zaterdag, februari 26, 2011

Dodental blijft oplopen in Nieuw-Zeeland

CHRISTCHURCH - Sinds de verwoestende aardbeving in Nieuw-Zeeland van dinsdag zijn 144 lichamen geborgen. Dat meldde de politie zaterdag. Meer dan tweehonderd mensen worden nog vermist.
De reddingswerkers hebben sinds woensdagmiddag al geen overlevenden meer gevonden. De hoop dat mensen de ramp overleefd hebben is dan ook vervlogen.
De aardbeving heeft naar schatting voor omgerekend 5,5 miljard euro schade veroorzaakt. Een op de drie gebouwen in Christchurch zal moeten worden herbouwd.
De autoriteiten in Nieuw-Zeeland spreken van de ergste natuurramp sinds 1931, toen een aardbeving aan 256 mensen het leven kostte.
De politie in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch krijgt sinds de verwoestende aardbeving van dinsdag meer meldingen binnen van huiselijk geweld. De stress van de ramp begint zijn tol te eisen, aldus een woordvoerder van de politie zaterdag.
Na de beving in september nam het aantal meldingen al met 50 procent toe, maar sinds dinsdag neemt de politie een nieuwe golf van huiselijk geweld waar. Veel mensen zijn dakloos geraakt of hebben geen elektriciteit, wat leidt tot veel spanning.
Ook stelde de politie vast dat een deel van de getroffenen naar de fles grijpt om met de problemen om te gaan.
''De stress en het trauma van de aardbeving van dinsdag eist logischerwijs zijn tol. De aanhoudende naschokken verergeren de vermoeidheid en emotionele uitputting'', aldus Dave Cliff van de politie.
''Maar huiselijk geweld is onder geen enkele omstandigheid goed te keuren en het is belangrijk dat deze situaties niet escaleren.''
Volgens artsen piekte na de eerste beving ook het aantal zelfmoorden en pogingen daartoe. Dat is dit keer nog niet vastgesteld.
''De ramp van dinsdag heeft veel mensen zeer, zeer kwetsbaar en angstig gemaakt'', aldus David Meates, hoofd van de regionale gezondheidsdiensten.
(Bron)
Dakloze vindt dochter door Twitter

AMSTERDAM - Een dakloze man in New York is dankzij Twitter na elf jaar herenigd met zijn dochter. De televisiezendeminir WCBS-TV legde de hereniging vrijdag vast.
Als onderdeel van een daklozenproject in New York kreeg Daniel Morales (58) een mobiele telefoon om een Twitter-account aan te maken.
Na drie weken besloot Morales de sociale netwerksite te gebruiken om zijn 27-jarige dochter te vinden.
Woensdag twitterde hij zijn telefoonnummer, de naam van zijn dochter en een foto van toen zij 16 jaar oud was. Een dag later belde de vrouw, die in Brooklyn woont, haar vader op.
(Bron)
Nederland doet mee aan nieuwe weersatelliet

DE BILT - Nederland gaat definitief deelnemen aan het Europese programma voor een nieuwe generatie weersatellieten. Dat heeft het KNMI zaterdag bekendgemaakt.
Deze nieuwe serie weersatellieten, Meteosat Third Generation genaamd, moet in 2018 operationeel worden en zeker 25 jaar dienst doen.
Ze volgen de Meteosat Second Generation op, waarvan de beelden bij het grote publiek bekend zijn van de weerpresentaties op televisie.
Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) ging in december 2010 al akkoord met de Nederlandse deelname aan het project. Maar met de plaatsing van de handtekening van België is de realisering van het project nu helemaal gewaarborgd, zo stelt het KNMI.
De kosten van het totale programma bedragen ongeveer 2,4 miljard euro. Hieraan draagt Nederland tot 2037 zo'n 106 miljoen euro bij.
De European Space Agency ESA ontwikkelt en bouwt de satellieten en de instrumenten aan boord. Eumetsat, een samenwerkingsverband van 26 Europese landen, exploiteert de satellieten.
De derde generatie Meteosat moet veel gedetailleerder informatie leveren dan zijn voorgangers. De beelden zijn van een hogere resolutie, komen sneller en vaker beschikbaar en bieden meer informatie over de atmosfeer.
Dat zal zeker zijn vruchten afwerpen bij de weersverwachtingen en het in kaart brengen van de luchtkwaliteit, zo voorspelt het KNMI.
Ook voor de verwachtingen van extreem weer, zoals zwaar onweer, kunnen de nieuwe Meteosat-satellieten veel gaan betekenen.
(Bron)
Journalisten Tunesië staken tegen censuur

TUNIS - Honderden journalisten en technici van de Tunesische staatstelevisie staken tegen de aanhoudende censuur van hun werk.
''We willen dat alle druk en alle censuur op ons werk stoppen. We willen vrij kunnen werken'', zei een van de journalisten die het werk hebben neergelegd.
De personeelsleden zeiden zaterdag dat hun staking duurt totdat hun eisen zijn ingewilligd.
De Tunesische tv-zender bleef in de lucht, maar zonder nieuwsuitzendingen.
De staking toont de frustratie van inwoners die vinden dat hervormingen in het land te traag gaan. De bevolking verdreef in januari president Zine al-Abidine Ben Ali, in de hoop dat democratie en welvaart zouden opbloeien.
Tienduizenden demonstreerden vrijdag nog om het vertrek te eisen van de premier, die ook onder de verjaagde president had gewerkt.
(Bron)

vrijdag, februari 25, 2011

Overblijfselen van 'wandelende cactus' ontdekt

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in het zuidwesten van China de overblijfselen van een opmerkelijk dier ontdekt dat zich vermoedelijk als eerste organisme wapende met een uitwendig skelet.
Het fossiel van het organisme met de naam Diania cactiformis bestaat uit een centrale ruggengraat van een soort zachte worm, waaraan tien paar stekelige ledematen zitten. Het dier heeft de bijnaam 'wandelende cactus' gekregen.
Het organisme leefde ongeveer 520 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk één van de eerste geleedpotigen, een groep van dieren die zich met een uitwendig skelet beschermen tegen roofdieren.
Dat schrijft hoofdonderzoekster Jianni Liu is het fossiel van de Vrije Universiteit van Berlijn in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Geleedpotigen zijn waarschijnlijk voorgekomen uit de lobopoden, een groep van zachte wormen met poten waar weinig over bekend is. Het nieuw ontdekte fossiel bewijst mogelijk definitief dat er een evolutionair verband is tussen geleedpotigen en lobopoden.
“We hadden tot nu toe nog geen fossiel waarvan je kon zeggen: dit was de eerste lobodop met een simpel uitwendig skelet”, verklaart Liu in het Britse tijdschrift New Scientist.
Het fossiel biedt ook inzicht in de manier waarop geleedpotigen ontstonden. Uit het zachte lichaam van de worm blijkt dat de dieren waarschijnlijk eerst stekels ontwikkelden op hun poten en pas later in de evolutie ook de rest van hun lichaam wapenden met een uitwendig skelet.
Het aantal geleedpotigen explodeerde ongeveer 540 miljoen jaar geleden in het geologisch tijdvak Cambrium. In die tijd leefden er veel roofdieren op aarde. Kleinere organismen ontwikkelden onder invloed daarvan waarschijnlijk uitwendige skeletten.
(Bron)
Politie vindt granaat in geparkeerde auto Scheveningen

DEN HAAG - De politie heeft donderdagavond in een auto in Scheveningen een granaat aangetroffen. De auto stond al enkele dagen geparkeerd.
Dat heeft de politie vrijdag laten weten.
Agenten zetten het gebied af en haalden het explosief vervolgens uit de wagen. De granaat is overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).
(Bron)
Belangrijke archeologische ontdekking in Peru

LIMA - De ontdekking van negen eeuwenoude graftombes in Peru zou nieuw licht kunnen werpen op de totstandkoming van het machtige Inca-rijk. De tombes komen uit de Wari-cultuur, een beschaving die tussen 700 en 1200 floreerde in de Andes, twee eeuwen voor de Inca.
Dat meldde de Peruaanse regering donderdag. De tombes werden gevonden in de Cuzco-regio, waar later de Inca ook heersten.
''De Inca zouden geïnspireerd kunnen zijn door de Wari-cultuur, wat hen in staat stelde een compleet politiek systeem te ontwikkelen",' zei Peru Ossio, minister van cultuur, op een lokale radiozender.
Juan Garcia, verantwoordelijk voor cultuur in Cuzco, noemt het de belangrijkste ontdekking sinds jaren. ''Misschien nog wel belangrijker dan Machu Picchu.''
Machu Picchu is de Inca stad die dit jaar honderd jaar geleden werd ontdekt en nu 500.000 bezoekers per jaar trekt. De Inca bouwden tussen 1400 en 1532 een enorm rijk, tot de Spaanse bezetters de macht overnamen.
(Bron)
Meer dode dolfijnen na olieramp VS

BILOXI - Op de Amerikaanse kust van de Golf van Mexico zijn sinds een maand al bijna zestig dode dolfijnen aangespoeld. Onderzoekers staan voor een raadsel en spreken over een alarmerende zaak. De sterfte is circa twaalf keer hoger dan normaal.
De meeste dode dolfijnen zijn erg jong. De stoffelijke resten vertonen geen uiterlijke tekenen van olievervuiling, maar ze worden toch onderzocht als slachtoffers van de olieramp in de Golf van Mexico.
In april vorig jaar belandde een kolossale hoeveelheid olie in het zeewater door een kapot boorplatform van BP. Op zee dreven grote vlekken olie.
''Dolfijnen zitten in de top van de voedselketen. Als er iets mis is met hen, moet de rest van de voedselketen aangetast zijn'', zei Moby Solangi, directeur van het onderzoeksinstituut voor in zee levende zoogdieren in de staat Mississippi, vrijdag.
(Bron)
Australische arts amputeert benen met zakmes

CHRISTCHURCH - Een Australische arts heeft met een zakmes en ijzerzaag de benen geamputeerd van een beknelde man.
Dit gebeurde kort na de zware aardbeving in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, zo heeft een andere arts vrijdag bekendgemaakt.
De artsen waren toevallig tijdens de beving in Christchurch voor een medische conferentie. De politie vroeg hun een man te helpen wiens benen waren bedolven onder een balk. Ze vroegen een kleine vrouwelijke arts om zich door het puin te wurmen en de amputatie te verrichten, om zijn leven te redden.
Afgezien van wat pijnstillers, waren er alleen een zakmes en ijzerzaag voorhanden. De amputatie slaagde en de man herstelt inmiddels goed.
De vrouwelijke arts kan over haar actie nog niet zelf vertellen. ''Het was erg aangrijpend'', zei een collega. ''Ze heeft wat tijd nodig voor zichzelf.''
(Bron)
‘Katten hechten zich meer aan vrouwen’

AMSTERDAM – Katten gaan over het algemeen een intensievere relatie aan met vrouwen dan met mannen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
Katten hechten zich niet alleen aan mensen om voedsel te bemachtigen. Ze gaan daadwerkelijk een sociale band aan met hun baasjes. Vooral met vrouwen onderhouden de dieren vaak een intensieve relatie.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Wenen in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes.
“Katten benaderen vrouwelijke eigenaren vaker en nemen bij een vrouw vaker initiatief voor het contact door bijvoorbeeld op haar schoot te springen”, verklaart onderzoekster Manuela Wedl op Discovery News.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het gedrag van 41 katten en hun baasjes op video vast te leggen en vervolgens elke actie van het dier te analyseren. Ook werden persoonlijkheid van de dieren en hun eigenaren getest.
Uit het onderzoek bleek dat vrouwen over het algemeen meer interactie zoeken met hun katten. De dieren beantwoorden dat gedrag door ook meer initiatief te nemen voor contact. Het geslacht van de kat heeft geen invloed op de intensiteit van de relatie tussen mens en dier.
Volgens de onderzoekers is de relatie tussen katten en hun baasjes vergelijkbaar met vriendschappelijke relaties tussen mensen.
Zo is een kat in staat om vriendelijk gedrag te onthouden en te belonen. Als de eigenaar van het dier ingaat op de wens van de kat voor interactie, zal het dier later ook vaker ingaan op pogingen van het baasje om contact te zoeken.
“De relatie tussen een kat en een mens kan veel factoren omvatten, zoals wederzijdse aantrekkingskracht, overeenkomstige persoonlijkheden, speelsheid, affectie en sociale steun”, verklaart onderzoekster Dorothy Gracey. "Het geven en ontvangen van voedsel is hier vaak maar een klein onderdeel van."
“Een mens en een kat kunnen samen complexe rituelen ontwikkelen die wederzijds begrip laten zien van elkaars voorkeuren”, aldus de onderzoekster.
(Bron)
Plunderaars slaan toe in Christchurch

CHRISTCHURCH - De aardbeving in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch trekt nephulpverleners en plunderaars aan. Bewoners hebben gemeld dat nepfunctionarissen probeerden binnen te komen, compleet met reflecterende vestjes en valse badges.
Inbrekers hadden toegeslagen in het huis van een vrouw die was omgekomen bij de ramp, meldde de politie vrijdag. Zelfs zijn er mails in omloop waarin oplichters om donaties vragen voor nabestaanden.
''Ik word misselijk van zulke mensen, die een ramp zien als een kans om van kwetsbare mensen te profiteren'', zei politiechef Russell Gibson tegen Radio New Zealand. De politie heeft tien man opgepakt, onder wie twee mannen die generatoren probeerden te stelen.
Een andere politiechef ziet steeds meer drankmisbruik en wangedrag van bewoners, die volgens hem gestrest zijn door twee zware aardbevingen in zes maanden.
(Bron)

Dan ben je toch wel een echte lijkenpikker...
Dioxine in Duits diervoer kwam uit Nederland

WIESBADEN - Een toeleverancier van de diervoederindustrie in de Duitse deelstaat Hessen heeft ingrediënten met een te hoog dioxinegehalte uit Nederland gekocht. Dat meldde het ministerie van consumentenbescherming in Hessen vrijdag.
Duitsland is sinds het recente dioxineschandaal waarbij de giftige stof werd aangetroffen in eieren, kip en varkensvlees, extra alert op overschrijdingen van de norm.
Het is de tweede keer dat de beschuldigende vinger naar een Nederlands bedrijf wijst. De producent in kwestie, waarvan de naam niet bekend is, leverde cacaobotervetzuur, waarin bijna drie keer meer dioxine zat dan is toegestaan. De zaak kwam aan het licht tijdens een controle bij een Duits diervoederbedrijf.
De vergiftigde ingrediënten zijn uit de roulatie genomen. Ook als de Nederlandse vetzuren in veevoer zijn terechtgekomen, is de gezondheid van mens en dier niet in gevaar, meldde het ministerie, omdat het maar om kleine hoeveelheden gaat.
Nederlandse autoriteiten waren vrijdag nog niet op de hoogte. Het Hessische ministerie heeft inmiddels het Europese waarschuwingssysteem in werking gezet.
Dat betekent dat Europa is ingeseind. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) liet weten binnen korte tijd een melding vanuit Brussel te verwachten. Als dat gebeurt, komt de nVWA in actie. De autoriteit onderzoekt dan welke bedrijven betrokken zijn bij de kwestie en of zij producten die mogelijk een te hoog dioxinegehalte hebben, moet blokkeren.
Afgelopen januari viel ook al de naam van een Nederlands bedrijf in een Duits onderzoek naar vergiftigd diervoer. Nader onderzoek wees echter uit dat dit bedrijf geen blaam trof.
(Bron)
Stomdronken meisjes (13) slaan om zich heen

DRACHTEN - Twee 13-jarige meisjes uit Drachten en een leeftijdsgenootje uit Bakkeveen zijn donderdag in zwaar beschonken toestand opgepakt voor mishandeling en aanranding. Ook sloegen zij een agent.
Dat heeft de politie Friesland vrijdag bekendgemaakt.
Nadat een supermarkt het stomdronken trio buiten de deur had gezet, sloegen ze meerdere meisjes en werd een jongen aangerand.
Een politieteam kwam hen al snel op het spoor, maar ze lieten zich niet snel in de kraag vatten. De agenten werden bedreigd, bespuugd en geslagen.
Op het politiebureau bleken twee van de meiden zo dronken dat er een arts bijgeroepen moest worden. ''Ze waren totaal niet aanspreekbaar'', aldus een politiewoordvoerder. De twee zitten nog vast. Het derde meisje is na verhoor heengezonden.
(Bron)
Vos boven in hoogste Britse wolkenkrabber

LONDEN - Een dappere vos heeft de trappen van de hoogste wolkenkrabber van Groot-Brittannië beklommen. Het roofdier leefde twee weken lang op de 72e verdieping van de Shardtoren, die in aanbouw is in Centraal-Londen.
De vos leefde al die tijd van eten dat bouwvakkers hem toewierpen. Hij liet zich lastig vangen, toen dierenredders hem naar een veiliger oord wilden brengen. Pas na vele pogingen in de 288 meter hoge toren stapte het dier in een kooi.
De vos werd Romeo genoemd en naar een centrum buiten Londen gebracht. ''Romeo was in goede gezondheid, hoewel hij een tijdje weinig had gegeten'', zei Ted Burden van Riverside Animal Centre vrijdag.
''We hebben hem een paar goede maaltijden gegeven. En uitgelegd dat als vossen bedoeld waren om op de 72e etage te leven, ze wel vleugels hadden ontwikkeld'', zei hij lachend. De vos is uitgezet in de natuur.
(Bron)

donderdag, februari 24, 2011

'Afghanistan onveiligst sinds 2001'

GENEVE - Afghanistan was in tien jaar niet zo onveilig als nu, stelde een vertrekkend gezant van de Verenigde Naties woensdag. Volgens hem worden hulpverleners momenteel ongekend vaak aangevallen.
''De veiligheid is op het laagste punt sinds het vertrek van het Talibanregime in 2001'', zei Robert Watkins.
''Na de versterking van de NAVO-troepen vorig jaar gaan rebellen naar gebieden waar we ze nooit eerder zagen. We kampen nu met veiligheidsproblemen waarvan we niet hadden gedacht dat we ze ooit zouden krijgen.''
Westerse landen hebben nu circa 150.000 militairen in Afghanistan. ''De NAVO beweert dat ze de overhand krijgen, maar wij zien nog steeds heel grote veiligheidsproblemen'', zei Watkins.
Hulpverleners van de Verenigde Naties hebben nu toegang tot circa 30 procent van het land. In nog eens 30 procent is dat moeilijk, in de rest onmogelijk.
(Bron)
Regering vindt internet geen primaire levensbehoefte

AMSTERDAM – De Nederlandse regering ziet toegang tot internet niet als primaire levensbehoefte en is niet van plan regels over het van het internet afsluiten van personen aan te scherpen. Dat blijkt uit een nota over de Telecommunicatiewet.
De PvdA vroeg Maxime Verhagen, de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, of de regering vindt dat toegang tot internet in de huidige informatiemaatschappij van vrijwel gelijke betekenis is als beschikbaarheid van elektriciteit.
Daarnaast vroeg de partij of de regering bereid is vergelijkbare waarborgen op te nemen in de Telecommunicatiewet als nu gelden voor de beschikbaarheid van elektriciteit. Nederlandse burgers kunnen namelijk in sommige gevallen niet zomaar worden afgesloten van elektriciteit.
Volgens Verhagen is het echter ‘niet wenselijk’ aanbieders te verbieden om gebruikers van het internet af te sluiten als de rekening niet betaald wordt. “De beschikbaarheid van internet is weliswaar belangrijk, maar toch minder essentieel voor het dagelijks functioneren dan elektriciteit.”
“Huishoudens en bedrijven kunnen immers niet goed functioneren zonder elektriciteit, omdat het dan niet goed mogelijk is om te voorzien in primaire levensbehoeften zoals voedsel en warmte. Toegang tot internet is geen primaire levensbehoefte en blijft ook mogelijk zonder eigen aansluiting”, meent Verhagen.
CDA wilde daarnaast van de minister weten of de regering regels op het gebied van internettoegang in de toekomst wel noodzakelijk acht. De regering vindt echter dat de consument al voldoende beschermd wordt.
Volgens de PvdA verhoudt de overtuiging van de regering dat het internet vrij en open moet zijn, zich niet tot de mogelijkheid voor aanbieders om bepaalde diensten en toepassingen te blokkeren. De partij wil dat de minister in de wet regelt dat het aanbieders verboden wordt diensten te blokkeren.
Verhagen vindt dat de vraag is of er extra wetgeving nodig is om het internet open en vrij te houden. Hij denkt van niet. “Er wordt al van aanbieders geëist dat ze informatie over eventuele beperkingen voor de toegang tot of het gebruik van diensten aan de regering verstrekken.” Dat zou volgens de minister voldoende zijn om de praktijken te kunnen controleren.
“De huidige transparantie is op dit moment proportioneel en effectief”, schrijft de minister. “Bovendien biedt de huidige concurrerende markt in combinatie met transparantie voldoende waarborg voor een vrij en open internet.”
(Bron)
Baby krijgt schampschot op Belgische snelweg

BRUSSEL - Een meisje van elf maanden heeft in België een schampschot opgelopen toen het busje waarin ze zat onder vuur werd genomen. Dat meldde de Belgische justitie donderdag.
Een automobilist schoot donderdagmiddag op de bestelbus op de snelweg E25 tussen Sprimont en Remouchamps. De schutter had ruzie met de bestuurder.
Volgens het eerste onderzoek zou het gaan om een conflict ''binnen het milieu van schroothandelaars''.
De schutter werd na het voorval opgepakt. Zijn bijrijder en broer is nog op de vlucht. Saillant detail is dat een van de twee mannen donderdagochtend door een rechter in Luik werd veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke celstraf.
(Bron)
Homovrijscène GTST leidt tot veel commotie

HILVERSUM - Een homoseksuele vrijscène tussen twee van de hoofdpersonages in de soapserie GTST heeft woensdag en donderdag veel stof doen opwaaien op internet.
(Bron en meer)

Ongelooflijk.
Zeearenden vallen uit de lucht in Canada

VANCOUVER - Duizenden Amerikaanse zeearenden hebben in Canada moeite om de winter door te komen. Door voedselgebrek zijn sommige vogels zo uitgeput dat ze spontaan uit de lucht vallen of obstakels niet meer weten te ontwijken tijdens het vliegen.
Dat meldde de Canadese krant Globe and Mail donderdag.
Volgens natuurbeschermers in het westen van Canada vallen de enorme vogels soms zomaar uit de boom. Dierenartsen die de vogels vangen, hoeven daar geen moeite voor te doen: ''Je loopt er naartoe en pakt ze op'', aldus dierenarts Maj Birch.
In de herfst trekken normaliter veel zalmen naar Canada om daar eitjes te leggen. De adelaars eten hun buikje dan meestal vol, zodat ze de winter door kunnen komen. Afgelopen jaar was er echter veel minder zalm dan anders, wat heeft geleid tot een ware hongersnood onder de vogels.
De zeearenden wijken nu uit naar steden en vuilnisbelten. Volgens Robin Campbell van een lokale dierenopvang werden op een dag maar liefst dertienhonderd Amerikaanse zeearenden aangetroffen op een vuilnisbelt.
''Mensen dumpen daar vergiftigde dieren en die worden door de adelaars opgegeten. De dieren zijn al sterk vermagerd, maar een groot deel raakt ook vergiftigd'', aldus Campbell.
De Amerikaanse zeearend is een grote, bruine vogel met een witte kop en gele snavel. De vogel kan tot wel een meter groot en zeven kilo zwaar worden. Volwassen dieren hebben een spanwijdte van 2,5 meter.
De Amerikaanse zeearend staat afgebeeld op het zegel van de president van de Verenigde Staten.
(Bron)
Dronken automobilist schakelt politie in

ARNHEM - De Arnhemse politie hoefde woensdagavond niet veel te doen om een beschonken automobilist aan te houden. De man reed zelf naar het politiebureau, waar bleek dat hij vijf keer zo veel alcohol in zijn bloed had dan toegestaan.
De automobilist, een 43-jarige Arnhemmer, belde 's avonds naar het alarmnummer 112 met het verhaal dat hij werd achtervolgd.
De man kreeg toen het advies naar het politiebureau in Arnhem te rijden. Toen hij daar aankwam, roken agenten een alcohollucht bij hem. De Arnhemmer kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.
De achtervolger bleek een andere automobilist, die het gevaarlijke rijgedrag van de dronken bestuurder had opgemerkt.
(Bron)
Warme choco verraadt inbreker

ROOSENDAAL - Een inbreker in een bedrijfspand in Roosendaal heeft zichzelf verraden door een bekertje warme chocolademelk uit de automaat te tappen. De politie hield de 29-jarige verdachte buiten het pand aan.
Hij was in het bezit van een zak cacaopoeder. Dat maakte de politie woensdag bekend.
De politie was na een inbraakmelding naar het bedrijf aan de Westelijke Havendijk gegaan. Binnen zagen agenten dat er zojuist warme choco was getapt uit de automaat.
De lekbak was vol en er lagen verse druppels choco op de vloer. Ze volgen het druppelspoor naar buiten waar ze de 29-jarige aantroffen met een zak cacaopoeder voor thuisgebruik.
Tijdens het verhoor vertelde de verdachte over een maat die ook bij de inbraak was betrokken. Deze 41-jarige uit Etten-Leur is ook opgepakt.
(Bron)
Rutte vreest blokkade van beleid in Senaat

HILVERSUM - Premier en VVD-leider Mark Rutte stelt dat de Eerste Kamer het het kabinet ''ontzettend moeilijk en op een aantal onderdelen onmogelijk kan maken'' als de oppositie een meerderheid in de Senaat behoudt.
(Bron en meer)

Ik hoop dat zijn vrees gerechtvaardigd is.
Baby's gekocht via buitenlandse draagmoeders

HILVERSUM - Sinds een aantal jaren wonen er in Nederland tientallen kinderen die geboren zijn via een buitenlandse draagmoeder.
Daarbij is het sperma gebruikt van de wensvader en eicellen van de wensmoeder. De draagmoeder is dus niet verwant met het kind.
Tot voor kort kwamen de meeste kinderen uit de Verenigde Staten. Maar recent zijn er ook kinderen gekomen uit India en Oekraïne. Dat bleek woensdag uit een reportage van Nieuwsuur. De Nederlandse overheid is tegen commercieel draagmoederschap.
In de uitzending was een advocaat te zien die vertelde ruim twintig keer een stel te hebben bijgestaan die een kind had gekregen via een buitenlandse draagmoeder.
In de VS kost een dergelijk kind tussen de 75.000 en 120.000 euro. In India (12.000) en Oekraïne (25.000) is dat een stuk goedkoper.
Het afgelopen jaar hebben minstens vier Nederlandse echtparen in een Oekraïense kliniek via een draagmoeder een kind gekregen. Volgens de Nederlandse wet is diegene die gebaard heeft juridisch de moeder.
Maar in Oekraïne zijn de wensouders, na enig papierwerk, de juridische ouders en doen dus niets illegaals.
Ook in India kregen de Nederlandse wensouders te horen dat ze hun kind niet mee mochten nemen.
Een rechter in Nederland moest er aan te pas komen om het kind mee te mogen nemen, omdat de Nederlandse consul in India niet de papieren wilde afgeven die nodig zijn om het kind mee te krijgen.
(Bron)
16-jarige overvalt ouderlijk huis

DEN HAAG - Een overval door een 16-jarige jongen op zijn ouderlijk huis heeft de aanhouding van 22 jongeren in de Haagse wijk Wateringse Veld ingeleid. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
De groep jongeren tussen 15 en 20 jaar oud wordt verantwoordelijk gehouden voor dertig misdrijven, variërend van woninginbraken, brandstichtingen, straatroven, heling en openlijk geweld.
De politie had de groep al langer in het vizier in verband met vernielingen, maar het bewijs ontbrak. Dat bewijs kwam er wel naar aanleiding van de overval die een 16-jarige jongen samen met een vriend op zijn ouderlijk huis aan de Madridweg pleegde.
De tiener wachtte tot zijn moeder was vertrokken, waarna het duo de schoonmaakster belaagde. Die herkende de zoon des huizes. Toen de politie hem verhoorde, legde hij verklaringen af over andere misdrijven.
De politie had eerst moeite om bewijs te vergaren tegen de groep, omdat geïntimideerde buurtbewoners bang waren om te getuigen. De overval was voor de politie het sein om het onderzoek 'Los Banditos' te beginnen.
De aanhouding van de 16-jarige bracht dat in een stroomversnelling. Op basis van de verklaringen van de jongen hield de politie andere verdachten aan, die ook weer verklaringen aflegden. Van de 22 zaten er woensdag nog drie vast.
(Bron)
Darfuri's massaal op de vlucht

NAIROBI/EL FASHER - Door aanhoudende gevechten en luchtaanvallen slaan in het noorden van de West-Sudanese regio Darfur steeds meer mensen op de vlucht. Tal van dorpen zijn vrijwel verlaten. De mensen vluchten vooral naar het vluchtelingenkamp ZamZam.
Dat heeft de woordvoerder van de VN-vredesmacht Unamid woensdag gezegd.
Sinds 2004 vechten in Darfur Arabische milities met steun van het regeringsleger tegen zwarte rebellen en sparen daarbij de burgerbevolking niet.
Volgens de VN heeft het conflict in Darfur al aan meer dan 300.000 mensen het leven gekost. Meer dan 2,3 miljoen Darfuri's leven deels al jaren in vluchtelingenkampen.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Omar al-Bashir van Sudan wegens genocide en oorlogsmisdaden in Darfur.
(Bron)
Bosuil vaker bruin door warmer klimaat

HELSINKI - Bosuilen in Finland hebben steeds vaker bruine veren in plaats van grijze, ontdekten Finse wetenschappers aan de Universiteit van Helsinki. De onderzoekers leggen een verband met het warmere klimaat.
Dat staat in het dinsdag verschenen wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
De veerkleur van de uilen wordt al dertig jaar bijgehouden door het Fins natuurhistorisch museum. Uit die gegevens concludeerden de onderzoekers dat met name in strenge winters met veel sneeuw meer bruine uilen doodgingen.
Maar nu de winters warmer worden en er minder sneeuw ligt, is de populatie bruine bosuilen flink toegenomen.
Een bosuil heeft bruine óf grijze veren, niet alle twee. De kleur is erfelijk, waarbij de grijze veren dominant zijn. Dat betekent dat als een van de twee parende uilen grijs is, de kans het grootst is dat het kuiken ook grijze veren heeft.
Maar uit het onderzoek blijkt dat voorheen 30 procent van de bosuilen bruin was, terwijl dat nu de helft is.
(Bron)
Truckchauffeur dronken van eigen lading

DRIEBERGEN - De politie heeft dinsdag een 36-jarige vrachtwagenchauffeur uit Duitsland aangehouden wegens rijden onder invloed. De man reed met zijn vrachtauto geladen met de gevaarlijke stoffen methanol/propanol op de A16 bij Zwijndrecht.
Toen hij werd aangehouden verklaarde hij dat hij een deel van de lading had gedronken. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag gemeld.
Toen de politie de man aanhield verzette hij zich. Om hem onder controle krijgen moesten agenten hem tegen de grond werken.
Tegen de Duitser is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het plegen van verzet. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd en is hij ter ontnuchtering ingesloten in een politiebureau.
(Bron)
Jongen in hart geraakt met luchtbuks

AMSTERDAM - Een 17-jarige jongen uit Ten Boer is maandagavond ernstig gewond geraakt doordat een vriend hem beschoot met een luchtbuks. Het slachtoffer werd in zijn hartstreek geraakt, maar is niet in levensgevaar.
Het gaat inmiddels al iets beter met hem. De 18-jarige dader is aangehouden, meldt de Groningse politie woensdag.
De tiener was bij een woning in Ten Boer samen met vrienden aan het schieten met een balletjespistool.
Toen zijn 18-jarige vriend licht werd geraakt, reageerde hij door, vermoedelijk van dichtbij, met een luchtbuks op het slachtoffer te schieten. Het kogeltje raakte de jongen in zijn hartstreek, waarna hij met spoed naar een ziekenhuis werd overgebracht.
De politie hoorde dinsdagavond toevallig van het incident en arresteerde de schutter. De verdachte zit nog vast voor verhoor. Hij is behoorlijk geschrokken van het incident, maar mankeert zelf niets.
(Bron)

woensdag, februari 23, 2011

Het was grijs, het werd gelig, daarna kwam een waterig zonnetje door, nu ziet het grijs-met-geelzweem alsof het zal gaan sneeuwen.
We wachten af; in Den Helder valt al sneeuw.
Dalton Ghetti maakt kunst van potloden.

dinsdag, februari 22, 2011

Belasting op calorierijk voedsel werkt

MAASTRICHT - Mensen zijn eerder geneigd om calorierijk voedsel te laten staan als ze daar extra belasting voor moeten betalen. Maar dit geldt niet voor iedereen.
Dat blijkt uit onderzoek van Janneke Giesen van Maastricht University.
Een computerexperiment met 178 Amerikaanse studenten liet zien dat zij een minder calorierijke lunch kozen als ze minimaal 25 procent meer moesten betalen voor producten met veel suiker of vet.
Uitzondering hierop vormen de mensen die altijd al calorieën tellen, indien bij de keuze-opties ook het aantal calorieën werd vermeld. De bevindingen zijn gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
De onderzoekers lieten de studenten via een computerprogramma op drie verschillende momenten een virtuele lunch kiezen uit een menu.
De prijzen voor calorierijke producten zoals cheeseburgers, brownies en chips werden daarbij steeds verhoogd, eerst met 25 procent en daarna met 50 procent. De helft van de studenten kon op het menu zien hoeveel calorieën elk product bevatte.
Het caloriegehalte van de gekozen lunches nam daardoor af met 100 tot 300 calorieën, afhankelijk van de hoogte van de belasting. De enige studenten die niet reageerden op de prijsverhogingen, waren de studenten die altijd al op hun voeding proberen te letten.
Zij waren geneigd om iets minder calorierijke lunches te kiezen dan hun medestudenten als er geen belasting op werd geheven en daar veranderde weinig aan na belastinginvoering.
Volgens Janneke Giesen laat dit zien dat een vettax mogelijk een betere methode is om gezonder eetgedrag aan te moedigen dan het verschaffen van calorie-informatie. Vervolgonderzoek zou moeten uitwijzen of het ook nog werkt bij een lagere belasting van bijvoorbeeld 10 procent.
(Bron)
Onverzekerden riskeren binnenkort boete

DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel opsporing onverzekerden van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Zij wil met deze wet het aantal mensen zonder zorgverzekering terugdringen.
Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat er nog altijd ongeveer 150.000 onverzekerden zijn. Daarmee is circa 140 miljoen euro aan gederfde premie gemoeid.
Met ingang van 15 maart worden verzekeringsplichtigen zonder zorgverzekering actief opgespoord en gemaand om een zorgverzekering af te sluiten. Op dit moment kunnen zij zich nog onttrekken aan de verzekeringsplicht. Ze tasten daarmee de onderlinge solidariteit aan, aldus een woordvoerster van Schippers.
Wie vanaf dinsdag een verzekering afsluit, krijgt geen boete. Het ministerie van Volksgezondheid begint daarom dinsdag met een voorlichtingscampagne om de opsporing van onverzekerden bekend te maken via de website www.ikzoekdekking.nl. Met deze campagne roept het ministerie iedereen op onverzekerden te informeren en zo boetes te helpen voorkomen.
Onverzekerden die door middel van een bestandsvergelijking worden opgespoord, krijgen eerst een brief van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Daarin worden ze gewezen op hun verzekeringsplicht en aangespoord een zorgverzekering te sluiten.
Als blijkt dat zij dat na drie maanden nog steeds niet hebben gedaan, krijgen ze een boete van driemaal de standaardpremie per maand (circa Euro 340).
Als na een nieuwe bestandsvergelijking blijkt dat de betrokkene nog steeds niet is verzekerd, volgt een tweede boete. Als mensen na twee boetes nog altijd geen verzekering hebben gesloten, verzekert het CVZ hen bij een zorgverzekeraar. Zij zijn dan een jaar lang een bestuursrechtelijke premie verschuldigd ter hoogte van de standaardpremie (in totaal ongeveer 1350 euro). Die wordt zo mogelijk rechtstreeks ingehouden op het loon of de uitkering.
(Bron)
Belgische vrouw weken opgesloten bij lijk echtgenoot

ANTWERPEN - Een 72-jarige dementerende vrouw heeft in Antwerpen drie weken opgesloten gezeten in haar woning bij het lichaam van haar overleden echtgenoot.
Ongeruste buren forceerden vrijdag de deur van het appartement. In de slaapkamer troffen ze het stoffelijk overschot van de man aan, meldden Belgische media dinsdag.
De vrouw was zich niet bewust van wat er aan de hand was. Ze sprak over een pop in de slaapkamer. Wel kon ze aangeven dat ze al een tijdje niet naar buiten kon. Vermoedelijk zat er een speciaal slot op de deur dat moest verhinderen dat ze wegliep.
De buren hadden in de afgelopen weken 's nachts geklop gehoord, maar ze hadden niet door dat de buurvrouw dat deed.
Het is niet duidelijk hoe de vrouw in leven heeft kunnen blijven. Ook de doodsoorzaak van de man is nog onbekend. Hij is vermoedelijk drie à vier weken geleden overleden. Een woordvoerder van het parket sprak van een tragische gebeurtenis.
(Bron)
Persoon springt van Domtoren Utrecht

AMSTERDAM - In Utrecht is dinsdagmiddag rond 14.00 uur een persoon van de Domtoren in het centrum van de stad gesprongen.
Dat bevestigt de politie. Het is onduidelijk of het gaat om een man of vrouw. Omdat het gaat om een zelfdoding, doet de politie verder geen mededelingen.
Een gids van de Dom heeft aan RTV Utrecht gemeld dat hij een van zijn toeristen mist.
Het is niet de eerste keer dat er iemand van de Dom springt. Ook anderhalf jaar terug, in 2009, sprong er iemand van de 112,32 meter hoge toren.
Na dat incident heeft de VVV Utrecht, die de Domtoren exploiteert, maatregelen genomen, laat een woordvoerder weten aan NU.nl. Zo worden alle bezoekers tegenwoordig gescreend en zijn de gidsen getraind in het omgaan met vreemd gedrag.
Er zijn sinds het incident in 2009 ook wel eens mensen geweigerd, laat de zegsman desgevraagd weten.
(Bron)

RTVUtrecht meldt dat het om een vrouw ging.
'50 miljoen 'milieuvluchtelingen' rond 2020'

WASHINGTON - Rond 2020 zullen vijftig miljoen mensen naar het noordelijke deel van de aarde zijn getrokken op de vlucht voor voedseltekorten als gevolg van klimaatveranderingen. Dat hebben experts gezegd op een wetenschappelijk conferentie in Washington.
''Als mensen in niet meer vol te houden omstandigheden leven, dan migreren ze’’, aldus professor Cristina Tirado van de University of California op de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale wetenschappelijke organisatie AAAS die maandagavond eindigde.
Het getal van vijftig miljoen 'milieuvluchtelingen' is gebaseerd op berekeningen van de Verenigde Naties.
Zuid-Europa heeft op dit moment al te maken met een grote toestroom van migranten uit Afrika, van wie velen hun leven riskeren om over zee naar landen als Spanje of Italië te gaan. De volksopstanden in landen als Tunesië en Egypte hebben de vluchtelingenstroom nog verder gestimuleerd.
''Wat we onlangs in Tunesië zagen, een machtswisseling en plotseling een heleboel mensen die naar Italië gaan, zal een patroon worden'', aldus professor Ewen Todd van de Michigan State University.
De volksopstanden waren volgens hem vooral het gevolg van voedseltekorten, wijdverbreide werkloosheid en armoede.
In die omstandigheid zijn het de armste mensen die zeggen ''ik moet eten, ik moet overleven'' en het besluit nemen naar Europa te trekken, aldus Todd. Daarnaast zijn er de 'klassieke' vluchtelingen uit 'zwart' Afrika die het continent ontvluchten omdat ze niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Door onder meer droogte, ontbossing en woestijnvorming als gevolg van de klimaatverandering kan er niet meer genoeg voedsel geproduceerd worden.
Ook toegenomen regenval op andere plekken als gevolg van de klimaatverandering heeft vaak desastreuze gevolgen voor de landbouw.
(Bron)
Zeehond zwemt al dagen rond bij Vianen

VIANEN - Een verdwaalde zeehond zwemt nu al ruim een week rond in het Utrechtse Vianen. Het beestje lijkt de weg naar zee nog niet gevonden te hebben. Buurtbewoners lijken dat niet heel erg te vinden.
(Bron met filmpje)
Man steekt in op eigen hond

EMMEN - Een 36-jarige inwoner van het Drentse Emmen heeft zijn eigen hond met een mes gestoken in de rug, buik en kop.
Dat meldde een woordvoerder van de politie dinsdag. Waarom de man zijn bullmastiff neerstak, is nog onbekend.
De Dierenbescherming heeft zich over de hond ontfermd. Het dier is inmiddels geopereerd en maakt het naar omstandigheden redelijk.
(Bron)
Gletsjer breekt af door aardbeving Nieuw-Zeeland

AMSTERDAM - Als gevolg van de aardbeving in Christchurch dinsdag is dertig miljoen ton ijs afgebroken van de grootste gletsjer in Nieuw-Zeeland.
Gidsen bij de Tasmangletsjer in de Zuidelijke Alpen hebben gezegd dat door de aardbeving stukken ijs van de gletsjer zijn afgebroken, die vervolgens ijsbergen vormden in het meer waar het smeltwater van de gletsjer in uitmondt.
Volgens toeristen op de rondvaartboten bij de gletsjer veroorzaakten de ijsblokken golven tot wel 3,5 meter hoog.
De gletsjer ligt op zo'n 200 kilometer van Christchurch. In de stad zijn zeker 65 doden gevallen. Er wordt vermoed dat nog meer dan honderd mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.
(Bron)

maandag, februari 21, 2011

Betonrot vreet 3000 Belgische lichtmasten weg

BRUSSEL - Drieduizend betonnen lichtmasten langs Vlaamse autowegen lijden aan betonrot en moeten vervangen worden. Maar de Vlaamse deelregering heeft daar geen geld voor.
De Belgische kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg hebben dat maandag gemeld.
''De vervanging van de palen stond op de planning voor dit jaar'', zegt een woordvoerster van de Vlaamse overheid in deze kranten.
Maar doordat ook 128 doorgeroeste lichtmasten langs Vlaamse snelwegen verwijderd dienen te worden omdat ze elk moment kunnen omvallen, is er onvoldoende budget.
Twee weken terug knapten twee doorgeroeste lichtmasten langs de snelweg Antwerpen-Brussel af en kwamen op het weg terecht. Twee inzittenden van een auto raakten gewond doordat een paal op hun auto belandde.
(Bron)
Meerderheid Nederlanders wil geen megastallen

AMSTERDAM - Een meerderheid (56 procent) van de Nederlanders wil geen megastallen. Dat blijkt uit een enquête onder bijna elfhonderd mensen door onderzoeksbureau NIPO in opdracht van Milieudefensie. Slechts 11 procent staat achter de bouw van megastallen.
De tegenstanders maken zich vooral zorgen over het welzijn van de dieren, de invloed op de natuur en op het milieu (uitstoot door mest) en over de gevaren voor de volksgezondheid door mogelijke uitbraken van dierziekten.
Voor 38 procent is het dierenwelzijn het belangrijkste punt om tegen te zijn, voor 27 procent weegt het gevaar voor de volksgezondheid het zwaarst en voor 10 procent het nadelige effect op natuur en milieu.
In megastallen worden vooral runderen en varkens ondergebracht in aantallen die veel groter zijn dan in gangbare veebedrijven. Het kan gaan om stallen met twee of drie verdiepingen of om meerdere stallen naast elkaar.
Door de enorme hoeveelheid dieren op een klein oppervlak tast het mestoverschot de lucht- en waterkwaliteit en de natuur aan. De dieren zitten hun hele leven binnen. De concentratie verhoogt het risico op het ontstaan van ook voor mensen gevaarlijke dierziekten.
De opkomst van de megastallen zorgt voor veel maatschappelijke beroering. Afgelopen voorjaar tekenden honderden hoogleraren en andere wetenschappers een manifest om de intensieve veehouderij om te vormen tot een dier-, mens- en milieuvriendelijke sector.
Uit het NIPO-onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlanders dit een (zeer) belangrijk onderwerp vindt bij de komende Statenverkiezingen, op 2 maart.
Het aantal megastallen in Nederland is sinds 2005 meer dan verdubbeld. Er zijn op dit moment 242 'veefabrieken' met koeien en varkens, tegenover 95 vijf jaar geleden, bleek onlangs uit onderzoek door Milieudefensie.
In meer dan de helft van de zeer grote veehouderijen zijn koeien ondergebracht (140). In de 95 megastallen van vijf jaar geleden waren de verhoudingen anders. Toen leefden in 64 veefabrieken varkens en in 31 koeien.
De veefabrieken zijn een gevolg van schaalvergroting. Vorig jaar telde Nederland ruim 50.000 veehouderijen, tegen ruim 78.000 tien jaar geleden. Per jaar worden in Nederland ongeveer 450 miljoen dieren geslacht, bijna 27 dieren per inwoner. Nederland is een van de meest 'veedichte' landen ter wereld.
(Bron)
Brand in Rabotoren aangestoken

UTRECHT - De brand die vrijdag woedde in de Rabotoren in Utrecht is waarschijnlijk aangestoken, liet de politie maandag weten. In het gebouw werd vorig jaar ook al brand gesticht.
Op de tweede verdieping van het nieuwe hoofdkantoor van de bank woedde vrijdagmiddag korte tijd brand.
Die ontstond in een technische ruimte van het in aanbouw zijnde gebouw aan de Croeselaan. De aanwezige bouwvakkers moesten het pand verlaten.
Het was al de vierde keer dat er brand uitbrak in het kantoor. In juni vorig jaar ontstond een grote brand en een ontploffing bovenin een van de twee 27 verdiepingen tellende Rabotorens.
In oktober woedde op een dag zelfs twee brandjes. Ook die bleken te zijn aangestoken. Daarvoor is nog niemand aangehouden.
Het nieuwe hoofdkantoor waar ruim 3000 mensen komen te werken, is nog niet in gebruik. De bouw heeft mede door de branden van vorig jaar maanden vertraging opgelopen. Met de bouw van het hoofdkantoor is in 2007 begonnen.
(Bron)

Kennelijk kun je makkelijk in het gebouw komen.
'Spoorwegpolitie sluit kantoren'

AMSTERDAM - De spoorwegpolitie sluit kantoren op acht stations. Bestolen reizigers moeten zich dan melden bij een loket, waar ze mogelijk alleen kunnen worden doorverwezen.
Het is niet zeker of die loketten zich dan in het stationsgebouw bevinden, schrijft De Telegraaf maandag op basis van een politierapport.
Om te bezuinigen wil de Dienst Spoorwegpolitie in 2014 in totaal 2500 vierkante meter minder huren. De kantoren op de stations van Den Bosch, Sittard, Amersfoort, Groningen, Alkmaar, Haarlem, Deventer en Zwolle zouden op de nominatie voor sluiting staan.
Het KLPD stelt in de krant echter dat nog lang geen keus is gemaakt.
De SP wijst op de afspraak dat hard en snel tegen geweld in het openbaar vervoer wordt opgetreden. "Als daar geen agenten meer zitten, komt er niets terecht van een lik-op-stukbeleid", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.
De partij eist opheldering van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD). "Hij heeft beloofd dat er niet wordt bezuinigd op blauw op straat, dat geldt ook voor blauw op het spoor."
Het KLPD benadrukt in de krant dat de bezuiniging 'absoluut niet' ten koste gaat van blauw op straat en op het perron. Het aantal kantoren zou niets zeggen over hoeveel personeel wordt ingezet.
(Bron)
Nog een paar dan.

Kaal

Kaal

Kaal
'Mogelijk oudste water ter wereld gevonden'

AMSTERDAM – Wetenschappers zijn in Zuid-Afrika gestuit op voorraden grondwater die mogelijk miljoenen jaren geïsoleerd zijn geweest.
Het grondwater is aangetroffen in een drie kilometer diepe kloof in het Witwatersrand Basin. De aangetroffen vloeistof is bijzonder zout en bevat onder meer neon, een edelgas.
Die chemische samenstelling van het water wijst er op dat het duizenden tot miljoenen jaren geïsoleerd is gebleven. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Toronto in het wetenschappelijk tijdschrift Chemical Geology.
“De chemische signatuur komt niet overeen met die van oceaanwater of grondwater dat hoger in het Witwatersrand Bassin voorkomt”, verklaart hoofdonderzoeker Barbara Sherwood Lollar op nieuwssite Physorg.com.
“We hebben geconcludeerd dat deze watervoorraad een product is van isolatie en extensieve chemische interactie tussen rotsen en water gedurende een ongelooflijke lange geologische tijdsschaal."
Vooral de aanwezigheid van neon in het water is erg bijzonder volgens de onderzoekster. De stof is afkomstig uit de omliggende rotsen.
“We weten dat deze specifieke neon-isotoop tenminste twee miljard jaar geleden is geproduceerd en opgeslagen is in de rotsen”, verklaart Sherwood Lollar. “Onze studie toont aan dat kleine hoeveelheden neon een weg uit de rotsen hebben gevonden en zijn opgelost in grondwater. Dit kan alleen maar zijn gebeurd in water dat een extreem lange periode geïsoleerd is geweest”, aldus de onderzoekster.
(Bron)
Indiërs daten in metro via datingsite

NEW DELHI - Ook Indiërs zoeken online naar partners. En dat ze lang niet altijd direct willen trouwen, blijkt uit de opkomst van datingsites, naast de meer conventionele huwelijkssites. De laatste toevoeging is metromates.in, een website die reizigers helpt contact te maken in de metro van de Indiase hoofdstad New Delhi.
Leden van metromates.in kunnen op hun profiel aangeven op welke route ze regelmatig rijden.
Zo kunnen ze potentiële reisgenoten leren kennen, of die aantrekkelijke medepassagier online terugvinden. Dat kan zelfs tijdens het reizen. Via bluetooth kunnen leden met elkaar chatten.
Een maand na de oprichting heeft metromates.in ruim 2600 leden en er komen zo'n honderd leden per dag bij.
Dat aantal zou nog fors kunnen groeien want in New Delhi maken circa een miljoen mensen dagelijks gebruik van de metro en er zijn 2,6 miljoen internetgebruikers.
Een ander voorbeeld is de datingsite Ignighter. Via deze site kunnen leden groepsafspraakjes organiseren. Hoewel in 2008 de Verenigde Staten opgericht, blijkt de site sinds kort vooral populair in India.
Hier is toestemming van de familie soms nog belangrijk, en deze wordt makkelijker gegeven voor een groepsuitje.
(Bron)
Treinverkeer rondom Utrecht gestremd

AMSTERDAM- Vanwege een brandmelding in de verkeersleidingspost van Prorail is het treinverkeer rondom Utrecht Centraal maandagochtend vastgelopen.
De treinen naar en vanaf station Utrecht Centraal rijden inmiddels weer. Dat heeft ProRail laten weten.
De automatische brandmelder in de verkeersleidingspost van ProRail sloeg maandagochtend aan vanwege rookontwikkeling afkomstig van een naastgelegen hoogwerker.
De post aan de Mineurslaan werd rond negen uur ontruimd, maar een kwartier later alweer bemand.
Maandagmiddag rijden de treinen weer volgens het spoorboekje.
In november was er wel sprake van een brand in het verkeersleidingscentrum van ProRail. Het treinverkeer lag toen uren stil. Veel reizigers zaten geruime tijd vast in een trein. Duizenden strandden op Utrecht Centraal.
Dat kwam ProRail op forse kritiek te staan van de Tweede Kamer. Veel fracties eisten een beter back-upsysteem bij problemen in de verkeersleidingspost. Ook was er kritiek op de service van de NS en ProRail.
(Bron)
'Orale seks vaker oorzaak van keelkanker dan roken'

AMSTERDAM – Orale seks is in de Verenigde Staten sinds kort de belangrijkste oorzaak van keelkanker. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Keelkanker is bij patiënten in de Verenigde Staten vaker een gevolg van orale seks dan van roken.
Vooral als mensen met veel verschillende partners orale seks hebben gehad, lopen ze een relatief groot risico om de ziekte te krijgen, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Ohio.
“Wanneer je mensen met keelkanker vergelijkt met mensen die de ziekte niet oplopen, is vooral het aantal verschillende partners een belangrijke factor”, verklaart hoofdonderzoekster Maura Gillison op nieuwssite Physorg.com. “Als het aantal partners toeneemt, wordt het risico groter.”
Dit risico wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het zogenaamde Humaan Papilloma Virus (HPV), dat bij pijpen of beffen kan worden overgedragen. Het virus kan in sommige gevallen tot de ontwikkeling van keelkanker leiden.
De wetenschappers bestudeerden het aantal gevallen van keelkanker in de Verenigde Staten tussen 1974 en 2007 en constateerden een toename van maar liefst 225 procent. Vooral onder blanke mannen is de ziekte aan een opmars bezig onder invloed van het Humaan Papilloma Virus.
"Het Humaan Papilloma Virus (HPV) kan via onbeschermd pijpen of beffen overgedragen worden", aldus Gillison. "Deze vormen van seksueel genot zijn daarmee gevaarlijker dan roken.''
Volgens de wetenschapper is het echter nog een raadsel waarom vooral blanke mannen gevoelig blijken voor het virus. “De toename van keelkanker in de Verenigde Staten is met name merkbaar onder jonge, blanke mannen. Maar we weten niet hoe dat komt.”
(Bron)
Meer wapens verkocht ondanks crisis

STOCKHOLM - Ondanks de economische crisis hebben de honderd belangrijkste wapenleveranciers in 2009 toch voor ruim 290 miljard euro wapens verkocht. Dat is bijna 11 miljard euro meer dan een jaar eerder, een toename van 8 procent.
Dat stelt het internationale instituut voor vredesonderzoek Sipri in het jaarlijkse rapport over wapenhandel dat maandag is verschenen.
Sinds 2002 vertoont de verkoop van wapens al een stijgende lijn. Sinds dat jaar hebben de honderd belangrijkste bedrijven maar liefst een toename van 59 procent gezien in de verkoop.
Vooral de vraag naar wapens vanuit het Amerikaanse leger is een belangrijke stuwende factor, aldus de in Stockholm gevestigde denktank.
De meeste wapenverkoop heeft nog steeds plaats vanuit de Verenigde Staten. Daar wordt 61,5 procent van alle wapens verkocht door 45 bedrijven (180 miljard euro).
Op de lijst van Sipri staan ook 33 Europese bedrijven. Die verkochten 30 procent van de wapens, ter waarde van een kleine 90 miljard euro. De overige verkoop vindt plaats vanuit Azië en het Midden-Oosten.
Chinese bedrijven zijn niet opgenomen in de top honderd, omdat de gegevens van die bedrijven volgens Sipri niet voldoende en niet accuraat genoeg zijn om te vergelijken met andere bedrijven. Volgens de denktank is een aantal Chinese bedrijven wel groot genoeg voor een plekje op de lijst.
De bedrijven in de top-10 hebben in 2009 iets meer dan de helft (56,9 procent) van alle wapens geleverd. Zij verdienden daarmee ruim 166 miljard euro.
(Bron)

Tis een kwestie van prioriteiten hè. En laat meer mensen verrekken en er komt meer onrust dus heb je meer wapens nodig, heel simpel.
En nu:

Opgeruimd

Opgeruimd

Hier keek je tegen een groene conifeer aan
(Hier keek je vanaf het terrasje en het raam tegen een groene conifeer aan; nu tegen de kale binnenkant - en vanaf het terrasje kijk je ineens rechtstreeks in de tuin)

Weg groen
Wat staat er nog?

Geplet in de drassige grond
(Let op hoe dras de grond is)

Geplette krokus

Tulp

Geplette krokussen
Er lag diverse troep, naast alle losgehaalde takken en slierten en gerooide struiken:

Handschoen

Rommel

Rommel

Cement gemorst op terrasje
(Gemorst cement)

Raametiket
(Etiket van een raam)

Handschoen en paardenbloem
(Jawel, er komt een paardenbloem op!)
Gaan we weer. De tuin. Vandaag stonden er een paar mannen in de tuin, waarvan één met een bezem.
Toen ik net keek, was de rommel inderdaad weg, op wat takken en slierten na.
Maar tot mijn verbijstering is het oude scherm niet teruggezet, zoals beloofd. Er is een nieuw scherm gemonteerd, en het scherm ernaast en een verderop zijn ook vervangen.
Dat is wel heel netjes.

Foto's van voor en na de opruiming, en nee, de belichting is niet altijd goed maar het geeft wel een idee.

Hier stonden de buddleja en de cotoneaster, tegen de muur groeide een wingerd, onderaan de muur tierde maagdenpalm welig:

Wijlen de wingerd

Wingerd en troep

Hier was een maagdenpalmperk

Wijlen wingerd

En nu rechtstreeks de tuin in

zondag, februari 20, 2011

Libië dreigt EU over aanpak illegalen

BRUSSEL - Libië heeft de Europese Unie gewaarschuwd dat het de samenwerking bij de bestrijding van illegale migratie beëindigt, als Europese landen betogingen tegen het Libische regime blijven aanmoedigen.
Dat heeft woordvoerder Gergely Polner van EU-voorzitter Hongarije zondag laten weten. Polner zei dat de Hongaarse ambassadeur in Libië enkele dagen geleden op het matje is geroepen door de Libische autoriteiten.
Volgens hem hebben ook andere ambassadeurs van EU-landen te horen gekregen dat Libië de steun bij het bestrijden van illegale migratie naar de EU zou kunnen beëindigen.
In oktober bood de Europese Commissie Libië 50 miljoen euro aan om illegale immigratie vanuit Noord-Afrika naar Europa te helpen bestrijden. De EU heeft Libië nodig voor het controleren van het zuidelijke deel van het gebied van de Middellandse Zee.
(Bron)
Man schuldig aan voicemailmoord

AMSTERDAM - Een man in de Amerikaanse staat Florida, die per ongeluk zijn vrouw belde toen hij haar vermoordde en het misdrijf zo op voicemail vastlegde, is donderdag schuldig bevonden aan dood door schuld.
De man had de doodstraf kunnen krijgen, maar biechtte de moord op tegen de jury in ruil voor een milder vonnis.
Toen de man zijn vrouw vermoordde, zette hij per ongeluk zijn telefoon aan, die vervolgens het toestel van zijn vrouw belde. In het voicemailbericht was te horen hoe de man zei dat hij zijn vrouw ging vermoorden. Ook waren de doodskreten van het slachtoffer duidelijk hoorbaar.
(Bron)
Onderzoek duidt op gevaar eten kip

AMSTERDAM - Nieuw onderzoek lijkt opnieuw aan te tonen dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van bevindingen van Nederlandse onderzoekers.
Mensen met ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties hadden vaak een bacterie in zich die ook in al het kippenvlees voorkomt.
De patiënten bleken niets op te schieten met de belangrijkste soorten antibiotica. Ze waren ziek geworden door de ESBL-bacterie.
Bij één op de vijf patiënten was deze bacterie in hun lichaam gelijk aan die in vrijwel alle kip wordt gevonden. Kippenvlees lijkt dan ook de bron van de besmetting met de resistente bacterie.
De resultaten van het onderzoek worden zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection.
Kippen krijgen, met name in Nederland, vaak preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Het is niet voor het eerst dat naar kippenvlees wordt gewezen als verspreider van bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica.
Als antibiotica niet meer kunnen worden gebruikt, worden ziektes veel moeilijker te bestrijden.
Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM vindt het verband nu voldoende aangetoond.
"In zoverre voldoende dat ik zeg: dit is opnieuw een voorbeeld van zo'n sterke aanwijzing, en daarbij zo'n grote dreiging, dat het antibioticagebruik in de pluimveesector krachtig moet worden teruggebracht."
(Bron)
Iraniërs eisen executie oppositieleiders

TEHERAN - Duizenden aanhangers van de regering in Iran hebben vrijdag aan het begin van het wekelijkse vrijdaggebed de executie van oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi geëist.
''Dood aan Mousavi! Dood aan Karroubi! Mousavi, Karroubi moeten worden opgehangen'', schreeuwde de menigte in de hoofdstad Teheran.
Dinsdag eisten Iraanse parlementsleden al dat de twee oppositieleiders worden opgehangen. Zij reageerden op de oproep van de twee tot betogingen ter ondersteuning van de omwentelingen in Egypte en Tunesië. Bij die betogingen vielen maandag twee doden.
De verwachting is dat de aanhangers van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad na het gebed samenkomen met sympathisanten.
Een regeringsgezinde organisatie heeft opgeroepen tot een protestmars tegen de oppositie.
(Bron)
Te weinig vrouwen bereiken de top

DEN HAAG - De overheid slaagt er maar niet in om het aantal topvrouwen in het bedrijfsleven te laten stijgen. Het eigen streefcijfer van 20 procent werd bij lange na niet gehaald. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor die donderdag werd gepresenteerd.
Dat is een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft.
Het aantal topvrouwen in de honderd grootste Nederlandse bedrijven bleef steken op 9 procent in 2009, blijkt uit de monitor.
De overheid probeert het streefcijfer te halen door onder meer subsidie te geven aan bedrijven, die op hun beurt beloven maatregelen te nemen om extra vrouwen aan de top te krijgen.
Sinds 2008 doen 160 organisaties, zowel in het bedrijfsleven als de non-profitsector, daaraan mee.
De overheid slaagt er wel in om meer vrouwen aan de top van de eigen organisatie te krijgen, aldus het rapport. De afgelopen jaren kwamen er steeds meer vrouwelijke ambtenaren en politievrouwen aan de top.
De rijksoverheid haalde het eigen streefcijfer van 25 procent topvrouwen al in 2009, twee jaar eerder dan gepland.
De overheid spreekt niet alleen af hoeveel vrouwen er in de eigen top moeten werken. Ze wil dat in de hele maatschappij op elk niveau meer vrouwen gaan werken. Dat gebeurt steeds vaker.
Hoewel de meeste vrouwen nog steeds in deeltijd werken, werken ze wel vaker dan twee jaar geleden meer uren. De gemiddelde arbeidsweek van vrouwen telde in 2009 25,3 uur.
Naar verwachting presenteert het kabinet-Rutte dit voorjaar zijn emancipatiebeleid voor de komende twee jaar.
Toen premier Mark Rutte zijn eigen ministersploeg samenstelde kreeg hij nogal eens de kritiek de emancipatie uit het oog te hebben verloren.
Zijn kabinet telt slechts vier vrouwelijke bewindslieden, minder dan de helft van het aantal vrouwen in de laatste ploeg van Jan Peter Balkenende.
(Bron)
Aanhoudingen bij grote treincontrole

DRIEBERGEN - Bij een landelijke controle in avond- en nachttreinen hebben het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Nederlandse Spoorwegen (NS) in de nacht van zaterdag op zondag zeven mensen aangehouden. Dat heeft het KLPD zondag laten weten.
Bij elkaar werden zo'n tienduizend reizigers gecontroleerd. Van hen bleken 127 mensen geen geldig vervoersbewijs te kunnen overleggen.
De controleurs deelden 28 bekeuringen uit voor onder andere geluidsoverlast, roken waar dat niet mag, voeten op de bank, agressief gedrag en openbare dronkenschap.
De Spoorwegpolitie en de NS voeren regelmatig speciale controles uit om agressie, geweld en overlast tegen te gaan. Een van de arrestanten had nog een straf tegoed.
(Bron)
Containerschip lekt in Noors natuurreservaat

OSLO - In het enige zeenatuurreservaat van Noorwegen is een IJslands containerschip aan de grond gelopen.
Het vaartuig lekt olie en de autoriteiten proberen vrijdag de lekkage onder controle te krijgen.
De Godafoss heeft waarschijnlijk 800 ton olie aan boord en lekt in het midden.
Er is al olie op de kust aangetroffen. Het schip kwam met 439 containers uit de Zuid-Noorse plaats Frederikstad, toen het donderdagavond op een rots liep.
De weersomstandigheden zijn goed, wat het opruimen van de olie eenvoudiger maakt. De Noorse Kust Administratie, die verantwoordelijk is voor de kustwateren, heeft een aantal schepen gestuurd om de vervuiling op te ruimen. De Zweedse kustwacht heeft ook hulp gestuurd.
Het Ytre Hvaler Park ligt niet ver van het Zweedse zeenatuurreservaat Kosterhavet. Het Noorse reservaat meet 354 vierkante kilometer en herbergt een grote variëteit aan zeevogels en leven in het water.
(Bron)
Links en rechts betogen in Dresden

DRESDEN - Meer dan tienduizend mensen zijn zaterdag in de Duitse stad Dresden de straat opgegaan om een betoging van neonazi's te verhinderen. Door de mensenmassa konden de extreem-rechtse betogers hun geplande route door de stad niet volgen.
Onder de mensen die de neonazi's wilden tegenhouden, bevond zich ook een groep linkse activisten.
Die kregen het aan de stok met de oproerpolitie. De activisten staken barricades in brand, waarop de politie reageerde met traangas en waterkanonnen. De autoriteiten hadden vijfduizend agenten ingezet om de betogingen in goede banen te leiden.
Afgelopen zondag gingen in Dresden ook al 17.000 mensen de straat op. Zij herdachten met een menselijke ketting het bombardement op de stad in de Tweede Wereldoorlog, 66 jaar geleden. Ook de neonazi's togen toen door de stad: zij hielden een rouwstoet om de slachtoffers van het bombardement te herdenken.
(Bron)

TT 136 Bij protesten van extreemlinkse en extreemrechtse groeperingen in Dresden zijn gisteren 82 politie-agenten gewond geraakt. Sommigen zijn zwaargewond. De politiechef zei vandaag geschokt te zijn door het geweld dat de betogers gebruikten. De politie heeft vijftig demonstranten opgepakt.
Naakte Nederlander op ruïnes Mexico

AMSTERDAM - Een Nederlandse toerist heeft vrijdag bij de archeologische opgravingen van Chichén Itzá in Mexico voor flink wat opschudding gezorgd. Ten overstaan van een schare bezoekers en politieagenten trok hij zijn kleren uit en probeerde een piramide te beklimmen.
Dat meldt de Mexicaanse krant Diaro de Yucatán op haar website.
De toeristen die op het complex aanwezig waren konden het niet waarderen dat de Nederlander zijn kleren uittrok. Ze reageerden boos en schreeuwden naar de man.
Hij trok vervolgens zijn kleren weer aan en vervolgde zijn tocht langs de opgravingen van de Maya-stad op het Mexicaanse schiereiland.
De man ontkleedde zich vervolgens nogmaals in het zicht van toeristen en politieagenten en probeerde de piramide Kukulcán op te rennen. Hij kon vervolgens in de kraag worden gegrepen, waarna hem werd verzocht weg te gaan. In plaats van het hazenpad te kiezen zag hij kans zijn weg naakt te vervolgen.
De man werd toen nogmaals gepakt en overgedragen aan de politie. Getuigen verklaarden dat de man sterk naar kruiden rook.
Veel bezoekers van archeologische opgravingen nemen deel aan rituelen om 'zich te zuiveren' en van 'slechte vibraties' af te komen, schrijft de krant. De Nederlander is inmiddels weer op vrije voeten.
(Bron)
Zeehondencrèche overspoeld door zeehonden

PIETERBUREN - De zeehondencrèche van Lenie 't Hart wordt overspoeld met zieke zeehonden. ''Dachten we dat we in 2009 ons absolute dieptepunt bereikt hadden, nu lijkt het wel of de stroom niet ophoudt!'' Op dit moment verblijven er meer dan tweehonderd zieke zeehonden in de opvang.
(Bron en meer)
Passagiers moeten nacht doorbrengen in Thalys

BRUSSEL - Ongeveer 250 passagiers van een Thalys uit Amsterdam hebben de nacht van vrijdag op zaterdag in de trein moeten doorbrengen op het station Brussel-Zuid.
De trein had bij zijn vertrek naar Parijs al technische problemen en kon niet meer verder rijden.
De Thalys was in Nederland aan een andere trein gekoppeld, waardoor de passagiers met anderhalf uur vertraging in de Belgische hoofdstad arriveerden.
Hier bleek voortzetting van de reis naar Parijs niet meer mogelijk, omdat het hogesnelheidstraject inmiddels was gesloten wegens werkzaamheden.
Voor veel passagiers kon geen hotelkamer meer worden geregeld. De gedupeerden kregen wat te eten. Ook zal hun ticket worden vergoed, meldden Vlaamse media.
De Thalys kon zaterdag alsnog naar Parijs vertrekken, waar de reizigers met ruim een halve dag vertraging arriveerden.
(Bron)