenbeschermingsorganisatie Rspca is begonnen met het geven van muzieklessen aan jonge merels, spreeuwen en andere vogels die hun ouders hebben verloren.
De organisatie speelt in haar opvangcentra cd's met vogelgeluiden, met als doel dat de vogels op de juiste wijze leren zingen.
De aanleiding voor het project is een recent onderzoek naar vogels in gevangenschap. Uit die studie bleek dat de meeste vogelsoorten er baat bij hebben als in hun aanwezigheid cd's met vogelgeluiden worden afgespeeld.
"Het helpt de vogels goede zangers te worden, zodat ze beter kunnen overleven als ze worden vrijgelaten", stelde Rspca-medewerker Tim Thomas in de maandageditie van de Britse krant The Times.
Thomas liet weten dat zingen voor een vogel essentieel is bij het afbakenen en verdedigen van een territorium en het zoeken naar een partner.
(Bron)
'Stuntman' belandt in ziekenhuis

TER APEL - Een 25-jarige man uit Ter Apel heeft zaterdagnacht een poging ondernomen met zijn auto over een kanaal te 'springen', maar belandde daarbij in het ziekenhuis. Dat meldde de politie maandag.
De man kreeg op de Stationsstraat in Ter Apel een stopteken van de politie, maar ging er vandoor. Hij reed daarbij zonder vaart te minderen op het kanaal aan de Hoofdkade af.
De auto schoot veertien meter over en door het water en belandde halverwege op het talud aan de overkant.
De man probeerde vervolgens zwemmend te ontkomen, maar moest dat al snel opgeven wegens onderkoelingsverschijnselen.
Toen hij eenmaal uit het water was gekrabbeld, hield de politie hem aan. De man is naar het ziekenhuis overgebracht.
(Bron)

Slimpie van de dag.
Weer dode duiker in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagavond in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een dode duiker aangetroffen.
De man lag in het water bij de Westhavenweg. Op dezelfde plek werd donderdag ook al een overleden duiker gevonden.
Een woordvoerder zei maandag dat de politie er "ernstig rekening" mee houdt dat de dood van beide slachtoffers iets met elkaar te maken heeft.
De man die zaterdag werd aangetroffen, kwam bovendrijven toen een schip vertrok en het water in beweging bracht. De politie weet nog niet wie de duikers zijn of hoe zij zijn omgekomen.
(Bron)
Megastal maakt veehouderij niet duurzamer

AMSTERDAM - De bestaande plannen voor megastallen leveren geen bijdrage aan een duurzamere veehouderij. Zo is er rond deze veebedrijven meer stank en vervuiling en zijn er op grote bedrijven bovendien vaker ziektekiemen die overdraagbaar zijn op mensen.
Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van CLM (Centrum Landbouw en Milieu).
CLM deed het onderzoek op verzoek van Milieudefensie, verklaard tegenstander van de megastallen. "We zijn het afgelopen halfjaar bedolven onder de rapporten die geen duidelijkheid boden. Wij zochten daarom een onafhankelijke partij om hier naar te kijken", aldus Wouter van Eck (Milieudefensie).
Volgens CLM boden eerdere onderzoeken geen omvattende analyse, bevatten ze onduidelijkheden en tegenstrijdigheden en zijn de gevolgen voor de volksgezondheid te weinig belicht. "Bovendien zijn mogelijk positieve aspecten van megastallen vaak gebaseerd op aannames en veronderstellingen die in de praktijk (nog) niet blijken te bestaan."
In de studie 'Megastallen nader bekeken' wijst CLM verder op de gevolgen van de vele transporten naar de de stallen en de op de loer liggende 'verstening' van het landelijk gebied.
Voor Van Eck is het duidelijk: deze studie geeft aan dat de overheid paal en perk moet stellen aan de bestaande plannen. "Als niet snel stappen worden gezet, loopt het landelijk gebied schade op. De samenleving wil geen dieren in enorme industriecomplexen, maar vraagt juist om een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn."
Volgens hem staat de komst van megastallen haaks op de plannen van minister Gerda Verburg (Landbouw) om de veehouderij duurzamer te maken. Verburg vindt dat de rijksoverheid zich niet met deze plannen hoeft te bemoeien, omdat gemeenten en provincies dat prima zelf kunnen.
Milieudefensie vroeg de overheid eerder om een overzicht van alle bestaande plannen voor veel grotere veehouderijen. Toen dat niet kwam, inventariseerde de groepering zelf de plannen.
Volgens Milieudefensie staat de teller bij het 'meldpunt tegen veefabrieken' inmiddels op tachtig, gezamelijk goed voor 'bijna 1 miljoen varkens en 5 miljoen kippen'.
In Arnhem zijn woensdag twee congressen over de voor- en nadelen van megastallen: een van Elsevier en een van Milieudefensie. Onderzoeker Frits van der Schans (CLM) spreekt op beide bijeenkomsten.
(Bron)

"Zo is er rond deze veebedrijven meer stank en vervuiling en zijn er op grote bedrijven bovendien vaker ziektekiemen die overdraagbaar zijn op mensen."
Gossie.
Wethouder gegijzeld in Almelo

AMSTERDAM - In het gemeentehuis van Almelo wordt maandagmiddag een onbekend aantal mensen, waaronder een wethouder, gegijzeld. Dat heeft de politie gemeld.
De gijzelnemer zou even na 11.00 uur zijn eigen restaurant aan de Waag in brand hebben gestoken om vervolgens naar het stadhuis te rijden.
Als afleidingsmanoeuvre zou de man daar zijn auto in brand hebben gezet. Daarna snelde hij naar binnen om een aantal personen te gijzelen, zo meldt RTV Oost. De man zou een wapen bij zich hebben.
Almelo heeft een crisisteam samengesteld en verschillende arrestatieteams zijn op de plek aanwezig zodat ze snel kunnen ingrijpen, aldus RTV Oost. De omgeving rond het stadhuis is afgezet.
De man zou al enige tijd met de gemeente in een langdurige juridische strijd verwikkeld zijn. Aanvankelijk wilde Almelo niet dat het restaurant zijn deuren zou openen vanwege een nieuw plan voor de binnenstad. Ook constateerde de gemeente dat het restaurant geen horecavergunning heeft.
Een groep van ongeveer vijftig personen heeft maandag rond 14.00 uur aan de zijkant het stadhuis van Almelo verlaten onder begeleiding van de politie. Dat heeft een ooggetuige gemeld.
(Bron)
Van Basten niet blij met nieuw veld

LAUSANNE - De situatie met betrekking tot het veld in Basel, waar Nederland zaterdag de kwartfinale op het EK speelt, bevreemdt bondscoach Marco van Basten. "Dit is niet goed voor het voetbal."
In Basel wordt de grasmat vervangen, na hevige regenval bij een eerder duel. Van Basten: "Een mat die er net ligt is niet goed. Spelers gaan uitglijden. Er is sprake van een vreemde situatie. Ik ben er niet blij mee, al begrijp ik ook wel weer dat er sprake is van overmacht."
Hij vergeleek de situatie met die recentelijk rond de finale van de Champions League in Moskou. Van Basten: "Ook daar was relatief kort voor aanvang nieuw gras ingelegd. Vervolgens zie je de spelers van de twee beste elftallen ter wereld voortdurend uitglijden."
Dinsdag speelt Oranje eerst nog zijn laatste groepsduel, tegen Roemenië. Die ontmoeting wordt gehouden in Bern. Van Basten: "Deze wedstrijd heeft nu onze prioriteit. We gaan voluit, hoewel we al zijn geplaatst. Pas daarna gaan we ons oriënteren op de volgende tegenstander."
Wie er spelen tegen Roemenië wilde de bondscoach nog niet zeggen. Eerder liet hij doorschemeren dat het een optie is dat de spelers met een gele kaart achter hun naam (André Ooijer en Nigel de Jong) langs de kant worden gehouden. Bij nog een kaart missen zij de volgende ontmoeting.
Een B-elftal opstellen is volgens Van Basten in geen geval aan de orde. "Dat kan helemaal niet. Wij zijn hier met 23 volwaardige internationals. Iedereen is goed genoeg om te spelen. Er komt daarom in geen geval een verzwakt team aan de start."
De spelers van het Nederlands elftal willen dinsdag tegen Roemenië niets weggeven. "Wij moeten het niveau van de eerste twee duels vasthouden", zei maandag Ruud van Nistelrooij. "Met die instelling beginnen we aan de wedstrijd."
Oranje is al geplaatst voor de volgende fase. Als Roemenië wint, verdwijnen geduchte concurrenten als Italië en Frankrijk uit het toernooi.
Van Nistelrooij: "Daar zijn we niet mee bezig. We hebben er heel lang aan gewerkt om de vorm te bereiken die we nu hebben. Dan moet je er alles aan doen die zo lang mogelijk vast te houden."
(Bron)

Een uitglijveld. Maar dat natte knollenveld was toch ook niet alles.
Hongersnood onder ooievaars in Duitsland

VETSCHAU - Ooievaars gooien hun hongerige kuikens uit het nest. Door droogte in het oosten van Duitsland is een voedseltekort ontstaan voor de ooievaars.
Dit werd maandag meegedeeld door een Duitse natuurbeschermingsbond in Vetschau in de deelstaat Brandenburg.
Het voedsel van een ooievaarfamilie bestaat uit ongeveer drie kilo aan regenwormen, slakken of amfibieën per dag. Deze beestjes zijn door de aanhoudende droogte moeilijker te vinden, zo gaan regenwormen dieper de grond in.
Hierdoor kunnen ooievaars niets anders doen dan het aantal jongen verminderen. De zwaksten worden daarbij als eerste opgeofferd.
(Bron)

Het aantal jongen verminderen? Dat klinkt wel erg klinisch.
Man kidnapt ex voor huishoudelijk werk

ROME - De Italiaanse politie heeft een man opgepakt omdat hij zijn voormalige vriendin zou hebben ontvoerd uit een café. Hij sleurde haar mee naar zijn huis en dwong haar zijn kleren te strijken en de afwas te doen, maakte de politie maandag bekend.
De politie werd gealarmeerd door een vriend van de vrouw, die getuige was van het gebeuren in een café in Genua.
De man, die klaarblijkelijk woedend was omdat de vrouw hem had verlaten, moet mogelijk terechtstaan wegens kidnapping.
(Bron)
Plug & play is op weg terug naar zijn maker. Nee, nee, niet zó radicaal, gewoon naar het servicecenter, waar ze 'm gaan repareren, zei het meisje zelfverzekerd.
Er is niks mee, maar hij doet het niet. Nou ja, hij doet alles, maar hij maakt niks af en dus kun je er niks mee. Dat past dan wel weer heel goed bij mij, maar daar heb ik geen nieuw apparaat voor nodig.

zondag, juni 15, 2008

Eerste 'homohuwelijk' in Anglicaanse kerk

LONDEN - In een Anglicaanse kerk in Groot-Brittannië is voor het eerst een 'homohuwelijk' voltrokken. Kort voor de plechtigheid waren de twee priesters een geregistreerd partnerschap aangegaan, berichtte de Britse krant The Sunday Telegraph zondag.
De Church of England, de Engelse staatskerk, staat homohuwelijken niet toe. "Dit is een ernstige schending van de regels", aldus een woordvoerder van de Anglicaanse Kerk.
De beide mannen wisselden vorige maand huwelijksgeloftes en ringen uit in een van de oudste kerken van Groot-Brittannië: de Saint Bartholomew the Great in Londen.
Enkele liberale geestelijken hebben in het verleden wel hun zegeningen gegeven aan homoparen, maar dit is de eerste keer dat een dominee een traditionele huwelijksceremonie heeft voltrokken.
Het 'homohuwelijk' kan bijna niet op een slechter moment komen. Volgende maand vindt de wereldwijde Lambeth-conferentie van anglicanen in Groot-Brittannië plaats. Conservatieven en liberalen waren het al oneens over de wijding van homoseksuelen tot bisschop en inzegening van homoseksuele relaties.
De 77 miljoen leden tellende anglicaanse gemeenschap raakte diep verdeeld in 2003, nadat de Amerikaanse anglicanen de homoseksuele priester Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire hadden benoemd. Robinson (61) ging begin juni een geregistreerd partnerschap aan met zijn vriend Mark Andrew (80).
(Bron)
Op Betuweroute kunnen meer treinen rijden

ZWIJNDRECHT - Op de Betuweroute kunnen sinds zondag in beide richtingen vier treinen per uur rijden. Tot nu toe was de capaciteit één trein per anderhalf uur in beide richtingen.
Dat heeft Keyrail, de exploitant van de 4,7 miljard euro kostende goederenspoorlijn, zondag laten weten.
De reden dat er tot nu toe slechts weinig treinen over de nieuwe spoorlijn door de Betuwe konden rijden, was dat het nieuwe beveiligingssysteem Ertms moest worden getest. In Keyrail, de eerste commerciële spoorexploitant in Europa, werken de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam en spoorbeheerder ProRail samen. Het bedrijf hoopt in 2012 het punt te bereiken waarop de opbrengsten uit de lijn gelijk aan de kosten zijn.
Op dit moment maken tachtig treinen per week gebruik van de Betuweroute, die loopt van de haven van Rotterdam tot de grens met Duitsland bij Zevenaar. Dat worden er vanaf volgende week 180.
De prognoses zijn voor eind 2008 driehonderd treinen per week en in 2010 zeshonderd. Op het eerste deel van de Betuweroute, de Havenspoorlijn, rijden dit jaar al 40.000 treinen. De meeste treinen rijden aan het eind van de dag en 's nachts. De Betuwelijn ging op 16 juni vorig jaar open.
(Bron)
Inbreker blijkt minnaar dochter

TILBURG - Een 54-jarige Tilburger kreeg in de nacht van zaterdag op zondag de schrik van zijn leven toen hij midden in de nacht een wildvreemde man in zijn woning aantrof. De eigenaar van het huis belde direct de politie, die de op het dak van de woning verborgen 17-jarige indringer kon arresteren.
Toen de agenten de verdachte echter wilden afvoeren op verdenking van inbraak, kwam de 19-jarige dochter van de Tilburger tussenbeide. Zij bekende dat zij al vijf maanden een heimelijke relatie met de verdachte onderhield en dat hij stiekem bij haar op bezoek was.
De politie stelde de knaap hierna weer op vrije voeten en heeft zijn moeder op de hoogte gebracht van het voorval. Waarom de dochter haar vader niet van de relatie op de hoogte had gesteld, is niet bekend.
(Bron)
Storingen bij kabelbedrijf Ziggo

RIJSWIJK - Klanten van het kabelbedrijf Ziggo hebben het hele weekeinde last gehad van storingen. Door een defect in een apparaat dat het telefoonverkeer regelt, verliep de dienstverlening in een gebied met zo'n 300.000 aansluitingen zaterdag met veel horten en stoten.
Vooral het westen van het land werd getroffen. Zondag kampten duizenden huishoudens in de provincie Utrecht nog met de naweeën van deze problemen.
Dat heeft een zegsman van Ziggo zondag gemeld. De problemen in Utrecht doen zich zowel bij internetgebruik als op het vlak van de telefonie voor. Volgens Ziggo moeten deze defecten in de loop van zondagavond zijn opgelost.
De Consumentenbond opende dinsdag een speciaal meldpunt voor klanten van Ziggo. De belangenorganisatie ontving tot vrijdagmiddag al meer dan tienduizend klachten, een uitzonderlijk hoog aantal. De bond was zondag niet bereikbaar voor een actuele telling.
De meeste klachten hebben te maken met de internetverbinding. Daarnaast geven veel melders aan niet tevreden te zijn over de informatievoorziening rond alle veranderingen.
Ziggo is de onderneming die ontstond door een fusie van de kabelbedrijven Casema, @Home en Multikabel. Sinds de fusie kampt het nieuwe bedrijf met talloze grote problemen.
(Bron)
Trein grijpt man op station

ROTTERDAM - Een ongeluk op het NS-station Rotterdam Lombardijen heeft een man het leven gekost. Het slachtoffer stond te dicht bij het spoor en hoorde kennelijk niet dat een passerende trein naderde, hoewel de machinist diverse keren toeterde.
Dat heeft de politie zondag meegedeeld. De identiteit van de man is nog onbekend.
(Bron)
Dadelpalm groeit uit 2000 jaar oud zaadje

WASHINGTON - Het zaadje waaruit drie jaar geleden in de resten van het fort Masada bij de Dode Zee een dadelpalm groeide, was 2000 jaar oud.
Dat blijkt volgens het wetenschappelijke tijdschrift Science uit onderzoek van Israëlische wetenschappers.
De boom, die inmiddels anderhalve meter hoog is, heeft de naam Methusalem gekregen, naar de oudste man in de Bijbel. Hij zou 969 jaar zijn geworden.
Het zaadje werd ongeveer veertig jaar geleden gevonden in Masada, het fort waar een groep joden zich in de jaren zeventig van de eerste eeuw na Christus verschanste tegen de Romeinen. Toen die door de verdediging heen braken, bleek dat alle joden zelfmoord hadden gepleegd.
De boom verkeert in een blakende gezondheid.
(Bron)
Vermoedelijke Heldense kuilengraver betrapt

HELDEN - Wandelaars hebben vrijdag in de Heldense bossen een man betrapt bij het graven van een valkuil midden op een bospaadje in de Kesselse Bergen. De man ging er vervolgens vandoor.
Dat bevestigde de politie zondag naar naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
De wandelaars schakelden onmiddellijk de politie in, maar die heeft de verdachte niet meer gevonden. De politie zegt wel een signalement van de verdachte te hebben, maar wil er verder niets over kwijt.
De wandelaars hebben overigens geen foto van de man gemaakt. De afgelopen weken vond de politie tot drie maal toe een valkuil in een bospad, met daarin een betonnen blok met stalen ijzeren pinnen.
Vorige weekeinde raakte nog iemand gewond, toen hij in zo'n valkuil trapte.
(Bron)
Jongens randen meisje aan in Efteling

KAATSHEUVEL - De politie heeft vrijdag vijf jongens gearresteerd omdat zij een 14-jarig meisje hadden aangerand in een attractie in de Efteling. De politie zei zaterdag dat het slachtoffer en de daders op schoolreisje in de Efteling waren toen het incident plaatsvond.
Het meisje uit Barendrecht trok die dag met een aantal vriendinnen met een groep jongens uit Vlaardingen op.
In de attractie Gondoletta kwam het meisje bij vijf van de jongens in een bootje terecht. Tijdens de vaartocht betastten de jongens haar billen, borsten en kruis.
De politie arresteerde in eerste instantie vijf jongens. Uiteindelijk bekenden drie van de vijf daadwerkelijk verantwoordelijk te zijn voor de aanranding. Deze drie jongens zijn 13 jaar. Ze werden na verhoor aan hun ouders overgedragen.
(Bron)
Treinverkeer Utrecht-Arnhem ontregeld

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Arnhem en Utrecht is zondagmiddag ernstig ontregeld geweest. Door een defecte trein en een overwegstoring konden diverse baanvakken niet worden gebruikt en reden er aanzienlijk minder treinen tussen de twee steden.
Tegen kwart voor vijf waren de beperkingen voorbij, deelde spoorwegbeheerder ProRail mee. De vertragingen, die opliepen tot een uur, namen geleidelijk aan af.
(Bron)
Dag Kees Fens. Dank voor al het mooie leeswerk.