zaterdag, april 27, 2002

Het lijsttrekkersdebat - zijn dat nou de echte, of ook soundmixers?
Aanvulling op het Duitslandverhaal: de trein naderde Düsseldorf. Pal aan het spoor stond een grote flat, minstens zes verdiepingen, en langzaam (we waren duf) drong door dat er nummers op de ramen stonden - overal in dezelfde stijl. Ik dacht: 'Goh, wat heeft dat nou voor zin, om je huisnummer zo groot op je raam te hebben?' toen ik ineens zag dat bij diverse 'huizen' ook mensen te zien waren. Vrouwen. Vrouwen met erg weinig kleding aan. Ehm...
Gestapelde wallen dus. Vriendje en ik vragen ons nu af of heren daar met de verrekijker hun keuze maken, en of je dan beneden het nummer van je keuze intoetst en de dame als in een automatiek naar beneden valt.
Vanavond lijsttrekkersdebat in de pauze van de Soundmixshow.
Dan weet je als politicus weer waar je staat.
Terug uit Keulen. We hebben het niet horen donderen, maar het scheelde weinig: er kwamen inktzwarte luchten over. Terug in Utrecht leek het hier droog te zijn gebleven?
Verslagje: het treint erg comfortabel. Ik had op de kaart al gezien dat de Dom pal naast het station ligt, maar ik had niet verwacht dat het station bijna _in_ de Dom ligt. We waaiden om het station heen, langs groepen FC Köln-supporters die me een stuk rustiger leken dan de supporters die ik meestal tegen kom. Daarna kwamen we mensen tegen met Palestijnse vlaggen en spandoeken, maar op dat moment was er eigenlijk meer politie dan demonstratie. Later stond het halve plein vol, maar het maakte een kalme indruk. Vriendje had geen zin de Dom te bekijken, dus we zijn verder gewandeld. Hij werd gevraagd een foto te maken van twee mensen en reageerde verbaasd: 'Dat vragen ze me in Nederland nooit!' Misschien is Duitsland baardvriendelijker?
We zijn afgedaald naar de Rijn en hebben gegriezeld van een rondvaartboot met twee verdiepingen, zo'n ding met overal tafeltjes met gevouwen servetten. Erg keurig. De brug over de Rijn heeft oude pijlers van steen, waar je op mag klimmen. Langs de muur komt op diverse plaatsen regenwater naar beneden (vermoedelijk wel op voorwaarde dat het net geregend heeft...). Op de natte plekken groeiden veel muurvarentjes, en tot groot enthousiasme van vriendje vonden we een zwartsteel (asplenium adiantum-nigrum): een varen met, inderdaad, zwarte stelen. Zeldzaam en dus extra leuk. Familie van de groensteel, de muurvaren en de steenbreekvaren.

Zwartsteel

We hadden geen zin om de toerist te spelen, dus al snel zijn we weer richting station gegaan. We kwamen bij een pleintje, waar vier heren met gele hesjes stonden: het plein ligt bovenop de concertzaal, en als mensen over het plein lopen, stoort dat. Dus het plein was verboden terrein. Wie legt er een plein aan boven een concertzaal???
Gezocht naar een WC - dat bleek de Mr Clean te zijn, à € 1,10. Waarop we naar de restauratie zijn gegaan, waar WC's waren met een muntslot voor € 0,50. De herenplee was defect, ik nam de damesplee, vriendje gooide een muntje in het slot van de invalidenplee en ontdekte dat die niet werkte.
Al tijdens de reis viel ons op dat het eigenlijk uitgestorven is op de Duitse stations, en dat je er geen junks ziet. Maar ik hoorde in de WC naast me een aansteker aangaan en rook de scherpe dampen :-( Ze zijn er dus wel, maar je ziet ze niet.
Op de terugweg dokterde vriendje uit waarom er zulke lege stations zijn: omdat de treinen op tijd rijden, staan er niet zoveel mensen op het station als in Nederland en lijkt het dus leger. Deze hypothese moet nog onderzocht worden.
Op de terugweg kwam er na Arnhem ineens controle: drie marechaussees. Vriendje, in een steeds dwarsere bui, sputterde: 'En als we nou pas in Arnhem ingestapt zijn?' Maar feitelijk moet je je altijd kunnen legitimeren, dus dat leek me geen argument. Al helemaal niet toen achter ons een jongen zich met een verkreukeld geel vodje verdacht maakte bij een van de drie, die toch al geen goed humeur leek te hebben. Degene die zich bij ons meldde, leek wat opgewekter, dus informeerde ik maar eens. 'Dan moet ik jullie kaartje zien', baste de man. Pas later bedachten we dat ik ook mijn vrijreizenkaart had kunnen laten zien (toegegeven, dan had ik ook een toeslagkaartje moeten hebben). Theoretisch had ik eerst mijn treinkaart kunnen laten zien, dan mijn ICE-kaartje, waaruit zou blijken dat ik eventueel in Duitsland was geweest (maar het hebben van een kaartje houdt niet persé in dat je er gebruik van hebt gemaakt), waarna ik eerst met mijn Nieuwzeelandse paspoort had kunnen gaan zwaaien en pas als ze over een visum waren begonnen, met mijn Nederlandse. Waarom zou je het makkelijk doen als het moeilijk kan?
De jongen met het vodje werd in Utrecht afgevoerd.
Het treinen was het leukst, we hebben dan ook vier uur in de trein gezeten en maar een dikke twee uur in Keulen doorgebracht.

vrijdag, april 26, 2002

Een open keuken blijkt als apart vertrek te gelden. Dat is dus de geheime vierde kamer ;-) Tuinen worden inderdaad in klassen ingedeeld. De puntentelling klopt dus als een bus. Ik ben weer opgelucht. Toch zou wat meer toelichting bij zo'n berekening geen kwaad kunnen.
Zo'n puntenlijst is wel informatief: ik blijk 4,64 m² dubbelglas te hebben. Dat lijkt me dan alleen het huiskamerraam.
Mijn gangkast is 2,57 m². Ik heb 0,6 stuks dakisolatie (zal wel omgeslagen zijn, want dakisolatie zit doorgaans niet op de begane grond van een flatje). Mijn 'aanrechtlengte 1 tot 2 meter' is 1,80 stuks.
Bij tuin staat: 98 m² (ik had 'm zelf ruwweg opgemeten als 11,5 x 7,5 = 86,25 m²). Maar misschien is die 98 een eenheidsmaat, want er onder staat: 'Opp. tussen 75.00 en 99.99'.
Toch eens speuren naar uitleg over het puntensysteem - ik weet alles van het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimte, maar die tuinpunten zijn nieuw voor me.
De Postbank is helderziend geworden. Mijn giropas was uit elkaar aan het vallen: de bovenste laag liet los. Dat geeft problemen bij het pinnen, dus ik wilde naar het postkantoor om te vragen of ik een nieuwe kon krijgen. En wat lag er in de bus toen ik thuiskwam?
NOS-TT 192 vr 26 apr

AMSTERDAM Gretha Duisenberg, de vrouw van de ECB-president, heeft uit protest tegen het Israëlische optreden in de Palestijnse gebieden een Palestijnse vlag bevestigd aan hun appartement in Amsterdam-Zuid.
Tegenover de pers verklaarde mevrouw Duisenberg dat ze heeft gehandeld uit woede over de volkomen passieve reactie van de EU en in het bijzonder Nederland op de legeracties. "Premier Sharon komt hier mee weg, en niemand doet iets."
Gretha Duisenberg zei dat ze op eigen initiatief heeft gehandeld. Haar man, die aanwezig was bij het interview, onthield zich van commentaar.
Pijnlijk: collega zapt door Teletekst. '22 doden bij busongeluk in Zuid-Afrika'. Oei zeggen collega's. 'Man schiet 3 mensen dood in Duitsland'. (Toen wist nog niemand dat het er 17 plus de schutter zelf waren.) 'Oh wat erg!' roepen de collega's. 3 is meer dan 22?
Twee dagen vrij, plannen: naar Keulen met de ICE om geen enkele andere reden dan dat de kaartjes die ik van mijn werk kreeg, maandag verlopen; was draaien; afwas doen; in de tuin rommelen; opruimen!!; uitzoeken waar die vierde verwarmde ruimte in mijn huis zit (ja, de berging wordt verwarmd door de aanwezigheid van de CV-ketel, maar heet dat dan een verwarmde ruimte? De enige andere optie is de berging, maar daar heb ik nog steeds geen CV in kunnen ontdekken. Toch staat ie aangegeven op mijn puntentellingslijstje bij het voorstel huurverhoging.); planten verpotten; zondag is een vriendin jarig waar ik eventueel op bezoek wil, maar dan moet ik afreizen naar Brabant en komt de rest van de planning in gevaar.
En ik wil dit weekend ook veel luieren en computeren.
Ik voorzie problemen.

donderdag, april 25, 2002

Ex-Kamerlid Singh Varma biedt op tv excuses aan

AMSTERDAM - Tara Singh Varma, het vroegere Tweede-Kamerlid van GroenLinks, heeft alle kankerpatiënten in Nederland haar verontschuldigingen aangeboden. Ze deed dat donderdagavond in het VARA-televisieprogramma B & W.
Ook gaf Singh Varma toe dat ze haar partij een slechte dienst had bewezen. Ze nam de schuld op zich voor de problemen die ze voor de partij heeft veroorzaakt. Singh Varma stapte vorig jaar uit de politiek onder het voorwendsel dat ze terminaal ziek was.
Het is de eerste keer na haar terugtreden uit de politiek dat het voormalige Kamerlid zich duidelijk uitspreekt. Ze zei wel ziek te zijn geweest, maar geen kanker te hebben. "Ik leefde in een waanwereld", zei ze voor de camera. Ze heeft niet de illusie in de politiek terug te keren.
Singh Varma zei van plan te zijn haar ervaringen in een boek vast te leggen.
(Nu.nl)
Update van het eendjesfront: volgens vriendje is er momenteel een heuse eendjes-explosie. Terwijl er nog talloze eendenstellen om elkaar heen draaien en er duidelijk veel eendendames weg zijn (broedend waarschijnlijk). Dat wordt nog wat.
Utrecht gaat de taalachterstand bij allochtone en autochtone kinderen aanpakken met extra scholing. De naam van het plan is:
Ieder Kind Telt.
Zou ik toch gekozen hebben voor Ieder Kind Taalt.
Verkiezingskoorts.
Ik dacht dat ik een slechte huishoudster was...

A judge has evicted a tenant from a home he has not cleaned in 14 years.
The court in Belgium heard the floors of the house were completely covered in rubbish more than a metre deep.
There were hundreds of empty bottles and half-empty food cans, rotten food and dirty rags hanging from the ceiling.
(Bron: Ananova)

woensdag, april 24, 2002

NOS-TT 371 wo 24 apr

Als het weer een beetje meezit, vaart donderdag de grootste luchtballon ter wereld van Engeland naar Nederland. Om 07.00 kiest de ballon het luchtruim, vanaf de ballonfabriek in Bristol.
Het heteluchtgevaarte heeft de omvang van een flat van 20 verdiepingen, en is gemaakt in opdracht van A3 Ballon uit Harfsen (Gld.). Dit bedrijf maakt er een sport van om grote ballonnen te maken.
Als de luchtballon boven de Noordzee hangt, springen twee parachutisten er van 6 km. hoogte uit. Zij gaan proberen om met een speciaal vleugelpak naar het vaste land te vliegen.
Lieve schooljeugd en anderen die zich aangesproken voelen,

Hierbij een verzoek. Als je bij een spoorwegovergang staat te wachten omdat de bomen dicht zijn, zou je dan alsjeblieft gewoon eens, om het uit te proberen, willen kijken hoe het is om ook daadwerkelijk achter die bomen te blijven staan? Meestal is er best een reden voor, voor die dichte bomen. Meestal is die reden groot, geel met blauw, en heeft ie een remweg van een paar honderd meter. En waar een auto het stuur kan omgooien in een poging om iemand te ontwijken, kan een trein dat niet. Afgelopen maandag kwam een jongen in Hilversum daar achter. Vandaag waren er een aantal mensen die er op het nippertje niet achter kwamen. Vandaag ontdekte ik dat mijn hart flink wat stress aankan. Vandaag was ik weer blij dat ik geen machinist ben.
Via Bieslog kun je de 'discussie' tussen Jan Tromp en Harry van den Bergh uit 'Met het oog op morgen' beluisteren. Het hele Oog is opgenomen, de discussie start in de 43e minuut en duurt een klein kwartier.
Omdat Jan Tromp vindt dat Israël tever gaat met de acties tegen de Palestijnen, is hij verantwoordelijk voor het 'massale antisemitisme' in Amsterdam, volgens Harry van den Bergh.
Ga nooit even je schijf defragmenteren. Vooral niet als je afgericht bent met een 1,nog wat-schijfje, en je wilt voor het slapen gaan nog even die andere schijf doen. Hoewel in twee delen gehakt, geeft dat toch nog een schijf van 2 Gb. Ik ben bescheiden in mijn schijfjes, maar wat gaat dat weer lekker langzaam :-( En dan besluit mijn toetsenbord dat het extra aandacht wil (okee, stekkertje eruit, stekkertje er weer in, en jawel: het toetsenbord luistert weer).
Op het werk loopt één van de vijf benodigde beeldschermen steeds vast omdat ze bezig zijn andere medewerkers van mobiele telefoons te voorzien (die uitleg wil je niet echt weten). Zou het gewoon weer zo'n Hippo-gaat-niet-samen-met-compjes-periode zijn?
Voor de zekerheid: What to do in an earthquake

WHEN THE SHAKING BEGINS

Drop, take cover, and hold on. Move only a short distance to a nearby safe place. Stay indoors until the shaking stops and you’re sure it’s safe to go outside. Stay away from windows, chimneys, and shelves containing heavy objects.
If you’re in bed, hold on and stay there, and protect your head and body with a pillow and blankets.
If you’re outdoors, find a clear spot away from buildings trees and power lines. Drop to the ground.
If you are in a car, slow down and drive to a clear place (as above). Stay in the car until the shaking stops.
If you are in a lift, stop it at the nearest floor and get out.
Do not look for your pets until the shaking stops.

WHEN THE SHAKING STOPS

Protect yourself from further danger by putting on long pants, a long-sleeved shirt, sturdy shoes, and work gloves.
Check those around you and offer help if necessary.
Put out small fires and eliminate fire hazards. Evacuate the building if you are unable to control the fire. Turn off the gas if you think it’s leaking.
Listen to the radio for instructions from Civil Defence. Some people may need to be evacuated.
After a big earthquake expect aftershocks - they can go on for weeks or even months. Each time you feel one, drop, take cover, and hold on.
Check your home or workplace for damage. Get everyone out if the building is unsafe.
Don’t go sightseeing – you’ll add to the congestion and hamper relief efforts.
Don’t touch downed power lines – treat all power lines as alive.

IF A TSUNAMI THREATENS

Be prepared to evacuate. Listen to your radio for instructions.
Leave the area immediately if a strong earthquake strikes and you are close to a beach or near a river.
Go at least 1 kilometre inland or 35 metres above sea level
Take your disaster survival kit and any important documents with you
Tsunamis sometimes ‘draw up’ water before they come inland. If you see the water suddenly retreat (after an earthquake), it is probably a tsunami. Leave the area immediately.
DO NOT go to a beach or river to watch the waves come in. If you see the tsunami, it will probably be too late to get to safety.
Shocking news...

NOS-TT 120 wo 24 apr

HEERLEN Heerlen is maandag getroffen door een aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter. De lichte beving veroorzaakte voor zover bekend geen schade. Niemand raakte gewond.
Drukke dag, gewerkt, eenmaal thuis compje opgestart en gezien dat comp 2 een foutmelding geeft:
'disk not bootable'.
Huh?? Er zit een behoorlijk nieuwe schijf in, paniek alom, opnieuw opgestart - niks aan de hand. Inmiddels maar wel mijn backups bijgewerkt ;-)

dinsdag, april 23, 2002

Vanmiddag werd ik trouwens helemaal blij: als ik naar dat tuincentrum fiets, moet ik over een spoorviaduct heen. Het is een hellinkje van niks, maar als ik erg benauwd ben, red ik het niet. Dan moet ik afstappen, en het o zo leuke en altijd weer originele commentaar van passanten in ontvangst nemen: een dikke vrouw die naast haar fiets loopt, dat stimuleert de grapklieren. Ja, ik kan die helling in één keer opfietsen, ook met mijn overgewicht, en nee, ik kan het niet als ik bijna geen lucht heb - wat dan weer weinig met dat overgewicht te maken heeft, maar alles met astma.
Lang verhaal kort: ik zoefde zomaar over de helling heen, terwijl ik drie dagen terug nog niet in staat was naar mijn werk te fietsen.
:-))

maandag, april 22, 2002

NOS-TT 371 ma 22 apr

Vier Australische vissers hebben in de maag van een drie meter lange haai een lugubere vondst gedaan. Het beest bleek een menselijke schedel, bekken en arm te hebben verorberd.
De 386 kilo zware tijgerhaai werd zondag voor de kust van New South Wales opgevist. Na weging werd de haai volgens een standaardprocedure geopend, waarop de resten werden aangetroffen.
"Je verwacht zoiets niet", [nee toch? Zoiets verwacht ik nou altijd...] zei de geschrokken visser Robert van Leuwick.
De politie heeft een aantal onopgeloste moordzaken heropend, in de hoop het slachtoffer te kunnen identificeren.
Morgen werken en toch laat op - ik hoef pas 's middags te beginnen. Om de een of andere reden past dat toch beter bij mijn ritme. Ik heb niet meer zo'n moeite met vroeg opstaan als vroeger (blijkbaar toch ergens wat discipline opgepikt, want de hele truc is natuurlijk op tijd je nest in gaan - en jezelf overtuigen dat je heel moe bent).
Crisis, nu op Nederland 3. Beetje verwarrend - een mogelijk explosief rapport dat besproken wordt door onder andere Relus ter Beek. Ter Beek, speelde die niet ook een rol in een echt drama?
Tip: als je tong aan flarden ligt, moet je geen Indische gerechten met veel sambal eten. Dat doet zo'n zeer dat je prompt weer in je tong bijt :-/
Mening: de Fransen die vonden dat ze niet hoefden te stemmen, hoeven ook niet te zeuren over de uitslag.
Misdruk schrijft de Utrechtplannen als I en A. Ja, dan weet je weer waar het om gaat: IA, welk beest maakt dat geluid ook alweer?
Wat is dat toch een raar effect: je luistert naar muziek, en pàts! je zit weer in dat jaar, bij die vrienden, in die omstandigheden. Ingesneeuwd in een huis in het bos, of juist wegsmorend in de zon op de brandtrap, met de zeelucht in je neus. Je kunt de gesprekken bijna letterlijk herhalen (niet dat die nou zo zinnig waren, maar daar gaat het niet om). Een soort bubbels in de tijd, die weer bovendrijven als je maar de juiste muziek hoort. Net zoiets als een geur die je terugvoert naar een bepaald moment.
Je gaat je dan wel afvragen wat er van die andere mensen is geworden.
'All along the watchtower' van Jimi Hendrix blijft brandtrapmuziek. Tenzij er ooit een krachtiger moment overheen komt.
Terug van het tuincentrum, mezelf verblijd met wat 'laat ik eens kijken of dat het in mijn tuin wil doen', een citroengeranium omdat ik het gepresteerd heb de vorige te laten doodgaan en wat frutsels die eigenlijk nergens goed voor zijn, maar ach.
Dan sta je buiten te rommelen - je weet ineens weer waarvoor die riempjes van de fietstassen dienden. Touwtje dan maar, en de tas botweg vastbinden aan de bagagedrager. Het is een beetje lullig als je over het viaduct fietst en de boel valt naar beneden. Plotseling begint het om je heen te zoemen:
issumdatissumdatkijkdatissumohijisveelkleinerintechtkijkdatissumkijkdankijk!!!
En jawel: het was Nico, van zo'n klusprogramma. Met zijn vrouw (gok ik) plantjes aan het inladen.
Dat pik je dan toch maar weer mee op je vrije dag. Altijd weer grappig om de standaardconclusie te horen: hij/zij is veel kleiner in het echt.
Terug naar huis, de waterplanten in de vijver gezet, en zelf lekker in de zon gezeten tot het helemaal dichttrok. Nu zit ik achter de computer te bedenken wat ik eigenlijk zou moeten doen: brandnetels trekken, grof vuil bellen, afwas doen, was draaien... Allemaal nuttige dingen. En allemaal dingen waar ik nu geen zin in heb.
17,5 %. En daar zijn ze dan verbaasd over. Maar het is vrij logisch: Le Pen deed het goed in de peilingen, en die stemmers gaan wel. Als de rest dan niet gaat stemmen, krijg je dit soort uitslagen.
In ieder geval weten we nu dat Chirac nog even blijft.

zondag, april 21, 2002

Sommige dingen gaan niet over lijkt het. Zit je net goeie sier te maken met je alternatieve muziekjes, moet je bekennen dat je volautomatisch alle ABBA-liedjes nog kunt mee zingen. Oeps. Jeugdsentiment van toen ik elf was of zo...
De tweede lichting eendjes doet het beter dan lichting één.
Vandaag ook ganzen gezien: vier volwassen exemplaren met daar tussenin een stuk of zeven kleintjes.
Ik leef altijd helemaal op als er van alles gaat bloeien, dus ik zit goed nu hier in de buurt: judaspenning, fluitenkruid, vossenstaart, zandzegge, hier en daar nog dotters en narcissen, veldkers, esdoorn, appel, look-zonder-look, gulden boterbloem, veldbies, witte dovenetel, ijle dravik, veldzuring, gewone boterbloem, lelietjes-der-dalen... Het viel me ook op dat de beuken al ver waren uitgelopen.
Dan word ik héél hebberig. Ik heb nog een paar uitgelopen uien die ik ook maar eens ga planten, de bloemen trekken veel insekten aan. Morgen op pad naar het tuincentrum om te kijken of ik meer leuks kan vinden.

Gulden boterbloem
Uitgeslapen en wel op de fiets naar Amelisweerd, een landgoed in de buurt. Wegens heftige spierpijn van de stuip nog geen puf om daar rond te wandelen, wel puf om op het terras van het theehuis te zitten. Tot vriendje ineens heel erg misselijk werd (misschien dat die pannenkoek toch wat te groot was).
Vriendje is nu naar bed in de hoop wat op te knappen, ik zit me af te vragen of mijn zaaigoed al overgeplant moet worden. En dat ik morgenochtend maar eens moet gaan sproeien, want alles wordt droog in de tuin.