zaterdag, december 27, 2003

Verbod kerstboomverbranding leidt tot onrust

AMSTERDAM - Een verbod op de verbranding van kerstbomen heeft zaterdag tot grimmige situaties geleid in Amsterdam-Noord. Bewoners van de wijk Floradorp bekogelden surveillerende agenten met vuurwerk en eieren. De Mobiele Eenheid heeft charges verricht om ze in de toom te houden. De politie heeft vier arrestaties verricht, zo maakte een woordvoerder bekend.
Stadsdeel Amsterdam-Noord heeft dit jaar een verbod ingesteld op de traditionele kerstboomverbrandingen die altijd met oud en nieuw in het gebied werden gehouden. De vorige jaarwisseling escaleerde een verbranding in het stadsdeel. Op nieuwjaarsochtend keerden vijftig tot honderd jongeren zich tegen de politie en gooiden met stenen en flessen. De politie moest extra mankrachten optrommelen om de vechtersbazen weer in het gareel te krijgen.
Zaterdagochtend stuurde de politie uit voorzorg extra surveillerende agenten naar Amsterdam-Noord om pogingen tot het verbranden van kerstbomen in de kiem te smoren. Sindsdien is het onrustig. In de ochtend leidde dit tot onenigheid met bewoners waarna de politie tot arrestaties overging. In de middag gingen buurtbewoners de agenten wederom te lijf met vuurwerk en eieren. “De ME zal weer optreden als zij hier niet mee stoppen”, aldus de woordvoerder.
De politie van Amsterdam heeft de dagen voor de jaarwisseling in Amsterdam-Noord een 'vliegende brigade' van twintig agenten van de ME rondrijden die moet ingrijpen bij het afsteken van verboden vuurwerk en illegale kerstboomverbrandingen. Tot na oud en nieuw zal er extra politie in de wijk aanwezig zijn om de boel in de gaten te houden.
(Bron)
Nog meer 'dat zagen we aankomen'-nieuws:

Waarschuwing voor luchtvervuiling bij jaarwisseling

DEN HAAG - Patiënten met aandoeningen aan hun luchtwegen en mensen met hart- en vaatziekten kunnen tijdens de jaarwisseling beter binnenblijven. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er door het afsteken van vuurwerk hoge concentraties vervuilende stoffen in de lucht komen.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de kwaliteit van de lucht na de jaarwisseling door het afsteken van vuurwerk en door feestvuren korte tijd slecht is. Dit wordt veroorzaakt door fijn stof dat door het ontploffend vuurwerk en de vuren vrijkomt.
"Een verhoogde concentratie van fijn stof met het gelijktijdig optredend mengsel van andere luchtverontreiniging kan onder meer een verergering van luchtwegklachten veroorzaken, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten", aldus het RIVM.
"Patiënten met luchtwegaandoeningen en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten hebben hier eerder last van. Zij worden aangeraden binnen te blijven."
Het RIVM deed tijdens de laatste jaarwisseling op negentien plaatsen in Nederland onderzoek naar luchtverontreiniging. In de dagen voorafgaand aan Oud en Nieuw varieerden de hoeveelheden fijn stof in de lucht in het gehele land van tien tot 35 microgram per kubieke meter.
In het eerste uur na de jaarwisseling lagen de gemeten uurgemiddelde concentraties in de steden tussen de tweehonderd en duizend. In de meeste steden zakten die gemiddelden na het eerste uur al weer snel onder de tweehonderd. Alleen in Den Haag en Rotterdam bleef de verontreiniging nog enige uren aanhouden.
Het oplossen van de verontreiniging is afhankelijk van de windsnelheid en eventuele neerslag. Als het hard waait, wordt de vervuiling snel verdund.
(Bron)
Hof misnoegd over aanpak Balkenende in Mabelgate

AMSTERDAM - Aan het hof bestaat grote onvrede over de wijze waarop premier Balkenende prins Friso en Mabel Wisse Smit heeft aangepakt. De prins en zijn verloofde zijn 'verbijsterd' dat de minister-president hen heeft neergezet als leugenaars, zeggen bronnen bij het hof en bekenden van het paar.
Balkenende is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het hofschandaal, zo wordt gedacht. Friso en Mabel vinden niet dat zij hebben gelogen over Mabels vroegere contacten met de crimineel Klaas Bruinsma.
Premier Balkenende verklaarde tijdens een persconferentie op 10 oktober dat het paar de regering hierover 'onvolledig en onjuist' heeft ingelicht. Omdat het 'vertrouwen was geschaad', heeft de regering geen toestemmingswet ingediend.
In de brief van prins Friso aan de regering rept het paar van 'onvolledigheid' en niet van 'onjuistheid'. Balkenende had tegen het paar gezegd dat hij blij was met de brief, omdat hij zo wat in handen had om voor hen 'een goed woordje te doen', zeggen ingewijden. Het paar voelde zich verraden toen dat niet gebeurde.
'Balkenende heeft de zaak niet elegant afgehandeld', zegt een hofdignitaris. De regie ontbrak volledig, is de opinie van een hofbron. 'Degenen die de koningin moeten beschermen, hebben niets gedaan.'
Aan hofzijde wordt Balkenende ervan verdacht dat hij met zijn harde optreden eerdere uitglijders wilde compenseren.
Daar waar oud-premier Kok heeft bewezen dat hij als een staatsman koninklijke zaken kan oplossen, heeft Balkenende volgens een ingewijde zijn zwakte getoond. 'Alle koningskwesties zijn in het verleden netjes behandeld. Hier is een ramkoers gevolgd', zegt oud-minister Ed van Thijn. 'Als de zaak voor de regering zo ernstig was, had dat een reden moeten zijn om extra zorgvuldig te opereren.' Mabel is volgens hem ten onrechte als leugenaar bestempeld. 'Onvolledigheid is wat anders dan liegen, dat is geen doodzonde.'
In regeringskringen wordt daarover anders gedacht: 'Zij heeft relevante informatie weggelaten, in Den Haag heet dat liegen.' Een minister: 'Als ze dat heeft verbaasd, zijn ze niet van deze wereld.'
Balkenende was wegens een vakantie niet beschikbaar voor commentaar. Over zijn aanpak zegt de premier in een interview in De Telegraaf op 24 december: 'Ik ben gewoon fair geweest.'
(Bron)
TT 103 Militairen vinden verarmd uranium

DEN HAAG Nederlandse militairen in Irak hebben ruim twee weken geleden in een zogeheten demolitieput in het dorp As Samawah een kogel van 30 mm gevonden waarin verarmd uranium was verwerkt. De gezondheid van de Nederlanders is geen moment in gevaar geweest, zegt Defensie.
De kogel werd niet vernietigd waardoor het giftige uranium niet vrijkwam. Nader medisch onderzoek bevestigt dat de militairen gezond zijn, aldus Defensie.
Het is onduidelijk of het gaat om een Amerikaanse kogel. De legerbond AFMP/FNV wijst er in De Telegraaf op dat in juni de Kamer nog te horen kreeg dat in het gebied deze munitie niet was gebruikt.
En het vaste nieuws rond deze tijd, met altijd weer dezelfde uitslag:

Kwaliteit oliebol ver onder de maat

ROTTERDAM - De kwaliteit van de Nederlandse oliebollen is dit jaar opnieuw ver onder de maat. Dat blijkt uit de jaarlijkse nationale oliebollentest die het Algemeen Dagblad samen met het Centrum voor Smaakonderzoek heeft gehouden. Slechts een op de drie bakkers krijgt een voldoende.
De krant onderzocht oliebollen van 72 bakkers en kramen verspreid door heel Nederland. De resultaten van de test werden in de krant van zaterdag gepubliceerd. Het Centrum voor Smaakonderzoek deelde slechts 24 keer een voldoende uit. De overige 48 bakkers zakten voor de test.
In tien gevallen voldeden de oliebollen niet aan de minimale eisen van de Warenwet. Zo serveerde een kraam oliebollen die niet gaar waren en bakten verschillende andere kramen te lang door met oud vet.
De kraam van Richard Visser aan de Rotterdamse Heemraadsingel komt als beste uit de bus. Hij kreeg als enige bakker een tien voor zijn oliebollen.
(Bron)

Kweeniet, er staat hier in het winkelcentrum een kraam - vorig jaar kocht ik daar oliebollen die vrijwel net zo lekker waren als zelfgemaakte. Ik heb een open keuken, dus dan is zelf bakken niet echt een goed idee. Misschien kan ik bij vriendje bakken, en anders ga ik weer naar de kraam.
Iran weigert hulp van Israël

TEHERAN - Iran weigert humanitaire hulp van Israël na de aardbeving van vrijdag, die in het zuidoosten van het land duizenden levens heeft geëist. De steun van alle andere landen, inclusief de Verenigde Staten, is wel welkom.
Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagmorgen laten weten. Hij zei dat Iran vooral behoefte heeft aan speurhonden en machines waarmee naar overlevenden van de aardbeving kan worden gezocht. Ook zijn er grote hoeveelheden lakens, tenten en medicijnen nodig.
Iran en Israël leven al jarenlang op gespannen voet met elkaar. De Iraanse regering waarschuwde Israël woensdag nog geen aanval uit te voeren op Iraanse nucleaire installaties. Teheran liet weten dat het zonodig een raket voor de middellange afstand tegen de joodse staat zal inzetten.
(Bron)
Automobilist rijdt door na doodrijden toerist

MAASTRICHT - Een 64-jarige voetganger uit Engeland is vrijdagmiddag in Maastricht om het leven gekomen, nadat hij van achteren was aangereden. De bestuurder is gevlucht. Het slachtoffer bracht met zijn vrouw, twee dochters en een schoonzoon de kerstdagen in Maastricht door.
In de namiddag wandelden zij in het donker achter elkaar op de fietsstrook, omdat de weg daar geen trottoir heeft. De man en zijn vrouw werden van achteren geschept. De bestuurder reed door zonder zich om de slachtoffers te bekommeren.
De Engelsman overleed in het ziekenhuis. Zijn echtgenote is met onbekende verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. De politie zoekt getuigen van het ongeval.
(Bron)
Loterijprijs van 20,3 miljoen valt in Kinderdijk

KINDERDIJK - Het molendorp Kinderdijk staat op stelten nu daar een prijs van 20,3 miljoen euro is gevallen. Alle deelnemers aan de Postcode Loterij met postcode 2961 in hun lotnummer vallen in de prijzen. Aangezien heel Kinderdijk deze code heeft, wint elke deelnemer op 1 januari een geldbedrag. Dit heeft de Postcode Loterij zaterdag bekendgemaakt.
De twee letters die bij de winnende code horen, worden pas tijdens de televisie-uitzending van de loterijshow op 1 januari bekendgemaakt. Wel is al duidelijk dat alle deelnemers met de eerste vier winnende cijfers (2961) 6,4 miljoen euro mogen verdelen. Voor deelnemers die ook de goede letters hebben, ligt 13,9 miljoen euro klaar.
Donderdag 1 januari organiseert de Postcode Loterij vanaf 14.00 uur een groot wijkfeest in Kinderdijk.
(Bron)

Alle Kinderdijkse niet-deelnemers zijn nu chagrijnig vermoedelijk ;-)

vrijdag, december 26, 2003

TT 124 Marssonde geeft nog steeds geen kik

MANCHESTER Ook de tweede poging contact te leggen met de Marslander Beagle 2 is mislukt. Een radiotelescoop in de buurt van het Britse Manchester had tussen 22.00 en 00.00 uur een signaal verwacht van de Beagle 2, die gisternacht rond 04.00 uur op Mars geland moet zijn.
De kans dat er iets is misgegaan bij de landing is vrij groot, omdat die niet kon worden aangestuurd vanaf de aarde. Pas vanavond rond 19.15 uur kan een derde poging worden gedaan om contact te maken met de kleine Marssonde.
TT 123 Hulp uit buitenland na aardbeving

TEHERAN Een groot aantal landen heeft Iran hulp toegezegd na de aardbeving in het zuidoosten, waarbij duizenden mensen zijn omgekomen. De autoriteiten hebben onder meer gevraagd om reddingswerkers, zoekapparatuur en speciale speurhonden.
Rusland heeft al hulpgoederen en een team van reddingsexperts gestuurd. Ook Griekenland stuurt helpers en doneert 25.000 euro. Spanje, België en Duitsland hebben eveneens hun hulp aangeboden.
Up to 30 Trapped Southern Calif. Mudslide

A mudslide swept over a Greek Orthodox youth camp Thursday, trapping up to 30 people as heavy rains triggered flooding in areas ravaged by deadly wildfires last month, authorities said. Nine to 12 of those victims were rescued from the Saint Sophia Camp in Waterman Canyon, just north of San Bernardino, and needed medical attention. Authorities were not certain how many other people had been at Camp Sophia - if any. There could be up to 18 people who remained trapped under mud and debris Thursday, said Sgt. Dave Caddel of the San Bernardino County Sheriff's Department. Two structures at the camp were destroyed, he said. Details about the victims and the extent of their injuries were not immediately available.
Boulders, logs, trees and branches, propelled by 1 to 3 inches of rain, tumbled down the San Bernardino Mountains, making rescue efforts treacherous and threatening homes and forcing road closures in several areas. Television reports showed a surging stream of water in Waterman Canyon, which looked like a sea of gray mud.
The mudslide occurred exactly two months after the start of a wildfire that destroyed much of the canyon, consuming just over 91,000 acres, destroying nearly 1,000 homes and killing four people. Wildfires make Southern California's mountains much more prone to mudslides because they burn off vegetation that normally would help shore up steep terrain. The fires that hit the region in October and November were the most severe in state history, burning nearly 1 million acres. Authorities evacuated residents and closed off the road leading to the Waterman Canyon.
Flood waters were getting worse late Thursday, forcing officials to pull back some emergency personnel, county fire officials said. Caddel said sheriff's search-and-rescue teams would continue to look for possible victims through the night. "To put rescuers in there puts them in significant peril," said San Bernardino County Fire Marshall Peter Brierty. "Everything in the canyon was burned to moon dust. It's incredibly mushy, muddy, slippery with nothing to grab onto." Brierty said that some debris flows were between six and 12 feet high. "Even a foot or two feet of this will knock you down," he said.
A bridge washed out in the canyon and several structures were threatened, said Clifford Ellis, a supervisor at the San Bernardino County Fire Department.
Camp Sophia hosts religious retreats for children ages 7 to 17 during the summer months as well as other events year-round, according to its Web site. No one answered the phone at the camp on Thursday. Messages left with camp officials were not immediately returned.
Elsewhere in San Bernardino County, east of Los Angeles, authorities ordered residents to evacuate as mudslides threatened homes. In Lytle Creek Canyon, the rain caused several mudslides, including a 4-foot-high flow across a road that trapped a car. The driver was not hurt and the road was closed. Emergency officials ordered an undetermined number of residents along the overflowing creek to evacuate.
Strong wind gusts also downed power lines and disrupted service to various areas of Los Angeles, authorities said. Hundreds of people were without power. The storm began moving into wildfire-scarred Southern California Wednesday evening, bringing the first rainy Christmas Day in Los Angeles in 20 years. The National Weather Service issued a flash flood warning for southwestern San Bernardino County, including areas around Lytle Creek.
In a 24-hour period beginning Wednesday afternoon, 3.57 inches of rain fell in Lytle Creek, said Stan Wasowski, a National Weather Service forecaster.
"It'll probably get worse before it gets better," he said.
Heavy rain also was reported in an unincorporated area north of Upland, where fire crews were placing sandbags to protect structures. Minor flooding also was reported on some roads in Crestline and in residential areas of Devore, a suburb of San Bernardino.
(Bron)
Geuzenveld viert kerst in het donker

AMSTERDAM - Ongeveer 1800 huishoudens in de Amsterdamse wijk Geuzenveld hebben het begin van donderdagavond in het donker moeten doorbrengen. Door een spontane kabelbreuk viel de stroom in het gebied uit. Dat meldde een woordvoerder van energiebedrijf NUON.
Volgens NUON is de stroomkabel omstreeks half vier geknapt. Monteurs hebben de elektriciteit via een ander station omgeleid, waardoor de storing tegen zes uur was verholpen. In de loop van volgende week gaat NUON de kabel herstellen.
(Bron)
Gevangenen eisen vers brood bij kerstlunch

LISSABON - Portugese gedetineerden hebben donderdag de speciale kerstlunch geweigerd omdat het brood niet vers was. De groep van ongeveer vijftig gevangenen in een gevangenis bij Lissabon deed zijn beklag toen de directeur van het complex met hen de maaltijd wilde nuttigen, meldde het persbureau Lusa.
De gevangenis in Belas was eerder dit jaar geopend en is een van de nieuwste complexen van Portugal. Praktisch alle bakkerijen in het land zijn met Kerstmis gesloten en gaan op 24 december vroeger dicht.
(Bron)
Ruim vierduizend doden door aardbeving Iran

De zware aardbeving vrijdagmorgen vroeg in het zuidoosten van Iran heeft aan meer dan 4000 mensen het leven gekost. Zeker 30.000 mensen raakten gewond. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie.
Nederland heeft aangeboden mensen deel te laten nemen in een VN-team dat onderzoekt hoe de slachtoffers van de aardbeving in Iran het best kunnen worden geholpen. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd. De regering zal verzoeken om hulp in overweging nemen.
Het team werkt in opdracht van een onderafdeling van OCHA, de VN-organisatie voor de coördinatie van humanitaire zaken. Het ministerie heeft eerder de Nederlanders "gelet op het verhoogde risico van terroristische en bestaande spanningen in de regio'' aangeraden extra waakzaamheid in Iran te betrachten en zich bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Teheran te laten registreren.
Meer dan 90 procent van de gewonden van de aardbeving in het zuidoosten van Iran die in het ziekenhuis in Kerman worden binnengebracht, verkeert in kritieke toestand. Dat zei Massoud Amini van de medische faculteit van de universiteit van Kerman tegen het persbureau IRNA.
Met name de stad Bam is zwaar getroffen. Het oude centrum van de plaats zou zijn verwoest. In de straten van het met de grond gelijkgemaakte historische centrum van Bam liggen tientallen lijken. Dat meldde een verslaggever van het Franse persbureau AFP.
Het historische stad gold als een van de parelen van 's lands cultureel erfgoed. Bam ligt circa 1000 kilometer zuidoostelijk van de hoofdstad Teheran. Reddingswerkers zijn al ter plaatse met speurhonden. De autoriteiten vragen om bloeddonaties. De eerste beving had plaats om 05.28 uur plaatselijke tijd. Daarna zijn nog verscheidene zware naschokken gevoeld.
In de provincie is een rouwperiode van drie dagen afgekondigd, aldus de tv. De plaatselijke autoriteiten roepen via radio en tv iedereen op bloed te doneren, maar ook met dekens, kleren en voedsel te komen. Op de tv zijn lange rijen bloeddonoren voor ziekenhuisdeuren te zien.
Het seismologisch observatorium in het Franse Strasbourg maakte melding van een beving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Iran wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Sinds 1991 hebben circa duizend aardschokken het leven gekost aan ongeveer 17.600 mensen. De beving van vrijdag is waarschijnlijk de zwaarste sinds 1998.
(Bron)

ANP en Teletekst melden inmiddels ruim 5000 doden.
30.000 Chinezen op de vlucht na gasexplosie

PEKING - Na de explosie van een gasbron in China zijn 30.000 Chinezen gedwongen huis en haard te verlaten. De Chinese leiders, onder wie president Hu en premier Wen, riepen op de vluchtelingen in veiligheid te brengen en hen huisvesting aan te bieden. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN, die de Chinese krant China Daily citeerde.
Door de explosie op een gasveld in het zuidwesten van China kwamen zeker 191 mensen om het leven. Honderden personen raakten vergiftigd door de gassen van de brand. Een gebied van 25 vierkante kilometer werd een ‘dodelijke zone’, aldus China Daily.
Het veld is eigendom van de Chinese nationale oliemaatschappij CNPC, die vrijdag gaat proberen met 260 kubieke meter modder de bron te dichten.
(Bron)
Amerikaanse ambassade afgesloten

DEN HAAG - Een anti-terreureenheid is aan het begin van de nacht van donderdag op vrijdag de Amerikaanse ambassade in Den Haag binnengegaan. Dat gebeurde nadat de politie donderdag aan het eind van de avond alle toegangswegen naar de ambassade had afgesloten. Om 1.00 uur werd de veiligheidsactie beëindigd.
Toen de eenheid de ambassade binnenging waren twee ladderwagens van de brandweer aanwezig. Agenten gingen ook het dak op. Er hing een helikopter in de lucht, die de ambassade bescheen. Een woordvoerster van de politie wilde alleen kwijt dat donderdagavond om 22.00 uur een melding was binnengekomen, waarop een onderzoek is begonnen. Er werd niks gevonden, zo zei ze. In verband met het onderzoek wil de politie niets zeggen over de aard van de melding.
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid in Washington heeft afgelopen zondag opnieuw gewaarschuwd voor terroristische aanslagen. Tegelijk herhaalde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de wereldwijde waarschuwing aan Amerikanen dat zij een potentieel doelwit zijn van terroristen.
(Bron)
'Mabel-boot' Jacoba gestolen

ENKHUIZEN - Voormalig reddingsboot Neeltje Jacoba, ooit eigendom van topcrimineel Klaas Bruinsma en slaapplaats van Mabel Wisse Smit, is gestolen uit de haven van Enkhuizen. Eigenaar H. Roosendaal ontdekte de diefstal vrijdagochtend en heeft aangifte gedaan bij de politie.
In een anoniem telefoontje werd de diefstal vrijdagmiddag opgeëist door een studentenvereniging. Deze beloofde het schip op 2 januari terug te brengen, aldus de eigenaar. Hij hield er al rekening mee dat het om een grap ging. De politie gaat uit van een publiciteitsstunt omdat Roosendaal op de hoogte zou zijn geweest van de ontvreemding.
De Neeltje Jacoba, die in 1929 werd gebouwd, lag in de Compagnieshaven in Enkhuizen. Het schip wordt geëxploiteerd door een stichting en wordt 's winters nog steeds ingezet als reddingsboot. 's Zomers wordt het schip onder meer gebruikt bij de begeleiding van evenementen met traditionele schepen.
(Bron)
Islamitische slagerij door ontploffing vernield

DEN BOSCH - Een slagerij in Den Bosch is in de nacht van donderdag op vrijdag door een explosie vernield. De ontploffing, die plaatshad rond half vier, verwoestte de voor- en achtergevel van de islamitische slagerij aan het Rivierenplein. Dat heeft een politiewoordvoerder vrijdag gezegd.
Na de explosie ontstond brand, die door de brandweer is geblust. Vier woningen boven de slagerij zijn door de politie ontruimd. Volgens de woordvoerder zijn de bewoners hevig geschrokken van de explosie.
Naast de slagerij gelegen panden raakten ook beschadigd. Het is nog niet bekend hoe groot de schade is. Ook is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de explosie is. Volgens de woordvoerder gaat niet om een gaslek. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het een aanslag zou betreffen.
(Bron)

Wat een verrassing, dat mensen schrikken als ze uit hun bed geblazen worden...
'Brieven aan God niet weggooien'

HILVERSUM - TPG Post zou de brieven die gericht zijn aan God, en waarvan de afzender niet te traceren is, niet langer moeten weggooien. Dat zei de fractieleider Rouvoet van de ChristenUnie in de Tweede Kamer op tweede kerstdag voor Radio 1.
Hij is er voor dat dergelijke brieven voortaan naar Jeruzalem worden gestuurd. Daar worden ze verzameld in een distributiecentrum en vervolgens stopt een rabbijn ze ongelezen in de klaagmuur, ongeacht het geloof dat de afzender aanhangt.
Rouvoet vindt dat dit getuigt van meer respect dan weggooien. "Ik zou daar voor zijn. Het is het minste dat je kunt doen.''
(Bron)
Verliefde man vraagt vriend hem te beschieten

ROME - Een Italiaan heeft een vriend gevraagd hem in zijn geslachtsdelen te schieten, in de hoop het medelijden van zijn ex-vriendin op te wekken. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.
Volgens de politie had de Siciliaan, die naar het ziekenhuis was gebracht, eerst verklaard dat het om een jachtongeluk ging. Later gaf hij toe dat hij een 16-jarige jongen had gevraagd hem op een zekere plaats te beschieten. Hij hoopte dat zijn ex-vriendin hem daarna zo zielig zou vinden, dat ze bij hem terugkwam.
De artsen verwachten dat de man er zonder al te veel lichamelijke schade van afkomt. De man en de vriend kunnen wel rekenen op strafrechtelijke vervolging. De ex-vriendin heeft laten weten de man nooit meer te willen zien.
(Bron)
Veronica's Rob Out overleden

LAREN - "Mister Veronica'' Rob Out is donderdag overleden. Zijn echtgenote heeft dat vrijdag laten weten. Out, die destijds aan de wieg stond van de toenmalige radiopiraat Radio Veronica, is 64 jaar geworden. Hij was al enige tijd ziek.
Out begon 1965 bij Veronica dat toen al vijf jaar in de ether was en uitzond vanaf een schip in de Noordzee. "Hits a go go'' heette zijn eerste programma. Hij groeide uit tot een van de populairste dj's van het station en kwam later in de leiding van de organisatie.
In de jaren zeventig leidde hij de strijd van de etherpiraat voor het voortbestaan als de Nederlandse regering de radiopiraten het zwijgen op wilde leggen. In 1973 werd de Veronica Omroep Organisatie opgericht waarmee de grondslag werd gelegd voor een legale omroep aan wal.
Op 31 augustus 1974 presenteerde Rob Out zelf tussen vijf en zes 's middag het laatste uur van de zeezender. Collega's roemden vrijdag Outs doorzettingsvermogen. "Hij heeft Veronica aan de wal gebracht. Zonder hem was dat niet gebeurd'', zei collega-diskjockey Tineke de Nooy vrijdag voor het Radio 1 journaal. "Hij heeft de zender aan wal gebracht en daarna groot gemaakt,'' aldus Willem van Kooten, alias Joost den Draaier.
(Bron)

donderdag, december 25, 2003

Former Miss South Africa attacked by hippo

JOHANNESBURG, South Africa (Reuters) -- A former Miss South Africa has been attacked by a wild hippopotamus and bitten on the leg, local media reported on Wednesday.
Media reports said Diana Tilden-Davis, Miss South Africa 1991 and a runner up in the 1991 Miss World contest, was attacked while canoeing in the Okavango Swamps of neighboring Botswana and was airlifted to Johannesburg's Milpark hospital.
"We are treating her and she's in a stable condition," an official at the hospital told Reuters, but declined to give further details.
Earlier this month, another South African woman was killed by a hippo while she and her husband were on their honeymoon in Botswana.
Hippos are highly territorial and may attack if a person finds themselves in the unenviable position of standing between the water and a hippo feeding on land.
Hippos will also charge boats in the water if they feel their territory has been invaded.
(Bron)
TT 123 Vliegramp in Benin: tientallen doden

COTONOU Bij een vliegtuigongeluk in het West-Afrikaanse Benin zijn tientallen mensen omgekomen. Het vliegtuig, dat een vlucht zou maken naar Libanon, stortte kort na het opstijgen neer.
Op het strand zouden zo'n 30 lichamen liggen, melden ooggetuigen. Het vliegveld van Cotonou ligt aan de kust van Benin.
Twee geweldige kerstcadeaus: vriendje gaf me een vogelhuisje:



En mijn (natuurlijke) moeder belde me om me een fijne kerst te wensen - aangezien ze nooit eerder belde, was dat bijzonder.
TT 122 Schrappen vluchten lijkt vals alarm

PARIJS De Franse justitie zegt geen aanwijzingen te hebben dat terroristen van plan waren vliegtuigen van Air France te gebruiken voor aanslagen in de VS. Alle vluchten tussen Los Angeles en Parijs werden gisteren en vandaag na een waarschuwing uit de VS geschrapt.
De Franse justitie verhoorde woensdag 7 verdachte passagiers (5 Algerijnen, een Fransman en een Amerikaan), maar dat leverde niets op. Een piloot uit Tunesië die volgens de FBI een vliegtuig wilde kapen, is gewoon in zijn geboorteland.
In de VS geldt sinds zondag de op een na hoogste alarmfase na aanwijzingen dat al-Qaeda nieuwe aanslagen beraamt.
Overspannen bewoonster veroorzaakt woningexplosie

LELYSTAD - In een flatwoning in Lelystad-Haven heeft in de nacht van woensdag op donderdag een ontploffing plaatsgevonden. De veroorzaker is vermoedelijk een 41-jarige overspannen bewoonster van de woning, liet een politiewoordvoerster weten. Bij de ontploffing vielen vier gewonden: drie brandweerlieden en een medewerker van woningbouwstichting Centrada.
De politie bevestigde het verhaal van omwonenden dat de vrouw al jarenlang voor overlast in de buurt zorgt. Zij verliet haar woning aan de Binnendijk in overspannen toestand en de politie hield haar even later aan. De woordvoerster wist nog niet de precieze oorzaak van het gaslek en de daaropvolgende ontploffing. De technische recherche voert een onderzoek uit.
De vier gewonden liepen brandwonden op en zijn naar het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad gebracht. Later op de ochtend zijn twee brandweermannen en de medewerkers van de woningbouwstichting voor verdere behandeling naar een ziekenhuis in Groningen gegaan. De verwondingen zijn niet levensbedreigend, zei de politiewoordvoerster.
De politie kreeg rond 04.00 uur de melding nadat iemand een gaslucht rook. De drie brandweerlieden en de medewerker van de woningbouwstichting gingen vervolgens op onderzoek uit naar een gaslek in de woning. De ongeveer zestig flatbewoners en omwonenden van het pleintje bij de flat waren toen al geëvacueerd.
Na de ontploffing ontstond een klein brandje, dat gauw was geblust. De getroffen woning en het ondergelegen huis zijn niet meer bewoonbaar. De meeste omwonenden konden donderdagochtend vroeg naar hun huis terug. Bij dertien woningen is nog zoveel water- en roetschade, dat de bewoners daarvan elders onderdak moeten zoeken. De getroffenen zijn bij familie of tijdelijk elders ondergebracht.
(Bron)
Veel doden door explosie in gasveld China

PEKING - Door een explosie op een gasveld in het zuidwesten van China zijn zeker 163 mensen om het leven gekomen. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.
De explosie had dinsdag plaats in een gasveld in het district Kaixian, niet ver van de stad Chongqing. Door een explosie in een bron kwam onder meer een grote hoeveelheid natuurlijk gas vrij. Het veld is eigendom van de Chinese nationale oliemaatschappij CNPC.
Een ziekenhuismedewerker liet weten dat een aantal slachtoffers bezweek aan de gevolgen van het inademen van giftige gassen. Andere mensen liepen chemische brandwonden op.
Volgens Xinhua hebben de autoriteiten de situatie inmiddels onder controle en is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de explosie.
(Bron)
Spanning rond landing Marslander

DARMSTADT - Technici van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben donderdagochtend tevergeefs gewacht op een signaal van de Marslander Beagle 2, die rond 04.00 uur op de rode planeet zou landen. Het is de eerste Europese solomissie naar Mars.
Een eerste poging van de Beagle om omstreeks 7.30 uur (Nederlandse tijd) contact te maken is mislukt, liet de Britse projectleider Colin Pillinger donderdagmorgen weten. Pillinger toonde zich enigszins teleurgesteld, maar zei “dat het niet het eind van de wereld is”. De Britse radiotelescoop Jodrell Bank kan mogelijk later op de dag (om 23.00 uur Nederlandse tijd) een signaal van de Marslander opvangen.
Moederschip Mars Express koppelde de Beagle 2 vrijdag 19 december met succes los, maar het laatste stuk van de reis van de lander is het meest riskante. Tot op heden is ongeveer tweederde van de missies naar Mars mislukt.
Donderdagochtend bleek wel dat de Mars Express zelf in een goede baan rond de planeet is gebracht, een essentieel onderdeel van de operatie. Dit maakte projectleider Michael McKay bekend.
In Nederland hield de Mars Society in de kerstnacht open huis in Rotterdam. “We hebben computers ingeplugd en volgen via een online verbinding wat er in Darmstadt gebeurt, maar tot nu toe is het een beetje magertjes”, aldus voorzitter Artemis Westenberg van de organisatie die zich inzet voor onderzoek naar de rode planeet.
De webcam die gericht staat op de vluchtleiding in Darmstadt geeft volgens haar maar af en toe beelden door. Bij Westenberg zaten 's nachts ongeveer tien belangstellenden. “Sommigen zijn hier al jaren mee bezig. Die willen het nieuws niet missen, ook al valt er nu nog niet al te veel te beleven.”
(Bron)
Automobilist rijdt acht schapen dood

ALMERE - Een 22-jarige automobilist uit Almere heeft in de nacht van woensdag op donderdag acht schapen doodgereden op de Gooimeerdijk bij zijn woonplaats. Vermoedelijk hebben onbekenden de hekken van de wei opengezet, waardoor er ongeveer twintig schapen los liepen over de dijk.
De automobilist zag dat te laat en kon een botsing niet meer voorkomen. Hij kwam met de schrik vrij en zijn auto was total loss. De politie heeft de overige schapen bij elkaar gedreven en tijdelijk in een weiland gezet totdat de eigenaar van de dieren bekend is.
(Bron)
Ai ai ai:
"Geachte klant van Pinnacle,
Onlangs hebt u een Pinnacle-product aangeschaft en geregistreerd. We heten u welkom en danken u voor uw aankoop. We wensen u veel plezier met dit product.
Om er zeker van te zijn dat u tevreden bent over dit product en over toekomstige producten, houden we een kort onderzoek.
Uw feedback is belangrijk en we zouden het zeer op prijs stellen als u even de tijd wilt nemen om onze online vragenlijst te beantwoorden."

Die kunnen ze krijgen.
Ik kreeg Instant CD/DVD bij mijn computer. Werkte uitstekend: makkelijk te installeren, makkelijk te gebruiken. Toen crashte de comp (lag niet aan het programma), en nadat er een nieuwe harddisk ingezet was, was Instant CD/DVD niet meer te installeren. Het serienummer (dat gewoon op de cd staat) was plotseling onjuist.
Ik ben langdurig van hot naar her gestuurd. Van helpdesk naar winkel naar helpdesk naar forum waar opvallend veel van dit soort klachten te vinden zijn naar helpdesk naar forum waar melding werd gemaakt van een speciale site waar je andere serienummers kon aanvragen als je deze melding kreeg (typisch, en uiteraard werkte het niet, want, inderdaad, serienummer onjuist) naar productontwikkelaar waarna ik plots weer een mail kreeg van de NL-helpdesk dat ik me maar op het forum moest vervoegen, en na nogmaals op zijn verzoek de ontwikkelaar het verhaal te hebben uitgelegd is het stil geworden.
Inmiddels doet mijn brandprogramma het uitstekend. Tis alleen van een concurrent, want Pinnacle komt er bij mij niet meer in.
Humor.
Hij blijft leuk: Google goes Zweedse kok.
De terminal van Delta Airlines op La Guardia in New York is enige tijd ontruimd geweest. Ook werden alle vertrekkende Delta-vluchten 'uit veiligheidsoverwegingen' aan de grond gehouden. Wat precies de reden is, is (nog) niet bekendgemaakt.

Update TT 126: NEW YORK De terminal van Delta Airlines op de luchthaven La Guardia in New York is enige tijd ontruimd geweest, nadat een vrouw een metaaldetector had laten afgaan en was doorgelopen. De passagiers in de hal moesten allemaal een tweede keer gescreend worden voor vertrek.
Schroefje van vier gram legt kerncentrale plat

Een verloren schroefje van 2,5 cm dat vier gram weegt: meer was er niet nodig om de kerncentrale van Zorita (70 km van Madrid) in Spanje stil te leggen. De zoektocht in de centrale is nu al drie dagen bezig. Pogingen om het met een camera terug te vinden zijn mislukt.
Het schroefje kwam los bij het hervullen van de tanks, na een grondige opknapbeurt van de kerncentrale. Het personeel van de centrale vermoedt dat het in één van de reactoren gevallen is.
(Bron)
Rechter veroordeelt minderjarigen tot zingen kerstliedjes

Rechter Tom DuBois uit Columbia City laat minderjarige verkeersovertreders zonder boete gaan als zij in de rechtbank een kerstliedje zingen. De rechter biedt de automobilisten ieder jaar tijdens de feestdagen deze vorm van feestelijke amnestie aan.
De rechter heeft inmiddels verschillende versies van 'Jingle Bells', 'Rudolph the Red-Nosed Reindeer' en 'We Wish You a Merry Christmas' mogen aanhoren. "Sommige mensen hebben wat hulp nodig bij de liedjes. Vandaar dat we al verschillende duetten, triotjes en zelfs kwartetten hebben gehad," aldus de rechter. Zelfs de cipier, Kenny Lovett, helpt wel eens mensen door in te haken. Hij zingt dan ook in een kerkkoor.
(Bron)
Politie wil strengere wet schietverenigingen

DEN HAAG - De politie bepleit strengere regels voor schietverenigingen. Mensen kunnen nu als lid, aspirant-lid of introducé schieten met vuurwapens zonder te zijn gescreend. Dat zou anders moeten, vindt de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC).
Ook meent hij dat de regels voor schietverenigingen die betrekking hebben op de verkoop van munitie aan sportschutters, moeten worden aangescherpt. Deze aanbevelingen doet de RHC aan de minister van Justitie naar aanleiding van een controleactie onder schietverenigingen, die vorig jaar is uitgevoerd. Dat maakte een woordvoerder van de raad dinsdag bekend.
Nederland telt ongeveer zevenhonderd schietverenigingen. De politie voerde de controleactie uit bij 45 verenigingen waarvan zij al vermoedde dat er malafide praktijken plaatsvonden. Zij sloot twee clubs na de controle, omdat die niet voldeden aan de wettelijke criteria. Welke dat zijn, wil de woordvoerder niet zeggen.
De RHC wil dat iedereen die wil leren schieten bij een vereniging, wordt gescreend. Die bepaling zou moeten worden opgenomen in de Wet wapens en munitie.
Ook vindt de raad dat de verkoop van munitie via een verkoopregister moet plaatsvinden. Verder pleiten de hoofdcommissarissen voor meer bevoegdheden voor het doorzoeken van auto's en koffers van mensen die zich van en naar een schietvereniging begeven.
De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA ) is fel gekant tegen het plan van de RHC om gegevens van leden door de politie te laten controleren.
"De screening is in strijd met het recht op vereniging en vergadering", aldus voorzitter P. Hoogeveen in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem moeten schietverenigingen de mogelijkheden krijgen om die controle in eigen hand te houden.
(Bron)

woensdag, december 24, 2003

VS controleren bemanning buitenlandse vliegtuigen

WASHINGTON - Amerikaanse veiligheidsdiensten onderzoeken op basis van nieuwe informatie over mogelijke terreuraanvallen buitenlandse vliegtuigmaatschappijen op infiltratie door sympathisanten van terreurgroepen. Dat meldde The Washington Post woensdag op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering.
Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen zouden de identiteit van de bemanningsleden van een aantal buitenlandse maatschappijen die op de Verenigde Staten vliegen hebben nagetrokken. Een aantal verdachte personen zou ook daadwerkelijk zijn ondervraagd. Het is niet duidelijk om welke vliegtuigmaatschappijen het gaat.
Verder zullen woensdag op ten minste een groot Amerikaanse vliegveld alle inzittenden van inkomende vluchten van Air France en uit Mexico nauwkeurig worden gecontroleerd, aldus de krant.
De Amerikaanse regering heeft dit weekeinde de alarmfase voor terreurdreiging verhoogd naar 'Oranje'. Leden van het terroristennetwerk al-Qaeda zouden van plan zijn buitenlandse verkeersvliegtuigen te kapen om die op doelen in de Verenigde Staten te storten.
(Bron)
Zeven jaar cel en tbs voor stenigen vrouw

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft de 26-jarige H. van den O. uit het Brabantse Liempde woensdag veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs. Volgens de rechtbank is de man schuldig aan doodslag op de 28-jarige Corina Zanetti medio juni. Ook zijn de rechters bang voor herhaling als hij niet langdurig wordt verpleegd.
Hij stenigde haar en legde het slachtoffer vervolgens op het spoor in Best. Zanetti werd vervolgens overreden door een trein. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.
De man was de nacht voor de moord op stap geweest de vrouw, die hij in Eindhoven had opgepikt. Het was de eerste keer dat de twee elkaar ontmoetten. Ze gebruikten samen drugs, reden rond en vreeën bij het spoor in Best. Nadat Zanetti in slaap was gevallen, trok Van den O. haar kleren aan. Toen het slachtoffer dit zag, werd ze boos en ging de man door het lint. Volgens een psychiater heeft Van den O. een sterke neiging om vrouwenkleren aan te trekken, iets waarvoor hij zich diep schaamt.
Hij gooide de vrouw een klinker naar het hoofd zodat ze op de grond viel en sloeg haar nog een paar keer met een steen. Daarna sleepte hij haar naar het spoor en legde haar op de rails. Toen de trein uitbleef, legde hij het slachtoffer op een ander spoor waar de vrouw door een trein werd overreden.
(Bron)
Saddam werd zelf misleid over massavernietigingswapens

LONDEN - De gevangengenomen Iraakse dictator Saddam Hussein werd zelf voor de gek gehouden over zijn bezit van massavernietigingswapens. Met deze theorie, die The Guardian heeft vernomen van bronnen binnen de Britse regering, is er een nieuwe verklaring waarom er tot dusverre geen biologische en chemische wapens in Irak zijn gevonden.
Saddam en zijn belangrijkste adviseurs zouden door lagere officieren en wetenschappers zijn voorgehouden dat het Iraakse leger over massavernietigingswapens beschikte, terwijl ze in werkelijkheid waren vernietigd of niet meer bruikbaar waren. Deze valse informatie zou uit angst voor represailles zijn verspreid.
Dat ook de Britse inlichtingendienst op het verkeerde been is gezet, kwam doordat geheim agenten alleen in de hogere Iraakse machtsregionen waren geïnfiltreerd, aldus de regeringsbronnen. De vermeende dreiging van Iraakse massavernietigingswapens was voor Groot-Brittannië reden om samen met de Verenigde Staten de aanval op Irak te openen.
Het onvindbaar blijven van chemische en biologische wapens in Irak werd tot nu toe vooral verklaard uit een soort blufpokerspel van Saddam. Die zou dit wapenarsenaal al na de Golfoorlog uit 1991 hebben vernietigd maar de schijn van het bestaan van dergelijke wapens tot het einde toe hebben opgehouden. The Guardian meldde woensdag dat Amerikaanse functionarissen sceptisch hebben gereageerd op de nieuwe suggestie dat Saddam door zijn eigen mensen om de tuin is geleid. Volgens hen was het voor Saddams medewerkers makkelijk na te gaan of er ook echt bruikbare massavernietigingswapens aanwezig waren.
Maar de voormalige wapeninspecteur David Albright onderschrijft de Britse theorie. Albright had tijdens de inspecties regelmatig contact met Iraakse wetenschappers en volgens hem waren "manipulatie en overdrijving" onlosmakelijk verbonden met het systeem onder het voormalige Iraakse bewind.
(Bron)
Saudische demonstrant krijgt 700 zweepslagen

CAIRO/RIYAD - Een Saudische rechtbank heeft de vermeende aanstichter van een demonstratie in Jeddah veroordeeld tot 700 zweepslagen en een jaar celstraf. Dat meldden rechterlijke bronnen in de westelijke havenstad woensdag. De uitspraak was dinsdag.
In verscheidene Saudische steden gingen half oktober honderden mensen de straat op om te demonstreren voor meer hervormingen. Een in Londen gevestigde Saudische oppositiegroep had tot de acties opgeroepen. De in Jeddah veroordeelde man zou in nauw contact met deze beweging hebben gestaan.
Openbare uitingen van onvrede zijn vrij zeldzaam in het conservatieve Arabische land. Tijdens en direct na de demonstraties werden tientallen demonstranten opgepakt. De meesten zijn inmiddels weer vrijgekomen na officieel excuses te hebben aangeboden.
(Bron)

Donner en Balkenende dromen er van.
'Muziekcentrum Vredenburg doet aan lichtvervuiling'

UTRECHT - Muziekcentrum Vredenburg maakt zich schuldig aan lichtvervuiling. De acht lichtkanonnen, die sinds vorige week vanaf het dak van het Utrechtse muziekpodium de lucht in stralen, vertroebelen het zicht van astronomen, zijn hinderlijk voor piloten en maken dat vogels van slag raken. Dat stelde het Platform Lichthinder woensdag.
De lichtbundels branden gedurende een periode van zes weken ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het muziekcentrum. Ze maken onderdeel uit van een lichtkunstwerk, dat het gebouw de aanblik moet geven van een verjaardagstaart met kaarsen. De gloed van de bundels is te zien tot op een afstand van twintig kilometer.
Volgens het Platform Lichthinder draagt het muziekcentrum daarmee bij aan de steeds verder toenemende verlichting van de nachtelijke duisternis. "Duisternis is net als rust en stilte een oerkwaliteit van onze leefomgeving. Door steeds meer licht te produceren maken we van onze steden een kermis, die de kwaliteit van ons leven niet ten goede komt", aldus een woordvoerder. Het platform meent daarom dat de gemeente Utrecht regels moet opstellen om overmatige verlichting tegen te gaan.
(Bron)
Tientallen kalveren zitten in de put

SOMERENEIND - Bij een boerderij in Somereneind (Noord-Brabant) zijn woensdagmiddag zeker dertig kalveren in een put terechtgekomen. Dat meldde de brandweer.
De brandweer probeert de dieren eruit te halen. Hoe zij in hun benarde positie zijn terechtgekomen, is nog onbekend.
(Bron)
Man vat vlam in sauna

DORDRECHT - Een 46-jarige man uit Dordrecht is woensdag zwaargewond geraakt tijdens een bezoek aan de sauna van een sportschool. Met eerste- en tweedegraads brandwonden aan een zijde van het lichaam is hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens de politie gooide de man eucalyptusolie op de hete kolen, waarna een steekvlam ontstond. De olie is ontvlambaar als deze niet met water wordt aangelengd. Toen het lichaam vlam vatte, sprong de Dordtenaar direct onder een koude douche. In de sauna waren nog enkele andere personen. Zij raakten niet gewond.
(Bron)
Vrijgezelle Friese man scoort hoog bij relatiebureaus

LEEUWARDEN - Vrijgezelle Friese mannen zijn erg populair bij vrouwen die bij relatiebemiddelingsbureaus staan ingeschreven. Ook mannen uit Zeeland en van het Limburgse platteland vallen erg in de smaak.
Volgens de branche-organisatie voor relatiebemiddelinsgbureaus AVR zijn vrouwen steeds meer op zoek naar een rustige omgeving en een betrouwbare partner. Relatiebemiddelingsconsulent Y. Osinga van de Stichting Date ervaart in de praktijk dat Friese mannen gewild zijn. "Ze komen afspraken na en zijn nuchter. Ook weet je wat je aan een Friese man hebt. Vrouwen waarderen dat", aldus Osinga.
Volgens voorzitter M. Miönch van de AVR is er sprake van een trend. "Er is grote behoefte aan betrouwbaarheid en het hebben van vertrouwen in elkaar. Ook zijn vrouwen op zoek naar sociale contacten zoals die vaak in kleine dorpen voorkomen. Voorheen waren andere elementen belangrijk in een relatie.", aldus Miönch.
R. Visser van relatiebemiddelingsbureau Mens en Relatie signaleert dat het grote aantal hoog opgeleide vrijgezelle vrouwen in de Randstad mede de oorzaak is van de zoektocht naar een man op het platteland. "Dertig procent van de hoogopgeleide vrouwen in de Randstad is tussen de 30 en 35 jaar en vrijgezel. De biologische klok gaat bij ze tikken en dan is de betrouwbare Friese man erg in trek", aldus Visser.
(Bron)
Vijfduizend Zweden op kerstavond zonder stroom

STOCKHOLM - Door een sneeuwstorm zijn ruim vijfduizend Zweedse huishoudens gedwongen kerstavond en een deel van Kerstmis zonder elektriciteit door te brengen. De elektriciteitsmaatschappij van de staat slaagde er bij deze klanten nog niet in de stroomvoorziening te herstellen.
Maandag kwamen ongeveer 100.000 personen zonder stroom te zitten. Door hevige sneeuwval en felle wind waren bomen op elektriciteitsleidingen gevallen. De meeste gedupeerden wonen in het westen van Zweden en ten noorden van de hoofdstad Stockholm.
(Bron)
Zes vluchten geannuleerd wegens terrorismedreiging

PARIJS - Uit veiligheidsoverwegingen hebben de Franse autoriteiten woensdag zes vluchten van luchtvaartmaatschappij Air France tussen Parijs en Los Angeles laten annuleren. De overheid reageerde op een waarschuwing van de Amerikaanse ambassade voor een mogelijke terroristische aanslag, meldde een woordvoerster van Air France woensdagavond.
De Verenigde Staten sluiten niet uit dat een terrorist van het al-Qaeda-netwerk op een van de afgelaste vluchten van Air France mee wilde vliegen. Er was een "serieus te nemen gevaar" van een al-Qaeda-infiltrant, aldus woensdagavond een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, die anoniem wilde blijven. Het verzoek aan Air France om de vluchten te schrappen kwam nadat Amerikaanse functionarissen de passagierslijsten hadden doorgelicht.
Volgens de Franse premier Raffarin zijn de vluchten van woensdag en eerste kerstdag geschrapt. De maatregel is gebaseerd op informatie die is verkregen in het kader van de Frans-Amerikaanse samenwerking tegen het terrorisme, aldus de verklaring van het kantoor van de regeringsleider. De gestrande passagiers worden in hotels van het vliegveld Roissy-Charles-de-Gaulle ondergebracht.
De Amerikaanse autoriteiten gaven Frankrijk de namen van de verdachte personen die op de passagierslijsten van drie geannuleerde vluchten stonden, aldus een functionaris van de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst.
(Bron)
Vandalen leggen boom dwars op A10

AMSTERDAM - Een boom is woensdagavond dwars op de ringweg om Amsterdam ter hoogte van de afslag 116 (nabij Volendam) beland, nadat vandalen die vermoedelijk uit baldadigheid hadden omgekapt. Dat meldde woensdagavond de politie.
Bij het incident op de A10 zijn ongeveer dertig auto's betrokken. Een automobilist raakte gewond. Verder was er blikschade.
Langs de rijksweg hebben de daders pogingen gedaan om nog meer bomen om te hakken. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
(Bron)
TT 192 Ook astronauten vieren Kerstmis

MOSKOU Terwijl de wereld zich opmaakt voor Kerstmis 2003, bereiden ook twee astronauten zich in de ruimte voor op het kerstfeest. De Rus Alexander Kaleri en de Amerikaan Michael Foale bevinden zich in de unieke positie dat ze zelfs twee keer te maken krijgen met kerst.
Ze vieren morgen, 25 december, hun eerste feest volgens de westerse kalender. Op 7 januari doen ze het dunnetjes over volgens de oud-Russische kalender.
Om de festiviteiten aan boord van het internationale ruimtestation ISS extra luister bij te zetten, is een heuse nep-kerstboom opgezet. Kerst gaat ook door de maag, dus is er gedroogde kip.
TT 130 MÜNCHEN Afgelopen nacht werd bij de Duitse Funtensee -42,7 graden Celsius gemeten, de op een na laagste gemeten temperatuur in Duitsland. Alleen in november 2000 was het nog kouder. Toen daalde het kwik tot -45,8 graden.
TT 109 Huisartsen: alleen overdag werken

DEN HAAG Ruim 200 huisartsen hebben een manifest ondertekend waarin voorgesteld wordt de huisartsenzorg tot overdag te beperken. Voor de zorg in de avond, nacht en in het weekend moet een nieuwe landelijke organisatie komen, vinden ze.
Volgens de huisartsen is het in een 50- tot 60-urige werkweek niet verantwoord ook nog 's nachts of in het weekend te werken. En dat terwijl er toch al een groot tekort aan huisartsen bestaat.
De Landelijke Huisartsen Vereniging LHV ziet niets in een speciale organisatie voor spoedeisende hulp, maar vindt het manifest wel aanleiding om aandacht te vragen voor de werkdruk van huisartsen.
De winkels worden geplunderd alsof ze drie weken sluiten. Mensen lopen in groepjes, zodat ze meer karretjes tegelijk kunnen gebruiken. Mensen die 200 meter van de winkel wonen, gaan met de auto om flink te kunnen inslaan.
Ik voelde me een buitenbeentje met m'n mandje.
TT 106 Oudkerk boos over Telegraaf-bericht

AMSTERDAM De Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk wil van de korpsleiding in die stad opheldering over een bericht in de Telegraaf, waarin hij beschuldigd wordt van wangedrag tegen agenten, meldt RTV Noord-Holland. Oudkerk werd onlangs aangehouden met een defect achterlicht.
Oudkerk zegt niet te begrijpen waarom de politie de pers inlicht wanneer hij als burger wordt aangehouden. Hij wil op korte termijn een gesprek met korpschef Jelle Kuiper en burgemeester Job Cohen.
Volgens de Telegraaf kreeg Oudkerk een bon omdat zijn achterlicht het niet deed. De wethouder zou daarop "scheldend en tierend" van leer zijn getrokken.

Hoge bomen...
Franse regering waarschuwt voor weerbarstige oesters

PARIJS - Het Franse Nationale Instituut voor Waakzaamheid inzake Gezondheid (INVS) heeft zijn landgenoten dinsdag gewaarschuwd uiterst voorzichtig zijn bij het openen van oesters. Jaarlijks raken in Frankrijk ongeveer 2000 smulpapen gewond bij het openen van de zeevrucht. In de periode rond kerst en nieuwjaar vallen de meeste gewonden, circa achthonderd.
"Men moet waar mogelijk trachten deze ongevallen te voorkomen door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ga comfortabel zitten met een oestermes en enige kennis van zaken. Gebruik speciale bescherming voor de handen bij het openen of laat de verkoper de oester openen", luidt het advies van het instituut.
De oesterkwekers hebben laten weten dat de oesters dit jaar van uitzonderlijk goede kwaliteit zijn. Door het warme weer zijn de schelpdieren eerder gerijpt. Het beste tijdstip om ze te eten is daardoor van medio januari tot medio december vervroegd. Ongeveer 40 procent van de Franse oesterkweek, dit jaar circa 137.000 ton, wordt tijdens de kerst gegeten.
(Bron)

De wraak van de oester.
Bin Laden achter jongste terreurdreiging VS

WASHINGTON - De Amerikaanse regering beschikt over gegevens dat Osama bin Laden persoonlijk zijn goedkeuring heeft gegeven aan een nieuwe terreuraanval op doelen in de Verenigde Staten. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender NBC dinsdag. Die informatie leidde ertoe dat de regering de alarmfase zondag verhoogde.
Volgens NBC hebben Amerikaanse inlichtingendiensten gedetailleerde informatie gekregen over het nieuwe terreurplan. Leden van het terroristennetwerk al-Qaeda zouden van plan zijn buitenlandse verkeersvliegtuigen te kapen om die op doelen in de Verenigde Staten te storten. In sommige gevallen was de informatie zo uitvoerig, dat ze ook de vluchtnummers bevatten.
Veiligheidsdiensten hebben daarna een aantal Amerikaanse vliegvelden onder strenge controle geplaatst. Vooral Newark International Airport in de staat New Jersey wordt nauwkeurig in de gaten gehouden, zo vertelden Amerikaanse functionarissen aan NBC.
Volgens de bronnen lijkt het terreurnetwerk vooral geïnteresseerd in Tappahannock, een stadje met 2016 inwoners in de staat Virginia zonder militaire basis of andere strategische doelen. Met een aanval op zo'n plaats zou al-Qaeda de Amerikanen wil laten weten dat ze zelfs in een gehucht op het platteland niet veilig zijn.
Naast steden als New York en Los Angeles is ook Las Vegas een doelwit van het islamitische terreurnetwerk. De stad is een toeristische trekpleister en van economisch belang. Er worden veel congressen en beurzen gehouden.
(Bron)

Als dit waar is, is het deels eng (niet weer een 11 september, hoewel dat vanuit het oogpunt van de terroristen zo succesvol was dat pogingen het nog eens te flikken onvermijdelijk lijken), en deels geruststellend: als de inlichtingendienst al weet om welke vluchtnummers het gaat, moeten ze goede bronnen hebben - en dat is de beste verdediging.
Maar als ik in dat gehucht zou wonen, zou ik me niet erg lekker voelen.
Jonge moslims minder vroom

AMSTERDAM - Jonge moslims (tussen 15 en 34 jaar) in Nederland vinden zichzelf minder vroom dan ouderen. Ook vinden moslimjongeren het dragen van een hoofddoek minder belangrijk dan hun ouders.
Dit meldde de Volkskrant woensdag op basis van onderzoek dat het dagblad liet verrichten onder 445 moslims. Ondanks het relatief geringe aantal ondervraagden noemt de krant het onderzoek, uitgevoerd door het bureau Foquz Etnomarketing, representatief.
Van de jonge moslims omschrijft 46 procent zich als vroom tegenover bijna 54 procent van de ouderen. Ook wijst een flinke groep jongeren (ruim 31 procent) de stelling af dat een 'goede moslim doet wat de imam zegt'. Bij ouderen is dat circa 25 procent.
Het dragen van een hoofddoek blijft voor ongeveer 40 procent van de jongeren wel belangrijk. Maar dat is minder dan bij de ouderen (bijna 60 procent). Bovendien hechten mannen (50,4 procent) meer belang aan het kledingstuk dan vrouwen (45,7 procent).
Ruim 18 procent van de ondervraagde moslims bezoekt de moskee nooit, 27 procent komt er alleen op de belangrijke feestdagen en 51 procent gaat een of meerdere keren per maand.
(Bron)

Dit is toch de klassieke weg. En naarmate de ontkerkelijking voortschrijdt, zal er een kleine groep steeds strikter vasthouden aan wat zij het enige echte ware geloof vindt. De grootste groep zal vinden dat die andere groep te fundamentalistisch is, en het zal de kleinste groep zijn die de meeste aandacht krijgt, tot leedwezen van die grootste groep.
Mailtje, of ik in het kader van de beveiliging even online mijn Visa-card wil updaten. Waarschijnlijk moet ik daarvoor wat gegevens invoeren, zoals pincode en zo.
Gelukkig heb ik geen Visa-card.

dinsdag, december 23, 2003

Het gerecht heet Ayaca, weet ik inmiddels.
Mijn buurvrouw belde vanavond aan, met dampende schotels en borden. Ze had vooruit gekookt voor de kerst, en als steeds bedacht ze mij ook royaal. Ik kreeg een stuk heerlijke taart en een kunststukje: iets deegachtigs met veel kruiden, kip en zuidvruchten, gerold in een enorm blad, daar weer een blad omheen, en het geheel minutieus vastgeknoopt. Geen idee hoe het heet, maar het was verrukkelijk!
Over een paar dagen maak ik een appeltaart, en dan krijgt buuv een stuk.
We hebben het goed geregeld :-)
TT 111 Bos bij NAVO-basis toch gekapt

DEN HAAG De zes hectare bos bij de NAVO-basis Geilenkirchen worden toch gekapt. Ondanks bezwaren van de gemeente Onderbanken,waarin het bos ligt, wil het kabinet de kap doorzetten. Volgens staatssecretaris Van der Knaap is dat nodig voor "de operationaliteit en de veiligheid" van de luchtmachtbasis.
Onderbanken vreest geluidsoverlast als de bomen zijn gekapt, en wil in plaats daarvan de startbaan in Duitse richting verlengen. Maar dat idee is volgens de NAVO niet haalbaar. De gemeente vecht het besluit aan bij de Raad van State.
De NAVO heeft in Geilenkirchen AWACS-radarvliegtuigen gestationeerd.
TT 108 CBS: economie toch niet gegroeid

VOORBURG De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar toch niet gegroeid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft zijn eerdere raming dat de economie over juli, augustus en september met 0,1% groeide, ingetrokken.
Na nieuwe berekeningen concludeert het CBS dat het bruto binnenlands product in deze periode gelijk is gebleven, dus dat er sprake was van stilstand. In vergelijking met het derde kwartaal van 2002 is de economie met 1,2% gekrompen.
De krimp werd deels veroorzaakt doordat de Nederlandse consument minder uitgaf. De consumptie was dit kwartaal 1,7% lager dan in dezelfde periode in 2002.
TT 103 Vissen ontraden bij Terschelling

DEN HELDER Rijkswaterstaat waarschuwt om niet te vissen in het gebied bij Terschelling, waar zondag een schip vaten met landbouwgif heeft verloren.
Het gaat om ruim 600 vaten die in drie containers zaten die tijdens de storm van zondag overboord sloegen. De vaten bevatten 63.000 liter pesticide.
Rijkswaterstaat weet niet of de vaten in de containers lekken en waar ze zich bevinden. Mensen mogen niet met het gif in aanraking komen. Het gevolg voor het milieu is verder nog onduidelijk.
TNO heeft tegenover RTV Noord-Holland verklaard dat een milieuramp ontstaat als de vaten met het gif openbreken.
Chipo vond leuke zelfmaakbeestjes.
Politie pakt man met negen pistolen

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam keek maandagavond raar op toen zij een 19-jarige man uit voormalig Joegoslavië op de Heemraadsingel preventief fouilleerde. Hij had liefst negen pistolen op zak. De man had ook nog een paar patronen en patroonhouders bij zich. De wapens waren niet geladen.
De Oost-Europeaan, zonder vaste woonplaats, zat met een 27-jarige Rotterdammer in een taxi. Beide mannen zijn aangehouden. De politie vermoedt dat de wapens afkomstig zijn uit voormalig Joegoslavië.
Bij de controle in de wijken Middelland en Nieuwe Westen werden 226 mensen gefouilleerd en 45 auto's gecontroleerd. De politie vond nog zeven steekwapens en vijftien gram harddrugs. Zeven mensen moesten mee naar het bureau.
(Bron)
Dreigende posters tegen Van der G. in Rotterdam

ROTTERDAM - In de binnenstad van Rotterdam hangen tientallen posters met daarop de beeltenis van Volkert van der G. en de tekst 'jachtseizoen geopend op 6 mei 2014'. Op zijn gezicht is een vizier van een geweer getekend. Een onbekende actiegroep heeft de affiches opgehangen. Justitie in Rotterdam gaat de zaak onderzoeken, aldus dinsdag persofficier B. den Hartigh.
Volkert van der G. komt naar verwachting op 6 mei 2014 vrij, als hij zijn straf heeft uitgezeten voor de moord op Pim Fortuyn. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem in juli tot achttien jaar cel.
Het Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit treedt op als spreekbuis namens de actievoerders. Smit benadrukt dat hij verder niets met de actie te maken heeft. “De actievoerders willen een signaal aan Volkert van der G. afgeven dat hij in 2014 niet rustig met zijn oude leventje verder kan gaan. Het is niet vergeten wat hij heeft gedaan, het leeft nog steeds.”
Smit weet niet of er plannen bestaan om Van der G. daadwerkelijk wat aan te doen. “Geweld is wat mij betreft ook niet de goede richting, maar ik proef wel dat de mensen het zat zijn. Dit een extreme uiting daarvan.”
Justitie laat de zaak uitzoeken. “Wij willen eerst inventariseren om hoeveel posters het gaat en waar ze hangen. Dan bekijken we of we iets kunnen doen. Er is nog geen aangifte binnen”, aldus Den Hartigh.
De posters zijn ondertekend met de naam Rinusje. Rinus van den Heerik, van de stichting Beeld voor Pim, zegt dat hij niet bij de actie betrokken is. “Waarschijnlijk heeft iemand een kleregeintje met me uitgehaald. Maar als er in 2014 eentje opstaat die Van der G. pakt, zal ik er niet rouwig om zijn."
(Bron)

Zo'n poster is gewoon bedreiging. En "dat mensen het zat zijn" - wat zijn ze zat? De moord op Fortuyn is geen kwestie van zat zijn, dat is gebeurd en niet iets wat je zat wordt. Dus waar gaat het precies over?
Dieselroet hoofdoorzaak temperatuurstijging op aarde

AMSTERDAM - Roetdeeltjes, veelal afkomstig uit dieselmotoren, zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de temperatuurstijging op aarde. Dat stellen wetenschappers van de NASA in een onderzoek dat maandag is gepubliceerd door de Amerikaanse National Academy of Sciences.
De roetdeeltjes vormen een laagje op sneeuwoppervlakken waardoor die licht eerder opnemen dan weerkaatsen. De weerkaatsing van licht heeft een koelend effect. Volgens de wetenschappers levert roet op die manier op het noordelijk halfrond een twee keer grotere bijdrage aan het opwarmen van de lucht dan koolstofdioxide.
In de Alpen troffen de onderzoekers genoeg roetdeeltjes aan in de lucht om de reflectiecapaciteit van de sneeuw te verminderen van 98 procent naar tussen de 80 en 90 procent. Roet is een veel grotere boosdoener dan tot nu toe werd gedacht, stellen de wetenschappers.
De westerse landen, waar veel diesel wordt verbrand, brengen verreweg de meeste roetdeeltjes voort. Elders in de wereld wordt in mindere mate roet geproduceerd door de verbranding van hout, mest, en plantaardige olie.
Tot voor kort gingen wetenschappers er vanuit dat de verwarming van de aarde vooral werd veroorzaakt door kooldioxide en andere gassen die bij de verbranding van fossiele brandstoffen vrijkomen en de warmte van de zon in de atmosfeer vasthouden. Nu concentreren zij zich ook op de negatieve effecten van zogenoemde aerosolen, minuscule vervuilende deeltjes die op het aardoppervlak neerdalen.
(Bron)
Verdonk stelt Kamer gerust over asielzoekers

DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft de Tweede Kamer dinsdag toegezegd dat voorlopig geen gezinnen van uitgeprocedeerde asielzoekers op straat worden gezet.
De Kamer neemt daar genoegen mee. De minister voert weliswaar niet letterlijk uit wat in een motie staat, die de Tweede Kamer vorige week aannam, maar in feite doet ze nu wel wat de Kamer wilde bereiken met de motie.
In de motie, ingediend door de regeringspartijen CDA en D66, vroeg de Kamer om gemeenten de vrijheid te geven “in bijzondere en klemmende gevallen de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers niet te beëindigen”, totdat nieuw terugkeer- en uitzettingsbeleid in januari met de Tweede Kamer besproken is.
Minister Verdonk noemde die motie ‘onuitvoerbaar’ en dat was reden voor de leden van de commissie Justie om dinsdag de kerstvakantie te onderbreken voor overleg met haar. Zij legde uit, dat het niet aan de gemeenten is om te besluiten of sprake is van een ‘bijzonder en klemmend geval’, maar aan de minister zelf.
Toen Verdonk toezegde ook gezinnen met kinderen hiertoe te zullen gaan rekenen, werd een conflict met de Kamer vermeden en ging iedereen in kerststemming uiteen.
(Bron)

Dus het kan niet, maar ze doet het toch?
Krokodil slaat toe in Noord-Australië

DARWIN - Een vier meter lange zoutwaterkrokodil heeft in het noorden van Australië een 22-jarige man gedood. Twee vrienden van het slachtoffer konden vluchten voor het bloeddorstige dier. Ze bleven liefst 22 uur lang in een boom, terwijl het reptiel toekeek.
Het tweetal kon uiteindelijk per helikopter worden gered, aldus The Sydney Morning Herald in de dinsdageditie. De krokodil sloeg toe toen de 22-jarige zijn mountainbike afspoelde in een rivier.
(Bron)

maandag, december 22, 2003

Vervolging heksen in Zuid-Afrika neemt toe

JOHANNESBURG - Oudere vrouwen in de Zuid-Afrikaanse zwarte gemeenschappen zijn steeds vaker doelwit van aanvallen omdat ze heksen zouden zijn. Dat heeft een Zuid-Afrikaans/Nederlands onderzoeksteam maandag in een rapport gemeld.
Onder slechte sociale omstandigheden nemen mensen het recht in eigen hand en doden of verjagen vrouwen die zij als heksen beschouwen. Roddel en jaloezie zijn vaak de oorzaak van dergelijke beschuldigingen, aldus de onderzoekers. De belagers van ‘heksen’ wijzen veelal uit onwetendheid een zondebok aan voor de ziekten en rampen die de gemeenschap treffen.
(Bron)
Het RTL-nieuws meldde dat het terugvorderen van criminele verdiensten naar de mening van het CDA makkelijker moet worden. Als je iemand in een dure auto ziet rijden dan moest dat maar eens uitgezocht worden.
De precieze bewoordingen weet ik niet meer, maar het wekte wel de indruk dat iemand die een dure auto rijdt, hoogstwaarschijnlijk crimineel is.
Vriendje sloeg op hol en besloot ter plekke: 'Als ik ooit de loterij win of zo, dan koop ik een dure villa, en die noem ik 'Misdaad loont'.'
Klem onder rolluik, benzinestation beroofd

Een tankstation aan de Eindhovense Gagelstraat is zondagavond beroofd, nadat een medewerker klem was komen zitten onder een rolluik.
Het automatische rolluik had hij in werking gezet bij het afsluiten van het winkeltje bij de pomp. Hoe hij daarbij zelf beklemd raakte is nog onduidelijk. Feit is wel dat een passerende man, de pompbediende ziend in diens benarde situatie, geen moment aarzelde. Hij liep via de deur de winkel in om er even later met geld en telefoonkaarten van door te gaan. Een volgende voorbijganger waarschuwde de politie maar die kon alleen de pompbediende nog helpen. De dief was al lang gevlogen.
(Bron)
McCash

De Amerikaanse Janice Meissner bestelde vorige week een bagel en een cola light bij een McDrive en kreeg een papieren zak aangereikt die wel heel zwaar aanvoelde. Dat bleek een oorzaak te hebben: er zaten honderden of zelfs duizenden dollars in.
De manager van het filiaal was op het idee gekomen om de dagopbrengst in een gewone bruine zak te stoppen alvorens het geld naar de bank te brengen. Dat zou minder opvallen. "Iemand heeft duidelijk niet goed opgelet'', zegt een woordvoerster. Hoeveel geld er precies in de zak zat wil ze niet zeggen.
Meissner dacht even na en zette toen haar auto in zijn achteruit om de zak terug te geven. "Het meisje werd zo wit als een lijk. Ze had nog niet in de gaten dat het geld was verdwenen. Ze bedankte me, en dat was dat.''
Niet helemaal, laat McDonald's weten. Meissner krijgt een bedankbrief en een tegoedbon van 50 dollar.
(Bron)
TT 401 In november is in Groot-Brittannië het spruitjesseizoen weer begonnen. Voor Tony Vaughan een mooie tijd, maar voor zijn collega's een hele beproeving.
De 27-jarige Brit is Hoofdproever van de groente-afdeling van supermarktketen Tesco. Wekelijks verorbert hij zo'n vijf kilo van de groene kooltjes en dat leidt tot de nodige gasvorming.
Zijn collega's op kantoor komt het inmiddels de neus uit en ze willen niet meer naast hem zitten. Hij is verbannen naar een plaats bij het raam. Maar Tony telt zijn zegeningen: "Gelukkig is mijn vriendin net zo dol op spruitjes als ik. Dat is een hele opluchting."
TT 128 Egyptische minister belaagd

JERUZALEM De Egyptische minister Maher van Buitenlandse Zaken is in Jeruzalem aangevallen door Palestijnse betogers. Dat gebeurde bij de Al Aqsa-moskee. Hij raakte niet gewond, maar werd wel uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht. Hij klaagde over benauwdheid.
Maher werd aangevallen toen hij bij de moskee wilde bidden. Extremisten gooiden schoenen naar hem. Maher bevond zich zonder begeleiders in de moskee, de op twee na heiligste plaats voor moslims.
De minister is in Israël voor overleg met de regering over hervatting van de vredesbesprekingen met de Palestijnen.
TT 108 "Veel mis met sla in supermarkt"

AMSTERDAM Bijna 40 procent van de sla in de supermarkten bevat resten van illegale bestrijdingsmiddelen, blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie, Natuur & Milieu en Goede Waar & Co.
De kropsla bevat onder meer zogeheten neurotoxische stoffen, die vooral voor kinderen schadelijk zijn. In alle onderzochte supermarkten werd sla met resten bestrijdingsmiddelen gevonden.
Bij 16% van de sla werd de norm van de Warenwet overtreden. Deze sla, uit vier winkels van Dirk van den Broek en één van Super de Boer, had niet verkocht en gegeten mogen worden. Eerder werden al druiven en nectarines op gif getest.
TT 103 Verkoper nepvakanties aangehouden

GOUDA Op een parkeerplaats in Gouderak heeft de politie een 59-jarige man uit Gouda aangehouden die ervan verdacht wordt honderden nepvakantiereizen te hebben verkocht. Zo'n 150 gedupeerden zijn voor in totaal twee ton opgelicht.
De Geus: 60-urige werkweek en minder pauzes

AMSTERDAM - De regels over arbeidstijden moeten worden versoberd tot het Europese minimumniveau. Werkgevers krijgen meer vrijheid om met werknemers individueel afspraken over werktijden, roosters en pauzes te maken. Dit stelt het kabinet voor bij de wijziging van de Arbeidstijdenwet.
Minister De Geus van Sociale Zaken heeft het kabinetsstandpunt in een brief aan de Tweede Kamer toegelicht. Hij betoogt dat de tien landen die in 2004 toetreden tot de Europese Unie, zich bij hun wetgeving hebben laten leiden door Europese richtlijnen. Versobering van de Nederlandse regels tot datzelfde Europese minimumniveau verstevigt volgens De Geus de concurrentiepositie. Wel blijft het mogelijk dat in CAO's afwijkende afspraken worden gemaakt.
Nu schrijft de Arbeidstijdenwet van 1996 standaardnormen voor over onder meer werk- en rusttijden, pauzes, nachtwerk en oproepdiensten. Ook zijn normen aangegeven voor maximale oprekking van de basisnormen in een overlegregeling.
In de nieuwe wet wil het kabinet alleen nog de maximale Europese normen opnemen. Werkgevers kunnen daarbinnen met individuele werknemers afspraken maken. Nu moet, als langer dan vijfenhalf uur gewerkt wordt, een half uur pauze worden ingeroosterd. Het kabinet wil de norm verlagen naar een kwartier pauze na zes uur werk.
Nu geldt in de standaardregeling een maximumwerkdag van negen uur ofwel 45 uur per week. Via de overlegregeling kan dat nu worden opgerekt tot tien uur per dag ofwel vijftig uur per week. Het kabinet wil dit oprekken tot maximaal twaalf uur per dienst ofwel zestig uur per week. Per dertien weken mag de werkweek niet meer zijn dan gemiddeld 48 uur per week.
Over nachtdiensten wil het kabinet de regels schrappen over rusttijden bij meerdere nachtdiensten, over het maximum aantal nachtdiensten en over het maximum aantal opeenvolgende nachtdiensten. Voordat de wetswijziging aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd, worden vakbeweging, kroonleden en werkgevers in de Sociaal-Economische Raad om advies gevraagd.
(Bron)
Diamanten met oud papier weggegooid

APELDOORN - Ongeveer 165 mensen hebben de afgelopen weken een briljant geslepen diamant bij het oud papier weggegooid. De kostbare steentjes zaten in een brief die de Apeldoornse juwelier Johan de Boer begin december aan tweehonderd mensen stuurde, aldus De Telegraaf.
De Boer deed dit vanwege het tienjarig bestaan van zijn zaak. Hij wilde op die manier zijn vaste klanten door heel Nederland bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Naast de tweehonderd diamanten stuurde hij ook 3.800 zirkonia's, namaakdiamanten. In de mailing zat de tekst 'Bent u de gelukkige?'. Hij nodigde de ontvangers uit om naar zijn zaak te komen om de steen op echtheid te laten controleren.
Tot zijn verbazing kwamen er echter maar een paar mensen op de oproep af. Toen De Boer vervolgens contact opnam met een aantal klanten, kreeg hij te horen dat de meesten de mailing meteen hadden weggegooid. De juwelier zegt dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt: "Ik ben ontzettend naïef geweest. Mensen vertrouwen het niet meer als ze zoiets over de post ontvangen."
(Bron)
Kerstluxe wekt weerzin bij minderheid van Nederlanders

ROTTERDAM - De buik bol eten en je vergapen aan kerstcadeaus terwijl de Derde Wereld crepeert van de honger. Een op de vijf Nederlanders ergert zich aan de kerstluxe, 80 procent ziet dit niet als overvloed. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd door bungalowpark Center Parcs.
De kerstluxe wekt weinig weerzin in vergelijking met de ergernissen bij het inkopen voor de kerst. Van de Nederlanders vindt 52 procent het hoogst irritant dat de kerstspullen al ruim voor sinterklaas in de winkel liggen.
Van de ondervraagde vrouwen krijgt 24 procent een knagend gevoel van de uitgeefwoede tijdens de kerst. Van de mannen heeft 15 procent tijdens de kerstdis oog voor de armoede in de wereld. Bij kerst denken mannen ook minder aan dingen als naastenliefde, vrede op aarde en familie. Van de Nederlandse mannen zegt 13 procent helemaal niet van Kerstmis te houden.
De Belgen ergeren zich meer aan de kerstluxe. Een op de vier zuiderburen zit tijdens het kerstmaal met zijn gedachten bij de minderbedeelde medemens. Uit het onderzoek onder meer dan 1300 Nederlanders, Duitsers en Belgen blijkt verder dat 15 procent van de Duitsers de hele kerst het liefst slapend doorbrengt. Voor de Nederlanders is dat 6 procent en van de Belgen komt 3 procent tijdens de kerst het liefst zijn bed niet uit. Center Parcs doet regelmatig onderzoek naar de vrijdtijdsbeleving van hun publiek.
Een meerderheid van de Nederlanders, Duitsers en Belgen heeft als goed voornemen voor 2004 gezonder leven en meer genieten van het leven. Van de Nederlandse vrouwen heeft 29 procent als goed voornemen geduldiger te zijn in het nieuwe jaar.
(Bron)
Aantal zelfdodingen stijgt weer

AMSTERDAM - In totaal 1567 Nederlanders hebben zichzelf vorig jaar van het leven beroofd, 6 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee is een eind gekomen aan de dalende trend van het aantal zelfdodingen die in 1985 werd ingezet. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Gemiddeld ontnamen in 2002 vier mensen per dag zichzelf het leven. De meeste zelfdodingen zijn er in de eerste week van januari, zo'n vijf per dag. Ook in de lentemaanden ligt het aantal suïcides hoger dan in de rest van het jaar. Uitschieters zijn met name nieuwjaarsdag en de paasdagen. Met de kerstdagen plegen juist relatief weinig mensen zelfmoord.
Gemeten naar de dag van de week vinden de meeste zelfdodingen op maandag plaats, bijna vijf gemiddeld. De minste zelfdodingen worden gepleegd op zaterdag, gemiddeld 3,5 per dag.
(Bron, plus twee staafdiagrammen)
Spanjaard wint 380 miljoen euro

MADRID - Een inwoner van de Spaanse hoofdstad Madrid heeft maandag met de traditionele kerstloterij de jackpot, bekend als El Gordo (de vette), gewonnen met daarin 380 miljoen euro. In totaal keerde de loterij 1,8 miljard euro aan geldprijzen uit.
De Spaanse kerstloterij werd in 1763 ingesteld door koning Karel II en levert de staat per jaar meer dan een half miljard euro aan belastingen op.
(Bron)
Mannen kunnen beter niet trouwen

LONDEN - Mannen die niet trouwen zijn het gelukkigst. Dat heeft een onderzoek aan de Londense universiteit aangetoond, berichtte de Britse krant The Independent maandag.
Mannen die ongetrouwd samenwonen en hun partner trouw blijven, lijken het meest tevreden te zijn. Zodra mannen in het huwelijksbootje stappen, worden ze minder gelukkig.
Vrouwen daarentegen zijn het gelukkigst wanneer ze trouwen met hun eerste liefde. Met vrouwen gaat het na iedere relatiebreuk emotioneel steeds slechter. Voor mannen is een scheiding ook vervelend, maar zodra er een nieuwe liefde opduikt, wordt de ellende snel vergeten.
Aan het onderzoek werkten ruim 4400 Britten mee.
(Bron)
Sirenes maken veel te weinig herrie

DEN HAAG - De sirenes die elke eerste maandag van de maand om twaalf uur 's middags te horen zijn, maken veel te weinig herrie. Ze moeten bijna twee keer zo luid gaan klinken, waardoor het bereik in sommige gevallen een paar honderd meter meer wordt.
Dit blijkt uit onderzoek door TNO, dat werd ingesteld nadat burgemeesters bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de alarmbel hadden getrokken. Op momenten dat er echt iets loos was, kwamen klachten van burgers binnen die zeiden niets gehoord te hebben.
Metingen van TNO wezen uit, dat de sirenes slechts 115 dB produceren, terwijl 120 dB vereist is. Het verschil is bijna twee keer zoveel herrie. Het ministerie gaat de resultaten van het TNO-onderzoek met fabrikant Siemens bespreken. TNO heeft daarbij de suggestie meegegeven om de sirene niet alleen luider te laten klinken, maar ook de "beltoon" te veranderen, omdat een ander deuntje het aantal toehoorders zou kunnen vergroten.
[Voortaan horen we bij een ramp 'Heb je even voor mij'...]
TNO heeft gemeten in een plattelandsgemeente (Beuningen), een middelgrote stad (Zeist) en een grote stad (Den Haag).
(Bron)
Bisschop uit felle kritiek op detentie van moslims

LONDEN - De Anglicaanse Kerk heeft gisteren de detentie van moslims zonder vorm van proces bekritiseerd. Volgens aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury kan hierdoor de gematigde moslimgemeenschap van de westerse samenleving worden vervreemd. De primaat van de Anglicaanse Kerk maakte zijn opmerkingen als opmaat naar zijn kerstboodschap.
In Groot-Brittannië zijn veertien van terrorisme verdachte moslims zonder formele aanklacht gedetineerd in de Belmarsh-gevangenis in Londen, nu al bijgenaamd Guantánamo aan de Theems. Zij worden vastgehouden op grond van na 11 september 2001 ingevoerde noodwetgeving. In de Verenigde Staten zitten zeshonderd mensen gevangen in het echte Guantánamo Bay op Cuba, onder wie negen Britten.
Volgens Rowan Williams kunnen moslims door deze maatregelen de indruk krijgen dat zij het doelwit zijn van de oorlog tegen het terrorisme. Hij vindt dat de dialoog met de wereldwijde moslimgemeenschap een topprioriteit moet zijn. 'Als we gematigde moslims willen overreden tot tolerantie en pluralisme, dan zijn alle maatregelen die tegen hen zijn gericht problematisch', zei de aartsbisschop van Canterbury.
Hij veroordeelde ook buitengewoon fel het Franse voornemen om hoofddoekjes op de scholen te verbieden als 'hoogst provocerend' en 'destructief'.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett wees de kritiek van de aartsbisschop af. Hij zei dat het zijn plicht is mensen te beschermen tegen terroristen. 'De mannen worden niet vastgehouden omdat ze moslim zijn. Hun religie interesseert mij niets. Het gaat erom of ze terroristen zijn.'
Blunkett wees ook een vergelijking met het Amerikaanse Delta Kamp in Guantánamo Bay van de hand. 'De gevangenen in de Belmarsh hebben recht op juridische bijstand en kunnen beroep aantekenen.'
Overigens werden alle beroepen onlangs afgewezen.
(Bron)
Provincies mogen straks bouwen wat ze willen

DEN HAAG - In het westen moet meer gebouwd en gewerkt worden, vindt minister Dekker. Verder laat ze de inrichting van het land graag over aan de plaatselijke overheden.
Wordt het platteland volgebouwd? Blijven onze natuurgebieden intact? Op die vragen gaf de vorige nota over de ruimtelijke ordening van Nederland, die van PvdA-minister Pronk, een duidelijk antwoord. Wie de Nota Ruimte van minister Dekker van VROM leest krijgt slechts een vaag idee van hoe Nederland er over dertig jaar uit komt te zien. Dekker trekt haar handen af van de ruimtelijke ordening. Provincies en gemeenten bepalen de toekomstige inrichting van Nederland.
De inhoud van de nota kan nauwelijks een verrassing heten. Het eerste kabinet-Balkenende had al gebroken met de voornemens van Pronk, die als te rigide werden gezien. Het tweede kabinet-Balkenende zet die lijn voort. Pronk bepaalde dat gemeenten rode strepen moesten trekken; daarbinnen mocht worden gebouwd, daarbuiten absoluut niet. Pronks plan belandde door de val van Paars II in de prullenbak. Zijn opvolger Kamp (VVD) gaf plattelandsgemeenten alle ruimte om woningen te bouwen.
Dekkers Nota Ruimte staat in het teken van de economische ontwikkeling. Schiphol, de Rotterdamse haven, het Westland en de bollenstreek krijgen alle ruimte om uit te breiden. 'Eventuele belemmeringen voor verdere groei moeten worden tegengegaan', valt te lezen. Dit betekent dat woningbouw in de wijde omtrek rond de luchthaven en de bloemenveiling Aalsmeer wordt verboden. Ter compensatie moeten Amsterdam en Almere samensmelten tot een 'dubbelstad' met bebouwing aan weerszijden van het IJmeer. Het noorden, oosten en zuiden van het land krijgen nauwelijks aandacht. De tijd dat kabinetten de bedrijvigheid over Nederland wilden verspreiden is voorbij.
Dekker bemoeit zich vrijwel uitsluitend met de Randstad. Dit gebied heeft niet alleen de meeste economische potentie, ook de problemen zijn er het grootst. De files nemen toe, het groen verdwijnt, de binnensteden verloederen en de woningbouw stokt.
Woningbouw in het Groene Hart moet de behoefte aan landelijk wonen stillen. Het westelijk deel van het Groene Hart, de driehoek Leiden-Alphen-Gouda, wil Dekker opofferen aan verstedelijking en bedrijvigheid. Verdere bescherming heeft geen zin, vindt de VVD-bewindsvrouw. Bebouwing heeft dit landschap reeds van zijn charme beroofd. Het oostelijk deel van het Groene Hart blijft wel behouden. Dit polderlandschap met zijn veenweidegebieden ligt er nog relatief ongeschonden bij. Maar de provincies en gemeenten beslissen. Hier zit de crux van Dekkers verhaal: ze vertrouwt op het verantwoordelijkheidsgevoel van provincies en gemeenten. Die gaan de natuur heus niet verkwanselen, lees je tussen de regels.
De meest waardevolle natuurgebieden, verenigd in de zogeheten ecologische hoofdstructuur, krijgen dus minder bescherming dan onder Pronk het geval zou zijn geweest. Dekker staat toe dat deze gebieden door bebouwing en wegen worden aangetast, mits daarmee een groot openbaar belang wordt gediend en er geen alternatieven voorhanden zijn. De verloren gegane natuur moet elders worden gecompenseerd. Ook hier hebben provincies en gemeenten het laatste woord. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft geen vertrouwen in de goede afloop van Dekkers voornemens. 'Afschaffing van het restrictieve rijksbeleid zal leiden tot een grotere aantasting van natuur en landschap door verstedelijking', valt te lezen in de notitie die het RIVM op verzoek van het ministerie opstelde. Verschillende wetenschappers vinden dit echter een doemscenario. Stukjes weiland mogen wat hen betreft best opgeofferd worden voor woningbouw.
Bovendien wil slechts een minderheid midden in de natuur wonen. De meesten kiezen voor een woning aan de rand een dorp, goed bereikbaar en met voorzieningen. En waarom zouden ruimtelijke beslissingen niet kunnen worden overgelaten aan gemeenteraden en provinciale staten, is de strekking. Zij zijn toch democratisch gekozen.
(Bron)
Sneeuwstormen in Zweden zorgen voor chaos

STOCKHOLM - Sneeuwstormen in Zweden hebben maandag voor grote chaos gezorgd. Zeker twee mensen zijn door het slechte weer om het leven gekomen. Bij 100.000 huishoudens was de stroom uitgevallen. Ook het verkeer ondervond grote hinder van de sneeuwstormen, zo zeiden functionarissen maandag.
In het zuiden van Zweden belandde een jong stel wegens de gladheid met hun auto in een kanaal, waarna ze verdronken. In totaal waren er als gevolg van de sneeuwval zeker vijftig verkeersongelukken. Veel autowegen raakten geblokkeerd, doordat vrachtauto's met opleggers gingen scharen.
Ook het vliegverkeer en de veerdiensten op de Oostzee ondervonden ernstige hinder, waardoor grote vertragingen ontstonden.
(Bron)
Kentekendief
Een 23-jarige man uit Zaandam is zaterdag aangehouden, omdat hij een auto van de politie aan het vernielen was. De man heeft met geweld de twee kentekenplaten van de politieauto afgetrokken. Hij verklaarde wraak te willen nemen op de politie, omdat hij eerder die week was aangehouden, omdat hij zelf geen kentekenplaat achterop zijn auto had. Hij wilde met een nummerbord van de politie gaan rondrijden.
(Bron)
NNO-wind, koffiewind. Heel Utrecht ligt dan onder het geurspoor van de koffiebranderij.
Carjackers laten miss gaan na signeren van 15 naaktkalenders

Een bende carjackers keek vreemd op toen ze ontdekten dat hun slachtoffer miss Venezuela was. Ze beroofden de schoonheidskoningin en lieten haar gaan nadat ze vijftien van haar naaktkalenders signeerde. "De overvallers waren verrast toen ze vertelde dat ze Veruska Ramirez was, de bekende miss Venezuela", aldus manager Luigi Ratino.
De overvallers stapten in haar wagen, stalen haar persoonlijke bezittingen en een grote som harde valuta. De dieven merkten plots een grote doos op de achterbank van de wagen. In de doos zaten kalenders met naaktfoto’s. Ze vroegen hoe het slachtoffer heette en schrokken toen ze beseften dat ze Veruska Ramirez of miss Venezuela 1997 gekidnapt hadden.
De dieven vroegen de ex-deelneemster aan Miss Universe om de kalenders te tekenen. Toen ze klaar was met de klus dumpten de boeven haar in de straten van Valencia. "Ze hebben haar niet mishandeld. De politie onderzoekt de zaak", aldus de manager.
(Bron)

zondag, december 21, 2003

TT 401 De familie van een verongelukte Amerikaanse tiener kreeg vorige week een extra schok te verduren.
Terrell Silver (18) verongelukte op 28 november met zijn auto. Zijn familie ontving van het ziekenhuis van Halifax zijn kleding. Ze legden deze tijdelijk in hun schuur.
Toen iemand het schuurtje vorige week opruimde, vond hij tussen de kleding een afgehakte voet in een bebloede doek van het ziekenhuis. Het medisch centrum wijt de macabere vergissing aan een bomvolle koelkast in het lijkenhuis. De voet zou per abuis in de kledingkast zijn gelegd en toen zijn meegestuurd met de kledij.
TT 401 Een Amerikaanse verkrachter is door een struise prostituee flink op zijn nummer gezet. De engerd, die al eerder in de bak zat wegens vier verkrachtingen, had geprobeerd de vrouw, die twee keer zo zwaar was als hij, te verkrachten.
De 125 kilo wegende dame van lichte zeden liet echter niet met zich sollen en gooide haar gewicht in de strijd. Ze pakte de man zijn mes af en dwong hem zich uit te kleden.
Na de stripactie begeleidde ze haar naakte belager naar het politiebureau waar de gerechtsdienaren de man in de boeien sloegen, waar hem ongetwijfeld een zware straf wacht.
TT 126 Elitetroepen Israël weigeren dienst

JERUZALEM Dertien reservisten van een prestigieuze commando-eenheid in Israël weigeren dienst te doen in Palestijnse gebieden. In een open brief aan premier Sharon schrijven zij dat het militaire optreden immoreel is. "Het schendt de mensenrechten van talloze Palestijnen."
De 13 behoren tot de Sayeret Matkal, de eenheid die bekend staat om gedurfde operaties,zoals de bevrijding van ruim honderd gegijzelde vliegtuigpassagiers in Entebbe in 1976.
In september verklaarden 27 piloten van de luchtmacht al dat zij niet langer aan missies willen deelnemen waarbij ze Palestijnse burgers in gevaar brengen.
Ontvoering blijkt verjaardagsgrap

CULEMBORG - Een 19-jarige Nijmegenaar is zaterdagmiddag langs de snelweg A2 (Den Bosch - Utrecht) aangehouden omdat hij voor de grap het alarmnummer van de politie belde met een melding over een ontvoering van een vrouw. De Nijmegenaar wilde op die manier het verjaardagsfeestje van een vriendin luister bij zetten.
De Nijmegenaar belde de politie dat hij achter een auto met daarin een geblinddoekte vrouw reed. Volgens hem leek het op een ontvoering. De politie nam de melding zo serieus dat veertien politiewagens uit Gelderland, Utrecht en Brabant de achtervolging inzetten. Daarbij is vanwege de ernst van de zaak volgens een woordvoerster van de politie soms erg hard gereden.
Bij een tankstation ter hoogte van Culemborg trof de politie de twee genoemde auto's aan. De zeven inzittenden verklaarden dat een vrouw geblinddoekt was omdat zij niet mocht weten waar zij haar verjaardag zouden gaan vieren. De 19-jarige Nijmegenaar had bedacht dat het extra leuk zou zijn als ze zouden doen of het om een ontvoering ging.
De feestgangers hebben een vermaning van de politie gehad. De Nijmegenaar moet voor de rechter komen vanwege het misbruik van het 112-nummer en het onnodig beslag leggen op politiecapaciteit.
(Bron)
Bejaard echtpaar aangehouden wegens flessentrekkerij

ARNHEM - Een 76-jarige inwoner van Driebergen-Rijsenburg is zondag met zijn 67-jarige echtgenote in Arnhem aangehouden omdat hij een hotelrekening van enkele duizenden euro's niet kon betalen. De politie verdenkt het echtpaar van flessentrekkerij.
Hotelpersoneel belde de politie toen het paar liet weten dat zij hun fikse rekening niet konden betalen. De bejaarde man verklaarde bij de politie dat hij en zijn vrouw uit hun huis waren gegaan wegens een verbouwing. De aannemer zou volgens hen de hotelrekening moeten betalen. Het paar is op vrije voeten gesteld nadat proces-verbaal is opgemaakt.
(Bron)
En er was iemand erg tevreden met de doos van het kerstpakket van vriendje...

Ze kùnnen wel zoet naast elkaar zitten. Als ze maar afgeleid worden ;-)

KNMI meet windstoten van 110 kilometer per uur

DE BILT - Het KNMI waarschuwt sinds zondagochtend voor zeer zware windstoten. In het noorden en het oosten van het land kan de wind snelheden tot 110 kilometer per uur bereiken.
De storm heeft op verscheidene plaatsen in Friesland bomen ontworteld en lichte schade aan gebouwen aangericht. Er vielen geen gewonden. Een woordvoerder van de politie concludeerde rond twee uur zondagmiddag dat de gevolgen van de storm minder erg waren dan was gevreesd.
De grootste schade werd veroorzaakt in Appelscha waar een boom op het dak van een woning viel. Bij Scharnegoutum blokkeerde een omgevallen boom de N354 enige tijd. In Drachten en Sneek waaiden platen van gebouwen en dreigde feestverlichting los te waaien.
Ook op de Friese meren, de Waddenzee en de Noordzee hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan. Een woordvoerder van de Kustwacht sprak van een relatief rustig verlopen ochtend. Wel heeft een schip voor de kust van Callantsoog vier pontons verloren. Die zijn volgens de woordvoerder vrijwel onmiddellijk gezonken. Het schip is doorgevaren naar het Duitse Emden.
De dienstregeling naar Ameland en Schiermonnikoog blijft gewoon van kracht. Wel moeten passagiers rekening houden met mogelijk kleine vertragingen. "Als er een bui met uitschieters overdrijft, blijven onze veerboten nog even voor de wal. Maar we varen zeker uit'', aldus directeur G. van Langen van rederij Wagenborg. "Alleen bij hoge waterstanden zouden wij diensten moeten schrappen. Maar dat is nu niet aan de orde.''
De schuiven van de Oosterscheldekering zijn in verband met de storm gesloten. Dit liet het hoofd van de dienstkring Deltakust van Rijkswaterstaat, ing. De Jager weten.
Door de storm en het opkomende water wordt er zondagmiddag een waterstand verwacht van ruim 3 meter boven NAP. In verband met deze stormvloed zijn de schuiven tot tegen de avond gesloten. Volgens de Jager is het zeven jaar geleden dat er voor de laatste keer zo'n hoge waterstand werd gemeten. De schuiven van de stormvloedkering zijn sinds de opening in 1986 in totaal 24 keer gesloten geweest.
Luchthaven Schiphol kampt zondag ook met problemen. Er zijn vertragingen bij het binnenkomend verkeer van andere Europese luchthavens en verwacht dat dit de hele dag zal aanhouden. Van de drie banen die het zondag zou gebruiken, konden er zondagochtend vanwege de storm twee daadwerkelijk worden ingezet, aldus een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland. Rond elf uur werd de derde baan alsnog in gebruik genomen maar verwacht wordt dat dit zondagmiddag weer moet worden ingetrokken. Voor zondagmiddag verwacht de luchthaven meer wind en slecht zicht door neerslag.
De vertragingen voor binnenkomend verkeer lopen op tot maximaal twee uur, aldus de zegsvrouw. De vliegtuigen krijgen "een volgnummer'' en moeten op de luchthaven waar zij vertrekken wachten tot ze op Schiphol aan de beurt zijn. Er zijn nog geen vluchten geannuleerd. Intercontinentale vluchten hebben geen vertraging door het weer. Uitgaande vluchten hebben nagenoeg geen last van de weersomstandigheden. Schiphol heeft zondag wat drukte betreft een "normale dag''. Dat betekent dat er in totaal ongeveer duizend vluchten worden verwerkt.
Het oosten van Nederland, met uitzondering van Groningen, heeft volgens een meteoroloog van het KNMI het ergste al achter de rug. In het oosten zijn in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een regenstorm al windstoten met een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur gemeten.
Door de storm kan het waterpeil voor de Nederlandse kust door opstuwing flink gaan stijgen. "In feite heeft de situatie wel iets weg van de luchtdrukverdeling die op 1 februari in 1953 in het zuidwesten van Nederland tot de watersnood leidde'', meldde Meteo Consult zaterdagavond. Het weerbureau maakte daarbij wel de kanttekening dat de voorgeschiedenis toen heel anders was. "De storm was destijds veel zwaarder en ook langduriger dan zich nu laat aanzien. Verder was er toen sprake van springtij en nu niet. En de dijken van toen en die van nu zijn in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken. Tot problemen zal de storm waarschijnlijk dan ook niet leiden, maar wel dus tot een sterk verhoogde waterstand aan de Nederlandse kusten.''
(Bron)