zaterdag, januari 06, 2007

Ministeries onvoldoende beveiligd

DEN HAAG - De gebouwen van bijna alle ministeries zijn onvoldoende beveiligd. Door een slordig pasjessysteem kunnen onbevoegden vrij makkelijk de ministeries binnenlopen. Daardoor is sprake van een groot veiligheidsrisico. Dat blijkt uit een ambtelijk rapport, waarover RTL Nieuws beschikt.
Plaatsvervangend secretaris-generaal Philippe Raets van Binnenlandse Zaken erkende zaterdag in RTL Nieuws het bestaan van het beveiligingslek. Hij sprak van een "hardnekkig probleem", dat veroorzaakt wordt doordat ex-ambtenaren of tijdelijke medewerkers van ministeries vaak hun toegangspasje niet inleveren.
De departementen werken nu aan een 'rijkspas', die het huidige pasjessysteem moet vervangen. Die bevat een pincode of een biometrisch kenmerk, zoals een vingerafdruk. De rijkspas kan waarschijnlijk pas in augustus worden ingevoerd.
CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemt de gebrekkige beveiliging van de ministeries "verontrustend". Hij wil er vragen over stellen aan minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken.
(Bron)
Belgische baby dood na 48 uur zonder drinken

LOKEREN - De politie in de Belgische plaats Lokeren heeft de ouders opgepakt van een anderhalve maand oude baby. De zuigeling overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag, omdat het volgens de politie 48 uur lang geen eten en drinken had gekregen.
De 39-jarige vader heeft een verleden als drugsverslaafde. De moeder is een 20-jarige vrouw.
"Beiden ontkennen de verwaarlozing. Maar we hebben genoeg aanwijzingen om de onderzoeksrechter te vragen de aanhouding te verlengen", zei Theo Byl van justitie Dendermonde zaterdag in het tv-journaal van omroep VRT.
(Bron)
Mijn slaapkamer is koel: een graad of 16. En als ik naar bed ga, heb ik koude voeten. De oplossing: een kruik.
Gisteren lag ik heel, heel vroeg in bed. Met kruik. En het gevoel dat ie heter was dan anders - tenminste... Onder m'n ene voet voelde het heter. Dat klopte niet. En om de kruik voelde het heter. Foute boel. Bed uit, kijken, en jawel, een grote natte plek. Lek in een naad van de kruik :-(
Gelukkig had ik er nog een, die voor het in bed leggen direct maar grondig nagekeken is, en hoera, die was niet lek. Waarna ik, met twee korte pauzes, ruim 16 uur geslapen heb. Oh ja, zó voelt wakker zijn ;-)
Politieagent aangehouden na schietpartij

RIDDERKERK - Een 48-jarige politieman uit Etten-Leur is vrijdag door een arrestatieteam in Breda opgepakt. Hij wordt ervan verdacht donderdagavond met een vuurwapen meerdere schoten te hebben gelost in en buiten een huis in Ridderkerk.
Daar waren op dat moment zijn 28-jarige vriendin en haar vader aanwezig. Niemand raakte bij het schietincident gewond. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
De politieman werkt voor het korps Zuid-Holland-Zuid. Hij is opgepakt door een arrestatieteam uit Rotterdam en overgebracht naar een politiebureau in de Maasstad, waar hij vastzit. Het vuurwapen dat donderdag is gebruikt, had hij bij zijn arrestatie bij zich.
Een politiewoordvoerder wil niet zeggen welke functie de man bekleedde en of hij zijn dienstwapen heeft gebruikt. De rijksrecherche en het korps waar de man werkt hebben een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Extreemrechtse fractie in Europarlement in de maak

BRUSSEL - Extreemrechtse partijen werken aan een nieuwe fractie in het Europees Parlement. Naast Vlaams Belang komt daarin ook het Franse Front National, het Oostenrijkse FPÖ, de Groot-Roemeense partij en Ataka uit Bulgarije.
"We wachten nog op een akkoord van de Roemenen en Bulgaren", zei Philip Claeys, Europarlementslid van het Vlaams Belang zaterdag. "Maar ik ben optimistisch".
De beoogde fractie van twintig leden wil zich 15 januari presenteren bij de eerstvolgende vergadering van het Europees Parlement. Door de fractievorming krijgen de partijen meer rechten, subsidie en ambtelijke ondersteuning. Zo krijgen de parlementsleden meer spreektijd en mogen rapporten opstellen.
Een aantal van twintig is wel het absolute minimum om een fractie te mogen vormen in het Europees Parlement met 732 leden. De groep zocht vergeefs samenwerking met de grote Italiaanse Lega Nord en de Liga van Poolse Families. De Poolse groep eiste het voorzitterschap, wat op bezwaren stuitte. Nu is de Fransman Bruno Gollnisch de beoogde voorzitter.
De partijen in de fractie willen alle de immigratie beperken en zijn tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zegt het partijprogramma nauwlettend te gaan lezen. "Het is vast heel onfris. Ik ben benieuwd of ze geen gekke dingen zeggen over mensenrechten."
"Natuurlijk betreur ik dat de partijen zoveel stemmen hebben gekregen. Maar als ze aan de regels voldoen kun je zo'n fractie niet tegenhouden." Tweemaal eerder zijn gesprekken over een extreemrechtse fractie in het parlement gestrand.
(Bron)
Tweehonderd hulpverleners belaagd met oud en nieuw

AMSTERDAM - Ongeveer tweehonderd hulpverleners zijn tijdens de jaarwisseling geconfronteerd met agressie. Dat blijkt zaterdag uit een inventarisatie van het Algemeen Dagblad.
Volgens de krant werden de hulpverleners bij zeker tachtig incidenten lastiggevallen, beledigd en bestookt met vuurwerk. Het aantal incidenten is een ruwe schatting, omdat bijvoorbeeld politiekorpsen in het westen van het land zo gewend zijn aan belediging van agenten, dat ze die niet meer apart registreren.
Agressieve omstanders maakten het de brandweer op achttien plaatsen onmogelijk een brand te blussen. Verder werden vijf politieauto's en een brandweerwagen gesloopt. Ondanks deze voorvallen noemden de meeste politieregio's de jaarwisseling 'relatief rustig'. Volgens het Algemeen Dagblad komt dat omdat rekening was gehouden met veel onrust.
Sinds oktober hebben officieren van justitie de instructie hogere straffen te eisen bij geweldpleging tegen agenten of hulpverleners.
(Bron)
Voorbijgangers vangen vallend kind op

NEW YORK - Twee voorbijgangers hebben in een straat in New York een driejarig kind gered dat uit een raam op de derde verdieping viel. Het kindje is overgebracht naar een ziekenhuis maar mankeert, op wat schrammen na, niets.
De mannen, twee broers, zagen donderdag van een afstandje hoe het kind zich vasthield aan de brandtrap van de woning en naar beneden dreigde te vallen. Zij zetten het op een lopen en konden de peuter nog net opvangen.
Op de televisie vertelden zij later dat het jongetje zo hard neerkwam dat hij van de borst van een van de redders afstuitte in de armen van de andere held.
Een woordvoerder van de politie in New York verklaarde even later dat dit "de week van de helden van New York" was. Afgelopen dinsdag redde bouwvakker Wesley Autrey een buitenlander, die op de metrorails terechtgekomen was, van de dood.
Autrey sprong de man achterna en drukte hem plat tegen de grond, net voordat de metro over hen heen denderde.
(Bron)
Man op Schiphol opgepakt met acht paspoorten

AMSTERDAM - De marechaussee heeft donderdagmiddag op luchthaven Schiphol een man aangehouden met acht paspoorten op zijn lichaam geplakt. Bij een controle, vlak voordat hij op het vliegtuig naar Istanbul stapte, werden de documenten ontdekt.
Het gaat volgens de marechaussee om zeven Zweedse en een Fins paspoort.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de identiteitsbewijzen echt zijn. Zeker vier van de Zweedse documenten stonden als gestolen geregistreerd. De man zit vast en de marechaussee zoekt uit wat hij van plan was met de paspoorten.
Volgens een woordvoerder van de marechaussee is het redelijk zeldzaam dat iemand zoveel echte paspoorten probeert te smokkelen. "We pakken vaak mensen die met een vals document de grens over proberen te komen, maar dit gebeurt niet vaak."
(Bron)

Acht is wel heel wat. Ik heb er vier, waarvan twee keurig geperforeerd en dus ongeldig.
Vrouw ziet kikker aan voor inbreker

AMERSFOORT - Een grote groene kikker heeft een vrouw uit Amersfoort in de nacht van donderdag op vrijdag de stuipen op het lijf gejaagd. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
Even na twee uur schrok de vrouw wakker van gerommel in haar huis. In de veronderstelling dat er een inbreker door haar huiskamer struinde, belde ze de politie.
De opgetrommelde agenten vonden echter geen sporen van inbraak, laat staan een inbreker in de Amersfoortse woning. Wel troffen de dienders op de trap een grote kikker aan, vermoedelijk verantwoordelijk voor alle ophef.
De agenten hebben het dier naar buiten gebracht en hem gewaarschuwd niet meer terug te keren, aldus de politie.
(Bron)
Premier Irak waarschuwt critici van executie Saddam

BAGDAD - De Iraakse president Nuri al-Maliki heeft gedreigd de relaties te herzien met de landen die kritiek hebben uitgeoefend op de executie van Saddam Hussein. Maliki zei zaterdag dat de ophanging van de oud-dictator een interne aangelegenheid was.
"De executie van de despoot was niet het gevolg van een politiek besluit", aldus Maliki. De premier stelde dat Saddam Hussein een eerlijk proces heeft gehad.
Verder zei Maliki dat Irak er niet voor zal terugschrikken om vonnissen tegen medestanders van het regime van Saddam Hussein eveneens ten uitvoer te brengen. Twee bondgenoten van de oud-dictator worden vermoedelijk binnenkort opgehangen.
Het gaat om Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti en de vroegere president van het zogenoemde Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bander. Ook zij zijn ter dood veroordeeld voor hun aandeel in een bloedbad in 1982 in het dorp Dujail. Saddam Hussein, een soennitische moslim, liet daar 148 sjiitische moslims vermoorden na een mislukte aanslag op zijn leven.
Op de executie van Saddam Hussein vorige week is veel kritiek gekomen. Er ging van alles mis. Zo zijn onder meer illegale opnames van de ophanging gemaakt en schreeuwden getuigen en bewakers leuzen tegen de oud-dictator.
De Egyptische president Hosni Mubarak zei dat Saddam Hussein door de executie een martelaar was geworden. De Amerikaanse president George W. Bush liet weten dat de executie waardiger had kunnen verlopen.
(Bron)

Bush weet daar alles van, natuurlijk. En Maliki heeft ook boter op z'n hoofd.
Inkomen Nederlandse boeren snelst gestegen in EU

BRUSSEL - Het inkomen van Nederlandse boeren is het afgelopen jaar het snelst gestegen van alle boeren in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het statistisch bureau Eurostat.
Het gemiddelde inkomen van agrariërs over de hele EU steeg 2,6 procent. In Nederland steeg het maar liefst 17,6 procent.
Franse en Oostenrijkse boeren zagen hun inkomen ook fors toenemen, met 8,6 en 6,6 procent. De Finnen en Ieren moesten het met respectievelijk 6,2 en 10,2 procent minder doen. Ook boeren in Italië, Slowakije, Slovenië, Estland en Malta zagen hun inkomen dalen.
Het beeld ten opzichte van het jaar 2000 ziet er echter heel anders uit. Nu verdienen Nederlandse boeren 1 procent minder dan toen.
Het gemiddelde van de EU ligt dan 4,5 procent hoger, met uitschieters in de nieuwe EU-landen als Litouwen, Estland en Letland, waar boeren nu meer dan twee keer zoveel verdienen als in 2000.
(Bron)
'Scholen verplicht probleemleerlingen op te nemen'

AMSTERDAM - Scholen moeten worden verplicht de zorg voor probleemleerlingen op zich te nemen. Het ministerie van Onderwijs heeft hierover gepraat met onderwijsorganisatie VOS / ABB, meldt het Algemeen Dagblad donderdag.
Met deze wettelijke zorgplicht moet worden voorkomen dat duizenden kinderen met leer- of gedragsstoornissen thuis komen te zitten, terwijl ze leerplichtig zijn. De zorgplicht wordt volgens het dagblad mogelijk al in het nieuwe schooljaar ingevoerd.
Reguliere scholen weigeren nu nog regelmatig leerlingen met gedragsproblemen. Doordat bij het speciaal onderwijs plaatsgebrek is, is daar meestal een wachttijd van zeker drie maanden. Hierdoor loopt het kind een leerachterstand op, stelt het AD.
Nederland telt jaarlijks zo'n 2500 tot 5000 leerplichtige 'thuiszitters'.
(Bron)

Als ze daar dan ook de middelen (menskracht en geld en dergelijke) voor krijgen...
Kind van misbruik gered door internet

MONTREAL - Een Canadees kind dat thuis seksueel werd misbruikt, is uit huis geplaatst nadat het een oproep had gedaan via het internet. Dat maakte de Canadese politie vrijdag bekend.
Het kind tikte op de Google zoekmachine de woorden 'kind hulp' in (kids help) en vond een Australische website dat online hulp biedt aan kinderen. Daarna stuurde het slachtoffer een bericht naar de website, waarin het de situatie uitlegde.
De beheerders van de website speelden de zaak door aan de Amerikaanse federale politiedienst FBI, die de herkomst van de oproep traceerde en de Canadese politie waarschuwde. Met behulp van de internetprovider van waarschijnlijk de ouders van het kind konden de Canadese autoriteiten het kind traceren.
De politie heeft geen mededelingen gedaan over de leeftijd of geslacht van het slachtoffer. De Canadese media meldden dat het ging om een meisje uit de provincie New Brunswick.
(Bron)
Gasverbruik sterk gedaald door warme weer

GRONINGEN - Het gasverbruik van Nederlandse huishoudens is eind vorig jaar sterk gedaald door het warme weer. In de maanden september tot en met december werd 10 tot 15 procent minder gas afgenomen, aldus GasTerra, voorheen het handels- en leveringsbedrijf van Gasunie.
"De afgelopen maanden waren ongekend warm", zei een woordvoerder van GasTerra vrijdag. Hij sprak van een "stevig effect" op het gasverbruik bij huishoudens.
Energiebedrijf Essent schat dat het gasverbruik bij zijn particuliere klanten over geheel 2006 met 6 procent is gedaald, zei een woordvoerster. Zij stelde dat het lagere gasverbruik niet automatisch hoeft te leiden tot een lagere eindafrekening.
Huishoudens verbruiken tegenwoordig veel meer elektriciteit, vooral in de zomermaanden als er verkoeling wordt gezocht met airco's. Ook computers en platte tv's slurpen elektriciteit. De afgelopen vijftien jaar is het gasverbruik met 23 procent afgenomen. Het elektriciteitsverbruik is daarentegen 20 procent gestegen.
Eerder was al gebleken dat de gasrekening van huishoudens dit jaar ongeveer 75 euro hoger zou uitvallen. Dit komt door de gestegen olieprijzen vorig jaar, die zijn verrekend in de nieuwe contracten tussen GasTerra en de energiebedrijven.
De recente daling van de olieprijzen is in deze contracten niet verwerkt. Die zal pas merkbaar zijn in 2008.
(Bron)
Internetten onder werktijd geen reden ontslag

MAINZ - Privé-internetten in werktijd rechtvaardigt niet zonder meer ontslag op staande voet. Tot deze conclusie kwam donderdag een rechtbank in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.
De rechters oordeelden in de zaak van een werkneemster die meteen kon vertrekken nadat ze op kantoor voor zichzelf had gesurft in de tijd van de baas. Gemiddeld had ze dat een uur per maand gedaan. Volgens de rechter betrof het slechts korte periodes en ging het slechts om onschuldige doeleinden.
De werkgever stelde dat ze haar arbeidscontract ernstig had geschonden. Volgens de rechter zou dat pas het geval zijn geweest als ze strafbare informatie had gedownload. In dat geval was de reputatie van de werkgever in het geding geweest.
(Bron)
Amazon lanceert nieuwe vraag-antwoorddienst

AMSTERDAM - Een maand nadat Google de stekker uit zijn vraag-antwoorddienst Google Answers trok, is Amazon in het gat gesprongen. De online winkel lanceerde Askville, een website waar bezoekers elkaars vragen kunnen beantwoorden.
Geregistreerde gebruikers kunnen op de site allerhande vragen stellen. Veel lezers zoeken er advies over aankopen, maar ook leestips, knagende wetenschappelijke vragen en opiniepeilingen over de actualiteit zijn op de site te vinden.
Gebruikers kunnen met hun activiteiten op de site "quest coins" verdienen, die binnenkort te gebruiken zijn op de site Questville.com, die nog niet geopend is. Waar de muntjes precies voor dienen, is nog niet duidelijk.
Zoekmachine Google besloot eind november om de stekker uit zijn eigen antwoorddienst te trekken. Bij Google Answers konden internetters hun vragen tegen betaling laten beantwoorden door deskundigen. Daarvoor moesten ze bedragen tussen twee en tweehonderd dollar neertellen. Google Answers is nooit echt aangeslagen.
Ook Yahoo en Microsoft hebben een soortgelijke dienst. Net als Askville zijn die echter gratis.
(Bron)
Ontslagverbod voor KLM-personeel met 'kleine' handicap

AMSTELVEEN - Personeel van KLM dat in de nieuwe, strengere WAO minder dan 35 procent wordt afgekeurd, kan tot 2010 niet ontslagen worden. Zolang wil de luchtvaartmaatschappij in een experiment testen of ontslagbescherming voor de werknemers met een kleinere arbeidshandicap uitvoerbaar is.
Bestuurder Jan van den Brink van FNV Bondgenoten zei donderdag dat KLM hiermee als eerste werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt.
Volgens het nieuwe stelsel, de WIA, hebben mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, geen recht meer op een uitkering. Bij de invoering van de WIA in 2006 is afgesproken dat deze groep in dienst moet blijven van de werkgever.
Maar tot nu toe stellen ondernemers, vooral in het midden- en kleinbedrijf, dat dit vrijwel onmogelijk is.
(Bron)
Om tien voor half acht stap ik op de fiets. Langs een lange straat, waar hier en daar licht aan is, waar mensen halfwakker op de bus staan te wachten, een auto start en altijd een bromding met twee mensen langstuft.
De eenden staan langs de sloot, merels scharrelen in het gras, af en toe een alarmroepje.
Vijf minuten verderop fiets ik langs een groenstrook met een watertje en veel struiken en boompjes, en daar hoor ik altijd een roodborst zingen.
Voorbij de op- en afrit van de autoweg staan platanen langs het fietspad, waar de kauwen druk in babbelen.
Gisteren viel het me op: voor het eerst hoorde ik overal merels zingen. Zo vroeg waren ze nog niet, en licht was het ook nog (lang) niet.
Later in m'n pauze dook het winterkoninkje uit het klimopperk op, om op een paaltje verderop te gaan zingen. Een fractie later, uit hetzelfde perk, nog een winterkoninkje, dat op het paaltje er naast ging zitten. Ze keerden zich naar elkaar toe, en het gezang tegen elkaar in werd bijna oorverdovend.
Je zou er toch bijna iets van gaan denken...

donderdag, januari 04, 2007

Arrestatie voor online handel in granaten

AMSTERDAM - Een 34-jarige man uit Zutphen is opgepakt voor de handel in handgranaten. De onklaar gemaakte explosieven werden verkocht via internet. Een granaat die al was verkocht, is opgespoord en in beslag genomen, meldt de politie donderdag.
De zaak kwam onlangs aan het rollen na een tip van een opsporingsambtenaar, die het online handeltje had ontdekt. Bij huiszoeking trof de politie een handgranaat aan, die in beslag werd genomen.
De man was op dat moment niet thuis, maar meldde zich later op het politiebureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Justitie beslist over zijn vervolging.
(Bron)

Slimpie.
'Politie lokte moord uit'

AMSTERDAM - Rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie hebben zich in hun gesprekken met vastgoedmagnaat Willem Endstra schuldig gemaakt aan het uitlokken tot moord, althans een poging daartoe. Zij gaven Endstra in overweging mensen in te huren om Willem Holleeder te liquideren.
Dat is volgens Holleeders advocaat Bram Moszkowicz te lezen in de hernieuwde uitwerking van de banden waarop de gesprekken tussen de CIE'ers en Endstra zijn vastgelegd, de zogeheten Endstra-tapes.
De rechter-commissaris heeft de banden opnieuw uitgeluisterd en een aantal passages, die eerder in de verslagen ontbraken, in het geheel opgenomen. De Endstra-tapes vormen de basis van het zeer omvangrijke dossier tegen Holleeder.
In zijn gesprekken met de politie maakt Endstra uitvoerig gewag van onder meer het feit dat Holleeder hem stelselmatig afperst.
Bekend is dat hij op zeker moment heeft geprobeerd een plan te smeden om Holleeder uit te schakelen, met behulp van enkele Hells Angels. Moszkowicz acht het onbestaanbaar dat politieambtenaren suggereren Holleeder met geweld uit de weg te laten ruimen, al merken zij later in het gesprek op dat "dit natuurlijk geen oplossing is".
Volgens Moszkowicz is de politie er van meet af aan op uit geweest Holleeder definitief uit te schakelen. "Het maakt meneer Holleeder angstig", aldus de raadsman, "en mij ook. Het is gevaarlijk wat hier aan de hand is."
Holleeder betwijfelt ten zeerste of hij wel een eerlijk proces krijgt. "De politie is niet neutraal in deze zaak, is niet op zoek naar de waarheid", aldus de advocaat.
Het Openbaar Ministerie meent aan de hand van tal van getuigenverklaringen afdoende bewijs te hebben verzameld voor de stelling dat Willem Holleeder zich heeft schuldig gemaakt aan afpersing van vier vastgoedhandelaren.
Volgens officier van justitie Koos Plooij, die donderdag tijdens een pro-formazitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp de stand van zaken in het onderzoek toelichtte, bevestigen tal van getuigen de inhoud van de gesprekken die Willem Endstra in 2003 daarover in het geheim met de politie heeft gevoerd.
Endstra gaf daarin aan dat niet alleen hij maar ook anderen door Holleeder en zijn handlangers stelselmatig voor miljoenen werden afgeperst. Holleeder opereerde daarbij telkens in wisselende gezelschappen, aldus Plooij. In feite was er sprake van drie verschillende afpersingsorganisaties.
"Het totaalbeeld is bepaald niet dat het bewijs afbrokkelt, zoals de verdediging van Holleeder beweert", aldus Plooij. Daarmee doelde hij op uitlatingen in de media van Holleeders advocaat, Bram Moszkowicz.
Het OM onderzoekt nog wat de relatie is tussen Holleeder en zakenman Jan-Dirk P.. Er komt een aparte rechtszaak tegen P., zijn voormalige compagnon David B. en fiscalist Ad van T.. Die zouden een rol hebben gespeeld bij het wegsluizen en witwassen van het geld dat door de afpersingspraktijken is verworven.
Het OM vroeg de rechtbank het voorarrest van vijf verdachten te verlengen en die van Ozan T. op te heffen. Het verdenkt hem van de afpersing van zakenman John Wijsmuller, maar hij heeft daarin geen gewelddadige rol gespeeld.
Officier van justitie Saskia de Vries gaf aan dat het OM Holleeder mogelijk ook nog vervolgt voor de afpersing van zakenman Erik de Vlieger. In deze zaak is onlangs een verdachte tot acht jaar celstraf veroordeeld, hoewel De Vlieger altijd heeft ontkend te zijn afgeperst. De veroordeling kwam tot stand op basis van getuigenverklaringen. Ook in de zaak rond Holleeder ontkennen de slachtoffers.
(Bron)
Hongaarse politie zoekt hiphoppende collega's

AMSTERDAM - De politie in de Hongaarse stad Baja is op zoek naar twee hiphoppende collega's. Het duo heeft in uniform een dansje gedaan, en daarvan videobeelden gepost op Youtube, zo meldt Reuters.
Volgens de politiechef krijgt het korps veel vragen over het filmpje. Hij laat nu uitzoeken of de twee onbekende dansers echt bij de politie werken.
Het filmpje was op donderdagochtend nog slechts op uitnodiging te bekijken.
(Bron)
Werknemers voelen zich bespioneerd door baas

RIJSWIJK - Een meerderheid van de werknemers in Nederland voelt zich bespioneerd door de baas. E-mails en surfgedrag op het werk worden door werkgevers gecontroleerd, denkt meer dan vijf op de tien werknemers in ons land. Dat blijkt uit een studie van de vacaturesite Stepstone.
De internationaal opererende zoekdienst voor banen peilde in acht Europese landen de stemming onder bezoekers van de site. Ruim 19.000 mensen uit Nederland, Duitsland, Zweden, Denemarken, Italië, België en Frankrijk vulden de vragenlijst in.
Van de 2300 Nederlandse respondenten zei 52 procent de indruk te hebben dat de baas e-mails en surfgedrag bekijkt. Minder dan een op de vijf mensen (19 procent) zei zeker te weten dat zijn/haar werkgever zich niet schuldig maakt aan dergelijke praktijken. De overige 29 procent van de deelnemers zei het niet te weten.
Nederlandse werknemers zijn over de hele linie bezien iets achterdochtiger dan het Europees gemiddelde, dat op 49 procent ligt. Noren hebben het meeste vertrouwen in hun werkgevers. Slechts 32 procent in het Scandinavische land voelt zich bespioneerd. In Denemarken ligt dat percentage op 43.
In België en Frankrijk is personeel minder zeker van zijn baas. In beide landen denkt 56 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat de werkgever over de schouder meekijkt.
(Bron)

Op mijn werkplek is het simpel: je kunt alleen de sites openen van het bedrijf zelf. We werken ook voor 2 zusterbedrijven, maar met de meeste accounts kun je niet op die sites komen, en met de paar accounts waarmee het wel kan, blijft het beperkt tot de productenpagina's en het nieuwsoverzicht.
En in de klantenservicebranche hoort 'afluisteren' van medewerkers erbij, om te kunnen coachen. Hoewel daar meestal helemaal geen tijd voor is.
Huis voor alle Fransen vanaf 2012

PARIJS - In Frankrijk wordt een wet voorbereid waarbij uiterlijk in 2012 iedereen recht heeft op een woning. Dat recht kan via de rechter worden opgeëist. Dit heeft premier Dominique de Villepin woensdag bekendgemaakt.
De regering in Parijs staat onder druk door diverse acties van daklozen. Zo kamperen daklozen al wekenlang in honderden tenten langs een kanaal in een chique wijk van Parijs, een actie die voortdurend op tv is.
Volgens daklozenorganisaties leven in Frankrijk 100.000 mensen op straat. Schotland is sinds 2003 het eerste en tot nu toe enige Europese land met een wettelijk gegarandeerd recht op een woning.
(Bron)

Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken.
Kat krijgt eigen creditcard

SYDNEY - Een Australische bank heeft de aanvraag voor een creditcard voor een kat uit Melbourne gehonoreerd. Het fortuinlijke huisdier dat luistert naar de naam Messiah kreeg zijn eigen kaart die gekoppeld is aan de rekening van zijn bazin toegestuurd.
De Bank of Queensland heeft met het schaamrood op de kaken excuses gemaakt voor de fout, meldde de Australische zender ABC donderdag. De eigenaresse van Messiah wilde naar verluidt nagaan of de bank de identiteit van potentiële klanten wel goed test.
(Bron)

Tijger heeft al gemeld dat ze dat ook wil, zodat ze vervolgens dingen als blikjes tonijn, olijven, makreel, feta, kip, geitenkaas, erwten, blikvoer, ham en dergelijke kan laten thuisbezorgen.
Ik vind dat een prima idee, als ze een baan zoekt waarvan ze het kan betalen. Want alleen het afwassen van borden waarop lekker eten lag, is dan niet voldoende vrees ik.
Politie plukt fietser uit Tanzania van snelweg

AMSTERDAM - De politie heeft een Afrikaanse student van de snelweg A27 gehaald, die daar met zijn mountainbike fietste. De 33-jarige student diergeneeskunde uit Tanzania was woensdagmiddag onderweg van zijn huis in Utrecht naar de faculteit in de Uithof.
Volgens het Korps Landelijke Politiediensten is het in Tanzania gebruikelijk dat fietsers op de vluchtstrook fietsen en was de man zich van geen kwaad bewust. De man kreeg een boete van 75 euro. De politie begeleidde hem vervolgens naar het fietspad richting zijn universiteit.
(Bron)

In Vlaanderen mag je op sommige plekken ook op de snelweg fietsen. Maar ik zou het overdag niet graag doen geloof ik (toen was het 's nachts, en erg stilletjes).
Babylijkje aangetroffen in Den Bosch

DEN BOSCH - De politie heeft donderdagmorgen omstreeks 9.40 uur een babylijkje gevonden in het recreatiegebied Engelermeer in Den Bosch. Een woordvoerder heeft dat gemeld.
De politie kreeg een melding van voorbijgangers die de gruwelijke vondst hadden gedaan in de buurt van een pad langs het meer.
De technische recherche onderzoekt de vindplaats op sporen en krijgt daarbij assistentie van de Mobiele Eenheid. Ook vanuit een politiehelikopter zijn foto's genomen.
De politie doet een dringend beroep op de moeder van het kind om zich te melden. Het stoffelijk overschot gaat donderdag nog naar het Nederlands Forensisch Instituut voor sectie. Een rechercheteam van vijftien politiemensen onderzoekt de zaak.
(Bron)

Los van de gruwelijkheid op zich: je zal zoiets maar vinden...

woensdag, januari 03, 2007

'Huizenkoper draait op voor diefstal op bouwplaats'

AMERSFOORT - Aannemers berekenen de kosten van diefstal op de bouwplaats door aan huiseigenaren. Soms verdienen ze zelfs geld aan de diefstallen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis in het Eigen Huis Magazine van januari.
"Door de schade eerst te verhalen op de verzekering en de gestolen goederen vervolgens met korting weer in te kopen, kunnen bouwers twee keer de winstmarge incasseren", aldus VEH. "Dat is één van de verklaringen waarom er in de Nederlandse bouwwereld veel te weinig aan diefstalpreventie wordt gedaan."
In het huisblad van VEH zegt Ed de Rechteren van Hemert, een onafhankelijk bouwkostendeskundige, dat aannemers in Nederland gemiddeld bijna 19 procent te veel berekenen per begroting. Volgens hem worden diefstalkosten daarbij onzichtbaar verwerkt.
"Onder de post risico's wordt voor diefstal gewoon 1 of 2 procent weggeboekt. Of bouwers nemen in de post 'materiaal' 5 procent extra op. Dan is het al gedekt."
De VEH werd op het spoor van de diefstalconstructie gezet door de recherche in Utrecht. Op de nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn blijkt te worden gestolen als de raven. "Koper, verwarmingsketels, hele vrachtwagens materiaal verdwijnen", schrijft VEH.
Een bron bij de politie stelt dat de landelijke schade door diefstal in de bouw veel hoger ligt dan de geraamde 25 miljoen euro. "Het zou ons niet verbazen als je dat getal met 3 of 4 kunt vermenigvuldigen", aldus politieadviseur René van der Vliet.
De VEH heeft inmiddels een brief op poten gestuurd aan Bouwend Nederland, Neprom en NVB, de belangrijkste vertegenwoordigers van bouwondernemingen. In die brief vragen ze om opheldering.
Bouwend Nederland noemt de diefstallen in Eigen Huis Magazine "zeer vervelend" voor de bouwbedrijven. "Het moet ergens uit betaald worden", zegt woordvoerder Hubert Heuting.
"Voorop staat dat bouwers er alles aan doen om diefstallen te voorkomen. Bij diefstal is het de natuurlijke weg dat de verzekering dekt. Het is niet reëel om te stellen dat de kosten alleen voor rekening van de bouwer komen. Maar nogmaals, het is te kort door de bocht dat bouwers de kosten van diefstallen zouden doorberekenen in woningprijzen."
(Bron)
Duizenden gelovigen onverzekerd

DEN HAAG - Het aantal gelovigen dat bewust niet is verzekerd, is vorig jaar verdubbeld. In Nederland wonen ongeveer 11.000 mensen die door hun levensovertuiging bezwaren hebben tegen verzekeringen, waaronder de AOW en WW. Zij maken gebruik van een speciale regeling om onder die verplichting uit te komen.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) schrijft die stijging toe aan de komst van de nieuwe Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006, waardoor iedereen (ook minderjarigen) verplicht is zich te verzekeren tegen ziektekosten. Gemoedsbezwaarden kunnen de SVB vragen om vrijstelling van premies. Ze moeten dan wel extra veel belasting betalen.
De meeste verzekeringsweigeraars wonen in Gelderland (40 procent), Zuid-Holland (25 procent), Utrecht en Zeeland. Deze concentratie loopt over de zogenoemde Bible belt, waar relatief veel gereformeerden wonen.
Gemeenten met het grootste aandeel gemoedsbezwaarden zijn Neder-Betuwe (4,88 procent), Bergambacht en Staphorst (minder dan 2 procent). Ongeveer een derde van de gemoedsbezwaarde huishoudens bestaat uit kinderrijke gezinnen.
De SVB, die de administratie bijhoudt van alle geregistreerde gemoedsbezwaarden, kan ontheffing verlenen van de premieplicht. In plaats van premie betalen de gemoedsbezwaarden hetzelfde bedrag aan loonbelasting. De Belastingdienst stort dat op een spaarrekening, waarop weigeraars voor bijvoorbeeld hun zorgkosten een beroep kunnen doen.
(Bron)
Beurs en baas hinderen vader in kortere werkweek

UTRECHT - De baas en een minder gevulde portemonnee zijn voor vaders de grootste struikelblokken om minder te gaan werken. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête van Ezeltje Prik, een blad dat acht keer per jaar in kinderdagverblijven verschijnt.
In de enquête zei 64 procent van de vaders minder te willen werken. Voor 38 procent van hen is dit ook echt mogelijk. Ezeltje Prik ondervroeg 439 vaders.
Een derde van de vaders zegt niet minder te gaan werken, omdat hij dan minder gaat verdienen. Daarnaast denkt 18 procent dat zijn carrière hierdoor averij oploopt.
Werkgevers spelen ook een belangrijke rol. In ruim 30 procent van de gevallen wil de baas niet meewerken aan een kortere werkweek.
(Bron)

Onmisbaarheid is maar hoe je het definieert.
'Internet plat te leggen met aanval op Amsterdam'

AMSTERDAM - Internet is wereldwijd ernstig te ontregelen door een gerichte aanval op vier locaties in Amsterdam. Dat meldt Planet Multimedia woensdag. De kans op succesvolle sabotage lijkt niettemin gering.
Terroristen zouden internet grotendeels plat kunnen leggen door het belangrijkste knooppunt van het netwerk, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) in Amsterdam, uit de lucht te halen. Daartoe zouden ze de stroomtoevoer voor vier locaties van de AMS-IX in de hoofdstad moeten saboteren.
De AMS-IX zegt voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen: dieselgeneratoren kunnen de elektriciteitsvoorziening binnen een minuut overnemen. Voor de generatoren zou permanent voor twee dagen brandstof beschikbaar zijn.
De kwetsbaarheid van internet kwam eind december aan het licht, toen een aardbeving voor de kust van Taiwan enkele kabels verwoestte. Grote delen van Azië hadden daardoor dagenlang geen of beperkte toegang tot internet.
(Bron)
'SUV-bestuurder rijdt roekelozer'

PARIJS - Eigenaars van terreinwagens rijden minder veilig dan gemiddeld. Dit blijkt uit een studie die het Britse weekblad New Scientist zaterdag publiceert.
De eigenaars van zogenoemde SUV's (sport utility vehicles), in de volksmond ook wel 'asobakken' genoemd, reden 55 procent keer vaker dan gewone bestuurders met één hand op het stuur in plaats van twee. De onderzoekers zien een goede grip op het stuur als een belangrijke eigenschap van een veilige en alerte bestuurder. Het onderzoek werd uitgevoerd op snelwegen in Nieuw-Zeeland.
Een verklaring voor het rijgedrag moet volgens een van de onderzoekers worden gezocht bij het veilige gevoel dat de gemiddelde bestuurder van een terreinwagen krijgt door de grootte van de auto en de hogere positie op de weg. Hierdoor schatten de bestuurders een risico minder goed in.
SUV-bestuurders zijn vaker het mikpunt van kritiek. Het British Medical Journal meldde in 2005 dat het risico op een dodelijke afloop bij een aanrijding met een voetganger bijna twee keer zo groot is dan met een normale auto. Bovendien stoten auto's met vierwielaandrijving de meeste uitlaatgassen uit, wat de eigenaren kritiek oplevert van onder meer milieuorganisaties.
(Bron)

dinsdag, januari 02, 2007

Handig, lekker, en het zou nog gezond zijn ook: een bak maaltijdsalade geitenkaas-honing. Met pasta, geitenkaas, honingdressing, appel, komkommer, zongedroogde tomaat, spinazie, veldsla, walnoot.
Als ik iets met sla of spinazie eet, ben ik wel gewend aan geknerp tussen m'n tanden. Maar dit was wel flink zanderig. Inmiddels weet ik waarom. Het oogt wel mooi hoor, twee hompen mos in die sla, alleen zat daar nogal wat grond aan. Frisgroen, maar toch maar niet opgegeten...

maandag, januari 01, 2007

Da's wel lekker beginnen aan het nieuwe jaar, met dat zonnetje.
TT 120 In Hendrik-Ido-Ambacht is kort na middernacht een man omgekomen door vuurwerk. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De identiteit van de man is nog niet bekendgemaakt.
Gelukkig nieuwjaar, zo gezond, vrolijk en ontspannen mogelijk!

zondag, december 31, 2006

Aad wees mij op een mooie vertaling van The Hurricane van Bob Dylan. Lees 'm door, laat de tekst op je inwerken. Echt even gaan kijken.
Chinezen nog enkele weken zonder internet

BEIJING - Veel Chinezen zitten nog tot 15 januari zonder internet. De zware aardbeving ten oosten van Taiwan heeft veel kabels op de zeebodem beschadigd, die in de komende weken pas gerepareerd kunnen worden. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.
Na de beving vielen woensdag in een groot deel van Azië telefoon- en internetverbindingen uit. In grote delen van de Volksrepubliek China, Taiwan en Japan ondervonden gebruikers hinder van de schade, vooral omdat de verbindingen met de VS en Europa uitvielen.
De Chinese overheid heeft vijf schepen de zee opgestuurd om de beschadigde kabels te repareren. "Maar de turbulente zee maakt de reparatie erg moeilijk", aldus een Chinese overheidsfunctionaris.
Een gedeelte van het internetverkeer kon via landkabels China bereiken uit Europa. Ook zijn satellieten als alternatief gebruikt, zo meldt Xinhua.
Volgens de woordvoerder van de Chinese overheid is 70 procent van de internationale internetverbindingen weer op orde. De zegsman zei echter dat de verbinding met Noord-Amerika pas weer volledig naar behoren functioneert als de zeekabel is gerepareerd.
Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen, gaat communicatiebedrijf Verizon in de Grote Oceaan een robuuster netwerk bouwen. De 'Transpacific Express' kabel zal China en de VS rechtstreeks verbinden en zal in het derde kwartaal van 2008 gereed zijn, zo meldt Reuters.
(Bron)
Geldhond snuffelt vier miljoen euro bij elkaar

AMSTERDAM - De geldhond van de Douane heeft het afgelopen jaar voor vier miljoen euro bij elkaar gesnuffeld op de luchthaven Schiphol. Dat maakt het ministerie van Financiën zaterdag bekend.
De hond is ingezet met het oog op de aanstaande aangifteplicht van geld. Vanaf juni volgend jaar zijn reizigers in de Europese Unie verplicht de Douane in te lichten als zij op reis gaan met meer dan tienduizend euro op zak. Nu ligt de grens bij vijftienduizend euro.
Met de controles door de hond moet worden voorkomen dat zwart geld of geld voor terroristische activiteiten wordt vervoerd. De hond Tara kan geld herkennen aan de geur van het gebruikte papier en de inkt.
De grootste vangst van de Mechelse herder was de vondst van een half miljoen euro. Het geld was ingenaaid in leggings die werden gedragen onder joggingbroeken.
(Bron)

Zo'n hond wil ik ook.
'Regenwoud kan veranderen in savanne'

SYDNEY - Het broeikaseffect kan het regenwoud van de Amazone binnen een eeuw veranderen in een grasachtige savanne. Een Braziliaanse meteoroloog waarschuwde zondag in de Australische krant The Sydney Morning Herald dat hogere temperaturen en grotere droogte het einde van het regenwoud kunnen betekenen.
In het slechtste geval zouden de temperaturen voor het einde van de eeuw 5 tot 8 graden kunnen stijgen, terwijl de neerslag met 20 procent kan afnemen, zei Jose Antonio Marengo. Wanneer de opwarming van de aarde een halt kan worden toegeroepen, zou de temperatuur nog altijd 5 graden kunnen stijgen. "Maar dan komt het regenwoud niet op het punt van totale ineenstorting.
(Bron)
Voetbaldirecteur krijgt geitenkop voor kerst

PALERMO - De algemeen directeur van voetbalclub Palermo, Rino Foschi, heeft per post een afgehakte geitenkop ontvangen. Het is niet bekend wie de afzender is. Foschi denkt niet dat het een cadeau van de maffia is. "Ik heb niets met de maffia te maken", zei hij zaterdag tegen het Italiaanse persbureau Ansa. "Dit zijn taferelen die je alleen in films ziet."
Het pakketje werd de vrijdag voor kerst bij Foschi afgeleverd. Hij dacht dat het om een kerstcadeau ging en plaatste het voorwerp onder zijn kerstboom. Zijn vrouw opende het op kerstavond. "Het was geen fijne kerst", verklaarde Foschi. "Mijn vrouw schrok zich dood, maar ik ga ervan uit dat het een grapje is. Ik ben nooit bedreigd en ik voel me veilig in Palermo."
Palermo is bezig aan een zeer goed seizoen in de Serie A. De formatie van trainer Francesco Guidolin staat derde met 38 punten uit achttien wedstrijden.
(Bron)
Vijf arrestaties na opblazen telefooncel met vuurwerk

SPRANG-CAPELLE - De politie heeft zaterdagavond vijf mannen (18-21 jaar) uit Sprang-Capelle aangehouden die vlak daarvoor in hun woonplaats een telefooncel met vuurwerk hadden opgeblazen. Dat meldde de politie zondag.
De vijf werden opgepakt op aanwijzing van getuigen. Ze zijn in voorlopige hechtenis genomen. De politie onderzoekt of zij verantwoordelijk zijn voor vernielingen de afgelopen weken in Sprang-Capelle. De politie verwacht de komende dagen meer arrestaties rond deze vernielingen te verrichten.
De politie en de brandweer waarschuwen verder voor het afsteken van vuurpijlen in verband met de harde wind. De zware windstoten zullen volgens het KNMI in de oudejaarsnacht niet afnemen. De wind kan de vuurpijlen van richting doen veranderen, waardoor er een groter risico is van ongelukken.
In Apeldoorn heeft de gemeente in verband met de weersverwachting bepaald dat vreugdevuren niet zijn toegestaan. In de Rotterdamse wijk Feyenoord gaat de geplande kerstbomenverbranding wel gewoon door, meldt een woordvoerder van de politie zondag. Ook in Schiedam staan op drie plaatsen vreugdevuren gepland.
(Bron)