zaterdag, augustus 08, 2009

Leuk: maak je eigen variant op salade niçoise, laat bij de bereiding al wat tonijn vallen, en laat als het toch iets teveel blijkt de katten zich er verder over ontfermen. Alles dat vaagjes naar vis smaakte, ging vlot naar binnen (kat kauwt aardappel, kat kauwt ei), en nu zijn er alleen nog een paar schoongelikte stukjes tomaat en paprika over.

vrijdag, augustus 07, 2009

Hugo van Krieken zal een groot gat achterlaten op de radio :-(
Willy DeVille ook al RIP :-(
TT 121 Een 95-jarige man uit Antwerpen die met zijn auto een boodschap wilde doen, is door de politie in Leeuwarden van de weg gehaald. Hij vertrok gisteren rond 09.30 uur van huis en raakte volledig de weg kwijt. Kort na middernacht hield de Friese politie hem aan, omdat hij 30 km/u reed. De hoogbejaarde Belg heeft geen overtredingen gemaakt. Toch is zijn rijbewijs voorlopig ingenomen. Zijn dochter heeft hem opgehaald.
Opnieuw aangehouden

UTRECHT Een verdachte die net in vrijheid was gesteld, werd woensdag 5 augustus na vijf minuten weer opnieuw aangehouden. Om 21.40 mocht de 31-jarige man uit Utrecht weer naar huis, nadat zijn identiteit was vastgesteld. Hij was die avond aangehouden op een bootje om dat hij overlast had veroorzaakt en zich niet kon identificeren. Eenmaal op straat liet hij zijn broek zakken, liet zijn geslachtsdeel zien en deed een agent een onzedelijk voorstel. Hij werd direct weer aangehouden voor belediging.
(Bron)
Zes uur en al 19 graden.

donderdag, augustus 06, 2009

Onder de 20 graden en ineens voelt dat eigenlijk weer ehm... knap fris aan.
Als ik weer heb liggen stuipen, is m'n tong aan de zijkant kapot. Ziet er nog spectaculairder uit dan het is - ik pjaad nu aj een beedjuh moejuk, maar eten is dan ook lastig. De rechterkant is gewoon rauwe biefstuk, rode bijtwonden, eromheen slaat het dan akelig wit uit, en mensen die niet zo willen geloven dat dat pijnlijk is, heb je in 2 seconden overtuigd: gewoon je tong uitsteken.
Hoe dan ook, eten is dan een beetje lastig. Alles dat scherp, zuur of erg zout is kun je niet eten want dat bijt. Alles dat erg droog is, krijg je niet weggeslikt. Iets als rijst kun je wel eten mits je er veel water bij drinkt - want die tong is ook nogal opgezwollen en waar je normaal in je mond kunt rondwoelen om ontsnapte korreltjes en stukjes te vangen en weg te vegen, lukt dat nu absoluut niet.
Tijger raakt daarvan in de war. Uiteindelijk ging ze gisteravond dan maar op haar eigen plekkie zitten, bovenop een doos met boeken. Achter me. Strak naar me kijkend. En elke keer als ik omkeek, likte ze haar bek af. Met zo'n blik in haar ogen.
Dan kun je wel zeggen dat ze een bak vol lekkere brokken heeft staan, maar nee, zij wil dat ik iets ga eten dat zij ook lekker vindt, en uiteraard dat ik haar daar ook iets van geef.
Dus misschien moet ik vanavond maar een blikje tonijn opentrekken en een salade-achtig iets maken. Wel zonder augurk helaas, dat zie ik nog niet zo zitten. Maar dan zijn de katten weer even tevreden ;-)
Zeeslang wekt illusie van tweede kop

KOPENHAGEN - De geellip zeeslang blijkt een bijzonder trucje te gebruiken om roofdieren weg te jagen. Hij beweegt zijn staart precies zoals zijn kop, zodat zijn tegenstander een dubbele portie gif vreest.
Dat schrijven Deense onderzoekers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Ecology, meldde de BBC.
De zeeslang is zeer giftig, maar valt toch nog geregeld ten prooi aan roofdieren zoals haaien en vogels.
De illusie van een tweede kop zorgt ervoor dat de zeeslang zelf ongestoord zijn maaltje bij elkaar kan jagen.
Onderzoeker Arne Rasmussen ontdekte de gewoonte van de zeeslang per ongeluk. Hij dacht naar de kop van de slang te kijken, toen hij verderop ineens de echte kop boven het koraal uit zag komen.
Pas daarna had hij door dat hij naar de staart van de slang keek. Rasmussen bestudeerde daarna bijna honderd slangen in het wild en in gevangenschap, die alle dezelfde techniek onder de knie bleken te hebben.
De kop en staart van de geellip zeeslang zien er hetzelfde uit. Het zwart-witte ringenpatroon is eender, evenals de gele hoefijzervormige vlek.
(Bron)
Drama met Nederlandse baby in Frankrijk

RENNES - De zeven weken oude baby van een Nederlands stel in Frankrijk heeft een dodelijke val gemaakt op een pier. De moeder van het meisje liet de kinderwagen even los om een foto te maken, waarop het wagentje naar beneden rolde, omsloeg en zeven à acht meter lager een betonblok raakte.
De ouders wandelden op de pier van de noordwestelijke kustgemeente Erquy (Bretagne), samen met hun andere dochtertje van drie en een bevriend stel, eveneens uit Nederland. Dat berichtte de Franse nieuwszender TF1 woensdagavond.
Reddingswerkers brachten de zwaargewonde zuigeling naar het ziekenhuis in de plaats Rennes, waar die even later overleed. De aangeslagen ouders krijgen psychologische begeleiding.
(Bron)

Ik kan me zomaar voorstellen dat je dan nog jarenlang regelmatig droomt dat je die kinderwagen nèt niet kunt beetpakken...
Man bijt zijn hond

KEULEN - De 39-jarige Manfred T., die bij een tramhalte in Keulen zijn teef in haar oor beet, moet een boete van 300 euro betalen. De kantonrechter veroordeelde hem woensdag wegens schending van de Duitse wet op de dierenbescherming.
Dit meldt de krant Kölner Stadt-Anzeiger op zijn website. De dronken man was voorbijgangers opgevallen toen hij trappen uitdeelde aan zijn hond.
Toen de politie poolshoogte kwam nemen, beet hij zijn teef in een oor. De hond schreeuwde het uit van de pijn.
T. werd ter ontnuchtering opgesloten in een politiecel. De hond is een week lang ondergebracht in een dierenasiel.
T. wil een advocaat in de arm nemen en in hoger beroep gaan: ''Ik ben met dieren opgegroeid en weet in tegenstelling tot vele anderen precies hoe je ze moet behandelen.''
(Bron)

Is die hond na die week weer teruggegaan naar deze idioot? Ik mag hopen van niet.
Energierekening 25 euro per maand omlaag

DEN HAAG - Nederlandse huishoudens zijn vanaf juli 25 euro per maand minder kwijt aan elektriciteit en gas, vergeleken met de eerste helft van het jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.
De goedkopere energie komt volgens het CBS vooral door een daling van de gasprijs. De maandelijkse energierekening komt nu gemiddeld uit op 139 euro.
Ten opzichte van januari 2009 daalde het tarief voor de levering van gas met eenderde. Elektriciteit werd iets goedkoper. De gasprijs hangt nauw samen met de ontwikkeling van de olieprijs.
(Bron)
Vandaal vast na filmpje op GeenStijl

AMSTERDAM - Een man die woensdag te zien was op een filmpje op de website GeenStijl, waarbij in beeld werd gebracht hoe hij vernielingen aanrichtte bij een station in Hilversum, is opgepakt.
De 25-jarige Hilversummer heeft zichzelf gemeld op het bureau, aldus de politie. GeenStijl plaatste woensdag een vier minuten durend filmpje waarbij een man fietsen vernielt en met een balk twee kaartjesautomaten sloopt.
Na het plaatsen van het filmpje op de populaire website startte de politie een onderzoek. De NS deed aangifte van vernieling, de politie roept mensen van wie de fiets vernield is op om ook aangifte te doen.
(Bron)
Psychologen VS stoppen therapie tegen homoseksualiteit

TORONTO - Therapie om homoseksuelen te veranderen in hetero's werkt niet. Dat heeft de Amerikaanse vereniging van Psychologen, de APA, geconstateerd in een rapport.
De 150.000 leden van de vereniging zouden hun klanten de therapie dus ook niet langer moeten aanbieden, besloot de APA op het jaarlijks congres. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.
In het rapport staat dat de therapieën om seksuele voorkeur te veranderen zelfs schade kunnen aanrichten.
''Studies wijzen uit dat mensen hooguit leren om hun gevoelens te negeren en niet in te gaan op homoseksuele verleidingen'', aldus onderzoekster Judith Glassgold.
Volgens haar kan de therapie leiden tot depressie en zelfs tot suïcide.
Glassgold bleef na de bestudering van 87 onderzoeken uit de periode van 1960 tot 2007 met veel vragen zitten. ''Helaas bevatten veel onderzoeken belangrijke fouten in de opzet'', aldus Glassgold.
In veel gevallen is niet onderzocht bij wie de therapie werkt, hoelang het werkt en wat de gevolgen voor de psyche op lange termijn zijn.
De APA beschouwt homoseksualiteit sinds 1975 niet meer als ziekte. In het conservatieve Amerika bieden veel therapeuten echter programma's aan om van homoseksualiteit af te komen.
(Bron)

Je kunt je afvragen wat de motivatie van die peuteraars is. Zijn ze niet gewoon bang voor homoseksuele componenten van hun eigen persoonlijkheid?
Vrouw gebruikt boom als oppas

QUANZHOU - Een Chinese moeder kon tijdens de schoolvakantie geen oppas krijgen voor haar 5-jarige zoon. Ze bond hem daarom dagelijks vast aan een boom en ging zelf naar haar werk. De vrouw was bang dat haar zoon kwijt zou raken als ze hem gewoon thuis zou laten.
Wandelaars vonden de jongen vorige week, vastgebonden aan een boom in Quanzhou in het zuidoosten van China, schrijft The China Daily donderdag.
De moeder was iets verderop aan het werk als straatveegster. ''Ik moet hem wel meenemen naar mijn werk en vastbinden aan een boom, zodat hij niet ergens anders heenloopt'', aldus de vrouw tegen de politie.
(Bron)

In elk geval was ze in de buurt.
DEET mogelijk schadelijk voor zenuwstelsel'

AMSTERDAM - De insectenwerende stof DEET heeft een schadelijke uitwerking op het zenuwstelsel van proefdieren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Franse wetenschappers.
Wetenschappers van het onderzoeksinstituut IRD in Montepellier testten in een laboratorium het effect van DEET op lichaamscellen van muizen en insecten.
Het onderzoek toonde aan dat het middel een enzym met de naam acetylcholinesterase blokkeert. Die stof vervult een belangrijke rol in het zenuwstelsel van zowel dieren als mensen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Biology.
DEET wordt jaarlijks door meer dan 200 miljoen mensen gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen muggen. Naar de precieze werking van de stof is echter maar weinig onderzoek gedaan.
Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat het middel het geurvermogen van de insecten blokkeerde. Maar inmiddels is duidelijk dat muggen verlamd kunnen raken en zelfs kunnen sterven als ze bloot worden gesteld aan hoge concentraties DEET.
De Franse onderzoekers menen nu de oorzaak te hebben achterhaald.
“We hebben ontdekt dat DEET niet alleen het gedrag van de insecten verandert”, aldus hoofdonderzoeker Vincent Corbel in de Britse krant The Daily Telegraph. “Het blokkeert ook de activiteit van een belangrijk enzym in het zenuwstelsel van zowel insecten als zoogdieren.”
Volgens de wetenschappers is meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen vaststellen dat DEET geen schadelijk effect heeft op het zenuwstelsel van mensen.
Niet alle deskundigen zijn echter onder de indruk van het onderzoek. "DEET wordt al jaren gebruikt en er zijn maar weinig berichten over bijwerkingen", zo verklaart malaria-expert Brian Greenwood op BBC News. "Ook komen bevindingen in studies met dieren niet altijd overeen met studies bij mensen."
(Bron)

Een bestrijdingsmiddel dat doet wat het zegt, jee. En gossieplossie, zou dat misschien een heel klein beetje risicovol kunnen zijn, eventueel?
Extra controle honden op parkeerterreinen bij strand

DEN HAAG - Warm weer kan gevaarlijk zijn voor honden. De beesten staan of liggen te lang in de hitte. Dat zei woensdag de Hondenbescherming, die regelmatig te maken krijgt met honden die door de hitte zijn bezweken.
Daarom controleert de organisatie in de zomermaanden extra op parkeerterreinen bij attractieparken en stranden.
De Hondenbescherming denkt dat er per jaar ongeveer 25 honden doodgaan door hoge temperaturen.
Volgens Just de Wit van de Hondenbescherming zweten honden niet zoals mensen en kunnen ze hun warmte niet kwijt.
''Mensen laten hun hond soms gewoon in de hitte naast de fiets meerennen of laten de hond achter in een hete auto."
"Het bloed wordt dik en stroperig, waardoor het onvoldoende kan worden rondgepompt. Dat leidt al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood'', zegt De Wit.
Het advies is dan ook de honden koel water te laten drinken en te laten zwemmen in veilig zwemwater. Tijdens wandelingen moeten honden zo veel mogelijk op gras lopen en niet op asfalt.
Verder is het verstandig de honden 's morgens vroeg of laat in de avond uit te laten.
De Hondenbescherming heeft dertien buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) in dienst. Zij mogen een proces-verbaal uitschrijven, als ze een schrijnende situatie aantreffen.
(Bron)

Van mij mag iedereen die een hond alleen in een auto in de warmte ziet zitten, een raampje inslaan.
Wegen naar de stranden lopen vol

DEN HAAG - De wegen naar de stranden beginnen donderdagmorgen vol te lopen. Op de A58, N57 en N59 richting Zeeuwse kust en Zuid-Hollandse eilanden en staan flinke files, meldde de ANWB.
Ook is er veel verkeer richting de stranden van Katwijk, Noordwijk Bloemendaal en Castricum.
Richting Scheveningen staat in Den Haag de Utrechtsebaan vol, zei een woordvoerder. Hij denkt dat het lastig wordt om nu nog een parkeerplaats te vinden in de buurt van de stranden.
Paul Zonneveld van de Vereniging van Strandpaviljoenhouders is tevreden over de toeloop naar de stranden. ''Het kwam iets later op gang, maar nu is het lekker druk aan het worden.''
(Bron)

Het is maar wat je "lekker" noemt.
Man dood na misdrijf in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Door een schietpartij aan de Zandveldseweg in Nieuwegein is woensdag een man overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie heeft een 51-jarige man uit Nieuwegein als verdachte aangehouden.
Voorbijgangers zagen het slachtoffer woensdagmiddag met ernstige verwondingen in een auto liggen, op een kruising vlakbij een winkelcentrum.
Zij waarschuwden de politie. Ook de verdachte meldde zich. De man overleed kort nadat agenten op de plaats van het voorval waren gearriveerd, vertelde een politiewoordvoerster.
De verdachte wordt verhoord. ''Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend'', aldus de zegsvrouw.
Ze noemde het opmerkelijk dat de schietpartij op klaarlichte dag plaatsvond voor het oog van diverse getuigen. Over de identiteit van de dode man kon de politie nog geen mededelingen doen.
(Bron)
PvdD wil landelijke aanpak vogeloverlast

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat gemeenten verplicht worden overlast van vogels alleen nog op een diervriendelijke en meer effectieve manier te bestrijden.
Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de PvdD heeft minister Gerda Verburg (Landbouw en Natuur) woensdag in schriftelijke vragen verzocht hiervoor een landelijk beleid te ontwikkelen.
Volgens Thieme blijken gemeenten vogeloverlast steeds vaker op een dieronvriendelijke en weinig zinvolle manier aan te pakken.
Zo wijst de PvdD-leidster op de gemeente Dongen die onlangs heeft besloten duiven te laten verwijderen. Uit onderzoek blijkt volgens Thieme dat na het weghalen van duiven de populatie weer snel toeneemt.
Volgens de PvdD zijn er voldoende diervriendelijke methodes om overlast door vogels tegen te gaan.
Thieme noemt onder meer het gebruik van eimanipulatie, zwakstroomdraden, duiventillen of het anders verpakken en behandelen van afval.
Eerder dit jaar maakte de gemeente Leiden nog bekend uit te proberen of meeuwen vuilniszakken minder openpikken, als die een gele kleur hebben.
(Bron)

Allemaal boter op hun kop.
Jongen (15) ernstig gewond door schietpartij

AMSTERDAM - Een 15-jarige jongen is in de nacht van woensdag op donderdag zwaargewond geraakt bij een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost. Er ontstond ruzie op straat, waarna een nog onbekende persoon meerdere keren op een auto schoot.
Het slachtoffer zat als passagier in dat voertuig.
Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdag bekendgemaakt. De schietpartij gebeurde rond drie uur in de Steenderenstraat.
De zegsman kon niet zeggen waarover de ruzie ging. Ook is onduidelijk of de schutter de jongen met opzet of per ongeluk heeft neergeschoten.
De politie heeft een verdachte aangehouden. Zij kon niets zeggen over de identiteit van deze persoon.
(Bron)
Bruid verveelt gasten met enorme jurk

CHANGCHUN - De bruiloft van de 25-jarige Lin Rong en haar 28-jarige bruidegom Zhao Peng is voor de ruim tweehonderd gasten een lange zit geworden.
Het uitrollen van de 2162 meter lange sleep van de jurk van de bruid duurde donderdag ruim drie uur, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.
De bruidegom had zijn familie gevraagd het kledingstuk te maken omdat hij met zijn huwelijksfeest in de noordoostelijke provincie Jilin het Guinness Book of Records wil halen.
Tot dusver gold een sleep van 1579 meter als de langste ter wereld.
Op de bruiloftsjurk van de Chinese waren 9999 rode rozen van zijde bevestigd. Peng heeft laten weten dat hij een video van de bruiloft naar het Guinness Book of Records zal sturen.
(Bron)
Jaarlijkse meteorenregen komt er aan

PATERSWOLDE - In de nacht van woensdag op donderdag volgende week kunnen sterrenliefhebbers hun hart ophalen: dan is tussen elf uur 's avonds en vijf uur 's morgens de jaarlijkse meteorenregen Perseïden weer te zien.
Het schouwspel zal bij goed weer toch minder zichtbaar zijn dan vorig jaar, omdat de maan hoger aan de hemel staat.
Dat meldt de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). De meteorenregen lijkt rechtstreeks uit het sterrenbeeld Perseus te komen en heet daarom Perseïden.
In werkelijkheid gaat het om een zwerm stofjes en gruis van de komeet Swift-Tuttle, die in een baan om de aarde draait. Elk jaar in augustus kruist de aarde de baan van die komeet, die er 130 jaar over doet om een volledige ellips te maken.
(Bron)
Pot appelmoes oorzaak gevelbotsing

LANDGRAAF - Waarschijnlijk doordat een pot appelmoes uit de boodschappentas onder de pedalen rolde is dinsdagmiddag een personenauto tegen een huis gebotst in het Limburgse Landgraaf.
Dat heeft de politie laten weten. Het voertuig boorde zich zo krachtig in de voorgevel van het huis aan de Namiddagse Driessen, dat deze op instorten kwam te staan.
De drie inzittenden van de auto en twee bewoners van het huis bleven ongedeerd. De auto trok bij de botsing ook nog een waterleiding kapot waardoor een waterballet ontstond.
De 47-jarige bewoner en zijn echtgenote zijn uit het huis gehaald. In de auto zaten de 18-jarige bestuurder uit Ubach-Palenberg (D) en zijn twee vrienden van 18 en 20 jaar uit Landgraaf.
Het weghalen van het voertuig zal nog geruime tijd gaan duren. Eerst zal de gevel moeten worden gestut. Daarna kan worden bekeken wat de schade is en of de bewoners terug kunnen naar hun huis.
(Bron)

Zou het Hak geweest zijn?
Uitgebluste spuitgast in vuur en vlam

MIAMI - Een gepensioneerde brandweerman in het Amerikaanse Miami heeft zijn huis in brand gezet nadat hij een sigaret had weggegooid om met zijn vrouw te vrijen.
De 63-jarige Larry Lowell vergat de peuk onder zijn bed, maar toen hij en zijn 56-jarige vrouw Joli aan het echte werk wilden beginnen, werden zij overmand door dichte rook.
Zij zagen zich gedwongen praktisch naakt uit het appartement te vluchten, meldden media woensdag. Lowell gaf toe dat hij in zijn 37-jarige carrière regelmatig had gewaarschuwd voor de gevaren van roken in bed.
De vrouw, die in een rolstoel zit, probeerde de brand nog te blussen met water, aardappelpuree en broodkruimels, zo vertelde ze. Haar man moest haar uit de woning redden.
(Bron)
Woede over bonussen BNP Paribas

PARIJS - In Frankrijk is met woede gereageerd op bonussen die het bankconcern BNP Paribas dit jaar aan zijn zakenbankiers wil uitdelen.
In totaal is er een bonuspot van meer dan 1 miljard euro gereserveerd, zo liet de bank woensdag weten.
De socialistische oppositieleider Martine Aubry sprak van een ''echt schandaal''. De minister van Industrie Christian Estrosi zei erop toe te willen zien dat internationale afspraken van eerder dit jaar worden nagekomen.
Gemiddeld is er voor de zakenbankiers bij BNP Paribas per persoon zo'n 59.000 euro weggelegd. Een woordvoerder van de bank zei dat de bonussen moeten worden uitgekeerd, omdat concurrenten ook weer zijn begonnen met extra beloningen voor werknemers.
Vooral in de Verenigde Staten lijken banken zich weinig aan te trekken van afspraken die wereldleiders in april hebben gemaakt tijdens G20-overleg.
Deze kwamen erop neer dat gegarandeerde bonussen alleen mochten worden uitgekeerd als die gelden voor prestaties over meerdere jaren. Ook zouden de risico's die zij nemen een rol moeten spelen in het bonusbeleid.
Algemeen wordt aangenomen dat kortetermijnbonussen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de financiële crisis in de afgelopen jaren.
Goldman Sachs openbaarde woensdag dat de Amerikaanse regering vragen heeft gesteld over zijn bonusbeleid.
De Amerikaanse bank liet eerder deze maand weten al ruim 11 miljard dollar te hebben gereserveerd voor bonussen aan zijn werknemers nadat in het afgelopen kwartaal een recordwinst van 3,44 miljard dollar was geboekt.
Goldman Sachs moest vorig jaar op het hoogtepunt van de financiële crisis een beroep doen op overheidssteun. De bank zegt nu volledig mee te werken aan het onderzoek.
(Bron)

Wie heeft er nou de illusie dat banken sociaal doen.
‘Reservetanden’ gekweekt bij muizen

AMSTERDAM – Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om extra tanden te laten groeien in de bek van muizen.
De onderzoekers van de Tokyo University of Science kweekten de tanden uit stamcellen van muizenembryo’s in een laboratorium.
Het weefsel met de kiem van de tanden werd vervolgens in de kaken van enkele proefmuizen geïmplanteerd. Na vijf weken kwamen de tanden door bij de dieren.
Volgens de onderzoekers zijn de ‘reservetanden’ volledig functioneel. Alle zenuwen werken goed. Ook kunnen de dieren pijnloos eten met de tanden.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
“De door ons geweekte tanden hebben alle natuurlijke componenten, zoals tandbeen, glazuur, tandmerg, bloedvezels, zenuwen en wortels”, aldus hoofdonderzoeker Kazuhisa Nakao in de Britse krant The Daily Mail.
De onderzoekers hopen de techniek om tanden te kweken in de toekomst ook toe te kunnen passen op mensen, die een tand zijn verloren. Het groeiproces zou dan wel moeten worden versneld. Menselijke tanden in zijn tegenstelling tot muizentanden namelijk pas na enkele jaren volgroeid.
(Bron)
Trein veroorzaakt reeks bermbranden

ROERMOND - Een trein tussen Roermond en Eindhoven heeft woensdagavond tussen Roermond en Heythuysen een serie bermbranden veroorzaakt waaraan de brandweer de handen vol heeft. Dat liet de brandweer weten.
Sinds kwart voor zeven zijn vier brandweerkorpsen in de weer om het oplaaiende vuur langs het spoor in onder meer Roermond, Baexem en Haelen te bestrijden.
Het vuur is veroorzaakt door een vastgelopen rem van de trein, waardoor een vonkenregen de droge natuur in brand stak.
(Bron)
Maurice de Hond moet uit reclame

AMSTERDAM - De Nederlandse Energie Maatschappij moet stoppen met reclames waarin Maurice de Hond optreedt. De opiniepeiler heeft een te groot gezag als onafhankelijk deskundige en mag daarom niet specifiek een product aanprijzen.
Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald, schrijft de Volkskrant woensdag. Het energiebedrijf was toch al van plan half augustus met de reclame te stoppen, maar gaat wel in beroep.
In de reclame zegt De Hond dat 94 procent van de Nederlandse huishoudens geld kan besparen door van energieleverancier te veranderen. De opiniepeiler treedt op in spotjes op televisie en radio, en is ook te zien in advertenties in kranten en op internet.
De Reclame Code Commissie vindt dat de adverteerder daarbij gebruikmaakt van het vertrouwen dat De Hond geniet 'bij een belangrijk deel van het televisiekijkend publiek'. Het bedrijf is daarom gevraagd te stoppen met de reclame.
De Hond zelf zegt de uitspraak van de Reclame Code Commissie eigenaardig, maar ook grappig te vinden.
''In de reclame heb ik het over een onderzoek naar energiekosten dat ik heb verricht onder 2500 mensen. Het is raar dat ik blijkbaar te gezaghebbend ben om over mijn eigen onderzoek te praten'', aldus De Hond.
Volgens de opinieonderzoeker zal de Nederlandse Energie Maatschappij in beroep gaan tegen de uitspraak. ''Dat is gewoon een principezaak.'' De reclame zal overigens vanaf half augustus niet meer te zien of te horen zijn. ''Maar dat lag gewoon in de planning'', aldus De Hond.
De Reclame Code Commissie kan geen boete opleggen. Wel kunnen media op basis van een uitspraak besluiten advertenties te weigeren.
(Bron)

Ik zeg: oen!
Echtpaar blaast eigen huis op

INZELL - Een bejaard echtpaar in het Zuid-Duitse Inzell heeft het eigen huis opgeblazen, mogelijk omdat de woning verkocht moest worden. Dat meldden Duitse media woensdag.
De 75-jarige man en zijn 67-jarige echtgenote kwamen om het leven.
De explosie en de daaropvolgende brand maakten het pand uit 1993 met de grond gelijk. Huizen en auto's in de omgeving raakten beschadigd door brokstukken. Justitie vermoedt een wanhoopsdaad.
Het huis had geen aansluiting op het gasnet. Volgens omwonenden stond de gedwongen verkoop voor deze woensdag gepland.
(Bron)
Boete voor te lang rouwende moeder

LONDEN - Een Britse moeder heeft van een crematorium een boete gekregen van omgerekend 100 euro omdat zij te lang bij de kist met haar vijf weken oude baby was blijven zitten.
De moeder keek volgens het crematorium tien minuten te lang, en tijd is geld, aldus de Daily Mirror dinsdag.
De dominee had de vrouw gevraagd of ze wat extra tijd nodig had om afscheid te nemen van haar zoontje Zane. De vrouw bleef nog even zitten voor de kist weggedragen werd voor de crematie.
Per minuut rekent het crematorium 8,60 pond, wat het totaal op omgerekend ruim 100 euro bracht.
De ouders zijn woedend dat het crematorium zo rigoureus met de regels omgaat. Inmiddels heeft de uitvaartonderneming beloofd het bedrag terug te storten.
(Bron)

woensdag, augustus 05, 2009

Dronken automobiliste vraagt om aanhouding

ZOETERMEER - De politie kreeg in de nacht van dinsdag op woensdag een opmerkelijk verzoek. Een 41-jarige Zoetermeerse automobiliste wilde aangehouden worden omdat zij dronken achter het stuur zat.
De vrouw reed op de Prinsestraat in Den Haag achter een politieauto. Zij trok de aandacht van de agenten door te toeteren.
Nadat de politiemensen waren gestopt, verklaarde de vrouw te hebben gedronken. Zij verzocht de agenten om haar aan te houden.
Toen uit een blaastest bleek dat de vrouw inderdaad een borreltje op had, werd ze aangehouden. Op het bureau bleek dat de vrouw vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken.
(Bron)
Britse speaker declareert herinrichting woning

LONDEN - De voorzitter van het Britse Lagerhuis John Bercow (46) heeft de staat laten opdraaien voor de herinrichting van zijn appartement. De politicus had gezworen met een schone lei te beginnen, na het declaratieschandaal in de Britse politiek.
De herinrichting kostte omgerekend 23.000 euro, berichtten diverse Britse media woensdag.
Bercow hoeft geen huur te betalen voor het appartement in het paleis van Westminster, dat bij zijn functie hoort.
Hij liet enkele volgens hem noodzakelijke aanpassingen doen om de woning geschikt te maken voor zijn drie jonge kinderen. Ook kocht hij onder meer een nieuwe bank.
Zijn voorganger had kortgeleden nog ruim zeven ton besteed aan het opknappen van het appartement, plus ongeveer een miljoen voor de tuin en verbetering van de veiligheid.
(Bron)

Ook een goeie kandidaat voor de Wolfsenclub.
Passagierstrein rijdt op stootblok

AMSTERDAM - Een passagierstrein van ov-bedrijf Veolia is dinsdagavond op het station Maastricht-Randwyck op een stootblok gereden.
De trein reed rond 23.30 uur op de eindbestemming te ver door en kwam tegen de blokkade tot stilstand. De vier passagiers in de trein kwamen met de schrik vrij.
Ook de 41-jarige machinist uit het Belgische Lanaken bleef ongedeerd, meldt de politie.
De trein was vertrokken vanaf station Maastricht liep nauwelijks schade op. Het doorgaande treinverkeer tussen Maastricht en Visé in België werd niet gehinderd.
(Bron)

Die laatste zin is een beetje vreemd - doorgaand treinverkeer rijdt niet via een stootblok.
Duitser is 'te oud voor internet'

BERLIJN - De Duitse internetprovider Deutsche Telekom heeft de 85-jarige Werner Schilla een internetaansluiting geweigerd omdat hij te oud zou zijn.
Dat heeft Bild, de grootste Duitse krant, woensdag gemeld. ''Ik mag geen contract met u opstellen, u bent boven de tachtig, dus te oud!'', aldus een Telekom-medewerker telefonisch tegen Schilla.
Die is verontwaardigd: ''Dat is een onbeschoftheid! Ik voel me gediscrimineerd. Alleen maar omdat ik boven de tachtig ben, mag ik geen contract meer sluiten met de Telekom? Ik ga toch ook boodschappen doen in de supermarkt? Daar geldt ook geen leeftijdsgrens.''
Een Telekom-woordvoerster bevestigt dat het bedrijf liever ziet dat bejaarden langskomen in een telefoonwinkel, als zij een contract willen afsluiten. Dan kan een adviseur controleren of zij alles goed hebben begrepen. ''Het gaat om een beschermende functie'', aldus de zegsvrouw.
Schilla is er des te kwader over: ''Ik ben toch niet automatisch idioot alleen maar omdat ik wat ouder ben.''
(Bron)

Lekker een andere provider zoeken dan.
'Psychopaten hebben afwijkende breinverbinding'

AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een belangrijk verschil gevonden tussen de hersenen van psychopaten en gezonde mensen.
Onderzoekers van King’s College in Londen vergeleken de hersenen van enkele gezonde proefpersonen met het brein van negen mensen die na psychologisch onderzoek waren bestempeld als psychopaat.
De proefpersonen uit die laatste groep waren veroordeeld voor onder meer moord en verkrachting.
Uit de hersenscans bleek dat de psychopaten over het algemeen een afwijkende verbinding van witte hersenmassa hadden tussen twee breingebieden, genaamd de amygdala en de orbifrontale cortex.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.
De amygdala is een hersendeel dat voornamelijk wordt geassocieerd met emotionele reacties, zoals angst, walging en plezier. De orbifrontale cortex wordt vooral gebruikt bij het nemen van ingewikkelde beslissingen.
Volgens de onderzoekers kan de afwijkende verbinding tussen de twee hersengebieden deels verklaren waarom psychopaten zich vaak schuldig maken aan immoreel gedrag.
“Er moet een goede verbinding zijn tussen deze twee gebieden in het brein die emoties controleren”, aldus onderzoeker Michael Craig in de Britse krant The Times. “Als de verbinding niet goed werkt, is het goed voor te stellen dat er problemen ontstaan.”
(Bron)
Medewerkers Slagharen slaags met bezoekers

SLAGHAREN - Een 26-jarige medewerker van Attractiepark Slagharen is mishandeld, toen hij een ruzie tussen vier meisjes en verschillende ouders wilde sussen bij de kabelbaan.
Een van de vaders deelde een paar klappen uit aan de parkmedewerker, maakte de politie dinsdag bekend.
De groep had ruzie met elkaar, omdat er vanuit de kabelbaan zou zijn gespuugd. De medewerker probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen, maar kreeg een tik van een 47-jarige man uit Bolsward.
Twee andere ouders (36 en 41, beiden uit Utrecht) wilden vervolgens verhaal halen bij een andere medewerker en vernielden een deur van een kantoor. De drie ouders zijn aangehouden.
Zondag werden ook al vier medewerkers van Slagharen mishandeld. Een man wilde zonder kaartje het park binnen.
De groep waar hij mee op stap was raakte vervolgens slaags met vier personeelsleden van Slagharen, waarna ze er vandoor gingen. Van die daders ontbreekt nog ieder spoor.
(Bron)
Dagje uit opnieuw fors duurder

AMSTERDAM - Een kaartje voor de dierentuin, het museum, het pretpark of het theater is de afgelopen anderhalf jaar fors duurder geworden. Vooral dierentuinen en musea weten van wanten.
Zij verhoogden de toegangsprijzen met tien procent, terwijl de inflatie in deze periode vier procent was. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De prijzen van een dagje uit stijgen niet pas sinds 2008. De afgelopen tien jaar werden de entreeprijzen van dierentuinen en musea meer dan zeventig procent hoger.
Pretparken verhoogden de toegangsprijs met gemiddeld 66 procent, een avondje naar de bioscoop, het theater of een concert werd in tien jaar tijd 55 procent duurder.
Een avondje naar de bioscoop, het theater of een concert kost nu 55 procent meer dan tien jaar geleden. De inflatie over die periode ligt rond 25 procent.
Directeur Jeff Bertus van de Club van Elf, de vereniging van grote dagattractiebedrijven, vraagt zich af hoe het CBS aan deze cijfers komt.
De hoge prijsstijgingen komen niet overeen met zijn bevindingen. Prijsstijgingen die de inflatie te boven gaan, worden volgens hem door de consument alleen geaccepteerd als daar investeringen in nieuwe attracties tegenover staan.
De Club van Elf is volgens deze vereniging goed voor de helft van alle bezoek aan dagattractiebedrijven in ons land. Tot de vereniging behoren pretparken, dierenparken en uiteenlopende bedrijven als de Keukenhof en Madame Tussauds.
De Efteling, die niet behoort tot de Club van Elf en die naar eigen zeggen met 3,4 miljoen bezoekers in 2008 de grootste attractie is van Nederland, zegt de entreeprijs dit jaar met 1 euro verhoogd te hebben naar 28 euro.
Vorig jaar werd de toegangsprijs niet verhoogd. Volgens een woordvoerster heeft ook de Efteling te maken met algemene prijsstijgingen en bovendien is geïnvesteerd in een nieuwe attractie in het sprookjesbos.
Zij wijst overigens wel op abonnementen en kortingsacties, waardoor vaak minder betaald hoeft te worden.
Ook de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen komt tot andere cijfers dan het CBS. De prijsstijging lag in tien jaar tijd tussen de 30 en 40 procent, aldus een woordvoerster. Dat komt onder andere doordat de loonkosten in die periode zijn gestegen.
Ook is er veel geïnvesteerd in dierenwelzijn. Bij de vereniging zijn vijftien van de vijftig dierentuinen in Nederland aangesloten.
(Bron)

dinsdag, augustus 04, 2009

Sinds zaterdag kun je in Utrecht met de OV-chipkaart reizen.
Er zijn er al 10 verkocht. (Er wonen hier ruim 300000 mensen.)
Russische supporters drinken whisky tegen Mexicaanse griep

AMSTERDAM – Russische voetbalfans die op 9 september de WK-Kwalificatiewedstrijd van hun team in Wales willen bezoeken, krijgen een welkom reisadvies.
De voetbalfans wordt aangeraden veel whisky te drinken, om zo een infectie met de Mexicaanse griep te voorkomen. Dit melden Duitse media.
"Wij roepen onze fans op om heel veel whisky te drinken. Dat moet een infectie verhinderen", zegt Alexander Schprygin van de Russische fanvereniging. Rusland speelt 9 september tegen Wales.
(Bron)

Het advies slaat nergens op. tenzij je zoveel zuipt dat je de deur niet uitkomt, en Wales is geen Engeland.
Overigens meldt het radionieuws net dat in de VS bij sommige mensen het Mexicaanse griepvirus niet meer op Tamiflu reageert.
Hagenaar (28) steekt HTM-beveiliger neer

DEN HAAG - Een 28-jarige Hagenaar is maandag aangehouden, omdat hij op De Dreef in Den Haag een 21-jarige beveiliger van openbaarvervoerbedrijf HTM had aangevallen en neergestoken.
Dat heeft de politie dinsdag laten weten. Collega's van de beveiliger zagen de worsteling en kwamen hem te hulp.
De HTM'er had dienst op tramlijn 9 toen hij rond 21.00 uur werd neergestoken. De verdachte gaf zich al snel aan het HTM-personeel over.
De politie denkt dat de man boos was omdat de beveiliger zijn vriendin eerder op de avond had beboet voor zwartrijden. De 22-jarige vrouw kwam later naar het politiebureau, waar ook zij is aangehouden.
Het slachtoffer moest een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie.
(Bron)

Ik mag hopen dat die beveiligers goed betaald worden.
Jogster bijna verscheurd door acht honden

AUCKLAND - Acht honden hebben in Nieuw-Zeeland een jogster bijna verscheurd. Volgens de man van het slachtoffer zag zijn vrouw er na de aanval uit als een klodder bloed.
De 36-jarige had bijtwonden over haar hele lichaam. Het is nog onduidelijk waarom de honden haar aanvielen en dat ruim een kwartier volhielden.
De vrouw overleefde waarschijnlijk omdat ze de foetushouding aannam. De honden worden afgemaakt.
Na een operatie van negen uur gold de toestand van het slachtoffer als stabiel, meldden Nieuw-Zeelandse media dinsdag.
(Bron)
Man probeert sleutels in te slikken

ENSCHEDE - Een 54-jarige automobilist uit Almelo heeft zich maandag bijna letterlijk verslikt in zijn autosleutels. Een motoragent liet de auto stoppen voor een verkeersovertreding. De agent doorzag dat de man een valse naam opgaf en wilde hem aanhouden.
De man probeerde toen zijn autosleutels in te slikken. Daarop kneep de agent zijn keel dicht en spuugde de man de sleutels uit.
Na verhoor op het politiebureau en de nodige bekeuringen mocht de Almeloër vertrekken, meldt de politie.
(Bron)

Kun je een rijbewijs niet invorderen op basis van verregaande gekte?
Verliefde Nederlander sterft in Colombia

BOGOTE - Een 58-jarige Nederlander is in Colombia op zijn hotelkamer gestorven. De man wachtte maandenlang in El Plato op een jonge Colombiaanse schone, die via het internet beloofde met hem te trouwen.
Buitenlandse Zaken bevestigde dinsdag het overlijden van de Nederlander.
De man zou zijn bezweken aan maag- en darmproblemen, aldus de plaatselijke krant El Informador.
Volgens de krant nam de Nederlander al in december vorig jaar zijn intrek in een hotel in El Plato. De zwijgzame man kwam elke dag in een cafeetje in het dorp, waar hij biertjes dronk en sigaretten rookte, maar niets at. Hij wachtte op zijn geliefde, die echter nooit kwam opdagen.
(Bron)

Naïef :-(
'Leven fors duurder met kinderen'

DEN HAAG - Nederlanders die op bijstandsniveau leven, doen er goed aan om de komst van nageslacht nog even uit te stellen omdat ze anders het risico lopen financieel tekort te komen.
Wie zonder kinderwens door het leven gaat, kan echter best rondkomen met een minimuminkomen.
Dat oordelen vier groepen burgers die zich in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uitspraken over armoede.
Het SCP en het Nibud onderzochten samen hoe de gemiddelde burger het minimaal acceptabele levensniveau ziet.
Volgens één van de burgergroepen is het bijvoorbeeld voldoende wanneer mensen zich eerste levensbehoeften als onderdak, voedsel en kleding kunnen permitteren. De drie andere groepen vinden dat er ook geld moet zijn voor extra's, zoals ontspanning en gezelligheid.
De groepen kwamen niet tot een eenduidig oordeel over het bedrag dat maandelijks nodig is om een menswaardig bestaan te leiden. Voor alleenstaanden loopt het oordeel bijvoorbeeld uiteen van 800 euro tot 975 euro.
Vooral bij de aanwezigheid van kinderen schiet het wenselijke maandbudget de hoogte in, omdat er volgens de deelnemers aan het onderzoek dan hogere eisen moeten worden gesteld aan bijvoorbeeld de woning en de kwaliteit van maaltijden.
Ook uitstapjes, vakanties en lidmaatschap van een club zijn volgens de onderzoeksgroepen belangrijker voor kinderen dan voor volwassenen.
(Bron)

Computer met internet is een levensbehoefte'

AMSTERDAM - Een computer met internetaansluiting, lidmaatschap van een sportclub en vakantie zijn levensbehoeften. Als mensen dit niet kunnen betalen is er sprake van armoede.
Dit vinden Nederlanders, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Die onderzochten wat Nederlanders een minimaal acceptabele levensstandaard vinden.
Een bijstandsuitkering blijkt niet altijd genoeg om de behoeften te bekostigen. Zo komt een gezin met drie kinderen ongeveer vijfhonderd euro tekort om alles te bekostigen wat Nederlanders als eerste levensbehoeften zien.
Alleen alleenstaanden en paren zonder kinderen kunnen met een bijstandsuitkering uitkomen op wat door de geënquêteerden als acceptabel wordt gezien. Het minimumloon is over het algemeen wel voldoende. De definitie van armoede die de mensen hebben blijkt goed overeen te komen met de armoedegrens die SCP hanteert en de budgetmethode van Nibud.
(Bron)

Vergis je niet in de gewone vaste lasten: als je een huur hebt van 400 euro, zuinig bent met energie en water, verzekerd bent en internet, telefoon en tv hebt via een goedkope manier, dan houd je van die 800 euro 100 euro over voor eten, kleding, onverwachte kosten, reiskosten, onderhoud aan fiets/huis etc, de zelf te betalen deel van tandartskosten enzovoorts. Dan ben je blij als het de 20e van de maand is en je huur- en zorgtoeslag binnenkomen...
Dus ja, het valt te doen. Zolang er niets misgaat. Zolang je zeer bewust boodschappen doet en oplet welke kleren je koopt. Zolang je niet best eens een dagje naar het strand zou willen, of een boek kopen, of met vrienden op stap. Dingen die zo 'gewoon' lijken als je meer inkomen hebt.
Verzekeraars maken fouten bij informeren klanten

ROTTERDAM - Zorgverzekeraars geven steeds vaker onjuiste informatie als mensen vragen stellen over losse aanvullende verzekeringen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).
Uit het onderzoek blijkt dat vijftien zorgverzekeraars tegen hun klant zeiden dat als ze hun basisverzekering opzeggen, ook de aanvullende verzekering wordt beëindigd.
Dat is verboden. Een jaar eerder maakten nog zes zorgverzekeraars deze fout. Overigens is het volgens de onderzoekers niet duidelijk of er opzet in het spel is.
Verzekeraars mogen wel een toeslag op de premie van de aanvullende verzekering in rekening brengen als de basisverzekering wordt opgezegd.
Vijf verzekeraars vragen een dergelijke toeslag, maar in vier van de vijf gevallen wist een medewerker van de klantenservice niet te vertellen hoe die was. Uit het vorige onderzoek bleek dat dat de opzegtermijn voor een aanvullende verzekering een probleem was.
Inmiddels heeft nog maar een zorgverzekeraar een opzegtermijn van meer dan een maand, tegen negen in het vorige onderzoek.
(Bron)
Politiechef woont in politiebureau

JOHANNESBURG - Een hooggeplaatste Zuid-Afrikaanse politieman heeft zich gehuisvest in zijn politiebureau. De chef van het politiekantoor in Ratanda bij Johannesburg nam de stap, nadat zijn tijdelijk verblijf in een plaatselijk pension niet meer werd vergoed.
David Matlahola wast zich in de keuken en houdt vergaderingen in zijn pyjama.
Hij laat ondergeschikten zijn middageten kopen, meldde de Zuid-Afrikaanse krant Beeld maandag. Matlahola plaatste zijn eigen meubels in het kantoor.
De situatie zou inmiddels tot spanningen onder het personeel hebben geleid. Volgens de politie had Matlahola de afgelopen maanden gewoon huisvesting voor zichzelf moeten zoeken.
Hij ontving de vergoeding wegens zijn overplaatsing. Matlahola meent dat hij recht heeft op huisvesting in een woning van de overheid. Maar volgens de politie heeft hij daarvoor een te hoge functie.
(Bron)

Die moet eens met Aleid Wolfsen gaan praten.
Internetverslaafde tiener doodgeslagen in kamp China

PEKING - Een Chinese tiener, die wegens een internetverslaving was opgenomen in een opvoedingskamp, is doodgeslagen door zijn begeleiders.
Dat heeft de vader van de 16-jarige jongen dinsdag gezegd tegen de Engelstalige staatskrant Global Times.
De jongen was afgelopen zaterdag door zijn ouders naar een privékamp in de zuidelijke Chinese provincie Guangxi Zhuang gebracht.
In een maand tijd moest hij daar van zijn verslaving aan internet worden afgeholpen. Volgens het kamp zou dat met ''stevige methodes'' gebeuren.
Binnen enkele uren na aankomst werd de tiener afgezonderd van de andere jongeren in het kamp, aldus de vader. Toen hij vervolgens te langzaam liep, werd hij in elkaar geslagen.
De jongen werd nog naar een ziekenhuis gebracht, maar de artsen daar konden alleen de dood vaststellen. Drie begeleiders zouden zijn aangehouden.
(Bron)
'Prijs treinkaartje fors gestegen'

AMSTERDAM - De gemiddelde treinreis is in tien jaar tijd 37 procent duurder geworden, een NS-jaarkaart zelfs 51 procent. Dat meldt Trouw.
Met de verhoging van bijna 2 procent per 1 januari zal de prijs van treinkaartjes in tien jaar anderhalf keer zo snel zijn gestegen als de inflatie.
Daarnaast heeft de NS diverse kortingen afgeschaft, waardoor sommige reizen nog meer in prijs zijn gestegen.
Tim Boric, beleidsmedewerker van reizigersvereniging Rover, zegt in de krant verbaasd te zijn. ''De houders van jaarkaarten zijn in feite de beste klanten. Die moet je toch niet met zulke verhogingen tegen je in het harnas jagen?''
''Wellicht denken de NS dat de meeste jaarkaarten door bedrijven worden betaald. Maar er zijn ook veel consumenten die de kaart zelf kopen; en bedrijven kunnen ook rekenen en kiezen dan wellicht voor een leaseauto.”
(Bron)
De Buddleja's blijven maar doorbloeien. Ze zijn donkerpaars, maar dat zie je nauwelijks: ze lijken oranje-bruin te bloeien omdat alle bloemen overdekt zijn met vlinders (vooral distelvlinders) en bijen en beestjes die daarop lijken.
Als het straks nog wat warmer is, zal in de tuin weer die jeudsentimentgeur hangen: vlinderstruiken doen het altijd goed in gemeenteperkjes, want makkelijk te snoeien en vriendelijk ogend.
Als ik een echt jeugdsentimentperkje wil hebben, moet ik er nog wat sneeuwbes bijzetten (die ook een heel specifieke geur heeft, en met die bessen kon je veel uitspoken), en een paar van die lelijke Japanse kweestruiken (hoewel die appeltjes altijd leuk waren).

maandag, augustus 03, 2009

Mannetjeskatten meestal ‘linkshandig’

AMSTERDAM – Mannetjeskatten zijn bijna altijd ‘linkshandig’, terwijl vrouwtjeskatten een sterke voorkeur hebben voor hun rechterpoot. Dat hebben wetenschappers uit Noord-Ierland aangetoond.
Onderzoekers van Queen’s University Belfast lieten 21 mannetjeskatten en 21 vrouwtjeskatten verschillende oefeningen doen, waarbij de dieren hun linker- of rechterpoot konden gebruiken.
Zo werden de katten uitgedaagd om een speelgoedmuis neer te slaan die aan een touwtje door de lucht zweefde. Daarna moesten de huisdieren een stukje tonijn bemachtigen uit een potje met een smalle opening.
Bij de eerste oefening gebruikten de meeste katten afwisselend hun linker- of rechterpoot. Maar bij de laatste, meer uitdagende opdracht toonden alle katten een sterke voorkeur voor een bepaalde poot.
Alle mannetjeskatten visten de tonijn met hun linkerpoot uit het potje. Bij de vrouwtjeskatten bemachtigden 20 van de 21 dieren het stukje tonijn met hun rechterpoot.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.
Linkshandigheid komt ook onder mensen iets vaker voor bij mannen. Vooral baby’s die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan en hoog gehalte van het mannelijk geslachtshormoon testosteron tonen later vaker een voorkeur voor hun linkerhand.
De Ierse wetenschappers kunnen echter moeilijk verklaren waarom het verband tussen geslacht en links- of rechtshandigheid zo sterk is bij katten.
“Mannelijke en vrouwelijke katten hebben sterk verschillende gedragspatronen als je kijkt naar hun manier van jagen en het verzorgen van hun jongen”, aldus hoofdonderzoekster Deborah Wells in de Britse krant The Daily Mail. “Misschien dat de mannetjes en vrouwtjeskatten daardoor op een andere manier gebruik maken van hun motorisch systeem.”
(Bron)

Grappig, de dame hier is vooral linkspotig, de heer vooral rechtspotig (en de katten waarmee hij vecht gebruiken vrijwel altijd vooral hun rechterpoot om uit te halen).
Dronken man zoekt toevlucht in politieauto

DEN HAAG - Haagse surveillerende agenten keken in de nacht van zaterdag op zondag vreemd op, toen zij na het uitschrijven van een bekeuring terugkwamen bij hun auto. Een dronken 26-jarige man was op de achterbank gekropen.
De agenten waren op het Bleijenburg vanwege een dronken persoon die daar voor overlast zorgde.
Tijdens het uitschrijven van de bekeuring kroop de man uit Berkel en Rodenrijs op de achterbank van de politieauto.
De man kon volgens de politie niet meer op zijn benen staan. De agenten hielden hem aan voor openbare dronkenschap. Hij kreeg op het politiebureau een bekeuring.
(Bron)
Opwarming veen veroorzaakt enorme CO2-uitstoot

AMSTERDAM - Als de aarde in de komende decennia één graad opwarmt, zullen de noordelijke veenlagen in de wereld een enorme hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) gaan uitstoten.
Die bodemkoolstof ligt nu nog opgeslagen in dikke veenpakketten, die door de kou geconserveerd blijven.
Dat schrijft systeemecologe Ellen Dorrepaal van de Vrije Universiteit in Amsterdam in het jongste nummer van het toonaangevende vakblad Nature.
Volgens Dorrepaal komt er bij opwarming zoveel CO2 vrij uit de veenlagen, dat de emissiereductie die binnen de Europese Unie is afgesproken teniet wordt gedaan.
De onderzoekers warmen sinds 2000 veenlagen in Noord-Zweden op onder perspex tenten. Als de grond een graad warmer wordt, stijgt de uitstoot van koolstofdioxide met ongeveer 60 procent.
Ruim driekwart van deze uitstoot is afkomstig uit de diepe lagen net boven de permafrost. De noordelijke veengebieden herbergen zowat een derde van alle organische bodemkoolstof op de wereld.
(Bron)
Bosbrand door boot in nood

ZAGREB - Op het Kroatische eiland Jerolim is maandag een bosbrand uitgebroken door een boot in nood. De opvarenden schoten een alarmpijl af toen hun schip aan de grond was gelopen om hulpdiensten aan de wal te alarmeren.
De pijl zette de gortdroge begroeiing van het eiland in brand.
Dat meldden Kroatische media maandag. De brandweer wist de vuurzee na enkele uren onder controle te krijgen. Een van de acht inzittenden van de twaalf meter lange rubberboot zou gewond zijn geraakt.
(Bron)
Meisje van 14 wil als 74-jarige naar disco

MÜNCHEN - Een 14-jarig meisje heeft geprobeerd als 74-jarige vrouw een discotheek in het Zuid-Duitse München binnen te komen.
Ze wist dat ze als minderjarige geen kans maakte en besloot het zekere voor het onzekere te nemen.
Een goede kennis veranderde de geboortedatum op haar identiteitsbewijs van 1995 in 1935.
Portiers ontdekten de fraude omdat de scholiere er werkelijk niet uitzag als een zeventigplusser, aldus de politie. Tegen het meisje is aangifte gedaan wegens misbruik van het identiteitsbewijs.
Haar kennis moet rekening houden met een straf wegens het vervalsen van een document, meldden Duitse media maandag.
(Bron)
Sportkleding van koffiedik

AMSTERDAM – Starbucks blijkt niet alleen een goede plek voor een grote kop koffie, het blijkt ook een uitstekende broedplaats voor creatieve ideeën. Dat geldt althans voor Jason Chen.
Chen is een van de breinen achter het Taiwanese sportmerk Singtex en het was tijdens zijn bezoekje aan Starbucks dat hij het idee kreeg sportkleding te gaan maken van koffiedik. Dat meldt The Guardian maandag.
Voor het maken van de stof uit koffieresten wordt gebruik gemaakt van ongeveer dezelfde techniek als waarmee viscose van bamboe gemaakt wordt. Het resultaat is lichte, luchtige stof waarin je gemakkelijk bewegen kunt.
Bovendien is de stof geïmpregneerd met koolstof, dat gewonnen wordt uit kokosnoten, waardoor de drager beschermd zal zijn tegen schadelijke UV-straling. Daarnaast zou de stof nare zweetluchtjes tegengaan.
Singtex, die de collectie de toepasselijke naam S.Café meegaf, haalt het koffiedik ook daadwerkelijk bij Starbucks. Van het koffieresidu van een kopje kunnen meerdere kledingstukken gemaakt worden.
(Bron)
Voorbijgangers redden dronken kanoër

LEIDEN - Een dronken Leidenaar dacht zaterdagavond dat hij nog wel even kon kanovaren. Dat ging echter mis.
De 43-jarige man viel rond half twaalf in het water van de Oranjegracht. Voorbijgangers trokken de man uit het water, liet de politie maandag weten.
Agenten hebben de Leidenaar naar huis gebracht, waar hij zijn roes kon uitslapen.
(Bron)
Motorrijder jakkert met 227 over A76

HEERLEN - Een 29-jarige motorrijder uit Aldenhoven (Duitsland) is afgelopen weekeinde zijn in april behaalde rijbewijs alweer kwijt.
De man scheurde met 227 kilometer per uur over de A76 bij Heerlen. De politie hield het hele weekeinde verkeerscontroles op de weg. Dat maakte de politie maandag bekend.
Tijdens de controles op A76 en de A79, waar 120 kilometer per uur gereden mag worden, nam de politie verder een auto in beslag.
Ook raakten zestien mensen hun rijbewijs kwijt wegens grove overtredingen van de maximumsnelheid.
''Met name een aantal Duitsers reed echt veel te hard, tussen de 180 en 208 kilometer per uur, met die ene uitschieter van 227'', aldus een woordvoerder van de politie.
De auto die in beslag is genomen, werd bestuurd door een Roemeen. Hij reed veel te hard en kon geen rijbewijs overleggen.
(Bron)
Apple stuurde wurgcontract om ontplofte iPod

AMSTERDAM - Apple heeft een Britse iPod-bezitter een wurgcontract gestuurd, nadat die had geklaagd dat het apparaat was ontploft.
Om in aanmerking te komen voor compensatie, moest de klager een brief ondertekenen waarin Apple dreigde met juridische vervolging, als er ooit over de inhoud van de overeenkomst zou worden gesproken.
Zo probeerde Apple zijn eigen klanten het zwijgen op te leggen, aldus The Times maandag. De affaire kwam aan het licht toen de vader van een 11-jarig meisje weigerde om de overenkomst te ondertekenen, en in plaats daarvan de publiciteit zocht.
De 47-jarige Ken Stanborough uit Liverpool had Apple gevraagd zijn geld terug te geven, nadat de iPod Touch van zijn dochter Ellie was ontploft. Stanborough had de iPod per ongeluk laten vallen, waarna het apparaat begon te sissen. "Ik voelde hem heter worden en ik dacht er rook uit te zien komen", aldus de vader tegenover The Times.
Geschrokken wierp de vader de mediaspeler via de tuindeur naar buiten. "Binnen 30 seconden volgden er een knal en een grote rookwolk, en schoot het apparaat drie meter de lucht in", zei Stanborough tegen de Britse krant.
De vader nam vervolgens contact op met Apple en de verkoper van het apparaat, en vroeg zijn geld terug. Als antwoord stuurde Apple de man een brief, waarin het bedrijf stelde niet aansprakelijk te zijn voor de ontploffing. Toch bood de fabrikant aan Stanborough schadeloos te stellen. Maar daar waren wel voorwaarden aan verbonden.
De brief stelde dat Stanborough, door het geld te accepteren, ermee in zou stemmen dat hij niet mocht spreken over ‘de voorwaarden en het bestaan van deze overeenkomst’. Apple dreigde met juridische actie, als de man toch zijn mond open zou trekken.
Twee weken geleden bleek dat Apple meer van dit soort gebeurtenissen in de doofpot probeerde te stoppen. Volgens The Times deed een Amerikaanse journaliste beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en informatie in haar land, om informatie te krijgen van de Consumer Product Safety Commission. Daarmee wilde ze aantonen dat de ontploffingen mogelijk veroorzaakt zijn door de Li-ion-accu’s van iPods.
Apple zou haar echter steeds hebben tegengewerkt. Het duurde zeven maanden voordat de journaliste een ruim 800 pagina’s tellend boekwerk ontving, met informatie over vergelijkbare ongevallen met iPods. De informatieaanvraag werd steeds vertraagd, doordat Apples advocaten keer op keer een protest indienden.
(Bron)
VVD wil salarisplafond voor Kamer-personeel

AMSTERDAM - Personeelsleden van de Tweede Kamer moeten niet meer kunnen verdienen dan de Tweede Kamerleden zelf. Daarvoor pleit de VVD in De Telegraaf.
De partij wil zo snel mogelijk een Verbeet-norm, vernoemd naar de voorzitter van de Tweede Kamer, waarbij het salaris van een Kamerlid als bovengrens wordt gesteld.
Nu krijgen topmensen van de directie bedrijfsvoering Financiën en Personeel een salaris van bijna achtduizend euro, terwijl Kamerleden het met 'slechts' ruim zevenduizend moeten doen.
De griffier verdient helemaal fors meer dan Kamerleden.
VVD-Kamerlid Charlie Aptroot gaat Kamervoorzitter Verbeet vragen het salarisplafond in te stellen.
(Bron)

Is ie niet gewoon jaloers?
Vakbonden halen uit naar Donner

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakt misbruik van de crisis om zijn 'hervormingsagenda' door te drukken.
Dat stellen voorzitters Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, Jaap Jongejan van CNV Bedrijvenbond en andere vakbondsprominenten maandag in een ingezonden brief in de Volkskrant.
De ministers bestrijdt de kritiek. Hij heeft alle maatregelen genomen op verzoek van of in overleg met de Tweede Kamer en de sociale partners, zo laat hij in een reactie vanaf zijn vakantieadres weten.
De vakbondsleiders vinden dat Donner de recessie heeft aangegrepen om de rechtspositie van werknemers te verzwakken.
Voorstellen die eerder op onvoldoende politieke steun konden rekenen, worden volgens de bonden door de minister nu alsnog afgestoft.
Een van de pijnpunten van de bonden is het verruimen van het zogeheten onmisbaarheidcriterium, waardoor werkgevers bij ontslagrondes 'onmisbare' werknemers gemakkelijker in dienst kunnen houden.
Dat leidt volgens de vakbondsleiders tot ''willekeur bij ontslag''. Ook gaf Donner bedrijven tot woede van de bonden het groene licht om werknemers tot 27 jaar langer op een tijdelijk contract te laten werken.
Volgens de vakbondsleiders vormen de voordurende kleine veranderingen samen een significante verslechtering van de positie van werknemers.
Donner stelt dat hij bij het onmisbaarheidscriterium te maken had met moties van een brede Kamermeerderheid.
Het waren niet alleen coalitiepartijen die dat wilden. ''De wens van de Kamer gaat boven die van de bonden'', zei hij.
De minister wijst er verder op dat de sociale partners uit meer partijen bestaan dan de bonden alleen en dat er ook meer bonden zijn dan die welke nu kritiek uiten.
(Bron)
'Websites overheid lek'

AMSTERDAM - Websites van overheden zijn niet goed beveiligd, schrijft het AD. Op bijna 85 procent van de sites kunnen criminelen makkelijk bij persoonsgegevens en sofinummers.
Privacygevoelige websites van de Belastingdienst, de Nationale ombudsman en de Sociale Verzekeringsbank blijken zo lek als een mandje.
Dit blijkt uit onderzoek van internetbeveiliger Networking4all onder 684 sites van de overheid. Zegsman Paul van Brouwershaven zegt in de ochtendkrant: ''De overheid houdt zich niet aan de wet en gaat laks met gegevens om.''
Contactformulieren zouden de zwakke plekken zijn, waar kwaadwillenden gegevens vandaan halen.
(Bron)

Maar we worden wel steeds meer verplicht alles online te doen...
'Gorilla-hiv' overgeslagen op mensen

AMSTERDAM - Een nieuwe variant van hiv is overgeslagen van gorilla’s op mensen. Franse en Britse wetenschappers hebben het apenvirus aangetroffen bij een vrouw uit Parijs.
De onderzoekers identificeerden het virus met de naam siv in het lichaam van een 62-jarige vrouw uit Parijs, die tot 2004 in Kameroen woonde in de buurt van het leefgebied van gorilla's.
De vrouw vertoont nog geen ziekteverschijnselen en is waarschijnlijk goed te behandelen met medicijnen.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine.
Siv is verwant aan het menselijke virus hiv. De ziekte werd tot nu toe alleen aangetroffen bij apen, en dan voornamelijk gorilla's. Mensen kunnen besmet raken met siv door het eten van apenvlees. Maar het virus is ook overdraagbaar van mens tot mens door seksueel contact.
De vrouw is vermoedelijk niet de enige persoon in Kameroen die met siv besmet is geraakt. Ze zegt zelf niet in contact te zijn geweest met gorilla’s of gorillavlees.
“Het zou erg verrassend zijn als er niet al meer besmettingsgevallen bij mensen zijn”, zo verklaart hoofdonderzoeker David Robertson van de universiteit van Manchester in New Scientist. “We geloven niet dat dit een geval is van een directe besmetting van een mens door een gorilla.”
Het apenvirus verschilt op veel punten van menselijke hiv-virussen. Siv wordt daardoor niet opgemerkt bij conventionele tests. Het virus kon zich tot nu toe vrijwel onzichtbaar verspreiden.
Hoewel de Franse vrouw geen klachten heeft, zullen mensen met siv volgens de wetenschappers uiteindelijk ook aids ontwikkelen. De ziekte is echter minder besmettelijk dan andere vormen van hiv.
De ontdekking van het apenvirus bij mensen ondersteunt de theorie dat mogelijk meer hiv-varianten afkomstig zijn van gorilla’s of andere apen.
“Deze ontdekking laat zien dat de evolutie van HIV nog altijd voortduurt”, aldus Robertson op BBC News. “Het virus kan overspringen van soort naar soort, van primaat naar primaat. En daar horen wij ook bij.”
(Bron)
Anglicanen woest om erotische foto's in kerk

LONDEN - De Anglicaanse Kerk is des duivels op de Britse fotograaf Andy Craddock. Hij heeft het gewaagd zonder toestemming een erotische fotosessie te maken in een middeleeuwse kerk.
Op de foto's is onder meer te zien hoe twee vrouwen elkaar beminnen bij het altaar en hoe een schaars gekleed meisje in de Bijbel leest.
De Church of England vindt de afbeeldingen godslasterlijk en eist daarom dat ze worden vernietigd.
Craddock, die de foto's ziet als kunst, zegt de ophef niet te begrijpen. ''Ik ben nog niet door de bliksem getroffen, dus het kan God kennelijk niets schelen'', zei hij maandag in de Britse krant The Independent.
(Bron)
Moeder verstopt cocaïne in luier peuter

SCHIPHOL - De marechaussee heeft op Schiphol een Antilliaanse vrouw aangehouden die cocaïne in de luier van haar 2-jarige dochter had verstopt. Ook had ze cocaïne in haar lichaam.
In totaal ging het om ruim een kilo. Dat maakte de marechaussee maandag bekend.
De vrouw, die van Curaçao naar Nederland was gevlogen, wilde niet meewerken aan een vrijwillige bodyscan omdat ze mogelijk zwanger zou zijn.
Daarop werd besloten haar verder te onderzoeken, waarna de drugs werden aangetroffen.
De marechaussee maakte verder bekend dat vorige week een Surinaamse man is aangehouden die 182 bollen cocaïne had geslikt. Die wogen per stuk 12 gram, waardoor het totaal uitkwam op bijna 2,2 kilo, een record voor een bolletjesslikker op Schiphol.
Hij moet die twijfelachtige eer wel delen met een man die eerder dit jaar werd opgepakt, met 218 bolletjes. Die waren kleiner, maar ook hij had zo'n 2,2 kilo drugs ingeslikt.
(Bron)
Da's toch mooi... Man belt over m'n storing en zegt dat de monteur langs zal komen. Miniem tijdje later: tring. Monteur kijkt het es aan, vervangt een stekkertje, en hoppa: de boel werkt.
Ging het altijd maar zo.
Wat is dat toch, toeristen die zaniken dat ergens teveel toeristen zijn? Ze zijn er zelf toch ook?
M'n verbinding doet het nog. [Een uur later hield het op.] Maar het werkt wel door in m'n dromen: eerst was ik op een camping, even later was ik in mijn huis (alleen was het mijn ouderlijk huis en woonde er eigenlijk iemand anders, ik paste min of meer op geloof ik). Ik was boven en het was donker, buiten regende het.
Ik liep naar beneden en ging de keuken in, terwijl buiten inmiddels een compleet noodweer was losgebarsten: een soort zondvloed in combinatie met doorlopend gedonder, zonder bliksem want ineens realiseerde ik me dat het aardedonker was. Licht aan: geen licht.
Ik liep naar de meterkast (waar zou dat vandaan komen...) en met een lampje bekeek ik de ravage: het glas waarachter de stoppen zaten (?) was verwoest, ik zag een aardlekschakelaar en drie stoppen - de schakelaar en twee van de drie stoppen waren volledig weggesmolten. De derde stop werkte nog en zorgde ervoor dat mijn computer het nog deed.
Ik werd zwetend wakker met Tijger die lekker bovenop me lag te slapen, het werd al licht en het regende niet. En met de stroom was ook niets mis.
Een tijdje later stond ik uit het raam te kijken, puur mazzel dat dat beest langs kwam vliegen dat ik al vaker vroeg in de ochtend gehoord had en niet zo direct op naam kon brengen. Nu weet ik het wel: het was een havik (geluid hier). Tom kwam direct naar binnen rennen ;-)