zaterdag, mei 01, 2004

TT 401 Op televisie wordt er wel eens met dit scenario geflirt: levend begraven worden. Het lijkt of iemand dood is, maar eenmaal in de kist onder een hoop zand komt degene weer bij. Wat dan??
Een begrafenisondernemer in Santiago wilde iets doen voor zijn klanten zodat een dergelijke vreselijke gebeurtenis met een sisser zou kunnen aflopen.
De man ontwikkelde een doodskist met zeer gevoelige sensoren die reageren op bewegingen in de kist. Mocht een persoon toch nog leven in de kist, dan gaat er een alarm af. Het lichaam kan dan direct worden opgegraven.
F-16's onderscheppen onbekend vliegtuig

LEEUWARDEN - Vanaf de luchtmachtbasis in Leeuwarden zijn zaterdagmiddag twee F-16 jachtvliegtuigen opgestegen om een vliegtuig boven Nederland te onderscheppen. Dat heeft een woordvoerder van ministerie van Defensie gemeld. Het verkeersvliegtuig van het type Boeing 737 was op de radar verschenen en vloog op ongeveer 7,5 kilometer hoogte van noord naar zuid over Nederland.
Het vliegtuig was niet bekend bij het Europese luchtverkeerscentrum Eurocontrol in Maastricht, dat het luchtverkeer in het bovenste luchtruim in de Benelux en Noord-Duitsland in de gaten houdt.
De F16's zijn vervolgens op het passagiersvliegtuig afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Nadat zeker was gesteld dat er niets aan de hand was en het toestel het Nederlands luchtruim had verlaten zijn de F-16's teruggekeerd naar de vliegbasis in Leeuwarden.
De Defensie-woordvoerder kon niet vertellen van welke vliegmaatschappij het toestel was. "Daarover doen wij geen mededelingen." Ook over de bestemming kon hij niets kwijt. De F-16's waren de Boeing met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur genaderd en zijn daarbij door de geluidsbarrière gegaan. De woordvoerder denkt dat dit mogelijk tot overlast heeft geleid.
(Bron)
Inmiddels gevorderd tot ongeveer halverwege de tuin.
Het begint er al wat beter uit te zien, en het is ook weer overzichtelijk wat er nog gedaan moet worden. We komen er wel.

vrijdag, april 30, 2004

TT 111 Komst uitzetcentrum Crailo onzeker

HILVERSUM De gemeente Hilversum eist van minister Verdonk harde toezeggingen over het op te richten uitzetcentrum voor illegalen in het AZC Crailo.
Volgens wethouder Heerschop eist de gemeente extra ondersteuning, vooral extra politie-inzet. Zo niet dan zegt Hilversum net als de eveneens betrokken gemeente Laren de samenwerking met het ministerie van Justitie op, zo zei zij. Hilversum wil voor 5 mei een reactie van Verdonk.
Eerder bliezen ook Eindhoven en Dokkum de komst van een uitzetcentrum af. Circa 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten van Verdonk het land verlaten.

Ik pleit voor een uitzendcentrum bij mevrouw Verdonk voor de deur. Uitzetcentrum Nootdorp. U wordt verdonkeremaand waar u bij staat.
De lucht is loodgrijs, het licht is groen, de vogels en de wind zijn stilgevallen, het voelt drukkend en plakkerig aan...
Op de vrijmarkt in Utrecht stond Jomanda. Als je 5 euro gaf, hield ze 5 minuten haar mond dicht.
Een deel van de brandnetels en distels is weinig zachtzinnig uitgerukt, met dank aan vriendje. Er past niets meer in de biobak.
Een flink deel tuin moet nog, en dan kan de maaier erop losgelaten worden. Op kalende plekken wat graszaad zaaien, en dan maar weer denken wat ik er nou mee wil.
Vriendje opperde een trilveen - tuin afgraven tot twee meter diepte, illegaal grondwaterpompje erin, vlonderbruggetje eroverheen en een paar jaar wachten. Zijn andere optie was een essenhakhoutbos.
Dus waarschijnlijk ga ik achterin een lading veldbloemenmix loslaten en zie ik wel wat er van komt.
Amerikanen kunnen baby "winnen"

Al eerder konden Amerikanen carrières, partners en cosmetische chirurgie winnen in televisieshows, maar in een nieuwe tv-show, genaamd "Be my baby", kunnen vijf stellen nu een baby winnen. Het concept, dat werd bedacht door een bedrijf van Disney, zorgt logischerwijs voor opschudding in het "land van de onbegrensde mogelijkheden."
In de show die wordt gepresenteerd door Barbara Walters, is aan een zestienjarige moeder de keuze aan wie zij haar kind afstaat. Vijf koppels hebben een half uur de tijd om Jessica, haar achternaam wordt geheim gehouden, te overtuigen van het feit dat zij de beste ouders zouden zijn voor de baby. "Eigenlijk bepaal ik of een paar een kind krijgt of niet, ik voelde me heel even God", aldus Jessica. "Het zal één van de belangrijkste beslissingen in mijn leven worden."
Op het moment moet ABC, de makers van het programma, het programma verdedigen tegen allerlei kritiek. Zo wordt het programma beschuldigd van het weggeven van een kind als prijs voor de winnaars. ABC vindt echter dat het programma een duidelijke kijk geeft op het adoptieproces van een kind en vindt niet dat het kind als prijs kan worden gezien. Aanstaande vrijdag wordt het programma voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisie.
(Bron)
Agent geschorst na Hitlergroet

Een politieman, ingezet voor het bewaken van de Britse ambassade in Berlijn, is geschorst nadat hij een collega-bewaker begroette met een Hitlergroet. De 42-jarige man staat momenteel onder onderzoek voor het maken van het gebaar, en de daaropvolgende groet, aangenomen als "Sieg Heil" of "Heil Hitler".
De agent kan worden vervolgd voor het gebruik van het illegale teken, zo meldde een woordvoerder van de politie vandaag. "De politieman hief zijn rechterarm op bij aankomst bij het bureau en groette zijn collega met een ongepaste zin."
Uiting van rassenhaat, het vertonen van Nazi-symbolen en het uitvoeren van de Hitlergroet zijn misdaden die in Duitsland kunnen worden bestraft met een celstraf.
(Bron)
Politie waarschuwt voor gebruik webcam door kinderen

RIJSWIJK - De politie waarschuwt kinderen en ouders voor het gebruik van een webcam. Zij signaleert een tendens waarbij kinderen zich te buiten gaan aan "ondeugende spelletjes" en er ongewild intieme afbeeldingen op het internet gaan circuleren.
De regiopolitie Twente loopt in Nederland voorop bij de bestrijding van kinderporno op het net. Volgens woordvoerster M. van Loon is er sprake van een toenemend gebruik van webcams door kinderen, met onvermoede en ongewenste gevolgen.
"Het begint vaak vrij onschuldig", aldus Van Loon. "Kinderen maken filmpjes van zichzelf en dagen elkaar soms uit. Dat kan vervelende consequenties hebben, want dergelijk materiaal kan een heel eigen leven gaan leiden." De omvang van het probleem is onduidelijk. Vooralsnog lijkt het te gaan om incidenten.
De politie wil ouders en kinderen bewust maken van het gevaar door middel van adequate voorlichting. Internetproviders, met name de Planet Media Groep, zijn daar nauw bij betrokken.
Kinderen maken steeds meer gebruik van webcams, doordat de steeds goedkoper wordende technologie dit mogelijk maakt. Zij gebruiken de apparatuur ook wanneer zij communiceren via kinderchatboxen. Het is bekend dat ook volwassenen naar dergelijke chatboxen surfen en zich voordoen als kind. Daarin schuilt het gevaar dat deze volwassenen kinderen verleiden tot obsceniteiten.
(Bron)
Man overlijdt door ontploffende tractorband

LEENS - Een 40-jarige man uit Leens in Groningen is donderdagavond om het leven gekomen, nadat zijn tractorband was ontploft. Dat heeft de politie vrijdag laten weten. De man was op zijn bedrijfsterrein bezig om met behulp van een compressor de achterband van zijn tractor op te pompen.
Hij liep vervolgens weg bij het klusje, maar ontdekte na enige tijd dat de compressor nog aanstond. Hij haalde de slang van het ventiel, waarop de band explodeerde. Het slachtoffer kwam als gevolg van de enorme klap te overlijden.
(Bron)
Kind in koffer verstopt om uit andere bagage te stelen

HONGKONG - In China is deze week een man uit Hongkong gearresteerd die een koffer met daarin zijn 12-jarige zoontje in het bagageruim van een bus had gezet, met de bedoeling dat de jongen spullen uit andere koffers en tassen zou stelen. Dat meldde vrijdag de Hongkongse krant Wen Wei Po.
Het vreemde gedrag van de man zette de politie bij een controlepost in de Chinese grensplaats Shenzhen er volgens de krant toe zijn koffer te openen. In de koffer werd de zoon van de man aangetroffen, die een zaklantaarn, een schroevendraaier en een mobiele telefoon bij zich had. De krant meldde niet of het kind ook is aangehouden. De bus was op weg van de luchthaven van Hongkong naar Guangzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie Guangdong.
(Bron)
TT 130 SAN FRANCISCO Zeker 3,8 miljoen liter diesel is terechtgekomen in een baai bij San Francisco in Californië. Dat kwam door een lek in een pijpleiding. Met man en macht wordt gewerkt om een milieuramp te voorkomen.
TT 120 ROTTERDAM De politie in Rotterdam heeft vier jongens aangehouden die een nepbom in de metro zouden hebben geplaatst. In verband met de vondst van het pakket werd het station Poortugaal enige tijd ontruimd. De overheidsdiensten willen de financiële schade op hen verhalen.

Wat een losers zeg.
De voorspelling was 17 graden en buiïg, later zeiden ze dat het 'wel redelijk' zou worden.
Ik kan nu dus niks in de tuin omdat ik nog niet ingesteld ben op 25 graden in de schaduw. Je smelt er helemaal weg.
En Kuipers is weer veilig teruggekeerd.
Heeft u een Senseo? En vindt u die koffiepads duur? Hier staat de oplossing!

donderdag, april 29, 2004

Onderzoek naar mishandeling bij Varsity

HOUTEN - De politie onderzoekt de zware mishandeling van een toeschouwer bij de Varsity roeiwedstrijd in Houten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.
De jongen werd door Delftse studenten van roeivereniging Laga aangevallen, omdat ze zijn stropdas wilden hebben. Nadat die van zijn nek was gerukt, werd de jongen bewusteloos in het water gegooid.
De brandweer kon hem ternauwernood uit het water halen en heeft hem naar de EHBO gebracht.
(Bron)
TT 118 Rotterdammer dreigde met aanslagen

DEN HAAG De politie heeft een man aangehouden die dreigde aanslagen op Amerikaanse doelen in Nederland te plegen, als Nederland zijn militairen niet uit Irak zou terugtrekken. Dat is door het OM gemeld. De dreigementen kwamen bij het NOS-Journaal binnen.
Het gaat volgens justitie om een 30-jarige man uit Rotterdam. Een van de doelen zou de Amerikaanse ambassade in Den Haag zijn.Ook heeft de man joodse doelen bedreigd.
De verdachte wordt vandaag nog aan de rechter-commissaris voorgeleid. Het OM zegt de man psychiatrisch te willen laten onderzoeken.
TT 401 Soms loont het de moeite om de labels in je kleding of tassen te lezen. Zo blijken de labels in de rugzakken van de Amerikaanse tassenfabrikant Tom Bihn een verborgen boodschap te bevatten.
Naast de wasinstructies kun je er de volgende in het Frans opgestelde boodschap lezen: het spijt ons dat onze president een idioot is. We hebben niet op hem gestemd.
Desgevraagd zegt Bihns met een stalen gezicht nergens vanaf te weten. Hij heeft er geen idee van hoe de tekst op de labels terecht is gekomen. Niet dat hij er erg onder lijdt want zijn omzet is de laatste weken verdubbeld!
O ja: toen ik gisteren gezellig op een terras zat, heb ik ze weer gezien: gierzwaluwen. De eerste die ik zag en hoorde dit jaar.
Sja. Of je daar nou blij mee moet zijn...


(Via)
'Attack of the fucking bugs' in oosten van Amerika

WASHINGTON - Oostelijk Amerika maakt zich op voor een natuurspektakel dat slechts eens in de zeventien jaar voorkomt en alle ingrediënten van een horrorfilm heeft: de invasie van de cicade. Elk moment kunnen de miljarden, 4 centimeter grote, insecten-met-rode-ogen massaal uit de grond kruipen voor een letterlijk oorverdovende seksorgie die pakweg een maand duurt en het openbare en sociale mensenleven ernstig zal verstoren. Zodra het Gebroed X haar nageslacht heeft verzekerd, vallen de uitgeputte volwassenen allemaal dood neer en kruipen hun baby's voor 17 jaar onder de grond; tot het in het jaar 2021 hun beurt is.
De inwoners van het te treffen gebied, van de staat New York tot Georgia en naar het westen tot Illinois, zijn verdeeld over het komende fenomeen. Gevestigde en aankomende biologen en andere natuurliefhebbers wrijven vergenoegd in hun handen dat ze dit unieke evenement van dichtbij mogen meemaken. Er zijn zelfs gourmetexcentriekelingen die niet kunnen wachten tot ze hun eerste cicade op de barbecue kunnen leggen. Ze schijnen, zonder omhulsel, naar asperges te smaken. In diverse kranten zijn zelfs recepten verschenen: ook roerbak-cicade, in olie met knoflook en peterselie, schijnt heerlijk te zijn. Maar meer mensen zien de tijdelijke overname van de menselijke habitat toch met huiver en vrees tegemoet.
De zwarte krekelachtigen, veruit de grootste en afschrikwekkendste van de twaalf 'broods' die een zeventienjaars cyclus hebben en worden aangeduid met Romeinse cijfers (er zijn er ook met een cyclus van dertien jaar), maken tijdens het paarritueel de vreselijkste geluiden waar die van gewone krekels volledig bij in het niet vallen. Een gesprek in de buitenlucht is straks onmogelijk.
De insecten zijn voor mens en dier verder onschuldig en alleen maar in seks geïnteresseerd. Ze steken of bijten niet, maar hebben een slechte aero-dynamiek en vliegen derhalve regelmatig tegen obstakels, inclusief die van de menselijke soort, op. Ze veroorzaken met hun stuntelige vluchten ook menig verkeersongeluk. Ze lusten geen bloemetjes en plantjes, maar hebben het wel voorzien op, vooral jonge, bomen, waarin ze hun eitjes leggen.
[Bomen zijn geen planten?]
"Dit wordt nu mijn derde keer, en eigenlijk verheug ik me er wel op," zegt Susan Straus (45) uit Rockville, Maryland, goedgemutst. "Ik herinner me van 1987 vooral dat oorverdovende kabaal. En dat mijn zwager op zijn motorfiets belaagd werd door zwermen zwarte beesten. Toen het allemaal net voorbij was, gingen we naar het strand. Dat lag werkelijk bezaaid met miljoenen insecten. Het was een walgelijk gezicht."
Toch laat de familie Straus zich niet kennen. Zodra het cicade-leger aandient, vertrekt het gezin met vier kinderen van zes tot veertien jaar met opzet naar West-Virginia voor een educatieve kampeertrip. Niet zoals de vlucht van Bob Dylan twee maal zeventien jaar geleden, uit Princeton, waar hij een prijs ontving te midden van de cicade-plaag. Hij schreef een lied over de ontredderende ervaring: 'The Days of the Locust'. Zijn lyrische tekst kwam kort gezegd hierop neer: instappen en wegwezen.
(Bron)
Voor de rechter wegens te luid lachen

Een Duitser heeft zijn buurvrouw aangeklaagd voor burengerucht – want ze lachte te luid. Maar wie het laatst lacht, best lacht, want de rechter wees de klacht af omdat niemand lachen kan verbieden.
De 52-jarige werkloze Bernd klaagde tegen de magistraten dat zijn buurvrouw Barbara hem wakker hield door vier uur lang te lachen. De 47-jarige vrouw had die avond een dineetje met acht vrienden in het appartement boven hem.
De rechter vond de klacht niet ontvankelijk. Volgens hem had de vrouw geen geluidsoverlast veroorzaakt. “Lachen is één van de normaalste dingen ter wereld. Het kan niet verboden worden,” zei hij.
(Bron)

Bernd kan natuurlijk ook zijn huis isoleren.
Beelden van mishandeling gevangenen in Irak

NEW YORK - De Amerikaanse televisiezender CBS heeft woensdagavond beelden getoond van Amerikaanse militairen die Iraakse gevangenen mishandelen. De omroep haalde een rapport van de Amerikaanse strijdkrachten aan waarin staat dat het om een wijdverbreide praktijk gaat.
Een Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal Mark Kimmitt, heeft gezegd dat inmiddels zes militairen worden vervolgd wegens mishandeling van gedetineerden in de gevangenis van Abu Garaib.
(Bron)
Burgemeesters boos over uitzetbeleid

DEN HAAG - De burgemeesters van de vier noordelijke provincies willen dat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat zet. Ze zeggen dat Verdonk hen dat eerder heeft toegezegd, maar dat zij die afspraak nu aan haar laars lapt. De burgemeesters hebben haar over de kwestie een brandbrief gestuurd.
Volgens de burgemeesters worden er nu toch asielzoekers op straat gezet. Volgens hen was afgesproken dat Verdonk eerst uitzetcentra zou inrichten.
De uitgeprocedeerden zouden daar worden ondergebracht tijdens hun laatste dagen in Nederland. Tot de centra er zijn, zouden geen asielzoekers uit hun huizen worden gezet. Het gaat dan om asielzoekers die na april 2001 naar Nederland zijn gekomen.
(Bron)
Programmeertaal BASIC bestaat 40 jaar

AMSTERDAM - Computertaal BASIC bestaat 40 jaar, dit meldt de Telegraaf. De programmeertaal was in de jaren '80 erg populair, mede omdat BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) vriendelijk was voor beginnende programmeurs.
De taal is opgericht door twee leraren, John Kemeny en Thomas Kurtz, aan het Darthmoud College in New Hampshire in 1964. Ze wilden een simpele computertaal creëren, gebaseerd op 'gewone' woorden. Via een primitief netwerk konden gebruikers de computers simpele opdrachten geven, zoals 'PRINT', 'LIST' en 'SAVE'.
Intussen is BASIC nagenoeg verdwenen uit de computerwereld, maar zijn erfenis niet. Windows en Microsoft Office bijvoorbeeld maken gebruik van Visual Basic, een afgeleide van BASIC.
(Bron)
Dode en gewonden door vos op de weg

MOERGESTEL - Een uitwijkmanoeuvre voor een vos op de A58 bij Moergestel heeft een man uit Nieuwendijk in de nacht van woensdag op donderdag het leven gekost. Zijn 46-jarige eveneens uit Nieuwendijk afkomstige vader, die de auto bestuurde, en twee andere passagiers raakten lichtgewond. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De vader schrok van de vos op de snelweg en raakte de macht over het stuur kwijt. Zijn zoon werd uit de auto geslingerd. Die overleed in een Tilburgs ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hulpverleners vonden een andere, 22-jarige passagier uit Nieuwendijk op de groenstrook. Die had lichte verwondingen, evenals de vader en een vierde passagier, een 40-jarige man uit Nieuwendijk.
(Bron)
Wasbeurt bij kapper niet zonder gevaar

ROTTERDAM - Een wasbeurt bij de kapper kan in enkele gevallen de nekslagader dusdanig oprekken dat door bloedtekort in de hersenen een infarct kan ontstaan. Dat zegt bijzonder hoogleraar neurologie P. Koudstaal, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
De hoogleraar reageert op een stroom aan berichten uit Engeland, waar onlangs een vrouw overleed aan het zogeheten beauty parlour stroke syndrome na een kappersbezoek.
Volgens Koudstaal wordt sinds 1993 in de medische vakbladen melding gemaakt van dit verschijnsel. Hij benadrukt echter dat dit om enkele tientallen dodelijke gevallen per jaar gaat. In Nederland komt dit fenomeen naar schatting eens in de tien jaar voor. Vooral klanten met een aangeboren afwijking aan de aderwanden lopen een risico.
Door de vaak ongemakkelijke houding bij de wasbak van de kapper, waarbij de nek wordt opgerekt en vaak ook op een harde rand rust, wordt de nekslagader uitgerekt. Daardoor kan een scheurtje in de aderwand ontstaan, bloed hoopt zich dan op en kan de ader dichtdrukken. De bloedtoevoer naar de hersenen stopt, waardoor er geen of niet genoeg zuurstof bij de hersenen kan komen en een infarct het gevolg kan zijn.
Mensen die een duizelig gevoel krijgen bij een wasbeurt, kunnen deze behandeling beter vermijden, adviseert de neuroloog. Dat verschijnsel kan zich volgens Koudstaal ook voordoen bij de tandarts, op de operatietafel of de kraker.
Ondanks dat het beauty parlour stroke syndrome zelden voorkomt in Nederland, moet de kappersbranche dit fenomeen zeker serieus nemen. "Ze moeten zeker nadenken over alternatieven. Zo zou je bijvoorbeeld een kussentje in de nek kunnen leggen."
(Bron)
Werkstraffen voor seksueel misbruik minderjarigen

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft zeven mannen van 18 tot en met 27 jaar veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en zes maanden voorwaardelijke celstraf. Ze zijn schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van twee minderjarige meisjes. De 14 en 16-jarige slachtoffers waren tijdens die daad onder invloed van drugs en alcohol.
Tegen de mannen waren tijdens de zitting, twee weken geleden, celstraffen van achttien tot 24 maanden geëist voor groepsverkrachting.
De rechtbank vindt echter dat niet is bewezen dat er gebruik is gemaakt van geweld of bedreiging om de meisjes over te halen tot seks. Wel noemt zij het toegebrachte letsel zwaar en de emotionele belasting groot. Ook kan nog niet overzien worden hoe de slachtoffers zich in de toekomst zullen ontwikkelen.
(Bron)
Enquête: Balkenende en kabinet hebben het verbruid

DEN HAAG - Premier Balkenende en het kabinet hebben het bij een meerderheid van het Nederlandse volk verbruid. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 1400 Nederlanders die in opdracht van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) is uitgevoerd door het onderzoeksbureau Motivaction. Bij de GPD is een groot aantal regionale dagbladen aangesloten.
Het merendeel van de ondervraagden tussen 18 en 65 jaar vindt de premier geen sterke leider, niet inspirerend en niet bevlogen. Van het kabinetsbeleid wordt weinig heil verwacht. Als ook 65-plussers bij het onderzoek zouden zijn betrokken, was de score zowel voor Balkenende als het kabinet hooguit 3 procent gunstiger uitgevallen, aldus de onderzoekers. Het kabinet trad in mei 2003 aan.
Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat Balkenende en het kabinet het belabberd doen. Bijna 90 procent is niet tevreden over hoe Nederland er momenteel voorstaat. Rond de 40 procent vindt dat de premier sinds zijn aantreden slechter is gaan functioneren en 80 procent noemt hem geen sterke leider.
Die opvatting leeft ook in de CDA-achterban, zij het in wat mindere mate. In 'eigen huis' mist 65 procent bij Balkenende leiderschap en 59 procent noemt hem niet gezaghebbend. De regeringsleider is niet de premier van alle Nederlanders, vindt bijna 80 procent. Bijna tweederde van alle ondervraagden denkt dat het zittende kabinet Nederland niet veiliger maakt, niet zorgt voor beter onderwijs, de economie niet versterkt, niet de wachtlijsten in de zorg oplost en al evenmin een sociaal ouderenbeleid voert.
Een andere opmerkelijke uitkomst is dat precies 70 procent van de ondervraagden er niets voor voelt om Balkenden [sic!] thuis op de koffie te ontvangen.
(Bron)

woensdag, april 28, 2004

En toen ik duckies keek, zag ik deze ook:



Een flinke karper.
De Japanse duizendknoop groeit hard:



Verderop staat ie alweer twee meter hoog te zijn.
Acht duckies! Maar poseren deden ze niet:

De Japanse kersen sneeuwen weer:

TT 105 Rotterdam proefgebied inburgering

ROTTERDAM Rotterdam is door minister Verdonk aangewezen als proefgebied voor de inburgering van 'oudkomers', mensen die voor 1998 in Nederland zijn komen wonen. Rotterdam telt ongeveer 60.000 van die oudkomers.
De Inburgeringswet gaat landelijk in 2006 in. Wethouder Van der Tak zegt dat Rotterdam ernaar streeft om een deel van die groep van 60.000 Nederlands te leren en een maatschappelijke stage te laten volgen. Vrouwen en werklozen komen daarvoor het eerst in aanmerking.
Verdonk zei dat de verantwoordelijkheid om in te burgeren bij de mensen zelf komt te liggen.

Dus alle oudkomers zijn niet ingeburgerd en spreken geen Nederlands? En blijkbaar zijn er wel werkende oudkomers, maar die moeten ook een maatschappelijke stage doen - krijgen ze daarvoor vrij van hun werk?
En: als ik moet inburgeren, sponsort u mij dan? Want ik heb als oudkomer geen 6000 euro op de plank liggen...
Grote verrassing! Ik vulde de Stemwijzer voor de Europese verkiezingen in.
Dit kwam er uit:



Dat D66 nog zo hoog scoort verbaast me wel enigszins.
'Stel opruiing tegen rechtsstaat strafbaar'

DEN HAAG - Opruiing tegen de democratische rechtsstaat moet strafbaar worden. Dat stelt CDA-fractievoorzitter Verhagen woensdag voor in een interview in Trouw. Verhagen reageert daarmee op de mogelijke juridische beperkingen om bijvoorbeeld op te treden tegen imams die oproepen tot het doden van homo's.
Vorige week kondigde premier Balkenende al aan dat wellicht wetswijziging nodig is om daar iets aan te doen. Aanleiding is de commotie die is ontstaan over teksten in een boek dat onder meer via een moskee in Amsterdam is te krijgen. Daarin staan volgens Balkenende "walgelijke teksten''. Verhagen zegt niets te zien in een verbod op dit boek.
De CDA-politicus ziet meer in de mogelijkheid om groeperingen grondwettelijke vrijheden te ontnemen als zij daar misbruik van maken. Dat wil hij niet overlaten aan de politiek. Daarvoor zou Nederland net als Duitsland een Constitutioneel Hof moeten hebben. Verhagen heeft Donner gevraagd om te kijken of dat in Nederland ook mogelijk is.
(Bron)

Je maakt mij niet wijs dat de huidige wetten geen mogelijkheden bieden om teksten zoals in dat boek aan te pakken. En wat is er opruiend aan die teksten? Aanzetten tot haat, ja. Maar opruien tegen de rechtsstaat?
Daarnaast: anti-opruiingswetten blijken vaak gebruikt te worden om critici de mond te snoeren - dus daar ben ik tegen.
Gevechtsvliegtuigen escorteren Canadese lijnvlucht

VANCOUVER - Twee gevechtsvliegtuigen van de Canadese luchtmacht hebben een vliegtuig van Air Canada begeleid op zijn reis van Toronto naar Vancouver, naar aanleiding van een niet nader genoemde dreiging.
De autoriteiten stelden dat de passagiers op geen enkel moment in gevaar zijn geweest, maar wilden niet zeggen wat de dreiging precies inhield. Het vliegtuig landde als gewoonlijk en de passagiers konden op normale wijze van boord gaan.
(Bron)

Zullen die passagiers even relaxed hebben gezeten als ze de escorte hebben opgemerkt...
'Alleen nog fatsoenlijk varkensvlees in schappen'

AMSTERDAM / DEN HAAG - Als het aan de Stichting Varkens in Nood en D66 ligt, zullen supermarkten binnenkort alleen nog vlees verkopen dat voldoet aan 'fatsoenlijke normen voor dierenwelzijn'. De komende dagen trekken zij met de campagne 'Prijs het dier' langs supermarkten in Amsterdam, Leeuwarden en Groningen.
Het doel van de campagne is steun te krijgen voor de Prijs het dier-petitie. Daarmee willen de stichting en D66 er bij de supermarkten op aandringen een convenant te sluiten om alleen nog vlees in de koelingen te leggen, dat aan de normen voldoet. Supermarkten bieden nu ook diervriendelijk geproduceerd vlees.
In de praktijk blijken consumenten echter vaak voor de goedkopere varkenslapjes te kiezen. Met het convenant moet daar volgens Varkens in Nood en D66-Tweede-Kamerlid Van der Ham een eind aan komen.
"Dieronvriendelijk geproduceerd vlees uit binnen- én buitenland komt op deze manier nergens meer in de schappen. De consument hoeft niet meer te vergelijken, maar maakt altijd de goede keuze."
(Bron)

Laat het vlees maar dezelfde weg gaan als de eieren: in de winkel kun je alleen nog maar scharreleieren kopen. Nu zegt dat etiket weinig, want tussen het welzijn van een scharrelkip opgesloten in een volle schuur en een kip die naar buiten kan als ze dat wil en die wat meer ruimte heeft, zit nogal een verschil. Maar legbatterij-eieren kun je als consument niet meer kopen. Doe dat ook maar zo voor vlees.
En regel dan ook even dat de eiergebruikende industrie overgaat op scharreleieren.
Te koop: gekloonde kat

SAN FRANCISCO - Voor 50.000 dollar (42.000 euro) biedt het Californische bedrijf Genetic Savings & Clone een gloednieuwe kloon van iemands huisdier aan.
Over een paar dagen begint de Amerikaanse onderneming met het reproduceren van negen katten. De procedure is simpel: met cellen van de levende kat wordt een embryo gecreëerd, dat vervolgens zes maanden in een laboratorium groeit. Het proces eindigt met de 'geboorte' van een kat, opgebouwd uit het genetisch materiaal van het origineel.
Genetic Savings & Clone waarschuwt op haar website dat klanten geen volgroeide exacte kopie van hun kat krijgen. Daarnaast garandeert de firma niet dat het dier zich hetzelfde gedraagt als zijn genetische voorganger. Wie niet tevreden is, krijgt van directeur Lou Hawthrone zijn geld terug. Het dier gaat dan naar een adoptiegezin.
Het bedrijf begint bescheiden. Symbolisch genoeg worden in 2004 negen katten gekloond. Volgens de site van het bedrijf is er nog één plekje beschikbaar.
Wie alvast weefsel van zijn dier wil opslaan om later te klonen, kan dat ook doen. Dit kost 1000 dollar (839 euro) per jaar.
Genetic Savings is al jaren betrokken bij het klonen van dieren. In 2000 financierde de onderneming onderzoek aan de universiteit van Texas, waar toen een hond werd gekloond. Later was het betrokken bij het project Copycat. Hieruit vloeide de technologie voort die nu commercieel wordt uitgebuit.
(Bron)
Man doodt verkrachte tienerdochter 'om eer te redden'

ISTANBUL - De Turkse politie heeft een man en dertien van diens familieleden opgepakt omdat hij zijn veertienjarige dochter na een verkrachting zou hebben vermoord 'om de eer van de familie te redden'. Dat meldden Turkse media woensdag.
Turkije, dat graag lid wil worden van de Europese Unie, staat onder druk van Brussel en mensenrechtengroeperingen om harder op te treden tegen eerwraak, waarbij vrouwen door mannelijke familieleden worden vermoord als zij de eer van de familie zouden hebben geschonden.
In dit geval ging het om de veertienjarige Nuran Halitogullari, die vorige maand op weg naar een markt in Istanbul door een man werd ontvoerd en verkracht. De man hield het meisje vier dagen in zijn huis gevangen. De politie hield hem aan en bracht Nuran terug naar haar ouders.
(Bron)
Gulle geldautomaat geeft het dubbele

LONDEN - Een geldautomaat in een Noord-Engels dorp heeft per ongeluk het dubbele van het ingetoetste bedrag verstrekt. Het nieuws van de vrijgevige flappentap ging als een lopend vuur door het tweeduizend zielen tellende Wooler, zodat zich midden in de nacht een enorme rij in de hoofdstraat vormde om te pinnen.
Een vrouw liet zich halsoverkop met een taxi naar de Barclays Bank brengen. Ze had alleen haar nachthemd aan en de krulspelden er nog in, meldde de Britse krant Daily Telegraph woensdag.
De automaat bleek zo gul omdat een cassette met briefjes van tien pond met de cassette voor biljetten van twintig pond was verwisseld. De schade voor de bank bedraagt naar schatting bijna 100.000 euro. Goed nieuws voor de dorpsbewoners: zij mogen het geld houden omdat de bank niet kan achterhalen wie te veel kreeg.
(Bron)
Jaarlijks 2,2 miljoen slachtoffers op het werk

GENEVE - Jaarlijks sterven wereldwijd 2,2 miljoen mensen door hun werk. Onder hen zijn ongeveer 750.000 vrouwen, zo'n 1,5 miljoen mannen en 22.000 kinderen. Deze schattingen presenteert de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) woensdag op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op de Werkplek.
"Zesduizend doden per dag -één op elke 15 seconden- is meer dan het aantal oorlogsslachtoffers elk jaar", concluderen deskundigen van de VN-gelieerde organisatie. Bijna 350.000 mensen sterven door een ongeluk op de werkplek. De overige circa 1,9 miljoen gaan dood door ziekten of aandoeningen, die ze oplopen tijdens het uitoefenen van hun beroep.
De ILO maakt zich zorgen over het gebruik van chemicaliën en gevaarlijke stoffen. Meer dan 400.000 doden zijn bloot gesteld geweest aan chemicaliën. Ruim 300.000 werknemers krijgen elk jaar kanker, omdat zij met gevaarlijke stoffen werken. Van de 160 miljoen werknemers die jaarlijks een arbeidsgerelateerde ziekte oplopen, is in 35 miljoen gevallen blootstelling aan chemische stoffen de oorzaak.
"Elk jaar komen duizend nieuwe chemicaliën op de markt en meer dan 100.000 soorten worden elke dag toegepast. Veel van deze stofffen kunnen rampen veroorzaken als ze verkeerd worden gebruikt", stelt de ILO. De arbeidsdeskundigen wijzen erop dat uitsluiten van alle risico's niet kan, maar dat voorkomen van ongelukken wel lukt door meer aandacht te besteden aan veiligheid en gezondheid op de werkplek bij zowel werkgevers als werknemers.
Vooral werkgevers moeten volgens de ILO hun verantwoordelijkheid nemen. "Sommigen plaatsen winst op de korte termijn nog altijd boven veiligheid. Hoe valt anders te verklaren dat miljoenen werknemers nog steeds worden blootgesteld aan asbest, terwijl we weten dat door het inademen van de vezels van deze stof elk jaar 100.000 mensen sterven?" Het ILO-verdrag dat sinds 1986 het gebruik van asbest verbiedt, is vooralsnog door 27 landen ondertekend.
De organisatie stelt verder dat de westerse wereld door het verplaatsen van productie naar ontwikkelingslanden zich medeschuldig maakt aan de vaak slechte arbeidsomstandigheden aldaar. "Niet alleen de arbeidskrachten zijn er goedkoper, de werknemers zijn ook minder beschermd."
De ILO houdt ontwikkelingslanden op hun beurt voor dat armoede nooit een excuus mag zijn om geen veilige werkplek te creëren. Bovendien kosten ongelukken en ziekte door werk overheden ook geld: gemiddeld 4 procent van het bruto nationaal product van alle landen in de wereld.
(Bron)
Kamer wil steviger aanpak loverboys

DEN HAAG - Zwaardere straffen, een registratie van de achtergronden en onderzoek naar de omvang van het probleem. Met die suggesties voor de aanpak van zogeheten loverboys kwam de Tweede Kamer woensdag tijdens een debat. Minister Donner (Justitie) ziet geen heil in de maatregelen, omdat het probleem van de loverboys al wordt aangepakt, zij het als onderdeel van een groter probleem.
Met name PvdA, VVD en GroenLinks willen apart aandacht voor het verschijnsel loverboys. Die kunnen volgens hen gewoon hun gang gaan zonder dat politie of justitie er wat tegen kan ondernemen, omdat de slachtoffers vaak geen aangifte doen.
Volgens Donner vormen de loverboys geen apart probleem. Zij onderscheiden zich alleen door de methode waarmee ze minderjarige meisjes en soms ook jongens de prostitutie inlokken. Ze doen dat door hun slachtoffers te verleiden en hen vervolgens tot betaalde seks te dwingen. Dat "in de prostitutie brengen van minderjarigen" is al verboden en wordt inmiddels hard aangepakt, aldus de bewindsman.
De registratie van dit delict bestaat ook al, zij het dus niet uitgesplitst voor loverboys. Uit deze cijfers blijkt dat er in 2002 zestien zaken waren van in prostitutie brengen van minderjarigen, in 2003 waren dat er 28. Volgens Donner geven die cijfers aan dat er in 2003 ten hoogste 28 loverboys zijn gestraft maar kunnen dat er dus ook minder zijn geweest, omdat niet zeker is dat alle 28 volgens de methode van de loverboys hebben gewerkt.
Deze cijfers geven overigens geen compleet beeld, omdat maar weinig slachtoffers aangifte doen. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt ergens tussen de duizend en 1500.
De bewindsman zei erder dat er de laatste tijd een verschuiving van het probleem plaatsvindt van exclusief binnen naar ook buiten de Randstad, en van overwegend Marokkaanse en Antilliaanse daders naar loverboys van Nederlandse origine.
(Bron)
Aantal huishoudens met incassoproblemen verdubbeld

AMSTERDAM - Het aantal huishoudens dat met een incassobureau of deurwaarder in aanraking komt, is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dit blijkt uit een onderzoek dat Interview-NSS heeft uitgevoerd in opdracht van Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland (GGN).
In 2003 gaf 16 procent van de huishoudens aan wel eens te maken te hebben gehad met een incassobureau. Een jaar later blijkt dit voor ruim een kwart (28 procent) te gelden. Veel consumenten geven aan door ontslag, ziekte, arbeidsongeschiktheid of pensioen in de betalingsproblemen te zijn gekomen.
De consument ziet overigens voor de nabije toekomst geen verbetering. Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht een bevriezing van het salaris en een vijfde van de Nederlandse huishoudens voorziet zelfs een verdere daling. Bijna een kwart verwacht hierdoor in de betalingsproblemen te komen.
Ondanks de negatieve verwachtingen blijkt uit het onderzoek dat de consument het uitgavenpatroon nauwelijks aanpast. Procentueel gezien wordt er ongeveer evenveel besteed, gespaard, op krediet gekocht en geleend als een jaar geleden.
(Bron)
Politie extra alert tijdens Koninginnedag

AMSTERDAM - De politie van Amsterdam zet tijdens Koninginnenacht en Koninginnedag vierhonderd extra agenten in. Daarmee lopen ongeveer 1200 agenten in de stad om de festiviteiten in de gaten te houden. Vorig jaar had de politie op 30 april achthonderd agenten op de been.
Een belangrijke verklaring voor de extra inzet is de terugkeer van Koninginnenacht, aldus een politiewoordvoerder woensdag. Voor het eerst in negen jaar keert de Koninginnenacht in de hoofdstad terug. Verder is de politie extra alert door de recente bommeldingen op het Centraal Station en een circulerend dreigmailtje over een mogelijke terreuraanslag op Koninginnedag.
In de kettingmail staat dat moslims in moskeeën de oproep hebben gekregen op Koninginnedag uit Amsterdam weg te gaan. "We kijken daar serieus naar", aldus de zegsman. De politie doet nog onderzoek naar de herkomst van de e-mail.
Bij de politie zijn de afgelopen dagen ook enkele telefoontjes van bezorgde Amsterdammers binnengekomen. "De geruchten die de ronde doen, zorgen voor de nodige onrust."
De woordvoerder benadrukt dat er "geen concrete aanwijzingen" zijn dat er vrijdag in Amsterdam iets staat te gebeuren. "Maar de wereld is veranderd. Daarom zijn we waakzaam." De extra agenten komen behalve uit het Amsterdamse korps ook uit Limburg en het noorden van het land.
(Bron)
Ik ben er lekker nog wel hoor ;p

dinsdag, april 27, 2004

De wind in De Bilt is volgens Teletekst oostnoordoost. Maar dat onweer vanuit de regio Zuidhollandse eilanden komt wel steeds dichterbij. Eerst zag ik het alleen op de Lightning explorer dichterbij komen, maar nu flitst het hier al in het zuiden.
Forse kritiek PvdA en GroenLinks op Nota Ruimte

DEN HAAG - De Nota Ruimte van het kabinet over de toekomstige inrichting van Nederland stuit op forse kritiek van de grootste oppositiepartij PvdA. "Het Rijk trekt zijn handen af van het ruimtelijke beleid", aldus fractiewoordvoerder Verdaas. GroenLinks spreekt van een zwanenzwang van de ruimtelijke ordening. Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA en D66, de ene fractie weliswaar meer uitgesproken dan de ander, is echter positief.
Coördinerend minister Dekker (VROM) legt in de dinsdag verschenen nota een grote verantwoordelijkheid bij provincies en gemeenten. De PvdA en Groenlinks veroordelen dit loslaten van de regierol door de rijksoverheid. "Je kunt de wereld niet maken. Maar het Rijk mag wel ambities hebben hoe een land eruit zou moeten zien", aldus Verdaas.
"Het kabinet verlaat de geroemde Nederlandse traditie van plannen en ordenen", aldus GroenLinks-collega Duyvendak. Het groene en open gebied zal in hoog tempo verder worden volgebouwd, vreest hij, en hogere inkomens en bedrijven uit de steden zullen wegtrekken.
De minister zou verder alleen oog hebben voor de 'oude economie' door Schiphol en de Rotterdamse haven alle ruimte te geven. GroenLinks zint het niet dat de naar haar zeggen zwaar vervuilende bollenteelt en de energieverslindenende kassenteelt ook hun gang kunnen gaan.
SP-Tweede-Kamerlid van Velzen wordt "erg ongelukkig" van de nota en vindt dat bijvoorbeeld Schiphol te veel groeimogelijkheden krijgt. De opzet van het stuk bevalt haar niet. "Er ligt heel veel nadruk op economische ontwikkeling en niet op ruimtelijke ordening. Dit is geen nota ruimte, maar een nota leegte."
Zo negatief als de linkse fracties zijn, zo positief is echter de VVD. Dekkers partijgenoot en fractiewoordvoerder Geluk spreekt van een helder stuk met een eenduidige visie, met een terechte veel grotere verantwoordelijkheid voor provincies en gemeenten. Hij prijst de minister dat zij inzet op economische ontwikkeling. "Dit geeft ontplooiingsmogelijkheden voor burgers en bedrijven en dat is pure winst."
Geluk pleit voor snelle behandeling van de nota, nog voor het zomerreces in juli. De dichtslibbende infrastructuur en verlammende procedures bezorgen Nederland internationaal een achterstand. Indirect maakt hij een verwijt aan CDA-minister Peijs (Verkeer) wier Nota Mobiliteit in plaats van in juni nu kort na het zomerreces uitkomt. "De tijd van bestuderen is voor de VVD voorbij, het is nu de hoogste tijd om voorgenomen beleid in besluiten om te zetten."
CDA-collega Van Bochove is gematigd positief. Hij vindt het jammer dat Peijs' bijdrage pas na de zomer komt. Hij is het echter met Dekker eens dat de verantwoordelijkheid voor het ruimtelijk beleid zo laag mogelijk moet liggen. Een betere borging is wel op zijn plaats. "Voorkomen moet worden dat gemeenten kunnen doen en laten wat ze willen."
De Tweede-Kamerfractie van D66 is tevreden dat het ruimtelijk beleid nu 'integraler' dan voorheen wordt uitgestippeld. De Nota Mobiliteit had volgens een fractiewoordvoerder daarom beter tegelijkertijd kunnen verschijnen. Kritiek heeft D66 onder meer op het 'volbouwen' van de Hoeksche Waard.
De ChristenUnie wil duidelijker randvoorwaarden van de centrale overheid. De regie lager neerleggen kan wel, maar in een druk en dichtbevolkt land als Nederland niet zonder duidelijke kwaliteitseisen. "De nota bevat nu weinig waarborgen tegen verrommeling en versnippering."
De SGP bestempelt de nota tot een typisch randstedelijk product en laakt de grove onevenwichtigheid wegens de nadruk op de randstad. De fractie vraagt om een redelijke financiële compensatie voor agrariërs en tuinders in het Groene Hart, dat in de nota kleiner wordt voor woningbouw en bedrijventerreinen.
(Bron)

We laten alles lekker over aan het bedrijfsleven - wie biedt het meeste voor dat stukje groen? En als je er een kantoor neerzet, is wat er overblijft ook van minder waarde, dus daar kan nog wel een kantoor bij. Er staan tenslotte nog geen kantoren leeg.
En de huizen komen op de stukken waar de kantoorbouwers geen interesse in hebben. Of in de mooie gebieden, huizen met extra waarde. "We doen iets aan de woningnood, we bouwen huizen!" Want elke starter kan zich natuurlijk een semibungalow aan een nieuw gegraven meertje veroorloven. En degenen die zo'n huis kopen, laten per definitie een betaalbaar appartement achter.
Dat is weer goed geregeld.
Staat grootste winnaar Staatsloterij

DEN HAAG - De Nederlandse staat is de grootste winnaar van de Staatsloterij. De overheid kreeg vorig jaar ongeveer 107 miljoen euro overgemaakt tegen 82,2 miljoen euro een jaar eerder. Door de hogere overdracht daalde de uitkering aan prijzengeld. Dat maakte de Nederlandse Staatsloterij dinsdag bekend.
De Nederlandse Staatsloterij zag de omzet vorig jaar met 1,4 procent stijgen naar bijna 700 miljoen euro. De verkopen van de traditionele staatsloten daalden fractioneel. De groei kwam van het product Dayzers waarin 18 procent meer werd omgezet. Gelet op de stagnatie van de economische ontwikkeling stemt deze toename het bedrijf tot tevredenheid.
Over 2004 is het bedrijf optimistisch, want het verwacht een omzetstijging. Ook de staat mag blij zijn, want het percentage van de afdracht stijgt naar 19,5 procent van de omzet. "Voor het prijzengeld heeft dat weinig effect, want we keren minimaal 60 procent van de omzet uit", zei directeur H. Smits in een toelichting. Het concern claimt met die 60 procent de grootste prijzenpot van het land te hebben.
Het loterijbedrijf had vorig jaar flinke kosten. Die stegen van 145 miljoen euro in 2002 naar bijna 152 miljoen in 2003. Een experiment met een loterijvariant per sms mislukte omdat de overheid het verbood. Dit avontuur kostte de onderneming 9 miljoen euro.
Om in de toekomst hogere afdrachten aan de staat te betalen en ook minimaal 60 procent van de omzet als prijzengeld uit te keren, moet de Nederlandse Staatsloterij snijden in de kosten. "We gaan minder geld uitgeven aan marketing", zei Smits. "Het komende jaar gaan we alle uitgaven nog eens goed tegen het licht houden."
(Bron)

Had u hier een gokje op durven wagen?
Goh, arme Twentenaren...

TT 123 Grote aanslag in Jordanië verijdeld

AMMAN In Jordanië is een aanslag door al-Qaeda verijdeld. Volgens de Jordaanse tv had de aanslag aan vele duizenden mensen het leven kunnen kosten. Een van de samenzweerders bekende op de zender.
Het zou de bedoeling zijn geweest om vrachtwagens geladen met twintig ton aan explosieven en chemicaliën op het hoofdkwartier van de inlichtingendienst in te laten rijden. De gifwolk die zou zijn vrijgekomen had 80.000 mensen het leven kunnen kosten, meldt de staats-tv.
Het plan zou door de al-Qaeda-topman al-Zarqawi zijn gesmeed. Jordanië is een potentieel al-Qaeda-doelwit omdat het land vrede heeft gesloten met Israël.
TT 122 Nog geen EU-afspraak diertransport

LUXEMBURG De Europese landbouwministers hebben in Luxemburg geen afspraak kunnen maken over de maximale duur van het transport van slachtvee. Minister Veerman noemt dit teleurstellend. "Hier wordt niemand beter van, zeker de dieren niet", aldus de bewindsman.
Groot-Brittannië en Duitsland willen een maximale duur van 18 uur met een pauze van twee uur. Frankrijk, Spanje en Griekenland willen meer ruimte. Veerman zei na afloop dat de tegenstellingen niet te overbruggen waren.
Andere voorstellen over de controle van de transporten en een betere opleiding voor chauffeurs zijn ook van tafel.
TT 103 Aantal klachten bij IND neemt toe

DEN HAAG Vorig jaar zijn er veel meer klachten ingediend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dan in 2002. Er kwamen 8198 klachten binnen, meldt de IND in het jaarverslag. Dat komt doordat de vreemdelingendiensten taken aan de IND hebben overgedragen.
Van alle klachten is 89 procent gegrond verklaard, 2 procent meer dan in 2002. Vooral de lange behandelduur van de aanvragen wekt veel ergernis.
In 2003 is het aantal asielaanvragen met bijna 30 procent gedaald. Het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) nam met 62 procent af. De IND honoreerde 88 procent van de aanvragen.

89 procent van de klachten wordt gegrond verklaard?! Dan is er iets grondig mis bij zo'n organisatie, nieuwe taken of niet.
En noem je het ergernis als je zolang op een beslissing moet wachten?
Naarderbos krijgt seksverbod

NAARDEN - De gemeente Naarden wil een eind maken aan seks in het Naarderbos. Het recreatiegebied op een oude vuilstortplaats is een populaire ontmoetingsplek voor homo's en hetero's, maar met een aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) moet dat straks tot het verleden behoren. Dinsdagavond stemt de gemeenteraad over de aanpassing van de regeling.
Mensen die seks willen hebben in de buitenlucht weten al jaren hun weg naar het Naarderbos te vinden, veelal via internet. Zo prijst een organisatie onder de naam Swinglife het bos aan met 'de hele dag heerlijk genieten' en 'hier zie je altijd wel auto's van liefhebbers staan'.
"Personen die zich in het bos ophouden om uit te nodigen tot ontuchtige handelingen, veroorzaken overlast", aldus het college. "Ik heb best wel oog voor homo's die moeite hebben om een plek te vinden waar zij redelijk anoniem samen kunnen zijn", zegt burgemeester Peter Rehwinkel. "Maar hier gaat het om een recreatiegebied. Seksuele handelingen kunnen wij niet tolereren."
Het Kenniscentrum Homo- en Lesbisch Emancipatiebeleid waarschuwt eventuele Naarderbosgangers alvast op haar website: "Je moet nu extra op je tellen passen."
(Bron)

Na het snackbos ook een seksbos maken?
Snel afkicken met medicijnen veelbelovend

NIJMEGEN - Snel afkicken van een heroïneverslaving met behulp van het medicijn naltrexon lijkt effectief te zijn. Snelle detoxificatie (ontgiften) met medicijnen werkt veel beter dan de bekende methadonbehandeling en is ook effectiever dan afkicken onder narcose.
Dat blijkt uit een onderzoek van vijf verslavingsinstellingen onder begeleiding van het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners (Nispa) van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De onderzoekers hebben 272 verslaafden gevolgd. Zij presenteren de onderzoeksresultaten dinsdag op een congres in Nijmegen.
De vijf instellingen, Jellinek, Novadic, Parnassia, Kentron en De Grift, zijn in 1999 begonnen met onderzoek naar snelle en effectieve afkickmethodes. Gebleken is dat afgekickte verslaafden die naltrexon gebruiken in combinatie met intensieve gesprektherapie er na zestien maanden beter aan toe zijn dan anderen, die een regulier afkickprogramma hebben gevolgd.
Volgens onderzoeksleider dr. C. de Jong van het Nispa is een kwart van de ex-gebruikers nog steeds clean. Anderen die wel zijn teruggevallen, zijn veel gezonder dan gebruikers die bijvoorbeeld met methadon van de heroïne zijn afgekomen. Bij reguliere afkickprogramma's gebruikt 90 tot 95 procent na anderhalf jaar weer volop, aldus De Jong.
Het naltrexonprogramma laat verslaafden met medicijnen in een week ontgiften. Of zij daabij onder narcose zijn gebracht, maakt volgens de onderzoekers niets uit. Wel bleken in die groep soms ernstige bijwerkingen van de medicijnen voor te komen. De onderzoekers adviseren, mede wegens de hoge kosten, te stoppen met experimenten met afkicken onder narcose.
Na de lichamelijke ontgifting blijven de ex-verslaafden anderhalf jaar lang een onderhoudsdosering naltrexon gebruiken in combinatie met gesprekken met een arts, een psycholoog en een zelfgekozen coach. Het totale programma kost ongeveer 4000 euro.
Volgens De Jong is een groot voordeel van de medicijntherapie, dat verslaafden tevens leren terug te keren in de maatschappij. Ze kunnen weer sociale contacten onderhouden en eventueel gaan werken of een opleiding volgen. Methadon daarentegen vervangt wel de heroïneverslaving, maar veroorzaakt een nieuwe afhankelijkheid, aldus de onderzoeker. De instellingen pleiten er voor dat de naltrexonbehandeling een reguliere afkickmethode wordt.
(Bron)
Mensen bouwen persoonlijke band op met pc

AMSTERDAM - Mensen zijn geneigd om een persoonlijke band op te bouwen met een bepaalde computer, dit zeggen onderzoekers van de Pennsylvania State University in de Verenigde Staten. Mensen zijn zelfs bereid om te wachten, bijvoorbeeld in openbare gelegenheden, totdat een specifieke computer vrij is.
"We behandelen computers alsof ze gevoel hebben, ondanks het feit dat we diep van binnen weten dat ze voorgeprogrammeerd zijn door mensen.", aldus Professor Shyam Sundar.
Volgens de professor zouden computerbouwers en advertentiemakers kunnen leren van het onderzoek: "Adverteerders zouden hiervan kunnen profiteren door pc's te portretteren als iets waarmee je een langdurige en sterke band kunt ontwikkelen. Nu worden ze voorgesteld als makkelijk te vervangen apparaten."
(Bron)
Collectanten boycotten Hartstichting

DEN HAAG - Enkele duizenden collectanten van de Nederlandse Hartstichting hebben afgelopen week geweigerd met de collectebus langs de deuren te gaan. Ze zijn boos over het hoge salaris van de medisch directeur van de stichting. Een woordvoerster van de Hartstichting heeft berichtgeving hierover in de Volkskrant dinsdag bevestigd.
De woordvoerster schat dat 5 tot 10 procent is afgehaakt. In de regio Leiden en Hengelo bleven zelfs alle collectanten thuis tijdens de nationale collecteweek. De Hartstichting weet nog niet wat dit voor gevolgen heeft voor de totale opbrengst van de collectes.
De medisch directeur, V. Manger Cats, kwam onlangs in opspraak toen bekend werd dat hij een jaarsalaris van 170.000 euro ontving, een relatief hoog bedrag in de non-profitsector. Manger Cats weigerde salaris in te leveren, maar in april verlaagde de stichtingsraad zijn loon, vooruitlopend op richtlijnen van de Vereniging van Fondswervende Instellingen. De medisch directeur beraadt zich nog op zijn positie.
De Hartstichting, die dit jaar haar veertigste verjaardag viert, heeft normaal gesproken ongeveer 80.000 vrijwilligers die de collectebus hanteren. Vorig jaar was de opbrengst uit collectes 4,8 miljoen euro.
Van de totale inkomsten (bijna 37 miljoen euro) gaat 81 procent naar de bestrijding van hart- en vaatziekten, zoals wetenschappelijk onderzoek en preventie en voorlichting. De overige 19 procent gebruikt de stichting voor fondsenwerving en de eigen organisatie.
(Bron)
'Mobiel met bluetooth onveilig'

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben opnieuw een lek ontdekt bij bepaalde Bluetooth-telefoons. De Sony Ericsson T610 en de Nokia 6310i zijn aan de lijst 'onveilige telefoons' toegevoegd. Kwaadwillenden kunnen via Bluetooth deze mobiele telefoons helemaal in hun macht krijgen.
De techniek die wordt gebruikt om in te breken via bluetooth heet 'Bluesnarfing '. Het is hiermee mogelijk om foto's te bekijken op het toestel, de agenda inzien en zelfs het IMEI-nummer te bemachtigen. Met het IMEI-nummer kunnen kwaadwillenden het toestel klonen, waardoor anderen op kosten van de oorspronkelijke eigenaar kunnen bellen.
(Bron)
Joustra gaat terrorismebestrijding coördineren

DEN HAAG - De afgetreden UWV-topman Joustra moet de terrorismebestrijding in Nederland gaan coördineren. Minister Donner (Justitie) heeft hem tot eind dit jaar in die functie benoemd, zo heeft zijn ministerie dinsdag laten weten. Joustra moet ervoor zorgen dat de departementen voldoende samenwerken bij de terreurbestrijding.
Joustra moest eerder dit jaar vertrekken bij uitkeringsfabriek UWV nadat hij minister De Geus (Sociale Zaken) zou hebben voorgelogen over de inrichtingskosten van het UWV-kantoor in Amsterdam. De Geus kwam na langdurige discussie een vertrekregeling met Joustra overeen en zegde hem toe op zoek te gaan naar een adviserende functie binnen de overheid die "qua inhoud en beloning" passend is voor de topambtenaar.
Voordat Joustra bij het UWV kwam, was hij jarenlang de hoogste ambtenaar op het ministerie van Landbouw.
(Bron)

Dus nu krijgen we een erkend leugenaar als super-terrorismebestrijder?
Politie moet meer boetes uitschrijven

AMSTERDAM - De politie moet dit jaar 80 miljoen euro extra aan verkeersboetes uitschrijven. Dat melden 'bronnen rond het kabinet', zo meldt het Algemeen Dagblad. Het aantal opgelegde boetes steeg vorig jaar tot het recordaantal van 10,6 miljoen, drie miljoen meer dan in 2000.
De meeste bonnen werden uitgeschreven voor te hard rijden, het niet dragen van de gordel, rijden onder invloed en door rood rijden. De opbrengst van de boetes was vorig jaar 440 miljoen euro. Gezien de financiële doelstelling kan het aantal extra boetes oplopen tot twee miljoen, uitgaande van een gemiddeld bedrag van 40 euro per bekeuring.
De extra opbrengst van 80 miljoen euro maakt deel uit van de bezuinigingsplannen van minister Gerrit Zalm van Financiën. Verhoging van de boetebedragen is naar verluidt ook een optie om meer geld binnen te krijgen.
Behalve het spekken van de Staatskas is het geld dat door boetes wordt verkregen ook bedoeld om de wegen veiliger te maken. Dat is vorig jaar niet helemaal gelukt, aangezien het aantal verkeersdoden voor het eerst in jaren weer toenam.
(Bron)

In Utrecht staan er dan ook weer agenten fietsers te vangen bij parken en zo.

maandag, april 26, 2004

Nederlander balbecuet met baas' bestek

Nederlandse werknemers roven de bedrijfskantines in de zomermaanden massaal leeg. Vooral bestek, suikerzakjes en peper- en zoutstelletjes worden op grote schaal ontvreemd. Handig voor op vakantie, of bij de barbecue. Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdag. Volgens een schatting van Dominique de Kleer, manager bij een filiaal van La Place in Den Haag, verdwijnen er in de zomer zo'n 500 vorkjes en lepeltjes uit haar restaurant. De Kleer noemt het controleren van bezoekers onmogelijk. "Je kunt niet elke bezoeker als een misdadiger aankijken."
Het gaat niet alleen om bestek, ook kleine zakjes suiker, sambal en ketchup zijn gewilde producten. Volgens manager Fred Haazen van cateringorganisatie Albron gingen er bij een stadsdeelraad van Rotterdam drie dozen sambal per dag doorheen. "Dat aten ze echt niet allemaal meteen op", aldus Haazen.
Plastic bekertjes worden ook met slurven tegelijk meegenomen vanaf de koffiehoek. Gerd Hoffmann, directeur van Hoffmanns Bedrijfsrecherche, ergert zich enorm aan al die kleine diefstallen. "Mensen zien het als een secundaire arbeidsvoorwaarde om af en toe iets van de baas te stelen", zo zegt Hoffmann. Volgens hem heeft een groot deel van de werknemers regels, richting en controle nodig. "Anders zitten ze straks nog met bureaustoelen op de camping."
(Bron)
Carpoolen met scootmobiels

Scootmobielgebruikers in Tilburg die te weinig kilometers rijden moeten hun gehandicaptenvoertuig inleveren of gaan carpoolen met anderen. De gemeente wil met die maatregel ten minste 150 duizend euro per jaar bezuinigen op de levering van scootmobielen, aldus De Telegraaf.
Tilburg wil onderzoeken of alle 1450 scootmobielen die zijn verstrekt in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) wel voldoende worden gebruikt. De bestuurders moeten daarom in de toekomst een kilometerregistratie bij gaan houden.
Als de wagentjes in de winterperiode tussen oktober en april vier maanden niet of nauwelijks worden gebruikt gaan ze verplicht naar de winterstalling van leverancier Welzorg. De gemeente geeft jaarlijks twee miljoen euro uit aan de huur van de wagentjes.
(Bron)

Wie een kunstgebit heeft, kan zich inschrijven bij de maaltijdplanner. Gezondheidswege mag men drie maaltijden en drie tussendoortjes, en in de resterende tijd heb je dat gebit niet nodig. Omdat mensen allemaal een ander ritme hebben, moet er toch iets te regelen zijn. Zo'n scootmobieler die te weinig rijdt zorgt voor het vervoer van het gebit, en zo los je meerdere problemen in een klap op.
Overvallers ongewild Robin Hood

Twee overvallers werden woensdagmiddag in Rotterdam onvrijwillige Robin Hoods. Achtervolgd door de politie verloren de twee mannen een deel van de buit. De bankbiljetten, ter waarde van enkele honderden euro's, kregen nauwelijks de kans het plaveisel te raken. Junks en toevallige voorbijgangers gristen gretig naar de briefjes om daarna met gevulde zakken te verdwijnen.
Surveillerende agenten werden rond 15.30 uur getipt door een voorbijganger die getuige was van de overval in een woning in Rotterdam. De agenten zette te voet de achtervolging in, waarbij de bankbiljetten werden verloren. E?n van de rovers, een 25-jarige Rotterdammer, werd aangehouden. Hij had een vuurwapen, drugs en ruim 21.000 euro op zak.
De politie denkt dat de drugs en het geld tot de buit behoren. De beroofde man was in het overvallen huis niet meer aanwezig en heeft ook niets van zich laten horen. Enkele mensen die op straat biljetten raapten hebben die op bevel van de agenten teruggegeven.
(Bron)
TT 401 Goed nieuws voor sadomasochisten. Mensen die ervan houden zo af en toe eens lekker te worden afgerost, kunnen vanaf deze week een vorkje prikken in een speciaal sm-restaurant in Tel Aviv.
De uitbaters van De Kerker zeggen dat alles behalve het eten een pijnlijke ervaring kan zijn. Het strenge bedienend personeel is uitgerust met zwepen en de gasten kunnen zich desgewenst aan de metalen tafels vastketenen.
Klagen over het eten kan resulteren in een afranseling of in het verblijf in een kooi. Of zwart leer de dresscode is, is niet bekend, maar je moet wel 18 jaar of ouder zijn om naar binnen te mogen.

Blijkbaar alleen voor masochisten, want er wordt niet gezegd dat je de kok mag meppen als het eten niet naar wens was.
TT 401 Zo'n dertig oma's voeren vandaag actie tegen Bakkersland. Het bedrijf is de producent van de onvervalste Oma's Cake. Maar de protesterende grootmoeders vinden dat hiermee hun goede naam wordt geschaad. Bij het maken van de lekkernij worden legbatterij-eieren verwerkt. De senioren, aangespoord door Wakker Dier, eisen het gebruik van scharreleieren.

Stoer, die oma's!!
TT 401 Nog een nieuw zakhorloge nodig? Wat te denken van het model Calibre 89 van de Geneefse fabrikant Patek Philippe. Er zijn er precies vier van in de wereld. Eén exemplaar kwam vorige week onder de hamer. Het klokkie bracht 4,2 miljoen euro op, het op één na hoogste bedrag ooit betaald voor een zakhorloge.

En zeker het hoogste voor een horloge waarop gehamerd is ;-)
Ah! Tis nu echt bijna zomer!

"Aarrebeijuh, vesse aarrebeijuh, lekkuruh vesse aarrebeijuh..."

De fruitboer rijdt weer. En de neuzelstem is niet veranderd ;-)
TT 114 ISS-station met blote oog te zien

NOORDWIJK Het ruimtestation ISS met aan boord André Kuipers is de komende drie dagen rond vijf uur 's ochtends met het blote oog te zien boven Nederland. Het is zichtbaar als een kleine ster die razendsnel van west naar oost scheert.
ISS zal gedurende drie tot vijf minuten net boven de horizon te zien zijn. De grootste kans het waar te nemen, doet zich woensdag voor. Dan passeert ISS pas rond 5.30 uur, als het al licht wordt. Voor die tijd is het station moeilijker te onderscheiden tussen de sterren.
Vrijdag passeert het station opnieuw, maar zonder Kuipers. Die is dan om 2.09 uur onze tijd in Kazachstan geland.
TT 107 Proef met afronden eurocent Woerden

WOERDEN In Woerden is vandaag een proef gestart met het afronden van bedragen op 5 eurocent. De proef duurt zes weken en als het experiment slaagt, wordt het afronden mogelijk landelijk ingevoerd. Het bedrag op de kassabon wordt, net als bij de gulden, afgerond op vijf cent.
Initiatiefnemer is het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Daarin zijn detailhandel, banken en consumenten verenigd. Het MOB wil onderzoeken of het afronden leidt tot sneller betalen en wil de reactie van de consument peilen.
Het afronden zou geen prijsverhogend effect hebben. Afronden naar boven zal net zo vaak gebeuren als naar beneden.

Weet u nog hoe het de vorige keer ging? Het afronden _aan de kassa_ maakte op zich geen bal uit. Alleen waren alle prijzen pijlsnel ook afgerond - en dat maakte wel degelijk uit. Want 0,77 werd plots 0,79, zodat je 0,80 betaalde in plaats van 0,75. En dat maakte wel degelijk uit.
Wat ik wel erg makkelijk vind: het afronden bij de Appie. Maar dan gaat het verschil op een rekening die op mijn naam staat. Aan het eind van de maand doe ik daar mijn boodschappen van (zonder die keren nog te sparen). En aan het eind van de eind van de maand ga ik naar een goedkopere super.
En als het zoals nu het eind van het eind van het eind van de maand is, en het GAK weer heeft lopen ****** zodat ik wederom geen geld heb, dan eet ik veel blikvoer, en brood met tomatenketchup.
Ik word nogal moe van al die 'mail delivery failure'-mails, compleet met zipje. Van medewerkers van bedrijven, faculteiten, ministeries. En natuurlijk van particulieren.
Goedkope dollar lokt Nederlander ver te reizen

DE MEERN - De goedkope dollar verleidt vakantiegangers weer ver weg te reizen deze zomer. Dat heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) maandag bekendgemaakt. De brancheorganisatie noteerde in de boekingen (tot 12 april) van zomervakanties naar verre bestemmingen een stijging van 27 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De lage dollarkoers ten opzichte van de euro maakt niet alleen een verblijf op het Amerikaanse continent betaalbaarder. Verre vliegreizen worden in het algemeen goedkoper, omdat de brandstof in dollars wordt afgerekend.
In 2003 zochten veel Nederlanders hun vakantieadres nog dicht bij huis wegens de besmettelijke longziekte SARS in het Verre Oosten, de wereldwijde dreiging van terroristische aanslagen en de oorlog in Irak.
(Bron)
Politie hekelt beleid minister

HAARLEM - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken stelt de onveiligheid in Nederland erger voor dan deze in werkelijkheid is om meer macht over de politie te krijgen. Dat stelt de korpsbeheerder van de politieregio Kennemerland, burgemeester J. Pop van Haarlem. Pop is ook voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, waarvan alle korpsbeheerders deel uitmaken.
In een interview in de Volkskrant van maandag zegt Pop dat Binnenlandse Zaken moet ophouden met de 'pure machtsstrijd' om de zeggenschap over de politie. Een nog niet openbaar gemaakt wetsontwerp geeft de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie de mogelijkheid de hoofdlijnen van het politiebeleid vast te stellen en bepaalde prestaties te eisen van de politie. Het ligt voor advies bij de Raad van State.
Volgens het plan kunnen de ministers opdracht geven specifieke dadergroepen aan te pakken. "Het wetsvoorstel suggereert dat het Openbaar Ministerie te weinig aan bod komt bij een politie die twee heren dient (korpsbeheerder en hoofdofficier van justitie). Niet vreemd voor een kabinet dat repressie benadrukt."
Pop laakt de kabinetsplannen voor centrale aansturing van het politieapparaat. Alle 25 korpsbeheerders vinden centralisatie energieverspilling. Het verbetert de veiligheid niet, aldus de burgemeester.
Volgens een woordvoerder van Remkes klopt het beeld dat Pop schetst van de plannen niet helemaal. Het is niet zo dat de minister de macht over de politie naar zich toe trekt. Hij wil alleen meer controle over het beheer over de politie, en de mogelijkheid om samenwerking tussen de korpsen op te leggen. Dat alles is overigens niet nieuw, zegt de woordvoerder. De bewindsman heeft zijn plannen in september vorig jaar al in een brief aan de Tweede Kamer uiteengezet.
(Bron)
Noord-Korea weigert hulp Zuid-Korea

SEOUL - Noord-Korea heeft een aanbod van Zuid-Korea om over land hulpgoederen te sturen geweigerd. Dat heeft woordvoerder Moon Won-Il van het Zuid-Koreaanse Rode Kruis maandag gezegd.
Het bewind in Pyongyang gaf geen officiële reden voor het besluit. Een hoge Zuid-Koreaanse functionaris liet weten dat de Noord-Koreaanse weigering waarschijnlijk door veiligheidsmotieven is ingegeven.
Noord-Korea accepteert wel dat de zuiderburen hulpgoederen per schip sturen voor de slachtoffers van de explosie na de treinbotsing in Ryongchon. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dat Zuid-Korea dinsdag begint met het maritieme transport.
Volgens een medewerker van het Rode Kruis duurt het vervoer van hulpgoederen over land naar Ryongchon ongeveer vier uur. Het transport per schip kost twee dagen.
De Zuid-Koreaanse regering stelde zondag voor 1 miljoen dollar aan medicijnen en noodhulp beschikbaar.
(Bron)

Tis toch logisch dat je de veiligheid en het welzijn van je volk opoffert aan je ideologie?
Olifant moet vijf soortgenoten zwanger maken

AMSTERDAM - De grootste en sterkste olifant van Europa, Calimero, komt naar verwachting woensdag aan in Safari Beekse Bergen om voor olifantennakomelingen te zorgen. De bedoeling is dat hij gaat paren met de vijf vrouwelijke olifanten die al in het park rondlopen. Calimero wordt vervoerd in een speciaal ontwikkelde container vanwege zijn 3,4 meter schouderhoogte en 7.000 kilo's. Dat meldt het safaripark maandag.
Calimero komt naar het safaripark in het kader van het Europese fokprogramma van de dierentuinen. Omdat de vijf vrouwelijke olifanten in het park inmiddels geslachtsrijp zijn, kunnen zij deelnemen aan het programma. Omdat er wel een geschikte man nodig is, wordt Calimero uit de dierentuin van Basel in Zwitserland gehaald. Hij is in 1980 in Zimbabwe geboren en verhuisde twee jaar later naar Europa.
De buitenmuren van zijn nachtverblijf zijn 35 centimeter dik en gemaakt van gewapend beton. De tralies zijn vijf meter hoog en zijn gemaakt van staal met een wanddikte van twee centimeter. In een ruimte met een betonnen vloer kan de olifant worden gewassen, de ruimte met zandoppervlak is bedoeld voor tijdens de nachtrust. In een apart buitenverblijf leeft Calimero gescheiden van de vrouwen, maar via een ontmoetingsplek kan hij met ze in contact komen om daar te paren. De draagtijd van een olifant bedraagt 22 maanden.
(Bron)

Lekker voor de hand liggende naam ook, Calimero.
Energiefraudeur tilt Nuon voor miljoenen

DEN HAAG - Een 43-jarige man uit Den Haag is aangehouden wegens het plegen van grootschalige energiefraude. De Hagenaar heeft tussen oktober 2001 tot eind deze maand energiemeters teruggezet, waardoor de energierekening lager uitviel. Dat deed de man in opdracht van anderen. Hij zou zo de rekening voor enkele duizenden huishoudens voordeliger hebben bijgesteld.
De man is opgespoord door het Interregionaal Fraude Team. De politie kan niet zeggen in welk gebied hij heeft geopereerd. Duidelijk is in ieder geval dat hij in het afzetgebied van energiebedrijf Nuon actief was. Dat bedrijf heeft aangegeven voor 2,2 miljoen euro benadeeld te zijn. Mogelijk melden zich nog andere leveranciers.
De man zou via een uitgebreid netwerk en mond-tot-mond reclame aan zijn duizenden klanten zijn gekomen. Bij een huiszoeking eerder deze maand vond het IFT zo'n 145.000 euro bij de man. Zijn auto is in beslag genomen.
(Bron)
Wekelijks 1600 grove taaluitingen op televisie

VEENENDAAL - Op de Nederlandse buis zijn wekelijks ongeveer 1600 vloeken, scheldwoorden en verwensingen te horen. Dat komt per jaar neer op ongeveer 80.000 uitingen van grof taalgebruik. Dat blijkt uit De vloekmonitor, een onderzoek van TNS NIPO over 2003 in opdracht van de Bond tegen het vloeken.
Gemiddeld wordt per zender 1,2 keer per uur gevloekt. Bij de commerciële zenders komen gemiddeld vaker (1,3 keer per uur) grove taaluitingen voorbij dan bij de publieke omroep (1,1 keer per uur).
BNN spant de kroon van alle omroepen en stijgt ver boven het gemiddelde uit met per uur gemiddeld 7,7 vloeken of andere grove taaluitingen. Vooral in programma's als Cut, BNN family en Costa gaat het er qua taalgebruik vaak heftig aan toe, blijkt uit de monitor. Bij de commerciële omroepen brengt Veronica het er met 2,4 keer per uur het slechtst vanaf.
(Bron)
Kweenie wat er nu langs komt rijden, maar het heeft een geluid dat begint als een sirene en dan doorgaat met een soort slechte midi-uitvoering van een kermisliedje.
Tis buiten in de zon warmer dan binnen (waar het 20,5 º is), en hoog in de lucht kekkeren de meeuwen - blijkbaar vliegen de mieren uit.
Paarden in Hierden ernstig mishandeld

HIERDEN - De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van twee paarden afgelopen weekeinde in Hierden. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd.
Zaterdag ontdekte de eigenaar van een paardenopvangcentrum in Hierden dat de paarden mishandeld waren. De dieren zijn gestoken met een scherp voorwerp, vermoedelijk een priem. Een merrie had steekwonden rond de vagina en een ruin bleek in het been gestoken.
Beide dieren zijn door een veearts behandeld. Van de dader of daders ontbreekt vooralsnog elk spoor.
(Bron)
Meer.
Ik ga eens een rondje fietsen, kijken of ik de knallende kersen goed op de foto kan krijgen. (Verderop staat een groep witte Japanse kersen, erg mooi nu.)
Tienduizenden mensen bestellen Apple eMac voor 22 euro

AMSTERDAM - Enkele tienduizenden mensen dachten een koopje op de kop hebben getikt. Op de winkelsite Yahoo Shopping werd de Apple eMac donderdag tijdelijk voor slechts 2787 yen (22 euro) aangeboden, zo meldt Webwereld. Normaal kost een Apple eMac ongeveer 800 euro. Helaas voor alle prijsbewuste internetters, de prijs was fout.
2787 yen hoorde bij een set van acht dvd'tjes. Door een fout in de database werd deze prijs per ongeluk gezet bij de eMac. Yahoo en Catena hebben inmiddels hun excuses aangeboden en gezegd dat de goedkope orders niet zullen worden uitgevoerd.
(Bron)
Maij-Weggen: iedereen inburgeren te gek voor woorden

DEN BOSCH - Het is te gek voor woorden als alle buitenlanders verplicht worden Nederlands te leren en een inburgeringscursus te volgen. Voor hoog opgeleiden die werken op universiteiten en bij Nederlandse vestigingen van buitenlandse bedrijven moet een uitzondering worden gemaakt. De Brabantse commissaris van de koningin Maij-Weggen zei dit maandag in een uitzending van Omroep Brabant.
Volgens haar veroorzaakt slechts een kleine groep allochtonen in de grote steden problemen. "We moeten ervoor oppassen dat we niet iedereen over dezelfde verkeerde kam scheren", aldus Maij-Weggen.
Op universiteiten werken veel buitenlanders ter ondersteuning van allerlei projecten. "Dat zijn hoogwaardig opgeleide mensen. Op de universiteiten is de voertaal Engels. Verplicht Nederlands leren is zeker voor deze groep niet nodig."
(Bron)

De kam is al verkeerd, zegt ze. Afschaffen dan maar.
Waarschuwings-sms tegen maoïsten

NEW DELHI - Een Indiase politiecommandant heeft een nieuwe manier bedacht om in afgelegen gebieden in het zuiden van het land maoïstische rebellen op te sporen. Dorpelingen sturen hem een sms'je als ze problemen verwachten. Dat heeft de krant Indian Express maandag gemeld.
Commandant Anjani Kumar voorzag minstens vijftig inwoners van dorpen in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh van een mobieltje en drukte hen op het hart hem bij onraad vooral te sms'en of mobiel te bellen.
Om het nog makkelijker te maken werd het nummer van Kumar op een sneltoets gezet. Dat heeft de politieman geweten, want sindsdien wordt hij overspoeld met sms-berichten en telefoontjes over dreigende aanvallen van maoïsten.
In Andhra Pradesh zijn in het afgelopen decennium meer dan vierhonderd politiemensen omgekomen in gevechten met de maoïstische PWG-beweging. Die verboden organisatie werd in 1980 in Andhra Pradesh opgericht. De PWG kondigde geweld aan rond de Indiase verkiezingen, die tussen 20 april en 10 mei worden gehouden.
De organisatie verwerpt de democratie en gelooft in het verkrijgen van politieke macht door het voeren van een guerrillaoorlog. De rebellen opereren in afgelegen gebieden in onder meer India en Nepal.
(Bron)
Amsterdam beste stad om te wonen

AMSTERDAM - Amsterdam is de prettigste stad van Nederland om te wonen. Dat komt voornamelijk door de uitgebreide culturele voorzieningen. Utrecht werd tweede en Amstelveen, vorig jaar nog eerste, derde. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten die maandag wordt gepresenteerd, zo bericht het Algemeen Dagblad.
De samenstellers vergeleken de 50 grootste steden op basis van 40 criteria. Positieve punten zijn bijvoorbeeld een late sluitingstijd van de horeca, een levendige homoscene en ruime woningen.
Amsterdam is winnaar omdat er de meeste theatervoorstellingen, musea en rijksmonumenten zijn. Ook de aanwezigheid van twee universiteiten en de verbeterde bereikbaarheid speelden een rol. Utrecht doet het vooral goed met het ruime aanbod van hoger onderwijs. Amstelveen stak gunstig af met een lage criminaliteit.
Heerlen kwam als slechtste uit de bus door het ontbreken van natuur in de buurt en de relatief hoge criminaliteit. Ook de economische groei stagneert er. Culinair gezien moet Amsterdam alleen Maastricht voor zich dulden, dat landelijk een grote voorsprong heeft op dit gebied. Maastricht heeft tweemaal zoveel goede restaurants als Amsterdam.
Wie in Amsterdam wil wonen is wel duur uit; koopwoningen in de hoofdstad zijn met 2.250 euro per vierkante meter de duurste van Nederland.
(Bron)
'Geurproef met politiehond is onbetrouwbaar'

RIJSWIJK - De zogeheten geuridentificatieproef met een politiehond heeft veel weg van een Russische roulette. Een verdachte die in een dergelijke proef door een hond als dader wordt aangewezen, moet tijdig een reële mogelijkheid geboden krijgen een tegenonderzoek te laten uitvoeren. Veel strafrechtadvocaten zijn onvoldoende van deze noodzaak doordrongen.
Dat stellen psychofysicus J. Frijters en strafpleiter J. Boksem in het Nederlands Jusristenblad. Zij plaatsen grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van deze al eerder in opspraak geraakt identificatiemethode. “Aan een geuridentificatieproef met een hond zitten vele haken en ogen”, schrijven zij. “De methode lijkt eenvoudig, maar is bij nadere beschouwing buitengewoon gecompliceerd.”
(Bron)

zondag, april 25, 2004

Amerikanen massaal de straat op voor abortusrecht

WASHINGTON - In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn zondag honderdduizenden deelnemers de straat op gegaan bij een betoging voor het recht op abortus. Meer dan duizend organisaties riepen op tot de manifestatie, die de grootste in ruim tien jaar moet worden.
De protestbijeenkomst is een reactie op pogingen van de conservatieve president Bush om het abortusrecht te beperken. Bij de mars in Washington worden talrijke Hollywood-coryfee?n verwacht, zoals Whoopi Goldberg, Demi Moore, Susan Sarandon, Kevin Bacon en Alec Baldwin.
(Bron)
Meer 'sociale supermarkten' in België

BRUSSEL - De supermarktgroep Carrefour gaat nog eens tien 'sociale supermarkten' opzetten in België, nadat een eerdere vestiging in de Brusselse volkswijk Marollen een succes is gebleken. Dagblad De Standaard zegt zaterdag dat Carrefour onderhandelt met onder meer Mechelen, Leuven en Luik.
Het gaat om winkels waar Carrefour, de grootste supermarktgroep van België, licht beschadigde spullen afkomstig van de normale winkels tegen dumpprijzen aanbiedt. Daardoor is het assortiment van de sociale supers wisselend. De prijzen zijn vijf keer zo laag als normaal.
De keten werkt nauw samen met de plaatselijke sociale dienst. Alleen uitkeringsontvangers met een speciale pas mogen er winkelen, en dan nog voor een bepaald maximum. In Brussel is dat 20 euro per week. Inmiddels zijn er ook al sociale supers in Quaregnon en Les-Bons-Villers in Wallonië.
(Bron)
Demonstratie tegen uitzetting

ROTTERDAM - Een groep van zestig mensen van de Aktiegroep Sluit de Uitzetcentra demonstreert zondagmiddag naast het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport.
De actievoerders maken met veel lawaai hun ongenoegen kenbaar over het migratie- en uitzettingsbeleid van de regering. "Dit is de plek bij uitstek waar dat beleid gestalte krijgt. Het is gewoon een gevangenis, waar vluchtingen en migranten worden opgesloten'', aldus een woordvoerder.
Hoewel er veel politie op de been is, hebben zich nog geen ongeregeldheden voorgedaan.
(Bron)

Die laatste zin is mooi. Die suggereert dat ongeregeldheden als vanzelfsprekend daar komen waar veel politie is.
Als ik zeg dat Mabels jurk verstrikkelijk was, ben ik dan erg flauw?