zaterdag, juli 24, 2010

Honderd jaar oude whisky ontdooid

AMSTERDAM - Een krat met Schotse whisky, dat meer dan een eeuw zat vastgevroren in het ijs van Antarctica, wordt in een museum in Nieuw-Zeeland langzaam ontdooid. Niet om te proeven, maar om te analyseren.
Het krat werd eerder dit jaar uit het ijs geborgen. Het lag met nog vier kratten whisky en brandy onder de vloer van een hut die door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton in 1908 was gebouwd. De andere vier kratten zijn in het ijs achtergelaten.
Volgens de directeur van het Nieuw-Zeelandse en Antarctische erfgoedfonds is de whisky nog steeds vloeibaar.
"Toen de jongens het optilden, zeiden ze geklots te hebben gehoord en er hing een whisky-geur in de vriezer," zei hij.
De Schotse distilleerderij Whyte & Mackay, die tegenwoordig in het bezit is van de merknaam Mackinlay -het merk whisky dat in het krat zat-, lanceerde de operatie om het krat uit het ijs op te diepen. Het bedrijf wil de whisky analyseren en het oude merk eventueel opnieuw op de markt brengen.
(Bron)
Burenruzie beslecht met knuppel

AMSTERDAM - Politieagenten hebben woensdagnacht in Capelle aan den IJssel twee buren aangehouden die elkaar te lijf gingen met een knuppel. Een van de twee mannen werd bebloed aangetroffen. Dat meldt de politie Rotterdam-Rijnmond woensdag.
Agenten gingen rond 01.00 uur naar het Valeriusrondeel, nadat zij kort daarvoor een melding van geluidsoverlast binnen hadden gekregen.
Bij de betreffende woning troffen ze een bebloede 37-jarige man aan. Hij vertelde dat hij kort daarvoor zijn buurman had geslagen met een honkbalknuppel. De 35-jarige buurman pakte daarop de knuppel af en sloeg terug.
De 37-jarige is naar een ziekenhuis gebracht waar de wond is gehecht. Beiden zijn op het politiebureau verhoord. Wat precies de aanleiding voor de ruzie was, is nog niet duidelijk.
(Bron)
Stoffelijk overschot is van snackbarhouder

AMSTERDAM - De lichaamsdelen die zondag werden aangetroffen in een vuilcontainer in Amsterdam-Noord, zijn die van een 57-jarige snackbareigenaar, die vermist werd.
Daar waren al aanwijzingen voor, maar sectie heeft het nu ook uitgewezen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De man werd sinds vorige week vermist. Nadat de politie zijn auto had aangetroffen op de Laanweg, onderzocht zij de omgeving. Zondag werd het stoffelijk overschot in stukken in een container in de buurt gevonden.
De politie heeft nog niemand aangehouden en kan nog niets zeggen over de toedracht van de dood van het slachtoffer. De man was van Chinese afkomst en had een snackbar aan het Mercuriusplein, ook in Amsterdam-Noord.
(Bron)
Polygamie maakt ongelukkig

KUALA LUMPUR - Mannen die met meer vrouwen zijn getrouwd, vinden het moeilijk aan de behoeften van al hun vrouwen en kinderen tegemoet te komen.
Dat leidt tot ongelukkige en armlastige gezinnen, zo blijkt uit een rapport dat vrijdag in Maleisië is gepubliceerd.
Meer dan 90 procent van de 523 kinderen die zijn ondervraagd, zeggen dat zij zelf geen polygame relatie zullen aangaan.
(Bron)
Marechaussee int veel boetes in vakantietijd

SCHIPHOL - De drukke vakantieperiode leidt er op Schiphol ook toe dat de Koninklijke Marechaussee veel openstaande boetes kan innen bij reizigers die het land uit willen.
Volgens een woordvoerder is er sinds 1 juli rond de 75.000 euro binnengekomen aan bekeuringen die nog betaald moesten worden.
Ook de afdeling nooddocumenten heeft het druk. Ongeveer 750 personen moesten sinds het begin van deze maand een tijdelijk identiteitsbewijs aanvragen.
Het zijn de drukste tijden van het jaar op Schiphol. Vorige week vrijdag kwamen de meeste reizigers voorbij op de luchthaven.
Ook dit weekeinde doen weer veel passagiers het vliegveld aan, naar verwachting 470.000. De luchthaven adviseert mensen op tijd te komen omdat de wachttijden langer zijn dan normaal.
Volgens de marechaussee verloopt de vakantieperiode tot nu toe ordentelijk. Ze heeft extra mensen ingezet bij de paspoortcontrole en de politiediensten. Ook vindt meer toezicht plaats op Schiphol Plaza en de toegangswegen.
''We hebben geen noemenswaardige problemen. Iedereen gaat relaxed op vakantie'', aldus zegsman.
De marechaussee ziet nog altijd mensen die imitatiewapens kopen in het buitenland. In Nederland zijn die verboden. De douane en marechaussee controleren hier streng op en overtreders kunnen rekenen op forse boetes.
Reizigers krijgen op de luchthaven een flyer uitgedeeld, een gezamenlijk initiatief van Schiphol, de douane en de marechaussee, waar onder meer op staat waarom controles plaatsvinden. Ze adviseren verder goed te letten op de bagage en geen koffers of tassen onbeheerd te laten.
(Bron)
Politie onderschept Ford Focus met acht inzittenden

AMSTERDAM - Controlerende agenten keken donderdagavond op de N44 raar op toen omstreeks 18.30 uur een Ford Focus met acht inzittenden voorbijreed.
Tijdens de controle van de personenauto, ter hoogte van Wassenaar, bleken zes passagiers op de achterbank gepropt. Twee zaten voorin. De 23-jarige bestuurder uit Rotterdam bleek ook geen geldig rijbewijs te hebben.
De automobilist kreeg geen bon, maar slechts een waarschuwing voor het vervoeren van te veel mensen op de achterbank. Of de inzittenden de rit ongeschonden hebben doorstaan is nog onduidelijk.
(Bron)

Laatst was er ook al en auto met zeven mensen gespot, twee zaten er (vrijwillig) in de kofferbak.
Brit steekt zoon dood om afhaalmaaltijd

LONDEN - Een 74-jarige Brit heeft zijn 44-jarige zoon doodgestoken bij een ruzie, die was ontstaan nadat de zoon een verkeerde afhaalmaaltijd had meegenomen. De man wilde Chinees eten, maar kreeg kip en patat.
Donderdag werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel wegens doodslag, aldus Britse media.
De dag na de fatale ruzie, in februari vorig jaar, verklaarde de man tegen de politie dat zijn zoon hem ''als een wilde stier had aangevallen''.
De vader pakte een mes uit de keuken en stak zijn zoon neer. Die werd doodgebloed teruggevonden in de hal van de woning.
Tijdens het proces verklaarde een psychiater dat de bejaarde verdachte ''star en overheersend'' is. De man zou last hebben van vergeetachtigheid.
(Bron)
Zeker tien doden bij Loveparade Duisburg

DUISBURG - Bij de Loveparade in Duisburg zijn zaterdag zeker tien doden gevallen. Daarnaast vielen er honderd gewonden, waaronder vijftien zwaargewonden.
Dit heeft de Duitse politie laten weten. Er was massale paniek uitgebroken in een tunnel.
De paniek brak uit terwijl de menigte in de voetgangerstunnel stond te wachten op toegang tot het festivalterrein.
Volgens de krant Bild waren 1,4 miljoen mensen afgekomen op het grote dansfeest in het Ruhrgebied.
Degenen die nog op toegang stonden te wachten, zijn met luidsprekers opgeroepen naar huis te gaan. Volgens de politie moet een crisisstaf nu beslissen of het feest doorgaat.
(Bron)

Inmiddels zijn het 15 doden.
'Facebook en Twitter verstoren taal'

AMSTERDAM - Facebook en Twitter krijgen in Thailand de schuld van het lage taalniveau van studenten. Het ministerie van cultuur heeft daarom nu voorgesteld om terug te keren naar een vervlogen traditie: het schrijven van brieven.
Uit een nationaal onderzoek verricht door het ministerie, is gebleken dat vier op de tien Thaise jongeren denken dat 'echt Thais' alleen bij formele gebeurtenissen gebruikt zou moeten worden.
Een derde van de Thaise jeugd maakt zich geen zorgen over spelfouten, afkortingen en grammaticale aberraties die gebruikelijk zijn in sms-berichten en gesprekken via sociale media.
Een bekende Thaise afkorting onder jongeren is de manier om 'haha' online te typen, namelijk door het nummer '5' te gebruiken omdat het woord voor vijf in het Thais 'ha' is.
"We moeten onze nationale taal behouden. Als niemand het belang daarvan inziet, dan zijn we verloren", zei Nipit Intarasombut, de Thaise minister van cultuur, toen hij de bevindingen van het onderzoek bekendmaakte.
"Het schrijven van berichten op Facebook, Twitter en van sms-berichten verstoort de taal", zei hij. Hij voegde eraan toe dat er meer gedaan zou moeten worden om jongeren aan te moedigen op de ouderwetse manier brieven te schrijven. "Tegenwoordig schrijven kinderen geen brieven meer. Ze vergeten de correcte manier van schrijven."
De minister wil wedstrijden in het leven roepen voor het schrijven van brieven en essays, zei hij. Eerder deze week stuurde de minister bovendien geschreven verzoeken naar alle televisiezenders met de vraag of presentatoren en bekendheden op televisie algemeen beschaafd Thais willen spreken.
"Soms begrijp ik niet wat Thaise jongeren in hun moedertaal zeggen", zei de minister. "Maar het is onze taak om de goede onderdelen van de Thaise taal te behouden."
Aan het onderzoek deden 6500 kinderen dertien jaar en ouder mee.
(Bron)
Man rijdt in op politieagent in Zoetermeer

ZOETERMEER - Een politieagent heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een motorrijder op de Zambezistroom in Zoetermeer in zijn been geschoten. De man was kort daarvoor met hoge snelheid op een andere agent ingereden.
Zowel de politieagent als de motorrijder zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Dat maakte de politie bekend.
De agenten waren op een melding afgekomen waarin gerept werd van een mogelijke schietpartij in de buurt van de Zambezistroom. Op de plek des onheils stuitten de agenten echter op een motorrijder die met hoge snelheid op hen af kwam rijden.
De bestuurder van de motorfiets reed vervolgens vol in op één van de agenten, die daardoor zijn been brak.
Zijn collega trok daarop zijn dienstwapen en schoot de motorrijder in zijn been, waarna hij hem kon aanhouden. Het incident wordt door de politie onderzocht.
(Bron)
Tweede ontsnapte pelikaan terecht

DEN OEVER - De ontsnapte pelikaan Blauwerick is donderdag in Den Oever door een boer gevangen. Samen met twee andere pelikanen was Blauwerick afgelopen weekeinde uit dierentuin Beekse Bergen in Hilvarenbeek ontsnapt.
Dat zei een woordvoerder van de dierentuin onderdagavond.
Blauwerick zat donderdagmiddag langs de weg in de buurt van Den Oever. Omdat voorbijgangers hem wilden fotograferen, heeft de politie de vogel een beetje 'opgejut'. Uiteindelijk is Blauwerick in een schuur bij een boerderij terechtgekomen.
Een boer heeft hem daar gevangen. Medewerkers van Beekse Bergen halen Blauwerick donderdagavond nog op.
Blauwerick werd dinsdagavond en woensdagochtend al gesignaleerd in IJmuiden en Amsterdam. De woordvoerder zei ''meer dan blij te zijn dat nummer 2 nu ook terug is. Ze hebben een band met de verzorgers.''
Van de drie verdwenen pelikanen is nu alleen nog Groenerick zoek. Het beest is inmiddels in Antwerpen gespot. Roderick keerde zondag uit zichzelf al terug naar de dierentuin.
(Bron)

Opvallend dat ze niet allemaal in dezelfde richting zijn verdwenen.
Ravage op A1 door ongeval biggentransport

HOLTEN - De snelweg A1 ter hoogte van Holten is vrijdag een tijdlang afgesloten geweest nadat er een vrachtwagen met 550 biggen was gekanteld. Vijftig biggen hebben het ongeval niet overleefd.
De vrachtwagenchauffer, een 48-jarige man uit Ede, raakte gewond maar was wel aanspreekbaar. Dat heeft de politie gemeld.
Ongeveer 150 biggen kwamen door de val buiten de vrachtwagen terecht. De dieren werden opgevangen in de naastgelegen berm.
Door nog onbekende oorzaak was de vrachtwagen in de berm terechtgekomen. Toen de chauffeur dit wilde corrigeren, schaarde de aanhanger en kantelde de vrachtwagen als gevolg daarvan.
De nog levende biggen zijn in een vervangende wagen overgeladen. Ook de dode biggen zijn van de plaats van het ongeval opgehaald.
(Bron)
Peutermoordenaar nu cel in om kinderporno

LONDEN - Jon Venables, een van de twee daders van de geruchtmakende moord op de Britse peuter Jamie Bulger in 1993, verdwijnt opnieuw in de gevangenis.
Een rechtbank in Londen veroordeelde de inmiddels 27-jarige Venables vrijdag tot twee jaar celstraf wegens het downloaden en verspreiden van foto's en video's met kinderporno.
Venables was tien jaar oud toen hij Bulger op gruwelijke wijze om het leven bracht. Venables kwam tot zijn daad samen met een leeftijdgenoot, Robert Thompson.
De twee hadden het jongetje meegelokt uit een winkelcentrum in de omgeving van Liverpool en vervolgens doodgeslagen met stenen en een ijzeren staaf. Het ontzielde lichaam lieten ze achter bij een spoorbaan.
De daders werden enkele dagen later gearresteerd. Acht maanden daarna werden ze veroordeeld volgens het strafrecht voor volwassenen.
In 1999 bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat dat niet had mogen gebeuren. Twee jaar later werden Venables en Thompson vrijgelaten, omdat ze ''niet langer een gevaar zouden vormen voor de samenleving''.
Venables en Thompson kregen nieuwe identiteiten, tot woede van een groot aantal Britten. Sindsdien werd niets meer van de daders vernomen, totdat Britse media in maart dit jaar meldden dat Venables was gearresteerd in verband met een zedenmisdrijf.
Dat gebeurde nadat hij bij zijn reclasseringsambtenaar het vermoeden had uitgesproken dat zijn identiteit was uitgelekt. De ambtenaar zei tegen Venables dat die zijn spullen moest pakken.
Bij aankomst bij de woning van Venables, bleek deze druk doende met het verwijderen van kinderporno van zijn computer.
De politie nam de computer in beslag en trof er pornografische afbeeldingen op aan, waarbij kinderen van twee jaar oud het slachtoffer waren. Ook bevatte de harde schijf video's waarin jonge meisjes worden verkracht en gedwongen tot orale seks.
De moeder van Jamie Bulger, Denise Fergus, was in de rechtszaal aanwezig toen Venables schuld bekende. Ze reageerde teleurgesteld. Twee jaar cel ''is gewoon niet genoeg gezien de ernst van de feiten die deze persoon heeft begaan'', zo liet haar advocaat weten.
(Bron)
Noodweer in Italië eist levens

VERONA - Noodweer heeft zaterdag in Noord-Italië aan zeker twee mensen het leven gekost. Dat meldden Italiaanse media.
Een 49-jarige Italiaan kwam om in Zimella bij Verona toen door het noodweer een muur omviel die de man trof.
Iets verder noordelijk in Faedo stortte een man van een weggetje, waarvan de grond doorweekt was, in een afgrond en stierf.
In de omgeving van Brescia en Cremona raasde vrijdagavond een tornado door het gebied. Zeker 45 gezinnen moesten hun huis verlaten, omdat de woningen flink beschadigd waren.
Ook raakten acht vliegtuigen beschadigd. Veel bomen knakten of vielen om, waardoor wegen en gebouwen beschadigd werden, ook in de omgeving van Milaan.
In heel Noord-Italië werd voor miljoenen schade aangericht. De zwaarst getroffen regio is Friuli in het noordoosten. Daar is de noodtoestand uitgeroepen.
(Bron)
Nederlands onderzoek naar Europese beken

WAGENINGEN - Onderzoeksinstituut Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit, leidt de komende jaren een Europees onderzoek naar het effect van klimaatverandering op beken en meren.
Het gaat volgens Alterra om het grootste zoetwateronderzoek dat ooit in Europa is gedaan en dat wordt uitgevoerd door 25 wetenschappelijke instellingen.
De wetenschappers gaan de temperatuur, de stroming en de hoeveelheid voedingsstoffen in beken van Zweden tot en met Spanje meten. Ook onderzoeken zij meren tussen Zweden en Turkije.
Voor het onderzoek worden delen van beken tijdelijk drooggelegd om de zomerstand na te bootsen. Ook bouwen onderzoekers wallen van dood hout in beken en meermondingen om de stroming tijdelijk om te leiden. Nooit eerder zijn volgens zoetwaterecoloog Piet Verdonschot in heel Europa zoetwatergegevens onder precies dezelfde omstandigheden verzameld.
Uit eerder onderzoek van onder andere Alterra is bekend dat de waterkwaliteit van beken en meren veel zegt over de toestand van het omringende land. Een schone, heldere beek die goed stroomt zorgt voor gezonde vegetatie en gevarieerd dierenleven.
Klimaatverandering heeft hier zeer waarschijnlijk invloed op. In de Europese Kaderrichtlijn Water zijn de minimale ecologische vereisten voor binnenwater vastgelegd. In Nederland zijn waterschappen hard aan het werk om beken te herstellen.
Het Europese zoetwateronderzoek duurt tot eind 2012. Alterra neemt zelf het onderzoek in Nederlandse en Duitse wateren voor zijn rekening. Het instituut is al gestart met experimenten in onder meer de Hierdensche Beek op de Veluwe, de Reusel in Brabant, het Gasterense Diep in Drenthe en de Tungelroyse Beek in Limburg.
Later volgen nog andere beken. De onderzoekers proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het werk dat de waterschappen toch al uitvoeren, aldus Alterra.
(Bron)
Chaotische mannen lopen promoties mis'

AMSTERDAM - Op tijd komen en een opgeruimd bureau hebben zijn voor sommigen wellicht niet meer dan triviale details, maar op de lange termijn blijken die 'details' tamelijk invloedrijk. Ze kunnen promoties zelfs maken of breken.
Zaken als punctualiteit, terugbellen, het halen van deadlines en het hebben van een georganiseerde werkplek, vertellen de baas iets over een -al dan niet aanwezig- opgeruimd karakter van een werknemer. Een eigenschap waarin vrouwen de overhand hebben, zo blijkt uit Brits onderzoek.
4000 werknemers werden aan de tand gevoeld om tot deze conclusie te komen, aldus de Daily Mail woensdag. Hieruit bleek dat vrouwen niet alleen vaker hun computerbestanden organiseren (ruim de helft, tegenover een derde van de mannen), maar er ook vaker een opgeruimd bureau op nahouden. Van de dames betitelt 40 procent haar werkplek zelfs als brandschoon, tegenover 30 procent van de mannen.
43 procent van de vrouwen noemt zichzelf bovendien 'erg georganiseerd'. 32 procent van de mannen kon dit zeggen.
Van de mannen geeft één op de tien toe helemaal geen structuur te kennen in hun werkleven en evenzoveel heren zeggen dan ook wel eens op de vingers getikt te zijn wegens 'gebrekkige organisatie'.
Eén op de twintig mannen zag een promotie aan zijn neus voorbij gaan omdat de baas het chaotische gedrag ook opgevallen was. Hoeveel vrouwen hetzelfde kunnen zeggen, wordt door de krant niet gezegd.
Karren Brady, deelneemster aan de Britse variant van The Apprentice, heeft echter geen overtuiging meer nodig. "Goed georganiseerd zijn kan je op je werk echt helpen beter te presteren, en je baas weet of je je zaken op een rij hebt of niet", stelt ze. "Als je zijn maatstaven niet tegemoet komt, zul je promoties aan je voorbij zien gaan."
(Bron)
Ook gorilla's spelen tikkertje

AMSTERDAM - Gorilla's spelen net als mensen tikkertje. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarbij ook psycholoog Edwin van Leeuwen van de Vrije Universiteit in Amsterdam betrokken was.
Zowel bij mensen als bij apen is spelen belangrijk voor de sociale ontwikkeling.
Bij tikkertje bijvoorbeeld leren zij hun gedrag te veranderen, afhankelijk van de voordelige of nadelige positie waarin zij zich bevinden.
''Het is algemeen bekend dat kinderen veel leren van een rollenspel'', aldus Van Leeuwen. ''Ze leven zich in in verschillende situaties en perspectieven en dit bereidt ze voor op de 'echte' wereld.''
Ook gorilla's gebruiken spel om te leren elkaars gedrag in te schatten. Zo verfijnen ze hun communicatie en sociale gedragsvormen en leren ze hoe te handelen in echte conflictsituaties.
(Bron, video)
Drugsdealer (11) twaalf keer opgepakt

BERLIJN - De jonge drugsdealer Jamal is in Berlijn voor de twaalfde keer opgepakt en vrijgelaten. Dat meldde de boulevardkrant Bild donderdag.
Het jongetje is van Palestijnse afkomst en werd de afgelopen weken verschillende keren opgepakt met bolletjes heroïne op zak, aldus de krant.
Hij kwam twee maanden geleden in Duitsland aan en zegt elf jaar oud te zijn. Dit keer liep hij rond met 124 euro, wat hij verdiend zou hebben met de verkoop van drugs.
Rechercheurs hebben hem weer afgeleverd in een opvangtehuis.
Kinderen jonger dan veertien jaar mogen in Duitsland niet worden vervolgd. Arabische criminelen zouden hiervan misbruik maken door jonge Palestijnse vluchtelingen in te vliegen en die als dealers in te zetten.
(Bron)
CDA gaat praten met VVD en PVV

DEN HAAG - Het CDA gaat in op het verzoek van informateur Ruud Lubbers om met de VVD en PVV onderling te bekijken of zij mogelijkheden zien voor een rechts kabinet of een minderheidsvariant.
Dat is de uitkomst van een CDA-fractievergadering zaterdagmiddag. Van de 21 leden van de fractie waren er achttien aanwezig.
Het besluit was unaniem. VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders hadden vrijdag al meteen ingestemd met een gesprek, waar de informateur zelf niet bij aanwezig zal zijn.
Het CDA zal het informele gesprek zonder voorwaarden vooraf ingaan, zei fractievoorzitter Maxime Verhagen na afloop van het beraad.
Als het CDA daarna echt met de PVV zou gaan onderhandelen over samenwerking of een coalitie, dan gelden echter ''onverkort'' enkele zaken die voor het CDA van groot belang zijn.
Verhagen herhaalde nog eens het vasthouden aan de vrijheid van godsdienst. Zo moeten een belasting op hoofddoekjes en de wens van de PVV om de ontwikkelingshulp te schrappen van tafel.
Vlak na de verkiezingen weigerde Verhagen met de PVV en VVD om de tafel te gaan om de rechtse mogelijkheden te verkennen. De achterban van het CDA heeft het moeilijk met de PVV.
Verhagen zei daarover zaterdag dat ''een informateur met de statuur van Lubbers ons helder heeft gemaakt dat we met de PVV moeten praten''.
Verhagen wees erop dat ons land in een moeilijke situatie verkeert en dat het CDA niet mag weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Uiteindelijk mogen de leden op een CDA-congres hun oordeel geven over deelname van het CDA aan een kabinet, hoe dat er ook uitziet.
Volgens Verhagen heeft de fractie niet expliciet gesproken over een gedoogvariant. Wilders is daartoe bereid, maar Verhagen weet niet onder welke voorwaarden hij dat wil doen. De christendemocraat opperde dat een gedoogvariant ook nog omgedraaid kan worden.
Zo zouden de VVD en PVV samen een minderheidsregering kunnen vormen en het CDA zou dan vanuit de Tweede Kamer in beginsel steun kunnen geven aan deze coalitie. Of dat reëel is, weet de CDA-fractieleider niet.
Het is nog niet bekend waar en wanneer een informeel gesprek met de VVD en PVV zal plaatsvinden.
Lubbers wil graag op zeer korte termijn uitsluitsel, zodat hij de koningin kan inlichten of er al dan niet echte onderhandelingen kunnen beginnen over een rechts kabinet.
PVV-leider Geert Wilders is in ieder geval blij dat de CDA-fractie het gesprek wil aangaan met zijn partij en de VVD. Hij vindt het goed van het CDA om dat zonder voorwaarden vooraf te doen, zo liet hij zaterdag weten.
Wilders hoopt dat de drie fractieleiders snel om de tafel kunnen.
(Bron)

'We doen het niet we doen het niet we doen het niet!' Lubbers slaat een keer met de hand op tafel. 'Okee, we doen het.'
'Darth Vader' berooft bank VS

AMSTERDAM - Een man met een Darth Vader-masker heeft donderdag een Amerikaanse bank beroofd.
Volgens de politie ging hij een bank binnen op Long Island, in de buurt van New York, haalde een pistool te voorschijn en eiste geld.
Een bewakingscamera legde het 'Star Wars'-personage met een blauwe cape en legerbroek vast. De man wist er met een nog onbekend geldbedrag vandoor te gaan.
(Bron)
Slechte relatie 'levensgevaarlijk'

AMSTERDAM – Het kan zo leuk zijn, maar wie een slechte relatie heeft kan er wellicht beter helemaal geen hebben. De gevolgen van liefdesstress op de gezondheid blijken namelijk niet gering.
Dat stelden onderzoeker Lachlan McWilliams en collega's vast, na hiervoor de (liefdes)levens van 5645 volwassenen tussen de 18 en 60 jaar te analyseren.
De wetenschappers, verbonden aan de Acadia Universiteit in Canada, ontdekten vervolgens een causaal verband tussen een gevoelens van onzekerheid, zorgen en stress binnen een relatie en de kans op cardiovasculaire aandoeningen.
Onder deze kwalen, die betrekkingen hebben op het bloedvatenstelsel, enkele zeer ernstige als hersenbloedingen en hartaanvallen. De kans hierop zou voor mensen met relationele zorgen de helft hoger zijn dan voor mensen met meer geluk in de liefde.
Een hoge bloeddruk mag dan nog te overzien zijn, het behoort eveneens tot de risico's van een stressvolle liefdesverhouding, aldus McWilliams en zijn team. Hetzelfde geldt voor chronische pijnklachten.
"Op basis van de resultaten zou zelfs gedacht kunnen worden dat interventies, die gericht zijn op een veilige relationele hechting, eveneens positieve gevolgen hebben voor de gezondheid", stelt de professor nu tegenover The Telegraph.
Voldoende reden om extra kritisch te zijn naar disfunctionele relaties, maar wie überhaupt niet aan relaties waagt stuit eveneens op een probleem: mensen die hechting helemaal uit de weg gaan lopen verhoogd risico op (hoofd)pijnklachten, aldus de onderzoekers.
De studie is opgenomen in The American Psychological Association.
(Bron)
Postbode Almere houdt brieven voor zichzelf

ALMERE - Een postbode in Almere is op staande voet ontslagen, omdat ze de post van vierhonderd adressen achterhield.
Haar werkgever, TNT Post, voelde nattigheid na meerdere klachten en vond een deel van de onbezorgde post terug in de woning van de vrouw. Dat heeft een woordvoerdster van TNT Post donderdag gezegd.
De postbode was nog maar net in dienst en leek volgens de zegsvrouw haar werk goed te doen. Eind vorige week kwamen echter steeds meer meldingen binnen van Almeerders die tevergeefs op hun post zaten te wachten.
De bedrijfsrecherche van TNT ging bij de vrouw langs en trof daar een hoeveelheid brieven aan die ze verzuimd had te bezorgen. Waar de rest van de post is gebleven of waarom de vrouw de brieven achterhield, werd uit haar verklaring niet duidelijk.
De gevonden brieven zijn alsnog bezorgd bij de gedupeerden.
(Bron)
'Gevolg aanval Fallujah erger dan Hiroshima'

FALLUJAH/LONDEN - Het aantal mensen met kanker en kinderen met geboorteafwijkingen in het Iraakse Fallujah, dat in november 2004 gebombardeerd werd door de VS, is relatief groter dan in de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki na de atoomaanvallen.
Dat blijkt uit een onderzoek, berichtte de Britse krant The Independent zaterdag.
Uit het onderzoek van de befaamde Britse wetenschapper Christopher Busby bleek dat er tussen 2005 en 2009 het aantal mensen met leukemie 38 keer zo hoog is als voorheen.
Het aantal mensen met borstkanker, lymfkliergezwellen en hersentumoren is ongeveer vertienvoudigd.
Busby vermoedt dat de Amerikanen destijds een nieuw wapen hebben ingezet om door muren van gebouwen te breken om de mensen binnen te doden.
Het type ziektes duidt er volgens hem op dat er een vorm van uranium is gebruikt.
In Hiroshima kregen zeventien keer zoveel mensen leukemie als voor de atoombom in 1945 viel. Volgens Busby is niet alleen het veel voorkomen van de kanker opvallend, maar vooral de snelheid waarmee de een na de ander getroffen wordt door de ziekte.
Sinds de aanval op Fallujah worden er 18 procent minder jongetjes dan meisjes geboren, wat duidt op genetische schade die vaker jongetjes dan meisjes treft.
(Bron)
Champignon toe aan tweede leven

RIJSWIJK - Het aantal Nederlandse bedrijven dat champignons teelt, daalt in een hoog tempo. Ons land is niet langer de kampioen van Europa bij de teelt van de witte paddenstoeltjes.
Die rol is overgenomen door Polen, aldus een rapport van het Productschap Tuinbouw: Het is hoog tijd om de ''eetbare paddenstoel'' nieuw leven in te blazen.
Telde ons land in 1990 nog 852 champignontelers, in 2000 waren dat er nog 517 en nu staat de teller op 191.
Volgens voorzitter Ko Hooijmans van de vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland hebben de Polen lagere arbeidskosten en profiteren ze van een gunstige wisselkoers op de Europese markt.
De prijzen van champignons zijn in de loop van de jaren fors gedaald en er wordt gezocht naar mogelijkheden om het tij te keren.
Produceerde Nederland in 2008 nog 255 miljoen kilo champignons, vorig jaar was dat gedaald naar 230 miljoen kilo. Gelijktijdig steeg de productie in Polen van 239 miljoen kilo naar 250 miljoen kilo.
De Polen verdrongen Nederlanders bij de export van verse champignons naar de Duitse markt. Een toename van de export van ons land naar het Verenigd Koninkrijk kon die daling niet goed maken.
Bij de champignonconserven daalde de waarde van export van Nederland van 233 miljoen euro in 2008 naar 172 miljoen euro vorig jaar.
In Nederland toont de consument steeds minder belangstelling voor champignons uit een potje. In de supermarkten is de omzet hiervan acht keer lager dan die van verse champignons. De verkoop van verse champignons is daarentegen stabiel, maar het kan beter.
Een huishouden kocht in Nederland vorig jaar gemiddeld 2,5 kilo verse paddenstoelen, waarvan 2,2 kilo witte champignons. Uit consumentenonderzoek komt naar voren dat Nederlanders open staan om de paddenstoel een grotere rol te geven in hun keuken.
Volgens het rapport van het productschap zijn er nieuwe kansen door de paddenstoel aan te bieden als een vervanger van vlees, door de paddenstoel onder de aandacht te brengen als ''hoofdgroente'' bij de maaltijd of als gezond tussendoortje.
Te denken valt zelfs aan een paddenstoeltje met dipsaus, voor bij de borrel.
(Bron)

Champignons hebben niet de voedingswaarde om een vervanger te zijn voor groente of vlees. Neemt niet weg dat ze vreselijk lekker kunnen zijn - maar dan inderdaad wel vers.
Misschien is het ook verstandig de tussenhandel eens fatsoenlijke prijzen te betalen.
Gedrogeerde man gaat op snelweg liggen

AMSTERDAM - Een gedrogeerde man heeft woensdagavond voor consternatie gezorgd door meerdere keren languit op de A79 bij Heerlen te gaan liggen. Automobilisten op de snelweg slaagden er met moeite in de verwarde en agressieve man te ontwijken.
De politie moest geweld gebruiken om de snelwegligger in te rekenen.
De 30-jarige man uit Heerlen ging aan het begin van de avond op de weg liggen. Toen de politie in de buurt kwam nam hij de benen, maar hij kon wel worden achterhaald.
Pepperspray had op de razende drugsgebruiker geen effect, waardoor de politie flink geweld moest gebruiken om de man in de boeien te slaan.
Tijdens de aanhouding reed een andere automobilist in op een politiemotor die dwars op de weg stond. De automobilist ging ervandoor, maar werd een paar kilometer verderop aangehouden.
(Bron)

Mooi nieuw woord: snelwegligger.
België legt fraude met onlinebankieren bloot

BRUSSEL - De Belgische justitie heeft een grootschalige fraude met onlinebankieren blootgelegd.
De Belgische justitie onderzocht de methode drie jaar lang. Ze zal de tussenpersonen in België vervolgen en tegelijk Rusland vragen de verdachten in dat land aan te pakken.
Justitie is verbaasd dat zelden aangifte is gedaan van de illegale afboekingen. Het opzetten van een grote databank van deze aangiftes zou mogelijk meer verbanden en organisaties kunnen aantonen.
Ook blijkt het hinderlijk dat justitie nog veelal nationaal is georganiseerd, terwijl criminelen over de grenzen heen werken.
(Bron)
Parkieteninvasie in Brussel

BRUUSSEL - Het Brusselse luchtruim blijkt steeds meer parkieten aan te trekken. Waar er veertig jaar geleden amper enkele tientallen parkieten werden geteld, fladderen er dezer dagen al zo'n 10.000 exemplaren in de Belgische hoofdstad.
Het Brussels Gewest bereidt een actieplan voor om het fenomeen beter te beheren.
''Indien het plan dat nuttig zou achten, moet men in de toekomst een aantal parkieten vangen en steriliseren of doden. Maar zover zijn we nog niet'', aldus Beck.
Het gaat vooral om zogeheten halsbandparkieten: het mannetje heeft een roze rand om zijn nek.
Deze verder knalgroene en opvallend luid roepende soort is ooit naar Europa gehaald voor volières, maar ontsnapte exemplaren blijken goed te kunnen leven in stadsparken. Den Haag en Amsterdam kennen de parkieten ook.
(Bron)

De halsbandparkiet zit op veel meer plaatsen in Nederland dan alleen Den Haag en Amsterdam, zie voor een overzicht hier.
Boer opgepakt voor doden van 33 ganzen

OUDENHOORN - De politie Rotterdam-Rijnmond heeft vrijdagmiddag een 52-jarige man in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn aangehouden die 33 brandganzen zou hebben gedood. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.
Een getuige meldde zich vrijdag bij de politie met de mededeling dat hij een boer in een weiland aan de Zeedijk in Oudenhoorn ganzen zag doodknuppelen.
Toen de agenten ter plekke kwamen, was de boer al weg. Wel lagen er 33 dode ganzen - een beschermde diersoort - in het weiland. Ook zagen de agenten een constructie, waarin de ganzen werden gevangen.
De milieu-eenheid van de politie stelde een onderzoek in en dat leidde in de middag tot aanhouding van de man in zijn woning.
(Bron)

vrijdag, juli 23, 2010

Dode bij ongeluk toeristische trein Zwitserland

BRIG - In het Zuid-Zwitserse kanton Wallis (Valais) is vrijdag een trein van de Glacier Express ontspoord.
Daarbij is een dode gevallen. Ruim veertig mensen raakten gewond, zo berichtte de Zwitserse politie. Onder de gewonden zouden veel Japanners zijn.
De bij toeristen uiterst populaire trein raakte kort na het middaguur in Goms van het spoor. De trein liep door nog onopgehelderde oorzaak uit de rails.
Volgens Zwitserse media zijn twee wagons gekanteld en is er een ondersteboven terechtgekomen op de helling naast het spoor.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag meldt dat voor zover bekend geen Nederlanders betrokken zijn bij het ongeluk.
(Bron)
Houdini-act helpt ontsnapte gedetineerde niet

SITTARD-GELEEN - Ondanks een ware Houdini-act is een voortvluchtige gedetineerde er niet in geslaagd in de gemeente Sittard-Geleen aan de politie te ontkomen.
De politie was woensdag het adres op het spoor gekomen waar de man ondergedoken was en vond hem letterlijk opgevouwen, als een ware boeienkoning, in een klein kastje waarop een televisie stond. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
De 38-jarige man was in oktober vorig jaar niet teruggekomen van weekendverlof en sindsdien spoorloos. Na een tip kwam de politie achter zijn verblijfplaats.
Daar leken op het eerste gezicht alleen drie vrouwen aanwezig. Maar de agenten lieten zich niet voor het lapje houden en gingen gericht op zoek.
Waarop ze de man op een wel heel onverwachte plek vonden. De politie bracht hem terug naar zijn cel, waar hij nog 254 dagen moet zitten na een veroordeling wegens zware mishandeling.
(Bron)
Meer complicaties bij zwangere asielzoekers

LEIDEN - Zwangere vrouwen in asielzoekerscentra lopen een vier tot vijf keer zo groot risico op levensbedreigende complicaties als Nederlandse vrouwen.
Dat blijkt uit onderzoek waarvan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de resultaten donderdag heeft vrijgegeven.
Eerder onderzoek toonde al aan dat ook allochtone vrouwen met een verblijfsvergunning meer kans hebben op ernstige complicaties tijdens de zwangerschap.
Bij vrouwen in asielzoekerscentra is dat risico evenwel nog vele malen hoger. Dat was nog niet eerder op deze schaal onderzocht.
Volgens de onderzoekers toont hun studie aan dat zwangere vrouwen in asielzoekerscentra door uiteenlopende oorzaken meer medische aandacht nodig hebben.
Daar schort het nu aan, onder meer omdat asielzoekerscentra sinds vorig jaar geen eigen artsen en verpleegkundigen meer hebben.
Zieke asielzoekers moeten zelf bij een reguliere huisarts aankloppen voor hulp, maar onder meer taalproblemen maken dat erg lastig. Daardoor duurt het vaak lang voordat zij toegang hebben tot goede medische zorg.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt momenteel of het nieuwe systeem goed genoeg werkt.
In een asielzoekerscentrum in Leersum overleed op 27 juni een 42-jarige zwangere Somalische vrouw. Medewerkers van het centrum zouden hebben geweigerd medische hulp in te schakelen, ook nadat de vrouw er herhaaldelijk om had gevraagd.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft die zaak in onderzoek.
(Bron)
Eigenaar hennepkas steekt handje toe bij arrestaties

ULICOTEN - De eigenaar van een kas in de Bosstraat in Ulicoten (Noord-Brabant) heeft donderdag een handje toegestoken bij de arrestatie van negen personen na ontdekking van een hennepkwekerij.
De man verhuurt de kas en belde de politie omdat hij de zaak niet vertrouwde.
Met zijn tractor blokkeerde hij de toegangsweg zodat de verdachten niet met hun auto konden vluchten. Dat meldde de politie donderdag.
De politie trof in zijn kas inderdaad een hennepkwekerij aan met 2000 hennepplanten en duizenden stekjes. Zeven Bulgaarse vrouwen en twee Turkse mannen zijn aangehouden.
(Bron)
Automobilist rijdt over spoor en veroorzaakt botsing

HEEMSKERK - Een man uit Polen heeft vrijdagochtend geprobeerd met zijn auto over het spoor van Heemskerk naar Alkmaar te rijden. Dat maakte de politie bekend.
De man ging het spoor op bij de Communicatieweg in Heemskerk en reed in de richting van Alkmaar.
Kort daarna zag hij een trein aan komen rijden. Hij kon tijdig zijn auto verlaten en bleef ongedeerd. De trein kon niet meer remmen en ramde het voertuig.
Volgens een woordvoerder van de politie dacht de man dat hij via het spoor naar Alkmaar kon. Hij is aangehouden. Door de aanrijding is het treinverkeer tussen Uitgeest en Beverwijk gestremd.
De NS schat de vertraging op ongeveer zestig minuten en verwacht dat de verstoring rond 10 uur is verholpen.
Wat de beweegredenen van de man waren op het spoor op te rijden is nog niet bekend, meldt een politiewoordvoerster. ‘’Een poging tot zelfdoding ligt niet voor de hand, anders was hij niet net op tijd zijn auto uitgesprongen.’’
‘’We zitten met een taalbarrière, en hebben daarom een tolk opgeroepen om er achter te komen hoe de man in deze situatie verzeild is geraakt.’’
(Bron)

Misschien had ie een TreinTom?
Zwemmers in nood na plotselinge stroming

AMSTERDAM – Vier zwemmers zijn vrijdagmiddag voor de kust van Zandvoort in een zogenaamde mui terechtgekomen. Eén zwemmer moest gereanimeerd worden. Dat meldt RTV Noord-Holland.
Een mui is een soort geul in de zeebodem die is ontstaan tijdens het dalen of stijgen van het waterpeil. Als het zeeniveau verandert en door twee hoger gelegen zandbanken stroomt kunnen diepe geulen ontstaan die het water een hoge stroomsnelheid geven. Wie in een mui terechtkomt kan in een korte tijd tientallen meters de zee in drijven. [En wat je dan vooral moet doen is: meedrijven. Dat kost minder energie dan proberen tegen de stroming in te zwemmen, want dat red je niet als je geen zwaar getrainde zwemmer bent. Natuurlijk wel proberen alarm te slaan.]
De vier mannen zijn door de reddingsbrigade uit het water gehaald. Eén van de zwemmers moest gereanimeerd worden, over de toestand van de anderen is niets bekend.
Er is volgens RTV Noord-Holland een traumahelikopter ingezet. De IJmuider Courant meldt dat twee van de vier zwemmers naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Volgens een andere lokale krant heeft de kustwacht de gele vlag gehesen op het strand. Dat betekent dat zwemmen gevaarlijk kan zijn.
(Bron)

Zwemster overleden na problemen in zee

ZANDVOORT - Een 17-jarige meisje uit Duitsland is vrijdagavond in een ziekenhuis overleden nadat zij eerder die dag in de zee bij Zandvoort door sterke stroming in de problemen was geraakt. Dat heeft de politie gemeld.
Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en gereanimeerd.
Het later overleden meisje en een man werden naar het ziekenhuis gebracht. De man is inmiddels buiten levensgevaar.
(Bron)
Miljoenen kwallen spoelen aan door noordenwind

AMSTERDAM – De noordenwind zorgt ervoor dat er miljoenen kwallen aanspoelen op de Noordzeestranden. Dat meldt de Belgische bioloog Francis Kerckhof.
"Voor de kust zweven er miljoenen in zee", zegt Kerckhof tegenover de Gazet van Antwerpen.
De onderzoeker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen meldt dat het gaat om de ‘venijnige kompaskwal’.
“Elk jaar krijgen onze stranden wel wat van die zomerkwallen over de vloer. Maar twee weken terug waren het er fors meer dan normaal. De noordenwind zorgde ervoor dat heel wat blauwe haarkwallen richting de stranden werden gedreven en er ook aanspoelden.”
Begin juli spoelde er bij de Belgische kust al een grote lading blauwe haarkwallen aan. “Ze zien er wat schrikwekkend uit, maar wie door hen gebeten wordt komt er doorgaans vanaf met lichte prikpijn", zegt Kerckhof in de belgische krant.
(Bron)
Marmotten groter door klimaatverandering

LONDEN - Door het veranderende klimaat worden marmotten groter en krijgen ze meer nakomelingen dan vroeger. Dat concluderen Britse en Amerikaanse wetenschappers na een onderzoek van 33 jaar.
De onderzoekers bestudeerden van 1976 tot 2008 de geelbuikmarmot, een diertje dat leeft in de Rocky Mountains van de Verenigde Staten en Canada. De zomers daar duren tegenwoordig langer dan vroeger.
Daardoor wordt de marmot eerder wakker uit zijn winterslaap, zodat hij langer de tijd heeft om genoeg te eten voor de volgende winter. Het gemiddelde gewicht van volwassen geelbuikmarmotten steeg in de onderzoeksperiode van 3094 gram naar 3433 gram.
De langere zomer betekent ook dat de geelbuikmarmotten zich langer kunnen voortplanten. Tussen 1976 en 2001 steeg de populatie met 0,56 marmotten per jaar, maar sindsdien groeide de groep jaarlijks met gemiddeld meer dan veertien diertjes.
De bevindingen werden woensdag gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
(Bron)

Krijgen we straks reuzenmarmotten?
Motorrijder rijdt 124 km per uur te hard

BORGER - De politie heeft woensdag bij Borger (Drenthe) een motorrijder van de weg gehaald die 204 kilometer per uur reed op een weg waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Dit meldde de politie donderdag.
De politie kon de snelheid van de 26-jarige inwoner van Brouwershaven meten met een lasergun. Hierop werd de man staande gehouden.
Hij moest zijn rijbewijs inleveren en zijn motor werd in beslag genomen. Een woordvoerder liet weten dat de man voor deze extreme snelheidsovertreding naar verwachting voor de rechter moet verschijnen.
(Bron)

Hij is in elk geval geen huis binnengereden...
Is de kreet 'Laat Lubbers zijn karwei afmaken' alweer gesignaleerd?

donderdag, juli 22, 2010

Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit

AMSTERDAM - Een enorme bal helder brandend gas in een naburig sterrenstelsel is mogelijk de zwaarste ster die ooit is ontdekt. Het hemellichaam heeft een massa die honderden malen groter is dan die van onze zon. Dat hebben wetenschappers woensdag gezegd.
Astronomen hebben, met behulp van de Europese Very Large Telescope, de sterren ontdekt. Een van de sterren was bij geboorte driehonderd keer zo zwaar als de zon - tweemaal de vermeende massalimiet van 150 zonsmassa's.
De stellaire monsters zenden miljoenen keren zo veel licht uit als de zon en verliezen veel materie in de vorm van krachtige deeltjeswinden.
De zware sterren maken deel uit van de sterrenhoop R136 in de Grote Magelhaense Wolk, een naburig sterrenstelsel op een afstand van 165.000 lichtjaar.
De astronomen hebben daarin verscheidene sterren ontdekt die, met oppervlaktetemperaturen van meer dan 40.000 graden, meer dan zeven keer zo heet zijn als onze zon.
Uit vergelijking met stermodellen blijkt dat vier van deze sterren bij geboorte zwaarder waren dan 150 zonsmassa's. De ster R136a1 is momenteel 265 maal zo zwaar als de zon, maar zijn 'geboortegewicht' moet maar liefst 320 zonsmassa's hebben bedragen.
Ook in de nabijere sterrenhoop NGC 3603 zijn sterren waargenomen die bij hun ontstaan 150 zonsmassa's of zwaarder waren. Het ontstaan van zulke zware sterren laat zich niet gemakkelijk onderzoeken, omdat hun levensduur heel kort is.
Sterren van 8 tot 150 zonsmassa’s ontploffen aan het eind van hun korte bestaan als supernovae, en laten exotische restanten achter in de vorm van neutronensterren of zwarte gaten.
Door hun ontdekking van sterren die 150 tot 300 zonsmassa's zwaar zijn, hebben de astronomen het aannemelijker gemaakt dat er ook zogeheten 'paar-instabiliteit--supernovae bestaan.
Deze extreem heldere supernovae blazen zichzelf compleet aan flarden, waardoor er geen restant achterblijft, en blazen tot wel tien zonsmassa's aan ijzer de omgeving in. De afgelopen jaren zijn inderdaad enkele supernovae ontdekt die aan dit signalement voldoen.
(Bron)
Duitse ambtenaren krijgen hitteverlof

AMSTERDAM – Een Duitse overheidsorganisatie in Berlijn heeft zijn 260 werknemers vrijdag hitteverlof gegeven. Met temperaturen ruim boven de 30 graden zou het onverantwoord zijn het personeel nog langer zwetend te laten rondlopen, zo schrijft de Duitse site BZ-berlin.de.
De baas van de organisatie, die belastingontduiking onderzoekt, stuurde een e-mail naar de werknemers waarin te lezen staat: “Iedereen moet voor zichzelf beslissen of er in deze temperaturen nog te werken valt.”
“De beslissing moet wel genomen worden voordat jullie flauwvallen”, aldus Erik Schliephake. Hij ondertekende met de woorden “Met groeten doorweekt van zweet”.
Uiteindelijk hebben 30 werknemers van het aanbod gebruik gemaakt. Hun afwezigheid geldt als ziekmelding. Berlijn koerst af op de heetste julimaand ooit.
(Bron)
Dertig gewonden door turbulentie vlucht VS

DENVER - Circa dertig vliegtuigpassagiers zijn dinsdag (lokale tijd) gewond geraakt door turbulentie tijdens een vlucht van Washington naar Los Angeles.
Dat hebben functionarissen van de luchtvaartdiensten in de VS bekendgemaakt, berichtte de Amerikaanse krant Los Angeles Times woensdag op zijn website.
Het vliegtuig, een Boeing 777 met 255 passagiers en tien bemanningsleden aan boord, vloog over de staat Kansas, toen er hevige turbulentie plaatsvond en tientallen passagiers gewond raakten.
De piloten wijzigden direct hun koers en landden op het vliegveld van Denver voor medische hulp. 25 personen zijn opgenomen in het ziekenhuis.
De oorzaak van de turbulentie was een storm in het gebied.
(Bron)
Armen sterven vaker aan hart- en vaatziekten

DEN HAAG - Mensen met een laag inkomen hebben ruim de helft meer kans om dood te gaan aan een hart- of vaatziekte dan mensen met een hoger inkomen.
Hun ongezondere leefstijl speelt daarbij een rol, maar mogelijk ook dat zij minder toegang hebben tot specialistische gezondheidszorg.
Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Erasmus MC in Rotterdam waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt.
De inspectie concludeert dat in de Nederlandse gezondheidszorg te weinig wordt gedaan om gezondheidsverschillen tegen te gaan die zijn gebaseerd op sociaaleconomische status.
Dat mensen met een lagere sociaaleconomische status vaker hart- en vaatziekten krijgen, komt deels doordat zij minder bewegen, ongezonder eten en meer roken en drinken.
Volgens de onderzoekers onderstreept dat het belang van preventie. Vooral huisartsen zouden daar veel meer werk van kunnen en moeten maken, stellen zij.
De plaats van een patiënt op de maatschappelijke ladder blijkt echter ook van invloed te zijn op het gebruik van specialistische zorg. Dat zou volgens de onderzoekers ook voor een deel hun hogere kans op sterfte aan hart- en vaatziekten kunnen verklaren. De inspectie stelt dat daarnaar nader onderzoek moet worden gedaan.
(Bron)
Hang- en amandelsnor splijten Turkije

ISTANBUL - Het type snor van militairen die in speciale eenheden de Koerdische afscheidingsbeweging PKK moeten gaan bevechten, heeft woensdag geleid tot verhitte debatten in Turkije.
Het moeten geen mannen met hangsnorren zijn, meent regeringspartij AKP, want dat zijn ''foute MHP-militanten''.
Oppositiepartij MHP eist excuses en wakkert het vuurtje nog wat extra aan: ''Wat voor snorren moeten ze dan hebben? Amandelvormige vrome AKP-snorren?''
Regeringspartij AKP, geleid door moslims, wil in de strijd tegen de PKK voortaan geen onervaren dienstplichtige soldaten meer inzetten maar speciale professionele eenheden.
Dat roept herinneringen op aan de jaren negentig, toen een geheime militaire organisatie, Jitem genaamd, de PKK bevocht en wat de mensenrechten betreft alle grenzen overschreed.
''In die tijd zaten er foute mannen in de speciale troepen'', verklaarde Huseyin Celik, tweede man van de AKP, op een commerciële zender, en voegde daaraan toe: ''Het waren typische MHP-militanten met naar beneden buigende snorren.''
De Turkse halve maan in behaarde vorm op de bovenlip: daaraan herken je in Turkije de ultranationalist, de aanhanger van de rechtse MHP. Maar bewijs dat Jitemleden vaak dergelijke beharing hadden, is er niet.
MHP-leider Bahceli eist excuses, vooral voor de leden van de speciale troepen van destijds, én voor familie van omgekomen militairen. De partij werpt zich graag op als ultieme vertegenwoordiger van militairen die de PKK bestrijden en van families die zonen en echtgenoten verliezen in de strijd.
Bahceli vraagt zich bovendien af wat voor haardracht de speciale troepen die de AKP in stelling gaat brengen, zullen hebben. ''Amandelvormige snorren zeker?'' Die snor - een dikke borstel over de hele lengte van de bovenlip - is favoriet onder vrome moslims; premier Erdogan draagt 'm zelf ook.
De AKP heeft nog niet op de woede van de MHP gereageerd en lijkt de snor voorlopig even te laten voor wat die is.
(Bron)
Geld voor hitteslachtoffers Duitse treinen

BERLIJN - De Duitse spoorwegen (DB) gaan 500 euro betalen aan passagiers die het slachtoffer zijn geworden van uitgevallen airco's in ICE-hogesnelheidstreinen.
Het smartengeld komt bovenop de vergoeding van anderhalf keer de ritprijs, die als tegoedbon wordt uitgekeerd.
De regeling is in principe bedoeld voor reizigers die zich medisch moesten laten behandelen, meldden Duitse media woensdag.
De afgelopen tijd raakten talrijke treinreizigers bevangen door de hitte omdat de airconditioning in de treinen niet goed functioneerde. DB kwam ongeveer 2200 passagiers al tegemoet, wat 130.000 euro kostte.
De problemen met de airconditioning worden donderdag besproken in een topoverleg tussen DB-chef Rüdiger Grube en minister Peter Ramsauer van Verkeer.
(Bron)
Zandstorm maakt rondje om de Aarde

UTRECHT - Een grote stofwolk, veroorzaakt door een krachtige zandstorm in de Chinese Taklamakanwoestijn, heeft in slechts 13 dagen meer dan een volledige cirkel om de Aarde gemaakt, zeggen Japanse onderzoekers.
De wolk was tijdens de volledige omwenteling ongeveer 3 kilometer dik en bijna 2.000 kilometer lang.
Toen deze voor de tweede keer de Grote Oceaan bereikte viel de wolk pas uit elkaar en sloegen de opgewaaide sedimenten in het water neer. Het is zeldzaam dat het woestijnstof zo lang in de lucht blijft, zeggen de onderzoekers.
“Het Aziatische stof belandt meestal in de Gele Zee, rondom Japan, zoals het meeste stof uit de Sahara langs de Afrikaanse westkust neerslaat”, zegt Itsushi Uno, van de Japanse Kyushu Universiteit. “Maar deze studie laat zien dat Chinees woestijnstof ver in de Grote Oceaan terecht kan komen.”
Onder invloed van klimaatverandering wordt het gebied rond de Taklamakan en de Gobi-woestijn naar verwachting steeds droger. Dit kan verdere verwoestijning en een toename van de zandstormen tot gevolg hebben.
Het grote bereik van het stof heeft mogelijk ook ecologische gevolgen. Stof uit de Taklamakan bestaat voor ongeveer 5 procent uit ijzer. Sommige klimaatonderzoekers hopen met ijzerbemesting in de oceanen algenbloei en daarmee een grotere CO2-opslag te kunnen creëren. Tests hiermee zijn echter teleurstellend verlopen.
De onderzoekers gebruikten NASA-satellietbeelden om de stofwolk te volgen, die ontstond tijdens een ongewoon grote zandstorm in mei 2007. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Geoscience.
(Bron)
Gedeeltelijk kaal steeds populairder

AMSTERDAM – Niet alleen kleding uit de jaren '80 is hip, ook kapsels uit dat tijdperk zijn weer helemaal terug in de mode. Haarsalons melden dat steeds meer vrouwen hun lange lokken inruilen voor een gedeeltelijk kaal geschoren hoofd.
Ooit was het kapsel alleen voorbehouden aan punkers. Maar popster David Bowie zette in de jaren '80 de trend door zijn haar in de gedeeltelijk geschoren coupe te dragen.
Nu heeft het Engelse model Alice Dellal de stijl weer terug op de kaart gezet. Niet lang nadat zij haar lokken bij liet knippen gingen ook zangeressen Rihanna, Cassie, Sarah Harding (Girls Aloud), Mel B. en Amelle van de Sugababes overstag. Daarna sloeg het kapsel aan bij gewone mensen. [Gewone mensen???]
"Deze stijl is zo populair geworden omdat het voelt als iets aparts en anders", zegt Jason Cocking, directeur van de bekende Engelse haarsalon Lisa Shepherd tegen de Daily Mail.
Er zijn verschillende gradaties mogelijk van deze haartrend. Sommige mensen pakken groots uit en kiezen voor de helft aan lange lokken en de helft kaal. Anderen scheren maar een klein stukje van hun haar af en laten de rest in laagjes knippen.
(Bron)
Pelikaan Blauwerick gesignaleerd

HILVARENBEEK - De ontsnapte pelikaan Blauwerick heeft na IJmuiden nu ook een bezoekje gebracht aan Amsterdam.
Dit maakte een woordvoerder van dierenpark Beekse Bergen bekend. Het dier werd woensdagmiddag gespot in de hoofdstad.
De pelikaan werd dinsdagavond en woensdagochtend gesignaleerd in IJmuiden. Volgens een woordvoerder van het park bleek na het bekijken van foto's van de dierenambulance Velsen dat het dier een blauw ringetje om zijn poot had.
Het zou daarom gaan om de pelikaan Blauwerick. Een andere ontsnapte pelikaan, Groenerick, wordt nog steeds vermist.
Doordat de pelikanen al een aantal dagen in de vrije natuur leven, is het moeilijker geworden om ze te vangen. Beekse Bergen verzoekt de dieren niet te voeren, zodat ze terugkeren naar het park.
Het afgelopen weekeinde verdwenen drie pelikanen uit het dierenpark. Een van de dieren, Roderick, keerde zondagavond uit zichzelf terug naar de Beekse Bergen.
Volgens de medewerkers van het park is de kans het grootst dat Groenerick en Blauwerick ook uit zichzelf terugkeren op hun nest.
(Bron)

Laat die beesten ook effe vakantie vieren ;-)
Overigens was er eerder vandaag een bericht dat politie Breda een sms-alert had laten uitgaan omdat er een giraffe ontsnapt zou zijn uit het dierenpark. Dat was een nepbericht. Wij wachten op de volgende grappenmaker.

woensdag, juli 21, 2010

Het drupt wat, regen kun je het nauwelijks noemen. Buiten zag ik veel mensen zonder jas steeds vrolijker worden - het friste wel wat op maar nat werd je er niet van.
Inmiddels voelt het wat koeler, hoewel de temperatuur vrijwel gelijk gebleven is.
Van mij mag het wel wat harder gaan regenen :-)
'Lerares veinst hazenfobie'

VECHTA - Een lerares in het Duitse Vechta, over de grens bij Emmen, had zo veel moeite met de tekeningen van hazen die een leerlinge op het schoolbord kalkte, dat ze naar de rechter stapte.
De docente eiste stappen tegen de 16-jarige scholiere. Maar de rechter wees de eis af, melden Duitse media dinsdag.
Volgens de rechter wordt de docente gewoon gepest en gaat het niet om een hazenfobie. De lerares wilde ook bereiken dat de leerlinge niet meer mag beweren dat zij bang is voor hazen.
Andere leerlingen hadden als getuige verklaard dat de lerares huilend de klas uitliep zodra zij een haas op het schoolbord zag.
De lerares had in 2008 op een andere school een schikking getroffen met een ander meisje dat hazen tekende.
(Bron)
Verdachte bekent verkrachtingen

AMSTERDAM - Een man die al werd verdacht van de gewelddadige verkrachting van twee jonge vrouwen in het Noord-Brabantse dorp Wanroij heeft een hele reeks verkrachtingen en aanrandingen bekend.
De oudste, een poging tot verkrachting in Bergen op Zoom, dateert uit 1995, meldt de politie woensdag.
De nu 34-jarige man uit Cuijk werkte toen in de omgeving en probeerde een vrouw te verkrachten. Daarbij had hij een DNA-spoor achtergelaten.
Door dat spoor werd de aangehouden verdachte nu alsnog met de zaak in verband gebracht. De recherche ging alle verkrachtingszaken in de regio nog eens na, waardoor nog eens vijf zaken konden worden opgelost.
De man bekende verkrachtingen en pogingen daartoe in Gassel, Sint Anthonis en Oeffelt. De misdrijven werden tussen 2007 en 2009 gepleegd.
Hij zou daarbij agressief te werk zijn gegaan. Zo sloeg hij zijn slachtoffers volgens de politie hard en vaak. Een slachtoffer raakte daardoor buiten bewustzijn.
De man werd dit jaar in januari opgepakt nadat hij op nieuwjaarsdag twee jonge vrouwen met zijn auto van hun fiets had gereden om ze vervolgens te verkrachten. Door de aanrijding raakte zijn auto beschadigd en werd hij een paar dagen later herkend door surveillerende agenten. De man werd daarna opgepakt.
De man biechtte daarna op dat hij op 14 november ook nog een 16-jarig meisje uit Wanroij in haar woonplaats had aangerand. Daarnaast bekende hij op 7 augustus vorig jaar in Vianen een 20-jarige vrouw uit Cuijk te hebben aangerand. Ook zei hij op 16 december in Nijmegen de tas van een 16-jarig meisje uit Beek te hebben geroofd.
Na een uitgebreid psychisch onderzoek moet de man zich voor een rechter verantwoorden.
(Bron)
Excuses van gevallen burgemeester

Burgemeester Andries Heidema van Deventer heeft zichzelf maandag tijdens zijn vakantie een dubbele beenbreuk bezorgd bij een motorongeluk. Hij droeg geen helm en had geen motorrijbewijs bij zich. 'Ik ben dom geweest en had dit natuurlijk niet moeten doen', erkende Heidema dinsdag.
(Bron)
Man berooft bank met bloemen

NEW YORK - Een man heeft in New York een bank overvallen met een bos bloemen. Hij liep naar een vrouw achter een loket, overhandigde haar het boeket en een briefje waarop stond: geef me al je honderdjes, vijftigjes, wees geen held.
Dat berichtten Amerikaanse media dinsdag. De man kreeg 440 dollar overhandigd en wist te ontkomen. De bloemen liet hij achter. De politie heeft een onderzoek ingesteld.
Vorige week wist een man een andere bank in New York te overvallen met behulp van een kamerplant in een pot. Het is niet bekend of het om dezelfde overvaller gaat.
(Bron)

Is dat eco-overvallen?
Pizzakoerier redt leven van man

DENVER - Een ziekenbroeder die na zijn ontslag als pizzakoerier is gaan werken, heeft in de Amerikaanse stad Denver het leven gered van een man toen hij op dat adres een pizza kwam bezorgen.
De 22-jarige Christopher Wuebben stond net op de stoep voor het huis, toen de man een hartaanval kreeg.
Nog voordat de brandweer arriveerde, wist de pizzakoerier de man weer bij kennis te krijgen. Het slachtoffer is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis.
Wuebben werd onlangs ontslagen als verpleger en zag zich gedwongen een simpel baantje te nemen om de eindjes aan elkaar te knopen.
Lang zal hij de pizza's niet meer hoeven bezorgen; een ziekenhuis en een brandweerkazerne hebben Wuebben al een baan aangeboden nadat ze hadden gehoord van zijn heldhaftige optreden.
(Bron)
Amsterdamse terrassen weer het duurst

AMSTERDAM - Amsterdam is voor het zevende jaar op rij de duurste stad om een terrasje te pakken.
Voor een rondje van twee fluitjes, twee rosé en twee fris moet de terrasbezoeker in de hoofdstad gemiddeld 21,15 euro betalen, blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners.
Hetzelfde rondje kostte vorig jaar in Amsterdam nog 20,55 euro. De top drie is sinds vorig jaar niet veranderd. Op de tweede plaats staat Den Haag, gevolgd door Rotterdam.
Utrecht is de enige stad waar de prijzen daalden. Hetzelfde rondje kost daar 18,53 euro, terwijl dat vorig jaar nog 18,60 euro was.
Utrecht zakt daarmee van de vijfde naar de elfde plaats. In Arnhem stegen de prijzen het sterkst, namelijk met 7,2 procent. De stad steeg daarmee van de achttiende naar de zesde plaats.
Van de 21 grootste steden die onder de loep werden genomen was Nijmegen het goedkoopst. Een rondje kost daar gemiddeld 17,48 euro.
In Maastricht en Amersfoort hoeft het minst te worden neergelegd voor een biertje, namelijk twee euro. Een terrasbezoeker in Amsterdam is met 2,55 euro het meest kwijt.(Bron)
Air France-stewardess vast wegens diefstal

PARIJS - De Franse politie heeft een stewardess van vliegmaatschappij Air France opgepakt, omdat ze voor duizenden euro's aan contant geld, cheques en juwelen van slapende passagiers zou hebben gestolen. Dat berichtte de Franse krant Le Figaro dinsdag.
De politie was een onderzoek gestart naar diefstallen op vluchten tussen Frankrijk en het Verre Oosten.
Vooral Japanners bleken een geliefd doelwit omdat ze veelal liever met contant geld betalen in plaats van creditcards.
De 47-jarige Lucie R. kwam als verdachte in beeld, omdat haar levensstijl niet overeen zou komen met haar inkomen.
Volgens de krant is er sprake van zeker 140 diefstallen. De verdachte zou 26 diefstallen hebben bekend. Ze zou door de diefstallen financiële problemen hebben willen oplossen. De politie heeft bij een huiszoeking onder meer blanco cheques bij haar aangetroffen.
(Bron)

dinsdag, juli 20, 2010

Bovenleiding metro Rotterdam bezwijkt

ROTTERDAM - Door nog onbekende oorzaak is dinsdag een bovenleiding van een metrotraject in Rotterdam bij station Capelsebrug bezweken. Dat meldde vervoersbedrijf RET.
Een metro die op het traject bij het metrostation reed, kwam door het instorten van de leiding tot stilstand en moest worden ontruimd.
Hierbij liepen de reizigers volgens het vervoersbedrijf overigens geen gevaar. De metrolijn tussen station Capelselaan en Prinsenlaan is voorlopig dicht.
Waarschijnlijk is de kabel door de hitte geklapt. Op het getroffen traject rijden de metro's namelijk bovengronds.
De RET kon niet zeggen hoe lang het metrotraject buiten gebruik zal zijn. Het vervoerbedrijf heeft op de route bussen ingezet. Reizigers moeten volgens de RET wel rekening houden met een kleine vertraging.
(Bron)
Zweeds gezin houdt 191 katten

STOCKHOLM - De Zweedse sociale dienst heeft ingegrepen bij een gezin dat met 191 katten in huis woonde. De katten verkeerden veelal in zo'n slechte gezondheid, dat 173 een spuitje kregen. De overige achttien katten zijn naar een asiel gebracht.
Dat bericht de Zweedse krant Aftonbladet dinsdag.
Een 60-jarige vrouw, haar moeder, haar zus en haar zoon deelden het huis, waar een ,,ongelooflijke ammoniaklucht het bijna onmogelijk maakte om te ademen'', aldus een woordvoerster van de sociale dienst.
De katten zaten werkelijk overal in huis en de kattenbakken liepen over door de uitwerpselen.
Volgens de woordvoerster handelde de familie uit dierenliefde, maar kon het gezin niet voor zo veel dieren zorgen. In Zweden mag een gezin wettelijk maximaal negen katten hebben.
(Bron)
Veel klachten bij meldpunt hitte op het werk

UTRECHT - Voor vakantiegangers mag het zomerse weer wel aangenaam zijn, mensen die in de hitte moeten werken, kunnen er aardig last van krijgen.
Bij het speciale meldpunt dat FNV Bondgenoten op 30 juni opende, zijn inmiddels bijna zeshonderd klachten binnengekomen. Elf keer werd zelfs melding gemaakt van een ziekenhuisopname door de hitte.
''Hittestress is een serieus probleem'', concludeert de vakbond uit het grote aantal meldingen. De meeste mensen klagen over concentratieverlies door de hitte. Maar zij maken ook melding van jeuk of huidirritatie en flauwvallen.
Veel klachten komen uit de detailhandel. Maar ook in bijvoorbeeld het personenvervoer kan de oplopende temperatuur werknemers (en passagiers) parten spelen. Bijna de helft van de klachten kwam binnen op een dag: 1 juli.
De een klaagt eerder over de hitte dan de ander. Om objectiever vast te stellen of het te warm is, kan de werknemer de ''hittestresscalculator'' gebruiken. Dat is een eenvoudig hulpmiddel dat op internet is te vinden.
Voer de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad in en er komt een cijfer uit. Onder de 25 is er geen enkel probleem. Komt het daarboven, dan zijn extra drinken of extra pauzes nodig. Boven de 44 is doorwerken meestal niet verantwoord meer.
(Bron)
KPN en Hi getroffen door storing

AMSTERDAM - KPN kampte dinsdagochtend en -middag met een storing op het ADSL-netwerk. Enkele honderden klanten zaten daarom zonder internet en telefoon. De problemen waren rond 14.00 deels opgelost.
KPN meldde de storing op de website. Het ging om een groot gebied waaronder onder andere de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zoetermeer en Amersfoort.
KPN-woordvoerster Liselore Stuut heeft inmiddels bevestigd dat een kabelbreuk in de buurt van Rotterdam de oorzaak is van de storing. Volgens Stuut was niet iedereen in de getroffen gebieden van ADSL verstoken, omdat sommige centrales het signaal kennelijk nog wel kunnen doorgeven.
Het zou gaan om enkele honderden klanten. "Onze medewerkers ter plaatsen hebben het probleem inmiddels onderzocht en hebben een diagnose gesteld. Er wordt nu met man en macht gewerkt aan een oplossing", aldus Stuut tegenover NU.nl
Rond 14.00 uur konden een aantal klanten volgens de zegsvrouw weer gebruik maken de diensten van KPN: "We hebben een aantal klanten gerouteerd, zij krijgen dus internet en telefonie via een andere weg."
Klanten van Hi, de mobiele provider van KPN, hadden ook last van de storing. Er kwamen verschillende klachten binnen over langzaam of niet functionerend mobiel internet. Dat meldde de provider via Twitter.
Vanaf 13.30 uur zouden verschillende klanten ook weer gebruik kunnen maken van het mobiele internet.
In Utrecht hoefde dinsdag niet betaald te worden voor een parkeerplek. Door de storing bij provider KPN waren alle parkeerautomaten buiten dienst. Dat meldde de gemeente Utrecht.
Sinds 10.30 uur kon er bij geen enkele automaat meer een kaartje gekocht worden. Zolang de machines niet werken, schreven parkeerwachters ook geen boetes uit. ''De apparaatjes waarmee ze dat doen hadden bovendien last van dezelfde storing'', aldus een zegsman.
(Bron, met lijst van gemeentes waar de storing was)
Groep minderjarigen perst homo's af

AMSTERDAM - Een groep minderjarige jongens heeft meerdere homoseksuele mannen afgeperst en gechanteerd in en rond Bergen op Zoom.
Slechts een slachtoffer heeft aangifte gedaan, maar de politie gaat ervan uit dat de groep meerdere slachtoffers heeft gemaakt.
De man die aangifte heeft gedaan had via een datingsite contact gelegd met een van de jongeren. Toen ze afspraken, werd de homoseksuele man gedwongen geld te pinnen en dit af te geven aan de jongeren.
De politie is een onderzoek gestart. Maandag werden op drie locaties in Bergen op Zoom huiszoekingen gedaan, waarbij goederen in beslag zijn genomen. Er is nog niemand opgepakt.
(Bron)
Struikelende jongen schiet oma dood

ALINGSAS - Een 12-jarige jongen heeft in het Zweedse Alingsas per ongeluk zijn 65-jarige oma doodgeschoten. Dat meldde de politie in het zuidwesten van Zweden dinsdag.
De jongen had 's nachts stiekem de sleutels van vaders wapenkast gebruikt om drie geweren te pakken. Hij verstopte het schiettuig onder zijn bed.
Toen zijn vader in de ochtend was vertrokken, nam de jongen een geweer mee naar buiten, volgens de politie om ermee op vogels te schieten.
Toen de 12-jarige struikelde over een graspol, ging het geweer af. De kogel trof zijn grootmoeder in de keuken. Ze overleed ter plekke.
Oma zou dinsdag juist op de jongen passen, terwijl zijn vader ging vissen. Een politiewoordvoerder noemt de dood ''een tragisch ongeluk''. Niemand wordt vervolgd.
(Bron)
Van spinnen vergeven schip geweigerd in Guam

AMSTERDAM - De autoriteiten op het eiland Guam hebben een vrachtschip de toegang tot de haven ontzegd, omdat de lading vergeven is van de spinnen. Dat heeft het departement van landbouw van Guam gezegd.
Tijdens het lossen van de lading, voornamelijk bouwmaterialen, kwamen honderden grote en duizenden kleine spinnen mee.
Er werd direct opdracht gegeven de lading terug aan boord te brengen, waarna het schip, de M.V. Altavia, de trossen diende te lossen. Uiteindelijk werd besloten het schip definitief weg te sturen. Het vaartuig vaart onder Liberiaanse vlag en had voor het laatst aangemeerd in Zuid-Korea. Vrijdag kwam het schip aan in Guam.
"Wanneer er zoveel zijn met zo'n groot aantal verschillende groottes, spreek je duidelijk van een plaag", aldus Jospeh Torres, directeur van het landbouwdepartement. Om welke soorten spinnen het gaat, is niet bekend, maar het zijn in ieder geval geen soorten die van nature op Guam voorkomen.
(Bron)
Meer vallende sterren in augustus

AMSTERDAM - Medio augustus zijn mogelijk tot honderd vallende sterren te zien. Rond die tijd zijn altijd meer vallende sterren te zien dan in de rest van het jaar, de afgelopen jaren waren het er enkele tientallen.
Volgende maand is het vanwege de maanstand 's nachts donkerder dan gebruikelijk, waardoor het fenomeen vaker zichtbaar is.
Dat meldt de stichting voor amateursterrenkundigen De Koepel dinsdag. Het hoogtepunt wordt verwacht in de late nacht van 12 op 13 augustus.
Een vallende ster wordt ook wel een meteoor genoemd. Dit is een stofdeeltje of gruis dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Door de verhitting ontstaat op een hoogte van tachtig tot honderd kilometer dan een lichtverschijnsel.
Elk jaar in augustus kruist de aarde baan van de komeet Swift-Tuttle. Dit veroorzaakt een meteorenzwerm die uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen, de zogenoemde Perseïden.
Tussen 10 en 13 augustus zijn de vallende sterren zonder verrekijker of telescoop duidelijk zien. Hiervoor moet het wel onbewolkt zijn, meldt de stichting. Belangstellenden kunnen voor het beste zicht het best buiten de Randstad naar de hemel turen, maar de meteoren zijn ook vanuit de tuin goed te bekijken.
(Bron)
Aanhoudingen bij massale knokpartij Goes

GOES - Bij een grote vechtpartij in het Zeeuwse Goes zijn maandag tien jongeren in de leeftijd van 18 tot 22 jaar aangehouden. Alle betrokkenen zitten nog vast, zo liet de politie dinsdag weten.
Acht verdachten komen uit Vlissingen, één uit Oost-Souburg en één uit Middelburg. De verdachten zouden een groep Goesenaren hebben opgewacht op het parkeerterrein van een sportcomplex, waar de Goesenaren aan het voetballen waren.
Eén van de Goesenaren raakte bij de knokpartij gewond en deed aangifte. In totaal waren zo'n vijftien mensen bij het incident betrokken.
De politie heeft nog geen idee waarom de jongeren ruzie kregen.
(Bron)
Formatie Paars-plus mislukt.
Noodweer treft Peel harder dan verwacht

DEURNE - Het noodweer heeft vorige week woensdag in de Peel een grotere ravage veroorzaakt dan werd gedacht. Het herstel van de schade zal zeker enkele maanden duren, zei burgemeester Gerard Daandels van de gemeente Deurne dinsdag.
Direct na de storm schatte de gemeente dat er ongeveer duizend bomen waren omgewaaid. De raming is nu dat het er twee keer zoveel zijn.
Daandels: ''Veel bomen zijn losgetrokken en daarna op hun plaats teruggevallen. Om te voorkomen dat ze bij een volgende storm alsnog omvallen, moeten ze worden gerooid.''
Vooral in Neerkant en Helenaveen heeft het noodweer hard toegeslagen en zijn wegen onbegaanbaar geworden.
Kassen van drie tuinbouwbedrijven werden grotendeels verwoest. Omdat de inwoners van de twee dorpen veel vragen hebben over de schadevergoeding en herstelwerkzaamheden, houdt de gemeente vrijdag twee informatiebijeenkomsten.
(Bron)

maandag, juli 19, 2010

Brit ontwikkelt perfecte handdruk

AMSTERDAM – De gemiddelde persoon schudt in zijn leven 15.000 keer een hand en de handeling staat te boek als één van de sleutelfactoren voor een goede eerste indruk. Reden genoeg voor een Britse wetenschapper om zijn hersens te kraken over dé perfecte handdruk.
Voor ongeveer driekwart van de mensen is handen schudden een crime: ze voelen zich opgelaten over zweethanden, slappe polsjes, te harde grip of gebrek aan oogcontact. Ongeveer een vijfde zegt er zelfs een hekel aan te hebben.
Dat terwijl de begroetingsmanier alomtegenwoordig is, met name binnen de werkomgeving, en voor respect en vertrouwen kan zorgen – mits goed uitgevoerd.
De formule voor de perfecte handdruk die professor Geoffrey Beattie ontwikkelde, en die uit twaalf componenten bestaat, moet twijfelende schudders nu meer zelfvertrouwen geven, aldus de Press Association maandag.
Beattie hield hiervoor onder meer rekening met kracht, oogcontact, temperatuur van de hand, positie en tijdsduur.
"De menselijke handdruk is één van de cruciale elementen om indruk te maken en wordt als bron gebruikt om een mening over iemand te vormen", aldus de wetenschapper. "Het is eigenlijk best verwonderlijk dat tot nu nooit getoond is hoe je dat eigenlijk het best kunt doen."
De regels die de Brit opstelde zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. "De rechterhand, een volledige grip en een stevige druk, maar niet te stevig", aldus Beattie. "Dit in het middelpunt tussen jou en de andere persoon, met een koele en droge hand."
Dan wordt er ideaal gezien ongeveer drie keer geschud. "Maar houd de hand niet langer dan twee, drie seconde vast, waarbij je de gehele tijd oogcontact houdt en oprecht lacht. Dit natuurlijk in combinatie met een gepast mondeling statement."
Bij Chevrolet zijn ze alvast ingenomen met de techniek en het personeel zal professioneel in de kunst van het handen schudden getraind worden.
"Het is makkelijk om dagelijkse rituelen over het hoofd te zien", verklaart Les Turton van de autofabriek over de keuze voor de training. "Maar omdat de handdruk gebruikt wordt om deals mee te sluiten is het belangrijk dat onze medewerkers er goed in opgeleid zijn, zodat ze vertrouwen en zekerheid kunnen overbrengen op onze klanten."
(Bron)

Lekker makkelijk: stevige maar niet te stevig, koele hand, oprechte lach... Dat weten de meeste mensen allang, de vraag is alleen hoe je het doet.
Motorrijder rijdt huis binnen en overlijdt

SCHOONEBEEK - In het Drentse Schoonebeek is aan het begin van de avond een motorrijder overleden, nadat hij een huis was binnengereden. Dat meldde de politie maandag.
De identiteit van de motorrijder is nog niet bekend. Wel is bekend dat de motor afkomstig is uit het Duitse Lingen. Volgens de politie reed de motorrijder in een bocht rechtdoor over een stuk grasland van circa honderd meter.
Daarop snelde hij de oprit van de woning op en knalde met zijn voertuig tegen de gevel van het huis. Het slachtoffer vloog door de klap door een raam de woonkamer in.
Een bewoner van het huis zag de motor aankomen en kon de andere gezinsleden op tijd waarschuwen een veilig heenkomen te zoeken. De gevel en een kozijn van de woning zijn volgens de politie door de botsing kapot en in de woonkamer is het een grote ravage.
De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het vermoeden bestaat dat de motorrijder te hard heeft gereden, al kon de politie dat niet bevestigen. Voor de bewoners van het huis is slachtofferhulp ingeschakeld.
(Bron)

Als je ruim honderd meter verkeerd doorrijdt heb je of krankzinnig hard gereden of je bent niet goed geworden.
Toch geen nieuw lek Golf van Mexico

HOUSTON - Gassen die uit de zeebodem opborrelen in de buurt van het net afgesloten olielek in de Golf van Mexico, hebben een natuurlijke oorzaak die niets te maken heeft met het lek.
Dit hebben wetenschappers na onderzoek geconcludeerd, zo liet BP maandag weten.
Eerder werd gevreesd dat de bubbels aanwijzingen waren voor een nieuw lek nadat BP vorige week een nieuwe kap had geplaatst over de oliebron.
Daardoor loopt de druk op in het boorgat, wat voor nieuwe lekkage op andere plekken zou kunnen zorgen.
(Bron)

Mooi nieuws, maar het verklaart nog niet waarom de druk op de kap lager is dan verwacht.
Bouterse wil geen buitenlandse inmenging

PARAMARIBO - Desi Bouterse, die maandag gekozen werd tot staatshoofd van Suriname, zegt dat Surinamers de baas moeten zijn over het land.
Na zijn verkiezing riep hij alle Surinamers op ''om samen te werken om het land op te bouwen. Ik strek mijn handen naar iedereen uit. Wij moeten niet het buitenland laten bepalen wat in ons land gebeurt'', aldus Bouterse.
De reacties in Suriname staan lijnrecht tegenover elkaar. Een groot deel van de samenleving juicht Bouterse toe, terwijl een ander deel in diepe rouw is gedompeld.
''Het is onvoorstelbaar dat Suriname kiest voor iemand als president die verdacht wordt van moord op 15 critici van het militaire bewind in 1982, de man die verantwoordelijk was voor de slachting van ten minste 39 burgers in het Marrondorp Moiwana in 1986'', zegt de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede.
Bouterse pleegde in februari 1980 een staatsgreep en is dertig jaar later wettig gekozen tot staatshoofd van Suriname. ''Een kleine indiaanse jongen uit het dorp Kaswinika heeft het zo ver geschopt. Hij is gekozen tot president'', zei Bouterse in zijn dankwoord in het Surinaamse parlement.
Aanhangers van Bouterse willen niets horen over het verleden en over zaken die niet goed waren. ''We gaan geen oude koeien uit de sloot halen'', riepen ze.
''Mijn God, een geweldig moment. Vooral voor mijn man. Hij heeft het wel verdiend na al die jaren'', zegt Ingrid Bouterse, de nieuwe first lady van Suriname. Zij gaat zich de komende tijd rustig oriënteren op haar rol als presidentsvrouw: ''Ik zie wel wat er allemaal op me afkomt. In de eerste plaats ga ik mijn man ondersteunen.''
De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi was getuige van de verkiezing. Hij heeft zich voorgenomen de nieuwe regering op haar daden te beoordelen. Hij verwacht een 'gecompliceerder contact' tussen de regeringen van Suriname en Nederland. ''Dat heeft zeker met de presidentskeuze te maken'', zei Jacobi.
(Bron)

En die 'ouwe koeien'-figuren zijn uiteraard ook neit degenen die vinden dat Nederland Suriname moet compenseren voor het slavernijverleden?
Zeldzame primaat toch niet uitgestorven

AMSTERDAM - Onderzoekers hebben in een woud in Centraal-Sri Lanka een zeldzame primaat gefotografeerd waarvan men dacht dat hij al zestig jaar was uitgestorven. Dat heeft het zoölogische genootschap van Londen maandag laten weten.
De slanke lori met grote ogen en korte ledematen kon na een lange zoektocht in het Sri Lankaanse nationale park Horton Plains door de onderzoekers gefotografeerd worden.
Volgens teamleider Saman Gamage is het zoogdier zestig jaar lang niet gezien tot een onderzoeker in 2002 de ogen van het diertje zag.
Daarna werd de zoektocht geïntensiveerd tot de lori op foto kon worden vastgelegd. "We zijn dolblij dat we de eerste foto's ooit hebben gemaakt en we zijn bestaan kunnen bewijzen", aldus een medewerker van het genootschap.
De populatie primaten begon af te nemen toen Britse koloniale overheersers vanaf de negentiende eeuw grote delen van het woud ontgonnen voor koffie- en theeplantages, zei Gamage. Hij voegde eraan toe dat er wellicht meer lori's in kleine delen van het woud in het heuvelachtige gebied leven.
(Bron)
Vrouwen bewezen beter in multitasken

AMSTERDAM – Mannen zijn daadwerkelijk slechter in het doen van meerdere dingen tegelijk, is gebleken uit een onderzoek van Britse wetenschappers. Vrouwen blijken beter in multitasken omdat ze de gave hebben het overzicht te bewaren.
Het is een veel gehoorde uitspraak dat mannen niet meer dan een ding tegelijk kunnen doen. Wetenschappers hebben deze theorie nu proberen te staven met een onderzoek.
Wanneer mannen en vrouwen een aantal simpele taken tegelijkertijd moet doen, presteren de vrouwen zichtbaar beter dan de mannen. De onderzoekers denken dat de resultaten laten zien dat vrouwen beter over een probleem kunnen nadenken, terwijl ze tegelijkertijd andere taken in het achterhoofd houden.
"We kennen allemaal de verhalen dat ofwel mannen niet kunnen multitasken ofwel vrouwen er gewoon bijzonder goed in zijn", meent professor Keith Laws, een psycholoog aan de Universiteit van Hertfordshire. "Maar het bleek allemaal gebaseerd op geruchten, er was geen enkel wetenschappelijk bewijs, tot nu", zei hij in de Britse Telegraph.
Laws, die het onderzoek leidde, gaf vijftig mannen en vijftig vrouwen acht minuten te tijd om drie taken tegelijkertijd uit te voeren. Ze moesten eenvoudige rekensommen uitvoeren, restaurants vinden op een kaart en een plan maken voor het zoeken naar een verloren sleutel in een denkbeeldig gebied.
Terwijl ze deze taken uitvoerden werden de vrijwilligers ook nog gebeld, waarbij ze ervoor konden kiezen om op te nemen of niet. Als ze het telefoontje aannamen kregen ze een extra algemene kennistest, terwijl ze door moesten gaan met het uitvoeren van hun andere taken.
De vrouwen presteerden goed op alle vier de taken tegelijk, terwijl de mannen over het algemeen slechter presteerden bij het plannen van de zoektocht naar de verloren sleutel.
Dit is opmerkelijk volgens professor Laws. "Van mannen wordt verondersteld dat ze een beter ruimtelijk inzicht hebben dan vrouwen, dus ze zouden de vrouwen overtroffen moeten hebben bij de kaarttaak en de sleuteltaak."
"Het onderzoek laat zien dat vrouwen beter het overzicht hebben, doordat ze even een stapje terug kunnen nemen om na te denken, terwijl ze ook nog andere dingen aan het hoofd hebben."
(Bron)
Vader zet lastige zoon auto uit

SCHLÜSSELFELD/WÜRZBURG - Een Duitser heeft zondag zijn 14-jarige zoon na een ruzie langs de snelweg uit zijn auto gezet. De man reed daarna door naar zijn woning 450 kilometer verderop. Dat heeft de politie maandag meegedeeld.
Automobilisten zagen de jongen langs de snelweg A4 bij Schlüsselfeld in de zuidelijke deelstaat Beieren lopen en waarschuwden de politie.
Toen een agent de vader belde, kostte het hem veel moeite de man ertoe te brengen zijn zoon op te halen. Uiteindelijk gaf de man toe. De politie heeft jeugdzorg ingeschakeld om zich in de problemen binnen het gezin te verdiepen.
(Bron)
Mja. Ik kreeg net een cadeautje, geloof ik. Tijger kwam drukdoenerig binnen en deponeerde een huismuisje voor me neer. Ik kreeg een heel concert van kleine, korte mauwtjes, en toen ik zag dat de muis weer begon te bewegen, heb ik hem/haar maar opgeschept en weer buiten gezet.
Tijger mauwt nog steeds.
Providers hoeven The Pirate Bay niet te blokkeren

AMSTERDAM - Stichting Brein heeft het kortgeding tegen Ziggo en XS4all over het blokkeren van The Pirate Bay verloren. Dat blijkt uit het online gepubliceerde vonnis.
"In het midden latend of het percentage van 27 procent van de abonnees van Ziggo inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van de bij Brein aangesloten rechthebbenden, geldt dat in ieder geval van het overgrote merendeel van de abonnees niet is komen vast te staan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan inbreuk op de auteurs- of naburige rechten van de bij Brein aangesloten rechthebbenden", aldus het vonnis.
"Brein wilde met de vordering een stakingsbevel voor alle abonnees van Ziggo. Een dergelijke, verstrekkende, vordering is echter op grond naar voorlopig oordeel eenvoudigweg niet toewijsbaar."
De rechter ziet naar eigen zeggen niet in waarom het onmogelijk zou zijn een of meer abonnees in rechte aan te spreken. "Er staan Brein andere en minder verstrekkende mogelijkheden open om tegen de auteursrechtinbreuken door een deel van de abonnees op te treden."
Stichting Brein, die zich in Nederland bezighoudt met de aanpak van piraterij, stapte eind april naar de rechter in verband met de site van The Pirate Bay. De stichting wilde het kabelbedrijf Ziggo dwingen om de downloadwebsite voor de abonnees onbereikbaar te maken.
Daar had Brein al eerder in een brief om gevraagd. De brief is alleen naar Ziggo gestuurd, niet naar andere providers. De voorzieningenrechter in Amsterdam besloot vorig jaar dat The Pirate Bay inbreuk maakt op het auteursrecht en daarom ontoegankelijk moest worden gemaakt voor Nederlandse gebruikers. De personen achter de downloadsite negeerden het vonnis echter en vooralsnog is er niets gebeurd.
Vorige week werd het vonnis nog door een rechter bevestigd. Als de beheerders van de illegale website hun activiteiten weigeren te staken, verbeuren ze dwangsommen van 50.000 euro per dag.
XS4all en UPC betuigden hun steun aan Ziggo. “In de wet staat helemaal nergens dat Ziggo verantwoordelijk is voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt”, aldus een XS4all-woorvoerder in mei. “Er is dus geen enkele reden ze daar op aan te spreken.” De provider voegde zich later bij de rechtszaak.
UPC liet desgevraagd weten het compleet eens te zijn met de opstelling van Ziggo. "Ook wij zijn van mening dat we slechts toegang verlenen tot het web, en dus niet verantwoordelijk zijn voor de content. We vinden overigens naast open toegang tot het web het ook belangrijk dat auteursrechten goed geregeld zijn."
Brein betoogde in de rechtszaal dat alle juridische mogelijkheden tegen The Pirate Bay zelf helemaal zijn uitgeput. Volgens de stichting heeft het "kennelijk geen zin" om achter provider aan te gaan die de downloadsite in de lucht houdt, omdat die na elke veroordeling wisselt.
Volgens Brein rest nu alleen nog om de mogelijk internet service providers (isp's) zoals Ziggo en XS4all aan te spreken. Aangezien Ziggo de grootste provider is met ongeveer 1,5 miljoen abonnees, heeft Brein Ziggo gekozen voor een proefproces.
Op Twitter wordt inmiddels driftig gediscussieerd over het vonnis. Stichting Brein heeft onderwijl via haar website laten weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.
(Bron)

Ik kan niet de enige zijn die via downloaden dingen uitprobeert en ontdekt, en daarna cd's en dvd's koopt die ik anders nooit zou hebben aangeschaft. Dus downloaden is niet per definitie 'economisch schadelijk'.
Visser overleeft 25 uur in zee na schipbreuk

CAGLIARI - Een Italiaanse visser heeft 25 uur in zee overleefd, nadat hij schipbreuk had geleden met zijn boot.
In eerste instantie wist hij zich zonder zwemvest aan boven water te houden. Later kon hij een boei bereiken, waaraan hij zich vastklampte.
De 30-jarige man uit Sardinië zag twee andere vissers verdrinken, aldus de autoriteiten van Cagliari in het zuiden van het eiland in de Middellandse Zee. Een vierde persoon wordt nog vermist.
(Bron)
Politie haalt honden uit warme auto's

RENESSE - De Zeeuwse politie heeft in samenwerking met de dierenambulance in het weekeinde op verschillende locaties vier honden uit auto's bevrijd.
De dieren waren door hun eigenaren in afgesloten auto's achtergelaten terwijl de voertuigen in de volle zon stonden. Dat maakte de politie zondag bekend.
Zaterdagmiddag moest in Renesse de ruit van een auto worden ingetikt om een hond te redden. Volgens de politie was deze actie nodig omdat het dier het anders niet had overleefd in de bloedhete wagen.
In dezelfde straat, de Loane, troffen de medewerkers van de dierenambulance en de politie nog een dichte auto aan met daarin twee dorstige honden. Ze zijn eveneens bevrijd.
Op de Boulevard Evertsen in Vlissingen stond zondag een volledig afgesloten auto in de volle zon met daarin een hond. De thermometer in de auto gaf aan dat het er 50 graden Celsius was. De eigenaren van de dieren hebben een proces-verbaal gekregen.
(Bron)

Wat mij betreft mag je dan zowel de hond als de auto in beslag nemen.
'Soldaten faken drugsprobleem om thuis te blijven'

AMSTERDAM - Om uitzending naar Afghanistan te voorkomen hebben militairen jarenlang drugsproblemen voorgewend. Dat zegt voorzitter van de militaire vakbond Jan Kleian maandag in het AD.
Het aantal ontslagen om drugsgebruik stijgt sinds de missie in Uruzgan in 2006 van start ging, concludeert de krant uit gegevens van Defensie.
Meerdere militairen die zouden moeten worden uitgezonden weigerden in 2006 dienst. Zij werden vervolgd en gestraft. Sindsdien zijn er volgens de krant geen gevallen meer bekend van dienstweigering.
Een andere manier om onder uitzending uit te komen is een drugsprobleem voorwenden. De militair wordt dan alleen oneervol ontslagen en hoeft geen vervolging te vrezen. In 2007 waren er 55 ontslagen om drugsgebruik, in 2008 waren dat er 79. Halverwege vorig jaar stond de teller al op vijftig.
Uiteraard is niet duidelijk in hoeveel gevallen het gaat om militairen die alleen 'doen alsof' om onder de uitzending uit te komen, want dat vertellen ze er niet bij.
Wel zijn er volgens Kleian gevallen bekend bij kazernes in Havelte en Oirschot. Bij eenheden die in aanmerking kwamen voor uitzending naar Uruzgan meldden zich plotseling meerdere militairen met een drugsprobleem bij hun commandant. Normaal zal een militair volgens Kleian eerder 'heftig ontkennen' dat hij een drugsprobleem heeft.
Defensie zegt in de krant niet op de hoogte te zijn van de ontsnappingsconstructie. Er zouden geen gevallen bekend zijn. Een woordvoerder wijst erop dat drugsgebruik in een strafblad kan resulteren, wat ook niet handig is bij het zoeken naar een nieuwe baan.
(Bron)

Zijn dat militairen die niet weten wat 'leger' inhoudt?
Man regelt overnachting in cel

WEERT - Een 35-jarige man uit Tilburg heeft in de nacht van zondag op maandag een slaapplek geregeld in het politiebureau in Weert. Dat maakte de politie maandag bekend.
De man had de trein gemist, en wilde de nacht in de hal van het politiebureau doorbrengen.
Toen agenten hem te verstaan gaven dat hij moest vertrekken en desnoods op het station maar op de eerste trein naar Tilburg moest wachten, pakte hij een steen en dreigde die door de ruit van het bureau te gooien. Waarop de agenten hem aanhielden en in de cel stopten.
(Bron)
Kwallenplaag in Amsterdamse IJ

AMSTERDAM - In de Amsterdamse IJ heerst een heuse kwallenplaag. Miljoenen zogeheten Amerikaanse ribkwalletjes vertoeven in het water.
Dat heeft stadsecoloog Martin Melchers maandag bekendgemaakt naar aanleiding van een bericht in het Parool.
Volgens de ecoloog is het kwalletje, dat tweeslachtig is en dus zichzelf kan bevruchten, vijf á zes jaar geleden voor het eerst meegereisd met het ballastwater van schepen uit de richting van de Atlantische kust.
De ribkwallen zijn niet gevaarlijk voor mensen, wel voor vissen. Ecologisch gezien kan deze kwal grote schade aanrichten. Hij eet namelijk alle jonge visjes uit het water. Grote schade in het IJ ziet de ecoloog nog niet snel gebeuren.
''In het IJ is diep, ondiep, brak en zoet water aanwezig. De ribkwal houdt met name van brak water. Vissen die naar het zoete deel zwemmen, lopen dus geen risico gevangen te worden door de kwal'', aldus Melchers.
''Een visser heeft tijdens het binnenhalen van zijn netten kilo's aan kwallen meegenomen'', zegt de ecoloog. ''Je kunt de kwal met het blote oog zien, maar niet vangen. Het lijkt alsof je een hoop snot vasthoudt, zo teer en waterig zijn ze.''
(Bron)
Kampioensvlag wordt hangmat voor apen

DOKKUM - De 2500 overgebleven kampioensvlaggen van de Dokkumer Vlaggencentrale (DVC) worden vermaakt tot hangmatten voor apen.
Ook gaan ze een school in Zuid-Afrika opfleuren. Het bedrijf vroeg na de verloren WK-finale om ideeën voor de restpartij vlaggen. Er kwamen ruim duizend reacties.
Het winnende idee is van Stichting LUMA. De stichting gaat de vlaggen gebruiken als gordijnen voor een school in een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk.
Ook worden er vierhonderd tasjes van gemaakt. ''De link met Zuid-Afrika vonden we erg belangrijk'', zo laat DVC weten. ''LUMA had daarnaast een zeer concreet plan.''
Stichting AAP krijgt driehonderd vlaggen voor het maken van hangmatten voor apen.
DVC deed de oproep op zijn website. Het bedrijf had tijdens het WK meer dan tienduizend vlaggen verkocht. Vlak voor de finale werden er nog vijfduizend bijgemaakt.
Daar bleven veel van over. Verliezende inzenders wilden de doeken gebruiken als parasol, dekbedovertrek en als trouwjurk voor Yolanthe. Ook wilde iemand de vlaggen versnipperen tot confetti voor de huldiging van het Nederlands elftal.
(Bron)