zaterdag, november 18, 2006

Hm, een lampje in de tuin, gescharrel - zwarte pieten? Bij een sneaky blik in de tuin blijkt het te gaan om blauwe pieten, op zoek naar iets of (waarschijnlijker) iemand. Het gezochte bevindt zich niet in mijn tuin en de blauwe pieten trekken verder.
Balkenende: "Een linkse lente wordt een gure herfst".
Dan is het broeikaseffect in elk geval al aangepakt.
Dan ga je weer eens de deur uit, en jee! Wat is het ineens fris geworden! Wat zijn die bomen kaal! Het lijkt wel of het winter wordt!
Helft Nederlanders niet voor extra ontwikkelingshulp

AMSTERDAM - De helft van de Nederlanders vindt het niet nodig dat het volgende kabinet meer geld uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO vrijdag presenteerde.
70 Procent van de ondervraagden vindt dat de Nederlandse regering per inwoner niet meer moet uitgeven dan andere West-Europese landen. Alleen bij de aanhang van GroenLinks is een meerderheid te vinden die ons land hierin wel voorop wil laten lopen. Uit het onderzoek blijkt ook dat naarmate mensen hoger zijn opgeleid, zij meer voor ontwikkelingssamenwerking willen uittrekken.
Verder komt naar voren dat 50 procent van de Nederlanders graag wil dat de regering invoerheffingen voor goederen uit ontwikkelingslanden verlaagt of afschaft.
TNS NIPO voerde het onderzoek uit in opdracht van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).
(Bron)
Boete op buitenlandse vlag in stad VS

WASHINGTON - De gemeenteraad van de Amerikaanse stad Pahrump heeft een verordening aangenomen waarbij het verboden is een buitenlandse vlag hoger op te hangen dan een Amerikaanse vlag. Bij overtreding dreigt een boete van vijftig dollar of een taakstraf van dertig uur dienstverlening.
Volgens een van de gemeenteraadsleden is de maatregel gericht tegen "die clandestiene immigranten die betogen en met hun vlag zwaaien". In het stadje in de staat Nevada mag nu geen buitenlandse vlag meer worden vertoond zonder Amerikaanse vlag erbij.
Volgens burgerrechtenorganisatie ACLU is de maatregel in strijd met de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van meningsuiting.
(Bron)

Blijkbaar is die USA-vlag zo weinig waard dat ie weggevaagd wordt als er een andere vlag boven hangt. Je laat je wel enorm kennen zo.
YouTubers opgepast!

YouTube amateur wordt BBC-presentatrice

AMSTERDAM - Een amateur gadget-recensent heeft een gigantische carrière-sprong gemaakt toen haar filmpjes op YouTube werden opgemerkt door een producent van de BBC. Susi Weaser kreeg een baan aangeboden als presentatrice van een lifestyle-programma op de Britse televisie.
De 24-jarige kantoormedewerkster maakte in haar vrije tijd filmpjes waarin ze de nieuwste gadgets presenteerde. Deze plaatste ze op de videosite YouTube. Zo kreeg de BBC producent ruim zeventig video's van Weaser onder ogen waarin ze mobiele telefoons, laptops en andere gadgets presenteerde.
"We zochten iemand om gadget-items te presenteren in een lifestyle-programma. Toen ik haar video's tegenkwam was ik meteen verkocht. Haar filmpjes hebben een hoog entertainment-gehalte en ze zijn ook nog het meest bekeken op YouTube", aldus producent Mike Worsley.
Weaser werd uitgenodigd voor een gesprek met de BBC, en kreeg een baan aangeboden. Inmiddels heeft ze in vijf afleveringen gepresenteerd: "Ik geloof nog steeds niet dat ik hier zit. Zes maanden geleden werkte ik nog op kantoor, en nu ben ik op televisie. En het enige wat ik ervoor heb moeten doen is wat spelen met gadgets."
(Bron)
'Derde Wereldoorlog door islam-extremisme'

CAMBRIGDE - Als de wereld geen manier vindt om de opkomst van het islamitische extremisme in te dammen, is een Derde Wereldoorlog onvermijdelijk. Deze waarschuwing uitte de Amerikaanse topcommandant in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid, vrijdag tijdens een lezing op de Harvard-universiteit in het Amerikaanse Cambridge.
VS-generaal Abizaid vergeleek de groei van militante ideologieën, zoals de macht achter het terreurnetwerk al-Qaeda, met de opkomst van het fascisme in de jaren twintig en dertig in Europa. Die ontwikkeling leidde tot de Tweede Wereldoorlog.
Volgens Abizaid moeten extremisten worden gestopt omdat zij anders in staat worden gesteld een voordeel te behalen. Zij kunnen dan vanuit een veilig toevluchtsoord opereren en massavernietigingswapens ontwikkelen, aldus de topgeneraal.
(Bron)

Misschien komt dat extremisme ook ergens vandaan. En waarom zou de westerse wereld het monopolie op geweld moeten hebben?
Meer mensen vragen hulp aan kerk

AMSTERDAM - Steeds meer mensen met geldproblemen kloppen aan bij de kerk. De financiële hulp van de kerk is het afgelopen jaar met zestig procent gestegen. Dat blijkt uit het rapport 'Armoede in Nederland' van Kerkinactie, meldt Trouw zaterdag.
Een grote meerderheid van de ruim tweeduizend protestantse diaconieën doet volgens het rapport aan armoedebestrijding. Ze geven onder meer voedsel en geld. Volgens het rapport werd dit jaar ruim tienduizend keer beroep gedaan op de diaconie. Dat is een toename van eenderde. Het totale hulpbedrag liep op tot ruim zeven miljoen euro, een stijging van zestig procent.
Het rapport wordt zaterdag aangeboden aan minister van Sociale Zaken Aart-Jan de Kneus (CDA). De bewindsman vindt niet dat de kerk het werk van de overheid opknapt. "De overheid moet mensen zo snel mogelijk weer op de been helpen", zegt hij in het dagblad."Maar ze moeten het zelf doen."
(Bron)

Het gaat steeds beter in Nederland. Na het zuur komt het zoet. En ze leefden nog lang en gelukkig.

vrijdag, november 17, 2006

Brief van Casema: blokkering van het kabelsignaal is aanstaande. Huh? Ik ken mezelf, weet dat ik slordig ben met betalingen, en er staat een nota uit april die niet betaald zou zijn. Speur speur - hm, ja, hij is pas in mei betaald, maar hij is betaald.
In de brief staat dat je in dat geval even het bewijs moet faxen. Lastig als je geen fax hebt. Dus dan maar gebeld: welkom bij Casema - blieb - welkom bij Regiotaxi. Daar gaat duidelijk iets mis.
Weer gebeld, menu, toets, toets, toets, toets, u bent de eerstwachtende. Opgewekte dame aan de lijn, die alles eens na ging kijken, ja, jee, hier staat ie, betaald dus, excuses.
Ik vraag me wel af wat er anders gebeurd zou zijn, waarschijnlijk toch afsluiting en heel veel gedoe om de boel recht te trekken.
Photobucket - Video and Image Hosting
(Bron)
Docent krijgt gouden handdruk na seksueel misbruik

AMSTERDAM - Een docent van het Haags Montessori Lyceum die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van een 16-jarige leerling, kreeg van de directie van zijn school een gouden handdruk van twintigduizend euro en een groots afscheidfeest. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.
De 41-jarige docent algemene natuurwetenschappen en biologie zou sinds 2004 een relatie van anderhalf jaar met het meisje hebben gehad. Toen dat in juni bekend werd, is hij volgens het dagblad op non-actief gezet. De moeder van het meisje werkte ook op de school en zou geen reactie hebben gekregen toen zij de situatie meldde bij de directie. Later zou zij zijn ontslagen.
Het Bureau Onderwijsinspectie stelt in de krant dat sprake is van seksueel misbruik, ook al stemt het meisje zelf in met de verhouding. "Een docent en een leerling zijn namelijk niet gelijkwaardig. De school is verplicht aangifte te doen", zegt een woordvoerder.
Het is niet duidelijk of dat is gebeurd. De politie zegt op de hoogte te zijn van de zaak, maar stelt dat het meisje geen aangifte wilde doen.
De directeur zegt dat het arbeidscontract van de docent ontbonden is bij de kantonrechter, toen de relatie aan het licht kwam. "En dan is het zeer gebruikelijk dat iemand wat geld meekrijgt. En wat wij organiseren voor een collega die afscheid neemt, is een interne aangelegenheid." Hij ontkent dat sprake is van seksueel misbruik, omdat het meisje bijna volwassen is.
(Bron)
Vrouw legt gewonde baby voor autowiel

BERLIJN - De Duitse politie heeft vrijdag een vrouw opgepakt die haar zwaargewonde baby voor een wiel van een geparkeerde auto had gelegd. Een oplettende burger wist net op tijd te voorkomen dat de kleine werd overreden, meldden Duitse media op gezag van de politie.
Het incident speelde zich donderdag af in een oostelijk stadsdeel van Berlijn. Een vrouw die op straat liep hoorde opeens zacht babygejammer. Tot haar ontzetting lag er een zuigeling voor het achterwiel van een personenauto.
Het zes maanden oude jongetje was levensgevaarlijk gewond aan zijn hoofdje en moest een spoedoperatie ondergaan. De zuigeling verkeert nog in levensgevaar.
De eigenaar van de wagen arriveerde kort nadat de kleine was weggehaald. Hij zou vrijwel zeker de baby hebben overreden bij het uitrijden.
De 22-jarige moeder kon vrijdag worden getraceerd na een tip van een bankmedewerker die de vrouw via een opsporingsbericht had herkend. De vrouw bleek in dezelfde straat te wonen. Over haar motief is nog niets bekend.
Het is de tweede gruwelijke babyvondst in de Duitse hoofdstad binnen een week. Zondag werd in de wc van een bouwmarkt een baby in een toiletpot gevonden. Een 23-jarige vrouw, een winkelmedewerkster, had het kind net ter wereld gebracht en was weggelopen nadat ze de toiletpot met daarin de baby met de wc-bril had toegedekt.
Het jongetje had levensgevaarlijke verwondingen aan het hoofdje en ligt in het ziekenhuis. Artsen schatten zijn overlevingskansen gering. Ook de moeder, die de argwaan van haar collega's had gewekt nadat ze moeilijk lopend en met bloedsporen in haar kleding was teruggekeerd, ligt in het ziekenhuis.
(Bron)

Hoe wanhopig en in de war moet je dan zijn?
Nederlandse militairen martelden in Irak

DEN HAAG - Nederlandse officieren hebben in 2003 tientallen Iraakse gevangenen gemarteld in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna. Leden van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) zijn tijdens verhoren buiten hun boekje gegaan, ze voerden zogenoemde hardhandige tactische ondervragingen uit. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
Na afloop van de ministerraad liet Minister van Buitenlandse Zaken Bot weten een onafhankelijke commissie in te stellen die de Irak-kwestie gaat onderzoeken.
Het ministerie van Defensie bevestigt dat de militaire inlichtendienst bij verhoren over de schreef is gegaan, schrijft de krant. "Er zijn dingen gebeurd die niet passen in de instructie", aldus een woordvoerder.
De Irakezen zouden zijn blootgesteld aan fel licht en lawaai en ook zouden Nederlandse militairen hen langdurig uit de slaap hebben gehouden door hen nat te spuiten. De misstanden zijn nooit gemeld aan het Openbaar Ministerie (OM), aldus de Volkskrant.
Bij de verhoren was geen juridisch adviseur aanwezig en de verdachten zouden tijdens de ondervraging gedwongen zijn een zwarte bril te dragen, waardoor ze niets zagen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de bataljonscommandant dit gemeld heeft aan de marechaussee.
Ook heeft hij melding gemaakt van het voorval, maar het is niet duidelijk op "welk niveau" dat in Den Haag terecht is gekomen. Ook is onduidelijk of het Openbaar Ministerie op de hoogte is gebracht. "We zijn nu druk bezig alle feiten op een rij te zetten," aldus de woordvoerder.
De militaire vakbond AFMP gaat er van uit dat het ministerie van Defensie al langer op de hoogte is geweest van de mogelijke martelingen. "Leidinggevenden hadden destijds meteen moeten ingijpen," aldus voorzitter Wim van den Burg vrijdag op Radio 1. Dat ze dat niet hebben gedaan, is volgens hem nog het meest schokkend.
"Het was blijkbaar bekend", aldus Van den Burg. "Dit kan niet hebben plaatsgevonden zonder dat leidinggevenden op de hoogte waren. We vragen ons af wat precies de rol geweest is van de Koninklijke Marechaussee, de politieke leiding en dan met name minister Henk Kamp van Defensie."
Van den Burg is benieuwd waarom de kwestie nooit is gerapporteerd aan de Tweede Kamer. De AFMP-voorzitter geeft aan dat zijn bond tot donderdag niet op de hoogte is gebracht van mogelijk wangedrag door Nederlandse officieren in Irak in 2003.
(Bron)

Da's schrikken hè, dat onze militairen in een oorlogssituatie toch geen haar beter blijken dan die van andere landen.
Ik verdwaal weer in gedachtes over macht en wat macht hebben met mensen kan doen, zeker als die mensen ook nog bang zijn.
'Gemene honden hebben gemene baasjes'

CINCINNATI - Zo baas, zo hond. Geldt de viervoeter als gemeen, dan is de kans groot dat ook zijn eigenaar niet deugt. Dat blijkt uit een studie onder 335 hondenbezitters in het Amerikaanse Ohio.
Bazen van rassen als pitbulls en rottweilers blijken gemiddeld veel meer op hun kerfstok te hebben dan eigenaren van zachtaardigere honden. Elke baas van een agressieve hond had minstens één aanvaring met justitie, van verkeersovertreding tot veroordeling voor een ernstig misdrijf.
Van de eigenaren met risicohonden die een waarschuwing kregen omdat zij hun hond niet hadden laten registreren, bleek 30 procent zeker vijf keer met de politie in aanraking geweest. Bij de bezitters van poedels, beagles en collies was dat 1 procent, meldden Amerikaanse media.
(Bron)

Dat wisten we nog niet.
Stefan Verwey tekende in de Volkskrant van 11 november een ehm... herkenbaar probleem:

Photobucket - Video and Image Hosting

donderdag, november 16, 2006

TT 107 Aangifte tegen radiospotje Pastors

De politieke partij Islam Democraten heeft aangifte gedaan tegen de leider van EénNL, Marco Pastors. De partij is gekwetst door een verkiezingsspotje van EénNL op de radio.
In het verkiezingsspotje zegt Pastors dat de politiek niet optreedt tegen de islamisering, net zoals de gevestigde orde voor de Tweede Wereldoorlog de Duitsers niet durfde aan te pakken. Op Radio 1 noemde partijleider Potmis van de Islam Democraten die vergelijking schandalig. Bij zijn partij zijn veel klachten binnengekomen.
De Islam Democraten doen ook mee aan de verkiezingen, onder de naam Lijst 21.

En zo krijgt ie toch nog wat aandacht met die kneuzenactie.
Nederlanders hoeven geen extra natuur

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt het niet nodig om nieuwe natuur aan te leggen. Bijna tachtig procent zegt dat in Nederland genoeg natuur aanwezig is. Dit blijkt woensdag uit een onderzoek van Interview NSS onder vijftigduizend Nederlanders.
In het onderzoek werd vooral gekeken naar hoe in Nederland wordt gedacht over het platteland. Een ruime meerderheid van de ondervraagden vonden de rust en de natuur het belangrijkst aan het platteland en zijn tevreden met het huidige Nederlandse platteland. Wel maakt driekwart van de bevolking zich zorgen over het volbouwen van het platteland.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincies Utrecht, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel en de Unie van Waterschappen. De resultaten worden woensdagavond gepresenteerd tijdens het reconstructiefestival 'Buiten Gebeurt Het' in het Gelderse Voorthuizen.
(Bron)
Koe kan duinkonijn vervangen

WAGENINGEN - Een koe is een goede vervanger voor het duinkonijn, dat zeldzaam begint te worden. Runderen kunnen het begrazen van duinen overnemen van de konijnen en daarmee de bijzondere soortenrijkdom in stand houden.
Dat zeggen onderzoekers van de universiteiten van Wageningen en Groningen. De wetenschappers volgen al 33 jaar lang hoe het gaat met de begroeiing van de duinen. Ze hebben daarvoor proefpercelen ingericht in duinvalleien op Vlieland, aldus een woordvoerder van de Wageningen Universiteit.
Konijnen dreigen uit te sterven door de virusziekte VHS en door het grote aantal vossen, sinds voor die dieren een jachtverbod geldt. In de duinen zijn konijnen echter belangrijke grazers. Als zij de grassoorten niet wegknagen, verandert de gevarieerde begroeiing al snel in soortenarm struweel, aldus de onderzoekers.
Natuurbeheerders hebben op sommige plaatsen op proef runderen in de duinen losgelaten. Gebleken is dat hun graaswerk net zo goed is voor de duinen. Volgend jaar experimenteert natuurorganisatie ARK met wisenten ofwel Europese bizons in het Kraansvlak, een duingebied bij Zandvoort. De wisenten, die in het wild voorkomen in Duitsland, Polen en Zweden, blijven drie jaar op proef in de duinen grazen.
Als de beheerders ook nog regelmatig duinvalleien gaan maaien en plaggen, zal de biodiversiteit zelfs toenemen, menen de wetenschappers. Op Vlieland werpt plaggen en maaien van de duinen al vruchten af.
(Bron)
Meteorenregen mogelijk ook in Nederland te zien

RIJSWIJK - Meteorenminnend Nederland komt zondagochtend vermoedelijk weer aan zijn trekken. Om 05.45 uur passeert de aarde dan een stofspoor dat in 1932 door een komeet is achtergelaten.
Dat heeft de Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (VLSP) woensdag bevestigd. De meeste sterrenwachten besteden volgens de VLSP weinig aandacht aan het fenomeen, dat ook met het blote oog te zien is.
"In het meest optimistische scenario komen er honderd meteoren per uur voorbij. Dat zijn er bijzonder veel", aldus een zegsman van de vereniging.
Overigens kan het weer nog roet in het eten gooien. Volgens het KNMI is er zondagochtend namelijk sprake van wisselvallige weersomstandigheden. "Als je geluk hebt, is het weer fantastisch mooi, maar het kan ook gewoon bewolkt zijn", aldus een woordvoerder.
(Bron)

Het gaat om de Leonidenregen, met een max van 150 per uur. En: "Dit is het laatste jaar dat astronomen een verhoogde activiteit van de Leoniden verwachten. Pas in 2032 verandert de Leonidenregen weer in een Leoniden-hoosbui van vallende sterren."
'Sinterklaas leert kleuters eerlijk delen'

GRONINGEN - Bij het zien van Sinterklaas, gaan kinderen eerlijk delen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen Janneke Joly en Diederik Stapel van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).
Voor het onderzoek gaven de psychologen twee groepen dreumesen tien snoepjes en een verschillende kleurplaat. De afbeelding van sinterklaasattributen op de ene plaat bleek de wil om te delen met andere kinderen te beïnvloeden.
De helft van de kleuters kreeg een kleurplaat met daarop een staf, een mijter en het dikke boek; de andere helft van de kinderen kreeg een kleurplaat met daarop een kabouter. De kleuters werd vervolgens gevraagd of ze hun snoepjes wilden delen met kinderen die anders helemaal niets zouden krijgen. De kleuters die eerder een sinterklaaskleurplaat hadden gekregen, gaven aanzienlijk meer snoep weg dan hun leeftijdsgenootjes met de kaboutervariant, aldus de onderzoekers.
Volgens de psychologen denken jonge kinderen dat de goedheiligman het belangrijk vindt dat ze eerlijk delen. Dit is volgens hen het gevolg van bekende sinterklaasliedjes als 'Wie zoet is krijgt lekkers' en 'Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein.'
(Bron)

We kunnen ook gewoon de kabouter verbieden.
Nederland krijgt hitteplan voor extreem weer

AMSTERDAM - Nederland krijgt een hitte- en koudeplan, dat er voor moet zorgen dat onder meer ouderen, chronisch zieken en kleine kinderen minder last hebben van extreme hitte.
Aanleiding voor het plan zijn de twee hittegolven van afgelopen zomer, die vooral oudere mensen het leven kostten. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht door klimaatverandering vaker te maken te krijgen met extreme weersomstandigheden.
Een 'hitteplan' moet Nederlanders ervan doordringen dat kwetsbare bevolkingsgroepen veel last hebben van de hitte en bijvoorbeeld aan de gevolgen van uitdroging kunnen overlijden.
Bij verzorgingshuizen en verpleeghuizen zal voortaan altijd goede zonwering aanwezig moeten zijn en in veel gevallen ook airconditioning. Bij nieuwbouw en verbouw moet dat in de toekomst volgens het ministerie standaard zijn.
Het plan is een initiatief van het Rode Kruis, het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het ministerie probeert om met de betrokken instanties het hitteplan af te hebben voor de zomer van volgend jaar.
(Bron)
ESA breidt opties Google Earth uit

NOORDWIJK - Het Europese ruimtevaartagentschap ESA laat via internet zien hoe een vulkaanuitbarsting er vanuit de ruimte uitziet. Dat kan door de samenwerking van ESA met Google Earth. Sinds donderdag beschikt het programma over 130 nieuwe satellietbeelden van natuurverschijnselen en historische monumenten. Een stofstorm en een veranderende gletsjer zijn ook vanuit de ruimte te zien.
De beelden zijn eenvoudig op te roepen door in de zijbalk van Google Earth op 'Featured Content' te klikken. Daar heeft het ESA een eigen pictogram. Bij de beelden verschijnt informatie over belangrijke veranderingen in het milieu, feiten en cijfers, wetenschappelijke uitleg en theorieën. De beelden zijn gemaakt door de ESA-satellieten Envisat, ERS en Proba.
Google Earth-directeur John Hanke zegt op de website van ESA: "Het bemoedigt ons dat de Europese ruimtevaartorganisatie Google Earth gebruikt om dit soort fascinerende informatie over en indrukwekkende opnames van onze planeet te laten zien. Zo zetten we weer een belangrijke stap om mensen wereldwijd te helpen hun omgeving beter te begrijpen." ESA noemt het initiatief een "uitgelezen kans om het brede publiek te interesseren voor ruimtetechnologieën".
(Bron)
Armoede daalt door rijkere ouderen

VOORBURG - Vooral door rijkere 65-plussers daalt de armoede. Dit jaar neemt het aantal huishoudens dat als arm te boek staat, voor het eerst sinds 2002 af.
In 2006 moet 9,7 procent van de huishoudens rondkomen van een laag inkomen. Dat daalt door de verwachte koopkrachtverbetering van gepensioneerden waarschijnlijk verder tot 8,8 procent volgend jaar.
Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Eind vorig jaar maakten de onderzoeksinstituten al bekend dat de negatieve trend dit jaar zou ombuigen.
Volgend jaar komt volgens de verwachtingen van CBS en SCP het aantal huishoudens dat moet rondkomen van een bedrag onder de lage-inkomensgrens onder het niveau van 2002 uit. Toen leefden 596.000 gezinnen, ofwel 9,1 procent van de huishoudens, in armoede en dat was het laagste aantal sinds 1990. Na 2002 steeg de armoede tot 11,1 procent in 2005.
Volgens CBS en SCP verbetert de inkomenspositie van 65-plussers sinds 2000. Zo daalde het aandeel gepensioneerden met een laag inkomen tussen 2000 en 2004 van 12 naar 7 procent. Volgens de ramingen zal dit in 2007 verder zijn afgenomen tot ruim 3 procent.
Vergeer stelt dat 65-plussers minder last hebben gehad van de economische neergang, onder meer dankzij fiscale maatregelen van het kabinet. "Ook kennen steeds meer ouderen een aanvullend pensioen en wordt de groep mensen die alleen van AOW moet rondkomen steeds kleiner", stelde hij.
De groepen die het meeste risico lopen om in armoede te vervallen, blijven eenoudergezinnen met minderjarige kinderen, alleenstaanden tot 65 jaar en allochtone huishoudens met een niet-westerse hoofdkostwinner.
Volgens Vergeer komt het kabinet gezinnen wel tegemoet met een hogere kinderkorting, maar voor alleenstaande ouders met een minimuminkomen blijkt dat vaak onvoldoende om boven de armoedegrens uit te komen. Deze grens ligt met een bedrag van 860 euro per maand net iets boven de bijstandsnorm.
(Bron)
Scholier (16) overleden door Creutzfeldt-variant

AMSTERDAM - Een 16-jarige scholier uit het Noord-Hollandse Bennebroek is eind oktober aan de hersenziekte Creutzfeld-Jakob overleden. De jongen zou met de menselijke variant van de gekkekoeienziekte zijn besmet.
De scholier uit Bennebroek was in juli in het ziekenhuis opgenomen. Hoe hij de ziekte heeft gekregen, is nog onbekend. Het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu willen het bericht niet bevestigen wegens afspraken met de familie daarover.
De jongen is het tweede dodelijke slachtoffer in korte tijd in Nederland. In 2005 was een 26-jarige Utrechtse vrouw het eerste slachtoffer.
Volgens het expertisecentrum Creutzfeld-Jakob in Rotterdam zijn er vermoedelijk twee Nederlanders besmet met de hersenziekte. Ze zouden allemaal besmet zijn geraakt door Brits vlees dat in de jaren negentig naar Nederland kwam.
De erfelijke vorm van Creutzfeldt-Jakob treft jaarlijks 20 mensen. De door de gekkekoeienziekte veroorzaakte variant openbaart zich soms twintig jaar na het eten van besmet rundvlees.
De ziekte kenmerkt zich door het snel afsterven van de hersencellen, te vergelijken met een snel verlopende vorm van dementie. Artsen staan machteloos. Het enige dat ze kunnen doen is de pijn bestrijden. Patiënten sterven meestal binnen anderhalf jaar nadat de ziekte zich heeft geopenbaard. In het laatste stadium zijn patiënten zich niet meer bewust van hun omgeving en kunnen ze ook niet meer praten.
De ziekte is eerder opgedoken in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Er zijn in totaal 170 patiënten geweest. Van hen kwamen er ruim 150 uit Groot-Brittannië. De meesten zijn overleden.
(Bron)
Overvallen na contact via chatbox

AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft afgelopen twee weken vier verdachten aangehouden die hun slachtoffers benaderden via een chatbox op internet. Een van de hoofddaders stelde zich voor onder namen als Don, Derrel, Donny of surinaams18, aldus de politie donderdag.
Na het contact via de chatbox togen de overvallers naar een woning in Sloten en een in Amsterdam-Zuidoost. Twee daders pleegden de overval, een derde stond buiten met een auto te wachten.
De criminelen bonden de slachtoffers vast en doorzochten de woning op waardevolle spullen, telefoons, geld en pinpassen. De daders lieten hun slachtoffers vastgebonden achter.
De politie vermoedt dat de daders meer slachtoffers hebben gemaakt in Amsterdam en omgeving.
(Bron)
Buiten mobiel bellen na renovatie woningen

AMSTERDAM- Na een renovatie van appartementen in Amsterdam-Noord kunnen bewoners beter buiten gaan staan om zonder problemen met hun mobieltje te bellen.
De bewoners hebben via hun bewonerscommissie bij woningcorporatie Rochdale geklaagd over de slechte ontvangst van hun mobiele telefoon na de opknapbeurt van hun huizen. Rochdale heeft TNO ingeschakeld om onderzoek te doen, liet een woordvoerder donderdag weten.
De woningbouwvereniging is bijna klaar met de renovatie van ruim zeshonderd appartementen in woonwijk De Banne. De woningen kregen nieuwe aluminium gevelplaten en warmte-isolerende beglazing, met een metalen coating over het glas.
"Voor de renovatie was er volgens bewoners ook al mindere ontvangst, maar nu zijn er veel meer klachten", aldus de zegsman. "Reden waarom we dachten: dit klopt niet."
TNO heeft metingen verricht in de woningen, die dicht tegen de snelweg A10 aanliggen in het noorden van Amsterdam. Waarschijnlijk volgende week zijn de resultaten bekend.
Rochdale heeft een vergelijkbare situatie nog niet eerder meegemaakt. ,"Ieder complex is verschillend", aldus de woordvoerder. De woningstichting koos voor bekleding met aluminiumplaten omdat er voorheen vochtklachten waren. "De bakstenen muren waren poreus geworden. En met het warmte-isolerende glas hebben bewoners nu ook minder stookkosten."
(Bron)

Aluminium platen en metaalcoating. Waar zou het toch aan liggen.
Warmterecord gevestigd in De Bilt

AMSTERDAM - Het zachte herfstweer heeft donderdag een warmterecord opgeleverd. Nog nooit was het zo laat in het jaar nog zo warm in De Bilt, meldt het KNMI.
De temperatuur liep op tot 16,5 graden, net iets warmer dan het record van 13 november 1938. Toen werd het 16,4 graden. Het absolute warmterecord voor november staat in De Bilt op 18,7 graden. Die temperatuur werd echter veel eerder in de maand gemeten, op 3 november vorig jaar.
Het landelijke warmterecord voor de tweede periode van tien novemberdagen is niet gebroken. In het oosten en zuidoosten van het land, waar het donderdag het warmst is, reikt het kwik tot iets boven de achttien graden. Dat is te weinig om in de buurt te komen van het record van 12 november 1926. In Sittard werd het toen precies twintig graden.
Rond deze tijd zijn middagtemperaturen van een graad of acht gebruikelijk. Ook de nachten zijn nu erg warm. Normaal gesproken koelt het halverwege november 's nachts af tot ongeveer drie graden, nu ligt de nachttemperatuur tussen de tien en twaalf graden. Voorlopig is de winter nog niet in zicht: de tiendaagse verwachting van het KNMI geeft aan dat het aan de zachte kant blijft.
(Bron)
Speeksel overtreft morfine als pijnstiller

AMSTERDAM - In menselijk speeksel zit een stofje dat kan fungeren als pijnstiller. Een dergelijk nieuw medicijn is zes keer sterker dan morfine, en zou geen nadelige bijwerkingen hebben zoals bij morfine. Dat blijkt uit onderzoek van het Pasteur instituut in Parijs gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.
Het gaat om de nieuwe stof opiorfine. De stof is gemakkelijk om te zetten in een bruikbaar medicijn dat extreme pijn bestrijdt. Volgens de onderzoekers behoren bijwerkingen zoals hallucinaties met opiorfine tot het verleden. Ook zou het middel wellicht gebruikt kunnen worden als antidepressivum.
Het pijnstillend speeksel is getest op ratten. Die kregen een injectie met een gram opiorfine per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid had hetzelfde pijnstillende effect als drie tot zes gram morfine.
De onderzoekers achten het tevens denkbaar dat speeksel direct in het eigen lichaam als pijnstiller zou kunnen werken. Een patiënt kan dan andere medicijnen krijgen waardoor de natuurlijke aanmaak van opiorfine in het lichaam wordt gestimuleerd.
Speeksel wordt al langer gezien als een geneeskrachtig middel. Toen er nog geen antibiotica en pijnstillers bestonden, lieten mensen hun wonden door honden uitlikken.
De werking van menselijk speeksel als pijnstiller moet nog wel worden getest op mensen.
(Bron)
Koudste novembernacht in Sydney sinds honderd jaar

SYDNEY - Niet alleen Nederland vestigt ongebruikelijke weerrecords, ook Australië doet mee. In Sydney zouden zomertemperaturen moeten heersen. Met het kwik op slechts 8,3 graden is het echter in een novembernacht in de grootste Australische stad nog nooit zo koud geweest sinds 1905.
Doordat er een strakke wind waaide, voelde het nog kouder aan, aldus een meteoroloog donderdag tegen Australische media. Normaal gaan de inwoners van Sydney in november naar het strand. De koudegolf wordt veroorzaakt door winden vanaf de Zuidpool.
(Bron)
Gevangene doodgemarteld in Duitsland

DÜSSELDORF - Een gevangene in een detentiecentrum in het Duitse Siegburg is op gruwelijke wijze doodgemarteld door zijn drie jonge celgenoten. De marteling duurde in totaal twaalf uur en had eerder dit jaar plaats. De Duitse justitie bracht de zaak deze week naar buiten, meldde donderdag de krant Die Welt.
Openbaar aanklager Fred Apostel laat in de krant weten "nog nooit dergelijk geweld te hebben meegemaakt". De drie daders, 17, 19 en 20 jaar oud, sloegen en schopten hun 20-jarige slachtoffer urenlang, dwongen hem urine en speeksel te drinken en misbruikten hem seksueel. Hij moest zich uiteindelijk ophangen aan een kabel.
Dat mislukte drie maal, omdat de kabel brak. Alleen een laken bleek het gewicht van de 20-jarige te kunnen dragen. Toen die eenmaal hing, haalden de folteraars hem er nog even af, sloegen hem weer en hingen hem vervolgens weer op.
Apostel toonde zich geschokt dat een dergelijke misdaad in een gevangenis kon plaatsvinden, waar de gedetineerden toch beschermd zouden moeten worden door de Staat. Tegen geen van de gevangenenbewaarders is tot nu toe echter strafvervolging ingesteld. De foltering begon op een zaterdagavond, toen de personele bezetting in de gevangenis lager lag dan normaal. Het lijk van het slachtoffer werd op zondagochtend gevonden.
Het slachtoffer wist gedurende zijn martelgang overigens een keer op de alarmknop te drukken. De daders wisten de bewaarders er echter via de intercom ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was. Toen er later een bewaarder langs kwam omdat andere gevangenen hadden geklaagd over geluidsoverlast, viel hem niets bijzonders op. Het slachtoffer lag toen op bed, volgens Apostel waarschijnlijk niet meer in staat om een teken te geven.
De drie daders is onder meer moord, mishandeling en verkrachting ten laste gelegd. Zij zouden hebben verklaard dat zij op zaterdagmiddag bedachten dat zij "een mens wilden zien sterven".
De minister van Justitie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft aangekondigd maatregelen te nemen, zo meldde Die Welt. Maar de vakbond voor detentiepersoneel verdedigde het gebruik van meermanscellen. De gezamenlijke cellen hebben veel levens gered omdat zij helpen zelfmoorden te voorkomen, aldus de bond.
(Bron)

Homo homini lupus est.
Nederlanders vrijen minder, maar wel gevarieerder

AMSTERDAM - Nederlanders vrijen minder dan vijftien jaar geleden maar de manier waarop is wel gevarieerder geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers Nisso Groep onder 4000 mensen.
60 procent van de stellen meldde nooit tot hooguit een keer per week seks te hebben. In eerder onderzoek in 1991 was dat 40 procent.
Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de mannen en iets minder dan de helft van de vrouwen vinden dat ze te weinig seks hebben.
Verder bleek dat vrouwen vaker dan vijftien jaar geleden meer partners hebben en dat manuele, anale en orale seks populairder worden. Daarnaast wint seks op internet, tijdens het chatten of met de webcam, aan populariteit.
Bijna negentig procent van de mannen doet aan zelfbevrediging, ongeveer vijftig procent één keer in de week. Van de vrouwen masturbeert driekwart, waarvan een kleine twintig procent eenmaal per week. Vier op de tien vrouwen gebruiken wel eens seksspeeltjes.
(Bron)
Nieuw-Zeelandse pinguïns krijgen rubberen schoentjes

CHRISTCHURCH - Zeventien Nieuw-Zeelandse pinguïns hebben zwemvliezen gekregen om hun voeten te beschermen tegen vocht en infecties. De rubberen schoentjes moeten ook eeltvorming tegengaan.
De pinguïns bevinden zich in een opvangcentrum in Christchurch. Zij waren gewond geraakt en gered. In het centrum staan zij echter te veel stil omdat zij niet op vis hoeven te jagen.
Dierenartsen geloven niet dat de pinguïns in de vrije natuur zouden overleven. Elvis bijvoorbeeld is bijna blind. Het vrouwtje kreeg de bijnaam omdat ze zo mooi kan zingen, meldden Nieuw-Zeelandse media vrijdag. Voor de pinguïns zijn blauwe of groene zwemvliezen beschikbaar, die persoonlijk worden aangepast.
(Bron)
'Hangjongeren verbannen uit buurt'

AMSTERDAM - De overheid wil jongeren die voor overlast zorgen in een buurt, gaan weren. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid deze jongeren een straat- of wijkverbod op te leggen voor drie maanden, met kans op verlenging.
Daarnaast kan iemand worden verplicht zich geregeld te melden bij de politie.
Deze voorstellen staan in een concept-wetsvoorstel van de ministers Johan Remkes van Binnenlandse Zaken en minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, zo bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag een bericht in de Telegraaf.
Het gaat om jongeren die voor ernstige en langdurige overlast zorgen, zoals mensen lastigvallen, mensen naschreeuwen, graffiti spuiten, of bushokjes vernielen. Een burgemeester kan hen in de toekomst voor drie maanden uit een buurt bannen. Na die periode moet de maatregel opnieuw worden getoetst.
Ook willen de ministers officieren van justitie meer bevoegdheden geven om dit soort overlast tegen te gaan. De aanklagers van het Openbaar Ministerie kunnen jongeren die voor de rechter moeten verschijnen, niet vastzitten en in afwachting van hun rechtszaak doorgaan met hun gedrag, ook een straatverbod opleggen, of een contactverbod.
Ook kan iemand worden verplicht een bepaalde behandeling te volgen, bijvoorbeeld om agressie tegen te gaan. Bij deze maatregel kan ook een meldingsplicht bij de politie worden opgelegd en geldt ook toetsing na drie maanden.
Als een jongere zich niet houdt aan de voorwaarden die een burgemeester of het OM heeft gesteld, begaat hij een strafbaar feit. Het doel van al deze maatregelen is om de groepen jongeren die voor dit soort overlast zorgen, uit elkaar te trekken en de leidinggevenden uit de groep te halen.
Het conceptwetsvoorstel is woensdag voor advies gestuurd naar onder meer de Raad van Hoofdcommissarissen, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het college van procureurs-generaal.
(Bron)

Briljant idee. Waar laten we ze dan?
Nederlanders bangst voor haaien

AMSTERDAM - Nederlanders zijn het bangst voor zwemmen met haaien. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek naar moed door TNS Nipo in opdracht van het tijdschrift Quest. Als er haaien in voor kunnen komen, gaat 87 procent voor geen goud het water in.
Ook durft maar negentien procent van de meer dan duizend ondervraagden een xtc-pil te slikken.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat Nederlanders zichzelf dapper vinden. Twee derde van de ondervraagden zegt minstens zo veel lef te hebben als anderen en 44 procent denkt méér lef dan anderen te hebben.
De grote meerderheid zegt genoeg moed te hebben om te vragen om meer salaris (82 procent) en het houden van een toespraak voor een grote groep mensen (70 procent).
Als er geld tegenover staat durft 37 procent meer. Bij mannen telt geld meer dan bij vrouwen: 45 procent van de mannen gaat verder in ruil voor geld, tegen 31 procent van de vrouwen.
(Bron)
Allergie voor gekookte aardappels ontdekt

LEUVEN - Gekookte aardappelen kunnen bij kleine kinderen allergische reacties veroorzaken en zelfs leiden tot tragere groei. Leuvense onderzoekers vermoeden dat er iets is gewijzigd in de samenstelling van de aardappelen.
"Het heeft me verbaasd", zegt dokter Liliane De Swert van het universitair ziekenhuis Leuven dinsdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Ze sluit niet uit dat de allergie vroeger niet bestond.
De allergie voor rauwe aardappel was al wel bekend. Dokter De Swert onderzocht acht kinderen jonger dan twee jaar van wie werd vermoed dat ze eczeem kregen door gekookte aardappels.
Zodra ze op een aardappelvrij dieet werden gezet, verminderden hun allergische reacties. Vanaf hun zesde jaar hadden de kinderen vrijwel geen last meer van de allergie.
(Bron)
Daar krijg je toch ook een sik van. Gisteren ontsnapte een TBS-er, en het bericht maakte melding van 'veroordeeld wegens vermogens- en zedendelicten'. Nou krijg je wegens fraude meestal geen TBS, dus je zou zomaar kunnen denken dat elke loslopende TBS-er misschien een risico is.
En nu komen ze met: hij mag geen alcohol, hij krijgt libidoremmende middelen, hij kan extreem gewelddadig worden.
Dan hopen we maar dat ie een voorraad pilletjes meeheeft en niet ergens gaat borrelen.
Dit is nou kerstweer: 15 graden, donker, somber, regen die net geen motregen meer is.
Het is een vreemd effect als je dan ziet dat veel bomen nog niet kaal zijn, dat de irissen hele bossen sprieten de grond uitjagen, als iemand zegt dat haar sneeuwklokjes al uitgebloeid zijn...

woensdag, november 15, 2006

KLM wil schonere luchtvaart

NOORDWIJK - De Nederlandse luchtvaartsector is te milieuvervuilend. De branche moet meer maatregelen nemen om de uitstoot van de schadelijke stoffen te beperken. Als Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen een afwachtende houding aannemen, lopen ze "forse economische risico's".
Die waarschuwing uitte Jan-Ernst de Groot, de hoogste staffunctionaris van KLM woensdag op een congres in Noordwijk. "Zonder verbeteringen is de luchtvaart in zijn huidige vorm niet vol te houden", zei De Groot.
De luchtvaart moet volgens hem zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en de vervuiling van het milieu aanpakken. Als dat niet gebeurt, zal de branche gezien worden als een van de belangrijkste oorzaken van het broeikaseffect. "De luchtvaart dreigt een symbool te worden van de 'inconvenient truth", vervolgde de KLM'er. Hij verwees daarbij naar de film An Inconvenient Truth van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore over de negatieve gevolgen van het broeikaseffect.
De Groot stak de hand ook in eigen boezem. "Ons product is vervuilend. Dankzij miljardeninvesteringen in de vloot vliegt KLM nu wel 25 procent efficiënter, maar dat is niet voldoende om de beoogde groei te realiseren." Ook knelpunten op Schiphol en in het luchtruim boven Nederland leveren extra milieuvervuiling op. "Ik moest onlangs op een klaarlichte dag twintig minuten boven Schiphol cirkelen voordat de landing werd ingezet", zei De Groot.
KLM roept de branche op een werkgroep op te richten die kan werken aan verbeteringen. De luchtvaartmaatschappij denkt de uitstoot van schadelijke gassen te kunnen verminderen door onder meer zuinigere motoren of efficiëntere vliegroutes. Ook de uitstoot compenseren door bijvoorbeeld de aanplant van bomen is volgens KLM een optie.
Luchtvaartmaatschappijen zouden ook deel kunnen nemen aan handel in emissierechten om zo meer rechten te krijgen om CO2 uit te stoten. De Europese Unie wil dat vanaf 2010 mogelijk maken voor luchtvaartmaatschappijen.
KLM is het grotendeels eens met dit voorstel, maar is niet gerust op de uitvoering. De voorgestelde regeling geldt binnen Europa en op intercontinentale routes naar de EU toe. Maatschappijen uit Japan en de Verenigde Staten zouden zich dan ook aan de regeling moeten houden, maar die landen zijn daar niet happig op, aldus De Groot. Het is volgens hem daarom beter als de emissiehandel voorlopig alleen binnen Europa plaatsvindt.
Het gebrek aan aandacht voor de milieuproblemen in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen, heeft KLM verbaasd, zei De Groot. Om de milieuvervuiling te beperken heeft de branche hulp van de overheid nodig.
(Bron)

Komen ze lekker snel achter...
Japanse walvisvloot vaart uit

AMSTERDAM - De zes schepen tellende Japanse walvisvloot is woensdag uitgevaren. De schepen vertrokken uit de haven van het Zuid-Japanse Shimonoseki voor de jaarlijkse walvisjacht in het Zuidpoolgebied.
Volgens het Japanse visserijbureau is het de bedoeling om 850 dwergwalvissen en tien vinvissen te doden. De walvisvaarders moeten in april in Japan terugkeren.
De Internationale Walvisvaartcommissie heeft de walvisjacht in 1986 verboden, maar voor Japan werd een uitzondering gemaakt waardoor het land walvissen mag vangen voor wetenschappelijke doeleinden. Critici stellen dat in werkelijkheid commerciële belangen meespelen, omdat het vlees van de gedode dieren verkocht wordt. Walvisvlees geldt in Japan als een delicatesse.
(Bron)
Italiaanse spoorwegen op rand van afgrond

ROME - De Italiaanse spoorwegen, Trenitalia, staan aan de rand van de afgrond. Tijdens een toespraak in de Romeinse senaat gaf spoorwegchef Mauro Moretti aan dat het staatsbedrijf bankroet dreigt te raken. Het bedrijf schrijft momenteel 1,7 miljard euro aan rode cijfers, aldus Moretti woensdag.
Om de spoorwegen voor een faillissement te behoeden, is dringend extra geld nodig. De Italiaanse overheid zou de komende vier jaar 4 miljard euro extra moeten investeren in Trenitalia.
Minister-president Romano Prodi gaf aan dat de regering de spoorwegen financieel wel wil steunen. Voordat Trenitalia de staatshulp ontvangt moet het wel een door Brussel goedgekeurd reorganisatieplan maken.
Moretti zei tevens voorstander te zijn van het verhogen van de prijs voor een treinkaartje, iets dat de Italiaanse overheid tot nu toe consequent van de hand heeft gewezen.
(Bron)
ChristenUnie wil seks op tv 'desnoods verbieden'

AMSTERDAM - De ChristenUnie wil seksueel getinte videoclips en tv-programma's verbieden als producenten en televisiezenders ze niet uit vrije wil aan banden leggen. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Tineke Huizinga dinsdagavond in het televisieprogramma Het elfde uur.
Net als andere politieke partijen wil Huizinga in eerste instantie via overleg tot afspraken komen, maar als dat niet lukt is censuur vooraf wat haar betreft niet uit te sluiten. "Dit gaat wel om de geestelijke gezondheid van onze kinderen."
De overige partijen zijn niet voor een uitzendverbod. De VVD vindt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van ouders om in de gaten te houden waar hun kinderen naar kijken. De PvdA vindt censuur vooraf een 'hellend vlak'. Het CDA wil de media alleen 'vragen er verantwoord mee om te gaan'.
(Bron)

Als -geadopteerd- kind in een erg preuts gezin, vond ik alles rondom zwangerschap en kindertjes maar ranzig. Als je zwanger was kon iedereen zien dat je sex gehad had! Mijn ouders niet, wij waren geadopteerd, o zo! Mijn ouders deden zulke vieze dingen niet, want ze konden zelf geen kinderen krijgen, dus waarom zouden ze. Ik geloof dat ik pas op mijn 16e bedacht dat ze het ongetwijfeld wel geprobeerd hadden, en dat er misschien toch meer redenen voor sex waren dan puur de voortplanting ;-)
Het enge van dit soort censuur vind ik dat dan in eerste instantie de dubieuze clips en dergelijke verboden zouden worden, en dat dat soms uitloopt in het verbieden van alles dat over het vleselijks gaat, zelfs al is het opvoedkundig.
(Waar bij komt dat in mijn jeugdomgeving degenen die het hardst krijsten dat vieze plaatjes niet mochten, meestal ook degenen waren die zelf hun poten niet thuis hielden, dus ik ben erg bevooroordeeld.)
Koffie voor mannen een belangrijke arbeidsvoorwaarde

AMSTERDAM - Goede koffie is voor driekwart van de mannelijke beroepsbevolking een belangrijke arbeidsvoorwaarde op het werk. Dat constateren onderzoekers van het bureau Motivaction in een steekproef onder ruim vijfhonderd mensen.
De onderzoekers constateren dat in een onderzoek naar de invloed van koffie op het werk. Een slechte bak koffie is volgens 60 procent van de ondervraagden van negatieve invloed op de lust om te werken.
Voor bijna 80 procent is koffie van invloed op de sfeer op het werk. Bijna 90 procent van de werknemers verwacht dan ook "gewoon een lekker bakkie koffie" van hun baas te krijgen.
Ook al vindt 82 procent van de werknemers een kop koffie belangrijk om de dag goed te beginnen, meer dan 60 procent van hen is niet tevreden over de koffievoorziening. Die zou volgens de ondervraagden "best wat lekkerder kunnen", blijkt uit het onderzoek dat is verricht in opdracht van Douwe Egberts.
(Bron)
Agentes willen met rok de straat op

AMSTERDAM - Agentes vinden de nieuwe politierok zo mooi dat ze hem op straat willen dragen. De rok is bedoeld om alleen bij officiële plechtigheden te dragen, maar bij politievakbonden druppelen steeds meer verzoeken binnen om de rok ook op de straat aan te doen.
De politietop is daar minder blij mee, zegt woordvoerder Cees den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen woensdag. "Een rok is lastig als je tijdens een actie onverwacht rare capriolen moet uithalen."
Bovendien is er nog een probleem: omdat de rok bedoeld is voor recepties, heeft de rok geen 'knuppelzakje' waarin agentes een wapenstok kunnen dragen. Als de politievrouwen de rok tijdens straatwerk willen dragen, moeten duizenden rokken worden aangepast.
Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) gaat in december met de vakbonden en korpschefs praten. Hij is de onrust over het nieuwe politieuniform meer dan beu. Een paar maanden geleden klaagden tientallen vrouwelijke agenten over nieuwe politieblouses die zouden doorschijnen. De agentes zagen zich genoodzaakt om nieuwe, verhullende bh's aan te schaffen.
(Bron)
'Rutte moet trouwen'

DEN HAAG - Het enige wat de VVD nog winst kan brengen is een "droomhuwelijk" van lijsttrekker Mark Rutte, liefst daags voor de verkiezingen. Tot die conclusie is een denktank van veertig communicatiedeskundigen gekomen na een dag brainstormen.
Rutte heeft volgens de strategen van de Utrechtse Communicatie Kring cruciale fouten gemaakt in het begin van zijn campagne. Met uitlatingen over zijn moeder en door zijn voorkeur uit te spreken over tv-presentatrice Sacha de Boer, heeft hij zichzelf neergezet als een puber.
Waar Rutte nog kan hopen op stemmen voor de VVD als huwelijkscadeu, ziet het er voor PvdA-lijsttrekker Wouter Bos van de PvdA niet goed uit. Bos heeft het in zich om de beste "communicator" te zijn van de lijsttrekkers, maar hij slaagt er niet in om dat talent te verzilveren. Hij mist een duidelijk gezicht.
Jan Marijnissen van de SP heeft dat wel door voortdurend op de komen voor de mensen met een minimuminkomen. Premier Jan Peter Balkenende kreeg bij de kiezers een streepje voor op Bos, omdat hij als lijsttrekker van het CDA "consequent zichzelf blijft".
Bovendien heeft Bos geen goed antwoord op de negatieve campagnestrategie van het CDA, dat tweede man Maxime Verhagen naar voren schuift om Bos zwart te maken en vervolgens Balkenende de brave borst laat uithangen. Aldus de Utrechtse Communicatie Kring.
Een woordvoerder van Rutte zegt in een reactie dat de VVD-lijsttrekker zich liever bezighoudt met de inhoud van de campagne dan met speculaties over zijn burgerlijke status.
(Bron)

Wat _is_ die inhoud dan? Dubbeldekssnelwegen zonder afslagen?
Pastors vergelijkt islamisering met oprukkend nazisme

HILVERSUM - De gevestigde orde treedt niet op tegen de islamisering van Nederland, net zomin als de politiek in de jaren dertig verzuimde het oprukkende nazisme aan te pakken. Dat is de strekking van een radiospotje van EénNL, dat woensdag wordt uitgezonden en dat dinsdagavond al te horen was in het tv-programma Pauw & Witteman.
EénNL-lijsttrekker Marco Pastors zei in het programma dat de overheid moet optreden nu onder druk van moslim-extremisten columnisten en cabaretiers zich niet meer vrij durven uitspreken, Ayaan Hirsi Ali het land moet verlaten, Theo van Gogh vermoord werd, eerwraak steeds vaker voorkomt en kinderen ontvoerd worden naar het land van herkomst.
"Wanneer zeggen we nu: tot hier en niet verder", aldus Pastors. Er is wel geen islamitisch land dat ons bezet, maar wel een gemeenschap waar extreme figuren niet worden aangepakt, zei Pastors in antwoord op vragen van de interviewers waar nu precies de parallel ligt tussen de bezetting door de nazi's en de komst van moslims. Hij vindt het tijd dat geïntegreerde moslims optreden.
"Ik hoor weinig moslims die zeggen dat het zo niet langer kan en die vinden dat zij de misstanden in de eigen gemeenschap moeten aanpakken."
(Bron)

Ik vermoed dat de gemiddelde moslim sowieso kotst van die fundamentalisten. Zoals in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog niet iedereen een nazi of een NSB'er was. Pastors doet niet aan nuances, dat weet ik wel. Maar dit gaat wel erg ver. Raakt ie nerveus van de peilingen? Moet er daarom een schepje bovenop? Iets meer het ware gezicht laten zien?


'Moslims naar rechter om uitspraken Pastors'

AMSTERDAM - Moslims moeten lijsttrekker Marco Pastors van EénNL voor de rechter dagen, omdat hij de dreiging van het opkomende nazisme van voor de Tweede Wereldoorlog vergelijkt met de huidige 'islamisering' van Nederland.
Dit zegt historicus David Barnouw, die als onderzoeker is verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.
Marco Pastors zegt in een radiospotje voor zijn partij: "Vóór de Tweede Wereldoorlog durfde de gevestigde orde de Duitsers niet aan te pakken. Nu doet de politiek niets tegen de islamisering van Nederland".
Barnouw noemt de vergelijking flauwekul. "Als ik moslim was, zou ik naar de rechter stappen vanwege belediging. Bovendien is de opmerking onjuist. Pastors doet alsof er in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog niks tegen het nazisme is gedaan. Dat is er juist wel. Liberalen, socialisten en katholieken werkten hard samen tegen de opkomende NSB", zegt Barnouw.
Voor D66-voorman Alexander Pechtold is de uitspraak van Pastors het tweede dieptepunt in de campagne, na de opmerking van Geert Wilders die de komst van moslims naar Nederland een 'tsunami van islamisering' noemde. "Het is dieptriest", zegt Pechtold, die de uitspraken van Pastors een wanhoopsoffensief noemt vanwege tegenvallende resultaten in de peilingen voor Eén NL.
Volgens Hikmat Mahawat Khan, nummer drie van Eén NL en zelf moslim, worden de woorden van Pastors verkeerd begrepen. "Pastors vergelijkt de situatie van de gevestigde orde die voor de oorlog niet reageerde op het opkomende nazisme met de gevestigde orde die nu niet reageert op de opkomende islamisering. Iedereen die daar iets van zegt, wordt weggezet als een slecht mens."
(Bron)
Vaticaan keurt dragen hoofddoek af

ROME - Het Vaticaan heeft zich voor het eerst kritisch uitgelaten over het gebruik van de islamitische hoofddoek in Europa. Volgens kardinaal Renato Martino moeten immigranten de tradities, cultuur en religie van hun nieuwe thuisland respecteren.
Op die manier wordt de integratie van migranten vergemakkelijkt, aldus Martino dinsdag op een persconferentie. Hij is een van de topkardinaals van de rooms-katholieke kerk en belast met migratiekwesties.
Met de kritiek op de hoofddoek voegt het Vaticaan zich in de groeiende rij politieke en religieuze leiders in Europa die hun bezorgdheid uitten over de hoofddoeken bij islamitische immigranten. Zij vrezen dat hoofddoekjes de integratie belemmeren.
(Bron)

Laten we het eens hebben over kleding voor nonnen en broeders, en over tradities, cultuur en religie respecteren.

dinsdag, november 14, 2006

De blauwe vinvis blijkt toch een gewone vinvis.
Topman Defensie stapt op na seksuele intimidatie

AMSTERDAM - Directeur Operaties van de Koninklijke Marine heeft maandag zijn ontslag ingediend omdat hij in opspraak raakte vanwege seksuele intimidatie. Een Defensiewoordvoerder zegt dinsdag in De Telegraaf dat commandeur Frans van den Berg ontslag nam omdat de krant dinsdag over zijn misstappen zou publiceren.
De 50-jarige Van den Berg was één van de belangrijkste stafmilitairen van viceadmiraal Jan Willem Kelder. Volgens een woordvoerder wil Van den Berg de marine niet verder beschadigen nu deze toch al niet aflatend in opspraak is vanwege talrijke schandalen.
Recent zou Van den Berg opnieuw betrokken zijn geweest bij seksuele intimiteiten. Defensie wil hier in de krant verder niets over zeggen, maar laat weten dat al eerder wat zaken rond het functioneren van de commandeur in gang waren gezet.
Van den Berg zou in 2002 zijn ontheven uit zijn functie van eskadercommandant. Hij zou een matroos hebben betast op een marinefregat. Vervolgens werkte hij enkele maanden in de Verenigde Staten, waarna hij toetrad tot de Admiraliteitsraad, het hoogste uitvoeringsorgaan binnen de marine. Vorig jaar werd hij directeur operaties.
(Bron)
Zestig procent met auto naar supermarkt

AMSTERDAM - Zes op de tien Nederlanders doen hun boodschappen met de auto. Bijna 25 procent fietst en de rest neemt de benenwagen. Daarmee worden respectievelijk 150, 520 en 640 calorieën per week verbruikt, als twee tot drie keer per week boodschappen worden gedaan.
Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.
In de strijd tegen overgewicht roepen de onderzoekers mensen op om vaker te lopen of fietsen als ze boodschappen gaan doen. Wel moeten de supermarkten dan goed per fiets bereikbaar zijn. De onderzoekers pleiten onder meer voor goede fietspaden en betere parkeergelegenheid voor fietsen bij de winkel.
(Bron)
Hardere aanpak terrorisme

DEN HAAG - Justitie kan personen die van plan zijn een terroristische aanslag te plegen sneller vastzetten. Bijzondere opsporingsbevoegdheden zoals die nu bestaan bij zware en georganiseerde criminaliteit, kunnen ook tegen terrorisme worden ingezet. Dat kan ook sneller dan voorheen.
Dat regelt een nieuwe wet voor terrorismebestrijding waar de Eerste Kamer dinsdag mee instemde. Dit voorjaar ging de Tweede Kamer al akkoord. Doel is mogelijke terroristen zo snel mogelijk aan te pakken. De wet is een vervolg op een eerdere antiterreurwet, waarin de straf omhoog ging en samenspanning strafbaar werd.
Voor het in bewaring nemen van mogelijke terroristen kan een redelijk vermoeden van schuld volstaan, tot nu toe waren daarvoor ernstige bezwaren vereist. Zo kan een aanslag in de kiem worden gesmoord en krijgt een officier van justitie meer tijd de verdenking te onderbouwen.
Bij de bijzondere opsporingsbevoegdheden gaat het om observatie, infiltratie, pseudokoop en het zetten van telefoontaps. De officier van justitie kan hiervoor al toestemming geven als er aanwijzingen zijn voor een strafbaar feit, een redelijk vermoeden is niet langer nodig. In zowel Tweede als Eerste Kamer was dit een punt dat veel vragen opriep.
Een tweede wet waar de Eerste Kamer dinsdag mee akkoord ging betreft een verbod van organisaties die op terrorismelijsten staan van de Verenigde Naties of de Europese Unie. Dit betekent dat het strafbaar wordt de activiteiten van zo'n organisatie in Nederland voort te zetten.
(Bron)
Mogelijk kiesrecht voor Saoedische vrouwen

AMSTERDAM - Saoedi-Arabië overweegt vrouwen actief en passief kiesrecht te verlenen in gemeenteraadsverkiezingen, de enige verkiezingen die in het conservatieve koninkrijk zijn toegestaan.
Deelname van vrouwen aan de verkiezingen stelt hen in staat hun problemen te bespreken en er oplossingen voor te vinden, zei minister van binnenlandse zaken prins Naif in een dinsdag verschenen interview met een krant in Koeweit.
Het verbod voor vrouwen om auto's te besturen blijft gehandhaafd. "Het besturen van auto's in onze woestijnen waar bewoonde gebieden ver uit elkaar liggen brengt de levens van vrouwen in gevaar en dat willen wij niet als bestuurders die voor hen verantwoordelijk zijn", zei de prins in het dagblad Al-Anba. "Er zijn belangrijker rechten voor Saoedische vrouwen om te verwerven (dan om auto's te besturen), zoals het recht om te stemmen of het recht om een baan te kiezen."
(Bron)
Zweedse kernreactor stilgelegd

AMSTERDAM - Een van de vier reactoren in de grootste Zweedse kerncentrale, die van Ringhals 500 kilometer ten zuidwesten van Stockholm, is dinsdagochtend stilgelegd nadat zich een explosie had voorgedaan, gevolgd door een brand.
De explosie deed zich voor in een transformator, buiten de reactor zelf. Reactor nummer 3 werd zelf niet bedreigd en er was geen gevaar voor een radioactief lek, zei een woordvoerder van de centrale, Gosta Larsen.
Het beveiligingssysteem van de centrale trad zoals het hoorde in werking en legde de reactor automatisch stil. De bij de centrale gestationeerde brandweer wist de brand met assistentie van de brandweer uit omliggende gebieden binnen twee uur te bedwingen.
"Vanuit het oogpunt van nucleaire veiligheid was dit geen ernstig incident", zei Larsen. "Het gebeurde op ruime afstand van het reactorgebouw", ongeveer zeventig meter.
Het is nog niet bekend wanneer de 1.000 Megawatt-reactor weer kan worden opgestart. Ringhals levert ongeveer 18 procent van de energie die Zweden verbruikt. In juli werden in de centrale van Forsmark twee reactoren stilgelegd nadat twee reservegeneratoren tijdens een stroomstoring onklaar waren geraakt. Na het aanbrengen van de nodige verbeteringen werden de reactoren vorige maand weer opgestart.
(Bron)
Instructies stemcomputers vrij toegankelijk

AMSTERDAM - Een van wachtwoordbeveiliging voorzien gedeelte van de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken is vrij toegankelijk. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken zette de inloggegevens in een nieuwsbrief (PDF), die op op haar website door iedereen te downloaden is. Volgens het ministerie is er niets geheim aan de informatie.
De actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet ontdekte de site. Die bevat informatie voor gemeenteambtenaren in gemeenten waar bij de Tweede Kamerverkiezingen volgende week stemcomputers van fabrikant Nedap worden gebruikt. Een deel van die documenten is inmiddels weer verwijderd, maar de actiegroep heeft ze op zijn site gepubliceerd (PDF).
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er niets geheim aan de informatie. "Dit is echt in het geheel niet spannend. We hebben deze informatie in ik-weet-niet-hoeveel-tienduizendvoud het land in gestuurd," zegt een woordvoerder.
De website was alleen voorzien van een wachtwoord om te zorgen dat ambtenaren in gemeenten die met Sdu-computers zouden werken, niet per ongeluk de Nedap-instructies zouden lezen.
Ongeveer negentig procent van de stemcomputers in Nederland is van Nedap. De overige computers zijn gemaakt door Sdu. Die computers werden onlangs door minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing afgekeurd, omdat ze eenvoudig af te luisteren zouden zijn.
(Bron)
Zuid-Afrika legaliseert homohuwelijk

KAAPSTAD - Zuid-Afrika is het eerste land op het Afrikaanse continent waar een huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse mogelijk wordt. Het parlement in Kaapstad stemde dinsdag met een grote meerderheid in met een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren.
De wet is een uitvloeisel van een beslissing van het Constitutionele Hof in Zuid-Afrika. De hoogste gerechtelijke instantie verklaarde vorig jaar dat het strijdig is met de grondwet om homoseksuelen het recht op een huwelijk te ontzeggen. Het parlement werd toen opgedragen met een nieuwe wet te komen.
(Bron)
Universiteit stuurt 7000 medewerkers 'ontslagmail'

GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft per ongeluk vrijwel alle medewerkers een 'ontslagmail' gestuurd. Circa 7000 werknemers kregen maandag een bericht in hun inbox waarin viel te lezen dat hun dienstverband is beëindigd en dat daarom het persoonlijk e-mailadres komt te vervallen.
"Uit onze administratie blijkt dat uw dienstverband bij de Rijksuniversiteit Groningen onlangs is beëindigd," lazen de medewerkers maandag. "Omdat u een aanvraag heeft ingediend om langer gebruik te mogen maken van de RUG-ICT-diensten en u dit heeft gekregen, kunt u nu dit mailtje lezen."
"Een foutje in het mailsysteem", zo omschrijft een woordvoerder van de RuG het voorval dinsdag. "Een van de computersystemen was vastgelopen met als gevolg dat er dus 7000 mailtjes zijn verstuurd."
De afdeling gemeenschappelijk administratief internet, de afzender van het bericht, kreeg per kerende post honderden mailtjes terug. Veel mensen maakten zich zorgen, terwijl anderen vooral mailden om de afzender van het bericht sterkte te wensen met het afhandelen van alle reacties, vertelt de zegsman. "Een aantal werknemers vroeg zich zelfs af of het salaris nog wel zou worden overgemaakt." De universiteit neemt maatregelen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.
(Bron)
V. wil vicepremier worden

DEN HAAG - VVD-minister Rita V. gaat er vanuit dat ze vicepremier wordt als de VVD na de Tweede Kamerverkiezingen weer in het kabinet komt met het CDA. Ze zei dat dinsdag bij BNR Nieuwsradio.
Wanneer haar partij de VVD in het volgende kabinet komt, blijft lijsttrekker Mark Rutte als het aan V. ligt in de Tweede Kamer.
De bewindsvrouw zei verder dat haar interesse voor een mogelijke portefeuille uitgaat naar Onderwijs, Volksgezondheid en Verkeer en Waterstaat. V. liet verder weten te vinden dat de portefeuille Vreemdelingenzaken los moet komen te staan van Integratie. Integratie moet volgens haar worden ondergebracht bij Sociale Zaken.
VVD-leider Rutte reageerde gereserveerd op de woorden van V.. "Rita V. als vicepremier is zeker een interessante optie, maar we moeten eerst de verkiezingen winnen. Daarna moeten we in het kabinet komen en pas dan is het moment aangebroken dat ik beslis wie de VVD-vicepremier wordt."
In de drie toonaangevende opiniepeilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november wordt het CDA de grootste partij. CDA en VVD hebben aangegeven graag met elkaar door te willen regeren. De partijen zijn in de peilingen samen overigens niet goed voor een meerderheid.
(Bron)
Berging blauwe vinvis mislukt

ROTTERDAM - Het is Rijkswaterstaat maandag niet gelukt de dode blauwe vinvis te bergen die afgelopen weekeinde aanspoelde op de Maasvlakte. Dinsdag wordt een nieuwe poging ondernomen.
Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat maandagavond laten weten. Het stoffelijk overschot van het zeven meter lange dier lag maandagavond volgens de woordvoerder dichtbij de kust in zee.
Het stoffelijk overschot lag maandag op de Hinderplaat, ongeveer een kilometer ten westen van de monding van het Haringvliet. De boot die het dier naar het strand van Ouddorp zou slepen, kon door laag water niet verder de zee op. De twee mannen die het dier vervolgens met de hand aan land zouden slepen werden gehinderd door de sterke stroming.
Het is nog niet duidelijk wat er met het stoffelijk overschot gaat gebeuren, eerst moet bekend zijn in welke staat het verkeert.
De aangespoelde blauwe vinvis is een jong dier. Blauwe vinvissen zijn - voor zover nu bekend - de grootste dieren die ooit op aarde leefden. Volwassen blauwe vinvissen kunnen dertig meter lang worden en een gewicht van 150.000 kilo bereiken. Daarbij hebben zij 5000 liter longcapaciteit.
De blauwe vinvis is tijdens de eerste helft van de vorige eeuw bijna tot uitsterven gebracht door de intensieve walvisjacht. Beschermende maatregelen in de tweede helft lijken hun voortbestaan te hebben gered. Het totaal aantal dieren wordt op 5000 geschat.
(Bron)

Kunnen we niet wat IJslanders bellen?

zondag, november 12, 2006

V.: half miljoen voor allochtone homo's

AMSTERDAM - Minister Rita V. van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft zondagmiddag namens het kabinet een half miljoen euro beschikbaar gesteld om homoseksualiteit onder allochtonen bespreekbaar te maken.
Zij maakte dit in Amsterdam bekend tijdens een discussiemiddag met homokiezers. Belangenorganisatie COC mag voor dit geld een grote campagne voeren om dit te bewerkstelligen.
Het COC vroeg de minister zich in een volgend kabinet harder in te zetten voor de belangen van homoseksuelen. "Daar kan ik kort over zijn: u kunt op mij rekenen", zei de minister.
Uit recent onderzoek bleek dat 80 procent van de Turkse en 88 procent van de Marokkaanse jongeren zegt geen homo in zijn vriendenkring te accepteren.
Verdonk schrok erg van de verhalen die sommige gemolesteerde homo's vertelden tijdens de bijeenkomst. Een homo vertelde onder meer dat zijn huis in brand was gestoken door allochtone jongeren.
Homobelangenorganisatie COC wil met het geld bereiken dat antidiscriminatiebureaus en allochtonenorganisaties op lokaal niveau gaan samenwerken om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.
Bijvoorbeeld met dialoogprojecten, sportevenementen of culturele initiatieven waarbij allochtonen over homoseksualiteit kunnen leren. Ook wil het COC gaan praten met imams om het onderwerp in moskeeën bespreekbaar te maken.
"We willen homoseksualiteit onder allochtonen een gezicht geven", legt COC-voorzitter Frank van Dalen uit. Zo wil de belangenorganisatie onder meer duidelijk maken dat ook het beeld van homoseksualiteit in Marokko zich inmiddels ontwikkeld heeft.
"Nederlandse Marokkanen zijn vaak veel conservatiever dan Marokkanen in Marrakesh. Er is daar inmiddels een levendige homoscene." V. wil ook dat de nadruk komt te liggen op acceptatie van homoseksualiteit op scholen. "Scholen moeten een veilige plek zijn", beklemtoonde ze.
(Bron)

Daar komt ze dan toch snel achter.
Rutte steekt Bos hart onder de riem

AMSTERDAM - VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft Wouter Bos geadviseerd zijn schouders niet te laten hangen. Hij nam het in het tv-programma Buitenhof op voor Bos naar aanleiding van een discussie tussen voormalig PvdA-minister Margreeth de Boer en oud-PvdA-senator Joop van den Berg. Rutte noemde het 'verbijsterend' dat prominente PvdA'ers het deden lijken alsof de verkiezingen voor de PvdA al verloren waren.
"Ik ben het met veel van zijn punten oneens, maar hij is een bekwaam politicus en een sympathieke vent", aldus Rutte. "Hij moet zich niets van deze mensen aantrekken."
Volgens De Boer moet PvdA-leider Wouter Bos zich van het CDA afwenden en volledig de voorkeur uitspreken voor een linkse coalitie met SP en GroenLinks. "De PvdA heeft niets te zoeken bij dit CDA", aldus De Boer.
Volgens haar heeft de PvdA-top zich laten verrassen door de agressiviteit van de CDA-campagne en neemt daardoor de nervositeit toe. De Boer zei dat Bos door de opstelling van het CDA "een geweldige tik op de neus" heeft gekregen.
Oud-PvdA-Eerste Kamerlid Joop van den Berg zei dat zijn partij te weinig heeft geïnvesteerd in een linkse coalitie, waardoor het CDA het idee heeft gekregen dat de PvdA nu helemaal afhankelijk is van de christendemocraten. Hij benadrukte dat het bij de kiezer ook onbetrouwbaar kan overkomen als er nu alsnog volledig voor links zou worden gekozen. Wel moet ook volgens hem duidelijker afstand genomen worden van het CDA.
De Boer verwacht wel dat de situatie voor de PvdA nog kan verbeteren als er nu voor links gekozen wordt. Volgens Van den Berg moet Bos een aantal "breekpunten'' met het CDA markeren, zoals bezuinigingen in de zorg.
(Bron)

Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Blokkade actiegroep Navo-basis mislukt

AMSTERDAM - De blokkade die milieuactiegroep GroenFront! zondagochtend in Schinveld heeft opgeworpen tegen vliegtuigen van de Navo-basis in het Duitse Geilenkirchen, is mislukt. De activisten hingen bij de startbaan op twintig meter hoogte heliumballonnen op om de vliegtuigen te verhinderen op te stijgen. Regen en wind hielden de ballonnen dicht bij de grond, meldt een woordvoerder van GroenFront!.
De actiegroep protesteert tegen de stank- en geluidsoverlast van de Navo-vliegtuigen in het zuiden van Limburg. GroenFront! zegt dat de Nederlandse regering al jarenlang valse beloftes maakt iets tegen de overlast te doen. Ook verzet de actiegroep zich tegen het plan om veertien hectare bos te kappen in Schinveld. De bomen zouden te hoog worden voor de opstijgende vliegtuigen. Het gerucht bestaat dat het aantal vluchten wordt verhoogd.
Dit was de tweede protestactie tegen de basis in Duitsland, waar voornamelijk Amerikaanse piloten verblijven. Zij zouden de Navo-militairen in Afghanistan bevoorraden. De eerste actie was begin dit jaar. Toen demonstreerden de activisten in samenwerking met buurtbewoners tegen het kappen van zes hectare bos.
(Bron)
Huwelijksreis loopt uit op nachtmerrie

WELLINGTON - De huwelijksreis van een pasgetrouwd Nederlands stel is in Nieuw-Zeeland uitgelopen op een nachtmerrie. Het tweetal werd het slachtoffer van ontvoering, beroving en de vrouw werd onder de ogen van haar echtgenoot verkracht, meldden Nieuw-Zeelandse media zondag.
Het drama had vrijdag plaats in het noorden van het Noordereiland. Twee tot nog onbekende mannen verschaften zich met geweld toegang tot de camper van het stel. Onder bedreiging van een geweer bonden de overvallers de Nederlanders vast en reden met ze van pinautomaat tot pinautomaat. Het duo dwong de slachtoffers geld op te nemen. De vrouw werd intussen verkracht.
Omstreeks drie uur 's nachts hielden de overvallers het voor gezien en verdwenen. Het echtpaar zocht daarop hulp bij de bewoners van een nabijgelegen huis. Ze zijn door de politie opgevangen. De vrouw werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.
De politie neemt de zaak hoog op en heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. De autoriteiten omschrijven de misdaad als "sinister'' en "zeer ongewoon''. Een grote zoekactie is op touw gezet naar de twee daders. De getraumatiseerde slachtoffers willen niet met media spreken.
(Bron)
Rijverbod voor fietser op A73

MAASTRICHT - Een fietser die zondagochtend bij de Limburgse plaats Castenray op de vluchtstrook van de snelweg A73 reed heeft een rijverbod gekregen. Dat meldt de politie zondag. Twee fietsers van 16 en 17 jaar uit Venray reden volgens de politie rond 04.00 uur zonder verlichting op de A73.
Na een blaastest bleek dat een van de jongens drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Hij kreeg een rijverbod van elf uur opgelegd. De jongens zeiden volgens de politie niet te weten hoe ze anders naar huis hadden moeten fietsen.
(Bron)
Kitesurfer landt op snackbar

AMSTERDAM - Een kitesurfer uit Delfzijl is zaterdag zwaargewond geraakt toen hij zijn kite niet meer in bedwang kon houden na een windvlaag. Hij werd de lucht ingetrokken en landde uiteindelijk op het dak van een snackbar. Dat meldt de Groningse politie zondag.
De man wilde gaan kitesurfen op het Schildmeer bij Appingedam. De vlieger hing al in de lucht en terwijl hij de laatste voorbereidingen trof kreeg de wind vat op het doek. Hij probeerde zich nog tevergeefs vast te klampen aan een boom. In het ziekenhuis bleek dat de onfortuinlijke vlucht hem een zware hersenschudding en mogelijk nekletsel heeft opgeleverd.
(Bron)