zaterdag, mei 16, 2009

Twee doden en gewonde door bedrijfsongeval

RITTHEM - Door een bedrijfsongeval in het Zeeuwse plaatsje Ritthem zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee mensen om het leven gekomen.
Een derde slachtoffer ligt in het ziekenhuis. Dat maakte de politie bekend.
De werknemers waren bezig met werkzaamheden in en bij een oven van het chemisch bedrijf Thermphos aan de Europaweg Zuid.
Vermoedelijk raakten ze onwel door een gebrek aan zuurstof door lekkende vaten fosfine die in de oven stonden.
De werknemers die zijn omgekomen, waren bezig met werkzaamheden in de oven. De derde persoon die gewond is geraakt, stond juist op wacht voor het geval zich calamiteiten zouden voordoen.
Waarschijnlijk zijn alle drie toch slachtoffer geworden van het ongeval, omdat ze elkaar probeerden te helpen om bij de oven weg te komen.
De Arbeidsinspectie gaat onderzoeken hoe het bedrijfsongeval heeft kunnen plaatsvinden en of bijvoorbeeld die vaten met fosfine wel in de oven mochten staan.
(Bron)
Christelijke school schorst homoseksuele leraar

EMST - De School met de Bijbel in de Gelderse plaats Emst heeft een leerkracht op non-actief gesteld nadat die had meegedeeld dat hij homoseksueel is.
Het bestuur van de christelijke basisschool vindt dat de geaardheid van de docent op gespannen voet staat met de grondslag en doelstellingen van de school en dat zijn dienstverband daarom niet kan worden voortgezet.
Dat staat in een brief van het schoolbestuur aan de ouders van de leerlingen die Omroep Gelderland vrijdag heeft gepubliceerd. Een woordvoerder van de school bevestigde dat de leerkracht momenteel niet werkt, maar benadrukte dat van ontslag geen sprake is.
De school praat met de docent over een mogelijke oplossing, aldus de zegsman. Verder wilde hij niet op de kwestie ingaan.
Onderwijsminister Ronald Plasterk zei vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad dat discriminatie niet mag, maar dat hij over dit specifieke geval niets kon zeggen. Hij kent de achtergrond niet.
De kwestie zou eventueel aanleiding kunnen zijn om naar de rechter of de Commissie Gelijke Behandeling te stappen, zei hij.
Homoseksuele leraren in het bijzonder onderwijs zijn op dit moment een veelbesproken onderwerp. Donderdag nog stelde de SGP dat Plasterk de onderwijsvrijheid tot een 'farce' maakt.
De partij reageerde op de 'homobrief' die de minister onlangs naar de scholen stuurde. ''Plasterk vindt dat de grondslag van een christelijke school geen consequenties mag hebben bij het benoemen van homoseksueel samenlevende docenten en ander personeel.
Zo maakt hij van de vrijheid van onderwijs een farce. Plasterk verbiedt christenen om hun grondslag zó serieus te nemen, dat ze er naar handelen'', klaagde de Tweede-Kamerfractie.
(Bron)

Als het om een islamitische school was gegaan, was het land te klein geweest.
Britse helikopter met bijlen vernield door boze zigeuners

AMSTERDAM - De Britse politie in het graafschap Surrey is niet blij met een groep zigeuners. Met bijlen sloegen de zigeuners zes ruiten in nadat het toestel enkele malen over hun woonwagenkamp was gevlogen.
Dat meldt The Daily Mail. De groep drong deze week een politiebasis binnen waarna het toestel 'bewerkt' werd.
De schade aan het toestel, dat ruim vijf en een half miljoen euro kostte, bedraagt enkele tienduizenden euro's. De helikopter kan volgens het dagblad enkele weken niet worden ingezet.
De woeste actie van de zigeuners werd te laat opgemerkt door de politie, waardoor de daders wisten te ontkomen.
(Bron)

Ik denk zomaar dat er veel mensen zijn die nu denken: 'Dat zou ik ook wel willen hebben doen'- die zijn er te braaf voor, maar toch.
'Armen krijgen amper gehoor in Nederland'

BRUSSEL - Armen krijgen amper gehoor bij ministeries en gemeentebesturen. Armenorganisaties hebben zelfs beter contact met de Europese Commissie dan met Nederlandse ministeries of gemeentebesturen, stelde voorzitter Alida Smeekes van de armenorganisatie EAPN Nederland zaterdag.
Ze sprak in het Egmontpaleis in Brussel bij een grote tweedaagse conferentie met armen en hoge Europese politici zoals EU-commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken).
De organisatie zegt geen contact meer te krijgen met het ministerie van Sociale Zaken en veel gemeentebesturen. Die praten vaker over dan mèt armen, stelde Smeekes.
Bij de EU-conferentie in Brussel suggereerden armen aan de politiek welke hulp het belangrijkst is. Ze willen vooral meer inspanningen tegen huisuitzettingen. Ook eisen ze meer garanties voor basisdiensten, zoals water en energie.
Volgens de Europese Commissie is 8 procent van de EU-bevolking arm. Dat neemt toe door de recessie.
(Bron)
Poolse monnik schrijft katholieke kamasutra

WARSCHAU - Een Poolse katholieke priester heeft een seksgids geschreven met tips voor een spannend seksleven voor katholieken. Het boek heet 'Seks zoals u het nog niet kent: voor getrouwde koppels die van God houden'.
In Polen is de bestseller al tot Kamasutra voor katholieken gebombardeerd, berichtten Poolse media donderdag.
De Franciscaner monnik wil met zijn boek een einde maken aan de negatieve verhalen over seks in de katholieke kerk. Tot in detail beschrijft de priester hoe ze te werk moeten gaan. ''Alles wat je doet, van streling tot standje, om elkaar op te winden is toegestaan en verblijdt god'', aldus de celibatair levende auteur Ksawery Knotz.
Wel adviseert hij koppels te waken voor saaiheid zoals in ''saaie voetbalwedstrijden op lokaal niveau''. Hij zegt zijn informatie te hebben verkregen van koppels die hij raad heeft gegeven. Ook beheert de priester al een jaar een website, waarop hij sekstips geeft.
Volgens Knotz verschilt zijn mening niet van die van de kerk. Ook hij ontraadt het gebruik van voorbehoedsmiddelen, omdat dat ''koppels zou afleiden van de katholieke levensstijl''. De Poolse katholieke kerk zou achter de inhoud van het boek staan.
(Bron)

De beste stuurlui staan aan wal?
Afbrokkelen poolijs heeft niet overal hetzelfde effect

DELFT - Het mogelijke in zee storten van een deel van het landijs op de Zuidpool leidt in onze regio tot veel minder zeespiegelstijging dan altijd werd aangenomen.
In andere regio's is de stijging juist hoger. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Bristol en de TU Delft.
Vrijdag verschijnt een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Wetenschappers houden al enige tijd rekening met een mogelijke ineenstorting van een deel van het landijs op de Zuidpool onder invloed van klimaatveranderingen.
Meer dan dertig jaar lang werd aangenomen dat de stijging overal ter wereld 5 tot 6 meter zou bedragen, maar dat blijkt onwaar.
In de regio West-Europa verwachten de onderzoekers een zeespiegelstijging van 3,3 meter, maar bijvoorbeeld aan de kusten van de VS denken ze aan enkele meters meer.
Helemaal nieuw is die kennis niet.
Dr. Bert Vermeersen, onderzoeker bij TU Delft: ''Tot nu toe werd vaak aangenomen dat een mogelijke zeespiegelstijging overal ter wereld even groot zou zijn. Dat is echter onjuist. Dit was overigens al in de 19e eeuw bekend, maar vreemd genoeg was deze kennis wat weggezakt.''
Een van de oorzaken hiervan is de zwaartekracht. Vermeersen: ''Het (mogelijke) in zee storten van het landijs leidt in de zeeën rond Antarctica tot een daling van de zeespiegel door het wegvallen van de zwaartekracht van het afgesmolten ijs. Op andere plekken op aarde leidt dit fenomeen juist tot een extra stijging van de zeespiegel.''
Ook heeft het Brits-Nederlandse team ontdekt dat er minder ijs zit in de betreffende ijskap dan tot nu toe gedacht werd.
Dit hebben de onderzoekers vooral afgeleid uit nieuwe, preciezere satellietmetingen. Deze satellieten meten onder meer de dikte van de ijslaag of kleine variaties in de zwaartekracht die informatie geven over de hoeveelheid ijs die zich boven het zeespiegelniveau bevindt.
(Bron)
Vrouw bijt penis

BANGKOK - Een Thaise vrouw heeft uit jaloezie de penis van haar Belgische vriend er bijna afgebeten. Artsen in het ziekenhuis zijn er in geslaagd het geslachtsorgaan te redden.
Het incident vond plaats in de Thaise toeristische kustplaats Pattaya. De vrouw was woedend geworden toen ze erachter kwam dat haar 56-jarige vriend de lakens had gedeeld met een andere Thaise.
De twee maakten ruzie terwijl ze seks hadden en vervolgens beet ze in zijn geslachtsorgaan.
De politie is naar de vrouw op zoek. Het is nog niet duidelijk of de Belg zijn vriendin wil aanklagen. Het slachtoffer wilde geen verklaring afleggen aan de media, vertelde het ziekenhuis in Pattaya.
(Bron)

Je moet ook nooit ruzie maken terwijl je aan het seksen bent ;p
Tot voor kort wist ik dat er in de wijk veel vinken zaten, alleen zag ik ze hoogst zelden in de tuin - een enkele keer in de winter aan de voedersilo, dat was het wel.
Sinds het begin van de lente heb ik continu een vink in de tuin. Die zit in de kronkelwilg of - waarschijnlijker - in de veldesdoorn die er middenin staat. Dat is best. Alleen word ik stapelgek van dat wijsje dat van 's ochtends vroeg tot in de avond, zonder pauze, achter elkaar door gaat. Er zit te weinig variatie in om het uren achtereen aan te willen horen. Maar ja... Daar heeft die vink lak aan, die vindt dat ie de hele dag moet laten horen dat hij de baas is hier.
TT 121 Een medewerker van de Spoorwegpolitie heeft documenten over toekomstige drugscontroles en kernafvaltransporten in de trein laten liggen. Een reiziger vond de informatie en speelde die door aan de website GeenStijl. De politie heeft de acties verplaatst naar andere data.

Slimme actie.

vrijdag, mei 15, 2009

Fietsenmaker gebeld, ik begon met uitleg: 'Trapper is afgebroken, heeft u tijd...'. Ik werd bars onderbroken: 'Trapper, trapper, jaja, wat bedoel je daarmee, de crank, het pedaal, ik weet niks'. Ik wilde nog zeggen: 'Zeg ik crank?', maar ik sputterde braaf: 'Het pedáál ja'.
Nou, ik kon langs komen, wel snel want nú had ie tijd en wie weet hoe dat straks zou zijn.
Just my luck: er trok net een flink front over en het hoosde. Dus m'n waterdichte jas aan die ook erg warm is, terwijl het buiten al zo benauwd was en beslist niet koud, en ik van denken aan wandelen al ga zweten.
Ik deed er een kwartier over, met meerkoetkijkpauze (er zijn nog maar 2 van de 5 jongen over...), dus eigenlijk loop ik tegenwoordig een gemiddelde snelheid, dat was een flinke opsteker.
Fietsenmaker nam de fiets in ontvangst en meldde dat ik 'm over een half uur kon ophalen. Tijd dus om de koffie te testen van de Italiaanse lunchroom.
Ik ging buiten zitten, kreeg later gezelschap van een van de Italianen, en toen ik braaf m'n kopje naar binnen bracht en m'n portemonnee trok, werd ik weggewuifd. Overigens vond ik de koffie geen aanrader.
Door naar de kledingzaak om sokken te kopen. Een driepak zwarte sokken voor 5,95 (ze zitten top, ze blijven ook goed passen na wassen, echt fijne sokken), en helaas was er nog maar een dus dan maar een driepak blauwe sokken erbij. Bij de kassa zag ik plots dat die blauwe 1 euro goedkoper waren. De kassajuf scande de blauwe twee keer (dan snap ik ook dat die zwarte niet aangevuld worden), en ik vond het wel best.
Bij de fietsenmaker bleek de reparatie 12,50 te kosten: 6,50 voor de pedalen en 6 euro arbeidsloon. Dat viel me erg mee, en vervolgens fietste ik helemaal happy weer naar huis.
De vriend over wie ik ongerust was is inmiddels opgenomen in het ziekenhuis en dus in goede handen, dat is ook een pak van mijn hart.
En de dag begon met het bezoek aan het arbeidsbureau, dat best meeviel en erg praktisch was omdat de adviseur zelf m'n gegevens door gaat sturen aan degene die over de vacatures binnen het arbeidsbureau gaat (die vacatures die steeds verschijnen en verdwijnen en wel/niet/wel/niet actueel zijn) en omdat ik tussendoor even kennis kon maken met de onafhankelijk arbeidsadviseur.
Overigens vond de adviseur ook dat ik zeker een WSW-indicatie kan aanvragen, zonder garantie, maar het zou het misschien makkelijker kunnen maken voor een werkgever om me aan te nemen. Met een indicatie kun je ook een persoonsgebonden budget aanvragen tot 31000 euro per jaar (!). Voor dat bedrag kan mijn huidige werkgever me bij wijze van spreken gratis in dienst nemen, maar dat is niet echt een optie.

En ik geloof dat ik nu even ga slapen ;-)

woensdag, mei 13, 2009

Het was gewoon raar: ik liep vanochtend naar buiten, het zag er bewolkt uit maar regenen deed het niet - dacht ik. Toch kreeg ik druppels op m'n gezicht toen ik naar de wolken keek. Heel verspreid: hier een, daar een... Op de auto's zag je het bij goed kijken wel, de weg oogde droog. Het waaide letterlijk snel weg (ook al bleef het wel erg bewolkt, het begint nu pas echt wat open te trekken).

maandag, mei 11, 2009

TT 137 In Londen zijn zes gewonden gevallen toen een lift in de Tower Bridge het begaf en drie meter omlaag stortte. De vijf toeristen en een medewerker hebben botbreuken en verwondingen. Tien andere mensen in de lift zijn ongedeerd. In de noordelijke toren van de hangbrug over de Theems is een tentoonstelling over de geschiedenis van de brug. Onderzocht wordt hoe het ongeluk kon gebeuren.
Klappen belangrijk communicatiemiddel voor gorilla's

AMSTERDAM - Vrouwelijke gorilla’s klappen regelmatig in hun handen om de aandacht van soortgenoten te vragen en elkaar te waarschuwen voor gevaar. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van Oxford Brookes University en de Wildlife Conservation Society waren getuige van ‘handklap-communicatie’ tijdens het observeren van vier verschillende groepen laaglandgorilla’s in de Republiek Congo.
Ze zagen uitsluitend vrouwtjesgorilla’s in hun handen klappen. In vier gevallen ging het om apen die over grote afstand contact probeerden te zoeken met hun jongen.
Maar de onderzoekers documenteerden ook enkele voorbeelden waarbij vrouwtjesgorilla’s in hun handen klapten om de zilverrug (de groepsleider) op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van menselijke toeschouwers.
De Britse onderzoekers vermoeden dat het klappen in de handen een belangrijk communicatiemiddel is voor gorilla’s. De dieren klappen waarschijnlijk om de groep bij elkaar te houden en elkaar te waarschuwen voor gevaar van buitenaf.
“Het klappen is een vorm van gebarentaal die tot nu toe grotendeels over het hoofd is gezien door gorilla-deskundigen”, aldus onderzoeksleidster Ammie Kalan op BBC News. “Het viel me vooral op dat het op een heel gecontroleerde manier werd uitgevoerd, in staande positie, net zoals een mens in zijn handen zou klappen."
De andere gorilla’s reageerden volgens de wetenschappers vrijwel altijd onmiddellijk op het geklap van een soortgenoot. Sommige dieren beantwoordden het gebaar bijvoorbeeld door zelf ook in de handen te klappen.
Als een zilverrug met geklap op de hoogte werd gesteld van de aanwezigheid van mensen, reageerde het dier meestal door op zijn borst te slaan in een poging om de menselijke toeschouwers weg te jagen.
(Bron)
Mensen met donkere huid gevoeliger voor nicotineverslaving

AMSTERDAM - Hoe meer donker pigment mensen in hun huid hebben, hoe gemakkelijker ze verslaafd raken aan nicotine. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
De onderzoekers van Pennsylvania State University ondervroegen 150 Afro-Amerikaanse rokers over hun rookgewoontes.
Zo moesten de proefpersonen aangeven hoeveel sigaretten ze per dag rookten en in hoeverre ze afhankelijk waren van nicotine om goed te functioneren.
Verder registreerden de wetenschappers de hoeveelheid nicotine die zich had opgehoopt in het lichaam van de ondervraagden.
De onderzoeksresultaten suggereren dat nicotine gemiddeld veel langzamer wordt afgebroken in celweefsel dat donker pigment bevat. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
Ook ontdekten de wetenschappers dat mensen met een donkerdere huid gemiddeld meer sigaretten roken en afhankelijker zijn van nicotine.
Zelfs het aantal uren dat mensen in de zon doorbrengen zou hun verslavingsgevoeligheid verhogen, omdat er als gevolg van het zonnebaden meer pigment wordt aangemaakt.
“We hebben vastgesteld dat de concentratie van donker pigment direct gerelateerd is aan het aantal sigaretten dat dagelijks wordt gerookt”, verklaart hoofdonderzoeker Gary King.
“Een van de grote vragen die we willen beantwoorden, is: waarom slagen Afro-Amerikaanse mensen er minder makkelijk in om te stoppen met roken dan blanke mensen?", aldus King. "Dit onderzoek kan die vraag mogelijk definitief beantwoorden. Het verslavingsproces zou voor mensen met een donkere huid wel eens heftiger kunnen zijn en langer kunnen duren.”
(Bron)

Het is dan maar goed dat ik zo'n wit vel heb...
Vrouw daagt kapsalon voor rechter

AMSTERDAM - Een vrouw uit Oregon heeft haar kapsalon voor de rechter gedaagd. De vrouw beweert haar haren verloren te hebben door een foutieve kleurbehandeling.
Sarah Ward eist 50.000 dollar van de salon. Dit bedrag moet de vernedering, depressie en de kosten van de extensions dekken, zo vertelt Oregon Live.
Ward vertelt dat ze tijdens het douchen ontdekte dat er plukken haar uitvielen. Ze schrok hier enorm van omdat ze onmiddellijk dacht aan kanker. Verder vertelt de vrouw dat ze al sinds de basisschool haar haren liet verven. "Mijn moeder vertelde mij dat ik donkerblond haar had en dat dit niet aantrekkelijk was."
Sarah Ward houdt een onervaren stylist verantwoordelijk voor haar haarverlies.
De advocaat van de salon vertelt de rechtbank echter dat Ward niet al te zachtzinnig met haar haren omging. Ze gebruikt de stijltang vaak en draagt haarelastieken, hoewel haar stylist had geadviseerd dit niet te doen. De rechtbank heeft de salon inmiddels in het gelijk gesteld.
(Bron)

Sinds wanneer valt van kanker je haar uit? Van de behandeling ervan wel. En van mishandeling ook. Maar het is altijd makkelijker een kapper de schuld te geven.
Is het trouwens een stijltang of een steiltang? Maak je er diverse stijlen mee, of maak je je haar er steil mee?
Walrusbaby overleden in Harderwijk

AMSTERDAM - In het Dolfinarium in Harderwijk is zaterdag een walrusbaby overleden. Het dier werd volgens het Dolfinarium vrijdagochtend geboren. Waardoor de baby met de naam Pavla overleed, is niet bekend. Wel is zeker dat het dier enkele weken te vroeg was geboren.
Normaal gaat een walrusbaby na ongeveer twaalf uur zogen. Pavla deed dit echter niet. Daarom besloten de dierenartsen en verzorgers het jong bij de moeder weg te halen zodat ze handmatig melk toegediend kon krijgen.
Dat leek aan te slaan, maar zaterdagavond overleed de baby alsnog.
De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat de doodsoorzaak onderzoeken. De moeder is opgevangen door de andere walrusdames.
(Bron)
Meisje wil Duitse school in brand steken

SANKT AUGUSTIN - Een 16-jarig meisje is maandagochtend gemaskerd en gewapend met enkele messen een gymnasium in de Duitse plaats St. Augustin bij Bonn binnengedrongen. Ze was van plan de school in brand te steken.
Een leerlinge die dit wilde verhinderen werd door haar in een hand gestoken. Het persbureau AP heeft dit in kringen van de politie vernomen.
Een politiemacht ontruimde het Albert Einstein Gymnasium nadat groot alarm was geslagen. Alle achthonderd leerlingen werden in veiligheid gebracht.
Bij het uitkammen van de school trof de politie een rugtas met enkele flessen brandbare vloeistof en een gaspistool aan, maar het 16-jarige meisje, een leerlinge van de school, bleef onvindbaar.
De scholiere die in haar hand werd gestoken is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Verder raakte niemand gewond.
De geëvacueerde kinderen werden in de gymzaal verzameld, waar ze later door hun ouders konden worden afgehaald.
In maart doodde een 17-jarige jongen op zijn voormalige school in Winnenden in Zuid-Duitsland negen leerlingen en drie leerkrachten. Op zijn vlucht schoot hij ook drie voorbijgangers dood alvorens de hand aan zichzelf te slaan.
(Bron)

Slechte vorm van emancipatie. En die meid die haar tegenhield mag wel zeer uitbundig in de watten gelegd worden.