zaterdag, januari 15, 2005

Ophef over basketbalbord met tepelpiercing

Ophef in de Rotterdamse wijk Middelland. De reden is een basketbalbord met piercing. Het betreft hier een reclame voor een Rotterdamse piercingstudio. Op het bord staat een grote foto van een vrouwentepel, waaraan de basketbalring de piercing door de tepel voorstelt.



Omwonenden en het nabijgelegen Marnix Gymnasium vinden dat de reclame ongepast is op een kinderspeelplaats. Ook de gemeenteraad heeft zich er inmiddels mee bemoeid. CDA en ChristenUnie/SGP storen zich aan het bord en gaan kijken of de gemeente mogelijkheden heeft om het bord weg te halen.
Het reclamebureau dat verantwoordelijk is wil het bord nog twee weken laten staan en is niet van plan het bord eerder te verwijderen, zolang de Reclame Code Commissie hen niet terugfluit.
(Bron)

Wauw zeg, een tepel! Schande!
Ik vind het een geniale reclame. En ik zie niet wat er ongepast aan is. Op TV was een rector van een nabije school die vond dat het niet kon, en een CU/SGP-er die vond dat het niet in de stad kon (wel in Staphorst?).
De kids die er aan het basketballen waren, maakte het allemaal niks uit: de ring was okee, dus basketballen kon, en wat zou het verder.
Excuses Nuon voor problemen bij energienota

DEN HAAG - Het energiebedrijf Nuon erkent dat er problemen zijn met de energierekeningen voor de consument. In een paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen van zaterdag biedt het bedrijf daarvoor zijn verontschuldigingen aan.
Volgens EnergieNed, de koepelorganisatie van de energiebedrijven, gaat het maandelijks om 15.000 à 20.000 fouten. De problemen doen zich vooral voor bij de eindrekeningen die mensen bij hun verhuizing moeten krijgen.
(Bron)
Vrouw vermoordt ontmaagde dochter (12)

Een Amerikaanse vrouw heeft haar twaalfjarige dochter vermoord nadat zij haar had verteld dat ze ontmaagd was. Tunisia Archie uit Alabama dwong haar dochter Jasmine bleekmiddel te drinken en bleef hierna net zo lang op haar zitten tot ze stierf. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
Het negenjarige broertje van het meisje werd gedwongen om toe te kijken. Volgens de politie dreigde ze hem ook te vermoorden als hij een traan zou laten om Jasmine. Archie verklaarde tegenover de politie gestoord te zijn geworden toen haar dochter haar vertelde dat ze ontmaagd was. De vrouw is aangeklaagd wegens moord en kan tot de doodstraf of levenslang worden veroordeeld.
(Bron)
TT 120 AALSMEER Bij een brand in een schuur in Aalsmeer is vannacht een dode gevallen. Een nog onbekend aantal mensen werd in hun slaap door het vuur overvallen. De identiteit van de dode is nog onbekend.
Excuus Achmea voor 'nabestaandenbrief'

ZWOLLE - Een groep van vierhonderd mensen heeft deze week een brief gehad van zorgverzekeraar Achmea gericht aan "de nabestaanden van", terwijl aangeschrevene levend en wel is. Reden voor Achmea Zorg om in het stof te kruipen en per ommegaande een brief met oprechte excuses te versturen aan de gedupeerden.
Volgens woordvoerster Sneller van Achmea Zorg is de brief door een computerfout verstuurd aan ongeveer vierhonderd mensen in Overijssel, Flevoland en Drenthe.
Zo'n 41.000 mensen in de drie provincies kregen een schrijven over de jaarlijkse verhoging van de bijdrage aan de bijzondere ziektekosten (AWBZ). Het zorgkantoor in Zwolle handelt deze post af voor het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de woordvoerster zal het kantoor nagaan hoe de controle kan worden verscherpt om herhaling te voorkomen.
(Bron)
Vrouw krijgt bloedneus door luchtbuks

Een inwoonster van het Brabantse Rijen is gisteravond gewond geraakt door een kogel uit een luchtbuks. De vrouw reed in haar auto met het raam een stukje open toen ze ineens een hevige bloedneus kreeg. Thuis aangekomen ontdekte ze dat ze een gaatje in haar neus had.
Een arts stelde vast dat de vrouw beschoten is, waarbij ook haar neusstussenschot geraakt is. De inmiddels gealarmeerde politie vond later een kogeltje van een luchtbuks in de auto van de vrouw. De schutter is nog niet gevonden.
(Bron)
Weisglas tegen teveel Kamerdebutanten

DEN HAAG - Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer wil dat de politieke partijen tijdens de volgende verkiezingen niet weer veel debutanten op hun lijsten zetten. Bovendien dreigt hij tegen het nieuwe kiesstelsel te stemmen. Dat heeft Weisglas zaterdag in NRC Handelsblad gezegd.
"Zet niet je eigen mensen na vier jaar weer bij het oud vuil. Dat is onredelijk en voor het functioneren van de Kamer heel slecht," zegt Weisglas in een interview in de krant. De Kamervoorzitter wil met fractieleiders in discussie hoe de politieke partijen de kandidaten voor het parlement moeten selecteren.
Over het nieuwe kiesstelsel zegt Weisglas dat hij "niet zomaar voor zal stemmen alleen omdat dat nou eenmaal onderwerp is van coalitie-politiek". Volgens hem zal het nieuwe stelsel de geldingsdrift van Kamerleden in de media alleen maar versterken terwijl zij zich juist meer moeten richten op hun wetgevende taken. Leden van de Tweede Kamer houden zich nu te veel bezig met opiniemaken, vindt hij.
(Bron)
Braziliaan gooit moeder voor de pitbulls

Een 48-jarige Braziliaanse man heeft zijn bejaarde moeder voor de pitbulls gegooid, zo heeft de politie in Brazilië gemeld. De man had ruzie met zijn 88-jarige moeder en besloot haar daarom over het tuinhek, in de tuin van de buren te gooien, alwaar twee pitbulls op haar afsprongen.
De honden gingen zo ernstig tekeer, dat de vrouw het niet overleefde. Ze werd nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar dit was tevergeefs. Ze overleed enkele uren later.
Na zijn daad zou de man spijt hebben gekregen en hebben geprobeerd om zijn moeder te redden. De politie trof de bebloede vrouw aan in de armen van haar zoon, waarna ze naar het ziekenhuis werd gebracht. De man vertelde de politie dat de vrouw zelf over de heg was gesprongen, de politie acht dit echter uitgesloten.
De eigenaar van de honden meldde dat de man een alcoholist is en dat hij regelmatig geld van zijn moeder stal om drank te kunnen kopen. De man is aangeklaagd voor moord.
(Bron)
Man overleden na mishandeling in Rotterdam

ROTTERDAM - Een 38-jarige man uit Ridderkerk is zaterdagmiddag overleden nadat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaar was mishandeld op de Lijnbaan in Rotterdam. Dat heeft de Rotterdamse politie laten weten.
Het slachtoffer was rond 03.30 uur samen met een vriend aan het stappen toen hij ruzie kreeg met een aantal mannen. Waarover de ruzie ging, is niet duidelijk.
De man liep rake klappen op en werd met spoed opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum. Dankzij tips van getuigen kon de politie al snel twee verdachten aanhouden. Het zijn een 20-jarige man uit Den Hoorn en een 21-jarige Hagenaar. Het tweetal zit vast.
(Bron)

vrijdag, januari 14, 2005

'Rechercheurs Tolteam wel degelijk over de schreef'

Er zijn aanwijzingen dat rechercheurs die de vuurwerkramp in Enschede onderzochten strafbare feiten hebben gepleegd. Dat blijkt uit een intern rapport van de politie Gelderland Midden. "Er kan niet meer uitgesloten worden dat medewerkers van het Tolteam als verdachte dienen te worden aangemerkt in strafbare feiten zoals meineed en valsheid in geschrifte of als betrokkenen bij een vorm van plichtverzuim", zo wordt in het rapport geconcludeerd, waarop tv-programma Netwerk de handen heeft weten te leggen.
Het rapport is in 2003 opgesteld in opdracht van burgemeester Mans van Enschede. Hij had opdracht gegeven tot het onderzoek nadat twee rechercheurs uit het zogenaamde Tolteam stapten. De Rechercheurs Paalman en De Roy van Zuydewijn hadden ernstige kritiek op het onderzoek naar de veroordeelde André de V. Ze meenden dat De V. wellicht niet schuldig was. Het tolteam zou met een tunnelvisie hebben gerechercheerd en zich te eenzijdig op de V. hebben gericht.
Mans stuurde de conclusies van het rapport door naar minister Piet Hein Donner van Justitie. Die liet de conclusies vervolgens onderzoeken door de Rijksrecherche. Aan de kamer rapporteerde hij dat er van misstanden geen sprake was. Over het nu opgedoken rapport werd echter met geen woord gerept.
De Tweede kamerleden Aleid Wolfsen van de PvdA en Marijke Vos van GroenLinks reageerden geschrokken op het rapport. "Er zit spanning tussen de brief van de minister aan de Kamer en de bevindingen in dit rapport. De conclusies zijn zonder meer schokkend te noemen", aldus Vos.
(Bron)
Arrestaties inzake Alkmaarse steekpartijen

Naar aanleiding van de steekpartijen die afgelopen weekeinde in Alkmaar plaatsvonden zijn vandaag vier arrestaties verricht. Het betreft drie minderjarigen en één volwassen persoon. Allen worden verdacht van medeplichtigheid aan de steekpartijen.
Vorig weekeinde werden vier personen in het Victoriepark het slachtoffer van steekgrage lieden. Ze werden zonder reden in hun rug gestoken. Eén van de slachtoffers ligt nog op de intensive-care. Al snel was duidelijk dat telkens hetzelfde wapen was gebruikt. In totaal vonden in Alkmaar de afgelopen weken zeven van dergelijke steekpartijen plaats.
De nu aangehouden daders komen uit Alkmaar en Heerhugowaard. Ze hebben nog niet bekend maar justitie is er van overtuigd de juiste mensen te hebben opgepakt.
(Bron)
Hoogste brug trekt eerste zelfmoordenaar

De hoogste brug in de wereld, het viaduct van Millau in Zuid-Frankrijk, heeft een maand nadat het door president Jacques Chirac in gebruik is genomen voor het eerst te maken gehad met een zelfmoordgeval. Aan de voet van één van de zeven steunpijlers werd het lijk gevonden van een nog onbekende man.
De man zou zijn wagen op het viaduct hebben geparkeerd, om vervolgens over de omheining te stappen en naar beneden te springen. De 2,46 kilometer lange brug in de buurt van het stadje Millau vervoert weggebruikers 270 meter boven de vallei van de rivier de Tarne. Het hoogste punt is zelfs 343 meter hoog.
(Bron)
Marokkaanse jongeren slopen lijkwagen

In Culemborg hebben Marokkaanse probleemjongeren verhinderd dat werknemers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht het stoffelijk overschot van een vrouw uit een flatwoning konden halen. Dit, omdat ze de lijkwagen, waarin de vrouw vervoerd moest worden, compleet gesloopt hadden.
Doordat alle ruiten waren vernield en de telefoon door de jongeren was gejat, duurde het ruim een uur voordat de vrouw naar Utrecht kon worden vervoerd. Vanwege de ontstane chaos lag het lijk ruim een uur in een portiek opgesteld. Daarna konden de medewerkers het interieur, dat bedolven was onder de glassplinters, schoonzuigen.
Nabestaanden van de vrouw zijn geschokt en aangeslagen. "Al met al heeft het schoonmaken een uur geduurd. Die jongeren hebben zelfs geen respect meer voor dode mensen. Het was echt gênant allemaal. En de gemeente Culemborg beweert dat er niks aan de hand is in die probleemwijk. Het is schandalig", aldus de woedende Maria Cozijnsen, schoondochter van de overleden vrouw. De politie heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar het slopen van de lijkwagen.
Problemen met Marokkaanse jeugd al langer aan de gang
Het is niet voor het eerst dat de Marokkaanse jeugd voor problemen zorgt in Culemborg. Vorig jaar nog moest de plaatselijke kermis haar biezen pakken, nadat een grote groep Marokkanen verhaal wilde halen bij een exploitant.
Het gemeentebestuur zei toen met keiharde maatregelen te komen, omdat de Marokkaanse jongeren in de wijk Ter Weijde structureel voor overlast en vernielingen zorgden. "Uit onze metingen en meldingen blijkt dat de overlast beduidend is afgenomen", zo zegt de gemeentewoordvoerder. De bewoners, die anoniem willen blijven, spreken dit tegen. "Het is nog steeds een grote puinhoop. Mensen durven ?s avonds niet meer over straat te lopen."
(Bron)
Dronken achter het stuur zonder rijbewijs

TILBURG - De politie heeft een 40-jarige Tilburger aangehouden die al vijftien jaar zonder rijbewijs een auto bestuurde. Bij zijn aanhouding bleek de man bovendien te diep in het glaasje te hebben gekeken, meldde de politie vrijdag.
De politie kwam donderdagmiddag in actie na een melding dat er op de Zwartvenseweg in Tilburg een auto met aanhangwagen reed. Van de aanhangwagen ontbrak een wiel, de as sleepte over het wegdek.
Toen politie de man aanhield, bleek dat de Tilburger al vanaf 1989 zonder rijbewijs had gereden. Een blaastest wees een alcoholpromillage van 2.30 aan.
(Bron)
Racistische buurman pest Somalisch gezin weg

VEENWOUDEN - Een Somalisch gezin uit het Friese Veenwouden is naar Engeland gevlucht na bedreigingen van de buren. Volgens een woordvoerder van de Woningstichting Dantumadeel gaat het niet om een gewone burenruzie, maar om haat tegen buitenlanders.
De woningstichting probeert met een rechtszaak de terroriserende buurtbewoners het huis uit te krijgen.
De buurman en andere gezinsleden gooiden kogels bij de Somaliërs door de brievenbus en bedreigden het echtpaar met vijf kinderen verbaal. Over de aard van de bedreigingen wil W. Postma van de woningstichting niets zeggen. "Maar je krijgt er tranen van in je ogen. Dit kan echt niet door de beugel." Ook andere buurtbewoners bevestigen volgens Postma de bedreigingen.
Eind december is het Somalische gezin vertrokken naar Engeland. Daarvoor is het nog een tijdje ondergedoken in de gemeente Dantumadeel. De woningstichting is drie maanden geleden een proces begonnen om de buren het huis uit te krijgen. "Het duurt allemaal heel lang. De datum van de rechtszaak is nog steeds niet bekend", aldus Postma.
De directeur van de school in Veenwouden, waar vier kinderen les kregen, noemt de situatie vervelend. De school wil een brief sturen om steun te betuigen aan de Somaliërs. De gemeente Dantumadeel was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
In Nijverdal speelde vorig jaar december een soortgelijk incident. Een vrouw uit die plaats is toen onder druk van een kort geding zelf uit haar huis vertrokken na een racistisch incident met een Iraanse buurman. Vrienden van de vrouw zouden het huis van de Iraniër met hakenkruisen hebben beklad. De vrouw veroorzaakte al langer overlast. Die uitte zich in geluidsoverlast en bedreigingen.
(Bron)
TPG gaat oranje verder onder naam TNT

AMSTERDAM - Het post- en logistiekconcern TPG gaat volgend jaar in zijn geheel verder onder de naam TNT. Tegelijkertijd zal de huiskleur van de Nederlandse postactiviteiten veranderen, van het traditionele rood naar oranje. Dit kondigde TPG vrijdag aan.
Een woordvoerder van TPG zei in een toelichting dat op termijn ook de kleur van de brievenbussen oranje zal worden, evenals de kleding van de postbodes. Het concern trekt daarvoor drie jaar uit. TPG raamt de kosten van de ommezwaai op 8 tot 10 miljoen euro.
(Bron)
Oudste ijs ter wereld ontdekt

BERN - Europese wetenschappers zijn tijdens klimaatonderzoek op Antarctica op het tot nu toe oudste ijs ter wereld gestuit.
Op een recordiepte van 3270 meter ontdekten onderzoekers ijs dat al 900.000 jaar oud moet zijn, meldde de Universiteit van Bern vrijdag. De wetenschappers besloten niet dieper te boren uit angst het grondwater te vervuilen.
De wetenschappers hopen dat hun onderzoek hen inzicht kan verschaffen in het klimaat op aarde, een miljoen jaar geleden. Ook hopen zij meer te weten te komen over veranderingen in zeestromingen in de Atlantische en de Stille Oceaan. Hun werk wordt gefinancierd door tien Europese landen.
De vondst van het oerijs komt als een aangename verrassing, zegt wetenschapper Heinz Miller van het Duitse Wegener Instituut (AWI), dat onderzoek doet naar polen en oceanen. Het aanvankelijke doel was om materiaal te vinden dat 'slechts' 500.000 jaar oud is.
(Bron)
Rotterdam verplicht jongeren met uitkering stage te lopen

AMSTERDAM - Jongeren tot 23 jaar in Rotterdam die een uitkering aanvragen, moeten verplicht stage lopen in een fabriekshal. Dat meldt de gemeente Rotterdam vrijdag. Het college van burgemeesters en wethouders in de Maasstad start daarnaast een experiment voor jongeren in drie wijken die al een uitkering hebben.
Jongeren moeten na het aanvragen van de uitkering aan het werk in een fabriek. Onder begeleiding gaan zij maatschappelijke klussen verrichten. Deze werkstages duren maximaal drie maanden. Het doel van de stage is dat jongeren actief blijven, discipline opdoen en werkritme krijgen. Gemeentevoorlichter Dirk-Jan de Vink kan niet zeggen wanneer het initiatief van start gaat. "We zijn nog bezig met de aanbestedingen. De onderhandelingen nemen nog zeker twee of drie maanden in beslag."
De maatschappelijke klussen bestaan uit verschillende werkzaamheden, zoals onderhoudswerk, schoonmaken of het sorteren van kleding. "Maar je moet oppassen dat je niet concurreert. Het moet een maatschappelijk nut hebben", licht De Vink toe. In Rotterdam hebben ongeveer 2750 jongeren een uitkering.
De Vink ziet het initiatief, Work First, als een goede mogelijkheid voor jongeren ervaring op te doen. "Binnen die drie maanden kan je aardig aan het doel voldoen, denk ik. Jongeren kunnen ruiken hoe het is te werken." Welke fabriekshal in gebruik wordt genomen, is nog niet duidelijk. Voor de inrichting van de hal trekt de gemeente een miljoen euro uit.
Wanneer de jongere tijdens de stage werk vindt, stoppen de stage en de uitkering. Vindt de stageloper na drie maanden geen werk, dan helpt de gemeente met een normaal reïntegratieproject. Dit houdt onder meer arbeidsbemiddeling of sollicitatietraining in.
Verder start de gemeente een experiment in de wijken Schiebroek, Pendrecht en Crooswijk. Hier gaat het om jongeren die al een uitkering hebben. Zij gaan eveneens maatschappelijk werk verrichten, maar dan in teamverband in de betreffende wijken. "Daar zijn de problemen het grootst en je moet toch ergens beginnen. Als het bevalt, dan gaan we zeker uitbreiden in de rest van Rotterdam", denkt de gemeentewoordvoerder.
Work First vloeit voort uit het actieprogramma 'Rotterdam zet door'. Doel van dat programma is onder meer het aanpakken van de problemen in sommige delen van de stad waar overlast van criminaliteit is.
(Bron)

Maatschappelijke klussen in een fabriekshal?
Politie stuit op dode man langs A2

WEERT - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de vluchtstrook langs de A2 bij Weert in een busje een dode man aangetroffen. De man, een 29-jarige in Limburg verblijvende Pool, zat dood achter het stuur, aldus de politie.
Aanvankelijk ging de politie uit van zelfdoding, maar in de loop van de vrijdag begon de politie daaraan te twijfelen. De politie sluit een misdrijf niet langer uit. Een rijstrook van de A2 is afgezet voor onderzoek.
Het busje van een leasebedrijf uit Den Bosch, waarin de man zat, was enkele honderden meters voor de vindplaats twee keer tegen de vangrail gebotst. De politie wil niet zeggen hoe de man om het leven is gekomen.
(Bron)
Amerikaans leger experimenteerde met 'seksbom'

Het Amerikaans leger heeft in de jaren negentig plannen onderzocht om een seksbom te ontwikkelen. Het Pentagon flirtte in 1994 met het idee om een chemisch wapen te vervaardigen dat vijandelijke soldaten seksueel onweerstaanbaar voor elkaar zou maken. Dat meldt het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Wetenschappers van het Amerikaanse leger waren ervan overtuigd dat homoseksueel gedrag op die manier het moreel van de vijandelijke troepen zou kraken. Voor zover bekend onderzocht een laboratorium van de Amerikaanse luchtmacht in Ohio het seksbomproject. De wetenschappers zouden nooit verder dan een verkennende fase zijn gekomen.
(Bron)
'Irak nieuwe broedplaats voor terroristen'

WASHINGTON - Irak heeft, na de val van Saddam Hussein, Aghanistan vervangen als de broedplaats bij uitstek voor "professionele" terroristen.
Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Nationale Inlichtingenraad (NIC), een belangrijk adviesorgaan binnen de inlichtingendienst CIA, zo meldde The Washington Post vrijdag.
Volgens de NIC-deskundigen verschaft Irak terroristen mogelijkheden om nieuwe rekruten te werven en op te leiden en om hun technische vaardigheden verder te ontwikkelen. "Op dit moment is Irak een magneet voor terroristische activiteiten", aldus NIC-voorzitter Robert Hutchings in The Washington Post.
President George Bush heeft de strijd in Irak altijd gepresenteerd als onderdeel van de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme.
Maar volgens het NIC-rapport heeft de oorlog in het Arabische land terroristen juist geholpen een nieuwe vrijplaats voor zichzelf te creëren.
(Bron)
Amsterdam: 'Geen verbod demonstratie tegen huurbeleid'

Het actiecomité Stop Afbraak Sociale Huisvesting (SASH) mag 5 februari wel een demonstratie houden in Amsterdam, maar niet op de Dam. Dat zegt Eveliene Papa, medewerker van de afdeling openbare orde van de gemeente Amsterdam. De demonstratie kan volgens haar niet starten vanaf de Dam, vanwege de ijsbaan die daar tot medio maart staat.
SASH is op de hoogte gesteld van het gemeentelijke standpunt. Tientallen SASH-leden demonstreerden vrijdag met sandwichborden, spandoeken en strooibiljetten bij het Amsterdamse stadhuis. Volgens Jan Harinck mag SASH geen podium opstellen vanwege de ijsbaan. De komende dagen zal SASH zich op stappen beraden, omdat het zich alsnog gehinderd voelt in het recht demonstraties te organiseren.
Als de demonstratie doorgaat, zullen sommige actievoerders toch denken dat het is afgelast. Uitstel echter niet mogelijk, zegt Harinck. SASH is sinds oktober bezig met de organisatie van de demonstratie. "Vijfhonderd huurdersverenigingen zijn ervan in kennis gebracht, persberichten zijn uitgegaan, strooibiljetten uitgedeeld. Organisatorisch kunnen we niet meer stoppen." Harinck verwacht 5 februari enkele duizenden demonstranten.
SASH keert zich tegen het huurbeleid van minister van Huisvesting Sybilla Dekker. In haar plannen geeft zij woningbouwcorporaties de ruimte huren te verhogen wanneer zij dit jaar negentienduizend nieuwe woningen bouwen. Een deel van de woningen in de steden wordt gesloopt. Hierdoor zal de woningmarkt beter doorstromen, meent de minister.
De plannen stuitten eerder op kritiek uit de Tweede Kamer. Die vindt dat Dekker eerst huizen moet bouwen en pas daarna de markt kan liberaliseren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat huurwoningen in betere buurten, populaire stadswijken en randgemeenten in de toekomst onbetaalbaar worden voor mensen met een laag inkomen. De VNG vreest segregatie.
De Nederlandse Woonbond, de landelijke vereniging van huurders, vindt de plannen slecht onderbouwd en vreest 'enorme huurstijgingen'. Daarnaast noemt de bond de afspraken met woningbouwcorporaties over nieuw te bouwen huurwoningen 'boterzacht'.
Vrijdag richtten de Amsterdamse afdelingen van de PvdA, GroenLinks en de SP met de lokale partij Amsterdam Anders/De Groenen het actiecomité 'Stop Dekker' presenteren. Ook dit comité wil komende maanden actie voeren tegen het nieuwe huurbeleid van de minister. Het is een open gezelschap, melden de partijen op hun websites, waarbij iedereen zich kan aansluiten.
(Bron)
Europa verschuift door zeebeving van plaats

SCHILTACH - Het Europese continent is door de hevige zeebeving in Azië een centimeter opgetild en twee centimeter in noordelijke richting geduwd.
De beweging was slechts tijdelijk en na een paar minuten bevond het continent zich weer op zijn gebruikelijke positie, aldus Duitse wetenschappers vrijdag.
De beweging was te klein om door iemand opgemerkt te worden. De onderzoekers noemen de verschuiving echter "een zeer grote beweging voor een aardbeving die zo ver weg plaatsvond".
Nog steeds beweegt het continent onregelmatig, stellen de wetenschappers van het geofysisch instituut in Schiltach. Zij vergelijken het fenomeen met een klok die na een enkele slag nog lange tijd natrilt.
Tot aan de herfst zal de Europese landmassa nog bewegen. Iedere tien minuten krimpt en zet het continent uit met de dikte van een vel papier.
(Bron)
Peuter stierf door gedwongen zouttoediening

De driejarige Christian moest, gedwongen door zijn adoptieouders in spé, vier theelepels zout eten en stierf volgens de rechtbank aan de gevolgen hiervan. Het welgestelde echtpaar verantwoordelijk voor zijn dood, beide 37 jaar, is gisteren in Groot-Brittannië veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.
De peuter, die door zijn natuurlijke moeder werd verwaarloosd, begon nog maar net een nieuw leven bij zijn aankomende adoptieouders. Voor ongepast gedrag werd Christian gedwongen om vier theelepels puur zout op te eten. De rechter vond het een daad van puur egoïsme en zei dat de straf in koelen bloede was uitgevoerd door twee intelligente mensen.
Een bloedtest toonde aan dat Christian een abnormaal hoog gehalte aan zout in zijn bloed had en een CT-scan bevestigde de hierdoor opgelopen hersenschade. De jongen stierf vier dagen later. Medische experts zijn het er nog niet over eens wat precies Christians dood heeft veroorzaakt.
Kort na opname van Christian in het ziekenhuis ging de aankomende adoptiemoeder weer aan het werk; de rechter vond dit een teken dat ze "zeer weinig begrip of sympathie" voor Christian had. Ook was het voor de rechter duidelijk waar de prioriteiten van het stel lagen, en dat was niet bij het doodzieke kind. Het stel, vrijgesproken van moord en veroordeeld voor doodslag, gaat in hoger beroep om hun onschuld te bewijzen.
(Bron)

Het is natuurlijk heel onschuldig om van een verwaarloosd kind te eisen dat het gelijk normaal functioneert. En het is heel onschuldig om het als straf zout te laten eten. En vier theelepels, voor een kind van drie, ach ja. Heel onschuldig.
Ligt het aan mij dat ik vijf jaar niet veel vind?
Europese sonde zendt signaal bij afdaling Titan

Uitgegeven: 14 januari 2005 12:23
Laatst gewijzigd: 14 januari 2005 12:24

DARMSTADT - Het gaat vooralsnog goed met de Europese ruimtesonde Huygens. Het apparaat heeft een signaal naar de aarde gezonden tijdens zijn afdaling naar de maan Titan van Saturnus, zei hoofdwetenschapper Leonid Gurvits van het Nederlandse JIVE-instituut in Dwingeloo vrijdag.
De radiosignalen zijn opgepikt door een netwerk van radioschotels op aarde. De zwakke signalen, die ruim 1 miljard kilometer hebben afgelegd, zijn volgens Gurvits een bevestiging dat Huygens tijdens de afdaling vrijdagochtend functioneerde. "We weten dat hij in leven is en dat is groot nieuws", aldus de astronoom. [Dus er is leven in het heelal, los van de bemanning van het ISS? Dat is pas nieuws!]
De gegevens zeggen echter niets over de waarnemingen die de sonde in de atmosfeer van de koude en mistige maan heeft gedaan. Die informatie moet halverwege de middag binnenkomen, als het moederschip van Huygens, Cassini, de eerste gegevens naar aarde doorstuurt.
(Bron)
Kans op veel slachtoffers bij ramp Schiphol verdubbeld

DEN HAAG - Als een vliegtuig in de buurt van Schiphol neerstort, is de kans dat daarbij veel slachtoffers vallen, ten opzichte van 1990 verdubbeld.
Dat heeft te maken met de vele nieuwe kantoren en bedrijventerreinen rond de luchthaven. Dat staat in een rapport dat staatssecretaris Van Geel (Milieu) binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt.
[Toch gek dat de milieubeweging steeds werd uitgelachen als ze hierover begon.]
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) hebben in opdracht van Van Geel naar het zogenoemde groepsrisico rond Schiphol gekeken. Dat is de kans dat er bij een vliegtuigongeluk in een gebied van 56 bij 56 kilometer rond de luchthaven meerdere dodelijke slachtoffers vallen.
De kans dat een vliegtuig neerstort, is overigens gelijk gebleven. [Statistiek is geoorloofd liegen - tis maar welke gegevens je selecteert. Je kunt net zo goed zeggen dat de kans op een crash 50% is: het gebeurt, of het gebeurt niet.]
In slechts een klein aantal gebieden rond Schiphol is de kans op veel slachtoffers daadwerkelijk toegenomen, staat in het rapport. Het groepsrisico is op de meeste plaatsen erg klein.
De Luchtvaartwet, die in 2001 is aangenomen, bepaalt dat het groepsrisico dit jaar niet hoger mag zijn dan in 1990. De Tweede Kamer nam toen een dergelijk amendement van PvdA-Kamerlid Van Gijzel aan. De aanleiding voor deze strenge norm was de Bijlmerramp in 1992.
Van Geel heeft eind 2003 in de Tweede Kamer al gezegd dat het risico op zware ongelukken rond Schiphol is toegenomen. Ook Schiphol zelf heeft toegegeven dat bij een ramp veel dodelijke slachtoffers kunnen vallen.
(Bron)
'Na buikgriep drie dagen niet koken'

DEN HAAG - Wie buikgriep heeft gehad, kan de eerste twee à drie dagen na die kwaal beter geen eten klaarmaken. Dat advies geeft de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vrijdag op basis van een onderzoek naar dertien klachten over voedselinfecties.
In één van de gevallen kon het virustype in de uitwerpselen van de zieke direct gerelateerd worden aan het genuttigde voedsel. In vier gevallen werd het zogeheten norovirus aangetoond.
Naast het kookadvies stelt de VWA dat het verstandig is om ook in de daarop volgende dagen extra te letten op de hygiëne.
(Bron)

Klein, maar niet onbelangrijk detail: je kunt ná de buikgriep tot drie _weken_ besmettelijk blijven. Drie dagen niet koken is veilig, maar er is geen garantie dat je daarna geen anderen meer kunt besmetten.
Aantal armen met baan neemt fors toe

BREUKELEN - In Nederland is een onderklasse van 'werkende armen' ontstaan. Het aantal huishoudens met een baan dat langdurig een inkomen rond het minimum heeft, is sinds 1990 verdubbeld tot 250 duizend. Het betreft vooral zelfstandigen, allochtonen en alleenstaande vrouwen met kinderen.
Dit zegt Leo van Geest, directeur van het economisch onderzoeksbureau Nyfer. Het bureau onderzocht de armoede onder werkenden aan de hand van gegevens uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De opkomst van de werkende, arme onderklasse in Nederland is opmerkelijk. Jarenlang werden working poor als een Amerikaans verschijnsel beschouwd. Mensen houden met slecht betaalde baantjes het hoofd net boven water.
Ook onder zelfstandigen groeit de groep werkende armen in Nederland. Het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf ziet een sterke stijging van het aantal arme zelfstandigen. In 1989 leefden 40 duizend winkeliers, boeren en andere kleine ondernemers onder de armoedegrens. In 2000 waren dat er al 48 duizend.
Deze armoedegrens - 'het beleidsmatig minimum', vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken - ligt op een jaarinkomen van 7000 euro bruto voor een alleenstaande. Voor een echtpaar met kinderen is dat 14 duizend euro, exclusief kinderbijslag.
Volgens Nyfer verkeerden er in 1990 nog 131 duizend huishoudens met loon op het 'beleidsmatig minimum'. In 2000 waren dat er 184 duizend.
Van der Geest verwacht dat de stijging heeft doorgezet. 'Dat betekent dat nu zeker 225 duizend huishoudens het doen met een minimaal inkomen uit werk', zegt Van der Geest.
Ook gescheiden vrouwen lopen het risico arm te blijven, ondanks een baan. Kinderloze paren zijn bijna nooit werkend arm, net zo min als weduwen, weduwnaars, ouderen en gescheiden mannen.
In de jaren negentig stimuleerde het kabinet dat uitkeringsgerechtigden gingen werken. De verwachting was dat werk altijd zou lonen, en dat werkenden zouden doorgroeien naar een beter inkomen. Werk werd ook als middel gezien tegen sociaal isolement.
(Bron)
Tom durft weer naar buiten! Volgens mij heeft het ook geholpen dat we samen het rooie monster hebben weggejaagd, misschien voelt ie zich weer meer baas in eigen tuin. Hij loopt ook anders, je ziet het gewoon.
Dat lucht op.
Nederlander hecht aan betaalbaarheid woning

AMSTERDAM - De betaalbaarheid van de woning is voor de meeste Nederlanders de belangrijkste woonwens. Dat blijkt uit een enquête van het ministerie van Volkshuisvesting waarover het Radio 1 Journaal bericht. Het ministerie ondervroeg eind vorig jaar ruim zevenduizend mensen over welke onderwerpen op het gebied van huisvesting en ruimtelijke ordening ze belangrijk vinden.
Behalve de betaalbaarheid van de woning vinden mensen het ook belangrijk dat ze veel groen in hun leefomgeving hebben. Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu Sybilla Dekker zegt dat ze graag aan de wens van meer bomen, parken en perken wil voldoen. [Daar worden die woningen natuurlijk wel weer duurder van.] Andere woonwensen die hoog scoren, zoals de hypotheekrenteaftrek, de veiligheid van de buurt en de wens voor goed contact met de buren, vallen buiten het beleidsterrein van het ministerie, zegt de minister.
Naast de enquête zullen Dekker en staatssecretaris Pieter van Geel de uitkomsten van vier publieksbijeenkomsten gebruiken bij het maken van hun beleid. Die bijeenkomsten zullen in februari worden gehouden. Zo'n vijfhonderd mensen hebben zich daarvoor aangemeld.
(Bron)
Lichaam gevonden bij stuw Borgharen

BORGHAREN/DRIEBERGEN - De sluismeester van de stuw in Borgharen heeft donderdagavond het lichaam van een man gevonden. De politie sloot donderdag later op de avond uit dat het gaat om een van de twee vermisten van het bootongeluk zondag op de stuw. Het lichaam is inmiddels geborgen.
Het stoffelijk overschot werd bovenstuws aan de mond van het Julianakanaal gevonden, en niet beneden aan de stuw, waar de afgelopen dagen intensief naar de vermisten is gezocht. De politie Limburg Zuid onderzoekt om wie het gaat.
In eerste instantie ging de politie ervan uit dat het ging om een van de vermisten. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten verklaarde later dat het lichaam van een 'jongeman' is en zeker niet van een van de twee oudere opvarenden van het plezierjacht dat zondag stuurloos werd en van de stuw stortte.
Politie en brandweer hebben donderdag bij daglicht weer gespeurd naar de twee mannen. Dat leverde niets op. De hulpdiensten zochten de Maas af tot ongeveer 15 kilometer stroomafwaarts van de stuw. Vrijdag zet de politie speciale lijkenhonden in die ook in water lichamen kunnen opsporen. Ook beslissen politie, brandweer en Rijkswaterstaat of ze diezelfde dag nog het wrak van de kajuitboot uit de Maas bij Borgharen kunnen optakelen.
(Bron)

Limburg begint een beetje eng te worden.
Hm, Postkuip zadelt me met een stokje op.

1. Wat is de totale grootte aan muziekbestanden op je computer?

Op dit moment 15 Gb.

2. Wat is je laatst gekochte cd?

Geen idee, dat is lang, lang geleden. CD's zakken bij geldgebrek naar helemaal onderaan m'n prioriteitenlijstje.

3. Wat is letterlijk het laatst geluisterde nummer voor je dit bericht las?

Buddy Holly - Well allright.

4. Geef 3 nummers door die je heel vaak luistert of die heel veel voor je betekenen.

Dat is een onmogelijke vraag voor iemand die niet kan kiezen...
Gewoon maar een paar nummers die zo in me opkomen: Associates - Breakfast; Siouxsie & The Banshees - Israel; Bulgarian Voices - Polegnala e Todora (Love Chant); Japan - Nightporter; Simon & Garfunkel - For Emily, whenever I may find her; T-Bone Burnett - Shut it tight; Bob Marley - Them Belly Full But We Hungry; Pixies - Gigantic; Monsoon - Ever so lonely; Long John Baldry - Morning Dew.
In een andere bui zou je waarschijnlijk een steviger lijst krijgen.

5. Aan welke personen geef ik dit stokkie door?

Aan Jeanne :-) (Je mag Postkuip de schuld geven Jeanne :-))
'Russische bevolking zal sterk afnemen'

In 2050 zal de Russische bevolking met een derde zijn afgenomen. Dat is in ieder geval de voorspelling van de Russische Veiligheidsraad, die daaraan toevoegde dat de levensverwachting van een Rus vijftien jaar lager is dan die van een Amerikaan.
Rusland zal in 2050 volgens de voorspelling nog maar 100 miljoen inwoners hebben, en daarmee een kleinere populatie hebben dan landen als Vietnam, Uganda en Egypte. Als oorzaak wordt het overmatige gebruik van tabak en alcohol genoemd. Ook zouden de geboortecijfers dalen door de economische crisis.
(Bron)
21 maanden cel voor neppatiënt

In Den Bosch is een man door de rechtbank veroordeeld tot 21 maanden celstraf omdat hij zich regelmatig onder valse voorwendselen liet opnemen in ziekenhuizen. De 54-jarige man moet de ziekenhuizen waar hij verbleef ruim 73.000 euro terugbetalen.
De man beklaagde zich steeds over hersenuitval en meldde zich regelmatig bij diverse ziekenhuizen. In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven lag hij zes weken voor niets, aan dit ziekenhuis moet hij ruim 38.000 euro betalen. Als dreigde uit te komen dat de man een neppatiënt was, zette hij het steeds op een lopen.
(Bron)

Lijkt een Münchhausen-geval. In elk geval moet ie ook verplicht therapie volgen voor de ziekte die hij wel heeft, hopelijk knapt ie daarvan op.
Luidruchtige seks mag, mits overdag

Een huisbaas in het Zweedse plaatsje Borläng heeft vandaag besloten om een stelletje niet uit hun huis te zetten. Enkele buren hadden geklaagd over de twee, die te luidruchtige seks zouden hebben. De huisbaas zegt hier echter geen problemen mee te hebben, zolang het maar overdag gebeurt.
Woningcorporatie Tunabyggen meent dat het hebben van seks een deel is van een normaal gezinsleven en dat huurders hier niet voor het huis uit kunnen worden gezet. In de Zweedse wet staat namelijk dat buren niet mogen worden gestoord door luide geluiden, als muziek, televisie of luidruchtige seks, maar dat dit alleen geldt in de avond en 's nachts. In dezelfde wet staat namelijk ook dat mensen het recht hebben op een normaal gezinsleven.
"Het is net zoiets als het harde huilen van baby's, hier hebben buren ook last van", aldus directeur Lena Lundberg van Tunabyggen. "Een gezin met een huilende baby zet je ook niet op straat."
(Bron)
Hoge bloeddruk wordt wereldwijde epidemie

LONDEN - Eenderde van alle volwassenen op de wereld zal in 2025 lijden aan hoge bloeddruk. Dat voorspellen onderzoekers van de Amerikaanse Tulane University in New Orleans in het Britse medische tijdschrift The Lancet, dat zaterdag verschijnt.
Al bijna een miljard mensen hadden een hoge bloeddruk, oftewel hypertensie, in 2000. Over twintig jaar zal dat aantal zijn gestegen tot 1,56 miljard, eenderde van het in 2025 verwachte aantal volwassen wereldburgers.
De grootste stijging zal zich voordoen in ontwikkelingslanden, waar het aantal gevallen van hypertensie met 80 procent zal toenemen. In de rijke landen verwachten de wetenschappers een stijging van 24 procent.
De wetenschappers wijten het verschil tussen de beide percentages aan het feit dat rijke landen veel geld uitgeven aan campagnes die een gezonde levenswijze stimuleren, wat arme landen niet kunnen doen. Bovendien beschouwen ontwikkelingslanden besmettelijke ziekten als hun grootste probleem en hebben ze geen oog voor de preventie van chronische aandoeningen.
Hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire aandoeningen (hartaanvallen en beroertes), die de oorzaak zijn van 30 procent van alle sterfgevallen op de wereld.
(Bron)
Prins Charles 'stuurt' zonen voor straf naar Auschwitz

LONDEN - Prins Charles heeft zijn zonen prins William en prins Harry bevolen een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz te brengen om meer te leren over de holocaust door de nazi's. Met de maatregel wil hij de 2O-jarige prins Harry straffen voor het dragen van een nazi-uniform met swastika op een feest afgelopen weekeinde, aldus het tabloid The Sun vrijdag.
Ook de 22-jarige prins William zou boete moeten doen. Volgens The Sun is prins Charles kwaad dat zijn oudste zoon prins Harry niet van zijn stommiteit heeft weerhouden.
(Bron)
Vechtende marathonschaatsers accepteren schorsing

AMERSFOORT - De kemphanen Miel Rozendaal en Roel van Hest ontbreken zaterdag in de schaatsmarathon van Amsterdam. Beiden zijn akkoord gegaan met een schorsing voor één wedstrijd. Het duo kreeg het schikkingsvoorstel van de sectie marathon van de schaatsbond (KNSB).
Rozendaal en Van Hest, de nummers 1 en 2 van het klassement in de KNSB/Essent-competitie, vochten op 8 januari in Haarlem op het ijs een privé-oorlog met elkaar uit. De twee vechtersbazen vielen elkaar tijdens de wedstrijd verscheidene keren aan.
Het opmerkelijke handgemeen leidde tot een historische beslissing in het marathonschaatsen. Zowel Rozendaal als Van Hest kreeg van de scheidsrechter de rode kaart, met diskwalificatie als gevolg.
(Bron)
Grote storing UPC zet televisie Rotterdam op zwart

ROTTERDAM - Bij ongeveer 450.000 huishoudens in Rotterdam en wijde omgeving hebben donderdagavond de televisies een uur op zwart gestaan. Ook de radio viel uit. De oorzaak was een kapotte transformator in de hoofdcentrale van UPC in Rotterdam, de doorgever van het kabelsignaal.
Rond half tien meldde UPC dat de storing ten einde was. Volgens het kabelbedrijf ging het om een gebied tussen Hoek van Holland en de Drechtsteden. Rotterdam-Zuid bleef storingsvrij omdat dat deel van de stad het signaal via een andere weg ontvangt.
(Bron)

donderdag, januari 13, 2005

TT 104 Vergoeding identiteitsbewijs minima

GOOR De gemeente Hof van Twente betaalt voor mensen met een minimuminkomen de kosten van een identiteitskaart. Sinds 1 januari moet iedereen vanaf 14 jaar zich op elk moment kunnen legitimeren.
Hof van Twente is de eerste gemeente die de kaart van 31,50 euro vergoedt. Omdat ook paspoort en rijbewijs als legitimatie gelden, kunnen de minima bij verlenging van deze identiteitspapieren ook een bijdrage in de kosten krijgen.
De regeling geldt voor mensen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. Daardoor komen ongeveer 300 huishoudens in Hof van Twente in aanmerking voor de financiële compensatie van de gemeente.
Staatssekslijn

Snelweggebruikers in Oklahoma keken raar op toen ze na het bellen van een staats- telefoonnummer geen informatie over tolpoortjes kregen, maar een sexlijn.
Een fout telefoonnummer in een brief over het tolbetalingssysteem, die 41000 mensen in de brievenbus kregen, was de veroorzaker van de ophef.
De Oklahoma transportorganisatie herstelde de fout door een kaart te sturen met daarop het correcte telefoonnummer.
(Bron)
Brit hield gevaarlijke kaaiman in flat

EDINBURGH - Een 54-jarige Schotse huisvader heeft van een rechter een berisping gekregen omdat hij een 1,2 meter lange brilkaaiman hield in zijn flat.
Het gevaarlijke reptiel is in beslag genomen. De man mag de komende vijf jaar geen huisdieren hebben, zo meldde het dagblad The Guardian donderdag.
Anthony Quinn kocht de kaaiman toen die ongeveer 30 centimeter lang was. Hij creëerde in zijn woonkamer, op de 15e verdieping van een torenflat, een stukje regenwoud voor zijn huisdier.
Hij sloot een verwarmingsapparaat aan, waarmee hij het beestje bijna elektrocuteerde, en liet kaaiman, uitgerust met zeventig vlijmscherpe tanden, rondzwemmen in een opblaasbaar zwembadje.
De politie kwam het levensgevaarlijke roofdier op het spoor toen Quinn het te koop aanbood. Hij wilde van de kaaiman af omdat die toch iets groter werd dan hij had verwacht.
Hij ontsnapte aan een gevangenisstraf omdat hij volgens de rechter te dom is om in te zien hoe gevaarlijk zijn huisdier was.
(Bron)
Witte Huis blokkeert verbod op extreme verhoormethodes

WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft druk uitgeoefend op politieke leiders om het gebruik van extreme verhoormethodes door inlichtingendiensten niet te beperken. Op aandringen van het Witte Huis is vorige maand een wetsvoorstel geschrapt dat foltering en onmenselijke behandeling zou hebben verboden.
Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times donderdag. De krant baseert zich op functionarissen in het Amerikaanse parlement, het Congres.
De Eerste Kamer van het Congres, de Senaat, had de beperkingen al goedgekeurd met 96 tegen twee stemmen. Het wetsvoorstel bepaalde onder meer dat bijvoorbeeld het ministerie van Defensie of de centrale inlichtingendienst CIA de volksvertegenwoordiging laat weten welke methodes ze gebruiken bij het verhoren van gedetineerden.
Topfunctionarissen van het Witte Huis en enkele prominente parlementariërs zorgden er tijdens onderhandelingen achter gesloten deuren voor dat de beperkingen uit de tekst van het voorstel verdwenen.
Een van de bezorgde topfunctionarissen, speciaal presidentieel adviseur Condoleeza Rice, schreef in oktober een brief aan het parlement waarin ze betoogde dat de voorstellen verkeerd zijn. Ze bieden volgens haar "rechtsbescherming aan buitenlandse gevangenen die dat nu niet hebben".
Rice verwoordde het standpunt van de regering in Washington. Die meent dat aan buitenlandse gevangenen de meest elementaire rechtsbescherming moet kunnen worden ontzegd in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Tal van arrestanten verdwijnen zo praktisch in de VS.
Zij hebben als 'incomunicado' geen rechtsbijstand of zelfs geen vooruitzicht op een proces waarin hen iets ten laste wordt gelegd. Foltering maakt deel uit van de verhoren. Het wordt algemeen aangenomen dat deze gevangenen nog in leven zijn en in handen van de inlichtingendiensten.
(Bron)
Grass flourishes in warmer Antarctic

GRASS has become established in Antarctica for the first time, showing the continent is warming to temperatures unseen for 10,000 years.
Scientists have reported that broad areas of grass are now forming turf where there were once ice-sheets and glaciers.
Tufts have previously grown on patches of Antarctica in summer, but the scientists have now observed bigger areas surviving winter and spreading in the summer months. Some fear the change portends a much wider melting of the ice-cap that formed at least 20m years ago.
Pete Convey, an ecologist conducting research with the British Antarctic Survey (BAS), said: "Grass has taken a grip. There are very rapid changes going on in the Antarctic?s climate, allowing grass to colonise areas that would once have been far too cold."
Convey said many species of wildlife were at serious risk from such rapid change including penguins, seals, cold-water fish and giant sea spiders.
The findings come at a politically sensitive time with Europe and America clashing over the latter?s refusal to sign up to the Kyoto treaty to limit greenhouse gas emissions. The confrontation may worsen with Tony Blair saying he is determined to push the issue up the international agenda when Britain assumes the presidencies of the European Union and the G8 countries next year.
The latest research was carried out on the Antarctic peninsula, which juts northwards towards Cape Horn, and the islands around it. More strongly influenced by changes in sea and air temperatures than the rest of Antarctica, these areas are an excellent place to measure effects of climate change.
Measurements over the past three decades show these are among the fastest-warming places on earth, with winter temperatures already 5C higher than in 1974. Many glaciers and ice-sheets are melting.
Convey said Antarctic hair grass and another species called pearlwort were the only complex plants capable of surviving on the Antarctic mainland. He said: ?In the past they were at the limit of their range. They used to appear sporadically with one or a few plants growing in sheltered north-facing areas where birds or the wind dropped the seeds but they never did very well.
"What we are seeing now is dense swards or lawns forming and both plants growing much further south than ever before. It is quite remarkable."
Research by Convey and his colleagues suggests one of the main reasons for the change is that the rising temperatures have brought forward the start of the Antarctic spring and delayed the onset of autumn, enabling the grass to produce mature seed which germinates and becomes established.
Antarctica has not always been ice-bound. It once had a temperate climate and was covered in dense vegetation. The Antarctic Peninsula was then joined to South America, creating a continuous land barrier along which warm water flowed southwards from the tropics. This water warmed Antarctica in the same way that the Gulf Stream now warms parts of Britain and northern Europe.
About 30m years ago, however, movements of the Earth?s crust carried South America northwards, cutting off the warm water. It was replaced by the circumpolar current in which extremely cold water flows in a constant circle around Antarctica, keeping it frozen and isolated.
John King, principal investigator for the BAS climate change programme, said: "We have also seen a sharp increase in the Roaring Forties, the powerful westerly winds that prevail around the Antarctic. One theory is that global warming is strengthening these winds."
King and his colleagues believe such trends could continue, possibly even raising winter temperatures on the peninsula from their past average of -10C to near freezing. Eventually this could give the peninsula a climate comparable to that of Scandinavia.
A further climate alert is to be raised by Professor Lloyd Peck, Convey?s colleague at BAS. He will deliver a stark warning in the Royal Institution?s annual Christmas lectures on Channel 4 this week. Peck said this weekend: "Climate change in Antarctica is a warning of the globally catastrophic changes that will follow unless we act now."
(Bron)
Sydney moet helft minder water gebruiken

SYDNEY - De Australische metropool Sydney moet zijn consumptie van water flink beperken om een gigantisch tekort af wenden. Onderzoekers hebben dat volgens The Sydney Morning Herald van donderdag bekendgemaakt.
De bewoners en bedrijven van Sydney moeten hun waterverbruik meer dan halveren, stellen de onderzoekers van de Vereniging van Diensten voor Watervoorziening.
Daarvoor is een radicaal andere benadering van de consumptie van water nodig. De mensen moeten beseffen dat water een zeer schaars goed is geworden.
Indien het land op het huidige verbruikersniveau doorgaat, dreigt er in 2015 een tekort aan water in Australië van 275 miljard liter en in 2030 818 miljard liter. De grote steden moeten snel minderen. Sydney met meer dan de helft: 54 procent, Brisbane met 51 procent en Melbourne en Perth met 41 procent.
Het probleem is volgens deskundigen dat de mensen nog niet doordrongen zijn van de noodzaak om zuinig met water om te gaan. Alle beetjes helpen, zoals bijvoorbeeld een speciale zuinige douchekop, aldus een betrokkene.
Het regent in Australië steeds minder en de steden daar groeien snel. De overheden leggen beperkingen op, maar die zijn vooralsnog onvoldoende. Het land verbruikt 27 miljard liter meer water dan het in zijn reserves kan terugwinnen.
(Bron)
Website voor slachtoffers zeebeving

UTRECHT - Slachtoffers van de ramp in Azië, evenals hun familie en hulpverleners, kunnen vanaf vrijdag op de website tisei.org terecht met vragen over de emotionele gevolgen waar zij mogelijk mee te maken krijgen. Dat hebben het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC), het Centraal Militair Hospitaal en het Calamiteitenhospitaal bekendgemaakt.
Medewerkers van die instellingen begonnen daags na de ramp aan de website, die voluit Tsunami international survey on emotional impact heet. In allerlei talen biedt de site slachtoffers de kans om hun emoties op een rijtje te zetten.
Bezoekers kunnen een wetenschappelijke webenquête maken die direct terugkoppelt, ervaringen uitwisselen met anderen in een forum en deelnemen aan wetenschappelijke vervolgonderzoeken. Daarnaast biedt de site de mogelijkheid om anoniem vragen aan deskundigen voor te leggen en kunnen de namen van vermisten worden vergeleken met de namen in databases van internationale hulpdiensten.
(Bron)
Politie rukt uit voor gillende vrouw

AMSTERDAM - Buren vreesden het ergste, toen ze in de nacht van woensdag op donderdag in een bovenwoning aan de Amstelveenseweg in Amsterdam gegil en gestommel hoorden.
De gealarmeerde politie wist dan ook niet hoe snel ze naar de plek des onheils moest komen om poolshoogte te nemen. De verbazing was vervolgens groot toen de agenten ontdekten dat in de desbetreffende woning de buurvrouw zojuist het leven had geschonken aan een jongetje.
Aangezien de bevalling veel sneller ging dan verwacht, kwamen de verloskundige en het opgeroepen ambulancepersoneel te laat. Moeder en kind maken het goed, liet de politie donderdag weten.
(Bron)
Botsing gigantische ijsberg en ijstong Antarctica nadert

De komende dagen zal zich dichtbij Antarctica een uiterst zeldzaam fenomeen voordoen, waarvan de gevolgen uiterst onzeker zijn. Één van 's werelds grootste ijsbergen is op weg zich te boren in de Drygalski-ijstong, een dik pakket zeeijs dat zich in het verlengde van een gletsjer bevindt.
De ijsberg, genaamd B-15A met een oppervlakte van ruim 3000 vierkante kilometer, koerst volgens de NASA momenteel recht op de ijstong af. Uiterlijk zaterdag zullen deze gigantische stukken ijs met elkaar in botsing komen, waarbij extreem grote krachten vrijkomen.
Wanneer de ijsberg voldoende snelheid heeft, zal in het ergste geval de ijstong afbreken. Anders zullen er enorme ijshopen ontstaan, of breken zowel de ijsberg als de ijstong in grote stukken. Volgens de NASA zal de botsing geen gevolgen hebben voor de zeespiegel.
(Bron)


Op bovenstaande foto is de omvang van de naderende botsing goed te zien. B15-A, de ijsberg met een oppervlakte van 3000 vierkante kilometer, nadert de ijstong. Het natuurgeweld vindt uiterlijk zaterdag plaats.
Klassieke muziek tegen metrovandalisme

De reizigers in zeker 35 stations van de Londense metro zullen binnenkort worden getrakteerd op de klanken van klassieke muziek. Met de klassieke muziek hoopt men het vandalisme op de ondergrondse perrons terug te dringen. De afgelopen jaren worden steeds meer stations onveilig gemaakt door rondhangende jongeren.
Een proef op een berucht metrostation in het oosten van de Britse hoofdstad was succesvol. Met de klassieke muziek op het perron nam het aantal gewelddadige incidenten en scheldpartijen in anderhalf jaar tijd af met eenderde. Een woordvoerder van het bedrijf Metronet concludeert hieruit dat een deel van de relschoppers de stations met klassieke muziek waarschijnlijk mijdt omdat ze de muzieksoort niet 'cool' en 'ongewoon' vinden.
(Bron)
Tweerichtingsverkeer in tunnel gevaarlijk

DEN HAAG - Al het verkeer bij onderhoud door een tunnelbuis laten rijden, verhoogt de kans op ongevallen. De gevolgen van een ongeluk bij tweerichtingsverkeer in een tunnelbuis kunnen zeer ernstig zijn. Als een auto in brand vliegt, komen vluchtende automobilisten vaak in verstikkende rook terecht.
Dat concludeert de Raad voor de Transportveiligheid na onderzoek van twee ernstige ongevallen in tunnels, zo maakte hij donderdag bekend. Geregeld wordt tijdens onderhoud een tunnel afgesloten en al het verkeer door de andere buis geleid. De raad wil dit zoveel mogelijk beperken. Als het onvermijdelijk is, moeten er extra maatregelen worden getroffen zoals weren van vrachtverkeer.
De raad maakt zich vooral zorgen over brand. Als bijvoorbeeld een vrachtwagen vlam vat, onstaat er aan beide kanten van het voertuig een file. Daardoor komen andere weggebruikers in de rook te staan.
De raad betwijfelt of mensen succesvol kunnen vluchten. Ze stappen vaak pas uit hun auto als ze daartoe worden aangespoord of als de dreiging toeneemt. Hoe langer ze blijven zitten, hoe kleiner de kans dat ze de nooduitgangen bereiken. Hulpverleners wacht een lastige taak, omdat ze in moeilijk toegankelijke en kleine ruimtes moeten werken.
De overheid onderkent volgens de raad onvoldoende de gevaren die kleven aan tweerichtingsverkeer in een tunnelbuis. De kans op een ramp is klein, maar het is wel mogelijk dat er grote ongelukken gebeuren. Bovendien bouwt de overheid steeds meer tunnels, stelt de raad. Daarom moet de regering zich inspannen om de risico's te beperken.
De raad heeft onderzoek gedaan naar twee ongevallen, in de IJtunnel en de Westerscheldetunnel. In de IJtunnel botste een auto op een tegenligger toen hij een bus inhaalde. Vervolgens brak er brand uit en na drie minuten stond de buis vol rook. Er zijn een aantal gewonden gevallen. In de Westerscheldetunnel botste een auto tegen een vrachtauto. De bestuurder van de auto was op slag dood.
(Bron)
Nibud: iedereen gaat erop achteruit in 2005

AMSTERDAM - Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat onderzoek doet naar de inkomsten en uitgaven van huishoudens, concludeert dat de meeste Nederlanders er in 2005 op achteruit gaan. Dat maakte zij woensdag bekend. Bezuinigen is niet altijd de enige oplossing, meldt het onderzoeksinstituut.
De no-claim regeling in het ziekenfonds zal vooral voor huishoudens die veel gebruik moeten maken van de uitkeringen drukken op het budget. Jan Modaal (twee kinderen, huurhuis, gemiddelde ziektekosten, eenverdiener 29.500 euro) gaat er 1,3 procent in koopkracht op achteruit blijkt uit berekeningen.
In een eerste reactie heeft minister van Sociale Zaken Aart Jan de Kneus gezegd niet verbaasd te zijn over de resultaten van het onderzoek. Er is volgens hem geen reden het koopkrachtdebat te heropenen. Het kabinet heeft namelijk zelf al aangegeven op Prinsjesdag en in december dat iedereen erop achteruit gaat, individuele uitschieters uitgezonderd.
Het Nibud denkt dat bezuinigen niet de enige oplossing is, omdat de meeste prijsverhogingen plaatsvinden bij de vaste lasten (energie, huur en gemeentelijke heffingen). Het instituut wil dan ook dat gemeenten de burgers actief informeren over andere mogelijkheden. Zo is er voor Nederlanders met lage inkomens inkomensondersteuning. Daarnaast bestaat er een kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Volgens het Nibud maken veel mensen die daar recht op hebben, geen gebruik van de regelingen.
In de berekeningen van het Nibud gaat iedereen er in koopkracht op achteruit. Er is uitgegaan van gemiddelde maandbedragen waarbij fiscale voordelen, vakantiegeld en kinderbijslag al bij het netto maandbedrag zijn opgeteld. Verder gaat het onderzoeksinstituut uit van een inflatie van 1,25 procent en een bruto loonontwikkeling van 0,75 procent. Beide gegevens komen van het Centraal Plan Bureau.
Een alleenstaande die onder de Wet Arbeidsongeschiktheid (WAO) valt en de no-claim regeling kwijt raakt, omdat gebruik moet worden gemaakt van ziektekostenfinanciering, is er percentueel gezien het slechtst aan toe. Hij of zij gaat er 29 euro per maand op achteruit, dat is 2,8 procent. Tweeverdieners die gemiddeld gezond zijn gaan er netto het meest op achteruit; 59 euro per maand wat gelijk staat aan 1,2 procent.
Een 'anderhalf verdienend' gezin met gemiddelde ziektekosten gaat er percentueel gezien het minst op achteruit, 0,7 procent. Dat staat gelijk aan 25 euro per maand. Een alleenstaande in de WAO die geen ziektekosten heeft en daarmee gebruik kan maken van de no-claim regeling gaat er netto gezien het minst op achteruit, 8 euro (0,8 procent).
(Bron)
Ontdekte reuzensterren grootste van melkwegstelsel

RIJSWIJK - De drie onlangs door Amerikaanse wetenschappers ontdekte sterren zijn de grootste die ooit in ons melkwegstelsel zijn gevonden. Dat zegt sterrenkundige De Koter van de Universiteit van Amsterdam. Hij noemt donderdag de ontdekking "een test voor een beter begrip van de levensloop van sterren".
De drie hemellichamen zijn zogeheten 'Rode Reuzen'; sterren die in de laatste fase van hun leven zijn en opzwellen. De Amerikaanse wetenschappers onderzochten een groep van 74 Rode Reuzen en stuitten bij hun onderzoek op de drie giganten.
De Koter denkt dat met de ontdekking meer duidelijk wordt over de levensloop van deze supersterren. Volgens hem kun je het vergelijken met onderzoek naar de evolutie van de mens. "Je kan meer te weten komen over de evolutie van de mens door een persoon van 120 jaar oud te nemen dan van iemand van bijvoorbeeld 100 jaar oud. Deze sterren zijn de extreemste die tot nu toe zijn ontdekt."
De drie giganten zijn relatief 'koud'. Hun temperatuur ligt rond de 3000 graden Celcius. Ter vergelijking: de zon is ruim 5000 graden en de heetste ster in de melkweg bijna 50.000 graden.
Dichtbij staan de sterren niet. Op 5.000 lichtjaren hiervandaan staat de eerste, de andere twee staan op ruim 9.000 lichtjaren afstand. Een lichtjaar is ongeveer 9,4 biljoen kilometer.
(Bron)
Nederlandse moslims richten eigen partij op

AMSTERDAM - Een groep Amsterdamse moslims richt eind mei een nieuwe politieke partij op die opkomt voor de belangen van moslims in Nederland. De Moslim Democratische Partij (MDP) wil in 2006 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, zei woordvoerder M. Jabri donderdag.
De partij heeft ook nog een stad in Noord-Brabant op het oog waar veel moslims wonen.
De initiatoren voeren gesprekken met bekende en onbekende moslims om de partij in de grote steden te gaan trekken. Ook met niet-moslims wordt contact gezocht, "zodat we een balans krijgen binnen het bestuur", zegt Jabri.
"Het gaat om mensen die politiek hetzelfde denken." Op termijn, afhankelijk van de groei van de partij, wil de MDP meedoen aan de landelijke verkiezingen.
Het zoeken van mensen gaat nog moeizaam, stelt Jabri. "Het is moeilijk om mensen te vinden die de kar willen trekken. Er zijn weinig goede mensen met voldoende expertise."
Voor de officiële oprichting eind mei moeten de initiatiefnemers een landelijk partijbureau hebben opgezet met een partijbestuur. De financiën zijn volgens Jabri al geregeld.
Eerder kondigde de Arabisch Europese Liga (AEL) aan met een moslimpartij mee te willen doen met de gemeenteraadsverkiezingen. De AEL heeft zich volgens Jabri nu aangesloten bij de MDP. De Moslim Democratische Partij blijft wel onafhankelijk, aldus de zegsman. De MDP hoopt ook stemmen te trekken van niet-moslims, die het eens zijn met de standpunten van de partij.
De MDP heeft al een 'Voorlopig Manifest' opgesteld met de grondlijnen van de beweging. De islam vormt daarbij het uitgangspunt. Ook de Palestijnse kwestie en de oorlog in Irak komen ter sprake.
"De MDP is ook vooral solidair met de volkeren van het zuiden in hun strijd tegen het neokolonialisme die gestuurd is door de VS en neoliberaal Europa, maar ook tegen bezetting en agressie van de VS, haar lakeien en interne dictaturen", aldus het manifest.
Recent onderzoek van MCA Communicatie wees uit dat een lokale moslimpartij in de vier grote steden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 veel stemmen van Turkse en Marokkaanse Nederlanders zou krijgen.
Ook de initiators van de MDP hebben een onderzoek gehouden onder 8000 moslims in de Randstad. Van de ondervraagden zei 84 procent te stemmen op een moslimpartij.
(Bron)
NASA wil ruimtesonde in komeet boren

NASA heeft gisternacht een ruimtevoertuig de ruimte in geschoten dat contact moet maken met de komeet Tempel 1. Het voertuig, 'Deep Impact', zal op 4 juli bij de planeet Mars een sonde ter grootte van een badkuip lanceren die zich in de komeet zal boren. Door het grote snelheidsverschil tussen de twee objecten, zo'n 35.000 kilometer per uur, zijn er geen explosieven nodig. De krater die zal ontstaan door de botsing wordt 40 meter diep.
Door de botsing komen er aanzienlijke hoeveelheden stof en ijs vrij. Het moederschip 'Deep Impact' zal op een afstand van 450 kilometer foto's maken en het vrijgekomen materiaal analyseren. NASA telescopen, zoals de Hubble, zullen tevens de botsing bekijken. De sonde zelf heeft ook een camera.
Kometen zijn objecten van van stof, ijs en gassen. Ze verplaatsen zich in vaste banen door ons zonnestelsel. Als ze dichtbij de zon komen, komen er gassen en dampen vrij. Die veroorzaken de karakteristieke staart van een komeet. Verder is er weinig bekend over kometen. Zo is het niet duidelijk hoe hard en dicht de korst zal zijn van Tempel 1. Het is de eerste keer dat wetenschappers in de hart van een komeet kunnen kijken. Wetenschappers hopen ook op meer inzicht over het begin en het ontstaan van ons zonnestelsel.
De naam 'Deep Impact' is gekozen naar de gelijknamige Hollywood-film uit 1998. In deze film moeten astronauten een komeet opblazen om een botsing met aarde te voorkomen. Echter, in de film splijt de komeet en slaat de ene helft in de Atlantisch oceaan, waardoor een grote tsunami ontstaat. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze Deep Impact tot dezelfde consequenties zal leiden.
Het hele project kost 330 miljoen dollar.
(Bron)
Ku Klux Klan kan snelweg adopteren

Nagenoeg elke Amerikaanse staat heeft een zogeheten 'Adopt-A-Highway' project lopen. Middels dit project kunnen vrijwilligers een stuk je snelweg adopteren, waarna deze vervolgens de bermen van zwerfafval ontdoen. Beloning: langs het betreffende snelwegdeel worden de vrijwilligers bedankt met de plaatsing van borden met daarop hun naam.
Een dergelijke vorm van 'promotionele aandacht' leek de extreemrechtse Ku Klux Klan (KKK) ook wel wat, vandaar dat zij in de staat Missouri een aanvraag indienden voor de adoptatie van een aantal stukken snelweg. De overheid van Missouri stak daar in eerste instantie echter een stokje voor, met als verklaring dat er langs snelwegen van de Ku Klux Klan meer afval zou worden gedumpt, en dat wegwerkers extra gevaar zouden lopen omdat zij voor leden van Ku Klux Klan konden worden aangezien. Ook de 'gratis reclame', geuit via de bedankborden, zag men bepaald niet zitten.
De KKK legde zich echter niet neer bij deze beslissing en vocht het besluit aan tot bij de het Amerikaanse hooggerechtshof, om onder het mom van het recht op vrijheid van meningsuiting toch deel te mogen nemen aan dit project. Daarbij is de KKK door het hooggerechtshof in het gelijk gesteld. De rechters meenden dat geweigerde aanvraag tot deelname onrechtmatig is en dat 'de Klan' ook een stukje snelweg mag adopteren. Een nadere toelichting op dit besluit is niet gegeven.
(Bron)
Opnieuw maanvis aangespoeld in Zandvoort

ZANDVOORT - In Zandvoort is donderdag opnieuw een maanvis aangespoeld. Dat heeft het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden gezegd. In de afgelopen weken spoelden in onder meer Zandvoort en op Vlieland en Terschelling ook maanvissen aan.
Volgens vissenconservator M. van Oijen van Naturalis spoelen normaal gesproken slechts een of twee maanvissen per jaar in Nederland aan.
De maanvis die donderdagmiddag op het strand bij Zandvoort strandde, leefde nog. Het dier is echter overleden en wordt donderdag voor onderzoek naar Naturalis gebracht.
"De dierenambulance uit Haarlem is er bij geweest, maar die mensen raakten wat in paniek. Maar je kan het de ambulancemedewerkers niet kwalijk nemen dat ze niet bedenken om de vis in een bak met zout water te doen", zo verklaart Van Oijen de dood van de vis.
(Bron)

Dan had ie het waarschijnlijk nog niet gered, maar ja.
PvdA wil 'vrouwendumper' schorsen

Het bestuur van de PvdA heeft besloten dat het Amsterdamse deelraadslid Mohammed El Yaakoubi van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer per direct zijn functie moet neerleggen. De PvdA'er van Marokkaanse komaf kwam eind december negatief in het nieuws nadat zijn echtgenote had gezegd dat hij haar tijdens de vakantie in Marokko zonder paspoort gedumpt had. De 27-jarige vrouw, Habiba el Yousfi, wist na 2 maanden naar Nederland terug te keren en deed hier bij de politie aangifte tegen haar echtgenoot.
De PvdA-fractie van het Amsterdamse stadsdeel liet twee weken geleden nog weten "pal" achter hun raadslid en fractie-penningmeester te staan. Fractieleider Wouter van der Wulp zei bij die gelegenheid dat het volstrekt logisch is dat de PvdA faliekant tegen het dumpen van vrouwen is, maar dat het in dit geval een privékwestie betrof.
Deze week kwam echter de Volkskrant met een verhaal op de proppen dat het er voor El Yaakoubi niet rooskleuriger op maakt. Zo blijkt dat Habiba in 1995 op 18-jarige leeftijd aan de 12 jaar oudere PvdA'er werd uitgehuwelijkt zonder dat ze hem daarvoor ooit gezien had. Nadat het paar twee kinderen had gekregen mocht, zo bevestigen verschillende getuigen, moeder Habiba van haar man niet op straat komen en thuis geen bezoek ontvangen. Verder blijkt dat er tegen Yaakoubi aangifte is gedaan wegens mishandeling.
Die mishandeling viel schoonfamilie van Yaakoubi ten deel. Voor de Marokkaanse El Hijra-moskee in Geuzeveld-Slotermeer riep Yaakoubi op eerste kerstdag: "Ik maak je dood. Jij bent een jood". Een traditioneel geklede Marokkaan aan wie deze woorden gericht waren werd door El Yaakoubi tegen de grond geslagen met de toevoeging: "Jij hebt mijn gezin kapotgemaakt".
El Yaakoubi voerde in november voor de rechtbank tijdens de scheidingsprocedure aan dat zijn vrouw "slecht" was geworden. Daarbij beschuldigde hij zijn vrouw en schoonfamilie er van banden met de radicale islam te hebben. Zij zou een fervent bezoeker zijn geworden van de als fundamentalistisch bekendstaande El Tawheed-moskee en de kinderen op een conservatieve school hebben willen plaatsen.
Bij de rechtbank afgelegde schriftelijke verklaringen ten gunste van Habiba zeggen echter dat "de vrouw in Nederland langzaam maar zeker is wakker geworden". Terwijl haar man overdag naar zijn werk was en 's-avonds in de weer was voor de PvdA, nam Habiba in het geheim Nederlandse taalles en naailes. Ze kwam in contact met Nederlandse buurtgenoten. Op de basisschool die haar kinderen bezochten en waar zij zelf Nederlandse les kreeg, geldt zij als een zorgzame moeder.
El Yaakoubi was deze week op vakantie in Marokko en niet bereikbaar voor commentaar. Later vandaag komt hij terug en eind deze week wordt duidelijk of hij definitief moet opstappen als raadslid.
(Bron)
Man dreigt appartement op te blazen

ROERMOND - Een inwoner van Roermond heeft woensdagavond voor paniek gezorgd toen hij dreigde zijn appartement in het stadscentrum op te blazen. Zo'n twintig bewoners van omliggende appartementen waren door brandweer en politie uit hun huis gehaald nadat de man de gaskraan in zijn woning had opengedraaid. De politie zette drie straten bij het appartementencomplex af.
De man had zelf de meldkamer van de politie gebeld met de mededeling dat hij de zaak zou opblazen. Uiteindelijk trapte de politie de deur in, waarna agenten de man wisten te overmeesteren. De gaskraan werd dichtgedraaid en de man aangehouden. Volgens de politie wilde hij zelfmoord plegen.
(Bron)
SHO stort dubbele afboekingen terug

RIJSWIJK - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben woensdag het totaalbedrag aan donaties op giro 555 naar beneden moeten bijstellen. Bij 64.000 mensen die via de website www.giro555.nl geld hadden gestort voor Azië was hun donatie tweemaal afgeboekt. Het gaat om een bedrag van naar schatting 2,5 miljoen euro.
Dit noopte de SHO de opbrengst te verlagen van 124,6 naar 122,1 miljoen euro. De vorige tussenstand was 112 miljoen euro, na de grote radio- en televisieactie van donderdag. De hulporganisaties gaan de giften donderdag terugstorten.
Hulporganisatie Plan is teleurgesteld over het bedrag van 1 miljoen euro dat ze uit de opbrengst van giro 555 ontvangen. De organisatie had op 5 miljoen gerekend voor hulp aan het Srilankaanse kustdistrict Hambantota. De ontbrekende 4 miljoen hoopt Plan te halen uit buitenlandse fondsen en bij het bedrijfsleven.
Ruim twee weken na de zeebeving zijn er nog 25 Nederlanders die te boek staan als 'niet traceerbaar', meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maandag waren dat er nog 35. Zij worden officieel niet vermist. Dat aantal staat nog altijd op dertig.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zei woensdag dat het Rampen Identificatie Team (RIT) een spilfunctie zal vervullen bij de nazorg van naasten van vermisten. Families hebben nu een eigen RIT'er als aanspreekpunt. De komende tijd zal dit zo blijven, zei Remkes. De minister verwacht dat de nazorg langer gaat duren dan de twee maanden die waarschijnlijk nodig zijn om de identiteit van de doden in Thailand vast te stellen. Remkes was woensdag op bezoek bij het RIT in Driebergen.
Daar verzamelt het team gegevens, zoals gebitsgegevens en andere kenmerkende informatie, van de naasten. Van familieleden in de eerste graad wordt ook DNA-materiaal afgenomen en naar Thailand verstuurd. Deze eerste fase is afgerond. De pakketjes staan klaar voor verzending. In Thailand kan het RIT de gegevens vergelijken met die van de stoffelijke overschotten.
Terneuzen zit in de maag met negenhonderd lijkzakken van Franse makelij. De gemeente had een particulier initiatief overgenomen, maar zit nu met de lijkzakken opgescheept, omdat er geen vervoer was geregeld. Inmiddels lijkt er toch zicht op vervoer van de lijkzakken.
De kilometers die de Rabo-wielerploeg dit voorjaar rijden, worden omgezet in geld, dat na verdubbeling door de Rabobank Foundation bestemd is voor de wederopbouw van de getroffen gebieden.
(Bron)
Groot nieuws!!

Tv-reclames zeer slecht bekeken

AMSTERDAM - Tv-kijkers zien meer dan 80 procent van de reclamezendtijd niet. Dat blijkt woensdag uit een omvangrijk onderzoek in opdracht van BVA bond van adverteerders. Voor slechts 18 procent van de uitgezonden commercials leggen de kijkers wel interesse aan de dag.
Het vermoeden dat kijkers niet om tv-spotjes zitten te springen, bestaat al langer in de mediabranche, maar nooit eerder werd daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. In het laatste kwartaal van 2004 deed mediabureau MM&MO dat wel, met als belangrijkste conclusie dat kijkers reclame zien als een ongewenste onderbreking van de programma's die ze willen zien en dat ze in reclametijd van alles doen behalve naar die reclames kijken.
Deze conclusie trekt het bureau, nadat het het kijkgedrag van honderd huishoudens (341 personen) had gevolgd. Een huishouden werd een avond lang met vier camera's gevolgd. Wat blijkt is dat mensen veelvuldig zappen, met elkaar gaan praten of naar keuken of wc gaan in de reclamezendtijd. Volgens de BVA maken de resultaten duidelijk dat adverteerders in de toekomst op een heel andere manier met de invulling van hun campagnes op televisie moeten omgaan.
De onderzoekers zagen een consequent ontwijkgedrag als reclames op de buis kwamen. De mogelijkheid om bijvoorbeeld met anderen te gaan praten was niet de aanleiding om de reclames links te laten liggen. De kijkers wilden juist zo de reclames ontwijken.
Publieke omroepen hebben meer last van het reclamegedrag van kijkers dan commerciële zenders. De laatste mogen namelijk programmaonderbrekende reclame uitzenden. De publieke zenders mogen alleen commercials uitzenden tussen twee programma's in. Op dat soort momenten is de kans groter dat kijkers niet terugkeren bij het net waar ze tot dan naar zaten te kijken. Het programma waar ze naar keken, is afgelopen.
Aantrekkelijke, humoristische reclames waarderen de kijkers zeer. De winnaar van de Gouden Loeki bijvoorbeeld weet de aandacht wel vast te houden, zeker in vergelijking met reclames voor maandverband en wasmiddelen. Volgens de BVA moet daarmee bij het samenstellen van de reclameblokken rekening worden houden.
Tot dusver moesten reclamemakers het doen met reguliere kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Maar in die onderzoeken wordt alleen gemeten in hoeveel huiskamers een tv aanstaat, niet of er ook daadwerkelijk wordt gekeken.
In het recente onderzoek gebeurde dat wel. De vier camera's draaiden synchroon en ononderbroken van 18.00 tot 24.00 uur. Eén camera was gericht op de tv en twee op (meestal) de bank. Een vierde camera volgde de bewegingen in bijvoorbeeld de eetkamer of keuken. De camera's werden op afstand bediend, waardoor de tv-kijkers ze snel waren vergeten. Een centrale microfoon registreerde het geluid in de woonkamer.
(Bron)
Zoogdieren ontdekt die dinosaurussen aten

LONDEN - Onderzoekers hebben in China resten ontdekt van twee zoogdieren die zich voedden met jonge dinosaurussen. Eén ervan was zo groot als een hond. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de zoogdieren die tegelijk met dinosaurussen leefden, niet veel groter waren dan muizen en insecteneters waren.
Het Amerikaans-Chinese team dat de ontdekking deed, vertelt zijn verhaal in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat donderdag verschijnt en waaruit de BBC woensdag al citeerde. In de maag van een van de zoogdieren, de repenomamus robustus, bevonden zich de resten van een jonge dinosaurus.
Het zoogdier is zo groot als een buidelrat. Het andere zoogdier, dat repenomanus gigantus is genoemd, is nog de helft groter en heeft de maat van een hond van ongeveer dertien kilo. Op de vindplaats, in de provincie Liaoning, waren al kleine dinosaurussoorten gevonden.
(Bron)
Suriname toegetreden tot Nederlandse Taalunie

PARAMARIBO - Met de opening van een congres door president Ronald Venetiaan is Suriname woensdag officieel toegetreden tot de Nederlandse Taalunie. Het congres, getiteld 'Onderwijs in en van het Nederlands in Suriname', is het begin van een intensieve samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname op het gebied van de Nederlandse taal als vak en als instructietaal in het Surinaamse onderwijs.
De Nederlandse minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen noemde de toetreding van Suriname tot de Nederlandse Taalunie een mijlpaal. "Er zijn nu drie Nederlandse taalversies: het Vlaams, het Nederlands en het Surinaams-Nederlands." Ze wees erop dat mensen pas echt aan een samenleving kunnen deelnemen als ze een taal met elkaar delen.
Venetiaan, minister van Onderwijs toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd, zei dat het invoeren van een andere taal dan het Nederlands als officiële taal de nodige kosten met zich zou meebrengen. Hoewel het Nederlands al sinds de koloniale tijd de officiële taal in het veeltalige Suriname is, werd het land pas in 2003 geassocieerd lid van de Nederlandse Taalunie.
De algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, Linde van den Bosch, deelde woensdag op een persconferentie mee dat dit jaar nog ongeveer vijfhonderd Surinaams-Nederlandse woorden in het 'groene boekje' worden opgenomen.
Van den Bosch sprak van een enorme verrijking van de Nederlandse taal met woorden die in Suriname ingeburgerd zijn. In april verschijnt een woordenboek Nederlands - Sranan tongo, de contacttaal van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname.
Het congres van woensdag vormt de basis van een meerjarenwerkplan voor het onderwijs. Praktijkdeskundigen zullen ervaringen met het Nederlands als voertaal inventariseren op basis van een startdocument. Deelnemers aan het congres zullen discussiëren over de vraag hoe het onderwijs in en van het Nederlands in Suriname kan worden verbeterd.
Van der Hoeven bracht dinsdag bezoeken aan onder anderen de Surinaamse president, de voorzitter van het parlement en de minister van Buitenlandse Zaken. Van der Hoeven vertrekt donderdag uit Paramaribo.
(Bron)
Categorie ontzettend ei:

Prins Harry excuseert zich voor hakenkruis

LONDEN - Prins Harry heeft woensdag zijn verontschuldigingen aangeboden voor de band met swastika rond zijn arm, waarmee hij afgelopen weekeinde op een feestje verscheen. De foto staat op de voorpagina van de donderdageditie van het tabloid The Sun met daarbij de tekst: "Harry the Nazi".
De BBC berichtte dat de foto van de jongste zoon van prins Charles was gemaakt op een feestje van een vriend. Een woordvoerder van het Britse koningshuis zei dat prins Harry achteraf beseft dat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt.
Een organisatie van Britse joodsen verwelkomde het excuus van Harry en noemde de keuze voor de swastika "van slechte smaak" getuigen.
De Britse Labour-parlementarië Doug Henderson, eerder minister van Defensie, zei dat prins Harry niet tot het Britse leger zou mogen worden toegelaten. Eind vorig jaar maakte het Britse koningshuis bekend dat de prins in mei aan zijn officiersopleiding aan de prestigieuze militaire academie Sandhurst begint.
De 20-jarige prins Harry is na zijn vader prins Charles en zijn oudere broer prins William de derde in lijn voor de troonsopvolging in Groot-Brittanië. Op het feest waarop prins Harry als nazi verscheen, verscheen ook prins William, aldus The Sun. De oudste zoon van prins Charles zou als grote kat zijn verkleed.
(Bron)

woensdag, januari 12, 2005

Werknemer ontslagen vanwege weblog

AMSTERDAM - Een Engelse boekverkoper is ontslagen door zijn werkgever, Waterstone, nadat de verkoper zich kritisch had geuit over zijn werkgever op zijn weblog . De man, Joe Gordon, werkte al elf jaar voor Waterstone.
In zijn weblog sprak Gordon soms over zijn werkgever. Hij noemde het bedrijf "Bastardstone" en zijn manager kreeg de naam "Evil Boss". De man werd even voor kerstmis bij de manager op kantoor geroepen. Daar kreeg hij te horen dat hij het onderwerp was van een onderzoek in het bedrijf. Hij zou een "disciplinaire" straf tegemoet zien.
Op 5 januari 2005 kreeg hij te horen dat hij mocht vertrekken.
(Bron)
Oude pinautomaat bevat fortuin

De Noren Arild Tofte en Kaare Heggdal keken raar op toen ze een pinautomaat ophaalden voor hun recyclingbedrijfje. De automaat die ze moesten verwijderen bij een tankstation bleek nog vol cash te zitten, waarmee makkelijk een huis gekocht kon worden.
Toen de twee arriveerden bij het tankstation om daar hun opdracht van de Sparebanken Moere uit te voeren, reageerde de vrouw achter de kassa sceptisch. Vooral toen ze de steekkar en de vrachtwagen van de twee zag en hoorde dat ze gekomen waren om haar geldautomaat mee te nemen. "Ze kalmeerde toen ik uitlegde dat de pinautomaat leeg was en dat we een contract hadden om hem mee te nemen", zei Tofte tegen de lokale krant Romsdals Budstikke.
De bank kwam achter het misverstand en belde het duo op toen ze alweer onderweg waren om nog meer rotzooi op te halen.
(Bron)
Vriendin castreert vriend eigenhandig

De Britse Amanda Monti (24) heeft haar ex-vriend Geoffrey Jones (37) eens goed laten voelen dat zij geen tegenspraak duldt. Toen Jones weigerde seks met haar te heben, rukte ze een testikel af.
"Ze nam me bij mijn genitalieën en trok hard. Ik was me van geen kwaad bewust en werd later wakker met hevige pijn", vertelt Jones. Dit alles gebeurde op een feest. Een aanwezige vriend probeerde Jones nog te helpen, maar kwam te laat. Hij kwam de keuken binnen en zei: "Dit is van jou." In zijn hand lag de afgerukte teelbal. Ook medische hulp kwam te laat en Jones moet nu door het leven met slechts één teelbal. Jones mag misschien nog wel van geluk spreken dat hij dronken was, toen zijn ex-vriendin hem castreerde.
Amanda Monti is inmiddels voor de rechter in Liverpool verschenen en is nu in afwachting van de uitspraak, welke volgende maand volgt.
(Bron)
TT 120 ROTTERDAM Buiten een wijkcentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht is een sporttas met springstof gevonden. Het Explosieven Opruimingscommando heeft de tas voor onderzoek meegenomen. Er was geen direct ontploffingsgevaar.
TT 107 Windmolenpark in zee toegestaan

DEN HAAG De Raad van State heeft de laatste bezwaren tegen de vergunning voor een windmolenpark in de Noordzee verworpen. Stichting Vogelwacht Egmond verzette zich als laatste organisatie tegen de komst van 36 windmolens op acht kilometer van Egmond aan Zee.
De stichting denkt dat de molens aan honderden vogels het leven gaan kosten. De Raad van State weerlegde de klacht van de stichting dat niet te meten is hoeveel vogels sterven. [Denkelijk wordt bedoeld: de klacht werd weerlegd met 'Het is niet te meten'...] Inmiddels wordt aan verschillende meetsystemen gewerkt.
De Vogelwacht eist ook compensatie voor de schade aan de natuur. Volgens de Raad staat die eis los van de vergunning.
Toerist ontwaakt zonder rechterbeen

Een droomreis naar Costa Rica eindigde voor een Duitse toerist in een nachtmerrie. De 50-jarige man ontwaakte in de vertrekhal van de Costaricaanse vluchthaven en ontdekte daar dat zijn been was geamputeerd.
Professor Ronald Jurisch uit Dessau had van zijn vrienden een vakantie cadeau gekregen. Gedurende de reis kreeg de professor echter last van een gezwollen voet, waarop hij naar het ziekenhuis in San Jose ging. "Daar had ik al eerder last van gehad. Niks ernstigs, meestal nam een aspirientje de pijn weg. De gezwollen voet werd gewoon veroorzaakt door mijn diabetes", aldus Jurisch.
[Waarom ging ie dan naar het ziekenhuis?]
De artsen in het ziekenhuis gaven de man echter geen aspirientje, maar legden hem meteen op de operatietafel. "In de conversatie die de artsen voerden, hoorde ik het woord 'amputeren.' Ik probeerde nog te protesteren maar tegen die tijd was ik al verdoofd door de anesthesist."
Toen Jurisch onwaakte, bevond hij zich in de vertrekhal van de luchthaven. "Mijn koffers stonden naast me en daar realiseerde ik dat mijn been geamputeerd was. Uit mijn portefeuille hadden ze 140 euro genomen. In de plaats stak er een factuur voor de heelkundige ingreep."
[En het ziekenhuis brengt je naar het vliegveld?]
De professor werd opgenomen in een privékliniek wegens bloedarmoede. Pas na vier weken kon hij met een gespecialiseerd medisch team terugkeren naar Duitsland. De professor heeft tot nu toe al 23 operaties achter de rug. Het ziekenhuis in San Jose kan rekenen op juridische stappen.
(Bron)
Vetrollen redden man van kogel

In Chili heeft een man een schotwond weten te overleven dankzij zijn vetrollen. Artsen van een Chileens ziekenhuis komen tot die conclusie na onderzoek bij de 121 kilogram wegende man. Dankzij de vetrollen wist de kogel de vitale organen niet te bereiken.
Volgens de artsen zou doorgaans eenieder met een normaal gewicht op slag dood geweest zijn. Een woordvoerder van het El Pino-ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago verklaart "dat het vet van de man net als een kogelvrij vest was."
De getroffen man, een buschauffeur, zat aan het stuur van zijn lijnbus toen een man opstapte, een pistool trok en busreizigers bedreigde. De Chileen zette de bus stil en probeerde de overvaller te overmeesteren. Daarbij vielen schoten, waarvan eentje het lichaam van de man trof. Ondanks de kogelwond wist hij de overvaller te overmeesteren en hem aan de politie over te leveren. In het ziekenhuis verwijderden chirurgen de kogel.
(Bron)
'Kinderen mogen geen mobiele telefoons hebben'

LONDEN - Geen kind onder de acht jaar oud zou een mobiele telefoon mogen hebben. De zendmasten voor deze telefonie zouden voorts niet in de omgeving van scholen mogen staan. Dit heeft de voorzitter van een Britse instantie die gezondheidseffecten van mobiele telefonie onderzoekt, Sir William Stewart, dinsdagavond verklaard.
Het dagblad The Independent heeft woensdag gemeld dat Stewart naar eigen zeggen veel bezorgder is over de eventuele medische gevolgen van mobiele telefonie dan in 2000, toen een eerste rapport werd opgesteld. Stewart leidt de Nationale Radiologische Beschermingraad, die dinsdag een rapport publiceerde.
Stewart erkent dat er nog geen harde bewijzen zijn voor de schadelijke gevolgen, maar dat neemt zijn bezorgdheid niet weg. De mobiele telefoon is er nog niet zo lang en gezondheidsproblemen doen er lang over om zich te manifesteren.
Er lopen veel onderzoeken naar het gebruik van de mobiele telefoon. Stewart meent dat kinderen uit voorzorg dienen te worden beschermd. Ze hebben een veel dunnere schedel die de warmtestraling niet weert.
Bij oudere en langdurige gebruikers van de mobiele telefoon zijn volgens een Zweeds onderzoek zenuwgezwellen en groei van de gehoorzenuwen mogelijk het gevolg van dat gebruik.
Nederlandse onderzoekers hebben geopperd dat de mobiele telefonie het vermogen kennis op te nemen kan schaden en een Duitse studie heeft aangetoond dat het aantal gevallen van kanker toeneemt in de omgeving van zendmasten. Verschillende Europese studies wijzen erop dat straling van de mobiele telefoon mogelijk het DNA van de gebruiker beschadigt.
Volgens Stewart wijst alles erop dat de mobiele telefoon met uiterste voorzichtigheid moet worden benaderd. Kinderen zouden, indien ze mobiel telefoneren, hun gesprekken heel kort moeten houden. Voorts zou de telefoon een lage 'SAR-waarde' moeten hebben. Dat is een graadmeter voor de straling van het apparaat.
Een particuliere onderneming neemt in ieder geval de zorgen van Stewart en zijn Beschermingsraad serieus.
Telefoonmaker Commun8 heeft dinsdag laten weten dat de onderneming op grond van Stewarts rapport de verkoop van het type MyMo onmiddellijk staakt. Dat mobiele telefoontje werd afgelopen zomer gelanceerd en was bedoeld voor kinderen tussen de vier en acht jaar oud. Wij willen de gezondheid van kinderen niet schaden, aldus een zegsman van Commun8.
(Bron)
Britse pilote verschijnt dronken bij toestel

LONDEN - Prijsvechter easyJet heeft een vrouwelijke Britse piloot tijdelijk geschorst omdat ze dronken kwam opdagen voor een vlucht van Berlijn naar het Zwitserse Basel. De gezagvoerster viel zaterdag tijdens een alcoholcontrole door de mand, aldus de Britse krant The Guardian woensdag.
De luchtvaartmaatschappij heeft verklaard dat het in zijn negenjarige bestaan nooit eerder zoiets heeft meegemaakt. De 120 passagiers waren op het moment van de controle nog niet aan boord van het toestel gegaan. De Airbus A319 koos uiteindelijk met twintig minuten vertraging en een andere piloot aan de stuurknuppel het luchtruim.
(Bron)
Het een en ander gesnoeid in de tuin, de palen van de pas geplaatste schutting weer extra aangeaard en vastgestampt, in de zon gezeten.
Het rooie monster weggejaagd.
Gezien hoeveel er al flink uitloopt of gewoon domweg nog in blad staat (ook bladverliezers), genoten van de vogels in de tuin.
Inmiddels dus weer binnen, nog steeds lekker in de zon, en met het raam half open.
Nederland heeft minder seks

AMSTERDAM - Nederlanders hebben het afgelopen jaar twintig procent minder seks gehad dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête door condoomfabrikant Durex. Vorig jaar deed de Nederlander 'het' gemiddeld 103 keer, in 2003 was dat nog 120 keer. Daarmee scoren Nederlanders gemiddeld tussen andere landen zoals Frankrijk (137 keer) en Japan (46 keer).
Nederlandse therapeuten en seksuologen zeggen in Algemeen Dagblad dat Nederlanders niet veel last hebben van 'aangeboren aseksualiteit'. De reden voor de daling van het aantal keren seks is eerder te vinden in relationele problemen. Seks staat bijvoorbeeld niet op het prioriteitenlijstje van echtparen die kinderen of een carrière hebben.
Er lijkt met name een toename te zijn van het aantal mannen dat geen zin meer heeft in seks, zeggen seksuologen. Henriëtte Schoones verklaart dat de drempel voor mannen om daarover te praten hoog is. 'Echte' mannen horen nu eenmaal zin te hebben in seks.
Annette Heffels, columnist bij het vrouwenblad Margriet, verklaart in het AD dat de media grote invloed hebben op het beeld dat de samenleving heeft van seks. Seks is overal behalve waar die moet zijn: tussen twee mensen. De media beweren dat seks moet terwijl veel mensen eerder de lasten ervan ervaren dan de lusten. Toch is er geen sprake van aseksualiteit: mensen met een verlaagd libido hebben de lust wel gekend terwijl aseksuelen dat gevoel niet kennen.
Nederlanders scoren overigens wel goed op het gebied van voorspel. Gemiddeld wordt daar 21,5 minuut aan besteed. De meeste tijd voor het voorspel nemen de Engelsen: 22,5 minuut. Aziaten lijken sneller tot daden over te gaan: de laatste vijf plaatsen op de lijst worden bezet door Aziatische landen. De minste tijd voor voorspel wordt met 11,5 minuut in Thailand uitgetrokken.
Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen steeds vaker een vibrator of een ander hulpmiddel gebruiken als stimulans voor betere seks. Koplopers zijn IJslanders (53 procent), Noren (50 procent) en Engelsen (49 procent). Nederlandse vrouwen die geen vibrator gebruiken noemen het vaakst als reden dat ze er geen durven kopen, Nederlandse mannen noemen een gebrek aan kennis als reden.
Angelina Jolie wordt wereldwijd genoemd als meest sexy beroemde vrouw, gevolgd door Jennifer Lopez en Britney Spears. Bij de mannen worden Brad Pitt, Johnny Depp en David Beckham het meest genoemd.
(Bron)
Doden door noodweer in Groot-Brittannië

LONDEN - Drie automobilisten zijn dinsdagavond omgekomen door het noodweer dat het noorden van Groot-Brittannië teistert. Bovendien zitten duizenden mensen zonder stroom, omdat hoogspanningsmasten zijn gebroken en kabels zijn geknapt.
De BBC berichtte dat in het noordwesten van Engeland, Noord-Ierland en Schotland windsnelheden tot 160 kilometer per uur zijn gemeten.
Bij Burnmouth in Schotland kwam een automobilist om het leven toen zijn voertuig omver werd geblazen. In het Schotse Tayside ontstond door het noodweer een botsing tussen een bestelwagen en vrachtwagen. In het ongeval kwam de bestuurder van de berstelwagen om. In Noord-Ierland verloor een vrachtwagenchauffeur het het leven toen hij met zijn wagen in Londonderry van een brug werd geblazen.
(Bron)
Germaine Greer stapt uit Big Brother

Het feministische icoon Germaine Greer is dinsdag uit het Britse televisieprogramma Celebrity Big Brother gestapt. Volgens de bekende wetenschapper, auteur en voorvechtster van de rechten van de vrouw was haar deelname aan het programma een fout die zij nu herstelt.
De deelname van Greer aan de Big Brother-serie voor beroemdheden had velen al verbaasd. "Ik heb een fout gemaakt en heb besloten mijn verliezen te beperken", aldus Greer over haar besluit om het Big Brother-huis al na vijf dagen te verlaten. Greer had beloofd haar eventuele prijzengeld te doneren aan een fonds dat zich inzet voor het behoud van het regenwoud. "Het regenwoud redt het ook nog wel even zonder mij, ik bedenk wel wat anders", zei de 65-jarige Greer.
De precieze aanleiding voor haar vertrek uit de serie wilde Greer niet geven. In de enkele afleveringen die met haar zijn opgenomen had Greer onder meer een conflict met Brigitte Nielsen, de ex-vrouw van Sylvester Stallone, over hoe de keuken gerund moest worden. Ook vond haar voorstel om te 'rebelleren' tegen het strakke draaiboek van de programmaleiding door uit de kleren te gaan en naakt door het Big Brother-huis te gaan lopen, geen steun.
Greer verkreeg wereldfaam met haar in 1970 verschenen boek 'De vrouw als eunuch', waarin zij zich afzette tegen de mannelijke dominantie in de maatschappij en de onderdrukking van vrouwen.
(Bron)