zaterdag, juli 30, 2005

Duikers zoeken naar kaas in Canadese baai

In de baai van de Canadese rivier Saguenay is een team duikers op zoek gegaan naar 800 kilo kaas. De vacuümverpakte kaas is vorig jaar door een ondernemer in de baai neergelegd. Met de opmerkelijke actie hoopte de ondernemer een revolutionaire manier van kaas maken te ontdekken. Helaas voor de ondernemer is de kaas nu zoek.
Luc Boivin, de kaasfabrikant, kwam op het idee door een toevallige vondst van een visser. De visser had op de bodem van een meer een stuk Boivin-kaas gevonden. Hoewel niemand wist hoe lang de kaas daar had gelegen, probeerde Boivin toch een stukje. Het bleek één van de lekkerste kazen te zijn die hij ooit had gegeten.
Omdat de hoge druk onder water volgens Boivin het rijpingsproces kan versnellen en de grote diepte de kaas koel houdt, zag hij direct een revolutionaire manier van kaas maken voor zich. Als test werd 800 kilo aan cheddar in de baai gegooid, die na een jaar opgevist zou worden. Helaas voor Boivin bleek de kaas niet meer op de goede plaats te liggen, waardoor er nog geen enkel stuk teruggevonden is.
De voedselinspectie in Canada let er overigens streng op dat de kaas, mocht die gevonden worden, niet in de winkels belandt. Kaas mag namelijk alleen rijpen op een wettelijk goedgekeurde plaats, zodat de kwaliteit gegarandeerd kan worden.
(Bron)
Dure vrijpartij op motorkap politieauto

GRONINGEN - Een vrijend stelletje is vrijdagnacht in Groningen aangehouden omdat de geliefden elkaar beminden op de motorkap van een politiewagen. De 25-jarige man en de 33-jarige vrouw kozen de stilstaande surveillancewagen als ondergrond voor hun vrijpartij. De twee agenten in de auto zagen het enige tijd aan, maar kwamen toen toch tussenbeiden.
Dit tot groot ongenoegen van de twee minnaars. De man begon de agenten beledigingen toe te schreeuwen, waarna de agenten overgingen tot aanhouding. Hier kon de vrouw zich weer niet in vinden: ze opende meerdere malen het portier van de wegrijdende auto, terwijl de man uit alle macht probeerde de ruit uit de politiewagen te trappen. De vrouw werd vervolgens ook aangehouden.
"Er staat natuurlijk nergens in de wet dat je niet mag vrijen op een politiewagen", licht een zegsman toe. "Maar die agenten deden daar hun werk: ze moeten ieder moment kunnen uitrukken. Als de twee geliefden nadat ze werden aangesproken waren weggegaan, was er niets aan de hand geweest."
Het duo hangt boetes van enkele honderden euro's boven het hoofd.
(Bron)
Vrouw treft wildplasser met bloempot

In het Friese Wommels moest een 42-jarige man zijn wildplasserij met een fikse hoofdwond bekopen. Een 30-jarige vrouw kon het blijkbaar niet waarderen dat hij op de openbare weg stond te urineren, en gooide een bloempot op zijn hoofd.
De vrouw probeerde het eerst nog door simpelweg water naar de man te gooien, maar toen hij daar niet op reageerde, probeerde ze het met zwaarder geschut. De wildplasser moest naar het ziekenhuis worden gebracht, de vrouw wordt verdacht van mishandeling. Wellicht zal ze aangeven dat ze slechts wilde helpen en de urine van de man een beter onderkomen wilde geven.
(Bron)
Stijgende lijn in schuldhulpverlening

DEN HAAG - Het aantal Nederlanders dat een beroep doet op de schuldhulpverlening blijft toenemen. In het eerste halfjaar van 2005 lag het aantal aanvragen 12 procent hoger in vergelijking met de eerste zes maanden van 2004. Als de trend doorzet, zullen dit jaar ongeveer 44.000 Nederlanders aangeven dat ze hulp nodig hebben bij het afbetalen van hun schulden.
Dat heeft directeur G. Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) vrijdag bekendgemaakt. Het aantal schuldenaars dat hulp zoekt bij NVVK-leden stijgt al jaren sterk. Ongeveer de helft van de mensen die schuldhulpverlening aanvragen, heeft een bijstandsuitkering.
Volgens Jaarsma is er een aantal oorzaken te noemen voor de toename van mensen met problematische schulden. "De bijstandsuitkeringen zijn bevroren, de vrije energiemarkt heeft alleen gezorgd voor hogere rekeningen, de huursubsidie is verlaagd en de ziektekosten gestegen".
Jaarsma verwacht dat zijn vereniging komend jaar opnieuw te maken krijgt met extra werk. "Ik houd m'n hart vast voor 1 januari, als het nieuwe systeem voor de ziektekosten wordt ingevoerd. Mensen met een laag inkomen krijgen dan minder zaken vergoed, maar kampen met dezelfde, soms dure gezondheidsproblemen als Nederlanders met een hoger inkomen. Dat kan weer zorgen voor extra financiële problemen."
De groep alleenstaanden is oververtegenwoordigd in de NVVK-statistieken. Vier op de vijf aanvragers van schuldhulpverlening zitten in deze categorie. "Deze groep wordt het zwaarst getroffen en hun aantal neemt nog altijd toe", aldus Jaarsma. "We hebben vorig jaar al berekend dat een alleenstaande bijstandsgerechtigde per maand structureel 40 euro tekort komt. Dat zijn mensen die helemaal geen gekke dingen doen, maar die toch in de problemen komen".
(Bron)
Vlinders dupe van droge zomer 2003

WAGENINGEN - De Nederlandse vlinders hebben een slecht jaar achter de rug. Vorig jaar telde het Landelijk Meetnet Vlinders het laagste aantal sinds 1990, maakte de Vlinderstichting vrijdag bekend.
De tellingen van 2005 lopen nog, maar de eerste indicaties zijn eveneens weinig hoopgevend voor de vlinderliefhebbers. "Het zijn vooral de tuinvlinders, die het laten afweten", stelt C. de Zwaay van de Vlinderstichting. De soorten als de dagpauwoog en de kleine vos doen het deze zomer ook matig.
De droge en hete zomer van 2003 is volgens De Zwaay de grote boosdoener. Hierdoor konden veel rupsen niet genoeg eten vinden, wat tot flink minder vlinders in de daaropvolgende zomer leidde.
De Zwaay legt uit dat vlinders het meest gebaat zijn bij een doorsnee Nederlandse zomer. "Af en toe wat regen voor de rupsen en af en toe wat zon voor de vlinders." De zomer van dit jaar zou volgens hem zodoende wel goed kunnen uitpakken voor deze insecten.
De heivlinders hebben door de droogte van 2003 de zwaarste klap opgelopen. Hun aantal zakte een jaar later volgens het meetnet naar een "ongekend dieptepunt". De droogte heeft niet alle soorten even hard getroffen. Sommige vlinders als de zilveren maan, het oranjetipje en het icarusblauwtje kwamen vorig jaar juist in grotere aantallen voor dan een jaar eerder.
Het meetnet houdt bij bepaalde routes in de gaten hoeveel vlinders er langs fladderen. Sinds 1990 ligt dat gemiddeld op 553 vlinders per route. "Het gemiddelde van 391 vlinders per route (in 2004, red.) is minder dan de helft van de 840 in 1995", constateert het meetnet.
Nederland telt zeventig inheemse soorten dagvlinders. Ruim de helft daarvan staat op de zogenoemde Rode Lijst van bedreigde dieren.
(Bron)
Ier wint grootste Europese loterijprijs ooit

LONDEN - Een Ier heeft met zijn lottobriefje 112 miljoen euro gewonnen. De man deed mee aan een loterij, waarvoor loten zijn verkocht in een groot aantal Europese landen.
Om de jackpot te winnen moesten vijf getallen tussen de 1 en 50 worden voorspeld en dan ook nog twee cijfers van 1 tot 9. Volgens Britse kranten zaterdag gaat het om de grootste Europese loterij aller tijden. In mei ging er bij een Italiaanse loterij 105 miljoen euro uit. In 's werelds vetste jackpot ooit zat 273 miljoen euro, in 2002. De Amerikaan Andrew Whittaker ging ermee vandoor.
(Bron)

112 miljoen! 273 miljoen! Daar zou ik toch wel een pietsje van in de war raken geloof ik.
Tiende planeet in zonnestelsel ontdekt

WASHINGTON - Astronomen hebben een tiende planeet ontdekt die rond de zon draait. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdagavond bekendgemaakt.
Wetenschappers van het California Institute of Technology in Pasadena, dat deels wordt gefinancierd door de NASA, ontdekten de planeet, die ongeveer anderhalf keer zo groot is als Pluto. Door zijn afmeting in verhouding tot de negen bekende planeten in het zonnestelsel, moet het hemellichaam een planeet worden genoemd, zei astronoom Mike Brown van het instituut.
De planeet staat 97 keer verder van de zon af dan de aarde en is daarmee de verste die bekend is in het zonnestelsel. Brown ontdekte hem samen met zijn collega's Chad Trujillo en David Rabinowitz. Zij fotografeerden de nieuwe planeet al op 31 oktober 2003, maar hij was zo ver weg dat zijn beweging pas duidelijk werd toen ze in januari van dit jaar opnieuw de gegevens bekeken. Sindsdien waren ze bezig met het nader bepalen van de afmeting en de beweging.
(Bron)
Ik dacht dat we gistermiddag wel de grootste wolkbreuk hadden gehad, maar er kwam vannacht nog heel wat water achteraan. De tuinen hoeven niet gesproeid te worden.
(En ja, fijn zo'n zeiknatte kat die bij je in bed wil kruipen...)

vrijdag, juli 29, 2005

Peuter (2) overleeft vier dagen alleen in bos

In Duitsland heeft een tweejarig jongetje in zijn eentje vier dagen doorgebracht in een bos. Twee Duitse soldaten troffen de peuter Nabil woensdag aan zittend in een waterplas, nadat een zoektocht op gang was gekomen. Hij had honger, dorst en was vermoeid, maar was niet gewond en naar omstandigheden in goede gezondheid. Het jochie was al sinds zondag vermist.
Nabil was zondag voor het laatst gezien op een speelplein, zo'n drie kilometer van de plek waar hij gevonden werd. De politie sluit niet uit dat hij is ontvoerd en vervolgens is achtergelaten in het bos, volgens de dokter is er echter geen enkel spoor van geweld. De politie gaat Nabil, afkomstig uit Jemen, met behulp van een tolk proberen te ondervragen.
(Bron)
Japanner steelt meer dan 100 brillen

De politie van de Japanse stad Kawasaki heeft een 29-jarige man gearresteerd die meer dan honderd mensen hun bril met geweld heeft afgenomen. In de woning van de man troffen agenten 124 brillen en dertig paar contactlenzen aan. De Japanner zou een brillenfetisj hebben.
Vlak voor zijn aanhouding had de dader een man aangesproken en naar de weg gevraagd. Toen deze "niet netjes genoeg" antwoordde, sloeg de brillenliefhebber hem in het gezicht. Daarna volgde hij zijn slachtoffer tot in diens woning en dwong hem zijn contactlenzen uit te doen.
De dader zou zich vroeger "goed gevoeld" hebben toen hij op school de bril van een vriendje opzette. "Sindsdien zoek ik een voor mij passende bril", aldus de brillengek.
(Bron)
Te lange Brit kan droombaan vergeten

Het zit de 23-jarige Ben Sargeaunt-Thomson niet mee. De meer dan twee meter lange Brit kan zijn droombaan bij de luchtverkeersleiding in Swanwick namelijk vergeten omdat hij te lang is. Hij was al aangenomen, maar moest vervolgens toch nog teleurgesteld worden.
De bazen van de National Air Traffic Services (NATS) kwamen er namelijk achter dat zijn 96 centimeter lange benen niet onder het bureau pasten. Dat zou een te groot gezondheidsrisico voor de man opleveren. Bovendien zou hij mogelijk de speciale computers niet goed kunnen bedienen. Hierop stelde de Brit voor om een speciale stoel te gebruiken, maar daar kon het bedrijf niet op ingaan.
"Ik denk niet dat ik gediscrimineerd moet worden vanwege mijn lengte. Als ik op een kantoor ga werken, zouden er wel aanpassingen gedaan moeten worden om dat mogelijk te maken. Ik denk echter niet dat mijn lengte me zou moeten kunnen weerhouden van mijn droombaan", aldus Sargeaunt-Thomson.
De lange Brit heeft het bedrijf nu aangeklaagd voor indirecte seksuele [Huh??]discriminatie. Hij heeft inmiddels een baan gekregen bij luchtverkeersleider Eurocontrol in Luxemburg, waar de bureaus en de stoelen wel verstelbaar zijn. Hiermee is hij echter niet tevreden.
(Bron)
NS wil reizen in Randstad duurder maken

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen willen vanaf volgend jaar het reizen in de Randstad duurder maken dan in de rest van het land. Bovendien gaat het tarief voor de eerste klas in heel Nederland omhoog. Dat zei marketing- en verkoopdirecteur Philippe Smit van de NS donderdag tegen het ANP.
De NS is van plan het treinkaartje per 1 januari 2006 gemiddeld 1,8 procent duurder te maken. Op negen drukke trajecten in de Randstad moeten reizigers echter relatief meer betalen dan in de rest van het land. Een enkele reis gaat er ongeveer gemiddeld 10 cent meer kosten dan in bijvoorbeeld Groningen of Limburg.
Dit is volgens de NS eerlijker, omdat het bedrijf in de Randstad de meeste passagiers vervoerd en omdat het aanbod van treinen er veel groter is. "De gebruiker betaalt", lichtte Smit toe. Het spoorbedrijf maakt bovendien de meeste kosten in de Randstad. De NS is nog met het ministerie van Verkeer en Waterstaat in gesprek over de maatregel. Als het voorstel niet door mag gaan, zegt de NS de prijzen volgend jaar in heel Nederland te verhogen met gemiddeld 2,8 procent.
Om welke trajecten het gaat is nog onduidelijk, maar het ligt voor de hand dat op bijvoorbeeld routes als Amsterdam-Den Haag en Utrecht-Amsterdam reizigers meer gaan betalen. Smit: "We hebben het wel zo geregeld dat de gemiddelde reiziger maar één keer meer hoeft te betalen." [Eh?]
De NS noemt de tariefsverhoging van 1,8 procent "gematigd". De afgelopen jaren heeft het bedrijf flink in de kosten gesneden, waardoor de treinkaartjes minder hard in prijs stijgen, zei Smit. De afgelopen jaren verhoogde de NS de prijzen met aanzienlijk hogere percentages.
"De NS ziet niets terug van de prijsstijging", voegde hij daaraan toe. De prijsstijging bestaat namelijk uit de inflatie en de gestegen spoorbelasting die de NS aan de overheid moet betalen. De reiziger moet daarvoor opdraaien. De overige kostenstijgingen vangt de NS op door de hand op de knip te houden.
Volgens Smit beperkt de NS de tariefstijging om meer mensen de trein in de lokken. "We hebben de zaken nu zodanig op orde dat we nieuwe reizigers kunnen werven."
De vervoerder probeert vooral in de daluren de treinen voller te krijgen. Volgend jaar begint de NS daarom een omvangrijke campagne met speciale aanbiedingen. De onderneming noemt als voorbeeld de huidige acties in de lente, zomer en herfst. "We verkopen daardoor miljoenen extra treinkilometers". Bovendien trekken dergelijke aanbiedingen veel nieuwe klanten aan, aldus Smit.
De marketingdirecteur wilde niet zeggen hoeveel een kaartje voor de eerste klas volgend jaar in prijs omhoog gaat. Wel benadrukte hij dat er verbeteringen in de dienstverlening tegenover staan. Zo worden de coupés in de eerste klas luxer. Voor het einde van dit jaar begint de NS bijvoorbeeld een experiment met televisie in de trein.
Verder kondigde Smit aan dat de extra kwantumkorting op de zogenoemde 5-retourkaart wordt afgeschaft. Reizigers kunnen nu nog vijf treinkaartjes tegelijkertijd met extra korting kopen. "Dat is niet meer van deze tijd. De 5-retourkaart geeft korting in de spits, terwijl we al jaren bezig zijn dat af te bouwen." Ouderen, die nu bij aanschaf van een voordeelurenkaart zeven gratis reisdagen krijgen, moeten voor die dagen vanaf volgend jaar 2 euro gaan betalen.
(Bron)
Nog geen spoor van vermist meisje in recreatiegebied

APPELTERN - Politie en brandweer zoeken vrijdag met een helikopter, duikers, patrouilleboten, een zoekhond en sonarapparatuur naar een 13-jarig meisje. Ze werd donderdagavond in het waterrecreatiegebied De Gouden Ham in Appeltern (gemeente West Maas en Waal) door een speedboot overvaren.
De politie acht de kans dat ze nog levend wordt gevonden "heel klein". Het meisje uit Veghel was donderdagavond samen met haar één jaar jongere zusje aan het zwemmen. Dat meisje raakte lichtgewond. Er zal vrijdag worden gezocht tot het donker wordt, en zo nodig ook zaterdag en zondag. Het gebied blijft open voor het publiek, maar volgens een woordvoerster van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) was er vrijdag niemand in het water. De bestuurder van de speedboot is aangehouden en verhoord, aldus de woordvoerster. Inmiddels staat vast dat hij te hard voer. De man, een inwoner van Uden, had alcohol gedronken, maar niet te veel. Hij wordt verdacht van dood door schuld.
Onderzoek aan de boot heeft uitgewezen dat het vaartuig geen technische mankementen had. De bestuurder is ook de eigenaar van de boot, waaruit de politie concludeert dat hij waarschijnlijk goed met het vaartuig overweg kon.
Het slachtoffer was op bezoek bij gasten op een camping in het gebied. Volgens een medewerker van de camping, waar nu vele honderden mensen verblijven, is de sfeer bedrukt en timide. De kampeerders is vrijdagmiddag slachtofferhulp aangeboden, maar hiervan heeft nog niemand gebruik gemaakt.
De Gouden Ham, een dode arm van de Maas, trekt jaarlijks honderdduizenden recreanten. Het regent de laatste tijd klachten over watersporters die met raceboten en jetski's schade aanrichten en anderen in gevaar brengen. De Recreatiemaatschappij Rivierengebied waarschuwt met affiches en folders dat de maximale snelheid in het gebied negen kilometer per uur is. Een woordvoerder noemt het ongeval met de meisjes "verschrikkelijk".
"Voor de ouders is dit natuurlijk niet te bevatten", aldus de zegsman. Hij geeft bovendien aan dat er in het voorseizoen een gebrek aan toezicht is geweest. "Van een week of drie waarschuwingen uitdelen gaat een preventieve werking uit. Dat is nu niet gebeurd."
Op de Gouden Ham was eerder dit seizoen tijdelijk geen politietoezicht meer omdat de waterpolitie, onderdeel van het KLPD, die taak over zou dragen aan de regiopolitie. Het regiokorps Gelderland-Zuid bleek echter geen middelen te hebben. In juli is besloten dat het KLPD nog één jaar de controle op de waterpartij op zich neemt.
(Bron)
Cholera treft hongerend Niger

GENEVE - In het West-Afrikaanse Niger zijn de afgelopen weken vijf personen door cholera omgekomen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt. De VN-organisatie vreest dat de zeer besmettelijke ziekte zich snel kan uitbreiden onder de honderdduizenden mensen die zijn verzwakt door de voedselcrisis in het land.
Het sterftecijfer onder de 49 aangetroffen choleragevallen is volgens een expert van de WHO zeer hoog. Gemiddeld sterft 1 of 2 procent van de personen die door cholera wordt getroffen. "Dit is een indicatie dat de ziekte al verzwakte lichamen aantast."
(Bron)
Agressieve koe houdt treinverkeer op

AMSTERDAM - Een agressieve koe heeft donderdagavond voor vertraging gezorgd op het treintraject Delft-Schiedam. De machinist van een trein zag het dier rond 20.15 uur op het spoor staan en besloot te stoppen. Het heeft tot 21.00 uur geduurd voordat de koe van de rails was gehaald.
"Waarschijnlijk durfde niemand het dier weg te jagen", geeft een woordvoerder van ProRail verkeersinformatie als mogelijkheid voor de relatief lange duur van het oponthoud. Het treinverkeer is volgens hem kort na 21.00 uur volledig hervat.
(Bron)
Blokker haalt scheermesjes terug

RIJSWIJK - Blokker roept klanten vrijdag in advertenties in kranten op om scheermesjes die ze bij de winkelketen hebben gekocht, niet te gebruiken.
Het gaat om mesjes met de opdruk 'Gillette MACH3'. Volgens Blokker is gebleken dat het om namaak gaat en de mesjes niet van "Gillette-kwaliteit" zijn. Mensen die de mesjes terugbrengen, krijgen hun geld terug. Met de set scheermesjes was geadverteerd in een reclamefolder.
(Bron)
'Nieuwe paspoort fraudegevoelig'

AMSTERDAM - Het nieuwe digitale paspoort dat volgend jaar in Nederland wordt ingevoerd, is fraudegevoelig. Dat hebben deskundigen op het gebied van informatiebeveiliging ontdekt. Criminelen kunnen met behulp van bepaalde technieken digitale persoonsgegevens, zoals vingerafdruk en gezichtsscan, van de pas kopiëren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag.
Na onderzoek is gebleken dat de betrouwbaarheid van de gezichtsscantechniek op luchthavens niet voldoende is. Ook de controle van vingerafdrukken is foutgevoelig, zegt Marc Witteman van het beveiligingsbedrijf Riscure in de krant. Daardoor is niet uit te sluiten dat fraudeurs reizen met andermans scan- en vingerafdrukgegevens.
De chip zendt bij het uitlezen via radiosignalen de gecodeerde persoonsgegevens uit. Die signalen kunnen worden opgevangen door mensen die in de buurt van de chiplezer staan. Binnen enkele uren kan de code gekraakt worden en de informatie gebruikt worden door criminelen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken bekijkt inmiddels de problemen met de chip. In september worden de resultaten bekend van een proef met het nieuwe paspoort.
(Bron)
Inwendig letsel na zware mishandeling

ENSCHEDE - Een 17-jarige jongen uit Enschede is woensdagavond met ernstige inwendige verwondingen in een ziekenhuis in zijn woonplaats opgenomen. Het letsel had hij zaterdagnacht opgelopen bij een mishandeling in het nabijgelegen Buurse door een groep bewoners van die plaats. Dat heeft de Enschedese politie vrijdag gemeld.
De jongen uit Enschede had zich volgens een politiewoordvoerster eerder al door een arts laten behandelen, maar aanvankelijk leken zijn verwondingen mee te vallen. Toen hij zich woensdag slechter ging voelen, kwamen onder andere inwendige bloedingen aan het licht.
De politie heeft dinsdag een groep van vijf jongeren uit Buurse, in de leeftijd van 16 to 19 jaar, aangehouden in verband met de mishandeling. Drie jongens van die groep hadden volgens een zegsvrouw van de politie in Enschede de jongen van zijn fiets gesleept en in elkaar getrapt. Ook vernielden ze zijn fiets.
Zij zouden dit hebben gedaan omdat de Enschedeër met een meisje uit hun dorp had gepraat. Twee meisjes uit Buurse stonden erbij, zonder in te grijpen. Het vijftal wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd.
De 17-jarige Enschedeër is niet in levensgevaar, aldus de politiewoordvoerster. Wel moet hij ter observatie in het ziekenhuis blijven.
(Bron)
Problemen in Frankrijk door zwaar onweer

PARIJS - Zware onweersbuien, minitornado's en hagelstenen ter grootte van sinaasappels hebben donderdagavond en vrijdag in het midden van Frankrijk voor veel overlast gezorgd. In de omgeving van Auxerre raakten veertien mensen gewond door windhozen. De ANWB kreeg slechts twee meldingen binnen van Nederlanders die schade opliepen door het noodweer.
In Coulanges-la-Vineuse, ten zuiden van Auxerre, werden zeven seizoensarbeiders in het ziekenhuis opgenomen, nadat hun woonwagen door een windhoos was getroffen. In het nabijgelegen Montlupon beschadigde een windhoos circa tweehonderd huizen. Daken werden afgerukt, bomen ontworteld en hoogspanningskabels knapten.
Twee Nederlandse gezinnen die in het gebied op vakantie zijn, meldden zich bij het Franse steunpunt van de ANWB omdat ze schade opliepen. Volgens een woordvoerder van de organisatie gaat het alleen om materiële schade aan een auto en een caravan.
De Franse weerkundige dienst Meteo France heeft voor een groot aantal regio's in het oosten en midden van het land weeralarm gegeven, aldus de omroep France 2. Van Parijs tot de Ardennen en de Alpen worden mensen opgeroepen waakzaam te zijn. Het alarm geldt tot vrijdagmiddag.
Ook in delen van Duitsland veroorzaakte het noodweer overlast. Uit de omgeving van het Noord-Duitse Bremen, de deelstaat Hessen en de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen kwamen meldingen over zware hagelbuien, omgevallen bomen en ondergelopen straten.
(Bron)
Onrust na mailing met pepermuntjes

DEN HAAG - Donateurs van Mensen in Nood hebben bij de organisatie aan de bel getrokken over een mailing waar een pepermuntje zat bijgevoegd. Enkelen zagen het verkruimelde snoepje aan voor verdacht poeder. Dat heeft Mensen in Nood vrijdag bekendgemaakt.
Met de mailing aan 80.000 donateurs wilde Mensen in Nood aandacht vragen voor voedselverstrekking aan dakloze en arme gezinnen in Tsjetsjenië. Daarbij werd de vergelijking gemaakt restaurants in Nederland, waar gasten na het eten een pepermuntje krijgen. Mensen in Nood stuurt vrijdag en excuusbrief naar alle donateurs.
(Bron)
VN vernietigend over aanpak seksueel geweld Darfur

GENEVE - De Verenigde Naties hebben vrijdag een vernietigend rapport uitgebracht over de mensenrechtensituatie in Darfur. Gewapende partijen in de Sudanese regio, onder wie overheidsfunctionarissen en militairen, maken zich nog steeds schuldig aan seksueel geweld.
De autoriteiten lijken niet bij machte of van zins daar iets aan te doen, aldus het verslag dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Louise Arbour, vrijdag uitbracht.
De rapporteurs hebben onderzocht in hoeverre afspraken tussen VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Sudanese regering van een jaar geleden zijn nageleefd. De regering zou volgens de volkerenorganisatie inmiddels een aantal stappen hebben gezet om seksueel geweld aan te pakken. Tegelijk blijken de meeste daders niet voor het gerecht te zijn gebracht.
(Bron)
Stijgende lijn in schuldhulpverlening

DEN HAAG - Het aantal Nederlanders dat een beroep doet op de schuldhulpverlening blijft toenemen. In het eerste halfjaar van 2005 lag het aantal aanvragen 12 procent hoger in vergelijking met de eerste zes maanden van 2004. Als de trend doorzet, zullen dit jaar ongeveer 44.000 Nederlanders aangeven dat ze hulp nodig hebben bij het afbetalen van hun schulden.
Dat heeft directeur G. Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) vrijdag bekendgemaakt. Het aantal schuldenaars dat hulp zoekt bij NVVK-leden stijgt al jaren sterk. Ongeveer de helft van de mensen die schuldhulpverlening aanvragen, heeft een bijstandsuitkering.
Volgens Jaarsma is er een aantal oorzaken te noemen voor de toename van mensen met problematische schulden. "De bijstandsuitkeringen zijn bevroren, de vrije energiemarkt heeft alleen gezorgd voor hogere rekeningen, de huursubsidie is verlaagd en de ziektekosten gestegen".
Jaarsma verwacht dat zijn vereniging komend jaar opnieuw te maken krijgt met extra werk. "Ik houd m'n hart vast voor 1 januari, als het nieuwe systeem voor de ziektekosten wordt ingevoerd. Mensen met een laag inkomen krijgen dan minder zaken vergoed, maar kampen met dezelfde, soms dure gezondheidsproblemen als Nederlanders met een hoger inkomen. Dat kan weer zorgen voor extra financiële problemen."
De groep alleenstaanden is oververtegenwoordigd in de NVVK-statistieken. Vier op de vijf aanvragers van schuldhulpverlening zitten in deze categorie. "Deze groep wordt het zwaarst getroffen en hun aantal neemt nog altijd toe", aldus Jaarsma. "We hebben vorig jaar al berekend dat een alleenstaande bijstandsgerechtigde per maand structureel 40 euro tekort komt. Dat zijn mensen die helemaal geen gekke dingen doen, maar die toch in de problemen komen".
(Bron)
Bommen ontploffen op Spaanse snelwegen

MADRID - Op twee Spaanse snelwegen zijn vrijdag bommen ontploft. De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. Zoals gebruikelijk belde de organisatie van tevoren een waarschuwing door.
Door de ontploffingen op de N-4 bij Ciudad Real en de N-5 bij de stad Toledo vielen geen slachtoffers, meldden Spaanse media vrijdag. De aanslagen ten zuiden van Madrid hadden plaats kort voordat miljoenen Spanjaarden de grote steden ontvluchten voor de zomervakantie.
(Bron)
Man betaalt recordboete van 141.000 euro cash

MAASTRICHT - De politie van Maastricht heeft vrijdagmiddag een enorme boete geïnd van bijna 141.000 euro van een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dat meldde de politie vrijdag.
De man moest die boete nog betalen na een uitspraak van de rechtbank in 2001 in een drugszaak. Het is nog niet eerder voorgekomen dat bij de Politie Limburg-Zuid een dergelijk groot boetebedrag in één keer werd geïnd.
Tijdens een toevallige controle in Maastricht ontdekte de politie dat de man nog moest betalen. De man kon kiezen of delen: betalen of 36 maanden in de cel. Op het politiebureau belde hij een vriend die hem het geld bracht. De man betaalde daarop contant en werd in vrijheid gesteld.
(Bron)
Kogelregen op toeristenstrand Alanya

ALANYA - Een schietpartij op een strand in de Turkse toeristenplaats Alanya heeft donderdag het leven gekost aan vier personen. Er vielen zes gewonden, onder wie twee Russische toeristen, aldus de lokale autoriteiten vrijdag. Alanya wordt elke zomer door veel Nederlandse vakantiegangers bezocht.
De schietpartij was het gevolg van een ruzie over werkgebieden tussen twee watersportondernemingen. Medewerkers van beide bedrijven gingen elkaar te lijf met vuurwapens en messen. Volgens het persbureau Anatolië hadden beide bedrijven overigens geen vergunning voor hun activiteiten. zoals het verhuren van waterscooters. De politie verrichtte verscheidene arrestaties.
(Bron)

donderdag, juli 28, 2005

Speedboot overvaart zwemmende kinderen

APPELTERN - In het waterrecreatiegebied De Gouden Ham in Appeltern heeft een speedboot donderdagavond twee zwemmende kinderen overvaren. Naar een van de kinderen is vervolgens een zoekactie op gang gekomen. Het andere kon uit het water worden gehaald. Dat heeft de politie laten weten.
Het ongeval gebeurde rond half negen nabij campingpark Het Groene Eiland en zorgde volgens de politie voor de nodige paniek. Het water waar het ongeval gebeurde, maakt onderdeel uit van de camping, aldus een woordvoerster. Op de plek geldt een maximumsnelheid voor vaartuigen.
Bij de zoekactie zijn onder anderen duikers van de brandweer betrokken. Het kind dat uit het water is gehaald, raakte gewond maar hoefde niet naar een ziekenhuis te worden gebracht. De kinderen verbleven allebei op de camping.
(Bron)
'Lieuwe van Gogh niet mishandeld'

AMSTERDAM - Onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat de zoon van Theo van Gogh inderdaad melding heeft gedaan van bedreiging en mishandeling in Amsterdam, maar dat deze incidenten in werkelijkheid niet hebben plaatsgevonden. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Ze reageert daarmee op het verhaal van de ouders van de vermoorde regisseur woensdagavond in het televisieprogramma NOVA. Zij vertelden dat hun kleinzoon in elkaar is geslagen door Marokkanen en dat de politie niet kwam opdagen.
De politie Amsterdam liet in een eerdere reactie weten dat ze het verhaal van de ouders van Theo van Gogh bijzonder serieus neemt. Rechercheurs hebben donderdag contact gezocht met meneer en mevrouw Van Gogh. Volgens de politie is er na de moord op de regisseur veelvuldig contact geweest met de moeder van Lieuwe en heeft hij ook enige tijd beveiliging gehad.
Uitgebreid rechercheonderzoek heeft echter aangetoond dat van bedreiging en mishandeling door Marokkanen geen sprake is geweest, aldus een woordvoerder. Hij kan over die uitkomsten verder geen mededelingen doen.
Gijs van de Westelaken zei donderdag namens de familie Van Gogh het te betreuren dat "één zinnetje in een interview zo'n grote affaire is geworden". "Misschien hadden de grootouders van Lieuwe het wat subtieler moeten verwoorden, maar die mensen zijn ook niet gewend om in de media te verschijnen", aldus Van de Westelaken.
Hij zegt dat er wel degelijk twee incidenten zijn geweest. Kort na de moord op Theo is Lieuwe tijdens het uitlaten van de hond mishandeld door een paar jongens en hield daar blauwe plekken aan over. Hij durfde dat pas later aan zijn moeder te vertellen. "Er is ook geen aangifte van gedaan", vertelt Van de Westelaken.
Het tweede incident betreft twee jongens die met een pistool, of iets wat leek op een pistool, aan buurtbewoners vroegen waar Van Gogh woonde. De buurtbewoners belden de politie, maar de jongens waren al gevlogen. Twee weken later zagen bewoners de jongens weer in de buurt. Een politiewagen werd halverwege teruggeroepen, omdat leidinggevenden vonden dat er een arrestatieteam naar toe moest. Bij aankomst waren de jongens wederom al weg, aldus Van de Westelaken.
De familie Van Gogh is niet boos op de politie, zegt Van de Westelaken. Ze betreuren het alleen dat alles zo is opgeblazen en willen graag met rust gelaten.
(Bron)
'Mythes' rondom muziekdownloaders doorbroken

AMSTERDAM - Mensen die online illegaal muziek uitwisselen zijn ook degene die het meeste geld uitgeven aan legale muziekdownloads. Dat is gebleken uit onderzoek van onderzoeksbureau The Leading Question. Zij downloaden zelfs vier en een half keer zoveel legale liedjes als de gemiddelde persoon. Dat schrijft de BBC.
De muziekindustrie er zou volgens het onderzoek beter aan doen muziekruilers te verleiden tot het gebruik van legale alternatieven in plaats van juridische maatregelen tegen ze te treffen. Volgens het bureau zijn de legale downloads dit jaar al verdrievoudigd. In het eerste half jaar van 2005 zijn er al 10 miljoen liedjes op legale wijze gedownload.
Gesteld wordt dat mensen die vaak illegaal muziek downloaden gemiddeld zo'n acht euro per maand uitgeven aan legale muziekdownloads. Gewone muziekfans besteden gemiddeld zo'n 2 euro aan legale muziekdownloads.
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat muziekliefhebbers die het niet zo nauw nemen met piraterij hooggewaardeerde klanten zijn, aldus Paul Brindley van The Leading Question.
De onderzoekers benadrukken dan ook dat het een mythe is dat illegale downloaders geldwolven zijn die tegen alle regels in muziek gratis willen hebben. Echte muziekliefhebbers zijn in werkelijkheid juist heel enthousiast over betaalde diensten, mits ze waar voor hun geld krijgen.
(Bron)
'Weinig kans op vaste baan voor bijstandstrekkers'

UTRECHT - Gemeenten kijken te veel naar de korte termijn bij het aan het werk helpen van bijstandstrekkers. Mensen in de bijstand komen daardoor moeilijk aan een baan voor langere tijd. Ook vallen te veel moeilijke gevallen buiten de boot. Deze kritiek op het reïntegratiebeleid van gemeenten heeft de vakcentrale CNV donderdag geuit.
"In de praktijk zie je dat gemeenten zich in eerste instantie richten op mensen die snel aan de slag kunnen, zonder te kijken naar hun persoonlijke omstandigheden. De gemeenten kiezen daarmee voor de kortetermijnoplossing en vergeten de 'moeilijke' doelgroepen", meent de vakorganisatie.
Volgens CNV-bestuurder R. van Splunder zijn gesubsidieerde banen dè manier om bijstandstrekkers met weinig kans op werk te reïntegreren. Op die manier kunnen zij namelijk toch ervaring opdoen. Hij wil daarom dat gemeenten niet minder maar meer gesubsidieerde banen creëren. Verder moeten steden mensen beter betrekken bij hun reïtegratie.
Sinds anderhalf jaar zijn gemeenten volledig verantwoordelijk voor de bijstand. Zij hebben er daarom financieel belang bij om bijstandstrekkers zo snel mogelijk aan een baan te helpen. "Gemeenten gaan voor hun eigen gewin, want als iemand snel reïntegreert, blijft er budget over en dat mag de gemeente zelf houden", zegt Van Splunder.
Vorige maand bleek dat de gemeenten zelf ook vinden dat de nieuwe regels voor de bijstand vooral op de korte termijn positief uitwerken. Ondanks de slechte economie is het aantal bijstandstrekkers de laatste anderhalf jaar nauwelijks toegenomen. Maar voor de langere termijn zijn gemeenten somber.
Het CNV stelt dat de steden te weinig doen aan de moeilijke gevallen. Volgens de gemeenten zelf is het echter onvermijdelijk dat zij een bestand overhouden van kansarmen die niet meer aan het werk kunnen.
In mei maakte de vereniging van directeuren van sociale diensten, Divosa, nog bekend dat gemeenten denken dat ruim 160.000 van de bijna 330.000 mensen in de bijstand niet aan betaald werk zijn te helpen.
(Bron)
Verdonkeremanen weigert volledige inzage in asielstukken

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) weigert de kerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia volledige inzage te geven in documenten over landen van herkomst van uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarmee negeert ze een uitspraak van de rechter, zei Inlia-directeur J. van Tilborg donderdag in het radioprogramma De Ochtenden.
Verdonkeremanen heeft de organisatie een dwangsom van 10.000 euro betaald, die de rechter haar had opgelegd voor het weigeren van volledige informatie. Volgens Van Tilborg heeft de bewindsvrouw "eieren voor haar geld" gekozen. Tegen asielzoekers zegt ze volgens hem altijd dat hun zaak klaar is als de rechter heeft gesproken. "Blijkbaar gaat dat verhaal niet op voor ministers", zei de directeur.
Een woordvoerster van Verdonkeremanen bevestigde dat de dwangsom is betaald. Inlia had gevraagd om het overzicht van de aanvraagprocedures van verwijderingen per land. Maar daarbij gaat het volgens de woordvoerster om vertrouwelijke informatie die de betrekkingen tussen Nederland en andere landen kan schaden.
"Conform de rechterlijke uitspraak zijn grote delen van het overzicht openbaar gemaakt, met uitzondering van diplomatieke informatie", aldus het ministerie. Het belang van de internationale betrekkingen weegt daarbij voor Verdonkeremanen zwaarder dan het belang van openbaarmaking.
Inlia zal de kwestie opnieuw aan de rechter voorleggen, aldus Van Tilborg. De organisatie had met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gevraagd om de landendocumenten. Eind november vorig jaar had de IND de documenten verstrekt, waarin delen zwart waren gemaakt.
(Bron)
Boeren slaan alarm over giftig onkruid langs wegen

ASSEN - Landbouworganisatie LTO Noord maakt zich grote zorgen over de groei van Jacobskruiskruid in de wegbermen. Dit giftige onkruid kan dodelijk zijn voor het grazende vee in de weilanden. Volgens LTO Noord laten Rijkswaterstaat en andere weg- en bermbeheerders het plantje in de berm staan.
Vooral langs de rijkswegen in Drenthe tiert het plantje momenteel welig, omdat Rijkswaterstaat tot nu toe alleen de eerste twee meter naast de weg heeft gemaaid. LTO Noord heeft hierover woensdag aan de bel getrokken in een alarmbrief aan Rijkswaterstaat.
Voorzitter H. Brink van de afdeling Drenthe van LTO Noord hoopt dat er snel actie wordt ondernomen, voordat het momenteel bloeiende plantje zaadjes gaat verspreiden en het de boeren op hun beurt veel tijd en geld kost om het kruid uit hun weilanden te verwijderen.
Volgens Brink is het een landelijk probleem, maar speelt het vooral in Drenthe. "Hier zijn enkele jaren geleden relatief veel kruidenmengsels gestrooid, waar ook Jacobskruiskruid in zat.
Sindsdien steekt het plantje vooral in Drenthe de kop op. De enige manier om te voorkomen dat het zich verder verspreidt is om het plantje te maaien voordat het zaadjes verspreidt."
Het Jacobskruiskruid bevat giftige stoffen die dodelijk kunnen zijn voor paarden, koeien, varkens, schapen en geiten. Brink schat op basis van signalen van boeren en veeartsen dat in de afgelopen jaren in Drenthe enkele honderden dieren zijn gestorven ten gevolge van dit gif.
Rijkswaterstaat laat weten het gevaar wel degelijk serieus te nemen. De aannemer die het wegbermbeheer verzorgt, is gevraagd ook in de stroken buiten de eerste twee meter het Jacobskruiskruid en andere schadelijke onkruiden te verwijderen. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend, maar een woordvoerster verzekert dat dat het geval zal zijn voordat de plantjes zaad schieten. "Ook zullen we er rekening mee houden dat het maaisel als compost wordt afgevoerd en niet als veevoer", zegt de woordvoerster.
(Bron)
Tis mijn tijd niet geloof ik. Dinsdag een hoop ellende met de fiets, vandaag kon ie naar de fietsenmaker, en dan zou ie aan het eind van de middag klaar zijn.
Nu heb ik last van m'n knie, dus op een reservefiets naar de fietsenmaker met de reparatiefiets aan de hand leek me de minst slechte optie.
Tot ik na pakweg 150 meter de reparatiefiets niet meer in de hand had, en me al vallend realiseerde dat ik een rotsmak zou gaan maken.
Ik viel in een hellinkje, op gras en aarde, op de reparatiefiets en op m'n knie.
Vriendje heeft de fiets maar weg gebracht, die dus inmiddels pas vrijdagavond klaar is want als je bovenop een voorwiel valt komt daar een spectaculaire en niet te repareren slag in. Dus nu wordt het een nieuwe band èn een nieuw wiel.
Intussen hobbel ik moeizaam door het huis en bekijk verbaasd hoeveel kleuren een lijf kan produceren: alle tinten blauw en rood, en alles daar tussenin van licht violet tot donkerpaars, met hier en daar plekken die zwart lijken. Rechterknie, rechterborst, (van het neerkomen), rechterkant van m'n linkeronderbeen, links op m'n buik (van stuur en trapper), en hier en daar wat verdwaalde kleine plekken.
Pijnstillers, ice packs, smeersels, ontsmettingsmiddel.
Even een stukje fietsen. Het enige dat grappig was: toen ik languit lag, zag ik hordes bruine kikkertjes vluchten, allemaal ongeveer een centimeter groot. Dat mis je als je niet met je neus in het gras ligt.

woensdag, juli 27, 2005

Merkwaardige dingen vind je soms op vacaturesites:

- Soort opdracht Flexbaan - bepaalde tijd (2.006 Jaar)

- Salaris Vanaf 8 Tot 10 Euro Dag
(Let op: Het weergegeven salaris is een indicatie (geen garantie))
Woestijnwolk onderweg naar de VS

Een enorme stofwolk is van de Afrikaanse Sahara onderweg richting de Amerikaanse staat Florida. Volgens metereologen is de wolk ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten zelf. Het verschijnsel zal waarschijnlijk vooral leiden tot mooie kleurschakeringen tijdens de zonsondergangen en -opgangen.
Deskundigen verwachten niet dat de wolk problemen met zich mee zal brengen. Enkel mensen met ademhalingsproblemen worden aangeraden binnen te blijven. De wolk, die maandag wordt verwacht, zal vermoedelijk niet veel verder komen dan Florida en het zuiden van Texas. Dergelijke stofwolken zijn niet ongewoon in de zomer, echter dit exemplaar is opvallend groot.
(Bron)
Slimme bacterie manipuleert gastheer

AMSTERDAM - Bacteriën zijn slimmer dan menigeen denkt. De bacterie die oorontsteking veroorzaakt slaagt er zelfs in om de hulp van zijn slachtoffer in te schakelen tegen de concurrentie. Hij weet zijn gastheer zo te manipuleren dat deze een andere - concurrerende - bacterie opruimt, terwijl hijzelf met rust gelaten wordt. Het artikel hierover verschijnt in het nieuwe tijdschrift PloS Pathogens, meldt Kennislink.
Het gaat om twee soorten ziekteverwekkers, die beide de slijmvliezen van de neus en longen infecteren. De bacterie Haemophilus influenzae is de veroorzaker van de oorontstekingen waar kleine kinderen vaak last van hebben. Streptococcus pneumoniae, een andere bacteriesoort, is een belangrijke veroorzaker van longontsteking bij alle leeftijdsgroepen. De wetenschappers hebben de relatie tussen deze twee soorten bestudeerd.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen. De dieren konden succesvol geïnfecteerd worden met elk van beide bacteriën afzonderlijk. Echter, wanneer ze allebei de bacteriën tegelijkertijd toegediend kregen, verdween Streptococcus pneumoniae binnen korte tijd volledig, zodat alleen Haemophilus influenzae over bleef.
Wat de onderzoekers opviel was een verhoogde hoeveelheid witte bloedcellen in het geïnfecteerde gebied wanneer beide soorten ziekteverwekkers aanwezig waren. Dit bleek inderdaad de oorzaak te zijn van het verdwijnen van Streptococcus pneumoniae. Bij muizen zonder witte bloedcellen bleef de dubbele infectie namelijk gewoon bestaan. Uit verder onderzoek bleek dat Haemophilus influenzae een stof produceert die witte bloedcellen aanzet tot het vernietigen van zijn concurrent.
Op deze manier wordt de gastheer - mens of muis - door bacteriën gebruikt als een gereedschap in de concurrentie met andere bacteriën. Dit kan heel belangrijke informatie zijn, omdat dit soort mechanismen voor onverwachte effecten kunnen zorgen wanneer men antibiotica gebruikt. Antibiotica zijn namelijk alleen voor bepaalde soorten bacteriën dodelijk. Andere soorten blijven dus over, waardoor ingewikkelde evenwichten zoals de bovenstaande verstoord kunnen raken.
(Bron)
Onderzoek: Radio is geen 'behang'

Voor veel mensen is radio maar behang waar maar amper naar geluisterd wordt. Toch lijkt dat beeld niet helemaal te kloppen. De Stichting Etherreclame (STER) liet een onderzoek uitvoeren onder 1400 mensen waaruit blijk dat 37 procent van de totale radiozendtijd met (zeer) veel aandacht wordt beluisterd. Slechts twaalf procent wordt met weinig aandacht beluisterd.
In de auto wordt het meest aandachtig naar de zender geluisterd die aanstaat. Over het algemeen luistert de groep 20-34 jaar met wat minder aandacht naar de radio. Het aandachtsniveau van de groep 35-49 jaar zit rond de gemiddelde score. De groep 50 jaar en ouder luistert met meer dan gemiddelde aandacht naar radio.
Radio 1 scoort het beste. De nieuws- en sportzender heeft de meeste aandacht van de luisteraar. Op zich is dat niet nieuw, want in 1999 kwam er ook al een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat nieuws- en actualiteitenprogramma's goed scoren op mate van aandacht. In het weekend doet Radio 2 het goed qua aandacht. Radio 3FM trekt juist de meeste aandacht op werkdagen in de ochtend- en de avondspits. Daarnaast is het zondagochtendprogramma 'De heer zij met u' een uitschieter.
(Bron)
Gronings gezin geeft computergeld uit

De politie in Drenthe heeft een gezin aangehouden uit Wildervank dat thuis op de computer bankbiljetten van 20 euro vervalste en uitgaf. De biljetten waren van een op zijn zachtst gezegd bedenkelijke kwaliteit.
De 43-jarige moeder printte thuis de biljetten uit, sneed ze bij en voorzag ze van uitgeknipte zilveren stickertjes. De 13-jarige zoon gaf samen met zijn vader (57) de biljetten op rommelmarkten uit. Dat lukte ook nog, omdat handelaren daar schijnbaar niet goed opletten. Maar toen de zoon twintig euro probeerde te wisselen bij de C1000 in Gieten liep hij tegen de lamp. De gealarmeerde politie hield de 13-jarige aan. Ook vader, die buiten in de auto zat te wachten, werd opgepakt.
Volgens de politie waren de biljetten niet eens "zo superslecht" van kwaliteit. De caissière van de C-1000 noemde het vervalste biljet daarentegen overduidelijk nep. Het gezin zal zich ter zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden voor onder meer valsmunterij. De maximale gevangenisstraf die daar voor staat is negen jaar.
(Bron)
Culinaire rups op Hawaii eet slakken

WASHINGTON - Op Hawaii hebben wetenschappers een rupsensoort (Hyposmocoma mulloscivora) ontdekt met een wel heel bijzonder dieet: slakken. De rups plakt zijn geliefde prooi vast aan een blad met een soort zijde waar spinnen hun web van maken. Zit de slak eenmaal vast dan begint de rups aan zijn diner. Het onderzoek wordt vrijdag gepubliceerd in het vakblad Science.
Het is de eerste rupssoort die weekdieren eet, schrijven de onderzoekers. En dat is niet hun enige eigenaardigheid. Als de rups, Hyposmocoma mulloscivora gedoopt, zijn maaltijd helemaal heeft verorberd, trekt hij het slakkenhuis aan. Het is nog onduidelijk of het slakkenhuis als camouflage dient of een trofee is.
(Bron)
Leven op Saturnus Titan niet onmogelijk

AMSTERDAM - Misschien is er leven op de Saturnus-maan Titan, zegt NASA-planeetonderzoeker Chris McKay. Hij denkt dat Titan-bacteriën kunnen overleven op organische moleculen en waterstof in de ijskoude atmosfeer. McKay publiceert binnenkort over zijn theorie in het vakblad Icarus van de American Astronomical Society, meldt Kennislink.
Comfortabel voor mensen is Titan niet: de grootste Saturnus-maan heeft een oppervlakte-temperatuur van 200 graden onder nul. De atmosfeer bestaat voor meer dan 95% uit stikstof, aangevuld met waterstof, methaan (CH4) en ingewikkelder koolwaterstofverbindingen. Titans inheemse bacteriën zouden volgens Chris McKay van NASA en Heather Smith van de International Space University de lange organische moleculen uit de atmosfeer eten, waterstof ademen en methaan uitscheiden.
Titan is een van de raadsels van ons zonnestelsel. De maan is groter dan de planeten Mercurius en Pluto en heeft als enige maan in het stelsel een atmosfeer. Die ondoorzichtige oranje soep zit, lieten de Voyager-sondes in 1980 en 1981 al zien, vol met organische verbindingen van kool-, water- en stikstof als methaan, ethaan, acetyleen en ingewikkelder moleculen (tholines).
Wanneer McKay zekerheid heeft over zijn Titan-bacteriën is onduidelijk. De Gas Chromatograph Mass Spectrometer (GCMS) gegevens moeten eerst worden doorgespit op zoek naar het waterstof-spoor. Hoofd-onderzoeker van GCMS, Hasso Niemann: "Uiteindelijk hopen we - op zijn minst - een bovengrens aan de waterstofconcentratie te vinden".
Samen met Heather Smith rekende McKay door hoeveel energie een bacterie op Titan uit de verschillende moleculen kan halen. Ethaan en de grotere tholines leveren minimale energie; methaanproducerende bacteriën op aarde zouden er maar nauwelijks van kunnen leven. Het acetyleen van Titan is daarmee vergeleken krachtvoer; het levert tot zes maal zoveel energie. "Op zich zou je dat makkelijker kunnen meten", zei McKay tegen New Scientist. "Als de microbes acetyleen eten zie je de concentratie daarvan aan het oppervlak net zo afvallen als die van het waterstof dat ze inademen."
Leven gaat waar we het niet verwachten; bacteriën die in extreem zoute meren overleven, in omgevingen zonder zuurstof, in extreme hitte of kou zijn er maar genoeg. Met een verzamelnaam heten ze extremofielen. Op aarde komt zwavel-etend leven voor in de diepe, koude, lichtloze oceaan. Rond black smokers, waar vulkanisch verhit water de oceaan in stroomt, ontstaan kleine oases van leven.
Als er Titan-leven bestaat, houdt zich dat misschien ook op rond hete bronnen: cryo-vulkanen. Binnenin Titan is het iets warmer dan aan het oppervlak en zit misschien water dat niet bevriest door opgelost ammonia. Zulk water is een iets minder vijandige omgeving dan het ijskoude oppervlak. Als het door bewegingen van de Titan-korst uitstroomt over het land, bevriest het water: een ijskoude vulkaan waar bacteriën omheen krioelen.
(Bron)
Vijf jaar cel voor misbruik in kinderopvang

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 57-jarige Jouke M. dinsdag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het seksueel misbruiken van gehandicapte kinderen in een door hem opgericht 'kinderdagverblijf'.
M. heeft in 2003 en 2004 vijf jongens en meisjes tussen de 12 en 15 jaar oud geregeld betast. Met sommigen heeft hij ook seks gehad. De kinderen waren lichamelijk en soms ook geestelijk gehandicapt en konden zich niet verweren.
M. had in Amsterdam-Noord een pand gehuurd dat hij een kinderdagverblijf noemde. Ouders die de zorg voor hun gehandicapte kinderen niet alleen aan konden, kwamen bij hem terecht via 'mond-tot-mondreclame'. In zijn 'opvang' zou hij de kinderen 'therapeutische behandelen' tijdens massages. Omdat hij minder dan vijf kinderen onder zijn hoede had, viel zijn zelf opgerichte dagactiviteitencentrum wettelijk gezien niet onder de regels van een kinderdagverblijf.
Onder het mom van de massages, waarbij M. veelal zelf naakt was, betastte en misbruikte hij de slachtoffers. De Amsterdammer heeft altijd ontkend en beweerde dat de kinderen zich juist beter gingen voelen door de 'therapeutische' behandelingen. "M. heeft het vertrouwen, dat de kinderen en ook de ouders van de slachtoffers in hem hebben gesteld, grovelijk beschaamd", aldus de rechtbank.
(Bron)
Optimisten kijken naar boven

AMSTERDAM - De Engelse schrijver Oscar Wilde wist het al lang geleden: optimisten bekijken de wereld anders dan pessimisten. En nu, zo schrijft de Sunday Times, is wetenschappelijk aangetoond dat deze twee groepen mensen letterlijk anders naar de wereld kijken.
Wilde, nooit om een fraaie volzin verlegen, schreef ooit: "Wij liggen allemaal in de goot, maar sommigen onder ons kijken toch naar de sterren". Psychologen van de Amerikaanse North Dakota State University hebben nu ontdekt dat die woorden waarheid bevatten.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de hersenen bij pessimistische mensen beter werken wanneer ze naar beneden kijken, terwijl mensen voor wie het glas altijd half vol is, in plaats van half leeg, de ogen naar boven richten wanneer ze nadenken.
Volgens Brian Meier, die het onderzoek leidde, is die conclusie niet alleen een mooi postuum eerbetoon aan Oscar Wilde, maar kan zijn ontdekking ook belangrijke gevolgen hebben voor mensen die lijden aan een depressie. Momenteel kampt een op de vijf mensen met deze kwaal.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt nu dat de manier waarop, en de richting waarin we kijken als we nadenken, inderdaad de stemmingen versterkt. Met andere woorden, wanneer ze naar beneden kijken, versterken pessimisten het gevoel 'down' te zijn. Volgens Meier zou dat betekenen dat het mogelijk is een depressie te verhelpen door mensen hun natuurlijke gewoontes te laten doorbreken en hen naar boven te laten kijken.
(Bron)

Iemand met een been dat korter is dan het andere, hinkt - maar dat betekent niet automatisch dat je, wanneer je gaat hinken, een korter been krijgt...
Astronauten onderzoeken schade Discovery

HOUSTON - Astronauten aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Discovery zijn woensdagochtend begonnen met de inspectie van de romp van de dinsdag gelanceerde space shuttle. Nog geen twaalf uur na de lancering onderzochten zij woensdagochtend met een speciale camera de vleugels en neuskap op schade.
De lancering van de Discovery verliep dinsdag vlekkeloos. Om 10.39 uur (16.39 uur Nederlandse tijd) verliet de Discovery het lanceerplatform in Cape Canaveral. Op precies hetzelfde tijdstip van de dag startte in januari 2003 de later verongelukte Columbia.
Na de jubelstemming over de geslaagde lancering - de eerste sinds die rampvlucht - doemden later op de dag herinneringen aan het verlies van de Columbia op. Op videobeelden was te zien dat tijdens de lancering in een van de hittewerende tegels bij het neuswiel van de Discovery een deuk is ontstaan.
Ook registreerden camera's dat een brokstuk van de externe brandstoftank afviel. Dit materiaal heeft de shuttle niet geraakt, maar de 2,5 centimeter grote deuk wordt de komende dagen wel nauwkeurig onderzocht.
De Columbia viel 1 februari 2003 tijdens de terugkeer in de dampkring in brokken uiteen, nadat een stuk schuim van de brandstoftank een gat in de romp had veroorzaakt.
Door het strakke tijdschema kan de bemanning, die een vijftien meter lange robotarm gebruikt, de beschadigde tegel woensdag nog niet onderzoeken. Dat gebeurt volgens de NASA op zijn vroegst vrijdag, als het ruimteveer is vastgekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS.
De NASA benadrukt dat schade aan tegels bij elke shuttlevlucht voorkomt. Sinds de eerste vlucht in 1981 zijn circa 15.000 krasjes, deukjes en andere beschadigingen gevonden in de romp van de ruimteveren. Door nieuwe strenge veiligheidsregels moet NASA zich er nu van verzekeren dat schade geen nieuwe ramp zal veroorzaken.
Als NASA-ingenieurs gevaarlijke beschadigingen ontdekken kunnen de astronauten proberen dit zelf te reparen. Zulke taken, die nog niet eerder zijn uitgevoerd, worden later in de vlucht geoefend.
In het ernstigste geval kan de bemanning haar toevlucht zoeken in het internationaal ruimtestation en wachten op een hulpvlucht van het ruimteveer Atlantis. Die wordt momenteel in Flordia klaargemaakt voor een lancering.
De Discovery komt donderdag bij het ISS aan. Behalve het inspecteren van de romp en het testen van allerlei nieuwe veiligheidsmaatregelen brengt het ruimteveer 15.000 kilo voorraden naar het ISS. Het gaat onder meer om voedsel, water en onderdelen. Tijdens het verblijf in de ruimte zijn drie ruimtewandelingen voorzien, die alle langer dan zes uur duren.
(Bron)
VN gaat kinderen in conflictgebieden beschermen

NEW YORK - Een rigoureus bewakingssysteem moet kinderen en jongeren in conflictgebieden in de toekomst meer bescherming bieden en hen hoeden voor rekrutering als soldaat, ontvoering en seksueel geweld. Daartoe heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag unaniem besloten.
Minderjarigen in gebieden als Darfur, Congo, Sri Lanka, Nepal, Myanmar (Birma) en andere crisisgebieden moeten van de maatregelen profiteren.
Volgens schattingen van de VN zijn de laatste tien jaar zeker twee miljoen kinderen omgekomen tijdens gewapende conflicten. Zes miljoen anderen raakten gewond. Een deel van hen blijft voor de rest van zijn leven gehandicapt. Het aantal kindsoldaten in de wereld bedraagt volgens de VN ongeveer 250.000.
In 2003 zijn volgens gegevens van de volkerenorganisatie meer dan elf miljoen kinderen uit hun woonplaatsen verdreven. Nog eens 2,4 miljoen moesten zelfs hun land verlaten. Een deel van deze minderjarigen leeft nu zonder verwanten in een vreemd land. Duizenden minderjarigen in deze situatie zijn slachtoffer geworden van verkrachting en andere seksuele misdrijven.
Het is de bedoeling dat de VN in crisisgebieden speciale teams gaat inzetten die zich uitsluitend bezighouden met de situatie van minderjarigen en die schending van de rechten van deze groep aan de VN in New York meldt. Daar gaat een nieuwe werkgroep, samengesteld uit alle vijftien leden van de Veiligheidsraad, de gegevens verzamelen en zonodig strafmaatregelen nemen tegen regeringen of rebellen in conflictgebieden.
(Bron)
Vrouw klem onder hek parkeergarage

AMSTERDAM - Vergeetachtigheid heeft een bewoonster van de Sumatrakade in Amsterdam maandag met blauwe plekken en kneuzingen moeten bekopen. Zij had net haar auto geparkeerd en de parkeergarage bij haar woning verlaten, toen ze erachter kwam dat ze iets was vergeten.
Ze snelde terug en wilde onder het hek door duiken, dat op dat moment alweer omlaag ging. De vrouw dacht dat het hek door haar weerstand wel zou stoppen, maar dat bleek niet het geval. Het gevaarte stopte niet en drukte het slachtoffer tegen de grond. Daarbij kwam zij lelijk knel te zitten onder het parkeerhek.
Een hulpvaardige buurtbewoner bracht redding door met de transponder van zijn auto het hek weer omhoog te brengen. De vrouw kwam met de schrik vrij uit haar benarde positie.
Ambulancepersoneel heeft haar ter plekke behandeld. De politie heeft de eigenaar van de parkeergarage van de gevaarlijke situatie op de hoogte gebracht.
(Bron)
Duitse rolstoelrijder neemt autosnelweg

BERLIJN - Duitse automobilisten tussen Dresden en Bautzen hebben tot hun schrik ontdekt dat zij de autosnelweg deelden met een bejaarde in een rolstoel. Het elektrische vehikel bereikte hooguit een snelheid van tien kilometer per uur.
De 80-jarige man was op weg naar een tankstation om wat inkopen te doen. De politie bracht hem terug naar het verzorgingstehuis waar hij woont, meldden de autoriteiten dinsdag.
(Bron)
Snoepfabrikant Mars in medicijnen met cacao

LONDEN - Het Amerikaanse snoepconcern Mars praat met enkele grote farmacieconcerns over het ontwikkelen van geneesmiddelen op basis van heilzame bestanddelen van cacao. Volgens de fabrikant van onder meer chocoladerepen zijn er steeds meer aanwijzingen dat de zogenoemde flavanolen, ook aanwezig in rode wijn en groene thee, kunnen helpen tegen suikerziekte, hersenbloedingen en vaatziekten.
Mars maakte de plannen maandag bekend op een congres van wetenschappers en medici in Zwitserland. Daar sprak hoogleraar Norm Hollenberg van de Harvard Medical School, die met Mars heeft samengewerkt bij onderzoek naar cacao, van "een wetenschappelijke doorbraak die heel goed kan leiden tot een medische doorbraak".
Volgens Mars zijn voor het eerst de specifieke flavanolmoleculen in cacao geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de heilzame werking. Het concern is met farmaciebedrijven in gesprek over een licentieovereenkomst of een gezamenlijke onderneming voor synthetische productie van de stoffen.
(Bron)

Binnenkort dus de MediMars?
Microsoft wil patent op emoticons

AMSTERDAM - Microsoft poogt een patent te krijgen op zelfgemaakte emoticons. Het patent heeft betrekking op het selecteren van pixels om een emoticon (smiley) te creëren door karakters in een bepaalde volgorde achter elkaar te zetten. Aan de hand van de ingetikte karakters wordt de emoticon gereconstueerd. Dat schrijft ZDnet op haar site.
Mark Taylor, directeur bij het Open Source Consortium, noemt het patent "erg gevaarlijk". Aanvankelijk dacht Taylor dat het om een neppatent ging dat door jeugdigen voor de grap op internet was gezet. Hij schrok toen bleek dat Microsoft echt patent probeert te krijgen op de emoticons. Volgens Taylor kan het patent erg problematisch zijn, omdat emoticons veel gebruikt worden in normale menselijke communicatie.
Het patent kan door Microsoft worden gebruikt om te voorkomen dat concurrenten van het populaire MSN Messenger in de toekomst meer van dergelijke programma's ontwikkelen.
(Bron)
Indonesische vrouw draagt dode baby 27 jaar

JAKARTA - Indonesische artsen hebben een 27-jarige ongeboren baby verwijderd uit de buik van een 51-jarige vrouw. Het kindje was in 1978 overleden door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De vrouw had het overleden kind steeds in zich gedragen omdat ze destijds een operatie niet kon betalen, meldden Indonesische media woensdag.
Een van de artsen sprak van "een mogelijk wereldrecord". Een team van vijftien doktoren is dinsdag drie uur bezig geweest om het 1,6 kilo zware lijkje te verwijderen. De vrouw herstelt in een ziekenhuis in Surabaya op Oost-Java. Ze is in goede gezondheid.
(Bron)
Kerk gesloten na 'Mariaverschijning op mobieltjes'

ACERRA - Nadat enkele gelovigen hadden gemeld dat zij met de camera in hun mobiele telefoon een 'Mariaverschijning' hadden vastgelegd, zijn duizenden mensen op pelgrimstocht gegaan naar het plaatsje Acerra bij het Zuid-Italiaanse Napels. Zij willen in de plaatselijke kerk het Mariabeeld bekijken dat vleeskleurig zou zijn geworden en dat bewogen zou hebben.
Het bestuur van de Sint Pieter van Acerra heeft tot woede van de pelgrims echter dinsdagavond besloten de kerk voorlopig te sluiten om experts de gelegenheid te geven het beeld te onderzoeken. Er bestaat twijfel aan de juistheid van de beweringen. Sommigen denken dat de gebeurtenissen 'mensenwerk' zijn, meldden Italiaanse media woensdag. Ook de met de mobiele telefoontjes gemaakte opnamen worden geanalyseerd.
Een man en een vrouw vertelden aan journalisten dat zij op met 'telefonino's' gemaakte foto's hadden gezien hoe het beeld van de Madonna deels vleeskleurig werd en dat de knieën van het beeld zover naar voren kwamen dat zij zichtbaar werden in de plooien van de kleding.
Bisschop Giovanni Rinaldi zei dat hij naar aanleiding van de meldingen naar de kerk was gegaan om het Mariabeeld te bekijken. Hem was opgevallen dat de kleur van het beeld veranderde onder invloed van wijzigingen in de lichtinval in de moderne kerk. "Het werd rozeachtig, bijna alsof het huidkleurig was", zei hij.
Emeritus-bisschop Antonio Riboldi gelooft ook niet erg in de meldingen. "In het verleden is Maria verschenen in een veld of in een grot, maar zij is nog nooit verschenen op een mobiele telefoon of een videocamera. Ze heeft niet de gewoonte een spektakel te veroorzaken."
Of de vermeende gebeurtenissen worden uitgeroepen tot wonder, bepaalt het Vaticaan. Dat heeft sinds 1905 slechts twaalf miraculeuze incidenten erkend en er 284 verworpen.
(Bron)

maandag, juli 25, 2005

De dag begon goed, maar verder is het niet veel geloof ik. Zo'n dag waarop je op een gegeven moment scheelt kijkt van moeheid, even moet gaan slapen maar daar niet echt van opknapt, waarop je continu tegen dingen aanloopt (kleine kneuzing op m'n voet, bloedblaar op m'n teen, blauwe plek op m'n scheen, drie beurse plekken op m'n handen en een zwartblauwe plek op m'n heup). O ja, en 5 muggenbulten. En wel trek maar eigenlijk al een beetje misselijk als het eten voor je neus staat.
Op de een of andere manier denk ik dat ik maar weer vroeg m'n nest in ga.
Gewoon morgen weer vroeg wakker worden en ontbijten in de tuin :-)
Ik ben niet zo'n trouwe ontbijter. Vaak besef ik uren na het opstaan dat ik nog niet gegeten heb.
Vandaag heb ik m'n ontbijt al op. Ik werd wakker met zo'n onrustig gevoel, 'ik moet iets doen'. Opgestaan, tuin in, kijkend naar dat rare licht van zon die tussen flinke regenwolken doorpiept. Katten die beiden links de tuin uitgingen (waarschijnlijk omdat het rooie monster van verderop prinsheerlijk rechts in de tuin lag). Een ekster schetterend in de boom, gezoef van de snelweg verderop, de wetenschap dat zo meteen het dagelijkse kraaienoverleg begint in de bomenrand langs het park: kra, kra, kraaaaa!
Ik heb uitgebloeide distels uitgetrokken en brandnetels verwijderd, daarbij massa's vlinders opschrikkend. Een aantal kerstomatenplanten nogmaals verpot (ja, er zitten al vruchten aan, maar die zijn nog erg klein, rozijngrootte en gifgroen).
De kaardebollen bloeien vrolijk door ook al zijn ze omgevallen. Eén staat er nog fier rechtop, twee meter hoog, maar die moet nog in bloei komen. In de bladeren staat water waarin krieuwelbeestjes rondzwemmen.
Vorige week zag ik dat de Japanse wijnbes vol vruchtjes zat, nog niet rijp. Vandaag zag ik ze niet meer: het gewicht van de bessen heeft de takken naar beneden laten buigen. Stoel gepakt, stelen een voor een omhoog gehaald en de rijpste vruchten geplukt. Het contrast tussen de drukte op de snelweg en de stilte in het wijkje, vogels zingend, nòg droog maar hoelang nog, dauw en regendruppels op alle groen, en maar snoepend van die verrukkelijke bessen.
Vroeger thuis hadden we ook zo'n struik, maar die heeft nooit zo rijk gedragen als deze - misschien omdat ie nog jong is, of misschien werd ie thuis verkeerd gesnoeid. In elk geval was het een heerlijk ontbijt :-)

zondag, juli 24, 2005

Bejaarde matroos met geweer blijkt 'vos'

KAMPEN - Een bejaarde matroos met een geweer heeft vrijdag voor nogal wat opschudding gezorgd in het Overijsselse Kampen. De man fungeerde als 'vos' in een vossenjacht van een plaatselijke basisschool en speelde zijn rol zo goed, dat zelfs de politie 'er in trapte'.
Agenten troffen de man aan in een plantsoen na tips van voorbijgangers. De matroos reageerde niet op de politieomsingeling en bleef met geweer in rust-rusthouding strak voor zich uitkijken. Nadat de agenten de man overmeesterd hadden, bleek pas dat hij onderdeel was van een vossenjacht op de laatste schooldag.
Het wapen bleek een onklaar gemaakt jachtgeweer (voor de sier in huis met vergunning toegestaan). De 'vos' was, aangemoedigd door een aantal bouwvakkers in de buurt, voor de grap in de houding gaan staan en had zijn wapen gericht.
De matroos was aangedaan door de reacties die zijn optreden te weeg had gebracht en heeft zich uitvoerig verontschuldigd bij de politie.
(Bron)
Familie slaags met politie

Twee agenten zijn afgelopen nacht gewond geraakt nadat ze betrokken zijn geraakt bij een vechtpartij met een hele familie uit Musselkanaal. De agenten wilden de 34-jarige vader aanhouden wegens rijden onder invloed van alcohol.
De vader negeerde alle stoptekens en reed naar huis waar hij zich verstopte. Zijn vrouw en twee zoons kwamen toen naar buiten met een nog onbekende man. Ze vielen de agenten aan waarbij de agenten gewond raakten. Nadat er hulp was gearriveerd werd de familie opgepakt. De onbekende man is gevlucht en nog spoorloos. Hij had één van de agenten geslagen met een moker.
(Bron)
Zestienjarige wordt naar anti-homokamp gestuurd

Een zestienjarige jongen die homo is, is door zijn ouders naar een Christelijk "anti-homo"-kamp gestuurd. Zijn ouders deden dit zodat zijn zondige geest kon worden genezen. Op de weblog van de zestienjarige, Zach, deelt hij zijn verdriet met al zijn online vrienden. De weblog wordt op dit moment druk bezocht door mensen uit de hele wereld.
Zach schrijft op zijn weblog "Ik vertelde laatst mijn ouders dat ik homo ben. Het gesprek verliep slecht. Volgens mijn ouders heb ik psychologische problemen en hebben ze in mijn opvoeding gefaald." In een latere post schrijft hij: "Vandaag hebben mijn ouders tijdens een heel lang 'gesprek' gezegd dat ik aangemeld ben voor een Christelijk fundamentalistisch anti-homo programma. Een boot camp. Als ik na het boot camp hetero ben geworden, zou het me toch niets meer uitmaken omdat ik dan waarschijnlijk emotioneel tot aan de grond ben afgebroken."
Zach werd door zijn ouders aangemeld voor het kamp 'Refuge'. Het kamp is een jeugdprogramma 'Love in Action International', een kerkelijke groepering die zichzelf heeft opgericht om mannen en vrouwen te "genezen" van hun 'ziekte'. Hoewel Zach maar weinig schrijft op zijn weblog over het kamp is er toch al een website opgericht met links waar men naar toe kan schrijven om te klagen over de affaire.
Sinds zijn opname op 6 juni jongstleden heeft Zach niks meer van zichzelf laten horen via de weblog. Omdat het programma zes weken zou duren, zou hij zeer binnenkort weer "vrijgelaten" worden.
(Bron)
Paniek na vondst verdacht koffertje

Grote paniek op de Coolsingel in Rotterdam gistermiddag. Er werd een verdacht koffertje aangetroffen bij de ingang van het metrostation Beurs bij een sport- en souvenirswinkeltje. De omgeving werd afgezet en de politie was met groot materieel aanwezig.
Maar al snel bleek, na bestudering van camerabeelden, dat het koffertje achtergelaten was door een zwerver. Hij werd opgezocht en kon het koffertje, dat leeg was, weer meenemen.
(Bron)
Gebruik bandnaam 'The Doors' verboden

De originele drummer van de legendarische band The Doors, John Densmore, heeft van het Gerechtshof in Los Angeles gelijk gekregen in een rechtszaak die hij had aangespannen tegen zijn voormalige collega's Ray Manzarek and Robby Krieger. Manzarek en Krieger toerden de laatste tijd de wereld rond onder de naam 'The Doors of the 21st Century', met als zanger Ian Astbury (voorheen zanger bij the Cult).
Densmore wil niet dat Manzarek and Krieger de naam van The Doors en oude logo's gebruiken om te verwijzen naar de glorieperiode van weleer. Volgens hem is dat een degradatie van de oude Doors. De rechter oordeelde dat het recht op het gebruik van de naam 'The Doors' bij alle drie de leden berust, en dat ze unaniem moeten instemmen met het gebruik ervan.
Krieger and Manzarek zijn door de rechter opgedragen eenderde van het geld dat ze met 'The Doors of the 21st Century'-tournee tot nu toe hebben verdiend, over te maken aan Densmore en de nabestaanden van Jim Morrison, de originele zanger van The Doors.
The Doors waren in de jaren 60 één van de toonaangevende bands in de toen zeer populaire hippie-scene. Ze maakten psychedelisch-achtige rockmuziek. Vooral zanger Jim Morrison sprak bij velen tot de verbeelding, mede door zijn gedrag op het podium. Hij ging echter ten onder aan drank en drugs en stierf in 1971 in Parijs. De drie overgebleven leden gingen toen als trio door, maar dat was weinig succesvol. Bekendste nummers uit het gouden Doors-tijdperk zijn onder meer 'Riders on the storm', 'Unkown soldier', 'L.A. Woman', 'Love her madly', 'Hello i love you' en 'Light my fire'. De muziek uit de periode met zanger Morrison kan tot en met de dag van vandaag op een grote schare fans rekenen. In iedere nieuwe generatie zijn er vele jongeren die de band 'ontdekken'.
(Bron)
Politie Londen onder vuur na doden onschuldige man

LONDEN - De politie van Londen is onder vuur komen te ligggen nu is gebleken dat de man die vrijdag werd doodgeschoten, onschuldig was en geen enkele betrokkenheid had bij de aanslagen een dag eerder. De tragedie weerhoudt de Britse politie er niet van vast te houden aan de bevoegdheid om verdachten van terrorisme dood te schieten, als dat nodig is.
De man die de politie vrijdag doodschoot op het metrostation Stockwell, was de 27-jarige Braziliaan Jean Charles de Menezes, een elektricien die al drie legaal in Groot-Brittannië zou wonen. De Londense politiechef Ian Blair zei zondag dat hij het doodschieten van De Menezes betreurt. "Dat iemand het leven verliest in deze omstandigheden is een tragedie." Hij voegde eraan toe dat de politie er de "volledige verantwoordelijkheid" voor neemt.
De Menezes woonde in een gebouw dat speciaal in de gaten werd gehouden door de politie in haar jacht op verdachten van terreurdaden. Hij werd vrijdagochtend door politieagenten doodgeschoten na een korte achtervolging op het metrostation. De agenten dachten dat hij mogelijk op het punt stond een bom tot ontploffing te brengen. Van dichtbij schoten de agenten De Menezes vijf keer in zijn hoofd.
De Britse politie heeft een zogenoemde shoot-to-kill-instructie waarbij zij de bevoegdheid heeft mensen die zij ervan verdenkt een zelfmoordaanslag te willen plegen, in hun hoofd te schieten. Politiechef Blair benadrukte dat het geen zin heeft een verdachte met explosieven om zijn middel ergens anders te raken, omdat hij zich anders alsnog kan opblazen.
Britse moslimleiders hebben gezegd dat ze een diepgaand onderzoek willen naar de dood van de Braziliaan. Ze vrezen meer onschuldige slachtoffers bij wat zij zien als een heksenjacht op terreurverdachten. Schietgrage agenten kunnen meer slachtoffers maken, zo is de angst. Een vooraanstaande moslimleider beschuldigde de politie van Israëlische executietactieken.
Ook Brazilië is boos over het incident. Minister Celso Amorim van Buitenlandse Zaken zei "geschokt" en "perplex" te zijn. Hij wil opheldering van de Britse regering en heeft om een ontmoeting gevraagd met zijn ambtgenoot Jack Straw.
Volgens de familie van het slachtoffer zou de Braziliaan geen enkele reden hebben gehad weg te lopen voor de politie. Ook sprak hij goed Engels en zou hij dus de instructies van agenten hebben verstaan. "Verontschuldigingen zijn niet genoeg. Ik geloof dat mijn neefs dood het gevolg was van incompetentie bij de politie", aldus een neef van De Menezes. Enkele tientallen Brazilianen hebben zondag een protestbetoging gehouden voor het gebouw van Scotland Yard in Londen.
Het verspreiden van foto's van vier verdachten van de aanslagen van afgelopen donderdag heeft de politie inmiddels al honderden tips opgeleverd. Naar aanleiding daarvan zijn drie verdachten aangehouden, de laatste zaterdag. De Britse politie wilde niet zeggen of ze deel uitmaken van de groep van vier die verantwoordelijk wordt geacht voor de explosies van 21 juli.
Donderdag waren er op vier plaatsen ontploffingen, waarbij één gewonde viel. De politie gaat ervan uit dat de aanslagen mislukt zijn, dat de daders zijn weggerend en dat ze de bommen hebben achtergelaten. Volgens de BBC hadden de bommen die werden gebruikt, hetzelfde gewicht en dezelfde omvang als de explosieven van twee weken geleden. Ook zouden dezelfde chemicaliën zijn gebruikt en werden de bommen opnieuw vervoerd. Bij de aanslagen op 7 juli kwamen meer dan vijftig mensen om het leven en vielen honderden gewonden.
Britse veiligheidsdiensten hebben aanwijzingen dat de plegers van de aanslagen op 7 en 21 juli met elkaar in verband stonden. Dat berichtten de zondagskrant The Observer en de BBC.
Leden van het team terroristen dat op 21 juli vergeefs toesloeg, zouden vorig jaar zomer op een raftingtocht zijn geweest in Wales met twee daders van de aanslagen op 7 juli, aldus The Observer.
De BBC berichtte op zijn beurt over een trip deze zomer, namelijk op 4 juni. De omroep meldde zondag dat er foto's zijn opgedoken waarop twee leden van het '7 juli-team' te zien zijn in Bala, in het noorden van Wales.
Een woordvoerder van het betrokken watersportcentrum heeft bevestigd dat in elk geval Mohammed Sidique Khan en Shehzad Tanweer in juni aanwezig waren. Beiden zijn genoemd als plegers van de aanslagen op 7 juli. Het raftingevenement was mogelijk bedoeld om terreurcellen in Londen en Leeds met elkaar in contact te brengen.
(Bron)

Of misschien waren het gewoon vrienden die samen wat leuks gingen doen?
Tsunami-alarm in Indische Oceaan

TOKIO - De afgelegen Indiase eilandengroepen Nicobaren en Andamanen zijn zondagavond getroffen door een krachtige zeebeving met een kracht van zeker 7,0 op de schaal van Richter. Het Japans meteorologisch instituut sloeg direct alarm en waarschuwde voor tsunami's, potentieel verwoestende vloedgolven. Enkele uren na de zeebeving waren er evenwel geen tsunami's in de regio, aldus Indiase media.
De Thaise autoriteiten gaven al snel een tsunami-alarm af voor zes zuidelijke provincies. Ook de vakantieoorden Phuket, Phang Nga en Krabi vielen onder de betrokken alarmregio's. De autoriteiten daar dienden zich voor te bereiden op evacuaties. Op enkele plekken in de provincie Phang Nga zochten Thai en toeristen direct hoger gelegen plekken op, berichtten Thaise media. Even coor 20.30 uur Nederlandse tijd werd het Thaise tsunami-alarm ingetrokken.
De zeebeving zondagavond in de Indische Oceaan had zijn epicentrum 135 kilometer ten westen van Misha, onderdeel van de Nicobaren. De beving werd ook waargenomen op het vasteland van India en in Thailand, meldde de Amerikaanse US Geological Survey op zijn website. De Indiase eilandengroep ligt op een beruchte onderzeese breuklijn. De beving gebeurde om 17.42 uur Nederlandse tijd op een diepte van 10 kilometer.
De Nicobaren en Andamanen, die veel primitieve stammen herbergen, werden hard getroffen tijdens de zeebeving van eind 2004. Er vielen toen zeker 3000 doden in dit deel van India. Die beving, met een kracht van meer dan 9 op de schaal van Richter, had toen zijn epicentrum voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra en was verantwoordelijk voor zeker 177.000 doden. Formeel worden nog altijd 50.000 mensen vermist.
De jongste beving had zijn oorsprong op ongeveer 440 kilometer van de destijds hard getroffen provincie Atjeh in Noord-Sumatra. Daar werden de autoriteiten gewaarschuwd, maar zover bekend werd er geen alarm geslagen.
Na de zeebeving van Tweede Kerstdag werd internationaal afgesproken dat er een alarmsysteem voor tsunami's zou komen in de Indische Oceaan. Japan, dat al jaren een geavanceerd systeem heeft, kondigde aan dat in afwachting van de aanleg daarvan de meteorologische dienst een oogje in het zeil in dat zeegebied zou houden.
Een alarmsysteem bestaat uit sensoren op zee, die door satellieten worden gecontroleerd. Bij een beving of vloedgolf kunnen de autoriteiten in de betrokken landen direct worden gealarmeerd. Die moeten dan weer een systeem paraat hebben om lokale autoriteiten in te lichten.
Een hoge overheidsfunctionaris op de Andamanen meldde enkele uren na de beving zondag dat er geen tsunami's waren waargenomen. Er was wel sprake van paniek onder bewoners, maar voor zover bekend waren er geen slachtoffers.
De autoriteiten van Sri Lanka, het eiland dat eind vorig jaar verwoestend werd geraakt door vloedgolven, besloot geen tsunami-alarm te geven. Na overleg met een Amerikaanse onderzoeksinstituut werd bevestigd dat het vakantie-eiland in de Indische Oceaan geen gevaar liep, aldus de autoriteiten in Colombo.
(Bron)
Steeds meer Amsterdammers niet op vakantie

AMSTERDAM - Steeds meer Amsterdammers gaan vanwege financiële problemen niet op vakantie. Uit onderzoek in opdracht van de lokale zender AT5 blijkt dat 15% vanwege geldgebrek thuisblijft. Dat was in voorgaande jaren 10%.Dit jaar blijft 42% van de Amsterdammers thuis.
Andere redenen om thuis te blijven zijn ziekte, tijdgebrek of omdat mensen gewoon geen zin hebben om op vakantie te gaan. In totaal blijft 42% van de Amsterdammers thuis. Het favoriete vakantieland van de Amsterdammers die wel op reis gaan is net zoals in eerdere jaren Frankrijk. Maar ook het eigen land, Spanje en Turkije zijn populair.
(Bron)
Pistoolschoten na verkeersruzie Steenwijk

STEENWIJK - Een verkeersruzie bij een uitgaansgelegenheid in Steenwijk is zondagochtend vroeg flink uit de hand gelopen. Tijdens een vechtpartij heeft een onbekende met een pistool twee schoten gelost. Niemand werd geraakt. Wel raakten de aanstichters van de vechtpartij gewond, aldus de politie.
De ruzie ontstond kort na het einde van een hardcore houseparty. Een 22-jarige Eindhovenaar werd bij het oversteken van de weg bijna aangereden door een man in een zwarte VW-Golf. Toen de Eindhovenaar daar iets van zei, stopte de autmobilist en ging met de 22-jarige en diens vriend op de vuist. Op een gegeven moment haalde de automobilist een mes uit zijn auto en bedreigde de Eindhovenaar.
Die wist het mes van zijn belager te ontfutselen. Vervolgens haalde de VW-rijder een pistool uit zijn auto, maar ook dit wapen wist de Eindhovenaar uit de handen van de automobilist te slaan.
Meteen sprongen omstanders massaal op de aanvaller, waarna plotseling twee schoten klonken. De automobilist wist uiteindelijk gewond te ontkomen. Zijn auto zat vol deuken die omstanders erin hadden getrapt. Van de man ontbreekt ieder spoor. Wie de schoten heeft gelost is niet bekend. Het pistool is teruggevonden.
(Bron)