zaterdag, juni 28, 2008

VS kondigen sancties af tegen Zimbabwe

WASHINGTON - De Verenigde Staten leggen de "illegale" regering van Zimbabwe sancties op. President George Bush maakte die stap zaterdag bekend.
"Gezien de schaamteloze minachting van Mugabes regime voor de democratische wil van het Zimbabwaanse volk en de mensenrechten, heb ik de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën opdracht gegeven om sancties op te stellen tegen deze onwettige regering van Zimbabwe en zij die het steunen", aldus de verklaring van Bush.
Hij liet verder weten in de Verenigde Naties te zullen aandringen op harde actie tegen Zimbabwe waaronder een wapenembargo.
In Zimbabwe was vrijdag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.
President Robert Mugabe verwacht zondag opnieuw te worden beëdigd als president van Zimbabwe. Dat meldden hooggeplaatste bronnen binnen het regime zaterdag. Volgens deze anonieme zegslieden koerst hij af op een "verpletterende overwinning".
De overwinning van Mugabe stond op voorhand al vast omdat hij de enige kandidaat was bij de stembusgang van vrijdag. Oppositieleider Morgan Tsvangirai had zich teruggetrokken wegens het geweld tegen zijn aanhangers.
Nederland roept alle regeringen en internationale organisaties op de uitslag van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe niet te erkennen. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) verklaarde dat zaterdag.
"Mugabe heeft door het geweld tegen de oppositie en tegen de bevolking het morele recht verspeeld om het volk van Zimbabwe te regeren en naar buiten toe te vertegenwoordigen", aldus Verhagen.
Volgens hem waren de verkiezingen een farce en is de uitslag van nul en generlei waarde.
(Bron)
EU en VS bijna klaar met privacyakkoord

NEW YORK - De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn bijna klaar met een juridisch akkoord waardoor veiligheidsdiensten gegevens kunnen raadplegen van elkaars burgers, zoals uitgaven met creditcards en internetgedrag.
Dat blijkt uit een uitgelekt intern document van een Europees-Amerikaanse overleggroep. Het beoogde akkoord moet de huidige juridische problemen oplossen voor veiligheidsdiensten.
De Amerikaanse geheime dienst stuitte eerder op de strengere Europese privacyregels toen de dienst Europese bankgegevens opeiste.
De VS en EU hadden ook een conflict toen de VS vele gegevens wilde hebben van elke vliegtuigpassagier op weg naar het Amerikaans luchtruim.
Volgens het document zijn er nog slechts enkele twistpunten voor het akkoord. Zo wil de EU dat Europeanen ook in de VS beroep kunnen instellen tegen foute vermelding als bijvoorbeeld terrorrist.
"De EU-kant staat erop dat elk individu in de EU recht heeft op beroep bij een onpartijdige en onafhankelijk tribunaal ongeacht nationaliteit en woonplaats, terwijl de VS erkent dat sommige wetten mensen van de eigen nationaliteit anders behandelen", aldus het rapport.
Ook de reikwijdte is nog niet afgebakend. De EU-diensten mogen de gegevens gebruiken om criminele feiten te voorkomen en te vervolgen, de VS mogen dat ook doen voor niet-criminele feiten.
Europarlementlid Sophie in 't Veld (D66), specialist in privacy, maakt zich grote zorgen. Ze ziet veel te weinig bescherming van de privacy: "Dit heeft verstrekkende gevolgen. Hiermee gaan de sluizen open. De diensten kunnen dan vrijelijk gegevens uitwisselen over ons."
De D66-ster meent dat het voor burgers praktisch onmogelijk is om beroep in te stellen tegen foute vermelding als bijvoorbeeld terrorist.
Ze doet momenteel zelf een poging haar gegevens in te zien. Dat kost haar nu al driekwart jaar en veel overleg met een Amerikaanse advocaat, alleen om een verzoek op te stellen. In 't Veld laakt de bijna geruisloze invoering van het akkoord.
"Minister Hirsch Ballin van Justitie spreekt steeds sussende woorden. Dat het nog niet zover is. Maar het is glashelder: de Amerikanen zijn klaar om te tekenen, alleen de EU moet nog een akkoord van de lidstaten krijgen."
(Bron)
Boeren gecompenseerd voor verdoofd castreren

LEIDSCHENDAM - Nederlandse varkensboeren krijgen de investeringen die ze moeten doen om varkens op korte termijn verdoofd te gaan castreren, vergoed door de supermarkten.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bevestigde zaterdag dat het met de vleesbranche overeenstemming heeft bereikt over een speciaal fonds waaruit de boeren worden gecompenseerd.
De boeren en de vleesafnemers kwamen eind vorig jaar overeen dat per 1 januari 2009 alleen nog vlees van onder verdoving gecastreerde varkens in de schappen ligt, maar er werd nog steeds onderhandeld over een vergoeding voor de zeugenhouders. Het CBL noemt het akkoord "een doorbraak".
De supermarkten reserveren via een tijdelijke verhoging van de inkoopprijs in totaal 3,5 miljoen euro voor de zeugenhouders. Die hebben afgesproken beren met CO2 te gaan verdoven. Het apparaat dat daar recent voor is ontwikkeld, kost zo'n 1000 euro.
De vleesafnemers hadden aanvankelijk moeite met het compensatiefonds omdat zij daarmee ook voor buitenlandse afnemers meebetalen aan dierenwelzijn. Een groot deel van het varkensvlees uit Nederland wordt namelijk geëxporteerd.
Volgens het CBL duurt het nog slechts enkele weken voordat alle Nederlandse varkenshouders daarmee werken. Het vlees zal op 1 januari 2009 voor het overgrote deel afkomstig zijn van varkens die niet meer onverdoofd zijn gecastreerd.
Het castreren van biggen vindt plaats omdat het ten goede zou komen aan de geur en smaak van het vlees. Dierenwelzijnsorganisaties hebben jarenlang aangedrongen om dat niet langer onverdoofd te doen.
(Bron)
Jarenlange celstraf voor diefstal lichaamsdelen

NEW YORK - Een Amerikaanse tandarts moet jarenlang naar de gevangenis voor zijn prominente rol in de diefstal van ruim duizend lichaamsdelen.
Een rechter van het hooggerechtshof in de staat New York veroordeelde de 44-jarige man vrijdag tot minimaal 18 jaar en maximaal 54 jaar cel.
De tandarts gaf leiding aan een groep die illegaal botten en organen uit honderden stoffelijke overschotten verhandelde. De bende liet de lichaamsdelen zonder toestemming van nabestaanden uit de lijken halen en verkocht ze aan biomedische bedrijven.
Een van de lichamen was van de bekende Britse radioveteraan Alistair Cooke, die in 2004 op 95-jarige leeftijd overleed. Direct na zijn overlijden in een ziekenhuis in New York haalden chirurgen botten uit zijn lijf om deze voor 7000 dollar te verkopen.
(Bron)
Nieuwe supermarktformule voor allochtonen

MAASSLUIS - In Maassluis opent volgende maand de eerste Multisuper, een supermarktformule voor allochtone ondernemers. Dat meldt het vakblad Supermarkt Actueel.
De formule richt zich op buurtsupers met een vloeroppervlakte van maximaal 200 vierkante meter.
Winkeliers die zich aansluiten bij Multisuper kunnen rekenen op een maandelijkse bijdrage van 400 euro voor onder meer winkelaankleding, assortimentsamenstelling en administratie.
Multisuper Nederland verwacht dat zich tegen het eind van het jaar circa honderd allochtone ondernemers hebben aangesloten bij de nieuwe formule. In 2009 moet dat aantal zijn verdubbeld.
(Bron)
Peuter valt van twee hoog in Den Haag

AMSTERDAM - Een 2-jarig meisje is zaterdagmiddag uit het raam gevallen van een woning in Den Haag. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar ze nog wordt onderzocht.
Volgens de politie lijkt het letsel mee te vallen, maar haar exacte toestand is nog niet bekend.
De peuter viel rond 14.20 uur van de tweede etage uit de woning op de Van Miereveltstraat. Een traumahelikopter werd ingeschakeld, maar die is niet ingezet.
(Bron)
Dierenactivisten stichten brand

LELYSTAD - Het Animal Liberation Front (ALF) heeft de brandstichting opgeëist bij Duke Faunabeheer in Lelystad. Dat maakte mede-eigenaar Arie den Hertog van Duke zaterdag bekend.
In zijn bedrijf, dat is ingehuurd om duizenden grauwe ganzen op Texel te doden, woedde vrijdagochtend brand.
De ganzen moeten worden afgemaakt omdat ze veel schade veroorzaken aan de natuur en de landbouw. Texel heeft Duke Faunabeheer ingehuurd om de klus te klaren. Leden van de ALF hebben de naam van hun actiegroep op het bedrijfspand gekalkt met een verwijzing naar Texel.
Door de brand ontstond veel roetschade. De schrik zit er evenwel goed in bij Den Hertog die met zijn gezin naast het bedrijf woont. "De kinderen slapen nu bij ons op de kamer", aldus de ondernemer.
De politie wil niets kwijt over de zaak zolang het onderzoek loopt. Het korps bevestigt in elk geval dat er brand is geweest bij Duke Faunabeheer en dat er mogelijk sprake is van brandstichting.
"Wij onderzoeken ook de mogelijkheid dat het ALF dat heeft gedaan", laat een woordvoerster weten.
(Bron)

Het ALF eist de verantwoordelijkheid voor de brandstichting op. Het is nog de vraag of er brand gesticht is, dus best kans dat dat ALF zichzelf nu verschrikkelijk voor schut zet. Als er wel fikkie gestookt is, en het is door het ALF gedaan, dan geldt dat ook: een krankjoreme manier van 'axievoeren'.
Gay Parade in Tsjechië verstoord

AMSTERDAM - Rechtsextremisten hebben zaterdag de start van een Gay Parade in de Tsjechische stad Brno vertraagd. De ongeveer vijfhonderd deelnemers werden uitgescholden en met eieren bekogeld.
Uiteindelijk werd de route van de optocht verlegd en ingekort. Minister van mensenrechten Dzamila Stehlikova liep mee in de tocht.
Zeven rechtsextremisten zijn gearresteerd.
(Bron)

Gore hufters. Petje af voor die minister trouwens.
Gewonden door steekpartij in Utrechtse Bazaar

UTRECHT - Bij een steekpartij in de Utrechtse Bazaar in een veilinghal in Vleuten, zijn zaterdagmiddag drie mensen gewond geraakt, van wie een ernstig. Dat meldde de politie.
De vermoedelijke dader is door beveiligingspersoneel aangehouden en aan de politie overgedragen. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Wat precies de aanleiding is geweest voor de steekpartij is nog niet duidelijk. Een ooggetuige meldde dat de mannen ruzie hadden gekregen om een brood.
(Bron)

Een steekpartij om een brood??
'IJsvrije Noordpool in het verschiet'

BOULDER/WASHINGTON - Het is mogelijk dat er al deze zomer voor het eerst sinds heugenis enige tijd geen ijs op de Noordpool is.
Aan het einde van de zomer kan de Noordpool even ijsvrij zijn, zei wetenschapper Mark Serreze van het Amerikaanse Nationale Sneeuw en IJs Datacentrum in Boulder (Colorado) vrijdag tegen het persbureau AFP.
Serreze schat de kans dat er geen ijs op de Noordpool voorkomt op 50 procent. Een schip zou dan moeiteloos naar de Noordpool kunnen varen. Het is eerder gebeurd volgens de wetenschapper maar niet in de moderne geschiedenis.
(Bron)

vrijdag, juni 27, 2008

Clinton en Obama voeren samen campagne

UNITY - De Amerikaanse senator Hillary Clinton en de Democratische presidentskandidaat Barack Obama voerden vrijdag samen campagne in de plaats Unity (Engels voor eenheid) in New Hampshire. Clinton zei dat als de kiezers verandering willen ze op Obama moeten stemmen.
Ze zei dat de presidentskandidaat van de Republikeinen, John McCain, heel andere ideeën heeft dan de twee Democratische kopstukken. "Hij wil nog jaren, misschien zelfs decennnia in Irak blijven", zei Clinton over McCain.
Ze stelde dat als McCain de verkiezingen wint er in de Verenigde Staten niets verandert.
Clinton deed een oproep aan de mensen die in de Democratische voorverkiezingen op haar stemden, maar in de presidentsverkiezingen van november niet willen gaan stemmen of erover denken McCain te steunen. Clinton vroeg die aanhangers hun standpunt te herzien.
Nadat Clinton de toespraak van "de volgende president van de Verenigde Staten" had aangekondigd, omhelsden de twee Democratische prominenten elkaar.
Obama herinnerde eraan dat zowel hijzelf als Clinton tijdens de Democratische voorverkiezingen in Unity 107 stemmen kreeg. "Die 214 stemmen zijn nu voor het veranderen van Amerika", meende Obama.
"Ik ben trots dat ik haar een vriend mag noemen" zei de Democratische presidentskandidaat over Clinton. "En ik weet hoe hard de partij en het land Bill en Hillary nodig hebben in de maanden en jaren die voor ons liggen."
Begin juni moest Clinton erkennen dat ze de verbeten en dure strijd binnen de Democratische Partij om de kandidatuur voor het presidentschap had verloren van Obama.
(Bron)

Ze gaat dus toch voor het vice-presidentschap?
Nieuwe treinen voor NS

AKEN - De Nederlandse Spoorwegen hebben vrijdag de eerste van een reeks van 204 nieuwe dubbeldekker intercityrijtuigen in ontvangst genomen.
Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst op het terrein van fabrikant Bombardier in Aken.
In de jongste lichting dubbeldekkers is een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de vorige. Zo zijn de trappen breder en biedt het systeem voor airconditioning de reiziger en de machinist meer comfort.
De stoelen in de eerste klasse beschikken over individuele leeslampen en stopcontacten.
De nieuwe dubbeldekkers zijn milieuvriendelijker dan de vorige generatie. De energie die vrijkomt bij het remmen, wordt opgevangen en teruggeleverd.
Ook is de opvang en verwerking van toiletafval aangepast, waardoor NS jaarlijks 16 miljoen liter water bespaart.
Eind 2009, als alle rijtuigen zijn geleverd, beschikt NS over 20.000 extra zitplaatsen.
De dubbeldekkers kunnen gekoppeld worden tot een lengte van 14 rijtuigen. Dergelijke treinen zijn bijna 400 meter lang en bieden 1400 reizigers een zitplaats.
NS gaat de nieuwe dubbeldekkers in eerste instantie vooral inzetten op drukke trajecten, zoals Eindhoven-Utrecht-Amsterdam-Schiphol en Den Haag CS-Utrecht- Arnhem.
In totaal beschikt NS straks over 872 rijtuigen van het dubbeldekkertype. Die bieden plaats aan 87.000 zitplaatsen, een derde van de totale stoeltjescapaciteit.
(Bron)
CDA tegen verbod op visvangst met stroom

BRUSSEL - Het Nederlandse experiment om vissen te vangen met elektrische stootjes loopt gevaar, aldus CDA-Europarlementslid Cornelis Visser. In een voorstel over technische maatregelen van de Europese Commissie vond hij een verbod op het vissen met stroom.
Nederland is het enige EU-land waar een schip sinds kort platvis als tong en schol vangt met stroomstootjes, een zogeheten pulskor. Door de stootjes komen de vissen van de bodem en belanden zo in een net.
"Het vissen met stroom is veel diervriendelijker, beter voor de natuur en energiezuiniger", betoogt de CDA'er uit Stellendam. "Door de stootjes zijn de vissen namelijk verdoofd voordat ze dood gaan. En het voorkomt dat kabels de bodem moeten beroeren om de platvis omhoog te krijgen. Dat bespaart diesel en natuur."
Het Europees Parlement heeft formeel geen zeggenschap over het visserijbeleid, maar vindt doorgaans wel gehoor bij de Europese Commissie. Cornelis Visser is door het parlement benoemd tot rapporteur over het voorgestelde verbod en andere technische maatregelen.
In december 2006 had de Europese Commissie Nederland toegestaan om elektrisch vissen toe te staan. Toenmalig minister Cees Veerman (Visserij) had zich daar sterk voor gemaakt bij de Europese Commissie. Huidig minister Gerda Verburg meldde recentelijk dat ze het aantal schepen met de pulskortechniek wil uitbreiden naar vijf.
De CDA'er Visser hoopt dat Duitse, Belgische en Britse Europarlementsleden hem steunen, omdat die landen ook veel boomkorvissers hebben. "Door de voordelen voor dieren en natuur hoop ik dat Europarlementsleden zich niet verzetten tegen het schrappen van het verbod."
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verzette zich al direct tegen het vissen met elektriciteit. Het WNF wees op grote interne letsels van de vissen en onbekende gevolgen voor de ecologie.
(Bron)
Evacuaties na dreigen met handgranaat

ZWAAG - Een 46-jarige man uit Hoorn heeft donderdag in Zwaag grote onrust veroorzaakt door met een handgranaat te dreigen. Tussen de 25 en dertig gezinnen moesten hun woning verlaten. Dat meldde de politie.
De man dreigde aan het eind van de middag in de Kostertuin in de Noord-Hollandse plaats de pin uit de granaat te trekken en de boel op te blazen. Hij ging vervolgens een woning binnen.
Toen hij weer naar buiten kwam, werd hij gearresteerd. De granaat bleek in de bosjes te liggen.
Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) constateerde dat het om een niet-gevaarlijke oefengranaat ging. Over het waarom van zijn actie kon de politie nog niks zeggen. De man wordt vrijdag verhoord.
De geëvacueerde bewoners werden tijdens het onderzoek bij familie, kennissen of in een hotel ondergebracht. De laatste mensen konden donderdagavond kort na elf uur terug naar hun woning.
(Bron)
Kinderen slapen vaak door brandalarm heen

ROSKILDE - Kinderen onder de zestien jaar worden veelal niet wakker als het brandalarm gaat. Daarvoor waarschuwt de Deense Voedsel- en Warenautoriteit Varefakta Naevn, schrijft de krant Politiken vrijdag.
Volgens het instituut blijkt uit onderzoek dat de hersenen van slapende kinderen geluiden van een brandalarm als onbelangrijk te beschouwen.
Het onderzoek bevestigt de resultaten van eerdere wetenschappelijke testen, waaruit ook al bleek dat de hersenen van kinderen anders werken dan die van volwassenen.
De Deense Voedsel- en Warenautoriteit adviseert kinderen bij brand te wekken door ze aan te spreken of te zorgen voor een alarm dat een erg afwijkend geluid maakt.
(Bron)

Voortaan dus speciale tienerbrandalarmgeluiden: het geluid van een sms of ander mobiel-seintje.
Ex-agent bestraft voor verkrachting kind

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een 45-jarige ex-politieagent uit Bennekom vrijdag een werkstraf van 200 uur opgelegd voor verkrachting van een 14-jarig meisje in de zomer van 2006. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.
De rechtbank hield er bij de strafmaat rekening mee dat de ex-werknemer van de politie Gelderland-Midden ook al ontslag heeft gekregen.
De verdediging van H.W. trok tijdens de behandeling van de rechtszaak de geloofwaardigheid van het betrokken meisje in twijfel. De rechtbank verwerpt dat, omdat drie getuigen hebben verklaard dat de ex-agent tegenover hen heeft toegegeven dat hij het kind heeft verkracht.
Ook heeft de Bennekommer aan twee getuigen e-mails gestuurd waarin hij gedeeltelijk bevestigt wat er is gebeurd, aldus de rechtbank.
(Bron)
'Asperges telen op Mars'

LOS ANGELES - De bodem van Mars biedt mogelijkheden tot leven en lijkt bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor de teelt van asperges. Dit zei de wetenschapper Sam Kounaves van de NASA donderdag.
Alles wijst erop dat de bodem op de planeet "leven mogelijk heeft gemaakt, maakt of zal maken".
Dit brachten Kounaves en zijn collega's van het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA donderdag met onverholen opwinding naar voren. Zij analyseren de informatie die de instrumenten op of rond Mars de NASA bieden.
De Phoenix Marslander heeft eerder al ijs aangetroffen en werpt zich nu verder op de bodem van Mars. "De grond is vermoedelijk het soort dat je in je achtertuin hebt," aldus Kounaves.
De Phoenix Marslander vindt niets giftigs. "Er is niets dat leven uitsluit," aldus Kounaves.
(Bron)

Da's pas milieuvriendelijk, asperges telen zo ver weg. Nauwelijks vervoerskosten, en ze komen vast lekker vers aan op aarde.
Of komt er dan zo'n mooi houten bord op Mars te staan, voor wie er langs komt, 'Asperges te koop'?
Drinkwater pleziervaartuigen vaak bedorven

DEN HAAG - De ANWB raadt mensen op pleziervaartuigen aan het water aan boord niet als drinkwater te gebruiken. Het water blijkt door bacteriële vervuiling vaak bedorven te zijn.
De waterkampioen van de ANWB doet onderzoek naar de kwaliteit van het drinkwater. Het blad zou in september de resultaten publiceren, maar het water is zo slecht dat de organisatie nu al met een waarschuwing naar buiten komt.
Het water kan volgens de ANWB alleen worden gebruikt, nadat het is gekookt of als er een geschikt conserveringsmiddel voor de watertank wordt gebruikt.
De Waterkampioen deed eind mei in Gouda en Muiden onderzoek naar het drink- en douchewater aan boord van 28 pleziervaartuigen. Onderzoek in een laboratorium leerde dat op meer dan 70 procent van de boten het water in de tank niet voldeed aan de kwaliteitseisen die aan drinkwater op vaartuigen worden gesteld.
Op meer dan een kwart van de vaartuigen was sprake van bedorven water. Hoewel in de steekproef geen 'officiële' ziekmakende bacteriën zijn aangetroffen, ontraadt de ANWB de watersporters de vloeistof ongekookt te gebruiken.
Het is het eerste onderzoek naar de kwaliteit van het drinkwater aan boord van pleziervaartuigen. De eisen die eraan worden gesteld zijn gelijk aan die welke voor drinkwater aan boord van schepen in de beroepsvaart gelden. Die eisen zijn lager dan die waaraan drinkwater uit de kraan op het land moet voldoen.
Hoewel het geen representatieve steekproef betreft, gaat de ANWB ervan uit dat de situatie op de andere ongeveer 250.000 pleziervaartuigen in Nederland niet veel beter is. Op de 28 onderzochte schepen varen ervaren watersporters.
(Bron)

Hoe lang wordt dat water bewaard dan? En wordt zo'n tank weleens schoongemaakt?
Gehandicapten gaan er fors op achteruit

UTRECHT - Veel chronisch zieken en gehandicapten met een laag tot modaal inkomen gaan komend jaar fors in inkomen achteruit door de beperking van de aftrek van ziektekosten.
Gehandicapten en zieken die in AWBZ-instellingen verblijven, leveren 8 tot 9 procent in, chronische zieken of gehandicapten met een uitkering of een inkomen onder modaal vaak 2 tot 9 procent.
Dat becijferde het Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad).
De regering wil met ingang van volgend jaar de fiscale regeling Buitengewone Uitgaven verruilen voor vaste toeslagen.
"De inkomenseffecten blijken veel negatiever dan gedacht", zei de CG-raad vrijdag. "De vaste toeslagen wegen niet op tegen het wegvallen van de aftrekposten."
De toeslag kan een hoge zijn van 450 euro of een lage van 250 euro. Sommige mensen zouden helemaal niet voor compensatie in aanmerking komen.
De Tweede Kamer debatteert 1 juli over de beperking van de aftrek. De CG-raad doet een dringend beroep op het parlement om het dreigende koopkrachtverlies voor de kwetsbare groepen te voorkomen.
(Bron)
Berlusconi wil vingerafdrukken van alle zigeuners

ROME - De Italiaanse regering wil de vingerafdrukken van alle zigeuners in Italië verzamelen. Ook minderjarigen dienen aan het project mee te werken. Vooral het laatste onderdeel van het plan stuit op felle kritiek.
Veel jonge Roma werken als bedelaar en gaan daardoor niet naar school, aldus minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni vrijdag in de krant La Repubblica.
De regering wil met het plan de mogelijkheid krijgen om deze jongeren te identificeren. "Dit is de correcte manier om minderjarigen hun rechten te garanderen", aldus Maroni.
Oud-voorzitter Amos Luzzatto van de Joodse gemeenschap in Italië spreekt van "etnische discriminatie" en voormalig minister van Sociale Zaken Paolo Ferrero noemt het "racistische demagogie". Ook de VN-kinderorganisatie Unicef is tegen het plan.
Italië telt circa 160.000 Roma en Sinti van wie de helft Italiaans staatsburger is.
(Bron)

Ik moet ineens denken aan getatoeëerde letters Z en zwarte driehoeken. (Mocht dat je niks zeggen: kijk hier.)
'Einde longkankerepidemie bij vrouwen in zicht'

AMSTERDAM - Het einde van de longkankerepidemie bij vrouwen lijkt in zicht. Dat concludeert een groep artsen in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde dat zaterdag verschijnt.
Vanaf 1970 tot en met 2006 steeg volgens de onderzoekers het aantal vrouwelijke longkankerpatiënten gestaag. Rond 1995 overleden er zelfs meer vrouwen onder de vijftig jaar aan longkanker dan mannen. Longkanker is sinds 2000 de tweede doodsoorzaak onder vrouwelijke kankerpatiënten.
De artsen en onderzoekers verwachten dat de daling de komende jaren zal doorzetten. Dat is eerder ook al gebeurd in landen zoals Ierland, IJsland, en Groot Brittannië.
Longkanker is duidelijk verbonden aan roken. Volgens wetenschappelijk onderzoek is 57 procent van de longkankergevallen te voorkomen door bijvoorbeeld te stoppen met roken. In 1970 rookte nog 40 procent van de vrouwen, inmiddels is dat nog een kwart.
(Bron)
Pompbedienden negatief over werk

UTRECHT - Werknemers van pompstations voelen zich onveilig, onderbetaald en ondergewaardeerd. Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV Bondgenoten onder werknemers van tankstations.
Uit de opiniepeiling van FNV blijkt dat 65 procent van de werknemers zich onveilig voelt wanneer ze aan het werk is. Redenen daarvoor zijn dat zij vaak alleen of met weinig mensen werken en dat klanten vervelend of agressief gedrag vertonen. Van de ondervraagden zegt 63 procent meestal alleen te werken.
Ruim 90 procent van de medewerkers is ontevreden over het salaris. Ruim 53 procent heeft het afgelopen jaar geen loonsverhoging gekregen. De helft van de pompbedienden werkt vaak over, maar volgens 39 procent krijgen zij niet of onvoldoende betaald voor dat overwerk.
De vakbonden onderhandelden vrijdag vergeefs met de Bovag over een nieuwe cao voor de werknemers in de sector die voor bij de Bovag-aangesloten tankstations werken. Een ander deel van de pompstations is aangesloten bij de Beta en heeft al een cao.
Medewerkers van de benzinepompen demonstreerden tijdens de onderhandelingen bij het hoofdkantoor van de Bovag in Bunnik voor een loonsverhoging van 6,5 procent in een tijdsbestek van 22 maanden. De werknemers willen daarnaast weer deel uitmaken van de cao kleinmetaal, zoals tot 1 april het geval was.
In de namiddag bleek dat het cao-overleg is opgeschort, waarschijnlijk tot na de zomervakantie. "Voorlopig zijn we er nog niet uit", liet FNV Bondgenoten-bestuurder Jan Berghuis weten. Volgens hem boden de werkgevers niet meer dan 4,5 procent loonsverhoging over 22 maanden.
"Wij gaan nu terug naar onze leden om het bod van Bovag met ze te bespreken. Ik verwacht dat de werknemers dat bod massaal zullen afwijzen." Berghuis stelde dat zijn achterban mogelijk met een eigen eindbod komt, gekoppeld aan een ultimatum. "De vervolgstap is dan actie", aldus de vakbondsman.
(Bron)
Celstraf voor 'modellenscout' uit Ede

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft de 27-jarige S. R. uit Ede vrijdag een gevangenisstraf opgelegd van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, omdat hij minderjarige meisjes verleidde tot ontuchtige handelingen voor een webcam.
Met een aantal van die meisjes had de Edenaar ook seksuele ontmoetingen.
De man deed zich op sugababes.nl voor als mannequin of modellenscout. Zo kwam hij in contact met tientallen jonge meisjes in het hele land.
Na zijn aanhouding vond de politie in het huis van de man een lijst, waarop hij van 34 meisjes had genoteerd of zij nog maagd waren. Ook gaf hij hen een cijfer.
De Edenaar chanteerde veel meisjes door te dreigen dat hij hun naaktfoto's op internet zou verspreiden als ze niet in zouden gaan op zijn wensen. Voor de rechtbank verklaarde de licht verminderd toerekeningsvatbare man dat hij niet wist dat hij daarmee dwang op de jonge meisjes uitoefende.
Justitie denkt dat de Edenaar veel meer slachtoffers heeft gemaakt dan bekend is geworden, maar dat veel jonge meisjes uit schaamte geen aangifte hebben gedaan.
(Bron)
Vrouw rent naakt weg na val in mesttank

BERLIJN - Een vrouw is na een val in een Duitse giertank naakt weggerend. Samen met een andere vrouw wilde ze stinkbommen maken door mest in sokken te stoppen. Dat meldde de Duitse politie vrijdag.
De twee vrouwen zochten naar mest op een boerderij in het dorp Eberholzen, ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Hannover. De politie vond hun kleding in een veld. Een van hen moet helemaal naakt de plaats van delict hebben verlaten, liet een woordvoerder van de politie weten.
Het was onduidelijk wat de vrouwen met de stinkbommen wilden doen. Ze kunnen hun kleding - ongewassen, benadrukte een zegsman - ophalen bij het lokale politiebureau.
(Bron)
Rokende fosforbom Brielle tot ontploffing gebracht

BRIELLE - Een vliegtuigbom in een achtertuin in Brielle heeft er vrijdag voor gezorgd dat de bewoners van twintig woningen aan het Karveel tijdelijk hun huis uit moesten.
De bom uit de Tweede Wereldoorlog is gaan roken nadat de 'eigenaren' het projectiel met een hogedrukreiniger hadden afgespoeld.
In het exemplaar zat nog fosfor. Deze brandbare stof gaf de dampen af. Niemand raakte gewond. Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) heeft de bom rond 14.00 uur in de Put van Heenvliet tot ontploffing gebracht.
De Briellenaren hadden de 40 tot 60 centimeter lange bom voor de sier in de tuin gelegd. Ze hadden het exemplaar een paar maanden geleden op het strand gevonden en meegenomen naar huis.
(Bron)

Het leek ze een leuk ding voor hun zoontje. Hopelijk was dit een leerzame ervaring.

donderdag, juni 26, 2008

Kolossale krater op Mars ontdekt

WASHINGTON - De sondes Mars Reconnaissance Orbiter en Mars Global Surveyor hebben op Mars een krater ontdekt die de grootste moet zijn in ons zonnestelsel.
Dit is woensdag door het Straal-aandrijvingslaboratorium (JPL) van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA bekendgemaakt.
De krater beslaat ongeveer 40 procent van de planeet. Het is een overblijfsel van een enorme inslag 3,9 miljard jaar geleden door iets met een doorsnede van naar schatting 2000 kilometer.
Dat was aan het begin van de vorming van het zonnestelsel, volgens de berekeningen en analyses van de wetenschappers van het JPL.
De krater is 8500 kilometer breed en vier keer zo groot als een krater die eerder op Mars is aangetroffen en Hellas wordt genoemd.
(Bron)
Dief slaat als voetbalsupporter zijn slag

LAUBACH - Met dank aan een uitgekiende vermomming heeft een Duitser woensdag in het Duitse Laubach een bank beroofd.
De man kon in zijn vermomming als voetbalsupporter ongemerkt over straat gaan. De gewapende bankovervaller droeg een pruik in de kleuren van de Duitse vlag en een T-shirt met daarop het embleem van de voetbalbond.
Na zijn geslaagde beroving mengde de man zich ongezien in het voetbalpubliek, dat zich in dezelfde uitdossing voorbereidde op de halve finale van het EK tussen Duitsland en Turkije. Hoeveel de vermomde dief heeft buitgemaakt, was donderdag niet bekend.
Enkele honderden kilometers verderop, in speelstad Basel, dacht een tasjesdief tussen tienduizenden voetbalsupporters ook gemakkelijk zijn slag te slaan.
De man greep echter precies in de tas van een agent in burger. Die sloeg de onfortuinlijke dief meteen in de boeien.
(Bron)
Politieman overlijdt aan ziekte van Weil

LEEUWARDEN - Een 57-jarige medewerker van de waterpolitie is op 19 juni overleden aan de ziekte van Weil. Dat meldde het expertisecentrum voor de ziekte van Weil van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam donderdag.
De inwoner van Kampen had de infectieziekte waarschijnlijk opgelopen bij de afhandeling van een dodelijk ongeval met een speedboot in de nacht van 6 op 7 juni op het Prinses Margietkanaal in Friesland.
De man is woensdag gecremeerd, zo meldden het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de brandweer en de GGD donderdag.
Ook een brandweerduiker die bij het ongeval in actie kwam en symptomen van de ziekte van Weil had, is in het ziekenhuis opgenomen. Hij is inmiddels genezen verklaard.
De ziekte van Weil kan ontstaan door contact met oppervlaktewater en staat ook wel bekend als de rattenziekte. De ziekte wordt via de urine van ratten verspreid.
Juist als het water een relatief hoge temperatuur heeft, lopen mensen als rattenvangers, boeren, watersporters en jagers kans op besmetting.
Op verzoek van het Friese waterschap Wetterskip Fryslan onderzoekt het KIT of ratten in het Prinses Margietkanaal de bron zijn waardoor de politieman en brandweerman zijn besmet.
Het waterschap wil weten of het water veilig is voor onder meer recreanten en duikers. Of het water per direct is afgesloten voor recreanten is niet duidelijk; het waterschap was niet bereikbaar voor commentaar.
Volgens het RIVM lopen in Nederland per jaar ongeveer dertig mensen een besmetting op, van wie een derde in tropische landen. Als de ziekte van Weil niet snel wordt behandeld, kan 20 procent van de patiënten overlijden. Volgens het RIVM overlijdt in Nederland gemiddeld 5 procent van de patiënten.
De brandweer in Friesland informeert deze week al het duikende personeel over de ziekte. Samen met de GGD gaat de brandweer voorlichtingsavonden voor zijn manschappen organiseren.
Duikers moeten leren alert te zijn op verschijnselen van de ziekte, zoals plotselinge hoge koorts en rillingen. Politie- en brandweermensen die zich alleen aan de waterkant ophouden, kunnen besmetting voorkomen door beschermende kleding zoals laarzen en handschoenen te dragen.
(Bron)
Tilburg en Goirle zonder water

TILBURG - De inwoners van Tilburg en Goirle hebben donderdagochtend drie uur zonder water gezeten. Door een lekkage in een transportleiding in de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg was er vanaf acht uur geen water beschikbaar.
Een woordvoerder van Brabant Water heeft dat donderdag laten weten. De lekkage is inmiddels gedicht.
De drukke oorgaande weg is voor een deel afgesloten. Het vrijgekomen water heeft pal naast de rijbaan een gat van twee bij drie meter geslagen.
Zodra het water is gezakt, kan ook de schade aan het wegdek worden bekeken. Het is nog onbekend hoelang de afsluiting gaat duren.
(Bron)
ING gedaagd om rekeningen pornosites

AMSTERDAM - Virtual Access, een bedrijf dat de financiële zaken van een groot aantal Nederlandse en buitenlandse pornowebsites beheert, daagt ING voor de rechter.
Het bedrijf wil hiermee voorkomen dat de rekeningen van de pornosites door ING worden opgezegd. Dit zei directeur Lennart Driehuis donderdag.
Volgens Driehuis levert ING een wanprestatie, omdat de porno-activiteiten legaal zijn. "Ze hebben het contract opgezegd. De reden is voor ons onduidelijk. Het komt waarschijnlijk neer op imagoschade."
De rekeningen gaan volgens de directeur per 1 juli dicht. Met het kort geding dat vrijdag in Amsterdam dient, wil Virtual Access dit voorkomen. Het bedrijf heeft ook een klacht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingediend tegen alle Nederlandse banken.
Volgens Driehuis is er geen enkele Nederlandse bank waar de websites een rekening kunnen openen. "We kunnen niet alle banken voor de rechter slepen."
ING wilde geen reactie geven.
(Bron)
Ammoniak verdrijft plantensoorten

WAGENINGEN - Een hoge ammoniakuitstoot verdrijft bepaalde plantensoorten. Dat is na twintig jaar wetenschappelijk onderzoek in bos, heide en grasland onomstotelijk vastgesteld, aldus onderzoekers van Alterra, een wetenschappelijk instituut van de Wageningen Universiteit.
Ammoniak komt vrij bij het uitrijden van varkens- en vooral koeienmest en veroorzaakt een stikstofoverschot. Al sinds de jaren tachtig benadrukken milieubeschermers dat het belangrijk is maatregelen te nemen.
Maar sommige politici en vooral veehouders bestrijden nog steeds dat dat nut heeft. Volgens Alterra staat nu vast dat deze houding volledig onterecht is. Door ingrijpen kunnen sommige ecosystemen wel degelijk herstellen.
Zure grond zorgt voor vergrassen van heidevelden, dichtgroeien van vennen en opmars van bramen en brandnetels in bosgebieden. Planten die een hekel hebben aan stikstofrijke grond raken overwoekerd.
De gebieden worden steeds soortarmer, zo is vastgesteld na een inventarisatie, die Alterra heeft uitgevoerd samen met het Planbureau voor de Leefomgeving en de Radboud Universiteit Nijmegen.
Maar het onderzoek heeft tevens aangetoond dat plaggen en laten begrazen van de heide wel helpt. Langzaam maar zeker verdwijnt het gras en komen andere plantjes terug, die weer verdwenen soorten insecten aantrekken.
Ook uitbaggeren van vennengebied heeft wel degelijk zin. Het belangrijkste blijft echter het terugdringen van de ammoniakuitstoot, want dat gebeurt nog lang niet genoeg, aldus de onderzoekers.
(Bron)
Obscene kentekens vervangen

RALEIGH - Ongeveer tienduizend inwoners van de Amerikaanse staat North Carolina ontvangen gratis een nieuw nummerbord.
De oude kentekenplaten bevatten een obscene lettercombinatie en dat was tegen het zere been van automobilisten. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox News donderdag.
Op kentekenplaten staat de lettercombinatie WTF. Op internet is dit de afkorting voor What The Fuck?
De zaak kwam in juli vorig jaar aan het rollen. Een 60-jarige lerares uit het plaatsje Fayetteville diende toen een klacht in over haar nummerbord nadat de kleinkinderen van de vrouw haar hadden uitgelegd waar WTF voor stond.
(Bron)
Agenten vervolgd voor geweld tegen scholieren

MIDDELBURG - Twee politieagenten uit Middelburg worden door Justitie vervolgd voor het gebruiken van geweld tijdens een scholierendemonstratie op 23 november in Middelburg. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De rijksrecherche stelde een onderzoek in naar het geweld dat de politie gebruikte. Daarbij gingen ze scholieren met lange wapenstokken te lijf.
Het rapport wordt niet openbaar gemaakt, maar is voor Justitie voldoende voor vervolging.
Naast de vervolging wordt naar de twee, samen met nog twee andere agenten, een disciplinair onderzoek ingesteld. Ook dat onderzoek is niet openbaar.
De scholieren protesteerden in november tegen de 1040-lesurennorm. Ongeveer vijfhonderd scholieren in Middelburg bezetten een kruispunt en gooiden met volle frisdrankblikjes en rauwe eieren.
Het Openbaar Ministerie constateert dat door de politie proportioneel geweld is gebruikt door de menigte met de wapenstok uiteen te drijven.
Twee agenten gingen voor justitie echter te ver en sloegen ook weglopende scholieren. Hen wordt mishandeling ten laste gelegd.
(Bron)
Texel is klaar met doden van ganzen

DEN BURG - Duizenden grauwe ganzen op Texel zijn de afgelopen weken gedood. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de ganzen gevangen en vergast, waarvoor de organisatie Duke Faunabeheer ontheffing had gekregen.
De ontheffing voor het doden van de grauwe ganzen geldt tot 30 juni, maar volgens de woordvoerder is de laatste grauwe gans al vorige week vergast. Hoeveel ganzen in totaal zijn gedood, is nog onbekend.
Een oproep van de Faunabescherming om Texel als toeristische bestemming te vermijden uit protest tegen het doden van de dieren, doet de woordvoerder af als achterhaald.
Op Texel zijn 's zomers tussen de 7000 en de 10.000 ganzen. In de winter verdubbelt dat aantal door de komst van overwinterende ganzen. De populatie groeit jaarlijks met meer dan 20 procent. Op het eiland zijn geen vossen of andere natuurlijke vijanden van de gans.
(Bron)
Slapende piloten veroorzaken paniek

MUMBAI - In de verkeerstoren van de luchthaven van de Indiase stad Mumbai heerste onlangs flinke paniek: een vliegtuig dat daar had moeten landen, vloog over het vliegveld heen zonder ook maar een meter te dalen.
De twee piloten van het vliegtuig, dat meer dan honderd mensen vervoerde, bleken in slaap te zijn gevallen. Het vliegtuig stond op de automatische piloot, schrijft de Indiase krant The Times of India donderdag.
Pas vijftien mijl verder lukte het de piloten te wekken.
De medewerkers van de verkeerstoren namen via een speciale procedure contact op met het vliegtuig, omdat ze vreesden voor een kaping. Pas toen in het vliegtuig een noodalarm afging, dat door de verkeerstoren was aangezet, ontwaakten de piloten uit hun dutje.
(Bron)
Directeur natuurpark zat achter moord gorilla's

KINSHASA - Niet rebellen of strijders, maar de directeur van het Virungapark in de Democratische Republiek Congo is verantwoordelijk voor de moord op de berggorilla's in dat park vorig jaar.
Dat staat donderdag te lezen in het nieuwe nummer van National Geographic Magazine.
De beelden van de moordpartij op de zeven gorilla's vorig jaar gingen de hele wereld over.
Het Virunga National Park was een populaire toeristische plaats, maar inmiddels niet meer door de burgeroorlogen in het gebied en de levendige illegale houtskoolhandel in het park.
Die illegale handel blijkt volgens de onderzoekers van National Geographic ook de reden voor de slachtpartij.
Paulin Ngobobo was opzichter van het zuidelijk deel van het park en probeerde de illegale houtskoolhandel een halt toe te roepen.
Zijn baas Honoré Mashagiro, directeur van het nationale park, bleek echter de spil in de handel te zijn, bevestigt de advocaat van het Congolese Instituut voor Natuurbehoud (ICCN).
Om opzichter Ngobobo in diskrediet te brengen, liet Mashagiro de gorilla's doodschieten.
"Iedereen wist dat ik onschuldig was, maar Mashagiro wilde mij voor de moorden laten opdraaien. Hij moest van mij af om door te kunnen gaan met zijn houtskoolhandeltje", aldus Ngobobo.
"Het is lastig te achterhalen wie nu precies de trekker heeft overgehaald. Maar Mashagiro heeft de moord op de gorilla's op touw gezet.
Dat staat vast", aldus de advocaat. De directeur is inmiddels opgepakt en wacht op berechting voor zowel het neerschieten van de gorilla's als de illegale houtskoolhandel.
Emmanuel de Merode, directeur van WildlifeDirect in Nairobi en gepromoveerd op de illegale handel in houtskool, was donderdag tegen het ANP iets voorzichtiger. "De rechtzaak loopt nog en Mashagiro heeft recht op een eerlijk proces", zo zei hij vanuit het hoofdkantoor van National Geographic in de Verenigde Staten.
De Merode is verantwoordelijk voor de rangers is het park. "Doordat de rebellen in het gebied zitten waar de gorilla's wonen, kunnen wij er niet in. Ze hebben aangekondigd iedere ranger die ze zien te executeren." Via mensen in de omringende dorpen, hoort De Merode hoe het gaat met de dieren.
"Dat nieuws is niet 100 procent betrouwbaar, maar als er echt een crisis was, hadden we het wel gehoord." Voor zover hij weet, is er geen nieuwe slachtpartij geweest.
(Bron)
Geflitste Belg steelt flitspaal

BRUSSEL - In het Belgische Turnhout heeft de politie een flitspaaldief opgepakt. De man bekende de paal te hebben afgezaagd nadat hij met een hoge snelheid was geflitst. Dat bevestigde de lokale politie donderdag.
De dief heeft het apparaat, dat hij met een slijptol verwijderde, begraven in een bos. Hij weet echter niet meer precies waar. De politie is er nog naar op zoek.
Mogelijk moet de hardrijder een schadevergoeding van meer dan 50.000 euro betalen.
(Bron)

woensdag, juni 25, 2008

Waardig verloren. Jammer.
Actie 'Een laptop per kind' blijkt succes

BRUSSEL - Het project 'Een laptop per kind' voor kinderen in ontwikkelingslanden blijkt een groot succes. Aan het einde van dit jaar hebben 1 miljoen kinderen de schokbestendige computer in hun bezit, verwacht Walter de Brouwer, directeur van het project.
Kinderen in landen als Peru, Mongolië en Rwanda maken al gebruik van de laptop die een bibliotheek van ongeveer duizend boeken bevat. En de aanvragen blijven binnenstromen, aldus De Brouwer. De computer is bedoeld om kinderen vanaf vijf jaar beter onderwijs te bieden en werkt op zonne-energie.
Door de stijgende vraag moet De Brouwer steeds meer sponsoren zoeken. "Dat is lastig, ook al is het bevredigend om kinderen in landbouwgebieden te helpen", zegt hij. Om dat probleem om te lossen verkoopt hij de laptops tegen dubbele prijs in de Verenigde Staten en volgend jaar ook in Europa. De koper krijgt er dan een en mag een land uitkiezen waar ook een computer naartoe gaat.
(Bron)
'Mensen met psychische problemen sneller opgenomen'

DEN HAAG - Het kabinet buigt zich vrijdag over een voorstel van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) om gedwongen behandeling van dementerenden en mensen met een verstandelijke beperking door zorgverleners mogelijk te maken.
De staatssecretaris wil dat mensen die zichzelf verwaarlozen en patiënten die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving sneller onder dwang kunnen worden geholpen.
Ook moeten patiënten die medicatie weigeren volgens Bussemaker kunnen worden gedwongen de medicijnen te nemen.
(Bron)

Waar haalt ze de plaatsen, de zorgverleners en de dwingers vandaan dan?
Uitslagen herexamens vertraagd door computerstoring

GRONINGEN - De uitslag van de herexamens heeft woensdag vertraging opgelopen. Door een computerstoring bij de IB-Groep in Groningen was het elektronische loket voor veel scholen niet bereikbaar.
Een woordvoerster van de IB-Groep zei dat de problemen in de loop van de avond waren opgelost.
Ongeveer duizend kandidaten hebben een herexamen gedaan. De uitslag van die examens was vanaf acht uur via het e-loket van de IB-Groep te downloaden, maar door grote drukte op de site raakte deze instabiel, zei de woordvoerster. "Het is heel vervelend dat het zo is gelopen."
Hoeveel eindexamenkandidaten op hun uitslag hebben moeten wachten, is niet bekend. Woensdagavond was het e-loket weer beschikbaar.
Bovendien krijgen alle scholen donderdag de uitslagen ook per post, aldus de IB-Groep. Bij de meeste scholen is die dag ook al de diploma-uitreiking.
(Bron)
'ICT-administratie overheid een rommeltje'

DEN HAAG - De administratie van ict-projecten bij de overheid schiet ernstig tekort. De gegevens zijn onvoldoende betrouwbaar en onvolledig. Daardoor is het niet mogelijk vast te stellen welke kosten te vermijden zijn.
Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een woensdag verschenen rapport dat op verzoek van de Tweede Kamer is opgesteld. Volgens de onderzoekers is het onduidelijk hoeveel geld, mensen en tijd de rijksoverheid steekt in ict-projecten. Door de gebrekkige administraties kan de Rekenkamer niets zeggen over de doelmatigheid van de uitgaven daarvoor.
Automatiseringsprojecten bij de overheid vallen vaak duurder uit dan verwacht, lopen vertraging op of leveren niet het gewenste resultaat op. De Rekenkamer vindt dat ernstig, omdat er vaak veel publiek geld mee is gemoeid. Vorig jaar constateerde de Rekenkamer in een eerste onderzoek naar de zaak al dat grote ict-projecten nogal eens mislukken omdat ze vaak te ambitieus en te complex zijn, mede als gevolg van politieke besluitvorming.
Een meerderheid in de Tweede Kamer pleitte in reactie daarop voor een parlementair onderzoek naar ict-projecten bij de overheid. Door de tekortkomingen in het financieel beheer is een rijksbreed onderzoek nu niet haalbaar, stelt de Rekenkamer. Ook de benoeming van één sterke ict-baas voor de hele overheid, zoals in politiek Den Haag is geopperd, is niet de oplossing voor de problemen.
Wel adviseert de Rekenkamer om per ministerie een aparte functionaris aan te stellen die alles rond informatisering nauwgezet volgt en de leiding informeert. Ministers moeten bovendien zorgen voor betrouwbare informatie en de kosten van projecten moeten met elkaar te vergelijken zijn. Volgens de onderzoekers is het ook nodig dat bestuurders en de ambtelijke leiding ervan doordrongen raken dat ict-vraagstukken geen puur technische zaken zijn.
De Rekenkamer betreurt het dat coördinerend ict-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) nog niet inhoudelijk heeft gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. Pas als ze dat heeft gedaan, verschijnt het definitieve rapport.
Het kabinet besloot afgelopen vrijdag op voorstel van Ter Horst om aan grote ict-projecten waarmee meer dan 20 miljoen euro is gemoeid, nadere eisen en voorwaarden te stellen. Ook zal de Tweede Kamer jaarlijks een overzicht krijgen van zulke projecten.
(Bron)
'Baltische Zee kampt met zuurstofgebrek'

STOCKHOLM - Het ecosysteem van de Baltische Zee wordt bedreigd door een toenemend zuurstoftekort. Op een aantal plaatsen tussen de Baltische Staten, Zweden en Denemarken zijn zogeheten 'marine dead zones' ontstaan, plaatsen waar niets meer leeft omdat er geen zuurstof meer in het water zit.
Dat heeft het Wereld Natuur Fonds WWF maandag gemeld. Als de vorming van de dode zones doorgaat, kan het ecosysteem in de hele Baltische Zee instorten, stellen de natuurbeschermers.
De zones ontstaan vooral doordat het water vervuild raakt met kunstmest. Daarin zitten stoffen die algen snel doen groeien.
Zodra de algen doodgaan, zinken ze naar de bodem en bieden een thuis aan bacteriën die het zuurstofgehalte in het water aanzienlijk laten dalen.
Volgens het WWF zijn de dode zones in de wereld sinds 1995 toegenomen van 44 tot 169. Zeven daarvan bevinden zich in de Baltische Zee. De zones vormen bij elkaar een gebied dat twee keer zo groot is als Zweden.
(Bron)
Nieuw verbod doorsnijden rouwstoet ophanden

DEN HAAG - Het doorsnijden van een rouwstoet moet weer worden verboden. Verkeersminister Camiel Eurlings steunde woensdag in de Tweede Kamer een breed gedragen voorstel in die richting van CDA-fractiewoordvoerder Sander de Rouwe.
Het verbod om een rouwstoet te onderbreken, werd in 1990 afgeschaft omdat het onduidelijk was welke auto's deel uitmaakten van een rouwstoet. Het zou getuigen van respect om een rouwstoet voorrang te verlenen maar ook goed zijn voor de doorstroming, aldus De Rouwe.
Eurlings zegde een onderzoek toe. Hij is echter geen voorstander van een voorrangsregeling. Ook rouwstoeten moeten zich houden aan de regels.
"Bij rood licht of een voorrangsweg moet de eerste rouwauto stoppen. Je wilt niet hebben dat die daar doorrijdt."
De Rouwe lijkt zich daarin te kunnen vinden, al is een voorrangsregeling volgens hem duidelijker voor andere automobilisten. Hem gaat het vooral om een ongehinderde doorgang van rouwstoeten.
Het geeft onrust als andere auto's zich mengen in de stoet, is zijn redenering. En met een zwart vlaggetje op elke auto is het probleem van herkenbaarheid te verhelpen.
De discussie in de Kamer draaide vooral om verkeersveiligheid. De CDA-bewindsman legt de laatste hand aan een strategisch plan 2008-2020.
Tot nu toe streeft hij naar 580 verkeersdoden in 2020. "Maximaal 500 doden zou eigenlijk heel mooi zijn", zei Eurlings dit voorjaar.
De meeste fracties spoorden hem aan om zijn ambities aan te scherpen en het aantal doden te verminderen tot onder de 500. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is dat mogelijk zelfs als alles bij het oude blijft.
Vorig jaar eiste het verkeer 791 levens. Eurlings zei dat hij ambitieus is, maar wilde niet op de nota vooruitlopen. Het bijsturen moet wel geloofwaardig zijn, zei hij wel.
(Bron)

De Rouwe. What's in a name...
Amsterdam komt op voor prostituees

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil met de notitie 'Prostituee V/M Amsterdam, Weerbaar En Zelfstandig', de positie van prostituees in de stad versterken.
Het college van B en W heeft woensdag met de notitie ingestemd.
De gemeente wil hiermee elke vorm van dwang in deze kwetsbare branche uitsluiten en gaat onder meer toezichthouders inzetten om de werkplekken van de prostituees in de gaten te houden en te controleren.
Ook wil Amsterdam in nauw overleg met het ministerie van Sociale Zaken extra voorwaarden stellen in de exploitatievergunning om zo de arbeidspositie van de prostituees te verbeteren.
Verder krijgt het Prostitutie en Gezondheidscentrum een spilfunctie en worden de opvangplekken voor slachtoffers van mensenhandel uitgebreid.
Volgens de verantwoordelijk wethouder Marijke Vos (Zorg) is "de verbetering van de positie van prostituees cruciaal. Een sterkere positie vergroot de weerbaarheid en keuzevrijheid en vermindert misstanden zoals mensenhandel.
Het is hard nodig om de kennis over het arbeidsrecht te vergroten en er moet perspectief op ander werk zijn indien het de wens is om er uit te stappen".
Voor de uitvoering van de maatregelen werkt de gemeente onder meer samen met verschillende belangenorganisaties als de Rode Draad en het Scharlaken Koord, de politie, de Belastingdienst en de GGD Amsterdam.
De notitie is onderdeel van de nota 'Oud beroep - Nieuw beleid 2007-2010', waarin maatregelen staan op het gebied van openbare orde en veiligheid.
Ook start de gemeente een onderzoek om het circuit van illegale prostitutie in de stad in kaart te brengen. Vos: "We weten nu nog onvoldoende hoe groot de illegale branche is en waar illegale prostituees werken. In de escortbranche is de onderdrukking van prostituees waarschijnlijk het grootst."
Met het beleid waar deze notitie deel van uitmaakt, wil de gemeente vooral "de balans op de Wallen terugbrengen", aldus Vos. "Prostitutie is in feite legaal, maar het is geen normale branche en zal dat ook nooit worden. Wat wij willen is dat prostituees in goede omstandigheden kunnen werken en zelf kunnen beslissen over het weigeren van bepaalde klanten of handelingen."
(Bron)
Bejaarde rijdt tijdens parkeren echtgenote dood

DINXPERLO - Een bejaarde automobilist uit Doetinchem heeft dinsdagmiddag in Dinxperlo tijdens het parkeren zijn echtgenote doodgereden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De 80-jarige man liet zijn 82-jarige vrouw uitstappen en wilde vervolgens parkeren in de Emmastraat.
Volgens de politie is er toen iets misgegaan. De auto reed eerst achteruit en kwam in botsing met de echtgenote. Daarna schoot het voertuig vooruit, ramde een andere auto en botste vervolgens tegen de pui van een woning.
De vrouw is ter plaatse aan haar verwondingen overleden, het huis is zo zwaar beschadigd dat een gevel moet worden gestut. De bestuurder bleef ongedeerd en is in shocktoestand naar het ziekenhuis overgebracht.
Het is niet duidelijk of de man onwel was geworden of een rijfout heeft gemaakt.
(Bron)

Arme man :-(
Miljoenenschade boeren door noodweer

ARNHEM - Het noodweer van afgelopen zondag heeft enorme schade veroorzaakt bij boeren. Vooral de fruitteelt in de Betuwe is ernstig getroffen, meldde een woordvoerder van verzekeraar Interpolis woensdag. De totale schade in de agrarische sector loopt volgens hem in de miljoenen.
Bij Interpolis, een van de grotere agrarische verzekeraars, kwamen de afgelopen dagen al 250 schademeldingen binnen. Tuinbouwkassen en fruitbomen zijn ernstig beschadigd door de enorme hagelstenen.
"Fruit is van de bomen afgeslagen en de telers vrezen voor volgend jaar vervolgschade omdat de bomen ernstig zijn aangetast", aldus de woordvoerder van Interpolis.
De Gelderse gemeente Berkelland is nog weken bezig om bomen en takken op te ruimen, zo liet een woordvoerder weten. Wegen moeten worden hersteld, omdat uitgerukte wortels brokken asfalt meenamen.
In de Achterhoek zijn vele maisakkers en een tiental gebouwen vernield. De omvang van de schade is nog niet in beeld.
(Bron)
Steden organiseren 'voetbalfeestjes' voor Turken

AMSTERDAM - Turkse voetbalfans hoeven woensdagavond niet thuis te blijven om de voetbalwedstrijd Turkije-Duitsland te bekijken. In verscheidene steden komen buiten grote tv-schermen te staan waarop de match te zien is.
In Amsterdam-West kunnen voetballiefhebbers terecht op het Surinameplein. Het stadsdeel De Baarsjes sluit het drukke verkeerspunt af en zet er een televisiescherm van 18 vierkante meter neer, aldus een woordvoerder.
Het plein ligt vlakbij het Mercatorplein, waar Turkse fans de afgelopen weken na elke overwinning van hun team uitbundig feestvierden.
Turkse Nederlanders in Eindhoven kunnen de wedstrijd bekijken op het parkeerterrein van winkelcentrum XXL Woensel. Ook daar komt een groot scherm te staan.
De gemeente verwacht dat er vier- tot vijfduizend personen naartoe komen. De Turkse gemeenschap zorgt zelf voor voldoende toezichthouders.
De Tilburgse ondernemersvereniging Totil plaatst bij het Willem II stadion wederom een groot scherm. Bijna tweeduizend mensen zagen daar al het gewonnen kwartfinaleduel van Turkijke. Organisator Ali Yenice verwacht woensdagavond het dubbele aantal.
Ook burgemeester Ruud Vreeman heeft gezegd te komen kijken. De politie, beveiligingsmedewerkers van de stadioncateraar en vrijwilligers houden een oogje in het zeil.
(Bron)
Leider Nederlandse Artsen zonder Grenzen Darfur uit

KHARTOUM - Sudanese autoriteiten hebben het hoofd van de Nederlandse tak van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, Banu Altanbas, uit de crisisregio Darfur gezet. Dat heeft het Franse persbureau AFP woensdag vernomen.
Altanbas leidde de hulpverlening in Nyala (Zuid-Darfur). Zij moest het gebied zondag onmiddelijk verlaten, vertelde een persoon die anoniem wilde blijven.
Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen zei woensdagavond officieel niets te weten van een uitzetting.
In mei 2005 lieten de autoriteiten in Nyala de Nederlandse regionaal coördinator van de activiteiten van de organisatie in Darfur oppakken, de destijds 35-jarige Vincent Hoedt.
Kort daarvoor was een andere medewerker van de artsenorganisatie aangehouden wegens een kritisch rapport over stelselmatige verkrachtingen in Darfur.
(Bron)
Hittegolf in Zuid- en Oost-Europa

ATHENE/MADRID/SOFIA - Zuid- en Oost-Europa zuchten onder de eerste hittegolf van deze zomer. De temperatuur steeg op Cyprus tot bijna 40 graden.
In Spanje en Portugal sloegen de autoriteiten voor meerdere provincies zogenoemd hittealarm. In de Spaanse regio Andalusië worden temperaturen rond 39 graden verwacht.
De hitte maakt de grond in Griekenland kurkdroog. Een bosbrand leidde woensdag tot een grote stroomstoring in de hoofdstad Athene. De brand verwoestte een belangrijke hoogspanningskabel, waardoor grote delen van de vier miljoen inwoners tellende stad zonder stroom kwamen te zitten.
Honderden mensen zaten vast in liften. De brandweer probeert het vuur onder controle te krijgen met blusvliegtuigen en helikopters.
(Bron)
Ruim helft vrouwen last van ongewenst urineverlies

Bijna 60 procent van alle vrouwen heeft wel eens last gehad van ongewenst urineverlies, of heeft dat nog steeds. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Tena.
Tijdens het niezen verliest driekwart van de vrouwen wel eens urine. 38 procent geeft aan dat dit is gebeurd tijdens het lachen en 36 procent zegt dat dit weleens gebeurt als ze aandrang heeft en vlakbij het toilet is.
Bijna de helft van de vrouwen die last heeft van ongewenst urineverlies, denkt wel dat er wat aan te doen is, maar weet niet precies wat. Meer dan de helft van de vrouwen kiest ervoor om dan maar vaker naar het toilet te gaan, om ongewenst urineverlies tegen te gaan.
Er bestaan goede oefeningen om incontinentie tegen te gaan. Bekkenbodemspieroefeningen zijn hier bij uitstek geschikt voor en worden dan ook door 55 procent van de vrouwen gedaan. Een derde van de vrouwen oefent haar spieren tijdens het plassen ('streepjesplassen'), maar dit verergert het probleem alleen maar.
Bovendien is een derde van de vrouwen die niet incontinent is, bang in de toekomst last te krijgen van ongewenst urineverlies. Een derde is zelfs bang met een natte broek over straat te moeten.
(Bron)

Als spieroefeningen niet helpen (wel goed leren, bij een gespecialiseerde fysiotherapeut bijvoorbeeld), is een operatie ook mogelijk.
Varkens eten graag drie maal daags

LONDEN/STOCKHOLM - Varkens in stallen eten het liefst drie keer per dag een flinke maaltijd. Dit is de conclusie van een dinsdag gepubliceerde Zweedse studie.
De Zweedse Universiteit van Landbouwwetenschappen stelt dat varkens in stallen beter af zijn met drie keer per dag eten dan met voedingen de hele dag door.
Met drie maaltijden zijn ze veel gezonder en ze worden dikker dan hun soortgenoten die de hele dag door eten krijgen.
Dat laatste is wel beter voor varkens buiten die zelf hun voedsel bij elkaar scharrelen. De wetenschappers hebben 360 varkens onderzocht.
Ze gingen er eerst van uit dat de dieren binnen ook wel graag de hele dag door eten bij elkaar zouden willen scharrelen, omdat varkens buiten daar de hele dag mee bezig zijn. Maar dat bleek niet het geval, volgens Eva Persson van de Zweedse universiteit.
De conclusies kunnen volgens haar van grote betekenis zijn voor zowel varkenshouders als dierenbeschermers.
(Bron)
Hackende leerlingen vervalsen cijfers

AMSTERDAM - Een middelbare school in Den Haag heeft aangifte gedaan tegen twee leerlingen (13 en 14), die kans hebben gezien hun cijferlijst aan te passen door in te breken op de account van een docente.
Volgens het AD wist de 14-jarige leerling de gebruikersnaam en het wachtwoord van een wiskundelerares te onderscheppen. Hij gebruikte die informatie om zijn cijfers aan te passen.
Ook veranderde hij cijfers van klasgenoten. Daardoor liep de scholier tegen de lamp: andere leerlingen klaagden over onjuiste cijfers op hun lijst.
Een 13-jarige medeleerling logde ook in op het cijfersysteem, maar zou geen aanpassingen hebben gedaan.
(Bron)
Veel kinderen met onopgemerkt hersenletsel

Veel kinderen lopen door een val hersenletsel op, zonder dat dit wordt opgemerkt door ouders of artsen. Dit letsel kan leiden tot leer- en gedragsproblemen. Dat zegt Eric Hermans, onderzoeker bij het zorg- en kenniscentrum Vilans.
De kinderen lopen het letsel op na een klap op het hoofd, bijvoorbeeld na een ongeluk, een val in huis of een val van de schommel. Jaarlijks belanden vijftigduizend kinderen na een klap op het hoofd in het ziekenhuis. Drieduizend van hen hebben volgens Hermans waarschijnlijk hersenletsel opgelopen, maar bij een deel wordt dat pas later duidelijk.
De klap leidt niet direct tot leerproblemen of veranderingen van het gedrag. Soms komen de problemen pas tien jaar later, omdat de beschadigde hersendelen zich dan beginnen te ontwikkelen.
Hermans vindt het daarom belangrijk de kinderen na een flinke val in hun gedrag te volgen. Zo'n screening hoeft niet duur te zijn: ouders kunnen aan de hand van een lijstje symptomen, veranderingen bij hun kind bespeuren en eventueel een arts waarschuwen. Daarmee kunnen problemen op latere leeftijd worden voorkomen.
De onderzoeker denkt overigens dat zijn schatting aan de krappe kant is. Niet alle kinderen die op hun hoofd vallen, komen in het ziekenhuis terecht en dus valt een grote groep buiten de schatting.
(Bron)
Eigenaar loods De Punt aangehouden

AMSTERDAM - De 52-jarige eigenaar van de loods De Punt in Drenthe waar vorige maand brand uitbrak, is woensdag aangehouden.
Hij wordt verdacht van het manipuleren van het elektriciteitsnetwerk, waardoor brand is ontstaan, meldt het Openbaar Ministerie. Bij de brand kwamen drie brandweermannen om het leven.
Het OM liet twee weken geleden weten dat de brand een technische oorzaak had. Uit onderzoek van de politie was niet gebleken dat iemand enig strafrechtelijk verwijt was te maken. Hierop komt het OM nu terug.
Een deel van het inbeslaggenomen bewijsmateriaal bleek in eerste instantie niet te zijn onderzocht door de technische recherche. Dat ontdekte de politie zelf kort na afronding van het onderzoek.
Daarop besloot het OM het onderzoek te heropenen. Het onderzoek is nog in volle gang, maar er is mogelijk toch sprake van een strafbaar feit.
"Voor velen, ook voor ons als gemeente Tynaarlo, is dit een totaal onverwachte wending in de zaak", liet loco-burgemeester Henk Kosmeijer van Tynaarlo in een reactie weten.
"U kunt zich voorstellen dat deze ontwikkeling weer veel losmaakt bij de nabestaanden en de betrokken brandweerlieden. Het gaat om een verdenking. De uitkomsten van het onderzoek moeten we afwachten. Maar we vinden het erg belangrijk dat de ware toedracht van de brand boven tafel komt."
(Bron)

Teletekst zegt: 'verdacht van het manipuleren van het electriciteitsnetwerk'.
Krokodillen 'praten' al voor hun geboorte

AMSTERDAM - Baby-krokodillen 'praten' al met elkaar en hun moeder als ze nog in het ei zitten. Wellicht om aan te geven dat het tijd is om geboren te worden, zo vermoeden de Franse onderzoekers die de ontdekking deden.
Reuters schrijft dat de wetenschappers van de Universiteit Jean Monnet in het Franse Saint-Etienne een groep van tien krokodil-moeders en hun nesten hebben bestudeerd. Het geluid dat de kleintjes maakten werd opgenomen.
Het komt vaak voor dat de jonge reptielen vlak nadat ze uit hun ei komen worden opgegeten. Dat is volgens de onderzoekers vermoedelijk de reden van de vroege conversaties.
"Het is voor de embryo's van belang dat ze tegelijkertijd klaar zijn om te worden uitgebroed en zo samen ter wereld komen. Op die manier kan moeder krokodil erbij aanwezig zijn om haar hele nest bescherming te bieden", aldus een van de researchers.
(Bron)
Schoolbus uitgebrand, kinderen ongedeerd

RAAMSDONKSVEER - Bij knooppunt Hooipolder op de A59 richting Raamsdonksveer is woensdagmiddag rond half vijf een bus uitgebrand.
De touringcar vervoerde kinderen die op weg naar huis waren van een schoolreisje naar De Efteling. De kinderen konden de bus ongedeerd verlaten, meldde een woordvoerder van de politie.
De bus was vanuit Kaatsheuvel met de kinderen onderweg naar Rotterdam. De touringcar vervoerde 52 personen, voornamelijk kinderen in de leeftijd van 6 en 7 jaar en enkele begeleiders. Het ging om leerlingen uit de groepen 2 en 3 van de r.-k. basisschool Elisabeth uit Rotterdam.
Tussen Waspik en Raamsdonksveer kwam er rook uit het motorcompartiment. Bij het knooppunt Hooipolder zijn toen alle leerlingen uit de bus gehaald en op een veilige plek in de berm opgevangen door gewaarschuwde politieagenten.
De bus brandde daarna geheel uit. Dat ging gepaard met hevige rookontwikkeling. De politie sloot de A59 een tijdje af. De kinderen zijn vervolgens in andere bussen naar school teruggebracht.
(Bron)

Normaal was het meest sensationele van de thuisreis dat ene jongetje dat moest kotsen, en het met z'n allen wegduiken alsof de bus leeg terugkwam.
Kijken naar bikini's maakt mannen dom

Als mannen naar iets kijken wat ze sexy vinden, neemt hun vermogen tot het maken van goede beslissingen aanzienlijk af. Dit is nu wetenschappelijk bewezen, schrijven onderzoekers in het blad the Journal of Consumer Research.
In de Belgische studie moesten 358 mannen telkens kiezen uit het meteen ontvangen van een klein bedrag of het later ontvangen van een groot bedrag. Hierover konden ze ook onderhandelen. Mannen die vóór de onderhandelingen iets seksueel te zien kregen, zoals een foto van een meisje in bikini of een beha, konden daarna niet meer goed onderhandelen. Mannen die iets neutraals hadden gezien vroegen dan ook gemiddeld hogere bedragen.
Veel bedrijven, zoals vooral autofabrikanten maken hier schaamteloos gebruik van. Ze laten regelmatig schaarsgeklede dames sexy voor hun product poseren. Mannen kunnen namelijk niet goed vooruit denken als ze iets seksueels zien. Ze worden er juist erg impulsief van.
Eerder onderzoek wijst ook uit dat als mannen opgewonden zijn, hun hersenen anders gaan functioneren. Ze zijn dan bereid andere dingen te doen. Logischerwijs waren dit vooral dingen die als doel hadden om zichzelf of hun partner verder op te winden. Mannen blijken dus als ze eenmaal aan seks denken, nergens anders meer aan te kunnen denken.
(Bron)

Dit weten vrouwen al heel lang ;-)

dinsdag, juni 24, 2008

Meer druk op aangifte tegen PVV

AMSTERDAM - Een aanvulling op de aangifte van Nederland Bekent Kleur tegen de PVV moet meer druk op de ketel zetten. De antiracisme-organisatie heeft maandag een brief naar het Openbaar Ministerie gestuurd met nog eens 75 uitspraken van Geert Wilders en andere woordvoerders van de partij.
"Dit onderzoek had het OM eigenlijk zelf moeten doen", zegt voorzitter van de stichting René Danen. Het gaat om uitlatingen die PVV'ers in diverse media hebben gedaan. Een van de voorbeelden is een uitspraak van Wilders in weekblad HP/De Tijd: "Stuur de moslims die problemen veroorzaken het land uit, met familie en al."
Met de aanvulling wil de stichting aantonen dat de partijleden hun racistische uitspraken herhalen en dat er samenhang in zit. Voor het herhaaldelijk doen van racistische uitspraken gelden zwaardere straffen dan voor een enkele racistische uitspraak.
Een dag voor kerst deed de organisatie al aangifte van 25 andere uitspraken van PVV-vertegenwoordigers. De organisatie drong er toen al bij het OM op aan de aangifte met spoed te behandelen. Andere partijen zouden toen bij elkaar al meer dan veertig klachten hebben ingediend. Sommige zouden dit op dat moment al meer dan een jaar geleden hebben gedaan.
Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de aanvulling is binnengekomen en laat weten dat het onderzoek nog loopt. "De aanvullende uitspraken zullen we ook moeten onderzoeken."
Danen wijst erop dat het belangrijk is dat de aangifte zorgvuldig wordt behandeld. "Het wordt tijd dat er iets gebeurt. Wilders doet wekelijks racistische uitspraken en het OM staat erbij en kijkt ernaar. Bij de extreemrechtse CP'86 deed het OM wel uit zichzelf onderzoek, maar nu moeten wij het voor ze doen."
(Bron)
EU blijft bij vangstverbod tonijn

LUXEMBURG - Tonijnvissers hebben nul op rekest gereken met hun verzoek om toch nog wat blauwvintonijn te mogen opvissen.
Een meerderheid van EU-ministers van Visserij weigerde dinsdag te tornen aan het totale vangstverbod dat de Europese Commissie de afgelopen dagen uitvaardigde.
"We moeten over een paar jaar nog wel blauwvintonijn kunnen eten", zei minister Gerda Verburg (Visserij). "Ik sta achter het vangstverbod, maar begrijp dat de vissers ontevreden zijn."
EU-commissaris Joe Borg (Visserij) sloot de vangst de afgelopen dagen omdat de nationale quota zijn volgevist. "We willen geen herhaling van vorig jaar, toen we aanzienlijk boven de quota uitkwamen. Dat tast het visbestand en onze geloofwaardigheid aan."
Ministers van Frankrijk, Spanje, Italië, Cyprus en Malta hadden gevraagd om het vangstverbod te herzien, omdat de vangstcijfers niet zouden kloppen. "Wij hebben meerdere bronnen en hebben de cijfers gecontroleerd", verdedigde Borg.
Vissers krijgen momenteel erg veel geld voor blauwvintonijn uit de Middellandse Zee, wegens de grote vraag uit Japan. Zo'n 70 procent van deze vis komt er terecht in sushi.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vraagt al langer om harde maatregelen tegen de vangst van blauwvintonijn. De natuurorganisatie vreest zo'n overbevissing, dat het voortbestaan van de soort in gevaar komt.
Voor Nederland heeft het besluit geen gevolgen. In de winkels hier ligt vooral geelvintonijn en witte Albacoretonijn.
(Bron)
Honderden klachten over taxivervoer gehandicapten

DEN HAAG - De kwaliteit van het taxivervoer van ouderen en gehandicapten deugt niet. Dat blijkt uit een zwartboek dat dinsdag werd gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
Het zwartboek is het resultaat van een meldmaand over vervoer met taxibusjes, die eind april werd gelanceerd door FNV Bondgenoten, de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad en de ouderenbond ANBO.
In totaal kwamen er zeshonderd klachten binnen van ouderen, gehandicapten en chauffeurs van de taxibusjes.
Bijna de helft van de klachten gaat over taxichauffeurs die te laat arriveren. Daarnaast doen ouderen en gehandicapten vaak hun beklag over ongemakken tijdens de rit, slechte service door de chauffeur en/of het vervoersbedrijf en te lange ritten.
"Exemplarisch is het verhaal van een ouder echtpaar dat totaal 7,5 uur in een regiotaxibus doorbracht voor een afstand van 99 km naar de Keukenhof die bekneld en zonder drinken werd afgelegd", aldus de opstellers van het zwartboek.
"Als het meest traumatisch werd door de personen in kwestie ervaren dat zij niet wisten waar zij aan toe waren en hoe laat zij bij de plaats van bestemming respectievelijk thuis zouden aankomen. Indien zij vooraf hadden geweten wat hen te wachten stond, hadden zij van het uitje afgezien."
Het zwartboek bevat een aantal aanbevelingen aan politiek Den Haag. Zo moeten vervoerders en opdrachtgevers (gemeenten) verplicht worden om twee jaar lang informatie over de geleverde kwaliteit en klachten openbaar te maken in de vorm van een landelijke monitor.
De aanbesteding van deze vorm van taxivervoer moet volgens FNV Bondgenoten, ANBO en CG-Raad veel beter. "Het gehele proces van aanbestedingen is een zeer zwakke daardoor veel problemen veroorzakende, schakel in het streven naar een kwalitatief goed en betrouwbaar contractvervoer. Vooraf is er nauwelijks inspraak van de betrokken gebruikers.
Kosten en niet de kwaliteit spelen de doorslag bij de gunning aan bedrijven en tijdens die gunning vindt er nauwelijks controle plaats op de geëiste en beloofde kwaliteit. Bovendien is er weinig transparantie (geen openbaarheid van eisen en resultaten)."
(Bron)
Gesprek met NS over toegankelijkheid stations

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) gaat met de Nederlandse Spoorwegen praten over de toegankelijkheid van de stations.
Die raakt in het geding door de komst van de OV-chipkaart. Dat zegde de staatssecretaris dinsdag toe tijdens een debat over de chipkaart.
Zij deed haar toezegging op verzoek van CDA'er Jan Mastwijk. Die haalde het station van Leiden aan als voorbeeld. Dat station vormt tevens een belangrijke passage tussen het academische ziekenhuis en de binnenstad.
Door de komst van de chipkaart met de bijbehorende poortjes wordt die doorgang belemmerd voor wie geen kaart heeft, zei Mastwijk.
In Nederland is er nog een 'beperkt aantal stations' met een vergelijkbare situatie en Mastwijk riep de staatssecretaris op om dit probleem op te lossen. Huizinga zegde toe om met de NS te gaan praten.
"Ik neem het op met de NS om te kijken of we samen met de gemeente kunnen komen tot een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is", zei ze.
(Bron)
Kamer wil een derde minder overlast Awacs

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat in Limburg de overlast van de Awacs, de NAVO-radarvliegtuigen, met een derde omlaag gaat. Dat kan door het aantal vliegbewegingen op het vliegveld Geilenkirchen te verminderen.
Een voorstel van de VVD om de regering aan te sporen zich hiervoor in te spannen, kreeg dinsdag unaniem steun in de Kamer.
De Awacs veroorzaken veel lawaai en verontreiniging in het zuiden van Limburg. De Kamer dringt al tijden aan op een vermindering van de overlast, vooral in de gemeente Onderbanken.
Het kabinet overlegde hierover meermalen met de NAVO. Maar omdat er nog geen zicht op is dat de NAVO de oude, lawaaiige motoren van de vliegtuigen gaat vervangen, wil de Kamer dat er snel minder vluchten plaatsvinden.
Het kabinet had zelf al enkele opties aangegeven hoe dat is te bereiken. Zo kunnen piloten meer gebruik maken van vluchtsimulatoren om te trainen, kunnen aanvliegroutes veranderen en minder vrachtvluchten het vliegveld aandoen.
Daarvoor zijn afspraken met andere landen nodig.
De PvdA had de motie opgesteld maar wilde die na toezeggingen van de minister aanhouden. VVD-Kamerlid Helma Neppérus vond de toezegging echter te vaag zodat ze de motie overnam, samen met CDA-Kamerlid Ger Koopmans.
De PvdA stemde dinsdag wel voor het voorstel.
Onlangs kondigde de NAVO wel aan een onderzoek uit te voeren naar de overlast van de Awacs-vliegtuigen voor de bewoners. Maar Neppérus vindt dat dit te lang duurt en wil sneller resultaat zien.
(Bron)
Steeds meer gerichte malware

AMSTERDAM - De hoeveelheid kwaadaardige software is in de eerste helft van 2008 explosief gestegen. Vooral gerichte aanvallen zijn sterk in opkomst.
Dat constateert beveiligingsbedrijf F-Secure in een halfjaarlijks rapport over veiligheid op internet. Eind 2007 detecteerde het bedrijf zo'n 500 duizend verschillende bedreigingen, maar dat aantal groeide in zes maanden tot 900 duizend.
Volgens F-Secure is daarbij vrij weinig nieuws onder de zon: het gaat vooral om nieuwe versies van reeds bestaande virussen en Trojaanse paarden.
Wel waarschuwen de onderzoekers voor de opkomst van gerichte inbraakpogingen. Cybercriminelen doen steeds meer moeite om hun slachtoffers persoonlijk te benaderen, met vaak geloofwaardige e-mails. Zo kregen in mei verschillende topmensen van Amerikaanse bedrijven op naam gestelde mailtjes die afkomstig leken van het Better Business Bureau, een organisatie die bemiddelt bij conflicten tussen bedrijven en consumenten.
Volgens de e-mail was tegen het bedrijf een klacht ingediend, die de ontvanger kon bekijken via de website. Als slachtoffers op de link in het mailtje klikten, werd hun computer besmet met software die hackers toegang gaf tot gevoelige bedrijfsinformatie.
F-Secure waarschuwt in zijn rapport dat hackers zich meer en meer richten op kwetsbaarheden in browserplugins. Met het verschijnen van nieuwe versies van onder meer Internet Explorer, Firefox en Opera zijn webbrowsers voorzien van steeds strengere beveiligingsvoorzieningen. Volgens de onderzoekers is het voor cybercriminelen daarom steeds aantrekkelijker om hun aandacht te richten op bijvoorbeeld de Flashplugin, die op de meeste computers is geïnstalleerd.
In oudere versies van Flash zijn ernstige lekken bekend, terwijl relatief weinig mensen de veiliger allerlaatste editie gebruiken.
(Bron)
Gevangenispersoneel verdacht van drugshandel

GRONINGEN - Vijf medewerkers van jeugdinrichting Het Poortje in Veenhuizen en de penitentiaire inrichting (PI) in Ter Apel worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een grootscheepse drugshandel van Nederland naar Duitsland.
Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Ook wordt het gevangenispersoneel verdacht van het in het bezit hebben van drugs.
Justitie kwam de vijf, van wie er vier werkzaam zijn in Ter Apel, op het spoor na een inval in een drugspand in Hoogezand. Vanuit dit pand zou op grote schaal xtc, cocaïne, ghb en speed worden verhandeld naar Duitsland.
Het onderzoek naar de praktijken in Hoogezand liep al enkele maanden. In totaal zijn er veertien mensen opgepakt.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie, de werkgever van de verdachten, zijn de vijf medewerkers voorlopig geschorst. Als ze door de rechter worden veroordeeld, volgt ontslag. De zegsman wil niet kwijt welke functies de verdachten hebben.
(Bron)
Russische baby vernoemd naar Hiddink

MOSKOU - Uit vreugde over het succes van Rusland op het EK is in Siberië een pasgeboren kind vernoemd naar bondscoach Guus Hiddink.
Een jongetje in de stad Bolotnoje kreeg de naam 'Guus Jevgenjevitsj Gorodnikov'. Rusland bereikte zaterdag de halve finales van het EK door het Nederlands elftal na verlenging naar huis te sturen (3-1).
De ploeg van Hiddink treft donderdag Spanje. Inzet is dan een plek in de finale. Om de prestaties van Rusland op het EK te 'vereeuwigen', noemden de jonge ouders hun kindje Guus.
(Bron)
Dansen om te bellen

LONDEN - Telefoonprovider Orange denkt de oplossing te hebben voor het gebrek aan telefoonoplaadpunten op festivals. Het bedrijf ontwikkelde een apparaatje om al dansend stroom op te wekken voor het opladen van de mobiele telefoon.
Op het Britse Glastonbury Festival komend weekeinde worden de portable laders getest door het publiek. Dat maakte Orange UK dinsdag bekend.
De laders wegen ongeveer hetzelfde als een mobiele telefoon en zijn zo groot als een pak kaarten. De gebruiker draagt het apparaat om zijn arm. Tijdens het bewegen wordt de batterij opgeladen die vervolgens kan worden gebruikt om de telefoon te voorzien van stroom.
(Bron)
5-jarige motorcrosser onderuit

DEN HAAG - Een vijfjarige Hagenaar is maandag ten val gekomen, toen hij op de crossmotor van zijn vader zijn rijkunsten wilde demonstreren.
Het ventje ging onderuit op de Spijkermakerstraat, waar hij in het bijzijn van zijn vader een kleine show gaf aan de kinderen in zijn straat.
De jongen raakte gewond aan zijn gezicht en werd door zijn vader naar het ziekenhuis gebracht. De politie liet dinsdag weten dat zij de vader nadrukkelijk op zijn verantwoordelijkheden heeft gewezen.
(Bron)
Israëliër pleegt zelfmoord bij vertrek Sarkozy

TEL AVIV - Een Israëlische militair heeft op de luchthaven van Tel Aviv zichzelf doodgeschoten op het moment dat de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw vertrokken.
Dat heeft de Israëlische radio dinsdag bericht. Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni werden snel naar het vliegtuig begeleid, nadat het schot gevallen was. Het toestel vertrok zonder verdere incidenten. Veiligheidsfunctionarissen schermden de Israëlische premier Ehud Olmert af.
Uiteindelijk bleek dat het geen aanslag was, maar dat een Israëlische militair die honderd meter verder stond zichzelf had neergeschoten. Volgens een medewerker van de medische dienst was het zelfmoord.
Sarkozy was drie dagen in Israël, waarbij hij ook de Westelijke Jordaanoever heeft bezocht.
(Bron)

Als het een Palestijn was geweest, was het bericht vermoedelijk heel anders van toon...
Maleisische deelstaat verbiedt klikkende hakken

KUALA LUMPUR - Felle lippenstift, klikkende hoge hakken en dikke make-up zijn sinds kort verboden voor vrouwen in de Noord-Maleisische deelstaat Kelantan. De streng islamitische PAS (Parti Islam se-Malaysia) besloot dat, meldt het persbureau Bernama.
De PAS is al tijdenlang de grootste partij in de deelstaat en heeft dan ook een flinke vinger in de pap. De partij droeg alle leden op zich aan de nieuwe maatregel te houden.
Wie de regels overtreedt, kan een boete krijgen van ongeveer 100 euro. Overigens heeft de PAS bepaald dat alleen tikkende hakken strafbaar zijn. Wie kiest voor geluidloze gummizolen heeft niets te vrezen.
(Bron)

Zijn ze bang dat de mannen zich niet kunnen beheersen? Dan blinddoek je die toch, en douw je ze proppies in de oren. Probleem ook opgelost.
Droogte in noord-Nederland uitzonderlijk

DE BILT - Het noorden van Nederland kampt al geruime tijd met droogte. In Friesland, Groningen en delen van de Noordoostpolder en Noord-Holland is een groot neerslagtekort ontstaan.
Een woordvoerder van KNMI spreekt van een "bijzondere situatie" die maar eens in de 20 jaar voorkomt.
Uit de cijfers van het KNMI blijkt dat in de genoemde gebieden sinds begin april een neerslagtekort van ongeveer 200 millimeter is ontstaan.
Opvallend is dat in de rest van het land, en vooral het zuid-oosten, geen sprake is van een tekort. In het zuiden van Limburg is het zelfs natter dan normaal.
Het KNMI berekent het neerslagtekort (of -overschot) door het aantal gevallen millimeters te vergelijken met de verdamping. Als er meer verdampt dan valt, ontstaat na verloop van tijd een tekort.
In juni viel tot nu toe in de noordelijke gebieden slechts 10 tot 15 millimeter regen terwijl in het zuiden soms 100 millimeter of meer werd opgevangen.
In een gemiddelde zomer wordt een neerslagtekort van ongeveer 100 millimeter in augustus opgebouwd. Het huidige tekort ligt nog wel onder dat van het recordjaar 1976 toen uiteindelijk in augustus een tekort van ruim boven de 300 millimeter ontstond.
"Het tekort is ook niet zomaar weg," zegt klimatoloog Rob Sluijter van het KNMI. "Dat kan anderhalve maand duren. Het is opvallend dat er in een relatief klein gebied als Nederland zo'n groot contrast is tussen de neerslag in het noorden en het zuiden."
De voorbije weken heeft vooral het zuid-oosten twee keer last gehad van zware (onweers)buien. Afgelopen zondag werden het oosten en het zuiden nog getroffen door hoosbuien die gepaard gingen met flinke hagel.
(Bron)

maandag, juni 23, 2008

Dure levensstijl doet Amsterdammer das om

AMSTERDAM - Een 43-jarige Amsterdammer heeft zijn arrestatie voor drugshandel bespoedigd door op ruime voet te leven. De politie kreeg argwaan toen bleek dat de man de afgelopen jaren contant een kwart miljoen euro uitgaf aan huurauto's.
Bij zijn aanhouding had hij 27 duizend euro contant op zak. Een woordvoerder van de politie bevestigt berichtgeving van Het Parool hierover.
In zijn twee woningen in Amsterdam-Zuid en de binnenstad hingen tien grote plasmaschermen. Hij bezat ook geluidsapparatuur van de duurste merken, waaronder twaalf geluidszuilen. De gezamenlijke waarde van deze apparatuur bedraagt een kwart miljoen euro. In zijn huis in Zuid werd tienduizend euro gevonden.
De politie kwam de man op het spoor tijdens een groot onderzoek, waarover de woordvoerder weinig kan zeggen. "We kregen informatie over hem en toen zijn we een apart onderzoek gestart." De Amsterdammer bleek dure auto's te huren maar zou geen legaal inkomen hebben gehad. Hij werd een paar weken geleden aangehouden en zit vast.
Ook zijn 34-jarige vriendin, de autohandelaar en de eigenaar van een bedrijf dat hem valse loonstroken gaf, zijn verdacht. Zij zitten echter niet vast.
(Bron)
Spectaculaire diefstal uit rijdende vrachtwagen

DORTMUND - Zoals in een film, zo wisten dieven lading te stelen uit een rijdende vrachtwagen op een tweebaanssnelweg nabij het Duitse Dortmund.
Vanaf de motorkap van een auto wist een man de achterkant van de vrachtwagen te openen, meldde de Duitse politie maandag.
Agenten zagen de gevaarlijke stunt met hun eigen ogen en konden snel ingrijpen. Zes mannen tussen de 28 en 34 jaar zijn aangehouden.
De dieven reden in een donkere auto zonder licht zo dicht mogelijk achter de vrachtwagen en konden zo de deur openen. Binnen enkele minuten hadden ze computeronderdelen en andere spullen in hun auto geladen.
Een tweede auto die achter de vrachtwagen reed, blokkeerde beide rijbanen. Na een lichtsignaal van de voorste auto snelden de dieven weg.
(Bron)
Weblogger opnieuw veroordeeld om homohaat

AMSTERDAM - Weblogger 'Ertan' is ook in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur wegens aanzetten tot homohaat en belediging van voormalig minister Rita Verdonk.
Dat meldt het Meldpunt Discriminatie Internet maandag. Ertan werd in 2006 door de rechtbank in Amsterdam al tot dezelfde straf veroordeeld, nadat hij in 2004 en 2005 op zijn blog onder andere had opgeroepen om van de Canal Parade een 'explosief feestje' te maken. Ook beweerde hij het homomonument te willen opblazen, en kondigde aan "als de islamitische wet van kracht wordt" homo's van de Westertoren te willen gooien.
De weblogger riep verder in een open brief op om toenmalig minster Rita Verdonk te stenigen.
Ertan ging tegen de veroordeling in hoger beroep, maar het Hof bevestigde de straf. Volgens de rechter kan Ertan zich niet beroepen op het feit dat hij een van de gwraakte teksten van een andere website had overgenomen, omdat hij de woorden "tot de zijne heeft gemaakt". Ertan heeft bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet, meent het Hof.
Ertan zelf linkt op zijn website naar het Meldpunt, en kondigt aan snel weer online te gaan.
(Bron)
Moeite hebben met dingen weggooien heeft soms voordelen. Zo stond die dooie papyrus al heel lang treurig in z'n potje droog te staan, in een donker hoekje omdat de levende planten nou eenmaal voorrang hebben op de vensterbank.
Papyrus is nu teruggezet op de vensterbank, want al droogstaand in dat donkere hoekje ging ie alsnog in de survivalstand: dondert niet hoe, maar jaag een paar sprieten omhoog in de hoop op licht en water. Oude sprieten gesnoeid, flink water gegeven, en maar afwachten wat er gebeurt.
Drukte op de weg kost meer tijd en geld

AMSTERDAM - De files worden langer, de spits houdt langer aan, en ook buiten de spitstijden wordt het drukker. De toegenomen verkeersdrukte staat echter niet in verhouding tot het tijdsverlies dat door de drukkere wegen wordt veroorzaakt.
Tussen 2000 en 2006 werd het dertien procent drukker op de wegen, maar het tijdverlies steeg met 53 procent.
Dat staat in de Mobiliteitsbalans 2008 die maandag aan de Tweede Kamer wordt gestuurd. De economische schade door de files en vertragingen vorig jaar wordt geschat op 2,7 tot 3,6 miljard euro. Dat is ongeveer tien procent meer dan in 2006.
Dit jaar wordt in het jaarlijkse onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid in opdracht van het ministerie van Verkeer de Randstad vergeleken met andere stedelijke regio's in Europa. De Randstad is in vergelijking met bijvoorbeeld het Ruhrgebied of de Vlaamse Ruit drukker en voller, hoewel er gemiddeld minder kilometers worden gereden.
De onderzoekers wijzen voor de oorzaak van de drukte in de Randstad onder meer op de vele op- en afritten. Ook zijn er in de Randstad over het algemeen meer rijbanen dan in vergelijkbare regio's en juist minder parallelwegen en alternatieve routes.
Het mobiliteitsrapport ziet de kilometerheffing als een belangrijke manier om de drukte op de weg tegen te gaan. Er werd ook naar andere sectoren en vervoerstakken gekeken voor mogelijke oplossingen.
Zo behoort 'dynamische' informatie over alternatieve routes tot de mogelijkheden, naar voorbeeld van de informatievoorziening voor treinreizigers. Een andere optie is het reserveren van ruimte op de weg. Weggebruikers zouden dan hun reis moeten plannen via een centraal systeem dat bepaalt of er ruimte op de weg is. Deze opties moeten verder worden onderzocht, stelt het instituut.
(Bron)
Veel draadloze netwerken slecht beveiligd

AMSTERDAM - Slechts iets meer dan de helft van de draadloze netwerken is voldoende beveiligd. Een op de vijf netwerken maakt zelfs helemaal geen gebruik van beveiliging.
Dat blijkt uit een onderzoek van it-bedrijf Dimension Data. De onderzoekers voerden een zogenoemde 'wardrive' uit: ze trachten al rondrijdend met een laptopje verbinding te maken met draadloze netwerken overal in Nederland. In totaal scanden ze 884 draadloze netwerken, waaronder voor het eerst ook die van particulieren.
Van de onderzochte accesspoints bleek 54 procent beveiligd te zijn met WPA- of WPA2-encryptie, beveiligingsniveau's die als redelijk veilig gelden. Toch gebruikte zo'n 28 procent van de netwerken nog het verouderde WEP, dat gemakkelijk gekraakt kan worden.
Een netwerk met WEP-beveiliging vereist weliswaar een wachtwoord om verbinding te maken, maar dat wachtwoord wordt over datzelfde netwerk verzonden bij iedere verbinding. Met eenvoudige apparatuur is het simpel te onderscheppen en te ontcijferen.
Bij bijna 1 op de 5 netwerken was zelfs helemaal geen sprake van beveiliging: iedere toevallige voorbijganger kan zonder problemen verbinding maken.
Volgens Dimension Data betekent de slechte beveiliging van thuisnetwerken ook een risico voor bedrijven. "Alleen een beveiligde toegang tot het bedrijfnetwerk is niet voldoende," zegt Pieter Molen van het bedrijf. "Als een thuiswerker gebruikmaakt van een slecht beveiligd draadloos netwerk, kan een hacker langs die weg alsnog toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk."
(Bron)
Veel schadeclaims na hagelbuien

TILBURG - De hagelbuien van zondag hebben tot flink wat schademeldingen bij verzekeraars geleid. Alleen al bij Interpolis, de grootste schadeverzekeraar van Nederland, waren maandagochtend 2000 claims van particulieren binnengekomen.
Voor Interpolis komt de schadepost daarmee uit op een bedrag van 2,5 miljoen euro. Daarvan nemen particulieren 1,5 miljoen voor hun rekening en het midden- en kleinbedrijf alsmede de agrarische sector 1 miljoen.
Vooral het oosten en zuiden van het land leden zondag veel schade door hagelstenen, soms als pingpongballen zo groot. Ook door blikseminslag en omvallende bomen ging veel stuk.
Volgens een woordvoerster van Interpolis gaan de meldingen onder meer over getroffen auto's, carports, rolluiken, buitenverblijven voor dieren, tuinverlichting en ruiten van lichtkoepels. In de agrarische sector moesten vooral kassen het ontgelden.
Het bedrijf zegt dat zo veel schade door hagelstenen voor deze tijd van het jaar vrij uitzonderlijk is. De komende dagen zal het aantal schademeldingen nog wel oplopen.
(Bron)