zaterdag, september 20, 2008

'Planeten zoals de aarde botsten'

WASHINGTON - Een massa kosmische stof die ver weg rond een ster draait, duidt erop dat twee planeten zoals de aarde daar ooit gebotst zijn.
Door de klap zouden beide planeten verwoest zijn, denken onderzoekers van de Universiteit van Californië in de Verenigde Staten.
Volgens de onderzoekers duidt de kosmische stof erop dat botsingen plaats kunnen vinden in een volledig ontwikkeld planetenstelsel.
"Als er leven was op de planeten is dat door de botsing in een klap uitgestorven", licht een van de onderzoekers toe in een astrofysisch tijdschrift dat vrijdag is gepubliceerd.
De botsing vond plaats op 300 miljoen lichtjaren van de aarde vandaan. Hoe het kwam dat de banen van de planeten verstoord raakten in het volgroeide stelsel en of zo'n botsing ook in ons stelsel plaats zou kunnen vinden, zijn vragen die de wetenschappers niet konden beantwoorden.
(Bron)
Bewoners verpleeghuizen ruziën veel

NEW YORK - Agressie tussen bewoners van verpleeghuizen is gemeengoed. Er wordt vooral gevochten om meer leefruimte.
De meeste ruzies gaan dan ook over wie in welke stoel mag zitten en over hoe hard de televisie aan mag.
Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Cornell Universiteit in New York in een wetenschappelijk tijdschrift over geriatrie.
De wetenschappers denken dat de ruzies tussen ouderen zouden verminderen als demente en niet-demente bewoners niet door elkaar zouden wonen en als ouderen meer invloed krijgen op hun dagelijks leven.
De meeste bewoners van verpleeghuizen ruziën door tegen elkaar te schreeuwen. Agressie komt vooral voor in de gezamenlijke eet- en woonkamers.
Vooral rond de middag lopen de emoties hoog op, blijkt uit het onderzoek.
De onderzoekers denken dat agressie tussen bewoners een aanzienlijk groter probleem is dan agressie tussen verplegend personeel en bewoners, een onderwerp dat de afgelopen jaren veelvuldig is onderzocht.
(Bron)

Als je niet veel meer over je eigen leven te vertellen hebt, is pakweg kiezen naar welke zender je kijkt extra belangrijk. In elke groep kan dan heibel optreden, en als je dementen en niet-dementen door elkaar zet, zal dat beslist niet beter worden.
Liever geen bijklussende studenten in tandartspraktijk

GRONINGEN - Ongeveer 22 procent van de tandheelkundestudenten in Groningen werkt naast de studie in een tandartspraktijk.
Van de opleidingen in Amsterdam en Nijmegen zijn geen cijfers beschikbaar, maar ook daar klust een aantal studenten bij.
Frank Abbas, hoofd van de opleiding in Groningen, zou het liefst zien dat de studenten zich beperken tot stages en verder pas na hun afstuderen in een praktijk aan de slag gaan.
"Een student tandheelkunde is niet bekwaam, tot het moment van afstuderen en pas bevoegd na inschrijving in het BIG-register", zegt hij in het Nederlands tandartsenblad.
Volgens de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) moeten alle apothekers, artsen en verpleegkundigen zich in het BIG-register inschrijven om hun beroep te kunnen uitoefenen.
Veel tandartsen denken volgens Abbas dat een student "al half bekwaam" is, als zij of hij een toets heeft gehaald en in de laatste jaren van de studie is.
"Maar alleen een toets halen, zegt niets. Je moet niet alleen de vaardigheid beheersen, maar bijvoorbeeld ook de diagnostiek en het professioneel handelen onder de knie hebben", meent hij.
Studenten die in een praktijk werken, moeten naar zijn mening duidelijk aangeven dat ze student tandheelkunde zijn. Het is uit den boze als zij zich voordoen als mondhygiënist, tandartsmedewerker, assistent of tandarts in opleiding, omdat zulke titels misleidend zijn.
Abbas wijst bovendien op het financiële aspect. Studenten die bijklussen, werken soms zoveel dat hun studie veel vertraging oploopt of dat zij hun studie zelfs niet afmaken.
Dat maakt de studie onnodig duur, omdat de universiteit dan het geld mist dat zij voor elke afgestudeerde ontvangt.
Omdat Abbas beseft dat er altijd studenten zullen zijn die voor hun afstuderen bij een tandarts aan de slag gaan, heeft hij samen met docent Heert Zijlstra een notitie geschreven over de regels waaraan een student en een tandarts zich in zo'n geval moeten houden.
(Bron)
Deeltjesversneller weer kapot

GENEVE - De grootste deeltjesversneller ter wereld heeft opnieuw problemen. Dat maakte het in Génève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN zaterdag bekend.
Het onderzoek op het instituut was net vrijdag na een week van averij weer gestart.
De versneller werd anderhalve week geleden in gebruik genomen onder massale mediabelangstelling. De versneller moet zorgen voor een van de belangrijkste experimenten van de eeuw. De onderzoekers hopen na de reparatie over twee maanden opnieuw te kunnen beginnen.
De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange tunnel onder Franse en Zwitserse grond bij Genève. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro.
De botsingen moeten zorgen voor een soort mini-oerknal. Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waar het universum uit bestaat.
(Bron)
Ontslagen bij GGZ-instelling na dood patiënt

HILVERSUM - De voorzitter van de Raad van Bestuur van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Arkin in Amsterdam heeft vrijdag zeker vijf medewerkers ontslagen of op non-actief gesteld.
Dit is gebeurd naar aanleiding van de dood van een 47-jarige schizofrene man die begin september overleed in een van de aangesloten klinieken van Arkin.
Het slachtoffer was opgenomen in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum Oost in Amsterdam. Hij werd op de ochtend van 2 september dood aangetroffen in een isoleercel.
Volgens een schouwarts was de man een natuurlijke dood gestorven. De familie drong echter aan op autopsie. Daaruit zou zijn gebleken dat het slachtoffer was gestikt in een stuk brood. De instelling meldde het incident na tien dagen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. [Dat hoort onmiddellijk te gebeuren.]
Bestuursvoorzitter Jeroen Muller toonde zich vrijdagavond in het actualiteitenprogramma NOVA geschokt door de gebeurtenis. Hij heeft alle direct verantwoordelijken aan de kant gezet, zoals de directeur zorg, de dienstdoende verpleegkundige en een lid van de Raad van Bestuur.
Uit een in mei uitgevoerd onderzoek van de Inspectie bleek al dat de patiëntenzorg in het SPDC-Oost onder de maat is. Het personeel is overbelast, de ruimten zijn verwaarloosd.
(Bron)
Vuur verteert hotel Islamabad na aanslag

ISLAMABAD - Een grote brand die zich erg snel verspreidt is uitgebroken in het grote Marriott Hotel in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan.
De brand brak uit als gevolg van een aanslag op het pand die werd gepleegd met een autobom, aldus ooggetuigen.
Waarnemers ter plaatse vrezen dat nog honderden mensen in het hotel zijn, terwijl de vuurzee snel om zich heen grijpt.
De vermoede bomexplosie voor de ingang van het hotel was enorm en heeft tot honderden meters in de omtrek schade aangericht.
Veel landen hebben in het Marriott-hotel in Islamabad een diplomatieke vestiging. De Nederlandse ambassade zit echter in een ander hotel in de Pakistaanse hoofdstad, aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie zoekt uit of er Nederlanders in het Marriott verbleven.
(Bron)
Treinrovers dood door vergiftiging

GUWAHATI - Zeker vijftien treinrovers zijn zaterdag in India om het leven gekomen toen ze per abuis een tank met gifgas openden.
Ze waren bezig met het stelen van diesel uit een vrachttrein in de olierijke deelstaat Assam. Leden van de gewapende bende hadden de trein eerder tot stilstand gebracht door de machinist te bedreigen.
Dat maakte de politie bekend. Volgens een woordvoerder werden in totaal ongeveer dertig bewusteloze personen aangetroffen bij de trein.
Ook trof de politie tientallen lege olievaten aan, die de rovers hadden willen vullen met diesel.
(Bron)
'Computer bedreigt taalvermogen kind'

AMSTERDAM - Computers op de basisschool bedreigen het taal- en spraakvermogen van leerlingen. Daarvoor waarschuwt kinderarts Edmond Schoorel zaterdag in het Nederlands Dagblad.
Hij reageert op het advies van de Onderwijsraad om computers op alle mogelijke manieren bij het onderwijs te betrekken.
Volgens de arts moeten kinderen tot 16 jaar op school niet achter de computer zitten. Bepaalde hersenfuncties zouden bij te veel computergebruik niet optimaal ontwikkelen. Dat blijkt volgens Schoorel uit wetenschappelijk onderzoek.
"Sommige hersenfuncties moeten in een bepaalde leeftijd worden ontwikkeld, anders is het te laat. Dan loopt het taal- en spraakvermogen ernstige schade op."
De Onderwijsraad bracht eerder deze maand een advies uit waarin staat dat scholen computers optimaal moeten benutten. Kinderen zouden gedemotiveerd raken wanneer dit niet het geval was.
Een basisschoolleerkracht geeft in de krant aan er niet in te geloven. "De leerkracht was altijd de belangrijkste motiverende factor en dat is nog steeds zo."
(Bron)
Grootschalig onderzoek naar bijna-doodervaring

AMSTERDAM - Doktoren in vijfentwintig Europese en Amerikaanse ziekenhuizen gaan met een speciale test onderzoeken of bijna-doodervaringen van patiënten echt zijn, of alleen in hun verbeelding plaatsvinden.
Het onderzoek met de naam AWARE is uitgedacht door wetenschappers van de universiteit in Southampton. Uit hun gegevens blijkt dat van alle mensen die een korte periode klinisch dood zijn geweest, bijna 20 procent een bijna-doodervaring heeft beleefd.
Vaak beweren de patiënten dat ze een wit licht hebben gezien, of dat ze uit hun lichaam zijn getreden en van bovenaf hebben neergekeken op hun eigen lichaam en de omgeving.
De doktoren die meedoen aan het drie jaar durende onderzoek gaan dat laatste fenomeen testen door in hun operatiekamers verschillende planken hoog aan de muur te hangen. Op die planken zullen kaarten met opvallende afbeeldingen worden geplaatst, die je alleen van bovenaf kunt zien.
"Waarschijnlijk zullen niet veel patiënten de afbeeldingen zien, maar we moeten open minded zijn bij dit onderzoek", aldus hoofdwetenschapper Sam Parnia op de website van de BBC. "Als niemand zich de plaatjes achteraf herinnert, dan kunnen we dit soort ervaringen beschouwen als illusies of valse herinneringen."
De deelnemende medici zullen verder de hersenactiviteit van klinisch dode patiënten extra goed in de gaten houden. Mensen die mogelijk een bijna-doodervaring hebben beleefd krijgen achteraf een uitgebreide vragenlijst toegestuurd, waarin ook de opvallende afbeeldingen uit de operatiekamer zijn opgenomen.
Sam Parnia vindt dat er tot nu toe te weinig onderzoek is gedaan naar bijna-doodervaringen. "In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, treedt de dood niet in op een specifiek moment", zegt hij.
"Het is een proces dat begint als het hart stopt met kloppen, de longen ermee ophouden en de hersenen niet meer functioneren. Daarna breekt er een periode aan van een paar seconden tot soms wel een uur waarin het proces nog kan worden omgekeerd met medische ingrepen. Door te onderzoeken wat mensen in die periode ervaren, krijgen we een uniek kijkje in datgene wat we uiteindelijk allemaal zullen meemaken tijdens het sterfproces."
(Bron)
Keulen verbiedt extreemrechtse bijeenkomst

KEULEN - Een bijeenkomst van uiterst rechtse activisten in het centrum van Keulen is zaterdag op de valreep door de politie verboden. Een politiewoordvoerder zei dat de veiligheid in de stad voorgaat.
De plaatselijke partij Pro Köln wilde zaterdagmiddag een anti-islamcongres houden. Daarvoor nodigde de partij gelijkgezinden uit verschillende landen uit.
De politie houdt daarom zaterdag ook de Nederlandse en Belgische grens ten westen van Keulen in de gaten.
Vrijdag kwam het al tot opstootjes waarbij extreemlinkse en 'autonome' betogers die tegen het congres ageerden, slaags raakten met rechtse bezoekers van het congres.
Pro Köln stelt dat er moet worden opgetreden tegen de oprukkende islam die de westerse en christelijke cultuur van Europa zou bedreigen.
De groep is bijvoorbeeld fel tegenstander van de voorgenomen bouw van een grote moskee in Keulen.
Het kolossale gebedshuis krijgt twee minaretten van 55 meter hoog. Er wonen zeker 120.000 islamieten in Keulen.
Zaterdagmorgen kwamen duizenden betogers in het centrum van de stad bijeen. Ze wilden met blokkades een stokje steken voor Pro Kölns anti-immigratiefestijn op de Keulse Heumarkt.
De christendemocratische burgmeester Fritz Schramma wilde dat kennelijk ook. Hij had zaterdagmorgen in een toespraak tot de tegendemonstranten geen erg hoge dunk van de bezoekers van de happening van Pro Köln.
Hij noemde ze een verzameling "bruine (nazi-) Biedermänner (bekrompen types) die in werkelijkheid brandstichters en rascisten in confectiepak zijn. Deze vermolmde kliek van het eurofascisme (..) roep ik toe: Daar is de deur, eruit eruit!".
(Bron)

vrijdag, september 19, 2008

Politie op zoek naar chauffeur om kordaat optreden

DRIEBERGEN - De politie is op zoek naar een vrachtwagenchauffeur die vrijdagochtend vermoedelijk een ernstig ongeval heeft voorkomen.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wil de man graag bedanken voor zijn kordate optreden, aldus een woordvoerster.
Op de A12 kwam ter hoogte van Gouda een 51-jarige Britse motorrijder ten val toen hij achter op een personenauto reed.
Zijn 51-jarige echtgenote kwam ook op het asfalt terecht. De bestuurster van de personenauto bedacht zich geen moment en stapte uit haar auto om het achteropkomende verkeer te waarschuwen.
De vrachtwagenchauffeur die achter het ongeval reed schermde het geheel af door zijn truck dwars op twee rijstroken te zetten. Hij voorkwam hiermee erger, aldus de politie.
Toen de hulpverleningsdiensten arriveerden, is de vrachtwagen weggereden. De motorrijder en zijn vrouw zijn ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld aan lichte verwondingen.
(Bron)

Wederom een goeie actie van een trucker :-) Die autodame zal waarschijnlijk wel bekend zijn, voor een uitgebreid bedankje.
Donner voelt weinig voor AOW na 40 gewerkte jaren

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voelt er weinig voor om de AOW-leeftijd te koppelen aan het arbeidsverleden, zoals GroenLinks heeft voorgesteld.
Volgens Donner raakt dit plan mensen die minder dan veertig jaar gewerkt hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om veel vrouwen die kiezen voor de zorg voor hun kinderen en om werklozen.
Dat zei de CDA-bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad. GroenLinks kwam deze week met het voorstel, waarbij mensen AOW kunnen krijgen als ze veertig jaar gewerkt hebben.
Op deze manier wil de oppositiepartij mensen ontzien die al jong zijn begonnen met werken en die vaak een zwaar beroep hebben. Zij kunnen zo al voor hun 65e recht hebben op AOW.
Premier Jan Peter Balkenende had tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer eerder deze week aan fractieleider Femke Halsema van GroenLinks toegezegd haar voorstellen te bespreken in het kabinet. Maar hij zei toen al de nodige bezwaren tegen het plan te zien.
Donner wijst er bovendien op dat onze levensverwachting toeneemt en daarom naar de houdbaarheid van de AOW moeten worden gekeken. Hij vraag zich af of het dan wel verstandig is om de grens neer te leggen bij veertig gewerkte jaren, als straks onze levensverwachting misschien wel ongeveer tachtig jaar is.
Volgens de minister is het beter om ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk doorwerken op een gezonde manier. Dat betekent dat voorkomen moet worden dat mensen met een zwaar beroep veertig jaar hetzelfde werk doen.
Door schaarste aan personeel beseffen volgens Donner werkgevers, zoals in de bouw, al meer dat ze mensen tijdig ander werk moeten bieden en zonodig moeten omscholen. Ook kunnen nieuwe technieken zwaar werk lichter maken, volgens de bewindsman.
Voor de oudere generatie werknemers die nu voor hun 65e aan het einde van hun loopbaan zitten door het zware werk dat ze van jongs af aan hebben gedaan, wil Donner vooralsnog niks aparts regelen.
Hij wil ze niet uitzonderen van de heffing die ouderen met een aanvullend pensioen boven de circa 18.000 euro straks moeten betalen, als ze eerder stoppen met werken. Volgens hem is in de huidige regels ook voldoende ruimte om te sparen voor vroegpensioen.
(Bron)
Twee jaar cel voor 'terreurscholier'

LONDEN - Een Britse scholier staat sinds vrijdag te boek als de jongste persoon die ooit in zijn land werd veroordeeld wegens terrorisme.
Hammad Munshi draait twee jaar de gevangenis in omdat hij op zijn 16e via het internet gedetailleerde instructies verspreidde voor het maken van napalm, explosieven, ontstekers en granaten.
De jongen, inmiddels achttien jaar oud en zoon van een belangrijke geestelijk leider in de islamitische gemeenschap, werd twee jaar geleden aangehouden. Dat gebeurde tijdens een actie van de politie tegen een moslimextremistische groepering.
Munshi was de computerexpert van deze organisatie.
(Bron)

Een computerexpert zou toch beter moeten weten dan zulke informatie vindbaar te maken. Domoor dus, nog even los van zijn redenen.
Ambulancepersoneel wil betere CAO

DEN HAAG - Ambulancepersoneel dat in dienst is bij particuliere bedrijven wil een betere CAO. Ze hebben hiertoe vrijdag in Den Haag een petitie overhandigd aan een vertegenwoordiger van minister Ab Klink van Volksgezondheid.
In Nederland is bijna de helft van het ambulancepersoneel (46 procent) in dienst van, bijvoorbeeld, stichtingen. De rest werkt voor zelfstandige bedrijven.
De CAO's voor het personeel van de particuliere bedrijven zijn minder goed dan bij de publieke ambulancediensten. Personeel moet bijvoorbeeld langer werken voordat het met pensioen kan.
Vakbonden en medewerkers proberen al jaren een eind te maken aan deze ongelijkheid. Ze hopen dat het ministerie van Volksgezondheid hen te hulp schiet.
(Bron)

Pas maar op, voor je het weet moeten ze allemaal langer werken.
'Laat winkel bevoorraden buiten spits'

DEN HAAG - Het Platform Detailhandel wil dat de landelijke overheid met regels komt om het lossen bij winkels in de avond en vroege ochtend toe te staan. Nu gaan de individuele gemeenten hier nog over.
Een woordvoerder van het platform bevestigde vrijdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad.
Ondanks investeringen in stille trucks en geluidarme bestrating zijn er steeds meer gemeenten waar alleen rond de spitstijden mag worden bevoorraad, stelt het platform verontwaardigd. "Dat is slecht voor de verkeersveiligheid, de luchtkwaliteit en het kost ons per jaar 500 miljoen euro extra wegens de noodzakelijke inzet van meer vrachtwagens."
Een proef in twintig steden met duizend leveringen buiten de spits leverde volgens het platform slechts één klacht op. Maar desondanks krijgen de winkels van veel gemeenten geen ruimere bevoorradingstijden.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voelt niets voor een landelijke oplossing omdat de lokale verschillen tussen bijvoorbeeld een dorp en een stad te groot zijn. Ze ziet meer in het maken van afspraken tussen gemeenten en bedrijven op lokaal of regionaal niveau. "En dat gebeurt al", aldus een VNG-woordvoerster.
De VNG is wel benieuwd naar de knelpunten die de detailhandel signaleert en wil daarover met het platform graag in gesprek.
Volgens verladersorganisatie EVO ligt de sleutel tot succes in een betere samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven in de regio. "Het is maar de vraag of nieuwe landelijke regelgeving de oplossing is voor een lokaal probleem", aldus een woordvoerder.
EVO gaat de komende maanden daarom samen met gemeenten en bedrijfsleven nieuwe projecten met nachtelijke distributie opzetten.
(Bron)

Er wonen vaak ook mensen rond en boven winkels, die misschien wel genieten van die paar stille uurtjes als alles dicht is. En het lawaai is maar een deel van het probleem - ik herinner me uit mijn 'bovenwinkelswoontijd' nog goed hoe sommige vrachtauto's fijn werden gelost terwijl de motor nog draaide, zodat je bedwelmd raakte door de uitlaatgassen.
Maar 'buiten de spits', dat is kennelijk alles buiten pakweg kantoortijden? Om zeg 11 uur 's ochtends of om 4 uur 's middags kan en/of mag er niet bevorraad worden??
'Besnijdenis jongens is discriminatie'

UTRECHT - Meisjes mogen niet besneden worden in Nederland en jongens wel. Dat is inconsistent, huichelachtig en een geval van discriminatie.
Twee artsen van de Amsterdamse ziekenhuizen Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek schrijven dat in het vakblad Medisch Contact dat vrijdag is verschenen.
Ze pleiten voor een algeheel verbod op besnijdenis. De artsen bestrijden dat jongensbesnijdenis geen ingrijpende ingreep zou zijn. Volgens hen kan het wel degelijk psychische schade opleveren. Daarbij kan er, zoals bij alle operaties, altijd iets misgaan.
Er zijn volgens de artsen geen medische redenen die een besnijdenis bij jongens rechtvaardigen. Vroeger werd wel gedacht dat besneden mannen minder kans op infecties hadden, maar onderzoek heeft dat nooit bevestigd, stellen ze.
(Bron)

Uit onderzoek is meermalen gebleken dat een vrouwelijke partner van een besneden man minder kans heeft op baarmoederhalskanker. De theorie is dat het virus dat een rol speelt in het ontstaan van bepaalde vormen van baarmoederhalskanker, een soort schuilplek weet te vinden onder voorhuid, waar het rustig kan bivakkeren ondanks wassen en dergelijke.
Net als bij vrouwenbesnijdenis heb je bij mannenbesnijdenis diverse varianten, waarbij het verwijderen van de voorhuid het meest gebruikelijk is, maar er is bijvoorbeeld ook een vorm waarbij de penis zo ongeveer in de lengte doormidden gehakt wordt (bepaalde Aboriginalstammen).
Dus mja. Misschien zou het mooi zijn als iemand zelf mag kiezen wat er met zijn/haar lijf moet gebeuren - maar de religies die menen dat besnijden moet, vinden dat het op z'n laatst op je 13e mag, en of je dan in staat bent zelfstandig een keuze te maken terwijl je misschien onder druk staat van de omgeving?
Je zou denken dat een zelfgemaakte, weloverwogen beslissing meer waard is dan een 'we doen het omdat het traditie is' als je een week oud bent...
Britten zitten veertien jaar voor de tv

LONDEN - Britten zitten gemiddeld veertien jaar van hun leven voor de televisie. Het kan hun daarnaast weinig schelen wat er op de beeldbuis te zien is. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Britse mediabedrijf Virgin Media.
Bijna 30 procent van de Britten brengt twintig uur per week door voor de tv en ruim 70 procent van de bevolking kijkt naar willekeurige programma's. 13 procent van de Britten zei zijn favoriete programma niet te kunnen missen.
Als Britten niet voor de televisie zitten, praten ze over tv-programma's. 52 procent van de ondervraagden zei met familie en vrienden te praten over de programma's van de avond ervoor.
"We realiseren ons niet hoe groot de invloed van de televisie op ons leven is", aldus psycholoog Honey Langcaster-James. "Dus het is nogal zorgwekkend dat 71 procent naar willekeurige programma's kijkt.
(Bron)
Grote steden slaan alarm over veelwijverij

AMSTERDAM - De grote steden willen een einde maken aan de mogelijkheid dat een met meerdere vrouwen getrouwde vreemdeling Nederlander kan worden.
De vier burgemeesters gaan gezamenlijk een brief sturen aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) met het verzoek daartoe.
Dat blijkt uit antwoorden van het Amsterdamse stadsbestuur op vragen van de VVD Amsterdam, die een maand geleden opheldering vroeg over de registratie van polygame en bigame huwelijken die in het buitenland gesloten zijn.
In de gemeente Amsterdam zijn 173 personen geregistreerd met twee actuele huwelijken, van wie 31 personen naast hun oorspronkelijke ook de Nederlandse nationaliteit hebben.
Zij hebben het Nederlanderschap verkregen door het afleggen van een zogeheten optieverklaring, waarbij een gemeente aan de hand van een aantal voorwaarden bepaalt of iemand de Nederlandse nationaliteit kan krijgen.
Bij optie is inburgering geen vereiste, zoals bij naturalisatie. Het bestaan van twee of meer huwelijken vormt daarom geen belemmering, schrijft burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) in zijn antwoorden aan de VVD.
In Amsterdam staan twee personen geregistreerd met drie actuele huwelijken. Een van hen bezit naast zijn oorspronkelijke nationaliteit ook de Nederlandse, verkregen door optie.
Cohen schrijft verder dat de Dienst Persoonsgegevens in januari vorig jaar de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft verzocht om de wet zo aan te passen dat bigamisten niet meer in aanmerking komen voor het Nederlanderschap.
Omdat dat verzoek nog niet tot een aanpassing van de wet heeft geleid, ploft de brief binnenkort bij Hirsch Ballin op de mat.
Naast Amsterdam moesten ook de andere grote steden ruim een maand geleden tekst en uitleg geven over de registratie van veelwijverij.
Zo laakte raadslid Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam het feit dat mensen met andere nationaliteiten wegkomen met iets dat voor Nederlanders bij wet verboden is. De CDA-fractie in Utrecht wilde van het stadsbestuur weten hoe deze 'onverkwikkelijke zaak' wordt aangepakt.
Het Amsterdamse VVD-raadslid Robert Flos sprak van een huwelijksvorm die de gelijkwaardigheid van man en vrouw geweld aandoet. Ook zou polygamie de deur openzetten naar vormen van misbruik als vrouwenhandel en schijnhuwelijken.
Bij het verzoek tot registratie van een in het buitenland gesloten huwelijk wordt aan de hand van onderzoek van de vreemdelingenpolitie nagegaan of sprake is van een schijnhuwelijk.
"Er is geen geval bekend van een bigaam huwelijk dat is geweigerd op de grond dat het tevens een schijnhuwelijk zou betreffen", aldus Cohen.
Het controleren op uitbuiting van vrouwen is 'geen afzonderlijke taak van het gemeentebestuur'. Wel wordt aangifte gedaan als er een vermoeden bestaat dat er een misdrijf in het spel is.
De NRC had eerder geschreven dat in Nederland jaarlijks tientallen polygame huwelijken worden geregistreerd. Het gaat om huwelijken die in landen zijn afgesloten waar polygamie niet strafbaar is, zoals Marokko.
De PVV eiste stopzetting van inschrijving van polygame huwelijken in Nederland. De partij heeft naast Hirsch Ballin ook de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd.
(Bron)

Je zou denken dat je je hier dan met maximaal één echtgeno(o)t(e) kunt inschrijven - iemand kan elders wel met meer mensen getrouwd zijn, maar hier niet. En als je je dan wel zo kunt inschrijven, dan moeten Nederlanders dat ook kunnen ;-)
Buschauffeurs Zaandam staken vanaf maandag

ZAANDAM - De buschauffeurs van de Zaanse vestiging van Connexxion leggen vanaf maandag buiten de spits het werk neer. De chauffeurs willen meer sociale veiligheid in de bus. Dit heeft FNV Bondgenoten vrijdag bekendgemaakt.
De vakbond eist dat in de bus een systeem komt dat chauffeurs de mogelijkheid geeft onderling met elkaar te communiceren, zodat ze elkaar kunnen waarschuwen bij bijvoorbeeld onraad.
Volgens de vakbond had FNV Connexxion al een ultimatum gesteld, dat afgelopen nacht om middernacht afliep. Het busbedrijf is niet op de eisen ingegaan, aldus FNV.
Hoeveel reizigers door de actie worden gedupeerd, weet bestuurder Paul van Golde van FNV Bondgenoten niet. Ook is nog onduidelijk hoe lang de acties gaan duren. "We gaan door totdat Connexxion met een oplossing komt." Als het te lang duurt, komen er volgens Van Golde mogelijk zwaardere acties.
De reden dat de actie alleen in Zaandam plaatsvindt, is dat daar vaak vervelende dingen gebeuren, aldus de FNV-bestuurder. Zo werd vier jaar geleden iemand neergestoken in een Zaandamse bus.
Anderhalf jaar geleden bleek dat het systeem waarmee chauffeurs onderling contact kunnen hebben, zou verdwijnen. Sindsdien vinden al onderhandelingen hierover met Connexxion plaats, aldus Van Golde.
Connexxion wil en kan volgens een woordvoerder van het busbedrijf niet op de eis ingaan. "Het huidige systeem werd twee jaar geleden al geïntroduceerd en als zich calamiteiten voordoen, staat de centrale verkeersleiding meteen paraat."
Ook het invoeren van een ander systeem ziet Connexxion niet zitten. "Het huidige systeem werkt gewoon goed."
(Bron)
Arrestant overleden in Eindhoven

EINDHOVEN - Een 40-jarige arrestant van de Eindhovense politie is woensdagochtend in het ziekenhuis overleden nadat hij de nacht ervoor onwel was geworden in een politiecel.
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De rijksrecherche is een onderzoek begonnen.
De 40-jarige Eindhovenaar werd dinsdagochtend aangehouden. Agenten troffen hem met een andere man aan op de Cavallilaan na een melding over een vechtpartij. Ze hadden ieder een groot mes bij zich. Het duo werd aangehouden voor verhoor en onderzoek.
(Bron)
Melaminepoeder op en rond terrein DSM Geleen

GELEEN - Een groot deel van industrieterrein Chemelot in Geleen, waar onder meer DSM gevestigd is, is sinds vrijdagochtend bedekt met een laagje melamine. Die is door nog onbekende oorzaak uit een opslagsilo in Geleen geblazen. Dat liet DSM vrijdag weten.
Een deel van de kunststof in poedervorm is terechtgekomen op de openbare weg, onder meer bij een tankstation aan de Postbaan in Stein. DSM en de brandweer zijn bezig met het opruimen van de stof.
Het laagje stof buiten het Chemelotterrein is inmiddels opgeruimd. Melamine is niet giftig of schadelijk voor het milieu, maar kan wel irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.
Volgens DSM zijn nog geen klachten over de vervuiling binnengekomen. DSM benadrukt dat er geen verband gelegd kan worden met de melaminevergiftigingen in China. "De babypoederaffaire in China is geen gevolg van de giftigheid van melamine, maar van bijkomende effecten van vloeibare melamine die als voeding wordt gebruikt", aldus een woordvoerster van DSM. "Melamine is niet bedoeld om in voeding toe te passen."
Melamine is een kunststof die wordt toegepast in onder meer deklagen van meubilair, kampeerservies en coating voor bankbiljetten.
(Bron)
Antisemitisme in Europa toegenomen

Het antisemitisme in Europa is de afgelopen jaren toegenomen. Ook negatieve houdingen ten opzichte van moslims zijn gestegen. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Research Center.
De denktank deed onderzoek in zes Europese landen. In alle landen was het antisemitisme toegenomen. Spanje was het minst tolerant tegenover joden en moslims.
Meer dan een vijfde van de Polen en Russen is antisemitisch. In Duitsland was dat een op de vier en in Frankrijk ging het om een op de vijf. Groot-Brittannië viel op als enige land waar negatieve ideeën over joden niet aanzienlijk waren toegenomen. Daar gaat het om een op de tien personen.
Europeanen denken nog minder positief over moslims dan over joden, ook al is het percentage in Rusland en Spanje gedaald. 52 Procent van de Spanjaarden, de helft van de Duitsers, 46 van de Polen, 30 procent van de Russen en circa 25 procent van de Fransen en de Britten staat negatief tegenover moslims.
"Negatieve houdingen tegenover joden en moslims komen vaker voor onder ouderen en lageropgeleiden", staat in het onderzoek. Onderzoekers hebben ruim 4700 personen ondervraagd in maart en april.
(Bron)
W. dient motie van wantrouwen in

DEN HAAG - PVV-leider Geert W. heeft donderdag een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet.
Hij vindt dat premier Jan Peter Balkenende en alle ministers moeten opstappen, omdat ze ons land niet vertegenwoordigen maar het 'verkwanselen'.
W. vindt onder meer dat het kabinet het 'Marokkaanse tuig' niet hard genoeg aanpakt, dat het toelatingsbeleid veel te ruimhartig is en hij keert zich tegen de 'islamisering' van Nederland.
Zijn motie kan niet rekenen op steun van de andere partijen. Kort voor het indienen van de motie daagde D66-leider Alexander Pechtold VVD-leider Mark Rutte uit om meer afstand te nemen van zijn voormalige partijgenoot.
Rutte zei daarop 'de grijsgedraaide plaat W. maar te laten lopen'.
GroenLinks-leider Femke Halsema omschreef de PVV, na het indienen van de motie, als het 'platform voor het vervloeken van vreemdelingen'.
(Bron)
Russische politie ontdekt martelkamer

MOSKOU - De Russische politie heeft een martelkamer met kooien en elektrische schokapparatuur ontdekt in een kelder in Moskou.
De politie werd naar het duistere hok geleid door een man die enkele dagen geleden had weten te ontsnappen uit de martelkamer. Dat berichtte de Russische krant Kommersant donderdag.
Magomed Chamchojev werd in de hoofdstad aangetroffen in zijn ondergoed en met handboeien om. Hij behoort tot de Ingoesjen, een islamitische minderheidsgroep in het zuiden van Rusland.
Chamchojev zei dat hij het slachtoffer was geworden van een racistische aanval van christelijke Osseten. De hoofdzakelijk islamitische Ingoesjen staan op gespannen voet met de voornamelijk christelijke Osseten.
De twee groepen vochten in 1992 een korte strijd uit. Sinds het begin van deze maand worden tien etnische Ingoesjen in Moskou vermist.
(Bron)
Gossieplossie zeg, jeeeee, ik krijg een mail, met als afzender Mr David, met een IP-nummer van Gilat Satcom IPPlanet network in Israel:

Return-Path:
Date: Fri, 19 Sep 2008 15:32:44 +0600
Message-Id: <200809190932.m8J9WiF29887@web.vu.edu.pk>
X-Authentication-Warning: web.vu.edu.pk: apache set sender to mc080202583@vu.edu.pk using -f
From: "MR DAVID"
To:
Subject: Dear telfort.nl E-mail owners
X-Mailer: NeoMail 1.26
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1

Dear telfort.nl E-mail owners,

This message is from telfort.nl messaging center to all our email account owners. We are currently upgrading our database and e-mail center due to an unusual activities identified in our email system. We are de- activating all unused telfort.nl accounts to create space for new accounts. To Prevent yours for deactivation,you are to fill the form below:
User Name:
Password:
Country:
Regards
Upgrading Dept.
Web Master Center

Hij waart ook in het Nederlands rond, die is nog leuker:

"Dit bericht is afkomstig van telfort.nl messaging centrum voor alle telfort.nl E-mail eigenaars. We zijn op dit moment de verbetering van onze databank en e-mail Center. Wij zijn het verwijderen van alle niet-gebruikte hccnet.nl het creëren van meer ruimte voor nieuwe en ook een verhoging van de ongewenste e-mail bluker.Om te voorkomen dat uw account vanaf het sluiten moet u deze bij te houden beneden, zodat we weten dat het een van de huidige account gebruikt.
Echter, Niet-inachtneming kan leiden tot een tijdelijke schorsing webmail. We hebben deze beveiliging is een maatregel die bestemd zijn om te helpen bescherming van u en uw mailbox.Onze excuses voor het ongemak.Ik dank u voor uw verwachte samenwerking."

Dus mc080202583@vu.edu.pk stuurt mij een mail namens Telfort omdat ze aan het upgraden zijn, zou ie mijn password nodig hebben. En uiteraard mailt ie in het Engels.
Maar ja, als je die mail in het Nederlands krijgt, dan schrik je wel effe van die verhoging van de ongewenste e-mail bluker ;-)
Deeltjesversneller werkt weer

GENEVE - De problemen met de grootste deeltjesversneller ter wereld zijn verholpen. Dat maakte het in Génève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN vrijdag bekend, ruim een week nadat een transformator van het koelsysteem was uitgevallen.
Het 30 ton wegende onderdeel is vervangen en het testprogramma van de deeltjesversneller werd vrijdag hervat. De versneller werd anderhalve week geleden in gebruik genomen onder massale mediabelangstelling.
Het is dan ook een project van superlatieven. De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange ring onder de Alpen, bij de grens van Frankrijk en Zwitserland. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro.
Als alle tests zijn afgerond, vermoedelijk aan het eind van dit jaar, kan het echte werk beginnen. Protonen, de bouwstenen van atomen, worden op elkaar afgevuurd met de snelheid van het licht.
De botsingen moeten zorgen voor een mini-oerknal. Sommige deskundigen vrezen dat de gevolgen hiervan niet zijn te overzien. Met de oerknal zouden zwarte gaten opgewekt kunnen worden, gebieden waar de zwaartekracht zo sterk is dat helemaal niets eraan kan ontsnappen. Dit kan op aarde zorgen voor vernietigende aardbevingen en vloedgolven, zo wordt gevreesd.
Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waaruit het universum bestaat.
(Bron)
Juf houdt kinderen vast op school

NEW DELHI - Een hoofdjuffrouw op een Indiase basisschool heeft 350 leerlingen tien uur lang opgesloten in een klaslokaal zonder eten en drinken. De juf miste geld uit haar portemonnee. Dat berichtte de krant Hindustan Times vrijdag.
Toen de ouders van de leerlingen hun kinderen hoorden schreeuwen, braken ze de deuren van het schoolgebouw in de noordelijke staat Uttar Pradesh open en lieten de kinderen gaan. Zeker tien kinderen waren flauwgevallen. De furieuze hoofdjuf, die 500 roepies (8 euro) miste, is geschorst.
In een ander incident in het midden van India zou een 13-jarige leerlinge in brand zijn gezet door drie medeleerlingen. Het trio pestte het meisje voortdurend, waarop ze naar de juf ging. Na schooltijd volgde het drietal hun klasgenote, goten kerosine over haar heen en zette haar in brand. Ze overleed later in het ziekenhuis.
(Bron)
Artis-pelikaan uit beeld

AMSTERDAM (ANP) - De pelikaan die begin augustus uit Artis ontsnapte, heeft misschien zijn heil gezocht in het buitenland. Het dier is eind augustus voor het laatst gespot bij Maastricht in het water langs de snelweg A2.
Artis heeft inmiddels dierentuinen in België en Duitsland gevraagd naar de pelikaan uit te kijken, zei een woordvoerder vrijdag. Volgens de zegsman zag de vogel er goed uit en blijkt uit de afstanden die hij aflegt dat zijn conditie goed op peil is. Eerder werd het dier gezien in Drenthe, aan het IJsselmeer en in Zeeland.
Op die laatste plek was de pelikaan nogal een vreemde eend in de bijt, vertelde de woordvoerder. "Meeuwen vielen hem lastig. Hij had er echter niet zo veel last van, want het is een grote vogel."
De pelikaan is wel op zoek naar een groep bij wie hij kan verblijven, want hij is volgens de woordvoerder niet gewend aan een leven in zijn eentje. In Drenthe had hij zich even aangesloten bij een groep lepelaars.
In 2005 ontsnapte er ook een pelikaan uit Artis, die de bijnaam Snelle Pelle kreeg. Het dier maakte een flinke reis, via de Oostvaardersplassen naar Friesland. Na enige tijd werd het beestje dunner en zijn verendek vaal. Artis lokte hem toen met een vis en bracht hem terug naar zijn 'huis'.
(Bron)

Pelle 2 heeft er dan ook al een stevig reisje op zitten. Als ie nu dóórvliegt naar het zuiden...
WHO waarschuwt voor elektronische sigaret

GENEVE - De zogenoemde elektronische sigaret, die door de producenten wordt gepresenteerd als een tabaksvervangende therapie om van het klassieke roken af te komen, kan in feite zeer giftig zijn. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag gewaarschuwd.
"Het is 100 procent onjuist om te bevestigen dat dit een therapie voor rokers is om te stoppen", aldus Douglas Bettcher, hoofd van het departement tabak van de WHO. "Er zitten een aantal chemische toevoegingen in het product die heel erg giftig kunnen zijn".
De e-sigaret bevat geen tabakswaar en brandt niet, waardoor er geen schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide in het lichaam komen. De elektronische sigaret bevat wel de schadelijke en verslavende stof nicotine.
Volgens critici geeft de e-sigaret ook te hoge concentraties nicotine af.
(Bron)

Maar potentieel zeer giftige toevoegingen zitten er ook in 'gewone' tabak. Veel van die toevoegingen zijn weliswaar getest en in orde bevonden, maar veel ervan is niet getest als toevoeging in sigaretten of losse tabak. Caramel bijvoorbeeld is vrij onschuldig, maar is het dat ook als het verbrandt?
Utrechtse politie rukt uit voor nepoverval

UTRECHT - De Utrechtse politie is vrijdagmorgen, naar later bleek, uitgerukt voor een nepoverval.
Een getuige had gezien dat een aantal jongens vermomd en met een hoop geschreeuw een winkel aan de Biltstraat verlieten. De man belde onmiddellijk 112, waarop meerdere politiewagens uitrukten naar de 'plek des onheils'.
Toen eenmaal contact was gelegd met het personeel van de winkel bleek dat de jongens vooraf toestemming hadden gevraagd om voor een schoolproject een overval in scène te zetten en te filmen.
De politie wist vrijdagmiddag nog niet van welke school de nepovervallers afkomstig waren.
(Bron)

donderdag, september 18, 2008

Hackers kraken mailbox Sarah Palin

AMSTERDAM - Leden van de hackersgroep 'Anonymous' hebben naar eigen zeggen ingebroken in de privémail van Sarah Palin, de Republikeinse kandidate voor het vicepresidentschap bij de Amerikaanse verkiezingen van 4 november.
De hackers, die eerder bekend werden door hun strijd met de Scientologysekte, hebben berichten uit de Yahoo-account van Palin gepubliceerd op Wikileaks, een website die uitgelekte gevoelige informatie verspreidt. De site was donderdagochtend moeilijk bereikbaar, vermoedelijk door de grote toeloop van belangstellenden.
De kraak kan politieke gevolgen krijgen. Tegen Palin, gouverneur van de staat Alaska, loopt al enige tijd een onderzoek wegens vermeend machtsmisbruik. Ze zou een hoge politiefunctionaris de laan hebben uitgestuurd, nadat die had geweigerd om de ex-man van haar zuster te ontslaan.
Vanwege de affaire, die in Amerikaans politiek lingo 'Trooper-gate' is gedoopt, hebben onderzoekers inzage gevraagd in e-mails van Palin, waarvan volgens plaatselijke wetgeving openbaarmaking kan worden afgedwongen. Palin zou veel gevoelige correspondentie echter niet via haar officiële werkadres hebben afgewikkeld, maar via gratis webmaildiensten als Yahoo en via haar Blackberry. Zo zou ze openbaarmaking van de mailtjes willen voorkomen.
(Bron)
Werkloosheid daalt tot onder 300.000

VOORBURG - Voor het eerst sinds 2002 zijn er minder dan 300.000 werklozen. In de periode juni-augustus van dit jaar waren gemiddeld 294.000 mensen werkloos. Dat komt overeen met 3,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Een jaar eerder was dat nog 4,4 procent.
Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode juni-augustus uit op 298.000 mensen (3,9 procent tegen 4,5 procent een jaar geleden). Dat zijn er evenveel als in de voorgaande driemaandsperiode.
In het afgelopen halfjaar nam de werkloosheid met gemiddeld drieduizend mensen per maand af. Dit is minder snel dan de afname in 2006 en 2007, toen de werkloosheid nog met gemiddeld zesduizend per maand daalde.
In een jaar tijd zakte het aantal werklozen met 48.000 personen. Meer dan twee derde van de afname kwam voor rekening van vrouwen. In de periode juni-augustus was 4,6 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking werkloos, tegenover 3,1 procent bij de mannen.
Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) meldde donderdag dat het aantal niet-werkende werkzoekenden in augustus is gedaald met 2 procent tot 412.632. Dat is 5,4 procent van de beroepsbevolking.
Dit jaar tot en met augustus werden bij CWI 206.473 vacatures ingediend, bijna 10.0000 ofwel 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de periode januari-augustus verleenden CWI 11.191 ontslagvergunningen, 20 procent minder dan een jaar geleden.
Dat de werkloosheidscijfers van CBS en CWI van elkaar afwijken, heeft onder meer te maken met verschil in definities. Zo telt het CWI iedereen mee die als werkzoekende zonder baan staat ingeschreven, terwijl het bij het CBS mensen betreft die direct beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en actief zoeken naar een baan.
(Bron)
Maker kinderporno zocht slachtoffers op modellensites

AMSTERDAM - Een 41-jarige man uit Sliedrecht zit vast op verdenking van het bezitten, vervaardigen en verspreiden van kinderpornografisch materiaal. Hij was al eerder veroordeeld voor kinderpornobezit.
Bij het doorzoeken van zijn woning deze zomer zijn onder meer achtduizend dvd's, twintigduizend dia's, computers en losse harde schijven in beslag genomen, zo maakte de Rotterdamse politie donderdag bekend.
Miljoenen bestanden moeten nog worden beoordeeld, maar uit een eerste onderzoek is gebleken dat de man honderdduizenden afbeeldingen en videofilmpjes in huis had, waaronder bestanden met kinderpornografisch materiaal. Het gros van het materiaal is vermoedelijk strafbaar.
Via modellenwebsites zou de verdachte contact hebben gelegd met minderjarige meisjes. Vervolgens sprak hij bij hen thuis af voor een fotoshoot. Daarbij werden volgens de politie soms kinderpornografische opnamen gemaakt.
De verdachte is maandag aangehouden. De rechter-commissaris heeft hem donderdag in bewaring gesteld. De man is al eerder veroordeeld voor het bezit van kinderporno en het aanzetten tot misbruik, licht de politie toe. Bij de huiszoeking werden ook twee vuurwapens gevonden.
(Bron)
TT 120 De bouw van een nieuwe stationshal in Arnhem is uitgesteld. Er is nog geen aannemer die de futurische hal voor de prijs van de gemeente wil bouwen. Tot 2012 blijft een noodstation in gebruik, waarover nu al veel reizigers klagen.

Futurisch?
Slachthuizen moeten diervriendelijker worden

BRUSSEL - Slachthuizen moeten diervriendelijker worden, zo heeft EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) donderdag voorgesteld aan de EU-landen en het Europarlement.
De Commissie wil regels voor slachthuizen aanscherpen. Betere verdovingstechnieken moeten voorkomen dat de dieren ontwaken voor de slacht. Slachters moeten een certificaat behalen en elk slachthuis moet iemand aanstellen voor dierenwelzijn.
"Dit is gunstig voor miljoenen dieren in Europa", reageert directeur Sonja Van Tichelen van Eurogroup for Animals, waarbij ook de Nederlandse Dierenbescherming is aangesloten.
"Het is onaanvaardbaar in een beschaafde wereld dat dieren moeten lijden op hun laatste momenten. Zo veel leed is te vermijden door goedgetrainde werknemers en juiste verdovingstechnieken."
De organisatie stelt dat Nederlandse en Britse slachthuizen al aan veel nieuwe regels voldoen. Maar vooral in Frankrijk en Oost-Europa is er veel mis.
De Dierenbescherming is blij met de herziening, maar mist voorstellen voor het zo humaan mogelijk doden van vissen en kippen. "Kippen hangen ondersteboven met hun poten aan een rail en worden vervolgens met hun kop door een bak water gevoerd waarop stroom staat waardoor ze buiten bewustzijn moeten raken. Deze methode veroorzaakt veel stress, lijden, pijn en verwondingen."
De organisatie vindt het verder opmerkelijk dat met geen woord wordt gerept over dierenwelzijn bij ritueel slachten. De Dierenbescherming wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan het slachten volgens joodse of islamitische rites.
"En zolang het nog niet is verboden, moeten er veel strengere eisen worden gesteld en moet vlees van onbedwelmd geslachte dieren gelabeld worden."
Eerder deze maand diende de Partij voor de Dieren (PvdD) haar initiatiefwet in tegen onverdoofd ritueel slachten. Onverdoofd slachten is verboden, maar voor joodse en islamitische slachters wordt een uitzondering gemaakt.
De partij van Marianne Thieme wil daar een einde aan maken. Zij denkt het voorstel daarvoor eind dit jaar naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.
(Bron)

Diervriendelijk slachten bestaat niet - op geen enkele manier. Een goeie rituele slachter maakt een beest in 1 keer dood, een slecht slachthuis doet een beest veel extra leed aan - dus het een is niet per se slechter dan het ander - maar uiteindelijk wordt het beest doodemaakt, waarschijnlijk na een reis vol stress, dus wijs die diervriendelijkheid es aan?
Forse boete ProRail voor overtreding Spoorwegwet

DEN HAAG - Spoornetbeheerder ProRail moet 876.000 euro aan boetes betalen voor overtreding van de Spoorwegwet. Het gaat om twee boetes van 776.000 en 100.000 euro die zijn opgelegd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dat heeft de NMa donderdag bekendgemaakt.
Het hoogste bedrag is voor de manier waarop ProRail vervoerder Connexxion heeft behandeld bij de verdeling van capaciteit op de Valleilijn (Amersfoort-Ede-Wageningen). Connexxion won in 2007 de aanbesteding om op deze lijn treinvervoer te mogen verzorgen.
De NMa kwam er na onderzoek achter dat ProRail de aanvraag van NS Reizigers (NSR), de andere gegadigde voor de lijn, met voorrang heeft behandeld.
Dat was ten nadele van Connexxion, dat zich genoodzaakt zag de aanvraag voor de Valleilijn aan te passen aan de dienstregeling van NSR.
De aanvraag van NS Reizigers was gebaseerd op een eerder project waarbij Connexxion niet was betrokken. Volgens de NMa moeten aanvragen voor spoorcapaciteit op gelijkwaardige wijze worden behandeld en eerlijk worden afgewogen.
"Doordat ProRail het belang van NSR heeft laten prevaleren, heeft ProRail naar het oordeel van de NMa gehandeld in strijd met het wettelijke gebod van non-discriminatie", aldus de mededingingsautoriteit.
De boete van 100.000 euro is aan ProRail opgelegd omdat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de termijn waarbinnen een capaciteitsanalyse van een bepaalde spoorlijn moet worden gemaakt. De verdeling tussen NSR en Connexxion op de Valleilijn leidde tot problemen.
Als er een dergelijke 'overbelasting' ontstaat moet ProRail binnen zes maanden een analyse maken. ProRail overschreed die termijn met twee maanden.
(Bron)
Aziatische bloggers opgepakt om kritiek op regering

SINGAPORE/ KUALA LUMPUR - Twee bloggers in Maleisië en Singapore zijn opgepakt, omdat ze kritiek hadden op de regering in hun land.
Een 58-jarige Amerikaanse blogger, voorheen Singaporese advocaat, heeft drie maanden cel gekregen, omdat hij op zijn weblog een Singaporese rechter ervan heeft beschuldigd dat ze "zichzelf heeft geprostitueerd" tijdens een proces.
Tegen een 38-jarige Maleisische blogger werd een onderzoek ingesteld wegens "staatsgevaarlijke artikelen" op zijn website, meldde persbureau Bernama donderdag op gezag van de politie.
De blogger had onder meer andere bloggers opgeroepen om de Maleisische vlag verkeerd om op hun blog te zetten als protest tegen de regering en de almaar uitbreidende corruptie. Een week geleden werd een andere kritische blogger opgepakt in Maleisië.
(Bron)

Als je zulke mensen oppakt, bevestig je daarmee dat je niet deugt.
Verdubbeling van aantal mensen op rand van armoede

LONDEN - Het aantal mensen dat op de rand van armoede leeft, is in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Wereldwijd dreigen 220 miljoen mensen niet meer voor zichzelf te kunnen zorgen.
Dat concludeert hulporganisatie Care International in een rapport, waar de Britse nieuwszender BBC donderdag over schrijft.
De situatie is zo snel verslechterd omdat hulpgelden op de verkeerde manier worden uitgegeven. Hulp kwam de afgelopen twee jaar vaak te laat, was alleen bedoeld als korte termijn oplossing en was te veel gericht op het redden van levens in plaats van op het herstel van de gemeenschap, stelt Care.
"Het is een schande dat ondanks waarschuwingen geld nog steeds verkeerd wordt uitgegeven", aldus de directeur van Care in Groot-Brittannië. Hij haalde ook de alsmaar duurder wordende voedselprijzen aan. "De inactiviteit van de wereld bij het oplossen van de voedselcrisis wordt betaald door de armsten."
Volgens de hulporganisatie moeten donoren hun hulp beter coördineren. Ook moeten zij zich op de lange termijn vastleggen en zich meer richten op voedselproductie en hulp aan de armen.
Care brengt het rapport kort voor een top van de Verenigde Naties (VN) over de millenniumdoelen naar buiten. Een van die doelen is het halveren van armoede in de wereld. Dinsdag maakte een woordvoerder van de VN bekend dat er vorig jaar ongeveer 925 miljoen mensen honger leden. Dat aantal is 75 miljoen hoger dan de cijfers over 2006.
(Bron)
Egyptische ezel cel in wegens diefstal

CAIRO - Een ezel in Egypte heeft onlangs een celstraf van 24 uur uitgezeten nadat hij een maïskolf uit een akker had gestolen. Dat meldden Egyptische media donderdag.
Het dier was opgepakt bij een controlepost in de Nijldelta. De eigenaar van de landbouwgrond, een instituut voor agrarisch onderzoek, had bij de politie geklaagd dat geregeld gewassen verdwenen.
Een rechter veroordeelde de ezel tot de gevangenisstraf. De eigenaar kreeg een boete van 50 Egyptische pond (ongeveer 6 euro). De identiteit van het hoefdier is niet bekendgemaakt.
(Bron)

Het lijkt me alleen diefstal als die ezel wist dat het niet mocht. Heeft een ezel besef van mijn en dijn?
School Oldenzaal weert pepernoten

OLDENZAAL - De schoolleiding van het Carmel College in Oldenzaal wil niet langer dat leerlingen nu al in de school pepernoten eten. Volgens directeur Henri Hammink zorgt het strooigoed voor een enorme rotzooi.
"Leerlingen bekogelen elkaar met pepernoten en vervolgens worden de pepernoten op de grond vertrapt. Een hels karwei om alles weer schoon te maken", zei de directeur donderdag.
Volgens hem ligt het strooigoed steeds vroeger in de winkelschappen en stappen de scholieren steeds vaker met enorme zakken onder de arm het schoolplein op. Het Carmel College telt 1300 leerlingen.
(Bron)

Ik weet niet hoe het in Oldenzaal is natuurlijk, maar hier liggen de kruidnoten al jaren eind augustus, begin september in de winkel. Pepernoten (die 'hondenbrokken') zie ik hier altijd pas veel later.
Misschien de leerlingen ook eens leren dat je niet met eten gooit?
Marokkaanse spion kan Nederlands paspoort verliezen

DEN HAAG - De Marokkaanse agent die is ontslagen omdat hij zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko raakt mogelijk zijn Nederlandse paspoort kwijt. Uit het strafrechtelijk onderzoek naar de man moet blijken of zijn staatsburgerschap kan worden ingetrokken wegens delicten tegen de staatsveiligheid.
Dat heeft het kabinet donderdag geschreven in antwoord op vragen die woensdag in de Tweede Kamer waren gesteld tijdens de algemene beschouwingen. De Rijksrecherche is betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.
De zaak rond de agent kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip had gekregen dat de man politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de Marokkaanse autoriteiten laten weten niet gediend te zijn van de "bijzonder kwalijke" praktijken die naar buiten kwamen over de agent.
Naar aanleiding van de klacht heeft Marokko twee diplomaten teruggeroepen uit Nederland. Verhagen gaat er van uit dat Marokko zich voortaan "zal onthouden van dit soort praktijken". Verhagen neemt de kwestie "bijzonder hoog" op.
De zaak over de Marokkaanse agent kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip had gekregen dat de man politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.
Verhagen wil er niet op vooruitlopen wat deze kwestie kan betekenen voor de relatie tussen Nederland en Marokko. "Ik wil niet speculeren of voeding geven aan allerlei verhalen." Hij verwees naar een brief waar de Tweede Kamer om heeft gevraagd.
De minister wilde ook niet ingaan op uitlatingen van het PvdA-gemeenteraadslid Fouad El Haji in televisieprogramma Pauw & Witteman woensdag. Die sprak over ronselpraktijken van de Marokkaanse geheime dienst en zei dat een Kamerlid ook benaderd was. De Kamer heeft ook daarover opheldering gevraagd.
(Bron)

Dus, Wilde Geertje, kop houden over deze kant van de zaak - die man kan wel degelijk aangepakt worden.
Minirokken leiden tot verkeersongelukken in Oeganda

KAMPALA - Verkeersongelukken in Oeganda gebeuren te vaak omdat bestuurders afgeleid worden door vrouwen in een minirok. Daarom moet het verleidelijke kledingstuk verboden worden, vindt de minister van Ethiek en Integriteit van het Afrikaanse land.
Volgens Nsaba Buturo is het dragen van een minirok te vergelijken met naakt rondlopen. Onzedelijkheid is strafbaar, aldus de minister, die hoopt dat zijn idee juridisch uitvoerbaar is. Dat schrijft de Britse nieuwszender BBC donderdag.
Volgens Buturo is het lastig om op de weg te blijven letten als iemand naakt rondloopt. "Als je dat ziet ga je op iemands make-up letten in plaats van op de weg", zei hij tegen een groep journalisten.
"Je kunt tegenwoordig moeders en dochters niet meer uit elkaar houden; ze lopen allemaal halfnaakt rond."
(Bron)

Wie dwingt mensen ernaar te kijken?
NASA wil kernreactor op de maan

AMSTERDAM - De NASA bestudeert de mogelijkheid om een toekomstige maanbasis van elektriciteit te voorzien met een kernreactor. Er zijn twee bedrijven gecontracteerd om een proefmodel te bouwen.
Het onderzoek naar kernenergie heeft vooral te maken met het voornemen van de NASA om in 2020 een permanente basis aan te leggen op de maan. Volgens het plan zou het onderkomen van de astronauten moeten worden voorzien van 40 kilowatt aan elektriciteit - net zo veel als acht gemiddelde huishoudens verbruiken.
Wetenschappers van de NASA zien kernenergie als een betrouwbaardere bron van 'ruimtestroom' dan zonnepanelen, die tot nu toe werden beschouwd als de meest logische energieleveranciers voor toekomstige ruimtekolonies.
"Het probleem met zonne-energie op de maan is dat je, afhankelijk van de locatie, soms wel 14 dagen lang in het donker kan zitten", zegt projectleider Lee Mason tegen de Amerikaanse website www.space.com. "We denken dat kernenergie in dat opzicht betrouwbaarder is, zowel bij zon als bij duisternis."
De NASA heeft in 1965 al eens een ruimteschip gelanceerd met een nucleaire reactor als energiebron: de SNAP - 10A. Maar dat apparaat begaf het na 43 dagen.
De ruimteorganisatie heeft nu twee bedrijven gecontracteerd (Sunpower Inc en Barber Nichols Inc) die een ontwerp hebben gemaakt van een 'maankernreactor'. Op de eerste tekeningen bevinden beide apparaten zich onder het maanoppervlak, dat in theorie als schild zou kunnen dienen tegen nucleaire straling.
De ontwerpen worden dit jaar verder uitgewerkt. Eén van de twee gecontracteerde bedrijven mag uiteindelijk in 2013 een simulatiemodel van de kernreactor bouwen op aarde (nog zonder kerntechnologie). Eenmaal op de maan moet de kernreactor volgens de NASA werken op basis van kernsplitsing, waarbij warmte wordt opgewekt die kan worden omgezet in energie.
"We willen een systeem dat acht jaar mee kan zonder enig onderhoud", aldus projectleider Mason. "De technologie daarvoor bestaat al lang."
(Bron)
Hardere aanpak van snelheidsduivels op het water

DEN HAAG - Mensen die te snel met hun speedboot over het water scheuren, moeten rekening houden met een hardere aanpak.
Mogelijk wordt de regelgeving aangepast, zodat de waterpolitie vaarbewijzen kan innemen en boetes mag uitschrijven op basis van het kenteken van een vaartuig.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer woensdag laten weten dat ze overweegt de regels aan te scherpen, zodat de waterpolitie overlast van jetski's en andere snelle vaartuigen beter kan aanpakken.
Ze reageerde op Kamervragen over overlast en gevaarlijke situaties die ontstaan door forse snelheidsovertredingen op het water.
De waterpolitie kan nu geen vaarbewijzen innemen van mensen die ernstige overtredingen begaan met hun boot of jetski. Snelheidsovertredingen kunnen ook uitsluitend worden beboet als de dader meteen staande wordt gehouden.
Het kenteken van een vaartuig registreren en de boete opsturen behoort momenteel niet tot de mogelijkheden van de politie. Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 75.000 snelle motorboten in gebruik.
(Bron)
WHO meldt vooruitgang bij malariabestrijding

GENEVE - De malariaproblematiek in de wereld blijft enorm groot, maar veel meer mensen hebben toegang gekregen tot materiaal ter voorkoming en bestrijding van de ziekte.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport over malaria in de periode 2004-2006 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
In achttien Afrikaanse landen is het aantal kinderen dat wordt beschermd door met insecticide geïmpregneerde klamboes acht keer zo groot geworden, van 3 procent van de kinderen in 2001 naar 23 procent in 2006. Malaria is de belangrijkste oorzaak van kindersterfte.
Het aantal mensen dat overleed aan malaria halveerde in drie Afrikaanse landen. Het gaat om Rwanda, Eritrea en Sao Tomé en Principe. Dit resultaat werd bereikt door een combinatie van maatregelen, zoals het distribueren van klamboes, medicijnen en sprays.
"We weten dat de malariamaatregelen werken", zei een malaria-expert van de WHO. "Het is nu zaak om deze resultaten in heel Afrika en de rest van de wereld te verspreiden."
De vooruitgang is te danken aan een "dramatische stijging in fondsen", aldus de WHO. Niet eerder werd zo veel geld besteed aan bestrijding van de tropische ziekte als in 2006.
Er blijft echter nog ontzettend veel werk aan de winkel. Het aantal malariagevallen in 2006 is met 247 miljoen nog altijd hoog. In Afrika werden slechts 125 miljoen mensen beschermd door klamboes in 2007, terwijl 650 miljoen mensen er een nodig hebben.
(Bron)
Man stopt op de snelweg om roes uit te slapen

GRONINGEN - Een 28-jarige man uit Oude Pekela is in de nacht van woensdag op donderdag door de politie aangehouden, nadat hij slapend in een stilstaande auto midden op de rijbaan van de snelweg A7 bij het Groningse Scharmer was aangetroffen.
Hij was onder invloed van alcohol en drugs en was onderweg naar huis in slaap gevallen.
Een vrachtwagenchauffeur zag tegen kwart voor twee 's nachts een bedrijfsauto stilstaan op de snelweg. Ter beveiliging van de situatie zette de chauffeur zijn combinatie achter de stilstaande wagen.
In de wagen trof hij de amper aanspreekbare man aan, waarop hij de hulpdiensten waarschuwde. De man is naar het ziekenhuis gebracht, waar een bloedproef is uitgevoerd.
Tegen half vijf donderdagochtend belde de man zelf met de politie om te melden dat hij uit het ziekenhuis was ontslagen. Hij gaf toe de avond ervoor een mix van alcohol en harddrugs te hebben gebruikt, waardoor hij onderweg naar huis in slaap was gevallen. De politie heeft het rijbewijs van de man afgenomen.
(Bron)

Goeie actie van die chauffeur.
Korea haalt bedden op in strijd tegen prostitutie

SEOUL - De politie van Seoul heeft honderd ton bedden en badkuipen geconfisqueerd in de strijd tegen prostitutie, die verboden is in Zuid-Korea.
De Zuidkoreaanse politie meldde dat de spullen uit massagesalons en bordelen in Oost-Seoul zijn gehaald. Een eigenaar van een massagesalon pleegde zelfmoord als protest tegen de nieuwste maatregel.
Sinds de wetgeving omtrent prostitutie strikter is geworden, zijn ongeveer 35.000 pooiers, prostituees en klanten vervolgd.
Klanten kunnen maximaal 3 miljoen won (1800 euro) boete krijgen en bordeeleigenaren gaan maximaal tien jaar de cel in of moeten 100 miljoen won (60.000 euro) betalen bij een veroordeling.
(Bron)
Bruin kleurtje is altijd gevaarlijk

Volgens Amerikaanse en Britse onderzoekers bestaat er niet zoiets als veilig bruin worden. Zo gauw je bruin wordt, loop je meer risico op huidkanker.
De onderzoekers hebben in een artikel in Pigment Cell & Melanoma Research geschreven dat zelfs een beetje blootstelling aan ultraviolet licht van de zon of zonnebanken gevaarlijk kan zijn.
De verandering in het DNA van de cellen die zorgt dat je een bruin kleurtje krijgt, is namelijk ook verantwoordelijk voor de vorming van de meest gevaarlijke vorm van huidkanker, maligne melanoom.
Er bestaat veel verwarring over de blootstelling aan zonlicht. Zonlicht is namelijk ook gezond, het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar dit hoeft niet zoveel zon te zijn dat je er bruin van wordt.
Ook zijn er meer factoren die meespelen bij het krijgen van huidkanker en dat schept verwarring over de risicofactoren van zonnen, denken de onderzoekers. Want ook al ben je vaak verkleurd en zijn er veranderingen in het DNA, dit wil niet zeggen dat je per se huidkanker krijgt.
(Bron)

Ik krijg een kleur als ik minimaal een week lang elke dag de hele dag buiten ben bij goed weer (denk: vakantie op onbewolkt Waddeneiland) of als ik gedurende een zomer regelmatig een hele dag buiten ben (denk aan lange fietstochten bij helder weer).
Als ik maar af en toe buiten ben of vooral in de schaduw blijf, krijg ik alleen sproeten. Tegen die tijd zie ik dan ook wel lichtere plekken waar bijvoorbeeld m'n ring zit, maar bruin, nee. Iets minder wit, dat wel.
'Mogelijk einde aan vrouwenfiets'

AMSTERDAM - De in Nederland bijzonder populaire damesfiets zou weleens aan zijn laatste jaren bezig kunnen zijn. Het Nederlands Dagblad meldt dat Kees Bakker van de Nederlandse Fietsersbond pleit voor afschaffing. De lage instap is volgens hem onnodig geworden.
De fiets voor vrouwen is ooit bedacht omdat veel vrouwen vroeger rokken droegen die op de stang zouden hangen. Die tijd is voorbij, denkt de bond. "Veel vrouwen weten niet meer wat de boven- en onderkant van een rok is. Ze dragen er nooit een."
Bakker deed zijn uitspraken in het blad Vogelvrije Fietser. Hij denkt dat de vrouwenfiets alleen handig is voor ouderen en mensen met kinderen. Tegenwoordig wordt de traditionele opoefiets veel gebruikt door studenten.
Veel rijwielmakers roepen al jaren dat vrouwen beter een fiets met een stang kunnen nemen. De Utrechtse rijwielmaker Groenewegen in het ND: "Vrouwen zijn vaak toch al banger uitgevallen dan mannen en als een fiets met een lage instap eerder zwabbert, voelt dat onveilig en durven ze niet meer zo hard."
Groenewegen kwam ook nog met enkele andere bijzondere feiten op de proppen. "Bij vrouwen slijten de remmen het hardst. Bij mannen de ketting en het tandwiel." Vrouwen blijken minder uit te geven voor hun rijwiel. "Zevenhonderd tot elfhonderd euro, dan houdt het meestal wel op."
(Bron)

Ik heb een damesfiets, met dank aan Marion, en die bevalt me uitstekend. Jaren gefietst op een herenfiets, maar het enige verschil is dat ik nu bijvoorbeeld ook makkelijk kan opstappen als ik last van m'n rug heb, en dat het geen probleem is als er iets vrij hoogs op de bagagedrager zit (als je je been van de fiets zwaait en je schopt zo een tas boodschappen tegen de grond is dat ook niet echt praktisch).
Verschil in stabiliteit is me nooit opgevallen.

woensdag, september 17, 2008

De eerste prachtige kastanje ligt weer op mijn bureau :-)
TT 114 School fraudeert in voetbalfinale

De winnaar van het schoolvoetbal bij de meisjes is betrapt op fraude. In de finale had de katholieke basisschool Willibrordus uit Bovenkarspel meisjes opgesteld die al van school af waren.
De KNVB ontdekte de ongerechtigheid na onderzoek van onder meer de juridische afdeling van de bond. Na de vakantie heeft Willibrordus de kampioensschaal in moeten leveren.
Willibrordus won in juni de finale met 3-1 van Apollo uit Hoogeveen. Binnenkort wordt die school gehuldigd. Het is voor het eerst in de 102-jarige geschiedenis van het schoolvoetbal dat een kampioen is betrapt op fraude.

Sportief hoor. Ik neem aan de de school voor dit jaar geschorst is?
Chemische stof in verpakking toch risico

CHICAGO - De chemische stof in verpakkingsmateriaal voor eten en drinken verhoogt mogelijk het risico op hartziektes en diabetes bij volwassenen.
Dat is gebleken uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in het laatste nummer van het internationale wetenschappelijke medische tijdschrift JAMA.
Bisphenol A (BPA) is een van de meest gefabriceerde stoffen ter wereld en maakt plastic hard, licht en duurzaam. De stof zit in verpakkingsmateriaal, maar ook in tandvullingen, cd's en huisstof.
BPA komt voornamelijk het lichaam binnen door eten en drinken, maar ook door het inademen van huisstof. Een aantoonbare hoeveelheid BPA wordt bij negen op de tien mensen aangetroffen.
Uit het onderzoek onder bijna 1500 mensen bleek dat de groep met de hoogste concentratie BPA bijna drie keer zoveel kans had op een hartziekte dan de mensen met de laagste concentratie BPA.
De eerste groep had 2,4 keer meer kans op diabetes dan de andere groep.
De groep met de meeste BPA kreeg gemiddeld 0,035 milligram per dag binnen, terwijl huidige veiligheidsnormen 3,25 milligram per dag als veilig beschouwen voor volwassenen.
Het Europees agentschap voor veilige voeding EFSA verhoogde begin 2007 de aanvaardbare dagelijkse norm van 0,01 naar 0,05 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht.
Uit onderzoek zou toen zijn gebleken dat BPA niet zo schadelijk is voor de gezondheid.
(Bron)

"BPA komt voornamelijk het lichaam binnen door eten en drinken, maar ook door het inademen van huisstof."
Als je niet stoft, heb je méér stof, maar het blijft wel allemaal op z'n plek liggen, het wordt niet steeds opgejaagd. Wat zou beter / minder slecht zijn?
Bouwen in IJmeer stap dichterbij

ALMERE - Bouwen in het IJmeer bij Almere is een stap dichterbij gekomen. De Raad van State bekrachtigde woensdag de beslissing van de provincie Flevoland om het bestemmingsplan Almere Poort grotendeels goed te keuren.
De stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer had beroep aangetekend tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan.
Een deel van dat plan ligt in het IJmeer, dat is aangemerkt als speciale beschermingszone. De stichting vreest dat het plan gevolgen heeft voor de natuur in het IJmeer. Ook zou niet voldoende onderzoek zijn gedaan naar de natuureffecten.
De Raad van State oordeelde dat het provinciebestuur voldoende op de hoogte was om de beslissing te kunnen nemen. Alleen de Natuurbeschermingswet zou de uitvoering van het plan nog in de weg kunnen staan.
In het plan Almere Poort moeten 11.000 tot 12.000 woningen komen, waarvan een deel in het IJmeer, en een bedrijventerrein van ruim 100 hectare. Ook is een jachthaven met ongeveer duizend ligplaatsen voorzien, een kantooroppervlakte van ongeveer 693.000 vierkante meter en de ontwikkeling van een multifunctioneel sport- en vrijetijdscentrumcentrum met een capaciteit van meer dan 500.000 bezoekers per jaar.
(Bron)

Kantoren zijn nodig, die staan nergens leeg, en wat extra verkeer kan ook geen kwaad. Plemp de natuur maar vol.
Italiaans dorp zoekt winnaar gratis begrafenis

ROME - Een Italiaanse dorpsloterij is naarstig op zoek naar de winnaar van een gratis begrafenis. De gelukkige heeft zich een maand na de trekking nog altijd niet gemeld, meldden Italiaanse media woensdag.
De onbekende man of vrouw won behalve het graf ook een gevoerde doodskist, een grafzerk en een koperen kandelaar. De winnaar heeft geen deadline om zich te melden, liet de organisator weten.
De loterij werd gehouden in het zuidelijke dorpje San Marco in Lamis en moest het toerisme in de regio bevorderen.
(Bron)
'Opwarming gaat honderden mensen het leven kosten'

ROTTERDAM - Opwarming van de aarde zal de komende decennia nadelige effecten hebben op de Nederlandse volksgezondheid. Zo zullen er jaarlijks honderden mensen meer dan nu overlijden door hittestress en zal de ziekte van Lyme door tekenbeten toenemen.
Dit blijkt uit een rapport dat woensdag is verschenen. De studie is verricht door onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum, de Universiteit Maastricht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Planbureau voor de Leefomgeving.
De wetenschappers onderzochten de mogelijke gevolgen van klimaatverandering en de afbraak van de ozonlaag. Ze verwachten meer en ernstiger klachten van allergische aandoeningen en meer voedselvergiftiging.
Door de verhoogde blootstelling aan ultraviolette straling zal het aantal gevallen van huidkanker en staar waarschijnlijk ook toenemen. Daar staat tegenover dat de sterfte door winterkou mogelijk juist afneemt.
Volgens de onderzoekers gaat het om honderden sterfgevallen en enkele duizenden ziektegevallen extra per jaar. Vooral ouderen zullen het slachtoffer worden van hittegolven en vervroegd overlijden, aldus het rapport.
Al bij temperaturen boven de 20 graden treedt er extra sterfte op. De wetenschappers adviseren richtlijnen te geven voor de bouw van koelere huizen en instellingen. Ze maken zich vooral zorgen over de langere termijn, de tweede helft van deze eeuw.
(Bron)
'Megadam kan Noordpoolijs beschermen'

Een Nederlands onderzoeker heeft een plan gelanceerd om het ijs op de Noordpool te beschermen met een gigantische dam.
Klimaatdeskundige Rolf Schuttenhelm pleit voor de aanleg van een ruim 300 kilometer lange dam in de Beringzee. Zo'n bouwwerk kan de omstandigheden voor ijsvorming op de Noordpool volgens hem aanzienlijk verbeteren.
Zijn plan is gepubliceerd op de website www.cleverclimate.org, een nieuw internationaal platform waarop wetenschappers grootschalige en vernieuwende plannen tegen de opwarming van de aarde kunnen lanceren.
De dam van Schuttenhelm zou gebouwd moeten worden tussen St. Lawrence Island en het vasteland van Alaska en Siberië. Er zou dan in verhouding meer zoet water vanuit de rivier de Yukon naar de Noordpool kunnen stromen. En hoe minder zout zeewater is, hoe makkelijker het bevriest en hoe trager het smelt.
Het plan zou ijsvorming ook bevorderen, omdat de stroming in het Noordpoolwater lokaal afneemt door de plaatsing van een dam. Verder zou de temperatuur van het water dalen, omdat er minder relatief warm water wordt aangevoerd vanuit de Stille Oceaan. Andere klimaatonderzoekers nemen het plan voor de zogenaamde St. Lawrence Dam serieus.
"Dit is een interessant idee", zo reageerde de Amerikaanse wetenschapper Walt Meier van het National Snow and Ice Data Centre (NSIDC), dat toezicht houdt op de Beringzee. "Dit plan kan zeker de genoemde impact hebben op het klimaat. Al zijn er mogelijk ook onvoorziene consequenties.
Een dramatische verandering van de stroming in de Noordpool zou ook invloed kunnen hebben op de Stille Oceaan en de omliggende landen. Verder is het een behoorlijke financiële en technologische uitdaging. De Beringstraat is misschien smal, maar deze dam is nog steeds een stuk groter dan de gemiddelde dam."
Schuttenhelm vindt het vooral belangrijk dat de discussie over klimaatplannen wordt aangewakkerd. "Het is waar dat er nu nog te veel onzekerheden in het plan zitten. Maar we moeten wel over deze schaal van oplossingen durven nadenken. Als we niets doen, zijn de gevolgen enorm. Met dit plan wil ik vooral een open debat onder geschoolde klimaatonderzoekers uitlokken. En ik blijf natuurlijk een Nederlander. Ik heb vertrouwen in de mogelijkheden van dijken en dammen."
(Bron)
Baby's begrijpen meer dan gedacht

Baby's begrijpen meer dan volwassenen tot nu toe denken. Volgens Duitse onderzoekers weten ze wat volwassenen denken en voelen.
Ook zouden baby's in staat zijn volwassenen te helpen met een probleem. En dat al lang voordat ze kunnen praten.
De onderzoekers plaatsten een aantal voorwerpen op een tafel. Aan die tafel zaten de baby's op schoot bij hun vader of moeder. Een voorwerp werd zo neergezet dat het uiteindelijk van tafel zou vallen. In sommige gevallen keek de onderzoeker verward en vroeg hij de baby waar het voorwerp was gebleven.
Als de baby's gezien hadden dat de onderzoeker het voorwerp had zien vallen dan hielpen ze hem niet en anders wel. De onderzoekers stellen dat dat erop wijst dat baby's begrijpen wanneer iemand weet waar iets ligt en dus geen hulp nodig heeft.
Volgens de wetenschappers duidt het op een heel complexe vorm van communicatie.
(Bron)
Kernreactor Petten tot eind november stil

PETTEN - De kernreactor in Petten blijft tot eind november buiten bedrijf. Dit heeft de exploitant, Nuclear Research & consultancy Group (NRG) woensdag laten weten.
Dat is een maand langer dan de NRG eerder deze maand nog aankondigde.
Dit betekent dat er tot eind november geen medische isotopen worden geproduceerd. Deze worden gebruikt bij kankerbehandelingen en diagnoses.
De kernreactor is al ruim anderhalve maand buiten gebruik. Aanvankelijk zou hij eind augustus na een maand groot onderhoud weer opstarten. Maar in het belangrijkste koelwatersysteem duiken geregeld gasbelletjes op en daarom besloot NRG de herstart uit te stellen.
Inmiddels is duidelijk dat die gasbellen worden veroorzaakt door corrosie aan de leidingen. NRG kijkt nu hoe dat het beste kan worden aangepakt en denkt dat het herstel in elk geval tot eind november duurt.
Het blijft lastig andere leveranciers te vinden voor de isotopen. NRG heeft bijna dagelijks contact met haar klanten en helpt hen bij het zoeken naar alternatieven, aldus een woordvoerster.
(Bron)
Vakantiegangers getuige van geboorte dolfijnbaby

SANTA CRUZ - Vakantiegangers waren in de buurt van het Spaanse eiland Tenerife getuige van een klein wonder. Toen zij een boottochtje maakten, zagen ze een babydolfijntje ter wereld komen.
De reisbegeleider wist foto's te maken van de bijzondere gebeurtenis. Het zijn mogelijkerwijs de eerste kiekjes van een dolfijngeboorte in open zee, zei de voorzitter van een walvisonderzoekscentrum op de Canarische Eilanden woensdag.
Later konden de reizigers zien hoe het ongeveer 70 centimeter grote dolfijnjong naast zijn moeder zwom in de Atlantische oceaan.
(Bron)
Onderzoek naar uitlekken politieanalyse Milli Görüs

DEN HAAG - De politie laat onderzoeken hoe een geheime analyse over de Turkse moskeekoepel Milli Görüs heeft kunnen uitlekken naar PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman en dagblad De Telegraaf.
Dat hebben het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester van Amsterdam besloten.
De Telegraaf meldde begin deze maand dat Milli Görüs banden zou hebben met extremisten en financiers van terrorisme. De krant schreef zich te baseren op een geheime analyse van een Regionale Inlichtingendienst, die ook in handen was van Kamerlid Brinkman.
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken sprak woensdag in een brief aan de Tweede Kamer tegen dat een Regionale Inlichtingendienst onderzoek heeft gedaan naar de moskeekoepel.
Waarschijnlijk gaat het om een analyse die vorig jaar is gemaakt door een onderdeel van de politie Amsterdam-Amstelland.
De Amsterdamse politie heeft aan de hand van openbare bronnen gekeken of Milli Görüs via een omweg banden heeft met antidemocratische organisaties. Dat onderzoek heeft geleid tot conclusies over "vermeende relaties tussen individuen en organisaties".
De landelijke inlichtingendienst AIVD heeft echter geen concrete aanwijzingen dat Milli Görüs betrokken is bij ernstige radicalisering, extremisme of terrorisme, aldus Ter Horst.
Milli Görüs heeft verontwaardigd gereageerd op de publicatie in De Telegraaf. De islamitische organisatie kondigde juridische stappen aan om een rectificatie en een schadevergoeding af te dwingen.
(Bron)
Langdurige armoede neemt toe in Amsterdam

AMSTERDAM - Arme inwoners van Amsterdam slagen er steeds minder in aan hun situatie te ontsnappen. Dat blijkt uit de woensdag verschenen Armoedemonitor van de gemeentelijke dienst onderzoek en statistiek.
Vorig jaar behoorden bijna 74.000 huishoudens tot de minima. Bij 76 procent daarvan was dat al minstens drie jaar het geval. In 2002 zat 65 procent van de arme gezinnen al zolang in de financiële problemen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat families van Marokkaanse afkomst relatief gezien het vaakst arm zijn. 37 Procent van deze huishoudens behoort tot de minima. Bij alle andere niet-westerse allochtonen is dat bij drie op de tien het geval. 13 Procent van de autochtone gezinnen leeft in armoede.
Verantwoordelijk wethouder Freek Ossel schrijft in het rapport dat arme mensen zich vaak in een vicieuze cirkel bevinden. "Armoede is vaak zowel de oorzaak als het gevolg van groeiende problemen in de persoonlijke omgeving van mensen, waardoor hun kansen en ontwikkeling steeds verder worden beperkt." Hij ziet het doorbreken van die cirkel als een belangrijke uitdaging.
Ook uit eerdere onderzoeken bleek al dat de kloof tussen arm en rijk in Amsterdam toeneemt. Vaak is die tweedeling er ook een tussen autochtonen en allochtonen. Burgemeester Job Cohen sprak daar tijdens zijn nieuwjaarstoespraak nog zijn zorgen over uit.
(Bron)

dinsdag, september 16, 2008

Politie onderzoekt verdrinking hond

APELDOORN - De politie in Apeldoorn is op zoek naar de eigenaar van een hond die onlangs is verdronken in het Apeldoorns kanaal in Smelik.
Volgens de politie is de 10-jarige hond vermoedelijk in het water gegooid en opzettelijk verdronken, zo zei een woordvoerder dinsdag.
Het dier, een wit-beige terriër, had een touw om zijn nek met een zak die verzwaard was met stenen. Ook had hij een wond tussen zijn ogen, vermoedelijk omdat hij geslagen was met een steen.
Een voorbijganger ontdekte de hond, omdat het achterlijf boven water uitstak. Volgens gegevens in een chip heette het dier Chico. De vacht was ernstig verwaarloosd. De politie vermoedt dat de hond in de nacht van 6 op 7 september in het kanaal is gegooid.
(Bron)
Is die troonrede niet een beetje 'gaat u rustig slapen', of hoe dat citaat ook alweer luidde?
Duitser betaalt boete in centen

AMSTERDAM - Uit ergernis over een geldboete heeft een Duitser de brievenbus van het kantongerecht in Wuppertal volgestort met 29.292 één-eurocent-munten.
Daarmee voldeed hij een boete van 292 euro en 92 cent, die hem was opgelegd omdat hij brieven van een gevangene in voorarrest naar buiten had gesmokkeld. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank dinsdag gezegd.
De munten, met een gewicht van 67 kilo, moesten over twee kisten worden verdeeld om ze naar de bank te brengen. Daar werden ze vervolgens geteld.
De man had er ook een briefje bijgedaan, waarin hij uitlegde dat zijn ongebruikelijke betaalmethode volgens hem gerechtvaardigd was vanwege de boete, die in zijn ogen geheel onterecht was.
(Bron)
Minder orgaandonaties na overlijden

LEIDEN - Na een opleving vorig jaar is het aantal orgaandonaties na overlijden in Nederland teruggevallen op het niveau van de jaren daarvoor.
In de eerste acht maanden van 2008 stonden 122 donoren na hun dood een of meer organen af. Dat is 35 donoren minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. De bereidheid om bij leven een nier af te staan steeg.
In de eerste acht maanden van 2008 ontvingen 134 mensen dat orgaan van een nog levende bloedverwant. Dat was achttien (16 procent) meer dan het jaar daarvoor.
Niet-bloedverwanten schonken bij leven 145 nieren, 41 (39 procent) meer dan in de eerste acht maanden van 2007.
In 2007 waren er 257 mensen die na hun dood een of meer organen afstonden. Dat waren er 57 meer dan het jaar daarvoor. In de drie jaren daarvoor lag het aantal rond 220.
De stichting denkt dat de afname in de eerste acht maanden van 2008 het gevolg is van minder geschikte donoren. Ook heeft mogelijk een groeiend aantal nabestaanden toestemming geweigerd. Zij moeten een besluit nemen, als de overledene geen wilsbeschikking in het Donorregister heeft laten opnemen.
Uit de eerste voorlopige resultaten van een onderzoek van overledenen in 79 ziekenhuizen in Nederland blijkt dat in de eerste helft van 2008 het percentage weigeraars onder de nabestaanden tot circa 70 procent is gestegen en daarmee weer op het niveau van 2006 is.
Daardoor komen minder organen beschikbaar, want 60 procent van de bevolking boven 18 jaar heeft geen wilsbeschikking.
Een commissie onder leiding van oud-minister Jan Terlouw adviseerde dit jaar het systeem zo te veranderen dat iedereen donor wordt, tenzij hij expliciet heeft aangegeven dat hij zijn organen niet wil afstaan. Nog voor de commissie haar advies uitbracht, liet minister Ab Klink van Volksgezondheid weten het huidige systeem niet te willen wijzigen.
(Bron)
Bom voor Shell-kantoor in Dublin

AMSTERDAM - Maandagavond is een bom gevonden voor het Shell-kantoor in het Ierse Dublin. De explosievenopruimingsdienst van het Ierse leger heeft de bom onschadelijk gemaakt.
Shell maakte dit dinsdag bekend. Het is niet duidelijk van wie de bom afkomstig is. Shell noemt de bom een "sinistere" ontwikkeling.
Het Brits-Nederlandse olieconcern ontwikkelt voor de Ierse kust een gasveld (Corrib), waarover het met een lokale actiegroep al enige tijd onenigheid heeft. Belangrijkste discussiepunt is het leggen van een pijpleiding, die gedeeltelijk over land loopt, zo stelt een woordvoerder.
Shell stelt over alle benodigde vergunningen voor het project te beschikken. Het bedrijf is bereid tot gesprekken met groepen die nog zorgen hebben over het project.
(Bron)
'Politie Brazilië moordt te veel'

SAO PAULO - De Braziliaanse politie schiet regelmatig verdachte of onschuldige burgers neer. Het korps draagt daarmee bij aan het hoge aantal moorden in het Zuid-Amerikaanse land. Dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties (VN), dat maandagavond naar buiten is gebracht.
"In Rio de Janeiro doodt de politie drie mensen per dag. Ze zijn daar verantwoordelijk voor een op de vijf moorden", aldus Philip Alston, speciaal rapporteur voor de VN. Een groot onderdeel van het probleem is volgens hem dat veel agenten een dubbel leven leiden, omdat ze in hun vrije tijd bijklussen bij bendes.
Uit het onderzoek bleek verder dat een deel van de inwoners van Brazilië geen weerstand heeft tegen de moorden in gebieden waar de criminaliteit hoogtij viert, omdat het land een efficiënt juridisch systeem ontbeert.
De onderzoekers stellen dat de problemen zich concentreren rond Rio de Janeiro en Pernambuco, een gebied in het noordoosten van het land.
(Bron)
Vliegtuig verliest onderdeel

SPAARNWOUDE - Een vliegtuig van een nog onbekende maatschappij is maandagmiddag kort na de start vanaf Schiphol een onderdeel kwijtgeraakt.
Volgens een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, dinsdag, is het zogeheten stroomlijnstuk terechtgekomen in de buurt van Spaarnwoude.
Het is nog onduidelijk hoe groot het stuk plaatstaal is. Ook is onduidelijk hoe het onderdeel van het vliegtuig heeft kunnen vallen.
(Bron)

Herfst...
'Agent spioneerde voor geheime dienst Marokko'

HILVERSUM - Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond heeft een agent ontslagen omdat hij zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko. Dat meldde de actualiteitenrubriek Nova maandag.
Een woordvoerder van het politiekorps zei in een reactie dat de brigadier is ontslagen wegens "ernstig plichtsverzuim".
Hij gaf aan dat het strafontslag volgde op een disciplinair onderzoek. Het Openbaar Ministerie heeft geen vervolging ingesteld.
De zaak kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip binnenkreeg dat de Marokkaanse agent politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.
De AIVD heeft kort onderzoek gedaan en het korps Rotterdam-Rijnmond in een ambtsbericht op de hoogte gesteld.
Het Bureau Interne Zaken van de politie heeft vervolgens zelf onderzoek gedaan naar de brigadier, aldus Nova.
(Bron)
Scheepskanon uit 1631 boven water

DEN HAAG - Op de Noordzee is een scheepskanon opgevist uit de 17e eeuw, afkomstig van de Admiraliteit (vloot) van Rotterdam. Het bronzen gevaarte uit 1631 weegt ongeveer 2500 kilo en heeft een lengte van ruim drie meter en een doorsnede van 60 centimeter.
Een schip van Rijkswaterstaat stuitte afgelopen vrijdag op het kanon bij werkzaamheden in de Euro-Maasgeul, de vaarroute naar de haven van Rotterdam. van dit soort wapentuig zijn al vier exemplaren op de Noordzee boven water gehaald, "maar dit kanon verkeert in perfecte staat", zei dinsdag een woordvoerster van Rijkswaterstaat.
De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) gaat uitzoeken van welk schip het kanon afkomstig is.
(Bron)
Personeel vindt python in wc hotel

MAASTRICHT - Personeel heeft maandagavond in de wc van een hotelkamer in Maastricht een python gevonden.
In een naastgelegen kamer hield de politie in dit verband drie mannen en een vrouw uit Rome aan, die ook nog eens een wapen en verdovende middelen bij zich hadden. Dat liet de politie dinsdag weten.
Een vrouw had bij de receptie gemeld dat er een grote levende slang in de toiletpot van haar kamer lag. Die bleek door het riool uit de beneden liggende kamer naar boven te zijn gekropen.
Het personeel vertrouwde het niet, nam poolshoogte en vond in de kamer beneden ruim dertig exotische beesten, waaronder slangen, gekko's, pijlgifkikkers, vuursalamanders, Madagascar boa's, vogelspinnen en een babykrokodil. De slang werd gevangen en alle dieren uit de kamer gehaald.
De meeste dieren zaten in dozen en zakken. Twee gekko's marcheerden door de kamer. De ruim 2,5 meter lange Python is waarschijnlijk uit een doos ontsnapt en via het riool naar boven gekropen.
Volgens de Algemene Inspectiedienst is het bezit van vuursalamanders verboden. Ook ontbraken de juiste papieren van de boaslangen. Daarnaast zijn zestien dieren die werden gevonden illegaal, omdat daarvan de afkomst niet kan worden vastgesteld.
(Bron)
Bellende automobilist botst eerder

Automobilisten die mobiel bellen hebben meer kans op een botsing. Ook wanneer er handsfree wordt gebeld. Onderzoek van de Ontario Medical Association (OMA) wijst dit uit.
Er is duidelijk bewijs dat bellen tijdens het autorijden gevaarlijk is voor de chauffeur, bijrijders en omstanders, aldus dr. Ken Arnold van de OMA. Uit hun onderzoek is gebleken dat bellen van grote invloed is op de cognitieve functies van de chauffeur.
Een automobilist die al dan niet handsfree belt, kan zich minder goed visueel concentreren, hij kan minder goed visuele informatie verwerken en zijn reactietijd zal daardoor vertragen. Hierdoor heeft hij meer kans op een botsing.
Praktisch gezien zal de bellende chauffeur minder afstand houden van andere auto's, minder snel remmen, een andere gemiddelde snelheid aanhouden, minder goed in de spiegels kijken en langzamer reageren op verkeerslichten. Arnold suggereert dan ook dat bellen tijdens het autorijden ingeperkt zou moeten worden.
(Bron)

Niet echt verrassend.
Gat ozonlaag groter dan in 2007

GENEVE - Het gat in de ozonlaag is dit jaar groter dan in 2007, maar bereikt waarschijnlijk niet de omvang van twee jaar geleden.
Op 13 september had het gat in de beschermingslaag van de aarde een omvang van 27 miljoen vierkante kilometer. Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie dinsdag.
Het gat in de ozonlaag werd ontdekt in de jaren '80 van de vorige eeuw. Het gat ontstaat doorgaans in augustus boven de Zuidpool, bereikt circa twee maanden later zijn maximale omvang, waarna het half december weer is gedicht.
De ozonlaag beschermt de aarde tegen gevaarlijke straling van de zon. In 1987 zijn al afspraken gemaakt om de uitstoot van met name chloorfluorkoolwaterstoffen, kortweg cfk's, terug te dringen.
Deze stoffen zaten vroeger onder meer in koelkasten en haarlak. Deskundigen verwachten dat het gat in de ozonlaag pas in 2075 voltooid verleden tijd is.
(Bron)
Tientallen soorten vissen stralen rode kleur uit

TUBINGEN - Het was de zeebiologen tot nu toe nog niet opgevallen, maar tientallen soorten vissen in de zee blijken een rode kleur uit te stralen. In de diepte van de zee is de rode kleur niet te zien, omdat zonlicht daar niet doordringt. Ook werd altijd gedacht dat vissen rood niet konden waarnemen.
Karmozijnrood, kersenrood, roestkleur en robijnrood blijken de koraalriffen te domineren, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Tübingen in Duitsland per ongeluk.
De wetenschappers keken door een kleurenfilter en zagen plotsklaps een spectrum van rood om zich heen, zo lieten zij dinsdag weten.
De vissen blijken de rode kleur, die alleen van dichtbij te zien is, te gebruiken om te communiceren met een potentiële partner of om soortgenoten te waarschuwen.
De ontdekking heeft volgens de wetenschappers een schok teweeg gebracht in de wereld van de ichtyologen (vissendeskundigen).
(Bron)