zaterdag, december 18, 2004

Jager doodt hert en collega met één kogel

Een 41-jarige jager uit Slowakije heeft met één schot een hert en een andere jager gedood. Toen de man het reeds getroffen hert zijn genadeschot wilde geven, raakte hij per ongeluk ook zijn collega die twintig meter verderop stond.
De kogel ging dwars door de hals van het hert, doodde het dier en trof vervolgens de andere jager. Toen de arts aankwam op de plek van het ongeval, was de man al doodgebloed.
(Bron)

vrijdag, december 17, 2004

TT 130 Door een zware storm in Noord- en Oost-Frankrijk zijn in totaal zes mensen omgekomen. 385.000 huishoudens zitten zonder elektriciteit. Er werden windsnelheden van 130 km/u gemeten.
Seksverslaafde christenen krijgen hulp

Christelijke mannen met een seksverslaving kunnen per 1 januari terecht bij de christelijke hulpverleningsinstelling De Driehoek in Amersfoort. Volgens de instantie is er steeds meer vraag naar hulp bij een seksverslaving.
In de afgelopen drie jaar meldden zich circa vijftien mannen met een seksverslaving. "Het bezoeken van pornografische websites is de hoogst scorende vorm van seksverslaving", vertelt maatschappelijk medewerker Ferdinand Bijzet van De Driehoek. Volgens hem worstelen veel christelijke mannen in het geheim met de verslaving, al is hij van mening dat christenmannen niet sneller verslaafd zijn dan niet-christenmannen. Wel hebben ze door hun christelijke achtergrond eerder last van schuldgevoelens.
De behandeling zal bestaan uit psychosociale therapie en pastorale aandacht. Bijzet: "Seksverslaving is voor christenen bijna onoplosbaar zonder God. Vaak is seks namelijk afgod geworden."
(Bron)
'Jezus werd 106 jaar in Japan'

Volgens de inwoners van het Japanse stadje Shingo is Jezus helemaal niet gestorven aan het kruis. Hij zou zelfs 106 jaar oud zijn geworden. De dorpelingen zeggen dat de jongere broer Isukiri van Jezus de plek aan het kruis heeft overgenomen zodat Jezus zelf veilig kon ontkomen naar Japan. Hier is hij getrouwd en heeft hij drie dochters gekregen.
Volgens de inwoners van Shingo was het altijd al vreemd dat er zo nu en dan een baby met blauwe ogen werd geboren, of dat kinderen sinds generaties werden gezegend met een zwart kruisje op hun voorhoofd. In 1935 werd echter een document gevonden in het oud-Japans waarin het testament van Jezus zou staan.
De stukken zijn echter niet meer terug te vinden. Ze zouden zijn vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Een kopie is er nog altijd te bewonderen in het plaatselijke museum.
(Bron)
Pudding kost Britse bediende zijn baan

Een kerstpudding heeft de 25-jarige Ben Church, die werkzaam was in het Britse Buckingham Palace, zijn baan gekost. Hij wilde de pudding verkopen op internet. Een woordvoerder van het paleis bevestigd dat "een disciplinaire maatregel werd getroffen nadat een pudding werd aangeboden op een veiling".
Church bood een van de gebakjes aan die de Britse koningin Elizabeth II elk jaar uitdeelt aan haar bedienden. Om te bewijzen dat het een officieel gebakje was, had de man op de veilingsite een foto geplaatst van een officieel document van het paleis. De vraagprijs was 30 euro, terwijl de pudding in de winkel 9,50 euro kost.
(Bron)

Een complete Christmas pudding is geen 'gebakje', en zo'n éénpersoonsvariant is geen ?9,50. Maar goed.
Virtueel eiland voor 26.500 dollar

Een 22-jarige Australiër heeft 26.500 dollar (zo'n 20.000 euro) betaald voor een eiland dat alleen in een computer role-playing game bestaat. Het gaat om Project Entropia waar bijna 200.000 mensen in meespelen.
In deze game, een zogenaamd MMORPG (Massive Multi-player Online Role-Playing Game), staat de nieuwe eilandbezitter bekend als Deathifier. In het spel zal hij z'n geld kunnen terugverdienen door het heffen van belasting op jagen en mijnbouw en het verkopen van stukken land. Zelf zou hij kunnen gaan "wonen" in een groot verlaten kasteel. Al met al wordt geschat dat het geld dat omgaat in MMORPGs tegenwoordig gelijk is aan het BNP van een land als Namibië.
(Bron)
Jackpot-winnaar wil oude leven terug

De 30-jarige Domingos Oliveira uit Portugal wil het liefst van zijn geld af. Hij won de grootste jackpot ooit uit de Europese geschiedenis van 43 miljoen euro, maar is er totaal niet gelukkig mee. "Het is altijd mijn droom geweest om zo rijk te worden, maar nu wil ik graag mijn oude leventje terug. Dit is echt de hel," vertelt de wanhopige miljonair.
De textielwerker moet zijn dochter thuis houden omdat de kans op ontvoering op school te groot is. Hierdoor blijft ze waarschijnlijk zitten. Daarbij moet zijn familie constant onderduiken vanwege vrienden en kennissen die graag een deel van jackpot willen hebben.
Oliveira deelde het geld met een vriend. Hiermee behoren zij tot de rijkste mannen van Portugal. Maar blij is hij daar niet mee. "Ik hoop dat aan deze waanzin gauw een einde komt."
(Bron)

Als ie nou laten we zeggen 35 mensen elk een miljoen geeft. Dan is een groot deel van het probleem al opgelost. Ik wil me wel opofferen, tis bijna kerst, je moet wat voor elkaar over hebben tenslotte.
Nederland boert 't slechtst in EU

BRUSSEL - Nederlandse boeren en tuinders hebben in 2004 veruit de slechtste inkomensontwikkeling van de 25 EU-landen. Het gemiddelde inkomen daalde hier 11,5 procent. Dat is ver beneden de gemiddelde stijging van 3,3 procent in de Europese Unie, aldus het Europees statistisch bureau Eurostat vrijdag.
Nederlandse boeren en tuinders hadden last van lagere prijzen voor hun producten, zoals melk, eieren, planten en bloemen. Ook België (min 8,8 procent) was een uitschieter naar beneden.
Boeren in andere EU-landen deden het beter, omdat ze veelal andere producten telen met betere prijzen, zoals wijn, olijfolie en graan.
Vooral Oost-Europese boeren, die sinds 1 mei tot de EU behoren, zien het geld binnenstromen. Zij profiteren nu ook van Europese subsidies. Het Tsjechische boereninkomen steeg het sterkst met 107 procent, in Polen was dat 73 procent.
Nederlandse boeren kampen al langer met een teruglopend loon. In geen ander EU-land zijn de agrarische inkomsten sinds 2000 zo hard teruggevallen. Boeren en tuinders krijgen nu nog 82 procent van wat ze toen verdienden. Het Europese gemiddelde toont juist een toename van 2,7 procent.
(Bron)
Tachtig personen onwel bij TNT in Belgische Bierset

LUIK - Tachtig personen zijn vrijdagmorgen onwel geworden door het inademen van niet nader gedefinieerde stofdeeltjes bij het koeriersbedrijf TNT vlakbij de luchthaven van het Belgische Bierset, langs de snelweg Luik-Namen.
Rond 03.30 uur kwam er een vreemde stofwolk uit een pakje dat uit Nederland afkomstig was en naar het bedrijf Solvay in het Franse Besançon moest worden gebracht. Toen medewerkers het pakje openmaakten, bleek er een wit poeder in te zitten, waarvan men de samenstelling nog niet kon achterhalen.
Tachtig aanwezige personen die deeltjes van de stofwolk hadden ingeademd, werden onwel en moesten verzorgd worden. Ze werden niet naar het hospitaal afgevoerd. Velen zijn reeds aan de beterende hand.
(Bron)
Afluisterapparaat gevonden bij VN

AMSTERDAM - In het kantoor van de Verenigde Naties in Geneve is een afluisterapparaat gevonden. Dat heeft de Zwitserse televisiezender TSR donderdag gemeld. De VN hebben het bericht bevestigd.
Het apparaat, waarschijnlijk van Russische of Oost-Europese makelij, werd in de herfst van dit jaar ontdekt tijdens de renovatie van een belangrijke vergaderzaal, de zogenoemde Franse salon.
Woordvoerster Marie Heuze van de VN in Geneve zei dat het om een geavanceerd apparaat ging. In de Franse salon houdt het hoofd van de VN in Geneve, Sergej Ordzjonikidze, elke woensdag een telefonische vergadering met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Ook staatshoofden, ministers en delegatieleiders maken gebruik van de zaal.
De VN zijn er naar eigen zeggen nog niet achter wie het apparaat in de vergaderzaal heeft geplaatst. Het apparaat moet volgens deskundigen drie of vier jaar geleden zijn gemaakt.
(Bron)
Protocol voor aangespoelde walvissen in de maak

TEXEL - Een speciaal protocol moet in de toekomst ruzies over aangespoelde walvissen voorkomen. Aanleiding voor het opzetten van een walvisprotocol is een ruzie tussen Texel en Vlieland over een bultrug die afgelopen zomer aanspoelde. Initiatiefnemer Kees Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel heeft dat vrijdag gezegd.
In juni spoelde op Vlieland een bultrug aan. Het bijzondere zoogdier werd echter op verzoek van de burgemeester op het eiland begraven. "De burgemeester is toen fout geïnformeerd", aldus Camphuysen. EcoMare op Texel kreeg lucht van het verhaal en wilde de bultrug opgraven en naar hun eiland verschepen om het skelet op te zetten.
Het lukte de Texelaars na veel moeite de bultrug mee te nemen. De Vlielanders wilden in eerste instantie niet zeggen waar het dier lag begraven. Toen de bultrug allang hoog en droog op Texel was gearriveerd, bleek de vondst zeer uniek. De Vlielanders eisten daarop de dode bultrug terug. De Texelaars hebben het dier tot op de dag van vandaag in bezit.
Omdat kort na het conflict ook een dode potvis op Vlieland strandde, had uiteindelijk iedereen een skelet. De ruzie was daarmee van de baan. "Het is tussen Texel en Vlieland net Ajax tegen Feyenoord. En dat ging ten koste van onderzoek, opslag van gegevens en fatsoenlijke omgang met het dode dier", aldus Camphuysen.
Volgens hem zijn de laatste jaren steeds grotere problemen ontstaan bij de afhandeling rond een aangespoelde walvis. Hij pleit daarom mede voor het instellen van een telefoonnummer voor aangespoelde walvissen.
Samen met EcoMare, Zeehondencrèche Pieterburen, Dolfinarium Harderwijk en Nationaal Natuur Historisch Museum Naturalis wordt uitwerkt hoe het draaiboek er uit moeten komen te zien als een walsvis aanspoelt. Daarbij worden ook de vijf burgemeesters van de Waddeneilanden betrokken.
Het protocol moet voor een duidelijke taakverdeling tussen de betrokken partijen zorgen. Wanneer het draaiboek klaar moet zijn, is nog niet duidelijk.
(Bron)
Leidse archeologen doen bijzondere vondst in Syrië

LEIDEN - Archeologen uit Leiden hebben in Syrië tientallen potten, kannen en kruiken uit de periode 6800-6300 voor Christus gevonden.
Volgens eigen zeggen van de archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden en de Leidse Universiteit is de vondst het oudst bekende aardewerk uit Syrië.
De onderzoekers concludeerden ook dat de vindplaats, de ruïneheuvel Tell Sabi Abyad, rond 6300 plotseling werd verlaten door de bewoners, hetgeen te maken kan hebben met een grote klimaatsverandering in die periode.
Het team heeft ook 37 kleitabletten uit ongeveer 1200 voor Christus gevonden, met daarop teksten in spijkerschrift.
(Bron)
Nederlandse huishoudens terughoudend met bestedingen

DEN HAAG - De Nederlandse huishoudens blijven de hand op de knip houden. De binnenlandse consumptie was in oktober 0,1 procent minder dan in de dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In de maand daarvoor was er nog een minimale stijging van 0,1 procent. Over de eerste acht maanden van het jaar namen de bestedingen van consumenten met 0,4 procent toe.
Consumenten gaven in oktober het minst uit aan duurzame goederen zoals kleding, meubels en auto's. In die maand werd 2,3 procent minder uitgegeven dan in oktober vorig jaar.
(Bron)

Je vraagt je af hoe dat komt, in deze jubeleconomie.
'Frans van A. kreeg bescherming overheid'

AMSTERDAM - Frans van A. heeft bescherming gekregen van de overheid, meldt het NOS Journaal vrijdagavond. Van A. wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan genocide in Irak.
Het Journaal meldde dat hij, tot zijn arrestatie in een 'safehouse' van Binnenlandse Zaken zat. Dat zijn plekken waar bedreigde politici of kroongetuigen veilig schuil worden gehouden. Binnenlandse Zaken noch de veiligheidsdienst AIVD willen volgens het Journaal niet reageren.
De 62-jarige Frans van A. werd tien dagen geleden door de Nationale Recherche aangehouden in Amsterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de door Saddam Hussein gepleegde oorlogsmisdrijven en genocide.
(Bron)
TT 192 Schilderij Eerste Kamer doorboord

DEN HAAG Bouwvakkers hebben door een rekenfout in de Eerste Kamer door het zeventiende-eeuwse schilderij Portret van Jacob Cats heen geboord. Het is al enkele weken geleden gebeurd, maar nu pas bekendgemaakt.
In verband met een verbouwing was het 80 bij 100 centimeter grote doek even in een apart kamertje opgehangen. Door een rekenfout kwamen de bouwvakkers tijdens het boren door een muur in het schilderijtje terecht.
Het schilderij wordt hersteld. De kosten daarvan zijn nog niet bekend. Naar verluidt is de verzekerde waarde van het doekje een kwart miljoen euro.
Meerderheid Nederlanders is lijstjesmoe

Meer dan 75 procent van de Nederlanders vindt dat er teveel lijstjesprogramma's op de radio en televisie zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Intomart/GfK in opdracht van het radioprogramma Antenne 2 van de AVRO.
Met lijstjesprogramma's worden programma's als De Top 2000, De Grootste Nederlander en 101 Showbizz-schandalen bedoeld. De meeste Nederlanders vinden het onnodig dat alle informatie in lijstjes wordt gevat. Ook wordt de betrouwbaarheid van dergelijke programma's door een meerderheid van de kijkers en luisteraars in twijfel getrokken.
(Bron)

Geeft u in het commentaarvenster even uw top 10 Ergste Lijstjes Aller Tijden?
CIA heeft 'gevangenis binnen gevangenis' op Cuba

WASHINGTON - De Amerikaanse geheime dienst CIA beheert of beheerde tot voor kort een eigen cellenblok binnen de omstreden Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay op Cuba. Dat berichtte The Washington Post in de vrijdageditie.
Guantanamo Bay is een detentiecomplex van het ministerie van Defensie waar honderden vermeende 'terreurverdachten' worden vastgehouden, veelal zonder aanklacht of proces.
De gevangenen in Guantanamo Bay, veelal opgepakt in Afghanistan, zijn volgens de Amerikaanse regering "vijandelijke strijders" waarop niet alle onderdelen van de conventies van Genéve (over krijgsgevangenschap) van toepassing zijn. Dat betekent onder meer dat de gedetineerden niet of nauwelijks toegang hebben tot advocaten en dat ze vaak niet weten waarom ze vast zitten.
Als gevolg van een aantal gerechtelijke uitspraken in de VS mogen de gevangenen de rechtmatigheid van hun detentie intussen aanvechten voor Amerikaanse rechters.
Voor degenen die onder het regime van de CIA vallen, zijn volgens The Washington Post nog stringentere regels van kracht. Deze groep wordt bijvoorbeeld niet gezien door waarnemers van het Internationale Rode Kruis en de CIA hoeft formeel aan niemand publiek verantwoording af te leggen. De gevangenen die onder de CIA vallen zijn in haar ogen "grote vissen" van bijvoorbeeld het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden.
De krant zegt te weten dat er gedetineerden uit onder meer Aghanistan, Yemen en West-Afrika in het grootste geheim door de CIA werden vastgehouden op Cuba.
(Bron)
Duitse wegpiraten halen nieuw rijbewijs in Nederland

HILVERSUM - Duitsers die in hun land niet meer mogen autorijden, komen naar Nederland om een nieuw rijbewijs te halen. In het afgelopen halfjaar hebben ten minste 93 Duitsers geprobeerd in Amsterdam een nieuw rijbewijs te bemachtigen, blijkt uit onderzoek van de gemeente.
In actualiteitenrubriek Netwerk verklaarde een ambtenaar van het bevolkingsregister dat het gaat om ongeveer tweehonderd 'rijbewijstoeristen' die per jaar naar Amsterdam komen.
Op basis van die gegevens schat hij dat er in heel Nederland per jaar circa achthonderd Duitse wegpiraten een nieuw papiertje willen komen halen. Het gaat volgens hem vooral om mensen die een rijverbod hebben omdat ze zijn betrapt op rijden onder invloed. De Duitsers laten zich inschrijven in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente om tot het rijexamen te worden toegelaten. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) noemt het zorgelijk dat automobilisten met een ontzegging weer de weg opgaan. Het staat naar eigen zeggen machteloos.
(Bron)
Gasgeur zorgt voor onrust in Zuid-Holland

PERNIS - Honderd liter sterk geconcentreerde gasgeurstof is donderdag weggelekt bij het chemisch bedrijf Arkema in Pernis. De geur veroorzaakte een stroom aan klachten bij de Milieudienst Rijnmond, meldde een woordvoerder donderdagavond. De dienst benadrukt dat de gaslucht volstrekt ongevaarlijk is.
Arkema, het voormalige Atofina, voegt onder meer een geurstof toe aan het reukloze aardgas. Tot 23.00 uur belden meer dan 270 mensen met de Milieudienst. "Mensen zijn akelig ongerust. De lucht is hinderlijk, maar zonder risico." De gaslucht dreef naar het oosten en was tot in Amersfoort te ruiken.
Arkema liet donderagvond weten dat het gaat om honderd liter Spotleak die door een storing naast een vat terechtkwam. Een neutralisatievloeistof kon niet voorkomen dat de stank zich tot in de provincie Utrecht verspreidde.
Spotleak is volgens de woordvoerder van het bedrijf een mengsel van de chemische stoffen butylmercaptaan en methylethylsulfide. Arkema stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de storing.
(Bron)

Kortom: het stofje werkt prima als alarmgeur.
Ambtenaren twijfelen aan integriteit collega's

DEN HAAG - Vier van de tien ambtenaren twijfelen wel eens aan de integriteit van hun collega's. 20 Procent heeft soms het vermoeden dat leidinggevenden niet eerlijk zijn. Dat blijkt uit een enquête onder 1600 lezers van Binnenlands Bestuur, een onafhankelijk tijdschrift over de overheid.
De bereidheid om misstanden te melden is gering, concludeert het blad. Eenderde van de ondervraagden zou kennis over gesjoemel met uren, declaraties of geschenken niet altijd delen met superieuren. Nog eens eenderde weet niet wat te doen in zo'n geval.
Dat ambtenaren rommelen, staat volgens veel van hen wel vast. Bij 35 procent heerst het beeld dat collega's met vrije uren rotzooien en een op de tien denkt dat valse declaraties worden ingediend.
Het grootste deel van de overheidsmedewerkers die deelnamen aan het onderzoek werkt bij een gemeente (72 procent). Vanaf volgend jaar moeten gemeenten een gedragscode voor hun medewerkers hebben. Iets minder dan de helft gelooft niet dat dergelijke regels de integriteit zullen bevorderen.
(Bron)

donderdag, december 16, 2004

Handgranaten gevonden in woning Spijkenisse

In een woning in Spijkenisse heeft de politie dertien handgranaten aangetroffen. De bewoner van het pand, een 54-jarige man, is aangehouden en zal vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Naast de handgranaten werden er in de woning ook een geweer en veertig patronen gevonden. De politie vond de wapens naar aanleiding van een schietpartij afgelopen zaterdagnacht. Toen schoot een 20-jarige Rotterdammer wild om zich heen na een ruzie met zijn vriendin, waarbij een 27-jarige omstander gewond raakte. Tijdens een speuractie om de herkomst van het gebruikte wapen te achterhalen, kwam de politie uiteindelijk terecht bij de 54-jarige man uit Spijkenisse.
(Bron)
Ontevreden klant stuurt levende slang op

Een werknemer van Samsung moet wel erg zijn geschrokken toen hij een dvd-speler uit een doos haalde en er opeens een levende balpython tevoorschijn kwam. Paco was stiekem in de doos gekropen en van Jefferson City (Missouri) naar Secausus (New Jersey) vervoerd.
Het verhaal begon toen de familie Himmerick hun pas aangeschafte dvd-speler niet aan de praat kon krijgen. Vervolgens belden ze naar Samsung en stuurden ze het apparaat op. De wurgslang (niet giftig), door moeder Sheila gekocht voor haar zeventienjarige zoon, bleek echter zo gehecht aan de speler dat hij de doos inkroop en zich verstopte onder het piepschuim.
Toen de bijna één meter lange Paco aankwam bij Samsung kregen de Himmericks al vrij snel een telefoontje. Of ze wisten van wie de slang was en vervolgens de vraag of dit hun manier was om hun ontevredenheid over het product uit te drukken. Sheila was echter vooral verheugd over het feit dat Paco de reis overleefd had, dit omdat pythons niet van kou houden.
Door Samsung werd dierenoppasser Kevin Kessler gebeld, die de slang onder controle wist te krijgen en hem in een kooi van 30 graden Celsius stopte. Zijn commentaar: "Dat soort dingen kunnen gebeuren." Paco zal spoedig terug naar zijn baasje worden gestuurd.
Het is vooralsnog niet duidelijk hoe het mogelijk is dat de slang de doos inkroop. De Himmericks zullen niet worden vervolgd.
(Bron)
Pentagon wil geen kerstman spelen

WASHINGTON - Amerikanen die deze kerst pakketten willen sturen naar militairen in Irak of Afghanistan zullen stuiten op een onverbiddelijk Pentagon. Het ministerie van Defensie wil "uit veiligheidsoverwegingen" niet toestaan dat grote ladingen kerstpakketten naar het buitenland gaan zonder dat bekend is voor welke persoon de gulle gift is bedoeld, aldus verscheidene Amerikaanse media.
Talrijke scholen, kerken of andere groepen verzamelen dezer dagen juist geschenken voor de militairen in Irak of elders. Dergelijke post, die in grote hoeveelheden binnenkomt, is meestal alleen geadresseerd aan "onze helden" of "iedere militair".
Het Pentagon heeft laten weten dat de toch al overvolle "postlijnen" naar onder meer Irak open zullen blijven voor familieleden. Het ministerie raadt alle anderen aan hun kerstcadeaus te schenken aan de families van uitgezonden militairen die de kerstdagen in de VS zonder hun geliefden moeten doorbrengen.
(Bron)
Werkloosheid licht gestegen

VOORBURG - De werkloosheid is in de periode september-november licht gestegen. Er zaten 480.000 mensen zonder werk, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag gemeld. Dat zijn er 4000 meer dan in de periode augustus-oktober.
Vergeleken met een jaar geleden zijn er 58.000 werklozen bij gekomen. De toename is het grootste onder jongeren van 15 tot 24 jaar. In de periode september-november 2004 telde Nederland 118.000 werkloze jongeren. Dat zijn er 30.000 meer dan in diezelfde periode in 2003.
(Bron)
Kinderen minder vaak naar huisarts

DEN HAAG - Het bezoek van kinderen aan de huisarts is tussen 1987 en 2001 met 20 procent gedaald. Dat blijkt uit promotieonderzoek van H. Otters aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. De conclusies zijn donderdag bekend gemaakt. Volgens de promovenda zou de daling voor een deel te verklaren zijn door de veranderingen in de ziektekostenvergoeding.
Eenvoudige geneesmiddelen die ook bij de drogist te krijgen zijn, vergoedt het ziekenfonds niet meer. Ouders zouden hierdoor minder snel bij de huisarts aankloppen.
Ouders zouden zich, volgens haar, bovendien vaker realiseren dat veel gezondheidsklachten vanzelf over gaan. In 1987 gingen kinderen gemiddeld 2,7 keer per jaar naar de dokter. In 2001 nog 2,1 keer per jaar.
(Bron)
Vader wil naam Jihad van dochter veranderen

AMSTERDAM - De vader die zijn pasgeboren dochter de naam Jihad gaf, wil haar anders noemen. Dat liet een woordvoerster van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, waar het kindje is ingeschreven, donderdag weten.
Op 27 november werd het meisje geboren. De ambtenaar van de burgerlijke stand had de naam, die ook wel heilige oorlog tegen de vijanden van de islam betekent, zonder problemen aanvaard. Het Marokkaanse consulaat, dat de naam ook moet accepteren omdat het meisje zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft, protesteerde.
Het stadsdeel stuurde de ouders van de baby een brief met het verzoek contact met hen op te nemen. De vader reageerde daarop en gaf aan de naam te willen wijzigen. Volgens de woordvoerster wil de vader het leven van zijn dochter niet laten beginnen met een beladen naam.
(Bron)

woensdag, december 15, 2004

Noordzee bij Nederland het meest vervuild

TEXEL - Voor de Nederlandse kust is de Noordzee het meest vervuild. Bijna alle stormvogels (97 procent) die hier aanspoelen, hebben veel stukjes plastic in hun maag: gemiddeld vijftig stukjes.
Ook zitten vaak chemicaliën tussen het veroberde voedsel. Scheepvaart, industrie en consumenten zijn de belangrijkste bronnen van deze vervuiling.
"Onze regio is twee tot vier keer vuiler dan andere delen van de Noordzee of gebieden daarbuiten", concludeerden onderzoekers woensdag op Texel bij de presentatie van de resultaten van het Fulmar-onderzoek. Dit maakt deel uit van het Europese project 'Save the North Sea'.
Onderzoekers hebben hierbij de mate van vervuiling van de zee gemeten aan de hand van de hoeveelheid plastic in de magen van stormvogels.
De Fulmar, de Latijnse naam van de Noordse stormvogel, geldt als graadmeter omdat deze vogel langs de hele Noordzeekust voorkomt.
Voor het onderzoek is de afgelopen drie jaar de maaginhoud van zeshonderd stormvogels, die aanspoelden in België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland, onderzocht.
De vogels die in Nederland aanspoelden, hadden gemiddeld vijftig stukjes plastic in hun maag. In de stormvogels op de Schotse kusten werden gemiddeld 25 stukjes gevonden.
Ter vergelijking zijn ook vogels op de Faroër bekeken. Hieruit is gebleken dat ook de 'schonere' delen van de Noordzee erg vies zijn. De Faroër-vogels hadden gemiddeld tien stukjes plastic in hun maag.
Stichting De Noordzee is niet gerust op de bevindingen in het Fulmar-rapport, omdat de studie maar een beperkt deel van het zwerfvuilprobleem aan het licht brengt. Naar schatting zinkt ongeveer 70 procent van het afval dat in zee terecht komt naar de bodem. De gevonden plasticstukjes hebben de vogels uit de bovenste delen van het water opgevist.
Jaarlijks wordt ongeveer twintig miljoen kilo afval in de Noordzee gedumpt. Mede dankzij de rivieren die veel zwerfafval 'van het land afvoeren', behoort het Nederlandse deel van de Noordzee tot de meest vervuilde. De hoeveelheid plastic afval van de industrie in het zeewater neemt sinds de jaren tachtig af, maar er wordt steeds meer afval van consumenten, zoals yoghurtbekertjes en plastic verpakkingen van blikjes, gevonden.
De ministers van de Noordzee-landen, verenigd in de OSPAR-commissie, streven ernaar dat minder dan 2 procent van de aangespoelde vogels meer dan tien stukjes plastic in hun maag heeft. Volgens het Fulmar-onderzoek voldoet 40 tot 60 procent van de Noordse stormvogels niet aan die norm.
(Bron)
Groei extreemrechts in Nederland

AMSTERDAM - Extreemrechts is de laatste twee jaar in opkomst in Nederland. Extreemrechtse jeugdculturen worden een groter probleem, er zijn nieuwe extreemrechtse partijen ontstaan en het aantal activisten is toegenomen. Internet vormt een podium waar extreemrechtse uitingen maar weinig belemmeringen ondervinden.
Dat is woensdag gebleken uit de zesde Monitor Racisme en Extreemrechts van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.
De onderzoekers zagen na de moord op Theo van Gogh op 2 november een opleving van racistisch en extreemrechts geweld in Nederland. In november waren er 174 incidenten, vooral brandstichtingen. De afgelopen jaren was er juist een daling van het aantal gewelddadige voorvallen. In heel 2003 waren er 260 racistische en extreemrechtse incidenten.
In tweederde van de gevallen was er sprake van geweld tegen moslims. Moskeeën waren in november 47 keer doelwit, kerken 13 keer. De serie gewelddadigheden na 2 november doet volgens de onderzoekers denken aan die na de terreuraanslagen in de VS op 11 september 2001. Toen waren er in Nederland in tweeënhalve maand 190 gewelddadige voorvallen.
De onderzoekers constateerden een betrokkenheid van extreemrechts in 15 procent van de gevallen. Dat is anderhalf keer zoveel als de betrokkenheid van extreemrechts bij gewelddadigheden in heel 2003. Ook de extreemrechtse webfora vertoonden een grimmig beeld de dagen na de moord, met steunbetuigingen aan geweld en (verkapte) oproepen tot geweld.
De afgelopen twee jaar zagen de onderzoekers de opkomst van twee nieuwe extreem-rechtse partijen: de Nationale Alliantie (NA) en Nieuw Rechts (NR). NR zien de onderzoekers als de opvolger van de Centrum Democraten van Janmaat. "Het is een partij die kans maakt om in het parlement vertegenwoordigd te worden", aldus onderzoeker J. van Donselaar.
De NA valt volgens Van Donselaar op door openlijk antisemitisme. "We hebben in Nederland in geen tijden zo'n radicale politieke partij gehad." Bij vier extreemrechtse politieke partijen in Nederland (NA, NR, Nederlandse Volks Unie en Nieuwe Nationale Partij) was in november "een krachtige intensivering van anti-moslimuitingen waar te nemen". Drie van de vier, behalve de NNP, konden in november op bescheiden schaal nieuwe leden werven.
De partijen proberen vooral te werven onder de zogeheten Lonsdale-jongeren, jongeren die zich door het dragen van Lonsdale-kleding associëren met racistische en extreemrechtse ideeën. Deze groep zou uit driehonderd tot 1500 mensen bestaan, met een harde kern van tientallen jongeren. "We hebben nog niet eerder op deze schaal dergelijke extreemrechtse jongerengroepen gezien", aldus Van Donselaar. Soms zijn ze ook zelf slachtoffer van geweld van allochtone groepen.
De onderzoekers beklaagden zich opnieuw over de gebrekkige opsporing en vervolging in 2003. Vorig jaar werden minder discriminatiezaken voor de rechter gebracht en nam het aantal vrijspraken toe. De verzameling van gegevens bij de politie blijft zorgelijk, stelt het rapport, doordat de politie niet landelijk en eenduidig het aantal racistische en extreemrechtse indicenten bijhoudt.
(Bron)
Tweelingzussen bevallen op zelfde dag van tweeling

AMSTERDAM - Twee Amerikaanse tweelingzussen zijn woensdag beiden bevallen van een tweeling. De tweelingen (jongens) werden een uur na elkaar geboren in een Amerikaans ziekenhuis.
De 21-jarige Ashlee Spinks uit Indianapolis en Andrea Springer uit Conyers (Georgia) zijn de gelukkigen. Toen de vrouwen zes maanden zwanger waren, ontdekten ze dat ze allebei in verwachting waren van twee jongens. De vrouwen beweren dat ze voor de zwangerschap geen vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan.
Gynaecoloog Larry Matsumoto, specialist op het gebied van risico-zwangerschappen, zegt dat de kans dat tweelingzusters op dezelfde datum bevallen van een tweeling bijna één op een miljoen is.
(Bron)
Plekje gevonden voor ontspoorde jongen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Burgemeester J. van Doorne van Capelle aan den IJssel hoeft zich niet langer zorgen te maken over de 12-jarige jongen die sinds vrijdag in haar gemeente in een politiecel zit. Voor de "totaal ontspoorde jongen" is woensdag een plekje gevonden in een inrichting in Breda.
Van Doorne deed dinsdag een beroep op minister Donner om een einde te maken aan de volgens haar schrijnende situatie. De burgemeester vindt dat de jongen zo snel mogelijk gedwongen moet worden opgenomen in een gesloten jeugdinrichting.
"Ik ben van mening dat er voor een 12-jarige toch altijd een plek behoort te zijn die beter is dan een politiecel. In een beschaafd land als het onze mag het nooit zo zijn dat de huidige situatie, waarin deze jongen nu verkeert, tot een acceptabele wordt", schreef Van Doorne in een open brief.
De politie trof de agressieve jongen vorige week schreeuwend op straat aan. Hij had een steekwapen bij zich en een briefje waaruit bleek dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie is de jongen in de inrichting geplaatst op basis van de normale criteria. Van Doorne stelt echter zich "niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat er extra naar deze zaak gekeken is".
De burgemeester wil benadrukken dat het volgens haar niet gaat om onwil, maar onmacht. "Er is gewoonweg een gebrek aan capaciteit. Ik ben dan ook bang dat doordat deze jongen geplaatst is, iemand anders weer langer op de wachtlijst staat."
In Nederland staan ongeveer zevenhonderd jongeren op de wachtlijst voor een opname. Sommigen van hen zijn ondergebracht in jeugdgevangenissen.
(Bron)
Vijftig euro boete voor overtreden identificatieplicht

DEN HAAG - Mensen die vanaf 1 januari niet voldoen aan de identificatieplicht, kunnen een boete van 50 euro krijgen. Voor jongeren van 14 tot 16 jaar bedraagt de vastgestelde transactie voor deze overtreding 25 euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten.
Naast de intreding van de Wet op de uitgebreide identificatieplicht wordt ook de Aanwijzing uitbreiding identificatieplicht van het OM van kracht.
Laatstgenoemde is volgens het justitie een instrument om de handhaving en het toezicht door de overheid te versterken.
Controle van identiteitsbewijzen komt bijvoorbeeld aan de orde bij onrust of dreigend geweld, zoals in uitgaansgelegenheden.
Ook in situaties waarbij gevaar voor ordeverstoringen bestaat, zoals bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden, kan de politie de identiteit van betrokkenen opvragen. De politie zal voortaan ook omstanders rondom locaties van misdrijven of bij branden zich vragen te legitimeren.
Het OM laat weten zich niet coulant op te stellen tegen mensen die zich na 1 januari niet kunnen legitimeren.
(Bron)

dinsdag, december 14, 2004

Donner om hulp gevraagd voor ontspoorde jongen in cel

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Burgemeester J. van Doorne van Capelle aan den IJssel heeft een beroep gedaan op minister Donner van Justitie om een einde te maken aan de volgens haar schrijnende situatie van een 12-jarige jongen die sinds vrijdag in een politiecel zit. Volgens Van Doorne (Pvda) moet de jongen zo snel mogelijk gedwongen worden opgenomen in een gesloten jeugdinrichting.
Ook alle betrokken instanties zijn daarvan overtuigd, aldus de burgemeester. Maar ondanks verwoede pogingen een plaats voor de "totaal ontspoorde jongen" te vinden, zit hij nog altijd in de cel in Capelle aan den IJssel. "Een onhoudbare en ongewenste situatie", schrijft Van Doorne in een dinsdagavond verstuurde open brief aan Donner.
De politie trof de agressieve jongen vorige week schreeuwend op straat aan. Hij had een steekwapen bij zich en een briefje waaruit bleek dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Volgens Van Doorne kwam de jongen vorig jaar voor het eerst in contact met zijn biologische vader, die in Capelle aan den IJssel woont.
Zijn biologische moeder liet hem daar achter met de belofte hem weer op te komen halen. Maar ze hield zich daar niet aan. Het gedrag van de jongen verslechterde daardoor zo dat hij niet meer in het gezin en ook niet meer op school was te handhaven, aldus de burgemeester. De jongen leidde de laatste tijd een min of meer zwervend bestaan.
Instanties op landelijk niveau, waaronder ook het ministerie van Justitie, zijn volgens Van Doorne op de hoogte van de situatie van de jongen. Maar van een oplossing - plaatsing in een gesloten jeugdinrichting - is nog geen sprake.
"Ik ben van mening dat er voor een 12-jarige toch altijd een plek behoort te zijn die beter is dan een politiecel. In een beschaafd land als het onze mag het nooit zo zijn dat de huidige situatie, waarin deze jongen nu verkeert, tot een acceptabele wordt", schrijft Van Doorne.
Het ministerie van Justitie is bekend met de situatie van de jongen en zal alles op alles zetten om zo snel mogelijk een oplossing te vinden, zei een woordvoerder in een reactie.
(Bron)
TT 401 Anno 2004 eist de man steeds meer ruimte op in de keuken en niet door zijn omvang! Met 77 procent zijn mannen bovengemiddeld geïnteresseerd geraakt in wat zich in de keuken afspeelt. Eenderde zegt serieus kookliefhebber te zijn, en een meerderheid van 42 procent kookt bovendien voor de lol.
Dit blijkt allemaal uit onderzoek van Trendbox voor het kenniscentrum Sanoma Mens Magazines. In totaal werden door het hele land meer dan 1000 mannen van 16 jaar en ouder ondervraagd.
De favoriete kok van het manvolk: Jamie Oliver. Als goede tweede eindigde The Swedish Chef, inderdaad, de Muppets-kok.
Tip voor de kerst: warm een Christmas pudding _niet_ op in de magnetron.
Het experiment leidde hier tot een instant crematie, een kamer die blauw stond, katten die op de vlucht sloegen en klappertanden van de kou, want die ramen moesten gewoon open als ik nog adem wilde krijgen.
De magnetron is daarna degelijk uitgesopt, en meurt nog steeds als ie weer aan staat.
ICANN geeft groen licht voor nieuwe topdomeinen

AMSTERDAM - De ICANN, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en uitgifte van domeinnamen, heeft groen licht gegeven voor twee nieuwe topdomeinen. De domeinen .mobi en .jobs worden volgend jaar geintroduceerd.
De domeinnaam .mobi is aangevraagd en gefinancierd door onder andere Nokia, Microsoft en T-Mobile. De bedrijven moesten ruim 33.000 euro neerleggen voor de aanvraag.
De ICANN buigt zich momenteel over nog andere topdomeinen, zoals:
.asia (voor Aziatische bedrijven)
.cat (Catalonie)
.mail (om het spammen tegen te gaan)
.post (voor postbedrijven)
.tel (telefonie over het internet)
.travel (reisbureau's, vliegtuigmaatschappijen en hotels)
.xxx (voor pornografische websites)
(Bron)
Politie houdt man aan met handgranaat

BOCHOLTZ - De politie heeft zondagmiddag in het Zuid-Limburgse Bocholtz een 29-jarige inwoner aangehouden omdat hij een handgranaat bij zich had. Agenten ontdekten de granaat toen zij bemiddelden bij een familieruzie, aldus een woordvoerder. Ze hebben de handgranaat in beslag genomen en overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst.
Familieleden van de verdachte hadden de politie gebeld omdat hij ruzie met hen had gemaakt. De politie wilde bemiddelen, maar trof daarbij de handgranaat aan. De man droeg die met zich mee in een met een deksel afgesloten pot.
Tot een effectieve bedreiging van zijn familie met die handgranaat is het niet gekomen, want de politie sloeg de man in de boeien en sloot hem op. De politie wil van hem weten wat hij ermee van plan was en hoe hij aan dat explosief komt.
(Bron)
'Ahold moet predikaat Koninklijk bewijzen'

DEN HAAG - Ahold krijgt een jaar de tijd om aan te tonen dat het supermarktconcern het predikaat Koninklijk nog steeds waardig is. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst maandag desgevraagd gezegd.
Dit volgt uit nieuwe regels rond het verlenen en behouden van het predikaat, die vorige week woensdag bij Koninklijke Beschikking zijn vastgesteld.
Voorheen kon een 'koninklijke' onderneming met een beschadigde reputatie al het predikaat worden ontnomen. Onder de nieuwe regels krijgt het beschadigde bedrijf een jaar de tijd om aan te tonen welke maatregelen het heeft getroffen om herhaling te voorkomen. Aanleiding om de regels te wijzigen waren "recente gebeurtenissen in het bedrijfsleven", aldus de RVD-woordvoerder.
Ahold kreeg in 1987 het predikaat toegekend door koningin Beatrix bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Sindsdien mag het concern zich als Koninklijke Ahold presenteren.
Ahold kwam vorig jaar in opspraak door boekhoudschandalen rond dochterondernemingen in met name de Verenigde Staten en Scandinavië. De affaires leidde tot de val van onder anderen bestuursvoorzitter C. van der Hoeven. Het bedrijf is nog altijd verwikkeld in allerlei juridische procedures wegens de boekhoudfraude.
"Er bestaat vertrouwen dat Ahold serieus werk maakt van het herstelplan om zijn reputatie te herstellen en herhaling te voorkomen", aldus de RVD-woordvoerder.
(Bron)
Inburgeringsplicht niet voor geboren Nederlanders

DEN HAAG - De inburgeringsplicht moet niet gelden voor Nederlanders die bij geboorte al de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. Daarmee wil de Tweede Kamer voorkomen dat Nederlanders die in het buitenland zijn opgegroeid moeten inburgeren, bleek maandag tijdens een debat over het integratiedeel van de begroting van het ministerie van Justitie.
In het plan van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) valt iedereen die tijdens de leerplichtige leeftijd minder dan acht jaar in Nederland heeft gewoond en geen diploma's heeft, onder de plicht.
CDA, PvdA, D66 en SGP vrezen dat dan ook Nederlanders die tijdens die levensfase in het buitenland hebben gewoond, inburgeringsexamen moeten doen, terwijl zij dat helemaal niet nodig hebben. Het geld dat daaraan opgaat, kan beter worden besteed aan inburgeraars die het echt nodig hebben, aldus CDA-Kamerlid Sterk.
Minister Verdonk maakte tijdens het debat duidelijk dat niet bij alle inburgeringsplichtigen ook meteen wordt gecontroleerd of zij hun examen wel op tijd halen. Daar is geen geld en geen plaats voor. Eerst zijn de groepen die het volgens de bewindsvrouw het hardst nodig hebben aan de beurt, zoals nieuwkomers, vrouwen die geen werk of uitkering hebben en imams. Halen die het examen niet binnen een bepaalde tijd, dan kunnen ze een boete krijgen. Pas als deze zogeheten prioritaire groepen klaar zijn, begint ook bij de rest de handhaving van de inburgeringsplicht.
Verdonk is het niet met een groot deel van de Tweede Kamer eens dat overtredingen van de inburgeringsplicht voor deze andere groepen dus voorlopig worden gedoogd. Liever zegt ze dat de handhaving in fases gebeurt.
(Bron)
Patiënten met Creutzfeldt-Jakob stabiel met medicijn

LONDEN - Een Noord-Ierse man die lijdt aan een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, is niet langer terminaal door het gebruik van een experimenteel medicijn. Dat bericht The Daily Telegraph in de dinsdageditie.
Zijn ouders hadden bij een rechter afgedwongen dat hun zoon het middel Pentosan toegediend zou krijgen.
De 20-jarige Jonathan Simms was de eerste die het middel begin 2003 kreeg. Zijn situatie wordt nu als stabiel omschreven. Simms kreeg in mei 2001 te horen dat hij leed aan wat de menselijke variant wordt genoemd van de gekkekoeienziekte BSE. Doorgaans overlijden patiënten ongeveer veertien maanden na de diagnose.
In totaal zijn in Groot-Brittannië al 147 mensen overleden door de slopende hersenziekte. De aandoening zou zijn verspreid door de consumptie van met BSE besmet vlees. Volgens de Britse krant zijn in totaal twaalf patiënten met het medicijn behandeld. Een van hen is overleden en bij zes anderen is de situatie gestabiliseerd. Simms gebruikt het medicijn het langst. Het wordt volgens de BBC rechtstreeks in de hersenen ingespoten. Pentosan is omstreden, omdat er geen onderzoek is gedaan naar de mogelijke bijwerkingen.
(Bron)
Gestrande zeelieden gered van atol

WELLINGTON/SUVA - Een Nieuw-Zeelands reddingsteam heeft maandag zestien zeelieden gered die afgelopen zaterdag waren gestrand op een afgelegen atol in de Stille Zuidzee. Hun schip, dat onder Spaanse vlag vaart, was vast komen te zitten in een koraalrif, op zo'n 415 kilometer van Fiji.
De reddingsactie nam extra tijd in beslag omdat het vaartuig van de Nieuw-Zeelanders niet de ondiepe wateren rond het atol kon bevaren. Pas na de komst van een kleinere boot konden de zeelieden worden opgepikt. Ze verkeren volgens Nieuw-Zeelandse media van dinsdag in een goede gezondheid.
(Bron)
De Kneus komt WAO'ers tegemoet

DEN HAAG - Minister De Kneus (Sociale Zaken) komt arbeidsongeschikten, die door de strengere herbeoordelingen hun WAO-uitkering gedeeltelijk of geheel kwijtraken, in bepaalde gevallen tegemoet.
Het gaat om mensen die op het moment van intrekking of verlaging van de WAO-uitkering geen recht hebben op WW of korter dan zes maanden WW krijgen. In plaats van de WW krijgen deze mensen eenzelfde inkomensvoorziening, die ten hoogste zes maanden duurt.
Vanaf 1 oktober worden alle arbeidsongeschikten die na 1 juli 1954 zijn geboren en niet onder een overgangsrecht vallen, opnieuw beoordeeld. Hierbij wordt volgens strengere criteria gekeken of ze recht hebben op WAO.
(Bron)
Vertrouwen Nederlandse bedrijven stijgt

DEN HAAG - De Nederlandse ondernemers hebben weer meer vertrouwen in de toekomst gekregen. Vooral hun verwachtingen voor de omzet zijn gestegen. Dat blijkt uit een enquête van de Kamers van Koophandel onder 40.000 ondernemingen.
De Kamers van Koophandel hebben de bedrijven ondervraagd over hun verwachtingen voor de omzet, de export, de investeringen en de werkgelegenheid. Vooral ondernemers in de industrie en de groothandel zijn een stuk positiever gaan denken in vergelijking met vorig jaar. Alleen het vertrouwen van de detailhandel laat een lichte daling zien, blijkt uit het onderzoek.
(Bron)
Politie ontruimt 172 kraakpanden in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie is dinsdag rond 08.45 uur begonnen met een grote actie om krakers uit de Berlageblokken in Amsterdam-Oost te verwijderen. Het gaat volgens een woordvoerster om 172 woningen.
Rond 10.00 uur had de politie acht mensen aangehouden die hun huis niet wilden verlaten. De politie ging over tot ontruiming, omdat de krakers in de buurt voor veel overlast zorgden. "We moesten er vaak naartoe en daarom hebben we besloten te gaan ontruimen", liet de zegsvrouw weten.
De illegale bewoners kregen maandag al een waarschuwing dat de politie dinsdag op de stoep zou staan en volgens de woordvoerster hadden veel mensen hun huis al verlaten. De politie heeft honderd man ingezet voor de actie. Tot nu toe verloopt de ontruiming rustig.
De Berlageblokken, drie huizenblokken aan het Javaplein, stammen uit 1912 en zijn gebouwd door de bekende bouwmeester zelf of zijn leerlingen. De gemeente en woningcorporatie Ymere wilden de woningen slopen en vervangen door een grote supermarkt met parkeergarage. Ymere had de woningen al dertig jaar niet meer onderhouden.
Door verzet van de buurtbewoners ging dit plan niet door en zijn de woningen in 2001 tot Rijksmonument uitgeroepen. Ymere besloot de blokken grondig te renoveren en de sociale huurwoningen te vervangen door huur- en koopwoningen voor studenten.
Tot eind oktober verstrekte de woningcorporatie tijdelijke huurcontracten, waarna een twintigtal bewoners weigerde te vertrekken. De rechter besloot toen dat Ymere aan twee van hen een nieuw onderdak moest bieden. De leegstaande woningen werden bezet door vooral buitenlandse jongeren, zei E. van Kaam, vestigingsmanager van Ymere dinsdag.
De woningcorporatie wil zo snel mogelijk beginnen met de grootscheepse renovatie. De eerste huizen moeten in april of mei klaar zijn. Volgens Van Kaam bieden de nieuwe woningen plaats aan ongeveer vierhonderd tot vijfhonderd studenten.
(Bron)
Google zet grote bibliotheken op het net

NEW YORK - Internetzoekmachine Google gaat de bestanden van enkele grote bibliotheken opnemen. Daarmee komt die informatie via het zoekprogramma op internet vrij beschikbaar. Volgens The New York Times van dinsdag maakt Google daartoe een dezer dagen een overeenkomst bekend met Amerikaanse en Britse onderzoeksinstituten.
Volgens The New York Times doen onder meer Oxford, Harvard, Michigan, Stanford en de New York Public Library mee. Onder de overeenkomst zouden zo'n vijftien miljoen boeken en andere documenten vallen. Google wilde niet zeggen hoe het bedrijf een en ander technisch gaat aanpakken of hoeveel geld ermee is gemoeid. Bibliotheekdeskundigen denken dat het hele project weleens tien jaar in beslag kan gaan nemen.
Directeur Michael Keller van de Stanford University zei in de krant: "Binnen twee decennia is het merendeel van alle kennis ter wereld gedigitaliseerd en beschikbaar, hopelijk gratis via het internet, net zoals je nu gratis boeken in de bibliotheek kunt lezen."
(Bron)
Bedrijven lopen 10 miljard mis aan oninbare vorderingen

DEN HAAG - Bedrijven lopen dit jaar ongeveer 10 miljard euro mis aan oninbare vorderingen. Het aantal definitieve afschrijvingen is sinds eind vorig jaar verder gestegen.
Dat heeft Intrum Justitia dinsdag gesteld op basis van onderzoek naar betalingsgedrag. Vergeleken met de rest van Europa laat Nederland hoge vorderingsrisico's zien, constateert het incassobureau.
Het betalingsverkeer verloopt traag. Niet alleen zijn de oninbare vorderingen groter, ook is de periode van lang openstaande vorderingen langer. Een jaar geleden was die nog 40 dagen, inmiddels 42 dagen.
(Bron)
Over 30 jaar niet meer dan 17 miljoen inwoners

VOORBURG - Nederland telt over dertig jaar ten hoogste 17 miljoen inwoners. Daarna daalt het aantal inwoners. Nu wonen in Nederland 16,3 miljoen mensen.
Dit blijkt uit dinsdag verschenen gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bevolkingsgroei blijft de komende jaren laag door het dalend aantal immigranten en het stijgend aantal emigranten. Over enige tientallen jaren zal volgens het CBS door de vergrijzing sprake zijn van een bevolkingsafname.
In 2050 bedraagt het aantal niet-westerse allochtonen 17 procent, dat is nu 10 procent. Een kwart van de bevolking (24 procent) bestaat dan uit 65-plussers. Nu is dat 14 procent.
(Bron)
Hoogste brug ter wereld geopend in Frankrijk

MILLAU - De Franse president Chirac heeft dinsdag de hoogste tuibrug ter wereld officieel geopend. De 2,5 kilometer lange verbinding draagt automobilisten op een hoogte van 270 meter over de vallei van de Tarn bij het Zuid-Franse Millau. De brug is hoger dan de Eiffeltoren en langer dan de Champs Elysées.
De hoogste van de zeven betonnen pijlers meet maar liefst 342 meter, en is daarmee twintig meter hoger dan de Parijse Eiffeltoren. De brug gaat donderdag open voor verkeer, dat door glazen wanden wordt beschermd tegen windstoten.
Het gevaarte is ontworpen door de Britse architect Norman Foster die zelfs spreekt van een "sculptuur in het landschap". Totale kosten bedroegen 394 miljoen euro. De bouw duurde drie jaar. Foster tekende ook voor het Duitse parlementsgebouw in Berlijn.
Bouwbedrijf Eiffage rekent personenauto's een tolprijs van 4,60 euro in het laagseizoen en 6,50 euro in het hoogseizoen.
(Bron, met video)
Manpower ziet werkgelegenheid stagneren

DIEMEN - De werkgelegenheid in Nederland zal ook begin volgend jaar nauwelijks groeien. Werkgevers zijn terughoudend in het aannemen van personeel. Dat is de voornaamste conclusie die uitzender Manpower trekt uit een onderzoek onder 750 werkgevers.
Het aantal werkgevers dat denkt de komende drie maanden extra mensen aan te nemen, is maar iets (3 procent) groter dan het aantal dat het personeelsbestand ziet afnemen. Wel huren bedrijven meer uitzendkrachten in, mogelijk ter voorbereiding op economisch herstel.
In de zakelijke dienstverlening is de situatie wat rooskleuriger. Daar is het aantal vacatures de afgelopen maanden al met ongeveer 4000 toegenomen. En ook het nieuwe jaar zien de werkgevers in deze sector met vertrouwen tegemoet.
De uitzendmarkt laat een sterke groei zien, aldus het onderzoek. Daar zijn duidelijke tekenen van herstel te zien. In het tweede kwartaal tekende zich al een voorzichtig herstel af en dat lijkt door te zetten in de rest van het jaar, aldus H. Vink, algemeen directeur van Manpower Nederland. "Als wij naar onze ontwikkeling kijken dan komt een marktgroei van tegen de 10 procent voor het vierde kwartaal in zicht."
Vink is wat de uitzendbranche betreft dan ook optimistisch gestemd. "Ik denk dat wij in 2005 economisch gezien wel eens een grotere stap kunnen maken dan wij nu zien."
Manpower voert dit onderzoek ieder kwartaal uit, niet alleen in Nederland maar in totaal in negentien landen. Wereldwijd heeft het bureau meer dan 35.000 werkgevers gevraagd of zij het komende kwartaal veranderingen verwachten in hun personeelsbestand. Amerikaanse werkgevers zien blijkens het onderzoek het eerste kwartaal van 2005 met vertrouwen tegemoet.
De opstelling van Europese landen is, net als in Nederland, gematigd. Positieve uitschieters zijn Ierland en Noorwegen.
(Bron)

maandag, december 13, 2004

TT 106 Ongeluk legt vuurtoren Schier stil

SCHIERMONNIKOOG De vuurtoren van het eiland Schiermonnikoog is sinds enige tijd onbemand na een ongeluk met kwik. Drie of vier vuurtorenwachters zijn aan de giftige stof blootgesteld, zo meldt een betrokkene. Onderzoek moet uitwijzen of het kwik schade heeft aangericht.
De vuurtorenlamp lag tot voor kort in een kwikbad, dat de lamp stabiel moest houden als de toren door de wind bewoog. Omdat kwik giftig is, werd het bad vervangen door een mechanisch systeem. Daarbij is iets mis gegaan.
Er komt een noodvoorziening naast de toren. Tot die tijd neemt de Brandaris op Terschelling de taken waar.
Eenmanszaak wint aan populariteit

AMSTERDAM - De eenmanszaak wint aan populariteit, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2003 was 73 procent van de nieuwe bedrijven een eenmanszaak, terwijl dat in 2000 nog omstreeks 66 procent was. In totaal zijn er 37.000 nieuwe bedrijven opgericht in 2003.
In 2003 was er in de 37.000 nieuwe bedrijven voor 55.000 mensen werk. In het jaar 2000 begonnen 65.000 mensen een baan in een nieuw bedrijf. Het aantal werkenden per nieuw bedrijf is daarmee ten opzichte van 2000 gedaald met 12 procent, van 1,7 naar 1,5.
Van de ruim 10 duizend nieuwe bedrijven in de zakelijke dienstverlening zijn in 2003 ruim 3.000 organisatieadviesbureaus en ruim duizend reclameadviesbureaus opgericht. Ook in de bouwwereld is de dynamiek groot. Daar kwamen er in totaal 5.700 bedrijven bij. Dit zijn voornamelijk zelfstandige bedrijven zonder personeel.
Bij oprichtingen zijn ook de zogeheten vrije beroepen populair, zoals dat van kapper en schoonheidsspecialist. In 2003 zijn er 1.600 van deze bedrijven bijgekomen. Het betreft hier bedrijven waar minstens één persoon werkzaam is voor minimaal 15 uur per week. Daarnaast worden jaarlijks ook nog eens ruim duizend van deze bedrijven opgericht waar minder dan 15 uur per week wordt gewerkt.
(Bron)
Werkstraf geëist voor sekschat met 9-jarig meisje

HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem wegens seksuele chatsessies met een 9-jarig meisje een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 29-jarige A. van der M. uit Boxmeer. De man gaf toe dat hij te ver is gegaan. "Het is behoorlijk uit de hand gelopen."
De verdachte kwam januari via een chatbox in contact met het meisje. Volgens officier van justitie C. de Groot heeft de man haar via een webcam zijn blote geslachtsdeel laten zien en zichzelf daarbij seksueel bevredigd.
Daarnaast zou hij het meisje hebben geleerd hoe ze zichzelf moest bevredigen.
(Bron)
Ontploffing in tuin meesteroplichter Heer Olivier

NIEUW-VENNEP - In de tuin van meesteroplichter 'Heer' Olivier (65) in Nieuw-Vennep is zaterdagochtend vroeg een projectiel ontploft. De knal was zo groot dat de ruiten aan de achterkant van de woning sprongen, zo heeft de politie maandag laten weten. Een voorlichter wil niet zeggen of het om een aanslag gaat.
Olivier ging naar beneden, nadat hij wakker was geworden van een harde knal. Hij dacht dat er werd ingebroken. De politie heeft de zaak in onderzoek en wil verder geen mededelingen doen over het incident.
Olivier kwam voor het eerst in het vizier van justitie in het begin van de jaren tachtig. Hij werd toen veroordeeld tot vier jaar cel wegens oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. In '86 werd hij opnieuw veroordeeld tot een halfjaar wegens het misleiden van de curator in zijn faillissement. In 1997 was het weer raak en veroordeelde een rechtbank in Frankfurt hem tot een gevangenisstraf van bijna vier jaar wegens de verkoop van 600.000 valse Amerikaanse dollars.
De meesteroplichter leek nooit ergens mee te zitten. Hij maakte zelfs een plaatje, waarop hij, geflankeerd door mooie vrouwen, zong: "Kan ik er wat aan doen?" Tv-zender Veronica zou in 1997 een serie misdaadprogramma's met Olivier opnemen, maar zag daar vanaf toen hij weer eens werd gearresteerd. Tegenwoordig zou hij handelen in onder meer antiek.
(Bron)
Aantal deeltijdbanen blijft toenemen

VOORBURG - Tussen 1995 en 2003 is het aandeel van deeltijdbanen in de totale werkgelegenheid gestegen van 40 procent naar 46 procent. Die toename is te zien in alle bedrijfstakken. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen zijn meer in deeltijd gaan werken.
Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.
(Bron)
Groter risico op beroerte voor mensen met migraine

LONDEN - Het risico op een beroerte is voor mensen met migraine ongeveer twee keer zo groot als voor mensen die daar niet aan lijden. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse en Canadese wetenschappers, waarvan de resultaten maandag zijn gepubliceerd in de interneteditie van de British Medical Journal.
Een team wetenschappers voerde onder leiding van de neuroloog Ali Samii van de Universiteit van Washington veertien onderzoeken uit, waarbij het de gegevens van zeker 5000 mensen die aan migraine lijden, analyseerde. Volgens Samii houdt de grotere kans op een beroerte voor mensen met migraine verband met het feit dat tijdens de migraineaanvallen minder bloed naar de hersenen stroomt.
Enkele deelstudies wezen tevens uit dat voor vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken en last van migraine hebben, de kans op een beroerte acht keer zo groot is als voor vrouwen die de pil niet gebruiken. Deze onderzoeksgegevens wijken af van conclusies in andere studies. Het team van Samii bepleit daarom meer onderzoek.
(Bron)
Hulpverleners in Darfur vermoord

KHARTUM - Twee Sudanese hulpverleners in de provincie Darfur in het westen van Sudan zijn zondag gedood, toen hun voertuig werd beschoten. Dat heeft de Britse hulporganisatie Save the Children maandag laten weten.
Save the Children is een van de belangrijkste distributeurs van voedsel in Darfur. Naar aanleiding van het incident heeft de organisatie de werkzaamheden in het zuiden van Darfur opgeschort.
In Darfur zijn volgens de Verenigde Naties opnieuw grote groepen mensen op de vlucht geslagen als gevolg van nieuwe gevechten tussen regeringstroepen en rebellen. Deze week vluchtten ongeveer 16.000 mensen uit de buurt van de stad Thabit. Daar hadden zij vorige maand hun heil gezocht nadat hun eigen nabijgelegen stad Tawila door rebellen was aangevallen.
(Bron)
Vandaal vat vlam

AMSTERDAM - Een 26-jarige vandaal in Amsterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag vlam gevat toen hij een busje in brand stak. Dat liet de politie zondag weten.
Rond 01.30 uur goot de man op de Jozef Israëlskade een brandbare vloeistof over het voertuig en morste daarbij over zichzelf. Toen hij de bestelbus in brand stak, vloog hij zelf ook in brand en sprong in de gracht om zichzelf te blussen. De vandaal snelde naar het ziekenhuis, waar hij later die nacht werd aangehouden. De man raakte lichtgewond.
De dader zit nog vast op het bureau. Waarom de man het busje in brand stak, is nog onduidelijk.
(Bron)
Vaccin tegen diabetes getest op patiënten

LONDEN - Britse wetenschappers gaan vanaf augustus 2005 voor het eerst een mogelijk veelbelovend vaccin tegen diabetes (type I) testen op patiënten. Dat meldt het Britse ochtendblad The Times in de maandageditie. De proef wordt uitgevoerd door de universiteit van Bristol en het King's College in Londen.
De proefneming, waaraan achttien diabetespatiënten meedoen, is volgens de krant de eerste uit een reeks. Het zou gaan om een van de meest baanbrekende ontwikkelingen in de al tientallen jaren durende strijd tegen diabetes.
Volgens een van de betrokken onderzoekers is het wel nog een "tienjarenplan" voordat er mogelijk een nieuw middel voor de bestrijding en behandeling van diabetes op de markt is.
(Bron)

zondag, december 12, 2004

Slager serveert schoonmoeder aan klanten

De politie in het Britse Lancashire heeft het vermoeden dat een 37-jarige snackbareigenaar zijn schoonmoeder door de vleesmolen heeft gehaald en aan zijn klanten heeft geserveerd.
De man is vrijdag veroordeeld tot levenslang voor de moord op de 56-jarige vrouw. Haar lichaam is nooit teruggevonden. Speurders hebben wel een bloedspoor gevonden dat leidde tot in de keuken van de snackbar, maar dat hield daar op. De man geeft toe zijn schoonmoeder in stukken te hebben gehakt, maar zegt dat hij die bij het vuilnis heeft gezet. Omdat er nooit een lichaamsdeel is teruggevonden wordt het ergste gevreesd.
(Bron)
Waterleiding gesprongen bij Amersfoort

AMERSFOORT - Bij een pompstation van waterleidingbedrijf Hydron bij Amersfoort, langs de A28 (Utrecht-Zwolle), is zondagochtend een van de grote transportleidingen gesprongen. Dat heeft een woordvoerder van het waterleidingbedrijf bekendgemaakt.
Door de kapotte leiding kwam een toerit naar de A28 onder water en zand te staan en zaten delen van Amersfoort, Leusden, Baarn en Hooglanderveen zonder water.
Rond kwart over tien zondagochtend kwam bij Hydron de eerste melding binnen dat er een probleem was met de waterleiding. Een van de twee transportleidingen, met een diameter van vijftig centimeter, die de omgeving van water voorziet, bleek kapot te zijn. Door de breuk stroomden miljoenen liters water het wegdek op waarop de politie de afrit afzette.
Rond 13.15 uur werd de leiding afgesloten en had de brandweer de toerit naar de A28 weer schoongemaakt. Via de andere pompstations wordt de druk in het leidingnet weer opgebouwd. Volgens de woordvoerder duren de herstelwerkzaamheden zeker nog tot aan het begin van de avond. Tot die tijd beschikt de omgeving wel weer over water, maar kan de druk af en toe wegvallen.
(Bron)