zaterdag, mei 09, 2009

'Rambo' dood gevonden in Nieuw-Zeeland

NAPIER - Een als Rambo uitgedoste Nieuw-Zeelander van Nederlandse komaf heeft de afgelopen dagen veel commotie veroorzaakt in de stad Napier in Nieuw-Zeeland.
De 51-jarige Jan Molenaar schoot donderdag een agent dood, waarna de politie zijn woning belegerde.
De man bleef schieten op de politie, die uiteindelijk op zaterdag de woning binnendrong. Daar werd het stoffelijk overschot van Molenaar gevonden, zo meldden media in Nieuw-Zeeland.
Het is onduidelijk of de man zichzelf van het leven heeft beroofd, of dat hij stierf door politiekogels.
De politie was naar het huis van Molenaar gegaan omdat ze vermoedden dat hij wiet teelde. De agenten dachten aan een routineklus, maar kwamen bedrogen uit. Molenaar bleek veel gevaarlijker dan gedacht.
Vrienden beschrijven hem in de krant NZ Herald als een eenling met een grote fascinatie voor wapens en explosieven.
Nadat hij de agent had doodgeschoten, verschanste Molenaar zich in zijn huis. Vrijdag onderhandelde hij nog met de politie. Dat leverde echter geen resultaat op.
In de nacht van vrijdag op zaterdag deden zich twee zware explosies voor in het zwaar gebarricadeerde huis.
Daarop drongen agenten de woning binnen en vonden ze het lijk van Molenaar in een slaapkamer.
Annelies Boogaerdt, de ambassadeur van Nederland in Nieuw-Zeeland sprak van een ''triest incident''. Ze kon niet zeggen of Molenaar beschikte over een Nederlands paspoort.
De man woonde al decennia in Nieuw-Zeeland, was militair in dat land en werkte in het verleden als uitsmijter in uitgaansgelegenheden.
Bogaerdt wijst erop dat er in de afgelopen decennia circa 150.000 Nederlanders naar Nieuw-Zeeland zijn geƫmigreerd.
''Niemand kijkt hier op van een buitenlandse achternaam, er lopen heel wat Molenaars rond in Nieuw-Zeeland. Het was waarschijnlijk gewoon een kiwi.''
(Bron)
Binnenhof afgezet wegens verdacht pakketje

DEN HAAG - Het Binnenhof in Den Haag is zaterdagmiddag afgezet nadat er een verdacht pakketje was aangetroffen.
Dat meldde de politie. Het Explosieven Opruimings Commando onderzoekt het pakketje.
(Bron)
Politie wacht overvallers buiten op

ALMERE - Drie personen hebben zaterdag een gewapende overval gepleegd op een Albert Heijn-filiaal op de Vrijmark in Almere, terwijl het gebouw omsingeld was door politie.
Toen zij buitenkwamen, kon de politie een van de overvallers direct arresteren. Een tweede overvaller kon zij na een uitgebreide zoekactie in de buurt in de kraag vatten. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.
Een alerte voorbijganger belde de politie, nadat hij een paar verdachte figuren had gezien aan de achterkant van het filiaal.
Toen de politie arriveerde, werd snel duidelijk dat er een overval gaande was. De overvallers kwamen bij het verlaten van de supermarkt oog in oog te staan met een aantal agenten die onmiddellijk in actie kwamen. De politie heeft hierbij geschoten maar er raakte niemand gewond.
De twee gearresteerde verdachten zijn een 19-jarige Amsterdammer en een 20-jarige man uit Almere. Zij zitten momenteel vast. De politie zoekt nog naar de derde overvaller.
(Bron)
Rundergehakt kan ook vet zijn

DEN HAAG - Nederlanders eten per persoon elk jaar zo'n tachtig gehaktballen. Wie graag een mager balletje eet en daarom rundergehakt gebruikt, kan bedrogen uitkomen.
Rundergehakt is soms vetter dan half-om-halfgehakt. Dat blijkt uit een test van de Gezondheidsgids van de Consumentenbond die vrijdag gepubliceerd is.
Voor de test werden 27 merken rundergehakt, half-om-halfgehakt en mager gehakt vergeleken. Daaruit bleek ook dat het vetgehalte in de verschillende merken rundergehakt sterk uiteenloopt.
Zo bestaat het rundergehakt van de Keurslager voor een tiende uit vet en dat van Lidl voor een kwart, aldus de Gezondheidsgids. Het rundergehakt van de Keurslager is sowieso het magerst. Rundergehakt van Albert Heijn bevat 20 gram vet per 100 gram, evenveel als het gemengde gehakt van Plus en C1000.
Overigens is half-om-halfgehakt wat anders dan gemengd gehakt. Bij half-om-half is de verhouding zoals de naam al aangeeft dat het voor de helft uit varkensvlees bestaat en voor de helft uit rundvlees. Gemengd gehakt is niet aan verhoudingen gebonden.
Het extra magere rundergehakt van Jumbo blijkt helemaal niet zo mager te zijn. Het bevat 10 gram vet per 100 gram. ''Evenveel als het gewone gehakt van de Keurslager.'' Bij extra mager gehakt moet het vetpercentage vermeld worden, maar Jumbo doet dat niet. De Consumentenbond heeft hierover een klacht ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
Uit de test bleek dat gehakt waar veel varkensvlees in zit niet vetter hoeft te zijn dan gehakt met minder varkensvlees erin. Bij gemend of half-om-halfgehakt bleek het gehakt van C1000 het minste vet te bevatten, 20 gram per ons. Bij het magere en extra magere gehakt scoorde C1000 ook het laagste vetpercentage, 6 procent in dit geval. Dat van Aldi bevat 16 gram vet.
(Bron)
Grote heidebrand bij Brabantse Rucphen

RUCPHEN - Bij Rucphen in Noord-Brabant woedt zaterdagmiddag een heidebrand. Volgens de brandweer gaat het om een zeer grote brand.
Meer details zijn nog niet bekend.
(Bron)
RET'ers mishandeld in tram

ROTTERDAM - De politie heeft twee Rotterdammers gearresteerd die in een tram de conducteur en de bestuurder hadden mishandeld.
Dat heeft de politie zaterdag laten weten. De schermutseling op de Laan op Zuid in Rotterdam ontstond vrijdagavond, toen de 23-jarige RET-conducteur de mannen van 26 en 28 aansprak omdat ze alcohol in de tram nuttigden en zich vervelend gedroegen.
Toen de conducteur naar de 49-jarige bestuurder liep, kwamen de twee achter hem aan en vielen hem en de bestuurder aan.
Zij kregen diverse klappen en raakten beiden gewond. Reizigers grepen daarop in. De politie kon de twee amokmakers arresteren. De RET'ers werden naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)

Jammer dat het nodig was, maar wel netjes dat die andere reizigers ingrepen.
Automobilist gebruikt rijdend drugs

AMSTERDAM - Een 38-jarige Engelsman is vrijdagavond opgepakt toen hij rijdend over de snelweg harddrugs gebruikte.
De politie zag de man op de A12 ter hoogte van Utrecht in de weer met drugsparafernalia zoals een aansteker en aluminiumfolie.
Ook het rijgedrag van de man was opvallend, meldt de politie.
Op de A28 bij Leusden kon de man, die even daarvoor een shotje had genomen, staande worden gehouden.
In zijn auto werd een kleine hoeveelheid harddrugs aangetroffen. Ook had hij voor zo'n 1300 euro aan boetes openstaan, onder meer voor onverzekerd rijden en rijden zonder rijbewijs.
De man had geen vaste woon- of verblijfplaats. Dat probleem lijkt opgelost: hij zit voorlopig in de gevangenis.
(Bron)

vrijdag, mei 08, 2009

Mailadressen klanten Tele2 op straat

AMSTERDAM – Mailadressen die werden beheerd door klanten van Tele2 Zakelijk zijn jarenlang makkelijk voor buitenstaanders te benaderen geweest. In totaal gaat het om ruim 100.000 mailadressen. Dit schrijft Webwereld.
Het zou gaan om een beveiligingsgat in een maildienst voor zakelijke klanten, die wordt aangeboden door het telecombedrijf.
Hierdoor konden kwaadwillenden met een simpel commando toegang krijgen tot de 114.093 mailadressen.
Het beveiligingsprobleem bij Tele2 werd ontdekt door Dick Visser, student System & Network Engineering aan de UvA. "Hier zitten spammers op te wachten", stelt hij. "Die code klop je in een half uur in elkaar, dat kan iedere pannekoek."
Tele2 is inmiddels ingelicht over het probleem en heeft het lek gedicht. Het bedrijf zegt zeker te weten dat er geen misbruik is gemaakt van het beveiligingslek.
(Bron)
DNB wil vernislaagje op eurobiljetten

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) zou graag zien dat biljetten van 5 euro en 10 euro een vernislaagje krijgen om ze schoon te houden.
De bank onderzoekt nu verschillende vernissoorten en zal de resultaten inbrengen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die besluit of de briefjes een laagje krijgen. Dat blijkt uit een artikel in DNB Magazine.
Een gemiddeld bankbiljet gaat ongeveer een jaar mee. ''Naarmate de coupure hoger is, slijt die minder snel'', zei een woordvoerder van DNB in een toelichting.
Bij de introductie van de euro hebben de partijen besloten geen laagje aan te brengen op de eurobiljetten. DNB probeert dat nu alsnog voor elkaar te krijgen.
De guldenbiljetten werden destijds allemaal van een vernislaag voorzien. Volgens directeur Arie Piet van drukker Koninklijke Joh. Enschede is het dan ook geen probleem voor hen om dit te doen. ''We doen het ook nog voor landen met andere valuta.''
De biljetten blijven mooier als ze zijn voorzien van een vernislaag, wat vooral uit het oogpunt van veiligheid wenselijk is. ''Centrale banken hanteren allemaal een 'clean note policy'. De echtheidskenmerken van biljetten zijn veel beter te herkennen als de briefjes schoon zijn.''
Vooral kleinere coupures worden snel vies. ''De laagste waarden gedragen zich als munt. Die blijven in roulatie, gaan veel van hand tot hand en komen nauwelijks terug bij banken'', legt Piet uit. Banken sorteren het geld dat wel terugkomt op hoe vuil of schoon ze zijn.
De Nederlandse eurobiljetten worden op verschillende locaties gedrukt, waaronder bij Joh. Enschede. Als er een laagje op de briefjes komt, zal dat pas gebeuren bij de lancering van de nieuwe serie bankbiljetten over enkele jaren.
(Bron)
Muur ouderenflat stort gedeeltelijk in

ASSEN - Een deel van de buitenmuur van een tien verdiepingen tellende ouderenflat in Assen is vrijdagmiddag ingestort. Dat meldde eigenaar Woonzorg Nederland.
Een stuk muur van vier bij tien meter liet ter hoogte van de zevende tot de negende verdieping los. Er vielen geen slachtoffers. Uit voorzorg wordt ook de rest van de zijmuur afgebroken.
De bewoners van de zestig appartementen zijn opgevangen in een aanpalend zorgcentrum en gaan vrijdagavond weer terug naar hun eigen huis. De flat stamt uit de jaren zeventig.
(Bron)

Betonrot?
Inbrekers Burgers' Zoo wilden met haaien zwemmen

AMSTERDAM – Twee mannen van 40 en 42 jaar oud hebben in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken in Burgers’ Zoo. Ze deden dit omdat ze tussen de haaien wilden gaan duiken.
Het tweetal kon net op tijd, in volledige duikuitrusting, op de rand van het bassin worden opgepakt.
Alex van Hooff, directeur van de dierentuin is woedend over de bizarre actie, zo meldt de Gelderlander.
“Hoe haal je het in je hoofd om in te breken om hier tussen de haaien te gaan duiken? Ik ben er nog pissig over. Niet in de laatste plaats omdat het onze dieren het leven had kunnen kosten.”
De drie zwartpunthaaien zijn namelijk erg gevoelig voor stress en kunnen door een onverwacht voorval gemakkelijk een hartaanval krijgen.
“Gelukkig zijn die twee idioten niet in de bak geweest en hebben de dieren geen hinder ondervonden”, aldus Van Hooff. Volgens de directeur was het duo onder invloed van drugs.
De twee mannen zijn overgedragen aan de politie die de zaak verder afhandelt. De twee mannen kunnen waarschijnlijk niet voor dierenmishandeling vervolgd worden omdat ze niet in het bassin zijn geweest.
Directeur Hooff gaf aan dat het hem ook niet om de straf gaat. “Ik wil gewoon dat het niet meer gebeurt en dat deze mannen zich bewust worden van wat ze gedaan hebben.”
De uitrusting die de inbrekers gebruikten wordt door de dierverzorgers gebruikt om het aquarium schoon te houden. Recent kreeg de jaarlijkse schoonmaak aanzienlijk wat media-aandacht, onder meer in de soap die over Burgers' Zoo wordt gemaakt.
"Ik heb geen idee of de beelden van de schoonmaak deze twee op een idee hebben gebracht. Bij die schoonmaak zijn onze verzorgers heel voorzichtig. Als twee wildvreemden denken ook wel even in de bak te kunnen plonzen, zijn ze echt van de ratten besnuffeld."
(Bron)
Brandstof voor verre ruimtereizen raakt op

AMSTERDAM - Bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dreigt een tekort aan plutonium, een brandstof die noodzakelijk is voor verre ruimtereizen. Dat meldt een adviesorgaan van de Amerikaanse regering.
Onderzoekers van de National Academy of Sciences concluderen dat er binnen enkele jaren niet genoeg plutonium meer zal zijn om verre ruimtereizen te maken.
Ruimtesondes hebben een specifieke vorm van plutonium nodig als brandstof wanneer ze verder reizen dan de planeet Jupiter, omdat er diep in de ruimte geen gebruik kan worden gemaakt van zonne-energie.
De stof met de naam plutonium-238 komt niet voor in de natuur. Het is een bijproduct van kernwapens.
De laatste twintig jaar kocht de NASA vooral in Rusland plutonium voor zijn ruimtemissies. Maar sinds de kernwapenwedloop ten einde is gekomen, wordt het materiaal overal ter wereld steeds schaarser.
De Amerikaanse regering daarom aangekondigd dat het zelf weer plutonium wil gaan produceren in laboratoria. Volgens het rapport van de National Academy of Sciences zal de regering ruim 150 miljoen dollar moeten investeren om de voorraad plutonium weer op peil te krijgen.
“Als we dit materiaal niet hebben, kunnen we simpelweg geen verre ruimtereizen maken”, verklaart onderzoeker Ralph McNutt op de Amerikaanse nieuwssite MSNBC.
Een van bekendste ruimtevaartuigen die op dit moment gebruik maakt van plutonium is de Cassini-Huygens, een ruimtesonde die rondom de planeet Saturnus cirkelt. Een ruimteschip kan vaak enkele tientallen jaren lang worden aangedreven door een voorraad plutonium.
(Bron)
Acties bij Hema voorlopig opgeschort

AMSTERDAM - Vakbond FNV Bondgenoten heeft eerder aangekondigde acties bij detailhandelsconcern Hema voorlopig opgeschort. Het personeel voelt zich door de economische crisis te kwetsbaar om harde acties te voeren.
Daarom legt de bond komende week het laatste eindbod van Hema voor een nieuwe cao opnieuw aan zijn leden voor. Dit meldde de vakbond vrijdag op haar website.
In maart hield de vakbond nog een eendaagse staking bij het distributiecentrum van Hema in Utrecht. Daaraan deed volgens bestuurder Henk van der Ploeg van FNV-Bondgenoten tweederde van het personeel mee.
Daarna zouden er vervolgacties komen omdat het bedrijf met een volgens Van der Ploeg te mager cao-voorstel kwam.
De actiebereidheid bij het personeel lijkt nu echter veel minder. ''De economische crisis zit ze diep tussen de oren'', aldus Van der Ploeg.
FNV Bondgenoten eist 3,5 procent meer loon per februari 2009. Eventueel is de bond bereid genoegen te nemen met 2,5 procent als het bedrijf de laagste loonschalen wil verhogen.
Hema wil echter niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1 procent per april 2009 en nog eens 1 procent per juli 2009.
De 'gewoonste zaak van de wereld' boert ondanks, of misschien wel dankzij, de crisis erg goed, stelt Van der Ploeg. ''Maar van enige bereidheid om het personeel mee te laten delen is geen sprake'', meent hij.
Ook de tienduizend werknemers zijn nog steeds niet tevreden met het eindbod van Hema. De vakbond legt zijn leden het eindvoorstel nu neutraal voor.
Van der Ploeg wacht af of ze het goedkeuren of toch nog verwerpen. In het laatste geval worden de acties voorgezet.
(Bron)
GVB moet meer kwaliteit gaan leveren

AMSTERDAM - Het GVB kan het openbaar vervoer in Amsterdam ook in de periode 2012 tot 2018 gaan uitvoeren.
Dan moet het bedrijf alleen wel aan strengere eisen gaan voldoen dan nu het geval is. Dat heeft de Stadsregio Amsterdam besloten, zo liet een woordvoerder vrijdag weten.
De organisatie maakte eerder al bekend de concessie voor het openbaar vervoer in de hoofdstad onderhands te willen gunnen aan het GVB. Dit houdt in dat er geen openbare aanbesteding komt.
De Stadsregio is een samenwerkingsverband van zestien gemeenten in de regio Amsterdam.
De Stadsregio eist dat het GVB meer kwaliteit gaat leveren voor hetzelfde geld. Dat betekent onder meer dat er meer nachtbussen gaan rijden.
Metro's, trams en bussen moeten vaker op tijd gaan rijden. Ook moeten er meer panelen met digitale reisinformatie komen.
Volgens Europese regels mag de Stadsregio de concessie alleen onderhands gunnen aan een eigen dienst.
Daarom komt er een statutenwijziging die de Stadsregio doorslaggevende zeggenschap geeft over het GVB. Alle aandelen van de firma zijn in handen van de gemeente Amsterdam.
(Bron)
Koe redt zichzelf van dood in slachthuis

NEW YORK - Een jonge koe heeft zichzelf van een wisse dood gered door te vluchten uit een slachthuis in New York.
Volgens Amerikaanse media donderdag mag de dappere vaars Molly de rest van haar leven in een opvanghuis voor dieren slijten.
Meteen nadat het bruine koekalf was ontsnapt, zetten een slager en de politie de achtervolging in. Een wilde jacht in het stadsdeel Queens volgde.
Na een race tussen voertuigen en verbaasde passanten, kon de politie Molly vangen door pijltjes met een verdovend middel.
(Bron)
'Ochtendmisselijkheid is teken van intelligente baby'

AMSTERDAM - Als vrouwen veel last hebben van ochtendmisselijkheid, krijgen ze vaker een kind met een relatief hoog IQ. Dat blijkt uit een Canadese studie.
De onderzoekers van het Hospital for Sick Children in Toronto ondervroegen 120 vrouwen over klachten tijdens een zwangerschap van enkele jaren geleden.
Vervolgens lieten ze de kinderen van de vrouwen (inmiddels tussen de 3 en 7 jaar) een intelligentietest maken.
Uit het onderzoek bleek dat kinderen gemiddeld beter presteerden als hun moeder tijdens de zwangerschap last had gehad van ochtendmisselijkheid en duizeligheid. Hoe heftiger de klachten van de moeder, hoe hoger haar kind scoorden tijdens de intelligentietest.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist.
De onderzoekers vermoeden dat de hormonen die ochtendmisselijkheid veroorzaken ook verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het brein van de foetus.
“Onze bevindingen suggereren een link tussen ochtendmisselijkheid en een verbeterde ontwikkeling van de hersenen bij het nageslacht”, aldus hoofdonderzoekster Irena Nulman in de Britse krant The Daily Telegraph.
“Maar ochtendmisselijkheid is een wijd verbreid en fascinerend fenomeen dat nog verder onderzocht moet worden.”
(Bron)
Dief ziet 10.000 euro over het hoofd

DEN HAAG - Een auto-inbreker in Den Haag was zo gefixeerd op navigatiesystemen dat hij niet verder keek naar zijn gestolen buit.
De politie ontdekte 10.000 euro in een tas die de man op zijn vlucht had achtergelaten, zo liet zij vrijdag weten.
Agenten zagen in de nacht van woensdag op donderdag in de Drijfriemstraat een 'Haagse veelpleger' lopen. Toen zij hem wilden aanspreken, rende hij hard weg.
De politie zette de achtervolging in en kregen de 36-jarige Hagenaar te pakken. Uit zijn binnenzak haalden de agenten een navigatiehouder tevoorschijn.
Op de plaats waar de man was begonen met rennen, lagen enkele navigatiesystemen en opladers. Ook vonden de agenten de aktetas waar 10.000 euro in bleek te zitten.
De spullen waren weggenomen bij een inbraak in een personenauto in de Laan Hofrust in Rijswijk. De 44-jarige eigenaar nam later zijn spullen dankbaar in ontvangst, aldus de politie.
(Bron)
Opnieuw aardschok in provincie Groningen

LOPPERSUM - Opnieuw heeft zich, vrijdagochtend rond half 8, in de omgeving van het Groningse Loppersum een aardschok voorgedaan.
Dat meldde het KNMI vrijdag. Het gaat om de derde beving in enkele dagen tijd. Het KNMI gaat er vooralsnog vanuit dat de schok een kracht had van tussen de 2,5 en 3 op de schaal van Richter.
Bij het meteorologisch instituut waren vrijdagochtend vijftien meldingen binnengekomen van mensen die de beving hadden gevoeld.
In de nacht van woensdag op donderdag hebben zich in dezelfde omgeving ook al twee schokken voorgedaan. Half april waren er aardbevingen in de buurt van Delfzijl en Middelstum.
Het KNMI gaat ervan uit dat de schokken verband houden met de gaswinning in het gebied. Uit berekeningen blijkt dat de zwaarste aardbeving die zich in Groningen voor zou kunnen doen, een kracht zou hebben van 3,9 op de schaal van Richter.
De zwaarste tot nu toe had een kracht van 3,5, aldus het KNMI.
(Bron)
Pesten kan kinderen psychotisch maken

BAARN - Mensen die als kind gepest zijn, hebben twee keer meer kans op een psychose dan kinderen die nooit zijn gepest. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
Volgens de wetenschappers van de University of Warwick in Coventry kan pesten, vooral als het langdurig gebeurt, serieuze consequenties hebben op latere leeftijd.
Eerdere studies toonden al aan dat traumatische gebeurtenissen in de jeugd gelinkt zijn aan de ontwikkeling van psychoses als volwassene.
En mensen die psychotische symptomen in de jeugd hebben, zijn geneigd tot het ontwikkelen van schizofrenie als ze volwassen zijn.
De onderzoekers wilden uitzoeken of dit bij pesten ook zo is. Voor het onderzoek bestudeerden ze 6437 12-jarigen, die vanaf hun zevende jarenlang lichamelijk en geestelijk gepest werden.
Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat pestslachtoffers twee keer zoveel kans hebben op hallucinaties en andere psychotische symptomen.
Hoe langer en erger de slachtoffers gepest werden, hoe groter de kans bleek op een psychiatrische ziekte.
Het onderzoek is gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.
(Bron)

Of er is iets in die kinderen dat het pesten uitlokt en dat later- ongetwijfeld nog verergerd door het pesten - tot ziekte kan leiden.
Bruinvis geboren in het Dolfinarium

HARDERWIJK - In het Dolfinarium in Harderwijk is een bruinvis geboren. Dat heeft het dierenpark donderdag bekendgemaakt.
Het is de tweede bruinvis ter wereld die in gevangenschap is geboren. Een bruinvis is een zeezoogdier en komt ook voor in de Noordzee.
Het diertje, Kwin, maakt het goed. Omdat er weinig bekend is over pasgeboren bruinvissen is er een groep Deense verzorgers overgekomen om de Harderwijkers te helpen.
In Denemarken is in 2007 de eerste gezonde bruinvis ter wereld in een dierenpark geboren.
Het geslacht van Kwin kan pas over enkele weken worden vastgesteld als de verzorgers het dier beter kunnen bestuderen.
Bezoekers van het Dolfinarium kunnen Kwin en haar moeder Amber al zien. Het publiek wordt wel wat op afstand gehouden om moeder en jong zoveel mogelijk rust te geven.
De moeder van Kwin spoelde in 2007 aan op de Maasvlakte en werd opgevangen in het Dolfinarium bij SOS Dolfijn.
Omdat Amber na behandeling in het opvangcentrum niet meer uit zichzelf op vis kon jagen, kon ze niet meer worden uitgezet in de natuur. In het Dolfinarium verblijven acht bruinvissen die niet meer in het wild kunnen overleven.
(Bron)
Platte schoenen net zo gevaarlijk als hakken

AMSTERDAM – Iedere vrouw kent de risico’s van lopen op hakken, maar nu blijkt dat platte schoenen eveneens de nodige gevaren met zich meebrengen.
Platte schoenen zitten weliswaar comfortabeler, maar ballerina’s en slippers kunnen net zo goed ernstige voet- en rugklachten, en zelfs artritis, veroorzaken. Dat meldt Nina vrijdag.
"Sinds een drietal jaar merken we duidelijk meer voetproblemen bij vrouwen door platte schoenen als slippers of ballerina's,” aldus voetexpert Mike O'Neill tegen het online magazine. “Als je ze lang draagt kan dit net als bij stiletto's voetaandoeningen veroorzaken. Vooral je rug lijdt onder platte schoenen.”
Vrouwen zouden volgens O’Neill het beste kunnen kiezen voor een lage hak, van ongeveer 2,5 centimeter hoog. Deze zouden beter zijn dan plat schoeisel, omdat dat uit zouden lokken tot slenteren en een slechte houding.
“Maar ook voor je voeten zijn ze slecht. Ze neigen erdoor naar binnen, wat pezen oprekt,” aldus O’Neill. “Hierdoor gaan tenen verkeerd staan, wat ernstige pijn veroorzaakt en zelfs tot likdoorns kan leiden.”
Ook de knieƫn zouden hieronder te lijden hebben. Door een slechte houding kunnen ze zelfs gaan ontsteken, waardoor de kans op artritis toeneemt.
Natuurlijk hoeven de ultrahippe ballerina’s niet onmiddellijk de prullenbank in. “Je kunt wel platte schoenen aantrekken, maar draag ze dan geen dagen aan een stuk,” aldus de voetexpert. “Wissel vaak af van hoogte, zo voorkom je problemen.”
(Bron)

Dus op blote voeten lopen zou dan ook slecht zijn? Ik geloof er niks van.
'Oudste vrouwelijke beeldje ter wereld gevonden'

SCHELKLINGEN/TƜBINGEN - Duitse archeologen hebben in de Zwabische Jura een beeld uit de IJstijd gevonden.
Deskundigen vermoeden dat het gaat om de oudste afbeelding van een vrouw ter wereld. Het in een grot gevonden beeld is mogelijk 35.000 jaar oud.
Dit heeft de Ulmse krant SĆ¼dwest Echo vrijdag gemeld. Nadere bijzonderheden worden woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
In de Zwabische Jura worden steeds weer interessante archeologische vondsten gedaan. In 2006 werd er het oudste in zijn geheel bewaarde ivoren beeldje ter wereld gevonden, een mammoet van bijna vier centimeter lang.
(Bron)
Justitie eist drie jaar na MySpace-zelfmoord

AMSTERDAM - Justitie in de Verenigde Staten eist drie jaar celstraf voor een vrouw uit de staat Missouri, die een 13-jarig buurmeisje op MySpace tot zelfmoord dreef.
Drew Lori maakte op de vriendensite een nepprofiel aan voor de fictieve 13-jarige jongen Josh, om online met haar buurmeisje Megan Meier te flirten.
Na verloop van tijd maakte 'Josh' een einde aan de virtuele relatie met de boodschap dat 'de wereld beter af zou zijn zonder [haar]'. Korte tijd later verhing Meier zich.
De pesterij zou een vergelding zijn voor een eerdere onaardige behandeling door Megan van Drews dochter. Die dochter en een nu 20-jarige babysitter waren ook bij de pesterijen betrokken. Lori (49) ontkent de 'fatale' boodschap te hebben verstuurd.
De aanklager houdt Lori niet verantwoordelijk voor de dood van haar buurmeisje. Wel wordt ze verdacht van computerfraude, omdat het aanmaken van een vals profiel in strijd is met de voorwaarden van MySpace. Daarvoor kan ze maximaal drie jaar cel krijgen, en een boete die oploopt tot 300 duizend dollar.
De reclasseringambtenaar vindt dat overdreven. Volgens hem zou de rechter kunnen volstaan met een boete van 5000 dollar en een proeftijd van eenjaar, waarin ze niet opnieuw over de schreef mag gaan.
(Bron)
Reuzenhaai zwemt ook in warme wateren

MARTHA'S VINEYARD - Eeuwenlang namen natuurdeskundigen aan dat reuzenhaaien alleen in koude en gematigde wateren rondzwemmen. Nieuw onderzoek, waarbij 25 reuzenhaaien werden voorzien van satellietzenders, wijst uit dat deze aanname onjuist is.
Dat meldt Discovery News op de eigen website. Het onderzoek werd uitgevoerd door een instituut op het Amerikaanse eiland Martha's Vineyard.
De zenders, die voor perioden variƫrend van 12 dagen tot een jaar werden bevestigd, leverden opmerkelijke data op. Reuzenhaaien, die doorgaans een lengte bereiken van zes tot acht meter, zwemmen langzaam, maar leggen wel lange afstanden af.
Een exemplaar bleek zelfs naar de monding van de Amazone-rivier, nabij de evenaar bij Braziliƫ, te zijn getrokken. Andere dieren gingen naar tropische wateren bij Guyana en Puerto Rico.
Mogelijk gaan ze naar warme wateren om te paren, maar deze theorie is nog hypothetisch en verdient volgens de wetenschappers nader onderzoek.
Vijf reuzenhaaien legden meer dan 2400 kilometer af. Ze zwemmen normaal gesproken tussen 200 en 1000 meter diepte.
De reuzenhaai is de op Ć©Ć©n-na-grootste haaiensoort op aarde. Alleen de walvishaai is nog langer. De reuzenhaai voedt zich voornamelijk met plankton en is voor de mens ongevaarlijk.
(Bron)

donderdag, mei 07, 2009

Automobilist scheurt met 120 over fietspad

UTRECHT - Fietsers en voetgangers op een fietspad tussen Maarssen en Breukelen kregen woensdag de schrik van hun leven toen een automobilist met 120 over het fietspad raasde.
Ze moesten de berm induiken om erger te voorkomen. Wonderwel raakte niemand gewond, aldus de politie.
De 27-jarige bestuurder was op de vlucht voor de politie, die hem vanaf Utrecht al op de hielen zat. De wilde achtervolging eindigde in Breukelen, waar de politie de man en diens 16-jarige bijrijder uit Dronten aanhield.
De politie zat de bestuurder achterna, omdat hij geen rijbewijs had en de auto niet apk-gekeurd was. De bestuurder heeft een proces-verbaal gekregen.
(Bron)
Man smokkelt vogels in sokken

LOS ANGELES - De douane heeft een opvallende 'vangst' gedaan, nadat ze vogelpoep en veren uit de broekspijpen van een 46-jarige man zagen vallen.
Nadat Sony Dong werd tegengehouden op de luchthaven van Los Angeles, bleek dat hij ongemerkt exotische vogels over de grens wilde smokkelen, in zijn sokken...
Dong had voor alle vogels een jasje gemaakt, zodat ze hun vleugels niet konden gebruiken. Vervolgens maakte hij ze vast aan zijn sokken.
De roodgevleugelde bul-buls, magpie robins en shama trush uit Vietnam zijn meer dan 280 euro per stuk waard. Dong en een handlanger werden aangehouden wegens smokkel.
(Bron)
Groningen financiert onderzoek naar eetlustremmer

GRONINGEN - De provincie Groningen stelt 60.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar de eetlustremmende werking van een bepaald type rundercollageen.
De werking van het rundercollageen werd bij toeval ontdekt bij het Groningse bedrijf MeatproteĆÆns, een groothandel in dierlijke eiwitten en vetten.
Fabrieksmedewerkers die het product ter controle proefden, voelden een sterke afname van het hongergevoel.
Uit proeven van de vakgroep Neuro-endocrinologie van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat het rundercollageen inderdaad een sterke hongerstillende werking heeft.
Volgens directeur Jacques ten Cate van MeatproteĆÆns wordt nu onderzocht wat er precies gebeurt bij consumptie van het collageen.
Mocht dat onderzoek positieve resultaten opleveren, dan verwacht Ten Cate dat het binnen een jaar kan worden ontwikkeld tot een middel tegen overgewicht.
(Bron)

Voortaan bij het koken van een soepje die mergpijp ook maar opknagen?
Nieuwe kever gezien in Nederland

NIJMEGEN - Een keversoort die zich nog niet eerder in Nederland liet zien, is afgelopen weekend ontdekt door twee studenten natuur- en bosbeheer. Jeroen Dekker en Tamar Braaksma hebben de zogeheten Dictyoptera aurora in de omgeving van Nijmegen gevonden.
Jan Cuppen, voorzitter van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV), bevestigde dit donderdag.
De kever komt voor in Midden-Europa, maar is nu voor de eerste keer in ons land geregistreerd.
Het insect is acht tot dertien millimeter groot en heeft een opvallend rode bovenzijde. De kevers komen vooral op bloemen voor.
Het gevonden exemplaar is door de studenten overgedragen aan het NEV voor onderzoek. Daarna wordt de kever opgezet en in de loop van het jaar tentoongesteld bij Naturalis in Leiden.
De keversoort wordt toegevoegd aan de lijst van in Nederland voorkomende fauna.
(Bron)

Nieuw! Misschien zeldzaam! Opzetten!
Moskou verbiedt homoparade voor Songfestival

AMSTERDAM - Het stadsbestuur van Moskou geeft geen toestemming voor gay pride parades. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd.
Het nieuws komt naar aanleiding van berichten dat activisten voor homorechten een optocht wilden organiseren die samen moest vallen met de finale van het Eurovisie Songfestival.
"Er zijn nooit homoparades in Moskou geweest en die zullen er ook nooit komen", zo haalden Russische persbureaus gemeentewoordvoerder Sergej Tsoj aan.
De Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov beschouwt homoseksualiteit als 'duivels'.
De leider van de Russische beweging voor homorechten, Nikolaj Aleksejev, zegt dat de parade op 16 mei hoe dan ook doorgaat. Hij zei te hopen dat deelnemers aan het songfestival zich bij de optocht aansluiten.
(Bron)

Homo's kun je niet laten paraderen hĆØ, misschien krijgen sommige mensen dan wel het idee dat ze helemaal niet zo afwijkend zijn. Da's gevaarlijk.
(Hoe kom ik toch aan het idee dat de grootste anti-homo-types zelf een beetje... Mja... zĆ³ zijn?)
Rel om 'apartheid' in metro Milaan

MILAAN - In de Lega Nord, de separatistische Noord-Italiaanse partij van senator Umberto Bossi, is een nieuw voorstel bedacht dat de vreemdelingenhaat zou kunnen aanwakkeren. Matteo Salvini, kandidaat in Milaan voor de provinciale verkiezingen in juni, wil dat in de metro van de hoofdstad van Lombardije zitplaatsen of zelfs hele wagons worden gereserveerd voor uitsluitend passagiers van Milanese komaf.
„Er waren al plaatsen gereserveerd voor gehandicapten, bejaarden en zwangere vrouwen”, aldus de rechtse politicus volgens de krant la Repubblica.
Aldo Brandirali, voorzitter van de commissie sociale zaken in de gemeenteraad van Milaan, heeft geen goed woord over voor het voorstel: „De enige manier om dit voorstel uit te voeren, is de mensen sterren opspelden in verschillende kleuren volgens het ras.”
Hij verwijt Marini dat hij op een makkelijke manier stemmen wil trekken. Ook na de verkiezingscampagne blijft dan de invloed op de mensen, die steeds geslotener worden en in conflict raken met hen die anders zijn, aldus Brandirali.
(Bron)
Wilde fruitbomen dreigen uit te sterven

LONDEN - De wilde bomen waarvan onze hedendaagse appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen afstammen, dreigen uit te sterven.
Daarvoor hebben wetenschappers gewaarschuwd, meldde de Britse omroep BBC donderdag.
De bomen groeien in de wouden van Centraal-Aziƫ, waarvan de laatste vijftig jaar 90 procent is vernietigd, zegt de internationale natuurbeschermingsorganisatie Fauna & Flora International.
De organisatie heeft een 'rode lijst' opgesteld van 44 boomsoorten in Kirgiziƫ, Kazachstan, Oezbekistan, Toerkmenistan en Tadzjikistan die dreigen uit te sterven.
Volgens Antonia Eastwood, leidster van de onderzoekers die de lijst hebben opgesteld, betreft het een ''unieke plek van soortenverscheidenheid in de wereld''.
Veel van de bomen waarvan onze fruitsoorten afstammen, komen alleen in Centraal-Aziƫ voor. ''Het is er erg bergachtig en droog, zodat vele soorten zeer goed bestand zijn tegen koude en droogte. Veel van ons fruit berust op een zeer smalle genetische basis'', zegt Eastwood.
Zij waarschuwt dat de mensheid ''gezien de bedreigingen die ziekten en het veranderend klimaat voor onze voedselvoorziening betekenen'' misschien naar deze soorten moet terugkeren en ze moet opnemen in een teeltprogramma van fruitbomen.
Kazachstan en Kirgiziƫ gelden als de landen waar bekende appelsoorten als de red en de golden delicious vandaan komen.
(Bron)
Amerikaanse toeriste schiet olifant met kruisboog

AMSTERDAM – Een 39-jarige Amerikaanse toeriste heeft op safari in Zimbabwe een olifant doodgeschoten met een pijl en boog. Nu pronkt ze online met de foto’s waarop ze poseert naast het dode dier. Dat meldt Sky News donderdag.
“Ik knielde neer op een afstand van 11 meter en schoot de pijl af”, aldus de vrouw die naar eigen zeggen een jaar geoefend heeft met haar kruisboog.
Het dier strompelde een kleine 500 meter verder voordat het op de grond viel.
De moordlustige toeriste kwam tot haar daad na een weddenschap met een vriend.
Hij had gezegd dat het haar toch niet zou lukken zo’n groot dier neer te schieten met een kruisboog.
Jagen op olifanten is niet in alle delen van Afrika verboden, er zijn zelfs toeristenorganisaties die jachttrips organiseren.
(Bron)

Ik wed dat ze niet durft te stierenvechten.
Omstanders grijpen juwelendieven

Oosterhout - Twee jongens die donderdag een gewapende overval pleegden bij een juwelier in Oosterhout zijn in de kraag gevat door kordate omstanders.
De overval vond rond 09.45 uur plaats bij een juwelierszaak in winkelcentrum Arendshof. Twee daders waren het winkelcentrum op een scooter binnengereden en de winkel binnengegaan. Ze bedreigden de vier aanwezige personeelsleden met een handvuurwapen. De overvallers sloegen vervolgens diverse vitrinekasten kapot en deden een graai naar de aanwezige sieraden.
Een toevallige passerende vrouw met rollator zag het allemaal gebeuren en greep kordaat in. De scooter stond namelijk met draaiende motor voor de deur, kennelijk bedoeld om als vluchtvoertuig te fungeren. De 56-jarige vrouw nam de contactsleutels uit het slot. Toen de daders naar buiten kwamen waren ze daardoor noodgedwongen om te voet te verder te gaan. Ze werden daarbij direct achtervolgd door winkeliers en omstanders.
Hun vlucht ging richting het nabij gelegen Bouwlingplein, waar ze nog een poging deden om een auto te kapen. Een ouder echtpaar werd door hen bedreigd met een vuurwapen om de autosleutels af te geven. De man stond op dat moment naast de auto, terwijl zijn vrouw in de geparkeerde auto zat. De 78-jarige auto-eigenaar moest daarbij een klap incasseren. De beide daders werden overmeesterd door de 78-jarige auto-eigenaar, winkeliers en omstanders en aan de ondertussen gearriveerde politieagenten overgedragen.
De twee verdachten zijn allebei 20 jaar oud. Een van hen is afkomstig uit Oosterhout. De andere verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.
(Bron)

Geweldig verhaal. Scootertuigjes die gepakt worden door ouderen. Dat de juwelier de vangers maar flink in de watten mag leggen :-)
Weer een beetje pijnlijke volgorde op de voorpagina van Nu.nl:


Amerikaanse toeriste schiet olifant met kruisboog - Trotse vrouw poseert met foto's prooi

Kennis over cyclus helpt voortplanting olifant

woensdag, mei 06, 2009

Erotische ads op Craigslist mogelijk geblokkeerd

AMSTERDAM - De advocaten die Craigslist.com in de arm heeft genomen naar aanleiding van een aantal moorden waarmee de Amerikaanse site in verband wordt gebracht, zijn in gesprek met advocaten van verschillende staten over een mogelijk verbod op advertenties die erotische diensten aanbieden.
Volgens persbureau Reuters hebben autoriteiten verzocht om veranderingen voor de 14 jaar oude online bazaar, die in 50 landen actief is. De populaire site is in opspraak geraakt nadat vorige maand een 26-jarige masseuse, die haar diensten via Craigslist aanbood, vermoord is.
De moord zou gepleegd zijn door een 23-jarige student geneeskunde uit Boston, die inmiddels met het predikaat ‘Craigslist-moordenaar’ door het leven gaat. Hij zou ook een aantal masseuses heben beroofd na een afspraak op een hotelkamer.
Vanuit de juridische wereld gaan nu stemmen op om de ‘erotische diensten’-afdeling van de site in de ban te doen. Binnen deze sectie zouden zich ook prostituees aanbieden. Daarnaast moet Craigslist zijn mogelijkheden uitbreiden om illegale inhoud op te sporen.
De site, waarop verder vooral advertenties voor zaken als banen en tweedehands meubels te vinden zijn, is al eerder in het nieuws gekomen vanwege seksgerelateerde advertenties en moorden. Craiglist werd recent tot ‘het grootste digitale bordeel ter wereld’ bestempeld.
In maart werd een New Yorkse journalist door messteken om het even gebracht nadat hij zijn vermoedelijke moordenaar via een advertentie op Craigslist had ontmoet. Ook een vrouw die op een oproep voor een babysitter reageerde, werd vermoord.
Het bedrijf, dat gedeeltelijk in handen is van veilingsite eBay, tevens het moederbedrijf van het Nederlandse Marktplaats, is wel begonnen met het opvragen van creditcardgegevens en telefoonnummers voor bepaalde advertenties. Als gevolg daarvan is het aantal erotisch getinte advertenties gedaald.
(Bron)

Dat krankzinnigen je site gebruiken om slachtoffers te vinden, maakt dat jou verantwoordelijk? Als ik iemand neersteek met een mes dat ik in een bepaalde kookwinkel heb gekocht, ligt dan dat mede aan die kookwinkel die me het wapen verschafte?
Vette vis en koolhydraten tegen diabetes

MAASTRICHT - Een vetarm dieet met koolhydraten en veel vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel) helpt om diabetes bij dikke mensen te voorkomen.
Dit concludeert de Universiteit Maastricht in een studie die donderdag wordt gepresenteerd tijdens een internationaal congres over obesitas, ernstig overgewicht. Het congres vindt deze week in Amsterdam plaats.
Mensen met ernstig overgewicht lopen een verhoogde kans op diabetes, en daarmee op onder meer hart- en vaatziekten. Ook beweging helpt, zo zullen wetenschappers tijdens het congres betogen.
(Bron)
Brussel wil Europees auteursrecht online

AMSTERDAM - De regelgeving rond online auteursrecht moet in heel Europa worden geharmoniseerd. Dat zorgt er voor dat Ć©Ć©n grote Europese markt ontstaat voor online media als muziek en film, meent de Europese Commissie.
Volgens Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) en haar collega Meglena Kuneva van Consumentenzaken, weerhoudt de wirwar van verschillende wetten, regels en heffingen bedrijven er nu bijvoorbeeld vaak van om in Europa muziek en films via internet te verkopen.
Vaak bieden ze hun producten slechts in enkele landen aan, en is hun webwinkel niet toegankelijk voor klanten uit andere EU-lidstaten.
De 27 lidstaten hebben allemaal eigen regelgeving, en eigen instanties die verantwoordelijk zijn voor de inning en verdeling van royalties. Eerdere pogingen om daar een Europese lijn in te trekken, stuitten op verzet van verschillende nationale auteursrechtenorganisaties.
Reding en Kuneva moeten de details van hun plannen nog onthullen. Onduidelijk is dan ook wat de gevolgen van het eventuele Europese auteursrecht zouden zijn voor de Nederlandse thuiskopieregeling. Uit een persbericht blijkt in ieder geval dat de twee een einde willen maken aan 'de huidige lappendeken van wetten over het kopiƫren voor privƩgebruik'.
In tegenstelling tot de meeste lidstaten staat Nederland het maken van kopieƫn van ondermeer muziek, films en literair werk voor eigen, niet-commercieel gebruik toe.
(Bron)
Bejaarde van geld beroofd na judaskus

AMSTERDAM - Een 89-jarige man is dinsdag in Dordrecht beroofd door twee zeer gewiekste vrouwen.
De oude man had een geldbedrag opgenomen bij de bank toen hij op de Johan de Witstraat werd aangesproken door twee vrouwen van 30 en 24 jaar.
EĆ©n vrouw vroeg hem de weg, waarna de ander de opa omhelsde en hem een kus gaf. Zijn geluk was van korte duur, even later kwam hij erachter dat hij bestolen was.
Twee medewerkers van Stadstoezicht zagen het voorval en hielden de twee Rotterdamse vrouwen aan. Het geldbedrag werd even later teruggevonden in de struiken. De vrouwen zijn ingesloten.
(Bron)
Witte thee helpt bij afvallen

BAARN - Uit onderzoek is gebleken dat het effect van witte thee helpt bij de vertering, opname en opslag van vet in het lichaam. Witte thee vermindert de aanmaak en groei van vetcellen en verhoogt de afbraak van vet uit deze cellen.
Het is al langer bekend dat plantenextracten effect hebben op vetcellen.
Voor het onderzoek werden menselijke vetcellen bewerkt met een witte thee-extract en werd er gekeken naar het effect hiervan op de aanmaak en afbraak van vetcellen.
Het bleek dat de groei van vetcellen werd verminderd zonder dat de cel werd aangetast. De witte thee zorgde er ook voor dat er meer vetafbraak plaatsvond in de vetcellen.
Witte thee extracten helpen dus bij het terugdringen van overgewicht. Er is nog niet bekend of het drinken van witte thee ook dit effect geeft. Hiervoor is verder onderzoek nodig.
(Bron)

Zoutzuur zal ook wel effect hebben op vetcellen.
Agent schiet op auto belagers

BIEZENMORTEL - Een agent van de politie Brabant-Noord heeft dinsdagochtend in Biezenmortel geschoten op de auto waarvan de bestuurder hem en een collega probeerde omver te rijden. De politie heeft dat gemeld.
De agenten achtervolgden het voertuig en reden het klem. Toen een van de agenten de auto van achteren benaderde om de bestuurder aan te houden, reed deze vol gas achteruit op de agent af.
Deze sprong net op tijd weg en loste nog een schot op de linkerachterband van de auto. De bestuurder en inzittende wisten te ontkomen. De auto bleek gestolen.
(Bron)
Loverboyslachtoffer eist geld van school

ZWOLLE - Schrijfster Maria Mosterd, die slachtoffer werd van loverboys en daar later het succesvolle boek 'Echte mannen eten geen kaas' over schreef, eist 74.000 euro schadevergoeding en smartengeld van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle.
Ze vindt dat de school niet heeft gezorgd voor een veilige leeromgeving en geen juist absentiebeleid had.
Dat heeft haar advocaat, Ernst Muller, woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de regionale krant De Stentor.
Volgens hem lette de school onvoldoende op en greep hij niet in, toen Maria veelvuldig afwezig was. Ze zou in die tijd geronseld zijn door de loverboys en door hen ingezet als prostituee.
''Het was bekend dat de problematiek daar speelde. De school was in die tijd bezig met allerlei programma's om het tegen te gaan'', aldus Muller.
Volgens hem had de school het veelvuldige verzuim moeten opmerken en ertegen moeten optreden.
De Landelijke Klachtencommissie Onderwijs stelde eerder al dat klachten van Maria en haar moeder grond hebben. Na die uitspraak nam de school volgens Muller een nieuw computerprogramma in gebruik om absentie te controleren.
De Thorbecke Scholengemeenschap wilde woensdag niet reageren. Zij zal dat tijdens de rechtszaak doen.
(Bron)

Dat de school geen goed absentiebeleid had, is niet de oorzaak van haar problemen lijkt me.
Verontwaardiging over verkoop levende vlinders

RHOON - De verkoop zaterdag van levende distelvlinders in een geschenkdoosje voor Moederdag heeft bij de Vlinderstichting verontwaardiging gewekt. De stichting wijst de verkoop bij een vestiging van Intratuin in het Zuid-Hollandse Rhoon af en noemt die ongewenst.
Volgens een woordvoerder van Intratuin is de verkoop juist bedoeld om het publiek te wijzen op de slechte toestand van sommige vlinderpopulaties in Nederland.
''Dat ze de vlinder onder de aandacht willen brengen, is natuurlijk goed. Maar verkoop dan een vlinderstruik en geen levende vlinders'', vindt de Vlinderstichting. Zij vreest dat de insecten de transacties niet zullen overleven.
De distelvlinders kosten 6,99 euro en het is de bedoeling dat kopers de dieren binnen een dag loslaten. ''Ze leggen daarna meteen eitjes en dat is dus goed voor de populatie'', aldus de zegsman van Intratuin. ''Het is niet de bedoeling dat we hier geld aan verdienen. Het gaat ons om de boodschap. Dat we dat met Moederdag doen is omdat je een moment zoekt met een verhaal.''
Intratuin Rhoon heeft zaterdag enkele tientallen vlinders, die een kweker levert. De Partij voor de Dieren dringt volgens een woordvoerster bij minister Gerda Verburg (Landbouw) aan op een verbod op de handel in levende vlinders.
De insecten van Intratuin komen van het bedrijf Vlindergroet in Steenbergen dat is gespecialiseerd in het leveren van vlinders voor speciale gelegenheden zoals huwelijken en begrafenissen.
Het loslaten van de insecten is volgens het bedrijf een traditie bij Amerikaanse indianen. De insecten kunnen vanaf april tot oktober worden geleverd en losgelaten. De prijzen voor de vlinders variƫren van 21 euro voor een exemplaar tot 117 euro voor 25 vlinders, inclusief doos.
(Bron)

Vlinders voor huwelijken en begrafenissen? Hm, als ik begraven word, laten ze maar wat doodgravertjes los ;p
Geen EU-akkoord over accijns sigaretten

BRUSSEL - Nederlanders kunnen voorlopig goedkopere sigaretten blijven kopen in Luxemburg, Polen en andere EU-landen, tot teleurstelling van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen).
De Jager slaagde er dinsdag niet in een compromis te sluiten met collega-bewindslieden van andere EU-landen over minimumaccijnzen op sigaretten. Polen sprak een veto uit bij EU-beraad dinsdag in Brussel. Het land wil zo de koopkracht van zijn inwoners behouden.
''Heel jammer. De prijsverschillen zijn nu te groot en leiden tot ongewenste effecten. We zien gewoon smokkel uit landen met lage accijns'', zei De Jager dinsdag na EU-beraad. ''Hogere accijnzen op sigaretten zijn goed voor de gezondheid en ook gezond voor de schatkist.''
De Jager stelde ontevreden vast dat pogingen om te komen tot een EU-minimum voor benzine en sterke drank ook al waren gestrand bij EU-beraad.
Een compromis tussen de 27 landen bleek te lastig, omdat daarvoor unanimiteit is vereist. ''We hebben steeds last van de Oost-Europese landen om tot de unanimiteit te komen''.
Volgens hem is het plan niet geheel van tafel. Het plan van de Europese Commissie was dat de accijns in 2014 minstens 60 procent van de verkoopprijs vormt.
Maar Oost-Europese landen vrezen dan juist enorme smokkel vanuit Rusland en Turkije. Het voorstel heeft geen effect voor de accijns in Nederland.
(Bron)

''Hogere accijnzen op sigaretten zijn goed voor de gezondheid en ook gezond voor de schatkist.'' Jaja, Hogere accijnzen leiden tot minder roken of stoppen kennelijk, want dat zou beter zijn voor de gezondheid. Maar dan vang je minder accijnzen, lijkt mij. Dus het is of/of, niet en/en. Een ex-roker die gezonder wordt en langer leeft, hoeft ook helemaal niet gunstig te zijn voor de schatkist overigens.
Lammetjes doodgestoken in Zoetermeer

ZOETERMEER - In Zoetermeer zijn de afgelopen week twee lammetjes met messteken om het leven gebracht. De politie Haaglanden zoekt getuigen die iets weten over de gewelddadige dood van de jonge dieren.
De politie liet woensdag weten dat voorbijgangers afgelopen maandag op een picknicktafel aan de Broekwegkade een dood lammetje zagen liggen.
Vorige week werd op het fietspad aan de Meerpolder ook al een dood lammetje gevonden. Beide diertjes zijn op een gewelddadige manier aan hun einde gekomen.
De lammetjes zijn van de gemeente en liepen vrij rond in een weiland aan het Noord Aa, aan de noordelijke kant van Zoetermeer.
Wethouder Frank Speel (CDA, natuur en milieu) heeft aangegeven enorm geschrokken te zijn van ''dit zinloze geweld'', aldus een woordvoerder. ''We hopen dat we erachter komen waarom en door wie dit is gedaan.''
(Bron)

Als je zoiets al doet, vreet ze dan tenminste op.
Storing systeem leidt tot paniek in gevangenis

SITTARD - Een storing in het veiligheidssysteem in gevangenis De Geerhorst in Sittard heeft dinsdagavond tot korte commotie geleid.
Door de storing leek het er op dat zich een persoon op het dak van de gevangenis bevond. Hierop werden direct maatregelen genomen en werd er een extra kordon van een helikopter en politiewagens om de gevangenis geplaatst voor het geval er een gevangene uitgebroken zou zijn.
Na de constatering zijn alle camerabeelden van de gevangenis en omgeving bekeken. Na onderzoek bleek dat alle gevangenen nog in het gebouw aanwezig waren en dat de mysterieuze waarneming het gevolg was van een storing in het veiligheidssysteem.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gemeld. Hij kan nog niet zeggen wat er gaat gebeuren om dit soort storingen in de toekomst te voorkomen.
(Bron)
Ramses Shaffy heeft slokdarmkanker

AMSTERDAM - Zanger en acteur Ramses Shaffy heeft slokdarmkanker. Dat hebben naaste vrienden van hem dinsdag bevestigd.
''Ondanks de ziekte blijft Ramses vooral Ramses'', meldt Ć©Ć©n van hen. ''Hij neemt het op een ongelooflijke manier heel licht op en voelt zich helemaal op zijn plek waar hij nu leeft. In dat opzicht is zijn wereld niet veranderd.''
Het staat niet vast hoe lang de 75-jarige Shaffy al aan kanker lijdt. Recent gaf de chansonnier nog enige publieke optredens. De vrienden van Shaffy vragen de pers nadrukkelijk om terughoudendheid.
(Bron)
Toespraak pastoor Someren leidt tot opschudding

SOMEREN - Een toespraak van pastoor Jan Heeffer tijdens de dodenherdenking maandagavond in Someren heeft voor ophef gezorgd in de Brabantse gemeente.
Het bisdom Den Bosch verdiept zich in de zaak. Heeffer legde in zijn toespraak verband tussen de gruwelijkheden in de concentratiekampen, de folteringen en de onvrijheid in de Tweede Wereldoorlog en abortus en euthanasie nu.
Burgemeester Alfred Veltman wil woensdag met de pastoor praten. Hij was aanwezig bij de toespraak.
Veltman wilde dinsdagavond echter niet meer zeggen dan dat de woorden van Heeffer hem verrassend in de oren klonken. Na het gesprek wil hij er meer over kwijt.
Het bisdom Den Bosch liet dinsdagavond in een reactie weten zich exact op de hoogte te willen stellen van de inhoud van de overweging. Het zoekt zo spoedig mogelijk contact met pastoor Heeffer voor een gesprek.
Heeffer sprak over het thema van Bevrijdingsdag: Vrijheid en Identiteit.
''We zien steeds meer bandeloosheid, mensen trekken zich niets aan van normen. Tijdens de oorlog werden schrikbarende experimenten uitgevoerd op mensen, folteringen waren aan de orde van de dag. We gruwelen daarvan, maar in deze tijden worden er in Nederland ieder jaar 30.000 abortussen gedaan en wie weet hoe vaak euthanasie plaats heeft? Het enige verschil met de oorlog is dat het pijnloos geschiedt, maar het effect is hetzelfde'', zei de pastoor.
Hij vroeg zich af hoe het kan dat 'we' deze gruwelen gewoon door laten gaan. ''Op die manier werken we mee aan die bandeloosheid.
Hoe kunnen we van vrijheid spreken, terwijl we steeds meer bandeloosheid zien in plaats van echte vrijheid. Daarom blijven we spreken over vrijheid, precies omdat die er niet is.''
Heeffer (1948) vertrok in 1973 naar Italiƫ, waar hij tientallen jaren werkte, onder meer als rector van het Nederlands College in Rome en als priester van de kerk der Friezen, vlakbij het Vaticaan.
De rector van het Nederlands College behartigt de belangen van de Nederlandse bisschoppenconferentie bij het Vaticaan en is kerkelijk raadsman van de Nederlandse ambassade bij de Heilige Stoel. Sinds ruim vier jaar mag Heeffer zich monseigneur noemen.
(Bron)

Abortus en euthanasie zijn uiteraard ook middelen om hele volkeren en sociale groepen doelbewust en met een vooropgezet plan uit te roeien op de meest gruwelijke manier.
Meiden gooien winkelwagen uit flat

MƜNSTER - Vier meiden uit het West-Duitse MĆ¼nster hebben dinsdag voor een rechtbank toegegeven dat zij een winkelwagen van acht hoog uit een flatgebouw gooiden, terwijl beneden iemand stond.
Zij zouden zich hebben verveeld, zeiden zij tegen de rechter in MĆ¼nster.
De vier smeten ook meerdere brandblussers van zes kilo van een balkon. Verder lieten zij een paar keer het brandalarm afgaan, waarop de brandweer uitrukte.
De vier tieners van vijftien tot twintig jaar moeten zich onder meer voor poging tot moord verantwoorden.
Tijdens de zitting braken enkele meiden in tranen uit. Zij gaven tegenstrijdige verklaringen af over het alcohol- en drugsgebruik voordat zij hun daden begingen.
(Bron)

Gestoord.
Europees verbod op handel in zeehondenbont

STRAATSBURG - Er komt een Europees verbod op de handel in zeehondenbont. Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een voorstel daartoe. Vorige week bereikte het parlement al een akkoord met de regeringen van de lidstaten over het verbod.
Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie bevatte nog een uitzondering voor handelaren die de zeehonden op een 'fatsoenlijke' manier om het leven brengen.
Het Europarlement heeft die mogelijkheid echter geschrapt. Wel mogen de eskimo's van de Inuitbevolking onder strikte voorwaarden hun bont blijven verkopen in Europa.
Ook doorvoer van bont via Europa, bijvoorbeeld van Canada naar China, mag nog blijven plaatsvinden.
Nederlandse Europarlementariƫrs hadden liever een totaalverbod op de handel in zeehondenbont gezien, zoals dat in Nederland en Belgiƫ al bestaat.
Op dit moment worden jaarlijks zo'n 900.000 zeehonden gedood, met name in Canada. Het Europees Parlement hoopt dat door het handelsverbod de jacht op de dieren afneemt als ze minder lucratief wordt.
Canada heeft gedreigd het EU-besluit aan te vechten bij de werelhandelsorganisatie WTO. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdagavond tegen het persbureau Reuters dat de commissie in haar voorstel haar best heeft gedaan om aan de WTO-verplichtingen tegemoet te komen.
Bont voor Dieren is heel blij met het besluit. De dierenbeschermingsorganisatie heeft jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor een einde aan de wrede handel.
Directeur Claudia Linssen noemt het ''een enorme overwinning voor dierenbeschermers over de hele wereld''.
Het verbod treedt in 2010 in werking, nog voor het nieuwe commerciƫle jachtseizoen. Het zal de ''gruwelijke jacht'' zwaar treffen.
''In Canada zelf houdt men er rekening mee dat dit wel eens het einde van de jacht kan betekenen'', aldus Linssen.
(Bron)
Feministisch schrijfster Marilyn French overleden

AMSTERDAM - De Amerikaanse feministische schrijfster Marilyn French is overleden. Ze is 79 jaar geworden. Dat meldt de website van de Britse krant Telegraph.
French was een voorvechtster van het feminisme. Mannen krijgen in haar werk vaak de schuld van de eeuwenlange onderdrukking van de vrouw.
French debuteerde in 1977 met The Women's Room, een gedeeltelijk autobiografische roman over een onderdrukte vrouw.
Wereldwijd werden meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in het Nederlands verscheen onder de titel Ruimte voor Vrouwen.
French stierf in haar woonplaats New York aan hartfalen. Eerder herstelde ze van slokdarmkanker.
De schrijfster overleed zaterdag al, maar dat werd dinsdag pas bekend gemaakt.
(Bron)
'Mens ontstond door koken'

AMSTERDAM - De mens heeft in het verre verleden afstand genomen van de apen, doordat hij leerde koken.
Voedsel bereiden werd mogelijk, nadat de mens het vuur had ontdekt en zo in de gelegenheid was gekomen om te koken.
Dat heeft een fundamentele verandering van de anatomie van de mens en zijn hersenen tot gevolg gehad.
Hoogleraar biologische antropologie Richard Wrangham van de universiteit van Harvard (Verenigde Staten) heeft wetenschappers over de hele wereld verrast met deze nieuwe kijk op het ontstaan van de mens.
Maandag verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn boek Koken - over de oorsprong van de mens, waarin hij zijn theorie uiteen zet.
Wrangham was een student van dame Jane Goodall, die wereldberoemd is geworden met haar chimpanseeonderzoek in Kenia en Tanzania.
Wrangham bestudeert het gedrag van chimpansees in Oeganda. Hij heeft meermalen een periode als aap onder de apen geleefd. Toen at hij onder andere hetzelfde als de chimpansees. Daardoor is hij tot zijn inzichten over het ontstaan van de mens gekomen.
Wrangham stelt dat de mens zijn verzamelde voedsel nuttiger kon gebruiken, nadat het vuur was ontdekt. Sommige voedingsmiddelen zijn alleen gekookt verteerbaar.
De mens profiteerde ook meer van de eiwitten in vlees, nadat was ontdekt dat dat kon worden gebraden of gekookt. Daardoor ontwikkelde de mens zich krachtiger dan zijn soortgenoot de aap.
Doordat de mens kampvuren aanlegde en maaltijden gezamenlijk bereidde en opat, ontstond bovendien het huishouden als samenlevingsvorm.
Dat groepsverband was ook nuttig tegen gevaren die de mens bedreigden. Het zorgen voor elkaar en het groepsleven hebben de intelligentie van de mens doen evolueren, aldus de bioloog. Volgens wetenschappers lijken zijn inzichten overtuigend te zijn.
(Bron)

Zijn de raw food-aanhangers dan weer op weg terug?
'Blauwe envelop gaat er uit'

AMSTERDAM - De jaarlijkse belastingaangifte gaat verdwijnen. Alle belastingbetalers krijgen een eigen beveiligde pagina op internet, waarop ze hun gegevens kunnen inzien en aanpassen.
De bijgewerkte opgave wordt door de fiscus gebruikt om bijvoorbeeld per kwartaal een nauwkeuriger aanslag op te leggen.
Het aantal naheffingen [en nabetalingen?] kan zo sterk worden teruggedrongen. Dat meldt De Telegraaf woensdag op basis van vertrouwelijke notities van de Belastingdienst.
Particulieren en bedrijven krijgen via de website snel inzicht in hun belastingschuld en de toeslagen of aftrekposten waar ze recht op hebben.
De Belastingdienst kan op de pagina ook nieuws geven over aftrekposten. Voor de beveiliging van de website werkt de fiscus samen met alle grote ICT-bedrijven, schrijft de krant.
Nog dit jaar zou de Belastingdienst willen beginnen met het initiatief. Niet alleen moet het betalen van belasting hiermee sterk worden vereenvoudigd, de fiscus profiteert zelf ook.
Miljoenen wijzigingen waarop de Belastingdienst formeel moet reageren, behoren binnenkort voor een groot deel tot het verleden. "Die werkwijze kost nu zeer veel tijd en veel geld", zegt een betrokkene in de krant. "Die papierberg schrappen, bespaart de fiscus honderden miljoenen."
(Bron)

En als je geen internet hebt, ga je maar naar de bibliotheek?
Muzikant treedt op in vuilnisbak

AMSTERDAM – De Engelse straatmuzikant Charlie Cavey heeft een heel bijzonder act bedacht. Hij speelt gitaar en zingt mensen toe vanuit een vuilnisbak.
De 30-jarige muzikant zegt dat hij op het idee kwam toen hij een man afvalbakken zag legen. “Ik wist zeker dat ik in zo’n bak zou passen,” aldus Cavey tegenover het Engelse The Telegraph.
Na een succesvolle poging om zichzelf in een bak te proppen, besloot Cavey om dit te combineren met gitaarspelen.
Inmiddels is hij een fenomeen in het centrum van Cambridge waar hij optreedt.
Voorbijgangers reageren volgens Cavey vaak verbaasd wanneer ze zijn muziek horen en niet zien waar het vandaan komt. “Mensen kunnen me horen, maar niet zien."
"Vaak zijn ze geschokt wanneer ze er achter komen dat ik in de vuilnisbak zit. De meesten moeten er om lachen en halen hun camera tevoorschijn,” zo vertelt Cavey.
Het spelen vanuit een afvalbak heeft echter ook zijn nadelen. “Mensen gooien geregeld afval in de bak, niet wetende dat ik er in zit.”
Stijfheid ligt ook constant op de loer. “Meestal kan ik zo’n vijf liedjes spelen, voordat ik de bak even uit moet om mijn benen te strekken,” aldus de muzikant.
(Bron)
Britse studentes slikken massaal morning-afterpil

LONDEN - De morning-afterpil wordt door veel jonge vrouwen als Ć©nige vorm van anticonceptie gebruikt. Dat blijkt uit een Britse rondvraag van een studentenkrant.
Critici vrezen dat de gemakkelijke verkrijgbaarheid van het geneesmiddel vrouwen aanmoedigt om onbeschermde seks te hebben. De online verkoop en de verkoop zonder recept, kan vrouwen stimuleren om de morning-afterpil te gebruiken alsof het aspirines zijn. Ook zou het onbeschermde seks verder aanmoedigen.
Uit de enquĆŖte, uitgevoerd onder de studenten van de Kingston University in Londen, blijkt dat jonge vrouwen steeds vaker een beroep doen op de noodpil om zwangerschap te voorkomen. Terwijl het geneesmiddel oorspronkelijk op de markt werd gebracht als 'laatste redmiddel' als het condoom bijvoorbeeld is gescheurd.
Uit de rondvraag komen nog enkele opmerkelijke zaken naar voren: een vijfde van de ondervraagden beweert wekelijks meer dan Ć©Ć©n seksuele partner te hebben.
EĆ©n op de tien mannen zou ook wel eens met minstens twee vrouwen op een dag hebben geslapen. Een derde beweert meestal geen condooms te gebruiken bij nieuwe partners.
(Bron)

De morning-afterpil helpt ook zo goed tegen SOA's.
Lichamelijke effecten van koffie onderzocht

VERMONT - Heb je als fervent koffiedrinker wel eens geprobeerd om een dag geen cafeĆÆne te gebruiken? Waarschijnlijk kreeg je last van vermoeidheid en een kloppende hoofdpijn. Maar waarom? Wetenschappers vonden het antwoord in de hersenen.
Proefpersonen die dagelijks koffie dronken, kregen Ć³f een capsule met cafeĆÆne, Ć³f een placebopil. Vervolgens werd hun hersenactiviteit gemeten met een electroencephalogram (EEG), de bloedtoevoer werd gemeten en de proefpersonen moesten vragen beantwoorden over hoe ze zich voelden.
Wanneer mensen geen cafeĆÆne kregen, werd de bloedtoevoer naar de hersenen sterker. Dit kan volgens de onderzoekers de scherpe hoofdpijn verklaren.
Het EEG liet meer thetagolven zien, het soort golven dat voornamelijk gezien wordt bij (dag)dromen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de respondenten aangaven zich moe, sloom en suf te voelen.
Ook zagen de onderzoekers van de University of Vermont en Johns Hopkins School dat er geen verschil in prestatie te zien was bij mensen die lange tijd cafeĆÆne gebruikten en de proefpersonen die tijdenlang een placebo kregen.
CafeĆÆne helpt ons dus helemaal niet om beter te presteren, menen de onderzoekers.
(Bron)

Als je maar verslaafd genoeg bent, wĆØl. Ex deed vroeger twee dagen met een pak koffie (20 mokken per dag). Als we bezoek kregen, smeekten mensen om half koffie, half water.
Ooit waren wij op bezoek bij vrienden, en ex kreeg uiteraard (flink sterke) koffie. Na een tijdje nog maar een bak, en nog maar een. Hij werd bleek, ging zweten, werd misselijk, kreeg hoofdpijn: nog maar wat koffie. Hij zakte echt compleet weg en we gingen weer naar huis, ik sleepte 'm half mee omdat ie over straat zwabberde alsof ie dronken was. Eenmaal thuis dook ie inmiddels groen z'n bed in, hondsberoerd. Ik maakte nog maar een bakkie koffie voor 'm en hij knapte ineens wonderbaarlijk op.
Later bleek dat de vrienden per ongeluk decafƩ hadden gekocht...
Politie beƫindigt Bevrijdingsfestival Rotterdam

ROTTERDAM - Het feest bij de Erasmusbrug in Rotterdam ter ere van Bevrijdingsdag is dinsdagavond iets voortijdig beƫindigd omdat het onrustig was. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdagochtend vroeg gezegd.
De menigte keerde zich tegen 22.00 uur tegen agenten. De politiemensen zagen zich genoodzaakt enkele waarschuwingsschoten in de lucht te lossen. Niemand raakte gewond bij de schermutselingen.
Het muziekfeest begon dinsdagmiddag om 1 uur. Aanvankelijk was het heel gezellig, maar in de loop van de avond werd het wat onrustig.
Twee groepen waren agressief naar elkaar en naar anderen toe. Rond 20.00 uur verwijderde de politie een persoon en moest de muziek zachter, aldus de woordvoerder.
Tegen 10 uur laaide de onrust weer op en ontstond er een vechtpartij. Daarbij zou iemand met een mes gestoken zijn. De politie kwam ter plaatse, maar trof geen gewonde aan.
Vanaf dat moment had de menigte het op de agenten gemunt en bekogelde de politiemensen met flessen.
Het was toen meteen afgelopen met het feest. De lichten gingen aan, de muziek uit en de nooduitgangen open. Tegen kwart voor elf was het plein leeg. Het feest zou normaal tot elf uur hebben geduurd.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil ''tot op de bodem'' uitgezocht zien wat er dinsdagavond is gebeurd bij het bevrijdingsfeest in zijn stad.
Volgens een zegsman van de burgemeester is Aboutaleb ''zeer verontrust'' door de aard van de incidenten. Hij spreekt van groepen die ''moedwillig de confrontatie zoeken, eerst met elkaar en vervolgens met de politie.''
(Bron)

Logisch: je gaat naar een festival dat gehouden wordt in verband met vrede en vrijheid, en dan ga je matten.

dinsdag, mei 05, 2009

Ook de bijenorchissen zijn weer vrolijk opgekomen, dapper op het randje van een gemaaide boomspiegel.

maandag, mei 04, 2009

Automobilist sleurt toezichthouder meters mee

BEVERWIJK - Een gemeentelijk toezichthouder is zondag in Beverwijk enkele meters door een auto meegesleurd terwijl hij met zijn hand klem zat tussen het portier.
Even daarvoor had de 21-jarige bestuurder uit Weesp de toezichthouder samen met een 21-jarige plaatsgenoot enkele rake klappen gegeven. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De mannen werden kwaad toen de toezichthouder het tweetal aansprak op hun rijgedrag. De toezichthouder wist zich na enkele meters van de auto los te rukken en liep kneuzingen op aan zijn vingers. De politie heeft de twee verdachten ingesloten.
(Bron)

Wat is dat toch? Die gasten hebben echt niet door dat je zo'n ultieme loser bent als je totaal geen zelfbeheersing hebt.
Belg vermoordde vrouw en had daarna seks met haar

TONGEREN - De rechtbank in het Belgische Tongeren begint maandag aan een bizarre zaak. De 25-jarige Bruno K. heeft toegegeven dat hij zijn vrouw heeft vermoord en daarna seks met haar had.
K. woonde in een appartement in Dilsen, vlakbij het Zuid-Limburgse Geleen. Rond Kerstmis 2006 had hij de politie aanvankelijk gemeld dat zijn vrouw Priscilla Leurs was verdwenen. De vrouw zou lijden aan een postnatale depressie.
Later ontdekte de politie haar lijk in de garage van Bruno's werkgever. Daar bleek dat ze was doodgeslagen met een koevoet en dat Bruno daarna nog seks had gehad met haar dode en bebloede lichaam.
Volgens de man had hij een vlaag van verstandsverbijstering gekregen toen zijn vrouw dreigde hem te verlaten. Het stel had voortdurend ruzie en geldgebrek. Toen de vrouw geld wilde om spullen te kopen voor de twee maanden oude baby, sloegen de stoppen bij hem door.
Het proces in Tongeren zal meer dan een week duren.
(Bron)

Hoe is het met die baby intussen?
‘Autochtone Rotterdammers bijna minderheid’

AMSTERDAM – In 2012 zullen er in Rotterdam meer allochtonen dan autochtonen zijn. Dat voorspelt het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) als de huidige trend van immigratie en geboorten doorzet. Dat meldt het AD.
Het aantal inwoners in Rotterdam stijgt met meer dan 400 per maand. Het aantal autochtone Rotterdammers neemt echter af.
Inmiddels is nog slechts 52 procent van de inwoners van de havenstad autochtoon, in 1990 was dit nog 60 procent.
Met name onder jonge inwoners neemt het percentage allochtonen toe. In de leeftijdscategorie 0-14 is 38 procent autochtoon.
Volgens het COS is moeilijk te voorspellen of de trend zal doorzetten. “De groei van het aantal allochtonen wordt deels verklaard door immigratie. De laatste jaren vestigen zich relatief veel Roemenen, Polen en Chinezen hier.”
“De economische crisis heeft vooralsnog geen invloed op die trend. Maar wat niet is, kan nog komen”, stelt het COS.
“Ook het geboortecijfer laat zich moeilijk voorspellen. De kleinkinderen van migranten worden bovendien gedefinieerd als autochtoon. Deze groep groeit de komende jaren.’’
De bevolkingsgroei is het sterkst onder Antillianen en Marokkanen. Naast de autochtone Nederlanders vormen Marokkanen en Turken de grootste etnische groep.
(Bron)

Dubieus bericht: als je ouders Marokkaans zijn, en jij wordt in Nederland geboren, dan ben je allochtoon. En als jij dan een kind krijgt, wordt dat ook als allochtoon gezien - dan krijg je vanzelf meer allochtonen, als je dat stickertje blijft plakken.
Russische hoerenloper wil praten

MOSKOU - De wereldwijde recessie is inmiddels ook doorgedrongen tot de Russische seksindustrie. Behalve dat de prijzen veelal gezakt zijn, willen veel Russen liever met een prostituee praten dan seks hebben.
Volgens prostituees in Moskou praten hun klanten het liefst over hun werk.
Veel mannen identificeren zichzelf met hun werk en met wat ze verdienen, aldus experts. In financieel moeilijke tijden zakt het libido door stress.
Bij een prostituee zouden mannen hun verhaal kwijt kunnen, omdat ze in wezen iemand is die betaald wordt om niet te oordelen over wat de ander vraagt, aldus de Britse seksdeskundige Tracey Cox maandag.
Ondanks dat prostitutie illegaal is in Rusland, is betaalde seks populair. In de hoofdstad waar meer dan tien miljoen mensen wonen zijn volgens schattingen meer dan honderdduizend prostituees aan het werk.
Dat is ongeveer tien keer zoveel als het geschatte aantal prostituees in New York (ruim 8 miljoen inwoners) en Londen (ruim 7 miljoen inwoners).
De prostituees die in de buurt van het Kremlin werkzaam zijn merken naar eigen zeggen niets van de crisis. ''Wij zijn de hele wereld van dienst vanaf hier en er is niks veranderd'', aldus een van de prostituees in een club bij het Kremlin.
(Bron)
Trambeveiliger in gezicht gesneden

AMSTERDAM - Een 38-jarige man uit Den Haag is zondag aangehouden omdat hij al rennend een trambeveiliger op het Spui met een mes in het gezicht had gesneden.
Hij deed dit volgens de politie vanwege een eerdere onderlinge confrontatie in de privƩsfeer.
Personeel van ov-bedrijf HTM hield de man even later aan op de Grote Marktstraat, waarna de politie hem rond 17.40 uur inrekende.
De 21-jarige vriendin van de verdachte belemmerde het werk van de agenten en beledigde een van hen. Ook zij werd aangehouden. De man zit nog vast, meldt de politie maandag.
(Bron)
Roken verplicht voor Chinese ambtenaren

PEKING - Het bestuur van het district Gong'an in de Chinese provincie Hubei heeft zijn ambtenaren opgedragen jaarlijks 230.000 pakjes sigaretten op te roken die in de provincie zijn geproduceerd. Departementen die hun doelen niet halen, worden beboet.
Dat meldde staatskrant The Global Times maandag. ''De regeling stimuleert de lokale economie via de accijns'', legde een lid van een toezichtsorgaan van de sigarettenmarkt uit.
De maatregel kan ook een middel zijn om de verkoop van lokale merken te helpen in de strijd tegen concurrenten uit de naburige provincie Hunan, suggereert het dagblad.
De maatregel is vorige maand ingesteld. Ondanks landelijke ophef is hij nog steeds van kracht.
China heeft 350 miljoen rokers. Per jaar sterven er een miljoen inwoners aan de gevolgen van roken.
(Bron)

Ook een manier om het aantal ambtenaren op termijn te verminderen.
Vrouw ontwaakt door druppelende dode

AMSTERDAM – Een vrouw in het Amerikaanse Modesto is op een wel heel vreemde manier uit haar slaap ontwaakt. Lijksap van haar overleden bovenbuurman druppelde op haar voorhoofd.
“Het is een nachtmerrie,” zo laat Sylvia Pena weten in een interview met CBS13. Dagen lang wist niemand dat haar bovenbuurman was overleden, tot Pena op een middag een dutje deed.
“Ik lag te slapen op de bank en werd wakker door enkele druppels die op mijn voorhoofd vielen,” zo vertelt de geschrokken vrouw.
Bij nadere inspectie bleek het niet om water te gaan of, zoals Pena in eerste instantie dacht, om kwijl. De vloeistof bleek sap te zijn, dat vrijkomt bij de ontbinding van lichamen.
Het lichaam in kwestie bleek dat van haar bovenbuurman te zijn, die enkele dagen daarvoor was overleden. Zijn lichaam was al in een verre staat van ontbinding toen het werd gevonden en sap hiervan had een weg door de vloer gevonden.
Een overdosis bleek de doodsoorzaak te zijn van Pena's buurman. Een speciaal team heeft beide appartementen inmiddels gereinigd. Pena, die de afgelopen dagen in een hotel sliep, weigert echter terug te keren naar haar appartement.
Als reden noemt Pena dat haar verzekering weigert om haar inventaris te vergoeden. “De geur zit echt overal in,” aldus de vrouw. Zolang zij geen nieuwe inventaris kan kopen, heeft zij geen behoefte om terug te keren.
(Bron)

zondag, mei 03, 2009

Agressie tegen zwarte Suzuki

WASSENAAR - Eigenaren van een oude zwarte Suzuki Swift durven zich amper meer op straat te begeven na het drama in Apeldoorn. De auto lijkt het mikpunt van agressie te zijn geworden.
De vriendin van Niels Franken uit Wassenaar is de eigenares van een zwarte Swift. Niet een exemplaar uit 1993, zoals de auto waarmee Karst T. dood en verderf zaaide, maar eentje uit 1992. „Voor de rest lijkt hij helaas sprekend”, vertelt de 25-jarige Franken. „In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Wateringen van deze auto in de straat de spiegels vernield. Eerst dacht ze dat het toeval was.”
Daarna werd ze bij het tankstation aangesproken door een man. „Hij kwam dreigend op haar af en zei: dat is dezelfde auto, hĆØ. Dat je daarin durft te rijden.” Ook steken de laatste dagen continu mensen hun middelvinger naar haar op. „En dat is niet vanwege haar rijstijl. Die auto roept agressie op.” Franken snapt er niets van. „Ze rijdt toevallig in dezelfde auto als de dader uit Apeldoorn. Maakt dat haar fout of moet daarom de auto in de ban? Hoe kortzichtig zijn deze mensen?”
De Suzuki Swift Club bevestigt dat het lijkt of de wagentjes in het verdomhoekje zitten. „We hopen dat het snel overwaait”, aldus bestuurslid Ernst Schilperoord.
(Bron)

Hoe achterlijk kunnen mensen zijn?
Vrienden kwijt na zeven jaar

UTRECHT - Een mens raakt in zeven jaar tijd ongeveer de helft van zijn vrienden kwijt. Maar gelukkig zijn die vrienden in die tijd grotendeels vervangen door anderen.
Dat heeft socioloog Gerard Mollenhorst uitgezocht. Hij promoveert volgende week aan de Universiteit Utrecht.
Mollenhorst stelt dat een netwerk van vrienden in Nederland niet krimpt, terwijl Amerikaans onderzoek wel krimp laat zien.
Mensen houden hun leven lang ongeveer evenveel vrienden, maar de samenstelling van de vriendenkring verandert wel. Ook wisselen mensen van rol binnen het netwerk.
Mollenhorst ondervroeg 1007 mensen tussen de 18 en 65 jaar. Zeven jaar later zocht hij die mensen weer op. In totaal 604 mensen deden mee aan een tweede vragenronde.
Hoewel psychologen vaak aannemen dat mensen gelijkgestemde vrienden vooral kiezen omdat dat comfortabel voelt, bleek volgens socioloog Mollenhorst dat mensen totaal tegengestelde personen ook niet gemakkelijk tegenkomen.
''Je kunt maar in een beperkt aantal kringen meedraaien zoals je werk, een vereniging en de buurt. Je hebt gewoon niet meer tijd. Misschien zou je elders wel veel leukere of betere vrienden kunnen vinden, maar die kom je simpelweg niet tegen in je leven'', legt Mollenhorst uit.
De onderzoeker verwachtte dat partners uiterst kieskeurig gezocht zouden worden en in een veel grotere kring. Dat bleek niet zo te zijn: mensen vinden zowel hun kennissen als hun vrienden en zelfs hun levenspartner in dezelfde omgeving.
Mollenhorst: ''Wie graag hockeyt gaat niet bij de voetbalclub naar een man zoeken. Zo bleven vroeger ook dezelfde rangen en standen veelal onder elkaar.''
(Bron)
Toename geweld machthebbers tegen journalisten

UTRECHT - Meer dan de helft van 691 ondervraagde journalisten heeft tijdens zijn of haar werk in een Nederlandse wijk wel eens fysieke agressie ondervonden of is daarmee bedreigd.
Dat concludeert Frank Bovenkerk, hoogleraar criminologie aan het Willem Pompe Instituut, na onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).
Bovenkerk presenteerde zijn bevindingen zondag in Utrecht, tijdens de officiƫle viering van de Dag van de Persvrijheid. De dag stond in het teken van geweld tegen journalisten.
In 108 gevallen was de bedreiging reden om de geschreven of beeldende reportage af te breken. Van de ondervraagde journalisten liepen er 36 fysiek letsel op, zes moesten in het ziekenhuis worden behandeld.
Van 75 journalisten is wel eens een voertuig of materiaal vernield. Verder blijkt uit de enquĆŖte dat voor 134 respondenten dergelijke incidenten aanleiding zijn om bepaalde wijken voortaan te mijden.
Respondenten die al langer in het vak zitten, geven volgens Bovenkerk aan dat de bedreigingen niet nieuw zijn.
''Krakers, het verzet tegen de aanleg van de metro, voetbalhooligans, dat was veel bedreigender dan nu.'' Hij benadrukt dat Nederland nooit regelrechte no go areas heeft gekend.
De onderzoeker stelt dat het werk van journalisten door bedreigingen in deze wijken niet onmogelijk wordt gemaakt.
''Wat nu gebeurt in de wijken is buitengewoon ergerlijk en het is niet ondenkbaar dat het nog toe zal nemen, maar we moeten het gevaar ook weer niet overdrijven.''
Bovenkerk benadrukt dat er nog geen dodelijke slachtoffers of ernstige gewonden zijn gevallen. ''Nergens in Nederland bepaalt een criminele organisatie of jeugdbende of journalisten de wijk wel of niet inkomen.''
De professor constateerde tijdens het onderzoek tot zijn verbazing dat veel journalisten een groter gevaar voor de persvrijheid zien in het optreden van de politie dan in agressieve buurtbewoners.
''Journalisten vertellen spontaan dat ze bijvoorbeeld zijn weggestuurd bij incidenten. Er zijn regels voor wat journalisten wel en niet mogen en die zijn bij de politie kennelijk niet overal bekend.''
Hans Verploeg, voorzitter van Free Voice zegt dat geweld tegen journalisten vanuit overheden en andere machtige partijen wereldwijd toeneemt.
Verploeg baseerde zich op de gegevens van de persvrijheidsbarometer die de internationale organisatie Freedom House vrijdag publiceerde.
Daaruit bleek dat de persvrijheid in de hele wereld is afgenomen. Zondag is uitgeroepen tot de internationale dag van de persvrijheid.
Verploeg besteedde in zijn toespraak speciale aandacht aan de Srilankaanse journalist Tissa en de Bosnische journalist Bakir Hadziomereiovic.
Tissa, een etnische Tamil, zit ruim een jaar gevangen op verdenking van banden met de Tamiltijgers. Volgens Verploeg verdedigt Tissa de mensenrechten van alle burgers op Sri Lanka, ongeacht hun etniciteit.
De moslim Hadziomereiovic leeft al twee jaar onder intensieve politiebescherming omdat zijn kritische programma zestig minuten niet in de smaak valt bij twee religieuze en een politieke machthebber in Bosniƫ.
Volgens de Free Voice voorzitter staan deze twee journalisten symbool voor de achteruitgang van de journalistieke vrijheid in de hele wereld.
(Bron)
Helft Nederlanders stil op 4 mei

AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlanders staat elk jaar op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil tijdens de nationale dodenherdenking. Een kwart doet dat 'meestal'.
Onder allochtonen en jongeren tussen 13 en 24 jaar staat ongeveer veertig procent jaarlijks stil bij de dodenherdenking. Dat blijkt uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2009 van het Nationaal ComitƩ 4 en 5 mei.
Onder 65-plussers is de deelname aan de herdenking groter (67 procent) dan onder jongeren tussen 13 en 24 jaar (41 procent).
Autochtonen staan bovendien vaker stil bij de dodenherdenking (57 procent) dan niet-westerse allochtonen (40 procent).
De deelname aan de herdenking bestaat meestal uit het kijken naar de televisie (84 procent). Zo'n vijftien procent van de ondervraagden bezoekt een herdenking.
Dat geldt vaker voor hoger opgeleiden (21 procent) dan voor mensen met een lagere opleiding (12 procent).
Van de mensen die op de hoogte zijn van een gemeentelijke herdenking, is twintig procent van plan er naartoe te gaan. Bij lokale activiteiten op Bevrijdingsdag geldt dit voor zo'n dertig procent.
Ongeveer de helft van de ondervraagden is dankzij een vrije dag in staat om aan de activiteiten deel te nemen. Meer dan de helft vindt dat 5 mei voor iedereen een doorbetaalde vrije dag zou moeten zijn.
Uit het onderzoek blijkt verder dat iets meer dan de helft van de ondervraagden in het bezit is van een Nederlandse vlag.
De meesten van hen hangen op 5 mei de vlag uit, op 4 mei gebeurt dat iets minder vaak. Op Koninginnedag wordt het uitbundigst gevlagd.
(Bron)
Man neergeschoten na bedreiging agenten

AMSTERDAM - Een arrestatieteam van de politie Kennemerland heeft zaterdagavond een man neergeschoten in zijn woning in Lisserbroek. De man had eerder op de avond politieagenten beschoten met een luchtbuks, hij was betrokken bij een familieruzie.
De vrouw en kinderen van de schutter waren naar de buren gevlucht. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen bij de woning van het stel opende de man het vuur.
Om die reden is een arrestatieteam ingezet en cirkelde er lange tijd een politiehelikopter boven het dorp in de gemeente Haarlemmermeer.
Bij binnenkomst werd ook het arrestatieteam bedreigd door de man, daarop is hij door de politie neergeschoten. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het VU medisch centrum in Amsterdam.
Familie en buren zijn elders onderbracht. Het onderzoek is vanwege de schietpartij overgedragen aan de Rijksrecherche, zo liet een woordvoerster weten.
(Bron)
Bevalling geslaagd dankzij YouTube

LONDEN - De website YouTube.com blijkt een uitkomst bij voortijdige bevallingen. De 28-jarige Marc Stephens, een Engelse marinier, kon zijn vrouw Jo helpen bij het bevallen doordat hij enkele filmpjes had bekeken op YouTube.
''Ik had niet eens tijd om in paniek te raken'', aldus Stephens vrijdag.
Zijn vrouw beviel drie weken eerder dan verwacht, thuis in de woning van het stel in de plaats Redruth in het zuidwesten van Engeland.
Donderdagavond klaagde Jo over pijn. Daarop zocht Stephens op internet informatie over bevallingen.
Rond half drie 's nachts maakte zijn vrouw hem wakker. Haar weeƫn bleken te zijn begonnen.
Stephens belde nog met een ziekenhuis in de omgeving, maar de dienstdoende vroedvrouw was al druk bezig met een andere bevalling.
Het volgende dat hij zag, was zijn vrouw die op handen en voeten door de deur van de slaapkamer kwam kruipen. Stevens: ''Ik keek naar beneden en zag het hoofdje van de baby al.''
Na hulp te hebben verleend bij de bevalling, arriveerde een ambulance en ging de man met zijn net bevallen vrouw, de pasgeboren baby Gabriel en drie andere kinderen naar het ziekenhuis. Na een paar uur konden ze weer naar huis.
(Bron)