vrijdag, oktober 21, 2005

Bomalarm bij Amerikaans Congres in Washington

WASHINGTON - De politie in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft vrijdag in de buurt van het Capitool twee mannen in een geparkeerde auto aangehouden die hadden verklaard dat zij een bom bij zich hadden. In de auto lag inderdaad een verdacht pakje. Explosievenexperts hebben het gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De inhoud is nog onduidelijk, meldde CNN.
Na de gecontroleerde explosie doorzocht de politie de rest van de auto, om er zeker van te zijn dat daarin geen gevaarlijke stoffen lagen. De omgeving van het Capitool, waar het Amerikaanse parlement zetelt, werd geruime tijd afgezet. Het parlementsgebouw zelf is niet ontruimd geweest.
(Bron)
Veel te veel biggen in vrachtwagen

KERKRADE - De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft donderdag in Limburg tweehonderd biggen uit een vrachtwagen gehaald. De chauffeur was met de dieren op weg naar Spanje. Dat heeft een woordvoerder van de AID vrijdag meegedeeld.
Bij een controle van veetransporten op de A2 in de buurt van het Limburgse Echt constateerden medewerkers van de AID dat de vrachtauto te zwaar was beladen. In de oplegger waren 950 biggen geladen. Bij weging bleek de wagen 5000 kilo te zwaar, hetgeen gelijk staat aan het gewicht van tweehonderd jonge varkens.
Na de weging heeft de AID de vrachtwagen begeleid naar een verzamelplaats voor varkens, waar tweehonderd dieren werd uitgeladen. Deze zijn naar een stal overgebracht. De transporteur mocht de overige dieren naar Spanje meenemen, nadat hij een proces-verbaal had gekregen.
(Bron)
Duits vrachtschip Ilona-M in tweeën gezaagd

DELFZIJL - Het Duitse vrachtschip Ilona-M dat al een week de Noordelijke vaarroute naar Duitsland blokkeert, wordt in tweeën gezaagd om het te kunnen bergen. Dat heeft een woordvoerder van Schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer vrijdag gezegd.
Pogingen om het schip in zijn geheel te bergen liepen op niets uit. De poging van vrijdag mislukte doordat het vrachtschip inmiddels een halve meter in de modder is weggezakt. Hierdoor is het te zwaar om omhoog te hijsen.
In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het schip met een baggermachine leeggeschept. Op z'n vroegst zaterdagmiddag kan het doorzagen beginnen. Volgens de zegsman neemt dit karwei minimaal twee dagen in beslag. Een van de twee delen wordt vervolgens op de kant gehesen: de ander wordt per boot afgevoerd.
Door de stremming liggen aan de Nederlandse kant van de grens inmiddels ongeveer honderd vrachtschepen te wachten. De alternatieve, zuidelijke route is eveneens gestremd, in dit geval door een dambreuk. Pas half december gaat deze route weer open, zo is de verwachting.
(Bron)
'Vervroegde uittreders leven niet langer'

LONDEN - Werken is gezond. Mensen die vervroegd met pensioen gaan, leven gemiddeld niet langer, maar juist korter dan mensen die tot hun 65e blijven werken. Dat is gebleken uit onderzoek waarover het medische vakblad British Medical Journal vrijdag publiceert.
De wetenschappers deden onderzoek onder 3500 gepensioneerde werknemers van een fabriek van oliemaatschappij Shell in de Amerikaanse stad Houston. Ze volgden 26 jaar lang hun gezondheid, om te ontdekken of eerder stoppen met werken de levensverwachting kan verhogen.
Het tegendeel bleek het geval. Van de werknemers die op hun 55e stopten met werken, overleden er bijna twee keer zo veel binnen tien jaar na hun pensioen dan van de arbeiders die pas op 60- of 65-jarige leeftijd stopten. In het onderzoek werd rekening gehouden met verschillen in sociale status en tussen mannen en vrouwen.
De onderzoekers denken dat vervroegde uittreders gemiddeld eerder overlijden omdat veel mensen die eerder stoppen met werken, dat doen vanwege hun slechte gezondheid. Niettemin concluderen zij dat een vervroegd pensioen geen garantie biedt voor een langer of gezonder leven.
(Bron)
'Verslaafden direct keihard aanpakken'

NIJMEGEN - Politie, justitie, gemeenten en de zorg moeten verslaafden die aan het begin staan van een uitzichtloos verslaafd leven en een criminele carrière, direct keihard aanpakken. Dan is misschien nog te voorkomen dat deze mensen uiteindelijk in de goot terechtkomen.
Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst in een interview dat zaterdag in de Volkskrant verschijnt. Ter Horst vindt dat harddrugsverslaafden opgepakt moeten worden "als ze een week verslaafd zijn".
Ze snapt niet dat de overheid pas ingrijpt als er niets meer te redden valt. "Pas als ze in de goot liggen, na dertig jaar verslaving", aldus de burgemeester. Dan hebben harddrugsverslaafden naar haar zeggen inmiddels hoge collectieve kosten en maatschappelijk leed veroorzaakt.
(Bron)
KLM waarschuwt voor chaos bij inchecken

AMSTELVEEN - KLM waarschuwt voor een chaos bij het inchecken op Schiphol voor vluchten naar de Verenigde Staten. Vanaf maandag moet het overgrote deel van de dagelijks duizenden passagiers richting VS bij het inchecken gedetailleerde gegevens over de verblijfplaats op formulieren invullen. Deze eis van de Amerikaanse overheid levert een verdubbeling van de inchecktijden op, zei een KLM-woordvoerder vrijdag.
De luchtvaartmaatschappij roept reizigers op via het internet in te checken. Het bedrijf heeft zijn internetpagina zo aangepast, dat alle gegevens daar al kunnen worden afgegeven. Alleen zo kunnen de passsagiers de verwachte "explosieve" stijging van de inchecktijden vermijden, lichtte de zegsman toe.
(Bron)
Parlement VS keurt vuurwapenwet goed

WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd die Amerikaanse fabrikanten van vuurwapens voortaan vrijwaart van rechtszaken. Het voorstel wordt nu ter ondertekening doorgestuurd naar president Bush.
Het wetsvoorstel met de naam 'Protection of Lawful Commerce in Arms', wat vrij vertaald bescherming van de wapenhandel betekent, werd goedgekeurd met 283 stemmen voor en 144 stemmen tegen. De Amerikaanse Senaat had eerder al zijn goedkeuring aan de nieuwe wet gegeven.
Dankzij de nieuwe wet wordt het voor Amerikaanse burgers vrijwel onmogelijk om een rechtszaak aan te spannen tegen fabrikanten van vuurwapens wegens aansprakelijkheid. Volgens velen zijn deze zaken vaak politiek gemotiveerd en ondermijnen ze het recht om een vuurwapen te dragen, dat verankerd is in het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet.
Ook zouden deze rechtszaken worden aangespannen om de Amerikaan wapenindustrie financieel te ruïneren, aldus een Republikeinse afgevaardigde. De wet is een grote overwinning voor de Amerikaanse nationale wapenvereniging National Rifle Association (NRA).
(Bron)
Consumentenbestedingen gestegen

VOORBURG - De bestedingen van de consumenten zijn in augustus voor de derde achtereenvolgende maand gestegen. Het volume van de consumptie nam met 0,8 procent toe in vergelijking met augustus vorig jaar. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
Vooral kleding, huishoudelijke apparaten en woninginrichting waren meer in trek dan een jaar geleden. Toch is de groei van de bestedingen nog niet voldoende om de dalingen van de eerste vijf maanden dit jaar te compenseren, aldus het CBS.
In juni en juli werden stijgingen van respectievelijk 0,3 procent en 0,5 procent genoteerd voor het volume van de consumentenbestedingen. Deze percentages zijn gecorrigeerd voor verschillen in het koopdagenpatroon.
De consument gaf in augustus aan goederen 1,1 procent meer uit. Dit komt neer op de sterkste stijging dit jaar. De opleving was het sterkst bij duurzame goederen (1,7 procent). In de eerste helft van dit jaar daalden de uitgaven hieraan nog fors. De uitgaven aan diensten groeiden in augustus met 0,6 procent.
(Bron)
Amsterdam wil wit Paleis op de Dam

AMSTERDAM - De raad van stadsdeel Amsterdam-Centrum wil dat het Koninklijk Paleis op de Dam wit wordt. De buitenkant van het majestueuze gebouw is aangetast door regen en wind en is nu grauw en grijs.
Op initiatief van de VVD gaat het dagelijks bestuur van het stadsdeel een brief schrijven aan het Ministerie van Volkshuisvesting met het verzoek het paleis ook aan de buitenkant in de originele staat op te leveren, zo werd vrijdag bekendgemaakt.
De Rijksgebouwendienst is begin oktober begonnen met de opknapbeurt van de binnenkant van het uit 1648 daterende gebouw.
Sinds de laatste grootscheepse renovatie in 1965 is het paleis op een aantal punten sterk verouderd. Tijdens de verbouwing zal de dienst technische installaties vervangen en de beveiliging aanpassen aan de huidige tijd. Naar schatting gaat de renovatie 69 miljoen euro kosten. De kosten voor renovatie van de gevel van het paleis zijn niet opgenomen in de begroting.
(Bron)
Groep gewelddadige jongeren aangehouden

APELDOORN - De politie heeft veertien jongeren in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar aangehouden die verdacht worden van een reeks ernstige geweldsmisdrijven in Apeldoorn. Dat liet de politie vrijdag weten. Leden van de groep zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan een poging tot doodslag op een leeftijdsgenoot.
De politie begon in september een onderzoek naar de groep nadat er meerdere meldingen van geweldsmisdrijven door jongeren waren binnengekomen. Het ging onder meer om een poging tot doodslag op een 15-jarige jongen die eind augustus op het Stationsplein in Apeldoorn met een mes in zijn hals werd gestoken. De verwondingen vielen volgens de politie achteraf mee.
Ook zouden leden van de groep een 17-jarige jongen met een gummiknuppel hebben mishandeld en werd een ander slachtoffer met stokken geslagen. Een 14-jarige jongen werd mishandeld en van zijn fiets beroofd.
Volgens de politie opereerde de groep in wisselende samenstelling en hadden de jongeren het vooral gemunt op leeftijdsgenoten. Een van de verdachten verklaarde tijdens het verhoor dat hij al tot geweld over ging als een ander, in zijn ogen, op een verkeerde manier naar hem keek.
Drie van de jongeren werden meerdere dagen in hechtenis gehouden. De overigen werden een nacht vastgehouden of konden na verhoor weer naar huis.
(Bron)
Advocaat mede-verdachte Saddam vermoord

BAGDAD - De Iraakse advocaat Saadoun Janabi, die donderdag werd ontvoerd in Bagdad, is vermoord. Dat heeft de politie vrijdag meegedeeld. Janabi werd enkele uren na zijn ontvoering dood teruggevonden. Hij was zeker twee maal door zijn hoofd geschoten.
Janabi was de advocaat van de voormalige Iraakse rechter Awas al-Bander, die tegelijk met ex-president Saddam Hussein terechtstaat. Hij was woensdag aanwezig in de rechtszaal op de eerste dag van het proces tegen Hussein, al-Bander en enkele andere aangeklaagden.
Ooggetuigen meldden vrijdag dat Janabi donderdag uit zijn kantoor werd gehaald door een aantal mannen in pakken die tegen omstanders zeiden dat zij werkten voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ontvoerders sloegen Janabi en sleurden hem in een klaarstaande auto.
De soennitische minderheid in Irak heeft de Iraakse regering er in het verleden herhaaldelijk van beschuldigd oogluikend toe te staan dat bendes van militante sjiieten voormalige functionarissen van het oude regime van Saddam elimineren. De regering heeft de beschuldiging tegengesproken.
Andere Iraakse advocaten hebben onthutst op de moord gereageerd. De raadsman van de voormalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Tareq Aziz, vroeg zich af hoe de regering, die zelfs een advocaat niet kan beschermen, wil bereiken dat getuigen voor de rechtbank durven te verschijnen.
(Bron)
Bejaarde man zit week dood op druk parkeerterrein

SYDNEY - In het Australische Melbourne heeft een man van 71 een week lang dood achter het stuur van zijn auto gezeten voordat iemand hem opmerkte. En dit terwijl de auto geparkeerd stond op een druk parkeerterrein van een winkelcentrum. De man kreeg zelfs nog een parkeerbon op zijn voorruit, terwijl hij dood in zijn auto zat.
Dit hebben Australische media vrijdagochtend gemeld. De burgemeester van Melbourne heeft zijn excuses aangeboden voor de 'onoplettendheid' van zijn parkeerwachter.
De nabestaanden van de dode parkeerder krijgen de parkeerboete kwijtgescholden, aldus de autoriteiten van Melbourne vrijdag.
(Bron)

Wat ontzettend coulant zeg.
'Nieuwe diabetes-pil verdubbelt kans hartfalen'

WASHINGTON - Een krachtig nieuw medicijn tegen diabetes, dat op het punt staat op de Amerikaanse markt te komen, verdubbelt de kans op overlijden, hartaanvallen of beroertes. Een commissie van de Amerikaanse toezichthouder op voedsel en medicijnen, FDA, moet hebben zitten slapen toen ze het middel onlangs goedkeurde, aldus onafhankelijke onderzoekers die de problemen aan het licht hebben gebracht.
Het diabetesmedicijn Muraglitazar (merknaam Pargluva) is bedoeld voor patiënten die lijden aan diabetes van het type twee, de meest voorkomende vorm van suikerziekte.
Medische wetenschappers uit Cleveland onderzochten de gegevens van ruim 3700 personen die hebben meegedaan aan onderzoek naar de werking van het medicijn. In de groep die Muraglitazar gebruikte, zijn 35 personen overleden, meldden Amerikaanse media vrijdag. In een kleinere controlegroep, waarvan de deelnemers een ander medicijn of een placebo kregen, deden zich negen sterfgevallen voor.
"Tien op de duizend patiënten zou overlijden, een hartaanval of een beroerte krijgen", aldus hoofdonderzoeker Steven Nissen. Dit betekent dat het medicijn volgens hem een "catastrofe" zou kunnen betekenen voor de volksgezondheid.
(Bron)
Vijf aanhoudingen voor opzettelijk aanrijden motoragent

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft donderdag en vrijdag vijf mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij het opzettelijk aanrijden van een motoragent op de A15 afgelopen zaterdagavond. Het gaat om vijf mannen tussen de 19 en 25 jaar uit de regio Rijnmond.
De 38-jarige agent uit Spijkenisse werd tijdens een surveillance tot twee maal toe opzettelijk aangereden bij afslag Charlois. Hij was duidelijk herkenbaar aan het werk als agent.
De auto die betrokken was bij het ongeval op de A15 is eerder uitgebrand teruggevonden op een industrieterrein in Rhoon. De politie nam in eerste instantie aan dat het voertuig betrokken was bij een snelkraak. Later bleek echter dat de auto is gebruikt bij het inrijden op de agent.
De motoragent, die werd opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum, raakte door het ongeval een deel van zijn been kwijt. Volgens de politie is zijn toestand nog steeds zorgwekkend en is de agent nog altijd niet aanspreekbaar.
(Bron)
Dode door bedrijfsongeval in Efteling

KAATSHEUVEL - In attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel is vrijdagmorgen iemand om het leven gekomen. De man kwam om het leven bij bouwwerkzaamheden voor de nieuwe attractie De Vliegende Hollander. Dat heeft de politie meegedeeld.
De man was beton aan het storten op het dak van een tunnel. Rond elf uur stortte de constructie in en daardoor viel het slachtoffer vier meter naar beneden. Bezoekers merkten weinig van het ongeluk.
De hulpverlening kwam zeer snel op gang omdat de Efteling een eigen hulpdienst heeft. Desondanks overleed de man ter plaatse aan zijn verwondingen. De arbeidsinspectie en de technische recherche stellen een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.
Het 20 miljoen euro kostende spookschip De Vliegende Hollander moet de grootste en duurste attractie worden van de Efteling. Het publiek maakt er kennis met het VOC-schip van kapitein Willem van der Decken uit de Gouden Eeuw.
Het einde van het zomerseizoen 2005 verloopt voor de Efteling alles behalve vlekkeloos. Op 10 september kwam door een storing een van de karretjes van de Python, in de klim tot stilstand. Het wagentje zakte drie meter terug naar beneden. De 24 jaar oude achtbaan werd een aantal dagen buiten gebruik gesteld. Een paar dagen eerder moest een deel van het attractiepark enige tijd ontruimd worden omdat er aan de weg die vlak langs het park loopt, een gaslek was gevonden.
(Bron)
Vrouw in invalidenwagen van brug gevallen

ZWOLLE - Een 76-jarige vrouw uit Zwolle is donderdagmiddag gewond geraakt toen zij met haar invalidenwagen van een brug afviel die open ging. De vrouw werd ongeveer 25 meter omhoog gebracht, waarna zij achteruit rijdend op het onderliggende asfalt terecht kwam, liet de politie vrijdag weten.
Het slachtoffer was het scharnierpunt van de Twistvlietbrug voorbij toen de slagbomen achter haar dicht gingen. Ze reed door maar haalde het einde niet, aldus een woordvoerder. De toestand van de vrouw is nog onbekend.
(Bron)
Politieagenten helpen Haagse bij bevalling

DEN HAAG - Politieagenten hebben vrijdagochtend vroeg in Den Haag geholpen bij een bevalling. Na een melding over een vrouw in barensnood troffen de agenten rond 5.00 uur op de Erasmusweg een 27-jarige Haagse aan die op het punt stond een kindje ter wereld te brengen, meldde een politiewoordvoerder vrijdag.
De vrouw zat samen met haar man in een auto en uitstel van de bevalling was onmogelijk. De baby, een meisje, en de ouders maken het volgens de woordvoerder goed. Moeder en kind zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)

Teletekst meldt ook nog dat de navelstreng om de nek van het kindje zat gedraaid. Goeie actie van die agenten dus, en de familie heeft een heel bijzonder geboorteverhaal ;-)
Nederlands echtpaar aangehouden voor babysmokkel

BOGOTA - De Colombiaanse politie heeft een Nederlands echtpaar gearresteerd dat het land wilde verlaten met een baby die het net had gekocht. Dat meldt de krant El Colombiano.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde vrijdag dat het echtpaar is aangehouden. De Nederlandse ambassade in Bogota verleent het paar consulaire bijstand.
Volgens de krant had het echtpaar zo'n 54.000 euro (ruim 65.000 dollar) voor de baby betaald. Het duo, dat in de hoofdstad Bogota werd aangehouden, deed alsof het zijn biologisch kind was. In werkelijkheid hadden de Nederlanders het kind gekocht van hun voormalige Colombiaanse schoonmaakster die in Colombia was bevallen. Deze vrouw is ook aangehouden, evenals een vierde verdachte.
De Nederlandse vrouw die het kindje wilde meenemen is van Colombiaanse afkomst. Zij werd samen met haar Nederlandse echtgenoot en de baby aangehouden op het vliegveld van Bogota. Hen wordt onder meer illegale adoptie en vervalsing van persoonsdocumenten ten laste gelegd. Mogelijk worden zij ook aangeklaagd wegens mensenhandel.
(Bron)
'Gedetineerden laten werken in callcenters'

AMSTERDAM - Gevangenen gaan op termijn mogelijk vanuit hun cel aan de slag als medewerker van callcenters. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad bevestigd.
De Dienst Justitiële Inrichtingen voert gesprekken met bedrijven die zich bezighouden met telefonische enquêtes en verkoop van producten. "Eerst kijken ze of het mogelijk is, vervolgens wordt gekeken naar de voorwaarden", aldus de zegsman. Het ligt voor de hand dat gedetineerden niet in aanmerking komen voor de telefonische verkoop van inboedel- en levensverzekeringen.
De Werkgeversvereniging van Callcenters (WGCC) is sceptisch over het voornemen van de DJI. "Wij zijn hierover niet enthousiast", aldus een woordvoerder van de koepel van belbedrijven. "Telefonisch contact met de klant is onze business. Die klant kan straks een dubbel gevoel hebben als hij door een van onze leden wordt gebeld. Wie zit er aan de andere kant van de lijn? Een verkrachter, of misschien een inbreker?"
De WGCC is op het moment druk bezig om de werknemers te professionaliseren. Dat gebeurt onder meer door opleidingen op te zetten. "Als we dan nu opeens gevangenen aan het werk helpen, geven we daarmee een verkeerd signaal af." De WGCC adviseert haar achterban om niet in zee te gaan met DJI.
De Europese Organisatie ter Bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) is zeer enthousiast over het plan. "Voor de verandering zijn wij een keer positief over een plan van justitie", zegt een woordvoerder. "Dit is erg goed voor de resocialisatie van gevangen". Gedetineerden kunnen volgens hun belangenvereniging via de callcenters belangrijke werkervaring opdoen.
"Consumenten zien en weten niet eens wie er belt en waar een agent vandaan belt", meent de EORG-woordvoerder. "Daarnaast is het geen onderwerp van gesprek of de agent binnen of buiten de gevangenis werkt. Het gaat erom dat er diensten en producten worden verkocht en dat kunnen gedetineerden prima doen."
De Groep Wilders gaat kamervragen stellen aan minister Donner. De eenmansfractie van Geert Wilders wil onder meer antwoord op de vraag of het niet verstandiger is gevangenen ongevaarlijk werk te laten doen zoals het maken van paperclips en wasknijpers.
(Bron)

Niet iedereen is geschikt voor verkoopwerk, en er verdwijnen dus een hoop reguliere banen op deze manier.
PvdA-kamerlid Adelmund overleden

DEN HAAG - PvdA-Tweede-Kamerlid en oud-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Karin Adelmund is in de nacht van donderdag op vrijdag onverwachts overleden aan een hartstilstand. Dat heeft de PvdA vrijdag bekendgemaakt. Adelmund was 56 jaar.
Adelmund werd in mei 1994 lid van de Tweede Kamer. Van februari 1997 tot augustus 1998 was ze voorzitter van de Partij van de Arbeid. In 1998 werd ze in het tweede kabinet-Kok staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, belast met basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs.
In mei 2002 keerde ze terug in de Tweede Kamer, waar ze zich onder meer bezighield met het grotestedenbeleid, arbeidsmigratie, allochtonen en illegalen op de arbeidsmarkt. Verder was ze voorzitter van de vaste kamercommissie Integratie.
De PvdA is "diep geschokt en intens verdrietig door het overlijden van Karin, wij zullen haar heel erg missen", aldus een verklaring van PvdA-leider Bos en PvdA-voorzitter Koole.
"Karin was een bevlogen en authentieke sociaal-democraat. Zij stond steeds op de barricade als zij meende dat er mensen onrecht werd aangedaan. Door al haar werkzaamheden binnen de Partij van de Arbeid is zij op cruciale momenten van grote betekenis is geweest voor onze partij", schrijven Bos en Koole.
Adelmund laat haar man en twee kinderen achter.
De Tweede Kamer heeft Karin Adelmund leren kennen als "een bevlogen, zeer toegewijd politicus met uitgesproken opvattingen." Dat heeft Kamer-voorzitter Weisglas vrijdag laten weten in een reactie op het overlijden van Adelmund.
Weisglas heeft "met grote verslagenheid" kennis genomen van het plotselinge overlijden van de PvdA-politica. Weisglas heeft er grote waardering voor dat Adelmund nadat ze staatssecretaris was geweest "weer met vol enthousiasme" volksvertegenwoordiger was geworden".
Bij de FNV is met verslagenheid gereageerd op de plotselinge en veel te vroege dood van haar voormalige vicevoorzitter Karin Adelmund. "Karin is van ongelofelijk belang geweest voor de positieverbetering van de vrouw binnen de vakbeweging en daarbuiten", zegt een geschokte FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een eerste reactie.
(Bron)
En dat was de laatste dag als datatypiste voor de invoer van alle 12,5 miljoen UWV-dossiers (baan die tot april zou duren).
Bij de deur werden we opgewacht: of we naar de kantine wilde gaan, baas Hans zou een speech geven. Toen wisten we al genoeg.
UWV heeft bedacht dat de registratie anders moet - allemaal hetzelfde in plaats van per vestiging verschillend (ik zeg niks). Daartoe moet een systeem ontworpen worden (ik zeg niks).
Dus kan er wel verder gewerkt worden aan de afgesloten dossiers, maar komt het werk tot stilstand.
Daarnaast was er bedacht dat het gebouw niet geschikt was (ik zeg niks). Ze kregen klachten omdat muren beschadigd werden door de kratten, de lift was al een paar keer stuk geweest, en elke dag 750 meter dossiers naar binnen en 750 meter naar buiten was toch minder makkelijk dan gedacht (ik zeg niks).
Dus daar zaten we met z'n allen, en er werd meegedeeld dat gisteren besloten was wie van de avondploeg mochten blijven - die konden kiezen of ze naar de vroege of de middagshift wilden, indien mogelijk. "Ik ga nu de namen voorlezen, die mensen moeten hier blijven zitten voor een gesprek met hun intercedente en hun teamleider - word je niet genoemd, dan kun je naar beneden en aan het werk." Direct natuurlijk commentaar of dat nou wel fatsoenlijk was, maar hij deed het toch zo.
En tot mijn verbazing: van 'onze tafel' werd alleen mijn buurman niet genoemd. Die duidelijk de langzaamste is van ons vieren. De twee overbuurvrouwen, die het snelste zijn van iedereen, werden wel genoemd. En ik dus ook.
Tijdens het gesprekje met een andere teamleider dan de onze (waardoor veel 'dat weet ik niet want ik ben niet jullie teamleider', onzin, hij was er minimaal de helft van de tijd) zag ik op de lijst staan: 'Deze drie werken het hardst maar zijn kletserig" - en dat zou dus de reden zijn dat we niet verder mogen. Vreemd, want we hebben 1 keer een opmerking in die richting gehad, en verder hadden wij meer last van de tafel achter ons (de teamleiders, daar zaten we helaas erg dichtbij) dan zij van ons. Na wat pulken gaf de teamleider toe dat het aan onze houding lag: we kletsten weleens en vooral: we waren kritisch. Oftewel: ze hebben nu een soort proeftijd van drie weken gehad, gekeken wie snel en zorgvuldig waren en nooit commentaar hadden.
We krijgen een goede referentie mee en onze intercedente gaat hard zoeken naar iets anders.
Ik heb net vanochtend een weekabonnement voor de bus gekocht, en ik heb geëist dat ik dat geld terugkrijg - ook omdat de intercedenten gisteren al op de hoogte waren.
Extra cynisch is dan dat je bij thuiskomst wederom een bevestiging in de bus krijgt (omdat op de vorige de reiskostenvergoeding niet goed vermeld stond).
We krijgen vandaag in elk geval uitbetaald (dat hadden ze eens moeten proberen!) en grote baas Hans beweert dat ie in overleg is met de Raad van Bestuur om 5 dagen uit te betalen. De RvB was akkoord met hoe dit allemaal gegaan is - dus dan is ook al langer bekend dat we kunnen gaan, maar goed.

Het komt er dus op neer dat ze met 240 mensen begonnen zijn, en dat ze nu minder dan de helft over hebben.
En ik vraag me af wat ze gaan doen als dat nieuwe systeem er is en er weer tempo gemaakt moet worden: ik zie ze ertoe in staat om ons dan te bellen of we terug willen komen.

donderdag, oktober 20, 2005

September was warmste ooit op aarde

WASHINGTON - Vorige maand was de warmste septembermaand die ooit op aarde is gemeten, meldde het Amerikaans klimatologisch instituut NOAA vrijdag. De gemiddelde temperatuur op zowel het land als de oceanen lag 0,6 graden hoger dan het gemiddelde dat is gemeten sinds 1880, toen betrouwbare meetinstrumenten in gebruik raakten.
Nummer twee in de ranglijst van warme septembermaanden is de oogstmaand van 2003, toen het gemiddelde 0,57 graden hoger lag dan normaal.
Ook de landtemperaturen die vorige maand werden gemeten, waren hoger dan ooit, waarbij in delen van Azië en Noord-Amerika het gemiddelde 2,8 graden hoger lag dan normaal. De temperaturen boven de oceaan waren derde op de ranglijst van septembermetingen.
(Bron)
Lelystadse wijk geteisterd door brandstichting

LELYSTAD - De Lelystadse wijk Kempenaar heeft in korte tijd te maken gehad met diverse branden. Donderdag brak voor de derde keer binnen anderhalve week brand uit in de buurt. De politie vermoedt brandstichting. Bij zeker twee van de branden liepen mensen gevaar, maar er raakte niemand gewond.
Een woordvoerster van de politie liet donderdag weten dat de vrijwel identieke locatie en snelle opeenvolging van de branden wijst op opzet. De afstand tussen alle in brand gestoken objecten is hemelsbreed ongeveer 20 meter. Helemaal zeker is brandstichting echter nog niet, omdat de onderzoeken naar de oorzaken nog lopen.
De buurt zelf vreest voor een pyromaan. De politie wil die angst niet bevestigen. "Zolang we niemand oppakken, valt daar niks over te zeggen."
De eerste brandstichting was in een schuurtje. Volgens de bewoner was dat bedoeld om een inbraak te verdoezelen. Hij was zelf niet thuis, maar de daders sloten wel een logé op in zijn kamer. Die kon zichzelf redden. De brandweer voorkwam dat de brand ook het huis bereikte.
Donderdag was het huis van de tante en oom van de Lelystedeling aan de beurt. Zij wonen naast hem en lagen te slapen toen de brand uitbrak. "Het is dat hun hond alarm sloeg, anders hadden ze nu misschien niet meer geleefd."
Een familievete lijkt uitgesloten, omdat de slachtoffers van de tweede brandstichting geen familie waren. Daarbij gingen de tuinschuurtjes achter drie woningen in vlammen op. De eigenaren hadden het op tijd door. De brandweer kon daarom ook hun huizen beschermen. De politie vatte donderdag overigens al een verdachte in de kraag, maar dat bleek een nieuwe krantenjongen.
(Bron)
Geen Viagra meer voor pedofielen

WASHINGTON - Criminele pedofiele Amerikanen die geen ziektekostenverzekering hebben, krijgen geen Viagra en andere erectiemiddelen meer vergoed uit een overheidsfonds voor de allerarmsten. Dit heeft de Senaat woensdag besloten.
De regeling geldt ook voor andere arme Amerikanen die wegens seksuele delicten zijn veroordeeld. Afgelopen mei was ontdekt dat bijna tweehonderd pedofielen en andere aanranders op staatskosten Viagra hadden gekregen. Er was daarop protest gerezen tegen deze 'gemaksbehandeling' van criminelen op kosten van de belastingbetaler.
(Bron)
Baby's in China via internet te koop aangeboden

PEKING - De Chinese politie is een onderzoek begonnen naar kindersmokkelaars die op een Chinese internetveiling baby's te koop aanboden. Dat hebben de Chinese media donderdag bericht. De advertenties op de Chinese site EachNet, dat eigendom is van de Amerikaanse internetveiling eBay , verschenen 16 oktober korte tijd op de site. Voordat ze eraf werden gehaald, zijn ze zeker vijftig maal bekeken.
In de advertenties werden baby's aangeboden niet ouder dan honderd dagen. Voor jongetjes werd 28.000 yuan (3500 dollar) gevraagd en voor meisjes 13.000 yuan. De sitemanager van EachNet zei in een verklaring maatregelen te nemen om dergelijke advertenties in de toekomst onmogelijk te maken.
In China worden op grote schaal kinderen verhandeld. Een rechtbank in de provincie Guizhou heeft onlangs zeven mensen ter dood veroordeeld wegens het verhandelen van zestig kinderen in 2003.
(Bron)
Maaltijd onthult je gemoedstoestand

AMSTERDAM - De slogan "je bent wat je eet" blijkt erg waar. Onze gemoedstoestand wordt weerspiegeld in wat we eten. Ook verandert voedsel soms gevoelens die mensen eigenlijk niet willen hebben. Dat blijkt uit recent onderzoek van Amerikaanse psychologen, zo schrijft The Sunday Times.
De psychologen onderzochten de eetgewoonten van 500 mensen en letten daarbij vooral op het verband tussen wat de proefpersonen aten en hun gemoedstoestand. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die boos zijn het meeste behoefte hebben aan stevige kost zoals vlees. Mensen die met depressieve gevoelens worstelen kiezen graag voor stimulerende waren, zoetigheden en caffeïne bijvoorbeeld.
Uit het onderzoek bleek ook dat seksueel gefrustreerde mensen zich graag te buiten gaan aan eten dat rijk is aan koolhydraten, zoals brood of koek, dat de maag snel vult en een bevredigd gevoel geeft. Mensen die hun bord vaak helemaal volscheppen zijn vaak jaloers van aard en hebben deze gewoonte overgehouden aan angsten in hun jeugd om 'tekort te komen'.
Volgens de psychologen zegt onze maaltijdkeuze ook veel over onze persoonlijkheid. Zo storten mensen met een open en levenslustig karakter zich vaak met enthousiasme op hun eten.
De resultaten van het onderzoek zullen ook gebruikt worden om meer te weten te komen over eetverslavingen.
(Bron)
Hitler liet bedreigde kunstschatten fotograferen

BERLIJN - Hoewel Hitler bleef geloven in de eindoverwinning, ontging het hem niet dat de oorlog veel gebouwen, en daarmee belangrijke kunstschatten, verwoestte. Daarom stuurde het nazi-bewind er fotografen op uit om de werken te documenteren. Het unieke fotoarchief dat zo ontstond, is vanaf vrijdag beschikbaar op internet. Dat meldde de Duitse krant Berliner Morgenpost donderdag.
Hitler bracht uit voorzorg museumkunst elders in veiligheid. De stukken die niet opgeslagen konden worden, zoals fresco's, tapijten en altaars liet hij op beeld vastleggen. Van 1943 tot 1945 documenteerde het bewind kunstschatten van 480 gebouwen in Duitsland en bezette gebieden.
Dat leverde 39.000 binnenopnames in kleur op, die noodzakelijk waren voor eventuele restauratie van de kunststukken. Buitenopnames werden niet gemaakt, omdat die vaak al bestonden.
De fotografen hadden grote problemen met de kleurenfoto's, aldus Stephan Klingen, de leider van het archief. Ze maakten gebruik van een in 1936 nieuw geïntroduceerde methode van Agfa. De verschillen tussen het originele kunststuk en de foto waren echter zo groot, dat de filmfabrikant, de fotografen en het Duitse propagandaministerie tot twee keer toe op een grote conferentie in Wenen samenkwamen in een poging een oplossing te vinden voor het probleem. Sommige fotografen gingen na het ontwikkelen van de foto's terug naar het orgineel om de werkelijke kleuren met de foto te vergelijken.
Met de 480 bezochte gebouwen waren de Duitsers nog niet eens op de helft van hun streven. Het Duitse ministerie bepaalde destijds dat de kunstschatten van ongeveer 2000 gebouwen gedocumenteerd moesten worden. Het moet een duur project geweest zijn. De kosten voor een enkele detailopname bedroegen 30 tot 35 Rijksmark. Daar kwamen nog de kosten voor steigers en belichting bij. Het volledige archief is vanaf vrijdag te bekijken op www.zi.fotothek.org.
(Bron)
TT 402 Operatie lampje vervangen

Hoeveel mannen heb je nodig om een peertje te verwisselen in een Britse kerk? Dankzij de "Richtlijnen werken op grote hoogten" van de EU is het antwoord: vier. Dat kost ook nog vier dagen en meer dan tweeduizend euro.
Vader Anthony Sutch van de St.Benet's Church in Beccles schakelde een elektricien in om wat lampjes aan het kerkplafond, op twaalf meter hoogte, te vervangen. Had dat nou maar niet gedaan.
Volgens de richtlijnen is twaalf meter te hoog om met een ladder te bereiken, dus moest er een hele steiger neergezet worden. Zo werd het een dure grap.
'Parkeerbeleid is melkkoe voor gemeenten'

AMSTERDAM - Prijzen voor parkeervergunningen verschillen 'enorm', net als de voorwaarden waaronder ze worden verstrekt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is het beleid voor sommige gemeenten een 'melkkoe'. Inwoners van de binnenstad van Eindhoven betalen het meest voor een parkeervergunning, 240 euro per jaar. In Almere kost een vergunning 62,50 euro per jaar.
De VEH stelt dat het vergunningenbeleid een goede manier is om overlast voor bewoners te verminderen, maar het is voor sommige gemeenten een 'melkkoe', een extra bron van inkomsten. De vereniging zegt veel klachten over parkeervergunningen te krijgen. In sommige steden betalen inwoners voor een vergunning, maar blijkt er in de praktijk geen plaats te zijn om de auto te parkeren. De VEH pleit voor landelijke afspraken tussen gemeenten om zo meer uniformiteit in het parkeerbeleid te bereiken.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat gemeenten vrij moeten zijn hun eigen parkeerbeleid op te stellen. "Omdat de parkeerproblematiek overal anders is, lijkt het me zinloos daarin één lijn te trekken", zegt VNG-woordvoerder Chantal van Dijk.
Nederland telt negen miljoen parkeerplaatsen voor ongeveer zeven miljoen auto's. Voor zes procent van die parkeerplaatsen moet worden betaald. De Nederlandse gemeenten ontvangen jaarlijks 400 miljoen euro aan parkeerheffingen. Dat geld wordt volgens de gemeenten geïnvesteerd in het 'verbeteren van de bereikbaarheid'.
(Bron)
Computerkrakers hackten 1,5 miljoen computers

ROTTERDAM - De drie hackers die enkele weken geleden zijn aangehouden door de nationale recherche, blijken geen 100.000 computers te hebben gekraakt, maar ongeveer 1,5 miljoen. Dat is gebleken bij de ontmanteling van het netwerk, aldus het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag.
Het OM sprak met een aantal van 100.000 al over een van de grootste zogenoemde zombienetwerken dat ooit in beeld is gebracht. Van de 1,5 miljoen besmette computers staan er naar schatting 30.000 in Nederland.
De rechtbank in Breda heeft de voorlopige hechtenis van de 19-jarige hoofdverdachte uit Loon op Zand woensdag met dertig dagen verlengd. Ook een 22-jarige medeverdachte uit Tilburg blijft nog dertig dagen vastzitten. Het voorarrest van een 27-jarige man uit Rijswijk is om persoonlijke redenen geschorst. Hij blijft wel verdachte in de zaak. De extra aanhoudingen die justitie twee weken geleden verwachtte zijn nog niet verricht, maar een woordvoerder gaat er nog steeds van uit dat dat nog gebeurt.
Inmiddels is gebleken dat de 22-jarige Tilburger vermoedelijk ook verantwoordelijk is voor een massale computeraanval op een Amerikaans bedrijf na afspersing. Eerder werd al duidelijk dat de verdachten een andere onderneming in de Verenigde Staten op vergelijkbare wijze hadden bedreigd.
De hackers voerden een geautomatiseerde aanval uit met een zogenoemd Trojaans paard, een computervirus dat zich vermomt als onschuldig programmaatje. De kwaadaardige software nestelde zich in de computers van nietsvermoedende gebruikers en de verdachten kregen zo de controle over 1,5 miljoen systemen.
Het gebruikte computervirus (Toxbot) legde toetsaanslagen vast en stelde deze gegevens beschikbaar aan de verdachten. Het virus werd continu aangepast om antivirusprogramma's te omzeilen. Het onderzoek van de recherche richt zich op het binnendringen van computers, vernieling van geautomatiseerde netwerken, het installeren van reclame- en spionagesoftware. Vermoedelijk lieten de verdachten zich betalen om virussen te programmeren.
(Bron)
Van Vollenhoven ongerust over transportveiligheid

RIJSWIJK - Mr. Pieter van Vollenhoven zet vraagtekens bij de veiligheid nu er steeds grotere vliegtuigen worden gebouwd en treinen steeds sneller rijden. "Ik waag te betwijfelen of we klaar zijn voor veel grotere toestellen en snellere treinen," zegt hij donderdag in een vraaggesprek met De Telegraaf. "Is over de consequenties, als het misgaat, wel voldoende nagedacht, zijn wel voldoende extra maatregelen genomen?"
Van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, vindt dat het voor de huidige modellen vliegtuigen wat betreft reddingsmiddelen op bijvoorbeeld luchthaven Schiphol, goed geregeld is. "Maar een vliegtuig moet dan wel op de baan neerstorten," zegt hij.
"Als bijvoorbeeld die grote zware 'crashtenders', reddingsvoertuigen, in de modder en klei naast de baan terechtkomen, dan kunnen die tot hun assen wegzakken. Mijn ervaring is dat er soms onvoldoende over dit soort zaken wordt nagedacht."
De veiligheidsexpert, onlangs benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Twente, vindt dat het publiek voorlopig nog wel veilig met de trein en het vliegtuig kan reizen. "Als je kijkt hoeveel kilometers die afleggen, als je ziet hoeveel vliegtuigen er zijn, dan is natuurlijk de veiligheid groot. Maar we moeten waakzaam blijven, dat geldt natuurlijk bij het spoor ook."
(Bron)
Uitgevers dagen Google wegens boekenplan

SAN FRANCISCO - Vijf grote Amerikaanse uitgevers hebben de internetzoekmachine Google voor de rechter gedaagd wegens de plannen van het webbedrijf om gebruikers in staat te stellen stukken tekst in een groot aantal boeken te 'zoeken'. De zaak is aangespannen bij een rechtbank in New York namens onder meer Mc Graw-Hill, Penguin Group en Simon & Schuster.
Volgens een woordvoerster van de Vereniging van Amerikaanse uitgevers betekent het plan van Google, genaamd Google Print , een inbreuk op het copyright. Hoewel de gebruikers bij Google geen hele boeken kunnen downloaden, maakt Google zelf wel hele kopieën van de romans.
"Als Google mag kopiëren, dan kan iedereen een bibliotheek binnenwandelen en dat doen", aldus de woordvoerster. Google voert aan dat het maken van een 'index' van boeken binnen de normen van het copyright valt. Ook vindt de zoekmachine dat het voorstel de belangstelling voor boeken en daarmee ook de verkoop zal stimuleren.
(Bron)
Rechercheur vast voor verstrekken cocaïne

ZWOLLE - Een 51-jarige rechercheur van politie uit Zwolle zit vast op verdenking van het verstrekken van cocaïne. Ook zou hij een in beslag genomen simkaart van een mobiele telefoon hebben verduisterd, meldde het Openbaar Ministerie in Zwolle donderdag.
Of de door de man verstrekte drugs ook in beslag genomen waar zijn, wil justitie niet kwijt. Ook wil justitie niet ingaan op de vraag of de drugs verhandeld dan wel weggegeven zijn. De man zit in voorlopige hechtenis.
De rechercheur van het korps IJsselland zou tussen juli 2004 en oktober 2005 enkele keren een gebruikershoeveelheid coke hebben verstrekt. De man wordt bovendien verdacht van een poging tot zware mishandeling. De verdachte ontkent grotendeels. Justitie zegt het onderzoek inmiddels bijna afgerond te hebben.
Na de aanhouding begin oktober is hij door de korpschef met onmiddellijke ingang geschorst. De verdachte verschijnt 18 november voor de politierechter in Zwolle.
(Bron)
Vaatchirurg pleit voor bevolkingsonderzoek mannenbuik

NIJMEGEN - De Nijmeegse vaatchirurg B. Boll pleit voor een landelijk bevolkingsonderzoek naar het voorkomen van een verwijde slagader in de buik onder mannen van 65 jaar en ouder. Deze oudere mannen vormen een risicogroep. Tachtig procent van de patiënten met een verwijde buikslagader die openbarst, overlijdt aan de aandoening.
Boll promoveert volgende week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar het aneurysma aortae abdominalis (AAA). Hij riep voor zijn onderzoek ongeveer 3000 oudere mannen uit huisartsenpraktijken op.
Tachtig procent liet een echo van de buik maken. Boll ontdekte bij ruim 8 procent een AAA. Als het aneurysma tijdig wordt ontdekt, is een goede behandeling mogelijk. Een landelijk bevolkingsonderzoek kan het sterftecijfer drastisch terugdringen, aldus de vaatchirurg.
Een AAA blijft zonder preventief onderzoek onopgemerkt. Het eerste symptoom van een verwijde slagader is het scheuren en gaan bloeden van het aneurysma. Dit is volgens de onderzoeker "dramatisch en pijnlijk" en loopt vaak fataal af.
Boll vond in zijn experimentele onderzoek een AAA bij een op de twaalf mannen. Degenen die een AAA bleken te hebben, moeten onder controle blijven. Zodra de omvang van de verwijde slagader gevaarlijk wordt, kan de chirurg opereren, waarna het gevaar geweken is. Mannen bij wie de echo geen aneurysma aantoont, hoeven niet meer terug te komen.
Onderzoek plus behandeling kost volgens Boll ongeveer 2000 euro per gewonnen levensjaar. De promovendus stelt dat dit bedrag gunstig afsteekt bij de kosten van andere bevolkingsonderzoeken: opsporing en behandeling van baarmoederhalskanker kost bijvoorbeeld 12.500 euro per gewonnen levensjaar.
De vaatchirurg, die in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis werkt, heeft ook onderzocht of de wetenschap dat iemand een AAA heeft de kwaliteit van zijn leven aantast. Hij liet daarvoor vragenlijsten invullen tot een jaar na de ontdekking. Daaruit is geen nadelig effect van de screening gebleken, aldus Boll.
(Bron)
Homo's verlammen Warschau met bommen

WARSCHAU - Een onbekende groep homoactivisten claimt ruim tien bommen in Warschau te hebben gelegd. De bommeldingen verlamden donderdag het openbare leven in de Poolse hoofdstad.
In een mail aan Poolse media stelt de groep dat homo's in het uiterst conservatieve katholieke Polen worden gediscrimineerd. "Jullie verlammen ons leven, dan leggen wij dat van jullie lam", aldus de actievoerders van de Gay Power Brigade.
Het protest is onder meer gericht tegen de burgemeester van Warschau, die al een paar keer een homomanifestatie verbood. Burgemeester Kaczynski is een van de twee overgebleven kandidaten voor de presidentsverkiezingen zondag. Volgens hem is de claim vals.
De organisatie Campagne Tegen Homofobie verdenkt Kaczynski-aanhangers ervan achter de bommen te zitten om de campagne van de burgemeester te steunen. Maar de Campagne-voorzitter sluit ook niet uit dat sommige homo's zijn geradicaliseerd.
(Bron)

Misschien tactisch gezien niet zo handig - nu zien al die gekken die zeggen dat homo's fout zijn, hun gelijk bevestigd.
TT 402 Dikke passagiers moeten 'opschuiven'

Passagiers van een halfvol vliegtuig waren geschokt toen een stewardess acht 'dikke' mensen vroeg om elders in het toestel plaats te nemen. De acht werden naar het voorste deel van het vliegtuig gedirigeerd. De piloot was niet tevreden over de verdeling van het gewicht in de cabine.
Beneluxtunnel afgesloten na vondst rugzak

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagochtend de Beneluxtunnel in Rotterdam tijdelijk afgesloten na de vondst van een rugzak. In de rechtertunnelbuis, in de richting van Hoogvliet, hing een rugzak aan een verkeersbord. De politie haalde de rugzak met een hoogwerker van het bord. Het is nog onbekend wat er in de zak zit.
Uit veiligheidsoverwegingen waren beide tunnelbuizen afgesloten. Het verkeer ondervond vrij weinig last van de stremming.
(Bron)

Ja, als je het verkeer wilt ontregelen is dat tegenwoordig erg makkelijk.
Amerikaanse militairen verbrandden dode Taliban

SYDNEY - De Australische televisie heeft woensdag een videoband uitgezonden waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Afghanistan twee dode Taliban verbranden.
Volgens de Australische tv zijn de opnames begin oktober gemaakt door een 'embedded journalist', een verslaggever die met de Amerikaanse troepen meetrekt.
Vijf Amerikaanse militairen staan om de brandende Taliban heen. Zij bespotten hun kameraden als 'laffe honden' die te bang zouden zijn de lijken op te halen.
De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan hebben in een verklaring een onderzoek van het incident aangekondigd.
(Bron)

Hufters.
Amerikaan wint 340 miljoen dollar in loterij

CHICAGO - Een Amerikaan heeft in de staat Oregon 340 miljoen dollar (284 miljoen euro) gewonnen in de US Powerball Lottery. Dat hebben de organisatoren donderdag bekendgemaakt. Na afdracht aan de fiscus houdt de gelukkige winnaar, die anoniem blijft, 164 miljoen dollar over.
De prijs is de een na grootste in de Amerikaanse loterijgeschiedenis. In 2000 moesten twee mensen de jackpot van 363 miljoen dollar delen.
(Bron)

woensdag, oktober 19, 2005

Rat is wetenschappers maandenlang te slim af

LONDEN - Een rat is erin geslaagd een team van wetenschappers maandenlang te slim af te zijn. De onderzoekers hadden het knaagdier losgelaten op een verlaten Nieuw-Zeelands eiland om te onderzoeken waarom ratten zo lastig uit zijn te roeien. Ze slaagden er pas vier maanden later in het dier weer te vangen op een naburig eiland. Dat berichtte het Britse tijdschrift Nature woensdag.
De wetenschappers hadden de beschikking over vallen, lokaas en speurhonden. Het diertje was zelfs voorzien van een halsband met een zendertje, maar toch wist het al die tijd uit handen van zijn belagers te blijven. "Wij hebben ontdekt dat het disproportioneel moeilijk is om een enkele rat te vangen", aldus de onderzoeksleider.
Na tien weken zette de rat de achtervolgers op een dwaalspoor door 400 meter naar een nabijgelegen eilandje te zwemmen. Dat is de langste afstand die een rat voor zover bekend over open water heeft afgelegd. Uiteindelijk werd een valstrik met pinguïnvlees het voortvluchtige knaagdier fataal.
De vele afgelegen eilanden langs de kust van Nieuw-Zeeland hebben geregeld last van ratten, die er het natuurlijk evenwicht verstoren. Volgens de wetenschappers stelt het onderzoek hen in staat de natuur op de eilanden beter te beschermen tegen de ongewenste bezoekers.
(Bron)
Poging baan ISS te corrigeren mislukt

MOSKOU - Een poging van Russische technici om de baan van het internationale ruimtestation ISS met tien kilometer te verhogen is woensdag mislukt. Na bijna drie minuten stopte een aantal motoren van het Russische vrachtschip Progress M-54 ermee, meldde het Russische persbureau RIA-Novosti.
Technici in het vluchtleidingscentrum bij Moskou zoeken nog uit wat de reden is voor de storing, die de baancorrectie - doorgaans een standaardprocedure - plotseling stillegde. In het zwevende laboratorium verblijven momenteel twee personen, de Russische kosmonaut Valeri Tokarev en zijn Amerikaanse collega William McArthur.
De onbemande Progress-vaartuigen zijn bedoeld om goederen naar het ISS te brengen. Deze Russische vrachtschepen worden verder gebruikt om de baan van het ISS, dat op circa 400 kilometer hoogte rond de aarde zweeft, te corrigeren.
(Bron)
Bijstand voor duizenden WAO-herkeurden

DEN HAAG - Duizenden WAO'ers die een herkeuring ondergaan, komen in de bijstand. Het ministerie van Sociale Zaken verwacht dat dit jaar 7000 extra bijstandsuitkeringen worden verstrekt als gevolg van rijksbeleid, zoals wijzigingen in de WAO en WW. De bulk van de extra uitkeringen schrijft een woordvoerder van het ministerie woensdag toe aan de herbeoordeling van arbeidsongeschikten.
Daarnaast zorgt volgens de zegsman ook een verandering bij het toekennen van WW-rechten ervoor dat mensen eerder in de bijstand belanden. Sinds 1 januari dit jaar hangt de duur van een werkloosheidsuitkering namelijk minder af van leeftijd en meer van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Een jaar geleden had het ministerie nog op 15.000 meer bijstandsuitkeringen in 2005 gerekend door rijksbeleid.
Voor volgend jaar verwacht Sociale Zaken dat er als gevolg van overheidsbeleid 5000 extra bijstanduitkeringen verstrekt moeten worden. Ook dan gaan deze voor een belangrijk deel naar herkeurde WAO'ers. Tevens zullen meer mensen (eerder) voor bijstand moeten aankloppen bij gemeenten, doordat volgend jaar het recht op een uitkering voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid wordt aangescherpt in nieuwe stelsels. Zo wordt de WAO vervangen door de strengere WIA.
Het totaal aantal bijstandsuitkeringen stijgt overigens niet of nauwelijks volgens staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken. Hij constateert deze week in een brief aan gemeenten over hun budget voor de bijstand in 2005 en 2006, dat de economie zich minder ongunstig ontwikkelt dan eerder gedacht. Voor 2005 houdt de bewindsman rekening met 385.000 bijstandsuitkeringen en volgend jaar met 374.000. Hierbij wordt ook de aanvullende bijstand aan 65-plussers met een onvolledige AOW meegenomen.
Het totale budget voor gemeenten daalt met de uitkeringen mee van ruim 4,5 miljard euro dit jaar naar een voorlopig vastgesteld bedrag van circa 4,3 miljard euro. Binnenkort gaat Van Hoof nog met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten, overleggen over de wijze waarop het budget wordt vastgesteld en verdeeld in het land.
(Bron)
Kat in de was leidt tot celstraf

Een Engelse huisvrouw die haar kat wilde straffen door het dier in de wasmachine te stoppen draait voor zes weken de cel in. De 34-jarige Holly Thacker uit Norwich vond dat Fluffy de straf verdiende omdat de kat haar had gekrabd. Het beestje overleefde het niet, hij verdronk na tien minuten in de wasmachine.
Thacker, moeder van een baby en twee oudere dochters, zou met geestelijke problemen kampen. Dat weerhield de rechtbank van Norwich er echter niet van de straf uit te spreken. In zijn doodsstrijd zou de arme Fluffy zich met zijn pootjes hebben vastgeklampt aan de draaidende trommel, waarop zijn nagels afbraken.
(Bron)

Laten we hopen dat haar kids haar nooit zullen krabben.
David Copperfield wil meisje zwanger toveren

David Copperfield is van plan op het podium een meisje zwanger te toveren. De truc moet deel uit gaan maken van de volgende show van de Amerikaanse illusionist. Copperfield zegt het huzarenstukje uit te kunnen voeren zonder seks te hebben met het lijdend voorwerp. "Iedereen zal gelukkig zijn, dat zweer ik", zegt hij in een interview met een Duits tijdschrift.
De 49-jarige illusionist, die in het verleden door de Chinese Muur liep, boven de Grand Canyon zweefde en een vliegtuig wegtoverde, stelt daarnaast dat hij het niet eens is met de bewering dat er in de basis eigenlijk slechts zeven verschillende goocheltrucs zijn. "Bullshit. Er is nog een groot territorium om te overwinnen."
(Bron)

Een vrouw zwanger maken is meestal toch niet zo moeilijk. Wordt dan wel een 18+-show.
Bejaarde Bredase schopt tasjesdief onderuit

In Breda heeft een 71-jarige bejaarde zich kranig verweerd toen twee jongens haar wilden beroven. Ze trapte de twee van de fiets af waarna de criminelen weer afdropen zonder buit.
De bejaarde liep dinsdagmiddag rond 15.00 uur met haar rollator op een paadje tussen de Bisonstraat en de Beverweg. Op een gegeven moment kwamen er twee jongens aan van wie er één naar de tijd vroeg. Toen ze wilde kijken, griste de andere haar boodschappentas uit het mandje. De oude vrouw bedacht zich geen moment en kon nog net tegen de achterkant van de fiets trappen, waardoor de daders van de fiets vielen. Na een flinke scheldpartij van de vrouw gingen de daders er vandoor.
(Bron)
Dikke Amerikanen steeds vaker onder het mes

WASHINGTON - Steeds meer dikke Amerikanen laten de chirurg iets doen aan hun overgewicht. Het aantal operaties is in de periode van 1998 tot 2002 vervijfvoudigd.
Dit blijkt uit een studie die dinsdag (plaatselijke tijd) is gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association (JAMA). Vrouwen laten zich vaker opereren dan mannen. Meestal wordt gekozen voor een 'omleiding' in het darmstelsel of een ingreep aan de maag. Dit jaar bereikt het aantal operaties naar verwachting de 130.000.
Het aantal Amerikanen dat aan extreme vetzucht lijdt, is verviervoudigd in de periode van 1986 tot 2002, aldus dezelfde studie.
(Bron)

Je bent gek als je iets functioneels laat verwijderen omdat er in je hoofd iets mankeert. En geloof mij, als je gigaveel te zwaar bent, mankeer je iets in je hoofd - niet in je maag of darmen.
Sofware-ontwerper [sic] noemt baby Google

STOCKHOLM - Een software-ontwerper uit Zweden heeft zijn zoontje naar de populaire internet-zoekmachine Google genoemd. De vader, afkomstig uit Libanon, wilde met de naam zijn enthousiasme voor de zoekmachine tot uitdrukking brengen.
Omdat iedereen dacht dat het een grap betrof, plaatste de trotse Elias Kai het geboortebewijs op internet. De naamgeving heeft ook voor de Libanees zelf gevolgen. Zijn vrienden noemen hem volgens Arabische traditie voortaan Abu Google, vader van Google.
(Bron)
Dronken man gijzelt treinmachinist

ROOSENDAAL - Een 46-jarige man uit Oudenbosch heeft woensdag de machinist van de stoptrein Vissingen-Amsterdam enige tijd gegijzeld. Hij drong tijdens de rit de cabine van de trein binnen en zei dat hij een schaar en explosieven bij zich had. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, dwong de machinist kort voor station Roosendaal de trein te stoppen.
De Spoorwegpolitie had het station ontruimd. Ze kon de man, die de trein inmiddels had verlaten, aanhouden. Hij bleek geen explosieven te hebben. De machinist is niet gewond geraakt.
(Bron)

dinsdag, oktober 18, 2005

Combinatie baan en gezin niet altijd nadelig

NIJMEGEN - Het combineren van een gezin met opgroeiende kinderen en een voltijdbaan heeft geen nadelig effect op de psychische gezondheid van de opvoeders. Voltijds werkende ouders met volwassen kinderen ervaren zelfs minder stress dan lotgenoten die in deeltijd werken. Het idee dat het combineren van werk en zorg per definitie een extra belasting is, moet dan ook bijgesteld worden.
Dat stelt drs. P. Oomens op basis van haar onderzoek naar de sociale context van mensen en het effect daarvan op hun psychische gesteldheid. Oomens promoveert volgende week aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens de sociologe zijn zelfs twee volledige banen in een gezin niet stressvol, tenzij een van de partners te weinig bijdraagt in de huishouding.
Oomens heeft als eerste onderzoeker gegevens over het ervaren van psychische ongezondheid uit allerlei deelonderzoeken bij elkaar gebracht. Zo waren er al onderzoeksgegevens over stress bij onder andere mensen met een laag inkomen, ongehuwden, ouderen, jongeren en stadsbewoners. Volgens Oomens konden die gegevens tot nu toe niet zomaar bij elkaar worden opgeteld, omdat elke onderzoeker volgens een eigen methode te werk gaat en de uitkomsten anders interpreteert.
Uit het onderzoek van Oomens blijkt dat een baan van minder dan 21 uur per week met weinig zeggenschap meer klachten over psychische ongezondheid geeft dan een drukkere baan. Vooral moeders met een deeltijdbaan en een partner die weinig meewerkt in het huishouden melden stress. Dat kan volgens Oomens een goede verklaring zijn voor gerapporteerde algemene gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen, die in veel onderzoeken opduiken.
Niet verrassend is dat Oomens aantoont dat mensen met een partner zich beter voelen dan alleenstaanden. Wel noemt de promovenda het opvallend, dat het beëindigen van een relatie door scheiding of de dood na tien jaar geen verschil meer maakt. Als de relatie recent is geëindigd, voelt de overgebleven partner zich psychisch ongezond.
Na tien jaar is zijn mentale gezondheid precies hetzelfde als die van anderen. Verlies heeft dus geen blijvende negatieve consequentie voor de geestelijke gezondheid, aldus Oomens.
(Bron)
Wilders wil terreurnoodwet

Onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders wil dat er nieuwe noodwetgeving wordt gemaakt om terreurverdachten zonder proces langer vast te kunnen zetten. Hij gaat vragen om een spoeddebat over de recente arrestaties van onder meer Samir A. en Jermaine W., die al eerder vastzaten op verdenking van het beramen van terreurplannen.
Wilders wil in het debat nieuwe wetgeving bepleiten die het mogelijk maakt potentiële verdachten alleen op basis van informatie van inlichtingendiensten vast te zetten. De politicus wijst daarbij op de wetgeving die Israël hanteert. Daar geldt een administratieve detentie, waarmee terreurverdachten voor 6 maanden kunnen worden vastgezet op basis van informatie van inlichtingendiensten. Het Hooggerechtshof beslist vervolgens over eventuele verlenging. Met een dergelijk systeem in Nederland zouden de nu opgepakte terreurverdachten voor langere tijd de cel in gaan, aldus Wilders. De Hoge raad zou dan elk half jaar moeten toetsen of ze terecht vastzitten.
De met de dood bedreigde Wilders beseft dat zijn voorstel "zeer vergaand" is, maar volgens hem vraagt de dreiging van een aanslag in Nederland om een dergelijke maatregel. Hij vreest dat de terreurverdachten die vrijdag werden aangehouden, weer snel vrij zijn. Hun arrestatie wordt dan een nogal gênante vertoning meent Wilders: "Samir A. is al twee keer op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. Hij en zijn sympathisanten lachen zich een deuk, en kunnen doorgaan met het voorbereiden van misdrijven."
(Bron)

Wilders wordt met de dag gekker, niet zo vreemd misschien als je bang bent. Ik hoop alleen dat ie wel bedenkt dat dat hele terreurnetwerk blijkbaar toch zeer beperkt in omvang is (elke keer dezelfden die opgepakt worden). Dat zegt weinig, want één gek kan een hoop kwaad aanrichten, maar toch. De teneur is nu zo ongeveer dat elke moslim eigenlijk een bommengooier is - en dat idee is misschien ook wel een terreurdaad :-(
Consumentenclubs waarschuwen voor dubbele energiemeter

DEN HAAG/EINDHOVEN - Het is tijd dat het voordelige aura van de dubbele energiemeter verdwijnt. Lang niet iedereen is goedkoper uit met zo'n meter. Huishoudens met kinderen kunnen zelfs 100 euro per jaar duurder uit zijn, meldde het consumentenplatform United Consumers dinsdag.
Bezitters van een dubbele meter betalen verschillende tarieven voor hun stroom. Doorgaans betaalt men overdag meer via een piektarief. In de (late) avond, nacht en in het weekeinde geldt voor hen een daltarief. Met name werkenden zonder kinderen kunnen zo besparen op hun energierekening.
"Wie kinderen heeft, kan zijn stroomverbruik veel minder goed plannen", zegt P. van Selms van United Consumers. "Wij hebben berekend dat een dubbele meter dan zelfs nadelig kan uitpakken." Volgens Selms weten veel consumenten ook niet wanneer daltarieven beginnen.
De Consumentenbond laat een soortgelijk geluid horen. "Mensen die een dubbele meter laten plaatsen, zijn niet per definitie goedkoper uit", aldus een woordvoerster van deze belangenorganisatie. "Het hangt helemaal af van het energieverbruik. Het is vooral aantrekkelijk voor mensen die overdag niet thuis zijn."
(Bron)
Bizar bericht:

Wegenbouwer alert op vinden lichaam vermist meisje

BEESEL/MAASTRICHT - Wegenbouwer Heijmans is dinsdagochtend begonnen met het openbreken van de oude Streekweg bij Beesel, waaronder dertig jaar geleden mogelijk het lichaam van Marjo Winkens uit Schimmert is begraven. De wegenbouwers zijn daarbij alert op het mogelijk aantreffen van een stoffelijk overschot.
De wegenbouwers gaan niet gericht zoeken naar het sinds 1 september 1975 vermiste meisje, maar schakelen de politie in als onder het asfalt iets verdachts wordt aangetroffen, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Maastricht.
De Streekweg wordt de komende drie weken over een lengte van enkele honderden meters opgebroken, vernieuwd en verbreed. De politie vermoedt dat het toen 17-jarige meisje na bezoek aan een kermis in Sittard is vermoord en bij Beesel is begraven op een plek waar niet veel later de Streekweg werd aangelegd. Vlakbij zijn indertijd namelijk spullen van het meisje gevonden.
Het is onwaarschijnlijk dat nog deze week een lichaam onder het asfalt wordt gevonden, omdat het frezen en weggraven van de asfaltlagen enkele dagen duurt. Pas volgende week begint de aannemer de onderliggende zandlaag af te graven tot een diepte van een halve tot een meter, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdag.
De politie heeft overigens geen opdracht gegeven om naar een eventueel lijk uit te zien, maar de aannemer graaft de weg voorzichtig af voor het geval toch iets wordt aangetroffen. De politie betwijfelt of op die plek een lijk wordt gevonden.
Over dader en motief tast de recherche in het duister. In 1980 rees bij de politie de verdenking dat een toen 30-jarige portier van enkele Haagse nachtclubs wel eens de dader kon zijn geweest. Deze man, Koos H., was opgepakt omdat hij drie meisjes (11, 12 en 18 jaar) zou hebben verkracht en vermoord. De man kreeg rond de verdwijning van Winkens een parkeerbon in Maastricht en was dus in de buurt. Maar H. ontkende en werd niet veroordeeld voor de moord op Winkens. Wel kreeg hij in 1982 levenslang voor de andere moorden en verkrachtingen. Sinds 1999 verblijft hij in een tbs-kliniek.
Elk jaar komen bij de politie nog nieuwe tips binnen over de zaak. De ouders van Winkens, die enig kind was, zijn inmiddels overleden, de zaak op zich is verjaard.
(Bron)

Dus ze denken dat ze daar begraven is - maar toen hebben ze niet gezocht of niet gevonden? En ze denken dat er geen lijk ligt. Vreemd.. Misschien wordt er bedoeld dat het lichaam misschien in die omgeving begraven is maar niet precies daar waar de weg ligt en verbreed wordt - dan had het anders geformuleerd moeten worden.
(En als ik het idee zou hebben dat ergens iemand lag, spitte ik toch echt alles om.)
'Groot-Brittannië op weg naar politiestaat'

In Groot-Brittannië hebben vooraanstaande rechters, advocaten en politici felle kritiek geuit op de regering aangaande de veranderingen die men in de wetgeving doorvoert om terreur te bestrijden. Ze vrezen dat hun land geleidelijk aan een politiestaat wordt.
De critici vinden dat de regering burgerlijke vrijheden ondermijnt die eeuwen lang als vanzelfsprekend werden beschouwd: "Onvervreemdbare rechten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen tenzij premier Blair ophoudt met zijn aanvallen op de rechterlijke macht en de vrijheden die zijn vastgelegd in de wet op de mensenrechten."
Lord Acker, een voormalig lid van het hoogste Britse rechtscollege, ziet in "de ondermijning van de rechtspraak" zelfs "angstaanjagende parallellen" met die van nazi-Duitsland. Hij waarschuwt tegen inmenging van politici in de manier waarop de rechtspraak werkt: "Ik geloof dat het erg belangrijk is dat er geen strijd is tussen de uitvoerende en de rechtsprekende macht. De rechtsprekende macht is door het parlement gecreëerd om te verzekeren dat de uitvoerende macht volgens de wet werkt. Als wij dat van de rechtsprekende macht afnemen, zijn we aan het naäpen wat er in nazi-Duitsland is gebeurd." Ook de regel om terreurverdachten drie maanden vast te houden zonder dat er een aanklacht hoeft te worden geformuleerd, gaat hem veel te ver.
(Bron)
'Huurders krijgen lagere zorgtoeslag'

AMSTERDAM - Huurders moeten in het nieuwe zorgstelsel rekening houden met een lagere zorgtoeslag dan mensen met een eigen huis die ongeveer evenveel verdienen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. Omdat huiseigenaren hypotheekrente kunnen aftrekken van de belasting, hebben zij een belastbaar inkomen dat lager uitvalt. Zij kunnen op basis van dit 'lagere' inkomen een hogere zorgtoeslag ontvangen. Huurders hebben dit voordeel niet.
Volgens belastinghoogleraar Leo Stevens heeft het kabinet deze 'onredelijke' uitkomst van het nieuwe zorgstelsel niet goed doordacht. Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) denkt dat de ongelijkheid tussen huurders en huiseigenaren toeneemt met het nieuwe stelsel. Hij noemt de situatie 'absurd', en gaat er vragen over stellen in de Tweede Kamer.
De Belastingdienst heeft de krant laten weten dat de ongelijke behandeling tussen woningbezitters en huurders het gevolg is van de keuze voor het verzamelinkomen als basis voor de zorgtoeslag. Het verzamelinkomen wordt verlaagd door aftrekposten zoals hypotheekrente.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt accepteert de nadelige situatie voor huurders, die het gevolg is van deze politieke keuze. Frank Heemskerk zegt namens de PvdA dat de oorzaak van de scheve verhoudingen niet in het zorgstelsel ligt, maar in de fiscale behandeling van het eigen huis.
Burgers met een belastbaar inkomen van veertigduizend euro voor een huishouden en 25 duizend euro voor een alleenstaande komen in aanmerking voor de zorgtoeslag. Vanaf 1 januari gaat iedereen een basistarief van elfhonderd euro betalen voor de zorgverzekering. De zorgtoeslag, die door de Belastingdienst wordt uitgekeerd, moet deze premiestijging compenseren.
(Bron)

Die zorgtoeslag compenseert het sowieso niet. En de rest is niet erg verrassend, niets nieuws onder de zon toch?
'Albert Heijn komt met goedkope huismerkketen'

AMSTERDAM - Albert Heijn heeft plannen voor de oprichting van een goedkope supermarktketen. Volgende maand begint het bedrijf een proef met een supermarktformule waarbij het accent ligt op huismerkproducten. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van bronnen bij Albert Heijn.
Binnen enkele weken opent AH in het Noord-Hollandse Heemskerk een supermarkt volgens de huismerkformule, aldus de berichten. De nieuwe winkel biedt minder ruimte aan de bekende A-Merken van Unilever (Omo, Blue Band, Iglo), Campina en Douwe Egberts.
Met deze stap, onder de codenaam Doorbraak, zou Albert Heijn een nieuwe ronde willen inluiden in de supermarktoorlog die de keten twee jaar geleden zelf is begonnen.
Die prijzenslag heeft Albert Heijn wel marktaandeel teruggebracht, maar desondanks zijn de winkels nog steeds duurder dan die van de concurrentie. "Die counteren steeds elke prijsverlaging die Albert Heijn doorvoert", legt supermarktdeskundige G. Rutte uit. "Daarom zoekt AH naar nieuwe wegen om het rendement van de winkels te vergroten. Dat kan via huismerken."
Rutte meent dat Albert Heijn zich met zijn mogelijke plan wel eens kan vervreemden van zijn bestaande klanten. Wat de supermarktketen aan klanten wint bij de lagere en middeninkomens, kan hij verliezen bij de bezoekers die bereid zijn meer te besteden, waarschuwt hij.
Een volgende stap kan in dat geval zijn dat AH fors het mes zet in het aantal A-merken binnen zijn winkels. "Dan hebben we het niet meer over beperken, maar over schrappen." Volgens het scenario van Rutte zet Albert Heijn met de huismerken dan vooral in op het zogeheten sociale pakket, de basisproducten die nodig zijn voor het dagelijks eten.
Hij vraagt zich af of Albert Heijn met een huismerksuper de juiste keuze maakt. "Zulke winkels zullen goedkoper zijn, met een goedkopere uitstraling. Maar de huidige klant van Albert heijn is vooral een A-merkkoper. Die wil helemaal niet naar een Albert Heijn waar geen A-merken meer zijn."
De winkelketen zelf is terughoudend met een toelichting. "We willen niet inhoudelijk reageren", aldus een woordvoerster. Wel wil ze kwijt dat het beeld dat in de media wordt neergezet niet klopt. "Die grote nadruk op het huismerk is niet de juiste focus. Wij richten ons niet alleen op huismerken."
Zij vult aan dat Albert Heijn een service-supermarkt wil zijn, die aandacht heeft voor innovatie en kwaliteit. "Wij hebben momenteel vier formules en zijn niet van plan daar een extra aan toe te voegen."
(Bron)
'Drugs uitproberen op tv ongewenst'

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie vindt het ongewenst dat BNN een televisiepresentator harddrugs laat gebruiken. Ook ziet de minister dit niet als "een methode om jeugdigen over drugs voor te lichten". Donner acht het gebruik van drugs op televisie bij wijze van 'test' maatschappelijk risicovol en daarmee ongewenst.
Donner schrijft dit in antwoord op vragen van het CDA-Tweede-Kamerlid Joldersma over het BNN-programma Spuiten & Slikken. Daarin ervaren twee verslaggevers zelf wat het is om verschillende drugs tot je te nemen en seksueel te experimenteren.
Donner geeft in zijn antwoorden aan dat hij het programma niet kan voorkomen, omdat er tijdens de uitzending niks strafbaars wordt gedaan en BNN de uitzendregels in acht neemt. Spuiten & Slikken wordt niet voor 22.00 uur uitgezonden.
De minister schrijft verder dat het Openbaar Ministerie de uitzendingen nauwgezet blijft volgen. Daarbij wordt gelet op het eventueel plegen van strafbare feiten die voor vervolging in aanmerking komen.
BNN-directeur L. Drillich zegt dinsdag dat het niet aan de minister van justitie is om te bepalen of een programma ongewenst is of niet. "Wij hebben er een andere mening over en vinden niet dat we een grens zijn overgegaan in dit programma. We zoeken het randje op, dat wel, maar we vinden dat het doel de middelen heiligt."
Volgens Drillich worden jongeren, ook buiten de Randstad, vaak geconfronteerd met drugsgebruik als ze uitgaan. Zijn omroep wil daarom op een BNN-manier aandacht besteden aan de gevolgen van drugsgebruik en daarnaast een leuk en informatief programma maken over seks en drugs.
"Het programma wordt niet voor niets na 23.00 uur uitgezonden. Maandagavond hadden we op dat late tijdstip toch nog 500.000 kijkers, dus het programma wordt goed bekeken. Op onze internetfora krijgen we reacties als: 'leuk dat jullie die drugs uitproberen, dan hoef ik dat niet te doen'. Dat zegt toch ook wel wat."
(Bron)

Het kabinet is zelf maatschappelijk risicovol.
Pechtold: Balkenende draagt bij aan doemdenken

DEN HAAG - Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) beschuldigt premier Balkenende ervan bij te dragen aan het doemdenken in Nederland door geregeld te waarschuwen voor mogelijke terreuraanslagen.
"We moeten nu eens minder kakelen over terreurdreiging. Naar mijn mening zullen we als samenleving moeten wennen aan deze nieuwe vorm van oorlogsvoering", zei Pechtold in een dinsdag verschenen interview met het blad Ons Contact van de jongerenorganisatie van de SGP. Volgens SGP-jongeren heeft de minister het interview vooraf goedgekeurd.
Op de vraag of hij bang is dat de grote steden het doelwit kunnen worden van een aanslag, antwoordt Pechtold: "Volgens mij moeten we onze kop koelhouden. De laatste tijd word ik me gewaar hoe overdreven Nederlanders reageren op de terreurdreiging. Alsof onze steden volzitten met terroristen".
In Londen draaiden 24 uur na de aanslagen "weer speelfilms op televisie, terwijl wij de hele zomer zaten opgescheept met praatprogramma's waarin zelfbenoemde specialisten waarschuwden voor terreur", aldus de minister. Hij wil de veiligheidsdienst AIVD "voluit de ruimte" geven om terreurrisico's zoveel mogelijk te verkleinen. "We dienen vooral alert te zijn."
Pechtold kwam begin oktober nog in opspraak toen hij een pleidooi hield om discussie te voeren over de aftrek van de hypotheekrente. Balkenende riep hem op het matje om duidelijk te maken dat er over het handhaven van de renteaftrek afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord en dat die ook voor Pechtold gelden.
(Bron)

Wat zal Pechtold populair zijn bij zijn collega's...
Boa constrictor in wc-pot

MANCHESTER - Flatbewoners in het Britse Manchester zijn eindelijk verlost van een ongewenste gast. Een drie meter lange boa constrictor huisde twee maanden in rioolbuizen van het gebouw en liet regelmatig zijn kop in de wc-pot zien. Dat meldde de Britse krant The Times dinsdag.
Om te voorkomen dat de slang uit het toilet zou kruipen, plaatsten de bewoners bakstenen op de wc-klep. Ze maakten melding van de ongewenste gast, maar omdat de brandweer niets kon vinden, werden ze niet serieus genomen. Tot een negentienjarige jongen het beest op de badkamervloer vond. Hij liet de slang in een bak kruipen en belde de dierenbescherming.
Volgens een woordvoerder van de dierenbescherming is het niet ongebruikelijk dat kleinere slangen in het rioolstelsel zitten. Maar een boa constrictor van drie meter noemde hij "echt uitzonderlijk". Waarschijnlijk werd de slang achtergelaten door een oud-bewoner, die in augustus wegens huurschulden uit zijn appartement was gezet.
(Bron)
Gothic-fans woedend over popliedje

Een aantal gothics in Nederland zijn 'not amused' over een liedje van de Nederlandstalige krachtpop/punkband 'Nou En' uit Kampen. Ze zijn woedend over de tekst van het nummer 'Gothic Meisje'. "Hé gothic-meisje, wat doe je chagrijnig, je ogen staan zo dof en je zegt zo weinig. Ik ben een beetje bang voor jou. [...] Maar om daarom nou het hele jaar erbij te lopen als een zombie in een vleermuispak, zeg nou zelf, dat is een beetje raar of hang je 's nachts ook aan de balken van het zolderdak", zijn enkele regels uit de song. De videoclip van het nummer is regelmatig te zien op de populaire muziekzender TMF.
Woedende gothic-fans hebben het gastenboek op de site van 'Nou En' de laatste dagen vol gezet met scheldkannonades en bedreigingen. Ook is het huisadres van één van de bandleden op internet geplaatst en de oproep om molotovcocktails mee te nemen naar popzalen waar de band optreedt.
Schrijver en zanger van het nummer is Bas Nijhof. "De dreigementen gaan een stap te ver. We overwegen daarom aangifte te doen. Ik weet ook dat veel van die reacties niet serieus te nemen zijn, maar nu ook het adres van onze gitarist bekend is, maken we ons zorgen", aldus Nijhof. De Kampense formatie krijgt in ieder geval voorlopig extra bewaking tijdens optredens.
Volgens Nijhof moet de tekst gezien worden als een knipoog naar de muziekstroming. "We hebben alle vooroordelen over gothic-liefhebbers gebruikt. Het druipt ervan af dat de tekst grappig is bedoeld en zeker niet als sneer tegenover de fans van die muziekstroming."
(Bron)
Nagellak en stresspillen voor huisdieren

LONDEN - Er komen steeds meer gespecialiseerde produkten voor huisdieren op de markt, zoals nagellak voor katten en honden. Dit blijkt uit een studie die het marktonderzoeksbureau Mintel dinsdag heeft gepubliceerd.
In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 465 nieuwe producten op de huisdierenmarkt gekomen, vergeleken met 291 over het gehele jaar 2004. Naast nagellak (een breed kleurenpalet is beschikbaar, van kleurloos tot scharlakenrood) en producten om de vacht te verven (bijvoorbeeld goudkleurig, oranje of roze) zijn er ook rustgevende pillen geïntroduceerd voor het geval dat de huisdieren bij al die schoonheidsbehandelingen in de stress raken.
Voor hondeneigenaren met een gevoelige neus is er nu ook een eau de toilette, onder de naam Fruits and Passions. Dit is, zoals de meeste nieuwe huisdierproducten, afkomstig uit de VS.
(Bron)

Ik zie me al bezig. Als ik Toms nagels lak heb ik daarna een flinke dot rustgevende middeltjes voor 'm nodig, en als ik het bij Tijger zou proberen heb ik waarschijnlijk vooral een EHBO-afdeling nodig om me weer in elkaar te naaien.
Ontslag vrouw leidt tot vechtpartij

Het ontslaan van een medewerkster van een winkel in Assen heeft gezorgd voor een kleine veldslag. De 20-jarige vrouw pikte het niet dat ze kon vertrekken en dreigde haar collega's persoonlijk letsel toe te brengen.
Ook zou ze haar familie wel even vragen langs te komen, wat inderdaad gebeurde. Haar 37-jarige vader verscheen in de winkel en zou zich direct op een van de collega's gestort hebben. De ontslagen vrouw zou ondertussen een verkoopster hebben bedreigd met een hobbymes.
Het personeel van de winkel heeft aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging.
(Bron)

Mevrouw heeft zo wel het gelijk van de winkel aangetoond: zo iemand wil je niet als personeelslid.
Snelheidsduivel met 255 km per uur opgepakt

ALMELO - De politie heeft een automobilist aangehouden die met 255 kilometer per uur over de A35 bij Almelo raasde.
De 42-jarige man uit Almelo moest zijn auto en rijbewijs inleveren, aldus de politie dinsdag. De snelheidsduivel werd met een lasergun geklokt.
(Bron)

Waarom krijgt zo iemand niet een levenslange rij-ontzegging?
Een kwart van de Europeanen is mentaal gestoord

De Europese Commissie stelt in een rapport vast dat meer dan een kwart van de Europese volwassenen lijdt aan mentale problemen. Het gevolg van deze problemen is dat de economische productiviteit vier procent is gedaald, daarom is het van groot belang dat er een gezamenlijk beleid wordt opgesteld om deze mentale problemen te behandelen.
Volgens de Commissie veroorzaken deze problemen het merendeel van de ruim 58.000 zelfmoorden per jaar. De eurocommissaris van volksgezondheid Markos Kyprianou liet weten dat het probleem al veel te lang onder het tapijt is geschoven.
Het rapport laat ook de grote verschillen tussen de lidstaten zien. In Griekenland zijn er bijvoorbeeld jaarlijks per honderduizend inwoners ongeveer vier zelfmoorden. In Litouwen zijn dat er vierenveertig per honderduizend inwoners.
(Bron)


'Zelfdoding vaak zeer impulsief'

SYDNEY - Zelfdoding is vaak een zeer impulsieve daad. Meer dan de helft van de mensen die een poging doen zich van het leven te beroven hebben er tien minuten of minder over nagedacht. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van wetenschappers van de University of Western Sydney in Australië, meldden Australische media.
Onderzoeker Marianne Wyder zei dat zij en haar collega's verrast waren over de uitkomst van het onderzoek. "Een van de grootste verrassingen was dat de mensen die proberen zichzelf wat aan te doen, dat doen op het moment dat zij veel psychische pijn hebben", zei zij in een radio-interview. [Als dat een verrassing is, heeft de onderzoekster zelf waarschijnlijk een erg rustig, pijnloos leven geleid. Zou ze gedacht hebben dat mensen er spontaan een eind aan maken in een roes van gelukzaligheid?]
"Zij willen eerder aan die pijn ontsnappen dan dat zij echt dood willen. De overgrote meerderheid van de mensen die proberen zichzelf wat aan te doen, willen geen eind aan hun leven. Zij willen alleen maar een beter leven." [Een zelfmoordpoging is vaak vooral een 'niet verder kunnen' - als er iets was waardoor mensen zich snel en veilig beter zouden voelen, kozen ze daar wel voor.]
Wyder en haar collega's onderzochten negentig mensen van 17 tot 65 jaar die in het ziekenhuis belandden nadat zij hadden geprobeerd een eind aan hun leven te maken.
De andere verrassende uitkomst van het onderzoek was dat 51 procent van de onderzochte personen vertelde minder dan tien minuten te hebben nagedacht over hun plan. Nog eens 16 procent zei minder dan een half uur met het idee rondgelopen te hebben. Wyder stelt dat deze bevinding afrekent met de mythe dat zelfdoding iets is wat iemand met voorbedachten rade doet.
De impulsiviteit wordt sterk aangewakkerd door gebruik van alcohol en drugs, vooral bij mannen. "Van de mensen die drugs en alcohol hadden gebruikt voor de poging, had 90 procent er minder dan tien minuten over nagedacht."
De uitkomsten van het onderzoek waren overigens niet allemaal somber makend. Het voornemen om een eind te maken aan het leven kan soms net zo snel verdwijnen als het opkomt. Slechts 21 procent van de ondervraagden zei dat zij twaalf uur na hun poging tot zelfdoding nog suicidale gevoelens hadden.
(Bron)

Ik denk wel dat dit een zeer selecte groep mensen is - degenen die er echt een eind aan willen maken en dat rustig hebben overwogen, kun je achteraf niet meer interviewen.

maandag, oktober 17, 2005

Besparing van 100 miljoen door nieuwe ontslagregels

DEN HAAG - Werknemers en het bedrijfsleven gaan jaarlijks 100 miljoen euro besparen door een versoepeling van het ontslagrecht. Deze schatting heeft het ministerie van Sociale Zaken maandag bekendgemaakt.
Vanaf 1 oktober volgend jaar hoeven ontslagen werknemers niet langer aan te tonen dat het ontslag niet hun eigen schuld is. Op dit moment leggen zij veel ontslagzaken aan de rechter voor omdat daarmee hun recht op WW veilig te stellen. En dat kost de werknemer en de ex-werkgever veel geld.
Straks wordt de WW-uitkering alleen geweigerd als een werknemer door zijn eigen wangedrag is ontslagen. Net als nu hebben dan mensen die zelf vertrekken ook geen recht op WW. De vakbonden en de werkgeversorganisaties staan achter de plannen, stelt De Kneus. Volgens de minister betekenen de nieuwe regels niet alleen een besparing voor de sociale partners maar ook minder werk voor de kantonrechters, uitkeringsinstantie UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen.
De nieuwe regels voor ontslag zijn onderdeel van de nieuwe Werkloosheidswet, die ook volgend jaar in moet gaan. In de nieuwe WW duurt een uitkering maximaal drie jaar en twee maanden, tegen vijf jaar nu. Wel krijgen werklozen in de eerste twee maanden een hogere uitkering, namelijk 75 procent van het laatstverdiende salaris. Daarna rest 70 procent van het laatste loon, wat WW'ers nu ook ontvangen.
(Bron)
Reclame met nep-Verdonkeremanen wekt ergernis

UTRECHT - De Reclame Code Commissie buigt zich over een televisiespotje van opslagruimte-verhuurder City Box. Daarin adviseert een dubbelgangster van minister Verdonkeremanen uitgeprocedeerde spullen veilig op te bergen.
De kijkster die de klacht indiende, ergert zich aan die term, omdat die volgens haar de suggestie wekt dat asielzoekers netjes opgeborgen moeten worden. City Box, onder meer in Utrecht, zegt dat het spotje humoristisch is bedoeld en heeft er vertrouwen in dat de klacht wordt afgewezen.
De reclame is onder meer te zien op Regio TV Utrecht. De uitspraak van de Reclame Code Commissie is over vier tot zes weken.
(Bron)
?Visvangst Noordzee beperken?

DEN HAAG - Visserijbiologen willen dat er volgend jaar minder schol, tong en kabeljauw op de Noordzee wordt gevangen. Ze hebben dat advies maandag aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gegeven.
De biologen van het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek maken zich vooral zorgen over de hoeveelheid tong in de Noordzee. De laatste jaren is er een zeer zwakke aanwas van jonge vis. Om op termijn voldoende tong in de Noordzee te houden, is daarom een vangstbeperking nodig.
Als het aan de biologen ligt, wordt er volgend jaar maximaal 11.900 ton tong uit de Noordzee gehaald. Dit jaar ligt de hoeveelheid op 18.600 ton.
De kabeljauw bevindt zich volgens de biologen al een aantal jaren in de problemen. De aanwas van jonge kabeljauw blijft laag, ondanks de lage vangsthoeveelheden van de laatste jaren. De doorgaande vangst van de vissoort vertraagt een eventueel herstel. De enige oplossing is volgens de biologen het volledig stopzetten van de vangst.
De stand van volwassen schol is stabiel gebleven en wordt geschat op 200.000 ton. Een hoeveelheid van 230.000 ton is echter gewenst. Daarom willen de biologen dat er volgend jaar maximaal 48.000 ton schol mag worden gevangen. Nu is het maximumniveau 59.000 ton.
De makreelstand is de laatste twintig jaar vrijwel stabiel gebleven en ligt rond de 2,3 miljoen ton. Volgend jaar kan er tussen de 370.000 en 490.000 ton gevangen worden, stellen de biologen. Dit jaar is de toegestane vangst 422.000 ton.
Eerder dit jaar kwamen de biologen met het advies de haringvangst te beperken. De afgelopen drie jaar zijn zwakke broedjaren geweest voor de vissoort. Hierdoor zwemmen vanaf volgend jaar minder volwassen exemplaren rond.
(Bron)
Nederlanders schamen zich voor uitgaven

AMSTERDAM - Nederlanders schamen zich als zij te veel uitgeven. Mannen zijn meestal te veel geld kwijt aan stappen, vrouwen bezondigen zich vooral aan grote uitgaven voor uiterlijke verzorging. Ook bij de dagelijkse boodschappen, de auto en hobby's laten veel mensen het geld rollen. Met schaamte als gevolg.
Een en ander blijkt uit onderzoek, in opdracht van InterBank, onder 546 Nederlanders. Ruim een op de tien Nederlanders zegt vaak dingen te kopen waar hij of zij achteraf spijt van heeft. Eveneens 10 procent schaamt zich voor de manier waarop ze met geld omgaan.
Van de mannen beschuldigt 23 procent zichzelf ervan geld over de balk te smijten tijdens een avondje stappen en voor uitgaven aan de auto. Van de vrouwen vindt 15 procent dat zij te veel uitgeeft om goed verzorgd voor de dag te komen.
Niet alleen is er ergernis over het eigen koopgedrag, de bestedingen van de partner irriteren ook veel mensen. Een op de tien vrouwen vindt dat haar partner geld verbrast aan audio- en video-apparatuur. In plaats van deze 'zelfverrijking' heeft een op de vijf vrouwen liever dat haar man meer geld aan haar besteedt. [Goh, en dat zal andersom wel helemaal niet het geval zijn hè?]
Ruim een op de vijf mannen vindt dat het wel minder kan met de uitgaven van zijn vrouw op het gebied van de uiterlijke verzorging. Een kleine meerderheid van de Nederlanders vindt dat de partner niets te maken heeft met de eigen inkomsten en uitgaven, vrouwen meer dan mannen. 43 procent vindt het normaal om verantwoording af te leggen. Over dit onderwerp heeft 19 procent geregeld ruzie.
(Bron)
Honderden dode kippen gevonden in Macedonië

SKOPJE - In Macedonië zijn dit weekeinde meer dan duizend dode kippen en kalkoenen gevonden. De dieren werden aangetroffen in de dorpen Germijan en Mogila, ongveer 200 kilometer ten zuid-westen van de hoofdstad Skopje, zo meldde de krant Dnevnik op maandag. Ten westen van Skopje, in Tetovo, werd een groot aantal dode duiven gevonden.
Momenteel wordt onderzocht wat de oorzaak is van de dood van de dieren. De Macedonische autoriteiten hebben laten weten dat er "geen reden tot paniek is, zelfs als wordt vastgesteld dat de vogels besmet waren met het vogelgriepvirus H5N1". Die variant van het virus is gesignaleerd bij vogels en gevogelte in Turkije en Roemenië.
Volgens medewerkers van de Macedonische gezondheidsdienst heeft de Macedonische overheid voldoende maatregelen getroffen om de verspreiding van de vogelpest tegen te gaan.
(Bron)
'Bush treuzelt met reconstructie Katrina-gebied'

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush is extreem langzaam met het realiseren van de plannen voor de reconstructie van het gebied dat getrofen is door de orkaan Katrina. Bush ontvouwde twee weken na de orkaan verscheidene plannen die de regio er snel bovenop moesten helpen. Een maand later echter blijkt de federale regering nauwelijks leiding te geven aan de heropbouw, zo schreef maandag de krant Los Angeles Times.
Washington heeft ook moeite de miljarden dollars uit te geven die het van het Congres voor de lediging van de eerste nood toegewezen heeft gekregen.
Over het gebrek aan actie van de federale overheid maken zich niet alleen Democratische politici, maar ook verscheidene vooraanstaande leden van Bush's Republikeinse Partij ernstige zorgen, aldus de krant.
Volgens verscheidene Congresleden worden Bush en zijn regering ernstig gehinderd door hun vaste overtuiging dat marktwerking ver te prefereren is boven optreden van de overheid. Door de kritiek op het trage optreden van de overheid vlak na Katrina voelde Bush zich genoodzaakt reconstructieplannen te presenteren en het beeld op te roepen dat de federale overheid zich actief voor het getroffen gebied zal inzetten.
Maar volgens de Los Angeles Times werd het Witte Huis al snel teruggefloten door Conservatieve Republikeinen in het Amerikaanse Congres. Bush wil ook voorkomen dat hij de indruk wekt dat Washington het beter weet dan de lokale autoriteiten.
Het idee van de regering dat het "initiatief van onderaf" moet komen, brengt in dit geval alleen "verwarring, inefficiëntie en bureaucratische frustraties" met zich mee, zo verklaarde de Republikeinse Senator Gregg in de Los Angeles Times.
Gregg stelde samen met de Democratische senator Kennedy een plan op voor de oprichting van een agentschap die de toewijzing van federale fondsen moet coördineren. Bush wees het voorstel van de hand.
Andere lokale Republikeinen wijzen erop dat er van sommige gemeenschappen zo weinig over is na Katrina, dat er van lokaal initiatief nauwelijks sprake kan zijn. "Er is niets meer, geen brandweer, geen school, geen winkel waar je een brood kan kopen", aldus de Republikeinse Afgevaardigde Baker.
"De vraag is wat moet er als eerste worden hersteld?" De federale regering hoopt door het geven van onder meer belastingsvoordelen dat de bewoners dat vraagstuk zelf oplossen.
(Bron)
Bejaarde man voor halve ton opgelicht via internet

TILBURG - Een 78-jarige inwoner van Tilburg is op grond van een verzonnen prijs voor 49.000 euro opgelicht. Hij heeft hiervan maandag aangifte gedaan bij de politie in zijn woonplaats.
Via internet kreeg de man op 16 september vanuit Engeland de melding dat hij een prijs van 150.000 Engelse ponden had gewonnen. Hij moest wel binnen drie weken bedragen overmaken als borg voor de storting van de prijs en voor de Belastingdienst. In latere correspondentie liep de prijs zelfs op tot 1,5 miljoen dollar.
De bejaarde man kreeg pas argwaan toen de uitbetaling van de prijs achterwege bleef. De politie waarschuwt met grote regelmaat voor dergelijke praktijken. Volgens een woordvoerder gaat zij er vanuit dat de mailtjes naar de Tilburger vanuit Londen zijn gestuurd door een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in dit soort oplichtingen.
(Bron)
Bijna honderd doden vorig jaar door bedrijfsongeval

VOORBURG - Bijna honderd mensen zijn vorig jaar omgekomen door een bedrijfsongeval. Meer dan de helft van de 93 slachtoffers kwam om het leven door beknelling of een val. Van de overleden personen was een kwart werkzaam in de bouw. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal doden door een bedrijfsongeval schommelt volgens het CBS sinds halverwege de jaren negentig tussen de 88 en 126 per jaar. In 2003 kwamen er 109 mensen (werknemers, zelfstandigen of passanten) op en rond een werkplek om het leven door een ongeval.
De afgelopen twee jaar kwamen bijna vier op de tien van de slachtoffers om door beknelling en ruim een kwart door een val. Een op de acht werd dodelijk getroffen door een zwaaiend of vallend voorwerp.
In 2003 en 2004 vielen de meeste slachtoffers in de bouw (ruim een kwart) en in de industrie (eenvijfde). Van de 93 doden vorig jaar was eenvijfde van buitenlandse afkomst.
(Bron)
Grootscheepse actie tegen Hells Angels

AMSTERDAM - De politie en het OM zijn zondagnacht een grootscheepse actie gestart tegen de Hells Angels. Op diverse plaatsen in het land zijn huiszoekingen verricht bij (ex-)leden van de Hells Angels. Ook zijn Hells Angels-panden, waaronder de clubhuizen van Amsterdam, IJmuiden en Rotterdam, doorzocht. De politie heeft 47 arrestaties verricht.
De invallen volgen op een onderzoek van het landelijk parket. Dat begon na de moord op drie Hells Angels in Limburg vorig jaar. Twaalf clubleden werden voor een van die moorden veroordeeld. De landelijke actie is niet bedoeld om de Hells Angels te ?vernielen?, volgens Bart Nieuwenhuizen van het Landelijk Parket. "De organisatie ?an sich? is niet waar wij op zoek naar zijn, het gaat om individuele leden. Het gaat om een strafrechtelijk onderzoek en niet om een verstoringsactie."
Bij de actie op ruim zeventig plaatsen zijn ruim duizend rechercheurs en agenten betrokken. In totaal zijn er in zes clubhuizen, 64 woonadressen en twee plaatsen in België acties uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie beschouwt de Hells Angels als een criminele organisatie. Tijdens de actie zijn een vlammenwerper, granaatwerper, twintig vuurwapens, waaronder een machinegeweer, twee handgranaten, 70.000 euro en zes wietplantages.
De politie heeft bij de invallen ook Willem van B., beter bekend als Big Willem, gearresteerd. Dat heeft zijn advocaat M. van Gessel maandag bevestigd. Big Willem, die de motorclub vanaf 1978 in Amsterdam leidde, werd vorig jaar afgezet als president. Van B. kreeg een zogenoemde bad-standing. Dat gebeurde omdat de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra volgens de Angels aan Van B. geld zou hebben geboden om Heineken-ontvoerder Willem Holleeder te liquideren.
Holleeder is een huisvriend van de Hells Angels. Endstra zou voor de moord een miljoen euro over hebben gehad. De aanslag op H. zou bovendien worden uitgevoerd in het clubhuis van de Angels in Amsterdam met een bom.
In Amsterdam viel de politie viel met een forse macht aan ME'ers het Angels-honk binnen. Aan het begin van de actie werd het toegangshek door een shovel verwijderd. De agenten maakten in het clubgebouw foto's en verzamelden materiaal. Rond half acht brachten politiemensen de laatste dozen met spullen naar buiten.
In Rotterdam, waar de Hells Angels een clubgebouw hebben in het industriegebied Spaanse Polder, viel de politie rond vijf uur binnen. Met een shovel probeerde zij het ijzeren hek rond het honk te forceren, maar dat lukte niet. De agenten konden wel via een gewone ingang naar binnen. Eerder in de nacht zijn panden van afdelingen van de motorbende in Haarlem en Harlingen doorzocht.
Bij de actie is ?intensief contact? geweest met andere organisaties die contact met Hells Angels hebben gehad, zei Nieuwenhuizen op een persconferentie maandagmiddag. Volgens Tom Driessen, hoofd Nationale Recherche, is het nooit geheim geweest dat de Hells angels gevolgd werden. De recherche heeft gewacht tot er een gedegen onderzoek was gedaan en voerde vannacht de ?heldere daad van de overheid? uit. Daarnaast roept hij mensen op om te getuigen tegen de opgepakte verdachten. Het is volgens hem lastig om verklaringen te krijgen tegen criminele leden van de club.
"Het schijnt zo te zijn dat Hells Angels leven op grote voet", aldus Nieuwenhuizen. "Lid zijn kost veel geld". Volgens Nieuwenhuizen heeft de club ongeveer tweehonderd leden in Nederland.
(Bron)