zaterdag, januari 21, 2006

'Topbestuurders verdienen weer veel geld met opties'

AMSTERDAM - Bestuurders van Nederlandse ondernemingen verdienden in 2005 34 miljoen euro met het verzilveren van hun opties. De rechten om tegen een vooraf bepaalde prijs aandelen in het eigen bedrijf te kopen, maken weer vaker deel uit van het beloningspakket van bestuurders. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant zaterdag.
De krant baseert zich op de voor bestuurders verplichte transactiemeldingen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Door de gestegen aandelenkoersen zijn de verdiensten uit opties sterk gestegen.
In 2004 verdienden 59 bestuurders gemiddeld 227 duizend euro. Vorig jaar ontvingen 67 bestuurders gemiddeld 510 duizend euro. Grootverdiener was Versatel-topman Raj Raithatha; hij ontving voor de verkoop van zijn opties en aandelen in het bedrijf 14,4 miljoen euro, aldus de Volkskrant.
De opties voor bestuurders zijn omstreden omdat de fixatie op de beurskoers kan leiden tot verwaarlozing van het lange termijnbeleid. Het ministerie van Financiën schreef in 2003 in een onderzoek dat opties bestuurders "prikkels geven om het koersniveau te beïnvloeden".
(Bron)
Mexicanen ruilen wapens tegen computers

MEXICO-STAD - Mexicanen die nog wapens hebben liggen krijgen de mogelijkheid hun schietijzer in te ruilen voor een computer. Daarmee hopen de autoriteiten van een district in de Mexicaanse hoofdstad de criminaliteit de kop in te drukken.
"Veel mensen hebben een wapen thuis. Vaak uit voorzorg, maar bij verkeerd gebruik loopt het regelmatig uit op een familiedrama", zei Guadalupe Lopez, een lokale politicus vrijdag.
Schietincidenten komen dagelijks voor in Mexico-Stad. De achttien miljoen inwoners kijken niet meer op van ontvoeringen, roofovervallen en achtervolgingen. In een andere stadsdeel kregen mensen tijdelijk groenten in ruil voor wapens. Daarbij kwamen veelal verzamelobjecten boven tafel.
(Bron)
Koudegolf uit Rusland rukt op naar andere landen

MOSKOU/WARSCHAU/KOPENHAGEN - De koudegolf die Rusland sinds het begin van de week in zijn greep heeft, breidt zich uit naar aangrenzende landen. In de hoofdstad Moskou vroren in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf mensen dood. Weliswaar steeg de temperatuur in Moskou zaterdag tot 22 graden onder nul, maar door de harde wind leek het veel kouder dan eerder.
Uitzicht op beter weer is er voorlopig niet, zeggen de meteorologen. Vanaf maandag gaat het harder vriezen, waarbij de temperatuur in de nacht kan dalen tot 32 graden onder nul. Heel veel mensen hebben het ook in huis koud omdat de verwarmingssystemen niet voldoende capaciteit hebben. Veel mensen verwarmen bij met elektrische kachels. De stroomproductie werkt op topcapaciteit.
In Oekraïne vielen vrijdag en zaterdag acht doden, vooral zwervers en bejaarden. Tientallen mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen.
Ook in Noord-Europa is het bar weer. Zware sneeuwstormen en felle koude legden vrijdag in grote delen van Scandinavië het verkeer plat. Treinen konden niet meer rijden, veerboten bleven liggen.
Ook moesten in Noorwegen, Zweden en Denemarken de meeste vluchten worden geannuleerd. De luchthaven van Kopenhagen, Kastrup, werd vrijdag gesloten, nadat de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS eerder al alle Europese vluchten van en naar het vliegveld had geschrapt. De ijsafzetting op vliegtuigen kon niet meer worden verwijderd, aldus een woordvoerster. Duizenden reizigers raakten gedupeerd. Zaterdag kwam het verkeer geleidelijk weer op gang.
Wegens ijsvorming werd voor de tweede keer vrijdag de brug over de Grote Belt voor het verkeer afgesloten, waardoor de wegverbinding Duitsland-Kopenhagen is onderbroken. Ook zaterdag was de brug gesloten.
In het westen van Polen was het zaterdag ook koud. Zware sneeuwval veroorzaakte grote verkeershinder. Het vliegverkeer op de luchthaven van Gdansk liep forse vertragingen op, evenals het treinverkeer. Zondag wordt in het land een zware koude-inval verwacht. In Warschau was het zaterdag net zo koud als in Moskou.
(Bron)
Website geeft antwoord op juridische vragen over weblogs

AMSTERDAM - Het aantal weblogs is de laatste jaren gestaag toegenomen. Hoewel er veel wetten en juridische regels zijn waar bloggers mee te maken hebben, zijn velen daarvan niet op de hoogte. De website Ius mentis biedt sinds kort uitkomst. Op deze site worden namelijk juridische vragen over bloggen behandeld.
Een blogger heeft te maken met wetten en juridische regels zoals auteursrecht, aansprakelijkheid, smaad en belediging. De website Iusmentis geeft antwoord op vragen als: zijn bloggers aansprakelijk voor reacties op hun weblog, mogen bloggers inline linken naar andermans afbeelding en hoeveel mag een blogger citeren.
Daarnaast besteedt de website, die ruim 250 artikelen over recht en technologie bevat, aandacht aan onderwerpen als grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, nieuws en journalistiek en het gebruik van materiaal van anderen.
(Bron)
Boekverkoop schiet omhoog na opmerking Bin Laden

WASHINGTON - Een onverwachte aanbeveling van Osama bin Laden heeft ertoe geleid dat een boek van een criticus van de Amerikaanse buitenlandse politiek vanuit het niets populair is geworden. Het boek Rogue State: A Guide to the World's Only Superpower (Schurkenstaat: Een gids voor 's werelds enige supermacht) van William Blum stond op de 209.000e plaats van de verkooplijst van internetwinkel Amazon.com, voor Bin Laden er tijdens een donderdag uitgezonden geluidsopname een opmerking over maakte.
Vrijdag was het boek omhooggeschoten naar de dertigste plaats - iets wat doorgaans alleen voorkomt als presentatrice Oprah Winfrey in haar show TV Bookclub een boek aanprijst.
Bin Laden vertelde dat leden van zijn terreurnetwerk nieuwe aanvallen op de Verenigde Staten voorbereiden. Hij zei ook tegen de Amerikanen: "Het is nuttig voor jullie om het boek The Rogue State te lezen."
De 72-jarige auteur werd in de uren daarna bestormd door de media. Alle grote televisienetwerken kwamen langs in zijn appartement in Washington. Verslaggevers en fotografen van kranten bezochten hem. In tegenstelling tot wat velen verwachtten, voelde Blum zich niet gegeneerd door de aanbeveling van de terroristenleider. Hij was "verrast en zelfs geschrokken en geamuseerd" toen hij erachter kwam wat Bin Laden had gezegd, zei hij in een televisie-interview.
Hij toonde zich ingenomen met de aanbeveling van Bin Laden. "Ik was blij. Ik wist dat het goed zou zijn voor de verkoopcijfers van het boek en ik maak me niet druk bijna net zo goed als wanneer je boek een Oprah-boek wordt." En tegen de Britse krant The Times: "Ik blijk met Osama bin Laden een bepaald idee over de Amerikaanse buitenlandse politiek te delen en het is geweldig als meer mensen mijn boek lezen."
Blums 320 pagina's tellende boek, dat in 2000 verscheen en ook in het Nederlands is vertaald, begint met een hoofdstuk met de titel 'Waarom blijven terroristen toch over waar die aanbeveling vandaan komt." Tegen The Washington Post zei hij: "Dit is steeds de Verenigde Staten uitkiezen?'.
Bin Laden maakte overigens een fout toen hij zei uit het boek te citeren. Het citaat komt uit een ander boek van Blum, 'Freeing The World to Death: Essays on the American Empire'. "Hij heeft ze door elkaar gehaald", zegt Blum.
(Bron)
'Kind vindt vader minder belangrijk'

RIJSWIJK - Bijna eenderde van de mannen in Nederland brengt nauwelijks tijd door met de kinderen. Die vinden daarom hun vader minder belangrijk dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een zaterdag in Trouw verschenen onderzoek van TNS-Nipo.
Het onderzoek 'De staat van het kind' is gehouden onder ruim vijfhonderd kinderen en evenveel ouders. Dezelfde enquête werd vijf jaar geleden ook al uitgevoerd.
Eind 2000 beschouwde nog ruim de helft van de kinderen tussen tien en achttien jaar zowel vader als moeder als belangrijkste opvoeder. Nu is dat gedaald tot 43 procent. Uit de huidige enquête blijkt dat ruim de helft van de kinderen de moeder het belangrijkst vindt, het aantal jongeren dat alleen de vader noemde daalde van 5 naar 4 procent.
Het zakgeld dat de ondervraagden krijgen is in zes jaar gedaald, net als hun bijverdiensten. Hun budget daalde zo ondanks de inflatie van ongeveer 100 naar 80 euro. Gemiddeld ontvangen kinderen 32 euro zakgeld per maand. Het meeste geld krijgen kinderen van arme ouders.
(Bron)

Rare vaders - ze weten niet wat ze missen.
AIVD onderzoekt lekken van staatsgeheimen

LEIDSCHENDAM - De veiligheidsdienst AIVD is een diepgaand onderzoek begonnen naar documenten van de organisatie die in handen zouden zijn gevallen van het criminele circuit. Dat liet de dienst zaterdag weten. Het gaat om stukken over topcrimineel Mink K. die De Telegraaf zaterdag publiceerde. "De AIVD neemt het hoog op dat opnieuw staatsgeheimen in verkeerde handen zijn gevallen", zo liet de organisatie weten. Ook het Openbaar Ministerie heeft met onmiddellijke ingang een onderzoek op gang gebracht.
Uit uitgelekte interne stukken van de dienst, die zaterdag zijn gepubliceerd door De Telegraaf, blijkt dat de groep van Mink K. jaarlijks miljoenen reserveerde voor het omkopen van politie en justitiepersoneel. In de documenten waaruit de krant citeert, stelt een informant uit de groep van K. dat de corruptie zelfs zo ver ging dat er liquidaties werden uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens die voor de gelegenheid werden 'uitgeleend.'
"De rol van de AIVD, destijds de BVD, met betrekking tot de georganiseerde criminaliteit bestond uit onderzoek naar mogelijke aantasting van de integriteit van de openbare sector", stelt de dienst. "Kort gezegd: in welke mate is de onderwereld in staat de bovenwereld te manipuleren. Dit onderwerp had bijzondere aandacht in de periode 1996-1999. Hierover is ook in de jaarverslagen van de dienst gepubliceerd."
Volgens de woordvoerder van het OM wordt onderzocht of de beweringen juist zijn en wat de betrokkenheid van het OM is geweest. "Maar het gaat om feiten uit midden jaren negentig. Die heb je niet een-twee-drie boven tafel." Ook de beweringen dat de groep van K. achter inbraken bij het Amsterdamse Openbaar Ministerie en bij officier van justitie J. Valente zit, worden volgens de woordvoerder onderzocht.
K. werd eerder veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf in verband met de vondst van een enorme hoeveelheid wapens in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam, in 1999. Begin vorig jaar werd hij in de halfopen gevangenis in Heerhugowaard aangehouden op verdenking van de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden. Die werd in april 1993 in zijn woonplaats door middel van een bom gedood. Het explosief zat in een plastic tas die aan zijn voordeur was bevestigd.
Uit de documenten zou blijken dat de AIVD jarenlang onderzoek deed en infiltraties aanstuurde rond Amsterdamse drugscriminelen omdat er sterke vermoedens bestonden over corruptie bij politie en justitie. De geheime documenten circuleren volgens de Telegraaf in het Amsterdamse criminele circuit.
De AIVD zou de beschikking hebben gehad over twee informanten binnen de groep van Mink K., die in de stukken Sentaro en Herfstbos worden genoemd. In de stukken stelt Sentaro dat de organisatie van K. een aantal hoge ambtenaren van politie en justitie zou hebben omgekocht. "In ruil voor geld zouden deze personen K. waar nodig waarschuwen. Per jaar zou de organisatie twee miljoen gulden reserveren voor dit doel", zo staat in de AIVD-dossiers.
De groep van K. zou achter een reeks van liquidaties zitten die volgens Sentaro werden uitgevoerd met wapens die door de politie in beslag waren genomen. Voor de gelegenheid werden de wapens uit het politiebureau gehaald. "Deze pistolen, met label en al, werden na de liquidatie weer teruggelegd. Een onderzoek moest zo wel tot niets leiden, aangezien er niet iemand vermoord kan worden met een pistool afkomstig uit een politiebureau" , aldus de informant. De Amsterdamse politie kon zaterdagochtend vooralsnog niet op de informatie reageren.
De informant deed ook onthulllingen over omvangrijke wapenhandel. Zo zijn gebleken dat de organisatie de beschikking had over enorme wapendepots met onder meer grote hoeveelheden semtex en 'honderden antitankraketten'.
Gevreesd werd dat K. de wapens aan terroristen zou leveren. Zo zou de Amsterdammer nauwe banden hebben onderhouden met een verbindingsman van de moslimextremistische Hezbollah en met een Spaanse familie die was gelieerd aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA.
Ook zou K. zogeheten 'contra-strategieën' hebben ontwikkeld om het Nederlands rechtsbestel te ontwrichten. Zo verklaarde informant Herfstbos dat de groep in de jaren negentig schuilging achter de geruchtmakende inbraken bij het Amsterdamse OM en officier van justitie Valente.
Advocaat A. van der Plas heeft zaterdag verbijsterd gereageerd op de berichten dat haar cliënt Mink K. medewerkers van justitie zou hebben omgekocht. Ze sluit niet uit dat die informatie uit geheime stukken van de AIVD met opzet is gelekt. "Al is het maar om mijn cliënt is diskrediet te brengen."
De raadsvrouw is naar eigen zeggen zeer verbaasd over zowel de inhoud van de informatie als over het lek. Van der Plas heeft zo haar vragen bij de rol van de veiligheidsdienst. Ook in eerdere zaken tegen Mink K. bleef de rol van de toenmalige BVD onduidelijk, verklaarde ze. Haar cliënt heeft ze nog niet over de onthullingen gesproken.
De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over het uitgelekte dossier. Zowel GroenLinks, de PvdA als het CDA en VVD willen weten wat er is gebeurd, zo bleek zaterdag.
"Het kan niet zo zijn dat we ongeveer elke twee, drie weken vertrouwelijke informatie op straat vinden", zei CDA-Kamerlid De Pater. Zij verwijst naar een eerdere kwestie waarbij diskettes van de Regionale Inlichtingendienst Rotterdam-Rijnmond bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries belandden. Komende week staat daarover al een overleg met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) op de agenda. De Pater wil voor die tijd een brief van het kabinet over het nieuwe lek.
De VVD wil ook met Donner (Justitie) praten. Kamerlid Weekers maakt zich ernstige zorgen over de inhoud van de dossiers, zoals De Telegraaf daar zaterdag over schreef. "Er wordt beweerd dat topcriminelen door middel van omkoping aan justitiële gegevens konden komen", stelt hij. "Als dit waar is moet in elk geval de onderste steen boven komen. Want aan wie moeten we het anders overlaten om de boeven te vangen in dit land?" Weekers noemt het buitengewoon schokkend.
Volgens PvdA-Kamerlid Kalsbeek is er alle reden voor de Kamer om er bovenop te zitten. Zij sluit niet uit dat de Kamer een parlementaire enquête wil instellen naar lekken bij de AIVD.
GroenLinks wil in het wekelijkse vragenuur van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) weten of er sprake was van corruptie bij politie en justitie, zoals uit het gelekte dossier zou blijken. Bovendien wil de partij weten wat er met de betrokken personen is gebeurd en of er een structurele verwevenheid van boven- en onderwereld bestaat, of dat dit iets is wat alleen eind jaren negentig speelde.
(Bron)
Minder terugval naar bijstand na vinden baan

ROTTERDAM - Bijstandsgerechtigden die een (tijdelijke) baan vinden, 'vallen' maar zelden terug in de bijstand. Dat blijkt uit een onderzoek naar 13.000 mensen die in de periode 2000 tot 2003 een bijstandsuitkering hadden. Volgens Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam kwam 13 procent van hen binnen achttien maanden weer in de bijstand.
Uit de cijfers blijkt overigens wel dat gemiddeld 40 procent van de mensen die een baan vinden weer een of meerdere keren werkloos wordt. Zij keren vaak echter niet in de bijstand terug, omdat ze opnieuw een baan vinden, of een andere vorm van uitkering krijgen.
Sociale Zaken concludeert dat ook het vinden van een tijdelijke baan, bijvoorbeeld via een uitzendbureau, kan voorkomen dat mensen weer bijstand moeten aanvragen. "Voor dit onderzoek dachten we dat we alleen succes hadden als bijstandsgerechtigden een vaste baan vonden", aldus wethouder Van Sluis (Werkgelegenheid). "Nu blijkt ook tijdelijk uitzendwerk effectief om mensen uit de bijstand te houden."
(Bron)
Noord-Ierse politie onderzoekt duizenden moorden

BELFAST - De politie in Noord-Ierland heeft het onderzoek heropend naar bijna 3300 onopgeloste moorden die zijn gepleegd tijdens de gewelddadige onlusten van 1969 tot 1998. De politie zet voor de onderzoeken 84 rechercheurs in en heeft een budget 46 miljoen euro.
De politie handelt de zaken simpelweg op alfabetische volgorde af. De bedoeling is vooral de nabestaanden van de slachtoffers duidelijkheid te geven over de toedracht en de daders voor het gerecht te brengen, zei een politiewoordvoerder vrijdag.
(Bron)
Leraar verdacht van leveren drugs in jeugdgevangenis

VEENHUIZEN - Een leraar consumptieve technieken wordt ervan verdacht drugs te hebben geleverd aan gedetineerden van jeugdinrichting de Veenpoort in Veenhuizen. De leraar, in dienst van het Noorderpoortcollege en werkzaam op de school Het Poortje in de inrichting, is inmiddels geschorst.
De politie is begonnen met een onderzoek naar drugshandel in de jeugdgevangenis, maakte de algemeen directeur van Het Poortje vrijdag bekend.
Aanleiding voor het inschakelen van de politie vormt een intern onderzoek waaruit is gebleken dat jongeren drugs hebben gebruikt.
Dit is naar voren gekomen uit urinetesten die uit routine waren afgenomen. Bij meerdere jongeren werden sporen van amfetamine aangetroffen. Verklaringen van de betrokken jongeren leidden naar de leraar.
Naar aanleiding van de beschuldigingen van de jongens, besloot de directie een onaangekondigde controle met drugshonden in de Veenpoort te houden. De politie, die de controle uitvoerde, trof geen drugs aan. "Hieruit kunnen we concluderen dat het gaat om een incident", aldus de directeur.
(Bron)
Memorystick met geheim defensiemateriaal zoek

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft vrijdag bij de Koninklijke Marechaussee aangifte gedaan van vermissing van een memorystick met vertrouwelijk en geheime informatie van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van diefstal, neemt Defensie de zaak hoog op. Het moet duidelijk zijn dat het slordig omgaan met vertrouwelijke informatie niet door de beugel kan, aldus een woordvoeder van het ministerie.
(Bron)

Sja, informatie verplaatsen wordt steeds makkelijker, maar die kleine dingen raak je ook makkelijker kwijt dan pakweg een archiefkast...

vrijdag, januari 20, 2006

Albert Heijn verlaagt opnieuw prijzen

AMSTERDAM - Albert Heijn verlaagt komende week de prijzen van duizend artikelen in zijn supermarkten. Het gaat om met name lang houdbare producten van A-merken. De prijsverlaging is de tiende sinds het bedrijf in oktober 2003 de prijzenslag inzette, aldus Albert Heijn vrijdag.
Ruim 7500 producten in de Albert Heijn-schappen zijn sindsdien goedkoper geworden. Albert Heijn is volgens onderzoeksbureau GfK de grote winnaar van de prijzenslag. In vergelijking met 2003 kwamen er vorig jaar 300.000 meer huishoudens naar de AH-winkels.
De omzet van de AH-supermarkten steeg in 2005 met ruim 5 procent.
(Bron)
Aantal illegale arbeiders ligt fors lager

DEN HAAG - Het aantal illegale werknemers in Nederland ligt hoogstwaarschijnlijk fors lager dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een vrijdag bekendgemaakt onderzoek verricht in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.
Het onderzoek werd in het voorjaar van 2005 uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Regioplan Beleidsonderzoek. De onderzoekers schatten dat in het voorafgaande jaar 65.000 tot 90.000 buitenlanders in Nederland in dienst waren zonder dat ze beschikten over de vereiste vergunningen. Andere onderzoekers raamden het aantal in 2004 nog op 100.000 tot 180.000.
Staatssecretaris Van Hoof heeft het onderzoek laten uitvoeren omdat hij een ijkpunt nodig heeft om het effect van zijn beleid te toetsen. Begin 2005 koos de bewindsman voor een steviger aanpak van het probleem van de illegale arbeid. Er wordt nu veel meer gecontroleerd en de boetes zijn omhoog gegaan naar 8000 euro per aangetroffen illegaal.
Van Hoof erkent dat het moeilijk is om een betrouwbaar en exact beeld te krijgen van de omvang van het probleem. "Uit angst voor bestraffing geven werkgevers niet gauw toe dat ze gebruikmaken van illegale werknemers. Onderzoekers moeten het daarom doen met schattingen op basis van onderzoek waarbij de betrokken werkgevers zeker weten dat ze anoniem blijven. De resultaten van zulk onderzoek zijn niet 100 procent betrouwbaar".
Ruim 7000 werkgevers hebben op anonieme basis vragenlijsten ingevuld of zijn telefonisch geënquêteerd over illegale arbeid. De onderzoekers zeggen voor 95 procent zeker te weten dat tussen de 73.000 en 106.000 werkgevers gebruik hebben gemaakt van de diensten van één of meer illegale werknemers. Dat houdt in dat bijna één op de vijf werkgevers in de fout is gegaan.
Het onderzoek beperkte zich tot het gedrag van 'bedrijfsmatige werkgevers', zoals Sociale Zaken het omschrijft. Buitenlanders die illegaal voor particulieren werkten, zijn niet meegenomen in de schatting.
(Bron)
Walvis in Theems zet Londen op stelten

LONDEN - Londenaren keken vrijdag hun ogen uit toen ze een walvisachtige zagen zwemmen in de rivier de Theems. Volgens de Britse zender BBC gaat het om een Noordelijke Butskop, een walvisachtige uit de familie van de spitssnuitdolfijnen, die doorgaans alleen te vinden is in de noordelijke Atlantische Oceaan.


Het dier, ongeveer 5 meter lang, werd onder meer gezien bij de parlementsgebouwen in het historische hart van Londen. Een zegsman van de Royal National Lifeboat Institution (RNLI) liet de BBC weten dat donderdag al drie walvissen waren gespot in de rivier, maar dat slechts een dier het is gelukt om verder stroomopwaarts te zwemmen.
Een bioloog van de dierentuin van de Britse hoofdstad sprak van een zeer zeldzaam verschijnsel. "Hij is erg ver van huis en ik heb geen idee hoe het dier in de Theems terecht is gekomen." Volgens het stadsbestuur van Londen is na een kijkje in de archieven het de eerste keer dat een butskop in de rivier is waargenomen.


Dierenbeschermers hebben een boot nabij de butskop om te zien of het dier in de problemen komt. Het heeft al een afgemeerde boot geraakt. De butskop ziet er volgens experts gezond uit, maar ze hebben zorgen over hoe het dier zijn weg terug naar zee moet vinden. Langs de kade hebben zich honderden mensen verzameld die getuige willen zijn van het zeldzame gebeuren.
Het Britse Sky News heeft een helikopter ingezet om de butskop te kunnen volgen en opnamen te maken. De website van de commerciële omroep heeft het nieuws over de walvis als 'Breaking News' gebracht. Ook de Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte rechtstreeks vanaf de kade.
Door de jaren heen zijn al vaker dolfijnen en zeehonden in de Theems opgedoken.
(Bron, video)
Bekentenis in verkrachtingszaak Oudwoude

AMSTERDAM - De 25-jarige man uit Westergeest die ervan wordt verdacht zondag bij Oudwoude een 13-jarig meisje te hebben verkracht, heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vrijdag bekendgemaakt.
De DNA-sporen die rond de plaats van het delict zijn gevonden en het DNA van de maandag opgepakte verdachte zijn hetzelfde. De rechter-commissaris van de rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag de voorlopige hechtenis van de Fries met veertien dagen verlengd.
Het 13-jarige slachtoffer werd zondag in het bos bij het Friese dorpje Oudwoude van haar paard getrokken en seksueel misbruikt. Dat gebeurde op twee kilometer van de plek waar in 1999 Marianne Vaatstra gruwelijk werd omgebracht. Het DNA dat bij het lichaam van Marianne is gevonden komt niet overeen met de man uit Westergeest. Justitie zegt zeker te zijn dat de verdachte niets met de zaak-Vaatstra van doen heeft.
Vader Bauke Vaatstra kende vrijdag gemengde gevoelens. "Je denkt toch: stel dat hij het wel is. Het is erg jammer, want de spanning was hoog. Het is nu weer opnieuw beginnen." Vaatstra is blij voor de ouders en het meisje dat deze zaak snel is opgelost.
"Want ik hoop dat nooit iemand meemaakt wat wij meemaken", aldus Vaatstra over de gevoelens van zijn vrouw en zichzelf. Sinds hun dochter zeven jaar geleden werd vermoord, hebben de ouders weinig rust gekend omdat moordenaar van hun dochter nog steeds een onbekende is.
Volgens advocaat J. de Vries van de verdachte heeft zijn cliënt spijt. Het is een hele trieste zaak, voor alle partijen. Het is belangrijk dat het slachtoffer goede begeleiding krijgt", aldus de raadsman. Hij wil overigens niets zeggen over de eerdere ontkenning van de verkrachting door zijn cliënt.
Het rechercheteam van 25 man dat aan de zaak heeft gewerkt, wordt langzamerhand afgebouwd. Zij gaan nog wel onderzoeken of de man iets te maken heeft met aanrandingen van meisjes in de Friese dorpjes Buitenpost en Kollum. De verdachte mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat.
(Bron)
Rijschoolhouders wantrouwen CBR

AMSTERDAM - Rijschoolhouders denken dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) slagingspercentages in bepaalde regio's kunstmatig laag houdt om zich van inkomen te verzekeren. Zo zouden leerlingen in Amsterdam gemiddeld tot twintig uur meer les volgen dan leerlingen in Noord-Nederland. De rijschoolhouders willen opheldering van het CBR. Dat meldt de Telegraaf vrijdag.
Uit onderzoek van Bovag en TrafficTest zou volgens de Federatie Autorijschool Management (FAM) en VekaBest, maker van verkeersleermiddelen, blijken dat slagingspercentages per regio al jarenlang tot dertig procent uiteen lopen. "De verschillen zijn te groot om te denken dat het komt doordat het verkeersbeeld per regio anders is", zegt FAM-voorzitter Rob Kant in het dagblad.
Het CBR zou vooral aan zijn begroting denken. "De jongere die examen moet doen, is de melkkoe", stelt VekaBest-directeur Peter Kantelberg. Het vertrouwen in de objectiviteit van het CBR-examen is volgens de twee organisaties geschaad.
Volgens het CBR ontstaan de verschillen niet door de beoordeling van de examinator. De verklaring zou zijn dat leerlingen in de grote stad door geldgebrek te weinig lessen volgen en te snel op examen willen met als gevolg dat ze eerder zakken. "De beoordeling van examinatoren is boven alle twijfel verheven", zegt CBR-woordvoerder Hans Fontijn in het dagblad.
(Bron)
'Wijndrinkers leven gezonder'

LONDEN - Mensen die de voorkeur geven aan een glaasje wijn, leven gezonder dan diegenen die liever een biertje nemen. Dat concluderen Deense wetenschappers die het eet- en drinkgedrag van Denen hebben onderzocht aan de hand van hun 3,5 miljoen aankopen in de supermarkt.
Het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal meldde vrijdag de bevindingen van de Deense geleerden.
Mensen die wijn in hun winkelkarretje hadden, aten meer fruit, groente, olijven en kaas met een laag vetgehalte. Bierdrinkers kochten vooral kant-en-klaarmaaltijden, frisdrank, suiker, worsten, lamsvlees en boter.
Uit het onderzoek blijkt dat bierdrinkers voornamelijk laagopgeleide mannen zijn die vaker naar de fles grijpen. Mensen die wijn drinken, nemen over het algemeen minder vaak een alcoholische versnapering, zijn hoogopgeleid, slank en gezond. Vooral veel volwassen vrouwen drinken wijn.
Vergelijkbare onderzoeken in de Verenigde Staten en Frankrijk bevestigen deze verschillen tussen bier- en wijndrinkers.
(Bron)
Zalm heeft meevaller van ruim 2 miljard

DEN HAAG - De schatkist heeft over 2005 een extra meevaller van 2 à 2,5 miljard euro. Dat bedrag komt bovenop de meevaller van 3 miljard die al eerder bekend werd. Het financieringstekort van de overheid over vorig jaar komt daarmee uit op circa 0,75 procent.
Minister Zalm van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. Eerder werd het tekort over 2005 nog geraamd op 1,2 procent.
De meevaller is onder meer het gevolg van extra belastinginkomsten van 0,5 à 1 miljard en lagere uitgaven bij de departementen van 1,5 à 2 miljard. Daar staat een tegenvaller tegenover doordat de gemeenten meer geld hebben uitgegeven dan verwacht. Ook de tekorten van de lagere overheden tellen volgens de Europese normen mee bij het bepalen van het financieringstekort van het Rijk.
Zalm toonde zich erg behoedzaam over de vooruitzichten voor dit jaar. Volgens hem is het lang niet zeker dat zich dan opnieuw meevallers voordoen, waardoor het tekort over 2006 even laag zou uitkomen als in 2005. Pas in het voorjaar - na de gemeenteraadsverkiezingen - kan hij daar meer over zeggen, benadrukte de VVD-bewindsman.
Zalm ziet dan ook weinig in een debat met de Tweede Kamer over extra koopkrachtmaatregelen die het kabinet zou kunnen nemen als gevolg van de schatkistmeevallers. "Dat lijkt me geen zinvolle tijdsbesteding."
PvdA'er Crone kondigde donderdag aan zo'n debat te willen. Volgens Crone moet het kabinet extra geld uittrekken voor bijvoorbeeld een hogere zorgtoeslag of voor een compensatie voor de energiekosten.
(Bron)
Zuiderzeelijn op losse schroeven

DEN HAAG - De aanleg van de Zuiderzeelijn is vrijdag onzeker geworden. Het kabinet heeft besloten dat er onderzoek moet komen naar alternatieven.
Tot dusver dacht het kabinet met de aanleg van de Zuiderzeelijn twee vliegen in een klap te slaan: het oplossen van verkeersproblemen in het noordelijk deel van de randstad en het geven van een economische impuls aan het noorden van het land.
"Mogelijk komt er niet één oplossing" voor deze twee problemen, zei vicepremier Zalm na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad.
Het kabinet heeft besloten het onderzoek naar alternatieven voor een nieuwe spoorverbinding te verbreden. Daarbij hoort ook de mogelijkheid dat er een aparte oplossing komt voor de zogeheten noordvleugel van de randstad. Het noorden zou dan een nieuwe impuls kunnen krijgen door bijvoorbeeld te investeren in kennisinfrastructuur.
(Bron)
Opsporing cybercriminaliteit bij KLPD

DEN HAAG - Nederland krijgt geen speciaal centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Het proefproject National High Tech Crime Center (NHTCC) gaat verder als een opsporingseenheid binnen het Korps landelijke politiediensten, meldde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag.
Het NHTCC was een proef van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en het KLPD. Het kabinet was tot voor kort positief over de resultaten en inspanningen van het tijdelijke samenwerkingsverband, maar was niet te spreken over een concepteindadvies over de bestrijding van criminaliteit met en tegen informatie- en communicatietechnologie (ICT).
De opstellers pleitten daarin voor een integrale aanpak van politie en justitie samen met het bedrijfsleven en de definitieve oprichting van een speciaal centrum als (internationaal) aanspreekpunt, expertisecentrum en informatieknooppunt.
(Bron)
Slowaaks militair vliegtuig crasht in Hongarije

BUDAPEST - Een ongeluk met een Slowaaks militair vliegtuig in Hongarije heeft donderdagavond 42 mensen het leven gekost. Dat heeft het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag laten weten.
Aanvankelijk repte de Hongaarse politie van 44 doden. Dat aantal is bijgesteld nadat de Slowaakse autoriteiten aan de Hongaren een passagierslijst hadden verstrekt.
Slechts een inzittende van het toestel, dat blauwhelmen uit Kosovo naar huis terugbracht, heeft het ongeluk overleefd, meldde de Hongaarse politie. De overlevende ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in de Slowaakse stad Kosice. Het tweemotorige propellertoestel, een Antonov-24 van Russische makelij, stortte twintig kilometer voor het vliegveld van Kosice en vijf kilometer voor de Slowaakse grens neer. Het vloog vervolgens in brand.
Hongaarse militairen met nachtkijkers en hulpverleners uit Slowakije kamden in het nachtelijk duister de rampplek in het bergachtige en beboste grensgebied uit. Lichaamsdelen van de inzittenden liggen over een groot deel verspreid. "Het is erg luguber", aldus een woordvoerder van het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ook de omstandigheden voor het reddingswerk zijn moeilijk. Zo konden helikopters niet landen bij de rampplek op 700 meter hoogte. Het gebied, waar het 's nachts bijna twintig graden heeft gevroren, is bovendien bedekt door een laag sneeuw.
De vrouw van een van de militairen aan boord vertelde de Slowaakse televisie dat haar man haar kort na de crash had gebeld. "Hij vertelde me dat het vliegtuig was neergestort, in brand stond en ergens in een bos lag. Hij vertelde me dat hij de hulpdiensten en politie ging waarschuwen. Toen viel de lijn uit", aldus Michaela Farkasova.
Het toestel transporteerde voornamelijk Slowaakse militairen die deel uitmaakten van de door de NAVO geleide internationale KFOR-vredesmacht in Kosovo. Het toestel kwam uit de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Slowakije heeft circa honderd militairen gelegerd in Kosovo.
De Antonov-24 vliegt sinds 1959. Vorig jaar waren er drie ernstige ongelukken met types van het toestel. Daardoor kwamen in Equatoriaal Guinea, Rusland en Sudan bijna honderd personen om.
(Bron)
Sekseverandering Singaporese voorkomt afranseling

SINGAPORE - Een Thaise prostituee is in Singapore ontsnapt aan een afranseling nadat een arts had vastgesteld dat de vrouw, die in haar paspoort stond aangeduid als man, een sekseverandering had ondergaan. Volgens de Singaporese wet kunnen mannelijke drugsdealers gestraft worden door slagen met een rotanriet, maar mogen vrouwen die lijfstraf niet ondergaan.
Mongkon Pusuwans lot was wekenlang onzeker omdat de rechtbank wachtte op het oordeel van artsen die moesten uitmaken of de Thaise een man of vrouw was, aldus de vrijdageditie van dagblad The Straits Times.
Zij werd tien jaar geleden 'omgebouwd' van man tot vrouw. Omdat Thailand sekseveranderingen niet erkent, stond de vrouw in haar paspoort nog steeds geregistreerd als man. Ze moet wel zes jaar de cel in wegens het verhandelen van in totaal vier gram drugs. Singapore kent de strengste drugswet ter wereld. Op het bezit van meer dan 15 gram heroïne staat bijvoorbeeld al de doodstraf.
(Bron)

Die strenge drugswet voorkomt het handelen blijkbaar niet.
Bijbel in sms-taal

HEERENVEEN - Uitgeverij Jongbloed brengt volgende maand een bijbel uit in sms-taal. De teksten in de SMS-BBL komen uit Het Boek en omvatten fragmenten uit de Bijbel aan de hand van een aantal thema's en bemoedigende teksten. Ook zijn symbolen opgenomen voor verschillende Bijbelse namen.
Het idee komt uit het buitenland, verklaarde een zegsman van het bedrijf vrijdag. Het boekje krijgt 64 pagina's, kost 7,50 euro en is specifiek gericht op een jonge doelgroep die volgens de woordvoerder steeds vaker met sms communiceert.
In de aankondiging voor het nieuwe product geeft Jongbloed een voorbeeld van een fragment: 'Ik ben de Alfa en Omega, het begin en het einde van alles, zegt de Here, de Almachtige God, Die is, Die was en Die komt' uit Openbaring 1:8 krijgt in de SMS-BBL de vertaling 'Ik= A & OO, ht bgn & ht nde vn alls, zgt de Hr, d Alm8ige Gd, Die =, ws & kmt'.
Eerder kwam een andere ondernemer op het idee om dagelijks Bijbelteksten via sms te versturen naar de mobieltjes van belangstellenden.
(Bron)
Jos Staatsen overleden

RIJSWIJK - Oud-burgemeester van Groningen en voormalig KNVB-bestuurder Jos Staatsen is donderdag op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem overleden. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Groningen vrijdag laten weten. Staatsen was al enige tijd ziek.
Adrianus Albertus Martinus Franciscus Staatsen was van 1985 tot 1991 PvdA-burgemeester van Groningen, maar maakte vooral naam als voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB. Die laatste functie bekleedde hij van 1993 tot 1997. Staatsen vertrok bij de KNVB na het debacle rond de opkomst en ondergang van sportzender Sport7. Legendarisch werd zijn uitspraak "We gaan iets nieuws beginnen".
De rasbestuurder, die in Groningen ook raadslid en wethouder was, ging na Sport7 aan de slag als directeur bij BCG Interim-Management. Hij was eind 2002 in Breda nog betrokken bij de redding van eredivisieclub NAC. Staatsen maakte begin jaren zeventig als wethouder voor D66 deel uit van een links college van burgermeester en wethouders in de stad Groningen, waar ook Jacques Wallage en Max van den Berg deel van uitmaakten.
Wallage toonde zich vrijdag zeer geraakt door het overlijden vans Staatsen, die hij als een 'goede vriend' betitelde. "Hij was een hartstochtelijk dienaar van de publieke zaak die niet op eigen belang uit was. Jos was ongeneeslijk ziek, hij heeft zich er dapper tegen te weer gesteld."
Volgens Wallage verliest ook Groningen een vriend. "Ook na zijn aftreden als burgemeester bleef hij sterk met de stad verbonden. Hij was een harde werker, integer, met een grote betrokkenheid bij alle lagen van de bevolking. Tot op het laatst bleef hij zich inzetten voor onze stad, voor het levend houden van de geschiedenis."
Het burgemeesterschap van Staatsen in Groningen verliep bepaald niet vlekkeloos. Hij had geen goede relatie met zijn wethouders, wat zich uitte in een conflict over dienstauto's. Staatsen weigerde in een rode dienstauto te gaan rijden. Rood was destijds de huiskleur van de gemeente. Andere wethouders hadden wel een rode auto.
Berucht werd in 1990 de ontruiming van het oude complex van uitgever Wolters Noordhoff in het centrum van Groningen, een krakersbolwerk. Staatsen deed toen de historische uitspraak "Het is oorlog". Tijdens de ontruiming werden meer dan honderd mensen gearresteerd.
Voormalig wethouder Y. Gietema vindt dat Staatsen te veel alleen opereerde tijdens zijn burgemeesterschap. "Het was beslist geen onaardige man, maar wij konden niet goed door één deur", aldus de ex-wethouder voor Radio Noord. Hij benadrukte dat Staatsen zich onvermoeibaar inzette voor de stad, maar vindt dat de burgemeester als leider tekort schoot. "We vormden geen team. Staatsen was veel weg, naar Den Haag, naar China en hij zat veel op z'n kamer.
(Bron)
'Buurlanden Turkije houden vogelgriep geheim'

ANKARA - Turkije beschuldigt zijn buurlanden ervan uitbraken van het vogelgriepvirus in hun land geheim te houden. De Turkse minister van Landbouw Mehdi Eker zei vrijdag dat het bekend is dat de H5N1-variant van het vogelgriepvirus in Iran, Syrië, Irak en Armenië voorkomt. De betrokken regeringen weigeren hierover echter duidelijkheid te geven, volgens Eker.
Gezondheidsexperts vrezen dat de bestrijding van de vogelgriep in Turkije bemoeilijkt wordt doordat de omliggende landen te weinig maatregelen nemen om het virus in te dammen.
Hoewel Iran de afgelopen dagen tienduizenden kippen aan de Turkse grens heeft laten slachten, berichtte Teheran dat er geen signalen waren voor een uitbraak van het vogelgriepvirus in het land. Ook Syrië ontkende dat er besmettingen in het land waren, maar het meldde dat het uit voorzorg dieren heeft laten doden aan de grens met Turkije.
Irak heeft een onderzoeksteam naar de noordelijke grens gestuurd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties stelt dat het meisje dat deze week onder duistere omstandigheden overleed in Noord Irak, niet besmet was met de vogelgriep.
Het epicentrum van de virusuitbraak in Centraal-Azië ligt in oostelijk Turkije, aan de grens met Iran, Syrië, Irak en Armenië.
Het land heeft de afgelopen twee weken 1,1 miljoen wilde vogels en kippen geruimd. Er zijn in Turkije al 21 gevallen van vogelgriepbesmettingen bekend, vier patiënten zijn inmiddels overleden. Wereldwijd vielen er sinds 2003 meer dan tachtig doden door de voor mensen dodelijke variant van het virus.
(Bron)

Tachtig doden. En de wereld staat op z'n kop. Ik snap het wel, maar toch - AIDS? Honger? Oorlog? Watergebrek? Malaria? Vervuiling? Verkeer? Niet dat we ons daarom niet druk zouden moeten maken om die vogelgriep, maar de verhoudingen zijn nogal anders, en ik vind dat wrang. Je hoort meer over de vogelgriep, en men lijkt zich drukker te maken om de ophokplicht die straks weer zal gelden, dan om de honger in Afrika. Daar gaat het niet om 80 doden in ruim 2 jaar...
Voor schut

Een inbreker die door een groep bejaarden in Nieuw-Zeeland na een mislukte inbraak is overmeesterd, heeft vrijdag geen strafverlaging gekregen. Plaatselijke televisiestations zonden beelden uit van de inbreker die door de bejaarden was vastgebonden en ondersteboven was opgehangen. Zijn advocaat pleitte voor strafverlaging, omdat de dief volgens hem al genoeg voor schut gezet was. De rechter oordeelde echter dat de man zijn verdiende loon had gekregen en gaf hem twee jaar cel.
(Bron)

donderdag, januari 19, 2006

TT 130 LOS ANGELES De Amerikaanse soulzanger Wilson Pickett is overleden. Hij was 64 en trad al een jaar niet meer op wegens hartproblemen. Bekende songs van Pickett waren Mustang Sally en In the midnight hour.
Pluto-sonde begonnen aan lange reis

CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag de eerste ruimtesonde naar Pluto op weg gestuurd vanaf de basis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De lancering van de draagraket Atlas V met de sonde New Horizons stond oorspronkelijk voor dinsdag gepland, maar werd tweemaal uitgesteld.
De sonde moet halverwege 2015 de negende en verste planeet in ons zonnestelsel bereiken. Tijdens de ruim negen jaar durende reis over zes miljard kilometer zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen.
Wetenschappers hopen met de expeditie op nieuwe inzichten over het ontstaan van het zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden. De enige duidelijke beelden die tot op heden van de "ijsdwerg" Pluto beschikbaar zijn, zijn gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble.
New Horizons weegt 454 kilo en is ongeveer net zo groot als een piano. Aan boord zijn zeven onderzoeksinstrumenten die meer duidelijkheid moeten geven over onder meer de atmosfeer en de oppervlakte van de planeet. De missie kost 610 miljoen euro.
New Horizons wordt het snelst vliegende ruimteschip ooit. Na de lancering door de zwaarste Amerikaanse raket vliegt de sonde met een snelheid van bijna 58.000 kilometer per uur naar Jupiter. De zwaartekracht van die grote planeet zal het ruimteschip over ongeveer dertien maanden een extra slinger geven zodat de snelheid wordt opgevoerd tot 75.000 kilometer per uur.
Na de passage van Pluto zal New Horizons doorzweven naar de Kuipergordel. In dit gebied buiten de baan van de planeet Neptunus, dat in 1951 voor het eerst is omschreven door de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper, zweeft veel ruimtepuin.
(Bron)
Scholieren krijgen gymles via internet

MINNEAPOLIS - Honderden scholieren in de Amerikaanse stad Minneapolis hoeven niet meer elke week naar het gymlokaal. Ze hebben gekozen voor gymlessen via het internet, uit te voeren wanneer ze tijd en zin hebben. Dat berichtte de Amerikaanse omroep ABC donderdag.
'Online Gym' betekent dat de scholieren driemaal per week dertig minuten fitnessoefeningen moeten doen. De eisen daarvoor zijn niet al te streng: ook dansen op een popconcert mogen ze bijvoorbeeld meetellen als een oefening. Ze moeten ook een logboek bijhouden en ook steeds toetsen doen over onderwerpen die met gezondheid en fitness te maken hebben.
De ouders van de virtuele gymnasten moeten formulieren tekenen waarin ze bevestigen dan hun kroost ook daadwerkelijk aan de slag is gegaan. De initiatiefnemers van het project zijn er erg enthousiast over. Ze zijn ervan overtuigd dat de deelnemers in elk geval nog een beetje gemotiveerd worden om te bewegen. En dat is altijd nog beter dan stelselmatig spijbelen tijdens gym.
(Bron)
Steun voor 'drilplan' kansarme jongeren

DEN HAAG - Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken ziet wel iets in het idee van voorzitter De Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid om kansloze jongeren zonder werk of opleiding in een kazerneachtige omgeving discipline bij te brengen. "Hij begrijpt de gedachte", aldus zijn woordvoerster.
Er zijn ongeveer 40.000 van die kansarme jongeren, aldus De Boer. Het kabinet heeft vorig jaar al toegezegd dat gemeenten dropouts tot en met 23 jaar terug naar school kunnen sturen. Hij wil weigerachtige jongeren onder hen kunnen aanpakken. Eén-op-één-begeleiding is niet mogelijk omdat het om grote aantallen gaat. Daarom pleit De Boer ervoor hen in grote groepen op te vangen om hen discipline bij te brengen. Dat moet hen klaarstomen voor school of werk.
De Boer denkt daarbij aan kazernes die Defensie wil ontruimen. Hij heeft daarover al verkennende gesprekken gevoerd. Hij denkt aan een training van driekwart jaar tot een jaar. Het geld dat hiervoor nodig is, is er volgens De Boer. Zowel gemeenten als het Rijk hebben een budget hiervoor.
De Boer komt met zijn idee in de week dat het Sociaal en Cultureel Planbureau naar buiten bracht dat van de allochtone jongeren 40 procent werkloos is. "Dan moeten we niet alleen roepen wat een probleem dat is, maar ook iets doen", stelt de Boer.
Zijn idee valt bij een meerderheid in de Tweede Kamer wel in goede aarde. Het moet wel goed worden uitgewerkt, stelt VVD-Kamerlid Örgü. En het moet om echte dropouts gaan. Het CDA vindt het naadloos aansluiten bij de mogelijkheid voor gemeenten jongeren tot 23 jaar een leerplicht op te leggen. Wie zich daar aan onttrekt, kan zo worden aangepakt, meent CDA-Kamerlid Hijum. Ook de PvdA ziet er wel iets in. Maar belangrijk is ook dat werknemers die kansarme jongeren perspectief bieden beloond worden en werkgevers die discrimineren een boete krijgen, vindt Tweede-Kamerlid Bussemaker.
GroenLinks vindt het idee echter kortzichtig. De probleemjongeren kunnen beter aan het werk worden gezet in de bouw van nieuwe jeugdcentra in probleemwijken, dan geïsoleerd worden in kazernes op het platteland.
(Bron)

Ik ben blij dat ik geen jongere meer ben. En ik vind het vreemd dat zo'n voorzitter durft te zeggen dat jongeren maar een jaar in een kamp moeten zodat ze onder andere op tijd leren opstaan.
Proef met traumaheli in de nacht

DEN HAAG - Vanaf 1 februari zullen de vier traumahelikoptercentra in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen ook 's avonds paraat zijn. Daarover zijn na jarenlang gesteggel over de ruimere inzet van de mobiele traumateams afspraken gemaakt met minister Laagst (Volksgezondheid).
Het team uit Nijmegen zal met zijn helikopter in principe 24 uur paraat zijn. De overige drie zullen tussen 07.00 en middernacht met voertuigen op pad kunnen, liet de minister de Tweede Kamer donderdag weten. In feite gaat het om een proef. Er komt een anderhalf jaar vergend onderzoek naar onder meer noodzaak en gezondheidswinst van de nachtelijke inzet. De minister besluit daarna of die uitbreiding wordt voortgezet.
De Nijmeegse helikopter moet nog wel geschikt worden gemaakt om in het donker te kunnen vliegen en de (nieuwe) bemanning moet worden opgeleid. Dat duurt tot november. Zolang zal het zogenoemde MMT Oost 24 uur paraat zijn en zich met de heli verplaatsen zolang het daglicht dat toestaat. Als het te donker is, zal het voertuig niet worden gebruikt.
In april kondigde Laagst aan dat hij 2,5 miljoen euro extra zou uittrekken voor zulke nachtvluchten vanuit een centraal punt, waardoor 80 procent van de bevolking op tijd zou kunnen worden bereikt.
(Bron)
KPN opent jongerenwinkels

DEN HAAG - KPN heeft woensdag in Den Haag zijn eerste winkel geopend die zich speciaal richt op jongeren. Het telecombedrijf wil dit jaar hetzelfde concept introduceren in andere grote steden in Nederland.
De winkels komen bovenop het aanbod dat KPN al heeft met de negentig Primafoon-winkels en de zestig winkels die van de failliete fotoketen Kral werden overgenomen.
Het concern wil doelgroepen gerichter gaan aanspreken. In de jongerenwinkels, kpn576 genoemd, staan onder meer bellen via internet, mp3-spelers en spelcomputers centraal. Ook hoopt KPN jongeren te strikken voor digitale televisie en de nieuwste mobieltjes.
(Bron)
Amerikaanse overheid eist pornodata van Google

SAN JOSE - De federale Amerikaanse overheid probeert zoekmachine Google via de rechter te dwingen tot afgifte van informatie over het zoekgedrag van gebruikers. De regering wil kunnen vaststellen hoe vaak internetters zoeken naar porno, meldden Amerikaanse media donderdag.
Uit stukken blijkt dat Google vooralsnog weigerde om haar databanken te openen. Advocaten van het ministerie van Justitie vroegen onder meer om een miljoen willekeurige internetadressen en een rapportage van alle zoekvragen in één week. Niet nader genoemde zoekmachines hebben wel meegewerkt, stelt de Amerikaanse overheid.
Google noemt de eis een stap te ver en zegt die met kracht te zullen bestrijden. De privacy van gebruikers en concurrentiebelangen zijn volgens het bedrijf in het geding.
(Bron)
Utrecht bedient straatverlichting met sms

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat de straatverlichting in de stad bedienen met sms'jes. Het systeem is zuiniger en flexibeler, legden de ontwikkelaar en het ingenieursbureau van de gemeente donderdag uit. Op de meeste plaatsen in Nederland stuurt het energiebedrijf de openbare verlichting op een vast tijdstip aan. Sinds de privatisering van de energiesector zijn de leveranciers meer geld voor die dienst gaan vragen, verklaarde beleidsadviseur A. Klink van de gemeente donderdag.
Het nieuwe systeem werkt met één lichtsensor die bij (on)voldoende licht een sms naar de centrale stuurt. Vanuit de centrale gaan signalen naar de verschillende schakelpunten in de stad, waarna de straatverlichting aan of uit gaat. Het bespaart daarom tevens energie. Het is volgens het ingenieursbureau van de gemeente voor het eerst dat de techniek op zo'n grote schaal gaat worden toegepast.
Inmiddels reageren vijftig van de vijfhonderd voedingskasten op sms. Dat komt neer op ongeveer 1500 straatlantaarns. Bij volledige integratie rekent Klink op een besparing van 50.000 euro per jaar op de energie- en bedieningskosten. Het systeem is verder beter omdat het bij storingen een signaal afgeeft en direct een reparateur kan worden ingeschakeld. Vroeger waren gemeente en politie afhankelijk van telefoontjes van buurtbewoners.
Ook de afdeling cameratoezicht van de politie heeft veel belangstelling voor de nieuwe toepassing, aldus Klink. "Straatlampen kunnen eenvoudig uit en aan worden gezet om camerabeelden optimaal te benutten en verdachten eventueel af te schrikken."
(Bron)

Zou dat systeem kraakbaar zijn?
NASA noemt Stardust-missie 'enorm succes'

HOUSTON - De zogeheten 'Stardust-missie' van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is een "enorm succes". Dat hebben wetenschappers van de organisatie donderdag gezegd.
De capsule landde afgelopen zondag in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Aan boord van de capsule bevonden zich stofdeeltjes die het vaartuig verzamelde tijdens de vlucht twee jaar geleden door de staart van de komeet Wild-2. De NASA verwacht nu tot een miljoen deeltjes te zullen aantreffen, sommige wellicht wel 4,5 milard jaar oud.
Volgens wetenschappers bevat het materiaal sporen uit de begintijd van het heelal en stofjes die de komeet Wild-2 tijdens zijn lange tocht langs de rand van ons zonnestelsel heeft verzameld. Zij hopen dat de monsters meer kunnen vertellen over de oorsprong van het zonnestelsel.
(Bron)
Politie hoort Gretta Duisenberg over uitspraken

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam ondervraagt Gretta Duisenberg vrijdag over haar omstreden uitspraken in het televisieprogramma Het Zwarte Schaap. Als gast maakte ze daar in november een opmerking over vrouwen uit de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Duisenberg zei over hen: "Ze annexeren niet alleen de Palestijnse gebieden, maar ook de restaurants van Oud-Zuid."
Een aantal mensen uit de Joodse gemeenschap deed daarop aangifte bij de politie, wegens belediging. Politie en justitie gaan nu kijken of Duisenberg strafrechtelijk voor de gewraakte opmerking moet worden vervolgd.
De raadsman van Gretta Duisenberg, V. Koppe, bevestigde donderdag dat zijn cliënte met de Amsterdamse politie gaat praten. "Hoewel ze niet verplicht is aan een politieverhoor deel te nemen, is zij vanzelfsprekend bereid om uitleg te geven over haar uitspraken in de betreffende televisie-uitzending", zegt hij.
De advocaat verwacht niet dat het uiteindelijk tot een strafrechtelijke aanpak komt. Koppe: "Ik heb de uitzending bekeken en het lijkt mij evident dat mevrouw Duisenberg geen uitspraken heeft gedaan die je als strafbaar kunt kwalificeren. Ik ga er dan ook vanuit dat de officier van justitie na het verhoor zal besluiten Gretta Duisenberg niet te vervolgen."
(Bron)
Vrouw bekent branden in bossen Drenthe

ASSEN - Een 33-jarige vrouw uit Emmen heeft bekend meerdere branden te hebben gesticht in de bossen rond Borger, Odoorn en Exloo. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) donderdag weten. Het afgelopen halfjaar is er zeker twaalf keer brand gesticht in en rond deze staatsbossen.
De vrouw meldde zich bij de politie nadat in de media bekend werd gemaakt dat beelden van bewakingscamera's zouden worden getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Op de beelden was een vrouw te zien met een zwarte hond. De vrouw bekende zes brandstichtingen in verenigingsgebouwen, een schuur en een theehuis. Ook biechtte de Emmense op zes bosrooimachines in brand te hebben gestoken. De schade wordt geschat op 1,5 miljoen euro.
De vrouw hield zich behalve met brandstichten ook bezig met het versturen van poederbrieven. Vijf bedrijven kregen zo'n poststuk. De Emmense kampt met psychische problemen. De raadkamer van de rechtbank verlengde de voorlopige hechtenis van de vrouw donderdag met negentig dagen.
(Bron)
Grootste vissen ter wereld krimpen

AMSTERDAM - De walvishaai neemt in lengte af. Dat stellen onderzoekers uit Australië. De gemiddelde walvishaai is acht meter lang, maar in het afgelopen decennia is dat gemiddelde afgenomen tot vijf à zeven meter, zo schrijft de BBC.
De informatie is afkomstig van verschillende eco-toerisme bedrijven die verkenningstochten organiseren om walvishaaien te bekijken. Deze bedrijven houden logboeken bij over onder andere de afmetingen en het geslacht van de walvishaaien.
Walvishaaien worden bedreigd met uitsterven. Onderzoekers zijn nu bang dat dit proces nog sneller gaat, aangezien de haai pas geslachtsrijp is bij een lengte van zes à zeven meter. Ook de leeftijd waarop de walvishaai geslachtsrijp is, rond het dertigste levensjaar, draagt bij aan het feit dat de haai met uitsterven bedreigd wordt.
(Bron)
Chemische industrie schoner en veiliger

LEIDSCHENDAM - De chemische industrie in Nederland blijkt veiliger en schoner te werken. Zo daalde in 2004 het aantal ongevallen voor het vierde jaar op rij. De sector kwam bovendien met het merendeel van de als vervuilend aangemerkte stoffen niet boven de voor 2010 gestelde normen. Alleen met het beperken van stikstof (NOx) heeft de chemie het moeilijker, blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).
"Hoewel in 2004 een dodelijk slachtoffer viel te betreuren, daalde het aantal ongevallen waarbij de werknemer zich ziek moest melden (verzuimongevallen) per miljoen gewerkte uren van 2,6 in 2003 naar 2,1 in 2004", aldus de VNCI. In 2004 zijn de emissies van 61 van de 74 stoffen die onder verzurende of milieubelastende stoffen vallen zover teruggedrongen dat aan de voor 2010 gestelde afspraken is voldaan.
Op het gebied van de uitstoot van stikstof blijft de chemische industrie echter achter op de planning. Hoewel de uitstoot inmiddels met 72 procent verminderd is, lijkt een afname van 90 procent voor 2010 technisch niet te realiseren. De NOx-emissiehandel moet een oplossing bieden, beweert de brancheorganisatie. Hiermee kan volgens haar de reductie effectiever worden aangepakt dan via de normen voor individuele bedrijven.
(Bron)
'Nog dit jaar één pil voor behandeling hiv/aids'

WASHINGTON - Twee farmaceutische bedrijven slaan de handen ineen om nog dit jaar een pil op de markt te brengen waar veel hiv/aidspatiënten al jaren op wachten. Het gaat om een pil die drie nu vaak in combinatie voorgeschreven medicijnen samenvoegt en die maar één keer per dag hoeft te worden geslikt, aldus The Washington Post in de donderdageditie.
De presentatie van een dergelijke pil zou een mijlpaal zijn.
Veel patiënten moeten nu vaak hele series pillen slikken en dat verscheidene malen per dag. De ondernemingen Gilead Sciences en Bristol-Myers Squibb willen nu de medicijnen onder de merknamen Sustiva, Viread en Emtriva combineren in één pil.
In de jaren negentig moesten patiënten soms een paar keer dag tientallen pillen slikken. In de afgelopen jaren is die situatie verbeterd, maar de productie van één combinatiepil voor eenmaal per dag bleef uit. Dat gebeurde overigens eerder uit commerciële overwegingen dan uit wetenschappelijke. Veel bedrijven wilden liever niet samenwerken en bovendien zijn de rechten voor alle medicijnen over veel ondernemingen verdeeld.
(Bron)
Chirac dreigt terreurstaten met kernwapens

BREST - Frankrijk houdt zich het recht voor nucleaire wapens in te zetten tegen een staat die een terreuraanslag tegen het land uitvoert. President Chirac maakte dat donderdag duidelijk tijdens een bezoek aan het noordwesten van het land, waar nucleaire onderzeeërs van Frankrijk liggen.
Chirac zei dat Frankrijk hard moet kunnen terugslaan tegen een staat die terroristische middelen gebruikt op Franse bodem. Daarbij doelde hij onder meer op de inzet van massavernietigingswapens tegen Frankrijk. "Het antwoord kan conventioneel zijn", aldus Chirac. Het zou ook van een andere orde kunnen zijn."
De president zei dat Frankrijk zijn nucleaire wapenarsenaal op zo'n manier heeft vormgegeven dat met de nodige flexibliteit op elke dreiging kan worden gereageerd. Voor een aantal raketten op onderzeeërs heeft Parijs voor een vermindering van de kernkoppen gekozen. Chirac legde uit dat als Frankrijk tegenover een regionale macht komt te staan er nu meer keuzes zijn dan tussen "niets doen en vernietiging".
De president noemde geen naam van een land tegen wie de waarschuwing mogelijk was gericht. Ook liet hij zich niet uit over het eventueel inzetten van kernwapens tegen terreurgroepen, hij sprak alleen over terroristische staten.
Oppositiepartij SP heeft premier Balkenende gevraagd om van Chirac opheldering te eisen over de uitspraken. "Ik wil weten of Balkenende deze dreigende lijn ondersteunt. Wordt de inzet van kernwapens tegen landen die terroristen steunen nu onderdeel van het NAVO-beleid?", wil SP-Kamerlid Van Velzen weten. Ook vraagt de SP zich af of de toespeling naar Iran een mogelijke Europese actie tegen dat land betekent.
(Bron)
Rookpotten mogelijk oorzaak kettingbotsing

ASSEN/DEN HAAG - Op het moment dat woensdagavond twee kettingbotsingen plaatsvonden op de A28 bij Assen was vlakbij een militaire oefening aan de gang. Tijdens die oefening werden zogenoemde rookpotten gebruikt. Dat heeft burgemeester D. van As-Kleijwegt van Assen donderdag laten weten.
De oefening vond plaats op het militair oefenterrein bij de Baggelhuizerplas. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de kettingbotsingen veroorzaakt waren door een combinatie van mist en gladheid, maar nu wordt onderzocht in hoeverre rook de boosdoener kan zijn geweest.
De Koninklijke Landmacht bevestigt dat er op het moment van de botsing geoefend werd met rookpotten op het oefenterrein bij de A28. Over een eventuele relatie tussen de rook en het ongeluk kan de woordvoerster niets zeggen. De Koninklijke Marechaussee hoort een aantal militairen die betrokken waren bij de oefening met de rookpotten.
De PvdA in de Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Kamp van Defensie over de mogelijke relatie tussen de rookpotten van Defensie en het ongeluk. Het Drentse PvdA-Kamerlid Dubbelboer wil onder meer weten of de oefening op slechts driehonderd meter van de snelweg werd gehouden. "Klopt het ook dat er geen enkele hulp is geweest van militairen toen het ongeluk plaatsvond?", aldus Dubbelboer.
Woensdag botsten rond 21.30 uur zeventig voertuigen op elkaar op de A28 tussen Assen en Assen-Zuid. Twee mensen raakten zwaargewond en vijftien anderen werden met lichtere verwondingen overgebracht naar ziekenhuizen in Assen, Hoogeveen en Groningen.
Volgens de politie vlogen drie auto's in brand. De brandweer kon het vuur snel blussen. Op de rijbaan richting Assen reden 22 auto's op elkaar. In de rijrichting Utrecht raakten volgens de politie 44 auto's betrokken bij de kettingbotsing. Een hotel in de omgeving werd ingericht als opvangcentrum.
Volgens officier van justitie M. van den Broek wordt bij zwaar letsel op de weg altijd onderzocht of sprake is van een strafbaar feit. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij mist of gladheid, maar als rookpotten de oorzaak zijn kan er sprake zijn van grove schuld.
De gemeente heeft een informatielijn geopend waar mensen terecht kunnen met vragen over het ongeluk en het onderzoek naar de oorzaak. Inmiddels hebben zo'n dertig mensen het nummer gebeld. Het gaat hierbij voornamelijk om getuigen en vragen van mensen over de voertuigen van slachtoffers. Het nummer blijft bereikbaar tot en met vrijdag.
(Bron)
Inburgeringstoets in buitenland kan beginnen

DEN HAAG - Migranten die naar Nederland willen komen, moeten vanaf maart in het land van herkomst een inburgeringsexamen afleggen. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) donderdag het groene licht om met de toets te beginnen, zolang de kandidaten maar niet de dupe worden van de kinderziekten die zich daarbij nog zullen voordoen.
"Een historisch moment", zei de opgetogen VVD-bewindsvrouw na afloop van het overleg. Volgens haar durft Nederland voortaan duidelijke eisen te stellen aan migranten van buiten de Europese Unie die zich hier in het kader van gezinshereniging of -vorming willen vestigen. Nu zijn veel huwelijksmigranten niet goed voorbereid op een leven in onze samenleving. De verplichte inburgering in het buitenland dwingt hen om zich daar al in het thuisland op voor te bereiden.
Ze moeten op een ambassade of consulaat een examen gaan afleggen dat de kennis van de Nederlandse taal en samenleving toetst. Dat gebeurt in het Nederlands via een telefonische verbinding met een computer met spraakherkenning. Over de kwaliteit en betrouwbaarheid van die nieuwe technologie (phonepass-systeem) lopen de meningen van deskundigen uiteen.
Maar Verdonkeremanen nam op basis van een advies van onderzoeksinstituut TNO het besluit het systeem alvast in te voeren en een en ander ondertussen in de praktijk te onderzoeken om waar nodig de kwaliteit te verbeteren. Volgens haar zijn er inmiddels voldoende waarborgen om ermee te beginnen.
Zo worden de computeruitslagen van de eerste vijfhonderd kandidaten tijdelijk opnieuw bekeken door vier examinatoren in Nederland om te voorkomen dat iemand onterecht zakt. Als er verschillen zijn, geldt volgens Verdonkeremanen het gunstigste oordeel. Bij technische problemen mag een kandidaat het examen gratis overdoen. Ook zal een onafhankelijke commissie van deskundigen het hele proces volgen en de resultaten bekijken. Daarnaast zal TNO een wetenschappelijk eindoordeel geven, waarna de Kamer erover spreekt.
Als er in de eerste fase onverhoopt toch grote problemen ontstaan, zal Verdonk de Kamer direct inlichten, beloofde ze. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 en in elk geval oppositiepartij LPF namen genoegen met de toezeggingen en spraken hun steun uit voor de invoering van het verplichte examen.
De PvdA bleef erbij dat er vooraf nog één goed onderzoek nodig is om meer te weten te komen over de betrouwbaarheid van het systeem. Volgens de SP en GroenLinks worden vijfhonderd inburgeraars nu gebruikt als proefkonijn en dat is volgens de partijen niet de bedoeling.
De Eerste Kamer had in december al ingestemd met de inburgeringstoets. Migranten die ervoor zijn geslaagd, moeten eenmaal in Nederland nog een zwaarder inburgeringsexamen halen.
(Bron)
Werkloosheid neemt verder af

VOORBURG - De werkloosheid is in het vierde kwartaal van vorig jaar afgenomen. Na correctie voor seizoensinvloeden kwam het aantal werklozen uit op 471.000. Dat zijn er 9000 minder dan in de periode van september tot november 2005. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd.
Dit betekent dat de afgelopen drie maanden 6,0 procent van de beroepsbevolking geen werk had. Een jaar eerder was dat 6,4 procent.
(Bron)
Mini ozongat boven Nederland

DE BILT - Zeer koude lucht zorgt dezer dagen voor een mini ozongat boven Nederland. In de stratosfeer, op 22 kilometer hoogte, is het namelijk rond de -86,8 graden. De extreem lage temperatuur beïnvloedt het chemisch evenwicht in de luchtlagen, meldde het KNMI donderdag.
De ozonlaag beschermt tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Maar veel zorgen hoeven we ons volgens een woordvoerder niet te maken. Het mini ozongat is een heel ander fenomeen dan het gat boven de zuidpool. Het kleine gat bestaat een paar dagen, het ozongat boven de zuidpool een paar maanden.
Het KNMI meet donderdagmiddag met een speciale weerballon hoe koud het daar boven precies is. "Waarschijnlijk is het nog nooit zo koud geweest." Het huidige record staat op -86,1 graden Celsius op 31 januari 1989. Het ozonrecord van Nederland (205 Dobson eenheden op 30 november 1999) zou dus nog gebroken kunnen worden. "Vanmiddag rond 15.00 uur is daar meer duidelijkheid over." Het gebied met de laagste ozonwaarden ligt momenteel boven België.
De lage temperaturen in de stratosfeer (oftewel de ozonlaag, de laag boven de troposfeer waarin wij leven) maken het mogelijk dat zich daar wolken gaan vormen. Zulke wolken worden ook wel parelmoerwolken of Polar Stratospheric Clouds genoemd. Volgens het weerinstituut zijn de wolken maar zelden in Nederland te zien. "Het is echter de vraag of we ze kunnen signaleren. Dat hangt af van de bewolking."
(Bron)
'Probleem huisjesmelkers onderschat'

DEN HAAG - De problemen die huisjesmelkerij en andere vormen van illegale bewoning met zich meebrengen, worden onderschat. Vertegenwoordigers van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben de Tweede Kamer donderdag met klem gevraagd om meer mogelijkheden om deze praktijken aan te pakken.
"Wij zouden graag een steuntje in de rug willen", zei W. van der Heijden van de gemeente Amsterdam. Ook wethouder Norder van Den Haag en T. van Vliet van de gemeente Rotterdam willen het "gereedschapskistje tegen de illegale bewoning" versterken. "Het is echt een vreselijk probleem dat in het verleden te weinig is gezien. Voor de aanpak van deze criminaliteit is meer nodig", aldus Van Vliet.
(Bron)
Nepal sluit telefoonlijnen in hoofdstad af

KATHMANDU - De Nepalese autoriteiten hebben donderdag vaste en mobiele telefoonverbindingen in de hoofdstad Kathmandu afgesloten. De maatregel houdt verband met een verboden demonstratie tegen koning Gyanendra die voor vrijdag staat gepland. In de stad geldt al een avondklok, nadat maoïstische rebellen in het weekeinde een aantal dodelijke aanvallen hadden uitgevoerd.
Leiders van zeven oppositiepartijen hebben echter gezegd dat ze ondanks het verbod gaan demonstreren.
De Nepalese veiligheidsdiensten hebben in de nacht van woensdag op donderdag naar schatting honderd oppositieleden opgepakt om te voorkomen dat zij de demonstratie aanvoeren, meldde een mensenrechtenorganisatie in het land.
De oppositiepartijen proberen te voorkomen dat 8 februari gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De stembusstrijd is volgens hen een schijnvertoning, omdat er sinds Gyanendra vorig jaar de macht greep geen politiek vrijheid meer zou zijn.
De koning probeert als alleenheerser de opstand van maoïsten te keren. De rebellen begonnen tien jaar geleden een opstand voor een communistische eenpartijstaat. Daardoor zijn al minstens 12.500 mensen omgekomen.
(Bron)
'Babyzwemmen kan leiden tot astma'

BRUSSEL - Baby's en peuters die naar een zwembad gaan, hebben tweemaal zoveel kans om astma te krijgen als andere kinderen. De chloordampen blijken schadelijk voor de groeiende longen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). Professor Alfred Bernard onderzocht 341 kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. De 41 kinderen die aan babyzwemmen hadden gedaan, hadden tweemaal zoveel last van astma dan de niet-babyzwemmers. Ze hadden ook vaker bronchitis.
Sommigen hadden longschade, vergelijkbaar met de gevolgen van meerdere jaren roken. "We kunnen dus niet langer volhouden dat babyzwemmen gezond is', aldus professor Bernard donderdag in Gazet van Antwerpen. "De longletsels zijn te verklaren omdat de longen rond de leeftijd van zes à zeven maanden - de periode van de watergewenning voor baby's - in volle ontwikkeling zijn."
(Bron)

woensdag, januari 18, 2006

Aantal computervirussen neemt af

AMSTERDAM - Het aantal computervirussen is in 2005 zienderogen afgenomen. Slechts 1 procent van de aangetroffen bedreigingen betrof een traditioneel virus. Het aantal varianten van malware (verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software) was het afgelopen jaar echter hoog. Dat meldt antivirusfabrikant PandaLabs.
Van alle nieuwe bedreigingen die vorig jaar door PandaLabs werden ontdekt, behoorde 42 procent tot de Trojan-familie. Zesentwintig procent waren bots, 6 procent wormen en 3 procent adware of spyware.
Volgens PandaLabs zijn de makers van malware meestal uit op roem. Aangezien de wetgeving in verband met deze bedreigingen is toegenomen, neemt dit soort malware af. De makers willen tegenwoordig alleen risico's nemen als er geld mee te verdienen valt. Ook zouden de ontwerpers van malware professioneler zijn geworden, waardoor de aanvallen geraffineerder zijn.
De antivirusfabrikant meldt ook dat phishing of online fraude de grootste internetbedreiging vormen. Bij phishing proberen criminelen via internet bankgegevens te ontvreemden. Dit proberen ze te bewerkstellingen door bijvoorbeeld een vertrouwde website te kopiëren, en de nietsvermoedende personen al hun gegevens te laten invoeren zoals hun creditcardnummer en hun geheime code. Slachtoffers worden naar zo'n valse site gelokt door een email met een link naar deze site.
Hoewel verschillende overheden alles in de strijd gooien om deze frauduleuze websites uit te roeien, blijken ze gemiddeld toch 6 dagen lang online te blijven, aldus PandaLabs.
PandaLabs berekende dat in de twee eerste kwartalen van 2005 het aantal varianten op trojaanse paarden met 113 procent is toegenomen. Het verschijnsel phishing neemt nog verder toe. Deze aanvallen groeien jaarlijks met 115 procent. Zo zullen in 2008 dagelijks 404 aanvallen plaatsvinden, zo wordt voorspeld door marktonderzoekers.
(Bron)
'Verplichte samenwerking tegen overstromingen'

BRUSSEL - De Europese landen moeten beter samenwerken om overstromingen te voorkomen en te beperken. De meeste rivieren stromen immers door meerdere EU-landen. Europese Commissie heeft daarvoor woensdag een nieuwe regels voorgesteld aan de EU-landen en Europees Parlement.
Het voorstel richt zich zowel op rivieren als kusten. De laatste jaren deden zich tientallen grote overstromingen voor van de Maas, Donau en Elbe. Door het stijgende waterpeil lopen steeds meer mensen gevaar om het water aan de lippen te krijgen.
"Desastreuze overstromingen bedreigen levens en kunnen zware economische verliezen veroorzaken", motiveerde Europees Commissaris Dimas (Milieu). "Deze richtlijn verzekert dat EU-landen samenwerken in hun gedeelde rivieren en kusten." Voorbeeld van een mogelijke maatregel is een verbod op huizenbouw in risicogebieden. Ook het inrichten van overloopgebieden voor hoogwater is een mogelijkheid. Nederland is al vergevorderd met dit soort maatregelen.
Nederland heeft groot belang bij een gezamenlijk beheer van rivieren. Ons land ligt immers aan de monding van enkele grote stromen als de Rijn en Maas. Als hogergelegen landen bijvoorbeeld de dijken verhogen, kan dat leiden tot grotere toestroom van water naar Nederland.
Het voorstel voor een EU-aanpak van overstromingen volgt op een ministersconferentie in Maastricht in de zomer van 2004, toen Nederland EU-voorzitter was. Onder anderen prins Willem-Alexander, specialist in watermanagement, riep ministers van EU-landen op tot een gezamenlijke aanpak.
(Bron)
Steeds meer mensen solliciteren online

AMSTERDAM - Sollicitaties vinden op steeds grotere schaal online plaats. De vele banensites, alert services en databases die online CV's scannen maken het sollicitatieproces steeds gemakkelijker. Dat zegt Hendrik-Jan Guitink van Quorum International Search. Zeker zeventig procent van de initiële sollicitaties vindt online plaats.
Veel mensen reageren via de email of een webformulier op online advertenties. Soms komt het zelfs al voor dat het sollicitatiegesprek online plaatsvindt, via de webcam bijvoorbeeld.
Ook werkgevers raadplegen steeds vaker het internet bij een sollicitatieprocedure. "Werving- en selectiebureaus zoeken daarnaast steeds vaker extra informatie over kandidaten via internet. Op die manier vinden bedrijven vaak meer over een kandidaat dan op het CV staat, zoals hobbies, presentaties op seminars of bijvoorbeeld persmomenten", aldus Guitink.
(Bron)
Luchtvrachtsector bezorgd om Schiphol-rapporten

SCHIPHOL - De Nederlandse luchtvrachtsector maakt zich ernstig zorgen over het voorstel van een aantal deskundigen om het aantal nachtvluchten op de luchthaven Schiphol te beperken. Ook voelt de brancheorganisatie voor de luchtvracht ACN niets voor een extra heffing voor lawaaiige vliegtuigen.
ACN is bang dat het aantal vrachtvluchten door dergelijke maatregelen wordt beperkt, hoewel die sector essentieel is voor de "economische motorfunctie" van Schiphol. ACN waarschuwde woensdag voor het verlies van banen, als de luchtvrachtsector zijn capaciteit moet beperken of met hogere kosten wordt geconfronteerd.
Luchtvrachtbedrijven voeren vooral 's nachts vluchten uit. Bovendien maken ze geregeld gebruik van oudere en minder stille vliegtuigen dan bijvoorbeeld maatschappijen als KLM en Transavia.
Onder meer de Raad voor Verkeer en Waterstaat, de VROM-Raad en de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid hebben voorgesteld het aantal vluchten 's nachts te beperken. Beide raden hebben bovendien geadviseerd om luchtvaartmaatschappijen die veel herrie produceren, meer te laten betalen voor het gebruik van Schiphol.
De overheid moet volgens de deskundigen maatregelen nemen om verdere groei van de luchthaven bij Amsterdam mogelijk te maken. De uitbreiding van de luchthaven komt volgens diverse rapporten in 2008 in de knel door het inflexibele stelsel van geluids- en milieunormen. Het Schiphol-beleid wordt dit jaar geëvalueerd.
(Bron)
FeedXS geeft iedere Nederlander eigen feed

AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijf FeedXS introduceert een dienst waarmee mensen en bedrijven zelf RSS-feeds op kunnen zetten. Met die feeds kunnen ze vrienden of klanten op de hoogte houden van het laatste nieuws. Updaten van de feeds kan onder andere met MSN. Volgens FeedXS kan iedereen met een RSS-reader zich op de feeds abonneren.
Via de site kunnen gebruikers zowel persoonlijke als zakelijke feeds opzetten zonder enige technische kennis. Persoonlijke feeds zijn gekoppeld aan één persoon of een groep mensen. Een scholier kan bijvoorbeeld een feed aanmaken waarin hij zijn sportuitslagen bijhoudt. Tegelijkertijd kan hij feeds maken waarin hij feesten aankondigt of bijvoorbeeld een dagboek bijhoudt. Vrienden van de gebruiker die zich abonneren op de feeds, zijn altijd op de hoogte van zijn laatste nieuws.
Ook bedrijven kunnen met FeedXS.com een eigen feed opzetten. In de feed kunnen ze bijvoorbeeld de nieuwste aanbiedingen opnemen of aankondigingen van nieuwe producten.
Gebruikers van FeedXS kunnen via de website simpel artikelen opstellen voor hun feeds. Volgens het bedrijf kunnen mensen ook direct vanuit MSN artikelen toevoegen. Daarvoor is een chatbot ontwikkeld. Een gebruiker voegt msn@feedxs.com toe aan zijn vrienden, opent een chatvenster, en kan direct een nieuw artikel aan zijn feeds toevoegen.
FeedXS.com hoopt met de chatbot ook een jonge doelgroep aan zich te binden.
(Bron)
Zalm verwacht weer forse meevaller

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën verwacht weer een forse meevaller op de begroting, na de 3 miljard euro die eind vorig jaar bekend werd. Dat stelde de bewindsman woensdagavond in de tv-uitzending van RTL Nieuws. Over de omvang van de meevaller wilde de bewindsman niets zeggen. Daarover wordt vrijdag na de ministerraad meer duidelijk.
Een woordvoerster van het ministerie van Financiën ontkende dat het weer om een bedrag gaat van 3 miljard euro, zoals RTL Nieuws suggereerde. De meevaller komt waarschijnlijk voor een belangrijk deel door belastinginkomsten.
Momenteel worden volgens Zalm de uitkomsten van vorig jaar nog op een rijtje gezet. "We moeten nog goed uitvogelen wat de oorzaken zijn en om welke posten het gaat." Verder wees de minister erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat meevallers dienen om het financieringstekort te verlagen.
(Bron)
Gevangene ontsnapt na intensief dieet

Een gevangene in het Australische Sydney is in de afgelopen nacht ontsnapt, nadat hij zichzelf de afgelopen maanden op een streng dieet had gezet. De 36-jarige Robert Cole woog nadat hij veertien kilo was afgevallen nog maar 56 kilo, waardoor hij mager genoeg was om zijn lichaam tussen de tralies en een muur door te krijgen.
Cole, die vastzat wegens gewapende overvallen en verkrachting, had ervoor gezorgd dat hij werd opgenomen in het ziekenhuishospitaal wegens psychische problemen. Gedurende de nacht had hij het raam verwijderd en enkele bakstenen half weggehakt, zodat het gat groot genoeg was om doorheen te kruipen. Met de wetenschap dat de wachttorens in de Long Bay gevangenis al enkele jaren 's nachts niet meer bemand worden, was het een koud kunstje om over het terrein van de gevangenis te rennen, over een hek te klimmen en via een muur richting de vrijheid te ontsnappen.
(Bron)
Songs van Boney M in Londense musical

De disco-klassiekers van de popgroep Boney M gaan in een nieuwe musical gebruikt worden. Producent Frank Farian, het brein achter de groep die succesvol was in de jaren '70, zegt op het idee gebracht te zijn door de ABBA-musical Mamma Mia. Het verhaal gaat overigens niet over de popgroep, maar over een Londense straatbende.
'Daddy Cool' zal op 26 april in de Londense theaterwijk Westend in première gaan. Boney M, een van oorsprong Duitse band had in Nederland drie nummer-één-hits: 'Ma Baker', 'Rivers of Babylon' en 'Hooray hooray it's a holi holiday'. 'Daddy Cool' bereikte een derde plek. Het mannelijke gezicht Bobby Farrell is verreweg het bekendste lid van de band. Het is echter een publiek geheim dat de meeste vocalen door producent Farian werden ingezongen.
(Bron)
Politie zoekt getuigen bizar ongeval op Den Haag HS

DEN HAAG - De spoorwegpolitie zoekt getuigen van een incident dinsdagmiddag op station Hollands Spoor (HS) in Den Haag waardoor een man beide benen is kwijtgeraakt. Ze wil ook graag in contact komen met de beller die het ongeval meldde. Dat heeft een woordvoerder van het korps landelijke politiediensten, waar de spoorwegpolitie toe behoort, woensdag gezegd.
De 23-jarige treinpassagier uit Roermond kwam rond 16.10 uur vlak voor het station onder de intercity Venlo-Den Haag terecht nadat hij uit een raam van de rijdende intercity was gesprongen. De man heeft tegen de politie verklaard dat hij bedreigd werd door vier mannen en daarom sprong. In het ziekenhuis zijn beide benen van het slachtoffer geamputeerd.
(Bron)
Bewijslast seksuele intimidatie omgedraaid

De bewijslast bij seksuele intimidatie op de werkvloer wordt omgedraaid. De Tweede Kamer ging vandaag akkoord met een wetsvoorstel van minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken, waarin de bewijslast bij seksuele intimidatie verschuift van klager naar de beschuldigde partij.
Nu nog moeten werknemers met een klacht zelf hun beschuldiging bewijzen. De nieuwe regel staat een rechter toe dat om te draaien wanneer hij dat nodig acht. In dat geval moet de beschuldigde partij bewijzen dat er niet seksueel is geïntimideerd. Een rechter zal de bewijslast omdraaien wanneer hij genoeg vermoedens heeft van de intimidatie.
De Kneus noemde vandaag in de Kamer de richtlijn onder andere noodzakelijk door de "verwarrende cultuuruitingen" in Nederland. "De manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan in reclames zorgt vooral onder jongeren voor verwarring", aldus de CDA-bewindsman. De aanpassing van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen, vloeit overigens voort uit een Europese richtlijn over discriminatie op grond van geslacht.
(Bron)
Station Deventer ruikt nu lekker

Valt het je binnenkort op dat het opvallend lekker ruikt op het NS station van Deventer? Dan kan dat kloppen. De spoorwegen experimenteren daar met zuilen die verschillende geuren verspreiden. Het spoorbedrijf hoopt dat daarmee de sfeer op het station verbetert. Uit de zuilen komt onder andere vanille- en een frisse voorjaarslucht.
Station Deventer is als proeftuin gekozen omdat daar geuren langer blijven hangen. Eerder was ook het plan om de proef in Arnhem te doen, maar het station aldaar was niet geschikt. De geuren verwaaiden namelijk te snel. Uit de beoordeling van onder anderen de reizigers bepaalt de NS of de geurproef een succes is. Het experiment loopt nog door tot in de zomer.
(Bron)

Ik ben benieuwd of ze ook overlegd hebben met pakweg het Astmafonds. Er zijn mensen die neit tegen dit soort geuren kunnen - nog los van het feit dat er mensen zijn die een hekel hebben aan bijvoorbeeld vanillegeur (ik zei de gek).
Arnhemse CD koopt steun van daklozen

De extreem-rechtse politieke partij CentrumDemocraten (CD) koopt in Arnhem steunverklaringen van daklozen. De partij heeft een minimaal aantal handtekeningen nodig om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Gelderse stad. Volgens een woordvoerder van de gemeente zou de partij tien euro betalen voor een op het gemeentehuis ondertekende verklaring.
De inschrijving voor de raadsverkiezingen sluit aanstaande maandag. De gemeente Arnhem is van plan om aangifte te doen tegen de CD op het moment dat de verzamelde handtekeningen daadwerkelijk worden ingeleverd. Lijsttrekker Henny Selhorst van de CD werd in 1998 al eens veroordeeld tot vijf maanden celstraf, toen hij namens zijn partij drugs verstrekte aan verslaafden om verklaringen te ronselen. Selhorst was van 1994 tot 1998 raadslid in Arnhem, maar was destijds vaak afwezig.
Sinds de oprichter en vroegere voorman Hans Janmaat in 2002 overleed, is weinig meer gehoord van de CentrumDemocraten. Voor zover bekend is de partij echter nooit formeel opgeheven. Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart is in Arnhem de lokale afdeling heropgericht.
(Bron)

Zo hebben ze het altijd gedaan.
'Captain Kirk' krijgt $25.000 voor niersteen

De Canadese acteur William Shatner heeft 25.000 dollar gekregen voor een niersteen die hij liet veilen. Shatner, die de rol van Captain Kirk vertolkte in Star Trek, schonk de opbrengst aan een liefdadigheidsinstelling die huizen bouwt voor de armen. "Dit wordt het eerste huis dat gebouwd wordt van steen", grapte een woordvoerder van 'Habitat for Humanity'.
De steen werd aangekocht door casino GoldenPalace.com. Deze heeft de afgelopen jaren meer bizarre items aangeschaft, zoals een aangevreten tosti waarin de maagd Maria zichtbaar zou zijn. Directeur Richard Rowe van GoldenPalace.com is tevreden met de koop van de rariteit. "Dit is een prachtig nieuw stuk in onze verzameling", stelde Rowe. Volgens Shatner zou de niersteen in de toekomst nog wel eens fors in waarde kunnen stijgen. "Als je het ding blootstelt aan extreme hitte, zou het nog wel eens kunnen veranderen in een diamant. Je zou hem haast om je vinger willen dragen, zo groot is hij", grapte de 74-jarige acteur.
(Bron)
Arriva test met mobiele treinstations

Vervoerbedrijf Arriva gaat vanaf 2008 proeven doen met mobiele treinstations. Dat zijn overdekte en verlichte constructies van metaal en glas die in korte tijd gebouwd kunnen worden. Het bedrijf gaat onder andere kijken hoe lang het duurt voordat zo'n station staat. Daarna wordt besloten of er verder mee zal worden gegaan.
De stations kunnen worden ingezet bij wijze van test, om te zien of er behoefte is aan een station op een bepaalde plek. Daarnaast kan een station bij een evenement kunnen worden neergezet. Waarschijnlijk zal het eerste mobiele station in Hoogkerk bij Groningen komen.
(Bron)
AIVD extra alert op Lonsdale-jeugd

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de komende tijd extra alert op de mogelijke rol van rechts-extremisten bij de radicalisering van zogenoemde Lonsdale-jongeren. Dat heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken woensdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer, op basis van een aanvullend onderzoek van de dienst naar deze groep.
In de zomer van vorig jaar kwam de AIVD met een eerste rapport over jongeren die Lonsdale-kleding dragen. Aanleiding voor het onderzoek waren twee incidenten in Venray en Uden. In Uden werd twee keer brand gesticht in een islamitische school en Venray was het toneel van een vechtpartij tussen allochtone en extreem-rechtse jongeren.
Uit dat eerste onderzoek kwam naar voren dat Lonsdale-jongeren feitelijk gabbers zijn. Hoewel het merendeel van de Lonsdalers weliswaar geen rechts-extremistische ideologie aanhangt, zijn vreemdelingenhaat, nationalisme en frustratie over de multiculturele samenleving breed gedragen gevoelens binnen de gabbercultuur.
Uit het vervolgonderzoek is gebleken dat slechts een kleine harde kern daadwerkelijk een rechts-extremistisch gedachtegoed aanhangt en contact heeft met extreemrechtse en/of rechts-extremistische groeperingen of partijen. Volgens de AIVD is er geen sprake van systematische rekrutering van deze jongeren door genoemde partijen. Jongeren kunnen door individuele contacten echter wel geïnteresseerd raken in de politieke zaak van rechts-extremisten.
Verder komt de AIVD tot de conclusie dat er geen sprake is van een landelijke Lonsdale-organisatie. Op lokaal niveau zijn er wel contacten tussen de verschillende Lonsdale-groepen. De samenwerkingsverbanden zijn echter vluchtig en kennen ook geen echte leiders.
Het gebruik van provocerende symbolen, uiterlijk en taal lokt veelvuldige confrontaties met allochtone jongeren uit. Volgens de AIVD schuilt hierin een potentiële dreiging voor de democratische rechtsorde, omdat deze confrontaties op termijn de samenhang in de Nederlandse samenleving kunnen aantasten.
De AIVD constateert verder dat de Lonsdale-cultuur weliswaar ook in buurlanden voorkomt, maar daar heeft deze jongerencultuur en zijn rechts-extremistische imago nergens een zodanige vlucht genomen als in Nederland.
(Bron)

De allochtone jeugd moet gewoon massaal in Lonsdale gaan lopen ;-)
'Amsterdamse agenten moeten er beschaafd uitzien'

AMSTERDAM - Hoofdcommissaris Welten van de Amsterdamse politie begint een offensief om de agenten van zijn korps er voortaan beschaafd uit te laten zien. Piercings, oorbellen, zichtbare tatoeages, een wilde haardos en vieze schoenen zijn binnenkort taboe voor Amsterdamse agenten, zegt Welten in het nummer van HP/De Tijd dat woensdag is verschenen.
"Binnenkort zal ik op een bijeenkomst mijn plannen op dit terrein ontvouwen voor het Amsterdamse korps."
Volgens de hoofdcommissaris begint een beschaafde samenleving bij het politiekorps zelf. "Hoe kun je de omgeving controleren en aanspreken op beschaving, als je er zelf niet beschaafd uitziet?" Lang haar is voortaan ongewenst, zegt hij in het interview.
"Gewoon kort geknipt, en haar 'niet wild op de kop', zoals ze dat in Groningen zeggen. Voor de vrouwen met lang haar geldt dat ze dat beter kunnen opsteken. En ja, het zou aardig zijn als men af en toe eens de schoenen poetst."
Welten merkte dat een beschavingsoffensief goed werkte bij onverzorgde Groningse agenten toen hij daar aantrad als korpschef.
"Het eerste wat ik daar deed was spiegels plaatsen bij de ingang van de kleedkamers. Daarboven stond de tekst: zo ziet de burger u! Naast die spiegels stonden dan poppen, een man en een vrouw, ware toonbeelden van zoals het naar mijn gevoel hoorde."
Ook verwacht Welten dat de paar te dikke agenten binnen het Amsterdamse korps gaan afvallen. "Ik hoop dat er door het beschavingsoffensief een sfeer ontstaat waarin men elkaar aanspreekt op het uiterlijk en corrigeert. Dus dat men zelf beter op z'n eetpatroon let en op fitness gaat."
Met discriminatie wil de korpschef eveneens korte metten maken. "Verkeerde grappen worden niet meer getolereerd. Om maar eens wat te noemen." Het Amsterdamse korps heeft 10 procent allochtonen en het kost volgens Welten moeite om ze te behouden. "Agenten verlaten ons omdat ze zich intern niet altijd veilig voelen, zich gediscrimineerd voelen door collega's en onder druk gezet door families in wier ogen zij verraders zijn."
De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) vindt het beschavingsoffensief een goede zaak. "Met een pet op en een uniform aan moet je er netjes uitzien", aldus een woordvoerder.
"Het is goed voor de herkenbaarheid." Volgens de politiebond zijn de regels niet nieuw. "Het beleid over piercings is al een paar jaar oud. En we weten hoe Welten erover denkt door zijn tijd in Groningen." De hoofdcommissaris zal het beleid tijdens een korpsbijeenkomst donderdag alleen nog eens extra benadrukken, verwacht de APV.
(Bron)
Reparateurs riool overgoten met bloed

Drie medewerkers van de technische dienst van een ziekenhuis in het Gelderse Zutphen werden afgelopen week tijdens een reparatieklus overgoten met bloed. De drie waren bezig met het herstel van een losgeschoten rioolbuis onder de operatiekamer. Er was afgesproken dat er tijdens de klus niet op het riool geloosd zou worden.
Een operatie-assistent had de boodschap waarschijnlijk niet goed meegekregen, en goot zes liter spoelvloeistof afkomstig van een kniebandenoperatie in de afvoer. De TD-medewerkers kregen de met bloed vermengde vloeistof vol over zich heen. "Door de rode kleur leek het of er heel veel bloed bij zat, maar dat viel eigenlijk wel mee. Het was bijna allemaal spoelvloeistof. De mannen droegen asbestpakken en gezichtsbeschermers, maar die raakten wel doorweekt", verklaarde woordvoerder Herman Markink van het ziekenhuis.
De betreffende medewerkers zullen een bloedtest ondergaan. Ook de geopereerde patiënt heeft toegestemd in een verzoek tot medewerking aan een bloedonderzoek. "Het risico op besmetting is weliswaar heel klein, maar door de aanwezige bloeddeeltjes bestaat er in theorie wel de kans op besmetting met hiv of hepatitis B en C", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Extra geld vier steden voor Marokkaanse jongeren

DEN HAAG - De vier grote steden mogen de komende twee jaar 5 miljoen euro extra verdelen waarmee ze maatregelen kunnen nemen om Marokkaanse jongeren op het rechte pad te houden. De jaren daarna krijgen ze van het Rijk structureel 6 miljoen euro voor dit doel.
Dat heeft minister Donner van Justitie onlangs aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht laten weten. Het ministerie heeft dat dinsdag naar buiten gebracht.
Aanleiding voor het extra geld is de relatief hoge mate van crimineel gedrag onder de Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst. Donner noemt dit een "hardnekkig en persistent probleem, dat wordt beïnvloed door enerzijds sociaal-economische factoren van een deel van de populatie en anderzijds door culturele factoren."
Volgens de bewindsman is een opeenhoping van problemen ontstaan die zich voordoet in delen van de grote steden. Hij wil dat de steden een bestuurlijke en strafrechtelijke aanpak in gang zetten.
Het is een aanvulling op het veelplegersbeleid dat de afgelopen jaren in gang is gezet, waarbij criminelen die vaker in de fout gaan sneller en intensiever worden aangepakt.
Samen met de hoofdofficieren van justitie moeten de gemeenten maatwerk gaan bedenken voor de Marokaanse jongeren. Ook moeten volgens hem nadrukkelijk de Marokkaanse gemeenschap en buurten bij de plannen worden betrokken.
Het extra geld wordt verdeeld op basis van het aantal Marokkaanse inwoners van 12 tot 24 jaar per stad. Amsterdam krijgt met 2 miljoen euro verreweg het grootste deel van het geld (44 procent). Rotterdam krijgt ruim 1 miljoen, Den Haag 750.000 en Utrecht 690.000 euro.
Donner wil dat de grote steden aanvullende prestatieafspraken met het Rijk over de besteding van het extra geld. Ook worden de effecten gemonitord.
(Bron)