zaterdag, december 20, 2003

TT 401 Een Britse postbode begint een proces tegen een godsdienstleraar van de universiteit in Wolverhampton. Alan Pugh beschuldigt de docent van nalatigheid omdat hij, geloof het of niet, te veel brieven postte!
Pugh verrekte zijn schouderspier toen hij probeerde Chryssides' brievenbus op te tillen. Hij kon een week niet werken en liep 286 pond aan inkomsten mis.
De docent had 270 enveloppen gepost, met een totaalgewicht van 22,5 kilo. Daarbij had hij, volgens de advocaten van Pugh, de risico's voor hun cliënt genegeerd.
Pas dus maar op als je nog kerstkaarten moet versturen...
TT 130 GRENOBLE In de Franse Alpen zijn de twee grootste gondels ter wereld in gebruik genomen. In beide gondels is plaats voor 200 man. Tussen Les Arcs en La Plagne kunnen ruim 1000 mensen per uur heen en weer vervoerd worden.
Van de week kwam een bezorger van de huis-aan-huis-krant langs, met zijn wagentje vol kranten, een jonger broertje op sleeptouw, en een klont kaartjes.
Om kwart voor negen belt hier een wat ouder jong aan, showt zo'n kaartje (ééntje) en verwacht geld.
Opkomende griepepidemie in Nederland

ROTTERDAM - Het aantal mensen met griep is de afgelopen week verdubbeld tot ruim tien per tienduizend inwoners gemiddeld over Nederland. Vorige week waren dat er nog ongeveer vijf. Het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam constateert dat er een begin is van een griepepidemie.
Volgens de cijfers van het centrum is vooral het westen van het land getroffen. In Noord- en Zuid-Holland zijn gemiddeld veertien op de tienduizend mensen ziek. In de zuidelijke provincies zijn dat er tien mensen, in het noorden vier en in het oosten zeven.
Officieel is sprake van een epidemie als er meer dan vijftien per tienduizend mensen ziek zijn.
(Bron)
Brinkhorst pleit voor kortere WW

DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil in het kabinet opnieuw een discussie beginnen over het verkorten van de duur van de WW-uitkering, zegt hij zaterdag in interview met De Telegraaf.
Daarover is bij de vorming van de coalitie van CDA, VVD en D66 al een stevig robbertje gevochten tussen VVD en CDA. De VVD wilde toen de maximale duur van de uitkering inkorten van vijf tot twee à drie jaar. Het CDA wist te bereiken dat dit niet gebeurde, maar wel werd de vervolguitkering WW afgeschaft.
Volgens Brinkhorst past inkorting van de duur van de WW in het streven van het kabinet om meer mensen betaald werk te laten verrichten en zo de economie uit het slop te trekken.
(Bron)

Tis inderdaad zo dat inkorting van de WW zorgt voor meer vacatures. En als we de rolstoelen afschaffen, kan iedereen weer lopen.
Bultrug op strand Katwijk

KATWIJK AAN ZEE - Medewerkers van de Kustwacht en de reddingsbrigade KNRM hebben zaterdag een dode bultrug op het strand bij Katwijk aan Zee getrokken. Het dode dier is ongeveer acht meter lang, zo heeft de politie laten weten.
Het dier werd rond het middaguur ontdekt, al drijvend voor de kust. Rond half een zagen reddingswerkers kans de bultrug op het strand te trekken. Het dier dat veel bekijks trekt, mist een staart. Volgens Naturalis in Leiden is het dier verdronken doordat het in de netten van vissers is vast komen te zitten.
Het dier is zaterdagmiddag naar een terrein van Gemeentewerken vervoerd, alwaar het door medewerkers van Naturalis wordt ontleed. Het skelet wil het museum hebben.
(Bron)
Vallende balk zorgt voor zware schade in Teylers Museum

HAARLEM - Het glazen dak van de bijzondere Ovale Zaal van Teylers Museum in Haarlem is in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig beschadigd doordat er een houten balk door viel. Het stuk hout is waarschijnlijk afkomstig van een bouwkraan. Het museum ontdekte de beschadiging zaterdagochtend, aldus een woordvoerder.
Volgens het museum werd niet alleen het dak maar ook een vitrine van ‘onschatbare waarde’ getroffen door de balk. De Ovale Zaal, de oudste museumruimte in het land, en de vitrine dateren uit de 18e eeuw. “We proberen alles zoveel mogelijk in zijn originele staat te houden. Dit tast natuurlijk de authenticiteit aan en dat is ontzettend jammer,” aldus de woordvoerder.
De ruimte is voorlopig voor het publiek gesloten, totdat duidelijk is dat de bouwkraan geen gevaar meer oplevert, aldus het museum. De rest van het museum is wel toegankelijk. De hijskraan wordt gebruikt bij de bouw van een complex op het Appelaarterrein naast het museum. De instelling zegt veel last te hebben van de nieuwbouw.
(Bron)
Nederlanders zijn trots op eigen land

RIJSWIJK - Verreweg de meeste Nederlanders (82 procent) zijn trots op hun land. Dat blijkt uit een enquête onder 1025 mensen tussen de 15 en 65 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van de regionale bladen die zijn aangesloten bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD).
Het meest trots zijn de ondervraagden op de strijd tegen het water (88 procent). Verder slaan veel Nederlanders zich op de borst vanwege de multinationale bedrijven (75 procent), het Hollandse eten (70 procent) en het schaatsen (68 procent).
Bijna alle ondervraagden (94 procent) vinden Nederland een mooi land, hoewel bijna de helft (46 procent) het vuil noemt. Een kwart van de ondervraagden noemt Nederland zelfs het beste land van de wereld.
Prinses Máxima is volgens de enquête het populairste lid van de koninklijke familie. Van de ondervraagden wordt 22 procent het meest door haar aangesproken. De prinses wordt op de voet gevolg door haar schoonmoeder (21 procent). Bij 15 procent valt prins Willem-Alexander het meest in de smaak.
Overigens voert koningin Beatrix (met 13 procent) de lijst aan als het gaat om de vraag wie van de leden het minst aanspreekt. Ze wordt gevolgd door prins Johan Friso (10 procent) en prinses Margarita (9 procent).
Van de ondervraagden vindt 77 procent dat de monarchie na Beatrix niet mag worden afgeschaft.
(Bron)
TT 401 De politie in Letland heeft een dronkelap opgepakt die twee keer de dodelijke hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Wellicht zet de man hiermee een record neer, ook met zijn kater.
De man van middelbare leeftijd, die ongeïdentificeerd bleef, was bewusteloos toen een bloedtest een promillage van 7.22 uitwees. Een gemiddelde drinker gaat over zijn nek bij een promillage van 1.2, verliest het bewustzijn bij 3.0 en haalt geen adem meer bij 4.0.
Ook op de Eerste Hulp wisten ze van niemand die deze dosis ooit overleefde, zelfs niet in Rusland. "Hij zal zich niets herinneren", luidde het oordeel.
TT 120 DEN HAAG Studenten mogen zodra ze hun studie hebben voltooid, niet langer een studentenkamer bezet houden. Het kabinet hoopt met de maatregel het tekort aan kamers voor studenten terug te dringen.

Alleen jammer dat die studenten dan nergens heen kunnen. Ook maar de straat op?

vrijdag, december 19, 2003

Privacy muziekuitwisselaars op internet beschermd

WASHINGTON - Een Amerikaans federaal hof van beroep heeft vrijdag de muziekindustrie en haar strijd tegen de illegale verspreiding van muziek via internet een zware slag toegebracht. Volgens de rechters kunnen onder de huidige Amerikaanse wetten, internetproviders niet worden gedwongen namen vrij te geven van mensen die muziek uitwisselen via het net, zo meldden Amerikaanse media.
De uitspraak is een streep door de rekening van de muziekbranche en haar offensief tegen het illegaal uitwisselen van muziek, films en andere bewegende beelden. Het vonnis betekent niet dat het legaal is muziek uit te wisselen via de digitale snelweg, maar neemt de muziekindustrie wel een belangrijk wapen uit handen om dergelijke praktijken te bestrijden.
(Bron)
Politie houdt 16-jarig meisje aan voor overval

LEEUWARDEN/ASSEN - De politie heeft vrijdag een 16-jarig meisje uit Assen aangehouden als medeplichtige van een overval van een supermarkt in Assen, eind augustus. Eerder werden al twee jongens van zeventien en een jongeman van achttien uit Assen aangehouden in deze zaak. Hun voorarrest is door de rechtbank in Leeuwarden met dertig dagen verlengd.
De zaak kwam aan het rollen toen de drie jongemannen werden aangehouden op verdenking van een bankoverval in Oldeberkoop begin december. De verdachten waren naar het huis van een bankmedewerker in Steggerda gegaan. Daar bonden ze een vrouw en haar minderjarige zoon vast en dwongen de man mee te gaan naar de bank. De man alarmeerde later de politie zodat de jongemannen snel konden worden aangehouden.
De politie deed nog diezelfde nacht huiszoekingen in Assen. Na verhoren werd duidelijk dat de jongemannen ook waren betrokken bij de overval op de EDAH-supermarkt in Assen, een overval op een inwoner van Steggerda en een overval op een winkelmedewerkster die op weg was naar de bank om geld te storten.
De verdachten zitten nog steeds in beperking. Zij hebben daardoor alleen contact met hun advocaat. De politie Friesland werkt met tien rechercheurs aan de zaak samen met zes collega's uit Drenthe.
(Bron)
Mannen stelen mos uit natuur voor kerststukjes

MUNNEKEBUREN - Twee mannen zijn vrijdag aangehouden omdat ze mos wilden stelen uit een natuurreservaat van Staatsbosbeheer bij Munnekeburen. Staatsbosbeheer vermoedt dat het duo het mos wilde gebruiken voor het maken van kerststukjes.
De mannen hadden veertig tot zestig vuilniszakken gevuld toen medewerkers van Staatsbosbeheer hen op heterdaad betrapten. De mannen, inwoners van Steenwijk, zijn overgedragen aan de politie wegens stroperij. De zakken mos zijn in beslag genomen.
(Bron)
Domme bankrover geeft adres op

PALMA DE MALLORCA - Een 20-jarige Spanjaard gaat de boeken in als een van de domste bankrovers aller tijden. Dat meldde vrijdag de krant El Mundo/El Día de Baleares.
Onder dreiging met een pistool eiste hij van een bankmedewerkster dat er 100 miljoen euro op zijn rekening werd bijgeschreven. Hulpvaardig gaf hij de vrouw zijn bankpas. Gewapend met pistool én stortingsbewijs keerde de bankrover tevreden naar huis. Alwaar de politie hem korte tijd later arresteerde.
(Bron)
Bromfietser al spookrijdend op autosnelweg

AMSTERDAM - Een 18-jarige bromfietser uit Amsterdam heeft de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond vrijdagochtend enige tijd beziggehouden. Agenten kregen een melding van een wegenwachter dat de man al enige tijd met 70 kilometer per uur over de A13, de A20 en de A16 reed. Zijn brommer was voorzien van een motorkentekenplaat.
Toen agenten de bromfietser wilden aanhouden aan de zuidkant van de Van Brienenoordbrug, besloot de Amsterdammer er vandoor te gaan. Al spookrijdend reed hij de brug weer op om vervolgens uit het zicht te verdwijnen. Enige tijd later werd de vluchtende man alsnog klemgereden bij de afrit naar de Jacques Dutilhweg.
De man gaf zich echter nog niet gewonnen, maar probeerde er rennend vandoor te gaan. Deze vluchtpoging mislukte echter. De Amsterdammer werd vervolgens aangehouden en kan onder meer bekeuringen tegemoet zien voor diefstal, dan wel heling van de brommer en spookrijden.
(Bron)
Molecuul in ver melkwegstelsel waargenomen

WASHINGTON - Een nieuwe infraroodtelescoop van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in een ver verwijderd melkwegstelsel een organisch molecuul ontdekt.
Volgens de NASA is het de eerste opwindende uitkomst van het onderzoek met de ruimtetelescoop. Het melkwegstelsel is 3,25 miljard lichtjaren van de aarde verwijderd.
Volgens onderzoeker James Houck van de universiteit in Cornell was met de telescoop een spectrum te zien, dat wees op organische bouwstenen. Ook zou een massieve schijf van planeetvormige kosmische brokstukken te zien zijn geweest.
(Bron)
Belg haalt bloemen uit de automaat

BRUSSEL - De Belgen, die graag mogen lachen om de Nederlanders die hun kroket uit de muur halen, krijgen hun eigen rariteit: de bloemenautomaat.
Op de luchthaven in Zaventem kunnen afhalers een ruikertje trekken uit een speciaal voor verse snijbloemen ontworpen koelautomaat. Een lokale bloemenverkoper vult de automaat bij met zelf ontworpen boeketjes.
(Bron)
Oplichter dupeert honderden mensen met nepvakantie

GOUDA - De politie van Gouda is een onderzoek begonnen naar een Gouwenaar die honderden mensen nepvakantiereizen zou hebben verkocht. Daarbij zou de Gouwenaar de naar schatting 1150 gedupeerden voor in totaal voor 200.000 euro hebben opgelicht, meldde de politie vrijdag.
De man, die zich voordeed als eigenaar van bussen, vliegtuigen en schepen, plaatste advertenties en praatte zijn slachtoffers een kerstvakantie op een cruiseschip aan. De vakantiegangers zouden deze week en volgende week met het vliegtuig van Schiphol naar Barcelona worden gebracht en vandaar met een schip koers zetten naar Griekenland. En dat alles voor slechts 180 euro. Dat zou kunnen omdat een van de nieuwe cruiseschepen van de Gouwenaar een proefvaart moest maken.
Belangstellenden uit het hele land gingen met de man in zee en maakten de reissom over. Deze week bleek dat ze in de maling zijn genomen. Zo kwamen gedupeerden er achter dat het bedrijf van de man en de reis niet bestaan. De Gouwenaar is inmiddels gevlogen.
Bij de politie druppelen de aangiftes uit het hele land inmiddels binnen. Twee mensen die de administratie voor de man deden, zijn opgepakt voor verhoor. Zij worden nog niet gezien als verdachten.
(Bron)
Arbeidstijden worden soepeler

DEN HAAG - Het kabinet wil de wettelijke bepalingen over het maximaal aantal werkuren en de nachtarbeid vereenvoudigen. De regels over het verrichten van overwerk kunnen zelfs uit de wet.
Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vrijdag voorstellen over vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet naar de Tweede Kamer gestuurd. De voorstellen vloeien voort uit afspraken die al waren gemaakt door het eerste kabinet-Balkenende.
Door de wijziging sluit Nederland beter aan op de internationale normen, wat de arbeidsmarktpositie van Nederland kan versterken. De Geus vindt het voldoende om alleen nog een maximumarbeidstijd van twaalf uur per dag en zestig uur per week in te stellen. Het is dan aan werknemers en werkgevers om op collectief en individueel niveau afspraken over arbeids- en rusttijden te maken per dag of per week.
Wel zijn er beperkingen. Zo mag een werknemer in een periode van dertien weken gemiddeld maximaal 48 uur per week werken. De maximale tijd die nachtarbeiders mogen werken wordt vastgelegd op tien uur per dienst maar mag in dertien weken niet meer dan acht uur per dienst zijn. Bepalingen over de rusttijden na nachtdiensten, het maximum aantal nachtdiensten en opeenvolgende nachtdiensten worden geschrapt.
Werken op bijzondere tijdstippen moet worden afgesproken in een CAO, met de ondernemingsraad of met een individuele werknemer. Zondag moet zoveel mogelijk de gebruikelijke rustdag blijven. Dat is ook zo afgesproken in het buitenland.
MKB Nederland reageert "verheugd" op het besluit. "We krijgen nu meer ruimte en flexibiliteit in de werktijden en dat is goed voor de arbeidsproductiviteit", aldus H. van Haastert, secretaris arbeidsvoorwaarden van de werkgeversvereniging. Volgens haar kunnen werknemers nu ook beter hun werk en privé-leven op elkaar afstemmen.
(Bron)
Huisjesmelkers Den Haag aangehouden

DEN HAAG - Politie en justitie hebben deze week in Den Haag drie mannen aangehouden die zogenoemde slaappanden voor illegalen zouden uitbaten. De verdachten, 22, 24 en 50 jaar oud, zouden minstens tien huizen illegaal hebben verhuurd aan tientallen mensen, zo liet het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.
De politie stelde naar aanleiding van klachten over overlast een onderzoek in en kwam de mannen op het spoor. Dat deed ze samen met de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag. De drie worden volgens het OM verdacht van het vervoeren en huisvesten van illegalen en van deelname aan een criminele organisatie.
Den Haag richt sinds twee jaar de aandacht intensief op de huisjesmelkers, die meestal voor zeer hoge bedragen slaapplaatsen verhuren in slecht onderhouden panden. Vaak zijn de huurders illegalen die in de kassen van het Westland werken.
De panden zijn over het algemeen brandgevaarlijk, onhygiënisch en overbevolkt. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in Den Haag huisjesmelkers strafrechtelijk worden aangepakt.
Op bestuursrechterlijke niveau pakt de gemeente Den Haag eigenaren van verdachte panden regelmatig aan. Zo kan de gemeente huisbazen manen hun panden op te knappen of huizen sluiten. Zo werden dit jaar zestig panden gesloten omdat er sprake was van een levensbedreigende situatie voor de bewoners.
Naar aanleiding van klachten van overlast en verklaringen heeft de politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag en in samenwerking met de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente, een onderzoek ingesteld.
In een aantal huizen zijn de afgelopen weken 26 illegalen aangetroffen. Van hen zijn er inmiddels 21 het land uit gezet, vijf zitten nog in bewaring bij de Vreemdelingenpolitie.
Bij doorzoekingen zijn geldbedragen en administratie in beslag genomen. Het onderzoek wordt voortgezet. Vrijdag 19 december worden de drie verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)
Premier: 'Motie over asielzoekers niet uitvoerbaar'

DEN HAAG - Gemeenten moeten blijven meewerken aan het uit de woning of opvang zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat daarmee gewacht moet worden tot het terugkeerbeleid in kannen en kruiken is, maar een motie waarin dit is vastgelegd, is volgens het kabinet "niet uitvoerbaar".
Premier Balkenende zei vrijdag na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad, dat de motie op gespannen voet staat met bestaande wet- en regelgeving. Hij kondigde aan dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) maandag hierover een brief zal sturen aan de Tweede Kamer.
De premier wilde niet ingaan op vragen over de consequenties hiervan voor asielzoekers op korte termijn. Minister Verdonk zei eerder te verwachten dat het terugkeerbeleid in de tweede helft van januari het nieuwe terugkeerbeleid een feit zal zijn.
Verschillende gemeenten lieten al weten er niets voor te voelen uitgeprocedeerde asielzoekers op straat te zetten, zolang er voor hen niets is geregeld. In de Tweede Kamer waren alleen VVD en LPF het met de minister eens, dat niet gewacht hoeft te worden met het uit huis zetten van de asielzoekers.
(Bron)

Schop ze allemaal de straat op en het land uit. Wat dondert het dat het winter is. Wat dondert het dat ze nergens heen kunnen. Wat dondert het dat van gezinnen met drie kinderen twee kinderen hier geboren zijn en de oudste zich niets meer herinnert van het 'thuisland', en dat ze alleen Nederlands spreken. Wat dondert het dat ze tien jaar hebben moeten wachten voor ze te horen kregen dat ze kunnen doodvallen.
Dit is een tijd van vrede op aarde, en van goede voornemens. Terug naar gristelijke normen en waarden. Eigen volk eerst.
En zoiets wordt het dan:



Het bevalt me nog niet helemaal, maar ik wacht op verdere inspiratie.
Jawel.

Er zijn 675000 werklozen, 92000 vacatures, en de werkenden moeten vooral ADV inleveren en meer gaan werken voor hetzelfde geld.
Maar tis wel eigen schuld van de werklozen dat ze geen baan kunnen vinden.
Welke minister legt me dit even uit?
Sporten voor velen te duur

DEN HAAG - Bijna een op de tien sportende Nederlanders is het afgelopen jaar gestopt met sporten omdat het te duur wordt. Ongeveer 5 procent van de ouders haalde kinderen van een sport vanwege het geld. Dat zijn enkele van de bevindingen van een vrijdag gepresenteerd onderzoek dat het Nibud heeft uitgevoerd in samenwerking met de GPD-bladen en het RTL-nieuws.
Het algemeen gevoel dat sporten steeds duurder wordt is juist, zo blijkt uit de enquête, waaraan 2439 mensen hebben deelgenomen na een oproep in GPD-bladen en de website van RTL.
De helft van de sportende Nederlanders zag de contributie van de sportclub dit jaar met gemiddeld 10 tot 15 procent stijgen. Dat geldt niet alleen voor de contributie van volwassenen, maar ook voor die van kinderen. Ongeveer de helft van de ouders zegt dat de contributie voor hun sportende kroost het afgelopen jaar flink is gestegen.
Mensen hielden niet massaal op met sporten, maar toch stopte bijna een op de tien met een sport vanwege het geld. Zij stoppen vooral met duurdere sporten zoals fitness, aerobics en tennis, aldus het Nibud. Bij kinderen zijn de gevolgen van het duurder worden minder groot. Ruim 5 procent zegde het lidmaatschap van een sportclub op omdat de ouders het niet meer konden of wilden betalen.
Wat mensen per maand uitgeven hangt af van de sport. Een tennisser geeft bijna 50 euro uit. Wie aan fitness doet, is ongeveer 45 euro kwijt. Voor een hardloper is dat 20 euro. Het gaat bij die bedragen niet alleen om contributie maar ook om lesgeld, kleding, schoeisel en attributen.
Ouders van een voetballertje zijn per maand minstens 18 euro kwijt aan contributie, kleding, schoenen en andere benodigdheden. Voor een kind op zwemles betalen zij 28 euro in de maand. Hier komen vaak nog kosten zoals extra lesgeld van gemiddeld 10 euro bij. Kinderen die tennissen kosten hun ouders gemiddeld 39 euro per maand. Worden ouders ingeschakeld bij het vervoer van hun kroost, komt daar aan reiskosten nog eens 16 euro bij.
De uitgaven in sportkantines kunnen ook aardig aantikken. Een man geeft per bezoek zo'n 8 euro uit, een vrouw ruim de helft. De sportschool is zowel bij mannen als vrouwen favoriet. Een kwart van de sportende mannen doet aan fitness. Een op de drie sportende vrouwen zit op fitness of aeorbics. Teamsporten zijn minder populair. Enige uitzondering is voetbal. Ruim 17 procent van de sportende mannen voetbalt.
Kinderen onder de zes zwemmen vaak. Vanaf zeven jaar doen zij vooral aan teamsporten. Bijna een kwart van de sportende kinderen zit op meer dan een sport.
(Bron)
Vrouwen weigeren seks uit protest

Zesduizend vrouwen uit het dorp Aghem in West-Kameroen hebben aangegeven de komende twee maanden geen seks te zullen hebben. Dit is gedaan uit protest tegen de vernieling van hun oogst, die te wijten is aan de veestapel van hun mannen. Ook namen de vrouwen een stamhoofd gevangen.
De maatregelen werden genomen na een onbevredigende uitkomst van de onderzoekscommissie, die was ingesteld door de stamhoofden om de precieze oorzaak van de vernielingen te onderzoeken.
(Bron)

donderdag, december 18, 2003

TT 192 Omroeper (m/v) terug op Nederland 3

HILVERSUM Op Nederland 3 keert tijdens de feestdagen tien dagen lang de van oudsher bekende omroepster (m/v) terug. Het gaat om een proef, bedoeld om de tv-programma's tijdens de decemberdagen meer cachet te geven.
De omroepleiding gaat echter ook meten of de kijkers de tijdelijke terugkeer van de omroepers waarderen, die de tv-programma's 'aan elkaar praten', zo heeft een woordvoerder laten weten.
Omroepers (m/v) zijn onder anderen: Jack Spijkerman, Paul de Leeuw, Joost Prinsen, Jörgen Raymann, Freekde Jonge, Wilfried de Jong, Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen van Merwijk en Astrid Joosten.
Au.
Hoeveel asielzoekers zouden er in en rond het Catshuis kunnen wonen?
Waarom houdt poes zo van kranten snipperen?
TT 401 Een echtpaar uit het Duitse Moers is in de nacht van dinsdag op woensdag uit de slaap gewekt doordat een hun onbekende man zich naast hen in het echtelijke bed kwam nestelen.
De man in kwestie was het appartement van het stel binnengedrongen via het wc-raampje. Na van het toilet gebruik te hebben gemaakt, kleedde hij zich uit en stapte spiernaakt in het bed, waar het echtpaar lag te slapen.
Pas toen de man onbedaarlijk begon te snurken, schrok de echtgenoot wakker en voelde dat er aan beide kanten van hem iemand lag. De politie werd gebeld en de 'bedgast' werd afgevoerd.
TT 401 Een Australische spermabank is door reacties overspoeld, toen zij in een studentenkrant in Calgary (Canada) adverteerde met een gratis reis.
De organisatie belooft potentiële donors ruim 4000 euro, inclusief een retourticket, een verblijf van twee weken en een dagelijkse toelage. Het enige wat de kandidaten tussen de 18 en 40 jaar oud in ruil daarvoor moeten doen is om de dag doneren.
Het tekort aan Australisch zaad is te danken aan een mogelijke wetswijziging. De beoogde wet staat kinderen toe om de identiteit van beide ouders op latere leeftijd te kunnen achterhalen.
TT 125 2,3 miljoen doden door aids in 2002

GENÈVE Aids was in 2002 wereldwijd met afstand de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen van 15 tot 59 jaar. Bijna 2,3 miljoen mensen stierven vorig jaar aan deze auto-immuunziekte, heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) gezegd.
In genoemde leeftijdsgroep gaan ook veel mensen dood aan hartinfarcten (1,3 mln), tbc (1 mln), verkeersongelukken (0,8 mln) en beroertes (0,78 miljoen).
Aids grijpt in Afrika alarmerend snel om zich heen. De levensverwachting is er met 20 jaar verlaagd door deze ziekte. In Afrika is aids de belangrijkste doodsoorzaak voor alle mensen van 15 jaar en ouder.

Als u een dertiende maand heeft en u wilt wat goeds doen: Aidsfonds, of een van de vele andere fondsen.
TT 124 WHO: groot tekort medisch personeel

GENÈVE De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt in haar jaarrapport dat de bestrijding van besmettelijke ziekten steeds meer belemmerd wordt door een gebrek aan artsen en verplegers.
Het tekort is deels ontstaan doordat het verzorgen van aidspatiënten in arme landen veel van de personeelscapaciteit opslokt. De basisgezondheidszorg komt daardoor met name in Afrika in gevaar.
Door de verslechterde basiszorg zijn er meer epidemieën. Meer mensen dan een paar jaar geleden sterven aan diarree, malaria en tuberculose. De WHO roept de rijke landen daarom op meer geld te steken in personeelsopleidingen.
TT 109 Zorgraad bepleit snellere ambulance

DEN HAAG De organisatie van de medische noodhulp kan beter. De huidige norm is dat een ambulance binnen een kwartier ter plaatse moet zijn. Als dat tot acht minuten wordt verkort, scheelt dat op jaarbasis 1000 tot 2000 doden.

Als niemand meer ziek wordt, scheelt dat nog veel meer doden. Acht minuten? Hoe willen ze dat doen? Elke wijk z'n eigen ambulance of zo?
92000 vacatures. Hoeveel werkzoekenden waren er ook alweer? En dan zouden de werkenden langer moeten gaan werken (voor hetzelfde geld). Maar er is werk zat. Jaja.
Iemand in de regio Utrecht op zoek naar een klantenservicemewerker dan wel inbound call center agent dan wel biebmedewerker? Veel ervaring en opleiding?
Probleem voedselveiligheid overbelicht

ARNHEM - In Nederland overlijden jaarlijks 23 duizend mensen door oorzaken die met voeding te maken hebben, maar de aandacht voor voedselveiligheid wordt overdreven. Minder dan 1 procent van het aantal sterfgevallen is een gevolg van onveilig of vergiftigd voedsel. De rest van de sterfgevallen komt door ongezond, bijvoorbeeld te vet, eten.
Dit stelt de Stuurgroep Technology Assessment, een onafhankelijke adviescommissie van het ministerie van Landbouw, in een advies aan minister Veerman van Landbouw. Volgens de stuurgroep kan de overheid haar aandacht beter richten op ongezond eten dan op voedselveiligheid.
Het aantal doden door ongezond eten is vergelijkbaar met het aantal sterfgevallen door roken (22 duizend per jaar). Maar de aandacht voor ongezond eten is veel minder groot, constateert de stuurgroep. Kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door ongezond eten.
Na recente voedselcrises (BSE, dioxine, salmonella) heeft de overheid grote nadruk gelegd op het belang van voedselveiligheid. Volgens de stuurgroep dreigt die aandacht door te schieten. Weliswaar is het aantal voedselvergiftigingen in Nederland met ongeveer vier miljoen per jaar groot, maar de gevolgen zijn zelden ernstig.
Jaarlijks sterven honderd mensen door voedselinfecties of voedselvergiftiging. Dat is een fractie van het aantal doden als gevolg van ongezond eten, aldus de stuurgroep.
Volgens stuurgroepvoorzitter Wouter van der Weijden is het verder opvoeren van voedselveiligheidseisen kostbaar en niet zonder risico's. Strenge hygiëne in de voeding en de omgeving kan ertoe leiden dat het immuunsysteem van mensen en dieren onvoldoende wordt geprikkeld, waardoor minder natuurlijke weerstand wordt opgebouwd.
Dat zou weleens een van de oorzaken kunnen zijn voor de explosie van allergieën bij inwoners van rijke landen.
Een grote nadruk op voedselveiligheid werkt nadelig voor kleine ambachtelijke producenten die moeite hebben met de hoge kosten van opgelegde hygiënemaatregelen. Strenge normen maken de productie onmogelijk van ambachtelijke etenswaren als rauwmelkse kazen. Dat gaat ten gunste van fabrieksmatig geproduceerde massaproducten. Daardoor neemt de voedseldiversiteit af.
Sectoren als de intensieve veehouderij sluiten zich af en vervreemden daardoor van hun omgeving. Het stellen van voedselveiligheidseisen werpt bovendien barrières op voor de import uit ontwikkelingslanden. De stuurgroep pleit er om die reden voor de normen niet strenger te maken dan uit oogpunt van volksgezondheid noodzakelijk is.
Volgens de stuurgroep moet de overheid basisnormen vaststellen, maar moet de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid meer bij het bedrijfsleven worden gelegd. Voedselschandalen kunnen bedrijven enorme schade berokkenen. Daarom nemen steeds meer bedrijven adequate maatregelen.
(Bron)
Saudi-Arabië verbiedt import van poppen en teddyberen

RIYAD - Saudi-Arabië heeft een verbod afgekondigd op de import van meisjespoppen en teddyberen. Handelaren krijgen drie maanden de tijd om de knuffels uit de schappen te halen.
Volgens de Britse krant The Daily Telegraph is het niet duidelijk of het verbod ook geldt voor mannelijke poppen. De minister van Binnenlandse Zaken, prins Nayef, verbood ook de import van kruisen en Boeddha-beelden.
Het verbod komt op een moment dat Saudi-Arabië juist leek te moderniseren. Het koninkrijk heeft internationale kritiek gekregen, omdat vijftien van de negentien kapers van de aanslagen op 11 september 2001 Saudi's waren. Volgens critici veroorzaakte een strenge interpretatie van de islam de opkomst van fanatieke moslims.
(Bron)
Actiedag tegen beleid kabinet

AMSTERDAM - Het platform Keer het tij voert donderdag in ruim 25 plaatsen actie tegen de ,,harde rechtse'' plannen van het kabinet-Balkenende. Bij het platform zijn 350 organisaties aangesloten. De organisatie verwacht bij de demonstraties, fakkelwakes en andere acties enkele duizenden belangstellenden.
De plannen van het kabinet treffen vooral de zwakke groepen in de samenleving, aldus Keer het Tij. Zij richten grote schade aan in de gezondheidszorg, het onderwijs, de sociale voorzieningen en het milieu. Burgerrechten worden afgebroken en vluchtelingen buitengesloten, aldus de organisatie.
Acties zijn er in onder meer Almere, Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht en Rotterdam. Op initiatief van Keer het Tij was 20 september in Amsterdam een grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid, waaraan ongeveer 25.000 personen deelnamen.
(Bron)
China zet mobiele executiekamers in

PEKING - De Chinese Hoge Raad heeft de rechtbanken in het land toestemming gegeven om mobiele executiekamers in te zetten. Dat heeft een hoge verantwoordelijke binnen de Chinese justitie donderdag gezegd. Een rechtbank in de provincie Liaoning in het noordoosten van het land kocht onlangs al een speciale vrachtwagen, meldde de krant Xin Jing Bao.
De executiewagens maken het mogelijk ook in kleinere gemeenschappen de doodstraf uit te voeren, aldus de justitiewoordvoerder. Grote steden hebben veelal een speciaal terrein voor de macabere taak.
In de vrachtwagen kunnen veroordeelden een dodelijke injectie krijgen. De injectie vervangt steeds vaker het dodelijke nekschot, waarmee terdoodveroordeelden in China in het verleden meestal werden geëxecuteerd.
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International bracht China vorig jaar zeker 1600 mensen ter dood. De organisatie schat dat het werkelijke aantal executies echter dichter in de buurt van de drieduizend ligt.
(Bron)
Meer mensen uit Westerbork ontsnapt dan aangenomen

WESTERBORK - Uit het Kamp Westerbork zijn in de Tweede Wereldoorlog meer mensen ontsnapt dan tot dusver werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van W. 't Hart van de Open Universiteit Groningen. Volgens de onderzoeker zijn zeker driehonderd mensen ontsnapt, beduidend meer dan de 210, zoals de officiële geschiedschrijving meldt.
Volgens 't Hart is het aantal van 210 gebaseerd op de Duitse administratie van het kamp. Per dag werd bijgehouden hoeveel mensen er waren ontsnapt. Een groot aantal gevangenen is echter gevlucht zonder dat iemand het doorhad, aldus de onderzoeker. Op basis van gesprekken met familieleden van ontsnapten en jarenlang speurwerk in archieven kwam 't Hart tot de conclusie dat minimaal driehonderd mensen Westerbork hebben kunnen ontvluchten.
In Westerbork hebben tijdens de oorlogsjaren zeker 100.000 mensen gevangen gezeten. Dat er slechts driehonderd mensen konden ontsnappen, is volgens 't Hart het gevolg van het wraakzuchtige systeem van de organisatie. Als iemand tijdens de vlucht werd gepakt, werden tien familieleden of vrienden op transport gezet.
(Bron)
Witte leerlingen zijn het zorgenkindje

DEN HAAG - Witte leerlingen met een achterstand raken steeds verder achterop. Aan het einde van de basisschool lopen ze een jaar achter in taal en bijna vijf maanden in rekenen. Allochtone leerlingen halen hun achterstand juist in. Voor beide groepen ligt het aantal rond de 200.000 in het basisonderwijs.
Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat donderdag verscheen. Tussen 1994 en 2000 nam op de basisschool het verschil in toetsprestaties tussen witte achterstandsleerlingen en hun doorsnee klasgenoten met 10 procent toe. Leerlingen die laagopgeleide ouders hebben, gelden als achterstandsleerlingen, al of niet in combinatie met een niet-westerse komaf.
Ook in het voortgezet onderwijs gaat het niet van een leien dakje. Het aantal witte achterstandsleerlingen dat in de laagste regionen van het beroepsonderwijs belandt nam tussen 1988 en 2000 sterk toe: van 4 naar 12 procent. Ook ging deze groep minder vaak naar havo of vwo.
Het SCP doet geen harde uitspraken over de oorzaken omdat het daarvoor geen gegevens heeft. De opstellers van het rapport ‘Autochtone achterstandsleerlingen: een vergeten groep’ vermoeden evenwel dat onder witte scholieren minder onbenut talent is dan decennia geleden. Leerachterstanden zijn niet meer toe te schrijven aan een lage sociaal-economische afkomst, maar aan een lagere intelligentie.
Witte kinderen die nu nog laagopgeleide ouders hebben, krijgen thuis vaak minder steun bij het maken van huiswerk en hebben problemen met de opvoeding. Daar komt nog eens bij dat ze veelal moeite hebben met het zelfstandig leren dat op veel scholen in zwang is. Overigens wonen witte zwakke leerlingen wel relatief veel op het platteland, zoals vaak gedacht wordt, maar komen de meeste uit de stad.
Scholen met veel achterstandsleerlingen krijgen extra geld van het Rijk. Maar scholen maken pas aanspraak op extra leerkrachten als ruim eenderde van de witte scholieren op achterstand staat. Omdat deze leerlingen op veel verschillende scholen zitten, haalt maar 40 procent van deze scholen deze drempel. Allochtone leerlingen zitten veel meer bij elkaar op school in de grote steden. Daardoor heeft meer dan 90 procent van hun school extra steun om achterstanden weg te werken.
Daarom onderschrijft het SCP een advies van de Onderwijsraad om drempels voor extra steun te schrappen en om etnische afkomst niet meer als criterium te gebruiken.
(Bron)

Als alle kinderen achterlopen, is er dan niet iets mis met het onderwijs?
Mogelijk bom in wagen Geldnet in Utrecht aangetroffen

UTRECHT - In Utrecht is donderdagmiddag in een wagen van Geldnet een mogelijk explosief aangetroffen. Het voertuig staat voor supermarkt Dirk van den Broek aan de Zambesidreef. Vermoedelijk werd daar eerder een overval gepleegd. Volgens de politie zitten er nog twee medewerkers in de laadruimte van de geldwagen.
De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) is met grote spoed op weg naar Utrecht. De medewerkers moeten volgens de politie in het voertuig blijven. De omgeving is afgezet. Het verdachte voorwerp ligt op het dashboard in het voertuig. Hoe het daar precies is gekomen, is onbekend.
(Bron)
Bij de Blokker hier doen ze ook aan kerst. Maar je vraagt je wel af hoe ze er precies over denken. Let vooral op de knoop.

Vanmiddag nog een tijd in de tuin gezwoegd, meer bollen geplant, oud spul gesnoeid, een douchemat en een deken verwijderd en buiten de schutting opgehangen (ik snap dat niet, als je je wollen deken in andermans tuin ziet liggen na een windvlaag, waarom kom je 'm dan niet ophalen?).
En als steeds: ook nu was het nog heerlijk in de zon uit de wind.
Na een tijdje werd ik het zat, en na nog meer bollen heb ik voor een deel de snelle oplossing gekozen. Roer de kleinste bolletjes door elkaar, strooi ze uit op de plek waar je ze hebben wilt en bedek de hele handel met een fikse laag grond. Is gelijk een stukkie tuin opgehoogd ;-)
‘Schokkende taalverruwing op internet’

ARNHEM - De taal die jongeren gebruiken tijdens chatsessies op internet, is schokkend. Doodsbedreigingen en ernstige beledigingen zijn heel gewoon. De chattende jeugd is daar zo aan gewend dat een opmerking als ‘ik ga je vermoorden’ niet eens bijzonder opvalt.
Dat zei advocate mr. C. Hermesdorf uit Arnhem, raadsvrouwe van de 15-jarige Nina K. uit Nijmegen, donderdag. Justitie verdenkt Nina K. van medeplichtigheid bij de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric, omdat ze op de hoogte was van moordplannen waarmee haar vriendje, hoofdverdachte Goran M. (18), rondliep. Het staat vast dat het meisje niet aanwezig was bij de verwurging en in het brand steken van haar hartsvriendin.
“Goran M. heeft inderdaad in aanwezigheid van Nina op internet en rechtstreeks gezegd dat hij Maja wilde vermoorden. Maar zij vatte dat niet letterlijk op, en bij het doorlezen van allerlei chatsessies van Maja blijkt wel waarom. Opmerkingen over moord en doodslag waren kennelijk onder deze pubers normaal. Dat baart me grote zorgen”, aldus Hermesdorf. Volgens de raadsvrouw heeft de politie ook nog iemand anders gehoord, die ook zo'n opmerking tegen Maja op internet maakte, maar die jongen heeft niets met de zaak te maken.
De advocate bestrijdt dat haar cliënte een afspraak heeft geregeld tussen Maja Bradaric en Goran M., zoals door advocaten van de drie mannelijke verdachten naar buiten is gebracht. “Maja maakte die afspraak zelf enkele dagen voor haar dood. Op de fatale avond heeft Maja nog met Goran gechat vanuit het huis van Nina, terwijl dit meisje en haar moeder zaten te eten. Daarna is ze weggegaan. Nina wist niet wat er ging gebeuren.”
(Bron)
Snelle Lada te koop op E-bay

AMSTERDAM - De snelste Lada ooit staat te koop op E-bay . De auto is een project van het Britse televisieprogramma Topgear . De auto werd door Lotus onder handen genomen en omgetoverd tot een racemachine.
De redactie van Topgear vroeg zich af of het mogelijk was om van een Lada een racemonster te maken en stuurde de auto naar de Lotusfabriek. Daar werd meer dan 1000 manuren aan de wagen gesleuteld. Zo werd een tweedehands motorblok van Fiat onder handen genomen door een voormalige Formule 1-monteur. Daarnaast werd het onderstel, de versnellingsbak en het interieur opnieuw ingericht.
Om 14.00 uur stond het hoogste bod op slechts 5500 pond, het bieden gaat door tot 20.15 uur donderdagavond.
(Bron)

Dat lijkt me nou echt geweldig, in een Lada rondkarren, iedereen die een beetje gniffelt, maar het ding gaat tot 135 mijl per uur (= 217 km/uur) :-)
Geef je boek uit en verdien er alleen maar aan. Tuurlijk.
TT 104 Sluiting GE Wind blijkt verzinsel

ALMELO Een onbekende man heeft via het ANP het bericht verspreid dat General Electric Wind in Almelo wordt gesloten en alle 360 medewerkers op straat komen te staan. Het bericht blijkt onwaar te zijn.
Het ANP heeft aangifte gedaan bij de politie, die gaat uitzoeken wie de valse verklaring heeft afgelegd. De man maakte zich tegenover het ANP bekend als 'directeur J. Baas'. De echte directeur heet D. van den Hoek.
De fabriek van GE Wind ligt sinds kort stil na een grote brand. Eerder waren 120 uitzendkrachten ontslagen. Het ANP heeft GE Wind zijn excuses aangeboden.
TT 107 Wallage klaagt over Hirsi Ali

GRONINGEN Burgemeester Jacques Wallage van Groningen heeft VVD-fractieleider Van Aartsen schriftelijk verzocht om maatregelen te nemen tegen Hirsi Ali. Die lokt volgens de oud-fractieleider van de PvdA met haar "aanvallen op de islam" geweld uit.
Wallage stoort zich aan de stelling van Hirsi Ali dat islamitisch onderwijs leidt tot segregatie. Ook vindt hij dat Hirsi Ali door tegenover moslimkinderen publiekelijk het bestaan van Allah in twijfel te trekken, ouders intimideert en hun grondrechten aantast.
In een antwoordbrief neemt Van Aartsen afstand van de beschuldigingen.
TT 120 BREDA Een kwartier na een bankoverval in Breda zijn de vier daders door de politie aangehouden. Ze hadden zeven vrouwen, onder wie twee hoogzwangeren, in een kluis opgesloten. Onbekend is of er geld is buitgemaakt bij de overval.

woensdag, december 17, 2003

Nieuwe proef met extra lange vrachtwagens

DEN HAAG - Minister Peijs (Verkeer) zet een tweede proef met extra lange en zware vrachtwagens door. Vanaf begin volgend jaar zullen op de Nederlandse snelwegen maximaal driehonderd vrachtwagens ('ecocombi's') van 25,25 meter en 60 ton rondrijden.
Een eerste proef, tussen december 2000 en juni 2003, leverde slechts vier deelnemers op, omdat er strenge voorwaarden golden. Zo mochten de combi's op trajecten van hooguit 50 kilometer rijden. Bovendien moest het vervoer aansluiten op het spoor of havens om die sectoren te ontzien.
De minister heeft besloten de voorwaarden aan te passen, zodat er meer vrachtwagens kunnen deelnemen. Zo worden de effecten van het rijden met deze combi's duidelijker, liet het ministerie woensdag weten.
Er geldt geen beperking meer op de ritafstand en aansluitingen. Verder mag in de ochtendspits worden gereden. De wagens mogen steden niet in, maar wel bedrijfsterreinen aandoen aan de rand van de stad. Er gelden verder strengere eisen voor chauffeurs. Buiten de snelwegen mogen bedrijven op tien, in overleg met het ministerie, te kiezen trajecten (per bedrijf) van maximaal 20 kilometer rijden.
Het inzetten van zulke lange vrachtwagens is volgens het ministerie goed tegen de files en voor het milieu. Uit de eerste proef bleek dat het brandstofverbuik lager kan worden, minder kooldioxide vrijkomt en minder wordt gereden. De supertrucks zijn ook niet onveiliger dan gewone combinaties.
De tweede proef gaat in maart van start en zal tot 1 november 2006 lopen. Verladersorganisatie EVO en de vervoerders van Transport en Logistiek Nederland (TLN) reageren positief. Volgens een TLN-woordvoerster leidt het gebruik van de wagens niet tot meer vervoersbewegingen, zoals milieuorganisaties stellen, maar tot efficiënter vrachtveroer. "Er kan meer vervoerd worden in één ecocombi." Er is ook geen sprake van dat "de ene sector profiteert ten koste van de andere". Feit is dat spoorvervoerders, de binnenvaart en haventerminalbedrijven geen voorstander zijn van de vervolgproef.
(Bron)
Eenderde weet niet wat met kerst gevierd wordt

HILVERSUM - Meer dan een op de drie Nederlanders weet niet wat er met kerst wordt gevierd. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Intomart in opdracht van de NCRV onder 750 volwassenen. Van de deelnemers wist 26 procent niet welk bijbels verhaal met kerst wordt herdacht. 6 procent dacht dat het iets anders was dan de geboorte van Jezus Christus.
De NCRV noemt het opmerkelijk dat ook onder gelovigen de betekenis van kerst niet algemeen bekend is. 13 procent van de Nederlands hervormde ondervraagden noemde een verkeerd bijbelverhaal, van de roomskatholieken zat 26 procent er naast terwijl onder de gereformeerden 16 procent niet direct het juiste antwoord had. Onder niet-kerkelijke deelnemers wist 35 procent niet wat de aanleiding voor kerst is.
Een op de zes ondervraagden was het eens met de stelling dat in 2050 helemaal niemand meer weet waar kerst op is gebaseerd. De uitkomsten van de enquête werden woensdag in de actualiteitenrubriek Netwerk openbaar gemaakt.
(Bron)

En dan hebben we het er maar niet over dat het oorspronkelijk gewoon midwinter was, de terugkeer van het licht, en dat dat hele babyverhaal er pas later bijgekomen is...
Drie keer de hoofdprijs? Niets bijzonders!

Drie keer een hoofdprijs in de lotto en de toto. Het tart de statistieken, maar de gelukkige Israëlische winnaar vindt het niets bijzonders. ,,Ik wist zeker dat ik ging winnen¨, zei hij dinsdag, toen hij samen met zijn zakenpartner een cheque van acht miljoen shekel (ruim anderhalf miljoen euro) in ontvangst nam.
Het anonieme tweetal, eigenaars van een computerbedrijf met honderdvijftig werknemers, behoort tot de in totaal zeven winnaars van de lotto-hoofdprijs van vijftig miljoen shekel.
De zakenman vertelde de verbijsterde directie van de loterij dat hij eerder prijzen had gewonnen van zes miljoen en van vier miljoen in de toto. Hij neemt alleen deel als het prijzengeld hoog is, maar dan investeert hij ook flink. Deze keer bijvoorbeeld had hij samen met zijn partner voor 35.000 shekel lottoformulieren gekocht.
Hij zegt dat hij de cijfers kiest aan de hand van een in zijn bedrijf ontwikkeld computerprogramma. Toen hij gisteren via internet de lotto-uitslag controleerde raakte hij even opgewonden, omdat hij dacht vijftig miljoen te hebben gewonnen. Maar de opwinding zakte snel, zei hij, toen hij begreep dat hij de prijs met zes andere winnaars moest delen. Toch won hij iets meer dan de rest, omdat hij op een van zijn andere formulieren vijf cijfers goed had aangekruist.
(Bron)
Shanghai probeert illegale adverteerders gek te bellen

Het gemeentebestuur van de Chinese havenstad Shanghai heeft een nieuwe manier gevonden om illegale adverteerders te weerhouden van het volpleisteren van de stad met aanplakbiljetten: het reageert erop, en liefst zo vaak mogelijk.
Het bestuur van Shanghai heeft in de strijd tegen illegaal aanplakken een computer aangeschaft, die herhaaldelijk de nummers belt die op de posters en flyers vermeld staan. Als de adverteerder de telefoon opneemt, wordt van hem geëist dat hij zijn aanplakbiljetten weghaalt, meldde het dagblad van Shanghai vrijdag.
De eerste twee dagen wordt de adverteerder eens in de twee uur gebeld. Maar als hij niet reageert op de eis van de computer loopt het aantal telefoontjes gestaag op en uiteindelijk kan de illegale aanplakker om de acht seconden een belletje verwachten.
De adverteerders kunnen op twee manieren van de telefoonaanval verlost worden. Of ze zeggen hun telefoonabonnement op, of ze betalen een boete. Volgens de krant zullen de meeste adverteerders voor de eerste optie kiezen.
(Bron)
Denkt u aan het stemmen? ;-)
Srilankaans dorp Saddam Hussein ontdaan

COLOMBO - Het Srilankaanse dorp Saddam Hussein is in shock. De inwoners koesteren de gedachte aan de gearresteerde ex-president, ook al is het gelijknamige naambord weggehaald sinds de Amerikaanse troepen het Iraakse regime in april verdreven.
De dorpelingen menen dat ze blijvend dank zijn verschuldigd aan de man die hen weer onderdak gaf, meldde de Britse omroep BBC dinsdag. In 1978 raakte het Srilankaanse dorp verwoest door een cycloon en moest de moslimgemeente in zijn geheel vluchten. Met naar verluidt een gift van Saddam Hussein zelf is het dorp opnieuw opgebouwd: honderd huizen, een school en een moskee. De Iraakse dictator voelde zich geroepen de plaats te redden om de moslimminderheid te ondersteunen. Het dorp herbergt inmiddels vele jonge Saddam Husseintjes.
Na afloop van de eerste Golfoorlog kwam er een einde aan de schenkingen aan het dorp. Tot die tijd betaalden de Iraki's het salaris van het schoolhoofd, het onderhoud van de moskee en studiebeurzen.
De dorpelingen blijven ervan overtuigd dat Saddam Hussein een goed man is, een groot leider en weldoener, voor wie zij bovendien alles zouden willen doen. "We bidden, opdat hij lang kan leven", aldus een 18-jarige Saddam Hussein.
(Bron)
Hardnekkige brand Brussel zorgt voor hinder in Nederland

BRUSSEL - Een moeilijk te blussen brand in een voormalige cokesfabriek iets ten noorden van Brussel zorgt tot in het zuiden van Nederland voor hinder. De brandweer van Brussel is al sinds vorige week woensdag bezig met de klus, maar het vuur laait telkens weer op.
Dinsdag heeft de brandweer een van de destilleertorens van de fabriek 'Marly' in Neder-over-Hembeek laten slopen om een einde te maken aan de brand. Bij het neerhalen brak de toren echter te hoog af, waardoor de inhoud (vooral teer) in brand vloog. Aan het einde van de dag bleek dat de hoge vlammen een volgende toren hadden aangestoken. De brandweer probeert die woensdag neer te halen. Bedoeling was de fabriek af te breken en het terrein te saneren. Uitgerekend deze week zou de feestelijke start zijn van dat project, maar dat is nu uiteraard uitgesteld.
In de wijde omgeving en zelfs in Nederland klagen mensen over stank en irritaties aan de ogen. Uit metingen van de brandweer blijkt dat de rook wel irriterend maar niet giftig is. Door de windrichting is in de stad Brussel zelf vrijwel niets van de hardnekkige brand te merken.
Uit het gebied rond Echt, Weert en Roermond kwamen dinsdagavond ruim tweehonderd klachten over een zeer indringende stank binnen bij de Limburgse Meldkamer Politie en Brandweer en de Milieulijn van de Provincie Limburg, aldus een woordvoerder van de brandweer.
De stank wordt volgens de brandweer veroorzaakt door de brand bij Brussel. Uit door de brandweer gedane eerste metingen is niet gebleken dat er gevaarlijke stoffen in de lucht zitten. De hulpdiensten blijven echter stand-by voor het geval deze stoffen alsnog worden gemeten. De brandweer in Midden-Limburg heeft inmiddels van de Belgische brandweer vernomen dat er bij de brand geen gevaarlijke stoffen zouden zijn vrijgekomen.
De brandweer heeft de rampenzender, de regionale omroep L1, ingeschakeld. Via teletekstpagina 112 wordt de bevolking op de hoogte gehouden van de stand van zaken.
(Bron)
SARS duikt weer op in Taiwan

TAIPEI - Zes maanden na het laatste nieuwe geval van de longziekte SARS in Taiwan, blijkt een arts met het levensgevaarlijke virus te zijn besmet. Het gaat om een 44-jarige viroloog van een militair medisch onderzoekscentrum in de hoofdstad Taipei.
De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties had Taiwan begin juli van de lijst SARS-gebieden geschrapt. De specifieke longontsteking was in februari in Hongkong voor het eerst gesignaleerd. Het virus verspreidde zich over 29 landen en kostte bijna achthonderd mensen het leven. De bron van infectie bleek Guangdong in China.
Het Taiwanese ministerie voor Volksgezondheid verklaarde woensdag dat de man klaarblijkelijk tijdens een onderzoek naar het virus in een laboratorium voor SARS-onderzoek is besmet. Zijn gezondheidstoestand zou stabiel zijn.
De man was vorige week in Singapore voor een congres. Het kan ook zijn dat hij daar besmet is geraakt. In september meldde Singapore de infectie van een laboratoriummedewerker. De familie van de Taiwanese arts is in quarantaine geplaatst.
Beleggers op Aziatische beurzen trokken bleek weg nadat het nieuws over een nieuw geval van SARS bekend was geworden. Het uitbreken van de ziekte zorgde er voor dat toeristen de regio massaal meden, met alle economische gevolgen vandien. Verscheidene luchtvaartmaatschappijen gingen op de beurzen onderuit.
(Bron)
Ruimtetoeristen betalen 16 miljoen voor reis naar ISS

NEW YORK - Twee Amerikanen mogen de volgende ruimtetoeristen worden en met een Russische raket naar het internationale ruimtestation ISS vliegen.
Ze moeten daarvoor wel elk 16,3 miljoen euro op tafel leggen. Er zijn nog twee plaatsbewijzen te koop voor een tiendaags reisje met een Sojoez-raket, meldde het Amerikaanse bedrijf dat de tripjes verkoopt.
De twee Amerikanen, wiens namen nog niet bekend worden gemaakt, zijn niet de eerste ruimtetoeristen. De Amerikaanse miljonnair Dennis Tito en de Zuid-Amerikaan Mark Shuttleworth gingen hen voor.
(Bron)
Levenslang voor organisatoren Japanse seksorgie

PEKING - Twee organisatoren van een orgie waaraan in september 280 Japanse toeristen en 185 Chinese prostituees meededen, hebben levenslange gevangenisstraf gekregen. Twaalf anderen zijn veroordeeld tot twee tot vijftien jaar celstraf, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag.
China heeft Interpol gevraagd opsporingsbevelen tegen drie Japanners uit te vaardigen die betrokken zouden zijn geweest bij de seksmarathon. Het is niet duidelijk waarvan die drie precies worden verdacht.
Het driedaagse seksfeest in Peking zorgde voor grote consternatie in China, omdat het samenviel met de herdenking van de Japanse inval van 1931.
(Bron)
Toename illegale pitbull-gevechten Rotterdam

AMSTERDAM - Het aantal illegale hondengevechten met pitbulls in Rotterdam neemt toe. Dat vertelt het dierenasiel Rotterdam aan het Algemeen Dagblad. De gevechten zijn onderdeel van weddenschappen waar veel geld ingezet wordt. De honden gaan elkaar te lijf en worden gedwongen tot bloedens toe met elkaar te vechten.
De toename van de gevechten heeft te maken met het seizoen. 's Avonds laat spreken de hondenbazen af in het park, omdat het dan erg rustig is. Het asiel heeft de afgelopen twee weken vier gewonde honden in de omgeving gevonden. Gewonde honden worden volgens een woordvoerder van het asiel over het hek gegooid. En als ze binnen twee weken niet opgehaald worden door hun eigenaar, moet het asiel de honden een spuitje geven.
Volgens Joke Boot van de dierenambulance moeten de honden zich, van hun baas, in een tak vastbijten. Ze laten hem zo een half uur hangen, omdat hij zo extra vals wordt. Ook krijgen volgens haar de honden nauwelijks te eten. De hondengevechten kwamen aan het begin van de jaren negentig al aan het licht. Toen is er een fokverbod voor deze honden ingesteld.
(Bron)
Brandweer getroffen door brand

BILTHOVEN - De brandweer van Bilthoven heeft in de nacht van dinsdag op woensdag aan den lijve ondervonden hoe groot de gevolgen van een brand kunnen zijn. Dat gebeurde nadat de brandweerlieden een brand in hun eigen kazerne moesten blussen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente De Bilt waren de brandweerlieden redelijk ontdaan over de brand in hun thuisbasis. De politie vermoedt dat het vuur, dat woedde in de kantoorruimtes boven de kazerne, was aangestoken na een inbraak.
Op dat moment was niemand in de kazerne aanwezig. Over het schadebedrag konden politie en gemeente De Bilt nog geen mededelingen doen.
(Bron)
Afschaffing eurocent komt dichterbij

AMSTERDAM - De eurocent lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Als de belangstelling voor de kleinste euromunten blijft afnemen, zal De Nederlandsche Bank (DNB) voorstellen in alle winkels de bedragen aan de kassa af te ronden op 5 eurocent.
Het aantal voorstanders van de kleinste euromunten daalt snel. Volgens een peiling van DNB heeft 28 procent van de Nederlanders bezwaar tegen de afronding van bedragen op 5 eurocent, tegen 37 procent eerder dit jaar. Als minder dan eenvijfde van de ondervraagden begin 2004 protesteert, ziet DNB geen bezwaar om in heel Nederland contante bedragen bij de kassa af te ronden.
Uit dezelfde peiling blijkt dat 42 procent wil dat contante betalingen in winkels worden afgerond op 5 eurocent. Dat is een toename in vergelijking met juni toen 37 procent voor was. De centrale bank zal in het eerste kwartaal van 2004 nogmaals peilen, hoe Nederland denkt over de eurocenten.
Eind oktober maakte DNB al samen met onder meer de Consumentenbond en winkeliersclub RND bekend een proef met de afronding te beginnen.
(Bron)
Koopavond is op zijn retour

AMSTERDAM - De aanwezigheid van hangjongeren zorgt er in toenemende mate voor dat mensen de koopavonden mijden. De jongeren vallen mensen lastig en zorgen voor een dreigende sfeer. Datzegt de branchevereniging voor mode-, schoen- en sportwinkels, Mitex, woensdag in De Telegraaf.
Winkeliers lijden forse omzetschade door het wegblijven van het publiek op de koopavonden, vooral in de grote steden. Bij de Mitex-ondernemingen nam de omzet de afgelopen twee jaar met 20 a 30 procent af op de koopavonden. De totale detailhandel loopt jaarlijks zo'n twee miljard euro mis als gevolg van de teruglopende koopavonden.
(Bron)

Hier zijn geen hangjongeren maar is het toch rustiger op koopavond - volgens mij omdat mensen minder te besteden hebben en meer tijd om dat wàt ze te besteden hebben, overdag te besteden.
'Kostschool-opvoeding lijkt wel kindermishandeling'

LONDEN - Ouders die hun kinderen naar een kostschool sturen maken zich eigenlijk schuldig aan verwaarlozing. Dat citeerde de Britse krant The Times woensdag uit een advies van de Britse verpleegkundigenorganisatie RCN aan de regering over de toekomst van de zorg voor kinderen.
De regering vroeg adviezen aan organisaties die te maken hebben met het welzijn van kinderen naar aanleiding van de recente affaire van mishandeling van en moord op een achtjarig meisje door haar verzorgers.
Kostscholen doen hun leerlingen emotioneel te kort en dat is volgens de RCN vergelijkbaar met mishandeling van kinderen uit achterstandsgebieden. De verpleegkundigenorganisatie vindt dat rijke ouders die hun kinderen naar kostscholen sturen ook moeten worden aangepakt in de strijd tegen kindermishandeling.
In het rapport staat dat het acceptabel wordt gevonden als ouders hun kinderen naar een kostschool sturen. "Maar dat strookt niet met de opvatting dat kinderen verzekerd moeten zijn van de constante aanwezigheid van een rolmodel, een voorbeeld, en dat zij zich moeten ontwikkelen in een gezin." De regering moet moet zich volgens de RCN afvragen of welgestelde ouders zich schuldig maken aan kindermishandeling als zij hun kind naar kostschool sturen en of zij hun rol als ouders en hun verantwoordelijkheden serieus nemen.
(Bron)
Scholieren gooiden molotovcocktails naar huis docent

ROTTERDAM - Met de aanhouding van twee scholieren, veertien en vijftien jaar, heeft de politie Rotterdam-Rijnmond drie pogingen tot brandstichting opgelost. Het tweetal gooide volgens de politie molotovcocktails naar een middelbare school, de woning van een docent en de auto van een andere leraar.
Een derde veertienjarige jongen wordt verdacht van betrokkenheid bij de brandstichtingen. Ook trachtte hij in te breken in de school.
De jongens probeerden in november brand te stichten bij een school in Rotterdam. Een poging om diezelfde maand een molotovcocktail in de woning van een docent van deze school te gooien mislukte, omdat het glas de brandende molotovcocktail weerstond.
Een week later stond de auto van een andere docent van de school in brand. De wagen stond bij de woning van de leraar geparkeerd en ook dit keer was volgens de politie een brandende molotovcocktail gebruikt.
(Bron)
Vermist
De kerstman is in Washington één van z'n rendieren kwijtgeraakt. Het dier is door beveiligingscamera's gespot op een metrostation. Hij neemt daar nonchalant de roltrap, wandelt over het perron en laat de monden van wachtende reizigers openvallen. Even later springt hij over rails. Daarbij raakt hij gelukkig niet de derde rail die onder hoogspanning staat. Het beest verdwijnt in het bos, misschien wel op zoek naar z'n rood geklede en wit bebaarde baasje.
(Bron en video)
De boel hapert weer, de ene keer is de pagina wel bereikbaar en bij refreshen gaat het regelmatig mis.

dinsdag, december 16, 2003

TT 192 SARS meest gebruikte nieuwe woord

UTRECHT SARS is het meest gebruikte nieuwe woord van dit jaar. De term voor de besmettelijke longziekte, die dit jaar wereldwijd angst veroorzaakte,
staat op 1 in een toptien van nieuwe woorden van de Grote Van Dale.
In de toptien staan ook SARS-virus en SARS-epidemie. Andere veel gebruikte nieuwe woorden zijn vogelpestcrisis, verklikkerkip, allochtonenstop, flashmob, Mabelgate en bekschurft. Er staat één Vlaams woord in: werkbonus, een fiscale maatregel om werken te stimuleren.
Er werden in totaal 400 nieuwe woorden gesignaleerd. De toptien is gebaseerd op Nederlandse en Vlaamse kranten.
Commotie rond bank in Hillegom

HILLEGOM - Een vergissing van een medewerkster van een bank in Hillegom is dinsdagochtend niet zonder gevolgen gebleven. De vrouw was als eerste de ABN Amro aan de Weerensteinlaan binnengegaan en maakte daarbij een fout bij de veiligheidsprocedures. Ze sloot zich daarbij af van de buitenwereld.
Omdat derden de vrouw naar binnen hadden zien gaan, vermoedden collega's dat er een gijzeling gaande was. Ze sloegen groot alarm. De politie rukte met tien man sterk uit en zette de omgeving af. Bovendien meldde zich een speciaal arrestatieteam bij de bank en cirkelde een helikopter boven de bank.
Toen het arrestatieteam naar binnen ging, werd ontdekt dat het allemaal op een misverstand berustte.
(Bron)
Strikt regime mogelijk schadelijk voor gevangene

DEN HAAG - Het regime in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught leidt waarschijnlijk tot psychische klachten bij gedetineerden. Ze hebben relatief veel depressieve klachten, ze zijn achterdochtig en ze slapen slecht. Dat blijkt uit een onderzoek door drie psychologen van de Vrije Universiteit in opdracht van het ministerie van Justitie.
Minister Donner (Justitie) heeft het onderzoek dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De psychologen adviseren aanpassingen van het regime om de schade voor de gedetineerden te beperken. De bewindsman beschouwt de aanbevelingen als "niet dwingend" maar laat ze toch goed bekijken.
De psychologen plaatsen zelf de kanttekening dat de conclusies die ze trekken niet keihard zijn maar "een zekere mate van waarschijnlijkheid" vertegenwoordigen.
(Bron)
Remkes: meer uren werken voor zelfde salaris

DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat werknemers in Nederland meer uren per week zouden moeten werken voor hetzelfde salaris. Dat is goed voor het aanjagen van de economie, zegt hij in een vraaggesprek in het weekblad Nieuwe Revu dat woensdag verschijnt.
De minister, die gaat over het personeelsbeleid in rijksdienst, vindt dat in Nederland te kort wordt gewerkt. Dat kan volgens hem opgelost worden door het aantal atv-dagen terug te brengen, tot op hogere leeftijd te werken of de arbeidstijd te verlengen. Dat laatste heeft zijn voorkeur, stelt hij. Remkes is ervan overtuigd dat hierover een serieus debat in Nederland moet worden gevoerd. De bewindsman verwacht wel weerstand van de vakbeweging.
"Natuurlijk zullen degenen die daarvoor zijn ingehuurd beroepsmatig boos worden." Toch ziet hij zijn collega De Geus op Sociale Zaken wel meegaan in dit idee. "Dit is voor hem op zijn minst bespreekbaar." Remkes vindt arbeidstijdverlenging sociaal beleid. "Het is goed voor onze verdiencapaciteit, het maakt ons land economisch sterker en het genereert dus extra banen."
(Bron)
Kerstbestand in supermarktslag

AMSTERDAM - Deskundigen verwachten dat supermarkten zich in de komende dagen voor de kerst houden aan een stilzwijgend bestand in de prijzenoorlog. In deze periode willen consumenten een ruim assortiment en is prijs minder belangrijk.
"Consumenten hebben met de feestdagen de neiging om naar grote en ruime winkels te gaan", zei onderzoeker J. Holla van GFK dinsdag. "Er wordt minder op de prijs gelet en men wil juist feestelijk boodschappen doen. Vooral luxe winkels gaan hiervan profiteren."
Ook supermarktadviseur E. Hemmes denkt dat het de komende dagen allemaal wat minder hard zal gaan met de prijzenslag. "Ik zie nu al dat strijdkreten bij Albert Heijn van de muur zijn. In die winkels winkels hingen grote posters waarin de nadruk lag op prijs. Die zijn nu weg."
Hemmes denkt dat Albert Heijn en Jumbo de winnaars van de kerst worden. "Het gaat nu om het assortiment. Mensen gaan naar de winkel om zichzelf te verwennen. Ook in de folders ligt de nadruk op luxe producten. Daarom verwacht ik dat het wat minder wordt."
(Bron)
'Beste inkomensversneller is partner'

AMSTERDAM - Het tweeverdienerschap wordt steeds vanzelfsprekender. Terwijl alleenstaanden vaak moeite hebben zichzelf staande te houden, wordt de welvaart steeds meer iets voor stellen. De beste inkomensversneller is de partner. Dat meldt de Volkskrant.
Driekwart van de moeders blijft werken na de geboorte van het eerste kind. Jonge ouders zouden meer klagen over inkomensachteruitgang, maar zelfs als ze korter zouden werken en een deel van hun geld uit zouden geven aan de crèche, zijn ze beter af dan de alleenstaande zonder kinderen.
Er is een toename van het aantal verbroken relaties. Dit zal tot meer financiële noodsituaties leiden. Als er kinderen bij betrokken zijn, blijven de kosten hoog, terwijl er een inkomen wegvalt.
(Bron)
Taiwan wil van hondenvlees af

TAIPEH - Het parlement van Taiwan heeft dinsdag besloten de boetes voor het slachten van honden en het verkopen van hondenvlees met een factor 25 te verhogen. Wie nu wordt betrapt op de handel in hondenvlees kan rekenen op een bon van omgerekend ongeveer 6000 euro.
Hoewel het eten van honden illegaal is in Taiwan, zijn er tal handelaren actief die honden fokken. Ze vangen ook geregeld zwerfhonden of gewone huishonden om er geld aan te verdienen.
(Bron)
Blix: Saddam had geen massavernietigingswapens

AMSTERDAM - Het voormalig hoofd van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, de Zweed Hans Blix, heeft gezegd dat het er steeds meer op begint te lijken dat het regime van de gearresteerde Iraakse leider Saddam Hussein niet over massavernietigingswapens beschikte. Blix deed zijn uitlatingen tijdens de presentatie van de veertien leden van zijn nieuwe onafhankelijke commissie voor massavernietigingswapens in Stockholm dinsdag.
Ik denk dat er geen massavernietigingswapens meer zijn in Irak, zei Blix, wiens inspecteurs het land doorzochten in de drie maanden voorafgaand aan de Brits-Amerikaanse aanval, zonder iets opvallends te vinden. Ik denk dat veel van wat er gezegd is, op te weinig gebaseerd was. Blix zei aan te nemen dat de Iraakse massavernietigingswapens allemaal in 1991 zijn vernietigd.
Volgens de Zweed vroegen de VN-wapeninspecteurs zich in januari af, toen zij een krat met raketkoppen ontdekten in Irak, of dit het topje van de ijsberg was of een los ronddrijvende ijsschots. Ik denk dat het steeds veiliger is om te zeggen dat het gewoon een ijsschots was, aldus Blix.
Blix' onafhankelijke in Stockholm gevestigde commissie werd eerder dit jaar opgericht en probeert een nieuwe impuls te geven aan internationale inspanningen om de ontwikkeling en het gebruik van massavernietigingswapens wereldwijd te beperken of zelfs te beëindigen. In de commissie zitten naast Blix onder anderen de voormalige Amerikaanse minister van defensie Richard Perry, de Jordaanse prins El Hassan bin Talal en de Chinese generaal b.d. Pan Zhenqiang.
Volgens Blix gaat de commissie inventariseren hoeveel massavernietigingswapens er in de wereld aanwezig zijn, maar zal zij geen inspecties uitvoeren. De commissie zal drie keer per jaar bijeenkomen om te vergaderen over haar bevindingen. Eind 2005 komt de commissie met een eindrapport. Het eerste tussenrapport zal naar verwachting eind volgend jaar aan de Verenigde Naties worden gepresenteerd.
(Bron)
TT 401 Waarschuwing: Kerst kan de gezondheid ernstige schade toebrengen. Een Britse organisatie is een campagne begonnen om mensen te waarschuwen voor de gevolgen van overdadig Kerstmis vieren.
De vork zit als volgt in de steel: door kerstborrels en -etentjes komen mensen met een bepaalde allergie vaker met stoffen in aanraking waarvoor ze overgevoelig zijn.
Naast voedingsstoffen veroorzaken ook kerstbomen en geurkaarsen voor onnodig kerstleed. En kunstbomen, slingers en kerstballen die het hele jaar op zolder liggen, zijn stofnesten die voor sommige mensen Kerstmis tot een hel maken.
TT 401 Kaarsen-kerstliedjes-kaneel. Dat is de meest kerstmisserige combinatie. Althans volgens de Engelsen. De ondervraagden mochten drie dingen noemen die zij het meest met Kerstmis associëren. De combi kaarsen-kerstliedjes-sinaasappels doet het ook niet gek. Minder geslaagd is de mix tl-balk-Marilyn Manson-rolmopsen.
TT 401 Een Australische straatveger heeft zaterdag per ongeluk een jong katje opgezogen met zijn zuigmobiel. Gelukkig reageerde de milieureiniger rap en wist hij het katje uit zijn benarde positie bevrijden voordat het vermalen zou worden. De grote kerel gaf het poesje zelfs mond-op-mond-beademing en redde het daarmee het leven. Well done, mate!
Grootste boek ter wereld weegt 60 kilo

NEW YORK - Een boek over Bhutan heeft een record gevestigd. Met afmetingen van 1,52 bij 2,13 meter en een gewicht van ongeveer 60 kilo is het volgens het Guinness Recordboek het grootste uitgegeven boek ter wereld. Internet-verkoper Amazon.com vergeleek de omvang van het fotoboek over het land in de Himalaya maandag met die van een pingpongtafel.
De schrijver van "Bhutan: een visuele odyssee door het laatste koninkrijk van de Himalaya" is wetenschapper Michael Hawley van het Massachusetts Institute for Technology in Cambridge bij Boston. Hij wil dat de opbrengst van het boek, dat ten minste 10.000 dollar (8100 euro) per exemplaar moet kosten, ten goede komt aan de bouw van scholen in onder meer Bhutan.
De productiekosten liggen rond de 2.000 dollar per boek. Elk exemplaar wordt op bestelling vervaardigd. Tot nu toe was waarschijnlijk 'Birds of America' van John J. Audubon het grootste boek. Dat werk stamt uit de negentiende eeuw en is 0,75 bij 1,05 meter groot.
(Bron)
Connexxion past bussen aan na dood chauffeur

HILVERSUM - Het vervoersbedrijf Connexxion gaat 219 bussen aanpassen, zodat de voordeuren na het uitschakelen van de bus opengeduwd kunnen worden. Dat heeft Connexxion maandag laten weten. De vervoerder doet dit, nadat een chauffeur vorige week is overleden. Hij kwam klem te zitten tussen de voorste deuren.
De 57-jarige chauffeur uit Almelo stapte na het afsluiten van de bus niet snel genoeg uit. Later troffen collega's hem dood tussen de deuren aan.
Volgens Connexxion moeten chauffeurs na het afsluiten van de bus via de achterdeuren uitstappen. Als iemand klem komt te zitten, gaan deze deuren automatisch open. De voordeuren doen dat echter niet.
Door de aanpassing van de bussen kunnen bijvoorbeeld vandalen de wagens wel gemakkelijk binnenkomen. "Het belang van onze werknemers weegt echter zwaarder", zei een woordvoerder. Connexxion heeft in totaal 3000 bussen.
(Bron)
Overvallers op de vlucht in politieauto

ALMERE - Enkele mannen hebben maandagavond bij hun vlucht voor de politie gebruikgemaakt van een politieauto. Ze hadden vermoedelijk even daarvoor een overval gepleegd op een bedrijf in Almere. Na hun aanhouding op de A6 slaagden de overvallers erin een wagen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) te pakken. Alle agenten waren uit die auto gestapt.
Na een wilde achtervolging botsten de vermoedelijke overvallers op de A1 ter hoogte van Muiden rond half zeven boven op een file. Daarbij raakte de Volvo van het KLPD volgens een politiewoordvoerster zwaarbeschadigd. Het is nog onbekend of er gewonden zijn gevallen. De gevluchte mannen zijn daarna alsnog ingerekend en naar het politiebureau gebracht.
De politie Flevoland werd rond zes uur gealarmeerd door een automobilist, die in Almere was aangereden door een auto die met hoge snelheid door de stad scheurde. Even daarvoor was een bedrijf in Almere overvallen. De politie vermoedt dat er een verband bestaat tussen beide zaken.
(Bron)

maandag, december 15, 2003

TT 120 HILVERSUM Presentator Chiel Montagne heeft een nieuwe omroep opgericht. De MON (Montagne Omroep Nederland) wil Nederlandstalige muziekprogramma's gaan uitzenden op radio en tv. De MON streeft naar 50.000 leden vóór 1 maart 2004.
TT 120 MEPPEL In de Nederlandse crematoria mag vanaf 1 januari niet meer mag worden gerookt als gevolg van de invoering van Tabakswet. Het rookverbod geldt voor alle ruimten, voor zowel personeel als bezoekers.
Zometeen ben ik er even niet. *
We Finally Got Our Frankenstein... and He Was In a Spider Hole! -- by Michael Moore

December 14, 2003

Thank God Saddam is finally back in American hands! He must have really missed us. Man, he sure looked bad! But, at least he got a free dental exam today. That's something most Americans can't get.
America used to like Saddam. We LOVED Saddam. We funded him. We armed him. We helped him gas Iranian troops.
But then he screwed up. He invaded the dictatorship of Kuwait and, in doing so, did the worst thing imaginable -- he threatened an even BETTER friend of ours: the dictatorship of Saudi Arabia, and its vast oil reserves. The Bushes and the Saudi royal family were and are close business partners, and Saddam, back in 1990, committed a royal blunder by getting a little too close to their wealthy holdings. Things went downhill for Saddam from there.
But it wasn't always that way. Saddam was our good friend and ally. We supported his regime. It wasn't the first time we had helped a murderer.
We liked playing Dr. Frankenstein. We created a lot of monsters -- the Shah of Iran, Somoza of Nicaragua, Pinochet of Chile -- and then we expressed ignorance or shock when they ran amok and massacred people. We liked Saddam because he was willing to fight the Ayatollah. So we made sure that he got billions of dollars to purchase weapons. Weapons of mass destruction. That's right, he had them. We should know -- we gave them to him!

We allowed and encouraged American corporations to do business with Saddam in the 1980s. That's how he got chemical and biological agents so he could use them in chemical and biological weapons. Here's the list of some of the stuff we sent him (according to a 1994 U.S. Senate report):

* Bacillus Anthracis, cause of anthrax.
* Clostridium Botulinum, a source of botulinum toxin.
* Histoplasma Capsulatam, cause of a disease attacking lungs, brain, spinal cord, and heart.
* Brucella Melitensis, a bacteria that can damage major organs.
* Clostridium Perfringens, a highly toxic bacteria causing systemic illness.
* Clostridium tetani, a highly toxigenic substance.

And here are some of the American corporations who helped to prop Saddam up by doing business with him: AT&T, Bechtel, Caterpillar, Dow Chemical, Dupont, Kodak, Hewlett-Packard, and IBM (for a full list of companies and descriptions of how they helped Saddam, go here).

We were so cozy with dear old Saddam that we decided to feed him satellite images so he could locate where the Iranian troops were. We pretty much knew how he would use the information, and sure enough, as soon as we sent him the spy photos, he gassed those troops. And we kept quiet. Because he was our friend, and the Iranians were the "enemy." A year after he first gassed the Iranians, we reestablished full diplomatic relations with him!

Later he gassed his own people, the Kurds. You would think that would force us to disassociate ourselves from him. Congress tried to impose economic sanctions on Saddam, but the Reagan White House quickly rejected that idea -- they wouldn't let anything derail their good buddy Saddam. We had a virtual love fest with this Frankenstein whom we (in part) created.

And, just like the mythical Frankenstein, Saddam eventually spun out of control. He would no longer do what he was told by his master. Saddam had to be caught. And now that he has been brought back from the wilderness, perhaps he will have something to say about his creators.
Maybe we can learn something... interesting. Maybe Don Rumsfeld could smile and shake Saddam's hand again. Just like he did when he went to see him in 1983 (see the photo here).
Maybe we never would have been in the situation we're in if Rumsfeld, Bush, Sr., and company hadn't been so excited back in the 80s about their friendly monster in the desert.
Meanwhile, anybody know where the guy is who killed 3,000 people on 9/11? Our other Frankenstein?? Maybe he's in a mouse hole.

So many of our little monsters, so little time before the next election.

Stay strong, Democratic candidates. Quit sounding like a bunch of wusses. These bastards sent us to war on a lie, the killing will not stop, the Arab world hates us with a passion, and we will pay for this out of our pockets for years to come. Nothing that happened today (or in the past 9 months) has made us ONE BIT safer in our post-9/11 world.
Saddam was never a threat to our national security. Only our desire to play Dr. Frankenstein dooms us all.

Yours,

Michael Moore
De winkels puilen nu al uit van karretjes VOLgeladen met wild, sjieke dingen in blik (tja), vier pakken kerstkransjes, dozen stollen, blikken fruit, zalmfilet, duur ijs, flessen wijn, goudkleurige kaarsen...
Mensen doen echt alsof rond de kerst de winkels een maand dicht zijn.
Met kerst spat de wereld uit elkaar van gelukzaligheid. Iedereen is hyperhappy. Zwetend op een diner voor 12 mensen waarvan ze er 3 op de Noordpool wensen terwijl de kalkoen niet gaar wordt en een essentieel ingrediënt vergeten blijkt en neefjes en nichtjes de boel slopen en opgelet moet worden dat oom X niet naast tante Y zit want die haten elkaar, en zus A moet een beetje in toom gehouden worden met de drank, en broer B gaat tijdens het eten fijntjes opsommen wat hem allemaal niet beviel dit jaar om dan te eindigen met 'maar dit is een tijd van vergeving', alsof ie nu alles vergeven heeft (en intussen is hij dan zogenaamd de grootste, maar heeft ie het toch allemaal weer even gezegd), en na het eten wil je maar een ding namelijk dat ze allemaal opdonderen, laat die afwas maar, en de enige die toch wil helpen laat nou net de enige mooie schaal vallen die je nog van oma had - nee, kerst is een reuze-tijd ;-)
Eline zadelt me doodleuk met iets op, Keppe is ermee begonnen.
Maak een gedachtekronkel over... Eline bedacht: 'Jarig zijn'.

Jarig zijn was vroeger veel leuker. Want dan hoefde je niet te denken: 'Geef ik een feestje, of niet? Zo ja, wat voor feestje? En wie nodig ik uit?'
In mijn herinnering was het altijd mooi weer (half september).
Terugkomen van school en dan waren opa en oma er, en tante T. Ik werd altijd schandalig in de watten gelegd (vond ik zelf toen ook al, ik had er geen enkel bezwaar tegen, maar ik kreeg wel meer cadeautjes dan anderen vond ik). Meestal veel boeken, later ook veel muziek. Ik herinner me ook nog een enorme pluche kat, een heel mooi beest met zowaar ook mooie ogen (vaak net datgene dat me tegenstaat bij knuffelbeesten).
En ik kreeg een keer een lesje - mijn ouders waren lid van Boek en Plaat, zo'n boekenclub. Ik mocht een LP aanwijzen (je had toen alleen bandjes en LP's), en die zou dan besteld worden. Waren zij van de kwartaalaankoop af en hadden ze vast een cadeau voor mij binnen. Ik koos voor een verzamelaar van Bowie.
Ik kon de verleiding niet weerstaan. Ik wist dat ie in de kast van mijn moeder lag, en ik ging kijken, zo'n week voor mijn verjaardag. Ik weet niet waarom, maar goed. Ik gluurde in de plastic tas. En zag een LP van Kool and the Gang! Horror! En het ergste was dat ik nog een week m'n kop moest houden en een compleet toneelstuk op moest voeren bij het uitpakken: blije verwachting, en dan diepe teleurstelling die voorzichtig geformuleerd moest worden.
Het heeft me voorgoed afgeleerd stiekem in pakjes en zo te kijken.
Trakteren op school, taart of cake, die mijn moeder zelf maakte en altijd geweldig in de smaak viel. Ook de cornflakesbakjes waren populair: chocolade smelten, rozijnen erdoor, van die papieren cupjes volgooien met cornflakes en er wat van het choco-rozijnenmengsel er overheen gieten, zoveel dat de boel net aan elkaar blijft zitten. Kiezen wat er 's avonds gegeten werd, en dan altijd boerenkool willen ;-)
En zo borrelt er nog veel meer op. Maar dan wordt het een veel te lang verhaal ;-)

Mag ik nu een nieuw slachtoffer aanwijzen. En een onderwerp bedenken. Hm. Ik sla denk ik gewoon het woordenboek ergens open: rebellie.
Zeppo is de pineut.
Nederlander kan de gulden niet loslaten

BRUSSEL - De Nederlander is nog steeds niet echt gewend aan de euro. Bij het doen van aankopen rekent 68 procent van de Nederlanders prijzen nog om in guldens. Slechts 14 procent kijkt alleen naar het bedrag in euro's, zo blijkt uit maandag gepresenteerd Europees onderzoek.
Nederlanders houden daarmee meer vast aan hun oude munt dan andere Europeanen. Van alle inwoners van de twaalf eurolanden denkt 54 procent nog in de oude nationale valuta. Slechts 16 procent van alle eurogebruikers rekent de prijzen niet meer om. Het zogeheten Eurobarometeronderzoek is gehouden onder circa duizend inwoners per EU-lidstaat.
(Bron
Microsoft verslikt zich in swastika

AMSTERDAM - Microsoft is in verlegenheid gebracht door een foutje in Office 2003, de jongste versie van zijn softwarepakket voor de kantoorwerker. In een van de bijgeleverde lettertypen blijken twee hakenkruizen opgenomen.
De swastika was hét symbool van de nazi's in Duitsland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was eeuwen eerder al wijdverbreid. De vorm van het hakenkruis komt voor in de oude culturen van Mesopotamië, Scandinavië, India en Latijns Amerika. In het boeddhisme wordt met het symbool de voeten van Boeddha aangeduid.
Microsoft zegt dat de hakenkruizen enkele weken door een gebruiker zijn opgemerkt in Bookshelf Symbol 7, een lettertype dat deel uitmaakt van Office 2003. Product manager Simon Marks zegt dat de kwetsende tekens uit een Japanse verzameling zijn genomen. Volgens hem is er geen sprake van kwade opzet.
Het lettertype bevat naast universele symbolen en Japanse karakters ook de davidster, de zespuntige ster die het jodendom symboliseert. De nazi's dwongen joden in de Tweede Wereldoorlog een gele davidster te dragen.
Microsoft biedt op zijn website een reparatieprogramma waarmee de hakenkruizen uit Office kunnen worden verwijderd.
Het is niet de eerste keer dat de softwaregigant door fouten volkeren tegen het hoofd stoot. In de jaren negentig raakte Mexicaanse gebruikers van Word van streek omdat de tekstverwerker voor het begrip 'Indiaan' de synoniemen 'kannibaal' en 'wildeman' gaf. De Spaanse woordenlijst bood voor 'westers' de alternatieven 'arisch', 'blank' en 'beschaafd', terwijl de term lesbienne in de thesaurus werd uitgelegd als 'pervers figuur' of 'verdorven persoon'.
(Bron)
Nieuwe walvissoort ontdekt

YOKOHAMA - Japanse wetenschappers hebben een tot nu toe onbekende walvissoort ontdekt. Ze baseerden zich daarbij op acht walvissen die Japanse onderzoekers in de jaren zeventig vingen en op het kadaver van een negende, die in 1998 op een eilandje in de Japanse Zee werd gevonden.
De walvissen blijken allen te horen tot een baleinsoort die nog niet eerder was benoemd, meldde het wetenschappelijk tijdschrift Nature maandag.
De onderzoekers van het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Visserijwetenschappen ontdekte dat ze allemaal verwant DNA hadden, dat bij nog geen andere walvissoort was aangetroffen. Ze hebben de 12 meter lange kolos Balaenoptera omurai genoemd.
(Bron)
'Ambassades belemmeren terugkeer asielzoekers'

DEN HAAG - Zeker tien ambassades in Nederland werken niet snel genoeg of helemaal niet mee aan de terugkeer van asielzoekers naar het land van herkomst. Dat blijkt uit een inventarisatie die Vluchtelingenwerk afgelopen week uitvoerde na opmerkingen hierover van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) in de Tweede Kamer.
Verdonk vertelde de Kamer donderdag dat er geen ambassade bestaat die eigen onderdanen weigert. Volgens directeur Nazarski van Vluchtelingenwerk is deze constatering onjuist, verklaarde hij maandag in het Radio 1 Journaal.
De weigerachtige houding van de ambassades zou enkele honderden asielzoekers treffen. Als voorbeelden noemt Nazarski onder meer de ambassades van Servië-Montenegro, China, Ethiopië, Soedan, Libanon en Azerbeidzjan.
Vluchtelingenwerk kondigde aan maandag contact op te nemen met de minister om haar op de hoogte te stellen van de inventarisatie.
(Bron)

En weer een minister die liegt dan wel een onwaarheid spreekt dan wel niet op de hoogte is en desondanks beleid maakt.
Wat mij betreft mogen alle mensen die uitgewezen zijn en op straat staan met kerst in haar tuin gaan zitten (ik neem aan dat ze die heeft, anders voor de deur gaan zitten). Ze woont in Nootdorp.
Hersenen zien schaduw als lichaamsdeel

LONDEN - Onze hersenen beschouwen de schaduw die ons lichaam werpt als onderdeel van het lichaam, bleek maandag uit een wetenschappelijk onderzoek. Als we zien dat iets onze schaduw dreigt te raken, registreren de hersenen dat het lijf zelf geraakt wordt.
Wetenschappers van universiteiten in de Britse hoofdstad Londen en de Italiaanse stad Trento testten de reactiesnelheid van vrijwilligers en leidden hen af met flitslichten. Ze ontdekten dat de vrijwilligers dezelfde fouten maakten als er licht bij hun hand of bij de 'schaduwhand' flitste.
Volgens de onderzoekers heeft de mens een soort plattegrond in zijn hoofd van het lichaam. "Onze schaduw helpt ons een voorwerp te pakken en om te bewegen", zei onderzoeksleider Umberto Castiello tegen de BBC. Uit het onderzoek blijkt dat de schaduw onderdeel is van die plattegrond.
(Bron)
Maja vermoord om verkeerde opmerking

AMSTERDAM - Maja Bradaric is vermoord vanwege een verkeerde opmerking van haar ouders. Die zouden iets kwetsends hebben gezegd over het overleden zusje van de 18-jarige Goran M., een van de twee hoofdverdachten, waarop deze besloot dat hij Maja dood wilde hebben.
Dat zegt advocaat D. Moszkowicz maandag in het Algemeen Dagblad na het inzien van het strafdossier van de moordzaak. De raadsman staat de 16-jarige Goran P. bij, die wel bij de moord aanwezig was, maar die niet als hoofdverdachte wordt gezien. Maja werd maandagavond 17 november tijdens een autorit gewurgd met een stuk touw. De scholiere werd de volgende morgen brandend gevonden in het buitengebied van Bemmel bij Nijmegen.
De uit Bosnië gevluchte families van Maja en Goran M. kennen elkaar al jaren. Uit een eerste psychologisch onderzoek zou zijn gebleken dat bij Goran M. herinneringen boven zijn gekomen aan de oorlog in zijn geboorteland.
(Bron)

Dus omdat haar _ouders_ iets zeiden, maakte hij háár dood?
Saddam wilde onderhandelen na arrestatie

AL-DAWR - Na zijn arrestatie zaterdagavond in Al-Dawr bij Tikrit, wilde Saddam Hussein met de Amerikanen onderhandelen. Dat heeft de Amerikaanse majoor Brian Reed maandag gezegd.
Volgens Reed zei Saddam: "Ik ben Saddam Hussein. Ik ben de president van Irak en ik wil onderhandelen." De Amerikanen beantwoordden het verzoek van Saddam door de verdreven Iraakse dictator de groeten van president Bush over te brengen.
De operatie om Saddam te pakken was nog bijna mislukt. Amerikaanse commando's stonden op het punt een handgranaat in de kruipruimte te gooien toen Saddam te voorschijn kwam en zich overgaf.
(Bron en video)
Meer onderwijs bespaart 660 miljoen op zorgkosten

DEN HAAG - Als iedereen een jaar langer onderwijs krijgt, kan dat de samenleving 660 miljoen euro per jaar aan zorgkosten uitsparen. Dat komt omdat mensen dan gezonder en zelfredzamer zijn. Dat is een van de conclusies van het onderzoek Investeren en Terugverdienen, dat is gedaan in opdracht van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO).
Maandag is de officiële uitgave gepresenteerd van het onderzoek. Daarin hebben de hoogleraren W. Groot van de Universiteit Maastricht en H. Maassen van den Brink (Universiteit van Amsterdam) berekend wat een jaar extra onderwijs en scholing indirect oplevert voor de maatschappij.
Uit de eerste fase van het onderzoek bleek al dat door extra onderwijs 1 miljard euro per jaar zou worden bespaard op voorzieningen voor de sociale zekerheid en de kosten voor bestrijding van criminaliteit.
(Bron)
Versierde binnenschepen gevaar op water

DRIEBERGEN - De waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) treedt de komende weken hard op tegen binnenvaartschippers die hun schepen met uitbundige feestverlichting versieren. Daarmee brengen zij andere schepen in gevaar.
"Zogeheten lichtslangen en versierde kerstbomen zorgen ervoor dat de wettelijk voorgeschreven verlichting onzichtbaar wordt", aldus een woordvoerder van het KLPD maandag.
Schippers moeten hun schepen verlichten volgens het Binnenvaartpolitiereglement. "Verplicht zijn lichtpunten aan zowel stuur- als bakboordzijde en het toplicht in de mast", zei de woordvoerder. "Voorziet een schipper zijn schip van allerlei feestverlichting, dan valt niet te zien met wat voor soort schip je te maken hebt en welke kant het precies op vaart." Schippers die betrapt worden, riskeren een geldboete.
Het KLPD komt de komende tijd ook in actie tegen vrachtwagenchauffeurs die hun wagen met kerstverlichting optuigen. "Wat voor binnenschepen geldt, is ook van toepassing op vrachtwagens", aldus de KLPD-woordvoerder. Volgens hem kan tegemoetkomend verkeer door de kerstversieringen in verwarring worden gebracht. Bovendien heeft een chauffeur in een verlichte cabine minder zicht naar buiten.
Ook vrachtwagenchauffeurs kunnen rekenen op een boete als ze hun voertuig overmatig hebben opgetuigd.
(Bron)
Van Oldebarneveltpenning voor Lubbers

ROTTERDAM - Burgemeester en wethouders van Rotterdam hebben de Van Oldebarneveltpenning toegekend aan voormalig minister-president Lubbers. De Van Oldebarneveltpenning is de hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam die maar incidenteel wordt uitgereikt.
Lubbers is, oordeelt het college, als premier en minister van Economische Zaken "van grote betekenis op de ontwikkeling van Nederland in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder". Ook telt mee dat hij voor de Verenigde Naties Hoge Commissaris van de vluchtelingen is en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant.
"Het bewijst dat hij zijn opgedane kennis en ervaring deelt met potentiële, toekomstige leiders en zich inzet voor hen wier toekomst er allerminst rooskleurig uitziet." Het college beschouwt Lubbers als "een Rotterdammer waar de Rotterdammers trots op mogen zijn. Het feit dat hij geboren, getogen en nog steeds woonachtig is in de gemeente Rotterdam, is een belangrijke constante."
Lubbers ontvangt de Van Oldebarneveltpenning 23 april in de burgerzaal van het stadhuis.
(Bron)

Lubbers is enorm in mijn achting gestegen sinds ie Hoge Commissaris is. Of eigenlijk is ie in mijn achting gekomen. Wat ik vooral waardeer, is dat hij niet lijkt te aarzelen om regeringen en leiders flink de waarheid te zeggen indien nodig. Dat geluigt van lef, wat mij betreft.
Tien jaar voor babymoord in treintoilet

BEIJING - Een vrouw die haar pasgeboren baby door een treintoilet spoelde, heeft tien jaar cel gekregen wegens moord. Dat berichtte de Chinese krant Youth Daily maandag.
De Chinese Yang Huiping (28) was eind augustus negen maanden zwanger toen zij op het toilet van een rijdende trein haar kind ter wereld bracht. Andere passagiers hoorden een baby huilen terwijl Yang beviel, maar zagen haar zonder kind uit het toilet komen. Zij verwittigden de spoorwegpolitie, die de vrouw arresteerde.
De politie vond later het lijkje op het spoor. De moeder had het kind door het gat in de vloer van het toilet naar buiten geduwd. "Ik was gewoon te verward", aldus de vrouw.
(Bron)
Financieel adviseur bekent overval

HEEMSTEDE - Een 24-jarige financieel adviseur uit Alkmaar heeft tegenover de politie bekend dat hij anderhalve week geleden een 63-jarige vrouw uit Heemstede op brute wijze heeft overvallen. Het slachtoffer was een ex-klant van de overvaller, zo heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De overval had 5 december plaats. De Heemsteedse werd in haar eigen woning mishandeld en gekneveld. Zij moest later met een hersenschudding in een ziekenhuis worden opgenomen. De overvaller ging er met de auto van de vrouw vandoor. Ook stal hij haar bankpasje, waarmee hij een paar duizend euro opnam.
De Alkmaarder heeft de overval toegegeven. De man gaf vorig jaar financiële adviezen aan de vrouw, maar die ging daar niet op in. Volgens de overvaller was hij in de problemen geraakt, nadat zijn bedrijf failliet was verklaard. Schuldeisers zetten hem onder druk, waarna de Alkmaarder besloot zijn ex-klant in Heemstede dan maar te overvallen. De politie is hem op het spoor gekomen door vingerafdrukken in de woning.
(Bron)
Kraamzorg via internetveiling

SPIJKENISSE - Internetveiling E-Bay krijgt er een nieuwe concurrent bij. Ondernemer J. Paap uit Spijkenisse begint op 1 januari met een zorgveiling op internet. Bedoeling is dat patiënten hun vraag naar bijvoorbeeld fysiotherapie, kraam- of thuiszorg met vermelding van hun zorgverzekeraars, op zijn site plaatsen.
Aanbieders van deze zorg kunnen vervolgens via de site www.zorgveiling.nl tegen elkaar opbieden. Gaat het om zorg die rechtstreeks door de verzekeraar vergoed wordt, dan moeten ze de cliënt proberen te lokken met een financiële bonus. Zo niet, dan kunnen ze gewoon op prijs concurreren, aldus Paap maandag.
Omdat in de zorg ook kwaliteit een rol speelt, wil hij verder dat patiënten of cliënten een evaluatieformulier invullen waarmee ze de zorgaanbieder achteraf sterren. De fysiotherapeut of andere zorgaanbieder die te laag scoort, wordt na zes maanden van de website geweerd, aldus Paap.
(Bron)