zaterdag, juli 11, 2009

Over die cyste: dit is het, en zo halen ze het weg.
Ik word niet zo blij van dat filmpje, zeker niet in de wetenschap dat een oksel vrijwel niet te verdoven is.
Opgelucht. Vriendin wilde de bult in m'n oksel weleens zien, en toen ontdekte ik direct waarom de pijn minder leek en m'n oksel klam: de boel is open en er drupt continu etter uit. Een heel goor, ranzig gezicht maar wat een verlossing.
Nu wel oppassen dat de boel niet geïnfecteerd raakt van buitenaf (hoewel ik me niet kan voorstellen dat bacteriën niet compleet wegspoelen nu), dus vaak ontsmetten - ook omdat ik ter opvang van de etter maar een opgevouwen maandverband in m'n oksel heb gestopt. De enige andere optie is een bakje in m'n oksel, en dat lijkt me te onhandig.
Maandag maar weer de huisarts bellen om te vragen of ik nu al een afspraak kan maken om de cyste te laten weghalen.

donderdag, juli 09, 2009

De lijsterbessen hier buigen al een tijdje door vanwege de zware bessentrossen. Minstens een maand vroeger dan 'normaal'.
Nou zit ik met een onuitstaanbaar probleem. Voor de derde keer was er een DREUN. De eerste keer een paar dagen terug, tegen 2 uur 's middags. De ramen rammelden, de katten kwamen binnenrennen, de vloer trilde, ik controleerde of m'n vullingen nog op hun plek zaten.
P2000 meldde niks, het waren duidelijk geen straaljagers, de buurt bleef verder rustig dus kennelijk was er geen huis ontploft.
Een paar dagen later, rond kwart voor twee: weer.
Vandaag, net na half twee: weer. Dus ik belde maar wat rond: de politie had wel meldingen gehad maar wist niet wat het was. De gemeente weet alleen dat ze geen sloopvergunningen voor deze omgeving hebben afgegeven, en heeft ook geen verklaring.
Ik kan niet hebben dat ik niet weet wat het is.
Schildpadden leggen luchthaven New York lam

NEW YORK - Een landingsbaan van de luchthaven van New York is woensdag meer dan een half uur gesloten geweest omdat er 78 schildpadden rondliepen. Vluchten liepen tot anderhalf uur vertraging op.
''Zij kwamen uit het water'', aldus een woordvoerder van de luchthaven, die aan een baai van de Atlantische Oceaan ligt. De schildpadden zijn gevangen en op een veilige afstand van de luchthaven weer vrijgelaten.
De John F. Kennedy International Airport verwerkt zo'n 48 miljoen passagiers per jaar.
(Bron)
Duits all-inbordeel leidt tot ophef

FELLBACH - Een all-inbordeel in het Zuid-Duitse Fellbach bij Stuttgart verhit de gemoederen. Na protesten van de christendemocratische regionale minister van Binnenlandse Zaken en de eveneens christelijke burgemeester van de stad, zijn nu ook inwoonsters en vrouwenactivisten in het geweer gekomen tegen de seksclub.
In het bordeel, dat in juni openging, betalen klanten een vaste prijs van ongeveer honderd euro. Zij kunnen dan onbeperkt gebruik maken van de gastvrouwen, zo belooft de directie.
De critici vinden dat de all-informule de waardigheid van vrouwen aantast.
De autoriteiten stelden in het bordeel nog geen overtreding van wetten vast. De activisten pleitten voor een wetswijziging om de waardigheid van prostituees te beschermen.
(Bron)

Waarom is een vaste prijs vrouwonwaardiger dan een andere prijsvoering?
Man sterft na val in ketel met gesmolten chocolade

NEW YORK - In een Amerikaanse fabriek is woensdag een 29-jarige man om het leven gekomen toen hij in een ketel met gesmolten chocolade viel. Dit heeft het openbaar ministerie in de staat New Jersey laten weten.
De man was op een platform boven de ketel bezig nieuwe stukken vaste chocolade bij te vullen.
''Hij moet op een of andere manier zijn uitgegleden en in de ketel gevallen'', aldus de zegsman. De ketel is 2,5 meter diep.
(Bron)

Open doel, maar toch: een zoete dood.
En wat hebben ze met de chocola gedaan?

woensdag, juli 08, 2009

Vandalen gooien stenen en vuile luiers op auto's

AMSTERDAM - Vier jongeren zijn dinsdagavond in Breda aangehouden omdat ze vanaf een balkon op de achtste verdieping van een flatgebouw stenen, flessen, blikjes en zelfs vuile luiers naar geparkeerde auto's gooiden. Vier auto's raakten beschadigd, meldt de politie.
Een nieuwe Volkswagen Golf liep meerdere deuken op en ook de voorruit was ingegooid. Op het dak van de auto werd een kei van zo'n twee kilo gevonden.
Na tips van buurtbewoners gingen agenten naar de flat aan de Roeselarestraat.
Hier werden vier personen aangetroffen: een 16-jarige jongen uit Delfzijl, een 19-jarige man en een 18-jarige vrouw uit Etten-Leur en een 19-jarige man uit Breda.
De bewoner was niet thuis. Die was volgens de aanwezigen 'even naar de coffeeshop'. De vier aanwezigen zitten vast.
(Bron)
Australisch dorp verbiedt water uit flessen

SYDNEY/BUNDANOON - Het Australische dorp Bundanoon gaat de verkoop van water in flessen verbieden. Het is voor zover bekend de eerste plaats ter wereld die deze stap zet.
Voor bijvoorbeeld een flesje Perrier of mineraalwater uit Bundanoon zelf moet men straks elders wezen.
Een van de initiatiefnemers, John Dee van de groep Do Something (Doe Iets), zei dat het besluit van woensdag door milieuoverwegingen is ingegeven.
Het dorp staat er helemaal achter volgens Dee. Hij bereikte met Do Something eerder dat het dorp Coles Bay op Tasmanië plastic zakken verbood.
Bundanoon beschikt over een ondergronds waterreservoir. Het verbod is een reactie op de recent aangekondigde plannen van een drankonderneming. Die wilde het water van Bundanoon aanboren en naar Sydney brengen om het daar in plastic flessen te bottelen.
Het zou dan in vrachtauto's naar Bundanoon worden gereden om er als mineraalwater te worden verkocht. Zonde van de inspanningen, de brandstof en het plastic, meende Dee.
(Bron)
Baas moet discriminatie op werkvloer tegengaan

DEN HAAG - Werkgevers zijn vanaf half juli verplicht om discriminatie op de werkvloer te bestrijden.
De Arbeidsinspectie zal net als bij seksuele intimidatie en pesten in actie komen als er signalen zijn dat in een bedrijf of sector werknemers blootstaan aan dergelijk ongewenst gedrag van collega's en leidinggevenden.
De verplichting moet werkgevers bewuster maken dat discriminatie zich kan voordoen en dat zij maatregelen kunnen nemen om de risico's in te dammen.
Dat heeft een woordvoerster van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag gezegd.
Een wijziging van de Arbowet is inmiddels al door de Eerste Kamer aangenomen, maar treedt pas in werking als het halverwege deze maand op officielebekendmakingen.nl verschijnt.
Sinds 1 juli wordt nieuwe regelgeving via deze website gepubliceerd in plaats van in de Staatscourant.
Als er in een bedrijf of sector duidelijk sprake is van risico op discriminatie, dan kan de Arbeidsinspectie van werkgevers eisen dat ze ''een gericht beleid'' voeren om dit tegen te gaan. Voor werkgevers die hieraan geen gehoor geven, dreigt een boete.
Nadat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) eind 2007 na onderzoek had geconcludeerd dat niet-westerse allochtonen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, besloot Donner maatregelen te nemen.
Volgens hem zijn werkgevers op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht de ''psychosociale arbeidsbelasting'', ofwel zaken die stress op het werk veroorzaken, tegen te gaan. Discriminatie kan in de ogen van Donner ook zorgen voor psychosociale arbeidsbelasting.
Volgens de woordvoerster van Donner worden werkgevers niet plotseling opgezadeld met een hoop extra werk nu het tegengaan van discriminatie ook in de Arbowet komt te staan.
Het anti-discriminatiebeleid zou meegenomen kunnen worden in de maatregelen die werkgevers nu al nemen tegen bijvoorbeeld pesten en seksuele intimidatie. Vaak gaat het om maatregelen, zoals gedragscodes, een klachtenregeling en vertrouwenspersonen.
(Bron)
'Boete voor misbruik studiebeurs'

DEN HAAG - Misbruik van de studiebeurs moet worden bestraft met een boete. Boosdoeners moeten dan natuurlijk ook nog eens het ten onrechte geïnde beursgeld terugbetalen. Beide maatregelen moeten zo snel mogelijk in de wet worden opgenomen.
Dat zegt het ministerie van Onderwijs woensdag. Het die dag door de PvdA aangekaarte misbruik van de uitwonendenregeling is al langer bij het departement bekend en ook aan de Kamer gemeld.
Volgens PvdA-Kamerlid Hans Spekman hebben studenten vorig jaar voor 80 miljoen euro ten onrechte opgestreken door op te geven dat ze op kamers wonen, terwijl ze in werkelijkheid gewoon bij hun ouders wonen.
Minister Ronald Plasterk van Onderwijs is vorig jaar een breed onderzoek begonnen naar alle mogelijke middelen om dit soort misbruik tegen te gaan, zodat hij passende maatregelen kan nemen. Later dit jaar zal hij daarover rapporteren aan de Tweede Kamer, aldus zijn woordvoerder.
De Informatie Beheer Groep controleert of de student op een ander adres dan dat van de ouders staat ingeschreven.
Goed controleren kan echter alleen door de zogenoemde 'tandenborstelcontrole' aan huis. Dat kan alleen de recherche doen en het Openbaar Ministerie moet daarvoor ook nog eens voor ieder individueel geval toestemming geven.
(Bron)

Die tandenborstelcontrole slaat niet ergens op - ik woon alleen en heb er drie staan, dus ik zou samenwonen. ('Die andere twee zijn voor de katten, ja echt!')
Ik weet wel dat veel studenten officieel ergens wonen waar ze recht hebben op een uitwonendenbeurs en soms ook huurtoeslag, terwijl ze in de praktijk bij pa en/of ma wonen.
Je zou je ook kunnen afvragen waarom dat gebeurt.
Een op vijf meisjes slachtoffer seksueel geweld

UTRECHT - Ongeveer 12 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen in steden is ooit verkracht. Dat blijkt uit het rapport Seksuele Gezondheid in Nederland 2009 van de Rutgers Nisso Groep.
Ongeveer 15 procent van de vrouwen geniet niet of nauwelijks tussen de lakens. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, het kenniscentrum op het gebied van seksualiteit.
Het rapport is dinsdag aangeboden aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid.
De organisatie ondervroeg ruim zesduizend Nederlanders tussen de vijftien en zeventig jaar over thema's als anticonceptie en seksueel geweld. Ook werden er vragen gesteld over het plezier om met iemand naar bed te gaan.
Bij vrouwen is het seksueel geweld bijna altijd afkomstig van mannen of jongens. Bij de mannen was 45 procent van de geweldplegers een vrouw of meisje. In bijna alle gevallen gaat het om bekenden van het slachtoffer.
Staatssecretaris Jet Bussemakers van Volksgezondheid noemt de cijfers over het seksueel geweld ''schokkend''. Ongeveer 12 procent van de vrouwen zegt ooit verkracht te zijn. In het najaar wil ze met maatregelen komen.
Seksuologe Willeke Bezemer zegt niet te schrikken dat ongeveer 15 procent van vrouwen niet van seks geniet. ''Bij vrouwen met jonge opgroeiende kinderen zijn ze vaak zo druk dat de seks daaronder lijdt."
"Ook op latere leeftijd rennen ze soms de benen uit het lijf.'' Volgens haar hoeft de relatie er niet onder te lijden als de twee partners op dezelfde golflengte zitten. ''Dan doe je het gewoon minder vaak''.
Vrouwen blijken verder te goochelen met de anticonceptie. Bijna 60 procent van de pilslikkers zegt wel eens de pil te vergeten. Uit het Rutgers Nisso-onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart van de ondervraagden het moeilijk vindt de morning-afterpil te kopen.
Velen schamen zich er voor of zijn bang herkend te worden. Bijna een op de zes vrouwen en ruim een op de tien mannen heeft ooit een onbedoelde zwangerschap meegemaakt.
De seksuele 'gezondheid' van jonge stadbewoners, in veel gevallen van allochtone afkomst, is matig ontwikkeld blijkt uit de studie. In die groep komt vaak seksueel geweld en geslachtsziekten (soa's) voor.
Daarom is bijvoorbeeld de GGD in Rotterdam het zogenoemde SENSE-spreekuur begonnen bij scholen en buurthuizen. Bedoeling is om jongeren betrouwbare informatie over seks te geven. Met subsidie van het ministerie van Volkgezondheid is het project inmiddels uitgerold over het hele land. Ook is er een website in de lucht.
Van de vijftien- en zestienjarigen blijkt een kwart van de jongens en ruim een derde van de meisjes geen maagd meer. De Rutgers Nisso Groep pleit voor meer seksuele voorlichting op de basisschool waarbij er meer aandacht moet komen aan het kennen en waarderen van het menselijk lichaam en het kunnen genieten van seksuele gevoelens.
Dat kan wellicht ongewenste zwangerschappen, seksueel geweld en geslachtsziekten voorkomen, zegt het instituut.
(Bron)
Nederlander smokkelt vier ton uit Zwitserland

KONSTANZ - De Duitse douane heeft een Nederlander gesnapt die met 400.000 euro in contanten de Zwitsers-Duitse grens wilde oversteken.
De 60-jarige man kwam uit het Zwitserse Kreuzlingen het aangrenzende Konstanz binnen waar de douane hem vragen stelde.
Hij zei bij een vriendin in Kreuzlingen te zijn geweest. Hij bleek acht enveloppen bij zich te dragen met in elk 50.000 euro's, berichtte de Duitse douane woensdag. De douane verdenkt de man ervan enkele dagen eerder ook al deze grenspost met zo'n bedrag te hebben overgestoken.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft vorige maand een akkoord bereikt met Zwitserland om het Zwitserse bankgeheim voor Nederlanders iets af te zwakken.
Het wordt volgens De Jager dit najaar getekend. De Zwitsers zullen dan bij bepaalde verdenkingen op verzoek van de belastingdienst informatie verstrekken.
(Bron)
Mannen en vrouwen doen andere dingen op toilet

AMSTERDAM – De tijd die mannen in het kleinste kamertje doorbrengen, vullen zij het liefst met het lezen van de krant. Vrouwen daarentegen onderhouden er liever hun sociale leven via de sms.
Dat blijkt uit onderzoek van Intermetra, waarover de Telegraaf woensdag bericht.
Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat meer vrouwen (84 procent) dan mannen (70 procent) hun handen wassen na een toiletbezoek.
Vrouwen wassen hun handen gedurende de dag sowieso vaker. 64 Procent spoelt minimaal zes keer per de handen tegenover bijna de helft van de mannen (48 procent).
Daar komt bij dat vrouwen vaker douchen en meer praten over lichaamsverzorging en hygiëne. Mannen lijken dit veeleer een privé-aangelegenheid te vinden.
Aan het onderzoek, dat werd geïnitieerd door Tork, deden 845 Belgen en Nederlanders mee.
Bron)
Stijgende vraag naar mondkapjes

ZOETERWOUDE - De vraag naar beschermende mondkapjes neemt toe. Dat merkt producent 3M. Vooral ziekenhuizen en bedrijven bestellen voorraden mondkapjes om klaar te zijn voor de Mexicaanse griep.
Maar ook particulieren schaffen uit voorzorg kapjes aan bij drogisterijen, apotheken of bouwmarkten.
''Onze fabrieken draaien op volle toeren, 24 uur per dag, zeven dagen per week'', aldus een woordvoerster van 3M Nederland.
De vraag is verder gestegen sinds de overheid bekendmaakte dat in augustus de Mexicaanse griep al kan toeslaan in Nederland.
Van schaarste is nog geen sprake, maar als die zich wel voordoet zullen ziekenhuizen voorrang krijgen boven particulieren. Volgens de woordvoerster van 3M gebeurt dat volgens richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM.
Onlinewinkel Drogisterij.net merkte vorige maand al ''een explosieve stijging'' van de vraag naar mondkapjes.
''Nu de Mexicaanse griep ook ons land heeft bereikt, zijn er veel Nederlanders op zoek naar preventieve middelen om zo de kans op besmetting te minimaliseren'', aldus de internetdrogist. [Mondkapjes hebben geen enkele preventieve werking.]
Volgens 3M nemen steeds meer bedrijven voorzorgsmaatregelen om hun personeelsbestand op peil te houden als de griep epidemische vormen gaat aannemen. Ze slaan nu al mondkapjes in om zich voor te bereiden.
Ziekenhuizen bestellen niet alleen massaal de kapjes, maar ook beschermingsbrillen. ''Alles wat nat is kan het virus verspreiden'', aldus 3M.
Het RIVM kan zich de reactie van publiek en bedrijven voorstellen, maar vindt het gebruik van mondkapjes niet nodig.
''Ze beschermen niet, niet tegen het oplopen van de griep en niet tegen het verspreiden ervan. Goede hygiëne, zoals handen wassen, is beter'', aldus een woordvoerster van het RIVM.
(Bron)

Als je je wilt beschermen: ga voor die vaccinaties straks. Gewone mondkapjes zijn leuk als je op Michael Jackson wilt lijken en handig als je met een stoffige klus bezig bent, verder hebben ze weinig zin.
Dronken das houdt Duits verkeer op

GOSLAR - Een dronken das heeft nabij de Duitse stad Goslar een flinke tijd het verkeer opgehouden door over de weg te zwalken.
Het dier had zich tegoed gedaan aan gistende bessen. De politie joeg het dier weg door het met een stok te prikken, meldde een woordvoerder woensdag.
''Het fruit was in de maag van het dier veranderd in alcohol, dus de das was zo dronken als een tor'', aldus de zegsman. ''Daarnaast had het dier diarree, die volzat met kersenpitten.'' De das heeft zijn roes uitgeslapen in een nabijgelegen weide.
(Bron)

Bij mijn ouderlijk huis stond een lijsterbes. Dat was elke herfst weer vermakelijk: spreeuwen vraten zich werkelijk stomdronken, tot op het punt dat ze letterlijk de boom uit kukelden. Op de grond waggelden ze dan verdwaasd rond, tot ze bedachten dat al dat lekkers hóger te vinden was, en ze weer zwabberig richting boom fladderden.
GroenLinks eist stop op 'tamponbombardementen'

AMSTERDAM – Er moet een einde komen aan reclameacties waarbij op stranden vanuit de lucht tampons, kuipjes appelmoes en zakjes chips naar beneden worden gegooid.
Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent tegenover NU.nl.
Dinsdag berichtte BN/De Stem over de reclameactie van Libresse. Daar werden tampons aan parachutes op het strand gedropt. Tot irritatie van de gemeente die de schoonmaakkosten wil verhalen op de tamponproducent.
Volgens de gemeente had Libresse geen vergunning voor de actie.
Van Gent wil dat minister van VROM Jacqueline Cramer dergelijke reclamebombardementen onmogelijk maakt.
Moment is het formeel toegestaan om onder voorwaarden producten uit een vliegtuig te gooien.
"De huidige wetgeving zegt enkel iets over de weersomstandigheden en het formaat en het gewicht van de spullen die je naar beneden gooit", aldus de GroenLinks-parlementariër.
"Ik wil dat deze droppings onmogelijk kunnen worden gemaakt. Zeker als een gemeente bezwaar maakt tegen deze reclame-uitingen. Een gemeentelijke verordening is blijkbaar niet genoeg."
Van Gent vreest dat deze vorm van reclame een vlucht neemt. "Dat moet je als gemeente kunnen voorkomen, net zoals je paal en perk kunt stellen aan het uitdelen van gadgets en papier op straat."
(Bron)

Tampons aan parachuutjes... Ik kende al wel het maandverband met vleugels.

dinsdag, juli 07, 2009

Wapenarsenaal bij Delftenaar (67)

DELFT - Minstens dertig kratten munitie, een aantal handvuurwapens, een karabijn (een geweer met ingekorte loop) en een shotgun.
Dat trof de politie zondag aan in een woning aan de Houttuinen in Delft. De politie kwam het wapenarsenaal op het spoor door een anonieme melding.
De precieze omvang van de verzameling wordt maandag geïnventariseerd, liet de politie weten. De 67-jarige bewoner van het pand zit vast.
(Bron)

Die bejaarden van tegenwoordig... Of was het iemand die tot latere leeftijd doorwerkte, zoals de regering wil?
Seks ontstond mogelijk onder invloed parasieten

AMSTERDAM - Seks diende in de loop van de evolutie mogelijk als bescherming tegen parasieten. Dat blijkt uit een onderzoek naar zoetwaterslakken in Nieuw Zeeland.
Onderzoekers van het Federaal Instituut voor Wateronderzoek en Technologie in Zwitserland vergeleken verschillende populaties van de zoetwaterslak Potamopyrgus antipodarum in Nieuw Zeeland.
Het dier komt voor in twee varianten. Bij de ene soort planten mannetjes en vrouwtjes zich gezamenlijk voort.
De andere soort bestaat enkel uit vrouwtjes die zichzelf kunnen reproduceren zonder tussenkomst van mannetjes.
De Zwitserse onderzoekers ontdekten dat de slakken van de aseksuele soort veel vatbaarder waren voor parasieten.
Het aantal aseksuele slakken nam na verloop van tijd drastisch af onder invloed van de parasieten. Maar het aantal slakken dat zich door seksuele reproductie voortplantte, bleef ongeveer stabiel.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Naturalist.
De slakkenstudie wijst erop dat parasieten een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van seks.
“De resultaten suggereren dat seksuele reproductie een evolutionair voordeel biedt in gebieden waar veel parasieten voorkomen”, aldus hoofdonderzoeker Jukka Jokela op de Amerikaanse nieuwssite LiveScience.
Volgens de onderzoekers zijn aseksuele diersoorten vatbaarder voor parasieten, omdat ze zich voortplanten door een kloon van zichzelf produceren. De dieren zijn daardoor genetisch identiek en allemaal even kwetsbaar voor parasieten.
Diersoorten die zich doormiddel van seks voortplanten, zetten nakomelingen op de wereld die genetisch gezien sterk van elkaar verschillen. Een parasiet is daardoor niet zo snel in staat om de gehele populatie te vernietigen.
(Bron)
Nieuwste onderzoek voorziet volledig uitsterven koraal

UTRECHT - Toenemend zure oceanen en verder stijgende watertemperaturen zullen tegen het eind van deze eeuw koraalriffen wereldwijd de das omdoen, zo wijst nieuw onderzoek uit.
De voorspelde toename van de CO2-concentratie tot 450 parts per million (ppm) in het jaar 2050 zal koraal voorbij het punt van afsterven brengen.
In de volgende decennia zullen waarschijnlijk alle soorten uitsterven, zegt een internationale onderzoeksgroep van 24 koraalexperts, verbonden aan diverse universiteiten en overheden.
“De keuken staat in brand en het vuur verspreidt zich door het huis”, zegt Alex Rogers van de Zoological Society of London. “Als we snel en besluitvaardig in actie komen kunnen we het misschien nog blussen voor de schade onomkeerbaar wordt.”
De oceanen absorberen grote hoeveelheden CO2 die vrijkomen door de consumptie van fossiele brandstoffen.
Maar bij dat proces vindt verzuring van het oceaanwater plaats. Allerlei organismen die kalkskeletjes maken, zoals schelpdieren, koraal en verschillende soorten plankton, hebben toenemende moeite te overleven in het nieuwe, zure milieu.
Tijdens een groot wetenschapscongres in maart, waarvan de conclusies twee weken geleden zijn gepubliceerd, hebben 2.500 klimaatexperts wereldleiders opgeroepen dergelijke ecologische bedreigingen sterker mee te wegen tijdens de onderhandelingen in Kopenhagen, waar tijdens de grote klimaattop in december dit jaar over uitstootverlagingen wordt beslist.
“Als wij toestaan dat het CO2-niveau de 450 ppm bereikt, wat tot nog toe wordt gezien als het meest optimistische scenario voor Kopenhagen, zullen we ’s werelds koraalriffen al op het pad van degradatie en uiteindelijk uitsterven hebben gebracht”, zo zegt John Veron, een Australische mariene bioloog.
Volgens de onderzoeksgroep, die gisteren in Londen bijeenkwam, is 320 ppm de uiterste veilige grens voor koraal – en vormt een concentratie van 360 ppm het breekpunt.
De huidige CO2-concentratie ligt echter al in de buurt van de 390 ppm en stijgt bovendien elk jaar met 2,1 volumedelen CO2.
(Bron)
Tiener verkoopt pikante foto's van moeder

WELLINGTON - Een Nieuw-Zeelandse tiener heeft pikante foto's van zijn moeder op internet te koop aangeboden. Hij was kwaad, omdat hij de garage van zijn ouderlijk huis moest opruimen.
De 18-jarige jongen zette aanvankelijk vijf naaktfoto's van zijn moeder op een veilingsite. De beheerders van de site haalden dat aanbod een dag later weer weg.
Daarop probeerde de jongen vijf foto's van zijn schaars geklede moeder te verkopen. Ook die werden verwijderd.
De 44-jarige moeder was niet te spreken over de eerste verkooppoging. ''Hij was best stout'', zei ze over haar zoon tegen de krant The New Zealand Herald.
Met het tweede aanbod had ze geen problemen. ''Ik wou 50 procent van de opbrengst. Ik mis nu ook de lieve opmerkingen van bieders.''
(Bron)

Knap gestoord, allebei.
Proef met trein zonder spoorboekje

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen gaan in de eerste week van september experimenteren met een hoge frequentie passagierstreinen op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven.
In de spits vertrekt om de tien minuten een trein in beide richtingen, kondigde een NS-woordvoerder maandag aan.
De NS wilde vanaf 2010 permanent zonder spoorboekje gaan rijden op het drukke traject maar dat bleek niet haalbaar in combinatie met het goederenvervoer op de lijn.
Vooral op het traject tussen Den Bosch en Utrecht zijn te weinig sporen beschikbaar voor meer treinen op de gewenste tijden. Vervoerders onderzoeken nog of voor het idee plaats is in de dienstregeling van 2011.
Op het traject Amsterdam-Eindhoven groeit het aantal reizigers spectaculair (meer dan 10 procent) en de spoorwegen denken dat die groei nog verder doorzet.
De NS verwacht in 2010 niet altijd alle reizigers te kunnen vervoeren binnen het patroon van de dienstregeling.
Als langere of hogere treinen geen oplossing bieden wil de NS op de route extra treinen inzetten die niet in het spoorboekje komen te staan. Deze ritten worden wel aangekondigd in digitale reisinformatie en op het vertrekstation opdat deze treinen wel voldoende reizigers meenemen.
(Bron)

Slim, want dan is een trein ook nooit te laat - hooguit zijn er te weinig treinen vertrokken.
Passagier repareert vliegtuig

LONDEN - Een passagier heeft een vliegtuig gerepareerd, waardoor hij een urenlange vertraging heeft voorkomen.
De ingenieur voor vliegtuigbouw kon op het Spaanse eiland Menorca een technisch probleem bij een Boeing 757-200 oplossen.
Met slechts een half uur vertraging landde het vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Thomas Cook in het Schotse Glasgow, meldde de Britse omroep BBC maandag.
De passagiers voor de vlucht naar huis hadden al rekening gehouden met een vertraging van acht uur omdat een ingenieur uit Groot-Brittannië zou moeten worden ingevlogen.
Een woordvoerster van Thomas Cook benadrukte dat de identiteit van de ingenieur strikt was nagetrokken. De gekwalificeerde expert bleek te werken bij een luchtvaartmaatschappij die met Thomas Cook samenwerkt bij het onderhoud van vliegtuigen.
(Bron)

Ik neem aan dat de man z'n vliegticket vergoed kreeg.
Ryanair wil passagiers staand vervoeren

DUBLIN - De Ierse prijsvechter Ryanair heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gevraagd om zijn toestellen zodanig aan te passen dat een aantal passagiers staand kunnen worden vervoerd.
Met de maatregel wil Ryanair meer passagiers in zijn toestellen krijgen, zo liet het maandag weten. Boeing zou hiertoe speciale ''verticale stoelen'' moeten ontwikkelen.
"Passagiers hoeven niet volledig rechtop te staan, ze krijgen een soort kruk waar ze op kunnen leunen'', aldus een woordvoerder van Ryanair.
De lowbudgetvliegmaatschappij wil vier rijen, ofwel twaalf stoelen, verwijderen om ruimte te maken voor de staanplaatsen.
Ryanair speelde onlangs met het idee om een extra heffing voor zware passagiers, een zogenaamde 'vetbelasting', in te voeren. Dit plan ging om praktische redenen van tafel.
Ook willen de Ieren mensen laten betalen die op het vliegtuig gebruikmaken van het toilet.
(Bron)

Dan krijg je straks vliegtuigvertraging omdat de muntautomaat voor de wc niet werkt.
‘Veganistisch dieet verzwakt botten'

AMSTERDAM – Mensen die zich houden aan een vegetarisch dieet, verzwakken daarmee mogelijk hun botten. Dat hebben Australische wetenschappers vastgesteld.
Wetenschappers van het Garvan Institute for Medical Research onderzochten het verband tussen het dieet en de botdichtheid van 2700 mensen.
Ze ontdekten dat de botten van vegetariërs gemiddeld genomen 5 procent zwakker waren dan de botten van ‘vleeseters.
Vooral veganisten, die totaal geen dierlijke producten eten, bleken in verhouding vaak over een minder dichte botmassa te beschikken.
Bij vegetarische proefpersonen die wel ei- en melkproducten aten was de verminderde botdichtheid verwaarloosbaar.
De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.
Volgens hoofdonderzoeker Tuan Nguyen is het nog maar de vraag of de gemeten verschillen in botmassa in de praktijk ook leiden tot klachten, zoals meer breuken.
“De resultaten suggereren dat vegetarische diëten, en dan voornamelijk veganistische varianten, kunnen worden geassocieerd met een lagere dichtheid van botmineralen”, verklaart Nguyen op nieuwswebsite New York Daily News.
“Klinisch gezien is het verschil niet significant, maar gezien het stijgende aantal vegetariërs en het wereldwijde aantal gevallen van botontkalking is het de moeite waard om meer onderzoek te doen naar deze bevindingen”, aldus Nguyen.
(Bron)
Vrouw past plastische chirurgie toe op zichzelf

AMSTERDAM - Een 54-jarige vrouw uit Californië (VS) is aan het herstellen van een mislukte plastisch chirurgische ingreep. Deze keer kan echter geen ziekenhuis als schuldige aangewezen worden: de vrouw deed de antirimpelbehandeling bij zichzelf.
De moeder van drie kinderen geeft toe dat zij was geadviseerd om niet zelf de injecties te doen. De vrouw spoot ondanks dit advies vloeibare siliconen in haar lippen en wangen, zo meldt KTVU-TV dinsdag.
De vrouw verwachtte een mooi resultaat, maar dat gebeurde niet. "Het is belachelijk," aldus de 'patiënt'. "Ik wist niet wat ik deed. Ik dacht dat ik blij zou zijn met het resultaat, maar toen ik de volgende dag wakker werd had ik een ontstoken, rood en gezwollen gezicht."
Plastisch chirurg Steven Williams vertelt dat het hem een paar operaties gaat kosten om al de siliconen te verwijderen uit het gezicht van de vrouw. Ook vertelt hij dat 'zelfchirurgie' een ware trend aan het worden is.
"We merken een groeiende trend in het zelf uitproberen van chirurgie. Daarmee komen deze mensen in de problemen en hebben ze hulp nodig van ons", aldus Williams.
(Bron)

Krankzinnig.
Brandweer Utrecht vergeet luchtalarm

AMSTERDAM - In Utrecht is door drukte in de meldkamer de test van het luchtalarm er bij ingeschoten.
Door onder meer een brand in Nieuwegein, een ernstig ongeval in Lopik en brandalarm in een Baarns ziekenhuis was men vergeten de alarmknop in te drukken.
''Er is toen besloten om het luchtalarm niet meer te laten afgaan. Mensen zouden anders denken dat er echt iets aan de hand is'', zegt woordvoerder Jan Jacobs van de brandweer in het AD.
In augustus 2007 drukte een medewerker al eens twintig minuten te laat op de knop.
(Bron)

Ik dacht al dat de sirene hier stuk was of iets dergelijks.
Hoera, het is 15 graden en het is droog na een hele ochtend plensregen. De buurkinderen kwamen zeiknat thuis, keihard zingend 'Let the sunshine in'.
De zon begint weer door te komen en binnen staan her en der modderige kattenpootjesafdrukken.

maandag, juli 06, 2009

Zo, na een half uur aanhoudend DREUNEN is het gerommel ineens weg en barstte de bui los. Dat was een aardig bakkie water...
Al heel lang heb ik een 'erwt' in m'n oksel. Keihard, scherp begrensd, klein, niet pijnlijk. Plotseling transformeerde de erwt zich in een grote walnoot, rood, warm, behoorlijk pijnlijk. En op een rotplek: als ik m'n arm laat hangen voel ik het, als ik m'n arm strek voel ik het. De prettigste positie is nog met een vuist op m'n dij en m'n arm iets naar buiten gedraaid. Tijd om de huisarts eens te bellen.
Ik dacht aan een zweetklierontsteking, maar nee: het erwtje was een talgkliercyste, en die is gaan ontsteken. Steriel (tot nu toe).
De klier en de cyste moeten worden verwijderd, maar dat doen ze het liefst als de ontsteking weer afgenomen is. Erwtje weghalen zou een snede van een centimeter vereisen, wat er nu zit een snede van zeven centimeter.
Kortom: nu niets doen, en als de boel groter wordt weer langsgaan (dan kan er eventueel vast een gat geprikt worden om wat talg en dus wat druk weg te laten vloeien), als de boel kleiner wordt ook langsgaan want dan kan de erwt weggehaald worden, en als ik koorts krijg gelijk langsgaan want dan is er toch iets (bacterie of virus) bijgekomen.
Bevalt me allemaal niks.
Jaaaaaaaaaaaa! Ik fietste naar huis en ik kreeg wel 50 druppels op m'n kop! Hele kleine, die een soort speldenprikjes maakten op m'n t-shirt, maar toch, maar toch: regen!
Na anderhalve minuut scheen de zon weer.
Vroeger (oma vertelt) kreeg je als tiener die op stap ging nog weleens geld van je ouders mee, om een taxi terug te nemen, zodat je veilig thuis kwam.
Sja.

zondag, juli 05, 2009

Awakenings-dj overleden bij ongeluk

AMSTERDAM - De talentvolle dj Fokko Versloot is zaterdagmiddag bij een ongeluk om het leven gekomen. In zijn woning in Rotterdam viel hij door een glazen tafel.
Dit heeft zijn familie laten weten. De 26-jarige Versloot draaide vorige week nog op Awakenings.
Naar verluidt kreeg de dj een epileptische aanval en is hij daarbij door de glazen tafel gevallen.
Versloot werd in zijn woning aan de Vliesridderstraat gevonden door twee vriendinnen, zo heeft de politie laten weten.
Op verschillende websites stromen steunbetuigingen en condoleances binnen. Fokko Versloot was de helft van het dj-duo Fokko Versloot en Koen Lebens.
(Bron)

Was dat z'n eerste aanval? Rare beginleeftijd dan. Maar ik kan me geen epileptische dj voorstellen.
Hoe dan ook: naar bericht.
Verkrachters achterhaald via chat

BENGBU - Twee Chinese verkrachters zijn opgepakt in de plaats Bengbu in het oosten van China, nadat een van hen zijn chatnaam had doorgegeven aan het slachtoffer. Dat meldde de China Daily zondag op zijn website.
Het slachtoffer liep met haar vriend op een plein, toen er twee mannen op een motor opdoken. Een van hen joeg de vriend van de vrouw weg, waarna de twee motorrijders de vrouw verkrachtten.
Een verkrachter gaf het slachtoffer daarna zijn chatnaam en vroeg haar contact met hem op te nemen.
De politie vond de man online, deed zich voor als het slachtoffer en maakte een afspraakje. De man was blij van haar te horen, maar zodra hij kwam opdagen werd hij gearresteerd.
(Bron)

Zo iemand denkt dat verkrachting gewoon een leuke wip is of zo?
Vakantiegangers huren niet-bestaande huisjes

GRONINGEN - Tientallen Nederlandse vakantiegangers hebben via een Groningse website een vakantiehuisje of -appartement in Spanje gehuurd, dat bij aankomst niet bleek te bestaan of al verhuurd bleek te zijn. Dat maakte de Groningse politie zondag bekend.
De politie kreeg zaterdag tien meldingen binnen van mensen die bij een al verhuurd huisje hadden gestaan, of de geboekte accommodatie niet konden vinden. Over hoeveel gedupeerden het gaat, is nog niet bekend.
De vakantiegangers hebben nog geen officiele aangifte gedaan. Daarom kan de politie nog niet zeggen via welke website de accommodaties geboekt waren.
Het zou echter om een Gronings bedrijf gaan zonder ANVR-keurmerk. De politie raadt iedereen aan om alleen te boeken via websites met het garantiekeurmerk en voor de zekerheid ook een telefoontje naar de organisatie te plegen.
''Vakantiegangers hoeven natuurlijk niet allemaal spontaan in de stress te schieten, maar even controleren of alles klopt is wel verstandig'', aldus een zegsman.
(Bron)
‘Als single meer kans op dementie’

AMSTERDAM - Mensen die op middelbare leeftijd alleen leven in plaats van met een partner, lopen meer kans om dement te worden dan koppels.
Diegenen die voor hun vijftigste door een overlijden of een scheiding van hun levenspartner werden gescheiden, liepen een nog groter risico op dementie.
Mensen die daarnaast het ApoE4-gen met zich meedroegen -het belangrijkste gen dat het risico op Alzheimer bepaalt- liepen het meeste risico om dementie te ontwikkelen.
Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institute. De onderzoekers bestudeerden tweeduizend mannen en vrouwen rond de vijftig jaar uit Finland. Dit deden ze 21 jaar later nog een keer.
De onderzoekers keken naar de burgerlijke staat en voerden genetische testen uit om te kijken of ze ApoE4 in zich droegen.
De mensen die op middelbare leeftijd alleen woonden hadden twee keer zo veel kans om dement te worden dan degenen die met een partner samenleefden.
Weduwnaars en weduwen hadden zelfs drie keer zoveel kans op het krijgen van Alzheimer. Diegenen die het ApoE4-gen met zich meedroegen, hun partner hadden verloren en alleen bleven wonen, liepen het meeste risico om dement te worden.
De leider van het onderzoeksteam Dr Krister Hakannson zei dat de resultaten belangrijk waren om dementie te voorkomen. Ook zei ze dat ondersteuning voor mensen die net een partner hadden verloren nuttig kon zijn.
Engelse onderzoekers benadrukken echter dat alleenstaanden zich geen zorgen hoeven te maken. Dr Susanne Sorensen van de Alzheimer’s Society zei tegen het British Medical Journal: “Er zijn heel veel andere manieren om het risico op dementie te verkleinen.”
Met het groeien van de wereldbevolking, maken onderzoekers zich steeds meer zorgen over dementie. In 2005 hadden 25 miljoen mensen dementie, in 2040 wordt dat aantal geschat op 81 miljoen.
(Bron)
Noordzee warmer dan normaal

HAMBURG - Het broeikaseffect warmt Noord- en Oostzee sterker op dan tot nu toe bekend. Dit heeft het Federale Bureau voor Zeescheepvaart en Hydrografie (BSH) in het Duitse Hamburg vrijdag meegedeeld.
De gemiddelde temperatuur aan de oppervlakte van de Noordzee was in juni 12,8 graden. Dat is 0,8 graden hoger dan het gemiddelde over vroegere jaren.
Ook in de diepte is de Noordzee warmer dan normaal.
(Bron)
Zoektocht naar vermiste in IJssel gestaakt

AMSTERDAM - De zoektocht naar de 19-jarige man die sinds zaterdagavond wordt vermist na een duik in de IJssel, is zondagavond gestaakt. Er wordt maandag verder gezocht.
Duikers, boten met sonarapparatuur en een politiehelikopter hebben de jongeman uit Deventer niet kunnen vinden, zegt een woordvoerder van de politie.
Volgens de politie is de kans erg klein dat de vermiste nog levend wordt gevonden. De man was zaterdag rond 20.00 uur vrijwel direct na zijn sprong van een spoorbrug in Deventer verdwenen.
Een getuige zag hem kort na de sprong boven water komen, maar verloor de jongeman daarna uit het oog.
Zaterdag hebben duikers en een helikopter gezocht naar de man. Zondag werd een boot met speciale apparatuur ingezet. Maandag wordt er gedregd door het Korps Landelijke Politiediensten.
(Bron)

Wat een ontzettend stomme actie :-(
Machinisten belaagd op station Doetinchem

DOETINCHEM - Baldadige jongeren hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag op het station van Doetinchem twee machinisten belaagd.
De politie hield twee mannen aan van 19 en 24 jaar, die ervan verdacht worden de klappen en schoppen te hebben uitgedeeld, zo meldde een woordvoerster van de politie zaterdag.
Tijdens de treinrit van Didam naar Doetinchem, voorafgaand aan de vechtpartij, had een onbekende persoon aan de noodrem getrokken.
De machinist liep daarop door de trein en sprak een aantal jongeren hierop aan. De jongeren ontkenden en stelden zich dreigend op tegenover de machinist, die besloot verder te rijden.
Aangekomen in Doetinchem, keerde de groep jongeren zich tegen een andere treinbestuurder. Deze machinist stond te wachten om de trein van zijn collega over te nemen.
Twee jongens belaagden hem; hij werd geslagen en geschopt. Zijn collega schoot te hulp en kreeg ook enkele klappen.
Enige tijd later hielden agenten op aanwijzing van de machinisten twee mannen uit Doetinchem aan. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)

Slaan en schoppen vind ik de term baldadigheid niet waard - dat valt onder mishandeling.
Dode krokodil gevonden op Scheveningse strand

SCHEVENINGEN - Wandelaars op het strand van Scheveningen troffen daar donderdagochtend wel iets heel bijzonders aan: een krokodil.
Het is een raadsel hoe het dode dier op het strand is terechtgekomen, bevestigde een medewerker van Stichting Dierenambulance Den Haag vrijdag een bericht in het AD.
''Toen wij de melding kregen, dacht ik eerst nog dat het over een opblaasbare krokodil ging.''
Het dier werd door de politie opgehaald en overgedragen aan de dierenopvang. De medewerker heeft geen idee waar de krokodil aan is overleden.
''We gaan ook geen sectie verrichten want dat kost veel geld. We zijn een stichting en moeten al ieder dubbeltje omdraaien.''
De opvang maakt niet dagelijks mee dat ze op pad gaan voor een reptiel. ''Dit is wel een heel apart iets.'' De medewerker tast in het duister hoe het dier op het strand verzeild is geraakt.
''Het kan van alles zijn. Wie weet had iemand hem als huisdier en overleed de krokodil toen thuis. Wellicht werd het dier toen als grapje op het strand gelegd.''
(Bron)

Of toch het broeikaseffect ;p
Man dood na ruzie met taxichauffeur

AMSTERDAM - Een 44-jarige man is overleden nadat hij zondagochtend op het Leidseplein in Amsterdam in elkaar zou zijn geslagen door een 37-jarige taxichauffeur.
Het slachtoffer wilde vermoedelijk een taxi nemen, waarna om nog onbekende reden een vechtpartij ontstond. De taxichauffeur is opgepakt, aldus de politie.
Hulpverleners slaagden er in eerste instantie in om de ernstig gewonde man ter plekke te reanimeren. Zondagmiddag overleed hij echter in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Het misdrijf gebeurde rond tien voor half vijf op de taxistandplaats bij het Leidseplein. Hoewel nog onbekend is wat er precies is gebeurd, zijn er al tijden veel klachten over de taxichauffeurs op die plek.
Ze zouden korte ritten weigeren, veel te hoge prijzen vragen, ruzie maken met elkaar en klanten intimideren. Ook elders in Amsterdam zijn er veel problemen met chauffeurs.
De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer) noemde het incident in een reactie ''een absoluut dieptepunt in de taxiwereld en iets wat absoluut niet te tolereren is''.
Gerson is van plan noodmaatregelen te nemen op het Leidseplein. Hij zei dat daar waarschijnlijk volgend weekeinde al extra toezichthouders en politieagenten staan.
Dat is sinds juni ook al het geval op de taxistandplaats bij het Centraal Station, een andere beruchte plek als het gaat om het gedrag van chauffeurs.
De wethouder gaat er ook in politiek Den Haag op aandringen haast te maken met een nieuwe taxiwet. De problemen in de Amsterdamse taxiwereld ontstonden namelijk toen de markt in 2000 werd geliberaliseerd.
Sindsdien mag iedereen taxi rijden. ''Er is langzamerhand sprake van een door iedereen erkende noodtoestand. Dan zou het toch mogelijk moeten zijn om dat voor elkaar te krijgen.''
De fatale vechtpartij van zondag is ''dramatisch''. Dat zei secretaris Hubert Andela van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi (KNV Taxi) zondag. ''Dat het een absurde uitwas is, staat buiten kijf.''
Andela kon verder nog niets zeggen over hoe dit incident heeft kunnen gebeuren. Hij zei dat de liberalisering van de taximarkt tot problemen heeft geleid in de Amsterdamse taxiwereld.
Of dit incident daar ook mee te maken heeft, durfde hij echter niet te zeggen. Daarvoor ontbreekt volgens hem nog te veel informatie over wat precies is gebeurd.
Ook directeur Richard van der Veen van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) noemde het voorval van zondag "dramatisch". Hij vindt het ''buitengewoon slecht'' voor het imago van de taxibranche.
Hoewel hij het nog niet helemaal zeker wist, lijkt het er volgens Van der Veen niet op dat de taxichauffeur voor TCA reed. De meeste TCA-chauffeurs mijden het Leidseplein vanwege het wangedrag van de taxi's die daar staan. Die rijden meestal niet voor een centrale.
Om het wangedrag van sommige chauffeurs in Amsterdam aan te pakken, is het volgens de TCA-directeur nodig dat de taximarkt anders wordt georganiseerd. Chauffeurs zouden volgens hem moeten zijn aangesloten bij een centrale.
(Bron)