zaterdag, juni 20, 2009

Pure horror was het. Ongetwijfeld veroorzaakt door drukke en zeer hoorbare tuin- en groenonderhoudsactiviteiten gisteren en vandaag, en het me opwinden over het steeds vaker voorkomende ombouwen van voortuinen tot parkeerplaatsen (gewoon effe over fiets- en voetpad rijden, dat dondert toch niet?), maar dat maakte het niets minder eng.
Stel je voor: je hoort al een hele tijd allerlei gereedschap tekeer gaan, en eigenlijk klinkt het niet meer alsof ze aan de overkant bezig zijn - het klinkt dichterbij.
Je kijkt uit het raam en schrik! Daar staan twee dames van een bepaald type en een bepaalde leeftijd, het type dat zich organiseert in een buurtcomité dat je aanspreekt omdat je gordijnen te laat nog dicht zijn en je bloemen gewoon mogen uitbloeien, en je een schuldgevoel weet te bezorgen omdat dat dé oorzaak van de algehele verloedering van de maatschappij is.
Hoe dan ook, de grijzende dames staan druk te hakken en te snoeien in jouw tuin. Of in iets waarvan jij dacht dat het jouw tuin was, ooit, eens. Voor klachten moet je elders zijn zeggen ze, verderop. Ze gaan gewoon door dus het lijkt raadzaam zsm naar dat elders te gaan.
Je loopt langs een hele rij tuinen die allemaal in staat van ontbinding verkeren naar jouw smaak: helemaal leeggehaald.
Na vele, vele 'tuinen' kom je aan bij een betegeld gebiedje waar vroeger een mooie tuin was, en daar zitten mensen te barbecuen. Dit is makkelijker zeggen ze. Iedereen doet het zo.
Na diverse pogingen tot discussie geef je het op en je loopt terug, nu niet langs het achterpad maar door de tuinen. Allemaal volkomen betegeld, geen groen te bekennen, zelfs geen pot, geen onkruidje tussen de stenen: niets. Allemaal met hoge schuttingen eromheen, van fout hardhout.
Je komt in je tuin, inmiddels ook volkomen betegeld en niet te onderscheiden van alle anderen. Alleen zijn je gordijnen veranderd zie je - zouden ze dan ook in je huis komen? Ineens besef je dat je nog niet in je eigen tuin bent. Dus je loopt door, om uiteindelijk toch aan te komen waar je wezen moet. Ook jouw tuin is geheel betegeld, met dezelfde lelijke tegels als overal, een grote grijze dode koude zee. En ook bij jou staan die fout-hout-schuttingen, maar dan wel halverwege je tuingrens, zodat je ineens nog maar een halve tuin hebt, nou ja, een half pleintje inmiddels.
Je bent woedend, maar alle planten zijn al afgevoerd. En net als je je gaat afvragen hoe die dames je tuin zo snel van een groen paradijsje voor planten en dieren in een doodse, kale, kaarsrechte steenzee hebben kunnen veranderen, word je zwetend wakker.

donderdag, juni 18, 2009

Ik begrijp steeds beter waar de term 'stapelgek' vandaan komt.
Soms kan je zo van jezelf schrikken. Ja, ik weet dat ik niet kan opruimen, dat het een puinzooi in huis is en dat ik spullen aanschaf om ze direct kwijt te raken en dan na een tijdje opnieuw te kopen want nodig dan wel vergeten dat nik ze al had (en dan kon ik ze toch niet vinden, dus ach).
Ik weet dat ik een heel oud versleten dekbed heb van ongeveer eenpersoonsmaat (handig voor de katten dus niet weggegooid en ik weet zelfs waar onder de rommel het zich ongeveer moet bevinden). Ik heb een oud tweepersoonsdekbed met van die vlekken die er niet meer uit willen (als je bloedvlekken pas kunt uitwassen nadat je van een stuip bent bijgekomen, is het te laat). Ik heb een vierseizoenendekbed van lits-jumeauxformaat dat bij nader inzien veel te heet was, zelfs voor die koude slaapkamer. Dus warme deel op bed, koele deel als nooddekbed voor slapen op de bank.
Bij nader inzien wist ik wel dat ik ergens nog dekens moest hebben, ook wel versleten maar toch.
Al ruimend, of beter: sorterend, scharrel ik door de slaapkamer. Kleren op een berg voor de tuindeur, boeken stapelend, oud papier bundelend, rotzooi in vuilniszakken.
Zowaar, een wonder geschied: ik kan een van m'n twee slaapkamerkasten weer openen! Daar lag altijd een berg van pakweg anderhalve meter hoog voor (deel uitmakend van een berg van ruwweg 2,5 lang, 1,5 hoog en 1 meter breed, ik overdrijf niet).
En wat ligt er in die kast... Kleren - tegen de tijd dat ik die weer pas, zijn ze waarschijnlijk wel weer in de mode, de dekens (drie), en jawel: een dekbed, nog in de verpakking, van 2x2.
Positieve van dit alles: er is een soort gat geslagen in de slaapkamer.
Negatieve: ik heb alweer ladingen vuilniszakken vol, terwijl ik vannacht al ladingen naar de straat sleepte wegens vuilnisophaaldag.
Morgenmiddag moet er in elk geval genoeg ruimte zijn voor een nieuw bed. Wat betekent dat ik door moet ruimen tot ik de lattenbodem op z'n kant kan zetten en al die dozen (...) daaronder kan verplaatsen naar de lege plek bij de muur. Ooit zoek ik ze uit, de meesten zullen gevuld zijn met boeken, en ook die boeken zoek ik ooit uit want ik kom nu al boeken tegen waarvan ik denk 'Ha! Die wil ik herlezen!', maar ook boeken waarvan ik denk: 'Hm, één keer gelezen en dat was wel genoeg'.
Ooit...

woensdag, juni 17, 2009

De vlindertjes die zo massaal in de tuin zitten, zijn waarschijnlijk paardenbloemspanners. Vanavond had ik de eerste huismoeder binnen.

maandag, juni 15, 2009

Heftiger geweld tegen gezagsdragers

UTRECHT - Het geweld tegen gezagsdragers in Utrecht wordt ernstiger. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht maandag in het rapport 'Geweld tegen gezagsdragers'. Gezagsdragers zijn politiemensen en politieke bestuurders.
Uit cijfers van de politie blijkt dat er in 2008 118 keer melding werd gemaakt van een incident met letsel. In 2007 waren er 72 meldingen.
Volgens de onderzoekers wordt het geweld steeds heftiger. Politieagenten liepen bijvoorbeeld een gebroken neus, gescheurde kniebanden en een gebroken kuitbeen op tijdens hun werk.
Onderzoeker Mirko Noordegraaf raadt bestuurders aan selectiever om te gaan met geweldsincidenten. ''Onverwachte en excessieve incidenten moeten daarbij urgentie krijgen.''
Volgens Noordegraaf staan de media bol van berichten over geweld tegen politiemensen en ambulancepersoneel en leidt dit tot een roep om snellere en hardere straffen.
''Maar we moeten incidenten en staatsgezag ondermijnende acties wel onderscheiden'', zegt Noordegraaf.
Noordegraaf stelt dat geweld niet moet worden getolereerd, maar dat het geweld wel in de juiste proportie moet worden gezien.
''Iemand die te veel heeft gedronken en zich verzet bij zijn aanhouding is natuurlijk heel iets anders dan iemand die doelbewust een ambulancebroeder het werk onmogelijk maakt.''
Volgens Noordegraaf moeten overheidsinstanties beter bijhouden hoelang ambtenaren thuiszitten na een incident. ''Hierdoor krijgen we nog beter zicht op de incidenten.''
Noordegraaf pleit er ook voor de schade van het incident en het daaropvolgende verzuim te verhalen op de dader.
(Bron)
'Minder btw op producten zonder kinderarbeid'

DEN HAAG - Voor kleding en schoenen die aantoonbaar niet zijn gemaakt door kinderhanden, moet een lager belastingtarief gelden. Wat de ChristenUnie betreft moet hiervoor een btw-tarief komen van 6 procent in plaats van de huidige 19 procent.
Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) zal dat dinsdag voorstellen aan minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) tijdens een overleg over mensenrechtenbeleid.
Verhagen maakt zich in Europees verband sterk voor het weren van spullen waar de 'ernstigste vormen' van kinderarbeid aan te pas zijn gekomen.
Maar volgens Voordewind gaat dat niet ver genoeg en schiet het ook niet op. Het Kamerlid ziet meer heil in het positief belonen van bedrijven die het goed doen op dit vlak, dan in het weren van producten waaraan kinderen hebben meegewerkt.
Dat moet dan wel goed gecontroleerd worden, door het ministerie van Economische Zaken en de ambassades in de landen waar kinderarbeid voorkomt zoals India en China.
Volgens Voordewind moet deze arbeid in de keten zichtbaar gemaakt kunnen worden. Hij wijst erop dat voor veel andere producten keurmerken zijn bedacht, wat betekent dat er ook controles plaatsvinden.
Het liefst ziet Voordewind dat er een lagere belasting komt voor dit soort producten in de hele Europese Unie.
Hoeveel geld dit Nederland gaat kosten, weet Voordewind niet. Alleen al de controle binnen de productieketen kost veel tijd en energie, voorziet hij.
Wel zal het voordelig uitpakken voor de consument, want die kan goedkopere spullen kopen. Het levert Nederland wel eerlijkheid op, aldus Voordewind.
Politiek haalbaar zou zijn idee ook moeten zijn, vindt hij, want een van de hoogste internationaal aanvaarde millenniumdoelstellingen is dat ieder kind naar school moet.
(Bron)
'Kosjere' zoekmachine voor orthodoxe joden

AMSTERDAM - Orthodoxe joden kunnen voortaan gebruikmaken van een speciale (Hebreeuwse) zoekmachine.
Dat meldt persbureau Reuters. De site, Koogle geheten, moet ongewenste confrontaties met bijvoorbeeld porno voorkomen. De site biedt daarnaast links naar allerlei winkelbedrijven, waar het niet mogelijk is om tijdens de sabbat iets te kopen.
De site is mede ontwikkeld op initiatief van orthodoxe rabbijnen, die zo willen zorgen dat hun achterban veilig van internet gebruik kan maken.
(Bron)
Hond ontfermt zich over baby-uil

AMSTERDAM – Een cockerspaniël heeft zich in Engeland ontfermd over een baby-uiltje. Sinds de vogel in een opvang werd opgenomen, zijn de twee dieren onafscheidelijk.
Zo schrijft Daily Mail maandag. De jonge uil vliegt iedere dag het huis waarin de hond woont binnen, om daar van de viervoeter een uitgebreide wasbeurt te krijgen.
De eigenaresse van de vogelopvang spreekt van een vriendschap die altijd zal blijven duren.
“Omdat uilen zonder veren worden geboren, hebben we hem eerst een tijd binnen gehouden. Op de eerste dag zijn de hond en de uil samen op de bank gaan zitten. Bij de hond kwam direct haar moederinstinct naar boven en ze begon de vogel schoon te maken”, zo vertelt de verzorgster aan Daily Mail (met foto's).
(Bron)
Meer vrouwelijke fraudeurs betrapt

AMSTERDAM - Vrouwen frauderen steeds vaker op het werk. Dat concludeert het AD maandag uit nog niet gepubliceerde cijfers van Hoffmann Bedrijfsrecherche over 2008.
In een kwart van de gevallen van diefstal en fraude die het bedrijf onderzocht was een vrouw de dader. In 2007 was dat nog in elf procent van de gevallen.
Dat komt mogelijk doordat vrouwen meer zijn gaan werken, zegt directeur Jos Meekel in de krant. Het aandeel werkende vrouwen is tussen 1996 en 2007 gestegen van vijftig naar zestig procent.
De toename zou ook kunnen komen door de economische crisis. "Als de nood hoog is, gaan vrouwen bewegen", zegt hij in de krant.
Mannen waren volgens Meekel altijd gemakkelijker te porren voor fraude dan vrouwen, "maar kennelijk verschuiven de normen en waarden." Vrouwen gaan volgens de directeur subtieler te werk dan mannen en geven minder snel toe.
(Bron)
Info over Brabantse ambulancepatiënten per abuis op internet

TILBURG - Namen, adressen, leeftijden en gezondheidsklachten van ongeveer vijftien patiënten van de ambulancevoorziening in Giessen (Noord-Brabant) zijn afgelopen dagen via het openbare communicatiesysteem P2000 op internet terechtgekomen.
Op verschillende sites was zo herleidbare informatie te vinden over bijvoorbeeld een zelfmoordpoging van een vrouw uit Woudrichem en medicijngebruik door een jonge vrouw uit Geertruidenberg.
Directeur Wim Jochems van de gemeenschappelijke meldkamer Midden- en West-Brabant heeft dat maandag desgevraagd bevestigd naar aanleiding van een bericht op Omroep Brabant.
Jochems legde uit dat het bereik op het gesloten spraaksysteem C2000 in de regio Giessen slecht is en dat spoedmeldingen op verzoek van de ambulancemedewerkers sinds vorige week ook via P2000 werden doorgegeven.
Door menselijke fouten is de privacygevoelige informatie in de hectiek niet verwijderd.
De getroffen patiënten worden benaderd en krijgen excuses, zei Jochems die zelf direct erkende dat het leed al is geschied.
Via de verschillende internetaanbieders worden de internetsites opgespoord met het vriendelijke verzoek om de informatie alsnog te verwijderen.
Tot Giessen een nieuwe zendmast heeft, krijgen ambulancemedewerkers die niet direct reageren op een C2000-oproep voortaan ouderwets een telefoontje van de meldkamer.
(Bron)
Joyrider (13) ramt auto's en schuur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een 13-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn heeft zondagavond met een auto zes geparkeerde auto's en een schuur geramd.
De muren van de schuur raakten ontzet, liet de politie maandag weten.
De joyrider had de autosleutels in het huis van zijn ouders van een tafel gepakt waar ze door een bezoekend familielid waren neergelegd.
(Bron)

Toch best een prestatie.
Eerste gevonden Nederlandse Neanderthaler had een tumor

LEIDEN - Voor het eerst is in Nederland een fossiel van een Neanderthaler ontdekt. Het meer dan 40.000 jaar oude stukje schedel van een jonge man is gevonden langs de Zeeuwse kust en is afkomstig van de Noordzeebodem.
In het door een amateurpaleontoloog gevonden botfragment zit een kleine holte, veroorzaakt door een goedaardige tumor. Het is niet meer dan een botje van een centimeter of dertien. De schedel waarmee minister Ronald Plasterk (Wetenschap) maandag in het Rijksmuseumvan Oudheden poseerde, was slechts een kopie.
De vondst is voor de archeoloog Wil Roebroeks aanleiding te pleiten voor een Noordzee-Instituut. ''Zonder een Noordzee-Instituut zijn dergelijke vondsten niet meer dan een lucky shot'', aldus Roebroeks.
Uit onderzoek naar de samenstelling van het bot is gebleken dat de jonge man voornamelijk vlees at, net als andere Neanderthalers. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift 'Journal of Human Evolution'.
Een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology (Leipzig) heeft het Neanderthaler-fossiel uit de Noordzee onderzocht.
Het team deed dat in samenwerking met medewerkers van de Universiteit Leiden. Het RMO spreekt van ''een grote aanwinst voor het Nederlands cultureel erfgoed'' en ''een mijlpaal voor de Nederlandse archeologie en paleontologie''.
Bovendien geeft de vondst volgens de wetenschappers de archeologische en geologische rijkdom van de Noordzee aan.
De Noordzee was in de IJstijd een laagvlakte in plaats van een zee. Van de Noordzeebodem worden regelmatig stenen werktuigen van Neanderthalers en grote hoeveelheden fossiele beenderen van mammoeten en andere ijstijddieren opgediept.
Op de bodem van de Noordzee stapten tienduizenden jaren geleden massa's sabeltandtijgers, wolhaarmammoeten en dus ook Neanderthalers rond. Roebroeks: ''De Noordzee is een geweldig archief, een databank voor klimaatschommelingen.''
Op deze zeebodem liggen volgens Roebroeks tientallen Neanderthalers. ''Daar ligt menselijke geschiedenis die 600.000 tot 700.000 jaar terugggaat.''
Het bewuste schedelfragment is enkele jaren geleden gevonden in het afval van een schelpenzuiger. Het materiaal werd opgezogen uit het Middeldiep, een gebied in de Noordzee op 15 kilometer voor de Zeeuwse kust. De exacte bodemlocatie van de vondst is daardoor niet bekend.
De tentoonstelling die vanaf dinsdag voor het publiek toegankelijk is, is medegefinancierd uit de Spinozapremie van de leidse hoogleraar Wil Roebroeks, een van de betrokken wetenschappers.
(Bron)
Ook stijlbijbel Vogue stapt af van extreem dun

AMSTERDAM – Het toonaangevende modetijdschrift Vogue trekt een dikke streep onder extreem dunne modellen. Hoofdredactrice Alexandra Shulman schrijft dit in een brief naar enkele toonaangevende ontwerpers.
Shulman is afhankelijk van de medewerking van deze ontwerpers. Modellen zijn immers zo dun omdat ze de designstukken moeten dragen die vanuit de modehuizen enkel in mini-maatjes aangeleverd worden. Dat meldt de Times Online maandag.
De belangrijkste reden voor de hoofdredactrice van Vogue om nu een brief te sturen naar ontwerpers, waaronder Karl Lagerfeld, Donatella Versace, Stella McCartney en John Galliano, is de economische situatie. “In tijden van crisis willen de lezers geen graatmagere meisjes meer”, aldus Shulman.
Extreem dunne modellen zouden nu al voller gemaakt worden door middel van Photoshop.
Het is afwachten hoe de designers op de brief zullen reageren. Van Karl Lagerfeld is in ieder geval bekend dat hij een extreme voorliefde heeft voor erg dun. De modewereld an sich heeft de brief echter warm ontvangen en noemt de daad van Shulman moedig.
(Bron)

Het zou moedig zijn geweest als madam dat jaren eerder had gedaan. Nu is het argument puur economisch: dun verkoopt niet meer zo goed.
Fiasco Boober.nl dupeert 1200 uitleners

AMSTERDAM - Boober.nl, een marktplaats waar particulieren elkaar geld kunnen lenen, is een fiasco gebleken. De site is uit de lucht gehaald, boober.nl dreigt failliet te gaan.
Ongeveer 1200 mensen hebben in totaal 1,65 miljoen euro uitgeleend. De vraag is hoeveel geld ze hier nog van terug zien.
Omdat de website uit de lucht is, kunnen leners die willen aflossen dit momenteel niet doen.
''Dat is heel slecht voor de betalingsmoraal. Daarom hopen we dat de stichting zo snel mogelijk het betalingsverkeer kan overnemen'', stelt Richard van den Toorn van de vereniging PIVN, die toezicht hield op boober.nl toen de site nog operationeel was.
Van den Toorn schat dat in totaal 1200 investeerders nog 1,65 miljoen euro te vorderen hebben van circa vijfhonderd leners.
Hij houdt er rekening mee dat de investeerders een deel van dat geld niet meer terug zien. Toch hoopt hij dat, zodra de stichting zijn werk kan gaan doen, tussen de 50 en 80 procent van de inleg bij de investeerders terugkomt.
Daarmee kan een begin worden gemaakt zodra de stichting in bezit komt van de persoonsgegevens van de leners.
Volgens Van den Toorn lopen de bedragen per investeerder flink uiteen. Sommige mensen hebben 100 euro uitgeleend, maar in het ergste geval hebben mensen 40.000 euro beschikbaar gesteld.
Op Boober.nl kon iemand aangeven geld te willen lenen en daarbij vermelden hoeveel rente hij of zij wilde betalen. Door de betalingsmoraal van zo'n persoon goed in de gaten te houden, moest het kaf van het koren worden gescheiden.
Van den Toorn: ''In de praktijk echter zag je dat hoe langer boober.nl bestond, hoe meer wanbetalers er kwamen. Ze hebben dat eerst proberen op te lossen via een incassobureau, maar dat lukte niet. Later hebben ze het zelf geprobeerd, maar ook dat ging niet.'' Zelf heeft Van den Toorn ongeveer 10.000 euro uitgeleend via boober.
Boober begon in 2007 op initiatief van Guus Drijver. Hij lag vaak in de clinch met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder ging in september 2007 onder voorwaarden akkoord met de site.
Momenteel zijn de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) betrokken bij de afwikkeling van de kwestie. Heikel punt is nog wanneer het beheer van de bankrekening waarop de boober-transacties werden gedaan, wordt overgedragen aan de stichting.
(Bron)

Nooit van gehoord - en ik zou me er ook niet aan hebben gewaagd.
W. wil miljoenen moslims uitzetten

DEN HAAG - Alle moslims die zich in Europa schuldig maken aan criminaliteit, over de jihad of de sharia nadenken moeten worden uitgezet en raken hun Europese nationaliteit kwijt. Bovendien mogen er geen moslims meer naar Europa immigreren.
Dat zei PVV-leider Geert Wilders in een interview op de Deense televisie afgelopen weekeinde waar de Volkskrant maandag over schreef. Volgens W. gaat het om tientallen miljoenen mensen.
W. benadrukte niets tegen moslims te hebben, maar wel tegen hun religie. Die ziet hij niet zo zeer als een religie, maar als ''een totalitaire ideologie''.
Hoe meer moslims er zijn, hoe meer islamideologie en hoe minder vrijheid we krijgen, betoogde de PVV-leider. Volgens de PVV-leider veranderen samenlevingen als 20, 30 of 40 procent van de bevolking uit moslims bestaat.
W. erkende dat een meerderheid van de moslims zich aan de wet houdt. Maar volgens W. zijn moslims oververtegenwoordigd in gevangenissen in Kopenhagen en Nederland.
In Denemarken zou dat 70 procent van de gevangenispopulatie zijn, zei W.. Dat zou in Nederland niet anders zijn.
De PVV-leider suggereerde dat hier veel mensen tussen zitten die de democratie afwijzen.
(Bron)

Hij heeft niets tegen moslims, ze mogen het alleen niet zijn. (Er zijn er geloof 20 miljoen in Europa, dus strikt genomen is dat 'tientallen miljoenen' geen leugen, mits hij kan aantonen dat ze allemaal crimineel zijn, wat hem weleens heel hard zou kunnen tegenvallen...)
En een moslim die nadenkt over de sharia moet het land uitgetrapt worden. Dus stel je ouders zijn Iran ontvlucht, jij bent hier geboren, en je discussieert op een forum over de sharia. Dan vindt W. dat je 'teruggestuurd' mag worden naar Iran.
Waar laten we de 'volbloed' Nederlanders die moslim zijn?
En als je steeds zó hakt op een groep mensen vanwege hun geloof en daarbij almaar volhoudt dat het vanwege hun geboorteland of dat van hun ouders is, veroorzaak je daarmee dan niet ook dat een gemiddelde moslim zich buitengesloten voelt en misschien juist ook vatbaarder wordt voor radicalere vormen van geloof?
Het lijkt mij dat je criminelen moet straffen, of ze nou moslim zijn of gereformeerd of atheïst, maar dat alsmaar suggereren dat 'moslims' niet deugen ook aardig in de richting van criminaliteit komt.
En als mevrouw W. eens iets fout doet, mag ze dan ook direct uitgezet worden naar Hongarije? Volgens de ideale methode van haar man wel. Of geldt het voor haar niet, zolang ze geen moslim is?

zondag, juni 14, 2009

Nu het weer de tijd van de nieuwe haring is: pas op!!!
NOVA-journalisten Iran uitgezet

TEHERAN - Twee journalisten van het Nederlandse actualiteitenprogramma NOVA moeten onmiddellijk Iran verlaten. Verslaggever Jan Eikelboom en cameraman Dennis Hilgers deden al een aantal dagen verslag van de presidentsverkiezingen.
Het tweetal is zondag aangehouden door de politie. Hun opnamebanden zijn in beslag genomen en hun werkvergunning is per direct ingetrokken.
Dat heeft een zegsman van NOVA zondag gemeld. De Nederlandse journalisten worden in de nacht van zondag op maandag op een vliegtuig naar Nederland gezet.
Zij werden zondag aangehouden toen zij voor het hoofdkwartier van Mir Hossein Mousavi, de belangrijkste oppositieleider in Iran, aan het filmen waren. "Toen ik Jan aan de lijn had, hoorde ik dat op de achtergrond in koor 'dood aan de dictator' werd geschreeuwd", zegt een redacteur van het programma.
De Iraanse leider beschuldigde zaterdag op de staatstelevisie de westerse media van stemmingmakerij en het voeren van een psychologische oorlog tegen de Iraanse bevolking.
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad won zaterdag de verkiezingen. De bekendmaking van de verrassend ruime zege van de zittende president leidde tot rellen op straat.
Mousavi weigert zich neer te leggen bij het officiële resultaat van de presidentsverkiezingen. Dat bleek zondag, een dag nadat de kiescommissie zittend president Mahmoud Ahmadinejad had uitgeroepen tot winnaar.
Mousavi maakte in een verklaring op zijn campagnewebsite bekend dat hij bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran. Hij stelt dat er op grote schaal is gefraudeerd met stembiljetten.
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen lijkt het zeker dat er in de laatste fase van de verkiezingsstrijd maatregelen zijn genomen om de uitslag te beïnvloeden. Verhagen doelt dan op beperking van toegang tot internet en blokkeren van sms-berichten.
Over de arrestaties op grote schaal van tegenstanders van Ahmadinejad is Verhagen bezorgd. Ook wijst hij de inperking van de vrijheid van de pers af. Verhagen waarschuwt dat de dialoog die Nederland met Iran wil voeren voor verdere samenwerking, in gevaar komt als het politiek geweld en de arrestaties doorgaan.
(Bron)

Of ze gaan weer domweg iedereen opsluiten en erger, of er komt op termijn een omslag. Duimen maar...
Duizenden liters benzine in Nieuwe Maas gestroomd

ROTTERDAM - In de Nieuwe Maas zijn in de nacht van zaterdag op zondag duizenden liters benzine in het water gestroomd, nadat aan de Oostdijk in Rotterdam een Duitse benzinetanker was lekgeslagen. De benzine zorgde voor grote stankoverlast in de omgeving.
Het schip was na een motorstoring op een duwbak gevaren. Het lek was rond zes uur gedicht met houten proppen, waardoor de lekkage tot een minimum werd beperkt, aldus een politiewoordvoerder.
Direct na het ongeluk is het scheepvaartverkeer stilgelegd door de zeehavenpolitie en de havendienst. De drie opvarenden van de tanker hebben het schip zonder kleerscheuren kunnen verlaten.
Klachten over de stank kwamen binnen uit Rotterdam-Oost, Ridderkerk en Bergschenhoek. Om de stankoverlast te verminderen dekte de brandweer het lek ook af met schuim.
(Bron)
Wegbrengen paspoort kost rijbewijs

LELYSTAD - Hij had zoveel haast om een vergeten paspoort naar een kennis op Schiphol te brengen, dat een 18-jarige automobilist uit Lelystad zijn eigen rijbewijs kwijtraakte.
Dat meldt de politie zondag. De man scheurde zaterdag met 174 kilometer per uur richting de luchthaven, maar werd op de Oostvaardersdijk door de politie van de weg gehaald.
Op de dijk mag 80 kilometer per uur worden gereden en dus kon de man direct zijn rijbewijs inleveren. Of zijn kennis het vliegtuig nog heeft gehaald, heeft de politie niet bekendgemaakt.
(Bron)
Noord-Korea waarschuwt voor kernoorlog

AMSTERDAM - De Noord-Koreaanse regering heeft zondag gewaarschuwd voor een kernoorlog en gezworen zijn programma voor de ontwikkeling van kernwapens op te voeren.
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak, die maandag naar Washington vertrekt, droeg zijn veiligheidsministers zondag op 'resoluut en direct' te reageren op de jongste dreigementen van Noord-Korea.
De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun zei zondag in een redactioneel commentaar dat de Verenigde Staten duizend kernwapens in Zuid-Korea hebben gestationeerd. Zaterdag zei het weekblad Tongil Sinbo al dat de VS een groot aantal kernwapens heeft liggen in Zuid-Korea en Japan.
"Noord-Korea ligt geheel binnen bereik van een Amerikaanse nucleaire aanval en het Koreaanse schiereiland wordt een gebied waar de kans op een kernoorlog het grootst is van de wereld", aldus het artikel.
Een woordvoerder van het Amerikaanse opperbevel in Seoul wees de beschuldigingen als ongegrond van de hand. Er zijn geen kernwapens in Zuid-Korea, zei hij. Amerikaanse tactische wapens werden in 1991 weggehaald in het kader van een wapenreductie die na het einde van de Koude Oorlog werd doorgevoerd.
Zaterdag reageerde Noord-Korea met dreigende taal op nieuwe sancties die de VN-Veiligheidsraad uitvaardigde na een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef. Het kondigde aan te beginnen met het verrijken van uranium en wapens te maken van al het plutonium in het land. Ook dreigde het met 'resolute militaire actie' tegen elk land dat het waagt zijn schepen aan te houden op grond van de nieuwe sancties.
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden noemde het zondag belangrijk dat de sancties worden uitgevoerd. "God mag wetenwat de Noord-Koreaanse leider Ki Jong Il beoogt met zijn halsstarrige houding", verzuchtte Biden.
"Of het al dan niet te maken heeft met zijn opvolging, zijn behoefte aan respect of een werkelijke wil met kernwapens te dreigen valt niet te zeggen. Een Noord-Korea dat kernwapens de wereld instuurt of zelf gebruikt is hoe dan ook 'een ernstig gevaar voor de wereld", zo zei hij.
(Bron)

Ik kijk altijd gefascineerd naar de stukjes journaal die soms hier uitgezonden worden. Dat gekrijs en gedreig doet me toch echt aan kleine kinderen denken, die op de top van hun stem gillen: 'En als jij mij doodmaakt, dan maak ik jou NOG DODER!'
Het enge is alleen dat die kindertjes inmiddels wel wapens in de pootjes hebben.
Arrestaties na vechtpartij op kazerne

ERMELO - De Koninklijke Marechaussee heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee militairen (21 en 26 jaar oud) aangehouden na een vechtpartij op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo.
Twee militairen zijn met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, maar inmiddels weer ontslagen. Dat meldde de marechaussee vrijdag.
Volgens een woordvoerster van de marechaussee zijn aanhoudingen op een kazerne wegens een vechtpartij ''vrij bijzonder''.
Bij de arrestatie kwam de politie assisteren. Over de achtergrond van het handgemeen kon de zegsvrouw nog niks zeggen.
(Bron)
Luchtvaartmaatschappij voor huisdieren

AMSTERDAM - In de Verenigde Staten hebben honden en katten vanaf 14 juli hun eigen luchtvaartmaatschappij. Pet Airways vervoert alleen huisdieren, baasjes moeten hun eigen vlucht maar zien te regelen.
Oprichters Alysa Binder en Dan Wiesel vinden dat gewone luchtvaartmaatschappijen dieren behandelen als bagagestukken, zo schrijft De Standaard. Als dieren al aan boord van een vliegtuig mogen, worden ze meestal weggemoffeld in het bagageruim.
Vooralsnog opereert Pet Airways alleen binnen de Verenigde Staten, tussen Washington, Denver, Chigaco en New York. Er kunnen ongeveer 50 honden en katten aan boord. Een begeleider houdt de oogappeltjes onderweg in de gaten.
Een retourtje New York-Chicago is te koop voor 149 dollar, terwijl heen en weer vliegen van New York naar Los Angeles 199 dollar kost.
Volgens een onderzoek gaan in de Verenigde Staten jaarlijks 70 miljoen honden en katten mee op vakantie met hun baasjes. Van de twee miljoen honden per jaar die met het vliegtuig gaan, lopen er gemiddeld vijfduizend een verwonding op.
(Bron)
'Valiumverkrachter' eist vrijlating

DEN HAAG - De zogenoemde valiumverkrachter Johan S. spant een rechtszaak aan tegen de Staat. In een kort geding dat dinsdag dient, eist hij zijn vrijlating.
Als dat niet mogelijk is, wil hij van de Penitentiaire Inrichtingen Vught worden overgeplaatst naar het Sinai Centrum in Amstelveen of een andere geschikte kliniek.
De verdachte lijdt sinds zijn verblijf in een Braziliaanse gevangenis aan posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Hij wil daarvoor een juiste behandeling krijgen, liet zijn advocaat Hettie Cremers vrijdag weten.
De 28-jarige Sassenheimer wordt ervan verdacht in 2006 drie vrouwen te hebben verkracht en een vrouw te hebben aangerand. Voordat hij zich aan zijn slachtoffers vergreep, zou hij hen met valium hebben bedwelmd.
S. werd in Brazilië opgepakt. Hij zou in de Braziliaanse gevangenis meerdere malen zijn mishandeld en verkracht door onder anderen een arts en medegedetineerden.
Hij stelt dat in de tbs-kliniek in Vught geen goede behandeling mogelijk is. Ook heeft hij rug- en maagklachten.
Volgens zijn advocaat, gespecialiseerd in detentierecht, wil haar cliënt een goede behandeling krijgen voor zijn stoornis. ''Wij zijn van mening dat je in een penitentiaire inrichting geen goede behandeling krijgt. Zijn toestand is ook verslechterd.'' Als vrijlating of overplaatsing niet mogelijk is, eist hij een schadevergoeding van 128,95 euro per dag vanaf 10 november 2006.
Ook heeft Johan last van rug-en maagklachten. ''Daar zijn al meerdere kort gedingen over geweest.
"Nu dient er één eind van de maand in Den Bosch,'' aldus zijn advocaat. De verdachte heeft een hernia en zit inmiddels in een rolstoel, liet zij weten.
De verdachte werd eerder tot tien jaar cel veroordeeld. Daarna volgde hoger beroep. Naar verwachting volgt de uitspraak van het gerechtshof op 25 juni.
(Bron)

Heeft ie die vrouwen ook een schadevergoeding betaald?
Belgische minister verklapt locatie flitspalen

BRUSSEL - Snelheidsovertreders in België hoeven zich voortaan niet meer af te vragen waar ze het risico lopen te worden geflitst door verdekt opgestelde politiecamera.
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt heeft dat namelijk verklapt in antwoord op vragen uit de Senaat, aldus de krant Het Nieuwsblad zaterdag.
In Vlaanderen staan op een aantal locaties politiewagens met flitsapparatuur verstopt achter groene camouflageschermen om automobilisten op heterdaad te betrappen als ze de snelheidslimiet aan hun laars lappen.
Een senator van de christendemocratische CV&D wilde weten hoeveel schermen er zijn en stelde schriftelijke vragen aan de minister.
Die laat hem niet alleen weten dat het er vijf zijn, maar geeft ook een nauwkeurige plaatsbeschrijving, inclusief kilometerpaal.
Een politiewoordvoerder meldt overigens dat niet achter elk scherm altijd een politiewagen te vinden is.
(Bron)
Gewonden na explosie op sloep Loosdrecht

AMSTERDAM - Vier mensen zijn zaterdagmiddag gewond geraakt toen er bij het wegvaren van een sloep uit een jachthaven in Loosdrecht een explosie plaatsvond.
De explosie vond rond 17.00 uur plaats aan de Oud Loosdrechtsedijk. Twee van de gewonden hebben ernstige brandwonden opgelopen.
De ontploffing gebeurde vlak nadat de sloep had getankt en een jachthaven aan de Oud Loosdrechtsedijk verliet.
Vermoedelijk is de brandstoftank van de sloep ontploft.
(Bron)
Treinverkeer Antwerpen-Roosendaal onderbroken

BRUSSEL - Het treinverkeer tussen Antwerpen en Roosendaal is zaterdag in beide richtingen onderbroken geweest, doordat de bovenleiding even voorbij het Belgische Kapellen op twee plaatsen bleek te zijn beschadigd.
Door de defecten kwam een Beneluxtrein rond 09.30 uur vast te staan, aldus de Belgische spoorwegbeheerder Infrabel.
De passagiers van de trein moesten teruglopen naar het station van Kapellen.
In de loop van de middag werd één spoor vrijgemaakt voor internationale treinen. Binnenlandse treinen richting Kapellen zijn nog gestremd. Infrabel hoopt de problemen tegen de avond te hebben verholpen.
(Bron)

In Nederland blijf je dan mooi zitten tot de boel enigszins opgelost is, dondert niet hoe lang het duurt.
CDA twijfelt over minder koopzondagen

AMSTERDAM - Het aantal koopzondagen wordt mogelijk toch niet teruggedrongen. De economische crisis leidt tot twijfels over een aanscherping van de winkeltijdenwet bij het CDA.
De grootste regeringspartij overweegt de afspraken hierover uit het regeerakkoord te herzien, schrijft De Telegraaf vrijdag.
De beperking van het aantal koopzondagen zou tijdens de kabinetsformatie zijn afgesproken met de ChristenUnie, die zich eerder al inspande voor minder koopzondagen vanwege de zondagsrust.
Nu kunnen gemeenten bovenop de maximaal toegestane twaalf koopzondagen per jaar extra koopzondagen organiseren in een gebied dat ze bestempelen als toeristisch. Maar van die bepaling wordt volgens het kabinet misbruik gemaakt.
In het regeerakkoord is afgesproken dat het 'oneigenlijke gebruik van de toerismebepaling in de winkeltijdenwet' wordt tegengegaan met een wetsvoorstel.
Het CDA in de Tweede Kamer vindt nu echter dat daar 'ruimer' over kan worden gedacht, zegt Kamerlid Elly Blanksma in de krant. "Je moet het voorstel in het licht van deze tijd bezien. De economische realiteit van nu moet meegewogen worden."
Tijdens een spoeddebat in januari vroeg oppositiepartij D66 al om het aantal koopzondagen met het oog op de economische crisis niet te beperken, maar verantwoordelijk CDA-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven liet toen weten het wetsvoorstel niet in te trekken.
Kort daarvoor becijferde het Platform Detailhandel Nederland dat het beperken van het aantal koopdagen vijftien- tot twintigduizend banen zou kosten, hoewel vakbond CNV Dienstenbond die berekening afdeed als 'onzin'.
ChristenUnie adviseert coalitiegenoot CDA ''zich niet te laten meeslepen in stemmingmakerij door het grootwinkelbedrijf'' dat graag op zoveel mogelijk zondagen open wil.
Op aandringen van de kleinste regeringspartij is in het coalitieakkoord afgesproken om oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling voor het ophouden van winkels op zondag, terug te dringen.
(Bron)

Het geloof is mooi maar de economie gaat voor? Weten we dat ook weer. En dan zeggen dat de PvdA draaikonterig is...
‘Houdingen van pasgeboren baby voorspellen intelligentie’

AMSTERDAM - De houdingen die pasgeboren baby’s aannemen kunnen tot op zekere hoogte hun intellectuele ontwikkeling op latere leeftijd voorspellen. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek.
Onderzoekers van de Australian National University filmden de bewegingen van 65 baby's, elf tot zestien weken na hun geboorte.
Ze registreerden van alle kinderen welke verschillende houdingen ze aannamen binnen een periode van vijf minuten.
De wetenschappers bleken aan de hand van enkele ‘normale’ houdingen te kunnen voorspellen of een kind zich op latere leeftijd goed zou ontwikkelen op intellectueel vlak. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Zo spreiden intellectueel gezonde baby’s volgens de onderzoekers af en toen hun handjes, zodat alle vingers een andere kant op wijzen. Die houding zou bewijzen dat ze hun vingers onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.
Verder zou het ook een goed teken zijn wanneer een kind af en toe op zijn rug ligt met zijn hoofd recht naar achter, in plaats van hangend naar een kant.
De baby’s die eerder genoemde houdingen aannamen bleken tussen hun zevende en elfde levensjaar vaak te beschikken over IQ van boven de 100. De pasgeboren kinderen die de ‘normale’ houdingen niet lieten zien op de filmpjes, bleken op latere leeftijd meestal een IQ van onder 100 te hebben.
Het onderzoek werd uitgevoerd met baby's die te vroeg waren geboren, omdat die op latere leeftijd gemiddeld vaker een leerachterstand ontwikkelen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Child Psychology and Psychiatry.
“Deze studie vergroot de mogelijkheden om kinderen te identificeren die een groot risico lopen om op latere leeftijd last te krijgen van leerproblemen en hen bij voorbaat te helpen”, aldus hoofdonderzoeker Peter Anderson in New Scientist.
(Bron)
Afgehakt oor van Brit in buik gezet

LIVERPOOL - Het afgesneden oor van een Britse man is door chirurgen in zijn buik gezet. Op die manier krijgen de artsen meer tijd om te bedenken hoe het oor uiteindelijk weer aan zijn hoofd genaaid kan worden. Dat meldde de Britse krant Daily Mail donderdag.
Het linkeroor van de 26-jarige Paul Gibbs werd afgesneden door drie mannen die hem overvielen. De man raakte in een coma en werd naar het ziekenhuis gebracht.
Zeventien uur later werd zijn oor gevonden en tijdens een noodoperatie in de buik van Gibbs geplaatst. Was dat niet gedaan, dan zou het oor nooit meer teruggeplaatst kunnen worden.
(Bron)
Virusbestrijder waarschuwt voor gevaarlijke pornosites

AMSTERDAM - Beveiligingsbedrijf G Data waarschuwt internetgebruikers voor malafide pornosites die misbruik maken van een lek in het veelgebruikte Adobe Reader.
Cybercriminelen gebruiken volgens het bedrijf onder meer technieken voor zoekmachineoptimalisatie om te zorgen dat hun pornosites een prominente plaats krijgen tussen de resultaten van zoekmachines. Gebruikers die de sites aanklikken, kunnen besmet raken met een virus dat afkomstig is uit een kwaadaardig PDF-bestand.
Volgens G Data is PDF de laatste maanden steeds populairder geworden als drager van virussen.
Adobe Reader is een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. De software is op vrijwel alle computers aanwezig. Eerder deze maand werd bekend dat Adobe, in navolging van softwaregigant Microsoft, voortaan iedere tweede dinsdag van de maand updates voor zijn software gaat verspreiden.
Eerder deze week vond de eerste zogenoemde 'patchdag' plaats. Daarbij dichtte Adobe in totaal twaalf lekken in Reader en Acrobat.
(Bron)
Acties bij spooronderhoudsbedrijf

ROTTERDAM - Werknemers van spooronderhoudsbedrijf VolkerRail gaan dit weekend actie voeren.
Dat is het gevolg van vastgelopen gesprekken tussen het bedrijf en bonden over een sociaal plan. Dat maakte FNV Bondgenoten vrijdag bekend.
Vrijdag om 23.00 uur liep een ultimatum af dat de bonden hadden opgelegd aan de directie van VolkerRail. Het bedrijf wil volgens de bond reorganiseren, maar niet genoeg geld uittrekken voor de uitvoering van het sociaal plan.
''Wij beginnen met ludieke acties. Maar als dat niet helpt, gaan we in de loop van volgende week over naar steeds scherpere acties'', zei bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten.
Scherpere acties kunnen ook betekenen dat het treinverkeer daarvan last krijgt, stelde hij. ''Want het spoor moet toch onderhouden worden.''
Over de inhoud van de acties wilde Groen niets zeggen. ''Waar en wanneer, dat gaan we niet verklappen.''
De reorganisatie bij VolkerRail zou gevolgen hebben voor tweehonderd werknemers, van wie er honderd hun baan verliezen. De vakbond wil onder meer in het sociaal plan opnemen dat een ontslagvergoeding volgens de oude kantonrechtersformule geldt.
Maar volgens VolkerRail is de oude formule niet meer van toepassing. VolkerRail telt ongeveer 1200 medewerkers.
(Bron)
Britse man getroffen door bliksem tijdens barbecue

LONDEN - Een Brit is tijdens het barbecueën getroffen door de bliksem. De man prikte met een vork in een worstje, toen de bliksemschicht hem raakte. Een lading van 300.000 volt ging door zijn lichaam, maar hij overleefde.
Dat meldde de Britse krant Daily Mail zaterdag. De man, een docent op een Britse luchtmachtopleiding, had nieuwe leerlingen een rondleiding gegeven op een luchtmachtbasis.
Het gezelschap wilde de dag afsluiten met een feestelijke barbecue, maar werd overvallen door het noodweer.
''Het voelde als een ontploffing in mijn lichaam'', zei het 64-jarige slachtoffer. ''Ik verloor af en toe het bewustzijn en het schijnt dat ik maar een ding kon zeggen: 'worstjes'.''
(Bron)
Man verkiest gemiddeld vrouwenlichaam boven fotomodel

AMSTERDAM - Mannen kijken liever naar een vrouwenlichaam met gemiddelde afmetingen, dan naar veel slankere lichamen van fotomodellen. Dat hebben wetenschappers uit Australië aangetoond.
Bij een experiment aan de universiteit van New South Wales in Sydney moesten honderd mannen de contouren van vrouwenlichamen beoordelen. De lichaamsvormen waren overgetekend van foto’s.
Een gedeelte van de torso’s was afkomstig van willekeurige vrouwen tussen de 25 en 45 jaar uit Australië. De andere lichaamscontouren kwamen uit de Playboy.
Uit het onderzoek bleek dat mannen een voorkeur hadden voor de lichaamsvormen van de ‘ gewone’ vrouwen en niet voor de fotomodellen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology.
Het liefste keken de proefpersonen naar lichamen met een taille-heup verhouding van 0,7. Maar alleen als de vrouw verder gemiddelde afmetingen had en niet overdreven slank was.
“Veel mensen geloven dat je aantrekkelijk bent als je maar een bepaalde taille-heup verhouding hebt, ongeacht de verdere afmetingen van je lichaam”, aldus hoofdonderzoeker Rob Brooks in het Britse tijdschrift New Scientist. “Ons onderzoek bewijst het tegendeel.”
(Bron)
Vos steelt meer dan honderd schoenen

BERLIJN - Inwoners van het Duitse plaatsje Föhren hebben de afgelopen dagen te maken gehad met een wel heel bijzondere dief. Een vos had meer dan honderd schoenen gepikt, die mensen buiten hadden laten staan. Een boswachter ontdekte de schoenen bij het hol van de vos.
''Daar lag van alles, van hoge hakken tot sportschoenen'', aldus een woordvoerder van de politie vrijdag. ''Er lagen tussen de 110 en 120 schoenen. Het lijkt erop dat de moeder de schoenen verzameld heeft zodat haar kleintjes ermee kunnen spelen.''
De eigenaren van de schoenen hebben deze inmiddels weer teruggekregen, met het advies ze niet meer buiten te zetten. De meeste schoenen waren nog heel, hoewel de veters verdwenen waren.
(Bron)

Dat krijg je van die speelschoenen van koeienhuid ;-)
Nu nog op zoek naar het sokkensteelbeest, u weet wel, dat beest dat in je wasmachine kruipt als je even niet oplet...
Parasol doodt man op strand

CANNES - Een Franse badgast is op een strand aan de Middellandse Zee gedood door een parasol
Het zonnescherm waaide door een windstoot weg en doorboorde het hoofd van het slachtoffer, toen die het water uitliep. Dat meldden Franse media zaterdag.
Het macabere ongeluk gebeurde donderdag op een strand in de plaats Golfe Juan, tussen Cannes en Antibes.
Het slachtoffer, een ongeveer 60 jaar oude man uit Parijs, werd overgebracht naar een ziekenhuis in Cannes, waar hij bezweek aan zijn verwondingen.
(Bron)