zaterdag, november 30, 2002

NOS-TT 120 za 30 nov

DEVENTER Nederlandse slijterijen slaan enorme voorraden in met het oog op de accijnsverhoging op sterke drank die in januari ingaat. De verhoging geldt niet voor de voorraden. De slijters hopen met de drankberg maanden voort te kunnen.
NOS-TT 110 za 30 nov

Nederland was doelwit van aanslagen

HILVERSUM De afgelopen woensdag was er een serieuze dreiging van aanslagen op een aantal tunnels in Nederland, heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken in het programma NOVA bevestigd. Via een anoniem telefoontje aan de politie kwam de dreiging met terreur binnen.
Daarop kwamen topambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie en van de AIVD bijeen in het Nationaal Crisis Centrum. Uiteindelijk bleek de dreiging loos alarm.
Remkes zei ook dat het de Amerikaanse inlichtingendienst CIA was die de AIVD waarschuwde voor aanslagen op militaire doelen. Die worden nu extra bewaakt.

Ik wil niet vervelend doen, maar kan niet elke nitwit een telefoontje plegen dat ie iets gaat opblazen?
Via de STER-site kwam ik er achter:
Adverteerder: Planet Internet
Product: Internet - Planet Internet
Titel commercial: Struisvogel
Reclamebureau: Lowe
Eerste uitzending:
Band/Artiest: Componist Hans Bos
Titel: Speciaal gecomponeerd
Album/CD: Nummer is niet op CD verschenen

Het kwam me zo vertrouwd voor, maar dat klopt dus niet helemaal.
Heel voorzichtig gegeten, en zowaar: het lukte.
Morgen eens kijken of ik al erwtjes weg kan krijgen (die voelen zanderig aan).
NOS-TT 192 za 30 nov

BOGOTA Colombia gaat toch maar geen foto's van vrijwel naakte vrouwen boven het front afwerpen. Minister Marta Lucia Ramirez van Defensie heeft dat gezegd. Op de duizenden op zakformaat gedrukte foto's staan in bikini gehulde vrouwen.
Defensie wilde daarmee de marxistische rebellen verleiden om te deserteren. Zo staat bij een foto van een brunette de oproep: "Deserteer en profiteer van de voordelen".
"Als vrouw ben ik hier tegen. Ik houd ook niet van bepaalde kalenders", liet Ramirez weten. De FARC-rebellen moeten overigens voor ze een relatie aangaan toestemming vragen aan hun commandant.
NOS-TT 104 za 30 nov

Bij agressief gedrag geen uitkering

DEN HAAG Staatssectretaris Rutte van Sociale Zaken wil mensen straffen die zich bij de Sociale Dienst misdragen. Hun bijstandsuitkering moet tijdelijk worden stopgezet. Rutte denkt daarbij aan een strafperiode van 3 maanden en indien nodig zelfs nog langer.
De bewindsman wil deze sanctie opnemen in de nieuwe Bijstandswet die over ruim een jaar wordt ingevoerd. Volgens hem hebben baliemedewerkers bij de dienst regelmatig te maken met "onacceptabele agressie".
Het stoort Rutte dat iemand die aan de balie geweld gebruikt, zich geen zorgen hoeft te maken over zijn uitkering.

Zul je zien dat de enigen die daadwerkelijk met sancties te maken krijgen, degenen zijn die terecht kwaad zijn. Ik ken helaas ook verhalen van gasten die puur door bedreigingen hun uitkering in stand houden, maar die zullen echt niet zo'n sanctie aan de broek krijgen.
Geslapen en geslapen, om negen uur even gewekt door de herrie van de sintparade, en weer verder geslapen.
Mijn tong is inmiddels prachtig paarsbruin, het lijkt wel of ie aan de mode meedoet. Ik heb de rafels eraf geknipt (anders scheuren ze af, dat doet zeer, een dood stukkie weefsel afknippen niet).
Piekeren over het eten - niets met aardappels of erwtjes (voelt aan alsof je een hap zand hebt genomen), niets wat erg zout of scherp of zuur is, niets wat hard is. Het wordt iets met kip met een slap sausje, en boontjes. Dat krijg ik wel weg met een groot glas water.

vrijdag, november 29, 2002

Update Zsa Zsa: ze schijnt weer bij te zijn.
Ben intussen heel kwaad geworden op mijn weigerachtige printer, heb 'm compleet gedemonteerd en weer in elkaar gezet. Het werkt: hij doet het weer :-)
NOS-TT 371 vr 29 nov

Een stripper is een stripper, of je nu man of vrouw bent. Zou je zeggen... Maar in Noorwegen wordt wel degelijk een onderscheid gemaakt.
Vrouwelijke strippers moeten namelijk 9% meer belasting betalen over hun inkomsten dan hun mannelijke collega's. Vrouwelijke strippers worden in het Noorse belastingsysteem gekwalificeerd als 'entertainers', terwijl de mannen als 'artiesten' worden beschouwd.
De Noorse Ombudsman ontving een klacht van een boekingsbureau en heeft de belastingdienst om opheldering gevraagd over deze discriminerende regel.
Vriendje heeft me tegen twaalf uur nog gebeld. Toen was ik normaal, zij het erg duf. Ik ben dat gesprek totaal vergeten.
Toen ik om twee uur wakker werd, wist ik het gelijk: stuip gehad. Ik heb me, geheel kapot, omgedraaid en ben weer gaan slapen. Om vijf uur was ik weer een beetje bij. Inmiddels gedoucht, bed verschoond, mond gespoeld, paarsrode tong bewonderd en gevraagd of vriendje vla wil meenemen.
Ik vermoed dat ik twee aanvallen heb gehad - veel meer spierpijn dan anders, tong op meerdere plekken stuk, en o zo moe. Als ik door het huis schuifel, moet ik me vasthouden, anders val ik om.
Nou ja, morgen voel ik me beter, alleen zal mijn tong dan meer pijn doen, die is nu nog wat verdoofd.

donderdag, november 28, 2002

Hein de Kort (van Dirk en Desiree Tweekeerbellen) zit nu ook in de ringtones:
"De ringtones die aangeboden worden vallen in de volgende categorieën: vals, valser en ondraaglijk. Bekende melodieën krijgen een Pardon Lul-behandeling, resulterend in een hilarische nieuwe versie. Misschien niet altijd even mooi, maar wel lachen!"
Ook op de site te vinden: Dirkie, Dirk als Tamagotchi-achtig wezen voor i-Mode.
Bij een open been moet je visualisatieoefeningen doen. Vrachtwagenchauffeurs hebben last van hun nieren omdat ze heimwee hebben. En ik hoef niet op dieet, ik moet minder dienstbaar worden - blijkbaar zal ik dan spontaan afvallen.
"Ga je eigen MS eens na. Want in feite heeft iedereen MS. Iedereen heeft af en toe een terugval of een geestelijke verlamming. Waar volg jij beelden van anderen en waar volg je je eigen informatie en licht?"
Het kruidenvrouwtje.
Er staat niet bij wat je moet doen in het geval van een ernstige allergie voor Berendiens uut Wisp.
NOS-TT 402 do 28 nov

De bejaarde Amerikaanse actrice Zsa Zsa Gabor (85) is donderdag in een ziekenhuis in Hollywood opgenomen nadat ze met haar auto tegen een lantarenpaal was gereden. Volgens een woordvoerder is Gabor na het ongeluk in coma geraakt en ligt ze aan de beademing. Haar toestand wordt als zeer ernstig omschreven.
Soms lijken ze ineens collectief de handdoek in de ring te gooien. Na Buch nu ook Nijgh.
:-(
Als het op het web aankomt, weet ik mijn weg wel te vinden. Ook raak ik niet - zoals een collega van vriendje - in paniek als iemand tegen me zegt: Kijk eens in de Verkenner. Ik kan aardig uit de weg met mijn eigen compje, kan firewalls instellen, heb zelf met wat zweten mijn ADSL-verbinding geïnstalleerd - geen probleem. Ik ben dus niet totaal computerblind.
Ik heb een printer. Gekregen van een vriend, doet het uitstekend. Cartridge vervangen - geen punt. Printerdeprint.
Tot (u voelt hem al komen) vandaag. Een tekstje uitprinten was ineens wel erg rap gedaan - op het papier stond alleen de naam van het document. En nu geeft ie alleen nog maar aan dat er geen papier in de printer zit.
NOS-TT 371 do 28 nov

Een politiehelicopter is gebruikt om twee mensen in veiligheid te 'blazen'.
Twee mannen verdronken bijna in een ijskoude rivier, maar de helicopter redde hun leven.
De mannen dreven al zo'n twintig minuten in de rivier Tyne in Newcastle en waren volledig uitgeput tegen de tijd dat de hulp van de helicopter werd ingeroepen.
De helicopter vloog over de mannen die zich in het midden van de rivier bevonden. De piloot gebruikte de neerwaartse wind van de propellor om de drenkelingen naar de kant te blazen.
Iemand nog tips tegen overmatige schorheid en kikkers in de keel? Ik heb geen goede ervaringen met de standaarddrankjes; drop, honing en gember helpen niet genoeg. Tot nu toe is likeur het meest effectief, maar ik denk dat mijn baas daar niet mee akkoord gaat.
Ken je lijsttrekker, citaten waarbij je kunt aangeven of je het er wel of niet mee eens bent, of geen mening hebt. Aan de hand daarvan krijg je een soort stemprofiel. Verrassing: mijn uitslag was geen verrassing ;-)
(Via)
Ik heb een hekel aan opdringerige websites. Dat je een paar vensters hebt open staan en die ene zich steeds op de voorgrond plaatst steeds als er op die pagina iets verandert. Uiteraard hebben dit soort pagina's hyperactieve banners.
Ik heb inmiddels een reflex ontwikkeld: als een site zich zo gedraagt, ben ik weg.

woensdag, november 27, 2002

Humor: de Blog 40. BNN weet zo waarschijnlijk flink wat traffic te genereren.
En nee, ik heb dit log niet aangemeld. Mocht u dat een gemis vinden en er toch op willen stemmen, dan kunt u Linke Soep hier aanmelden.
Het grappigste is nog wel dat er optimistisch staat: 'hier vind je alle blogs die ooit aangemeld zijn'. Het is dat 'ooit' dat het hem doet. Want de aanmeldingen zijn (tot nu toe) allemaal van de datum 27-11-2002. Dat is me toch lang geleden, dan moet je inderdaad wel over 'ooit' spreken.
Fruit voor schoolkinderen in steden

DEN HAAG - Kinderen op basisscholen in zeven grote steden krijgen vanaf volgend jaar bij wijze van proef gratis fruit op school. Dit heeft staatssecretaris Ross van VWS woensdag in de Tweede Kamer laten weten.
Met Den Haag en Leiden zijn al afspraken gemaakt. Vanaf 1 januari krijgen schoolkinderen er twee stuks fruit per week. Met vijf andere steden wordt nog overleg gevoerd. Het gaat om een experiment voor een periode van drie jaar. Het ministerie van VWS en het Productschap Tuinbouw nemen samen de kosten voor hun rekening.
Het idee van schoolfruit is afkomstig van CDA-Kamerlid Atsma, die ervan uit ging dat kinderen zo gezonder gaan eten.
(Bron)
Deze mensen zijn heel blij dat het nog niet echt koud is:

Noodopvang voor honderden gezinnen zonder gas

BUREN - De gemeente Buren heeft voor 300 gezinnen een noodopvang geregeld omdat zij sinds dinsdag zonder gas zitten. De gezinnen uit Beusichem konden woensdagmiddag vanaf 17.15 uur terecht in het dorpshuis 't Zoetzand.
Vooralsnog is het onderdak alleen bedoeld om mensen de gelegenheid te geven zich te warmen, stelt een gemeentewoordvoerster. Zonder gas beschikken de gedupeerden niet over een werkende verwarming.
De brandweercommandant en de burgemeester van Buren besluiten later woensdag of zij slaapplaatsen inrichten. "Vooralsnog denken ze echter dat mensen zich thuis onder de wol best warm kunnen houden", aldus de woordvoerster.
Energiebedrijf Nuon weet niet wanneer de huishoudens weer over gas beschikken. Het concern is bezig de leidingen watervrij te maken. Volgens een medewerkster moet, zodra de leidingen watervrij zijn, iedere aansluiting bovendien apart worden opengesteld wegens gevaar voor drukverschillen.
Gravers sloegen dinsdagochtend bij werkzaamheden een gat in de gasleiding. Daardoor mengde zich water met gas. Van explosiegevaar is volgens Nuon geen sprake.
Woensdagavond werd bekend dat de ruim 700 mensen ook de komende nacht nog zonder gas zullen zitten.
(Bron)

En die reclame met die stomende opa en kleinkind zal voorlopig ook weinig enthousiast worden bekeken.
Deze pennen wil ik ook!! Superkitsch, maar wat kun je daar vrolijk van worden :-)
De Stemhok-ramsj verdient een bezoekje.
LOL, een minister onderbroken omdat ie z'n colbertje uittrekt ;-)
Politiek wordt steeds carnavalesker.
NOS-TT 317 wo 27 nov

Net5 begint met de opnamen van een reallife soap waarin koppels liftend of te voet over ruig terrein moeten reizen van Moskou naar Peking. Een soort Planet Race van RTL4 dus, maar bij Net5 heet het Peking Express.
Begin 2004 kunnen we de beelden op tv verwachten.
Je kunt een hoop zeggen over de NS, maar ik ken verdraaid weinig bedrijven waar een email over de site binnen 16 minuten een persoonlijk antwoord krijgt. Hulde.
Het probleem dient zich weer aan: wat geef je iemand die alleen maar nodig heeft wat ie nodig heeft? Vraag mij wat ik hebben wil voor sint, en ik noem zo een hele lijst dingen op. Niet dat ik die allemaal hebben wil, maar het zijn dingen waar ik denk blij van te worden als ik ze krijg.
Vriendje niet, die wil alleen iets wat bruikbaar is. En omdat ie dingen die nodig, nuttig of handig zijn, gelijk koopt, is er niets meer te geven dat ie nodig heeft.
Zo geven wij elkaar bij feestelijke gelegenheden dingen verkeerd om: hij krijgt iets wat niet nuttig is maar wel leuk en wat ie zelf nooit gekocht zou hebben en eigenlijk alleen maar in de weg staat; ik krijg iets wat nuttig is wat ik toch wel gekocht zou hebben en alleen voelt als cadeautje omdat ik het gehad heb. Want waar een geschenk voor hem nut moet hebben, moet het voor mij iets luxe zijn - niet luxe als in duur of groot of veel, maar als in 'extra'. Vriendje is wèl gespecialiseerd in schitterende felicitatiekaarten, die dus allemaal uitgestald staan hier. Eén van mijn favorieten is een kaart met ballonnen en de tekst 'Happy birthday!', waarbij 'Happy' zorgvuldig is geretoucheerd, zodat er nu 'Hippo birthday' staat :-))
Hij weet wel wat, hij wil een digitale camera. Wat ie dan weer te duur vindt om te vragen, èn zelf uit wil zoeken. Een tasje dan - maar dat is niet handig zolang je niet weet wat voor ding er in moet. Een tegoedbon is ook geen goede oplossing: hij heeft nog geen idee waar ie 'm wil kopen.
Zucht. Het is mooi, zo'n man die eigenlijk volkomen tevreden is. Maar wel lastig met sinterklaas en verjaardagen ;-)
NOS-TT 192 wo 27 nov

Van der Valk eist geld van Tiel

TIEL Het Van der Valk-concern eist 10 mln euro van de gemeente Tiel. Van der Valk stelt de gemeente aansprakelijk voor inkomstenderving en herstelkosten na het instorten van het parkeerdek van zijn motel in Tiel, in februari.
De horecaonderneming baseert zich op onderzoeken waaruit blijkt dat Tiel nalatig is geweest bij de controle van vergunningen. De gemeente neemt de claim nauwelijks serieus. Dezelfde onderzoeken toonden duidelijk aan dat er sprake is geweest van bouwfouten en slordigheden.
Het motel in Tiel is ondertussen weer in gebruik genomen. Rond het ingestorte deel zijn schuttingen geplaatst.

Ach ja, ik sla iemand in elkaar en klaag 'm dan aan omdat ik mijn vinger gekneusd heb.
Was Van der Valk niet die onderneming die het niet zo nauw nam met vergunningen aanvragen?

dinsdag, november 26, 2002

Merkwaardig.
Het is hier prachtig weer, dus er is weer gebold.
Nu nog wat speciale tulpen die ook een speciale plek krijgen, tientallen krokussen en wat narcissen. Tijd staan spitten in de zon, nu maar weer even ophouden.
(Duimen dat het voorjaar niet zo nat gaat worden als het nu lijkt - dan had ik beter waterlelies kunnen planten.)
Vrije dag en aan het stuiteren: ik zou van alles moeten doen. Naast het feit dat ik altijd 'opruimen' bovenaan het lijstje heb staan, merkte ik bij het naar buiten gaan dat dat nu echt wat urgent wordt. Er zou ergens dit jaar Gewerkt gaan worden: nieuwe ketel, nieuwe kraantjes op de CV, dus: ruimte maken!
Een tijdsaanduiding wenste men niet te geven, tenminste: niet nader dan 'tussen oktober 2002 en november 2003'.
Het gaat om vier flatjes, degene waar ik in woon is de tweede of derde, ligt eraan waar je begint te tellen.
Logischerwijze zijn ze dus in deze flat begonnen. (Ik weet het, zo logisch lijkt dat niet, maar u kent mijn woningbouwvereniging niet.)
Ze zijn bezig op vier hoog. En ze hebben goede manieren: voor ze boilers en expansievaten naar beneden flikkeren, kijken ze of er niemand aankomt. Ze vergeten alleen dat die plek waar ze hun spullen hebben opgestapeld, ook een uitgang is. Dat er dus iemand ineens kan opduiken, die zij niet gezien hebben, en die geen mogelijkheid heeft om te weten wat er letterlijk boven zijn/haar hoofd hangt. En te oordelen naar het geluid dat de neerstortende ijzerwaren geven, lijkt het me niet zo aantrekkelijk om zo'n onderdeel te moeten wegkoppen.
Ik vraag me nu af hoe het verder gaat. Het meest voor de hand liggende is dat ze langzaam afzakken, en over een week of twee hier aankomen. Dat houdt in dat ik als de duvel de gangkast moet leeghalen en alle rotzooi in de slaapkamer elders kwijt moet. Maar: ik wil er bij zijn als ze gaan klooien, dus ik ben benieuwd. Waarschijnlijk ben ik er niet als ze komen - en nee, het helpt niet dat ze al om half acht beginnen. Als ik een vroege dienst heb, ben ik er niet; als ik een late dienst heb, trek ik de deurbelstekker eruit. Moeten ze maar een afspraak maken - ik weet tot eind volgend jaar wat mijn rooster is, dus dat moet te regelen zijn. 20 december kan ik. En in maart en in april op twee dagen. Want ik verdom het om een vrije dag op te offeren om hier toe te kijken hoe en wat als ik maar één vrije dag heb. Als ik een paar vrije dagen heb, is dat prima - zolang het niet ná een late dienst en/of vóór een vroege is. Wat de mogelijkheden drastisch beperkt.
Maar ach, misschien doen ze wel eerst alle bovenste verdiepingen en duurt het nog maanden voor ze hier komen.
Ik vond een foto van het o zo mooi vormgegeven boek, op een site waar het al te koop werd aangeboden door een collega van me ;-)
Dat groene randje onderaan is geen foutje van de fotograaf, dat hoort zo. De kleuren zijn iets doffer dan in het echt. Binnenin is het ook nog fuchsiaroze en dieprood en gifgroen. En nog veel meer oranje. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe hele kleine witte lettertjes uitkomen op dat knallende oranje. En je kunt afvragen wat een bedrijf precies bedoelt als ze hun missie in een heel klein wit font zetten op een kleur die niet te bekijken is zonder zonnebril.

Mooi?"
Susan heeft zich weer uitgeleefd en een nieuwe variant op de Soephippo gemaakt :-)
Vangen Chipo, een stokje!
NOS-TT 371 di 26 nov

Nadat zijn collega werd aangevallen door een schaap, voelde een agent uit Nieuw-Zeeland zich genoodzaakt om het dier in de boeien te slaan.
De twee agenten kwamen polshoogte nemen op een boerderij in Dunedin, na klachten over het loslopende schaap. Tijdens een wilde achtervolging zette het dier zijn tanden in het been van een agent. Hierop haalde zijn collega de handboeien te voorschijn.
Politiewoordvoerder Bardsley grapte achteraf dat de herkauwer mishandeling van een politieagent ten laste wordt gelegd.
NOS-TT 371 di 26 nov

Een invalide man uit Zoetermeer is vorige week op een wel erg vreemde manier zijn rollator kwijtgeraakt.
De man bezocht in zijn woonplaats de winkel van hulporganisatie Terre des Hommes. Hij besloot om een babbeltje te maken met wat kennissen en liet zijn loophulpmiddel buiten staan. Toen de man uitgebabbeld was, bleek dat de rollator op mysterieuze wijze was verdwenen.
Een nietsvermoedende verkoopster van de winkel dacht dat het toestel te koop stond en verkocht het aan een onbekende klant. De invalide man kan dus fluiten naar zijn rollator.
NOS-TT 122 di 26 nov

Haider blijft toch politiek actief

WENEN De Oostenrijkse rechts-populist Jörg Haider blijft toch gouverneur van de provincie Karinthië. Hij was van plan de politiek te verlaten maar komt daar nu van terug op dringend verzoek van partijgenoten, liet hij vannacht weten.
Aan zijn besluit ging urenlang overleg vooraf met het FPÖ-partijbestuur in Karinthië. Haider zei maandag terug te treden vanwege de nederlaag van de FPÖ bij de verkiezingen. De partij verloor tweederde van haar kiezers.
Ze verwijten de ultra-rechtse politicus onder meer dat hij de Iraakse leider Saddam Hussein bezocht.
Haider kondigde al vijf keer dit jaar zijn vertrek aan.

maandag, november 25, 2002

Teletekst noemt het gewoon bij de naam: illegalenjacht.
Trouwhuis
Veendammers hoeven niet meer de deur uit om het ja-woord te geven. Inwoners van Veendam kunnen straks thuis of op een andere plaats naar keuze trouwen of hun partnerschap laten registreren. Burgemeester en wethouders willen de privé-woning voor één dag aanwijzen als 'huis der gemeente'. Een huwelijksvoltrekking op vertrouwd terrein kost op werkdagen 443 euro. Na vijf uur en in het weekeinde is het tarief 886 euro.
(Bron)
Een stokje van Elisa:
Krijg je liever een e-mail of een brief?
Sja... Dat ligt eraan. E-mail is lekker snel, dat is een groot voordeel. Je kunt snel schrijven, snel reageren, als in een telefoongesprek maar wel op het moment dat het jou uitkomt. Als je naar de wc moet, kun je die mail even laten liggen. Ik ken niet veel mensen tegen wie ik zou zeggen: 'Blijf even hangen, ik moet naar de plee'.
Maar: een brief is ook mooi, juist omdat het tijd en aandacht vraagt om een brief te schrijven. Uiteraard hebben we het dan over Brieven, niet over massamailings en giro-afschriften en rekeningen. Zoals het bij die mail niet gaat om de fantastische aanbiedingen uit Nigeria, de borstvergrotingszalfjes, de penisverlengingspillen en de 'bespaar op uw hypotheek; US residents only'-mails.
Eigenlijk heb ik niet echt een sterke voorkeur. Een brief heeft als voordeel de tastbaarheid, de mail heeft de snelheid.
Het hangt ook sterk af van de afzender: mijn moeder is geen ster in schrijven - niet in brieven, niet in mail. Maar omdat ze toch af en toe wat wil laten horen, stuurt ze soms een mail door, zo'n mail met een bemoedigende tekst, of een grapje.
Als ik zo'n mail krijg, ben ik sterk voor brieven. Omdat ze in een brief wel iets persoonlijks laat zien, en omdat elke brief me een schokje van herkenning geeft: dat lijkt mijn handschrift wel!
Bij anderen is dat handschrift de reden om de voorkeur aan mail te geven ;-)
Dus nee, ik heb niet echt een voorkeur.

En wie zal ik nu eens blij maken met dit stokje? Ik denk nog even na...

zondag, november 24, 2002

Hed is weer de tijd van hed jaar: hadsjoe!
Elisa's verhaal voert mij terug naar onaangename tijden. De eerste vier jaar van mijn basisschoolcarrière bracht ik door op een openbare school. Dinsdagmiddag was handenarbeidmiddag, weet ik nog. Handwerken kan ik me van die school niet herinneren. Handenarbeid vond ik geweldig.
De laatste twee jaar zat ik op een Pr-Chr school. Daar deden de meisjes verplicht aan handwerken, dat hoorde bij de opvoeding. Wat een drama was dat. En wat me nog het meest voor de geest staat, was dat ding. Ik weet niet eens hoe het heet, want het zal best een naam hebben: een haakwerkje in een metalen cirkel. Die cirkel kon je dan, leukleuk, ophangen aan de draad die je ook al keurig rond de cirkel had gehaakt.
Breien heb ik later nog geleerd, toen mijn motoriek sterk verbeterd was en ik (okee, ik was al in de 20 geloof ik) besloot dat ik dat nou toch #%@^ gewoon moest kunnen. (Sindsdien heb ik ruzie met vriendje, omdat ik - ook op dit vlak - nooit iets af kan maken, en er dus ergens in mijn huis nog een voor- en achterpand en een halve mouw van zijn trui, en twee panden van mijn trui zwerven.)
Ook dat haken heb ik nog geprobeerd. Maar ik snap die steekjes niet meer (heet dat wel steken bij haken? Of zijn het haakjes?). Lossen, vasten, stokjes.
Het raamwerkje. Ik zat er nog mee te kloten toen alle meisjes al twee werkjes verder waren. Het was een grote klont viesgroen touwwerk met gaten en verdikkingen, onelegant, lomp en lelijk. Ik kreeg het niet voor elkaar, en ik werd gek toen ik het in de vakantie mee naar huis kreeg, met de opdracht het nou eens af te maken.
Ik knoeide thuis verder, en het schoot maar niet op.
Een week later kon ik het aan de juf laten zien: af!
Ze was wijs, ze zei niets over het wel erg opvallende verschil tussen die kwart broddelwerk, en die driekwart duidelijk zeer ervaren haakwerk.
Het rotding heeft nog jaren op mijn kamer gehangen.
Ik was alleen maar goed in punniken.