zaterdag, april 23, 2005

Ryanair verbiedt personeel opladen mobieltjes

DUBLIN - Werknemers van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair moeten hun mobiele telefoons voortaan thuis opladen. Ryaniar beschouwt het opladen op onder werktijd als stroomdiefstal en heeft het verboden.
Met de maatregel bespaart de prijsvechter jaarlijks 41,90 euro aan elektriciteit, omgerekend ruim anderhalve eurocent per werknemer. Ryanair boekte het afgelopen jaar 226 miljoen euro winst.
Werknemers en vakbonden staan op hun achterste benen. Het verbod op het opladen van telefoons is onderdeel van een reeks van kostenbesparingen. Zo worden de 2600 employees van de luchtvaartmaatschappij geacht hun eigen uniformen, maaltijden en cursussen te betalen.
Ook het gebruik van internet wordt op het hoofdkantoor sterk ontmoedigd. De directie vreest dat werknemers hun gal zullen spuwen op de talloze websites gewijd aan de krenterigheid van Ryanair.
Het animo onder de Ieren om voor de zuinige luchtvaartmaatschappij te komen werken is tot het nulpunt gedaald. Daarom betrekt Ryanair nu tijdelijke werknemers uit Polen en de Baltische staten.
(Bron)
Weer een luxedag vandaag. In de zon onkruid trekken, en dan ineens horen: 'Hippo! Waar zit je? Ga je mee?'
In plaats van plantjes zaaien, heerlijk plantjes kijken, in de zon zitten, langs de Vecht rijden en langs Loosdrecht.
Dus nu zijn die zaden nog steeds niet gezaaid, maar tis nog best lang april toch? Toch? ;-)
Allochtone jongeren plegen ruim vier keer vaker een misdrijf

Allochtone jongeren plegen ruim vier keer vaker een misdrijf dan autochtonen. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek voor minister Piet Hein Donner van Justitie, meldt het RTL Nieuws. Donner en het kabinet zijn geschokt door de cijfers en praten komende week over maatregelen om de criminaliteit onder allochtonen aan te pakken.
Niet alleen wat de jongeren betreft komen allochtonen veel vaker in aanraking met justitie dan autochtonen. Over de hele linie geldt dat allochtonen drie keer zo vaak worden verdacht van criminele feiten.
(Bron)
Vermoedelijk ETA-leden achter diefstal chemicaliën in Frankrijk

Leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA hebben vrijdag vier ton natriumchloraat gestolen uit een kunstmestfabriek in het West-Franse Saint-Benoit. Dat vermoeden heeft de Franse politie. De ETA heeft in het verleden vaak gebruik van natriumchloraat voor de productie van explosieven. Bovendien hebben de bewakers van de fabriek verklaard dat de gemaskerde mannen die het complex vrijdag overvielen spraken met een Spaans accent. Natriumchloraat wordt gewoonlijk gebruikt als vernietiger van onkruid.
(Bron)
Politie slaat onhandelbare kleuter in boeien

ST PETERSBURG - Amerikaanse agenten hebben een 5-jarig meisje op een kleuterschool in de boeien geslagen, omdat ze haar niet konden kalmeren. De politie was naar de school geroepen omdat ook de leerkracht en een collega er niet in slaagden het meisje tot rust te brengen. Het hele incident op de school in St Petersburg is opgenomen op video, meldde de BBC zaterdag.
Het meisje kreeg een woedeaanval, omdat ze niet wilde deelnemen aan een rekenles. Ze rukte papieren van het prikbord en stompte iedereen die haar probeerde te kalmeren. Nadat was gebleken dat de moeder niet snel naar de school kon komen, belde de leerkracht de politie. Drie agenten dwongen de armen van de kleuter achter haar rug en sloegen haar de handboeien om. Daarop werd het kind bij haar moeder afgeleverd.
(Bron)
Rijk trekt miljoenen uit voor natuurbruggen

OIRSCHOT - Het kabinet trekt 11,5 miljoen euro uit voor de aanleg van twee extra natuurbruggen over de snelweg A2 in Zuid-Nederland. Minister Peijs (Verkeer) heeft dat zaterdag in Oirschot gezegd tijdens de opening van natuurbrug het Groene Woud in het gelijknamige natuurgebied.
De brug bij Oirschot is met een 52 meter brede overgang de grootste ecologische verbinding in Nederland. Reeën, dassen, marters, kleine zoogdieren, amfibieën en grote grazers krijgen door de brug veel meer leefruimte. Het Groene Woud heeft een totale oppervlakte van 7500 hectare. De aanleg kostte ruim 9 miljoen euro.
Peijs liet weten dat het kabinet 7,5 miljoen euro investeert in de de aanleg van natuurbrug Groote Heide boven de A2 ten zuiden van Eindhoven. Verder wordt 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van natuurbrug Weertebos boven de A2 in Limburg.
(Bron)
Meer verdienen door minder te werken

UTRECHT - Ruim 330.000 tweeverdieners kunnen meer verdienen als beide partners minder gaan werken. In de meeste huishoudens met kinderen zijn de ouders anderhalfverdieners: de man heeft een volledige baan en de vrouw een halve. Deze gezinnen kunnen er financieel op vooruit gaan als beide ouders parttime werken.
Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) , dat zaterdag de test 'De werkverdeler' op de eigen internetsite heeft gelanceerd. Met de test kunnen tweeverdieners uitrekenen of een andere werkverdeling in hun situatie financieel beter uitpakt.
"Zelfs als de man een hoger uurloon heeft dan zijn vrouw, wat bij 720.000 huishoudens zo is, heeft 30 procent baat bij een andere werkverdeling", aldus het Nibud. Volgens het instituut heeft momenteel van alle werkende vrouwen tweederde een deeltijdbaan, tegenover 12 procent van de mannen. "Slechts in 6 procent van de gezinnen werken beide partners parttime."
Volgens het Nibud is minder werken vooral financieel aantrekkelijk door belastingvoordelen. Door een dag minder te gaan werken, kan iemand in een lagere belastingschijf vallen en hoeft er minder aan de fiscus betaald te worden. Ook kan iemand onder de ziekenfondsgrens terechtkomen, waardoor het gezin goedkoper verzekerd kan worden.
Als voorbeeldgezin noemt het Nibud Brechtje en Frank met een dochter van twee jaar. Frank werkt vijf dagen en verdient 45.000 euro bruto per jaar. Brechtje heeft een baan van één dag in de week en een jaarsalaris van 9000 euro. Als beide drie dagen in de week zouden gaan werken, gaan ze er bruto gezien wel op achteruit. Maar volgens het instituut stijgt het gezamenlijk netto-inkomen 2330 euro, doordat het hele gezin via het ziekenfonds verzekerd kan worden. Ook valt een groter deel van het loon in een gunstiger belastingschijf.
(Bron)

Fijn nieuws ook voor eenverdieners.
Voetbalwedstrijd Servië eindigt in 62-0

In Servië is een voetbalwedstrijd geëindigd in de onvoorstelbare score van 62-0. De ruststand was ook al 22-0. Zelfs de doelman van de winnende club wist vijf ballen in het net te leggen. De score kon zo hoog oplopen omdat de voorzitter van de bezoekende club uit onvrede over de beslissingen van de scheidsrechter besloot dat zijn spelers niet meer moesten bewegen.
De scheidsrechter maakte het echter niets uit dat het hele team van de bezoekers na het eerste kwartier stil bleef staan, dus werd er gewoon verder 'gevoetbald'. De thuisclub maakte daar dankbaar gebruik van door 62 keer te scoren. De regionale voetbalbond was minder blij met de situatie, en heeft zaterdag direct een onderzoek ingesteld. Tot die tijd zijn alle 22 spelers geschorst.
(Bron)
'Beatrix wilde excuses aanbieden aan Indonesië'

DEN HAAG - Koningin Beatrix wilde in 1995 excuses aanbieden aan Indonesië voor de fouten die Nederlanders daar tijdens de politionele acties hebben gemaakt. Premier Kok hield dat tegen, meldde de Volkskrant zaterdag.
Excuses zouden zeer tegen het zere been van vooral de Indië-veteranen zijn geweest. De krant voert Hans van der Voet op, de toenmalige hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, die in die hoedanigheid ook het staatsbezoek aan Indonesië in 1995 meemaakte: "Koningin Beatrix wilde haar excuses aanbieden, maar de toenmalige premier wilde dat niet", zegt hij. Oud-minister Jan Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) bevestigt dat: "Beatrix wilde haar excuses aanbieden voor de schendingen van de mensenrechten." Kok zou echter bang zijn geweest voor de commotie die dit in Nederland zou hebben veroorzaakt.
Kok herinnert zich volgens De Volkskrant alleen dat 'gesprekken hierover tussen koningin Beatrix, minister van Mierlo van Buitenlandse Zaken en mijzelf steeds in grote zorgvuldigheid en zonder controverses zijn verlopen." Daarbij zijn volgens hem "formuleringen gekozen die de gevoelens en opvattingen de Nederlandse regering het meest nauwkeurig weergaven."
Het staatsbezoek aan Indonesië begon op 21 augustus 1995, nog geen week nadat Indonesië een halve eeuw onafhankelijkheid van Nederland vierde. Het land gaat uit van het uitroepen van de republiek door Sukarno op 17 augustus 1945, Nederland officieel van de soevereiniteitsoverdracht in 1949. In de tussenliggende jaren waren er politionele acties die orde op zaken moesten stellen in de roerige archipel. Aan beide zijden is soms zeer bloedig gehandeld.
De kwestie wierp een zeer zware schaduw over het staatsbezoek, dat bepaald geen succes werd. Dieptepunt was wel het mislukken van een bijeenkomst van Nederlandse en Indonesische veteranen op een Indonesisch ereveld, in het bijzijn van Beatrix. De Indonesiërs kwamen niet opdagen, er was geen toestemming van hun regering.
(Bron)
Juf zorgt voor opschudding door naaktfoto's

Een lerares van een school in het Friese Harkema heeft voor opschudding gezorgd na een blootsessie voor het sexblad Foxy. De pikante foto's van juf Ingrid kwamen de directeur van openbare basisschool 't Holdersnêst onder ogen die daarop de leerkracht op het matje riep. Na overleg met de directie is de vrouw tijdelijk thuis gebleven.
De foto's werden geschoten op de Kamasutra erotiekbeurs waar Foxy geïnteresseerden de mogelijkheid gaf deel te nemen aan een fotosessie. In het aprilnummer staat een voorproefje van de naaktsessie van juf Ingrid en een vriendin, die in zijn geheel in het volgende nummer geplaatst zal worden. Volgens de directie is er een vervelende situatie ontstaan, omdat de vrouw als onderwijzeres een voorbeeldfunctie heeft. Ingrid wil als de gemoederen enigszins gesust zijn dinsdag weer aan het werk gaan.
(Bron)
Waddenvereniging voorlopig tegen gaswinning

DEN HELDER - De leden van de Waddenvereniging hebben zaterdag in Den Helder de handen ineen geslagen tegen gaswinning onder de Waddenzee. Advocaat J. Veltman heeft de leden ervan overtuigd dat een juridische procedure tegen gaswinning voorlopig geen zin heeft. "Pas in 2006 heb je kans van slagen, als de vergunning voor gasboringen moet worden uitgegeven", aldus Veltman.
Het bestuur benadrukte dat de vereniging tegen gaswinning in de Waddenzee is. "We zijn wel in gesprek met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar gaan procederen als wij het niet eens worden", aldus voorzitter L. Bikker.
De emoties liepen soms hoog op tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. Een groep van militante leden dreigde zich af te splitsen als er geen stelling zou worden genomen tegen gaswinning.
Aanvoerder W. Jonker-ter Veld ziet voorlopig geen reden de afsplitsing door te zetten, maar is naar eigen zeggen niet helemaal gerustgesteld door het bestuur. "Ik vraag me af of het bestuur straks openheid geeft over de gesprekken met de NAM. Mijn plannen zijn dan ook nog niet helemaal van de baan", aldus Jonker-ter Veld.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil in 2007 naar gas onder de Waddenzee gaan boren. In 2004 gaven kabinet en Tweede Kamer toestemming voor de waddengaswinning vanaf de vaste wal.
(Bron)

vrijdag, april 22, 2005

Heropvoedende straf jongere eenvoudiger op te leggen

Rechters kunnen jongeren in de toekomst gemakkelijker een straf met een heropvoedend karakter opleggen. Bovendien wil het kabinet het mogelijk maken verschillende soorten straffen met elkaar te combineren, bijvoorbeeld een gevangenisstraf met een geldstraf. Dat is vrijdag besloten op de wekelijkse ministerraad.
Met de maatregelen zegt het kabinet te willen inspelen op een geconstateerde verharding van de jeugdcriminaliteit. Voor heropvoeding bood het strafrecht totnogtoe te weinig mogelijkheden. Een zogenaamde gedragsmaatregel moet dit verbeteren. Een rechter kan deze voor minimaal zes maanden en maximaal een jaar opleggen. In die tijd moet de jongere een bepaald heropvoedingprogramma volgen. De rechter kan deze maatregel inzetten als een voorwaardelijke straf te licht wordt bevonden en een straf in een gesloten inrichting te zwaar.
Het kabinet heeft tevens besloten dat het mogelijk moet worden een geldboete op een jongere te verhalen. In de toekomst zou bijvoorbeeld een scooter in beslag kunnen worden genomen om de boete te vereffenen.
De Raad van State en de Tweede Kamer moeten zich nog over het wetsvoorstel buigen.
(Bron)
Mensenrechtencommissie VN na vijftig jaar mogelijk opgeheven

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (UNHRC) heeft vrijdag in Genève mogelijk haar laatste zitting gehouden. VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft voorgesteld de UNHRC, die al meer dan vijftig jaar ieder jaar zes weken bijeenkomt, te vervangen door een nieuw orgaan met meer bevoegdheden en een duidelijker profiel.
De oogst van meer dan vijftig jaar in internationaal verband praten over de mensenrechten is volgens veel deskundigen uiterst mager. De laatste sessie van de 53 leden tellende UNHRC is een goed voorbeeld. Schendingen van de mensenrechten in Sudan en Cuba werden veroordeeld, maar misstanden in Tsjetsjenië, China en Zimbabwe bleven onbesproken. Niet toevallig hebben de laatstgenoemde drie landen een vertegenwoordiger in de commissie en de eerste twee niet.
Politiek voert de boventoon binnen de UNHRC, stelt Joanna Weschler van Human Rights Watch, reden voor Annan om voor opheffing van de commissie te pleiten. "We hebben een punt bereikt waarop de afnemende geloofwaardigheid van de UNHRC de reputatie van de VN aantast", aldus Annan, die zich vooral heeft gestoord aan het gebrek aan slagvaardigheid met betrekking tot Darfur. Schendingen van de mensenrechten in de Sudanese regio werden veroordeeld, maar tot actie in internationaal verband heeft dat niet geleid.
Een ander kritiekpunt is dat net als in veel andere VN-organisaties de macht van de Verenigde Staten volgens deskundigen te groot is. Zo werd er een expert benoemd om mogelijke schendingen van de mensenrechten bij de strijd tegen het terrorisme in kaart te brengen, maar blokkeerde Washington een onderzoek van de UNHRC naar de detentie-omstandigheden van de meer dan zeshonderd terreurverdachten die al jaren vast zitten op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo in Cuba.
(Bron)
Bekend Shakespeare-portret blijkt namaak

Deskundigen van het Britse National Portrait Gallery zijn tot de conclusie gekomen dat een van de bekendste portretten van William Shakespeare nep is en dateert van ruim tweehonderd jaar na de dood van de toneelschrijver. Bij een analyse is diep verankerd in het doek chromaatgele verf van rond 1814 aangetroffen.
"We denken nu dat het portret stamt uit de periode van rond 1818 tot 1840, precies de tijd toen er een opleving was in de belangstelling voor Shakespeares toneelstukken", zei Tarnya Cooper, curator 16de eeuw van de National Portrait Gallery, donderdag.
Dat het zogenoemde Flower-portret veel later werd gemaakt dan in 1609, het jaartal dat erop staat, werd al langer vermoed. Shakespeare overleed in 1616. Het Flower-portret blijkt over een religieuze voorstelling, van Madonna met kind, heen te zijn geschilderd. Het doek is genoemd naar een van de gewezen eigenaars, Sir Desmond Flower. Die schonk het aan de Royal Shakespeare Company, die het nog altijd bezit. Het portret is veelvuldig gereproduceerd en staat vaak op het omslag van werken van Shakespeare.
(Bron)
Loverboy aangehouden in Arnhem

ARNHEM - De raadkamer van de rechtbank in Arnhem heeft vrijdag een 29-jarige Arnhemmer voor negentig dagen in bewaring gesteld. De man is begin deze maand opgepakt op verdenking van loverboy-praktijken, waarbij hij ernstig geweld en bedreigingen niet schuwde.
Volgens de politie was de Arnhemmer al sinds 1997 actief. Vijf vrouwen, onder wie twee zeventienjarige meisjes, hebben aangifte tegen hem gedaan. Enkele anderen durven geen aangifte te doen uit angst voor wraakacties. De politie denkt dat er nog meer vrouwen moeten zijn met wie de Arnhemmer zogenaamde liefdesrelaties heeft onderhouden.
De loverboy dwong de meisjes, die verliefd op hem waren, in de prostitutie te werken. Hij gebruikte daarbij soms zwaar geweld en bedreigde de vrouwen. Ze moesten vrijwel alle verdiensten aan hem afstaan. De meisjes hebben onder meer in Amsterdam, Deventer, Utrecht en Arnhem voor de man gewerkt.
De Arnhemmer is in zijn woning aangehouden. Daar zijn ook van diefstal afkomstige spullen gevonden. Het onderzoek naar de man gaat nog door. Het rechercheteam hoopt dat zich meer vrouwen melden die slachtoffer zijn geworden van de loverboy. Ook moet er een aantal vrouwen zijn, dat de relatie met de man heeft verbroken toen hij hen tot prostitutie probeerd te dwingen, aldus een woordvoerder van de politie.
(Bron)
Helft Duitse jeugd kent holocaust niet

BERLIJN - Bijna de helft van de Duitse jongeren onder 24 jaar weet niet wat de holocaust was. Van alle ondervraagde Duitsers weten twee keer zoveel vrouwen als mannen niet dat holocaust staat voor de uitroeiing van miljoenen joden in Europa.
Deze resultaten blijken uit een vrijdag bekendgemaakt onderzoek in opdracht van de Duitse zender ZDF en de krant Die Welt. In totaal gaf ongeveer 80 procent van de ruim duizend ondervraagden aan dat holocaust met de nationaal-socialistische rassenwaan te maken had. De publicatie van het onderzoek komt op een tijdstip dat de bevrijding zestig jaar geleden van een reeks concentratiekampen wordt herdacht.
Over het algemeen blijken Oost-Duitsers meer van geschiedenis te weten dan West-Duitsers, en mannen meer dan vrouwen.
(Bron)
Computervirus verwijdert muziekbestanden

GORINCHEM - Computerbeveiligers hebben een internetvirus ontdekt dat muziekbestanden verwijdert. De worm verspreidt zichzelf via uitwisselnetwerken zoals Kazaa en Bittorrent, en doet zich voor als een dvd-kopieerprogramma.
De worm Nopir.B richt zich volgens virusbestrijders bij informatiebeveiliger Sophos op muziekpiraten die gekopieerde muziekbestanden aanbieden. Het virus maakt echter geen onderscheid tussen legale en illegale muziek. Het aantal besmettingen was vrijdag nog beperkt, aldus een woordvoerder.
Deskundigen hebben het vermoeden dat de worm is gemaakt door een Franse computerkraker. Ze gaan er niet van uit dat hij handelde in opdracht van de muziekindustrie, omdat het gaat om een strafbaar feit. Van platenmaatschappijen is wel bekend dat ze doelbewust beschadigde muziekbestanden verspreiden op uitwisselnetwerken om het gebruik van illegale kopieën te ontmoedigen.
(Bron)
Handig, een vriendje dat bioloog is. Dan komen er nog weleens rare zaden in je tuin terecht, fijne kervel in dit geval:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Het blijft een klauteraar:

Image hosted by Photobucket.com


En als ze dan een vogel hoort...

Image hosted by Photobucket.com
Persconferentie Zoetermeer: politie en justitie melden dat de vader bekend heeft zijn vrouw en kinderen op 6 april te hebben vermoord. Daarna heeft hij de lichamen begraven, er is niet gezegd waar, maar wel dat ze inmiddels gevonden zijn.
Dronken bestuurder rijdt in op agenten

Twee politieagenten konden gisteren in Zaandam net op tijd het vege lijf redden. De twee waren rond negen uur 's avonds bezig met een alcoholcontrole op de Vermiljoenweg toen een dronken bestuurder op hen inreed.
De personenauto trok de aandacht van de agenten doordat de bestuurder hevig remde. De automobilist werd gesommeerd te stoppen, maar de man verhoogde daarop zijn snelheid. Zowel de agent die het stopteken gaf als een achter hem staande collega moesten wegspringen om de aanstormende auto te kunnen ontwijken.
Een motoragent kon de verdachte volgen en kort daarna in een woning aanhouden. De 34-jarige man is in verzekering gesteld op verdenking van poging tot doodslag. Zijn auto is in beslaggenomen en zijn rijbewijs ingevorderd.
(Bron)
Excuses Japan voor oorlogsverleden

JAKARTA - De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vrijdag in een toespraak excuses aangeboden voor het lijden dat de Japanse agressie in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw heeft veroorzaakt in Aziatische landen. De rede, die hij uitsprak tijdens een Aziatisch-Afrikaanse topconferentie in Jakarta, leek erop gericht de anti-Japanse sentimenten in China en Zuid-Korea te bezweren.
"In het verleden heeft Japan, door koloniale overheersing en agressie, de volken van veel landen, in het bijzonder die in Azië, zeer veel schade en leed berokkend", aldus Koizumi. Volgens de premier ziet Japan de historische feiten "openlijk en met nederigheid" onder ogen en voelt het nog altijd "diep berouw".
Japan en China zijn de afgelopen weken verwikkeld in een diplomatieke rel naar aanleiding van een geschiedenisboek waarin Japan zijn eigen oorlogsverleden zou verdoezelen. De zaak leidde tot felle protesten in verscheidene Chinese steden, waarbij demonstranten ook Japanse eigendommen vernielden.
Japanse leiders hebben zich al eerder verontschuldigd voor het Japanse oorlogsverleden, maar nog nooit in een situatie waarbij zo veel internationale leiders bijeen waren. Ook de Chinese president Hu Jintao is in Jakarta. De Japanse regering probeert een gesprek tussen hem en Koizumi te regelen.
China is ook niet te spreken over de Japanse ambities om een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen. Beide landen ruzieën verder over olie- en gasreserves in de Oost-Chinese Zee. Japan gaf vorige week een aantal bedrijven toestemming voor boringen in het betwiste gebied.
De Japanse krant Yomiuri Shimbun meldde vrijdag dat Tokio bereid is met China te praten over gezamenlijke exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen in de Oost-Chinese Zee. Het dagblad beriep zich op bronnen bij de regering.
(Bron)
Colombiaans voetbalteam uitgemoord

BOGOTA - Elf Colombiaanse jongens en mannen zijn vermoord toen zij op weg waren om een voetbalwedstrijd te gaan spelen. De slachtoffers, tussen de 12 en 25 jaar oud, werden met schoten in het hoofd gedood. De daders lieten de lichamen achter in een rivier bij Buenaventura, in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land. Dat meldde de politie donderdag.
De politie zegt nog niet te weten wie verantwoordelijk is voor de moordpartij. Door het gebied waar het bloedbad plaatshad, ten oosten van de stad Cali, loopt een drugssmokkelroute die gebruikt wordt door zowel linkse als ultrarechtse paramilitaire organisaties.
(Bron)
CIA hield Duitse verdachte ten onrechte vast

WASHINGTON - Medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben een Duitse staatsburger zes weken lang ten onrechte vastgehouden. Zij hielden hem gevangen in een Afghaanse cel terwijl zij al hadden vastgesteld dat hij niets met al-Qaeda te maken had. Dat berichtte de Amerikaanse televisiezender NBC.
Volgens NBC negeerden de CIA-agenten bovendien tot twee keer toe een bevel van de toenmalige Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice om de man onmiddellijk vrij te laten. De Duitse autoriteiten onderzoeken de klacht van de in Libanon geboren Khaled el-Masri. Die zegt dat hij op oudejaarsavond 2003 in Macedonië werd ontvoerd en overgevlogen naar Afghanistan.
Volgens de televisiezender, die zich baseert om anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen, vermoedden de CIA-agenten dat el-Masri's Duitse paspoort vals was. Ook zou zijn naam dezelfde zijn als met die van iemand die gezocht werd wegens zijn vermeende bezoeken aan trainingskampen van al-Qaeda in Afghanistan.
De inlichtingendienst ontdekte de fout toen bleek dat het paspoort van el-Masri wel echt was. De man werd echter nog zes weken vastgehouden "terwijl functionarissen discussieerden over hoe met de fout om te gaan", aldus NBC. Behalve Rice was volgens de zender ook de toenmalige CIA-directeur George tenet van de zaak op de hoogte.
(Bron)
Zesjarige ontsnapt met geweld uit politieauto

Als een volleerde crimineel heeft een zesjarig jongetje uit Roermond zich gisteren met geweld uit een politieauto weten te bevrijden. Het ventje was samen met een zevenjarig vriendje opgepakt omdat hij op een kinderboerderij stenen gooide naar dieren.
De agenten die de jongens betrapten besloten de kinderen naar hun ouders brengen. Terwijl de politiemannen het zevenjarige jongetje thuis afleverden, wist de zesjarige uit de auto te ontsnappen. Met een in de wagen liggende zaklamp sloeg hij een ruit in en klom naar buiten. Hierbij vernielde hij ook nog eens een handsfreeset.
Minder slim was dat het jongetje linea recta naar huis vluchtte. De agenten troffen het kind daar aan en namen hem alsnog mee naar het bureau, waar het jongetje zich zeer agressief gedroeg. De ouders van het kind draaien op voor de kosten van de vernielingen.
(Bron)
Werkenden voelen voor gezonde lunch

DIEMEN - Ruim driekwart van de werkenden in Nederland vindt het acceptabel als de bedrijfskantine kroketten en patat in de ban doet en alleen nog gezonde voeding aanbiedt. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Randstad WerkMonitor, een onderzoek onder 440 werknemers van achttien jaar en ouder.
Slechts een of de vijf werkenden ziet het helemaal niet zitten om tijdens de lunch op het werk alleen nog gezond te eten. De ondervraagden zullen de vette hap wel missen. Een kwart zal met pijn in het hart afscheid nemen van de kroket. Elf procent heeft er moeite mee als patat uit het assortiment verdwijnt, 9 procent als ze het zonder frikandel moeten stellen.
Van de werknemers vindt 82 procent het stimuleren van gezonde voeding door de werkgever enigszins tot zeer belangrijk, blijkt uit het onderzoek van Blauw Research.
(Bron)
Bouwkraan valt om: kraandrijver gewond

Een instortende bouwkraan heeft aan het eind van deze morgen geleid tot ernstig letsel voor de kraandrijver. De man zat in de cabine toen de kraan op het dak van een in aanbouw zijnde flat viel. Het ongeval vond plaats op de Laan van Wateringseveld, op de grens tussen Wateringen en Den Haag.
Vermoedelijk een constructiefout heeft er voor gezorgd dat enkele bevestigingspunten van de kraan afbraken, waardoor deze instabiel raakte. Het deel waar de bestuurderscabine zich bevond viel op de flat, het andere deel op een bouwkeet.
Naar de exacte toedracht van het ongeval is een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Niet kunnen roeien dwarsboomt vluchtpoging

Als je een overval wilt plegen moet je natuurlijk wel zorgen dat je weg kunt komen. En als je een overval op een ambulanceboot wilt plegen, houdt dat in dat je over water zult moeten vluchten. Maar als je dat in een roeiboot doet moet je natuurlijk wel kunnen roeien. Daar hadden twee Noorse dieven echter niet aan gedacht.
Het tweetal vereerde de ambulanceboot woensdagavond met een bezoekje en ging op zoek naar geld en medicijnen. Toen het alarm afging wilden de mannen in een roeiboot vluchten, maar roeikwaliteiten bleken ze niet te bezitten. De mannen roeiden verschillende kanten op en kwamen daardoor niet erg ver. Toen ze aan wal gingen had het tochtje inmiddels zo veel tijd gekost dat de politie hen al op stond te wachten.
(Bron)
Politie pakt serieverkrachter

DORDRECHT - De politie heeft met de arrestatie van een 23-jarige man uit Dordrecht mogelijk een serie zedendelicten in de omgeving van Dordrecht opgelost.
De verdachte heeft inmiddels vier verkrachtingen en twee aanrandingen bekend. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
(Bron)
'E-mail en sms slechter voor IQ dan cannabis'

LONDEN - Regelmatig gebruik van e-mail en sms is schadelijker voor de intelligentie dan dat van cannabis. Dat zeggen Britse psychologen, die in opdracht van een technologiebedrijf Hewlett Packard onderzoek hebben gedaan bij 1100 vrijwilligers.
Volgens het onderzoek, waarover de Britse kranten The Times en The Guardian vrijdag berichtten, leidt veelvuldig gebruik van elektronische tekstberichten tot slaperigheid, apathie en concentratieproblemen. E-mailen bleek bovendien een bijzonder verslavende bezigheid te zijn.
Het IQ van de deelnemers liet een tijdelijke daling met maar liefst tien punten zien. Bij cannabisgebruikers is dat gemiddeld 'slechts' vier punten, aldus de verontruste wetenschappers. Zij noemen het verschijnsel, dat vooral werkende mannen lijkt te treffen "infomanie".
(Bron)
Vandaag en morgen nog even genieten van het mooie weer...

donderdag, april 21, 2005

Gletsjers Zuidpool smelten sneller dan gedacht

LONDEN - De gletsjers in het Zuidpoolgebied smelten sneller dan gedacht als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat is gebleken uit omvangrijk Brits-Amerikaans onderzoek, waarover het wetenschappelijke blad Science vrijdag bericht.
Volgens de onderzoekers zijn de gletsjers in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld vijftig meter per jaar gekrompen, sneller dan in elke andere periode in de afgelopen vijftig jaar. Van de 244 onderzochte gletsjers was bij 87 procent sprake van een krimp in de afgelopen vijf decennia.
De Sjögren-gletsjer is een uitschieter. Deze ijsmassa is sinds 1993 ongeveer 13 kilometer kleiner gewonden. Overigens is bij 32 gletsjers vastgesteld dat ze juist een beetje in omvang zijn toegenomen.
Het smelten van gletsjers en ook van andere ijsmassa's aan de polen als gevolg van klimaatveranderingen, leidt tot een verhoging van de zeespiegel. De gevolgen daarvan kunnen volgens experts uiteindelijk zeer ingrijpend zijn, vooral voor laag gelegen landen zoals Nederland.
(Bron)
Man valt vanuit zweefmolen bovenop kind

DOKKUM - Een 11-jarig kind is donderdagmiddag op de kermis in Dokkum gewond geraakt nadat een man bovenop het kind viel. De man bleef achter een bakje van de zweefmolen hangen, werd vervolgens de lucht ingezwaaid en viel daarna van een onbekende hoogte op het slachtoffer. Dat heeft de politie bevestigd.
Het kind is naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak. De man die aan het bakje van de zweefmolen bleef hangen, mogelijk een medewerker van de zweefmolen, is ongedeerd gebleven.
(Bron)
Bejaarde fietsster op de snelweg

BEUNINGEN - De politie heeft donderdagmiddag een 83-jarige inwoonster van Beuningen met haar fiets van de snelweg A73 (Nijmegen-Venlo) gehaald. De vrouw maakte volgens een woordvoerder van de politie een verwarde indruk.
In korte tijd kreeg de politie een aantal telefoontjes van automobilisten, die de bejaarde vrouw op de snelweg tussen Beuningen en Ewijk zagen fietsen. Toen de politie haar liet stoppen, bleek dat de Beuningse geen idee had hoe ze op de snelweg terecht was gekomen. Ook wist ze niet hoe ze er weer af moest komen. De politie heeft de vrouw thuisgebracht.
(Bron)
Jongen (11) hangt zichzelf per ongeluk op

Een 11-jarige jongen uit het Twentse Rijssen is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt nadat hij zichzelf vermoedelijk per ongeluk heeft opgehangen. Dat meldt de politie. Het incident deed zich voor in de gymzaal van een basisschool aan de Molenstraat. De jongen ligt volgens de politie in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Het slachtoffer had tijdens de gymles een lintje om zijn schouder hangen om zich te onderscheiden van zijn tegenstander. De jongen liep vervolgens in de kleedkamer op een bankje. De politie vermoedt dat het lintje toen achter een kledinghaak is blijven hangen en de tiener is uitgegleden.
Een klasgenoot die naar het toilet wilde, vond de jongen. Hij had op dat moment ernstig zuurstoftekort en was buiten westen geraakt. De leerlingen krijgen hulp van Slachtofferhulp om te praten over de gebeurtenis.
(Bron)
School schorst relschoppers Efteling

Het Vader Rijncollege in Utrecht heeft vijf leerlingen van Marokkaanse komaf geschorst die woensdag betrokken waren bij diverse opstootjes in de Efteling. Zij zouden onder meer een 8-jarige jongen zonder aanleiding hebben geschopt en geslagen. Ook vielen zij een meisje lastig.
Volgens schooldirecteur Bart Engbers is wat er gebeurd is "niet alleen vervelend, maar ook ontoelaatbaar". Het vijftal, tussen de 13 en 14 jaar oud, maakte deel uit van in totaal 280 onderbouwleerlingen van het college die aanwezig waren in de Efteling. "Scholieren op het college hebben afwijzend gereageerd op het gedrag van hun medeleerlingen. Bovendien vrezen de overige Marokkanen op onze school dat zij voortaan ook schuin worden aangekeken door het gedrag van hun afkomstgenoten."
De vijf geschorste jongeren moeten binnenkort aanwezig zijn bij een gesprek dat de school met hun ouders zal hebben. In totaal werden gisteren tien jongeren van de school opgepakt, maar volgens de directeur waren vijf van hen slechts getuigen.
(Bron)
Fransen willen minder treinen op Amsterdam

DEN HAAG - De Franse spoorwegen (SNCF) willen het aantal hogesnelheidstreinen tussen Parijs en Amsterdam in 2010 beperken tot tien per dag in plaats van zestien. De SNCF laat het afhangen van de toeloop of er meer treinen komen. Dat heeft minister Peijs (Verkeer) aan de Tweede Kamer geschreven.
Diverse Kamerleden lieten vorige week tijdens een overleg met de bewindsvrouw al weten bezorgd te zijn over zulke plannen. Volgens Peijs zijn de onderhandelingen met de Fransen een zaak van de HSA ofwel de Nederlandse Spoorwegen en de KLM, exploitant van de Nederlandse hogesnelheidsverbinding die vanaf 2007 gaat rijden op Parijs. HSA heeft nog geen bijstand gevraagd, aldus de minister, aangevend dat het mogelijk zo'n vaart niet hoeft te lopen.
Maar ook de tijdige inbouw van beveiligheidsapparatuur door de Fransen op de Thalystreinen, waarover Kamerleden vorige week ook al vragen stelden, is twijfelachtig. Minister Peijs schrijft dat ze dat met de Belgische verantwoordelijke minister Vande Lanotte in Parijs aan de orde heeft gesteld.
De HSA maakt zich niet veel zorgen over het voornemen van de Fransen. Volgens een woordvoerder van het samenwerkingsverband tussen NS en KLM zijn de onderhandelingen over het aantal in te zetten treinen nog maar net begonnen. De HSA wil het liefst zestien treinen laten rijden, maar zegt dat het definitieve aantal afhangt van de marktomstandigheden.
(Bron)
TT 402 Artsen halen rubber eendje uit hond

Zweedse artsen hebben uit de maag van een boxer een rubber eendje verwijderd. Het stuk speelgoed heeft vijf jaar in de buik van de hond gezeten. De eigenaar dacht dat het eendje inmiddels zou zijn vergaan, maar toen het dier onlangs ziek werd, liet het baasje z'n hond opereren.
Asociale bestuurder moet auto inleveren

Een 29-jarige automobilist uit Nijmegen is door zijn asociale rijgedrag zijn rijbewijs kwijtgeraakt. Ook werd zijn auto in beslag genomen. De man viel de politie op omdat hij op en rond A2 te Vught asociaal rijgedrag vertoonde.
De man haalde op die A2 omstreeks 09.50 uur enkele auto's over het verdrijvingsvlak in. Vervolgens reed de man in zijn auto met een snelheid van ongeveer 130 kilometer per uur dicht achter een motorrijder. Niet veel later besloot de bestuurder op het laatste moment af te slaan naar de N59 richting Oss. Op die N59 versnelde de bestuurder wederom naar 130 terwijl in verband met de wegwerkzaamheden slechts 90 mocht worden gereden. De bestuurder versnelde naar 150 en haalde over de smalle rijstroken diverse voertuigen in, terwijl de maximumsnelheid daar 70 is.
Tussendoor toeterde de man meerdere malen, kennelijk met de bedoeling dat voor hem rijdende auto's opzij gingen. Nadat de N59 overging in de A59 onder Heesch lukte het de onopvallende politiewagen deze automobilist een stopteken te geven.
De man kreeg van politie een proces-verbaal voor rijden op verdrijvingsvlak, kleven, overschrijden maximumsnelheid, alsmede het in gevaar brengen van andere weggebruikers. De bestuurder bleek nog niet zo lang zijn rijbewijs te hebben, en dus werd ook zijn auto in beslag genomen. Gevraagd naar de reden van zijn gedrag gaf de man als reden op dat hij haast had in verband met een afspraak.
(Bron)
Zes op de tien Nederlanders gebruiken medicijnen

Ruim zestig procent van de Nederlanders gebruikt regelmatig medicijnen. Dat blijkt uit cijfers over 2004 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het ?zelfdokteren? op internet is in opkomst: 39 procent van de medicijngebruikers had vorig jaar alleen medicijnen zonder recept van een arts. Van de medicijngebruikers heeft aan de andere kant 36 procent alleen voorgeschreven medicijnen. Een kwart van de groep gebruikt zowel voorgeschreven als niet-voorgeschreven medicijnen.
Het CBS onderzocht 10.000 mensen van alle leeftijden. Het onderzoek richt zich op de medicijnen die zij in de veertien dagen voor het onderzoek hebben gebruikt. Bij de medicijnen zonder voorschrift zaten vooral pijn- en koortswerende middelen, zoals aspirine. Ook middelen tegen hoest en verkoudheid, vitaminen en mineralen en homeopathische middelen worden vaak zonder recept gehaald.
(Bron)
Man vliegt 68 keer met valse creditcards

Een Maleisiër is er in geslaagd om met vervalste en gestolen creditcards vliegtickets te kopen en op die manier 68 keer met het vliegtuig te reizen. De man werd vlak voor zijn 69ste vlucht opgepakt door de politie.
Op het moment van arrestatie zat de 21-jarige man al in het vliegtuig met zijn veiligheidsgordel. De man zijn truc was simpel, maar effectief: Het afgelopen jaar boekte hij zijn vluchten op het laatste moment via internet en vloog meestal met budgetmaatschappijen van het noorden van Maleisië, waar hij werkte, naar Borneo om zijn vrouw te bezoeken.
(Bron)
Spaans lagerhuis stemt in met homohuwelijk

Het lagerhuis van het Spaanse parlement heeft donderdag ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. Een wetsvoorstel van de Socialistische regering werd door 183 van de 350 parlementariërs aangenomen.
Als de Spaanse senaat, waar de Socialisten een ruime meerderheid hebben, het wetsvoorstel ook goedkeurt, wordt Spanje na Nederland en België het derde land waar homoparen voor de wet kunnen trouwen. De wet geeft homoparen ook het recht kinderen te adopteren.
In Spanje is fel oppositie gevoerd tegen legalisering van het homohuwelijk. Vooral de rooms-katholieke kerk en de conservatieve Partido Popular waren tegen, maar ook protestantse, joodse en oosters-orthodoxe organisaties waren niet te spreken over het wetsvoorstel. Opiniepeilingen onder de Spaanse bevolking wezen echter uit dat 66 procent van de Spanjaarden geen enkel probleem heeft met huwelijken tussen mensen van gelijke sekse.
(Bron)
Staking vuilnisophalers Utrecht beëindigd

De staking van de tweehonderd Utrechtse vuilnisophalers en straatvegers is beëindigd. Om 13.30 uur is de blokkade van dranghekken en vuilnisauto's voor het terrein van de Utrechtse Reinigings- en Havendienst (RHD) verwijderd. Wethouder Jan van Zanten heeft toezeggingen gedaan over het loon.
Het salaris van de werknemers wordt vergeleken met bedrijven in soortgelijke gemeenten. Als verschillen worden gevonden, komt de wethouder met 'maatregelen', vertelt woordvoerder van de RHD Linda IJssel de Schepper. Van Zanten komt voor woensdag met een reactie. De opgelopen vertraging in hun werk halen de werknemers in door over te werken.
(Bron)
Nina Hagen last uit doodsangst concerten af

De Duitse punkzangeres, tekstschrijfster en actrice Nina Hagen heeft uit doodsangst twee concerten in Duitsland afgelast. Het gaat om concerten met de 'Leipzig Big Band' op 24 april en 31 mei. De reden voor het afzeggen van de concerten zijn doodsbedreigingen van haar 27-jarige man Lucas Alexander.
De 50-jarige zangeres roept op haar website openlijk om hulp. Ze schrijft dat de 27-jarige Deense muzikant haar 'herhaaldelijk met de dood heeft bedreigd'. De twee voeren al maanden dagelijks een strijd op het internet. "Hij heeft gedreigd me om te brengen, als ik iets over onze relatie in het openbaar vertel", zegt Nina. Alexander, die in januari 2005 de scheiding aanvroeg, laat op zijn beurt weten dat hij zijn eigen website heeft moeten sluiten vanwege de heftige beschuldigingen van Hagen.
De punkdiva trouwde in januari 2004 met Alexander. Daarvoor waren zij drie jaar verloofd. Hagen noemt de relatie 'een knipperlichtrelatie'. In 2000 scheidde Hagen na vier jaar huwelijk van de 15 jaar jongere David Lynn. Daarvoor leefde ze jaren samen met de stylist Franck Chevallier. In 1990 kreeg zij met hem zoon Otis. In 1981 beviel zij van dochter Cosma Shiva. De vader van het meisje is de inmiddels overleden muzikant Ferdinand Karmelk.
In 1977 richtte Nina Hagen de Nina Hagen band op. Het eerste album van de band (1978) had zowel in Duitsland als in Nederland succes. In 1979 nam zij met onder andere Herman Brood de film Cha-Cha op. De 50-jarige zangeres woont momenteel in Los Angeles. Zij werkt aan een pilot voor een Amerikaanse televisieshow. Ook bereidt ze twee albums voor.
(Bron)
'The Cure met A Forest beste Jaren 80 plaat'

Luisteraars van Radio 3FM hebben 'A Forest' van 'The Cure' gekozen als beste plaat van de jaren 80. De band staat op nummer 1 in de '80s Request Top 100'. De lijst is onderdeel van de '80s Request week' die deze week op 3FM wordt uitgezonden. Aanstaande vrijdag tussen 09:00 en 18:00 uur is de Top 100 in z'n geheel te horen.
U2 is de meest aangevraagde band met vijf noteringen in de lijst. De Golden Earring is met When the Lady Smiles de hoogste Nederlandse notering op plaats 9.

De Top 10
1. The Cure - A Forest (1980)
2. U2 - Sunday Bloody Sunday (1985)
3. The Cult - She Sells Sanctuary (1986)
4. Falco - Jeanny (1986)
5. Beastie Boys - Fight For Your Right (1987)
6. A-Ha - Take On Me (1985)
7. Guns 'n Roses - Sweet Child Of Mine (1988)
8. U2 - With Or Without You (1987)
9. Golden Earring - When The Lady Smiles (1984)
10. New Order - Blue Monday (1983)
(Bron)
Bankovervaller blijkt boze klant

De politie heeft woensdagmiddag in een Fortis Bank in Dordrecht een 33-jarige man aangehouden. De man, afkomstig uit Dordrecht, had volgens getuigen binnen in de bank gedreigd om een wapen te trekken. De politie kon echter geen wapen aantreffen bij zijn arrestatie.
De man verklaarde op het politiebureau dat hij problemen had bij een pinautomaat en daarom naar binnen ging om hulp te vragen. Hij was echter ontevreden over de service en ging luidkeels roepen of hij een pistool moest meenemen om geld te krijgen.
(Bron)
Vrouwenhandelaren in Friesland aangehouden

LEEUWARDEN - Het prostitutieteam van de Friese politie heeft in de provincie dertien mannen en vrouwen aangehouden voor vermeende vrouwenhandel en valsheid in geschrifte. Dat maakte de politie donderdag bekend. Onder de aanhoudingen zijn enkele vrouwen van Hongaarse afkomst.
De aanhoudingen zijn op dinsdag 12 april gedaan. Op dezelfde dag waren huiszoekingen in Leeuwarden en Zaandam. Uit het onderzoek is gebleken dat er enkele minderjarige meisjes van Hongaarse afkomst in Leeuwarden in de prostitutie terechtkwamen. Zij werkten met valse dan wel vervalste paspoorten.
Van de dertien verdachten zijn er vier door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Drie zitten in vreemdelingenbewaring en een persoon is na verhoor in vrijheid gesteld. De overige vijf verdachten zijn nog niet voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.
(Bron)
'Ouders zijn slechte opvoeders'

HILVERSUM - Leerkrachten hebben geen hoge pet op van de opvoedkwaliteiten van de gemiddelde ouder. De ouders besteden weinig tijd aan hun kroost, leggen de opvoeding vaak neer bij de school en verwachten veel van hun kinderen.
Dat blijkt uit een enquête die Intomart heeft uitgevoerd in opdracht van Netwerk KRO. De conclusies zijn woensdagavond bekendgemaakt bij Netwerk.
Bijna 60 procent van de leerkrachten zegt zich steeds vaker zorgen te maken over de thuissituatie van hun leerlingen. Bijna tweederde, 63 procent, is ongerust over de agressiviteit bij veel kinderen.
Bijna 70 procent (67) van de ondervraagde leerkrachten zegt dat ouders steeds vaker opvoedkundige taken op het bordje van de school leggen. Bijna 60 procent (57) vindt dat ouders te weinig tijd aan de opvoeding van hun kinderen besteden. Meer dan de helft van de ondervraagden, 52 procent, is van mening dat ouders meer van hun kind verwachten dan vroeger.
Volgens 57 procent van de onderwijsgevenden komen kinderen door alle druk en drukte vaak moe op school. Dit geldt zowel voor kinderen in de grote stad als voor kinderen op het platteland.
(Bron)
Topman Essent schenkt helft bonus aan goed doel

DEN BOSCH - Bestuursvoorzitter Michiel Boersma schenkt de helft van zijn bonus over 2004 aan een goed doel. "Daarmee neem ik mijn morele verantwoordelijkheid en hoop ik dat we weer vooruit kunnen kijken", zei Boersma.
De bestuursvoorzitter verdiende vorig jaar 821.00 euro waarvan 161.000 euro aan bonussen. Essent betaalt Boersma nu over 2004 ruim 80.000 euro bonus uit. De aandeelhouders begroetten het gebaar van Boersma met applaus.
(Bron)
Virusexpert waarschuwt voor snelle verspreiding Sober.N

AMSTERDAM - Virusexpert Bitdefender waarschuwt voor de zoveelste variant van de Sober massa-mailer, Sober.N . Met name de snelheid waarmee dit virus zich verspreidt, vinden de analisten zorgwekkend. Bij het virusmailtje zit een geïnfecteerd attachment.
De e-mail is geschreven is het Engels of het Duits, wat laat vermoeden dat de auteur van Duitse afkomst is, en komt met een van de volgende onderwerpen "FwD: Ich bin's nochmal" [letterlijk: Ik ben het nog een keertje] of "I've_got your EMail on my_account!".
Als het virus in de bijlage wordt geopend, zal deze zichzelf installeren op de computer. Sober.N zal steeds een inbelverbinding tot stand brengen als er geen verbinding met het internet is. Mensen met een kabel,- of adsl-verbinding zullen hier dus geen last van ondervinden, maar mensen die inbellen kunnen op deze manier voor een hoge telefoonrekening komen te staan. Het virus heeft voor zover bekend verder geen destructieve eigenschappen.
(Bron)
Amerikaanse rechter geeft gapend jurylid boete

LOS ANGELES - Een Amerikaanse rechter heeft een jurylid een boete van 1000 dollar opgelegd omdat de man duidelijk hoorbaar zat te gapen in de rechtszaal tijdens de juryselectie voor een moordzaak. Dat berichtte dagblad The Los Angeles Times woensdag.
Toen de rechter de man aansprak op zijn gedrag, antwoordde die dat hij zich verveelde. De rechter noemde de houding van het slaperige jurylid "beroerd" en gaf hem een boete wegens minachting voor de rechtbank. "Uw verveling heeft u zojuist 1000 dollar gekost", beet hij de man toe.
Nadat het geschrokken jurylid zich uitvoerig had verontschuldigd, bracht de rechter de boete terug tot 100 dollar. Hij peinsde er echter niet over de zaak maar te vergeten. "Ik heb weleens iemand zien gapen, maar dit was absoluut een record", aldus de magistraat. "Zo kan ik mijn werk niet naar behoren doen", voegde hij daaraan toe.
(Bron)
Creutzfeldt-Jakob vastgesteld bij Nederlandse

AMSTERDAM - Bij een patiënte in het Mesos Medisch Centrum in Utrecht is donderdag de ziekte Variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) vastgesteld. vCJD is de menselijke vorm van de 'gekke koeien' ziekte (BSE). Het is voor het eerst in Nederland dat deze aandoening zich voordoet.
Het gaat volgens bronnen om een 26-jarige Utrechtse. De melding komt voort uit de reguliere surveillance van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob door het Nederlandse expertisecentrum in het Erasmus MC in Rotterdam. Het Europese expertisecentrum voor (v)CJD in Edinburgh heeft de diagnose, op basis van foto's van de hersenen en het ziekteverloop, bevestigd.
De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt of er risico voor overdracht van de ziekte naar anderen is geweest. Nederland heeft de Europese autoriteiten op de hoogte gesteld.
VCJD is een variant van de Ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Deze ziekte wordt gekenmerkt door sponsachtige degeneratie van de hersenen en wordt veroorzaakt door bijzondere eiwitten (prionen).
De ziekte is overdraagbaar door transplantatie van zenuwweefsel en door besmet instrumentarium in ziekenhuizen, voornamelijk bij neurochirurgische operaties.
Sinds kort bestaat het vermoeden dat de ziekte ook via bloed kan worden overgedragen. Dit op grond van twee mogelijke gevallen in het Verenigd Koninkrijk. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er nog niet. De betrokken patiënt is geen bloed- of weefseldonor geweest en heeft ook geen bloed - of weefsel ontvangen. De kans dat deze patiënt anderen heeft besmet of de besmetting via derden heeft opgelopen is daarom uiterst klein.
Nederland heeft de afgelopen jaren een aantal maatregelen ingevoerd om het risico op overdracht via bloed te minimaliseren: per 1 september 2001: het verwijderen van witte bloedcellen uit alle bloedproducten (Algehele Leukocyten Depletie), per 1 november 2001: het uitsluiten van donoren die tussen 1980 en 1996 langer dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verbleven en per 1 februari 2005: het uitsluiten van bloeddonoren die zelf een bloedtransfusie hebben ontvangen na 1 januari 1980.
Oorzaak van het krijgen van vCJD wordt gezocht in het eten van besmet rundvlees in het verleden. Of ook bij dit specifieke ziektegeval sprake is van een relatie met besmet rundvlees is niet duidelijk. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of een oorzaak aan te wijzen is. Het rundvlees in Nederland is veilig omdat bij de slacht alle gevoelige runderen op BSE worden getest.
Bovendien worden bij de slacht ook onder andere de hersenen en het ruggenmerg van runderen waarmee BSE overgebracht kan worden, apart verzameld en vernietigd. VWS heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op de hoogte gesteld.
In Europa zijn eerder gevallen van vCJD vastgesteld. De ziekte is eerder vastgesteld in Engeland. Daarbuiten zijn gevallen vastgesteld in Ierland, Frankrijk, Italie, Japan, Canada en Verenigde Staten.
(Bron)
Onbekende legt granaat op deurmat politiebureau

HAAKSBERGEN - Of het goed of kwaad bedoeld was, zal wel nooit vast komen te staan. De politie was echter niet verguld met de vondst van een gevaarlijke granaat op de deurmat van het politiebureau in Haaksbergen. Een onbekende heeft het explosief achtergelaten, liet de politie donderdag weten.
De politie vond het projectiel op de deurmat in de nacht van woensdag op donderdag. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft de zogeheten brisantgranaat donderdagmorgen onschadelijk gemaakt en tot ontploffing gebracht. De granaat liet een enorme krater achter.
Volgens de politie heeft de brenger van de granaat een enorm risico genomen door de granaat bij het bureau neer te leggen. De politie wil graag met hem of haar in contact komen.
(Bron)
Man uit Drachten plundert huis dode buurman

DRACHTEN - Een 27-jarige man uit Drachten heeft dinsdagavond met twee vrienden het huis van zijn dode buurtgenoot geplunderd. De buurman was enkele dagen eerder overleden. De drie verdachten haalden onder meer de wasmachine, de droger, een televisie en een stereo-installatie uit zijn huis, liet de politie donderdag weten.
De hoofdverdachte woont op vijftig meter van het huis van de dode man. Met twee vrienden van 19 en 17 jaar, ook uit Drachten, haalde de man heel het huis overhoop. De politie hield de drie verdachten dinsdagavond aan, nadat een buurtbewoner de gestolen huisraad in de tuin van de 27-jarige man had zien staan.
(Bron)
Dode bij schietpartij in Waalwijk

WAALWIJK - Bij een schietpartij op de Blyde Incomstelaan in Waalwijk is donderdagochtend een nog onbekende man om het leven gekomen. Dat liet de politie donderdag weten. Het gaat om een inzittende van een blauwe Volkswagen Passat.
De politie heeft het voertuig met een zeil afgedekt. Het slachtoffer bevindt zich nog in de auto. De schietpartij gebeurde om 09.45 uur.
Volgens de politie zou de man zijn doodgeschoten door een motorrijder of diens passagier. Het schietincident gebeurde midden in een woonwijk. De politie heeft de naaste omgeving afgezet. Zij is met onder meer een helikopter op zoek naar de gevluchte motorrijder.
(Bron)
Aantal slachtoffers loverboys stijgt in Rotterdam

ROTTERDAM - Bij het Prostitutie Maatschappelijk Werk (PMW) in Rotterdam meldden zich het eerste kwartaal van 2005 vijftien slachtoffers van loverboys. Het gaat om meisjes van 14 tot 23 jaar die te maken kregen met 'modern pooierschap' zoals coöordinator S. Kern stelt.
Kern constateert een forse stijging van het aantal meldingen. Over heel 2004 werden in Rotterdam nog twintig loverboy-slachtoffers geteld. De eerste inventarisatie die in 2003 op verzoek van de gemeente plaatsvond, gaf aan dat er jaarlijks ongeveer honderd slachtoffers zouden moeten zijn.
Kern: "Door de ketenaanpak waar we dit jaar mee zijn begonnen, is er meer contact tussen hulpverlening en politie en komen er door betere registratie meer gevallen boven. Wij staan op scherp. De toename van het aantal meldingen, is opvallend. Maar het is geen papieren werkelijkheid, want al die meisjes zijn heel concrete gevallen."
De slachtoffers krijgen soms wel anderhalf jaar intensieve hulpverlening. "Voor hun eigen veiligheid moeten meisjes soms uit huis worden geplaatst. Vaak ook heeft het meisje schulden, omdat haar naam onder een lening staat terwijl de jongen er met het geld vandoor is gegaan. Verder helpen we meiden bij het verwijderen van de tatoeage met de naam van hun pooier."
Onder meer door veel voorlichting te geven, hoopt Kern jonge meisjes te waarschuwen. "Het werkt. Toen we daar in 1999 mee begonnen wist bijna niemand wat een loverboy was, meiden van nu weten het wel." Gerichte voorlichting vindt verder plaats in crisis- en opvangcentra. "De loverboys richten zich op kwetsbare meisjes. Hoewel de ronselplekken steeds veranderen, staan de jongens altijd bij de wegloophuizen."
Volgens donderdag gepresenteerde cijfers is 37 procent van de daders van Marokkaanse afkomst, het aandeel van Nederlandse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse jongens dat dit doet, ligt rond 15 procent. "Ons doel is de pakkans van deze jongeren te vergroten. Tot nu toe was het een heel lucratieve bezigheid en dat moet anders. Het is mensenhandel en dat hoort prioriteit te hebben, maar het wordt tijd dat het ook echt de prioriteit krijgt."
Bij het PMW in Rotterdam weten ze dat de ronselpraktijken van de loverboys al heel lang bestaan. "Oudere prostituees vertellen een beetje hetzelfde over hoe zij ooit begonnen. Er is een beetje een hype rond de term loverboy. Wij houden ons er al jaren mee bezig, maar een afdoende oplossing is er nog niet. Hoewel het lek nog niet boven is, denk ik dat we nu wel op de goede weg zijn.
(Bron)
Australische stadje in rep en roer om nazivlag

SYDNEY - Inwoners van een klein Australisch stadje zijn in alle staten omdat een gezin een nazivlag in de tuin heeft gezet. Dat berichtten lokale media donderdag. De familie weigert echter het dundoek te verwijderen omdat hun vier maanden oude dochtertje het zo graag ziet wapperen in de wind.
Darren Mackay en Jenni Duncombe, uit Mannering Park in de staat New South Wales, kochten de vlag naar eigen zeggen "voor de grap" op de plaatselijke markt. Zij realiseerden zich de betekenis van het hakenkruis pas toen de buren begonnen te klagen. Naast de nazivlag wappert een piratenvlag in hun tuin.
Volgens een woordvoerster van de gemeentraad onderzoekt het stadsbestuur of het gezin kan worden gedwongen de omstreden vlag weg te halen. Maandag vieren de Australiërs Veteranendag. Zij eren dan onder meer hun landgenoten die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Geallieerden in Europa vochten.
(Bron)

woensdag, april 20, 2005

Van Geel in NOVA: 'Daar waar mensen schade oplopen door luchtvervuiling, treden we op; waar dat niet het geval is, kijken we wat we eraan kunnen doen'.
Dat idee van alles van en op het net opslaan lijkt heel eng. Het kan ook handig zijn:
de Wayback Machine.
'Het vroege heelal was een zwembad'

AMSTERDAM - In het begin was er water... of in ieder geval vloeistof. Amerikaanse natuurkundigen ontdekten dat het universum in zijn eerste miljoenste seconde gevuld was met een vloeistof van losse quarks en gluonen. Dat meldt Kennislink woensdag. Verrassend, want theoretici dachten een gasachtige massa te ontdekken.
In de lange buis van de Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) doen de natuurkundigen van het Brookhaven National Laboratory de Oerknal na. Bij de goud-op-goud botsingen in deze deeltjesversneller komt zoveel energie vrij, dat atoomkernen heel kort 'smelten'. Quarks en gluonen, de fundamentele bouwstenen van materie, zijn dan een fractie van een seconde vrij. Natuurkundigen zoeken al jaren naar dat quark-gluon plasma, omdat dat vlak na de Oerknal het complete heelal vulde. Uit de nieuwste metingen, die 19 april werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Physical Society, blijkt dat de opgewarmde oersoep meer vloeistof dan gas is.
In de RHIC jagen elektrische velden goudionen op tot bijna de lichtsnelheid. Als ze op elkaar klappen, voorspelt de Quantum Veldentheorie van elementaire deeltjes, horen de protonen en neutronen in de kern kortstondig te smelten. Bij de temperatuur van biljoenen (een biljoen is een miljoen miljoen) graden komen de quarks en gluonen in de goudkernen vrij en vormen het quark-gluon plasma. Al na 10,23 seconde stolt het mengsel weer.
Smelten en stollen zijn precies de juiste woorden: hoewel theoretici dachten dat het plasma gasachtig zou zijn, blijken de deeltjes door de enorme druk en temperatuur elkaar tóch stevig vast te houden. Het vroege heelal, denken de Brookhaven-onderzoekers, was een zwembad. De oervloeistof was heet en nauwelijks stroperig.
Dat klopt mooi met waarnemingen uit de sterrenkunde: "een quark-gluon vloeistof die zo stroperig was als honing had een heelal met veel grovere klonten opgeleverd dan wat wij waarnemen", zegt theoreticus Dmitri Kharzeev van Brookhaven in een artikel op de Nature-site. In ons heelal zien sterrenkundigen in alle richtingen dezelfde verdeling van melkwegstelsels en -clusters; nergens zijn enorme klonteringen van massa.
Natuurkundigen hopen dat ze door bestudering van het quark-gluon plasma beter leren begrijpen hoe het vroege heelal zich gedroeg "Dit is de eerste keer sinds 13 miljard jaar dat dit spul in het heelal voorkomt", zegt de directeur van hoge energie-onderzoek bij Brookhaven, Sam Aronson. Zijn onderzoekers hopen de warmtecapaciteit, stroperigheid en zelfs geluidssnelheid in de quark-gluon vloeistof te meten. Maar omdat de Brookhaven-versneller door bezuinigingen nog maar 12 in plaats van 30 weken per jaar kan werken, zal dat onderzoek nog jaren duren.
(Bron)
Glaasje op? Laat je rijden

Een buschauffeur uit het Brabantse Veldhoven kan de komende tijd wel in de bus zitten, maar dan niet achter het stuur. Zijn rijbewijs is woensdag ingevorderd, nadat uit een controle was gebleken dat hij de bus bestuurde met een alcoholpromillage van 2,6. Op het moment dat de man uit de bus werd gehaald, zaten er geen passagiers in.
Volgens de politie werd de dronkaard betrapt door collega's. Zij haalden de chauffeur uit zijn voertuig en schakelden de politie in. Op het politiebureau is het rijbewijs van de man ingevorderd. Het is aan justitie te bepalen wanneer de chauffeur zelf weer achter het stuur mag kruipen.
(Bron)
Diepvriesworst door autoraam

Een 46-jarige Brit heeft terwijl hij in zijn auto op weg was naar huis een diepvriesworst door zijn open raam gesmeten gekregen en daardoor zijn neus gebroken. Dit heeft een bron bij de ambulancedienst die de man heeft behandeld, gemeld.
Het incident deed zich voor op een weg in de buurt van South Woodham Ferrers, in Essex. De man reed met zijn autoraam open, omdat het zo'n zwoele lentenamiddag was. Vlak nadat een tegenligger was gepasseerd, voelde hij een scherpe pijn in zijn neus en begon hij hevig te bloeden. Op de stoel naast hem lag de oorzaak van het kwaad - een keiharde, ijskoude diepvriesworst.
De politie van Essex heeft de zaak in onderzoek.
(Bron)
Piloot veroordeeld tot celstraf van 640 jaar

Een voormalig Argentijnse marineofficier die heeft te hebben deelgenomen aan 'doodsvluchten', is gisteren door een Spaans gerechtshof schuldig bevonden aan het plegen van misdaden tegen de mensheid en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 640 jaar. Bij de doodsvluchten werden gedetineerden naakt uit vliegtuigen gegooid tijdens de Argentijnse Junta, de militaire dictatuur die duurde van 1976 tot 1983. De opgelegde gevangenisstraf van 640 jaar viel aanzienlijk lager uit dan geëist was. Door de aanklagers was 9.138 jaar celstraf gevorderd.
Volgens de drie rechters nam Adolfo Scilingo (58) actief deel aan het vernietigen van linksdenkenden tijdens de Junta. Zijn proces was de eerste onder een nieuwe wet die het mogelijk maakt mensen aan te klagen wegens misdaden tegen de mensheid, zelfs als deze niet in Spanje zelf zijn gepleegd.
Familie en vrienden van de slachtoffers omhelsden elkaar na het bekend worden van het vonnis. Enkelen droegen stickers met hierop afbeeldingen van vermiste of vermoorde geliefden. De advocaat van de veroordeelde man heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan bij het Spaanse Hooggerechtshof.
(Bron)
Foto's Wilders opgehangen in Rotterdamse straten

ROTTERDAM - In drie straten in Rotterdam-Zuid hebben onbekenden dinsdagnacht foto's opgehangen van het bedreigde Tweede-Kamerlid Wilders. Bij de foto's lagen witte rozen en stonden waxinelichtjes. Er zijn geen teksten bij de foto's gevonden.
Wilders reageert geschokt op de vondst. "Ik kreeg kippenvel toen ik hoorde van de foto's." Het zou kunnen dat de bloemen zijn neergelegd als teken van rouw. Dat heeft Wilders woensdag doen besluiten aangifte te doen bij de politie, zo liet hij in een reactie weten.
De Rotterdamse politie heeft de foto's en bloemen weggehaald. Daarvoor is sporenonderzoek verricht. Volgens een politiewoordvoerster is niet met zekerheid te zeggen dat het om uitingen van haat gaat. Omdat ook een speelgoedbeertje is gevonden, zou het tevens om steunbetuigingen kunnen gaan.
Wilders weet niet of de foto's iets te maken hebben met de presentatie van zijn boek 'Kies voor Vrijheid' in het EO-programma Het Elfde Uur dinsdagavond. Het boek kwam woensdag in een oplage van tienduizend exemplaren uit. De uitgever van het boek wil 'om veiligheidsredenen' onbekend blijven.
Het boek is volgens Wilders een combinatie een verkiezingsprogramma en een verslag van zijn leven op de verschillende onderduikadressen waar hij de afgelopen tijd verbleef. "Ik heb het boek geschreven om de vele tienduizenden brieven en e-mails die ik van mensen heb gekregen, proberen te beantwoorden. Ik heb de mensen willen laten zien hoe mijn leven er nu uitziet." In het boek heeft Wilders naar eigen zeggen een 'onafhankelijkheidsverklaring' toegevoegd, waarin hij pleit voor vrijheid.
(Bron)

Als het maar geeen mislukte reclamestunt was van die vage uitgever.
Nieuw NASA-directeur wil bemande missie naar Mars

WASHINGTON - John Griffin, de nieuwe directeur van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, denkt dat het op de wat langere termijn haalbaar en betaalbaar is om astronauten naar Mars te sturen. Dat zei hij maandag tijdens zijn eerste persconferentie sinds zijn benoeming.
De nieuwe topman van het ruimtevaartagentschap zei dat een bemande missie naar Mars te vergelijken is met het Apollo-programma dat in 1969 de eerste mens op de maan zette. Hij schatte de kosten van zo'n Mars-programma op een slordige 4,3 miljard dollar per jaar, een kwart van NASA's huidige jaarlijkse budget.
Griffin benadrukte dat er geen haast bij is bij zijn ambitieuze Mars-plannen. Hoeveel jaren hij nodig denkt te hebben, wilde hij niet zeggen. Wel zei hij dat het waarschijnlijk langer zal duren dan de acht jaar en twee maanden die nodig waren om de eerste bemande vlucht naar de maan voor te bereiden.
President George Bush, zelf een fervent voorstander van bemande missies naar de rode planeet, stelde Griffin eerder dit jaar aan als hoofd van NASA. Vorige week keurde de Senaat zijn benoeming goed.
(Bron)
Politie zet toneelspelers in tegen dom gedrag

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam vindt dat nog te veel mensen waardevolle spullen zichtbaar in hun auto laten liggen. Om de automobilisten daarop te wijzen, zet de politie toneelspelers in die op humoristische wijze het publiek wijzen op hun gedrag. Dit heeft de politie woensdag meegedeeld.
Het aantal auto-inbraken in het centrum van Rotterdam neemt nog steeds af. In maart daalde het aantal aangiften met 57 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2003.
De politie wijt dit succes onder meer aan de persoonsgerichte aanpak van de daders. Zodra een bekende autokraker weer vrijkomt, wordt hij in de buurt waar hij actief is, in de gaten gehouden.
"Waren we vroeger incidentgericht, nu richten we ons op de daders", aldus een woordvoerder van de politie. Ook werkt de politie nauw samen met beveiligingsbedrijven die in parkeergarages werken en wordt er meer gepost door agenten in burger.
De twee toneelspelers, professionals volgens de politie, gaan dag en nacht aan de slag bij de zogeheten hotspots waar het gevaar van een autokraak het grootst is. Donderdag is hun eerste voorstelling.
(Bron)
Murat D. verdacht van moordpoging in cel

AMSTERDAM - Murat D., de 17-jarige jongen die in januari vorig jaar zijn leraar van het Haagse Terra College doodschoot, wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan poging tot moord op een medegevangene. Dinsdag is hij in zijn cel aangehouden. Dat meldt De Telegraaf woensdag.
In totaal zijn negen aanhoudingen verricht in verband met de moordpoging in de particuliere jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Daar verblijven ongeveer 120 jongeren, die merendeels jeugd-tbs hebben opgelegd gekregen.
De negen gedetineerden zouden op 27 maart 'ernstig geweld hebben gebruikt tegen een medegevangene'. Volgens een 'betrouwbare bron' wordt hen poging tot moord ten laste gelegd. Vier van de jongens zijn vorige week aangehouden. Maandag en dinsdag werden de andere vijf aangehouden. Murat D. wordt donderdag met vier anderen voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Het gerechtshof veroordeelde D. in december tot vijf jaar cel en tbs. Hij werd volgens het volwassenenrecht veroordeeld, omdat het jeugdstrafrecht volgens het hof niet voldoet. In januari werd bekend dat D. zijn straf aanvecht bij de Hoge Raad. Zijn advocaat pleit ervoor dat zijn cliënt volgens het jeugdstrafrecht wordt vervolgd. D. zou in een opwelling hebben gehandeld en verminderd toerekeningsvatbaar zijn.
(Bron)
Gigantische ijsberg bij Antarctica botst toch

Bij Antarctica zijn afgelopen vrijdag de grootste ijsberg van de wereld en een gletsjer met elkaar in botsing gekomen. Dit is te lezen op de site van de Europese ruimteorganisatie ESA. De ijsberg B-15A van 160 kilometer lang dreef tegen de Drygalski Glacier Tongue aan. Hierbij kwam zoveel kracht vrij, dat er een ijstong van 5 kilometer land afbrak.
Op een satellietfoto is duidelijk te zien hoe de ijsberg van 2500 vierkante kilometer in botsing is gekomen. B-15A was al afkomstig van een vier keer grotere ijsschots en was al maanden op drift. Eerder leek al een botsing op komst. Dat gebeurde niet, omdat de ijsberg in maart vastliep. Kort erna kwam deze weer in in beweging.
Wetenschappers durven niet te voorspellen wat de gevolgen zijn van het afbreken van de ijstong. Mogelijk is er in het gebied een opening ontstaan, waardoor pinguïns de zee gemakkelijker kunnen bereiken om voedsel te vinden voor hun jongen en het McMurdo onderzoeksstation beter te bereiken is.
(Bron, met luchtfoto)
Man op straat doodgeschoten

ROTTERDAM - Een 26-jarige man is woensdagochtend rond 09.00 uur in de Adrianastraat in Rotterdam doodgeschoten. De mogelijke dader is volgens de politie na de schietpartij weggelopen.
De politie vond het lichaam van de Rotterdammer in het portiek op de hoek van de Adrianastraat en de Kogelvangerstraat. Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend.
(Bron)
Man rijdt met 150 km/u door Eindhoven

Een 18-jarige jongen uit Helmond had dinsdag waarschijnlijk haast toen hij met zijn auto door Eindhoven reed. Hij werd in de Brabantse plaats aangehouden met 150 kilometer per uur.
De politie spotte de jongen toen hij over de Professor Dr Dorgelolaan reed. De maximumsnelheid daar is 50 km/u, dus reed de jongen drie keer de toegestane snelheid. De automobilist moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Namen zwartrijders op affiches op stations

Op grote affiches op stations publiceert de Britse spoorwegmaatschappij Central Trains vanaf nu de namen van zwartrijders. Het voornamelijk in de omgeving van Birmingham actieve bedrijf hoopt dat daardoor minder mensen zonder kaartje in de trein zullen stappen.
De maatregel volgt nadat de conducteurs van Central Trains in vier weken tijd 88 zwartrijders hadden betrapt. Hun namen en adressen staan op de eerste posters, aldus commercieel directeur Richard Brooks. "Binnen een paar maanden zullen er nog veel namen volgen."
Volgens het bedrijf rijdt zes procent van de mensen in de omgeving van Birmingham zonder een geldig plaatsbewijs. Met de affiches hoopt het bedrijf dit aantal met de helft te verminderen.
(Bron)
Wapensmokkel via vliegbasis Gilze-Rijen

Op vliegbasis Gilze-Rijen zijn begin deze maand illegaal binnengesmokkelde wapens aangetroffen in een van de drie Apache-helikopters die zijn teruggekeerd van een missie in Afghanistan. In de helikopter werden twee Kalashnikov-vuurwapens gevonden. Alles wijst erop in de richting van defensiepersoneel.
Het onderzoek is inmiddels in volle gang. Er zijn tot dusverre geen aanhoudingen verricht. De militaire vakbond AFMP spreekt van een 'schokkende zaak'. "Als er inderdaad militair personeel bij betrokken is, dan zal dat, naast de strafrechtelijke gevolgen, zeker leiden tot ontslag", aldus voorzitter Wim van den Burg.
De wapens werden gevonden tijdens een 'een routinecontrole' van inkomend luchtverkeer in Nederland, aldus een woordvoerder van de douane. Een tweede controle vond plaats na het tweede transport van Apaches. Dat leverde niets op.
Volgens Van den Burg is deze wapensmokkel ernstig schadelijk voor het imago van defensie, dat toch al is beschadigd na de wapenroof op Gilze-Rijen in het weekend van negen op tien april. "Als bij de wapensmokkel eigen personeel is betrokken, dan kunnen we daar geen consideratie mee hebben."
(Bron)
Drugsgebruik onder scholieren daalt

UTRECHT - Het gebruik van cannabis, XTC en amfetamine onder scholieren is sinds 1996 gedaald. Daar staat tegenover dat steeds meer scholieren, vooral meisjes onder de 15 jaar, alcohol drinken. Dit blijkt uit het Jaarbericht 2004 van de Nationale Drug Monitor (NDM) van het Trimbos-instituut.
Verder wordt uit dit bericht duidelijk dat het aantal mensen dat bij de verslavingszorg aanklopt voor hulp bij cocaïne- of softdrugverslaving, fors is toegenomen. Ook behandelt de verslavingszorg steeds meer mensen voor alcoholproblemen.
In 2003 had 68 procent van alle 12-jarige meisjes wel eens alcohol gedronken. Vier jaar eerder was dat nog 38 procent. De meeste zware drinkers worden gevonden onder de mannen tussen 18 en 24 jaar. Tot deze categorie horen mensen die zeker een keer per week zes glazen of meer drinken. In 2003 behoorde een op de drie jongemannen tot die groep.
"Nederlandse scholieren gaan in Europa aan kop met het drinken van alcohol", schrijft het instituut in het bericht dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Het aantal mensen dat zich met een cocaïneprobleem meldt, is in de afgelopen tien jaar verviervoudigd van bijna 2500 naar ruim 9000. Ook het aantal cannabisgebruikers dat om hulp kwam, is gegroeid (tot 4500). Een verdubbeling in tien jaar en een toename van 21 procent in 2003 vergeleken met een jaar eerder. Het aantal harddrugsverslaafden is in Nederland nog steeds laag vergeleken met andere landen van de Europese Unie.
Het aantal rokers onder scholieren daalde van 30 procent in 1996 naar 20 procent in 2003. De populariteit van blowen daalde. Het aantal cannabisgebruikers daalde over dezelfde periode van 11 naar 9 procent. Het aantal jongeren dat experimenteerde met XTC en amfetamine daalde eveneens. Cijfers voor cocaïne- en heroïnegebruik bleven stabiel.
(Bron)
TT 402 Japanse agent neemt bad bij de buren

Een Japanse politieagent had ze na een avondje stappen niet meer allemaal op een rijtje. Om bij te komen besloot hij thuis een heet bad te nemen. Tot zijn verbazing werd hij kort daarop door z'n collega's van z'n bad gelicht, omdat hij per ongeluk in het verkeerde huis aan het soppen was.
Olifanten zaaien paniek in Seoul

SEOUL - Zes ontsnapte circusolifanten hebben woensdag voor paniek gezorgd in de Zuid-Koreanse hoofdstad Seoul. De dieren vernielden meubilair bij een restaurant, een tuin en ze veroorzaakten een verkeerschaos. Een vrouw raakte gewond.
Vijf olifanten konden al snel terug worden teruggedreven naar hun verblijven. De zesde werd uiteindelijk ingesloten op een terrein bij een politiebureau. De dieren gingen er vandoor tijdens een straatparade nabij een stadspark.
(Bron)
'Helft arboregels kan weg'

DEN HAAG - De helft van alle arboregels kan worden geschrapt. Dat staat in een conceptadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Onderhandelaars van de grootste vakcentrale FNV en van werkgeversorganisatie MKB-Nederland hebben dat woensdag laten weten.
Net als het kabinet vindt de SER het een goed idee om werkgevers die zich niet aan de regels houden, publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Als werkgevers in de toekomst grof in de fout gaan, zal de Arbeidsinspectie op basis van eerder bekendgemaakte kabinetsplannen veel hogere boetes opleggen. De SER steunt die aanpak.
In het advies staat dat de werkgevers en werknemers meer ruimte krijgen om zelf verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden te zijn. De overheid moet zich richten op het bestrijden van ernstige risico's op de werkvloer en zich niet bezighouden met zaken als "de kantoorinrichting en het instellen van de bureauhoogte", zoals onderhandelaar M. van Mierlo van het Midden- en Kleinbedrijf het uitdrukt.
De onderhandelaars in de SER maken duidelijk dat ze het unaniem eens zijn over de reeks voorstellen om de Arbowet te hervormen. "Rond de zomer moet ons advies definitief klaar kunnen zijn", zegt Van Mierlo. FNV-onderhandelaar T. Heerts stelt dat het SER-plan een voorbeeld kan zijn voor andere Europese landen.
(Bron)
Onderwijs aan zwakste leerlingen schiet tekort

DEN HAAG - Het onderwijs aan de zwakste leerlingen schiet tekort. Een op de tien leerlingen steekt op school veel te weinig op. Op de groeiende maatschappelijke tegenstellingen spelen lang niet alle scholen goed in. Ze doen te weinig tegen geweld en moeten beter hun best doen leerlingen van verschillende afkomst bij elkaar te brengen.
Dat staat in het Onderwijsverslag 2003/2004 van de Inspectie van het Onderwijs, dat inspecteur-generaal C. Kervezee woensdag heeft aangeboden aan minister Van der Hoeven (Onderwijs).
Hoewel Nederlandse scholieren het in vergelijking met het buitenland goed doen, is er een betrekkelijk grote groep leerlingen die niet goed meekomt. Aan het eind van groep drie van de basisschool kan een op de tien scholieren nog niet goed lezen. Op het eind van de basisschool kan hetzelfde aantal leerlingen niet veel beter lezen dan kinderen die net in groep zes zitten.
De inspectie stelt dat scholen nog beter moeten omgaan met maatschappelijke tegenstellingen. Een op de drie scholen zegt moeite te hebben om in de les kinderen van verschillende afkomst bij elkaar te brengen. Volgens de onderwijsinspectie moet het onderwijs juist de maatschappelijke samenhang vergroten.
De groeiende spanningen in de samenleving komen tot uiting in geweld op school. Op vrijwel alle scholen worden leerlingen en docenten uitgescholden, beledigd, bedreigd en gepest. Dat speelt vooral op scholen met probleemleerlingen: het speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en het vmbo. Leerlingen zijn vooral het slachtoffer, maar ook ouders zijn de dupe. Bij 29 procent van de basisscholen zijn ouders agressief tegen de onderwijzers.
Scholen doen daar nog te weinig tegen, vindt de inspectie. Maar weinig scholen houden alle incidenten systematisch bij en een veiligheidsplan is niet echt gebruikelijk binnen het onderwijs.
De onderwijsinspectie noemt het aantal voortijdige schoolverlaters nog altijd ernstig. Ruim een op de vijf jongeren tussen 20 en 24 jaar is niet voldoende opgeleid. Veel scholen bekommeren zich te weinig om hun zwakste leerlingen en het aantal afhakers houden ze niet goed bij. De problemen beginnen al bij de aanpak van spijbelen. Scholen doen er te weinig aan om dat binnen de perken te houden.
(Bron)
Tientallen gedode gijzelaars in Irak gevonden

BAGDAD - De lichamen van meer dan vijftig mensen zijn in de rivier Tigris ten zuiden van de Iraakse hoofdstad gevonden. Dat zei de Iraakse president Talabani woensdag. Het gaat vermoedelijk om sjiieten die in het weekeinde in een stad ten zuiden van Bagdad werden gegijzeld door soennitische opstandelingen.
"Meer dan vijftig lichamen zijn uit de Tigris gedregd en we hebben hen geïdentificeerd en ook de mensen die deze misdaden hebben gepleegd", zei Talabani tegen verslaggevers.
(Bron)
Hacker begluurt tiener

NICOSIA - Een 45-jarige man uit Cyprus is opgepakt omdat hij de computer van een 17-jarige meisje heeft gehackt om haar vervolgens te begluren met haar eigen webcam.
Volgens de politie was de man actief in een chatroom van waaruit hij zich vervolgens toegang verschafte tot de pc van de nietsvermoedende Cypriotische.
(Bron)

dinsdag, april 19, 2005

Koeien kraken binnenstad Utrecht

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van de stichtingen wAarde en Bomen voor Koeien uit Beek bij Nijmegen hebben dinsdag met koeien en kalfjes een stuk van de binnenstad van Utrecht gekraakt. Zij protesteren zo tegen het op stal houden van koeien, omdat daardoor het "unieke Nederlandse landschap" verdwijnt.
De koeien en hun kalfjes staan op een braakliggend terrein op de hoek van het Ledigh Erf en de Gansstraat in het hartje van het Utrechtse centrum. Ze zijn omgeven met spandoeken en protestborden. De publieke belangstelling is enorm, volgens kraker Thomas van Slobbe, directeur van de stichtingen.
Van Slobbe zegt dat hij minimaal heel de dag met de koeien in de stad wil blijven staan. "Dit terrein staat al zolang leeg. Als er dan geen plaats meer is voor koeien in de wei moeten ze maar in braakliggende stukjes stad staan. Koeien zijn meer nog dan de leeuw en het oranje vaandel een nationaal symbool. Bovendien is de weidegang gezonder voor de dieren." De Utrechtse politie heeft zich volgens de wAarde-directeur nog niet laten zien.
Volgens Van Slobbe verblijft op dit moment 15 procent van de koeien permanent op stal. In 2012 zal naar verwachting bijna de helft van de hele runderveestapel in de stallen blijven, omdat dit voor de boer goedkoper en efficiënter is. Vrijkomend weiland wordt vaak verkocht voor woningbouw en infrastructuur. Onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft echter uitgewezen dat de melk van stalkoeien minder gezond is dan melk van dieren die ook in de wei staan.
De krakende organisaties pleiten voor nationale regie voor de weidegang van de koeien. In december 2004 heeft de Tweede Kamer ook besloten het houden van koeien in de wei te stimuleren, maar sindsdien is er niets meer gebeurd. Dit voorjaar staan volgens Van Slobbe weer meer koeien op stal dan vorig jaar.
(Bron, met foto)
NS moet nu echt aan hardere eisen voldoen

De Nederlandse Spoorwegen moeten aan hardere eisen voldoen. Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen zet vandaag de handtekening onder een nieuw contract. De NS heeft in dat contract het recht tot 2015 om op het hoofdrailnet te blijven rijden.
Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs lichtte december vorig jaar de Tweede Kamer in dat ze hardere eisen zal stellen aan de spoorwegen. Dit deed ze na kritiek van de Tweede Kamer op het eerste plan, waarin de spoorwegen tot 2008 de ruimte kregen het bedrijf op orde te stellen. In het nieuwe contract wordt de NS al in de loop van 2006 afgerekend op harde eisen zoals het percentage op tijd rijdende treinen. In 2007 moet dat 89 procent zijn.
Voor dit jaar heeft de NS een vervoerplan voorgelegd aan de Tweede Kamer. Deze is goedgekeurd. In dit plan moet 86,5 procent van de treinen op tijd rijden en moet de 'ontmoetingskans' met een conducteur 50 procent zijn.
(Bron)
Enschedese jongens bespoten met purschuim

Twee 12-jarige jongetjes uit Enschede zijn zondagavond bespoten met een gevaarlijke stof. De stof wordt ook wel 'purschuim' genoemd. Purschuim wordt veel gebruikt om aansluitingen, voegen, naden en kieren af te dichten, te isoleren en op te vullen. Door de aanraking met de gevaarlijke stof, raakte de kleding en huid van de kinderen ernstig beschadigd.
De twee vrienden liepen zondagavond samen over de Ekersdijk in Enschede, toen ze twee leeftijdsgenoten tegen kwamen. Een van de hen bespoot het tweetal met iets uit een spuitbus. De kinderen gingen hierop meteen naar huis, waar de huisartsenpost gewaarschuwd werd. Al gauw bleek de inhoud van de bus purschuim te zijn.
Een van de jongens was in zijn gezicht en op zijn handen bespoten. De andere jongen had schuim op zijn kleding gekregen. Op de huisartsenpost kon de pur gedeeltelijk verwijderd worden. Om te voorkomen dat de jongen zich kapot krabt, moet hij handschoenen dragen. Zodra de nieuwe huid zich gevormd heeft, laten de resten van het schuim vanzelf los. De kleding van de twee kinderen was niet meer te redden.
De daders zijn tot nu toe nog spoorloos. De politie roept getuigen dan ook op zich te melden. De moeder van de jongen met lichamelijk letsel heeft gisterochtend aangifte gedaan.
(Bron)
Voetballer introduceert 'zeehondendribbel'

Voetballand Brazilië heeft op het Zuid-Amerikaans kampioenschap voor spelers onder zeventien een nieuwe truc geïntroduceerd. Na de bicicleta (omhaal) komen de 'kanaries' nu met de zeehondendribbel.
Kerlon, speler van het nationale team wat deelnam aan de wedstrijd, verbaasde zijn tegenstanders door met de bal op zijn hoofd langs de verdediging te rennen. Tegen Ecuador liet hij zijn kunstje voor het eerst zien. De actie eindigde met een overtreding van de tegenpartij.
"Ze weten niet wat ze moeten doen en claimen dan dat het niet mag wat ik doe", aldus Kerlon, die de dribbel al vanaf zijn jeugd oefent. "Ik was een keer met mijn vader aan het dollen en toen bleef de bal op mijn voorhoofd liggen. Hij zei toen dat het een mooie manier zou zijn om verdedigers mee uit te spelen. Zo is het dus begonnen. In de jeugd van Cruzeiro ben ik het gaan gebruiken. Tijdens een toernooi in Rio Pomba maakte ik zelfs een doelpunt ermee. Ik vertrok midden op het veld met de bal op mijn hoofd en passeerde alles en iedereen."
De scheidsrechters wisten niet goed wat ze met de acties van Kerlon aanmoesten. De een liet het toe, de ander waarschuwde hem vooraf dat hij een gele kaart zou krijgen als hij zijn kunststukje zou laten zien.
Overigens is de Braziliaan geen circusnummer. Hij maakte op het toernooi acht doelpunten en werd daarmee topscorer. Brazilië won de titel en Kerlon werd verkozen tot beste speler van Sudamericano - Sub 17, zoals het toernooi officieel heet.
(Bron, met foto)
Actuele filebestrijding met mobieltje

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland gaat in het Westland en in de omgeving van de N207 gegevens van het mobiele telefoonnetwerk verzamelen om weggebruikers actueel te informeren over files en omleidingen. Het gaat om een experiment dat een half jaar gaat duren, verklaarde een woordvoerder dinsdag.
Een speciaal computerprogramma volgt de bewegingen van gsm-bezitters in de hele regio. Het maakt duidelijk waar weggebruikers zich bevinden en met welke snelheid ze rijden. Deze volledig anonieme informatie gaat naar de nieuwe verkeerscentrale van Rijkswaterstaat die direct op ontwikkelingen kan inspelen. Tot nu toe concentreerde Rijkswaterstaat zich nog alleen op het verkeer op de snelwegen.
Weggebruikers krijgen het extra, actuele verkeersnieuws via radio, internet en matrixborden boven en langs de weg. De provincie benadrukt dat het gaat om volstrekt anonieme informatie en dat er geen individuele mobiele telefoons worden benaderd. Het College Bescherming Persoonsgegevens is op de hoogte van de proef en is ermee akkoord gegaan, aldus de provinciewoordvoerder.
Het experiment is volgens hem uniek omdat het gaat om actuele gegevens. Noord-Brabant kent een vergelijkbare proef, maar die provincie gebruikt de verzamelde informatie voor het verkeers- en vervoersbeleid.
(Bron)

Ik krikg er toch een Big Brother-gevoel van... (En ik zie al voor me hoe demonstratief een zooi mobieltjes in een berm gedumpt wordt, kijken wat er gebeurt ;-))
TT 192 Peuterlawaai gaat normen te boven

BRUSSEL Peuters in de crèche maken soms zoveel lawaai dat juffen en meesters er letterlijk horendol van worden. Ook op scholen maken leerlingen soms zoveel lawaai, dat ze de geluidsnormen van de Europese Commissie overschrijden.
Vanaf volgend jaar gelden nieuwe normen en Europees Commissaris Spidla gaf het voorbeeld van de lawaaiige scholieren om zijn campagne tegen geluidhinder kracht bij te zetten.
Als de peuters structureel te hard gaan praten moeten de scholen maatregelen treffen om de juffen en meesters tegen het lawaai te beschermen. De herrie mag de 87 decibel niet overschrijden.
Brommer meest hinderlijke lawaaischopper

BILTHOVEN - Ruim eenderde van de Nederlanders (37 procent) vindt de knetterende brommers op straat de meest hinderlijke lawaaischopper. In het algemeen storen Nederlanders zich het meest aan het geluid van verkeer. Dat gevoel van overlast neemt alleen maar toe, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM onderzoekt iedere vijf jaar welk geluid gevoelsmatig het meeste overlast geeft. Bij de laatste meting over 2003 bleek dat 3,7 miljoen Nederlanders "ernstige hinder ondervinden" van het verkeer op de wegen, maakte het instituut dinsdag bekend.
Ook storen zij zich iets meer aan het treinverkeer dan bij de vorige meting in 1998. De ergernis over vliegtuiglawaai is in dezelfde periode juist iets afgenomen.
Minister Peijs van Verkeer en staatssecretaris Van Geel van Milieu presenteerden deze week nog plannen om het verkeerslawaai met bijvoorbeeld stiller (dubbel) asfalt of een zogenoemde raildemper terug te dringen.
Het RIVM benadrukt dat mensen, die last hebben van lawaai, niet per definitie ook daadwerkelijk in de herrie zitten. "De overheid doet een heleboel, maar als je hinder analyseert, dan gaat het niet alleen om geluidsniveau, maar ook om beleving", aldus onderzoeker E. Franssen in het RIVM-maandblad.
Fabrieken en andere bedrijvigheid zorgen voor meer geluidsoverlast, vinden steeds meer Nederlanders. In 1998 hekelde ongeveer 4 procent de industriegeluiden. In 2003 gaf ruim 7 procent aan dit lawaai als "ernstige hinder" te ervaren. Ook de recreatie is volgens de geënquêteerden wat luidruchtiger geworden.
Nederlanders hebben wat minder last van het rumoer van hun buren dan eind jaren negentig.
(Bron)
Goed Haags leren? Hier vind je een snelcursus!
Ingenieuze smokkelmanier ontdekt

WILLEMSTAD - Na maandenlang onderzoek hebben de autoriteiten van Curaçao een organisatie opgerold die een nieuwe smokkelmanier had ontdekt. Aangezien het door de 100 procentscontrole op Schiphol niet lucratief meer lijkt bolletjes te slikken, probeerden koeriers drugs te smokkelen met geprepareerde koffers.
Bij de arrestatie van drie verdachten vorige week is een complete werkplaats ontdekt waar handvatten en wieltjes van koffers zo werden nagemaakt dat er cocaïne in paste. Per koffer kon zo maximaal 800 gram drugs worden vervoerd. De koffers konden de douane gewoon passeren omdat drugshonden de cocaïne op deze manier niet kunnen ruiken.
Aan de aanhoudingen ging maandenlang onderzoek vooraf door de politie, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, het Recherche Samenwerkingsteam en de douanerecherche. Bij huiszoekingen op Curaçao werden onder meer koffers, drugs, dure auto's, een motorfiets, een speedboot, mobiele telefoons en computers in beslag genomen.
Maandag werd het drietal in Willemstad voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ook in Nederland werden twee verdachten aangehouden. Beide zijn van Antilliaanse afkomst. Volgens het Openbaar Ministerie in Willemstad worden zij nog deze week voor berechting naar Curaçao overgevlogen.
(Bron)
Actie op internet tegen hoge salarissen energiesector

AMSTERDAM - Op internet zijn een aantal Groningers een actie begonnen tegen de hoge beloningen van de topmannen van Essent en Nuon. Op de website ikbetaalniet.nl worden mensen opgeroepen om hun energienota van mei op te schorten totdat het salaris van de beide topmannen tot normale proporties is teruggebracht.
Dirk Stelder, als econoom werkzaam bij de Economische Faculteit van de Universiteit Groningen, heeft hiertoe het initiatief genomen. Het belangrijkste doel van de actie is om na alle politieke discussies nu de klant zelf te laten spreken.
"Wie betáált die 821.000 euro (1.814.410 gulden) voor directeur Michiel Boersma van Essent en 816.000 euro (1.803.360 gulden) voor directeur Ludo van Halderen van Nuon eigenlijk? Wie is er hier nu eigenlijk de baas? Dat is de klant, dat zijn wij zelf," zo is te lezen op de site.
(Bron)
Politie onderschept boot met onderkoelde kinderen

CADIZ - De Spaanse Guardia Civil (militaire politie) heeft dinsdag voor de kust van de zuidelijke stad Cádiz een boot onderschept met aan boord 22 illegale immigranten, onder wie vier kleine kinderen. Een baby van drie maanden is aan onderkoeling bezweken. Een twee-jarige peuter is in kritieke toestand in het ziekenhuis van Algeciras opgenomen.
De radiozender Cadena SER meldde op gezag van de Spaanse autoriteiten dat er onder de onderschepte immigranten vier zwangere vrouwen waren. Alle immigranten waren afkomstig uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, met uitzondering van de Marokkaanse eigenaar van de boot.
Het Rode Kruis heeft zich over de immigranten ontfermd. Alle opvarenden leden aan onderkoeling. De eigenaar van de boot is aangehouden.
(Bron)
Jongetje schiet moeder en zichzelf dood

RALEIGH - Een 9-jarig Amerikaans jongetje heeft zijn 38-jarige moeder en daarna zichzelf doodgeschoten. Dat hebben de autoriteiten in de staat North Carolina dinsdag gemeld.
Hoewel het kind in een afscheidsbriefje om vergeving vraagt voor zijn daden, tast de politie in het duister over de toedracht van het familiedrama. Volgens een lokale overheidsfunctionaris ging het om een op het oog normaal gezin, dat nooit problemen veroorzaakte.
(Bron)
Tandartsen slaan alarm over tanderosie bij kinderen

AMSTERDAM - Tandartsen en mondhygiënisten slaan alarm over tanderosie bij jongeren. Deze schade aan het gebit komt voor bij een op de vijf kinderen tussen 13 en 16 jaar en is onomkeerbaar. Waarschijnlijk zijn de aantallen hoger, want het gaat hier om een nieuwe aandoening die door veel deskundigen pas laat herkend wordt. Dat staat in een rapport van TNS-Nipo dat dinsdag gepubliceerd wordt, meldt het Algemeen Dagblad.
De kans op tanderosie neemt sterk toe door verkeerd eet- en drinkgedrag van kinderen. Door zuren in snoep en bijvoorbeeld vruchtensappen en frisdranken lost het tandglazuur op. In ernstige gevallen kan ook het onderliggende tandbeen afslijten.
Volgens Gert-Jan Truin, hoogleraar sociale en preventieve tandheelkunde aan het Universitair Centrum Sint Radboud in Nijmegen, is het verraderlijke van tanderosie dat het vooral voorkomt bij schone gebitten zonder tandbederf.
Goed tandenpoetsen doet dus eigenlijk meer kwaad dan goed, zegt Truin. Maar dat is een lastige boodschap omdat juist door goed poetsen kinderen bijna geen gaatjes meer hebben.
(Bron)