zaterdag, augustus 18, 2007

Man steelt bus om rijbewijs te bemachtigen

AMSTERDAM - Een man heeft onlangs in Zimbabwe een bus gestolen omdat hij, naar eigen zeggen, vervoer nodig had om zijn rijbewijs op te halen. Dat meldt Reuters.
De man wachtte tot de buschauffeur zijn bus parkeerde om te gaan lunchen. Vervolgens stuurde de Zimbabwaan alle passagiers de bus uit, nam plaats achter het stuur en zette koers richting het gemeentebureau.
Zeven kilometer verderop werd hij alweer in de kraag gevat. De man verklaarde later voor de rechter dat hij de bus heeft gestolen omdat hij zijn rijbewijs moest ophalen.
De rechtbank besloot hem een psychiatrische test te laten ondergaan en doet op 29 augustus uitspraak over de strafmaat. Tot die tijd blijft hij in hechtenis.
(Bron)
Fijn, het Lowlandsverslag.
Jammer dat het niet aan te zien is voor epileptici (voorzover gevoelig voor stroboscopen).
Slowaak overleeft val van 1200 meter

BRATISLAVA - Een 33-jarige parachutist uit Slowakije was zaterdag de gelukkigste man ter wereld. Na een sprong vanuit een vliegtuig vanaf een hoogte van circa 1200 meter weigerde zijn parachute dienst.
Wonder boven wonder overleefde de man de klap. Hij liep talrijke botbreuken op, maar volgens het nationale persbureau TASR is hij buiten levensgevaar.
(Bron)
Amerikaan gooit zieke echtgenote van balkon

AMSTERDAM - Een Amerikaan heeft zijn ernstig zieke vrouw vanaf de derde verdieping naar beneden geduwd, omdat hij de ziektekosten niet meer kon betalen. Dat beweren aanklagers in de staat Missouri.
Stanley Reimer (51) bracht zijn vrouw (47) naar het balkon, zoende haar en duwde haar, haar dood tegemoet. Reimer was in het appartement toen de politie arriveerde. Het enige wat hij zei was: "Ze is niet gesprongen."
Criste Reimer kon nauwelijks lopen en kon ook met geen mogelijkheid eigenhandig over het balkonhek klimmen. Ze had geen ziektekostenverzekering, terwijl haar medische behandeling tussen de vijf- en zeshonderd euro per week kostte.
(Bron)
Weeskinderen krijgen miljoen voor martelingen

LONDEN - Zes Amerikanen die als kind zijn blootgesteld aan een bizar experiment krijgen elk ruim 900.000 dollar schadevergoeding. Dat meldt de website van de BBC zaterdag.
De staat onderwierp de weeskinderen in 1939 zes maanden lang aan verregaande kwellingen om te kijken of zware psychologische druk hen aan het stotteren zou brengen.
Het experiment staat ondertussen bekend als The Monster Study, vanwege de bizarre methoden die het onderzoeksteam er op na hield. Geen van de kinderen begon te stotteren: wel werden ze allemaal stil, verlegen en timide.
De zes proefkonijnen, inmiddels hoogbejaard, ontdekten pas in 2001 dat ze voor het experiment waren misbruikt.
De zaak kwam aan het licht toen een assistent van de teamleider na ruim zestig jaar contact zocht met een lokale krant. De Universiteit van Iowa maakte daarop publiekelijk zijn excuses.
(Bron)
Hagedisje tussen de blaadjes sla

LONDEN - Een Britse salade bleek deze week een verrassing te herbergen: een vijf centimeter kleine hagedis.
Het nog levende diertje zat in voorverpakte salade en werd na aankoop in een supermarkt ontdekt door een koppel op het Isle of Wight.
"En ik ben nota bene vegetariƫr", aldus een van beiden. De hagedis is ondergebracht bij vrienden van het stel die al meer reptielen in huis hebben.
(Bron)
Dronken Pool rijdt in op politie

ZEVENHUIZEN - Een 46-jarige dronken Pool heeft zaterdagmorgen op de A12 (Utrecht-Den Haag) tot twee keer toe geprobeerd op een politiewagen in te rijden. Zijn auto had de aandacht van andere weggebruikers getrokken, omdat hij asociaal reed. Hij negeerde meerdere stoptekens van de politie.
De agenten van de Verkeerspolitie kregen hem uiteindelijk bij Zevenhuizen aan de kant. De Pool zat met een fles bier achter het stuur.
In het voertuig stond een leeg bierkratje en een 32-jarige Pool die naast hem zat, had eveneens een pijpje in de hand. De bestuurder had 2 promille alcohol in zijn bloed.
Hem wordt mogelijk ook poging tot doodslag ten laste gelegd. In het contactslot van de auto zat een schroevendraaier. Onderzoek leerde dat de wagen in Duitsland was gestolen, evenals drie creditcards die de Polen in hun bezit hadden.
Dat meldde een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten.
(Bron)

Heel slim.
'Snelle fotoservice slecht en duur'

RIJSWIJK - De afdrukkwaliteit van foto's bij een 1-uurservice of zogeheten fotozuil blijft flink achter bij die van een gewone fotoservice. Dat constateert het AD zaterdag op basis van een uitgebreide fototest.
De krant bestelde op 44 adressen foto's. Een panel van deskundigen gaf de snelle fotoservices bijna allemaal een onvoldoende. Foto's bleken niet in de juiste kleur te zijn afgedrukt of amper contrast te hebben.
Ook de prijzen verschillen sterk. Voor 35 afdrukken vraagt de goedkoopste aanbieder 2,79 euro. De duurste foto's kosten 18,39 euro.
(Bron)
Meisje gewond na evacuatie uit trein

AMSTERDAM - Een meisje heeft vrijdagochtend in Roermond een hoofdwond opgelopen toen zij bij een spoorwegovergang op een bus stond te wachten. Zij werd geraakt door een spoorboom die door een tractor omver was gereden.
Het meisje was juist uit een trein geƫvacueerd nadat de trein rond 09.50 uur tussen Linne en Roermond iemand had aangereden. Zij stond om 11.45 uur te wachten op een bus die haar naar haar bestemming zou brengen.
Na behandeling in een ziekenhuis mocht zij weer naar huis.
(Bron)
Namen anonieme melders kindermishandeling verklapt

LEEUWARDEN - Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) Friesland heeft per ongeluk de namen van vier anonieme melders doorgegeven aan ouders die werden verdacht van kindermishandeling. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter in Leeuwarden vrijdag.
Het viertal vermoedde in 2002 dat de ouders hun drie kinderen mishandelden. Dat meldden zij bij het AMK in Leeuwarden. Het meldpunt begon daarop een onderzoek naar het 'verdachte' gezin. Daaruit bleek dat er wel problemen waren met het oudste kind, maar niet dat de ouders hun kinderen mishandelden.
De 'verdachten' voelden zich door de anonieme melding in hun goede naam aangetast en spanden een kort geding aan tegen het viertal. Ze eisten 1500 euro smartengeld, maar de voorzieningenrechter heeft dat verzoek afgewezen.
Volgens de rechtbank is de bescherming van kinderen zo belangrijk dat een melding meestal niet onrechtmatig is, ook al blijkt de melding achteraf onjuist.
Directeur Dirk-Jan Sprokkereef van Bureau Jeugdzorg Friesland, waar het AMK onder valt, is daarom blij met de uitspraak van de rechtbank. "Ons hoogste goed is het beschermen van de identiteit van anonieme melders.
Dit is zeer te betreuren. Het was een menselijke fout", aldus Sprokkereef vrijdag. De namen van de melders stonden in een brief uit 2005 aan het 'verdachte' gezin. Naar aanleiding van de fout heeft het AMK de administratieve regels aangescherpt.
Het AMK heeft excuses gemaakt aan de betrokken partijen "en dat is door alle partijen geaccepteerd", aldus de directeur.
(Bron)
Hoogbejaarde vrouw ranselt belager uit lift

ROTTERDAM - Een hoogbejaarde vrouw heeft zich in Rotterdam met een rake klap weten te ontdoen van een dief. De 87-jarige werd in de lift van haar flat belaagd, meldt de politie vrijdag.
Ze had net boodschappen gedaan toen ze de portiek van haar flat aan het Ganzerikplein binnenliep. Op dat moment klopte een onbekende man op de ruit. De vrouw liet hem binnen in de veronderstelling dat het een medewerker was.
Hij volgde haar tot in de lift en deed een greep uit haar portemonnee. De vrouw pikte dit niet en schopte en sloeg de man, waarna deze ervandoor ging. De politie is op zoek naar de dader.
(Bron)
Randstadrail hervat dienstregeling met lege voertuigen

DEN HAAG - RandstadRail heeft de testritten op de Erasmuslijn tussen Nootdorp en Den Haag uitgebreid. Sinds vrijdag rijden lege voertuigen volgens de normale dienstregeling over het spoor.
Het is voor het eerst dat op een traject van Randstadrail, waar in november vorig jaar het publieksvervoer werd stilgelegd, het spoor met een hogere frequentie wordt getest. Dat liet wethouder Smit (Verkeer) van de gemeente Den Haag vrijdag weten.
Randstadrail is een lightrailtraject dat Den Haag met Rotterdam en Zoetermeer verbindt. In november legde de inspectie het grootste deel van de RandstadRail stil na een reeks ontsporingen. Bij het ernstigste incident vielen zeventien gewonden.
Al geruime tijd worden op de tracƩs testritten uitgevoerd, om onder meer de rails, wissels en beveiliging te testen.
Omdat deze ritten tussen Nootdorp en Den Haag goed verliepen, en omdat de Inspectie van Verkeer en Waterstaat groen licht gaf, heeft Randstadrail de testritten opgeschaald naar het zogenoemde proefbedrijf.
Hoe lang het proefbedrijf duurt is onbekend. Ook kon de wethouder niet zeggen wanneer het proefrijden op de overige trajecten begint.
(Bron)
Oppervlak met ijs op de noordpool kleiner dan ooit

AMSTERDAM - Het ijsveld dat het noordpoolgebied bedekt is sinds het begin van de registratie in de jaren '70 nog nooit zo klein geweest als nu, is vrijdag gebleken uit satellietbeelden. En het jaarlijkse smeltseizoen duurt nog een maand.
Een onderzoekscentrum van de Amerikaanse universiteit van Colorado, dat de gegevens presenteerde, sprak van een historische dag.
Met name aan de Oost-Siberische zijde van het noordpoolgebied en ten noorden van Alaska heeft het met ijs bedekte oppervlak zich ongemeen ver teruggetrokken.
Tot nu toe was het ijsveld in september 2005 op zijn kleinst, met een oppervlakte van 5,32 miljoen vierkante kilometer. Vrijdag mat het instituut echter een oppervlak van 5,26 miljoen vierkante kilometer.
Door het smelten van het ijs warmt de regio in een versneld tempo op. Waar een oppervlak van ijs 80 procent van het zonlicht weerkaatst, absorbeert het oceaanoppervlak juist 90 procent van het zonlicht en zorgt zo voor een extra temperatuurstijging.
Wetenschappers van de universiteit van Colorado hebben naast klimaatverandering wolkenloze hemels boven het noordpoolgebied in juni en juli en extreem veel wind die warme lucht met zich meebracht als mogelijke oorzaken voor het ongewoon hoge smelttempo van dit jaar aangevoerd.
(Bron)

Nieuw woord: smelttempo.
'Overheid moet ouderen bezig houden'

AMSTERDAM - Ruim de helft van de 40-plussers vindt dat de overheid meer moet doen om ouderen 'bezig te houden'. Ze hebben het zelf te druk om zich met hun ouders bezig te houden, blijkt uit een enquĆŖte van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.
Meer dan de helft van de mensen die meededen aan de enquĆŖte vindt dat de zorg op het bord van de overheid moet komen, omdat ze het drukker hebben dan mensen van hun leeftijd vroeger.
Ruim een derde van de ondervraagden laat weten zich schuldig te voelen, omdat zij hun ouders niet zo vaak bezoeken als zij verdienen.
(Bron)

Alle AOW-ers verplicht aan het werk. Dozen vouwen, klere-hangers sorteren, stickers plakken: er is zat te doen.
Storing bij Skype zorgt voor grote overlast

AMSTERDAM – Een storing bij Skype heeft bij miljoenen gebruikers voor overlast gezorgd. Door een softwareprobleem konden mensen niet inloggen. Skype meldt hard te werken aan een oplossing.
Als oorzaak wordt een foutief algoritme genoemd dat voor de interactie tussen Skype-gebruikers en het Skype-netwerk moet zorgen. Het bedrijf spreekt de geruchten tegen dat de site gehackt of gecrasht is.
Overigens weet Tweakers te melden dat een de storing wel degelijk het gevolg is van een 'aanval'. Op het forum van de Russische website Securitylab is een perlscript gepost dat er voor kan zorgen dat Skype, zoals nu het geval is, vastloopt.
De storing is wereldwijd te merken. Volgens webwereld zijn er meldingen binnengekomen vanuit Nederland, Zuid-Korea, Finland, Duitsland, Braziliƫ, Colombia en de VS.
Eigenaar Ebay voelt de storing ook in de portemonnee. Het bedrijf zag de waarde op de beurs met een miljard dollar dalen.
(Bron)
Boer verdient meer met koe in de wei

LEEUWARDEN - Melkveehouders die hun koeien in de wei laten lopen, houden jaarlijks 5000 euro meer besteedbaar gezinsinkomen over dan boeren die hun vee altijd op stal laten staan. Daarnaast is het inkomen hoger naarmate de invloed van de boerin op de boerderij groter is.
Dat meldde bedrijfskundig adviseur voor de melkveehouderij Gerrit Bossink van accoutantskantoor Gibo Groep vrijdag, mede op basis van een vergelijking tussen 450 melkveehouders.
De boeren die niet weiden zijn volgens Bossink een ander type ondernemer. "Zij zijn meer gericht op groei en niet zozeer op meer inkomen voor het gezin. Zo'n boer heeft meer koeien, maar leent ook meer bij de bank", aldus de adviseur. Koeien die altijd binnenstaan leveren meer melk, maar de kosten door onder meer de bouw van stallen zijn ook hoger. Bovendien levert weidemelk meer geld op.
Ook is de rol van de vrouw op het besteedbaar inkomen groot. "Bij de groep boeren die wel weidt, heeft de huisvrouw meer invloed. Zij houden de balans tussen werk en gezinsinkomen beter in de gaten", vertelt Bossink.
Volgens de adviseur hebben boeren die minder onder vrouwelijke invloed staan, meer last van haantjesgedrag. "Die willen groter worden ten koste van het inkomen, die groep kickt daar meer op."
(Bron)
Onderzoek naar vaccinatie gereformeerde kinderen

TIEL - De GGD Rivierenland in Tiel is samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen aan een landelijk onderzoek naar de redenen waarom veel bevindelijk gereformeerden hun kinderen niet in laten enten.
Aanleiding voor het onderzoek is, dat binnen deze groep kerkgangers telkens opnieuw epidemieƫn van besmettelijke ziekten uitbreken, die door vaccinaties te voorkomen waren geweest.
Volgens Helma Ruijs, onderzoeksleider en arts infectieziektenbestrijding bij de GGD Rivierenland, wordt algemeen aangenomen dat de bevindelijk gereformeerden inentingen weigeren, omdat hun geloof hen dat voorschrijft.
"Maar dat is nooit goed onderzocht. Het kan ook zijn dat sociale, medische, persoonlijke of maatschappelijke argumenten een rol spelen.
Als je precies weet waarom de vaccinatiegraad binnen deze groep zo laag is, kun je ook gericht proberen om er iets aan te doen. Uitsluitend benadrukken dat het laten inenten van kinderen medisch zeer gewenst is, werkt niet. Dat weten we wel."
In Nederland wonen ongeveer 250.000 bevindelijk gereformeerden in de zogeheten bible belt, een gebied dat zich uitstrekt vanuit Zeeland schuin omhoog tot aan Staphorst in Overijssel.
In het werkgebied van de GGD Rivierenland in Tiel ligt de streek rondom Kesteren en Opheusden waar veel geloofsgenoten wonen. Ruijs treft in haar werk dus regelmatig ouders die niet mee willen doen aan het landelijke vaccinatieprogramma.
Het Rijksvaccinatieprogramma omvat een aantal inentingen voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar tegen difterie, kinkhoest, polio, tetanus, bepaalde vormen van hersenvliesontsteking, bof, rode hond en mazelen.
Ruim 95 procent van alle ouders laat hun kinderen vaccineren. Daardoor komen deze ernstige en soms dodelijke ziektes nauwelijks meer voor. Maar in kringen van strenggelovige kerkgangers duikt wel geregeld een epidemie op, die ook anderen buiten hun groep bedreigt.
"In de jaren negentig kwamen polio en mazelen weer terug en in 2004 hebben we nog een uitbraak van rode hond gehad. We starten dan extra inentingsprogramma's in de hoop dat ouders het alsnog laten doen. Maar we weten dat we daarmee niet iedereen bereiken. Ik probeer nu precies uit te vinden waarom", aldus Ruijs.
Het onderzoek loopt tot 2010. Ruijs is van plan naast consultatiebureaus en jeugdartsen ook kerkelijke gemeenschappen bij haar onderzoek te betrekken.
(Bron)

De Heere beslist; als een kind overlijdt door een ziekte was dat Zijn wil.
Tenminste, zo werd het uitgelegd door de anti-inenters in het deel van de bible belt waar ik opgroeide. Als ik als naief kind dan vroeg of het niet de wil van diezelfde god was dat de mens vaccinatie uitvond, raakte ik verzeild in een woeste discussie waar ik al snel de draad in kwijt raakte.
(Ik moet nu ineens denken aan een site van een kweker in die regio - op zondag krijg je een pagina waarop staat dat de site gesloten is op zondag. Modern met behoud van moraal.)
Instanties 'knoeien' in encyclopedie Wikipedia

RIJSWIJK - Instanties censureren de internetencyclopedie Wikipedia.org. Dat beweert de Amerikaanse wetenschapper Virgil Griffith op zijn website. Griffith kwam op het idee, nadat enkele Amerikaanse Senaatleden gepakt werd wegens het letterlijk witwassen van hun Wikipedia-pagina's.
Behalve het verwijderen van informatie ontdekte de wetenschapper ook dat bedrijven en instanties informatie over zichzelf een positieve draai geven, oftewel "spinnen".
Op zijn website koppelde Griffith IP-adressen, het unieke nummer dat iedere computer identificeert, aan websiteadressen en ontdekte hoe bijna 200.000 instanties hun 'geschiedenis herschrijven'.
Zo veranderde oliegigant ExxonMobil de tekst dat het bedrijf na de olieramp met de Exxon Valdez in 1989, de nog immer niet betaalde schadevergoeding aan 32.000 vissers in Alaska van vijf miljard dollar, in: "ExxonMobil betaalde direct en vrijwillig 300 miljoen dollar aan 11.000 mensen in Alaska."
En met een computer van het Nederlandse ministerie van Vrom werd op 7 maart 2007 een heel stuk tekst weggehaald van een Engelstalige pagina over koningin Beatrix. De tekst ging over de investeringen van Nederlandse banken, waaronder ING en ABN Amro, in de wapenindustrie en de aandelen van koningin Beatrix van van deze banken.
Toch is juist het feit dat miljoenen mensen de inhoud van de site continu actualiseren juist het succes van Wikipedia. Zo werd de dood van Jos Brink vrijdag enkele minuten na het bekendmaken van zijn overlijden al op de digitale encyclopedie vermeld.
Griffith toont aan dat deze unieke manier van werken tevens de zwakheid van de succesencyclopedie is. Instanties vegen niet alleen hun eigen pagina schoon, maar 'bekladden' ook pagina's van concurrenten of 'vijanden'.
Zo gebruikt de Scientology Kerk pagina's van overleden beroemdheden ter promotie van de eigen organisatie door links naar de organisatie toe te voegen.
Ook wijzigingen als verbetering van spelfouten gebeuren met computers van bedrijven, vaak ook van websites die niets van doen lijken te hebben met het bedrijf zelf.
Iemand met toegang tot een computer met een IP-adres van nieuwszender Al-Jazeera heeft niet alleen paragrafen veranderd over de Taliban, schreef Ć³ver Wikipedia Ć³p wikipedia.org: "Ieder die twijfelt aan het feit dat Wikipedia nĆ­et een Joodse propaganda site is, moet maar eens proberen iets over IsraĆ«l te veranderen op de pagina van IsraĆ«l."
Deze 'correctie' is kort na het toevoegen verwijderd door een Wikipedia-medewerker volgens de website van Virgil Griffith.
(Bron)
'Poker lost wereldproblemen op'

LONDEN - Het kaartspel poker is de oplossing voor veel problemen in de wereld zoals jeugdcriminaliteit en diplomatieke crises, vindt professor Charles Nesson van de Amerikaanse universiteit Harvard. De 'pokerprof', die eigenlijk hoogleraar rechten is, begint met universiteiten als Oxford en Yale een reeks workshops en online pokerlessen.
Volgens hem is er geen betere methode om mensen te leren omgaan met geld en risico's. "Poker leert mensen voor zichzelf te denken: de sleutel tot individualisme en een hoofdaspect van het omgaan met middelen", zei hij zaterdag in de Britse krant Financial Times.
Zakenmensen kunnen door poker leren hoe ze het doen van een eerste bod kunnen vermijden. Ontspoorde kinderen kunnen levenswaarden leren als geduld, respect voor tegenstanders en begrip opbrengen voor andermans visie. Diplomaten oefenen zo de kunst van het bluffen.
"Wat mij betreft, zou het een betere wereld zijn als iedereen poker speelde", zei Nelson.
(Bron)
Prijzen in supermarkten gaan flink omhoog

RIJSWIJK - De prijzen in de supermarkten gaan de komende tijd flink omhoog. Vooral voor zuivelproducten, brood, kaas en chocolade zal de consument meer moeten gaan betalen.
De prijsverhogingen, die kunnen oplopen tot ruim 20 procent, zijn het gevolg van duurdere grondstofkosten. Dit meldt Distrifood, het vakblad voor de supermarkten.
De duurdere grondstoffen zijn weer een gevolg van een combinatie van een groeiende vraag naar voedsel, tegenvallende oogsten door slecht weer en de stijgende vraag naar biobrandstoffen.
Albert Heijn heeft tot nu toe alleen zijn broodprijzen verhoogd, maar sluit niet uit dat andere artikelen ook duurder worden. "Wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en bekijken vervolgens wat dit betekent voor Albert Heijn."
"Voorop staat dat wij onze middenpositie in de markt willen behouden", aldus een woordvoerster.
Een woordvoerder van levensmiddelenconcern Laurus geeft een soortgelijke reactie: "Wij worden duidelijk geconfronteerd met prijsverhogingen in de markt. Waar nodig zullen wij ons prijsniveau marktconform aanpassen."
(Bron)
Ook erg mooi: de uitgebloeide schermen van de reuzenberenklauw. Eigenlijk zouden ze verwijderd moeten worden, want ze zaaien zich wel erg fanatiek uit, maar zeg nou zelf...

Van boven

Van opzij
Een kudde foto's van een plant met prachtige bessen: Oosterse karmozijnbes, Phytolacca esculenta. Vermoedelijk... In elk geval is het een Phytolacca. En in elk geval zijn de pitjes in de zaden giftig, over de wortels bestaat onenigheid. Ik ga het niet uitproberen ;-)

Aangevreten blad

Slecht belicht maar zo zie je wel hoe aantrekkelijk de bessen zijn

Net uitgebloeid

Bloemen en bessen

Dit begon waarschijnlijk met een vogeltje die op de dakrand zat en poepte...

donderdag, augustus 16, 2007

'OV-chipkaart gedoemd te mislukken'

AMSTERDAM - De OV-chipkaart is gedoemd te mislukken. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer donderdag. Hij heeft een reddingsplan opgesteld om te voorkomen dat de toekomstige betaalpas voor het openbaar vervoer een fiasco wordt.
Onderdeel van het plan is dat de eerste kaart bij alle vervoersbedrijven geaccepteerd moet worden en dat de tarieven niet mogen stijgen. "Reizigers zien een dure kaart op zich afkomen waarmee kortingsmogelijkheden verdwijnen en weer een deel van de privacy verloren gaat. En daar staan onvoldoende verbeteringen tegenover", meent Roemer.
Voor mensen die geen persoonsgebonden kaart willen, vanwege bezwaren over hun privacy, moeten kortingsmogelijkheden blijven bestaan. Die vervallen nu voor 65-plussers en kinderen die geen persoonlijke kaart hebben.
Voor mensen met een persoonsgebonden kaart moet de privacy gewaarborgd worden. Er is nu onduidelijkheid over het gebruik van de reisgegevens van de klanten.
Volgens het reddingsplan van de SP, dat in totaal tien voorstellen voor verbetering bevat, moet de eerste chipcard voor alle Nederlanders gratis zijn. Op dit moment moet er voor een 'lege' chipkaart 7,50 euro worden betaald.
(Bron)
Werkonderbrekingen bij callcentra KPN en SNT

DEN HAAG - Vakbonden hebben bij de callcentra KPN Contact en SNT diverse stakingen in voorbereiding om meer salaris voor de werknemers binnen te halen. Zo is op dinsdag 28 augustus een korte werkonderbreking in Groningen gepland en staat voor dinsdag 4 september een landelijke actiedag op de rol bij het hoofdkantoor van KPN in Den Haag.
Bij deze laatste manifestatie worden circa duizend werknemers verwacht.
Dat heeft vakbondsbestuurster Daniƫlle Wiek van de Abvakabo FNV dinsdag bekendgemaakt. De FNV-bond, CNV Publieke Zaak en de Bond van Telecompersoneel voeren sinds half juni publieksvriendelijke acties, omdat onderhandelingen over een nieuwe cao waren vastgelopen.
"Dat waren lunchbijeenkomsten, maar nu gaan we de acties opvoeren en staken", aldus Wiek.
De bonden eisen voor zowel dit jaar als 2008 een loonsverhoging van 3 procent. Maar de werkgevers wilden begin juni in hun eindbod niet verder gaan dan 2 procent voor dit jaar en variabele bonussen in 2008.
De cao geldt voor circa 3300 werknemers van KPN Contact en ongeveer 1200 van SNT. Daarnaast huren de callcentra ook veel uitzendkrachten in.
KPN heeft de bonden in juni nog gevraagd het werkgeversbod te heroverwegen en af te zien van de acties. Ook heeft de ondernemingsraad (or) van SNT er bij de vakbonden op aangedrongen om meer oog te hebben voor de "ongunstige concurrentiepositie" van het bedrijf.
Uit onvrede over de voortdurende impasse in het cao-overleg heeft or-voorzitter Max Patijn deze week een eigen bedrijfsbond opgericht: Samen Naar de Top Vakbond (SNTV). Hij hoopt op die manier snel zelf over de arbeidsvoorwaarden van SNT-personeel te kunnen onderhandelen.
Wiek stelt nog geen uitnodiging van de nieuwe vakbond te hebben gekregen en wijst erop dat FNV-leden over acties beslissen. "Wij zijn wel aangeschreven door de or, maar wij als vakbonden leggen verantwoording af aan onze leden en niet aan de or", stelde Wiek.
(Bron)
Onbegrip bij oppositie over koopkrachtdaling

DEN HAAG - De oppositiefracties VVD, SP en GroenLinks reageren vol onbegrip op de koopkrachtdaling die volgend jaar voor iedereen dreigt. VVD-leider Mark Rutte noemt het "heel bijzonder dat, terwijl de economie draait als een tierelier, iedereen er toch op achteruitgaat".
Ook SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat "onbegrijpelijk en onacceptabel". Net als GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik eist zij dat in elk geval de lagere inkomens worden ontzien.
Rutte wil dat minister Wouter Bos van Financiƫn ervoor zorgt dat de ministeries minder uitgeven, zodat er geld beschikbaar komt voor lastenverlichting.
Uit uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau, die woensdag binnen het kabinet zijn besproken, blijkt dat huishoudens volgend jaar gemiddeld zeker een half procent minder te besteden hebben.
Voor ouderen en minima dreigt een koopkrachtverlies van 1 procent of meer.
Karabulut noemt dit "niet bepaald het voorbeeld van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten", zoals de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in hun regeerakkoord hebben afgesproken.
Volgens het SP-Kamerlid is dit ook het bewijs dat dit kabinet niet een ander beleid voert. "Na het zuur zou het zoet komen, maar ondanks de aantrekkende economie krijgen we nog meer zuur voorgeschoteld."
Volgens Vendrik is het onvermijdelijk dat de hogere inkomens volgend jaar wat inleveren. Zij hebben tijdens de vorige kabinetten-Balkenende te veel extraatjes gekregen, onder meer bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel, aldus Vendrik.
Maar de minima moeten in 2008 op een plus uitkomen en de modale huishoudens minimaal op nul, vindt GroenLinks.
Regeringspartij PvdA wilde woensdag nog niet reageren op de koopkrachtcijfers. Kamerlid Ferd Crone liet weten die eerst te willen bestuderen.
Ook coalitiepartner CDA wil niet reageren op de uitgelekte cijfers, aldus een woordvoerder. "Wij wachten Prinsjesdag af." De ChristenUnie was niet voor commentaar bereikbaar.
(Bron)

"1 procent of meer", daar kun je veel kanten mee op...
Men (het kabinet) had het eerder over pakweg een kwart procent.
Nu al over zeker een half procent, en ouderen en minima dus het dubbele. Die hebben blijkbaar die sterke schouders?
Forse stijging kinkhoestgevallen

BILTHOVEN - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland is de afgelopen maanden fors gestegen.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden sinds mei elke week ongeveer 175 nieuwe gevallen gemeld. In dezelfde periode vorig jaar ging het om gemiddeld 90 meldingen, aldus het RIVM dinsdag.
Een verklaring is er volgens het instituut niet. "Het is bij kinkhoest vrij normaal dat er om de drie Ć  vier jaar weer een piek in het aantal gevallen is", aldus een woordvoerder.
De forse stijging heeft het RIVM doen besluiten alle landelijke GGD's op te roepen alert te zijn. Ook huisartsen is gevraagd extra waakzaam te zijn op eventuele nieuwe patiƫnten.
Volgens de zegsman zijn het steeds vaker adolescenten en volwassenen die besmet raken met kinkhoest. Dit zou komen omdat sinds 2001 kinderen op 4-jarige leeftijd voor een tweede maal worden gevaccineerd tegen de ziekte. Tot die tijd werden alleen pasgeborenen gevaccineerd.
Kinkhoest is erg besmettelijk. Besmetting vindt plaats door hoesten en niezen. Patiƫnten kampen met ernstige hoestbuien, zijn hangerig, moeten soms overgeven en kunnen last hebben van benauwdheid. Voor kinderen jonger dan ƩƩn jaar kan kinkhoest dodelijk zijn.
(Bron)

Worden kinderen nu dan 2 keer ingeƫnt? Of worden ze nu alleen op hun vierde ingeƫnt?
Prijzen in supermarkt omhoog door recycling

DEN HAAG - De prijzen van verpakte producten in supermarkten gaan in het nieuwe jaar met 1 procent omhoog. Dat is het gevolg van afspraken die minister Jacqueline Cramer van Milieu heeft gemaakt met het bedrijfsleven en gemeenten over de recycling van verpakkingen.
"We moeten de kosten die we maken, doorberekenen aan onze klanten", verdedigt adjunct-directeur RenƩ Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelen de prijsverhoging. "We rekenen erop dat de gemeenten hun afvalstoffenheffingen fors verlagen, zodat de burger daarmee wordt gecompenseerd".
Het ministerie van VROM maakte woensdag bekend dat er na twee jaar onderhandelingen een akkoord is bereikt over de recycling van verpakkingsmateriaal, zoals plastic flessen voor shampoo en wasmiddel.
Het akkoord geldt voor de periode 2008-2012 en moet ervoor zorgen dat het recyclingspercentage stijgt van 20 procent nu naar 42 procent aan het eind van de looptijd. Als dat lukt, betekent dat een besparing van ongeveer 210 kiloton CO2, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 100.000 huishoudens.
De ondernemers zijn blij met de afspraken. "Na twee jaar onderhandelen zijn we er eindelijk uit gekomen", aldus Roorda. "We zijn blij dat de administratieve rompslomp fors afneemt. Nu hebben onze leden te maken met drie heffingen, straks is dat er nog maar Ć©Ć©n."
Daar staat tegenover dat het bedrijfsleven 250 miljoen euro bijdraagt aan het inzamelen en recyclen van de verpakkingen. Deze kosten worden doorberekend naar de klant.
De rijksoverheid stort jaarlijks 115 miljoen euro in het nieuwe Afvalfonds. Gemeenten krijgen via dit fonds de kosten vergoed die ze maken voor het inzamelen van verpakkingen bij huishoudens.
Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten verwacht dat de afvalstoffenheffing in veel gemeenten inderdaad zal dalen. "Maar de gevolgen van dit akkoord kunnen van gemeente tot gemeente verschillen. Uiteindelijk bepalen de gemeenteraden of en in welke mate de heffing omlaag gaat".
Gemeenten bepalen ook zelf hoe ze de gescheiden afvalverzameling in de praktijk gaan brengen. "Er lopen al enige tijd enkele pilots om te kijken wat de beste methode is", aldus de VNG-zegsman. "Gemeenten bepalen zelf waar ze voor kiezen."
(Bron)

En hoe wordt dat materiaal gerecycled? Komen er nu ook plasticbakken naast de glasbakken? Dat we zelf meer moeten doen ĆØn meer moeten betalen?
Thalys en ICE rijden weer

UTRECHT - De internationale treindiensten Thalys (van en naar Belgiƫ en Frankrijk) en ICE (Duitsland) hebben donderdagmorgen niet gereden. Het communicatiesysteem voor machinisten en verkeersleiding kampte met een storing, waarop alle internationale treinen werden geschrapt.
Het probleem werd veroorzaakt door een defect in een verbindingskabel tussen Nederland en Duitsland. Het zogeheten GSM-R-systeem kon niet worden gebruikt. Dat systeem garandeert normaal gesproken de communicatie onderweg, ook als de trein in een tunnel rijdt. De wet stelt dat de treindienst moet worden stilgelegd als het systeem uitvalt.
Deutsche Bahn, de eigenaar van het systeem, schakelde monteurs in om het probleem te verhelpen. Rond 12.30 uur kon het internationale treinverkeer worden hervat.
Tot die tijd zette NS vervangend vervoer in. De klanten van Thalys en ICE kampten met uiteenlopende vertragingen, onder meer door noodzakelijke extra overstappen.
Dagelijks rijden er zeven ICE's en vijf Thalystreinen. Gedupeerde reizigers kunnen aanspraak maken op een compensatieregeling.
(Bron)
Vier panda's op dezelfde dag geboren in China

AMSTERDAM - In een onderzoekscentrum voor reuzenpanda's in de Chinese provincie Sichuan zijn op dezelfde dag vier pandababy's geboren.
Jiaozi kreeg maandagmorgen een zoon en een dochter en maandagavond baarde Eryatou twee dochtertjes, meldde het persbureau Xinhua dinsdag. Daarmee komt het totale aantal geboorten in de Chinese fokcentra op veertien.
Er leven naar schatting nog maar 1.590 reuzenpanda's in het wild, terwijl er inmiddels 210 in gevangenschap zijn geboren.
(Bron)
'Artsen declareren meer'

UTRECHT - Huisartsen zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 meer verrichtingen gaan declareren, terwijl ze nauwelijks meer bezoek van patiƫnten hebben gekregen. Dat concludeert NIVEL in een onderzoek dat donderdag is gepubliceerd.
De dokters hebben volgens NIVEL sinds vorig jaar 17 procent, ongeveer 142 tot 156 miljoen euro, meer aan consulten, visites en telefonische contacten met patiƫnten in rekening gebracht dan verwacht. Dit terwijl het aantal contacten met patiƫnten nauwelijks (1 tot 2 procent) is toegenomen.
In het oude zorgstelsel kregen artsen per ziekenfondspatiƫnt een vast bedrag per jaar. In het nieuwe systeem bestaat het verschil tussen particulier en ziekenfonds niet meer. Elke verrichting bij een voormalige ziekenfondspatiƫnt wordt nu apart in rekening gebracht. Volgens NIVEL kan dat een verklaring zijn van de stijging.
Daarbij mogen artsen een consult twee keer declareren als het extra lang heeft geduurd. Als een dokter bijvoorbeeld veel oudere patiƫnten heeft, die van alles en nog wat mankeren, zal hij vaak zo'n dubbelconsult in rekening brengen, denken de onderzoekers.
Daarbij zullen artsen, uit onzekerheid over het nieuwe financieringssysteem, aldus de onderzoekers geneigd zijn alles te declareren.
Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hebben artsen de laatste tijd veel extra zorgtaken op zich genomen voor bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen. De LHV benadrukt dat artsen niet meer zijn gaan verdienen.
De huisartsen hebben zich heftig verzet tegen de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Voor het eerst sinds mensenheugenis hebben ze zelfs dagenlang en massaal gestaakt.
De artsen waren onder meer bang dat ze veel minder zouden gaan verdienen na hervorming van het zorgstelsel. Als compromis sloten het ministerie van Volksgezondheid en huisartsen een akkoord over een nieuw beloningssysteem. Dat akkoord loopt eind dit jaar af.
(Bron)
Vogelwachters herontdekken nachtvlinder op Griend

GRIEND - Twee vogelwachters van Natuurmonumenten hebben op het onbewoonde Waddeneiland Griend de nachtvlinder stippelrietboorder herontdekt.
De stippelrietboorder is volgens Natuurmonumenten in 1955 bij het Friese EarnewĆ¢ld voor de laatste maal in Nederland gezien.
De nachtvlinder is overigens inmiddels dood omdat Natuurmomenten het insect heeft opgeprikt. Dat meldde medewerker Erik Jansen van het beheerteam Waddengebied van Natuurmonumenten dinsdag. De dode vlinder gaat waarschijnlijk naar een museum.
Het Bedumse echtpaar Date Lutterop en Giny Kasemier verricht elk jaar op Griend tussen april en juli onderzoek naar vogels. Het eilandje Griend is een beschermd natuurgebied ten zuiden van Terschelling.
Sinds een paar jaar onderzoekt het tweetal ook nachtvlinders. Inmiddels hebben ze 200 soorten op Griend ontdekt. De stippelrietboorder (chortodes brevilinea) is de meest bijzondere. Het Duitse Oostzeegebied is de dichtsbijzijnde plek ten opzichte van Nederland waar het insect voorkomt.
Lutterop en Kasemier gaan komend weekeinde opnieuw naar Griend om te onderzoeken of de gevangen stippelrietboorder een eenling was of deel uitmaakt van een populatie.
Onderzoeker Victor Mensing van de Vlinderstichting in Wageningen noemt het "een stoere herontdekking". Of het daadwerkelijk de eerste stippelrietboorder sinds 1955 in Nederland is, durft Mensing niet te zeggen.
Op internet zijn verschillende meldingen van na 1955 te vinden. "Maar je moet wel een kenner zijn om de stippelrietboorder te kunnen onderscheiden." Hij kan daarom niet zeggen of de meldingen van na 1955 correct zijn.
(Bron)

"De nachtvlinder is overigens inmiddels dood omdat Natuurmomenten het insect heeft opgeprikt."

Zo houd je ze ook wel zeldzaam...
Duitse politie ontdekt lijken bij station

DUISBURG - Bij een schietpartij vlakbij het station van Duisburg in het Duitse Ruhrgebied zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zes Italianen om het leven gekomen.
Volgens de Italiaanse krant la Repubblica zijn de slachtoffers allen afkomstig uit de Zuid-Italiaanse regio Calabriƫ. Zij zouden het slachtoffer zijn geworden van de zogeheten "vete van San Luca", een al jaren slepende ruzie tussen twee families.
Dit blijkt uit gemeenschappelijk onderzoek van de Duitse en de Italiaanse politie en Interpol, aldus la Repubblica op zijn website.
Volgens het Italiaanse persbureau Ansa hadden de slachtoffers banden met de 'Ndrangheta', de maffia in Calabriƫ.
Alle mannen, in de leeftijd van 16 tot 39 jaar, hadden schotwonden in hun hoofd. Volgens de politie hadden de slachtoffers zelf geen wapens bij zich.
De Duitse politie vond na een waarschuwing van een getuige vijf doodgeschoten mannen in en rond twee voertuigen. Een zesde zwaargewonde man stierf onderweg naar het ziekenhuis.
(Bron)
Onderzoekers vinden 'dodomassagraf' in Mauritius

MARE AUX SONGES - Onderzoekers hebben in Mauritius een 'dodomassagraf' ontdekt. In het moeras van Mare aux Songes lagen 150 dodobotten.
Ook vond het expeditieteam meer dan 4000 beenderen van uitgestorven Mauritaanse gewervelde diersoorten als de reuzenpapegaai en de didosaurus, een soort hagedis. Dat maakte het Nationaal Historisch Museum Naturalis in Leiden donderdag bekend.
Aan de expeditie doen zes Nederlandse wetenschappers mee. Ze worden vergezeld door onderzoekers uit Engeland, Frankrijk en Mauritius.
De dodo is aan het einde van de 17e eeuw uitgestorven. Deze legendarische loopvogel staat model voor diersoorten die door menselijk handelen aan hun einde kwamen. De expeditie had als doel er achter te komen hoe dat is gebeurd.
(Bron)
Als je een onscherpe foto zwartwit maakt, valt het minder op dat ie onscherp is... Zeker bij de sterke contrasten van de zonnebloemen ;-)

Zonnebloemen onscherp

In zwartwit zie je die onscherpte veel minder
Kasteel Vredenburg na 430 jaar zichtbaar

UTRECHT - Op het Utrechtse Vredenburg hebben archeologen een gedeelte blootgelegd van de funderingen van de noordoostelijke hoektoren van kasteel Vredenburg. Dat heeft de gemeente Utrecht donderdag laten weten.
De resten van het kasteel werden zichtbaar tijdens werkzaamheden in het gebied dat de komende jaren geheel op de schop gaat voor nieuwbouw.
"De resten van deze toren liggen dicht onder het huidige straatniveau en zijn uitstekend bewaard gebleven. Voor het eerst sinds bijna 500 jaar is de immense binnenruimte van de toren zichtbaar", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Een deel van de noordoosttoren en de oostmuur van het kasteel worden ingepast in de nieuwbouw en blijven voor iedereen zichtbaar.
(Bron)
Doden door zeebeving Peru

LIMA - Zeker 72 mensen zijn woensdag in Peru om het leven gekomen door een zeebeving. Zeker 680 personen raakten gewond, aldus de autoriteiten donderdag.
De beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter vond plaats in de Stille Oceaan, vlak voor de kust van Peru. Het is de zwaarste aardbeving in Peru sinds vijftig jaar.
Het Tsunami Warning Centre van de Stille Oceaan in HawaĆÆ heeft de tsunamiwaarschuwing voor Peru, Ecuador, Chili en Colombia weer ingetrokken. Er was wel een kleine tsunami in Peru, maar die was niet gevaarlijk, aldus een woordvoerder.
Het Amerikaanse instituut US Geological Survey meldde eerst dat het ging om twee afzonderlijke aardbevingen kort na elkaar. Later zei het instituut dat er een enkele beving was met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, gevolgd door negen naschokken die varieerden van 4 tot 6 op de schaal van Richter.
Het epicentrum in de Stille Oceaan bevond zich 145 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Lima op een diepte van circa 40 kilometer, maar was landinwaarts ook voelbaar.
De Peruaanse kustprovincie Ica was het zwaarst getroffen. Hier kwamen zeker twintig mensen om. Een kerk en tientallen huizen stortten in. In Lima sprongen ramen en viel de stroom uit. Mensen renden in paniek de straat op.
"Mensen omarmden elkaar en huilden van angst", volgens een inwoner van de hoofdstad op CNN. "Ambulances reden met sirenes rond in het donker, het was een chaos. Het duurde wel twee minuten, het was een nachtmerrie."
(Bron)
Motorrijder verliest been maar rijdt door

TOKIO - Een motorrijder in Japan is maandag ten minste twee kilometer verder gereden voordat hij merkte dat hij een been verloren was, meldde de Japanse krant Mainichi Shimbum dinsdag op haar website.
De 54-jarige man verloor zijn been vanaf tien centimeter onder zijn knie. Dat gedeelte werd door de vangrail van zijn lijf gerukt. Pas toen hij een bocht moest maken, merkte hij het verlies op.
Een andere motorrijder die met de man op pad was, is toen terug gereden en heeft het afgerukte been gevonden, meldde de politie. De man en zijn been zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Experts denken dat de enorme pijn van de verwonding de man heeft verdoofd, zodat hij zijn amputatie niet direct bemerkte, aldus de Japanse krant.
(Bron)
Suikeroplossing bestrijdt pijn couveusebaby

LEEUWARDEN - De pijn die couveusebaby's ervaren bij bijvoorbeeld een hielprik kan worden verminderd door het toedienen van een suikeroplossing. Waarom de pijn afneemt is niet precies duidelijk.
Kinderarts Nathalie de Vries-Olsder van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is dolenthousiast. "Er is veel onderzoek naar gedaan en het werkt aantoonbaar", aldus de kinderarts donderdag.
Het ziekenhuis in de Friese hoofdstad gebruikt het toedienen van suikeroplossingen sinds 6 augustus als standaardprocedure om de pijn bij couveusebaby's te bestrijden.
Baby's die pijn lijden kunnen daar op latere leeftijd overgevoeligheid aan overhouden. "Een baby kan heel goed de ervaringen bij een prik onthouden", aldus kinderarts De Vries-Olsder.
De suikeroplossing die de baby's krijgen, zorgt waarschijnlijk voor het vrijkomen van endorfines. Een soort lichaamseigen pijnstiller.
De pijnbestrijding door suikeroplossingen wordt in een deel van de Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. "Maar in de kindergeneeskunde in Nederland is het geen standaard." Ziekenhuizen zijn deels vrij in hun behandelkeuze.
(Bron)
Krokodillen houden Australiƫr zeven dagen in boom

SYDNEY - Een Australische boer heeft zeven dagen in een boom doorgebracht, terwijl onder hem hongerige krokodillen wachten tot hij eruit zou vallen. Dat hebben Australische media dinsdag bericht.
De 53-jarige boer raakte een week geleden gewond toen hij van zijn paard viel. Nadat hij weer op zijn paard was geklommen, gaf hij het dier de vrije teugel. Hij hoopte dat de viervoeter hem naar huis zou brengen, maar in plaats daarvan belandde hij in een moeras vol krokodillen.
De onfortuinlijke boer klom snel in een boom, waar hij zeven dagen in verbleef. 's Nachts zag hij onder hem de rode ogen van de krokodillen oplichten die lagen te wachten tot hij er uit zou vallen. De man werd uiteindelijk gered met een helikopter.
(Bron)

En dat paard? Was dat er vandoor gegaan intussen?
'Meer opvang nodig voor bedreigde mannen'

AMERSFOORT - De Federatie Opvang heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Jet Bussemaker (Welzijn) gevraagd maatregelen te treffen om opvangplekken voor bedreigde mannen te creƫren.
Het aantal mannen dat een veilige plek nodig heeft neemt de laatste jaren sterk toe, maar in Amsterdam zijn de enige zeven bedden te vinden waar mannen terechtkunnen.
Dat zei directeur Ineke Smidt van de Federatie Opvang woensdag naar aanleiding van een artikel in het AD. In 2006 klopten dertig mannen aan voor hulp nadat zij slachtoffer waren geworden van mensenhandel.
In de eerste helft van dit jaar zijn er al twintig gevallen geregistreerd. Het gaat volgens Smidt niet alleen om mensenhandel, maar ook om homoseksuele moslimmannen en slachtoffers van eerwraak die zich in hun eigen omgeving ernstig bedreigd voelen.
De opvang in Amsterdam is bedoeld voor homoseksuele moslims. Plekken in blijf-van-mijn-lijfhuizen zijn uitsluitend bedoeld voor vrouwen. Volgens Smidt zijn sommige vrouwen zo getraumatiseerd, dat een gecombineerde opvang van vrouwen en mannen uit den boze is.
"Het kost momenteel heel veel energie om bedreigde mannen die bij maatschappelijke organisaties of de politie aankloppen, ergens onder te brengen. Ze moeten ver weg uit hun vorige omgeving om ergens anders anoniem verder te leven", aldus Smidt.
Gemeenten zitten volgens haar niet te springen om dit soort opvang in te richten. Ze richten zich in principe op de eigen bevolking en voelen er niet veel voor geld te steken in een landelijke voorziening. "Een opvanghuis kost nu eenmaal geld. Zo moet het bijvoorbeeld extra beveiligd worden met kogelwerend glas. Daar moet budget voor komen."
(Bron)
Botox ingezet tegen incontinentie

DEN HAAG - Patiƫnten met incontinentieproblemen kunnen bij het HagaZiekenhuis in Den Haag poliklinisch terecht voor een behandeling met botox.
Het middel, waarvan al bekend was dat het rimpels wegwerkt, blijkt vaak de ideale oplossing voor mensen die problemen hebben hun urine of ontlasting op te houden. Dat liet het ziekenhuis dinsdag weten.
Door botoxinjecties in de plasspier verdwijnen de problemen bij zeker 80 procent van de gevallen. De patiƫnt krijgt het middel op dertig plaatsen in de blaasspier gespoten, waardoor die minder gevoelig wordt voor de prikkel om te plassen.
De behandeling blijft tot zes maanden effectief. Alleen mensen bij wie traditionele medicijnen tegen incontinentie niet helpen, komen in aanmerking voor de behandeling met botox.
De behandeling is ook in andere ziekenhuizen mogelijk. Het Hagaziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen waar patiƫnten voor een poliklinische behandeling terecht kunnen.
Volgens een woordvoerder zijn mensen over het algemeen tevreden over de behandeling, omdat hen een algehele narcose of een ruggenprik bespaard blijft. De patiƫnt wordt slechts plaatselijk verdoofd.
Na het inbrengen van de injecties kan hij direct naar huis.
(Bron)
Friezen stoppen maden in vlees supermarkt

DAMWOUDE - Drie Friezen hebben woensdagmiddag een proces-verbaal gekregen nadat ze maden in het vlees van de Super de Boer-supermarkt in Damwoude hadden gestopt. Dat meldde de politie donderdag.
Een klant meldde zich bij de winkelier dat er maden tussen het vlees krioelden. De winkelier telde tot zijn schrik veertig maden in de vleesafdeling.
Uit videobeelden van een bewakingscamera bleek dat twee jongemannen van 21 en 18 jaar uit Damwoude en een 21-jarige Broeksterwouder de daders waren.
De jongemannen stelden tegenover de politie dat ze aan het vissen waren geweest en uit baldadigheid de overgebleven maden in het vlees hadden gedropt. Het vlees is weggegooid.
(Bron)
Oppas en vader feesten met gestolen pinpas

KERKDRIEL - Een 18-jarige inwoonster van Kerkdriel en haar vader hebben afgelopen weekeinde royaal gebruik gemaakt van een pinpas, die de vrouw bij een oppasadres zaterdagavond had gestolen. De politie meldde het tweetal dinsdagmorgen te hebben aangehouden.
De oppas ging met de 11-jarige dochter van het oppasgezin naar een feestje. De dochter mocht van haar moeder geld pinnen voor het uitje. De oppas hielp haar daarbij. Toen de 18-jarige Kerkdrielse later naar huis ging, nam ze het pasje mee.
Zondag reed de vrouw met haar vader langs tankstations, waar ze voor honderden euro's aan spullen kocht. Bij een geldautomaat haalde ze geld uit de muur. De vader kreeg voor zijn chauffeursdiensten sigaretten en geld.
Nadat de moeder aangifte had gedaan tegen de oppas, hield de politie de twee dinsdag aan.
(Bron)
Zin in junk food is erfelijk

Moeders die junk food eten tijdens de zwangerschap, brengen deze eetgewoonte mogelijk over op hun ongeboren baby. Dit blijkt uit Brits onderzoek met ratten.
Het 'eten voor twee' blijkt geen goede reden te zijn om te mogen zondigen aan vette en zoete hapjes. Als zwangere ratten een dieet krijgen van koekjes, chips en snoepjes, dan zullen hun baby's later ook ongezonder eten. De onderzoekers van het Britse Royal Veterinary College zeggen dat eetgedrag bij ratten 'geprogrammeerd' wordt in de baarmoeder. Dit heeft waarschijnlijk te maken met stofjes in de hersenen die vrij komen bij het eten van fast food. Deze veranderen de hersenen van de foetus op zo'n manier dat zij als kind meer en ongezonder willen eten.
In the British Journal of Nutrition halen de onderzoekers het belang aan van uitgebalanceerde voeding voor aankomende moeders. Blijkbaar is het niet vroeg genoeg om in te grijpen op scholen, maar moet gezond eetgedrag aangeleerd worden voor de geboorte en tijdens de periode van borstvoeding.
(Bron)
Ernstig ongeval op kazerne Amersfoort

AMERSFOORT - Door een ongeval op de Bernhardkazerne in Amersfoort is woensdagochtend een 51-jarige politieagent omgekomen.
Het gaat om een inspecteur van de verkeerspolitie van het korps Amsterdam-Amstelland, maakte een woordvoerder daarvan bekend. Een andere persoon raakte gewond.
De politieagent reed tijdens een oefening onder begeleiding van een rij-instructeur in een waterwerper. Het voertuig reed door nog onbekende oorzaak tegen een boom en kantelde. De politieagent raakte daarbij beklemd.
Hulpdiensten bevrijdden hem en probeerden hem te reanimeren. De man overleed echter ter plekke. De rij-instructeur moest met vermoedelijk een gebroken arm naar het ziekenhuis.
(Bron)
Solanum dulcamara, bitterzoet.

Bitterzoet bloem

Bitterzoetbessen onrijp

Bitterzoetbessen rijpend
Guldenroede heeft een vervelende eigenschap: het wandelt de hele tuin door. Ooit stond deze plant mooi te wezen achterin in de tuin, een oplichtende gele vlek in een vrij donker hoekje, zoemend vol bijen en fladderende vlinders.
Maar als ik nu uit het raam kijk, toch echt het midden van de tuin, dan zie ik dit:

Wie wil er een paar?
Zorginstelling schorst medewerker na misstap op Hyves

HEERENVEEN - Zorginstelling Talant in Heerenveen heeft een medewerker geschorst omdat de vrouw op vriendennetwerk Hyves haar werk met verstandelijk gehandicapten vergelijkt met dat van een oppasser in een dierentuin. De geschorste vrouw communiceerde via Hyves met een andere medewerker van Talant.
De tweede vrouw is niet geschorst omdat ze administratief werk doet en geen contact heeft met cliƫnten. Volgens een woordvoerder van de Friese zorginstelling blijft de vrouw geschorst tot een onderzoek naar de gebeurtenissen is afgerond.
Volgens directeur Yvonne van Gilse van de Landelijke Organisatie Cliƫntenraden (LOC) zijn beledigingen door personeel in de zorg naar cliƫnten geen structureel probleem. "Volgens mij is dit een exces. Het zou mij bijzonder verbazen als dit structureel gebeurt", aldus Van Gilse. De LOC-directeur noemt de vergelijking die de Talant-medewerker zou hebben gemaakt "heel pijnlijk".
(Bron)
Breda kleurt rood op roodharigendag

BREDA - Liefhebbers van een roomblanke huid met sproeten en lange rode lokken kunnen binnenkort hun hart ophalen in de binnenstad van Breda.
Op initiatief van kunstschilder Bart Rouwenhorst komen zondag 2 september zeker achthonderd roodharigen naar het stadspark in Breda voor een fotosessie op de landelijke Roodharige Kunstdag.
In de aanloop naar de roodharigendag exposeren vanaf zondag zo'n twintig kunstenaars met een fascinatie voor roodharigen hun foto's en schilderijen in de Grote Kerk in Breda.
Rouwenhorst zelf schildert al jaren roodharigen. "Ze zijn zeldzaam en bijzonder. Hun huidskleur is heel anders, waardoor het extreem moeilijk is om ze realistisch te schilderen."
(Bron)
Koopkrachtverlies dreigt verder op te lopen

DEN HAAG - Het koopkrachtverlies voor burgers dreigt volgend jaar nog hoger uit te vallen dan eerder voorzien.
Twee maanden terug ging het Centraal Planbureau (CPB) er van uit dat huishoudens volgend jaar gemiddeld een kwart procent minder te besteden zullen hebben. Maar volgens ingewijden blijkt uit nieuwe ramingen dat het wel eens een half procent zou kunnen worden.
Het kabinet wil maatregelen nemen om deze koopkrachtdaling zoveel mogelijk tegen te gaan. Minister Wouter Bos van Financiƫn heeft de Tweede Kamer voor de zomervakantie beloofd zich hiervoor in te zullen spannen.
Bos zei toen dat hij in elk geval wil voorkomen dat de lagere en middeninkomens moeten inleveren. Bos zei toen dat 'de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen'.
De meest betrokken ministers komen woensdag bijeen voor een eerste bespreking van de Rijksbegroting voor volgend jaar. De koopkrachtproblemen zullen daarbij naar verwachting aan de orde komen.
Volgende week en de week daarna vergadert het kabinet bijna dagelijks over de miljoenennota en de andere begrotingsstukken voor 2008. Die verschijnen op Prinsjesdag.
(Bron)
Verdacht pakketje ontregelt treinverkeer Friesland

HEERENVEEN - Het treinverkeer van en naar Heerenveen heeft dinsdagmiddag- en avond drie uur stilgelegen in verband met de vondst van een onbeheerd stuk bagage waarop Arabische tekens stonden. Rond 19.00 uur kwam het treinverkeer weer geleidelijk op gang.
Het ging om een tas die iets na 16.00 uur op het station werd gevonden. Volgens een woordvoerster van de politie stond er een Arabische tekst op.
Een team van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam naar Heerenveen om de tas met een robot te onderzoeken.
Volgens spoorbeheerder ProRail was de inhoud niet gevaarlijk. Volgens een woordvoerster van de politie zat er "een apparaat met knopjes" in de tas. Zij kon nog niet vertellen om wat voor apparaat het precies gaat.
In afwachting van het onderzoek werd alle treinverkeer stilgelegd. Het station werd ontruimd en de omgeving van het gebouw in een straal van 100 meter werd afgezet.
Reizigers werden in de tussenliggende periode met bussen vervoerd. Volgens de politie verliep dat vrijwel probleemloos.
(Bron)

Het ging dus om een tas die een terugkerende vakantieganger was verloren.
Hoe gek zijn we eigenlijk?
Persoonlijke informatie gebruikers in Google Ads

AMSTERDAM - Google gaat de persoonlijke informatie van zijn gebruikers beschikbaar stellen aan adverteerders. De zoekgigant laat op zijn blog weten dat het in eerste instantie gaat om een proef.
Het Amerikaanse bedrijf is van plan om de informatie die in cookies wordt opgeslagen uit te breiden en op te splitsen. Daarmee zou het mogelijk worden om de advertenties die via Google Adsense verschijnen beter af te stemmen op de wensen van de consument.
Verschillende bezoekers van dezelfde pagina krijgen op die manier verschillende advertenties te zien, gebaseerd op hun totale zoekgeschiedenis in plaats van de inhoud van de uitgevoerde zoekopdracht.
Mensen die niet mee willen doen aan de proef kunnen zich afmelden bij Google. Het is echter niet bekend in welke landen de proef van start gaat en hoelang de proef gaat duren.
(Bron)
Geen collegegeld bij een IQ vanaf 130

STUTTGART - Studenten met een IQ van 130 of hoger hoeven geen collegegeld meer te betalen aan de universiteiten van Freiburg en Konstanz in de Duitse deelstaat Baden-WĆ¼rttenberg. Er zijn al tientallen studenten na een intelligentietest vrijgesteld van collegegeld.
Dit meldde de krant Stuttgarter Nachrichten woensdag. "Wij willen bijzonder aantrekkelijk zijn voor hoogbegaafden", aldus een woordvoerder van de universiteit Freiburg im Breisgau.
(Bron)

Welke Nederlandse instellingen gaan dit voorbeeld volgen?
Vochtige doekjes lokken allergie uit

Vochtige babydoekjes blijken allergische reacties te veroorzaken. Bij het Universitair Ziekenhuis van Leuven hebben zich vier mensen gemeld met eczeem aan handen en geslachtsdelen door het merk 'Broekjes' van Aldi.
De dermatologen ontdekten dat het chemische bewaarmiddel MCI/MI de boosdoener is. Het middel is sinds twee jaar in gebruik, omdat de EU een vervangend middel heeft verboden.
De doekjes zijn veelgebruikt onder kleuters. Omdat MCI/MI ook in dure crĆØmes blijkt te zitten, vreest professor dermatologie An Goossens van het UZ Leuven een fikse toename van allergieĆ«n.
(Bron)
Defensie draait op voor onderhoud jacht Beatrix

AMSTERDAM - Het onderhoud aan het privƩzeiljacht van koningin Beatrix wordt al tientallen jaren betaald door het ministerie van Defensie. Vorig jaar kostte onderhoud aan De Groene Draeck 112 duizend euro.
Het departement maakte in het jaarverslag over vorig jaar voor het eerst bekend dat het deze kosten dekt, schrijven de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) donderdag.
Het Nederlandse volk gaf Beatrix de vijftien meter lange lemsteraak in 1957 toen zij 18 jaar werd. Een ministeriewoordvoerder zegt tegen de GPD niet te weten waarom het onderhoud uit de 'krappe' marinebegroting wordt betaald.
"Daar zijn nooit afspraken op papier over gemaakt. Het is alleen zo dat de boot al sinds 1957 wordt onderhouden op de Rijkswerf van de marine in Den Helder." Het jacht ligt in de haven van Muiden.
Een Friese scheepswerf schat de jaarlijkse onderhoudskosten van een schip als De Groene Draeck op niet meer dan 'een paar duizend euro'. Waaraan de 112 duizend euro zijn uitgegeven is onduidelijk.
De Tweede Kamer eiste in 2004 dat de bedragen die ministeries uitgeven voor het Koninklijk Huis duidelijker zijn terug te vinden in de jaarverslagen. Vorig jaar gaf Defensie 27,6 miljoen euro uit aan het Koninklijk Huis, vooral aan beveiliging door de marechaussee.
(Bron)

Duister. Mevrouw betaalt zelf de verzekeringen en de brandstof, meldde Radio 1. Dus dan vraag je je toch af waar die 112000 euro voor nodig is.

woensdag, augustus 15, 2007

Naarmate je 'ouder' wordt, gaat de tijd sneller. En dan hebben we nog dat broeikaseffect. Ja, ik had gezien dat de krentenboompjes dit jaar erg vroeg werden leeggevreten door hordes duiven. Ja, ik zag al veel elzenproppen. Ja, ik zie al veel bomen met verdachte kleurschakeringen.
Maar als je ergens loopt, en je breekt ineens je nek over de kastanjes, en je krijgt er 1 nog in schil zowat op je kop (gewicht met schil: 125 gram!), dan is het toch wel eh...
Kastanjes zoeken, deden we dat vroeger niet in de herfstvakantie? Tis toch pas half augustus nu, of heb ik iets gemist?

maandag, augustus 13, 2007

Zaterdagavond 11-08-2007, Beatrixpark
Galeopsis tetrahit - Hennepnetel
Ik hoef niet op vakantie, it's a jungle out there...

Sja

Zelfs met wilde beesten...
Zwarte activiste Kirkaldy overleden

WASHINGTON - De zwarte Amerikaanse activiste Irene Morgan Kirkaldy is op 90-jarige leeftijd overleden. De vrouw weigerde in 1944 haar plaats in een bus op te geven voor een blanke passagier, waardoor ze in een cel belandde.
De verzetsdaad van Kirkaldy kwam uiteindelijk voor het hooggerechtshof. De rechters verklaarden de wet die tegen haar was gebruikt, ongrondwettig.
De actie van Kirkaldy bleek de opmaat voor de strijd voor gelijke rechten. Het verzet kwam elf jaar voor de eveneens opzienbarende weigering van de zwarte Rosa Parks om achter in een stadsbus te gaan zitten.
(Bron)
Schietpartij in kerk VS eist levens

NEOSHO - Een gewapende man heeft zondag tijdens een kerkdienst in de Amerikaanse staat Missouri het vuur geopend op circa 25 tot vijftig kerkgangers.
Drie mensen kwamen om, onder wie de 44-jarige voorganger, en vijf raakten gewond, aldus lokale media. De politie heeft de dader gearresteerd.
Het schietincident vond zondagmiddag plaats in Neosho, tijdens een kerkdienst van Spaanstalige immigranten uit Micronesiƫ in de Grote Oceaan. Toen de politie op de plaats van het delict aankwam, hield de man de kerkgangers nog onder schot.
Een onderhandelaar sprak enkele minuten met de gewapende man, ook afkomstig uit de Pacific, alvorens agenten hem konden arresteren.
De politie kon de identiteit van de arrestant niet bekendmaken, maar deelde wel mee dat de man de dag ervoor een incident had gehad met een familie die bij de kerkdienst aanwezig was.
(Bron)

Een schietpartij in een kerk? Laten we het geloof verbieden!
Dronken Dongenaar laat dochter brommer rijden

AMSTERDAM - Een 39-jarige dronken Dongenaar heeft zaterdagavond zijn 9-jarige dochter op een bromfiets laten rijden. De Brabander zat achterop en zijn dochter mocht sturen.
Ze reden ruim vijftig kilometer per uur toen de politie ze, zonder helm, zag rijden op de Middellaan.
De Dongenaar is gearresteerd. Hij had ongeveer vier keer meer gedronken dan toegestaan en kreeg een rijverbod van tien uur opgelegd. Daarnaast krijgt hij een proces-verbaal.
(Bron)

Toen ik 8 was, reed ik voor het eerst (en het laatst...) op een brommer. Mijn zus was toen 16 en had een tweedehands brommer. Ik mocht even op het veld achter het huis rijden - alleen vond ik het enger naarmate het ding harder ging. Dus ik klampte me vast aan het stuur, wat nou net niet de juiste methode was ;-)
Dus vanaf die eerste keer was ik helemaal overtuigd: brommerds zijn eng! Laat mij maar gewoon fietsen.
Celstraffen geƫist voor verboden wapens extreemrechts

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft maandag voor de rechtbank tegen drie mannen celstraffen geƫist voor verboden wapenbezit. In de woning van de 26-jarige hoofdverdachte Arris de B. uit Spijkenisse stuitte de politie in maart op onder meer wapens, munitie, zelfgemaakte explosieven en kogelwerende vesten.
Het OM eiste tegen De B. 30 maanden cel.
Justitie wil met deze zaak niet aantonen dat de Spijkenisser "de wapenkamer was van Combat 18 (een gewelddadige extreemrechtse organisatie)", maar zijn voorliefde voor wapens en de voorliefde voor een gewelddadig gedachtegoed kan de officier van justitie moeilijk scheiden.
Wapens zijn gevaarlijk, maar veel gevaarlijker als de vuurwapens in handen komen van mensen die bereid zijn geweld te gebruiken, aldus de officier.
De verdachte verweerde zich door te zeggen dat hij gewoon gek is op wapens. De speciaal geprepareerde lawinepijlen met schroeven en scherpe voorwerpen lagen in zijn keuken "om een vuilcontainer op te blazen".
De B. kwam in het verleden meermalen met justitie in aanraking wegens geweldsdelicten. Vaak waren de slachtoffers van allochtone afkomst.
Volgens zijn advocaat valt het wel mee met zijn strafblad en zijn neonazistische gedachtegoed. Eind 2004 werd de man die onder de tatoeages met ss-tekens, hakenkruizen en Hitler-vereringen zit, voor het laatst veroordeeld.
Bij de 42-jarige Maarten van M. uit Delft vond de politie een grote hoeveelheid rechtsextremistisch materiaal als speldjes, posters en emblemen. Volgens Van M. is hij een handelaar en levert hij aan buitenlandse filmmaatschappijen en verzamelaars.
Het OM gelooft dit niet. De artikelen zouden ook in handen komen van mensen die ermee willen discrimineren en aanzetten tot haat. Justitie beschuldigt Van M. er verder van wapens aan extreemrechtse personen te leveren. Het OM eiste 2 jaar celstraf tegen hem.
De derde verdachte die terecht staat, is een militair uit Spijkenisse. Hij zou onder meer de kogelwerende vesten van het leger hebben geleverd. Het OM wil de 24-jarige Murat K. 18 maanden achter de tralies.
Op zijn dagvaarding staat onder meer verduistering en heling van goederen van het ministerie van Defensie. Ook bewaarde hij ooit wapens voor zijn bovenbuurman De B.. Hij dacht dat het om gereedschap ging.
(Bron)

Ook als je 'gewoon gek' bent op wapens, mag je bepaalde dingen niet in huis hebben.
En een neonazi die koopt van iemand die Murat heet is sowieso een beetje vreemd of inconsequent of dom of alledrie.
Een op zeven verhuizers verkast naar grote stad

AMSTERDAM - Een op de zeven mensen die vorig jaar zijn verhuisd, verkaste naar een van de vier grote steden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Mensen uit de provincie Utrecht zijn naar verhouding het meest op de grote steden gericht. Drenten, Friezen en Limburgers verhuizen het minst naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht.
Zo'n 650 duizend mensen verhuisden vorig jaar naar een andere gemeente. Het merendeel bleef hierbij binnen de eigen provincie. Ongeveer negentigduizend verhuizers vertrokken naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Volgens het CBS verhuizen mensen in de meer 'afgelegen' provincies als Drenthe, Friesland en Limburg het minst naar andere provincies.
Amsterdam en Utrecht hebben van de vier grote steden het meest een 'bovenprovinciaal' karakter, meldt het CBS. Ongeveer een op de drie mensen die naar deze steden verhuizen komt uit de eigen provincie. In Rotterdam en Den Haag is dit twee op de drie.
(Bron)
Schapen uiterwaarden mogen wel naar het droge

DEVENTER - Tientallen schapen die in de uiterwaarden van de IJssel staan, konden dit weekeinde ondanks een vervoersverbod toch nog op het droge worden gebracht wegens dreigend hoogwater. Voor schapen en geiten is nog steeds een vervoersverbod van kracht, sinds begin deze maand in Groot-Brittanniƫ mond-en-klauwzeer werd vastgesteld.
In Nederland volgde daarom zaterdag 4 augustus een vervoersvervod voor vee. Boeren met schapen in de uiterwaarden hebben echter een beroep gedaan op de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) voor een ontheffing.
Voor het weekeinde werd duidelijk dat hevige regenval in Zwitserland en Zuid-Duitsland het waterpeil in Nederlandse rivieren tot en met maandag snel zou laten stijgen tot twaalf meter of zelfs meer.
LTO Noord adviseerde boeren daarom hun vee uit de uiterwaarden te halen. Voor runderen was dat geen probleem, omdat daarvoor, net als voor varkens, het vervoersverbod vrijdag al is versoepeld nadat 150 gecontroleerde bedrijven schoon waren gebleken.
Tot zondagmiddag hebben ongeveer tien boeren een ontheffing aangevraagd. De meesten van hen brachten hun schapen naar een droog plekje net achter een dijk.
Een boer die tien kilometer wilde rijden kreeg daarvoor geen ontheffing. Hem is aangeraden een nabijgelegen collega om land te vragen.
Begin augustus werd mond-en-klauwzeer vastgesteld op een boerderij in Groot-Brittanniƫ en vonden de laatste transporten van levend vee uit Engeland naar Nederland plaats.
Vier weken na deze transporten zou duidelijk moeten zijn of deze dieren het virus hebben of niet. Verburg kondigde een vervoersverbod af om herhaling van de MKZ-crisis in 2001 te voorkomen.
(Bron)
Cel en taakstraf voor homogeweld

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 19-jarige Hazim A. maandag veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor de mishandeling van een homostel. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 180 uur.
De jongen heeft in de nacht van 28 op 29 juni twee homoseksuele mannen belaagd in de Reguliersdwarsstraat midden in het homo-uitgaansgebied van Amsterdam.
Hij sloeg de mannen met een vuist in het gezicht, spuugde naar de slachtoffers en schold het koppel uit voor "teringhomo" en "kuthomo".
A. was in het gezelschap van vijf vrienden. Aanvankelijk hield de politie die ook als verdachten aan, maar uit onderzoek bleek later dat zij geen geweld hadden gebruikt.
(Bron)

'Kuthomo'... Naast dat ik nogal van het 'eigen vleeswaren eerst' ben, geeft het gebruik van die term ook aan dat meneer A. het niet helemaal goed begrepen heeft.
Landelijk netwerk alternatieve brandstoffen

AMSTERDAM - Om het gebruik van alternatieve brandstoffen te stimuleren komen er in heel Nederland pompstations met alternatieve brandstoffen zoals aardgas, biogas en ethanol. Dat maakte het ministerie van Verkeer maandag bekend.
Het ministerie stelt twee miljoen euro subsidie beschikbaar om een landelijk dekkend netwerk te helpen creƫren.
In 2010 moet het netwerk gerealiseerd zijn. Het stimuleren van het gebruik van alternatieve brandstoffen is onderdeel van het CO2-reductieplan van de overheid.
Daarmee wordt beoogd de uitstoot van CO2 terug te brengen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
Alternatieve brandstoffen zoals aardgas, biogas en ethanol zijn beter voor het milieu dan benzine en diesel. Aardgas zorgt voor minder luchtverontreiniging omdat er geen roetuitstoot plaatsvindt.
Het voordeel van ethanol is dat het gedeeltelijk klimaatneutraal kan worden geproduceerd, waardoor er geen natuur en landbouwgrond voor wordt opgeofferd.
Binnen een bepaalde straal moet straks steeds een punt aanwezig zijn waar deze alternatieve brandstoffen getankt kunnen worden. Hoe groot die straal wordt, en hoeveel tankstations mee moeten doen om zo'n dekkend netwerk op te leveren, is nog onderwerp van onderzoek.
Het ministerie bekijkt deze maand nog waaraan ondernemers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie. In het najaar gaat het subsidieloket open. Bestaande pompstationketens kunnen zich aanmelden, maar ook nieuwe marktpartijen kunnen een aanvraag voor subsidie indienen.
(Bron)
Pijn bij demente ouderen beter vast te stellen

MAASTRICHT - Veel demente ouderen zijn niet in staat verbaal aan te geven dat zij pijn hebben. Daardoor lijden zij soms meer dan nodig is.
Gezondheidswetenschapper Sandra Zwakhalen van de Universiteit van Maastricht heeft een checklist ontworpen waarmee zorgverleners beter kunnen vaststellen of een demente man of vrouw pijn heeft. Zij hoopt eind dit jaar op haar onderzoek te promoveren.
Op de lijst staan 24 uitingen die op pijn kunnen duiden. Dat varieert van gezichtsuitdrukkingen en signalen van verzet en afweer tot emoties als verdriet en prikkelbaarheid. Zwakhalen haalde de lijst uit het buitenland en paste hem aan aan de Nederlandse situatie.
Zwakhalen deed onderzoek onder 128 demente ouderen in vijf verpleeghuizen in Zuid-Limburg. Zij gaf hun dezelfde pijnprikkels, zoals een gripprik, om vast te leggen wat de standaardreacties op zulke pijn zijn.
Ook testte ze de reacties bij dagelijks terugkerende handelingen die vaak met pijn gepaard gaan, zoals in of uit bed stappen. Op basis daarvan stelde de gezondheidswetenschapper haar lijst van 24 controlepunten samen.
Op grond van de resultaten van de lijst kan de verpleging bepalen of een demente oudere pijn heeft. Zij waarschuwt overigens dat de lijst behoedzaam moet worden gebruikt.
Wat bij de ene oudere een reactie van pijn is, hoeft dat bij de andere niet te zijn. De verpleeghuisarts zal daarom verder onderzoek moeten doen.
De verpleeghuizen in Zuid-Limburg waar Zwakhalen haar onderzoek deed, zullen de checklist waarschijnlijk gaan gebruiken. Zij heeft hem op internet gezet, zodat ook andere instellingen hem kunnen toepassen.
De lijst van Zwakhalen is op waarnemingen gebaseerd. Er zijn ook andere methodes, zoals hersenscans en het meten van het stresshormoon cortisol in het slijmvlies.
Het nadeel van die methodes is, is dat niet duidelijk is of pijn of stress wordt gemeten. Bovendien zijn ze tijdrovend.
(Bron)
Duizenden medewerkers voor buitenschoolse opvang nodig

UTRECHT - De buitenschoolse opvang heeft behoefte aan minstens achtduizend pedagogisch medewerkers om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Dat heeft een woordvoerster van de brancheorganisatie MOgroep maandag gezegd.
Sinds dit schooljaar, dat maandag in het zuiden van het land is begonnen, moeten scholen voor en na de lessen opvang bieden aan leerlingen. De grote vraag die daarvan het gevolg is, zorgt voor tekorten.
Naast de minstens achtduizend werknemers moeten scholen en organisaties in de kinderopvang op zoek naar ongeveer 1100 nieuwe locaties waar de leerlingen kunnen worden opgevangen, aldus de zegsvrouw. Eerder stelde de MOgroep dat het steeds lastiger wordt om begeleiders te vinden vanwege de versnipperde werkuren. Het gaat namelijk om een uurtje voor school, anderhalf uur tussen de middag en een paar uurtjes na school.
De MOgroep denkt dat de vraag naar buitenschoolse opvang de komende anderhalf jaar met minimaal 20 procent zal groeien naar een totaal van zo'n 120.000 volledige plaatsen van vijf dagen opvang per week. De organisatie schat dat voor ongeveer 10 procent van de kinderen geen plek zal zijn.
Volgens BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, maken op dit moment ongeveer 150.000 kinderen op de basisschool een of meerdere dagen gebruik van buitenschoolse opvang. Voorzitter Gjalt Jellesma denkt dat dit aantal binnen vijf jaar explosief zal groeien naar ongeveer 400.000.
Vooral in de steden en op maandag, dinsdag en donderdag bestaan er nu al wachtlijsten. De vraag naar opvang stijgt niet alleen als gevolg van de nieuwe wettelijke verplichting. Sinds 1 januari krijgen ouders een grotere toelage van de overheid voor opvang. Verder werken steeds meer ouders door de bloeiende economie, en wordt het steeds vaker normaal gevonden om je kind naar de opvang te brengen.
(Bron)
Automobilist neergeschoten na diefstal shovel

AMSTERDAM - Bij de achtervolging van een shovel heeft de politie vannacht in het Brabantse Rucphen een bestuurder van een personenauto neergeschoten.
De man raakte hierbij gewond en is overgebracht naar een ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar, zegt een politiewoordvoerder.
De shovel werd rond 03.15 uur in Rucphen gestolen. Na de melding zagen agenten de shovel tussen Rucphen en Roosendaal rijden. In de bocht van de Roosendaalsebaan naar de Achtmaalsebaan kwam een personenauto uit een zijstraat rijden.
De wagen wachtte de agenten vermoedelijk op en ramde doelbewust een van de politieauto's, stelt de zegsman. Hierop is de bestuurder van de personenauto neergeschoten.
Naast de neergeschoten bestuurder zat nog een persoon in de auto. Deze bijrijder heeft kunnen ontsnappen. De politie vond de shovel terug maar de bestuurder heeft kunnen vluchten. Agenten zijn nog op zoek naar deze twee verdachten.
(Bron)
Dieven stelen loodzware rijplaten

WISSENKERKE - Dieven hebben zich in het Zeeuwse Wissenkerke kosten noch moeite gespaard om 25 metalen rijplaten te stelen. De platen, die elk tussen de 1300 en 1500 kilo wegen, werden tussen vrijdagavond en maandagochtend meegenomen. Dat liet de politie maandag weten.
De platen, die moesten voorkomen dat vrachtwagens wegzakken in het zand van een bouwplaats, zijn 6 meter lang en 1.85 meter breed. Het bedrijf dat op het terrein aan het werk is, had de op- en afritten naar de bouwplaats afgesloten met pallets met basaltblokken die elk 2,5 ton wegen.
Ook dit kon de daders echter niet weerhouden van de diefstal. Drie van de pallets werden opzij gezet. De politie vermoedt dat het de dieven om de prijs van het metaal te doen was.
(Bron)
Amerikaan eist miljoen van bloemist om minnares

WASHINGTON - Een man uit Texas eist 1 miljoen dollar schadevergoeding van een bloemist die zijn vrouw erachter heeft laten komen dat hij twaalf rode rozen aan zijn minnares had gestuurd.
Dit meldde het Amerikaanse tv-station ABC zaterdag. De man, ene Leroy Greer, had de bloemist, 1-800-Flowers, gevraagd de transactie vertrouwelijk te behandelen, in overeenstemming met het privacyreglement van het bedrijf.
Dat stuurde echter een bedankbriefje naar het huisadres van de man en dat viel in handen van zijn echtgenote.
Die kreeg op aanvraag van de bloemist per fax een kopie van de rekening en van de liefdesboodschap die bij het boeket was gevoegd: "Ik wilde maar zeggen dat ik van je houd en dat jij de wereld voor mij bent!"
Greer beschuldigt 1-800-Flowers van contractbreuk en misleidende handelspraktijken.
(Bron)
Fraude met duizenden pinpassen in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Bij een doe-het-zelfzaak aan de Ravenswade in Nieuwegein heeft tussen 26 juli en 4 augustus grootschalige fraude met pinpassen plaatsgevonden. Dat meldde de politie zondagavond.
Een bedrijf voor pintransacties kaartte de fraude aan. In de betreffende periode zijn vermoedelijk duizenden pinpassen van klanten gekopieerd bij een betaalautomaat. Met dit zogenaamde 'skimmen' kan geld van de rekeningen van gedupeerden worden opgenomen.
De politie roept mensen die benadeeld zijn op om zich te melden bij hun bank en geen aangifte bij de politie te doen. De banken zullen vervolgens gezamenlijk aangifte doen en de slachtoffers schadeloos stellen.
(Bron)
Australische boer waarschuwt voor internetliefde

CANBERRA - Een Australische boer is zondag veilig thuisgekomen, nadat hij in Mali op zoek ging naar zijn internetliefde en werd gekidnapt.
De 56-jarige Des Gregor is twaalf dagen gevangen gehouden door gewapende bandieten in het Afrikaanse land, meldden Australische media maandag.
De verliefde Gregor arriveerde afgelopen maand in Mali om zijn zogenaamde verloofde Natascha, die hij kende via internet, te ontmoeten. Hij zou in het Afrikaanse land een bruidsschat ontvangen van gouden staven ter waarde van 100.000 dollar.
Op het vliegveld van Mali stond een auto op de schapenboer te wachten. Deze bracht hem niet naar zijn geliefde Natascha, maar naar een hotelkamer vol met gewapende mannen. Zij sloegen hem in elkaar, trokken zijn kleding uit, bonden hem vast en ontnamen hem zijn creditcards en geld. De mannen dreigden zijn ledematen eraf hakken als zijn familie het losgeld van een ton niet betaalde.
Gregor kwam vrij doordat de Australische politie de kidnappers er van wist te overtuigen dat hun gijzelaar het losgeld kon ophalen bij de Canadese ambassade in de hoofdstad Bamako. De oplichters lieten de Australische vrijgezel even vrij, waarop de politie hem kon redden.
Gregors broer Phil zei dat Des volledig verblind was door de liefde en de zwendel daardoor niet had zien aankomen. Gregor waarschuwde bij zijn aankomst in Australiƫ mensen die liefde zoeken op internet. "Zorg ervoor dat je alles 100 procent checkt", aldus de met de schrik vrijgekomen schapenboer.
(Bron)
Watertekort dreigt door biobrandstoffen

STOCKHOLM - De verwachte massaproductie van biobrandstoffen voor auto's kan leiden tot een enorm watertekort. Deze waarschuwing uitten deskundigen zondag aan het begin van een internationale conferentie over water, de Wereld Water Week, in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Door de teelt van bijvoorbeeld koolzaad en suikerriet kan in 2050 het huidige waterverbruik in de landbouwsector zijn verdubbeld, blijkt uit berekeningen van het onderzoeksinstituut SIWI.
De Wereld Water Week ontwikkelde zich sinds de jaren negentig tot het belangrijkste internationale forum voor kwesties over watergebruik, meldden media.
(Bron)
'Homogeweld nergens zo structureel als in Amsterdam'

AMSTERDAM - De mishandeling van homo's komt in de wereld nergens zo structureel voor als in Amsterdam. Homo's komen door de berichten over het geweld niet meer naar de hoofdstad. Dit kost de Amsterdamse economie heel veel geld.
Dat stelt Boris Dittrich, voormalig partijleider van D66 en nu directeur Homorechten van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, zondag in De Telegraaf.
"Je kunt gerust stellen dat het imago van Amsterdam als homohoofdstad naar de knoppen is", zegt Dittrich in de krant.
Hij krijgt regelmatig rapporten over homomishandelingen uit de hele wereld. "Overal gebeurt wel eens wat, maar zo structureel als nu in Amsterdam zie je nergens".
Het in New York gevestigde Human Rights Watch krijgt volgens De Telegraaf wekelijks alarmerende berichten over de veiligheid van homoseksuelen in Nederland.
"Ik word er tijdens mijn werk voortdurend mee geconfronteerd. Mensen die naar me toe komen en me vragen wat er in hemelsnaam in Nederland aan de hand is. De rapportages die ik over Amsterdam krijg, zijn dan ook schokkend", licht Dittrich toe in de krant.
Homo's zouden Amsterdam door het geweld links laten liggen. "Ze gaan liever naar Berlijn of Barcelona, waar dit allemaal niet speelt.
Al met al kun je concluderen dat ons roze imago finaal weg is", stelt de voormalig D66-voorman in De Telegraaf.
Human Rights Watch is overigens tevreden met de Nederlandse reactie op de aanvallen. De regering loopt volgens Dittrich voorop met het uitdragen van de rechten voor homoseksuelen.
(Bron)
'Internetfora zetten aan tot zelfmoord'

AMSTERDAM - Veel depressieve jongeren bezoeken interfora voor tips over zelfmoord. Dat blijkt uit een onderzoek van de Metro. Volgens de krant komen groepen jongeren samen op speciale sites om daar over zelfmoord te praten.
Volgens kinderpsychiater Richard Hees zijn de verhalen op de fora zeer aanstekelijk. "Jongeren komen op de site met een depressie, maar gaan weg met een zelfmoordwens."
Na verkeersongelukken is zelfmoord de grootste doodsoorzaak onder jongeren. Toch is Hees niet van mening dat dergelijke fora verboden moeten worden. "Verbieden helpt niet, het enige wat we kunnen doen is sites oprichten waar jongeren in contact kunnen komen met hulpverleners."
(Bron)
Dief stelt Vlissingse gerust: 'Ik kom van God'

AMSTERDAM - Een vrouw uit Vlissingen heeft vrijdagavond voorkomen dat een dievegge haar slag kon slaan in haar woning.
De bewoonster kwam rond 23.00 uur thuis bij haar woning aan de Tooroplaan en trof een haar onbekende auto aan op haar oprit, waarin een blonde vrouw zat.
Naast de auto stonden een schilderij en een uit elkaar gehaalde tuinset van de bewoners van het huis.
Toen de bewoonster de vrouw in de auto vroeg wat zij daar deed, antwoordde ze: "Ik ben van God. Het komt allemaal wel goed", meldt de politie zaterdag.
Nadat de Vlissingse aankondigde de politie te waarschuwen, koos de blondine met hoge snelheid het hazenpad.
(Bron)
Juwelenroof op Beverwijkse Bazaar

BEVERWIJK - Inbrekers hebben in de nacht van zaterdag op zondag voor honderdduizenden euro's aan juwelen en goud uit een bankkluis van de grootste juwelierszaak op de Beverwijkse Bazaar geroofd. Dat maakte een woordvoerder van de bazaar bekend.
De daders zijn nog voortvluchtig, aldus de politie. De rovers kwamen de zaak binnen door een gat te maken in het dak en braken op professionele wijze de kluis open.
Ondanks de aanwezigheid van camera's en vier alarmsystemen op het dak, in de kluis, in de winkel en in de hal van de bazaar, wisten de inbrekers binnen te komen.
Volgens de woordvoerder van de bazaar zijn de alarmsystemen afgegaan en is de melding binnengekomen bij de alarmcentrale van het beveiligingsbedrijf.
De centrale stuurde vervolgens het alarmsignaal naar beveiligingsbeambten die surveilleren op het complex van de Beverwijkse Bazaar.
"Hier is vervolgens niets mee gedaan", stelde de zegsman. "Ik vrees bovendien dat de eigenaar niet verzekerd is."
(Bron)

Je breekt in, ondanks 4 alarmsystemen kun je ook urenlang bezig zijn, je kraakt de kluis, het beveiligingsbedrijf wordt ingeseind maar komt niet - da's wel erg veel geluk bij elkaar, of ligt dat nou aan mij?
Stroomstoring treft treinverkeer Leiden

AMSTERDAM - Door een stroomstoring rijden maandagmiddag sinds 16.35 uur geen treinen van en naar Leiden. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Dat heeft ProRail gemeld.
De spoorbeheerder adviseert reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam, Den Haag en Haarlem, Den Haag en Alkmaar en tussen Rotterdam en Schiphol om te reizen via Utrecht.
Op het traject Leiden-Utrecht rijden tussen Leiden Centraal en station Leiden Lammenschans bussen. Reizigers op dit traject moeten rekening houden met een vertraging van minimaal 30 minuten.
(Bron)

Een tijd terug was Utrecht-Amsterdam altijd feest, al tijden is het vaak feest rond Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, en Amersfoort-Ede staat ook wel erg vaak in de lijstjes.

zondag, augustus 12, 2007

Bezoek op het raam:

Noctua pronuba, huismoeder

Info over de vlinder vind je hier.

Tijger was erg geboeid:

Tijger loert

(Ja, dat raam _is_ zo vies. Poetsen leidt tot een directe aanval van de katten, liefst met modderpoten languit tegen het raam gaan staan en dan fijn langzaam naar beneden glijden...)

Waarna ik het weer geheel verbruide bij de dame:

Hoe kan je dat beest nou vrijlaten! Dat leek me nou net zo'n fijn speeltje en hapje!
Alphenaar maakt val van negen meter uit boom

AMSTERDAM - Een 41-jarige man uit Alphen aan den Rijn heeft zaterdagmiddag een val van negen meter gemaakt toen hij in zijn tuin een boom aan het snoeien was. Hij had zich met een veiligheidslijn vastgemaakt, maar die had hij tijdens het snoeien per ongeluk doorgezaagd, meldt de politie.
Het ongeluk gebeurde rond 13.15 uur in de Stationsstraat. Het slachtoffer werd met inwendig letsel en een hoofdwond naar het Leids Universitair Medisch Centrum gebracht. Zijn toestand is stabiel.
(Bron)
Inderdaad: een spectaculaire sterrenregen :-)
Hm...

"Ook dit jaar wordt de jaarlijkse BBQ georganiseerd door het bestuur, hetgeen al een lange traditie heeft."

Sterrenwacht Schothorst in Amersfoort organiseerde vanavond een "barbeque". Wel merkwaardig om het kijken naar vallende sterren te combineren met een rokerige barbecue, maar ach, tegen de nanacht zal de rook wel weggetrokken zijn ;-)