zaterdag, augustus 04, 2007

Nadeel van dit weer, zeker als de voorspellingen aangeven dat het niet lang gaat duren: op sommige plekken breken langdurige en lawaaierige feesten uit.

vrijdag, augustus 03, 2007

Jongen (15) rukt meisjes oorbellen uit

BARNEVELD - De politie in Barneveld heeft vrijdagavond een 15-jarige jongen uit die plaats aangehouden, die in de afgelopen dagen bij minstens vier meisjes oorbellen uit hun oren heeft gerukt. Drie meisjes raakten daarbij gewond.
Vrijdagmiddag naderde de jongen een 13-jarig meisje van achteren. Hij trok haar oorbel uit. Die schoot los, zodat het meisje niet gewond raakte.
Het slachtoffer kon een goede beschrijving van de jongen geven, zodat agenten hem even later konden aanhouden. De jongen heeft zijn berovingen toegegeven en zit vast.
(Bron)
TT 107 Maas verontreinigd met onkruidgif

Bij de grens met België is de Maas sterk vervuild met onkruidgif. Er zit chloorpyrifos in het water, een middel dat zeer giftig is voor vissen.
Zowel in België als bij Eijsden in Limburg drijven veel dode vissen in de rivier.
Het Limburgse waterleidingbedrijf WML heeft de drinkwaterwinning uit de Maas gestaakt. In België is de visvangst tot aan de Nederlandse grens verboden.
De vervuiling is ontstaan bij Ougrée, een voorstad van Luik. Waarschijnlijk is het gif in de Maas geloosd door een bedrijf dat bestrijdingsmiddelen maakt. Het is nog niet bekend om welk bedrijf het gaat.
Consumentenbond laakt koeling supermarkten

AMSTERDAM - Bederfelijke producten worden in de supermarkten niet altijd goed gekoeld. Bij zes procent van de onderzochte koelkasten en diepvrieskisten is de temperatuur hoger dan de Warenwet voorschrijft. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Volgens de belangenorganisatie heeft supermarkt Jumbo zijn zaakjes het best op orde. Voorverpakte producten liggen daar zelden te warm. Ook de C1000 blijkt goed te koelen.
Het slechtst scoren de vestigingen van de Natuurwinkel, Lidl en Plus. Bij de Natuurwinkels is 13 procent van de onderzochte koelschappen te warm, bij Lidl 12 procent en ook bij Plus (8 procent) kan het stukken beter.
Volgens de Consumentenbond zijn producten die goed gekoeld worden langer houdbaar en beter van kwaliteit. Wanneer vis, vlees of kaas bij een te hoge temperatuur wordt bewaard gaat de smaak achteruit en kan het product nog voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum bederven.
De Consumentenbond bezocht voor het onderzoek bijna 200 filialen van tien bekende supermarktketens. De belangenorganisatie vindt dat Plus, Lidl en de Natuurwinkels actie moeten ondernemen.
(Bron)
Tsss, ben ik niet eens op vakantie, word ik toch gedaasd!
In de buurt van mijn werk zijn ook paarden te vinden. Misschien maakt het uit dat de paarden vandaag weg waren, en dus niet beschikbaar om lastig te vallen. In elk geval heeft een daas mij te grazen (dazen?) genomen.
Een bult van pakweg 2 centimeter doorsnee, met een herkenbaar prikje in het midden; een rode verhoging eromheen, met een donkerrode rand en een witte ring daar weer omheen.
Het voelt als een wat heftige brandnetelreactie gemengd met jeuk. Maar die bulten die ik vroeger (op vakantie) kreeg waren veel, veel erger. Die werden zo groot (en bijna zo hard!) als schoteltjes, en jeukten verschrikkelijk - tot je ze aanraakte, dan leken ze eerder in brand te staan. Altijd leuk als je dan vol zit, op benen, rug en armen: zodra iets zo'n bult raakte stond je in brand. Da's lastig als je kleding wilt dragen of onder een laken wilt slapen :/
Van het een op het andere jaar was dat over: ze staken nog, maar m'n lijf reageerde gelukkig niet meer zo heftig.
Hirsch Ballin gaat strijd aan met belspel

AMSTERDAM - Minister Hirsch Ballin zegt vrijdag in de Volkskrant dat hij een conceptwetsvoorstel heeft gemaakt om belspelletjes op televisie aan banden te leggen.
De minster van Justitie wil extra eisen gaan stellen aan de duur van de spelletjes, de frequentie, de zorgplicht voor jeugdige deelnemers en het prijzengeld.
"We merkten dat we moeilijk konden optreden. In deze wet is dat goed geregeld", aldus de CDA'er in de ochtendkrant. De boetes voor de producenten kunnen in de toekomst oplopen tot 670.000 euro.
(Bron)

Nieuw beroep: de minster. Freudiaanse vertikking?
Banengroei VS valt tegen

WASHINGTON - Amerikaanse werkgevers hebben in juli minder nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd dan verwacht. Volgens cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag publiceerde, zijn er vorige maand 92.000 banen bijgekomen, waar analisten in doorsnee hadden gerekend op een toename met 130.000 banen.
Het is de kleinste toename van het aantal nieuwe banen in de Verenigde Staten sinds februari. De banengroei is exclusief de landbouwsector. De werkloosheid kwam in juli uit op 4,6 procent, waar gemiddeld op 4,5 procent werd gerekend.
De gemiddelde uurlonen stegen afgelopen maand met 0,3 procent, zoals verwacht. Het gemiddelde uurloon bedroeg 17,45 dollar tegen 17,39 dollar in juni.
Volgens herziene cijfers nam de banengroei in juni in de VS met 126.000 toe. De eerste schatting was een toename met 132.000. De werkloosheid bedroeg die maand 4,5 procent.
(Bron)
Tomatenteelt lijdt niet onder voedingswater van vissen

BLEISWIJK - In het Improvement Centre in Bleiswijk gaat een opvallende combinatie hand in hand: vissen en tomaten. In een kas zijn onder de tomatenplanten drie bassins aangelegd, waar in totaal 3000 tilapia-vissen in zwemmen.Het afvalwater van de vissen, dat normaal moet worden ververst of wordt geloosd, is bij dit project het uitgangswater voor de tomatenplanten.
"De afscheiding van de vissen is een prima voedingsstof voor de tomaten. Het grote voordeel van deze manier van telen is dat het geen extra ruimte kost", aldus Aad van den Berg, directeur van het Improvement Centre. Aan het proefproject nemen vier vooraanstaande bedrijven uit de tuinbouw deel.
De tilapia, een onder consumenten erg populaire zoetwatervis, is in april uitgezet in de bassins. "We hadden eigenlijk verwacht rond deze tijd de eerste vissen te 'oogsten', maar dat duurt toch nog een paar weken." De tomaten zijn wel al op weg naar de veiling gestuurd. "Die lijden niet onder deze nieuwe teeltwijze. De productie gaat gewoon volgens schema", zegt Van den Berg.
Het project loopt nog tot eind 2008. Pas dan kan het Improvement Centre concrete conclusies trekken uit de opvallende combinatie van vissen en tomaten. "Maar in deze tijd waarin duurzaamheid heel belangrijk is, lijkt dit een stap in de goede richting. Het project kost veel geld, maar het kan ook een hoop opleveren. Een beter gebruik van ruimte, en een gezonde, duurzame en kwalitatief goede teelt."
De komende tijd richt het onderzoek zich volgens Van den Berg vooral op het vinden van een goede afstemming tussen de vissen en de tomaten. "De hoeveelheid water speelt bij zowel de tilapia als de tomaten een grote rol. Ook moet er genoeg regenwater zijn om het afvalwater van de vissen mee te mengen. We zoeken nu de ideale combinatie daarin."
(Bron)
Politie arresteert hardwerkende nepagent

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft een 40-jarige man opgepakt die zich uitgaf voor politieagent. Dat liet de politie vrijdag weten.
In de nacht van donderdag op vrijdag schoot de man politiemensen te hulp die moeite hadden een vechtpartij te bedwingen. Hij deed zich voor als agent in burger en hielp zijn 'collega's' een man te boeien. Vervolgens duwde hij hardhandig een aantal omstanders opzij.
Na de vechtpartij verdween de onbekende diender weer in de nacht. Even later dook de man weer op bij een andere vechtpartij, opnieuw om te assisteren.
Deze keer gaf hij zich uit voor rechercheur. Toen bleek dat de man zijn functie had verzonnen, werd hij zelf gearresteerd wegens mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving.
(Bron)
Kousenaantrekmachine bespaart 25 miljoen euro

UTRECHT - Een machine die ouderen helpt hun steunkousen aan en uit te trekken kan 25 miljoen euro per jaar besparen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vrijdag minister Klink van Volksgezondheid daarom geadviseerd een experiment met het elektrische apparaat voort te zetten.
De proef heeft uitgewezen dat de meeste deelnemers geen thuiszorg meer nodig hebben als ze eenmaal hebben geleerd met het apparaat om te gaan.
Per jaar scheelt dat een bedrag van 3700 euro per cliënt, zegt de NZa. Dat geld kan volgens de toezichthouder beter worden besteed aan andere patiënten die hulp nodig hebben.
De NZa vindt dat zorgverzekeraars de kosten van de apparaten in hun verzekeringspakket moeten opnemen. In feite betalen de verzekerden via hun premie dan de kosten. Nu worden de kosten via thuiszorg betaald uit de volkskas AWBZ.
(Bron)
Doden liggen week lang naast Duitse snelweg

BORNHEIM - In de Duitse deelstaat Rijnland-Palts hebben twee doden een week lang naast een snelweg gelegen voordat zij werden ontdekt. De politie gaat uit van een ongeluk.
Op de snelweg van Koblenz naar Speyer zijn remsporen gevonden. Het voertuig raakte van de weg en reed tegen een boom. Door struikgewas was er slecht zicht op de auto met de lijken van de 22-jarige man en de 20-jarige vrouw.
De auto werd gevonden door wegwerkers tijdens snoeiwerk. Zij merkten de auto pas op toen zij ernaast stonden, aldus de politie vrijdag. De twee inzittenden waren waarschijnlijk op slag dood. De politie vermoedt dat het ongeluk 's nachts is gebeurd en dat er daarom geen melding is binnengekomen.
(Bron)

Je zal zo'n vondst doen tijdens je werk :-(
En zijn die twee niet gemist door vrienden? Of waren ze net vertrokken op vakantie of zo?
Jonge jeugd VS doet 'het' toch

Amerikaanse jongeren trekken zich niets aan van organisaties die prediken dat seksuele onthouding de beste manier is om soa's en ongewenste zwangerschap te voorkomen. De overheidssubsidies voor deze organisaties zijn weggegooid geld, concluderen experts.
Zowel in de VS als in Groot-Brittannië wordt steeds meer geld geïnvesteerd in onthoudingsprogramma's. Ze roepen jongeren op om pas op latere leeftijd met seks te beginnen en het met minder verschillende partners te doen. Maar die boodschap lijkt aan dovemansoren te zijn gericht.
Onderzoek toont aan dat het aantal ongewenste zwangerschappen en soa-besmettingen totaal niet wordt beïnvloed door de opgezette programma's. Ook op de leeftijd waarop jongeren 'het' voor het eerst doen hebben de onthoudingsprogramma's geen effect. De oproep om vooral veilig de liefde te bedrijven door condooms te gebruiken, vindt daarentegen wel gehoor.
Een derde van de Amerikaanse overheidsgelden die zijn gereserveerd voor de bestrijding van hiv en aids, gaat op aan de onthoudingsprogramma's.
(Bron)
Marktplaats schrapt negeradvertentie

AMSTERDAM - Op Marktplaats.nl zijn, naast concertkaartjes, witgoed en tweedehands auto's, ook "negers" te koop. Althans, dat suggereerde een advertentie die tot vrijdagochtend bij sommige zoektermen op Google verscheen.
Dat ontdekte een lezer van weblog Arduenn.com. Wie bij de Nederlandse versie van Google de zoekterm "negers" intikte, kreeg een advertentie te zien met de tekst "Negers? Veel keuze op Marktplaats. Dé advertentiesite van Nederland!"
Volgens directeur Oscar Diele van Marktplaats adverteert de site bij honderdduizenden zoektermen. Die termen worden automatisch gegenereerd. Wel is er een zwarte lijst van trefwoorden waar Marktplaats geen reclame bij wil maken.
Kennelijk stond het woord "neger" daar niet op, aldus Diele. Hij zegt dat de term alsnog op de zwarte lijst geplaatst wordt. "Dit lijkt me een term waar we niet mee zouden willen adverteren. Als we dit soort signalen krijgen, passen we de lijst aan."
Het probleem lijkt vrijdagochtend inderdaad te zijn verholpen.
(Bron)

Dus 'negers' staat nu op de zwarte lijst. Je zou er er haast een grapje over maken.

donderdag, augustus 02, 2007

TT 130 Een ongeluk met een trein in Congo heeft zeker 68 mensen het leven gekost. Er zijn meer dan 100 gewonden. De trein ontspoorde door onbekende oorzaak in de westelijke provincie Kasai.

Daar hoor je toch veel minder van dan van die brug...
Tiener mishandelt politieagenten op station Zwolle

AMSTERDAM - Een 17-jarige jongen is woensdagavond in Zwolle opgepakt nadat hij een politieman tegen zijn hoofd had geslagen en een andere agent een trap had gegeven.
In eerste instantie werd de jongen aangehouden omdat hij samen met een andere knaap overlast veroorzaakte op het station. Bij zijn aanhouding ging hij vervolgens de agenten te lijf, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
De twee jongens probeerden tevergeefs cadeaubonnen in te leveren in een winkel op het station. Toen dit niet mogelijk bleek, werden ze volgens het KLPD opdringerig en kwamen ze meerdere keren terug naar de winkel om overlast te veroorzaken.
Winkelpersoneel riep vervolgens de hulp van de spoorwegpolitie in. Toen de jongens geen legitimatie konden tonen, werden ze aangehouden.
Hierbij gaf de 17-jarige verdachte een agent een klap tegen zijn hoofd en een andere agent een schop tegen zijn dijbeen. Deze laatste heeft een opgezwollen been en heeft zich vandaag ziek moeten melden, laat het KLPD weten. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging. De tiener zit voorlopig vast.
(Bron)
'Inkomensverhoging jonggehandicapten blijft uit'

AMSTERDAM - De door het kabinet beloofde inkomensverhoging van vijf procent voor jonggehandicapten blijft uit. Dat stelt de SP. De partij opende een meldpunt op het internet over de inkomensverhoging van deze groep.
Het kabinet heeft de uitkeringen van jonggehandicapten per 1 juli verhoogd van 70 naar 75 procent van het laatste loon. Dat was nodig omdat de uitkering is gekoppeld aan het minimumloon, dat eveneens steeg.
De SP kreeg berichten dat de verhoging in de praktijk tegenviel. Daarom lanceerde de partij vorige week op de website waoplein.nl een meldpunt waar jonggehandicapten hun ervaringen kwijt kunnen.
In de eerste vier dagen zijn 250 meldingen binnengekomen, zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. "Het lijkt er op dat geen enkele alleenstaande jonggehandicapte met een Wajong-uitkering er vijf procent op vooruit gaat."
De uitkering die mensen die vallen onder de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) krijgen, kan lager uitvallen dan het sociaal minimum en wordt dan aangevuld door gemeentelijke toeslagen. Volgens Ulenbelt wordt de uitkering inderdaad met vijf procent verhoogd, maar wordt dit bedrag vervolgens meteen weer van de aanvulling afgetrokken.
"Het nettoresultaat voor jonge mensen met een handicap is dus nul procent erbij, zij blijven gewoon op het sociaal minimum steken", concludeert Ulenbelt. "De belofte waarmee de regeringspartijen mooie sier maakten, is voor deze mensen dus een dooie mus."
Het ministerie van Sociale Zaken laat in een reactie weten dat het logisch is dat gemeenten in bepaalde gevallen mensen korten op bepaalde toeslagen wanneer hun inkomen stijgt. "Maar de uitkeringen zijn gewoon verhoogd." In het regeerakkoord staat overigens niet dat het daadwerkelijke inkomen van jonggehandicapten met vijf procent omhoog gaat, maar dat de uitkering met vijf procent omhoog gaat.
De Sociaal-Economische Raad (SER) concludeerde in juni dat de uitkeringsregeling voor jonggehandicapten niet functioneert. Zij staan te veel buiten het arbeidsproces en staan maatschappelijk aan de kant. De SER pleit voor meer maatwerk, zoals individuele opleidingsplannen, beroepskeuzevoorlichting, specifieke trainingen en stages.
Momenteel krijgen ongeveer 150 duizend jonggehandicapten een Wajong-uitkering.
(Bron)
'Kwart van 65-plussers overlijdt na acute opname'

AMSTERDAM - Een kwart van de 65-plussers die acuut in het ziekenhuis wordt opgenomen, overlijdt binnen drie maanden. Dat schrijft internist De Rooij van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam in het vakblad Medisch Contact dat donderdag is verschenen.
Volgens hem moeten medici en verpleegkundigen veel beter onderzoeken bij de plotselinge opnames of de oudere patiënt meer mankeert dan de klacht waarvoor hij of zij is opgenomen.
Mensen kunnen vaak ook lijden aan plotselinge verwardheid, ondervoeding, dementie en/of psychische problemen.
Deze zaken kunnen ervoor zorgen dat een patiënt, eenmaal weer thuis, toch snel overlijdt. De internist pleit niet alleen voor een betere diagnose, maar ook voor een betere begeleiding van de zieke.
(Bron)
Unilever grijpt hard in

ROTTERDAM - Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever heeft donderdag laten weten te gaan reorganiseren. In totaal zullen de komende vier jaar 20.000 banen als gevolg hiervan verdwijnen. Ook wil het bedrijf langzaam groeiende onderdelen verkopen.
Unilever kondigde de ingreep aan tijdens een toelichting op bedrijfscijfers over het tweede kwartaal. Deze waren beter dan verwacht.
Hoeveel banen er in Nederland op de tocht staan, lichtte bestuursvoorzitter Patrick Cescau niet verder toe.
Wel zei de topman dat de klappen in Europa zijn te verwachten. Of er gedwongen ontslagen vallen, is ook niet bekend.
Momenteel werken er wereldwijd bij Unilever 179.000 mensen, van wie 4300 in Nederland. In juli kondigde het concern al aan dat in Nederland 140 banen verdwijnen door de samenvoeging van de Belgische en de Nederlandse organisaties.
Met name de marketing- en verkoopafdelingen worden geraakt. De 140 banen maken deel uit van de donderdag aangekondigde herstructurering, maar een woordvoerster van het bedrijf kon niet uitsluiten dat er meer banen bij andere divisies in Nederland worden geschrapt.
Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Voeding en De Unie zeiden in een reactie niet te zijn geïnformeerd over het schrappen van de banen. Volgens een woordvoerster van FNV Bondgenoten "geeft het weinig hoop voor de toekomst van Unilever".
Ook vakbond De Unie is "zeer ontstemd" over de plannen, die "we van de pers en analisten moesten vernemen." "Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel", aldus De Unie.
Volgens de vakbonden moet een dergelijk grote reorganisatie ook gevolgen hebben voor andere takken van Unilever in Nederland.
Cescau kondigde tevens aan versneld kosten te willen besparen. Het streven is om vanaf 2010 jaarlijks een bedrag van 1,5 miljard euro te besparen.
Om dit te bereiken gaat het concern de organisatie verder vereenvoudigen, worden ongeveer vijftig fabrieken gesloten of verder gestroomlijnd en gaat het mes in het merkenbestand. Welke merken door Unilever worden verkocht, is niet bekendgemaakt.
Unilever heeft in bedrijfsonderdelen in de verkoop staan met een gezamenlijke waarde van 2 miljard euro. Het bedrijf wil in ieder geval van de wasmiddelentak in de Verenigde Staten en Canada af.
Of het bedrijf al met concrete potentiële kopers rond de tafel zit, is niet bekend.
Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,15 miljard euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2006. De omzet groeide met 3 procent naar 10,5 miljard euro.
Beleggers reageerden verheugd op de tweedekwartaalcijfers en op de reorganisatieplannen. Het AEX-fonds was donderdag de grootste stijger op de beurs. Het aandeel sloot met 4 procent winst op 22,50 euro.
(Bron)

"Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,15 miljard euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2006. De omzet groeide met 3 procent naar 10,5 miljard euro." Uiteraard trap je er dan 20000 mensen uit, als het zo slecht gaat.
Manchester United contracteert 9-jarig Youtube-talent

LONDEN - Het filmpje waarop zijn mooiste acties zijn samengevat, werd op Youtube al meer dan 800 duizend keer bekeken. Toen Manchester United een soortgelijke dvd ontving, aarzelde de topclub geen moment en bood de 9-jarige Rhain Davis een contract aan.
De Britse media hebben het jochie inmiddels omgedoopt tot de nieuwe Wayne Rooney. Op de video laat Davis inderdaad geweldige acties zien, al moet daarbij worden aangetekend dat zijn opponenten natuurlijk ook nog maar 9 jaar zijn.
De hype rond Davis neemt inmiddels zulke grootse vormen aan, dat United vooral probeert de euforie te temperen. Een woordvoerder benadrukt dat de club elk jaar 40 spelers van Davis' leeftijd contracteert en dat jaarlijks wordt besloten of een contract wordt verlengd.
Wel verwacht United dat duizenden kinderen nu hun acties op Youtube of dvd gaan zetten en daarmee hopen aandacht te trekken van profclubs. "We zetten ons schrap voor flinke ladingen dvd's", sprak de woordvoerder.
(Bron)
Motorrijder rijdt ruim 100 kilometer te hard

LEIMUIDEN - Een motorrijder is woensdag met 163 kilometer per uur langs een snelheidscontrole in Leimuiden geracet.
Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Politieagenten hoorden de motorrijder al van verre aankomen. Nadat de 'coureur' voorbij was gescheurd, zetten ze de achtervolging in. De motorrijder negeerde daarbij een stopteken.
De agenten staakten de achtervolging, omdat ze het kenteken van de motor hadden kunnen noteren. De motorrijder moet zijn rijbewijs inleveren.
(Bron)
Nieuwe brandbrief over gevaarlijke treinen

DEN BOSCH - De vijf grote Brabantse steden hebben donderdag in een nieuwe brandbrief aan politiek Den Haag hun zorgen geuit over de 'explosieve' toename van gevaarlijk treinvervoer over hun grondgebied.
De steden raken steeds meer geïrriteerd dat de Betuwelijn nog steeds niet kan worden gebruikt en dat zij met de risico's worden opgezadeld.
Aanleiding is een incident vorige week waarbij Tilburg aan een treinramp is ontsnapt. Een botsing tussen een passagierstrein en goederentrein gevuld met propaangas vlakbij enkele grote flats werd ternauwernood voorkomen.
Oude prognoses gingen uit van 4400 ketelwagens met brandbare gassen door Brabant. Vorig jaar reden echter al 12.500 ketelwagens door dichtbevolkte gebieden als Breda en Tilburg.
De steden herinneren het kabinet aan tal van toezeggingen uit het verleden. "Het lijkt wel of al deze afspraken consequent worden genegeerd. Ondertussen is Tilburg ontsnapt aan een ramp en is het wachten op een volgend incident."
Minister Camiel Eurlings (Verkeer) moet direct maatregelen nemen om de veiligheid langs de Brabantroute op acceptabel niveau te brengen. Als dat niet lukt, verwacht Brabant dat het vervoer van gevaarlijke stoffen vanaf 1 januari over de Betuwelijn gaat.
(Bron)
Man neergeschoten door hond

AMSTERDAM - Een Amerikaanse man is woensdag in Memphis neergeschoten door zijn eigen hond. De 21-jarige eigenaar maakt het naar omstandigheden goed.
King George, een grote Duitse dog, liep tegen een tafel aan waar het pistool op lag. Het wapen viel op de grond en ging automatisch af. De onfortuinlijke eigenaar had geluk dat de kogel geen vitale delen heeft geraakt.
Zijn verloofde zei tegenover de tv-zender Foxnews: "Hij beschermde ons altijd. Dat hij dit zou doen had ik nooit verwacht."
Wat haar toekomstige man met de hond doet als hij terug is uit het ziekenhuis, kon ze nog niet vertellen.
(Bron)

Die lui zijn gek. Als een bakbeest tegen een tafel aan loopt, sja, dan kan er iets vallen. En als je zelf zo achterlijk bent om een pistool op tafel te hebben liggen, zonder veiligheidspal, dan is het je eigen stomme schuld als er iets misgaat.
En als die hond je zo goed beschermt, waarom ligt er dan een pistool op tafel??
94-jarige sluit studie af

CANBERRA - Een 94-jarige Australische betovergrootmoeder heeft haar studie medicijnen afgesloten. Phyllis Turner is daarmee de oudste afgestudeerde ter wereld, meldden media donderdag.
De moeder van zeven kinderen volgde de opleiding aan de universiteit van Adelaide. Als 12-jarig meisje moest ze van school om haar moeder thuis te helpen nadat haar vader de familie had verlaten.
Bijna zestig jaar later meldde ze zich voor een studie. "Ik voel me niet oud en zou graag verder studeren, maar ik ben anderen nu een beetje een blok aan het been", aldus Turner, verwijzend naar haar loopproblemen.
(Bron)
Mannen gaan ervandoor met tas vol geld

AMSTERDAM - Twee onbekende mannen hebben donderdag rond het middaguur een tas met vermoedelijk een half miljoen euro gestolen. Ze hadden een afspraak met een andere man bij het American Hotel in Amsterdam. Het drietal kreeg echter voor het hotel ruzie, waarop de twee de tas vol geld wisten te ontfutselen.
De daders gingen er vervolgens vandoor in een auto, meldde de politie. Een kennis die het 48-jarige slachtoffer vergezelde, probeerde hen nog tegen te houden door op de bumper te springen.
Hij werd enkele meters meegesleurd. De twee mannen zijn spoorloos verdwenen. Een woordvoerster van de politie kon nog niet zeggen waarvoor het geld was bedoeld. Het zou gaan om een onbekende transactie.
(Bron)

Je zou zeggen: als ze een afspraak hadden, weet de bestolene wie ze zijn of hoe ze te bereiken zijn. Om de een of andere reden lijkt het me vrij ongezond om tassen met zulke bedragen te stelen. Want een hele gewone transactie zal het misschien niet geweest zijn.
Los Angeles verbiedt roken in park

Rokers in de Amerikaanse stad Los Angeles krijgen het steeds moeilijker. Na rookverboden voor de horeca, speelplaatsen en stranden, is het nu ook niet meer toegestaan om te roken in het park.
De gemeenteraad van de vier miljoen inwoners tellende stad heeft een wet geaccepteerd die het opsteken van een sigaret in de stadsparken verbiedt. Overtreders moeten rekening houden met een boete van 250 dollar (183 euro). Inwoners van de stad mochten ook al niet meer roken binnen een straal van 8 meter rondom een speelplaats.
Hoewel gezondheidsredenen wel meespelen, is dit niet de belangrijkste reden voor het verbod. Begin mei ging namelijk 330 van het 1700 hectare metende Griffith Park in vlammen op. Volgens de brandweer was het inferno veroorzaakt door een achteloos weggegooide, nog brandende peuk. Reden genoeg voor de locale overheid om het rookverbod in te stellen.
(Bron)
Zeldzame roofvogels in beslag genomen

ASTEN - De politie heeft woensdag in Asten (Noord-Brabant) acht bijzondere roofvogels in beslag genomen.
In een volière achter het huis van de eigenaar vond zij onder meer twee met uitsterven bedreigde andescondors, meldde de politie in Rotterdam donderdag namens het interregionaal milieuteam.
De andescondor komt van oorsprong alleen voor in Zuid-Amerika en is met een spanwijdte van drie meter een van de grootste roofvogels ter wereld. Op de handelsmarkt kan de vogel ongeveer 15.000 euro opleveren.
Verder zaten in de volière vier bastaardarenden, een Amerikaanse zeearend en een steenarend. De totale waarde van de vangst schat de politie op 100.000 euro.
De politie doet nog nader onderzoek naar de herkomst van de roofvogels. Zij zal tegen de eigenaar en eventueel andere betrokkenen proces-verbaal opmaken. De vogels zijn op een geheim adres ondergebracht.
(Bron)
'Schnitzel-Stephan' moet brommen

BERLIJN - De ergste Duitse eetpiraat, 'Schnitzel-Stephan', moet anderhalf jaar de cel in. Dat meldde Bild, de grootste Duitse krant, donderdag.
De werkloze vrachtwagenchauffeur Stephan S. (43) had vorig jaar al een voorwaardelijke celstraf van een jaar gekregen omdat hij herhaaldelijk in restaurants had gegeten zonder te betalen. Sindsdien ging hij opnieuw maar liefst 64 keer in de fout in restaurants in Berlijn. De horeca leed schade ter waarde van duizenden euro's.
'Schnitzel-Stephan' heeft bijna altijd honger, aldus Bild. Hij is 1,92 meter lang en 160 kilo zwaar. Zijn lievelingsgerechten zijn Schnitzel en Eisbein (varkenspoot met veel vet).
Zijn lijfspreuk is: "Ick ess allet - und zahl nüscht." (Ik eet alles - en betaal niks.)
Als Schnitzel-Stephan in restaurants de rekening krijgt, loopt hij gewoon weg, of hij laat een lege portemonnee zien en zegt: "Ick hab nüscht." (Ik heb niks.)
(Bron)

Zal die effe lekker afvallen...
Groninger raast met 230 kilometer per uur over A28

AMSTERDAM - Een 19-jarige Groninger is woensdagnacht bij zijn woning aangehouden omdat hij 110 kilometer per uur te snel reed. De man reed 230, waar 120 kilometer per uur is toegestaan, meldt de politie donderdag.
De man werd in Drenthe gesignaleerd op de A28. Toen hij de provincie Groningen inreed, waarschuwden de Drentse agenten hun Groningse collega's. Zij zijn de auto gevolgd, maar verloren hem uit het oog, waarna zij besloten om zijn woning te bezoeken.
De snelheidsduivel deed zelf open. Hij gaf toe dat hij 230 kilometer per uur reed omdat hij moe was en zo snel mogelijk naar huis wilde, meldt de politie.
Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Ook is zijn rijbewijs ingenomen.
(Bron)
Ziekenvervoerders presteren bar slecht

Het vervoer van ouderen, zieken en gehandicapten is van beroerde kwaliteit. Patiënten klagen steen en been en gemeenten verbreken contracten met vervoerders. Ook verzekeraars maken zich grote zorgen, schrijft dagblad Trouw.
Veel ziekenvervoerders komen hun verplichtingen niet na. Chauffeurs weten vaak de weg niet, komen veel te laat of zelfs helemaal niet opdagen, waardoor patiënten afspraken missen. Dat brengt naast een hoop administratieve rompslomp ook een extra kosten met zich mee die vaak op het bord van de zieke belanden.
De gemeente Den Haag verbrak eerder dit jaar al het contract met vervoerder Haagdam BV omdat het bedrijf slecht presteerde. In Almere ligt inmiddels een vernietigend rapport over het bedrijf Personen- en Zorgvervoer Nederland op tafel. Zorgverzekeraar Agis blijft ondertussen Connexxion op de vingers tikken omdat ook de prestaties van dat bedrijf te wensen over laten.
De ziekenvervoerders verweren zich met de mededeling dat 'de smalle financiële marges' en 'het toenemende aantal klanten' het onmogelijk maken om alle ouderen, gehandicapten en zieken op tijd van A naar B te krijgen.
(Bron)
UCI-voorzitter Pat McQuaid: "Er komt een nieuwe generatie wielrenners", oftewel: straks is er geen doping meer en is de sport schoon.
Is die nieuwe generatie genetisch gemanipuleerd?
Zendmast Lopik heeft nieuwe antenne

IJSSELSTEIN - De zendmast bij Lopik, officieel de Gerbrandytoren, heeft een nieuwe digitale antenne gekregen. Een helikopter werd donderdag ingezet om de oude, analoge antenne (8000 kilo) van de zendmast te halen en de nieuwe, digitale antenne te plaatsen.
Een grote groep belangstellenden zag hoe de helikopter, met daarin Zwitserse experts, de operatie uitvoerde. In eerste instantie was de gemeente van plan donderdag de oude antenne te verwijderen en vrijdag de nieuwe te plaatsen. Maar de wind en het zicht waren dusdanig gunstig dat de operatie in één middag kon worden uitgevoerd.
De gemeente had voor een helikopter gekozen omdat de montage met een hijskraan te veel risico's met zich mee zou brengen. De toren, inclusief de oude antenne, is 374,5 meter hoog. Bovendien gaat de plaatsing met behulp van een helikopter veel sneller.
(Bron)
Vruchten nog nooit eerder zo vroeg rijp

WAGENINGEN - Nog nooit eerder zijn de vruchten in de natuur zo vroeg rijp geweest. Door het warme voorjaar en de vochtige zomer zijn veel vruchten een maand eerder rijp dan anders.
Zo zijn de vruchten van de wilde lijsterbes en de vlierstruik 31 dagen eerder rijp. Ook de sleedoorn en de Gelderse roos zijn veel sneller dan in voorgaande jaren.
Dat blijkt uit waarnemingen van de Natuurkalender van Wageningen Universiteit, die donderdag zijn bekendgemaakt. Ook fruittelers hebben te maken met een versneld seizoen. De oogst ligt circa twee weken voor op schema.
Normaal is de periode tussen de bloei en de oogst voor pruimen honderd dagen en voor appels 120. Nu is dat ongeveer acht tot negen dagen korter, berekende de Natuurkalender.
(Bron)

Dat was al duidelijk ja, de lijsterbessen hier staan al weken door te buigen onder de ladingen bessen. Nu maar hopen dat ze goed blijven voor de vogels.
Tom hield zich nadrukkelijk schuil achter in de tuin, maar Tijger wilde wel op de foto. Nou ja, ze wilde wel aandacht.

Wat wil je nou van me? Heb je niks lekkers te eten?

De zon bevalt beter

Wat zal ik eens gaan doen...

Naar de hommels loeren die in de muur zitten
Guldenroede met bij
Kroontjeskruid Euphorbia helios
Huizenhoge zonnebloem
De guldenroede moet ook een halt worden toegeroepen, maar er komen zoveel beesten op af:

Guldenroede met zweefbeest
In de tuin staat een boom die van mij wel weg mag, maar ja:

Kattenkrab-es


Het is ook een kattenkrabpaal ;-)

Alleen wordt ie nu wel erg groot:

Kleine esjes worden groot...


En doordat ie een beetje scheef staat, kan ik niet meer met een kliko door de tuindeur. Probleem...

woensdag, augustus 01, 2007

Kruger Park laat giftig water wegstromen

JOHANNESBURG - Het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park zal komend weekeinde opzettelijk de Nhlanganzwane-dam in het park breken om giftig water uit het erachter gelegen meer te laten weglopen. Het water is al twee jaar vervuild met dodelijke algen, het gevolg van uitwerpselen van nijlpaarden.
Tientallen olifanten, leeuwen, neushoorns en andere dieren zijn sindsdien gestorven na het drinken van het water.
De situatie was lange tijd nog acceptabel omdat de nijlpaarden na branden in de buurt al snel een andere leefplek hadden gevonden, maar sinds juni is de groep weer in het giftige meer teruggekeerd. Volgens de directie van het wereldberoemde park is er nu reden tot ingrijpen.
(Bron)
Mannen achtervolgen jongen met kettingzaag

GROESBEEK - Een 16-jarige jongen uit Groesbeek is dinsdagavond met een kettingzaag achtervolgd door twee plaatsgenoten. Eerder reden de mannen de jongen al aan en probeerde een van de twee hem te slaan met een hamer. De mannen van 31 en 36 jaar zijn opgepakt.
De jongen stond met een groep van zo'n twintig jongens op straat, toen de mannen plotseling met hoge snelheid op hen af reden. De jongens renden weg, maar de mannen reden gericht achter de 16-jarige aan en schampten hem langs zijn schouder. Daarop riep de jongen de bestuurder na.
De mannen stapten vervolgens uit en renden met een hamer op de jongen af. De jongens wisten zich te verstoppen, maar even later kwamen de mannen weer terug.
De bestuurder stapte uit met de hamer nog in zijn hand. De passagier had een draaiende kettingzaag bij zich. De mannen probeerden de jongen in te sluiten, maar gaven het na diverse pogingen op.
De politie heeft hen later op de avond aangehouden op verdenking van bedreiging. De jongen heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag en zware mishandeling.
(Bron)
'Koffie drinken halveert kans op darmkanker bij vrouwen'

AMSTERDAM - Het drinken van twee of meer kopjes koffie per dag halveert mogelijk bij vrouwen de kans op darmkanker. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat woensdag verscheen. Zo schrijft persbureau Reuters.
Rekening houdend met andere factoren als dieet en beweging, blijkt uit het onderzoek dat bij vrouwen die koffie drinken de kans op kanker aan de karteldarm de helft kleiner is dan bij seksegenoten die niet dagelijks koffie nuttigen.
Hoe het precies komt dat koffie goed is tegen het ontwikkelen van darmkanker is nog onbekend.
De onderzoekers van het National Cancer Center in Tokio onderzochten bijna honderdduizend mensen over een periode van twaalf jaar. Zowel mannen als vrouwen werden in het onderzoek betrokken. Bij mannen werd echter geen aantoonbaar verband gevonden tussen het gebruik van koffie en de kans op darmkanker.
"Sommige mensen kunnen niet goed tegen cafeïne. Zij moeten zichzelf nu niet opeens gaan dwingen om koffie te drinken", zegt onderzoeker Manami Inoue. "Maar voor mensen die ervan houden, is er geen reden om het kopje koffie te laten staan."
De Japanse onderzoekers bekeken ook de invloed van groene thee. Maar daarbij werd geen link met de kans op kanker aangetoond.
(Bron)
Baarle-Hertog sluit grens met Baarle-Nassau

BAARLE-HERTOG - De Belgische gemeente Baarle-Hertog sluit donderdag de grens met Baarle-Nasssau. In het centrum van het dorp Baarle komt een checkpoint met douanehuisje, slagboom en douaniers, meldde het college van burgemeester en schepenen woensdag. Het gaat volgens een woordvoerster om een ludieke actie.
Mensen mogen de grens alleen passeren als ze een stem uitbrengen op Baarle-Hertog in een verkiezing van het mooiste Vlaamse dorp. De politie is weliswaar aanwezig maar vervult geen actieve rol. Acteurs vervullen de rol van douanier.
Het oponthoud zal beperkt blijven. De actie duurt kort. Baarle-Hertog wil vooral de aandacht vestigen op het unieke karakter van de Belgische enclaves omgeven door Nederlands grondgebied, legde de woordvoerder uit.
Meedoen aan de verkiezing kan tot en met zaterdag. Uit vijftig genomineerde dorpen worden eerst 15 finalisten gekozen.
(Bron)
Bomen krimpen bij droogte

WAGENINGEN - De stammen van bomen krimpen in een droge periode. Zodra er een tijd volgt waarin veel neerslag valt, zwellen de stammen heel snel weer op.
Dat blijkt uit metingen met een zogenoemde dendrometer, een apparaatje dat onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben ontwikkeld om effecten van klimaatverandering op de bossen te kunnen meten.
Dendrometers op honderd bomen in 22 bosreservaten in Nederland hebben laten zien dat sparren dunner werden in de warme en droge aprilmaand, aldus een woordvoerder van de universiteit woensdag.
De dendrometer is een aluminium band die om de stam van de boom is aangebracht. De band kan veren en verstuurt automatisch elk uur gegevens. Zo is tot op tiende millimeters nauwkeurig vast te stellen hoe de boomgroei zich ontwikkelt. De Wageningse wetenschappers hebben beuken, eiken, sparren en grove dennen voorzien van een apparaatje.
De meters blijven tientallen jaren aan de bomen bevestigd, zo is de bedoeling. Zo kunnen onderzoekers op termijn onder andere zien of er een verschuiving plaatsheeft in begin en einde van het groeiseizoen onder invloed van opwarming van de aarde.
Ook is te zien of bomen in staat zijn zich aan te passen aan vaker voorkomende extreme condities, zoals grote hitte of heel veel regen.
(Bron)
TukTuk breidt uit naar Amsterdam

AMSTERDAM - De gemotoriseerde driewielertaxi's van TukTuk rijden vanaf vrijdag ook rond in Amsterdam. Dat maakte de onderneming woensdag bekend. De opvallende karretjes waren al te zien in het straatbeeld van Den Haag en Zandvoort.
In Amsterdam gaat de onderneming twintig TukTuks inzetten.
In Zandvoort en Den Haag is de TukTuk een succes met 15.000 klanten in twee maanden tijd. De snelle driewielers (maximumsnelheid 100 kilometer per uur) bieden een alternatief voor tram, bus, fiets of taxi.
De TukTuk Company richt zich vooral op korte ritten. De binnenstad van Amsterdam is opgeknipt in vier zones. Binnen een zone bedraagt de ritprijs 3,50 euro per persoon, 5 euro voor twee personen en 6,50 voor drie inzittenden. Bij overschrijding van een zonegrens komt er 3,50 euro bovenop de totale ritprijs.
"Geen voorrijkosten of wachttarieven, geen zorgen over een doorlopende meter of een chauffeur die omrijdt", somt de onderneming de voordelen van de uit Thailand geïmporteerde bromtaxi op.
Het bedrijf heeft plannen om na Zandvoort, Den Haag en Amsterdam verder uit te breiden. Zo krijgen Rotterdammers op termijn waarschijnlijk ook de beschikking over deze vorm van vervoer.
(Bron)

Binnenkort dus mopperende taxichauffeurs in de media, gok ik.
Bijzondere sterns planten zich voort in Nederland

BEEK - Voor het eerst zijn in Nederland zeldzame witvleugelsterns uit het ei gekropen. De acht vogels werden geboren in de Krimpenerwaard en de Sliedrechtse Biesbosch.
Vijf van de acht dieren zijn inmiddels in de lucht gesignaleerd. Dat heeft vogelvereniging Sovon woensdag laten weten.
Afgelopen winter landde een uitzonderlijke hoeveelheid witvleugelsterns in ons land. Twee plaatsen waren blijkbaar geschikt om te broeden. Ook was de omgeving voedselrijk genoeg om de jongen een kans te geven.
Een keer eerder broedde de witvleugelstern in Nederland samen met een zwarte stern. De eieren kwamen toen niet uit.
(Bron)
Britse onderwijzers willen Youtube sluiten

AMSTERDAM - Videosite Youtube moet dicht. Althans, als het aan de Britse onderwijzersbond PAT ligt. Die nam op een congres in Harrogate een motie aan die oproept tot sluiting van sites die 'cyberpesten' zouden aanmoedigen.
Volgens de motie maken scholieren steeds vaker gebruik van Youtube en andere websites om elkaar en hun docenten het leven zuur te maken.
Zo zouden scholieren veelvuldig schelden en dreigen in chatdiensten als MSN, en worden leraren geconfronteerd met doodsbedreigingen op internet. Ook zouden leerlingen elkaar mishandelen en daarvan beelden op internet posten.
Dat laatste verschijnsel, dat wel bekend staat onder de naam 'happy slapping', staat in het Verenigd Koninkrijk volop in de belangstelling. Eerder deze week werden twee mannen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat ze 'voor de lol' een dakloze hadden doodgeschopt. De geweldsuitbarsting filmden ze met een mobiele telefoon.
Tegenover de BBC laat Youtube weten dat de overgrote meerderheid van de gebruikers "verantwoordelijk" met de site omgaat. Beatbullying, een organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van pesten, vindt het voorstel absurd. "Het sluiten van websites vanwege cyberpesten is net zo intelligent als het sluiten van scholen wegens 'gewoon' pesten", zegt een woordvoerster tegen de Britse omroep.
(Bron)
Albert Heijn opent supermarkt op Schiphol

ZAANDAM - Albert Heijn heeft een kleine supermarkt in het winkelcentrum op Schiphol geopend. [Hebben ze daar ook muizen dan?]
De supermarktketen wil de komende jaren het aantal van deze zogenaamde 'AH to go'-vestigingen, die een beperkt assortiment voeren, verdrievoudigen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.
De supermarkt heeft nu ruim dertig van deze filialen op drukke plaatsen, zoals stations. De vestiging, de eerste op een luchthaven, staat vóór de douane.
(Bron)
Ruim 200 redenen voor seks

WASHINGTON - Sommigen doen het om warm te worden, terwijl anderen graag wat calorieën willen verbranden na een zware maaltijd. De belangrijkste reden om met iemand naar bed te gaan, is lang niet altijd passie.
Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse University of Texas dat binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Archieven van Seksueel Gedrag staat.
Wetenschappers hebben 237 verschillende redenen vastgesteld waarom mensen aan seks doen. Dat varieerde van 'het voelt goed' tot het spirituele 'om dichter bij God te komen'. Ook het manipulatieve 'om hogerop te komen' werd genoemd en het altruïstische 'ik wilde dat de andere persoon zich goed voelde'.
De meest gegeven antwoorden waren aantrekkingskracht, genot, affectie, liefde, romantiek, opwinding, het verlangen te behagen, avontuur en gelegenheid.
Maar ook antwoorden als 'ik had een baan nodig', 'ik verveelde me', 'ik wilde van mijn hoofdpijn afkomen', 'ik was dronken', 'ik wilde wraak nemen op mijn partner' en 'ik wilde een ander gespreksonderwerp aansnijden' kwamen voorbij.
Het onderzoek bevestigde wat velen reeds vermoedden: mannen en vrouwen denken anders over seks. Voor mannen is seks is vooral een fysieke ervaring, terwijl de verlangens van vrouwen gebaseerd zijn op emotionele behoeftes, aldus de onderzoekers.
Vrouwen zeiden vooral: "Ik realiseerde me dat ik verliefd was", terwijl mannen eerder geneigd waren te zeggen: "Ik wilde het aantal bedpartners verhogen".
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat mensen heel complexe seksuele motivaties hebben. Of personen wel of niet gemeenschap hebben, lijkt af te hangen van veel verschillende factoren, zoals geslacht, aantrekkingskracht, gevoeligheid en sociale status.
Waarom mensen de liefde bedrijven was tot op heden nog weinig onderzocht, zo zeiden de onderzoekers. Wetenschappers hebben volgens hen misschien altijd verondersteld dat het antwoord voor de hand lag.
Meer dan 2000 mannen en vrouwen van 17 tot 52 jaar zijn ondervraagd voor het onderzoek.
(Bron)
Betuwelijn kampt opnieuw met problemen

ZWIJNDRECHT - De anderhalve maand geleden geopende Betuwelijn kampt opnieuw met problemen. De afgelopen twee weken hebben er geen commerciële goederentreinen meer gereden vanwege een te hoog aantal storingen met het veiligheidssysteem European Train Control System (ETCS).
Railion, de grootste goederenvervoerder op het spoor in Nederland, baalt van de nieuwe tegenslag. "Tot nog toe hebben er maar 20 tot 25 goederentreinen gereden en dat is natuurlijk veel te weinig", aldus een woordvoerder van Railion.
"Het belangrijkste probleem is de communicatie tussen de locomotieven en de baan. Die verloopt nog niet optimaal".
Op dit moment rijden er alleen testtreinen over het 4,7 miljard euro kostende tracé tussen het havengebied van Rotterdam en de grens met Duitsland. Het is nog onduidelijk wanneer de goederenvervoerders weer reguliere transporten gaan uitvoeren.
"De problemen kwamen aan het licht tijdens testritten tussen Rotterdam en Zevenaar", weet de Railion-zegsman. "Treinen deden 3,5 uur over de rit van ongeveer 100 kilometer, terwijl dat ongeveer een uur zou moeten zijn".
Railion en de andere vervoerders op het spoor zeggen maximale druk uit te oefenen op de spoorbeheerders ProRail en Keyrail en de concerns Alstom, Bombardier en Siemens, die verantwoordelijk zijn voor de installatie van ETCS en de kastjes die treinen laten communiceren met het spoor.
De transporten over de Betuwelijn ondervinden ook hinder van werkzaamheden aan het spoor in Duitsland. Tot en met komende donderdag rijden er volgens spoorbeheerder Keyrail in elk geval geen goederentreinen over de Betuweroute.
Volgens een woordvoerster van Keyrail is het onduidelijk wanneer er weer commerciële treinen over de route gaan rijden. Dat is volgens haar afhankelijk van de vervoerders. Als hun treinen goed communiceren met de treinbaan, staat volgens haar niets geslaagde ritten in de weg.
Het is niet de eerste keer dat de Betuweroute in het nieuws komt vanwege problemen. De opening moest meerdere keren worden uitgesteld.
Aanpassingen van de plannen, zoals een tunnel in plaats van een brug over het Pannerdensch Kanaal, kostten handenvol geld. Bij de opening was al duidelijk dat het nog zeker een jaar zou duren voordat de lijn volledig in gebruik zou zijn.
Groenlinks wil dat minister Camiel Eurlings van Verkeer opheldering geeft over de problemen met de Betuweroute.
(Bron)
Scheldende Australische pastoor op non-actief

CANBERRA - Aartsbisschop Denis Hart van Melbourne heeft de plebaan (pastoor) van de kathedraal van de Australische stad voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd. Aanleiding was een scheldpartij van de priester tegen een groepje skateboarders, waarvan een filmpje op de website YouTube is verschenen.
In het filmpje is te zien hoe plebaan Geoff Baron vloekend en met grove racistische en seksueel getinte beledigingen de jongeren van het terrein van de kathedraal probeert weg te krijgen. De skateboarders laten zich op hun beurt ook niet onbetuigd.
Hart kondigde nader onderzoek aan en zei Baron met verlof te hebben gestuurd om hem tijdelijk van de "druk en de verantwoordelijkheden die hij als plebaan heeft" te verlossen. De pastoor verontschuldigde zich dinsdag voor zijn uitlatingen, maar beschreef op de radio de skateboarders als "jakhalzen en hyena's", die hem hadden uitgedaagd door erop te zinspelen dat hij een pedofiel zou zijn.
"Het was stuitend gedrag. Ik liet mezelf vreselijk gaan, dat is heel duidelijk. Ik heb een schandaal veroorzaakt en andere mensen geschokt", erkende Baron.
Sinds woensdag bewaken veiligheidsagenten het gebied rond de kathedraal. Mensen zouden hebben gedreigd wraak te nemen.
Tienduizenden hebben de videoclip van de scheldpartij, die al een jaar geleden plaatshad, op YouTube gezien.
(Bron)
Reiger beschoten met pijl en boog

AMSTERDAM - Een voorbijganger in het Noord-Hollandse Broek in Waterland heeft vanochtend een blauwe reiger met een pijl in zijn borst gevonden.
Een medewerker van de dierenambulance concludeerde dat het dier is beschoten met een pijl en boog, laat de politie weten. De pijl is door een vleugel gegaan en in de borst van het dier blijven steken.
De reiger stond rond 08.15 uur aan de Overlekergouw. Een dierenarts heeft eerste hulp verleend. De reiger is geopereerd in een dierenkliniek en bevindt zich inmiddels in een vogelopvangcentrum. De politie heeft de pijl in beslag genomen en een onderzoek ingesteld.
(Bron)

Stoer hoor, op een reiger schieten.

dinsdag, juli 31, 2007

Warm najaar nekt jonge coniferen

WAGENINGEN - Het lange en warme najaar van 2006 zorgt er voor dat veel coniferenhagen deze zomer het loodje leggen. De oorzaak is vermoedelijk dat bezitters van de hagen vorig jaar te lang door zijn gegaan met snoeien van de boompjes.
Dat zegt gewasbeschermingsdeskundige Fons van Kuik van de afdeling Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van de Wageningen Universiteit. Bij de afdeling PPO en de Plantenziektekundige Dienst zijn al tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen die hun haag zien afsterven. Opvallend is dat de meeste meldingen uit nieuwbouwwijken komen, aldus Van Kuik.
Coniferen groeien door zolang het niet echt koud wordt. Waarschijnlijk hebben mensen daarom nog laat in het najaar hun haag gesnoeid. Zodoende hadden de boompjes verse wonden, toen er nachtvorst kwam. De schade die daardoor is opgelopen, zorgt er voor dat de bomen nu afsterven in plaats van opnieuw uitlopen.
PPO heeft geen veldonderzoek gedaan naar de sterfte onder coniferenhagen, benadrukt Van Kuik. Maar het is volgens hem dat de oorzaak een ziekte of een beestje is, aangezien er geen klachten zijn van professionele boomkwekers.
Die weten namelijk wel hoe diep en hoe lang ze door kunnen gaan met snoeien, zegt hij.
(Bron)
Hoge budgetten zorgen voor luie ict'ers

AMSTERDAM - De tevredenheid van het bedrijfsleven over ict-dienstverlening is het afgelopen jaar flink gedaald, terwijl de budgetten juist zijn gestegen. Onderzoekers van Ernst & Young wijten dat aan "luiheid en gemakzucht" in de sector.
Ernst & Young ondervroeg ruim zeshonderd directeuren en managers voor zijn tweemaandelijke ICT Barometer. Van hen is 21 procent niet tevreden. 15 Procent overweegt daarom zelfs een andere dienstverlener aan te trekken. De meest genoemde reden (45 procent) is gebrek aan kwaliteit, gevolgd door onzekerheid over de continuïteit van de dienstverlener (15 procent) en gebrek aan klantgerichtheid (11 procent).
Tegelijkertijd zijn de budgetten die bedrijven voor ict-dienstverlening uittrekken juist gegroeid. Bedrijven hebben steeds meer ict-medewerkers, zowel intern als extern, en 43 procent van de ondervraagden verwacht dat de budgetten het komende jaar zullen toenemen.
Volgens Jacob Verschuur van Ernst & Young is de dalende tevredenheid bij stijgende budgetten een terugkerend probleem. Hij wijt dat voornamelijk aan "luiheid en gemakzucht" bij de ict'ers. "Het is alsof de ict-dienstverleners niets geleerd hebben van het recente verleden. Telkens als de budgetten stijgen keldert de kwaliteit van de geleverde diensten. Doodzonde, want met dit gedrag snijden ze zichzelf uiteindelijk in de vingers."
De onderzoekers keken ook naar het gebruik van mobiel internet in het bedrijfsleven. Dat blijkt nog niet populair: slechts een kwart van de ondervraagde managers gebruikt internet op een PDA of mobiele telefoon. Mannen doen dat overigens drie keer zo vaak als vrouwen.
De meest genoemde reden vormen de hoge kosten. "Prioriteit één is dat de providers hun prijzen sterk laten dalen", zegt Verschuur. "Daardoor zal het gebruik van mobiel internet pas een hoge vlucht nemen."
(Bron)
Belg kon maandenlang gratis pinnen

KNOKKE - Een man in België heeft maandenlang geld kunnen pinnen zonder dat het geld van zijn rekening werd afgeschreven. Een foutje van de Bank van De Post, bleek later.
De man uit Eeklo had bij de bank een rekening geopend, maar kreeg abusievelijk de al bestaande bankkaart van een naamgenoot uit Knokke.
"Een menselijke fout. Blijkbaar zijn enkele controles over het hoofd gezien", aldus een woordvoerder dinsdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
De man moet het geld terugbetalen aan de bank, die het doorbetaalt aan diens naamgenoot.
(Bron)
Middeleeuwse kloostergraven gevonden in Utrecht

UTRECHT - Archeologen hebben aan de Marnixlaan in de Utrechtse wijk Ondiep graven ontdekt die bij een middeleeuws klooster hebben behoord. Zij hebben ook delen van de fundamenten van het gebouw blootgelegd. Dat heeft de gemeente Utrecht dinsdag meegedeeld.
Op de plek waar de graven werden aangetroffen, stond van 1392 tot 1580 het klooster Nieuwlicht van de kartuizers, een zeer strenge monnikenorde, die in Nederland niet meer voorkomt. Inmiddels zijn dertien graven gevonden, vermoedelijk van monniken uit het klooster. Omdat de archeologen ook spijkers aantroffen, lagen zij waarschijnlijk in kisten begraven.
De lichamen lagen volgens de christelijke traditie in oost-westelijke richting. In de graven zijn geen grafgiften aangetroffen.
Tot de delen van het klooster die de archeologen hebben blootgelegd, behoorden fundamenten van de kloostergang. Een overwelfde tunnel heeft misschien als watertoevoer gediend. Het is mogelijk dat die toevoer tot de rivier de Vecht doorliep.
(Bron)
Bedrijfsleven luidt noodklok over milieuregels

BUNNIK - De nieuwe milieuwetgeving dreigt ondernemers op te zadelen met allerlei soorten lastenverzwaringen. Minister Jacqueline Cramer moet uiterlijk 31 augustus om 12.00 uur duidelijk maken wat ze precies van plan is.
Dat staat in een brandbrief die de Bovag naar de bewindsvrouw en naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Vorig jaar heeft de Kamer nog een motie aangenomen waarin zij duidelijk stelt dat de nieuwe milieuregels, die per 1 januari 2008 van kracht moeten worden, niet mogen leiden tot een stijging van de administratieve lasten en nalevingskosten voor de circa 400.000 bedrijven die onder de regels vallen.
De koepelorganisaties in het bedrijfsleven zijn bang dat ze desondanks in het nieuwe jaar worden geconfronteerd met forse lastenverzwaringen.
Een voorbeeld is het zwerfafval. Ondernemers moeten deze rommel volgens de bestaande regels in een straal van 25 meter rond hun bedrijf opruimen. In het laatste voorstel van de minister wordt de grens opgerekt naar 100 meter.
"Het is misschien wat extreem gesteld, maar dat kan bij pompstations langs de snelweg leiden tot levensgevaarlijke situaties", aldus een woordvoerder van de Bovag.
Het ministerie en het bedrijfsleven voeren al tweeëneenhalf jaar overleg over een aanpassing van de milieuregels. Nu bestaat er een woud van regels. Zowel de overheid als de ondernemingen willen dat alles meer uniform en eenvoudiger wordt geregeld.
De gesprekken tussen de betrokken partijen verlopen tot nu toe zeer stroef. De koepelorganisaties vermoeden dat het ministerie snelle invoering van nieuwe regels belangrijker vindt dan de kwaliteit en zorgvuldigheid.
Volgens Cees Oudshoorn, delegatieleider namens het bedrijfsleven, worden de onderhandelingen gekenmerkt door wantrouwen, onvoldoende voortgang en toezeggingen die niet worden hard gemaakt. Uiteindelijk moesten er zelfs bemiddelaars worden ingeschakeld om de partijen weer tot elkaar te brengen.
Een woordvoerster van het ministerie van VROM benadrukte in een reactie dat er op dit moment nog niets is besloten en dat het gaat om een conceptversie van nieuwe afspraken. Daar wordt nog over onderhandeld. De betrokken partijen moeten hun bezwaren rechtstreeks met de minister bespreken, aldus de woordvoerster. De VVD vreest een 'zoveelste proefballon' van Cramer en vindt dat de minister een echt plan van aanpak tegen zwerfafval moet maken.
(Bron)
Kantoorprinter net zo ongezond als sigaret

De zacht brommende printer op je werk kan net zoveel schade aan je longen veroorzaken als rook van sigaretten. Uit Australisch onderzoek naar printers bleek één op de drie machines gevaarlijke tonerdeeltjes uit te stoten.
Printers kunnen irritatie bij de ademhaling veroorzaken, maar ook meer chronische gezondheidsproblemen. De onderzoekers deden testen met meer dan zestig soorten printers. Hiervan waren er twintig die ultrakleine deeltjes tonermateriaal uitstoten. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze in de longen kunnen infiltreren en zo gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
De uitstoot verergerde als er nieuwe cartridges werden gebruikt en de printers afbeeldingen moesten printen van een hoge kwaliteit. De onderzoekers vinden dat sommige printers voorzien moeten worden van een gezondheidswaarschuwing. Ook roepen ze de regering op om toe te zien op een goede ventilatie op kantoren, zodat de gevaarlijke deeltjes niet te lang in de ruimte blijven hangen.
(Bron)
Wapen en drugs in woning pijltjesschieters

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft de verblijfplaats ontdekt van de twee Britten die vorige week willekeurige voorbijgangers beschoten met scherpe metalen pijltjes.
In de woning aan de Osdorperweg in stadsdeel Osdorp vond zij zondagavond een vuurwapen met veertien patronen, drie dozen met ruim tien kilo wiet, een busje pepperspray en een geldbedrag van ongeveer 15.000 euro.
Ook trof de politie er de verpakking aan van een blaaspijp waarmee de pijltjes vermoedelijk werden afgeschoten.
De politie kwam de woning op het spoor dankzij een oplettende buurtbewoonster, die voor het huis meerdere malen een witte bestelbus met een Engels kenteken had zien staan. Zij zag de laatste tijd diverse mannen in- en uitlopen, aldus de politie dinsdag.
Na het betreden van de woning bestond al het vermoeden dat de pijltjesschieters daar verbleven door daar aangetroffen verblijfsdocumenten en foto's.
De politie arresteerde zaterdag een 23-jarige en een 24-jarige Brit nadat vrijdagnacht een 29-jarige man vanuit een witte bestelbus met een pijltje werd beschoten en dat in zijn rug kreeg.
Het slachtoffer was de thaibokser Remy Bonjasky (alias 'The Flying Gentleman') die met een taxi de achtervolging inzette en de politie alarmeerde.
Hierdoor konden politieagenten later de witte bestelauto in beslag nemen in de Bestevaerstraat in stadsdeel Bos en Lommer. In het busje lag een soortgelijk pijltje als waarmee eerdere slachtoffers waren beschoten. Ook lagen er twee kapmessen.
Op een terras in de buurt kon de politie een van de verdachten oppakken. De andere meldde zich later op het politiebureau.
De twee worden ervan verdacht dat zij woensdagavond op meerdere plekken in Amsterdam zeker drie mannen in hun rug met pijltjes hebben beschoten. Een 38-jarige man moest zich in het ziekenhuis laten behandelen. Het ging om pijltjes met een dunne naald van circa 7 centimeter.
De politie zette Bonjasky dinsdag in het zonnetje. "Door zijn doortastend optreden hebben we de verdachten kunnen arresteren en zijn meer slachtoffers voorkomen", aldus de politie. De vechtsporter kreeg ook zijn taxikosten vergoed.
De twee verdachten blijven de komende twee weken vastzitten, heeft de rechter-commissaris dinsdag besloten. Justitie verdenkt de mannen van poging tot doodslag, bezit van drugs, verboden wapenbezit en witwassen.
(Bron)
Britten onderzoeken 'dodelijke' skates

LONDEN - Een partij 'dodelijke' gemotoriseerde skates is in Groot-Brittannië in beslag genomen voor onderzoek. De skates, met een 25 cc motor en een litertank benzine erop gemonteerd, kunnen binnen enkele seconden een snelheid behalen van ruim 32 kilometer per uur.
"De skates zijn zo gevaarlijk dat we bijna te bang zijn om ze aan te doen voor een test", zei een woordvoerder van de Britse consumentenorganisatie TSI in de Daily Mail dinsdag.
Een Britse zakenman importeerde vijftig paar skates via Amsterdam vanuit China, meldde de krant. De douane tipte de consumentenorganisatie en nam ze in beslag.
Als de skates legaal zouden zijn dan zouden ze in de categorie van gemotoriseerde voertuigen vallen. De gebruikers zouden dan een rijbewijs nodig hebben volgens de organisatie.
Ook bestaat er kans op het in brand vliegen van de benzinetank, inclusief de skates en de gebruiker.
Vermoedelijk wilde de man de skates voor 150 pond (222 euro) per paar verkopen op straat en via internetwinkel eBay.
(Bron)
Britse militairen verlaten Noord-Ierland

BELFAST - De veiligheid in Noord-Ierland zal voortaan enkel een zaak van de politie zijn. Dinsdag om middernacht verlaten Britse militairen na 38 jaar de provincie die de afgelopen decennia zo vaak werd geteisterd door geweld. Daarmee komt er officieel een einde aan de langstlopende operatie van het Britse leger, die echter bedoeld was als korte vredesmissie.
Volgens kolonel Wayne Harber, plaatsvervangend commandant van de laatste brigade die in actie was in Noord-Ierland, is het nu een moment voor reflectie: "Het mooie is het einde van het conflict in Noord-Ierland en het optimisme waarmee de mensen naar de toekomst kunnen kijken. Wij delen in dat optimisme."
Britse militairen vertrokken in 1969 naar Noord-Ierland nadat gewelddadigheden waren uitgebroken tussen protestanten en katholieken. Ze moesten de situatie terugbrengen naar 'normaal'. De vredesoperatie veranderde echter van karakter toen de katholieke verzetsbeweging IRA de wapens opnam en ook het leger doelwit werd. In de loop van de jaren moesten meer dan 300.000 militairen worden ingezet. Van hen kwamen er 763 om het leven.
In totaal stierven bijna 4000 mensen door de gewapende strijd tussen de pro-Britse protestanten en de pro-Ierse katholieken. Het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 maakte een einde aan deze strijd. Totdat de IRA in 2005 haar wapens neerlegde, was de aanwezigheid van Britse militairen nog steeds nodig.
De aftocht van de Britse militairen komt twee maanden na het herstel van het zelfbestuur in Noord-Ierland. Sinds mei leiden de radicale dominee Ian Paisley en de katholieke voormalige IRA-topman Martin McGuinness het eigen kabinet als premier en vicepremier.
Ook na het officiële afscheid van de troepen zullen pantserwagens van het Britse leger door de Noord-Ierse hoofdstad Belfast rijden. Maar het gaat om afgedankte exemplaren, die door een jonge ondernemer zijn opgekocht.
Hij bouwde ze om tot rijdende mini-nachtclubs voor feestvierders. De eens gevreesde 'Humber Pigs' beschikken niet meer over mitrailleurs. Het enige lawaai komt nu nog van de zware geluidsinstallaties. "Blijkbaar moeten we een nogal grote inhaalslag maken wat vrolijkheid betreft", aldus ondernemer Fearghal O'Connor.
(Bron)

maandag, juli 30, 2007

Man vindt lichaam in mootjes in nieuw appartement

KUALA LUMPUR - Een vreemd luchtje leidde de kersverse eigenaar van een luxueus appartement zondag naar de koelkast, waar hij een afschrikwekkende ontdekking deed. In de ijskast lag een in elf mootjes gehakt lichaam, gewikkeld in afplakband.
Het lichaam, vermoedelijk van een man, lag ongeveer een week in de koelkast berichtten Maleisische kranten maandag.
De politie is op zoek naar de vorige eigenaar van het appartement en er wordt een vrouw gezocht, van wie een kopie van het rijbewijs gevonden is in de woning.
Volgens de New Straits Times kocht de nieuwe eigenaar het appartement via een veiling door de bank. De woning stond al meer dan drie maanden leeg.
(Bron)
Internet maakt leven gemakkelijk, maar ongezellig

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat internet het leven gemakkelijker heeft gemaakt. Wel gaat de opkomst van de digitale snelheid ten koste van de gezelligheid van offline activiteiten.
Dat constateert de Postbank uit een onderzoek dat de bank heeft laten uitvoeren onder 1185 mensen tussen 18 en 65 jaar. Van hen maakte 91 procent gebruik van internet voor het zoeken naar informatie, en ook internetbankieren (89 procent) en het nieuws volgen (80 procent) zijn online populaire bezigheden.
Sociale activiteiten zijn op internet minder in trek. Zo geeft 84 procent van de ondervraagden de voorkeur aan echte ontmoetingen boven contact op een datingsite. Respondenten zeggen zo een beter beeld van iemand te krijgen, en echte ontmoetingen 'gezelliger' te vinden.
Ook sturen de meeste ondervraagden liever ouderwetse ansichtkaarten dan e-cards, omdat dat persoonlijker zou zijn. De onderzoekers noemen het opvallend dat vooral jongeren de voorkeur geven aan een ansichtkaart.
(Bron)
Auto botst op trein in Boskoop

AMSTERDAM - Het treinverkeer tussen Gouda en Alphen aan den Rijn is stilgelegd na een botsing tussen een trein en een auto in Boskoop. De bestuurster van de auto is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, maar haar toestand is niet kritiek.
Dat meldt de politie maandagavond. De botsing vond rond 20.00 uur plaats.
Vermoedelijk heeft de vrouw door de laagstaande zon niet gezien dat de spoorbomen naar beneden waren. Daardoor reed zij door de bomen heen en werd de auto geramd door de trein. Een andere vrouw die in de auto zat, bleef ongedeerd. De schade bleef beperkt omdat de trein afremde bij het naderen van het station in Boskoop.
Het treinverkeer zal nog wel enige uren hinder ondervinden, verwacht de politie. Reizigers tussen Leiden en Gouda kunnen omreizen via Den Haag Centraal.
(Bron)
Kamer valt over Koenders

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer valt over PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), omdat hij in strijd met Europese regels een opdracht heeft gegund aan het bedrijf BKB van Lennart Booij en Erik van Bruggen.
(Bron en meer)

Hij had niet genoeg tijd om het anders te doen, volgens de radio.
Onthoud dat argument voor de eerstvolgende keer dat u problemen heeft met een instantie...
Gerucht mensenhaai domineert Brits nieuws

AMSTERDAM - Koud zeewater, grijze luchten en nu ook nog eens geruchten over een enorme mensenhaai: de Britse strandgangers hebben het niet makkelijk. De afgelopen week hebben verschillende mensen gezegd het dier te hebben gezien voor de kust van Cornwall.
Ook zijn twee korrelige video-opnames opgedoken waarop verdachte vinnen en snuiten te zien zijn.
De geruchten zijn groot nieuws in Groot-Brittannië, maar haaienexperts hebben zo hun twijfels. Richard Peirce, voorzitter van de haaienbeschermingsorganisatie Shark Trust, meent dat op een van de video's niet een mensenhaai maar een kortvinmakreelhaai is te zien - een minder gevaarlijk en vaker voorkomend beest.
Het verbond van Britse windsurfers zegt niet te denken dat de geruchten strandgangers zullen afschrikken. Als tenminste de zon gaat schijnen.
(Bron)

De komkommers doen het weer goed.

zondag, juli 29, 2007

Internetdate loopt uit op doodslag

ARNHEM - Een internetdate is voor een 50-jarige man uit Kampen fataal afgelopen. De 28-jarige vrouw uit Oosterhout bij Nijmegen met wie hij op 11 juli voor het eerst had afgesproken, stak hem dezelfde dag in haar woning dood.
Dat heeft de vrouw na veertien dagen voorarrest bekend, zo heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag laten weten. De vrouw is door de raadkamer van de rechtbank in Arnhem voor negentig dagen in voorlopige hechtenis geplaatst.
De vrouw en de man ontmoetten elkaar voor het eerst op het NS-station in Elst bij Oosterhout. Zij vertrokken naar het huis van de vrouw. Enkele uren later trof de politie in die woning de dode man aan. Ook de vrouw was gewond en moest in het ziekenhuis worden behandeld.
De politie is met een team bezig aan het onderzoek naar het incident. Onder meer zijn een week na de dood van de man ruim 1300 reizigers gehoord op het Elster station.
Het OM wil nog niets zeggen over het motief voor de steekpartij. Ook over de omstandigheden waaronder de Kampenaar is gestorven zwijgt het OM, omdat het onderzoek nog niet klaar is.
(Bron)
Populatie grutto's vergrijst

GOUDA - De populatie van grutto's vergrijst. De achteruitgang van het aantal grutto's in het laatste decennium wordt niet veroorzaakt door een hoge sterfte tijdens de trek, maar door het te lage aantal geboortes bij deze weidevogels.
Dat maakte Vogelbescherming Nederland donderdag bekend tijdens de presentatie van de resultaten van de landelijke gruttotelling.
De grutto staat inmiddels op de lijst van met uitsterven bedreigde dieren van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. "Omdat van de Europese grutto's het overgrote deel in Nederland broedt, hebben wij voor deze soort een grote internationale verantwoordelijkheid", vindt de Vogelbescherming.
De organisatie heeft naast de telling een studie laten verrichten naar de trek en overwintering van de vogelsoort. Bovendien heeft de Rijksuniversiteit Groningen de gruttopopulatie in Zuidwest-Friesland de afgelopen drie jaar in de gaten gehouden.
Dit jaar is voor het eerst serieus werk gemaakt van de telling. Vrijwilliggers van de Vogelbescherming telden tijdens twee weekeinden in juni grutto's op twintig plekken waar deze dieren zich vaak ophouden.
De resultaten van de zogeheten 'nulmeting' vielen niet mee. In totaal werden slechts ongeveer duizend jonge grutto's geturfd. In 2006 telden de vogelbeschermers er nog twee keer zoveel. De cijfers zijn echter niet goed te vergelijken, omdat vorig jaar alleen een steekproef werd uitgevoerd. De komende jaren willen de onderzoekers een meer exact beeld krijgen van de ontwikkelingen van de populatie door de telling steeds op dezelfde manier en in dezelfde periode uit te voeren.
Het lage aantal jonge grutto's valt volgens de Vogelbescherming te verklaren uit het prachtige, zonnige en droge weer in april. Boeren moesten daardoor vroeg maaien. Een groot deel van de nesten bleef dankzij beschermingsmaatregelen gespaard, maar met het verdwijnen van lang gras verdween de dekking tegen roofdieren.
Ook was er minder voedsel voor de grutto's. Regenwormen zochten diepere grondlagen en werden onbereikbaar voor de vogels, en in laag gras komen veel minder insecten voor dan in hoog gras. In 2006 waren de omstandigheden veel gunstiger voor de grutto. Vorig voorjaar was het koud en nat, waardoor boeren pas laat begonnen met maaien.
Volgens de Vogelbescherming is er niet alleen slecht nieuws te melden over de grutto. Positief is het feit dat steeds meer boeren rekening houden met de belangen van de vogels. Die maaien akkers met veel nesten later. Ook kan de trekroute nog veiliger worden, als bijvoorbeeld Frankrijk en Senegal stoppen met de jacht op grutto's.
(Bron)

Op zich is het niet gek als dieren- en plantensoorten uitsterven. Dat gebeurt al sinds ze bestaan. Het is alleen zo stompzinnig als ze uitsterven doordat de mens plek inpikt (letterlijk en figuurlijk) die hij niet nodig heeft.
'Geen opvang voor tienduizend kinderen'

AMSTERDAM - Tienduizend kinderen kunnen komend schooljaar niet terecht bij de buitenschoolse opvang.
Alle basisscholen in Nederland moeten vanaf volgende week tussen 07.30 uur en 18.30 uur opvang aanbieden als ouders daarom vragen.
Vooral door een gebrek aan ruimte vallen tienduizend kinderen buiten de boot, stelt de Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (BOink) zaterdag in de Volkskrant.
Vooral in vinexwijken en de grote steden zou het probleem groot zijn. In Amsterdam zouden 2.500 kinderen op een wachtlijst staan.
Veel scholen besteden de opvang uit aan externe kinderopvang, maar die kampen hierdoor met ruimte- en personeelsgebrek. Sommige scholen plaatsen keten op het schoolplein.
Brancheorganisatie MO-Groep zegt in de krant dat dertien procent van de aangemelde scholieren op een wachtlijst staat. Een woordvoerder schat het aantal op enkele duizenden.
Volgens de MO-Groep wordt het probleem vooral veroorzaakt doordat gemeenten niet meewerken. Ook zouden scholen niet op tijd in actie komen.
"Zij zitten waarschijnlijk niet te wachten op een grotere rol in de opvoeding. Dat vertraagt", zegt de woordvoerder.
De Algemenen Vereniging Schoolleiders zegt in een reactie dat zijn leden het maximale hebben gedaan. "Maar zoiets red je gewoon niet in een jaar." Hij verwijt de politiek een 'vluggertje'.
Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) heeft een taskforce in het leven geroepen die bekijkt wat de oorzaken zijn van de groeiende wachtlijsten en welke initiatieven op lokaal niveau worden ondernomen.
De werkgroep komt voor Prinsjesdag met concrete aanbevelingen.
(Bron)

Ook fijn als je verplicht wordt te werken maar je kind kan nergens terecht. Goed geregeld!
Dansende gevangenen hit op Youtube

MANILLA - Een video van Filipijnse gevangenen die in feloranje pakken dansen op Michael Jacksons Thriller is een wereldwijde hit geworden op de videowebsite Youtube.
Op de beelden is te zien hoe een deel van de 1600 gevangenen in een inrichting op het toeristeneiland Cebu in lange rijen bewegen op de klassieker van Jackson.
De video's zijn inmiddels meer dan 1,9 miljoen keer bekeken. Op de site zijn ook beelden te zien van gedetineerden die dansen op Queens Radio Gaga en muziek van de film Sister Act.
Het duurde een maand voor de gevangenen de Thriller-uitvoering onder de knie hadden, aldus een beveiligingsmedewerker die de uitvoering bedacht. Hij begon de gezamenlijke oefeningen een jaar geleden toen het hem opviel dat maar weinig gevangenen deelnamen aan de gymnastieklessen en push-up-sessies die de gevangenis aanbood.
De gedetineerden vinden het nu leuk om mee te doen, weet een lokale choreograaf die de danspasjes bedacht. Maar in het begin kwam hij angstig de gevangenis in. "Ze wilden niet naar me luisteren, ze gooiden zelfs slippers naar me."
(Bron)
Bendes in opmars binnen Amerikaanse strijdkrachten

NEW YORK - Criminele straatbendes krijgen steeds meer invloed binnen de Amerikaanse strijdkrachten.
Het aantal bendeleden in het leger en bij de mariniers stijgt sterk, meldde de Amerikaanse zender CBS zaterdagavond.
De bewijzen voor bendecultuur en activiteiten stapelen zich zo snel op dat de federale recherche FBI al spreekt van "een bedreiging voor de ordehandhaving en de nationale veiligheid."
De tekenen zijn huiveringwekkend, aldus CBS. Mariniers op Paris Island dossen zich uit in bendekleding, luchtlandingstroepen wisselen bendegroeten uit in een nachtclub bij Fort Bragg en infanteristen tonen bendetatoeages in Fort Hood.
Zelfs in Irak en Afghanistan duiken aanwijzingen op voor bendeactiviteiten. Bendegraffiti wordt op muren en voertuigen gespoten.
De toegenomen bendeactiviteit in de strijdkrachten valt samen met een stijging van het aantal nieuwe rekruten met een verleden. Sinds 2003 zijn er 125.000 rekruten met een crimineel verleden opgenomen.
Ze kregen een zogenoemde "morele vrijgeleide" om dienst te kunnen nemen. Ze hadden zich schuldig gemaakt aan misdaden als beroving en/of mishandeling.
Hoewel het aantal bendegerelateerde misdrijven binnen het leger sterk is toegenomen de afgelopen jaren, vormen ze maar een klein deel van het totaal aantal misdrijven.
In 2006 voerde het opsporingscommando voor criminele activiteiten van de landmacht 61 bendeonderzoeken uit tegen negen in 2003.
Volgens legerofficieren houdt echter slechts 1 procent van alle onderzoeken verband met gangs.
Dat bendeactiviteiten binnen de Amerikaanse strijdkrachten zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben, bewijst de zaak rond sergeant Juwan Johnston.
Tijdens een inwijdingsrite van de gewelddagige Gangster Disciples, een beruchte straatbende uit Chicago, werd hij in een park in Duitsland doodgeslagen door acht collega's.
Een soldaat die foto's maakte van gangstergraffiti in Irak kreeg de waarschuwing zijn gezicht er niet meer te vertonen op straffe van de dood.
(Bron)
'Wiet vergroot kans op psychose'

Wetenschappers tornen opnieuw aan de onschuldigheid van de joint. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gebruikers van de populaire drug 40 procent vaker een psychotische aandoening krijgen dan mensen die geen cannabis gebruiken.
Regelmatige blowers lopen een aanzienlijk groter risico op mentale klachten als schizofrenie, hallucinaties en waanvoorstellingen, zeggen Britse experts.
Toch blijft de kans dat een wietgebruiker daadwerkelijk een psychose krijgt klein. De aandoening komt namelijk maar weinig voor. Cannabisgebruik zou bij 14 procent van de Britse jongeren met psychische problemen een rol spelen.
Een link tussen de drug en het krijgen van een depressie konden de onderzoekers niet leggen. Ook is het niet zeker of wiet daadwerkelijk psychoses veroorzaakt.
Het kan zijn dat mensen die de drug gebruiken geestelijk sowieso al minder stabiel zijn, wat schizofrenie in de hand werkt, aldus de onderzoekers.
(Bron)

Of mensen die gevoelig zijn voor psychoses neigen eerder tot wietgebruik. Wat misschien bij de één dempend werkt, en bij de ander (of in andere omstandigheden) het 'uitbreken' van de psychose in de hand werkt?
Ooit kende ik iemand met wie het niet zo geweldig goed ging. Hij blowde veel, maar dat was niet zijn belangrijkste probleem. Ik zal me altijd herinneren hoe zijn vriendin en ik hem opzochten, toen hij met spoed op een gesloten afdeling was opgenomen. We wisten beiden niet wat te verwachten, maar hij was heel... normaal.
Ik zat me net af te vragen of medicijnen zo snel konden werken, toen hij een lang, verward, angstig en dreigend verhaal hield over controlesystemen in de asbak en de mannetjes die uit die asbak kwamen en dat hij heus wel wist dat wij erbij hoorden.

Sinds die tijd vermoed ik eigenlijk dat hij zonder al dat blowen niet zo acuut gek geworden was - maar dat ie zonder blowen misschien wel eerder ingestort was.
(Overigens was deze jongen na behandeling weer redelijk 'gewoon' - nog steeds blowend maar wel veel minder.)
Inwoners Zijtaart moeten wc mijden

ZIJTAART - De gemeente Veghel heeft inwoners van een wijk in het dorpje Zijtaart dat onder de Brabantse gemeente valt, zaterdag opgeroepen liever niet meer naar de wc te gaan. Ook douchen en (af)wassen is er voorlopig niet bij, liet de gemeente zaterdag weten.
Veel inwoners van de wijk Rudebroeck in Zijtaart kunnen helemaal geen gebruik meer maken van hun toilet. Door hevige regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag raakte de riolering overbelast.
Om die reden heeft de gemeente zaterdag chemische toiletten geplaatst, waar de inwoners alsnog terecht kunnen.
Pompgemalen draaien volop om de riolen te ontlasten. Maar de gemeente waarschuwt alvast voor regen zondag. Daardoor zal het probleem niet snel worden opgelost, aldus de gemeente.
(Bron)
Bewoners Iowa krijgen klompen ijs op hun dak

Een 78-jarige vrouw in de Amerikaanse staat Iowa dacht dat er een bom insloeg, maar wat er dwars door haar dak heen naar beneden kwam vallen bleek een stuk ijs van ruim 22 kilo.
Bij haar buren viel een klomp ijs voor het huis in stukken. "Ik kon zien waar de takken waren afgebroken, het kwam beslist uit de lucht vallen", zei de buurman.
Hij schatte de oorspronkelijke omvang van de klomp op die van een basketbal. Het was zuiver wit", zei hij, en de grootste stukken voelden heel glad aan."
De autoriteiten zeiden niet te weten waar het ijs vandaan komt. Theorieën die werden geopperd waren dat het ijs van een vliegtuig is gevallen of dat het zich zelfstandig heeft gevormd in de atmosfeer.
De eerste theorie is niet erg waarschijnlijk. Vliegtuigen laten soms op grote hoogte de inhoud van hun latrines vallen, die dan als ijs naar beneden komt. Maar dat zou natuurlijk geen zuiver wit ijs opleveren.
Verder kan zich onder bepaalde atmosferische omstandigheden ijs op vliegtuigen afzetten, maar die omstandigheden leken dinsdag boven Iowa niet aanwezig.
Volgens geoloog David Travis kan er sprake zijn van een megacryometeoor - een soort hagelsteen zonder hagelbui.
Travis maakt deel uit van een onderzoeksteam dat zo'n vijftig mogelijke inslagen van megacryometeoren heeft opgetekend.
Meestal doen die zich voor in kustgebieden, waar zoveel turbulentie is dat het ijs lang genoeg hoog wordt gehouden om tot dit soort proporties te kunnen aangroeien. Het team van Travis denkt dat het verschijnsel kan samenhangen met de klimaatverandering.
Hierdoor zou de tropopauze, de grens tussen onderste twee lagen van de dampkring (troposfeer en stratosfeer) kouder, vochtiger en turbulenter worden.
(Bron)
Milieuvervuiling doodt vier miljoen kinderen jaarlijks

GENEVE - Vier miljoen kinderen onder de vijf jaar sterven jaarlijks aan gevaarlijke milieuomstandigheden zoals vervuilde lucht of water of blootstelling aan chemicaliën.
Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vrijdag.
Het is de eerste keer dat de organisatie een aantal noemt. Belangrijkste doodsoorzaken zijn onder meer vergiftigingen, diarree en malaria, verspreid door de malariamug die gedijt in vuil water.
De meeste ziektegevallen door gevaarlijke milieuomstandigheden komen voor in Afrika, gevolgd door delen van Zuidoost-Azië.
(Bron)
Belg lost inbraak op met webcam

ELSENE - Een Belgische student heeft een inbraak in zijn kamer met behulp van een webcam opgelost. Dat heeft het parket van Brussel zaterdag gemeld.
De man had na een vorige inbraak een systeem in elkaar geknutseld om ongewenste bezoekers te identificeren. Bewegingsdetectoren registreerden elke aanwezigheid in de kamer. Als er werd ingebroken, legde een webcam het gezicht van de dieven vast.
Toen de student vrijdagmiddag een uurtje naar de bibliotheek, was het opnieuw raak. Inbrekers maakten van die gelegenheid gebruik om aan de haal te gaan met een computer en een modem. De webcam legde ze echter vast, zodat het slachtoffer even later zijn eigen buurman en diens vriend kon ontwaren op de beelden. De politie heeft het tweetal opgepakt.
(Bron)
Trekvogels eerder in Europa aangekomen

LONDEN- De vogeltrek vond dit voorjaar vroeger plaats dan anders, zo blijkt uit metingen van BirdLife International, de wereldwijde Vogelbescherming.
De vereniging onderzocht 16.000 waarnemingen van ooievaars, boeren- en gierzwaluw en de koekoek. De vogels zijn eerder in Europa aangekomen dan in 2006, door de zeer warme lente. "Zulke vroege waarnemingen zouden twintig jaar geleden niet mogelijk zijn geweest", zei projectcoördinator Joanna Kalinowska zaterdag.
De ooievaars kwamen al begin april, de boerenzwaluw half april, de gierzwaluw en koekoek begin mei.
(Bron)