zaterdag, februari 07, 2004

Enorme terugloop headhunters

BLARICUM - Het aantal bureaus voor werving en selectie en het direct zoeken van personeel is het afgelopen jaar fors verminderd. Dat heeft P. Nobelen, de voorzitter van de brancheorganisatie OAWS, zaterdag bevestigd.
In twee jaar tijd is het aantal van dergelijke bemiddelingsbureaus bijna gehalveerd tot circa elfhonderd, waarvan maar driehonderd het werven, selecteren en direct zoeken van personeel als kernactiviteit hebben. De voorzitter van de branchevereniging spreekt van een ‘sluipende krach’.
Bij de honderden kantoren die vorig jaar failliet gingen werkten een kleine vijfhonderd mensen. Volgens Nobelen is de krimpende arbeidsmarkt de belangrijkste oorzaak van de terugloop. “Werkgevers kijken eerst naar interne kandidaten en hebben vacaturestops ingesteld. Bovendien gebruikt de overheid nauwelijks nog externe bemiddelaars.”
(Bron)
Pakketje bij moskee in Dronten bevat explosief

DRONTEN - Bij een Turkse moskee aan De Ketting in Dronten is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosief aangetroffen. De politie heeft dat zaterdag gezegd.
Tegen middernacht werd een verdacht pakketje bij de moskee gevonden. Specialisten van het Explosieven Opruimings Commando hebben het pakketje op een nabijgelegen grasveld tot ontploffing gebracht. De restanten van het explosief worden voor nader onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut.
De politie neemt de zaak zeer serieus en heeft een onderzoeksteam van twaalf mensen op de zaak gezet. Er worden geen verdere mededelingen gedaan over het incident.
(Bron)
Smog leidt tot autoloze zondag in Italiaanse steden

ROME/MILAAN - Ernstige smog bezorgt een aantal Italiaanse steden, waaronder Rome en Milaan, een autoloze zondag. De burgemeesters van zeker vijf steden hebben besloten dat particulieren zondag hun auto's en motoren niet mogen gebruiken om de luchtvervuiling niet groter te maken dan zij al is. In Rome geldt echter een groot aantal uitzonderingen.
De Italiaanse hoofdstad beleeft hoogstwaarschijnlijk een van de stilste zondagen van de afgelopen dertig jaar. De autoriteiten hebben in een gebied van 150 vierkante kilometer een rijverbod ingesteld. Dat geldt niet alleen in de historische binnenstad van Rome maar ook in omliggende woonwijken.
Uitzonderingen gelden voor wagens van politie, brandweer en ambulancediensten. Ook is het diplomaten en journalisten van het Vaticaan toegestaan hun auto's te gebruiken. Bruidsparen die zondag trouwen, mogen eveneens per auto worden vervoerd. Sportclubs mogen hun spelers per auto naar de stadions vervoeren.
(Bron)
Lubbers: Uitgeprocedeerden alleen uitzetten als het kan

AMSTERDAM - Uitgeprocedeerde vluchtelingen waarvan de rechter heeft gezegd dat ze terug moeten, moeten ook terug, maar alleen als dat kan. Dat zei Ruud Lubbers, VN hoge commissaris voor de vluchtelingen, zaterdag tijdens een bijeenkomst van de Derde Kamer.
”Als de betrokkene meewerkt aan de terugkeer, maar het land waar hij naar toe gaat niet, dan kun je die persoon daar niet voor straffen.” Lubbers zegt dat als het land geen reispapieren verstrekt, de vluchteling ook niet terug kan. Hiermee gaat hij in op het uitzetbeleid van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken).
Lubbers sprak als ambassadeur van de Derde Kamer over de vluchtelingenproblematiek in de wereld. De Derde Kamer is een initiatief van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De Derde Kamer wil het beleid van de Tweede Kamer en de opinie van het Nederlandse publiek rondom ontwikkelingssamenwerking en internationale betrekkingen beïnvloeden.
Lubbers zei dat hij de recente discussie rond aantallen vluchtelingen vreemd vindt. “Het gaat om duizenden mensen. Dat zijn wel allemaal individuen. Als de rechter heeft gezegd dat iemand terug moet, dan vind ik niet dat je nu kunt zeggen blijf toch maar. In schrijnende gevallen, of om humanitaire redenen hoeft het recht niet het laatste woord te zijn.”
Lubbers benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de het aantal asielaanvragen in Europa de afgelopen jaren flink is gedaald. ”Door te investeren in opvang in de regio, zorg je dat de asielaanvragen in Europa dalen. Het is een misverstand om te denken dat een streng beleid zorgt voor minder vluchtelingen. Als mensen geen keus hebben dan komen ze toch wel.”
Voor de vluchtelingen die wel asiel aanvragen in Nederland, pleitte Lubbers voor zorgvuldigheid. “De procedures zijn strenger geworden en dat moest ook. Vijf jaar wachten op antwoord is veel te lang, maar de versnelde procedure van 48 uur lijkt mij wat krap.”
(Bron)

Dat had ik in de jaren tachtig niet kunnen denken, dat ik het nog eens hartgrondig met Lubbers eens zou zijn.
Problematiek rond eurovervalsingen nekt winkeliers

AMSTERDAM – Na de sterke stijging van het aantal valse eurobiljetten en de almaar verbeterende kwaliteit van de vervalsingen lijkt de eurotester het enige redmiddel voor winkeliers. De Nederlandsche Bank (DNB) begon eind vorig jaar een campagne om de kennis over de echtheidskenmerken op te frissen. Maar voor de winkelier lijkt dit niet genoeg.
Het aantal valse euro's is de laatste twee maanden van vorig jaar sterk gestegen. Over heel 2003 telde DNB ruim 26.000 nagemaakte biljetten in Nederland. Eind oktober stond de teller nog op 18.000. Het komt erop neer dat 0,005 procent van de acht miljard eurobiljetten, die in het eurogebied in omloop zijn, vals zijn. En dat is niet veel, maar meer dan we in Nederland gewend waren, aldus de bank.
Door de problematiek zijn eurotester erg gewild onder winkeliers. Daarom deed De Zaak, tijdschrift voor ondernemers, onderzoek naar de beste eurotesters. De Euroscan kwam als beste maar ook als duurste uit de test. De €-Vision eindigde op de tweede plaats, maar is wel de helft goedkoper.
De aandacht en interesse voor eurotesters lijkt terecht want de problemen van vervalsingen lijken aan alle kanten de kop op te steken. De zogenaamde ‘eurorunners’ maken het de Amsterdamse winkeliers bijvoorbeeld niet makkelijk. De hoofdstad heeft te maken met een golf van deze oplichters. Eurorunners kopen voor een mooi prijsje vals geld in, om het vervolgens in winkels in te wisselen voor ‘echt’ geld. Medewerkers in drukke winkels zijn vaak met heel andere dingen bezig en hebben geen tijd om elk biljet op echtheid te controleren.
Winkeliers die biljetten trouw met ultraviolet licht controleren, kunnen ook bedrogen uitkomen. Eurobiljetten worden tegenwoordig zo goed vervalst, dat het deze test kan doorstaan. Samen met het watermerk, is de ultraviolettest de meest gebruikte manier om biljetten op echtheid te controleren. MKB-Nederland heeft daarom De Nederlandsche Bank geadviseerd om winkeliers geheime veiligheidskenmerken te verklappen. Zo kunnen ondernemers op meer manieren biljetten op echtheid testen.
[Slim, dan weet je dat de vervalsers die kenmerken ook snel te weten komen.]
Eén boodschap wil DNB uitdragen: aan de euro ligt het niet. Daarom startte de bank een campagne voor de tien reeds bestaande echtheidskenmerken in de hoop dat Nederlanders deze in de praktijk gaan toepassen. Tips over het watermerk, veiligheidsdraad en zilverkleurig hologram moeten winkeliers en consumenten de kennis geven en uiteindelijk de omloop van vervalsingen tegengaan.
Dat er meer vervalsingen in Nederland zijn dan toen er met de gulden werd betaald vindt DNB niet raar. “Dit is logisch want de biljetten circuleren nu in een veel groter gebied”. Vervalsers zien de euro dan ook als een interessante investering. Daarnaast zijn Nederlanders volgens de centrale bank nog niet gewend om de biljetten te controleren.
De Nederlandsche Bank geeft geen vergoedingen voor valse biljetten. Om niet in geldproblemen te komen, houden winkeliers daarom soms bewust valse euro’s in omloop. Valse geld dat ondernemers ontvangen, worden daarom regelmatig bewust aan klanten gegeven als wisselgeld.
[Klanten moeten dus ook een scannertje mee?]
DNB wil er niet aan om winkeliers een vergoeding te geven. Dit zou een aanzuigende werking hebben op vervalsers.
(Bron)
Brits ministerie zet valentijnskaarten in tegen soa

LONDEN – “Ik houd zo veel van je dat het pijn doet .... als ik moet plassen.” Met onder meer deze tekst op een Valentijnskaart met de afbeelding van een roze teddybeer met een van pijn vertrokken gezicht wil het Britse ministerie van Volksgezondheid vanaf maandag jongeren doordringen van het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen.
De kaarten worden gratis verspreid in clubs en bij studentenverenigingen, meldde de Britse krant The Guardian zaterdag. Ook radioreclamespotjes - pas na kinderbedtijd te horen - maken deel uit van de campagne die bedoeld zijn om het aantal besmettingen met soa's terug te dringen. De makers van de teksten hebben langs de randen van de goede smaak gelaveerd, zo denken sommigen. Maar de instantie die de welvoeglijkheid van radioreclame beoordeelt had geen bezwaar.
De kaarten die in de actie ingezet worden, zijn parodieën op de echte suikerzoete Valentijnskaarten, die komende week weer in grote hoeveelheden in de brievenbussen zullen vallen. Zo is op een kaart een paar te zien tegen de achtergrond van een romantische zonsondergang aan zee. De tekst is minder romantisch: “Oh Valentijn, sinds jij bij me kwam ben jij altijd in mijn gedachten. Ik zal nooit de nacht vergeten dat wij elkaar ontmoetten en jij mij genitale wratten bezorgde.”
De teksten in de radio-uitzendingen zijn mogelijk nog harder. ”Ja, vergeet deze Valentijnsdag niet die drie woordjes: humaan papilloma virus” is een van de minder schokkende uitspraken. Schokken moet volgens minister Melanie Johnson van Volksgezondheid, omdat jongeren anders hun risicovolle gedrag niet zullen veranderen. De kaarten, de spotjes, de seks-hotline en de website www.playingsafely.co.uk met een 'sex lottery' zijn volgens haar nodig “om door het gebruik van tot nadenken stemmende teksten en direct taalgebruik diegenen te bereiken die het grootste risico lopen”.
Johnson is vooral verontrust door de omhoog gierende aantallen gevallen van chlamydia, die de afgelopen zes jaar met 139 procent is gestegen tot ruim 78.000 nieuwe gevallen per jaar. Mogelijk is een op de tien mensen ermee besmet, hoewel velen dat niet zullen opmerken. Ook het aantal besmettingen met andere soa's is de afgelopen jaren fors gestegen: sinds 1994 met 100 procent tot 1,5 miljoen per jaar.
Aan de campagne ontbreken televisiespotjes. Advertentiespecialisten denken dat jongeren die ‘te schoolmeesterachtig’ zullen vinden.
(Bron)
Internethandel in illegaal gevangen vis opgerold

KERKRADE - De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft vrijdag in Middelburg twee mensen aangehouden, die ervan worden verdacht via internet in illegaal gevangen vis te hebben gehandeld. De AID nam 220 kilo tong in beslag.
Volgens de AID bood een van de twee via het internet de tong aan voor 5 euro per kilogram. Na achterlating van een telefoonnummer werd vervolgens de vis aan huis bezorgd. De AID ging tot actie over na signalen uit de reguliere vishandel. Het onderzoek is nog in volle gang.
(Bron)
Russische presidentskandidaat vermist

MOSKOU - Ivan Ribkin, een kandidaat voor de Russische presidentsverkiezingen van 14 maart en criticus van de huidige president Poetin, wordt sinds twee dagen vermist. Dat heeft zijn campagneleider zaterdag gemeld.
Sinds donderdagavond hebben familieleden niets van hem vernomen, zei Ksenia Ponomariova tegen persbureau Interfax. Ribkins vrouw bevestigde niets van hem te hebben gehoord en zei dat ze haar man zondag bij de Russische politie als vermist zou opgeven.
Ribkin is oud-voorzitter van de Doema, het Russische lagerhuis, en onafhankelijk kandidaat. Hij is de leider van de vleugel van Liberaal Rusland die trouw is gebleven aan oprichter Boris Berezovski van die partij. Deze miljardair en aartsrivaal van Poetin wordt in Moskou gezocht wegens fraude. Hij heeft in Groot-Brittanni? politiek asiel gekregen. Berezovski beschuldigt het Kremlin ervan hem te willen vermoorden.
(Bron)
Fijne mail:

Return-Path:
Received: from mx2.wanadoo.nl (mx2.wanadoo.nl [194.134.35.135])
by pop03.wanadoo.nl (Postfix) with ESMTP id A613915461
for <68084127@pop03.wanadoo.nl>; Sat, 7 Feb 2004 16:12:55 +0100 (CET)
Received: by mx2.wanadoo.nl (Postfix)
id 69E053215F; Sat, 7 Feb 2004 16:12:53 +0100 (MET)
Received: from hotmail.com (unknown [200.30.30.9])
by mx2.wanadoo.nl (Postfix) with SMTP
id 853D832297; Sat, 7 Feb 2004 16:12:06 +0100 (MET)
Message-ID: <713501c3ed80$28dc9f50$d8a7ad34@pkfa>
Reply-To: steunministerverdonk@hotmail.com
From: steunministerverdonk@hotmail.com
To: steunministerverdonk@hotmail.com
Subject: Steun minister Verdonk en de Nederlandse wet!
Date: Sun, 08 Feb 2004 00:41:59 +1100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain;
charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Priority: 3
User-Agent: The Bat! (v1.61)
X-UIDL: b70ec8eabea03317b9ed6d07346b16a2

Steun minister Verdonk en de Nederlandse wet!
26.000 asielzoekers, 26.000 uitkeringen?
Uitgeprocedeerde asielzoeker? Illegaal? Uitzetten die hap!
Leve Nederland!
De 419's stromen weer binnen op het moment.
Verkeerd verstaan: Politie slaat man knock out

"Ik heb MS!, ik heb MS!", riep Willem Sodenkamp (40) toen hij donderdagavond op Kanaal-Zuid in Apeldoorn door agenten werd gearresteerd. Deze verstonden echter 'Ik heb een mes' en sloegen hem bewusteloos.
Sodenkamp reed donderdagavond met zijn vriendin en schoonouders in zijn auto op het Kanaal Zuid, toen hij naar eigen zeggen afgesneden werd door een personenauto. De geïrriteerde Apeldoorner knipperde daarop met zijn lichten. Daarop verscheen het bordje 'stop, politie' op de burgerauto. Sodenkamp geloofde in eerste instantie niet dat het echt om een agent ging en sprak de man aan op zijn rijgedrag. Hierop ontstond een woordenwisseling, waarbij zowel Sodenkamp als zijn vriendin de agent beledigden.
Die riep vervolgens de hulp in van zijn collega's, die al snel met vijf politieauto's ter plekke waren. Toen de agenten bij de arrestatie meenden te verstaan dat Sodenkamp een mes bij zich droeg, sloegen ze hem knock-out. Sodenkamp werd per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd, zijn vriendin naar het politiebureau. Zijn bejaarde schoonouders bleven ontredderd achter.
Sodenkamp dient een klacht in bij de politie. Volgens een officieel persbericht van de politie wilde de burgeragent de Apeldoorner aanhouden omdat hij slingerend reed.
(Bron)
Er was eens een kerstboom. Met kluit, want er was geen andere keus, hoewel ik beslist niet van plan was 'm na diensttijd te planten.
Want ik wist wel hoe het zou gaan.
Nu (sja) staat er op tafel dus een kerstboom, half ontdaan van ballen en slingers, lichtjes er nog in want pas een kwart van de naalden ligt op de grond. En als ik de boel verder ontmantel gaan die andere naalden ook. Goeie reden om er vanaf te blijven, toch?
Misschien toch geen toeval dat ik gisteren een nieuwe stofzuiger heb gekocht.
Die twee van mij gaan gewoon op de bak, maar het kan anders...
Meer op Beeldsoep.
Tom:

Tijger:

Vrouwen geweigerd in pub vanwege leeftijd

Twee Ierse zussen die om hun leeftijd geen toegang tot een pub kregen, hebben recht op een schadeloosstelling. Dat heeft een rechtbank in Dublin donderdag bepaald.
De zussen Suzanne (29) en Margaret (36) Crawford zeiden in mei 2001 te zijn geweigerd in de Bootlegger Bar in de zuidwestelijke stad Limerick, omdat ze te oud waren.
De rechtbank oordeelde dat de dames op grond van hun leeftijd zijn gediscrimineerd. De rechter beval de bar ieder van de zussen een bedrag van 300 euro te betalen.
Het management van de kroeg heeft ontkend een voorkeur te hebben voor jongere vrouwen en oudere mannen, zoals velen menen. Bovendien kon het zich het incident niet meer voor de geest halen.
(Bron)
TT 123 WHO: mens geeft vogelpest niet door

WASHINGTON Er is geen genetisch bewijs gevonden dat vogelpest in Vietnam zich van mens op mens verspreidt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.
De nieuwe conclusie bevestigt eerdere veronderstellingen dat de kans dat mensen elkaar hebben besmet gering is. De WHO sloot deze mogelijkheid vorige week niet helemaal uit toen bleek dat twee Vietnamese zussen waren overleden die mogelijk door hun broer besmet zouden zijn.
Volgens de WHO is de uitbraak waarbij in Azië 18 mensen (13 in Vietnam) om het leven kwamen, geen epidemie.
Wat een rotweer. Ik ben maar gelijk boodschappen gaan doen, kan ik de rest van de dag tenminste denken: 'Ik hoef er niet meer uit'.
Heen wind van opzij zodat de regen lekker in je gezicht waait en aan de binnenkant en de buitenkant van je bril zit; terug wind pal tegen (en bij die heftige vlagen kom je dan niet eens vooruit - okee, ik vang veel wind, maar toch).
Thuis uitgepakt en afgedroogd en omgekleed. En daarna kopjes krijgen van een kletsnatte en modderige kat, ook leuk. Hij snapt niet dat ie eigenlijk de enige is die het niet erg vindt om kletsnat te regenen.
Ik wilde de schutting nog extra goed vastzetten met winkelhaakjes, maar de animo om dat te doen is niet optimaal ;-)
De tuin ziet er ook gelijk weer triester uit, de krokussen blijven angstvallig dicht.

Mag de lente weer terug?
Net zoiets als die Barbies: de Toxic Teddies.

vrijdag, februari 06, 2004

Dit bannert ook al...
TT 126 Sharon: Gaza-kolonisten op Westoever

JERUZALEM Premier Sharon wil kolonisten die hij uit de Gazastrook wil weghalen, onderbrengen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De gebieden van de nederzettingen op de Westoever wil hij annexeren. In het plan-Clinton was die annexatie ook al inbegrepen.
Israëls vice-premier Olmert overlegde gisteren in het Witte Huis over het plan-Sharon. Hij zegt niets dan begrip en instemming te hebben ontvangen.
De Palestijnse premier Qurei verwelkomt Sharons voorstel voor de ontruiming van de nederzettingen op de Gazastrook. Maar hij verwerpt de annexatie als een schending van de akkoorden van Genève.
TT 119 Peiling: CDA zakt steeds verder weg

HILVERSUM Het CDA zakt steeds verder weg in de kiezersgunst. De partij haalt in de nieuwste Nova-peiling nog maar 29 zetels, drie minder dan in de vorige poll en 15 minder dan nu in de Kamer.
De PvdA profiteert van de malaise bij het CDA en zou, als er nu verkiezingen waren, tien zetels winnen en uitkomen op 52, één minder dan het record uit 1977. Twee weken geleden stond de PvdA op 49.
De oorzaak van de verschuiving zou zijn dat het CDA in de ogen van een deel van zijn achterban zijn sociale gezicht aan het verliezen is. De zaak-Lazrak lijkt geen afbreuk te doen aan de SP, die net als twee weken geleden 13 zetels haalt.
Vreemdelingen beginnen in thuisland met inburgeren

DEN HAAG - Vreemdelingen van buiten de Europese Unie die zich in Nederland vestigen, moeten voortaan al in hun thuisland beginnen met de inburgering. Voordat zij naar Nederland mogen afreizen, moeten zij bij de Nederlandse ambassade in hun eigen land een toets doen over de Nederlandse taal en maatschappij. Op welk niveau dat moet, wordt nog uitgewerkt.
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel daartoe van de ministers Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie en Bot van Buitenlandse Zaken. De plannen hiervoor waren al eerder aangekondigd.
Het nieuwe toelatingsvereiste gaat vooral gelden voor meerderjarigen die naar Nederland willen komen voor gezinshereniging en -vorming. Zij krijgen pas een machtiging tot voorlopig verblijf als zij over de basiskennis beschikken. Een commissie van deskundigen gaat bekijken welk basisniveau nodig is. Ook moet nog nader worden uitgewerkt hoe en waar de betrokkenen de basiskennis kunnen opdoen in hun eigen land.
(Bron)
Brigadier krijgt disciplinaire straf na slaan arrestant

ZAANDAM - De politieman die het afgelopen weekeinde een 20-jarige Amsterdammer op het politiebureau in het centrum van Zaandam sloeg, heeft een disciplinaire straf gekregen. Dat maakte het politiekorps Zaanstreek-Waterland vrijdag bekend.
Het gaat om een 52-jarige brigadier die de Amsterdammer in de nacht van vrijdag op zaterdag een paar keer heeft geslagen. Dit blijkt uit intern politieonderzoek. Hij zou hebben geslagen, nadat de Amsterdammer beledigende opmerkingen had gemaakt. De politie laat in een verklaring weten zich de reactie van de brigadier te kunnen voorstellen, maar dat het niet getuigt van professionaliteit die van een politieambtenaar mag worden verwacht.
De 20-jarige Amsterdammer deed maandag aangifte. Hij zegt door twee politiemannen te zijn mishandeld. Hij zou hierdoor onder meer gewond zijn geraakt aan zijn rechteroog.
De politie spreekt zijn relaas deels tegen. Hoewel een agent klappen heeft uitgedeeld, zou de man ook verwondingen hebben opgelopen toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie. Ook zou hij bij het verlaten van het bureau zijn gestruikeld als gevolg van wild gedrag. De politie zegt dat de man dit de volgende dag zelf heeft verklaard. Het Openbaar Ministerie in Haarlem beslist waarschijnlijk maandag of de brigadier wordt vervolgd.
(Bron)
TT 122 Twijfel over vogelpest bij varkens

ROME Er is twijfel gerezen of er nu wel of geen vogelpest heerst bij varkens in Vietnam. De Vietnam-afdeling van de FAO, de VN-voedselorganisatie, meldde dat, maar op het FAO-hoofdkantoor in Rome werd dat als onbetrouwbaar afgedaan.
De ontdekking zou alarmerend zijn, omdat het varken de ideale 'vermenger' is van vogel- en menselijke virussen. De WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, heeft al gewaarschuwd dat de vogelpest miljoenen slachtoffers kan maken als het tot een menselijk virus muteert.
Een probleem bij de bestrijding van het virus bij varkens is dat ze virusdrager kunnen zijn zonder ziek te worden.
TT 114 CPB: meer files door belastingregels

DEN HAAG De gewijzigde belastingregels voor autobezit en -gebruik leiden op langere termijn tot een toename van het autoverkeer met 1,7%. In de ochtendspits veroorzaakt dat een groei van de files met 9%, zegt het Centraal Planbureau.
Het CPB berekende de effecten van zes nieuwe fiscale regels. Deze regels, die 1 januari zijn ingegaan, zijn bedoeld om de regelgeving te vereenvoudigen, maar hebben een onbedoeld neveneffect.
[What else is new...]
Omdat de maximale reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer is verhoogd, wordt het goedkoper om met de auto naar het werk te gaan. De werkgevers denken dat het zo'n vaart niet zal lopen.
TT 107 OM mag zelf straffen opleggen

DEN HAAG Het kabinet geeft officieren van justitie de bevoegdheid om lichte straffen op te leggen. De maatregel, die de druk bij de rechtbanken wegneemt, scheelt de rechters jaarlijks naar schatting 60.000 zaken.
De officieren mogen taakstraffen van hoogstens 180 uur en boetes opleggen, en het rijbewijs voor maximaal zes maanden ontnemen.
Mensen die van een licht delict worden verdacht, moeten in de toekomst zelf het initiatief nemen om hun zaak toch bij de rechter voor te laten komen. Nu volgt automatisch een rechtszaak als men de boete niet accepteert.
TT 106 CDA'ers ondertekenen asiel-oproep

DEN HAAG GroenLinks en de ChristenUnie doen een beroep op het kabinet om "ten minste"asielzoekersgezinnen mèt kinderen een verblijfsvergunning te geven. De oproep van de Kamerfracties is mede ondertekenend door enkele CDA'ers.
Tot de ondertekenaars behoren Tineke Lodders, Marnix van Rij, Doekle Terpstra en Ineke Bakker van de Raad van Kerken.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft ingestemd met het terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers van het kabinet. Als de uitgeprocedeerden niet binnen 16 weken kunnen terugkeren, belanden ze in de vreemdelingenbewaring en komen ze niet op straat te staan.
Demonstranten willen Tweede Kamer omsingelen

DEN HAAG - Demonstranten willen maandag een symbolisch kordon leggen rond de Tweede Kamer in Den Haag. Dat gebeurt tijdens een landelijke demonstratie tegen het beleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Dat heeft initiatiefnemer VluchtelingenWerk Nederland vrijdag bekendgemaakt.
Met de demonstratie wil VluchtelingenWerk dat Verdonk een ruimer pardon toepast voor de 26.000 asielzoekers die het land uit moeten. De organisatie zegt de politiek duidelijk te willen maken dat het 'onmenselijk' is om vluchtelingen die al meer dan vijf jaar in Nederland verblijven, uit te zetten. Maandag debatteert de Tweede Kamer over het asielbeleid van Verdonk.
Volgens VluchtelingenWerk steunen organisaties als de Raad van Kerken, Amnesty International, Van Harte Pardon en Inlia de demonstratie. De organisatie verwacht ongeveer duizend deelnemers in Den Haag.
(Bron)
Inval bij Kazaa

AMSTERDAM - MIPI, een organisatie die in Australië speurt naar inbreuk op auteursrechten, heeft vrijdagochtend een inval gedaan bij Sharman Networks, zo meldt Emerce. Het huis van CEO van Sharman Networks, Nikki Hemming, werd ook bezocht.
"Het gaat hier niet om individuen, het gaat om 'de grote vis'. Dit is een signaal dat internetpiraterij ten einde is in Australië," aldus directeur Michael Speck van MIPI.
Bij de invallen werd gezocht naar bewijsmateriaal dat gebruikt kan worden in de federale rechtszaak tegen Kazaa.
(Bron)
Mensen in bijstand verplicht aan het werk

EMMELOORD - De gemeente Noordoostpolder begint 15 februari een proef waarbij minimaal twintig bijstandsaanvragers via Start Uitzendbureau verplicht aan het werk moeten. Die mensen zijn in dienst van Start, waardoor de gemeente hun geen uitkering meer hoeft te geven.
Wanneer er echter tijdelijk geen baan beschikbaar is, mag het uitzendbureau de rekening naar de gemeente sturen. Deze regeling geldt ook bij ziekte, stelde een gemeentewoordvoerder vrijdag.
Afspraak is dat Start van de gemeente een lijstje krijgt met dertig werklozen, die net een bijstandsuitkering hebben aangevraagd. Het uitzendbureau selecteert daarna zelf de kandidaten die een arbeidscontract voor negen maanden krijgen.
(Bron)
Mickey Mouse-tekenaar overleden

LOS ANGELES - De prominente Disney-tekenaar John Hench is op 95-jarige leeftijd in Californië overleden. Dat heeft de Walt Disney Company vrijdag bekendgemaakt.
John Hench bezweek aan een hartaanval. Hij werkte sinds 1939 voor het entertainmentconcern. Hij was een van de tekenaars van films als Dombo, Peter Pan en Fantasia. De meeste bekendheid verwierf Hench als de officiële tekenaar van Mickey Mouse-portretten.
(Bron)
Brit stuurt vrouw met kuisheidsgordel op pad

ATHENE - Een Brit heeft zijn vrouw met een kuisheidsgordel op vakantie naar Griekenland gestuurd. Alleen met deze voorziening achtte de man zijn echtgenote voldoende tegen opdringerige 'latin lovers' beschermd.
Griekse veiligheidsambtenaren ontdekten de metalen gordel tijdens een controle op het vliegveld van Athene. Omdat het alarm afging, besloten de bewakers de vrouw te fouilleren. Zonder dat de toeriste een haar was gekrenkt, kon ze uiteindelijk terug naar huis vliegen, meldde een lokale krant vrijdag.
(Bron)
Afperser op heterdaad betrapt

SNEEK - Een 33-jarige afperser uit Sneek is donderdag op heterdaad betrapt toen hij een groot geldbedrag van een ondernemer uit diezelfde woonplaats wilde meenemen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Zij heeft ook een 48-jarige plaatsgenoot aangehouden omdat die medeplichtig zou zijn.
In een kogelbrief aan de ondernemer eiste de Sneker geld en dreigde hem en zijn gezin dood te maken als hij niet op die eis zou ingaan. In een telefoongesprek maakte hij vervolgens duidelijk dat het slachtoffer donderdag een envelop met geld in een vuilcontainer in Sneek moest deponeren. Het slachtoffer had de politie ingeschakeld zodat die de verdachte op de afgesproken plaats kon aanhouden.
(Bron)
Opta krijgt klacht over KPN

DEN HAAG - De telecombedrijven Versatel en Tiscali hebben bij de toezichthouder Opta een klacht ingediend tegen concurrent KPN. De bedrijven zijn boos, omdat KPN dwars zou liggen als klanten die snel internetten via adsl willen overstappen naar een andere aanbieder.
Dat heeft Versatel-bestuurder M. van der Heijden vrijdag gezegd. Een woordvoerder van de telecomtoezichthouder kon vrijdag niet bevestigen dat de klacht is binnengekomen.
(Bron)
Aantal onverzekerden stijgt

AMSTERDAM - Het aantal inwoners in Nederland dat niet verzekerd is tegen ziektekosten stijgt. Afgelopen jaar is de grens van 300.000 personen gepasseerd. Vijftien jaar geleden ging het nog om een groep van 50.000 mannen en vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het opinieblad Elsevier.
Vooral de algemene ziekenhuizen in de grote steden, streekziekenhuizen en academische centra worden in toenemende mate geconfronteerd met mensen die niet verzekerd zijn. De meeste onverzekerden zijn buitenlanders die illegaal in Nederland verblijven, daklozen, zwervers en verslaafden. Maar er zijn ook zelfstandigen die vergeten zijn hun premies te betalen, rijke mensen die denken dat ze de medische zorg uit eigen zak kunnen betalen en 'free riders'; mensen die bewust geen premie betalen, omdat ze weten dat ze toch wel worden geholpen.
Medische zorg wordt nooit geweigerd. Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam worden iedere dag tien bedden door pati?nten bezet die niet zijn verzekerd. Dat leverde vorig jaar een extra kostenpost op van 3,4 miljoen euro.
(Bron)
TT 103 Ontsporingen bij eigen budget zorg

HILVERSUM Het Persoonsgebonden Budget (PGB) leidt bij ongeveer een kwart van de gebruikers tot problemen. Dat meldt het Radio 1 Journaal. Met het PGB kunnen ouderen, zieken en gehandicapten zelf een eigen zorgpakket samenstellen.
Uit een inventarisatie blijkt dat een kwart van de budget-houders zijn uitgaven niet of op de verkeerde manier bij de zorgverzekeraar verantwoordt. Dat is wel verplicht.
Zorgverzekeraar Agis vermoedt dat de regeling te ingewikkeld is. Ook zouden sommige groepen het beheer van het budget niet aankunnen. Van fraude zou nauwelijks sprake zijn.
TT 104 Europolitici overtreden gedragscode

BRUSSEL De meerderheid van de 31 Nederlandse europarlementariërs houdt zich niet aan de gedragscode voor de onkostenregeling. Dit ondanks de harde afspraken die de Nederlandse fracties daarover hebben gemaakt.
Uit onderzoek van het Radio 1 Journaal blijkt dat in 2002 slechts dertien van de 31 europarlementariërs geld hebben teruggestort. Alleen vertegenwoordigers van de PvdA, GroenLinks, de SP en twee liberalen kwamen de afspraak wel na.
Alleen Nederlandse fracties hebben een gedragscode opgesteld. Dit hebben ze in 1999 gedaan om van hun inhalige imago af te komen.
Slager bedenkt regenkorting

Voelt u druppels? Rijd dan als de bliksem naar Barneveld. De winkeliers in het dorpje geven namelijk regenkorting: als het KNMI denkt dat de kans op neerslag 60 procent of meer is, krijgt de klant de volgende dag leuke voordeeltjes.
Dorpsslager Jan Joosten bedacht het systeem op een druilerige dag, toen er door al het geplens veel te weinig mensen vlees kwamen kopen. Daarna ging het snel. Van de Barneveldse ondernemers doet 95 procent mee.
Afgelopen zaterdag was er voor het eerst 'regenvoordeel' te behalen. Joosten verhaalt er lyrisch over. ,,Man, dat was schitterend. Mensen kwamen van heinde en verre. Dat weet ik, omdat ik bijna iedereen in het dorp ken. Nu waren er veel vreemde gezichten.''
Iedere winkelier bedacht een eigen actie. ,,Zelf had ik vijf schnitzels voor 5 euro in de aanbieding, met saus. Om half zes had ik helemaal niks meer!'' Sindsdien is Joosten niet meer rouwig om een buitje. De actie loopt tot en met maart.
(Bron)
Barbie zoals Barbie niet bedoeld is...
Nog een kalender nodig? CISA, een Italiaanse bedrijf in kisten, urnen en 'funeral art' heeft er een met schaarsgeklede dames, poserend op/bij de kisten.
'Providers moeten computervirus bestrijden'

DIEMEN - Internetproviders zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van computervirussen. Dat is het oordeel van 85 procent van de Nederlandse consumenten en ondernemers. Zij rekenen de virusstrijd veelal niet tot hun eigen verantwoordelijkheid, zo blijkt uit onderzoek van Blauw Research, dat vrijdag is gepubliceerd.
"Het buiten de deur houden van virussen is niet mijn taak", stelt 77 procent van de consumenten en 58 procent van de ondernemers. Het Rotterdamse onderzoeksbureau Blauw Research ondervroeg 498 consumenten en gebruikers in kleine en middelgrote bedrijven. Dat gebeurde in opdracht van XS4ALL, een internetdochter van telefonieconcern KPN.
Naast internetproviders zijn ook de overheid en grote softwareleveranciers verantwoordelijk voor het tegengaan van virussen, zo menen veel computergebruikers. Ondanks die mening nemen ze wel maatregelen. Zo zegt 78 procent van de consumenten en 84 procent van de ondernemers telkens hun virusscanner te actualiseren.
In de praktijk biedt dat te weinig soelaas, want 81 procent van de ondernemers en 76 procent van de consumenten heeft last van virussen. "Een schrikbarend hoog percentage", stelde een woordvoerster van XS4ALL vrijdag.
Volgens haar moeten gebruikers niet alleen hun virusscanner "wekelijks, maar liever dagelijks" actualiseren, maar ook een verdedigingswal (firewall) hebben. Zo'n firewall beschermt niet alleen tegen virussen, maar bijvoorbeeld ook tegen computerinbraak. "Maar slechts 41 procent installeert een firewall."
Die taken kunnen gebruikers niet afschuiven op internetproviders, zo meent XS4ALL. "Dat is onrealistisch. Wij proberen ons netwerk zo goed mogelijk te beschermen, maar gebruikers moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen", aldus de woordvoerster. "Een onvoldoende beschermd computersysteem is een gevaar voor het hele internet. Dat gevaar neemt toe nu steeds meer mensen een breedbandabonnement hebben, waardoor ze de hele dag een open internetverbinding hebben."
(Bron)

De beste virusbescherming is waarschijnlijk toch nog steeds oplettendheid. Denk na voor je een mail met attachment opent. Denk na voor je dingen downloadt.
Wetenschappers ontdekken oorzaak Spaanse griep

LONDEN - Een groep wetenschappers heeft ontdekt waarom de Spaanse griep in 1918 zoveel levens kostte. De ziekte had haar oorsprong in een vogelvirus dat zich met een kleine wijziging eenvoudig aan een menselijke cel vastzette. De epidemie kostte aan zeker twintig miljoen mensen het leven. Dat meldde het wetenschappelijk tijdschrift Science donderdag.
Door het onderzoek zal in de toekomst een vogelvirus dat een gevaar vormt voor de mens sneller kunnen worden geïdentificeerd. Maar de Britse onderzoeker sir John Skehel zei tegen de Britse omroep BBC dat de uitkomst geen direct impact zal hebben voor de vogelgriep die op dit moment in Azië heerst omdat het hier een ander type virus betreft.
"Als we een vogelvirus vinden met eenzelfde structuur als die van het virus uit 1918 vinden, dan weten we dat het mogelijk een bedreiging vormt voor de mens. Dan zal het beter in de gaten moeten worden gehouden dan normaal", aldus Skehel van het Britse Nationale Instituut voor Medisch Onderzoek in Londen.
Een vogelvirus bindt zich normaliter moeilijk aan een menselijke cel. Uit het onderzoek blijkt nu dat het virus in 1918 zijn structuur bijna niet hoefde te wijzigen om aan zowel een vogel- als een mensenvirus te binden. Daardoor kon het eenvoudig van vogel op mens en van mens op mens overgaan. Dit is niet het geval bij de vogelgriepvirus in Azië.
(Bron)
Prehistorische voetafdruk gevonden in Korea

SEOUL - Archeologen hebben in Zuid-Korea een versteende voetafdruk gevonden van een mens die dateert uit de steentijd. Het is voor het eerst dat zulke fossielen uit het Paleolithicum in Azië zijn gevonden, aldus deskundigen in Seoul vrijdag.
Wereldwijd zijn er in totaal zes keer eerder voetafdrukken van mensen gevonden uit de paleolithische periode, 50.000 jaar geleden. Andere vindplaatsen waren Frankrijk, Italië, Tanzania, Kenya, Zuid-Afrika en Chili.
De voetafdruk werd gevonden in vulkgesteente [?] en heeft een lengte van ruim twintig centimeter. Op de vindplaats waren ook pootafdrukken te zien van dieren, zoals olifanten, herten en paarden.
(Bron)
Meer aansluitingen via adsl dan kabel

HOUTEN - Het aantal huishoudens met een adsl-aansluiting voor snel internet is vorig jaar verdubbeld. Internet via de kabel liet een groei van bijna 25 procent zien. Daarmee waren er eind 2003 voor het eerst meer adsl- dan kabelaansluitingen. Dat liet onderzoeks- en consultantbedrijf Telecom.paper vrijdag weten, op basis van marktcijfers en eigen inschattingen.
Eind 2003 hadden 951.000 huishoudens een adsl-verbinding. Dat zijn er 11.000 meer dan kabelaansluitingen. Marktleider op de adsl-markt blijft met grote voorsprong KPN. Het telecombedrijf had eind vorig jaar 746.000 klanten. KPN biedt internet aan via meerdere dochters, zoals Planet Internet.
(Bron)
Vogelgriep springt over naar varkens

HANOIN - Onderzoekers hebben in varkens in Vietnam sporen gevonden van het dodelijke H5N1 virus. Ze troffen de dieren aan in de hoofdstad Hanoi en directe omgeving, zo maakte de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, vrijdag bekend.
Er viel in Vietnam een slachtoffer van vogelgriep. Een 6-jarig meisje bezweek nadat ze besmet was geraakt met het vogelgriepvirus. Hiermee komt het totaal aantal mensen dat in Vietnam is bezweken aan de vogelgriep op dertien. Dat hebben gezondheidsfunctionarissen vrijdag gezegd. Zeker zeventien mensen in Vietnam zijn inmiddels besmet met het H5N1-virus.
De Taiwanese autoriteiten meldden vrijdag dat in Taiwan nieuwe uitbraken van het minder heftige H5N2-virus zijn ontdekt. Het virus werd ontdekt op acht kippenboerderijen. De overheid heeft bevolen dat binnen drie dagen 230.000 stuks pluimvee moet worden geruimd. Eerder waren al 98.000 eenden en kippen afgemaakt.
(Bron)
Criminelen de bossen in

Criminelen en overtreders moeten binnenkort kunnen worden veroordeeld tot een paar weken sober verblijf in het bos. Dat schept ruimte in de gevangenissen, aldus minister Donner (Justitie).
Hij waarschuwt dat de capaciteit van de gevangenissen de komende jaren tekortschiet, als er niet wordt gezocht naar meer alternatieven voor celstraffen. ,,Het cellentekort blijft de komende jaren groeien'', zegt Donner morgen in een interview in deze krant. ,,Over drie jaar is er, ondanks de bouw van nieuwe gevangenissen, een tekort van 1700 plaatsen. Dat is onder meer het gevolg van meer en langer straffen. Dit kan niet zo doorgaan.''
Het naar het bos sturen van wetsovertreders, stelt hij, is jarenlang gemeengoed geweest in ons land. ,,We hadden vroeger de rijkswerkinrichtingen waar je dan een tijdje uit de circulatie was.'' Mensen die hun boete niet hebben betaald en daarvoor een paar dagen moeten zitten, zouden in zo'n sobere inrichting terecht kunnen. Dat is veel goedkoper, omdat de beveiliging en de voorzieningen minimaal kunnen zijn.
Donner denkt na over meer alternatieven. ,,Waarom zou je niet de bovenverdieping van een torenflat inrichten als gevangenis? Dan hoef je alleen de lift en de trap te bewaken. Je kunt ook een boot afmeren in de haven. Als veroordeelden niet vluchtgevaarlijk zijn, moet je ze dan plaatsen in een zwaar beveiligde gevangenis? Die kunnen we beter gebruiken voor criminelen die zo'n plek wel nodig hebben.''
Volgens de minister heeft de roep om meer en langere straffen ertoe geleid dat in Nederland meer gevangenen vastzitten dan in veel omringende landen. ,,We zijn al lang geen gematigd land meer.'' Ook stelt hij dat de kosten per gedetineerde sterk stijgen. Zo kost een overnachting in een gevangenis de staat 190 euro, twee keer zoveel als 15 jaar geleden.
Eerdere plannen van Donner gevangenen al na de helft van hun straf onder voorwaarden vrij te laten, stuitten op hevig verzet in de Tweede Kamer. De CDA-bewindsman komt binnenkort met een nieuw voorstel, waarin staat dat gedetineerden nog steeds tweederde van hun straf moeten uitzitten.
Justitie zal verder strengere voorwaarden kunnen stellen aan hun voorwaardelijke vrijlating, bijvoorbeeld door een stadionverbod of een straatverbod op te leggen. Daar staat tegenover dat gevangenen tijdens hun detentie meer vrijheden krijgen, zodat zij na hun straf makkelijker kunnen wennen in de maatschappij.
(Bron)

Nu.nl meldt:
Donner heeft het in de krant zelfs over het onderbrengen van gevangenen op de bovenste verdiepingen van een torenflat. "Dan hoef je alleen de lift en de trap te bewaken." Volgens een woordvoerster van het ministerie was dat meer een mijmering.

Zou Donner weleens gehoord hebben van penthouses?
Tis wel allemaal ellendig nieuws, en dan heb ik de Russische metro nog even overgeslagen :-(
Reddingswerkers vinden lijken schelpenzoekers

LONDEN - Reddingswerkers hebben vrijdag aan de Noord-Engelse kust dertien lichamen van vermiste schelpenzoekers gevonden. Een nog onbekend aantal mensen wordt vermist. Dat heeft de Britse kustwacht vrijdag bekendgemaakt.
Een groep van ongeveer 25 kokkelzoekers, vooral Chinezen, werd donderdagavond verrast door de snel opkomende vloed, toen ze aan de kust in Morecambe Bay, Lancashire, schelpdieren zochten. Hulpdiensten zetten meteen groot materieel in, zowel op zee als aan de kust.
Volgens de Britse omroep BBC wisten enkele mensen zelf naar de kust te komen. Twee zijn uit het water gered. Reddingswerkers hebben de hele nacht gezocht naar de vermisten. Het gebied staat bekend om verraderlijke stromingen en drijfzand.
(Bron)
Trambestuurder in rug gestoken

ROTTERDAM - Een 45-jarige passagier heeft donderdagavond in Rotterdam een 39-jarige trambestuurder met een mes in de rug gestoken. Dat heeft de Rotterdamse politie vrijdag bekendgemaakt.
Omstreeks half twaalf controleerde een conductrice de verdachte op tramlijn 7, waarna onenigheid ontstond. De passagier trok het mes en bedreigde de conductrice, bestuurder en een beveiligingsmedewerker van het vervoersbedrijf RET. Buiten de tram viel de verdachte de trambestuurder aan. Het slachtoffer wist zijn belager te overmeesteren.
De trambestuurder is in het ziekenhuis aan de steekwond behandeld. De verdachte heeft bij de worsteling ook klappen opgelopen en is in het ziekenhuis geweest voor hoofdletsel. De politie heeft de 45-jarige Rotterdammer aangehouden.
(Bron)
Baby dood na val van balkon

SOEST - Een veertien maanden oude baby is donderdag in Soest overleden na een val van een balkon op de derde verdieping. Het meisje werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Utrecht gebracht, waar het korte tijd later bezweek. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
Onderzoek moet uitwijzen onder welke omstandigheden het kind is gevallen, aldus een zegsman van de politie. Hij wil verder niets over de zaak kwijt.
(Bron)
'Thaise kip komt via Polen alsnog Europa in'

VUGHT - Ondanks het importverbod van de Europese Unie is de kans groot dat er duizenden tonnen Thais kippenvlees via Polen alsnog op de Europese markt komen. Daar heeft voorzitter J. Odink van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) vrijdag voor gewaarschuwd.
De lidstaten van de EU hebben deze week besloten om het oude importverbod tot 15 augustus te verlengen. De door vogelgriep getroffen Aziatische landen hebben de uitbraak nog lang niet onder controle. Zeker achttien mensen zijn al aan het virus overleden.
(Bron)

Kippenvlees is in principe toch geen risico?
Revolutionair bed tegen snurken

Een oplossing voor snurken is wellicht niet langer een droom, dankzij een spitstechnologisch bed dat ontwikkeld is door een Zweeds bedrijf. De makers toonden het bed op de Stockholmse meubelbeurs die woensdag is begonnen.
Het anti-snurkbed registreert of de slaper wakker is of niet. Als hij of zij een bepaalde periode aan een stuk snurkt, gaat het hoofdeinde van het bed langzaam omhoog tot een vooraf ingesteld niveau. Pas als het snurken ophoudt, gaat het hoofdeind terug in de gewone stand. Begint het snurken opnieuw, dan gaat het hoofdeind weer omhoog, enzovoort.
Volgens de producent houdt het snurken meestal op als het hoofd in een hogere positie komt, doordat verhinderd wordt dat de tong de keel afsluit. Bij de ontwikkeling van het anti-snurkbed, vervaardigd door het in Helsingborg gevestigde bedrijf Hilding Anders AB, waren ook onderzoekers van de Sahgrenska Academie van de universiteit van Göteborg betrokken.
(Bron)
Duiven volgen snelweg

Niet hun aangeboren magnetische kompas of de stand van de zon blijkt postduiven de weg naar huis te wijzen. De vogels volgen simpelweg de menselijke infrastructuur en vliegen boven snelwegen en spoorbanen, blijkt uit een Brits onderzoek.
De universiteit van Oxford ontdekte in een tien jaar durende studie dat duiven boven snelwegen afslagen volgen en oriëntatiepunten gebruiken om te onthouden waar ze zijn. De onderzoekers zeiden tegen de BBC dat ze " waren omgevallen van verbazing" over de bevindingen.
De routes die de postduiven aflegden, werden vastgelegd met behulp van volginstrumenten en Global Positioning System-technologie. "Ze volgen niet voortdurend rechte lijnen en soms vliegen ze op 100 meter hoogte boven bebouwde gebieden en is het moeilijk te zien wat ze volgen", aldus onderzoeksleider Tim Guilford.
Wanneer een duif een snelweg volgt, is het volgens hem echter onmiskenbaar. " We volgden een paar duiven die boven de ringweg van Oxford vlogen en zelfs afsloegen bij bepaalde verkeersknooppunten. Het leek menselijk."
(Bron)
Verloofde bijt kin van vriend af

Brittany Thompson heeft een stuk uit de kin van haar vriend Nathon Powell gebeten. Het meisje verloor haar zelfbeheersing tijdens een hoogoplopende ruzie over vermeend overspel. De politie heeft de ‘kannibale’ aangehouden. De vreetpartij had plaats in het Amerikaanse Idaho.
Brittany Thompson (19) werd compleet gek. Ze sloeg eerst haar vriend met een stuk hout, maar kon Powell (20) niet raken. De man probeerde zijn vriendin te bedaren en greep haar bij de arm, dat had hij beter niet gedaan. Volstrekt opgefokt zette Thompson haar tanden in de kin van haar lief. Powell moest overgebracht worden naar het ziekenhuis. De dokters probeerden nog om het stukje kin er weer aan te zetten maar dat mislukte. Hierop hield de politie van Idaho Falls de bijtgrage dame aan op beschuldiging van geweld en vernieling van "andermans bezittingen". Of de twee tortelduifjes nog van plan zijn om hun conflict bij te leggen is nog niet duidelijk.
(Bron)
Zweeds dorp vangt grote partij vis

De bewoners van Gylje in Noord-Zweden hadden dinsdag een meevallertje. Een vrachtwagen die bij hun dorp van de weg raakte verloor dertien ton zalm.
Politiewoordvoerder Martin Vidgren zei dat er een verkeersopstopping ontstond doordat de dorpelingen massaal uitrukten om de zalm uit de sneeuw op te rapen. Gylje, ongeveer duizend kilometer ten noorden van Stockholm, telt 450 inwoners. De vrachtwagen was met in totaal negentien ton zalm uit Noorwegen onderweg naar Denemarken. Ook de dienstdoende agent deelde in de buit, zei Vidgren. Toen hij wegreed rook hij een vislucht en bleek er ook een zalm in zijn auto te zijn gegooid.
(Bron)
Politie redt goudvis

De politie in Leicestershire, UK, heeft een goudvis gered na een auto-ongeluk. Het 4-jarige visje, genaamd Bercy, was bij het ongeluk 5 meter weggeslingerd en heeft zeker 15 minuten buiten zijn kom doorgebracht.
De politie ontdekte bij het wegslepen van het wrak dat de stoelen kletsnat waren en bedekt met gekleurde steentjes. Op de vloer kwamen ze een leeg aquarium tegen, en al snel realiseerden ze zich dat er dan ook wel een vis in gezeten zou hebben. In de auto vonden ze echter niets. Een zoektocht buiten de auto leverde uiteindelijk het visje op. Paramedici vulden snel een bakje met water en deden Bercy erin.
Bercy is inmiddels terug bij zijn baasje, de 23-jarige Sophia Underhill. Zij liep bij het ongeluk slechts lichte verwondingen op. Tijdens haar herstel passen haar grootouders op Bercy.
(Bron)

donderdag, februari 05, 2004

TT 406 Rob Stenders gaat Radio 3FM (VARA) verlaten. Vanaf september zal hij voor Yorin FM de ochtendshow presenteren. Giel Beelen, die nu nog GigaGiel voor de NPS maakt op 3FM, is de opvolger van Stenders in de ochtend. Beelen maakt daarmee de overstap naar de VARA.
VARA-programmadirecteur Jeroen Soer vindt het "jammer dat Rob de omroep verlaat, maar hij heeft op voor hem belangrijke gronden een keuze gemaakt".
Medepresentator Fred Siebelink verhuist niet mee naar Yorin, Margreet van Gils wel. Ruud de Wild maakte vorige maand de overstap naar Radio 538 bekend. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend.
Arrestant sterft in Tilburgse politiecel

TILBURG - Een 20-jarige man uit Oisterwijk is woensdagmorgen overleden in een politiecel in Tilburg. De politie had hem rond half een 's nachts in Tilburg aangehouden voor mishandeling van een agent, meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Breda woensdag. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak. Sectie moet duidelijk maken waaraan de man overleed.
Volgens het OM trof de politie de man in de nacht van dinsdag op woensdag ''volledig buiten zinnen'' aan bij het Sint Elisabethziekenhuis in Tilburg. Pogingen om hem met pepperspray in bedwang te houden, mislukten.
De politie verzorgde de man op het bureau aan de Ringbaan West om de pepperspray uit zijn ogen te krijgen. Omdat de arrestant in de war was, onderzocht een arts hem. Daarna zette de politie hem in een observatiecel. Kort na vier uur vonden arrestantenbewaarders de man dood in de cel.
Familie van de man zegt dat hij naar het ziekenhuis ging om zijn maag leeg te laten pompen na een mislukte zelfmoordpoging. Bij het ziekenhuis kwam hij niet verder dan de portier, die de politie waarschuwde, aldus de familie.
Een woordvoerder van het OM in Breda wil geen reactie geven op de lezing van de familie. De Rijksrecherche onderzoekt het incident. ''Zolang het onderzoek loopt, geven wij geen commentaar'', aldus de woordvoerder.
(Bron)
Romeins schip blijkt van Nederlands fabrikaat

UTRECHT - Het Romeinse schip dat vorig jaar bij De Meern werd opgegraven, blijkt gebouwd te zijn binnen of vlakbij de grenzen van het huidige Nederland.
Dat heeft de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) vastgesteld na onderzoek van de bomen, waarmee het vaartuig is gebouwd. Volgens de dienst is het vaartuig, dat De Meern I is gedoopt, daarmee het eerste 'Nederlandse' Romeinse schip dat bekend is.
Het vaartuig werd in 1999 aangetroffen tijdens bodemonderzoek in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Bij de opgraving vorig jaar bleek het te gaan om het meest complete Romeinse vaartuig dat ooit is gevonden ten noorden van de Alpen.
Tot voor kort dachten archeologen dat in Nederland gevonden Romeinse schepen afkomstig waren uit het midden of zuiden van Duitsland. Van de bomen die voor de De Meern 1 gebruikt zijn, is onlangs echter vastgesteld dat ze veel dichter bij huis groeiden, waarschijnlijk binnen het huidige Nederland.
Er vanuit gaande dat de Romeinen de bomen niet over grote afstanden vervoerden, denkt het ROB dat ze de boot dicht bij de vindplaats bouwden. Voor de De Meern 1 zijn drie enorme eiken gebruikt. Een voor de zijkanten, een voor de bodem en een derde voor de L-vormige elementen die de bodem met de zijplanken verbinden.
Aan de groeikenmerken van de bomen valt volgens het ROB af te lezen dat ze niet uit hetzelfde bos komen. Ze waren zo groot dat de bouwers goed gezocht moeten hebben om ze bij elkaar te krijgen. Onderzoek van de jaarringen laat zien dat ze rond het jaar 148 na Christus zijn omgehakt. Gelet op de lengte van De Meern 1 (25 meter) waren de eiken zeker 40 meter hoog.
Onderzoek naar voorwerpen in het schip wees uit dat ze dateren uit de periode van 180 tot 200 na Christus. Dat betekent volgens het ROB dat het schip veel langer in gebruik was dan de levensduur die tot nu toe aan Romeinse schepen werd toegedicht.
De De Meern 1 werd in juni vorig jaar gelicht en overgebracht naar Lelystad, waar het in het gebouw van het ROB en het Nederlands Instituut voor Onderwaterarcheologie wordt geconserveerd en bestudeerd.
(Bron)
PvdA-voorzitter nuanceert uitspraken asielzoekers

DEN HAAG - PvdA-voorzitter Koole heeft burgemeesters van zijn partij niet opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. In een verklaring benadrukt hij lokale bestuurders slechts te hebben gevraagd om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over schrijnende situaties van met uitzetting bedreigde asielzoekers.
Hierdoor kunnen volgens Koole "de inhumane effecten duidelijk worden en concrete mensen achter de cijfers zichtbaar worden". Koole komt met zijn verdediging, nadat minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) en regeringspartijen CDA, VVD en D66 in uiterst felle bewoordingen over zijn brief waren gevallen. Zij vinden dat Koole bestuurders oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid door zich te verzetten tegen het asielbeleid van Verdonk.
"Schandalig en hypocriet" (CDA), "volstrekt ongepast" (VVD) en "PvdA onwaardig" (D66) waren de reacties. Verdonk vond dat Koole "zijn boekje te buiten was gegaan".
Koole vindt dat hij geen schuld heeft aan de verkeerd begrepen oproep. Hij vindt dat democratisch vastgesteld rijksbeleid gewoon moet worden uitgevoerd.
De PvdA-voorzitter zegt dat hij slechts heeft willen wijzen op het dilemma waar lokale bestuurders tegen aanlopen. Aan de ene kant moeten ze het uitzettingsbeleid uitvoeren maar aan de andere kant moeten ze de openbare orde en leefbaarheid in hun gemeenten bewaren, aldus Koole. "Ik heb begrip gevraagd voor deze spanning."
Door het verzamelen van concrete situaties hoopt Koole bovendien "het verzet tegen het voorgenomen beleid van minister Verdonk" te ondersteunen. Maandag praat de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet met asielzoekers.
(Bron)
Bush wil homohuwelijk verbieden

WASHINGTON/BOSTON - President Bush heeft laten doorschemeren dat hij een amendement op de grondwet wil indienen, waarin het homohuwelijk nadrukkelijk wordt verboden.
Bush reageerde woensdagavond (plaatselijke tijd) op het besluit van de hoogste rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts om een huwelijk ook voor homo's mogelijk te maken.
Bush noemde die uitspraak "zeer verontrustend". "Het huwelijk is een heilige institutie tussen man en vrouw", aldus Bush in een door CNN en andere Amerikaanse media uitgezonden verklaring.
De president maakte duidelijk dat hij wel stappen moet nemen, als "activistische rechters door een wettelijk besluit" een nieuwe definitie aan het huwelijk geven. "We moeten doen wat wettelijk noodzakelijk is om de heiligheid van het huwelijk te beschermen".
In zijn State of the Union vorige maand had Bush het traditionele huwelijk tussen man en vrouw ook al met kracht verdedigd.
(Bron)
Steun asielbeleid Verdonk brokkelt af

AMSTERDAM - De steun voor de strenge asielplannen van minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) neemt onder de Nederlandse bevolking af.
Dat blijkt uit een representatieve peiling van onderzoeker Maurice de Hond die donderdag is gepubliceerd. Begin vorige week stond 65 procent van de Nederlanders nog achter de asielplannen, deze week is dat percentage teruggelopen tot 55.
Onder aanhangers van CDA, VVD en LPF is het draagvlak voor het strenge uitzettingsbeleid nog steeds het grootst, hoewel bij de eerste twee partijen de percentages wel zakken. Het grootste deel van de achterbannen van regeringspartij D66 en de oppositiepartijen steunt Verdonk niet.
(Bron)
Baby overleeft rit op bumper van auto

AMSTERDAM - Een 1-jarig meisje heeft ruim anderhalve kilometer in haar wandelwagentje tegen de bumper van een auto geplakt gezeten en de tocht overleefd. Dat heeft de politie in de Amerikaanse staat Michigan donderdag gemeld.
De bestuurder van de auto was ingereden op de ouders van de baby, die op straat wandelden. De 20-jarige vader kwam daarbij om het leven en de 19-jarige moeder belandde in het ziekenhuis. Toen de politie op zoek ging naar het dochtertje trof zij dat aan, huilend in haar wagentje, dat kennelijk door de bestuurder was losgemaakt van de voorkant van zijn auto en langs de weg was achtergelaten. De man is later opgepakt door de politie. Hij reed onder invloed.
(Bron)
Leger heeft fikse huurachterstand

AMSTERDAM - Het Nederlandse leger heeft een huurachterstand van 1,5 miljoen euro, tenminste als het aan de Irakees ligt die recentelijk een rekening heeft opgestuurd van 1,5 miljoen euro voor het gebruik van een stuk woestijn. Dat meldt De Telegraaf donderdag.
De Irakese man zegt de eigenaar te zijn van het stuk grond bij het dorp As-Samawah, waarop de Nederlandse militairen hun tenten hebben neergezet. Het legerdorp Camp Smitty is al een half jaar in gebruik. Defensie heeft aangeven in principe wel een redelijke huur te willen betalen.
(Bron)
Ouderen raken weg kwijt in bureaucratie

DEN HAAG - Ouderen raken de weg kwijt in de papieren rompslomp die ze sinds begin dit jaar met de nieuwe kabinetsplannen in onder meer de zorg tegenkomen. De ouderenorganisaties Unie KBO, ANBO en PCOB luiden daarom donderdag de noodklok.
Zij ontvingen honderden klachten van ouderen die niet meer kunnen overzien hoe ze zaken als bijvoorbeeld huursubsidie en compensatieregelingen in de zorg moeten regelen. Volgens de ouderenorganisaties moet het kabinet snel werk maken van zijn motto flink te snijden in de bureaucratie.
(Bron)
Makreelfilet bij het eten. Velletjes er keurig afgehaald en netjes opgeborgen in een zakje dat na het eten door zou gaan naar de vuilnisbak.
Na het eten vriendje uitzwaaien en even snel naar de plee.
Kom ik binnen, ben ik net op tijd om vel 2 te zien verdwijnen in Tijgers bek, en ze kijkt me heel neutraal aan: 'Tis toch logisch dat ik op tafel spring, een zak sloop, dingen in het rond sleep en dan opeet?'
Gelukkig was ze nog niet aan de graatjes toegekomen, hoewel ik vermoed dat ze er weinig moeite mee zou hebben. Maar die vellen waren natuurlijk véél lekkerder.
Het meest sneue is dat Tom nietsvermoedend lag te snurken in zijn doos.
Tijger heeft zich na een donderpreek van mij uitgebreid zitten poetsen, en slaapt nu de slaap der onschuldigen.
Vrouw (89) beroofd van tasje met afval

ROTTERDAM - Dat misdaad niet loont, ondervond woensdag een man die in Rotterdam-Overschie een 89-jarige vrouw beroofde. Hij griste in de Ameidestraat een tasje uit handen van de hoogbejaarde en rende weg.
De buit moet hem hebben teleurgesteld, want de vrouw verklaarde tegenover de politie dat ze wat afval naar de container wilde brengen.
(Bron)
Softwarefout: krant brengt oud nieuws

DEN BOSCH - Oude wijn in een nieuwe zak. Iets dergelijks overkwam het Brabants Dagblad woensdag. Als gevolg van een softwarefout in de drukkerij in Best stond in een groot deel van de oplage een pagina 3 vol oud nieuws, inclusief een eerder gepubliceerde column van hoofdredacteur Tony van der Meulen.
Per ongeluk was een proefpagina met oud nieuws verwisseld met de actuele pagina, aldus adjunct-hoofdredacteur Annemieke Besseling donderdag. Die proefpagina was gemaakt om een nieuw redactioneel computersysteem te testen.
Hoe betrekkelijk nieuws is, blijkt wellicht uit het aantal reacties. Slechts een tiental verbaasde lezers had woensdagmiddag gebeld met de lezersredacteur.
(Bron)
Thuiszorginstelling Noord-Nederland failliet

GRONINGEN - Thuiszorg Buro Holding vraagt donderdag bij de rechtbank in Groningen het faillissement aan. De noordelijke instelling kampt met een schuld van twee miljoen euro. Dat maakte interim-directeur H. Woldendorp donderdag bekend.
De 350 werknemers krijgen na het uitspreken van het faillissement automatisch ontslag. De vijfhonderd klanten blijven voorlopig van de diensten gebruikmaken. Woldendorp hoopt het personeel en de klanten bij andere thuiszorgorganisaties onder te brengen.
(Bron)
Politie slaags met militairen in rosse buurt Arnhem

ARNHEM - De Arnhemse politie is donderdagmorgen vroeg slaags geraakt met een groep militairen, die per se naar het Spijkerkwartier, de Arnhemse rosse buurt, wilde. Een agente is mishandeld. Vijf militairen zijn volgens de politie aangehouden.
Een groep van zestien militairen werd 's nachts uit een caf? aan de Korenmarkt gezet, omdat zij zich vervelend gedroegen. De groep bleef hinderlijk op straat rondhangen, maar toen de politie arriveerde besloten de mannen naar het Spijkerkwartier te lopen. Onderweg veroorzaakte de groep veel overlast.
Op de rand van de hoerenbuurt gelastte de politie de militairen te vertrekken. Enkelen gaven daaraan gehoor, maar de rest liep toch de buurt in. De politie verzocht hen meerdere keren weg te gaan, maar dat weigerden de mannen. Toen de politie een 24-jarige man wilde aanhouden, greep deze een agente bij de keel.
Hij stompte haar in het gezicht en trok aan haar haren. Daarop gebruikte de politie de wapenstok. Een diensthond heeft een soldaat gebeten. Een 22-jarige man die zich met de aanhouding bemoeide, is eveneens aangehouden. Ook zijn drie mannen opgepakt omdat zij niet luisterden. De marechaussee onderzoekt het incident.
(Bron)
Tekenares Fiep Westendorp (87) overleden

AMSTERDAM - Illustratrice Fiep Westendorp is dinsdag op 87-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft Gioia Smid, die haar cultureel erfgoed beheert, donderdag meegedeeld.
Westendorp is vooral bekend geworden door haar illustraties in de boeken van Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. De tekenares, die op 17 december 1916 in Zaltbommel was geboren, is na een kort ziekbed overleden aan een luchtweginfectie.
(Bron en meer)

woensdag, februari 04, 2004

Virtual Love for Sale, on the Sly, on eBay

SAN FRANCISCO - Need a girlfriend but want none of the hassle of actually spending time together? You better act fast if you want to find her on eBay.
A crop of crafty eBay entrepreneurs are offering "imaginary girlfriend" services to the highest bidder, staying just ahead of the Web auctioneer's efforts to ban such listings, which it now deems inappropriate. The latest bid, with nearly six days to go, is $11.50.
EBay started pulling the "imaginary girlfriend" listings, which have run the gamut from the very naughty to the mostly nice, late last month.
The company had initially allowed the imaginary girlfriend listings -- which had numbered in the low hundreds -- then decided that they had crossed the line "into something that was clearly inappropriate," said eBay spokesman Hani Durzy.
The overall theme of previous listings went something like this: sexy college student seeking money for books will, for one month, write you frequent e-mails and send pictures and perfumed letters you can show to family, friends and ex-girlfriends.
In most cases, personal contact was strictly prohibited. "This in NO WAY makes me your real girlfriend," one lister cautioned.
One young blonde from the Midwest sold her girl-next-door looks as more believable that her competitors.
On the fringes, however, were the more overtly sexual listings that prompted eBay to step in.
On Tuesday, one such listing remained on the site. In it, a pair of Las Vegas-based women calling themselves Leilani and Bianca promised, upon proof of payment, a month-long relationship that "can be anything you want it to be."
The duo, which billed themselves as "sexy and exotic Asian girls," each promised to send one e-mail per week, a handwritten, perfume-scented letter, a sexy garment (new or worn), sexy photos and "passionate and unconditional love."
(Bron)
Cat Feces Fumes Poison Vet

STOCKHOLM - A vet sent to inspect a strong stench coming from an uninhabited rural cottage in south-west Sweden collapsed, poisoned by fumes from the feces of some 20 cats locked inside for months, a newspaper reported Tuesday.
The regional daily Goteborgs-Posten said the vet spent three days in hospital with hydrogen sulphide poisoning.
Rescue workers equipped with gas masks had to be called to the scene to bring out the cats, which were taken to an animal shelter, the newspaper said.
(Bron)
Troops Ready for Hairy Experience

TOKYO - Japan's military is experimenting with a new form of camouflage. Male Japanese soldiers heading for Iraq on a historic mission over the next couple of months are being advised to grow mustaches so as to fit in with the locals, said a spokesman at their base in Asahikawa on the northern Japanese island of Hokkaido.
The 10 or so female members of the 600-strong contingent are being issued with dark green scarves to cover their hair in accordance with local custom.
Drinking alcohol and eating pork will be forbidden within the Japanese army base, which is to be constructed outside the southern town of Samawa.
"For us it is a matter of course," the spokesman said. "We are not going there to wage war, but to help with reconstruction. The success of the mission depends largely on how far we are able to establish friendly relations with local people."
The deployment of troops to take part in humanitarian work following the war in Iraq constitutes Japan's riskiest military mission since World War II.
But favorable Iraqi reaction to the mustachioed Colonel Masahisa Sato, the leader of an advance party dispatched to the southern Iraqi town of Samawa last month, seems to have proved the advantages of facial hair.
"What a magnificent mustache. He looks just like an Iraqi," a Japanese newspaper quoted one local resident as saying.
(Bron)
De buitenkat is nu geheel overtuigd. Waar ie tot nu toe na hooguit een paar uur weer naar binnen wilde, om te eten en te dutten alvorens weer naar buiten te willen, komt ie nu alleen nog binnen om te eten en om geaaid te worden, waarna ie weer naar buiten wil.
Vannacht was hij ook buiten, en toen ik om zes uur, toch even wakker, de deur opendeed en 'm riep, kreeg ik een angstaanjagende en ontzettend zielig klinkende 'Maaaauuuwwww' terug. Alsof ie ergens vast zat, of in elk geval niet helemaal lekker was. Ik speuren, en na een tijdje zoeken vond ik 'm. Pontificaal bovenop de biobak, half verstopt onder de overhangende coniferentakken en volledig in z'n element. Hij had totaal geen behoefte aan binnenkomen, zelfs niet om te eten.
Mijn kats is nog steeds niet optimaal.
TT 703 In Eindhoven is het vanmiddag 18,0 C geworden. In meer dan honderd jaar is het niet zo vroeg in het jaar zo zacht geweest. Normaal voor februari is 6 C.
TT 118 Aantal medicijnen 40% goedkoper

HILVERSUM Geneesmiddelen waarvan het octrooi is verlopen, worden 40 procent goedkoper. Minister Laager van Volksgezondheid heeft dat afgesproken met de apothekers, de zorgverzekeraars en de geneesmiddelenindustrie. Het is nog onduidelijk om hoeveel medicijnen het zal gaan.
De verzekeraars en apothekers hebben bovendien beloofd om te besparen op hun kosten. De bonussen die de laatste groep krijgt, worden verder afgeroomd.
Het akkoord leidt dit jaar tot een besparing van 622 miljoen euro. Volgens Laager hoeft daardoor de premie voor ziektekosten niet omhoog.
TT 106 PvdA: verzet tegen besluit Verdonk

AMSTERDAM Voorzitter Koole van de PvdA heeft de burgemeesters van zijn partij in een brief opgeroepen het verzet te steunen tegen de uitzetting van 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers. Koole wil dat zij "de willekeur" van minister Verdonks beleid aan de kaak stellen.
Ook zegt de PvdA-voorzitter er begrip voor te hebben als burgemeesters "met een beroep op de openbare orde" niet meewerken aan de uitzetting van "heel schrijnende gevallen".
Minister Verdonk van Justitie vindt de oproep van Koole niet passend. Ze wijst erop dat de PvdA medeverantwoordelijk is voor de nieuwe Vreemdelingenwet.
Lazrak is nu in zijn eentje een Groep.
Ik heb hier nog geen klein hoefblad zien bloeien, voor mij de echte lente-aankondiger. Maar op de 24e heeft iemand anders 'm al wel gezien. De eerste bloeiende dotter is op 5 januari gezien (die bij mij in de tuin produceert tot nu toe alleen blad). De eerste dagpauwoog fladderde rond op de 19e en op de 10e is de eerste vinkenslag gehoord. De natuurkalender houdt het allemaal bij.
Hier bloeien herderstasjes, paardebloemen en jacobskruiskruid, maar dat is niet echt spectaculair.
Als het aan het eind van de maand weer zo zacht is, zijn de gierzwaluwen misschien weer net zo vroeg als vorig jaar. Normaal komen ze in april, vorig jaar cirkelden ze eind februari al om de Dom.
Op hol geslagen kameel legt verkeer lam in Zweden

Een op hol geslagen kameel heeft vrijdag het verkeer op een weg in de Zweedse plaats Skövde lamgelegd. De politie weigerde aanvankelijk uit te rukken, omdat ze de melding over de kameel niet serieus nam. Toen ze uiteindelijk ter plaatse arriveerde was de kameel door vrienden van de eigenares alweer teruggebracht naar zijn stal.
De eigenares, Anneli Arvidsson, kocht de 22-jarige kameel, Emat geheten, toen hij een jaar oud was van een dierentuin. Volgens haar sloeg het dier waarschijnlijk op hol omdat hij alleen in de wei stond en zijn maatje, een paard dat op stal stond, miste.
(Bron)
Vrouw rijdt 120 kilometer in op hol geslagen auto

In de Amerikaanse staat Colorado heeft een vrouw vrijdagavond 120 kilometer lang in haar op hol geslagen wagen gezeten. De remmen weigerden dienst en de auto bleef doorrijden met snelheden tot 160 kilometer per uur. De politie wist de wagen tot stilstand te brengen doordat een patrouillewagen voor de Pontiac Sunfire ging rijden en heel langzaam afremde.
Hij deed het allemaal vanzelf. De auto bleef versnellen en mijn voet stond niet eens op het gaspedaal, zei de 20-jarige Angel Eck. Ze zette de richtingaanwijzers van haar auto aan en ontweek het verkeer dat ze voorbijraasde. Tegelijkertijd probeerde ze via haar mobiele telefoon hulp in te roepen, maar ze bevond zich buiten het bereik van haar gsm-netwerk.
Ze wist ternauwernood een botsing met een oplegger te vermijden en moest driemaal langs de snelweg gaan rijden om te voorkomen dat ze tegen andere wagens botste. Na 45 minuten kon ze haar vriend bellen, die de politie belde. Die maakte de snelweg verkeersvrij en verloste Eck uit haar benarde positie.
(Bron)
Brits postorderbedrijf discrimineert ouderen, maar pas vanaf 90

Een Brits postorderbedrijf heeft haar excuses aangeboden aan een vrouw van 84 jaar. De klantendienst had geweigerd de vrouw een puzzel te verkopen. Het bedrijf gaf toe dat dit een fout was, ... enkel mensen ouder dan 90 kunnen bij het bedrijf geen klant worden.
De vrouw, Iris Milne, wou bij het bedrijf Express Gifts een puzzel van duizend stukken met een afbeelding van de Notre Dame-kathedraal, kopen. Tot haar grote verwondering - en later groot ongenoegen - wou het bedrijf niet verkopen. Het bedrijf stelt inderdaad een politiek te hebben niet te verkopen aan bejaarden, maar dat de grens op 90 jaar ligt. Die "hebben moeite om formulieren in te vullen". Daarom vraagt het bedrijf op de verkoopformulieren naar de geboortedatum van de potentiële klanten.
(Bron)
Bejaarde (93) sterft na 40 uur in eigen lift

Een vrouw van 93 uit het Nederlandse Steenwijk zat 40 uur ondersteboven vast in haar eigen rolstoellift. Ze overleefde het ongeval niet. Haar bejaardenhulp vond de vrouw ondersteboven in haar rolstoellift.
De vrouw raakte met haar linkerbeen klem in de lift. Ze kantelde en bleef veertig uur vastzitten. De dame overleed op weg naar het ziekenhuis. De brandweer vermoedt dat ze het hele weekend geblokkeerd zat. De spuitgasten vonden haar onaangeroerde maaltijd van zaterdag.
(Bron)
Tafeltennisbatje stinkt: diskwalificatie

ATHENE-De internationale tafeltenniswereld beleefde vrijdag tijdens de Open Griekse kampioenschappen een primeur. De Deense speler Finn Tugwell werd gediskwalificeerd omdat zijn batje te veel kwalijk riekende dampen verspreidde.
Het batje werd na afloop van het dubbelduel steekproefsgewijs gecontroleerd en niet in orde bevonden. Het plakken van de rubbers op de batjes heeft een grote vlucht genomen.
Oplosmiddelen in de lijm maken het rubber soepeler waardoor de bal meer snelheid en effect meegegeven kan worden. In de dampen zitten echter ook kankerverwekkende stoffen. De controles worden gehouden om spelers tegen zichzelf in bescherming te nemen.
Tugwell mocht voor straf ook niet in het enkelspel uitkomen. In de komende toernooien is hij gewoon weer welkom.
(Bron)
Ex-WAO'ers hoeven niet te solliciteren

AMSTERDAM - De sollicitatieplicht voor mensen boven de 57,5 jaar wordt afgeschaft voor voormalige WAO'ers die recentelijk na een herkeuring geheel of gedeeltelijk in de WW zijn beland. Dat staat in een brief die minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De sollicitatieplicht voor werklozen ouder dan 57,5 geldt sinds 1 januari van dit jaar. Ook ouderen die eind 2003 korter dan een jaar een WW-uitkering ontvingen vallen onder de sollicitatieplicht. Zij hebben nog recente werkervaring waardoor zij een reële kans op de arbeidsmarkt maken, zo oordeelt De Geus.
Mensen die uit de WAO afkomstig zijn en korter dan een jaar in de WW zitten, missen die recente werkervaring echter, aldus de minister. Hij wil ze daarom alsnog vrijstelling geven van de plicht om werk te zoeken.
(Bron)

De Geus mag wel oppassen dat Verdonk niet in z'n nek springt.
Minister vindt asielkwestie mediahype

DEN HAAG - Hulpverleners en advocaten maken van asielzoekers "zielige mensen". Dat stelt minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) woensdag in een interview met Trouw.
"De asielzoekers zijn omklemd door een ijzeren ring van advocaten en hulpverleners die inspelen op de emoties van mensen en zo een mediahype hebben ontketend."
Volgens de minister staan er in de media andere verhalen dan in de dossiers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "In de pers verschijnen heel veel schrijnende verhalen. Dat mag met deze mensen niet gebeuren, denk je dan. Maar dan lees ik in het dossier van de Immigratie en Naturalisatiedienst een heel ander verhaal over hetzelfde geval."
(Bron)

Aha, dus dat mensen na 10 jaar wachten hier wil blijven met de twee hier geboren kinderen die alleen Nederlands spreken, is gewoon lijkenpikkerij van advocaten en hulpverleners?
Ralph Lauren-paradijs op Mauritius voorbij

PORT LOUIS - Ralph Lauren had een bijna paradijselijke status op Mauritius: goedkoop en in overvloed. Maar dat feest is voorbij als gevolg van een besluit van de rechtbank op het eiland in de Indische Oceaan. De Amerikaanse kledingfabrikant heeft met succes de merkrechten aangevochten die lokale producenten zouden bezitten op het wereldwijd bekende logo van de polospeler op het paard.
Twaalf jaar geleden verkreeg een kledingproducent op Mauritius, Aurdally Brothers, de merkrechten van Ralph Lauren door onachtzaamheid van de autoriteiten. Met een goed oog voor zaken verkochten zij de rechten onder licentie, waarna lokale producenten van Ralph Lauren als paddestoelen uit de grond schoten.
Dit alles tot tevredenheid van toeristen, die massaal de koffers vulden met de normaal geproken dure merkkleding. In Mauritius kostte een poloshirt slechts eenvierde van de winkelprijs in Europa en de Verenigde Staten.
Het besluit van de rechtbank heeft tot een grote opstand geleid in Mauritius. Dinsdag gingen duizenden werknemers van Ralph Lauren-winkels de straat op in de hoofdstad Port Louis. Meer dan vierhonderd zaken hebben inmiddels hun deuren moeten sluiten. De aanwezige kleding is in beslag genomen.
Onduidelijk is nog wat de toekomst gaat brengen. De rechter gaat vrijdag verder met de zaak.
(Bron)
'Recordaantal faillissementen in Nederland'

AMSTERDAM - Het aantal faillissementen is in 2003 op een recordhoogte uitgekomen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2003 zijn bijna 8.750 faillissementen uitgesproken, 30 procent meer dan in 2002 en tevens het hoogste aantal dat ooit in een jaar is genoteerd. Het vorige record uit 1982 telde er 100 minder, aldus het CBS.
De BV's nemen met bijna 4.700 faillissementen ruim de helft van het totale aantal voor hun rekening. Bij particulieren is het aantal faillietverklaring uitgekomen op ruim 3.500.
De stijging van het aantal faillissementen deed zich voor in alle bedrijfstakken. In de bedrijfstak verhuur en zakelijke dienstverlening deden zich de meeste faillissementen voor, ruim 1.600. Relatief sterke stijgingen waren te zien in de bedrijfstakken landbouw en visserij en horeca.
(Bron)
Jongen knoopt zich op en wacht vergeefs op tv-held

NEW DELHI - Een 7-jarige jongen in de Indiase stad Agra heeft zichzelf opgehangen in de ijdele hoop dat hij bijtijds zou worden gered door de tv-held Shaktimaan, het Indiase antwoord op Superman. Dat berichtte de Hindustan Times woensdag.
Volgens zijn vriendjes was de jongen er rotsvast van overtuigd dat zijn held hem zou redden. Zijn oudere broer raakte gewond, toen hij van het dak sprong in de overtuiging dat hij net zo kon vliegen als zijn held. Ook hij kwam bedrogen uit.
De populaire tv-serie Shaktimaan begon in 2002. Sindsdien zijn al verscheidene kinderen van het dak gesprongen in de overtuiging dat ze konden vliegen. De vader van de jongen eist dat de serie van het scherm verdwijnt.
(Bron)
Natuur van slag door hoge temperaturen

WAGENINGEN - Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit wil geen doemdenker zijn, maar volgens hem gebeuren er dingen in de natuur die niet normaal zijn. Het fluitenkruid bloeit nu al, terwijl de plant dat pas in april hoort te doen. Het kleine koolwitje, een vlinder, fladdert te vroeg rond en de egel is ontwaakt uit zijn winterslaap terwijl het diertje nog enkele maanden mag uitslapen. "Wat nu gebeurt, heb ik nog nooit meegemaakt. Het is zorgwekkend", zegt van Vliet.
Dinsdag was de warmste winterdag ooit, meldde het KNMI. In de Bilt meette het meteorologisch instituut een temperatuur van 16,1 graden Celcius. Te warme en vaak natte winters zijn de laatste jaren heel gewoon. De Elfstedentocht lijkt inmiddels folklore uit een grijs en koud verleden.
De natuur verlegt haar grenzen als gevolg van de extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren. Van Vliet coördineert de verschijnselen die daarmee samenhangen op de Natuurkalender, een samenwerkingsverband van 12 organisaties. Meer dan 3000 vrijwilligers leggen sinds 2001 dagelijks vast wat er in de Nederlandse natuur verandert.
Op de website van de natuurkalender is te lezen wat zij allemaal aan extremiteiten waarnemen. De waarnemers krijgen het steeds drukker in de winter en vallen volgens Van Vliet van de ene verbazing in de andere. Ze zien te vroege krokussen en sneeuwklokjes en horen het roffelen van de bonte specht.
Volgens Van Vliet kunnen die veranderingen nadelig uitpakken voor sommige soorten, omdat het natuurlijk evenwicht wordt verstoord. Zo kunnen trekvogels die naar Nederland terugkeren na overwintering in warme oorden, een gebrek aan voedsel krijgen. De insecten die als voedsel dienen, komen door het warme winterweer te vroeg tevoorschijn en zijn schaars als de vogels hier arriveren. Mestkevers scharrelen normaal pas in april rond, maar de beestjes zijn nu al gesignaleerd.
Het is nog te vroeg om te zeggen dat sommige plant- en diersoorten het de komende jaren zullen afleggen, vindt Van Vliet. Daar is nog onderzoek voor nodig. Toch maakt de Wageningse bioloog zich zorgen. Het voorstaande wetenschappelijke tijdschift Nature meldde onlangs dat door klimaatveranderingen bepaalde soorten zullen uitsterven.
"Aan de andere kant zullen nieuwe soorten in deze streken hun intrede doen. Het zijn voor een bioloog spannende tijden. Ik wil niet doemdenken, maar we moeten wel goed opletten wat er allemaal gebeurt in de natuur."
(Bron)
Politie bevrijdt vrouw uit brievenbus

AMSTERDAM - Een 22-jarige vrouw uit Rotterdam is woensdagochtend om half vier door de politie in Den Haag bevrijd uit een penibele situatie. Zij zat in een woning op het Rederserf vast met haar hand in de brievenbus. Dat heeft de politie Haaglanden laten weten.
Het 'slachtoffer' wilde haar vriendin nog een extra keer gedag zeggen. Om dat te doen stak de vrouw haar hand door de brievenbus. Het kostte uiteindelijk een flink aantal keer wrikken voordat de hand losschoot.
(Bron)
TPG heeft tekort aan brievenbussen

DEN HAAG - Het postbedrijf TPG heeft een tekort aan brievenbussen. Tijdens de jaarwisseling zijn meer dan duizend vernield. Dat zijn er meer dan ooit. Dat levert de onderneming een schadepost op van 700.000 tot 800.000 euro.
Het concern heeft onvoldoende brievenbussen in voorraad om alle vernielde exemplaren te vervangen. Het duurt nog een paar maanden voordat het aantal brievenbussen weer op peil is. Dat zei een woordvoerster van TPG woensdag. Het concern heeft ongeveer de helft van de brievenbussen inmiddels vervangen. Verder is TPG druk bezig om beschadigde bussen te repareren.
Het concern had wel maatregelen genomen om vandalisme te voorkomen. Zo versmalde TPG de opening. Ook verwijderde de onderneming tijdelijk veel rode bakken. "Maar het vernielen van brievenbussen is een maatschappelijk probleem geworden", aldus de zegsvrouw.
Normaal gesproken staan er door heel Nederland 22.000 exemplaren.
(Bron)
'Ex-student moet elke baan aanpakken'

AMSTERDAM - Studenten die net klaar zijn met hun opleiding moeten zich beschikbaar stellen voor elke baan, dus ook 'aan de onderkant van de arbeidsmarkt'. Om dat te kunnen bereiken, wil staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken dat de studenten niet automatisch een bijstandsuitkering krijgen, aldus de Volkskrant woensdag.
Rutte wil met de dertien burgemeesters van de grotere studentensteden om de tafel gaan zitten om hierover afspraken te maken. "Een baan als pompbediende is beter dan een uitkering", meent de staatssecretaris. Rutte kan de burgemeesters overigens niet dwingen het beleid te wijzigen. Tot nu toe is het gebruikelijk dat net afgestudeerden gaan solliciteren vanuit een bijstandsuitkering.
(Bron)

En vanuit een bijstandsuitkering moet je ook al elk werk aanpakken, maar goed.
Als een net afgestudeerde dan een baan als pompbediende vindt, kan daar geen laaggeschoolde meer werken, dus wat schiet je ermee op?
Hert

Een 38-jarige man is dinsdag in een wildpark in het Duitse Velburg overleden, nadat een hert hem aan zijn gewei had gespietst. Het hert was verstrikt geraakt in een omheining. Toen de man de viervoeter wilde bevrijden, haalde die uit met zijn gewei. De man raakte gewond aan zijn dijbeen, waarna hij ter plekke doodbloedde. De politie heeft het dier doodgeschoten.
(Bron)

dinsdag, februari 03, 2004

Voor wie een bizar recept zoekt...
TT 112 Ergernis over beperkte huurstijging

DEN HAAG Minister Dekker (VVD) vraagt de woningverhuurders en corporaties om de huurverhoging op 1 juli te beperken. Tegelijkertijd sprak zij de verwachting uit dat de gemiddelde huurstijging uit zal komen op 3,2%.
CDA en PvdA vinden Dekkers oproep aan de verhuurders ongeloofwaardig, omdat ze in één adem zegt uit te gaan van een verhoging van 3,2%. "Dan geloof je niet in je eigen oproep", zegt PvdA-er Depla.
Voor de Woonbond voor huurders is een huurverhoging van 3,2% onacceptabel. De bond wijst er op dat zijn leden door de bezuinigingen en de korting op de huursubsidie al hard getroffen zijn.
TT 111 Nadere eisen CDA en D66 aan Verdonk

DEN HAAG De regeringspartijen CDA en D66 stellen aanvullende voorwaarden aan minister Verdonk voor ze instemmen met het gedwongen vertrek van 26.000 asielzoekers. Beide fracties willen de garantie dat gezinnen niet gescheiden worden bij uitzetting.
Het CDA wil een ruimhartige toepassing van het 'buitenschuldcriterium'. Mensen die buiten hun schuld niet naar hun land kunnen terugkeren, zouden hier dan mogen blijven. D66 vraagt Verdonk waarom voor slechts 220 'schrijnende gevallen' een uitzondering is gemaakt.
Burgemeesters van CDA en D66 hebben al afstand genomen van de uitzetplannen.
Ik heb vandaag het raam open gehad en de cv is nog niet aan geweest. Het was 16 graden in de tuin. Het is ook te merken aan de katten: ze zijn nu allebei meer buiten dan binnen.
Ik word er een beetje narrig van dat Blogger zich steeds verslikt in tekens. Een é, een à, " - het worden allemaal ?
Als je de post dan bewerkt en de juiste tekens weer neerzet, blijven ze wèl staan.
Scholier slaat politieagenten

HAARLEM - Een 19-jarige scholier van het Nova College in Haarlem heeft maandagmiddag twee politieagenten geslagen, die hem van school wilden verwijderen. De agenten hebben teruggeslagen, zo heeft de politie dinsdag meegedeeld.
De scholier was de toegang tot de school ontzegd omdat hij geschorst was, maar hij weigerde te vertrekken. Daarop schakelde de leiding de politie in. De agenten troffen de scholier in de kantine aan.
Toen de leerling met de politiemensen naar buiten liep, gaf hij een agent plotseling een stomp in zijn gezicht. Toen de andere politieman hem wilde arresteren, kreeg ook die een klap in zijn gezicht. De politiemensen lieten zich niet onbetuigd en sloegen terug. De jongen is aangehouden.
(Bron)
WK snertkoken groeit uit tot internationaal fenomeen

GRONINGEN - Het loopt storm voor de lustrumeditie van het wereldkampioenschap snertkoken op 20 februari in Groningen. Al tientallen deelnemers hebben zich aangemeld voor het evenement dat tien jaar geleden als een grap begon, maar inmiddels is uitgegroeid tot een groot internationaal fenomeen.
De opmerkelijkste inschrijving komt van een asielzoekerscentrum in de regio, zei initiatiefnemer H. van der Velde dinsdag. Afghaanse en Pakistaanse asielzoekers hebben geïnformeerd of hun erwtenrecept in aanmerking komt voor de wedstrijd.
[Over integratie gesproken...]
"Het enige criterium voor snert is de erwt", grinnikte Van der Velde. "Verder laten we deelnemers helemaal vrij. De snert wordt beoordeeld op smaak, aanblik, geur, uitstraling en originaliteit. Het evenement leeft echter onder de deelnemers. Sommigen houden het hele jaar door proefsessies om in vorm te blijven. De jongste deelnemer tot nu toe is 17 jaar oud, de oudste 68."
De Hotelschool Groningen organiseert een heel snertfestijn rond het kampioenschap. Publiek kan de hele dag door snert van de deelnemers proeven. Prinses Máxima is uitgenodigd als eregast. De organisatie wil de echtgenote van kroonprins Willem-Alexander van haar snertapathie afhelpen.
[Snertantipathie, zullen ze bedoelen.]
De Argentijnse stelde vorige jaar in een interview met het Jeugdjournaal niet van het typisch Hollandse gerecht te houden. "En als ze niet naar het WK zelf kan komen, gaan we op Koninginnedag gewoon langs de route staan", aldus Van der Velde.
Máxima zou overigens niet de eerste koninklijke snertproever zijn: een paar jaar terug ging prins Filip van België haar voor. Tijdens een bezoek aan de provincie Groningen maakte hij tijd vrij om van de winnende soep te proeven. Recenter at PvdA-fractieleider Wouter Bos tijdens een bezoek aan Groningen nog van de lekkerste erwtensoep ter wereld.
Het WK snertkoken is in de tien jaar van haar bestaan een evenement van internationale allure geworden. Voorgaande jaren kende de strijd onder meer koks uit Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, Australië en Suriname. Winnaar van de negende editie was een Nederlander die aan zijn grootmoeder een geheim recept had ontfutseld.
Traditiegetrouw vindt tegelijkertijd met het WK snertkoken ook het WK stamppotkoken plaats. Ook hiervoor hebben zich al tientallen mensen aangemeld.
(Bron)
Trainer 3 jaar cel in voor ontucht met turnsters

MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag de 42-jarige Jan T. uit Sittard tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van ontucht met tien minderjarige turnsters. De turntrainer heeft zich volgens de rechtbank in de jaren dat hij werkte bij turnvereniging Koppel in Amersfoort en St. Lambertus in Maastricht aan hen vergrepen.
Hij heeft de meisjes veelvuldig, in sommige gevallen drie tot vier keer per week, onzedelijk betast. De slachtoffers kampen daardoor nu met ernstige psychische problemen.
De trainer wijst de beschuldigingen van zijn tien voormalige pupillen van de hand. Hij erkent dat hij fysiek contact heeft gehad met kinderen, maar dat was volgens hem logisch omdat turnen een contactsport is. Van masseren, betasten en het binnendringen met zijn vingers bij de meisjes zou geen sprake zijn. T. zou alleen bepaalde stretchtechnieken hebben toegepast om de turnsters leniger te maken. Die technieken droegen in de verste verte geen seksueel karakter, benadrukte T.
Op de publieke tribune speelden zich emotionele taferelen af. De slachtoffers en hun ouders reageerden verontwaardigd op de uitspraak van de rechtbank. Met name het feit dat T. na vijf jaar weer zijn professie als turntrainer mag oppakken, was voor hen onverteerbaar. T. en zijn advocaat waren niet aanwezig bij de uitspraak.
De trainer werd in 1993 bij turnvereniging Koppel na een conflict met een destijds 12-jarige turnster op non-actief gezet. Zij beschuldigde hem van ontucht. Hetzelfde overkwam hem eind 1999 bij St. Lambertus. Beide affaires werden destijds niet intensief onderzocht, omdat de turntrainer ontkende en er geen bewijzen waren.
Dat veranderde vorig jaar zomer. Bij een van de turnsters van St. Lambertus werd het verleden opgerakeld door seksuele ervaringen met een vriendje. Dat leidde tot problemen. Het meisje biechtte bij haar moeder op wat er bij St. Lambertus zou zijn gebeurd. De moeder stapte daarop naar de politie en bracht zo de zaak aan het rollen. Uiteindelijk deden tien meisjes uit Amersfoort en Maastricht aangifte van ontucht.
De Limburgse turnwereld is de voorbije maanden opgeschrikt door een reeks ontuchtaffaires. Justitie in Maastricht maakte vorige week bekend aan het vijfde onderzoek in een half jaar tijd bezig te zijn. Directeur B. Bode van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie verwacht dat de reeks ontuchtaffaires een landelijk vervolg krijgt. Wat er nu in Limburg gebeurt, is volgens hem nog maar het topje van de ijsberg.
(Bron)
Minister: rollator blijft vergoed

DEN HAAG - Ouderen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze rollators, incontentieluiers of aangepaste bedden voortaan volledig zelf moeten betalen. Minister Laager (Volksgezondheid) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat hij geen maatregelen in petto heeft om voor deze gratis voorzieningen een bijdrage te vragen. Maar hij sluit niet uit dat dit in de toekomst wel gebeurt.
De Kamer maakte zich zorgen na uitspraken die voorzitter van het College van Zorgverzekeraars (CVZ), oud-CDA-Kamerlid Hillen, zondag deed. Hij vindt dat voorzieningen voor ouderen die voorspelbaar en redelijk betaalbaar zijn niet per se vergoed hoeven te worden uit collectieve zorgregelingen als het Ziekenfonds en de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Zo zouden deze voorzieningen betaalbaar blijven.
Laager noemde het op zich legitiem dat Hillen deze kwestie aansneed.
(Bron)
Nationale recherche houdt elf medewerkers Schiphol aan

SCHIPHOL - De nationale recherche heeft maandag en dinsdag in totaal elf medewerkers van Schiphol aangehouden. Dat is gedaan in het kader van een onderzoek naar de betrokkenheid van deze medewerkers bij de invoer van cocaïne via de luchthaven. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag laten weten.
KLM-personeel dat in de bagagekelder werkt, is volgens justitie vermoedelijk een belangrijke schakel om de ingevoerde drugs van de luchthaven te krijgen en verder te transporteren. In het onderzoek is gebleken dat de KLM-medewerkers koffers met cocaïne uit de bagagestroom haalden en de drugs vervolgens in (rug)tassen en soms ook in dozen naar buiten brachten.
(Bron)
Jeugdig viertal bekent zeventig misdrijven

STADSKANAAL - Met de aanhouding van vier jongens uit Stadskanaal in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar heeft de politie ruim zeventig misdrijven opgelost. Dat heeft de politie in Groningen dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om fietsendiefstallen, bedreigingen, ernstige vernielingen, inbraken en andere vormen van geweldpleging die de afgelopen vier maanden in Stadskanaal plaatsvonden.
De jongens opereerden in wisselende groepssamenstelling. Twee van de verdachten stalen een volle gasfles uit een bouwkeet. Vervolgens gooiden ze de fles van 25 kilo van een viaduct. De bestuurders van een personenauto en een vrachtwagen konden het projectiel nog net ontwijken en kwamen met de schrik vrij.
De jongens hebben ruim zeventig misdrijven bekend. Van veertig zaken, met een totale schade van 17.000 euro, is aangifte gedaan bij de politie. De 17-jarige hoofdverdachte zit nog vast. Het politieonderzoek loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
(Bron)