zaterdag, mei 17, 2008

Belg fietst dagelijks 144 km naar werk

Elke dag fietst de Belgische Peter Van der Haegen 72 kilometer van zijn huis in Lummen naar zijn werk in Brussel en weer terug. De beroepsmilitair heeft maling aan het commentaar van zijn vrouw en kinderen. "Alles beter dan in de file staan", vindt de Belg.
De beste man staat dagelijks om vier uur op, om om kwart voor zeven op zijn werk in het militair hospitaal bij Brussel te verschijnen. Alleen 's winters pakt hij de trein, om weer op zijn fiets te stappen als de thermometer zes graden of hoger aangeeft.
's Zomers rijdt de soldaat zelfs nog een blokje om. Niet omdat ze dan ook wegomleggingen hebben op het fietspad, maar omdat het forensen anders te saai wordt voor de Belg.
(Bron)

Hij fietst dan wel redelijk hard, gaat ie met wind tegen ook eerder weg?
Machinist gewond na botsing met vrachtwagen

Bij een botsing tussen een goederentrein en een vrachtauto in Moerdijk is vrijdagavond de machinist gewond geraakt. De 48-jarige man werd door de klap gelanceerd en is met ernstig beenletsel naar een ziekenhuis overgebracht. De bestuurder van de vrachtwagen bleef ongedeerd, laat de politie zaterdag weten.
Het ongeluk gebeurde rond 23.45 uur bij een industrieterrein op de Orionweg. De vrachtwagen wilde net het spoor overgaan toen de goederentrein naderde. De machinist probeerde de chauffeur nog te waarschuwen door te toeteren. Ondanks het gebruik van de snelremmen kon de machinist, die volgens de politie langzaam reed, een botsing niet voorkomen.
(Bron)
Chinese propaganda maakt gebruik van aardbeving

PEKING - De leiding van de communistische partij in China heeft de staatsmedia opdracht gegeven de overheid in het zonnetje te zetten voor het organiseren van reddingsoperaties na de aardbeving.
Propagandachef Li Changchun heeft vrijdagavond en zaterdagochtend persoonlijk bezoeken gebracht aan staatspersbureau Xinhua en de staatstelevisie CCTV om de instructies te overhandigen.
"De ideologische frontlinie van de propaganda moet de serie belangrijke aardbevingshulpverleningsbesluiten en maatregelen van het centrale comité van de partij diep en breed publiceren", aldus de instructies van Li.
De propaganda moet "de bewegende verhalen van het Volksbevrijdingsleger publiceren, van de gewapende politie en de politie, die levens van mensen redden, van hun voortdurende strijd".
De aardbeving in China heeft niet alleen tienduizenden mensenlevens geëist, maar ook aan 12,5 miljoen dieren het leven gekost.
Bij de meeste dode dieren gaat het om gevogelte. Ook zijn in de zwaarst getroffen provincie Sichuan circa 792.000 van de 60 miljoen varkens omgekomen. Dit is zaterdag van officiële bronnen vernomen.
(Bron)
Kamerleden willen snel streep onder zaak-Spijkers

DEN HAAG - Er moet een streep komen onder het klokkenluidersdossier Fred Spijkers. Spijkers voorkwam bijna een kwart eeuw geleden dat een fout van Defensie met dodelijke afloop voor acht militairen in de doofpot belandde, maar kampt nog steeds met de gevolgen van zijn rol.
Dat moet voor de zomer worden opgelost. Dat schrijft de helft van de Tweede Kamer in een brief aan staatssecretaris Jack de Vries (Defensie), die vrijdag naar hem verzonden is met een kopie aan zijn collega CDA-bewindslieden premier Jan Peter Balkenende en de ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie).
De SP, PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en de Groep Verdonk willen dat Spijkers' problemen met zijn inkomen, pensioen, belastingaanslagen, rekeningen van arts en advocaten, verzekeringen en een administratieve rectificatie voor de zomer zijn opgelost.
Zij stellen voor dat De Vries Pieter van Vollenhoven aanstelt als vertrouwenspersoon om Spijkers te ondersteunen. Deze gaf zelf eerder aan een rol te kunnen spelen in de kwestie.
De Kamerleden bespeuren wel een zekere bereidheid bij De Vries om de problemen voortvarend op te lossen, maar betreuren dat Defensie doet alsof de bal bij Spijkers ligt.
Fred Spijkers was maatschappelijk werker bij Defensie en weigerde in 1984 de weduwe van een militair te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen bij een ongeluk met een landmijn.
In 1983 waren door een ongeluk met hetzelfde type landmijn zeven dienstplichtige militairen omgekomen en nog eens negen zwaargewond geraakt.
Het ministerie van Defensie wist al in 1970 dat het ontstekingsmechanisme van de bewuste landmijn een dodelijke ontwerpfout had.
Spijkers voorkwam een doofpotzaak, waardoor toenmalig Defensieminister Joris Voorhoeve in 1997 de aansprakelijkheid erkende.
Onlangs publiceerde de Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar de affaire-Spijkers. Politieke, bestuurlijke, ambtelijke en rechterlijke gezagsdragers krijgen daarin onder uit de zak: zij hebben op grote schaal hun bevoegdheden misbruikt en het leven van Spijkers bewust verwoest in een poging de gang van zaken in de doofpot te houden.
(Bron)
Jonge computerhackers gearresteerd in Spanje

AMSTERDAM - In Spanje zijn vijf jonge computerhackers aangehouden die internetsites van overheidsdiensten in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië onklaar zouden hebben gemaakt.
Volgens de politie behoren de vijf tot de actiefste hackers op internet en hebben zij de afgelopen twee jaar zo'n 21 duizend websites aangevallen.
Twee van hen zijn 16, de anderen 19 en 20. Zij werden deze week aangehouden in Barcelona, Burgos, Malaga en Valencia.
Het onderzoek naar de hackers begon nadat de website van de Spaanse politieke partij Izquierda Unida kort na de parlementsverkiezingen van 9 maart onklaar was gemaakt.
(Bron)
Poederbrieven bezorgd in 't Zandt

GRONINGEN - In 't Zandt zijn vrijdag twee poederbrieven bezorgd. Beide brieven houden verband met een serie brandstichtingen in het Groningse dorp. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
In de poederbrieven staat een tekst met de strekking 'Laat Johnny B. vrij, anders gaat de brandweerkazerne in vlammen op'. Johnny B. wordt verdacht van negentien brandstichtingen in en rond 't Zandt.
Beide poederbrieven worden door de politie onderzocht. Volgens een woordvoerder van de politie passen de laatste twee poederbrieven in een reeks van brieven die vermoedelijk door dezelfde persoon zijn verstuurd.
Eerder ontvingen RTV Noord en het Dagblad van het Noorden soortgelijke brieven. Volgens de politie is het degene die de brieven verstuurt vooral om publiciteit te doen.
Een van de twee brieven was gericht aan de secretaris van de plaatselijke brandweervereniging van 't Zandt. De vereniging neemt de bedreiging serieus en houdt de brandweerkazerne scherp in de gaten. De andere brief was gericht aan een inwoner van 't Zandt die verbonden is aan de plaatselijke voetbalvereniging.
Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De inhoudelijke behandeling van de zaak van B. staat gepland in juni, maar wordt mogelijk uitgesteld. Vrijdag meldde RTV Noord dat B. ook verdacht wordt van een serie inbraken. B. beroept zich vooralsnog op zijn zwijgrecht.
(Bron)
Topinkomens stijgen drie maal zo hard als modaal

AMSTERDAM- De kloof tussen het inkomen van topbestuurders en werknemers is in 25 jaar tijd drie maal zo groot geworden.
In het midden van de jaren '80 verdiende een directeur gemiddeld zestien maal een modaal salaris. In 2007 was dat opgelopen naar 44 maal modaal.
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar salarissen over de periode 1983-2007. De bevindingen zijn gepubliceerd in het boek Het Grote Graaien, dat zaterdag is verschenen.
In die periode stegen de salarissen van bestuurders met gemiddeld 7,2 procent per jaar. Het modale inkomen ging per jaar met 2,3 procent omhoog tot 30.000 euro bruto per jaar. Als het net zo hard was gestegen als de topinkomens, zou het 91.000 euro zijn geweest.
Het gemiddelde salaris van directeuren van de honderd best verdienende bedrijven, steeg in 25 jaar tijd van 225.000 euro naar 1,3 miljoen euro, aldus het onderzoek. Bij de 25 best verdienende bedrijven steeg het directeurssalaris nog harder. Dat verzevenvoudigde in die periode.
De Amerikaan Tom Ford van concern Gucci voert de topvijf aan van grootverdieners bij Nederlandse bedrijven sinds 1983. Hij incasseerde 106 miljoen euro. Jan Bennink van Numico staat met 85 miljoen op de tweede plaats.
Van de bestuursvoorzitters die nu nog in functie zijn, verdiende Shell-topman Jeroen van der Veer in 2007 het meeste: 9,4 miljoen euro. Dat is 314 maal modaal.
(Bron)

Zouden ze een maandje kunnen rondkomen met pakweg 800 euro?
Veel chroom in kinderlijf rond Corus

HILVERSUM - Kinderen uit Wijk aan Zee en Beverwijk hebben vijf tot veertien keer zo veel chroom in het lichaam als andere kinderen. Chroom is een stof die kan bijdragen aan het ontstaan van longkanker.
De resultaten van onderzoek dat is verricht door Natuur en Milieu en de Radboud Universiteit Nijmegen, worden zondag bekendgemaakt in het televisieprogamma Zembla.
'Het gif van Corus', heet de uitzending. Corus is het staalconcern in IJmuiden, dat ook nog wel Hoogovens wordt genoemd.
Het bedrijf wilde niet op de onderzoeksresultaten reageren. De provincie Noord-Holland liet zaterdag weten nog niet te kunnen reageren op de onderzoeksresultaten, omdat ze die niet kent.
Volgens toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht zijn de gevonden concentraties te vergelijken met die in de meest vervuilde gebieden in het Duitse Ruhrgebied. Chroom komt in twee vormen voor in de natuur, als chroom 6+ en chroom 3+.
Vooral de eerste vorm draagt bij aan de vorming van kanker. Deze vorm laat zich moeilijk opnemen door het lichaam. Corus stoot jaarlijks 600 kilo chroom uit. Van den Berg pleit daarom ook voor een verder onderzoek naar de herkomst van deze hoge concentraties.
Uit een onderzoek van de GGD van december 2007 was al gebleken dat er in de omgeving van IJmuiden meer longkanker en melanoom (huidkanker) voorkomt dan in de rest van Nederland. Peter Köhne van de GGD Kennemerland bepleit dat er verder onderzoek plaatsheeft naar de oorzaak van het hoge aantal longkankergevallen.
Arnold van Oudvorst, huisarts in Wijk aan Zee, zegt dat in zijn praktijk van alle overleden patiënten de afgelopen elf jaar bijna de helft aan kanker is doodgegaan. Hij denkt dat de uitstoot van Corus daarvan een van de oorzaken is.
Staalconcern Corus laat zijn medewerkers regelmatig medisch onderzoeken. De GGD Kennemerland doet in de omgeving stelselmatig onderzoek. Uit geen van die onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het productieproces van Corus en kanker.
Corus herkent zich niet in de berichtgeving van Zembla. Het bedrijf houdt zich naar eigen zeggen aan de milieuvergunning en rapporteert aan de provincie alle stoffen die bij de productieprocessen vrijkomen.
Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks wil minister Jacqueline Cramer van Milieu dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer roepen naar aanleiding van de uitzending van Zembla.
Duyvendak wil weten waarom de VROM-inspectie niet heeft ingegrepen bij de milieuvervuiling van Corus. Hij eist dat Cramer een einde maakt aan de "onaanvaardbare situatie".
(Bron)
Jaarlijks 28 doden door onveilig klussen

AMSTERDAM - Jaarlijks overlijden 28 mensen aan de gevolgen van een ongeval tijdens het doe-het-zelven. Daarnaast moeten nog eens 54.000 mensen een medische behandeling ondergaan.
Dat meldde Consument en Veiligheid zaterdag. De organisatie begint vlak voor vaderdag in een aantal bouwmarkten en doe-het-zelfzaken een campagne om klussers bewuster te maken van de risico's die ze lopen.
Onder de doden zijn mannen verreweg in de meerderheid. Tweederde van de slachtoffers maakte een val. Vanaf 55 jaar neemt het aantal overledenen licht toe.
Circa 29.000 gewonden belanden op de afdeling eerste hulp van een ziekenhuis. Het zijn vijf keer zo veel mannen als vrouwen. De meesten zijn tussen de 20 en 60 jaar.
Grote boosdoeners bij het klussen zijn de (cirkel)zaag, het hobbymes en de snoeischaar. Van de bezoekers van de eerste hulp hebben twee op de vijf zich daaraan gesneden.
Een op de zeven raakt gewond door een val van met name een ladder of trap. Tien procent loopt oogletsel op door bijvoorbeeld door een metaalsplinter. Van de eerstehulpklanten met een klusongeval moeten er 1600 in het ziekenhuis blijven.
De klussers zeggen dat pech, onvoorzichtigheid, onoplettendheid en haast de belangrijkste oorzaken zijn bij het ongeval. Hieruit blijkt volgens Consument en Veiligheid dat zij zich slecht voorbereiden en de risico's onderschatten. Het motto van de voorlichtingscampagne luidt dan ook: Neem rust en tijd voor veiligheid.
De kosten die gemoeid zijn met de doe-het-zelfongevallen bedragen 120 miljoen euro. Hiervan is ruim tweederde verzuimkosten en de rest medische kosten.
(Bron)
TT 105 Veel 'vers' in supermarkt niet vers

Bijna tweederde van de verse vis in de supermarkten is op de uiterste houdbaarheidsdatum niet goed genoeg meer. Eenvijfde is zelfs bedorven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het AD.
Ook ruim de helft van de verse groente en van het vlees is op de laatste dag van houdbaarheid niet fris meer.
Oorzaak van de problemen is mogelijk dat in veel supermarkten de temperatuur in de koelschappen te hoog is. Dat is volgens de Voedsel- en Waren Autoriteit een hardnekkig probleem. Winkels die de koeling niet op orde hebben, zullen in de toekomst vaker worden gecontroleerd.

vrijdag, mei 16, 2008

Tientallen ambtenaren verdienen meer dan minister

DEN HAAG - Tientallen ambtenaren blijken een beter inkomen te hebben dan de ministers. Dat valt op te maken uit de jaarverslagen van alle ministeries, waarin het kabinet op grond van een wettelijke plicht vrijdag alle topinkomens in de publieke sector heeft gepubliceerd.
De rijksoverheid telde vorig jaar 33 ambtenaren die meer verdienden dan een minister. Voor elke ambtenaar moet worden aangegeven hoe het komt dat zijn salaris de ministersnorm van 169.000 euro overtrof.
Het kan bijvoorbeeld gaan om een aanvulling op het pensioen, representatiekosten of om een "arbeidsmarkttoelage".
De grootste verdiener onder de ambtenaren was vorig jaar een plaatsvervangend directeur op het ministerie van Economische Zaken. Deze ambtenaar kreeg 364.236 euro mee, waarvan het overgrote deel een ontslagvergoeding was.
Ook onder het departement Economische Zaken valt topman Pieter Kalbfleisch van de kartelwaakhond NMa. Hij komt uit op meer dan 222.000 euro dankzij een arbeidsmarkttoelage.
Een groot deel van de ambtelijke top van ministeries verdient ook meer dan de minister die zij dienen. Veel secretarissen-generaal en directeuren-generaal ontvangen jaarlijk tussen de 170.000 en 200.000 euro.
Minister Wouter Bos van Financiën schreef de overschrijdingen van het ministerssalaris vrijdag onder meer toe aan een "erfenis uit het verleden", toen de salarisnorm nog niet van kracht was. Hij denkt dat het aantal daardoor in de loop der jaren lager kan worden.
Ook zijn er soms "nauwelijks verwijtbare redenen" voor het hoge jaarinkomen, zoals een ontslagvergoeding. Bos wees erop dat een minister iets uit te leggen heeft als de norm wordt overschreden.
Overigens werken niet alle grootverdieners in de bestuurlijke top van de ambtenarij. Het ministerie van Defensie meldt dat een jachtvlieger vorig jaar 174.572 euro loon ontving. Een officier die werkt als medisch specialist verdiende 175.704 euro.
(Bron)
Patiënten tevredener met vrouwelijke arts

AMSTERDAM - Vrouwelijke artsen luisteren beter naar hun patiënten, geven meer informatie en stellen meer vragen dan hun mannelijke collega's. Hun patiënten zijn dan ook tevredener dan die van de mannelijke artsen.
Dat staat in een artikel van prof. dr. A. Lagro-Janssen, hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Volgens de hoogleraar communiceren vrouwen anders dan mannen. Vrouwen richten zich op de persoon en zijn vaker probleemgericht terwijl mannen vaak taak- en oplossingsgericht zijn, aldus Lagro-Janssen.
Opvallend is bovendien dat mannen vaker dan hun vrouwelijke collega’s een rectaal onderzoek verrichten bij mannelijke patiënten. Vrouwelijke artsen voeren op hun beurt weer vaker een vaginaal onderzoek uit.
Ook geven mannelijke artsen aan een zekere schroom te hebben bij borst- of vaginaal onderzoek. Vrouwelijke artsen ervaren dezelfde moeilijkheden bij prostaatonderzoek. Verder blijkt dat mannen meer en hogere doses antidepressiva en slaapmiddelen voorschrijven.
(Bron)
Zweed verkoopt eigen vrouw als seksslavin

STOCKHOLM - Een Zweed heeft zijn 19-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw als 'seksslavin' aan zeker honderd mannen verkocht. Een zegsman van het Openbaar Ministerie in Stockholm zei vrijdag tegen de krant Metro dat de 44-jarige man onder meer wegens mensenhandel en souteneurschap voor de rechter moet verschijnen.
De man trouwde het slachtoffer vorig jaar augustus en bood haar direct daarna aan op internet voor seksuele diensten.
Twee mannen van 35 en 37 zijn wegens medeplichtigheid aangeklaagd. De hoofdverdachte staat ook terecht wegens de verkrachting van verscheidene minderjarige meisjes.
(Bron)
Ernstig tekort aan webadressen dreigt

AMSTERDAM - De OECD waarschuwt voor een tekort aan webadressen. Het internet is vol.
Dit jaar is 85 procent van alle beschikbare webadressen in gebruik. Tegen 2011 is het internet vol. Er zijn dan onvoldoende ip-adressen om nieuwe diensten op internet aan te sluiten.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling roept regeringen op samen te werken om internet in de lucht te kunnen houden. Ingewikkeld? Niet echt. Internet Protocol versie 6 (op dit moment gebruiken we versie 4) is het antwoord, zo stelt OECD. Het zorgt voor een ongelimiteerd aantal ip-combinaties. Voldoende om iedere internetdienst aan te sluiten.
IPv6 wordt echter nog maar mondjesmaat ingezet. De vraag is er niet en de investeringen zijn hoog. Hoewel mobiel internet aan alle kanten gepusht wordt, nemen de ontwikkelingen nog geen vaart. Maar wat als dat wel gebeurt? Het rapport van de OECD schetst een donker scenario.
(Bron)
Vijf miljoen mensen dakloos door aardbeving China

PEKING - De Chinese autoriteiten krijgen een steeds beter beeld van de gevolgen van de aardbeving die het midden van het land maandag trof. Bestuurders lieten vrijdag weten dat alleen al in de zwaarst getroffen provincie Sichuan 4,8 miljoen mensen dakloos zijn geworden.
In aangrenzende provincies zijn nog eens tienduizenden mensen dakloos geworden. Zo verloren in een district van de provincie Gansu 50.000 mensen hun huis. De autoriteiten houden er rekening mee dat de beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost.
Het officiële dodental staat intussen op 22.069, aldus het staatspersbureau Xinhua.
Premier Wen Jiabao zei dat de schade door het natuurgeweld mogelijk groter is dan door een aardbeving die in 1976 de stad Tangshan in het noordoosten van China trof. Die beving van ruim dertig jaar geleden eiste 300.000 levens.
President Hu Jintao bracht vrijdag een bezoek aan Sichuan. Hij riep reddingswerkers en hulpverleners op tot een uiterste krachtsinspanning. "De hulpverlening na de aardbeving is haar meest cruciale fase ingegaan. We moeten alles doen, vechten tegen de tijd en alle moeilijkheden overwinnen om de eindoverwinning voor de hulpverlening veilig te stellen."
Volgens Hu verlopen de reddingswerkzaamheden "daadkrachtig, ordelijk en effectief", maar wacht de hulpverleners nog een "zware taak en is de tijdsdruk groot".
De autoriteiten kondigden een onderzoek aan naar de constructie van schoolgebouwen. Tot grote woede van de bevolking zijn in het gebied veel scholen ingestort tijdens de beving. Zo stortten alleen al in Mianzhu zeven scholen in: 1700 leerlingen verdwenen onder het puin.
Verhalen over vermeende corruptie doen de ronde. Het ministerie van Volkshuisvesting waarschuwde dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor inferieure constructies zullen worden gestraft.
Inmiddels arriveerden ook de eerste buitenlandse hulpverleners. Ze zijn afkomstig uit onder meer Japan, Rusland en Taiwan, dat door China wordt beschouwd als een opstandige provincie.
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) liet weten dat het op verzoek van Peking voor kant-en-klaarmaaltijden voor 118.000 mensen zorgt.
Hulpverleners zouden nu alle getroffen gebieden hebben bereikt. Vrijdag haalden hulpverleners nog zeker zes personen levend onder het puin vandaan.
De Nederlandse regering heeft besloten een half miljoen euro ter beschikking te stellen voor de slachtoffers van de aardbeving. Nederland geeft daarmee gevolg aan een speciaal verzoek van de Chinese regering en het internationale Rode Kruis.
Het Rode Kruis heeft in totaal 12 miljoen euro nodig om honderdduizend mensen in het rampgebied te voorzien van voedsel, drinkwater, medicijnen, tenten, warme kleding en dekens.
Chinezen in Nederland zamelen donaties in voor slachtoffers van de aardbeving. De Vereniging van Chinese Studenten en Leerlingen in Nederland is samen met de Chinees-Nederlandse website gogodutch.com initiator van de inzamelingsactie.
Volgens beide instellingen kan met 50 euro een bewoner van Sichuan een maand overleven.
(Bron)
Slechts 2 procent chauffeurs is vrouw of allochtoon

ALPHEN AAN DEN RIJN - Slechts 2 procent van de chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer is van allochtone afkomst of vrouw en dat baart de sector zorgen. Dit blijkt vrijdag uit het arbeidsmarktonderzoek beroepsgoederenvervoer 2008 in opdracht van de sector onder ruim 1100 werkgevers en bijna 700 werknemers.
Anderzijds ziet de branche in de lage participatie van vrouwen en allochtonen juist kansen, want er zijn vacatures genoeg. Op dit moment zijn 141.000 personen werkzaam in de sector, van wie 91.400 als chauffeur. De branche als geheel telt 4700 vacatures, waaronder 4000 voor chauffeurs. Door voorlichtingsactiviteiten en een diversiteitsprijs onder werkgevers moeten meer vrouwen en allochtonen aan de bak in het goederenvervoer.
Verder blijkt uit het onderzoek de gemiddelde trucker een tevreden trucker is. "Een overgroot deel zou dit beroep aan anderen aanbevelen." De gemiddelde chauffeur werkt negen jaar voor dezelfde baas. Wel baart de hoge werkdruk de branche zorgen. "Als aan de werkdruk niet iets wordt gedaan, vragen wij ons af hoelang chauffeurs nog zo tevreden blijven."
De uitkomsten van het onderzoek werden vrijdag gepresenteerd door directeur Ger Ros van de VTL, het centrum voor ontwikkeling van mensen in transport en logistiek.
(Bron)
Postbank verstuurt per ongeluk duizenden sms'jes

AMSTERDAM - De Postbank heeft vrijdagmiddag per ongeluk 17 duizend klanten een sms'je gestuurd met een zogenoemde TAN-code voor een fictieve overboeking van een eurocent.
Volgens woordvoerster Karin van der Pol van de bank werd er een test uitgevoerd met een server, maar is die test "per ongeluk live gegaan". De bank krijgt veel telefoontjes van klanten die vrezen slachtoffer te zijn geworden van cybercriminelen.
De Postbank verstuurt normaal gesproken per sms een cijfercode aan klanten die online een betaling willen doen. Die zogenoemde TAN-code moet dan ter controle op de site van de bank worden ingevoerd.
Van der Pol benadrukt dat de TAN-code in het testbericht fictief is. Er kan geen overboeking plaatsvinden.
(Bron)
Kabinet stelt illegale hoerenloper strafbaar

DEN HAAG - Klanten van illegaal werkende prostituees kunnen straks straf krijgen. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet de misstanden in de prostitutiebranche, zoals mensenhandel, aanpakken.
Ook alle escortbedrijven moeten in de toekomst een vergunning hebben. Voor bordelen was dat al verplicht. Verder is het de bedoeling dat er een landelijk register voor de escortbranche komt, wat het toezicht erop makkelijker maakt.
In sommige gemeenten is al een vergunning nodig om escortdiensten aan te bieden. De aanbieders wijken echter uit naar gemeenten waar die plicht niet geldt of waar minder toezicht is. Escortbedrijven zijn niet aan locaties gebonden en kunnen daardoor makkelijk in een andere gemeente aan de slag.
Alle prostituees die zelfstandig werken, moeten zich straks laten registreren of een vergunning aanvragen voordat ze hun diensten mogen aanbieden. Met het volledig vergunningplichtig maken van de exploitatie van prostitutie wil het kabinet de activiteiten van de uitbaters zoveel mogelijk koppelen aan een vast adres, telefoonnummer en een gemeente. Klanten moeten door deze aanpak inzicht krijgen in het verschil tussen legale en illegale prostitutie.
De ChristenUnie in de Tweede Kamer is blij met het kabinetsplan. Volgens Kamerlid Ed Anker van die fractie is destijds met de opheffing van het bordeelverbod ten onrechte het idee geboren dat prostitutie een normale bedrijfstak is.
"Dat is het niet en zal het nooit worden. Onderdrukking, misbruik, mensenhandel, illegaliteit en minderjarigheid komen op grote schaal voor. Om dat te kunnen bestrijden, moeten we bij degenen zijn die prostitutie in leven houden: de klanten", aldus Anker.
(Bron)
Teken van liefde bijna doodssteek

OTTAWA - Een 25-jarige Canadese vrouw is schuldig bevonden aan het bijna doodsteken van haar vriend, berichtte een lokale krant donderdag. Ze kreeg drie jaar voorwaardelijk.
De vrouw en haar 24-jarige vriend hadden ruige seks toen hij haar vroeg een hart in zijn borst te kerven. Toen ze dat probeerde stak ze het mes echter te diep in zijn borst.
De jongeman werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht met een gaatje in zijn hart. Even leek het teken van liefde zijn doodssteek te worden, maar inmiddels is hij aan de beterende hand.
(Bron)

Vreemde opvatting van 'kerven'. Voortaan misschien eerst duidelijk afspreken wat je bedoelt voor je zoiets vraagt ;-)
Tropische storm teistert Myanmar

YANGON - Hevige tropische stortbuien teisteren vrijdag de door de cycloon getroffen Irrawaddydelta in Myanmar. Verwoeste wegen dreigen in modderstromen te veranderen en de storm verergert het lot van de 2,5 miljoen mensen in nood.
De militaire junta beweert desondanks dat de hulpacties probleemloos verlopen. Desondanks waarschuwde de junta vrijdag via de krant alle Myanmarezen om het niet te wagen hulpgoederen op de zwarte markt te verkopen.
Ondertussen doen steeds meer geruchten de ronde over militairen die vrachtauto's vol voedsel, dekens en water inpikken.
Als er niet snel meer hulpgoederen bij de bevolking terechtkomen dreigen volgens hulporganisaties veel mensen door honger en ziektes te overlijden.
(Bron)

Het officiële dodental is nu 77738, bijna 60000 mensen zijn vermist en de cholera slaat toe.
Extra zakgeld voor Beatrix

AMSTERDAM - De uitkering voor koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Máxima was vorig jaar 66 duizend euro hoger dan begroot. Dat staat in het jaarverslag van het Huis der Koningin over 2007 dat het ministerie van Financiën vrijdag openbaar heeft gemaakt.
Het drietal had vorig jaar bijna zes miljoen euro te besteden, zo'n twee ton meer dan in 2006.
Het meeste geld ging naar het staatshoofd, zo'n 4,1 miljoen euro. Willem-Alexander kreeg 988 duizend euro en Máxima 872 duizend. Deze bedragen zijn inclusief de kosten voor de hofhouding.
Als inkomen kreeg de vorstin 765 duizend euro, haar zoon en schoondochter kregen beiden 227 duizend euro. Het inkomen van Beatrix bedroeg in 2006 nog 736 duizend euro. Máxima en Willem-Alexander kregen toen allebei 218 duizend euro.
De hogere toelage komt voort uit een nieuwe arbeidsvoorwaardenovereenkomst voor het rijk, die vorig jaar tot stand kwam. Het Koninklijk Huis volgt de ontwikkeling van de lonen voor ambtenaren. Aangezien de begroting al in een vroegtijdig stadium werd opgesteld, is de uitkering hoger geweest dan waarmee rekening kon worden gehouden, aldus het jaarverslag.
De kosten voor het gebruik van de paleizen, auto's paarden en rijtuigen zijn ten opzichte van 2006 iets gedaald. Beatrix declareerde in totaal voor bijna 23 miljoen euro, ongeveer een miljoen euro minder dan het jaar ervoor.
Aan staatsbezoeken, beveiliging, de inzet van regeringsvliegtuigen en het onderhoud van paleizen is door verschillende ministeries vorig jaar bijna 78 miljoen euro uitgegeven. Het onderhoud van de Groene Draek, de lemsteraak van het staatshoofd, bedroeg ruim 104 duizend euro. Deze werkzaamheden worden traditiegetrouw uitgevoerd door het ministerie van Defensie.
(Bron)
Treinverkeer ontregeld na aanrijding intercity

RIJSWIJK - Door een aanrijding van een intercity met een vorkheftruck was vrijdag een groot deel van de dag het treinverkeer tussen Rotterdam en Den Haag ontregeld. Het ongeval gebeurde op een spoorwegovergang tussen Delft en Rijswijk. Er vielen geen gewonden.
De intercity was even na 7.30 uur op weg van Den Haag naar Venlo, toen hij botste op de heftruck, die midden op het spoor was komen stil te staan. De locomotief van de trein ontspoorde, de heftruck belandde in een nabijgelegen sloot.
De 17-jarige bestuurder van het werkvoertuig wist voor de klap weg te komen.
In de trein zaten circa driehonderd passagiers. Zij mochten uit veiligheidsoverwegingen pas na tweeënhalf uur overstappen in een andere trein.
Volgens een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail ontstond er forse schade aan de ontspoorde locomotief en de rails. De Nederlandse Spoorwegen stelden omleidingen in.
Vanaf 13.00 uur was er één spoor beschikbaar en reden er weer pendeltreinen tussen Rotterdam en Den Haag.
Na de avondspits, vanaf 19.00 uur, wordt het treinverkeer in elk geval tussen Rijswijk en Den Haag opnieuw stilgelegd om het spoor te herstellen en de locomotief weer op de rails te krijgen. ProRail weet niet hoe lang het werk gaat duren.
(Bron)

Pas na tweeënhalf uur overstappen in een andere trein. Dan ben je verrekte blij dat het niet meer zo warm is. (Hoewel een ervaren treinreiziger altijd wel wat te eten en te drinken bij zich heeft.)
Laatste Russische sekteleden uit hol

MOSKOU - De laatste negen leden van een Russische sekte die in een ondergronds hol het einde der tijden afwachtten, hebben hun verblijfplaats verlaten. Dat meldde het Russische persbureau Interfax vrijdag.
De sekte trok zich in november terug in het hol om daar het vergaan van de wereld in mei af te wachten. Ze leefden er onder erbarmelijke omstandigheden. Aanvankelijk zaten enkele tientallen mensen in de grot maar na verloop van tijd kwamen steeds meer sekteleden, deels vanwege instortingsgevaar, naar buiten.
De laatste gelovigen kwamen naar buiten omdat ze vreesden vergiftigd te worden door de dampen van de rottende lijken van twee overleden kompanen.
(Bron)
Kat en muis zetten hoofdstad Albanië in het donker

TIRANA - Een kat die jacht maakte op een muis in het belangrijkste elektriciteitsstation van de Albanese hoofdstad Tirana is er de oorzaak van dat delen van de stad 72 uur zonder stroom hebben gezeten. Dat maakte het elektriciteitsbedrijf vrijdag bekend.
De kat en muis raakten elektriciteitskabels, verklaarde een zegsvrouw van het bedrijf. "We hebben foto's van de geëlektrokuteerde dieren gemaakt, want dit hebben we nog nooit meegemaakt", voegde ze eraan toe.
Albanezen klagen bitter over de voortdurende stroomonderbrekingen die het land al decennia plagen. De meeste huizen en bedrijven in Tirana hebben daarom ook hun eigen generatoren om stroom op te wekken.
(Bron)
Jongetjes filmen verkrachting 10-jarig meisje

PARIJS - De Franse politie heeft twee jongens van elf en twaalf jaar opgepakt omdat zij een meisje van tien hebben verkracht. Dit is vrijdag uit justitiële bron vernomen.
De jongens hadden de verkrachting gefilmd met een mobieltje. Ze lieten de videobeelden vervolgens op hun school in Versailles bij Parijs zien aan ongeveer honderd andere leerlingen.
(Bron)

Zou er nou enige hoop zijn dat die jongetjes ooit nog een beetje 'gewoon' worden?
Het meisje heeft misschien meer kans...

donderdag, mei 15, 2008

Regio Amsterdam wil glazen kap over snelwegen

DIEMEN - Bij de voorgenomen verbreding van de snelwegen A1 en A10-Oost tussen Amsterdam en Almere, voldoen geluidsschermen niet om de overlast voor omwonenden te beperken. Bestuurders in de regio pleiten daarom bij het rijk voor een glazen overkapping.
Dat maakte de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer) donderdag bekend. Uit een onderzoek van samenwerkende gemeenten in de regio blijkt dat met een dergelijke overkapping de geluidsoverlast aanzienlijk wordt beperkt en de luchtkwaliteit beter wordt.
De bestuurders van de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel en het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer leggen de resultaten van het onderzoek nu voor aan het Rijk.
De regering heeft het voornemen om vanaf 2011 het wegennet in de regio te verbreden en zou, als het aan de regiobestuurders ligt, de overkapping in die plannen moeten meenemen.
De overkapping zou de overlast van de verbreding voor 35.000 omwonenden beperken, met name in de gemeente Diemen. Eerder protesteerden de kleine gemeenten Diemen en Ouder-Amstel tegen de verbredingsplannen van het kabinet, omdat ze niet bij de plannen betrokken zouden zijn geweest.
De aanleg van de glazen kappen zou circa 300 miljoen euro gaan kosten. Hij zou moeten bestaan uit twee delen, van in totaal ruim 3 kilometer.
(Bron)
Soja regulier betaalmiddel in Argentijnse bordelen

SAN FRANCISCO - In Argentijnse bordelen is soja een regulier betaalmiddel geworden voor vrachtwagenchauffeurs. De burgemeester van een plaatsje ten noorden van de hoofdstad Buenos Aires heeft zich beklaagd over de grote hoeveelheden sojabonen die op deze manier in het illegale circuit verdwijnen.
De eigenaren van de bordelen, die gemaskeerd zijn als bar langs de doorgaande wegen, verkopen volgens burgemeester Norberto Bergami de zakken soja op de zwarte markt.
Bergami kan niets tegen de zogeheten whiskeria's beginnen omdat ze buiten de gemeentegrens liggen.
Een vrachtwagenchauffeur die dertig ton sojabonen vervoert heeft een marge van maximaal 3 procent in wat hij moet afleveren. Dat betekent dat de chauffeur dan tot honderden kilo's soja onderweg kan 'verliezen'.
In 2007-2008 werd in Argentinië 47 miljoen ton soja geoogst, waarvan 90 procent voor export is bedoeld.
(Bron)
Reuzegarnalen zien meer dan andere dieren

AMSTERDAM - Zwitserse en Australische onderzoekers hebben ontdekt dat een groep reuzengarnalen op de Great Barrier Reef (Australië) meer kan zien dan alle andere dieren. De Mantis-garnalen zouden de meest complexe ogen in het dierenrijk hebben.
De zogenaamde reuzegarnalen zijn in staat kleuren uit het ultraviolet tot het infrarood te onderscheiden, evenals het opsporen van andere subtiele verschillen in licht. Dat meldt persbureau Reuters.
Ze bekijken de wereld in twaalf primaire kleuren - vier keer zoveel als mensen - en kunnen zes verschillende soorten polarisatie van licht meten. Polarisatie is de richting van de trilling in het licht golven.
Waarom de Mantis-garnaal deze afwijkende manier van kijken heeft, is voor de onderzoekers niet geheel duidelijk. Zij vermoeden dat het te maken heeft met eten en met seks. [Goh zeg... Daar draait het leven toch om: jezelf en je soort in stand houden?]
"Een aantal van de dieren die zij willen eten is transparant en heel moeilijk te zien in zeewater, behalve als ze vol zitten met polariserende suikers. Ik vermoed dat die beestjes oplichten en op die manier zichtbaar worden voor deze garnalen," aldus Andrew Wit van de Universiteit van Queensland.
Ook bestaat het vermoeden dat de garnalen licht van kleur veranderen als ze openstaan voor seksueel contact, en die minieme gedaanteverandering opgemerkt wordt door de gevoelige ogen van de partner.
De bevindingen van de wetenschappers worden gepubliceerd in het tijdschrift Public Library of Science.
(Bron)
Winkels geven klanten minder Air Miles

HOOFDDORP - Steeds meer winkels die meedoen aan het Air Milesspaarprogramma geven de klant minder Air Miles voor hun geld of geven de Air Miles op een andere manier uit.
Dat heeft directeur Henk Kok van Loyalty Maatschappij Nederland, verantwoordelijk voor de Air Miles, donderdag desgevraagd gezegd.
Zo goed als de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een Air Mileskaart.
Drankenhandel Gall & Gall geeft de klant sinds kort nog maar een Air Mile per 2 bestede euro's, terwijl dat eerder een Air Mile voor 1 euro was.
Bij de tankstations van Shell krijgt de klant tegenwoordig een Mile per 2 getankte liters, waar dat tot voor kort 1 Mile per liter was.
V&D en Dixons hebben de Air Milesbeloning voor klanten vorig jaar al teruggeschroefd van een-op-een naar een op twee.
En Albert Heijn geeft klanten alleen nog Miles op producten van het huismerk, per gekocht product krijgt de klant er één. "Je krijgt nu minder Air Miles dan voorheen", erkent Kok.
Ook is de lijn er een beetje uit, nu iedere winkel er een eigen beleid op na lijkt te houden. "De strakke lijn is eruit ja."
Volgens Kok kan zijn organisatie daar niks aan doen. "Het is een marketinginstrument van de partners, zij zijn vrij om de beloning te bepalen, het kost ze geld."
Zo worden bij Gall & Gall bijvoorbeeld heel veel Air Miles ingewisseld bij kortingsacties. "Dat zal met hun keuze te maken hebben."
Op dit moment is de ondergrens volgens Kok dat de klant één Air Mile krijgt bij besteding van 2 euro. "Maar als het economisch echt slechter gaat, kan ik me voorstellen dat daaraan getornd wordt."
Praxis en Etos geven nog steeds een Air Mile voor elke uitgegeven euro.
(Bron)

Zeer boeiende uitspraken van de heer Kok.
Kabinet blogt nauwelijks meer

AMSTERDAM - Van de bewindslieden die na het aantreden van het kabinet in 2007 een weblog zijn begonnen, is alleen staatssecretaris Frans Timmermans nog echt actief.
Dat schrijft weblog Frankwatching.com donderdag. Volgens het blog houden vijf bewindslieden een online dagboek bij, maar leiden vier daarvan een sluimerend bestaan. Een jaar geleden waren ook vijf bloggers actief, maar niet dezelfde. Zo hield minister André Rouvoet (Gezinszaken) het voor gezien wegens 'tijdgebrek' en vertrok werd staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) burgemeester van Ede.
Alleen staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken besteedt nog regelmatig tijd aan zijn blog, al dateert de recentste bijdrage al weer van anderhalve week geleden.
Timmermans is bovendien de enige die reacties van bezoekers toelaat op zijn site, en daarbij de discussie met zijn lezers aangaat. "Je moet je als politicus kwetsbaar durven opstellen", zegt hij in een interview. "Soms zit iemand met een reactie wel op het randje van belediging. Maar zo langzamerhand zie je wel dat de mensen onderling elkaar meer gaan corrigeren en met constructieve reacties komen."
Na Timmermans is minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) nog het meest actief. Zij plaatste dit jaar negen berichten op haar blog.
Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) postte het eerste kwartaal van 2008 slechts vier berichten op internet. Hij krijgt wel een pluim omdat hij veel gebruik maakt van foto's en video's. Zo is in een van zijn recentste bijdragen bijvoorbeeld te zien hoe hij aardbeien wokt.
(Bron)
Singles slapen slechter

Wanneer je elke nacht wakker ligt, is er een grotere kans dat je geen partner hebt. Van de mensen die aangeven dat ze nooit slaapproblemen hebben, is slechts 17 procent single.
Het aandeel singles stijgt echter bij de notoire slechtslapers. Maar liefst 34 procent van de mensen die elke nacht ligt te woelen, is vrijgezel. Toch kan een partner ook slaapverstorend werken. In 79 procent van de gevallen komt dit vanwege het luide gesnurk.
Dit is een van de uitkomsten van Het Grote Slaaponderzoek onder 500 Nederlanders door onderzoeksbureau NoTies in opdracht van GezondheidsNet.nl. Maar liefst 79 procent van de mensen weet dat slaapproblemen behandelbaar zijn. Toch wordt er maar weinig hulp gezocht. Internet wordt het meest geraadpleegd (47 procent), gevolgd door de huisarts (44 procent). Maar uit de rest van het onderzoek blijkt dat de gangbare kennis over slapen door de slechte slapers maar weinig wordt toegepast.
Mensen die elke nacht wakker liggen (6 procent van de Nederlanders), vertonen vaker gedrag dat slaapproblemen in de hand werkt. Zo zijn ze overdag niet zo actief, ze halen vaker de ‘dertig minuten bewegen’-norm niet. Ook hebben ze een onregelmatiger slaap/waakpatroon. Gemiddeld hebben ze vaker een mobieltje naast hun bed liggen en houden ze hun ramen potdicht.
Kinderen worden netjes in hun eigen bedje gelegd, maar huisdieren slapen vaak op onze slaapkamer. Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft een huisdier op zijn slaapkamer. Soms ten koste van de nachtrust. Van de dierenbezitters die elke nacht wakker liggen, mag in 83 procent van de gevallen het huisdier op het bed slapen. Slechts 58 procent van de baasjes zonder slaapproblemen laat dit ook toe.
Problemen met inslapen en doorslapen komen veel voor. Maar liefst 68 procent van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Dit kan iedereen wel eens overkomen, maar 15 procent van de mensen ligt meerdere keren per week wakker. En maar liefst 6 procent geeft aan nooit een goede nacht te hebben. Vooral vrouwen en mensen ouder dan 50 jaar hebben hier last van.
(Bron)
Weinig vlinders ondanks prima omstandigheden

WAGENINGEN - Ondanks het mooie weer van de afgelopen weken, zijn er maar weinig vlinders te zien. Dat zou te maken kunnen hebben met de 'slechte zomer' van vorig jaar. Dat maakte de Vlinderstichting donderdag bekend.
Vlinders houden van warm en zonnig weer, eigenlijk precies zoals de eerste twee weken van mei waren. Vooral boomblauwtjes, koolwitjes en kleine vuurvlinders zijn dan actief.
Maar de vorige zomer was bewolkt en ook toen waren er weinig vlinders. Dat kan zijn weerslag hebben op de generatie vlinders die nu uit zou moeten vliegen.
Waarschijnlijk kan in juli wel genoten worden van de vlindertjes. "Als die paar vlinders in mei zich door het goede weer volop hebben kunnen voortplanten kan het van de zomer alsnog een vlinderfeest worden", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Tekort aan politiecellen in Amsterdamse binnenstad

AMSTERDAM - Politiebureaus in de binnenstad van Amsterdam hebben te weinig cellen om arrestanten in de nachtelijke uren in het weekeinde onder te brengen.
Daardoor kunnen onveilige situaties ontstaan, concludeert de Commissie van Toezicht voor Politiecellen donderdag in het jaarverslag over 2007.
Op de bureaus aan bijvoorbeeld de Lijnbaansgracht en Prinsengracht is onvoldoende plek voor de vele personen die, vaak onder invloed van alcohol en drugs, op de drukke uitgaansavonden worden aangehouden.
Op die momenten dienen advocatenkamers en fouilleerruimtes als alternatief om arrestanten onder te brengen. De commissie noemt dat onwenselijk, aangezien het nogal eens voorkomt dat verdachten zich agressief gedragen.
In deze ruimtes is geen direct toezicht mogelijk. In het jaarverslag dringen de opstellers er bij de politie op aan snel maatregelen te nemen om deze situatie te verbeteren.
Verder blijkt dat de schoonmaak van een deel van de cellencomplexen en politiebureaus achteruit is gegaan. Daarentegen spreekt de commissie zich positief uit over het feit dat de politie aanbevelingen uit het jaarverslag van vorig jaar heeft opgevolgd, Zo zijn er bijvoorbeeld op een cellencomplex voorzieningen aangebracht voor invalide arrestanten.
Een politiewoordvoerder liet weten dat inmiddels een aantal aanpassingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie.
Zo komt er op korte termijn een experiment waarbij arrestanten in het cellencomplex van het hoofdbureau van de politie Amsterdam-Amstelland aan de Elandsgracht worden ondergebracht.
Op langere termijn pleit de politie voor grotere bureaus in de binnenstad, wist de voorzitter van de commissie donderdag te vertellen.
(Bron)
VS erkennen ijsbeer als bedreigde diersoort

WASHINGTON/OTTAWA - De Verenigde Staten erkennen de ijsbeer als bedreigde diersoort. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.
"Het ijs is beslissend voor het overleven van de beren", aldus een zegsman. Door het broeikaseffect neemt de hoeveelheid ijs in het Noordpoolgebied af.
Computersimulaties geven bovendien aan dat het poolijs in de toekomst wellicht snel zal blijven afsmelten.
Een rechtbank had de regering een deadline opgelegd om uiterlijk donderdag een beslissing te nemen. Het besluit zou al in januari worden genomen, maar de regering zei meer tijd nodig te hebben om wetenschappelijke data te bestuderen.
Er zijn naar schatting 20.000 à 25.000 ijsberen, waarvan 4700 in de Amerikaanse staat Alaska leven.
Amerikaanse wetenschappers hebben voorspeld dat tegen 2050 twee derde van de huidige ijsberenpopulatie is verdwenen.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is gelukkig met de beslissing van de Amerikaanse regering. "Het is voor het eerst dat de regering-Bush het verband erkent tussen het broeikaseffect en de noodzaak deze diersoort te beschermen", zei een woordvoerster in Nederland.
Buurland Canada, waar naar schatting ruim 15.000 ijsberen leven, zal het voorbeeld van de VS niet volgen. Dat liet de Canadese minister van Milieu in een reactie weten.
Een Canadese commissie die zich over bedreigde diersoorten in het land buigt oordeelde onlangs dat de ijsbeer niet met uitsterven wordt bedreigd.
De diersoort verkeert echter wel in nood en heeft speciale bescherming nodig, luidde het oordeel.
(Bron)
Bearforce1 jaagt zanger Dead or Alive weg

MASPALOMAS - De Nederlandse homoband Bearforce1 heeft zaterdag tijdens de Gay Pride in Maspalomas op het eiland Gran Canaria voor ophef gezorgd. Pete Burns, zanger van de band Dead or Alive, weigerde op te treden toen hij hoorde dat de mannen van Bearforce1 op hetzelfde podium zouden staan.
Dat maakte de manager van de Nederlandse band woensdag bekend.
Pete Burns, zanger van de Britse jaren tachtig new wave band Dead or Alive, bekend van de wereldhit You Spin Me Round, barstte in woede uit toen hij hoorde dan Bearforce1 een deel van zijn hit gebruikte in een medley.
"Dit is de grens. Dat is mijn nummer! Ik hou het voor gezien hier", riep Burns uit. Na vijf minuten was de Britse ster alweer vertrokken. Een verzoeningspoging van Robert van Bearforce1 haalde niets uit: "Ik wil jou niet kennen", aldus Burns.
(Bron)

Wat een loser.
Kat opgehangen in Grave

AMSTERDAM - Honden en katten zijn hun leven niet meer zeker in het Brabantse Grave. De politie meldt donderdag twee gevallen van 'laffe' dierenmishandeling. Van de dader ontbreekt vooralsnog ieder spoor.
Op de GW Lovendaalsingel troffen drie mannen woensdag een dode kat aan die met de halsband was opgehangen aan een paal van een slagboom.
Agenten brachten het beestje naar de dierenarts. De eigenaar van de witte poes met het zwarte vlekje is nog niet gevonden.
Een paar dagen eerder vond een vrouw in het park in het Esterveld stukjes natuurspons. Die zijn daar vermoedelijk neergelegd om honden of katten te vergiftigen. Als een dier de spons eet, krijgt het dorst en gaat het veel drinken.
De spons zet vervolgens uit in de maag, waardoor het beestje kan overlijden. De politie waarschuwt dierenbezitters alert te zijn.
(Bron)
Uiteraard is het echt nodig dat de grootste hoosbui tot nu toe valt als je net even buiten bent.
Raam open, zelf elders bezig, en ineens hoor je het weer. Dat hele voorzichtige eetgeluid. Zo eten mijn katten niet.
En jawel, Zwartwit is weer bezig. Het beest spoot het raam uit toen ik kwam kijken, maar was wel zo brutaal om op de vensterbank te gaan zitten wachten of ik weer zou weggaan. Tot ik dichterbij kwam - ze weet dus duvels goed dat het niet mag.

woensdag, mei 14, 2008

Familie vergeet dreumes op vliegveld Vancouver

AMSTERDAM - Een immigrantenfamilie uit de Filipijnen heeft als gevolg van een krappe overstaptijd op het vliegveld van Vancouver een 1-jarig zoontje achtergelaten.
De ouders en twee grootouders van het jongetje hadden maandag enorme haast, om de aansluiting naar Winnipeg te halen.
Omdat de familieleden in verschillende delen van het vliegtuig zaten, had ook tijdens de vlucht geen van hen in de gaten dat de dreumes van 23 maanden niet aan boord was.
Intussen was het jongetje alleen aan de wandel gegaan door de luchthaven van Vancouver. Een beveiligingsmedewerker nam hem mee maar kon niet met hem praten omdat het jongetje geen Engels spreekt.
Later schakelde luchtvaartmaatschappij Air Canada iemand in die het Tagalog machtig is.
De dreumes had geen eigen instapkaart toegewezen gekregen en werd dus ook in geen enkel vliegtuig door het personeel gemist.
Pas toen Air Canada alle vluchten naging die vertrokken waren, kregen werknemers van het bedrijf een idee wie de ouders zouden kunnen zijn.
Na telefonisch contact met het kind mocht de vader - op kosten van Air Canada - vanuit Winnipeg heen en weer naar Vancouver om zijn zoontje op te halen.
(Bron)
Dode pony al maanden in sloot

GRONINGEN - In een sloot bij een volkstuinencomplex in Groningen is woensdagmiddag een dode pony aangetroffen die daar vermoedelijk al enkele maanden heeft gelegen.
Acht andere pony's die in een nabijgelegen weiland staan, zijn ernstig ondervoed. Dat meldde de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming woensdag.
De dienst werd op de situatie geattendeerd door omwonenden die zich ernstige zorgen om de dieren maakten.
Tijdens een controle die hierop volgde, troffen de politie en een inspecteur van de dienst de pony's aan.
Het terrein waarop de dieren staan is van de gemeente, die van plan is het kadaver zo snel mogelijk weg te halen. De eigenaar van de pony's is onbekend. De zaak wordt overgedragen aan justitie.
(Bron)
Stuwdam Chinees rampgebied op instorten

DUJIANGYAN - Een grote stuwdam bij de zwaargetroffen Chinese stad Dujiangyan staat als gevolg van de zware aardbeving op doorbreken.
In de wand zitten grote scheuren. De autoriteiten hebben duizenden militairen gestuurd om de dam te versterken, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag.
De Zipingpu-dam verkeert volgens de officiële spreekbuis van de autoriteiten in "groot gevaar". Bij een damdoorbraak zou de stad die ongeveer 630.000 zielen telt, overstromen, stelt het Chinese ministerie van Waterbeheer.
Het aantal mensen dat na de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan nog wordt vermist, is gedaald naar 1405. Dit heeft het staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld.
Eerder op de dag was nog sprake van 14.501 vermisten, op basis van een communicatiefout, aldus Xinhua.
(Bron)
Ruim 25.000 onder puin Sichuan

CHEMGDU/PEKING - In de provincie Sichuan liggen volgens een schatting van de Chinese overheid nog meer dan 25.000 mensen onder het puin.
De plaatsvervangend gouverneur van de provincie, Li Chengyun, zei woensdag dat 25.788 mensen door de zware aardbeving van maandag onder het puin zijn bedolven.
Van 14.051 mensen is het lot ongewis en zij gelden volgens Li Chengyun als vermist. Hij sprak kort nadat staatsmedia vanuit Peking het officiële aantal doden hadden verhoogd naar 14.866.
(Bron)
TT 104 Brandweer redt spullen TU Delft

De brandweer in Delft is het gebouw van de TU binnengegaan dat gisteren door brand werd verwoest. Geprobeerd wordt om maquettes van de studenten Bouwkunde te redden. Enkele stoelen van beroemde ontwerpers als Rietveld zouden ongeschonden naar buiten zijn gebracht.
Verder gaat de brandweer het sportveld van de TU Delft en de balkons van flats in de buurt onderzoeken op asbest. Op het inmiddels afgesloten sportveld zijn asbestvezels gevonden. De lucht bevat geen asbestdeeltjes, zegt de brandweer.
De examens van de studenten gaan door en maandag worden de colleges hervat, in zalen van andere universiteitsgebouwen.
Papa's ontduiken poepluiers

AMSTERDAM - Mannen verschonen de poepluier van hun baby veel minder vaak dan vrouwen dat doen. In 64 procent van de huishoudens is het de vrouw die het meeste verschoningswerk op zich neemt.
In een op de drie gevallen is het vuile werk gelijk verdeeld. In slechts 2 procent van de gezinnen draagt papa meer zorg voor het verschonen dan mama.
Dat blijkt uit een onderzoek van Zwitsal onder 4500 moeders, dat woensdag naar buiten is gebracht. De meest gehoorde smoes van de papa's om poepluiers te ontduiken is: "Jij bent daar handiger in", direct gevolgd door: "Ik ruik niets".
Acht op de tien moeders vindt dat de mannen net zo goed zijn in het verschonen als vrouwen. Een derde van de moeders vindt dan ook dat vaders zich aanstellen als ze zuchtend en steunend de baby van een verse luier voorzien.
(Bron)

"Jij bent daar handiger in" - kijk, dan is het zaak dat papa het veel vaker doet. Al doende leer je.
"Ik ruik niets" - kijken kan ook. Of, als je toch zeker weet dat je niks ruikt, even voelen ;-)
Bewoners vinden naakte man in logeerbed

PUTTEN - Bewoners van een huis in Putten hebben in de nacht van maandag op dinsdag de hulp van de politie ingeroepen nadat ze een hen onbekende naakte man in de logeerkamer vonden.
De man lag te slapen in het logeerbed. De ongenode gast heeft vermoedelijk via het openstaande woonkamerraam de woning in 't Oeverstraat betreden en is vervolgens in bed gekropen.
De 18-jarige man uit Utrecht bleek enigszins verward, aldus de politie dinsdag. Na verhoor is hij door familie opgehaald.
(Bron)
Oostenrijker doodt familieleden met bijl

WENEN - Een 39-jarige man heeft in de nacht van dinsdag op woensdag bekend dat hij vijf familieleden heeft vermoord met een bijl. Dat berichtte het Oostenrijkse persbureau APA op basis van politiebronnen.
De man gaf zichzelf woensdagochtend vroeg aan bij de politie. Hij zei dat hij zijn 42-jarige echtgenote, hun 7-jarige dochter, zijn beide ouders en schoonvader had omgebracht. De politie vond de lichamen in appartementen in Wenen, Linz en Ansfelden.
Het dochtertje was naar alle waarschijnlijkheid dinsdagochtend al gedood. Haar lichaam lag in een keukenkastje. De man zei dat hij het wapen zelf had gekocht. Het motief van de Oostenrijker is nog niet duidelijk.
(Bron)

Totale gekte misschien?
Stroomstoring treft centrum van Amsterdam

AMSTERDAM - Een deel van het centrum van Amsterdam heeft dinsdagavond zonder stroom gezeten. Het ging om 2200 aansluitingen aan onder meer de Dam, Warmoesstraat en Nieuwmarkt. Dat maakte een woordvoerder van energieleverancier Nuon bekend.
De storing werd veroorzaakt door een onder de Dam gelegen defecte kabel van het transportnet. De eerste melding van de stroomuitval kwam rond 20.30 uur binnen.
Twee uur later had Nuon het euvel verholpen en had iedereen weer elektriciteit.
(Bron)

Waxinelichtjes achter de ramen?
Internetstoring KPN duurt voort

AMSTERDAM - De hardnekkige storing die dinsdag het centrale transportnetwerk van KPN lamlegde, is nog niet verholpen. Wel heeft een groot aantal klanten weer verbinding.
Dat heeft een woordvoerder van KPN woensdag gezegd. Hij kon nog niet zeggen wanneer het gehele netwerk weer in de lucht is.
De storing ontstond in de nacht van maandag op dinsdag en trof voornamelijk zakelijke klanten van KPN. Zo konden veel ondernemers geen gebruikmaken van pinbetalingen. Ook klanten van andere aanbieders die gebruik maken van het KPN-netwerk zijn gedupeerd. KPN weet niet precies om hoeveel bedrijven het gaat.
Volgens de zegsman van KPN heeft het telecomconcern woensdagochtend nieuwe software geïnstalleerd die lijkt aan te slaan. Het is echter nog te vroeg om te voorspellen wanneer de storing definitief is verholpen, zei hij. In de nacht van dinsdag op woensdag leek het ook even de goede kant op te gaan, maar keerden de problemen toch weer terug.
Dinsdag was bij sommige bedrijven geen telefoonverkeer mogelijk en kon er in winkels die gebruikmaken van KPN niet worden gepind. Ook deden enkele UMTS-masten het niet.
(Bron)
Illegale immigranten VS verdoofd bij terugreis

WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft enkele honderden illegale immigranten tegen hun wil met 'gevaarlijke medicatie' geïnjecteerd om hen te verdoven op de terugreis naar het vaderland. Dat berichtte de krant The Washington Post woensdag.
Het dagblad constateerde ruim 250 gevallen sinds 2003 waarin de regering medicijnen toediende die bestemd zijn voor mensen met ernstige psychische stoornissen.
The Post baseert zich op overheidsdocumenten, medische rapporten en gesprekken met getroffen illegale immigranten.
Het gedwongen toedienen van medicijnen aan gevangenen zonder medische noodzaak is in strijd met internationale mensenrechtenafspraken, aldus de krant. Sinds 2003 is de federale dienst Handhaving Immigratie en Douane (ICE) verantwoordelijk voor deportaties.
Documenten bewijzen dat de regering haar eigen regels regelmatig aan de laars lapte. Buitenlanders die worden teruggestuurd mogen de betreffende medicatie alleen toegediend krijgen als ze lijden aan psychische stoornissen of zo agressief zijn dat ze een gevaar vormen voor de omgeving.
De zogenoemde pre-flightcocktail heeft zo'n sterk effect dat functionarissen een rolstoel nodig hebben om de geïnjecteerde gevangenen in het vliegtuig te krijgen. Een gevangene werd geboeid en in half comateuze toestand door het gangpad gesleept, aldus de verklaring van een luchtvaartmedewerker.
(Bron)

Je zou toch bijna denken dat de regering denkt dat immigranten die je uitzet, sowieso niet erg gelukkig en meewerkend zijn.
En mensenrechten, mja, de VS hè...
Roemeens meisje doodgehamerd

VALEA SADULUI - Een 18-jarige Roemeen heeft een 5-jarig buurmeisje met een hamer doodgeslagen en daarna seksueel misbruikt. Het stoffelijk overschot werd door hem in een ton gestopt en in een nabijgelegen rivier gegooid.
Het lichaam van het kind door voorbijgangers gevonden, meldden Roemeense media dinsdag. De jongen zou zonder enige aanleiding het huis van het meisje zijn binnengedrongen, waar zij samen met haar grootouders leefde. Die waren op het moment van de aanval niet aanwezig.
Hij sloeg en trapte de 5-jarige en bewerkte haar daarna met een hamer. Volgens onderzoekers telt het lichaam van het meisje zeker negentig hamerslagen. Vervolgens zou de jongen seks hebben bedreven met het kinderlijk.
De 18-jarige staat bekend als een agressieve jonge man, die al verscheidene keren bestraft is na geweldpleging tegen zijn ouders en grootouders. Hij is inmiddels aangehouden en heeft een groot deel van de gebeurtenissen bekend. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf.
(Bron)
Belgische die vijf kinderen doodde wil baby

BRUSSEL - De moeder uit het Belgische Nijvel die vorig jaar haar vijf kinderen vermoordde, wil een baby. De depressieve moeder wil weer zwanger worden om "alle wonden te helen", meldde de Belgische krant Het Gazet van Antwerpen woensdag.
Geneviève Lhermitte wil scheiden van haar Marokkaanse man, de vader van de gedode kinderen. Binnenkort krijgt ze in de gevangenis 'intiem bezoek' van haar nieuwe vriend "met het oog op een kind", aldus de advocaat van een andere betrokkene in de rechtszaak die waarschijnlijk in oktober begint.
De 40-jarige Lhermitte sneed vorig jaar de keel door van haar vier dochters en zoon, allemaal tussen de drie en veertien jaar oud, en probeerde daarna zelfmoord te plegen.
(Bron)

Die heeft hard een psychiater nodig, want een kind is geen pleister. En stel dat het goed zou kunnen gaan, wat gebeurt er met dat kind als z/hij later hoort: 'Ik heb je vijf broers en zussen vermoord en toen moest ik de wonden helen en wilde ik nog een kind'?
Parachutisten landen in rampgebied China

PEKING - De eerste elitetroepen zijn woensdag met een parachute geland in een van de buitenwereld afgesloten gebied in het zuidwesten van China.
Het gaat om een groep van honderd man in het district Maoxian, dat ten noorden ligt van het epicentrum. Dat berichtte staatspersbureau Xinhua woensdag.
Ook zijn 100.000 militairen en politiemensen naar het zuidwesten van China gestuurd, aldus de Chinese premier Wen Jiabao op de staatstelevisie. Beichuan is een van de zwaarst getroffen gebieden door de aardbeving van maandag.
Sommige dorpen nabij het epicentrum zijn "volledig met de grond gelijkgemaakt", aldus een functionaris van het Chinese Volksleger. "De verliezen zijn zeer zwaar. In sommige plaatsen staat geen huis meer overeind."
Het hoofd van een gewapende politie-eenheid doelde onder meer op de plaatsen Yingxiu, Xuankou en Wolong. Ook bergdorpjes in het omliggende gebied zijn compleet verwoest.
(Bron)

Dat klinkt toch als een heel andere aanpak dan in Birma. Overigens waren in China ook de beruchte voortekenen: dieren die wegtrokken, en, net zo alarmerend maar voor velen geloofwaardiger: een enorm meer dat ineens leegliep. Doorgaans zijn dat duidelijke tekenen dat er iets aan het gebeuren is - maar ja, waar moet je heen? Hoe ver moet je weg, als je al weg kunt?
Het enige relatief goede nieuws is dat het er regent - misschien kan dat nog wat slachtoffers onder het puin in leven houden, als ze er niet door onderkoeld raken :-(
Aantal vacatures neemt af

VOORBURG - Het aantal vacatures is begin 2008 licht gedaald tot 242.000. Eind maart stonden er 7000 minder open dan in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vooral het aantal vacatures bij banken daalde.
Volgens het CBS blijkt uit de nieuwe cijfers dat de dynamiek op de arbeidsmarkt is afgenomen, maar blijft het aantal openstaande arbeidsplaatsen hoog. In de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur werden eind maart 56.000 mensen gezocht.
Eind september 2007 waren er nog 253.000 te vervullen vacatures. Dat aanbod liep vervolgens terug met bijna 6000 per drie maanden.
(Bron)


Geschikt personeel moeilijk te vinden

DIEMEN - Ruim de helft van de bedrijven en instellingen in Nederland heeft grote problemen met het vinden van geschikt personeel. De komende jaren verwachten zelfs acht op de tien organisaties moeite te hebben de juiste mensen te vinden.
De problemen zijn het grootste in de industrie en de zorg.
Dit blijkt uit de jaarlijkse Arbeidsmarktverkenning van uitzendorganisatie Randstad. Voor het onderzoek zijn 580 personeelfunctionarissen van bedrijven met meer dan vijf werknemers ondervraagd.
Het percentage bedrijven dat problemen heeft met het werven van mensen is toegenomen van 41 in 2006 tot 54 in 2007. Werkgevers vinden dat het sollicitanten vaak ontbreekt aan de juiste instelling.
Jongeren van nu zijn minder gedreven dan vorige generaties, vindt 64 procent. De helft meent dat mensen in het algemeen minder gemotiveerd overkomen.
Om de vacatures toch opgevuld te krijgen, proberen bedrijven nu via meer verschillende kanalen mensen te werven. Maar volgens directeur Jan Vermeulen van Randstad Nederland moeten bedrijven origineel te werk gaan.
"Er is nog voldoende arbeidspotentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat kan alleen ingezet worden als er ruimte komt aan de onderkant van de carrièreladder."
(Bron)
Dief wil beveiligingscamera stelen

AMSTERDAM - Een dief probeerde dinsdagavond in Amsterdam een opmerkelijke slag te slaan. Politieagenten betrapten de 42-jarige man op heterdaad toen hij bezig was een beveiligingscamera te stelen.
Dat maakte een woordvoerder van de politie woensdag bekend. Het incident vond plaats in de flat Egeldonk in stadsdeel Zuidoost.
De dief sloeg op de vlucht, maar de agenten konden hem na een korte achtervolging en een robbertje vechten aanhouden. De man is een bekende van de politie. Het is vooralsnog onduidelijk waar hij de beveiligingscamera voor nodig had.
(Bron)
'Mogelijk nieuwe cycloon Myanmar'

BANGKOK - De Verenigde Naties hebben woensdag gewaarschuwd voor een nieuwe cycloon in Myanmar. Een tropische depressie zou zich binnen de komende 24 uur kunnen omvormen tot een cycloon, ten zuidwesten van hoofdstad Yangon.
"Er is sprake van stormachtige regenbuien. Misschien vormt er zich een cycloon", aldus een woordvoerder van het VN-rampenteam tijdens een persconferentie in Bangkok. De VN baseren zich op gegevens van het Amerikaanse Cycloon Waarschuwingscentrum (JTWC).
Myanmar is nog steeds herstellende van de gevolgen van cycloon Nargis, die op 3 mei over het Aziatische land raasde. Het officiële dodental staat op zeker 34.000 en nog bijna 28.000 mensen worden vermist. In totaal hebben 1,5 miljoen mensen hulp nodig.
De militaire junta heeft de greep op het rampgebied verder versterkt. Hulpverleners en verslaggevers die zijn aangekomen in de getroffen Irrawaddy-delta worden tegengehouden bij wegblokkades op de hoofdwegen rondom de hoofdstad Yangon.
"Er waren zelfs meer blokkades om er voor te zorgen dat hulpverleners niet in de getroffen gebieden komen", aldus een leidinggevende van het VN-voedselprogramma WFP woensdag.
(Bron)

Het Spoorwegmuseum (kijk bij Nieuws) heeft een container staan waarin speelgoed gedoneerd kan worden - dat gaat in juni naar Birma. Ik ben benieuwd...
Het geld inzamelen via 555 loopt nog niet zo - maar als je steeds hoort dat hulptransporten worden tegengehouden en hulpverleners gedwarsboomd, dan demotiveert dat nogal.
Wat zijn die anticlusterbommenspotjes vervelend. Had het niet iets minder voorlezerig kunnen klinken? Doe dan niet net alsof je een gesprekje voert.
En: zeer lovenswaardig doel, maar regering en een meerderheid van de Kamer zijn niet tegen clustermunitie - kennelijk maken die burgerslachtoffers in andere landen niet veel uit als je eraan kunt verdienen.
Als je wilt tekenen, kan dat hier. (De site heeft wel erg last van Engelse ziekte en inconsequente spelling.)
Bruin met kaas favoriete boterham

De favoriete boterham van de gemiddelde Nederlander is een bruine boterham met kaas. Dat blijkt uit onderzoek van het mediabedrijf Advance.
Een weinig verrassend resultaat van het onderzoek. Opvallender is dat 42 procent van alle Nederlanders geen halvarine of margarine op de boterham smeert. Terwijl dat een boterham juist nog gezonder maakt.
Op het internetplatform 'Je Echte Leeftijd' smeerden 120.000 mensen een virtuele boterham. Uit een steekproef onder 20.000 resultaten bleek dat de meeste mensen de voorkeur geven aan meergranen, besmeerd met halvarine en belegd met 30+ kaas. Vrouwen doen er ook nog wel eens een beetje sla op, mannen niet.
De 30+ kaas staat op één in de top-5 van broodbeleg. Gevolgd door kipfilet, 20+ kaas, ham en 48+ kaas. Zoet beleg is bij weinig mensen favoriet. Als mensen toch voor zoet gaan, dan kiezen ze voor hagelslag.
Uit het onderzoek bleek ook dat steeds meer mensen light producten eten. Zo is light jam zelfs populairder dan gewone jam.
(Bron)

Grof volkoren met ketchup en belegen kaas. Of volkoren met pindakaas, of - zelden - héél vers witbrood met een dun laagje smeersel (halvarine of zo) en hagelslag.
Zodra het wit niet lekker genoeg meer is: tosti met ketchup en kaas. En die halvarine gaat dan later weg omdat ie een half jaar over datum is.

dinsdag, mei 13, 2008

Ergernis Kamer over Belastingdienst neemt toe

DEN HAAG - De ergernis in de Tweede Kamer over het functioneren van de belastingdienst neemt steeds verder toe. Dat bleek dinsdag in een debat met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën).
Het debat ging over de meest recente mededeling van de fiscus dat ongeveer 8200 mensen een onjuiste beschikking hebben gekregen over de zorg- of huurtoeslag die zij in 2006 ontvingen.
De oppositie vindt bovendien dat De Jager het parlement te laat en onvoldoende op de hoogte houdt van fouten bij de belastingdienst. Volgens SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang solliciteert de bewindsman naar een motie van wantrouwen. "Zowel het functioneren van de dienst als de informatievoorziening moet beter."
De Jager benadrukte dat gezien de miljoenen toeslagen die de fiscus afhandelt het aantal fouten niet overdreven moet worden. Hij zei hard te werken aan het vereenvoudigen van de verwerkingsprocessen binnen zijn dienst.
Eerder ontkende de bewindsman al berichten dat de fiscus willens en wetens verkeerde beschikkingen heeft verstuurd vanwege politieke druk. De Tweede Kamer had geëist dat de beschikkingen over 2006 begin april bij de ontvangers moesten zijn, zodat zij eindelijk zouden weten of ze terug moesten betalen of niet. Dinsdag bleek dat van de 8200 verkeerde beschikkingen 60 procent niet aangepast diende te worden.
Het systeem van toeslagen, voor huur, zorg of kinderopvang, is complex en heeft de afgelopen jaren voor grote ICT-problemen gezorgd bij de belastingdienst. De dienst heeft nu nog de handen vol aan het afhandelen van definitieve toewijzingen van 2006.
De Jager erkende dinsdag dat, met de kennis van nu, het systeem eenvoudiger opgezet had kunnen worden. Hij is bereid het hele systeem nog eens door te lichten, bijvoorbeeld om te kijken hoe het aantal ontvangers van toeslagen teruggebracht kan worden.
Coalitiepartij PvdA ziet vooral mogelijkheden om het aantal zorgtoeslagen te beperken. Coalitiegenoot CDA was jaren geleden initiatiefnemer van het hele systeem.
(Bron)
Acht arrestaties na molestatie grensrechter

TETERINGEN - Acht voetballers zijn dinsdag gearresteerd naar aanleiding van ongeregeldheden tijdens een wedstrijd in Teteringen op 26 april. Dit heeft de politie in Breda bekendgemaakt.
Volgens de politie hebben de verdachten een 21-jarige man uit Teteringen, die als grensrechter fungeerde, gemolesteerd. De man liep een hersenschudding en mogelijk blijvende gehoorschade op.
Aanleiding voor het incident was een beslissing van de grensrechter, die voor een vermeende overtreding van Teteringen niet vlagde. De verdachten zijn allen Bredanaars tussen de 22 en 30 jaar.
De spelers van de bezoekende club, TVC, waren het niet eens met de beslissing van de grensrechter. Er ontstond een woordenwisseling op het veld die escaleerde. De man verweerde zich volgens een mededeling van de politie met zijn vlag. Het slachtoffer raakte bewusteloos.
De politie heeft na overleg met de officier van justitie besloten de verdachten aan te houden.
(Bron)
Nederland hoog in top 10 wapenexporteurs

GRONINGEN - Nederland is een belangrijke spil in de internationale wapenhandel. Volgens de Nederlandse onderzoeker Frank Slijper van Campagne tegen Wapenhandel gaat het voor een groot deel om officiële, door de overheid toegestane handel in militair materieel.
Zo komen grote hoeveelheden wapens terecht in landen die mensenrechten schenden of waar burgeroorlog heerst.
Volgens cijfers van het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri staat Nederland momenteel op de vijfde plaats, achter de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Daarmee blijft Nederland het Verenigd Koninkrijk voor.
"Een totaal gebrek aan democratie en stelselmatige mensenrechtenschendingen zijn geen beletsel om pantservoertuigen aan Egypte te verkopen." De afgelopen jaren is ook oorlogstuig uit Nederland in onder meer India, Pakistan, Indonesië en Marokko terechtgekomen.
(Bron)
Naakt fietsen voor schoner milieu

UTRECHT - Wie zaterdag 7 juni in de stad Utrecht is, kan raar opkijken als er opeens een stoet met naakte fietsers voorbijkomt.
Op die dag wordt een blote fietstocht gehouden om aandacht te vragen voor het milieu en voor de waardering en zorg voor het lichaam. Dat maakte de organisatie maandag bekend.
De organisatie koos Utrecht uit voor de World Naked Bike Ride (WNBR) omdat op die dag in de stad tevens een concert plaatsvindt in het kader van de actie 'Geen halve maatregelen, Klimaatwet nu!'. Daar treden onder anderen De Dijk en Stevie Ann op.
Niet alleen in Utrecht gaan mensen bloot op de pedalen. In meer dan vijftig steden in twintig landen over de hele wereld demonstreren deelnemers voor een positieve houding naar lijf en milieu. "Maar deelnemers mogen zo bloot gaan als ze zelf durven", aldus de WNBR.
(Bron)
Grote stukken natuurgebied Florida in brand

AMSTERDAM - Op zeker vijf plaatsen in de Amerikaanse staat Florida woeden zeer grote branden. De natuurgebieden zijn mogelijk aangestoken, meldt de NOS.
Volgens de omroep zijn vijftig woningen beschadigd in de omgeving van Palm Bay. In de buurt van Daytona Beach zou meer dan driehonderd hectare verbrand zijn.
Vanwege de droogte pakt het vuur snel om zich heen. CNN meldt dat de brandweerlieden vrezen voor een bluswatertekort.
(Bron)
'Meer Nederlanders verbouwen groenten'

AMSTERDAM - Meer en meer Nederlanders verbouwen groenten. Dat komt vooral door de gestegen groenteprijzen, meldt De Telegraaf dinsdag. Er worden dit seizoen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog meer groentezaden dan bloemenzaden verkocht.
"Onder meer spinazie en tomaten zijn populair", aldus Lennart Gouman van Tuinfo.nl. "Maar ook de vergeten groenten als pastinaken en schorseneren zijn plots weer in beeld."
De ochtendkrant meldt dat in veel regio's wachtlijsten gelden voor volkstuinen. Vorige maand concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de groenteprijs sinds 1996 met 32 procent is gestegen. Met de fruitprijzen was dat 21 procent.
(Bron)

Zelfgekweekte tomaten zijn altijd lekkerder dan winkeltomaten, spinazie is makkelijk. En veel groen kun je zelfs in een pot kweken, raapstelen, sla, stambonen - het neemt weinig plek in. Spruitgroente (taugé, alfalfa) kan ook in een pot binnen, net als sommige kruiden.
Voor pompoenen en courgettes en dergelijke heb je wel echt wat ruimte nodig.
En: een pakje zaad kost een schijntje, de grootste investering is de tijd.
Als je het met het oog op 'schone kweek' doet, kun je ook makkelijk schone zaden van bio-teelt bestellen bij bijvoorbeeld De Bolster (ja, daar ben ik een fan van).
Ik heb ook sterk de indruk dat mensen meer richting het cottagetuin-idee gaan: er hoeft geen scheiding te zijn tussen groente en sierplanten. Veel groente staat prima in een border.
Brand TU Delft nog niet meester

DELFT - De brandweer is de brand in de faculteit Bouwkunde van de TU Delft nog steeds niet meester. Het terrein rond het gebouw blijft afgesloten, evenals een deel van de omgeving.
De brand laait weer op en inmiddels is het vuur ook overgeslagen naar een aangrenzend pand. Dat is dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in het auditorium van de aula in de TU Delft gezegd.
De brandweer meet continu de dampen die uit het vuur vrijkomen. Nog steeds zijn geen grote concentraties gevaarlijke stoffen waargenomen. Ook zijn geen gevaarlijke hoeveelheden asbest vrijgekomen.
Om de brand te bestrijden zijn 185 brandweerlieden met vijftig wagens van drie verschillende korpsen ingezet. Sinds instortingsgevaar dreigt, kan de brandweer nog slechts van buitenaf blussen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was "de brand het hevigst op het punt waar de draagconstructie zit".
De brand ontstond dinsdagochtend kort nadat een waterleiding in het plafond van de hal op de zevende verdieping lek was geraakt. Op dat moment waren tweehonderd tot driehonderd mensen in het gebouw aanwezig. Die zijn door de bedrijfshulpverlening geëvacueerd.
De brandweer en de TU kunnen nog niets zeggen over de oorzaak van de brand. Speerpunt van het onderzoek zal zijn hoe de brand zich zo snel kon verspreiden. De TU is nu vooral druk doende ruimte te zoeken voor de studenten Bouwkunde. Het huidige collegejaar loopt nog drie tot vier weken.
(Bron)

Het gebouw heeft dertien verdiepingen, en er staan/stonden ook veel maquettes van de studenten, en Rietveldspullen.
Veel salmonella in kalkoen

PARMA - Bijna een derde van de kalkoenpopulaties in de Europese Unie is besmet met salmonella, een bron van voedselinfecties. Dat blijkt uit een onderzoek van het EU-agentschap voor veilig voedsel EFSA in Parma.
De Europese Commissie gaat EU-doelen stellen om het aantal salmonellagevallen bij kalkoenen te beperken. Infecties door salmonella bij dierenvlees en eieren is de op een na meest voorkomende bron van voedselvergiftiging. Voor mensen met een zwakke gezondheid kan die dodelijk zijn.
Kalkoenvlees uit Nederland is relatief schoon, blijkt uit het onderzoek. Salmonella is hier slechts aangetroffen in 14 procent van de onderzochte groepen kalkoenen op boerderijen, tegen 30,7 procent in de EU gemiddeld.
Kalkoenen in Hongarije zijn het meest besmet (78 procent), terwijl de bacterie geheel niet is gevonden in kalkoenen in Zweden, Finland en Bulgarije.
(Bron)
Forse toename wanbetalers zorgverzekering

VOORBURG - Het aantal wanbetalers voor de zorgverzekeringswet is eind vorig jaar met 26 procent gestegen ten opzichte van eind 2006.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.
Het gaat om 240.000 mensen van 18 jaar of ouder die wel verzekerd waren, maar minimaal een half jaar geen premie hadden betaald. In totaal gaat het om 1,9 procent van de bevolking.
Het aantal wanbetalers onder personen met een bijstandsuitkering nam in 2007 met 40 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Dat betekent dat een op de veertien mensen met een bijstandsuitkering een wanbetaler was.
(Bron)

Veel gemeentes betalen de premie voor de zorgverzekering rechtstreeks, dus om die klanten zal het dan niet gaan. Voor wie bijstand heeft, is die premie een enorme bak geld, en het betalen voelt kennelijk als iets dat niet 'beloond' wordt, omdat het zo indirect is.
Grote storing treft internet KPN

AMSTERDAM - Door een grote storing in het netwerk van KPN kunnen veel klanten van de telecomprovider geen gebruik maken van internet.
Het probleem trad in de nacht van maandag op dinsdag op. Aanvankelijk leken alleen zakelijke ADSL-klanten van het telecombedrijf te zijn getroffen, maar inmiddels blijken ook sommige abonnees van onder meer internetprovider XS4ALL hinder van de storing te ondervinden.
Volgens een woordvoerder van KPN gaat het om een storing in het 'centrale transportnet' van het bedrijf. Niet alleen gebruikers die hun verbinding rechtstreeks bij KPN afnemen zijn getroffen, maar ook klanten van andere bedrijven die dat netwerk gebruiken. KPN laat weten dat ook PIN-verkeer en UMTS-zendmasten hinder van de storing hebben ondervonden.
De problemen doen zich in heel Nederland voor. Hoe veel mensen problemen ondervinden, is onduidelijk. Ook de oorzaak van de storing is nog niet bekend.
Het bedrijf zegt uit volle macht te werken aan een oplossing.
(Bron)
'Getroffenen cycloon Myanmar moeten verhuizen'

BANGKOK - Het militaire regime van Myanmar (Birma) dwingt inwoners van plaatsen die door de cycloon Nargis zijn verwoest zich in andere delen van het land te vestigen.
Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag laten weten in een intern rapport over de situatie in Myanmar.
De VN schrijven dat steeds meer gezinnen in Myanmar worden gedwongen te verhuizen naar gebieden in het Aziatische land, die niet door de cycloon Nargis zijn getroffen.
De staatstelevisie in Myanmar meldde dat het dodental als gevolg van de verwoestende cycloon Nargis is gestegen tot ruim 34.000. Hulporganisaties denken dat het dodental aanmerkelijk hoger is.
(Bron)

Buitenlandse hulp zonder toestemming is mogelijk - in theorie. Maar de vraag is hoe, en wat daar de gevolgen van kunnen zijn :-(
'Veel mis met zonnebrandcrèmes'

BRUSSEL - Met de aanduidingen op zonnebrandcrèmes is veel mis, vindt het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes. Zo beweert een fabrikant dat factor 20 een 'hoge bescherming' biedt, terwijl de Europese Commissie dat 'middelmatig' vindt.
Sommige crèmes beweren dat ze 'sunblock' bieden. "Dat gaat in tegen de aanbeveling van de Europese Commissie. Want geen enkele zonnecrème biedt 100 procent bescherming", aldus het Europarlementslid dinsdag. Hij kwam met een inventarisatie in het VRT-consumentenprogramma Peeters & Pichal.
Staes concludeert dat de aanbevelingen kennelijk niet werken. Hij stelt dinsdag schriftelijke vragen aan EU-commissaris Günter Verheugen (Industrie). Zo wil hij weten of het niet beter is om tot wetgeving over te gaan. "Het gaat hier wel om de volksgezondheid."
(Bron)
Wim de Bie stopt met bloggen

AMSTERDAM - Wim de Bie stopt met zijn veelgeprezen weblog Bieslog. Dat meldde hij dinsdag op zijn blog. De Bie acht de tijd rijp "om op zoek te gaan naar nieuwe ideeën".
"Bieslog is voorlopig gesloten, maar de hoofdredacteur blijft bezig met wat zich aandient of in hem opkomt." De schrijver, zanger en cabaretier hield zes jaar lang voor de VPRO dagelijks zijn weblog bij. In tekst, beeld en geluid gaf De Bie zijn visie op het dagelijks leven en zijn commentaar op de actualiteit.
"Er ligt geen enkele externe aanleiding ten grondslag aan het besluit er voorlopig uit te stappen. Bieslog wordt bezocht door een trouwe schare lezers en de VPRO wil graag doorgaan. Ook ben ik niet uitgekeken op internet - juist nu is het medium in beweging en blijft het enerverend de ontwikkelingen te volgen. Maar mijn gevoel 'dat er iets moet gebeuren' houdt aan", aldus de blogger.
"Het bedenken van nieuwe plannen vraagt enige afstand en tijd. Die ga ik de komende maanden dus nemen. Levert het denkwerk een spannend idee voor internet op, dan klop ik meteen aan bij de VPRO, zoals afgesproken. Het is dus ook goed mogelijk dat een vernieuwd Bieslog na de zomer gewoon doorgaat."
In 2006 werd Bieslog uitgeroepen tot beste Nederlandstalige weblog door de jury van de Best of the Blogs-verkiezingen.
(Bron)
Hulp komt langzaam op gang in China

PEKING - China heeft 50.000 soldaten gemobiliseerd om te helpen bij herstelwerkzaamheden na de aardbeving die maandag het zuidwesten van China trof. Dat hebben staatsmedia dinsdag gemeld.
Ruim 16.000 militairen zijn al bezig met hulpwerkzaamheden. Per vliegtuig, trein, vrachtauto of te voet gaan dinsdag 34.000 militairen naar de de provincie Sichuan om hulp te verlenen.
Zeker 37 toeristen zijn omgekomen toen hun bus door een landverschuiving werd getroffen. Het is onduidelijk of het om Chinese of buitenlandse toeristen gaat.
In dezelfde provincie Wolong worden tevens zeventien Britse toeristen vermist.
Ongeveer 2000 toeristen zouden gestrand zijn in het district Aba in het noorden van Sichuan. In dat gebied wonen veel Tibetanen.
De ongeveer zestig reuzenpanda's die zijn gehuisvest in een fokcentrum bij Chengdu zijn ongedeerd gebleven. Over het lot van de reuzenpanda's in een ander reservaat in Wolong is niets bekend.
Het Wolong-reservaat is het belangrijkste centrum voor het fokken van de bedreigde reuzenpanda en ligt in het bergachtige gebied Wenchuan, waar het epicentrum van de beving lag.
Alleen al in de stad Mianzhu in de Chinese provincie Sichuan zouden maandag zeker 10.000 mensen bedolven zijn geraakt door gebouwen die zijn ingestort na een hevige aardbeving.
Mianzhu ligt op ongeveer 35 kilometer van het epicentrum van de beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.
In de iets verderop gelegen stad Shifang zouden 3000 mensen zijn omgekomen. Daar zijn onder meer twee chemische fabrieken ingestort. Meer dan 80 ton vloeibare ammoniak is weggelekt.
Duizenden mensen zijn omgekomen nadat een fabriek was ingestort in Hanwang in de Chinese provincie Sichuan. De stoomturbinefabriek stortte in door de aardbeving.
Ten tijde van de aardbeving waren er 5000 tot 6000 mensen werkzaam in de fabriek, die op ongeveer 40 kilometer van het epicentrum van de aardbeving lag.
In het gebied dat het zwaarst is getroffen zijn voor zover bekend geen Nederlanders werkzaam. Wel zitten er drie kleine Nederlandse bedrijven, die werken met volledig Chinees personeel. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Peking dinsdag laten weten.
Maandag meldde een woordvoerster van de ANWB, die de Nederlandse alarmcentrales coördineert, dat er tot dan geen meldingen waren binnengekomen over Nederlandse toeristen die in de problemen waren geraakt.
Japan treft voorbereidingen om hulp te sturen naar het getroffen gebied. Ook andere landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en ook de Europese Unie hebben hulp aangeboden.
Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen bij de aardbeving. Volgens een woordvoerder van het district Aba in de provincie Sichuan is het lot van rond de 60.000 mensen in de regio nog onduidelijk.
Eerder werd een aantal van ongeveer 12.000 doden gemeld door de staatsmedia. Waarschijnlijk ligt het aantal dodelijke slachtoffers beduidend hoger.
Volgens de woordvoerder hebben zeker 30.000 mensen de nacht in de openlucht doorgebracht en is er een gebrek aan tenten, voedsel, medicijnen en satellietcommunicatie in de regio.
Vooralsnog moeten hulpgoederen volgens de woordvoerder vooral vanuit de lucht aangevoerd worden, omdat de straten versperd zijn. Het is nog onduidelijk hoe het er in de dorpjes in de bergen voorstaat.
Het leger heeft zeker twintig vliegtuigen beschikbaar gesteld en treft voorbereidingen om hulpgoederen over het getroffen gebied te verspreiden.
(Bron)
Naakte man in bed blijkt dief

KUALA LUMPUR - Een Maleisische vrouw belandde in een nachtmerrie toen ze ontdekte dat de naakte man in haar bed niet haar echtgenoot was maar een dief, berichtte The Star dinsdag.
De 36-jarige vrouw lag te slapen toen een inbreker ontdekte dat haar man in diepe slaap op de bank lag. De dief kleedde zich uit en kroop bij de vrouw in bed.
De doezelige vrouw vermoedde dat er iets niet klopte toen de man in haar bed met een vreemde stem haar antwoordde.
Ze liep vervolgens naar de kamer waar ze het op een gillen zette toen ze daar haar man aantrof. De inbreker ontvluchtte de slaapkamer via het raam en nam de gestolen spullen mee.
(Bron)
Moeder haalt bijtende hond van kind

HULST - Een staffordachtige hond heeft zondagavond een 3-jarig kind in een speelweide in Hulst (Zeeland) in zijn gezichtje gebeten en liet vervolgens niet meer los.
De moeder van het jongetje moest de bek van het beest opentrekken om het kind los te krijgen.
Dat liet de politie maandag weten. Het jongetje moest in het ziekenhuis op zeven plaatsen worden gehecht.
Het dier, dat vanuit het niets in de speelweide opdook, is er na het ingrijpen door de moeder vandoor gegaan. De politie zoekt nog uit wie de eigenaar van de hond is.
(Bron)
Verkeersdoden Maastricht waren drugsrunners

MAASTRICHT - Drie inzittenden van een personenauto die afgelopen weekeinde in Maastricht bij een verkeersongeval om het leven kwamen, waren drugsrunners. Dat maakte districtchef Frans Kooiman van de politie Maastricht dinsdag bekend.
De drie mannen (20-25 jaar) waren afkomstig uit Rotterdam. De vierde inzittende van de personenauto die met hoge snelheid tegen een muur langs de A2 botste, is een 21-jarige man uit Gouda.
Hij raakte zwaargewond. Bij de aanrijding was volgens de politie een tweede auto betrokken die er vervolgens vandoor is gegaan.
"Dit kan zo niet doorgaan", fulmineerde burgemeester Gerd Leers van Maastricht dinsdag. "Maastricht wil geen stad zijn waar de projectielen als rijdende bommen door de stad heen racen". Hij wees erop dat er een patroon is ontstaan waarin drugsrunners door de stad racen.
"Mensen rijden zich dood, letterlijk, is nu gebleken. Nu gaat het nog om de drugsrunners zelf, morgen misschien om onschuldigen."
De afgelopen zeven maanden stak de politie 10.000 manuren in onderzoek naar drugsrunners. In die tijd werden 850 drugsrunners gecontroleerd, van wie er 125 zijn opgepakt. Ook werden 67 auto's van drugsrunners in beslag genomen. 151 Verdachten kregen een gebiedsontzegging. Desondanks bleven ze terugkomen, zei Leers.
Hij wil dat de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken meer doen om de overlast van drugsrunners in de grensregio's aan te pakken. Hij wil proberen met de burgemeesters van Terneuzen, Venlo en Nijmegen een front te vormen naar Den Haag.
Hij eist met name extra agenten, meer recherchecapaciteit en medewerking aan het verplaatsen van coffeeshops uit het centrum.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie sprak dinsdag zijn steun uit voor een krachtige bestrijding van drugstoerisme in de grensregio's. "Wij zijn voor een harde aanpak", aldus de minister. Hij ging niet concreet in op de roep om extra capaciteit.
(Bron)

Hard aanpakken ja, maar hoe dan? En gaat dit om types die anderen naar coffeeshops leiden? Klinkt onwaarschijnlijk, dan hoef je geen noodvaart te hebben lijkt me?
Vale gieren vrijwel zeker terug in Vlaanderen

BRUSSEL - In het Belgische Oudenaarde, ten zuiden van Gent, zijn maandag vrijwel zeker vier vale gieren gezien.
Deze roofvogels behoren tot de grootste ter wereld behoren met een vleugelspanwijdte tot 2,65 meter. Ze leven normaal van kadavers in het warme Spanje en Portugal.
"Ik ben er 90 procent zeker van dat het om vale gieren ging", zei voorzitter Guido Tack van Natuurpunt Vlaamse Ardennen.
In de zomer van 2007 zagen België en Nederland voor het eerst een grote groep vale gieren neerstrijken. Het ging om een groep van negentig hongerige exemplaren.
In hun oorspronkelijke leefgebied vinden de gieren nog zeer moeilijk voedsel. Het is er namelijk verboden om kadavers te voeren.
"Tien jaar geleden zou niemand geloofd hebben dat de dieren in onze streken zouden neerstrijken, maar met de waarnemingen van vorig jaar erbij lijkt het toch wel een patroon te worden", aldus Tack. "De gieren kunnen makkelijk honderden kilometers per dag afleggen op zoek naar voedsel."
(Bron)