zaterdag, november 01, 2003

Met vriendje naar Star Trek - Generations gekeken, een van de spannendste en leukste ST-films. En zowaar, het komt steeds vaker voor en nu dus ook weer: RTL5 liet zomaar de aftiteling zien! We waren nieuwsgierig hoe Spot, Data's kat in het echt heette. Staat er: Cat by: Critters of the cinema. Huh?! Nee toch? Het zag er erg als een heuse echte normale kat uit. Of zouden ze bedoelen dat ze echte kattenbeelden bewerkt hebben? Raadselachtig.

Oplossing: Critters is een bedrijf dat dieren traint. Dus het was wel degelijk een echte kat. Ik ben weer helemaal gerustgesteld.
Overheid onderschat kans op enorme watersnoodramp

DEN HAAG - Na een dijkdoorbraak kunnen in Nederland binnen 24 uur meer dan 80 duizend mensen verdrinken. De overheid onderschat de mogelijkheid van zo'n ramp, doordat ze de veiligheidsnormen op verouderde gegevens baseert.
Dit stelt hoogleraar Pier Vellinga van de Vrije Universiteit in Amsterdam in een onderzoek dat in november verschijnt. Achter de Nederlandse rivierdijken wonen veel meer mensen dan bij de bouw van de dijken verantwoord werd geacht. Bovendien zijn rivier- en zeedijken door klimaatveranderingen minder goed berekend op hun taak.
Dit alles maakt dat de kans op een overstromingsramp is toegenomen ten opzichte van veertig jaar geleden. Onverantwoord, vindt Vellinga. Hij concludeert: 'Nederland is lang niet zo veilig als we denken.'
Zijn pleidooi wordt ondersteund door Han Vrijling, hoogleraar waterbouw aan de TU Delft. 'Een dijkdoorbraak kan ons ongelooflijk verrassen', waarschuwt hij. Ook de Technische Adviescommissie Waterkeringen staat achter Vellinga's conclusie.
De overheid is de komende decennia twintig tot veertig miljard euro kwijt aan noodzakelijke veiligheidsmaatregelen, blijkt uit het onderzoek. Vellinga pleit voor de aanleg van nieuwe dijken in de polders. Die moeten het achterliggende land in compartimenten verdelen. Op die manier kan worden voorkomen dat complete steden, zoals Zoetermeer en Gouda, na een dijkdoorbraak onderlopen. 'Nu zijn die grote dijkringen een ideaal doelwit voor terroristen. Eén dijk opblazen en je verdrinkt tienduizenden mensen', aldus Vellinga. Doordat vluchtwegen onderlopen, zitten de bewoners als ratten in de val. Met name Zuid-Holland zou gevaar lopen.
Vellinga baseert zich op gegevens van Rijkswaterstaat. Al eerder bleek dat 15 procent van de belangrijkste dijken niet aan de norm voldoet. Nog eens 35 procent is mogelijk niet in orde. Daarbij komt dat de golven krachtiger zijn geworden en de kans op extreme stormvloeden en hoge waterstanden in de rivieren is toegenomen. Ook wordt steeds duidelijker dat dijken kunnen bezwijken als water er onderdoor sijpelt.
Hij pleit voor een herziening van de Wet op de waterkering, waarbij niet overal dezelfde normen hoeven gelden.
(Bron)
Overheid verzweeg gevaren Schiphol

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid heeft burgers rond de luchthaven Schiphol bewust onjuist en onvolledig geïnformeerd over de stijgende kans op een groot vliegtuigongeluk. De kabinetten Lubbers, Kok en Balkenende hebben sinds het begin van het debat over de uitbreiding van Schiphol de sterk gestegen kans op een ongeluk zoals de Bijlmerramp genegeerd.
(Bron en meer)

Moet je als burger eens zo 'negeren'. Grrr.
Wellink wist van inflatie door euro

DEN HAAG - De president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, heeft spijt dat hij niet vooraf heeft gemeld dat de prijzen zouden stijgen als gevolg van de euro. Wellink wist dat dat wel zou gebeuren, maar Gerrit Zalm, minister van Financiën, veegde destijds elke suggestie van stijgende prijzen van tafel. Wellink voelde zich niet zeker genoeg van zijn zaak en besloot de schatting van de verwachte euroflatie 'naar beneden af te ronden'.
'We hebben het niet goed gedaan', erkende Wellink donderdag op een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag. Een studie van De Nederlandsche Bank schatte destijds de euroflatie tussen de 0,2 en 0,7 procent. Officieel meldde Wellink steeds dat de prijzen maximaal met 0,25 procent zouden stijgen.
Een woordvoerder van Gerrit Zalm voelt zich niet aangesproken door het mea culpa van Wellink. 'De DNB-studie van destijds was niet overtuigend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam met lagere schattingen. Ook uit de enquêtes van de Consumentenbond bleek niet dat de prijzen zouden stijgen.' Achteraf berekende het CBS de euroflatie op ongeveer 0,4 procent.
Wellink beschreef in Den Haag het 'enorme communicatieprobleem' voor hem, toen de gemiddelde burger een veel hogere inflatie meende waar te nemen dan er daadwerkelijk was. 'We hadden een jaar voor de euro moeten melden dat de prijzen zouden stijgen. Dan was de onrust minder groot geweest', stelt de bankpresident nu.
(Bron)

Waar kunnen de declaraties heen?
De 'executieve' politievrijwilliger. Weer wat anders.
Erg aanstekelijke site over Westafrikaanse percussie.
Tanker ramt kade Amsterdam-Rijnkanaal

MAARSSEN - Omdat de bemanning dronken was is de Duitse tanker De Monika uit Duitsland in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 00.30 uur op drift geraakt op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Maarsen. Het schip ramde daarbij de kade en kwam dwars op het Amsterdam-Rijnkanaal te liggen. Dat meldt de KLPD.
De Monika is uiteindelijk door de Nederlandse tanker De Giessendam naar de kant geduwd. Het was op dat moment nog niet duidelijk of het Duitse schip geladen was met gevaarlijke stoffen. De KLPD heeft aan boord poolshoogte genomen en trof de schipper en de bemanning "laveloos'' aan, aldus de woordvoerder van de politiedienst. De KLPD heeft de schipper aangehouden. De Duitser verzette zich hevig en is daarna in de boeien geslagen. Op het bureau moet hij eerst zijn roes uitslapen.
Volgens de KLPD waren er geen gevaarlijke stoffen aan boord, maar was het ruim van De Monika nog niet ontgast. Het gaat vermoedelijk om zeer brandbare dampen van de stof methanol. De politie trof de schipper aan, terwijl hij het roer en de gashandels nog in handen had. "Hij wilde afmeren, maar dat kan op die plek helemaal niet.''
(Bron)
Man uit Noord Beemster geëlektrocuteerd

NOORD BEEMSTER - Een medewerker van energiebedrijf Nuon is zaterdagochtend rond half vijf in Noord Beemster geëlektrocuteerd tijdens werkzaamheden aan een elektriciteitshuisje aan de Oosthuizerweg. De man overleed ter plekke. Dat meldt de politie.
De man was na een grote storing met een collega aan de slag gegaan om die storing te verhelpen. Na een klap in het huisje viel de man dood neer. Medewerkers van de ambulance hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren. Zijn collega bleef ongedeerd.
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is. De politie en medewerkers van Nuon zijn ter plekke. Meer bijzonderheden over het slachtoffer zijn nog niet bekend.
(Bron)
Bloemendaal zet particulier beveiligingsbureau in

BLOEMENDAAL - Bloemendaal overweegt een particulier beveiligingsbureau in te zetten dat 24 uur per dag in woonwijken van die gemeente gaat surveilleren. Volgens de initiatiefnemer van de surveillances, de lokale partij Liberaal Bloemendaal, voelen bewoners van de gemeente zich niet meer veilig omdat het politietoezicht door bezuinigingen is geminimaliseerd.
Het project wordt ondersteund door oud-Philipstopman Roel Pieper. De bewoner van Aerdenhout-Vogelenzang, dat samen met Overveen onder de gemeente Bloemendaal valt, werd samen met zijn vrouw op 31 mei van dit jaar aangevallen door een man. Mevrouw Pieper raakte ernstig gewond. Roel Pieper liep verwondingen op aan hals en hoofd. De dader was het landgoed van de familie Pieper binnengedrongen.
"Na de aanslag op mijn vrouw en mijzelf hebben we met de politie overlegd over adequater optreden'', aldus Pieper. "Maar het systeem blijkt niet toereikend om de benodigde veranderingen te kunnen realiseren. Ik kies liever voor een positieve benadering en daarom steun ik het initiatief van Liberaal Bloemendaal met hulp bij de technische invulling van de surveillance.'' Pieper wil de particuliere patrouilles ondersteunen met moderne ICT-toepassingen zoals digitale kaarten voor de routeplanners.
Het plan voorziet in de inzet van drie patrouillewagens met personeel van het bedrijf NVD Beveiligingen die 24 uur per dag in de dorpskernen van Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout-Vogelenzang moeten surveilleren. Volgens Liberaal Bloemendaal worden er stringente afspraken gemaakt met de politie over samenwerking. Het project moet worden bekostigd uit opbrengsten van de onroerendzaakbelasting en een jaarlijkse bijdrage van 11 euro per bewoner. Het voorstel voor inzet van de dienst wordt op 5 november in de gemeenteraad behandeld.
Korpschef B. Visser van de politie Kennemerland zegt dat hij neutraal staat tegenover het plan. "Wij kennen het plan nog niet, dus willen we het eerst goed bestuderen. Wat wij absoluut niet willen is dat er een soort politie komt naast de bestaande politie. Wij werken al langere tijd nauw samen met bedrijvenparken of burgers die particuliere beveiliging inschakelen. Dat kan een goede aanvulling zijn. Als mensen meer willen dan de politie kan bieden, moet je het goed organiseren binnen de spelregels.''
(Bron)

Ik krijg ernstig zin me verdacht te gaan ophouden in Bloemendaal...
Ik snap die bekostiging ook niet goed: wat gebeurt er nu dan met de opbrengsten van de onroerendzaakbelasting?
Lijk bezorgt inbrekers schrik van hun leven

PARIJS - Het lijk van een man die al drie of vier jaar dood was, heeft inbrekers in een Frans appartement de schrik van hun leven bezorgd. De inbrekers vluchtten hals over kop uit het wooncomplex in Parijs. Een buurvrouw die polshoogte kwam nemen, rapporteerde de vondst bij de politie.
De Parijzenaar is volgens de Franse krant Le Parisien door een natuurlijke oorzaak overleden. "Het was een oude heer die alleen leefde en met niemand sprak'', aldus de concièrge. Hoewel de post opgetast achter de voordeur van de ongeveer 70-jarige man lag, had niemand hem gemist. Volgens zijn buren was ook niet te ruiken geweest dat in het appartement een lijk lag.
(Bron)
Buiten is het kerstweer: ineens veel warmer, beetje winderig, zodanig bewolkt dat alles een vermoeide, grauwe aanblik krijgt, en vlagen motregen.
Maar de mensen zijn niet in kerststemming: een kerel haalde me zodanig in dat ik bijna de sloot in moest fietsen, en stopte toen pal voor m'n neus. Ik week uit om niet op zijn auto te knallen (meer uit angst voor schade aan mijn fiets dan voor schade aan zijn auto), en terwijl ik slingerend overeind probeerde te blijven gooide hij zonder uitkijken zijn deur open. Het ging net goed, maar ik riep iets (kweeniet meer wat, maar het zal iets als 'Klootzak, kun je niet uitkijken!' zijn geweest), waarop hij met zijn vuist schudde en een charmante aanmerking op mijn figuur ten beste gaf. De vaste uitwijkmogelijkheid van mensen zonder argumenten: schelden op het uiterlijk.
Extra Dom - Grote Bek - 22, zilvergrijs.
De stichting Baby Hope houdt zich bezig met het inzamelen van overgebleven artikelen van kraampakketten. In Nederland worden grote delen niet gebruikt (en vaak weggegooid), terwijl deze materialen in andere landen ontzettend hard nodig zijn.

vrijdag, oktober 31, 2003

TT 401 In Florida hebben twee bejaarde vrouwen een inbreker aangehouden. Toen de dames de insluiper ontdekten, boden ze hem een broodje ham aan en een glas rum. Terwijl de snoodaard de vrouwen met een shotgun onder schot hield, gaven de twee hem zoveel te drinken, tot hij dronken in slaap viel.
TT 130 ATHENE Op een Brits cruiseschip is een besmettelijke buikgriep uitgebroken. Van de 2600 opvarenden zijn 430 mensen ziek geworden. De zieken mogen hun hut niet verlaten. Er zijn extra medicijnen aan boord gebracht.
TT 126 Zonnevlam oorzaak storing in Malmö

MALMÖ Een stroomstoring in de Zweedse stad Malmö, gisteren, is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een zonnevlam. Het magnetisch veld rond de aarde werd daardoor verstoord, zo luidt de verklaring van de Zweedse elektriciteitsmaatschappij Sydkraft.
Ongeveer 20.000 woningen zaten gisteren zonder stroom. De kans op dergelijke storingen is in Zweden groter dan in Nederland, zegt de beheerder van het hoogspanningsnet in ons land. Nederland is kleiner [Huh? Houden die deeltjes rekening met de grootte van het land dan? Kennen ze begrippen als grenzen en grootte? Da's pas echt nieuws!!] en ligt verder van de pool.
Zonnevlammen blazen elektrisch geladen deeltjes naar de Aarde. In de poolstreek is het effect daarvan groter dan hier.
TT 111 Premier wacht FNV-referendum af

DEN HAAG Premier Balkenende sluit niet uit dat het kabinet weer met de sociale partners gaat overleggen, als blijkt dat de leden van de FNV het Najaarsakkoord afwijzen. Minister Zalm van Financiën zei eerder dat het gesloten akkoord een kwestie van "alles of niets" is.
De premier wil eerst de uitkomst van het referendum, komende maandag, en de beslissing van de federatieraad van de FNV afwachten. Balkenende wil niet alle punten opnieuw ter discussie stellen.
In het Najaarsakkoord stemmen de bonden in met bevriezing van de lonen voor twee jaar in ruil voor verzachting van ingrepen in de sociale zekerheid.

Hebben Balk en Zalm nu ruzie?
TT 105 Eén loket voor allerlei subsidies

DEN HAAG Het kabinet heeft besloten dat er één loket komt waar men terecht kan voor inkomensafhankelijke subsidies. Het gaat onder meer om de huursubsidie, de zorgtoeslag, kinderopvangsubsidies en de eigen bijdrageregelingen aan de AWBZ.
De uitvoering komt in handen van een instelling die aan de Belastingdienst is verbonden. Daardoor kan snel worden bepaald of iemand voor zo'n subsidie in aanmerking komt. Eén loket maakt de subsidieregelingen ook toegankelijker.
De nieuwe instantie begint in 2005, als de nieuwe kinderopvangwet van kracht wordt. De zorgtoeslag volgt in 2006, als het nieuwe zorgstelsel ingaat.
Supermarkten willen af van eurocent

DEN HAAG - Verscheidene supermarkten beginnen binnenkort een proef waarin zij de muntjes van één en twee eurocent uit de kassa's bannen. De winkels gaan de kassabon afronden op vijf eurocent. Dat heeft de Consumentenbond vrijdag gezegd.
De Consumentenbond maakt samen met onder andere het Platform Detailhandel en De Nederlandsche Bank onderdeel uit van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Volgens de bond heeft het MOB op verzoek van de supermarkten tot de proef besloten.
De Consumentenbond heeft begrip voor de proef, omdat sommige leden van de bond ook af willen van de kleinste euromunten. Wel vreest het dat de afrondingen in het voordeel van de supermarkten zullen uitpakken. "Wij gaan kijken of de proef neutraal uitpakt voor de klanten", aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.
(Bron)

Maar de prijzen gaan niet omhoog, zegt de winkelbranche. Zoals dat ook niet zou gebeuren toen de cent werd afgeschaft. Zoals dat ook niet zou gebeuren toen we overstapten op de euro. Is het u weleens opgevallen dat we net na de omschakeling overal prijzen zagen die eindigden op 2 en 3 en 7 en 8, en dat ze nu weer allemaal op 5 of 9 eindigen? En denkt u dat 7 5 is geworden, of 9?
Oktober koudste maand sinds 1974

DE BILT - Met een gemiddelde temperatuur van 7,5 graden Celcius in de Bilt, was oktober de koudste maand sinds 1974. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur op ongeveer 10,3 graden. Oktober 2003 staat daarmee op de vijfde plaats van koudste oktobermaanden sinds 1901, zo liet het KNMI vrijdag weten.
Het KNMI mat een gemiddelde minimumtemperatuur van 2,8 graden. Andere jaren was dat een stuk hoger: 6,5 graden. Vooral de nachten waren dit jaar koud. De gemiddelde maximumtemperatuur lag op 12,4 graden, tegen 14,2 graden in andere jaren.
In 1905 en 1922 waren de oktobermaanden het koudst met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden.
(Bron)
Deelnemers show boos na knuffel met transseksueel

LONDEN - Zes Britten die hebben meegedaan aan een tv-datingshow, willen zender Sky One aanklagen. De zes moesten in het programma uit een aantal vrouwen de aantrekkelijkste kiezen. Ze kozen uiteindelijk allemaal voor Miriam met wie ze ook mochten knuffelen. Toen wisten ze nog niet dat Miriam een transseksueel was. Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag.
De show, deze zomer opgenomen op Ibiza, wordt op 16 november uitgezonden. De zes mannen - onder wie een Britse commando en een skileraar - voelen zich in hun hemd gezet. Ze willen nu uitzending voorkomen, maar Sky One zegt dat de contracten met het zestal bindend zijn. Wel zal de kijkers aan het begin van de uitzending worden verteld dat Miriam als man is geboren.
(Bron)

Ze kozen toch zelf voor haar? Ik snap niet wat dan het probleem is.
Dronken tractorbestuurder rijdt achterop politiewagen

BREDA - Stomdronken en met zes soorten medicijnen op is een 52-jarige inwoner van Breda donderdagmiddag achterop een onopvallende politiewagen gereden. Op de noordelijke rondweg gaf de man als bestuurder van een kleine tractor gas in plaats van te remmen. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.
De bestuurder vertelde de verbouwereerde agenten dat hij suikerpatiënt is en dat hij de nacht ervoor dertig flessen bier had leeggedronken. Hij was daarmee om een uur 's nachts gestopt. De aanrijding gebeurde omstreeks vier uur 's middags. Bij de bloedproef scoorde de man nog 2,3 promille, ruim viermaal zo veel als toegestaan. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Patiënt moet bijbetalen voor duurder medicijn

DEN HAAG - Patiënten moeten voortaan bijbetalen als ze van een bepaald medicijn een duurder merk willen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het kabinet wil artsen en patiënten op deze manier dwingen niet onnodig dure merkmedicijnen te gebruiken.
Volgens de ministerraad is het een middel om de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen.
Volgens het kabinet moet er voor elke aandoening een medicijn verkrijgbaar zijn waarvoor patiënten niet hoeven bij te betalen.
(Bron)

Ik wens alle kabinetsleden per direct een chronische aandoening waarvoor het locopreparaat meer en heftiger bijwerkingen heeft dan het merkmiddel. Want JA, er ZIJN meer verschillen dan alleen die prijs. Drager en omhulling zijn vaak net iets anders.
Binnenkort dus echte linke soep, want dan krijg ik een locopreparaat waardoor ik de vorige keer (want ja, ik ben braaf en he het dus keurig geslikt toen mijn arts het een keer voorschreef, als test) gillende maagpijn kreeg. Dus of ik ga anti-maagpijnmiddelen erbij slikken (daar gaat je bezuiniging), of ik word door de aanhoudende pijn agressief. Zou dat een reden voor verminderde toerekeningsvatbaarheid zijn?
Het kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon een maagzweer of maagbloeding krijg. Nog wat goedkoper.
Overvallers sluiten klanten en personeel op in kluis

TILBURG - Overvallers hebben bij een overval op een bank aan de Spoorlaan in Tilburg twee medewerkers van de bank en twee klanten opgesloten in de kluis. De drie overvallers kwamen vrijdagmiddag rond half twee het filiaal van de SNS-bank binnen. Zij sloten de vier mensen onder bedreiging van een mes in de kluis op.
De overvallers hebben een onbekend geldbedrag buitgemaakt. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De daders waren ongemaskerd. Een politiewoordvoerder denkt dat er daardoor een goed signalement van de mannen is te maken.
De vier ingesloten mensen konden toen de overvallers waren vertrokken, ander personeel van de bank waarschuwen. De collega's openden de kluis. De twee klanten en twee personeelsleden waren op het moment van de overval de enige aanwezigen in de bankruimte op de begane grond.
(Bron)
Foto's van die zonsondergang op Beeldsoep.
En uiteraard ook weer drie monstertjes ;-)
Jongen krijgt drie jaar voor poederbrief aan prins

LONDEN - Een 17-jarige Schotse jongen is vrijdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, omdat hij een brief naar de Britse prins William had gestuurd waarin het gif ricine zou zitten. Cherie Blair, de vrouw van de Britse premier, ontving via de post een flesje aromatherapy met daarin natronloog, een brandende soda.
De jongen verklaarde voor de Hoge Raad in Edinburgh dat hij de pakketjes had gestuurd, nadat het hoofd van een Schotse anti-Engelse terroristische organisatie hem via internet had 'voorbereid'. Hij stuurde twee jaar geleden 44 poederbrieven, met naar eigen zeggen antrax of ricine, naar verscheidene personen en organisaties.
Ook het Lagerhuis, Scotland Yard, het Schotse parlement, het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken en de BBC kregen een dergelijke brief, aldus de Britse omroep.
(Bron)
Wat een verpletterende zonsondergang!

donderdag, oktober 30, 2003

Rare referral.
Amerikaans parlement in paniek door nepwapens

WASHINGTON - Een man en een vrouw in Halloweenkostuum en met een neppistool hebben donderdag de bewakers van een overheidsgebouw in Washington in rep en roer gebracht. Het duo rende door de veiligheidscontrole van het parlementskantoor op Capitol Hill, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.
De bewaking dacht dat de man en vrouw een wapen bij zich hadden en sloeg meteen groot alarm. De politie liet het kantoorgebouw ontruimen. Alle tunnels naar het complex met parlementsgebouwen werden afgesloten.
Agenten konden het tweetal arresteren. De man en vrouw bleken geen echte wapens bij zich te hebben.
(Bron
Ik zie dat ze ook het Kinderkookboek hebben gevonden. Hebben ze lang over gedaan :-)
Enquête op Geen Stijl

Wat wordt het volgende schandaal rond Mabel Wisse Smit?

- Volgens Bill Clinton overnachtte 'that ambitious Dutch lady' ooit in het Witte Huis, maar rookten de twee slechts 'een sigaar'.
- Dna-onderzoek wijst uit dat Mabel de moeder is van een onwettig kind van prins Bernhard. Mabel stelt 'die man nooit eerder te hebben gezien'.
- Een van de Heineken-ontvoerders onthult dat Mabel de onbekende handlanger was, maar slechts 'de catering' verzorgde.
- Volgens Menno Buch sprak Mabel jarenlang bandjes in voor zijn 06-lijnen. Het betrof hier echter onschuldige 'informatieve lijnen'.
- Een Schiphol-woordvoerder vertelt dat Mabel ooit aangehouden is met een grote hoeveelheid bolletjes in haar maag. Het bleek om 'tarwebloem' te gaan.
- Een plastisch chirurg stelt ooit ene Mark Wisse Smit te hebben geopereerd, maar toen slechts 'wat overtollige beharing' te hebben verwijderd.
- Zesenveertig mannen beweren Mabel ooit op een gangbang te hebben ontmoet, maar slechts 'aan de bar' met haar 'gebabbeld' te hebben.
- Harry Mens stelt Mabel een 'frigide trut' te vinden. Volgens zijn relaties is hij de enige die ze niet zag staan, wat hij ook probeerde.
Grease op tv! Die zag ik toen met mijn moeder. Voor haar een feest der herkenning, mij ontging veel. Ik weet nog wel dat ik dacht dat ze in Amerika héél raar waren. Dat een film-van-nu desondanks tijdens-toen kon spelen snapte ik geloof ik niet zo. En ik vond het gek dat mijn schoolgenotes zo in John waren. Ik vond Olivia leuker - als ik dan toch moest kiezen.
Nuon. Je wordt er hartstikke driedubbelstapelmesjokke van.
Ik meldde me aan voor groene stroom, dat zou in januari ingaan. Klopte ook, ik kreeg keurig een eindafrekening van het oude (Remu, inmiddels opgevreten door Eneco) bedrijf.
In mei kreeg ik een welkomstbrief, 'wat fijn dat u per januari voor groene stroom kiest'.
Voor de centen maakte het niks uit, ik ging er vanuit dat oude en nieuwe energiebedrijf dat onderling wel oplosten. Klopte ook.
Niks mis dus, behalve dat het idioot is om pas na 5 maanden een een blije brief te sturen dat ze zo blij met me zijn.
Vervolgens werd het één grote puinhoop. Ik kreeg geen rekening, belde daar achteraan, en kreeg dan de rekening alsnog met een brief op hoge poten dat ik echt op tijd moest betalen. Volgende maand hetzelfde verhaal. Daarna een briefje dat ik nog 3 euro moest betalen (eindafrekening). Prima, maar gezien de haast die het bedrijf zelf maakt, vond ik dat het niet echt spoedeisend was, waarna nog voor het einde van de betalingstermijn een boze aanmaning kwam en als ik nu niet op staande voet betaalde, dan.
Op zich wel logisch, en misschien viel er zelfs wat voor te zeggen om klanten vlak voor het te laat zou zijn nog even te porren. Maar niet op die toon, en zeker niet als je zelf het slechte voorbeeld geeft.
Onlangs kreeg ik een herinnering voor een rekening die ik al wel betaald had. Weer mailen (goedkoper dan bellen, je hoort wel niks meer, maar met bellen schiet je ook niks op, dus ach). Vervolgens een berichtje dat ik nog 3 euro zoveel moest betalen. Raadselachtig.
En nu, jawel, een brief. Je gelooft het niet, maar ze hebben de administratie nagekeken, een verrekening uitgevoerd en jawel, ik krijg 7,42 terug. Of ik even wil doorgeven wat mijn rekeningnummer is!
Zouden ze bedoelen dat ik het ook op andermans rekening mag laten overboeken? Dat ik het gironummer van een goed doel opgeef en dat het daar op gestort wordt? Zonder dat dat gironummer voortaan op mijn acceptgiro's staat?
Nuon. Ze weten van niets, ze snappen niets, en het duurt tijden voor ze de simpelste dingen doorhebben.
IJs rond noordpool is over honderd jaar gesmolten

AMSTERDAM - Het ijs rond de noordpool smelt sneller dan verwacht en dreigt binnen een eeuw geheel te verdwijnen. Dat is de conclusie van een studie onder leiding van het NASA Goddard Space Flight Centre die op 1 november wordt gepubliceerd.
Het smeltend ijs is een gevolg van de opwarming van de aarde en een verandering van stromingspatronen in de noordelijke ijszee, die vermoedelijk ook deels samenhangt met het broeikaseffect.
Tussen 1979 en 2003 bedroeg de afname van noordelijk zeeijs ruim 20 procent, aldus de onderzoekers. Verwacht wordt dat de ijskap met 9 procent per tien jaar blijft afnemen, waardoor hij voor het eind van deze eeuw geheel kan zijn verdwenen.
Dat het ijs rond de noordpool dunner wordt, is al enkele jaren bekend. Het gaat om een ander verschijnsel dan het afsmelten van landijs op bijvoorbeeld Groenland, waardoor de zeespiegel kan stijgen. Smeltend zeeijs beïnvloedt het zeeniveau slechts een beetje, maar heeft wel grote gevolgen voor de ecologie van het arctisch gebied, het klimaat in Noord-Amerika en Rusland en op de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer.
Klimaatonderzoekers wisten al dat de opwarming van de aarde zich het sterkst manifesteert rond de noordpool. Een geringe opwarming versterkt daar zichzelf, omdat water veel meer zonlicht en warmte vasthoudt dan ijs. Door het warmere zeewater gaat het later vriezen. Dat resulteert weer in een dunnere ijslaag die in de lente sneller smelt.
Volgens de studie verliep de opwarming van het arctisch gebied de afgelopen twintig jaar acht keer sneller dan in dezelfde regio in de afgelopen honderd jaar.
Klimaatonderzoeker Rob van Dorland van het KNMI zegt dat de resultaten van het NASA-onderzoek overeenkomen met de scenario's van het internationaal klimaatpanel IPCC. Hierin wordt al rekening gehouden met een versterkte opwarming van het noordpoolgebied.
Maar in de praktijk kan dat effect nog sterker zijn, zegt hij. Opwarming van het zeewater leidt onder meer tot het ontdooien van de permafrost in de kustgebieden. Daarbij komt veel methaangas vrij; een sterk broeikasgas dat bijdraagt aan een verdere opwarming van de aarde.
(Bron)
TT 401 Iedereen heeft weleens geen zin om naar zijn werk te gaan, maar om dan gewoon maar niet op te komen dagen? Een Duitse man vond dat een goed idee, maar de collega's dachten daar anders over.
Toen het heerschap niet op kwam dagen bij het bedrijf waar hij werkzaam was en ook de telefoon niet opnam, besloten zijn collega's de politie te bellen. Er kon tenslotte iets heel ernstigs zijn gebeurd.
Agenten gingen poolshoogte nemen. Toen niemand de deur opendeed, forceerden ze deze. De man had zich verstopt in de klerenkast. Meneer wilde een dagje rust. Hij had zich beter ziek kunnen melden.
TT 130 NEW YORK Een groot aantal VN-diplomaten negeert en betwist het rookverbod dat secretaris-generaal Annan van de VN in het hoofdkwartier in New York heeft uitgevaardigd. Zij eisen een stemming.
TT 130 WASHINGTON Een voormalig CIA-agent die 20 jaar in de cel zat wegens smokkel van wapens naar Libië, is gisteren gerehabiliteerd. De nu 75-jarige Wilson handelde in opdracht van de CIA.
TT 126 Schade magnetische storm valt mee

DENVER De krachtige geomagnetische storm die in het afgelopen etmaal de aarde heeft bereikt, heeft minder schade aangericht dan waarvoor gevreesd werd. Wel vielen communicatieverbindingen voor de luchtvaart hier en daar uit.
De storm, die het aardmagnetisch veld verstoort en leidt tot noorderlicht- of zuiderlichtverschijnselen, is ontketend door een sterke zonnevlam. Aanhoudende turbulentie op de zon blijft volgens de NASA deze week nog een punt van zorg.
Om problemen te voorkomen met deze G5-storm, die een oppervlakte bestrijkt van 13 maal de aarde, worden sommige intercontinentale vluchten omgeleid.
TT 125 Vragen over prijs Koeweitse olie

WASHINGTON De prijs die de Amerikaanse regering betaalt voor de brandstof die het in Irak nodig heeft, is belachelijk hoog. Dat schrijven twee congresleden aan president Bush. Ze willen weten wie zijn zakken vult met de oliehandel.
De VS koopt Koeweitse olie van een bedrijf waar vice-president Dick Cheney vroeger werkte, voor omgerekend € 0,60 per liter. Volgens deskundigen zou die prijs niet hoger mogen zijn dan € 0,23.
Er zijn meer projecten die de schijn van vriendjespolitiek wekken. Zo werd onlangs een postcode-systeem voor Irak ontwikkeld door een 'verdacht' concern. Het nut daarvan is sterk omstreden.
TT 120 UTRECHT Het ochtendblad Metro "betreurt het" dat Gretta Duisenberg een column als grievend heeft ervaren. Daarin werd ze als een groupie van Yasser Arafat afgeschilderd. Metro neemt geen afstand van de column, en rectificeert niet.
Dieven met spijt sturen buit naar politie

DEN HAAG - Een stel berouwvolle dieven uit Den Haag heeft woensdag hun 'buit' per post bij de politie laten afleveren. De politie meldde donderdag dat het bureau in Scheveningen een doos ontving met daarin vijf kentekenplaten. Ook zaten er vijf aan de eigenaren gerichte brieven bij, waarin de dieven anoniem hun spijt betuigden.
In een dronken bui hadden ze de kentekenplaten van de auto's gehaald en naar huis meegenomen. Eenmaal thuis bedachten ze dat ze eigenlijk een hekel aan dit soort vandalisme hadden. Ze besloten daarop de kentekenplaten terug te geven en stuurden bij iedere brief ook 20 euro als schadevergoeding. De politie zorgt ervoor dat de kentekenplaten bij de rechtmatige eigenaars terechtkomen.
(Bron)
Mannen slechtziend wat betreft vrouwelijke avances

BODEGRAVEN - Mannen lijken een blindegeleidehond nodig te hebben, willen ze de versiertrucs van vrouwen herkennen. In ieder geval lijken ze bijna blind voor de avances die het vrouwelijke geslacht naar ze maakt, zo wordt pijnlijk duidelijk in een onderzoek naar het herkennen van vrouwelijke versiertrucs. Slechts 1,6 procent van alle mannen herkende alle pogingen.
De cijfers komen naar voren in een quiz op het internet, georganiseerd door het deodorantmerk Axe. Meer dan 10.000 afzonderlijke bezoekers deden mee aan de quiz, maar signalen die vrouwen bewust en onbewust uitzenden, zijn te subtiel voor de man, zo bleek.
Met name het groter worden van de vrouwelijke pupillen en de manier waarop vrouwen naar een man luisteren, ofwel aan hun lippen hangen, waren voor de mannen niet herkenbaar als een versiertruc. Alleen al om die reden heeft Axe op de site ook maar wat tips gegeven om onbewuste flirtsignalen van vrouwen te herkennen.
(Bron)

Of dames moeten de taal van mannen gaan spreken op dit gebied. 'Kom je hier vaker? Vind je het hier leuk? Nee? Zullen we dan naar mijn huis gaan?'
De site heeft een try-outgame:
"Zie je de pizzabezorgster het liefst op hoge hakken, slippers of blote voeten?"
Afgezien van het feit dat elk antwoord natuurlijk goed is (er wordt namelijk gevraagd wat de beantwoorder het liefste wil, niet wat het meest sexy zou zijn of zo), is de verklaring ook disutabel geformuleerd:
"Inderdaad: Vrouwen die stiletto's dragen vragen erom. Hoge hakken laten benen lang lijken en zorgen voor een waggelend loopje. En vrouwen weten maar al te goed dat ze mannen zo verleiden."
Bijna helft bedrijven niet beveiligd tegen virussen

RIJSWIJK - Nederlandse bedrijven scoren bedroevend slecht in computerbeveiliging. Bijna de helft (43 procent) is niet beveiligd tegen aanvallen van nieuwe virussen. Dat is donderdag gebleken uit onderzoek van McAfee, producent van beveiligingssoftware.
Het bedrijf ondervroeg in augustus, vlak na de aanvallen van de virussen Blaster en Sobig.F, tweehonderd IT-beveiligers van bedrijven uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en het Groot-Brittannië.
Iets meer dan een kwart van de ondervraagde ondernemingen bleek geen enkele maatregel tegen virussen te hebben genomen. Van de Nederlandse bedrijven is dat aandeel beduidend hoger: 43 procent. Daarmee staat Nederland in het onderzoek op de eerste plaats, Groot-Brittannië volgt met 42 procent onbeveiligde bedrijven. Duitsland doet het met maar 12 procent het best.
In juli en augustus veroorzaakten verscheidene virussen miljoenenschades. Een woordvoerder van McAfee stelt dat Nederlandse bedrijven wel veel doen aan het bestrijden van computerdreigingen. "Maar er wordt pas iets gedaan als de dreiging er al is. In landen als Duitsland is de beveiliging veel meer gericht op preventie. Dat past beter bij deze tijd." In totaal deden 65 grote Nederlandse bedrijven mee aan de enquête.
Eenvijfde van de ondervraagde Nederlandse ondernemingen doet niets tegen ongewenste e-mail. Britse bedrijven zijn volgens het onderzoek het slechtst beveiligd tegen spam, 40 procent heeft geen filter tegen deze ongewenste e-mail.
(Bron)
Gemeentesite Urk lekt geheime informatie

URK - Via de site van de gemeente Urk is een halfjaar lang geheime, interne informatie bereikbaar geweest. Het lek was het gevolg van een systeemfout in het zoeksysteem van de website, zo bevestigde een gemeentewoordvoerder donderdag.
Bij zoekopdrachten van bezoekers van de internetsite werd onbedoeld ook het interne computersysteem van de gemeente Urk gedeeltelijk doorgespit. Daardoor kwam er ook geheime informatie tussen de zoekresultaten. De gemeente heeft de lekken na deze ontdekking meteen gedicht.
Bereikbaar waren zo onder meer de notulen van besloten vergaderingen en de verslagen van managementsvergaderingen, waarbij ook het lief en leed van medewerkers aan bod komt. "Gelukkig hebben we het daar alleen in algemene zin over bijvoorbeeld ziektegevallen", zei de gemeentewoordvoerder.
Urk zoekt uit bij welke zoekopdrachten het is misgegaan en welke geheime informatie is weergegeven. De gemeente gaat er vanuit dat de fout voldoende is hersteld. "Vermoedelijk is het lek bij de koppeling van ons interne computernet aan het internet over het hoofd gezien. Dat is vervelend en had niet mogen gebeuren."
(Bron)

Beetje suf om daar pas na een half jaar achter te komen.

woensdag, oktober 29, 2003

TT 130 DUISBURG Bij een verkeersongeval op de Duitse snelweg A40 bij Duisburg is een lijkwagen over de kop geslagen. De lijkkist viel naar buiten en het lijk rolde uit de kist de snelweg op.
TT 113 Dekker wil forse huurverhoging

DEN HAAG Minister Dekker wil de huren flink verhogen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Ze stelt voor verhuurders per 1 juli 2005 de kans te bieden de huren meer te verhogen dan op dit moment wettelijk is toegestaan.
Nu wonen te veel mensen met een hoog inkomen in goedkope huurwoningen,die eigenlijk bedoeld zijn voor starters en mensen met lage inkomens. Huurverhoging moet hen prikkelen te verhuizen naar koopwoningen of duurdere huurwoningen.
Woningcorporaties moeten het extra geld dat de huurverhoging oplevert, steken in nieuwbouw. De lagere inkomens worden gecompenseerd voor de hogere huren.
TT 107 Albert Heijn voert prijzenoorlog op

AMSTERDAM Albert Heijn heeft een nieuwe stap gezet in de prijzenoorlog. Na de verlaging vorige week van ongeveer 1200 prijzen, zijn vandaag zo'n 300 artikelen goedkoper geworden.Konmar en Super de Boer, beide van concurrent Laurus, hebben direct gereageerd met de prijsverlaging van ongeveer 100 producten.
Albert Heijn ontkent goederen onder de prijs te verkopen. Met leveranciers wordt onderhandeld over inkoopprijzen.
Uit onderzoeken is gebleken dat Albert Heijn vorige week een deel van de markt heeft teruggewonnen. Dat ging vooral ten koste van de prijsvechters Lidl en Dirk van den Broek en van speciaalzaken.

Hoe lang nog voor de Appieshopper geld toe krijgt?
Wederom een noorderlichtalarm: waarschijnlijk morgennacht de beste kans.
Eigenlijk ben ik woest. De Haagse opborrelingen die over ons uitgestort worden. Het eeuwige gezeik met bepaalde instanties. Vooral de machteloosheid wekt woede.
Daarnaast - gelukkig nog wel van een andere orde - door een speurtocht langs laten we zeggen 'EVE'-sites. Eigen volk eerst. Eens in de zoveel tijd maak ik vergissing (?) om eens wat van dat soort forums langs te surfen. Ik moet dat eigenlijk helemaal niet doen, het bekort m'n leven want mijn bloed gaat ervan koken en de bloeddruk stijgt totdat ik letterlijk de druk voel. Onvoorstelbaar wat er allemaal geschreven wordt.
Er is weer een lading aangiftes-met-kopietjes de deur uit, en een zooi mails aan mensen die sinds korte tijd als 'doelwit' genoemd worden op diverse sites van dit type.
Nee, geen links. Ik sta al ergens op die lijstjes, als zijnde een extreemlinks monster.
Wel opvallend: er is een richting die puur voor 'wit' gaat, en een richting die voor nationalisme gaat. Die laatste heeft geen sites met links, maar webstekken met verwijzingen. Ze zijn tegen islamieten en tegen Amerikanisme. Hoewel ze wel gezellig samen optrekken met de pro-wit (anti-joods/homo/kleur/links, kortom: anti-alles wat anders is als ons, om het even in hun taalstijl te houden) en voor acties afspreken met bijvoorbeeld een McDonalds.
Gelukkig krijgen dit soort groepen meestal onmiddellijk oorlog met elkaar als ze met meer dan drie personen samen zijn, wat zorgt dat ze elkaar bezig houden en niet groot worden. Laten we hopen dat dat zo blijft.
'Bom' blijkt gevonden fototoestel

Utrecht - Het verdachte pakje dat dinsdag in het Utrechtse politiehoofdbureau aan het Paardenveld werd gevonden, bleek een fototoestel te bevatten. Het ging om een gevonden voorwerp dat door de eerlijke vinder werd afgeleverd.
Het pakketje werd rond half vier bij de opgang naar de binnenplaats gevonden. De politie dacht dat het mogelijk om een bom ging.
Enkele tientallen mensen op het bureau en van een tegenoverliggend pand werden geëvacueerd. De omgeving werd afgezet. De brandweer en de ambulance werden uit voorzorg gebeld en de Explosieven Opruimingsdienst werd opgetrommeld. Die stelde rond vijf uur vast dat de melding loos was.
Na onderzoek bleek het om het gevonden fototoestel te gaan. De vinder had geen zin gehad het apparaat officieel aan te geven en heeft het gewoon neergelegd.
(Bron)
Onbekende koopt compleet Frans wintersportdorp

GRENOBLE - Een onbekende projectontwikkelaar heeft dinsdag op een openbare veiling in Grenoble een heel wintersportdorp gekocht voor 830.000 euro. De 103 kavels bevatten onder meer 68 appartementen, een niet afgebouwd hotel, een restaurant en 31 ondergrondse parkeergarages.
Saint-Honoré op 1500 meter hoogte, 45 kilometer ten zuiden van Grenoble in de Franse Alpen, telt momenteel nog maar een dertigtal inwoners. In de jaren "80 ging de kolenmijn er dicht. Alle aandacht richtte zich toen op de mogelijkheid de wintersport te ontwikkelen. Maar een corrupte projectontwikkelaar die daaraan begon, ging in 1992 failliet en draaide de gevangenis in. Sindsdien staat de zaak leeg. De appartementen zijn deels geplunderd en in het hotel zitten nog geen ramen of deuren.
Burgemeester Dominique Guillot van Saint-Honoré heeft niettemin het dagtoerisme op gang weten te houden. Saint-Honoré beschikt over twee volledig vernieuwde skiliften met het naastgelegen gebied van L"Alpe du Grand-Serre. Maar veel meer dan de verkoop van zakjes friet leverde dat niet op. Intussen keken de dertig vaste bewoners al ruim tien jaar wanhopig aan tegen een met de dag afbladderend, nooit afgebouwd skicomplex.
Uiteindelijk hebben indertijd geldschietende banken toestemming gegeven voor een klassieke "veiling met de kaars". Dat houdt in dat een deurwaarder aan het begin van de veiling een kaars aansteekt. Het laatste bod dat is gedaan voordat de kaars is opgebrand, is het winnende bod.
De inzet was 489.759 euro, het eindbod bedroeg 830.000 euro, gedaan door een advocate in opdracht van een onbekende. Die persoon heeft tien dagen de tijd om zich kenbaar te maken om de veiling rechtsgeldig te maken.
Volgens een woordvoerder van de geldschietende banken, die allemaal het schip ingingen met het project, is de opbrengst vijftien maal minder dan alleen al het beton kostte dat voor het wintersportdorp is gestort.
(Bron)
'Meer kans op ramp als Bijlmer'

AMSTERDAM - Het risico van een groot ongeluk rond Schiphol is veel groter dan volgens de wet is toegestaan. Door de verdubbeling van het aantal vluchten en de groeiende bebouwing rond de luchthaven kan de beloofde beperking van risico's niet worden gerealiseerd. Dat heeft staatssecretaris Van Geel van VROM dinsdag in de Kamer gezegd, aldus de Volkskrant woensdag.
In de discussie over de uitbreiding van de luchthaven in 2001 heeft toenmalig minister van VROM Jan Pronk gezegd dat de groei van het luchtverkeer niet zou mogen leiden tot grotere risico's op ongelukken. Het zogenaamde groepsrisico mag volgens de wet niet groter worden dan het was in 1990. Daarvoor zou een model moeten worden ontwikkeld dat in 2005 klaar had moeten zijn.
Van Geel zegt echter dat dit onmogelijk is. Volgens hem hadden zowel het Kabinet als de Tweede Kamer kunnen weten dat de eis niet haalbaar zou zijn.
(Bron)
Laager snijdt in prijs medicijn

AMSTERDAM - Minister Laager van Volksgezondheid gaat de medicijnprijzen aanpakken. Apothekers krijgen vanaf 2005 alleen nog de goedkoopste medicijnmerken vergoed. Patiënten die een duurder geneesmiddel willen, moeten zelf bijbetalen. Dat blijkt volgens Algemeen Dagblad uit een plan van de minister dat vrijdag door het kabinet wordt besproken.
Laager wil de kosten voor medicijnen omlaag brengen. Door alleen de goedkoopste middelen nog te vergoeden, worden andere fabrikanten gedwongen hun prijzen te verlagen, stelt hij. Patiënten zouden daardoor ook minder premie hoeven te betalen.
De minister overweegt verder de verzekeraars verantwoordelijk te maken voor de inkoop van medicijnen. Zij letten volgens hem scherper op de prijzen dan de apothekers. Ook wil Hoogervorst zo een einde maken aan kortingen en bonussen die apothekers nu nog bedingen bij de fabrikanten.
(Bron)

Hoe zit dat als er medische redenen zijn om geen loco-preparaat te vertrekken? Mag ik straks kiezen tussen zelf bijbetalen voor een duurder middel of zonder bijbetaling een loco-preparaat plus een maagbeschermer slikken? En is dat laatste dan goedkoper?
'Sekstentoonstelling China wegens succes gesloten'

PEKING - Een tentoonstelling in de Chinese hoofdstad Peking met het thema seks heeft eerder haar deuren moeten sluiten vanwege het overweldigende succes. De veiligheid van bezoekers kon door de grote belangstelling niet langer worden gewaarborgd, zo meldden Chinese staatsmedia woensdag.
De exhibitie met seksueel getinte kunstwerken uit de afgelopen twee millennia opende maandag haar deuren en had een week te zien moeten zijn. Op de eerste dag al verdrongen zich tweehonderd mensen in de kleine tentoonstellingsruimtes die normaliter plaats bieden aan maximaal honderd mensen per keer.
De organisatoren besloten daarop de tentoonstelling te sluiten.
(Bron)
Turkse krijgt zesde drieling

ADIYAMAN - Een 28-jarige Turkse vrouw uit het stadje Kahtali in Oost-Turkije krijgt voor de zesde keer op rij een drieling. Dat meldde het Turkse dagblad Radikal woensdag.
Fatma Saygi beviel op haar achttiende van haar eerste drieling. Over drie maanden verwacht ze moeder van achttien kinderen te zijn. Volgens hoogleraar Mecit Aryaz van de universiteit van Istanbul gaat het om een unieke gebeurtenis. Bij zijn weten is het in de wereld nog nooit voorgekomen dat een vrouw zes keer achter elkaar van een drieling is bevallen.
De familie Saygi woont in een woning van twee kamers en heeft grote financiële problemen. "Ik heb alle vijftien met de borst moeten voeden", zei de zwangere moeder in een vraaggesprek met de krant. Turkije kent geen kinderbijslag.
(Bron)
Laager pleit voor stewardessen aan het bed

AMSTERDAM - Minister Laager (Volksgezondheid) heeft woensdag in Amsterdam een pleidooi gehouden voor meer 'blauw aan het bed'. De minister verwees hiermee naar stewardessen met een verpleegkundige achtergrond die kunnen terugkeren naar de zorg. Stewardessen zijn volgens hem maar één voorbeeld van zij-instromers waar ook ziekenhuizen gebruik van kunnen maken.
De minister zei dit bij de opening van de nieuwe afdeling voor intensieve zorg van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het AMC krijgt er tot 2008 vier IC-bedden per jaar bij, totdat de afdeling in totaal vijftig bedden heeft. Vanaf dat moment zou het tekort aan IC-bedden in de regio opgelost moeten zijn.
(Bron)
Laagste bevolkingsgroei in twintig jaar verwacht

VOORBURG - Nederland stevent af op de laagste bevolkingsgroei in bijna twintig jaar. Het aantal inwoners van ons land nam in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 20.000 toe, maar dat is 10.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling komt vooral door de afname van het aantal immigranten.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Als er geen verandering komt in de huidige daling van de bevolkingsgroei, zal het aantal inwoners van Nederland dit jaar met 65.000 mensen toenemen. Dat zou volgens het CBS de laagste groei in bijna twintig jaar zijn.
Begin jaren tachtig was mede door de economische teruggang zowel het aantal immigranten als het aantal geboorten laag.
(Bron)
Spin veroorzaakt sneeuwalarm

RENNES - Misleid door een spin heeft de nationale meteorologische dienst van Frankrijk per abuis gewaarschuwd voor sneeuw. Het dier had een web over een weerstation gesponnen. Het web was door de aanhoudende koude in een sluier van ijs veranderd.
De data van het station in Dinard (Bretagne) waren automatisch doorgegeven aan de centrale computer, die de verkeerde conclusie trok en waarschuwde voor sneeuw. Volgens een woordvoerder van Météo-France woensdag komen vergissingen ook wel eens voor door vogels die een nest op een weerstation bouwen.
(Bron)
Gerucht over 'smiley-bende' houdt politie bezig

ROTTERDAM - Een hardnekkig gerucht over een bende Marokkanen die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting of een "eeuwige glimlach", houdt politiekorpsen in heel Nederland bezig. De meisjes die kiezen voor de zogenoemde 'smiley' krijgen twee messneden in de mondhoeken. De jongens strooien zout in de wonden om een eeuwig litteken te veroorzaken, zo gaat het verhaal.
"Er is niets van waar", zeggen meerdere politiewoordvoerders. In de regio Rotterdam circuleert het gerucht sinds vorige week, maakte een woordvoerder woensdag bekend. Het verhaal verspreidt zich op scholen, via sms en via twee verschillende kettingmailtjes. De politie in de regio Haaglanden meldde bijna drie weken geleden dat angst onder scholieren en ouders volkomen onterecht is. "Het is een gerucht."
Halverwege september dook het verhaal voor het eerst op in Nederland, in Leiden, in de regio Roosendaal en in Zaltbommel. In een steeg achter het politiebureau in Roosendaal was een jong stel door een aantal jongeren belaagd. De jongen zou in elkaar zijn geslagen en het meisje kreeg de keuze voorgelegd. Na verontruste telefoontjes van ouders zocht de politie tevergeefs naar de slachtoffers.
Peter Burger onderzoekt voor de Universiteit van Leiden de fenomenen stadslegenden en moderne folklore. Volgens de docent journalistiek is het gerucht inmiddels ook opgedoken in Utrecht, Groningen en Enschede.
De originele versie van het verhaal van de eeuwige glimlach is ruim zestig jaar oud en komt uit het Schotse Glasgow, zegt de onderzoeker. In Londen werd het verhaal in verband gebracht met de aanhang van de voetbalclub Chelsea die supporters van de tegenstander zou bewerken.
In 1990 is het verhaal het Kanaal overgestoken en is er de keus voor verkrachting aan toegevoegd. Via Franstalig België in 1999 is het begin dit jaar tijdens de rellen in het Antwerpse Borgerhout overgewaaid. Op dat moment zijn de racistische varianten ontstaan. Vlamingen waarschuwden elkaar voor een groep Marokkanen, Marokkaanse vrouwen verspreidden het verhaal over een groep gewelddadige Vlamingen.
"Het ziet er erg vertrouwwekkend uit", zegt Burger over de laatst opgedoken kettingmail die is ondertekend door een medewerkster van de directie asiel- en migratiezaken van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw heeft met mailtje per ongeluk met haar elektronische handtekening eronder doorgestuurd, laat ze desgevraagd weten.
[Kan zo iemand een tijdje afgesloten worden van mailmogelijkheden?]
De politie Midden- en West-Brabant verwacht dat het gerucht nog wel even zal rondwaren. De politie heeft de identiteit van de verzender van de kettingmail niet kunnen achterhalen. Volgende week wordt het onderzoek afgesloten.
Burger vermoedt dat het gruwelijke verhaal door publiciteit snel zal verdwijnen. Hij sluit niet uit dat het in nieuwe vormen terugkeert. Vanwege de "onzinnig sadistische" aard ervan, gelooft Burger niet dat het gerucht mensen op ideeën brengt. "Zoals blijkt wekt het alleen de interesse van grappenmakers en leugenaars."
(Bron)
Boze koeien
Een hond heeft zijn jacht op kalfjes moeten bekopen met de dood. De Staffordshire bullterriër rende een weiland in Velsen in, waar twee zogende koeien met kalfjes stonden. De runderen waren zeer alert en doden de hond in een gevecht. Een van de koeien mist een hoorn.
(Bron)

Die missende hoorn snap ik niet - wordt er bedoeld dat desondanks de koe de hond aankon? Of is de hoorn missend sinds het gevecht?
Ehmmm... Wat te denken van een vegetarische hamburger waar een visgraat in zit?

dinsdag, oktober 28, 2003

Hoe komt het toch dat ik er alleen 's avonds aan denk dat ik de tandarts moet bellen voor controle?
Weer een pil naar binnen gewrikt. Als ik 'm op schoot neem en achterover kantel zie ik dat bekkie al verstrakken.
Nog twee te gaan.
Krijgt u ook weleens van die aanbiedingen voor stamina en drie keer dikker en acht keer harder en twee keer zo lang?
Pas op...
TT 120 UTRECHT Drie agenten van het Utrechtse politiekorps zijn ontslagen wegens het mishandelen van een arrestant. Wat de drie precies hebben gedaan, is niet bekendgemaakt. Justitie beslist nog of de agenten worden vervolgd.
Aantal nachtzwervers in Amsterdam toegenomen

AMSTERDAM - Het aantal daklozen dat 's nachts in Amsterdam over straat loopt (nachtzwervers) is voor het eerst sinds 1997 toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zo werd maandag bekend.
Nachtzwervers bestaan in het onderzoek uit twee groepen: zwervers die op straat slapen en daklozen die op straat rondlopen. De eerste groep is afgenomen van 41 in 2001 naar dertig in 2003. De tweede groep, de buitenlopers, nam toe van 83 in 2001 naar 142 dit jaar. Daardoor steeg voor het eerst sinds jaren het totale aantal nachtzwervers van gemiddeld 124 per nacht in 2001 naar gemiddeld 172 in 2003.
Het onderzoek werd verricht door studenten van de universiteit die drie weken lang 's nachts de zwervers telden. Dat deden zij in de binnenstad, het Oosterpark, het Sarphatipark, het Vondelpark en station Zuid/WTC. De oorzaak van de toename is niet onderzocht. Driekwart van de nachtzwervers is volgens het onderzoek verslaafd aan harddrugs.
De UvA houdt sinds 1995 om de twee jaar de groep nachtzwervers bij. Daar is mee begonnen omdat daarvoor verschillende, onbetrouwbare cijfers werden gebruikt om beleid op vast te stellen.
(Bron)
Amerikaans echtpaar liet pleegzoons verhongeren

COLLINGSWOOD - De Amerikaanse politie heeft een stel gearresteerd omdat ze hun vier pleegzoons lieten verhongeren. Dat meldden Amerikaanse media maandag. De jongens, tussen de negen en negentien jaar oud, wogen niet meer dan 25 kilo.
Volgens onderzoekers werden de jongens uit de keuken gehouden en leefden zij op een dieet van pannenkoekbeslag, pindakaas en cornflakes. Ook aten ze bouwplaten en isolatiemateriaal.
De politie arresteerde de ouders vorige week, nadat een buurman de oudste jongen vuilnisbakken had zien doorzoeken. Hij was slechts 1,12 meter lang en woog slechts 22 kilo. De vier jongens zijn teruggebracht naar een weeshuis.
Justitie heeft de pleegouders aangeklaagd wegens mishandeling. De autoriteiten stellen ook een onderzoek in naar de welzijnsinstelling van Collingswood. Maatschappelijk werkers bezochten het gezin bijna veertig keer, maar sloegen nooit alarm.
(Bron)
Opnieuw tbc in Harlingen

HARLINGEN - In Harlingen zijn opnieuw mensen besmet geraakt met tuberculose (tbc). Achttien mensen zijn geïnfecteerd, zo heeft de GGD in Friesland dinsdagochtend bekendgemaakt. Ruim tweehonderd mensen zijn gecontroleerd na het bericht van de eerste besmetting in augustus vorig jaar. Het is voor de vierde keer in tien jaar tijd dat er sprake is van een tbc-besmetting in Harlingen.
Volgens een GGD-arts is deze besmetting het gevolg van het eerste geval van open tbc in 1993. Toen raakten 220 mensen besmet. In 1996 en 1999 dook de ziekte weer op. De besmettingsbron ligt steeds in de horeca van Harlingen.
(Bron)

Dan mogen ze wel oppassen, want met de logica van de huidige regering zou dat weleens kunnen leiden tot het verbieden van alle horeca in Harlingen.
Inval Duitse politie bij extreem-rechts

KIEL - De Duitse politie heeft dinsdag in de Noord-Duitse havenstad Kiel invallen gedaan in circa vijftig woningen van rechtsextremisten. Daarbij zou het tot verscheidene arrestaties zijn gekomen van aanhangers van de extremistische groepering 'Combat 18', aldus de autoriteiten.
"De hoofdverdachten zijn opgepakt", aldus een woordvoerder van justitie van de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het zou gaan om een harde kern van ongeveer tien personen die zullen worden aangeklaagd wegens het oprichten van een criminele politieke organisatie. Aan de actie van dinsdag zouden driehonderd agenten hebben deelgenomen.
(Bron)

TT 125 Inval bij Noord-Duitse neo-nazi's

KIEL De Duitse politie heeft tijdens een grootscheepse zoekactie invallen in tientallen ontmoetingsplaatsen en woningen van neo-nazi's gedaan. Daarbij zijn wapens in beslag genomen. Nadere details worden later bekendgemaakt.
Met 300 man deed de politie invallen in 50 panden in Kiel en Flensburg. Tien leden van de extreem-rechtse beweging Combat 18 zijn gearresteerd. Combat 18 is verbonden met de in Duitsland verboden skinheadgroep "Bloed en Eer".
Combat 18 wordt verdacht van het vormen van een politiek-criminele organisatie. De beweging is vooral actief in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.
Weggegooide verpakkingen vervuilen Noordzee

DEN HAAG/TEXEL - Plastic huis-, tuin- en keukenafval, variërend van lege yoghurtbekertjes, nylon van vissersnetten tot de verpakking van 'sixpacks' met bier of cola, blijkt fnuikend voor de Noordse stormvogel. De vogel pikt dit soort afval op, stikt daar in of denkt dat hij genoeg gegeten heeft en sterft dan de hongerdood.
Dit blijkt uit de eerste resultaten van het sinds 1982 lopende Fulmar-onderzoeksproject naar de vervuiling van de Noordzee. De Fulmar, de Latijnse naam van de Noordse stormvogel, wordt gebruikt als graadmeter, omdat hij langs de hele Noordzeekust voorkomt. Jaarlijks wordt twintig miljoen afval in de Noordzee gedumpt.
Het goede nieuws is dat de vervuiling met industrieel afval vanaf begin jaren tachtig is afgenomen. Deze verbetering wordt echter volledig teniet gedaan door de sterke toename van diverse soorten 'gebruiksplastic'.
Het probleem van dit soort zwerfvuil is het grootst langs de Noordzeekust van Nederland tot Denemarken, en minder in noordwestelijke locaties (Schotse eilanden en Faeröer-eilanden).
"Vooral toeristen, schippers en vissers zijn de boosdoeners", stelde dinsdag Willem Rogge, zegsman van adviesbureau Huijskens & Istha dat deelneemt aan het met 5,7 miljoen aan EU-geld gesubsidieerde project 'Save the North Sea' (Red de Noordzee). Het Fulmarproject valt daar weer onder.
(Bron)
Repelsteeltje
Repelsteeltje, een sprookjesfiguur uit de boeken van Grimm, is maandag door agenten op de vluchtstrook van een snelweg bij Tilburg aangetroffen. De 29-jarige Belg, die één meter groot is, vertelde dat zijn naam Repelsteeltje was en dat hij de weg kwijt was geraakt. Hij wilde een frisse neus halen en was verdwaald. De agenten brachten Repelsteeltje, die gekleed ging als de sprookjesfiguur, weer terug naar de Efteling. Daar had de Belgische man een rol bij opnamen van een film over de Gebroeders Grimm.
(Bron)
De kat heeft het door. Als ik 'm beetpak, houdt ie zijn kaken op elkaar. Gelukkig word ik handiger in het opensperren van z'n bek.
Vriendje zei gisteren al: 'Dat zou je met die andere niet hoeven te proberen', en dat klopt. Als die ooit aan de pillen moet, heb ik een kattendwangbuis nodig denk ik.
Nog even over die demonstratie van Stop Martijn: de ME bleek aanwezig om de demonstratie tegen te houden wegens geen vergunning aangevraagd, in combinatie met de herkomst van de verwachte demonstranten.
(Foto's)
Correctie: de vergunning was netjes aangevraagd en ontvangen, maar de demonstratie is alsnog verboden wegens de kans op rellen. Die kans was veel kleiner geweest als niet openlijk en vlagzwaaiend de NNU had meegedaan, maar goed.

maandag, oktober 27, 2003

Deze is geweldig!
Vriendje is een koffiejunk. Vriendje hecht aan zijn koffiebeker, dus toen zijn mok stuk ging, kocht ik twee nieuwe voor 'm, twee dezelfde. Een sneuvelde een tijdje terug.
Vanmiddag liet hij exemplaar twee vallen. Dat was wel vaker gebeurd, zonder schade, maar deze keer viel de mok op het oor - dat lag er dus af.
Zojuist kreeg ik een update: vriendje wilde het uitstekende restje oor er even af tikken. Toen viel de bodem eruit, de rest viel in scherven uiteen.
Ik weet ineens een sintcadeautje - vriendje wil altijd graag praktische dingen. Ik denk dat ik een set van tien bekers voor hem koop.
STER rekent af met te luide spots

HILVERSUM - De STER installeert medio november geluiddempers op de eigen reclame. Die voorkomen dat een tv-spot plotseling extra hard klinkt.
Dat heeft J. Minnaar van de STER maandag gezegd. Al geruime tijd ergeren tv-kijkers zich aan de plotselinge toename van het geluid van veel spots. Op zich voldoen die reclames wel aan de eisen voor het aantal decibellen, maar 'persen' de makers het geluid als het ware samen zodat het harder klinkt dan het lijkt. De bedoeling is dat de spot zo extra opvalt.
De STER heeft zich de kritiek aangetrokken en het afgelopen jaar geluiddempers getest. De apparaten blijken te voldoen: het geluid komt gelijkmatiger over. De STER heeft drie apparaten van 20.000 euro elk aangekocht, voor alle drie de netten één. "We hopen de kijkers zo tegemoet te komen, tenslotte moet reclame leuk zijn", aldus Minnaar.
De dempers zijn volgens Minnaar de enige optie. Het verbieden van de compressietechniek was geen reële mogelijkheid: daarvoor zijn er teveel aanbieders van reclame en komen er ook teveel spots uit het buitenland. IP, dat de reclames verzorgt voor RTL 4 en 5 en voor Yorin, heeft enkele jaren geleden al geluiddempers, zogenoemde Optimods, geïnstalleerd.
(Bron)
TT 424 Momenteel zijn de opnames bezig van een nieuwe film met de kleifiguurtjes Wallace en Gromit. In de Curse of the Wererabbit zal de stem van Wallace wederom worden ingesproken door acteur Peter Sallis. Helena Bonham Carter leent haar stem aan het karakter van Lady Tottingham. Het is voor de tweede keer dat Wallace en Gromit op het grote scherm te zien zijn. Eerder was dat in Chicken Run.
TT 401 In de Indiase deelstaat Bihar is het huwelijksseizoen aangebroken. Voor veel bezorgde moeders is dat reden om hun zonen angstvallig thuis te houden.
Het is in die contreien gebruikelijk dat de ouders van de bruid met een flinke som duiten over de brug komen. Maar veel families hebben helemaal geen zin om zo'n bruidsschat te betalen. Dus huren ze criminelen in om een geschikte man voor hun dochter te schaken.
De jongemannen worden gedwongen in het huwelijksbootje te stappen. De ceremonie wordt op video vastgelegd, zodat een onwillige echtgenoot achteraf zijn kersverse bruid niet meer kan dumpen.
PvdA: lange proeftijd soms beter dan zwaardere straf

DEN HAAG - Rechters moeten langere proeftijden kunnen opleggen als de kans op herhaling van een misdrijf groot is. Vooral bij bepaalde typen zedendelicten, zoals pedofilie, is de huidige norm van een paar jaar onvoldoende, vindt de PvdA.
PvdA-woordvoerdere Wolfsen wil daarom tijdens de komende begrotingsbehandeling van Justitie minister Donner voorstellen de lengte van de proeftijd drastisch te verhogen. Hijzelf denkt aan een maximum van tien tot vijftien jaar. Een langere proeftijd heeft volgens hem in bepaalde gevallen meer zin dan een zwaardere gevangenisstraf.
(Bron)
Déjà vu:

Epson opnieuw onder vuur wegens inktvullingen

AMSTERDAM - Printerfabrikant Epson ligt weer onder vuur. De fabrikant wordt beschuldigd van slinkse trucjes om consumenten meer inkt te doen kopen voor zijn inkjetprinters, zo meldt Webwereld.
De aanklacht is aangespannen door de New Yorkse advocatenkantoor Harnes Keller. De class action-zaak is neergelegd bij drie lokale Amerikaanse rechtbanken.
Volgens de aanklacht wordt er bij sommige inkjetprinters een technologie gebruikt die de apparaten niet meer laat printen, ook al is de inkt nog niet op. "Consumenten moeten noodgedwongen eerder hun cartridges vervangen, zij betalen voor inkt dat [sic] zij nooit kunnen gebruiken," aldus een van de advocaten.
(Bron)
Krant
De herwonnen vrijheid voor de Daily News in Harare heeft niet lang geduurd. De Zimbabwaanse krant was zaterdag weer even te koop na een verschijnings- verbod. De onafhankelijke krant is zeer kritisch tegenover president Mugabe en meldde zaterdag op de voorpagina: We zijn terug. Enkele uren later was het kantoor weer gesloten en zaten 18 medewerkers achter de tralies.
(Bron)
Waar tot voor kort pas na vieren de zon zover in het westen stond dat nog maar één muur van mijn kamer zon kreeg, is het nu...
Inderdaad.
Heerlijk, weer eens in de zon zitten met het raam langer dan vijf minuten open zonder gelijk blauw aan te lopen. Katten ook blij want dan kunnen ze weer gewoon naar binnen-naar buiten-naar binnen-naar buiten zonder te moeten wachten bij het raam ;-)
Je loog tegen mij in de Trix-uitvoering, 34 seconden, 532 k, hier op te vissen.

zondag, oktober 26, 2003

Poe. Tweede pil zit erin - Tom stevig vasthouden levert luid gebrul op -> met open bek, wel zo handig, want dan schuif je die pil er zo in. Dat scheelt een hoop.
En daarna is ie zo weer gekalmeerd als ie wat van die knaagdingen krijgt (en weet ik dat de pil echt doorgeslikt is).
Hij plast weer gewoon (dus of het is toeval dat het nu over is, of hij had inderdaad pijn), maar ik vermoed dat ie nu wat misselijk is, hij heeft vandaag niet meer overgegeven maar hij eet steeds van de papyrus, en eventuele haarballen zou ie na al dat spugen echt wel kwijt zijn. Misschien een reflex: naar gevoel -> gras eten?
TT 401 Een nieuwe vinding van een Engelsman, een speelgoedhond, heeft voor de nodige oproer gezorgd op het vliegveld van Norfolk in Virginia.
De mechanische levensechte terriër die winden kan laten, liet er één vliegen toen hij door het veiligheidspoortje moest. De uiterst gevoelige apparatuur registeerde echter geen wind maar de uiterst explosieve stof TNT.
Gewapende veiligheidsbeambten aarzelden geen seconde en sloegen de uitvinder en zijn behoorlijk riekende viervoeter in de boeien. Na enkele uren ondervraging, konden de man en zijn speeltje de weg naar huis hervatten.

Zit ik met één vraag: wie bedenkt er in vredesnaam een mechanische hond die scheten laat? Wat is daar het nut van?
Anti-fascisten voorkomen demonstratie 'Stop Martijn'

AMSTERDAM - Een groep anti-fascisten heeft zaterdag met een tegendemonstratie bij het Centraal Station in Amsterdam de geplande actie van het comité Stop Martijn tegen pedofilie voorkomen.
Burgemeester Cohen verbood de extreemrechtse initiatiefnemers van het comité zaterdagmiddag de stad binnen te gaan. Volgens een woordvoerder van de burgemeester was het "onverantwoord" de actie van Stop Martijn door te laten gaan. Cohen wilde de acties in aanvang niet verbieden.
Op de plek waar het comité Stop Martijn zaterdag om 14.00 uur wilde demonstreren, verzamelden zich een groep anti-fascisten voor een tegendemonstratie. De Mobiele Eenheid (ME) heeft daar, ten westen van het Centraal Station, enkele charges uitgevoerd en de actievoerders uiteen gejaagd. Daarbij zijn arrestaties verricht.
Het comité Stop Martijn is een reactie op de stichting Martijn, een belangenclub voor pedofielen. De actievoerders wilden demonstreren tegen wat zij noemen "de doofpot politiek van de Nederlandse overheid" ten aanzien van pedofielen.
Een van de initiatiefnemers van de actie was M. Smit, voormalig lid van Leefbaar Rotterdam. Hij moest de partij verlaten wegens zijn extreemrechtse sympathieën. Nu vertegenwoordigt hij Nieuw Rechts in de gemeenteraad van Rotterdam. Hij pleit momenteel voor chemische castratie van veroordeelde pedofielen en de doodstraf voor mensen die meermalen een kind verkrachtten.
Voor zijn actie van zaterdag kreeg Smit steun van de Nieuwe Nationale Partij en het comité Moeders tegen pedofilie. De anti-fascisten laten uitdrukkelijk weten niet achter de ideeën van pedofielenorganisatie Martijn te staan. Wel zien ze een gevaar in hoe extreemrechts de weerzin tegen pedofilie aangrijpt om hun ideeën aan de man te brengen.
(Bron)

Opvallend: de NNP-site barst van de taalfouten, en als je op actualiteit klikt krijg je 'not found'.
Kwartier geprutst om pil uit folie te krijgen. Pil tevoorschijn gehaald. Pil laten vallen. Over de vloer gekropen om dat minuscule ding terug te vinden. Pil gevonden. Pil in feta, feta in olijf.
Kat op handdoek op schoot gelokt met olijf-met. Die moest ie niet, dus handdoek met kat opgerold, kat krijsen, pil naar binnen, kat gekalmeerd met brokjes (weet ik gelijk dat ie geslikt heeft).
Kat heeft zich nu teruggetrokken in de kast en ik denk: nog zeven keer... Overigens heeft andere kat de olijf-waar-de-pil-weer-uit-was lekker opgegeten.