zaterdag, november 15, 2008

De IJslanders demonstreerden, ze gooiden eieren en tomaten tegen het parlementsgebouw - zo erg is die crisis dus nog niet.
Kroegloper geveld door echte hamer

Menig cafébezoeker heeft wel eens een klap met de hamer gehad. Dit gebeurt als men de ochtend na het stappen wakker wordt met hoofdpijn. Een man uit het Groningse Jonkersvaart kreeg afgelopen nacht echter een klap met een echte hamer.
De man hing aan de bar van een kroeg in het eveneens Groningse Grootegast. De barkeeper aldaar gebruikt in de kroeg een hamer om tegen een bel te slaan. De barman sloeg echter mis, waarna het stuk gereedschap met een harde klap op het hoofd van de onfortuinlijke kroegganger neerdaalde.
De man zag na de klap behoorlijk wat sterretjes. De Groninger was er zo erg aan toe, dat men hem naar het ziekenhuis heeft overgebracht.
(Bron)
Nebraska legt dumpen kinderen aan banden

Het parlement van de Amerikaanse staat Nebraska is gisteren begonnen met de hervorming van een wet die het mogelijk maakte dat ouders straffeloos tientallen kinderen in ziekenhuizen dumpten.
In juli was de Safe Haven Law (Veilige haven-wet) aangenomen om te voorkomen dat wanhopige moeders hun ongewenste baby's te vondeling leggen. Zij mochten de zuigeling inleveren bij een ziekenhuis waar de staat zich over het kind zou ontfermen.
De parlementariërs namen echter geen leeftijdsgrens voor de term 'kind' op in de wetstekst. Zo konden ouders kinderen tot zeventien jaar dumpen in ziekenhuizen. Het gaat veelal om kroost met gedragsproblemen. Ook kwam er een soort kinderdumptoerisme op gang: ouders uit staten als Florida, Georgia en Michigan kwamen hun kinderen inleveren bij ziekenhuizen in Nebraska.
In totaal heeft de staat Nebraska sinds de inwerkingtreding van de wet in juli 34 kinderen onder zijn hoede gekregen. De meeste ouders maken gebruik van de mogelijkheid hun kroost anoniem in te leveren. Volgens verpleegsters heeft de wet tot hartverscheurende taferelen geleid. Gedumpte kinderen beloven alsmaar weer dat zij niet meer stout zullen zijn als zij terug naar huis mogen.
Parlementariërs willen nu een leeftijdsgrens van drie dagen opnemen in de Veilige haven-wet.
(Bron)

Misschien zou je ook iets aan de positie van die moeders kunnen doen.
Gulle gever zorgt voor vroege kerst

In Engeland heeft een nog anoniem persoon 10 miljoen euro aan speelgoed geschonken aan diverse ziekenhuizen in het hele land. Het Birmingham Children's Hospital mocht als eerste enkele vrachtwagens vol speelgoed in ontvangst nemen. Andere ziekenhuizen zullen binnenkort hun cadeautjes ontvangen.
De onbekende kerstman zorgde ervoor dat al het speelgoed werd gedropt op een luchtmachtbasis in de Britse Midlands. Zijn enige boodschap bij het speelgoed was dat kinderen in ziekenhuizen ook een goede kerst verdienen. Vanaf de luchtmachtbasis wordt het speelgoed verdeeld over de ziekenhuizen.
Tracy Marsh, hoofd contributiegelden van het Birmingham Children's Hospital zei: "Wij willen deze anonieme donateur bedanken voor zijn enorme donatie. Dankzij hem hebben vele kinderen uren speelplezier. Kerst is vroeg gekomen voor ons."
(Bron)
Man tuigt vriendin af om sigaret

Een 29-jarige man uit Tilburg ging gisteravond wel heel ver om zijn 31-jarige vriendin van de sigaretten af te houden. De vrouw die gestopt was met roken, wilde er toch weer eentje opsteken. Haar vriend besloot dat het geen goed idee was en over ging tot het schoppen en slaan van de vrouw. Ook zou hij haar over straat hebben getrokken.
Het gebeuren vond plaats op een industrieterrein in het nabijgelegen Dongen. De vrouw wist uiteindelijk te ontkomen aan haar mishandelende partner door naar een nabijgelegen benzinepomp te vluchten en daar bij iemand in de auto te stappen. Ze heeft daarna aangifte gedaan waarop de man vanochtend is aangehouden wegens mishandeling.
(Bron)

Hopelijk is dit nu haar ex-vriend.
Utrecht krijgt eerste kunststof brug

Utrecht krijgt als eerste stad in Nederland een kunststof brug voor auto- en vrachtverkeer. De brug tussen Maarssenbroek en Vleuten kan zestig ton dragen. Dat is het maximaal toegestane gewicht van vrachtverkeer op het Nederlandse wegennet. Doordat de brug zoveel aan kan, zal deze waarschijnlijk veel internationale aandacht trekken. Volgende maand zijn de ontwerpen klaar.
Er bestaan al wel bruggen van glasvezel in Nederland, maar die zijn uitsluitend voor fietsers en voetgangers. De bekendste daarvan staat in Dronten, maar daar mogen alleen maar fietsers en voetgangers overheen.
"Omdat de brug geschilderd wordt, valt het kunststof straks niet op", voorspelt beheerder civiele constructie Frank van der Vaart. "Wel kan de vormgeving vrijer zijn vanwege de productiewijze. Pas als je erop klopt, hoor en voel je verschil."
Utrecht manifesteert zich steeds meer als bruggenstad. Paradepaardje is de Prins Clausbrug in Kanaleneiland en Leidsche Rijn krijgt binnenkort vier Japanse bruggen.
(Bron)
RET laat half uur lang spookbericht horen

De RET heeft niet alleen problemen met de OV-Chipkaart, ook het omroepsysteem, of de mensen erachter, werkt niet altijd even feilloos. Metroreizigers kregen gisteren in Rotterdam in de ochtendspits op alle stations te horen dat er sprake was van "ernstige storingen en zeer grote vertragingen" terwijl er helemaal niets aan de hand was. Het abusievelijk omroepen van deze mededeling, bijna een half uur lang, leidde tot veel onrust onder de tienduizenden reizigers in de ochtendspits.
Zo werden werkgevers massaal opgebeld door forenzen, met de boodschap dat ze waarschijnlijk veel later op kantoor zouden arriveren. Ook veel scholieren namen contact op met de schoolleiding om de vertraging door te geven. Ook verlieten veel mensen de perrons om op zoek te gaan naar alternatief vervoer, teneinde op tijd op de plaats van bestemming te geraken. Een hoop drukte dus, terwijl de metro’s gewoon volgens dienstregeling reden.
De RET kon gisteren niet uitleggen hoe de live ingesproken boodschap tot stand was gekomen. In het dagoverzicht kon de centrale verkeersleiding geen noemenswaardige vertragingen ontdekken. RET-woordvoerster Nicky Jansen verklaarde: "Er is in de ochtend een kort probleem geweest met deuren van een metrostel. Dat defect was snel verholpen. Mogelijk heeft iemand van de verkeersleiding gedacht dat de storing langer zou duren en dit te snel doorgegeven aan de omroepster."
(Bron)
VVD wil geen 'klassenstrijd' van Rutte

ROTTERDAM - VVD-leider Mark Rutte moet opnieuw achter de tekstverwerker plaatsnemen. Het congres van de liberalen was het zaterdag niet helemaal eens met de door hem opgestelde beginselverklaring. De liberalen willen elke schijn vermijden dat ze voor de klassenstrijd zijn.
"De VVD strijdt voor verheffing van de onderklasse: door goed onderwijs en door mensen niet afhankelijk te maken van de overheid maar hen te helpen op eigen benen te staan," stond in de ontwerp-beginselverklaring.
Het gaat de VVD niet om een onderklasse of om klassenstrijd, maar om het ontwikkelen van menselijk kapitaal, was een meerderheid van de leden van mening. En het begrip "verheffing" stamt uit een ander milieu en uit een voorbije eeuw.
Rutte had zijn omstreden passage bedoeld als een pesterijtje van de PvdA, maar zwichtte voor de kritiek. Hij toonde zich bereid "onderklasse" te wijzigen in "mensen in moeilijkheden".
Rutte moest vechten als een leeuw om de tekst prikkelend te houden en niet te verwateren met moeizame compromisteksten. Hij won deze strijd bij de termen "terreur van de middelmaat" en "hardwerkende Nederlander."
(Bron)
Obama houdt wekelijks praatje op YouTube

WASHINGTON - De komende Amerikaanse president Barack Obama gaat de bevolking wekelijks toespreken op YouTube. Hij is dan niet alleen te horen, maar ook te zien. Dat heeft zijn woordvoerder Nick Shapiro vrijdag laten weten.
"Nog nooit heeft een president de radiotoespraak in een multimediagelegenheid veranderd", aldus Shapiro.
"Het is een van de vele manieren waarop de verkozen president Obama direct zal communiceren met de Amerikaanse bevolking, en het Witte Huis en het politieke proces meer transparant zal maken.'
President Franklin Roosevelt begon in de jaren dertig met het toespreken van het volk via de radio. Onder president Ronald Reagan werd het in de jaren tachtig een wekelijkse traditie op zaterdag. Obama voegt daar nu beeld aan toe.
Obama wordt op 20 januari 2009 beëdigd, maar tot die tijd zet hij wel alvast zijn reactie op de radiotoespraken van president George Bush op YouTube. Hij heeft daar een eigen stek. De 'praatjes' duren gemiddeld vier minuten.
Obama lanceerde vlak na zijn verkiezingsoverwinning vorige week een website. Op www.change.gov, waarop ook de YouTube-toespraken zijn te zien, kunnen bezoekers suggesties aandragen voor de nieuwe Amerikaanse regering.
De Obama-campagne maakte tijdens de verkiezingscampagne uitgekiend gebruik van nieuwe communicatiemethoden als internet. Die hebben wellicht de doorslag gegeven in de verkiezingsstrijd.
(Bron)
Ku Klux Klan krijgt 2 miljoen euro boete

BRANDENBURG - Een rechter heeft vrijdag in de Amerikaanse staat Kentucky een lokale afdeling van de Ku Klux Klan een boete opgelegd van 2 miljoen euro.
Een deel van het geld is bedoeld als schadevergoeding voor een 19-jarige latino, die in 2006 zwaar mishandeld werd door leden van de extreemrechtse beweging.
Dat schrijft The International Herald Tribune. De twee betrokken Klanleden kregen voor de mishandeling eerder twee jaar cel opgelegd.
De advocaten die de zaak hadden aangespannen, maakten meteen bekend beslag te leggen op de eigendommen van de leiders van de afdeling van de KKK. Ze stelden te hopen dat de uitspraak van de rechter ertoe zou leiden dat de een na grootste afdeling van de blanke racisten failliet zou gaan.
"Wij gaan niet weg", reageerde Ron Edwards, de leider van de Klan. Hij moet het merendeel van de boete ophoesten. De twee mannen die de 19-jarige jongen in elkaar sloegen moeten de schadevergoeding en de rest van de boete betalen.
(Bron)

Met zo'n gewaad over je kop krijgen je hersens niet genoeg zuurstof denk ik...
Belgen stelen 12.500 euro uit doodskist

CHARLEROI - Op een begraafplaats nabij de Belgische stad Charleroi hebben een man en een vrouw een doodskist opgegraven en er 12.500 euro uit gestolen.
Het duo was te weten gekomen dat het geld in de kist lag, omdat de partner van de overledene zijn mond voorbij had gepraat. Hij had het er in gelegd omdat de vrouw het geld niet wilde nalaten aan haar kinderen.
"Ze had me gevraagd het te verbranden, maar dat kon ik niet. Ik heb het dan maar in haar kist gelegd", zei de man zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
De man praatte echter zijn mond voorbij tegen een vriend, die het aan zijn dochter vertelde. Die besloot het geld op te graven.
De diefstal kwam aan het licht toen de twee grafschenners de bankbiljetten gingen uitgeven: de briefjes verspreidden een vreselijke geur.
(Bron)

Brrr...
Fabchannel tegenwoordig in het Nederlands

AMSTERDAM - De Amsterdamse online concertzender Fabchannel is niet langer uitsluitend Engelstalig. De internetzender prestenteert zich tegenwoordig ook in het Nederlands, Spaans en Duits.
De internetzender wil hiermee de Nederlandse muziekliefhebber tegemoetkomen, zei een woordvoerder vrijdag. De zender biedt ongeveer duizend concerten aan uit Paradiso en de Melkweg. Van de bezoekers van de website komt 30 procent uit Nederland. Een kwart van de artiesten in het archief is van Hollandse komaf, onder wie Candy Dulfer, Room Eleven, Opgezwolle en Van Dik Hout.
De zender maakt tegenwoordig ook opnamen van concerten in Spanje om de Spaanstalige website mee te kunnen vullen.
(Bron)
Mooie column van Arjan Dasselaar. Hij zet het 'willen aanpakken van het drugsbeleid' door de regering af tegen de plaats en de geaccepteerdheid van alcohol in de samenleving.
Maar 'gezondheid' is duidelijk niet het argument. Want van (sommige vormen van) alcohol kun je nog gunstige effecten aanwijzen, van tabaksgebruik helemaal niets. Alleen: als de regering tabak zou verbieden, dan rukt een kwart van het volk op naar Den Haag, en als ze dan nog volhouden, komt de rest ook vanzelf ook in die richting, want die verloren accijnzen moeten toch op de een of andere manier gecompenseerd.
Politie maakt einde aan actie bij kolencentrale

ROTTERDAM - De politie heeft zaterdagmiddag een einde gemaakt aan een actie van Greenpeace bij de bouwplaats van de nieuwe kolencentrale van energiemaatschappij E.ON op de Maasvlakte.
Omdat overleg niets opleverde, heeft de politie de milieuactivisten van het terrein verwijderd. De actievoerders bezetten het gebied zaterdagochtend. Ze zeiden dat te willen volhouden totdat het plan van de kolencentrale van tafel was.
De milieuorganisatie voerde actie "omdat kolencentrales het klimaat zwaar belasten en overbodig zijn". Bovendien zouden de vergunningen voor de centrale op de Maasvlakte nog niet rond zijn.
De activisten hadden zich op strategische plekken vastgeketend en bezetten bouwkranen. Het actieschip de Rainbow Warrior kwam in de loop van de zaterdag op de Maasvlakte aan om de actievoerders te steunen.
(Bron)
Oeps, Tootsie op tv: wat waren die brillen in die tijd toch verschrikkelijk! (En wat waren die acteurs nog jóng in '82!)
Vannacht bijna 11 graden, nu ruim 12. Vorig jaar hadden we vorst aan de grond en was het overdag ruim 6 graden. Vreemd idee.

vrijdag, november 14, 2008

Na kikkers nu ook spinnen de ruimte in

CAPE CANAVERAL - Het team van de spaceshuttle Endeavour bestaat uit een bijzondere bemanning.
Het ruimteschip dat waarschijnlijk zaterdag de aarde verlaat, neemt niet alleen zes astronauten mee maar ook twee spinnen. Dat meldde de Britse krant The Times vrijdag.
De Endeavour gaat naar het internationaal ruimtestation ISS waar de bemanning, inclusief de spinnen, drie maanden zullen verblijven. Voor de spinnen is in het ruimteveer een speciaal verblijf gemaakt.
Het is niet voor het eerst dat dieren een ruimtereis maken. De Verenigde Staten stuurden al fruitvliegjes (1947) en kikkers (1970) de lucht in.
(Bron)
Overheden moeten spaargeld binnen Europa stallen

DEN HAAG - Overheden mogen uitsluitend sparen bij banken in de Europese Unie. Hun mogelijkheden om geleend geld op een spaarrekening te zetten, worden verder ingeperkt.
Geld dat overheden lenen maar niet direct nodig hebben, moeten ze onderbrengen bij de financiële instelling waar ze het bedrag hebben geleend. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Nog dit jaar wil het kabinet deze beslissing uitwerken in concrete voorstellen.
De aanscherping van de regelgeving moet voorkomen dat overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, geld verliezen als banken in de financiële problemen komen.
(Bron)

Liechtenstein, Zwitserland...
Roetwolken versterken klimaatverandering in Azië

PEKING/NAIROBI - In Azië smelten de gletsjers sneller, wordt het weer extremer en worden de grote steden donkerder. De zogenoemde bruine roetwolken in de atmosfeer van Azië vormen vooral het probleem, omdat zij de klimaatverandering op het continent versterken.
Dat stellen wetenschappers van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) in een donderdag gepubliceerd rapport over het milieu in Azië.
De roetdeeltjes uit de vervuilde wolken versterken volgens de onderzoekers klimaatveranderingen in Azië, omdat zij zonlicht absorberen en warmte vasthouden.
De bruine wolken zijn vooral een toenemende bedreiging voor het klimaat in dichtbevolkte Aziatische landen als China en India. De roetdeeltjes zorgen er onder meer voor dat de gletsjers van gebergten als de Himalaya sneller smelten.
Ook neemt door de vervuilde wolken de kans op hevige regenval in onder meer China en India toe met hoeveelheden van 150 millimeter regen op een dag. Verder tasten de rondzwevende roetdelen de landbouwoogst en volksgezondheid in Azië aan.
Jaarlijks overlijden er in China en India volgens het UNEP-rapport 340.000 mensen aan hart-en ademhalingsproblemen die zijn veroorzaakt door de milieuverontreiniging.
UNEP-directeur Achim Steiner stelt dat de huidige generatie wereldwijd moet investeren in 'groene groei' door bijvoorbeeld zonne-energie te gebruiken voor werkplekken en het aansturen van voertuigen.
De milieuverontreiniging wordt vooral veroorzaakt door overbevolking en de snelle economische ontwikkelingen in Azië.
(Bron)
Disco staakt loterij borstvergroting

CELLE - Een discotheek in de Duitse stad Celle staakt een loterij waarbij de hoofdprijs een operatie voor borstvergroting was. Dat volgt uit een uitspraak van de mededingingsautoriteit in het land.
Volgens de Duitse grondwet is het niet toegestaan om een operatie aan te bieden als prijs in een loterij. Op het moment onderzoekt de mededingsautoriteit nog of een ooglaserbehandeling wél door de beugel kan.
De discotheek in Celle (Nedersaksen) heeft de hoofdprijs aangepast. De dertig deelneemsters aan de loterij maken nu kans op een schoonheidsbehandeling van 3700 euro.
(Bron)
Passagier gooit tiener met harde muziek uit tram

AMSTERDAM - Een 49-jarige trampassagier heeft donderdagochtend in Den Haag een tiener hardhandig uit een tram gegooid omdat hij zich stoorde aan de harde muziek die de 15-jarige had aanstaan.
De jongen liep een hersenschudding op omdat hij hard op de grond belandde.
De knaap werd rond 09.00 uur op de Herman Costerstraat uit de tram gegooid. De man die dat deed is opgepakt, meldt de politie. De Hagenaar moet zich voor de rechter verantwoorden.
(Bron)
Weggebruikers negeren massaal verboden

BARENDRECHT - "De ik in het verkeer wordt steeds groter." Dat zegt Frans Zuiderhoek van het KLPD na een controle waarbij de verkeerspolitie elke minuut een automobilist kon bekeuren voor het negeren van een rood kruis boven een rijstrook. Binnen twintig minuten was het vrijdag 21 keer raak.
"Voor de ik is het heel lastig als er een baan dicht is, maar dat is niet voor niets", aldus Zuiderhoek. "Hulpdiensten kunnen anders hun werk niet doen en er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan."
Vooral op de ruit rond Rotterdam worden verboden volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) massaal aan de laars gelapt.
Niet alleen wordt het rode kruis dat boven de weg kan verschijnen zeer regelmatig genegeerd, ook is de vluchtstrook steeds vaker een geliefde uitwijkmogelijkheid, bij files bijvoorbeeld. "De giro-strook noemen wij die. Een bekeuring kost 240 euro."
Volgens Zuiderhoek gaat het bij beide overtredingen om dezelfde categorie weggebruikers. "Die zichzelf wat belangrijker vinden dan de rest." Het negeren van een rood kruis kost 150 euro.
(Bron)

Ik kom regelmatig langs een rotonde met op- en afritten naar een autoweg (geen snelweg). Aan het eind van de middag is het daar meestal erg druk, en het verkeer op de rotonde en de toe- en afvoerwegen daarheen loopt via stoplichten. Vrijwel altijd zie ik dan van die auto's die me al eerder opvielen, een kilometer voor dat punt reden ze al hard, door rood, want je moet natuurlijk wel eerder bij dat andere stoplicht staan.
Ik zit dan in de bus, en als de bus na wat stops en rustig rijden bij de rotonde komt, staat zo'n auto daar meestal ook, dus die heeft feitelijk niets gewonnen met z'n idiote rijstijl. Soms zie je die gasten zich dan nog tussen twee rijen wachtende auto's wringen, voorbij het stoplicht, zodat ze schuin op de kruisende rotondeweg kunnen wachten op een kansje zich tussen het aankomende verkeer te wringen.
Blijkbaar is het even rustig wachten zo onuitstaanbaar dat ze deze risico's nemen, ook al winnen ze er letterlijk geen meter mee.
Overheid wist van mishandeling baby P.

LONDEN - Een voormalige hulpverleenster heeft de Britse overheid vorig jaar in februari al gewaarschuwd over de zorgelijke situatie van baby P., meldde de BBC vrijdag. De baby overleed vorig jaar augustus na een reeks gruwelijke mishandelingen.
De klokkenluidster stuurde een brief naar het ministerie van Volksgezondheid waarin zij liet weten dat ze zich zorgen maakte over de risico's waaraan de baby thuis werd blootgesteld. Volgens Patricia Hewitt, destijds de verantwoordelijke staatssecretaris van Volksgezondheid, zijn op basis van de brief toen "de juiste procedures gevolgd."
De anderhalf jaar oude baby werd voortdurend geslagen door de 32-jarige partner van zijn moeder. De baby liep daarbij een gebroken ruggetje op en raakte vanaf zijn middel verlamd. De partner van de moeder werd dinsdag schuldig bevonden aan de dood van het kind, maar werd vrijgesproken van moord.
(Bron)

Dan zijn die 'juiste procedures' kennelijk niet goed genoeg.
Meer dan 170 kleinkinderen begraven hun oma

MANCHESTER - Het is meestal niet bijzonder dat alle kleinkinderen de begrafenis van hun oma bijwonen. In het geval van de Ierse Maggie Ward leidde het tot bijzondere taferelen toen alle 172 kleinkinderen kwamen opdagen voor de ceremonie.
Dat schrijft The Independent vrijdag.
De kleinkinderen namen hun 36 kinderen mee. Die brachten op hun beurt de achttien achterachterkleinkinderen van Maggie mee naar de bijeenkomst. Maggie had zelf vijftien kinderen, waarvan de twaalf nog levende ook naar de dienst kwamen.
Het was voor het eerst dat de hele familie bij elkaar was. Maggie vergat volgens haar dochter Anne nooit een verjaardag en stuurde ieder familielid een kerstcadeau. Maggie Ward werd 89 jaar.
(Bron)
Sluwe winkeldievegge legt politie in de luren

AMSTERDAM - Een winkeldievegge heeft donderdagavond de politie in Heerlen met een knap staaltje toneel in de luren gelegd. De vrouw deed zich voor als verstandelijk gehandicapte en wist zo uit het politiebureau te ontsnappen, meldt de politie. Verstandelijk gehandicapt was de vrouw allerminst, sluw des te meer.
Beveiligingsmedewerkers hadden de vrouw in een winkel aan het Coriocenter in Heerlen betrapt op winkeldiefstal. Ze droegen haar over aan de politie voor nader onderzoek. De vrouw voerde hierbij een fraai stukje acteerwerk op. Ze wekte de indruk erg verward en angstig te zijn en sprak niet.
Wel haalde ze een briefje uit haar tas tevoorschijn, waarop stond dat ze verstandelijk gehandicapt was en dat haar zus op een bepaald nummer moest worden gebeld.
Agenten kregen deze 'zus', die uiteindelijk de zus van deze vrouw helemaal niet bleek te zijn, aan de lijn. Deze vrouw bevestigde dat ze inderdaad een gehandicapte zus had die in Rotterdam woonde. Ze vond het al vreemd dat haar zus zo ver van huis was, want dat was nog nooit voorgekomen.
Agenten brachten de dievegge naar het politiebureau, waarbij ze in elkaar zakte en begon te schreeuwen. Met zachte dwang konden de agenten haar uiteindelijk toch overbrengen naar het bureau.
Vanwege haar verwarde toestand werd ze daar in een wachtruimte nabij de ingang geplaatst in plaats van in een wachtruimte in het cellencomplex. De vrouw verdween vervolgens in een onbewaakt ogenblik.
Een telefoontje naar de 'zus' in Rotterdam leerde de politie dat de echte gehandicapte vrouw gewoon thuis zat en dat de vrouw een bedriegster was, die kennelijk goed op de hoogte was van deze situatie. De politie is nog op zoek naar de toneelspelende dievegge.
(Bron)
Vlas met poep werkt tegen overgang

WAGENINGEN - Het is mogelijk een voedingssupplement te maken uit menselijke darmbacteriën en het kaf van vlas. Dat supplement helpt tegen overgangsklachen als opvliegers en botontkalking en vermindert waarschijnlijk ook de kans op borstkanker.
Dat heeft levensmiddelentechnoloog Karin Struijs van de Wageningen Universiteit ontdekt. Zij promoveert deze maand op haar onderzoek.
Struijs vond uit dat een stof in het kaf van vlas in de darmen wordt omgezet in een soort zwakke namaakhormonen. Vervolgens heeft zij darmbacteriën zo bewerkt, dat deze omzetting al in het laboratorium kan gebeuren.
Vlas, maar ook brood en koffie, bevatten zogenoemde lignanen. Deze stof wordt in de darmen door bacterieën omgezet in entodoriol en enterolactone, namaakhormonen die de effecten van de overgang temperen.
De mate waarin de namaakhormonen vrijkomen, is afhankelijk van de samenstelling van de darmflora en kan dus van persoon tot persoon verschillen. Daarom bewerkte Struijs darmbacteriën zodanig, dat ze al in het laboratorium hun werk doen, zodat van de werkzame stof een voedingssupplement gemaakt kan worden.
Van vlaszaad was al bekend dat het goed is voor de gezondheid. In natuurvoedingswinkels is het volop te koop als lijnzaad. Veel mensen gebruiken lijnzaad wegens het grote aantal vezels om verstopping te lijf te gaan.
Volgens de promovenda is nader onderzoek nodig om te bezien of een voedingssupplement uit kaf van vlas en darmbacteriën zonder nadelen de maag kan passeren.
(Bron)
'Dure Belgische dronkemansrit'

DRIEBERGEN - Een 37-jarige dronken automobiliste uit Antwerpen heeft vrijdagmiddag het Nederlandse wegennet danig in de war gestuurd.
Gealarmeerd door andere weggebruikers haalde de politie de Belgische op de A12 ter hoogte van Lunetten van de weg. Ze had met haar slingerende weggedrag veel automoblisten aan het schrikken gemaakt.
Op het politiebureau bleek dat de vrouw vier keer zoveel alcohol (2,1 promille) in haar bloed had als toegestaan. De dronkemansrit kostte de Antwerpse uiteindelijk 1600 euro.
(Bron)
Staand vergaderen 10 miljard goedkoper

HOOFDDORP - Door staand te vergaderen kan Nederland 10 miljard euro per jaar besparen. Dat stelt TNO-onderzoeker Peter Vink. De kwaliteit van de besluitvorming wordt er niet minder door en de vergadertijd kan met een derde worden teruggebracht.
Vergaderen in Nederland kost 30 miljard per jaar, heeft Vink becijferd.
De onderzoeker komt met een verstelbare tafel. Zo kunnen de deelnemers zelf kiezen of zij zittend, staand of zelfs halfzittend vergaderen.
De tafel heeft het voordeel dat de hoogte aan de groepswens aangepast kan worden, al moet daar natuurlijk niet al te lang over worden vergaderd.
(Bron)
Maastrichtenaar vindt Keltische schat met detector

MAASTRICHT - Een inwoner van Maastricht heeft met een metaaldetector een oude Keltische schat van munten ontdekt. Dat maakte de Maastrichtse wethouder Wim Hazeu donderdag bekend.
Uit een 65 centimeter diepe kuil in een maisveld werden 109 munten uit de eerste eeuw voor Christus bovengehaald, 39 goudstukken toegeschreven aan de stam van de Eburonen en zeventig zilveren zogenoemde regenboogschoteltjes, afkomstig van andere stammen uit het Rijngebied.
De vondst is de eerste Keltische goudschat in Nederlandse bodem en heeft grote cultuurhistorische en wetenschappelijke betekenis.
De munten zijn daar begraven in een tijd, waarin de Romeinse veldheer Caesar strijd leverde met de Eburonen, die toen in de regio rond Maastricht en het Belgische Tongeren woonden.
De Eburonen zochten bij hun strijd rond 54 voor Christus bondgenoten bij Germaanse stammen uit het Rijngebied. Julius Caesar vermeldt dat ook in zijn boek De Bello Gallico.
Uiteindelijk heeft Caesar de Eburonen volledig vernietigd, volgens hoogleraar archeologie Nico Roymans van de VU Amsterdam een vorm van genocide.
Met munten werden in die dagen bondgenootschappen 'gekocht', ze golden als gift voor leiders om aanhang te krijgen, aldus Roymans. De munten zijn waarschijnlijk op de vlucht uit veiligheidsoverwegingen begraven door een edelman.
Ruim twee millennia later kwamen enkele munten omhoog toen de boer zijn akker in Amby diep ploegde.
De muntschat is zaterdag en zondag overdag onder zware bewaking te bekijken in Centre Ceramique in Maastricht.
(Bron)
'Radioactief afval groeiend probleem'

AMSTERDAM - Radioactief afval stroomt in steeds grotere hoeveelheden Europa binnen. De kosten voor mens, milieu en economie lopen daardoor op, zegt een woordvoerder van het Rotterdamse bedrijf Jewometaal, de grootste inzamelaar van roestvrij staal ter wereld donderdag.
In 2001 ging het stralingsalarm bij de schroothandelaar 40 keer af. In 2007 was dat opgelopen tot 96, met een piek van 133 incidenten in 2004.
Paul de Bruin, hoofd veiligheid bij het Rotterdamse bedrijf, verwacht dat het probleem zal gaan toenemen. "Veel schroot uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw komt nu in omloop", zegt De Bruin tegenover NUzakelijk, de financieel-economische dochtersite van NU.nl. "Het probleem is dat die oudere producten, bijvoorbeeld uit ziekenhuizen, destijds minder goed gecontroleerd werden."
Wereldwijd zijn momenteel ruim 2 miljoen radioactieve voorwerpen geregistreerd, blijkt uit cijfers van het Bureau of International Recycling (BIR), de overkoepelende organisatie voor de recyclingindustrie. Jaarlijks raken daarvan 200 tot 400 objecten zoek, en die vormen een direct gezondheidsgevaar.
Sinds 1983 vonden er wereldwijd 113 incidenten plaats met radioactief afval. Staal blijkt uit de cijfers van BIR de meest vervuilde grondstof te zijn (72 procent van de voorvallen), gevolgd door besmet aluminium en goud.
"Mensen die per ongeluk in aanraking komen met stralingsmateriaal kunnen gruwelijke brandwonden oplopen," zegt De Bruin. De verspreiding van het metaal kobalt bestempelt hij als een lastig probleem. "De radioactiviteit van kobalt mengt zich tijdens het smelten met andere metalen."
Kobalt wordt op veel plekken toegepast, van de apparatuur die meet of bierflesjes vol zijn en meetapparatuur om buizen te controleren op barsten tot stralingsapparatuur afkomstig uit ziekenhuizen.
De schade door 'verweesde' stralingsbronnen aan mens, milieu en economie is groot: de hele keten van metaalleveranciers en verwerkingsbedrijven moet worden stilgelegd op het moment dat een besmet onderdeel wordt ontdekt. In 1998 werd in een Spaanse smelterij cesium-137 ontdekt, waarbij zes mensen gewond raakten. De schade van het opruimen en het stilleggen van het bedrijf bedroeg in totaal 25 miljoen euro.
"De grote bedrijven in onze sector hebben sinds de jaren '90 dure scanapparatuur aangeschaft. Die controleren over het algemene goed, bijvoorbeeld door middel van scanners in de grijparmen van hijskranen," zegt de controleur en voormalig nucleair onderzoeker.
"Veel metaalsmelters in India en China hebben die apparatuur echter niet. Dan krijg je producten die Europa binnenkomen, zoals onlangs in Frankrijk ontdekte radioactieve liftonderdelen. Het probleem is, zegt de Bruin, dat dit soort halffabricaten niet worden gecontroleerd.
"Besmette stalen balken in gebouwen bijvoorbeeld, reken maar dat die producten het risico op kanker vergroten." In Taiwan werd een flinke stijging van het aantal kankergevallen ontdekt bij mensen die in appartementen wonen met besmet staal.
Een jaar geleden ontdekte de Nederlandse douane een lading radioactieve handtassen. De lading bleek afkomstig uit India, waar besmet staal was verwerkt in de tassen. De Indiaase autoriteiten hebben de controles op schrootbedrijven sinds deze incidenten opgevoerd.
Veel besmet materiaal zal echter nooit door een staalbedrijf gecontroleerd worden, denkt De Bruin. "In 1992 begonnen wij met het opsporen van gevaarlijk afval. Maar wat is er voor dat jaar niet allemaal onze poorten gepasseerd en nu verwerkt in eindproducten?"
Kwaadwillenden hebben volgens De Bruin overigens weinig aan het radioactieve afval dat zijn bedrijf binnenkomt. "Tenzij je het bij iemand inspuit. Maar dat soort materiaal, zoals polonium, komen wij niet tegen."
Uiteindelijk voert Jewometaal al het radioactieve materiaal af naar Covra, de door de overheid gerunde nucleaire dumpplaats in Vlissingen. "Daar staat het spul, gegoten in een blok beton, tussen de twintig jaar en zestigduizend jaar te wachten tot de straling is verdwenen," zegt De Bruin.
Het heeft volgens de veiligheidsexpert geen zin om te kibbelen welk land of bedrijf verantwoordelijk is voor het afval. "Ik hoef echt niet naar de ambassade van India te lopen om te vragen of zij voor de kosten op willen draaien. Dat is zinloos, helaas. Radioactiviteit is nou eenmaal inherent aan ons werk," zegt hij tenslotte. "Laten we dan maar zorgen dat we het probleem goed aanpakken."
(Bron)
Rechtbank ontbindt huwelijk wegens schoonmoeder

SALERNO - Een Italiaanse rechtbank heeft een huwelijk ontbonden omdat de schoonmoeder van de echtgenoot zich te veel met het echtpaar bemoeide. De 36-jarige man had een religieuze rechtbank in Salerno gevraagd een einde aan de relatie te maken.
Een burgerlijke rechtbank bevestigde het oordeel, meldden Italiaanse media woensdag. Voor het huwelijk, dat in 1998 werd voltrokken, had de man met zijn toekomstige echtgenote afgesproken dat haar moeder zich niet met de beslissingen van het paar mocht bemoeien.
Volgens de man liet de schoonmoeder zich echter veelvuldig in met het leven van het stel.
Het huwelijk was een hel, aldus de man. Hij overwoog alleen nog maar te trouwen met een vrouw wier moeder is overleden.
Volgens Gian Ettore Gassani, de voorzitter van de Vereniging van Italiaanse Echtscheidingsadvocaten, is in 30 procent van de gevallen een opdringerige schoonmoeder de belangrijkste reden voor een echtscheiding. Het probleem wordt als even ernstig ervaren als overspel.
Volgens de statistieken zijn de ergste schoonmoeders de moeders van de man, niet die van de vrouw, zoals in de zaak in Salerno. De moeders van de man treden vaak in competitie met de echtgenote om de plaats in het leven van de man.
Italiaanse mannen staan erom bekend dat zij meestal een zeer hechte emotionele band hebben met hun 'mamma' en die ook in het volwassen leven houden.
(Bron)
Zeilteam neemt kerstpakketten voor piraten mee

KAAPSTAD - Met 'kerstpakketten' hoopt de bemanning van het Nederlandse Delta Lloyd-team de gevaren van de tweede etappe van de Volvo Ocean Race de komende weken te trotseren. En die gevaren zijn nadrukkelijk aanwezig op weg van Kaapstad (Zuid-Afrika) naar Kochi in India.
Vooral bij de kust van Somalië moeten de zeilers rekening houden met piraten.
Zaterdag vertrekken de acht boten voor de tweede etappe, die een afstand van 4500 zeemijl telt. "Het zijn geen zware criminelen. Ze zijn meestal arm en willen meeprofiteren van onze rijkdom", blikt teamleider Tom Touber, de man achter de zege van ABN Amro in de vorige editie, vooruit naar de eventuele problemen met het piratenvolk onderweg.
"We hebben kerstpakketten voor ze ingepakt met 100 dollar, een camera en sigaretten. Die gooien we uit de boot. We hebben veel plakband gebruikt, dan duurt het lang voordat ze het hebben uitgepakt en kunnen wij ondertussen verder varen."
Het team van verzekeraar Delta Lloyd vertrekt zaterdag met een nieuwe schipper aan boord: Roberto Bermudez de Castro. De 38-jarige Spanjaard, met de bijnaam Chuny, heeft de race al drie keer eerder gevaren. Er zijn nog twee andere nieuwe bemanningsleden aan boord: de Nederlander Peter van Niekerk en de Australiër Morgan White.
Het versterkte team van Delta Lloyd vaart in ongeveer twee weken naar Kochi. In Kaapstad kwam het team als zevende en voorlaatste over de finish. Gezien de voorbereidingen geen slechte prestatie.
Delta Lloyd besloot pas op het laatste moment mee te doen. Bovendien is het budget met 5 miljoen euro een stuk lager dan dat van bijvoorbeeld de winnaar van de eerste etappe, het team van Ericsson. Voor Ericsson, dat met twee boten meedoet, gaat het om een campagne van meer dan 60 miljoen euro.
Delta Lloyd sleepte donderdag in Kaapstad wel alvast een prijs in de wacht, de zogenoemde Seamanship Award. De prijs ging naar de zeiler Martin Watts, omdat hij tijdens het varen de mast repareerde. Volgens de jury een bijzonder indrukwekkende klus.
(Bron)
Groep jongeren overvalt treinpassagier

WEESP - Een 53-jarige man is donderdag eind van de middag in een trein overvallen en mishandeld. Een groep van vijf jongeren viel de man aan in een Sprinter ter hoogte van Weesp.
De vijf verdachten zijn na een zoekactie aangehouden, aldus de spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten.
De vijf jongens konden het slachtoffer niets afhandig maken. Daarop trokken ze aan de noodrem en verlieten de trein. De jongeren verdwenen in het buitengebied tussen Weesp en Naarden-Bussum.
De inmiddels gealarmeerde politie zette meteen een zoekactie op touw waaraan tientallen agenten en speurhonden meewerkten. Ook werd een helikopter ingezet. Korte tijd later konden de vijf verdachten worden aangehouden. De trein heeft een half uur stilgestaan.
(Bron)

donderdag, november 13, 2008

Da's toch wel het ergste dat je als minister kan overkomen: je treedt af en intussen gaat het Kamerdebat over een wijziging in de Paspoortwet gewoon door.
Het lijkt wel of iedereen loopt te niezen, zelfs de katten doen mee...

woensdag, november 12, 2008

'Zorgverzekeraars moeten meer kiezen voor kwaliteit'

DEN HAAG - Zorgverzekeraars letten bij het inkopen van zorg beter op kwaliteit dan in 2007. Maar ze lijken nog niet zo te selecteren dat kwaliteit doorslaggevend is om met de ene zorgverlener wel en met de andere juist geen contract af te sluiten.
Tot die slotsom komt de Consumentenbond woensdag na onderzoek met de ouderenbond ANBO en de patiënten- en consumentenfederatie NPCF.
Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel vervullen zorgverzekeraars een cruciale rol bij het inkopen van zorg, vinden de belangenclubs.
Door te kiezen voor kwaliteit zouden ze ziekenhuizen en andere zorgverleners kunnen prikkelen beter hun best te doen waarmee ze de hele zorgsector naar een hoger plan kunnen tillen.
Volgens de consumentenorganisaties wordt nog steeds onvoldoende gedacht vanuit het belang van de patiënt. "Niet de patiënt of zijn aandoening staat centraal, maar de zorgaanbieder", stellen ze.
Wel informeren verzekeraars verzekerden steeds beter en ook worden steeds vaker kwaliteitsargumenten van patiënten- en consumentenorganisaties meegewogen.
Maar het blijft onduidelijk welke sanctie volgt als een zorgaanbieder de gemaakte afspraken over bijvoorbeeld kwaliteit niet nakomt.
De belangenclubs willen dat daar verandering in komt. Ze pleiten tevens voor begrijpelijke informatie, ook over de kwaliteit van de zorgverleners, en duidelijkheid over waarom wel of geen contract is afgesloten met een zorgaanbieder.
Agis heeft volgens de consumentenorganisaties het inkoopbeleid het best op orde. CZ en Zorg en Zekerheid volgen op de tweede plek en zij weten UVIT (Univé, VGZ, IZA en Trias) achter zich.
Onderaan staat Multizorg, de organisatie die zorg inkoopt voor Aegon, De Amersfoortse, Fortis ASR, ONVZ, VVAA en PNO.
(Bron)
Gruwelijke babymoord schokt Britten

LONDEN - In Groot-Brittannië is grote beroering ontstaan over de gruwelijke mishandeling van een baby die aan zijn verwondingen overleed.
De zaak was voor de Britse premier Gordon Brown aanleiding om tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het parlement zijn afschuw uit te spreken, meldden Britse media woensdag.
Het kind, bekend als baby P, overleed augustus vorig jaar, maar de zaak is nu pas aan het licht gekomen. In de zeventien maanden dat de kleine leefde, werd hij voortdurend geslagen door de 32-jarige partner van de moeder.
Sociaal werkers, de politie en gezondheidszorgmedewerkers merkten tijdens meer dan zestig bezoeken kennelijk niet op dat hij talloze verwondingen had.
Baby P was zo hard geslagen dat hij een gebroken ruggetje en acht gekneusde ribben had en vanaf zijn middel verlamd was. Ook waren zijn oren en lippen gescheurd en miste hij vingernagels en vingertoppen.
Waarschijnlijk is het jongetje uiteindelijk overleden door ademhalingsproblemen na een harde klap in zijn nek.
"Ik geloof dat ik voor het hele land spreek als ik zeg niet alleen geschokt en bedroefd te zijn, maar ook ontsteld en kwaad", zei Brown.
De partner van de moeder is dinsdag schuldig bevonden aan de dood van het kind, maar vrijgesproken van moord. De man, een verzamelaar van nazi-memorabilia, werd in de rechtbank beschreven als "sadistisch en gefascineerd door pijn".
De 27-jarige moeder is ook schuldig omdat ze niets deed om haar baby te beschermen en mogelijk zelf betrokken was bij de mishandelingen.
(Bron)

Gebeurt er niets met de begeleiders van dat gezin? Die kunnen dit toch haast niet gemist hebben??
Marokkaanse organisatie wil avondklok voor jeugd

AMSTERDAM - Voor kinderen tot en met acht jaar moet een nationale avondklok worden ingesteld. Daar pleit het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) woensdag voor. Als de jonge kinderen na 20.00 uur nog op straat lopen, moeten zij worden bestraft.
Volgens de directeur van het SMN Farid Azarkan moet een 'ketting van criminaliteit' doorbroken worden.
"Je ziet dat kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met ouderen die er verkeerde normen en waarden op nahouden, daarin meegetrokken worden. Dat moeten we proberen te voorkomen", stelt hij.
Azarkan reageert hiermee op een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat vorige week verscheen. Daarin stond dat criminaliteit onder niet-westerse allochtonen tot vier keer hoger ligt dan onder de autochtone beroepsgroep. Azarkan benadrukt echter dat de avondklok voor alle kinderen zou moeten gelden.
Volgens Azarkan is een grote rol weggelegd voor ouders van de kinderen en voor het onderwijs. "Als deze twee wegvallen, dan komen de kinderen in een isolement", stelt hij.
De ouders en school zouden ook betrokken moeten worden in de straf voor kinderen die toch na 20.00 uur op straat gesignaleerd worden. De kinderen zouden bijvoorbeeld verplicht huiswerk moeten maken op school, onder begeleiding van hun ouders. "Alles moet erop gericht zijn om de omgeving van het kind, de relatie met de ouders en de school, te herstellen."
(Bron)

En hoe straf je die kinderen dan? Hebben kinderen tot en met acht jaar al huiswerk?
Franse studenten gewond door eigen bom

AMSTERDAM - Zeven personen zijn woensdagochtend vroeg gewond geraakt bij een explosie in een studentenflat in het Zuid-Franse Montpellier. De ontploffing deed zich voor op de kamer van een scheikundestudent.
Kennelijk waren de zeven bezig een bom te fabriceren en gingen de explosieven voortijdig af. Zes van de gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen. De zevende nam de benen voordat de politie arriveerde.
Volgens de politie hadden de zeven een behoorlijke slok op toen de explosie zich voordeed. De kamer van de scheikundestudent en twee aangrenzende studentenkamers werden volledig verwoest. Het hele gebouw, waar ongeveer honderd studenten wonen, moest worden ontruimd.
(Bron)
Bel-me-niet-register in wet

DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met wetgeving die een officieel bel-me-niet-register regelt. Mensen die niet gediend zijn van telefonische verkooppraatjes kunnen daar een einde aan maken door zich aan te melden bij het register.
Toezichthouder Opta kan bedrijven aanpakken die zich niets aantrekken van dat register.
De aangenomen wijziging van de telecomwet verbiedt ook het sturen van spam, ongevraagde e-mail waar de ontvanger niet blij mee is, naar bedrijven. Spam sturen naar personen was al verboden.
Ook een derde voorstel van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken werd aangenomen. Consumenten zitten daardoor niet langer een jaar vast aan een abonnement voor mobiele telefonie of internet, maar kunnen per maand opzeggen en dus sneller overstappen naar een andere telecomaanbieder.
(Bron)

Dat laatste ligt iets anders: ná een jaar kun je per maand opzeggen, en wordt een abonnement dus niet automatisch een jaar verlengd omdat je een week te laat was om op te zeggen. Dat zouden ze ook eens moeten regelen voor tijdschriften en dergelijke.
OM eist celstraf voor verwaarlozen MS-patiënt

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft woensdag celstraffen geëist tegen een moeder en zoon uit Someren die worden verdacht van het jarenlang mishandelen en verwaarlozen van hun echtgenoot en vader, een MS-patiënt.
De 43-jarige zoon Karlo V. hoorde achttien maanden cel tegen zich eisen, waarvan zes voorwaardelijk. Zijn 67-jarige moeder Augusta de T. hangt een celstraf boven het hoofd van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk.
De twee zouden het weerloze slachtoffer stelselmatig hebben geslagen en hem de nodige verzorging hebben onthouden. Waarom ze dat deden, is niet duidelijk. Moeder en zoon weigerden zich te laten bijstaan door een advocaat en deden ook zelf hun mond niet open tijdens de zitting.
Ook weigerden ze de rechter aan te kijken. Beiden zijn lid van de Pinkstergemeente en erkennen vermoedelijk de rechtbank niet. Ze wensten evenmin mee te werken aan onderzoeken naar hun geestesgesteldheid.
Het slachtoffer werd een jaar geleden in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking en ernstige uitdrogingsverschijnselen. Enkele maanden eerder belandde hij al in het ziekenhuis met een zware hersenschudding. Tegen het uitdrukkelijk advies van medici in namen vrouw en zoon hem toen weer mee naar huis.
Bij vertrek moesten ze een formulier ondertekenen waarin ze beloofden dat ze hem goed zouden verzorgen en de thuiszorg binnen zouden laten, maar dat deden ze niet. Na de laatste ziekenhuisopname werd de man in een verpleeghuis geplaatst, waar hij in augustus dit jaar overleed.
Signalen van verwaarlozing en mishandeling waren er al jaren, maar hulpverleners die contact zochten werden nooit binnengelaten. Volgens een andere zoon speelden de problemen al vanaf 1996.
In 2001 deed hij voor het eerst aangifte tegen zijn moeder en broer, maar dat leidde niet tot een vervolging. Zijn vader ging zelfs weer terug naar huis, hoewel hij tegenover de politie had bevestigd dat hij daar werd mishandeld. Eind vorig jaar deed de zoon nogmaals aangifte.
De rechter doet 26 november uitspraak.
(Bron)
Vrouw krijgt baby met eierstok van tweelingzus

LONDEN - In Londen is een gezonde baby geboren na de eerste transplantatie ter wereld van een gehele eierstok. De 39-jarige moeder had de eierstok ontvangen van haar tweelingzus, berichtte de BBC woensdag.
De vrouw werd op haar vijftiende onvruchtbaar toen haar eierstokken niet goed functioneerden.
Ze was niet eens van plan kinderen te krijgen, maar hoopte dat ze door de transplantatie de symptomen van haar vroege menopauze kon verminderen en weer ongesteld kon worden.
Volgens de arts die de transplantatie uitvoerde, Sherman Silber, is het implanteren van een volledige eierstok duurzamer dan het transplanteren van eierstokweefsel, zoals gebruikelijk is.
(Bron)
Beschonken machinist uit intercity gehaald

'T HARDE - De politie heeft dinsdagavond een dronken 33-jarige machinist aangehouden in de intercity van Schiphol naar Groningen. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag laten weten.
De machinist had een alcoholpromillage van 2 in zijn bloed, terwijl 0,5 het maximaal toegestane is. De machinist is op staande voet ontslagen, zo liet een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen woensdag weten.
Agenten van de spoorwegpolitie hielden de man aan nadat de machinist de trein vlak na station 't Harde had stilgezet. Naar eigen zeggen had hij dat gedaan omdat hij dacht dat hij iets of iemand had aangereden. Dat bleek niet het geval. Wel bleek de man te veel gedronken te hebben.
De trein vervolgde zijn weg na anderhalf uur vertraging met een vervangende machinist.
(Bron)
Pinstoring treft kaartautomaten NS

RIJSWIJK - Treinreizigers hadden woensdagochtend last van een storing in een groot deel van de pinautomaten op stations van de NS. Dat meldde een woordvoerder van het vervoersbedrijf.
Door de storing kon maar beperkt worden gepind bij de kaartjesautomaten. De automaten vielen dinsdagavond al uit. Kort voor negen uur waren de problemen verholpen, aldus de NS.
Volgens Equens, de organisatie die het betalingsverkeer in Nederland regelt, waren er eigenlijk alleen problemen met het pinnen bij de NS.
De moeilijkheden waren het gevolg van een kabelbreuk bij Amsterdam Zuidoost, het punt waar ook de datacommunicatie van de NS-betaalautomaten naar de banken langs moest.
(Bron)
McCain 'sliep als een baby' sinds nederlaag

NEW YORK - John McCain is voor het eerst weer in de media verschenen sinds zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen. "Ik heb geslapen als een baby: twee uur slapen, wakker worden en huilen, twee uur slapen", grapte de senator uit Arizona in The Tonight Show van Jay Leno.
McCain oogde uitgerust en relaxed en leek zijn nederlaag van afgelopen week inmiddels luchtig op te vatten. Het eerste wat hij en zijn vrouw Cindy de volgende ochtend deden was een kop koffie kopen, maar "niet de krant".
Toch was de nederlaag wel "moeilijk" geweest voor zijn gezin, zei de Republikein meer serieus. Over zijn Democratische tegenstander en verkiezingsoverwinnaar Barack Obama sprak hij lovende woorden. Volgens de 72-jarige McCain was het "een geweldige eer" om alleen al mee te kunnen doen aan de presidentsrace.
Zijn omstreden keuze voor Sarah Palin als vicepresidentskandidaat bleef hij verdedigen. Bij Jay Leno noemde McCain de gouverneur van Alaska "een fantastische persoon" en onderdeel van de "toekomstige generatie leiders van onze partij".
Palin kreeg tijdens de campagne een lading van kritiek over zich heen, onder meer omdat ze te onervaren zou zijn. Na de verkiezingsnederlaag gaven medewerkers van McCain haar nog een trap na. Door haar uitspraken en gedrag zou ze de campagne hebben verpest.
McCain zei bij Leno dat hij geen zin heeft om achteraf kritiek te leveren op eventuele fouten die tijdens de campagne zijn gemaakt. "Het laatste dat de Amerikanen willen is een verongelijkte verliezer."
(Bron)

dinsdag, november 11, 2008

Korter huisartsbezoek in achterstandswijken

Patiënten in achterstandswijken gaan vaker naar de huisarts. Ook rijden huisartsen in deze wijken meer visites, maar in verhouding duren de visites korter. Dit publiceren onderzoekers van het NIVEL vandaag in Huisarts & Wetenschap.
Door onder andere sociaal-economische achterstand, taal- en cultuurverschillen wordt van de huisartsen in de achterstandswijken meer geëist dan van huisartsen in andere wijken. Huisartsen in deze wijken kregen dan ook de mogelijkheid een lang consult dubbel te declareren.
Uit onderzoek van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsen blijkt echter dat dat patiënten wel vaker naar de huisarts gaan, maar niet langer. De onderzoekers opperen: "Mogelijk vragen vooral de goed opgeleide, geïnformeerde patiënten om een lang consult. Deze patiënten gaan weinig naar de huisarts maar wel met een boodschappenlijstje."
Een andere reden zou kunnen zijn dat allochtone patiënten niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid een lang consult te vragen. Of dat huisartsen in achterstandswijken door de werkdruk terughoudend zijn met lange consulten.
(Bron)
Brutaal stel richt huis in met gestolen spullen

AMSTELVEEN - De politie treft regelmatig goederen aan afkomstig van inbraken, maar wat agenten van het korps Amsterdam-Amstelland vonden in een woning in Amstelveen ging zelfs hun verbeelding te boven.
Een woonhuis compleet volgestouwd met gestolen meubilair, sportattributen, cd's, dvd's, golfclubs [ Zie je wel! Golf is geen sport!], sieraden, spelcomputers en mobiele telefoons.
Een vrachtwagen moest er aan te pas komen om de goederen uit het huis te verwijderen, zo maakte de politie maandag bekend. De recherche arresteerde een stel op verdenking van minstens vijftien insluipingen en inbraken in Amstelveen.
Dat het koppel brutaal was ingesteld, bleek uit een van de videotapes van een beveiligingscamera waarover de politie beschikt.
Daarop is te zien dat het stel de lobby van een hotel binnenwandelt en het meubilair keurt. Toen ze een bank van hun gading vonden, wandelden zij er doodleuk mee naar buiten.
Het onderzoeksteam vermoedt dat nog niet alle gestolen goederen terecht zijn omdat de verdachten een deel hebben beleend. De 28-jarige man en de 25-jarige vrouw zitten vast. Onderzoek moet uitwijzen of zij nog meer op hun kerfstok hebben staan.
(Bron)
Archeologen vinden 4300 jaar oude piramide Egypte

CAIRO - Archeologen hebben een 4300 jaar oude piramide ontdekt net buiten Caïro. Dat heeft de Egyptische minister van Cultuur dinsdag bekendgemaakt.
De piramide werd onder het woestijnzand aangetroffen in een gebied waar al eerder archeologische vondsten werden gedaan. Het bouwwerk is 5 meter hoog en mist de top. Oorspronkelijk had de piramide een hoogte van ongeveer 15 meter.
Onderzoekers denken dat het bouwsel gemaakt is voor de resten van koningin Sesheshet, de moeder van koning Teti. Teti regeerde van 2323 tot 2291 voor Christus en was de oprichter van de zesde dynastie van Egypte.
Het is de 118e piramide die in Egypte is gevonden. De onderzoekers gaan binnen twee weken de grafkamer van het bouwwerk betreden, maar vermoeden dat dieven de inhoud ervan al hebben geplunderd.
(Bron)
Agenten voor de rechter om dooddrukken arrestant

AMSTERDAM - Justitie moet zes agenten van de politie Amsterdam-Amstelland alsnog vervolgen voor de doodslag op een arrestant in zijn cel op 16 juni 2003.
Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag besloten.
Volgens het hof zijn er sterke aanwijzingen dat de agenten een 42-jarige Amsterdammer in zijn cel, op het hoofdbureau van de Amsterdamse politie, hebben doodgedrukt.
Het Openbaar Ministerie (OM) besloot eerder de agenten niet te vervolgen, omdat de man zou zijn overleden door een combinatie van cocaïnegebruik en een zwak hart.
De politie arresteerde de man in juni 2003 in zijn huis wegens geluidsoverlast. Hij bleek ernstig in de war. Toen bewakers hem voor verhoor wilden ophalen verzette hij zich, waarna een worsteling ontstond.
De agenten zouden hem daarbij zo ernstig hebben mishandeld dat hij stikte. Ook zouden ze hem in het gezicht hebben geslagen, aldus zijn advocaat Henk Kersting.
Deskundigen zijn het er niet over eens of de man is overleden aan zuurstofgebrek door verstikking of door een acute hartstilstand. Maar gezien de snelheid waarmee de man bewusteloos raakte, uitwendig letsel en het aantal personen dat geweld uitoefende, acht het hof aannemelijk dat de agenten schuld dragen.
Kersting noemt de beslissing van het hof uniek. Niet eerder hoefden politieagenten zich voor de rechter te verantwoorden vanwege geweld tegen een arrestant tijdens detentie. "Het is met de controle op de politie in Nederland droevig gesteld.
Incidenten met dodelijke afloop of excessief geweldgebruik worden intern of door de rijksrecherche onderzocht. Er is geen enkele vorm van openbaarheid en controle." De politie noemt de zaak "pijnlijk voor alle betrokkenen".
(Bron)
'Ziekenhuizen onzorgvuldig met medische dossiers'

DEN HAAG - Sommige ziekenhuizen gaan onzorgvuldig om met de privacy van patiënten. Zij verstrekken medische dossiers van patiënten zonder te controleren of de aanvrager recht heeft op die informatie. Dat concludeert Omroep West in een reportage die dinsdag is uitgezonden.
Een verslaggever van de regionale omroep benaderde zes ziekenhuizen in Zuid-Holland. Hij deed zich voor als medewerker van een ziekenhuis uit de regio en vroeg naar medische dossiers van patiënten. Zonder enige controle stuurden de ziekenhuizen hem de documenten per fax, zo bleek uit de reportage.
In medische dossiers staat zeer vertrouwelijke informatie, zoals de ziektegeschiedenis van de patiënt, laboratoriumuitslagen, operatieverslagen en medicijngebruik.
De journalist kreeg de gegevens van het LUMC (Leiden), MHC Antoniushove Leidschendam, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Haagse Bronovo, het Diaconessenhuis in Leiden en het MHC Westeinde in Den Haag. De ziekenhuizen Leyenburg in Den Haag en het Lange Land in Zoetermeer handelden wel volgens de regels.
Zij weigerden de dossiers te verzenden. "Iedereen kan dat wel opvragen. Wij hebben een toestemmingsformulier van de patiënt nodig", zei een medewerkster van het Lange Land in de reportage.
Het LUMC noemde de werkwijze van Omroep West schandalig. "Wij ziekenhuizen werken in vertrouwen met elkaar. Als mensen valse voorwendselen gebruiken om vertrouwelijke informatie los te krijgen, dan is daar niet tegen op te werken."
Op de stelling van de omroep, namelijk dat de vertrouwelijke patiëntinformatie ook wel eens misbruikt kan worden door derden, wilde de zegsvrouw niet ingaan.
Bij het elektronisch patiëntendossier dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil invoeren, speelt privacy ook een belangrijke rol. De minister verzekert dat die gewaarborgd is, maar de huisartsen zijn daar nog niet zo zeker van.
Hun waarschuwing op dit punt aan cliënten schoot weer in het verkeerde keelgat bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Deze club vindt juist dat de huisartsen onnodig paniek zaaien.
(Bron)
Doodskist echtgenoot doodt vrouw

RIO DE JANEIRO - Een Braziliaanse vrouw is maandag om het leven gekomen door een bizar verkeersongeluk.
De 67-jarige Marciana da Silva Barcelos zat voorin een lijkwagen naast de bestuurder, toen een andere auto vanachter op hen inreed.
De doodskist waar haar echtgenoot in lag schoot door de botsing hard naar voren tegen de vrouw aan. Ze was onderweg van het zuidelijke plaatsje Tapes, waar het echtpaar woonde, naar een begraafplaats in Alvorada. Dat meldden Braziliaanse media.
(Bron)
'Wetenschap ook op basisschool'

AMSTERDAM - Wetenschap en techniek moeten in 2016 een vast onderdeel zijn van het basisonderwijs en de pabo-opleidingen. Dat staat in een manifest dat dinsdagmiddag in Amsterdam wordt aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs).
Binnen acht jaar moeten er duizend scholen zijn die zich profileren als een TalentenKrachtschool, waarin ouders, onderwijzers en onderzoekers samenwerken om het talent van nieuwsgierige kinderen optimaal te ontwikkelen.
Dijksma ontvangt het manifest uit handen van Robbert Dijkgraaf (KNAW), Bernard Wientjes (VNO-NCW) en twee kinderen van scholen, waar wetenschap al een belangrijke rol speelt.
De aanbieding maakt deel uit van de Vliegende Hollanders, een techniekmanifestatie, die wordt geopend door minister Ronald Plasterk (Onderwijs). Door middel van een hologramprojectie gaat de wetenschapper Plasterk in gesprek met de politicus Plasterk. Prins Friso, verbonden aan TNO Space, zal het belang van bètaopleidingen in een veranderende wereld beklemtonen.
Uit onderzoek van het Instituut Toegepaste Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen is dit jaar gebleken dat het aantal meisjes dat in het voortgezet onderwijs voor exacte vakken kiest, sterk is toegenomen. Ook kozen meer jongens op havo en vwo het profiel natuur & techniek.
(Bron)
Zware straffen voor blogger en dichter Birma

AMSTERDAM - Een bekende blogger is maandag in Birma (Myanmar)veroordeeld tot ruim twintig jaar gevangenisstraf, onder meer vanwege 'het wekken van openbare onrust'. Een dichter kreeg twee jaar cel, omdat hij een tegen de regering gerichte spreuk in een van zijn gedichten had verstopt.
Omdat de media in Birma onder streng overheidstoezicht staan, nemen veel tegenstanders van het militaire bewind hun toevlucht tot internet om hun kritiek te uiten. De in januari gearresteerde 28-jarige blogger Nay Phone Latt werd vanwege zijn internetactiviteiten tot twintig jaar veroordeeld.
Volgens zijn moeder werd haar zoon niet vertegenwoordigd door zijn advocaat, die afgelopen vrijdag begon aan het uitzitten van een gevangenisstraf van vier maanden wegens belediging van het hof.
Dichter Saw Wai kreeg maandag twee jaar cel, eveneens voor 'het wekken van openbare onrust'. Hij had in een bekend amusementsblad een valentijsgedicht gepubliceerd, met de titel '14 februari'. De regels van het gedicht begonnen met woorden die achter elkaar gezet 'Macht/Beluste/Overste/Generaal/Than/Shwe' te lezen gaven, een verwijzing naar de leider van de junta die Birma regeert.
Volgens woordvoerder van de oppositie Nyan Win is de junta bezig steeds sneller politieke tegenstanders op te sluiten. Vele activisten die betrokken waren bij de betogingen voor democratisering van vorig jaar augustus en september stonden de laatste tijd voor de rechter. Over het algemeen waren die rechtszaken niet openbaar. De leidster van de oppositie, Aung San Suu Kyi, staat al vele jaren onder huisarrest en een jeugdlid van de oppositiepartij werd vrijdag veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf.
Nay Phone Latt, de veroordeelde blogger, is ook lid geweest van de oppositiepartij. Een vriend die samen met hem was opgepakt, kreeg maandag tweeënhalf jaar cel.
(Bron)
'Agent mag geen piercing of hoofddoekje dragen'

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt dat politieagenten geen piercings, oorbellen of hoofddoekje meer mogen dragen. Ook mogen ze geen zichtbare tatoeages hebben.
Het kabinet bespreekt dit voorstel vrijdag, zo hebben ingewijden dinsdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in RTL Nieuws.
De politie moet volgens Ter Horst onpartijdig en neutraal overkomen en gezag uitstralen. Ook moeten agenten hun werk veilig kunnen doen. Sommige sieraden kunnen daarbij gevaarlijk in de weg zitten, bijvoorbeeld als het tot een gevecht komt.
Behalve hoofddoekjes zijn andere religieuze symbolen zoals keppeltjes en kruisjes voortaan ook taboe als het aan Ter Horst ligt.
Een meerderheid in de Tweede Kamer gaf vorig jaar al aan dat agenten met hoofddoekjes onwenselijk zijn. De minister werkte toen al aan nieuwe kledingvoorschriften voor de politie.
Ze had daartoe de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) om advies gevraagd. Die oordeelde dat het dragen van hoofddoekjes en keppeltjes alleen mag worden verboden als daar sterke argumenten voor zijn.
Ter Horst meent die nu te hebben (neutraliteit, gezag, veiligheid). Politiebonden reageerden eerder dit jaar minder gelukkig toen de eerste voorstellen voor nieuwe kledingvoorschriften naar buiten kwamen.
(Bron)
Kleuter sluit rokende ouders buiten

BREMEN - De ouders van een 3-jarig kind in het Duitse Bremen wilden nog snel even voor het slapen gaan een sigaretje roken op het balkon. Maar het werd een angstig, langdurig nachtelijk avontuur toen de kleuter de sleutel omdraaide en de ouders buitensloot, aldus de Duitse politie.
Het kind was niet van plan de twee weer binnen te laten. Uiteindelijk moesten de politie en de brandweer er aan te pas komen om de verkleumde ouders uit hun benarde positie te halen.
De kleuter keek vol belangstelling toe hoe het een brandweerman uiteindelijke lukte via een ladderwagen en een raam binnen te komen.
(Bron)
'VS verloren kernwapen onder ijs Groenland'

NUUK - De Verenigde Staten hebben in 1968 een kernwapen verloren onder het ijs van noordelijk Groenland. Ondanks een verwoede zoektocht is het wapen nooit teruggevonden. Dat meldde de Deense krant Politiken dinsdag.
De nucleaire bom bevond zich, met nog drie andere kernwapens, aan boord van een Amerikaanse B-52-bommenwerper. Die moest tijdens de Koude Oorlog het luchtruim rond de Amerikaanse luchtmachtbasis Thule, bij Qaanaaq in het uiterste noorden van Groenland, bewaken.
Op 21 januari 1968 stortte het toestel echter neer in de buurt van de basis. De kernkoppen met onder meer uranium en plutonium bleven wonderwel intact.
Onderzoekers borgen naderhand duizenden brokstukken van de plek van het ongeval, evenals mogelijk radioactief besmet ijs. Bij de reconstructie ontdekten de speurders echter dat zij maar drie kernwapens hadden teruggevonden. Enkele maanden later, in april 1968, zocht het Amerikaanse leger tevergeefs naar de vierde kernbom in de zee onder de Groenlandse ijskap.
Het ware doel van de mislukte zoektocht werd bewust geheim gehouden voor de Deense autoriteiten, blijkt uit officiële Amerikaanse documenten waar de Britse omroep BBC de hand op heeft weten te leggen. Beambten krijgen de instructie om de missie te omschrijven als een "verkenning van de zeebodem".
(Bron)

maandag, november 10, 2008

Nog steeds weer om onder het dekbed te kruipen... Hoewel het helemaal niet koud is, 15 graden voelt toch wonderlijk nu. (In '77 was het bijna 18 graden, handig, die daggegevens van het KNMI.)
Geen winterslaapweer, maar herfstslaapweer.

zondag, november 09, 2008

Bouwtekeningen kamp Auschwitz gevonden

BERLIJN - In een appartement in Berlijn zijn bouwtekeningen gevonden van de uitbreiding van het vernietigingskamp Auschwitz, inclusief de poort, een gaskamer en een crematorium. Dat heeft het Duitse blad Bild zaterdag bericht.
Volgens de directeur van het Duitse federale archief in Berlijn zijn de tekeningen "authentiek bewijs van de systematisch geplande volkerenmoord op de Europese joden".
Het is niet duidelijk door wie en waar de bouwplannen, die in totaal 28 pagina's omvatten, zijn gevonden. Sommige tekeningen zijn ondertekend door Reichsführer Heinrich Himmler, het hoofd van de Duitse geheime politie en brein achter de genocide.
In het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau (in Polen) zijn meer dan 1,1 miljoen joden omgebracht.
(Bron)
Europese rechters worstelen met legoblokjes

LUXEMBURG - Mag iedereen legoblokjes maken of is dat het alleenrecht van de Deense fabrikant LEGO? Het Europees Hof van Justitie beslist woensdag over de bescherming van het ontwerp.
Aanleiding is de handelwijze van de Canadese concurrent Mega Brands, die dezelfde blokjes maakt als het Deense bedrijf. De 'Mega Bloks' van de Canadese fabrikant passen zelfs op de originele steentjes van LEGO. Een inbreuk op het merk, vindt het Deense bedrijf.
De originele steentjes zijn in 1932 bedacht door een Deense houtbewerker. Hij noemde ze lego, afgeleid van het Deense 'leg godt', wat speelgoed betekent en in het latijn 'ik bouw'.
De fabrikant is nu naar eigen zeggen 's werelds grootste fabrikant van speelgoedblokjes, variërend van LEGO Duplo tot LEGO Technic. Het bedrijf met ongeveer vijfduizend werknemers haalde een omzet van bijna 1 miljard euro in 2006.
LEGO's octrooi op de blokjes is inmiddels verstreken. Het bedrijf probeert nu zijn ontwerp via het Europese merkenrecht te beschermen. Dat lukt vooralsnog niet erg. Het EU-Merkenbureau in het Spaanse Alicante vernietigde het gemeenschapsmerk van de Deense onderneming, op verzoek van de Canadese concurrent.
Een ontevreden LEGO meende dat het merkenbureau de regels verkeerd uitlegde. Het spande in 2006 tegen dat besluit een rechtszaak aan bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat heeft voorlopig het laatste woord.
(Bron)
Betoging tegen afschaffen homohuwelijk Californië

LOS ANGELES - Duizenden mensen zijn in de Amerikaanse stad Los Angeles zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen het verbod op het homohuwelijk. Sinds de kiezers in de staat Californië dinsdag het homohuwelijk wegstemden, zijn er dagelijks betogingen in de stad.
In Californië trouwden sinds een beslissing van het Californische hooggerechtshof in mei meer dan 18.000 Amerikaanse homoparen. De inwoners van de staat stemden op de dag van de presidentsverkiezingen echter tegen het homohuwelijk, waardoor de uitspraak van het hooggerechtshof niet meer geldt.
De betogers droegen zaterdag borden en riepen leuzen. Op een van de borden stond: "Yes, we can (tenzij je homo bent)", refererend aan de slogan van de toekomstige president, Barack Obama.
Het homohuwelijk is in de Verenigde Staten alleen toegestaan in de staten Massachusetts en Connecticut. Op 4 november stemden ook Florida en Arizona tegen de mogelijkheid voor paren van dezelfde sekse om te trouwen.
(Bron)

Waarom voelen sommige mensen zich zo verheven boven en/of bedreigd door homo's? Waar zijn ze bang voor?
Dief heeft spijt en stuurt brief met geld

LONDEN - Een dief in het Britse Bristol die zeven jaar geleden sigaretten stal uit een winkel, kreeg wroeging en heeft de winkelier in een brief zijn excuses aangeboden.
Bijgevoegd zat omgerekend 130 euro als schadeloosstelling, aldus de Western Daily Press zaterdag.
In de brief vertelde de dief dat hij in 2001 verslaafd was aan drugs. Toen hij 's avonds langs de winkel liep en zag dat er door anderen al was ingebroken, besloot hij vervolgens ook naar binnen te gaan om zijn slag te slaan.
Hij stal vierhonderd sigaretten. Het bijgevoegde geld was bedoeld om alsnog te betalen voor de rookwaar. De winkelier zei het geld te geven aan een liefdadigheidsinstelling die verslaafden helpt weer op het rechte pad te komen.
(Bron)
Meer dan twintig doden door ongeval met onderzeeër

MOSKOU - Meer dan twintig mensen zijn om het leven gekomen bij een ongeluk aan boord van een Russische kernonderzeeër in de Japanse Zee. Ruim twintig mensen raakten gewond. Dat berichtten Russische media.
In de onderzeeër kwam freongas, een soort drijfgas dat onder meer in spuitbussen gebruikt wordt, vrij uit het brandbestrijdingssysteem. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. De mensen die in het getroffen compartiment verbleven, zijn aan vergiftiging gestorven, zo bleek uit autopsie van de lichamen.
Onder de doden zijn zes matrozen en veertien burgers. Een ander marinevaartuig, de Admiraal Triboets, dat met de onderzeeër meevoer tijdens de oefeningen ving de gewonden op. De duikboot is inmiddels terug in een Russische haven.
Volgens de Russische marine is door het incident geen radioactiviteit vrijgekomen.
Het getroffen vaartuig is naar verluidt de duikboot Nerpa en heeft meer dan tweehonderd opvarenden. Dit schip werd getest voor het aan India verhuurd zou worden.
President Dmitri Medvedev heeft een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk gelast, meldden Russische persbureaus zondag. Het is het ernstigste ongeluk met een duikboot sinds het ongeval met de Koersk, waar in 2000 118 mensen om het leven kwamen.
(Bron)

Wat doen burgers in zo'n onderzeeër?
Amerikaanse woont jarenlang tussen dode familieleden

AMSTERDAM- Een 90-jarige vrouw uit Chicago woonde jarenlang in een huis met de lichamen van haar overleden zussen en broer. Een van de zussen overleed al eind jaren '70.
De andere zus overleed zes maanden geleden op 98-jarige leeftijd en de enige broer in de familie was 83 toen hij in 2003 overleed.
Het is de politie van Evanston, de woonplaats van de familie, een raadsel hoe de doden zo lang voor de buitenwereld verborgen konden blijven, zo meldt de Chicago Tribune zondag.
De lichamen werden vrijdag gevonden en inmiddels is vastgesteld dat het alle gevallen gaat om een natuurlijke dood. De enige nu nog levende zus is door de autoriteiten naar een verzorgingshuis gebracht.
Sommige buurtgenoten wisten dat de vrouw, Margaret Bernstoff, ooit samenwoonde met familieleden, maar vertelden de broer en zus al in geen tijden meer te hebben gezien.
De bejaarde Amerikaanse stond bekend om haar vuile en rommelige huis, waardoor buren steeds meer gingen twijfelen of ze nog wel voor zichzelf kon zorgen. Van de lugubere staat van haar huisgenoten, had de buurt echter geen enkel idee.
(Bron)
TT 131 In de Heilige Grafkerk in Jeruzalem zijn Grieks- en Armeens-orthodoxen elkaar met kandelaars te lijf gegaan. De Israëlische politie heeft een einde aan de vechtpartij gemaakt. Er zijn enkele mensen gewond geraakt. De verschillende geloofsgemeenschappen die de kerk beheren maken al eeuwenlang ruzie over het verplaatsen van voorwerpen en het restaureren van de kerk.

Het zou zo uit Monty Python kunnen komen.