zaterdag, april 02, 2005

En nee, ik ga het er niet over hebben.
En wederom: meer en andere foto's.


Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Automobilist rijdt 'stenengooier' aan

Een 36-jarige automobilist uit Den Bosch is gisteren aangehouden omdat hij expres een 31-jarige fietser had aangereden. De man vermoedde dat de fietser een steen naar zijn auto had gegooid.
De betreffende fietser stond op de Oude Vlijmenseweg in de Brabantse hoofdstad te kijken naar een vechtpartij, toen iemand een steen naar de wagen van de Bosschenaar gooide. De automobilist verdacht de fietser van het gooien en reed hem aan. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn heup. De automobilist kon later aan de hand van getuigenverklaringen aangehouden worden.
(Bron)
Jeruzalemmers zien Gayparade niet zitten

Joden, christenen en moslims in Jeruzalem hebben elkaar gevonden. De oorzaak is een gemeenschappelijke tegenstander, namelijk de organisatoren van 'World Pride 2005'. Zij hebben het plan opgevat om het wereldhomofestival in de Heilige Stad te laten plaatsvinden. De rabbijn, de moefti en de patriarch stelden zich naast elkaar op tegen het festijn.
"Het thema van WordlPride 2005 is Liefde zonder Grenzen. De protesten van de religieuze fundamentalisten bewijzen dat ook intolerantie en racisme geen grenzen kennen. Jeruzalem is de plaats bij uitstek om een duidelijke stem te laten horen vóór vrede, democratie, pluralisme en homotrots", verklaart de internationale organisatie Interpride. In 2000 werd er een vergelijkbaar festival georganiseerd in de pauselijke residentie Rome. Een kwart miljoen homoseksuelen kwamen daar destijds op af.
Volgens een peiling van een Amerikaanse orthodox-joodse organisatie is 70 procent van de inwoners van Jeruzalem tegen een Gayparade in Jeruzalem. De opperrabbijnen van Israël, de moefti van de Palestijnse Autoriteit en de Latijnse en Griekse patriarch van het Heilige Land gaven deze week een persconferentie om hun ongenoegens kenbaar te maken. Ze veroordelen het plan om 'de straten van de Heilige Stad te bezoedelen met de homoseksuele gruwelen'. Uri Lupianski, de ultraorthodoxe burgemeester van Jeruzalem, is echter niet tegen het festijn. Hij denkt de inkomsten van tienduizenden homoseksuele toeristen goed te kunnen gebruiken.
(Bron)
'Slachtoffer verkeersruzie ging eerder door het lint'

De 20-jarige vrouw die afgelopen zondag om het leven kwam bij een verkeersruzie zou vaker betrokken zijn geweest bij verkeersruzies. Een inwoner uit De Lier zou 2,5 jaar geleden klemgereden zijn door de vrouw en haar vriend. Tevens zou het tweetal het afgelopen jaar een man hebben aangevallen met een samoeraizwaard.
Wendy O. uit Wateringen raakte gewond toen ze werd overreden door een 19-jarige man uit Den Haag. Ze overleed later in het ziekenhuis. De vriend van de vrouw, Hans H., had de Hagenaar klemgereden vanwege ergernis over de rijstijl van de man. Bij de ruzie die volgde zou O. tegen het portier van de Honda Civic van de Hagenaar hebben getrapt. Deze raakte volgens eigen zeggen in paniek, en reed tijdens de vlucht met hoge snelheid over de vrouw heen.
De politie is momenteel nog bezig een beeld te scheppen van wat zich heeft afgespeeld. Ze heeft verklaringen van de vriend van het slachtoffer, de verdachte die zichzelf dinsdag aangaf, en ongeveer vijftien getuigen. De verklaringen komen echter niet op alle punten overeen. De politie zoekt nog naar een ouder echtpaar dat direct na het ongeluk ter plaatse was, en naar een bestuurder van een bestelbus die voor de ruziënde automobilisten reed. De verdachte zit nog in voorarrest.
(Bron)
Jongen (16) ramt pui café Alkmaar

Een 16-jarige jongen is vanochtend met de auto van zijn moeder tegen een café aan de Bierkade in Alkmaar aangereden. Nadat de brandweer de jongen uit het voertuig had bevrijd, is het slachtoffer met zwaar lichamelijk letsel overgebracht naar het ziekenhuis.
Vanwege instortingsgevaar moest de verwoeste gevel gestut worden. De bewoners van de woning boven het café zijn geëvacueerd. Tijdens het ongeval was er niemand in het café aanwezig. Mogelijk was er wel een passagier in de auto, maar deze persoon heeft de plek van het ongeval verlaten. De politie is nog op zoek naar deze jongen, een 17-jarige vriend van het slachtoffer.
(Bron)
Warmere Noordzee trekt meer walvissen en dolfijnen

LONDEN - De Noordzee herbergt in toenemende mate walvis- en dolfijnensoorten die doorgaans alleen in warmere wateren voorkomen. Ook "zuidelijker" vissoorten en andere zeedieren zoals bepaalde soorten inktvis en krabben komen steeds vaker in de Noordzee voor. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse universiteit van Newcastle.
Volgens de Britse krant The Guardian , die zaterdag over het onderzoek berichtte, zijn onder meer Risso's-dolfijnen steeds vaker te zien in de Noordzee. Ook het aantal orka's en witsnuitdolfijnen neemt toe, vooral omdat ze in Noordzee nu meer te eten vinden zoals inktvissen.
De opwarming van de temperatuur van het water in de Noordzee wordt toegeschreven aan klimaatveranderingen als gevolg van het versterkte broeikaseffect.
(Bron)
Terpstra roept op tot boycot Nuon

HILVERSUM - Consumenten moeten energiebedrijf Nuon boycotten uit protest tegen de grote groei van het inkomen van topman L. van Halderen. Dat stelde de voorzitter van vakcentrale CNV, D. Terpstra, zaterdag in het radioprogramma Hollands Diep van de Wereldomroep.
De voorman van de vakcentrale riep klanten van Nuon op over te stappen naar een andere energieleverancier als ze het niet eens zijn met de hoge beloning die Nuon geeft aan zijn topman Van Halderen. "Als we in heel het land afspreken te matigen met de lonen, moet de leiding van zo'n bedrijf het goede voorbeeld geven", aldus Terpstra. "Er is dan nog maar één weg; consumenten moeten dit niet accepteren."
De beloning van de topman leidde deze week al tot verontwaardiging bij Tweede-Kamerleden en minister Brinkhorst van Economische Zaken. Hij wil dat de aandeelhouders van Nuon, bestuurders van gemeenten en provincies, het bedrijf tot de orde roepen.
Van Halderen zag zijn inkomen over 2004 met 42 procent stijgen naar 815.195 euro, vooral dankzij bonussen. Kamerleden hekelden dat tijdens een overleg over de belabberde afhandeling van de energienota's door de energiebedrijven. "Uitgerekend de topman van het slechtst presterende bedrijf, dat in een paginagrote krantenadvertentie aan de klanten excuses aanbood, ontvangt nu een bonus", stelde CDA-Kamerlid Hessels.
Provinciale Staten van Gelderland, grootaandeelhouder van het energiebedrijf, hebben Gedeputeerde Staten opgedragen de kwestie tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering van Nuon aan de orde te stellen.
Nuon wilde zaterdag niet ingaan op de oproep van Terpstra.
(Bron)
Duizenden Duitsers demonstreren tegen neonazi's

MUNCHEN - Enkele duizenden Duitsers hebben zaterdag in München en het Nedersaksische Verden gedemonstreerd tegen de neonazipartij NPD. In de Beierse hoofdstad betoogden circa 6000 mensen met fluitjes, spreekkoren en spandoeken als 'Nazis raus' tegen enkele honderden fascisten.
"De stad heeft genoeg gehad van de neonazi's", zei de burgemeester van de stad, Christian Ude. "Jullie zijn hier niet welkom." De politie hield ruim dertig personen aan, onder meer voor het dragen van verboden symbolen.
In Verden hielden ongeveer duizend mensen een demonstratie tegen een bijeenkomst van circa tweehonderd neonazi's uit Noord-Duitsland. Duizend agenten uit heel Nedersaksen waren op de been om de groepen demonstranten uit elkaar te houden.
(Bron)
Kan het dit weer blijven tot half oktober of zo? Temperatuur iets oplopend tot en met augustus, daarna weer geleidelijk naar beneden, 's nachts een groeizaam buitje.

vrijdag, april 01, 2005

Teletekst heeft nu wel een enge combi:

Vertrouwelingen aan sterfbed paus.. 122
Premier vertrouwt op goede afloop.. 108
Meer en andere foto's.
De eerste bloeiende vossenstaart die ik zag, en het blijft me maar niet lukken om die scherp en goed in beeld te krijgen :/

Image hosted by Photobucket.com
De bruine kikkers doen het weer!

Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com
Het fort in het Beatrixpark in Lunetten (Utrecht-Zuid) wordt duidelijk niet alleen door vleermuizen bewoond, maar ook door kauwen:

Image hosted by Photobucket.com


Image hosted by Photobucket.com
Klein hoefblad:

Image hosted by Photobucket.com
Sleedoorn, mooie bloemen, onaangename geur:

Image hosted by Photobucket.com
Gisteravond:

Image hosted by Photobucket.com
Illegalen in Amsterdam vaak van westerse komaf

Ruim de helft van de tienduizend mensen die zonder geldige verblijfstitel in Amsterdam verblijven blijkt afkomstig te zijn uit westerse, geïndustrialiseerde landen als België, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De afdeling O + S (Onderzoek en Statistiek) van de gemeente Amsterdam publiceerde deze cijfers na onderzoek.
"Het betreft veelal buitenlandse studenten of mensen met een tijdelijke werkvergunning die bij vertrek hebben verzuimd zich weer uit te schrijven en mensen die hun reguliere verblijfsvergunning nog niet hebben verlengd", aldus Jeroen Slot, O + S-woordvoerder. "Binnen de groep die gemakshalve als 'illegaal' wordt aangemerkt, blijkt dus nog heel wat differentiatie mogelijk. Het zijn heus niet allemaal criminele Joegoslaven. Dit gegeven komt nu voor het eerst aan het licht, omdat bij de statistische analyses nu ook de gegevens uit het GBA (gemeentelijke basisadministratie) konden worden betrokken.
Naar schatting leven er zo'n zeventienduizend mensen illegaal in de politieregio Amsterdam-Amstelland. Binnen deze groep is er mogelijk een overlap van tienduizend mensen van wie de verblijfsvergunning is beëindigd. Niet bekend is of deze mensen ook nog steeds in Amsterdam wonen, danwel zijn vertrokken.
Verder blijkt het aantal Amsterdammers dat een dubbel paspoort bezit sinds medio jaren tachtig verachtvoudigd. Waar vijftienduizend Amsterdamse vreemdelingen zich in 1986 hadden laten naturaliseren met behoud van hun oorspronkelijke nationaliteit, was deze groep in 2004 al gestegen tot 113.000. Binnen deze groep bevinden zich vooral veel mensen met de Turkse of Marokkaanse nationaliteit. Voor die laatste groep is de dubbele nationaliteit geen keuze; zij mogen hun oorspronkelijke nationaliteit volgens de Marokkaanse wet niet eens opgeven.
Tegenover deze groei staat dat het aantal vreemdelingen in Amsterdam - daarmee alle mensen zonder de Nederlandse nationaliteit bij elkaar genomen - de laatste jaren fors is gedaald. In 1994 woonden er in Amsterdam nog 120.000 mensen zonder Nederlands paspoort, op dit moment zijn dat er nog 86.000, circa twaalf procent van de totale burgerbevolking. Formeel staan echter 360.000 Amsterdammers te boek als 'allochtoon', omdat ze in het buitenland zijn geboren en/of omdat één of beide ouders uit het buitenland afkomstig is.
(Bron)
Soepelere sollicitatieplicht oudere werklozen

DEN HAAG - Langdurig, oudere werklozen wil minister De Kneus van Sociale Zaken vrijstellen van de sollicitatieplicht als zij vrijwilligerswerk of mantelzorg verlenen. Daarbij gaat het om mensen die op 31 december 2003 57,5 jaar of ouder waren en twee jaar naar een baan hebben gezocht. De regeling geldt voor hen die na 1 januari 2003 werkloos zijn geworden.
De oudere werklozen worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht als zij gedurende drie maanden tenminste 20 uur per week vrijwilligerswerk of mantelzorg verrichten. De minister heeft dit voorstel vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Hij wil hiermee tegemoet komen aan een motie van CDA-Kamerlid Smilde en haar collega van de PvdA Noorman. Zij hebben er een jaar geleden op aangedrongen de sollicitatieplicht voor WW'ers van 57,5 jaar of ouder die sinds 2004 geldt, te versoepelen. Reden is de hoge werkloosheid waardoor ouderen het extra moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.
(Bron)
Straatrover munt het op agent in burger

AMSTERDAM - Een 31-jarige straatrover viel in de nacht van donderdag op vrijdag flink door de mand toen hij een agent in burger probeerde te beroven. De agent hield samen met een collega een autokraker in de gaten, toen een groepje van vijf mannnen hen aansprak.
Aangezien de dienders niet opgemerkt wilden worden, gaven ze zich uit als toerist. Daarop probeerde een van de mannen plotseling de mobiele telefoon uit de handen van de diender weg te grissen, liet de politie vrijdag weten.
De agenten grepen de straatrover direct in de kraag, waarna ze te kennen gaven wie ze in werkelijkheid waren. De man verzette zich daarop hevig tegen zijn arrestatie, waarbij zijn vrienden hem te hulp schoten.
De dienders moesten de berover daardoor loslaten en gebruikten pepperspray om de mannen op afstand te houden. Na een korte achtervolging lukte het hen daarop alsnog de straatrover aan te houden.
(Bron)
1-April blijft dag van grappen en grollen

RIJSWIJK - Een zebraveulen met blokjes in plaats van strepen in het Noorderdierenpark in Emmen, gratis hondenbrokken op het Centraal Station in Amsterdam en een robot die de lessen van de leraar overneemt. Op 1 april is ineens alles mogelijk. En er zijn altijd mensen die erin trappen.
Vooral dierenliefhebbers blijken op 1 april gewillige slachtoffers. Vorig jaar nog lieten tientallen hondenbezitters hun dier keuren voor een heuse ruimtereis. Dit jaar riep de gemeente Maastricht hondenbezitters op zich met hun viervoeters te melden voor het afnemen van DNA. Met de verzamelde informatie zouden controleurs na kunnen gaan welke honden op straat poepen.
Volgens een woordvoerder wil de gemeente de burgers in het kader van de campagne 'Sjiek en Sjoen' wijzen op de eigen verantwoordelijkheid voor wat betreft het schoonhouden van de stad. Vrijdagochtend had nog niemand zich met zijn hond gemeld.
Bezoekers van het Noorderdierenpark in Emmen werden bij de ingang van het park naar een stal gestuurd waar de jonge geblokte zebra met zijn moeder zou verblijven. In de verder lege ruimte was een foto van het dier te zien met de mededeling dat zijn Afrikaanse naam 'Vitumbiko' 1 april betekent.
De site Dierennieuws.nl staat bijna vol met 1-april-grappen. Zo zouden op een landschap in Noord-Holland olifanten komen te grazen en ontwikkelde een dierenarts voer voor konijnen dat poepen overbodig maakt. Ook zouden hondenbezitters gratis voer kunnen afhalen bij Centraal Station. "Allemaal voor wat extra publiciteit," aldus een woordvoerder.
Ook NU.nl had in samenwerking met Kennislink een 1 aprilgrap in petto. Door met z'n allen mobieltjes tussen 12.00 en 12.30 uur naar het Oosten te wijzen zou Kennislink een signaal kunnen ontvangen van de Europese ruimtesonde Huygens. Op Kennislink is te luisteren naar dat signaal.
De weblog Geenstijl deed een oproep op haar site om "met z'n allen lid te worden van D66, zaterdag naar het ledencongres te gaan en tegen het paasakkoord te stemmen." Volgens Geenstijl waren er al zes bussen volgepland en zouden deze zaterdag gaan rijden naar het congres. Een aantal kranten, waaronder de Volkskrant, trapten erin en schreven een artikel. Maar het bleek een 1 aprilgrap van het weblog.
Samen met het bedrijf CTL Haarlem bedacht Noordzee FM een grap. Via de website GSMlocator.nl werden mensen in staat gesteld om op eenvoudige wijze iemand anders via zijn of haar mobiele telefoon in Nederland te lokaliseren. Ruim 50.000 unieke bezoekers vulde hun gegevens in. "De gegevens die zijn gegenereerd zijn niet opgeslagen en zullen niet worden gebruikt," zo zegt Noordzee FM.
De leerlingen van de Montessorischool in Nieuwerkerk aan den IJssel zouden vanaf vrijdag les krijgen van een Robomeester. Die zou eigenhandig het lerarentekort oplossen en kan volgens een uitgebreide website met introductievideo's schrijf- en rekenles geven, dictees afnemen en e-mails van ouders beantwoorden. Voor de robot was bovendien een pak beschikbaar zodat hij er nog menselijker uit zou zien. In plaats van een robot kregen de leerlingen echter een video te zien waaruit bleek dat het om een grap gaat.
Een andere geslaagde 1-aprilgrap is de aankondiging van de stichting Roze Zaterdag en de gemeente Nijmegen. Die maakte bekend dat vrijdag alle plaatsnaamborden van de gemeente vervangen zouden worden door een roze bord met het opschrift Nijmegen, de oudste roze stad van Nederland. Omdat burgemeester Guusje ter Horst, gekleed in het roze, het eerste naambord woensdag echt in ontvangst nam, trapten enkele kranten en televisierubrieken in de aankondiging.
Volgens een woordvoerder van de gemeente is de grap verzonnen door de stichting Roze Zaterdag. De gemeente vond het wel leuk. "We hebben zo weer de aandacht gevestigd op het feit dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is en aandacht gekregen voor de landelijke Roze Zaterdag, die in juni in het homovriendelijke Nijmegen plaatsheeft."
Het Arnhemse oud-raadslid van de VVD, Anno Zijlstra, liet op de website van de gemeente weten dat het college van burgemeester en wethouders was ontbonden op last van minister Remkes. Dat zou zijn gebeurd wegens de enorme tekorten. Zijlstra haalde met de actie zijn gram over het 'per ongeluk' hacken van zijn website eerder dit jaar door een toenmalig collega van de VVD.
De politieke partij Leefbaar Almere (LA) werd woensdag al in de maling genomen. De andere fracties in de gemeenteraad hadden de LA voorgehouden dat het in de peiling een enorme zetelwinst zou boeken. Dat bleek allerminst het geval. Leefbaar Almere verklaarde woensdag dat het de winst van vier zetels al had voorzien.
(Bron)
Man doodgestoken na verkopen online zwaard

AMSTERDAM - Een man uit het Chinese Shanghai is doodgestoken door een medespeler van het spel Legend of Mir 3 . Het slachtoffer, Zhu Caoyuan, had een zeldzaam online zwaard geleend van een andere gamer, Qiu Chengwei. Caoyuan verkocht het zwaard 'in de echte wereld' voor ongeveer 700 euro.
Het zwaard, de zogenoemde 'dragon sabre' is erg zeldzaam in het spel. Chengwei kreeg het zwaard in februari te pakken. Caoyuan toonde veel interesse in het zwaard en wilde daarvoor wel betalen. Chengwei ging akkoord en gaf het de 'dragon sabre' aan Caoyuan.
In plaats van Chengwei te betalen, verkocht hij het zwaard zelf aan een ander persoon. Caoyuan ging naar de politie om aangifte te doen van diefstal. Echter de politie weigerde om de aangifte in behandeling te nemen omdat het gaat om een niet-bestaand zwaard. Daarop nam Chengwei het recht in eigen hand en stak de 'dief' neer.
Legend of Mir 3 (MMORPG) is een online fantasy-spel en erg populair in China. Duizenden gamers spelen online tegen elkaar.
(Bron)
Probleem dreigt voor EU-passagiers naar VS

BRUSSEL - Europeanen die naar de Verenigde Staten reizen, dreigen vanaf 25 oktober een visum te moeten aanvragen. De VS accepteren vanaf die datum waarschijnlijk de paspoorten van veel Europese landen niet meer.
De VS eisen dat de paspoorten voorzien zijn van een chip waarop gezichtskenmerken zijn opgeslagen. De meeste EU-landen kunnen zulke paspoorten echter nog niet uitgeven. De Amerikaanse senaat heeft de EU vrijdag gemeld dat verder uitstel van de plicht onwaarschijnlijk is, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag.
Brussel studeert nog op de gevolgen en mogelijke reacties. De woordvoerder erkent dat het aanvragen van een visum "tijdrovend en omslachtig" is. Een visum kost doorgaans enkele tientallen euro's en moet afgehaald worden bij een ambassade of consulaat.
Europees Commissaris Frattini (Justitie) had vorige week per brief gevraagd om uitstel tot augustus 2006. Hij stelt dat EU-landen hard werken om aan de Amerikaanse eis te voldoen, maar dat de technische specificaties nogal laat beschikbaar zijn gekomen.
Enkele Europese landen halen het ultimatum in oktober waarschijnlijk wel, zo heeft het Amerikaanse senaat de Europese Commissie geantwoord. Inwoners van die landen zouden dan wel met hun paspoort de VS mogen binnenkomen. De Europese Commissie had vrijdag nog geen overzicht welke landen dat zouden kunnen zijn.
(Bron)
Ik heb een probleempje: Tom heeft nu eindelijk door hoe ie bij het bakje van Tijger kan komen, waar dus de gewone brokken in zitten die hij niet mag. Maar ik heb sterk de indruk dat ie flink trek heeft, ik kan alleen niet bepalen of het echt honger is (dus te weinig eten) of trek (als in: lege maag wegens minder volumineus eten). Binnenkort moeten we voor inentingen naar de dierenarts, maar eens zien wat ie nu
weegt.
Tijger mept Tom wel weg bij háár eten als ze 'm betrapt, en Tom heeft duidelijk ook goed door dat het erg stiekempjes moet. Maar als ie zich niet door Tijger laat afschrikken moet haar eten helaas weer achter slot en grendel :/

donderdag, maart 31, 2005

TT 120 HEERLEN De V&D in Heerlen is vanavond ontruimd vanwege een vreemde lucht. Drie personeelsleden zijn met klachten aan de longen naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer sluit een gaslek uit. Om welke stof het gaat, wordt onderzocht.
TT 192 Leefbaar Almere trapt in aprilgrap

ALMERE De fractie van Leefbaar Almere kan de humor niet inzien van een 1 aprilgrap, die vijf raadsfracties met de lokale partij hebben uitgehaald. De fracties van CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 zeiden dat Leefbaar Almere op basis van een straatenquête bij de volgende verkiezingen fors zou winnen.
De fracties deden gisteren alsof ze voor spoedberaad bijeen kwamen om over de uitkomst te praten. Ze speelden dat ze zich ernstig zorgen maakten.
Leefbaar Almere dacht niet aan een grap en zei trots te zijn op de uitkomst. Morgen zal uit de echte enquête blijken dat de partij fors zou verliezen.
Fietsen in een klein straatje, auto een eindje achter je. Zo'n beetje op de verkeersdrempel van de fiets springen, je half bewust van de gebaren van de automobilist, die aanstalten maakt om om je heen te rijden. Zelf ook druk gebaren, de automobilist weet nu zeker dat je gek bent en acht het wijzer om te stoppen.
Eenmaal gevangen laat je de pad aan de automobilist zien, die ineens breed begint te glimlachen en een duim opsteekt. Pad naar de overkant gebracht, weer op de fiets geklommen, en verder naar huis.
Dat is in elk geval 1 pletbeest minder - die straat is al redelijk besmeurd met paddenlijken.
Vermiste machinist doolt door het land

Een 44-jarige machinist van het spoortransportbedrijf Railion zwerft al twee maanden rond nadat hij op zijn werk een waarschuwing had gekregen. Vermoedelijk trekt de man van station naar station en slaapt hij in treinen.
Hans van Voorst had vlak voor zijn verdwijning te horen gekregen dat hij zijn werk niet naar behoren deed. Na een woordenwisseling met zijn vrouw Conny vertrok de machinist, naar eigen zeggen om te gaan werken. Sindsdien is hij echter niet meer thuisgekomen. Aangezien na Van Voorsts verdwijning met zijn creditcard grote bedragen in Frankrijk en Italië opgenomen werden, ging de spoorwegpolitie ervan uit dat de machinist vermoord en beroofd was.
Twee weken geleden kwam echter het bewijs dat de man nog in leven is. Op een bankje voor het station Amsterdam CS maakte hij een praatje met een collega. Deze kwam er pas later achter dat Van Voorst vermist werd. Ook geven de creditcardafschriften aan dat het geld tegenwoordig in Nederland wordt opgenomen.
"Alle geldopnames zijn gedaan bij Grenswisselkantoren, en die vind je bijna alleen maar bij stations, zegt Conny. Ze denkt daarom dat haar man op stations leeft. "Hij heeft een kaart waarmee hij gratis mag reizen. Het zou me niet verbazen als hij in treinen slaapt."
(Bron)
CNV: Geen loonafspraken als topinkomens fors blijven stijgen

Vakcentrale CNV weigert centrale loonafspraken te maken als de werkgevers niet ingrijpen in de sterke stijgingen van de topinkomens. Dat zei CNV-voorzitter Doekle Terpstra in het Radio 1-programma Stand.nl. Hij reageerde op de berichten dat topmannen van grote bedrijven hoge bonussen en flinke loonsverhogingen krijgen.
Volgens Terpstra moeten de topmensen in het bedrijfsleven het goede voorbeeld geven. "Ik vertik het om te blijven staan voor mijn mensen als iedere keer opnieuw een kleine elite zich verheft boven het gepeupel en zich permitteert om miljoenen te cashen", zo zei hij.
Al dit jaar mag wat het CNV betreft de maximale loonsverhoging van 1,25 procent worden losgelaten in bedrijven waar de top zich niet houdt aan de afspraken gemaakt in de Stichting van de Arbeid. "Het CNV gaat geen nieuwe afspraken maken over de loonvorming als de werkgevers dit debat over de topsalarissen niet corrigeren." Hij hamerde erop dat hij niks tegen topsalarissen heeft, maar dat het hem gaat om de forse verhogingen van het salaris van de topmensen.
(Bron)
NCRV roept D66-leden op tegen te stemmen

"De burger wordt als kijker, luisteraar, lezer, internetsurfer en lid buitenspel gezet. Hij kan niet langer via een omroep invloed uitoefenen op de programmering van de publieke omroep", dat schrijft de NCRV morgen in een advertentie in NRC Handelsblad, Trouw en De Volkskrant. De omroep roept alle leden van D66 op zaterdag tijdens het congres van de partij over het akkoord, tegen te stemmen.
De mediaparagraaf in het akkoord druist volgens de omroep volledig in tegen de uitgangspunten van D66, waarin participatie en inspraak van de burger hoog in het vaandel staan. "Maximale invloed en participatie van betrokken burgers zijn nodig bij alle maatschappelijke instellingen", zo schrijft de NCRV.
(Bron)
Overheid creëert permanent beveiligde woningen

DEN HAAG - De overheid koopt speciale woonvoorzieningen om ernstig bedreigde personen langere tijd in onder te kunnen brengen. Deze woningen zijn zo goed beveiligd dat het niet erg is als de locatie uiteindelijk bekend raakt. De betrokkenen hoeven niet om die reden weer te verhuizen.
Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie donderdag in een toelichting op een brief aan de Tweede Kamer over het stelsel van beveiligen en bewaken. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) melden daarin dat de speciale beveiligde woonvoorziening wordt toegevoegd aan het stelsel.
De brief gaat in op de vragen van het PvdA-Tweede-Kamerlid Kalsbeek over de positie van bedreigde Kamerleden, zoals Hirsi Ali en Wilders.
Hirsi Ali had geklaagd dat zij geen inzicht had in de aard van de bedreigingen en steeds moest verkassen uit haar 'safe house' als bekend werd waar zij zat. Zij kreeg daardoor geen kans om enig sociaal leven te leiden. Inmiddels is er voor haar een speciale woning geregeld.
De speciale woonvoorziening komt in laatste instantie in zicht als de eigen, reeds beveiligde, woning of een tijdelijke safe house niet meer voldoet en de dreiging naar verwachting langer dan zes maanden zal aanhouden.
Eventueel kunnen gezinsleden er ook terecht, aldus de woordvoerder van Justitie. De overheid vraagt een vergoeding voor het gebruik, onder meer gerelateerd aan het inkomen.
Deskundigen bepalen de aard van de veiligheidsmaatregelen en voeren ze uit. De overheid is verantwoordelijk voor de veiligheidsmaatregelen, niet voor zijn veiligheid, schrijven Donner en Remkes. Niemand kan veiligheid garanderen.
Volgens de ministers doet de overheid er alles aan om bedreigden een zo normaal mogelijk leven te laten leiden maar is dat soms door omstandigheden niet mogelijk. Om die reden kan de bedreigde soms ook geen mededelingen worden gedaan over de risico's en bedreigingen.
(Bron)
Voorbijganger doet lugubere vondst in Amsterdam

AMSTERDAM - Een voorbijganger heeft woensdagmiddag een lugubere vondst gedaan in de Kostverlorenvaart in de Amsterdamse wijk Oud-West. Rond het middaguur zag de man een been in het water langs de Tweede Kostverlorenkade drijven. Hij meldde zijn ontdekking bij de politie die het lichaamsdeel vervolgens uit het water viste.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het been mogelijk afkomstig is van een man met een leeftijd tussen de 35 en 50 jaar oud. Op het lichaamsdeel zijn geen sporen aangetroffen die wijzen op een misdrijf. De politie heeft de zaak in onderzoek.
(Bron)
Belastingbetalers eisen zelfde behandeling als 'kampers'

DEN BOSCH/BAEXEM - Een groep van zeventig mensen gaat de rechter vragen om teruggave van hun belastingafdracht uit de afgelopen jaren. Ze voelen zich ongelijk behandeld omdat personen in zogenoemde fiscale vrijstaten, zoals woonwagenkampen, jarenlang geen of weinig belasting hoefden te betalen.
Belastingadviseur en jurist C. Meerts uit Baexem (Limburg) meldde zich donderdagochtend met 77 beroepschriften bij het gerechtshof in Den Bosch. Zijn cliënten gaan allemaal tegelijk in beroep tegen de afwijzing van hun bezwaren.
De belastingdienst wees de bezwaren af omdat hun situatie onvergelijkbaar is met bijvoorbeeld woonwagenbewoners. De Nationale Ombudsman beoordeelde die motivering eind vorig jaar als "ontoereikend".
In een recente brief aan Meerts omschrijft de dienst de kenmerken van belastingplichtigen die tot vrijplaatsen behoren. Het gaat onder meer om mensen die weigeren een ordelijke administratie te voeren, intimidatie niet schuwen, dreigen met geweld en overige criminele activiteiten ontplooien. Vervolgens stelt de belastingdienst wederom dat het gelijkheidsbeginsel niet opgaat omdat de eiser "onvergelijkbaar is met deze belastingplichtigen".
Een jaar geleden werd bekend dat de belastingdienst personen die weigerden belasting te betalen, ongemoeid liet. Na twee jaar werden zij als 'oninbaar' bestempeld. De overheid liep enkele tientallen miljoenen euro's mis.
Tot die bekentenis kwam staatssecretaris Wijn (Financiën) nadat was gebleken dat bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht jarenlang een laag belastingtarief (3 procent) betaalden omdat hun financiën niet te controleren waren. Aan al deze afspraken met probleemgroepen zoals kampbewoners en Hells Angels, werd een einde gemaakt.
Of iemand in een woonwagen woont, er agressief uitziet of er dreigend uitziet is volgens belastingdeskundige prof. dr. mr. A. Lubbers van de Universiteit Leiden niet relevant. Toch gelooft hij niet dat een beroep op gelijke behandeling veel zin heeft. "Ons land komt in grote financiële problemen als de rechter die stelling honoreert. Hij moet dus op zoek naar een list." Lubbers verwacht dat de rechtbank zal zeggen dat het gelijkheidsbeginsel niet voor een onwettelijke regeling geldt.
(Bron)
Terry Schiavo is overleden.
Aanrijding brengt overtredingen aan het licht

Een 56-jarige man uit de Duitse plaats Aken had gistermorgen dubbel pech toen hij in zijn woonplaats een politiewagen aanreed. Niet alleen had de man het ongeluk zelf veroorzaakt, bij controle bleek dat hij zonder rijbewijs rondreed in een wagen met gestolen kentekenplaten die zich niet op de openbare weg mocht bevinden.
Nadat de man op de patrouillewagen was ingereden, vroegen de agenten hem om zijn rijbewijs. De Akenaar kon dit echter niet overleggen omdat zijn papiertje vorige maand was ingenomen. Ook was het voertuig van de man 'stilgelegd', wat inhoudt dat de auto niet op de openbare mag rijden. Bovendien waren de Nederlandse kentekenplaten op de wagen als gestolen geregistreerd. De Akenaar verklaarde de nummerborden van een Nederlandse kennis te hebben gehad, die hij alleen onder de naam Wim kende.
Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt wegens het veroorzaken van een verkeersongeval, het rijden zonder rijbewijs, het rijden zonder verzekering, overtreding van de belastingwet en valsheid in geschrifte. Zijn auto is ingenomen.
(Bron)
Tories willen van 'Tory' af

De Britse Conservatieve Partij heeft genoeg van de bijnaam 'Tory'. De partij van voorman Michael Howard wil de term tijdens de komende verkiezingscampagne zoveel mogelijk mijden. Volgens de krant The Independent heeft het hoofd communicatie van de Tories een mail rondgestuurd met het verzoek vast te houden aan de officiële benaming 'Conservatives'.
Tory is een verbastering van het Ierse woord toraidhe, wat rover betekent. De volledig ingeburgerde bijnaam is al sinds de 17e eeuw een begrip in de Engelse politiek. De hedendaagse Conservatieve kopstukken beschouwen de term echter als 'te hard en te weinig sociaal'. Pr-technisch zou 'conservatief' beter klinken tegenover de sociaal-democratische Labour-partij van premier Tony Blair.
Wanneer de parlementsverkiezingen plaatsvinden is overigens nog niet bekend. Alom wordt aangenomen dat de regering van Blair, die de datum mag vaststellen, op korte termijn een dag in de eerste week van mei zal aanwijzen.
(Bron)
Werkloosheid onderwijzers stijgt

DEN HAAG - De werkloosheid onder onderwijzers voor het basisonderwijs stijgt, aldus de Algemene Onderwijsbond. Zaten er eind 2002 nog 3900 schoolmeesters en juffen zonder werk, eind vorig jaar waren het er al 5000.
Volgens de bond zijn er de afgelopen jaren veel mensen naar het onderwijs gegaan, omdat daar veel werk zou zijn en zij dachten er zeker een baan te vinden. "Er is ook niet minder werk, maar er zijn wel minder vacatures", aldus een zegsman van de bond donderdag.
"Dat komt door de bezuinigingen en door de onduidelijkheden door het zwalkende overheidsbeleid. Scholen weten vaak niet waar ze in de nabije toekomst aan toe zijn en nemen dan voor de zekerheid geen mensen vast aan."
De bond erkent dat het percentage werklozen met 1,9 procent veel lager ligt dan het landelijk gemiddelde, maar zegt dat het akelig snel stijgt. De vorige meting leverde een percentage van 1,3 op.
(Bron)
Rottweiler neergestoken na snuffelen

Een jonge, speelse Rottweiler heeft het snuffelen aan een andere hond woensdagavond in Amsterdam duur moeten bekopen. In een parkje in de Bijlmermeer zag de hond een pitbullachtige hond en wilde ermee spelen en snuffelen. De eigenaar van de andere hond zag dat op zijn beurt niet zo zitten en gaf de Rottweiler een flinke messteek.
Na de steekpartij is de neergestoken hond per dierenambulance afgevoerd naar de dierenarts. Aan de messteek heeft de Rottweiler een snijwond van elf centimeter overgehouden, aldus een woordvoerder van de politie. De woordvoerder zegt geschokt te zijn over dit onalledaagse zinloze dierengeweld.
De eigenaar van de hond, een ongeveer 50-jarige man, is na het incident met zijn beige viervoeter op de vlucht geslagen. De politie neemt de zaak hoog op en is een zoektocht naar de man en zijn hond begonnen.
(Bron)
NS wil voordeelurenkaart duurder maken

UTRECHT - Treinreizigers moeten straks meer betalen voor een voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen. De vervoerder wil de kortingskaart ruim 12 procent duurder maken. Nu kost hij nog 49 euro, vanaf 30 mei wordt dat 55 euro.
Ruim 1,3 miljoen reizigers maken nu gebruik van de speciale pas, die na 9.00 uur 's ochtends recht geeft op 40 procent korting op een treinkaartje. Deze klanten moeten elk jaar een nieuwe voordeelurenkaart kopen.
De voordeelurenkaart is sinds 2003 niet duurder geworden, aldus de NS donderdag. Daarmee is volgens de onderneming de prijs achtergebleven bij de tarieven van andere kaartsoorten.
De NS heeft een adviesaanvraag bij de consumentenorganisaties ingediend. Zij moeten een oordeel vellen over het voornemen. Een definitief besluit over de prijsverhoging is volgens het spoorbedrijf nog niet genomen.
(Bron)
Chloorgas doodt bijna dertig Chinezen

PEKING - Ontsnappend chloorgas na een botsing tussen twee vrachtwagens heeft in de Chinese provincie Jiangsu zeker 27 mensne het leven gekost en 285 anderen verwondt. Dat meldde het Chinsese persbureau Nieuw China donderdag.
Het ongeval deed zich dinsdag voor in het plaatstje Huainan. De chauffeur van een vrachtwagen met 35 ton chloor verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en botste met zijn voertuig op een andere truck. Ongeveer 3000 families in de omgeving moesten worden geëvacueerd.
(Bron)
Biologische producten meer in trek

AMSTERDAM - Ondanks de malaise in de voedingsmiddelenwereld heeft de markt voor biologische producten zich vorig jaar positief ontwikkeld. Uit de zogenoemde EKO-Monitor blijkt dat de markt in 2004 ten opzichte van het voorgaande jaar met 6 procent is gegroeid tot een omvang van 419 miljoen euro. Het onderzoek werd donderdag gepresenteerd.
Biologische producten zitten al langer in de lift. In 2003 was er ten opzichte van 2002 een groei van 5 procent. Het aandeel van supermarkten in de omzet bedroeg vorig jaar 46 procent. De natuurvoedingswinkels verkochten 41 procent van alle biologische artikelen en overige kanalen 13 procent.
De bestedingen aan biologische voeding in de natuurvoedingswinkels stegen met 6,9 procent iets sterker dan die in de supermarkten (6,3 procent). Aardappelen, groenten en fruit zijn de belangrijkste producten met een aandeel van bijna 4 procent (17 miljoen euro) van het totaal. Maar bij eieren en vlees was de omzetstijging het grootst. Er ging vorig jaar 14 procent meer aan bio-eieren over de toonbank en bijna 13 procent meer aan biologisch vlees.
Ook voor het lopende jaar verwachten de onderzoekers dat de biologische producten beter gaan verkopen. Het doel is om ook dit jaar 5 procent meer af te zetten.
(Bron)
Onbekenden stelen gevoelig politiemateriaal

ROTTERDAM - Onbekenden hebben op 11 maart een tas met informatie over lopende politie-onderzoeken uit de auto van een Rotterdamse rechercheur gestolen. In de tas zaten verder onder meer een dienstpistool en pepperspray. Dat meldde De Telegraaf donderdag, die de tas met spullen aangeboden kreeg.
De krant stelt dat ze heeft bemiddeld en dat de tas terug is bij de Rotterdamse politie. De betrokken politieman zou lid zijn van een observatieteam. In de tas zat ook een lijst met namen en codenummers van zijn directe collega's, evenals een opsomming waar verdachten zich wanneer bevonden.
De Rotterdamse politie is blij dat de tas terug is. De politieman is uit zijn functie ontheven. Wel doet het korps nog onderzoek. "Daar kunnen nog meer maatregelen op volgen", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Meer WW-ers en minder WAO-ers in 2004

AMSTERDAM - Vorig jaar is het aantal Nederlanders met een WAO-uitkering gedaald en het aantal WW'ers toegenomen. Eind 2004 waren er 765.000 mensen met een uitkering op grond van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen 785.000 eind 2003. Het aantal WW'ers steeg naar 322.000, een toename van 15 procent.
Dat staat in het het jaarverslag 2004 van uitvoeringsinstantie UWV. De raportage werd donderdag gepresenteerd op het hoofdkantoor van het UWV in Amsterdam.
(Bron)

Ach ja, als je mensen met MS en mensen die krom staan van de reuma 100% arbeidsgeschikt verklaart, dan daalt het aantal WAO-ers wel.
Groot onderzoek criminaliteit Waddengebied

HARLINGEN - De KLPD Waterpolitie, de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de Koninklijke Marechaussee gaan samen een groot onderzoek doen naar criminaliteit in het Waddengebied. Een directe aanleiding voor het onderzoek is er niet, maar "de Waddenzee is open water en we hebben er dan ook weinig zicht op van wat zich daar afspeelt", aldus M. Groothoff, hoofd van de unit Waddenzee van het KLPD, donderdag.
In 2004 trok de toenmalig waarnemend burgemeester H. Sybesma van Schiermonnikoog publiek aan de bel. Volgens Sybesma neemt de drugssmokkel via het wad toe. En hij verwachtte ook een toename van drugssmokkel door het verdwijnen van de vuurtorenwachters op de waddeneilanden en bezuinigingen bij het KLPD.
De bezuinigen bij het KLPD in het waddengebied zijn teruggedraaid, zo werd woensdag bekend. "Wij krijgen er negen mensen bij", aldus Groothoff. De KLPD-er zegt verder niet de indruk te hebben dat via de waddeneilanden meer drugs Nederland worden binnengesmokkeld dan via vergelijkbare gebieden als Zeeland.
(Bron)
Meisje moet weigering kus met dood bekopen

AMSTERDAM - Een 15-jarig meisje uit Atlantic City, in de Amerikaanse staat New Jersey, heeft haar weigering om een 21-jarige man een kus te geven, met de dood moeten bekopen.
Elisa Hernandez was dinsdagavond laat nog even bij vriendinnen langs gegaan. Korte tijd later arriveerde daar ook Alfred Bishop, een kennis van de vriendinnen. In de loop van het gesprek dat toen ontstond, vroeg Bishop Hernandez hem een kus te geven. Zij lachte hem uit, waarna de man een pistool trok, dat tegen haar hoofd zette en eiste dat zij hem een kus zou geven. Hernandez weigerde, tot tweemaal toe het pistool van zich afduwend. Vervolgens haalde Bishop de trekker over. Het meisje was op slag dood.
Bishop ging er na zijn daad vandoor, maar kon woensdagavond door de politie worden ingerekend in het huis van zijn tante in Washington. Hij zal in staat van beschuldiging worden gesteld wegens moord.
(Bron)
Raad voor Cultuur wil twee netten

DEN HAAG - De Raad voor Cultuur stelt in een advies aan staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) voor dat er een publiek televisiekanaal verdwijnt. Er zouden twee 'generieke' kanalen moeten overblijven, een algemeen net en een verdiepend net, zo stelde de raad donderdag.
Dat standpunt is wezenlijk anders dan de plannen die de coalitiepartijen onlangs vastlegden in het zogenoemde paasakkoord. Van der Laan maakte daarin duidelijk dat ze de 'nettendiscussie' eigenlijk achterhaald vindt, omdat in de toekomst vele partijen via digitale kanalen kunnen gaan uitzenden. Juist daarom acht zij het van belang dat Publieke Omroep (PO) drie algemene netten behoudt, als vlaggenschip voor meerdere publieke themakanalen die via digitale mogelijkheden kunnen worden aangeboden.
Voorzitter W. Sorgdrager (D66) van de Raad voor Cultuur zei dat het advies voor een groot deel overeenkomt met de mediaparagraaf in het paasakkoord. Ze ziet het akkoord echter wel als een opstapje naar drastischer ingrijpen in het omroepbestel. Zo wil de raad de rol van de omroepen nog meer terugdringen tot een soort van productiehuizen. De raad vindt het fout dat in het plan van de coalitiepartijen de omroepen nog enige autonomie behouden, want op die manier worden conflicten ingebakken, is de lezing van de raad.
Het adviesorgaan is van mening dat in de toekomst een publieke mediaorganisatie (pmo) bestaansrecht houdt, omdat bijvoorbeeld de continuïteit van goede nieuwsvoorziening bij commerciële aanbieders in het gedrang kan komen als de inkomsten tegenzitten. Wel zou zo'n pmo reclamevrij moeten zijn, betoogde G. Hulshof, in de raad belast met mediazaken. "Enerzijds omdat de huidige Publieke Omroep behoorlijk ingrijpt in de reclamemarkt en anderzijds om de onafhankelijkheid van de pmo veilig te stellen."
Om het gebrek aan reclamegeld te compenseren moet de overheid het omroepbudget verhogen. De twee overgebleven tv-netten zouden dat geld samen met een op te richten fonds voor de media moeten besteden aan "vernieuwing van de mediacontent, zoals aan de ontwikkeling van concepten en scenario's".
Wat de raad betreft mag de op te richten pmo ook sport en vermaak uitzenden. "Over amusement is de laatste tijd veel te doen geweest", aldus Hulshof. "Het is nauwelijks te verdedigen dat amusement een zorgplicht is die de overheid raakt, maar we zijn het eens met de staatssecretaris dat vermaak wel een vorm kan zijn om thema's voor het voetlicht te brengen. In die vorm achten wij het ook toegestaan."
De raad vergelijkt haar organisatiemodel niet met dat van de Britse BBC. "Dat gaat uit van een centrale staf die zelf ook zorgdraagt voor de programma's. Wij willen een pmo die, net als het Britse Channel 4, veel programma's bestelt bij producenten", aldus Hulshof.
(Bron)

Van mij mag Nederland 2 zo opgeheven worden, en de reclame weg lijkt me top. Alleen zul je dan zien dat er in minder dan geen tijd geen geld blijkt te zijn voor dat tweede net. En dan is er nog maar 1, die te weinig kijkers trekt, dus die kan dan ook weg. En dan hebben we alleen de RTL's en zo nog maar :/
Babylijkje gevonden in vuilniszak België

MALDEGEM/BRUSSEL - Vuilnismannen in het Vlaamse plaats Maldegem hebben een dode baby gevonden in een vuilniszak. De navelstreng zat nog aan het pasgeboren jongetje, meldden Vlaamse media donderdag.
De vondst gebeurde toevallig, omdat de vuilniszak openscheurde toen de wagen de zakken aan het persen was. De vuilnismannen waren compleet van slag. De politie is op zoek naar de moeder die haar kind zo heeft weggegooid.
Vorig jaar is nog een Belgische vrouw veroordeeld tot negen jaar cel, omdat ze haar kind kort na de geboorte in het riool propte: ze had al drie kinderen en vond zichzelf te arm voor een vierde.
(Bron)

woensdag, maart 30, 2005

Graf David Ben Goerion beklad met Hitler-leus

Het graf van de Israëlische vader des vaderlands David Ben Goerion is beklad met een nazistische leus. Dat heeft de Israëlische politie bekendgemaakt.
Op de grafsteen van de eerste Israëlische premier in de Negev-woestijn is de tekst 'Hitler' geschreven met verf. De graffiti werd woensdag ontdekt door de opzichter van het graf.
Vrijwel tegelijkertijd werd in Jeruzalem een nazistische tekst ontdekt op een monument ter ere van Theodor Herzl, de vader van het zionisme en de politicus die het vormen van een joodse staat in het toenmalige Palestina op de agenda zette.
Of beide incidenten verband houden met elkaar is niet duidelijk, aldus een politiewoordvoerder. Op het Herzl-monunemt is de tekst 'Neo-Nazi Hail Beilin' geschreven, mogelijk een referentie aan Yossi Beilin, de leider van de gematigde Yahad-partij die voorstander is van het opgeven van de bezette gebieden in ruil voor vrede met de Palestijnen.
(Bron)
Kamer woedend over salaris topman Nuon

DEN HAAG - Tweede-Kamerleden zijn verontwaardigd over de hoge beloning die het energiebedrijf Nuon geeft aan topman L. van Halderen. Zij vonden woensdag minister Brinkhorst van Economische Zaken aan hun zijde. Hij wil dat de aandeelhouders van Nuon, bestuurders van gemeenten en provincies, het bedrijf tot de orde roepen.
Van Halderen zag zijn inkomen over 2004 met 42 procent stijgen naar 815.195 euro, vooral dankzij bonussen. Kamerleden hekelden dat tijdens een overleg over de belabberde afhandeling van de energienota's door de energiebedrijven.
"Uitgerekend de topman van het slechtst presterende bedrijf, dat in een paginagrote krantenadvertentie aan de klanten excuses aanbood, ontvangt nu een bonus", aldus CDA-Kamerlid Hessels. "Nuon beloont zijn top dubbel en dwars voor de aanhoudende problemen", vond PvdA-Kamerlid Crone.
(Bron)
Automobilist beschoten in Amsterdam

AMSTERDAM - Een automobilist is woensdagmiddag beschoten door een andere automobilist op de Frederik Hendrikstraat in Amsterdam. Het slachtoffer is in zijn keel geraakt, aldus een woordvoerder van de politie.
Ondanks zijn verwondingen wist de man naar een nabijgelegen politiebureau aan de Marnixstraat te rijden. Nadat hij daar naar binnen was gestrompeld, is hij naar een ziekenhuis vervoerd.
De schutter is in zijn auto gevlucht en is nog spoorloos. De politie vermoedt dat een achtervolging voorafging aan de schietpartij. Over de reden van de beschieting is nog niets bekend.
(Bron)
Paus aan voedingssonde

ROME - De paus wordt kunstmatig gevoed via een neusslangetje. Alle publieke audiënties van Johannes Paulus II blijven opgeschort. Dat maakte de woordvoerder van het Vaticaan woensdag bekend. Het was het eerste officiële bericht van het Vaticaan over de gezondheidstoestand van de paus in twee weken.
Volgens het Vaticaan verloopt het herstel van de 84-jarige kerkvorst "langzaam en geleidelijk". De paus zou nog alle activiteiten van het Vaticaan "direct" volgen. Johannes Paulus II brengt volgens de mededeling ook "vele uren per dag door in zijn leunstoel".
De paus mocht op 13 maart het ziekenhuis verlaten, nadat hij daar een zogeheten tracheotomie had ondergaan. Daarbij werd een buisje in zijn luchtpijp geplaatst. Longproblemen maakten het de paus moeilijk om adem te halen, mede doordat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Volgens Italiaanse media heeft de kerkvorst nog altijd moeite met slikken en zou daarom nu voor een neusslangetje zijn gekozen.
(Bron)
Amerikanen vaak te moe voor seks

Steeds meer Amerikanen zijn vaak zo moe, dat een stevige vrijpartij er voor hen niet meer in zit. Ook problemen binnen het huwelijk en op het werk komen door oververmoeidheid meer en meer voor, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek.
75 procent van de 1.500 ondervraagden gaf aan regelmatig problemen te hebben met slapen, zoals 's nachts frequent wakker worden en snurken. Slechts de helft van de respondenten zegt meestal een goede nachtrust te hebben gehad.
Een kwart van de respondenten met een relatie of huwelijk zegt dat hun seksleven er op achteruit is gegaan vanwege oververmoeidheid. Gemiddeld slaapt de Amerikaan per dag 6,9 uur, terwijl zeven tot negen uur is aanbevolen.
Opvallend is dat 77 procent van de ondervraagden aangaf dat hun partner één van de oorzaken is dat ze slecht slapen. Vaak wordt snurken genoemd als slaapverstoorder. Het gebeurt dikwijls dat partners daardoor op aparte kamers slapen, wat desastreuze gevolgen voor hun relatie heeft. Bij eenderde is dat het geval.
(Bron)
Man raakt auto met moeder kwijt in Duitsland

BOCHUM - Een 60-jarige Nederlandse vrouw heeft afgelopen weekeinde in het Duitse Bochum een hele nacht in de auto van haar zoon doorgebracht, omdat deze het voertuig niet kon terugvinden.
Zoonlief was zaterdag een snack voor zijn aan diabetes lijdende moeder gaan halen, maar had daarna geen idee meer waar hij de auto had geparkeerd. De wanhopige man zocht en zocht: in elke straat en steeg, de hele avond, nacht en ochtend, tot zondagmiddag toe.
Probleem was dat geen van beiden Duits sprak en daarom niemand durfde aan te klampen. Ten einde raad belde de zoon een Nederlandse kennis in Dortmund met de vraag of hij de hulp van de politie wilde inroepen. Die had nog een uur nodig om de auto te vinden, zei een woordvoerder dinsdag.
Moeder zat echter niet meer in het voertuig. Mensen die in de buurt woonden waar de auto stond geparkeerd, haalden haar zondagochtend in huis. De moeder heeft het er goed van af gebracht.
(Bron)
Love gaat Lovelace spelen

Actrice en rockzangeres Courtney Love is gevraagd om de hoofdrol te spelen in een film over het leven van pornoactrice Linda Lovelace. De laatste werd in de jaren zeventig wereldberoemd met haar rol in de pornoklassieker Deep Throat. Later zette zij zich in als activiste en feministe, en keerde ze zich tegen de porno-industrie.
Love zou volgens het Amerikaanse showbizzblad Daily Variety zeer gecharmeerd zijn van de rol. De film volgt de carrière van Lovelace als pornoster en als militant feministe die porno juist bestreed. De weduwe van Nirvana-voorman Kurt Cobain, die in The People versus Larry Flint een soortgelijke rol speelde, zal de film over Linda Lovelace tevens mede-produceren.
Deep Throat zorgde in 1972 voor opschudding. De film, die destijds als hardporno werd gezien, werd verboden in 23 Amerikaanse staten. Het verhaal gaat over een vrouw die alleen kan klaarkomen bij orale seks, omdat haar clitoris in haar keel zit. Lovelace beweerde in een autobiografie dat ze door haar toenmalige echtgenoot werd gedwongen om mee te spelen. Ze hield volgens eigen zeggen slechts 1250 dollar over aan haar acteerprestaties, terwijl de film naar verluidt 600 miljoen dollar opbracht. De actrice overleed in april 2002 aan de gevolgen van een verkeersongeluk.
(Bron)
Man rijdt 41 jaar zonder rijbewijs

ALKMAAR - Een 64-jarige man uit Andijk heeft 41 jaar zonder rijbewijs gereden. De autodidact werd dinsdag betrapt bij een verkeerscontrole in Alkmaar. Volgens een woordvoerder van de politie verklaarde de Andijker 90.000 kilometer per jaar te rijden.
De automobilist verklaarde al vanaf zijn 23e zonder rijbewijs achter het stuur te zitten. Naar eigen zeggen is hij nooit bij een ongeluk betrokken geweest. Na te zijn betrapt, is de auto van de man door een kennis opgehaald.
(Bron)
Afghaanse vrouw bekent rol in moord op 27 mannen

KABUL - Een huisvrouw in Afghanistan heeft tegenover de politie bekend dat ze een belangrijke rol heeft gespeeld in de moord op 27 mannen. De meeste slachtoffers van de 39-jarige Shirin Gul waren taxichauffeurs, van wie de auto's in de stad Miram Shah aan de grens met Pakistan werden verkocht.
De Britse krant The Daily Telegraph meldde dinsdag dat de Afghaanse aanklager tegen Gul, haar minnaar Rahmatullah, haar 18-jarige zoon Samiullah en vier medestanders de doodstraf heeft geëist.
Volgens Afghaanse justitie pleegden Gul en haar medestanders hun misdaden volgens een vaste methode. Rahmatullah of Samiullah nam een taxi naar huis. Gul nodigde de chauffeur van de taxi daarna uit voor een kopje thee. Ze bood de gast daarbij kebab aan, waarin ze een slaapmiddel had gedaan. Als het slachtoffer bewusteloos was, werd hij gewurgd.
De politie vond de lichamen van de omgebrachte mannen in en bij huizen van Gul in hoofdstad Kabul en de oostelijke stad Jalalabad. Onder de lijken was ook het lichaam van de echtgenoot van Gul, Mohammed Azam. De Afghaanse politie vermoedt dat Azam aanvankelijk actief was in de bende, maar dat hij om het leven is gebracht toen Rahmatullah de minnaar van Gul werd.
(Bron)

Het is dus niet alleen de vrouw die het deed. De kop is dus nogal dubieus.
Celstraf en werkverbod voor corrupte cipier

LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag een gevangenisbewaarder veroordeeld wegens corruptie. De 43-jarige cipier R.K. had begin 2004 20.000 euro aangenomen van een gedetineerde. In ruil daarvoor beloofde hij de gevangene te helpen ontsnappen uit de gevangenis Almere-Binnen. De ontsnapping vond nooit plaats.
De man uit Huizen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook mag hij vijf jaar lang niet werken als bewaarder in een gevangenis. Daarnaast heeft de rechter in de ontnemingprocedure bepaald, dat K. de ontvangen 20.000 euro moet inleveren bij justitie. Hij is eerder al ontslagen.
Hoewel de ontsnapping nooit plaatsvond, noemt de rechter het handelen van de penitentiaire inrichtingswerker (PIW) zeer kwalijk. "Een platte PIW'er ondermijnt het vertrouwen in de executie van straffen, schaadt het imago en creëert onrust in de samenleving", aldus de magistraat.
Tegen de man was vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk plus een werkverbod van vijf jaar geëist.
(Bron)

Die zal een leuke tijd tegemoet gaan...
'Nederland ontsnapt wekelijks aan gaspijpleidingramp'

AMSTERDAM - Nederland ontsnapt gemiddeld bijna wekelijks aan een ramp met een ondergrondse transportleiding. Door het duizenden kilometers lange pijpleidingennetwerk stromen explosieve gassen, brandbare olie en giftige chemicaliën. Deze week wordt een nieuw alarmeringssysteem in gebruik genomen om grote rampen door ongelukken bij onder meer graafwerkzaamheden te voorkomen. Daarover bericht De Telegraaf woensdag.
De krant baseert zich op cijfers van de Nederlandse pijpleidingeigenaren. Daaruit blijkt dat zich gemiddeld vijftig keer per jaar bijna-ongelukken voordoen. Bovendien wijzen de cijfers uit dat elk jaar gemiddeld vijf ernstige incidenten plaatsvinden bij het ondergrondse transport. Een ongeluk met een dergelijke leiding in het Waalse dorpje Gellingen leidde vorig jaar juli tot meer dan twintig doden en tientallen gewonden.
Door het nieuwe alarmsysteem krijgen hulpdiensten beter toegang tot informatie over welke gassen door welke leidingen stromen. De informatie moet binnen negentig seconden beschikbaar zijn. Op die manier moet ook adequater gereageerd kunnen worden als bijvoorbeeld een aanslag wordt gepleegd op de leidingen. Zo weten de hulpdiensten sneller welke blusmiddelen ingezet moeten worden.
Het pijpleidingenstelsel wordt deels gebruikt door het ministerie van Defensie. Zo wordt brandstof voor vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht door de leidingen vervoerd.
(Bron)
'Lippiercing slecht voor tandvlees'

LONDEN - Een piercing in je lip is slecht voor het tandvlees. Het metaal kan ervoor zorgen dat het tandvlees zich terugtrekt. Hoe langer de piercing erin zit, hoe schadelijker, ontdekten onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Ohio. Dat heeft de BBC dinsdag gemeld.
De Amerikanen hebben het gebit, tandvlees en kaken van 58 jonge mensen onderzocht. Het bleek dat mensen met een piercing vaker last hebben van terugtrekkend tandvlees. Dat komt doordat het metaal van de piercing steeds over het tandvlees wrijft, ter hoogte van de tandhals, waardoor het tandvlees slinkt. Dat kan leiden tot het verlies van tanden. Meestal de voortanden, wegens de plek van de piercing.
Al eerder waarschuwde de Britse tandartsenorganisatie voor de kans op levensbedreigende infecties na het plaatsen van een piercing in de lip.
(Bron)
Vijf procent leerlingen beroepsonderwijs heeft wapen

DEN HAAG - Vijf procent van de leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs loopt 'incidenteel of geregeld' met een wapen of een voorwerp dat als wapen kan dienen, zoals een mes. Dat heeft het ministerie van onderwijs woensdag bevestigd. Het kreeg de cijfers uit de sector zelf, die een 'monitor sociale veiligheid' in beroepsonderwijs en volwasseneneducatie het licht heeft doen zien.
De onderzoekers ondervroegen 25.000 leerlingen over de eerste helft van het vorige schooljaar. Twee jaar ervoor constateerden zij een wapenbezit onder 7 procent van de leerlingen.
Als reden voor wapenbezit wordt vrees voor de eigen veiligheid opgegeven. Jongens lopen veel vaker met wapens dan meisjes. Bij de technische opleidingen loopt 10 procent met een wapen, bij de scholen op het gebied van welzijn en zorg 2 procent.
De bve-raad, de koepel voor het beroepsonderwijs, heeft een platform ingesteld dat het probleem moet aanpakken met betere mogelijkheden om agressie te melden en te bestrijden. Ook wordt er gedacht aan kluisjes en veiligheidspersoneel en aan bevordering van gedragsverandering.
(Bron)
Vrouw verongelukt op spoorbaan

VUGHT - Een 47-jarige vrouw uit Vught is dinsdagochtend om het leven gekomen toen ze in Vught nog net voor een sneltrein probeerde langs te fietsen.
Het ongeval gebeurde om 7.45 uur op een met bomen en knipperlichten beveiligde overgang. De vrouw negeerde de tekens en kwam onder de sneltrein die op weg was naar Tilburg.
Het treinverkeer bij Vught lag enkele uren stil. Reizigers moesten rekening houden met een vertraging van een uur. Volgens een politiewoordvoerder heeft de vrouw geen zelfmoord gepleegd.
(Bron)
Schade aan milieu in steeds rapper tempo

OSLO - Mensen beschadigen in een steeds sneller tempo en ook steeds ingrijpender de toch al fragiele ecosystemen op aarde. Ongeveer 60 procent de ecosystemen op onze planeet zijn momenteel vervuild of er wordt een te groot beslag op gelegd.
De kwaliteit van het leven op aarde is in toenemende mate in gevaar, onder meer wegens mogelijk gevaarlijke klimaatveranderingen of door de uitbraak van nieuwe ziekten.
Dat staat in een woensdag verschenen rapportage van ruim 1300 wetenschappers uit 95 landen. In hun 'Millennium Ecosystem Assessment' stellen ze dat de degradatie van natuur en milieu op aarde vooral een dreiging is voor de ontwikkelingslanden.
(Bron)
Kinderen eisen vergoeding na verblijf in gevangenis

VEENHUIZEN/GRONINGEN - Drie kinderen eisen een schadevergoeding van de overheid omdat ze in afwachting van een behandelplaats in een psychiatrische kliniek maandenlang hebben vastgezeten in een jeugdgevangenis. Advocaat L. Poortman van de kinderen (14 en 15 jaar oud) heeft dat woensdag aangekondigd.
Woensdagmiddag zou een kort geding dienen tegen het ministerie van Justitie, waarin de kinderen overplaatsing wilden eisen. Dinsdag werden ze ineens overgeplaatst naar een behandelcentrum en was het spoedeisende belang van de zaak verdwenen.
Een van de kinderen zat al sinds juni in jeugdgevangenis Het Poortje. In een bodemprocedure eisen de jongens en het meisje een vergoeding van 95 euro per dag dat ze onder het strenge regime hebben doorgebracht. De claims komen zo uit tussen 15.000 en 20.000 euro.
Voorzover bekend zijn de kinderen de eersten die een vergoeding eisen voor het structurele gebrek aan behandelplekken in de geestelijke gezondheidszorg.
In november concludeerde de Nationale Ombudsman dat jongeren met ernstige gedragsproblemen veel te vaak gedwongen in een jeugdgevangenis wachten op plek in een behandelinrichting. In een rapport noemde hij dat "ontoelaatbaar".
De Nationale Ombudsman houdt minister Donner van Justitie daarvoor verantwoordelijk. Zes weken noemde hij als de maximumtermijn om deze jongeren in een jeugdgevangenis te laten zitten.
Omdat er onvoldoende plaats is in de behandelinrichtingen werden in 2003 150 niet-criminele jongeren tijdelijk in een opvanginrichting (jeugdgevangenis) gezet. Gemiddeld zaten zij 132 dagen te wachten op een behandelplek.
(Bron)
Kookwekker veroorzaakt onrust in Tweede-Kamer

DEN HAAG - Een kookwekker heeft woensdag veel opschudding veroorzaakt in het Tweede-Kamergebouw. Medewerkers van de postkamer belden de politie, nadat zij woensdagochtend een tikkend postpakketje hadden binnengekregen. De politie schakelde de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in, ontruimde de postkamer en een aantal omliggende kamers. Het Binnenhof werd afgezet en ontruimd.
Rond 13.00 uur kwam de EOD tot de conclusie dat het verdachte pakketje 'slechts' een kookwekker bevatte. De afzettingen werden opgeheven en de toegesnelde agenten en ambulances konden weg.
Volgens een politiewoordvoerder controleren de postmedewerkers altijd de poststukken in de Tweede Kamer voordat ze worden verdeeld. De politici hebben nauwelijks last gehad van alle commotie. De fractiekamers en de Tweede Kamer waren tijdens het onderzoek gewoon toegankelijk.
(Bron)
UWV neemt sollicitatiebrieven onder de loep

DEN HAAG - Uitkeringsinstantie UWV gaat strenger controleren of WW'ers echt hun best doen weer aan de slag te raken. Op dit moment beoordeelt de uitvoerder van de WW en de WAO onvoldoende of werklozen met een uitkering aan deze verplichting voldoen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken woensdag bekendgemaakt.
Uit een eveneens woensdag verschenen rapport van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) blijkt dat "het UWV tot nu toe vooral kijkt naar het aantal keer dat een WW'er solliciteert en minder aandacht besteedt aan de kwaliteit van de sollicitatie", zegt Sociale Zaken.
(Bron)

Het UWV mag mijn sollicitatiemails zien hoor, ik stuur ze wel een BCC'tje. Als ze het op papier willen, kan dat ook, mits ze voor een printer en alle benodigdheden zorgen.
Voor de telefonische sollicitaties moeten ze dan de telefoon maar afluisteren of zo.
Blogger werkt in elk geval weer. En nog steeds weet niemand waarom het soms ineens niet werkt.
TT 105 Balkenende: Nederland wil geen gedoe

DEN HAAG Premier Balkenende vindt dat het kabinet gewoon door moet kunnen gaan. Volgens hem zit niemand te wachten op "politiek gedoe", zoals verkiezingen. Dat zei hij in een spoeddebat over de afspraken die de coalitie zaterdag over de voortzetting van het kabinet maakte.
PvdA-leider Bos zei dat de crisis rond het kabinet slechts is uitgesteld. Er is volgens hem nauwelijks nog iets dat de partijen bindt; hun drijfveer is vooral dat ze geen verkiezingen willen.
De linkse oppositie keerde zich tegen het voornemen de gekozen burgemeester in de grondwet op te nemen. Zij zullen de daarvoor benodigde steun niet geven.
Geboeide arrestant ontsnapt uit politieauto

ENSCHEDE - Een geboeide arrestant is dinsdagmiddag in Enschede ontsnapt uit een rijdende politieauto. De wagen reed 30 kilometer per uur toen de 23-jarige man wist te ontsnappen. Een agent probeerde de man nog aan zijn trui vast te houden, maar die begaf het, waardoor de arrestant kon wegrennen. Hij nam tijdens zijn ontsnapping ook nog een handtas van een van de agenten mee met daarin een verrekijker en een portemonnee, zo liet de politie dinsdag weten.
De politie heeft de buurt meteen uitgekamd, maar de geboeide man bleef spoorloos. Hij was afgelopen zaterdag aangehouden in een winkel in Enschede toen hij het personeel besmeurde met vla en enkele bedreigingen uitte. Dinsdag was hij in de politieauto onderweg naar de rechtbank in Almelo.
(Bron)
Groen, rood, groen

In Zuid-Afrika is een man opgepakt die met stoplichten knoeide om verkeers- ongelukken te veroorzaken. De man uit Johannesburg heeft volgens de politie bekend dat hij op die manier extra werk wilde binnenhalen voor zijn takelbedrijven. De politie zegt dat de man wordt aangeklaagd voor poging tot moord.
(Bron)
Gevallen wielrenner kruipt net op tijd weg voor trein

Een wielrenner die maandagochtend onderuit ging op een spoorwegovergang in het Noord-Hollandse Zuidermeer heeft op tijd kunnen wegkruipen voor een naderende trein. De man raakte door de valpartij korte tijd bewusteloos, maar hij kwam net op tijd bij om zichzelf in veiligheid te stellen. Dat zegt politiewoordvoerder Claudia Metz.
De machinist zag de valpartij en wilde een noodstop maken, maar de trein kwam niet op tijd tot stilstand. "Gelukkig kon de man op tijd wegkomen", zegt Metz. Bij de valpartij liep de man verwondingen op aan zijn gezicht en aan zijn knieën. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Het treinverkeer tussen Hoorn en Alkmaar heeft ongeveer een uur stilgelegen.
(Bron)

maandag, maart 28, 2005

Gevallen wielrenner kruipt net op tijd weg voor trein

Een wielrenner die maandagochtend onderuit ging op een spoorwegovergang in het Noord-Hollandse Zuidermeer heeft op tijd kunnen wegkruipen voor een naderende trein. De man raakte door de valpartij korte tijd bewusteloos, maar hij kwam net op tijd bij om zichzelf in veiligheid te stellen. Dat zegt politiewoordvoerder Claudia Metz.
De machinist zag de valpartij en wilde een noodstop maken, maar de trein kwam niet op tijd tot stilstand. "Gelukkig kon de man op tijd wegkomen", zegt Metz. Bij de valpartij liep de man verwondingen op aan zijn gezicht en aan zijn knieën. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Het treinverkeer tussen Hoorn en Alkmaar heeft ongeveer een uur stilgelegen.
(Bron)
TT 105 Amusement weg bij Publieke Omroep

HILVERSUM Puur amusement is over enkele jaren geen taak meer van de Publieke Omroep. CDA, VVD en D66 hebben dat in het herziene regeerakkoord van zaterdag vastgelegd. Staatssecretaris Van der Laan zei vandaag dat een programma als Sterrenslag dan niet meer mag. Ze ziet Lingo als een twijfelgeval.
De Publieke Omroep krijgt volgens haar drie soorten programma's te verzorgen:
1. nieuws en sport, 2. maatschappelijk debat en opinie, en 3. kunst, cultuur, drama en educatie.
[Handig dat we al drie publieke zenders hebben.]
De macht van de omroepen wordt kleiner: de voorzitters verdwijnen uit de top van de Publieke Omroep.

Tis vast een beetje flauw om nu te zeggen dat regeren over een tijdje geen taak meer is van D66 hè?
Blair belooft Britten meer vakantie

LONDEN - De Britse premier Blair heeft maandag twee miljoen Britten meer vakantie beloofd. Veel mensen moeten momenteel nog betaalde vakantiedagen inleveren voor verplichte vrije dagen zoals tweede paasdag.
"Twee miljoen mensen hebben vandaag weinig reden tweede paasdag als vrije dag te vieren. Ze zijn gedwongen een vakantiedag op te nemen", aldus de Britse regeringsleider in de krant Daily Mirror van maandag. Twee miljoen Britten zijn jaarlijks acht van hun minimaal twintig reguliere vakantiedagen kwijt aan verplichte vrije dagen.
Blairs beloftes hangen vermoedelijk samen met de verkiezingen die niet lang meer op zich laten wachten.
(Bron)
Opnieuw racistisch geweld in Sint-Petersburg

Vermoedelijk skinheads hebben in Sint-Petersburg afgelopen weekend afzonderlijk van elkaar een Angolese, Bengalese en Chinese student gemolesteerd. Dat hebben de Russische autoriteiten maandag bekendgemaakt.
De Angolese student werd zondagavond in een metrostation in elkaar geslagen en neergestoken. Hij moest met hoofd- en steekwonden in een ziekenhuis worden opgenomen. Zijn toestand is stabiel. De Bengalese student werd zaterdagmiddag bij een metrostation mishandeld en de Chinese student werd eveneens zaterdag gemolesteerd bij het conservatorium op Nevski Prospekt, de belangrijkste avenue van de stad.
In de grote Russische steden worden steeds vaker joden, zwarten en mensen uit de Kaukasus mishandeld door veelal jonge Russische skinheads. Onafhankelijke organisaties schatten dat er zo'n vijftigduizend skinheads actief zijn in Rusland.
(Bron)
Autodieven rijden met buit het water in

De dieven van een auto in Arnhem hebben maar kort van hun buit kunnen genieten. In de nacht van zondag op maandag reden ze met buit en al het water in. Ze wisten wel zelf uit de auto te komen, en zijn nog voortvluchtig. Dat heeft de politie maandag gemeld.
Rond 02.30 uur kreeg de politie een melding binnen van een buurtbewoner, die een 'grote plons' had gehoord. Die plons bleek veroorzaakt te zijn door een auto. Nadat de politie de auto uit het water had getakeld bleek het contact te zijn doorverbonden. De eigenaar van de auto wist nog niet dat zijn auto gestolen was.
(Bron)
Chirac wil 'vliegbelasting' voor Afrika

De Franse president Jacques Chirac heeft vandaag wel een hele speciale belastingmaatregel voorgesteld: hij wil kerosine en vliegtickets duurder maken om de opbrengst, "de eerste internationale solidariteitsbelasting", te gebruiken voor de bestrijding van epidemieën in Afrika. Volgens Jacques Chirac worden zo jaarlijks meer dan drie miljoen levens gespaard.
Jacques Chirac deed de oproep mede namens Duitsland. Ook zou hij dit plan hebben besproken met de Japanse premier Koizumi en gaat hij het voorleggen aan de G8-landen en de Verenigde Naties.
(Bron)
Tsunami-alarm na aardbeving bij Sumatra

De meteorologische dienst van Japan heeft maandag een zware aardbeving geregistreerd bij het Indonesische eiland Sumatra.
Volgens de Japanners had de beving een momentmagnitude van 8,5. De Amerikaanse geologische dienst registreerde een momentmagnitude van 8,2.
De autoriteiten in Thailand hebben na de beving tsunami-alarm gegeven.
(Bron)
Brand in gasleiding DSM

DSM in het Limburgse Blerick heeft zondagavond een deel van de productie stilgelegd, nadat brand was uitgebroken. De productie lag maandag nog steeds stil. Dat meldt Jan van Haperen van de brandweer Venlo.
In een installatie waar afvalgassen voor uitstoot worden gezuiverd, brak rond 18.00 uur brand uit. De brand heeft alleen gewoed in buizen die deel uitmaken van de zuiveringsinstallatie. De sprinklers gingen automatisch aan en de toevoer van gas werd afgesloten. Binnen een half uur was de brand geblust.
Binnen en buiten de fabriek heeft de brandweer metingen verricht, maar er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Ook is niemand gewond geraakt. De productie ligt nog stil, totdat de oorzaak van de brand is achterhaald.
(Bron)
Rouwenden door golf meegesleurd tijdens asverstrooiing in zee

Op Gran Canaria zijn drie rouwenden die de as van een na zijn overlijden gecremeerde tiener in zee wilden verstrooien door een enorme golf de zee in gesleurd. De vader en een oom van de 16-jarige dode verdronken. Zijn moeder kon nog net op tijd worden gered. Het drama voltrok zich zondag. Een groep van vijftien rouwenden was bijeengekomen op een rotspunt. De vader, moeder en oom klommen naar beneden om dichter bij het water te komen. Zij werden door een zes meter hoge vloedgolf de zee in gesleurd.
(Bron)
Winkels verdwijnen uit dorpen

AMSTERDAM - De winkels in Nederlandse dorpen zijn binnen drie jaar verdwenen. Door de prijzenoorlog tussen supermarkten dreigen de woonplaatsen van miljoenen Nederlanders in 'spookstadjes' te veranderen. Dat meldt De Telegraaf maandag.
De leegstand van winkelpanden in plaatsen tot vijfduizend inwoners is de afgelopen vier jaar vervijfvoudigd. In enkele gebieden in Noord-Brabant en Noord-Holland is sprake van dertien of zestien keer zo veel leegstand, blijkt uit een onderzoek van het bureau Locatus. Het onderzoeksbureau controleert jaarlijks de winkels in Nederland op de wijziging van de functie, uitbreiding of leegstand.
Geschat wordt dat zes miljoen Nederlanders in dorpen tot vijfduizend inwoners wonen. "De dorpen dreigen spookstadjes te worden", zegt woordvoerder Patrick Manning van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). "Je ziet de huizenprijzen dalen. De consument moet goed beseffen dat wanneer hij bij supermarkten in de stad boodschappen doet, dit de gevolgen zijn."
Het HBD denkt dat weinig tegen het klantverlies van lokale winkeliers kan worden ondernomen. "We vrezen dat er weinig tegen te doen valt", zegt Manning. Allerlei pogingen om ondernemers te behouden door bijvoorbeeld lage huren zijn druppels op de gloeiende plaat. Zonder klanten wordt het niets."
De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen ziet echter nog hoop. "Gelukkig zijn er tal van initiatieven", zegt voorzitter Driek van de Vondervoort. "Verschillende dorpen, ook hele kleine, weten winkels te behouden door handtekeningenacties, waarin de bevolking toezegt een deel van de boodschappen bij de winkelier te blijven doen."
(Bron)

Wat extra handig is: het streekvervoer wordt ook steeds verder uitgehold. Dus straks kun je alleen in een dorp wonen als je een auto hebt.
Trein rijdt bij Alkmaar tegen pallets

Gisteravond is ten noorden van Alkmaar op een spoorwegovergang een trein tegen een aantal houten pallets aangereden. De trein was op weg van Den Helder naar Arnhem.
De machinist had in eerste instantie niet in de gaten waar hij tegenaan reed, en zette de trein daarom stil om op onderzoek uit te gaan. Toen hij merkte dat het om houten pallets ging werd het treinverkeer op de lijn hervat. De politie onderzoekt waar de pallets vandaan kwamen.
(Bron)
Taxichauffeur masturbeert in bijzijn passagier

Een 23-jarige vrouw uit Heemstede had zaterdag tijdens haar taxirit een hele onfatsoenlijke taxichauffeur achter het stuur. Deze begon namelijk in haar bijzijn te masturberen. De vrouw was hier niet van gediend en belde de politie. De chauffeur werd bij de Leidsevaart in Haarlem aangehouden.
Tijdens zijn aanhouding had hij zijn broek nog los. De 39-jarige Amsterdammer is ingesloten en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt, zo heeft de politie vandaag gemeld.
(Bron)
Flessenpost na achttien jaar gevonden

KOPENHAGEN - Een 4-jarig meisje in IJsland heeft een fles met een briefje erin gevonden die achttien jaar geleden bij Groenland in zee was gegooid. Dat hebben Deense kranten maandag gemeld.
De boodschap was in de zomer van 1987 gestuurd door een groep jongeren die met een boot naar het zuiden van Groenland voeren om er een voetbalwedstrijd bij te wonen. Ze schreven een briefje, stopten het in een fles en gooiden die in zee.
Dit weekeinde vond het IJslandse meisje de fles op een strand in een fjord nabij Reykjavik, 750 kilometer van de plek waar hij in zee was gegooid. De familie van het meisje wil via de Deense ambassade de afzenders proberen te vinden. Groenland hoort bij Denemarken.
(Bron)
Sudan arresteert militairen wegens misdaden

KHARTUM - Sudan heeft voor de eerste keer militairen en veiligheidsbeambten gearresteerd wegens oorlogsmisdaden in de regio Darfur. Volgens de minister van Justitie, Ali Mohamed Osman Yassin, worden zij beschuldigd van verkrachting, moord en het platbranden van dorpen.
De VN-Veiligheidsraad stemt naar verwachting woensdag over een Franse resolutie om het Internationale Strafhof in Den Haag de oorlogsmisdaden in Darfur te laten onderzoeken. Sudan is tegen die resolutie.
Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen anderhalf jaar zeker 180.000 mensen gedood in de West-Sudanese regio.
(Bron)

zondag, maart 27, 2005

Duitse paasvuren zorgen voor rookoverlast

Verschillende Nederlandse provincies hebben last van de rookontwikkeling die ontstaan is door Duitse paasvuren. De Groningse politie kreeg gisteravond en vanochtend zeker vijftig meldingen binnen van rookoverlast.
Ook in Friesland en Drenthe grepen verschillende mensen naar de telefoon, omdat ze last hadden van de rook. Door de oostenwind en de mist is de overlast erg groot. In Duitsland worden de paasvuren altijd op zaterdag ontstoken. In Nederland gebeurt dit op tweede paasdag.
(Bron)
Dode door ergernis over rijgedrag

HONSELERSDIJK - Een 20-jarige vrouw is zondag overreden door een automobilist in Honselersdijk nadat zij en haar vriend de chauffeur wilden aanspreken op diens rijgedrag. De vrouw is enige tijd later overleden. De politie heeft dit zondag bekendgemaakt.
De vrouw en haar 24-jarige vriend ergerden zich aan het rijgedrag van de auto die voor hen reed op de Middelbroekweg. Nadat zij deze inhaalden en klemreden, stapten zij uit om met de chauffeur te praten. De vrouw heeft hierbij een schop tegen de auto gegeven, waarop de chauffeur gas gaf en de vrouw overreed.
Aanvankelijk leek de vrouw gebroken benen te hebben, maar haar verwondingen bleken ernstiger. Aan het begin van de avond overleed zij.
De chauffeur is nog voortvluchtig. De politie zoekt dan ook getuigen van het ongeluk. Zij heeft tot nu toe alleen de verklaring van de vriend van het slachtoffer.
(Bron)
TT 130 CHAMBERY Twee skiërs hebben de nacht doorgebracht in een skilift in het Franse Les Arcs. De twee werden gevonden toen de pistes weer opengingen. Zij zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.
TT 104 Links zal kabinetsplan niet steunen

DEN HAAG PvdA-leider Bos zal niet aan het plan meewerken om de rechtstreeks gekozen burgemeester in de grondwet op te nemen. Hij is er wel voor de benoemde burgemeester uit de grondwet te halen, maar wil de mogelijkheid openhouden van een door de raad gekozen burgemeester.
Ook GroenLinks en de SP zijn voor een door de raad gekozen burgemeester en zullen het kabinet niet steunen.
Het Genootschap van Burgemeesters zegt dat het kabinet het eigen overleven verkiest boven een goed plan. Voorzitter Pop van het genootschap, burgemeester Haarlem, wijst erop dat er veel steun is voor een verkiezing door de raad.
Koeien vinden weilandgras flauw

De Landbouwinstituten van Wageningen en Lelystad hebben onderzoek gedaan naar het eetgedrag van koeien. Hieruit blijkt dat koeien te weinig eten omdat zij het gras in de weilanden niet zout genoeg vinden.
Veel boeren zijn volgens de onderzoekers niet op de hoogte van het feit dat het melkvee de groene weiden ziet als een zouteloze hap. Het gevolg van het weinige eten is dat de melkopbrengst sterk kan dalen.
De onderzoekers adviseren melkveehouders zo nodig extra natriumzout te strooien.
(Bron)

Koeien houden waarschijnlijk meer van weides met kruiden dan van grasakkers met een beperkt aantal soorten gras.
Moslima weer aan de slag bij bedreigde baas

De 31-jarige Naïma Amzil zal binnenkort weer op de werkvloer van het bedrijf Remmery terugkeren. De Belgische moslima besloot begin deze maand ontslag te nemen omdat haar werkgever al maandenlang bedreigd werd.
In brieven eiste de schrijver in eerste instantie dat Amzil haar hoofddoek zou afdoen, maar later dat de vrouw ontslagen moest worden. Waarom het bedrijf en de vrouw tot mikpunt werden gekozen is niet duidelijk. Ook de schrijver van de brieven is nog niet achterhaald.
De directeur van Remmery verklaarde gisteren in een geëmotioneerde toespraak dat Amzil binnenkort zal terugkeren. Een precies tijdstip werd niet genoemd. De toespraak werd gedaan op een steunmanifestatie die gisteren naar aanleiding van het incident werd gehouden.
(Bron)
Lesbisch stel begraaft man levend

PEKING - Een Chinese vrouw heeft, met hulp van haar minnares, haar echgenoot gedrogeerd en levend begraven in zijn eigen huis. Het lesbische stel wilde zo voorkomen dat hij hun relatie nog langer in de weg stond. Dat hebben Chinese staatsmedia zondag bericht.
De relatie tussen beide echtelieden was volgens buren ernstig bekoeld sinds de man, een metselaar, achter haar buitenechtelijke verhouding was gekomen. Toen hij ziek werd, mengden de 'femmes fatales' slaappillen door zijn medicijnen. Daarna begroeven zij hem onder een laag cement.
De buren waarschuwden de autoriteiten toen zij opmerkten dat de ramen en deuren van het huis waren dichtgespijkerd. De politie doorzocht de woning en groeven het lichaam van de man op. De vrouwen zijn gearresteerd.
(Bron)
Politie achtervolgt spookrijder over A2

WEERT - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inbrekers achtervolgt, die al spookrijdend ongeveer veertig kilometer over de A2 aflegden, van Weert naar Eindhoven. Dat meldde de politie zondag.
De achtervolging eindigde uiteindelijk bij de Belgische grens, waar de twee verdachten te voet wisten te ontvluchten. Inmiddels heeft de politie zondagmiddag een 37-jarige man uit Kerkrade aangehouden in deze zaak.
De politie wilde de auto in Weert aanhouden omdat de APK-keuring verlopen was, maar de bestuurder ging er vandoor. Een politieauto ging ook spookrijdend naar Eindhoven achter de vluchtende auto aan, terwijl een tweede politieauto op de reguliere weghelft volgde.
Vlak bij de Belgische grens bij Eersel wisten de inzittenden te voet in de bossen te ontkomen, hun auto brandend achterlatend.
(Bron)
Ontdekt wat het nadeel is van een opgeruimde tafel. Tijger gaat er dan op wandelen. Niet erg, maar die rol pleepapier stond er nog op, en dat is een van Tijgers ultieme speeltjes. En ik had net geveegd en gestofzuigd en nu ligt alles dus vol met snippers. Ze heeft duidelijk lol gehad.